Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-02-10

  1. Κάλιο άργά παρά ποτέ
  2. Διεύρυνση της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν
  3. Ημέρα βίας στο Ιράκ
  4. Σε τεντωμένο σκοινί η εκεχειρία
  5. Πυρηνικές απειλές και αντεγκλήσεις
  6. Τα ορφανά της Κένυας
  7. Νέος κύκλος σκανδάλων
  8. Tο «μυστικό» συνέδριο κι οι απόψεις
  9. Πριγκιπικοί γάμοι στο Λονδίνο
  10. Νέος κύκλος σκανδάλων
  11. Η ΕΕ για το έλλειμμα
  12. Πριγκιπικοί γάμοι στο Λονδίνο
  13. Τα ορφανά της Κένυας
  14. Οικονομία και διαφθορά
  15. Δεν τηρεί την εκεχειρία η Χαμάς
  16. Ένταση κι αποχωρήσεις τη βουλή
  17. Ολική επαναφορά για την Εθνική
  18. Αποσύρεται από τις συνομιλίες για τα πυρηνικά
  19. Εκλογές μετά από 40 χρόνια
  20. Το «μήνυμα» της ΕΤΑ

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2005 - 02:09 (Ώρα Λονδίνου)

Κάλιο άργά παρά ποτέ

Η υπομονή ανταμοίβεται και το αποδεικνύει η περίπτωση του διαδόχου του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπα Καρόλου που ανακοίνωσε τη Πέμπτη το γάμο του με την από 30ετίας ερωμένη του Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς.

Η ανακοίνωση του γάμου Καρόλου-Καμίλας, μπορεί να ξάφνιασε τους βρετανούς αλλά για την κυβέρνηση και τους ανακτορικούς κύκλους το γεγονός ήταν γνωστό από τα Χριστούγεννα, επισημαίνει ο βρετανικός τύπος.

Η επίσημη ανακοίνωση της Πέμπτης, έδωσε άπλετη τροφή στις εφημερίδες που αφιερώνουν σελίδες επί σελίδων στην πριγκιπική σαπουνόπερα.

Φωτογραφικά αφιερώματα από τη σχέση του Καρόλου με τη μέλλουσα σύζυγό του καθώς επίσης από τον αποτυχημένο πρώτο του γάμο με την Νταιάνα, δημοσιεύονται σε όλες τις εφημερίδες.

Αίσιο τέλος

«Μετά από χρόνια αγωνίας, τελικά ο Κάρολος ορίζει ημερομηνία» τιτλοφορείται το πρωτοσέλιδο της Γκάρντιαν.

Η ανακοίνωση του γάμου Καρόλου-Καμίλας, είναι η κατάληξη μιας καλά σκηνοθετημένης χορογραφίας που αρχίζει και ξετυλίγεται αργά και πολύ μεθοδικά από δυο χρόνια μετά τον θάνατο της Νταιάνα. Από το 1999 ξεκινούν δειλά-δειλά οι πρώτες κοινές εμφανίσεις, αρχής γενομένης της σύντομης σκηνής της εξόδου των δύο μνηστευμένων από το ξενοδοχείο Ρίτζ του Λονδίνου. Σταδιακά οι κοινές εμφανίσεις πυκνώνουν και γίνονται πολύ πιο προσωπικές: ένα φιλί στο μάγουλο, ένα τρυφερό χάδι στο χέρι, σημάδια μιας σχέσης που όλα έδειχναν πως θα κατέληγε στην νομιμοποίηση, γράφει η Γκάρντιαν.

Σύμφωνα με την Ντέιλι Τέλεγκραφ, η βασίλισσα Ελισάβετ, έδωσε την άδεια της για τον γάμο του διαδόχου με την κ. Μπόουλς μετά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη, μια μέρα πριν την ανακοίνωση του γάμου, με τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλέρ.

Οι Φαινάνσιαλ Τάιμς αναφέρουν πως η επιλογή της ημερομηνίας του πριγκιπικού γάμου, 8 Απριλίου δεν είναι καθόλου τυχαία. Επελέγη μετά από αίτημα της κυβέρνησης, λόγω του ότι τρεις ημέρες μετά, στις 11 Απριλίου, ξεκινά επίσημα η προεκλογική εκστρατεία.

«Ο Κάρολος τακτοποιεί τις υποθέσεις του» γράφουν οι Τάιμς.

Η εφημερίδα επικαλείται πηγές προσκείμενες στον διάδοχο του βρετανικού θρόνου που λένε ότι ο Κάρολος πήρε την απόφαση να νομιμοποιήσει τον από 30ετίας δεσμό του με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, μετά από σύσταση των συμβούλων του.

«Επιβάλλεται να τακτοποιήσεις τις εκκρεμείς σου υποθέσεις πριν αναλάβεις βασιλικά καθήκοντα» είπαν στον Κάρολο οι σύμβουλοί του, σύμφωνα με δημοσίευμα των Τάιμς.


Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2005 - 19:19 (Ώρα Λονδίνου)

Διεύρυνση της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν

Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν στη Νίκαια της Γαλλίας

Μετά από μήνες καθυστερήσεων, οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ που συναντήθηκαν στη Νίκαια τη Γαλλίας ενέκριναν την ενίσχυση και επέκταση της ειρηνευτικής αποστολής της Συμμαχίας στο Αφγανιστάν.

Συγκεκριμένα, νατοϊκά στρατεύματα θα αναπτυχθούν στη Χεράτ, καθώς και σε άλλες τρεις πόλεις του δυτικού Αφγανιστάν.

Η απόφαση ελήφθη καθώς η Ιταλία, η Ισπανία και η Λιθουανία συμφώνησαν τελικά να στείλουν 500 επιπλέον στρατιώτες στη χώρα.

Αυτή τη στιγμή, η Βορειοατλαντική Συμμαχία διατηρεί 8 χιλιάδες στρατιώτες στην πρωτεύουσα Καμπούλ.

Ο ανταποκριτής του BBC επισημαίνει τη σπουδαιότητα της ισπανικής δέσμευσης, καθώς η κυβέρνηση Θαπατέρο έχει αποσύρει τις δυνάμεις της από το Ιράκ.


Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2005 - 18:29 (Ώρα Λονδίνου)

Ημέρα βίας στο Ιράκ

Ημέρα βίας στο Ιράκ, με τραυματίες και νεκρούς να μεταφέρονται στα νοσοκομεία της Βαγδάτης και άλλων πόλεων

Σφοδρή ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε μεταξύ της ιρακινής αστυνομίας και ανταρτών στην περιοχή Σάλμαν Πακ, νοτιοανατολικά της Βαγδάτης.

Τουλάχιστον οκτώ αστυνομικοί σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 60 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της δίωρης μάχης.

Σύμφωνα με τις ιρακινές αρχές, ομάδα αστυνομικών που ερευνούσε την περιοχή αναζητώντας τους δράστες της πυροδότησης βόμβας σε παγιδευμένο όχημα, έπεσε σε ενέδρα των ανταρτών που επιτέθηκαν με ρουκέτες και όλμους.

Εξάλλου, άλλες δύο ανατινάξεις παγιδευμένων με εκρηκτικά αυτοκινήτων στη Βαγδάτη, προκάλεσαν θανάτους και τραυματισμούς.

Παράλληλα, η ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι εντόπισε τις σορούς περισσοτέρων από 20 οδηγών φορτηγού στα καμένα οχήματά τους, νοτίως της ιρακινής πρωτεύουσας.

Πιστεύεται ότι η αυτοκινητοπομπή των θυμάτων, που μετέφερε ζάχαρη, βρέθηκε στο στόχαστρο των δραστών πριν από δύο ημέρες.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η ιρακινή κυβέρνηση ανακοίνωσε το κλείσιμο των συνόρων την ερχόμενη εβδομάδα, από τις 17 έως τις 22 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια της μεγάλης θρησκευτικής γιορτής των σιιτών, Ασούρα.

Πέρυσι, κατά τη διάρκεια της γιορτής, βομβιστική επίθεση αυτοκτονία είχε στοιχίσει τη ζωή περίπου 180 ανθρώπων.


Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2005 - 18:11 (Ώρα Λονδίνου)

Σε τεντωμένο σκοινί η εκεχειρία

Η εκεχειρία συμφωνήθηκε μεταξύ των κ.κ. Σαρόν και Αμπάς στη συνάντηση της Τρίτης στην Αίγυπτο

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Μαχμούντ Αμπάς, απέπεμψε τρεις κορυφαίους αξιωματούχους ασφαλείας μετά τις επιθέσεις που σημειώθηκαν τη νύχτα της Τετάρτης με ρουκέτες και όλμους σε βάρος εβραϊκών οικισμών στη λωρίδα της Γάζας.

Ο κ. Αμπάς, που νωρίτερα είχε διατάξει τις παλαιστινιακές αρχές ασφαλείας να αποτρέψουν παρόμοιες επιθέσεις στο μέλλον, τόνισε ότι σκοπός του είναι να διαφυλάξει την εκεχειρία που συμφωνήθηκε την Τρίτη με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν, στο Σαρμ ελ-Σεΐχ της Αιγύπτου.

Ο γραμματέας του παλαιστινιακού υπουργικού συμβουλίου, Χασάν Αμπού Λίμπντεχ, ανακοινώνοντας την απομάκρυνση των αξιωματούχων ασφαλείας, είπε ότι απέτυχαν να εκτελέσουν επιτυχώς τα καθήκοντά τους.

Μεταξύ των απεπεμφθέντων, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, είναι ο επικεφαλής δημοσίας τάξης, στρατηγός Αμπντέλ Ραζάκ αλ-Μαγιάιντεχ και ο διευθυντής της αστυνομίας, Σαέμπ αλ-Αϊέζ.

Η οργάνωση Χαμάς ανακοίνωσε ότι προέβη στις επιθέσεις σε αντίποινα για το θάνατο ενός Παλαιστινίου που δέχθηκε πυροβολισμούς από έναν από τους οικισμούς.

