Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-02-17

  1. Σκάνδαλα
  2. Πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση
  3. Σταματούν τις κατεδαφίσεις
  4. Υπό επιτήρηση η οικονομία
  5. Φόρουμ: Χωρισμός Εκκλησίας - Κράτους
  6. Πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση
  7. Δεν αναμένεται νέα πρωτοβουλία
  8. Ο Νεγκροπόντε επικεφαλής
  9. Αποζημιώσεις για ταξιδιώτες
  10. Την Σεβίλλη από τα κέρατα ο ΠΑΟ
  11. Καταναλωτική πρωτιά Κινέζων
  12. Αλμούνια για έλλειμμα και δημοσιονομική προσαρμογή
  13. Εκλογή αντιπροσώπων για το συνέδριο ΠΑΣΟΚ
  14. Διαφθορά και αντιμετώπιση
  15. Τα πρώτα μέτρα στην Εκκλησία
  16. Ξεκίνησαν οι διώξεις
  17. ’ξονας Δαμασκού - Τεχεράνης
  18. Αντίδραση ΗΠΑ στη συνεργασία Ιράν - Συρίας
  19. «Φροντιστήριο» τρόμου έχει γίνει το Ιράκ
  20. Έγκλημα στη Βηρυτό, «ένοχοι» στη Δαμασκό

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2005 - 01:15 (Ώρα Λονδίνου)

Σκάνδαλα

Νέο σκάνδαλο βασανιστηρίων από τα αμερικανικά στρατεύματα αποκαλύπτει η Γκάρντιαν (The Guardian), αυτή τη φορά στη φυλακή Μπάγκραμ του Αφγανιστάν.

Πρόκειται για περιστατικά ανάλογα με εκείνα που είχαν αποκαλυφθεί στη διαβόητη φυλακή Αμπού Γκράιμπ της Βαγδάτης «εκτεταμένα με αναμνηστικές φωτογραφίες κρατουμένων, βιασμούς και σεξουαλικούς εξευτελισμούς» λέει η εφημερίδα.

«Οι κρατούμενοι υποβάλλονταν σε εικονικές εκτελέσεις» και υπάρχουν «φωτογραφίες κρατουμένων που εξευτελίζονται σεξουαλικά» λέει η εφημερίδα.

Η Γκάρντιαν λέει ότι έχει στη διάθεσή της έγγραφα, που προέρχονται από έρευνες του ίδιου του στρατού και που αποκαλύπτουν πως τέτοια περιστατικά σημειώνονταν όχι μόνο στη φυλακή Μπάγκραμ αλλά και στις μικρότερες αμερικανικές εγκαταστάσεις στην Κανταχάρ.

Σύμφωνα με τις χίλιες σελίδες των εγγράφων , που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα, φαίνεται πως οι αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ συγκάλυψαν περιπτώσεις βασανισμού κρατουμένων ακόμα και μετά την αποκάλυψη των βασανιστηρίων στη φυλακή Αμπού Γκράιμπ.

Σκάνδαλο στον ΟΗΕ

Η Ιντιπέντεντ (The Independent) αποκαλύπτει στο κύριο θέμα της σκάνδαλο στον ΟΗΕ: «Παρενόχληση, εκφοβισμός και μυστικοπάθεια Στέλεχος του ΟΗΕ μπλεγμένος σε σεξουαλικό σκάνδαλο».

Η εφημερίδα λέει πως έχει στα χέρια της εμπιστευτική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με την οποία, ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Ρούουντ Λούμπερς, είναι ένοχος σεξουαλικής παρενόχλησης μιας υφισταμένης του.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, λέει η Ιντιπέντεντ, συμβουλεύτηκε νομικούς μέσα και έξω από τον οργανισμό, και κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν ήταν σε θέση να διώξει τον Ολλανδό Αρμοστή, επιλέγοντας να του απευθύνει μόνο αυστηρή προειδοποίηση σχετικά με τη συμπεριφορά του.

Προβληματικές συντάξεις

Τα προβλήματα στις συντάξεις του βρετανικού δημοσίου απασχολούν δύο από τις εφημερίδες.

«Το κόστος των συντάξεων του δημοσίου εκτοξεύεται στα ύψη» λέει η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) επικαλούμενη αναλογιστική έκθεση.

Η εφημερίδα ανφέρει ότι το κόστος που απαιτείται για να ανταποκριθεί το κράτος στις συντάξεις «των δημοσίων υπαλλήλων, των δασκάλων, των υπαλλήλων του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών έχει αυξηθεί με τέτοια ταχύτητα που είναι πλέον πολύ υψηλότερο από τα επίπεδα του χρέους του δημοσίου τομέα».

Σε ανάλογους τόνους η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) λέει πως «Οι συντάξεις του δημοσίου φτάνουν πλέον να κοστίζουν στους φορολογούμενους 700 δισεκατομμύρια στερλίνες» στις επόμενες δεκαετίες πάνω από ένα τρισεκατομμύριο ευρώ.

Η αναλογιστική έκθεση αποφαίνεται πως η κυβέρνηση θα πρέπει να δημοσιεύσει ρεαλιστικά στοιχεία για τις οφειλές της σχετικά με τις συντάξεις, ενώ πολιτικοί της αντιπολίτευσης προειδοποιούν πως θα υπάρξει ανάγκη αύξησης της φορολογίας στο μέλλον.


Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2005 - 22:59 (Ώρα Λονδίνου)

Πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση

Τις 140 από τις 275 έδρες της εθνοσυνέλευσης καταλαμβάνουν οι σιίτες

Σύμφωνα με την επιτροπή, ο συνασπισμός των σιιτών του Αγιατολά αλί αλ Σιστάνι, που κατέκτησε το 48% των ψήφων καταλαμβάνει 140 έδρες, έναντι 75 των Κούρδων και 40 του συνασπισμού του οποίου ηγείται ο μεταβατικός πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι.

Σε λίγες ημέρες θα είναι γνωστό ποιος θα αναλάβει πρωθυπουργός, δήλωσε ο Ιμπραίμ αλ Τζαφάρι, που φέρεται ως επικρατέστερος για το αξίωμα.

Τα εκλογικά αποτελέσματα υποχρεώνουν τους σιίτες να συνεργαστούν με άλλα κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης αλλά και για την εκλογή προέδρου της χώρας, για την οποία απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων.

Ανταποκριτής του ΒΒC στη Βαγδάτη μεταδίδει ότι ο συσχετισμός δυνάμεων στην εθνοσυνέλευση καθιστά απαραίτητες τις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης, οι οποίες κατά την άποψή του μπορεί να διαρκέσουν μήνες.

Ο επικεφαλής της συμβουλευτικής για τις εκλογές επιτροπής του ΟΗΕ, Κάρλος Βαλεντζουέλα, υπογράμμισε σε δηλώσεις του ότι μπορεί οι εκλογές να μην ήταν τέλειες, ήταν όμως «άκρως επιτυχείς».

Εκπρόσωπος της διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ επιβεβαίωσε ότι από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην πόλη του βόρειου Ιράκ Μοσούλη, σκοτώθηκε ένας και τραυματίστηκαν άλλοι τρεις Αμερικανοί στρατιώτες.

O αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου δήλωσε στην Ουάσιγκτον ότι οι αντάρτες στο Ιράκ έχουν τις δυνατότητες να διεξάγουν περισσότερες από 60 επιθέσεις την ημέρα.


Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2005 - 21:52 (Ώρα Λονδίνου)

Σταματούν τις κατεδαφίσεις

Η καταστροφή σπιτιών Παλαιστινίων εξυπηρετεί «στρατιωτικούς σκοπούς» καταγγέλουν ισραηλινές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ο Ισραηλινός υπουργός ’μυνας, Σαούλ Μοφάζ, δήλωσε ότι έκανε δεκτή την εισήγηση της ηγεσίας του στρατεύματος και έτσι σταματά, όπως είπε, να τίθεται σε εφαρμογή το δικαίωμα εφαρμογής του μέτρου των κατεδαφίσεων, σπιτιών τρομοκρατών.

Εσωτερική έρευνα του στρατού είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η πολιτική των κατεδαφίσεων δεν είναι αποτελεσματική και υποδαυλίζει μόνον το μίσος των Παλαιστινίων έναντι των Ισραηλινών.

Σύμφωνα με δηλώσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων αξιωματούχων ο τερματισμός των κατεδαφίσεων συμφωνήθηκε στη συνάντηση που είχαν στις 8 Φεβρουαρίου στην Αίγυπτο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ισραηλινής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα τελευταία χρόνια κατεδαφίστηκαν στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη περισσότερα από 3000 σπίτια, με αποτέλεσμα να μείνουν άστεγοι, περίπου 29.000 Παλαιστίνιοι.


Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2005 - 19:58 (Ώρα Λονδίνου)

Υπό επιτήρηση η οικονομία

Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος και για την πορεία ιδιωτικοποίησης των Ολυμπιακών Αερογραμμών

Υπό την άμεση επιτήρηση της Κομισιόν και της ΕΕ τίθεται η ελληνική οικονομία μετά την απόφαση που πήρε το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών, το οποίο υιοθέτησε τις σχετικές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη μείωση των ελληνικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων μέχρι τα τέλη του 2006, κάτω του προβλεπόμενου από το Σύμφωνο Σταθερότητας ανώτατου ανεκτού ορίου του 3% του ΑΕΠ της χώρας.

Ως νομική βάση αυτής της απόφασης χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της Κοινότητας το άρθρο 104 παρ. 9, το οποίο προβλέπει στην περίπτωση μη συμμόρφωσης της υπό κοινοτικό έλεγχο χώρας, την επιβολή αυστηρότατων οικονομικών κυρώσεων, κάτι στο οποίο είχε αναφερθεί την Τετάρτη, ειδικά για την Ελλάδα, ο αρμόδιος επίτροπος, Γιοακίμ Αλμούνια.

«Αποκατάσταση δημοσιονομικής πειθαρχίας»

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης δήλωσε ότι στην ουσία το ΕΚΟΦΙΝ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την εισήγησή της, «υιοθέτησαν το σύνολο των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για τη δημοσιονομική διαφάνεια και ισορροπία». Ιδιαίτερη ικανοποίηση εξέφρασε ο κ. Αλογοσκούφης, διότι «το ΕΚΟΦΙΝ έδωσε στην Ελλάδα όχι ένα , αλλά δύο χρόνια προθεσμία για την εξάλειψη των ελλειμμάτων της και ότι η διορία αυτή θα ισχύει για όλες τις χώρες στο αναθεωρημένο σύμφωνο σταθερότητας.

Ο κ. Αλογοσκούφης μίλησε για την «αποκατάσταση πλέον της δημοσιονομικής πειθαρχίας, που αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, με τη συμβολή βεβαίως και του ιδιωτικού τομέα».

Ο υπουργός τόνισε ότι «η δύσκολη περίοδος είναι το 2005 που θα υποχρεωθούμε να μειώσουμε τα ελλείμματα δύο περίπου ποσοστιαίες μονάδες, ενώ το 2006 η μείωση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 06% του ΑΕΠ.

Η Ελλάδα θα χρειασθεί τώρα να υποβάλει μέχρι τις 21 Μαρτίου ένα επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας της, αναφέροντας σ΄ αυτό με λεπτομερή τρόπο όλα τα μέτρα που σκοπεύει να πάρει για να πετύχει το στόχο της και πως θα γίνει η δημοσιονομική προσαρμογή της μέχρι τα τέλη του 2006.

Για το 2005 οφείλει, σύμφωνα με την απόφαση του ΕΚΟΦΙΝ,να εφαρμόσει αυστηρά τον προϋπολογισμό αυτής της χρονιάς, αλλά όπως λέει η έκθεση, «Λαμβάνοντας υπόψη τις μακροοικονομικές αβεβαιότητες». Αυτό το πρόγραμμα έκθεση της Αθήνας θα μελετηθεί και θα εγκριθεί με τροποποιήσεις ή όχι από την Κομισιόν και το ΕΚΟΦΙΝ.

«Δεν θέλω να υποτιμήσω τις προσπάθειες που πρέπει να κάνουμε για την επίτευξη του στόχου εξάλειψης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, αλλά επιμένουμε στο στόχο που έχουμε θέσει και που είναι αυτός της ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής», είπε ο κ. Αλογοσκούφης.

Ολυμπιακές Αερογραμμές

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία ιδιωτικοποίησης των Ολυμπιακών Αερογραμμών.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, είπε μεταξύ άλλων ότι οι προσφορές ήταν πολλές και ποιοτικά καλές, σ΄ αυτή την πρώτη φάση του διαγωνισμού.

Στη δεύτερη φάση, όσες προσφορές ενδιαφερομένων για την αγορά της Ολυμπιακής έχουν συγκρατηθεί θα πρέπει να μελετήσουν τα οικονομικά της εταιρείας και να υποβάλλουν στη συνέχεια δεσμευτικές πλέον προσφορές εξαγορά ςτης. Πιστεύω, κατέληξε ο κ. Αλογοσκούφης, ότι το αργότερο μέσα σε ένα εξάμηνο θα έχει τελειώσει και αυτή η διαδικασία.


Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2005 - 19:36 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Χωρισμός Εκκλησίας - Κράτους

Με αφορμή τις πρόσφατες καταγγελίες για σκάνδαλα στο χώρο της Εκκλησίας, πολλοί κάνουν λόγο για ανάγκη χωρισμού Εκκλησίας και Κράτους.

Συμφωνείτε μαζί τους; Πώς προσδιορίζετε αυτόν τον χωρισμό;

Θα πρέπει, για παράδειγμα, να σταματήσει η διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία με την παρούσα μορφή τους ή να αναλάβει η Εκκλησία τη μισθοδοσία των κληρικών;

Θα πρέπει να υπάρξει τροποποίηση του Συντάγματος;

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish».

I think every real greek knows which kind of people want to attack the hellenism, either cultural or political. But such experiments have many parameters and perhaps a chain reaction as result.

Dimitrios Mitropoulos (Munich, Germany)

Όλοι οι παπάδες στην Ελλαδα συμπεριφεροντε σαν αγιατολας,οτι θελουν κανουν...Θα επρεπε η ελληνικη εκκλισεια να εχει χοριση απο το κρατος πριν πολλα χρονια.Ο Χριστοδουλος και οι κολιτοι του εκμεταλευοντε τον αναλφαβητισμο πολλων συμπατριοτων μας...Αυτα τα μαυρα κορακια οχι μονο ειναι διευθαρμενοι,αλλα νειαζοντε μονο για το συμφερον τους.Τελος ποιος θα κανη την καθαρση,ο Χριστοδουλος;;;;

Bίκτωρ Παλιβός (Στοκχόλμη, Σουηδία)

Ο χωρισμός θα ελευθερώσει την Εκκλησία για να είναι πράγματι ζώσα πνευματική δύναμη χωρίς τα κρατικά δεκανίκια.

Γιάννης Ζ. (Οντάριο, Κανταδάς)

Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία διαδραμάτησε κατά το παρελθόν και συγκεκριμένα την περίοδο της υπόδουλης Ελλάδας ρόλο εξαιρετικά σημαντικό. Διατήρησε την ελληνική ταυτότητα με τη διαφορετικότητά της τόσο από τον κατακτητή όσο και από τους δυτικούς Χριστιανούς. Τότε το εθνικό στοιχείο ήταν αποδυναμωμένο (έργο της ιδίας βέβαια : έλλην = ειδωλολάτρης) και ο σημαντικότερος κρίκος ήταν η Εκκλησία. Ο αυτοπροσδιορισμός όμως αυτός του Έλληνα έχει πάψει να υφίσταται. Το εθνικό σηναίσθημα δεν είναι συνυφασμένο με τη θρησκεία αλλά με την ελληνική παιδεία.

Δυστυχώς, η επικαιρότητα αποδεικνύει το κοινό μυστικό: η Εκκλησία καπηλεύεται παρά βοηθάει, χωρίς βέβαια να υπάρχουν και οι φωτεινοί αυτοί άνθρωποι, που ουδεμία σχέση έχουν με τα οφφίτσια και τον πλούτο των ανωτέρων κληρικών. Πιστεύω πως πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός της Εκκλησίας από το Κράτος, μακροπρόθεσμα, όχι όμως τώρα άμεσα. Οποιαδήποτε κίνηση τώρα θα ήταν βιαστική και θα έμοιαζε ως παράδοση της πολιτικής στα ! ΜΜΕ, τα οποία είναι αμφιβόλου ηθικής.

