Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-03-15

  1. Προεκλογικές εξαγγελίες
  2. Στους προημιτελικούς η Ιντερ
  3. Ο Μπους απαιτεί αφοπλισμό της Χεζμπολά
  4. Ιταλικό "αντίο" στο Ιράκ
  5. Ένοχος ο ιδρυτής της Worldcom
  6. Βατικανό εναντίον Ντα Βίντσι
  7. Χάσανε τα ίχνη του Μπιν Λάντεν
  8. Εορτασμός της Ημέρας του Καταναλωτή
  9. Εν αναμονή εκλογών στα κατεχόμενα
  10. Οικονομία, σκάνδαλα και εξωτερική πολιτική
  11. Μακελλειό σε φυλακή της Μανίλα
  12. Απόπειρα κατά Ιμπραχίμ Ρουγκόβα
  13. Επαφές Βαληνάκη στην Ουάσιγκτον
  14. Πιέσεις από Δύση στον Αχμέτ Σεζέρ
  15. Αντισυριακή λαοθάλασσα στη Βηρυτό
  16. Γκιούλ: Ναι στο πρωτόκολλο με την Κύπρο
  17. Ερμηνείες για το κινεζικό casus belli

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2005 - 02:57 (Ώρα Λονδίνου)

Προεκλογικές εξαγγελίες

Με την προεκλογική εκστρατεία των δύο μεγαλύτερων κομμάτων στη Βρετανία και τα θέματα που προωθούν οι δύο υποψήφιες πλευρές ασχολούνται τα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου.

Στις προεκλογικές εξαγγελίες του υπουργού Οικονομίας της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, αναφέρεται το δημοσίευμα της Γκάρντιαν (Guardian), ο οποίος υπόσχεται να προσφέρει οφέλη σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και σε αυτούς που αγοράζουν την πρώτη τους κατοικία.

Σκοπός των νέων εξαγγελιών του Γκόρντον Μπράουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι να γίνουν εμφανείς οι διαφορές της πολιτικής των Εργατικών με εκείνης των Συντηρητικών.

Στο θέμα των αμβλώσεων αναφέρεται το πρωτοσέλιδο της Ιντιπέντεντ (Independent), μετά το αίτημα του προκαθήμενου της Καθολικής Εκκλησίας στη Βρετανία να τεθεί προεκλογικά το ζήτημα.

Το άρθρο υπογραμμίζει ότι το θέμα έχει ήδη θέσει προεκλογικά ο ηγέτης των Συντηρητικών, Μάικλ Χάουαρντ, ο οποίος θεωρεί ότι δεν πρέπει να πραγματοποιούνται αμβλώσεις μετά την 20ή εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Ψυχοπαθής κανίβαλος

Σε νόμους που τέθηκαν αρχικώς σε ισχύ τον 19ο αιώνα οφείλεται η απελευθέρωση του ψυχοπαθούς κανίβαλου, ο οποίος έφαγε τον εγκέφαλο ενός από τα θύματά του, επισημαίνει το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Τάιμς (Times).

Το άρθρο αναφέρεται στον ψυχοπαθή Πίτερ Μπράιαν, ο οποίος - παρά το γεγονός ότι είχε κριθεί «άκρως επικίνδυνος» - απελευθερώθηκε από την ψυχιατρική κλινική στην οποία νοσηλευόταν και σκότωσε δύο ακόμη άτομα.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) επισημαίνει ότι «η αστυνομία τον εντόπισε να τηγανίζει τον εγκέφαλο ενός φίλου του».

Ο ψυχοπαθής κανίβαλος είχε σκοτώσει και στο παρελθόν μία γυναίκα και για αυτό είχε κλειστεί σε ψυχιατρική κλινική. Μετά την απελευθέρωσή του όμως σκότωσε άλλα δύο άτομα.

Τέλος, η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) υπογραμμίζει ότι ο πρώην γενικός διευθυντής της κολοσσιαίας εταιρίας τηλεπικοινωνιών Worldcom, Μπέρνι Έμπερς, μπορεί να καταδικασθεί σε 20 χρόνια κάθειρξης για τα σκάνδαλα που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Το άρθρο υπογραμμίζει ότι οι λογιστικές απάτες ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων επέφεραν τη μεγαλύτερη χρεωκοπία στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.


Τρίτη 15 Μαρτίου 2005 - 23:08 (Ώρα Λονδίνου)

Στους προημιτελικούς η Ιντερ

Σε καταπληκτική φόρμα μετά από καιρό βρέθηκε ο βραζιλιάνος άσσος

Με χατ τρικ του Αντριάνο οι Μιλανέζοι απέκλεισαν την πρωταθλήτρια Ευρώπης Πόρτο με 3-1 και πέρασαν στους 8 του Τσάμπιονς Λιγκ.

Σε φοβερή βραδιά ο Βραζιλιάνος επιθετικός της Ιταλικής ομάδας δεν άφησε περιθώρια στους Πορτογάλους να αντιδράσουν.

Με γκόλ μόλις από 6ο λεπτό της συνάντησης ο βραζιλάνος έφερε σε δύσκολη θέση τους περσινούς πρωταθλητές διπλασιάζοντας τα τέρματά του στο 62ο λεπτό της επανάληψης και έβγαλε νοκ άτουτ τους Πορτογάλους, που στο μεταξύ ( 67ο ) είχαν μειώσει σε 2-1 με τον Ζορζε Κόστα, κάνοντας το χατ τρικ στο 85ο λεπτό.

Η Ιντερ είναι η τρίτη ιταλική ομάδα μετά τις Μίλαν και Γιουβέντους που περνά στους προημιτελικούς της σημαντικότερης Ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Τις υπόλοιπες πέντε προνομιούχες ομάδες αποτελούν οι: Τσέλσι, Λίβερπουλ, Αιντχόβεν, Μπάγερν και Λυόν.

Στο μεταξύ σε αγώνα για το Αγγλικό πρωτάθλημα η Τσέλσι ξέφυγε 11 βαθμούς από τους υπόλοιπους διεκδικητές του τίτλου της πρέμιερσιπ επικρατώντας της Γουεστ Μπρομ με 1-0 με γκόλ του Ντιντιέρ Ντρογκμπά στο 25ο λεπτό.