Στη Δυτική Όχθη, εξάλλου, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο οδηγό που δε σταμάτησε σε σημείο ελέγχου, κοντά στη Ραμάλα.

Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σαέμπ Ερεκάτ, χαρακτήρισε τα τελευταία περιστατικά βίας «σοβαρή πρόκληση» για τη συμφωνία εκεχειρίας.


Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2005 - 08:57 (Ώρα Λονδίνου)

Πυρηνικές απειλές και αντεγκλήσεις

Η Βόρεια Κορέα ισχυρίζεται ότι έχει κατασκευάσει ήδη πυρηνικά όπλα

Τη διεθνή αντίδραση προκάλεσε η απόφαση της Βορείου Κορέας να αποσυρθεί «επ αόριστον» από τις εξαμερείς συνομιλίες σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Πιονγκγιάνγκ τονίζεται ότι ήδη έχουν αναπτυχθεί πυρηνικά όπλα και ότι θα συνεχιστεί η ενίσχυση του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας με στόχο την αμυντική της θωράκιση.

Η Νότια Κορέα εξέφρασε τη βαθύτατη ανησυχία της, ενώ ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, κάλεσε τη βορειοκορεάτικη κυβέρνηση να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών, δηλώνοντας αισιόδοξος για έναν τέτοιο ενδεχόμενο.

Την επιστροφή της Πιονγκγιάνγκ στις διαπραγματεύσεις που στοχεύουν στον τερματισμό του πυρηνικού της προγράμματος, ζήτησαν επίσης η Κίνα και η Ρωσία. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Ιβανόφ, χαρακτήρισε «λάθος» την απόφαση της Βορείου Κορέας.

Αντιδρώντας στον καταλογισμό πρόθεσης ανατροπής του πολιτικού της συστήματος από τη Βόρεια Κορέα, ο Λευκός Οίκος δήλωσε προσηλωμένος στο στόχο ειρηνικής και διπλωματικής διευθέτησης των διαφορών.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, προειδοποίησε τη Βόρεια Κορέα ότι η απόφασή της να αποσυρθεί από τις συνομιλίες, θα μπορούσε να εντείνει τη διεθνή της απομόνωση.

Εξάλλου, ο Αμερικανός υπουργός άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, σχολιάζοντας την παραδοχή ανάπτυξης πυρηνικών όπλων από την ασιατική χώρα, δήλωσε ότι γεννά μεν ανησυχίες, αλλά ότι ο ίδιος δεν είναι πεπεισμένος ότι όντως υπάρχει πυρηνικό οπλοστάσιο.


Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2005 - 09:11 (Ώρα Λονδίνου)

Τα ορφανά της Κένυας

Η ανταποκρίτρια μας στην ανατολική Αφρική, Ίσμπελ Μάθεσον, όρμησε σαν σί

φουνας στο γραφείο του ΒΒC στο Ναϊρόμπι και αφού έγιναν οι απαραίτητες συστάσεις μας προσκάλεσε να την ακολουθήσουμε σε μια «αναγνωριστική» επίσκεψη, στα προάστια της πόλης.

Μόλις είχε λάβει ένα τηλεφώνημα από τη Φιόνα, μια 25χρονη Κενυάτισα που εργάζεται για λογαριασμό μη κυβερνητικών οργανώσεων στις υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης.

Η Φιόνα είχε καταφέρει να οργανώσει μια επίσκεψη σε δύο ορφανοτροφεία που προσέφεραν καταφύγιο σε μερικά μόνο από τα χιλιάδες μικρά θύματα του AIDS τα οποία εγκαταλείπονται στη μοίρα τους, μετά το θάνατο των γονιών τους από τη μάστιγα.

Τα παιδιά αυτά πέραν από το γεγονός ότι στην πιο τρυφερή τους ηλικία έμειναν ορφανά, ζούσαν με το στίγμα των φορέων του AIDS που τους κληρονόμησε η μητέρα τους, μέσα σε μια κοινωνία που λόγω έλλειψης υποδομών δεν μπορεί να τα φροντίσει.

Σκοπός του ρεπορτάζ που προετοίμαζε η Βρετανίδα συνάδελφος ήταν να αναδείξει τις διαφορές που προκαλεί η λήψη των ονομαζόμενων αντιρετροϊκών φαρμάκων (anti retro viral drugs ή ARVs) στη ζωή αυτών των παδιών και στην εξέλιξη της ασθένειάς τους.

Κοινότητα ελπίδας

Πρώτα επισκεφθήκαμε το ορφανοτροφείο που έχουν ιδρύσει καθολικές μοναχές στο Κοτολένγκο, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Ναϊρόμπι, όπου έχουν βρει καταφύγιο 38 παιδιά.

Όλα τους είναι φορείς του ιού HIV και καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα έχει πάψει να λειτουργεί κινδυνεύουν να προσβληθούν από ασθένειες όπως φυματίωση, πνευμονία ή κι από ένα απλό κρυολόγημα, με μοιραίες συνέπειες.

Όλοι οι τρόφιμοι που συναντήσαμε ήταν όλα σε ειδική φαρμακευτική αγωγή, με λήψη βιταμινούχων σκευασμάτων και αντιρετροϊκών.

Μέχρι να έρθει η διευθύντρια του ορφανοτροφείου, αδελφή Σελέστ, για να μας υποδεχθεί είχαμε περικυκλωθεί από τα μικρά παιδιά, που αποζητούσαν αυτό που έχουν στερηθεί περισσότερο το ανθρώπινο χάδι και την αγκαλιά.

Το παράδειγμα της εξάχρονης Μαίρης είναι αντιπροσωπευτικό: Ο πατέρας της εγκατέλειψε την οικογένεια, η μητέρα της - φορέας του ιού αρρώστησε και υπέκυψε στο μοιραίο και οι συγγενείς της είχαν παρατήσει τη Μαίρη γνωρίζοντας ότι αργά ή γρήγορα θα είχε τη μοίρα της μητέρας της.

Τώρα η Μαίρη φαίνεται υγιής, παρακολουθεί τα μαθήματά της στο σχολείο της κοινότητας και έχει ανακτήσει το σωματικό της βάρος γενικά απολαμβάνει όλες τις μικρές χαρές των παιδιών της ηλικίας της.

Η αδελφή Σελέστ μας είπε ότι στο παρελθόν όταν το ορφανοτροφείο δεν είχε πρόσβαση στα αντιρετροϊκά φάρμακα, κάθε χρόνο πέθαιναν 3- 5 παιδιά, ενώ τώρα έχουν ένα θάνατο το χρόνο.

Η κοινότητα χρηματοδοτείται από δωρεές ιδιωτών και από την Εκκλησία, αλλά το γεγονός ότι στην Κένυα δεν υπάρχουν διαθέσιμα ειδικά αντιρετροϊκά φάρμακα για παιδιά αναγκάζει τις νοσηλεύτριες να βρίσκουν τα χάπια, τις αμπούλες και το σιρόπι που να πειραματίζονται με τις δόσεις, ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του μικρού ασθενή και το σωματικό του βάρος.

Αποχαιρετώντας μας η αδελφή Σελέστ αρνήθηκε ευγενικά την προσφορά μας να κινηματογραφήσουμε μέσα στο ορφανοτροφείο θέλοντας όπως είπε να διαφυλάξει την προσωπική ζωή και αξιοπρέπεια των παιδιών.

Έργο ζωής δύο ανθρώπων

Επόμενη στάση μας ήταν η κοινότητα Κράιστ Ροκ, στο προάστιο Κάρεν του Ναϊρόμπι, όπου ένα ζευγάρι Αμερικανών μετακόμισαν πριν 20 χρόνια και έστησαν μια παιδική εστία.

Η Τζένιφερ και ο σύζυγός της αγόρασαν ένα κομμάτι γης πέντε στρεμμάτων και βασισμένοι σε δωρεές συμπατριωτών τους δημιούργησαν ένα ορφανοτροφείο για παιδιά φορείς του ιού HIV, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια λειτουργούν και ένα δημοτικό σχολείο.

Και εδώ η υποδοχή μας ήταν θερμή από τα εν συνόλω παιδιά που ήθελαν να παίξουν μαζί μας και να φωτογραφηθούν, διακόπτοντας την ενημέρωση που έκανε η παρένθετη μητέρα τους.

Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε ο Καμπάνι, ένα αγόρι πεντέμισι ετών με σωματική διάπλαση τριών χρόνων, εξαιτίας των κακουχιών και του υποσιτισμού που βίωσε.

Αλλά και η Θηρεσία, μια πανέξυπνη μαθήτρια της πρώτης δημοτικού που επέμενε να της δείξουμε τη λειτουργία της ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής.

Η διαφορά μετά τη λήψη αντιρετροϊκών φαρμάκων είναι ότι τα παιδιά ζουν αντί να πεθαίνουν, μας εξήγησε με απλά λόγια η «ψυχή» του ορφανοτροφείου.

Το παράπονο της Τζένιφερ είναι ότι παρά τις εξαγελίες για χορήγηση φαρμάκων δωρεάν στα παιδιά φορείς, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.

«Όλοι μιλάνε για δωρεάν φάρμακα. Πού βρίσκονται αυτά τα φάρμακα; Δείξτε μου να τρέξω» μας είπε και συνέχισε:

«Κάθε μήνα ξοδεύουμε 35.000 κενυάτικα σελίνια (350 δολάρια) για βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής και 25.000 σελίνια (250 δολάρια) για αντιρετροϊκά. Ο συνολικός προϋπολογισμός για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι 900 δολάρια μηνιαίως, κάτι που για τα δυτικά δεδομένα μπορεί να θεωρείται μικρό ποσό, αλλά για τα μέτρα της Κένυας είναι υπολογίσιμο» μας είπε.

