Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-02-14

  1. Εικασίες για ανάμειξη Συρίας
  2. Φόρουμ: Χωρισμός Εκκλησίας - Κράτους
  3. Iός HIV κατά καρκίνου
  4. Πολύνεκρη πυρκαγιά σε τζαμί
  5. Φόρουμ: Χωρισμός Εκκλησίας - Κράτους
  6. Ποιός ήταν ο Ραφίκ αλ Χαρίρι
  7. Δολοφονία στο Λίβανο
  8. Ανακοινώθηκε η εισοδηματική πολιτική
  9. Έκτακτη σύγκλιση της Ιεραρχίας
  10. Αντίο στην Τατιάνα Γκρίτση - Μιλλιέξ
  11. Δολοφονία πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου
  12. «Διαζύγιο» Φίατ Τζένεραλ Μότορς
  13. Φονική επίθεση στη Βηρυτό
  14. Επιστροφή στην Κύπρο
  15. Θάνατος κάτω από το χιόνι
  16. Παπανδρέου για θεσμούς
  17. Αντίο στην Τατιάνα Γκρίτση - Μιλλιέξ
  18. Σκάνδαλα και οικονομία
  19. Στην καρδιά της Κένυας
  20. Φάρος ελπίδας για τους μη προνομιούχους
  21. Τα ορφανά της Κένυας
  22. Απέναντι σ ένα θρύλο
  23. Επίσκεψη Τάντιτς στο Κοσσυφοπέδιο
  24. Εφιάλτες από το παρελθόν
  25. Ιράκ: Έκκληση ενότητας από τους νικητές
  26. Θάνατος κάτω από το χιόνι
  27. Ερμηνείες για τις ιρακινές κάλπες
  28. Απώλειες για Ολυμπιακό ΑΕΚ

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2005 - 01:04 (Ώρα Λονδίνου)

Εικασίες για ανάμειξη Συρίας

Η δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι, «ήταν κάτι περισσότερο από δολοφονία», γράφουν οι Τάιμς (Times).

Ήταν «μια προειδοποιητική επίθεση κατά των προσπαθειών που καταβάλει ο Λίβανοςγια να δώσει τέλος στην ασφυκτική στρατιωτική κατοχή της Συρίας».

Η επίθεση κατά του Χαρίρι «ήταν τόσο πολύπλοκη που δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την ανοχή τουλάχιστον των μυστικών υπηρεσιών της Συρίας», εκτιμούν οι Τάιμς στο κεντρικό τους σχόλιο.

Η χρονική στιγμή της επίθεσης δεν είναι τυχαία, γράφει η βρετανική εφημερίδα, καθώς ο ρόλος της Συρίας στον Λίβανο αποτελεί το πιο αμφιλεγόμενο ζήτημα που απασχολεί τη κοινή γνώμη του Λιβάνου πριν τις εκλογές της άνοιξης.

Ο στόχος της επίθεσης ήταν «να τρομοκρατήσει τους πολιτικούς που ίσως σκέφτονται να υποστηρίξουν την αποχώρηση των στρατευμάτων της Συρίας από τον Λίβανο» εκτιμούν οι Τάιμς.

Το σημαντικό ερώτημα δεν είναι ποιος σκότωσε τον Χαρίρι αλλά ποιου τα συμφέροντα εξυπηρετεί η δολοφονία του εκτιμά η Ιντιπέντεντ (Independent).

«Πρόκειται για μια τρομοκρατική πράξη που αποσκοπεί στην αποσταθεροποίηση του ΛιβάνουΗ αναρχία ίσως δώσει την πρόφαση στη Συρία να παραμείνει», γράφει η Ιντιπέντεντ.

Η Ντέιλι Τέλεκγραφ (Daily Telegraph) σημειώνει ότι η Συρία και η ισλαμική οργάνωση Χεζμπολά «φαίνεται ότι είχαν κίνητρα για τη δολοφονία του Χαρίρι».

Όμως, «εάν κατηγορηθεί η Δαμασκός για ένα τέτοιο έγκλημα αυτό θα έχει τεράστιους πολιτικούς κινδύνους για τη Συρία».

Η Ντέιλι Τέλεκγραφ φαίνεται να αμφιβάλλει ότι η Δαμασκός μπορεί να βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία υποστηρίζοντας ότι «θα φλέρταρε με την καταστροφή εάν Δαμασκός διέταζε τη πράξη αυτή».

Μετανάστευση

Ο βρετανικός Τύπος αναφέρεται εκτεταμένα στις αμφιλεγόμενες προτάσεις του Συντηρητικού Κόμματος για την μετανάστευση.

Οι Τάιμς (Times) γράφουν ότι μεταξύ των προτάσεων των Συντηρητικών είναι όσοι έρχονται στη Βρετανία για να ζήσουν και να εργασθούν θα αναγκάζονται να κάνουν εξετάσεις για AIDS και φυματίωση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «αυτοί που σκοπεύουν να παραμείνουν πάνω από 12 μήνες θα πρέπει να υποβληθούν σε γενικές εξετάσεις με δικά τους έξοδο στη χώρα διαμονής τους».

Οι προτάσεις αυτές «θα πυροδοτήσουν τη συζήτηση για τη μετανάστευση» εκτιμούν οι Τάιμς, ενώ η Γκάρτνιαν (Guardian) σχολιάζει ότι αν και τα δυο μεγάλα κόμματα έχουν «αφήσει να εννοηθεί ότι εξετάζουν τη πιθανότητα ελέγχων στο θέμα της υγείας των μεταναστών, εν τούτοις οι προτάσεις αυτές είναι οι σκληρότερες μέχρι σήμερα».

Πρωτόκολλο Κιότο

Η Ιντιπέντεντ (Independent) σε κεντρικό της σχόλιο γράφει ότι το πρωτόκολλο του Κιότο για τις κλιματικές αλλαγές που τίθεται τη Τετάρτη σε ισχύ «δεν επαρκεί για να αντιμετωπίσει τις κλιματικές αλλαγές».

Το πρωτόκολλο - γράφει η εφημερίδα είναι «το πρώτο βήμα σε ένα μακρύ και δύσκολο ταξίδι».

Οι στόχοι του Κιότο για την μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι «ανεπαρκή».

Ο μονομερής στόχος της βρετανικής κυβέρνησης να μειώσει τις εκπομπές κατά 20% κάτω από τα επίπεδα του 1990 μέχρι το 2010 «είναι πολύ πιο κοντά στο τι χρειάζεται να γίνει».

Όμως συνεχίζει η Ιντιπέντεντ «ο φιλόδοξος αυτός στόχος δεν πρόκειται να επιτευχθεί».

Το γεγονός αυτό «προκαλεί αμηχανία στον Τόνι Μπλερ που έχει υποσχεθεί να ανάγει το πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών στην κορυφή της διεθνούς πολιτικής ατζέντας».

Για μια ακόμη φορά ο βρετανός πρωθυπουργός είναι ευάλωτος στις επικρίσεις «ότι υπόσχεται πολλά χωρίς να τα εκπληρώνει», γράφει η Ιντιπέντεντ.


Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2005 - 17:32 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Χωρισμός Εκκλησίας - Κράτους

Με αφορμή τις πρόσφατες καταγγελίες για σκάνδαλα στο χώρο της Εκκλησίας, πολλοί κάνουν λόγο για ανάγκη χωρισμού Εκκλησίας και Κράτους.

Συμφωνείτε μαζί τους; Πώς προσδιορίζετε αυτόν τον χωρισμό;

Θα πρέπει, για παράδειγμα, να σταματήσει η διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία με την παρούσα μορφή τους ή να αναλάβει η Εκκλησία τη μισθοδοσία των κληρικών;

Θα πρέπει να υπάρξει τροποποίηση του Συντάγματος;

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish».

() do not allow external forces who want to destroy our unique greek culture and church. They are jelaous and their motives are not honorable nor in the interest of greeks around the world ()

Prokopios Leontidis (New York, USA)

Προσωπικά συμφωνώ ότι πρέπει να γίνει διαχωρισμός του Κράτους και της Εκκλησίας. Και ίσως έπρεπε να είχε γίνει προ καιρού. Τα Θρησκευτικά σαν μάθημα στα σχολεία ίσως πρέπει να μετατραπούν σε κάτι πιο ουσιαστικό και να αναθεωρηθούν τα βιβλία. Και γιατί όχι ακόμη και να καταργηθούν!! Γιατί έτσι όπως είναι σήμερα, αυτό που κάνουν είναι ότι καλλιεργούν- αυξάνουν την δεισιδαιμονία και την προκατάληψη στα παιδιά. Δεν τα ενημερώνουν σωστά, δεν διδάσκουν αντικειμενικά με σεβασμό για τις «άλλες» θρησκείες. Δεν προσθέτουν στα παιδιά πνευματικότητα.

Οι κληρικοί δεν θα έπρεπε να δέχονται να παίρνουν χρήματα από το Κράτος και τον κόσμο γενικότερα

Πάνος (Θεσσαλονίκη)

Η αναθεώρηση του συντάγματος αν είναι αναγκαία, θα το κρίνουν οι Βουλευτές. Αλλά αν κρίνουν πως πρέπει γίνει, τότε να γίνει με δημοψήφισμα, για να αποφασίσει ο κόσμος για το χωρισμό του Κράτους από την Εκκλησίας. Αλλά πριν πάει ο κόσμος να ψηφίσει, να ενημερωθεί σωστά, χωρίς φανατισμούς από την μία ή ρεβανσισμό από την άλλη, να μην δημιουργηθούν αντιπαλότητες και αδελφικές έχθρες (αναταραχές)

Όσο για τους κληρικούς, οι κληρικοί θα έπρεπε να είναι καλύτερα κληρικοί-εθελοντές για να (από)δείξουν την αληθινή τους αγάπη στον κόσμο, να θυσιάζονται για την κόσμο, και όχι να τον θυσιάζουν. Και ακόμη καλύτερα θα ήταν αν οι κληρικοί θα εργαζόντουσαν κανονικά όπως όλος ο κόσμος για να καταλάβουν πόσο δύσκολα βγαίνουν τα χρήματα που τόσο εύκολα ζητάνε στα μυστήρια (βαφτίσια, γάμοι, κηδείες). Και μετά τις δουλειές τους να πήγαιναν στις Εκκλησίες και να κάνανε το λειτούργημα τους, να παρηγορούσαν και να δίδασκαν τις Αρχές του Χριστιανισμού, αλλά με το παράδειγμα πρώτα και μετά με τα λόγια.

Οι κληρικοί δεν θα έπρεπε να δέχονται να παίρνουν χρήματα από το Κράτος και τον κόσμο γενικότερα. Και αν τα έπαιρναν να τα δίνανε στο φτωχό κόσμο, στις μητέρες που δεν έχουν να δώσουν στα παιδιά τους να φάνε, στα βιβλία για τους αμόρφωτους , στα φάρμακα για τους αρρώστους και στην παιδεία γενικάκαι ο κόσμος θα τους ανταμείψει με αγάπη για αυτό.

Και αν η Εκκλησία πάλι θέλει να τους ανταμείβει για τις υπηρεσίες τους, μπορεί να τους χορηγεί όποια αποζημίωση θεωρεί αναγκαία για τις λιγοστές ανάγκες τους. Αλλά αυτό είναι πλέων εσωτερικό θέμα τις Ιεραρχίας της Εκκλησίας. Και αν το κράτος πάλι θέλει να τους ανταμείβει, θα μπορούσαν οι κληρικοί μας (και οι μοναχοί-χες) να εργάζονται στον χώρο της υγείας, σε γεροκομεία, σε σανατόρια όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, σε άλλες εκκλησίες-θρησκείες.

Πάνος (Θεσσαλονίκη)

Η κρίση, που σημειώνεται σήμερα στην Εκκλησία και στην Δικαιοσύνη δεν είναι κάτι καινούργιο. Καινούργια είναι τα ΜΜΕ και τα παράθυρά τους

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη)

Στην χώρα μας η ιστορία διδάσκει ότι, η ταυτότητά της μέσα από 400 χρόνια σκλαβιάς διατηρήθηκε ΜΟΝΟ χάρη στην προσπάθεια της Εκκλησίας, δηλαδή στον δεσμό της Εκκλησίας - της Θρησκείας και κάθε είδους πίστης προς το Μεταφυσικό - με τον Έλληνα. Τέτοιου είδους δεσμός δεν βρίσκεται εύκολα στην ιστορία άλλων χωρών, γιατί δεν υπάρχουν πολλές χώρες με σκλαβιά τόσο μεγάλης διάρκειας.

Με αυτή την αφετηρία μπορεί να πεί κανείς ότι, όχι μόνο θα πονέσει τον Έλληνα ένας τέτοιος διαχωρισμός αλλά και θα τον κάνει να εκδικηθεί. Ειδικά δε, αν πρόκειται να καταργηθεί και η μάθηση της θρησκείας στην Παιδεία των Ελλήνων, το πρόβλημα γίνεται εντονότερο και ξεφεύγει από μία συνηθισμένη πρόβλεψη.

Η κρίση, που σημειώνεται σήμερα στην Εκκλησία και στην Δικαιοσύνη δεν είναι κάτι καινούργιο. Καινούργια είναι τα ΜΜΕ και τα παράθυρά τους με κάθε είδους γνωστούς διεστραμμένους και ανώμαλους, πληρωμένους και τηλεκατευθυνόμενους, που κάνουν κριτική σε ενδεχομένους επίσης ανώμαλους ιερείς, αλλά σίγουρα χωρίς αποδείξεις πέρα από κάποιες κατασκευασμένες κασέτες.

() Η κρίση, για την οποία γίνεται τόσος λόγος σήμερα, υποκρύπτει πολύ περισσότερο τον εναντίον του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου πόλεμο, που είτε το θέλουν είτε όχι είναι ο μόνος που έχει στο ενεργητικό του τουλάχιστον 2 συλλαλητήρια και αρκετές ομιλίες επάνω σε εθνικά θέματα, τα οποία ενθουσιάζουν όλους τους Έλληνες εντός και εκτός Ελλάδος και ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση. Και που συγκρίνουν την δραστηριότητα του σύγχρονου Παπαφλέσσα με την απραξία των σύγχρονων πολιτικών της χώρας.

Αν δεν γίνει ο πλήρης χωρισμός εκκλησίας - κράτους η Ελλάδα δεν θα μπορεί να προχωρήσει τον εκδημοκρατισμό των θεσμών της

Γιώργος (Θεσσαλονίκη)

Το τι δεν πήγε καλά πρίν να έλθουν στην δημοσιότητα όσα σήμερα για ευνοήτους λόγους σίγουρα παραποιημένα πληροφορείται ο ελληνικός λαός, δεν το γνωρίζουμε και ούτε θα το γνωρίσουμε στο άμεσο μέλλον. Έτσι, είτε χωρίσει η Εκκλησία από το Κράτος είτε όχι, το κριτήριο του Έλληνα δεν πρόκειται να αποχαρακτηρίσει τον Χριστόδουλο.

Η μετα μανίας τέλεση γκάλοπ με αποτελέσματα εναντίον της Εκκλησίας και του Αρχιεπισκόπου δείχνουν ότι, η κρίση είναι κατευθυνόμενη στο σύνολό της. Κυρίως όμως δείχνουν και μαρτυρούν υβριστική σταση απέναντι στην Εκκλησία, την οποία ο ελληνικός λαός δεν ανέχεται. Το κριτήριο του Έλληνα, που άλλοτε πληροφορείται σωστά και άλλοτε παραπληροφορείται, λέει ότι, η κρίση που δέν συμφέρει στους Έλληνες, συμφέρει σε κάποιους άλλους, που έχουν συμφέροντα, σε ότι μπορεί να προσφέρει ακόμα η μικρή Ελλάδα. ()

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη)

Unlike in Islam, where church and state are ideally one and the same thing, the connection of church and state is contrary to the intentions and teachings of Jesus Christ. Jesus made sure to clarify that he wasn't looking for earthly dominion, and he defined clearly what was Ceasar's and what was God's. This all ended with the Roman emperor Constantine, who, although not a christian himself, saw the benefit of associating with the rising tide of Christendom, and declared Christianity legal, allowing it to become the official religion of the empire. The results were disastrous for the empire, but the church was delighted.

