Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-02-22

  1. «Έγκλημα» η εισβολή στο Ιράκ
  2. «Ενωμένοι» για το μέλλον του Ιράκ
  3. Απούσα η βασίλισσα από το γάμο
  4. Έκθεση Καραβάτζιο στο Λονδίνο
  5. Δραματικός ο απολογισμός στο Ιράν
  6. Στυλοβάτες της ανάπτυξης στην ΕΕ τα νέα μέλη
  7. «Καιρός να πέσουν οι τόνοι»
  8. Έκθεση Καραβάτζιο στο Λονδίνο
  9. Καλύτερο ποδόσφαιρο για όλους, αλλά πώς;
  10. Το ΝΑΤΟ «ενώνει» Ευρώπη και ΗΠΑ
  11. Ο Τζααφάρι υποψήφιος πρωθυπουργός
  12. Στην ΕΕ ο «βασικός μέτοχος»
  13. Φονικός σεισμός στο Ιράν
  14. Ένα δέκατο του πληθυσμού οι αλλοδαποί
  15. Έρευνες για Βαβύλη
  16. Μια έδρα λιγότερη για τον Ταλάτ
  17. Δεν εκδίδεται ο Ταϋλάν
  18. Αναζητείται ο Βαβύλης
  19. Εκατοντάδες νεκροί στο Ιράν
  20. Μολυσμένο νερό λόγω τσουνάμι
  21. Ανάπτυξη Αυστραλών στο Ιράκ
  22. Ισχυρή σεισμική δόνηση στο Ιράν
  23. «Παράθυρο» για επιστροφή στο διάλογο
  24. Γεγονός η επαναπροσέγγιση ΗΠΑ - Ευρώπης
  25. Αλλαγή σελίδας ή μια από τα ίδια;
  26. Ισχυρή σεισμική δόνηση στο Ιράν

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2005 - 02:07 (Ώρα Λονδίνου)

«Έγκλημα» η εισβολή στο Ιράκ

Με την αποκλειστική δημοσίευση αποσπασμάτων του προς κυκλοφορία βιβλίου του Βρετανού καθηγητή Διεθνούς Δικαίου, Φίλιπ Σαντς, η εφημερίδα Γκάρντιαν (The Guardian) επαναφέρει το θέμα της δικαιολόγησης και νομιμότητας της συμμετοχής της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ.

Βασικό επιχείρημα υπέρ της έλλειψης νομιμότητας της απόφασης της κυβέρνησης Μπλερ, πάντα με βάση το συγκεκριμένο βιβλίο, είναι η αμφισβήτηση της αυθεντικότητας του πορίσματος του γενικού εισαγγελέα, λόρδου Γκόλντσμιθ, ότι η βρετανική εμπλοκή στον πόλεμο δεν παραβαίνει το διεθνές δίκαιο.

Αντιθέτως, σύμφωνα με το συγγραφέα, το έγγραφο του πορίσματος που επέδωσε στον πρωθυπουργό Μπλερ ο λόρδος Γκόλντσμιθ το οποίο δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα- προειδοποιεί ακριβώς ότι μια ενδεχόμενη επέμβαση στο Ιράκ μπορεί να θεωρηθεί παράνομη.

Παράλληλα, η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι στην επιστολή παραίτησής της η αναπληρώτρια νομική σύμβουλος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ελίζαμπεθ Γουίλμσχερστ, χαρακτήριζε «έγκλημα» την εισβολή στο Ιράκ.

«Ένοχοι δίχως κατηγορίες»

Τις έντονες αντιδράσεις στις εξαγγελίες του Βρετανού υπουργού Εσωτερικών, Τσαρλς Κλαρκ, σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης υπόπτων τρομοκρατών στη χώρα, μεταφέρει στο κύριο θέμα της η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph).

Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Βρετανός υπουργός, παρουσιάζοντας τα σχέδιά του στο Κοινοβούλιο, χρησιμοποίησε ως νομιμοποιητική βάση αυτών την απειλή που συνιστούν για τη Βρετανία οι τρομοκρατικές ομάδες, λέγοντας ότι «όποιος πιστεύει πως η χώρα δεν απειλείται, είναι αδαής».

Τα μέτρα του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με την Τέλεγκραφ, διαγράφουν 800 χρόνια νομικής ιστορίας και δίνουν για πρώτη φορά τόσο αυξημένες αρμοδιότητες σε υπουργό εν καιρώ ειρήνης.

Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνονται ο έλεγχος του τόπου κατοικίας και εργασίας των υπόπτων, ο έλεγχος των συναναστροφών τους, η παρακολούθηση και ο κατ οίκον περιορισμός τους χωρίς κατηγορίες.

Επαναπροώθηση μεταναστών

Ένα άλλο αμφιλεγόμενο πακέτο μέτρων του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών απασχολεί την Ιντιπένετντ (The Independent).

Η εφημερίδα αφιερώνει ολόκληρη την πρώτη της σελίδα στην υπόθεση ενός 18χρονου Αλβανού που ζει στο νότιο Λονδίνο, ο οποίος λίγο μετά την ενηλικίωσή του υποχρεώνεται να επιστρέψει στην πατρίδα του, όπου όπως λέει ο ίδιος, φοβάται για τη ζωή του.

Η Ιντιπέντεντ σημειώνει ότι η πολιτική που ακολουθείται στον τομέα της μετανάστευσης σημαίνει ότι πολλά παιδιά που βρέθηκαν να αναζητούν άσυλο στη Βρετανία, τα οποία όπως και ο 18χρονος Αλβανός βρήκαν μια θετή οικογένεια, θα υποχρεωθούν στα 18 τους χρόνια (και αργότερα στα 16 τους) να επιστρέψουν σε μια ουσιαστικά άγνωστη χώρα.

Χαμηλή ποιότητα εκπαίδευσης στα βρετανικά σχολεία

Τα μισά αγόρια μαθητές στη Βρετανία δεν είναι σε θέση να κάνουν σωστή χρήση του συντακτικού μετά το πέρας της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσής τους, σύμφωνα με έκθεση οργανισμού, που παρουσιάζει στο βασικό της θέμα η εφημερίδα Τάιμς (The Times).

Το ίδιο απογοητευτικές είναι και οι επιδόσεις των μαθητών στα μαθηματικά.

Η έκθεση επιρρίπτει ευθύνες στο φτωχό επίπεδο της διδασκαλίας, ενώ οι Τάιμς επισημαίνουν ότι τα πορίσματα αποτελούν πλήγμα για την εθνική εκπαιδευτική πολιτική που έχουν υιοθετήσει την τελευταία επταετία οι Εργατικοί.

Περιοδεία Μπους

Όλες οι βρετανικές εφημερίδες ασχολούνται με τη δεύτερη ημέρα της ευρωπαϊκής περιοδείας του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους, σημειώνοντας ότι το απόλυτα θετικό κλίμα της πρώτης ημέρας στις Βρυξέλλες, σκιάστηκε από τις εμφανείς διαφωνίες σε θέματα όπως το Ιράν, το εμπάργκο όπλων στην Κίνα και το μέλλον του ΝΑΤΟ.

Όπως σημειώνουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times), ο πρόεδρος Μπους γοήτευσε τις Βρυξέλλες, αλλά οι διαιρέσεις εξακολουθούν να υφίστανται.


Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2005 - 21:28 (Ώρα Λονδίνου)

«Ενωμένοι» για το μέλλον του Ιράκ

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι το κλίμα στη σύνοδο είναι θετικό

Τόσο οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ όσο και οι ηγέτες της ΕΕ υποσχέθηκαν να συμβάλλουν στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, παραμερίζοντας κάποιες από τις διαφορές του παρελθόντος, που προέκυψαν με την αμερικανική εισβολή.

Στη σύνοδο των Βρυξελλών, οι χώρες της ΕΕ ανακοίνωσαν ότι είναι πρόθυμες να διοργανώσουν μια διάσκεψη δωρητών για το Ιράκ.

Επίσης οι 26 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, που επέκρινε την αμερικανική επιχείρηση στο Ιράκ συμφώνησαν να συμβάλλουν στην εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.

Και οι 26 σύμμαχοι συνεργάζονται για να ανταποκριθούν στο αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης για εκπαίδευση και εξοπλισμό των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας

Γενικός Γραμματέας ΝΑΤΟ

Ωστόσο κάποιες από τις προσφορές είναι πολύ μικρές.

Για παράδειγμα η Γαλλία θα στείλει μόλις έναν αξιωματούχο για να βοηθήσει στην αποστολή του ΝΑΤΟ ενώ η οικονομική βοήθεια του Λουξεμβούργου είναι πολύ μικρή.

Η Ουάσιγκτον πάντως απαντά ότι είναι οι πράξεις και οι συμβολισμοί που έχουν αξία.

«Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ είναι πραγματικοί σύμμαχοι», είπε στη σύνοδο ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ και ζήτησε περισσότερες ευκαιρίες για διατλαντικό διάλογο.

Περιορισμένη αποστολή

Μέχρι στιγμής η ανάμειξη των χωρών του ΝΑΤΟ στην εκπαίδευση των αδύναμων ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας είχε περιορισμένο χαρακτήρα. Πολλές χώρες ήταν απρόθυμες να συνεργαστούν.

Η Γαλλία και η Γερμανία, οι οποίες δεν συμφωνούσαν με την αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράκ, προσφέρθηκαν να συμβάλουν στην εκπαίδευση των Ιρακινών εκτός των συνόρων του Ιράκ ή να χρηματοδοτήσουν την εκπαίδευσή τους, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ.

«Και οι 26 σύμμαχοι συνεργάζονται για να ανταποκριθούν στο αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης για εκπαίδευση και εξοπλισμό των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας», είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ.

Προς το παρόν η βόρειοατλαντική συμμαχία λειτουργεί ακαδημία εκπαίδευσης νεοσύλλεκτων στη Βαγδάτη με 100 άτομα προσωπικό.

Συνομιλίες Μπους - Μπλερ

Νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, ο οποίος τόνισε την «σπουδαιότητα» του ΝΑΤΟ.

Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ είναι πραγματικοί σύμμαχοι

Ζακ Σιράκ

Ο Τόνι Μπλερ είπε ακόμη ότι υπάρχει πλέον μια «νέα αίσθηση αισιοδοξίας» για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει «κάθε πιθανότητα» για τη σύναψη μιας συμφωνίας.

Επίσης, ο Βρετανός πρωθυπουργός μίλησε για την πρόοδο που σημειώνεται στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, θέματα για τα οποία Ευρώπη και ΗΠΑ κατάφεραν να ξεπεράσουν τις διαφορές του παρελθόντος.

«Όποιες κι αν ήταν οι διαφωνίες της διεθνούς κοινότητας τα τελευταία δύο χρόνια, τώρα έχουμε μια στερεή βάση για να προχωρήσουμε ενωμένοι», είπε ο κ. Μπλερ.

Την Τετάρτη, ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται στη Γερμανία για συνομιλίες με τον Γερμανό καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ.


Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2005 - 22:47 (Ώρα Λονδίνου)

Απούσα η βασίλισσα από το γάμο

Ο γάμος θα γίνει στο δημαρχείο του Γουίνδσορ

Η βασίλισσα Ελισάβετ δεν θα παραστεί στη γαμήλια τελετή του γιου της, πρίγκιπα Καρόλου με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, ανακοίνωσε το παλάτι του Μπάκινγκχαμ.

Οι γάμοι τους θα τελεστούν στις 8 Απριλίου στο δημαρχείο του Γουίνδσορ.