A. (Αθήνα, Ελλάς)

Ματωνω μεσα μου καθε φορα που βλεπω οτι προσπαθουμε να εκμεταλευτουμε ενα ολισθημα της Εκκλησιας για να κρυψουμε την δικη μας γυμνια.Απο γιναμε τον τελευταιο καιρο με το να ασχολουμαστε με την αμαρτια των αλλων χωρις να αναλογιζομαστε τις δικες μας ευθυνες για τους Ιεραρχες που μας εδωσε ο Θεος για να μας διοικουν πνευματικα.Αραγε εχουμε σκεφτει οτι οπως λεει και ενας παπουλης:"Τετοια που ειναι η κοινωνια μας, τετοιους παπαδες θα εχει?" ()

Τάσος (Πειραιάς, Ελλάς)

Θέλουμε να διατηρήσουμε την ξεχωριστή πολιτιστική μας ταυτότητα και θέλουμε να λεγόμαστε και να είμαστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι και ως πρόσωπα και ως κράτος.

Μαρία (Κομοτηνή, Ελλάς)

The nature of Democracy, in the form of its existence as a European philosophy, is contrasting the values of Christianity and Islam. Such religions have flourished with political engagements that deprive Freedom, Equality and Justice. Contemporary Democratic Hellas is in danger by the clergy and their archbishops. There has never been a greater enemy to Europe and Democracy than the dogma of the Apostles.

George Groppas (Lincoln, UK)

Δεν είναι καιρός για χωρισμό κράτους-εκκλησίας. Ετσι κι αλλιώς η σχέση των δύο θεσμών είναι αρκετά χαλαρή. Ταυτοχρόνως, η Ελλάδα είναι το μοναδικό κράτος στην Ε.Ε. τουλάχιστον που είναι Ορθόδοξο και έχει πληθυσμό Ορθόδοξο στην πλειονότητά του. Θέλουμε να διατηρήσουμε την ξεχωριστή πολιτιστική μας ταυτότητα και θέλουμε να λεγόμαστε και να είμαστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι και ως πρόσωπα και ως κράτος. Τα πράγματα πρέπει να μείνουν όπως είναι.

Ένας ενδεχόμενος χωρισμός δε θα βοηθήσει σε τίποτα την κατάσταση, αντίθετα μάλλον περισσότερο ανακάτεμα και φασαρίες θα φέρει. Θέλουμε να διδασκόμαστε θρησκευτικά στα σχολεία, θέλουμε την κυβέρνηση να ορκίζεται με θρησκευτικό όρκο, θέλουμε να γίνεται πρωινή προσευχή στα σχολεία, θέλουμε τον σταυρό στη σημαία μας! Θέλουμε να παραμείνουμε Έλληνες και να μη γίνουμε μια ωραία ομελέτα στο μιξεράκι της παγκοσμιοποίησης.

Mαρία (Κομοτηνή, Ελλάς)

Νομίζω οτι αρκετά τράβηξε το θέμα με την εκκλησία. Επιτέλους ας βγούν έξω απο την πολιτική για να πάει αυτος ο τόπος μπροστά.

Γιώργος Καραμανλίδης (Βρετανία)

Η εμπλοκή της Εκκλησίας με το κράτος στη χώρα μας , έχει προσδώσει στην πρώτη μεγάλη πολιτική εξουσία και οικονομική δύναμη. ντας η Εκκλησία ένα κλειστό αντιδημοκρατικό κλειστό σύστημα που επί της ουσίας δεν ελέγχεται απο κανένα η διαφθορά είναι παραπάνω απο βεβαία. Η Εκκλησία θα πρέπει να αυτονομηθεί οικονομικά απο το κράτος , να ανοιχτεί στην κοινωνία με τη συμμετοχή λαικών στα όργανά της και με εκδημοκρατισμό. Τρόποι υπάρχουν και εμπειρία άλλων κρατών. Οσο γιά το άν θα πρέπει να σταματήσει η διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία , η γνώμη μου είναι πως όχι .Θα πρέπει να συνεχισθεί με άλλη μορφή. Με την μορφή της Θρησκειολογίας ίσως.

Μάνος Καστορής (Ελλάς)

Η διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία () θα πρέπει να συνεχισθεί με άλλη μορφή. Με την μορφή της Θρησκειολογίας ίσως.

Μάνος Καστορής (Ελλάς)

1.Διαχωρισμός κράτους - εκκλησίας σημαίνει σίγουρα μια μεγάλη σειρά αλλαγών και ρυθμίσεων ο ακριβής προσδιορισμός των οποίων προαπαιτείται. Πριν συμφωνήσουμε στο ζητούμενο δεν έχει νόημα να εκφέρουμε γνώμη. 2.Με νομικίστικα (π.χ. πόθεν έσχες)κόλπα , με δημοψηφισματικού τύπου υποκλοπές πλειοψηφειών ανενημέρωτων πολιτών (π.χ. ταυτότητες) και με υστερόβουλα πολιτικάντικα υπονοούμενα (π.χ. ο χωρισμός θα εξαφανίσει την πολιτική επιρροή της εκκλησίας), δεν λύνονται τα πολύπλοκα θεσμικά προβλήματα. Κραυγές και διάλογος είναι ασύμβατες έννοιες.

3.Είναι υποκρισία η επίκληση των "πολιτικών δικαιωμάτων" σε ένα σύστημα χωρίς τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα (π.χ.εργασία). 4.Η σημερινή κρίση των θεσμών με αφορμή την οποία ξανατίθεται το ζήτημα του χωρισμού κράτους - εκκλησίας δεν είναι τίποτε άλλο παρά διαμάχη των κάθε μορφής εξουσιών που "μοιραία" θα λήξει με μια... Γιάλτα.

Κώστας Κασαπάκης (Κρήτη, Ελλάς)

Η πίστη, το θρησκεύειν, η εκκλησία, είναι θέματα συνείδησης και όχι υποχρέωσης. Χωρισμός αμέσως για το καλό το κράτους και της εκκλησίας. Χωρισμός δεν σημαίνει αφανισμό της εκκλησίας. Υπάρχει, αλλά την στηρίζουν όσοι με πλήρη συνείδηση πιστεύουν σε αυτήν.

Απόστολος Στεργίου (Ελλάς)

Επιτέλος έφτασε η ώρα γιά την συνταγματική αλλαγή χωρίζοντας το Ελληνικό Κράτος από τήν Εκκλησία. Τό πρότυπο χωρισμού τού Ιταλικού κράτος μέ την Καθολική Εκκλησία χαράζει γιά τήν Ελληνική Πολιτεία τήν αναγκαία διαδικασία. Με αυτήν τήν συνταγματική αλλαγή μπορεί ή σήψης νά νά πάψει νά δημιουργεί καί μελλοντηκές δυσκολίες γιά τήν Ελλάδα αλλά καί γιά Ελληνικό Εθνος διεθνώς!

Παναγιώτης Βλάχος (Μελβούρνη, Αυστραλία)

Ομορφος κοσμος, ηθικά, αγγελικά πλασμένος; Καιρός είναι, αργήσαμε κιολας. Μαζί με τις υπόλοιπες "ΔΕΚΟ" του ελληνικού κράτους, ας αποκρατικοποιήσουμε κι αυτήν.

Βασιλεία (Ελλάς)

Why was'nt anybody talking about church when was pasok in goverment. Now some extremist want to bring anomaly in the country (greece). IT WOULD BETTER TO HAVE 50 POLITICAL CHOICES AND 2 RELIGIONS TO CHOOSE FROM. GREECE IS NOT USA.

Spiros Tsahiridis (Greece)

There has never been a greater enemy to Europe and Democracy than the dogma of the Apostles.

George Groppas (Lincoln, UK)

H σημερινή θεσμική δομή της Ελλαδικής Εκκλησίας είναι συμβιβασμός συμφερόντων, άγονος αντιπνευματικός θεσμός και μεσαιωνικό κράμα κράτους-θρησκείας. Ολοταχώς για χωρισμό κράτους και Εκκλησίας καλούν οι καιροί και οι συγκυρίες των σκανδάλων . Ο χωρισμός θα ελευθερώσει την Εκκλησία για να είναι πράγματι ζώσα πνευματική δύναμη χωρίς τα κρατικά δεκανίκια. Οι πράγματι πιστοί θα προσφέρουν τον οβολό τους για την μισθοδοσία, συντήρηση των αναγκαίων κλπ, όπως γίνεται στις ενορίες της αλλοδαπής.

Η επιχειρηματολογία ότι όσοι προτείνουν χωρισμό κράτους και Εκκλησίας είναι «ανθέλληνες και αντίχριστοι» είναι κούφια αντεπίθεση των ενόχων οι οποίοι επιθυμούν να διαιωνίσουν την ασυδοσία τους. Η επικαλούμενη αυτοκάθαρση είναι άλλο άλλοθι των υπαιτίων: κανένα σκάνδαλο δεν ήρθε στο φώς από αυτοκάθαρση. Ο θεσμός αλώθηκε από μέσα . Και χρειάζεται ριζική αντροπή των θεσμικών δομών για να υπάρχει ζώσα Ορθοδοξία και πρματικό δημοκρατικό ανεξίθρησκο κράτος.

Γιάννης Ζ. (Οντάριο, Καναδάς)

Μα και φυσικά πρέπει να γίνει ο διαχωρισμός εκκλησίας-κράτους. Είναι κάτι άλλωστε που έχει υποσχεθεί χρόνια πριν η αστική τάξη στους τότε προλετάριους στον αγώνα τους κατά των τσιφλικάδων. Βέβαια η ιστορία δεν κινείται με υποσχέσεις αλλά με έργα. Ποιο συγκεκριμένα τώρα, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω οτι δε προτίθεμαι να ανοίξω πόλεμο με την εκκλησία. Αλλωστε είναι τμήμα της παράδοσης μας και σεβόμαστε κάποιους ανθρώπους.

Αλλά από την άλλη πρέπει- το θεωρώ ως αυτονόητο και γελοίο μαζί όσο δεν γίνεται- να γίνει η φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, να επιτρέπεται η καύση των νεκρών, να σταματήσει επιτέλους αυτή η -κοσμικού τύπου- θρησκευτική προπαγάνδα και πολλά άλλα.

Κώστας (Μάντσεστερ, Βρετανία)

Υπάρχουν ακόμα αρκετά προβλήματα στην Ελλάδα που πρέπει να λυθούν πριν το εκκλησιαστικό. Οσον αφορά την ανεξηθρησκεία, παραθέτω το εξής που άκουσα πρόσφατα: Στην Ελλάδα υπάρχουν 50 κόμματα και 1 θρησκεία. Στις ΗΠΑ, 2 κόμματα και 50 θρησκείες. Τα συμπεράσματα δικά σας...

Τάσος (Βοστώνη, ΗΠΑ)

Η Ελλάδα εχει αναγκη απο αυτή την στενή σχέση της εκκλησίας μαζί της.

Μ. Πρόδρομος (Καρυές, Ελλάς)

Καιρός είναι! Αλλιώς θα μας φάει το πίστευε και μη ερεύνα όπως έφαγε και τους Βυζαντινούς προγόνους μας. Η άποψη μου είναι: ερεύνα, ερεύνα ερεύνα και στείλε το ιερατείο σπίτι του. Αλλιώς στο τέλος θα καταλήξουν να έχουν όλα τα λεφτά και την εξουσία στο ελληνικό κράτος και τότε ζήτω που καήκαμε...

Νίκος Ιωάννου (Μ. Βρετανία)

Υποκρίνονται οσοι πολιτικοί δεν θέλουν το διαχωρισμό της εκκλησίας από το κράτος.Το ιερατίο της ελληνικής ορθόδοξης εκλησίας έχει περιορίσει την ορθοδοξία στα όρια του ελληνικού κράτους απ΄τη στιγμή που επεμβαίνει θετικά ή αρνητικά στα εθνικά ζητήματα. Να καταργηθεί το μάθημα των θρησκευτικών. Ο χρόνος που θα ελευθερωθεί απ΄τη μελέτη των θρησκευτικών ας χρησιμοποιηθεί για άθληση και παιχνίδι. Μην ξεχνάτε ότι ένας μαθητής σήμερα στο Γυμνάσιο παρακολουθεί καθημερινά 7 ώρο στο σχολείο και δουλεύει άλλες 4 ώρες στο σπίτι. Ξέρετε πολλούς εργαζόμενους να δουλεύουν 11 ώρες την ημέρα;

Γιάννης (Σάμος, Ελλάς)

() Ο παραλογισμός , η υποκρισία , η ματαιοδοξία , η ασέβεια του ιερατείου , ο . . . τζόγος της εκκλησίας στο χρηματιστήριο και τα {έντονα Ροζ} σκάνδαλα των ιερωμένων, ξεσκέπασαν την υποκριτική αγιοσύνη τους , που περιφρονεί το θείο και το χρησιμοποιεί σαν (πώς να το πω ;) . . . . σαν «χρυσόχαρτο περιτυλίγματος»! Κάποτε ένας μοναχός μου είπε : «Έγινα μοναχός και σώθηκα» . Τον ρώτησα από τι , «από την αμαρτία» μου είπε . Ίσως πίστευε πως αυτή (η αμαρτία) = αποτυχία , όπως και ερμηνεύετε ο λεκτικός αυτός όρος , δεν τον βρίσκει όταν κρύβεται στα δάση και τις σπηλιές . Τέλος πάντων ! . . . Εγώ του είπα ότι δεν αισθάνομαι αμαρτωλός . Δεν χρειάζομαι , δεν θέλω «σωτηρία» , . . . . ’στραψε και βρόντηξε ! Με έστειλε στη . . . κόλαση ! Πάντως , το χάρηκα που γλίτωσα από την αγκαλιά του . . . Αβραάμ !!!

The separation between Church and State is necessary for the better function of the community as a whole.

Κostas Eleftheriou (Wales, UK)

’λλο όμως ο μπούφος μοναχός και άλλο να μάθει ο Ελληνικός λαός πως η εκκλησία διαθέτει πακτωλούς χρημάτων , έχει στρατευμένους φανατικούς «πιστούς», έχει επιρροές στην κυβέρνηση , στην αστυνομία και σε ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό , δεν φοβάται την σύγκρουση , την οποία όταν κρίνει απαραίτητο την επιδιώκει , αφού μπορεί και την κατευθύνει . ( ? ) Ως εδώ και μη παραπέρα !

Οι Έλληνες σε καμία των περιπτώσεων των σεναρίων δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα του διχασμού που καλλιεργούν οι δεσπότες . Η τακτική τους ευτυχώς είναι γνωστή . Αποτελεί τόλμημα (πέστε το και ψυχής!) να ορθώσουμε φωνή διαμαρτυρίας στη θρησκευτική ασυδοσία των κάποτε «λαοσυνάξεων» . (Οι μασκαρεμένοι κοσμικοί αφέντες) . Αρνούμαι το έτσι θέλω (έτσι θελικό) μαντρί της εκκλησίας και των μαυροφορεμένων τσοπάνηδων . Όσο πιο πολλά προβλήματα έχει ένα άτομο , όσο πιο χαμηλή παιδεία έχει και όσο πιο πρωτόγονο είναι , τόσο πιο εύκολα συντρίβεται . Αυτό το γνωρίζουν οι «ιεροί» αγύρτες και προσπαθούν να έχουν πάντα φανατισμένο το ποίμνιο . ()

Πάνος (Ελλάς)

The intermingling of church and state is a cancer in the fabric of society. The sooner we get rid of it, the better. In fact, a lot of time has already been irretrievably lost. It is a pity that many Greeks derive national pride from the state religion. As a Greek atheist, I feel that the most important value that our ancestors have transmitted us is our love for individuality (a sense of independence promoting rationality and free thinking) not our identity (a sense of community or belonging to a specific group).

