Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-03-01

  1. Στό στόχαστρο η Συρία
  2. Ρεκόρ ανεργίας στην Γερμανία
  3. Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο Λίβανο.
  4. Στη φυλακή ταλαντούχος Άγγλος ποδοσφαιριστής
  5. ΗΠΑ - Κατάργηση θανατικής ποινής
  6. Στην φυλακή ταλαντούχος Άγγλος διεθνής
  7. Συμφωνία Παλαιστινίων - Διεθνούς κοινότητας
  8. ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα
  9. Διάσκεψη στο Λονδίνο για το Παλαιστινιακό
  10. Ευρωπαϊκή παρέμβαση
  11. ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα
  12. Σκανδάλων συνέχεια
  13. Αποτροπιασμός για το μακελειό στη Χίλα
  14. Συνέχιση των διαδηλώσεων θέλει η αντιπολίτευση
  15. Διάσκεψη στο Λονδίνο για το Παλαιστινιακό
  16. «Ειρηνική ιντιφάντα»
  17. Διάσκεψη στο Λονδίνο για το Παλαιστινιακό

Τετάρτη 02 Μαρτίου 2005 - 02:18 (Ώρα Λονδίνου)

Στό στόχαστρο η Συρία

Σε μαύρο πρόβατο έχει μετατραπεί η Συρία για την Δύση, κάτι που έγινε σαφές στην διεθνή ημερίδα για το Μεσανατολικό που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Λονδίνο.

Η κρίση στο Λίβανο που εν πολλοίς αποδίδεται και στη Συρία, συνετέλεσε στην σύγκλιση ΗΠΑ και Γαλλίας, μετά από τρία χρόνια έντασης στις διπλωματικές τους σχέσης εξ αιτίας του Ιράκ, επισημαίνουν οι βρετανικές εφημερίδες.

Στόχος η κυβέρνηση της Δαμασκού

Η Συρία μονοπωλεί τα πυρά του Μπλέρ στην διάσκεψη για το Μεσανατολικό, επισημαίνουν οι Τάιμς που στέκονται στην νέα συμμαχία ΗΠΑ-Γαλλίας στο θέμα αυτό.

«Η έκπληξη της διάσκεψης ήταν, αναμφισβήτητα, η σύμπλευση της Κοντολίζα Ράις και του Μισέλ Μπαρνιέ, των υπουργών εξωτερικών ΗΠΑ και Γαλλίας οι οποίοι ένωσαν τις φωνές τους, καταδικάζοντας τη Συρία για τον ρόλο της στην δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο οικοδεσπότης της διάσκεψης για το Μεσανατολικό, ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ, σε συνέντευξη στη Γκάρντιαν, υπογραμμίζει:

«Αυτό που μπορούμε να πούμε στη Συρία είναι πως είναι ζωτικό να κατανοήσει ότι θα πρέπει να υπακούσει στις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας.. Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά τις κινήσεις της Δαμασκού, τόσο στο θέμα της παρουσίας της στον Λίβανο όσο και στην στάση που θα κρατήσεις έναντι των ακραίων οργανώσεων» τονίζει στη συνέντευξη του στη Γκάρντιαν, ο Τόνι Μπλέρ

Σε άρθρο του στην Ιντιπέντεντ, ο γνωστός Ρόμπερτ Φισκ αναφέρει:

«Δεν είναι σαφές αν η ρουμπρίκα «Κέδρινη Επανάσταση ξεκίνησε στην Βηρυτό ή ήταν έμπνευση του Στέιτ Ντιπαρτμεντ, αυτό που είναι σίγουρο είναι οι συνέπειες της: η αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων και πιο σημαντικό η διάλυση των υπηρεσιών ασφαλείας της Συρίας που δρούν επί 30 χρόνια στο Λίβανο»

Στη συνέχεια ο Ρόμπερτ Φίσκ, αυθεντία στην περίπλοκη πολιτική πραγματικότητα του Λιβάνου εκτιμά πως μια συνταγή εκδημοκρατισμού αλά Αμερικανικά θα διχάσει εκ νέου το Λίβανο, οδηγώντας τον σε ένα ακόμα καταστροφικό εμφύλιο λόγω της εθνοτικής και θρησκευτικής διαστρωμάτωσης του πληθυσμού.

Στο αντίθετο πόλο οι Φαινάνσιαλ Τάιμς σε άρθρο με τίτλο «Η πολιτική της Ουάσινκτον αρχίζει και αποδίδει καρπούς» τονίζει ότι ο ρόλος της αμερικανικής κυβέρνησης στην κρίση του Λιβάνου έχει μεταστρέψει το αντιαμερικανικό κλίμα στην εν λόγω χώρα, δημιουργώντας ένα προστατευτικό ανάχωμα για την κυβέρνηση στην αντιπαράθεση της με τη Συρία και το Ιράν.


Τρίτη 01 Μαρτίου 2005 - 22:11 (Ώρα Λονδίνου)

Ρεκόρ ανεργίας στην Γερμανία

Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας επιδείνωσαν την κατάσταση για τους Γερμανούς εργαζόμενους

Σε περισσότερους από 5,2 εκατομμύρια ανέρχονται οι Γερμανοί άνεργοι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 12,6% του ενεργού πληθυσμού και αποτελεί δυσάρεστο ρεκόρ για την μεγαλύτερη οικονομία στης Γηραιάς Ηπείρου που έχει να καταρριφθεί από την δεκαετία του 1930.

Εξ άλλου τα νέα για την γερμανική οικονομία δεν είναι καθόλου ευχάριστα ούτε στο μέτωπο της ανάπτυξης. Σύμφωνα με τελευταίες εκτιμήσεις κατά το 2005 δεν θα ξεπεράσει το 1 τοις εκατό.

Η προειδοποίηση για χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης και την ταυτόχρονη κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας προκάλεσε έκρηξη οργής ακόμη και στους κόλπους των υποστηρικτών της κυβέρνησης του καγκελάριου Σρέντερ.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση συνασπισμού των Πράσινων και των Σοσιαλδημοκρατών εμμένει στην θέση ότι η ανάκαμψη θα έλθει τελικά όταν αποδώσουν τα μέτρα περικοπών στο σύστημα πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης και οι λοιπές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που εισήγαγε τον Ιανουάριο.


Τρίτη 01 Μαρτίου 2005 - 22:57 (Ώρα Λονδίνου)

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο Λίβανο.

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για την αποχώρηση των Συριακών στρατευμάτων από τον Λίβανο

Εκατοντάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης συνεχίζουν τις διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, την Βηρυτό, μία ημέρα μετά την παραίτηση της φιλοσυριακής κυβέρνησης.

Φοιτητές και ακτιβιστές που έχουν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία λένε ότι θα παραμείνουν εκεί μέχρις ότου αποσυρθούν τα Συριακά στρατεύματα από τον Λίβανο.

