Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-02-21

  1. Ο Αμερικανός... γεφυροποιός
  2. Συμμαχία με πολλαπλούς στόχους
  3. Ελεύθεροι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι
  4. Παγωμένη θάλασσα στον Άρη
  5. Συμμαχία με πολλαπλούς στόχους
  6. Εκατό νεκροί από χιονοστιβάδες
  7. Μήνυμα της Λευκωσίας προς Ταλάτ
  8. Μετά το τσουνάμι, κατολισθήσεις
  9. Φόρουμ: Πρωτόκολλο του Κιότο
  10. Ένα δέκατο του πληθυσμού οι αλλοδαποί
  11. Νικητής ο Ταλάτ
  12. Πέντε ημέρες για τη συμφιλίωση
  13. Σκάνδαλα και πολιτική
  14. Πέντε ημέρες για τη συμφιλίωση
  15. «Ναι, χωρίς πάθος»
  16. Πρωτάθλημα από την αρχή
  17. Ελεύθεροι 500 κρατούμενοι

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2005 - 01:56 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Αμερικανός... γεφυροποιός

Οι προθέσεις του Αμερικανού προέδρου Μπους κατά την ευρωπαϊκή του επίσκεψη και οι πρώτες ενδείξεις αυτών στην ομιλία του στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, εξετάζονται από τις βρετανικές εφημερίδες.

«Ο πρόεδρος ξαναχτίζει τις γέφυρες με αναφορές σε ισχυρή Ευρώπη», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Γκάρντιαν (The Guardian), η οποία στέκεται στο συναινετικό τόνο του Τζορτζ Μπους σε θέματα που κάλυπταν από την κατάσταση στο Ιράκ και τη Μέση Ανατολή, μέχρι τις κλιματικές αλλαγές.

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει την εμφάνιση Μπους ως επιχείρηση «γοητείας και αποπλάνησης», σημειώνοντας ότι φάνηκε να υπάρχει ανταπόκριση από την ευρωπαϊκή πλευρά, χωρίς ωστόσο να λείπουν οι επιφυλάξεις για τις πραγματικές προθέσεις του Αμερικανού προέδρου.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Tepegraph) προβάλλει τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται για τον πραγματικό βαθμό της ίασης των τραυμάτων στις σχέσεις Ευρώπης ΗΠΑ, όπως εκφράστηκαν δια στόματος Χαβιέρ Σολάνα.

Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. αμφισβήτησε την άποψη ότι οι εκλογές του Ιράκ δικαίωσαν την αμερικανική πολιτική, καθώς και την ουσία των αμερικανικών υποσχέσεων περί νέας εποχής στις διατλαντικές σχέσεις.

Η εφημερίδα εκτιμά ότι ο πρόεδρος Μπους εμφανίστηκε «σίγουρος αλλά και συναινετικός» και ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ήταν μάλλον επιφυλακτικοί.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) βλέπουν την ομι8λία Μπους στις Βρυξέλλες ως πρόκληση για την Ευρώπη, η οποία «κλήθηκε να σταθεί στο πλευρό της Ουάσινγκτον στο έργο της προώθησης της δημοκρατίας από τη Ρωσία μέχρι τη Συρία και από το Ιράκ μέχρι τη Μέση Ανατολή».

Όπως σημειώνει, πάντως, η εφημερίδα, αυτό που προκάλεσε εντύπωση ήταν τα σποραδικά μόνο χειροκροτήματα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Αμερικανού προέδρου.

Επικίνδυνα τρόφιμα

Ο εντοπισμός καρκινογόνων χρωμάτων σε εκατοντάδες τρόφιμα που βρίσκονται στα ράφια των βρετανικών σουπερμάρκετ, απασχολεί τους Τάιμς (The Times), στην πρώτη τους σελίδα.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η αρμόδια Υπηρεσία Τροφίμων έχει θέσει διορία έως την Πέμπτη για την απόσυρση των επίμαχων τροφίμων από το εμπόριο.

Πρόκειται για διαφόρων εταιρειών προϊόντα, όπως συσκευασμένα σάντουϊτς, πίτσες, σούπες και σάλτσες.

Αντίο σε ένα φίλο

Η εφημερίδα Ιντεπέντεντ (The Independent) επιλέγει να αφιερώσει ολόκληρο το πρωτοσέλιδό της στον αποχαιρετισμό του καινοτόμου Αμερικανού συγγραφέα και δημοσιογράφου, Χάντερ Σ. Τόμσον.

Ο 67χρονος δημιουργός του «Φόβος και Παράνοια στο Λας Βέγκας» αυτοκτόνησε την Κυριακή στο σπίτι του στο Κολοράντο.

Την πρώτη σελίδα της Ιντιπέντεντ καταλαμβάνει ένα κείμενο αποχαιρετισμός σε προσωπικό ύφος, του συνεργάτη και φίλου του Τόμσον, Ραλφ Στέντμαν.

Νίκη Ταλάτ

Στις εκλογές του ψευδοκράτους αναφέρονται οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, σημειώνοντας ότι η επικράτηση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δίνει ώθηση στην κυβέρνηση της Άγκυρας, «η οποία στηρίζει την επανένωση του νησιού με βάση το σχέδιο Ανάν».

Η εφημερίδα αναφέρεται παράλληλα στα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του τουρκοκυπριακού εμπορικού επιμελητηρίου, σύμφωνα με τα οποία η οικονομική κατάσταση των κατοίκων του βορείου τμήματος της Κύπρου βελτιώνεται.

Άνοδος της βρετανικής αντιπολίτευσης

Σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Γκάρντιαν, ενόψει των βουλευτικών εκλογών στη Βρετανία, η διαφορά μεταξύ των κυβερνώντων Εργατικών και των Συντηρητικών της αντιπολίτευσης φέρεται να έχει μειωθεί στις 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι Εργατικοί του Τόνι Μπλερ συγκεντρώνουν το 37% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων, έναντι 34% των Τόριδων του Μάικλ Χάουαρντ.

Τα αντίσοιχα ποσοστά τονπερασμένο μήνα ήταν 38 με 31%. Στην Τρίτη θέση με 21% ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες του Τσαρλς Κένεντι.


Συμμαχία με πολλαπλούς στόχους

Εφικτή θεωρεί μια βιώσιμη λύση στο Μεσανατολικό ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, την πρώτη ημέρα της περιοδείας του στην Ευρώπη, απηύθυνε έκκληση για μια νέα εποχή διατλαντικών σχέσεων.

Μιλώντας στους ηγέτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο κ. Μπους τόνισε ότι μια ισχυρή συμμαχία μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ είναι αναγκαία για την ειρήνη και την ανάπτυξη στον κόσμο.

Αναφερόμενος στο Μεσανατολικό είπε ότι αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνησή του και υπογράμμισε ότι μια βιώσιμη λύση είναι τώρα εφικτή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι οι διαφορές του παρελθόντος για το θέμα του Ιράκ πρέπει να ξεπεραστούν, λέγοντας ότι τωρα όλοι πρέπει να συμβάλλουν στον εκδημοκρατισμό της χώρας.

Γνωρίζουμε ότι μια ελεύθερη και ειρηνική Παλαιστίνη θα συμβάλει στη γενικότερη αναμόρφωση της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής

Τζορτζ Μπους

Ζήτησε για ακόμα μια φορά συνεργασία προκειμένου να παταχθεί η τρομοκρατία στον πλανήτη, ενώ αναφέρθηκε και στις κλιματικές αλλαγές, τονίζοντας ότι οι διαφορές σχετικά με το πρωτόκολλο του Κιότο πρέπει να παραμεριστούν και να βρεθούν νέες λύσεις μέσω νέων τεχνολογιών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα παραμείνει στην Ευρώπη για πέντε ημέρες.

«Νέα εποχή»

Ο κ. Μπους αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στη Μεσανατολικό, τονίζοντας ότι τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να δουν δύο δημοκρατικά κράτη την Παλαιστίνη και το Ισραήλ να συνυπάρχουν αρμονικά.

«Η μεγαλύτερή μας ευκαιρία και ο άμεσος στόχος μας είναι η ειρήνευση στη Μέση Ανατολή», είπε ο Τζορτζ Μπους.

«Επιδιώκουμε την ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. Γνωρίζουμε ότι μια ελεύθερη και ειρηνική Παλαιστίνη θα συμβάλει στη γενικότερη αναμόρφωση της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής», πρόσθεσε.

Όλα τα έθνη έχουν συμφέρον από τη δημιουργία ενός ελεύθερου και δημοκρατικού Ιράκ που θα καταπολεμήσει την τρομοκρατία

Τζορτζ Μπους

Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε επίσης τα ευρωπαϊκά κράτη να συμβάλλουν στην σταθεροποίηση του Ιράκ.

«Όλα τα έθνη έχουν συμφέρον από τη δημιουργία ενός ελεύθερου και δημοκρατικού Ιράκ που θα καταπολεμήσει την τρομοκρατία, που θα αποτελεί φάρο της ελευθερίας και πηγή σταθερότητας στην περιοχή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να παραμερίσουν τις διαφορές του παρελθόντος, που προέκυψαν από τον πόλεμο στο Ιράκ και έκανε λόγο για μία «νέα εποχή διατλαντικής ενότητας».

«Καμία προσωρινή διαφωνία, καμία φιλονικία μεταξύ κυβερνήσεων, καμία δύναμη στον κόσμο δεν θα μας χωρίσει», δήλωσε ο κ. Μπους.

Ο κ. Τζορτζ Μπους δήλωσε για άλλα θέματα:

Η Συρία πρέπει να απομακρύνει τα στρατεύματά της από τον Λίβανο και να σταματήσει να υποθάλπει την τρομοκρατία.

