Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-02-27

  1. Συνέντευξη Αμπάς
  2. Συνελήφθη ο αδελφός του Σαντάμ Χουσείν
  3. Επιμένει το Ισραήλ για συριακό «δάκτυλο»
  4. Απαγόρευση διαδηλώσεων στη Βηρυτό
  5. Η Τσέλσι τον πρώτο τίτλο στην Αγγλία
  6. Αμετάβλητη η κορυφή
  7. Συνελήφθη ο αδελφός του Σαντάμ Χουσείν
  8. Συμφωνία Ιράν-Ρωσίας για πυρηνικά
  9. Προειδοποίηση Σαρόν
  10. Νέος γύρος αντιπαράθεσης
  11. Σε αδιέξοδο μυστικές προσπάθειες
  12. Ασφαλής η Ελλάδα
  13. Οι πονοκέφαλοι του Μπλέρ
  14. Αντιπαράθεση Εκκλησιών
  15. Συνελήφθη ο αδελφός του Σαντάμ Χουσείν
  16. Συνελήφθη ο αδελφός του Σαντάμ Χουσείν
  17. Διαψεύδει η Συρία
  18. Διεθνής συμφωνία κατά του καπνίσματος
  19. Απών ο Πάπας

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2005 - 02:12 (Ώρα Λονδίνου)

Συνέντευξη Αμπάς

Τη συνέντευξη που της παραχώρησε ο πρόεδρος των Παλαιστινίων, Μαχνούντ Αμπάς, προβάλλει στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα Ιντιπεντεντ (The Independent), με αφορμή τη διεθνή διάσκεψη του Λονδίνου για το Μεσανατολικό που ξεκινά την Τρίτη.

«Έχουμε μία ευκαιρία και θα ήταν ανεύθυνο από εμάς, το Ισραήλ, ή τη διεθνή κοινότητα να την αφήσουμε να μας ξεγλιστρήσει», δηλώνει ο κ. Αμπάς, υπογραμμίζοντας η Παλαιστινιακή Αρχή δεν θα επιδείξει ανοχή έναντι των επιθέσεις αυτοκτονίας, όπως η τελευταία στο Τελ Αβίβ.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος σημειώνει μεταξύ άλλων ότι αναμένει από τη συνάντηση του Λονδίνου να αποτελέσει το πρότυπο για μία διεθνή διάσκεψη με αντικείμενο τη δεύτερη φάση του ειρηνευτικού σχεδίου «οδικός χάρτης», που θα οδηγήσει στις τελικές διαπραγματεύσεις και σε μία αξιόπιστη, όπως είπε, ειρηνευτική διαδικασία.

Πιέσεις στον Αμπάς

Σε σχέση με τη διάσκεψη του Λονδίνου, η εφημερίδα Γκάρντιαν (The Guardian) αναφέρεται στο πρωτοσέλιδό της στην εκδήλωση διαμαρτυρίας στο Μπέλφαστ , που οργάνωσε η οικογένεια του Ρόμπερτ Μακ Κάρτνεϊ, ο οποίος δολοφονήθηκε από ομάδα του ΙΡΑ- σημειώνει ότι η βρετανική κυβέρνηση άσκησε πιέσεις στον κ. Αμπάς για να μεταβεί στο Λονδίνο.

Η παλαιστινιακή ηγεσία είχε εκφράσει φόβους ότι η συνάντηση θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του Ισραήλ, θέτοντας ενδεχομένως νέες προϋποθέσεις για την έναρξη πολιτικών διαπραγματεύσεων.

Ο Ανταποκριτής της εφημερίδας στη Ραμάλα γράφει ότι αρχικά ο κ. Αμπάς σκόπευε να στείλει στο Λονδίνο τον πρωθυπουργό, Αχμέντ Κουρέια, σε ένδειξη σκεπτικισμού έναντι της διάσκεψης, στην οποία θα συζητηθούν εξειδικευμένα θέματα που άπτονται των πολιτικών μεταρρυθμίσεων της Παλαιστινιακής Αρχής, των πτυχών ασφαλείας και των μηχανισμών για την αναζωογόνηση της παλαιστινιακής οικονομίας.

Κατ΄ οίκον περιορισμός υπόπτων

Στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα Ντέιλι Tέλεγκραφ (The Daily Telegraph) γράφει ότι ο υπουργός Εσωτερικών, Τσάρλς Κλάρκ εξαναγκάζεται να οπισθοχωρήσει στο ζήτημα του κατ΄ οίκον περιορισμό, κρατουμένων υπόπτων για τρομοκρατία που δεν έχουν λάβει ημερομηνία για δίκη.

Ενώ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ντέιλι Τέλεγκραφ η πλειοψηφία των πολιτών επικροτεί το μέτρο, βουλευτές εκτιμούν ότι το νομοσχέδιο δεν θα περάσει από το κοινοβούλιο, εάν δεν αποφανθεί προηγουμένως για το μέτρο η δικαιοσύνη.

Η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) αναφέρεται στο μεγάλο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της στην προεκλογική καμπάνια των Εργατικών, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ και ο υπουργός Οικονομικών, Γκόρντον Μπάουν, αγωνίζονται να δώσουν ώθηση στην εκστρατεία που παραπαίει.

Έλληνες επιχειρηματίες και e-mail

Η εφημερίδα προβάλλει εξάλλου έρευνα, σύμφωνα με την οποία οι Έλληνες και οι Ρώσοι επιχειρηματίες χρησιμοποιούν ελάχιστα την ηλεκτρονική αλληλογραφία, σε αντίθεση με τους Φιλιππινέζους, που έρχονται πρώτοι στον κόσμο στη χρήση των e-mail.

Ενώ ο μέσος όρος ανέρχεται στη μιάμιση ώρα την ημέρα, οι Έλληνες και οι Ρώσοι καταλαμβάνουν τις τελευταίες θέσεις- περνούν 48 λεπτά την ημέρα με την αποστολή και ανάγνωση ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

Η εφημερίδα Τάιμς (Τhe Times) κυκλοφορεί με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Η αύξηση στα επιδόματα μητρότητας θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές ζημίες στις επιχειρήσεις», αναφερόμενη σε δηλώσεις οικονομικών παραγόντων.

Σήμερα η κυβέρνηση Μπλερ αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα για την εξομοίωση των δικαιωμάτων για θέσεις εργασίας με περιορισμένο χρόνο εργασίας, οικογενειών με παιδιά σχολικής ηλικίας, με τα δικαιώματα των οικογενειών με νήπια.

Επίσης στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα προβάλλει την κατάκτηση του λιγκ καπ από την Τσέλσι με τη νίκη της στο Κάρντιφ επί της Λίβερπουλ με 3-2.


Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2005 - 08:53 (Ώρα Λονδίνου)

Συνελήφθη ο αδελφός του Σαντάμ Χουσείν

Ο Σαμπάουι Ιμπραχήμ αλ Τικρίτι

Η μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ ανακοίνωσε την σύλληψη του ετεροθαλούς αδελφού του πρώην Προέδρου, Σαντάμ Χουσείν.

