Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-02-23

  1. Η βαριά σκιά του Ιράκ στη Βρετανία
  2. Ο Τζάκσον επέλεξε ενόρκους
  3. Ο Κουρέια βρίσκει τη χρυσή τομή
  4. Βρετανοί στρατιώτες ένοχοι για βασανιστήρια
  5. Η κατά Ιωάννη Παύλο Β' «Μνήμη και Ταυτότητα»
  6. Σε αδιέξοδο η Παλαιστινιακή Αρχή
  7. Ικανοποίηση για «βασικό μέτοχο»
  8. Επίδειξη ενότητας
  9. Δεσμούς με το Βερολίνο
  10. Η κατά Ιωάννη Παύλο «Μνήμη και Ταυτότητα»
  11. Καραμανλής για Βαλκάνια
  12. Παπανδρέου στην Κρήτη
  13. Νέους και γυναίκες πλήττει η ανεργία
  14. «Βασικός μέτοχο», ΝΑΤΟ και σκάνδαλα
  15. Σήμα κινδύνου από την Ιντερπόλ
  16. Κίνδυνος πανδημίας από τη γρίπη των πουλερικών
  17. Δεσμούς με το Βερολίνο
  18. Μάχη με το χρόνο
  19. Η κατά Ιωάννη Παύλου «Μνήμη και Ταυτότητα»
  20. «Ανταγωνιστές και συνεργάτες»
  21. Σήμα κινδύνου από την Ίντερπολ

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2005 - 01:59 (Ώρα Λονδίνου)

Η βαριά σκιά του Ιράκ στη Βρετανία

Σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την αυθεντικότητα της νομικής δικαιολόγησης της βρετανικής συμμετοχής στον πόλεμο του Ιράκ, θέτει στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η εφημερίδα Γκάρντιαν (The Guardian).

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα, η επίσημη νομική γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα, λόρδου Γκόλντσμιθ, που είχε παρουσιαστεί στο Κοινοβούλιο και έκρινε την επικείμενη επέμβαση στο Ιράκ σύννομη με το διεθνές δίκαιο, είχε στην πραγματικότητα συνταχθεί από τον τότε υφυπουργό Εσωτερικών, λόρδο Φάλκονερ και τη στενή συνεργάτη του πρωθυπουργού, βαρόνη Μόργκαν.

Επικαλούμενη σχετικά έγγραφα που περιήλθαν στη διάθεσή της, η Γκάρντιαν αποκαλύπτει ότι στην κατάθεσή του ενώπιον της επιτροπής που ερευνούσε την επάρκεια και την εγκυρότητα της δικαιολόγησης της βρετανικής συμμετοχής στον πόλεμο, ο λόρδος Γκόλντσμιθ είχε παραδεχθεί πως η κρίσιμη νομική γνωμάτευση για τη νομιμότητα της επέμβασης δεν είχε συνταχθεί από τον ίδιο.

Ωστόσο, ο λόρδος Γκόλντσμιθ, με δηλώσεις του που φιλοξενεί η Γκάρντιαν απορρίπτει τους ισχυρισμούς της εφημερίδας ως «ανοησίες» και τονίζει ότι η νομική γνωμάτευση που είχε παρουσιαστεί στο Κοινοβούλιο αποτελούσε την προσωπική του «γνήσια και ανεξάρτητη άποψη».

Ένοχοι για κακοποίηση κρατουμένων

Το άλλο σκέλος της βρετανικής εμπλοκής στον πόλεμο του Ιράκ που απασχολεί το βρετανικό Τύπο, είναι οι περιπτώσεις κακοποίησης Ιρακινών κρατουμένων.

Η Ιντιπέντεντ (The Independent) εξετάζει προσεκτικά την υπόθεση ενός εκ των τεσσάρων Βρετανών στρατιωτών, οι οποίοι κρίθηκαν χθες από στρατοδικείο στη Γερμανία ένοχοι για την κακοποίηση κρατουμένων στη Βασόρα, αντιμετωπίζοντας πλέον ποινές φυλάκισης.

Η εφημερίδα επισημαίνει την ετυμηγορία των δικαστών, οι οποίοι απευθυνόμενοι στους κατηγορουμένους στρατιώτες τους είπαν ότι με τη συμπεριφορά τους αμαύρωσαν τη φήμη του στρατού και του βρετανικού έθνους.

Στο ίδιο θέμα αναφέρονται και οι Τάιμς (The Times), οι οποίοι τονίζουν στον πρωτοσέλιδο τίτλο τους ότι «18 ακόμα στρατιώτες αντιμετωπίζουν δίκες για την κακοποίηση Ιρακινών κρατουμένων».

Όπως γράφει η εφημερίδα, μετά τη χθεσινή καταδίκη των τεσσάρων Βρετανών στρατιωτών, ο βρετανικός στρατός ετοιμάζεται για τέσσερα ακόμα στρατοδικεία που αφορούν 18 μέλη του.

Παράλληλα, οι Τάιμς διερωτώνται γιατί η ευθύνη αποδόθηκε μόνο στους στρατιώτες και όχι και στους αξιωματικούς τους.

«Ασφάλεια πάνω από την πολιτική ελευθερία»

Την πρωτοφανή εν καιρώ ειρήνης διεύρυνση των εξουσιών του υπουργείου Εσωτερικών, ώστε να περιορίζονται οι κινήσεις και οι δραστηριότητες Βρετανών και ξένων υπόπτων τρομοκρατών, υπερασπίζεται με άρθρο του στην Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.

Όπως σημειώνει ο κ. Μπλερ, «δεν υπάρχει μεγαλύτερη πολιτική ελευθερία από το να ζεις απαλλαγμένος από την απειλή της τρομοκρατίας».

«Δε συμπεριφέρομαι αλαζονικά, όπως λένε κάποιοι συμπεριφέρομαι με υπευθυνότητα για την ασφάλειά μας», αναφέρει ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Μπους και Τόριδες

«Ο Μπους μαλακώνει», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) αναφορικά με την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στη Γερμανία και τη συνάντησή του με τον καγκελάριο Σρέντερ.

Η εφημερίδα επισημαίνει πως οι ΗΠΑ επέδειξαν νέα προθυμία να λάβουν υπόψη την ευρωπαϊκή στάση στο θέμα του Ιράν και συμφώνησαν να συζητήσουν το πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών.

Ωστόσο, όπως τονίζεται, «το κόκκινο χαλί δεν έκρυψε την υποβόσκουσα ένταση μεταξύ ΗΠΑ Γερμανίας».

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς φιλοξενούν επίσης δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό τους, σύμφωνα με την οποία η διαφορά πρόθεσης ψήφου μεταξύ των κυβερνώντων Εργατικών και των Συντηρητικών έχει μειωθεί στις 2 μονάδες.

Οι Εργατικοί του Τόνι Μπλερ συγκεντρώνουν το 39% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων, έναντι 37% των Τόριδων του Μάικλ Χάουαρντ. Ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες του Τσαρλς Κένεντι με 18%.


Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2005 - 21:44 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Τζάκσον επέλεξε ενόρκους

Η διαδικασία της επιλογής διεκόπη δύο φορές

Τέσσερις άντρες και οχτώ γυναίκες επέλεξαν οι συνήγοροι του Μάκλ Τζάκσον για να απαρτίσουν το σώμα των ενόρκων στη δίκη του στην Καλιφόρνια.

Τώρα, θα πρέπει να ακολουθήσει η επιλογή οχτώ ατόμων που θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν όσους από τους ενόρκους δεν πάρουν τελικά μέρος στη διαδικασία για οποιονδήποτε λόγο.

Η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει ακόμα και την επόμενη εβδομάδα και θα διαρκέσει μέχρι και έξι μήνες.

Ο Τζάκσον αρνείται ότι έδωσε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ σε ένα νεαρό αγόρι και ότι στη συνέχεια το κακοποίησε σεξουαλικά.

Γρήγορη διαδικασία

«Έχουμε σώμα ενόρκων», ανακοίνωσε ο δικαστής του Ανώτατου δικαστηρίου, Ρόντνεϊ Μέλβιλ.

Οι ένορκοι είναι ηλικίας από 20 έως 79 ετών.

Επτά από αυτούς είναι λευκοί, τέσσερις Λατίνοι και ένας Ασιάτης. Δεν έχουν συμπεριληφθεί Αφρικανοί και Αμερικανοί.

Η διαδικασία της επιλογής των ενόρκων αναμενόταν ότι θα διαρκούσε πολλές εβδομάδες, όμως τελικά πέντε εργάσιμες ημέρες ήταν αρκετές.

Διεκόπη, όμως, για μια εβδομάδα εξαιτίας του θανάτου της αδελφής ενός εκ των συνηγόρων και άλλη μια εβδομάδα εξαιτίας της εισαγωγής του κατηγορουμένου σε νοσοκομείο της Καλιφόρνιας με συμπτώματα γρίπης.

Ανάμεσα στους ενόρκους είναι και μια γυναίκα που ισχυρίζεται ότι ο εγγονός της κατηγορήθηκε για σεξουαλικά αδικήματα, μεταδίδει το πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες.


Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2005 - 22:24 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Κουρέια βρίσκει τη χρυσή τομή

Ο Κουρέια πιστεύεται ότι ανήκει στην παλαιά φρουρά

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμέντ Κουρέια αναμένεται να κερδίσει την ψήφο της Φατάχ μετά την νέα πρότασή του για τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Οι βουλευτές της Φατάχ καλούσαν τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό να μην αναθέσει υπουργεία σε βετεράνους του καθεστώτος του Γιασέρ Αραφάτ, τους οποίους θεωρούν διεφθαρμένους.