Τρίτη 15 Μαρτίου 2005 - 21:42 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Μπους απαιτεί αφοπλισμό της Χεζμπολά

Να μην απειλήσει την ειρηνευτική διαδικασία προειδοποίησε την Χεζμπολά ο Μπους

«Η Χεζμπολά θα μπορούσε να αποδείξει ότι δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση καταθέτοντας τα όπλα και σταματώντας να απειλεί την ειρηνευτική διαδικασία» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Θεωρούμε πως η Χεζμπολά είναι τρομοκρατική οργάνωση» είπε ο πρόεδρος Μπους μετά την συνάντησή του στην Ουάσιγκτον με τον βασιλιά της Ιορδανίας, αναφερόμενος στο ισχυρότατο πολιτικό και στρατιωτικό κίνημα του Λιβάνου.

Την περασμένη εβδομάδα η υπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κοντολίζα Ράις επανέλαβε και αυτή την Αμερικανική στάση επί του θέματος για να αντικρούσει δημοσιεύματα του τύπου περί του αντιθέτου.

«Μία από τις ανησυχίες μας είναι ότι η Χεζμπολά θα προσπαθήσει να εκτροχιάσει την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων» πρόσθεσε ο κύριος Μπους.

Το 2004 τα Ηνωμένα Έθνη υπερψήφισαν Αμερικανική πρόταση που ζητούσε τον αφοπλισμό των παραστρατιωτικών οργανώσεων στον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένης και της φιλοσυριακής Χεζμπολά.

Οι Σύριοι αποχωρούν από τον Λίβανο

Νωρίτερα την Τρίτη μέλη των μυστικών υπηρεσιών της Συρίας εγκατέλειπαν τα γραφεία τους στην Βηρυτό καθώς ο Σύριος πρόεδρος είχε συνομιλίες στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.

Η Συρία έχει δεσμευτεί να τηρήσει χρονοδιάγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την αποχώρηση των 14 χιλιάδων στρατιωτών της και των μελών των μυστικών υπηρεσιών της από τον Λίβανο.


Τρίτη 15 Μαρτίου 2005 - 20:42 (Ώρα Λονδίνου)

Ιταλικό "αντίο" στο Ιράκ

Ο Μπερλουσκόνι είπε ότι ανταποκρίνεται στην επικρατούσα κοινή γνώμη

Η Ιταλία θα αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Ιράκ τον Σεπτέμβριο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Μιλώντας στην RAI, τον κρατικό Ιταλικό τηλεοπτικό σταθμό, ο κύριος Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι η αποχώρηση θα πραγματοποιηθεί «σε συμφωνία με τους συμμάχους μας».

Η Ιταλία έχει αποστείλει στο Ιράκ 3 χιλιάδες στρατιώτες είναι η τέταρτη σε μέγεθος ξένη στρατιωτική δύναμη στην χώρα.

Η αντίθεση της πλειοψηφίας του Ιταλικού λαού στην εμπλοκή της χώρας τους στο Ιράκ εντάθηκε μετά τον φόνο ενός Ιταλού μέλους των μυστικών υπηρεσιών από Αμερικανούς στρατιώτες στην Βαγδάτη, στις αρχές του μήνα.

Ο κύριος Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι μετά την συνομιλία που είχε στο Λονδίνο με τον Βρετανό ομόλογό του Τόνι Μπλερ, οι δύο πλέον πιστοί σύμμαχοι του Αμερικανού προέδρου στο θέμα του Ιράκ συμπέραναν πως η κοινή γνώμη και στις δύο χώρες υποστηρίζει την αποχώρηση των στρατευμάτων.

«Από το Σεπτέμβριο θα αρχίσουμε να μειώνουμε προοδευτικά τον αριθμό των στρατιωτών μας στο Ιράκ» είπε, και διευκρίνισε ότι ο ακριβής αριθμός θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της κυβέρνησης του Ιράκ να αντιμετωπίσει τα θέματα ασφαλείας.

Επίσης την Τρίτη, άλλα δύο μέλη της υπό Αμερικανική ηγεσία συμμαχίας στο Ιράκ η Ολλανδία και η Ουκρανία άρχισαν την σταδιακή απόσυρση στρατευμάτων τους από το Ιράκ.


Τρίτη 15 Μαρτίου 2005 - 19:07 (Ώρα Λονδίνου)

Ένοχος ο ιδρυτής της Worldcom

Είκοσι χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τις θέσεις εργασίας τους

Ο πρώην επικεφαλής της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Μπέρνι Έμπερς κρίθηκε ένοχος απάτης και συνωμοσίας για την κατάρρευσή της.

O 63χρονος Έμπερς βρέθηκε επίσης ένοχος για άλλες επτά περιπτώσεις υποβολής πλαστών εγγράφων.

Μέτοχοι της εταιρείας έχασαν περίπου $180 δισεκατομμύρια μετά την κήρυξη πτώχευσης της Worldcom το 2002 την μεγαλύτερη στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών ενώ 20 χιλιάδες εργαζόμενοι έμειναν άνεργοι.

Ο Μπέρνι Έμπεερς αντιμετωπίζει τώρα ποινή κάθειρξης 85 ετών όταν ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου στις 13 Ιουνίου.

Η Worldcom επαναλειτουργεί απο το 2004 ως MCI.

Το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς του ότι δεν ήταν ενήμερος του τι συνέβαινε και ότι για την απάτη ήταν υπεύθυνος ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας Σκότ Σάλλιβαν.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο εισαγγελέας «ο Έμπερς ίδρυσε την εταιρεία, ο Έμπερς την διηύθυνε και φυσικά ο Έμπερς ενορχήστρωσε την απάτη».


Τρίτη 15 Μαρτίου 2005 - 18:01 (Ώρα Λονδίνου)

Βατικανό εναντίον Ντα Βίντσι

Ο καρδινάλιος Μπερτόνε στο σεμινάριο θα αποκρούσει όλους τους ισχυρισμούς του βιβλίου

Η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία εξαπέλυσε μύδρους κατά των «ξεδιάντροπων και αβάσιμων ψευδών» που περιέχονται στο μπέστ σέλερ «Κωδικός Ντα Βίντσι»

Ο Καρδινάλιος Ταρτσίζιο Μπερτόνε, αρχιεπίσκοπος της Γένοβας έσπασε την σιωπή της εκκλησίας σε σχέση με αμφιλεγόμενο βιβλίο του Νταν Μπράουν.