Το παλάτι ανακοίνωσε ότι η βασίλισσα θα παραστεί μόνο στην ευλογία που θα δοθεί στο ζευγάρι και στη δεξίωση αλλά όχι στο δημαρχείο.

Το παλάτι διευκρινίζει ότι η βασίλισσα δεν περιφρονεί το γάμο, απλά «ο πρίγκιπας και η κα Πάρκερ Μπόουλς επιθυμούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους».

«Η βασίλισσα και η υπόλοιπη βασιλική οικογένεια, φυσικά, θα παραστούν στην τελετή της ευλογίας στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο κάστρο του Γουίνδσορ», είπε η εκπρόσωπος του Μπάκινγκχαμ.

«Είναι πολύ χαρούμενη (η βασίλισσα) που η γαμήλια δεξίωση θα δοθεί στο κάστρο».

Φόβοι για την ασφάλεια

Οι πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι καθώς και τα παιδιά της κας Πάρκερ Μπόουλς, Τόμ και Λόρα, θα παρακολουθήσουν όλη τη διαδικασία.

Το παλάτι αρνήθηκε να σχολιάσει φήμες που θέλουν την αστυνομία να έχει συμβουλεύσει τη βασίλισσα να μείνει μακριά από δημόσιους χώρους για λόγους ασφαλείας.

Η εκπρόσωπος είπε: «Αυτό που απασχολεί τη βασίλισσα είναι να γίνει η τελετή σε χαμηλούς τόνους όπως επιθυμεί το ζευγάρι.

»Είναι σαφές ότι εάν παραστεί η βασίλισσα, τότε αυτομάτως οι τόνοι δεν μπορούν να είναι χαμηλοί», είπε η εκπρόσωπος.

Εκπρόσωπος του πρίγκιπα είπε ότι οι λεπτομέρειες της τελετής δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί.

Ο ιστορικός Ντέιβιντ Στάρκι είπε ότι η απόφαση της βασίλισσα είναι άνευ προηγουμένου στα βασιλικά ιστορικά.

«Βρισκόμαστε σε άγνωστα νερά και ο καθένας μπορεί να ερμηνεύσει αυτήν την απόφαση όπως θέλει», είπε.

«Μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας, ότι δεν εγκρίνει αυτό τον γάμο ή ότι δεν ενδιαφέρεται, μια θέση που θα την έφερνε πιο κοντά με την πλειοψηφία των Βρετανών που επίσης δεν ενδιαφέρονται».


Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2005 - 16:53 (Ώρα Λονδίνου)

Έκθεση Καραβάτζιο στο Λονδίνο

Η Έκθεση περιλαμβάνει μόνο 16 έργα, από τα τελευταία χρόνια του ζωγράφου

Από τις 23 Φεβρουαρίου μέχρι τις 22 Μαΐου στη Νάσιοναλ Γκάλερι στο Λονδίνο η έκθεση με έργα του Ιταλού ζωγράφου της Αναγέννησης, του Μικελάντζελο Μερίζι Καραβάτζιο.

Η Έκθεση περιλαμβάνει μόνο 16 έργα -από τα τελευταία χρόνια του ζωγράφου- δύο από τα οποία ανήκουν στην Εθνική Πινακοθήκη και τρία στο Μουσείο Κάποντιμοντε της Νεάπολης.

Τα έργα φιλοτεχνήθηκαν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, στα τελευταία δέκα χρόνια της ζωής του ζωγράφου, που πέρασε στην ιστορία ως «πρίγκιπας του σκότους», όπως γράφει σε άρθρο της η εφημερίδα Γκάρντιαν, καθώς ξεχωρίζει για τον τρόπο που χρησιμοποιεί τις φωτοσκιάσεις στα έργα του.

Ο Καραβάτζιο (1573-1610) πέθανε στο Πόρτο Έκολε σε ηλικία 36 χρόνων, τέσσερα χρόνια αφότου είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη Ρώμη, εξ αιτίας φόνου που διέπραξε. Θύμα φόνου έπεσε και ο ίδιος. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα πέρασε φυλακισμένος ή κυνηγημένος, αλλάζοντας συνεχώς τόπο διαμονής στη Νεάπολη, στη Μάλτα και στη Σικελία.

Πολλές λεπτομέρειες για τη ζωή του παραμένουν στο σκοτάδι, η τέχνη του όμως επηρέασε πολλές μεταγενέστερες σχολές ζωγραφικής, ενώ τεχνοκριτικοί θεωρούν ότι αντανακλά πολλά προσωπικά του βιώματα.


Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2005 - 14:28 (Ώρα Λονδίνου)

Δραματικός ο απολογισμός στο Ιράν

Υπάρχουν φόβοι ότι δεκάδες άνθρωποι είναι θαμμένοι στα ερείπια

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν πολύ κοντά στην πόλη Ζαράντ, που κατοικείται από 15.000 κατοίκους, περίπου 1.000 χιλιόμετρα νοτιανατολικά της Τεχεράνης.

Στο χωριό Σαρμπάγκ, το πλησιέστερο στο επίκεντρο, καταστράφηκε σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία το 80% των κτιρίων. Ο διοικητής της επαρχίας Κερμάν δήλωσε ότι έχουν καταστραφεί πολλά χωριά.

Πιστεύεται ότι τουλάχιστον 500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στην Τεχεράνη μεταδίδει ότι ώρα με την ώρα ο αριθμός των θυμάτων αυξάνει, καθώς ανασύρονται πτώματα κάτω από τα ερείπια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από ένα μόνο χωριό ανασύρθηκαν νεκροί 200 άνθρωποι.

Οι τραυματίες ξεπερνούν τους χίλιους. Στο νοσοκομείο του Ζαράντ κατέφυγαν πέντε χιλιάδες άτομα, τα περισσότερα όμως με ανεπαίσθητα τραύματα, και έφυγαν αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές το έργο των σωστικών συνεργείων είναι δυσχερές, καθώς στις ορεινές κυρίως περιοχές, οι καιρικές συνθήκες είναι αντίξοες και δεν επιτρέπουν την απογείωση ελικοπτέρων.

Μετασεισμοί

Οι αρχές αναφέρουν ότι τρία χωριά καταστράφηκαν ολοσχερώς ενώ τριάντα έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Σε ένα χωριό 1500 κατοίκων, την ώρα του σεισμού βρισκόταν σε εξέλιξη θρησκευτική τελετή, και υπάρχουν φόβοι ότι πολλοί από τους πιστούς είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια του τεμένους.

Έντεκα σωστικά συνεργεία, αστυνομικές δυνάμεις και ειδικές μονάδες αναρρίχησης έχουν κινητοποιηθεί σε όλη την περιοχή.

Τα σωστικά συνεργεία βρίσκονταν ούτως η άλλως σε επαγρύπνηση εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που επικρατούν στην περιοχή.

Τα περισσότερα ελικόπτερα είναι καθηλωμένα εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Κάποια όμως μπόρεσαν να απογειωθούν για την μεταφορά τραυματιών.

Οι αρχές λένε ότι ίσως και να περάσουν τρεις ημέρες μέχρι να έχουν μια σαφή εικόνα εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών.

Ο διοικητής της περιφέρειας ανακοίνωσε ότι έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες, αλλά καταβάλλονται προσπάθειες για την αποκατάστασή τους.

Οι μετασεισμικές δονήσεις συνεχίζονται από το πρωί και οι αρχές ζητούν από τους κατοίκους να μείνουν μακριά από κτίρια παρά τις ισχυρές βροχοπτώσεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι έχουν καταγραφεί 20 μετασεισμικές δονήσεις.

Το 2003 από ισχυρή δόνηση στο κοντινό Μπαμ είχαν σκοτωθεί 36.000 άνθρωποι και η ιστορική πόλη καταστράφηκε.


Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2005 - 16:02 (Ώρα Λονδίνου)

Στυλοβάτες της ανάπτυξης στην ΕΕ τα νέα μέλη

Η Επιτροπή toy OHE εκτιμά ότι χώρες όπως η Τσεχία και η Σλοβενία θα μπορούσαν να αποτελέσουν τους στυλοβάτες στην οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ

Οι οκτώ χώρες της κεντρικής Ευρώπης που εντάχθηκαν στην ΕΕ τον περασμένο χρόνο μαζί με την Κύπρο και τη Μάλτα, θα παρουσιάσουν το 2005 ρυθμό ανάπτυξης της τάξης των 4,6%, προβλέπει η UNECE, η Οικονομική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι χώρες όπως η Τσεχία και η Σλοβενία θα μπορούσαν να αποτελέσουν τους στυλοβάτες στην οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ, ενώ ιδιαίτερα θετική είναι και η εικόνα που εμφανίζουν η Μάλτα, η Κύπρος και η Ιρλανδία.

Σε αντίθεση, ο ρυθμός ανάπτυξης στις υπόλοιπες 12 χώρες-μέλη της Ένωσης, θα κυμανθεί στο 1,8%. Η επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών προβλέπει για το 2005 ρυθμό ανάπτυξης 2,2% στην ΕΕ συνολικά και 1,8% στην ευρωζώνη.

Σε ό,τι αφορά τη διεθνή οικονομία, η UNECE προβλέπει επιβράδυνση στην ανάπτυξη, που θα οφείλεται στην αδύναμη καταναλωτική ζήτηση. Ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα πέσει από το 5% το 2004, στο 4,25%, παρά τη δυναμική των οικονομιών της Κίνας και των ΗΠΑ.

Η Επιτροπή προειδοποιεί ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε να απειληθεί από προσπάθειες μείωσης του παθητικού στο ισοζύγιο πληρωμών των Ηνωμένων Πολιτειών, πράγμα που θα μπορούσε με τη σειρά του να προκαλέσει αστάθεια στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Τη Δευτέρα ο σύνδεσμος των γερμανικών ιδιωτικών τραπεζών εξέφρασε την άποψη ότι η γερμανική οικονομία θα δυσκολευτεί να επιτύχει το στόχο της για ρυθμό ανάπτυξης 1,4% μέσα στο τρέχον έτος. Η Γερμανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα εξάλλου προειδοποίησε ότι εμπεριέχουν υψηλούς κινδύνους οι προσπάθειες μείωσης των δημοσίων ελλειμμάτων κάτω από το 3% του ΑΕΠ.


Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2005 - 15:13 (Ώρα Λονδίνου)

«Καιρός να πέσουν οι τόνοι»

«Είναι καιρός να πέσουν οι τόνοι εάν όντως ο κ. Ταλάτ επιδιώκει την ανάπτυξη ενός διαλόγου που να οδηγήσει στη δημιουργία των προϋποθέσεων για έναρξη διαπραγματεύσεων».

Αυτό δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας τη φερόμενη ως δήλωση του τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ότι στόχος του, μετά τη νίκη του στις εκλογές των κατεχομένων, είναι να καταστρέψει «το καθεστώς του νότου».

Ο κ. Παπαδόπουλος δευκρίνησε ότι πάντως δεν έχει ακούσει τη δήλωση του κ. Ταλάτ.

Ακόμη, αναφερόμενος στο κυπριακό, τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένας, ούτε κοινότητα, ούτε πολιτικός, ούτε πολίτης εκτός από μας τους Ελληνοκυπρίους που να θέλει λύση το συντομότερο δυνατό.

»Ασφαλώς η πάροδος του χρόνου μονιμοποιεί κάποια δεδομένα και θα δυσκολέψει περισσότερο την εξεύρεση λύσης και επανένωσης.

»Από την άλλη, ένας μετρά εάν τα ίδια κακά αποτελέσματα δεν θα επέρχονταν στον τόπο μας με την αποδοχή του σχεδίου Ανάν ως έχει.

