Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-03-03

  1. Πόλεμος της ωμοπλάτης
  2. Νέο ρεκόρ στις τιμές μαύρου χρυσού
  3. «Σφαγή» επιδοτήσεων με το... βαμβάκι
  4. Ο γύρος του κόσμου σε 67 ώρες
  5. Νέο ρεκόρ στις τιμές μαύρου χρυσού
  6. Ο γύρος του κόσμου σε τρεις ημέρες
  7. Γαλλία: Κύκλωμα παιδεραστών σε δίκη
  8. Ιράκ: Συνέχεια επιθέσεων και στρατιωτικού νόμου
  9. «Έφυγε» ο Ρίνους Μίχελς
  10. Στο εδώλιο στρατηγοί της Βοσνίας
  11. «Συνεχής η βελτίωση της υγείας του»
  12. Κινητικότητα από το Μάη
  13. «Παγωμένος θρύλος»
  14. Ματαιώθηκε προβολή
  15. ΛΑΦΚΑ και σκάνδαλα
  16. Στη Χάγη ο Πέρισιτς
  17. Βαλκανική περιοδεία Καραμανλή
  18. Ξεκινά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
  19. Βελτίωση στατιστικών
  20. Ποινή δυόμισι χρόνων στον Μπασίρ
  21. Ολοκληρωτική αποχώρηση ζητά η αντιπολίτευση
  22. Φιλί ζωής στο BBC
  23. «Ευρωπαϊκό δόγμα δημοκρατίας»

Παρασκευή 04 Μαρτίου 2005 - 02:16 (Ώρα Λονδίνου)

Πόλεμος της ωμοπλάτης

«Πόλεμος για τον ώμο της κ. Ντίξον» αποκαλούν οι βρετανικές εφημερίδες τους έντονους διαξιφισμούς Εργατικών και Συντηρητικών για την περίπτωση μια ηλικιωμένης με σπασμένο ώμο που καταγγέλει πως το τοπικό της νοσοκομείο έχει αναβάλει την εγχείρηση της επτά φορές. Η φωτογραφία της ηλικιωμένης βρετανίδας φιλοξενείται σε όλα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

«Πρόστιμο ώμου» για τον υπουργό Υγείας Τζοντ Ρίντ» γράφουν οι Φαινάνσιαλ Τάιμς, σχολιάζοντας με καυστικό τρόπο την όλη ιστορία που εξυπηρετεί την λαικίστικη προεκλογική εκστρατεία των Τόριδων.

Η Γκάρντιαν αναφέρει ότι η περίπτωση Ντίξον δεν είναι μοναδική αφού και στο παρελθόν ανάλογες περιπτώσεις που άπτονταν του ευαίσθητου χώρου της υγείας χρησιμοποιήθηκαν σε προεκλογικές εκστρατείες.

Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι το Εθνικό Συστημα Υγείας στο Βόρειο Τσεσίερ διαψεύδει την οικογένεια της γηραιάς ασθενούς επιμένοντας ότι η εγχείρηση της δεν είναι υψίστης προτεραιότητας και ότι αναβλήθηκε τρείς και όχι επτά φορές

Οι Τάιμς επισημαίνουν πως ένας σπασμένος ώμος ανοίγει την προεκλογική εκστρατεία.:

«’ραγε το ζητούμενο για τον Μαικλ Χάουαρντ είναι να ανακουφίσει τον πόνο την κ. Ντίξον ή τις δικές του πολιτικές ωδίνες» γράφει αρθρογράφος των Τάιμς.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ προβάλει τον ισχυρισμό των Συντηρητικών ότι με την κυβέρνηση Μπλέρ το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει υποβαθμισθεί αφού την οκταετία των Εργατικών έγιναν 67.000 λιγότερες επεμβάσεις απ ότι παλαιότερα επί Τόριδων.

Ισχυρισμό που καταρρίπτει με στοιχεία η Ιντιπέντεντ η οποία τονίζει ότι τα τελευταία επτά χρόνια βελτιώθηκαν σημαντικά οι υπηρεσίες Υγείας παρόλο που επιδέχονται ακόμα τεράστιες βελτιώσεις.

Απομόνωση της Συρίας

Οι Φαινάνσιαλ Τάιμς αναφέρουν ότι η Συρία έχει εγκαταλειφθεί από τους δύο στενότερους συμμάχους της, Την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία που με μια φωνή ζήτησαν την άμεση αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων από το Λίβανο.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ αμφιβάλει ότι η κυβέρνηση της Δαμασκού θα υποχωρήσει εύκολο στο θέμα του Λιβάνου, επειδή εδώ και δεκαετίες θεωρεί την χώρα αυτή ως δική της επικράτεια. Γι αυτό, συνεχίζει η εφημερίδα, ο κ. Ασάντ αποφεύγει να δεσμευτεί.

Οι Τάιμς αναφέρουν ότι η παρέμβαση των Αράβων, κυρίως δε της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου, όσον αφορά την απόσυρση του συριακού στρατού από το Λίβανο γίνεται μετά από υπόδειξη της Ουάσινκτον.

Η Ιντιπέντεντ υπογραμμίζει ότι τα συριακά στρατεύματα στο Λίβανο όχι μόνο δεν δείχνουν καμία διάθεση να αποχωρήσουν αλλά ενισχύουν ακόμη περισσότερο τις θέσεις τους.

Εγκληματίας πολέμου ο Αριέλ Σαρόν

Ισχυρίζεται σε άρθρο του στη Γκάρντιαν ο δήμαρχος του Λονδίνου Κεν Λιβινγκστον που προσφάτως βρέθηκε αντιμέτωπος με τα πυρά της εβραικής κοινότητος εξ αιτίας της επίθεσης που εξαπέλυσε κατά δημοσιογράφου λαικής εφημερίδας που απεδείχθη ότι ήταν εβραίος.

Στο άρθρο του ο κ. Λίβινγκστον λέει πως η ισραηλινή κυβέρνηση εξαπολύει λάσπη, κατά το δοκούν, κατά των επικριτών της χρησιμοποιώντας την «καραμέλα» του αντί-σημιτισμού. Κι αυτό, κατά τον δήμαρχο του Λονδίνου το κάνει για να αποπροσανατολίσει την διεθνή κοινή γνώμη από τα εγκλήματα της κατά των παλαιστινίων. Και ο Δήμαρχος Λονδίνου καταλήγει ότι ο αντί για την πρωθυπουργία Αριελ Σαρόν θα έπρεπε να βρίσκεται στη φυλακή, ως εγκληματίας πολέμου.


Πέμπτη 03 Μαρτίου 2005 - 19:54 (Ώρα Λονδίνου)

Νέο ρεκόρ στις τιμές μαύρου χρυσού

Επισφαλής θεωρείται η ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών από τις χώρες της Μέσης Ανατολής

Στα ύψη αναρριχήθηκαν οι τιμές μαύρου χρυσού, εν μέσω νέων ανησυχιών για τα παγκόσμια αποθέματα του αγαθού.

Στο Λονδίνο τέσσερις μήνες μετά την άνοδο της τιμής πάνω από το όριο των πενήντα δολαρίων, η τιμή του πετρελαίου τύπου Μπρεντ έφθασε το απόγευμα της Πέμπτης στα επίπεδα των 53 δολαρίων ανά βαρέλι, για να υποχωρήσει στα 51,95 δολάρια στο κλείσιμο της συνεδρίασης.

Την ίδια στιγμή οι τιμές του μαύρου χρυσού στις ΗΠΑ για συμβόλαια παράδοσης Απριλίου ξεπέρασαν τα 55 δολάρια το βαρέλι, με το αμερικανικό αργό να εξακοντίζεται στα 55,20 δολάρια στην αγορά της Νέας Υόρκης πριν κλείσει η συνεδρίαση στην τιμή των 53,57 δολαρίων.

Κύκλοι της αγοράς αποδίδουν τη ραγδαία άνοδο της τιμής πετρελαίου σε πληθώρα παραγόντων, όπως:

την κακοκαιρία που προκαλεί αύξηση της ζήτησης,

την αβεβαιότητα για την προσφορά και ροή του αγαθού από τις πετρελαιοπηγές της Ρωσίας και της Μέσης Ανατολής,

τη συνεχιζόμενη πτώση της ισοτιμίας του δολαρίου,

τις ανησυχίες για παρέμβαση του πετρελαϊκού καρτέλ (ΟΠΕΚ) προκειμένου να συγκρατηθεί τυχόν πτώση της τιμής την άνοιξη.

Χαρακτηριστικό της αρνητικής ψυχολογίας των αγορών είναι το ότι η νέα αύξηση της τιμής πετρελαίου γίνεται παρά τις διαβεβαιώσεις κρατών - μελών του ΟΠΕΚ ότι δεν πρόκειται να μιεωθεί η παραγωγή πετρελαίου.


Πέμπτη 03 Μαρτίου 2005 - 21:38 (Ώρα Λονδίνου)

«Σφαγή» επιδοτήσεων με το... βαμβάκι

Ευχάριστο νέο για βαμβακοπαραγωγούς αναπτυσσόμενων χωρών αποτελεί η απόφαση του ΠΟΕ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) απέρριψε τελεσίδικα την έφεση των Ηνωμένων Πολιτειών χαρακτηρίζοντας παράνομες τις εμπορικές επιδοτήσεις στα εγχώρια προϊόντα βάμβακος.

Πρόκειται για μακρόχρονη εμπορικού χαρακτήρα διαφορά των ΗΠΑ με αντίδικο τη Βραζιλία και η απόφαση αναμένεται να έχει μεγάλη επιρροή στην προσπάθεια των αναπτυσσόμενων κρατών να αναμορφώσουν τους κανόνες που διέπουν το διεθνές εμπόριο.

Ο ΠΟΕ επικύρωσε προηγούμενη απόφαση επιτροπής διαιτησίας που αποτελείτο από τρεις δικαστές και η οποία είχε αποφανθεί ότι οι αμερικανικές επιδοτήσεις στο βαμβάκι παραβίαζαν τους διεθνείς κανόνες, οδηγούσαν σε τεχνητή μείωση των τιμών και ζημίωναν τους Βραζιλιάνους βαμβακοπαραγωγούς.

