Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-03-16

  1. Οι υποσχέσεις του Γκόρντον Μπράουν
  2. Αυτός δεν ήταν Θρύλος
  3. Δεκάδες θάνατοι σε αμερικανικά χέρια
  4. Ο Γούλφοβιτς στην Παγκόσμια Τράπεζα
  5. «Θέατρο» η ζωή του Έρικσον
  6. «Άριστες» οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας
  7. Γκιουλ: «Το μπαλάκι στους ελληνοκύπριους»
  8. Αύξηση παραγωγής πετρελαίου
  9. Γκιουλ: «Το μπαλάκι στους ελληνοκύπριους»
  10. Καραμανλής και οικονομία
  11. Συνεδρίασε το κοινοβούλιο στο Ιράκ
  12. Συνάντηση Καραμανλή - Μπαρόζο
  13. Προς νέο ΠΑΣΟΚ
  14. Συνέρχεται το κοινοβούλιο στο Ιράκ
  15. Αποχωρεί το Ισραήλ από την Ιεριχώ
  16. Γκιούλ: «Το μπαλάκι στους ελληνοκύπριους»
  17. Συνέρχεται το κοινοβούλιο στο Ιράκ
  18. Κρυφοί λογαριασμοί Πινοσέτ
  19. Τα Βαλκάνια συμμορφώνονται με την Χάγη

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2005 - 02:18 (Ώρα Λονδίνου)

Οι υποσχέσεις του Γκόρντον Μπράουν

Με τον προεκλογικό προϋπολογισμό του υπουργού Οικονομίας Γκόρντον Μπράουν και τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπλερ να προσεγγίσει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους ασχολείται ο βρετανικός Τύπος.

Η Τάιμς (Times) αναφέρει ότι ο Γκόρντον Μπράουν προσφέρει οφέλη στους συνταξιούχους, τις φτωχές οικογένειες, τους αυτοκινητιστές και εκείνους που θέλουν να αγοράσουν την πρώτη τους κατοικία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γκόρντον Μπράουν προσφέρει φοροαπαλλαγές συνολικού ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων λιρών μέσα στα δύο επόμενα χρόνια, αλλά την ίδια στιγμή εγκρίνει την κατασκευή μνημείου αξίας 2 εκατομμυρίων λιρών προς τιμήν της βασιλομήτωρος.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) αναφέρει ότι ο Γκόρντον Μπράουν προσφέρει μείωση των δημοτικών τελών και δωρεάν εισιτήρια λεωφορείων στους συνταξιούχους και φοροαπαλλαγές σε εκείνους που θέλουν να αγοράσουν την πρώτη τους κατοικία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ανακοίνωση του προϋπολογισμού αυτές τις ημέρες υποδηλώνει ότι η διεξαγωγή των εκλογών θα διεξαχθεί τελικά στις 5 Μαϊου και όχι αργότερα.

Στόχος οι αναποφάσιστοι

Η Ιντιπέντεντ (Independent) υπογραμμίζει ότι με αυτήν του την κίνηση ο Γκόρντον Μπράουν θέλει να προσεταιρισθεί τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με το άρθρο, η κυβέρνηση Μπλερ αισιοδοξεί ότι με αυτό το πακέτο των φοροαπαλλαγών θα καταλάβει και μία τρίτη θητεία στην εξουσία.

Η Γκάρντιαν (Guardian) επισημαίνει ότι ο Γκόρντον Μπράουν ικανοποίησε τα μέλη του Εργατικού Κόμματος, αλλά δεν κατάφερε να αποφύγει την κριτική από την πλευρά των Συντηρητικών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι για να χρηματοδοτηθεί αυτό το πακέτο θα αυξηθούν οι φόροι στη χώρα.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, ο Γκόρντον Μπράουν πρόκειται να αυξήσει εντυπωσιακά τους φόρους των εταιριών πετρελαίου της Βρετανίας, προκειμένου να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του προς τις μη προνομιούχες κοινωνικές ομάδες.

Η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) επισημαίνει ότι γίνεται πλέον εμφανές ότι η οικονομία θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία της κυβέρνησης Μπλερ.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ο υπουργός Οικονομίας της χώρας διέψευσε τους ισχυρισμούς των οικονομολόγων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι οποίοι έκαναν λόγο για έναν υπερ-αισιόδοξο προϋπολογισμό.


Τετάρτη 16 Μαρτίου 2005 - 23:02 (Ώρα Λονδίνου)

Αυτός δεν ήταν Θρύλος

Τα εύσημα της Νιουκάσλ στον Σίρερ

Η Νιουκάσλ πέρασε με ευκολία στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ουέφα αφού συνέτριψε τον Ολυμπιακό 4-0.

«Οι Έλληνες βιάζονταν να γυρίσουν στο σπίτι τους», είναι το σχόλιο του BBC, αναφερόμενο σε έναν Ολυμπιακό τον οποίο χαρακτηρίζει αργό, αποδυναμωμένο και αποδιοργανωμένο.

Το σκορ άνοιξε ο Ντάιερ στο 18ο λεπτό με ένα γκολ που ξάφνιασε τους παίχτες του Ολυμπιακού.

Οι παίχτες του Ολυμπιακού δεν απείλησαν ούτε μια στιγμή τα δίχτυα της αγγλικής ομάδας, σχολιάζει το BBC.

Το δεύτερο γκολ ήλθε μετά από ωραίο πλασέ του Νίκι Μπατ, το οποίο ολοκλήρωσε ο Άλαν Σίρερ.

Στο δεύτερο ημίχρονο και συγκεκριμένα στο 54ο λεπτό σημειώθηκε το τρίτο γκολ από τον Λι Μπόιερ ενώ η νίκη σφραγίστηκε στο 70 από ένα ακόμα γκολ του Σίρερ, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε τα κενά στην άμυνα του Ολυμπιακού.

«Είμαι ενθουσιασμένος με την απόδοση της ομάδας. Ήθελα ένα καλό ξεκίνημα και το πήρα. Θέλαμε (τον Ολυμπιακό) μακριά από τα δίχτυα μας και εκεί τον κρατήσαμε», δήλωσε ο προπονητής της Νιουκάσλ, Γκρέιαμ Σούνες.


Τετάρτη 16 Μαρτίου 2005 - 20:12 (Ώρα Λονδίνου)

Δεκάδες θάνατοι σε αμερικανικά χέρια

Ανθρωπιστικές οργανώσεις ισχυρίζονται ότι πρέπει να λογοδοτήσουν Αμερικανοί αξιωματούχοι

Τουλάχιστον 108 άνθρωποι έχουν πεθάνει σε αμερικανικές φυλακές στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες.

Οι περισσότεροι από τους θανάτους ήταν βίαιοι και το 25% εξ αυτών εξετάζεται να προέκυψε έπειτα από βασανιστήρια, μεταδίδει το πρακτορείο.

Ο αριθμός των θυμάτων πολύ μεγαλύτερος από τις αρχικές εκτιμήσεις προέκυψε από πληροφορίες που συγκέντρωσε το πρακτορείο από τον αμερικανικό στρατό, το ναυτικό και από άλλες πηγές.

Το Πεντάγωνο τονίζει ότι είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψιν η αιτία του κάθε θανάτου.

Διευκρινίζει ότι κάποιοι από τους κρατούμενους πέθαναν από φυσιολογικά αίτια, ενώ άλλοι δολοφονήθηκαν σε επιθέσεις ανταρτών στα κέντρα κράτησης ή σε εξεγέρσεις μέσα στις φυλακές.

Περισσότεροι από 60 χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί στους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Οι περισσότεροι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Το Ασοσιέιτεντ Πρες σημειώνει:

Τουλάχιστον 26 θάνατοι εξετάζονται ως πιθανοί φόνοι από το ίδιο το προσωπικό των φυλακών.

Τουλάχιστον 29 θάνατοι αποδίδονται σε φυσικά αίτια ή ατυχήματα.

22 θάνατοι αποδίδονται στην επίθεση με όλμους που δέχθηκε η φυλακή Αμπού Γκράιμπ της Βαγδάτης, τον Απρίλιο του 2004.

Τουλάχιστον 20 αποδίδονται σε «δικαιολογημένη ανθρωποκτονία», όταν δηλαδή Αμερικανοί στρατιώτες αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση βίας προκειμένου να καταστείλουν εξεγέρσεις και άλλου είδους ταραχές στις φυλακές.