Και κατέληξε: «Γνωρίζουμε ότι οι προσπάθειές μας αποτελούν μόνο σταγόνα στον ωκεανό, αλλά εφόσον μπορούμε να αλλάξουμε την ποιότητα της ζωής έστω και ενός παιδιού θα συνεχίσουμε».


Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2005 - 10:58 (Ώρα Λονδίνου)

Νέος κύκλος σκανδάλων

Στοιχεία για τον βίο και την πολιτεία του καταζητούμενου από την Ιντερπόλ Απόστολου Βαβύλη ή Φωκά δημοσιοποίησε αργά το βράδυ της Τετάρτης το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως.

Ο κ. Βαβύλης εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος ισραηλινής εταιρείας η οποία προμήθευσε το συγκεκριμένο υπουργείο θωρακισμένα αυτοκίνητα και εξοπλισμό για την ΕΚΑΜ.

Παρέστη μάλιστα αυτοπροσώπως στις διαπραγματεύσεις για τις προμήθειες, αν και υπήρχαν εντάλματα σύλληψης εις βάρος του και από το τριμελές εφετείο κακουργημάτων Λάρισας και από την Ιντερπόλ για εμπόριο ναρκωτικών στην Ελλάδα και στην Ιταλία.

Το υπουργείο ερευνά το ρόλο που ο κ. Βαβύλης, ο οποίος φέρεται και έχει δηλώσει ότι ήταν απεσταλμένος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος στα Ιεροσόλυμα την περίοδο των πατριαρχικών εκλογών, έπαιξε στην εκλογή κι ενθρόνιση του σημερινού Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Ειρηναίου.

Ομοίως ερευνάται και ο ρόλος του απόστρατου Ιωάννη Τριανταφυλλάκη και ενός απότακτου αστυνομικού, που φέρονται να συνόδευαν τον κ. Βαβύλη στα Ιεροσόλυμα την περίοδο προ των πατριαρχικών εκλογών.

Σύμφωνα με όσα δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι ελληνικές αρχές τότε είχαν ζητήσει από τις ισραηλινές να συλλάβουν τότε τον κ. Βαβύλη στα Ιεροσόλυμα αλλά η απάντηση ήταν ότι είχε φύγει από το ξενοδοχείο που έμενε και αγνοούνταν τα ίχνη του.

Το βράδυ της Τετάρτης, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μιλά για «ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον του που κατευθύνεται από συγκεκριμένα κέντρα εντός και εκτός των τειχών της Ιερουσαλήμ», με στόχο να αμαυρώσουν το έργο του Πατριαρχείου και την προσωπικότητα του Πατριάρχη.

Εκφράζει δε την πίστη του ότι οι δράστες θα αποκαλυφθούν και θα λογοδοτήσουν.

Συσκέψεις Αρχιεπισκόπου

Οι καταγγελίες που έχουν πλήξει το κύρος της ελλαδικής Εκκλησίας, οδήγησαν τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών σε σειρά συσκέψεων και κατ ιδίαν επαφών με άλλους αρχιερείς αλλά και το επιτελείο των συνεργατών του.

Πληροφορίες φέρουν τον Αρχιεπίσκοπο αποφασισμένο να συγκαλέσει την Ιεραρχία, προς το τέλος Φεβρουαρίου.

Οι ίδιες πληροφορίες αποδίδουν τις συναντήσεις του στην προσπάθειά του προ της συγκλήσεως να επιτύχει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για τις επιλογές του.

Ο Αθηνών και πάσης Ελλάδος φέρεται να δήλωσε στους ιεράρχες ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει χωρίς συμβιβασμούς στην κάθαρση της Εκκλησίας κι ότι όσοι επίορκοι ιεράρχες ενέχονται σε σκάνδαλα θα φύγουν από την ιεραρχία μόλις αποδειχθεί η ενοχή τους.

Επιπλέον, μετά τις επαφές του Αρχιεπισκόπου, οι οικονομικές υπηρεσίες της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία δηλώνουν πως «ήταν και είναι στη διάθεση των εκπροσώπων των Κομμάτων, της Πολιτικής και υπηρεσιακής Ηγεσίας, του Υπουργείου Οικονομικών και των υπευθύνων διευθυντών των ΜΜΕ για την παροχή των όποιων στοιχείων επιθυμούν να πληροφορηθούν περί αυτής».

Εξάλλου, την Τετάρτη ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τις κατηγορίες που αποδίδονται στον, τελούντα σε εξάμηνη αργία, Μητροπολίτη Αττικής, Παντελεήμονα.

Στο χώρο της Δικαιοσύνης

Νέο σκάνδαλο ταράσσει και το δικαστικό σώμα, καθώς την Τετάρτη έγινε γνωστό ότι την περίοδο του 1990 χάθηκαν 84 αποφάσεις αστικών και ποινικών δικαστηρίων του Πειραιά και παρότι η «εξαφάνιση» αποκαλύφθηκε το 1995, οι ένοχοι δεν βρέθηκαν ποτέ.

Η Εισαγγελία Πειραιά, που ενημέρωσε σχετικά και τον Άρειο Πάγο, διέταξε την επείγουσα διενέργεια προανακριτικής εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι εξαφάνισαν τις αποφάσεις, αλλά και ποιοι τους κάλυψαν όταν η υπόθεση αποκαλύφθηκε, το 1995.

Το μεσημέρι της Τετάρτης συνελήφθη στην Αθήνα ο πρόεδρος πρωτοδικών Ευάγγελος Καλούσης, ο οποίος φέρεται να προσπαθούσε να εξαργυρώσει πλαστή ταξιδιωτική επιταγή (τράβελερς-τσεκ).

Ο κ. Καλούσης, επικαλούμενος και την κατάθεση του διευθυντή τραπέζης στην οποία απευθύνθηκε δηλώνει ότι βρήκε την επιταγή έξω από την πυλωτή της πολυκατοικίας του και την προσκόμισε στην τράπεζα μόνων για να διακριβώσει εάν είναι πλαστή.

Ο κ. Καλούσης έχει παραπεμφθεί στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης, διότι του αποδίδεται ότι εκμεταλλευόταν με υποσχέσεις αλλοδαπές γυναίκες.

Εξάλλου, μήνυση και αγωγή κατά της εμπλεκόμενης στα σκάνδαλα, ανακρίτριας Αντωνίας Ηλία, για συκοφαντική δυσφήμιση υπέβαλε ο δικηγόρος Αθηνών, Ανδρέας Γαβαλάς, με αφορμή την ανάμειξη του ονόματός του σε μαγνητοφωνημένη συνομιλία που αποδίδεται στη δικαστική λειτουργό και σε άγνωστο πρόσωπο.

Στην αγωγή του, ο κ. Γαβαλάς αναφέρει ότι ποτέ δεν έχει ασχοληθεί με υποθέσεις ναρκωτικών και ότι ποτέ δεν είχε υπόθεση με δικαστή την κ. Ηλία.

Διαφθορά στις φυλακές

Εν τω μεταξύ, ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκε ο δράστης της δολοφονίας βαρυποινίτη των φυλακών Κέρκυρας, ο οποίος είχε καταγγείλει κύκλωμα υπαλλήλων του υπουργείου Δικαιοσύνης, κρατουμένων και ιδιωτών.

Συγκεκριμένα, ο 50χρονος Στυλιανός Μαθάς, που δολοφονήθηκε στις 17 Μαρτίου 2004 στο Κολωνό κι ενώ βρισκόταν σε άδεια από τις φυλακές, είχε στείλει υπόμνημα στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καταγγέλλοντας σωρεία παρανομιών από το συγκεκριμένο κύκλωμα που θησαύριζε σε βάρος των υπόλοιπων κρατουμένων.

Στην ίδια επιστολή, ο δολοφονηθείς ανέφερε πως φοβόταν για τη ζωή του, καθώς τον απειλούσε γνωστός έμπορος ναρκωτικών, που επρόκειτο να αποδράσει εκμεταλλευόμενος την άδεια που θα λάμβανε από τις φυλακές.

Από την έρευνα του τμήματος εγκλημάτων κατά ζωής διαπιστώθηκε ότι δράστης είναι το άτομο που ανέφερε στην επιστολή του ο εκλιπών, ο 55χρονος έμπορος ναρκωτικών Αλέκος Κουίδης.


Tο «μυστικό» συνέδριο κι οι απόψεις

Ευθύνες στους ελληνοκυπρίους για τη μη επίλυση επιρρίπτει ο λόρδος Χάνεϋ

Αντίθετοι στην εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού είναι βρετανοί και αμερικανοί, σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος» της Πέμπτης.

Η εφημερίδα, που επικαλείται τις τοποθετήσεις του αμερικανού πρέσβη στη Λευκωσία, Μάικλ Κλόσον, και του Λόρδου Χάνεϋ στο «κεκλεισμένων των θυρών» συνέδριο, που οργανώνει το Γουίλτον Παρκ και το Φόρεϊν Οφις, στη Λάρνακα, αναφέρει ότι οι δύο διπλωμάτες παρουσιάσθηκαν υπέρμαχοι της άποψης ότι η Ε.Ε. πρέπει να μείνει μακριά από τη διαδικασία λύσης, παρόλο που η Κύπρος είναι μέλος της και η Τουρκία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις ένταξης.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ φέρεται να ανέφερε πως μόνο τεχνική στήριξη μπορεί να παράσχει η Ε.Ε. στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού, και το πρόβλημα πρέπει να παραμείνει αποκλειστικά στα χέρια των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Λόρδος Χάνεϋ, πρώην ειδικός απεσταλμένος της Βρετανίας για το κυπριακό, είπε στην ομιλία του, που δημοσιοποίησε ο ίδιος, ότι «δεν είναι εύκολο για την Ε.Ε. να μεσολαβήσει μεταξύ μιας χώρας - μέλους, δηλαδή της Κύπρου και μιας τρίτης χώρας, δηλαδή της Τουρκίας, ακόμα και αν η χώρα αυτή διεξάγει διαπραγματεύσεις για να καταστεί μέλος της Ένωσης».