Οι ιρακινές αρχές υποστηρίζουν ότι Σαμπάουι Ιμπραχήμ αλ Τικρίτι ήταν ανώτατο στέλεχος της ιρακινής αντίστασης.

Κυβερνητικό ανακοινωθέν γράφει ότι ο Σαμπάουι Ιμπραχήμ σχεδίαζε και είχε υπό την εποπτεία του επιθέσεις κατά αμερικανικών και ιρακινών στόχων.

Παράλληλα η ιρακινή κυβέρνηση θεωρεί ότι χρηματοδοτούσε τις επιχειρήσεις της αντίστασης από την Συρία όπου είχε τη βάση του.

Εν τω μεταξύ, ιρακινοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η Συρία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην σύλληψη του καταζητούμενου.

Ο Σαμπάουι Ιμπραχήμ αλ Τικρίτι είχε τον αριθμό 36 στον κατάλογο των Αμερικανών με τους 55 πλέον καταζητούμενους αξιωματούχους του πρώην καθεστώτος.

Ηταν επικηρυγμένος για 1 εκατ.δολ.

Ήταν έως την συλληψή του ένας από τους 10 πρώην αξιωματούχους που διαφεύγουν της σύλληψης.

Διετέλεσε επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Σαντάμ Χουσείν το 1991, κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κόλπο και έως το 1996 ηγείτο της Ύπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας.

Τη χρονιά εκείνη προήχθη σε προεδρικό Σύμβουλο, αξίωμα που κράτησε έως τέλους, την ανατροπή του καθεστώτος από τους Αμερικανούς.

Τον περασμένο μήνα, αξιωματούχοι της μεταβατικής κυβέρνησης, κατονόμασαν τον Σαμπάουι Ιμπραχήμ, ως έναν από τους πρώην αξιωματούχους του Μπάαθ, που κατευθύνουν το ιρακινό αντάρτικο.


Επιμένει το Ισραήλ για συριακό «δάκτυλο»

Η επίθεση στο Τελ Αβίβ επιδείνωσε της σχέσεις Ισραήλ-Συρίας

Η κυβέρνηση του Ισραήλ αρνείται να αποδεχθεί τις διαψεύσεις της Συρίας για την φερόμενη εμπλοκή της στην βομβιστική επίθεση στο Τελ Αβίβ.

Τέσσερις Ισραηλινοί σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίσθηκαν από την επίθεση της Παρασκευής κατά νυχτερινού κέντρου.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόμ, κάλεσε τους πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και των άλλων χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας σε ενημερωτική συνάντηση στο υπουργείο του την Δευτέρα.

Ο κ. Σαλόμ λέει ότι έχει στη διάθεση του στοιχεία που αποδεικνύουν την εμπλοκή της Συρίας στη βομβιστική επίθεση τα οποία θέλει κοινοποιήσει στην διεθνή κοινότητα.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, δήλωσε ότι πυρήνας της Ισλαμικής Τζιχάντ που εδρεύει στη Συρία βρίσκεται πίσω από την βομβιστική επίθεση.

Προειδοποίησε δε ότι η πολιτική διαδικασία με τους Παλαιστινίους δεν πρόκειται να προχωρήσει εάν αυτοί δεν καταβάλλουν αποφασιστικές ενέργειες να διαλύσουν τις εξτρεμιστικές ομάδες.

Ο κ. Σαρόν τόνισε ότι το Ισραήλ θα αναλάβει στρατιωτική δράση «για να προστατέψει τους πολίτες του» εάν η Παλαιστινιακή Αρχή δεν πάρει μέτρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Φαρούκ αλ-Σάρα, αποδοκίμασε τις καταγγελίες που εκτοξεύει το Ισραήλ, λέγοντας ότι δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο.

Πρόσθεσε δε ότι δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο πίσω από την επίθεση στο νυχτερινό κέντρο να βρίσκεται το ίδιο το Ισραήλ.


Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2005 - 20:37 (Ώρα Λονδίνου)

Απαγόρευση διαδηλώσεων στη Βηρυτό

Η αντιπολίτευση εντείνει τις διαδηλώσεις κατά της παρουσίας της Συρίας

Η κυβέρνηση του Λιβάνου απαγόρευσε όλες τις διαδηλώσεις στη Βηρυτό την παραμονή προεκλογικών συγκεντρώσεων κυβερνητικών και αντιπολιτευτικών κομμάτων.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση επιβάλλεται έτσι ώστε να μην ξεσπάσουν επεισόδια μεταξύ αντιπάλων οπαδών.

Κάλεσε δε τις δυνάμεις ασφαλείας να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επιβάλλουν τη τάξη.

Ένας εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης που αντιδρά στην παρουσία συριακών στρατευμάτων στο Λίβανο, ο Ελίας Αταλάχ, υποστήριξε ότι η απαγόρευση δεν ισχύει για την αντιπολίτευση καθώς αυτή προγραμματίζει ειρηνική καθιστική διαμαρτυρία στην κεντρική πλατεία της Βηρυτού.

Μετά την δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού, Ραφίκ Χαρίρι, πριν δυο εβδομάδες εντείνονται οι κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης κατά της συριακής παρουσίας στη χώρα.

Ο αμερικανός απεσταλμένος, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, που βρίσκεται στη Βηρυτό δήλωσε ότι η Δαμασκός θα πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματα της από τον Λίβανο και να σταματήσει να επεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας.

Την Δευτέρα ο αμερικανός επίσημος θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου, Μαχμούντ Χαμούντ.

Το Σάββατο, η Δαμασκός ανακοίνωσε ότι η πολιτική της είναι να αποσυρθεί από τον Λίβανο όσο τον δυνατόν συντομότερα.


Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2005 - 17:43 (Ώρα Λονδίνου)

Η Τσέλσι τον πρώτο τίτλο στην Αγγλία

Η Τσέλσι πανηγυρίζει τον πρώτο τίτλο της εποχής Μπουρίνιο

Μετά από ένα συναρπαστικό παιχνίδι που διεξήχθη στο Στάδιο Χιλιετίας του Κάρντιφ, η Τσέλσι κατέκτησε το Λιγκ Καπ, τον πρώτο τίτλο υπό το νέο της προπονητή Χοζέ Μουρίνιο.

Η Λίβερπουλ προηγήθηκε από τα αποδυτήρια με τέρμα που σημείωσε με εξαιρετικό σουτ ο Τζον Άρνε Ρίσε.

Η Τσέλσι μετά την ψυχρολουσία ανασυντάχθηκε και έκλεισε τη Λίβερπουλ στην περιοχή της χωρίς όμως να μπορεί να διασπάσει την πολυπρόσωπη άμυνα.

