Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-02-11

  1. Πέθανε το αμερικανικό όνειρο
  2. Αποθήκη πυρηνικών η Ευρώπη
  3. Φονικές πλημμύρες στο Πακιστάν
  4. Επίσκεψη Ράμσφελντ και πολύνεκρες επιθέσεις
  5. Διευκρινήσεις θα ζητήσει ο κύπριος Πρόεδρος
  6. Στην καρδιά της Κένυας
  7. Απέναντι σ ένα θρύλο
  8. Σε αυστηρό τόνο ο Αμπάς
  9. Ιαπωνία: Ψυχραιμία για τη Β. Κορέα
  10. Φονικές πλημμύρες στο Πακιστάν
  11. Μαστροπός ανώτερος αξιωματικός
  12. Πτώση δημοτικότητας αρχιεπισκόπου
  13. Σε αυστηρό τόνο ο Αμπάς
  14. Προς νέα πρωτοβουλία Ανάν;
  15. Σκάνδαλα και ανάπτυξη
  16. Αιφνιδιαστικά ο Ράμσφελντ στο Ιράκ
  17. Αγνοήθηκαν ενδείξεις για τις επιθέσεις της 11/9
  18. Κάλιο αργά παρά ποτέ
  19. Ατομική «μπλόφα»;

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2005 - 18:50 (Ώρα Λονδίνου)

Πέθανε το αμερικανικό όνειρο

Αμφισβήτησε εξουσία και κοινωνία

Άφησε την τελευταία του πνοή ο Άρθουρ Μίλερ ένας από τους μεγαλύτερους θεατρικούς συγγραφείς του 20ου αιώνα.

Ο ατζέντης του εκλιπόντος ανακοίνωσε ο Άρθουρ Μίλερ απεβίωσε χθες βράδυ από καρδιακή ανεπάρκεια.

Η προσωπική του βοηθός διευκρίνισε ότι ο συγγραφέας πέθανε στο σπίτι του στο Κονέκτικατ. Ήταν 89 ετών και έπασχε από καρκίνο και πνευμονία.

Μια ζωή θέατρο

Ο Άρθουρ Μίλερ γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου του 1915 στη Νέα Υόρκη. Ο πατέρας του Ισιντόρ Μίλερ είχε βιοτεχνία και κατάστημα γυναικείων ρούχων.

Όπως οι περισσότεροι άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1929 καταστράφηκε οικονομικά με το Μεγάλο Κραχ.

Ο Μίλερ στη νεότητά του

Η οικονομική κατάρρευση του πατέρα του και η αλλαγή που επέφερε σε ολόκληρη την οικογένεια Μίλερ επηρέασαν τον έφηβο τότε Άρθουρ Μίλερ.

Η οικογένειά του μετακόμισε σε ένα μικρό σπίτι στο Μπρούκλιν, ένα σπίτι ίδιο με αυτό του Γουίλι Λόμαν του κεντρικού χαρακτήρα στο «ο θάνατος του Εμποράκου».

Σπουδές - Πρώτα βήματα

Όταν το 1932 αποφοίτησε από το γυμνάσιο έπιασε δουλειά σε εργοστάσιο ανταλλακτικών αυτοκινήτων για να μαζέψει χρήματα για το πανεπιστήμιο.

Αποφάσισε να ασχοληθεί με το γράψιμο αφότου διάβασε τους «Αδελφούς Καραμαζόφ» του Ντοστογιέφσκι.

Σπούδασε δημοσιογραφία στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν από έκανε τις πρώτες του απόπειρες με το πεζό λόγο.

Κάποια από τα έργα του βραβεύτηκαν, ενώ ανάμεσα στους άλλους βραβευθέντες νέους δραματουργούς της περιόδου ήταν ο Τένεσι Γουίλιαμς.

Το 1937, στο τελευταίο έτος των πανεπιστημιακών του σπουδών, ένα από τα πρώτα του θεατρικά έργα ανέβηκε στο Ντιτρόιτ από το Ομοσπονδιακό θεατρικό Εργαστήρι.

Το 1938 επέστρεψε στη Νέα Υόρκη και ξεκίνησε να γράφει σενάρια για μεγάλους ραδιοφωνικούς σταθμούς όπως το NBC και το CBS.

Το πρώτο του θεατρικό έργο που γνώρισε επιτυχία ήταν το All My Sons (1947). Ένα έργο που παρουσίαζε τον αντίκτυπο της ανάμειξης των ΗΠΑ στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο σε μια τυπική αμερικανική οικογένεια.

Για αυτό του έργο βραβεύτηκε παρά το γεγονός ότι κάποιοι τον κατηγόρησαν για έλλειψη πατριωτισμού. Ο ίδιος έλεγε ότι απλά είπε την αλήθεια.

Το πρώτο μυθιστόρημα του Μίλερ, το Focus 1945, ήταν για τον αντισημιτισμό.

Θάνατος του Εμποράκου

Ο «Θάνατος του Εμποράκου» χάρισε στον Άρθουρ Μίλερ παγκόσμια αναγνώριση και θεωρείται μέχρι σήμερα ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα έργα της αμερικανικής θεατρικής σκηνής.

Άρθουρ Μίλερ

Είναι η τραγική ιστορία του εμποράκου Γουίλι Λόμαν, όπου το παρελθόν και το παρόν συγχέονται μέσα από εξπρεσιονιστικές σκηνές.

Ο Γουίλι Λόμαν δεν είναι όσο πετυχημένος όσο παρουσιάζεται στην οικογένειά του και στους φίλους του. Η μεταπολεμική οικονομική άνθιση τάραξε τη ζωή του. Τον απολύουν από τη δουλειά του και έτσι αρχίζουν οι παραισθήσεις για σημαντικά γεγονότα του παρελθόντος του.

Η Λίντα, η σύζυγός του πιστεύει στο αμερικανικό όνειρο, αλλά είναι προσγειωμένη στην πραγματικότητα.

Ο Γουίλι αυτοκτονεί με το αυτοκίνητο ελπίζοντας ότι με τα χρήματα από την ασφάλεια ο γιος του Μπιφ θα κάνει μια καινούργια αρχή στη ζωή του.

Οι κριτικοί, τότε, είχαν διχαστεί όσον αφορά την πράξη της αυτοκτονίας για το εάν επρόκειτο για πράξη δειλίας ή θυσίας στο βωμό του αμερικανικού ονείρου.

Τη δεκαετία του 50 ο Άρθουρ Μίλερ γίνεται στόχος εξονυχιστικών κυβερνητικών ελέγχων. Περνάει από την επιτροπή του κογκρέσου, η οποία διενεργούσε έρευνα για την επιρροή του κομμουνισμού στις τέχνες.

Του αφαιρούν το διαβατήριο και έτσι χάνει την πρεμιέρα του θεατρικού του έργου «Οι Μάγισσες του Σάλεμ» στις Βρυξέλλες.

Ένα έργο που βασίζεται στα πρακτικά της δίκης των μαγισσών του Σάλεμ το 1962. Στην ουσία επρόκειτο για ένα αλληγορικό έργο της μακαρθικής περιόδου και της μαζικής αντικομουνιστικής υστερίας στις ΗΠΑ.

Το παράξενο ζευγάρι: Η σταρ και ο διανοούμενος

Το 1956 παντρεύτηκε τη γυναίκα ίνδαλμα των ΗΠΑ, Μέριλιν Μονρόε και πέντε χρόνια μετά χώρισαν.

Καλείται εκ νέου να καταθέσει στην επιτροπή Αντιαμερικανικών Δραστηριοτήτων, όπου παραδέχεται ότι πήρε μέρος σε διάφορες συναντήσεις αλλά αρνείται την ταμπέλα του κομμουνιστή.

Αρνείται επίσης να δώσει ονόματα και στοιχεία ανθρώπων που είχαν σχέση με το αμερικανικό κομμουνιστικό κόμμα και άλλες αριστερές οργανώσεις.

Στα τέλη του 50 ο Άρθουρ Μίλερ σταμάτησε να γράφει για το θέατρο. Ασχολήθηκε με τη συγγραφή σεναρίων για τον κινηματογράφο.

«Οι Αταίριαστοι» σε σενάριο Άρθουρ Μίλερ, σκηνοθεσία Τζον Χιούστον, ήταν ένα έργο γραμμένο και ραμμένο για την Μέριλιν.

Επέστρεψε στο θέατρο το 1964. Ένα χρόνο μετά το διαζύγιο του ο Άρθουρ Μίλερ παντρεύτηκε την Αυστριακή φωτογράφο, Ίνγκε Μόρατ, με την οποία συνεργάστηκε σε δύο βιβλία για την Κίνα και τη Ρωσία.

Απόσπασμα από το «Θάνατο του Εμποράκου»

ΓΟΥΙΛΙ

- Για όνομα του Θεού, άνοιξε κάνα παράθυρο

ΛΙΝΤΑ

- (Με απέραντη υπομονή) Ανοιχτά είν' όλα, καλέ μου

ΓΟΥΙΛΙ

-Πως μας στρίμωξαν έτσι εδώ μέσα.

Τούβλα και παράθυρα,

παράθυρα και τούβλα!

ΛΙΝΤΑ

-Έπρεπε να 'χαμε αγοράσει το διπλανό οικόπεδο

ΓΟΥΙΛΙ

-Ο δρόμος γέμισε παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

Δεν υπάρχει ούτε μια στάλα καθαρός αέρας

σ' αυτή τη γειτονιά. Το γρασίδι δεν φυτρώνει πια

και δεν μπορείς να φυτέψεις ούτε ένα καρότο στην αυλή.

Έπρεπε να έχουνε βάλει νόμο για τις πολυκατοικίες.

Θυμάσαι τις δύο όμορφες λεύκες; Tότε που ο Μπιφ

κι εγώ κρεμάγαμε την κούνια ανάμεσά τους;


Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2005 - 13:34 (Ώρα Λονδίνου)

Αποθήκη πυρηνικών η Ευρώπη

Συνέντευξη στη Λένα Χουρμούζη

Παρά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου η αμερικανική στρατηγική υπαγορεύει την ανάθεση αμερικανικών πυρηνικών όπλων σε κράτη μέλη του ΝΑΤΟ που δε διαθέτουν δικά τους πυρηνικά για την περίπτωση, όπως λένε, σύρραξης στην Ευρώπη.

Αυτό είναι το συμπέρασμα έκθεσης που συνέταξε η ερευνητική ομάδα του Συμβουλίου για την Άμυνα και τους Φυσικούς Πόρους, ένα αμερικανικό ινστιτούτο που ασχολείται με θέματα εθνικής ασφαλείας και περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την έκθεση οι Ηνωμένες Πολιτείες με αυτήν την πρακτική παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων.