Το Ιράν πρέπει να σταματήσει να υποστηρίζει την τρομοκρατία και να αναπτύσσει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να θέσουν τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στο επίκεντρο του διαλόγου με την Ρωσία.

Η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας πρέπει να είναι καλοδεχούμενη από την ευρω-ατλαντική οικογένεια.

Συνάντηση με τον Σιράκ

Το απόγευμα της Δευτέρας, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δείπνο εργασίας με το Γάλλο ομόλογό του, Ζακ Σιράκ.

Οι δύο ηγέτες κάλεσαν τη Συρία να απομακρύνει τα στρατεύματά της από τον Λίβανο.

Σε κοινή δήλωση, οι πρόεδροι Μπους και Σιράκ καταδικάζουν τη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι, πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου.

«Ζητούμε την άμεση και πλήρη εφαρμογή του ψηφίσματος 1559 των Ηνωμένων Εθνών με όλες του τις παραμέτρους», ανέφερε η ανακοίνωση.

Την Τετάρτη θα συναντηθεί με έναν ακόμα επικριτή του, το Γερμανό καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Ο κ. Μπους θα συναντηθεί ακόμη με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα, όπου αναμένεται να εκφράσει τις ανησυχίες του για κάποιες ενέργειες που αφορούν στην πορεία της ρωσικής δημοκρατίας.

Διαδηλώσεις και ασφάλεια

Τα μέτρα ασφαλείας στο Βέλγιο είναι δρακόντεια

Περίπου 2.500 Βέλγοι αστυνομικοί και 250 Αμερικανοί πράκτορες έχουν αναπτυχθείς στις Βρυξέλλες.

Τμήμα της βελγικής πρωτεύουσας ήταν απροσπέλαστο πριν την άφιξη του αεροσκάφους του Αμερικανού προέδρου

Αναμένονται μεγάλες διαδηλώσεις.


Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2005 - 22:34 (Ώρα Λονδίνου)

Ελεύθεροι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι

Το Ισραήλ επέλεξε προσεκτικά ποιους θα απελευθερώσει

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ξεκίνησε τη συμφωνημένη αποφυλάκιση 500 Παλαιστινίων κρατουμένων.

Οχηματοπομπή λεωφορείων αναχώρησε από το ισραηλινό στρατόπεδο Κετζιότ, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, συνοδεία οχημάτων της αστυνομίας και ασθενοφόρων.

Λεωφορεία μετέφεραν τους κρατουμένους από στρατόπεδο συγκέντρωσης στην έρημο Νεγκέφ σε μια σειρά από μεθοριακές διαβάσεις στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας όπου τους υποδέχονταν συγκεντρωμένα πλήθη συγγενών και φίλων.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη απελευθέρωση κρατουμένων από το Ισραήλ, εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.

Η απελευθέρωση των κρατουμένων συμφωνήθηκε στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής μεταξύ του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν και του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς στις αρχές του μήνα στο θέρετρο της Αιγύπτου, Σαρμ ελ Σεΐχ.

Μία ημέρα νωρίτερα το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε το σχέδιο Σαρόν για αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων και Εβραίων εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ εγκαταλείπει οικισμούς , μετά την επιστροφή των εδαφών της Χερσονήσου του Σινά στην Αίγυπτο το 1982.

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου εγκρίθηκε και η τελική χάραξη του αποκαλούμενου «τείχους ασφαλείας».


Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2005 - 21:24 (Ώρα Λονδίνου)

Παγωμένη θάλασσα στον Άρη

Οι έρευνες στον Άρη συνεχίζονται

Μία τεράστια παγωμένη θάλασσα απλώνεται στην επιφάνεια του Άρη, ανακοίνωσε ομάδα Ευρωπαίων επιστημόνων.

Η εκτίμησή τους βασίζεται σε εικόνες από τον πλανήτη που δείχνουν αυλάκια σε μια επιφάνεια 800 με 900 χλμ.

Η ομάδα των επιστημόνων πιστεύει ότι ένα μεγάλο καταστροφικό γεγονός πριν από περίπου πέντε εκατομμύρια χρόνια, έγινε αιτία να πλημμυρίσει το τοπίο και μετά τα νερά πάγωσαν

Μεγάλα αποθέματα πάγου είναι γνωστό ότι υπάρχουν στους πόλους του Άρη αλλά εάν αυτή η ανακάλυψη επιβεβαιωθεί από περαιτέρω έρευνες, θα πρόκειται για την πρώτη ανακάλυψη πάγου σε τόσο ευρεία έκταση.

«Είχαμε προβλέψει εδώ και καιρό ότι θα βρισκόταν νερό στην επιφάνεια του πλανήτη, κοντά στον ισημερινό», είπε ο Γιαν Πίτερ Μίλερ, από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

«Είναι μια περιοχή που έχει πολλά σημεία που μοιάζουν με ποτάμια αλλά ποτέ κανείς δεν είχε δει στρώματα πάγου στο παρελθόν», πρόσθεσε.

«Πιστεύουμε ότι το νερό πλημμύρισε την περιοχή μετά από κάποιο πολύ μεγάλο καταστροφικό γεγονός. Στην επιφάνεια του νερού σχηματίστηκε πάγος και έσπασε και στην συνέχεια πάγωσε όλο το νερό», εξηγεί ο καθηγητής Μίλερ.

«Στη συνέχεια μεγάλη ποσότητα σκόνης έπεσε πάνω από αυτή την περιοχή. Η σκόνη έπεσε πάνω στον πάγο και αυτό εξηγεί γιατί αυτή η μάζα του πάγου έχει διαφορετική απόχρωση από την γύρω περιοχή», συμπληρώνει ο καθηγητής.


Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2005 - 17:43 (Ώρα Λονδίνου)

Συμμαχία με πολλαπλούς στόχους

Εφικτή θεωρεί μια βιώσιμη λύση στο Μεσανατολικό ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, την πρώτη ημέρα της περιοδείας του στην Ευρώπη, απηύθυνε έκκληση για μια νέα εποχή διατλαντικών σχέσεων.

Μιλώντας στους ηγέτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο κ. Μπους τόνισε ότι μια ισχυρή συμμαχία μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ είναι αναγκαία για την ειρήνη και την ανάπτυξη στον κόσμο.

Αναφερόμενος στο Μεσανατολικό είπε ότι αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνησή του και υπογράμμισε ότι μια βιώσιμη λύση είναι τώρα εφικτή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι οι διαφορές του παρελθόντος για το θέμα του Ιράκ πρέπει να ξεπεραστούν, λέγοντας ότι τωρα όλοι πρέπει να συμβάλλουν στον εκδημοκρατισμό της χώρας.

Γνωρίζουμε ότι μια ελεύθερη και ειρηνική Παλαιστίνη θα συμβάλει στη γενικότερη αναμόρφωση της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής

Τζορτζ Μπους

Ζήτησε για ακόμα μια φορά συνεργασία προκειμένου να παταχθεί η τρομοκρατία στον πλανήτη, ενώ αναφέρθηκε και στις κλιματικές αλλαγές, τονίζοντας ότι οι διαφορές σχετικά με το πρωτόκολλο του Κιότο πρέπει να παραμεριστούν και να βρεθούν νέες λύσεις μέσω νέων τεχνολογιών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα παραμείνει στην Ευρώπη για πέντε ημέρες.

«Νέα εποχή»

Ο κ. Μπους αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στη Μεσανατολικό, τονίζοντας ότι τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να δουν δύο δημοκρατικά κράτη την Παλαιστίνη και το Ισραήλ να συνυπάρχουν αρμονικά.

«Η μεγαλύτερή μας ευκαιρία και ο άμεσος στόχος μας είναι η ειρήνευση στη Μέση Ανατολή», είπε ο Τζορτζ Μπους.

«Επιδιώκουμε την ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. Γνωρίζουμε ότι μια ελεύθερη και ειρηνική Παλαιστίνη θα συμβάλει στη γενικότερη αναμόρφωση της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής», πρόσθεσε.

Όλα τα έθνη έχουν συμφέρον από τη δημιουργία ενός ελεύθερου και δημοκρατικού Ιράκ που θα καταπολεμήσει την τρομοκρατία

Τζορτζ Μπους

Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε επίσης τα ευρωπαϊκά κράτη να συμβάλλουν στην σταθεροποίηση του Ιράκ.

«Όλα τα έθνη έχουν συμφέρον από τη δημιουργία ενός ελεύθερου και δημοκρατικού Ιράκ που θα καταπολεμήσει την τρομοκρατία, που θα αποτελεί φάρο της ελευθερίας και πηγή σταθερότητας στην περιοχή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να παραμερίσουν τις διαφορές του παρελθόντος, που προέκυψαν από τον πόλεμο στο Ιράκ και έκανε λόγο για μία «νέα εποχή διατλαντικής ενότητας».

«Καμία προσωρινή διαφωνία, καμία φιλονικία μεταξύ κυβερνήσεων, καμία δύναμη στον κόσμο δεν θα μας χωρίσει», δήλωσε ο κ. Μπους.

Ο κ. Τζορτζ Μπους δήλωσε για άλλα θέματα:

Η Συρία πρέπει να απομακρύνει τα στρατεύματά της από τον Λίβανο και να σταματήσει να υποθάλπει την τρομοκρατία.

Το Ιράν πρέπει να σταματήσει να υποστηρίζει την τρομοκρατία και να αναπτύσσει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να θέσουν τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στο επίκεντρο του διαλόγου με την Ρωσία.

Η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας πρέπει να είναι καλοδεχούμενη από την ευρω-ατλαντική οικογένεια.