Από τους λίγους παλαιούς που παραμένουν στο νέο σχήμα είναι ο Ναμπίλ Σαάθ, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα υπουργού Πληροφοριών και αναπληρωματικού πρωθυπουργού, αναφέρουν πληροφορίες του BBC.

Η νέα σύνθεση δεν περιλαμβάνει τον ανώτατο Παλαιστίνιο διαπραγματευτή Σαέμπ Ερεκάτ.

Αντιθέτως αποτελείται από τεχνοκράτες και άλλους ειδικούς που κλήθηκαν για να πατάξουν τη διαφθορά και να αντιμετωπίσουν κοινωνικά ζητήματα, λένε οι πληροφορίες του BBC.

Ο πρώην απεσταλμένος των Παλαιστινίων στα Ηνωμένα Έθνη, Νασέρ Αλ Κιντούα, φαίνεται πως αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Τελεσίγραφο

Τρεις φορές είχε αναβληθεί η ψηφοφορία καθώς υπήρχαν μεγάλες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους οπαδούς της παλαιάς φρουράς και τους μεταρρυθμιστές.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι οι Παλαιστίνιοι βουλευτές αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Αφού για χρόνια δέχονταν τις εντολές άλλων, τώρα αποφάσισαν να δώσουν το δικό τους παράγγελμα στον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Αχμέντ Κουρέια.

Του ζήτησαν να σχηματίσει ένα υπουργικό συμβούλιο αποτελούμενο από νέα πρόσωπα, χωρίς να γίνει καμία απολύτως εξαίρεση.

Απαίτησαν ακόμη οι νέοι υπουργοί να είναι ειδικοί στους τομείς τους έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν και να λύσουν τα χρόνια προβλήματα που υπάρχουν στις παλαιστινιακές περιοχές.

Η πρώην διαπραγματευτής των Παλαιστινίων και νυν βουλευτής Χανάν Ασράουι είπε ότι η αντίδραση της βουλής συνιστά αλλαγή εποχής για την παλαιστινιακή πολιτική.

«Το συμπέρασμα είναι ότι οι πολίτες θέλουν υπουργούς ικανούς, τίμιους αξιόπιστους, έτοιμους να εργαστούν», είπε.

Τη Δευτέρα ο κ. Κουρέια εξόργισε τα μέλη της Φατάχ και άλλους βουλευτές

παρουσιάζοντας ένα υπουργικό συμβούλιο το οποίο περιλάμβανε μόλις τέσσερα καινούρια πρόσωπα, ενώ όλοι οι άλλοι υπουργοί προέρχονταν από την παλαιά φρουρά του Γιασέρ Αραφάτ.


Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2005 - 18:20 (Ώρα Λονδίνου)

Βρετανοί στρατιώτες ένοχοι για βασανιστήρια

Ο Κούλεϊ εν ώρα δράσης...

Δύο Βρετανοί στρατιώτες κρίθηκαν ένοχοι για κακοποίηση Ιρακινών κρατουμένων, σε στρατόπεδο της Βασόρας το Μάιο του 2003.

Ο Ντάνιελ Κένυον, 33 ετών, κατηγορείται για τρία αδικήματα και ο Μαρκ Κούλεϊ, 25 ετών, για δύο.

Οι στρατιώτες αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης μέχρι και δύο χρόνια έκαστος.

Η βίαιη συμπεριφορά τους ήλθε στη δημοσιότητα με τις φωτογραφίες ενός άλλου στρατιώτη, του Γκάρι Μπάρτλαμ, ο οποίος τις έδωσε για εκτύπωση σε φωτογραφείο του Στάφορντσιρ.

Υπάλληλος του καταστήματος, αντικρίζοντας το περιεχόμενο των φωτογραφιών, κάλεσε την αστυνομία.

Η απόφαση για τους δύο στρατιώτες αναμένεται να εκδοθεί την Παρασκευή από στρατοδικείο της Γερμανίας.

Το περιεχόμενο των φωτογραφιών του Μπάρτλαμ αποτελεί πλήγμα για το γόητρο των βρετανικών στρατευμάτων, σχολιάζουν οι αναλυτές του BBC.


Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2005 - 16:20 (Ώρα Λονδίνου)

Η κατά Ιωάννη Παύλο Β' «Μνήμη και Ταυτότητα»

Πρόκειται για το πέμπτο βιβλίο του ποντίφικα

Κυκλοφορεί στην Ιταλία το πέμπτο βιβλίο του προκαθήμενου της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, πάπα Ιωάννη Παύλου του Δεύτερου, με τίτλο «Μνήμη και Ταυτότητα».

Μεταξύ άλλων, ο πάπας αναφέρεται στο «θείο χέρι» που τον γλίτωσε από τη σε βάρος του δολοφονική απόπειρα το 1981.

Επίσης ο ποντίφικας αναφέρεται στο αμφιλεγόμενο θέμα των αμβλώσεων, τις οποίες χαρακτηρίζει «νόμιμες εξολοθρεύσεις».

Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει σε ολόκληρο τον κόσμο και αναμένεται να μεταφραστεί σε δέκα γλώσσες.

Σε κάποιο από τα κεφάλαια του βιβλίου ο πάπας υποστηρίζει ότι οι αμβλώσεις και η μαζική εξόντωση των Εβραίων στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι απόρροια της απομάκρυνσης του ανθρώπου από το «νόμο του Θεού» εις το όνομα της δημοκρατίας.

«Ήταν ένα νόμιμα εκλεγμένο κοινοβούλιο που έφερε στην εξουσία τον Χίτλερ τη δεκαετία του ΄30», γράφει ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Και προσθέτει, «οφείλουμε να αμφισβητούμε τους νομικούς κανόνες που ψηφίζονται στα κοινοβούλια των σημερινών δημοκρατιών. Ένας τέτοιος κανόνας που μου έρχεται πρώτος στο μυαλό είναι ο νόμος για τις αμβλώσεις. Κοινοβούλια που δημιουργούν και δημοσιεύουν τέτοιους νόμους πρέπει να ξέρουν ότι παραβιάζουν τις εξουσίες τους και βρίσκονται σε ανοικτή αντιπαράθεση με το νόμο του Θεού και της φύσης».

Ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου των Εβραίων της Γερμανίας, Πολ Σπίγκελ δήλωσε ότι οι απόψεις του πάπα θυμίζουν πολύ τις δηλώσεις του καρδιναλίου, Χοακίμ Μάισνερ τον Ιανουάριο, ο οποίος συνέκρινε τις αμβλώσεις με τα καθεστώτα του Χίτλερ και του Στάλιν.

«Η ρωμαιοκαθολική εκκλησία πρέπει να καταλάβει ότι υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ της γενοκτονίας ενός λαού και του τι θέλουν να κάνουν οι γυναίκες με τα παιδιά τους», είπε ο κ. Σπίγκελ.


Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2005 - 16:20 (Ώρα Λονδίνου)

Σε αδιέξοδο η Παλαιστινιακή Αρχή

Ο Κουρέια πιστεύεται ότι ανήκει στην παλαιά φρουρά

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς αποφάσισε να παρέμβει προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η κυβέρνηση των Παλαιστινίων, αφού για μία ακόμη φορά αναβλήθηκε η ψηφοφορία για το σχηματισμό του νέου παλαιστινιακού υπουργικού συμβουλίου.

Πρόκειται για την τρίτη συνεχή ημέρα αναβολής της ψηφοφορίας και πιστεύεται ότι υπάρχουν μεγάλες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους οπαδούς της παλαιάς φρουράς και τους μεταρρυθμιστές.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι οι Παλαιστίνιοι βουλευτές αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Αφού για χρόνια δέχονταν τις εντολές άλλων, τώρα δίνουν το δικό τους παράγγελμα στον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Αχμέντ Κουρέια.

Του ζητάνε να σχηματίσει ένα υπουργικό συμβούλιο που θα αποτελείται από νέα πρόσωπα, χωρίς να γίνει καμία απολύτως εξαίρεση.

Στην πλειοψηφία τους, οι βουλευτές προέρχονται από τη Φατάχ και ζητάνε μια λύση μέχρι το Σάββατο.

Απαιτούν ακόμη οι νέοι υπουργοί να είναι ειδικοί στους τομείς τους έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν και να λύσουν τα χρόνια προβλήματα που υπάρχουν στις παλαιστινιακές περιοχές.

Η πρώην διαπραγματευτής των Παλαιστινίων και νυν βουλευτής Χανάν Ασράουι είπε ότι η αντίδραση της βουλής συνιστά αλλαγή εποχής για την παλαιστινιακή πολιτική.

«Το συμπέρασμα είναι ότι οι πολίτες θέλουν υπουργούς ικανούς, τίμιους αξιόπιστους, έτοιμους να εργαστούν», είπε.

Τη Δευτέρα ο κ. Κουρέια εξόργισε τα μέλη της Φατάχ και άλλους βουλευτές παρουσιάζοντας ένα υπουργικό συμβούλιο το οποίο περιλάμβανε μόλις τέσσερα καινούρια πρόσωπα, ενώ όλοι οι άλλοι υπουργοί προέρχονταν από την παλαιά φρουρά του Γιασέρ Αραφάτ.