Ο λόρδος φέρεται επίσης να είπε την πρώτη ημέρα του συνεδρίου ότι «δυστυχώς, το 1963, η διεθνής κοινότητα δέχθηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι εκπροσωπούσαν ολόκληρο το νησί».

Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϋ κατηγόρησε τους ελληνοκύπριους ότι όποτε η λύση του Κυπριακού ήταν εφικτή, της έστρεφαν την πλάτη.

Είπε μάλιστα ότι οι ελληνοκύπριοι δυο φορές σε προεδρικές εκλογές απέρριψαν υποψηφίους προέδρους οι οποίοι ήταν κοντά στην επίτευξη συμφωνίας. Το 1993 τον Γιώργο Βασιλείου και τον Γλαύκο Κληρίδη το 2003.

Ακόμη, ανέφερε ότι θεωρεί λάθος τη μη εξασφάλιση της υπογραφής των ηγετών των δυο πλευρών στο σχέδιο Ανάν, προτού αυτό τεθεί στα δημοψηφίσματα, ώστε να μην γίνει εκστρατεία εναντίον του.

Τέλος, κάλεσε να γίνει δεκτό το σχέδιο Ανάν με ελάχιστες διαφοροποιήσεις. Πάντως τόνισε ότι δεν έδωσε αλλά ούτε και σκοπεύει να δώσει ενδείξεις για το πώς θεωρεί ότι το Σχέδιο Ανάν μπορεί να τροποποιηθεί, εάν υπάρχει πρόθεση και καλή θέληση για συμβιβασμό.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αντριάν Βαν ντερ Μιρ, φέρεται ότι δήλωσε στο συνέδριο πως η Επιτροπή θα ήθελε η Τουρκία να σκεφτεί το ενδεχόμενο να αποσύρει 10.000 - 20.000 στρατιώτες ακόμη και αύριο.

Επίσης φέρεται να αναφέρθηκε και στην πρόταση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, για το άνοιγμα της Αμμοχώστου, σημειώνοντας πως «η Επιτροπή θα στηρίξει μια τέτοια συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών».

Αγνοούν τη συμφωνία

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», οι Ηνωμένες Πολιτείες κινούνται, παράλληλα με τους Βρετανούς, για την ενίσχυση των κατεχομένων, αγνοώντας την πρόσφατη συμφωνία για το εμπόριο μέσω της Πράσινης Γραμμής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Αμερικανοί, εφαρμόζοντας «εκδικητική πολιτική», πέραν των 30 εκατομμυρίων δολαρίων, που θα διοχετεύσουν προσεχώς στα κατεχόμενα, ανακοίνωσαν μέρος προγράμματος εκπαίδευσης σε θέματα οικονομίας, τουρκοκυπρίων, που θα λάβουν χώρα στις ΗΠΑ.

«Παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις πως αυτή η πρωτοβουλία δεν αντικατοπτρίζει αλλαγή στην πολιτική αναγνώρισης των ΗΠΑ, πρόσφατη περιοδεία 10 Τουρκοκυπρίων παραπέμπει σαφώς στην προετοιμασία και οργάνωση, αλλά και αναβάθμιση της οικονομίας στα κατεχόμενα με πρόδηλες τις πολιτικές προεκτάσεις», γράφει η εφημερίδα που συνδέει τις εξαγγελίες με τις πρόσφατες υποσχέσεις της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, στην Άγκυρα για κινήσεις, που αποσκοπούν «στην άρση της απομόνωσης των τουρκοκυπρίων».

Εν τω μεταξύ, ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, του απέστειλε πρόσκληση για συνάντηση με ανοικτή την ημερομηνία η οποία θα καθοριστεί από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2005 - 11:18 (Ώρα Λονδίνου)

Πριγκιπικοί γάμοι στο Λονδίνο

Συναντήθηκαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του '70

Ο διάδοχος του αγγλικού θρόνου, πρίγκιπας Κάρολος και η αγαπημένη του Καμίλα Παρκερ Μποουλς ανακοίνωσαν ότι θα παντρευτούν, δίνοντας έτσι αίσια κατάληξη στην πολύχρονη σχέση τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση οι γάμοι θα τελεστούν στο παλάτι του Γουίνδσορ, στις 8 Απριλίου.

Το ζευγάρι συναντήθηκε για πρώτη φορά το 1971 και από τότε ξεκίνησε μια σχέση που έμελλε να προκαλέσει τριγμούς στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Ο πρίγκιπας Κάρολος παντρεύτηκε την Νταϊάνα αλλά φήμες τον ήθελαν να διατηρεί εξωσυζυγική σχέση με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, τον πρώτο του έρωτα.

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα σε τηλεοπτική συνέντευξη είχε δηλώσει ότι στο γάμο της υπάρχουν τρία πρόσωπα.

Η ίδια πίστευε ότι η Καμίλα ήταν η βασική αιτία που ο γάμος της με τον Κάρολο δεν άντεξε.

Όταν η πριγκίπισσα σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Παρίσι το 1996, είχε ήδη χωρίσει με τον πρίγκιπα.

Ευαίσθητο ζήτημα

Ο αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας, Μάικλ Χάουαρντ δήλωσε «χαρούμενος» με την είδηση του γάμου, ενώ ο Τόνι Μπλερ συνεχάρη το ζευγάρι.

Το θέμα του γάμου θεωρείται ιδιαίτερα ευαίσθητο εξαιτίας της κοινωνικής θέσης αλλά και του προηγούμενου γάμου της Πάρκερ Μπόουλς. Η Καμίλα είναι διαζευγμένη και ο σύζυγός της βρίσκεται εν ζωή.

Εάν ο Κάρολος, στεφθεί τελικά βασιλιάς της Αγγλίας θα γίνει αυτομάτως και επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας, η οποία αντιτίθεται στην επανασύζευξη χωρισμένων.

Πάντως ο αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπέρι έσπευσε να δώσει τις ευλογίες του.

Ο ειδικός συντάκτης του BBC, Νίκολας Γουίτσελ, σχολιάζει ότι η απόφαση του γάμου εγκυμονεί κινδύνους για τη βασιλική οικογένεια.

Κοινή γνώμη

Η βασιλική οικογένεια θα παρακολουθεί στενά τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης, εκτιμά ο συντάκτης του BBC.

Επισημαίνει ότι η προοπτική η κ. Πάρκερ Μπόουλς να λάβει έναν εναλλακτικό τίτλο, όπως βασιλική σύζυγος, χωρίς να στεφθεί πριγκίπισσα της Ουαλίας ή βασίλισσα, δεν είναι τόσο εύκολη όσο ακούγεται.

Για πρώτη φορά, πέρσι, δημοσκόπηση έδειξε ότι οι Βρετανοί που τάσσονται υπέρ του γάμου του Καρόλου με την Καμίλα είναι περισσότεροι από αυτούς που διαφωνούν.

Το 32% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά σε αυτό το ενδεχόμενο, ενώ το 29% αρνητικά.

Ωστόσο, η πλειοψηφία, το 38% των ερωτηθέντων είπε απλά ότι το θέμα ήταν αδιάφορο.


Νέος κύκλος σκανδάλων

Στοιχεία για τον βίο και την πολιτεία του καταζητούμενου από την Ιντερπόλ Απόστολου Βαβύλη ή Φωκά δημοσιοποίησε αργά το βράδυ της Τετάρτης το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως.

Ο κ. Βαβύλης εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος ισραηλινής εταιρείας η οποία προμήθευσε το συγκεκριμένο υπουργείο θωρακισμένα αυτοκίνητα και εξοπλισμό για την ΕΚΑΜ.

Παρέστη μάλιστα αυτοπροσώπως στις διαπραγματεύσεις για τις προμήθειες, αν και υπήρχαν εντάλματα σύλληψης εις βάρος του και από το τριμελές εφετείο κακουργημάτων Λάρισας και από την Ιντερπόλ για εμπόριο ναρκωτικών στην Ελλάδα και στην Ιταλία.

Το υπουργείο ερευνά το ρόλο που ο κ. Βαβύλης, ο οποίος φέρεται και έχει δηλώσει ότι ήταν απεσταλμένος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος στα Ιεροσόλυμα την περίοδο των πατριαρχικών εκλογών, έπαιξε στην εκλογή κι ενθρόνιση του σημερινού Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Ειρηναίου.

Ομοίως ερευνάται και ο ρόλος του απόστρατου Ιωάννη Τριανταφυλλάκη και ενός απότακτου αστυνομικού, που φέρονται να συνόδευαν τον κ. Βαβύλη στα Ιεροσόλυμα την περίοδο προ των πατριαρχικών εκλογών.

Σύμφωνα με όσα δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι ελληνικές αρχές τότε είχαν ζητήσει από τις ισραηλινές να συλλάβουν τότε τον κ. Βαβύλη στα Ιεροσόλυμα αλλά η απάντηση ήταν ότι είχε φύγει από το ξενοδοχείο που έμενε και αγνοούνταν τα ίχνη του.

Το βράδυ της Τετάρτης, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μιλά για «ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον του που κατευθύνεται από συγκεκριμένα κέντρα εντός και εκτός των τειχών της Ιερουσαλήμ», με στόχο να αμαυρώσουν το έργο του Πατριαρχείου και την προσωπικότητα του Πατριάρχη.

Εκφράζει δε την πίστη του ότι οι δράστες θα αποκαλυφθούν και θα λογοδοτήσουν.

Συσκέψεις Αρχιεπισκόπου

Οι καταγγελίες που έχουν πλήξει το κύρος της ελλαδικής Εκκλησίας, οδήγησαν τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών σε σειρά συσκέψεων και κατ ιδίαν επαφών με άλλους αρχιερείς αλλά και το επιτελείο των συνεργατών του.