Κεντρική ιδέα του μυθιστορήματος είναι ότι η επίσημη εκκλησία κρύβει την «αλήθεια» πως ο Ιησούς είχε παιδί με την Μαρία Μαγδαληνή και πολλοί αναγνώστες έχουν πεισθεί επ αυτού.

Ο καρδινάλιος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ιλ Τζιορνάλε εξέφρασε την έκπληξή του και την βαθιά του ανησυχία για το γεγονός ότι «τόσο πολλοί άνθρωποι πιστεύουν τα ψεύδη αυτά» όπως χαρακτηριστικά είπε και πρόσθεσε: «το βιβλίο κυκλοφορεί παντού και εγκυμονεί τον κίνδυνο ακόμη περισσότεροι άνθρωποι να το διαβάσουν και να πιστέψουν ότι αυτοί οι μύθοι είναι αλήθειες.»

Και ο καρδινάλιος Μπερτόνε πρόσθεσε ότι προτίθεται να διοργανώσει σεμινάριο όπου θα δώσει απαντήσεις σε όλους τους ισχυρισμούς και θα αποκαλύψει ένα προς ένα όλα τα ψεύδη που περιέχονται στο βιβλίο για να δουν όλοι οι αναγνώστες πόσο «ξεδιάντροποι και αβάσιμοι είναι οι ισχυρισμοί αυτοί».

Από το 2003 που κυκλοφορεί το μπεστ σέλερ έχουν εκδοθεί άλλα δέκα βιβλία που ασχολούνται διεξοδικά με το βιβλίο αυτό ενώ ανθεί και η τουριστική δραστηριότητα στα μέρη που αναφέρονται στο μυθιστόρημα.


Τρίτη 15 Μαρτίου 2005 - 15:17 (Ώρα Λονδίνου)

Χάσανε τα ίχνη του Μπιν Λάντεν

Ο "εξαφανισθείς" παρά τις συνεντεύξεις του, ηγέτης της Αλ Κάιντα

Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Πακιστάν έχουν χάσει πλέον τα ίχνη του ηγέτη της Αλ Κάιντα σύμφωνα με τον πρόεδρο Μουσάραφ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πακιστάν στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του είχαν την καλύτερη πληροφόρηση σχετικά με το που βρίσκονταν ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος στον κόσμο, πριν περίπου 10 μήνες.

Όμως, δήλωσε στο ΒΒC ο κύριος Μουσάραφ, οι στρατιωτικές δυνάμεις έχασαν ξαφνικά τα ίχνη του και μαζί την καλύτερη ευκαιρία μέχρι στιγμής για να συλλάβουν τον Μπιν Λάντεν.

Όπως είπε ο Πακιστανός πρόεδρος ο Μπιν Λάντεν βρίσκονταν τότε σε περιοχή πολύ κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Ευραίως είναι διαδεδομένη η άποψη ότι ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα μαζί με τον υπαρχηγό του Αλ Ζαουάχρι κρύβονται στην ορεινή περιοχή κατά μήκος των συνόρων του Αφγανιστάν και του Πακιστάν από το 2001 οπότε οι Αμερικανικές δυνάμεις ανέτρεψαν το καθεστώς των Ταλιμπάν.


Τρίτη 15 Μαρτίου 2005 - 09:47 (Ώρα Λονδίνου)

Εορτασμός της Ημέρας του Καταναλωτή

Την Τρίτη ξεκινούν οι τριήμερες εκδηλώσεις που προγραμμάτισε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, με αφορμή τον εορτασμό της «Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή», που έχει καθιερωθεί να εορτάζεται στις 15 Μαρτίου.

Την Τρίτη η Γενική Γραμματεία οργανώνει εκδήλωση για τον Καταναλωτή στο σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα με ομιλητές τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα και τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Παπαθανασίου.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί έρευνα για το προφίλ του έλληνα καταναλωτή, τη συμπεριφορά, τις απόψεις και τις καταναλωτικές επιλογές του, καθώς και το βιβλίο της γενικής γραμματείας «Οδηγός του Καταναλωτή».

Στο βιβλίο αναλύονται τα δικαιώματα του καταναλωτή, όπως και όσα πρέπει να προσέχει και να διεκδικεί όταν αγοράζει τρόφιμα, τουριστικά πακέτα και ταξίδια, τι να ζητά από τις εγγυήσεις προϊόντων, τι να προσέχει όταν ψωνίζει στις λαϊκές αγορές, όταν συνάπτει συμβάσεις δανείων ασφαλίσεων κ.α.

Η γενική γραμματεία ενημερώνει επίσης, με διαφημιστικό υλικό, τους αθηναίους για τη λειτουργία του 1520, δηλαδή της ανοικτής γραμμής επικοινωνίας του υπ. Ανάπτυξης με τους καταναλωτές.

Την Τετάρτη, 16 Μαρτίου, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα «Διαφήμιση και Καταναλωτής», η οποία περιλαμβάνει τρεις θεματικές ενότητες: «Ευρωπαϊκές Πολιτικές για τη Διασφάλιση των Δικαιωμάτων του Καταναλωτή», «Ο Ρόλος της Διαφήμισης στη Διαμόρφωση της Συμπεριφοράς του Καταναλωτή», και «Ιστορία, Εξέλιξη και Αναγκαιότητα Κανόνων Δεοντολογίας».

Την Πέμπτη, 17 Μαρτίου, με την ευκαιρία της παρουσίας του αρμοδίου για θέματα καταναλωτή, επιτρόπου της ΕΕ Μ. Κυπριανού, έχει προγραμματιστεί συνάντηση και ανταλλαγή απόψεων με τους φορείς τόσο των καταναλωτών όσο και της αγοράς.


Τρίτη 15 Μαρτίου 2005 - 09:59 (Ώρα Λονδίνου)

Εν αναμονή εκλογών στα κατεχόμενα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Ιακώβου, δήλωσε την Τρίτη ότι αναμένει πως ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, θα αναλάβει διερευνητική πρωτοβουλία για το κυπριακό στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου.