Την περασμένη εβδομάδα, σχετική έκθεση του Πενταγώνου προς το Κογκρέσο ανέφερε μόλις έξι θανάτους κρατουμένου σε «μεμονωμένα περιστατικά κακοποίησης» από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο συντάκτης της έκθεσης, υποδιοικητής Άλμπερτ Τσαρτς, απέδωσε τα περιστατικά στην έλλειψη πειθαρχίας στον αμερικανικό στρατό αλλά δεν απέδωσε ευθύνες σε ανώτατους αξιωματούχους.

Η Ένωση Πολιτικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι δεν αποδίδονται ευθύνες σε κυβερνητικό επίπεδο.


Τετάρτη 16 Μαρτίου 2005 - 19:28 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Γούλφοβιτς στην Παγκόσμια Τράπεζα

Ο Πολ Γούλφοβιτς υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του πολέμου στο Ιράκ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους αναμένεται να προτείνει τον Αμερικανό υφυπουργό Άμυνας, Πολ Γούλφοβιτς για τη θέση του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο Λευκός Οίκος έχει ήδη ενημερώσει και άλλες χώρες για την επιλογή του, μετέδωσε το Ασοσιέιτεντ Πρες επικαλούμενο ανώτατο αξιωματούχο.

Η Παγκόσμια Τράπεζα δεν έχει σχολιάσει τις εξελίξεις.

Ο νυν πρόεδρος της Τράπεζας, Τζέιμς Γούλφενσον ανακοίνωσε τον Ιανουάριο την πρόθεσή του να εγκαταλείψει τη θέση του την πρώτη Ιουνίου μετά από δέκα χρόνια υπηρεσίας. Τον είχε διορίσει η προηγούμενη κυβέρνηση του Μπιλ Κλίντον.

Ο Πολ Γούλφοβιτς θεωρείται ότι είναι ένα από τα γεράκια του Πενταγώνου και ένας από τους ένθερμους υποστηρικτές του πολέμου στο Ιράκ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τον χαρακτήρισε «συμπονετικό και ειλικρινή άνθρωπο» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ανταποκριθεί στο ρόλο του με ζήλο.

Ωστόσο, η επιλογή αυτή του κ. Μπους αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πιστεύει ότι ο Πολ Γούλφοβιτς διαθέτει την εμπειρία και τις γνώσεις για τη θέση αυτή.

Ο νυν πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζέιμς Γούλφενσον, σε προσωπικές συνομιλίες έχει εξομολογηθεί ότι θα παρέμενε στη θέση του εάν απολάμβανε την υποστήριξη του Λευκού Οίκου.

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκπροσωπεί 184 χώρες και ηγείται πρωτοβουλιών για την παγκόσμια ανάπτυξη της οικονομίας και την εξάλειψη της φτώχιας.

Αποτελεί παράδοση για τον πρόεδρο των ΗΠΑ να προτείνει τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προέρχεται συνήθως από ευρωπαϊκή χώρα.


Τετάρτη 16 Μαρτίου 2005 - 15:35 (Ώρα Λονδίνου)

«Θέατρο» η ζωή του Έρικσον

Το έργο περιλαμβάνει και τα δημοσιεύματα του Τύπου

Η ταραχώδης ερωτική ζωή του προπονητή της εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας της Αγγλίας, Σβεν Γκόραν Έρικσον, αποτελεί αντικείμενο μιας θεατρικής παράστασης που θα παρουσιαστεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Σουηδία, τον Απρίλιο.

Πρωταγωνιστής της παράστασης ένας ανώνυμος Σουηδός που προπονεί την εθνική Αγγλίας και έχει τρεις ερωμένες: μια Αγγλίδα, μια Σουηδέζα και μια Ιταλίδα.

Ο επίσημος δεσμός του κ. Έρικσον είναι η Ιταλίδα Νάνσυ ντελ Όλιο, όμως διέρρευσαν στον Τύπο και οι παράλληλες σχέσεις του με την Βρετανίδα γραμματέα της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Φάρια Άλαμ και με την Σουηδή τηλεπαρουσιάστρια Ουλρίκα Τζόνσον.

Το έργο βασίζεται κυρίως σε αυτόν, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της παράστασης, Σεσίλια Γιόχανσον.

Συγγραφέας της παράστασης που φέρει τον τίτλο «Ένα έργο στα σουηδικά, στα αγγλικά και στα ιταλικά», είναι ο Βρετανός Νικ Γκρόσο, έργα του οποίου έχουν ανέβει στο Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου.

Η ιστορία περιέχει «ελεύθερες φαντασιώσεις» εμπνευσμένες από τη ζωή του προπονητή, είπε η κ Γιόχανσον, αλλά «σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί βιογραφία».

«Είναι μια κωμωδία σχέσεων που κινείται στη σφαίρα του παραλόγου», πρόσθεσε.

Το έργο σατιρίζει και τα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου για τις ερωτικές σχέσεις του κ. Έρικσον.

Η παράσταση ανεβαίνει στις 8 Απριλίου στη Στοκχόλμη και εάν είναι επιτυχής θα μεταφερθεί και στη θεατρούπολη του Λονδίνου.


Τετάρτη 16 Μαρτίου 2005 - 14:13 (Ώρα Λονδίνου)

«Άριστες» οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας

Συνέντευξη στη Μαρία Καστρισιανάκη

Ο Τούρκος αξιωματούχος λέει ότι η χώρα του δεν έχει καμία νέα πρόταση για το Κυπριακό

Σε εξαιρετικό επίπεδο βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, επισημαίνει σε αποκλειστική συνέντευξη στην Ελληνική Υπηρεσία του ΒΒC, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλά Γκιουλ. Για το ζήτημα των παραβιάσεων του εναερίου χώρου απαντά ότι υπάρχει αμοιβαία κατανόηση.

Ο κ. Γκιουλ αναφέρεται επίσης στο Κυπριακό, λέγοντας πως η κυβέρνηση Ερντογάν δεν έχει καμία απολύτως νέα πρόταση και δε σχεδιάζει κάποια πρωτοβουλία για την επίλυση του προβλήματος, αφήνει δε ανοιχτό το ενδεχόμενο επικύρωσης του Πρωτοκόλλου Τελωνιακής Ένωσης πριν από την 3η Οκτωβρίου.

Από την πλευρά μας είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι. Θέλω να πιστεύω ότι και η ελληνική κυβέρνηση είναι το ίδιο ικανοποιημένη

Αμπντουλά Γκιούλ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας διαφωνεί με την άποψη που επικρατεί ότι τη συγκεκριμένη περίοδο οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν διακρίνονται για την κινητικότητά τους.

«Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι σε άριστο επίπεδο. Από την πλευρά μας είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι. Θέλω να πιστεύω ότι και η ελληνική κυβέρνηση είναι το ίδιο ικανοποιημένη. Πολύ σύντομα, αν δεν κάνω λάθος τον επόμενο μήνα, ο Έλληνας ομόλογος μου ο κ. Μολυβιάτης θα επισκεφθεί την Αγκυρα. Θα ακολουθήσει, επίσης πολύ σύντομα, επίσκεψη του πρωθυπουργού, του κ. Κώστα Καραμανλή στην Τουρκία. Όλα είναι περίφημα, στο καλύτερο δυνατό σημείο», υπογράμμισε ο Αμπντουλά Γκιούλ.

Χαρακτηριστική είναι η απάντηση του Τούρκου αξιωματούχου στις καταγγελίες των ελληνικών αρχών για τις συχνές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

«Στο θέμα αυτό υπάρχει αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των δύο πλευρών», είπε.

Καμία τουρκική πρωτοβουλία

Στη συνέχεια ο Αμπντουλά Γκιουλ αναφέρθηκε στο Κυπριακό και την μεγάλη κινητικότητα που σημειώνεται τον τελευταίο καιρό από τον κ. Ερντογάν για το θέμα αυτό.