Η Λίβερπουλ με «νύχια και με δόντια» κρατούσε το 1-0 έως το 79 όταν ο αρχηγός της, Στίβεν Τζέραλντ, έστειλε με κεφαλιά τη μπάλα στα δίκτυα της ομάδας του σε προσπάθεια να αποκρούσει φάουλ του Πάολο Φερέιρα.

Στο σημείο αυτό αποβλήθηκε ο προπονητής της Τσέλσι, Χοζέ Μουρίνιο, με υπόδειξη του τέταρτου διαιτητή. Θεωρήθηκε ότι ο Μουρίνιο έκανε προσβλητική χειρονομία προς τους οπαδούς της Λίβερπουλ.

Παρά την υπεροχή της Τσέλσι ο αγώνας οδηγήθηκε στην παράταση.

Με δυο γκολ που σημείωσαν οι Ντετιέρ Ντρογμπά και Ματέτζα Κέτσμα προηγήθηκε 3-1 και ουσιαστικά «κλείδωσε» το κύπελλο.

Η Λίβερπουλ μείωσε με τον Αντόνιο Νιούνεζ όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για να ανατρέψει το αποτέλεσμα.


Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2005 - 19:00 (Ώρα Λονδίνου)

Αμετάβλητη η κορυφή

Σκόραρε και πάλι ο Στολτίδης (φωτό από τον αγώνα της Πέμπτης κατά της Σοσό)

Δεν άλλαξε η κατάσταση στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας μετά τα αποτελέσματα της 20ης Αγωνιστικής της Α Εθνικής.

Ο Ολυμπιακός μετά την πρόκριση του στους 16 του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ πέρασε ένα εύκολο απόγευμα στο άδειο λόγω τιμωρίας Καραϊσκάκη κερδίζοντας την Χαλκηδόνα με 3-0.

Οι "ερυθρόλευκοι", με πολλές αλλαγές στη σύνθεσή του, μπήκαν πολύ δυνατά στον αγωνιστικό χώρο, πετυχαίνοντας δύο τέρματα, με τον Ιεροκλή Στολτίδη να βρίσκει δίχτυα τόσο στο 6', όσο και στο 11ο λεπτό.

Στο πρώτο λεπτό της επανάληψης ο Ανατολάκης με κεφαλιά διαμόρφωσε το τελικό 3-0.

Ο Παναθηναϊκός έστω και δύσκολα και χωρίς να αποδώσει καλό ποδόσφαιρο κέρδισε στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας την Κέρκυρα με 1-0.

Σκόρερ του μοναδικού τέρματος των «πρασίνων» ο Μιχάλης Κωνσταντίνου στο 74.

Χθες, η ΑΕΚ πέρασε σχετικά εύκολα από την Καλλιθέα και παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής από την κορυφή της βαθμολογίας.

Η Ένωση αποδίδοντας πολύ καλό ποδόσφαιρο στο πρώτο ημίχρονο επικράτησε με 2-1 χάρις στα τέρματα του Χούλιο Σέζαρ (4) και Βλάνταν Ίβιτς (9).

Για την Καλλιθέα μείωσε ο Κυριάκος στο 69.

Περίπατο έκανε ο ΠΑΟΚ στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης κερδίζοντας τον Άρη και μάλιστα εκτός έδρας με 3-1.

Ο ΠΑΟΚ πήρε κεφάλι στο σκορ μόλις στο 5' λεπτό με τον Μίετσελ. Γκολ στο οποίο φέρνει τεράστια ευθύνη ο Λυμπερόπουλος.

Πριν καλά-καλά συνειδητοποιήσουν οι γηπεδούχοι τι έγινε, βρέθηκαν δύο γκολ πίσω στο σκορ όταν ο Μαλαδένης με προβολή έσπρωξε τη μπάλα στα δίχτυα κάνοντας το 0-2.

Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα για την ομάδα του Γιώργου Χατζάρα όταν ο Σανχούρχο αντίκρισε την κόκκινη κάρτα για αγκωνιά πάνω στο Μέγκαχεντ.

Η αποβολή αποδιοργάνωσε τους γηπεδούχους οι οποίοι δέχτηκαν και τρίτο γκολ και πάλι από τον Μίετσελ.

Ο Άρης το μόνο που κατάφερε ήταν να μειώσει το σκορ στο δεύτερο ημίχρονο με τον Εκουέμε.

Τα άλλα αποτελέσματα:

Εργοτέλης Ξάνθη 0-2

Ηρακλής ΟΦΗ 1-0

Καλαμαριά Αιγάλεω 1-1

Ιωνικός Πανιώνιος 0-0

Βαθμολογία

1. Ολυμπιακός 44β

2. Παναθηναϊκός 42

3. ΑΕΚ 41

4. Ξάνθη 36

5. ΠΑΟΚ 31

6. Αιγάλεω 26

7. Ηρακλής 25

- Πανιώνιος 25

- Χαλκηδόνα 25

10.ΟΦΗ 23

11.Καλλιθέα 22

12.Ιωνικός 20

13.Άρης 19

- Εργοτέλης 19

15.Καλαμαριά 16

16.Κέρκυρα 15


Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2005 - 08:53 (Ώρα Λονδίνου)

Συνελήφθη ο αδελφός του Σαντάμ Χουσείν

Ο Σαμπάουι Ιμπαήμ αλ Χασάν αλ Τικρίτι

Η μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ ανακοίνωσε την σύλληψη του ετεροθαλούς αδελφού του πρώην Προέδρου, Σαντάμ Χουσείν.

Ο Σαμπάουι Ιμπαήμ αλ Χασάν αλ Τικρίτι είχε τον αριθμό 36 στον κατάλογο των Αμερικανών με τους 55 πλέον καταζητούμενους αξιωματούχους του πρώην καθεστώτος.

Ηταν επικηρυγμένος για 1 εκατ.δολ.

Ήταν έως την συλληψή του ένας από τους 10 πρώην αξιωματούχους που διαφεύγουν της σύλληψης.

Διετέλεσε επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Σαντάμ Χουσείν το 1991, κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κόλπο και 'εως το 1996 ηγείτο της Ύπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας.

Τη χρονιά εκείνη προήχθη σε προεδρικό Σύμβουλο, αξίωμα που κράτησε έως τέλους, την ανατροπή του καθεστώτος από τους Αμερικανούς.

Τον περασμένο μήνα, αξιωματούχοι της μεταβατικής κυβέρνησης, κατονόμασαν τον Σαμπάουι Ιμπραήμ, ως έναν από τους πρώην αξιωματούχους του Μπάαθ, που κατευθύνουν το ιρακινό αντάρτικο.


Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2005 - 15:49 (Ώρα Λονδίνου)

Συμφωνία Ιράν-Ρωσίας για πυρηνικά

Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει ανησυχήσει τις ΗΠΑ

Η Ρωσία και το Ιράν υπέγραψαν συμφωνία που «ανοίγει το δρόμο» για την προμήθεια ρωσικού πυρηνικού καυσίμου.