Όπως είπε ο κ. Ιακώβου, ο κ. Ανάν αναμένει να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την ανάδειξη ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε ότι η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με το γενικό γραμματέα «σε πολύ ψηλό επίπεδο».

«Η πληροφόρηση, που έχουμε, είναι πως ο γενικός γραμματέας θα αναμένει τη ψηφοφορία στα κατεχόμενα και στη συνέχεια θα αποστείλει υψηλόβαθμο στέλεχος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, για να διερευνήσει τις θέσεις των δύο πλευρών.

Είναι πιθανό να αναληφθεί αποστολή στο τρίγωνο Λευκωσίας - Αθήνας - Άγκυρας, προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσο υπάρχουν πιθανότητες επιτυχίας», είπε ο κ. Ιακώβου.

Υπενθυμίζεται ότι, βάσει των δημοσκοπήσεων, νέος ηγέτης των τουρκοκυπρίων αναμένεται να αναδειχθεί, από τις εκλογές της 17ης Απριλίου στα κατεχόμενα, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Εξάλλου, ο κ. Ιακώβου αναφερόμενος στη συνάντηση του τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον κ. Ανάν στη Μαδρίτη, είπε ότι αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των δημοσίων σχέσεων του κ. Ερντογάν.

Πρόσθεσε ότι σ' αυτή ο κ. Ερντογάν δεν είπε τίποτε το νέο και ουσιαστικά ζήτησε από το γενικό γραμματέα και την ελληνική πλευρά να αναλάβουν πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση λύσης του κυπριακού.


Τρίτη 15 Μαρτίου 2005 - 09:28 (Ώρα Λονδίνου)

Οικονομία, σκάνδαλα και εξωτερική πολιτική

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ευκαιρίες: Εργασία για 5.000 γυναίκες. Η υποβολή των αιτήσεων ξεκινά από τις 21 Μαρτίου.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αποκλειστικό: Φραγμός σε ομαδικές απολύσεις. Δικλίδες ασφαλείας για την προστασία των εργαζομένων.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Στην Αθήνα το αλβανικό "αεροπλανάκι". Πενήντα δισ. από τις παρατράπεζες "ξεπλύθηκαν" στην Ελλάδα.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Πακέτο με αυξήσεις και αναδρομικά. Μεγαλύτερες οι συντάξεις από την προσεχή Δευτέρα. 49 έως 231 ευρώ από ΙΚΑ - ΔΕΚΟ και τράπεζες.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Οργή λαού για την αθλιότητα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σε βάρος του Χριστόδουλου και της Εκκλησίας, οι οποίοι ακόμα δεν έβαλαν μυαλό από το κάζο που έπαθαν με την ιστορία που έστησε ο Σημίτης με τις ταυτότητες.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 7.252 προσλήψεις σε Δημόσιο, Ταμεία, δήμους. Τέσσερα νέα προγράμματα Stage μέσω ΟΑΕΔ.

ΕΘΝΟΣ: Παρακράτηση σύνταξης έως και 540 ημέρες.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αρχιεπίσκοπος: Θέλουν την Εκκλησία κι εμένα στο περιθώριο, όπως τους Μαθητές την εποχή του Χριστού να μην μιλάνε, αλλά... Εάν εγώ σιωπήσω οι λίθοι κεκράξονται.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τρεις πυρηνικούς σταθμούς κατασκευάζει η Τουρκία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις: Πακέτο 3.112 νέων θέσεων στο Δημόσιο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Στο σφυρί δημόσια ακίνητα. Ναυάγιο εσόδων και η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εκποιήσει ό,τι απέμεινε.

ΕΣΤΙΑ: Οι μεγάλες ξένες επενδύσεις. Θεσμικές παρεμβάσεις για την προσέλκυσή τους.

ESPRESSO: Η συγκλονιστική απολογία του σατανικού ζευγαριού. Τι λένε για τη δολοφονία της γυναίκας που μπήκε στη ζωή τους.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Καρμανιόλα ο νομός Θεσσαλονίκης. Το δεύτερο πιο επικίνδυνο οδικό δίκτυο στη Β. Ελλάδα.

ΤΑ ΝΕΑ: Ντοκουμέντο ακρίβειας και ανεργίας. Σαρακοστή διαρκείας για μισθωτούς, συνταξιούχους.

TRAFFIC NEWS: Θαύμα στην Κύπρο: Παραπληγικός περπάτησε όταν προσκύνησε τον Άγιο Βαρνάβα.

Η ΧΩΡΑ: Πέντε υπουργοί στόχος της διαπλοκής. Ποια σενάρια παίζουν για τον ανασχηματισμό.

City Press: Νηστεία και στην οικονομία. Πάνω από 6%, ίσως και 6,5%, του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2004.

METRO: Σφοδρή σύγκρουση. Πυρά Χριστόδουλου και έντονη αντίδραση από τον πολιτικό κόσμο.

Οικονομία

Η City Press αναφέρει ότι "πάνω από 6%, ίσως και 6,5%, του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2004. Φόβοι ότι θα συνεχιστεί το Μάρτιο η υστέρηση των φορολογικών εσόδων έναντι των στόχων του προϋπολογισμού του 2005, που έφτασε τα 200 εκατομμύρια ευρώ τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο".

Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "ο Πρωθυπουργός έδειξε ότι είναι αποφασισμένος να λάβη όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να αλλάξη ριζικά το τοπίο ως προς τις ξένες επενδύσεις. Κατά την συνέντευξη Τύπου ανεφέρθη διεξοδικά τόσο στα μέτρα που ήδη έλαβε η Κυβέρνησις (φορολογικός και αναπτυξιακός νόμος), όσο και στις θεσμικές παρεμβάσεις που απαιτούνται για την προώθηση μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων. Η δημαγωγούσα αντιπολίτευσις κατηγορεί τον κ. Καραμανλή για νέα μέτρα 'λιτότητος' ".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "ακόμη και τα "χάλκινα της οικογένειας", δηλαδή ακίνητα που ανήκουν στο Δημόσιο, μετά τα "χρυσαφικά και ασημικά" (αποκρατικοποιήσεις ΔΕΚΟ-τραπεζών) προτίθεται να εκποιήσει η κυβέρνηση, μέσα στην παραζάλη που της προκαλεί η κατάρρευση των φορολογικών εσόδων. Στο στόχαστρο μπαίνουν τις επόμενες μέρες τα ολυμπιακά και τουριστικά ακίνητα και εκτάσεις-φιλέτα σε Μεσσηνία, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία, αλλά και "επιλογές" μεταξύ 20.000 κρατικών ακινήτων, τα οποία διαχειρίζεται η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου".