Προτιμούμε μια συνολική λύση στο πρόβλημα. Γι αυτό και η κυβέρνηση μας άλλαξε την πολιτική της στο Κυπριακό. Το μπαλάκι τώρα είναι στην ελληνοκυπριακή πλευρά

Αμπντουλά Γκούλ

«Πρώτα απ΄ όλα θα πρέπει να επαναλάβω ότι προτιμούμε μια συνολική λύση στο πρόβλημα. Γι αυτό και η κυβέρνηση μας άλλαξε την πολιτική της στο Κυπριακό. Το μπαλάκι τώρα είναι στην ελληνοκυπριακή πλευρά και τον κ. Παπαδόπουλο. Η κυβέρνησή μας ζήτησε από τον Κόφι Ανάν να ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια, αλλά έχω την εντύπωση ότι είναι εξαιρετικά επιφυλακτικός. Προσπαθεί να καταλάβει τι επιζητεί ο κ. Παπαδόπουλος, του ζήτησε μάλιστα να του πει ποιες αλλαγές θα ήθελε στο σχέδιο αλλά δεν παίρνει σαφείς απαντήσεις», λέει ο Αμπνουλά Γκιούλ

Ο υπουργός Εξωτερικών διαψεύδει φήμες που θέλουν την Τουρκία και προσωπικά τον πρωθυπουργό Ερντογάν να προβαίνει σε μια νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό, σε συνεργασία με τα ΗΕ:

«Δεν έχουμε απολύτως καμία νέα πρόταση. Είναι στα χέρια του Γενικού Γραμματέα και ευχόμαστε να αναλάβει πρωτοβουλία. Έως αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τίποτα καινούργιο να προτείνουμε».

Τελωνιακή Ένωση

Έξι μήνες απομένουν μέχρι την 3η Οκτωβρίου, ημέρα έναρξης των διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας. Ο Αμπντουλά Γκιούλ ρωτήθηκε εάν υπάρχει πιθανότητα επικύρωσης του Πρωτοκόλλου Τελωνιακής Ένωσης πριν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

«Όχι. Όλα είναι ξεκάθαρα στο θέμα αυτό. Συμφωνήσαμε...εντάξει δεσμευτήκαμε να μονογράψουμε τη συμφωνία και θα το κάνουμε. Θα την μονογράψουμε», είπε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Η μονογραφή δεν σημαίνει πολλά πράγματα, επισημάναμε στον κ. Γκιουλ

Συμφωνήσαμε για την μονογραφή και δεν θα παίξουμε παιχνίδια. Όταν η Τουρκία δεσμεύεται για κάτι τηρεί την δέσμευσή της

Αμπντουλά Γκιούλ

.

«Όχι. Συμφωνήσαμε για την μονογραφή και δεν θα παίξουμε παιχνίδια. Όταν η Τουρκία δεσμεύεται για κάτι τηρεί την δέσμευσή της. Φυσικά, αν μονογράψουμε κάτι δεν θα το αφήσουμε στην άκρη. Σε μια ομαλή διαδικασία της μονογραφής έπεται η επικύρωση. Είναι τόσο απλό και κατά τη γνώμη μας διαφανές», είπε ο Αμπντουλά Γκιούλ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να γίνει πιο σαφής όταν ρωτήθηκε εάν η επικύρωση του Πρωτοκόλλου Τελωνιακής Ένωσης από την τουρκική εθνοσυνέλευση και την κυβέρνηση θα γίνει πριν ή μετά την 3η Οκτωβρίου:

«Μπορεί να γίνει πριν την 3η Οκτωβρίου μπορεί να γίνει και μετά κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσος Παπαδόπουλος είχε δηλώσει μετά το πέρας της Ευρωπαϊκής Συνόδου τον Δεκέμβριο ότι αν η Άγκυρα δεν επικυρώσει το Πρωτόκολλο πριν την 3η Οκτωβρίου θα μπλοκάρει με βέτο την έναρξη διαπραγματεύσεων.

«Δεν έχω τίποτα να σχολιάσω επί αυτού. Είναι ελεύθεροι να πάρουν τις αποφάσεις τους», δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλά Γκιούλ.


Τετάρτη 16 Μαρτίου 2005 - 05:45 (Ώρα Λονδίνου)

Γκιουλ: «Το μπαλάκι στους ελληνοκύπριους»

Συνέντευξη στην Μαρία Καστρισιανάκη

Ο κ. Γκιούλ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επικύρωσης του πρωτοκόλλου πριν την 3η Οκτωβρίου

Απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας πρωτοβουλίας της Άγκυρας στο Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπτουλά Γκιουλ.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παρεχώρησε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο κ. Γκιουλ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επικύρωσης από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση του Πρωτοκόλλου Τελωνιακής Ένωσης, πριν από την 3η Οκτωβρίου, ημέρα έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ.

Ο κ. Γκιουλ δήλωσε: «Προτιμούμε μια συνολική λύση στο πρόβλημα. Γι αυτό και η κυβέρνηση μας άλλαξε την πολιτική της στο Κυπριακό. Το μπαλάκι τώρα είναι στην ελληνοκυπριακή πλευρά και τον κ. Παπαδόπουλο. Έχουμε ζητήσει από τον Κόφι Ανάν να ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια. Είναι στην δικαιοδοσία του, αλλά έχω την εντύπωση ότι είναι επιφυλακτικός. Προσπαθεί να καταλάβει τι επιζητεί ο κ. Παπαδόπουλος, του ζήτησε μάλιστα να του πει ποιες αλλαγές θα ήθελε στο σχέδιο αλλά δεν παίρνει σαφή απάντηση».

Στην ερώτηση αν η Άγκυρα έχει κάποιες νέες προτάσεις ή πρωτοβουλίες για το Κυπριακό ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών ήταν σαφής: «Δεν έχουμε απολύτως καμία νέα πρόταση. Είναι στα χέρια του Γενικού Γραμματέα και ευχόμαστε να αναλάβει πρωτοβουλία. Έως αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τίποτα καινούργιο να προτείνουμε».

Είμαστε έξη μήνες από την 3η Οκτωβρίου, ημέρα έναρξης των διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας υπάρχει πιθανότητα επικύρωσης του Πρωτοκόλλου Τελωνιακής Ένωσης πριν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία, ρωτήθηκε ο κ. Γκιουλ.

«Όχι. Όλα είναι ξεκάθαρα στο θέμα αυτό. Συμφωνήσαμε...εντάξει δεσμευτήκαμε να μονογράψουμε τη συμφωνία και θα το κάνουμε. Θα την μονογράψουμε».

Η μονογραφή δεν σημαίνει πολλά πράγματα, επισημάναμε στον κ. Γκιουλ.

«Όχι. Συμφωνήσαμε για την μονογραφή και δεν θα παίξουμε παιχνίδια. Όταν η Τουρκία δεσμεύεται για κάτι τηρεί την δέσμευση της. Φυσικά αν μονογράψουμε κάτι δεν θα το αφήσουμε στην άκρη...σε μια ομαλή διαδικασία της μονογραφής έπεται η επικύρωση. Είναι τόσο απλό και κατά τη γνώμη μας διαφανές».

Ζητήσαμε από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να είναι πιο σαφής. Να μας πει αν η επικύρωση του Πρωτοκόλλου Τελωνιακής Ένωσης από το τουρκικό κοινοβούλιο και την κυβέρνηση θα γίνει πριν ή μετά την 3η Οκτωβρίου.

«Μπορεί να γίνει πριν την 3η Οκτωβρίου μπορεί να γίνει και μετά κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Θα την μονογράψουμε και θα την προωθήσουμε στο Κοινοβούλιο για επικύρωση. Από κει και πέρα είναι στην αρμοδιότητα της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος είχε δηλώσει μετά το πέρας της Ευρωπαϊκής Συνόδου τον Δεκέμβριο ότι αν η Άγκυρα δεν επικυρώσει το Πρωτόκολλο πριν την 3η Οκτωβρίου θα μπλοκάρει με βέτο την έναρξη διαπραγματεύσεων, επισημάναμε στον Αμπντουλά Γκιουλ που είπε «Δεν έχω τίποτα να σχολιάσω επί αυτού. Είναι ελεύθεροι να πάρουν τις αποφάσεις τους».


Τετάρτη 16 Μαρτίου 2005 - 10:55 (Ώρα Λονδίνου)

Αύξηση παραγωγής πετρελαίου

Αύξηση παραγωγής πετρελαίου

Οι υπουργοί Πετρελαίου του ΟΠΕΚ συμφώνησαν σύμφωνα με πληροφορίες να αυξήσουν την ποσόστωση παραγωγής πετρελαίου κατά 500 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα σε μια προσπάθεια να μειωθεί η τιμή του «μαύρου χρυσού».

