Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-02-15

  1. Στο εδώλιο ο βρετανικός στρατός
  2. Φόρουμ: Χωρισμός Εκκλησίας - Κράτους
  3. Ανάκληση πρεσβευτή ΗΠΑ από Συρία
  4. Σαρόν: Συνεργασία με Παλαιστινίους
  5. Πιθανή συνάντηση Παπαδόπουλου - Ερντογάν
  6. Καταφυγή στο κράτος
  7. Φόρουμ: Χωρισμός Εκκλησίας - Κράτους
  8. Καταφυγή στο κράτος
  9. Εναντίον της Κύπρου ο χρόνος
  10. Απαισιόδοξοι οι Έλληνες
  11. Εισοδηματική πολιτική και σκάνδαλα
  12. Ολυμπιακές εξετάσεις δίνει το Λονδίνο
  13. Καταδίκη της επίθεσης και ερωτηματικά
  14. Η διαχείριση στο Ιράκ «θύμιζε Άγρια Δύση»
  15. Επόμενη μέρα για Λίβανο και Ιράκ
  16. Πλήγμα στην ενότητα του Λιβάνου

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2005 - 00:48 (Ώρα Λονδίνου)

Στο εδώλιο ο βρετανικός στρατός

Νέες αποκαλύψεις που βαρύνουν τον βρετανικό στρατό στο Ιράκ έρχονται στην δημοσιότητα από την Ιντιπέντεντ (Independent).

Η εφημερίδα στο πρωτοσέλιδο της αποκαλύπτει ότι βρετανοί στρατιώτες αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να προσαχθούν σε δίκη «μετά τις νέες καταγγελίες για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο Ιράκ».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι εκταφιάστηκαν οι σωροί Ιρακινών οι οποίοι σύμφωνα με καταγγελίες «εκτελέσθηκαν από βρετανούς στρατιώτες στις νότιες περιοχές του Ιράκ».

Ιατροδικαστές θα εξετάσουν τους σωρούς για να εξακριβώσουν τις συνθήκες θανάτου, γράφει η Ιντιπέντεντ.

Η βρετανική εφημερίδα γράφει ότι έχει στη κατοχή αποδείξεις για το θάνατο έξι Ιρακινών των οποίων οι συγγενείς ισχυρίζονται ότι «εκτελέσθηκαν από βρετανούς στρατιώτες».

Λίβανος-Συρία

Τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να ξεκινήσουν «διεθνή έρευνα» για τη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι, γράφουν στο κεντρικό τους σχόλιο οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

«Ασχέτως εάν η Δαμασκός βρίσκεται πίσω από την δολοφονία», γράφουν οι Φαϊνάνσιαλ Ταίμς , «θεωρούσε τον Χαρίρι υπεύθυνο για την έγκριση του ψηφίσματος 1559 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το ψήφισμα ζητούσε την αποχώρηση των 14 χιλιάδων στρατιωτών της Συρίας από τον Λίβανο.

«Υπό την ηγεσία του νεαρού Μπασάρ αλ-Ασαντ η Συρία έχει απομονωθεί» εκτιμά η εφημερίδα που προβλέπει ότι «θα είναι πολύ δύσκολο πια να αποφύγει ένα πολιτικό και οικονομικό αποκλεισμό που θα απειλήσει την επιβίωση του ίδιου του καθεστώτος».

Η διεθνής κοινότητα, συμπληρώνει η εφημερίδα, θα πρέπει να δώσει στη Δαμασκό την ευκαιρία να «συμμορφωθεί με το ψήφισμα 1559».

Βρετανικές εκλογές

Η Ιντιπέντεντ (Independent) επικαλούμενη δημοσκόπηση γράφει ότι η «απάθεια των ψηφοφόρων είναι η μεγαλύτερη απειλή για το Εργατικό Κόμμα».

Οι ψηφοφόροι που προτίθενται να ψηφίσουν στις εκλογές, που μάλλον θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο, δεν ξεπερνάει το 55%.

Η εφημερίδα σημειώνει πάντως ότι η υπεροχή του Τόνι Μπλερ έναντι των Συντηρητικών διπλασιάσθηκε τον τελευταίο μήνα. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η πρόθεση ψήφου για το Εργατικό Κόμμα φτάνει το 42%, ενώ για τους Συντηρητικούς δεν ξεπερνάει το 30%.

Η υπεροχή του Εργατικού Κόμματος είναι η μεγαλύτερη από τον Μάιο του 2003 όταν «έπεσε η Βαγδάτη».

Ολυμπιακοί 2012

Το σύνολο του βρετανικού Τύπου αναφέρεται εκτεταμένα στην υποψηφιότητα του Λονδίνου για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 επ ευκαιρίας της επίσκεψης κλιμακίου της ΔΟΕ για να εξετάσει τον βρετανικό φάκελο υποψηφιότητας.

Η Γκάρντιαν (Guardian) γράφει ότι τα τρία τέταρτα των Βρετανών είναι υπέρ της υποψηφιότητας του Λονδίνου αλλά μόνο το 52% «πιστεύει ότι οι αγώνες θα έρθουν στο Λονδίνο».

Η Βρετανοί «ορισμένες φορές είναι θύματα αδικαιολόγητης έλλειψης αυτοπεποίθησης», υποστηρίζει η Γκάρντιαν που απευθύνει έκκληση μέσω του κεντρικού της σχολίου στους Βρετανούς «να είναι υπερήφανοι για το Λονδίνο και για αυτά που μπορεί να προσφέρει».

«Η μεταμόρφωση του Λονδίνου τα τελευταία χρόνια σε ένα από τα πλέον ζωηρά κέντρα πολιτισμού στο κόσμο αποτελεί τεράστια επιτυχία».

«Η Βρετανία θα πρέπει να αποδείξει ότι πραγματικά θέλει τους Ολυμπιακούς όχι μόνο στη ΔΟΕ αλλά και στον ίδιο της τον εαυτό», σημειώνει η Γκάρντιαν.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) εκτιμά ότι η έλλειψη αυτοπεποίθησης για τις πιθανότητες ανάληψης των αγώνων έχει να κάνει με πρώτον με «τις αμφιβολίες σχετικά με τα κίνητρα των βρετανών πολιτικών», και δεύτερον με τον «κυνισμό για την ΔΟΕ η οποία σε σύγκριση με τα Ηνωμένα Έθνη αποτελεί πρότυπο διαφάνειας», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ υποστηρίζει ότι το Λονδίνο «είναι πολύ πιο ελκυστικό από το Παρίσι» - το οποίο διεκδικεί και αυτό τους αγώνες.

«Το Λονδίνο όχι μόνο αποτελεί το οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της Ευρώπης αλλά έχει λόγους να θεωρεί ότι αποτελεί την κοιτίδα του σύγχρονου αθλητισμού», αποφαίνεται το κεντρικό σχόλιο της βρετανικής εφημερίδας.


Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2005 - 22:48 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Χωρισμός Εκκλησίας - Κράτους

Με αφορμή τις πρόσφατες καταγγελίες για σκάνδαλα στο χώρο της Εκκλησίας, πολλοί κάνουν λόγο για ανάγκη χωρισμού Εκκλησίας και Κράτους.

Συμφωνείτε μαζί τους; Πώς προσδιορίζετε αυτόν τον χωρισμό;

Θα πρέπει, για παράδειγμα, να σταματήσει η διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία με την παρούσα μορφή τους ή να αναλάβει η Εκκλησία τη μισθοδοσία των κληρικών;

Θα πρέπει να υπάρξει τροποποίηση του Συντάγματος;

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish».

Τα του καίσαρος τω καισαρι και τα του Θεού τω Θεό

Τάσος (Ηράκλειο)

It is a good opportunity for Greece to get in line, now, with the rest of the Western European countries through separation of the Church from the official State. Citizens can have any religious beliefs and practices they like. They should also be allowed to have equally high moral and national values without them being attached to any Church.

Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλη κρίση των θεσμών

Βασίλης Λάππας (Βόλος)

Ancient Greece has preceded the Christian era and Greece and its people- of all the countries on earth, should feel that the contribution of their land to the civilisation of the world is based on their ancient past of which they should be proud independently of any religious belief they may wish to have. I do hope that time has come for the political leadership to show the necessary courage and go ahead with a long awaited change.

Papas Kyvelie (London, UK)

Oπωσδήποτε πρέπει να γίνει διαχωρισμός Εκκλησίας-Κράτους, όπως γίνεται σε όλες τις πολιτισμένες χώρες. Μόνον προβλήματα δημιουργεί η ανάμειξη της εκκλησίας στην πολιτική ζωή...Η εκκλησία διαθέτει τεράστια περιουσία, γιατί να μην πληρώνει η ίδια τους κληρικούς της? οσο για το μάθημα των θρησκευτικών καλό θα είναι να ακούσουν κάποτε τα παιδιά πως υπάρχουν και άλλες θρησκείες και ότι όλες έχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ τους κι ότι ο φανατισμός δεν βοηθάει σε τίποτε.

Now is the time for catharsis!

Aristidis Kountouris (New York, USA)

Οι βασικές αρχές για αγάπη και ειρήνη και αποδοχή του άλλου, του διαφορετικού, ως ισότιμου με εμάς κι όχι κατώτερου, είναι πιο σημαντικά από δογματικές φλυαρίες και αλλαζονία, πως είμαστε εμείς και μόνοι ο περιούσιος λαός του Θεού!

Mαριέττα Ιωαννίδου (Ολλανδία)

Χωρισμός εκκλησίας κράτους (ναι) να σταματήσει η διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία (ναι) οι ιερείς έχουν μετατρέψει την εκκλησία σήμερα σε οίκο εμπορείου και ακολασίας. Ο χωρισμός και η στέρηση οικονομικών πόρων θα τους σοβαρέψει και θα μείνουν στο χώρο για πραγματικό πνευματικό έργο μόνο αληθινοί χριστιανοί.

Δημήτρης Κατς (Κόρινθος)

SAY NO... Hands off the Holly Church. All you sinful infidels you will face the Wrath that is comming. Separation of Chruch from the Goverment is like leaving the sheep, free. And when the sheep are free they will become prey to the wolves of capitalism, liberalism, sexual freedom. The Holly Church protected the people from the Evil.

Δυστυχώς για την Ελλάδα, αυτό που έχει γίνει σε άλλες χώρες αιώνες πρίν () εμείς εν έτει 2005, φοβόμαστε να το πραγματοποιήσουμε

Κωνσταντίνος Ριζόπουλος (Ελλάδα)

There is a conspiracy against Holly Church. All these defamations are an attempt to remove the shepherd and the dogs and let the sheep free. Greek people refuse the Evil of the modernization, female promiscuity and modernity. Greek women praise the old-family values and virtues, the submission to her holly duty of motherhood, the worship to Orthodoxy. Greek people need the Church and without church we are lost and helpless.

Lets say NO to the conspirators who try to separate the Church from our Nation. This mud is the Big Lie. Lets pray, lets demostrate lets stay behind our shepherd. Our Holly eternal and One Church.The real Greeks were always Christians and there is no Hellenism without the only one Orthodox church. Kneel and pray and you will be forgiven.

Theodoros (New York, USA)

Το κρατος πρεπει να διαχωριστει αμεσα απο την εκκλησια! Η Ελλαδα ειναι απο τις ελαχιστες χωρες της Ευρωπης οπου η Εκκλησια εχει τετοια δυναμη. Η παρεμβαση της Εκκλησιας στα πολιτικα πραγματα ειναι επισης απαραδεκτη. Αποψη μου ειναι οτι πρεπει να φορολογηθουν τα τεραστια περιουσιακα στοιχεια της εκκλησιας, και φυσικα οι κληρικοι να μην πληρωνονται απο το κρατος! Οσον αφορα τα θρησκευτικα ως μαθημα, θα πρεπει να περιλαμβανουν ισοτιμα ολες τις θρησκειες, ή να μην διδασκονται καθολου, καθως στη σημερινη τους μορφη αποτελουν καθαρο προσυλητισμο στην χριστιανικη ορθοδοξη θρησκεια (κατ εμε αιρεση της ιουδαικης θρησκειας), τη στιγμη που ο προσυλητισμος απαγορευται απο το ελληνικο συνταγμα.