Jean Efpraxiadis (Victoria, Canada)

Η Ελλάδα εχει αναγκη απο αυτή την στενή σχέση της εκκλησίας μαζί της. Η Εκκλησία δεν εχει προβλημα, σαν αποδειξη είναι η πανω απο 1000 χρόνια η ανεξαρτητη λειτουργία του Αγίου Όρους. Η Εκκλησία φέρνει τον Χριστό στις καρδιές μας μεταμορφώνει τους ανθρώπους απο βασανιμένα όντα σε προσωπικότητες με προορισμό και όραμα. Ετσι διατηρήθηκε η Ελλαδα με τα θαυμαστά της κατορθώματα. Πιστεύω αν χωριστεί θα χασει η πατριδα μας, η εκκλησια δεν εχει να φοβηθεί τίποτε, το εχει αποδέιξει με την μαρτυρική πορεία της ανα τους αιώνες.

Μ. Πρόδρομος (Καρυές, Ελλάς)

Oι ευγενείς και το ιερατείο κατάφαγαν τα θεμέλια του Βυζαντίου (...). Ας μη γίνει το ίδιο με το σύγχρονο ελληνικό κράτος.

Γιώργος Πρίντεζης (Σκωτία, Βρετανία)

Ο χωρισμός της Εκκλησίας από το Κράτος έπρεπε να είχε γίνει από την μέρα που η Ελλάδα θεώρησε τον Εαυτό της Δημοκρατία. Ο κάθε Ελληνας είναι ελεύθερος να πιστεύει σε όποιο Θεό νομίζει ή και να είναι ά-Θεος. Ακόμη από τη στιγμή που Υπάρχουν Ελληνες με διαφορετικό θρήσκευμα δηλ. Καθολικοί, Μουσουλμάνοι κ.α. το κράτος πρέπει να τους προσφέρει ίσα δικαιώματα. Ενα απ΄αυτά είναι και η διδασκαλία του θρησκεύματος στα σχολεία.

Φανταστήτε να διδάσκονται οι ορθόδοξοι, οι καθολικοί, οι μουσουλμάνοι μαθητές χωριστά το μάθημα των θρησκευτικών. Τι μπάχαλο θα γίνεται στην τάξη. Γιαυτό τα θρησκευτικά πρέπει να πάνε στην εκκλησία και να διδάσκονται σαν κατήχηση και στο σχολείο να διδάσκεται ιστορία των θρησκειών. Οσο για τα υπόλοιπα και μάλιστα τα οικονομικά να ξεχωρίσουν τις περιουσίες τους κράτος και εκκλησία και να πορεύονται χωριστά.

Γιώργης Φράγκος (Οινούσσες, Ελλάς)

Ιστορικό στοιχείο: εκείνοι οι έλληνες της εποχής του διαφωτισμού που οδήγησαν το λαό στην επανάσταση του 1821 συχνά βρέθηκαν αντιμέτωποι με την επίσημη εκκλησία και κάποιοι μάλιστα κυνηγήθηκαν (Μοισιόδακας, Καταρτζής και άλλοι) ή ακόμα και αφορίστηκαν από αυτήν (δηλαδή από τους ιεράρχες). Η εκκλησία και τότε ήταν ταυτισμένη με το οθωμανικό κράτος όπως σήμερα με το ελληνικό. Η επανάσταση του 1821 δεν είχε ιδιαίτερη συμπαράσταση από την ιεραρχία, η οποία δεν ήθελε να χάσει τα προνόμια που της προσέφεραν οι Οθωμανοί. Λοιπόν, όντως καλό θα ήταν να ξεχάσουμε τα αρχαιοβυζαντινά μας ιδεολογήματα και να κοιτάξουμε να βρούμε το δρόμο μας προς τα μπρος.

Συμφωνώ ότι η ολυμπιάδα ήταν μια παραλλαγή του εθνικισμού που εκφράζεται και με άλλους τρόπους. Δε χρειαζόμαστε τη μεγαλοπρέπεια, ούτε τη βυζαντινή ούτε την αρχαία. Η Ελλάδα μπορεί πλέον να σταθεί στα πόδια της βασισμένη σ'αυτά που πέτυχε τους τελευταίους αιώνες και να μάθει από αυτά στα οποία απέτυχε. Ας κοιτάξου! με να βρούμε τον εαυτό μας. Και ας μην ξαχνάμε ότι υπάρχουν και άλλοι λαοί στον κόσμο εκτός από εμάς και όλοι είναι ισότιμοι (όπως άλλωστε και ο ίδιος ο Χριστός είπε. ’λλο που κάποιοι δήθεν χριστιανοί, φανατικοί υποστηρικτές της εκκλησίας, πιστεύουν ότι οι έλληνες είναι τάχα ο περιούσιος λαός).

Nικόλας (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

The separation between Church and State is necessary for the better function of the community as a whole. Financial matters must be included in the separation. Church must be a self-financed foundation with an autonomous social action and indirect involvement in serious social facts.

Kostas Eleftheriou (Wales, UK)

Things should remain as they are for the sake of our tradition.

George Bethanis (Hellas)

(...) 1. Aν και υποστηρίζω τον χωρισμό κράτος-θρησκείας, Θα πρότεινα οτι δεν είναι πανάκεια, είναι αντάλλαγμα ένα πρόβλημα για άλλο. Στις ΗΠΑ, η κοσμική φύση της χώρας έχει αντικαθιστησει θρησκεία με κατανάλωση, πνεύμα με λεπτά. Όταν ο αρχιεπίσκοπος σας καταδικάσει τις άξιες της πανκοσμιοποιησης και των ΗΠΑ, συμφωνώ. Η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο επίπεδο εγκλήματος στην Δύση, γιατί? η εκκλησία έχει συμβάλλει θεμελιώδης σε αυτό το μοναδικό γεγονός.

2. Ειρωνικά, είναι μια πιθανότητα οτι η εκκλησία θα κερδίζει από το ξεχώρισμα από το κράτος. Νομίζω οτι η ορθοδοξία έχει πολύ να προσφέρει σύγχρονη κοινωνία. Έχει συντηρήσει την αρχική ουσία του χριστιανισμού καλύτερα. Έχει συντηρήσει την πνευματική παράδοση του μοναχισμού και του ’γιου Όρους. Αλλά έχει συντηρήσει συνήθειες από το βυζαντινή αυτοκρατορία, και (αμφιλεγόμενα) από την τουρκοκρατία. Το ξεχώρισμα θα αναγκάζει την εκκλησία να προβληματίζει ΠΩΣ πρέπει να μεταφέρει τους θησαυρούς της, και συνδυάζει δημιουργικότητα ΚΑΙ συντήρηση.... και αυτή η σύνθεση θα ήταν πιο αποτελεσματική για σύγχρονη Ελλάδα (και την Δυση).

Steve Bucuvalas (Colorado, USA)

Να χωριστεί το κράτος από την εκκλησία. Να πάψει ο ιερός κλήρος να είναι δημόσιοι υπάλληλοι αμοιβόμενοι επιπροσθέτως με ένα δεύτερο μισθό απ' το υστέρημά μας. Αφού κατήντησαν την εκκλησία του Χριστού μαγαζί, ας λειτουργήσουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια βγάζοντας τιμοκατάλογο για το κόστος των υπηρεσιών που προσφέρουν και τοιχοκολλώντας τον υποχρεωτικά στην είσοδο κάθε ναού. Ώστε να ξέρομε επιτέλους πόσο στοιχίζει καθετί και να εκλείψει το πονηρό "ό,τι προερείστε"... Κατά τα άλλα, τα θρησκευτικά είναι σωστό να συνεχίσουν να διδάσκονται στα παιδιά μας από σωστά εκπαιδευμένους ανθρώπους που να αντιλαμβάνονται το πνεύμα της εποχής μας.

Γιώργος Κτενάς (Αθήνα, Ελλάς)

Τhe Church is the biggest economic, political and moral liability to the Nation.

Dionnysis (Philadelphia, USA)

Αραγε δεν ειναι τόσο μα τόσο ξεκάθαρο οτι το κράτος πρέπει να ειναι ένας θεσμός που προστατεύει όλους τους πολίτες ανεξαρτήτου χρώματος, φυλής, φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού? απο την άλλη η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν ειναι ενας θεσμός σεβαστός που όμως θέτει εκ των πραγμάτων διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στους ανθρώπους?

Οι γυναίκες δεν έχουν το δικαίωμα στην ιερωσύνη, οι ομοφυλόφιλοι δεν έχουν δικαίωμα καν ύπαρξης ,μέσα στην εκκλησία κ.ο.κ. Πως είναι δυνατόν ενα απο τα πολλά πνευματικά πιστεύω όπως αυτό της ορθοδοξίας να γίνεται δόγμα ενός κράτους σαν την ελλάδα που θέλω να πιστεύω δέχεται και ευνοεί τη διαφορετικότητα των ιδεών όλων των πολιτών του?

Βασίλης (Πάτρα, Ελλάς)

Οι ευγενείς και το ιερατείο κατάφαγαν τα θεμέλια του Βυζαντίου, που έπεσε σαν ώριμο φρούτο στους μωαμεθανούς. Ας μη γίνει το ίδιο με το σύγχρονο ελληνικό κράτος και ας ασχοληθεί το κράτος με τα εθνικά και το ιερατείο με τα θρησκευτικά.

Γιώργος Πρίντεζης (Σκωτία, Bρετανία)

Δεν νομίζω ότι η ακαταλληλότητα αρκετών ίσως εκπροσώπων (Επισκόπων) της εκκλησίας δικαιολογούν αυτή την διαίρεση ,η οποία δεν νομίζω ότι θα έχει και κάποιο αποτέλεσμα γιατί η εκάστοτε θρησκεία είχε- έχει και θα έχει, μεγάλη επιρροή σε μερίδα των ανθρώπων όπως και δεν επηρεάζει την ζωή άλλων. ’ρα κάθε κίνηση διαίρεσης εξυπηρετεί αλλά συμφέροντα Θα ελεγα ιδιοτελή που δεν δικαιώνουν μια εθνική κρίση όμοια με αυτή της περιόδου των ταυτοτήτων. Η διδασκαλία των θρισκευτικων στα σχολεία να διδάσκετε αλλά θα πρέπει να είναι διαφορετικη τωρα διδάσκετε μέρος τηςείναι η Εβραϊκής Μυθολογίας απαράδεκτο Δεν απαιτείται να εμπλακουμαι σε τροποποίηση του Συντάγματος.

Κωνσταντίνος (Αθήνα, Ελλάς)

GREEKS HAD ENOUGH WITH THE CHURCH.... The Greek Othodox Church is an anachronistic relic from the dark Ages with very questionable contribution to the Nation.Lets not forget what the clergy said in 1450 when the Othoman Turks were outside of the Constantinople.'Better Turkish turban and Orthodoxy rahter than Pope's tiara and Catholicism.Patriarc h Gregory the 5th was not a martyr.He excommunicated the fathers of the Greek Revolution.Greeks are proud of Alexander the Great,PLaton and all the briliant minds, who created the first great European Civilization.The Church is the biggest economic,political and moral liablity to the Nation.

Αφού κατήντησαν την εκκλησία του Χριστού μαγαζί, ας (...) [βγάλουν] τιμοκατάλογο για το κόστος των υπηρεσιών που προσφέρουν.

Γιώργος Κτενάς (Αθήνα, Ελλάς)

We need politicians with guts and vision to give an end to this unholy-marriage of State and Clergy.Students need to know about all the religions of the world not just about the Orthodox doctrines. The Church should be taxed,audited retroactively and chartered as an independent religious and cultural institution one of the many.Greek people had enough of the Church and its ongoing scandals.Lets free ourselves from this institutional and spiritual Gulag and take care of more important issues like the economy and our position in the New Europe.May be for the church is still 1005 AD.But for the rest of the world it is 2005.

Dionnysis (Philadelphia, USA)

Between 1453 to 1821, secret schools of Orthodox Priesters kept, our langouage our history our names and the learn of the HOLY BIBLE and the trust in JESUS, alive. Greek brothers in JESUS, stay united and calm becouse "the people have their plans but GOD have his own".

Antonis (Holland)

I am not a huge fan of the Greek church and I do not like the things that happen within it. But I think that this close relationship between goverment and church can traced as far as our early Byzantine history. I would say that things should remain as they are for the sake of our tradition more or less.

George Bethanis (Hellas)

Τα του καίσαρος τω καισαρι και τα του Θεού τω Θεό

Τάσος (Ηράκλειο)

It is a good opportunity for Greece to get in line, now, with the rest of the Western European countries through separation of the Church from the official State. Citizens can have any religious beliefs and practices they like. They should also be allowed to have equally high moral and national values without them being attached to any Church.

Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλη κρίση των θεσμών

Βασίλης Λάππας (Βόλος)

Ancient Greece has preceded the Christian era and Greece and its people- of all the countries on earth, should feel that the contribution of their land to the civilisation of the world is based on their ancient past of which they should be proud independently of any religious belief they may wish to have. I do hope that time has come for the political leadership to show the necessary courage and go ahead with a long awaited change.

Papas Kyvelie (London, UK)

Oπωσδήποτε πρέπει να γίνει διαχωρισμός Εκκλησίας-Κράτους, όπως γίνεται σε όλες τις πολιτισμένες χώρες. Μόνον προβλήματα δημιουργεί η ανάμειξη της εκκλησίας στην πολιτική ζωή...Η εκκλησία διαθέτει τεράστια περιουσία, γιατί να μην πληρώνει η ίδια τους κληρικούς της? οσο για το μάθημα των θρησκευτικών καλό θα είναι να ακούσουν κάποτε τα παιδιά πως υπάρχουν και άλλες θρησκείες και ότι όλες έχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ τους κι ότι ο φανατισμός δεν βοηθάει σε τίποτε.

Now is the time for catharsis!

Aristidis Kountouris (New York, USA)

Οι βασικές αρχές για αγάπη και ειρήνη και αποδοχή του άλλου, του διαφορετικού, ως ισότιμου με εμάς κι όχι κατώτερου, είναι πιο σημαντικά από δογματικές φλυαρίες και αλλαζονία, πως είμαστε εμείς και μόνοι ο περιούσιος λαός του Θεού!

Mαριέττα Ιωαννίδου (Ολλανδία)

Χωρισμός εκκλησίας κράτους (ναι) να σταματήσει η διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία (ναι) οι ιερείς έχουν μετατρέψει την εκκλησία σήμερα σε οίκο εμπορείου και ακολασίας. Ο χωρισμός και η στέρηση οικονομικών πόρων θα τους σοβαρέψει και θα μείνουν στο χώρο για πραγματικό πνευματικό έργο μόνο αληθινοί χριστιανοί.

Δημήτρης Κατς (Κόρινθος)

SAY NO... Hands off the Holly Church. All you sinful infidels you will face the Wrath that is comming. Separation of Chruch from the Goverment is like leaving the sheep, free. And when the sheep are free they will become prey to the wolves of capitalism, liberalism, sexual freedom. The Holly Church protected the people from the Evil.

Δυστυχώς για την Ελλάδα, αυτό που έχει γίνει σε άλλες χώρες αιώνες πρίν () εμείς εν έτει 2005, φοβόμαστε να το πραγματοποιήσουμε

Κωνσταντίνος Ριζόπουλος (Ελλάδα)

There is a conspiracy against Holly Church. All these defamations are an attempt to remove the shepherd and the dogs and let the sheep free. Greek people refuse the Evil of the modernization, female promiscuity and modernity. Greek women praise the old-family values and virtues, the submission to her holly duty of motherhood, the worship to Orthodoxy. Greek people need the Church and without church we are lost and helpless.

Lets say NO to the conspirators who try to separate the Church from our Nation. This mud is the Big Lie. Lets pray, lets demostrate lets stay behind our shepherd. Our Holly eternal and One Church.The real Greeks were always Christians and there is no Hellenism without the only one Orthodox church. Kneel and pray and you will be forgiven.

Theodoros (New York, USA)

Το κρατος πρεπει να διαχωριστει αμεσα απο την εκκλησια! Η Ελλαδα ειναι απο τις ελαχιστες χωρες της Ευρωπης οπου η Εκκλησια εχει τετοια δυναμη. Η παρεμβαση της Εκκλησιας στα πολιτικα πραγματα ειναι επισης απαραδεκτη. Αποψη μου ειναι οτι πρεπει να φορολογηθουν τα τεραστια περιουσιακα στοιχεια της εκκλησιας, και φυσικα οι κληρικοι να μην πληρωνονται απο το κρατος! Οσον αφορα τα θρησκευτικα ως μαθημα, θα πρεπει να περιλαμβανουν ισοτιμα ολες τις θρησκειες, ή να μην διδασκονται καθολου, καθως στη σημερινη τους μορφη αποτελουν καθαρο προσυλητισμο στην χριστιανικη ορθοδοξη θρησκεια (κατ εμε αιρεση της ιουδαικης θρησκειας), τη στιγμη που ο προσυλητισμος απαγορευται απο το ελληνικο συνταγμα.