Το πυρηνικό καύσιμο προορίζεται για τον αμφιλεγόμενο πυρηνικό αντιδραστήρα του Ιράν στα νότια της χώρας.

Η συμφωνία υποχρεώνει την Τεχεράνη να επιστρέφει τις εξαντλημένες πυρηνικές ράβδους στη Ρωσία.

Η υποχρέωση αυτή του Ιράν αποσκοπεί στο να καθησυχάσει τις ανησυχίες των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και άλλων Δυτικών χωρών καθώς το Ιράν δεν θα μπορεί να εμπλουτίσει τις εξαντλημένες ράβδους για να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

Η συμφωνία Ιράν Ρωσίας υπογράφτηκε στον πυρηνικό αντιδραστήρα Μπουσέρ από τον αντιπρόεδρο του Ιράν, Γκολαμρέζα Αγκαζαντέχ, και τον επικεφαλής της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Αλεξάντερ Ρουμιάντεφ.

Η συμφωνία επρόκειτο να υπογραφεί το Σάββατο αλλά καθυστέρησε λόγω διαφωνιών για την ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας του αντιδραστήρα.

Ο πυρηνικός αντιδραστήρας Μπουσέρ κατασκευάσθηκε από τους Ρώσους.

Για τους Ιρανούς αποτελεί σύμβολο εθνικής υπερηφάνειας υπό το φάσμα της έντονης αμερικανικής αντίθεσης.


Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2005 - 13:32 (Ώρα Λονδίνου)

Προειδοποίηση Σαρόν

Σε δοκιμασία η εκεχειρία από την επίθεση αυτοκτονίας στο Τελ Αβίβ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, απειλεί να παγώσει κάθε προσπάθεια αναβίωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας αν η Παλαιστινιακή Αρχή δεν αναλάβει πάραυτα δράση εναντίον των ακραίων παλαιστινιακών οργανώσεων.

Μια μέρα μετά την επίθεση αυτοκτονίας σε κλαμπ του Τελ Αβίβ, ο ισραηλινός Πρωθυπουργός υπογραμμίζει σε έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη πως δεν πρόκειται να υπάρξουν πολιτικές πρωτοβουλίες από τη πλευρά του, έως ότου οι Παλαιστίνιοι εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στη διάσκεψη της Αιγύπτου ότι θα πατάξουν μια για πάντα την τρομοκρατία.

Αρνείται η Συρία

Η κυβέρνηση της Συρίας απέρριψε τις κατηγορίες του Ισραήλ που την θέλουν άμεσα συνδεδεμένη με την επίθεση αυτοκτονίας σε νάιτ κλαμπ του Τελ Αβίβ την Παρασκευή βράδυ από την οποία σκοτώθηκαν τέσσερις ισραηλινοί και τραυματίστηκαν 50.

Ο ισραηλινός υπουργός αμύνης Σαούλ Μοφάζ είπε πως έχει στα χέρια του αποδεικτικά στοιχεία για σύνδεση της Συρίας στη επίθεση, αλλά εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στη Δαμασκό απάντησε πως το Ισραήλ ψεύδεται ασύστολα.

Ο Σύρος εκπρόσωπος διέψευσε επίσης ισχυρισμό του κ. Μοφάζ ότι υπεύθυνη για την επίθεση είναι η οργάνωση Ισλαμική Τζιχαντ.

Πάντως, ανταποκριτής του ΒΒΣ στην Ιερουσαλήμ μεταφέρει φήμες που φέρουν τη Τζιχάντ να έχει διασπαστεί και ένας σκληρός πυρήνας της να ευθύνεται για την επίθεση.

Αυτό μετά την δήλωση εκπρόσωπου της οργάνωσης στην Γάζα ο οποίος αρνήθηκε κάθε ανάμιξη της Ισλαμικής Τζιχαντ στην υπόθεση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των παλαιστινίων Μαχμούντ Αμπάς επέρριψε την ευθύνη της επίθεσης σε κύκλους που επιχειρούν, όπως είπε, να σαμποτάρουν την συμφωνία εκεχειρίας με το Ισραήλ.

Στο μεταξύ, η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ηγεσία των Παλαιστινίων πιέζοντας την να συνεργασθεί με το Ισραήλ για τον εντοπισμό των ενόχων.

Η Συρία εξακολουθεί να παρέχει αμνηστία σε τρομοκρατικές ομάδες τις οποίες ενθαρρύνει να πραγματοποιούν επιθέσεις οι οποίες υπονομεύουν την ειρηνευτική διαδικασία με τους Παλαιστινίους

Εκπρόσωπος Υπουργείου Αμύνης

Επίθεση σε κλαμπ

Τέσσερις Ισραηλινοί σκοτώθηκαν και 50 τραυματίσθηκαν τα μεσάνυχτα της Παπασκευής από την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε έξω από δημοφιλές νάιτ κλάμπ του Τελ Αβίβ.

Είναι η πρώτη δοκιμασία της εκεχειρίας Παλαιστινίων-Ισραηλινών.

Οι ισραηλινές και παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν επτά υπόπτους.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι σε αυτή τη φάση δεν τίθεται θέμα μεγάλης επιχείρησης στα παλαιστινιακά εδάφη.

Οι μαχητικές παλαιστινιακές οργανώσεις δεν έχουν υπογράψει την εκεχειρία με το Ισραήλ όμως τηρούν μια ντε φάκτο κατάπαυση του πυρός.


Νέος γύρος αντιπαράθεσης

«Ισχύουν κατά πάντα» όσα δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ο μητροπολίτης Ναζαρέτ Κυριακός και ο εκπρόσωπος τύπου του πατριαρχείου περί αποστολής του Απόστολου Βαβύλη στα Ιεροσόλυμα από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Αυτό επαναλαμβάνεται σε ανακοίνωση της αρχιγραμματείας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων που εξεδόθη το Σάββατο, στην οποία όμως αναφέρεται ότι ο κ. Βαβύλης εστάλη στα Ιεροσόλυμα από τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, αλλά εμφανίστηκε εκεί ως «Απόστολος Φωκάς».

Επισημαίνεται επίσης, «πως το μείζον του ανακύψαντος θέματος δεν πρέπει να αποτελεί το «ποίος απέστειλε ή συνέστησε» (όχι εκ κακής διαθέσεως) τον Βαβύλη και τους περί αυτόν, αλλά η το ταχύτερον δυνατόν γαλήνευσις της Εκκλησίας» και γι αυτό το λόγο «το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων διακόπτει κάθε δημόσιον επ' αυτού διάλογον», και κάνει έκκληση προς όλους να «αποφύγουν δηλώσεις που συγχέουν τα εκκλησιαστικά με τα εθνικά ζητήματα και μπορούν εύκολα να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημία εις τα δίκαια του ευσεβούς γένους των Ελλήνων».