Μάνος Δαμουλάκης (Μάλαγα, Ισπανία)

Δεν είναι η πρώτη φορά που λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα η συζήτηση σχετικά με το εάν θα έπρεπε να διαχωριστεί ο ρόλος της εκκλησσίας απο αυτόν του κράτους. Αυτή την φορά ήρθε στο προσκηνιο με ένα απολύτως απαξιωτικό για την εκκλησσία τρόπο όπως είναι τα ρόζ σκάνδαλα, οι οικονομικές καταχρήσεις κληρικών και η συνεργασία κληρικών με δικαστικούς για το στήσιμο δικών. Κατά την δική μου άποψη αυτό θα έπρεπε να είχε συμβεί εδώ και πολύ καιρό.

Lets say NO to the conspirators who try to separate the Church from our Nation

Theodoros (New York, USA)

Δυστυχώς για την Ελλάδα, αυτό που έχει γίνει σε άλλες χώρες αιώνες πρίν-όπως στη Γαλλία μετά την γαλλική επανάσταση- εμείς εν έτει 2005, φοβόμαστε να το πραγματοποιήσουμε. Πρωταρχική ευθύνη για αυτό έχουν αποκλειστικά τα κράτη τα οποία συνεχώς πρίν απο κάθε εκλογική διαδικασία τρέχουν πίσω απο τα ράσα των κληρικών για μερικές χιλιάδες ψήφους. Κανείς όμως δεν έχει αναλογιστεί πόσο βλαπτει η συνεχής ανάμειξη της εκκλησσίας στα του κράτους και συγχρόνως κανείς δεν τολμάει να αναλάβει το πολιτικό κοστος του διαχωρισμού των ρόλων κράτους και εκκλησσίας.

Κωνσταντίνος Ριζόπουλος (Ελλάδα)

The separation had to be done many years ago! The class that is taught about Christianity should be replaced with a class related to philosophy and the greatness of the Hellenic civilization. In addition, Greek taxpayers should not be paying for the salaries and pensions of priests since either way they receive numerous donations. The Greek Church is one of the major shareholders of the National Bank of Greece! The money that they have accumulated should be taken away by the government and given to the poor! Thats what Jesus preached. Now is the time for catharsis!

Aristidis Kountouris (New York, USA)

Ο ταχύτατος εκφυλισμός της προσωπικότητας του αρχιεπισκόπου κλονίζει με τον καταιγιστικό ρυθμό που έχουν πάρει οι αποκαλύψεις την υπόσταση και το κύρος της Εκκλησίας. Η εξέλιξη αυτή σαφώς καθιστά προβληματική την περαιτέρω λειτουργία της. Αλίμονο , λοιπόν, στη πλέμπα που κάθεται τους υπομένει και τους πιστεύει ακόμη... Ο απογαλακτισμός της Εκκλησίας από το κράτος προϋποθέτει αναθεώρηση του Συντάγματος. Γι ΄ αυτό το λόγο οφείλει η παρούσα Βουλή να το διαπραγματευτεί το θέμα και να απολήξει σε απτές αποφάσεις.

Να το τονίσουμε. Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλη κρίση των θεσμών. Οδηγούμαστε με τα καμώματα εκκλησιαστικών και δικαστικών παραγόντων σε θεσμική αμφισβήτηση η οποία επαπειλεί την κοινωνική συνοχή και ομαλότητα. Βεβαίως, στην παρούσα δραματική φάση που διέρχεται η ελληνική κοινωνία κάθε προσπάθεια «κουκουλώματος» της υπόθεσης θα προκαλέσει σοβαρή ρωγμή στην υπόληψη και στο κύρος των θεσμών.

Βασίλης Λάππας (Βόλος)

Μόνον προβλήματα δημιουργεί η ανάμειξη της εκκλησίας στην πολιτική ζωή...

Μαριέττα Ιωαννίδου (Ολλανδία)

Η νεοελληνική εθνική ταυτότητα τμήμα της έχει και την ελληνική γλώσσα. Ας το σκεφτούν αυτό οι διάφοροι φανατικοί τάχα έλληνες που γράφουν στα αγγλικά και μας νουθετούν. Ναι στο διαχωρισμό αρκεί να γίνει με τον κατάλληλο τρόπο και με αμοιβαίο σεβασμό.

Γιάννης (Θεσσαλονίκη)

Ο χωρισμός Εκκλησίας και Κράτους είναι απαραίτητος και πάρα πολλοί Ελληνες τον αναμένουν εδώ και χρόνια. Η θρησκευτική ταυτότητα (ή η έλλειψη αυτής στην περίπτωση των αθέων οι οποίοι αν και είναι πολλοί στην Ελλάδα δεν ακούγεται η φωνή τους) είναι προσωπική επιλογή του καθενός και δεν πρέπει να σχετίζεται με την κρατική οργάνωση. Η θρησκευτική κατήχηση στα σχολεία και στον στρατό πρέπει να καταργηθεί, οι εικόνες, οι αγιασμοί και οι προσευχές να φύγουν από τα σχολεία και τους άλλους δημόσιους χώρους και η Εκκλησία πρέπει να αναλάβει την μισθοδοσία των κληρικών. Η ταφή να γίνει κοσμική και να επιτραπεί η κάυση, να μην έχει καμία αναγνώριση κάθε είδους θρησκευτικός γάμος και να σταματήσει η υπερπροστασία της Εκκλησίας και της θρησκείας μέσω νόμων κατά της βλασφημίας και του προσηλυτισμού.

Ο χωρισμός Εκκλησίας-Κράτους είναι πλέον επιτακτικός προκειμένου να επιτευχθεί η σταδιακή αποθρησκειοποίηση και αποχριστιανοποίηση του Ελληνικού κράτους. Αυτός είναι ένας! από τους βασικούς τρόπους για τον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο της χώρας και όχι οι εθνικοφασιστικές (και πολυέξοδες) παρλάτες στυλ Ολυμπιάδας και αποχαυνομένη προσκόληση στο υποτιθέμενο αρχαιοβυζαντινό παρελθόν.

Και κάτι τελευταίο: Οι Ελληνες είναι καιρός να πάψουν να ταμπουρώνονται πίσω από το ιδεολόγημα της μοναδικότητας. Σε όλα τα κράτη ο εθνικισμός και παραλογισμός συνδέθηκε με την υποτιθέμενη μοναδικότητα.

Γιώργος (Γλασκόβη, Βρετανία)

I do hope that time has come for the political leadership to show the necessary courage and go ahead with a long awaited change

Papas Kyvelie (London, UK)

Αυτήν την στιγμή τίποτα δεν μπορεί να γίνει με βάση το Σύνταγμα παρά μόνο κάποιες μικρές επεμβάσεις. Το ουσιαστικό του ζητήματος είναι οτι αυτή τη στιγμή μόνο το κράτος ελέγχεται απο τους ιεράρχες και όχι οι ιεράρχες απο το κράτος το οποίο Πληρώνει σημειωτέον και του μισθούς τους, Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη για την σύγχρονη κοινωνία μας αυτή η υπόθεση να τελειώσει και με το θέμα του χωρισμού απο το κράτος και των μαθημάτων των θρησκευτικών ( σημειωτέον είναι η Εβραϊκή Μυθολογία) απο υποχρεωτικά σε προαιρετικά και χωρίς βαθμολογία. Δεν μπορούν οι ιεράρχες να έχουν κοσμίκή παρουσία και να κανονίζουν ποιές άλλες θρησκίες μπορούν να συνυπάρξουν στο Τόπο μας και ούτε να αμοίβονται μόνο οι ορθόδωξοι παπάδες, αυτό είναι διάκριση και προσκρούει στα ανθρώπινα δικαιώματα. Καιρός να τελειώνουμε με όλους αυτύς τους πατροδοκάπιλους.

Γεώργος Παπαστεργίου (Ελλάδα)

Αγγίξατε ενα καίριο πρόβλημα της Ελληνικής κοινωνίας με ιστορία πολλών αιώνων γι` αυτό και οι μακροσκελείς απαντήσεις. Μόνο δύο επισημάνσεις. 1)Να θέσουμε το πρόβλημα διαφορετικά. Πόσοι στην Ελλάδα θέλουν να αρθούν οι νόμοι της Βαυαρικής αντιβασιλείας που καθορίζουν το ¨ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟ¨ της Ελληνικής Εκκλησίας και της εκ νέου υπαγωγής της στό Οικουμενικο Πατριαρχείο. 2)Αμερικανοί Ελληνικής καταγωγής πού έχουν ορκιστεί πίστη στο Αμερικανικό σύνταγμα (τελείως ανεξίθρησκο) ας μην ειναι τόσο λαύροι κατα του διαχωρισμού γιατι κάπου στην συνείδησή τους ψεύδονται.

Γιώργος Πλουμάς (Σάμος)

() do not allow external forces who want to destroy our unique greek culture and church. They are jelaous and their motives are not honorable nor in the interest of greeks around the world ()

Prokopios Leontidis (New York, USA)

Προσωπικά συμφωνώ ότι πρέπει να γίνει διαχωρισμός του Κράτους και της Εκκλησίας. Και ίσως έπρεπε να είχε γίνει προ καιρού. Τα Θρησκευτικά σαν μάθημα στα σχολεία ίσως πρέπει να μετατραπούν σε κάτι πιο ουσιαστικό και να αναθεωρηθούν τα βιβλία. Και γιατί όχι ακόμη και να καταργηθούν!! Γιατί έτσι όπως είναι σήμερα, αυτό που κάνουν είναι ότι καλλιεργούν- αυξάνουν την δεισιδαιμονία και την προκατάληψη στα παιδιά. Δεν τα ενημερώνουν σωστά, δεν διδάσκουν αντικειμενικά με σεβασμό για τις «άλλες» θρησκείες. Δεν προσθέτουν στα παιδιά πνευματικότητα.

Οι κληρικοί δεν θα έπρεπε να δέχονται να παίρνουν χρήματα από το Κράτος και τον κόσμο γενικότερα

Πάνος (Θεσσαλονίκη)

Η αναθεώρηση του συντάγματος αν είναι αναγκαία, θα το κρίνουν οι Βουλευτές. Αλλά αν κρίνουν πως πρέπει γίνει, τότε να γίνει με δημοψήφισμα, για να αποφασίσει ο κόσμος για το χωρισμό του Κράτους από την Εκκλησίας. Αλλά πριν πάει ο κόσμος να ψηφίσει, να ενημερωθεί σωστά, χωρίς φανατισμούς από την μία ή ρεβανσισμό από την άλλη, να μην δημιουργηθούν αντιπαλότητες και αδελφικές έχθρες (αναταραχές)

Όσο για τους κληρικούς, οι κληρικοί θα έπρεπε να είναι καλύτερα κληρικοί-εθελοντές για να (από)δείξουν την αληθινή τους αγάπη στον κόσμο, να θυσιάζονται για την κόσμο, και όχι να τον θυσιάζουν. Και ακόμη καλύτερα θα ήταν αν οι κληρικοί θα εργαζόντουσαν κανονικά όπως όλος ο κόσμος για να καταλάβουν πόσο δύσκολα βγαίνουν τα χρήματα που τόσο εύκολα ζητάνε στα μυστήρια (βαφτίσια, γάμοι, κηδείες). Και μετά τις δουλειές τους να πήγαιναν στις Εκκλησίες και να κάνανε το λειτούργημα τους, να παρηγορούσαν και να δίδασκαν τις Αρχές του Χριστιανισμού, αλλά με το παράδειγμα πρώτα και μετά με τα λόγια.

Οι κληρικοί δεν θα έπρεπε να δέχονται να παίρνουν χρήματα από το Κράτος και τον κόσμο γενικότερα. Και αν τα έπαιρναν να τα δίνανε στο φτωχό κόσμο, στις μητέρες που δεν έχουν να δώσουν στα παιδιά τους να φάνε, στα βιβλία για τους αμόρφωτους , στα φάρμακα για τους αρρώστους και στην παιδεία γενικάκαι ο κόσμος θα τους ανταμείψει με αγάπη για αυτό.