Στις Βρυξέλλες ο κ. Μπους θα έχει δείπνο με τον Γάλλο πρόεδρο, Ζακ Σιράκ, έναν από τους σφοδρότερους επικριτές του πολέμου στο Ιράκ.

Την Τετάρτη θα συναντηθεί με έναν ακόμα επικριτή του, το Γερμανό καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Ο κ. Μπους θα συναντηθεί ακόμη με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα, όπου αναμένεται να εκφράσει τις ανησυχίες του για κάποιες ενέργειες που αφορούν στην πορεία της ρωσικής δημοκρατίας.

Διαδηλώσεις και ασφάλεια

Τα μέτρα ασφαλείας στο Βέλγιο είναι δρακόντεια

Περίπου 2.500 Βέλγοι αστυνομικοί και 250 Αμερικανοί πράκτορες έχουν αναπτυχθείς στις Βρυξέλλες.

Τμήμα της βελγικής πρωτεύουσας ήταν απροσπέλαστο πριν την άφιξη του αεροσκάφους του Αμερικανού προέδρου

Αναμένονται μεγάλες διαδηλώσεις.


Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2005 - 18:33 (Ώρα Λονδίνου)

Εκατό νεκροί από χιονοστιβάδες

Τα χιόνια έχουν βυθίσει την περιοχή στο χάος

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι αγνοούνται στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ, μετά τις σφοδρότερες χιονοπτώσεις των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Χιονοστιβάδες καταπλάκωσαν σπίτια νότια της Σριναγκάρ με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο περίπου 70 άνθρωποι.

Στρατιώτες κατάφεραν να διασώσουν μια 65χρονη που ήταν παγιδευμένη στα χιόνια για δύο ημέρες.

Η αεροπορία της Ινδίας ανακοίνωσε ακόμη ότι έσωσε 45 τουρίστες από το Λαντάκ.

Δυσοίωνες προβλέψεις

Ο στρατός ψάχνει για επιζώντες στις χειρότερα πληγείσες περιοχές, στα χωριά νότια της Σριναγκάρ, όπου το ύψος του χιονιού έχει φτάσει τα 4.5 μέτρα.

Ανώτατος αξιωματούχος του Κασμίρ είπε ότι η επικοινωνία με τις πληγείσες περιοχές δεν είναι δυνατή εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.

«Ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί καθώς οι πληροφορίες συλλέγονται αργά», είπε ο Κουρσίντ Γκανάι.

Οι πτήσεις προς την υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ έχουν διακοπεί, ενώ τα μεγαλύτερα οδικά δίκτυα έχουν κλείσει και οι τηλεπικοινωνίες δεν λειτουργούν.

Ο στρατός της Ινδίας, που έχει χιλιάδες στρατιώτες σε βάσεις στα Ιμαλάια ανέλαβε την επιχείρηση διάσωσης και εξασφαλίζει νερό και καταφύγιο σε κάποια από τα θύματα.


Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2005 - 15:31 (Ώρα Λονδίνου)

Μήνυμα της Λευκωσίας προς Ταλάτ

Λευκωσία, Πάρης Ποταμίτης

Την ευχή οι πολιτικές διεργασίες στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο να συμβάλουν στη δημιουργία των προϋποθέσεων για επανάληψη των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, εξέφρασε η κυπριακή κυβέρνηση σχολιάζοντας τα εκλογικά αποτελέσματα των Τουρκοκυπρίων.

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί διακαώς την επανένωση της Κύπρου μέσω μιας δημοκρατικής λύσης η οποία θα ενοποιεί την κοινωνία, τους θεσμούς, την οικονομία και το χώρο στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας», αναφέρεται σε γραπτή δήλωση πού ανέγνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

Ο εκπρόσωπος απευθυνόμενος ουσιαστικά προς τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ υπέδειξε ότι σημασία δεν έχει μόνο να τάσσεται κάποιος υπέρ της λύσης αλλά αξία έχει ακριβώς και η μορφή και περιεχόμενο της λύσης.

Όπως και η κυβέρνηση έτσι και αρκετά των ελληνοκυπριακών κομμάτων υπενθυμίζουν ότι στην χθεσινή εκλογική διαδικασία μετείχαν και μάλιστα ως πλειοψηφία ανάμεσα στους ψηφοφόρους χιλιάδες έποικοι εκ Τουρκίας πράγμα πού όπως επισημαίνεται προκαλεί ερωτηματικά σε σχέση με την πραγματική πολιτική έκφραση των ιδίων των Τουρκοκυπρίων.

Πάντως η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων και δη τα δύο μεγαλύτερα, ΑΚΕΛ και Δημοκρατικός Συναγερμός, εκτιμούν το αποτέλεσμα της Κυριακής ως νίκη των δυνάμεων που υποστηρίζουν την λύση του Κυπριακού και καλούν τον κ.Ταλάτ να επικεντρώσει ακριβώς την προσοχή του σε αυτή την προσπάθεια αποφεύγοντας τις επαναλαμβανόμενες την τελευταία περίοδο προσωπικές επιθέσεις κατά του προέδρου Παπαδόπουλου.

Όσον αφορά στις διεργασίες ανάμεσα στους Τουρκοκυπρίους την επομένη των εκλογών, αυτές πλέον οδηγούν στο μονόδρομο συνεργασίας του κ.Ταλάτ με το κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς, αφού μετά την κατά τόπους κατανομή των 50 εδρών το κόμμα του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ φαίνεται να χάνει μία έδρα, μένοντας στις 24 και έτσι μόνο με συνεργασία με το κόμμα Σερντάρ Ντενκτάς (με έξι έδρες) μπορεί πλέον να εξασφαλίσει ένα σχήμα πού θα μπορεί να επιβιώσει


Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2005 - 14:28 (Ώρα Λονδίνου)

Μετά το τσουνάμι, κατολισθήσεις

Η περιοχή πλήττεται από ισχυρές βροχοπτώσεις

Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 αγνοούνται από κατολισθήσεις στην Ινδονησία

Αξιωματούχοι λένε ότι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν την κατάρρευση μιας χωματερής με αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι να θαφτούν κάτω από τόνους λάσπης και απορριμμάτων.

Πολλά από τα θύματα πιστεύεται ότι είναι κάτοικοι κοντινής συνοικίας αλλά και ρακοσυλλέκτες.

Το δυστύχημα συνέβη στην περιοχή Τσιμάχι, 180 χιλιόμετρα νότιο-ανατολικά της Τζακάρτα.

Ο στρατός, η αστυνομία αλλά και κάτοικοι της περιοχής συμμετέχουν στην επιχείρηση διάσωσης.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη αλλά θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες διάσωσης όσο ο καιρός μας το επιτρέπει», είπε εκπρόσωπος της αστυνομίας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Πιστεύουμε ότι 139 άνθρωποι είναι θαμμένοι κάτω από τα σκουπίδια είναι πολύ πιθανό να είναι όλοι νεκροί», πρόσθεσε.

Παραδέχθηκε επίσης ότι οι προσπάθειες για τη διάσωση των παγιδευμένων προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς καθώς τα σωστικά συνεργεία δουλεύουν με το φόβο νέων κατολισθήσεων.

Ο διοικητής του χωριού που επλήγη δήλωσε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί πολλές φορές στο παρελθόν ότι θα μετέφερε αλλού τη χωματερή.

Οι κατολισθήσεις είναι συχνό φαινόμενο στην Ινδονησία κατά την περίοδο των βροχοπτώσεων.

Τον Απρίλιο του 2004, περίπου 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κατολισθήσεις στη δυτική Σουμάτρα.


Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2005 - 12:36 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Πρωτόκολλο του Κιότο

Το Πρωτόκολλο του Κιότο στοχεύει στον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου

Το Πρωτόκολλο του Κιότο για τη μείωση της εκπομπής αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τέθηκε πρόσφατα σε ισχύ.

Περισσότερες από 140 αναπτυγμένες χώρες, που εκπέμπουν το 55% των ατμοσφαιρικών ρύπων του πλανήτη, δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν τις επιταγές του.

Όμως η αποτελεσματικότητα του Πρωτοκόλλου υπονομεύεται από την απουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, που ευθύνονται για το μεγαλύτερο ποσοστό εκπομπής ατμοσφαιρικών ρύπων στον κόσμο.

Ποια είναι η άποψή σας για το Πρωτόκολλο του Κιότο; Θα επηρεάσει θετικά το περιβάλλον; Πιστεύετε ότι υπάρχουν μειονεκτήματα;

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish».

Αυτόχρημα, η άρνηση των Η.Π.Α. να εγκρίνουν το Πρωτόκολλο του Κιότο αποτελεί αναμφίβολα μια στάση που δικαιολογημένα προκαλεί την οργή και την αγανάκτηση των χωρών και των λαών εκείνων, που μπροστά στην περίσωση του φυσικού περιβάλλοντος αποφάσισαν να περιορίσουν τους βιομηχανικά παραγόμενους κι εκπεμπόμενους ρύπους μειώνοντας ταυτόχρονα και τα κέρδη των βιομηχανικών μονάδων.

Θα πρέπει να γίνει συνειδητή προσπάθεια όλων μας η διαφύλαξη του φυσικού μας περιβάλλοντος.

Mργαρίτα Μπέη (Αθήνα, Ελλάς)

Πρέπει, όμως, να επισημάνουμε και να υπογραμμίσουμε πως το κακό παράδειγμα που επιδεικνύει εδώ και χρόνια περίπου η υπερδύναμις σαφώς και παρωθεί κάποιες άλλες εξίσου μεγάλες οικονομικές και στρατιωτικές δυνάμεις της Ασίας και του Αραβικού κόσμου - Κίνα και Ινδία πρωταγωνιστούν - να ευθυγραμμίζονται με την πορεία της ... ανακολουθίας των Η.Π.Α. και να μην υπογράφουν κι αυτές το πρωτόκολλο που θα συνέβαλλε στη διάσωση του οικοσυστήματος.