»Εγώ λέγω πως θα επέρχονταν τα ίδια και χειρότερα».

Είπε ακόμη ότι «το κυπριακό περιλαμβάνει και πτυχές που η Τουρκία έχει κύρια ευθύνη και αποκλειστικό δικαίωμα, να τις αντιμετωπίσει και να τις λύσει».

Κληθείς να σχολιάσει άλλες δηλώσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σύμφωνα με τις οποίες δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί συνάντηση Παπαδόπουλου- Ερντογάν γιατί «με αυτόν τον τρόπον ο Ταγίπ Ερντογάν αποδέχεται ότι η Τουρκία είναι κατοχική δύναμη», ο πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν γνωρίζει κατά πόσον ο κ. Ταλάτ μιλά εκ μέρους του τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, και προσέθεσε «υποθέτω ότι είναι σε συνεννόηση».

Ακόμη, είπε ότι «αυτοί που μιλούν για διάλογο καλά κάνουν να καθορίζουν τι είδους διάλογο θέλουν».

«Η θέση μας είναι πάγια. Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για διάλογο, κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, όποτε μας καλέσουν για να βρούμε μια λύση η οποία θα οδηγεί στην επανένωση του τόπου μας και στη βιώσιμη και λειτουργική λύση», ανέφερε σχετικά.

»Αυτοί που θέλουν διάλογο για λύση του κυπριακού «πρέπει να προσέχουν και τις εκφράσεις και τα λόγια τους. Δεν βρίζουν και δεν επικρίνουν» είπε επίσης, σημειώνοντας πως «αν το πράττουν, αυτό από μόνο του αποδεικνύει πως δεν είναι ειλικρινής η επιδίωξη για διεξαγωγή διαλόγου, αλλά είναι μια κίνηση εντυπωσιασμού για να δημιουργηθούν εντυπώσεις, χωρίς να ανταποκρίνονται στην κοινή επιδίωξη που πρέπει να είναι ένας ουσιαστικός διάλογος για εξεύρεση λύσης του κυπριακού».

Δηλώσεις Ταλάτ

Ο νικητής της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δήλωσε την Τρίτη ότι είναι έτοιμος για συνομιλίες με τον κ. Παπαδόπουλο, ακόμη και πριν από τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα, που θα γίνουν τον Απρίλιο.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Αλήθεια», ο κ. Ταλάτ είπε ότι η μη έναρξη συνομιλιών δεν οφείλεται στις διεργασίες στα κατεχόμενα και κατηγόρησε και πάλι τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι αρνείται να συνομιλήσει μαζί του.

«Αν αποφασίσει να έρθει να συναντηθούμε, εγώ είμαι περισσότερο από έτοιμος για να συνομιλήσουμε.

»Το πρόβλημα δεν είναι δικό μου. Το πρόβλημα είναι του κ. Παπαδοπούλου, ο οποίος δεν είναι έτοιμος», ανέφερε.

Επίσης, εκτίμησε ότι «βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας νέας προσπάθειας» και είπε ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα βοηθήσει στην έναρξη αυτής της προσπάθειας.


Έκθεση Καραβάτζιο στο Λονδίνο

Η Έκθεση περιλαμβάνει μόνο 16 έργα, από τα τελευταία χρόνια του ζωγράφου

Από τις 23 Φεβρουαρίου μέχρι τις 22 Μαΐου στη Νάσιοναλ Γκάλερι στο Λονδίνο η έκθεση με έργα του Ιταλού ζωγράφου της Αναγέννησης, του Μικαλάντζελο Μερίζι Καραβάτζιο.

Η Έκθεση περιλαμβάνει μόνο 16 έργα -από τα τελευταία χρόνια του ζωγράφου- δύο από τα οποία ανήκουν στην Εθνική Πινακοθήκη και τρία στο Μουσείο Κάποντιμοντε της Νεάπολης.

Τα έργα φιλοτεχνήθηκαν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, στα τελευταία δέκα χρόνια της ζωής του ζωγράφου, που πέρασε στην ιστορία ως «πρίγκιπας του σκότους», όπως γράφει σε άρθρο της η εφημερίδα Γκάρντιαν, καθώς ξεχωρίζει για τον τρόπο που χρησιμοποιεί τις φωτοσκιάσεις στα έργα του.

Ο Καραβάτζιο (1573-1610) πέθανε στο Πόρτο Έκολε σε ηλικία 36 χρόνων, τέσσερα χρόνια αφότου είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη Ρώμη, εξ αιτίας φόνου που διέπραξε. Θύμα φόνου έπεσε και ο ίδιος. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα πέρασε φυλακισμένος ή κυνηγημένος, αλλάζοντας συνεχώς τόπο διαμονής στη Νεάπολη, στη Μάλτα και στη Σικελία.

Πολλές λεπτομέρειες για τη ζωή του παραμένουν στο σκοτάδι, η τέχνη του όμως επηρέασε πολλές μεταγενέστερες σχολές ζωγραφικής, ενώ τεχνοκριτικοί θεωρούν ότι αντανακλά πολλά προσωπικά του βιώματα.


Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2005 - 14:27 (Ώρα Λονδίνου)

Καλύτερο ποδόσφαιρο για όλους, αλλά πώς;

Επιμέλεια: Θανάσης Γκαβός, Λένα Χουρμούζη

Οι εικόνες από το γήπεδο της Νέας Σμύρνης έκαναν το γύρο της Ευρώπης και προβλημάτισαν για άλλη μια φορά την πολιτεία, η οποία υπόσχεται και αναζητεί λύσεις για την εξυγίανση του ποδοσφαίρου και την καταπολέμηση της βίας.

Με αυτό το σκεπτικό το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο διοργάνωσε ημερίδα με τίτλο «Ο Ελληνικός Αθλητισμός στην Μεταολυμπιακή Περίοδο: Καλύτερο ποδόσφαιρο για όλους».

Στην ημερίδα αναλύθηκε το βρετανικό παράδειγμα για την εξάλειψη της βίας στα γήπεδα.

Από τους επίτιμους καλεσμένους ήταν ο αστυνομικός διευθυντής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Ίσλινγκτον στο Λονδίνο, Μπάρι Νόρμαν.

Σύμφωνα με τον Βρετανό η συνεργασία είναι η λέξη κλειδί στην αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα.

«Αδιαμφισβήτητα τα όρια και οι δυνατότητες επέμβασης των αστυνομικών ποικίλουν από χώρα σε χώρα ανάλογα με την κουλτούρα του κάθε λαού. Στη Βρετανία το αίσθημα της συνεργασίας με τις αστυνομικές αρχές για τη δημόσια ασφάλεια των πολιτών είναι πολύ έντονο. Ως εκ τούτου, η αστυνομία εδώ στη Βρετανία συνεργάζεται με τις ποδοσφαιρικές αρχές, την ομοσπονδία και τους συλλόγους».

Το παράδειγμα

της Βρετανίας

Χίλσμπορο, Χέιζελ, παγκόσμιο κύπελλο 98 στη Γαλλία και ευρωπαϊκό κύπελλο 2000 στο Βέλγιο και την Ολλανδία. Για πολλά χρόνια οι Βρετανοί χούλιγκαν ήταν ότι χειρότερο είχε να παρουσιάσει η Βρετανία στην Ευρώπη.

Και στο Γιούρο 2000 οι φανατικοί Άγγλοι οπαδοί έκαναν αισθητή την παρουσία τους

«Το ιστορικό της αντιμετώπισης της βίας στα βρετανικά γήπεδα είναι μακροσκελές και πολύπλοκο», λέει ο αστυνομικός διευθυντής του Ίσλιγκτον και συνεχίζει «σε γενικές , ωστόσο, γραμμές επιδιώξαμε το εξής: τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια κάθε ποδοσφαιρικός σύλλογος διαθέτει από έναν έως δύο αξιωματούχους της αστυνομίας που προσφέρουν αποκλειστικά τις υπηρεσίες τους στο σύλλογο. Με αυτό το μέτρο καταφέραμε να συγκεντρώσουμε πληροφορίες και να εντοπίσουμε τους συνήθεις υπόπτους: δηλαδή τους οπαδούς που δημιουργούν φασαρία και επεισόδια στις κερκίδες. Με λίγα λόγια αφαιρέσαμε από αυτούς τους ανθρώπους το προνόμιο της ανωνυμίας στο γήπεδο. Η αστυνομία γνωρίζει ποιοι είναι και αυτό λειτουργεί υπέρ μας, διότι ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες να παρεκτραπούν μέσα στο γήπεδο, διότι ξέρουν ότι θα συλληφθούν και θα τιμωρηθούν».

Η διανομή των εισιτηρίων στους οπαδούς των φιλοξενούμενων ομάδων αποτελούσε ανέκαθεν στην Ελλάδα το έναυσμα για εντάσεις και αντιπαραθέσεις πολύ πριν από τη διεξαγωγή του αγώνα. Πώς αντιμετωπίστηκε αυτό το πρόβλημα στην Αγγλία; Τι έκαναν με τους οργανωμένους οπαδούς και τι με τους συλλόγους;

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο

«Καταρχήν, η κατανομή των θέσεων στους οπαδούς της φιλοξενούμενης ομάδος είναι αυστηρά περιορισμένη σε όλα τα γήπεδα της χώρας. Επιπλέον, σχεδόν όλες οι ομάδες της πρώτης κατηγορίας εφαρμόζουν πλέον το πρόγραμμα διάθεσης εισιτηρίων μόνο σε μέλη. Ορισμένοι, μάλιστα, σύλλογοι ζητούν από τα μέλη τους να προσκομίζουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τα οποία ελέγχονται από την αστυνομία. Επίσης κατά την αγορά των εισιτηρίων και την είσοδο στο γήπεδο πρέπει να δείξουν κάποιο είδος ταυτότητας», επεσήμανε ο Μπάρι Νόρμαν.

Εμπειρία

από την Ελλάδα

«Έχω επισκεφτεί την Ελλάδα αρκετές φορές. Μάλιστα ταξίδεψα στην Αθήνα πέρσι με αφορμή την αναμέτρηση της Άρσεναλ με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Αυτό δε σημαίνει ότι είμαι ο καθ΄ ύλην αρμόδιος για να σχολιάσω το έργο της ελληνικής αστυνομίας στα γήπεδα. Ωστόσο, πολύ επιφανειακά θα έλεγα ότι η αστυνόμευση των ελληνικών γηπέδων θυμίζει την κατάσταση που επικρατούσε στο Λονδίνο τη δεκαετία του 70, του 80 και τα τέλη του ΄90. Βρήκα αρκετές ομοιότητες.

Οι οπαδοί της εθνικής δεν έχουν σχέση με τους οπαδούς του ελληνικού πρωταθλήματος

»Το βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι δε φαίνεται να υπάρχει επικοινωνία ή συνεργασία μεταξύ των αστυνομικών αρχών, των συλλόγων και των οπαδών. Τα ελληνικά γήπεδα με τα ψηλά κάγκελα να διαχωρίζουν τους οπαδούς είναι μια εικόνα που έπαψε να υπάρχει στη Βρετανία εδώ και πολλά χρόνια, διότι δημιουργεί αντιπαλότητα και συμπεριφορές που δε συνάδουν με το ποδόσφαιρο ως ένα σπορ για όλη την οικογένεια. Για παράδειγμα είδα πράγματα και καταστάσεις μέσα στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, τα οποία εάν συνέβαιναν στο Χάιμπουρι θα είχαμε πετάξει έξω από το γήπεδο αυτούς τους οπαδούς. Και δεν πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί στο Χάιμπουρι που θα συμπεριφέρονταν με αυτό τον τρόπο», επεσήμανε ο αστυνομικός διευθυντής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, ο οποίος πρόσθεσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι σκοπεύει να επισκεφθεί ξανά την Ελλάδα.