To this date, one can see how the catholic and orthodox churches visibly relish that development. However, while the catholic church eventually spread out and expanded beyond its italian base, the orthodox church was unable to unify the territories it spread to, became fragmented, and the Greek segment langiushed in medieval nostalgia. All of the Greeks that I know were baptized in orthodox beliefs without being asked and we were the subject of mandatory catechism, to the best extent the state could help the church provide. All of that activity resulted in a Greek public where 100% is indoctrinated, but only 6% is going to church regularly, and more than 50% go only on Christmas and Easter (such as myself).

We should return back to the values of the Hellas of Orthodox Greeks

Dionn (Alabama, USA)

All I have to say about this is that, had I been asked to pick a religious denomination, I would probably still have picked the orthodox church, based on its generally tolerant and moderate beliefs. But I was never trusted to make this decision. The orthodox church doesn't seem to believe that it can actually be liked on its own merits, and it doesn't want to take any risks. It prefers to have the Greek state carry water for it. This whole thing at some point has to change. However, the church, by resisting the change in any form, is going to end up being woefully unprepared when the day comes for that to happen. One only wishes for them to come to see their own interests.

Manolis Lygounis (San Jose, CA, USA)

Αν δεν γίνει ο πλήρης χωρισμός εκκλησίας - κράτους η Ελλάδα δεν θα μπορεί να προχωρήσει τον εκδημοκρατισμό των θεσμών της. Η ενότητα εκκλησίας - κράτους αποτελεί σε τελευταία ανάλυση την ιδεολογία της διαπλοκής. Και αυτό αποδεικνύεται με τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών. Άλλωστε η ιστορική ιδιαιτερότητα της ορθοδοξίας σε σχέση με τα άλλα χριστιανικά δόγματα είναι ότι στο παρελθόν δεν ταυτιζόταν με το κράτος με ορισμένες εξαιρέσεις βέβαια που την αμαύρωσαν και την ζημίωσαν...

Γιώργος (Θεσσαλονίκη)

Church is the main way of Life. Separating Church from the Goverment we surrender to the Antichrist the 666 kingdom and the evil that hates Christianity and Hellenism. We should make religion compulsory. We should return back to the values of the Hellas of Orthodox Greeks. We are the only nation on earth that has the real faith. Yes we have the only one real faith. We should destroy the idols and pray for our slavation. Separation between Goverment and Church is eternal damnation

Dionn (Alabama, USA)

the church, by resisting the change in any form, is going to end up being woefully unprepared

Manolis Lygounis (San Jose, CA, USA)

We live in the Age of privatization. It is inconceivable for an allegedly modern state memeber of the European family to have increased taxes, social security benefit reductions,budget deficit, increased unemployment and at the same time to subsidize the Church.

The same way as corporations spin-off unproductive divisions and governments privatize whole industries, the state needs to separate completely from the church. The majority of the people today are sophisticated enough to chose their own path to spiritual enlightment without ecclesiastical guidance.

Students certainly need to know about God, Human evolution, and world religions. But they cannot limit themselves to the Greek Orthodox faith only. Orthodoxy is one of many ways to God not the only one. By teaching at schools religion the old way we basically endorse prejudism, limitation and racism.

Religion should be taught by Hisotry, Culture and Philosophy teachers not theologicians. It takes politicians with leadership of the stature of Kemal Ataturk, Piotr Romanov the Great, MutsuHito or O.E.L Von Bismarck, ready to assume political cost, in order to cross the Rubicon and make structural reforms.

George Awgerinos (USA)

Ο χωρισμος της εκκλησιας απο το κρατος πρεπει να γινει μια για παντα. Η μισθοδοσια των κληρικων να ειναι η χαμιλοτερη και να γινετε απο τα εσοδα της τεραστιας περιουσιας της εκκλισιας. Πως ειναι δυνατον να πλιρωνη το κρατους τους κληρικους απο την στιγμη που οι εκκλισιες διατιρουν περιουσιες με τεραστιο εισοδημα?

Η θρησκεια να διδασκετε στα σχολια, και να γινετε συστιματικος εκκλισιασμος στα παιδια. Αλλο η πολιτικη, και αλλο η εκκλισια. Η παπας-παπας η ζευγας-ζευγας, λεει μια παριμοια. Περιμενομε την παραδειγματικη τυμωρια των ιερεων που δεν σευαστικαν το ΡΑΣΟ τους. ()

Lana Kantiani (USA)

Βεβαίως να γίνει χωρισμός εκκλησίας - κράτους. Η εκκλησία οφείλει να ανταποκρίνεται στις πνευματικές και μεταφυσικές ανησυχίες των ανθρώπων και όχι να αυτοπροβάλλεται ως δεκανίκι του εθνικισμού.

Η θρησκεία δεν είναι κτήμα κανενός έθνους, αλλά είναι προσωπικό θέμα κάθε ατόμου χωριστά. Έλληνες υπήρχαν και πριν την ορθοδοξία και ορθόδοξοι δεν είναι ούτε όλοι οι Έλληνες ούτε μόνον οι Έλληνες.

Η θρησκεία δεν είναι κτήμα κανενός έθνους, αλλά είναι προσωπικό θέμα κάθε ατόμου χωριστά

Νικόλας (Θεσσαλονίκη)

Πως να γίνει ο διαχωρισμός; Κατ' αρχήν, να μην υπάρχει μνεία στο σύνταγμα παρά μόνο στο δικαίωμα της ανεξιθρησκείας. Επίσης, τα θρησκευτικά στο σχολείο να μην έχουν το δογματικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα, αλλά να στραφούν σε άλλες κατευθύνσεις: μελέτη και ελεύθερη συζήτηση περικοπών του ευαγγελίου, θρησκειολογία, μελέτη των παραβολών του Ιησού, σύνδεση των θρησκειών με την ιστορία και τις άλλες επιστήμες. Να πάψουν πάνω απ'όλα οι βυζαντινές τελετές όπου βλέπουμε αρχιεπισκόπους με χρυσοποίκιλτα άμφια και κορώνες να στέκονται πλάι σε αξιωματούχους του κράτους. Να επιτραπεί ο πολιτικός όρκος στα δικαστήρια και στην ορκωμοσία των βουλευτών. Τέλος, να πάψουν τα κόμματα να προβάλλουν τη θρησκεία ως συστατικό της πολιτικής τους πρότασης.

Στο κάτω κάτω, αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο δεν είναι το πόσο συχνά πηγαίνει στην εκκλησία ένας πολιτικός, αλλά το πόσο καλά κάνει τη δουλειά του. Η ηθική δεν κρίνεται από το πόσο συχνά κοινωνούμε. Κρίνεται στην καθημερινή μας πρακτική. Έτσι η εκκλησία θα γίνει ένα πνευματικό καταφύγιο, μακριά από τους πόνους και τις απογοητεύσεις της κοσμικής ζωής. Σήμερα η εκκλησία είναι, δυστυχώς, ένας εντελώς κοσμικός θεσμός.

Νικόλας (Θεσσαλονίκη)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2005 - 21:19 (Ώρα Λονδίνου)

Iός HIV κατά καρκίνου

Ο ιός βάζει στο στόχο τα καρκινικά κύτταρα

Αμερικανοί επιστήμονες ελπίζουν πως θα ,μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν μιαν ακίνδυνη μορφή του ιού του Έιτζ στις προσπάθειες εντοπισμού και καταστροφής καρκινικών κυττάρων.

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια βρήκε ότι μια «αδύναμη» εκδοχή του ιού HIV, με τα μέρη του ιού που προκαλούν το Έιτζ να έχουν αποκοπεί, ήταν σε θέση να εντοπίσει τα καρκινικά κύτταρα σε ποντίκια.

Το επόμενο βήμα θα είναι να εισάγουν στον ιό ένα γονίδιο που θα σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα με το που έρχεται σε επαφή μαζί τους.

Οι ερευνητές είπαν στην επιστημονική επιθεώρηση Νέιτσουρ Μέντισιν (Nature Medicine) ότι πριν δοκιμαστεί αυτή η μέθοδος σε ανθρώπους απαιτούνται περισσότερες δοκιμές για να διαπιστωθεί η ασφάλειά της.

Γονιδιακή θεραπεία

Τα ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα έπασχαν από μια μορφή καρκίνου του δέρματος μελάνωμα- που είχε κάνει μετάσταση στους πνεύμονες.

Στο εργαστήριο οι επιστήμονες πήραν τον ιό HIV και αφαίρεσαν τα κομμάτια του που προκαλούν το Έιτζ.

Στη συνέχεια αφαίρεσαν το περίβλημά του και τον «ξανάντυσαν» με το περίβλημα ενός άλλου ιού.

Με αυτόν τον τρόπο, οι ερευνητές άλλαξαν τον στόχο του ιού.

Σε φυσιολογικές συνθήκες ο ιός HIV προσβάλλει ορισμένα ανοσοποιητικά κύτταρα.

Αλλά με το νέο του περίβλημα, ο ιός κατευθύνεται πλέον σε ορισμένα μόρια που βρίσκονται στα καρκινικά κύτταρα στις Π-γλυκοπρωτεΐνες (P-glycoproteins).

Επιπλέον οι επιστήμονες προσέθεσαν στον ιό μιαν ουσία που τον έκανε να φαίνεται πως «λάμπει» όταν παρατηρείται με μια ειδική κάμερα, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν την πορεία του στον οργανισμό των ποντικών.

Ο δρ. Έρβιν Τσεν, του Ινστιτούτου Έιτζ του πανεπιστημίου UCLA είπε ότι «ο ιός πέρασε από το αίμα και κατευθύνθηκε απευθείας στα καρκινικά κύτταρα στους πνεύμονες, όπου είχε κάνει μετάσταση το μελάνωμα».

«Η γονιδιακή θεραπεία αντιμετώπιζε το πρόβλημα έλλειψης ενός καλού φορέα Η προσέγγισή μας δείχνει πως είναι δυνατόν να αναπτυχθεί ένας αποτελεσματικός φορέας και να επαναπρογραμματιστεί ώστε να αναζητά συγκεκριμένα κύτταρα στο σώμα» είπε.

Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει τώρα να δει αν ο ιός μπορεί να μεταφέρει ένα γονίδιο θεραπευτικό, απευθείας στην ακριβή τοποθεσία του καρκίνου.

Η μέθοδος αυτή, πέρα από τον έλεγχο του καρκίνου, ελπίζουν πως θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί και για τη γονιδιακή θεραπεία άλλων ασθενειών.


Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2005 - 20:39 (Ώρα Λονδίνου)

Πολύνεκρη πυρκαγιά σε τζαμί

Πολλά άτομα έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή αναζητώντας δικούς τους

Τουλάχιστον 59 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά σε τζαμί της Τεχεράνης.

Πάνω από 200 άλλοι είναι τραυματίες.

Η ιρανική αστυνομία πιστεύει ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από μια σόμπα κηροζίνης που αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν οι πιστοί λόγω της κακοκαιρίας.

Όπως λένε, η πυρκαγιά ξέσπασε στον γυναικωνίτη του τζαμιού όταν έπιασε φωτιά μια ψευδοροφή από μουσαμά.

Το τζαμί Αρκ ήταν εκείνη την ώρα γεμάτο από πιστούς που είχαν προσέλθει για μια από τις μεγαλύτερες γιορτές των σιιτών μουσουλμάνων.

Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε από το ποδοπάτημα των πιστών που συνωστίζονταν να βγουν για να γλιτώσουν, από τη μοναδική έξοδο.

Ολόκληρη η δύναμη ασθενοφόρων της ιρανικής πρωτεύουσας εστάλη στην περιοχή.


Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2005 - 17:32 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Χωρισμός Εκκλησίας - Κράτους

Με αφορμή τις πρόσφατες καταγγελίες για σκάνδαλα στο χώρο της Εκκλησίας, πολλοί κάνουν λόγο για ανάγκη χωρισμού Εκκλησίας και Κράτους.

Συμφωνείτε μαζί τους; Πώς προσδιορίζετε αυτόν τον χωρισμό;

Θα πρέπει, για παράδειγμα, να σταματήσει η διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία με την παρούσα μορφή τους ή να αναλάβει η Εκκλησία τη μισθοδοσία των κληρικών;

Θα πρέπει να υπάρξει τροποποίηση του Συντάγματος;

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish».

Βεβαίως να γίνει χωρισμός εκκλησίας - κράτους. Η εκκλησία οφείλει να ανταποκρίνεται στις πνευματικές και μεταφυσικές ανησυχίες των ανθρώπων και όχι να αυτοπροβάλλεται ως δεκανίκι του εθνικισμού.

Η θρησκεία δεν είναι κτήμα κανενός έθνους, αλλά είναι προσωπικό θέμα κάθε ατόμου χωριστά. Έλληνες υπήρχαν και πριν την ορθοδοξία και ορθόδοξοι δεν είναι ούτε όλοι οι Έλληνες ούτε μόνον οι Έλληνες.

Η θρησκεία δεν είναι κτήμα κανενός έθνους, αλλά είναι προσωπικό θέμα κάθε ατόμου χωριστά

Νικόλας (Θεσσαλονίκη)

Πως να γίνει ο διαχωρισμός; Κατ' αρχήν, να μην υπάρχει μνεία στο σύνταγμα παρά μόνο στο δικαίωμα της ανεξιθρησκείας. Επίσης, τα θρησκευτικά στο σχολείο να μην έχουν το δογματικό χαρακτήρα που έχουν σήμερα, αλλά να στραφούν σε άλλες κατευθύνσεις: μελέτη και ελεύθερη συζήτηση περικοπών του ευαγγελίου, θρησκειολογία, μελέτη των παραβολών του Ιησού, σύνδεση των θρησκειών με την ιστορία και τις άλλες επιστήμες. Να πάψουν πάνω απ'όλα οι βυζαντινές τελετές όπου βλέπουμε αρχιεπισκόπους με χρυσοποίκιλτα άμφια και κορώνες να στέκονται πλάι σε αξιωματούχους του κράτους. Να επιτραπεί ο πολιτικός όρκος στα δικαστήρια και στην ορκωμοσία των βουλευτών. Τέλος, να πάψουν τα κόμματα να προβάλλουν τη θρησκεία ως συστατικό της πολιτικής τους πρότασης.

Στο κάτω κάτω, αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο δεν είναι το πόσο συχνά πηγαίνει στην εκκλησία ένας πολιτικός, αλλά το πόσο καλά κάνει τη δουλειά του. Η ηθική δεν κρίνεται από το πόσο συχνά κοινωνούμε. Κρίνεται στην καθημερινή μας πρακτική. Έτσι η εκκλησία θα γίνει ένα πνευματικό καταφύγιο, μακριά από τους πόνους και τις απογοητεύσεις της κοσμικής ζωής. Σήμερα η εκκλησία είναι, δυστυχώς, ένας εντελώς κοσμικός θεσμός.

Νικόλας (Θεσσαλονίκη)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2005 - 18:24 (Ώρα Λονδίνου)

Ποιός ήταν ο Ραφίκ αλ Χαρίρι

Διεθνής φυσιογνωμία ο αλ Χαρίρι -εδώ με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κίντον

Ο Ραφίκ αλ Χαρίρι, αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, ήταν από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς του Λιβάνου τα τελευταία 15 χρόνια.