Με την απόφαση αυτή η παραγωγή πετρελαίου των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ αυξάνεται κατά 2% στα 27,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Οι υπουργοί στην συνάντηση τους στο Ιράν αποφάσισαν επίσης σύμφωνα με πληροφορίες να προχωρήσουν και σε νέα αύξηση της παραγωγής στο τέλος του χρόνου εάν χρειασθεί.

Ο οικονομικός συντάκτης του BBC μεταδίδει ότι οι χώρε-μέλη του ΟΠΕΚ ήδη παράγουν πολύ περισσότερο πετρέλαιο από ότι προβλέπεται από τις ποσοστώσεις που τους αναλογούν.

Όμως η απόφαση των υπουργών αναμένεται να οδηγήσει σε πραγματική αύξηση της παραγωγής, ιδιαίτερα στην Σαουδική Αραβία, που διαθέτει μεγάλα αποθέματα στις πετρελαιοπηγές της.


Τετάρτη 16 Μαρτίου 2005 - 05:45 (Ώρα Λονδίνου)

Γκιουλ: «Το μπαλάκι στους ελληνοκύπριους»

Συνέντευξη στην Μαρία Καστρισιανάκη

Ο κ. Γκιούλ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μονογραφής του πρωτοκόλλου τελωνειακής σύνδεσης

Απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας πρωτοβουλίας της Άγκυρας στο Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπτουλά Γκιουλ.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παρεχώρησε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο κ. Γκιουλ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επικύρωσης από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση του Πρωτοκόλλου Τελωνιακής Ένωσης, πριν από την 3η Οκτωβρίου, ημέρα έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ.

Ο κ. Γκιουλ δήλωσε: «Προτιμούμε μια συνολική λύση στο πρόβλημα. Γι αυτό και η κυβέρνηση μας άλλαξε την πολιτική της στο Κυπριακό. Το μπαλάκι τώρα είναι στην ελληνοκυπριακή πλευρά και τον κ. Παπαδόπουλο. Έχουμε ζητήσει από τον Κόφι Ανάν να ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια. Είναι στην δικαιοδοσία του, αλλά έχω την εντύπωση ότι είναι επιφυλακτικός. Προσπαθεί να καταλάβει τι επιζητεί ο κ. Παπαδόπουλος, του ζήτησε μάλιστα να του πει ποιες αλλαγές θα ήθελε στο σχέδιο αλλά δεν παίρνει σαφή απάντηση».

Στην ερώτηση αν η Άγκυρα έχει κάποιες νέες προτάσεις ή πρωτοβουλίες για το Κυπριακό ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών ήταν σαφής: «Δεν έχουμε απολύτως καμία νέα πρόταση. Είναι στα χέρια του Γενικού Γραμματέα και ευχόμαστε να αναλάβει πρωτοβουλία. Έως αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τίποτα καινούργιο να προτείνουμε».

Είμαστε έξη μήνες από την 3η Οκτωβρίου, ημέρα έναρξης των διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας υπάρχει πιθανότητα επικύρωσης του Πρωτοκόλλου Τελωνιακής Ένωσης πριν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία, ρωτήθηκε ο κ. Γκιουλ.

«Όχι. Όλα είναι ξεκάθαρα στο θέμα αυτό. Συμφωνήσαμε...εντάξει δεσμευτήκαμε να μονογράψουμε τη συμφωνία και θα το κάνουμε. Θα την μονογράψουμε».

Η μονογραφή δεν σημαίνει πολλά πράγματα, επισημάναμε στον κ. Γκιουλ.

«Όχι. Συμφωνήσαμε για την μονογραφή και δεν θα παίξουμε παιχνίδια. Όταν η Τουρκία δεσμεύεται για κάτι τηρεί την δέσμευση της. Φυσικά αν μονογράψουμε κάτι δεν θα το αφήσουμε στην άκρη...σε μια ομαλή διαδικασία της μονογραφής έπεται η επικύρωση. Είναι τόσο απλό και κατά τη γνώμη μας διαφανές».

Ζητήσαμε από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να είναι πιο σαφής. Να μας πει αν η επικύρωση του Πρωτοκόλλου Τελωνιακής Ένωσης από το τουρκικό κοινοβούλιο και την κυβέρνηση θα γίνει πριν ή μετά την 3η Οκτωβρίου.

«Μπορεί να γίνει πριν την 3η Οκτωβρίου μπορεί να γίνει και μετά κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Θα την μονογράψουμε και θα την προωθήσουμε στο Κοινοβούλιο για επικύρωση. Από κει και πέρα είναι στην αρμοδιότητα της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος είχε δηλώσει μετά το πέρας της Ευρωπαϊκής Συνόδου τον Δεκέμβριο ότι αν η Άγκυρα δεν επικυρώσει το Πρωτόκολλο πριν την 3η Οκτωβρίου θα μπλοκάρει με βέτο την έναρξη διαπραγματεύσεων, επισημάναμε στον Αμπντουλά Γκιουλ που είπε «Δεν έχω τίποτα να σχολιάσω επί αυτού. Είναι ελεύθεροι να πάρουν τις αποφάσεις τους».


Τετάρτη 16 Μαρτίου 2005 - 09:27 (Ώρα Λονδίνου)

Καραμανλής και οικονομία

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ανάσα για δανειολήπτες. Παράνομη η ποινή για προεξόφληση στεγαστικών δανείων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 2.579 προσλήψεις χωρίς διαγωνισμό. Σε δήμους, ΕΛΑΣ, υπουργεία και ΔΕΗ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Συμβασιούχοι: Αρχίζουν οι μονιμοποιήσεις. Σε 63 φορείς του Δημοσίου.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Καταφύγιο Βαβύλη στο Αργυρόκαστρο. Πριν από 20 ημέρες ήταν εκεί. Τώρα φέρεται να βρίσκεται στην Ιταλία.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Χωρίς ποινή όλα τα δάνεια. Απόφαση-σταθμός του Αρειου Πάγου για τα στεγαστικά.

Η ΑΥΓΗ: Πετρέλαιο και ωράριο φουντώνουν την ακρίβεια. Ενώ η κυβέρνηση συνιστά... αυτοπειθαρχία στις επιχειρήσεις.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Πετάνε στο δρόμο 11.000 παπάδες. Σατανικό σχέδιο ο διαχωρισμός Κράτους - Εκκλησίας.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τέρμα τα ψέματα (!) για τους "ικέτες των Βρυξελλών". Η προθεσμία, η επιστολή και οι διαψεύσεις. "Το Βήμα" αποκαλύπτει δύο ντοκουμέντα που εκθέτουν την κυβέρνηση.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Πράσινο φως" για επιστροφή χρημάτων από στεγαστικά. Απόφαση-"βόμβα" του ΑρείουΠάγου για καταχρηστικούς όρους στα δάνεια.

ΕΘΝΟΣ: Επιστροφή χρημάτων από στεγαστικά δάνεια. Αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου δικαιώνει χιλιάδες δανειολήπτες.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Βαβύλης και Τσαγκαράδα είναι η Ελλάδα. Ενώ ο Τόπος στενάζει από τα μεγάλα προβλήματα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Πόλεμος" για το ωράριο κυβέρνησης-εμπόρων. Καταστροφικό θεωρούν εργοδότες-εργαζόμενοι και συνδικάτα τις κυβερνητικές ρυθμίσεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αλλάζουν όλα στις συγκοινωνίες. Υπ. Μεταφορών: 13 νέα μέτρα για Αθήνα-Πειραιά.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Βαβύλης προ των πυλών. Βόμβα για ιεράρχες και άλλους η πιθανολογούμενη παράδοση ή σύλληψη.

ΕΞΠΡΕΣ: "Καίει" το πετρέλαιο. Αλυσιδωτές αντιδράσεις σε δημόσια οικονομικά και πληθωρισμό".

ΕΣΤΙΑ: Κώδων κινδύνου για την Ευρώπη. Υστερεί δραματικά έναντι της οικονομίας των ΗΠΑ.