«Η έκθεση αναφέρει ότι ένας μεγάλος αριθμός αμερικανικών πυρηνικών όπλων υπάρχουν ακόμα στην Ευρώπη, γεγονός που φανερώνει ότι η διαδικασία αφοπλισμού που είχε ξεκινήσει στις αρχές του ΄90 δε συνεχίστηκε», υποστήριξε ο ο συντάκτης της έκθεσης, Χανς Κρίστενσεν και πρόσθεσε,

»Το ένα τρίτο των αμερικανικών πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη προορίζεται για χώρες που δεν είναι πυρηνικές δυνάμεις με το σκεπτικό ότι σε περίπτωση πολέμου θα μπορεί η αεροπορία των χωρών αυτών να μεταφέρει τα αμερικανικά πυρηνικά. Είναι αστείο να πιστεύει κανείς ότι υπάρχει πιθανότητα σύρραξης μεταξύ κρατών μελών του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Αυτά τα πυρηνικά είναι για την αντιμετώπιση πιθανών άλλων απειλών και η έκθεση κατονομάζει δύο τέτοιες πιθανές περιοχές: μία κάπου στη Ρωσία και στην Μέση Ανατολή και όλοι ξέρουμε ότι όταν λέμε Μέση Ανατολή εννοούμε το Ιράν και ίσως τη Συρία».

Πυρηνικά

στο Ιντσιρλίκ

Η έκθεση αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στην ουσία δημιουργούν μίνι πυρηνικές δυνάμεις στην Ευρώπη.

Το οπλοστάσιο των ΗΠΑ, περίπου 180 πυρηνικές βόμβες ελεύθερης πτώσης, φυλάσσεται σε οκτώ ευρωπαϊκές βάσεις, στη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ιταλία και την Τουρκία.

«Η Τουρκία είναι όντως ανάμεσα σε αυτές τις χώρες» λέει ο Χανς Κρίστενσεν και διευκρινίζει, «υπάρχουν τρεις βάσεις στην Τουρκία αλλά στην ουσία μόνο η βάση του Ιντσιρλίκ διαθέτει πυρηνικά. Υπάρχουν περίπου 90 πυρηνικές βόμβες ελεύθερης πτώσης».

Παράδειγμα

προς μίμηση

Σύμφωνα με την έκθεση η πρώτη θητεία του Τζορτζ Μπους στο Λευκό Οίκο συνοδεύτηκε από την διακριτική αποχώρηση μιας χώρας από το κλαμπ των πυρηνικών: της Ελλάδας.

«Το 2001 απεσύρθησαν τα πυρηνικά από τον Άραξο. Η Ελλάδα ανήκε κάποτε σε αυτό τη λέσχη των πυρηνικών. Η Ελλάδα για τους δικούς της λόγους αποφάσισε να αποχωρήσει από αυτό το κλαμπ. Και τι έγινε; ΤΟ ΝΑΤΟ δεν έπαθε τίποτα, δεν υπέστη σοβαρές συνέπειες, δε διαταράχθηκαν οι εσωτερικές ισορροπίες του και το νατοϊκό δόγμα αποτροπής.

»Επομένως το επιχείρημα ότι είναι υψίστης σημασίας η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων σε τρίτες μη πυρηνικές χώρες δεν ευσταθεί πια. Και το καλύτερο στην υπόθεση αυτή είναι οι χώρες που βγαίνουν από αυτό το δόγμα δεν επιστρέφουν ποτέ ξανά. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για τα πυρηνικά όπλα και αποδεικνύει ότι κι άλλα μπορούν να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα», κατέληξε ο συντάκτης της έκθεσης Συμβουλίου για την Άμυνα και τους Φυσικούς Πόρους, Χανς Κρίστενσεν.


Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2005 - 11:37 (Ώρα Λονδίνου)

Φονικές πλημμύρες στο Πακιστάν

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια τους

Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη στο Πακιστάν.

Στην επαρχία Βελουχιστάν, ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν ρήξη των τοιχωμάτων φράγματος με αποτέλεσμα να αφανιστούν πέντε χωριά και να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 50 άνθρωποι.

Δεκάδες άνθρωποι αγνοούνται ενώ χιλιάδες έχουν μείνει άστεγοι.

Σε άλλες περιοχές, τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν από κατολισθήσεις και κατεδαφίσεις σπιτιών.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η χώρα πλήττεται από ακραία καιρικά φαινόμενα, που έχουν προκαλέσει σοβαρές καταστροφές σε σπίτια και στο εθνικό οδικό δίκτυο.

Αξιωματούχοι από την επαρχία του Βελουχιστάν αναφέρουν ότι πολλά χωριά αφανίστηκαν από τα ορμητικά νερά που έσπασαν το φράγμα Σαντικόρ, στην πόλη Πάσνι.

Αγνοούνται, επίσης αυτοκίνητα και ένα λεωφορείο με 30 επιβάτες.

Ακραία φαινόμενα

Ο διοικητής της επαρχίας, Σεριάν Μπαλούτς δήλωσε στο BBC ότι τουλάχιστον πέντε χωριά πλημμύρισαν, με αποτέλεσμα να μείνουν άστεγοι περίπου πέντε χιλιάδες άνθρωποι.

Συνολικά, οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες που προκαλούν έχουν επηρεάσει τις ζωές 30 χιλιάδων κατοίκων της πόλης Πάσνι.

Οι βροχές έχουν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές σε γέφυρες και στο οδικό δίκτυο που συνδέει το νότιο Πακιστάν με τις μεγάλες πόλεις.

Στις επιχειρήσεις διάσωσης λαμβάνει μέρος ο στρατός, που έχει κληθεί να βοηθήσει περισσότερα από 1200 χωριά.

«Έχω δει 15 σωρούς», δήλωσε ένας κάτοικος στο Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία του Πακιστάν είπε στο ίδιο πρακτορείο ότι η χώρα πλήττεται από τις σφοδρότερες βροχές και χιονοπτώσεις των τελευταίων επτά ετών.


Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2005 - 15:04 (Ώρα Λονδίνου)

Επίσκεψη Ράμσφελντ και πολύνεκρες επιθέσεις

Ο κ. Ράμσφελντ είναι ο πλέον υψηλόβαθμος Αμερικανός που επισκέπτεται το Ιράκ μετά τις εκλογές

Περισσότεροι από 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ιράκ σε δύο επιθέσεις, η πρώτη έξω από τέμενος σιιτών μουσουλμάνων και η δεύτερη σε φούρνο της Βαγδάτης.

Το νέο κύμα βίας συμπίπτει με την μονοήμερη επίσκεψη του υπουργού Αμύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος μετέβη για να επιθεωρήσει την πορεία της εκπαίδευσης του ιρακινού στρατού. ο για να

Μιλώντας στη Βαγδάτη ο Αμερικανός υπουργός συνεχάρη τον ιρακινό λαό για τις πρόσφατες εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα.

Νωρίτερα στη Μοσούλη ο κ. Ράμσφελντ απευθυνόμενος σε Αμερικανούς στρατιώτες εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κερδίζουν τη μάχη κατά των εξτρεμιστών.

«Οι εξτρεμιστές προσπάθησαν να πείσουν τους Ιρακινούς ότι οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοι τους δεν έχουν ηθικό και θέληση. Πίστευαν ότι μπορούσαν να εκφοβίσουν την Αμερική και να την εξαναγκάσουν να φύγει από το Ιράκ. Χάρη σε εσάς άλλαξαν γνώμη είπε», ο κύριος Ράμσφελντ που εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.

Ο αμερικανικός στρατός προσπαθεί να παραδώσει όλο και περισσότερες αρμοδιότητες στους Ιρακινούς αλλά όπως σημειώνουν οι ανταποκριτές τα αποτελέσματα δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά.

Επιθέσεις

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 40 τραυματίσθηκαν από έκρηξη παγιδευμένου οχήματος έξω από σιιτικό τέμενος βορειοανατολική της Βαγδάτης.

Νωρίτερα, εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά φούρνου στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Η προσωρινή κυβέρνηση ανακοίνωσε νέο κλείσιμο των συνόρων την ερχόμενη εβδομάδα εν όψει της θρησκευτικής γιορτής των σιιτών, Ασούρα.

Αξίζει να σημειωθεί, πως κατά την διάρκεια των τετραήμερων εορταστικών εκδηλώσεων της Ασούρα, πέρυσι, 180 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επιθέσεις αυτοκτονίας.

Την ίδια ώρα η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται. Τα αποτελέσματα των εκλογών αναμένονται από ημέρα σε ημέρα, καθώς οι εφορευτικές επιτροπές βρίσκονται στη φάση της ανακαταμέτρησης.

Από τα πρώτα στοιχεία φάνηκε ότι μεταβατικός πρωθυπουργός τη χώρας, Ιγιάντ Αλάουι δεν συγκεντρώνει το ποσοστό που ήλπιζε.

Την Παρασκευή αναμένονται δηλώσεις του.


Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2005 - 11:28 (Ώρα Λονδίνου)

Διευκρινήσεις θα ζητήσει ο κύπριος Πρόεδρος

Διευκρινήσεις από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, προτίθεται να ζητήσει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, μετά τις δηλώσεις του κ. Ανάν ότι αναμένει γραπτώς τις προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.

«Πιστεύω ότι δεν είναι σκόπιμο να καταλήγουμε σε συμπεράσματα μόνο από δημοσιογραφικές πληροφορίες χωρίς να έχουμε και από τον ίδιο εξηγήσεις για το τι είναι που σκοπεύει να κάνει και τι εννοεί και κυρίως αν τώρα αποδέχεται την αρχή ότι το σχέδιο χρειάζεται ουσιαστικές αλλαγές», είπε ο κύπριος πρόεδρος, μιλώντας στον Τύπο την Παρασκευή.

Όπως δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος, ο κ. Ανάν δεν διευκρίνισε ούτε κατά πόσον αποδέχεται την αρχή για ουσιαστικές αλλαγές του σχεδίου, ούτε «ποιός ο σκοπός της υποβολής αυτών των προτάσεων, τι σκοπεύει να κάνει μετά, ποιου είδους πρωτοβουλία σκοπεύει, αν σκοπεύει να αναλάβει, γιατί πιστεύω ότι πρέπει να απαλλαγούμε από το σύνδρομο της διαιτησίας και να επιδοθούμε στη διεξαγωγή ουσιαστικών συνομιλιών».

Τόνισε, επίσης, ότι δεν θεωρεί «ότι είναι αντικειμενικότητα από τη μια να αναφέρεται (ο κ. Ανάν) στις δηλώσεις και διακηρύξεις του κ. Ερντογάν και από την άλλη μόνο στη δική μας πλευρά να αποτείνεται για να υποβληθούν γραπτώς προτάσεις και εισηγήσεις.

»Ούτε ο κ. Ερντογάν έχει υποβάλει τέτοιες προτάσεις για αλλαγές, αλλά δεν τον άκουσα να ζητά να γίνει το ίδιο και από την τουρκική πλευρά».

Προσέθεσε, δε, πως το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ «πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε πως «δεν μπορούμε να αποτύχουμε δεύτερη φορά, γιατί αυτό θα ήταν καταστροφικό για όλους και για τούτο πρέπει να γίνει δεχτή η αρχή για την ανάγκη ουσιαστικών αλλαγών στο σχέδιο Ανάν» και διευκρίνισε, ότι η επιστολή που απέστειλε στον κ. Ανάν στις 6 Ιουνίου 2004, δεν αποτελεί ουσιαστικά τις προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, αλλά εξηγεί « ποιες ήταν οι ανησυχίες του κυπριακού ελληνισμού και ποια κατά τη δική μας ερμηνεία ήταν τα σημεία που ενοχλούν τον κυπριακό ελληνισμό και τον οδήγησαν να καταψηφίσουν το σχέδιο Ανάν με τέτοια μεγάλη πλειοψηφία».