Πληροφορίες φέρουν τον Αρχιεπίσκοπο αποφασισμένο να συγκαλέσει την Ιεραρχία, προς το τέλος Φεβρουαρίου.

Οι ίδιες πληροφορίες αποδίδουν τις συναντήσεις του στην προσπάθειά του προ της συγκλήσεως να επιτύχει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για τις επιλογές του.

Ο Αθηνών και πάσης Ελλάδος φέρεται να δήλωσε στους ιεράρχες ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει χωρίς συμβιβασμούς στην κάθαρση της Εκκλησίας κι ότι όσοι επίορκοι ιεράρχες ενέχονται σε σκάνδαλα θα φύγουν από την ιεραρχία μόλις αποδειχθεί η ενοχή τους.

Επιπλέον, μετά τις επαφές του Αρχιεπισκόπου, οι οικονομικές υπηρεσίες της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία δηλώνουν πως «ήταν και είναι στη διάθεση των εκπροσώπων των Κομμάτων, της Πολιτικής και υπηρεσιακής Ηγεσίας, του Υπουργείου Οικονομικών και των υπευθύνων διευθυντών των ΜΜΕ για την παροχή των όποιων στοιχείων επιθυμούν να πληροφορηθούν περί αυτής».

Εξάλλου, την Τετάρτη ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τις κατηγορίες που αποδίδονται στον, τελούντα σε εξάμηνη αργία, Μητροπολίτη Αττικής, Παντελεήμονα.

Στο χώρο της Δικαιοσύνης

Νέο σκάνδαλο ταράσσει και το δικαστικό σώμα, καθώς την Τετάρτη έγινε γνωστό ότι την περίοδο του 1990 χάθηκαν 84 αποφάσεις αστικών και ποινικών δικαστηρίων του Πειραιά και παρότι η «εξαφάνιση» αποκαλύφθηκε το 1995, οι ένοχοι δεν βρέθηκαν ποτέ.

Η Εισαγγελία Πειραιά, που ενημέρωσε σχετικά και τον Άρειο Πάγο, διέταξε την επείγουσα διενέργεια προανακριτικής εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι εξαφάνισαν τις αποφάσεις, αλλά και ποιοι τους κάλυψαν όταν η υπόθεση αποκαλύφθηκε, το 1995.

Το μεσημέρι της Τετάρτης συνελήφθη στην Αθήνα ο πρόεδρος πρωτοδικών Ευάγγελος Καλούσης, ενώ προσπαθούσε να εξαργυρώσει πλαστή ταξιδιωτική επιταγή (τράβελερς-τσεκ).

Ο κ. Καλούσης έχει παραπεμφθεί στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης, διότι του αποδίδεται ότι εκμεταλλευόταν με υποσχέσεις αλλοδαπές γυναίκες.

Εξάλλου, μήνυση και αγωγή κατά της εμπλεκόμενης στα σκάνδαλα, ανακρίτριας Αντωνίας Ηλία, για συκοφαντική δυσφήμιση υπέβαλε ο δικηγόρος Αθηνών, Ανδρέας Γαβαλάς, με αφορμή την ανάμειξη του ονόματός του σε μαγνητοφωνημένη συνομιλία που αποδίδεται στη δικαστική λειτουργό και σε άγνωστο πρόσωπο.

Στην αγωγή του, ο κ. Γαβαλάς αναφέρει ότι ποτέ δεν έχει ασχοληθεί με υποθέσεις ναρκωτικών και ότι ποτέ δεν είχε υπόθεση με δικαστή την κ. Ηλία.

Διαφθορά στις φυλακές

Εν τω μεταξύ, ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκε ο δράστης της δολοφονίας βαρυποινίτη των φυλακών Κέρκυρας, ο οποίος είχε καταγγείλει κύκλωμα υπαλλήλων του υπουργείου Δικαιοσύνης, κρατουμένων και ιδιωτών.

Συγκεκριμένα, ο 50χρονος Στυλιανός Μαθάς, που δολοφονήθηκε στις 17 Μαρτίου 2004 στο Κολωνό κι ενώ βρισκόταν σε άδεια από τις φυλακές, είχε στείλει υπόμνημα στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καταγγέλλοντας σωρεία παρανομιών από το συγκεκριμένο κύκλωμα που θησαύριζε σε βάρος των υπόλοιπων κρατουμένων.

Στην ίδια επιστολή, ο δολοφονηθείς ανέφερε πως φοβόταν για τη ζωή του, καθώς τον απειλούσε γνωστός έμπορος ναρκωτικών, που επρόκειτο να αποδράσει εκμεταλλευόμενος την άδεια που θα λάμβανε από τις φυλακές.

Από την έρευνα του τμήματος εγκλημάτων κατά ζωής διαπιστώθηκε ότι δράστης είναι το άτομο που ανέφερε στην επιστολή του ο εκλιπών, ο 55χρονος έμπορος ναρκωτικών Αλέκος Κουίδης.


Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2005 - 11:21 (Ώρα Λονδίνου)

Η ΕΕ για το έλλειμμα

Χωρίς εκπλήξεις, για την ελληνική πλευρά είναι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ (Εκοφίν) για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στην Ελλάδα.

Όπως αναμενόταν, η Επιτροπή συνιστά αυστηρή εφαρμογή του κρατικού προϋπολογισμού για το 2005 και υιοθέτηση διαρθρωτικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεων για το 2006, ώστε εντός διετίας να εξασφαλιστεί η μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3%.

Ειδικά για το 2006, ζητείται από την Ελλάδα να εφαρμόσει μέτρα προσαρμογής με μόνιμο κι όχι έκτακτο χαρακτήρα, ώστε να επιτευχθεί μείωση του ελλείμματος κατά τουλάχιστον 0,6 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.

Τέλος, αναφέρεται ότι η Ελλάδα πρέπει να υποβάλει στην Επιτροπή, μέχρι την 21η Μαΐου, έκθεση στην οποία θα παρουσιάζει τα απαιτούμενα μέτρα για την εφαρμογή των νέων συστάσεν και οι ελληνικές αρχές θα υποβάλουν εκθέσεις, ώστε να καταστεί δυνατή η εξέταση των προσπαθειών προσαρμογής που θα έχουν καταβάλει για να συμμορφωθούν προς τις συστάσεις.

Η πρώτη έκθεση θα υποβληθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου 2005, οι δε επόμενες τον Απρίλιο του 2006 και τον Οκτώβριο του 2006.

Η σύσταση της Επιτροπής αναμένεται να εγκριθεί από το Εκοφίν κατά την επόμενη συνεδρίαση του, στις 17ης Φεβρουαρίου 2005.

Δηλώσεις Αλογοσκούφη Επικρίσεις ΠΑΣΟΚ

Στη βουλή θα καταθέσει το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, «ώστε να υπάρξει αναλυτική συζήτηση και επεξήγησή του, τόσο μέσα στη χώρα, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση», όπως δήλωσε σχετικά.

Ο κ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε «απόλυτα συμβατή» με τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της πρότασης της Επιτροπής, κατηγόρησε και πάλι την κυβέρνηση για «υπαγωγή της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς επιτήρησης από την ΕΕ και έκανε λόγο για «δύο χρόνια σκληρής λιτότητας».


Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2005 - 11:18 (Ώρα Λονδίνου)

Πριγκιπικοί γάμοι στο Λονδίνο

Συναντήθηκαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του '70

Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπας Κάρολος και η αγαπημένη του Καμίλα Παρκερ Μποουλς ανακοίνωσαν ότι θα παντρευτούν, δίνοντας έτσι αίσια κατάληξη στην πολύχρονη σχέση τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση οι γάμοι θα τελεστούν στο παλάτι του Γουίνδσορ, στις 8 Απριλίου.

Το ζευγάρι συναντήθηκε για πρώτη φορά το 1971 και από τότε ξεκίνησε μια σχέση που έμελλε να προκαλέσει τριγμούς στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Ο πρίγκιπας Κάρολος παντρεύτηκε την Νταϊάνα αλλά φήμες τον ήθελαν να διατηρεί εξωσυζυγική σχέση με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, τον πρώτο του έρωτα.

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα σε τηλεοπτική συνέντευξη είχε δηλώσει ότι στο γάμο της υπάρχουν τρία πρόσωπα.

Η ίδια πίστευε ότι η Καμίλα ήταν η βασική αιτία που ο γάμος της με τον Κάρολο δεν άντεξε.

Όταν η πριγκίπισσα σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Παρίσι το 1996, είχε ήδη χωρίσει με τον πρίγκιπα.

Ευαίσθητο ζήτημα

Ο αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας, Μάικλ Χάουαρντ δήλωσε «χαρούμενος» με την είδηση του γάμου, όμως η Ντάουνινγκ Στριτ αρνήθηκε αρχικά να σχολιάσει την είδηση.

Το θέμα του γάμου θεωρείται ιδιαίτερα ευαίσθητο εξαιτίας της κοινωνικής θέσης αλλά και του προηγούμενου γάμου της Πάρκερ Μπόουλς. Η Καμίλα είναι διαζευγμένη και ο σύζυγός της βρίσκεται εν ζωή.

Εάν ο Κάρολος, στεφθεί τελικά βασιλιάς της Βρετανίας θα γίνει αυτομάτως και επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας, η οποία αντιτίθεται στην επανασύζευξη χωρισμένων.

Πάντως ο αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπέρι έσπευσε να δώσει τις ευλογίες του.

Ο ειδικός συντάκτης του BBC, Νίκολας Γουίτσελ, σχολιάζει ότι η απόφαση του γάμου εγκυμονεί κινδύνους για τη βασιλική οικογένεια.

Αλλαγή νομοθεσίας;

Η βασιλική οικογένεια θα παρακολουθεί στενά τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης, εκτιμά ο συντάκτης του BBC.