Ζητούν επίσης τον σχηματισμό ουδέτερης κυβέρνησης που θα επιβλέψει την διεξαγωγή ελεύθερων βουλευτικών εκλογών το Μάιο καθώς επίσης και την παραίτηση ανώτερων αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών.

Στο μεταξύ, την υποστήριξή τους για την διεξαγωγή ελεύθερων, δημοκρατικών εκλογών στο Λίβανο, εξέφρασαν και οι ΗΠΑ με δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις.

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της μονοήμερης συνόδου για το Μεσανατολικό στο Λονδίνο η κυρία Ράις υποστήριξε ότι επιθυμία της χώρας της είναι να διεξαχθούν ελεύθερες εκλογές στον Λίβανο και κατηγόρησε την Συρία ότι μπαίνει εμπόδιο στις φιλοδοξίες των λαών του Λιβάνου, του Ιράκ και της Παλαιστίνης για ένα καλύτερο αύριο.

Στο μεταξύ σύμφωνα με το Αμερικανικό περιοδικό Τάιμ, ο Σύρος πρόεδρος Άσαντ δήλωσε ότι τα στρατεύματα της χώρας του θα μπορούσαν να αποχωρήσουν από τον Λίβανο εντός των επομένων μηνών αλλά, τόνισε, αυτό θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στον Λίβανο και από το εάν καλυφθούν ή όχι οι ανησυχίες της Συρίας όσον αφορά την ασφάλειά της.


Τρίτη 01 Μαρτίου 2005 - 18:24 (Ώρα Λονδίνου)

Στη φυλακή ταλαντούχος Άγγλος ποδοσφαιριστής

Ο Τζερμέιν Πέναντ που οδηγήθηκε στην φυλακή

Ο μέσος της Άρσεναλ Τζερμέιν Πέναντ που έχει παραχωρηθεί δανεικός στην Μπέρμιγχαμ Σίτι καταδικάστηκε σε τρίμηνη φυλάκιση επειδή οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ.

Ο εικοσιδιάχρονος παραδέχθηκε ότι οδηγούσε μεθυσμένος όταν προσέκρουσε σε κολώνα τον Ιανουάριο και ότι δεν είχε ασφάλεια. Εξάλλου του είχε αφαιρεθεί και το δίπλωμα για 16 μήνες τον περασμένο Φεβρουάριο επειδή οδηγούσε στο αντίθετο ρεύμα.

Πάντως οι δικηγόροι του ποδοσφαιριστή που υποστήριξαν ότι μια καταδικαστική απόφαση θα κατέστρεφε την καριέρα το πελάτη τους δήλωσαν ότι θα την εφεσιβάλουν.

Εν τω μεταξύ, ο άσσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Ρόι Κίν που είχε κατηγορηθεί για επίθεση σε δεκαεξάχρονο νεαρό, αθωώθηκε.


Τρίτη 01 Μαρτίου 2005 - 20:05 (Ώρα Λονδίνου)

ΗΠΑ - Κατάργηση θανατικής ποινής

Δικαίωση, εν μέρει, για τους υποστηρικτές της κατάργησης της θανατικής ποινής

Το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών απεφάνθη ότι ήταν σωστή προηγούμενη ετυμηγορία του ανωτάτου δικαστηρίου του Μισούρι σύμφωνα με την οποία είναι παράνομη η εκτέλεση όσων διαπράττουν φόνους πριν συμπληρώσουν το 18 έτος της ηλικίας τους.

Η απόφαση θα επηρεάσει άμεσα περί τους 70 ανήλικους που έχουν καταδικασθεί και περιμένουν να υποστούν την εσχάτη των ποινών.

Την απόφαση χαιρέτησαν υποστηρικτές της κατάργησης της θανατικής ποινής και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο.


Τρίτη 01 Μαρτίου 2005 - 18:24 (Ώρα Λονδίνου)

Στην φυλακή ταλαντούχος Άγγλος διεθνής

Ο Τζερμέιν Πέναντ που οδηγήθηκε στην φυλακή

Ο εικοσιδιάχρονος παραδέχθηκε ότι οδηγούσε μεθυσμένος όταν προσέκρουσε σε κολώνα τον Ιανουάριο και ότι δεν είχε ασφάλεια. Εξάλλου του είχε αφαιρεθεί και το δίπλωμα για 16 μήνες τον περασμένο Φεβρουάριο επειδή οδηγούσε στο αντίθετο ρεύμα.

Πάντως οι δικηγόροι του ποδοσφαιριστή που υποστήριξαν ότι μια καταδικαστική απόφαση θα κατέστρεφε την καριέρα το πελάτη τους δήλωσαν ότι θα την εφεσιβάλουν.

Εν τω μεταξύ, ο άσσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Ρόι Κίν που είχε κατηγορηθεί για επίθεση σε δεκαεξάχρονο νεαρό, αθωώθηκε.


Τρίτη 01 Μαρτίου 2005 - 19:09 (Ώρα Λονδίνου)

Συμφωνία Παλαιστινίων - Διεθνούς κοινότητας

Στη διάσκεψη-συζητήθηκαν θέματα που άπτονται πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων στα παλαιστινιακά εδάφη

Η συμφωνία που επετεύχθη καλύπτει τους τομείς της διακυβέρνησης, της ασφάλειας και της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνυ Μπλερ, η συμφωνία δεν είναι μόνο προς όφελος των Παλαιστινίων μόνον αλλά και της διεθνούς κοινότητας ευρύτερα..

Εξ άλλου την προσήλωση των Παλαιστινίων στην ειρηνευτική διαδικασία τόνισε για άλλη μια φορά ο ηγέτης της Παλαιστινιακής αρχής Μαχμούτ Αμπάς, προσθέτοντας ότι κάνουν ότι είναι δυνατόν για να διατηρηθεί η εκεχειρία με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον κύριο Μπλέρ η Ευρωπαϊκή Ένωση ,θα παράσχει βοήθεια στην εγκαθίδρυση των νέων πολιτικών θεσμών στην Παλαιστίνη, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συστήσουν συντονιστική ομάδα για την ασφάλεια και η Παγκόσμια Τράπεζα θα βοηθήσει στην οικονομική ανάπτυξη.

Στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου αναφέρονται και τα μέτρα που θα λάβει η Παλαιστινιακή Αρχή για να «αυτο-αναμορφωθεί».

Επίσης καλούνται οι Ισραηλινοί να εξαλείψουν το σύστημα των περιορισμών που εμποδίζει την οικονομική δραστηριότητα στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη.


ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα

Ελάχιστες αλλαγές από την περυσινή, σε ότι αφορά την Ελλάδα, έχει η έκθεση του υπουργείου των Εξωτερικών των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα διεθνώς, που υποβάλλεται ετησίως στο Κογκρέσο.