Αυτό, είπε, σημαίνει πως «όποιος θέλει να επισημάνει ποιες είναι οι ανησυχίες που πρέπει να ικανοποιηθούν για να μπορέσει ο κυπριακός λαός να δεχτεί ένα σχέδιο λύσης βασισμένο στις διάφορες προτάσεις που έχουν υποβληθεί, μπορεί να στραφεί σε αυτό το έγγραφο και άρα διπλά είναι αδικαιολόγητος κάποιος να λέει ότι 'δεν γνωρίζουμε τι είναι που θέλετε'».


Τρίτη 08 Φεβρουαρίου 2005 - 13:49 (Ώρα Λονδίνου)

Στην καρδιά της Κένυας

Του απεσταλμένου μας στο Ναϊρόμπι, Γιώργου Φελλίδη

Το Ναϊρόμπι αντιμετωπίζει προβλήματα σύγχρονης πόλης, όπως κυκλοφοριακό και εγκληματικότητα

Οι αφηγήσεις περιηγητών για τον πλούτο της άγριας πανίδας και τα μαγευτικά τοπία της Κένυας αλλά και η επιθυμία γνωριμίας ενός τόπου αντιπροσωπευτικού της μαύρης ηπείρου έκαναν πάντοτε το ενδεχόμενο επίσκεψης στο Ναϊρόμπι να φαντάζει ονειρικό.

Βέβαια όπως συμβαίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις, η απόσταση ανάμεσα στις προσδοκίες του ταξιδιώτη και την πραγματικότητα που θα αντικρίσει μπορεί να είναι μεγάλη, η «διαδρομή» ίσως να κρύβει κάθε είδους εκπλήξεις - σπαραξικάρδιες και ευχάριστες, άλλωστε σε αυτό οφείλεται εν μέρει η γοητεία του ταξιδιού.

Μέσω αυτής της στήλης θα προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε ένα μικρό τμήμα από την πανδαισία εικόνων, γεύσεων, ήχων και εμπειριών που ζει ο ταξιδιώτης, από τη στιγμή που φθάνει στο εντυπωσιακό διεθνές αεροδρόμιο «Τζόμο Κενυάτα» μέχρι την ώρα που υποχρεώνεται να πει Κβαχέρι (δηλαδή αντίο στην τοπική γλώσσα Σουαχίλι) στους φιλόξενους οικοδεσπότες του.

Απέναντι σ ένα θρύλο

Η συνάντηση του απεσταλμένου μας με τον υπεραθλητή των μέσων και μεγάλων αποστάσεων και άνθρωπο - σύμβολο της Κένυας και του Ολυμπισμού, Κιπ Κέινο.

Τα ορφανά της Κένυας

Ιεραποστολές, ανθρωπιστικές οργανώσεις και απλοί ιδιώτες με πενιχρά μέσα απαλύνουν τον πόνο δεκάδων παιδιών φορέων του ΑΙDS, που έχουν χάσει τους γονείς τους.

Φάρος ελπίδας για τους μη προνομιούχους

Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Κένυας προσφέρει σίτιση, μόρφωση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέσα στην παραγκούπολη της Ριρούτα.

Παιδικός σταθμός για... παχύδερμα

Στις παρυφές του Εθνικού Πάρκου του Ναϊρόμπι η Υπηρεσία Προστασίας Αγρίων Ζώων φροντίζει ορφανούς ελέφαντες, θύματα του νόμου της ζούγκλας.

Ορθόδοξη μυσταγωγία σε τρεις γλώσσες

Αξέχαστη εμπειρία ήταν για τον απεσταλμένο μας στο Ναϊρόμπι η κυριακάτικη Θεία Λειτουργία στο ναό Αγίων Αναργύρων.

Ένας νομάς με 4 τροχούς

Οι προκλήσεις, οι καθημερινές σκηνές αλλά και οι εκπλήξεις που αντιμετωπίζει ένας ταξιδιώτης στο Ναϊρόμπι, με αφορμή την επίσκεψη του Γιώργου Φελλίδη στην κενυάτικη πρωτεύουσα.


Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2005 - 12:15 (Ώρα Λονδίνου)

Απέναντι σ ένα θρύλο

Παραδώσαμε στον Κιπ Κέινο το πρόγραμμα αφιέρωμα στη ζωή του

Από την πρώτη φορά που μιλήσαμε μαζί του στο τηλέφωνο τον Μάιο του 2004, προετοιμάζοντας το αφιέρωμα της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στους «Χρυσούς Ολυμπιονίκες», γνωρίζαμε ότι ο Κιπ Κέινο ήταν ένας ξεχωριστός άνθρωπος.

Οι δημοσιογράφοι κάποιες φορές υπερβάλλουν χρησιμοποιώντας τον υπερθετικό βαθμό για να αναφερθούν στα επιτεύγματα ενός αθλητή.

Γεννημένος νικητής

Αλλά ό,τι και να πει κανείς για τον Κιπτσόγκε Κέινο αποδεικνύεται λίγο για να περιγράψει τις αθλητικές επιδόσεις ενός δρομέα μέσων και μεγάλων αποστάσεων που ανέβηκε στο βάθρο σε τρεις Ολυμπιάδες, στα 800, 1.500, 3.000 μέτρα στιπλ, πέντε και δέκα χιλιόμετρα.

Αυτοκίνητα, ημιφορτηγά, λεωφορεία και... κάρρα προκαλούν συμφόρηση στην πόλη

Δεν ήταν μόνο τα εκπληκτικά του επιτεύγματα μέσα στο στίβο που κάνουν ακόμα και σήμερα, μετά από 40 χρόνια, τους σχολιαστές να μιλούν για το δρομέα που «έβαλε την Κένυα στον παγκόσμιο χάρτη» και «άνοιξε το δρόμο» για την παντοκρατορία των Αφρικανών στους δρόμους μεγάλων αποστάσεων.

Ούτε η μετέπειτα λαμπρή σταδιοδρομία του που τον έφερε στην κορυφή της κενυάτικης Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της οικογένειας των «Αθανάτων».

Ούτε το γεγονός ότι έχει αναθρέψει και σπουδάσει πάνω από 100 παιδιά από πάμπτωχες περιοχές της πατρίδας του.

Ήταν πιο πολύ η προσήνεια και αισιοδοξία που η φωνή αυτού του 65χρονου «αιώνιου εφήβου» εξέπεμπε για τις προοπτικές επιτυχίας του «Αθήνα 2004», την εποχή που οι Κασσάνδρες προέβλεπαν παγκόσμιο αθλητικό φιάσκο.

Ραντεβού της τελευταίας στιγμής

Ευρισκόμενοι στο Ναϊρόμπι και με το CD του προγράμματος «Χρυσοί Ολυμπιονίκες» ανά χείρας, επιδιώξαμε από την πρώτη στιγμή να κανονίσουμε μια συνάντηση με τον Κιπ Κέινο.

Τα γραφεία της ΕΟΕ της Κένυας βρίσκονται στη συνοικία Άπερ Χιλ

Ένα 24ωρο πριν την αναχώρησή μας ο αθλητικός συντάκτης του BBC στην Κένυα, Τζον Νένε, κατάφερε να επικοινωνήσει με τον «Κιπ» όπως τον αποκαλούν με σεβασμό και αγάπη οι συμπατριώτες του.

Η ώρα ήταν τέσσερις το απόγευμα και ο Κιπ Κέινο μας είπε ότι μπορεί να περιμένει στο γραφείο του μέχρι τις πέντε.

Μέσα σε λίγα λεπτά βρισκόμασταν καθ οδόν προς τους λόφους που στεφανώνουν το Ναϊρόμπι, την περιοχή Άπερ Χιλ, όπου βρίσκονται τα γραφεία της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Ο ταξιτζής μας, Έρικ, κατάφερε με ηρωικούς ελιγμούς μέσα στην μεσημβρινή κυκλοφοριακή κόλαση της μεγαλούπολης να μας οδηγήσει στον προορισμό μας.

Η έδρα της ΕΟΕ της Κένυας στεγάζεται σε μια μονώροφη κατοικία με ένα φροντισμένο κήπο γύρω της, και δείχνει μικροσκοπική σε σύγκριση με τους ουρανοξύστες και τα μέγαρα γραφείων της περιοχής.

«Ο κ. Πρόεδρος»

Ο συνάδελφος Τζον Νένε έκανε τις απαραίτητες συστάσεις στους ανθρώπους της Ολυμπιακής Επιτροπής, οι οποίοι μας υποδέχθηκαν εγκάρδια ακούγοντας ότι ερχόμαστε από το BBC.

Σε λίγο ο Κιπ Κέινο, καλοντυμένος και ευθυτενής, ήλθε να μας καλωσορίσει και μας οδήγησε στο γραφείο του.

Εγκάρδιος και «γήινος» ο υπεραθλητής Κιπ Κέινο

Τον προσφωνήσαμε «κ. Πρόεδρε» και έσπευσε να μας διορθώσει «Λέγε με Κιπ».

Το γραφείο του Κιπ Κέινο είναι γεμάτο από ενθύμια, βραβεία, ιδιόγραφες αφιερώσεις από παράγοντες του Ολυμπισμού και φωτογραφίες του με πολιτικούς ηγέτες, όπως αυτή του «πατέρα της Κένυας» Τζόμο Κενυάτα.

Δεχόμενος το αντίγραφο του προγράμματος μας «Χρυσοί Ολυμπιονίκες» μας είπε για τις άριστες εντυπώσεις που του άφησε η Αθήνα, την οποία επισκέφθηκε στους Ολυμπιακούς το περασμένο καλοκαίρι.

Μας ευχαρίστησε θερμά για το αφιέρωμα και θυμήθηκε μαζί μας τις «χρυσές» στιγμές της καριέρας του, επαναλαμβάνοντας πάντως στο τέλος ότι θεωρεί μεγαλύτερο επίτευγμά την οικογένειά του, που περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή 64 υιοθετημένα μέλη.

Και στη ζωή είμαι δρομέας μεγάλων αποστάσεων, αλλά μόνο ο Θεός ξέρει τη γραμμή του τερματισμού

Κιπ Κέινο

Και λίγο αργότερα, όταν σχολιάσαμε ότι μιλάει για την χώρα του και τον αθλητισμό με τον ενθουσιασμό και την αγωνία ενός εφήβου, μας είπε ότι προσπαθεί να διατηρηθεί σε άριστη φυσική κατάσταση, μην αγγίζοντας καφέ ή τσιγάρο και πίνοντας πολλά ποτήρια γάλα.

Μας προσέφερε ως ενθύμιο της συνάντησης τη γραβάτα που φορούσαν τα μέλη της κενυατικής ολυμπιακής αποστολής στους Ολυμπιακούς της Αθήνας.