Τα ελληνικά γήπεδα με τα κιγκλιδώματα, τις κακές αθλητικές εγκαταστάσεις, τους πρόχειρους περιβάλλοντες χώρους συνθέτουν το παζλ της κακής φήμης του ελληνικού ποδοσφαίρου.

«Το θέμα είναι εάν η Ελλάδα επιθυμεί να αναγάγει το ποδόσφαιρο σε θέαμα για όλη την οικογένεια, ένα εμπορεύσιμο προϊόν. Πριν από 20 χρόνια στη Βρετανία το ποδόσφαιρο δεν είχε καμία σχέση με το σήμερα. Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες μου για το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ότι δε χρειάζεστε να βιώσατε το είδος της τραγωδίας που βιώσαμε εμείς το 1989 στο Χίλσμπορο στο Σέφιλντ όταν 96 οπαδοί έχασαν τη ζωή τους. Ήταν αυτή η συμφορά που μας έκανε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε το ποδόσφαιρο και θα ήταν οδυνηρό εάν συνέβαινε κάτι παρόμοιο σε μια άλλη χώρα».


Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2005 - 15:44 (Ώρα Λονδίνου)

Το ΝΑΤΟ «ενώνει» Ευρώπη και ΗΠΑ

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι το κλίμα στη σύνοδο είναι θετικό

Και οι 26 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ υποσχέθηκαν να βοηθήσουν την νέα ιρακινή κυβέρνηση, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι στη σύνοδο των Βρυξελλών.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, ένας από τους σφοδρότερους επικριτές του πολέμου, είπε ότι η Γαλλία θα συμβάλλει στην εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων.

«Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ είναι πραγματικοί σύμμαχοι», είπε στη σύνοδο και ζήτησε περισσότερες ευκαιρίες για διατλαντικό διάλογο.

Και οι 26 σύμμαχοι συνεργάζονται για να ανταποκριθούν στο αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης για εκπαίδευση και εξοπλισμό των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας

Γενικός Γραμματέας ΝΑΤΟ

Οι σχέσεις με το Ιράν και ο ρόλος του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν είναι επίσης στη ατζέντα της συνόδου.

Ο κ. Μπους ζητά μεγαλύτερο ρόλο για το ΝΑΤΟ στο Ιράκ, εν μέσω διαφωνιών για το μέλλον της αμυντικής συμμαχίας.

Περιορισμένη αποστολή

Μέχρι στιγμής η ανάμειξη των χωρών του ΝΑΤΟ στην εκπαίδευση των αδύναμων ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας είχε περιορισμένο χαρακτήρα. Πολλές χώρες ήταν απρόθυμες να συνεργαστούν.

Η Γαλλία και η Γερμανία, οι οποίες δεν συμφωνούσαν με την αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράκ, προσφέρθηκαν να συμβάλουν στην εκπαίδευση των Ιρακινών εκτός των συνόρων του Ιράκ ή να χρηματοδοτήσουν την εκπαίδευσή τους, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ.

«Και οι 26 σύμμαχοι συνεργάζονται για να ανταποκριθούν στο αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης για εκπαίδευση και εξοπλισμό των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας», είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ.

Προς το παρόν η βόρειοατλαντική συμμαχία λειτουργεί ακαδημία εκπαίδευσης νεοσύλλεκτων στη Βαγδάτη με 100 άτομα προσωπικό.

Συνομιλίες Μπους - Μπλερ

Νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, ο οποίος τόνισε την «σπουδαιότητα» του ΝΑΤΟ.

Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ είναι πραγματικοί σύμμαχοι

Ζακ Σιράκ

Ο Τόνι Μπλερ είπε ακόμη ότι υπάρχει πλέον μια «νέα αίσθηση αισιοδοξίας» για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει «κάθε πιθανότητα» για τη σύναψη μιας συμφωνίας.

Επίσης, ο Βρετανός πρωθυπουργός μίλησε για την πρόοδο που σημειώνεται στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, θέματα για τα οποία Ευρώπη και ΗΠΑ κατάφεραν να ξεπεράσουν τις διαφορές του παρελθόντος.

«Όποιες κι αν ήταν οι διαφωνίες της διεθνούς κοινότητας τα τελευταία δύο χρόνια, τώρα έχουμε μια στερεή βάση για να προχωρήσουμε ενωμένοι», είπε ο κ. Μπλερ.

Συνάντηση ΕΕ

Το απόγευμα της Τρίτης, ο αμερικανός πρόεδρος έχει συναντήσεις με ηγέτες της ΕΕ.

Αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνο, έναν πιστό σύμμαχο των ΗΠΑ.

Θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μαπρόζο, όπως και με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του οποίου η χώρα έχει την προεδρία της ΕΕ.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες λένε ότι το κλίμα ότι μεταξύ των δύο πλευρών δεν ήταν ποτέ καλύτερο. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, Τιμ Φρανκς, από αυτό και μόνο το γεγονός αποδεικνύει πόσο κακές ήταν οι διατλαντικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια.

Την Τετάρτη, ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται στη Γερμανία για συνομιλίες με τον Γερμανό καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ.


Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2005 - 16:42 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Τζααφάρι υποψήφιος πρωθυπουργός

Ο Τζααφάρι μπορεί να αντικαταστήσει τον Αλάουι

Ο συνασπισμός των σιιτών, που κέρδισε τις πρώτες ελεύθερες εκλογές στο Ιράκ, ανακοίνωσε τον υποψήφιό της για την πρωθυπουργία της χώρας.

Πρόκειται για τον Ιμπραχίμ Τζααφάρι, τον δεύτερο αντιπρόεδρο της απερχόμενης μεταβατικής κυβέρνησης.

Ο έτερος υποψήφιος των Σιιτών, Αχμέντ Τσαλάμπι απέσυρε την υποψηφιότητά του μετά από πιέσεις που δέχτηκε στο εσωτερικό του συνασπισμού.

Γνωρίζουμε ότι πολλοί άνθρωποι δεν έλαβαν μέρος (στις εκλογές). Όμως πρέπει να χωρέσουμε όλοι κάτω από την ομπρέλα της εθνικής ενότητας

Ιγιάντ Αλάουι

Η Ενωμένη Ιρακινή Συμμαχία κέρδισε 140 από τις 275 έδρες της εθνοσυνέλευσης.

Ο κ. Τσαλάμπι στηρίζει τώρα την υποψηφιότητα του κ. Τζαφάρι είπε Ιρακινός αξιωματούχος. Βασικός αντίπαλός του Τζααφάρι θεωρείται ο απερχόμενος μεταβατικός πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι.

Για την εκλογή του πρωθυπουργού απαιτούνται τα δύο τρίτα των εδρών, δηλαδή 182 ψήφοι. Πρόκειται για την πλέον ισχυρή θέση στη νέα κυβέρνηση που θα συντάξει το νέο σύνταγμα της χώρας.

Οι ανταποκριτές επισημαίνουν ότι ο κ. Τζααφάρι είναι μια δημοφιλής προσωπικότητα, καθώς θεωρείται ακέραιος χαρακτήρας, διατηρεί καλές σχέσεις με το Ιράν, αλλά όχι με στενούς συνδέσμους με το ιρανικό καθεστώς, όπως κάποιοι άλλοι σιίτες πολιτικοί.

Ιμπραχίμ Τζααφάρι

Γεννήθηκε στην Καρμπάλα το 1847

Σπούδασε ιατρική στο πανεπιστήμιο της Μοσούλης

Ζούσε στο Ιράν και στην Βρετανία από το 1980

Δημοψηφίσματα δείχνουν ότι ο αλ Τζααφάρι ένας μετριοπαθής σιίτης μουσουλμάνος - είναι ο πιο έμπιστος πολιτικός της χώρας.

Ως επίσημος υποψήφιος των σιιτών απολαμβάνει και στη στήριξη του μεγάλου Αγιατολά Αλί Σιστάνι, του πλέον σημαίνοντα θρησκευτικού ηγέτη του Ιράκ.

Προειδοποίηση Αλάουι

Νωρίτερα ο κ. Αλάουι προειδοποίησε ότι η χώρα κινδυνεύει να ναυαγήσει εάν η νέα κυβέρνηση δεν προωθήσει την ιδέα της εθνικής ενότητας.

«Γνωρίζουμε ότι πολλοί άνθρωποι δεν έλαβαν μέρος (στις εκλογές). Όμως πρέπει να χωρέσουμε όλοι κάτω από την ομπρέλα της εθνικής ενότητας», είπε ο κ. Αλάουι, σε συνέντευξή του στο BBC.

Όταν ο μεταβατικός πρωθυπουργός του Ιράκ ανέλαβε τα καθήκοντά του είχε δηλώσει ότι προτεραιότητά του θα ήταν η ασφάλεια, αν και παραδέχθηκε ότι ήταν ένα «δύσκολο και απειλητικό» έργο.

«Ξεκινήσαμε από την αρνητική κλίμακα. Έτσι το να χτίζει κανείς θεσμούς ασφαλείας σε ένα περιβάλλον σαν και αυτό του Ιράκ δεν είναι δύσκολο», είπε.

«Έχουμε θανάσιμους εχθρούς», παραδέχτηκε.


Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2005 - 14:00 (Ώρα Λονδίνου)

Στην ΕΕ ο «βασικός μέτοχος»

Συνάντηση κορυφής ελλήνων υπουργών με το γενικό διευθυντή της αρμόδιας υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εσωτερικής αγοράς, Α. Σάουμπ, έγινε την Τρίτη στις Βρυξέλλες, με στόχο να παρασχεθούν εξηγήσεις για το νόμο περί «βασικού μετόχου».

Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπης Παυλόπουλος, Επικρατείας Θοδωρής Ρουσόπουλος και ο υφυπουργός Οικονομικών, Χρήστος Φώλιας συναντήθηκαν με τον ευρωπαίο αξιωματούχο, μετά από αίτημα της ελληνικής πλευράς, ώστε να του παρουσιάσουν λεπτομερώς τον επίμαχο νόμο.

Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι οι εξηγήσεις που δόθηκαν από την ελληνική αντιπροσωπεία κρίθηκαν «χρήσιμες» και «αρκετά πειστικές», ενώ εντός των ερχόμενων δύο εβδομάδων οι ελληνικές αρχές θα αποστείλουν τις συμπληρωματικές πληροφορίες που τους ζητήθηκαν σε ό,τι αφορά κάποιες βασικές διατάξεις του νόμου.

Υπενθυμίζεται ότι πριν ακόμη την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου υπήρξε κριτική ως προς το συμβατότητά του με την κοινοτική νομοθεσία.


Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2005 - 14:28 (Ώρα Λονδίνου)

Φονικός σεισμός στο Ιράν

Περισσότεροι από 30.000 είχαν χάσει τη ζωή τους στο σεισμό του 2003 στην πόλη Μπαμ

Το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν πολύ κοντά στην πόλη Ζαράντ, που κατοικείται από 15.000 κατοίκους, περίπου 1.000 χιλιόμετρα νοτιανατολικά της Τεχεράνης.