Ικανοποίηση για «βασικό μέτοχο»

Θετικά κρίνει η κυβέρνηση τα αποτελέσματα των επαφών που είχε υπουργικό κλιμάκιο στις Βρυξέλλες με το γενικό διευθυντή της επιτροπής της αγοράς, και αποκλειστικό αντικείμενο το νόμο για το «βασικό μέτοχο».

Σε σχετικές του δηλώσεις, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, τόνισε την Τετάρτη ότι ο ίδιος και οι κύριοι Ρουσόπουλος, υπουργός Επικρατείας, και Φώλιας, υφυπουργός Οικονομικών, εξήγησαν στα αρμόδια όργανα ότι «το σύνταγμα και η ελληνική νομοθεσία συνάδουν με το ευρωπαϊκό δίκαιο».

Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι «όσα λέγονται περί όρων, προϋποθέσεων και προθεσμιών είναι διαστρέβλωση της πραγματικότητας και όλοι καταλαβαίνουμε την προέλευση και τη σκοπιμότητά τους» και διέψευσε δημοσιεύματα που αναφέρονταν σε πιθανά προβλήματα με τα κοινοτικά κονδύλια.

Κατέληξε, δε, λέγοντας ότι θα αναλάβει την πρωτοβουλία να υποβάλει και γραπτώς τις θέσεις του και την επιχειρηματολογία του στην ΕΕ.

Σχολιάζοντας τα σχετικά δημοσιεύματα, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, τόνισε ότι «είναι καιρός να σταματήσει η πρωτοφανής προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας» και ότι η ενημέρωση του ευρωπαίου αξιωματούχου ήταν πρωτοβουλία της κυβέρνησης με «θετικά αποτελέσματα».

Ο κ. Αντώναρος επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι απόλυτα σίγουρη ότι ο νόμος είναι συμβατός με το ελληνικό Σύνταγμα και με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Την Τρίτη ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, επανέλαβε, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, ότι πρέπει να επιβληθούν κανόνες διαφάνειας και αυτό προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, δήλωσε σχετικά ότι το κόμμα του έχει κάνει τις επισημάνσεις του γι` αυτό το νομοσχέδιο, αλλά η κυβέρνηση δεν ακούει και είναι «απολογούμενη στην ΕΕ».


Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2005 - 15:18 (Ώρα Λονδίνου)

Επίδειξη ενότητας

Οι δύο ηγέτες λένε ότι θέλουν να ξεπεράσουν τις διαφορές του παρελθόντος

Επίδειξη ενότητας πραγματοποίησαν, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ αφήνοντας στο παρελθόν τις διαφορές για τον πόλεμο στο Ιράκ.

Ο κ. Μπους βρίσκεται στη Γερμανία, τρίτο σταθμό της περιοδείας του στην Ευρώπη και είχε συνομιλίες στην πόλη του Μάινζ με τον κ. Σρέντερ

Ο ανταποκριτής του BBC στη Γερμανία, Ρέι Φάρλονγκ, μεταδίδει ότι η κεντρική ιδέα της περιοδείας του Αμερικανού προέδρου στην Ευρώπη ότι δηλαδή η ευρω-ατλαντική συμμαχία υπάρχει και είναι ζωντανή ενισχύθηκε μετά από την επίσκεψη στη Γερμανία.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες, ο κ. Μπους κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ζητήσει με μια φωνή από το Ιράν να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα.

«Μόλις ξεκινήσαμε τις διπλωματικές προσπάθειες και θέλω να ευχαριστήσω τους φίλους μας που έκαναν την αρχή. Θα συνεργαστούμε για να πείσουμε τους μουλάδες να εγκαταλείψουν τις πυρηνικές τους φιλοδοξίες».

Όμως ο πρόεδρος επανέλαβε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, μια άποψη διαφορετική από αυτή της Γερμανίας που έχει αποκλείσει τη χρήση βίας.

Οι δύο ηγέτες παραδέχτηκαν ότι υπάρχουν μεταξύ τους διαφορές σχετικά με το πρωτόκολλο του Κιότο, αλλά συμφώνησαν ότι θα συνεργαστούν για ένα καλύτερο περιβάλλον.

Ο κ. Σρέντερ επανέλαβε: «Οι διαφορές του παρελθόντος ανήκουν στο παρελθόν».

Για το θέμα του Ιράν, ο Γερμανός καγκελάριος πρόσθεσε: «Συμφωνούμε απολύτως ότι το Ιράν πρέπει να πει όχι σε κάθε είδους πυρηνικά όπλα».

«Το Ιράν δεν είναι Ιράκ»

Στη ατζέντα των δύο ηγετών ήταν οι εξελίξεις στο Ιράκ, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Οι ανταποκριτές του BBC μεταδίδουν ότι οι σχέσεις του Αμερικανού προέδρου με τον καγκελάριο Σρέντερ έχουν βελτιωθεί το τελευταίο διάστημα, όμως οι Γερμανοί πολίτες δεν έχουν πεισθεί απολύτως.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε με την άφιξη του προέδρου Μπους στη Γερμανία δείχνει ότι περισσότεροι Γερμανοί εμπιστεύονται τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν παρά τον Αμερικανό ομόλογό του.

Λίγο πριν την έναρξη των συνομιλιών, στην τελετή υποδοχής του Τζορτζ Μπους στο χιονισμένο κάστρο της Μάινζ, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν χειραψίες με Αμερικανούς και Γερμανούς στρατιώτες που είχαν υπηρετήσει στο Αφγανιστάν.

Αυτή η συμβολική κίνηση αποτελεί μήνυμα ότι οι δύο χώρες έχουν μια κοινή αποστολή, μεταδίδει ο ανταποκριτής μας.

Όμως, προσθέτει ότι παρά τις προσπάθειες τους να παρουσιάσουν ένα κοινό μέτωπο, υπάρχουν ακόμα πολλές διαφορές μεταξύ τους.

Ο Γερμανός καγκελάριος έχει ζητήσει μεταρρυθμίσεις στον τρόπο λειτουργίας του ΝΑΤΟ, προκειμένου η Ευρώπη να αποκτήσει ίση φωνή μια πρόταση που η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε «αδέξια».

Επίσης, η Γερμανία και η Γαλλία σχεδιάζουν να άρουν το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στην Κίνα, παρά τις αμερικανικές αντιρρήσεις.

Υποσχέσεις

Το απόγευμα της Τετάρτης ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επαφές με Γερμανούς ηγέτες , ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί την αμερικανική στρατιωτική βάση του Βισμπάντεν για να ενισχύσει το ηθικό των στρατιωτών.

Την Τρίτη, ο κ. Μπους έλαβε την υπόσχεση της Ευρώπης για συνεργασία στον εκδημοκρατισμό του Ιράκ.

Στη σύνοδο των Βρυξελλών, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ υποσχέθηκαν τη βοήθειά τους για την εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας εντός και εκτός του Ιράκ.

ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση, εξάλλου, συμφώνησαν να συνδιοργανώσουν διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της χώρας και τη στήριξη της νέας κυβέρνησης.

Ωστόσο κάποιες από τις προσφορές είναι πολύ μικρές.

Για παράδειγμα η Γαλλία θα στείλει μόλις έναν αξιωματούχο για να βοηθήσει στην αποστολή του ΝΑΤΟ ενώ η οικονομική βοήθεια του Λουξεμβούργου είναι πολύ μικρή.

Την Πέμπτη ο κ. Μπους αναμένεται στη Σλοβακία, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.


Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2005 - 08:14 (Ώρα Λονδίνου)

Δεσμούς με το Βερολίνο

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι το κλίμα στη σύνοδο ΝΑΤΟ και ΕΕ ήταν θετικό

Στη Γερμανία και συγκεκριμένα στην πόλη Μάιντς, όπου συναντάται με τον καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ, συνεχίζονται οι επαφές του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στην Ευρώπη.

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, το θέμα της γεφύρωσης των διατλαντικών διαφορών, του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και το μέλλον του ΝΑΤΟ.

Το 1989 η ιστορική γερμανική πόλη Μάιντς είχε υποδεχτεί τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο.

Όπως αναφέρει και ο ανταποκριτής του BBC στο Βερολίνο, Ρέι Φάρλονγκ, η σημερινή επίσκεψη εθεωρείτο αδιανόητη πριν από δύο χρόνια τότε που μέλος του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου είχε συγκρίνει τον πρόεδρο των ΗΠΑ με τον Χίτλερ και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ αποκαλούσε τη Γερμανία κομμάτι της «παλαιάς Ευρώπης».

Ωστόσο, ο τόνος στο Μάιντς αναμένεται πιο συναινετικός και συμφιλιωτικός και από τις δύο πλευρές.

Σε άρθρο του σε γερμανική εφημερίδα ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ αναφέρθηκε στη γερμανοαμερικανική συνεργασία «στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, κατά της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής, κατά της φτώχειας και των επιδημιών, όπως το Έιτζ».

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, εκ των επικριτών της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ, αναμένεται να εκφράσει τη δέσμευση της χώρας του στις προσπάθειες της ειρηνευτικής αποστολής στο Αφγανιστάν.

Ωστόσο, η πλειοψηφία των Γερμανών παραμένει βαθιά προβληματισμένη από την πολιτική της κυβέρνησης Μπους και ο Γκέρχαρντ Σρέντερ θα θελήσει να δείξει ότι αφουγκράζεται το λαό του.