Δέχθηκε πρόθυμα να υπογράψει το αυτόγραφο που του ζητήσαμε, με αφιέρωση «στο ελληνικό ΒΒC» πάνω σε μια φανέλα με τον θυρεό της Κένυας.

Και επέμεινε να μας συνοδεύσει μέχρι την έξοδο για να φωτογραφηθούμε, ευχόμενος μας καλό ταξίδι και προτρέποντας μας να επισκεφθούμε ξανά τη χώρα.


Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2005 - 09:45 (Ώρα Λονδίνου)

Σε αυστηρό τόνο ο Αμπάς

Η εκεχειρία συμφωνήθηκε μεταξύ των κ.κ. Σαρόν και Αμπάς στη συνάντηση της Τρίτης στην Αίγυπτο

Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλει ο Μαχμούντ Αμπας για τη διατήρηση της συμφωνίας εκεχειρίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης κατευθύνεται προς τη Γάζα, όπου θα έχει συνάντηση πρώτα με στελέχη της Οργάνωσης για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί και με τους αρχηγούς ακραίων παλαιστινιακών οργανώσεων, προκειμένου να τους πείσει να δεχθούν την κατάπαυση του πυρός.

Χθες ο κ. Αμπάς απέπεμψε τρεις κορυφαίους αξιωματούχους ασφαλείας, μετά το μπαράζ επιθέσεων που εξαπέλυσε η Χαμάς εναντίον εβραϊκών οικισμών στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ, εν τω μεταξύ, προειδοποιεί πως εάν ο Παλαιστίνιος πρόεδρος αποτύχει να σταματήσει τη βία, ο στρατός του θα αναλάβει και πάλι δράση.

Ο Ισραηλινός υφυπουργός Άμυνας, Ζεέβ Μποΐμ επαίνεσε τον κ. Αμπάς για την άμεση αντίδρασή του στις επιθέσεις της Χαμάς, αλλά τον κάλεσε να λάβει άμεσα μέτρα κατά των ακραίων παλαιστινιακών οργανώσεων.

«Το παράθυρο των ευκαιριών κλείνει», προειδοποίησε ο υφυπουργός.

Η Χαμάς έχει δηλώσει ότι δεν δεσμεύεται από την εκεχειρία η οποία συμφωνήθηκε την περασμένη Τρίτη στη σύνοδο κορυφής της Αιγύπτου.

Μηδενική ανοχή

Ο κ. Αμπάς δεν σκοπεύει να αντιμετωπίσει τη Χαμάς με στρατιωτικά μέσα. Αντιθέτως έχει εκφραστεί υπέρ της οδού του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ο κ. Αμπας, εάν τελικά συναντηθεί με τις ηγεσίες των οργανώσεων, θα τονίσει ότι «υπάρχει μόνο μια παλαιστινιακή Αρχή και μια ηγεσία και ότι δεν θα δεχθεί μέτρα τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τους εθνικούς στόχους των Παλαιστινίων».

Την Πέμπτη ο κ. Αμπάς διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να αποτρέψουν στο μέλλον μια επίθεση σαν και αυτή της Χαμάς που προκάλεσε ζημιές στον εβραϊκό οικισμό, Γκους Κατίφ.

Η απομάκρυνση των τριών αξιωματούχων ασφαλείας από τις θέσεις τους θα επιταχύνει την προγραμματισμένη διαδικασία αναδιάρθρωσης του παλαιστινιακού στρατού, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στη Γάζα.


Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2005 - 11:47 (Ώρα Λονδίνου)

Ιαπωνία: Ψυχραιμία για τη Β. Κορέα

Η Βόρεια Κορέα ισχυρίζεται ότι έχει κατασκευάσει ήδη πυρηνικά όπλα

Έκκληση για ηρεμία απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιουνιχίρο Κοϊζούμι μετά την ανακοίνωση της Βορείου Κορέας για επ΄ αόριστον απόσυρση της αντιπροσωπείας της από τις εξαμερείς διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα του δε θα έπρεπε να βιαστεί και να επιβάλει κυρώσεις στη Βόρειο Κορέα, αίτημα που κατέθεσαν αρκετοί πολιτικοί της χώρας.

Εκτός της Ιαπωνίας κι άλλα κράτη εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ και απηύθυναν έκκληση για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

«Ζητούμε την άνευ όρων συμμετοχή της Βορείου Κορέας στις διαπραγματεύσεις», ανέφερε ανακοίνωση της κυβέρνησης της Νοτίου Κορέας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βορείου Κορέας τόνισε ότι οι εξαμερείς διαπραγματεύσεις είναι «άνευ αντικειμένου» εξαιτίας της εχθρικής στάσης των ΗΠΑ.

«Η δεύτερη θητεία του Μπους στο Λευκό Οίκο επιδιώκει να έρθει σε αντιπαράθεση με τη Βόρειο Κορέα για να την οδηγήσει στην απομόνωση ασχέτως κόστους», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η ίδια ανακοίνωση καθιστά σαφές ότι η Πιονγκγιάνγκ διαθέτει πυρηνικά όπλα και αναφέρεται με σκληρή γλώσσα στην «επιθετική »πολιτική που ακολουθεί η Ιαπωνία.

Η Πιονγκγιάνγκ κατηγορεί το Τόκιο ότι προσπαθεί να οξύνει τις σχέσεις των δύο κρατών προβάλλοντας ψευδείς κατηγορίες για την ιστορία των απαγωγών.

Πρόκειται για μια διαμάχη που αφορά κάποιους αγνοούμενους Ιάπωνες υπηκόους, τους οποίους η Βόρειος Κορέα αναγνώρισε ότι απήγαγε τη δεκαετία του ΄70 και του ΄80.

Η Πιονγκγιάνγκ ισχυρίζεται ότι το θέμα των απαγωγών έχει διευθετηθεί, αλλά η Ιαπωνία εμμένει ότι οι σοροί των απαχθέντων που επεστράφησαν προσφάτως στο Τόκιο δεν ανήκαν στους ανθρώπους που είχε απαγάγει η Βόρειος Κορέα.

Η Ιαπωνία για το εν λόγω ζήτημα έχει απειλήσει με την επιβολή κυρώσεων.


Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2005 - 11:37 (Ώρα Λονδίνου)

Φονικές πλημμύρες στο Πακιστάν

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια τους

Δεκάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις ισχυρές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις που πλήττουν τη χώρα, με αποτέλεσμα να αφανιστούν ολόκληρα χωριά.

Στο Πακιστάν δεκάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις ισχυρές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις που πλήττουν τη χώρα.

Τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν οι πλημμύρες προκάλεσαν ρήξη τοιχωμάτων φράγματος, στην επαρχία του Βελουχιστάν, στο νότιο Πακιστάν,

Σε άλλες περιοχές, τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν από κατολισθήσεις και κατεδαφίσεις σπιτιών.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η χώρα πλήττεται από ακραία καιρικά φαινόμενα, που έχουν προκαλέσει σοβαρές καταστροφές σε σπίτια και στο εθνικό οδικό δίκτυο.

Αξιωματούχοι από την επαρχία του Βελουχιστάν αναφέρουν ότι πολλά χωριά αφανίστηκαν από τα ορμητικά νερά που έσπασαν το φράγμα Σαντικόρ, στην πόλη Πάσνι.

Αγνοούνται, επίσης αυτοκίνητα και ένα λεωφορείο με 30 επιβάτες.

Ακραία φαινόμενα

Ο διοικητής της επαρχίας, Σεριάν Μπαλούτς δήλωσε στο BBC ότι τουλάχιστον πέντε χωριά πλημμύρισαν, με αποτέλεσμα να μείνουν άστεγοι περίπου πέντε χιλιάδες άνθρωποι.

Συνολικά, οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες που προκαλούν έχουν επηρεάσει τις ζωές 30 χιλιάδων κατοίκων της πόλης Πάσνι.

Οι βροχές έχουν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές σε γέφυρες και στο οδικό δίκτυο που συνδέει το νότιο Πακιστάν με τις μεγάλες πόλεις.

Στις επιχειρήσεις διάσωσης λαμβάνει μέρος ο στρατός, που έχει κληθεί να βοηθήσει περισσότερα από 1200 χωριά.

«Έχω δει 15 σωρούς», δήλωσε ένας κάτοικος στο Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία του Πακιστάν είπε στο ίδιο πρακτορείο ότι η χώρα πλήττεται από τις σφοδρότερες βροχές και χιονοπτώσεις των τελευταίων επτά ετών.


Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2005 - 09:54 (Ώρα Λονδίνου)

Μαστροπός ανώτερος αξιωματικός

Για μαστροπεία κι εκβιασμό συνελήφθη, την Πέμπτη στο Πεντάγωνο, ανώτερος αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας, ο οποίος ακολούθως ετέθη σε 12μηνη διαθεσιμότητα με εντολή του αρμόδιου υφυπουργού Εθνικής Αμύνης.

Ο 42χρονος ανώτερος αξιωματικός, έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών, κατηγορείται ότι, μέσω αγγελιών σε εφημερίδες και στο διαδίκτυο, έβρισκε κοπέλες δήθεν για φωτογράφηση κι εξεύρεση εργασίας.

Ακολούθως, τις παρέσυρε σε ερωτικά παιγνίδια τα οποία βιντεοσκοπούσε, ώστε να τις εκβιάζει ότι θα έδινε φωτογραφίες και βίντεο στους οικείους τους. Έτσι, τις ανάγκαζε να εκδίδονται έναντι εκατό ευρώ τη συνεύρεση, με άνδρες που εύρισκε ο ίδιος.

Από τα 100 ευρώ τα μισά έπαιρνε η κοπέλα και τα άλλα μισά ο 42χρονος αξιωματικός.

Ο συλληφθείς ομολόγησε τις πράξεις του και οδηγείται αύριο στον εισαγγελέα, ενώ αναζητείται μια γυναίκα συνεργός του.

Στο γραφείο του αξιωματικού βρέθηκε επίσης ένα CD το οποίο παραδόθηκε στην αστυνομία.

Ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως Γιώργος Βουλγαράκης σε δηλώσεις του συνεχάρη το σώμα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος της διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για τις πρόσφατες επιτυχίες του σε υποθέσεις εκμετάλλευσης παιδιών και γυναικών.

Υπενθυμίζεται ότι προ 15νθημέρου η υπηρεσία εξάρθρωσε κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας, συλλαμβάνοντας τον φερόμενο ως εγκέφαλο, έναν 72χρονο πρώην υπάλληλο της αμερικανικής πρεσβείας στην Κηφισιά.

Σύλληψη αστυνομικού για ναρκωτικά

Την Πέμπτη συνελήφθη για κατοχή και χρήση ναρκωτικών ειδικός φρουρός που υπηρετεί σε αστυνομικό τμήμα της Αθήνας, από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της αστυνομίας.

Η υπηρεσία παρακολουθούσε τον ειδικό φρουρό και έναν συνάδελφό του, έχοντας πληροφορίες ότι οι δύο κατείχαν και έκαναν χρήση ναρκωτικών.

Την Πέμπτη έγινε έφοδος στα σπίτια τους και στο ένα βρέθηκαν 10,85 γραμμάρια χασίς.