Μάνος Δαμουλάκης (Μάλαγα, Ισπανία)

Δεν είναι η πρώτη φορά που λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα η συζήτηση σχετικά με το εάν θα έπρεπε να διαχωριστεί ο ρόλος της εκκλησσίας απο αυτόν του κράτους. Αυτή την φορά ήρθε στο προσκηνιο με ένα απολύτως απαξιωτικό για την εκκλησσία τρόπο όπως είναι τα ρόζ σκάνδαλα, οι οικονομικές καταχρήσεις κληρικών και η συνεργασία κληρικών με δικαστικούς για το στήσιμο δικών. Κατά την δική μου άποψη αυτό θα έπρεπε να είχε συμβεί εδώ και πολύ καιρό.

Lets say NO to the conspirators who try to separate the Church from our Nation

Theodoros (New York, USA)

Δυστυχώς για την Ελλάδα, αυτό που έχει γίνει σε άλλες χώρες αιώνες πρίν-όπως στη Γαλλία μετά την γαλλική επανάσταση- εμείς εν έτει 2005, φοβόμαστε να το πραγματοποιήσουμε. Πρωταρχική ευθύνη για αυτό έχουν αποκλειστικά τα κράτη τα οποία συνεχώς πρίν απο κάθε εκλογική διαδικασία τρέχουν πίσω απο τα ράσα των κληρικών για μερικές χιλιάδες ψήφους. Κανείς όμως δεν έχει αναλογιστεί πόσο βλαπτει η συνεχής ανάμειξη της εκκλησσίας στα του κράτους και συγχρόνως κανείς δεν τολμάει να αναλάβει το πολιτικό κοστος του διαχωρισμού των ρόλων κράτους και εκκλησσίας.

Κωνσταντίνος Ριζόπουλος (Ελλάδα)

The separation had to be done many years ago! The class that is taught about Christianity should be replaced with a class related to philosophy and the greatness of the Hellenic civilization. In addition, Greek taxpayers should not be paying for the salaries and pensions of priests since either way they receive numerous donations. The Greek Church is one of the major shareholders of the National Bank of Greece! The money that they have accumulated should be taken away by the government and given to the poor! Thats what Jesus preached. Now is the time for catharsis!

Aristidis Kountouris (New York, USA)

Ο ταχύτατος εκφυλισμός της προσωπικότητας του αρχιεπισκόπου κλονίζει με τον καταιγιστικό ρυθμό που έχουν πάρει οι αποκαλύψεις την υπόσταση και το κύρος της Εκκλησίας. Η εξέλιξη αυτή σαφώς καθιστά προβληματική την περαιτέρω λειτουργία της. Αλίμονο , λοιπόν, στη πλέμπα που κάθεται τους υπομένει και τους πιστεύει ακόμη... Ο απογαλακτισμός της Εκκλησίας από το κράτος προϋποθέτει αναθεώρηση του Συντάγματος. Γι ΄ αυτό το λόγο οφείλει η παρούσα Βουλή να το διαπραγματευτεί το θέμα και να απολήξει σε απτές αποφάσεις.

Να το τονίσουμε. Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλη κρίση των θεσμών. Οδηγούμαστε με τα καμώματα εκκλησιαστικών και δικαστικών παραγόντων σε θεσμική αμφισβήτηση η οποία επαπειλεί την κοινωνική συνοχή και ομαλότητα. Βεβαίως, στην παρούσα δραματική φάση που διέρχεται η ελληνική κοινωνία κάθε προσπάθεια «κουκουλώματος» της υπόθεσης θα προκαλέσει σοβαρή ρωγμή στην υπόληψη και στο κύρος των θεσμών.

Βασίλης Λάππας (Βόλος)

Μόνον προβλήματα δημιουργεί η ανάμειξη της εκκλησίας στην πολιτική ζωή...

Μαριέττα Ιωαννίδου (Ολλανδία)

Η νεοελληνική εθνική ταυτότητα τμήμα της έχει και την ελληνική γλώσσα. Ας το σκεφτούν αυτό οι διάφοροι φανατικοί τάχα έλληνες που γράφουν στα αγγλικά και μας νουθετούν. Ναι στο διαχωρισμό αρκεί να γίνει με τον κατάλληλο τρόπο και με αμοιβαίο σεβασμό.

Γιάννης (Θεσσαλονίκη)

Ο χωρισμός Εκκλησίας και Κράτους είναι απαραίτητος και πάρα πολλοί Ελληνες τον αναμένουν εδώ και χρόνια. Η θρησκευτική ταυτότητα (ή η έλλειψη αυτής στην περίπτωση των αθέων οι οποίοι αν και είναι πολλοί στην Ελλάδα δεν ακούγεται η φωνή τους) είναι προσωπική επιλογή του καθενός και δεν πρέπει να σχετίζεται με την κρατική οργάνωση. Η θρησκευτική κατήχηση στα σχολεία και στον στρατό πρέπει να καταργηθεί, οι εικόνες, οι αγιασμοί και οι προσευχές να φύγουν από τα σχολεία και τους άλλους δημόσιους χώρους και η Εκκλησία πρέπει να αναλάβει την μισθοδοσία των κληρικών. Η ταφή να γίνει κοσμική και να επιτραπεί η κάυση, να μην έχει καμία αναγνώριση κάθε είδους θρησκευτικός γάμος και να σταματήσει η υπερπροστασία της Εκκλησίας και της θρησκείας μέσω νόμων κατά της βλασφημίας και του προσηλυτισμού.

Ο χωρισμός Εκκλησίας-Κράτους είναι πλέον επιτακτικός προκειμένου να επιτευχθεί η σταδιακή αποθρησκειοποίηση και αποχριστιανοποίηση του Ελληνικού κράτους. Αυτός είναι ένας! από τους βασικούς τρόπους για τον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο της χώρας και όχι οι εθνικοφασιστικές (και πολυέξοδες) παρλάτες στυλ Ολυμπιάδας και αποχαυνομένη προσκόληση στο υποτιθέμενο αρχαιοβυζαντινό παρελθόν.

Και κάτι τελευταίο: Οι Ελληνες είναι καιρός να πάψουν να ταμπουρώνονται πίσω από το ιδεολόγημα της μοναδικότητας. Σε όλα τα κράτη ο εθνικισμός και παραλογισμός συνδέθηκε με την υποτιθέμενη μοναδικότητα.

Γιώργος (Γλασκόβη, Βρετανία)

I do hope that time has come for the political leadership to show the necessary courage and go ahead with a long awaited change

Papas Kyvelie (London, UK)

Αυτήν την στιγμή τίποτα δεν μπορεί να γίνει με βάση το Σύνταγμα παρά μόνο κάποιες μικρές επεμβάσεις. Το ουσιαστικό του ζητήματος είναι οτι αυτή τη στιγμή μόνο το κράτος ελέγχεται απο τους ιεράρχες και όχι οι ιεράρχες απο το κράτος το οποίο Πληρώνει σημειωτέον και του μισθούς τους, Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη για την σύγχρονη κοινωνία μας αυτή η υπόθεση να τελειώσει και με το θέμα του χωρισμού απο το κράτος και των μαθημάτων των θρησκευτικών ( σημειωτέον είναι η Εβραϊκή Μυθολογία) απο υποχρεωτικά σε προαιρετικά και χωρίς βαθμολογία. Δεν μπορούν οι ιεράρχες να έχουν κοσμίκή παρουσία και να κανονίζουν ποιές άλλες θρησκίες μπορούν να συνυπάρξουν στο Τόπο μας και ούτε να αμοίβονται μόνο οι ορθόδωξοι παπάδες, αυτό είναι διάκριση και προσκρούει στα ανθρώπινα δικαιώματα. Καιρός να τελειώνουμε με όλους αυτύς τους πατροδοκάπιλους.

Γεώργος Παπαστεργίου (Ελλάδα)

Αγγίξατε ενα καίριο πρόβλημα της Ελληνικής κοινωνίας με ιστορία πολλών αιώνων γι` αυτό και οι μακροσκελείς απαντήσεις. Μόνο δύο επισημάνσεις. 1)Να θέσουμε το πρόβλημα διαφορετικά. Πόσοι στην Ελλάδα θέλουν να αρθούν οι νόμοι της Βαυαρικής αντιβασιλείας που καθορίζουν το ¨ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟ¨ της Ελληνικής Εκκλησίας και της εκ νέου υπαγωγής της στό Οικουμενικο Πατριαρχείο. 2)Αμερικανοί Ελληνικής καταγωγής πού έχουν ορκιστεί πίστη στο Αμερικανικό σύνταγμα (τελείως ανεξίθρησκο) ας μην ειναι τόσο λαύροι κατα του διαχωρισμού γιατι κάπου στην συνείδησή τους ψεύδονται.

Γιώργος Πλουμάς (Σάμος)

() do not allow external forces who want to destroy our unique greek culture and church. They are jelaous and their motives are not honorable nor in the interest of greeks around the world ()

Prokopios Leontidis (New York, USA)

Προσωπικά συμφωνώ ότι πρέπει να γίνει διαχωρισμός του Κράτους και της Εκκλησίας. Και ίσως έπρεπε να είχε γίνει προ καιρού. Τα Θρησκευτικά σαν μάθημα στα σχολεία ίσως πρέπει να μετατραπούν σε κάτι πιο ουσιαστικό και να αναθεωρηθούν τα βιβλία. Και γιατί όχι ακόμη και να καταργηθούν!! Γιατί έτσι όπως είναι σήμερα, αυτό που κάνουν είναι ότι καλλιεργούν- αυξάνουν την δεισιδαιμονία και την προκατάληψη στα παιδιά. Δεν τα ενημερώνουν σωστά, δεν διδάσκουν αντικειμενικά με σεβασμό για τις «άλλες» θρησκείες. Δεν προσθέτουν στα παιδιά πνευματικότητα.

Οι κληρικοί δεν θα έπρεπε να δέχονται να παίρνουν χρήματα από το Κράτος και τον κόσμο γενικότερα

Πάνος (Θεσσαλονίκη)

Η αναθεώρηση του συντάγματος αν είναι αναγκαία, θα το κρίνουν οι Βουλευτές. Αλλά αν κρίνουν πως πρέπει γίνει, τότε να γίνει με δημοψήφισμα, για να αποφασίσει ο κόσμος για το χωρισμό του Κράτους από την Εκκλησίας. Αλλά πριν πάει ο κόσμος να ψηφίσει, να ενημερωθεί σωστά, χωρίς φανατισμούς από την μία ή ρεβανσισμό από την άλλη, να μην δημιουργηθούν αντιπαλότητες και αδελφικές έχθρες (αναταραχές)

Όσο για τους κληρικούς, οι κληρικοί θα έπρεπε να είναι καλύτερα κληρικοί-εθελοντές για να (από)δείξουν την αληθινή τους αγάπη στον κόσμο, να θυσιάζονται για την κόσμο, και όχι να τον θυσιάζουν. Και ακόμη καλύτερα θα ήταν αν οι κληρικοί θα εργαζόντουσαν κανονικά όπως όλος ο κόσμος για να καταλάβουν πόσο δύσκολα βγαίνουν τα χρήματα που τόσο εύκολα ζητάνε στα μυστήρια (βαφτίσια, γάμοι, κηδείες). Και μετά τις δουλειές τους να πήγαιναν στις Εκκλησίες και να κάνανε το λειτούργημα τους, να παρηγορούσαν και να δίδασκαν τις Αρχές του Χριστιανισμού, αλλά με το παράδειγμα πρώτα και μετά με τα λόγια.

Οι κληρικοί δεν θα έπρεπε να δέχονται να παίρνουν χρήματα από το Κράτος και τον κόσμο γενικότερα. Και αν τα έπαιρναν να τα δίνανε στο φτωχό κόσμο, στις μητέρες που δεν έχουν να δώσουν στα παιδιά τους να φάνε, στα βιβλία για τους αμόρφωτους , στα φάρμακα για τους αρρώστους και στην παιδεία γενικάκαι ο κόσμος θα τους ανταμείψει με αγάπη για αυτό.

Και αν η Εκκλησία πάλι θέλει να τους ανταμείβει για τις υπηρεσίες τους, μπορεί να τους χορηγεί όποια αποζημίωση θεωρεί αναγκαία για τις λιγοστές ανάγκες τους. Αλλά αυτό είναι πλέων εσωτερικό θέμα τις Ιεραρχίας της Εκκλησίας. Και αν το κράτος πάλι θέλει να τους ανταμείβει, θα μπορούσαν οι κληρικοί μας (και οι μοναχοί-χες) να εργάζονται στον χώρο της υγείας, σε γεροκομεία, σε σανατόρια όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, σε άλλες εκκλησίες-θρησκείες.

Πάνος (Θεσσαλονίκη)

Η κρίση, που σημειώνεται σήμερα στην Εκκλησία και στην Δικαιοσύνη δεν είναι κάτι καινούργιο. Καινούργια είναι τα ΜΜΕ και τα παράθυρά τους

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη)

Στην χώρα μας η ιστορία διδάσκει ότι, η ταυτότητά της μέσα από 400 χρόνια σκλαβιάς διατηρήθηκε ΜΟΝΟ χάρη στην προσπάθεια της Εκκλησίας, δηλαδή στον δεσμό της Εκκλησίας - της Θρησκείας και κάθε είδους πίστης προς το Μεταφυσικό - με τον Έλληνα. Τέτοιου είδους δεσμός δεν βρίσκεται εύκολα στην ιστορία άλλων χωρών, γιατί δεν υπάρχουν πολλές χώρες με σκλαβιά τόσο μεγάλης διάρκειας.

Με αυτή την αφετηρία μπορεί να πεί κανείς ότι, όχι μόνο θα πονέσει τον Έλληνα ένας τέτοιος διαχωρισμός αλλά και θα τον κάνει να εκδικηθεί. Ειδικά δε, αν πρόκειται να καταργηθεί και η μάθηση της θρησκείας στην Παιδεία των Ελλήνων, το πρόβλημα γίνεται εντονότερο και ξεφεύγει από μία συνηθισμένη πρόβλεψη.

Η κρίση, που σημειώνεται σήμερα στην Εκκλησία και στην Δικαιοσύνη δεν είναι κάτι καινούργιο. Καινούργια είναι τα ΜΜΕ και τα παράθυρά τους με κάθε είδους γνωστούς διεστραμμένους και ανώμαλους, πληρωμένους και τηλεκατευθυνόμενους, που κάνουν κριτική σε ενδεχομένους επίσης ανώμαλους ιερείς, αλλά σίγουρα χωρίς αποδείξεις πέρα από κάποιες κατασκευασμένες κασέτες.

() Η κρίση, για την οποία γίνεται τόσος λόγος σήμερα, υποκρύπτει πολύ περισσότερο τον εναντίον του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου πόλεμο, που είτε το θέλουν είτε όχι είναι ο μόνος που έχει στο ενεργητικό του τουλάχιστον 2 συλλαλητήρια και αρκετές ομιλίες επάνω σε εθνικά θέματα, τα οποία ενθουσιάζουν όλους τους Έλληνες εντός και εκτός Ελλάδος και ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση. Και που συγκρίνουν την δραστηριότητα του σύγχρονου Παπαφλέσσα με την απραξία των σύγχρονων πολιτικών της χώρας.

Αν δεν γίνει ο πλήρης χωρισμός εκκλησίας - κράτους η Ελλάδα δεν θα μπορεί να προχωρήσει τον εκδημοκρατισμό των θεσμών της

Γιώργος (Θεσσαλονίκη)

Το τι δεν πήγε καλά πρίν να έλθουν στην δημοσιότητα όσα σήμερα για ευνοήτους λόγους σίγουρα παραποιημένα πληροφορείται ο ελληνικός λαός, δεν το γνωρίζουμε και ούτε θα το γνωρίσουμε στο άμεσο μέλλον. Έτσι, είτε χωρίσει η Εκκλησία από το Κράτος είτε όχι, το κριτήριο του Έλληνα δεν πρόκειται να αποχαρακτηρίσει τον Χριστόδουλο.