Δεσμεύσεις

για το Ιράκ

Χθες, στις Βρυξέλλες, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους εξασφάλισε τη δέσμευση των κρατών μελών του ΝΑΤΟ ότι θα βοηθήσουν στην εκπαίδευση του ιρακινού στρατού, αν και Γαλλία και Γερμανία έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν προτίθενται να στείλουν δυνάμεις στο Ιράκ.

ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση, εξάλλου, συμφώνησαν να συνδιοργανώσουν διάσκεψη για την ανοικοδόμηση του Ιράκ και τη στήριξη της νέας κυβέρνησης της χώρας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, επανέλαβε την υποστήριξή του στις προτάσεις του Γερμανού καγκελαρίου Σρέντερ για μία νέα προσέγγιση της διατλαντικής συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας.

Παρίσι και Βερολίνο προωθούν την ίδρυση μιας νέας ανεξάρτητης ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης.

Η συνεισφορά των αρκετών κρατών μελών του ΝΑΤΟ για την εκπαίδευση του ιρακινού στρατού θα είναι μικρή για παράδειγμα η Γαλλία θα στείλει έναν στρατιωτικό αξιωματούχο ωστόσο, η δέσμευση θεωρείται ότι έχει συμβολική αξία.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γαπ Ντε Χουπ Σέφερ είπε: «υπάρχει μια διάσταση απόψεων, ναι, αλλά μόνο που και που».

Το Ιράν

επί τάπητος

Ο καγκελάριος της Γερμανίας αναμένεται να υπογραμμίσει τη σημασία των διπλωματικών πρωτοβουλιών με το Ιράν για τον τερματισμό του πυρηνικού του προγράμματος και να εκφράσει την αντίθεσή του με την επιλογή της καταφυγής στα όπλα, όπως έχουν αφήσει κατά καιρούς να εννοηθεί ότι επιδιώκουν οι ΗΠΑ.

Χθες, πάντως ο Τζορτζ Μπους φάνηκε να στηρίζει τις ευρωπαϊκές διπλωματικές πρωτοβουλίες στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, αλλά δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι η Ουάσινγκτον τηρεί σκληρότερη στάση έναντι της Τεχεράνης.

«Ας μιλήσουμε για το Ιράν. Πρόκειται για ένα θέμα στο οποίο συνεννοούμαστε καλά με τους ευρωπαίους εταίρους. Αυτή η υπόνοια ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να επιτεθούν στο Ιράν είναι γελοία. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν εξετάζουμε όλες τις επιλογές», έσπευσε να προσθέσει ο κ. Μπους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε επίσης τη «βαθιά ανησυχία» του για την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να άρει το εμπάργκο όπλων προς την Κίνα, έστω και αν η άρση αυτή συνοδεύεται από αυστηρούς ελέγχους οπλικής χρήσης.

Ο κ. Μπους τόνισε ότι μια ενδεχόμενη τέτοια απόφαση θα διαταράξει τις ισορροπίες μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν, ενώ ουσιαστικά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αντιποίνων, με πιθανότερο τον περιορισμό πώλησης αμερικανικών όπλων στην Ευρώπη.

Την Πέμπτη ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα μεταβεί στη Σλοβακία για συνομιλίες με το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.


Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2005 - 06:44 (Ώρα Λονδίνου)

Η κατά Ιωάννη Παύλο «Μνήμη και Ταυτότητα»

Πρόκειται για το πέμπτο βιβλίο του ποντίφικα

Κυκλοφορεί στην Ιταλία το πέμπτο βιβλίο του προκαθήμενου της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, πάπα Ιωάννη Παύλου του Δεύτερου, με τίτλο «Μνήμη και Ταυτότητα».

Μεταξύ άλλων, ο πάπας αναφέρεται στο «θείο χέρι» που τον γλίτωσε από τη σε βάρος του δολοφονική απόπειρα το 1981.

Επίσης ο ποντίφικας αναφέρεται στο αμφιλεγόμενο θέμα των αμβλώσεων, τις οποίες χαρακτηρίζει «νόμιμες εξολοθρεύσεις».

Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει σε ολόκληρο τον κόσμο και αναμένεται να μεταφραστεί σε δέκα γλώσσες.

Σε κάποιο από τα κεφάλαια του βιβλίου ο πάπας υποστηρίζει ότι οι αμβλώσεις και η μαζική εξόντωση των Εβραίων στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι απόρροια της απομάκρυνσης του ανθρώπου από το «νόμο του Θεού» εις το όνομα της δημοκρατίας.

«Ήταν ένα νόμιμα εκλεγμένο κοινοβούλιο που έφερε στην εξουσία τον Χίτλερ τη δεκαετία του ΄30», γράφει ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Και προσθέτει, «οφείλουμε να αμφισβητούμε τους νομικούς κανόνες που ψηφίζονται στα κοινοβούλια των σημερινών δημοκρατιών. Ένας τέτοιος κανόνας που μου έρχεται πρώτος στο μυαλό είναι ο νόμος για τις αμβλώσεις. Κοινοβούλια που δημιουργούν και δημοσιεύουν τέτοιους νόμους πρέπει να ξέρουν ότι παραβιάζουν τις εξουσίες τους και βρίσκονται σε ανοικτή αντιπαράθεση με το νόμο του Θεού και της φύσης».

Ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου των Εβραίων της Γερμανίας, Πολ Σπίγκελ δήλωσε ότι οι απόψεις του πάπα θυμίζουν πολύ τις δηλώσεις του καρδιναλίου, Χοακίμ Μάισνερ τον Ιανουάριο, ο οποίος συνέκρινε τις αμβλώσεις με τα καθεστώτα του Χίτλερ και του Στάλιν.

«Η ρωμαιοκαθολική εκκλησία πρέπει να καταλάβει ότι υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ της γενοκτονίας ενός λαού και του τι θέλουν να κάνουν οι γυναίκες με τα παιδιά τους», είπε ο κ. Σπίγκελ.


Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2005 - 09:56 (Ώρα Λονδίνου)

Καραμανλής για Βαλκάνια

Η Βαλκανική χερσόνησος και το μέλλον της και η υπενθύμιση των δεσμεύσεων για την ένταξη των κρατών των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ ήταν στο επίκεντρο της ομιλίας του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ, που έγινε στις Βρυξέλλες.

Ξεκινώντας από την περιοχή με τα περισσότερα προβλήματα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως, όπως όλοι αντιλαμβάνονται, «η κατάσταση στο Κόσοβο είναι προσωρινή.

Οι προσπάθειές μας αναφέρονται στην επόμενη φάση, κατά την οποία θα γίνει μια αποτίμηση των προδιαγραφών. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στις συνθήκες προ του ΄99, αλλά ούτε να ανεχθούμε μια κατάσταση που θα μπορούσε να οδηγήσει εκ νέου σε ένα περιβάλλον αποσταθεροποίησης».

Ο κ. Καραμανλής πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «τα Βαλκάνια είναι μια περιοχή που απαιτεί τη στενότερη συνεργασία της ΕΕ με τις ΗΠΑ, καθώς οι διαβουλεύσεις και ο συντονισμός βρίσκονται στα θεμέλια της βαλκανικής μας πολιτικής».

Αναφερόμενος ακολούθως σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και στις ελεύθερες εκλογές που έγιναν σε βαλκανικές χώρες, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «οι πολιτικές της ΕΕ και η προοπτική συμμετοχής στην ΕΕ ήταν η κινητήριος δύναμη αυτών των διεργασιών, που οδήγησαν στην ανάδειξη μεταρρυθμιστών και δημοκρατικών ηγετών και στην αντικατάσταση αυταρχικών ηγετών και καθεστώτων».

Στη συνέχεια, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργούν στην περιοχή το οργανωμένο έγκλημα και η έλλειψη υποδομών, που «απαιτούν την αμέριστη προσοχή» της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και στην «εκρηκτική ανεργία» που πλήττει τα δυτικά Βαλκάνια, η οποία «θα πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα - δεδομένου ότι εκατομμύρια άνεργοι διακατέχονται από αίσθημα κοινωνικού κι εθνικού αποκλεισμού».

Τέλος, τόνισε ότι βάσει των αποφάσεων της συνόδου κορυφής του 2000, «είμαστε πλήρως δεσμευμένοι στην προσπάθεια ενσωμάτωσης όλων των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, στη βάση καθαρών προδιαγραφών και κριτηρίων».

Αργότερα, σε συνέντευξη τύπου, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε πρωτοβουλίες για την εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή των Βαλκανίων και ανακοίνωσε ότι ξεκινά κύκλο επισκέψεων σε ευρωπαϊκές χώρες με πρώτες το Λουξεμβούργο, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Στη συνέχεια θα επισκεφθεί και την Αγγλία και τις ΗΠΑ.


Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2005 - 10:10 (Ώρα Λονδίνου)

Παπανδρέου στην Κρήτη

Διήμερη περιοδεία στην Κρήτη πραγματοποιεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου λίγες μέρες πριν το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, στις αρχές Μαρτίου.

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε τη Δευτέρα σε συγκέντρωση οπαδών του κινήματος στο Ρέθυμνο ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση και τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει τη δυνατότητα να πάρει τις επόμενες εκλογές.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επετέθη στην κυβέρνηση για την στάση της στο θέμα που έχει προκύψει με την εκκλησία, λέγοντας ότι δεν δύναται να συμβάλει στην κάθαρση και ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία προσποιείται ότι είναι το κόμμα της Εκκλησίας, αλλά είναι το κόμμα που δεν σεβάστηκε τον θεσμό της Εκκλησίας, η οποία ανήκει σε όλο τον ελληνικό λαό.