Φαίνεται τελικά πως για ορισμένα κράτη της γης η διαφύλαξη των φυσικών και υδάτινων πόρων έπεται όταν τίθεται σοβαρά το ζήτημα της μείωσης των κερδών της βιομηχανικής παραγωγής. Να σημειωθεί πάντως ότι τόσο στην Κίνα όσο και στην Ινδία η πληθυσμιακή υπεροχή και το εξειδικεμεύνο αν και ΄φτωχά αμοιβώμενο εργατικό δυναμικό διαμορφώνουν το κατάλληλο Σύστημα ανέλεγκτης κι ανεξέλεγκτης δράσης και λειτουργίας των βιομηχανιών αποκομίζοντας γι΄ αυτές τεράστια ποσά σε κέρδη.

Βασίλης Λάππας (Βόλος, Ελλάς)

Τι να κάνει το πρωτόκολλο του Κιότο όταν οι μεγαλύτερες χώρες του κόσμου αρνούνται να το εφαρμόσουν (Η.Π.Α, Κίνα, Ρωσία). Για την κυβέρνηση των Η.Π.Α τι να πω; Σε λίγο θα βγει ο Μπους και θα πει ότι τα τσουνάμι απέδειξαν ότι η φύση είναι ο μεγαλύτερος ... τρομοκράτης και θα της κηρύξει και επίσημα τον πόλεμο ... Εκεί έχουμε φτάσει. Η παράνοια σε όλο της το μεγαλείο. Πάντως η φύση δεν θα καταστραφεί. Αν καταστραφεί κάποιος, αυτός θα είναι ο άνθρωπος.

Νικόλας (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Η απάντηση των ΗΠΑ στο αίτημα για μείωση της παραγωγής βλαπτικών για το παγκόσμιο κλίμα και κατ' επέκταση για τη ζωή όλων των ανθρώπων αυτής και των επόμενων γενεών είναι η ακόλουθη "Όχι, γιατί θα χάσουμε χρήματα". Στο ζύγισμα λοιπόν μεταξύ (ποιότητας) ζωής και δολλαρίων υπερέχουν για τις ΗΠΑ τα δολλάρια. Τι μπορούμε να συζητήσουμε παραπέρα;

Ίσως ο κ. Μπους πιστέυει ότι ο Θεός που συνέχεια επικαλείται θα κάνει κάποιο θαύμα και θα σώσει τον κόσμο την τελευταία στιγμή από τη στενομυαλιά και την ανευθυνότητα. Ας αρχίσει ο κ. Μπους να προσεύχεται για το "θαύμα" από σήμερα. Ίσως μεγαλύτερο θαύμα θα είναι να βάλουν μυαλό τα μεγάλα κεφάλια της Ουάσιγκτον και των υπόλοιπων κυβερνήσεων που δεν υπογράφουν τη σύμβαση.

Μάνος (Αθήνα, Ελλάς)

Χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις στις ήπιες μορφές ενέργειας.

Xρήστος (Πάτρα, Ελλάς)

Save the planet now.

Gregory (Greece)

Οι εργασίες της Διεθνούς Συνόδου στην Ιαπωνία το 1997 κατέληξαν, μετά απο σκληρές διαπραγματεύσεις, στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Κιότο με όρο μεταξύ των συμβαλλομένων μερών (Η.Π.Α., Ιαπωνία, χώρες Ε.Ε. κ.ά.) την μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων οι οποίοι προκαλούν αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας και επομένως ένταση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Ωστόσο, το 2001 οι Η.Π.Α. ανακοίνωσαν ότι δεν θα επικύρωναν το εν λόγω Πρωτόκολλο, ανακαλώντας όλες τις δεσμεύσεις τους. Η αλήθεια είναι ότι ο ξεχωριστός γαλάζιος πλανήτης μας μοιάζει περισσότερο από ποτέ κακοποιημένος.

Φαίνεται λοιπόν ότι στη φύση τα πάντα είναι αλληλοεξαρτώμενα και έτσι τώρα λογοδοτούμε για τα σφάλματα του παρελθόντος: Η αποψίλωση τεράστιων δασικών εκτάσεων, η αλόγιστη χρήση των τροχοφόρων οχημάτων, η απόθεση τοξικών ή/και ραδιενεργών αποβλήτων στο υπέδαφος και στα υδάτινα βάθη, η υπεραλίευση, η χρήση παρασιτοκτόνων, η σπατάλη μη φιλικών προς το περιβάλλον ενεργειακών πόρων έχουν συντελέσει στην σταδιακή δηλητηρίαση της Γης και της πολύτιμης ατμόσφαιρας. Αποτέλεσμα; Έχει διαταραχθεί τόσο πολύ η περιβαλλοντική ισορροπία του πλανήτη, ώστε πλέον τα ανά τον κόσμο ακραία καιρικά φαινόμενα φιγουράρουν καθημερινά στην πρώτη θέση των δελτίων ειδήσεων, το λιώσιμο των πάγων απειλεί παράκτιες περιοχές, η διάβρωση του εδάφους ευνοεί τις συχνές πλημμύρες, η ατμόσφαιρα έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό διαπερατή από την ηλιακή ακτινοβολία-με ό,τι αυτό συνεπάγεται αναφορικά με την συχνότερη εμφάνιση καρκίνου του δέρματος και η εξαφάνιση ορισμένων ειδών της χλωρίδας και της πανίδας του πλανήτη απασχολεί τους ειδικούς.

Τα παραπάνω είναι λίγα μόνο από τα δραματικά αποτελέσματα που συνοδεύουν τα αναμφισβήτητα οφέλη της τεχνολογικής μας προόδου. Είναι ωστόσο λυπηρό να διαπιστώνει κανείς ότι οι ισχυροί της Γης εθελοτυφλούν μπροστά στον κίνδυνο και δεν λαμβάνουν μέρος σε ανάλογες συμφωνίες καθώς πιθανότατα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην οικονομική δαπάνη που περιλαμβάνεται. Για άλλη μία φορά τα χρήματα τίθενται υψηλότερα από τα δισεκατομμύρια ανθρωπίνων ζωών του πλανήτη καθώς επίσης και από την ευαίσθητη ισορροπία του οικοσυστήματος.

Ασφαλώς, η εφαρμογή των όρων και των διατάξεων του Πρωτοκόλλου του Κιότο από τις κυβερνήσεις των κρατών θα συμβάλλει σε κάποιο ποσοστό στη μείωση της έντασης του φαινομένου του θερμοκηπίου, όμως δεν αρκεί μόνο αυτό. Θα πρέπει να γίνει συνειδητή προσπάθεια όλων μας η διαφύλαξη του φυσικού μας περιβάλλοντος, καθώς πρόκειται για το σπίτι μας, το σπίτι των παιδιών μας και των παιδιών τους. Προκειμένου λοιπόν να μην κυκλοφορούμε με χειρουργική μάσκα στους δρόμους των πολυσύχναστων πόλεών μας, σχέδια για συντηρητική κατανάλωση ενέργειας και μάλιστα φιλικής προς το περιβάλλον, συνεργασία όλων μας σε προγράμματα ανακύκλωσης και κατάλληλη διαχείριση των απορριμάτων θα μπορούσαν να επιφέρουν επίσης καλά αποτελέσματα.

Και βέβαια ας μην ξεχνάμε πως η Γη έχει δείξει ως τώρα μία αξιοσημείωτη ικανότητα αυτοανανέωσης. Άρα, παρά την περιβαλλοντική δαμόκλειο σπάθη που κρέμεται βαριά πάνω από τη Γη, θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο πλανήτης μας θα επιβιώσει και μαζί και οι κάτοικοί του!

Mαργαρίτα Μπέη (Αθήνα, Ελλάς)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2005 - 09:52 (Ώρα Λονδίνου)

Ένα δέκατο του πληθυσμού οι αλλοδαποί

Το 10,3% του πληθυσμού της Ελλάδας, δηλαδή περίπου 1,15 εκατομμύριο άνθρωποι, είναι αλλοδαποί και το 17% εξ αυτών ζει στο δήμο Αθηναίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που καταγράφηκαν από το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής και παρουσιάστηκαν σε ημερίδα με θέμα «Μελέτη του μεταναστευτικού φαινομένου στην Ελλάδα», που έγινε στη Θεσσαλονίκη, ο αριθμός των αλλοδαπών στην Ελλάδα τετραπλασιάστηκε από το 1991, οπότε και υπολογίζονταν σε περίπου 270.000.

Σήμερα, οι περισσότεροι εκ των μεταναστών ζουν στο δήμο Αθηναίων, που συγκεντρώνει περίπου 132.000 μετανάστες (ποσοστό 17% του συνολικού αριθμού). Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη, με 27.000 μετανάστες (7%).

Μεταξύ των μεταναστών που έχουν άδεια παραμονής, το μεγαλύτερο ποσοστό (63,2%) είναι Αλβανοί.

Ακολουθούν οι Βούλγαροι με 9,8%, οι Ρουμάνοι με 4,3%, οι Ουκρανοί με 3,4%, οι Πακιστανοί με 2,4% και οι Γεωργιανοί με 2,2%, ενώ μικρότερα ποσοστά αφορούν αλλοδαπούς περίπου 150 εθνοτήτων.