Σύμφωνα με την φετινή έκθεση, η Ελλάδα , στην οποία αφιερώνονται 32 σελίδες, είναι μια συνταγματική, πολυκομματική δημοκρατία που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αν και συνεχίζει να έχει ορισμένα προβλήματα.

Σημειώνονται περιπτώσεις παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις αρχές ασφαλείας, κακοποίησης παράνομων μεταναστών και Ρομά (τσιγγάνων) από αστυνομικούς, κακές συνθήκες κράτησης σε ορισμένες φυλακές, κρούσματα ξενοφοβίας εναντίον αλβανών και η παράνομη διακίνηση γυναικών και κοριτσιών για πορνεία, κυρίως από χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Σημειώνεται πάντως η κυβερνητική πρόθεση και κινητοποίηση για την πάταξη των φαινομένων αυτών.

Επισημαίνεται, ακόμη, η περιορισμένη εκπροσώπηση των γυναικών στο επίπεδο της λήψης αποφάσεων στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας, και των επιστημών.

Στην έκθεση γίνεται επίσης αναφορά στις καταδίκες τεσσάρων ανθρώπων ως μελών του ΕΛΑ και στην εκδίκαση της εφέσεως, τον Δεκέμβριο 2005, των δεκαπέντε που έχουν καταδικαστεί ως μέλη της «Ε.Ο. 17Ν».

Περί ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης τονίζεται η ανεξαρτησία των μέσων μαζικής ενημέρωσης αλλά αναφέρεται και η περίπτωση έλληνα εκδότη και αυστριακού σκιτσογράφου που διώχθηκαν για βλασφημία όπως και η σύλληψη ιδιοκτήτη ενός ιδιωτικού σλαβόφωνου ραδιοφωνικού σταθμού.

Ο ελληνικός Τύπος κατηγορείται για αντισημιτισμό και μη σαφή διάκριση μεταξύ κριτικής κατά του Ισραήλ και των εβραίων.

Γίνεται αναφορά σε βανδαλισμούς κατά εβραϊκών μνημείων, αλλά τονίζεται ότι η κυβέρνηση επικρίνει δριμύτατα τέτοιες πράξεις.

Το κόμμα Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑ.Ο.Σ.) χαρακτηρίζεται ακροδεξιό κόμμα που επιδεικνύει σφοδρό εθνικισμό, αντισημιτισμό, ρατσισμό και ξενοφοβία.

Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει την ύπαρξη μόνο μουσουλμανικής μειονότητας κι όχι εθνοτικών μειονοτήτων, μολονότι η προηγούμενη κυβέρνηση επιβεβαίωσε το ατομικό δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού.

Τέλος, αναφέρεται ότι ορισμένοι ηγέτες μειονοτικών θρησκειών κάνουν λόγο για ύπαρξη διακρίσεων, εν αντιθέσει με άλλους που διαπιστώνουν βελτίωση της ανοχής της πολιτείας.

Ειδική αναφορά γίνεται στην υπερψήφιση από την ελληνική βουλή του νόμου για την ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους στην Αττική, αλλά παράλληλα αναφέρεται ότι ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί.


Τρίτη 01 Μαρτίου 2005 - 10:33 (Ώρα Λονδίνου)

Διάσκεψη στο Λονδίνο για το Παλαιστινιακό

Στη διάσκεψη τίθενται θέματα που άπτονται πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων στα παλαιστινιακά εδάφη

Ξεκίνησαν στο Λονδίνο οι εργασίες της διεθνούς διάσκεψης για το μεσανατολικό, με ομιλία του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.

Ο κ. Μπλερ τόνισε ότι τα θέματα που τίθενται στο Λονδίνο, δεν έχουν σημασία μόνο για τη Μέση Ανατολή, καθώς η ειρήνη στη συγκεκριμένη περιοχή έχει μεγάλη σημασία και για τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, υπογράμμισε στο λόγο του ότι η διάσκεψη επιλαμβάνεται της ανάγκης να βρεθεί η κατάλληλη ατμόσφαιρα για τον τερματισμό της βίας και της αντεκδίκησης, που αντιστρατεύονται την ειρηνευτική διαδικασία. Για άλλη μία φορά ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, καταδίκασε την επίθεση αυτοκτονίας στο Τελ βιβ την περασμένη Παρασκευή.

Ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν επικρότησε τις προσπάθειες του κ. Αμπας να αντιμετωπίσει τη βία και υπογράμμισε ότι εκείνο που απαιτείται αυτή τη στιγμή είναι η διεθνής υποστήριξη για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους.

Το κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή, εκπροσωπούν στη διάσκεψη η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, ο ρώσος ομολογός της Σεργκέι Λαβρόφ, ο γεν. γραμματέας των ΗΕ Κόφι Ανάν και ο εκπρόσωπος της ΕΕ γαι την Εξωτερική πολιτική, Χαβιέρ Σολάνα. Στη διάσκεψη συζητούνται θέματα που άπτονται πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων στα παλαιστινιακά εδάφη, καθώς και θέματα ασφαλείας.

Πριν την έναρξη των εργασιών η Κοντολίζα Ράις είχε δηλώσει ότι η διάσκεψη είναι μια μοναδική ευκαιρία να απομονωθούν τα ακραία στοιχεία που αντιτίθενται στην ειρήνη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. Το ισραήλ απέχει από τη διάσκεψη του Λονδίνου επειδή, όπως υπογράμμισε ο κυβερνητικός αξιωματούχος, Ζαλμάν Σοβάλ, η διάσκεψη έχει κεντρικό θέμα τα προβλήματα των Παλαιστινίων στα οποία η χώρα του δεν έχει καμμια άμεση ανάμιξη.

Σε συνέντευξη του στο ΒΒC ο κ. Αμπάς υπογράμμισε ότι αναμένει από τη διεθνή κοινότητα οικονομική, πολιτική και ηθική στήριξη, προκειμένου να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία.


Τρίτη 01 Μαρτίου 2005 - 10:36 (Ώρα Λονδίνου)

Ευρωπαϊκή παρέμβαση

«Το συντομότερο δυνατόν» καλείται η Άγκυρα να υπογράψει το πρωτόκολλο για την επέκταση της ισχύος της τελωνειακής ένωσης στα δέκα νέα κράτη-μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.

Μετά από επαφές που είχε στην Άγκυρα, ο Νίκολας Σμιντ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, το οποίο προεδρεύει της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2005, ανέφερε ότι «ενθάρρυνε» την Τουρκία «να υπογράψει το πρωτόκολλο το συντομότερο δυνατό».

«Η υπογραφή του πρωτοκόλλου...στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στο έξω κόσμο.