Ο ειδικός φρουρός συνελήφθη, ενώ ο συνάδελφός του που στην κατοχή του δεν βρέθηκε τίποτα, αφέθηκε ελεύθερος.


Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2005 - 09:35 (Ώρα Λονδίνου)

Πτώση δημοτικότητας αρχιεπισκόπου

Μεγάλη πτώση εμφανίζει η δημοτικότητα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλου, μετά τα σκάνδαλα που ταράσσουν την ελλαδική Εκκλησία.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας VPRC, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΪ, εκφράζουν για τον αρχιεπίσκοπο θετική ή μάλλον θετική γνώμη το 43% των ερωτηθέντων, έναντι 68% σε δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας τον Μάιο του 2004.

Μάλλον ή απόλυτα αρνητική γνώμη για τον αρχιεπίσκοπο έχει το 47% των ερωτηθέντων, έναντι 27% στην προηγούμενη δημοσκόπηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 10% του δείγματος αρνείται να τοποθετηθεί.

Στην ίδια έρευνα, η κοινή γνώμη εμφανίζεται να θεωρεί πρώτους σε διαφθορά τους πολιτικούς.

Το 70% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι οι διεφθαρμένοι μεταξύ των πολιτικών είναι πάρα πολλοί και αρκετοί.

Δεύτεροι στην αρνητική κατάταξη είναι οι δικηγόροι, με 67%, τρίτοι οι γιατροί με 64%, ακολουθούν οι ιερωμένοι με 63%, οι δικαστές με ποσοστό 62%, οι δημόσιοι υπάλληλοι με 62%, οι αστυνομικοί με 54%, οι δημοσιογράφοι με 50%, ενώ τελευταίοι στη σειρά κατάταξης εμφανίζονται οι συνδικαλιστές με ποσοστό 48% .

Εξάλλου, μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, δημοφιλέστερος παραμένει ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με 70% έναντι 55% του Γιώργου Παπανδρέου.

Επίσης, ο κ. Καραμανλής εξακολουθεί να προηγείται στο ερώτημα για την καταλληλότητα για τη θέση του πρωθυπουργού (48%, έναντι 26% του κ. Παπανδρέου).

Η έρευνα διενεργήθηκε το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, με δείγμα 941 άτομα στο σύνολο της χώρας και με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων.

Αγιορείτης ηγούμενος για Βαβύλη

Την αποκάλυψη ότι δέχθηκε και εξομολόγησε τον καταζητούμενο από την Ιντερπόλ για υπόθεση ναρκωτικών, Απόστολο Βαβύλη, κατόπιν τηλεφωνικής παρεμβάσεως του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, το 1998, έκανε την Πέμπτη ο ηγούμενος της αγιορείτικης μονής Οσίου Γρηγορίου, αρχιμανδρίτης Γεώργιος Καψάνης.

Ο γέρων Γεώργιος, εκ των πλέων σεβαστών μορφών της σύγχρονης Ορθοδοξίας, είπε συγκεκριμένα ότι γνώρισε τον κ. Βαβύλη «περί το 1998, όταν ο μακαριώτατος αρχιεπίσκοπος Αθηνών, μου ετηλεφώνησε και με παρεκάλεσε να τον δεχθώ για εξομολόγηση και πνευματική συμπαράσταση.

Σημειωτέον οτι δεν ήτο το μόνον πρόσωπον, το οποίον ο Μακαριώτατος συνέστησε να έλθει στην ταπεινότητά μου για πνευματική βοήθεια.

Το ενδιαφέρον του Μακαριώτατου για την ψυχή του Αποστόλου με συνεκίνησε βαθύτατα, διότι ο αρχιεπίσκοπος παρά τον φόρτο των καθηκόντων του ησχολείτο με ένα νέον που είχε ανάγκη πνευματικής χειραγωγήσεως.

Εσχημάτισα τότε την εντύπωση από το γεγονός αυτό και από άλλα παρεμφερή ότι ο μακαριώτατος δεν προσπερνά ανθρώπους περιθωριακούς και κοινωνικά απερριμένους, αλλά πονά και θέλει να τους βοηθήσει.

Δέχθηκα λοιπόν τον Βαβύλη μερικές φορές για εξομόλόγηση και πνευματική συμπαράσταση.

Από τις επαφές που είχα, διεπίστωσα ότι δεν έδειχνε φύσις εγκληματική, αλλά είχε ηθικές και χριστιανικές αρχές.

Γι αυτό και του έδωσα τη γνωστή βεβαίωση τέσσερα χρόνια μετά την γνωριμία μας για να την χρησιμοποιήσει σε τυχόν αναθεώρηση κάποια δίκης, ελπίζων οτι κάθε επιεικής κρίσις των δικαστικών αρχών θα συντελούσε στην ομαλή επανένταξη του στην κοινωνία.

Πιστεύω ότι δεν ήλθε επι τούτω, για να πάρει την βεβαίωση, αλλά γιατί και ο ίδιος αισθανόταν την ανάγκη της εξομολογήσεως.

Παρόμοιες βεβαιώσεις δίνουμε και σε άλλους νέους, που είχαν κοινωνικά παρεκτραπεί και μετενόησαν, προκειμένου να βοηθηθούν στην κοινωνική τους αποκατάσταση.

Σημειωτέον επίσης ότι από του έτους 2002 εως σήμερα δεν ενεφανίσθη στην Ιερά Μονή».

Σχολιάζοντας όσα δήλωσε ο γέρων Γεώργιος, σε ανακοίνωσή της η αρχιεπισκοπή τονίζει ότι «κατόπιν παρακλήσεως των γονέων του κ. Αποστόλου Βαβύλη, γνωστών και ευυπολήπτων μελών της κοινωνίας του Βόλου, με τους οποίους διατηρούσε και διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις ζήτησε απο τον π. Γεώργιο Καψάνη, κορυφαίο εκπρόσωπο του Αγιορείτικου Μοναχισμού, να δεχθεί για πνευματική στήριξη και συμπαράσταση τον υιό τους, όπως κατά καιρούς πράττει και με άλλους νέους που επιθυμούν να επισκεφθούν το ΄Αγιον΄Ορος, για την πνευματική τους ωφέλεια και αναγέννηση.

Γίνεται αντιληπτό πλέον, πως εκείνοι που επιχειρούν να ερμηνεύσουν αυτές τις ποιμαντικού χαρακτήρος ενέργειες, με κοσμικά και μόνο κριτήρια είτε αδυνατούν να ερμηνεύσουν το περιεχόμενο τους, είτε σκοπίμως το παρερμηνεύουν».


Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2005 - 09:45 (Ώρα Λονδίνου)

Σε αυστηρό τόνο ο Αμπάς

Η εκεχειρία συμφωνήθηκε μεταξύ των κ.κ. Σαρόν και Αμπάς στη συνάντηση της Τρίτης στην Αίγυπτο

Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλει ο Μαχμούντ Αμπας για τη διατήρηση της συμφωνίας εκεχειρίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης αναμένεται να έχει συνάντηση με τους αρχηγούς ακραίων παλαιστινιακών οργανώσεων, προκειμένου να τις πείσει να δεχθούν την κατάπαυση του πυρός.

Χθες ο κ. Αμπάς απέπεμψε τρεις κορυφαίους αξιωματούχους ασφαλείας, μετά το μπαράζ επιθέσεων που εξαπέλυσε η Χαμάς εναντίον εβραϊκών οικισμών στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ, εν τω μεταξύ, προειδοποιεί πως εάν ο Παλαιστίνιος πρόεδρος αποτύχει να σταματήσει τη βία, ο στρατός του θα αναλάβει και πάλι δράση.

Ο Ισραηλινός υφυπουργός Άμυνας, Ζεέβ Μποΐμ επαίνεσε τον κ. Αμπάς για την άμεση αντίδρασή του στις επιθέσεις της Χαμάς, αλλά τον κάλεσε να λάβει άμεσα μέτρα κατά των ακραίων παλαιστινιακών οργανώσεων.

«Το παράθυρο των ευκαιριών κλείνει», προειδοποίησε ο υφυπουργός.

Η Χαμάς έχει δηλώσει ότι δεν δεσμεύεται από την εκεχειρία η οποία συμφωνήθηκε την περασμένη Τρίτη στη σύνοδο κορυφής της Αιγύπτου.

Μηδενική ανοχή

Ο κ. Αμπάς δεν σκοπεύει να αντιμετωπίσει τη Χαμάς με στρατιωτικά μέσα. Αντιθέτως έχει εκφραστεί υπέρ της οδού του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ο κ. Αμπας, εάν τελικά συναντηθεί με τις ηγεσίες των οργανώσεων, θα τονίσει ότι «υπάρχει μόνο μια παλαιστινιακή Αρχή και μια ηγεσία και ότι δεν θα δεχθεί μέτρα τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τους εθνικούς στόχους των Παλαιστινίων».

Την Πέμπτη ο κ. Αμπάς διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να αποτρέψουν στο μέλλον μια επίθεση σαν και αυτή της Χαμάς που προκάλεσε ζημιές στον εβραϊκό οικισμό, Γκους Κατίφ.

Η απομάκρυνση των τριών αξιωματούχων ασφαλείας από τις θέσεις τους θα επιταχύνει την προγραμματισμένη διαδικασία αναδιάρθρωσης του παλαιστινιακού στρατού, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στη Γάζα.


Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2005 - 09:16 (Ώρα Λονδίνου)

Προς νέα πρωτοβουλία Ανάν;

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο να αναλάβει νέα πρωτοβουλία προς επίλυση του κυπριακού, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν σε δηλώσεις του από το Λονδίνο μετά τη συνάντησή του με τον βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ανάν είπε ότι «η τουρκική πλευρά και ιδιαίτερα ο τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογαν έχει δώσει ενδείξεις ότι μπορεί να είναι έτοιμη για επανέναρξη των συνομιλιών» και «παρότρυνε» τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, «να βάλει στο χαρτί τις απόψεις του για τις αλλαγές που θα ήθελε να έχει» καθώς «αυτό θα ήταν βοηθητικό για οποιονδήποτε θα λάβει μέρος στις συζητήσεις ή την επανέναρξη των συνομιλιών».

Άμεση ήταν η αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης που, δια του εκπροσώπου της, Κύπρου Χρυσοστομίδη, τόνισε ότι ο κ. Παπαδόπουλος όχι μόνον έχει καταγράψει αναλυτικά τις διαφωνίες του στο σχέδιο Ανάν, αλλά τις έχει αποστείλει στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, με λεπτομερέστατη επιστολή, από τις 6 Ιουνίου 2004. Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε επίσης ότι «ο κ. Ανάν δεν ζήτησε ποτέ από τις δύο πλευρές, εισηγήσεις για αλλαγές επί του σχεδίου».

Εξάλλου, ο κ. Χρυσοστομίδης αποδοκίμασε εντονώτατα δηλώσεις του τέως απεσταλμένου της Βρετανίας για το Κυπριακό, λόρδου Ντέιβιντ Χάνεϋ, ο οποίος χαρακτήρισε το σχέδιο Ανάν «μονόδρομο» και είπε ότι «η τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου θα επιβιώσει».

Ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση της Κύπρου θεωρεί πως η επαναφορά του σχεδίου Αναν δεν είναι πολιτικά δυνατή ως έχει και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ελληνική κυπριακή πλευρά, της οποίας η ετυμηγορία στο δημοψήφισμα πρέπει να γίνει σεβαστή.

Τέλος, υπενθύμισε ότι η πλευρά που επιθυμεί πρώτη τη λύση είναι η ελληνοκυπριακή, ενώ αυτή που παραμένει αδιάλλακτη για 30 χρόνια είναι η τουρκική.

Γι' αυτό, κατέληξε ο εκπρόσωπος, «ο λόρδος Χάνεϊ δεν πρέπει να παρεξηγεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να το θεωρεί ως απόρριψη της λύσης, αλλά να το θεωρεί ως απόρριψη του συγκεκριμένου σχεδίου».

Δηλώσεις Γκιουλ

«Θέμα δύο κοινοτήτων» στο οποίο οι «μητέρες πατρίδες θα βοηθήσουν» αν οι κοινότητες θέλουν την επίλυσή του, χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, το κυπριακό, σε συνέντευξή του στο Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ).

Ο κ. Γκιουλ είπε ακόμη ότι οι δύο πλευρές πρέπει να συμβιβαστούν, χαρακτήρισε «συμβιβασμό» το σχέδιο Ανάν και ανέφερε ότι Τουρκία θα υποστηρίξει μια λύση του κυπριακού, στην οποία θα καταλήξουν οι δυο πλευρές στην Κύπρο.

Ακόμη, ο τούρκος υπουργός των Εξωτερικών, διέψευσε ότι συζήτησε το κυπριακό με την Αμερικανίδα ομόλογο του Κοντολίζα Ράις, κατά την επίσκεψη της στην Άγκυρα, την περασμένη εβδομάδα.

Οι δηλώσεις Γκιούλ έγιναν μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τουρκία. Την Παρασκευή ο κ. Αναστασιάδης συναντάται με τον τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αμερικανοί επιχειρηματίες στα κατεχόμενα

Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ΣιΕνΕν (CNN) εκπρόσωποι μεγάλων αμερικανικών εταιριών θα επισκεφθούν την αυτοαποκαλούμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου (ΤΔΒΚ), συνοδευόμενοι από τον εμπορικό ακόλουθο της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα.

Αναλυτές θεωρούν την επίσκεψη ως επακόλουθο της δήλωσης της αμερικανίδας υπουργού των Εξωτερικών, Κοντολίσα Ράις, κατά την επίσκεψή της στην Άγκυρα, σύμφωνα με την οποία «οι ΗΠΑ θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να εμποδίσουν την διεθνή απομόνωση των τουρκοκυπρίων».

Ο πρόεδρος του εν Τουρκία Συνδέσμου Αμερικανικών Εταιρειών, Χαλίμ Νευζί, μιλώντας στο ΣιΕνΕν, χαρακτήρισε την επίσκεψη το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αναγνώρισης της αυτοαποκαλούμενης ΤΔΒΚ και τόνισε ότι, μετά την επίσκεψη του αμερικανού ακολούθου στα κατεχόμενα «για πρώτη φορά διαβατήριο ενός επίσημου εκπροσώπου της αμερικανικής κυβέρνησης θα φέρει τη σφραγίδα της Βορείου Κύπρου».

Μεταξύ των εταιριών που αποστέλλουν εκπροσώπους τους είναι οι Shaw/Stone&Webster (υποδομές και ενέργεια), η El Paso-energy, η FedEx Express (υπηρεσίες ταχυδρομείου), Cushman&Wakefield (ακίνητα), Comsat (υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών), Oracle (υπηρεσίες πληροφορικής), GNC (βιταμίνες και φαρμακευτικά προϊόντα), World Trade Center (υποστήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων), Raymond James (επενδύσεις) και American Express Bank (τραπεζικές ταξιδιωτικές υπηρεσίες).


Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2005 - 09:05 (Ώρα Λονδίνου)

Σκάνδαλα και ανάπτυξη

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Βουτιά" Χριστόδουλου. Γκάλοπ-μήνυμα στην Εκκλησία για το βόρβορο.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Πού κρύβεται ο Απόστολος Βαβύλης. Πίνει τον καφέ του κάτω από το μύτη της ΕΛ.ΑΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Βόρβορος!... Προκαταρκτική για τον Βαβύλη ή Φωκά ή Αναγνωστάκη ή Ραφαήλ ή Απόστολο...

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Άγιον Όρος διαψεύδει Χριστόδουλο. Ο ηγούμενος της Μονής Γρηγορίου, Γεώργιος αποκαλύπτει.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Λουκέτο σε νυχτερινά κέντρα. Απόφαση - σταθμός του ΣτΕ.

Η ΑΥΓΗ: Εκπτώσεις στις ...υποσχέσεις! Η Οικονομία στον αστερισμό της "απογραφής".

ΑΥΡΙΑΝΗ: Με πλάτες του Σημίτη ο πράκτορας της Μοσάντ αλώνιζε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και την ΕΥΠ, ενώ είχε επισκεφθεί και το Μέγαρο Μαξίμου.

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Καίνε" την κυβέρνηση Οικονομία και Συνδικάτα. Μυστικές μετρήσεις δείχνουν υποχώρηση της δημοτικότητας του κ. Καραμανλή.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αλλαγές - τομές στη λειτουργία του ΕΣΥ. Προσλήψεις και οργανωτικές ανακατανομές για καλύτερες παροχές υγείας.

ΕΘΝΟΣ: Δεν ήξερε... Ευ. Αντώναρος: Δεν γνώριζε ο πρωθυπουργός το μέγεθος του χάους στην Οικονομία.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Στόχος δεν είναι άλλος από τον Χριστόδουλο γι αυτό τους βαρέθηκε ο κόσμος γιατί κάπου αλλού το πάνε.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τα έσπασαν για Ασφαλιστικό - εργασιακές σχέσεις. Αιφνιδίως αδιέξοδο στις σχέσεις κυβερνήσεως - συνδικαλιστικών οργανώσεων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προνόμια διπλωμάτη για τον Βαβύλη. Αποκάλυψη: Μετά την ΕΛ.ΑΣ. και την ΕΥΠ , προστατευόμενος και του ΥΠΕΞ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τα μυστήρια του Αγίου Όρους. Ο Χριστόδουλος έστειλε σε ηγούμενο τον καταζητούμενο Βαβύλη.

ΕΞΠΡΕΣ: "Αντίσταση" στις αλλαγές. Μέτωπο συνδικάτων κατά των μεταρρυθμίσεων σε ασφαλιστικό και εργασιακά".

ΕΣΤΙΑ: Η αλήθεια για την οικονομία. Οι ψευδολόγοι του ΠΑΣΟΚ έχουν αποθρασυνθή.

ESPRESSO: Μητροπολίτης διατηρούσε ιερό... "πορνείο ανδρών". Συνέντευξη - βόμβα του γραμματέα του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Σε τροχιά σύγκρουσης κυβέρνηση-συνδικάτα. ΓΣΕΕ-ΟΤΟΕ αποχωρούν από τον διάλογο για ασφαλιστικό-εργασιακό".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εργασιακό υπό την απειλή ανεργίας. Διάλογος για αλλαγή καθεστώτος - ΣΕΒ: Πλεονάζον προσωπικό στις επιχειρήσεις.

ΚΕΡΔΟΣ: "Βλέπω πρόωρες εκλογές το 2006. Αποκλειστική συνέντευξη του Άκη Τσοχατζόπουλου".

Ο ΛΟΓΟΣ: Μεγάλη πτώση της δημοτικότητας Χριστόδουλου. Κύκλος επαφών του Αρχιεπισκόπου με μητροπολίτες.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "460 εκατ. ευρώ για ενίσχυση ιδιωτικών επενδύσεων. Η ΕΕ ενέκρινε τον αναπτυξιακό νόμο".

ΤΑ ΝΕΑ: Επιδρομή σε όρια ηλικίας - συντάξεις. Διπλό σοκ για τους τραπεζοϋπαλλήλους.

Η ΝΙΚΗ: Ομολογία Χριστόδουλου. Με τις "ευλογίες" του πήγε ο Βαβύλης στο Άγιο Όρος.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ + 13: Ο άνθρωπος με τα χίλια πρόσωπα. Η Βαβυλωνία του Βαβύλη.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Γόνιμη συζήτηση και αποφασιστικότητα. Συνεχίζονται οι εργασίες του 17ου συνεδρίου.

TRAFFIC NEWS: Ιστός οργανωμένου εγκλήματος στην Εκκλησία. Συναξάρι αμαρτωλών ρασοφόρων.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αν είναι δυνατόν! χωρίς παιδοκαρδιολογική η Θεσσαλονίκη.

Η ΧΩΡΑ: Παρακράτος πίσω από το Ιερό της Εκκλησίας. Έμποροι ναρκωτικών με ράσα κινούνται ελεύθερα.

City Press: Ξεφουσκώνει η ανάπτυξη. Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης πέφτει από το 4% προς το 3%.

Μetro: Κλίμα απογοήτευσης. Αποκαλυπτική έρευνα για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.

Εκκλησία της Ελλάδος - σκάνδαλα

Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ + 13 αναφέρει ότι "πράκτορας της ΚΥΠ, έμπορος ναρκωτικών, εντεταλμένος πράκτορας (και "εκπρόσωπος" ισχυρών δημόσιων προσώπων...) που εκτελούσε διατεταγμένες υπηρεσίες, συνεργάτης της Μοσάντ, προμηθευτής του Δημοσίου έχοντας μάλιστα πουλήσει στο ελληνικό υπουργείο Δημόσιας Τάξης θωρακισμένα αυτοκίνητα! Ο βίος και η πολιτεία του Απόστολου Βαβύλη που χρησιμοποιούσε και το όνομα Απόστολος Φωκάς (διαθέτοντας βέβαια πλαστή ταυτότητα και διαβατήριο...) δεν έχει τέλος".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "διαχρονικό αποδεικνύεται το ενδιαφέρον του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου για τον καταζητούμενο Απόστολο Βαβύλη".

Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "είπε ψέματα ο κ. Χριστόδουλος μετά την αποκάλυψη της συστατικής του επιστολής προς τον Βαβύλη το 1987. Ο ηγούμενος Γεώργιος Καψάνης που θεωρείται κορυφαία προσωπικότητα της Ορθοδοξίας, επιβεβαίωσε με βεβαίωσή του ότι ο Αρχιεπίσκοπος συνέχιζε να έχει σχέσεις με τον Βαβύλη έως και το Δεκέμβριο του 2002".

Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "εν μέσω δίνης στην Εκκλησία, ραγδαία πτώση για πρώτη φορά σημειώνει η δημοτικότητα του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου καταδεικνύει το βαρύμετρο του ΣΚΑΙ σε συνεργασία με τη VPRC. Η έρευνα διενεργήθηκε στις 7 και 9 Φεβρουαρίου σε δείγμα 1.000 ατόμων".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ( Ρίζου) εκτιμά ότι "καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Εκκλησία. Καθημερινά οι καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δημιουργούν μια νοσηρή ατμόσφαιρα και θλίψη στους πιστούς".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι " η διαπλοκή του πράκτορα της MOSSANT και περιβόητου πρεζέμπορα Βαβύλη αγγίζουν ολόκληρο το στενό περιβάλλον του τέως πρωθυπουργού. Χαρακτηριστική στην κατεύθυνση αυτή είναι η επίσκεψη που έκανε ο Βαβύλης στο Νομάρχη Αχαΐας, Στάθη Αθανασόπουλο- Σερέτη όπου συνοδευόταν από το γνωστό αντιπρόσωπο της εταιρίας φωσφορικών λιπασμάτων, Γιάννη Κοντοθόδωρο, ο οποίος είναι στενός συνεργάτης του γαμπρού του Σημίτη, Γιώργου Αγγελόπουλου που ήταν και ο γενικός διευθυντής της εταιρίας".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "πρωτοφανείς διαστάσεις προσλαμβάνει η υπόθεση του πολλαπλού πράκτορα Απ. Βαβύλη καθώς αποκαλύπτονται στοιχεία για τη συνεργασία του με την κυβέρνηση Σημίτη πέραν των καταγγελιών για τις σχέσεις του με τον Αρχιεπίσκοπο".

Κατά τη ΝΙΚΗ "ολοένα και δυσχερέστερη γίνεται η θέση του Αρχεπισικόπου Χριστόδουλου στη συνεχιζόμενη με μεγαλύτερη ένταση εκκλησιαστική κρίση μετά την αποκάλυψη πως ο ίδιος υπήρξε ο διάμεσος για να μεταβεί ο καταζητούμενος Απόστολος Βαβύλης στη Μονή του Οσίου Γρηγορίου κάτι που αναγκάστηκε να αποδεχτεί και ο ίδιος ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας".

Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "ως απεσταλμένος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων με την ιδιότητα...του μοναχού Ραφαήλ εμφανίστηκε στην Πάτρα πριν από τρία χρόνια ο καταζητούμενος διεθνώς Απόστολος Βαβύλης".

Η TRAFFIC NEWS εκτιμά ότι "οσμή παρακράτους βγαίνει από την υπόθεση Βαβύλη που όλοι αρνούνται ότι τον γνωρίζουν αλλά τα στοιχεία που βγαίνουν στην επικαιρότητα δείχνουν στενές σχέσεις του με την Αρχιεπισκοπή , το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και πάνω απ΄όλα με μυστικές υπηρεσίες της Ελλάδας και του Ισραήλ".

Δημοσιογράφοι

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "κανείς δημοσιογράφος δεν θα μπορεί να κατέχει πάνω από μία θέση στο Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, σύμφωνα με το πλαίσιο κανόνων που θα ρυθμίζει τις επαγγελματικές σχέσεις των δημοσιογράφων το οποίο κατέθεσε ο υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος στη δεύτερη και τελευταία συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των κομμάτων και των δημοσιογραφικών ενώσεων''.

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) προσθέτει ότι "σύμφωνα με τις προτάσεις αυτές, οι δημοσιογράφοι που κατέχουν περισσότερες από μία θέσεις στο Δημόσιο θα πρέπει να επιλέξουν μέχρι το τέλος Ιουνίου ποια θέση θα κρατήσουν".

Οικονομία-Ανάπτυξη

Η City Press τονίζει ότι "ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης πέφτει από το 4% προς το 3%. Η επιβράδυνση του αναπτυξιακού ρυθμού μειώνει τα έσοδα του Δημοσίου, αυξάνει το έλλειμμα και κάνει σκληρότερα τα επερχόμενα μέτρα".

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ "σε κεντρική αιτία φθοράς της δημοτικότητας του Πρωθυπουργού αναδεικνύεται η οικονομία, όπου η κρίση παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις. Αυτό δείχνουν μυστικές μετρήσεις της Ρηγίλλης".

Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "με άλλοθι την "απογραφή", η κυβέρνηση επιχειρεί να εγκαταλείψει τις δεσμεύσεις για την οικονομία που ανέλαβε ο πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και να προετοιμάσει το έδαφος για σκληρά οικονομικά μέτρα".

Ασφαλιστικό

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης έχουν μπει κυβέρνηση και συνδικάτα για το Ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις, ενώ το ακανθώδες θέμα του Ασφαλιστικού των τραπεζοϋπαλλήλων, βρίσκεται και πάλι στο ..."σημείο μηδέν".

Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "σε αύξηση των ορίων ηλικίας έως και 10 χρόνια και σε μείωση των συντάξεων οδηγούν, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, οι κυβερνητικές θέσεις".

Η Espresso γράφει ότι "την αποχώρησή της από την τριμερή επιτροπή διαλόγου για το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων, μία μόλις μέρα μετά την πρώτη συνεδρίασή της, αποφάσισε η εκτελεστική γραμματεία της ΟΤΟΕ".

Τα ΝΕΑ προσθέτουν ότι "επιδρομή στα όρια ηλικίας και τις συντάξεις των εργαζομένων στις τράπεζες αποτελεί η πρόταση-σοκ του υπουργείου Οικονομίας, με την οποία επανέρχεται ο νόμος Σιούφα".

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι "την πλήρη ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των τραπεζοϋπαλλήλων αλλά και του συνόλου των εργαζομένων έχει στόχο το σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ για τους τραπεζοϋπαλλήλους, εφαρμόζοντας πιστά τα όσα ορίζει ο αντιασφαλιστικός νόμος Ρέππα".

Η METRO εκτιμά ότι "ραγδαίες είναι οι εξελίξεις γύρω από το Ασφαλιστικό των τραπεζών, καθώς η ΟΤΟΕ αποφάσισε χθες να αποχωρήσει από τον διάλογο".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2005 - 07:58 (Ώρα Λονδίνου)

Αιφνιδιαστικά ο Ράμσφελντ στο Ιράκ

Ο κ. Ράμσφελντ είναι ο πλέον υψηλόβαθμος Αμερικανός που επισκέπτεται το Ιράκ μετά τις εκλογές

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόνλαντ Ράμσφελντ, έφτασε απροειδοποίητα στο βόρειο Ιράκ προκειμένου να αξιολογήσει την εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και να συνομιλήσει με Αμερικανούς διοικητές.

Προσγειώθηκε στην πόλη της Μοσούλης, λίγο πριν το ξημέρωμα, για την ένατη επίσκεψή του στη χώρα.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε, επίσης, ότι ο υπουργός θέλει να συγχαρεί προσωπικά τις αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις για τη συμβολή τους στις εκλογές της 30ης Ιανουαρίου.

Η επίσκεψη του κ. Ράμσφελντ στο βόρειο Ιράκ ξεκίνησε με μια στάση σε αμερικανικό στρατιωτικό νοσοκομείο, έξω από τη Μοσούλη.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας είχε, επίσης, συνάντηση με μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας με τα οποία συζήτησε το θέμα των εκλογών.

«Ελπίζουμε και προσευχόμαστε ότι είναι για το καλό της χώρας. Είναι οι ίδιοι οι Ιρακινοί που θα βελτιώσουν αυτή τη χώρα», τους είπε.

Ο κ. Ράμσφελντ είναι ο ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος που επισκέπτεται το Ιράκ μετά τις εκλογές.

Βία και εκλογές

Οι Αμερικανικές δυνάμεις επιχειρούν εδώ και καιρό να εκχωρήσουν περισσότερες αρμοδιότητες στον ιρακινό στρατό, με αμφίβολα πολλές φορές αποτελέσματα.

Το πρωϊ της Παρασκευής, εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν από επίθεση σε φούρνο της Βαγδάτης.

Την Πέμπτη, τουλάχιστον 10 ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν στη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων με αντάρτες, στην περιοχή Σαλμάν Πάκ, νότιο-ανατολικά της ιρακινής πρωτεύουσας.

Την ίδια στιγμή το κέντρο της Βαγδάτης συγκλονιζόταν από δύο εκρήξεις που σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες προκάλεσαν πολλούς θανάτους και τραυματισμούς

Η προσωρινή κυβέρνηση ανακοίνωσε νέο κλείσιμο των συνόρων την ερχόμενη εβδομάδα εν όψει της θρησκευτικής γιορτής των Σιιτών, Ασούρα. Αξίζει να σημειωθεί, πως κατά την διάρκεια των τετραήμερων εορταστικών εκδηλώσεων της Ασούρα, πέρυσι, 180 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επιθέσεις αυτοκτονίας.

Την ίδια ώρα η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται. Τα αποτελέσματα των εκλογών αναμένονται από ημέρα σε ημέρα, καθώς οι εφορευτικές επιτροπές βρίσκονται στη φάση της ανακαταμέτρησης.

Από τα πρώτα στοιχεία φάνηκε ότι μεταβατικός πρωθυπουργός τη χώρας, Ιγιάντ Αλάουι δεν συγκεντρώνει το ποσοστό που ήλπιζε.

Την Παρασκευή αναμένονται δηλώσεις του.


Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2005 - 07:20 (Ώρα Λονδίνου)

Αγνοήθηκαν ενδείξεις για τις επιθέσεις της 11/9

Οι αεροπορικές εταιρείες είχαν λάβει τις προειδοποιήσεις

Η επιτροπή διερεύνησης των γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου λέει πως η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) είχε λάβει 52 προειδοποιήσεις για χτύπημα της Αλ Κάιντα μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου 2001.

Η εν λόγω υπηρεσία είναι επιφορτισμένη με το έργο της ασφάλειας των αεροπορικών πτήσεων μέσα στις ΗΠΑ.

Πέντε από τις 52 προειδοποιήσεις ανέφεραν ότι η Αλ Κάιντα εκπαιδεύει μέλη της για αεροπειρατείες, ενώ σε δύο αναφερόταν σαφέστατα ότι σχεδιάζονταν επιθέσεις αυτοκτονίας σε αμερικανικό έδαφος.

Είμαι αηδιασμένη από το γεγονός ότι αποσιωπήθηκε. Αυτό ενισχύει την άποψη ότι η κυβέρνηση γνώριζε και δεν ενήργησε

Συγγενής θύματος

Εκπρόσωποι των συγγενών των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου κατηγορούν τις αρχές για εσκεμμένη καθυστέρηση της δημοσιοποίησης αυτών των εγγράφων ενώ δύο Δημοκρατικοί γερουσιαστές ζητούν από το Κογκρέσο της διεξαγωγή έρευνας για το κατά πόσο η καθυστέρηση ήταν όντως εσκεμμένη λόγω των εκλογών του περασμένου Νοεμβρίου.

Όμως η FAA απαντά ότι οι πληροφορίες αυτές δεν ήταν αρκετές για να αποτραπούν οι επιθέσεις.

Η εκπρόσωπος Λάουρα Μπράουν είπε: «Δεν είχαμε συγκεκριμένες πληροφορίες για τα μέσα ή τις μεθόδους, που θα μας βοηθούσαν να σχεδιάσουμε προληπτικά μέτρα».