Και αν η Εκκλησία πάλι θέλει να τους ανταμείβει για τις υπηρεσίες τους, μπορεί να τους χορηγεί όποια αποζημίωση θεωρεί αναγκαία για τις λιγοστές ανάγκες τους. Αλλά αυτό είναι πλέων εσωτερικό θέμα τις Ιεραρχίας της Εκκλησίας. Και αν το κράτος πάλι θέλει να τους ανταμείβει, θα μπορούσαν οι κληρικοί μας (και οι μοναχοί-χες) να εργάζονται στον χώρο της υγείας, σε γεροκομεία, σε σανατόρια όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, σε άλλες εκκλησίες-θρησκείες.

Πάνος (Θεσσαλονίκη)

Η κρίση, που σημειώνεται σήμερα στην Εκκλησία και στην Δικαιοσύνη δεν είναι κάτι καινούργιο. Καινούργια είναι τα ΜΜΕ και τα παράθυρά τους

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη)

Στην χώρα μας η ιστορία διδάσκει ότι, η ταυτότητά της μέσα από 400 χρόνια σκλαβιάς διατηρήθηκε ΜΟΝΟ χάρη στην προσπάθεια της Εκκλησίας, δηλαδή στον δεσμό της Εκκλησίας - της Θρησκείας και κάθε είδους πίστης προς το Μεταφυσικό - με τον Έλληνα. Τέτοιου είδους δεσμός δεν βρίσκεται εύκολα στην ιστορία άλλων χωρών, γιατί δεν υπάρχουν πολλές χώρες με σκλαβιά τόσο μεγάλης διάρκειας.

Με αυτή την αφετηρία μπορεί να πεί κανείς ότι, όχι μόνο θα πονέσει τον Έλληνα ένας τέτοιος διαχωρισμός αλλά και θα τον κάνει να εκδικηθεί. Ειδικά δε, αν πρόκειται να καταργηθεί και η μάθηση της θρησκείας στην Παιδεία των Ελλήνων, το πρόβλημα γίνεται εντονότερο και ξεφεύγει από μία συνηθισμένη πρόβλεψη.

Η κρίση, που σημειώνεται σήμερα στην Εκκλησία και στην Δικαιοσύνη δεν είναι κάτι καινούργιο. Καινούργια είναι τα ΜΜΕ και τα παράθυρά τους με κάθε είδους γνωστούς διεστραμμένους και ανώμαλους, πληρωμένους και τηλεκατευθυνόμενους, που κάνουν κριτική σε ενδεχομένους επίσης ανώμαλους ιερείς, αλλά σίγουρα χωρίς αποδείξεις πέρα από κάποιες κατασκευασμένες κασέτες.

() Η κρίση, για την οποία γίνεται τόσος λόγος σήμερα, υποκρύπτει πολύ περισσότερο τον εναντίον του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου πόλεμο, που είτε το θέλουν είτε όχι είναι ο μόνος που έχει στο ενεργητικό του τουλάχιστον 2 συλλαλητήρια και αρκετές ομιλίες επάνω σε εθνικά θέματα, τα οποία ενθουσιάζουν όλους τους Έλληνες εντός και εκτός Ελλάδος και ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση. Και που συγκρίνουν την δραστηριότητα του σύγχρονου Παπαφλέσσα με την απραξία των σύγχρονων πολιτικών της χώρας.

Αν δεν γίνει ο πλήρης χωρισμός εκκλησίας - κράτους η Ελλάδα δεν θα μπορεί να προχωρήσει τον εκδημοκρατισμό των θεσμών της

Γιώργος (Θεσσαλονίκη)

Το τι δεν πήγε καλά πρίν να έλθουν στην δημοσιότητα όσα σήμερα για ευνοήτους λόγους σίγουρα παραποιημένα πληροφορείται ο ελληνικός λαός, δεν το γνωρίζουμε και ούτε θα το γνωρίσουμε στο άμεσο μέλλον. Έτσι, είτε χωρίσει η Εκκλησία από το Κράτος είτε όχι, το κριτήριο του Έλληνα δεν πρόκειται να αποχαρακτηρίσει τον Χριστόδουλο.

Η μετα μανίας τέλεση γκάλοπ με αποτελέσματα εναντίον της Εκκλησίας και του Αρχιεπισκόπου δείχνουν ότι, η κρίση είναι κατευθυνόμενη στο σύνολό της. Κυρίως όμως δείχνουν και μαρτυρούν υβριστική σταση απέναντι στην Εκκλησία, την οποία ο ελληνικός λαός δεν ανέχεται. Το κριτήριο του Έλληνα, που άλλοτε πληροφορείται σωστά και άλλοτε παραπληροφορείται, λέει ότι, η κρίση που δέν συμφέρει στους Έλληνες, συμφέρει σε κάποιους άλλους, που έχουν συμφέροντα, σε ότι μπορεί να προσφέρει ακόμα η μικρή Ελλάδα. ()

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη)

Unlike in Islam, where church and state are ideally one and the same thing, the connection of church and state is contrary to the intentions and teachings of Jesus Christ. Jesus made sure to clarify that he wasn't looking for earthly dominion, and he defined clearly what was Ceasar's and what was God's. This all ended with the Roman emperor Constantine, who, although not a christian himself, saw the benefit of associating with the rising tide of Christendom, and declared Christianity legal, allowing it to become the official religion of the empire. The results were disastrous for the empire, but the church was delighted.

To this date, one can see how the catholic and orthodox churches visibly relish that development. However, while the catholic church eventually spread out and expanded beyond its italian base, the orthodox church was unable to unify the territories it spread to, became fragmented, and the Greek segment langiushed in medieval nostalgia. All of the Greeks that I know were baptized in orthodox beliefs without being asked and we were the subject of mandatory catechism, to the best extent the state could help the church provide. All of that activity resulted in a Greek public where 100% is indoctrinated, but only 6% is going to church regularly, and more than 50% go only on Christmas and Easter (such as myself).

We should return back to the values of the Hellas of Orthodox Greeks

Dionn (Alabama, USA)

All I have to say about this is that, had I been asked to pick a religious denomination, I would probably still have picked the orthodox church, based on its generally tolerant and moderate beliefs. But I was never trusted to make this decision. The orthodox church doesn't seem to believe that it can actually be liked on its own merits, and it doesn't want to take any risks. It prefers to have the Greek state carry water for it. This whole thing at some point has to change. However, the church, by resisting the change in any form, is going to end up being woefully unprepared when the day comes for that to happen. One only wishes for them to come to see their own interests.

Manolis Lygounis (San Jose, CA, USA)

Αν δεν γίνει ο πλήρης χωρισμός εκκλησίας - κράτους η Ελλάδα δεν θα μπορεί να προχωρήσει τον εκδημοκρατισμό των θεσμών της. Η ενότητα εκκλησίας - κράτους αποτελεί σε τελευταία ανάλυση την ιδεολογία της διαπλοκής. Και αυτό αποδεικνύεται με τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών. Άλλωστε η ιστορική ιδιαιτερότητα της ορθοδοξίας σε σχέση με τα άλλα χριστιανικά δόγματα είναι ότι στο παρελθόν δεν ταυτιζόταν με το κράτος με ορισμένες εξαιρέσεις βέβαια που την αμαύρωσαν και την ζημίωσαν...

Γιώργος (Θεσσαλονίκη)

Church is the main way of Life. Separating Church from the Goverment we surrender to the Antichrist the 666 kingdom and the evil that hates Christianity and Hellenism. We should make religion compulsory. We should return back to the values of the Hellas of Orthodox Greeks. We are the only nation on earth that has the real faith. Yes we have the only one real faith. We should destroy the idols and pray for our slavation. Separation between Goverment and Church is eternal damnation

Dionn (Alabama, USA)

the church, by resisting the change in any form, is going to end up being woefully unprepared

Manolis Lygounis (San Jose, CA, USA)

We live in the Age of privatization. It is inconceivable for an allegedly modern state memeber of the European family to have increased taxes, social security benefit reductions,budget deficit, increased unemployment and at the same time to subsidize the Church.

The same way as corporations spin-off unproductive divisions and governments privatize whole industries, the state needs to separate completely from the church. The majority of the people today are sophisticated enough to chose their own path to spiritual enlightment without ecclesiastical guidance.

Students certainly need to know about God, Human evolution, and world religions. But they cannot limit themselves to the Greek Orthodox faith only. Orthodoxy is one of many ways to God not the only one. By teaching at schools religion the old way we basically endorse prejudism, limitation and racism.

Religion should be taught by Hisotry, Culture and Philosophy teachers not theologicians. It takes politicians with leadership of the stature of Kemal Ataturk, Piotr Romanov the Great, MutsuHito or O.E.L Von Bismarck, ready to assume political cost, in order to cross the Rubicon and make structural reforms.

George Awgerinos (USA)

Ο χωρισμος της εκκλησιας απο το κρατος πρεπει να γινει μια για παντα. Η μισθοδοσια των κληρικων να ειναι η χαμιλοτερη και να γινετε απο τα εσοδα της τεραστιας περιουσιας της εκκλισιας. Πως ειναι δυνατον να πλιρωνη το κρατους τους κληρικους απο την στιγμη που οι εκκλισιες διατιρουν περιουσιες με τεραστιο εισοδημα?

Η θρησκεια να διδασκετε στα σχολια, και να γινετε συστιματικος εκκλισιασμος στα παιδια. Αλλο η πολιτικη, και αλλο η εκκλισια. Η παπας-παπας η ζευγας-ζευγας, λεει μια παριμοια. Περιμενομε την παραδειγματικη τυμωρια των ιερεων που δεν σευαστικαν το ΡΑΣΟ τους. ()

Lana Kantiani (USA)

Βεβαίως να γίνει χωρισμός εκκλησίας - κράτους. Η εκκλησία οφείλει να ανταποκρίνεται στις πνευματικές και μεταφυσικές ανησυχίες των ανθρώπων και όχι να αυτοπροβάλλεται ως δεκανίκι του εθνικισμού.

Η θρησκεία δεν είναι κτήμα κανενός έθνους, αλλά είναι προσωπικό θέμα κάθε ατόμου χωριστά. Έλληνες υπήρχαν και πριν την ορθοδοξία και ορθόδοξοι δεν είναι ούτε όλοι οι Έλληνες ούτε μόνον οι Έλληνες.

Η θρησκεία δεν είναι κτήμα κανενός έθνους, αλλά είναι προσωπικό θέμα κάθε ατόμου χωριστά

Νικόλας (Θεσσαλονίκη)

Πως να γίνει ο διαχωρισμός; Κατ' αρχήν, να μην υπάρχει μνεία στο σύνταγμα παρά μόνο στο δικαίωμα της ανεξιθρησκείας. Επίσης, τα θρησκευτικά στο σχολείο να μην έχουν το δογματικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα, αλλά να στραφούν σε άλλες κατευθύνσεις: μελέτη και ελεύθερη συζήτηση περικοπών του ευαγγελίου, θρησκειολογία, μελέτη των παραβολών του Ιησού, σύνδεση των θρησκειών με την ιστορία και τις άλλες επιστήμες. Να πάψουν πάνω απ'όλα οι βυζαντινές τελετές όπου βλέπουμε αρχιεπισκόπους με χρυσοποίκιλτα άμφια και κορώνες να στέκονται πλάι σε αξιωματούχους του κράτους. Να επιτραπεί ο πολιτικός όρκος στα δικαστήρια και στην ορκωμοσία των βουλευτών. Τέλος, να πάψουν τα κόμματα να προβάλλουν τη θρησκεία ως συστατικό της πολιτικής τους πρότασης.

Στο κάτω κάτω, αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο δεν είναι το πόσο συχνά πηγαίνει στην εκκλησία ένας πολιτικός, αλλά το πόσο καλά κάνει τη δουλειά του. Η ηθική δεν κρίνεται από το πόσο συχνά κοινωνούμε. Κρίνεται στην καθημερινή μας πρακτική. Έτσι η εκκλησία θα γίνει ένα πνευματικό καταφύγιο, μακριά από τους πόνους και τις απογοητεύσεις της κοσμικής ζωής. Σήμερα η εκκλησία είναι, δυστυχώς, ένας εντελώς κοσμικός θεσμός.