Δείχνει ότι εδώ (στην Τουρκία) οι δεσμεύσεις γίνονται σεβαστές γρήγορα... Η υπογραφή μπορεί να έχει επίσης θετική επίπτωση στις συνομιλίες στην Κύπρο», πρόσθεσε.

Συναντήσεις Τάσσου Παπαδόπουλου

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, συναντήθηκε τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο με τον πρωθυπουργό της χώρας και προεδρεύοντα της ΕΕ, Ζακ-Κλοντ Γιουνκέρ.

Ο κ. Γιουκνέρ τόνισε, μετά τις συνομιλίες, ότι η ΕΕ άσκησε πίεση στην Τουρκία να τηρήσει την δέσμευσή της να επεκτείνει την συνθήκη τελωνειακής ένωσης.

«Δεν υπάρχει περίπτωση έναρξης των διαπραγματεύσεων χωρίς την υπογραφή πρωτοκόλλου» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπαδόπουλος συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Μετά τη συνάντηση ο κύπριος πρόεδρος αναφέρθηκε στην ευκαιρία που παρουσιάζεται για την ανάληψη νέας προσπάθειας με στόχο την επίλυση του κυπριακού, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η όποια νέα πρωτοβουλία θα πρέπει να παραμείνει υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών με μια πιο ενεργή συμμετοχή της ΕΕ.

Ο κ. Μπαρόζο αναφέρθηκε στις θετικές συνθήκες που παρουσιάζονται ενόψει της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία και είπε ότι «το κυπριακό γίνεται ολοένα και περισσότερο ευρωπαϊκό θέμα» κι η επιτροπή είναι έτοιμη να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες για την εξεύρεση λύσης.

Δηλώσεις Χριστόφια

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε για μία ακόμη φορά ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για επανέναρξη των συνομιλιών, υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, με στόχο την επανένωση της Κύπρου μέσω μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες και θα διασφαλίζει τα δικαιώματα ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων.

Η απόρριψη του συγκεκριμένου σχεδίου του κ. Ανάν από τη μεγάλη πλειοψηφία των ελληνοκυπρίων «συνιστά συνειδητή και δημοκρατικά ειλημμένη απόφαση, η οποία θα πρέπει να τυγχάνει σεβασμού εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη», τόνισε μιλώντας σε ομάδα φοιτητών της σχολής διπλωματίας και διεθνών σχέσεων αμερικανικού πανεπιστημίου.


Τρίτη 01 Μαρτίου 2005 - 10:48 (Ώρα Λονδίνου)

ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα

Ελάχιστες αλλαγές από την περυσινή, σε ότι αφορά την Ελλάδα, έχει η έκθεση του υπουργείου των Εξωτερικών των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα διεθνώς, που υποβάλλεται ετησίως στο Κογκρέσο.

Σύμφωνα με την φετινή έκθεση, η Ελλάδα , στην οποία αφιερώνονται 32 σελίδες, είναι μια είναι μια συνταγματική, πολυκομματική δημοκρατία που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αν και συνεχίζει να έχει ορισμένα προβλήματα.

Σημειώνονται περιπτώσεις παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις αρχές ασφαλείας, κακοποίησης παράνομων μεταναστών και Ρομά (τσιγγάνων) από αστυνομικούς, κακές συνθήκες κράτησης σε ορισμένες φυλακές, κρούσματα ξενοφοβίας εναντίον αλβανών και η παράνομη διακίνηση γυναικών και κοριτσιών για πορνεία, κυρίως από χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Σημειώνεται πάντως η κυβερνητική πρόθεση και κινητοποίηση για την πάταξη των φαινομένων αυτών.

Επισημαίνεται, ακόμη, η περιορισμένη εκπροσώπηση των γυναικών στο επίπεδο της λήψης αποφάσεων στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας, και των επιστημών.

Στην έκθεση γίνεται επίσης αναφορά στις καταδίκες τεσσάρων ανθρώπων ως μελών του ΕΛΑ και στην εκδίκαση της εφέσεως, τον Δεκέμβριο 2005, των δεκαπέντε που έχουν καταδικαστεί ως μέλη της «Ε.Ο. 17Ν».

Περί ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης τονίζεται η ανεξαρτησία των μέσων μαζικής ενημέρωσης αλλά αναφέρεται και η περίπτωση έλληνα εκδότη και αυστριακού σκιτσογράφου που διώχθηκαν για βλασφημία όπως και η σύλληψη ιδιοκτήτη ενός ιδιωτικού σλαβόφωνου ραδιοφωνικού σταθμού.

Ο ελληνικός Τύπος κατηγορείται για αντισημιτισμό και μη σαφή διάκριση μεταξύ κριτικής κατά του Ισραήλ και των εβραίων.

Γίνεται αναφορά σε βανδαλισμούς κατά εβραϊκών μνημείων, αλλά τονίζεται ότι η κυβέρνηση επικρίνει δριμύτατα τέτοιες πράξεις.

Το κόμμα Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑ.Ο.Σ.) χαρακτηρίζεται ακροδεξιό κόμμα που επιδεικνύει σφοδρό εθνικισμό, αντισημιτισμό, ρατσισμό και ξενοφοβία.

Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει την ύπαρξη μόνο μουσουλμανικής μειονότητας κι όχι εθνοτικών μειονοτήτων, μολονότι η προηγούμενη κυβέρνηση επιβεβαίωσε το ατομικό δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού.

Τέλος, αναφέρεται ότι ορισμένοι ηγέτες μειονοτικών θρησκειών κάνουν λόγο για ύπαρξη διακρίσεων, εν αντιθέσει με άλλους που διαπιστώνουν βελτίωση της ανοχής της πολιτείας.

Ειδική αναφορά γίνεται στην υπερψήφιση από την ελληνική βουλή του νόμου για την ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους στην Αττική, αλλά παράλληλα αναφέρεται ότι ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί.


Τρίτη 01 Μαρτίου 2005 - 09:14 (Ώρα Λονδίνου)

Σκανδάλων συνέχεια

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Χάνουν το ΕΚΑΣ 25.000 συνταξιούχοι. Αναπροσαρμόζονται τα εισοδηματικά κριτήρια.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): ΔΕΚΑνίκια για τον Χριστόδουλο. Σύσκεψη με μητροπολίτες για νέες συμμαχίες.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Κακουργήματα οι παράνομες συναλλαγές. Χρηματιστήριο: Έτοιμο το νομοσχέδιο.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Φιλάμε το χεράκι Σας". Επιστολή Γιοσάκη και της παρέας του στον Αρχιεπίσκοπο για την εκλογή Μητροπολίτη στα Κύθηρα το 1998.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Καταρρέει η σκευωρία. Ποιοι και γιατί πολεμούν τον Χριστόδουλο.