Η μετα μανίας τέλεση γκάλοπ με αποτελέσματα εναντίον της Εκκλησίας και του Αρχιεπισκόπου δείχνουν ότι, η κρίση είναι κατευθυνόμενη στο σύνολό της. Κυρίως όμως δείχνουν και μαρτυρούν υβριστική σταση απέναντι στην Εκκλησία, την οποία ο ελληνικός λαός δεν ανέχεται. Το κριτήριο του Έλληνα, που άλλοτε πληροφορείται σωστά και άλλοτε παραπληροφορείται, λέει ότι, η κρίση που δέν συμφέρει στους Έλληνες, συμφέρει σε κάποιους άλλους, που έχουν συμφέροντα, σε ότι μπορεί να προσφέρει ακόμα η μικρή Ελλάδα. ()

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη)

Unlike in Islam, where church and state are ideally one and the same thing, the connection of church and state is contrary to the intentions and teachings of Jesus Christ. Jesus made sure to clarify that he wasn't looking for earthly dominion, and he defined clearly what was Ceasar's and what was God's. This all ended with the Roman emperor Constantine, who, although not a christian himself, saw the benefit of associating with the rising tide of Christendom, and declared Christianity legal, allowing it to become the official religion of the empire. The results were disastrous for the empire, but the church was delighted.

To this date, one can see how the catholic and orthodox churches visibly relish that development. However, while the catholic church eventually spread out and expanded beyond its italian base, the orthodox church was unable to unify the territories it spread to, became fragmented, and the Greek segment langiushed in medieval nostalgia. All of the Greeks that I know were baptized in orthodox beliefs without being asked and we were the subject of mandatory catechism, to the best extent the state could help the church provide. All of that activity resulted in a Greek public where 100% is indoctrinated, but only 6% is going to church regularly, and more than 50% go only on Christmas and Easter (such as myself).

We should return back to the values of the Hellas of Orthodox Greeks

Dionn (Alabama, USA)

All I have to say about this is that, had I been asked to pick a religious denomination, I would probably still have picked the orthodox church, based on its generally tolerant and moderate beliefs. But I was never trusted to make this decision. The orthodox church doesn't seem to believe that it can actually be liked on its own merits, and it doesn't want to take any risks. It prefers to have the Greek state carry water for it. This whole thing at some point has to change. However, the church, by resisting the change in any form, is going to end up being woefully unprepared when the day comes for that to happen. One only wishes for them to come to see their own interests.

Manolis Lygounis (San Jose, CA, USA)

Αν δεν γίνει ο πλήρης χωρισμός εκκλησίας - κράτους η Ελλάδα δεν θα μπορεί να προχωρήσει τον εκδημοκρατισμό των θεσμών της. Η ενότητα εκκλησίας - κράτους αποτελεί σε τελευταία ανάλυση την ιδεολογία της διαπλοκής. Και αυτό αποδεικνύεται με τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών. ’λλωστε η ιστορική ιδιαιτερότητα της ορθοδοξίας σε σχέση με τα άλλα χριστιανικά δόγματα είναι ότι στο παρελθόν δεν ταυτιζόταν με το κράτος με ορισμένες εξαιρέσεις βέβαια που την αμαύρωσαν και την ζημίωσαν...

Γιώργος (Θεσσαλονίκη)

Church is the main way of Life. Separating Church from the Goverment we surrender to the Antichrist the 666 kingdom and the evil that hates Christianity and Hellenism. We should make religion compulsory. We should return back to the values of the Hellas of Orthodox Greeks. We are the only nation on earth that has the real faith. Yes we have the only one real faith. We should destroy the idols and pray for our slavation. Separation between Goverment and Church is eternal damnation

Dionn (Alabama, USA)

the church, by resisting the change in any form, is going to end up being woefully unprepared

Manolis Lygounis (San Jose, CA, USA)

We live in the Age of privatization. It is inconceivable for an allegedly modern state memeber of the European family to have increased taxes, social security benefit reductions,budget deficit, increased unemployment and at the same time to subsidize the Church.

The same way as corporations spin-off unproductive divisions and governments privatize whole industries, the state needs to separate completely from the church. The majority of the people today are sophisticated enough to chose their own path to spiritual enlightment without ecclesiastical guidance.

Students certainly need to know about God, Human evolution, and world religions. But they cannot limit themselves to the Greek Orthodox faith only. Orthodoxy is one of many ways to God not the only one. By teaching at schools religion the old way we basically endorse prejudism, limitation and racism.

Religion should be taught by Hisotry, Culture and Philosophy teachers not theologicians. It takes politicians with leadership of the stature of Kemal Ataturk, Piotr Romanov the Great, MutsuHito or O.E.L Von Bismarck, ready to assume political cost, in order to cross the Rubicon and make structural reforms.

George Awgerinos (USA)

Ο χωρισμος της εκκλησιας απο το κρατος πρεπει να γινει μια για παντα. Η μισθοδοσια των κληρικων να ειναι η χαμιλοτερη και να γινετε απο τα εσοδα της τεραστιας περιουσιας της εκκλισιας. Πως ειναι δυνατον να πλιρωνη το κρατους τους κληρικους απο την στιγμη που οι εκκλισιες διατιρουν περιουσιες με τεραστιο εισοδημα?

Η θρησκεια να διδασκετε στα σχολια, και να γινετε συστιματικος εκκλισιασμος στα παιδια. Αλλο η πολιτικη, και αλλο η εκκλισια. Η παπας-παπας η ζευγας-ζευγας, λεει μια παριμοια. Περιμενομε την παραδειγματικη τυμωρια των ιερεων που δεν σευαστικαν το ΡΑΣΟ τους. ()

Lana Kantiani (USA)

Βεβαίως να γίνει χωρισμός εκκλησίας - κράτους. Η εκκλησία οφείλει να ανταποκρίνεται στις πνευματικές και μεταφυσικές ανησυχίες των ανθρώπων και όχι να αυτοπροβάλλεται ως δεκανίκι του εθνικισμού.

Η θρησκεία δεν είναι κτήμα κανενός έθνους, αλλά είναι προσωπικό θέμα κάθε ατόμου χωριστά. Έλληνες υπήρχαν και πριν την ορθοδοξία και ορθόδοξοι δεν είναι ούτε όλοι οι Έλληνες ούτε μόνον οι Έλληνες.

Η θρησκεία δεν είναι κτήμα κανενός έθνους, αλλά είναι προσωπικό θέμα κάθε ατόμου χωριστά

Νικόλας (Θεσσαλονίκη)

Πως να γίνει ο διαχωρισμός; Κατ' αρχήν, να μην υπάρχει μνεία στο σύνταγμα παρά μόνο στο δικαίωμα της ανεξιθρησκείας. Επίσης, τα θρησκευτικά στο σχολείο να μην έχουν το δογματικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα, αλλά να στραφούν σε άλλες κατευθύνσεις: μελέτη και ελεύθερη συζήτηση περικοπών του ευαγγελίου, θρησκειολογία, μελέτη των παραβολών του Ιησού, σύνδεση των θρησκειών με την ιστορία και τις άλλες επιστήμες. Να πάψουν πάνω απ'όλα οι βυζαντινές τελετές όπου βλέπουμε αρχιεπισκόπους με χρυσοποίκιλτα άμφια και κορώνες να στέκονται πλάι σε αξιωματούχους του κράτους. Να επιτραπεί ο πολιτικός όρκος στα δικαστήρια και στην ορκωμοσία των βουλευτών. Τέλος, να πάψουν τα κόμματα να προβάλλουν τη θρησκεία ως συστατικό της πολιτικής τους πρότασης.

Στο κάτω κάτω, αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο δεν είναι το πόσο συχνά πηγαίνει στην εκκλησία ένας πολιτικός, αλλά το πόσο καλά κάνει τη δουλειά του. Η ηθική δεν κρίνεται από το πόσο συχνά κοινωνούμε. Κρίνεται στην καθημερινή μας πρακτική. Έτσι η εκκλησία θα γίνει ένα πνευματικό καταφύγιο, μακριά από τους πόνους και τις απογοητεύσεις της κοσμικής ζωής. Σήμερα η εκκλησία είναι, δυστυχώς, ένας εντελώς κοσμικός θεσμός.

Νικόλας (Θεσσαλονίκη)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2005 - 21:17 (Ώρα Λονδίνου)

Πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση

Τις 140 από τις 275 έδρες της εθνοσυνέλευσης καταλαμβάνουν οι σιίτες

Σύμφωνα με την επιτροπή, ο συνασπισμός των σιιτών του Αγιατολά αλί αλ Σιστάνι, που κατέκτησε το 48% των ψήφων καταλαμβάνει 140 έδρες, έναντι 75 των Κούρδων και 40 του συνασπισμού του οποίου ηγείται ο μεταβατικός πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι.

Σε λίγες ημέρες θα είναι γνωστό ποιος θα αναλάβει πρωθυπουργός, δήλωσε ο Ιμπραίμ αλ Τζαφάρι, που φέρεται ως επικρατέστερος για το αξίωμα.

Τα εκλογικά αποτελέσματα υποχρεώνουν τους σιίτες να συνεργαστούν με άλλα κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης αλλά και για την εκλογή προέδρου της χώρας, για την οποία απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων.

Ανταποκριτής του ΒΒC στη Βαγδάτη μεταδίδει ότι ο συσχετισμός δυνάμεων στην εθνοσυνέλευση καθιστά απαραίτητες τις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης, οι οποίες κατά την άποψή του μπορεί να διαρκέσουν μήνες.

Ο επικεφαλής της συμβουλευτικής για τις εκλογές επιτροπής του ΟΗΕ, Κάρλος Βαλεντζουέλα, υπογράμμισε σε δηλώσεις του ότι μπορεί οι εκλογές να μην ήταν τέλειες, ήταν όμως «άκρως επιτυχείς».


Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2005 - 17:30 (Ώρα Λονδίνου)

Δεν αναμένεται νέα πρωτοβουλία

Δεν έχει πληροφορίες για νέα πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για το κυπριακό τον Απρίλιο, είπε ο κ. Παπαδόπουλος

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, δήλωσε την Πέμπτη, πριν την αναχώρησή του για τη Μάλτα, όπου πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη, ότι δεν έχει πληροφορίες για νέα πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για το κυπριακό τον Απρίλιο.

Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, η πιο πρόσφατη πληροφόρησή του από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Κύπρου στα ΟΗΕ «δεν υποστηρίζει πληροφορίες για νέα πρωτοβουλία του διεθνούς οργανισμού».

Αντίστοιχη δήλωση έκανε το μεσημέρι της Πέμπτης και ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου των Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος. «Δεν υπάρχουν τα στοιχεία που να μπορούμε να μιλήσουμε ή να κάνουμε προβλέψεις για την εκκίνηση μιας νέας πρωτοβουλίας», τόνισε προσθέτοντας ότι «για να ξεκινήσει μία πρωτοβουλία, για να προχωρήσουμε σε συνομιλίες, θα πρέπει να συντρέχουν δύο λόγοι, και να έχει διαμορφωθεί και καθοριστεί το διαδικαστικό πλαίσιο και η ουσία. Αυτή τη στιγμή όλα δείχνουν ότι ούτε το διαδικαστικό πλαίσιο έχει καθοριστεί, αλλά και σε ότι αφορά το ουσιαστικό μέρος διατυπώνονται ορισμένες σκέψεις ανεπισήμως».

Καταδίκη επίσκεψης αμερικανών στα κατεχόμενα

Πριν την αναχώρησή του για τη Μάλτα, ο πρόεδρος της Κύπρου δήλωσε επίσης, αναφερόμενος στην επίσκεψη επιχειρηματιών που εκπροσωπούν αμερικάνικες εταιρίες στην Τουρκία, τη συνοδεία διπλωμάτη των ΗΠΑ, στα κατεχόμενα, ότι «η ενέργεια αυτή δεν συμβάλλει καθόλου στη βελτίωση των σχέσεων Κύπρου - Ηνωμένων Πολιτειών» και πρόσθεσε ότι έχουν γίνει σχετικά διαβήματα εκεί που πρέπει.

Η αποστολή των επιχειρηματιών, που έφτασε, με πτήση από την ’γκυρα, στα κατεχόμενα το πρωί της Πέμπτης, αποτελείται από τούρκους επιχειρηματίες που εκπροσωπούν δέκα αμερικανικές εταιρείες στην Τουρκία, και συνοδεύεται από τον εμπορικό ακόλουθο της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τουρκία, Ανέρ Καγιανί.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Ιακώβου, δήλωσε ότι η αμερικανική ενέργεια προκαλεί την κυβέρνηση και το λαϊκό αίσθημα και η Κυπριακή κυβέρνηση θα προβεί σε διαβήματα μόλις ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες της επίσκεψης.

Πρόσθεσε ότι η επίσκεψη ότι μόνο δεν θα συμβάλει στην άρση της λεγόμενης απομόνωσης αλλά ούτε και θα βοηθήσει στις προσπάθειες για λύση του κυπριακού. Τόνισε δε χαρακτηριστικά ότι θα ήταν διαφορετικά τα πράματα, εάν η αντιπροσωπεία έφθανε στη Λάρνακα και εβοηθείτο από την Αμερικανική πρεσβεία στην Κύπρο.


Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2005 - 16:33 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Νεγκροπόντε επικεφαλής

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ιράκ, τίθεται στην κορυφή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών

Η θέσπιση της θέσης ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα της επιτροπής που είχε διερευνήσεις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και είχε διαπιστώσει αποτυχίες των μυστικών υπηρεσιών να τις αποτρέψουν.

Οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν διπλωματικά μέσα για να πείσουν το Ιράν ότι πρέπει να σταματήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, σημειώνοντας ότι θα συζητήσει τους τρόπους με τους Ευρωπαίους ηγέτες, στη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ευρώπη την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Μπους κάλεσε εξάλλου τη Συρία να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Λίβανο, σημειώνοντας ότι η χώρα δεν συμμετέχει στα βήματα που γίνονται στη Μέση Ανατολή, στην κατεύθυνση της δημοκρατίας.

Απαντώντας σε ρωτήσεις δημοσιογράφων ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι δεν ξέρει εάν η Συρία βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι, υποστηρίζει όμως την διεξαγωγή διεθνούς έρευνας.

Νωρίτερα, η οικογένεια του Χαρίρι ζήτησε να ξεκινήσει διεθνής έρευνα για τη δολοφονία, την οποία αποδίδει σε τρομοκράτες. Η κυβέρνηση του Λιβάνου ζήτησε από τις αρχές της Ελβετίας συνδρομή για την εξιχνίαση της δολοφονίας, αρνείται όμως να αναθέσει εξ ολοκλήρου τις έρευνες σε διεθνή όργανο.

Οι υποψίες της Βηρυτού αλλά και της Ουάσιγκτον για τη δολοφονία του Χαρίρι, στρέφονται προς τη Δαμασκό, από την οποία οι ΗΠΑ έχουν ανακαλέσει την πρέσβειρά τους.


Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2005 - 14:11 (Ώρα Λονδίνου)

Αποζημιώσεις για ταξιδιώτες

Δυνατότητες αποζημίωσης για ακυρώσεις πτήσεων θα έχουν οι ταξιδιώτες

Αποζημιώσεις 250-600 ευρώ, δωρεάν γεύματα και δωρεάν παραμονή σε ξενοδοχείο μπορούν να ζητήσουν, σύμφωνα με τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία οι ταξιδιώτες, εάν υπάρχουν καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων ή υπερκρατήσεις θέσεων.

Οι νέοι κανονισμοί ισχύουν και για τις αεροπορικές εταιρείες τσάρτερ, όπως επίσης και για τις αποκαλούμενες «χαμηλού κόστους».

Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν εκφράσει έντονη αντίθεση στη νέα νομοθεσία, προειδοποιώντας ότι ίσως αναγκαστούν να αυξήσεις τις τιμές των εισιτηρίων, προκειμένου να καλύψουν τα επιπλέον έξοδα.