Συγκεκριμένα με ανακοίνωσή του το δευτεροβάθμιο και ύστατο δικαιοδοτικό όργανο του ΠΟΕ χαρακτηρίζει την αμερικανική πολιτική ως «ασυνεπή» σε σχέση με τα διεθνώς κρατούντα στην εμπορία βάμβακος και καλεί την αμερικανική κυβέρνηση «να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της».

Η απόφαση του ΠΟΕ χαιρετίστηκε από τις οργανώσεις παραγωγών της Βραζιλίας ενώ εμπορικοί αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον έλεγαν ότι μελετούν το περιεχόμενό της.

Σύμφωνα με συντάκτη οικονομικών θεμάτων του BBC η εμπορική διαφορά για τις επιδοτήσεις βάμβακος έχει απόηχο σε όλες τις αναπτυσσόμενες χώρες, και ιδίως στις αφρικανικές χώρες που εξαρτώνται από την παραγωγή βάμβακος.

Η απόφαση του ΠΟΕ συμπίπτει χρονικά με τη σύνοδο υπουργών εμπορίου από τριάντα χώρες που συγκαλείται στην πόλη Οκούντα της Κένυας με αντικείμενο την κατάρτιση συμφωνίας για τους μελλοντικούς κανόνες διακρατικού εμπορίου.


Πέμπτη 03 Μαρτίου 2005 - 20:45 (Ώρα Λονδίνου)

Ο γύρος του κόσμου σε 67 ώρες

’υπνος για τρία 24ωρα έμεινε ο Στιβ Φόσετ προκειμένου να ολοκληρώσει τον άθλο του

Το απόγευμα της Πέμπτης ο Αμερικανός εκατομμυριούχος Στιβ Φόσετ κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ ατομικής πτήσης χωρίς ανεφοδιασμό.

Το αεροσκάφος του κ. Φόσετ που ονομάζεται «Βέρτζιν Ατλάντικ Γκλόμπαλ Φλάιερ» προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Σαλίνα της πολιτείας Κάνσας, απ΄όπου είχε απογειωθεί στις αρχές της εβδομάδας.

Έχοντας απογειωθεί στις 18:47 της Δευτέρας τοπική ώρα (02:47 τα ξημερώματα της Τρίτης ώρα Ελλάδας), χρειάστηκε 67 ώρες και ένα λεπτό για να κάνει το γύρο του κόσμου, μία ώρα μόλις παραπάνω απ΄ό,τι είχε προβλέψει κατά την απογείωση.

Ο ριψοκίνδυνος 60χρονος αεροπόρος πέταξε πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, τη Βόρειο Αφρική, την Ασία και τον Ειρηνικό Ωκεανό πριν εισέλθει εκ νέου στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ.

Ο κ. Φόσετ κατέρριψε επίσης την παγκόσμια επίδοση διανυθείσας απόστασης χωρίς προσγείωση, το οποίο είχε κατορθώσει το 1962 ένα βομβαρδιστικό B-52.

Στη διάρκεια της σχεδόν τριήμερης πτήσης του ο Στιβ Φόσετ έπινε ροφήματα σοκολάτας και κοιμόταν στο πηδάλιο για λίγα μόνο λεπτά.

Την παραμονή της προσγείωσης το αεροσκάφος φαινόταν ότι δεν θα ήταν σε θέση να ολοκληρώσει τον περίπλου της Υφηλίου λόγω έλλειψης καυσίμων, και ο πιλότος εξέταζε το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στη Χαβάη.

Αλλά εξαιτίας των ούριων ανέμων που επικρατούσαν στον Ειρηνικό αποφάσισε να συνεχίσει την πορεία του.

Ο διπλός αυτός άθλος προστίθεται στα επιτεύγματα του λάτρη της περιπέτειας Φόσετ, ο οποίος είναι επίσης ο πρώτος άνθρωπος που έκανε το γύρο του κόσμου με αερόστατο.

Ο περίπλους της Υφηλίου σε... τρεις ημέρες


Πέμπτη 03 Μαρτίου 2005 - 19:54 (Ώρα Λονδίνου)

Νέο ρεκόρ στις τιμές μαύρου χρυσού

Επισφαλής θεωρείται η ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών από τις χώρες της Μέσης Ανατολής

Στα ύψη αναρριχήθηκαν οι τιμές μαύρου χρυσού, εν μέσω νέων ανησυχιών για τα παγκόσμια αποθέματα του αγαθού.

Στο Λονδίνο τέσσερις μήνες μετά την άνοδο της τιμής πάνω από το όριο των πενήντα δολαρίων, η τιμή του πετρελαίου τύπου Μπρεντ έφθασε το απόγευμα της Πέμπτης στα επίπεδα των 53 δολαρίων για να υποχωρήσει στα 52,65 δολάρια στο κλείσιμο της συνεδρίασης.

Την ίδια στιγμή οι τιμές του μαύρου χρυσού στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τα 54 δολάρια το βαρέλι, με το αμερικανικό αργό να εξακοντίζεται πάνω από τα 55 δολάρια στην αγορά της Νέας Υόρκης πριν κλείσει η συνεδρίαση στην τιμή των 53,05 δολαρίων.

Κύκλοι της αγοράς αποδίδουν τη ραγδαία άνοδο της τιμής πετρελαίου σε πληθώρα παραγόντων, όπως:

την κακοκαιρία που προκαλεί αύξηση της ζήτησης,

την αβεβαιότητα για την προσφορά και ροή του αγαθού από τις πετρελαιοπηγές της Ρωσίας και της Μέσης Ανατολής,

τη συνεχιζόμενη πτώση της ισοτιμίας του δολαρίου,

τις ανησυχίες για παρέμβαση του πετρελαϊκού καρτέλ (ΟΠΕΚ) προκειμένου να συγκρατηθεί τυχόν πτώση της τιμής την άνοιξη.

Χαρακτηριστικό της αρνητικής ψυχολογίας των αγορών είναι το ότι η νέα αύξηση της τιμής πετρελαίου γίνεται παρά τις διαβεβαιώσεις κρατών - μελών του ΟΠΕΚ ότι δεν πρόκειται να μιεωθεί η παραγωγή πετρελαίου.


Πέμπτη 03 Μαρτίου 2005 - 20:45 (Ώρα Λονδίνου)

Ο γύρος του κόσμου σε τρεις ημέρες

’υπνος για τρία 24ωρα έμεινε ο Στιβ Φόσετ προκειμένου να ολοκληρώσει τον άθλο του

Το απόγευμα της Πέμπτης ο Αμερικανός εκατομμυριούχος Στιβ Φόσετ κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ ατομικής πτήσης χωρίς ανεφοδιασμό.

Το αεροσκάφος του κ. Φόσετ που ονομάζεται «Βέρτζιν Ατλάντικ Γκλόμπαλ Φλάιερ» προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Σαλίνας της πολιτείας Κάνσας, απ΄όπου είχε απογειωθεί στις αρχές της εβδομάδας.

Ο ριψοκίνδυνος 60χρονος αεροπόρος πέταξε πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, τη Βόρειο Αφρική, την Ασία και τον Ειρηνικό Ωκεανό πριν εισέλθει εκ νέου στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ.

Στη διάρκεια της τριήμερης πτήσης του ο Στιβ Φόσετ έπινε ροφήματα σοκολάτας και κοιμόταν στο πηδάλιο για λίγα μόνο λεπτά.

Την παραμονή της προσγείωσης το αεροσκάφος φαινόταν ότι δεν θα ήταν σε θέση να ολοκληρώσει τον περίπλου της Υφηλίου λόγω έλλειψης καυσίμων, και ο πιλότος εξέταζε το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στη Χαβάη.

Αλλά εξαιτίας των ούριων ανέμων που επικρατούσαν στον Ειρηνικό αποφάσισε να συνεχίσει την πορεία του.

Ο περίπλους της Υφηλίου σε... τρεις ημέρες


Πέμπτη 03 Μαρτίου 2005 - 17:00 (Ώρα Λονδίνου)

Γαλλία: Κύκλωμα παιδεραστών σε δίκη

Πάνω από 60 ενήλικες συμμετείχαν στο κύκλωμα παιδεραστών

Στη Γαλλία πάνω από 60 άτομα προσήχθησαν σε δίκη αντιμετωπίζοντας κατηγορίες βιασμού και σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων.

Στο εδώλιο οδηγήθηκαν 39 άνδρες και 27 γυναίκες που κατηγορούνται ως συμμέτοχοι σε τεράστιο κύκλωμα παιδεραστών το οποίο δρούσε σε υποβαθμισμένη συνοικία της πόλης Ανζέρ.

Σύμφωνα με την εισαγγελική αρχή δεκάδες παιδιά έπεσαν θύμα βιασμού από τους ίδιους τους γονείς τους ή από άλλους ενήλικες, με αντάλλαγμα τρόφιμα, τσιγάρα ή μικρά χρηματικά ποσά.

Περίπου 45 ανήλικοι έπεσαν θύματα του δικτύου παιδεραστών, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που αριθμεί 430 σελίδες όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Το μεγαλύτερο σε ηλικία θύμα ήταν 14 ετών ενώ το νεότερο μόλις έξι μηνών.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποινική υπόθεση παιδεραστίας, η οποία αναμένεται να διαρκέσει τέσσερις μήνες.

Η υπόθεση εκλαμβάνεται στη Γαλλία ως παράδειγμα της ολικής κατάπτωσης μιας βαθύτατα στερημένης κοινωνικής κατηγορίας ανθρώπων: σχεδόν όλοι οι κατηγορούμενοι, περισσότερο από το ένα τρίτο των οποίων είναι γυναίκες, είναι χωρίς δουλειά και ζουν από το επίδομα ανεργίας.


Πέμπτη 03 Μαρτίου 2005 - 16:34 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: Συνέχεια επιθέσεων και στρατιωτικού νόμου

Στόχος επίθεσης έγινε αστυνομική βάση στην πόλη Μπακούμπα

Τουλάχιστον πέντε Ιρακινοί βρήκαν το θάνατο και πολλοί τραυματίσθηκαν μετά από διπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης με στόχο το υπουργείο Εσωτερικών στη Βαγδάτη.

Δύο παγιδευμένα με βόμβες αυτοκίνητα εξερράγησαν στο φυλάκιο ελέγχου, στην είσοδο του υπουργείου.