Νικόλας (Θεσσαλονίκη)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2005 - 19:35 (Ώρα Λονδίνου)

Ανάκληση πρεσβευτή ΗΠΑ από Συρία

Πολλοί Λιβανέζοι συμμετείχαν σε ολονυκτίες για τον Χαρίρι

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακάλεσαν την πρεσβευτή τους στη Συρία μετά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ αλ Χαρίρι, στη Βηρυτό, τη Δευτέρα.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι η πρεσβευτής, Μάργκαρετ Σκόμπι, ανακλήθηκε στην Ουάσιγκτον για διαβουλεύσεις, αφού προηγουμένως είχε επιδώσει στη Συριακή κυβέρνηση επιστολή με την οποία εξέφραζε την ανησυχία και τον αποτροπιασμό της για τη δολοφονία.

Ο Αμερικανός εκπρόσωπος είπε ότι οι ΗΠΑ δεν κατηγορούν τη Συρία άμεσα για το φόνο του Χαρίρι.

Αλλά είπε, το περιστατικό υπογραμμίζει τις «παραμορφώσεις» που προκύπτουν από τη συνεχιζόμενη παρουσία Συριακών στρατευμάτων στο Λίβανο.

Και προσέθεσε πως οι ΗΠΑ ανησυχούν ακόμα για τη χρήση του συριακού εδάφους από την ιρακινή αντίσταση και το Ιράν.

Ο Ραφίκ αλ Χαρίρι είχε αντιταχθεί πρόσφατα στην παρουσία συριακών στρατευμάτων στο Λίβανο και οι οπαδοί του επιρρίπτουν την ευθύνη του φόνου του στη Δαμασκό.

Η Συρία αρνείται πως έχει την οποιαδήποτε ανάμιξη.

«Επίθεση αυτοκτονίας»

Ο υπουργός Εσωτερικών του ΛΙβάνου, Σουλεϊμάν Φραντζιέ, απέρριψε πρόταση της Γαλλίας για διεθνή έρευνα σε σχέση με τις συνθήκες θανάτου του πρώην πρωθυπουργού της χώρας.

Ο Φραντζιέ είπε ότι κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσκληθούν εμπειρογνώμονες από ουδέτερες χώρες.

Όπως είπε, οι λιβανέζικες υπηρεσίες ασφαλείας είναι σχεδόν βέβαιες πως επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας, κατά την οποία ένας βομβιστής οδήγησε αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά στην αυτοκινητοπομπή του Χαρίρι, σκοτώνοντας τον πρώην πρωθυπουργό και τουλάχιστον άλλα 14 άτομα.

Το σημείο της επίθεσης στη Βηρυτό παραμένει αποκλεισμένο από την αστυνομία, με την εγκληματολογική υπηρεσία να αναζητά αποδεικτικά στοιχεία ανάμεσα στα συντρίμμια.

Ο Λϊβανος έχει κηρύξει τριήμερο εθνικό πένθος και σχολεία, τράπεζες και καταστήματα είναι κλειστά, ενώ οι δρόμοι της Βηρυτού είναι ουσιαστικά έρημοι.

Ο στρατός έχει στήσει σημεία ελέγχου σε όλη τη Βηρυτό.

Ανταποκριτής του BBC στην πόλη μεταδίδει πως η επίθεση έχει συγκλονίσει τον Λίβανο κι έχει ξυπνήσει φόβους για επιστροφή στον εμφύλιο που κατέστρεψε τη χώρα στη δεκαετία του 1990.

Επιστολή Ανάν

Στη Νέα Υόρκη, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, είπε ότι πρέπει να σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος στο θέμα της αποχώρησης των συριακών στρατευμάτων από τον Λίβανο.

Είπε στους δημοσιογράφους, πως είχε στείλει πρόσφατα επιστολή στον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, καλώντας τον να συμμορφωθεί με απόφαση του ΟΗΕ που ζητά τον τερματισμό των ξένων επεμβάσεων στη χώρα και την απόσυρση των ξένων στρατευμάτων.

Η Συρία έχει πάνω από 10.000 στρατιώτες στο Λίβανο.


Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2005 - 21:13 (Ώρα Λονδίνου)

Σαρόν: Συνεργασία με Παλαιστινίους

Συνεργασία με την Παλσιστιναική Αρχή υποσχέθηκε ο Αριέλ Σαρόν

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, είπε ότι θα συντονίσει τα σχέδιά του για απόσυρση από τη Λωρίδα της Γάζας με τη νέα Παλαιστινιακή Αρχή.

Μιλώντας στους ανταποκριτές του ξένου Τύπου, στην Ιερουσαλήμ, είπε πως είναι πολύ σημαντικό για το Ισραήλ να ελέγχεται η Γάζα από τη νέα παλαιστινιακή ηγεσία και να μην πέσει στα χέρια των ακραίων ισλαμικών οργανώσεων.

Είπε ότι η σύνοδος κορυφής της περασμένης εβδομάδας στην Αίγυπτο έδειξε πως η νέα αρχή, που όλοι θέλουν να δουν, μπορεί να επιτευχθεί όταν εξαλειφθεί η βία και η τρομοκρατία.

Ο Αριέλ Σαρόν επέμεινε πως οι απειλές εναντίον του και εναντίον ορισμένων Ισραηλινών υπουργών από ακροδεξιούς δεν πρόκειται να τον απομακρύνουν από το στόχο απόσυρσης από τη Γάζα.

Τρεις νεκροί

Ο Ισραηλινός στρατός είπε ότι σκότωσε δύο Παλαιστίνιους ένοπλους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Όπως λέει, τα ισραηλινά στρατεύματα άνοιξαν πυρ εναντίον των δύο ανδρών όταν αυτοί πλησίασαν σε εβραϊκό εποικισμό έξω από τη Ναμπλούς.

Παλαιστινιακές πηγές ασφαλείας λένε πως οι δυο άνδρες ήταν μέλη της οργάνωσης Ταξιαρχία των Μαρτύρων του αλ Ακσά ακραία οργάνωση που συνδέεται με το κίνημα Φατάχ, του Παλαιστίνιου ηγέτη, Μαχμούντ Αμπάς.

Σε άλλο σημείο της Δυτικής Όχθης, Παλαιστίνιοι επίσημοι, λένε πως τα ισραηλινά στρατεύματα πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν έφηβο, έξω από τη Ραμάλα.

Τα περιστατικά σημειώνονται μια εβδομάδα μετά την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός από την Παλαιστινιακή Αρχή και το Ισραήλ, στη σύνοδο κορυφής της Αιγύπτου.


Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2005 - 15:29 (Ώρα Λονδίνου)

Πιθανή συνάντηση Παπαδόπουλου - Ερντογάν

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο συνάντησης του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης.

Ο κ. Χρυσοστομίδης υπενθύμισε, μάλιστα, ότι πολλές φορές, ο Κύπριος πρόεδρος είχε επιδιώξει να συναντηθεί με τον κ Ερντογαν, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Πάντως, απέκλεισε το ενδεχόμενο μια τέτοια συνάντηση να γίνει σε κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, αλλά όχι και την πιθανότητα να γίνει στο Λήδρα Πάλας.

Διευκρινίσεις για δηλώσεις της Κοντολίζα Ράις

Εξάλλου, η κυπριακή κυβέρνηση ζήτησε και έλαβε διευκρινήσεις από την αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία, σχετικά με δήλωση της Αμερικανίδας υπουργού των Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, η οποία είπε ότι είναι κακό αποτέλεσμα η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από τη λύση του Κυπριακού.

Όπως δήλωσε ο Κύπρος Χρυσοστομίδης, από τις διευκρινίσεις προκύπτει ότι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών αναφερόταν στο γεγονός ότι δεν επιτεύχθηκε λύση του Κυπριακού που να επανενώνει την Κύπρο πριν από την ένταξή της και όχι ότι είναι κακό αποτέλεσμα η ένταξη.


Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2005 - 09:57 (Ώρα Λονδίνου)

Καταφυγή στο κράτος

Την παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του υπουργείου Δικαιοσύνης, ώστε να ενισχυθεί το έργο της κάθαρσης της Εκκλησίας, φέρεται να έχουν ζητήσει με επιστολές, ιεράρχες που μετέχουν στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο (ΔΙΣ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιεράρχες, με τις επιστολές που απέστειλαν το βράδυ της Δευτέρας, ζητούν να προχωρήσουν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις στο πλαίσιο της εκκλησιαστικής δικαιοσύνης, ώστε να προχωρήσει γρηγορότερα το έργο της κάθαρσης.

Υπενθυμίζεται ότι από δεκαημέρου η ΔΙΣ είχε ανακοινώσει ότι θα ζητήσει την βοήθεια του κράτους, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στον εκκλησιαστικό νόμο, που θα επιτρέψουν την άμεση προώθηση των σχετικών με την κάθαρση διαδικασιών.

Εν τω μεταξύ, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος, συνεχίζει και την Τρίτη τις επαφές του με αρχιερείς, ώστε να επιτύχει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στην σύγκληση της Ιεραρχίας, που αποφασίστηκε να γίνει την Παρασκευή και το Σάββατο.

Στην συνεδρίαση της Δευτέρας, η ΔΙΣ αποφάσισε, επίσης, να καλέσει τον μητροπολίτη Αττικής, Παντελεήμονα, να απόσχει και των λειτουργικών του καθηκόντων εντός ορίων της μητροπόλεώς του, να μη διαμένει στο μητροπολιτικό οίκο και να ενημερώσει εγγράφως την Σύνοδο για τις μεγάλες τραπεζικές καταθέσεις που διαθέτει και για την πολυτελή κατοικία του που έχτισε παρανόμως.

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη αναμένεται να οριστούν οι δύο εισαγγελείς εφετών, οι οποίοι και θα ασκήσουν τις διώξεις για την υπόθεση των επίορκων δικαστών.

Στους εισαγγελείς, που θα οριστούν από τον προϊστάμενο της εισαγγελίας εφετών, Αντώνη Πλωμαρίτη, θα διαβιβαστούν όλα τα στοιχεία από την έρευνα του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη υπόθεση για την οποία θα ασκήσουν δίωξη αφορά την περίπτωση χρηματισμού προέδρου πρωτοδικών.

Εκτός αυτού, την Πέμπτη καλείται να δώσει εξηγήσεις ενώπιον της προέδρου εφετών, Ιωάννας Μίχα, η εμπλεκόμενη στο σκάνδαλο χρηματισμού δικαστών, πρόεδρος πρωτοδικών, Αντωνία Ηλία, για μη υποβολή δηλώσεων «πόθεν έσχες» τα έτη 2001 έως 2004.


Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2005 - 22:48 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Χωρισμός Εκκλησίας - Κράτους

Με αφορμή τις πρόσφατες καταγγελίες για σκάνδαλα στο χώρο της Εκκλησίας, πολλοί κάνουν λόγο για ανάγκη χωρισμού Εκκλησίας και Κράτους.

Συμφωνείτε μαζί τους; Πώς προσδιορίζετε αυτόν τον χωρισμό;

Θα πρέπει, για παράδειγμα, να σταματήσει η διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία με την παρούσα μορφή τους ή να αναλάβει η Εκκλησία τη μισθοδοσία των κληρικών;

Θα πρέπει να υπάρξει τροποποίηση του Συντάγματος;

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish».

() do not allow external forces who want to destroy our unique greek culture and church. They are jelaous and their motives are not honorable nor in the interest of greeks around the world ()

Prokopios Leontidis (New York, USA)

Προσωπικά συμφωνώ ότι πρέπει να γίνει διαχωρισμός του Κράτους και της Εκκλησίας. Και ίσως έπρεπε να είχε γίνει προ καιρού. Τα Θρησκευτικά σαν μάθημα στα σχολεία ίσως πρέπει να μετατραπούν σε κάτι πιο ουσιαστικό και να αναθεωρηθούν τα βιβλία. Και γιατί όχι ακόμη και να καταργηθούν!! Γιατί έτσι όπως είναι σήμερα, αυτό που κάνουν είναι ότι καλλιεργούν- αυξάνουν την δεισιδαιμονία και την προκατάληψη στα παιδιά. Δεν τα ενημερώνουν σωστά, δεν διδάσκουν αντικειμενικά με σεβασμό για τις «άλλες» θρησκείες. Δεν προσθέτουν στα παιδιά πνευματικότητα.