Παραιτήθηκε από το αξίωμα του πρωθυπουργού εξαιτίας των έντονων αντιπαραθέσεων του με τον πρόεδρο της χώρας, Εμίλ Λαχούντ.

Ο Χαρίρι ήταν αντίθετος με την τροποποίηση του συντάγματος που θα έδινε το δικαίωμα στον Λαχούντ να ανανεώσει την προεδρική του θητεία για άλλα τρία χρόνια.

Κατά της τροποποίησης του συντάγματος είχαν ταχθεί τα Ηνωμένα Έθνη και οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζοντας ότι η τροποποίηση ήταν υποκινούμενη από τη Συρία.

Σε αντίθεση με την πλειονότητα των πολιτικών στο Λίβανο ο Ραφίκ αλ Χαρίρι δεν ήταν γόνος πολιτικής οικογένειας ή ισχυρής φατρίας.

Αυτοδημιούργητος

Γεννήθηκε το 1944 και οι γονείς του ήταν άποροι Άραβες σουνίτες.

Αρχικά ασχολήθηκε με την εκπαίδευση και αργότερα μετανάστευσε στη Σαουδική Αραβία, όπως η πλειοψηφία των συμπατριωτών του εκείνη την εποχή.

Εκεί απέκτησε μεγάλη περιουσία.

Ξεκίνησε ως υπάλληλος σε κατασκευαστική εταιρεία μέχρι που έστησε τη δική του επιχείρηση, την Σαούντι Ογκέρ.

Ήταν ο προσωπικός εργολάβος του τότε πρίγκιπα και σήμερα βασιλιά Φαχντ της Σαουδικής Αραβίας.

Το αμερικανικό περιοδικό Φορμπς είχε συμπεριλάβει τον Χαρίρι στους 100 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Επέστρεψε το 1992 στο Λίβανο και ηγήθηκε πέντε κυβερνήσεων μετά τον 15ετή εμφύλιο πόλεμο.

Αμφιλεγόμενη κληρονομιά

Ο Χαρίρι επιστράτευσε την εμπειρία στο χώρο των κατασκευών και συνέβαλε σημαντικά στην ανοικοδόμηση του Λιβάνου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές είναι ο ηγέτης που επανέφερε το Λίβανο στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη προσελκύοντας ξένους επενδυτές.

Ωστόσο, οι απόψεις για το κυβερνητικό του έργο διίστανται.

Σύμφωνα με άλλους αναλυτές ο Χαρίρι αγνόησε τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα και οι οικοδομικές του δραστηριότητες μετά τον εμφύλιο βύθισαν τη χώρα στο χρέος και μείωσαν τους ρυθμούς ανάπτυξης.


Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2005 - 19:13 (Ώρα Λονδίνου)

Δολοφονία στο Λίβανο

Η έκρηξη προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στην παραλιακή λεωφόρο της Βηρυτού, όπου σημειώθηκε

Ο πρώην πρωθυπουργός του Λιβάνου, Ραφίκ αλ Χαρίρι, σκοτώθηκε σε ισχυρή έκρηξη στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, μαζί με τουλάχιστον άλλα οκτώ άτομα.

Ο Χαρίρι επέστρεφε στο σπίτι του από το κοινοβούλιο, όταν σημειώθηκε η έκρηξη που διέλυσε την πομπή των αυτοκινήτων που τον συνόδευαν.

Από την έκρηξη δημιουργήθηκε βαθύς κρατήρας στο οδόστρωμα, καταστράφηκαν αυτοκίνητα και προκλήθηκαν ζημιές σε πολλά κτίρια.

Μεταξύ των νεκρών είναι ορισμένοι από τους σωματοφύλακες του ενώ πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Ο αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος, Ραφίκ αλ Χαρίρι διετέλεσε πρωθυπουργός για δέκα χρόνια μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου το 1990.

Είχε παραιτηθεί από την πρωθυπουργία τον Οκτώβριο.

Πρόσφατα είχε συνταχθεί με την αντιπολίτευση ζητώντας την απόσυρση των συριακών στρατευμάτων από τον Λίβανο.

Ο Λίβανος κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος.

Ανάληψη ευθύνης

Ο αραβικός τηλεοπτικός σταθμός αλ Τζαζίρα μετέδωσε βίντεο μιας άγνωστης μέχρι τώρα ισλαμικής οργάνωσης που αναλαμβάνει την ευθύνη της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ αλ Χαρίρι.

Η οργάνωση, που ονομάζεται Νίκη και Τζιχάντ στη Δύση, λέει ότι επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας και ότι σκότωσε τον αλ Χαρίρι, λόγω των στενών επιχειρηματικών δεσμών του με την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας.

Αντιδράσεις

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, ζήτησε άμεσα τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τον εντοπισμό των δραστών.

Η συριακή ηγεσία διέψευσε οργισμένα καταγγελίες πως η Δαμασκός βρισκόταν πίσω από την επίθεση.

Και καλωσόρισε την γαλλική πρόταση για διεθνή έρευνα.

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν τη δολοφονία ως κτηνώδη φόνο.


Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2005 - 17:09 (Ώρα Λονδίνου)

Ανακοινώθηκε η εισοδηματική πολιτική

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, ανακοίνωσε την Δευτέρα την εισοδηματική πολιτική για το 2005, η οποία προβλέπει αύξηση 3,6% στο βασικό μισθό των λειτουργών και υπαλλήλων του δημοσίου.

Την αύξηση θα λάβουν όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ) και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Στις συντάξεις, οι αυξήσεις προβλέπονται σε 4% για το δημόσιο, 5,8% για τις στρατιωτικές και 6% για τις συντάξεις ΟΓΑ και ΕΚΑΣ. Οι αυξήσεις ισχύουν από τις αρχές του τρέχοντος έτους και θα δοθούν αναδρομικά εντός του Μαρτίου.

Στα λοιπά που ανακοίνωσε ο κ. Αλογοσκούφης, προβλέπεται αύξηση της οικογενειακής παροχής για το τρίτο παιδί αυξάνεται από τα 35 ευρώ στα 47 ευρώ (αύξηση 34%), χορήγηση της προσωπική διαφορά των 176 ευρώ και στους υπαλλήλους που διορίστηκαν ή μετατάχθηκαν μετά την 1.1.2004 και υπηρετούν σε υπηρεσίες που καταβάλλεται η συγκεκριμένη διαφορά και, τέλος, μείωση των επιτοκίων δανεισμού για στεγαστικά δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από το 5,2% στο 4,9%.

Όπως είπε ο υπουργός, ότι η κυβέρνηση μελετά και τη μείωση του τέλους χαρτοσήμου από το 2,4% στο 0,6%.

Η συνολική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού του 2005 για την υλοποίηση της εισοδηματικής πολιτικής θα ανέλθει στο ύψος των 720 εκατ. Ευρώ και όπως δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης, με τη συγκεκριμένη εισοδηματική πολιτική εξαντλούνται οι δυνατότητες που παρέχονται μέσω του προϋπολογισμού και της κατάστασης της οικονομίας.

«Τα προηγούμενα χρόνια έγιναν πολλά στραβά, πορευόμαστε και ζητάμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση από τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς και θα χρειαζόμαστε όλο και μεγαλύτερη συναίνεση», κατέληξε ο υπουργός.

Σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ χαρακτηρίζει την εισοδηματική πολιτική «ταξική, αντιλαϊκή, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου» και «συνέχεια της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ» που οδηγεί στην επέκταση της φτώχειας.

Καλεί, δε, το σύνολο των εργαζομένων να καταδικάσουν την κυβερνητική πολιτική και καταθέτει ως αιτήματα τον καθορισμό του κατώτερου μισθού στα 1200 και του αφορολογήτου ορίου στα 15.000 , προσαυξημένο κατά 5.000 για κάθε παιδί.

Εκ μέρους του ΣΥΝ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είπε ότι με την συγκεκριμένη εισοδηματική πολιτική η κυβέρνηση της ΝΔ «εγκαινιάζει, με πρόσχημα τα δημοσιονομικά ελλείμματα, μια νέα πολιτική μακρόχρονης και εξουθενωτικής μονομερούς λιτότητας για μισθούς και συντάξεις».

Επιπρόσθετα επαναφέρει την πρόταση του ΣΥΝ για «αύξηση σε δύο χρόνια του κατώτατου μισθού στα 1.100 ευρώ, αύξηση της κατώτατης σύνταξης στα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη και του επιδόματος ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, χαρακτήρισε τα εξαγγελθέντα «πολύ κάτω απ΄ τις προσδοκίες των εργαζόμενων αλλά και από τις απαιτήσεις των καιρών για μια αξιοπρεπή διαβίωση» και εξέφρασε την απόφαση της ΓΣΕΕ και των εργαζομένων «να συγκρουστούν με τις κυβερνητικές πολιτικές που παράγουν την ακρίβεια, την ανεργία και τη λιτότητα και να διαφυλάξουν τις κατακτήσεις τους και τις πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, τα ημερομίσθια και τις συντάξεις».


Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2005 - 17:17 (Ώρα Λονδίνου)

Έκτακτη σύγκλιση της Ιεραρχίας

Με μοναδικό θέμα «μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης», συνέρχεται εκτάκτως την ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο, 18 και 19 Φεβρουαρίου αντίστοιχα, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας. Την απόφαση αυτή έλαβε τη Δευτέρα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Κατά την ανακοίνωση της απόφασης, ο εκπρόσωπος της Συνόδου, μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, τόνισε ότι η ελλαδική εκκλησία έλαβε ήδη τα πρώτα μέτρα για τους μητροπολίτες Αττικής Παντελεήμονα , Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητο, Τριφυλίας Στέφανο και τον αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη.

Τη Δευτέρα διαβάστηκαν στη συνεδρίαση της ΔΙΣ οι εξηγήσεις που έστειλε ο 91χρονος μητροπολίτης Τριφυλίας Στέφανος, για τις φωτογραφίες ενός γυμνού υπέργηρου άνδρα που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «Αυριανή». Κατά την εφημερίδα, ο εικονιζόμενος είναι ο μητροπολίτης Τριφυλίας, κάτι που ο ίδιος αρνείται κάθετα.

Μάλιστα, όπως ανέφερε στη ΔΙΣ, θα υποβάλει μήνυση στην εφημερίδα για το δημοσίευμα. Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να αναμένει τις εξελίξεις στα δικαστήρια για τις περαιτέρω κινήσεις της.

Όσον αφορά το μητροπολίτη Διδυμοτείχου Νικηφόρο, που επίσης είχε καταγγελθεί για ροζ σκάνδαλα, θα κληθούν όσοι καταγγέλλουν τον ιεράρχη και να δώσουν τα στοιχεία και τη μαρτυρία τους στην Ιερά Σύνοδο.

Στην Ιερά Σύνοδο έχουν ήδη κληθεί και όσοι δημοσιογράφοι διαθέτουν στοιχεία για σκάνδαλα, μεταξύ των οποίων οι Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, Σπύρος Καρατζαφέρης, Στέλιος Βορίνας και Μάκης Κουρής

Η συνεδρίαση της ΔΙΣ θα συνεχιστεί την Τρίτη, ενώ το απόγευμα της Δευτέρας ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος, συνεχίζει τις επαφές του με ιεράρχες στο γραφείο του στην Αρχιεπισκοπή.


Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2005 - 10:32 (Ώρα Λονδίνου)

Αντίο στην Τατιάνα Γκρίτση - Μιλλιέξ

Την τελευταία της πνοή άφησε το πρωί της Κυριακής στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας η σημαντική Ελληνίδα πεζογράφος, Τατιάνα Γκρίτση-Μιλλιέξ.

Η Τατιάνα Γκρίτση-Μιλλιέξ πρωτοεμφανίστηκε στην ελληνική λογοτεχνία ως διηγηματογράφος, το 1945, όταν έργα της δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Ελεύθερα Γράμματα.

Κατά τη διάρκεια της κατοχής είχε παράνομα κυκλοφορήσει μια μετάφραση του έργου του Βερκόρ (Ζαν Μπριλέ) «Η σιωπή της θάλασσας», ενώ ασχολήθηκε επίσης με θεατρικές μεταφράσεις που ανέβηκαν από τους θιάσους Βουτέρη, Κατράκη και άλλων.

Το 1973 εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο του Κέδρου μέρος του αρχείου της που σώθηκε από την κατάσχεση της απριλιανής δικτατορίας, με τον τίτλο «Σπαράγματα».

Σε ανακοίνωση του τμήματος πολιτισμού του ΣΥΝ αναφέρεται «ότι η Τατιάνα Γκρίτση-Μιλλιέξ έφυγε σήμερα πλήρης ημερών, αγώνων και πνευματικής προσφοράς. Συγγραφέας βραβευμένη και αγωνίστρια της Αντίστασης, αφήνει πίσω της πλούσιο συγγραφικό έργο και μια ζωή συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο χώρο της δημοκρατικής Αριστεράς. Στέλνουμε αισθήματα βαθιάς αγάπης στο σύντροφο της ζωής της, Ροζέ Μιλλιέξ».

Η κηδεία της Τατιάνα Γκρίτση-Μιλλιέξ θα γίνει την Τετάρτη.

Βιογραφικά στοιχεία

Η Τατιάνα Γκρίτση-Μιλλιέξ γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1920. Τέλειωσε το γυμνάσιο με μαθήματα κατ οίκον, και κατόπιν γράφτηκε στο πανεπιστήμιο Αθηνών.

Εγκατέλειψε γρήγορα τις σπουδές της εκεί, και στράφηκε στη μελέτη της γαλλικής γλώσσας και τη φωνητική.

Το 1939 παντρεύτηκε το Γάλλο λόγιο και φιλέλληνα Ροζέ Μιλλιέξ, που γνώρισε στο Γαλλικό Ινστιτούτο, με τον οποίο απέκτησε δυο παιδιά.

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής εντάχτηκε στο ΕΑΜ και εργάστηκε ως εθελόντρια στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Το ζεύγος Μιλλιέξ μετέβη στη Γαλλία το 1945 και επέστρεψε στην Ελλάδα το 1947, όταν ο Ροζέ Μιλλέξ ανέλαβε τη διεύθυνση σπουδών του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Παρέμειναν στην Αθήνα ως το 1959, οπότε και η Τατιάνα Γκρίτση-Μιλλιέξ εργάστηκε στο κέντρο Μικρασιατικών Μελετών, πήρε μέρος σε διάφορες εκθέσεις ζωγραφικής ανά την Ελλάδα και εντατικοποίησε τη συγγραφική της δραστηριότητα.

Από το 1959 ως το 1971 το ζεύγος ζει στην Κύπρο, καθώς ο κ. Μιλλιέξ μετατίθεται στο εκεί Γαλλικό Μορφωτικό Κέντρο.

Στη συνέχεια έφυγαν για τη Γένοβα της Ιταλίας. Με την επικράτηση της χούντας στην Ελλάδα, η οποία και αφαιρεί την ελληνική υπηκοότητα από την Τατιάνα Γκρίτση-Μιλλιέξ, εντάσσονται στον αντιδικτατορικό αγώνα.

Επιστρέφουν στην Ελλάδα στη μεταπολίτευση, και η Τατιάνα Μιλλιέξ εργάζεται στο ΕΙΡ (1974-1975, 1983-1984) και την ΕΡΤ2 (1984-1985) ως υπεύθυνη εκπομπών.

Ως δημοσιογράφος και κριτικός συνεργάστηκε με πολλές εφημερίδες και με πάρα πολλά περιοδικά.

Ήταν μέλος της Ακαδημίας Ρακίνα του Παρισιού, ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, του Πεν Κλαμπ, του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου, της Εταιρείας Κριτικών και Εικαστικών Τεχνών και της Στέγης Καλών Τεχνών και Γραμμάτων, στην οποία διετέλεσε πρόεδρος από το 1981 ως το 1986.