Ακολούθως μίλησε για την «χαμένη μεγάλη ευκαιρία» των ολυμπιακών αγώνων, που δεν τους εκμεταλλεύτηκε η κυβέρνηση ώστε να προβάλει τη χώρα και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, ότι αποφεύγει να λύσει τα προβλήματα.

Μίλησε για το κυπριακό και για τα ελληνοτουρκικά, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν έβαλε προοπτική επίλυσης των προβλημάτων και απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στη σταθερότητα και την ασφάλεια που δημιουργεί για τη χώρα η εξωτερική πολιτική, διότι από αυτό θα εξαρτηθεί αν θα προσελκυσθεί το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών.

Αναφερόμενος εκ νέου στην απογραφή, επανέλαβε την πάγια θέση του, ότι πάει τη χώρα πίσω κι ότι έγινε διότι ο κ. Καραμανλής δεν ήθελε την αλήθεια για την οικονομία.

Θέλοντας να δώσει την προοπτική επανόδου του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, αναφέρθηκε και στη νίκη των σοσιαλιστών στην Πορτογαλία, τονίζοντας ότι και στη χώρα αυτή η προηγούμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση προχώρησε σε απογραφή για να χτυπήσει το έργο της κυβέρνησης Γκουτιέρες, αλλά έχασε τις εκλογές.

Μίλησε για ένα νέο ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κίνημα, το οποίο ξεκινάει από το νότο της Ευρώπης και προέβλεψε ότι μετά την Ισπανία με τον Θαπατέρο και την Πορτογαλία με τον Σόκρατες θα ακολουθήσουν η Γαλλία και η Ιταλία και βεβαίως η Ελλάδα.


Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2005 - 11:23 (Ώρα Λονδίνου)

Νέους και γυναίκες πλήττει η ανεργία

Στοιχεία για την ανεργία στην Ελλάδα κατά το τρίτο τρίμηνο του 2004 έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ανεργία έφτασε στο 10,1% τη συγκεκριμένη περίοδο ποσοστό που αντιστοιχεί σε 485.897 ανέργους.

Οι αναζητούντες εργασία σε ποσοστό 85,1% δηλώνουν ότι είναι διατεθειμένοι να εργαστούν είτε με πλήρη είτε με μερική απασχόληση.

Από την στατιστική επεξεργασία των στοιχείων γίνεται εμφανές ότι η ανεργία πλήττει κυρίως τους νέους 15-29 ετών, όπου το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται σε 19,9%, και τις νέες γυναίκες, από τις οποίες άνεργο δηλώνει το 27,5% του ενεργά οικονομικού πληθυσμού.

Συνολικά, το ποσοστό ανεργίας των γυναικών αγγίζει το 15,8% και εξακολουθεί να είναι υπερδιπλάσιο από εκείνο των ανδρών, που αγγίζει το 6,1%.

Η ανεργία για τους κατόχους διδακτορικού ή μεταπτυχιακού τίτλου φτάνει το 7,2%, τους κατόχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 8,4%, ενώ για εκείνους οι οποίοι έχουν πτυχίο ανώτερης τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, η ανεργία φθάνει το 12,2%.

Οι άνεργοι με απολυτήριο μέσης εκπαίδευσης φτάνουν το 11,4%, με απολυτήριο τριτάξιας μέσης εκπαίδευσης το 10,3%, με απολυτήριο δημοτικού το 8% και με μερικές τάξεις δημοτικού το 5,9%.

Τέλος, η ανεργία για όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο φθάνει το 11,6%.

Σε επίπεδο περιφερειών, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας εντοπίζονται στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, με 16,4%, της δυτικής Ελλάδας, με 13%, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με 12,6%, της Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, με 12,2% και της κεντρικής Μακεδονίας, επίσης με 12,2%.

Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας εντοπίζονται στην Κρήτη (5,8%) και στα Ιόνια νησιά (4,7%).

Το ποσοστό των "νέων ανέργων", δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, ανέρχεται στο 42,4% του συνόλου των ανέργων ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι αποτελούν το 57,6% του συνόλου.


Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2005 - 09:47 (Ώρα Λονδίνου)

«Βασικός μέτοχο», ΝΑΤΟ και σκάνδαλα

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ευρω-παράγκα στη Θεσσαλονίκη! Ποδόσφαιρο: Έρευνες της Ιντερπόλ για στημένους αγώνες.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 2.741 προσλήψεις στο Δημόσιο χωρίς διαγωνισμό. Σε έντεκα υπουργεία και στη Γ.Γ. Ενημέρωσης.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Τα νέα επιδόματα για τους πολύτεκνους. Τα δικαιούνται 160.000 οικογένειες. Ποιες αυξήσεις δίδονται.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 14 δικαστές στο γραφείο Χριστόδουλου. Συνοδεία Γιοσάκη στις αρχές του 2004.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Οι νέες συντάξεις ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ. 4% η αύξηση -8% οι εισφορές.

Η ΑΥΓΗ: Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Χριστόδουλο. Μετά τις αποκαλύψεις για τη «Χρυσοπηγή».

ΑΥΡΙΑΝΗ: Οι καυτοί φάκελοι του Βαβύλη φθάνουν στα χέρια της Δικαιοσύνης. Οι βρώμικες δουλειές του αρχιπράκτορα με τους στρατηγούς της ΕΛ.ΑΣ. και το επιτελείο δύο πρώην υπουργών Δημόσιας Τάξης.

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Ελάτε ξανά σε 15 ημέρες...». «Χαμηλόβαθμος υπάλληλος» απορρίπτει τις εξηγήσεις τριών ελλήνων υπουργών περί του «βασικού μετόχου».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 13.187 θέσεις σε Δημόσιο, δήμους, ταμεία. Τα νέα προγράμματα STAGE που προκηρύσσονται άμεσα μέσω ΟΑΕΔ.

ΕΘΝΟΣ: Οι λίστες της ντροπής για εξετάσεις στα νοσοκομεία. Ασθενείς περιμένουν μέχρι και 240 ημέρες για ένα ραντεβού.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαφορετική άποψη και ο μέτοχος τώρα είναι αντιμέτωπος.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Στροφή της Αγγλίας στο Κυπριακό. Η έκθεση της Βουλής των Κοινοτήτων φέρνει τα πάνω - κάτω στην πολιτική του φόρεϊν όφις.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Βεβαίωση αρτιότητας στο «βασικό μέτοχο». Ευρωπαϊκή Ένωση: Δεν τίθεται θέμα κυρώσεων ή αναστολής χρηματοδοτήσεων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Αγία Τριάς». Δικαστής αποκαλύπτει ψεύδος Χριστόδουλου για Γιοσάκη.

ΕΞΠΡΕΣ: " Αντιστέκεται η ανεργία. Οριακή μείωση στο 10,1% το γ΄τρίμηνο 2004 ανακοινώνει σήμερα η ΕΣΥΕ".

ΕΣΤΙΑ: Σήμα κινδύνου για την οικονομία. Εισαγωγές σχεδόν τετραπλάσιες των εξαγωγών.

ESPRESSO: Τούρκος καθηγητής προβλέπει σεισμό 6 R σε Λέσβο και Ρόδο.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: " Διπλό ράπισμα της ΕΕ για τον "βασικό μέτοχο". Τελεσίγραφο 15 ημερών για αλλαγές και νέα προειδοποίηση Μακ Γκρίβι".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μέτρα ελέγχου και ανάπτυξης με δύο νόμους για Σοφοκλέους. Ποινικοιποιείται η χειραγώγηση.

ΚΕΡΔΟΣ: " Πώς βλέπω τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις". Δηλώσεις στο "Κ" του προέδρου της Εθνικής , Τ. Αράπογλου".

Ο ΛΟΓΟΣ: Σε αναζήτηση ελληνικού ρόλου στα Βαλκάνια. Ο Κώστας Καραμανλής στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "8 βήματα για εφαρμογή του αναπτυξιακού νόμου. Εκστρατεία ενημέρωσης επενδυτών ξεκινά η κυβέρνηση".

ΤΑ ΝΕΑ: Μπλόκο - σοκ στα λεφτά από Βρυξέλλες. Τρεις υπουργοί στον κοινοτικό υπάλληλο και... δεν τον έπεισαν! Τελεσίγραφο για τον βασικό μέτοχο.

Η ΝΙΚΗ: Βασικώς απαράδεκτος. «Ευρωχαστούκι» για το νόμο περί διαπλοκής.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Διπλό λαϊκό «όχι» σε «ευρωσύνταγμα» και Ευρωπαϊκή Ένωση.

TRAFFIC NEWS: Σε υπηρεσία ανήκει το τηλέφωνο της γιάφκας του Βαβύλη.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αντιδρά η Ευρώπη στον κ. Μπους, ενώ στέλνουμε κι εμείς «εκπαιδευτές» στο Ιράκ.

Η ΧΩΡΑ: Οι μυστικές υπηρεσίες και το παρακράτος στην Εκκλησία. Αποκαλυπτικές καταθέσεις στην υπηρεσία του Οργανωμένου Εγκλήματος και τη Δικαιοσύνη.

City Press: Αλλού τα «δώρα», αλλού η λιτότητα.

Μetro: Φάουλ στα στοιχήματα. Θύελλα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο για τους στημένους αγώνες.