Αντιδρώντας άμμεσα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος, έκανε λόγο για «νέα πρόκληση» εκ μέρους του Πατριαρχείου στην οποία δεν θα απαντήσει διότι αν το πράξει «το κόστος για την πατρίδα και το γένος θα είναι πολύ βαρύ», ζητώντας «αυτοσυγκράτηση και περισυλλογή».

Κάνει λόγο επίσης για «εξαιρετικά επικίνδυνες περιστάσεις υπό τις οποίες εξελίσσονται υποθέσεις, αφορώσες στο ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων» και για «πελώριες εθνικές διαστάσεις που αυτές προσλαμβάνουν» αυτές.

«Προτιμώ, μπροστά στη νέα αποψινή πρόκληση, να σιωπήσω ενσυνείδητα, έστω και αν πρόκειται να αδικηθώ», κατέληξε.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μετά την έκδοση της περί Βαβύλη ανακοίνωσης του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων ο, έως το Σάββατο δικηγόρος του, Αλέξης Κούγιας, ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την θέση του νομικού συμβούλου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων «λόγω σοβαροτάτων διαφωνιών με το περιβάλλον του Πατριάρχου Ειρηναίου», λέγοντας παράλληλα ότι υπάρχει σε εξέλιξη «προσπάθεια δυσφημήσεως του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, από εξωθεσμικά κέντρα και μυστικές υπηρεσίες, που ευρίσκονται σε αγαστή συνεργασία με ανήθικους ανθρώπους στην Ελλάδα και τα Ιεροσόλυμα».


Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2005 - 10:05 (Ώρα Λονδίνου)

Σε αδιέξοδο μυστικές προσπάθειες

Επί τρείς μήνες η Κύπρος, με τη βοήθεια «δύο φιλικών χωρών», αναλώθηκε «να σχεδιάζει συζητήσεις με την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν», χωρίς ωστόσο να καρποφορήσουν οι προσπάθειες.

Την πληροφορία αποκάλυψε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, μιλώντας το Σάββατο στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος, του οποίου ανεδείχθη εκ νέου πρόεδρος.

Ο κ. Παπαδόπουλος δεν αποκάλυψε ποιες είναι οι «δύο φιλικές χώρες» και τόνισε ότι δεν θέλησε ως τώρα να ανακοινώσει οτιδήποτε σχετικό, «γιατί τότε οι προσπάθειες θα καταποντίζονταν».

Οι δηλώσεις Παπαδόπουλου απαντούσαν εμμέσως στις επικρίσεις που δέχθηκε για αδράνεια.

«Το κυπριακό δεν λύεται με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα ούτε με πρωτοβουλίες εντυπωσιασμού, αλλά με σωστή δουλειά», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό κάνει η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά.

Επίσης, επετέθη κατά όσων πιέζουν για συνάντησή του με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, λέγοντας ότι «μόνοι μας υποβιβάζουμε το Κυπριακό από θέμα εισβολής και κατοχής σε θέμα δικοινοτικής διαφοράς, όπως υποστήριξε ότι είναι ο Ταγίπ Ερντογάν στην αποστολή του ΔΗΣΥ στην Τουρκία».

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, είπε, είναι έτοιμη για συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς όμως επιδιαιτησίες και χρονοδιαγράμματα και με στόχο τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού.

Εξάλλου, την Κυριακή, ο κ. Παπαδόπουλος αναχωρεί για το Λουξεμβούργο, μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού της κεντροευρωπαϊκής χώρας και προεδρεύοντος του Συμβουλίου της ΕΕ για αυτό το εξάμηνο, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Τη Δευτέρα θα αναχωρήσει από το Λουξεμβούργο για το Βέλγιο και τις Βρυξέλλες.


Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2005 - 10:12 (Ώρα Λονδίνου)

Ασφαλής η Ελλάδα

Την ασφαλή διεξαγωγή των ολυμπιακών αγώνων επισείουν κυβερνητικοί κύκλοι της Αθήνας στις ΗΠΑ, απαντώντας στην πρόσφατη έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ και στις δηλώσεις Μπάουτσερ.

«Η Ελλάδα απέδειξε και κατά την πρόσφατη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων ότι είναι ένας από τους πλέον ασφαλείς προορισμούς στον κόσμο», ανέφεραν συγκεκριμένα υπενθυμίζοντας ακόμη ότι «στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας η Ελλάδα έχει επιτύχει μεγάλες νίκες.

Ο αγώνας εναντίον ενός παγκοσμίου φαινομένου όπως αυτό της τρομοκρατίας είναι διαρκής».

Οι δηλώσεις εκ της κυβερνήσεως απαντούν σε αναφορές που γίνονται σε δολοφονίες αμερικανών πολιτών, στο παρελθόν, στην προξενική ενημέρωση των ΗΠΑ για τους κινδύνους που πιθανώς να αντιμετωπίσουν οι αμερικανοί τουρίστες στην Ελλάδα.

Η ενημέρωση αυτή περιλαμβάνεται στην ιστοσελίδα του αμερικάνικου υπουργείου Εξωτερικών.

Επίσης απαντούν και στην δήλωση του εκπροσώπου του Στέητ Ντηπάτρμεντ, κ. Μπάουτσερ, ο οποίος αποδέχθηκε ότι «όλοι γνωρίζουμε πως η οργάνωση 17Ν έχει συλληφθεί και πως τα μέλη της βρίσκονται στη φυλακή» αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι εσωτερικοί τρομοκράτες στην Ελλάδα βρίσκονται στην φυλακή.

»Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να υπάρχουν και άλλοι, όπως και άλλες οργανώσεις».


Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2005 - 10:35 (Ώρα Λονδίνου)

Οι πονοκέφαλοι του Μπλέρ

Το επώδυνο για την κυβέρνηση του Τονι Μπλερ, δίδαγμα του πολέμου στο Ιράκ αλλά και η προεκλογική ανέλιξη του Συντηρητικού Κόμματος αναλύονται σε βάθος από τον κυριακάτικο τύπο της Βρετανίας

Στρατιώτες στο εδώλιο

Μετά την καταδίκη τριών βρετανών στρατιωτών για βασανισμούς ιρακινών κρατουμένων νέο πλήγμα για την κυβέρνηση συνιστά το δημοσίευμα της Κυριακάτικης Τέλεγκράφ σύμφωνα με το οποίοι τουλάχιστον 50 ακόμη βρετανοί στρατιωτικοί ενέχονται σε υποθέσεις βασανισμού και κακοποίησης ιρακινών πολιτών.

Σύμφωνα με απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα η βρετανική κυβέρνηση έχει στην κατοχή της στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τουλάχιστον 50 βρετανοί στρατιώτες έχουν βασανίσει και κακοποιήσει ιρακινούς πολίτες.