Έχει τιμηθεί με το κρατικό βραβείο διηγήματος, το βραβείο των Δώδεκα, το κρατικό βραβείο μυθιστορήματος και το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.

(Πηγή: ΑΠΕ)


Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2005 - 14:55 (Ώρα Λονδίνου)

Δολοφονία πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου

Ο Χαρίρι είχε ταχθεί κατά της παρουσίας συριακών στρατευμάτων στον Λίβανο

Ο πρώην πρωθυπουργός του Λιβάνου, Ραφίκ αλ Χαρίρι, σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση στην πρωτεύουσα Βηρυτό.

Συνολικά τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν στην έκρηξη, η οποία σημειώθηκε σε πολυσύχναστη εμπορική συνοικία της πρωτεύουσας.

Μεταξύ των νεκρών είναι σωματοφύλακες του Χαρίρι, ενώ αρκετοί διερχόμενοι έχουν τραυματιστεί.

Στόχος των αγνώστων μέχρι στιγμής δραστών ήταν η αυτοκινητοπομπή του πρώην πρωθυπουργού.

Ο Ραφίκ αλ Χαρίρι, αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος, διετέλεσε πρωθυπουργός για δέκα χρόνια μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου το 1990.

Πρόσφατα είχε συνταχθεί με την αντιπολίτευση ζητώντας την απόσυρση των συριακών στρατευμάτων από τον Λίβανο.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τους δράστες της επίθεσης.


Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2005 - 11:57 (Ώρα Λονδίνου)

«Διαζύγιο» Φίατ Τζένεραλ Μότορς

Ο κλάδος αυτοκινήτων της Φίατ αποβαίνει ζημιογόνος και έχει χάσει μερίδιο αγοράς

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Τζένεραλ Μότορς δεν πρόκειται να προβεί στην εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της ιταλικής Φίατ, όπως ανακοινώθηκε το πρωί της Δευτέρας.

Μάλιστα ο αμερικανικός κολοσσός πληρώνει στη Φίατ ποσό 1,55 δισεκατομμυρίου ευρώ για να μην κάνει χρήση του συμβολαίου που έχει συναφθεί ανάμεσα στις δύο εταιρείες το 2000 και βάσει του οποίου η Τζένεραλ Μότορς, είχε αγοράσει το 10% της Φίατ και αποκτούσε το δικαίωμα να εξαγοράσει το υπόλοιπο 90% μέχρι το 2010.

Βάσει της συμφωνίας η αμερικανική εταιρεία εγκαταλείπει τη συμμετοχή της και η Φίατ παραιτείται από το δικαίωμα να ζητήσει την εξαγορά.

Με τη συμφωνία, της οποίας προηγήθηκε αντιπαράθεση μηνών, αναστέλλεται η συνεργασία ανάμεσα στις δύο εταιρείες, η Τζένεραλ Μότορς όμως διατηρεί δικαιώματα επί ορισμένων προϊόντων της Φίατ.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στη Ρώμη, Ντέιβιντ Γουίλις, μεταδίδει ότι ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Φίατ, Λούκα Μοντετζέμολο, ερμήνευσε τη συμφωνία ως μεγάλη νίκη για την ιταλική βιομηχανία.

«Δεν είμαστε πλέον φυλακισμένοι των Αμερικανών, δήλωσε μετά την ανακοίνωση των όρων της συμφωνίας»

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τόνισε ότι η λύση που βρέθηκε ανοίγει νέες προοπτικές για τη Φίατ, που είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας στον ιδιωτικό τομέα.

Τον τελευταίο χρόνο η Φίατ βρέθηκε σε επώδυνη διαδικασία ανασυγκρότησης, με στόχο να καταστήσει πάλι ανταγωνιστικό τον τομέα κατασκευής αυτοκινήτων, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC.

Ο επικεφαλής της Τζένεραλ Μότορς, Ρικ Γουάγκονερ, χαρακτήρισε τη συμφωνία «δίκαιη».

Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας η τιμή της μετοχής της Φίατ ανέβηκε το πρωί της Δευτέρας κατά 7,6%, ενώ το μεσημέρι είχε διαμορφωθεί στο +4%.

Η αμερικανική εταιρεία, που είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων στον κόσμο, βρίσκεται στη διαδικασία εξυγίανσης της θυγατρικής της, Όπελ, στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται το κλείσιμο εργοστασίων στην Ευρώπη.


Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2005 - 13:02 (Ώρα Λονδίνου)

Φονική επίθεση στη Βηρυτό

Καταστροφή έσπειρε στη Βηρυτό η βομβιστική επίθεση

Ο πρώην πρωθυπουργός του Λιβάνου, Ραφίκ Aλ Χαρίρι, ήταν στόχος βομβιστικής επίθεσης με παγιδευμένο όχημα, σε πολυσύχναστη περιοχή της πρωτεύουσας Βηρυτού.

Σύμφωνα με ανεπίσημες νοσοκομειακές πηγές και δηλώσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης ο κ. Χαρίρι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και έχει υποκύψει στα τραύματά του.

Ωστόσο η τελευταία επίσημη ανακοίνωση ανέφερε ότι ο πρώην πρωθυπουργός νοσηλεύεται βαριά τραυματισμένος.

Από την έκρηξη σκοτώθηκαν άλλοι οκτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους και σωματοφύλακες του κ. Χαρίρι.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τους δράστες της επίθεσης.

Η ανταποκρίτρια του BBC, Χέμπα Σάλεχ, μεταδίδει ότι επρόκειτο για έκρηξη μεγάλης ισχύος, η οποία πιθανότατα προήλθε από έκρηξη παγιδευμένου οχήματος.

Η τηλεόραση του Λιβάνου μεταδίδει εικόνες από τον τόπο της έκρηξης όπου δεκάδες αυτοκίνητα έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε πολυσύχναστη περιοχή με εμπορικά καταστήματα και τράπεζες την ώρα που οι δρόμοι ήταν γεμάτοι κόσμο, μετέδωσε η Χέμπα Σάλεχ του BBC.


Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2005 - 10:13 (Ώρα Λονδίνου)

Επιστροφή στην Κύπρο

Επέστρεψε τη Δευτέρα στην Κύπρο, μέσω Αθηνών, η αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), που επισκέφθηκε την Τουρκία, με επικεφαλής τον πρόεδρο του κόμματος, Νίκο Αναστασιάδη.

«Χρήσιμη από κάθε άποψη», χαρακτήρισε την επίσκεψη, ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ, Τάσος Μητσόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι στόχος της επίσκεψης ήταν η διερεύνηση των προθέσεων της άλλης πλευράς και η μεταφορά «με καθαρότητα και ευκρίνεια» των ανησυχιών των Ελληνοκυπρίων «στην καρδιά της Τουρκίας».

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν, να έχει υποσχεθεί την κατάργηση επίδειξης ταυτοτήτων ή διαβατηρίων για μετάβαση στα κατεχόμενα, όπως και την επιδιόρθωση ναών και την λήψη μέτρων που αφορούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, σε εκκλησίες στην Τουρκία και σε περιουσίες Ελλήνων, ο κ. Μητσόπουλος απήντησε ότι πριν την ενημέρωση του Κυπρίου προέδρου, Τάσσου Παπαδόπουλου, όπως και του Εθνικού Συμβουλίου δεν θα μιλήσει δημοσίως.

Όπως τόνισε, προτεραιότητα είναι η ενημέρωση του κ. Παπαδόπουλου και του Συμβουλίου γι αυτά που αναφέρθηκαν από την τουρκική πλευρά, «τα οποία είναι αρκετά σημαντικά στην προσπάθεια μας να διαμορφώσουμε τη στρατηγική μας για τους επόμενους κρίσιμους μήνες».

Την Κυριακή, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι η αντιπροσωπεία του κόμματος επιστρέφει από την Τουρκία με πλήρη εικόνα της κατάστασης και εξέφρασε την ελπίδα ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και η νέα κινητικότητα που ενδεχομένως να παρατηρηθεί τους επόμενους μήνες στο Κυπριακό, θα βοηθήσει στη δημιουργία συνθηκών για επανένωση της Κύπρου.

Αντιδράσεις στην επίσκεψη - Απάντηση ΔΗΣΥ

Την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΔΗΣΥ στην Άγκυρα επέκριναν εκ νέου τρία κυπριακά κόμματα, το ΔΗΚΟ, οι Νέοι Ορίζοντες και η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία. Εκπρόσωποι των κομμάτων αυτών ανέφεραν ότι η επίσκεψη δεν εκπλήρωσε τους στόχους της ελληνοκυπριακής πλευράς και απλώς επιβεβαίωσε την τουρκική αδιαλλαξία.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους δήλωσε «πως εάν κάποιοι νομίζουν ότι με τις επισκέψεις αυτές θα επέλθει η λύση του Κυπριακού, τότε δεν είναι σοβαροί» ενώ ο πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού μίλησε για αρνητικές επιπτώσεις στον αγώνα της ελληνικής κυπριακής πλευράς να αναδείξει την τουρκική κατοχή.

Κατά τον πρόεδρο της ΕΥΡΩΔΗ, Πρόδρομο Προδρόμου, ο κ. Αναστασιάδης «ενεργεί με τρόπο που αντιστρατεύεται την εθνική υπόθεση». Ο κ. Προδρόμου μάλιστα διερωτήθηκε «εάν είναι τυχαία η χρονική σύμπτωση της επίσκεψης αυτής με την περίεργη δήλωση Ανάν και το συνέδριο Χάνεϊ στη Λάρνακα».

Απαντώντας στις επικρίσεις, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ είπε ότι η αντιπροσωπεία «δεν πήγε με συμπλέγματα μειονεξίας, ούτε ως πτωχός συγγενής, αλλά ως ισότιμος εταίρος μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, το οποίο οικοδομείται, και έδωσε το στίγμα των δικών μας θέσεων».

Ιακώβου για επίσκεψη Αμερικανών επιχειρηματιών στα κατεχόμενα

Εν τω μεταξύ, με αυστηρή γλώσσα καταδίκασε ο υπουργός των Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Ιακώβου, την επίσκεψη αμερικανικής επιχειρηματικής αποστολής στα κατεχόμενα στις 17 Φεβρουαρίου.

Ο κ. Ιακώβου χαρακτήρισε την επίσκεψη «κολάσιμη» προσθέτοντας ότι «το πραγματικά κολάσιμο είναι το γεγονός ότι θα τους συνοδεύει ο εμπορικός ακόλουθος της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα».

Ήδη η κυπριακή πλευρά έχει προβεί σε διάβημα τόσο προς την αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία όσο και προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καταγγέλλοντας την επίσκεψη ως παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στο διάβημα τονίζεται ότι η ενέργεια αυτή θα αποτελέσει παραβίαση της κυπριακής νομοθεσίας, καθώς και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τέλος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις για τις αμερικανικές προσπάθειες για απ ευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα, ο κ. Ιακώβου είπε ότι «από αυτές συνάγεται ότι οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες δεν πρόκειται να αρχίσουν πτήσεις στα κατεχόμενα».

Εξάλλου, ο κ. Ιακώβου ανακοίνωσε ότι στις 2 Μαρτίου θα υποδεχθεί στην Κύπρο το ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαυρώφ.

Ο κ. Ιακώβου χαρακτήρισε τον κ. Λαυρώφ «πολύ καλό φίλο της Κύπρου», και τόνισε τη σημασία της επίσκεψης. Κατά την επίσκεψή του, ο κ. Λαυρώφ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, τον πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Χριστόφια και τον ομόλογό του, Γιώργο Ιακώβου.

Την Κυριακή μετέβη στις Βρυξέλλες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος συναντάται τη Δευτέρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο.


Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2005 - 03:34 (Ώρα Λονδίνου)

Θάνατος κάτω από το χιόνι

Χιονοστιβάδα στο Μαίναλο με θύματα πέντε ορειβάτες

Τραγικό θάνατο βρήκαν την Κυριακή το μεσημέρι πέντε χιονοδρόμοι, τρεις άνδρες και δύο γυναίκες, από χιονοστιβάδα που προκλήθηκε στο χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου.

Αλλά έξι μέλη του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου Αθηνών τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Τρίπολης για τις πρώτες βοήθειες.

Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί πως προκλήθηκε η χιονοστιβάδα. Όπως έγινε γνωστό, οι ορειβάτες είχαν ξεκινήσει τα ξημερώματα από το κέντρο της Αθήνας για την εκδρομή στο Μαίναλο.

Έφθασαν στο καταφύγιο, στη θέση Οστρακίνα, σε ύψος 1.540 μέτρων και εν συνεχεία σκόπευαν να πραγματοποιήσουν ανάβαση στην κορυφή του Προφήτη Ηλία.

Σύμφωνα με τους πυροσβέστες που συμμετείχαν στις έρευνες, η ομάδα των 28 ορειβατών καταπλακώθηκε από το χιόνι στη 1:30 το μεσημέρι της Κυριακής με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο πέντε άτομα.

Για την εξεύρεση των νεκρών και τραυματιών πήραν μέρος ελικόπτερα, ένα «σούπερ πούμα», πενήντα πυροσβέστες και μία ομάδα της ΕΜΑΚ δεκαπέντε ατόμων.

Το απόγευμα της Κυριακής ολοκληρώθηκε η μεταφορά των νεκρών από το σημείο του δυστυχήματος στο «Παναρκαδικό» νοσοκομείο, ενώ μέχρι στιγμής δεν έγιναν γνωστά τα ονόματα των θυμάτων.

Εκτός από τους έξι τραυματίες και οι υπόλοιποι ορειβάτες μετεφέρθησαν στο νοσοκομείο καθώς είχαν υποστεί σοκ.

Στη συνέχεια από τους τραυματίες για νοσηλεία παρέμεινε ένα άτομο.

Οι σοροί των πέντε νεκρών θα μεταφερθούν σε νοσοκομεία της Αθήνας για νεκροψία - νεκροτομή.

Νεκροί είναι οι: Αιμίλιος Χαρλάφτης του Θεοφάνη, κάτοικος εν ζωή Κηφισιάς, Φώτης Βαρουξής του Νικολάου, κάτοικος εν ζωή Μαρκόπουλου Αττικής, Φωτεινή Σιδηρουργού του Ευαγγέλου, από τη Νέα Σμύρνη, Diana Seale του Bernad από το Χολαργό και Σπύρος Βέττας του Ευσταθίου από τον Πειραιά.

Τα υπόλοιπα μέλη του Ορειβατικού Συνδέσμου Αθηνών είναι καλά στην υγεία τους.


Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2005 - 11:06 (Ώρα Λονδίνου)

Παπανδρέου για θεσμούς

Από το Αγρίνιο, όπου περιόδευε, κάλεσε την Κυριακή την κυβέρνηση να φέρει ο θέμα της Εκκλησίας και της απαξίωσης των θεσμών στη βουλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενώ προεκλογικά συνεργαζόταν με την ιεραρχία της εκκλησίας, τώρα νίπτει τας χείρας της και είπε πως επιδίωξή της είναι να ελέγχει ασφυκτικά τους θεσμούς όπως είναι η δικαιοσύνη, η εκκλησία, η δημόσια διοίκηση, αλλά και τα ΜΜΕ, τους επιχειρηματίες και τους απλούς πολίτες ώστε να ξαναφέρει την εξάρτηση του πολίτη από το αυταρχικό κράτος της δεξιάς.

Ακόμη, απέρριψε την πρόταση της κυβέρνησης για συναίνεση και συνεννόηση στα ζητήματα της οικονομίας χαρακτηρίζοντας την «κυβέρνηση αναξιόπιστη», που «δεν υλοποίησε καμία από τις προεκλογικές της υποσχέσεις».