Εκκλησία της Ελλάδος

Η Espresso αναφέρει ότι «ο Γιοσάκης μου έκλεισε ραντεβού με τον Χριστόδουλο και μάλιστα ήταν παρών». Αυτό φέρεται να κατέθεσε εφέτης δικαστής στην ηγεσία του Αρείου Πάγου, διαψεύδοντας ουσιαστικά τα όσα ισχυρίζεται μέχρι τώρα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, ότι δηλαδή δεν γνωρίζει τον Ιάκωβο Γιοσάκη".

Η Traffic News γράφει ότι «η αδελφότητα της Χρυσοπηγής πλήρωνε το ενοίκιο και τα κινητά τηλέφωνα της ομάδας Απόστολου Βαβύλη, ενώ ραντεβού ανάμεσα σε δικαστικούς και τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο έκλεινε ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης».

Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι «έναν ολόκληρο μηχανισμό εκβιασμών έχει αναπτύξει πλήρως τις τελευταίες ημέρες ο Απόστολος Βαβύλης, με στόχο όλα τα πρόσωπα με τα οποία έχει συνεργαστεί τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια και που προέρχονται από πολλούς και ποικίλους χώρους. Οι πληροφορίες που έχει στην διάθεσή της η "Α" αναφέρουν ότι με αυτό τον τρόπο ο Βαβύλης προσπαθεί να προετοιμάσει μία "ομπρέλα προστασίας"».

Η ΧΩΡΑ εκτιμά ότι «χορηγός του Βαβύλη και του Τριανταφυλλάκη η Χρυσοπηγή. Το σταθερό τηλέφωνο του καταζητούμενου ανήκε σε κάποια υπηρεσία. Χθες ανώτερος δικαστικός κατέθεσε στον Άρειο Πάγο ότι συναντήθηκε δύο φορές με τον κ. Χριστόδουλο σε ραντεβού που έκλεισε ο προφυλακισμένος Γιοσάκης».

Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "στο επίκεντρο αποκαλύψεων για τη διαπλοκή παραδικαστικών με παραεκκλησιαστικά κυκλώματα βρίσκεται ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος, ο οποίος δεν μπορεί να εγγυηθεί στοιχειώδη "αυτοκάθαρση" της Εκκλησίας. Ανώτερος δικαστικός κατέθεσε στον Άρειο Πάγο ότι προ εξαμήνου, με τη μεσολάβηση του υπόδικου σήμερα Γιοσάκη και με την παρουσία του, συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει ότι «ιδιαίτερες επαφές με τη μεσολάβηση του Αρχιμανδρίτη Γιοσάκη είχε ο Αρχιεπίσκοπος με δικαστικούς λειτουργούς και μάλιστα παραμονές των εκλογών για την ανάδειξη των νέων διοικήσεών τους. "Ο Γιοσάκης με πήγε δύο φορές στον Αρχιεπίσκοπο" καταθέτει δικαστικός».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται ότι «τον Χριστόδουλο ακουμπά η κρίση. Η κατάθεση δικαστή, ότι συναντήθηκε μαζί του παρουσία του Γιοσάκη, τον διαψεύδει ότι δεν γνώριζε τον πολυπράγμονα αρχιμανδρίτη. Πυρά από τους Καλαβρύτων και Πειραιώς. Στη φυλακή και ο Κύριλλος για την αρχαιοκαπηλία στα Κύθηρα. Η ΕΥΠ δεν έχει στοιχεία για τον Βαβύλη, το τρίτο μέλος της "αγίας τριάδας"».

Νόμος για το βασικό μέτοχο

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι «το συζητηθέν θέμα δεν ήταν αν το Κοινοτικό Δίκαιο υπερισχύει του Ελληνικού Συντάγματος, αλλά κατά πόσον ο ψηφισθείς νόμος περί βασικού μετόχου προσκρούει ή όχι στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι διευκρινήσεις που παρέσχον τα τρία κυβερνητικά στελέχη ήταν απολύτως πειστικές περί του ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια σύγκρουσις».

Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ «δεν πέρασε "αβρόχοις ποσί" ο νόμος για τον βασικό μέτοχο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Διευθυντής της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς Αλεξάντερ Σάουμπ δεν πείσθηκε από τις εξηγήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης ότι δεν αντίκειται στο Κοινοτικό δίκαιο».

Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι «στην τροποποίηση του νόμου για τον "βασικό μέτοχο" πολύ πιο σύντομα απ΄ό,τι υπολόγιζε, αναμένεται να υποχρεωθεί η κυβέρνηση Καραμανλή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να αποφύγει η χώρα μας τον στιγματισμό ότι θέτει κωλύματα για την επιχειρηματικότητα την ανταγωνιστικότητα και την αρχή της αναλογικότητας».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι «άθικτος πέρασε από τις Βρυξέλλες ο νόμος για το "βασικό μέτοχο". Το κεντρικό συμπέρασμα της χθεσινής συνάντησης των υπουργών Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλου, Εσωτερικών Π. Παυλόπουλου και του υφυπουργού Οικονομίας Χ. Φώλια με την αρμόδια διεύθυνση της Κομισιόν είναι ότι δεν υπάρχει θέμα κυρώσεων ή αναστολής χρηματοδότησης έργων, παρά τις επίμονες φήμες που κυκλοφόρησαν».

ΤΑ ΝΕΑ εκτιμούν ότι «σοκ προκαλεί η απειλή να παγώσουν όλες οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις προς την Ελλάδα εάν δεν αλλάξει ο νόμος για τον βασικό μέτοχο, όπως προειδοποίησε χθες τρεις υπουργούς της κυβέρνησης ο γενικός διευθυντής της Κομισιόν κ. Σάουμπ».

ΤΟ ΒΗΜΑ προσθέτει ότι «να επανέλθουν σε 15 ημέρες με γραπτές εξηγήσεις σχετικά με τον νόμο περί "βασικού μετόχου" ζήτησε ο "χαμηλόμισθος υπάλληλος (όπως τον είχε χαρακτηρίσει προ καιρού η κυβέρνηση) κ. Αλεξάντερ Σάουμπ από τους τρεις έλληνες υπουργούς οι οποίοι τον επισκέφθηκαν χθες στο γραφείο του στις Βρυξέλλες προκειμένου να εξηγήσουν τη λογικού του νόμου».

Ο Καραμανλής στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει ότι «στο ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στα Βαλκάνια και στις σχέσεις της χώρας μας με τους ομολόγους της, επικεντρώθηκε το ελληνικό ενδιαφέρον στη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός στόχος είναι να υπάρξει βελτίωση της συνεργασίας και κλίμα σταθερότητας στην περιοχή».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2005 - 05:14 (Ώρα Λονδίνου)

Σήμα κινδύνου από την Ιντερπόλ

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ίνερπολ οι ενδείξεις είναι πολλές και πρέπει να ληφθούν υπόψιν

Η απειλή τρομοκρατικής επίθεσης με βιολογικά όπλα από το δίκτυο της Αλ Κάιντα είναι σήμερα εξίσου πιθανή όσο και τις παραμονές της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ιντερπόλ.

Ο διεθνής αστυνομικός οργανισμός διοργανώνει μάλιστα τον επόμενο μήνα σχετική διάσκεψη στη Λιόν της Γαλλίας.

«Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, πρέπει να παραδεχθούμε ότι δεν είμαστε επαρκώς προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε μια μεγάλη επίθεση με βιολογικά όπλα από την Αλ Κάιντα. Με τη διάσκεψη αυτή θέλουμε να ανταλλάξουμε απόψεις για τη βιοτρομοκρατία, γιατί είναι κάτι για το οποίο δεν μπορούμε να αποκτήσουμε άμεση εμπειρία, ώστε να είμαστε απολύτως έτοιμοι», δήλωσε στο BBC ο επικεφαλής της Ιντερπόλ, Ρόναλντ Νομπλ.

Οι πρόσφατες επιθέσεις σ ολόκληρο τον κόσμο, οι ενδείξεις ότι η Αλ Κάιντα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει βιολογικά και χημικά όπλα και οι ανακοινώσεις της ότι σκοπεύει «να σκοτώσει έως και τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους είναι για μένα επαρκείς αποδείξεις, οι οποίες πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν», πρόσθεσε ο Ρόναλντ Νομπλ.

«Δεν πιστεύω ότι πρόκειται για υπερβολικές ανησυχίες. Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και ο κώδων του κινδύνου ακόμα χτυπάει», κατέληξε ο επικεφαλής της Ιντερπόλ.

Εξάλλου, έκθεση ανεξάρτητων ειδικών για λογαριασμό της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, υπογραμμίζει ότι πρέπει να καθιερωθούν αυστηρότεροι διεθνείς έλεγχοι στα πυρηνικά προγράμματα που εκτελούνται για ειρηνικούς σκοπούς ανά τον πλανήτη.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, που συντάχθηκε ενόψει της διάσκεψης του Μαΐου για την αναθεώρηση της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση Πυρηνικών, οι αυστηρότεροι έλεγχοι θα αποτρέπουν αποτελεσματικότερα τη δημιουργία πυρηνικών οπλοστασίων.


Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2005 - 07:36 (Ώρα Λονδίνου)

Κίνδυνος πανδημίας από τη γρίπη των πουλερικών

Έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της γρίπης των πουλερικών ώστε να προβλεφθεί μία ανθρώπινη πανδημία απηύθυνε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος προειδοποιεί ότι η γρίπη θα διαρκέσει για πολλά χρόνια ακόμη.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ στην Ασία, Σιγκέρου Όμι σε συνέδριο που πραγματοποιείται στο Χο Τσι Μινχ του Βιετνάμ υποστήριξε ότι το ενδεχόμενο μιας ανθρώπινης πανδημίας της γρίπης είναι πολύ πιθανό.