Επισημαίνει ότι η προοπτική η κ. Πάρκερ Μπόουλς να λάβει έναν εναλλακτικό τίτλο, όπως Δούκισσα της Κορνγουάλης, χωρίς να στεφθεί πριγκίπισσα της Ουαλίας ή βασίλισσα, δεν είναι τόσο εύκολη όσο ακούγεται.

«Θα πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία όχι μόνο σε αυτή τη χώρα αλλά σε όλες τις χώρες που ο Κάρολος θα μπορούσε να στεφθεί βασιλιάς», βάσει των καταστατικών.

Κοινή γνώμη

Για πρώτη φορά, πέρσι, δημοσκόπηση έδειξε ότι οι Βρετανοί που τάσσονται υπέρ του γάμου του Καρόλου με την Καμίλα είναι περισσότεροι από αυτούς που διαφωνούν.

Το 32% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά σε αυτό το ενδεχόμενο, ενώ το 29% αρνητικά.

Ωστόσο, η πλειοψηφία, το 38% των ερωτηθέντων είπε απλά ότι το θέμα ήταν αδιάφορο.


Τα ορφανά της Κένυας

Η ανταποκρίτρια μας στην ανατολική Αφρική, Ίσμπελ Μάθεσον, όρμησε σαν σί

φουνας στο γραφείο του ΒΒC στο Ναϊρόμπι και αφού έγιναν οι απαραίτητες συστάσεις μας προσκάλεσε να την ακολουθήσουμε σε μια «αναγνωριστική» επίσκεψη, στα προάστια της πόλης.

Μόλις είχε λάβει ένα τηλεφώνημα από τη Φιόνα, μια 25χρονη Κενυάτισα που εργάζεται για λογαριασμό μη κυβερνητικών οργανώσεων στις υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης.

Η Φιόνα είχε καταφέρει να οργανώσει μια επίσκεψη σε δύο ορφανοτροφεία που προσέφεραν καταφύγιο σε μερικά μόνο από τα χιλιάδες μικρά θύματα του AIDS τα οποία εγκαταλείπονται στη μοίρα τους, μετά το θάνατο των γονιών τους από τη μάστιγα.

Τα παιδιά αυτά πέραν από το γεγονός ότι στην πιο τρυφερή τους ηλικία έμειναν ορφανά, ζούσαν με το στίγμα των φορέων του AIDS που τους κληρονόμησε η μητέρα τους, μέσα σε μια κοινωνία που λόγω έλλειψης υποδομών δεν μπορεί να τα φροντίσει.

Σκοπός του ρεπορτάζ που προετοίμαζε η Βρετανίδα συνάδελφος ήταν να αναδείξει τις διαφορές που προκαλεί η λήψη των ονομαζόμενων αντιρετροϊκών φαρμάκων (anti retro viral drugs ή ARVs) στη ζωή αυτών των παδιών και στην εξέλιξη της ασθένειάς τους.

Κοινότητα ελπίδας

Πρώτα επισκεφθήκαμε το ορφανοτροφείο που έχουν ιδρύσει καθολικές μοναχές στο Κοτολένγκο, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Ναϊρόμπι, όπου έχουν βρει καταφύγιο 38 παιδιά.

Όλα τους είναι φορείς του ιού HIV και καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα έχει πάψει να λειτουργεί κινδυνεύουν να προσβληθούν από ασθένειες όπως φυματίωση, πνευμονία ή κι από ένα απλό κρυολόγημα, με μοιραίες συνέπειες.

Όλοι οι τρόφιμοι που συναντήσαμε ήταν όλα σε ειδική φαρμακευτική αγωγή, με λήψη βιταμινούχων σκευασμάτων και αντιρετροϊκών.

Μέχρι να έρθει η διευθύντρια του ορφανοτροφείου, αδελφή Σελέστ, για να μας υποδεχθεί είχαμε περικυκλωθεί από τα μικρά παιδιά, που αποζητούσαν αυτό που έχουν στερηθεί περισσότερο το ανθρώπινο χάδι και την αγκαλιά.

Το παράδειγμα της εξάχρονης Μαίρης είναι αντιπροσωπευτικό: Ο πατέρας της εγκατέλειψε την οικογένεια, η μητέρα της - φορέας του ιού αρρώστησε και υπέκυψε στο μοιραίο και οι συγγενείς της είχαν παρατήσει τη Μαίρη γνωρίζοντας ότι αργά ή γρήγορα θα είχε τη μοίρα της μητέρας της.

Τώρα η Μαίρη φαίνεται υγιής, παρακολουθεί τα μαθήματά της στο σχολείο της κοινότητας και έχει ανακτήσει το σωματικό της βάρος γενικά απολαμβάνει όλες τις μικρές χαρές των παιδιών της ηλικίας της.

Η αδελφή Σελέστ μας είπε ότι στο παρελθόν όταν το ορφανοτροφείο δεν είχε πρόσβαση στα αντιρετροϊκά φάρμακα, κάθε χρόνο πέθαιναν 3- 5 παιδιά, ενώ τώρα έχουν ένα θάνατο το χρόνο.

Η κοινότητα χρηματοδοτείται από δωρεές ιδιωτών και από την Εκκλησία, αλλά το γεγονός ότι στην Κένυα δεν υπάρχουν διαθέσιμα ειδικά αντιρετροϊκά φάρμακα για παιδιά αναγκάζει τις νοσηλεύτριες να βρίσκουν τα χάπια, τις αμπούλες και το σιρόπι που να πειραματίζονται με τις δόσεις, ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του μικρού ασθενή και το σωματικό του βάρος.

Αποχαιρετώντας μας η αδελφή Σελέστ αρνήθηκε ευγενικά την προσφορά μας να κινηματογραφήσουμε μέσα στο ορφανοτροφείο θέλοντας όπως είπε να διαφυλάξει την προσωπική ζωή και αξιοπρέπεια των παιδιών.

Έργο ζωής δύο ανθρώπων

Επόμενη στάση μας ήταν η κοινότητα Κράιστ Ροκ, στο προάστιο Κάρεν του Ναϊρόμπι, όπου ένα ζευγάρι Αμερικανών μετακόμισαν πριν 20 χρόνια και έστησαν μια παιδική εστία.

Η Τζένιφερ και ο σύζυγός της αγόρασαν ένα κομμάτι γης πέντε στρεμμάτων και βασισμένοι σε δωρεές συμπατριωτών τους δημιούργησαν ένα ορφανοτροφείο για παιδιά φορείς του ιού HIV, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια λειτουργούν και ένα δημοτικό σχολείο.

Και εδώ η υποδοχή μας ήταν θερμή από τα εν συνόλω παιδιά που ήθελαν να παίξουν μαζί μας και να φωτογραφηθούν, διακόπτοντας την ενημέρωση που έκανε η παρένθετη μητέρα τους.

Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε ο Καμπάνι, ένα αγόρι πεντέμισι ετών με σωματική διάπλαση τριών χρόνων, εξαιτίας των κακουχιών και του υποσιτισμού που βίωσε.

Αλλά και η Θηρεσία, μια πανέξυπνη μαθήτρια της πρώτης δημοτικού που επέμενε να της δείξουμε τη λειτουργία της ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής.

Η διαφορά μετά τη λήψη αντιρετροϊκών φαρμάκων είναι ότι τα παιδιά ζουν αντί να πεθαίνουν, μας εξήγησε με απλά λόγια η «ψυχή» του ορφανοτροφείου.

Το παράπονο της Τζένιφερ είναι ότι παρά τις εξαγελίες για χορήγηση φαρμάκων δωρεάν στα παιδιά φορείς, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.

«Όλοι μιλάνε για δωρεάν φάρμακα. Πού βρίσκονται αυτά τα φάρμακα; Δείξτε μου να τρέξω» μας είπε και συνέχισε:

«Κάθε μήνα ξοδεύουμε 35.000 κενυάτικα σελίνια (350 δολάρια) για βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής και 25.000 σελίνια (250 δολάρια) για αντιρετροϊκά. Ο συνολικός προϋπολογισμός για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι 900 δολάρια μηνιαίως, κάτι που για τα δυτικά δεδομένα μπορεί να θεωρείται μικρό ποσό, αλλά για τα μέτρα της Κένυας είναι υπολογίσιμο» μας είπε.

Και κατέληξε: «Γνωρίζουμε ότι οι προσπάθειές μας αποτελούν μόνο σταγόνα στον ωκεανό, αλλά εφόσον μπορούμε να αλλάξουμε την ποιότητα της ζωής έστω και ενός παιδιού θα συνεχίσουμε».


Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2005 - 09:44 (Ώρα Λονδίνου)

Οικονομία και διαφθορά

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Οι περιπέτειες του Παπαφίγκου. Εκκλησία: Υπόθεση απάτης από ιερωμένο και συγκάλυψής της.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Φαρμάκι για τον Χριστόδουλο. Και στο Βατικανό έφθασε η χάρη του Βαβύλη.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Δημόσιο: 40.000 θέσεις. Πώς θα καλυφθούν. Με συνδυασμό προσλήψεων και μετατάξεων.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Η απόρρητη κατάθεση Νικόδημου. Τι δήλωσε στους Ισραηλινούς και ο αρχιμανδρίτης της "Χρυσοπηγής".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Φθηνά σπίτια για αγορά-ενοικίαση. "Μήλον της έριδος" δυάρια και γκαρσονιέρες.

Η ΑΥΓΗ: Σκληρότερη λιτότητα φέρνει η κοινοτική εποπτεία. Η κυβέρνηση επιχαίρει: "Τα μέτρα είναι συμβατά"!