ESPRESSO: Του έδωσε ζωή το νεφρό της αδελφής του. Το άγνωστο δράμα του βουλευτή Δ. Πιπεργιά.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ανοίγουν οι φάκελοι με τα δάνεια 20 εισηγμένων. Πυρετός στις τράπεζες για την έκρηξη των ανεξόφλητων υποχρεώσεων"

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κρίσιμα ραντεβού για την οικονομία. Ο πρωθυπουργός σήμερα στην ΕΕ για έργα και δημοσιονομικά - Αναβλήθηκε η συζήτηση για βασικό μέτοχο.

ΚΕΡΔΟΣ: "Σαρωτικοί έλεγχοι του ΣΔΟΕ σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα. Απώλειες φόρων 800 εκατ. ευρώ ετησίως".

Ο ΛΟΓΟΣ: Παράνομοι οι όροι των στεγαστικών δανείων... για πρόωρη εξόφληση. Σημαντική απόφαση του Αρείου Πάγου.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Η κυβέρνηση ζητεί μείωση τιμών στα βασικά αγαθά. Προτροπή Σιούφα σε επιχειρήσεις για μικρότερα περιθώρια κέρδους.

ΤΑ ΝΕΑ: Αλλάζουν όλα σε Λύκεια - Εξετάσεις. Προτάσεις-βόμβα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Η ΝΙΚΗ: Ικέτης στις Βρυξέλλες. Ο Καραμανλής ζητά αναβολή για το "βασικό μέτοχο".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο: Απεργούμε αύριο και διεκδικούμε. Στην πλατεία Κάνιγγος, στις 12 το μεσημέρι, η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

TRAFFIC NEWS: Εκατομμύρια στον τζόγο για το νικητή του "Fame Story". Ποιους δίνουν φαβορί τα στοιχήματα.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ηλεκτρονικό έγκλημα μεγάλων διαστάσεων στο διαδίκτυο.

Η ΧΩΡΑ: Ακίνητα: 50% πάνω οι αντικειμενικές αξίες. Φορολογική ανάσα η αναβολή του ΦΠΑ για έναν χρόνο.

City Press: Τρόμος πάνω από την πόλη. Πρωτοφανές. Διακοπή αστικών συγκοινωνιών λόγω έλλειψης αστυνόμευσης.

METRO: Αγωνιώδης έκκληση. Στοιχεία-φωτιά για την ακρίβεια αλλά και για την καταναλωτική αγωγή των Ελλήνων παρουσίασε το ΥΠΑΝ.

Αναζήτηση Απόστολου Βαβύλη

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "στην Αλβανία κρυβόταν, μέχρι πριν από λίγα 24ωρα ο Βαβύλης, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της "Α". Βρισκόταν υπό την "προστασία" υψηλόβαθμων κρατικών λειτουργών, στην ευρύτερη περιοχή του Αργυροκάστρου".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σχολιάζει ότι "η ακρίβεια μαστίζει του χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Η ανεργία απογοητεύει τους νέους και τους ρίχνει στον μαρασμό. Σύμφωνα με τα λεχθέντα από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για την οικονομία στο τέλος του 2006 θα εξισορροπήσουν τα πράγματα στον νευραλγικό αυτό τομέα. Αυτά φαίνεται δεν ενδιαφέρουν την τηλεθέαση για δικούς τους λόγους. Το βιολί-βιολάκι κάθε τρεις και λίγο. Εντός ωρών συλλαμβάνεται ο Βαβύλης ανακοινώνει ο ένας. Εντός των ημερών συλλαμβάνεται λέει ο άλλος. Σήριαλ κατάντησε η 'περιουσία' και τ' 'αρχοντικά' στην Τσαγαράδα Βόλου του παραιτηθέντος Μητροπολίτη κ. Θεόκλητου. Έτσι Βαβύλης και Τσαγκαράδα είναι η Ελλάδα και κατά τα άλλα το αγγούρι έφθασε τα δύο Ευρώ και τρία τα ραπανάκια για την όρεξη".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι "κλίμα παράδοσης ή μεθοδευμένης σύλληψης του Απόστολου Βαβύλη καλλιεργείται από δικαστικές πηγές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν είναι ακόμη απολύτως σίγουρος για το μεγάλο βήμα. Προέχει, όπως λένε, η νομική του κάλυψη για να αποφύγει εμπλοκή σε υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος ή κατασκοπίας. Στην Ιεραρχία η υπόθεση Βαβύλη μοιάζει με βόμβα μεγάλης ισχύος. Ο φόβος του Αρχιεπισκόπου, του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου, αλλά και άλλων, είναι τι θα πει ο καταζητούμενος αν παραδοθεί".

Άρειος Πάγος: Στεγαστικά δάνεια

Η ΑΠΟΦΑΣΗ γράφει ότι "ο Άρειος Πάγος ανοίγει το δρόμο σε χιλιάδες δανειολήπτες στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο να διεκδικήσουν την επιστροφή των επιβαρύνσεων (πέναλτι) για πρόωρη εξόφληση (2,5% του προεξοφλούμενου δανείου, στις περισσότερες τράπεζες) με μία απόφαση-κόλαφο, η οποία κρίνει καταχρηστικές αυτές τις χρεώσεις. Με αγωγές τους τώρα οι δανειολήπτες μπορούν να ζητήσουν επιστροφή των κεφαλαίων, επικαλούμενοι τη νομολογία του Αρείου Πάγου".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ σχολιάζει ότι " 'Ανάσα' στους καταναλωτές δίνει η απόφαση του Αρείου Πάγου η οποία κρίνει παράνομο και καταχρηστικό το 'περιβόητο' penalty που χρησιμοποιούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατά την πρόωρη εξόφληση των δανείων. Ο Άρειος Πάγος επιβεβαιώνει ότι είναι καταχρηστικός ο όρος με τον οποίο οι καταναλωτές υποχρεώνονται να καταβάλλουν στις Τράπεζες, όταν εξοφλούν πρόωρα στεγαστικό δάνειο, ποσό που συνήθως ανέρχεται σε 2,50% επί του προεξοφλούμενου κεφαλαίου του δανείου. Όμως, σύμφωνα με δικαστικές αποφάσεις αλλά και με συστάσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, δεν επιτρέπεται οι τράπεζες να επιβαρύνουν το δανειολήπτη με άλλου είδους έξοδα πέραν του επιτοκίου".

Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "πράσινο φως ανάβει ο Άρειος Πάγος για την επιστροφή σε χιλιάδες καταναλωτές σημαντικών κονδυλίων, που είχαν πληρώσει στις τράπεζες για πρόωρες εξοφλήσεις δανείων και για υπερβολικές ή παράνομες χρεώσεις από έξοδα δανείου, φακέλου κλπ ή από πλασματικά επιτόκια που υπολογίζονταν με βάση λιγότερες ημέρες τον χρόνο κλπ. Το ανώτατο δικαστήριο αποκρούοντας ως καταχρηστική τη συγκεκριμένη τραπεζική συμπεριφορά, δέχεται ότι τέτοιοι γενικοί όροι συμβάσεως (ΓΟΣ) πρέπει να διαγραφούν από τις δανειακές συμβάσεις".

Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι "καταχρηστικοί και παράνομοι κρίθηκαν από τον Άρειο Πάγο οι όροι των στεγαστικών δανείων τραπεζών για την πρόωρη εξόφληση στα δάνεια και το χρόνο υπολογισμού του επιτοκίου. Τη σχετική αγωγή είχε καταθέσει η ΕΚΠΟΙΖΩ. Συγκεκριμένα με την 430/2005 απόφασή του ο Άρειος Πάγος επιβεβαιώνει ότι είναι καταχρηστικός ο όρος με τον οποίο οι καταναλωτές υποχρεώνονται να καταβάλλουν στις τράπεζες, όταν εξοφλούν πρόωρα στεγαστικό δάνειο, ποσό που συνήθως ανέρχεται σε 2,50% επί του προεξοφλούμενου κεφαλαίου του δανείου".

ΕΕ: Βασικός Μέτοχος

Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "στην τακτική του ροκανίσματος του χρόνου εξακολουθεί να επιμένει η κυβέρνηση Καραμανλή, έως ότου καταφέρει να διαμορφώσει ένα προνομιακό επικοινωνιακό περιβάλλον. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός, στις Βρυξέλλες, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αναμένεται να ζητήσει -και εκτός απροόπτου θα εξασφαλίσει- αναβολή της συζήτησης του νόμου για το 'βασικό μέτοχο' στο Κολλέγιο των Επιτρόπων".