«Εμείς στον ΠΟΥ πιστεύουμε ότι εάν ο ιός αρχίσει να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, τότε οι επιπτώσεις για την παγκόσμια υγεία από άποψη θανάτων και κρουσμάτων θα είναι τεράστιες, και σίγουρα μεγαλύτερες από την επιδημία της άτυπης πνευμονίας», τόνισε ο Σιγκέρου Όμι.

Επίσης αξιωματούχοι του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) υποστήριξαν ότι ο ιός αποδεικνύεται ανθεκτικός στις θεραπευτικές αγωγές που ακολουθούνται και εμφανίστηκε σε ζώα (όπως οι γάτες και οι τίγρεις) που αρχικώς οι ειδικοί πίστευαν ότι δεν μπορούν να προσβληθούν από τη νόσο.

«Υπάρχει ένας αυξημένος κίνδυνος για εξάπλωση της γρίπης των πουλερικών, που καμία χώρα παραγωγός πουλερικών δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει», τόνισε ο Σάμιουελ Τζούτζι, υπεύθυνος του FAO κατά την τριήμερη σύνοδο ειδικών στην γρίπη των πουλερικών.

Όπως τόνισε ο ίδιος, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωσή της σε άλλες περιοχές του κόσμου, οι ανεπτυγμένες χώρες κι οι διεθνείς δωρητές θα πρέπει να υποστηρίξουν τις προσπάθειες για να ελεγχθεί και να αντιμετωπισθεί «στην πηγή της» η εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια.

Στόχος του συνεδρίου στο Χο Τσι Μινχ η λήψη μέτρων και η χάραξη στρατηγικών δράσης για το μέλλον.

Το Βιετνάμ είναι μία από τις χώρες με τα περισσότερα κρούσματα της νόσου, ενώ συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους 45 άνθρωποι.

Το περασμένο έτος η γρίπη των πουλερικών εμφανίστηκε σε δεκάδες χώρες και συνολικά θανατώθηκαν 140 πουλερικά.


Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2005 - 08:14 (Ώρα Λονδίνου)

Δεσμούς με το Βερολίνο

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι το κλίμα στη σύνοδο ΝΑΤΟ και ΕΕ ήταν θετικό

Στη Γερμανία και συγκεκριμένα στην πόλη Μάιντς, όπου θα συναντηθεί με τον καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ, συνεχίζονται οι επαφές του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στην Ευρώπη.

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, το θέμα της γεφύρωσης των διατλαντικών διαφορών, του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και το μέλλον του ΝΑΤΟ.

Το 1989 η ιστορική γερμανική πόλη Μάιντς είχε υποδεχτεί τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο.

Όπως αναφέρει και ο ανταποκριτής του BBC στο Βερολίνο, Ρέι Φάρλονγκ, η σημερινή επίσκεψη εθεωρείτο αδιανόητη πριν από δύο χρόνια τότε που μέλος του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου είχε συγκρίνει τον πρόεδρο των ΗΠΑ με τον Χίτλερ και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ αποκαλούσε τη Γερμανία κομμάτι της «παλαιάς Ευρώπης».

Ωστόσο, ο τόνος στο Μάιντς αναμένεται πιο συναινετικός και συμφιλιωτικός και από τις δύο πλευρές.

Σε άρθρο του σε γερμανική εφημερίδα ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ αναφέρθηκε στη γερμανοαμερικανική συνεργασία «στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, κατά της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής, κατά της φτώχειας και των επιδημιών, όπως το Έιτζ».

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, εκ των επικριτών της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ, αναμένεται να εκφράσει τη δέσμευση της χώρας του στις προσπάθειες της ειρηνευτικής αποστολής στο Αφγανιστάν.

Ωστόσο, η πλειοψηφία των Γερμανών παραμένει βαθιά προβληματισμένη από την πολιτική της κυβέρνησης Μπους και ο Γκέρχαρντ Σρέντερ θα θελήσει να δείξει ότι αφουγκράζεται το λαό του.

Δεσμεύσεις

για το Ιράκ

Χθες, στις Βρυξέλλες, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους εξασφάλισε τη δέσμευση των κρατών μελών του ΝΑΤΟ ότι θα βοηθήσουν στην εκπαίδευση του ιρακινού στρατού, αν και Γαλλία και Γερμανία έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν προτίθενται να στείλουν δυνάμεις στο Ιράκ.

ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση, εξάλλου, συμφώνησαν να συνδιοργανώσουν διάσκεψη για την ανοικοδόμηση του Ιράκ και τη στήριξη της νέας κυβέρνησης της χώρας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, επανέλαβε την υποστήριξή του στις προτάσεις του Γερμανού καγκελαρίου Σρέντερ για μία νέα προσέγγιση της διατλαντικής συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας.

Παρίσι και Βερολίνο προωθούν την ίδρυση μιας νέας ανεξάρτητης ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης.

Η συνεισφορά των αρκετών κρατών μελών του ΝΑΤΟ για την εκπαίδευση του ιρακινού στρατού θα είναι μικρή για παράδειγμα η Γαλλία θα στείλει έναν στρατιωτικό αξιωματούχο ωστόσο, η δέσμευση θεωρείται ότι έχει συμβολική αξία.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γαπ Ντε Χουπ Σέφερ είπε: «υπάρχει μια διάσταση απόψεων, ναι, αλλά μόνο που και που».

Το Ιράν

επί τάπητος

Ο καγκελάριος της Γερμανίας αναμένεται να υπογραμμίσει τη σημασία των διπλωματικών πρωτοβουλιών με το Ιράν για τον τερματισμό του πυρηνικού του προγράμματος και να εκφράσει την αντίθεσή του με την επιλογή της καταφυγής στα όπλα, όπως έχουν αφήσει κατά καιρούς να εννοηθεί ότι επιδιώκουν οι ΗΠΑ.

Χθες, πάντως ο Τζορτζ Μπους φάνηκε να στηρίζει τις ευρωπαϊκές διπλωματικές πρωτοβουλίες στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, αλλά δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι η Ουάσινγκτον τηρεί σκληρότερη στάση έναντι της Τεχεράνης.

«Ας μιλήσουμε για το Ιράν. Πρόκειται για ένα θέμα στο οποίο συνεννοούμαστε καλά με τους ευρωπαίους εταίρους. Αυτή η υπόνοια ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να επιτεθούν στο Ιράν είναι γελοία. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν εξετάζουμε όλες τις επιλογές», έσπευσε να προσθέσει ο κ. Μπους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε επίσης τη «βαθιά ανησυχία» του για την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να άρει το εμπάργκο όπλων προς την Κίνα, έστω και αν η άρση αυτή συνοδεύεται από αυστηρούς ελέγχους οπλικής χρήσης.

Ο κ. Μπους τόνισε ότι μια ενδεχόμενη τέτοια απόφαση θα διαταράξει τις ισορροπίες μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν, ενώ ουσιαστικά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αντιποίνων, με πιθανότερο τον περιορισμό πώλησης αμερικανικών όπλων στην Ευρώπη.

Την Πέμπτη ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα μεταβεί στη Σλοβακία για συνομιλίες με το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.


Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2005 - 05:46 (Ώρα Λονδίνου)

Μάχη με το χρόνο

Υπάρχουν φόβοι ότι δεκάδες άνθρωποι είναι θαμμένοι στα ερείπια

Η βροχή και το χιόνι δυσχεραίνουν το έργο των σωστικών συνεργείων στην περιοχή γύρω από την πόλη Ζαράντ, στο νότιο Ιράν, που επλήγη χθες από ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,4ων βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Τουλάχιστον 500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες χωριά ισοπεδώθηκαν από τη σεισμική δόνηση διάρκειας 11 δευτερολέπτων.

Περίπου 30.000 άνθρωποι σε 40 χωριά διάσπαρτα σε μια ευρεία ορεινή περιοχή έχουν πληγεί από το σεισμό.

Ο δρ. Φανταΐ, βοηθός του τοπικού κυβερνήτη της Κερμάν, δήλωσε στο BBC ότι αυτό που προέχει είναι η αποκατάσταση των αστέγων.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η οδική πρόσβαση σε πολλά χωριά είναι αδύνατη, ενώ πολλά ελικόπτερα είναι καθηλωμένα εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Οι αρχές λένε ότι ίσως να περάσουν τρεις ημέρες μέχρι να έχουν μια σαφή εικόνα εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών.

Ο διοικητής της περιφέρειας ανακοίνωσε ότι έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες, αλλά καταβάλλονται προσπάθειες για την αποκατάστασή τους.

Οι μετασεισμικές δονήσεις συνεχίζονται από το πρωί και οι ιρανικές αρχές συνέστησαν στον κόσμο παραμείνει στην ύπαιθρο.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι έχουν καταγραφεί 20 μετασεισμικές δονήσεις.

Χιλιάδες Ιρανοί διανυκτέρευσαν σε σκηνές και προσωρινά καταφύγια, ενώ πολλοί αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τις εστίες φοβούμενοι τους μετασεισμούς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσαν ότι θα ήθελαν να βοηθήσουν στο έργο διάσωσης και ανακούφισης των επιζώντων.