Στο χωριό Σαρμπάγκ, το πλησιέστερο στο επίκεντρο, καταστράφηκε σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία το 80% των κτιρίων. Ο διοικητής της επαρχίας Κερμάν δήλωσε ότι έχουν καταστραφεί πολλά χωριά.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στην Τεχεράνη μεταδίδει ότι ώρα με την ώρα ο αριθμός των θυμάτων αυξάνει, καθώς ανασύρονται πτώματα κάτω από τα ερείπια.

Σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές το έργο των σωστικών συνεργείων είναι δυσχερές, καθώς στις ορεινές κυρίως περιοχές, οι καιρικές συνθήκες είναι αντίξοες και δεν επιτρέπουν την άμεση πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές που έχουν πληγεί από το σεισμό.

Το 2003 ισχυρή δόνηση στο κοντινό με το επίκεντρο του σεισμού Μπαμ είχαν σκοτωθεί 36.000 άνθρωποι και καταστράφηκε η ιστορική πόλη.


Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2005 - 09:52 (Ώρα Λονδίνου)

Ένα δέκατο του πληθυσμού οι αλλοδαποί

Το 10,3% του πληθυσμού της Ελλάδας, δηλαδή περίπου 1,15 εκατομμύριο άνθρωποι, είναι αλλοδαποί και το 17% εξ αυτών ζει στο δήμο Αθηναίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που καταγράφηκαν από το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής και παρουσιάστηκαν σε ημερίδα με θέμα «Μελέτη του μεταναστευτικού φαινομένου στην Ελλάδα», που έγινε στη Θεσσαλονίκη, ο αριθμός των αλλοδαπών στην Ελλάδα τετραπλασιάστηκε από το 1991, οπότε και υπολογίζονταν σε περίπου 270.000.

Σήμερα, οι περισσότεροι εκ των μεταναστών ζουν στο δήμο Αθηναίων, που συγκεντρώνει περίπου 132.000 μετανάστες (ποσοστό 17% του συνολικού αριθμού). Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη, με 27.000 μετανάστες (7%).

Μεταξύ των μεταναστών που έχουν άδεια παραμονής, το μεγαλύτερο ποσοστό (63,2%) είναι Αλβανοί.

Ακολουθούν οι Βούλγαροι με 9,8%, οι Ρουμάνοι με 4,3%, οι Ουκρανοί με 3,4%, οι Πακιστανοί με 2,4% και οι Γεωργιανοί με 2,2%, ενώ μικρότερα ποσοστά αφορούν αλλοδαπούς περίπου 150 εθνοτήτων.

Από τις άδειες που έχουν δοθεί σε αλλοδαπούς, το 68% των αδειών χορηγήθηκαν με σκοπό την εξαρτημένη εργασία, το 12% με σκοπό την οικογενειακή συνένωση και ακόμη 12% με σκοπό την ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι ελληνικές κρατικές υπηρεσίες, την παρούσα στιγμή, δεν είναι σε θέση να παρέχουν επαρκή στατιστικά στοιχεία στην έκταση και την ποιότητα που ορίζονται από το προσχέδιο του Κανονισμού της Ε.Ε.

Πηγή ΑΠΕ


Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2005 - 09:54 (Ώρα Λονδίνου)

Έρευνες για Βαβύλη

Συγκρατημένη αισιοδοξία, για την σύλληψη του καταζητούμενου για υπόθεση ναρκωτικών και φερόμενου ως εμπλεκόμενου σε εκκλησιαστικά σκάνδαλα, Απόστολου Βαβύλη, εκφράζουν κύκλοι της εισαγγελίας.

Μάλιστα, μετά τον εντοπισμό και την έρευνα στην οικία που διέμενε ο κ. Βαβύλης τον τελευταίο καιρό στην Αθήνα, εκφράζουν την άποψη ότι είναι πιθανό να παραδοθεί αυτοβούλως.

Για όσα έφερε στο φως η έρευνα στο διαμέρισμα του κ. Βαβύλη, επί της οδού Μελά 27 στου Ζωγράφου, κλήθηκε και κατέθεσε στην ασφάλεια Αττικής ο ιερομόναχος, πρώην αρχιμανδρίτης, Νικόδημος Φαρμάκης.

Το συγκεκριμένο διαμέρισμα, είχε νοικιαστεί στο όνομα του ιερομόναχου πριν από περίπου δύο χρόνια και σύμφωνα με όσα δήλωσε στην αστυνομία κατά την τρίωρη κατάθεσή του, ο ίδιος είχε πλήρη άγνοια για το γεγονός.

Ο ιερομόναχος δήλωσε επίσης ότι είχε επισκεφθεί το διαμέρισμα τον περασμένο Αύγουστο για να μιλήσει με τον κ. Βαβύλη, τον οποίο γνώριζε αρχικά ως Απόστολο Φωκά και κατόπιν ως μοναχό Ραφαήλ.

Επίσης, επικοινώνησε για τελευταία φορά μαζί του τον περασμένο Οκτώβριο για να μιλήσουν σχετικά με το ίδρυμα Magna Grecia που είχε ως αποστολή τον θρησκευτικό τουρισμό στην Κάτω Ιταλία.

Στην ασφάλεια κλήθηκε και ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος, ο οποίος δεν αναγνώρισε τον ιερομόναχο ως ενοικιαστή, αλλά από φωτογραφίες αναγνώρισε τον κ. Βαβύλη.

Όπως είπε, ο ενοικιαστής του δήλωσε τα στοιχεία χωρίς να του δείξει ταυτότητα.

Στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτρη Λινό, παρουσιάστηκε τη Δευτέρα ο υποστράτηγος εν αποστρατεία της ελληνικής αστυνομίας, Γιάννης Τριανταφυλλάκης, και έδωσε διευκρινίσεις για επιστολή του κ. Βαβύλη.

Η συγκεκριμένη επιστολή, η οποία δεν φέρει ούτε ημερομηνία ούτε υπογραφή, είχε παραδοθεί από τον κ. Τριανταφυλλάκη στο δημοσιογράφο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, και είχε δημοσιοποιηθεί από την εκπομπή του τελευταίου.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον εισαγγελέα ο κ. Τριανταφυλλάκης, παρέλαβε την επιστολή από την μητέρα του κ. Βαβύλη, η οποία διαμένει στο Βόλο και είναι «ενδιάμεσος» στην επικοινωνία των δύο ανδρών.

Νέες εξηγήσεις από τον Αττικής

Επιπλέον εξηγήσεις κλήθηκε να δώσει, από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο (ΔΙΣ), ο μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων, ο οποίος έχει τεθεί σε 6μηνη διαθεσιμότητα, μετά τα δημοσιεύματα που τον φέρουν να έχει υπεράκτια (οφ σορ) εταιρία.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο μητροπολίτης Αττικής με την εταιρεία, που έχει έδρα τις Παρθένους Νήσους, διακινεί τα χρήματά του στο εξωτερικό και, επίσης, έχει στο όνομα του τουλάχιστον 18 τραπεζικούς λογαριασμούς.

Η ΔΙΣ ζητεί εξηγήσεις και από τον μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικο, για τα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τον πρώην αρχιμανδρίτη Νικόδημο Φαρμάκη, που φέρεται να ήταν μαζί με τον Απόστολο Βαβύλη στα Ιεροσόλυμα.

Εκτός αυτών, στην συνεδρίαση της Δευτέρας, η Σύνοδος αποφάσισε να ζητήσει εγγράφως από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Αναστάση Παπαληγούρα, την ψήφιση νόμου, το συντομότερο δυνατό, περί της προταθείσης συστάσεως του Ανωτάτου Συμβουλίου Ελέγχου των καταγγελλομένων κατά Αρχιερέων.

Η επιστολή της ΔΙΣ θα κοινοποιηθεί και στον πρωθυπουργό.

Στην κυβέρνηση θα αποσταλούν όλες οι προτάσεις που υπερψηφίστηκαν από την ιεραρχία στη έκτακτη σύσκεψη Παρασκευής και Σαββάτου.

Ακόμη, αποφασίστηκε τη Δευτέρα να αποσταλεί εγκύκλιος προς όλους τους μητροπολίτες, για την άμεση εφαρμογή όσων μέτρων ψήφισε η Ιεραρχία και δεν χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση.

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι ο Τριφυλίας Στέφανος υπέβαλε από τις 15 Φεβρουαρίου μήνυση στην εφημερίδα «Αυριανή», στην οποία δημοσιεύτηκε φωτογραφία ερωτικής συνεύρεσης γηραιού άνδρα και νέας γυναίκας και υποστηριζόταν ότι ο άνδρας ήταν ο 93χρονος ιεράρχης.

Εξάλλου, η Αρχιεπισκοπή δεν επιβεβαιώνει πληροφορίες που έφεραν τον αρχιμανδρίτη Επιφάνιο, εκπρόσωπο Τύπου του Αρχιεπισκόπου, να έχει παραιτηθεί.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο αρχιμανδρίτης προσφέρθηκε να αγοράσει κασέτες με παράνομο υλικό που αφορούσε συγκεκριμένο ιεράρχη, έναντι 200 ευρώ.

Δηλώσεις υπουργού Δικαιοσύνης και εκπροσώπου

«Η Εκκλησία είναι αυτή που έχει την πρωτοβουλία των μέτρων για την αυτοκάθαρσή της και αν υπάρξει ειδική πρόσκληση της Πολιτείας, η Πολιτεία θα ανταποκριθεί, δηλαδή θα συνδράμει με κάθε δυνατό μέσο, ώστε να επιτευχθεί ο κοινός στόχος, η κάθαρση της Εκκλησίας».

Αυτό δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας, σχολιάζοντας όσα συμβαίνουν προσφάτως στην Εκκλησία.

Ο κ. Παπαληγούρας, ερωτηθείς αν είναι κοντά η σύλληψη του Απόστολου Βαβύλη, δεν έκανε πρόβλεψη αλλά τόνισε ότι «αυτή την ώρα, η Ελληνική Πολιτεία, η ελληνική Δικαιοσύνη, μπορεί να εξασφαλίσει για κάθε πολίτη και για τον Απόστολο Βαβύλη δίκαιη δίκη».

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση επικροτεί όλα τα μέτρα που λαμβάνονται για την κάθαρση και την καταπολέμηση δυσάρεστων φαινομένων στους κόλπους της Εκκλησίας.

Σε ερώτηση που αφορούσε αποστροφή της ομιλίας του αρχιεπισκόπου για δικές του δηλώσεις, ο κ. Αντώναρος δήλωσε ότι προφανώς στον αρχιεπίσκοπο είχαν φθάσει παραποιημένα αποσπάσματα τα οποία εν τη ρύμη της προετοιμασίας συμπεριέλαβε στην ομιλία του.

«Υπήρξε επαφή και δόθηκαν αμοιβαίες διευκρινήσεις», είπε.


Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2005 - 10:38 (Ώρα Λονδίνου)

Μια έδρα λιγότερη για τον Ταλάτ

Στις 24 έδρες, σε σύνολο 50, έμεινε τελικά το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, που υποχρεούται σε νέους πολιτικούς συνδυασμούς για να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση στην αυτοαποκαλούμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου.

Όπως ανακοινώθηκε, η έδρα που χάνεται οφείλεται σε λάθος κατά την καταμέτρηση των ψήφων στην κατεχόμενη Κερύνεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόμμα του κ. Ταλάτ έχασε την έδρα για δύο ψήφους.

Παρότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα κατέθεσε αμέσως ένσταση για το θέμα, ο κ. Ταλάτ υποχρεούται τώρα για να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς, που έχει εξασφαλίσει έξι έδρες ενώ χάνει τη δυνατότητα να συνεργαστεί με το Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας του Μουσταφά Ακιντζί, που πήρε μόνο μία έδρα.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, και η Αγκυρα θέλει συνέχιση της συνεργασίας με τον Σερντάρ Ντενκτάς, ενώ σημειώνουν ότι στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας Ταλάτ και Ακιντζί είχαν ανταλλάξει κατηγορίες, παρ όλο που ανήκουν στον ίδιο περίπου πολιτικό χώρο, με τον κ. Ακιντζί να τηρεί πολύ πιο θετική στάση ως προς τη λύση του κυπριακού.

Υπενθυμίζεται ότι το κόμμα του κ. Ταλάτ αύξησε την εκλογική του δύναμη κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες, από τις οποίες οι οκτώ περίπου προέρχονται από το κόμμα του κ. Ακιντζί.

ΕΕ και λύση του κυπριακού

Παρά την απώλεια της έδρας, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα οργάνωσε μεγάλη εορταστική συγκέντρωση για τη νίκη του, το βράδυ της Δευτέρας στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Μιλώντας προς τους συγκεντρωμένους, ο κ. Ταλάτ δήλωσε ότι στόχος του παραμένει «η επίλυση του κυπριακού και η ένταξη των τουρκοκυπρίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αναφερόμενος στη νίκη του είπε επίσης ότι «Οι τουρκοκύπριοι άρχισαν την προσπάθεια αλλαγής του κατεστημένου, που δε θέλει λύση, την οποία και θα συνεχίσουν» και αναφέρθηκε εμμέσως στην ελληνοκυπριακή ηγεσία, πως «οι δυνάμεις, που δεν επιθυμούν λύση, πρέπει να αλλάξουν και στην άλλη πλευρά».

Ο κ. Ταλάτ έχει πολλές φορές χαρακτηρίσει ως αδιάλλακτο τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο.

Ο πρόεδρος της κυπριακής βουλής και γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, εξέφρασε τη λύπη του για την κριτική, που ο ασκεί ο κ. Ταλάτ κατά του κ. Παπαδόπουλου, τονίζοντας ότι αυτό δε βοηθά στην καλλιέργεια κλίματος αλληλοσεβασμού, αλληλοανοχής και αλληλοκατανόησης.

Επιπλέον, είπε πως θα επικοινωνήσει με τον κ. Ταλάτ, για να του διαβιβάσει τις απόψεις του αναφορικά με τα παραπέρα βήματα ώστε να αρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος με δυνατότητα επιτυχίας, αλλά και σε σχέση με τις επιθέσεις του εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας.


Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2005 - 10:09 (Ώρα Λονδίνου)

Δεν εκδίδεται ο Ταϋλάν

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας, αποφάσισε, την Τρίτη, να μην επιτρέψει την έκδοση του κούρδου Σινάν Μποζκούρτ (Ταϊλάν) στη Γερμανία.

Οι δικαστικές αρχές της Γερμανίας είχαν ζητήσει την έκδοση του Σινάν Μποζκούρτ, που είναι γερμανός υπήκοος, μετά τη σύλληψή του προ έτους στη Θράκη, καθώς καταζητούνταν για βομβιστική ενέργεια κατά τουρκικής τράπεζας κ.α.

Το αρμόδιο ελληνικό δικαστήριο είχε γνωμοδοτήσει υπέρ της έκδοσης του κ. Μποζκουρτ, για ένα από τα τρία αδικήματα που τον βάρυναν στη Γερμανία, αλλά η τελική απόφαση για την έκδοση του αλλοδαπού σε άλλη χώρα ανήκε στον υπουργό Δικαιοσύνης.

Ο κ. Παπαληγούρας ενημέρωσε τις γερμανικές αρχές για την απόφασή του να μην επιτρέψει την έκδοση του Ταϊλάν και τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή.

Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρεται ότι «πρόκειται για την τελευταία φορά που για την έκδοση εκζητουμένου απαιτείται η σύμπραξη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, αφού ήδη από τον Ιούλιο του 2004 ισχύει ο νέος νόμος 3251 για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, που προβλέπει τη λήψη της οριστικής απόφασης για την έκδοση ή μη αποκλειστικά από δικαστικά όργανα».

Ο κ. Μποζκουρτ είχε συλληφθεί πριν τεθεί σε εφαρμογή ο νέος νόμος.


Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2005 - 09:12 (Ώρα Λονδίνου)

Αναζητείται ο Βαβύλης

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: «Στο σκαμνί» 3 αξιωματικοί. Δεύτερο πόρισμα για το θάνατο των 5 στρατιωτών στον Έβρο.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση):Φθηνές λύσεις σε ακριβές περιοχές. Πού θα βρείτε ευκαιρίες για στέγη.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): «Βιομηχανία» απαλλακτικών βουλευμάτων για «λαδιάρηδες» δημάρχους! Λειτουργούσε από το 1994.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τα ήξερε όλα ο Χριστόδουλος. Συνέντευξη-βόμβα του Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ. Αμβροσίου.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Αναδρομικά σε 130.000 δημ. υπαλλήλους. Από 176 έως 763 ευρώ.

Η ΑΥΓΗ: Ο Μπους σε νέο περιτύλιγμα. Στην Ευρώπη για να «περάσει» την ίδια πολιτική.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Συνεργάτες του Βαβύλη 2 υπουργοί και πέντε στρατηγοί της Ελληνικής Αστυνομίας. Όπλα, ναρκωτικά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και εμπόριο ανθρωπίνων μελών, οι κοινές δραστηριότητες του Αλβανού μαφιόζου Αλί Μουτσάι με τον αρχιπράκτορα.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ικέτες στις Βρυξέλλες. Η απογραφή, τα έργα, τα κονδύλια. Τα ανοιχτά προβλήματα και τα αιτήματα της ελληνικής κυβερνήσεως.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας: 100-120 ευρώ μηνιαίως σε χιλιάδες αποστράτους.

ΕΘΝΟΣ: Νέοι φόροι βγαίνουν από το συρτάρι. Εισπρακτική επιδρομή με συνήθη θύματα τους καταναλωτές.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η ΔΙΣ ζήτησε γρήγορα το νομοθετικό πλαίσιο από την Κυβέρνηση για να προχωρήσει στην κάθαρση κι έτσι οι κληρικοί θα κυκλοφορούν από δω και πέρα με «λευκά ράσα».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ύποπτη καρκινογόνος ουσία σε τρόφιμα. Αποσύρθηκαν ποσότητες σάλτσας με την επικίνδυνη ουσία που κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις: Νέο πακέτο 4.528 θέσεων σε υπουργεία. Οι προθεσμίες που τρέχουν και οι προκηρύξεις που ετοιμάζονται.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ξέπλυμα κόκας μέσω... ΟΠΑΠ. Πόρισμα ΣΔΟΕ: 20 εκ. ευρώ νομιμοποίησε ο βαρόνος της κοκαΐνης.

ΕΞΠΡΕΣ: "Κινήσεις απεξάρτησης. Μεγαλύτερη διασπορά των μετοχών τους στο εξωτερικό επιδιώκουν οι τράπεζες".

ΕΣΤΙΑ: Καταργείται το διαβόητο ΣΔΟΕ. Επί 9 χρόνια στην υπηρεσία του ΠΑΣΟΚ.

ESPRESSO: Όλη η αλήθεια για τη Γιάννα Αγγελοπούλου. Μετά την έντονη φημολογία για την κατάσταση της υγείας της.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Αρχίζει από τον ΟΤΕ η άρση της μονιμότητας. Κατ΄αρχήν συμφωνία Π. Βουρλούμη και ΟΜΕ-ΟΤΕ για την εθελουσία έξοδο".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Απεσταλμένος του Βαβύλη στον Εισαγγελέα. Δ. Λινός: Να παραδοθεί αμέσως, αυτονόητη η δίκαιη δίκη στη Δημοκρατία.

ΚΕΡΔΟΣ: "Πακτωλός" 5 δισ. ευρώ σε μετόχους και εταίρους. Αναπροσαρμογή αξιών των ακινήτων".

Ο ΛΟΓΟΣ: Στα ίχνη του Βαβύλη. Σε ρόλο... διαπραγματευτή για την παράδοση ο Τριανταφυλλάκης.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Νέα φορολογικά μέτρα υπέρ των επιχειρήσεων. Ρυθμίσεις για τις εκπτώσεις δαπανών και τις ζημιές συναλλάγματος".

ΤΑ ΝΕΑ: Αντίδωρο πολλών δισ. σε Χριστόδουλο. Εξόφληση γραμματίων από την κυβέρνηση.

Η ΝΙΚΗ: Εκκλησία-γκέιτ. Κασέτες, «άγιες» επιχειρήσεις και υπόγειες διαδρομές.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Λυκο-φιλίες παζάρια και αντιθέσεις. Σήμερα οι σύνοδοι κορυφής ΗΠΑ-Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.

TRAFFIC NEWS: Στο αμήν ο μοναχός Ραφαήλ. Έτοιμος να παραδοθεί υπό όρους.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Υφυπουργός Οικονομικών: Πολυδύναμη νέα Θεσσαλονίκη. Χωρίς λόγια πια, αλλά με έργα.

Η ΧΩΡΑ: Παράδοση Βαβύλη με σκληρό παζάρι. Τι συζήτησε ο Τριανταφυλλάκης με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

City Press: Το νέο ΣΔΟΕ πιάνει δουλειά. Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα τον τρόπο που θα λειτουργήσει η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων.

METRO: Κεσάτια στις εκπτώσεις. Θεαματική πτώση του τζίρου στα μαγαζιά σε σχέση με πέρυσι.

Εκκλησία της Ελλάδος-Απόστολος Βαβύλης

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "παράδοση υπό όρους διαπραγματεύεται ο Απόστολος Βαβύλης. Ο "ειδικός απεσταλμένος του", Γιάννης Τριανταφυλλάκης, φέρεται να διαπραγματεύεται τόσο τους όρους κράτησής του, αφού, όπως παραδέχθηκε, "τρέμει την ιδέα της φυλακής", όσο και τους τρόπους διεξαγωγής "δίκαιης δίκης". Μάλιστα, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ζητήθηκαν και ανταλλάγματα για την ποινική μεταχείρισή του".

Τα ΝΕΑ εκτιμούν ότι "προεκλογικά γραμμάτια πολλών δισεκατομμυρίων δραχμών εξοφλεί στην Εκκλησία η κυβέρνηση. Με χαριστική διάταξη μηδενίζεται ο φόρος εισοδήματος για ενοίκια που εισπράττουν οι ιεροί ναοί και οι μητροπόλεις".

Η Traffic News προσθέτει ότι "στο "αμήν" βρίσκεται πλέον ο "μοναχός Ραφαήλ" και κάτω από το βάρος των εξελίξεων, είναι έτοιμος να παραδοθεί. Όλα τα στοιχεία που έρχονται στην επικαιρότητα δείχνουν πλέον πως ο Απόστολος Βαβύλης, κάνει ένα σκληρό παζάρι για να εξασφαλίσει τις εγγυήσεις που ζητεί προκειμένου να παραδοθεί στις Αρχές και να δοθεί τέλος σε ένα θρίλερ, που παίζεται τον τελευταίο καιρό".

Η ΧΩΡΑ επισημαίνει ότι "την παράδοσή του υπό όρους διαπραγματεύεται ο Βαβύλης μέσω του Τριανταφυλλάκη. Ο απόστρατος αξιωματικός της ΕΛΑΣ επισκέφθηκε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μεταφέροντας το αίτημα του καταζητούμενου για "δίκαιη δίκη". Την ίδια ώρα ο αρχιμανδρίτης Φαρμάκης αποδεχόταν ότι πήγε στη γιάφκα του Χολαργού. Το παζλ των αποκαλύψεων οδηγεί στη Χρυσοπηγή".