Ήδη η Ευρωπαϊκή επιτροπή αντιμετωπίζει δύο προσφυγές κατά της νέας νομοθεσίας. Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) και ο Σύνδεσμος Ευρωπαϊκών Αεροπορικών Εταιρειών Χαμηλού Κόστους, (ELAA), ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.


Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2005 - 14:47 (Ώρα Λονδίνου)

Την Σεβίλλη από τα κέρατα ο ΠΑΟ

Σοβαρό προβάδισμα για την πρόκριση στους "16" του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ απέκτησε ο Παναθηναϊκός ο οποίος νίκησε στο γήπεδο της Λεωφόρου με1-0 την ισπανική Σεβίλλη με γκολ στο 76΄ με εξαιρετικό σουτ του Λουκά Βύντρα.

Ο Φάνης Γκέκας έχασε τρεις καταπληκτικές ευκαιρίες για να δώσει το προβάδισμα στην ελληνική ομάδα στο πρώτο ημίχρονο, ενώ από τα αξιοσημείωτα του αγώνα ήταν η εξαιρετική απόδοση του Κώτσιου πάνω στον Μπαπτίστα.

Ο ΠΑΟ (στον πάγκο ο Τότης Φυλακούρης), είχε τέσσερις σημαντικές απουσίες,(Χαραλαμπίδη, Ρουμπάκη, Παπαδόπουλο και Σανμαρτεάν) ενώ στην εξέδρα ήταν ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού Αλμπέρτο Μαλεζιάνι, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Ντέρεκ Σκάζνι.

Η ώρα του Ολυμπιακού

Οι «ερυθρόλευκοι» θα αντιμετωπίσουν απόψε, το βράδυ, στο στάδιο Καραϊσκάκη τη γαλλική Σοσό με στόχο να πάρουν το θετικό αποτέλεσμα και να κάνουν το πρώτο βήμα για πρόκριση στους «16» της διοργάνωσης.

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς για το συγκεκριμένο παιχνίδι με τους Γάλλους ζήτησε από τους ποδοσφαιριστές του πείσμα, υπομονή και αυξημένη προσοχή.

Ο σερβοέλληνας τεχνικός ωστόσο προβληματίζεται από τις πολλές απουσίες, καθώς θα λείψουν οι Ζιοβάνι, Γεωργιάδης, Βενετίδης και οι τιμωρημένοι Σούρερ και Ανατολάκης.


Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2005 - 09:57 (Ώρα Λονδίνου)

Καταναλωτική πρωτιά Κινέζων

Η ραγδαία άνοδος της παραγωγικής ικανότητας επέφερε άνοδο της κατανάλωσης

Νέα έρευνα διαπιστώνει ότι η Κίνα υπερκέρασε τις Ηνωμένες Πολιτείες στον απόλυτο αριθμό κατανάλωσης βασικών αγαθών.

Το αμερικανικό Ινστιτούτο Πολιτικής για τη Γη λέει ότι στην Κίνα πλέον καταναλώνονται οι περισσότερες ποσότητες σιτηρών, κρέατος, άνθρακα και χάλυβα παγκοσμίως.

Επίσης οι Κινέζοι αγοράζουν κάθε χρόνο το μεγαλύτερο αριθμό τηλεοράσεων και κινητών τηλεφώνων στον κόσμο.

Μόνο στη κατανάλωση πετρελαίου οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν τα σκήπτρα της εθνικής κατανάλωσης.

Η έκθεση του αμερικανικού ινστιτούτου σημειώνει ότι η Κίνα δεν μπορεί να θεωρείται πλέον αναπτυσσόμενη χώρα πια, αλλά μια αναρριχόμενη οικονομική υπερδύναμη.

Η άνοδος της Κίνας στο πρώτο σκαλοπάτι της παγκόσμιας κατάταξης οφείλεται βέβαια εν μέρει στον τεράστιο πληθυσμό της - 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι.

Όπως όμως υποστηρίζει ο Λέστερ Μπράουν, πρόεδρος του ινστιτούτου, οι μεγάλοι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης ώθησαν στην αύξηση της κατανάλωσης.

«Υπήρξαν σχεδόν 25 χρόνια εντυπωσιακής οικονομικής ανάπτυξης και δεν νομίζω ότι ακόμη έχουμε κατανοήσει τη πρόοδο που έχει πραγματοποιήσει η Κίνα» λέει.

Και προσθέτει: «Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το κατά κεφαλήν εισόδημα βρίσκεται στα 5 χιλιάδες δολάρια το χρόνο. Αναπόφευκτα η συνολική κατανάλωση των βασικών αγαθών ξεπερνάει πια αυτή στις Ηνωμένες Πολιτείες».


Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2005 - 09:50 (Ώρα Λονδίνου)

Αλμούνια για έλλειμμα και δημοσιονομική προσαρμογή

Ο αρμόδιος για τις νομισματικές υποθέσεις επίτροπος της ΕΕ, Χοακίν Αλμούνια, με δηλώσεις του την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης προς τα πάνω του ελλείμματος της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αλμούνια είπε ότι σύμφωνα με πρόσφατες προβλέψεις, το έλλειμμα στην Ελλάδα για το 2004 κινείται στο 5,5% του ΑΕΠ, αλλά μπορεί να αναθεωρηθεί προς τα πάνω, εάν επιβεβαιωθούν οι τελευταίες πληροφορίες που έλαβε η Επιτροπή.

Ο κ. Αλμούνια τόνισε ότι το έλλειμμα αυτό οφείλει να μειωθεί κατά περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε ένα χρόνο και η προσπάθεια που καλούνται να καταβάλλουν οι ελληνικές αρχές το 2005, είναι σημαντική.

Όπως είπε, η Επιτροπή πρότεινε να δοθεί παράταση ενός έτους στη Ελλάδα, για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3%, διότι πρόθεσή της «δεν είναι να δημιουργήσουμε πρόσθετα προβλήματα στις ελληνικές αρχές».


Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2005 - 09:56 (Ώρα Λονδίνου)

Εκλογή αντιπροσώπων για το συνέδριο ΠΑΣΟΚ

Την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου, θα διεξαχθούν, σε όλες τις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, εντός κι εκτός Ελλάδος, οι εκλογές για την ανάδειξη των αντιπροσώπων που θα λάβουν μέρος στο συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την Τετάρτη, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, έστειλε την σχετική εγκύκλιο, βάσει της δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ, αρκεί να έχουν πληρώσει τη συνδρομή των 10 ευρώ, η οποία καλύπτει όλα τα μέλη μιας οικογένειας που ανήκουν στην ίδια οργάνωση.

Η συνδρομή μειώνεται στα τρία ευρώ για τα μέλη της νεολαίας και για τους πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα. Εγγραφές θα γίνονται και στους χώρους της ψηφοφορίας την Κυριακή.

Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 9.00 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 18.00 το απόγευμα, ενώ ως την Κυριακή απαγορεύονται οι μετεγγραφές από οργάνωση σε οργάνωση, εκτός κι αν υπάρχει περίπτωση αλλαγής τόπου κατοικίας ή εργασίας.

Εκτός της ψηφοφορίας για τους εκπροσώπους, οι προσερχόμενοι στις θα κληθούν να ψηφίσουν, σε χωριστή κάλπη, για σημαντικά θέματα της επικαιρότητας, σε ένα είδος δημοσκόπησης για τις απόψεις των μελών και φίλων του κινήματος.

Στο ερωτηματολόγιο, το οποίο προετοιμάστηκε με την υποστήριξη του «ΙΣΤΑΜΕ-Ανδρέας Παπανδρέου», περιλαμβάνονται ερωτήσεις για το κόμμα, την ευρωπαϊκή πολιτική, αλλά και ερωτήσεις που επιδέχονται γενικές απαντήσεις, οι οποίες μπορούν να ερμηνευτούν ποικιλοτρόπως, όπως αν «για τη λύση του κυπριακού, κάποιες εξουσίες πρέπει να παραχωρηθούν στους Τουρκοκύπριους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολλά θέματα στα οποία καλούνται να απαντήσουν τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ, δεν δίνονται απαντήσεις στο κείμενο των Πολιτικών Θέσεων, όπως έχει μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει το ενδεχόμενο αυτά τα θέματα να μη λυθούν στο συνέδριο του Μαρτίου και οι θέσεις να διαμορφωθούν μετά το συνέδριο, στο πλαίσιο της επιτροπής εκ προσωπικοτήτων που συγκροτήθηκε πρόσφατα.

Οι απαντήσεις των μελών και φίλων αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στις επιλογές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.


Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2005 - 09:34 (Ώρα Λονδίνου)

Διαφθορά και αντιμετώπιση

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Βάζουν πλώρη για το Δημόσιο. Οι σχολές ΑΕΙ-ΤΕΙ που προτιμούν οι μαθητές γ΄Λυκείου.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Νέα προνόμια για ειδικούς φρουρούς, συνοριοφύλακες. Αποκλειστικό: Το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Οι νέες συντάξεις για 21 ταμεία. Αύξηση 4% σε ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ κ.α.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τα μυστικά του Θεόκλητου. Γιατί ο Αρχιεπίσκοπος στηρίζει τον Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Έκθεση κόλαφος για πληθωρισμό - αυξήσεις μισθών. Αποκαλυπτήρια ΠΑΣΟΚ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η ΑΥΓΗ: Το πράσινο στην "τρύπα" του ολυμπιακού ελλείμματος! Οι πρώτες αντιδράσεις δήμων και κατοίκων χθες.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Να ξυρίσει ο Χριστόδουλος τους 20 διεφθαρμένους Μητροπολίτες. Τα κατορθώματά τους περιγράφονται αναλυτικά σε πολυσέλιδη απόρρητη έκθεση της ΕΥΠ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Θρίλερ στο Ιράν και πανικός νέου πολέμου. Μυστηριώδης έκρηξη κοντά σε πυρηνικό σταθμό προκαλεί διεθνή αναστάτωση.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 3.232 προσλήψεις σε υπουργεία, δήμους, νομαρχίες. Αναλυτικά όλες οι θέσεις που προκηρύσσονται.

ΕΘΝΟΣ: Γονατίζουν νοικοκυριά από δάνεια - κάρτες. 150.000 οικογένειες σηκώνουν τα χέρια για τα χρέη.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Νέος Πρόεδρος έρχεται παλιοί υπουργοί φεύγουν. Μετά την απόφαση με στόχο την προσέγγιση του ΠΑΣΟΚ ο Πρωθυπουργός αποφασίζει εντός των ημερών και μέτρα για την προσέγγιση του κόσμου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σκληρή κριτική στον Γιώργο. Από τέσσερα μέλη της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ με κείμενο - παρέμβαση για το Συνέδριο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κόκκινο στο τραμ, τσιμέντο στο Ελληνικό. Προτεραιότητα στα Ι.Χ. και την οικιστική ανάπτυξη!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ιερός Λίβελος κατά ΜΜΕ, πολιτικών, δικαστών. Στην επίσημη ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος.

EΞΠΡΕΣ: "Ευκαιρία αποκρατικοποιήσεων. Ευνοϊκή συγκυρία δημιουργεί η άνοδος των τιμών στο Χρηματιστήριο".

ΕΣΤΙΑ: Απαξιώνεται η Παιδεία. Βάρος στην ποσότητα και όχι στην ποιότητα.

ESPRESSO: Κόρη Αμερικανού γερουσιαστή συνελήφθη στην Αθήνα για πορνεία.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Δαμόκλειος σπάθη για τους διοικητές των ΔΕΚΟ. Απειλούνται με απόλυση όσοι δώσουν αυξήσεις μισθών πάνω από 3,6%".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Χωρίς σχεδιασμό η μεταολυμπιακή χρήση των έργων. Διαφωνούν υπουργοί, ερίζουν φορείς.

ΚΕΡΔΟΣ: "Στο 70% του ΑΕΠ τα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Οι οφειλές στις τράπεζες ανέρχονται σε 118 δισ. ευρώ".

Ο ΛΟΓΟΣ: Ιερός αναβρασμός για την κάθαρση. Σε τρεις άξονες οι προτάσεις Χριστόδουλου.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "117,2 δισ. ευρώ οφείλουν νοικοκυριά, επιχειρήσεις. 16 δισ. ευρώ επιπλέον δανείσθηκε ο ιδιωτικός τομέας το 2004".

ΤΑ ΝΕΑ: Ιερή λάσπη αντί για κάθαρση. Λίβελλος στην ιστοσελίδα της Αρχιεπισκοπής.

Η ΝΙΚΗ: Σχέδιο "κάθαρσης". Αξιοποίηση της κρίσης μεθοδεύει το Μαξίμου.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δημόσιο Σύστημα Υγείας: Έρμαιο στις συμπληγάδες της εμπορευματοποίησης.

TRAFFIC NEWS: Ροζ καταγγελίες σε βάρος γνωστού τραγουδιστή. Χαμός στην εκπομπή της Τατιάνας.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Σκοτάδι μας απειλεί. Παράλληλα με ακτινοβολίες από κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Κινδυνεύουμε από τη ΔΕΗ όσο και από κεραίες.

Η ΧΩΡΑ: Χοντρό παιχνίδι στα παρασκήνια Εκκλησίας, Δικαιοσύνης. Εκβιασμοί, απειλές και νέος ποταμός αποκαλύψεων βγαίνουν στη φόρα.

City Press: Παλαιού τύπου ασυμφωνία για τη νέου τύπου παιδεία.

Μetro: ’ρχισαν οι απειλές. Το τελευταίο τους χαρτί παίζουν τα παραδικαστικά κυκλώματα.

Δικαιοσύνη - Επίορκοι δικαστές

Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "το νυστέρι εισχωρεί βαθιά στη Δικαιοσύνη, με την άσκηση των πρώτων διώξεων σε βάρος επίορκων δικαστών αλλά και εξωδικαστικών παραγόντων ενώ και η Εκκλησία προετοιμάζεται αύριο να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις σε ιεράρχες για κολάσιμες ενέργειες".

Η METRO αναφέρει ότι "τη λειτουργία "παραδικαστικών κέντρων", τα οποία αντιστέκονται στην προσπάθεια για κάθαρση στον χώρο της Δικαιοσύνης και κάνουν ακόμα και απειλητικά τηλεφωνήματα σε δικαστικούς λειτουργούς, κατήγγειλαν χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής εκπρόσωποι των δικαστών, των εισαγγελέων και των δικηγόρων".

Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "τους προβληματισμούς τους για τα φαινόμενα διαφθοράς στη Δικαιοσύνη και για την αποτελεσματικότητα του προτεινόμενου σχεδίου νόμου για την ενίσχυση της διαφάνειας και του εσωτερικού ελέγχου στο συγκεκριμένο χώρο εξέφρασαν στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής οι εκπρόσωποι των δικαστών, των εισαγγελέων και των δικηγόρων".

Η TRAFFIC NEWS γράφει ότι "με απειλητικά τηλεφωνήματα κατά της ζωής του προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Σωτήρη Μπάγια προσπαθούν κάποιοι να εμποδίζουν το έργο της Δικαιοσύνης, η οποία αποφάσισε να βάλει βαθιά το "μαχαίρι το κόκαλο" και να αποβάλλει από το Σώμα όλους τους επίορκους δικαστές".

Κρίση στην Εκκλησία της Ελλάδος

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "ιερή λάσπη εκτόξευσε η Εκκλησία χθες από την επίσημη ιστοσελίδα της εναντίον του ΠΑΣΟΚ και του Κ. Σημίτη . Οι ιντερνετικοί συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου επιχειρούν με πρωτοφανείς εκφράσει ν΄αποδώσουν την κρίση σε ΠΑΣΟΚ, δικαστές και δημοσιογράφους".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "μονόδρομο αποτελεί για τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο η ρήξη με τους διεφθαρμένους ιεράρχες που έχουν φτάσει την Εκκλησία στο χείλος του γκρεμού και έφεραν τους πιστούς στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Ο Αρχιεπίσκοπος θα πρέπει να ανταποκριθεί στην απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ορθόδοξων Χριστιανών της χώρας και να ξυρίσει χωρίς πολλές διαδικασίες, όλους εκείνους που εκθέτουν την Εκκλησία".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι "την ώρα που η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της ότι η Εκκλησία πρέπει να προχωρήσει σε αυτοκάθαρση και παρακολουθεί με ενδιαφέρον αλλά χωρίς να εμπλέκεται τις ανακοινώσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου - εν αναμονή και της συγκλήσεως της Ιεραρχίας - βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης καταλογίζουν ευθύνες στους ιεράρχες για υπέρβαση των ορίων και παρεκτροπή από τα ποιμαντικά τους καθήκοντα".