Τα έγγραφα είναι καταχωρημένα ως «αυστηρά απόρρητα» στο υπουργείο Αμύνης και αποκαλύπτουν ότι ο αριθμός των κατηγορούμενων για βασανισμούς βρετανών στρατιωτών είναι τριπλάσιος από αυτόν που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση.

Ομαδική παραίτηση

Όπως αναφέρει άρθρο των Τάιμς, ο πρόεδρος και τα μέλη της επιτροπής διερεύνησης του ρόλου των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και της Ντάουνινγκ Στριτ στην σύνταξη του διαβόητου ντοσιέ για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ, απειλούν να παραιτηθούν αν δεν τους παραδοθεί το κείμενο της έκθεσης του γενικού Εισαγγελέα, Λόρδου Γκολντσμιθ, που νομιμοποιεί τον πόλεμο στο Ιράκ.

Το θέμα ξεκίνησε με αποκάλυψη της Γκάρντιαν ότι στην κατάθεση του στην Επιτροπή Μπάτλερ, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε πως ο ίδιος είχε επιφυλάξεις ως προς τη νομιμότητα της επιχείρησης αλλά πείστηκε από τα επιχειρήματα δύο στενών συνεργατών του πρωθυπουργού. Ο Λόρδος Γκόλντσμιθ διέψευσε το δημοσίευμα και παράλληλα προσπάθησε να εμποδίσει την υποβολή της έκθεσης του στην ερευνητική επιτροπή. Εξ ου και η απειλή παραίτησης από τον πρόεδρο και τα μέλη της.

Στα πάνω τους οι Τόριδες

Ανησυχητική για την κυβέρνηση Μπλερ ήταν η τελευταία δημοσκόπηση της Μορι που δείχνει σημαντική ανάκαμψη του Συντηρητικού Κόμματος. Σύμφωνα με τη Μόρι, η διαφορά μεταξύ Εργατικών και Τόριδων είναι μόλις 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Με αυτό το δεδομένο η Ομπζερβερ επιχειρεί να εντοπίσει τους λόγους που έχουν μετατρέψει τον άλλοτε χαμένο από χέρι Μάικλ Χάουαρντ, ηγέτη των Συντηρητικών, σε σοβαρό διεκδικητή της εξουσίας στις επικείμενες εκλογές.

Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα, υπεύθυνος της εντυπωσιακής ανάκαμψης των Συντηρητικών είναι ο νέο-προσληφθείς Λιντον Κρόσμπι,, ο άνθρωπος που έδωσε δύο φορές τη νίκη στους συντηρητικούς στη χώρα του την Αυστραλία.

Παράλληλα, κατά την Ομπζερβερ, άτυπος σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας των Τάριδων είναι ο Κάρλ Ρόουβ, ο επικοινωνιακός σύμβουλος του Τζορτζ Μπους.

Η συνταγή, όπως λέει η εφημερίδα, είναι «ξεκάθαρο μήνυμα». Με άλλα λόγια έμφαση στα ζητήματα που δίνουν ψήφους: μετανάστευση, εγκληματικότητα, οικογενειακές αξίες


Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2005 - 09:42 (Ώρα Λονδίνου)

Αντιπαράθεση Εκκλησιών

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: Το περιβάλλον δείχνει τον ηγέτη. Ο Ναυπάκτου Ιερόθεος μιλά στον "ΑτΚ" για τον αρχιεπίσκοπο.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ της Κυριακής: Πώς θα πάρετε μεγαλύτερη σύνταξη από το ΙΚΑ. Προσοχή στην επιλογή των καλυτέρων ετών.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δημόσιο:Απολύσεις εξπρές των "λαδιάρηδων". Εξειδικευμένοι "Ράμπο" με συνοδεία εισαγγελέα θα ερευνούν ακόμη και τα σπίτια τους.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: Κι όποιον πάρει ο ... Θεόκλητος. Από τον Γιοσάκη στον Βαβύλη και τώρα στη Χρυσοπηγή κρίνεται η τύχη του Χριστόδουλου.

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής : Τα σενάρια για την Εκκλησία. Ο Αρχιεπίσκοπος δεν παραιτείται-Το παρασκήνιο συνεχίζεται. Έξι αρχιερείς μνηστήρες του Θρόνου.

ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής : Οικόπεδα με θέα από δεσπότη σε δικαστές. 56 στρέμματα στη Μύκονο αγοράστηκαν προς 2 εκατ. δρχ το στρέμμα.

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: "Σχέδιο - Κ" για την οικονομία. Επώδυνα μέτρα με εντολή Καραμανλή.

Espresso της Κυριακής: Η Μυθική περιουσία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Αθήνα. Χρήμα και Εκκλησία σχέση στοργής.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: Μακαριώτατε σου σκάβει τον λάκκο η Χρυσο-πληγή. Ετοιμάζουν για Αρχιεπίσκοπο τον Ιγνάτιο.

Η ΕΠΟΧΗ: "Δεν είμαστε παιδιά, δεν είμαστε παπιά". Μεγάλη διαδήλωση χθες των εργαζομένων με τα "παπάκια".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αποφάσεις τώρα, κ. πρωθυπουργέ.

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: Αύξηση 5%-7% στις συντάξεις. Αλλαγές στο Ασφαλιστικό.

Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: Η εφημερίδα αναφέρεται στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο με τίτλο "Είναι το πρόβλημα".

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: Όμηροι της Μοσάντ Ειρηναίος και Βαβύλης. Οι Εβραίοι τους χρησιμοποιούν απροκάλυπτα στον βρώμικο πόλεμο κατά του Αρχιεπισκόπου.

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ανοιχτή Χρυσοπληγή. Ο Χριστόδουλος διώχνει συνεργάτες - βαρίδια αλλά η κρίση και οι αποκαλύψεις συνεχίζονται.

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:Διογκώνεται το αγωνιστικό ρεύμα στους εργαζόμενους. Απεργία 17 Μάρτη.

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: Εβδομάδα εξελίξεων...στην Εκκλησία. Ελάχιστα βελτίωσε το νοσηρό κλίμα η συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: Τι σχέση είχαν Ρόντος - Βαβύλης. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις κρύβουν το μυστικό...

ΝΙΚΗ: Αντίστροφη μέτρηση. Βγαίνουν μπροστά οι μνηστήρες του θρόνου.

Traffic News Κυριακής: Οι αλεπούδες ψάχνουν ιερωμένους και δικαστές στις μασονικές στοές. Θα σοκαριστεί το Πανελλήνιο.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αρχίζει πολιτική αντεπίθεση στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Προανήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου.

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: ΝΔ: Γενέθλια με αέρα 5,9%. Γκάλοπ GPO:Ψήφος εμπιστοσύνης σε Καραμανλή - κυβέρνηση.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2005 - 08:53 (Ώρα Λονδίνου)

Συνελήφθη ο αδελφός του Σαντάμ Χουσείν

Η μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ ανακοίνωσε την σύλληψη του ετεροθαλούς αδελφού του πρώην Προέδρου, Σαντάμ Χουσείν.