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ "στην κόψη του ξυραφιού κινείται πλέον η κυβέρνηση, που έσπευσε για πολλοστή φορά 'ικέτης στις Βρυξέλλες' και με επιστολή της την ύστατη ώρα ζήτησε (και πήρε ως τις 6 Απριλίου) αναβολή της σημερινής συζήτησης για τον νόμου περί βασικού μετόχου στο Κολέγιο Επιτρόπων εν όψει και της απογευματινής συνάντησης του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζ. Μπαρόζο (φωτογραφία). 'Το Βήμα' δημοσιεύει δύο ντοκουμέντα τα οποία αποκαλύπτουν τις αρνητικές για τον νόμο θέσεις της Επιτροπής και τις συνέπειές τους για την Ελλάδα".

Οικονομία

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "τον κώδωνα κινδύνου για την ευρωπαϊκή οικονομία κρούει μελέτη της Ενώσεως των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Ευρώπης (Eurochambres). Η μελέτη συγκρίνει την ευρωπαϊκή με την αμερικανική οικονομία ως προς τέσσερα βασικά μεγέθη: Εισόδημα, απασχόληση, παραγωγικότητα και επενδύσεις σε έρευνα-τεχνολογία. Τα δε πορίσματά της είναι όντως συγκλονιστικά".

H ESPRESSO αναφέρει ότι " 'Ζεστό' χρήμα θέλει ο πρωθυπουργός και μάλιστα εντός διετίας, προκειμένου να γεμίσει το ταμείο του κράτους, και για το λόγο αυτό αναλαμβάνει προσωπικά να συντονίσει τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να βγει η χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι "σημαντικές συναντήσεις για την οικονομία θα έχει σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο ο πρωθυπουργός κ. Κων. Καραμανλής, εν όψει του έκτακτου Συμβουλίου Κορυφής που θα συνέλθει στη βελγική πρωτεύουσα τη μεθεπόμενη Τρίτη και Τετάρτη. Συγκεκριμένα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη, θα συναντηθεί το απόγευμα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μπαρόζο και αύριο το μεσημέρι με τον προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου κ. Γιουνκέρ".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 16 Μαρτίου 2005 - 06:36 (Ώρα Λονδίνου)

Συνεδρίασε το κοινοβούλιο στο Ιράκ

Χωρίς συμφωνία για την κυβέρνηση συνέρχεται το κοινοβούλιο

Το πρώτο εκλεγμένο κοινοβούλιο του Ιράκ πραγματοποίησε την πρώτη συνεδρίαση του, καθώς εξακολουθεί να εκκρεμεί η συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης λόγω των διαφωνιών ανάμεσα στα κυριότερα πολιτικά κόμματα.

Οι Ιρακινοί αξιωματούχοι ήλπιζαν ότι θα είχε επιτευχθεί μία συμφωνία ανάμεσα στα κόμματα των σιιτών και τα κόμματα των Κούρδων και των σουνιτών πριν από τη σύγκληση του κοινοβουλίου, όμως έξι εβδομάδες μετά τις εκλογές οι διαπραγματεύσεις ακόμη συνεχίζονται.

Εκπρόσωποι των κυριοτέρων κομμάτων λένε ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Καθώς δεν υπάρχει συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης η πρώτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου είχε καθαρά τελετουργικό χαρακτήρα μεταδίδουν οι ανταποκριτές.

Καθώς διακρίνεται αυξανόμενη ανυπομονησία μεταξύ των Ιρακινών, οι πολιτικοί θέλησαν να δώσουν μια εικόνα προόδου συγκαλώντας το κοινοβούλιο σχολιάζει ο Τζιμ Μιούερ του BBC.

Διαφωνίες

Η Κόμμα Συμμαχία Ενωμένων Σιιτών που κέρδισε πάνω από το 50% των εδρών στις εκλογές του Ιανουαρίου, συνομιλεί με τα κουρδικά κόμματα τις τελευταίες εβδομάδες χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχει συμφωνία.

Οι διαφωνίες επικεντρώνονται στο τι θα απογίνει με τους Κούρδους μαχητές και το καθεστώς της πόλης του Κιρκούκ.

Οι πλειοψηφία των αράβων του Ιράκ ζητά όπως οι Κούρδοι μαχητές ενσωματωθούν στον ιρακινό στρατό.

Για το Κιρκούκ μια πόλη στο κέντρο των πλούσιων πετρελαιοπηγών του βόρειου Ιράκ οι διαφωνίες επικεντρώνονται στο ποιος θα έχει τον έλεγχο του πετρελαίου.


Τετάρτη 16 Μαρτίου 2005 - 08:41 (Ώρα Λονδίνου)

Συνάντηση Καραμανλή - Μπαρόζο

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει την Τετάρτη ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, όπου και πρόκειται να συναντηθεί το απόγευμα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο συνάντηση των δύο ανδρών θα τεθούν επί τάπητος τα οικονομικά της Ελλάδας, και κυρίως η δημοσιονομική κατάσταση και οι δείκτες απορρόφησης κοινοτικών πόρων.

Το βράδυ της Τετάρτης, ο κ. Καραμανλής θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο, όπου την επομένη θα έχει κατ ιδίαν συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Δουκάτου και προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Εξάλλου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, ο κ. Καραμανλής πρόκειται να δειπνήσει με τον τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Η συνάντηση είχε συμφωνηθεί μετά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου μετέχουν τα κόμματα των οποίων ηγούνται οι δύο πρωθυπουργοί.


Τετάρτη 16 Μαρτίου 2005 - 08:49 (Ώρα Λονδίνου)

Προς νέο ΠΑΣΟΚ

Την Πέμπτη δρομολογούνται οι μετασυνεδριακές αλλαγές στον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ, με την εκλογή του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου και των 20 μελών του Πολιτικού Συμβουλίου.

Τα μέλη που θα στελεχώσουν τις άλλες επιτροπές θα εκλεγούν σε επόμενη συνεδρίαση, στο πλαίσιο ενός σχεδιασμού συγκρότησης όλων των κομματικών οργάνων, με ορίζοντα το τέλος του Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, θα καταθέσει πρόταση τόσο για τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου, όσο και για τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου.

Ο κ. Παπανδρέου, πριν καταλήξει στα πρόσωπα που θα προτείνει για το Πολιτικό Συμβούλιο, θα έχει ξεκαθαρίσει τους ρόλους τόσο του Πολιτικού Συμβουλίου, όσο και του συντονιστικού οργάνου, αλλά και αν θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα το ασυμβίβαστο, αναφορικά με την κατοχή θέσης, από το ίδιο πρόσωπο και στα δύο όργανα.

Ο κ. Παπανδρέου φέρεται αποφασισμένος να εμμείνει στο ασυμβίβαστο, το οποίο θα εφαρμοστεί κανονικά, με μια ή δύο, το πολύ εξαιρέσεις, οι οποίες θα έχουν σχέση με τον συντονισμό των δύο διακριτών νέων οργάνων.


Τετάρτη 16 Μαρτίου 2005 - 06:36 (Ώρα Λονδίνου)

Συνέρχεται το κοινοβούλιο στο Ιράκ

Χωρίς συμφωνία για την κυβέρνηση συνέρχεται το κοινοβούλιο

Συνέρχεται το κοινοβούλιο στο Ιράκ, καθώς εξακολουθεί να εκκρεμεί η συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης λόγω των διαφωνιών ανάμεσα στα κυριότερα πολιτικά κόμματα.

Οι Ιρακινοί αξιωματούχοι ήλπιζαν ότι θα είχε επιτευχθεί μία συμφωνία ανάμεσα στα κόμματα των σιιτών και τα κόμματα των Κούρδων και των σουνιτών πριν από τη σύγκληση του κοινοβουλίου, όμως έξι εβδομάδες μετά τις εκλογές οι διαπραγματεύσεις ακόμη συνεχίζονται.

Εκπρόσωποι των κυριοτέρων κομμάτων λένε ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Καθώς δεν υπάρχει συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης η πρώτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου έχει καθαρά τελετουργικό χαρακτήρα μεταδίδουν οι ανταποκριτές.