Οι κληρικοί δεν θα έπρεπε να δέχονται να παίρνουν χρήματα από το Κράτος και τον κόσμο γενικότερα

Πάνος (Θεσσαλονίκη)

Η αναθεώρηση του συντάγματος αν είναι αναγκαία, θα το κρίνουν οι Βουλευτές. Αλλά αν κρίνουν πως πρέπει γίνει, τότε να γίνει με δημοψήφισμα, για να αποφασίσει ο κόσμος για το χωρισμό του Κράτους από την Εκκλησίας. Αλλά πριν πάει ο κόσμος να ψηφίσει, να ενημερωθεί σωστά, χωρίς φανατισμούς από την μία ή ρεβανσισμό από την άλλη, να μην δημιουργηθούν αντιπαλότητες και αδελφικές έχθρες (αναταραχές)

Όσο για τους κληρικούς, οι κληρικοί θα έπρεπε να είναι καλύτερα κληρικοί-εθελοντές για να (από)δείξουν την αληθινή τους αγάπη στον κόσμο, να θυσιάζονται για την κόσμο, και όχι να τον θυσιάζουν. Και ακόμη καλύτερα θα ήταν αν οι κληρικοί θα εργαζόντουσαν κανονικά όπως όλος ο κόσμος για να καταλάβουν πόσο δύσκολα βγαίνουν τα χρήματα που τόσο εύκολα ζητάνε στα μυστήρια (βαφτίσια, γάμοι, κηδείες). Και μετά τις δουλειές τους να πήγαιναν στις Εκκλησίες και να κάνανε το λειτούργημα τους, να παρηγορούσαν και να δίδασκαν τις Αρχές του Χριστιανισμού, αλλά με το παράδειγμα πρώτα και μετά με τα λόγια.

Οι κληρικοί δεν θα έπρεπε να δέχονται να παίρνουν χρήματα από το Κράτος και τον κόσμο γενικότερα. Και αν τα έπαιρναν να τα δίνανε στο φτωχό κόσμο, στις μητέρες που δεν έχουν να δώσουν στα παιδιά τους να φάνε, στα βιβλία για τους αμόρφωτους , στα φάρμακα για τους αρρώστους και στην παιδεία γενικάκαι ο κόσμος θα τους ανταμείψει με αγάπη για αυτό.

Και αν η Εκκλησία πάλι θέλει να τους ανταμείβει για τις υπηρεσίες τους, μπορεί να τους χορηγεί όποια αποζημίωση θεωρεί αναγκαία για τις λιγοστές ανάγκες τους. Αλλά αυτό είναι πλέων εσωτερικό θέμα τις Ιεραρχίας της Εκκλησίας. Και αν το κράτος πάλι θέλει να τους ανταμείβει, θα μπορούσαν οι κληρικοί μας (και οι μοναχοί-χες) να εργάζονται στον χώρο της υγείας, σε γεροκομεία, σε σανατόρια όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, σε άλλες εκκλησίες-θρησκείες.

Πάνος (Θεσσαλονίκη)

Η κρίση, που σημειώνεται σήμερα στην Εκκλησία και στην Δικαιοσύνη δεν είναι κάτι καινούργιο. Καινούργια είναι τα ΜΜΕ και τα παράθυρά τους

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη)

Στην χώρα μας η ιστορία διδάσκει ότι, η ταυτότητά της μέσα από 400 χρόνια σκλαβιάς διατηρήθηκε ΜΟΝΟ χάρη στην προσπάθεια της Εκκλησίας, δηλαδή στον δεσμό της Εκκλησίας - της Θρησκείας και κάθε είδους πίστης προς το Μεταφυσικό - με τον Έλληνα. Τέτοιου είδους δεσμός δεν βρίσκεται εύκολα στην ιστορία άλλων χωρών, γιατί δεν υπάρχουν πολλές χώρες με σκλαβιά τόσο μεγάλης διάρκειας.

Με αυτή την αφετηρία μπορεί να πεί κανείς ότι, όχι μόνο θα πονέσει τον Έλληνα ένας τέτοιος διαχωρισμός αλλά και θα τον κάνει να εκδικηθεί. Ειδικά δε, αν πρόκειται να καταργηθεί και η μάθηση της θρησκείας στην Παιδεία των Ελλήνων, το πρόβλημα γίνεται εντονότερο και ξεφεύγει από μία συνηθισμένη πρόβλεψη.

Η κρίση, που σημειώνεται σήμερα στην Εκκλησία και στην Δικαιοσύνη δεν είναι κάτι καινούργιο. Καινούργια είναι τα ΜΜΕ και τα παράθυρά τους με κάθε είδους γνωστούς διεστραμμένους και ανώμαλους, πληρωμένους και τηλεκατευθυνόμενους, που κάνουν κριτική σε ενδεχομένους επίσης ανώμαλους ιερείς, αλλά σίγουρα χωρίς αποδείξεις πέρα από κάποιες κατασκευασμένες κασέτες.

() Η κρίση, για την οποία γίνεται τόσος λόγος σήμερα, υποκρύπτει πολύ περισσότερο τον εναντίον του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου πόλεμο, που είτε το θέλουν είτε όχι είναι ο μόνος που έχει στο ενεργητικό του τουλάχιστον 2 συλλαλητήρια και αρκετές ομιλίες επάνω σε εθνικά θέματα, τα οποία ενθουσιάζουν όλους τους Έλληνες εντός και εκτός Ελλάδος και ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση. Και που συγκρίνουν την δραστηριότητα του σύγχρονου Παπαφλέσσα με την απραξία των σύγχρονων πολιτικών της χώρας.

Αν δεν γίνει ο πλήρης χωρισμός εκκλησίας - κράτους η Ελλάδα δεν θα μπορεί να προχωρήσει τον εκδημοκρατισμό των θεσμών της

Γιώργος (Θεσσαλονίκη)

Το τι δεν πήγε καλά πρίν να έλθουν στην δημοσιότητα όσα σήμερα για ευνοήτους λόγους σίγουρα παραποιημένα πληροφορείται ο ελληνικός λαός, δεν το γνωρίζουμε και ούτε θα το γνωρίσουμε στο άμεσο μέλλον. Έτσι, είτε χωρίσει η Εκκλησία από το Κράτος είτε όχι, το κριτήριο του Έλληνα δεν πρόκειται να αποχαρακτηρίσει τον Χριστόδουλο.

Η μετα μανίας τέλεση γκάλοπ με αποτελέσματα εναντίον της Εκκλησίας και του Αρχιεπισκόπου δείχνουν ότι, η κρίση είναι κατευθυνόμενη στο σύνολό της. Κυρίως όμως δείχνουν και μαρτυρούν υβριστική σταση απέναντι στην Εκκλησία, την οποία ο ελληνικός λαός δεν ανέχεται. Το κριτήριο του Έλληνα, που άλλοτε πληροφορείται σωστά και άλλοτε παραπληροφορείται, λέει ότι, η κρίση που δέν συμφέρει στους Έλληνες, συμφέρει σε κάποιους άλλους, που έχουν συμφέροντα, σε ότι μπορεί να προσφέρει ακόμα η μικρή Ελλάδα. ()

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη)

Unlike in Islam, where church and state are ideally one and the same thing, the connection of church and state is contrary to the intentions and teachings of Jesus Christ. Jesus made sure to clarify that he wasn't looking for earthly dominion, and he defined clearly what was Ceasar's and what was God's. This all ended with the Roman emperor Constantine, who, although not a christian himself, saw the benefit of associating with the rising tide of Christendom, and declared Christianity legal, allowing it to become the official religion of the empire. The results were disastrous for the empire, but the church was delighted.

To this date, one can see how the catholic and orthodox churches visibly relish that development. However, while the catholic church eventually spread out and expanded beyond its italian base, the orthodox church was unable to unify the territories it spread to, became fragmented, and the Greek segment langiushed in medieval nostalgia. All of the Greeks that I know were baptized in orthodox beliefs without being asked and we were the subject of mandatory catechism, to the best extent the state could help the church provide. All of that activity resulted in a Greek public where 100% is indoctrinated, but only 6% is going to church regularly, and more than 50% go only on Christmas and Easter (such as myself).

We should return back to the values of the Hellas of Orthodox Greeks

Dionn (Alabama, USA)

All I have to say about this is that, had I been asked to pick a religious denomination, I would probably still have picked the orthodox church, based on its generally tolerant and moderate beliefs. But I was never trusted to make this decision. The orthodox church doesn't seem to believe that it can actually be liked on its own merits, and it doesn't want to take any risks. It prefers to have the Greek state carry water for it. This whole thing at some point has to change. However, the church, by resisting the change in any form, is going to end up being woefully unprepared when the day comes for that to happen. One only wishes for them to come to see their own interests.

Manolis Lygounis (San Jose, CA, USA)

Αν δεν γίνει ο πλήρης χωρισμός εκκλησίας - κράτους η Ελλάδα δεν θα μπορεί να προχωρήσει τον εκδημοκρατισμό των θεσμών της. Η ενότητα εκκλησίας - κράτους αποτελεί σε τελευταία ανάλυση την ιδεολογία της διαπλοκής. Και αυτό αποδεικνύεται με τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών. Άλλωστε η ιστορική ιδιαιτερότητα της ορθοδοξίας σε σχέση με τα άλλα χριστιανικά δόγματα είναι ότι στο παρελθόν δεν ταυτιζόταν με το κράτος με ορισμένες εξαιρέσεις βέβαια που την αμαύρωσαν και την ζημίωσαν...

Γιώργος (Θεσσαλονίκη)

Church is the main way of Life. Separating Church from the Goverment we surrender to the Antichrist the 666 kingdom and the evil that hates Christianity and Hellenism. We should make religion compulsory. We should return back to the values of the Hellas of Orthodox Greeks. We are the only nation on earth that has the real faith. Yes we have the only one real faith. We should destroy the idols and pray for our slavation. Separation between Goverment and Church is eternal damnation

Dionn (Alabama, USA)

the church, by resisting the change in any form, is going to end up being woefully unprepared

Manolis Lygounis (San Jose, CA, USA)

We live in the Age of privatization. It is inconceivable for an allegedly modern state memeber of the European family to have increased taxes, social security benefit reductions,budget deficit, increased unemployment and at the same time to subsidize the Church.

The same way as corporations spin-off unproductive divisions and governments privatize whole industries, the state needs to separate completely from the church. The majority of the people today are sophisticated enough to chose their own path to spiritual enlightment without ecclesiastical guidance.

Students certainly need to know about God, Human evolution, and world religions. But they cannot limit themselves to the Greek Orthodox faith only. Orthodoxy is one of many ways to God not the only one. By teaching at schools religion the old way we basically endorse prejudism, limitation and racism.

Religion should be taught by Hisotry, Culture and Philosophy teachers not theologicians. It takes politicians with leadership of the stature of Kemal Ataturk, Piotr Romanov the Great, MutsuHito or O.E.L Von Bismarck, ready to assume political cost, in order to cross the Rubicon and make structural reforms.

George Awgerinos (USA)

Ο χωρισμος της εκκλησιας απο το κρατος πρεπει να γινει μια για παντα. Η μισθοδοσια των κληρικων να ειναι η χαμιλοτερη και να γινετε απο τα εσοδα της τεραστιας περιουσιας της εκκλισιας. Πως ειναι δυνατον να πλιρωνη το κρατους τους κληρικους απο την στιγμη που οι εκκλισιες διατιρουν περιουσιες με τεραστιο εισοδημα?

Η θρησκεια να διδασκετε στα σχολια, και να γινετε συστιματικος εκκλισιασμος στα παιδια. Αλλο η πολιτικη, και αλλο η εκκλισια. Η παπας-παπας η ζευγας-ζευγας, λεει μια παριμοια. Περιμενομε την παραδειγματικη τυμωρια των ιερεων που δεν σευαστικαν το ΡΑΣΟ τους. ()

Lana Kantiani (USA)

Βεβαίως να γίνει χωρισμός εκκλησίας - κράτους. Η εκκλησία οφείλει να ανταποκρίνεται στις πνευματικές και μεταφυσικές ανησυχίες των ανθρώπων και όχι να αυτοπροβάλλεται ως δεκανίκι του εθνικισμού.

Η θρησκεία δεν είναι κτήμα κανενός έθνους, αλλά είναι προσωπικό θέμα κάθε ατόμου χωριστά. Έλληνες υπήρχαν και πριν την ορθοδοξία και ορθόδοξοι δεν είναι ούτε όλοι οι Έλληνες ούτε μόνον οι Έλληνες.