Ο Σαμπάουι Ιμπαήμ αλ Χασάν αλ Τικρίτι είχε τον αριθμό 36 στον κατάλογο των Αμερικανών με τους 55 πλέον καταζητούμενους αξιωματούχους του πρώην καθεστώτος.

Ηταν επικηρυγμένος για 1 εκατ.δολ.

Ήταν έως την συλληψή του ένας από τους 10 πρώην αξιωματούχους που διαφεύγουν της σύλληψης.

Διετέλεσε επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Σαντάμ Χουσείν το 1991, κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κόλπο και 'εως το 1996 ηγείτο της Ύπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας.

Τη χρονιά εκείνη προήχθη σε προεδρικό Σύμβουλο, αξίωμα που κράτησε έως τέλους, την ανατροπή του καθεστώτος από τους Αμερικανούς.

Τον περασμένο μήνα, αξιωματούχοι της μεταβατικής κυβέρνησης, κατονόμασαν τον Σαμπάουι Ιμπραήμ, ως έναν από τους πρώην αξιωματούχους του Μπάαθ, που κατευθύνουν το ιρακινό αντάρτικο.


Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2005 - 08:53 (Ώρα Λονδίνου)

Συνελήφθη ο αδελφός του Σαντάμ Χουσείν

Συνελήφθη στενός συνεργάτης του Σαντάμ Χουσείν

Η μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ ανακοίνωσε την σύλληψη του ετεροθαλούς αδελφού του πρώην Προέδρου, Σαντάμ Χουσείν.

Ο Σαμπάουι Ιμπαήμ αλ Χασάν αλ Τικρίτι είχε τον αριθμό 36 στον κατάλογο των Αμερικανών με τους 55 πλέον καταζητούμενους αξιωματούχους του πρώην καθεστώτος.

Ήταν έως την συλληψή του ένας από τους 10 πρώην αξιωματούχους που διαφεύγουν της σύλληψης.

Ο Χασάν αλ Τικρίτι διετέλεσε στενός συνεργάτης του Σαντάμ Χουσείν.

Λεπτομέρειες της συλληψής του θα δοθούν αργότερα από το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ.


Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2005 - 08:32 (Ώρα Λονδίνου)

Διαψεύδει η Συρία

Το νυχτερινό κέντρο ήταν πολύ δημοφιλές στην ισραηλινή νεολαία

Η κυβέρνηση της Συρίας απέρριψε τις κατηγορίες του Ισραήλ που την θέλουν άμεσα συνδεδεμένη με την επίθεση αυτοκτονίας σε νάιτ κλαμπ του Τελ Αβίβ την Παρασκευή βράδυ από την οποία σκοτώθηκαν τέσσερις ισραηλινοί και τραυματίστηκαν 50.

Ο ισραηλινός υπουργός αμύνης Σαούλ Μοφάζ είπε πως έχει στα χέρια του αποδεικτικά στοιχεία για σύνδεση της Συρίας στη επίθεση, αλλά εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στη Δαμασκό απάντησε πως το Ισραήλ ψεύδεται ασύστολα.

Ο Σύρος εκπρόσωπος διέψευσε επίσης ισχυρισμό του κ. Μοφάζ ότι υπεύθυνη για την επίθεση είναι η οργάνωση Ισλαμική Τζιχαντ.

Πάντως, ανταποκριτής του ΒΒΣ στην Ιερουσαλήμ μεταφέρει φήμες που φέρουν τη Τζιχάντ να έχει διασπαστεί και ένας σκληρός πυρήνας της να ευθύνεται για την επίθεση.

Αυτό μετά την δήλωση εκπρόσωπου της οργάνωσης στην Γάζα οοποίος αρνήθηκε κάθε ανάμιξη της Ισλαμικής Τζιχαντ στην υπόθεση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των παλαιστινίων Μαχμούντ Αμπάς επέρριψε την ευθύνη της επίθεσης σε κύκλους που επιχειρούν, όπως είπε, να σαμποτάρουν την συμφωνία εκεχειρίας με το Ισραήλ.

Στο μεταξύ, η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ηγεσία των Παλαιστινίων πιέζοντας την να συνεργασθεί με το Ισραήλ για τον εντοπισμό των ενόχων.

Η Συρία εξακολουθεί να παρέχει αμνηστία σε τρομοκρατικές ομάδες τις οποίες ενθαρρύνει να πραγματοποιούν επιθέσεις οι οποίες υπονομεύουν την ειρηνευτική διαδικασία με τους Παλαιστινίους

Εκπρόσωπος Υπουργείου Αμύνης

Νωρίτερα, ο Σαούλ Μοφάζ, υπουργός Αμύνης του Ισραήλ απεκάλυπτε ότι με βάσει στοιχείων που έχει στη διάθεση της η κυβέρνηση του, υπεύθυνη της επίθεσης είναι η Ισλαμική Τζιχάντ, παλαιστινιακή οργάνωση που διατηρεί γραφεία στη Δαμασκό.

Τέσσερις Ισραηλινοί σκοτώθηκαν και 50 τραυματίσθηκαν από την έκρηξη που απειλεί να υπονομεύσει την εύθραυστη εκεχειρία Ισραήλ-Παλαιστινίων.

Η επίθεση αυτοκτονίας σε νυχτερινό κέντρο του Τελ Αβίβ αποτελεί την πρώτη δοκιμασία της εκεχειρίας Παλαιστινίων-Ισραηλινών.

Οι ισραηλινές και παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν επτά υπόπτους.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι σε αυτή τη φάση δεν τίθεται θέμα μεγάλης επιχείρησης στα παλαιστινιακά εδάφη.

Πάντως ζήτησαν για μια ακόμη φορά από τον παλαιστίνιο ηγέτη, Μαχμούντ Αμπάς, να αναλάβει δράση κατά των μαχητικών οργανώσεων.

Οι μαχητικές παλαιστινιακές οργανώσεις δεν έχουν υπογράψει την εκεχειρία με το Ισραήλ όμως τηρούν μια ντε φάκτο κατάπαυση του πυρός.


Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2005 - 07:31 (Ώρα Λονδίνου)

Διεθνής συμφωνία κατά του καπνίσματος

Σε εφαρμογή η Συνθήκη για τον περιορισμό του καπνίσματος

Τίθεται από την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου σε εφαρμογή το Πλαίσιο Συνθήκης για τον Έλεγχο του Καπνίσματος.

Πρόκειται για μια προσπάθεια σε διεθνές επίπεδο περιορισμού του καπνίσματος.

Την συνθήκη έχουν υπογράψει 168 χώρες και την έχουν επικυρώσει 57 εξ αυτών.

Όλες αυτές οι χώρες δεσμεύονται να εισάγουν αυστηρότερους νόμους κατά του καπνίσματος.

Κάθε χρόνο πάνω από 5 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν από ασθένειες που είναι άμεσα συνδεδεμένες με το κάπνισμα.