Τα ΝΕΑ γράφουν ότι "σαρακοστή διαρκείας κάνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, με την ακρίβεια να καλπάζει και τον αριθμό των ανέργων να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο φθάνοντας τον Ιανουάριο τον αριθμό-σοκ των 546.665".

Δηλώσεις Αρχιεπισκόπου-Αντιδράσεις

Η Metro γράφει ότι "θύελλα αντιδράσεων, κυρίως από τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προκάλεσε η απάντηση που έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος για όσα έγιναν στην ορκωμοσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, με την αποχώρηση των βουλευτών του Συνασπισμού, αλλά και την άρνηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να σηκωθούν από τις θέσεις τους κατά την είσοδο του κ. Χριστόδουλου".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "εγκληματική πολιτική ενέργεια, που υπερβαίνει -κατά την πιο θλιβερή έκβαση- τις θεωρίες περί "αστοχίας εισήγησης", συνιστά η απόφαση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να παραμείνουν σφηνωμένοι στα έδρανά τους την ώρα της εισόδου του Αρχιεπισκόπου στην αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής, αρνούμενοι την ιστορική κοινοβουλευτική και θεσμική εθιμοτυπία από την ίδρυση του Κράτους που ορίζει συμβολικά το αίσθημα εθνικής ενότητας και φτύνοντας στο πρόσωπο όλους τους θρησκευόμενους Έλληνες".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "όποιοι θέλουν Κάθαρση, ας έρθουν να καταθέσουν. Όμως, δεν τους ενδιαφέρει η Κάθαρση, αλλά η Τηλεθέαση. Αυτά είναι τα λόγια που, μεταξύ των άλλων, με στεντόρεια φωνή, απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος στη Κήρυγμά του από την Αγία Μαρίνα Ηλιουπόλεως. Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, αποκάλυψε ότι θέλουν την Εκκλησία να μπει στο περιθώριο και να σιωπά. Αυτό θυμίζει την εποχή που ο Θεάνθρωπος ήταν στη γη κι οι Φαρισαίοι του είπαν "πες στους μαθητές σου να σιωπήσουν" κι Αυτός τους απάντησε: "Και αν αυτοί σιωπήσουν, οι λίθοι κεκράξονται".

Καραμανλής - Επίσκεψη στις Βρυξέλλες

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "για τις Βρυξέλλες αναχωρεί αύριο το μεσημέρι ο πρωθυπουργός. Ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί στις έξι το απόγευμα της Τετάρτης με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο, όπου θα συζητήσουν, όπως αναφέρουν πληροφορίες, τις δημοσιονομικές προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έμφαση στο Δ' ΚΠΣ και στη μεγιστοποίηση εισροών από τα διαθέσιμα κονδύλια. Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Καραμανλή, κατά την αυριανή συνάντησή του με τον κ. Μπαρόζο δεν πρόκειται να τεθεί το θέμα του βασικού μετόχου".

Η ESPRESSO προσθέτει ότι "με το θέμα του 'βασικού μετόχου' εκτός ατζέντας συνομιλιών συναντάται στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόσο".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 15 Μαρτίου 2005 - 11:21 (Ώρα Λονδίνου)

Μακελλειό σε φυλακή της Μανίλα

Οι κρατούμενοι είχαν καταλάβει τη φυλακή επί ένα 24ωρο

Στις Φιλιππίνες η αστυνομία σκότωσε πάνω από 20 άτομα κατά τη διάρκεια επιδρομής σε φυλακή υψίστης ασφαλείας της Μανίλα που είχε καταληφθεί επί 24ωρο από κρατουμένους, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Άντζελο Ρέγιες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ανάμεσα στα θύματα είναι και τρεις από τους ηγέτες του ισλαμικού μετώπου Αμπού Σαγιάφ.

Άλλα δύο μέλη της ίδιας οργάνωσης καθώς και τρεις φύλακες είχαν χάσει τη ζωή τους τη Δευτέρα, όταν ξέσπασε η εξέγερση και οι κρατούμενοι αφαίρεσαν τα όπλα των δεσμοφυλάκων τους.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης καταστολής της εξέγερσης που διήρκεσε μία ώρα τραυματίσθηκαν τουλάχιστον έξι αστυνομικοί.

Στην κατοχή των στασιαστών κρατουμένων βρέθηκαν οκτώ όπλα.

Η πρόεδρος των Φιλιππίνων, Γκλόρια Αρόγιο, συνεχάρη τις δυνάμεις ασφαλείας για την επιχείρηση, εκτιμώντας ότι μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων ήταν αναπόφευκτο να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες.


Τρίτη 15 Μαρτίου 2005 - 10:56 (Ώρα Λονδίνου)

Απόπειρα κατά Ιμπραχίμ Ρουγκόβα

Η έκρηξη σημειώθηκε στο κέντρο της Πρίστινα

Βομβιστική επίθεση σημειώθηκε το πρωί της στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου Πρίστινα με στόχο τον Αλβανόφωνο πρόεδρο, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα.

Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι η έκρηξη σημειώθηκε έξω από κυβερνητικό κτίριο την ώρα που περνούσε η αυτοκινητοπομπή του κ. Ρουγκόβα, προκαλώντας υλικές ζημιές αλλά όχι ανθρώπινα θύματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ρουγκόβα φυγαδεύθηκε σώος και αβλαβής από τον τόπο της επίθεσης με άλλο όχημα, ενώ ένα μέλος της συνοδείας του τραυματίσθηκε ελαφρά.

Μία ώρα μετά την επίθεση ο κ. Ρουγκόβα εμφανίστηκε σε δημοσιογράφους και δήλωσε: «Ευχαριστώ το Θεό που επέζησα πάλι», αναφερόμενος σε παλαιότερη απόπειρα δολοφονίας του πριν ένα χρόνο, όταν άγνωστοι δράστες έριξαν χειροβομβίδα στο σπίτι του.

Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου λέει ότι η πυροδότηση του εκρηκτικού μηχανισμού φαίνεται ότι πραγματοποιήθηκε με τηλεχειριστήριο.

Ο κ. Ρουγκόβα την ώρα της επίθεσης βρισκόταν καθοδόν για να συναντήσει τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Χαβιέ Σολάνα.

Μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σολάνα ο Κοσοβάρος ηγέτης απέδωσε την απόπειρα δολοφονίας του στην ύπαρξη κύκλων που επιθυμούν την αποσταθεροποίηση του Κοσσυφοπεδίου.


Επαφές Βαληνάκη στην Ουάσιγκτον

Σειρά συναντήσεων σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον είχε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης, ο οποίος συζήτησε με αμερικανούς αξιωματούχους επί των εθνικών θεμάτων και των διμερών σχέσεων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βαληνάκης συζήτησε το θέμα του ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) και τη γενικότερη κατάσταση στα Βαλκάνια, το κυπριακό και τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ στο Λευκό Οίκο με το διευθυντή για θέματα Ευρώπης στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, Νταν Φριντ και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον εκτελώντα χρέη υφυπουργού Εξωτερικών για πολιτικές υποθέσεις, Γουίλιαμ Μπερνς.

Ο κ. Βαληνάκης δήλωσε μετά τις συναντήσεις ότι παρουσίασε στους αμερικανούς αξιωματούχους «τις εποικοδομητικές θέσεις της Ελλάδας σχετικά με το όνομα των Σκοπίων» και εξήγησε «ότι είναι εποικοδομητικές όχι μόνο για τις διμερείς μας σχέσεις με τη χώρα αυτή, αλλά και για τη συνολική περιοχή και βεβαίως γιατί θα διευκολύνουν την πορεία των Σκοπίων - αν υπάρξει λύση - προς την Ε.Ε. και τους άλλους διεθνείς Οργανισμούς».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, ο οποίος το Σάββατο είχε συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, πρόσθεσε πως «για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται και η άλλη πλευρά να δείξει την ίδια εποικοδομητική στάση, που έχει δείξει η ελληνική κυβέρνηση και βεβαίως είναι χρήσιμο και αναγκαίο και οι άλλες χώρες να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας».

Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο κ. Βαληνάκης δήλωσε ότι «υπάρχει μια σειρά επαφών μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, θα ακολουθήσει η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Πέτρου Μολυβιάτη, στην Ουάσιγκτον, ο οποίος την επόμενη βδομάδα θα έχει και άλλες επαφές.

Άρα, είναι λογικό ότι, πέραν του ζητήματος του ονόματος, συζητήσαμε και για την ευρύτερη ημερήσια διάταξη - την ατζέντα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων - τόσο, δηλαδή, γιά τα διμερή θέματα, όσο και -κυρίως- για την ευρύτερη ευρωπαϊκή, μεσογειακή και βαλκανική γειτονιά μας».

Με την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο υφυπουργός μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, όπου θα λάβει μέρος σε συνάντηση υπουργών Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.


Τρίτη 15 Μαρτίου 2005 - 08:25 (Ώρα Λονδίνου)

Πιέσεις από Δύση στον Αχμέτ Σεζέρ

Άρης Χατζηστεφάνου, Κωνσταντινούπολη

Πιέσεις για αναβολή της επίσκεψής του στη Δαμασκό δέχεται ο κ. Σεζέρ

Να ακυρώσει για άλλη μια φορά τα εισιτήρια του για το Εξωτερικό καλείται ο πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ.

Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα Αμερικανοί και Ευρωπαίοι διπλωμάτες τον καλούν να ακυρώσει προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Συρία.

Οι ίδιοι διπλωμάτες κατηγορούν την Τουρκία ότι δεν καταδίκασε τη στάση της Δαμασκού απέναντι στο Λίβανο.

Αντιθέτως πριν από μερικές ημέρες το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς με τη Συρία και το Λίβανο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Σαμπάχ ο Σεζέρ εμφανίζεται αμετακίνητος γεγονός που αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους της διπλωματικής αντιπαράθεσης.

Οι πρώτες τροχιοδεικτικές βολές ήρθαν χτες από τον αμερικανό πρέσβη Έρικ Έντελμαν που εμμέσως πλην σαφώς προειδοποίησε την Άγκυρα για διπλωματική απομόνωση.

«Ο πρόεδρος Μπους» είπε ο Έντελμαν «συζήτησε το θέμα της Συρίας με τον Γάλλο πρόεδρο Σιράκ, τον Γερμανό καγκελάριο Σρέντερ, τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν και τον Αιγύπτιο πρόεδρο Μουμπάρακ και διαπίστωσε ομοφωνία.

»Φυσικά η Τουρκία» κατέληξε ο Αμερικανός πρέσβης «μπορεί να αποφασίσει μόνη της εάν θα συμμορφωθεί με τη διεθνή κοινότητα».

Υψηλόβαθμος διπλωμάτης από χώρα της Μέσης Ανατολής, που μίλησε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, υποστήριξε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Αμερικανική πρεσβεία εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για τις επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχων στην περιοχή.

«Πριν από περίπου ένα χρόνο παρενέβησαν για να μην πάει ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» στην Τεχεράνη μας είπε ο ίδιος διπλωμάτης που σημείωσε ότι η βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ιράν και τη Συρία φαίνεται να ενοχλεί έντονα την Ουάσινγκτον.

Εντωμεταξύ Τούρκοι αναλυτές υπενθυμίζουν ότι ο πρόεδρος Σεζέρ μόλις πριν από μερικές ημέρες ακύρωσε επίσημη επίσκεψη στην Φινλανδία προκειμένου, όπως λένε, να μην συναντηθεί με την ελληνοκύπρια πρέσβειρα.

Ως εκ τούτου μια νέα αναβολή ενδέχεται να έχει τεράστιο πολιτικό κόστος.


Τρίτη 15 Μαρτίου 2005 - 07:15 (Ώρα Λονδίνου)

Αντισυριακή λαοθάλασσα στη Βηρυτό

Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν φωτογραφίες του δολοφονημένου Ραφίκ Χαρίρι και σημαίες του Λιβάνου

Στο Λίβανο εκατοντάδες χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης κατέκλυσαν τους δρόμους της Βηρυτού ζητώντας την ολοκληρωτική αποχώρηση των συριακών στρατιωτικών δυνάμεων και μυστικών υπηρεσιών από τη χώρα.