Στον κ. Παπανδρέου απήντησε εμμέσως με συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Αφού είπε ότι η κυβέρνηση στηρίζει κάθε προσπάθεια που καταβάλλει η Εκκλησία για αυτοκάθαρση, είπε ότι οι «Έλληνες πολίτες ανεξαρτήτως της κομματικής τους προτίμησης είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα χριστιανοί ορθόδοξοι και έχουν έντονη και βαθιά σχέση με την Εκκλησία. Με κανένα κόμμα δεν έχει ταυτιστεί η Εκκλησία και όλοι μαζί με τους πολίτες είμαστε στο πλευρό της».

Εξάλλου, ο κ. Μεϊμαράκης διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια περί προώρων εκλογών και είπε πως «όποιος διαδίδει κάτι τέτοιο είναι τουλάχιστον πολιτικά αφελής και ανόητος».


Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2005 - 10:24 (Ώρα Λονδίνου)

Αντίο στην Τατιάνα Γκρίτση - Μιλλιέξ

Την τελευταία της πνοή άφησε το πρωί της Κυριακής στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας η σημαντική Ελληνίδα πεζογράφος, Τατιάνα Γκρίτση-Μιλλιέξ.

Η Τατιάνα Γκρίτση-Μιλλιέξ πρωτοεμφανίστηκε στην ελληνική λογοτεχνία ως διηγηματογράφος, το 1945, όταν έργα της δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Ελεύθερα Γράμματα.

Κατά τη διάρκεια της κατοχής είχε παράνομα κυκλοφορήσει μια μετάφραση του έργου του Βερκόρ (Ζαν Μπριλέ) «Η σιωπή της θάλασσας», ενώ ασχολήθηκε επίσης με θεατρικές μεταφράσεις που ανέβηκαν από τους θιάσους Βουτέρη, Κατράκη και άλλων.

Το 1973 εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο του Κέδρου μέρος του αρχείου της που σώθηκε από την κατάσχεση της απριλιανής δικτατορίας, με τον τίτλο «Σπαράγματα».

Σε ανακοίνωση του τμήματος πολιτισμού του ΣΥΝ αναφέρεται «ότι η Τατιάνα Γκρίτση-Μιλλιέξ έφυγε σήμερα πλήρης ημερών, αγώνων και πνευματικής προσφοράς. Συγγραφέας βραβευμένη και αγωνίστρια της Αντίστασης, αφήνει πίσω της πλούσιο συγγραφικό έργο και μια ζωή συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο χώρο της δημοκρατικής Αριστεράς. Στέλνουμε αισθήματα βαθιάς αγάπης στο σύντροφο της ζωής της, Ροζέ Μιλλιέξ».

Η κηδεία της Τατιάνα Γκρίτση-Μιλλιέξ θα γίνει την Τετάρτη.

Βιογραφικά στοιχεία

Η Τατιάνα Γκρίτση-Μιλλιέξ γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1920. Τέλειωσε το γυμνάσιο με μαθήματα κατ οίκον, και κατόπιν γράφτηκε στο πανεπιστήμιο Αθηνών.

Εγκατέλειψε γρήγορα τις σπουδές της εκεί, και στράφηκε στη μελέτη της γαλλικής γλώσσας και τη φωνητική.

Το 1939 παντρεύτηκε το Γάλλο λόγιο και φιλέλληνα Ροζέ Μιλλιέξ, που γνώρισε στο Γαλλικό Ινστιτούτο, με τον οποίο απέκτησε δυο παιδιά.

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής εντάχτηκε στο ΕΑΜ και εργάστηκε ως εθελόντρια στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Το ζεύγος Μιλλέξ μετέβη στη Γαλλία το 1945 και επέστρεψε στην Ελλάδα το 1947, όταν ο Ροζέ Μιλλέξ ανέλαβε τη διεύθυνση σπουδών του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Παρέμειναν στην Αθήνα ως το 1959, οπότε και η Τατιάνα Γκρίτση-Μιλλιέξ εργάστηκε στο κέντρο Μικρασιατικών Μελετών, πήρε μέρος σε διάφορες εκθέσεις ζωγραφικής ανά την Ελλάδα και εντατικοποίησε τη συγγραφική της δραστηριότητα.

Από το 1959 ως το 1971 το ζεύγος ζει στην Κύπρο, καθώς ο κ. Μιλλιέξ μετατίθεται στο εκεί γαλλικό Μορφωτικό Κέντρο.

Στη συνέχεια έφυγαν για τη Γένοβα της Ιταλίας. Με την επικράτηση της χούντας στην Ελλάδα, η οποία και αφαιρεί την ελληνική υπηκοότητα από την Τατιάνα Γκρίτση-Μιλλιέξ, εντάσσονται στον αντιδικτατορικό αγώνα.

Επιστρέφουν στην Ελλάδα στη μεταπολίτευση, και η Τατιάνα Μιλλιέξ εργάζεται στο ΕΙΡ (1974-1975, 1983-1984) και την ΕΡΤ2 (1984-1985) ως υπεύθυνη εκπομπών.

Ως δημοσιογράφος και κριτικός συνεργάστηκε με πολλές εφημερίδες και με πάρα πολλά περιοδικά.

Ήταν μέλος της Ακαδημίας Ρακίνα του Παρισιού, ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, του Πεν Κλαμπ, του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου, της Εταιρείας Κριτικών και Εικαστικών Τεχνών και της Στέγης Καλών Τεχνών και Γραμμάτων, στην οποία διετέλεσε πρόεδρος από το 1981 ως το 1986.

Έχει τιμηθεί με το κρατικό βραβείο διηγήματος, το βραβείο των Δώδεκα, το κρατικό βραβείο μυθιστορήματος και το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.

(Πηγή: ΑΠΕ)


Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2005 - 09:29 (Ώρα Λονδίνου)

Σκάνδαλα και οικονομία

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Τα "φιλέτα" της κτηματαγοράς. Θεσσαλονίκη: Αλλαγές στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Γενναίες αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αίρονται οι μισθολογικές ανισότητες.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Σε νέες θέσεις 350.000 υπάλληλοι του Δημοσίου. Τι κριτήρια θα ισχύσουν για τις μετατάξεις τους.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κρύβουν στην Αττική τον Βαβύλη. Το ανίερο παρακράτος προσπαθεί να σβήσει τα ίχνη.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Νέοι όροι δόμησης. Χωροταξικές και πολεοδομικές αλλαγές σε όλη την Ελλάδα.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Συνέταιρος και κουμπάρος του Βαβύλη. Ο σύμβουλος του Βαλυράκη στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και στέλεχος του ΟΤΕ, Ντίνος Μπαλέρμπας. Ποιες δουλειές έχει στην Αλβανία το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ με τον αρχιπράκτορα της Μοσάντ.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Επιδοτήσεις για ατομικές και μικρές επιχειρήσεις. Γενναία ενίσχυση στους τομείς του εμπορίου και της παροχής υπηρεσιών.

ΕΘΝΟΣ: Ακριβαίνουν 1.000 φάρμακα. Έως και διπλάσιες τιμές σε σκευάσματα των 0,5-3 ευρώ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Καλλίνικος: Εμείς θα καθαρίσουμε το σπίτι μας. Δεν δεχόμαστε καμία επέμβαση της πολιτείας για την κάθαρση, δήλωσε ο πνευματικός πατέρας του Αρχιεπισκόπου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Βάζουμε τέλος στις στρατιές των ομήρων-συμβασιούχων. Μεγάλη επίθεση του υπουργού Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλου, στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αγρότες: Πρόωρες συντάξεις μέχρι 833 ευρώ το μήνα. Τι προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις για την εφαρμογή του κοινοτικού προγράμματος.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Παρακράτος. Άλαλα τα χείλη των ευσεβών από όσα κάθε μέρα αποκαλύπτονται.

ΕΣΤΙΑ: Απαιτείται ριζική κάθαρσις. Ιστορικό ρόλο επωμίζεται ο Καραμανλής.

ESPRESSO: Εξαφάνιση μυστήριο της γυναίκας-κλειδί στην υπόθεση Βαβύλη. Πώς προσπάθησε να "σβήσει" τα ίχνη της.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Απίστευτο! 10 εκατ. ευρώ για παρκάρισμα. Τόσο κοστίζουν ετησίως οι κλήσεις στους Θεσσαλονικείς οδηγούς.

METRO: Αίτημα για αλλαγές. Ηχηρά μηνύματα στην εκκλησιαστική και την πολιτική ηγεσία.

City Press: Η κάθαρση δεν... τρώγεται. Γκάλοπ της ΚΑΠΑ Research.

ΤΑ ΝΕΑ: Ώρα των ΔΕΚΟ για... ήπια προσαρμογή. Πακέτο σκληρών μέτρων.

TRAFFIC NEWS: 70χρονος ιατροδικαστής "το έσκασε" με τριανταπεντάρα. Ο Έρως χρόνια δεν κοιτά.

Η ΧΩΡΑ: Λύση για μικρά οικόπεδα και συνεταιρισμούς. Απεγκλωβίζονται χιλιάδες πολίτες με την έκδοση αδειών δόμησης.

Διαφθορά στην Εκκλησία της Ελλάδος

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "σε μονή του Λεκανοπεδίου βρίσκεται ο Απόστολος (Βαβύλης), καλά φυλαγμένος από ισχυρούς προστάτες, που πάντα είχε".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι "οι άθλοι των ιεραρχών, ιερέων και δήθεν ιερέων έχουν αφήσει άναυδη την κοινή γνώμη, που βλέπει να αποκαλύπτεται το ...παπακράτος και άλαλη την κυβέρνηση. Παρά την απαγόρευση του Κ. Καραμανλή, δύο υφυπουργοί, Καλός και Γιακουμάτος, δήλωσαν "κάτω τα χέρια από την Εκκλησία".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) προσθέτει ότι "κλονισμένη η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στους θεσμούς και ειδικά απέναντι στην Εκκλησία. Την ίδια όμως στιγμή δίνουν το πράσινο φως στον Αρχιεπίσκοπο να προχωρήσει σε αλλαγές και σε ριζική κάθαρση, αφού δεν αμφισβητούν την ηγεσία του και δεν θέτουν καν θέμα απομάκρυνσής του. Συγκεκριμένα, οι δημοσκοπήσεις που είχαν το φως της δημοσιότητας χθες επιβεβαιώνουν ότι η κρίση των τελευταίων ημερών σε Εκκλησία και Δικαιοσύνη έχει προκαλέσει κλονισμό στην εμπιστοσύνη των πολιτών".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει ότι "στο άμεσο περιβάλλον του Υπουργού Δημόσιας Τάξης Σήφη Βαλυράκη, είχε διεισδύσει ο Απόστολος Βαβύλης την εποχή που ως μεσάζων Ιρλανδικής και Ισραηλινής εταιρείας, "έκλεισε" την πώληση των δύο θωρακισμένων αυτοκινήτων στην Ελληνική Αστυνομία".

Η Espresso γράφει ότι "εξαφάνιση μυστήριο της γυναίκας-κλειδί, που έφερε σε επαφή τον Απόστολο Βαβύλη με τις ισραηλινές αρχές και ήταν εκείνη που είχε επικυρώσει ως νομικός τη σύσταση της εταιρείας που προμήθευε με συστήματα ασφαλείας το υπουργείο Δημόσιας Τάξης".

Η Traffic News υπογραμμίζει ότι "γνώριζε ο Οικουμενικός Πατριάρχης για τη χιονοστιβάδα, που θα χτυπούσε την ελλαδική εκκλησία; Επισήμως το Φανάρι τονίζει πως αγνοούσε αυτά που θα έρχονταν στην επιφάνεια και θα έπλητταν τα θεμέλια της Εκκλησίας της Ελλάδας".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "την πεποίθησή του ότι η Δημοκρατία σαν πολίτευμα έχει τη δυνατότητα της αυτοκάθαρσης από ανεπιθύμητα φαινόμενα, εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος από το Λιτόχωρο Πιερίας, όπου παρέστη στις εκδηλώσεις για την 128η επέτειο της επανάστασης του Ολύμπου".

Δημοσκόπηση - Κάπα Research

H METRO γράφει ότι "κοινωνικό αίτημα για κάθαρση και αλλαγές σε όλα τα επίπεδα καταδεικνύουν σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις τα συμπεράσματα πανελλαδικής τηλεφωνικής έρευνας της Κάπα Research που κατέγραψε την αντίδραση της κοινής γνώμης απέναντι στο νοσηρό κλίμα των τελευταίων εβδομάδων".

Η CITY PRESS προσθέτει ότι "μόνο το 9,4% των πολιτών δίνει προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των σκανδάλων και στην πάταξη της διαφθοράς. 55,1% ζητά από την κυβέρνηση να ασχοληθεί με ανεργία, μισθούς, συντάξεις. 34,1% ζητά να δώσει προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας".

ΥΠΕΧΩΔΕ

Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "μέτρα-ανάσα για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων με νομοσχέδια που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ. Παράλληλα εντός του 2005 νομιμοποιούνται οι εκτάσεις δεκάδων οικοδομικών συνεταιρισμών ανά την Ελλάδα".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ αναφέρει ότι "αλλάζει ο χωροταξικός και πολεοδομικός χάρτης της χώρας. Νέους όρους δόμησης προωθεί η κυβέρνηση με την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων από τον κ. Γ. Σουφλιά κατ' εντολήν του πρωθυπουργού. Από τις νέες ρυθμίσεις γίνονται ελκυστικότερες οι προϋποθέσεις για επενδύσεις, ενώ ωφελούνται και οι ιδιώτες που επιθυμούν να χτίσουν ακόμη και σε εκτός σχεδίου περιοχές, καθώς και συνεταιρισμοί που δημιουργούν οικοδομικά συγκροτήματα".

Κυπριακό

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ( Μήτση) γράφει ότι "δεν έχει ακόμη στεγνώσει το μελάνι από τη δήλωση του Αμερικανού πρέσβη στην Άγκυρα Μαρκ Εντελμαν που χαρακτήριζε "πολύ δύσκολη υπόθεση" να υπάρξουν προς τα Κατεχόμενα διεθνείς απευθείας πτήσεις και οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αποστείλουν την ερχόμενη Πέμπτη στο αεροδρόμιο της Τύμπου στα Κατεχόμενα τον εμπορικό ακόλουθο των ΗΠΑ και επιχειρηματίες για να διερευνήσουν τρόπους άμεσων εμπορικών σχέσεων".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "την έντονη δυσφορία της Λευκωσίας έχει προκαλέσει η προσπάθεια των ΗΠΑ να προωθήσουν απευθείας εμπορικές συναλλαγές με τα Κατεχόμενα. Όπως είναι γνωστό την ερχόμενη Πέμπτη πρόκειται να μεταβούν στα Κατεχόμενα δεκάδες Αμερικανοί επιχειρηματίες, συνοδευόμενοι από τον εμπορικό ακόλουθο των ΗΠΑ".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 08 Φεβρουαρίου 2005 - 13:49 (Ώρα Λονδίνου)

Στην καρδιά της Κένυας

Του απεσταλμένου μας στο Ναϊρόμπι, Γιώργου Φελλίδη

Το Ναϊρόμπι αντιμετωπίζει προβλήματα σύγχρονης πόλης, όπως κυκλοφοριακό και εγκληματικότητα

Οι αφηγήσεις περιηγητών για τον πλούτο της άγριας πανίδας και τα μαγευτικά τοπία της Κένυας αλλά και η επιθυμία γνωριμίας ενός τόπου αντιπροσωπευτικού της μαύρης ηπείρου έκαναν πάντοτε το ενδεχόμενο επίσκεψης στο Ναϊρόμπι να φαντάζει ονειρικό.