Η ΑΥΓΗ: Νέο άλμα του πληθωρισμού. Έφθασε στο 4,2% τον Ιανουάριο. Υπερδιπλάσιος του ευρωπαϊκού.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Καταιγίδα Κουρή σάρωσε τους σκευωρούς. Συνεντεύξεις-φωτιά του εκδότη της "Αυριανής" στον ALPHA και στο ALTER.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Πρωταθλητές Ευρώπης σε έλλειμμα, χρέος, πληθωρισμό. Η κυβέρνηση έχει πέσει έξω σε όλα τα οικονομικά μεγέθη.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Στρατιωτική θητεία. Πώς αναγνωρίζεται στα συντάξιμα χρόνια. Ασφαλιστικό - Συνταξιοδοτικό: Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι.

ΕΘΝΟΣ: Δικαίωση για ΛΑΦΚΑ. Επιστροφή αναδρομικών σε 900.000 συνταξιούχους με εισήγηση-σταθμό στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Κύριε ελέησον... ο Γερμανός ξανάρχεται! Αφού απέτυχε και έμεινε ΜΟΝΟΣ, όταν ζήτησε την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου, τώρα μια ολίγη από... γιουβέτσι.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Η χλιδή πρόδωσε δύο δικαστικούς. Νέα κρούσματα διαφθοράς στη Δικαιοσύνη.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις: Πού και πόσες για όλο το 2005.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Γκαλοπιές στον Χριστόδουλο. Και φταίει και δεν μπορεί να κάνει κάθαρση, πιστεύουν οι πολίτες.

ΕΞΠΡΕΣ: "Δέσμιοι του χρέους. Οι υψηλές οφειλές του Δημοσίου αποτελούν "τροχοπέδη" για την οικονομία".

ΕΣΤΙΑ: Η απογείωσις της οικονομίας. Θετική αίσθησις από την συνέντευξη Αλογοσκούφη.

ESPRESSO: Η μεγάλη αγωνία του Φασούλα για το παιδί του. Τι λέει η γυναίκα του Μάσα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Κέρδη 7,5 δισ. ευρώ για 336 εισηγμένες. Αυξημένη 10% η κερδοφορία των εταιρειών το 2004".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κύμα φημολογίας και προληπτική μετάθεση δικαστών. Μετακινούνται λειτουργοί από τον Πειραιά.

ΚΕΡΔΟΣ: "Οι 100 εταιρείες με τα ακριβότερα κτίρια. ICAP: Στα 11,5 δισ. ευρώ η αξία του".

Ο ΛΟΓΟΣ: ΚρισοΠηγής το ανάγνωσμα... Καταγγελίες του υπό παραίτηση Μητροπολίτη.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Η Σοφοκλέους αξιολογεί τα κέρδη των εισηγμένων. 8,2% αύξηση τζίρου και 3,4% μείωση κερδών δείχνουν 340 ισολογισμοί του 2004".

ΤΑ ΝΕΑ: Μαγειρεύουν άρση μονιμότητας! Σχέδιο ιδιωτικοποίησης στις ΔΕΚΟ.

Η ΝΙΚΗ: Ικέτης του Μαξίμου. Ο Χριστόδουλος καλεί τη "δεξιά του Κυρίου". Κρίσιμη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου σήμερα.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ζητάμε δουλειά και πραγματικές αυξήσεις. Απεργιακές κινητοποιήσεις εργαζομένων.

TRAFFIC NEWS: Λίφτινγκ με τη Ρούλα στον αέρα. Όλα για τη θεαματικότητα.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Εκλογές Δικηγόρων Θεσσαλονίκη. Γαρούφας - Γωγάκος στο δεύτερο γύρο.

Η ΧΩΡΑ: Θεία κωμωδία και αγία αλαζονεία. Συγκρούσεις καναλαρχών, παρουσιαστών και μεγαλοσυμφερόντων γύρω από την κρίση στην Εκκλησία.

City Press: Κυβέρνηση προς εφοπλιστές: Επενδύστε στην Ελλάδα.

Μetro: Νέο πλαίσιο για το ΧΑΑ. Την προστασία των επενδυτών θέτει ως στόχο η κυβέρνηση.

Εκκλησία της Ελλάδος

Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι " επίθεση κατά της Χρυσοπηγής εξαπέλυσε ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος μία μέρα πριν καταθέσει και επισήμως στη Διαρκή Ιερά Σύνοδος την παραίτησή του. "Δεν μου συγχώρεσαν ποτέ ότι έφυγα από το Μοναστήριο (της Χρυσοπηγής), στο οποίο άντεξα μόνο τέσσερις μήνες. Δεν μου συγχώρεσαν ότι βρέθηκα κοντά στον Αρχιεπίσκοπο, στο στενό του περιβάλλον. Τους πείραξε το αριστερό μου παρελθόν".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) αναφέρει ότι "σύσκεψη "κορυφής" με δέκα αρχιερείς και τρεις νομικούς συμβούλους είχε χθες το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, επιχειρώντας να συνάψει εκ νέου συμμαχίες τόσο με ιεράρχες της "Χρυσοπηγής" όσο και με διαφωνούντες μητροπολίτες σε μια προσπάθεια να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της κάθαρσης".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "επιστολή του Ιάκωβου Γιοσάκη προς τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, η οποία χρονολογείται από το 1998, φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η "Α". Αφορά στην εκλογή του νέου μητροπολίτη Κυθήρων είναι γραμμένη με οικειότητα και υπογράφεται μεταξύ άλλων κι από τον επίσης προφυλακισμένο αρχιμανδρίτη Κύριλλο Σταυρόπουλο".

Σύμφωνα με την TRAFFIC NEWS "πυρετό διαβουλεύσεων έφεραν χθες οι καταιγιστικές εξελίξεις στην Αρχιεπισκοπή για το ξεπέρασμα της εκκλησιαστικής κρίσης. Λίγο μετά το μεσημέρι, τελείωσε η συνάντηση που είχε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος με δέκα μητροπολίτες και τρεις νομικούς συμβούλους για την αντιμετώπισης της κρίσης των τελευταίων ημερών, αλλά και εν όψει της συνεδρίασης της Διαρκής Ιεράς Συνόδου την Τρίτη".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ γράφει ότι "η σκευωρία κατά του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου την οποία οργάνωσαν "σκοτεινά κέντρα" , καταρρέει. Στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου η συντριπτική πλειοψηφία των ιεραρχών θα στηρίξει τον Αρχιεπίσκοπο στην προσπάθειά του για κάθαρση στο χώρο της Εκκλησίας. Ο ίδιος ο κ. Χριστόδουλος θα καταγγείλει ότι όσοι μέχρι τώρα τον πολεμούσαν διαψεύστηκαν από τα ίδια τα γεγονότα".

Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι "ανοιχτά υπέρ ή κατά του Αρχιεπισκόπου τάσσονται καναλάρχες, παρουσιαστές και μεγαλοεπιχειρηματίες. Άγρια σύγκρουση και καρφώματα κατά μητροπολιτών".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά ότι "ο μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός είναι Ιεράρχης που δεν έδωσε ποτέ το παραμικρό δικαίωμα. Είναι απορίας άξιον πως έχει κολλήσει η βελόνα του μυαλού του στη λέξη "παραίτηση". Έκανε μια φορά την πρόταση -όχι πρόταση μομφής- να παραιτηθεί ο Αρχιεπίσκοπος , ενώπιον της Ιεραρχίας και στην επακολουθήσασα ψηφοφορία βρήκε την δική του ψήφο. Δεν τον κάκισε κανείς. Έτσι νόμιζε, έτσι πίστευε, έτσι έπραξε. Αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί το ίδιο τροπάριο σε άλλο ήχο. Χθες με δηλώσεις του μεταξύ άλλων είπε ότι όσοι τραυματίζουν τους θεσμούς πρέπει να εκβάλλονται και να καθαιρούνται αφήνοντας πάλι αιχμές κατά του Αρχιεπισκόπου. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση".

Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ "καταιγίδα στην κυριολεξία ο εκδότης της ΑΥΡΙΑΝΗΣ Γιώργος Κουρής σάρωσε τα πρεπόζιτα που οργάνωσαν την σκευωρία κατά του Χριστόδουλου με δύο συνεντεύξεις φωτιά που προκάλεσαν πάταγο. Μιλώντας το πρωί στον ALPHA και την εκπομπή του Γιώργου Αυτιά και το βράδυ στο κεντρικό δελτίο του ALTER με τον Νίκο Ευαγγελάτο ο Γιώργος Κουρής ανέτρεψε ριζικά το στημένο σκηνικό των καναλιών τα οποία με πρόσχημα την κάθαρση υπονομεύουν ευθέως τον Αρχιεπίσκοπο. Τσάκισε τα σαθρά επιχειρήματα που προβάλει το "σύστημα" που βρίσκεται πίσω από το βρώμικο κόλπο και έχει στόχο την φωνή του Χριστόδουλου".

Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "παράκληση" στο Μέγαρο Μαξίμου για μια δήλωση στήριξης από τον πρωθυπουργό, απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος σε μια ακόμα προσπάθειά του να βρει "σωσίβιο" συναντώντας όμως την απροθυμία από τον Κώστα Καραμανλή για μια τέτοια πρωτοβουλία αυτήν τη στιγμή που επιμένει να παραμένει στο ρόλο του παρατηρητή".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "ευθύνες στον Αρχιεπίσκοπος επιρρίπτει το 54,1% των ερωτηθέντων σε μέτρηση της Kapa Research για τον "Αντένα". Το 42,3% εκτιμά ότι δεν εγγυάται την κάθαρση και μόνον το 17,4% πιστεύει το αντίθετο. Μοιρασμένα είναι τα ποσοστά για παραίτησή του: 44,4% πρέπει ή μάλλον πρέπει να παραιτηθεί , 48,7% όχι ή μάλλον όχι".

Δικαιοσύνη

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "την προληπτική μετάθεση των δικαστών που υπηρετούν επί πολλά χρόνια στο Πρωτοδικείο και το Εφετείο Πειραιώς εισηγήθηκε προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Γ. Κάπος. Το επιχείρημά του είναι ότι η μακρά παρουσία των δικαστών στα πειραϊκά δικαστήρια, των οποίων ο χώρος αρμοδιότητας δεν είναι τόσο ευρύς όσο της Αθήνας, κινδυνεύει να προκαλέσει εντυπώσεις εις βάρος της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας των δικαστών".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "κάθε 24ωρο και μια αποκάλυψη για τη δράση του παραδικαστικού κυκλώματος που επιχειρεί εδώ και μέρες να εκριζώσει η ηγεσία του Αρείου Πάγου. Κι ενώ τα αρμόδια δικαστικά όργανα κινούνται ταχέως προς την κατεύθυνση αυτή, πολλές ουρές φαίνεται να "σκοντάφτουν" και σε αυτόνομες περιπτώσεις δικαστών που πλούτισαν αδικαιολογήτως".

Οικονομία

Η City Press σημειώνει ότι "προσπάθεια Καραμανλή και οικονομικού επιτελείου να στρέψουν εφοπλιστικά κεφάλαια στην ελληνική οικονομία. Ο εφοπλιστικός κόσμος διστάζει να δεσμευθεί εξαιτίας γραφειοκρατικών εμποδίων, νομοθετικών περιορισμών και φαινομένων διαφθοράς στη Δημόσια Διοίκηση. Από την έκβαση της προσπάθειας θα προσδιοριστεί σε σημαντικό βαθμό η αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας".

Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά ότι "θετική αίσθηση έχουν προκαλέσει οι πλήρεις και συγκροτημένες απαντήσεις του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη στην συνέντευξη που παρεχώρησε χθες στην "Εστία". Τα κύρια συμπεράσματα είναι δύο: πρώτον, ότι η οικονομική πολιτική της Κυβερνήσεως έχει πολύ συγκεκριμένη στρατηγική και μακρόπνοους στόχους και δεύτερον, ότι η απογείωσις της ελληνικής οικονομίας την οποία προσδοκά ο κ. Αλογοσκούφης είναι απολύτως εφικτή".

Το ΒΗΜΑ προσθέτει ότι "πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα στα αρνητικά μακροοικονομικά μεγέθη. Ο πληθωρισμός στο 4,2% είναι ο υψηλότερος της ευρωζώνης, όπου περιορίζεται στο 1,9% και ο δεύτερος υψηλότερος μεταξύ των 25 ευρωπαϊκών χωρών-μελών (μετά τη Λετονία με 6,7%). Το έλλειμμα υπερβαίνει το 6% του ΑΕΠ, ενώ το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε στα 201,2 δισ. ευρώ από 177,8 δισ. ευρώ το 2003. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ν. Γκαργκάνας θα καταθέσει σήμερα στη Βουλή την έκθεσή του για την οικονομία και θα ζητήσει αυστηρά μέτρα και διαρθρωτικές αλλαγές".

Η ΑΥΓΗ επισημαίνει ότι "ανεβαίνει συνεχώς ο πληθωρισμός στη χώρα μας, που έφθασε στο 4,2% τον Ιανουάριο, αυξημένος κατά 0,2% σε σχέση με τον Δεκέμβριο. Πρόκειται για πληθωρισμό που είναι υπερδιπλάσιος του ευρωπαϊκού (1,9%) σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα".

Χρηματιστήριο

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει ότι "διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για όσους εμπλέκονται σε παράνομες συναλλαγές αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ με όφελος άνω των 300.000 ευρώ και ασκούν χειραγώγηση μετοχών με 'προνομιακές πληροφορίες', προβλέπει το νομοσχέδιο για την εξυγίανση και διαφάνεια των χρηματιστηριακών συναλλαγών, που παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης".