Η θρησκεία δεν είναι κτήμα κανενός έθνους, αλλά είναι προσωπικό θέμα κάθε ατόμου χωριστά

Νικόλας (Θεσσαλονίκη)

Πως να γίνει ο διαχωρισμός; Κατ' αρχήν, να μην υπάρχει μνεία στο σύνταγμα παρά μόνο στο δικαίωμα της ανεξιθρησκείας. Επίσης, τα θρησκευτικά στο σχολείο να μην έχουν το δογματικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα, αλλά να στραφούν σε άλλες κατευθύνσεις: μελέτη και ελεύθερη συζήτηση περικοπών του ευαγγελίου, θρησκειολογία, μελέτη των παραβολών του Ιησού, σύνδεση των θρησκειών με την ιστορία και τις άλλες επιστήμες. Να πάψουν πάνω απ'όλα οι βυζαντινές τελετές όπου βλέπουμε αρχιεπισκόπους με χρυσοποίκιλτα άμφια και κορώνες να στέκονται πλάι σε αξιωματούχους του κράτους. Να επιτραπεί ο πολιτικός όρκος στα δικαστήρια και στην ορκωμοσία των βουλευτών. Τέλος, να πάψουν τα κόμματα να προβάλλουν τη θρησκεία ως συστατικό της πολιτικής τους πρότασης.

Στο κάτω κάτω, αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο δεν είναι το πόσο συχνά πηγαίνει στην εκκλησία ένας πολιτικός, αλλά το πόσο καλά κάνει τη δουλειά του. Η ηθική δεν κρίνεται από το πόσο συχνά κοινωνούμε. Κρίνεται στην καθημερινή μας πρακτική. Έτσι η εκκλησία θα γίνει ένα πνευματικό καταφύγιο, μακριά από τους πόνους και τις απογοητεύσεις της κοσμικής ζωής. Σήμερα η εκκλησία είναι, δυστυχώς, ένας εντελώς κοσμικός θεσμός.

Νικόλας (Θεσσαλονίκη)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2005 - 09:57 (Ώρα Λονδίνου)

Καταφυγή στο κράτος

Την παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του υπουργείου Δικαιοσύνης, ώστε να ενισχυθεί το έργο της κάθαρσης της Εκκλησίας, φέρεται να έχουν ζητήσει με επιστολές, ιεράρχες που μετέχουν στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο (ΔΙΣ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιεράρχες, με τις επιστολές που απέστειλαν το βράδυ της Δευτέρας, ζητούν να προχωρήσουν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις στο πλαίσιο της εκκλησιαστικής δικαιοσύνης, ώστε να προχωρήσει γρηγορότερα το έργο της κάθαρσης.

Υπενθυμίζεται ότι από δεκαημέρου η ΔΙΣ είχε ανακοινώσει ότι θα ζητήσει την βοήθεια του κράτους, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στον εκκλησιαστικό νόμο, που θα επιτρέψουν την άμεση προώθηση των σχετικών με την κάθαρση διαδικασιών.

Εν τω μεταξύ, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος, συνεχίζει και την Τρίτη τις επαφές του με αρχιερείς, ώστε να επιτύχει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στην σύγκληση της Ιεραρχίας, που αποφασίστηκε να γίνει την Παρασκευή και το Σάββατο.

Στην συνεδρίαση της Δευτέρας, η ΔΙΣ αποφάσισε, επίσης, να καλέσει τον μητροπολίτη Αττικής, Παντελεήμονα, να απόσχει και των λειτουργικών του καθηκόντων εντός ορίων της μητροπόλεώς του, να μη διαμένει στο μητροπολιτικό οίκο και να ενημερώσει εγγράφως την Σύνοδο για τις μεγάλες τραπεζικές καταθέσεις που διαθέτει και για την πολυτελή κατοικία του που έχτισε παρανόμως.


Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2005 - 09:45 (Ώρα Λονδίνου)

Εναντίον της Κύπρου ο χρόνος

Πιέσεις για την άμεση εκδήλωση πρωτοβουλίας για το Κυπριακό ασκούνται «εντός και εκτός Κύπρου» και «το πέρασμα του χρόνου δεν εργάζεται υπέρ της Κύπρου».

Αυτά δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι έχει τεράστια σημασία να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε όταν εκδηλωθεί μια νέα πρωτοβουλία, να υπάρχουν τα εχέγγυα ότι θα υπάρξει μια αμοιβαία αποδεχτή λύση μέσα από διαπραγματεύσεις.

Επίσης, διαπίστωσε ότι υπάρχει βελτίωση του κλίματος, σχετικά με την ελληνοκυπριακή πρόταση για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν.

Για την πρόσφατη δήλωση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο οποίος ζήτησε τις προτάσεις της Κύπρου για τις όποιες αλλαγές, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι «δεν αποκλείεται να φανεί ότι σηματοδοτεί μια αλλαγή από την απόλυτη θέση, ότι αυτό είναι το σχέδιο και πρέπει να το δεχτείτε ως έχει ή με μικροαλλαγές χωρίς ουσία, προς την κατεύθυνση της ετοιμότητας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να καθοδηγήσει ουσιαστικό διάλογο για πραγματικές αλλαγές, που θα έχει ως αποτέλεσμα να καταλήξουμε σε συμφωνημένη λύση».

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι θα ήταν χρήσιμη μια συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, εφόσον υπάρξει προεργασία για τη διασφάλιση θετικού αποτελέσματος των επαφών.

Συνάντηση Μπαρόζο - Ταλάτ

Εξάλλου, κατά τη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο κ. Μπαρόζο επανέλαβε την ετοιμότητα της Επιτροπής, εφόσον της ζητηθεί, να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες για την εξεύρεση μόνιμης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αρμοδίου για τη διεύρυνση επιτρόπου, ο κ. Μπαρόζο εξέφρασε επίσης την ελπίδα να υπάρξει σύντομα μια νέα ευκαιρία για την προώθηση πρωτοβουλιών, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Επί του θέματος της οικονομικής ενίσχυσης των Τουρκοκυπρίων, ο κ. Μπαρόζο εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει άρση του αδιεξόδου, χαρακτηρίζοντας «πακέτο» τους κανονισμούς για την οικονομική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων και για το απευθείας εμπόριο.

Ο κ. Ταλάτ δήλωσε σχετικά ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ των χρηματοδοτικού κανονισμού και του κανονισμού για το εμπορικό καθεστώς των Τουρκοκυπρίων διότι τα θέματα είναι αλληλένδετα.

Τουρκοκυπριακές περιουσίες

Εξάλλου, ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Ανδρέας Χρίστου, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση δεν συστήνει πλέον στις τοπικές αρχές να σχεδιάζουν με βάση την χρήση τουρκοκυπριακών τεμαχίων γης, για μόνιμες εγκαταστάσεις, διότι «ελλοχεύει ο κίνδυνος σε περιπτώσεις προσφυγής κάποιων ιδιοκτητών στα δικαστήρια ή σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, να περιέλθουμε σε πολύ δύσκολη θέση».

Ο κ. Χρίστου συνέστησε να μη χρησιμοποιείται τουρκοκυπριακή γη για μόνιμες εγκαταστάσεις, αλλά να αναζητείται κρατική ή να απαλλοτριώνεται γη που ανήκει σε Ελληνοκυπρίους.

Οι δηλώσεις Χρήστου απαντούν σε θέμα που ανέκυψε λόγω έργων που προγραμματίζονται από το δήμο Πάφου, καθώς στην κεντρική και εμπορική περιοχή της πόλης, οι τουρκοκυπριακές ιδιοκτησίες είναι μεγάλου αριθμού.


Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2005 - 10:27 (Ώρα Λονδίνου)

Απαισιόδοξοι οι Έλληνες

Αύξηση του ποσοστού των Ελλήνων που προβλέπει χειροτέρευση των συνθηκών ζωής τους τη χρονιά που έρχεται, σε 22% από 13% πέρυσι, καταγράφει η τελευταία έρευνα του ευρωβαρόμετρου.

Αντίστοιχη είναι και η μείωση του ποσοστού όσων προσδοκούν βελτίωση των συνθηκών για την ελληνική οικονομία κατά τους επόμενους 12 μήνες, από 34% την άνοιξη του 2004 σε 14% στην παρούσα έρευνα.

Επίσης, στο 12%, από 30%, έπεσε το ποσοστό των Ελλήνων που θεωρεί ότι θα υπάρξει βελτίωση στην αγορά εργασίας της χώρας.

Η ανεργία και μεταφορά εργασίας προς άλλα κράτη-μέλη, όπου η παραγωγή είναι φθηνότερη, είναι από τα θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα την κοινή γνώμη στην Ελλάδα.

Οι ερωτηθέντες τοποθετούν την ανεργία πρώτη, με 69%, μεταξύ των σημαντικών προβλημάτων της χώρας, ενώ κατά 71% θεωρούν ότι η υψηλότερη προτεραιότητα οφείλει να είναι η καταπολέμηση της.

Επίσης, κατά 79% οι Έλληνες δηλώνουν ότι φοβούνται τη μεταφορά εργασίας προς άλλα κράτη-μέλη, όπου η παραγωγή είναι φθηνότερη.

Στασιμότητα προβλέπουν οι ερωτηθέντες στην οικονομική κι επαγγελματική τους κατάσταση τους ερχόμενους 12 μήνες. Σε ποσοστό 49% αναμένουν οικονομική στασιμότητα των νοικοκυριών τους και σε ποσοστό 57% επαγγελματική στασιμότητα.

Η μεγάλη αντιστροφή της κοινής γνώμης μετέφερε τους Έλληνες από τη θέση των πλέον αισιόδοξων για την πορεία της χώρας τους ευρωπαίων, πέρυσι, σε μία από τις τελευταίες θέσεις της σχετικής λίστας.

Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα χιλίων πολιτών κατά την περίοδο 8 Οκτωβρίου - 8 Νοεμβρίου 2004.

Συνολικά στο ευρωβαρόμετρο αυτό ερωτήθηκαν και απάντησαν 27.500 Ευρωπαίοι πολίτες.


Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2005 - 09:30 (Ώρα Λονδίνου)

Εισοδηματική πολιτική και σκάνδαλα

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Η λιτότητα σε αριθμούς. Ψίχουλα σε χαμηλοσυνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Νέες παροχές στο δημόσιο τομέα. Ο νέος κώδικας των δημοσίων υπαλλήλων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Δημόσιο: Μισθοί - συντάξεις. Την εισοδηματική πολιτική ανακοίνωσε ο Γ. Αλογοσκούφης.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Χάθηκαν Παπαδήμας και δολάρια. Αναζητείται ο 28χρονος ταμίας του Ειρηναίου και φίλος του Βαβύλη.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Οι αυξήσεις σε μισθούς - συντάξεις. 3,6% και 4% για το 2005.

Η ΑΥΓΗ: Η αριστερά του 21ου αιώνα. Δυναμική συγκέντρωση χθες στο κατάμεστο "Σπόρτινγκ".

ΑΥΡΙΑΝΗ: Αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει ο ιδιαίτερος του Χριστόδουλου. Δεν άντεξε τον χωρισμό του με γνωστό Μητροπολίτη.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Αυξήσεις - "μαϊμού" μειώνουν τα εισοδήματα. Έντονες αντιδράσεις μετά τις ανακοινώσεις για την εισοδηματική πολιτική.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οι νέες αποδοχές σε Δημόσιο, ΕΣΥ, Εκπαίδευση, Στρατό και Σώματα Ασφαλείας.

ΕΘΝΟΣ: Ελεημοσύνη με 2,1 - 12 ευρώ. Αυξήσεις - ψυχρολουσία για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Επί Σημίτη σάπισαν θεσμοί και αξίες. Ο βόρβορος από τον βόθρο, ξεχείλισε, το απόστημα έσπασε και το πύον ρέει και ζέχνει την Κοινωνία, την Εκκλησία και την Δικαιοσύνη.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Το πόθεν έσχες των τριακοσίων της Βουλής. Τα στοιχεία αφορούν το 2002, ενώ σύντομα θα δοθούν και των υπολοίπων ετών.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αυξήσεις... μείον 700 εκ. ευρώ. Σοκ στους μισθωτούς από την "ήπια προσαρμογή".