Βέβαια όπως συμβαίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις, η απόσταση ανάμεσα στις προσδοκίες του ταξιδιώτη και την πραγματικότητα που θα αντικρίσει μπορεί να είναι μεγάλη, η «διαδρομή» ίσως να κρύβει κάθε είδους εκπλήξεις - σπαραξικάρδιες και ευχάριστες, άλλωστε σε αυτό οφείλεται εν μέρει η γοητεία του ταξιδιού.

Μέσω αυτής της στήλης θα προσπαθούμε να μεταφέρουμε ένα μικρό τμήμα από την πανδαισία εικόνων, γεύσεων, ήχων και εμπειριών που ζει ο ταξιδιώτης, από τη στιγμή που φθάνει στο εντυπωσιακό διεθνές αεροδρόμιο «Τζόμο Κενυάτα» μέχρι την ώρα που υποχρεώνεται να πει Κβαχέρι (δηλαδή αντίο στην τοπική γλώσσα Σουαχίλι) στους φιλόξενους οικοδεσπότες του.

Απέναντι σ ένα θρύλο

Η συνάντηση του απεσταλμένου μας με τον υπεραθλητή των μέσων και μεγάλων αποστάσεων και άνθρωπο - σύμβολο της Κένυας και του Ολυμπισμού, Κιπ Κέινο.

Τα ορφανά της Κένυας

Ιεραποστολές, ανθρωπιστικές οργανώσεις και απλοί ιδιώτες με πενιχρά μέσα απαλύνουν τον πόνο δεκάδων παιδιών φορέων του ΑΙDS, που έχουν χάσει τους γονείς τους.

Φάρος ελπίδας για τους μη προνομιούχους

Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Κένυας προσφέρει σίτιση, μόρφωση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέσα στην παραγκούπολη της Ριρούτα.

Παιδικός σταθμός για... παχύδερμα

Στις παρυφές του Εθνικού Πάρκου του Ναϊρόμπι η Υπηρεσία Προστασίας Αγρίων Ζώων φροντίζει ορφανούς ελέφαντες, θύματα του νόμου της ζούγκλας.

Ορθόδοξη μυσταγωγία σε τρεις γλώσσες

Αξέχαστη εμπειρία ήταν για τον απεσταλμένο μας στο Ναϊρόμπι η κυριακάτικη Θεία Λειτουργία στο ναό Αγίων Αναργύρων.

Ένας νομάς με 4 τροχούς

Οι προκλήσεις, οι καθημερινές σκηνές αλλά και οι εκπλήξεις που αντιμετωπίζει ένας ταξιδιώτης στο Ναϊρόμπι, με αφορμή την επίσκεψη του Γιώργου Φελλίδη στην κενυάτικη πρωτεύουσα.


Τετάρτη 09 Φεβρουαρίου 2005 - 09:02 (Ώρα Λονδίνου)

Φάρος ελπίδας για τους μη προνομιούχους

Ανάκτορο για τα δεδομένα της περιοχής είναι το ορθόδοξο σχολείο

Από την πρώτη ημέρα της άφιξής μας στο Ναϊρόμπι ο ευγενέστατος πρέσβης της Ελλάδος μας συνέστησε να επισκεφθούμε την υποβαθμισμένη περιοχή της Ριρούτα, όπου έχει την έδρα της η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κένυας και Ειρηνουπόλεως.

«Θα δείτε πράγματα και θαύματα» μας έλεγε προσπαθώντας να μας προετοιμάσει για την επίσκεψή μας.

Η ευκαιρία για το ταξίδι μας δόθηκε την Τρίτη, καθώς η ελληνική αντιπροσωπεία είχε παραλάβει ιατρικό υλικό και βιβλία για την ελληνορθόδοξη εκκλησία.

Απόλυτη ένδεια

Τίποτα από αυτά που είχαμε διαβάσει για τις παραγκουπόλεις κενυατικής πρωτεύουσας δεν ήταν ικανό να αποτρέψει το σοκ απέναντι στις συνθήκες διαβίωσης που αντικρίσαμε.

Η κεντρική «λεωφόρος» της Ριρούτα είναι ένας χωματόδρομος γεμάτος λακούβες με κάθε λογής καταστήματα, όπου μικροπωλητές προσπαθούν να βγάλουν τα προς το ζην.

Πίσω από τα παραπήγματα του καταυλισμού ζουν χιλιάδες Κενυάτες και πρόσφυγες από πολέμους σε γειτονικές χώρες, σκυλιά, γατιά, κοτόπουλα και πρόβατα.

Στις άκρες του δρόμου υπάρχει ένα ανοικτό χαντάκι το οποίο αποτελεί τον κεντρικό υπόνομο της περιοχής.

Οι κάτοικοι της Ριρούτα ζουν χωρίς καθαρό νερό, χωρίς δίκτυο ηλεκτροδότησης και αποχέτευσης μέσα σε εστίες ασθενειών όπως ο τύφος, η ελονοσία και το ΑΙDS.

Η φτώχεια είναι τόσο απτή και παρούσα που διαπερνά τα φυμέ τζάμια του κλιματιζόμενου αυτοκινήτου μας.

Προσφορά χωρίς ανταλλάγματα

Ανάμεσα στους μη προνομιούχους της Ριρούτα έχει επιλέξει να εγκατασταθεί η Αρχιεπισκοπή, που υπάγεται στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής.

Ευπρόσδεκτη είναι κάθε βοήθεια από την Ελλάδα και τον Ελληνισμό

Ο ναός της Αρχιεπισκοπής μαζί με τα κτίρια των εκπαιδευτηρίων, της κλινικής και των ξενώνων που διαθέτει θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν φτωχικά υποστατικά για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά για την Ριρούτα είναι πραγματικά ανάκτορα.

Μέσα σε αυτά τα κτίρια -κατασκευασμένα με ασβεστόλιθους συντελούνται καθημερινά θαύματα.

Χίλιοι «φοιτητές» - παιδιά στη συντριπτική τους πλειοψηφία αλλά και ενήλικες που έχουν ανάγκη εκμάθησης μιας τέχνης περνούν τις πύλες της Αρχιεπισκοπής και μορφώνονται, σιτίζονται, λαμβάνουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Για να απολαύσουν όλα αυτά τα προνόμια δεν απαιτείται η καταβολή διδάκτρων ή τροφείων, ούτε η προσκόμιση πιστοποιητικού φυλετικής προέλευσης και δεν γίνεται καμία διάκριση ανάμεσα σε ορθόδοξους, χριστιανούς άλλων δογμάτων, μουσουλμάνους ή παγανιστές.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κένυας Μακάριος που ηγείται της Αρχιεπισκοπής και μας περίμενε στην είσοδο θυμίζει ιερέα ελληνικού χωριού, με το σκούρο ράσο του και το ηλιοκαμένο του πρόσωπο.

Και οι Αφρικανοί ορθόδοξοι ιερείς και δάσκαλοι που τον περιβάλλουν αν και ντυμένοι με απλά ρούχα εμπνέουν το σεβασμό και την αγάπη στους μαθητές τους.

Στη Ριρούτα όπως διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι «τα ράσα δεν κάνουν τον παπά», ούτε τα άμφια και τα χρυσά εγκόλπια.

Είναι η πίστη, η διάθεση για προσφορά, η αποφασιστικότητα να υπερβούν τις αντίξοες συνθήκες και το τεράστιο κοινωνικό έργο που καταξιώνουν τους λειτουργούς αυτούς.

Πνευματική όαση στην έρημο

Εκτός από το νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο υπάρχουν σχολές εκμάθησης τεχνών ραπτικής και ηλεκτρονικών υπολογιστών, διδασκαλική και ιερατική σχολή, βιβλιοθήκη, κέντρο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης.

Με χαμόγελα και τραγούδια μας υποδέχθηκαν οι μικροί μαθητές

Και το έργο συνεχίζεται με την οικοδόμηση ιερού ναού που θα χρησιμεύει και ως συνεδριακό κέντρο, νέας πτέρυγας σχολικών αιθουσών, μαγειρίων και κατοικιών, ενώ όραμα του Μητροπολίτη είναι η δημιουργία ιατρικής σχολής.

Είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς κάποια από τις εμπειρίες που ζήσαμε μέσα και έξω από τις αίθουσες διδασκαλίας.

Αλλά η εικόνα η οποία χαράχθηκε στη μνήμη μας είναι τα χαμογελαστά πρόσωπα των παιδιών του νηπιαγωγείου που μας υποδέχθηκαν τραγουδώντας.

Και το «πείσμα» που διακρίναμε στα λόγια της δασκάλα της πρώτης και δευτέρας δημοτικού, Βιρτζίνια, «για να ετοιμάσει την επόμενη γενιά ηγετών της Κένυας» μαθαίνοντας στα παιδιά γράμματα, παρά τις δυσκολίες (έρχονται το πρωί με άδειο στομάχι και γυρίζουν το απόγευμα σε μία παράγκα χωρίς ηλεκτρικό και δίχως χρόνο για διάβασμα λόγω των εργασιών που καλούνται να κάνουν).


Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2005 - 09:11 (Ώρα Λονδίνου)

Τα ορφανά της Κένυας

Όλα τα παιδιά του ορφανοτροφείου είναι φορείς του ιού HIV και λαμβάνουν αντιρετροϊκά φάρμακα

Η ανταποκρίτρια μας στην ανατολική Αφρική, Ίσμπελ Μάθεσον, όρμησε σαν σίφουνας στο γραφείο του ΒΒC στο Ναϊρόμπι και αφού έγιναν οι απαραίτητες συστάσεις, μας προσκάλεσε να την ακολουθήσουμε σε μια «αναγνωριστική» επίσκεψη στα προάστια της πόλης.

Μόλις είχε λάβει ένα τηλεφώνημα από τη Φιόνα, μια 25χρονη Κενυάτισα που εργάζεται για λογαριασμό μη κυβερνητικών οργανώσεων στις υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης.

Η Φιόνα είχε καταφέρει να οργανώσει μια επίσκεψη σε δύο ορφανοτροφεία που προσέφεραν καταφύγιο σε μερικά μόνο από τα χιλιάδες μικρά θύματα του AIDS τα οποία εγκαταλείπονται στη μοίρα τους, μετά το θάνατο των γονιών τους από τη μάστιγα.

Τα παιδιά αυτά πέραν από το γεγονός ότι στην πιο τρυφερή τους ηλικία έμειναν ορφανά, ζούσαν με το στίγμα των φορέων του AIDS που τους κληρονόμησε η μητέρα τους, μέσα σε μια κοινωνία που λόγω έλλειψης υποδομών δεν μπορεί να τα φροντίσει.

Σκοπός του ρεπορτάζ που προετοίμαζε η Βρετανίδα συνάδελφος ήταν να αναδείξει τις διαφορές που προκαλεί η λήψη των ονομαζόμενων αντιρετροϊκών φαρμάκων (anti retro viral drugs ή ARVs) στη ζωή αυτών των παδιών και στην εξέλιξη της ασθένειάς τους.

Για να έχουμε μια πρώτη αίσθηση του προβλήματος η Ίσμπελ μας είπε στο δρόμο ότι στο Ναϊρόμπι λειτουργούν 400 ανθρωπιστικά προγράμματα για παιδιά που έχουν μείνει ορφανά.

Κοινότητα ελπίδας

Πρώτα επισκεφθήκαμε το ορφανοτροφείο που έχουν ιδρύσει καθολικές μοναχές στο Κοτολένγκο, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Ναϊρόμπι, όπου έχουν βρει καταφύγιο 38 παιδιά.

Τα ορφανά - φορείς του ιού HIV παίζουν αμέριμνα στην αυλή επιτηρούμενα από τις μοναχές

Όλα τους είναι φορείς του ιού HIV και καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα έχει πάψει να λειτουργεί κινδυνεύουν να προσβληθούν από ασθένειες όπως φυματίωση, πνευμονία ή κι από ένα απλό κρυολόγημα, με μοιραίες συνέπειες.

Όλοι οι τρόφιμοι που συναντήσαμε ήταν όλα σε ειδική φαρμακευτική αγωγή, με λήψη βιταμινούχων σκευασμάτων και αντιρετροϊκών φαρμάκων.

Μέχρι να έρθει η διευθύντρια του ορφανοτροφείου, αδελφή Σελέστ, για να μας υποδεχθεί είχαμε περικυκλωθεί από τα μικρά παιδιά, που αποζητούσαν αυτό που έχουν στερηθεί περισσότερο το ανθρώπινο χάδι και την αγκαλιά.

Το παράδειγμα της εξάχρονης Μαίρης είναι αντιπροσωπευτικό: Ο πατέρας της εγκατέλειψε την οικογένεια, η μητέρα της - φορέας του ιού αρρώστησε και υπέκυψε στο μοιραίο και οι συγγενείς της είχαν παρατήσει τη Μαίρη γνωρίζοντας ότι αργά ή γρήγορα θα είχε τη μοίρα της μητέρας της.

Τώρα η Μαίρη φαίνεται υγιής, παρακολουθεί τα μαθήματά της στο σχολείο της κοινότητας και έχει ανακτήσει το σωματικό της βάρος γενικά απολαμβάνει όλες τις μικρές χαρές της ζωής με άλλα παιδιά της ηλικίας της.

Η αδελφή Σελέστ μας είπε ότι στο παρελθόν όταν το ορφανοτροφείο δεν είχε πρόσβαση στα αντιρετροϊκά φάρμακα, κάθε χρόνο πέθαιναν 3- 5 παιδιά, ενώ τώρα έχουν ένα θάνατο το χρόνο.

Η κοινότητα χρηματοδοτείται από δωρεές ιδιωτών και από την Εκκλησία, αλλά το γεγονός ότι στην Κένυα δεν υπάρχουν διαθέσιμα ειδικά αντιρετροϊκά φάρμακα για παιδιά αναγκάζει τις νοσηλεύτριες να βρίσκουν τα χάπια, τις αμπούλες και το σιρόπι που να πειραματίζονται με τις δόσεις, ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του μικρού ασθενή και το σωματικό του βάρος.

Αποχαιρετώντας μας η αδελφή Σελέστ αρνήθηκε ευγενικά την προσφορά μας να κινηματογραφήσουμε μέσα στο ορφανοτροφείο θέλοντας όπως είπε να διαφυλάξει την προσωπική ζωή και αξιοπρέπεια των παιδιών.

Έργο ζωής δύο ανθρώπων

Επόμενη στάση μας ήταν η κοινότητα Κράιστ Ροκ, στο προάστιο Κάρεν του Ναϊρόμπι, όπου ένα ζευγάρι Αμερικανών μετακόμισαν πριν 20 χρόνια και έστησαν μια παιδική εστία.

Όλα τα παιδιά έσπευδαν να ρωτήσουν το όνομά μας και να ποζάρουν μπροστά στην ψηφιακή κάμερα

Η Τζένιφερ και ο σύζυγός της αγόρασαν ένα κομμάτι γης πέντε στρεμμάτων και βασισμένοι σε δωρεές συμπατριωτών τους δημιούργησαν ένα ορφανοτροφείο για παιδιά φορείς του ιού HIV, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια λειτουργούν και ένα δημοτικό σχολείο.

Και εδώ η υποδοχή μας ήταν θερμή από τα εν συνόλω παιδιά που ήθελαν να παίξουν μαζί μας και να φωτογραφηθούν, διακόπτοντας την ενημέρωση που έκανε η παρένθετη μητέρα τους.

Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε ο Καμπάνι, ένα αγόρι πεντέμισι ετών με σωματική διάπλαση τριών χρόνων, εξαιτίας των κακουχιών και του υποσιτισμού που βίωσε.

Αλλά και η Θηρεσία, μια πανέξυπνη μαθήτρια της πρώτης δημοτικού που επέμενε να της δείξουμε τη λειτουργία της ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής.

Η διαφορά μετά τη λήψη αντιρετροϊκών φαρμάκων είναι ότι τα παιδιά ζουν αντί να πεθαίνουν, μας εξήγησε με απλά λόγια η «ψυχή» του ορφανοτροφείου.