Σύμφωνα με το ΜΕΤΡΟ "τη θωράκιση του χρηματιστηρίου με νέα δέσμη μέτρων, προκειμένου να ενισχυθεί η εύρυθμη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς και να απαλλαγεί οριστικά από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, επιχειρεί η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο 'Για την προστασία της κεφαλαιαγοράς από πράξεις προσώπων που κατέχουν προνομιακές πληροφορίες και από πράξεις χειραγώγησης".

ΛΑΦΚΑ

Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "δικαστική εισήγηση στο Ελεγκτικό Συνέδριο προτείνει να γίνει δεκτή η αίτηση συνταξιούχου, που εκδικάζεται σήμερα για επιστροφή εισφορών από την παράνομη παρακράτηση. 'Πράσινο φως' για άλλους 900.000 συνταξιούχους για αναδρομικά τριών και πέντε ετών".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 01 Μαρτίου 2005 - 08:20 (Ώρα Λονδίνου)

Αποτροπιασμός για το μακελειό στη Χίλα

Η επίθεση στόχευε στοχεύουν στον εκτροχιασμό της διαδικασίας εκδημοκρατισμούτου Ιράκ, είπε ο γγ του ΟΗΕ

Με αποτροπιασμό αντέδρασε η διεθνής κοινότητα στην πολύνεκρη επίθεση στη Χίλα του Ιράκ, που στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 115 ανθρώπων.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κοφι Ανάν δηλώσε ότι τέτοιες εγκληματικές πράξεις κατά αθώων ιρακινών πολιτών στοχεύουν στον εκτροχιασμό της διαδικασίας εκδημοκρατισμού που ξεκίνησε με τις εκλογές του Ιανουαρίου.

Το πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες μετέδωσε ότι το πρωί της Τρίτης έκρηξη συγκλόνισε την κεντρική Βαγδάτη, χωρίς να είναι μέχρι στιγμής γνωστά τα αίτιά της και εάν υπάρχουν θύματα.

Οι εκτιμήσεις πολιτικών παρατηρητών συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι η τελευταία επίθεση στη Χίλα εντάσσεται στην προσπάθεια των ανταρτών να αποτρέψουν το σχηματισμό κυβέρνησης, βάσει των αποτελεσμάτων των εκλογών της 30ης Ιανουαρίου.

Εκπρόσωπος του Ιμπραήλ Αλ Τζαφάρι, υποψήφιου για την ανάληψη της πρωθυπουργίας, δήλωσε ότι στόχος των κύκλων που ευθύνονται για την επίθεση είναι να εμποδιστεί η πορεία εκδημοκρατισμού.

«Πρέπει να επικεντρωθούμε στο σχηματισμό κυβέρνησης που θα εφαρμόσει μέτρα προστασίας των ιρακινών πολιτών για να μη βιώσουμε και άλλες παρόμοιες τραγωδίες», είπε.

Δημοσίευση σε ισλαμική ιστοσελίδα αναφέρει ότι την ευθύνη για την επίθεση στην Χίλα, αναλαμβάνει η οργάνωση του φερόμενου να διατηρεί σχέσεις με την Αλ Κάιντα, Ιορδανού, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι.


Τρίτη 01 Μαρτίου 2005 - 07:39 (Ώρα Λονδίνου)

Συνέχιση των διαδηλώσεων θέλει η αντιπολίτευση

Συνεχίζονται οι πανηγυρισμοί για την παραίτηση της κυβέρνησης στο Λίβανο

Ηγέτες της αντιπολίτευσης στη Βηρυτό καλούν τους πολίτες να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις με στόχο την αποχώρηση μέρους των 17.000 στρατιωτών της Συρίας, που βρίσκονται στη χώρα περισσότερο από 30 χρόνια.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι πανηγυρισμοί για την παραίτηση τη Δευτέρα της κυβέρνησης του Ομάρ Καράμι, η οποία ωστόσο συνεχίζει υπηρεσιακά την εκτέλεση των καθηκόντων της, μέχρις ορισθεί νέα κυβέρνηση από τον πρόεδρο της χώρας, Εμίλ Λαχούντ.

Ικανοποίηση για την παραίτηση της κυβέρνησης Καράμι εξέφρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, δια του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλέλαν. Δίνει μια μοναδική ευκαιρία στο λαό του Λιβάνου να έχει μια εκλεγμένη κυβέρνηση, που θα εκπροσωπεί την εθνοτική και θρησκευτική ποικιλότητα της χώρας και δεν θα δέχεται παρεμβάσεις από ξένα κέντρα, δήλωσε ο κ.Μακλέλαν.

Η κυβέρνηση της Συρίας απέφυγε να πάρει θέση, σε ένα «εσωτερικό ζήτημα» του Λιβάνου, όπως το χαρακτήρισε εκπρόσωπός της.

Ο πρόεδρος του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει αναδίπλωση της Συρίας και αποχώρηση του στρατού της από τον Λίβανο. Αυτή την εντύπωση απεκόμισε από την πρόσφατη επίσκεψη του στη Δαμασκό, είπε ο κ. Μούσα.


Τρίτη 01 Μαρτίου 2005 - 08:50 (Ώρα Λονδίνου)

Διάσκεψη στο Λονδίνο για το Παλαιστινιακό

Στη διάσκεψη-θα συζητηθούν θέματα που άπτονται πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων στα παλαιστινιακά εδάφη

Η διάσκεψη του Λονδίνου για το Παλαιστινιακό που ξεκινά την Τρίτη, θα προσφέρει μία ευκαιρία στη διεθνή κοινότητα να δείξει στους Παλαιστίνιους ότι έχουν την υποστήριξη της για την δρομολόγηση μεταρρυθμίσεων στα εδάφη τους, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, λίγο πριν τη μετάβασή της στο Λονδίνο.

Στη διάσκεψη, στην οποία θα συζητηθούν θέματα που άπτονται πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων στα παλαιστινιακά εδάφη, καθώς και θέματα ασφαλείας, συμμετέχουν εκπρόσωποι 23 χωρών, καθώς και διεθνών οργανισμών, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα. Το κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή, εκπροσωπούν η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, ο ρώσος ομολογός της Σεργκέι Λαβρόφ, ο γγ των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν και εκ μέρους της ΕΕ ο Χαβιέρ Σολάνα.

Απουσιάζουν όμως οι Ισραηλινοί. Όπως δήλωσε ο αξιωματούχος της ισραηλινής κυβέρνησης, Ζαλμάν Σεβάλ, στη διάσκεψη θα συζητηθούν προβλήματα των Παλαιστινίων, στα οποία το Ισραήλ δεν έχει ανάμειξη.