ΕΞΠΡΕΣ: "Χώρος" στις επενδύσεις. Το ΥΠΕΧΩΔΕ προωθεί τις εκκρεμείς διαδικασίες για χωροθετήσεις και χρήσεις γης".

ΕΣΤΙΑ: Η Ελλάς ουραγός σε τομείς αιχμής. Νέα πολιτική εξήγγειλε χθες ο κ. Σιούφας.

ESPRESSO: Η αποκάλυψη του Βαβύλη. Εμφανιζόταν και επίσημα ως εκπρόσωπος του Πατριαρχείου.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Αυξήσεις μισθών κάτω από τον πληθωρισμό. Θύελλα αντιδράσεων από τα συνδικάτα για την εισοδηματική πολιτική.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι νέοι μισθοί στο Δημόσιο. Αυξήσεις άνω του πληθωρισμού, υπό έντονη δημοσιονομική πίεση.

ΚΕΡΔΟΣ: Φθηνά κτίρια μέσω του Αναπτυξιακού. Ευνοϊκά κίνητρα για μετεγκατάσταση σε ακίνητα των ΒΙΠΕ.

Ο ΛΟΓΟΣ: "Ανάγκα και... Άγιοι πείθονται". Σύγκληση της ιεραρχίας στις 18-19 Φεβρουαρίου αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος.

Μetro: Με το σταγονόμετρο οι αυξήσεις το 2005.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Έκρηξη με αύξηση 82% σε ακάλυπτες επιταγές. "Φέσια" 129,61 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο.

ΤΑ ΝΕΑ: Φτωχότεροι μετά τις... αυξήσεις. Δεν καλύπτουν ούτε τον πληθωρισμό.

Η ΝΙΚΗ: Φιλοδώρημα οι αυξήσεις. Πλασματικό το 3,6% που ανακοίνωσε ο Αλογοσκούφης.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ανοδική πορεία για τα λαϊκά συμφέροντα. 17ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

City Press: Αρχή λιτότητας και κινητοποιήσεων.

TRAFFIC NEWS: Η Μπουρμπούλια έλυσε τη σιωπή της. Συγκλονιστικές αποκαλύψεις της γνωστής ανακρίτριας στον Γ. Τράγκα στο Κανάλι 10.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Απόγνωση λαού για τις μικρές αυξήσεις και για την ακρίβεια... Ενώ οι βουλευτές μας, με βάση το πόθεν έσχες, έχουν βολευτεί.

Η ΧΩΡΑ: Αυθαίρετα: Πώς να υπολογίσετε το ύψος των προστίμων. Αποκλειστικά όλη η απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ.

Εισοδηματική πολιτική

Το ΒΗΜΑ γράφει ότι "σε μείωση των πραγματικών εισοδημάτων οδηγούν οι αυξήσεις -"μαϊμού" που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους του Δημοσίου".

Η City Press αναφέρει ότι "η εισοδηματική πολιτική της ΝΔ, αυστηρότερη από την εισοδηματική πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Ονομαστικές αυξήσεις 3,6% για τους δημοσίους υπαλλήλους, 4% για τους συνταξιούχους και 6% σε συντάξεις ΟΓΑ και ΕΚΑΣ".

Η METRO γράφει ότι "θυελλώδεις αντιδράσεις από συνδικάτα και κόμματα για την εισοδηματική πολιτική που ανακοίνωσε η κυβέρνηση".

Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "σε πλήρη διάσταση με τα πλουσιοπάροχα "θα" του Κ. Καραμανλή βρίσκονται οι πενιχρές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας".

ΤΑ ΝΕΑ εκτιμούν ότι "μείωση των πραγματικών μισθών στο Δημόσιο και των συντάξεων φέρνουν οι οριακές αυξήσεις της εισοδηματικής πολιτικής, τις οποίες θα ροκανίσει ο πληθωρισμός και η αυξημένη παρακράτηση φόρου. Για τους χαμηλοσυνταξιούχους, η κυβέρνηση ανακοίνωσε αυξήσεις... κοροϊδίας".

Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "πριν καν κλείσει έναν χρόνο διακυβέρνησης, το ιδεολόγημα της "ήπιας προσαρμογής" που έφερε τη ΝΔ στην εξουσία κατέρρευσε πλήρως, αφού η δημοσιονομική πολιτική που ανακοινώθηκε χθες κάθε άλλο παρά ήπια είναι".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ επισημαίνει ότι "τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, του ΕΚΑΣ και του ΟΓΑ, καθώς και της οικογενειακής παροχής για το τρίτο παιδί εξήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "εφτακόσια εκατ. ευρώ λιγότερες αυξήσεις από πέρσι θα λάβουν φέτος δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι, με βάση την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υπογραμμίζει ότι "εισοδηματική πολιτική που επιχειρεί να συμβιβάσει την ενίσχυση των χαμηλόμισθων κυρίως δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων με τις ευρύτερες, άσχημες δημοσιονομικές συνθήκες, ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση".

Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "πρώτη πασιφανή ένδειξη για αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων, με το πρόσχημα των "απροσδόκητων" ευρημάτων της δημοσιονομικής απογραφής, αποτελεί η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης που παρουσιάστηκε χθες".

Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ "πολιτική ήπιας προσαρμογής με γενναίες αυξήσεις στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ γράφει ότι "αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό για τους μισθούς και τις συντάξεις ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση. Οι μισθοί στο Δημόσιο για το 2005 αυξάνονται κατά 3,6% και οι συντάξεις κατά 4%. Για τους στρατιωτικούς οι αυξήσεις είναι σημαντικές. Ανέρχονται κατά 5,8%, ενώ το ΕΚΑΣ και οι συντάξεις του ΟΓΑ αυξάνονται κατά 6%".

Κρίση στην Εκκλησία της Ελλάδος

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "ένας πρώην υπεύθυνος... δημοσίων σχέσεων νυχτερινών μαγαζιών τοποθετήθηκε από τον κ. Ειρηναίο οικονομικός διαχειριστής του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Αποτέλεσμα; Σήμερα φυγοδικεί ενώ "φτερά έκαναν" και κάποια εκατομμύρια δολάρια όπως προκύπτει από την έρευνα της "Α".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει ότι "ο εκπρόσωπος της ΔΙΣ διαψεύδει τα σενάρια που κάνουν λόγο για ενόχληση του Αρχιεπισκόπου για τη στάση της κυβέρνησης".

Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ "στο πλευρό του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα των συνταρακτικών αποκαλύψεων συντάσσονται οι δύο ΠΡΩΗΝ της ΝΔ ο Κ. Μητσοτάκης και Μ. Έβερτ, με τον δεύτερο να βλέπει πως εξυφαίνονται συνωμοσίες και να φωτογραφίζει παράγοντες έξω από την Ελλάδα".

Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "υπό την πίεση των καταιγιστικών γεγονότων και της κυβέρνησης, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε χθες την έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας στις 18-19 Φεβρουαρίου με μοναδικό θέμα την εισήγηση του Αρχπεσικόπου Χριστόδουλου σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της κρίσης στους κόλπους της Εκκλησίας".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "μόνο για δύο ημέρες στις 18 και 19 του μήνα συγκαλείται η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος με χθεσινή απόφαση της Συνόδου".

Η ESPRESSO γράφει ότι "με την ιδιότητα του μοναχού Ραφαήλ ταξίδευε ανενόχλητος σε όλο τον κόσμο. Από το Ισραήλ και την Ιταλία, μέχρι τις παιδικές κατασκηνώσεις της Πάτρας και το μοναστήρι των Παπαροκάδων! Ο Απόστολος Βαβύλης τα τελευταία χρόνια αποδείχτηκε ένας από τους πλέον πολυταξιδεμένους "μοναχούς".

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "ψήφο εμπιστοσύνης" στην αυτοκάθαρση της Εκκλησίας δίνει η κυβέρνηση ενώ την ίδια στιγμή προχωρά σε ξέπλυμα πολιτικών ευθυνών όσον αφορά την έκνομη δράση μηχανισμών "παραγωγής Βαβύληδων" στο "βαθύ κράτος".

H TRAFFIC NEWS εκτιμά ότι "την ώρα που οι αποκαλύψεις γύρω από τη δράση του Απόστολου Βαβύλη συνεχίζουν να είναι καταιγιστικές δημοσιεύματα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητα φέρνουν τη σύζυγο του Κοέν Μάλι να έχει εργαστεί σε μια εταιρία με κομπιούτερ και μάλιστα συστηνόμενη ως υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων".

«Πόθεν έσχες» βουλευτών

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "είναι δεδομένο ότι ο έλεγχος των δηλώσεων πόθεν έσχες είναι ανύπαρκτος σε βαθμό εμπαιγμού της κοινής γνώμης. Το όλο σύστημα ελέγχου πρέπει να αλλάξη. Αν αυτό απαιτεί την ψήφιση νόμου η Κυβέρησις οφείλη να αναλάβη χωρίς καθυστέρηση την σχετική νομοθετική πρωτοβουλία. Είναι ευθύνη της Κυβερνήσεως να βρη και να καθιερώση τρόπους πραγματικού ελέγχου των δηλώσεων αυτών".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα τα "πόθεν έσχες" των βουλευτών έτους 2003 (ρήση έτους 2002). Παράλληλα αναμένεται έως το Πάσχα ο αναδρομικός έλεγχος των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης για τις χρήσεις από το 1990 έως και το 2001 με την οποία θα δοθούν για πρώτη φορά στη δημοσιότητα και τα "πόθεν έσχες" του 2002 (χρήση 2001)".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2005 - 09:58 (Ώρα Λονδίνου)

Ολυμπιακές εξετάσεις δίνει το Λονδίνο

Πολλά αξιοθέατα της πρωτεύουσας έχουν στολιστεί για να κάνουν καλή εντύπωση στο κλιμάκιο της ΔΟΕ

Στο Λονδίνο βρίσκεται από την Τρίτη και για τέσσερις ημέρες κλιμάκιο επιθεωρητών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) για να εξετάσει το φάκελο που έχει υποβάλει η πόλη ως υποψήφια για ανάληψη της Ολυμπιάδας του 2012.

Οι ελεγκτές των «Αθανάτων» θα εξετάσουν κατά πόσο οι προτεινόμενες αθλητικές εγκαταστάσεις, οι συγκοινωνίες και οι άλλες διευκολύνσεις που υπάρχουν στο Λονδίνο μπορούν να εγγυηθούν την επιτυχημένη διεξαγωγή των Αγώνων.

Επίσης θα ελέγξουν τη βιωσιμότητα προγραμμάτων που βρίσκονται ακόμα στη φάση του σχεδιασμού και προβλέπουν την πολεοδομική και οικιστική αναγέννηση περιοχών του Λονδίνου ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι ελεγκτές της ΔΟΕ μεταβαίνουν σε διάφορες εγκαταστάσεις ενώ στο τέλος της επίσκεψής τους θα συναντηθούν στη Ντάουνιγκ Στριτ με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, και το δήμαρχο της πόλης, Κεν Λίβινγκστον.

«Στις μακέτες» βρίσκεται ένα τμήμα του φακέλου «Λονδίνο 2012»

Θα παρευρεθούν επίσης σε δείπνο στα ανάκτορα του Μπάκινχαμ, με οικοδέσποινα τη βασίλισσα Ελισάβετ Β΄.

Το Λονδίνο συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πόλεις που έχουν θέσει υποψηφιότητα για τους Ολυμπιακούς του 2012, μαζί με το Παρίσι, τη Νέα Υόρκη, τη Μαδρίτη και τη Μόσχα.

Η τελική έκθεση των επιθεωρητών θα παραδοθεί στις υποψήφιες πόλεις στις αρχές Ιουνίου, περίπου ένα μήνα πριν την 6η Ιουλίου, όταν η ΔΟΕ αναμένεται να λάβει την τελική απόφασή της.


Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2005 - 07:48 (Ώρα Λονδίνου)

Καταδίκη της επίθεσης και ερωτηματικά

Καταστροφή και χάος προκάλεσε στη Βηρυτό η βομβιστική επίθεση

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι στρατιωτικές δυνάμεις του Λιβάνου μετά τη χθεσινή βομβιστική επίθεση στη Βυρητό, που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Ραφίκ Αλ Χαρίρι, και άλλων 12 ανθρώπων -ανάμεσά τους και μέλη της συνοδείας του.