Το παράπονο της Τζένιφερ είναι ότι παρά τις εξαγελίες για χορήγηση φαρμάκων δωρεάν στα παιδιά φορείς, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.

«Όλοι μιλάνε για δωρεάν φάρμακα. Πού βρίσκονται αυτά τα φάρμακα; Δείξτε μου να τρέξω» μας είπε και συνέχισε:

«Κάθε μήνα ξοδεύουμε 35.000 κενυάτικα σελίνια (350 δολάρια) για βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής και 25.000 σελίνια (250 δολάρια) για αντιρετροϊκά. Ο συνολικός προϋπολογισμός για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι 900 δολάρια μηνιαίως, κάτι που για τα δυτικά δεδομένα μπορεί να θεωρείται μικρό ποσό, αλλά για τα μέτρα της Κένυας είναι υπολογίσιμο» μας είπε.

Και κατέληξε: «Γνωρίζουμε ότι οι προσπάθειές μας αποτελούν μόνο σταγόνα στον ωκεανό, αλλά εφόσον μπορούμε να αλλάξουμε την ποιότητα της ζωής έστω και ενός παιδιού θα συνεχίσουμε».


Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2005 - 12:15 (Ώρα Λονδίνου)

Απέναντι σ ένα θρύλο

Παραδώσαμε στον Κιπ Κέινο το πρόγραμμα αφιέρωμα στη ζωή του

Από την πρώτη φορά που μιλήσαμε μαζί του στο τηλέφωνο τον Μάιο του 2004, προετοιμάζοντας το αφιέρωμα της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στους «Χρυσούς Ολυμπιονίκες», γνωρίζαμε ότι ο Κιπ Κέινο ήταν ένας ξεχωριστός άνθρωπος.

Οι δημοσιογράφοι κάποιες φορές υπερβάλλουν χρησιμοποιώντας τον υπερθετικό βαθμό για να αναφερθούν στα επιτεύγματα ενός αθλητή.

Γεννημένος νικητής

Αλλά ό,τι και να πει κανείς για τον Κιπτσόγκε Κέινο αποδεικνύεται λίγο για να περιγράψει τις αθλητικές επιδόσεις ενός δρομέα μέσων και μεγάλων αποστάσεων που ανέβηκε στο βάθρο σε τρεις Ολυμπιάδες, στα 800, 1.500, 3.000 μέτρα στιπλ, πέντε και δέκα χιλιόμετρα.

Και στη ζωή [εκτός στίβου] είμαι δρομέας μεγάλων αποστάσεων, αλλά μόνο ο Θεός ξέρει που ακριβώς βρίσκεται η γραμμή του τερματισμού

Κιπ Κέινο

Δεν ήταν μόνο τα εκπληκτικά του επιτεύγματα μέσα στο στίβο που κάνουν ακόμα και σήμερα, μετά από 40 χρόνια, τους σχολιαστές να μιλούν για το δρομέα που «έβαλε την Κένυα στον παγκόσμιο χάρτη» και «άνοιξε το δρόμο» για την παντοκρατορία των Αφρικανών στους δρόμους μεγάλων αποστάσεων.

Ούτε η μετέπειτα λαμπρή σταδιοδρομία του που τον έφερε στην κορυφή της κενυάτικης Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της οικογένειας των «Αθανάτων».

Ούτε το γεγονός ότι έχει αναθρέψει και σπουδάσει πάνω από 100 παιδιά από πάμπτωχες περιοχές της πατρίδας του.

Ήταν πιο πολύ η προσήνεια και αισιοδοξία που η φωνή αυτού του 65χρονου «αιώνιου εφήβου» εξέπεμπε για τις προοπτικές επιτυχίας του «Αθήνα 2004», την εποχή που οι Κασσάνδρες προέβλεπαν παγκόσμιο αθλητικό φιάσκο.

Ραντεβού της τελευταίας στιγμής

Ευρισκόμενοι στο Ναϊρόμπι και με το CD του προγράμματος «Χρυσοί Ολυμπιονίκες» ανά χείρας, επιδιώξαμε από την πρώτη στιγμή να κανονίσουμε μια συνάντηση με τον Κιπ Κέινο.

Ένα 24ωρο πριν την αναχώρησή μας ο αθλητικός συντάκτης του BBC στην Κένυα, Τζον Νένε, κατάφερε να επικοινωνήσει με τον «Κιπ» όπως τον αποκαλούν με σεβασμό και αγάπη οι συμπατριώτες του.

Αυτοκίνητα, ημιφορτηγά, λεωφορεία και... κάρρα προκαλούν συμφόρηση στην πόλη

Η ώρα ήταν τέσσερις το απόγευμα και ο Κιπ Κέινο μας είπε ότι μπορεί να περιμένει στο γραφείο του μέχρι τις πέντε.

Μέσα σε λίγα λεπτά βρισκόμασταν καθ οδόν προς τους λόφους που στεφανώνουν το Ναϊρόμπι, την περιοχή Άπερ Χιλ, όπου βρίσκονται τα γραφεία της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Ο ταξιτζής μας, Έρικ, κατάφερε με ηρωικούς ελιγμούς μέσα στην μεσημβρινή κυκλοφοριακή κόλαση της μεγαλούπολης να μας οδηγήσει στον προορισμό μας.

Η έδρα της ΕΟΕ της Κένυας στεγάζεται σε μια μονώροφη κατοικία με ένα φροντισμένο κήπο γύρω της, και δείχνει μικροσκοπική σε σύγκριση με τους ουρανοξύστες και τα μέγαρα γραφείων της περιοχής.

«Ο κ. Πρόεδρος»

Ο συνάδελφος Τζον Νένε έκανε τις απαραίτητες συστάσεις στους ανθρώπους της Ολυμπιακής Επιτροπής, οι οποίοι μας υποδέχθηκαν εγκάρδια ακούγοντας ότι ερχόμαστε από το BBC.

Τα γραφεία της ΕΟΕ της Κένυας βρίσκονται στη συνοικία Άπερ Χιλ

Σε λίγο ο Κιπ Κέινο, καλοντυμένος και ευθυτενής, ήλθε να μας καλωσορίσει και μας οδήγησε στο γραφείο του.

Τον προσφωνήσαμε «κ. Πρόεδρε» και έσπευσε να μας διορθώσει «Λέγε με Κιπ».

Το γραφείο του Κιπ Κέινο είναι γεμάτο από ενθύμια, βραβεία, ιδιόγραφες αφιερώσεις από παράγοντες του Ολυμπισμού και φωτογραφίες του με πολιτικούς ηγέτες, όπως αυτή του «πατέρα της Κένυας» Τζόμο Κενυάτα.

Δεχόμενος το αντίγραφο του προγράμματος μας «Χρυσοί Ολυμπιονίκες» μας είπε για τις άριστες εντυπώσεις που του άφησε η Αθήνα, την οποία επισκέφθηκε στους Ολυμπιακούς το περασμένο καλοκαίρι.

Μας ευχαρίστησε θερμά για το αφιέρωμα και θυμήθηκε μαζί μας τις «χρυσές» στιγμές της καριέρας του, επαναλαμβάνοντας πάντως στο τέλος ότι θεωρεί μεγαλύτερο επίτευγμά την οικογένειά του, που περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή 64 υιοθετημένα μέλη.

Και λίγο αργότερα, όταν σχολιάσαμε ότι μιλάει για την χώρα του και τον αθλητισμό με τον ενθουσιασμό και την αγωνία ενός εφήβου, μας είπε ότι προσπαθεί να διατηρηθεί σε άριστη φυσική κατάσταση, μην αγγίζοντας καφέ ή τσιγάρο και πίνοντας πολλά ποτήρια γάλα.

Εγκάρδιος και «γήινος» ο υπεραθλητής Κιπ Κέινο

Μας προσέφερε ως ενθύμιο της συνάντησης τη γραβάτα που φορούσαν τα μέλη της κενυατικής ολυμπιακής αποστολής στους Ολυμπιακούς της Αθήνας.

Δέχθηκε πρόθυμα να υπογράψει το αυτόγραφο που του ζητήσαμε, με αφιέρωση «στο ελληνικό ΒΒC» πάνω σε μια φανέλα με τον θυρεό της Κένυας.

Και επέμεινε να μας συνοδεύσει μέχρι την έξοδο για να φωτογραφηθούμε, ευχόμενος μας καλό ταξίδι και προτρέποντας μας να επισκεφθούμε ξανά την όμορφη χώρα του.


Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2005 - 07:47 (Ώρα Λονδίνου)

Επίσκεψη Τάντιτς στο Κοσσυφοπέδιο

Ο κ. Τάντις είναι ο πρώτος μετά τον πόλεμο του 1999 πρωθυπουργός της Σερβίας που μετέβη στο Κοσσυφοπέδιο

O Πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, επανέλαβε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η χώρα του δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούν την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου.

Ο κ. Τάντιτς πραγματοποιεί για πρώτη φορά επίσκεψη στην επαρχία από το 1999, όταν οι στρατιωτικές δυνάμεις της Σερβίας αποχώρησαν μετά την ΝΑΤΟϊκή επέμβαση.

Μιλώντας σε συγκέντρωση 2.000 συμπατριωτών του στο χωριό Στρίπτσε, 25 χιλιόμετρα νοτίως της Πρίστινα, ο κ. Τάντιτς υποσχέθηκε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία.

Ο Σέρβος πρόεδρος υπογράμμισε ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο το Κοσσυφοπέδιο παραμένει τμήμα της Σερβίας και υποσχέθηκε ότι θα κάνει τα πάντα για να προστατέψει τα δικαιώματα των Σέρβων που εξακολουθούν να ζουν εκεί.

Ο κ. Τάντιτς χαρακτήρισε την επίσκεψη του στο Κοσσυφοπέδιο φυσιολογική... μια επίσκεψη του προέδρου της Σερβίας σε μια περιοχή της χώρας, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο ανταποκριτής του BBC στη περιοχή σημειώνει ότι η διήμερη επίσκεψη του κ. Τάντιτς πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή καθώς τους επόμενους μήνες αναμένεται να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το οριστικό καθεστώς που θα διέπει το Κοσσυφοπέδιο.

Η Αλβανική πλειοψηφία της επαρχίας που αποτελεί διεθνές προτεκτοράτο από το 1999 πιέζει για ανεξαρτησία από τη Σερβία και μάλιστα εκατοντάδες Αλβανοί διαδήλωσαν κατά του κ. Τάντιτς στην Πρίστινα.

Ο Σέρβος πρόεδρος είχε επίσης συνομιλίες στην Πρίστινα με την πολιτική και στρατιωτική διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.


Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2005 - 05:21 (Ώρα Λονδίνου)

Εφιάλτες από το παρελθόν

Η παρουσία νεοναζί στις εκδηλώσεις μνήμης για το βομβαρδισμό της Δρέσδης και η πυρκαγιά σε ουρανοξύστη της Μαδρίτης απασχολούν τον ευρωπαϊκό Τύπο.

Η γερμανική Ντι Βελτ (Die Welt) υποβαθμίζει τη σημασία της ακροδεξιάς συγκέντρωσης και πορείας που έγινε στο περιθώριο του μνημόσυνου για τα θύματα των βομβαρδισμών της Δρέσδης από τα αεροσκάφη των συμμάχων το 1945.

Η εφημερίδα παραδέχεται ότι επρόκειτο για τη μεγαλύτερη παρουσία νοσταλγών του ναζισμού στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας.

Αλλά επισημαίνει ότι δίπλα στους νεοναζί υπήρχαν αναρίθμητοι άλλοι διαδηλωτές που απέτισαν τιμή στα θύματα του «βάρβαρου» βομβαρδισμού.

«Η πορεία έδειξε ότι οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές δεν είναι τίποτε άλλο από ένα περιθωριακό γκρουπούσκουλο» αποφαίνεται η Ντι Βελτ.

Η Ντερ Τάγκες Σπίγκελ (Der Tagesspiegel) συμφωνεί ότι οι νοσταλγοί του ναζισμού «δεν νίκησαν», καθώς η πορεία τους δεν έτυχε υποστήριξης από την ευρύτερη κοινή γνώμη.

«Οι πολίτες της Δρέσδης δεν συμμετείχαν στην εκδήλωση συνειδητοποιώντας ότι η αποκαλούμενη πορεία μνήμης ήταν μια ωμή απόπειρα προπαγάνδας από αυτούς που διαστρεβλώνουν την ιστορία» γράφει η εφημερίδα.

Ιστορική αυτογνωσία

Στο Παρίσι η Λε Μοντ (Le Monde) διαπιστώνει ότι μεγάλη μερίδα της γερμανικής κοινής γνώμης πιστεύει ότι ήλθε η ώρα για να θρηνήσει τις δυστυχίες που επισώρευσε το παρελθόν, μετά από μια μακρά περίοδο «ένοχων συνειδήσεων» εξαιτίας του ναζισμού.

«Οι γερμανικές αρχές αποδεικνύονται αναποτελεσματικές στην αντιμετώπιση του νεοναζιστικού NPD, προσπαθώντας αρχικά να θέσει το ακροδεξιό κόμμα εκτός νόμου, και στη συνέχεια να περιορίσουν το δικαίωμα συναθροίσεων στα μέλη του» Αλλά οι απαγορεύσεις δεν είναι αρκετές για να λύσουν το πρόβλημα» γράφει η Λε Μοντ.

Και καταλήγει: «Η αγωγή του πολίτη, η υπόμνηση των ιστορικών ευθυνών του Βερολίνου και η προσήλωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Γερμανών στις δημοκρατικές αξίες είναι οι καλύτερες μέθοδοι για να απομονωθεί μια δράκα μανιακών».

Πύρινη κόλαση

Στην Ισπανία όλες οι εφημερίδες έχουν πρωτοσέλιδα με φωτογραφίες από τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σε ουρανοξύστη της Μαδρίτης.

Η Ελ Παΐς (El Pais) γράφει ότι οι 28 όροφοι του κτιρίου «Γουίντσορ» άρπαξαν φωτιά και κάηκαν σαν γιγαντιαίος δαυλός.

Κατά την εφημερίδα Ελ Μούντο (El Mundo) η πυρκαγιά έφερε στο μυαλό όλων την καταστροφή στους δίδυμους πύργους της Ν. Υόρκης.

Η μαδριλένικη καθημερινή ζητά από τις αρχές να ερευνήσουν εξονυχιστικά όλα τα πιθανά αίτια, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο εμπρησμού.

Ενώ και η Αμπεθέ (ABC) κάνει παραλληλισμό με την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, λέγοντας ότι η παρουσία του πρωθυπουργού, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, στο «πεδίο μηδέν» εγγυάται ότι η κυβέρνηση θα μεριμνήσει για την αποζημίωση των πληγέντων από την πυρκαγιά.


Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2005 - 07:03 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: Έκκληση ενότητας από τους νικητές

Τα εκλογικά αποτελέσματα καθιστούν τους Σιίτες κυρίαρχους πολιτικά

Ιστορική αλλαγή χαρακτηρίζεται από αναλυτές για το πολιτικό σκηνικό του Ιράκ η εκλογική επικράτηση των Σιιτών στις εκλογές της 30ης Ιανουαρίου, τα τελικά αποτελέσματα των οποίων ανακοινώθηκαν την Κυριακή.

Για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία της χώρας, οι Σιίτες -που αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού - αναλαμβάνουν την εξουσία.

Σχεδόν αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ανώτατοι Σιίτες πολιτικοί εξέφρασαν την επιθυμία να εκπροσωπηθούν στην νέα κυβέρνηση όλοι οι Ιρακινοί, ανεξαρτήτως θρησκείας και εθνικότητας.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Αλί Μπαγιάτι, εκπροσώπου του Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ, ο οποίος επεσήμανε ότι υπάρχουν τρόποι ένταξης των Σουνιτών στην πολιτική διαδικασία, με τη συμμετοχή τους στη συγγραφή του Συντάγματος και τη διατήρηση των θέσεων που κατέχουν στη μεταβατική κυβέρνηση.