Αστυνομικός που βρισκόταν κοντά στο σημείο της επίθεσης δήλωσε ότι η πρώτη έκρηξη προκάλεσε προπέτασμα καπνού το οποίο κάλυψε την έλευση του δεύτερου παγιδευμένου με εκρηκτικά οχήματος.

Ο δεύτερος καμικάζι άνοιξε πυρ με πολυβόλο πριν πυροδοτήσει τα εκρηκτικά που μετέφερε στο όχημά του, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι άλλη μία έκρηξη σημειώθηκε στην πόλη Μπακούμπα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένας πολίτης και να τραυματισθούν τουλάχιστον 14.

Ο διοικητής της αστυνομίας της Μπακούμπα είναι ανάμεσα στους τραυματίες.

Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των αμερικανικών δυνάμεων και παραστρατιωτικών έχουν ξεσπάσει στο κέντρο της πόλης Ραμάντι, τη μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας Αλ Ανμπάρ, δυτικά της Βαγδάτης.

Σύμφωνα με δηλώσεις αυτόπτων μαρτύρων τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από την έκρηξη βόμβας στην άκρη του δρόμου.

Από την πλευρά της η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία ανακοίνωσε το θάνατο ενός Αμερικανού στρατιώτη νότια της Βαγδάτης.

Παράταση στρατιωτικού νόμου

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι, ανακοίνωσε ότι παρατείνεται για ένα ακόμη μήνα η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ισχύει στη χώρα, με εξαίρεση την κουρδική αυτόνομη ζώνη.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης είχε αρχικά επιβληθεί το Νοέμβριο πριν από τη μεγάλη αμερικανική επίθεση στην ανταρτοκρατούμενη Φαλούτζα, και παραμένει σε ισχύ ως τις 31 Μαρτίου.

Στο μετεκλογικό μέτωπο ο επικεφαλής του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου, Αχμέντ Τσαλάμπι αποκάλυψε σε αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι ο Ιγιάντ Αλάουι δε σκοπεύει να διεκδικήσει την πρωθυπουργία στη νέα κυβέρνηση της χώρας.


Πέμπτη 03 Μαρτίου 2005 - 15:23 (Ώρα Λονδίνου)

«Έφυγε» ο Ρίνους Μίχελς

Ο Ρίνους Μίχελς οδήγησε την εθνική Ολλανδίας στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου 1988

Απεβίωσε σε ηλικία 77 ετών ο Ρίνους Μίχελς, ο Ολλανδός προπονητής που καθιέρωσε το «ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο» πριν από 40 χρόνια.

Ο θάνατος του Ολλανδού τεχνικού ήλθε στο νοσοκομείο της βελγικής πόλης ’αλστ όπου νοσηλευόταν, μετά από πρόσφατη εγχείριση καρδιάς.

Ο άνθρωπος που οι συμπατριώτες του ονόμαζαν τιμητικά «στρατηγό» έχει μείνει στην αθλητική ιστορία ως ο εμπνευστής και αρχιτέκτονας της θεαματικότερης σχολής ποδοσφαίρου, που έφτασε την εθνική Ολλανδίας στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1974, για να ηττηθεί άδοξα από τη Γερμανία με 2-1 στον τελικό.

Ο Μίχελς υπήρξε πρώτα ποδοσφαιριστής του ’γιαξ και της εθνικής των «Οράνιε», παίζοντας στη θέση του κεντρικού επιθετικού.

Αλλά ήταν το προπονητικό του ταλέντο που τον έκανε διάσημο, όταν το 1965 ανέλαβε τις τύχες του ’γιαξ, οδηγώντας την ομάδα στην κατάκτηση τεσσάρων πρωταθλημάτων και ενός ευρωπαϊκού κυπέλλου το 1971.

Ο θάνατος του πατέρα του ολλανδικού ποδοσφαίρου προκαλεί μεγάλη λύπη

Μάρκο Φαν Μπάστεν

Στηριζόμενος στην φυσική αντοχή και τεχνική δεινότητα άσων της στρογγυλής θεάς, όπως ο Γιόχαν Κρόιφ και ο Γιόχαν Νέσκενς, ο Μίχελς έστησε στα τέλη της δεκαετίας του ΄60 την εθνική ομάδα της Ολλανδίας χωρίς να αναθέτει στους παίκτες επιμέρους χώρους ευθύνης.

Η στρατηγική του Μίχελς βασίστηκε στο ομαδικό πνεύμα της ομάδας σε συνδυασμό με το φαντεζί τρόπο ανάπτυξης παιγνιδιού.

Έτσι, με φωτεινό παράδειγμα τον ηγέτη της ομάδας, Κρόιφ, όλοι οι παίκτες αμύνονταν, κατέβαζαν την μπάλα, έκαναν τρίπλες, μεταβιβάσεις και επιθέσεις, προκαλώντας σύγχυση στους αντιπάλους.

Αλλά στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου η αμυντικογενής παρέα των γερμανικών «πάντσερ» (ανάμεσά τους οι Μάγερ, Μπεκενμπάουερ, Μπρέμνερ και Μίλερ) εκμεταλλευόμενοι την έδρα και την ευνοϊκή διαιτησία σταμάτησαν την εντυπωσιακή πορεία των Ολλανδών.

Κόντρα αρχηγών στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1974

Ο Μίχελς στη συνέχεια εργάστηκε στην Μπαρσελόνα - την οποία στην κατάκτηση του πρωταθλήματος το 1974, στην γερμανική Κολωνία (1980 83) και στη Μπάγιερ Λεβερκούζεν (1989).

Μπορεί το 1974 οι Ολλανδοί να μην κατέκτησαν τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή, αλλά 14 χρόνια αργότερα μια νέα γενιά ποδοσφαιριστών (ανάμεσά τους οι Γκούλιτ, Φαν Μπάστεν και Ράικαρντ) ήλθε να δικαιώσει το Ρίνους Μίχελς, όταν υπό τις οδηγίες του κατέκτησαν το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.

Η μεγάλη εκτίμηση που έχαιρε ο Ολλανδός προπονητής στους διεθνείς κύκλους φαίνεται από το γεγονός ότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου απένειμε το 1999 στο Ρίνους Μίχελς τον τίτλο «προπονητής του αιώνα».


Πέμπτη 03 Μαρτίου 2005 - 14:03 (Ώρα Λονδίνου)

Στο εδώλιο στρατηγοί της Βοσνίας

Στο εδώλιο της Χάγης οδηγήθηκε ο πρώην στρατιωτικός διοικητής των μουσουλμάνων της Βοσνίας

Ο πρώην στρατιωτικός διοικητής των Μουσουλμάνων της Βοσνίας, Ρασίμ Ντέλιτς, προσήχθη ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου Εγκλημάτων Πολέμου στην Πρώην Γιουγκοσλαβία και δήλωσε αθώος των κατηγοριών που του προσάπτονται.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο κ. Ντέλιτς θεωρείται υπεύθυνος για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν αλλοδαποί μουσουλμάνοι μαχητές που βρίσκονταν υπό τις διαταγές του κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας.

Οι εισαγγελείς του Δικαστηρίου της Χάγης λένε ότι ισλαμιστές που αυτοαποκαλούνταν «μουτζαχεντίν» ή «ιεροί πολεμιστές», δολοφόνησαν Κροάτες της Βοσνίας και Σερβοβόσνιους στρατιώτες, ενώ βίασαν πολλές γυναίκες κρατούμενες στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Καμένιτσα.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση της Σερβίας προανήγγειλε ότι ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου Στρατού, Μομτσίλο Πέρισιτς θα παραδοθεί οικειοθελώς στο Δικαστήριο της Χάγης την προσεχή Δευτέρα.

Νωρίτερα, ο Μίλαν Σβέρο, στρατηγός των Σερβοβοσνίων παραδόθηκε στη Χάγη όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για ανάμιξη στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα το 1995.

Το κατηγορητήριο κατά του Πέρισιτς δεν έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί, εκτιμάται όμως ότι συνδέεται με το σφυροκόπημα από το πυροβολικό του γιουγκοσλαβικού στρατού των πόλεων Ζαντάρ και Μοστάρ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Πρόκειται για τον τέταρτο Σέρβο αξιωματούχο που παραδίδεται στη δικαιοδοσία της Χάγης σε διάστημα ενός μηνός, ενώ το Βελιγράδι δέχεται αυξανόμενες πιέσεις για να συνεργαστεί ενεργότερα με το Δικαστήριο.


Πέμπτη 03 Μαρτίου 2005 - 13:00 (Ώρα Λονδίνου)

«Συνεχής η βελτίωση της υγείας του»

Βελτιώνεται η κατάσταση της υγείας του Ποντίφικα, ανακοίνωσε το Βατικανό

Η κατάσταση της υγείας του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β' εξακολουθεί να βελτιώνεται, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού, καρδινάλιος Γιοακίν Ναβάρο Βαλς.

Πάντως ο ίδιος εκπρόσωπος δεν θέλησε να προβεί σε οποιαδήποτε πρόβλεψη σχετικά με την ημερομηνία που αναμένεται να επιτραπεί στον Ποντίφικα να φύγει από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο καρδινάλιος Ναβάρο Βαλς δήλωσε ότι ο 84χρονος Ποντίφικας είναι πιθανό να εμφανισθεί την Κυριακή στο παράθυρο του νοσοκομείου για να χαιρετήσει από εκεί τους πιστούς, πρόσθεσε όμως ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη σχετική απόφαση.

Ο εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας δεν απέκλεισε ωστόσο την πιθανότητα να επιστρέψει στο Βατικανό για το Πάσχα.

Το επόμενο ιατρικό ανακοινωθέν δεν αναμένεται να εκδοθεί πριν από τη Δευτέρα, 7 Μαρτίου.


Πέμπτη 03 Μαρτίου 2005 - 10:02 (Ώρα Λονδίνου)

Κινητικότητα από το Μάη

Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει κινητικότητα στο κυπριακό περί τα τέλη Απριλίου ή μέχρι τις αρχές Μαΐου, έκανε την Τετάρτη ο υπουργός των Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Ιακώβου.

Ο κ. Ιακώβου είπε ότι από τις διπλωματικές επαφές της κυπριακής ηγεσίας προκύπτει ότι σχεδιάζεται από το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, αποστολή εκπροσώπου του στην Κύπρο για να εκτιμήσει τις θέσεις των δύο πλευρών αλλά οποιαδήποτε πρωτοβουλία θα εκδηλωθεί αφού «πρώτα υπάρξει τουρκοκύπριος ηγέτης, μετά τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές».