Η ΝΙΚΗ ισχυρίζεται ότι "στη δίνη νέων αποκαλύψεων για βρόμικο χρήμα, ύποπτες συναλλαγές και μυστικές συμφωνίες, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συνεχίζει τις συνεδριάσεις της, με φανερή πλέον την αμηχανία στους χειρισμούς και τις αποφάσεις".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υπογραμμίζει ότι "η κάθαρση στην Εκκλησία είναι γεγονός. Αν υπάρξει καθυστέρηση είναι για την νομοθετική ρύθμιση. Λεκέδες στα ράσα των κληρικών δεν πρόκειται να υπάρξουν. Θα κυκλοφορούν με "Λευκά ράσα", όπως μας εκμυστηρεύθηκε Μητροπολίτης και ο τίτλος είναι συμβολικός. Συγκεκριμένα χθες υπήρξαν ραγδαίες εξελίξεις οι οποίες θα έχουν καθοριστικό ρόλο στο μέλλον της Ελλαδικής Εκκλησίας".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "με πάταγο καταρρέει η πυραμίδα που είχε στήσει ο Απόστολος Βαβύλης με τα υψηλά κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας και το άμεσο περιβάλλον δύο υπουργών που πέρασαν από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης".

Σύμφωνα με την Espresso "δύο καταθέσεις-φωτιά έρχονται να αποκαλύψουν τις άγνωστες και σκοτεινές πλευρές της δράσης του Απόστολου Βαβύλη, του ανθρώπου ο οποίος τις τελευταίες ημέρες συνταράσσει συθέμελα την ελληνική Εκκλησία".

Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "εντάθηκε χθες η φημολογία ότι επίκειται η παράδοση -ή ενδεχομένως η σύλληψη- του Απόστολου Βαβύλη. Στο γραφείο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτρη Λινού, προσήλθε χθες ο απόστρατος αξιωματικός της ΕΛΑΣ, Γιάννης Τριανταφυλλάκης, προκειμένου να διαπραγματευτεί την παράδοση του καταζητούμενου από την Ιντερπόλ, Απόστολου Βαβύλη".

Οικονομία

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "ευθύνες της διοίκησης, στελεχών και υπαλλήλων του ΟΠΑΠ κατά τη διετία 2002-2004 διαπιστώνει η έρευνα του ΣΔΟΕ για το ξέπλυμα τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ από τον προφυλακισμένο για διακίνηση 5,5 τόνων κοκαΐνης Αλ. Αγγελόπουλου. Το πόρισμα βρίσκεται στη Δικαιοσύνη και περιγράφει όλα τα χαλασμένα γρανάζια του συστήματος πλύσης με τα κερδισμένα δελτίων των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ . Η τότε διοίκηση καταθέτει "γνώση" του προβλήματος και επιρρίπτει τις ευθύνες σε υπαλλήλους".

Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι "όμως το ΣΔΟΕ εκφυλίσθηκε και ως προς αυτήν καθ΄εαυτην την λειτουργία του. Κάποιοι ούτε καν γνωρίζουν ότι το ΣΔΟΕ ήταν αρμόδιο για την καταπολέμηση πάσης φύσεως οικονομικών εγκλημάτων αφού από την πρώτη στιγμή λειτουργούσε περίπου ως "υπερ-Εφορία' . Τα στελέχη του υποτίθεται ότι ήταν "αδιάφθορα" και προέβαιναν σε προσθέτους φορολογικούς ελέγχους για να παταχθή η διαφθορά στους κόλπους των εφοριακών.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι "με κινητήριο μοχλό την επέκταση των καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων, οι τράπεζες αναμένεται να εμφανίσουν τις επόμενες μέρες σημαντικά κέρδη για το 2004, που εκτιμάται ότι κατά μέσον όρο θα αυξάνονται κατά 30%. Η σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας των τραπεζών προκύπτει κυρίως από την επέκταση των δανείων προς ιδιώτες καθώς τα περιθώρια κερδών από πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια αλλά και δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις είναι πολύ υψηλότερα από των δανείων προς τις μεγάλες επιχειρήσεις".

ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "αυξήσεις στους φόρους κατανάλωσης που πλήττουν κυρίως τα ευρεία λαϊκά στρώματα περικοπές δαπανών και φοροεπιδρομές των ελεγκτικών οργάνωσεων στην αγορά και τις επιχειρήσεις σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος σε επίπεδα κάτω από το 3% το 2006".

Σύμφωνα με τη METRO "σφίγγει ασφυκτικά ο κλοιός για τα εμπορικά καταστήματα της χώρας τα οποία παρά τις γενναίες εκπτώσεις που σε πολλές περιπτώσεις ξεπέρασαν το 60% δεν κατάφεραν να αντισταθμίσουν τις απώλειες των προηγούμενων μηνών".

H CITY PRESS σημειώνει ότι "το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα τον τρόπο που θα λειτουργήσει η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων. Στόχος της κυβέρνησης η καταπολέμηση της διαφθοράς αλλά και η μεγάλη αύξηση των δημοσίων εσόδων. Η υστέρηση στα δημόσια έσοδα που καταγράφηκε τον Ιανουάριο επιταχύνει τη δημιουργία της νέας υπηρεσίας".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2005 - 04:47 (Ώρα Λονδίνου)

Εκατοντάδες νεκροί στο Ιράν

Περισσότεροι από 30.000 είχαν χάσει τη ζωή τους στο σεισμό του 2003 στην πόλη Μπαμ

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα στη νοτιοανατολική επαρχία Κερμάν.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται κοντά στην πόλη Ζαράντ.

Μέχρι στιγμής, έχουν αναφερθεί τουλάχιστον 170 θύματα και χίλιοι τραυματίες, ενώ πολλά χωριά έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς κάνει λόγο για 400 νεκρούς.

Ωστόσο, Ιρανοί αξιωματούχοι είχαν αρχικά εμφανιστεί καθησυχαστικοί, επισημαίνοντας το μεγάλο βάθος του επικέντρου, καθώς και ότι η πληγείσα περιοχή είναι αραιοκατοικημένη.

Υπό έντονη βροχόπτωση, σωστικά συνεργεία και στρατιωτικά αεροσκάφη έχουν σπεύσει στην περιοχή, που απέχει διακόσια χιλιόμετρα από την πόλη Μπαμ, η οποία είχε ισοπεδωθεί από το σεισμό του Δεκεμβρίου του 2003.


Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2005 - 08:09 (Ώρα Λονδίνου)

Μολυσμένο νερό λόγω τσουνάμι

Εξαιτίας της έλλειψης ψαριών ο κόσμος στη Σρι Λάνκα καταναλώνει θαλάσσιες χελώνες

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν ότι τα αποθέματα καθαρού πόσιμου νερού στις χώρες που επλήγησαν από το τσουνάμι στις ακτές της νότιας Ασίας και ανατολικής Αφρικής έχουν μειωθεί επικίνδυνα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της υπηρεσίας Περιβάλλοντος του Οργανισμού, οι πηγές έχουν μολυνθεί με νερό θαλάσσης και αποχετεύσεων από σπασμένες δεξαμενές, ενώ εκφράζονται φόβοι και για μόλυνση με επικίνδυνα τοξικά απόβλητα και υλικά, όπως αμίαντο.

Επιπλέον τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν ότι τώρα άρχισαν να φαίνονται οι επιπτώσεις του τσουνάμι στην πανίδα των πληγέντων κρατών.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη Σρι Λάνκα παρατηρείται μεγάλη κατανάλωση χελωνών εξαιτίας της έλλειψης σε αποθέματα ψαριών και στις Σεϋχέλλες διαπιστώθηκαν εκτεταμένες καταστροφές σε φωλιές χελωνών.

Πάντως, αρκετά κράτη του Ινδικού ανακοίνωσαν ότι οι κοραλλιογενείς ύφαλοι και οι βαλτότοποι δεν έχουν υποστεί φθορές.


Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2005 - 05:46 (Ώρα Λονδίνου)

Ανάπτυξη Αυστραλών στο Ιράκ

Η απόφαση του Αυστραλού πρωθυπουργού δεν αναμένεται να τύχει ευρείας αποδοχής

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα στείλει 450 επιπλέον στρατιώτες στο Ιράκ.

Αποστολή τους θα είναι η προστασία Ιαπώνων μηχανικών στο νότιο τμήμα της χώρας, έργο που μέχρι τώρα είχαν αναλάβει Ολλανδοί στρατιώτες, οι οποίοι θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους..

Η Αυστραλία διατηρεί ήδη δύναμη 900 στρατιωτών στο Ιράκ.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι η απόφασή του θα προκαλέσει πολλές αντιδράσεις μεταξύ των συμπατριωτών του, αλλά όπως είπε, πιστεύει ότι είναι η σωστή απόφαση.

«Πιστεύω ότι είναι η σωστή απόφαση», είπε ο Τζον Χάουαρντ και πρόσθεσε, «η συνεισφορά μας θα είναι σημαντική στις προσπάθειες της συμμαχίας και της ανοικοδόμησης του Ιράκ».

Εν τω μεταξύ, τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ συνεχίζουν τις επιδρομές σε πόλεις της δυτικής επαρχίας Αλ Ανμπάρ, στις όχθες του ποταμού Ευφράτη.

Επίκεντρο των επιθέσεων αποτελεί το προπύργιο των σουνιτών ανταρτών, η πόλη Ραμάντι.

Στην επαρχία Αλ Ανμπάρ έχουν σκοτωθεί περισσότεροι Αμερικανοί στρατιώτες απ' ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη ιρακινή επαρχία, ενώ στις πρόσφατες εκλογές συμμετείχε μόλις το 2% των κατοίκων.

Στο μετεκλογικό μέτωπο, ο συνασπιμός των σιιτικών κομμάτων, που απέσπασε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές της 30ης Ιανουαρίου, συναντάται για να κατονομάσει τον υποψήφιό της για το αξίωμα του πρωθυπουργού.

Επικρατέστερος θεωρείται ο επικεφαλής του κόμματος Νταουά, Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι αλλά υποψηφιότητα αναμένεται να θέσει και ο Αχμέντ Τσαλάμπι, πρώην προστατευόμενος του Πενταγώνου.

Το κόμμα που υποστήριξε τον μεταβατικό πρωθυπουργό του Ιράκ, Ιγάντ Αλάουι ανακοίνωσε ότι ο πολιτικός προτίθεται να διεκδικήσει την πρωθυπουργία.


Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2005 - 04:47 (Ώρα Λονδίνου)

Ισχυρή σεισμική δόνηση στο Ιράν

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα στη νοτιοανατολική επαρχία Κερμάν.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται κοντά στην πόλη Ζαράντ. Μέχρι στιγμής, έχουν αναφερθεί τουλάχιστον 80 νεκροί και περισσότεροι από 300 τραυματίες, ενώ πολλά χωριά έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές.

Ωστόσο, Ιρανοί αξιωματούχοι είχαν αρχικά εμφανιστεί καθησυχαστικοί, επισημαίνοντας το μεγάλο βάθος του επικέντρου, καθώς και ότι η πληγείσα περιοχή είναι αραιοκατοικημένη.

Υπό έντονη βροχόπτωση, σωστικά συνεργεία και στρατιωτικά αεροσκάφη έχουν σπεύσει στην περιοχή, που απέχει διακόσια χιλιόμετρα από την πόλη Μπαμ, η οποία είχε ισοπεδωθεί από το σεισμό του Δεκεμβρίου του 2003.


Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2005 - 06:36 (Ώρα Λονδίνου)

«Παράθυρο» για επιστροφή στο διάλογο

Σπάνιο θεωρείται το γεγονός ότι προέβη σε δήλωση ο ίδιος ο Κιμ Γιόνγκ Ιλ

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο επανάληψης των εξαμερών συνομιλιών σχετικά το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του, ο πρόεδρος της Βορείου Κορέας.

Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, που συναντήθηκε με κινεζική αντιπροσωπεία στην Πιονγκγιάνγκ, είπε ότι θα πρέπει πρώτα να εκπληρωθούν κάποιοι όροι -τους οποίους δεν κατονόμασε - και ζήτησε εγγυήσεις ειλικρίνειας από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Βόρειος Κορέα αιφνιδίως ανακοίνωσε στις αρχές του μήνα την αποχώρησή της από τις εξαμερείς συνομιλίες παραδεχόμενη ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα.

Όπως αναφέρει και ο ανταποκριτής του BBC στη Σεούλ, Τσαρλς Σκάνλον η άρση του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει οι συνομιλίες εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, προσθέτει ο ανταποκριτής του BBC ότι και μόνο το γεγονός ότι προέβη σε δήλωση ο ίδιος ο ηγέτης της Βορείου Κορέας δείχνει ότι ο Κιμ Γιόνγκ Ιλ έχει αναλάβει προσωπικά την επίλυση του θέματος.

Η δήλωσή του αναμένεται να εκληφθεί ως παραχώρηση στην Κίνα, η οποία έχει καταστήσει σαφές ότι είναι αντίθετη με την ύπαρξη πυρηνικών στην κορεατική χερσόνησο.

Η κινεζική αντιπροσωπεία μετέφερε μήνυμα του ηγέτη της χώρας Χου Ζιντάο, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι θεμελιώδες συμφέρον της Κίνας της Βορείου Κορέας να συνεχίσουν να εργάζονται για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.


Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2005 - 07:00 (Ώρα Λονδίνου)

Γεγονός η επαναπροσέγγιση ΗΠΑ - Ευρώπης

ΗΠΑ και Ευρώπη διαφέρουν στις μεθόδους όχι στους στόχους, σύμφωνα με τον κ. Σολάνα

Κατά την επίσκεψη του προέδρου Μπους στις Βρυξέλες, ο υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέρ Σολάνα, δηλώνει αισιόδοξος ότι το κλίμα των ευρωατλαντικών σχέσεων έχει βελτιωθεί.

Εκδηλώθηκε μια χειρονομία προς τις ευρωπαϊκές χώρες. «Χωρίς αμφιβολία, γίνεται προσπάθεια προσέγγισης», λέει ο κ. Σολάνα

«Σε πολλά καίρια διεθνή ζητήματα», είπε ο κ. Σολάνα, «υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αμερική όχι αναγκαστικά στον τελικό σκοπό, αλλά στις μεθόδους για την επίτευξη του στόχου. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη δηλώνουν ότι δεν θέλουν να κατασκευάζει το Ιράν πυρηνικά όπλα. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση απόρριπτε τις αμερικανικές απειλές των κυρώσεων από τα Ηνωμένα Έθνη κατά του Ιράν, προτιμώντας τη διπλωματική οδό».

Η ιστορία αποδεικνύει ότι μπορείς να έχεις σχέσεις με ένα καθεστώς, χωρίς να το νομιμοποιείς, όπως είναι το παράδειγμα της Σοβιετικής Ένωσης, είπε ο κ. Σολάνα, υπογραμμίζοντας ότι παρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν εδώ και 25 χρόνια, μπορούν να βρεθούν τρόποι για να στηρίξουν τις προσπάθειες των Ευρωπαίων που επιχειρούν, με διπλωματικά και εμπορικά μέσα, να πείσουν την Τεχεράνη να σταματήσει το πρόγραμμα εμπλουτισμένου ουρανίου.

Ταύτιση

απόψεων

Όσον αφορά την Κίνα και την ένταση που έχει προκύψει στις διατλαντικές σχέσεις, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να άρει το εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε μετά την σφαγή στην πλατεία Τιενανμέν, ο κ. Σολάνα επιμένει ότι η Κίνα έχει πλέον μια νέα γενιά πολιτικών και ως αναδυόμενη διεθνώς δύναμη, δεν μπορεί να μπαίνει στην ίδια κατηγορία με το Σουδάν και τη Βιρμανία.

Ένα θέμα στο οποίο Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες, όπως λέει ο κ. Σολάνα, «κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος» είναι το Κοσσυφοπέδιο.

Το 2005 είναι σημαντικός χρόνος για το Κοσσυφοπέδιο. Στο δεύτερο εξάμηνο πρέπει να αναμένουμε εξελίξεις, έχοντας εξετάσει στο πρώτο εξάμηνο κατά πόσο έχουν εφαρμοστεί οι δημοκρατικές αρχές -- προϋπόθεση για να αρχίσει η συζήτηση για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, λέει ο αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέρ Σολάνα.


Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2005 - 04:23 (Ώρα Λονδίνου)

Αλλαγή σελίδας ή μια από τα ίδια;

Τόσο τα πρωτοσέλιδα όσο και τα κύρια άρθρα των ευρωπαϊκών εφημερίδων προβάλλουν και ασχολούνται με την ευρωπαϊκή περιοδεία του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους.

Μπους και Σιράκ

Η συντηρητική γαλλική εφημερίδα «Λε Φιγκαρό» (Le Figaro) εκτιμά ότι πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους και ο Γάλλος ομόλογός του, Ζακ Σιράκ «γύρισαν σελίδα όσον αφορά τον καβγά τους για το Ιράκ».

Ωστόσο, η ίδια εφημερίδα σημειώνει, «παρόλο που οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν και αντάλλαξαν κουβέντες, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το εάν ο ένας άκουσε αυτά που του έλεγε ο άλλος».

«Η επαναπροσέγγιση έχει τα όρια της», υποστηρίζει η «Λε Φιγκαρό» και καταλήγει, «αυτά τα όρια διαφάνηκαν όταν η συζήτηση στράφηκε στα δύο καυτά θέματα: τη Συρία και το Ιράν».

Και η επίσης γαλλική εφημερίδα «Λιμπερασιόν» (Liberation) θεωρεί ότι η συνάντηση των προέδρων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας συμβολίζει την από κοινού αποφασιστικότητα των δύο ηγετών να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους, οι οποίες διαταράχθηκαν με τον πόλεμο στο Ιράκ.

Η «Λιμπερασιόν» επισημαίνει ότι Ουάσινγκτον και Παρίσι θέλουν το Ιράν και η Συρία να πάψουν να αποτελούν αποσταθεροποιητικοί παράγοντες στην περιοχή, το οποίο επιτυγχάνουν υποθάλποντας την τρομοκρατία.

Οι δύο ηγέτες επιδιώκουν τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και την αποχώρηση των συριακών στρατιωτικών δυνάμεων από το Λίβανο.

«Ωστόσο, οι προσεγγίσεις τους για την επίτευξη των στόχων αυτών είναι διαφορετικές», γράφει η γαλλική εφημερίδα και συμπληρώνει, «ο Μπους χωρίς να μιλάει ανοικτά για αλλαγή καθεστώτος στην Τεχεράνη και τη Δαμάσκο φαίνεται να βασίζεται περισσότερο στη δύναμη των όπλων παρά στη διπλωματία, την οποία έχουν επιλέξει η Γαλλία και οι ευρωπαίοι εταίροι της».

«Για αναμφισβήτητη αλλαγή στιλ έπειτα από τρία χρόνια αντιπαραγωγικής αντιπαράθεσης» κάνει λόγο η ελβετική εφημερίδα «Λα Τριμπιούν» (La Tribune).

«Από την πολιτική της πρόκλησης ο Τζορτζ Μπους πέρασε στην πολιτική των συναίνεσης», υποστηρίζει η «Λα Τριμπιούν» και εξηγεί ότι είναι «αυτό θα πει, ρεάλ πολιτίκ».

Μια από τα ίδια

Στη Γερμανία, όπου θα μεταβεί σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος για συνομιλίες με τον καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ, η εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Ρούντσχαου» (Frankfurter Rundschau) γράφει ότι η ομιλία Μπους στις Βρυξέλλες δεν προσέδωσε κάτι καινούργιο.

Η εφημερίδα παραδέχεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε να «κολακέψει» όσο μπορούσε τους Ευρωπαίους χωρίς να αγγίξει αμφιλεγόμενα ζητήματα, όπως αυτό του Ιράν, των κλιματικών αλλαγών και της τρομοκρατίας.

«Ο Μπους ήρθε στην Ευρώπη με άδεια χέρια αλλά δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι η εποχή του συμβιβασμού για την Ευρώπη έχει παρέλθει», αναφέρει η «Φρανκφούρτερ Ρούντσχαου».

Παρόμοια η άποψη και της γερμανικής «Ντι Βελτ» (Die Welt), η οποία υποστηρίζει ότι ο «νέος τόνος του Αμερικανού προέδρου δεν προαναγγέλλει απαραίτητα την απαρχή μιας νέας εποχής στις διατλαντικές σχέσεις».

«Η ομιλία του Αμερικανού προέδρου δε θα μπορούσε να είναι πιο ζεστή, φιλική και ανοικτή, αλλά ακόμα Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται διαφορετικά τις παγκόσμιες απειλές», γράφει η «Ντι Βελτ».

Διαφορετική είναι η προσέγγιση της εφημερίδας «Γίλαντς - Πόστεν» που κυκλοφορεί στη Δανία. «Ο Τζορτζ Μπους δεν ήρθε στην Ευρώπη με το κεφάλι σκυφτό και με μια διάθεση απολογίας. Και βεβαίως δεν είχε λόγο να το κάνει», υποστηρίζει η «Γίλαντς - Πόστεν».

Και συμπληρώνει, «στην ομιλία του ο πρόεδρος Μπους άφησε τα ιστορικά γεγονότα του Ιράκ να μιλήσουν από μόνα τους και έτεινε χείρα φιλίας προς την Ευρώπη με την ελπίδα της αναθέρμανσης και σύσφιξης των σχέσεων τους. Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν εάν σκεπτικοί απέναντι στον Μπους Ευρωπαίοι, δηλαδή οι Σιράκ, Σρέντερ και Πούτιν είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελ Περιόδικο» της Βαρκελώνης η επίσκεψη του Μπους κατέδειξε ότι η Ουάσινγκτον θέλει να διασκεδάσει την εντύπωση ότι επιδιώκει την υπονόμευση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

«Η αναγνώριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ισότιμου εταίρου και όχι ως υποτελούς θα βοηθήσει τις δύο πλευρές να αφήσουν τις διαφορές τους στο παρελθόν εις το όνομα της φιλίας και της συνεργασίας», εκτιμά η ισπανική εφημερίδα.


Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2005 - 04:47 (Ώρα Λονδίνου)

Ισχυρή σεισμική δόνηση στο Ιράν

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε νωρίτερα το πρωί στη νοτιοανατολική επαρχία Κερμάν στο Ιράν.

Το επίκεντρο της δόνησης, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, εντοπίζεται κοντά στην πόλη Ζαράντ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπάρχουν θύματα και πολλά χωριά έχουν ισοπεδωθεί. Στο σημείο σπεύδουν σωστικά συνεργεία.

Το 2003 έως και 30.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το σεισμό που ισοπέδωσε την ιστορική πόλη Μπαμ του Ιράν.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.