ΑΥΡΙΑΝΗ: Ξάδελφος της ιδιαιτέρας του Σημίτη ο Βαβύλης. Το γραφείο του τέως Πρωθυπουργού προσέφερε κάλυψη στον δραπέτη πρεζέμπορο, τον δικτύωσε με τα υψηλά κλιμάκια της Ασφάλειας και της ΕΥΠ, φθάνοντας σε σημείο να του δώσουν ακόμα και κρατικές προμήθειες.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Άλμα του πληθωρισμού εξαφανίζει τις αυξήσεις μισθών. Στο 4% εκτινάχθηκε τον Ιανουάριο ο δείκτης τιμών καταναλωτή.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 3.458 προσλήψεις σε υπουργεία, δήμους, νοσοκομεία. Αναλυτικά οι θέσεις που πρόκειται να καλυφθούν.

ΕΘΝΟΣ: Σε τούνελ λιτότητας. Μετά το ναυάγιο της οικονομικής πολιτικής: Αναζητούν συναίνεση για σκληρά μέτρα.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Οι δύο αντίπαλοι τα είπαν χθες και έδωσαν τα χέρια, ο Ιερώνυμος στηρίζει τον Αρχιεπίσκοπο και η επτάπυλη Θήβα συμμαχεί με το κλεινόν άστυ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Βατερλώ του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή. Εμφανίστηκε μοιρασμένο στη συζήτηση για τους συμβασιούχους.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Επενδύσεις: Έρχονται οι ξένοι, αλλάζει το κλίμα. Κυβερνητική Επιτροπή: Απόφαση να ξεμπλοκάρουν 9 μεγάλα σχέδια.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κακά μαντάτα για την οικονομία. Αλμούνια: Ίσως κάτω από το 3,3% η ανάπτυξη για Ελλάδα το 2005.

ΕΞΠΡΕΣ: " Απαρέγκλιτη πειθαρχία. Η Κομισιόν ζητεί από την κυβέρνηση διαρθρωτικά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα".

ΕΣΤΙΑ: Προάγγελος υψηλής ανεργίας. Η μείωσις του αριθμού των επιχειρηματιών.

ESPRESSO: Η άγνωστη δράση του Βαβύλη. Αυτός είναι ο άνθρωπος που αναστατώνει Εκκλησία και Αστυνομία.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Καθίζηση της οικονομίας. Έρχονται σκληρά μέτρα λιτότητας σε 40 ημέρες. Σοκ από την Κομισιόν: Πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης μόλις 2,7%".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η ανάπτυξη, όμηρος του κράτους. Η γραφειοκρατία παγώνει επενδύσεις 1,7 δισ. ευρώ.

ΚΕΡΔΟΣ: "Πράσινο φως" σε 6 τουριστικές επενδύσεις. Σημαντικές αποφάσεις από την κυβέρνηση επιτροπή".

Ο ΛΟΓΟΣ: Έκτακτη σύγκληση της ιεραρχίας. Προσέγγιση Χριστόδουλου-Ιερώνυμου "για το κύρος της Εκκλησίας".

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Σκληρά διαρθρωτικά μέτρα ζητεί η Κομισιόν. Ανέφικτη η υλοποίηση του φετινού Προϋπολογισμού".

ΤΑ ΝΕΑ: Συνταγή ήπιας... φτώχειας. Επισήμως υπό κηδεμονία η Ελλάδα.

Η ΝΙΚΗ: "Ψαλίδι" στα κονδύλια. Αυστηροί οι όροι της επιτήρησης από Κομισιόν.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αισιοδοξία και απαιτητικότητα. Ξεκίνησε το 17ο Συνέδριο.

TRAFFIC NEWS: Πού οδηγούν τώρα τα ίχνη του Βαβύλη. Στο φως όλο το σκοτεινό παρασκήνιο.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αδιέξοδα Αριστερής "Ορθοδοξίας". Άρχισε το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ στον Περισσό.

Η ΧΩΡΑ: Ποιοι συμβασιούχοι μονιμοποιούνται σε Δημόσιο, Οργανισμούς. Όλη η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

City Press: Ευρωπαϊκός κεραυνός για την οικονομία. Η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανοίγει το δρόμο για διετή δημοσιονομική προσαρμογή.

METRO: Ιερή συμμαχία. Κύκλος συναντήσεων του Αρχιεπισκόπου με μητροπολίτες.

Εκκλησία της Ελλάδος-Διαφθορά

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει ότι "το τρίτο πρόσωπο που βρέθηκε στο επίκεντρο είναι ο αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης. Κατέθεσε κι αυτός στο Ισραήλ, αναφερόμενος στο διαβόητο "κύριο Απόστολο".

Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι "για τα σημεία και τα τέρατα που έρχονται καθημερινώς στην δημοσιότητα υπάρχουν τεράστιες ευθύνες. Για μεν τα αμιγώς εκκλησιαστικά οι ευθύνες βαρύνουν την ίδια την Εκκλησία που τα ανέχθηκε. Αλλά όλα τα άλλα που άπτονται σκοτεινών δραστηριοτήτων, στις οποίες πιθανώτατα εμπλέκονται και δημόσιες υπηρεσίες, αποτελούν κατάλοιπα της σήψεως που άφησε πίσω του το ΠΑΣΟΚ".

Η Espresso γράφει ότι "συμμαχίες και συνεργασίες με μητροπολίτες αναζητεί ο Αρχιεπίσκοπος εν όψει της σύγκλησης της Ιεραρχίας, με στόχο να αποκλιμακώσει τις εντάσεις, ενώ η κάθαρση έχει ξεκινήσει. Οι πρώτες επαφές του Αρχιεπισκόπου απέδωσαν καρπούς και μάλιστα σημαντικούς".

Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει ότι "σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χριστόδουλος θα προτείνει στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, τη Δευτέρα, τη σύγκληση της Ιεραρχίας, καθώς πληθαίνουν οι απόψεις των ιεραρχών πως τη σημαντική αυτή κρίση θα πρέπει να διαχειριστεί το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο της Εκκλησίας".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "άμεση πρόσβαση στο γραφείο του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη είχε ο διαβόητος πρεζέμπορος και δραπέτης Απόστολος Βαβύλης, που αποκαλύπτεται σήμερα ότι η χάρη του είχε φτάσει μέχρι το Ισραήλ όπου την περίοδο της διαδοχής ανέλαβε την φύλαξη και τον προεκλογικό αγώνα του σημερινού Πατριάρχη Ειρηναίου".

Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτση) "τις σκιές από το "θέατρο του παραλόγου" των τελευταίων ημερών επιχειρεί να σβήσει ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο οποίος αναζητά τώρα συμμάχους μέσα από τον κύκλο επαφών που ξεκίνησε χθες με τους μητροπολίτες για να βρεθεί λύση στην κρίση που αντιμετωπίζει η Εκκλησία, ενώ υπό το βάρος των συνεχών αποκαλύψεων αναμένεται να ζητήσει από την Ιερά Σύνοδο την έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας στο τέλος του μήνα".

Η METRO αναφέρει ότι "αγώνα δρόμου κάνει ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος για να κλείσει τα μεγάλα εσωτερικά μέτωπα στην Εκκλησία, που μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις έχουν φθάσει μέχρι την προσωπική του αμφισβήτηση".

Νομοσχέδιο περί προσλήψεων στη Βουλή

Η Traffic News σημειώνει ότι "αμφισβητώντας την κρίση του προεδρείου και υποστηρίζοντας πως ήταν "απολύτως βέβαιο" ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν την πλειοψηφία στην αίθουσα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης ζήτησε να προβεί ο προεδρεύων Γιώργος Σούρλας σε επιμέτρηση των βουλευτών των δύο παρατάξεων, κάτι που ο τελευταίος αρνήθηκε".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι "σε Βατερλώ για το ΠΑΣΟΚ που εμφανίστηκε κομμένο στα δύο, κατέληξε η χθεσινή παράσταση που έδωσε στη Βουλή, αποχωρώντας από τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τη μοριοδότηση των συμβασιούχων".

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "συνταγή φτώχειας συνθέτουν τα μέτρα λιτότητας που ετοιμάζει η κυβέρνηση ως τις 21 Μαρτίου και οι νέες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "ανάπτυξη το 2005 κάτω από 3,3% προβλέπει ο επίτροπος Αλμούνια έναντι 3,9% της κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ανεργία και μεγαλύτερο έλλειμμα. Σε αυστηρή επιτήρηση η Ελλάδα, με 6 μηνιαίους ελέγχους ως το 2006".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "το θέατρο του παράλογου που είχε στηθεί στη χώρα με τη μαγική εικόνα της ισχυρής και ταχέως αναπτυσσόμενης οικονομίας, κατέρρευσε δραματικά με όσα συνέβησαν χθες στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες".

Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "περισσότερα αντιλαϊκά μέτρα και μάλιστα "μόνιμου " χαρακτήρα αξιώνει το Διευθυντήριο των Βρυξελλών από την ελληνική κυβέρνηση, για να επιτευχθούν οι συνομολογημένοι στόχοι".

Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε ουσιαστικά τη δυσμενή θέση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία μετά τη δημοσιονομική απογραφή, η οποία δημιούργησε συνθήκες επιτήρησής της από τις Βρυξέλλες".

Κατά το ΕΘΝΟΣ "την αποτυχία της ενδεκάμηνης διαχείρισης της οικονομίας από την κυβέρνηση "σφραγίζει " η έκθεση της Κομισιόν".

Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "υπό την άμεση εποπτεία της αποφάσισε χθες να θέσει η Κομισιόν την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Με κείμενο συστάσεώς της προς το ECOFIN σύμφωνα με το άρθρο 104,9 της Συνθήκης επιβάλλεται στην Ελλάδα να λάβει πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση των υπερβολικών δημοσίων ελλειμμάτων".