Ήταν η μεγαλύτερη διαδήλωση της αντιπολίτευσης μετά την δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι, πριν ακριβώς ένα μήνα, μια ενέργεια για την οποία πολλοί αποδίδουν ευθύνες στη Συρία.

Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η λαοθάλασσα που είχε συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία Μαρτύρων της πόλης τήρησε ενός λεπτού σιγή στις 12.55 το μεσημέρι για να τιμήσει τη μνήμη του Ραφίκ Χαρίρι.

Το μέγεθος της διαδήλωσης αποδίδεται στη συμμετοχή όχι μόνο Χριστιανών και Δρούζων αλλά και Σουνιτών του Λιβάνου που συνέρευσαν από όλη τη χώρα στη Βηρυτό.

Μιλώντας στο πλήθος ο Δρούζος βουλευτής της αντιπολίτευσης, Μαρουάν Χαμαντέ είπε:

«Θέλετε να μάθετε την αλήθεια [για το θάνατο του Χαρίρι]; Είναι φανερό ο κόσμος και ο Λίβανος τους γνωρίζουν καλά [τους δολοφόνους] έναν προς έναν, με το όνομά τους και το στρατιωτικό τους βαθμό».

Λίγο αργότερα οι συγκεντρωμένοι αποδοκίμασαν την αδελφή του δολοφονηθέντος Χαρίρι όταν αυτή δήλωσε από το μικρόφωνο: «Στηρίζουμε τη Συρία μέχρι το έδαφός της να απελευθερωθεί και μέχρι να ανακτήσει την κυριαρχία της στα κατεχόμενα [από το Ισραήλ] υψώματα του Γκολάν».

Ανταποκριτές εκφράζουν φόβους ότι οι αντισυριακές και φιλοσυριακές διαδηλώσεις μπορεί να μετεξελιχθούν σε βίαια αντιπαράθεση, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο απαγόρευσης των συγκεντρώσεων.

Τόσο ο πρόεδρος του Λιβάνου Εμίλ Λαχούντ και ο πνευματικός ηγέτης των Μαρωνιτών, Πατριάρχης Νασραλάχ Σφέιρ, που ανήκει στην αντιπολίτευση ζήτησαν να διεξαχθεί διάλογος για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Η Ουάσιγκτον χαιρέτησε τις κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης και ζήτησε για μια ακόμη φορά την πλήρη αποχώρηση της Συρίας από το Λίβανο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν.

«Ο Πρόεδρος εξακολουθεί να ζητά από τη Συρία να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις και τις μυστικές της υπηρεσίες το συντομότερο δυνατό. Είναι σημαντικό οι εκλογές να πραγματοποιηθούν χωρίς ξένη ανάμειξη και εκφοβισμό.

Αν και υπάρχουν ορισμένες θετικές εξελίξεις εν τούτοις θέλω να τονίσω ότι σε τελική ανάλυση τα πάντα θα εξαρτηθούν από τα έργα και όχι τα λόγια των Σύρων» είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.


Γκιούλ: Ναι στο πρωτόκολλο με την Κύπρο

Σε συνέντευξη του στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times), ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας που επισκέπτεται το Λονδίνο, δήλωσε ότι η «Άγκυρα είναι έτοιμη να υπογράψει το πρωτόκολλο τελωνειακής ένωσης με την Κύπρο».

Πρόσθεσε όμως ότι τόσο η Τουρκία όσο και η ΕΕ έχουν αποδεχθεί ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου δεν συνιστά αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Αμπτουλάχ Γκιούλ δήλωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να πείσει τον πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο να «επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» για να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

Ο κ. Γκιουλ διέψευσε τις καταγγελίες ότι η Άγκυρα επιβραδύνει τις οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις πριν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

«Θα συνεχίσουμε. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση», δηλώνει ο Τούρκος υπουργός που πάντως παραδέχθηκε ότι η τουρκική αστυνομία χρησιμοποίησε υπερβάλλοντα ζήλο κατά διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα.

Ο κ. Γκιούλ πρόσθεσε ότι η αστυνομία στο συγκεκριμένο επεισόδιο «προξένησε φθορά στην εικόνα της Τουρκίας στο εξωτερικό».

Ευρώ

Τρια χρόνια μετά την κυκλοφορία του ευρώ, το νέο ευρωπαϊκό νόμισμα είναι αποδεκτό αλλά όχι αγαπητό», υποστηρίζει σε κεντρικό της σχόλιο η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph).

Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι ο αρμόδιος επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια, σε συνέντευξη του χθες στις Βρυξέλλες παραδέχθηκε ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών για το νόμισμα απουσιάζει αλλά δήλωσε άγνοια για τα αίτια.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ υποστηρίζει ότι ένας λόγος για την έλλειψη εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων προς το ευρώ, είναι το γεγονός ότι τα χαρτονομίσματα «δεν απεικονίζουν εθνικά σύμβολα αλλά ανύπαρκτες γέφυρες και εικονικές αψίδες».

Δημιουργείται η εντύπωση ότι το ευρώ είναι «κατασκεύασμα γραφειοκρατώνγεγονός που κλονίζει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών».

Ο δεύτερος λόγος συνεχίζει η Ντέιλι Τέλεγκραφ - είναι ότι οι καταναλωτές θεωρούν ότι το «ευρώ είναι ακριβό νόμισμα».

Στις υποψήφιες για ένταξη στην ευρωζώνη χώρες, το 71% των καταναλωτών πιστεύει ότι η το ευρωπαϊκό νόμισμα «θα εκτινάξει τις τιμές στα ύψη».

Ανάλογες ήταν και οι εμπειρίες των καταναλωτών στις χώρες όπου πρωτοκυκλοφόρησε το ευρωπαϊκό νόμισμα το 2002, γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Καθολική Εκκλησία Βρετανία

Η Καθολική εκκλησία παρενέβη στην άτυπη προεκλογική εκστρατεία εδώ στην Βρετανία σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των Τάιμς (Times).