Αν δεν ληφθούν από τώρα αυστηρά μέτρα κατά του καπνίσματος έως το 2020 ο αριθμός των θανάτων από το κάπνισμα θα διπλασιαστεί, αποφαίνονται οι επιστήμονες.

Οι 57 χώρες που ενέκριναν την Συνθήκη δεσμεύονται ότι όλα τα πακέτα τσιγάρα θα φέρουν γραπτή προειδοποίηση για τους κινδύνους που ενέχει το κάπνισμα. Επιπλέον υποχρεούνται στα επόμενα πέντε χρόνια να απαγορεύσουν τις διαφημίσεις τσιγάρων και να θέσουν εκτός νόμου το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους.

Παρόλο που χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Ινδία, ο Καναδάς και η Αυστραλία έχουν υπογράψει και εγκρίνει τη συνθήκη, πολλές μεγάλες χώρες, με προεξάρχουσα τις ΗΠΑ, απέχουν


Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2005 - 07:11 (Ώρα Λονδίνου)

Απών ο Πάπας

Δίχως τον Πάπα η Κυριακάτικη λειτουργία στον Άγιο Πέτρο

Δι αντιπροσώπου θα δώσει την καθιερωμένη εβδομαδιαία ευλογία του στους πιστούς, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος 2ος, που εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Ρώμης.

Είναι η πρώτη φορά στην 26χρονη θητεία του στον παπικό θρόνο που ο Ποντίφικας δεν θα παραβρεθεί στην τελετή ευλογίας η οποία πραγματοποιείται κάθε Κυριακή στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Αντ αυτού ο καρδινάλιος Λεονάρντο Σάντρι θα διαβιβάσει το μήνυμα του Πάπα και θα ευλογήσει το εκκλησίασμα.

Το Βατικανό ανακοίνωσε ότι ο Πάπας εξακολουθεί να αναπνέει δίχως αναπνευστήρα αλλά δεν μπορεί να μιλήσει.

Ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας νοσηλεύεται από την Πέμπτη στο νοσοκομείο Τζεμέλι μετά την επέμβαση τραχειοτομής στην οποία υποβλήθηκε επειδή παρουσίασε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Ο Πάπας θα παρακολουθήσει την λειτουργία στον Άγιο Πέτρο, από το δωμάτιο του νοσοκομείου, ανακοίνωσε έκπρόσωπος του Βατικανού.

Στην διάρκεια των 26 χρόνων θητείας ο Πάπας Ιωάννης Παύλος 2ος κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να τηρήσει το εβδομαδιαίο «ραντεβού» του με τους πιστούς, δίνοντας την ευχή του ακόμα κι όταν ήταν εξαιρετικά δύσκολο, για λόγους υγείας.

Κατόρθωσε να το κάνει το 1981, μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του και το 1992, μετά την εγχείρηση για αφαίρεση όγκου στην κοιλιακή χώρα.

Υποτροπή

Ο Πάπας εισήχθη την Τετάρτη βράδυ στο νοσοκομείο, με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και κρίθηκε σκόπιμο από τους γιατρούς να υποβληθεί σε επέμβαση τραχειοτομής.

Από το απόγευμα της Πέμπτης αφαιρέθηκε ο αναπνευστήρας και ο Πάπας αναπνέει κανονικά αν και δεν θα μπορέσει να μιλήσει για πολλές ημέρες.

Το χρονικό της ασθένειας

1 Φεβ: Μεταφέρεται στο νοσοκομείο αντιμετωπίζοντας «αναπνευστικά προβλήματα συνέπεια γρίπης»

4 Φεβ: Το Βατικανό ανακοινώνει ότι η κατάσταση του βελτιώνεται

6 Φεβ: Εμφανίζεται στο παράθυρο του νοσοκομείου

9 Φεβ: Δεν παρευρίσκεται στη λειτουργία για τη πρώτη Τετάρτη της Τεσσαρακοστής, για πρώτη φορά μετά από 26 χρόνια

10 Φεβ: Επιστρέφει στο Βατικανό με αυτοκινητοπομπή χαιρετώντας τα πλήθη

13 Φεβ: Εμφανίζεται στο Βατικανό για τις ευχές της Κυριακής

22 Φεβ: Παραβρίσκεται στην τελετή έκδοσης βιβλίου και παραλληλίζει την έκτρωση με το Ολοκαύτωμα.

24 Φεβ: Επιστρέφει στο νοσοκομείο καθώς εκδηλώνεται υποτροπή της γρίπης

Ο Χοακίν Ναβάρο Βάλς, αποκάλυψε ότι όταν ο ποντίφικας επανέκτησε τις αισθήσεις του μετά την επέμβαση σε σημείωμα αστειευόμενος έγραψε προς τους συνεργάτες του: «Τι μου έκαναν;»

Το επόμενο προγραμματισμένο ιατρικό ανακοινωθέν για τον προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας αναμένεται να εκδοθεί τη Δευτέρα.

Πάντως η υποτροπή της γρίπης που καθήλωσε τον Πάπα για δέκα ημέρες στο νοσοκομείο στις αρχές Φεβρουαρίου θεωρείται σοβαρή καθώς πάσχει και από την ασθένεια του Πάρκινσον.

Ανησυχία μεταξύ Καθολικών

Η υγεία του Πάπα προβληματίζει τους αξιωματούχους του Βατικανού και αυξάνει τις φωνές που ζητούν την παραίτηση του.

Ο καθολικός αρχιεπίσκοπος του Κάρντιφ, Πίτερ Σμίθ, είναι μεταξύ των αρχιερέων του καθολικισμού που δεν έχει, όπως λέει, ψευδαισθήσεις

«Είναι σαφές ότι ο Πάπας έχει πάρει την κατιούσα εξ αιτίας της κακής του υγείας. Φοβούμαι πως δεν γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες. Το Βατικανό είναι πολύ προσεκτικό στις επίσημες ανακοινώσεις του και τα ιατρικά ανακοινωθέντα είναι λακωνικά δίχως λεπτομέρειες. Ωστόσο η κατάσταση δεν κρύβεται πλέον», επισημαίνει ο καθολικός αρχιεπίσκοπος του Καρντιφ στην Ουαλλία.

Κύκλοι μέσα στους κόλπους του Καθολικισμού διερωτώνται πως μπορεί ο Πάπας, με την ανεπανόρθωτα κλονισμένη του υγεία, να διοικεί μια εκκλησία με πάνω από ένα δισεκατομμύριο πιστούς.

Μάλιστα μέσα στο κονκλάβιο του Βατικανού δεν είναι λίγοι αυτοί που ζητούν ακόμα και την παραίτηση του, κάτι πρωτάκουστο για την Καθολική Εκκλησία.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, μάλιστα αναφέρουν ότι ο ποντίφικας έχει ήδη συντάξει επιστολή παραίτησης.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.