Η έκθεση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στην FAA υπήρχε ένα πολύ λανθασμένο αίσθημα ασφάλειας.

«Εσκεμμένη» καθυστέρηση

«Στοιχεία που κατεδείκνυαν μια πραγματική και αυξανόμενη απειλή, η οποία οδήγησε στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, δεν συνοδεύτηκαν από σημαντικές ενισχύσεις των διαδικασιών ασφαλείας», αναφέρει η έκθεση.

Δεν είχαμε συγκεκριμένες πληροφορίες για τα μέσα ή τις μεθόδους, που θα μας βοηθούσαν να σχεδιάσουμε προληπτικά μέτρα

Εκπρόσωπος FAA

Η εκπρόσωπος της FAA, η κ. Μπράουν, είπε ότι η Υπηρεσία δεν ενήργησε βάσει των πληροφοριών, αλλά απέστειλε τα στοιχεία αυτά σε αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια.

Πρόσθεσε ότι την εποχή που πραγματοποιήθηκαν οι επιθέσεις, η υπηρεσία ενίσχυε τα μέτρα ασφαλείας. Διέθεσε 100 εκατομμύρια δολάρια για την τοποθέτηση ενός συστήματος εντοπισμού εκρηκτικών στα αεροδρόμια και για τη βελτίωση των συστημάτων ελέγχου.

Όμως η Κάρολ Άσλεϊ που έχασε την κόρη της στις επιθέσεις λέει ότι η έκθεση θα έπρεπε να είχε δημοσιευθεί νωρίτερα.

«Είμαι αηδιασμένη από το γεγονός ότι αποσιωπήθηκε. Αυτό ενισχύει την άποψη ότι η κυβέρνηση γνώριζε κάτι και δεν ενήργησε. Ενισχύει τις θεωρίες συνομωσίας που κυκλοφορούν».


Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2005 - 02:09 (Ώρα Λονδίνου)

Κάλιο αργά παρά ποτέ

Η υπομονή ανταμείβεται και το αποδεικνύει η περίπτωση του διαδόχου του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπα Καρόλου που ανακοίνωσε τη Πέμπτη το γάμο του με την από 30ετίας ερωμένη του Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς.

Η ανακοίνωση του γάμου Καρόλου-Καμίλας, μπορεί να ξάφνιασε τους βρετανούς αλλά για την κυβέρνηση και τους ανακτορικούς κύκλους το γεγονός ήταν γνωστό από τα Χριστούγεννα, επισημαίνει ο βρετανικός Τύπος.

Η επίσημη ανακοίνωση της Πέμπτης, έδωσε άπλετη τροφή στις εφημερίδες που αφιερώνουν σελίδες επί σελίδων στην πριγκιπική σαπουνόπερα.

Φωτογραφικά αφιερώματα από τη σχέση του Καρόλου με τη μέλλουσα σύζυγό του καθώς επίσης από τον αποτυχημένο πρώτο του γάμο με την Νταϊάνα, δημοσιεύονται σε όλες τις εφημερίδες.

Αίσιο τέλος

«Μετά από χρόνια αγωνίας, τελικά ο Κάρολος ορίζει ημερομηνία» τιτλοφορείται το πρωτοσέλιδο της Γκάρντιαν (Guardian).

Η ανακοίνωση του γάμου Καρόλου-Καμίλας, είναι η κατάληξη μιας καλά σκηνοθετημένης χορογραφίας που αρχίζει και ξετυλίγεται αργά και πολύ μεθοδικά από δυο χρόνια μετά τον θάνατο της Νταιάνα. Από το 1999 ξεκινούν δειλά-δειλά οι πρώτες κοινές εμφανίσεις, αρχής γενομένης της σύντομης σκηνής της εξόδου των δύο μνηστευμένων από το ξενοδοχείο Ρίτζ του Λονδίνου. Σταδιακά οι κοινές εμφανίσεις πυκνώνουν και γίνονται πολύ πιο προσωπικές: ένα φιλί στο μάγουλο, ένα τρυφερό χάδι στο χέρι, σημάδια μιας σχέσης που όλα έδειχναν πως θα κατέληγε στην νομιμοποίηση, γράφει η Γκάρντιαν.

Σύμφωνα με την Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph), η βασίλισσα Ελισάβετ, έδωσε την άδεια της για τον γάμο του διαδόχου με την κ. Μπόουλς, μετά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη, μια μέρα πριν την ανακοίνωση του γάμου, με τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλέρ.

Οι Φαινάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) αναφέρουν πως η επιλογή της ημερομηνίας του πριγκιπικού γάμου, 8 Απριλίου δεν είναι καθόλου τυχαία. Επελέγη μετά από αίτημα της κυβέρνησης, λόγω του ότι τρεις ημέρες μετά, στις 11 Απριλίου, ξεκινά επίσημα η προεκλογική εκστρατεία.

«Ο Κάρολος τακτοποιεί τις υποθέσεις του» γράφουν οι Τάιμς (Times).

Η εφημερίδα επικαλείται πηγές προσκείμενες στον διάδοχο του βρετανικού θρόνου που λένε ότι ο Κάρολος πήρε την απόφαση να νομιμοποιήσει τον από 30ετίας δεσμό του με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, μετά από σύσταση των συμβούλων του.

«Επιβάλλεται να τακτοποιήσεις τις εκκρεμείς σου υποθέσεις πριν αναλάβεις βασιλικά καθήκοντα» είπαν στον Κάρολο οι σύμβουλοί του, σύμφωνα με δημοσίευμα των Τάιμς.


Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2005 - 04:26 (Ώρα Λονδίνου)

Ατομική «μπλόφα»;

Ο γάμος του πρίγκιπα Καρόλου με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς κυριαρχεί στις κοσμικές στήλες των ευρωπαϊκών εφημερίδων, ενώ στις πολιτικές αναλύεται η άρνηση της Βορείου Κορέας να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Η Ντι Βελτ (Die Welt) στη Γερμανία θεωρεί ότι η παραδοχή της Βορείου Κορέας πως έχει κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, αποτελεί κίνηση τακτικής.

Η εφημερίδα πιστεύει ότι η Πιονκ Γιανγκ αισθάνεται να απειλείται από τις ΗΠΑ και αναζητά τρόπους για να ενισχύσει τη θέση της.

«Έτσι το ζητούμενο σε αυτή την παρτίδα πόκερ είναι να εξασφαλίσει μια πλεονεκτικότερη θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Αν και η Βόρειος Κορέα ανακοίνωσε ότι αποσύρεται έπ αόριστον από τις διαπραγματεύσεις η εφημερίδα πιστεύει ότι αυτές θα επαναληφθούν στο μέλλον, γιατί καμία πλευρά δεν μπορεί να θέλει έναν πόλεμο.

Και η Ντερ Σταντάρ (Der Standard) στην Αυστρία συμφωνεί ότι οι ελιγμοί αυτοί αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα της τακτικής του πόκερ που η Πιονγκ Γιανγκ ξέρει να παίζει καλά.

Η εφημερίδα αμφισβητεί το αποτέλεσμα μελλοντικών συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών, εκτός κι αν η Ουάσιγκτον ακολουθήσει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση του προβλήματος.

Στη Γαλλία η Λε Μοντ (Le Monde) σημειώνει ότι η ανακοίνωση της Βορείου Κορέας «υποβαθμίστηκε» από την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις.

Η ανακοίνωση της Πιονγκ Γιανγκ «είναι ενδεικτική των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους στην προσπάθεια να καταπνίξουν τις πυρηνικές φιλοδοξίες» που έχουν καθεστώτα σαν και αυτά που κυβερνούν το Ιράν και τη Βόρειο Κορέα.

Η ισπανική Ελ Παΐς (El Pais) σημειώνει ότι τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν δεν αφήνουν πολλά περιθώρια επιλογής στην Ουάσιγκτον, ενώ δείχνουν πόσο απαραίτητη είναι η επανέναρξη του διαλόγου.

«Από το να εξαπολύει απειλές για άμεση δράση», σχολιάζει η εφημερίδα, ο πρόεδρος Μπους «πρέπει να πείσει καθεστώτα σαν κι αυτά που κυβερνούν το Ιράν και την Βόρειο Κορέα ότι τα πυρηνικά όπλα δεν θα τα κάνουν πιο ασφαλή».

Άλλες εποχές

Η ελβετική Τριμπιούν ντε Ζενέβ (La Tribune de Geneve), αναφερόμενη στο γάμο του Καρόλου και της Καμίλας, εξηγεί στους αναγνώστες της γιατί πρέπει να συμπαθήσουν τη μελλοντική Δούκισσα της Κορνουάλης.

Όταν κοιτάζει κανείς την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς έχει την αίσθηση ότι «αγοράζει τα ρούχα της από τις εκπτώσεις» και ότι «η τσάντα με τα καλλυντικά της χωρά μέσα σε μια δαχτυλήθρα», σχολιάζει η εφημερίδα.

Κι όμως, «αυτή η γυναίκα που λίγο ενδιαφέρεται για την εμφάνισή της» δίνει την εντύπωση ότι ξέρει καλά ποιοι είναι οι κανόνες του παλατιού.

«Αποτελεί την προσωποποίηση της Αγγλίας σε μια άλλη εποχή, πολύ μακρινή από το σημερινό τζετ-σετ του Λονδίνου», αναφέρει το άρθρο.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ακόμα τη σημασία μιας σχέσης 35 ετών, την εποχή που οι γάμοι ηθοποιών και ροκ σταρ διαρκούν μόλις μερικές εβδομάδες.

Σε ένα διαφορετικό άρθρο στην ίδια εφημερίδα, τονίζεται ότι σε αντίθεση με τη πριγκίπισσα Νταϊανα, ο γάμος του Καρόλου με την Καμίλα δεν κινδυνεύει να εξελιχθεί σε «εφιάλτη εξαιτίας της δημοσιότητας», ούτε ο πρίγκιπας κινδυνεύει να επισκιαστεί από τη σύζυγό του, γιατί αυτή γνωρίζει τη θέση της.

Στη Γενεύη, η Λε Τεμπ (Le Temps) χαιρετίζει την «ένωση, την όχι και τόσο εξαιρετική, αλλά πολύ μοντέρνα» της «νεαρής 57χρονης νύφης και του μελλοντικού συζύγου της, ηλικίας 56 ετών».

Στην Ισπανία, η Ελ Παΐς (El Pais) έχει την αίσθηση ότι η αντίδραση της κοινής γνώμης στη Βρετανία για τον επικείμενο γάμο «είναι ενδεικτική του πόσο εύκολα αλλάζουν οι απόψεις με τον χρόνο».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι η βασίλισσα, οι γιοι του Καρόλου και της Νταϊάνα, ο πρωθυπουργός και ο προκαθήμενος της αγγλικανικής εκκλησίας έχουν εκφράσει την ικανοποίησή τους για το γάμο με αρκετή πειθώ.

Στις ημέρες μας και σε αυτή την ηλικία, έχει μικρή σημασία εάν ο Κάρολος πρέπει να παντρευτεί μια διαζευγμένη γυναίκα, σχολιάζει η εφημερίδα αναφερόμενη στο πρωτόκολλο.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.