Η ESPRESSO επισημαίνει ότι "ευθύνες στα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Εθνικής ’μυνας για το θέμα έκδοσης διαβατηρίου στο όνομα του καταζητούμενου Απόστολου Βαβύλη στις 12 Αυγούστου 2002 επιρρίπτει το πόρισμα της διοικητικής έρευνας που διενεργήθηκε από την νομαρχία Μαγνησίας".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "πρωτοφανή επίθεση κατά πολιτικών, δικαστών και ΜΜΕ εξαπέλυσε χθες η Εκκλησίας της Ελλάδος στην ιστοσελίδα της η οποία "βοηθά στην κατανόηση των θέσεων ή των προβληματισμών της". Πρόκειται για κείμενο -λίβελο που αργότερα μεταφέρθηκε σε άλλη κατηγορία θεμάτων του ίδιου σάιτ με υπογραφή Διον. Σκλήρης".

Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και στα όσα διαδραματίζονται εκεί τις τελευταίες μέρες βρίσκεται η άκρη του νήματος για την κρίση που έχει ξεσπάσει στην Εκκλησία της Ελλάδος".

Κυβέρνηση-Κώστας Καραμανλής

Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "η αίσθηση ότι "ετοιμάζεται κάτι πολύ μεγάλο", που "θα ταρακουνήσει", το πολιτικό σύστημα, κυριαρχεί το τελευταίο 48ωρο σε στελέχη της ΝΔ. Από τις "μισές κουβέντες" που ανταλλάσσονται, προκύπτει ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για θεαματικές τηλεοπτικές αποκαλύψεις, που θα επιφέρουν συνταρακτικές πολιτικές εξελίξεις".

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "την προώθηση του πακέτου των νεοφιλελεύθερων διαρθρωτικών αλλαγών (εργασιακό, ασφαλιστικό κλπ) μεθοδεύει η κυβέρνηση στη σκιά των "αποκαλύψεων" σε Εκκλησία και Δικαιοσύνη".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) σημειώνει ότι "ο πρωθυπουργός δίνει ιδιαίτερο βάρος στην περιφερειακή ζώνη της χώρας και όπως τονίζει στους συνομιλητές του, έχει ιδιαίτερη σημασία οι υποσχέσεις που δόθηκαν προεκλογικά να υλοποιηθούν έως το τέλος της τετραετίας".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά ότι "αποφασισμένος να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο και να συνεχίσει την προσπάθεια για την αναμόρφωση του τόπου, θέτοντας κανόνες που θα υποστηρίζουν τον στόχο για καλύτερη και ποιοτικότερη ζωή, είναι πλέον ο πρωθυπουργός της χώρας Κώστας Καραμανλής. Μετά την απόφαση -η οποία ήταν καθαρά προσωπική επιλογή- να τοποθετήσει στο ύπατο αξίωμα της χώρας, στην Προεδρία της Δημοκρατίας τον Κάρολο Παπούλια, ήρθε η ώρα να αναδιανείμει τους θώκους σε βασικά υπουργεία και καίριες θέσεις, οι "ιδιοκτήτες" των οποίων, έχουν δυσαρεστήσει και έχουν προσβάλλει τις επιλογές του λαού".

ΠΑΣΟΚ

Η ΑΠΟΦΑΣΗ υπογραμμίζει ότι "κόλαφο για τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ αποτελεί έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δημοσιοποιήθηκε χθες. Οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι τουλάχιστον την περίοδο 2002-2003, αναφέρεται στην έκθεση, αφού η ακρίβεια ήταν κατά 0,4% υψηλότερη από τον πραγματικό τιμάριθμο. Οι ασθενέστερες ομάδες αντιμετώπιζαν υψηλότερο πληθωρισμό από ό,τι το σύνολο του πληθυσμού".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) προσθέτει ότι "κείμενο-καταπέλτη για τα πεπραγμένα του Γ. Παπανδρέου στον πρώτο χρόνο της θητείας του στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ δημοσιοποίησαν εν όψει του συνεδρίου τα μέλη της ΚΕ του Κινήματος Δημήτρης Γαϊτανίδης, Μενέλαος Γκίβαλος, Γιώργος Δασκαλάκης και Γιώργος Ραυτόπουλος. Χαρακτηρίζοντάς την ήττα του Μαρτίου "στρατηγικού χαρακτήρα" τα στελέχη κατηγορούν τον Γ. Παπανδρέου ότι είναι "αμήχανος" και "άτολμος" επειδή δεν κατέδειξε τους υπαίτιους της εκλογικής πανωλεθρίας, αλλά και σημερινή "ανυπαρξία ενός ολοκληρωμένου προγραμματικού λόγου".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2005 - 08:54 (Ώρα Λονδίνου)

Τα πρώτα μέτρα στην Εκκλησία

Τρεις είναι οι βασικοί άξονες της εισήγησης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστοδούλου, προς την Ιεραρχία, η οποία και αναμένεται να εγκρίνει τα μέτρα που εισηγείται ο Αρχιεπίσκοπος στην έκτακτη συνεδρία της, την Παρασκευή.

Ήδη οι βασικοί άξονες εγκρίθηκαν την Τετάρτη από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο (ΔΙΣ) και ανακοινώθηκαν από τον εκπρόσωπο τύπου της ΔΙΣ, μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο.

Οι τρεις άξονες είναι η από τούδε ταχύτατη εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν καταγγελίες για ηθικά παραπτώματα κληρικών και αρχιερέων, με διαυγείς δημοκρατικές διαδικασίες, στο πλαίσιο των ιερών κανόνων και των νόμων, η περαιτέρω αξιοποίηση στην εκκλησία κλήρου και λαού και η δημιουργία πρόσθετων μηχανισμών διαχειριστικού ελέγχου.

Την ΔΙΣ απασχόλησε και η επιστολή που απέστειλε προς αυτήν ο τεθείς σε διαθεσιμότητα μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων, με την οποία παρακαλούσε σε ανάκληση της προηγούμενης απόφασης της Ιεράς Συνόδου, ώστε να του επιτραπεί η διακριτική παρουσία στο επισκοπείο της μητρόπολης, καθώς και να λειτουργεί σε ορισμένες μονές με τις οποίες συνδέεται πνευματικά.

Η ΔΙΣ απέρριψε τα αιτήματα του μητροπολίτη, εμμένοντας στις αποφάσεις της.

Επίσης, εξετάστηκε επιστολή του μητροπολίτη Πειραιώς, Καλλίνικου, με την οποία ενημερώνονταν η ΔΙΣ για την ποινή που επεβλήθη στον αρχιμανδρίτη Νικόδημο Φαρμάκη, ο οποίος, όπως πρόσφατα έγινε γνωστό, οπλοφορούσε.

Ο μητροπολίτης Πειραιώς, ως ηγούμενος της μονής Χρυσοπηγής, στην οποία ανήκει ο αρχιμανδρίτης, τον υποχρέωσε να παραδώσει το όπλο, του επέβαλε αργία πέντε μηνών και του αφαίρεσε το οφίκκιο του αρχιμανδρίτη.

Για όσα έχουν ακουστεί περί διασυνδέσεως του π. Νικόδημου Φαρμάκη με τον Απόστολο Βαβύλη ή Φωκά, ο μητροπολίτης Πειραιώς ενημέρωσε την ΔΙΣ ότι ο π. Νικόδημος παραδέχεται ότι συναντήθηκε με τον κ. Βαβύλη στα Ιεροσόλυμα αλλά δεν αντελήφθη το παραμικρό, όπως και αργότερα, όταν τον συνάντησε εκ νέου στην Κάτω Ιταλία, σε μοναστήρι, να φορά ράσα και να φέρει το όνομα Ραφαήλ.

Διαψεύσεις από την μητρόπολη Ιταλίας

Για το θέμα που έχει προκύψει περί τη δράση του Απόστολου Βαβύλη και του συνταξιούχου υποστρατήγου της Αστυνομίας, Γιάννη Τριανταφυλλάκη, στην Κάτω Ιταλία, ο μητροπολίτης Ιταλίας Γεννάδιος δήλωσε ότι η μητρόπολή του δεν είχε ουδέποτε οικονομική συναλλαγή ή σχέσεις μαζί τους.

Επιπρόσθετα, ο αρχιμανδρίτης Νείλος, επίτροπος Καλαβρίας και Σικελίας δήλωσε ότι γνώρισε τον κ. Βαβύλη ως μοναχό Ραφαήλ, το 2002 κατά τη διάρκεια προσκυνήματος ομάδας ελλήνων μοναχών στη Καλαβρία.

Όπως είπε, του έδειξε εμπιστοσύνη γιατί, πέραν του ότι ήταν πολύ εγκάρδιος και κοινωνικός,, του είπε ότι ήταν και βαριά ασθενής.

Μάλιστα, ο κ. Βαβύλης τηλεφώνησε στον π. Νείλο προ μηνός, πιθανότατα από το Ισραήλ, λέγοντάς του ότι είναι υπό ανάρρωση και σύντομα θα τον επισκέπτονταν στην Ιταλία.

Ο πατήρ Νείλος είπε ότι θετική εικόνα είχε σχηματίσει και για τον κ. Τριανταφυλλάκη, αφού επρόκειτο για ένα αξιωματικό της αστυνομίας, φιλομόναχο και σοβαρό οικογενειάρχη.

Και ο μητροπολίτης Ιταλίας γνώρισε τον κ. Βαβύλη ως μοναχό Ραφαήλ, τον Οκτώβριο του 2004 στην Βενετία.

Όπως είπε ο μητροπολίτης, ο κ. Βαβύλης του είπε ότι επιθυμούσε να εγκατασταθεί σε μοναστήρι στη Νότια Ιταλία.

Ο μητροπολίτης τον κάλεσε να του προσκομίσει κάποια συστατική επιστολή από τον ανώτερό του και έκτοτε ο κ. Βαβύλης δεν έδωσε σημεία ζωής.

Αντιδράσεις Θεσσαλιώτιδος

Εν τω μεταξύ, με γραπτή δήλωσή του, ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος, Θεόκλητος, διαψεύδει πλήρως δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυριανή», που αναπαρήγαγαν τα τηλεοπτικά δελτία, και αφορά στον ίδιο και τον πρώην γραμματέα του Αρχιεπισκόπου, αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Κουλουσούσα:

«Τα λεχθέντα εις τα δελτία των ειδήσεων, σχετικά με υποτιθέμενη απόπειρα αυτοκτονίας ως και η διασύνδεσή του με «ρόζ σκάνδαλα» και παραδικαστικά κυκλώματα, είναι αποκυήματα νοσηράς φαντασίας και εντάσσονται στην όλη προσπάθεια των γνωστών ιδιοτελών συκοφαντών μου, που κινούνται εδώ και χρόνια με σκοπό να πλήξουν το κύρος και την αρχιερατική μου αξιοπρέπεια», σημειώνει ο Θεσσαλιώτιδος, τονίζοντας ότι θα αποστείλει σχετική επιστολή στην ΔΙΣ.

Καταλήγει, δε, λέγοντας: «η αγάπη, η ανοχή και η υπομονή μου δια τους συκοφάντας, οι οποίοι δημιούργησαν, διέδωσαν και διαδίδουν τις ψευδείς εις βάρος μου πληροφορίες, εξαντλήθηκαν, τον λόγον πλέον θα έχει η Δικαιοσύνη, είς την οποία και θα καταφύγω».


Ξεκίνησαν οι διώξεις

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Σανιδάς, παρήγγειλε την Τετάρτη την άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος κατά του προέδρου πρωτοδικών Λεωνίδα Στάθη και σε βαθμό πλημμελήματος κατά έξι δικηγόρων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σανιδάς παρήγγειλε στους εισαγγελείς Κυριάκο Καρούτσο και Παναγιώτη Νικολούδη να ασκήσουν ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του κ. Στάθη, για το αδίκημα της δωροληψίας δικαστού κατά συρροή και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, διά αποκρύψεως αυτών.

Επίσης, παρήγγειλε να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά τεσσάρων δικηγόρων σε βαθμό πλημμελήματος για το αδίκημα της δωροδοκίας δικαστού και κατά δύο δικηγόρων για το αδίκημα άμεσης συνέργιας σε δωροδοκία δικαστού που απαίτησε χρηματικά ποσά.

Εκτός αυτών, ζήτησε από τους δύο εισαγγελείς αν προκύψουν και άλλα αδικήματα, να ασκήσουν συμπληρωματική δίωξη.

Επίσης, την Τετάρτη η πρωτοδίκης Παναγιώτα Τζέβη, που έχει παραπεμφθεί με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου, έδωσε εξηγήσεις στον αρεοπαγίτη κ. Μπαλτά για όσα της αποδίδονται.

Η κ. Τζέβη, που θα επανέλθει για να παράσχει νέες διευκρινήσεις εντός των ημερών, φέρεται εμπλεκόμενη στο παραδικαστικό κύκλωμα και της καταλογίζεται, μεταξύ των άλλων, ότι εξέδιδε αποφάσεις υπέρ του αρχιμανδρίτη Ιακώβου Γιοσάκη.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Γεώργιος Κάπος, ζήτησε από τον προϊστάμενο της επιθεώρησης δικαστηρίων, αρεοπαγίτη Πέτρο Κακκαλή, να ερευνήσει, αναδρομικά και για την τελευταία διετία, αν προϊστάμενοι του πρωτοδικείου τήρησαν τις κληρώσεις των συνθέσεων των ποινικών δικαστηρίων, όπως και τον ορισμό των δικαζόντων στα πολιτικά δικαστήρια.

Τέλος, με αφορμή ρεπορτάζ ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού περί ύπαρξης κοριών στα τηλέφωνα του Αρείου Πάγου, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δημήτρης Λινός, επισήμανε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.

Παράκεντρα και ανεπαρκείς δομές

«Η προσπάθεια που ξεκίνησε για τη θεραπεία και κάλυψη των κενών αυτών, είναι εξαιρετικά δύσκολη για αντικειμενικούς λόγους.

Γίνεται δυσκολότερη, καθώς τα παράκεντρα θα αντισταθούν με κάθε μέσο και τρόπο». Αυτό επεσήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων, Σωτήρης Μπάγιας, μιλώντας την Τετάρτη στην αρμόδια για τη δικαιοσύνη επιτροπή της βουλής, όπου είχαν κληθεί οι εκπρόσωποι των δικαστών, των εισαγγελέων και των δικηγόρων για να καταθέσουν τις απόψεις τους για τα φαινόμενα διαφθοράς στη Δικαιοσύνη και για την αποτελεσματικότητα του σχετικού και ψηφισθέντος επί της αρχής νέου σχεδίου νόμου.

Ο κ. Μπαγιάς είπε, επίσης, ότι Δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι «υποβαθμισμένος θεσμός», με κενά και αδυναμίες που έχουν ήδη καλυφθεί από παραδικαστικά κέντρα.

Ωστόσο, τόνισε και την απόφαση των δικαστικών να «κερδίσουν το στοίχημα» της κάθαρσης και της αποκατάστασης των θεσμών.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Παξινός, αναφέρθηκε στην ύπαρξη «λίγων επίορκων και ανεπαρκών δικαστών» και αλαζονικών συμπεριφορών δικαστών που «νομίζουν ότι είναι θεοί», τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να μην εξετάζεται το ήθος και η ψυχολογική κατάσταση ενός δικαστή αφότου αποφοιτήσει από τη Σχολή Δικαστών.

Πάντως, παραδέχθηκε ότι ευθύνες για την κατάσταση στο χώρο της Δικαιοσύνης φέρουν και οι δικηγόροι - επεσήμανε ωστόσο, ότι «σε όσες περιπτώσεις διαφθοράς παραπέμφθηκαν δικηγόροι, οι ποινές ήσαν ανασταλτικές».

«Δεν μπορώ να ανεχθώ, ότι δεν υπάρχει έστω και μία περίπτωση δικηγόρου που να έχει παραπεμφθεί και να μην ανεστάλη η ποινή του από τους δικαστές» ανέφερε ο κ. Παξινός.