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο επικεφαλής των Ρωμαιοκαθολικών, ο καρδινάλιος Κόρμακ Μέρφι-ΟΚόνορ, απέσυρε την παραδοσιακή υποστήριξη που παρέχει η Καθολική εκκλησία στο κυβερνών Εργατικό Κόμμα.

Ο λόγος σύμφωνα με τους Τάιμς- είναι η πολιτική του κόμματος στο θέμα της έκτρωσης. Ο καρδινάλιος εξέφρασε την υποστήριξη του στην πολιτική του Συντηρητικού Κόμματος να μειώσει το νόμιμο περιθώριο έκτρωσης από τις 24 στις 20 εβδομάδες εγκυμοσύνης.

Οι Τάιμς σημειώνουν ότι η «δραματική» ανάμειξη του καρδιναλίου θα «έχει σημαντικές επιπτώσεις» ιδιαίτερα στις εκλογικές περιφέρεις όπου το Καθολικό στοιχείο είναι ισχυρό και όπου το αποτέλεσμα της εκλογικής μάχης είναι αμφίρροπο.

Δημοσκόπηση Βρετανία

Μειώθηκε κατά το ήμισυ η διαφορά του Εργατικού από το Συντηρητικό κόμμα τον τελευταίο μήνα σύμφωνα με δημοσκόπηση τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στην Ιντιπέντεντ (Independent).

Το Εργατικό Κόμμα προηγείται με 39% στην πρόθεση ψήφου με τους Συντηρητικούς στο 33% Τον περασμένο μήνα τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 42% και 30%.

Όπως σχολιάζει η Ιντιπέντεντ η δημοσκόπηση θα προξενήσει «ιδιαίτερη ανησυχία» στην κυβέρνηση καθώς οι Τόρις φαίνεται ότι «έχουν επιβάλει την δική τους προεκλογική ατζέντα σε θέματα όπως την μετανάστευση, τους δημοτικούς φόρους και το σύστημα υγείας».


Τρίτη 15 Μαρτίου 2005 - 04:44 (Ώρα Λονδίνου)

Ερμηνείες για το κινεζικό casus belli

Η απόφαση του λαϊκού κογκρέσου του Πεκίνου που απειλεί με χρήση στρατιωτικής δύναμης την Ταϊβάν σε περίπτωση ανεξαρτητοποίησής της σχολιάζεται εκτενώς στον ευρωπαϊκό Τύπο.

Η γερμανική Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) αναρωτιέται ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της κινεζικής διακήρυξης, γράφοντας ότι πολλές είναι οι ερμηνείες που επιδέχεται ο νόμος «κατά της απόσχισης».

Το γεγονός ότι η κινεζική ηγεσία φέρεται σαν να εξαρτάται η μοίρα της χώρας από τη μικρή Ταϊβάν αποτελεί βασική πηγή ανησυχίας, ενώ είναι αναμφισβήτητο ότι ο λαός του νησιού δεν επιθυμεί την επανένωσή του με την Κίνα, γράφει η εφημερίδα και συμπεραίνει:

«Εάν μια ηγεσία αρνείται να δεχθεί κάτι τέτοιο, η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη».

Περισσότερη αισιόδοξη είναι η ερμηνεία που δίνει η νορβηγική εφημερίδα Αφτενπόστεν (Aftenposten), εκτιμώντας ότι η απόφαση του κινεζικού λαϊκού κογκρέσου αφήνει περιθώρια ερμηνειών και δεν αποτελεί πράσινο φως για επίθεση στην Ταϊβάν.

Η Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung) εκτιμά ότι οι εξελίξεις στην Κίνα θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρότατα υπόψιν απ΄ όλο τον κόσμο καθώς η χώρα αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά του μέλλοντος και διαθέτει τη μεγαλύτερη βιομηχανική παραγωγή σε πολλούς παραγωγικούς τομείς.

Και παροτρύνει τους αναγνώστες της «να μάθουμε όλοι κινέζικα και να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει στην Κίνα καθώς η χώρα αυτή θα διαμορφώσει τον ρουν της ιστορίας τα επόμενα 50 χρόνια περισσότερο από τις ΗΠΑ».

«Τι δέον γενέσθαι;»

Στη Βιέννη η Ντερ Σταντάρ (Der Standard) γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποφασίσει τώρα τι είδους σχέσεις θέλει πραγματικά να έχει με την Κίνα, «το κομμουνιστικό κόμμα της οποίας πιστεύει ότι θα απωλέσει την εξουσία εάν αφήσει την Ταϊβάν και ενεργεί φοβούμενο τον εθνικισμό των μαζών».

Η παρισινή Λε Μοντ (Le Monde) καλύπτει τις αντιδράσεις κοινοτικών διπλωματών που «δεν μπορούσαν να κρύψουν τη σχετική αμηχανία τους» μετά το κινεζικό casus belli προς την Ταϊβάν, καθώς η απόφαση συμπίπτει χρονικά με τις πιέσεις ευρωπαϊκών χωρών ιδίως Γαλλίας και Γερμανίας για άρση του εμπάργκο όπλων προς το Πεκίνο.

«Δεν πρόκειται για ενθαρρυντικό σημάδι, αυτό είναι σαφές» έλεγαν διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες που έσπευδαν ταυτόχρονα να διαβεβαιώσουν ότι η ΕΕ δεν επιθυμεί να ανατρέψει τις στρατηγικές ισορροπίες στην Ασία επιτρέποντας στο μέλλον εξαγωγές όπλων προς την Κίνα, γράφει η Λε Μοντ.

Η ρωσική Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα (Nezavisimaya Gazeta) θεωρεί ότι «το Πεκίνο δικαιούται να διεκδικεί όλα τα εδάφη που του ανήκουν ενώ η Μόσχα ακόμα παλεύει με τα προβλήματα που ανέκυψαν ύστερα από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης».

«Η Κίνα σταθερά εμπεδώνει την κυριαρχία της. Το 1997 πήρε πίσω το Χονγκ Κονγκ, λίγο αργότερα το Μακάο, και το 2004 διευθέτησε μια σειρά από συνοριακές διαφορές προς Βορρά και Δυσμάς, με τη Ρωσία και το Καζακστάν. Τώρα ήλθε η ώρα της Ταϊβάν» γράφει η μοσχοβίτικη εφημερίδα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.