Καθώς διακρίνεται αυξανόμενη ανυπομονησία μεταξύ των Ιρακινών, οι πολιτικοί θέλησαν να δώσουν μια εικόνα προόδου συγκαλώντας το κοινοβούλιο σχολιάζει ο Τζιμ Μιούερ του BBC.

Διαφωνίες

Η Κόμμα Συμμαχία Ενωμένων Σιιτών που κέρδισε πάνω από το 50% των εδρών στις εκλογές του Ιανουαρίου, συνομιλεί με τα κουρδικά κόμματα τις τελευταίς εβδομάδες χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχει συμφωνία.

Οι διαφωνίες επικεντρώνονται στο τι θα απογίνει με τους Κούρδους μαχητές και το καθεστώς της πόλης του Κιρκούκ.

Οι πλειοψηφία των αράβων του Ιράκ ζητά όπως οι Κούρδοι μαχητές ενσωματωθούν στον ιρακινό στρατό.

Για το Κιρκούκ μια πόλη στο κέντρο των πλούσιων πετρελαιοπηγών του βόρειου Ιράκ οι διαφωνίες επικεντρώνονται στο ποιος θα έχει τον έλεγχο του πετρελαίου.


Τετάρτη 16 Μαρτίου 2005 - 08:02 (Ώρα Λονδίνου)

Αποχωρεί το Ισραήλ από την Ιεριχώ

Παλαιστινιακές δυνάμεις αναλαμβάνουν τον έλεγχο της πόλης

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι άρχισε να παραδίδει τον έλεγχο της Ιεριχούς στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ αποχωρούν από την πόλη της Δυτικής Όχθης.

Οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας αναλαμβάνουν τον έλεγχο της πόλης αλλά όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC, η Ιεριχώς ήταν από τις πλέον «ήσυχες» πόλεις και ο ισραηλινός στρατός σπάνια εισέβαλε.

Πάντως συνεχίζει- η ισραηλινή στρατιωτική παρουσία θα εξακολουθήσει να είναι αισθητή.

Οι Παλαιστίνιοι που θέλουν να ταξιδεύσουν θα πρέπει να περνούν από εξονυχιστικούς ελέγχους σε σημείο ελέγχου έξω από την πόλη.

Έτσι, για τους απλούς Παλαιστινίους, η τυπική αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων δεν θα έχει κάποιο πρακτικό αποτέλεσμα, προσθέτει ο ανταποκριτής του BBC.

Έχει συμβολικό χαρακτήρα όμως καθώς αποδεικνύει ότι η ειρηνευτική διαδικασία συνεχίζεται.

Η συμφωνία για την παράδοση του ελέγχου της Ιεριχούς στους Παλαιστινίους χρειάσθηκε ένα μήνα για να επιτευχθεί και εάν όλα πάνε καλά τότε θα συναφθούν παρόμοιες συμφωνίες για άλλες πόλεις της Δυτικής Όχθης.

Συναντήσεις Αμπάς στο Κάιρο

Εν τω μεταξύ, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Μαχμούντ Αμπάς, συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με τις ακραίες παλαιστινιακές οργανώσεις στο Κάιρο σε μία προσπάθεια να υπάρξει επίσημη συμφωνία για την εκεχειρία με το Ισραήλ.

Οι ανταποκριτές εκτιμούν ότι δεν υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία για το πέρας της συνάντησης, καθώς το Ισραήλ ζητά τη διάλυση των ακραίων παλαιστινιακών οργανώσεων, ενώ αυτές από την πλευρά τους προβάλλουν διάφορα αιτήματα από το Ισραήλ.


Τετάρτη 16 Μαρτίου 2005 - 05:45 (Ώρα Λονδίνου)

Γκιούλ: «Το μπαλάκι στους ελληνοκύπριους»

Συνέντευξη στην Μαρία Καστρισιανάκη

Ο κ. Γκιούλ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μονογραφής του πρωτοκόλλου τελωνειακής σύνδεσης

Απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας πρωτοβουλίας της Άγκυρας στο Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπτουλά Γκιούλ.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παρεχώρησε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο κ. Γκιούλ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επικύρωσης από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση του Πρωτοκόλλου Τελωνιακής Ένωσης, πριν από την 3η Οκτωβρίου, ημέρα έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ.

Ο κ. Γκιούλ δήλωσε: «Προτιμούμε μια συνολική λύση στο πρόβλημα. Γι αυτό και η κυβέρνηση μας άλλαξε την πολιτική της στο Κυπριακό. Το μπαλάκι τώρα είναι στην ελληνοκυπριακή πλευρά και τον κ. Παπαδόπουλο. Έχουμε ζητήσει από τον Κόφι Ανάν να ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια. Είναι στην δικαιοδοσία του, αλλά έχω την εντύπωση ότι είναι επιφυλακτικός. Προσπαθεί να καταλάβει τι επιζητεί ο κ. Παπαδόπουλος, του ζήτησε μάλιστα να του πει ποιες αλλαγές θα ήθελε στο σχέδιο αλλά δεν παίρνει σαφή απάντηση».

Στην ερώτηση αν η Άγκυρα έχει κάποιες νέες προτάσεις ή πρωτοβουλίες για το Κυπριακό ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών ήταν σαφής: «Δεν έχουμε απολύτως καμία νέα πρόταση. Είναι στα χέρια του Γενικού Γραμματέα και ευχόμαστε να αναλάβει πρωτοβουλία. Έως αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τίποτα καινούργιο να προτείνουμε».

Είμαστε έξη μήνες από την 3η Οκτωβρίου, ημέρα έναρξης των διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας υπάρχει πιθανότητα επικύρωσης του Πρωτοκόλλου Τελωνιακής Ένωσης πριν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία, ρωτήθηκε ο κ. Γκιούλ

«Όχι. Όλα είναι ξεκάθαρα στο θέμα αυτό. Συμφωνήσαμε...εντάξει δεσμευτήκαμε να μονογράψουμε τη συμφωνία και θα το κάνουμε. Θα την μονογράψουμε».

Η μονογραφή δεν σημαίνει πολλά πράγματα, επισημάναμε στον κ. Γκιουλ

«Όχι. Συμφωνήσαμε για την μονογραφή και δεν θα παίξουμε παιχνίδια. Όταν η Τουρκία δεσμεύεται για κάτι τηρεί την δέσμευση της. Φυσικά αν μονογράψουμε κάτι δεν θα το αφήσουμε στην άκρη...σε μια ομαλή διαδικασία της μονογραφής έπεται η επικύρωση. Είναι τόσο απλό και κατά τη γνώμη μας διαφανές».

Ζητήσαμε από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να είναι πιο σαφής. Να μας πει αν η επικύρωση του Πρωτοκόλλου Τελωνιακής Ένωσης από το τουρκικό κοινοβούλιο και την κυβέρνηση θα γίνει πριν ή μετά την 3η Οκτωβρίου.

«Μπορεί να γίνει πριν την 3η Οκτωβρίου μπορεί να γίνει και μετά κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Θα την μονογράψουμε και θα την προωθήσουμε στο Κοινοβούλιο για επικύρωση. Από κει και πέρα είναι στην αρμοδιότητα της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος είχε δηλώσει μετά το πέρας της Ευρωπαϊκής Συνόδου τον Δεκέμβριο ότι αν η Άγκυρα δεν επικυρώσει το Πρωτόκολλο πριν την 3η Οκτωβρίου θα μπλοκάρει με βέτο την έναρξη διαπραγματεύσεων, επισημάναμε στον Αμπντουλά Γκιουλ που είπε «Δεν έχω τίποτα να σχολιάσω επί αυτού. Είναι ελεύθεροι να πάρουν τις αποφάσεις τους».


Συνέρχεται το κοινοβούλιο στο Ιράκ

Χωρίς συμφωνία για την κυβέρνηση συνέρχεται το κοινοβούλιο

Συνέρχεται το κοινοβούλιο στο Ιράκ, καθώς εξακολουθεί να εκκρεμεί η συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης λόγω των διαφωνιών ανάμεσα στα κυριότερα πολιτικά κόμματα.