Από τις άδειες που έχουν δοθεί σε αλλοδαπούς, το 68% των αδειών χορηγήθηκαν με σκοπό την εξαρτημένη εργασία, το 12% με σκοπό την οικογενειακή συνένωση και ακόμη 12% με σκοπό την ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι ελληνικές κρατικές υπηρεσίες, την παρούσα στιγμή, δεν είναι σε θέση να παρέχουν επαρκή στατιστικά στοιχεία στην έκταση και την ποιότητα που ορίζονται από το προσχέδιο του Κανονισμού της Ε.Ε.


Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2005 - 11:20 (Ώρα Λονδίνου)

Νικητής ο Ταλάτ

Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είναι ο καθαρός νικητής των εκλογών της Κυριακής στην αυτοαποκαλούμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου.

Το κόμμα του κ. Ταλάτ, με ποσοστό 44.4%, εξασφαλίζει 25 από τις 50 έδρες στην μη αναγνωρισμένη βουλή.

Ακολουθούν σε ποσοστά τα κόμματα Εθνικής Ενότητας, του Ντερβίς Έρογλου, με 31,8% και 18 έδρες, το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς με 13,5% και 6 έδρες και το Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας του Μουσταφά Ακιντζί, με 5,8% και μία έδρα.

Ο κ. Ταλάτ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό ραδιοφωνικό ίδρυμα της Κύπρου, δήλωσε ότι το μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων του τουρκοκυπρίων, υποστηρίζει τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού και επανένωση της Κύπρου.

Δήλωσε επίσης ότι είναι έτοιμος να ανοίξει την «πράσινη γραμμή» για όλες τις μορφές εμπορικών συναλλαγών στην περίπτωση που «επιτευχθεί εξίσωση της ανταγωνιστικότητας μεταξύ των δύο πλευρών».

Ακόμη, επετέθη και πάλι κατά του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τάσσου Παπαδόπουλου, τον οποίο κατηγόρησε ότι δημιουργεί «ψευδείς ανησυχίες στους ελληνοκυπρίους» και ότι αυτό που επιθυμεί «είναι να επιβάλει την εξουσία του επί των Τουρκοκυπρίων».

Μιλώντας σε άλλη περίπτωση προς τον Τύπο, ο κ. Ταλάτ είπε πως δε γνωρίζει πότε θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών για λύση, καθώς ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, έθεσε ορισμένους όρους.

Κατά τον τουρκοκύπριο ηγέτη αυτούς τους όρους «ο πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν αποδέχεται να υλοποιήσει».

Στο μεταξύ, το σύνολο των ελληνοκυπριακών κομμάτων φαίνεται να πιστεύει ότι η επιτυχία του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ οφείλεται στο γεγονός ότι είχε τις ευλογίες της Άγκυρας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν εκπρόσωποι των κομμάτων που συμμετείχαν σε συζήτηση για την ανάλυση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας, επιθυμία της τουρκικής κυβέρνησης είναι να υπάρχει στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου μια ηγεσία, που να παρουσιάζεται ως διαλλακτική, για να διευκολύνει την πορεία της Τουρκίας στην Ευρώπη.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι πρόκειται για μεγάλη επιτυχία του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και πρόσθεσε ότι το μήνυμα, που πρέπει να πάρει, είναι πως έτυχε στήριξης από διάφορες δυνάμεις για να εργαστεί προς την κατεύθυνση της λύσης και της επανένωσης.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι το μήνυμα από το αποτέλεσμα των εκλογών στα κατεχόμενα είναι η επιθυμία του απλού Τουρκοκύπριου πολίτη για λύση και επανένωση και εξέφρασε την ευχή αυτό να βρίσκεται και στις προτεραιότητες του κ. Ταλάτ.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε επίσης ότι «πρέπει να αποφεύγονται οι επικριτικές δηλώσεις και από τις δύο πλευρές, διότι δε βοηθούν στην οικοδόμηση του κλίματος, που απαιτείται για έναρξη του διαλόγου».

Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νίκος Πιττοκοπίτης, δήλωσε ότι όποιος και να εκλεγόταν, δε θα άλλαζε η κατάσταση, καθώς είναι η Άγκυρα, που αποφασίζει την στρατηγική και την πολιτική στο Κυπριακό. Οι υπόλοιποι είναι απλώς εκτελεστικά όργανα.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ, Σοφοκλής Σοφοκλέους, δήλωσε πως υπάρχουν τέσσερα δεδομένα από το χθεσινό αποτέλεσμα, τα οποία θα πρέπει να τύχουν σοβαρής αξιολόγησης.

Δηλαδή «ότι έχει αποδειχθεί πως είναι η Τουρκία, που επιβάλλει τη θέση της, ότι βρισκόμαστε στο τέλος μιας μακράς διαδρομής του Ραούφ Ντενκτάς, ότι οι έποικοι νιώθουν ασφάλεια με τον κ. Ταλάτ και ότι το πολιτικό άθροισμα των κομμάτων του Έρογλου και του Σερντάρ Ντενκτάς παραμένει ισχυρό».

Με αυτά τα δεδομένα θεωρεί ότι «με πολύ συγκρατημένη αισιοδοξία θα πρέπει να δώσουμε προοπτική για έναρξη διαλόγου με συγκεκριμένο περιεχόμενο, με ημερήσια διάταξη και χωρίς επιδιαιτησία και εκβιαστικά χρονικά περιθώρια».

Ο κυπριακός τύπος

Θετικά σχολιάζει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στην κατεχόμενη Κύπρο, η πλειονότητα των κυπριακών εφημερίδων, καθώς τη θεωρούν ψήφο υπέρ της λύσης του κυπριακού.

Οι τίτλοι των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας:

Αλήθεια: Χέρι ειρήνης προς τους Ελληνοκύπριους από Ταλάτ. Λίγο μετά την επιτυχία του στις λεγόμενες εκλογές καλεί σε διάλογο.

Το Θάρρος: Νικητής και πάλι ο Ταλάτ. Με απόλυτη πλειοψηφία.

Πολίτης: Συνομιλητής είναι ο Ταλάτ. Κυρίαρχος από χθες του παιγνιδιού στα κατεχόμενα.

Η Σημερινή: Έριξε λάσπη και βγήκε πρώτος. Του λείπει ένας "βουλευτής". Ο Ταλάτ αύξησε τη δύναμή του. Μεγάλος χαμένος ο Μουσταφά Ακιντζί.

Φιλελεύθερος: Με ευλογίες Άγκυρας, Ταλάτ. Αλλαγή σκηνικού με την πλήρη συνταξιοδότηση Ντενκτάς, προίκα ο γιος που συντηρείται. Δεν αναμένεται να προβεί σε κινήσεις στο Κυπριακό.

Χαραυγή: Επιλογή λύσης. Σαφές μήνυμα των "εκλογών" στα κατεχόμενα. Νίκη του Ρεπουπλικανικού Τουρκικού Κόμματος με 44,38 τοις εκατόν και 25 έδρες.


Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2005 - 08:11 (Ώρα Λονδίνου)

Πέντε ημέρες για τη συμφιλίωση

«Μπους δεν είσαι ευπρόσδεκτος» φώναζαν χθες οι διαδηλωτές στις Βρυξέλλες

Αφίχθη στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους ο οποίος πραγματοποιεί πενθήμερη περιοδεία στην Ευρώπη με στόχο την εξομάλυνση των διατλαντικών σχέσεων, οι οποίες διαταράχθηκαν με τον πόλεμο στο Ιράκ.

«Τώρα είναι ευκαιρία να παραμερίσουμε τις διαφορές μας και να προχωρήσουμε μπροστά», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος λίγο πριν αναχωρήσει από τις ΗΠΑ για το Βέλγιο.

Τη Δευτέρα στη βασική ομιλία του ο Τζορτζ Μπους θα απευθύνει έκκληση για μια «νέα εποχή ενότητας στις ευρω-αμερικανικές σχέσεις» και παράλληλα θα αναφερθεί εκτενώς στους ισχυρούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Αργότερα θα παρευρεθεί σε δείπνο με το Γάλλο ομόλογό του, Ζακ Σιράκ.

Η επιχείρηση ασφαλείας για την πενθήμερη περιοδεία Μπους στη βελγική πρωτεύουσα είναι από τις μεγαλύτερες στις Βρυξέλλες.

Περίπου 2.500 Βέλγοι αστυνομικοί και 250 Αμερικανοί πράκτορες έχουν αναπτυχθεί στις Βρυξέλλες.

Πολλοί δρόμοι της βελγικής πρωτεύουσας αποκλείστηκαν ενόψει της προσγείωσης του προεδρικού αεροσκάφους.

Χιλιάδες διαδηλωτές αναμένεται να πραγματοποιήσουν πορείες διαμαρτυρίας τις πέντε ημέρες που ο Τζορτζ Μπους θα περιοδεύει την Ευρώπη.

Την Τρίτη, ο Τζορτζ Μπους θα μεταβεί στο Μάιντς της Γερμανίας, όπου θα έχει συνομιλίες με τον καγκελάριο της χώρας, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Την Τετάρτη θα έχει συνομιλίες με το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα.

Οι πωλήσεις όπλων στην Κίνα, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το πρωτόκολλο του Κιότο και η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων είναι μερικά από τα καίρια ζητήματα που θα συζητήσει ο Αμερικανός πρόεδρος με τους Ευρωπαίους εταίρους του.

Κατά τον Ρόμπερτ Μπλάκγουελ, πρώην αναπληρωτή σύμβουλο ασφαλείας και στρατηγικού σχεδιασμού της κυβέρνησης Μπους, η Ευρώπη ενδιαφέρεται το ίδιο με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη διαμόρφωση της κατάστασης πραγμάτων στον κόσμο μετά τον πόλεμο στο Ιράκ: «Νομίζω ότι ο πρόεδρος Μπους έκανε οτιδήποτε μπορούσε, νομίζω, όμως, επ ευκαιρία της περιοδείας του στην Ευρώπη, το πιο ενδιαφέρον είναι το μέλλον και όχι το παρελθόν.