Ο κ. Ιακώβου χαρακτήρισε, επίσης, πολύ προκλητική, γεμάτη ανακρίβειες, εμπάθεια, λανθασμένες θεωρήσεις και σκόπιμες παραπλανήσεις την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα την Κύπρο.

Τόνισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση προσπάθησε τους τελευταίους μήνες «να τα βρει με τους Αμερικανούς και να τους εξηγήσει τις θέσεις της λεπτομερώς».

«Πολλά από τα θέματα τα οποία εγείρουν οι Αμερικανοί επανειλημμένα και προληπτικά τα είχαμε θέσει εμείς οι ίδιοι και τα είχαμε εξηγήσει.

Συνεπώς δεν δικαιολογείται αυτή η έκθεση», είπε.

Στόχος της έκθεσης, τόνισε, είναι να κακολογήσει την Κυπριακή Δημοκρατία και την ελληνοκυπριακή κοινότητα.

«Πρόκειται για μια ενσυνείδητη προσπάθεια των αμερικανών για ενίσχυση των τουρκοκυπρίων» ανέφερε τονίζοντας ότι όταν ο ίδιος είδε την έκθεση την θεώρησε «τόσο κατάπτυστη, που θα πρέπει να αγνοηθεί εντελώς», αλλά τελικά αποφάσισε να κληθούν να δώσουν εξηγήσεις οι Αμερικανοί της πρεσβείας στην Κύπρο, αλλά και στην Ουάσιγκτον όπως και να ενημερώσει σχετικά τους φίλους της Κύπρου «στην αμερικανική πρωτεύουσα, γερουσιαστές και βουλευτές».

Η αμερικανική πλευρά, μέσω της έκθεσης, αποπειράται αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος δήλωσε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι «πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά η στάση που χαράσσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως διαμορφώνεται μέσα από την έκθεση» καθώς «η έκθεση για το 2004, παρουσιάζει διαφοροποίηση πολιτικής, σε σχέση με την έκθεση για το 2003, και εμφανίζει το ψευδοκράτος ως να είναι κράτος υπαρκτό».

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι ο έκθεση προκαλεί αισθήματα απογοήτευσης και επεσήμανε ότι σ αυτήν παραγκωνίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία και χρησιμοποιούνται όροι που αναβαθμίζουν το ψευδοκράτος.

«Η έκθεση δεν βοηθά στη βελτίωση των σχέσεων Ηνωμένων Πολιτειών και Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτε στη δημιουργία εκείνου του καλού κλίματος για προώθηση λύσης του κυπριακού.

»Αυτή η ενέργεια των αμερικανών μπορεί να χαρακτηριστεί και ως μη φιλική για την Κυπριακή Δημοκρατία», είπε τονίζοντας κατόπιν ότι η έκθεση παραβιάζει και πρόνοιες των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών τα οποία αναφέρουν ότι το ψευδοκράτος είναι ανύπαρκτο και η ανακήρυξη του ψευδοκράτους είναι παράνομη και ως μη γενόμενη.

Εμπόριο σε «ευρωπαϊκή» βάση

Εξ άλλου, ενεκρίθη από την τουρκοκυπριακή πλευρά ο κανονισμός για την πράσινη γραμμή, που υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για το εμπόριο από και προς τα κατεχόμενα.

Μετά ταύτα, προϊόντα που παράγονται στις ελεύθερες περιοχές θα μπορούν να μεταφέρονται στα κατεχόμενα, ενώ αναμένεται από την τουρκοκυπριακή πλευρά να ανακοινώσει τον κατάλογο προϊόντων που θα μπορούν να εισαχθούν στα κατεχόμενα, από τις ελεύθερες περιοχές.


Πέμπτη 03 Μαρτίου 2005 - 10:30 (Ώρα Λονδίνου)

«Παγωμένος θρύλος»

Με πολλούς αναπληρωματικούς παίκτες στην σύνθεση του ο Ολυμπιακός απογοήτευσε και γνώρισε την ήττα στην Καστοριά από την ομώνυμη ομάδα με 2-1.

Οι γηπεδούχοι, με το «ένδοξο παρελθόν» στον θεσμό, επικράτησαν με σχετική ευκολία με σκόρερ τον Σουλτανίδη.

Οι «γουναράδες» έδειξαν εξοικειωμένοι στον βαρύ και χιονισμένο αγωνιστικό χώρο και θα μπορούσαν να πετύχουν τουλάχιστον άλλο ένα τέρμα.

Ελαφρύ προβάδισμα για το εισιτήριο που οδηγεί στους «4» απέκτησε η ΑΕΚ.

Οι ελάχιστες φάσεις και οι δυνατές μονομαχίες στη μεσαία γραμμή ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του πρώτου αγώνα ανάμεσα στον Πανιώνιο και την ΑΕΚ που έληξε με λευκή ισοπαλία 0-0 στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης.

Οι παίκτες και των δύο ομάδων έδειξαν ιδιαίτερη προσοχή στην άμυνα και αγωνίστηκαν με πρωταρχικό στόχο να μη δεχθούν γκολ.


Πέμπτη 03 Μαρτίου 2005 - 09:46 (Ώρα Λονδίνου)

Ματαιώθηκε προβολή

Η προγραμματισμένη για το βράδυ της Τετάρτης προβολή της ταινίας «Όμηρος» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» της Θεσσαλονίκης ματαιώθηκε λόγω επεισοδίων.

Συγκεκριμένα, ο πατέρας του Γιώργου Κουλούρη, ο οποίος είχε χάσει την ζωή του κατά τον αιματηρό τερματισμό λεωφορειοπειρατείας, τον Ιούνιο του 1999, στο αλβανικό έδαφος, εισήλθε στην αίθουσα του κινηματογράφου όπου επρόκειτο να γίνει η πρεμιέρα και εξέφρασε την αγανάκτηση του για την προβολή της ταινίας η οποία, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, είναι προσβλητική για τη μνήμη του παιδιού του και βλέπει θετικά το δράστη της πειρατείας.

Πλην αυτού, άγνωστος τηλεφώνησε στην αστυνομία λέγοντας ότι στην αίθουσα του κινηματογράφου έχει τοποθετηθεί βόμβα, οπότε και εκκενώθηκε η αίθουσα ενώ αναβλήθηκε για την Παρασκευή η πρεμιέρα.

Υπενθυμίζεται ότι η ταινία πραγματεύεται επεισόδια από λεωφορειοπειρατεία που έγινε τον Ιούνιο του 1999 με δράστη νεαρό αλβανό, ο οποίος οδήγησε τελικά το λεωφορείο στο Ελμπασάν της Αλβανίας όπου έχασαν τη ζωή τους εκτός από τον άτυχο Γιώργο Κουλούρη και ο δράστης.


Πέμπτη 03 Μαρτίου 2005 - 09:31 (Ώρα Λονδίνου)

ΛΑΦΚΑ και σκάνδαλα

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Οι αλλαγές στο μηχανογραφικό. Πανελλαδικές εξετάσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 11 νέα τμήματα για υποψήφιους φοιτητές. Τι αλλάζει στα μηχανογραφικά.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ο κακός μας ο καιρός! Το χιόνι σκέπασε τη Βόρ. Ελλάδα αλλά και τη Φθιώτιδα!

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Έκλεψαν 300 δισ. από τους συνταξιούχους. Πώς για 12 χρόνια ο ΛΑΦΚΑ επιδοτούσε χωρίς αποτελέσματα τα ελλειμματικά ταμεία.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Ζήσε... Μάη να φας ΛΑΦΚΑ. Αναδρομικά: Το 2007 θα εισπράξουν οι συνταξιούχοι.

Η ΑΥΓΗ: Θα χάσουμε 1,5 δισ. ευρώ από το Γ΄ ΚΠΣ. Προβληματικές 4.000 δημόσιες συμβάσεις σε σύνολο 10.000.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Η ΚΥΠ του Σημίτη φακέλωνε τον Χριστόδουλο. Απόρρητο έγγραφο-φωτιά αποκαλύπτει την σκευωρία που είχε στηθεί σε βάρος της Εκκλησίας.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Πώς έπαιρνε τα "δωράκια" το κύκλωμα των δικαστών, ο εισαγγελέας, η ανακρίτρια και οι μεγαλοδικηγόροι. "Το Βήμα" αποκαλύπτει τις καταθέσεις για τα δικαστικά κυκλώματα.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 3.598 προσλήψεις σε Δημόσιο, δήμους, νοσοκομεία. Όλες οι θέσεις που προκηρύσσονται.

ΕΘΝΟΣ: Γνώριζε ο Καραμανλής. Κυβερνητικός εμφύλιος για το φιάσκο με τον ΛΑΦΚΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μικρής εντάσεως οι μετασεισμοί στην Εκκλησία. Ενώ σήμερα στη Δ.Ι.Σ. ξεκαθαρίζουν οι περιπτώσεις των Μητροπολιτών Ζακύνθου κ. Χρυσόστομου και Περιστερίου κ. Χρυσόστομου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πώς μεθοδεύει την υποταγή του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Παπανδρέου στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το οποίο ανοίγει τις πύλες του σήμερα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Επιστροφή του ΛΑΦΚΑ χωρίς δικαστική απόφαση. Κυβέρνηση: Έτοιμη για επίσημες ανακοινώσεις όταν υπολογισθούν τα οικονομικά δεδομένα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πανικός... κομίζουν ΓΛΑΦΚΑ. Τα θολώνει η κυβέρνηση και κρύβεται πίσω από τον Γούλα.

ΕΞΠΡΕΣ: "Νέα αντικίνητρα... Κριτική παρέμβαση Κυριακόπουλου προς την κυβέρνηση".

ΕΣΤΙΑ: Μέγα λάθος με το ΛΑΦΚΑ. Η Κυβέρνησις εκτίθεται χωρίς λόγο.

ESPRESSO: "Έζησα στον κόσμο του Σατανά". Συγκλονιστικές λεπτομέρειες για το σατανιστικό κύκλωμα που δρα στη χώρα μας.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ξέσπασε θύελλα για τον φόρο στις επενδύσεις. Οργισμένη αντίδραση από τους προέδρους του ΣΕΒ και της ΓΣΕΒΕΕ".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ώρα πολιτικής για τον Γ. Α. Παπανδρέου.