«Εμείς κάναμε την αυτοκάθαρσή μας παρότι μας παρεμπόδισαν - περιμένουμε και οι δικαστικοί λειτουργοί να κάνουν τη δική τους».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Αχιλλέας Ζήσης, ανέφερε ότι η έκταση του προβλήματος της διαφθοράς στη Δικαιοσύνη δεν είναι γνωστή και «χρειάζεται εκτεταμένη, ενδελεχής επιθεώρηση των πάντων».

Μάλιστα αναφέρθηκε ειδικά και στα προβλήματα διεκπαιρέωσης των υποθέσεων, λόγω της ανεπάρκειας των δομών.

«Ασφαλώς, με τέτοιες δομές που έχουμε, ακόμα κι αν έρθουν κι άλλοι αρεοπαγίτες στον ’ρειο Πάγο, δεν θα είμαστε αρκετοί για να αντιμετωπίσουμε τη θύελλα των υποθέσεων.

Υπάρχουν δομές τέτοιες που πρέπει ν αλλάξουν, αλλά η αλλαγή των δομών αυτών, περνά μέσα και από τον Δικηγορικό Σύλλογο - κι εκεί δεν τα βρίσκουμε» τόνισε.


Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2005 - 19:01 (Ώρα Λονδίνου)

’ξονας Δαμασκού - Τεχεράνης

Ερωτηματικά για τις πληροφορίες ότι είχε σημειωθεί επίθεση σε ιρανικές πυρηνικές εγκατστάσεις

Το Ιράν και η Συρία ανακοίνωσαν την επιθυμία τους για στενότερη συνεργασία προκειμένου να αντιμετωπίσουν κινδύνους και απειλές.

Ο αντιπρόεδρος του Ιράν, Μοχάμεντ Ρεζά Αρέφ, είπε ότι το Ιράν θέλει να βοηθήσει τη Συρία να αντιμετωπίσει προβλήματα όπως διεθνείς κυρώσεις.

Πάντως ούτε ο ίδιος ούτε ο Σύρος πρωθυπουργός, Μαχάμεντ Νάτζι Ότρι, που επισκεπτόταν τη Τεχεράνη, προσδιόρισαν τις Ηνωμένες Πολιτείες ως πηγή των κινδύνων που αντιμετωπίζουν.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Καμάλ Χαραζί, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις της ανακοίνωσης τόνισε ότι οι δυο χώρες δεν έχουν σκοπό να κάνουν κοινό μέτωπο.

«Το Ιράν και η Συρία έχουν ορισμένα κοινά συμφέροντα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σχηματίσουν κοινό μέτωπο. Όλοι θα πρέπει να βοηθήσουμε και να συνεργασθούμε με τις ευρωπαϊκές χώρες, με τις χώρες της Μέσης Ανατολής, για να επιλύσουμε τα προβλήματα της περιοχής» είπε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών.

Η Ουάσιγκτον απαντώντας στην πρωτοβουλία των δυο χωρών τόνισε ότι Δαμασκός και Τεχεράνη παρερμηνεύουν τις διαθέσεις της διεθνούς κοινότητας εάν νομίζουν ότι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι δυσαρεστημένες με τη συμπεριφορά τους.

Συγκεκχυμένες πληροφορίες για έκρηξη

Στο μεταξύ οι αρχές του Ιράν χώρας διέψευσαν πληροφορίες που έκαναν λόγο για ισχυρή έκρηξη στα νότια της χώρας.

Εκπρόσωπος του Ιρανικού Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας είπε ότι δεν υπήρξε επίθεση ή έκρηξη κανενός είδους.

Όπως είπε, το Συμβούλιο εξετάζει την πηγή των πληροφοριών που είχε μεταδώσει η ιρανική τηλεόραση και που αρχικά έκαναν λόγο για έκρηξη στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου είπε ότι ίσως να υπήρξε σύγχυση λόγω κατασκευαστικών εργασιών στην περιοχή και χαρακτήρισε τις πληροφορίες ως μέρος μιας συνεχιζόμενης εκστρατείας ψυχολογικού πολέμου κατά του Ιράν.


Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2005 - 08:32 (Ώρα Λονδίνου)

Αντίδραση ΗΠΑ στη συνεργασία Ιράν - Συρίας

Οι επαφές Συρίας - Ιράν στην Τεχεράνη έγιναν σε ανώτατο επίπεδο

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, είπε ότι η Ουάσινγκτον έχει έναν ολοένα αυξανόμενο κατάλογο προβλημάτων με τη Συρία.

Η κ. Ράις δήλωσε επίσης ότι η ανάκληση της πρέσβειρας των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Δαμασκό έχει σκοπό να στείλει μύνημα έντονης δυσαρέσκειας.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατηγόρησε τη Συρία ότι αποσταθεροποιεί τον Λίβανο μετά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι.

Και προανήγγειλε ότι οι ΗΠΑ θα καταστήσουν σαφές ποιά βήματα θεωρούν ότι πρέπει να κάνει η Συρία για την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγες μόνο ώρες μετά το κοινό ανακοινωθέν Ιράν και Συρίας, στο οποίο αναγγέλεται η επιθυμία των δύο χωρών για στενότερη συνεργασία προκειμένου να αντιμετωπίσουν κινδύνους και απειλές.

Συνεργασία έναντι απειλών

Ο αντιπρόεδρος του Ιράν, Μοχάμεντ Ρεζά Αρέφ, είπε ότι το Ιράν θέλει να βοηθήσει τη Συρία να αντιμετωπίσει προβλήματα όπως διεθνείς κυρώσεις.

Πάντως ούτε ο ίδιος ούτε ο Σύρος πρωθυπουργός, Μαχάμεντ Νάτζι Ότρι, που επισκεπτόταν τη Τεχεράνη, προσδιόρισαν τις Ηνωμένες Πολιτείες ως πηγή των κινδύνων που αντιμετωπίζουν.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Καμάλ Χαραζί, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις της ανακοίνωσης τόνισε ότι οι δυο χώρες δεν έχουν σκοπό να κάνουν κοινό μέτωπο.

«Το Ιράν και η Συρία έχουν ορισμένα κοινά συμφέροντα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σχηματίσουν κοινό μέτωπο. Όλοι θα πρέπει να βοηθήσουμε και να συνεργασθούμε με τις ευρωπαϊκές χώρες, με τις χώρες της Μέσης Ανατολής, για να επιλύσουμε τα προβλήματα της περιοχής» είπε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών.

Η Ουάσιγκτον απαντώντας στην πρωτοβουλία των δυο χωρών τόνισε ότι Δαμασκός και Τεχεράνη παρερμηνεύουν τις διαθέσεις της διεθνούς κοινότητας εάν νομίζουν ότι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι δυσαρεστημένες με τη συμπεριφορά τους.


«Φροντιστήριο» τρόμου έχει γίνει το Ιράκ

Ανησυχίες προκαλούν στον κ.Γκος το Ιράκ, το Ιράν, η Συρία και ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής

Στις Ηνωμένες Πολιτείες ο επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA), Πόρτερ Γκος, υποστήριξε πως το δίκτυο της Αλ Κάιντα και άλλες ισλαμικές οργανώσεις σχεδιάζουν να εξαπολύσουν νέες επιθέσεις σε αμερικανικό έδαφος.

Μιλώντας ενώπιον επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας, ο κ. Γκος υπογράμμισε ότι ίσως είναι ζήτημα χρόνου πριν η Αλ Κάιντα ή κάποια άλλη ισλαμική ομάδα χρησιμοποιήσει χημικά, βιολογικά ή πυρηνικά όπλα.

«Παρά τις επιτυχίες που είχαμε κατά της Αλ Κάιντα ο τρομοκρατικός κίνδυνος εξακολουθεί να υπάρχει. Η Αλ Κάιντα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να βρει τρόπους να επιτεθεί μέσα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μπορεί να είναι ζήτημα χρόνου πριν η αλ -Κάιντα ή κάποια άλλη ισλαμική ομάδα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει χημικά, βιολογικά ή πυρηνικά όπλα. Θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας σε αυτό το ενδεχόμενο» τόνισε ο επικεφαλής της CIA.

Ο Πόρτερ Γκος και ο διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI), Ρόμπερτ Μίλερ, είπαν στην επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας ότι αυτού του είδους οι οργανώσεις αναζητούν τρόπους να ξεπεράσουν τα μέτρα ασφαλείας.

Φροντιστήριο τρομοκρατικών ενεργειών

Ο κ. Γκος πρόσθεσε ότι το Ιράκ αποτελεί πεδίο στρατολόγησης και εκπαίδευσης εξτρεμιστών σε ενέργειες δολιοφθοράς:

«Φανατικοί ισλαμιστές εκμεταλλεύονται τον πόλεμο στο Ιράκ για να στρατολογήσουν νέα μέλη στον ιερό αγώνα κατά των ΗΠΑ. Αυτοί που θα επιζήσουν θα μεταφερθούν σε άλλες χώρες έχοντας αποκτήσει πείρα στην τρομοκρατία. Αποτελούν μια πιθανή δεξαμενή εξτρεμιστών, απ όπου μπορεί να δημιουργηθούν διακρατικοί πυρήνες τρομοκρατών σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η Συρία και η Ιορδανία» είπε ο Πόρτερ Γκος.

Ο διευθυντής της CIA αναφέρθηκε επίσης στον κίνδυνο από τη διασπορά πυρηνικών όπλων.

Εξέφρασε την άποψη ότι η ηγεσία του Ιράν επιθυμεί διακαώς να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και τόνισε ότι τα πυραυλικά συστήματα της Τεχεράνης αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

Ανησυχίες για Νότια Αμερική

Ο αρχηγός της CIA εξέφρασε ανησυχίες και για τον κίνδυνο αστάθειας σε μια σειρά λατινοαμερικανικές χώρες.

Είπε ότι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, εδραιώνει την εξουσία του και αναμειγνύεται σε άλλες χώρες με τη συνεργασία της Κούβας.

Η πρόσφατη πτώση, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας, του προέδρου της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, είπε, έχει δώσει το έναυσμα για φημολογίες σχετικά με τη διαδοχή του.

Χαρακτήρισε ως την μεγαλύτερη απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή, το αριστερό αντάρτικο κίνημα της Κολομβίας FARC, λέγοντας πως ανησυχεί ότι η προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές του 2006 μπορεί να υπονομεύσει την πρόοδο που έχει κάνει ο πρόεδρος της Κολομβίας, Αλβάρο Ουρίμπε.


Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2005 - 04:55 (Ώρα Λονδίνου)

Έγκλημα στη Βηρυτό, «ένοχοι» στη Δαμασκό

Ο ευρωπαϊκός Τύπος διατυπώνει εικασίες για ανάμειξη της Συρίας στη βομβιστική επίθεση της Δευτέρας που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου.

Στη Γαλλία η συντηρητικών απόψεων Λε Φιγκαρό (Le Figaro) έχει τίτλο «Αντι-συριακή οργή» καταγράφοντας το κλίμα που επικράτησε στην νεκρώσιμη πομπή του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι.

«Περίπου 150.000 Λιβανέζοι συμμετέχοντας στην νεκρώσιμη πομπή και φωνάζοντας Έξω η Συρία την ώρα που η σορός διερχόταν τους δρόμους της Βηρυτού έδωσαν στην τελετή τη μορφή μαζικού αντι-συριακού συλλαλητηρίου.

Υποψίες και βεβαιότητες

Η Λε Μοντ (Le Monde) γράφει «ίσως ποτέ δεν πρόκειται να μάθουμε επίσημα ποιος δολοφόνησε ή διέταξε να δολοφονηθεί ο Ραφίκ Χαρίρι», αλλά προβλέπει ότι «είναι σίγουρο πως το καθεστώς της Δαμασκού θα υποστεί συνέπειες».

«Είναι δύσκολο να αποδειχθεί η εμπλοκή της Συρίας στην ενέργεια αλλά με δεδομένο το παρελθόν των διμερών σχέσεων, οι περισσότεροι Λιβανέζοι είναι πεπεισμένοι ότι ο ιθύνων νους της δολοφονίας Χαρίρι βρίσκεται στη Δαμασκό» γράφει.

Και προσθέτει: «Έγινε θρύψαλα το επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε για 25 και πλέον έτη από το συριακό καθεστώς ότι η παρουσία 15.000 στρατευμάτων του στο Λίβανο εξασφαλίζει τη σταθερότητα της χώρας».

Ο συντάκτης της παρισινής εφημερίδας αναρωτιέται: «Πως είναι δυνατόν να εξηγηθεί η πολιτική τυφλότητα ενός καθεστώτος που βρίσκεται στα πράγματα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα; Πως εξηγείται το ότι η Δαμασκός δεν έχει αντιληφθεί πόσο άλλαξε ο κόσμος μας, ιδιαίτερα μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001;»

«Το καθεστώς του Μπασάρ Αλ ’σαντ πρέπει να αλλάξει πολιτική και μεθόδους, αλλά εν τω μεταξύ το πλέον βέβαιο είναι ο Λίβανος θα πληρώσει το τίμημα» αποφαίνεται η παρισινή εφημερίδα.

Οι σύμμαχοι της Δαμασκού

Κατά τη Λιμπερασιόν (Liberation) εάν η Δαμασκός δεν είχε συνειδητοποιήσει πόσο ο λαός του Λιβάνου μισεί τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του από τη Συρία, η κηδεία του Ραφίκ Αλ Χαρίρι πρέπει να το κατέστησε σαφές.

Αλλά η εφημερίδα επισημαίνει ότι παρά την οργή στο Λίβανο και τη διεθνή κατακραυγή η Ρωσία επιβεβαίωσε την πώληση οπλικών συστημάτων στη Συρία, και το Ιράν έσπευσε να εκφράσει συμπαράσταση στο καθεστώς της.

«Αυτό αποτελεί υπενθύμιση του σημαντικού γεωπολιτικού ρόλου της Δαμασκού στην περιοχή, είτε ως πελάτης του Κρεμλίνου, είτε ως αντι-ισραηλινός προμαχώνας είτε ως σύμμαχος της Τεχεράνης είτε ως πάτρωνας της οργάνωσης Χεζμπολάχ» σημειώνει η Λιμπερασιόν.

Πιέσεις για αλλαγές

Στη Βιέννη η Ντι Πρέσε (Die Presse) εκτιμά ότι ο Σύρος πρόεδρος ’σαντ δέχεται πιέσεις για να επισπεύσει τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις στο καθεστώς του μετά τη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι «προκειμένου να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της Μέσης Ανατολής».

«Η χθεσινή κηδεία του πρώην πρωθυπουργού μετατράπηκε σε θορυβώδη διαδήλωση κατά της Συρίας, αν και δεν φαίνεται πιθανόν να βρίσκονται οι συριακές μυστικές υπηρεσίες πίσω από τη δολοφονική επίθεση» γράφει η αυστριακή καθημερινή.

Και συμπεραίνει: «Απλώς οι Λιβανέζοι δεν αντέχουν άλλο τη συριακή κατοχή», προβλέποντας ότι οι πιέσεις των ΗΠΑ και της Δύσης για αποχώρηση των στρατευμάτων της Συρίας από το Λίβανο θα πυκνώσουν.

Η ελβετική Λε Ταν (Les Temps) γράφει: «Τα γεράκια του [αμερικανικού] Πενταγώνου δεν θα μπορούσαν να είχαν ονειρευτεί προσφορότερη συγκυρία, καθώς η Συρία τους προσφέρεται στο πιάτο».

«Οι αντίπαλοι της Συρίας θεωρούν ότι η Δαμασκός πιάστηκε επ αυτοφόρω με τα χέρια της μέσα στην τρομοκρατική τσέπη, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει υπό τον έλεγχό της το λιβανέζικο θήραμά της» γράφει η εφημερίδα της Γενεύης.

Και καταλήγει: «To Συριακό καθεστώς αναμφίβολα βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας. Το ερώτημα είναι εάν θα κάνει μεταρρυθμίσεις και κινήσεις καλής θέλησης για να υποχωρήσουν οι πιέσεις, ή εάν θα κλειστεί στον εαυτό του όπως η Βόρεια Κορέα, διώκοντας τα μετριοπαθή στελέχη του».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.