Το 2003 από ισχυρή δόνηση στο κοντινό Μπαμ είχαν σκοτωθεί 36.000 άνθρωποι και η ιστορική πόλη καταστράφηκε.


Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2005 - 06:44 (Ώρα Λονδίνου)

Η κατά Ιωάννη Παύλου «Μνήμη και Ταυτότητα»

Πρόκειται για το πέμπτο βιβλίο του ποντίφικα

Κυκλοφορεί στην Ιταλία το πέμπτο βιβλίο του προκαθήμενου της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, πάπα Ιωάννη Παύλου του Δεύτερου, με τίτλο «Μνήμη και Ταυτότητα».

Μεταξύ άλλων, ο πάπας αναφέρεται στο «θείο χέρι» που τον γλίτωσε από τη σε βάρος του δολοφονική απόπειρα το 1981.

Επίσης ο ποντίφικας αναφέρεται στο αμφιλεγόμενο θέμα των αμβλώσεων, τις οποίες χαρακτηρίζει «νόμιμες εξολοθρεύσεις».

Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει σε ολόκληρο τον κόσμο και αναμένεται να μεταφραστεί σε δέκα γλώσσες.

Σε κάποιο από τα κεφάλαια του βιβλίου ο πάπας υποστηρίζει ότι οι αμβλώσεις και η μαζική εξόντωση των Εβραίων στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι απόρροια της απομάκρυνσης του ανθρώπου από το «νόμο του Θεού» εις το όνομα της δημοκρατίας.

«Ήταν ένα νόμιμα εκλεγμένο κοινοβούλιο που έφερε στην εξουσία τον Χίτλερ τη δεκαετία του ΄30», γράφει ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Και προσθέτει, «οφείλουμε να αμφισβητούμε τους νομικούς κανόνες που ψηφίζονται στα κοινοβούλια των σημερινών δημοκρατιών. Ένας τέτοιος κανόνας που μου έρχεται πρώτος στο μυαλό είναι ο νόμος για τις αμβλώσεις. Κοινοβούλια που δημιουργούν και δημοσιεύουν τέτοιους νόμους πρέπει να ξέρουν ότι παραβιάζουν τις εξουσίες τους και βρίσκονται σε ανοικτή αντιπαράθεση με το νόμο του Θεού και της φύσης».

Ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου των Εβραίων της Γερμανίας, Πολ Σπίγκελ δήλωσε ότι οι απόψεις του πάπα θυμίζουν πολύ τις δηλώσεις του καρδιναλίου, Χοακίμ Μάισνερ τον Ιανουάριο, ο οποίος συνέκρινε τις αμβλώσεις με τα καθεστώτα του Χίτλερ και του Στάλιν.

«Η ρωμαιοκαθολική εκκλησία πρέπει να καταλάβει ότι υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ της γενοκτονίας ενός λαού και του τι θέλουν να κάνουν οι γυναίκες με τα παιδιά τους», είπε ο κ. Σπίγκελ.


Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2005 - 04:09 (Ώρα Λονδίνου)

«Ανταγωνιστές και συνεργάτες»

Η επίσκεψη του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη συνεχίζει να κατέχει τη μερίδα του λέοντος στις ευρωπαϊκές εφημερίδες με βασικό προβληματισμό το κατά πόσο η χθεσινή σύνοδος θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή στις σχέσεις ΗΠΑ Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μια νέα αρχή;

Η γερμανική εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» (Frankfurter Allgemeine Zeitung) εκτιμά ότι η χθεσινή σύνοδος ΗΠΑ ΕΕ δεν αποκλείεται να σηματοδοτήσει την απαρχή μιας νέας σχέσης με τις δύο πλευρές να είναι παράλληλα «ανταγωνιστές» και «συνεργάτες».

Η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι υπάρχουν δύο τάσεις. Η αμερικανική, υπό τον Τζορτζ Μπους, με στόχο το διχασμό της Ευρώπης.

Από την άλλη, σύμφωνα με την εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ», υπάρχει η γαλλική τάση με στόχο την ενοποίηση της Ευρώπης σε ένα κέντρο εξουσίας εναντίον της Αμερικής.

«Τόσο η πολιτική του διχασμού όσο και του αντιαμερικανισμού είναι λανθασμένες», καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

Η εφημερίδα «Ντι Πρέσε» (Die Presse) της Αυστρίας υποστηρίζει ότι η Ευρώπη υστερεί σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες ενός οράματος, όπως αυτό της ελευθερίας που χρησιμοποιεί κατά κόρον ο Τζορτζ Μπους στις ομιλίες του.

«Η Ευρώπη δεν έχει κανένα όραμα ή τουλάχιστον δε φαίνεται να έχει καταλήξει σε κάποιο όραμα, ενώ τουλάχιστον οι ιδέες του Τζορτζ Μπους για τον κόσμο αντιπροσωπεύουν το όραμα της ελευθερίας», σημειώνει η αυστριακή εφημερίδα.

Ωστόσο, η επίσης αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ» (Der Standard) διαφωνεί και χαρακτηρίζει την ΕΕ «μια ευγενική υπερδύναμη με τη δική της φιλοσοφία».

Σύμφωνα με την «Ντερ Στάνταρντ» πίσω από το αμερικανικό όραμα της εξάπλωσης της ελευθερίας κρύβεται η αρχή του «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

Πιέσεις προς Ρωσία

Σύμφωνα με την «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» (Sueddeutsche Zeitung) η ομιλία του Τζορτζ Μπους στα μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ άφησε να διαφανεί μια σκλήρυνση της αμερικανικής στάσης απέναντι στη Ρωσία.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έθεσε το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου ως προϋποθέσεις για την ένταξη της Ρωσίας στη διατλαντική κοινότητα.

«Ο Μπους υπενθύμισε στον επιστήθιο φίλο του Βλαντιμίρ Πούτιν, δύο ημέρες πριν από τη συνάντησή τους, ότι μπορεί να ανέλαβε την εξουσία ως μεταρρυθμιστής αλλά έκτοτε φαίνεται να έχει παρεκκλίνει από το μονοπάτι των δημοκρατικών αξιών», γράφει η «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ».

Διπλή επιτυχία

Η ευρείας κυκλοφορίας γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ» (Le Monde) χαρακτηρίζει τη σύνοδο του ΝΑΤΟ διπλή διπλωματική επιτυχία του Τζορτζ Μπους.

Και εξηγεί: «καταρχήν και τα 26 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να συνεισφέρουν με τον άλφα ή βήτα τρόπο στην εκπαίδευση των ιρακινών στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων. Επιπλέον, η συμμαχία θα συνεχίσει να διευρύνει τις δραστηριότητές της στο Αφγανιστάν, γεγονός που επιτρέπει στο Τζορτζ Μπους να ανακοινώσει στην πατρίδα του ότι η επιχείρηση Διαρκής Ελευθερία είναι αποστολή πλέον του ΝΑΤΟ και όχι των αμερικανικών δυνάμεων».


Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2005 - 05:16 (Ώρα Λονδίνου)

Σήμα κινδύνου από την Ίντερπολ

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ίνερπολ οι ενδείξεις είναι πολλές και πρέπει να ληφθούν υπόψιν

Η απειλή τρομοκρατικής επίθεσης με βιολογικά όπλα από το δίκτυο της Αλ Κάιντα είναι σήμερα εξίσου πιθανή όσο και τις παραμονές της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ιντερπόλ.

Ο διεθνής αστυνομικός οργανισμός διοργανώνει μάλιστα τον επόμενο μήνα σχετική διάσκεψη στη Λιόν της Γαλλίας.

«Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, πρέπει να παραδεχθούμε ότι δεν είμαστε επαρκώς προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε μια μεγάλη επίθεση με βιολογικά όπλα από την Αλ Κάιντα. Με τη διάσκεψη αυτή θέλουμε να ανταλλάξουμε απόψεις για τη βιοτρομοκρατία, γιατί είναι κάτι για το οποίο δεν μπορούμε να αποκτήσουμε άμεση εμπειρία, ώστε να είμαστε απολύτως έτοιμοι», δήλωσε στο BBC ο επικεφαλής της Ιντερπόλ, Ρόναλντ Νομπλ.

Οι πρόσφατες επιθέσεις σ ολόκληρο τον κόσμο, οι ενδείξεις ότι η Αλ Κάιντα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει βιολογικά και χημικά όπλα και οι ανακοινώσεις της ότι σκοπεύει «να σκοτώσει έως και τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους είναι για μένα επαρκείς αποδείξεις, οι οποίες πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν», πρόσθεσε ο Ρόναλντ Νομπλ.

«Δεν πιστεύω ότι πρόκειται για υπερβολικές ανησυχίες. Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και ο κώδων του κινδύνου ακόμα χτυπάει», κατέληξε ο επικεφαλής της Ίντερπολ.

Εξάλλου, έκθεση ανεξάρτητων ειδικών για λογαριασμό της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, υπογραμμίζει ότι πρέπει να καθιερωθούν αυστηρότεροι διεθνείς έλεγχοι στα πυρηνικά προγράμματα που εκτελούνται για ειρηνικούς σκοπούς ανά τον πλανήτη.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, που συντάχθηκε ενόψει της διάσκεψης του Μαΐου για την αναθεώρηση της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση Πυρηνικών, οι αυστηρότεροι έλεγχοι θα αποτρέπουν αποτελεσματικότερα τη δημιουργία πυρηνικών οπλοστασίων.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.