ΚΕΡΔΟΣ: "Αποχωρεί το Δημόσιο, έρχονται οι ιδιώτες. Σχέδιο αποκρατικοποιήσεων και εξυγίανσης των ΔΕΚΟ".

Ο ΛΟΓΟΣ: Αναζητείται ο γκαφατζής. "Θύελλα" αντιδράσεων για το ΛΑΦΚΑ.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "200 εκατ. ευρώ για ανάπτυξη εμπορικών επιχειρήσεων. Το εμπόριο εντάσσεται στο πρόγραμμα ΕΠΑΝ".

ΤΑ ΝΕΑ:Κρύβονται πίσω από τον... Γούλα. Σε κλίμα πανικού ψάχνει λύση η κυβέρνηση.

Η ΝΙΚΗ: Νέο ξεκίνημα. Αρχίζει σήμερα το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. ’νοιγμα του Γιώργου Παπανδρέου στην κοινωνία.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εδώ και τώρα δώστε τα αναδρομικά αυξήστε τις συντάξεις.

TRAFFIC NEWS: Λάκης - Κούγιας: Στο ρινγκ μέχρι τελικής πτώσεως. Και χτυπήματα κάτω από τη μέση.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Όλη η πόλη μια παρέα". Σήμερα Τσικνοπέμπτη.

Η ΧΩΡΑ: 3 εκατ. στην πείνα σε όλη τη χώρα και άλλοι τόσο πλησιάζουν τα όρια της φτώχειας.

City Press: Γιαούρτι με... ΛΑΦΚΑ στο πολιτικό σύστημα.

Μetro: Θύελλα για τον ΛΑΦΚΑ. Πυρά από όλες τις πλευρές δέχεται η κυβέρνηση για το θέμα.

Επιστροφή κρατήσεων υπέρ Λογαριασμού Αλληλεγγύης Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΛΑΦΚΑ)

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "από καθαρά νομικής πλευράς, είναι ίσως ορθή η στάσις της Κυβερνήσεως στο θέμα που έχει ανακύψει με την αναδρομική επιστροφή των κρατήσεων υπέρ του ΛΑΦΚΑ. Ο υπουργός Οικονομίας επανέλαβε χθες ότι η Κυβέρνησις δεσμεύεται πως αν εκδοθή τελεσίδικη δικαστική απόφασις που θα δικαιώνη έστω και έναν συνταξιούχο, θα λάβουν αναδρομικώς τα χρήματά τους όλοι οι δικαιούχοι. Από πολιτικής πλευράς όμως ο χειρισμός του θέματος είναι τουλάχιστον αψυχολόγητος. Διότι προκαλείται τεράστια -και εύλογη- αντίδρασις εκ μέρους του συνόλου των συνταξιούχων, για ένα ζήτημα που σε τελική ανάλυση δεν αποκλείεται να επιλυθή προς όφελός τους".

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι "θύελλα αντιδράσεων και κατακραυγής σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα ανάμεσα στους εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, προκάλεσε η βρώμικη κομπίνα της κυβέρνησης. Συνδικαλιστές συνταξιούχων οργανώσεων και στελέχη του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν δυναμική διαμαρτυρία στο υπουργείο Οικονομίας. Το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, κατάγγειλε τον εμπαιγμό και απαίτησε την άμεση καταβολή των αναδρομικών και την ουσιαστική αύξηση των συντάξεων, ενώ κατέθεσε και Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή.

Ο ΛΟΓΟΣ εκτιμά ότι "σφοδρή ήταν η αντίδραση κομμάτων και συνταξιούχων, μετά τη δικαστική εμπλοκή που παρουσιάστηκε στο θέμα με τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ. Η δικαστική εμπλοκή σημειώθηκε από την αιφνιδιαστική παραίτηση του συνταξιούχου, που είχε υποβάλλει την προσφυγή, την οποία και θα κέρδιζε, όπως είχε γίνει ήδη γνωστό. "Τώρα πια δεν υπάρχει εκκρεμούσα υπόθεση σε εφετειακή διαδικασία, κάτι που σημαίνει ότι για να φτάσουμε σε νέα εκδίκαση τέτοιου βαθμού χρειάζονται τουλάχιστον δύο χρόνια", δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "το ιλιγγιώδες ποσό των 300 δισ. δραχμών πλήρωσαν υπέρ ΛΑΦΚΑ, από τις πενιχρές τους απολαβές οι συνταξιούχοι, προκειμένου να "στηριχθούν" τα ελλειμματικά ταμεία. Από το ποσό αυτό, όμως, μόλις τα 153 δισ. αποδόθηκαν για το συγκεκριμένο σκοπό, ενώ 150 δισ. που εισέπραξαν το ΙΚΑ και το ΤΣΑ... αγνοούνται. Χθες, η κυβέρνηση, άφησε ανοιχτό "παράθυρο" για την καταβολή των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ, με την εκδίκαση της επόμενης προσφυγής συνταξιούχου, χωρίς το Δημόσιο να ασκήσει έφεση".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι " το ενδεχόμενο να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση για την καταβολή των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ σε 900.000 συνταξιούχους, ακόμη και πριν εκδοθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση, εξετάζει πλέον η κυβέρνηση μετά τη διαπίστωση ότι οι μέχρι τώρα χειρισμοί της οδήγησαν σε λανθασμένες κινήσεις που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις και πολιτικό κόστος".

ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "το πολιτικό στραπάτσο με τα αναδρομικά των συνταξιούχων προκαλεί συντροφικά μαχαιρώματα μεταξύ υπουργών. Στο στόχαστρο ο υπουργός Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλος".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) σημειώνει ότι " ρητά και κατηγορηματικά χθες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε για το θέμα των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ ότι η δέσμευσή της για την καταβολή τους ισχύει στο ακέραιο εφόσον υπάρξει αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Μάλιστα όμως αποκαλύπτεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εκτός από την παράταση της εισφοράς μέχρι το 2008 είχε θεσπίσει ακόμη και την επένδυση των εισφορών του ΛΑΦΚΑ που πλήρωναν οι συνταξιούχοι στο Χρηματιστήριο με τον νόμο 3232/04!".

Σύμφωνα με την ΑΠΟΦΑΣΗ "τον Μάιο του 2007 - υπό τις καλύτερες μάλιστα των προϋποθέσεων και με ...πίεση της κυβέρνησης- θα εισπράξουν οι συνταξιούχοι τον ΛΑΦΚΑ. Μάλιστα, απόμαχος που όπως ο κ. Γούλας (ο παραιτηθείς πρώην διευθυντής του γραφείου του υφυπουργού Οικονομικών Π. Δούκα) είχε προσφύγει στα δικαστήρια κέρδισε να αναγνωρισθούν τα αναδρομικά από το 2000 και όχι από το 2001".

H CITY PRESS προσθέτει ότι "η κυβέρνηση αρνείται νομοθετική ρύθμιση, ο κ. Αλογοσκούφης δηλώνει ότι η οικονομία δεν αντέχει την επιστροφή των εισφορών ο κ. Αντώνταρος υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός είχε "ενημερωθεί έγκαιρα".

Η METRO γράφει ότι "αντιπαράθεση σε όλα τα επίπεδα προκάλεσαν οι εξελίξεις στο θέμα του ΛΑΦΚΑ, με τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την αντιπολίτευση και τους συνταξιούχους να φέρνουν την κυβέρνηση σε θέση απολογούμενου και ταυτόχρονα σε ανοιχτή αντιπαράθεση με μια ιδιαίτερα ευπαθή κοινωνική ομάδα".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "πανικό προκάλεσαν στην κυβέρνηση η κατακραυγή για τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ και τα ...γιαούρτια των συνταξιούχων κατά του υπουργείου Οικονομίας. Η κυβέρνηση προσπάθησε να κρυφτεί πίσω από τον υπάλληλο Γούλα και αναγκάστηκε να ...θολώσει τα νερά. Ο Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε στην "Ε" ότι τα αναδρομικά θα καταβληθούν μόλις εκδοθεί θετική δικαστική απόφαση. Δριμύτατη επίθεση από αντιπολίτευση. ΠΑΣΟΚ: Κλεφτοκοτάδες. ΚΚΕ: Εμπαιγμό. ΣΥΝ: Θυμίζει πονηρό μητροπολίτη".

ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν ότι "σε κλίμα πανικού και υπουργικών αλληλοκαρφωμάτων αναζητεί λύση για τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ η κυβέρνηση".

Εκκλησία της Ελλάδος

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "στη Δ.Ι.Σ., σήμερα, ξεκαθαρίζουν τα πράγματα, όσον φορά στους Μητροπολίτες Ζακύνθου κ. Χρυσόστομο και Περιστερίου κ. Χρυσόστομο. Χθες, άκουσε τον Μητροπολίτη Χίου κ. Διονύσιο. Η Δ.Ι.Σ. έκρινε ικανοποιητικές τις εξηγήσεις του εν λόγω Μητροπολίτη. Όσον φορά τις καταγγελίες για τον Μητροπολίτη κ. Χρυσόστομο ότι χρησιμοποιεί ιερείς της Μητροπόλεώς του σε εργασίες χωρίς να τους αμείβει κρίθηκαν αβάσιμες, επειδή η καταγγελία ήταν ανώνυμη. Του ζητήθηκε να παράσχει έγγραφες εξηγήσεις, αφού τις παραδέχθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή. Ο Διδυμοτείχου κ. Νικηφόρος, ο οποίος κατηγορείτο για ροζ σκάνδαλα, διήλθε 'αβρόχοις ποσί', αφού ο καταγγελων δήλωσε κώλυμα λόγω καιρού".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "το βαρύ πυροβολικό της ΕΥΠ είχε επιστρατεύσει η κυβέρνηση Σημίτη για να συγκεντρώσει στοιχεία σε βάρος του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου των Μητροπολιτών και πολλών άλλων εκκλησιαστικών παραγόντων, στην διάρκεια της κρίσης με τις ταυτότητες".