Οι Ιρακινοί αξιωματούχοι ήλπιζαν ότι θα είχε επιτευχθεί μία συμφωνία ανάμεσα στα κόμματα των σιιτών και τα κόμματα των Κούρδων και των σουνιτών πριν από τη σύγκληση του κοινοβουλίου, όμως έξι εβδομάδες μετά τις εκλογές οι διαπραγματεύσεις ακόμη συνεχίζονται.

Εκπρόσωποι των κυριοτέρων κομμάτων λένε ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Καθώς δεν υπάρχει συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης η πρώτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου έχει καθαρά τελετουργικό χαρακτήρα μεταδίδουν οι ανταποκριτές.

Καθώς διακρίνεται αυξανόμενη ανυπομονησία μεταξύ των Ιρακινών, οι πολιτικοί θέλησαν να δώσουν μια εικόνα προόδου συγκαλώντας το κοινοβούλιο σχολιάζει ο Τζιμ Μιούερ του BBC.

Διαφωνίες

Η Κόμμα Συμμαχία Ενωμένων Σιιτών που κέρδισε πάνω από το 50% των εδρών στις εκλογές του Ιανουαρίου, συνομιλεί με τα κουρδικά κόμματα τις τελευταίς εβδομάδες χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχει συμφωνία.

Οι διαφωνίες επικεντρώνονται στο τι θα απογίνει με τους Κούρδους μαχητές και το καθεστώς της πόλης του Κιρκούκ.

Οι πλειοψηφία των αράβων του Ιράκ ζητά όπως οι Κούρδοι μαχητές ενσωματωθούν στον ιρακινό στρατό.

Για το Κιρκούκ μια πόλη στο κέντρο των πλούσιων πετρελαιοπηγών του βόρειου Ιράκ οι διαφωνίες επικεντρώνονται στο ποιος θα έχει τον έλεγχο του πετρελαίου.


Τετάρτη 16 Μαρτίου 2005 - 07:07 (Ώρα Λονδίνου)

Κρυφοί λογαριασμοί Πινοσέτ

Κρυφούς λογαριασμούς στις ΗΠΑ διατηρούσε ο πρώην δικτάτορας

Έκθεση επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας αποκαλύπτει ότι ο πρώην δικτάτορας της Χιλής, Αουγκούστο Πινοσέτ, χρησιμοποιούσε περισσότερους από 100 κρυφούς λογαριασμούς σε αμερικανικές τράπεζες, προκειμένου να καλύψει εκατομμύρια δολάρια από την περιουσία του.

Πιστεύεται ότι ο Πινοσέτ διατηρούσε λογαριασμούς ύψους 13 εκατομμυρίων δολαρίων σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες.

Μεταξύ των τραπεζών αυτών ήταν η Σίτιγκρουπ, η Τράπεζα Αμερικής και η Ρίγκς Μπάνκ.

Το ανώτατο μέλος της επιτροπής, Γερουσιαστής Καρλ Λέβιν, δήλωσε ότι μεγάλος αριθμός τραπεζών, είτε λόγω χαλαρών ελέγχων είτε λόγω «σκοτεινών» προθέσεων επέτρεψαν στον πρώην δικτάτορα να δημιουργήσει ένα κρυφό ιστό αμερικανικών λογαριασμών χρησιμοποιώντας λογαριασμούς υπεράκτιων εταιρειών και παραποιημένα στοιχεία.

Η Ριγκς Μπανκ έχει ήδη πληρώσει πρόστιμα σε σχέση με τους λογαριασμούς του Πινοσέτ.

Η Σίτιγκρουπ και η Τράπεζα Αμερικής ανακοίνωσαν ότι όλοι οι λογαριασμοί που σχετίζονται με τον πρώην δικτάτορα έχουν κλείσει.


Τετάρτη 16 Μαρτίου 2005 - 04:13 (Ώρα Λονδίνου)

Τα Βαλκάνια συμμορφώνονται με την Χάγη

Η αυστριακή Der Standard επικροτεί την στάση της ΕΕ απέναντι στην Κροατία και υποστηρίζει ότι κάνει καλά που αρνείται να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις έως ότου η Κροατία παραδώσει τους υπόπτους για εγκλήματα πολέμου στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

Η αυστριακή εφημερίδα σημειώνει ότι το θέμα της παράδοσης του στρατηγού Άντε Γκοτοβίτσα «συμβολίζει τον βαθμό συνεργασίας της Κροατίας με το Διεθνές Δικαστήριο για Εγκλήματα Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία».

Η Der Standard προσθέτει ότι εάν η ΕΕ επιδείξει επιείκεια στην Κροατία τότε θα «υπονομεύσει τις προσπάθειες για την παράδοση εκ μέρους της Σερβίας των υπόπτων που βρίσκονται εκεί».

Η σουηδική Dagens Nyheter σημειώνει ότι το Διεθνές Δικαστήριο για Εγκλήματα Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία άσκησε την τελευταία του δίωξη.

«Οι κυβερνήσεις έχουν κατανοήσει ότι το μέλλον των Βαλκανίων περνάει από την ΕΕ και για να το πετύχουν αυτό θα πρέπει να σεβασθούν την Χάγη», σημειώνει.

Η σουηδική εφημερίδα διερωτάται τι άλλαξε και οι κυβερνήσεις στα Βαλκάνια άρχισαν να σέβονται το διεθνές δικαστήριο. «Δεν έπαθαν κρίση συνείδησης» απαντά.

Αντίθετα, φέροντας το παράδειγμα της Σερβίας υποστηρίζει ότι το Βελιγράδι «επικαλέσθηκε τον πατριωτισμό των υπόπτων καθώς δεν μπορεί να παραμένει ένα κράτος παρία».

Ιταλία-Ιράκ

Με την απόφαση της Ιταλίας να αρχίσει να αποσύρει ορισμένα στρατεύματα της από το Ιράκ ασχολείται μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου.

Η ισπανική El Periodico σημειώνει χαρακτηριστικά ότι η «κοινή γνώμη στην Ιταλία ήταν αντίθετη στην στρατιωτική παρουσία της χώρας στο Ιράκ από την αρχή».

Αν και η ιταλική παρουσία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη, εν τούτοις σημειώνει η El Periodico οι αριθμοί είναι μικροί. Παρ΄ όλα αυτά η Ιταλία «πλήρωσε βαρύ τίμημα με συνολικά 28 νεκρούς».

«Αν και άργησε, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατανόησε ότι δεν μπορεί να αγνοεί την κοινή γνώμη και προσπαθεί να αποσυρθεί από το Ιράκ χωρίς να προσβάλλει τον φίλο του, Τζορτζ Μπους», καταλήγει η El Periodico.

Γερμανία Ανεργία

Ο γερμανικός Τύπος ασχολείται με την ομιλία του προέδρου, Χερστ Κέλερ, για τα εσωτερικά θέματα και την ανεργία που μαστίζει τη χώρα.

Με τίτλο «Ο συντηρητικός μεταρρυθμιστής», η Sueddeutsche Zeitung, λέει ότι η ομιλία «δεν ήταν ιδιαίτερα προεδρική καθώς αναλώθηκε σε πρακτικά προβλήματα».

«Η ομιλία του απαρίθμησε γνωστά προβλήματα δεν είναι κακό αυτό αλλά δεν είναι και τίποτε καινούργιο», υπογραμμίζει η εφημερίδα που διαφωνεί με την έκκληση του Γερμανού προέδρου να θέσει το πρόβλημα της ανεργίας ως «απόλυτη πολιτική προτεραιότητα».

Αυτό σημειώνει η Sueddeutsche Zeitung- δεν συνάδει με τις απόψεις που έχει εκφράσει στο παρελθόν για την προστασία των φυσικών πόρων και την αλληλεγγύη προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Με τον τίτλο «Εντυπωσιακή παράσταση», η Die Welt υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος Κέλερ καλώς έκανε συγκεκριμένες προτάσεις.

«Έτσι βέβαια έφτασε στα όρια των συνταγματικών του αρμοδιοτήτωναλλά ο γερμανικός λαός τον επικροτεί για αυτό».

«Όλοι γνωρίζουν ότι κάτι πρέπει επιτέλους να γίνει στο θέμα της ανεργίας», σημειώνει η Die Welt, και ο πρόεδρος «είπε τις κατάλληλες λέξεις για να ενθαρρύνει και να παρακινήσει τον λαό».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.