»Έχω μια ισχυρή αίσθηση ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν να κλείσουν το κεφάλαιο Ιράκ και να προχωρήσουν μπροστά. Κατάλαβαν πως άσχετα με το ότι σκέφτονταν σε σχέση με την έναρξη του πολέμου, είναι στα ζωτικά συμφέροντα της Ευρώπης να έχει επιτυχία το εγχείρημα Ιράκ», είπε ο κ. Μπλάκγουελ.


Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2005 - 09:13 (Ώρα Λονδίνου)

Σκάνδαλα και πολιτική

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Με το σταυρό στην κάλπη. Οι "ευλογημένοι βουλευτές" στη Βόρεια Ελλάδα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Αύξηση έως 50% στις συντάξεις αποστράτων. Αίρει η κυβέρνηση μια μεγάλη αδικία.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Κάθαρση και στο Δημόσιο. Ριζικές αλλαγές στο Πειθαρχικό Δίκαιο που καταργούν το σημερινό καθεστώς ατιμωρησίας.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μητροπολίτης με εταιρεία στην Καραϊβική! Ο Παντελεήμων ιδιοκτήτης της "High Sky Trading".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Οι αλλαγές στη ΝΔ. Όλες οι αποφάσεις στη σύνοδο προέδρων των ΝΟΔΕ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Μητροπολίτης λάδωσε ανακρίτρια με επιταγή, σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο κρατικής υπηρεσίας.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Εντάξεις- εξπρές και νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Εξαγγελίες Σουφλιά για νέο χωροταξικό σχεδιασμό.

ΕΘΝΟΣ: Θρίαμβος στην Πορτογαλία. Καταποντίστηκε η κεντροδεξιά κυβέρνηση-Σαρωτική νίκη των σοσιαλιστών.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τα εγκλήματα των κληρικών δεν είναι στιγμιαία! Ο νέος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος εκ των εντιμοτέρων Κληρικών της Ορθοδοξίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Άφαντοι 800.000 φίλοι του ΠΑΣΟΚ. Επικοινωνιακό τρικ η δήθεν παλλαϊκή εκλογή Γιώργου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τι αλλάζει στα εμπορικά καταστήματα. Πολυνομοσχέδιο: Επέκταση ωραρίου, επίσπευση έναρξης των εκπτώσεων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Θεία κωμωδία. Προσπαθούν με ...μέτρα να δείξουν ότι κάνουν αυτοκάθαρση.

ΕΣΤΙΑ: 1,1 εκατομμύριο οι ξένοι μετανάστες. Ανέρχονται πλέον στο 10,3% του συνολικού πληθυσμού.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ασφυξία στα δικαστήρια. Δυόμισι χρόνια για να εκδικαστεί μια αγωγή!

ESPRESSO: Θάνατος - μυστήριο δικαστή που είχε αποκαλύψει κυκλώματα στη Δικαιοσύνη.

ΤΑ ΝΕΑ: Με δύναμη από ....Λισαβώνα το ΠΑΣΟΚ. Έκλεισε η δεξιά παρένθεση στην Πορτογαλία.

TRAFFIC NEWS: "Χρυσοπηγή" πληροφοριών η γιάφκα του Βαβύλη. Αποκλειστικές φωτογραφίες από το διαμέρισμα της οδού Μελά.

Η ΧΩΡΑ: Τι είδα στη γιάφκα του Βαβύλη. Πώς ο Γιώργος Τράγκας οδήγησε την ομάδα κατά του οργανωμένου εγκλήματος στην οδό Μελά του Χολαργού.

City Press: Πορτογαλία: Εκλογικός κεραυνός στη δημοσιονομική απογραφή.

Μetro: Απεργιακή θύελλα. Κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε όλους τους χώρους.

Εκκλησία

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "υπεράκτια (οφσόρ) εταιρεία στα Παρθένα Νησιά της Καραϊβικής χρησιμοποιούσε ο Μητροπολίτης Αττικής κ. Πεντελεήμων Μπεζενίτης για να διακινεί τα χρήματά του στο εξωτερικό, ενώ τουλάχιστον δεκαοκτώ τραπεζικοί λογαριασμοί είναι στο όνομά του σε ελληνικές τράπεζες! Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αποκαλύπτει σήμερα ότι ο Μητροπολίτης Αττικής κ. Παντελεήμων που έχει τεθεί σε εξάμηνη αργία από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας High Sky Trading Ltd "Παράδεισος Εμπορική" σε ελεύθερη μετάφραση με έδρα τη νησί Τορόλα στις Παρθένους Νήσους".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "Μητροπολίτης λάδωσε ανακρίτρια και μάλιστα με επιταγή σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο κρατικής υπηρεσίας που ερευνά υποθέσεις διαφθοράς στον χώρο της Δικαιοσύνης και της Εκκλησίας. Τόσο ο Μητροπολίτης όσο και η δικαστικός πρωταγωνιστούν στα σκάνδαλα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και συνδέονται με το βρώμικο κύκλωμα που έστηνε δικαστικές αποφάσεις".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά ότι "άνδρα τίμιο και ικανό εξέλεξε η Ιεραρχία για Μητροπολίτη Πατρών. Αυτός δεν είναι άλλος από τον Αρχιγραμματέα της ΔΙΣ κ. Χρυσόστομο Σκλήφα. Γέννημα και θρέμμα της Αρκαδίας από το χωριό Λουκά. Πτυχιούχος της Ακαδημίας Τριπόλεως και κατόπιν της Θεολογικής Σχολής Αθηνών , Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας καθ΄όσον και ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βαρσών. Ο Λόγος του μεστός και ταπεινός αλλά και γεμάτος ευγνωμοσύνη. Απαίτησε και ζήτησε να μείνει μαζί του στο επισκοπείο και ο παραιτηθείς του Μητροπολιτικού Θρόνου Νικόδημος. Διαβεβαίωσε ότι θα βρίσκεται πάντα δίπλα στον Αρχιεπίσκοπο και τόνισε ότι δεν θα τον ποτίσει χολή και όξος, όπως πολλοί που ευεργετήθηκαν από αυτόν".

Βαβύλης-Έρευνες

Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι από το σπίτι στο Χολαργό, στο οποίο φέρεται ότι διέμενε ο Βαβύλης "πριν από δέκα ημέρες η "ομάδα" που δούλευε εκεί μετέφερε γρήγορα 6 ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το "επικίνδυνο υλικό". Στο όνομα του αρχιμανδρίτη Νικόδημου Φαρμάκη της Χρυσοπηγής το συμβόλαιο, αλλά και η αλληλογραφία. Εξετάζονται ένα σύννεφο από αποτυπώματα και το υλικό που άφησε στο διαμέρισμα. Όταν έσκασε το πρώτο δημοσίευμα εξαφανίστηκε".

Η Traffic News προσθέτει ότι "ανάμεσα στα αντικείμενα που βρέθηκαν και τα οποία εστάλησαν στα εργαστήρια της Αστυνομίας προς εξέταση ήταν έντυπο υλικό ηλεκτρονικών υπολογιστών, βιντεοκασέτες, βιβλία, εικόνες και έγγραφα καθώς και μπουκάλια κρασιού, αφού υπήρξαν έντονες υποψίες για ύπαρξη δακτυλικών αποτυπωμάτων ατόμων που επισκέπτονταν ή ακόμη-ακόμη συνεργάζονταν με τον καταζητούμενο. Στις κασέτες αυτές εμφανίζεται ο Απόστολος Βαβύλης να παρευρίσκεται στις τελετές. Αυτό που προσπαθούν να εξακριβώσουν τώρα οι άνδρες της Ασφάλειας είναι ποια τα πρόσωπα που είναι καταγεγραμμένα στις βιντεοκασέτες να πλαισιώνουν τον Απόστολο Βαβύλη και ποια η σχέση τους μαζί του".

Εκλογές στα κατεχόμενα

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "η χθεσινή εκλογική διαδικασία ήταν η πιο αδιάφορη στην ιστορία των εκλογών των Τουρκοκυπρίων. Παρά τη μεγάλη νίκη που πέτυχε ο Ταλάτ, ο κόσμος έμεινε στα σπίτια του, δεν βγήκε στους δρόμους να πανηγυρίσει και δεν έγινε ούτε μια επινίκια συγκέντρωση" Επίσης προσθέτει ότι "ο πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση διερευνά τις πιθανότητες να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού. Ωστόσο, επεσήμανε ότι προς το παρόν τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν εκδηλώσει τέτοια πρόθεση".

Καραμανλής- Περιοδεία στη Σαμοθράκη

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι "σκληρή επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός από τη Σαμοθράκη καταγγέλλοντας την κατάσταση που άφησε στον τομέα της οικονομίας. Κρυφά χρέη ελλείμματα γραφειοκρατία και διαφθορά είναι αυτά που η σημερινή κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει ώστε να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική σταθερότητα και την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας χωρίς να μεταφέρει τα βάρη στους Έλληνες φορολογούμενους".

ΠΑΣΟΚ

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "άνεμος αισιοδοξίας φυσά στη Χαριλάου Τρικούπη μετά τη νίκη του σοσιαλιστή Ζοζέ Σόκρατες στην Πορτογαλία και την πρωτοφανή προσέλευση 303.000 μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ στις κάλπες για την ανάδειξη συνέδρων".