Σύμφωνα με την ESPRESSO " 'ο ίδιος έχει κότερο και η αδελφή του ξενοδοχείο στην Κρήτη. Έχει δηλώσει ακόμη και μελισσοκόμος για να παίρνει τις επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση! Όσο για το ιερατικό του έργο, δεν έχει κάνει ούτε μία αγαθοεργία'. Οι απίστευτες καταγγελίες έρχονται από τους τοπικούς φορείς των Δωδεκανήσων και στρέφονται εναντίον του μητροπολίτη Καλύμνου, Λέρου και Αστυπάλαιας Νεκτάριου τον οποίο εμπλέκουν ακόμη και σε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, ζητώντας από το Φανάρι να τον καθαιρέσει άμεσα!".

Δικαιοσύνη

ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "ιδιαίτερα αποκαλυπτικές για τα 'δωράκια' που έπαιρναν τα μέλη του κυκλώματος των δικαστών είναι οι καταθέσεις μαρτύρων, το περιεχόμενο των οποίων αποκαλύπτει σήμερα 'Το Βήμα'. Μάρτυρας-κλειδί αναφέρεται με λεπτομέρειες στον ρόλο που έπαιξαν ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης και ανακρίτρια για την αποφυλάκιση εμπόρων ναρκωτικών. Στην υπόθεση εμπλέκονται και αστυνομικοί που λειτουργούσαν ως 'τσιλιαδόροι' των εμπόρων. Σημαντικά στοιχεία περιλαμβάνονται και στην κατάθεση αντεισαγγελέα Εφετών, ο οποίος ήδη έχει παραπεμφθεί στον Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης. Επίσης τρεις καταθέσεις αναφέρονται στον ρόλο μεγαλοδικηγόρων".

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει ότι "ένα χρόνο μετά τη σκληρή εκλογική ήττα του, το ΠΑΣΟΚ πραγματοποιεί συνέδριο που στόχο έχει, όπως ανακοινώνεται από την ηγεσία του, την αναδιοργάνωση του κόμματος. Ένα χρόνο μετά την ήττα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Ανδρ. Παπανδρέου δεν έχει ακόμη στο ενεργητικό του καμία ουσιαστική παρέμβαση στα μείζονα πολιτικά θέματα της χώρας. Προετοιμάζοντας επί μήνες ένα κρίσιμο γι΄αυτόν συνέδριο, δεν μπόρεσε να παρουσιάσει στους πολίτες την κεντρική ιδέα μιας πολιτικής που θα ήθελε να προωθήσει με τη στήριξη της κοινωνικής βάσης".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "ο πλήρης έλεγχος του κόμματος είναι ο κύριος στόχος του Γ. Παπανδρέου σ΄αυτό το Συνέδριο. Ο έλεγχος του Εθνικού Συμβουλίου αλλά και του Πολιτικού Συμβουλίου αποτελεί άμεση προτεραιότητά του για την άλωση του Κινήματος. Συγχρόνως, θα ζητήσει και την παραίτηση όλων των μελών του συντονιστικού, καθώς και των επικεφαλής που στελεχώνουν τους τομείς στο οργανόγραμμα του κόμματος".

Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "με αισιοδοξία για νέα νικηφόρα πορεία ξεκινά το απόγευμα (19.00) τις εργασίες του το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, έχοντας ως βασικό σύνθημα 'Αλλάζουμε το ΠΑΣΟΚ για να αλλάξουμε την Ελλάδα'. Πρόκειται σαφέστατα και για ένα προσωπικό στοίχημα του Γιώργου Παπανδρέου, προκειμένου να διαμορφώσει το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής που επιθυμεί".

Οικονομία

Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "πάνω από 1,5 δισ. ευρώ θα χάσει η Ελλάδα από το Γ' ΚΠΣ. Στο μεγάλο αυτό ποσό προσδιορίζονται οι απώλειες πόρων εξαιτίας κακοτεχνιών, υπερβάσεων και προβληματικών δημοσίων συμβάσεων, των οποίων ο αριθμός της ανέρχεται σε 4.000 σε σύνολο 10.000 συμβάσεων. Οι υπολογισμοί για τα χρήματα που θα χαθούν αποδίδονται σε προσωρινούς υπολογισμούς της Κομισιόν, με βάση την επιστολή που έστειλε προχθές η ελληνική κυβέρνηση στην αρμόδια επίτροπο Ντανούτα Χούμπνερ. Η κακοδιαχείριση βαρύνει τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα της πολυδιαφημισμένης 'ισχυρής Ελλάδας' ".

Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "έρχονται μεγάλες κοινωνικές εκρήξεις όσο το σύστημα ΠΑΣΟΚ παραμένει στην εξουσία και ελέγχει τους κρίσιμους τομείς του Δημοσίου και ευρύτερου Δημοσίου Τομέα. Εκατομμύρια Έλληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας εξαιτίας της πρωτοφανούς κλοπής του δημοσίου χρήματος από τους 'ληστές του Σημίτη". Το κομπόδεμα της διαπλοκής αυξάνεται και οι τσέπες του κόσμου αδειάζουν".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 03 Μαρτίου 2005 - 10:24 (Ώρα Λονδίνου)

Στη Χάγη ο Πέρισιτς

Πρόκειται για τον τέταρτο στρατηγό του γιουγκοσλαβικού στρατού που παρουσιάζεται στο Δικαστήριο της Χάγης

Η σερβική κυβέρνηση ανακοίνωση ότι εντός της επόμενης εβδομάδος ο πρώην διοικητής του στρατού, Μομσίλο Πέρισιτς, θα παραδοθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου στην Πρώην Γιουγκοσλαβία.

Νωρίτερα, ο Μίλαν Σβέρο, στρατηγός των Σερβοβοσνίων παραδόθηκε στη Χάγη όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για ανάμιξη στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα το 1995.

Το κατηγορητήριο κατά του Πέρισιτς δεν έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί, εκτιμάται όμως ότι συνδέεται με το σφυροκόπημα από το πυροβολικό του γιουγκοσλαβικού στρατού των πόλεων Ζαντάρ και Μοστάρ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Πρόκειται για τον τέταρτο στρατηγό του γιουγκοσλαβικού στρατού που παρουσιάζεται στο Δικαστήριο της Χάγης. Ο Πέρισιτς αντικαταστάθηκε το 1993 από τον Σλόμπονταν Μιλοσεβιτς, εξ αιτίας διαφωνιών του σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο.

Αθώος δήλωσε ότι είναι ο πρώην αρχηγός των βοσνιακών ενόπλων δυνάμεων, Ρασίμ Ντέλιτς, ο οποίος εμφανίστηκε στο Δικαστήριο της Χάγης, όπου εκδικάζονται υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου που διέπραξαν εις βάρος Σέρβων και Κροατών ξένοι μουτσαχεντίν στο διάστημα 1992-1995.


Πέμπτη 03 Μαρτίου 2005 - 08:52 (Ώρα Λονδίνου)

Βαλκανική περιοδεία Καραμανλή

Διήμερη περιοδεία σε χώρες της Βαλκανικης πραγματοποιεί από την Τετάρτη ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

Η περιοδεία του κ. Καραμανλή ξεκίνησε από το Ζάγκρεμπ, όπου και συναντήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης με τον κροάτη ομόλογό του, Ίβο Σάναντερ και συζήτησαν την ευρωπαϊκή προοπτική της Κροατίας και την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.

Μετά τη συνάντηση ο έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής αποτελεί στρατηγικό στόχο της Ελλάδας, «ώστε να μετατραπεί η περιοχή από πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης που ήταν κάποτε, σε ευρωπαϊκή γειτονιά» και ακολούθως εξέφρασε την υποστήριξή του στην ευρωπαική προοπτική της Κροατίας. υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα στάθηκε και στέκεται στο πλευρό της Κροατίας».

Επίσης τόνισε ότι στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου οι θέσεις των δύο κρατών είναι πολύ κοντά.

Ο κροάτης πρωθυπουργός στις δηλώσεις του ανέφερε ότι ο κ. Καραμανλής ενδιαφέρεται για τα ευρύτερα θέματα της περιοχής και όχι μόνο για τα διμερή, σημειώνοντας πως δεν υπάρχουν, στο επίπεδο αυτό, ανοικτά ζητήματα.

Σημείωσε επίσης τη βούληση της χώρας του να εκπληρώσει τα κριτήρια της ΕΕ και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και ευχαρίστησε την Ελλάδα για την υποστήριξή της.

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Μαρτίου θα αποφασιστεί εάν η Κροατία έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Η έναρξη των διαπραγματεύσεων εξαρτάται από την παράδοση ή μη του στρατηγού Αντε Γκοτόβινα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, κάτι που έχει τεθεί ως ουσιώδης όρος.

Ο στρατηγός θεωρείται ήρωας στη βάση του κυβερνώντος κροατικού κόμματος.

Σχετικά, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι «θέση μας είναι πως πάντοτε είναι αναγκαία η συνεργασία με τα Διεθνή δικαστήρια ως απαραίτητο συστατικό για τη διατήρηση της διεθνούς νομιμότητας. Τη συνεργασία αυτή οφείλουμε να επιβραβεύουμε».

Επίσκεψη στο Βελιγράδι

Ακολούθως, ο κ. Καραμανλής μετέβη στο Βελιγράδι, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Ταντιτς.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «φιλική και πολύ χρήσιμη» τη συνάντηση και χαρακτήρισε «περιττό να υπογραμμίσει τους πολύ ισχυρούς δεσμούς φιλίας που συνδέουν την Σερβία και την Ελλάδα».

Είπε ότι συζήτησαν την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, καθώς και το ζήτημα του Κοσόβου.

«Η θέση της Ελλάδας είναι γνωστή: Η Σερβία και το Μαυροβούνιο, καθώς και το Κόσοβο, δεν μπορούν να αποτελούν τη «μαύρη τρύπα» της Ευρώπης.

Η ευρωπαϊκή ενοποίηση παραμένει ατελής όσο δεν περιλαμβάνει όλες ανεξαιρέτως τις χώρες της περιοχής μας», ανέφερε σχετικά και κατέληξε:

«Επιθυμούμε μεγαλύτερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς απαιτείται λύση του ζητήματος του Κοσόβου που να είναι σύμφωνη με τα ευρωπαϊκά κριτήρια και τις ευρωπαϊκές αξίες. Ταυτόχρονα, θα ανοίξει επιτέλους και ο δρόμος της Σερβίας προς την Ευρώπη».