Ένα από τα βασικότερα ζητήματα που θα απασχολήσει τη διάσκεψη του Λονδίνου αναμένεται να είναι η αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Σε συνέντευξη του στο ΒΒC ο κ. Αμπάς υπογράμμισε ότι αναμένει από τη διεθνή κοινότητα οικονομική, πολιτική και ηθική στήριξη, προκειμένου να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία.

Αναφερόμενος στην επίθεση αυτοκτονίας στο Τελ Αβίβ την περασμένη Παρασκευή, ο κ. Αμπάς είπε πως η παλαιστινιακή ηγεσία την καταδίκασε καιότι συνελήφθη αριθμός υπόπτων που ανακρίνονται.


Τρίτη 01 Μαρτίου 2005 - 05:21 (Ώρα Λονδίνου)

«Ειρηνική ιντιφάντα»

Η γαλλική Λιμπερασιόν (Liberation) αναφέρεται στα γεγονότα στο Λίβανο και κάνει λόγο για «ειρηνική ιντιφάντα», περιγράφοντας τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης και της παρουσίας της Συρίας στη χώρα.

Η πραγματική ανεξαρτησία του Λιβάνου, ο τερματισμός της παρουσίας των ξένων στρατευμάτων, ο αφοπλισμός της Χεζμπολάχ και η διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών μπορούν να γίνουν πραγματικότητα μόνον με ένα συμβιβασμό όλων εκείνων που απαρτίζουν το «μωσαϊκό Λίβανος», γράφει η εφημερίδα.

Η Τριμπιούν (La Tribune) της Γενεύης χαρακτηρίζει την παραίτηση της λιβανικής κυβέρνησης «πρώτη νίκη» των ανθρώπων που διαδηλώνουν, δύο εβδομάδες μετά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού, Ραφικ Χαρίρι, αλλά και ήττα για τη Συρία που παρακολουθεί τα γεγονότα χωρίς να είναι σε θέση να αντιδράσει.

Η γερμανική Μπερλίνερ Τσάιτουγκ (Berliner Zeitung) αναφέρεται στη χθεσινή πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στη Χίλα και σημειώνει ότι αποτελεί το αποκορύφωμα της βίας στο Ιράκ, και είναι συγχρόνως ένα τυπικό παράδειγμα για την καθημερινή ζωή στη χώρα. Η επίθεση δείχνει ότι η κατάσταση στη χώρα είναι αδιέξοδη και ότι υπάρχει αδελφοκτόνος πόλεμος, γράφει η εφημερίδα του Βερολίνου.

Η Βέλτ (die Welt) αντίθετα εκτιμά, υποδεικνύοντας την επιτυχή διεξαγωγή των εκλογών, ότι οι τρομοκράτες δεν έχουν πετύχει τους στόχους τους. Ούτε τους Αμερικανούς μπορούν να διώξουν, ούτε να βυθίσουν τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο, γράφει η εφημερίδα του Βερολίνου.

Πολλές άλλες γερμανικές εφημερίδες αναφέρονται εκτενώς στο θέμα της μαζικής ανεργίας, προδικάζοντας ότι αύριο το Ομοσπονδιακό Ίδρυμα Εργασίας θα ανακοινώσει πως ο αριθμός των ανέργων σημείωσε νέο ρεκόρ και ξεπερνά τα 5,2 εκατομμύρια.

Το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης στη χθεσινή συνεδρίαση του προεδρείου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, το οποίο φοβάται άμεσες επιπτώσεις στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν το Μάιο στο πολυπληθέστερο ομόσπονδο κρατίδιο, τη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, γράφει η Τάγκεστσαϊτουγκ (die Tageszeitung).

Oι εφημερίδες στη Δανία ασχολούνται με το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, μετά τον ορισμό της 27ης Σεπτεμβρίου ως ημερομηνία διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την επικύρωσή του στη Δανία.

Η Μπερλίνσγκςκε Τιτέντε (Berlingske Τidente) της Κοπενχάγης αναφέρει ότι η Συνθήκη για το Σύνταγμα αποτελεί από τη σκοπιά της Δανίας τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα απόφαση της ΕΕ, από το 1972, όταν η χώρα αποφάσισε να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα και σημειώνει στη συνέχεια:

«Στην εκστρατεία τους υπέρ του «ναι» για το Ευρωσύνταγμα τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα θα πρέπει να τονίσουν πολλές φορές ότι δεν αποτελεί υποκατάστατο για το εθνικό Σύνταγμα και ότι το δημοψήφισμα δεν θα είναι ένα ανεπίσημο δημοψήφισμα για την ένταξη ή μη της Τουρκίας».


Τρίτη 01 Μαρτίου 2005 - 07:15 (Ώρα Λονδίνου)

Διάσκεψη στο Λονδίνο για το Παλαιστινιακό

Στη διάσκεψη-θα συζητηθούν θέματα που άπτονται πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων στα παλαιστινιακά εδάφη

Η διάσκεψη του Λονδίνου για το Παλαιστινιακό που ξεκινά την Τρίτη, θα προσφέρει μία ευκαιρία στη διεθνή κοινότητα να δείξει στους Παλαιστίνιους ότι έχουν την υποστήριξη της για την δρομολόγηση μεταρρυθμίσεων στα εδάφη τους, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, λίγο πριν τη μετάβασή της στο Λονδίνο.

Στη διάσκεψη για το Παλαιστινιακό στη βρετανική πρωτεύουσα θα παρευρεθούν ο γγ των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος συναντήθηκε τη παραμονή της διάσκεψης με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.

Στη διάσκεψη-θα συζητηθούν θέματα που άπτονται πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων στα παλαιστινιακά εδάφη, καθώς και θέματα ασφαλείας- παίρνουν μέρος εκπρόσωποι από 23 χώρες, καθώς και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα.

Απουσιάζουν όμως οι Ισραηλινοί. Όπως δήλωσε ο αξιωματούχος της ισραηλινής κυβέρνησης, Ζαλμάν Σεβάλ, στη διάσκεψη θα συζητηθούν προβλήματα των Παλαιστινίων, στα οποία το Ισραήλ δεν έχει ανάμειξη.

Ένα από τα βασικότερα ζητήματα που θα απασχολήσει τη διάσκεψη του Λονδίνου αναμένεται να είναι η αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Σε συνέντευξη του στο ΒΒC ο κ. Αμπάς υπογράμμισε ότι αναμένει από τη διεθνή κοινότητα οικονομική, πολιτική και ηθική στήριξη, προκειμένου να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία.

Αναφερόμενος στην επίθεση αυτοκτονίας στο Τελ Αβίβ την περασμένη Παρασκευή, ο κ. Αμπάς είπε πως η παλαιστινιακή ηγεσία την καταδίκασε καιότι συνελήφθη αριθμός υπόπτων που ανακρίνονται.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.