ΤΟ ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "συμμετοχή ρεκόρ που δικαιώνει τον Γιώργο Παπανδρέου στις επιλογές του επιτεύχθηκε χθες κατά την ψηφοφορία για την εκλογή των αντιπροσώπων για το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "την πλάτη τους γύρισαν τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ στις χθεσινές διαδικασίες νέων εγγραφών στο κόμμα και εκλογής των 4.000 συνέδρων κάτι που αναδεικνύει ως μείζον πρόβλημα την απροθυμία τους να ανέβουν στο τρένο της ανασυγκρότησης του Κινήματος".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2005 - 08:11 (Ώρα Λονδίνου)

Πέντε ημέρες για τη συμφιλίωση

«Μπους δεν είσαι ευπρόσδεκτος» φώναζαν χθες οι διαδηλωτές στις Βρυξέλλες

Αφίχθη στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους ο οποίος πραγματοποιεί πενθήμερη περιοδεία στην Ευρώπη με στόχο την εξομάλυνση των διατλαντικών σχέσεων, οι οποίες διαταράχθηκαν με τον πόλεμο στο Ιράκ.

«Τώρα είναι ευκαιρία να παραμερίσουμε τις διαφορές μας και να προχωρήσουμε μπροστά», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος λίγο πριν αναχωρήσει από τις ΗΠΑ για το Βέλγιο.

Τη Δευτέρα στη βασική ομιλία του ο Τζορτζ Μπους θα απευθύνει έκκληση για μια «νέα εποχή ενότητας στις ευρω-αμερικανικές σχέσεις» και παράλληλα θα αναφερθεί εκτενώς στους ισχυρούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Αργότερα θα παρευρεθεί σε δείπνο με το Γάλλο ομόλογό του, Ζακ Σιράκ.

Η επιχείρηση ασφαλείας για την πενθήμερη περιοδεία Μπους στη βελγική πρωτεύουσα είναι τεράστια.

Περίπου 2.500 Βέλγοι αστυνομικοί και 250 Αμερικανοί πράκτορες έχουν αναπτυχθεί στις Βρυξέλλες.

Πολλοί δρόμοι της βελγικής πρωτεύουσας αποκλείστηκαν ενόψει της προσγείωσης του προεδρικού αεροσκάφους.

Χιλιάδες διαδηλωτές αναμένεται να πραγματοποιήσουν πορείες διαμαρτυρίας τις πέντε ημέρες που ο Τζορτζ Μπους θα περιοδεύει την Ευρώπη.

Την Τρίτη ο Τζορτζ Μπους θα μεταβεί στο Μάιντς της Γερμανίας, όπου θα έχει συνομιλίες με τον καγκελάριο της χώρας, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Την Τετάρτη θα έχει συνομιλίες με το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα.

Οι πωλήσεις όπλων στην Κίνα, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το πρωτόκολλο του Κιότο και η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων είναι μερικά από τα καίρια ζητήματα που θα συζητήσει ο Αμερικανός πρόεδρος με τους Ευρωπαίους εταίρους του.

Κατά τον Ρόμπερτ Μπλάκγουελ, πρώην αναπληρωτή σύμβουλο ασφαλείας και στρατηγικού σχεδιασμού της κυβέρνησης Μπους, η Ευρώπη ενδιαφέρεται το ίδιο με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη διαμόρφωση της κατάστασης πραγμάτων στον κόσμο μετά τον πόλεμο στο Ιράκ: «Νομίζω ότι ο πρόεδρος Μπους έκανε οτιδήποτε μπορούσε, νομίζω, όμως, επ ευκαιρία της περιοδείας του στην Ευρώπη, το πιο ενδιαφέρον είναι το μέλλον και όχι το παρελθόν. Έχω μια ισχυρή αίσθηση ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν να κλείσουν το κεφάλαιο Ιράκ και να προχωρήσουν μπροστά. Κατάλαβαν πως άσχετα με το ότι σκέφτονταν σε σχέση με την έναρξη του πολέμου, είναι στα ζωτικά συμφέροντα της Ευρώπης να έχει επιτυχία το εγχείρημα Ιράκ», είπε ο κ. Μπλάκγουελ.


Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2005 - 05:33 (Ώρα Λονδίνου)

«Ναι, χωρίς πάθος»

Το «ναι» των Ισπανών στο δημοψήφισμα για το ευρωσύνταγμα με τη ανησυχητικά χαμηλή προσέλευση στις κάλπες και το μέλλον των υπερατλαντικών σχέσεων με αφορμή την περιοδεία του Αμερικανού προέδρου στην Ευρώπη κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του ευρωπαϊκού Τύπου.

Ηχηρό ναι;

Η ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα της Ισπανίας «Ελ Παΐς» (El Pais) κυκλοφόρησε με φωτογραφία του πρωθυπουργού της χώρας, Χοσέ Λουίς Ροδρίγεθ Θαπατέρο μετά της συζύγου του την ώρα που ρίχνουν την ψήφο τους στην κάλπη.

Η «Ελ Παΐς» υποστηρίζει ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δημιουργεί προηγούμενο για τα μελλοντικά ευρω- δημοψηφίσματα. Παράλληλα η εφημερίδα εκφράζει την ανησυχία για το μεγάλο ποσοστό της αποχής.

«Οποιεσδήποτε αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλέσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα μετριαστεί από το χαμηλό ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες, το χαμηλότερο στην Ισπανία από την αποκατάσταση της δημοκρατίας», σημειώνει η Ελ Παΐς.

Η εφημερίδα «Ελ Περιόδικο» (El Periodico)της Βαρκελώνης θεωρεί ότι η Ευρώπη δεν ανέμενε διαφορετικό αποτέλεσμα από την Ισπανία, «μια χώρα με ελάχιστους ευρωσκεπτικιστές».

Η «Λα Ραθόν» (La Racon) εκτιμά ότι ο Θαπατέρο βγήκε αλώβητος από το δημοψήφισμα, εκμεταλλευόμενος κυρίως το γεγονός ότι ήταν το πρώτο που διεξήχθη στην ΕΕ.

Εν αντιθέσει, η εφημερίδα «Ελ Μούντο» (El Mundo) της Ισπανίας αντιμετωπίζει το δημοψήφισμα ως «αναγνώριση του ευρωπαϊκού μοντέλου».

«Οι Ισπανοί που προσήλθαν στις κάλπες έστειλαν ένα ξεκάθαρο φιλοευρωπαϊκό μήνυμα, εάν όχι για το κείμενο του ευρωσυντάγματος, σίγουρα για το ευρωπαϊκό ιδεώδες, το οποίο εξελίσσεται σε σημείο αναφοράς για την πολιτική και οικονομική ανάπτυξη των κρατών μελών», επισημαίνει η «Ελ Μούντο».

«Ένα ναι άψυχο χωρίς πάθος», χαρακτηρίζει η γαλλική εφημερίδα «Λε Φιγκαρό» (Le Figaro) το αποτέλεσμα του ισπανικού δημοψηφίσματος.

Και προσθέτει, η αποχή ήταν ένα «πικρό χάπι για τον Θαπατέρο, ο οποίος αντιμετώπισε το δημοψήφισμα ως δοκιμασία για τα ευρωπαϊκά διαπιστευτήρια της Ισπανίας».

Στο Βέλγιο, η εφημερίδα «Ντερ Σανταάρντ» (Der Standaard) θεωρεί ότι το «ναι» των Ισπανών σηματοδοτεί την αρχή μιας σειράς θετικών δημοψηφισμάτων για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

«Αυτό το σύνταγμα παρά τις ατέλειές του, είναι καλύτερο από το τίποτα», υποστηρίζει η βελγική εφημερίδα.

Αλλαγή σελίδας

Έκκληση για μια πιο ισορροπημένη υπερατλαντική σχέση απευθύνει η γαλλική «Λε Μοντ» (Le Monde) και αναφέρει: «Ο κ Μπους είναι ευπρόσδεκτος στην Ευρώπη με την προϋπόθεση ότι θα συμφωνήσει σε μια σχέση μεταξύ ίσων και όχι σε μια σχέση εξάρτησης μεταξύ της υπερδύναμης των Αμερικανών και των υποτελών της Ευρώπης».

Η γαλλική εφημερίδα αδυνατεί να πιστέψει ότι η πολιτική του Αμερικανού προέδρου έχει αλλάξει και απομονώνει ως σημεία τριβής των δύο πλευρών τα εξής: τις διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, το πρωτόκολλο του Κιότο και την άρση του ευρωπαϊκού εμπάργκο αναφορικά με την πώληση όπλων στην Κίνα.

Η «Λιμπερασιόν» (Liberation) δηλώνει ότι δεν έχει πειστεί για τις καλές προθέσεις Μπους.

«Αυτή η επανένωση πραγματοποιείται χωρίς αισθήματα πικρίας αλλά και με ελάχιστο ενθουσιασμό», αναφέρει η γαλλική εφημερίδα, η οποία εξηγεί ότι εκκρεμούν ακόμα αγεφύρωτες διαφορές σε θέματα που αφορούν το Ιράκ, το Ιράν, τη Μέση Ανατολή και την Κίνα.

Αναφερόμενη στο ΝΑΤΟ η «Λιμπερασιόν» σημειώνει ότι η βορειοατλαντική συμμαχία έχει εξαντληθεί και υποστηρίζει ότι το «ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση της κόκκινης απειλής και σήμερα φαίνεται να είναι όσο χρήσιμο είναι το ποδήλατο στο ψάρι».

Τέλος η γερμανική Ντι Τάγκεστσαϊτουνγκ (Die Tageszeitung) διαβλέπει συνέχεια των προβλημάτων στις υπερατλαντικές σχέσεις. «Μπορεί ο τόνος να είναι πιο πολιτισμένος, κι αυτό είναι θετικό», σημειώνει η ΤΑΖ και καταλήγει, «ωστόσο, οι συγκρούσεις στο μέλλον είναι αναπόφευκτες».


Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2005 - 06:36 (Ώρα Λονδίνου)

Πρωτάθλημα από την αρχή

Φωτογραφία αρχείου από παλαιότερη νικηφόρα εμφάνιση της κρητικής ομάδος

Ο Εργοτέλης αγωνιζόμενος με δέκα παίκτες από το 64', έκανε τη μεγάλη έκπληξη της αγωνιστικής κερδίζοντας στο κατάμεστο «Παγκρήτιο με 2-1τον Ολυμπιακό, που σε δύο αγωνιστικές συνέλεξε μόλις ένα βαθμό και νοιώθει πλέον την ανάσα του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ.

Η ομάδα του Μύρων Σηφάκη αγωνίστηκε με πάθος στη προσπάθεια που κάνει για την παραμονή της στην κατηγορία.

Αντιθέτως, ο Ολυμπιακός για πολλοστή φορά εφέτος απογοήτευσε με την απόδοση του. Το σκορ άνοιξε ο Αντό στο 3΄, ενώ το γκολ της ισοφάρισης πέτυχε ο Ριβάλντο 21΄ με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι, το οποίο κέρδισε ο Γεωργάτος.

Στις καθυστερήσεις του αγώνα ο Ογκουνσότο ανάμεσα από οκτώ(!) παίκτες του Ολυμπιακού με μια εξαιρετική κίνηση έκανε το 2-1.

Το γκολ του Νιγηριανού επιθετικού επέφερε την οργισμένη αντίδραση των οπαδών του Ολυμπιακού που προκάλεσαν πολλές υλικές ζημιές στο νεόδμητο στάδιο.

Συνελήφθησαν έξι άτομα και θα οδηγηθούν τη Δευτέρα στο αυτόφωρο.

Περίπου 200 οπαδοί του Ολυμπιακού πολιόρκησαν το πούλμαν της ομάδας στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου και πέταξανγιαούρτια φωνάζοντας συνθήματα κατά του Μπάγεβιτς και των παικτών.

Καλύπτει

έδαφος ο ΠΑΟ

Ο Παναθηναϊκός εκμεταλλεύθηκε με τον καλύτερο τρόπο το «στραβοπάτημα» του Ολυμπιακού στην Κρήτη κερδίζοντας εκτός έδρας το Αιγάλεω με 1-0.

Ο Γκέκας στο δεύτερο του παιχνίδι στο πρωτάθλημα με το Παναθηναϊκό βρήκε και πάλι τον δρόμο προς τα δίχτυα, χαρίζοντας στους περυσινούς πρωταθλητές τους τρεις πολύτιμους βαθμούς της νίκης.

Πίεσε το Αιγάλεω στο δεύτερο ημίχρονο για την ισοφάριση, είχε τις ευκαιρίες αλλά δεν τα κατάφερε. Στον πράσινο πάγκο για πρώτη φορά ο Ιταλός Μαλεζάνι.

Η ΑΕΚ νίκησε δύσκολα με 2-1 τον μαχητικό Ηρακλή στο ΟΑΚΑ και απέχει πλέον τρεις βαθμούς από την κορυφή.

Με δύο κεφαλιές του αρχηγού της ομάδας Κώστα Κατσουράνη, στο τελευταίο εικοσάλεπτο του αγώνα, η "Ένωση" έκανε την 10η φετινή νίκη της, διατηρώντας παράλληλα το αήττητο της έδρας της για 9ο παιχνίδι. Ο Ηρακλής προηγήθηκε στο σκορ στο 47΄ όταν από σέντρα του Επαλέ, ο Φορτούζι βρέθηκε μόνος του στο ύψος της μικρής περιοχής και πλάσαρε ιδανικά τον Χιώτη.

Σερί Ξάνθης,

ποδαρικό με νίκη ο ΠΑΟΚ

Συνεχίζει να εντυπωσιάζει η Ξάνθη. Βρίσκεται εδραιωμένη στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας και κάθε αγωνιστική πιστοποιεί ότι πρόκειται για ένα εκ των βασικών υποψηφίων για την ευρωπαϊκή έξοδο.

Παίζοντας στην έδρα της απέναντι στον Απόλλωνα Καλαμαριάς, η ομάδα του Γιάννη Ματζουράκη είχε εύκολο έργο καθώς επικράτησε με 4-1.

Την πρώτη της νίκη μέσα στο 2005 πέτυχε η Χαλκηδόνα, η οποία σε έναν μέτριο σε φάσεις αγώνα, νίκησε τον Άρη με σκορ 1-0.

Το γκολ που χάρισε τους τρεις βαθμούς στη Χαλκηδόνα πέτυχε ο Σωτήρχος, στο 47' της αναμέτρησης. Η τελευταία νίκη της Χαλκηδόνας εντός έδρας ήταν κόντρα στον ΠΑΟΚ, με σκορ 2-0, στις 21 Νοεμβρίου του 2004.

Νικηφόρο ντεμπούτο στον πάγκο του ΠΑΟΚ έκανε ο Νίκος Καραγεωργίου. Ο «δικέφαλος του Βορρά» επιβλήθηκε με σκορ 3-1 της Καλλιθέας, στον μεταξύ τους αγώνα για τη 19η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α' εθνικής κατηγορίας στο ποδόσφαιρο. Τα γκολ που έδωσαν τη νίκη στον ΠΑΟΚ σκόραραν οι Καραδήμος στο 9', ο Εγκωμίτης στο 68' και ο Σπάσιτς στις καθυστερήσεις του αγώνα, ενώ οι φιλοξενούμενοι ισοφάρισαν προσωρινά με τον Κουτσοσπύρο στο 43'.

Ο ΟΦΗ αιφνιδίασε τον Πανιώνιο ανοίγοντας το σκορ στον μεταξύ τους αγώνα, μόλις στο 9' της αναμέτρησης, με γκολ του Καζάντζη, αλλά οι Νεοσμυρνιώτες, κατόρθωσαν να πάρουν τη νίκη με σκορ 2-1, μέσα στην έδρα τους με γκολ του Βλτσεκ στο 66' και του Μάντζιου στο 79'. Εντυπωσιακή εμφάνιση του Πανιωνίου στο δεύτερο ημίχρονο.

Κέρκυρα και Ιωνικός ανεδείχθησαν ισόπαλοι 2-2 με τους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων να προσφέρουν ωραίο θέαμα. Το ματς επεφύλασσε δυνατό φινάλε με την Κέρκυρα να ισοφαρίζει στις καθυστερήσεις, όταν ο Ισά ανέτρεψε μέσα στην περιοχή τον Εν Ντιαγέ και ο Νινιάδης εκτέλεσε εύστοχα το πέναλτι πετυχαίνοντας την ισοφάριση.

Βαθμολογία

1. Ολυμπιακός 41

2. Παναθηναϊκός 39

3. ΑΕΚ 38

4. Ξάνθη 33

5. ΠΑΟΚ 28

6. Χαλκηδόνα 25

- Αιγάλεω 25

8. Πανιώνιος 24

9. ΟΦΗ 23

10. Ηρακλής 22

- Καλλιθέα 22

12. Άρης 19

-Ιωνικός 19

- Εργοτέλης 19

15. Καλαμαριά 15

- Κέρκυρα 15

Οι Σκόρερ:

13 γκολ: Γκέκας (Παναθηναϊκός/Καλλιθέα)

11 γκολ: Ογκουνσότο (Εργοτέλης)

10 γκολ: Λουτσιάνο (Ξάνθη), Μαχλάς (ΟΦΗ)

9 γκολ: Κωνσταντίνου (Παναθηναϊκός)

8 γκολ: Σοάρες, Κατσουράνης (ΑΕΚ), Μπάρκογλου (Αιγάλεω), Ριβάλντο, Τζιοβάνι (Ολυμπιακός)

Η επόμενη (20η) αγωνιστική:

Εργοτέλης-Ξάνθη

Απ. Καλαμαριάς-Αιγάλεω

Ολυμπιακός-Χαλκηδόνα

Παναθηναϊκός-Κέρκυρα

Άρης -Π.Α.Ο.Κ.

Ιωνικός-Πανιώνιος

Καλλιθέα -Α.Ε.Κ.

Ηρακλής -Ο.Φ.Η.


Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2005 - 06:57 (Ώρα Λονδίνου)

Ελεύθεροι 500 κρατούμενοι

Ο πρόεδρος των Παλαιστινίων θα παρουσιάσει σήμερα τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ξεκίνησε τη συμφωνημένη αποφυλάκιση 500 Παλαιστινίων κρατουμένων.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς παρουσιάζει τη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση, μετά την έγκρισή της από την πλειοψηφία των βουλευτών της Φατάχ.

Οχηματοπομπή λεωφορείων αναχώρησε από το ισραηλινό στρατόπεδο Κετζιότ, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, συνοδεία οχημάτων της αστυνομίας και ασθενοφόρων.

Οι κρατούμενοι θα αφεθούν ελεύθεροι σε μια σειρά συνοριακών διαβάσεων μεταξύ του Ισραήλ της Δυτικής Όχθης και της Γάζας.

Η απελευθέρωση των κρατουμένων συμφωνήθηκε στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής μεταξύ του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν και του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς στις αρχές του μήνα στο θέρετρο της Αιγύπτου, Σαρμ ελ Σεΐχ.

Μία ημέρα νωρίτερα το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε το σχέδιο Σαρόν για αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων και Εβραίων εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ εγκαταλείπει οικισμούς , μετά την επιστροφή των εδαφών της Χερσονήσου του Σινά στην Αίγυπτο το 1982.

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου εγκρίθηκε και η τελική χάραξη του αποκαλούμενου «τείχους ασφαλείας».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.