Το 2005 θεωρείται χρονιά εξαιρετικής σημασίας για τις εξελίξεις στην περιοχή κυρίως για το Κοσσυφοπέδιο, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο καθώς το καλοκαίρι αναμένεται να αξιολογηθεί αν εκπληρώνονται τα κριτήρια για το τελικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου.

Μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ταντιτς, ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζιουκάνοβιτς, με τον οποίο συμφώνησαν, όπως δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός «ότι υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο περαιτέρω βελτίωσης, κυρίως στο επίπεδο της οικονομικής συνεργασίας».

Συζήτησαν επίσης το ζήτημα της ευρωπαϊκής προοπτικής του Μαυροβουνίου.


Πέμπτη 03 Μαρτίου 2005 - 09:11 (Ώρα Λονδίνου)

Ξεκινά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Με κεντρικό σύνθημα «αλλάζουμε το ΠΑΣΟΚ για να αλλάξουμε την Ελλάδα», ξεκινά το απόγευμα της Πέμπτης τις εργασίες του το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που θα διαρκέσει έως και τις 6 Μαρτίου.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για το θέμα ο εκπρόσωπος Τύπου του κινήματος, Νίκος Αθανασάκης, δήλωσε ότι επιθυμία όλων στο ΠΑΣΟΚ είναι το συνέδριο «να διαμορφώσει και να επικυρώσει τις πολιτικές μας θέσεις, την νέα δομή του ανοιχτού συμμετοχικού κόμματος» ώστε να λειτουργήσει ως αξιόπιστη αντιπολίτευση και να προετοιμαστεί για μια νέα κυβέρνηση.

Ο κ. Αθανασάκης ανέφερε ότι στη διάρκεια της προσυνεδριακής διαδικασίας συγκροτήθηκαν πάνω από 1600 ομάδες διαλόγου πανελλαδικά, οι προτάσεις που διατυπώνονταν στις ομάδες διαλόγου καταγράφονταν, 1250 ομάδες απέστειλαν τα συμπεράσματά τους και το όλο υλικό συστηματοποιήθηκε.

Το συνέδριο θα παρακολουθήσουν ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Αντόνιο Γκουτιέρες, ο Δανός πρωθυπουργός, Αντερς Φογκ Ράσμουνσεν και ο πρώην ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζέμ, ως εκπρόσωπος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Μάλιστα, την Τετάρτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε με τον κ. Τζεμ και συζήτησαν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται την Παρασκευή η ομιλία πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη.

Το Σάββατο θα συζητηθεί το επίκαιρο θέμα σχέσεων κράτους και εκκλησίας ενώ την Κυριακή οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν με την ψηφοφορία για την εκλογή των νέων οργάνων του κόμματος.

Τα στατιστικά στοιχεία του συνεδρίου, που παρουσίασε ο κ. Αθανασάκης, έχουν ως εξής:

Σύνολο αντιπροσώπων 5898 (άνδρες 69%, γυναίκες 31%), Εθνικό Συμβούλιο Ανασυγκρότησης 1413 (άνδρες 86%, γυναίκες 14%), εκλεγμένοι σύνεδροι 4484 (άνδρες 64%, γυναίκες 36%), εκ των οποίων το 35% είχαν εκλεγεί σύνεδροι και στα Συνέδρια του 1999 και του 2001, ενώ το υπόλοιπο 65% εκλέγονται για πρώτη φορά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι εργασίες του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ θα μεταδίδονται ζωντανά από τον δορυφόρο Χοτ Μπερντ, με τρία κανάλια τα PASOK1, PASOK2 και EUROPASOK.

Στην διάρκεια του Συνεδρίου, θα υπάρξει ειδική μνεία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, με την απονομή βραβείων, τόσο στην Οργανωτική Επιτροπή, το οποίο θα παραλάβει η πρόεδρος του «Αθήνα 2004» Γιάννα Αγγελοπούλου, όσο και σε εθελοντές των Αγώνων που έχουν προταθεί από διάφορους κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς.


Πέμπτη 03 Μαρτίου 2005 - 08:21 (Ώρα Λονδίνου)

Βελτίωση στατιστικών

Συνέντευξη στον Θανάση Γκαβό

Το σχέδιο κανονισμού θα πρέπει να συζητηθεί και να εγκριθεί από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών

Σχέδιο κανονισμού που στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας των εθνικών δημοσιονομικών στατιστικών ενέκρινε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Βασικός άξονας του σχεδίου είναι η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, της Eurostast, ώστε να μπορεί να πραγματοποιεί επισκέψεις στα κράτη μέλη και να ελέγχει σε βάθος τα δημοσιονομικά στοιχεία που υποβάλλονται, πέρα από τις τακτικές αποστολές της.

Ο Θανάσης Γκαβός μίλησε με την Αμέλια Τόρες, εκπρόσωπο του αρμοδίου επιτρόπου για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Χοακίν Αλμούνια, και τη ρώτησε τι υπαγόρευσε τα προτεινόμενα νέα μέτρα:

«Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα των δημοσιονομικών στατιστικών στοιχείων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με γνώμονα αυτό λειτουργούμε» είπε η εκπρόσωπος του επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια. «Πιστεύουμε», συνέχισε, «ότι οι αλλαγές που προτείνουμε είναι αναγκαίες για την ομαλή λειτουργία της ευρωζώνης. Αρχικά, δίνουμε στη Γιούροστατ το δικαίωμα να πραγματοποιεί επισκέψεις στα κράτη μέλη, πέρα από τις τακτικές της αποστολές, με σκοπό τον έλεγχο σε βάθος των δημοσιονομικών στοιχείων. Υπενθυμίζω ότι η πρωταρχική ευθύνη για τη συλλογή των στοιχείων βαρύνει τα ίδια τα κράτη μέλη, αλλά όπως έχει αποδειχθεί, πρέπει να ελέγχουμε την ακρίβεια αυτών. Επιδιώκουμε επίσης να αυξήσουμε τη διαφάνεια στο σύστημα υποβολής των δημοσιονομικών στοιχείων. Αυτό θα γίνει με τη δημοσίευση τόσο των υποβαλλόμενων στοιχείων, όσο και των πηγών και λογιστικών μεθόδων που χρησιμοποιούνται για την κατάρτισή τους. Ενισχύοντας τη διαφάνεια θα είμαστε σε θέση να εντοπίζουμε πιο νωρίς το πρόβλημα και να το διορθώνουμε», είπε η κ.Τόρες.

Το σχέδιο κανονισμού θα πρέπει να συζητηθεί και να εγκριθεί από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών. Ήδη διατυπώνονται κάποιες επιφυλάξεις σχετικά με το κατά πόσο χώρες ισχυρές, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία θα συμφωνήσουν στη σημαντική ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Eurostat. Η εκπρόσωπος του αρμοδίου επιτρόπου, πάντως, δε φαίνεται να ανησυχεί:

«Περιμένουμε από το αρμόδιο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών να υιοθετήσει το προτεινόμενο σχέδιο κανονισμού -πολύ απλά. Γιατί; Επειδή το σχέδιο ήταν αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων που διήρκεσαν αρκετό καιρό. Παρεμπιπτόντως, το θέμα της βελτίωσης της ποιότητας και ελέγχου των κρατικών δημοσιονομικών στοιχείων δεν προέκυψε πριν από λίγους μήνες, με το θέμα της Ελλάδας, όπως πιστεύεται. Το συζητάμε εδώ και πολύ περισσότερο καιρό. Ήδη το 2003 καθορίσαμε τον κώδικα καλύτερων πρακτικών, τον οποίο τώρα υιοθετούμε επισήμως. Περιμένουμε λοιπόν από όλα τα κράτη μέλη να εγκρίνουν το σχέδιο κανονισμού. Μόλις τον περασμένο μήνα, μάλιστα, το ΕΚΟΦΙΝ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στρατηγική διαχείρισης των δημοσιονομικών στατιστικών που είχε εγκρίνει η Κομισιόν πριν τα Χριστούγεννα», σημείωσε η Αμέλια Τόρες, εκπρόσωπος του επιτρόπου για Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις, Χοακίν Αλμούνια.


Πέμπτη 03 Μαρτίου 2005 - 07:20 (Ώρα Λονδίνου)

Ποινή δυόμισι χρόνων στον Μπασίρ

’δικη χαρακτήρισε την καταδίκη του ο Μπασίρ

Σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση καταδίκασε δικαστήριο της Ινδονησίας τον ισλαμιστή κληρικό Αμπού Μπακάρ Μπασιρ, που βρέθηκε ένοχος συνομωσίας αναφορικά με τη βομβιστική επίθεση στο Μπαλι το 2002, από την οποία σκοτώθηκαν πάνω από 200 άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους ήταν ξένοι τουρίστες, κυρίως Αυστραλοί.

Σύμφωνα με την απόφαση δεν βρέθηκαν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία για να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία της ηθικής αυτουργίας και της συμμετοχής του στην επίθεση το 2003 εναντίον του ξενοδοχείου Μάριοτ στη Τζακάρτα.

Ο Αμπου Μπακάρ Μπασίρ έχει κατηγορηθεί ως ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης Τζεμάα Ισλαμίγια, που φέρεται να διατηρεί σχέσεις με την Αλ Κάιντα- δήλωσε μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου ότι είναι άδικη και δεν την αποδέχεται.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλία, Αλεξάντερ Ντάουνερ, δήλωσε ότι, παρά την ικανοποίηση που αισθάνεται για την καταδίκη, είναι απογοητευμένος για τη χαμηλή ποινή που επεβλήθη στον Μπασίρ.

Ο κληρικός, δήλωσε ο Αυστραλός υπουργός στο ΒΒC, θα μπορούσε να αποτρέψει τις επιθέσεις στο Μπαλί και τη Τζακάρτα, και δεν το έπραξε. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις εκπροσώπου της αμερικανικής πρεσβείας στη Τζακάρτα.


Πέμπτη 03 Μαρτίου 2005 - 06:52 (Ώρα Λονδίνου)

Ολοκληρωτική αποχώρηση ζητά η αντιπολίτευση

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την ικανοποίηση αυτού του νόμιμου δικαιώματός μας», δηλώνει ο βουλευτής Αχμάντ Φατφάτ

Την ολοκληρωτική και όχι σταδιακή αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων καθώς και την παραίτηση των επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας θέτει ως όρο η αντιπολίτευση στον Λίβανο για να συμμετάσχει σε συνομιλίες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Τα αιτήματα αυτά έχουν τεθεί υπόψη του προέδρου, Εμιλ Λαχούντ, που στηρίζεται από την Συρία.