Ο στρατός του Λιβάνου εγκατέστησε φυλάκια ελέγχου κυκλοφορίας, ενώ οι συριακές στρατιωτικές δυνάμεις που σταθμεύουν στη χώρα - 14.000 άνδρες - τέθηκαν σε επιφυλακή.

Εξάλλου ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ανώνυμα ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο κλιμάκωσης της βίας στα σύνορα με το Λίβανο» και έκανε λόγο για κινητοποίηση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας στην περιοχή αυτή.

Κατηγορίες προς Δαμασκό

Ο δολοφονηθείς πολιτικός ήταν από τους πλέον επιφανείς αντιπάλους της συριακής στρατιωτικής παρουσίας στο Λίβανο και οι υποστηρικτές τους επέρριψαν αμέσως την ευθύνη για τη δολοφονία στη Δαμασκό.

Στο Λίβανο κηρύχθηκε τριήμερο εθνικού πένθους ενώ στη Βηρυτό διαδηλωτές έριξαν πέτρες στα γραφεία του συριακού κόμματος Μπάαθ.

Ενας από τους στενότερους συνεργάτες του Χαρίρι, ο Ουαλίντ Τζουμπλάτ, κατηγόρησε τη Δαμασκό ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία.

«Ο Λίβανος είναι μια αιχμαλωτισμένη χώρα υπό την κηδεμονία της Συρίας. Δεν μπορούμε παρά να υποθέσουμε ότι η δολοφονία πραγματοποιήθηκε από το καθεστώς της Συρίας. Εκτός εάν [οι Σύροι] έχουν αποδείξεις για το αντίθετο και μας βοηθήσουν να βρούμε τους υπαίτιους. Για την ώρα όμως μπορούμε να υποθέσουμε ότι η δολοφονία Χαρίρι είναι έργο της Δαμασκού» δήλωσε ο Λιβανέζος πολιτικός.

Πάντως διπλωματικοί και πολιτικοί παρατηρητές λένε ότι το σενάριο της συριακής ανάμειξης στη δολοφονία Χαρίρι είναι «πολύ βολικό για να αληθεύει» και «ακατανόητο υπό τις παρούσες συνθήκες», αφού η Συρία έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής από τις ΗΠΑ, λόγω Ιράκ.

Διεθνής καταδίκη

Από την πλευρά της η Συρία καταδικάζει τη δολοφονία και αρνείται κάθε ανάμειξή της στην ενέργεια.

Ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ Αλ Άσαντ, ήταν από τους πρώτους πολιτικούς ηγέτες που έσπευσαν να καταδικάσουν τη δολοφονία, χαρακτηρίζοντάς την «εγκληματική πράξη».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπους ήταν συγκλονισμένος αλλά και εξοργισμένος όταν άκουσε την είδηση.

Ο κ. Μακλίλαν πρόσθεσε ότι ο Λίβανος θα πρέπει να απελευθερωθεί από την κατοχή της Συρίας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας και προσωπικός φίλος του Χαρίρι, Ζακ Σιράκ, ζήτησε να διεξαχθεί διεθνής έρευνα για τη δολοφονία.


Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2005 - 09:17 (Ώρα Λονδίνου)

Η διαχείριση στο Ιράκ «θύμιζε Άγρια Δύση»

«Άπειροι αξιωματούχοι, έλλειψη τηλεπικοινωνιών και ελλιπή μέτρα ασφαλείας δημιούργησαν κατάσταση Άγριας Δύσης»

H υπό αμερικανική διοίκηση συμμαχία που ήλεγχε το Ιράκ επί 16 μήνες μετά την εισβολή κατηγορείται ότι διαχειρίστηκε με σπάταλο τρόπο κονδύλια ύψους εκατομμυρίων δολαρίων.

Πρώην αξιωματούχος της αμερικανικής διοίκησης σε κατάθεση του ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας είπε ότι σακούλες που περιείχαν δεσμίδες με χαρτονομίσματα των 100 δολαρίων δίνονταν σε εργολάβους χωρίς αποδείξεις.

«Καθένα από τα πακέτα αυτά περιείχε 2 εκατομμύρια δολάρια» πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Ο Φράνκλιν Γουίλις κατέθεσε επίσης ότι η απειρία των αξιωματούχων, η έλλειψη τηλεπικοινωνιών και τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας δημιούργησαν ένα σύστημα τόσο χαοτικό που έμοιαζε με την «Άγρια Δύση» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σημειωτέον ότι σχεδόν δύο χρόνια μετά την αμερικανοκίνητη εισβολή, το 80% των κονδυλίων συνολικού ύψους 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προορίζονταν για την ανοικοδόμηση του Ιράκ δεν έχουν απορροφηθεί.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου απαντώντας δήλωσε ότι η Προσωρινή Συμμαχική Διοίκηση εργάζεται υπό δυσχερέστατες συνθήκες και πάντοτε προσπαθεί να λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες σωστής διαχείρισης.

Στο μεταξύ ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις συνάδελφοί του τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας που είχαν τοποθετήσει αντάρτες κοντά στην πόλη Μπακούμπα, 65 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τον αμερικανικό στρατό.


Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2005 - 05:13 (Ώρα Λονδίνου)

Επόμενη μέρα για Λίβανο και Ιράκ

Ο ευρωπαϊκός Τύπος σχολιάζει τις συνέπειες της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Αλ Χαρίρι στη Βηρυτό και της εκλογικής επικράτησης των Σιιτών.

Στη Γαλλία η Λε Φιγκαρό (Le Figaro) θεωρεί ότι η δολοφονία Χαρίρι αποτελεί βήμα «επιστροφής στο χάος» και χαρακτηρίζει τον δολοφονηθέντα πολιτικό ως πόλο ενότητας της λιβανέζικης αντιπολίτευσης προς τη Συρία.

«Αυτή η βομβιστική επίθεση βύθισε το Λίβανο σε περίοδο ακραίας αβεβαιότητας και έχει φέρει τη Συρία, που βρισκόταν ήδη υπό έντονη αμερικανική πίεση, σε δύσκολη θέση» γράφει η παρισινή εφημερίδα.

Και η συμπολίτισσά της Λιμπερασιόν (Liberation) συμφωνεί και επαυξάνει: «Ο Χαρίρι γνώριζε τους κινδύνους της πολιτικής αντίθεσής του με τη ΣυρίαΣίγουρα οι δολοφόνοι του ήταν επαγγελματίες, που στόχο έχουν να αποσταθεροποιηθεί ο Λίβανος και να σταματήσει κάθε αμφισβήτηση του στάτους κβο, δηλαδή της συριακής κατοχής της χώρας».

«Σκοτώνοντας τον άνθρωπο που συμβόλιζε το τέλος του εμφυλίου πολέμου του Λιβάνου, ήθελαν να υπενθυμίσουν στον κόσμο ότι η χώρα αυτή αποτελεί ακόμα ωρολογιακή βόμβα, η πυροδότηση της οποίας μπορεί να συγκλονίσει όλη τη Μέση Ανατολή» αποφαίνεται η Λιμπερασιόν.

«Χάθηκε το όνειρο»

Η ελβετική Λε Ταν (Les Temps) έχει τίτλο εξίσου δραματικό: «Η Βηρυτός βυθίζεται σε ατμόσφαιρα εμφυλίου πολέμου».

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας μεταδίδει ότι «η ευημερούσα και τουριστική συνοικία της Βηρυτού χάθηκε μέσα σ ένα σύννεφο καπνού, μαζί με τις ελπίδες για ένα διαφορετικό Λίβανο, μια χώρα που οι πολιτικές διαφορές θα εκφράζονταν με ειρηνικά μέσα».

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο Ραφίκ Αλ Χαρίρι αποτελούσε το σύμβολο μιας πρωτοφανούς ενότητας απέναντι στη συριακή επικυριαρχία, και «ήταν ο μόνος άνθρωπος που μπορούσε να οδηγήσει την πρωτεύουσα του Λιβάνου στις αγκάλες της αντιπολίτευσης».

Με το θάνατό του «η Δαμασκός θέλει να εμφανίζεται ως ο μόνος πόλος δύναμης και ως η μοναδική άμυνα ενάντια στο ενδεχόμενο εμφύλιας σύρραξης» σημειώνει η Λε Ταν.

Ώρα ευθύνης για τους Σιίτες

Στο Παρίσι η Λε Μοντ (Le Monde) αναφωνεί «Οι Σιίτες ελέγχουν την εξουσία στο Ιράκ», σχολιάζοντας ότι το τελικό ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες ήταν 59%, κατώτερο του 72% που είχε ανακοινώσει η κατοχική συμμαχία την επομένη των εκλογών αλλά σίγουρα ανώτερο από αυτό που αναμενόταν λόγω της ένοπλης αντίστασης.

«Τώρα πλέον ήλθε η ώρα της ευθύνης για τους Σιίτες που αποτελούν το 60% του πληθυσμού και που έμειναν εκτός εξουσίας από το 1924, όταν δημιουργήθηκε το ιρακινό κράτος» γράφει η Λε Μοντ.

Απαισιόδοξη για τις προοπτικές ενότητας του Ιράκ εμφανίζεται η γερμανική Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung).

«Σκοπός της εκλογικής διαδικασίας είναι η άμβλυνση των συγκρούσεων μέσω συμβιβασμών και συμμαχιών, η εξισορρόπηση των αντιτιθεμένων συμφερόντων και ως εκ τούτου η διατήρηση της ενότητας μιας χώρας. Αλλά μετά τις εκλογές αυτές το Ιράκ είναι μακρύτερα παρά ποτέ από το ιδανικό αυτό» τονίζει η βερολινέζικη εφημερίδα.


Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2005 - 04:11 (Ώρα Λονδίνου)

Πλήγμα στην ενότητα του Λιβάνου

Ανταπόκριση του απεσταλμένου της ελληνικής υπηρεσίας του BBC στο Ντουμπάι, Άρη Χατζηστεφάνου

Ο δολοφονηθείς ήταν σημαντικός παράγοντας στις σχέσεις Αράβων - Δύσης

Έντονη ανησυχία και πολλά ερωτηματικά μεταφέρουν τα δελτία ειδήσεων των αραβικών μέσων ενημέρωσης ύστερα από τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Αλ Χαρίρι.

«Η ατμόσφαιρα είναι ηλεκτρισμένη είμαστε όλοι συγκλονισμένοι» μας είπε ο Ραΐντ από το Λίβανο ενώ ακόμη παρακολουθούσε το πρώτο έκτακτο δελτίο που μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

Αν και έχει μεταναστεύσει εδώ και τρεις δεκαετίες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο Ραΐντ μιλά με θαυμασμό για τον δολοφονηθέντα πολιτικό.

«Ήθελε να κάνει το Λίβανο να ανθίσει σαν λουλούδι» μας λέει και προσθέτει με νόημα «Ζητούσε από τη Συρία να απομακρύνει τα στρατεύματά της γι αυτό έγιναν όλα αυτά».

Συριακός «δάκτυλος»;

Από τις πρώτες ώρες της επίθεσης αρκετοί αναζήτησαν τα αίτια της δολοφονίας στις τεταμένες σχέσεις του Λιβάνου με τη Συρία γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Δαμασκού.

«Όσοι κατηγορούν τη Συρία ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση είναι είτε ανόητοι είτε δεν κατανοούν τις εξελίξεις» είπε ο Σύρος υπουργός Πληροφοριών, Μαχντί Ντακχλαλάχ.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι οι δράστες με την επίθεση ενισχύουν τα συμφέροντα του Ισραήλ στην περιοχή.

Καταδίκη της ενέργειας

Οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο καταδίκασαν τη δολοφονική επίθεση.

«Τρομακτικό έγκλημα» χαρακτήρισε την επίθεση ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ, ενώ ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα σημείωσε ότι «η επίθεση στρέφεται εναντίον του λαού του Λιβάνου».

Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα εξέφρασε ανησυχία για τις εξελίξεις που μπορεί να πυροδοτήσει η δολοφονία στο Λίβανο.

«Πρέπει να προσπαθήσουμε συλλογικά για να διατηρηθεί η ειρήνη και η ασφάλεια στο Λίβανο» δήλωσε ο κ. Μούσα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.