Ενώ ο Φαρίντ Σάμπρι, του σουνιτικού Ιρακινού Ισλαμικού Κόμματος, που δεν συμμετείχε στις εκλογές, αφήνει να εννοηθεί πως υπάρχουν περιθώρια διαπραγματεύσεων.

Οι Κούρδοι, των οποίων οι παρατάξεις συγκέντρωσαν περίπου το ένα τέταρτο των ψήφων, ζητούν ήδη να έχουν τη θέση του προέδρου ή του πρωθυπουργού στη νέα κυβέρνηση.

Αλλά στα οράματα των Κούρδων για ένα κυρίαρχο ρόλο και μεγαλύτερη αυτονόμηση ή ανεξαρτησία των Κουρδικών περιοχών αντιδρά η Άγκυρα.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με δήλωση λέει ότι οι εκλογικές επιδόσεις των Κουρδικών κομμάτων ήταν πλασματικές και ότι το κοινοβούλιο που προκύπτει δεν αντανακλά ολόκληρη την ιρακινή κοινωνία.

Νικητές Σιίτες, Κούρδοι και αποχή

Η προσέλευση στις κάλπες ανήλθε στο 58% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων και η συμμαχία των Σιιτικών κομμάτων έλαβε το 48% των ψήφων.

Μεγάλος νικητής στις εκλογές η συμμαχία Σιιτών υπό τον Αγιατολάχ Αλ Σιστάνι

Ακολουθούν τα κουρδικά κόμματα με 26% περίπου, ενώ στη τρίτη θέση η συμμαχία των κομμάτων που υποστήριζαν το διορισμένο πρωθυπουργό, Ιγιάντ Αλάουι.

Οι Σουνίτες -κυρίαρχοι πολιτικά μέχρι την κατάρρευση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν - απείχαν μαζικά από την εκλογική διαδικασία.

Ικανοποίηση σε Ουάσινγκτον και Λονδίνο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία χαιρέτισαν τα αποτελέσματα των εκλογών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι τους θα πρέπει να είναι υπερήφανοι που κατάφεραν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για τη διεξαγωγή τους.

Ενώ ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρό, τόνισε ότι το Ιράκ έκανε ένα ακόμη βήμα προς τη δημοκρατία.

Εξάλλου Αμερικανοί αξιωματούχοι κάλεσαν τους ιρακινούς που δεν εξελέγησαν και αυτούς που απείχαν από τις εκλογές να συνεισφέρουν στην πολιτική διαδικασία.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μπιλ Φριστ, απηύθυνε έκκληση σε όλες τις πλευρές να δείξουν για συναινετική και συμβιβαστική διάθεση, και ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Τζόζεφ Μπίντεν, τόνισε την ανάγκη ένταξης των Σουνιτών στη διαδικασία για την συγγραφή του νέου συντάγματος του Ιράκ.


Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2005 - 03:34 (Ώρα Λονδίνου)

Θάνατος κάτω από το χιόνι

Χιονοστιβάδα στο Μαίναλο με θύματα πέντε ορειβάτες

Τραγικό θάνατο βρήκαν την Κυριακή το μεσημέρι πέντε χιονοδρόμοι, τρεις άνδρες και δύο γυναίκες, από χιονοστιβάδα που προκλήθηκε στο χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου.

Αλλά έξι μέλη του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου Αθηνών τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Τρίπολης για τις πρώτες βοήθειες.

Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί πως προκλήθηκε η χιονοστιβάδα. Όπως έγινε γνωστό, οι ορειβάτες είχαν ξεκινήσει τα ξημερώματα από το κέντρο της Αθήνας για την εκδρομή στο Μαίναλο.

Έφθασαν στο καταφύγιο, στη θέση Οστρακίνα, σε ύψος 1.540 μέτρων και εν συνεχεία σκόπευαν να πραγματοποιήσουν ανάβαση στην κορυφή του Προφήτη Ηλία.

Σύμφωνα με τους πυροσβέστες που συμμετείχαν στις έρευνες, η ομάδα των 28 ορειβατών καταπλακώθηκε από το χιόνι στη 1:30 το μεσημέρι της Κυριακής με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο πέντε άτομα.

Για την εξεύρεση των νεκρών και τραυματιών πήραν μέρος ελικόπτερα, ένα «σούπερ πούμα», πενήντα πυροσβέστες και μία ομάδα της ΕΜΑΚ δεκαπέντε ατόμων.

Το απόγευμα της Κυριακής ολοκληρώθηκε η μεταφορά των νεκρών από το σημείο του δυστυχήματος στο «Παναρκαδικό» νοσοκομείο, ενώ μέχρι στιγμής δεν έγιναν γνωστά τα ονόματα των θυμάτων.

Εκτός από τους έξι τραυματίες και οι υπόλοιποι ορειβάτες μετεφέρθησαν στο νοσοκομείο καθώς είχαν υποστεί σοκ.

Στη συνέχεια από τους τραυματίες για νοσηλεία παρέμεινε ένα άτομο.

Οι σοροί των πέντε νεκρών θα μεταφερθούν σε νοσοκομεία της Αθήνας για νεκροψία - νεκροτομή.

Τα υπόλοιπα μέλη του Ορειβατικού Συνδέσμου Αθηνών είναι καλά στην υγεία τους.


Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2005 - 00:55 (Ώρα Λονδίνου)

Ερμηνείες για τις ιρακινές κάλπες

Η Γκάρντιαν (Guardian) στο πρωτοσέλιδο της γράφει ότι «οι σιίτες κέρδισαν νίκη-ορόσημο» στις εκλογές του Ιράκ. Οι σιίτες που «έχουν υποστεί πολυετή καταπίεση παίρνουν τώρα τη πρώτη γεύση εξουσίας».

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων «σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής για το Ιράκ, ανεξάρτητα από τι απόψεις έχει ο καθένας για τα κίνητρα και την εντιμότητα του Τζορτζ Μπους και του Τόνι Μπλερ», γράφει η Γκάρντιαν στο κεντρικό της σχόλιο.

Το κλειδί για την ομαλή πορεία της χώρας θα είναι να «ενθαρρυνθούν και να δελεαστούν οι πολιτικοί ηγέτες των σουνιτών να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση αλλά και στον καταρτισμό του συντάγματος».

Οι Τάιμς (Times) χαρακτηρίζουν τις εκλογές «εντυπωσιακές» καθώς όχι μόνο πραγματοποιήθηκαν στην καθορισμένη ημερομηνία αλλά και η προσέλευση ανήλθε στο 58%, σχεδόν το ίδιο ποσοστό που συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία το 2001, σημειώνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Οι Τάιμς σημειώνουν βέβαια την απογοητευτική προσέλευση των ψηφοφόρων στην επαρχία Ανμπάρ, το προπύργιο των σουνιτών, όπου μόλις των 2% ψήφισε.

Για αυτό η βρετανική εφημερίδα τονίζει ότι οι σιίτες θα πρέπει να επιδείξουν «ευαισθησία» κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσουν. «Είναι ζωτικής σημασίας οι πολιτικές διευθετήσεις που θα γίνουν να είναι συναινετικές».

Οι εκλογές ήταν τα «θεμέλια» γράφουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times). «Αυτό που έχει σημασία από εδώ και πέρα είναι τι θα χτισθεί σε αυτά τα θεμέλια».

Υπάρχουν τρεις επιτακτικές ανάγκες γράφει η εφημερίδα. Η πρώτη είναι να «κερδιθεί η εμπιστοσύνη των σουνιτών», η δεύτερη να «βρεθεί μια φόρμουλα όπου οι Κούρδοι θα αποκτήσουν ολοκληρωτική αυτονομία χωρίς να υπονομεύεται η ενότητα του Ιράκ» και η τρίτη «να αποσαφηνιστεί ο ρόλος του Ισλάμ».

Τόνι Μπλερ

Ο βρετανικός Τύπος σχολιάζει εκτεταμένα την ομιλία του πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, σε συνέδριο οπαδών του Εργατικού Κόμματος καθώς έχει αρχίσει η προεκλογική εκστρατεία.

«Έχω γίνει αλαζόνας, παραδέχεται ο Μπλερ», ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph).

O κ. Μπλερ «ξεκίνησε προσωπική εκστρατεία για να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων», γράφει η εφημερίδα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) που σχολιάζουν ότι η παραδοχή περί αλαζονείας του βρετανού πρωθυπουργού «αντικατοπτρίζει τους αυξανόμενους φόβους στο Εργατικό Κόμμα ότι πολλοί ψηφοφόροι θα απόσχουν από τις βουλευτικές εκλογές που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις 5 Μαΐου».

«Η ταπεινότητα είναι το νέο όπλο για να σαγηνευτούν οι κουρασμένοι ψηφοφόροι», σχολιάζει η Ιντιπέντεντ (Independent).

Τσουνάμι και φιλανθρωπία

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις πασχίζουν για να ξοδέψουν τα τεράστια ποσά που έχουν συλλέξει για τα θύματα του τσουνάμι στην νοτιοανατολική Ασία γράφουν στο πρωτοσέλιδο τους οι Τάιμς (Times).

Ο βρετανικός Ερυθρός Σταυρός που συνέλεξε 60 εκατομμύρια λίρες (περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ) παραδέχεται γράφουν οι Τάιμς ότι «εξετάζει το ενδεχόμενο να διοχετεύσει τα χρήματα προς άλλους φιλανθρωπικούς σκοπούς».

Τουλάχιστον δυο ακόμη μεγάλες φιλανθρωπικές οργανώσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα για το πως διαχειριστούν τα τεράστια ποσά που έχουν συλλέξει αλλά όπως σημειώνουν οι Τάιμς «δεν επιθυμούν να γνωστοποιήσουν το πρόβλημα τους γιατί δεν θέλουν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι δεν χρειάζονται δωρεές στο μέλλον».

Συνολικά οι Βρετανοί έκαναν δωρεές στα θύματα του τσουνάμι ύψους 356 εκατομμυρίων λιρών.


Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2005 - 04:13 (Ώρα Λονδίνου)

Απώλειες για Ολυμπιακό ΑΕΚ

Ο ΠΑΟ πλησίασε στους πέντε βαθμούς τον ΟΣΦΠ

Η Ξάνθη με δυνατή αμυντική διάταξη και ενισχυμένο κέντρο «μπλόκαρε» τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης»και απέσπασε ισοπαλία (0-0) κάνοντας άλλο ένα σημαντικό βήμα στην βαθμολογία και στην μάχη που δίνεται για έξοδο στην Ευρώπη.

Ο αγώνας έγινε κεκλεισμένων των θυρών λόγω τιμωρίας των «ερυθρόλευκων», οι οποίοι επέστρεψαν στις μέτριες εμφανίσεις.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο Ολυμπιακός παραχωρεί βαθμούς εντός έδρας στη φετινή αγωνιστική περίοδο, με τον Οκκά να χάνει σωρεία ευκαιριών μπροστά στην εστία του Πιζανόφσκι, που πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση.

Μίκρυνε τη διαφορά

Ο Παναθηναϊκός με τον Τότη Φυλακούρη στο πάγκο κατάφερε να μειώσει στους πέντε βαθμούς και να περάσει στη δεύτερη θέση, επικρατώντας εύκολα με 5-1 της Καλαμαριάς.

Δύο γκολ σημείωσε για το «Τριφύλλι» ο νεοαποκτηθείς Γκέκας, ενώ ο πρώην παίκτης της Καλλιθέας ήταν συνεχής εστία ανησυχίας για την άμυνα των φιλοξενουμένων.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι 51χρονος Ιταλός Αλμπέρτο Μαλεζάνι βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τον Παναθηναϊκό.

Ισόπαλοι στη Ν. Σμύρνη

Η ΑΕΚ έμεινε στο 1-1 με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη σε ένα ενδιαφέρον και δυνατό παιχνίδι αφήνοντας ανεκμετάλλευτη την βαθμολογική απώλεια του Ολυμπιακού το Σαββάτο με την Ξάνθη.

Ο Πανιώνιος προηγήθηκε με ωραία εκτέλεση φάουλ του Κιάσσου. Ισοφάρισε ο Κατσουράνης με αριστοτεχνικό γυριστό σουτ για τους «Ενωσίτες», οι οποίοι έχασαν την ευκαιρία να φύγουν νικητές, όταν επτά λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα είχαν σουτ στο δοκάρι των «κυανέρυθρων».

Πρόκειται για την όγδοη ισοπαλία της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα, σε ένα παιχνίδι που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, λόγω της τιμωρίας του γηπεδούχου.

«Ροπαλιά» στον ΠΑΟΚ

Ο Ηρακλής νίκησε τον ΠΑΟΚ στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης με 1-0 με γκολ του νεοαποκτηθέντος Αλβανού Φορτούτσι.

Ο Αλβανός διεθνής μπήκε στο παιχνίδι στο 63' και τρία λεπτά αργότερα, φεύγοντας από κανονική θέση, χάρισε με πλασέ τη νίκη στην ομάδα του.

Οι φιλοξενούμενοι πάντως δικαιούταν ένα πέναλτι στο 77ο λεπτό, όταν ο Παντελής Καπετάνος «αγκάλιασε» την μπάλα στη μεγάλη περιοχή της ομάδας του αλλά ο διαιτητής Σπυρόπουλος διέταξε να συνεχιστεί το παιχνίδι.

Νίκη Καλλιθέας

Εντυπωσιακή Καλλιθέα νίκησε με 3-1 την Χαλκηδόνα. Η αθηναϊκή ομάδα πέτυχε την πρώτη της νίκη μέσα στο 2005 και παράλληλα "έπιασε" τη αντίπαλό της στη βαθμολογία.

Σε ένα παιχνίδι γεμάτο ένταση στο γήπεδο της Νίκαιας, Ιωνικός κι Αιγάλεω αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1.

Είναι τέταρτη ισοπαλία των δύο ομάδων σε αυτό το γήπεδο τα τέσσερα τελευταία χρόνια!

Σκόνταψε ο Άρης

Άρης και Εργοτέλης αναδείχτηκαν ισόπαλοι 1-1 στο "Κλεάνθης Βικελίδης" και έχασαν την ευκαιρία να αναρριχηθούν στον πίνακα της βαθμολογίας και να ξεφύγουν από την επικίνδυνη ζώνη του υποβιβασμού.

Οι Κρητικοί έφυγαν για ακόμη μια φορά (μετά τη μεγάλη νίκη επί του ΠΑΟΚ) με βαθμό από τη Θεσσαλονίκη.

Μάχη νησιωτών

Με πρωταγωνιστές τον Νίκο Μαχλά που βρέθηκε σε μεγάλη μέρα, και τον διαιτητή Τεροβίτσα που έδειξε 10(!) κίτρινες κάρτες ο αγώνας του Ηρακλείου ανάμεσα στον ΟΦΗ και την Κέρκυρα έληξε με 3-1 υπέρ των Κρητικών.

Για τους Κερκυραίους αυτή ήταν η έβδομη συνεχόμενη αγωνιστική χωρίς νίκη.

Βαθμολογία

1. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 41

2. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 36

3. ΑΕΚ 35

4. ΞΑΝΘΗ 30

5. ΠΑΟΚ 25

6. ΑΙΓΑΛΕΩ 25

7. ΟΦΗ 23

8. ΚΑΛΛΙΘΕΑ 22

9. ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ 22

10. ΗΡΑΚΛΗΣ 22

11. ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 21

12. ΑΡΗΣ 19

13. ΙΩΝΙΚΟΣ 18

14. ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ 16

15. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ 15

16. ΚΕΡΚΥΡΑ 14

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.