Ο λαός του Λιβάνου συμφώνησε ομόφωνα στην ανάγκη να εξασφαλισθεί μια αξιοπρεπής αποχώρηση του συριακού στρατού και υπόσχεται να διατηρήσει σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με την Συρία. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την ικανοποίηση αυτού του νόμιμου δικαιώματός μας, λέει ο βουλευτής Αχμάντ Φατφάτ, εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης.

«Έχει ξεκινήσει η αποχώρηση»

Η Συρία έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό την διαδικασία αποχώρησης των στρατευμάτων της, υπογραμμίζει η Μπουθάινα Σαμπάν, υπουργός της κυβέρνησης της Δαμασκού. Αναφερόμενη στις αμερικανικές πιέσεις η κ. Σαμπάν είπε ότι δεν γνωρίζει τι ακριβώς επιδιώκει η Ουάσιγκτον, «είναι όμως σαφές ότι με πρόφαση τα περί δημοκρατίας και ελευθερίας γυρίζουν την περιοχή της Μέσης Ανατολής εκατό χρόνια πίσω».

Η αξιωματούχος της Συρίας χαρακτήρισε τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι, «τρομοκρατική ενέργεια που είχε στόχο τη ρήξη των παραδοσιακών δεσμών μεταξύ της Συρίας και του Λιβάνου».

«Να μη διαταραχθούν ισορροπίες»

Σε συνέντευξή του στο ΒΒC o υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, απαντώντας στην ερώτηση κατά πόσο η Μόσχα υποστηρίζει το αίτημα για αποχώρηση της Συρίας από το Λίβανο, δήλωσε ότι αυτό προβλέπει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, γι΄ αυτό και η Συρία θα πρέπει να αποσυρθεί.

Θα πρέπει όμως πρώτα να διασφαλισθεί ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα διαταράξει τις ευαίσθητες ισορροπίες στο Λίβανο χώρα πολύ δύσκολη και περίπλοκη από εθνοτικής και θρησκευτικής απόψεως. «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν θα διαταράξουμε αυτές τις ισορροπίες», υπογράμμισε ο κ. Λαβρόφ.


Πέμπτη 03 Μαρτίου 2005 - 01:44 (Ώρα Λονδίνου)

Φιλί ζωής στο BBC

Οι καταιγιστικές εξελίξεις στο Λίβανο, ο εκδημοκρατισμός της Μέσης Ανατολής και το μέλλον του ΒΒC είναι το τρίπτυχο των θεμάτων που παρουσιάζονται και αναλύονται από όλες τις εφημερίδες της Βρετανίας.

Η παρουσίαση του δεκαετούς πλάνου για το ΒΒC από την υπουργό Πολιτισμού της Βρετανίας, Τέασε Τζάουλ, γίνεται αντικείμενο σχολιασμού και κριτικής ανάλογα με τον ιδεολογικό προσανατολισμό της εκάστοτε εφημερίδας

Ετσι η Ντέιλι Τέλεγκραφ, από τους μεγαλύτερους πολέμιους του δημόσιου χαρακτήρα του BBC πιστεύει ότι η νέα δεκαετής σύμβαση που εξασφάλισε ο μεγαλύτερος δημοσιογραφικός οργανισμός στον κόσμο είναι λάθος από κυβερνητικής πλευράς.

Η Γκάρντιαν, αντιθέτως, δίνει εύσημα στην υπουργό Πολιτισμού επειδή, κατά την εφημερίδα, δεν υπέκυψε σε πιέσεις του Τζον Μπερτ, πρώην γενικό διευθυντή του BBC και νυν σύμβουλο του πρωθυπουργού Τόνι Μπλέρ που ήθελε ένα πετσοκομμένο BBC.Όπως σημειώνει η εφημερίδα, οι προκλήσεις της νέας τεχνολογίας στον χώρο των μέσων ενημέρωσης επιβάλλει την ύπαρξη ενός δυναμικού BBC.

Δημοκρατία στη Μέση Ανατολή«

«Ανατολή της Δημοκρατίας στον Αραβικό κόσμο» επιγράφεται αναλυτικό άρθρο των Τάιμς.

«Σε διάστημα λίγων μόνο εβδομάδων άνεμος δημοκρατίας φαίνεται να πνέει σε μια περιοχή διαβόητη για τα αυταρχικά της καθεστώτα. Μια λεβαντίνικη επανάσταση που θυμίζει την κατάρρευση του Σιδηρού Παραπετάσματος στην Ανατολική Ευρώπη πριν από 16 χρόνια» γράφουν οι Τάιμς.

Σημαντικός παράγοντας γι αυτή την αλλαγή δεν είναι τόσο η καμπάνια του Τζορτζ Μπους για διάδοση της δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή όσο η επανάσταση στην πληροφόρηση που εγκαινίασε το Αλ Τζαζίρα, εκτιμού οι Τάιμς.

Οι εξελίξεις στο Λίβανο πέτυχαν το αδιανόητο: την σύγκλιση Ουάσινκτον-Παρισιού που ζητούν με μια φωνή την αποχώρηση της Συρίας, γράφει ο Τίμοθι Γκάρτον Ας στην Γκάρντιαν.

Με αφορμή την δολοφονία ενός ιρακινού δικαστή που συμμετείχε στην νομική ομάδα που θα δικάσει τον Σαντάμ Χουσείν και τους συνεργάτες του, ο Ρομπερτ Φισκ της Ιντιπέντεντ πλέκει το εγκώμιο πολλών ιρακινών που αν και έχουν αναλάβει αξιώματα στη μετά Σαντάμ εποχή, εν τούτοις εργάζονται σκληρά με κίνδυνο της ζωής τους να χτίσουν ένα νέο δημοκρατικό Ιράκ.


Πέμπτη 03 Μαρτίου 2005 - 04:50 (Ώρα Λονδίνου)

«Ευρωπαϊκό δόγμα δημοκρατίας»

Aποδίδει καρπούς η πίεση της Δύσης προς τη Συρία γράφει η ισπανική εφημερίδα Ελ Παϊς (El Pais), αναφερόμενη στην παραίτηση της φιλοσυριακής κυβέρνησης του Λιβάνου υπό τον Ομάρ Καράμι.

Οι εξελίξεις στο Λίβανο, η ισραηλινο-παλαιστινιακή προσέγγιση, οι εκλογές στο Ιράκ και η δειλά εμφανιζόμενη πρόθεση για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην Αίγυπτο, φαίνεται να δικαιώνουν τη στρατηγική της Ουάσιγκτον για τη Μέση Ανατολή, γράφει η εφημερίδα της Μαδρίτης.

Με ερώτηση απαντά ο Γάλλος υπουργός Eξωτερικών , Μισέλ Μπαρνιέ, στην ερώτηση που του θέτει σε συνέντευξή του η Λε Μοντ (Le Monde), η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή. «Είναι αμερικανική αποκλειστικότητα η προώθηση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;», λέει ο Γάλλος υπουργός, σημειώνοντας στη συνέχεια ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να καταβάλλουν περισσότερες προσπάθειες για να παρουσιάσουν το δικό τους «δόγμα δημοκρατίας».

Ευρωσύνταγμα και δημοψήφισμα

Η ίδια εφημερίδα σημειώνει σε άρθρο της ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει «πάθει ψύχωση» με το επικείμενο δημοψήφισμα στη Γαλλία για την κύρωση της Συνθήκης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο πιστεύει ότι διακυβεύονται πολύ σοβαρά ζητήματα για την πορεία της Ευρώπης και δεν κουράζεται να τονίζει στους Γάλλους συνομιλητές του ότι «χωρίς τη Γαλλία δεν μπορεί να υπάρξει η Ευρώπη», γράφει η Μοντ.

Αναφερόμενη στο δημοψήφισμα στη Γαλλία η γερμανική Φράνκουρτερ ’λγκεμαϊνε Τσάιτουγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) σημειώνει ότι για τον πρόεδρο Ζακ Σιράκ θα είναι πολύ δύσκολα τα δύο τελευταία χρόνια της θητείας του, εάν οι Γάλλοι ταχθούν στο δημοψήφισμα κατά του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, αφού το έχει χαρακτηρίσει «πρωτεύοντα ευρωπαϊκό στόχο». Το «ναι» στο Ευρωσύνταγμα όμως θα αποτελούσε επιδοκιμασία της πολιτικής του και να οδηγήσει τον κ. Σιράκ στην εξέταση του ενδεχομένου να κατέλθει και πάλι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές.

Όλες οι γερμανικές εφημερίδες προβάλλουν τη νέα έκθεση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τη φτώχεια, από την οποία προκύπτει ότι μεγαλώνει το «άνοιγμα της ψαλίδας» μεταξύ φτωχών και πλουσίων. Η Τάγκεστσαϊτουγκ (die Tageszeitung) του Βερολίνου γράφει ότι ενώ το 13,5% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, το 10% έχει στην κατοχή του το 46,8% των ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων.

«Μετριπαθής αριστερός»

Η ίδια εφημερίδα αναφέρεται σε άρθρο της στον νέο πρόεδρο της Ουρουγουάης, Ταμπαρέ Βάσκες, τον πρώτο αριστερό πολιτικό στην κορυφή της χώρας.

«Στον προεκλογικό του αγώνα ο Βάσκες δεν έδωσε υποσχέσεις που δεν μπορεί να τηρήσει. Το αίτημα για την καθιέρωση κατώτερου μισθού το εγκατέλειψε. Σε όλες του τις δημόσιες εμφανίσεις τόνιζε ότι ούτε μία αριστερή κυβέρνηση μπορεί να κάνει θαύματαΠροσπάθησε έτσι να διατηρήσει χαμηλές τις προσδοκίες και παρόλα αυτά να κερδίσει τις εκλογές», γράφει η Τάγκεστσαϊτουγκ, η οποία σημειώνει ακόμη ότι ο νέος πρόεδρος είναι μετριοπαθής και έχει το χάρισμα να γοητεύει και εκείνους που ποτέ δεν θα ψήφιζαν αριστερά.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.