H CITY PRESS γράφει ότι "οι Βρυξέλλες επιμένουν ότι το 2006 πρέπει να αντιμετωπιστούν τα δύσκολα διαρθρωτικά ζητήματα ( ασφαλιστικό, ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, απελευθέρωσης τηλεπικοινωνιών και ενέργειας κλπ) . Σε παρελθόν μετατρέπεται με κάθε επισημότητα η πολιτικής της λεγόμενης ήπιας προσαρμογής".

Άνοδος του πληθωρισμού

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "στο 4% ενισχύθηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο όπως ανακοίνωσε χθες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία δικαιώνοντας τις προβλέψεις της αγοράς. Τον περασμένο Δεκέμβριο ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε διαμορφωθεί στο 3,1%. Η άνοδος του πληθωρισμού κατά σχεδόν 1% οφείλεται κυρίως σε συγκυριακούς λόγους επειδή πέρυσι οι χειμερινές εκπτώσεις είχαν ξεκινήσει τον Ιανουάριο ενώ φέτος άρχισαν την 1η Φεβρουαρίου".

ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "προτού ακόμη δοθούν οι αυξήσεις του 2005, με ένα εντυπωσιακό άλμα ο πληθωρισμός τις έχει ήδη εξανεμίσει. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή εκτινάχθηκε στο 4% τον Ιανουάριο από 3,1% τον Δεκέμβριο και ο "σκληρός" του πυρήνας που αφορά το καλάθι της νοικοκυράς ανέβηκε κατά 4,8%".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2005 - 09:41 (Ώρα Λονδίνου)

Δεν τηρεί την εκεχειρία η Χαμάς

Μαχητές της Χαμάς

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ματαίωσαν τις προγραμματισμένες για σήμερα συνομιλίες με Παλαιστίνιους ομολόγους τους, εξαιτίας των επιθέσεων της Χαμάς.

Η οργάνωση ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε τουλάχιστον 50 ρουκέτες και όλμους σε μια σειρά εβραϊκών οικισμών στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει ότι μέχρι και 25 όλμοι και ρουκέτες έπληξαν τον οικισμό Γκους Κατίφ, κατεδαφίζοντας ένα σπίτι. Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

Η Χαμάς είπε ότι η επίθεση έγινε σε αντίποινα για τη δολοφονία Παλαιστίνιου στη ίδια περιοχή.

Τα επεισόδια αυτά σημειώνονται σε λιγότερο από 48 ώρες από τη συμφωνία για εκεχειρία που επετεύχθη στη σύνοδο κορυφής της Αιγύπτου.

Σήμερα οι δύο πλευρές θα συζητούσαν το θέμα της απελευθέρωσης Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Απελευθέρωση κρατουμένων

Ο Άλαν Τζόνστον του BBC μεταδίδει από τη Γάζα ότι οι επιθέσεις της Χαμάς ξεκίνησαν στις 03:00 τοπική ώρα.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη επιθετική ενέργεια από την ημέρα που ο Μαχμούντ Αμπάς και ο Αριέλ Σαρόν κήρυξαν κατάπαυση του πυρός μετά από τέσσερα χρόνια αιματοχυσίας.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή η Χαμάς είχε δηλώσει ότι δεν την ικανοποιούσαν οι όροι της εκεχειρίας.

Εν τω μεταξύ, το απόγευμα της Πέμπτης ο Παλαιστίνιος πρόεδρος συναντάται με τις ηγεσίες ακραίων παλαιστινιακών οργανώσεων για να τις πείσει να συμφωνήσουν στην εκεχειρία.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έχει καλέσει υπουργικό συμβούλιο για να ενημερώσει την κυβέρνησή του σχετικά με το αποτέλεσμα των συνομιλιών στην Αίγυπτο.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν και πάλι πριν από την ερχόμενη Τρίτη, στην εξοχική κατοικία του κ. Σαρόν, στο νότιο Ισραήλ.

Την Πέμπτη ο κ. Σαρόν, σε συνέντευξή του δήλωσε έτοιμος να απελευθερώσει κάποιους από τους Παλαιστίνιους κρατουμένους σε ισραηλινές φυλακές.


Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2005 - 09:22 (Ώρα Λονδίνου)

Ένταση κι αποχωρήσεις τη βουλή

Μόνον οι βουλευτές της συμπολίτευσης ψήφισαν τελικώς επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αποχώρησαν προ της ψηφοφορίας, διαμαρτυρόμενοι, οι βουλευτές του ΚΚΕ βρίσκονταν στο συνέδριο του κόμματος και οι του ΣΥΝ απουσίαζαν.

Η συζήτηση που προηγήθηκε έγινε σε ιδιαίτερα έντονο κλίμα και κορυφώθηκε όταν, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ο πρώην υπουργός και βουλευτής του κινήματος, Ευάγγελος Βενιζέλος υπέβαλε ένσταση αντισυνταγματικότητας της διάταξης που προβλέπει ως κριτήριο και τη συνέντευξη, για τους υποψηφίους δημοσίους υπαλλήλους μέσω ΑΣΕΠ.

Κατά τον κ. Βενιζέλο, βάσει του συντάγματος, τα κριτήρια των εξετάσεων οφείλουν να είναι αντικειμενικά και τα κριτήρια των συνεντεύξεων δεν μπορούν να «αντικειμενικοποιηθούν».

Στον κ. Βενιζέλο απήντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος επικαλέστηκε την Επιστημονική Έκθεση της Βουλής, που δεν έκρινε αντισυνταγματική τη διάταξη.

Ο κ. Πολύδωρας ζήτησε «να απορριφθεί αυτή η σουρεαλιστική ένσταση αντισυνταγματικότητας».

Τοποθετούμενος για το θέμα ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, είπε ότι «αντισυνταγματική είναι η νοοτροπία με την οποία απορρίπτει το ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο» διότι «διαστρέφει το περιεχόμενο του νόμου για να θέσει θέμα αντισυνταγματικότητας».

Ακολούθησε ψηφοφορία επί της ένστασης αντισυνταγματικότητας, που έγινε δι' εγέρσεως των βουλευτών, και το προεδρείο έκρινε ότι απερρίφθη η ένσταση.

Οι παρόντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, θεωρώντας ότι είναι πλειοψηφία στην αίθουσα, ζήτησαν να γίνει καταμέτρηση, κάτι που δεν έγινε δεκτό με αποτέλεσμα να αποφασίσει να αποχωρήσει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Αργότερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης, δήλωσε ότι οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποχώρησαν διότι δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στη συζήτηση ενός νομοθετικού εγχειρήματος «που συνιστά βαρύτατο πολιτικό ολίσθημα και μας γυρίζει σε παλαιολιθικές εποχές», αλλά και να μην νομιμοποιήσουν με την παρουσία τους, μια «κοινοβουλευτική ανωμαλία» που εκδηλώθηκε με τη στάση του προεδρείου.

Η προηγηθείσα συζήτηση

Προ της εντάσεως, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, υπήρξαν και φωνές από το ΠΑΣΟΚ υπέρ σταδιακής εισαγωγής της συνέντευξης και ενίσχυσης των γραπτών διαγωνισμών, όπως αυτή του πρώην υφυπουργού Εσωτερικών, Σταύρου Μπένου.

Επίσης, ο ανεξάρτητος βουλευτής Θεσσαλονίκης Στέλιος Παπαθεμελής, τάχθηκε κατά της διάταξης λέγοντας ότι, αν και η συνέντευξη είναι ένα μέσο για να αναγνωσθούν στοιχεία της προσωπικότητας ενός υποψήφιου υπαλλήλου, μάλλον θα οδηγήσει σε παραβίαση της αντικειμενικότητας.

Οι βουλευτές της συμπολίτευσης έκαναν οξεία κριτική στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ αλλά και στη σημερινή στάση του κινήματος, χαρακτηρίζοντάς «υποκριτική και άδικη» καθώς σε σειρά νόμων είχαν εισάγει, όταν κυβερνούσαν, την προσωπική συνέντευξη, με χαρακτηριστική περίπτωση, την ίδια τη στελέχωση του ΑΣΕΠ.

Απαντώντας στις επικρίσεις, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλοπουλος τόνισε ότι «αν κάνουμε τη ρύθμιση αυτή για τη συνέντευξη, είναι για να μπορούμε να αποφύγουμε την ισοπεδωτική ισότητα, να αξιολογούμε την προσωπικότητα με την εγγύηση του συνταγματικώς κατοχυρωμένου οργάνου που λέγεται ΑΣΕΠ».


Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2005 - 08:58 (Ώρα Λονδίνου)

Ολική επαναφορά για την Εθνική

Αποδίδοντας πολύ καλό ποδόσφαιρο στο πρώτο ημίχρονο και με αδυναμίες στην επανάληψη η Εθνική Ελλάδος νίκησε την Δανία με σκορ 2-1 για τα προκριματικά του Μουντιάλ.

Η εθνική Ελλάδας στο στάδιο Καραϊσκάκη, παρουσία 33.000 φιλάθλων, προηγήθηκε στο 25ο λεπτό, με απευθείας χτύπημα φάουλ του Θοδωρή Ζαγοράκη.

Λίγο αργότερα, στο 32ο λεπτό, ο Άγγελος Μπασινάς με εύστοχο χτύπημα πέναλτι που κέρδισε ο Στέλιος Γιαννακόπουλος σε ανατροπή του από τον Τόμας Γκράβεσεν, διπλασίασε τα τέρματα για την Ελλάδα.

Οι Δανοί πέτυχαν το 2-1 στο 45΄ από άστοχη έξοδο του Νικοπολίδη, που την εκμεταλλεύθηκε ο Ντένις Ρόμενταλ.

Οι Δανοί πίεσαν για την ισοφάριση στο δεύτερο ημίχρονο, είχαν τις ευκαιρίες, αλλά οι Έλληνες παίκτες με κορυφαίο τον Κατσουράνη κατάφεραν να πάρουν τους τρεις σημαντικούς βαθμούς της νίκης.

Στο άλλο ματς του ομίλου η Ουκρανία σημείωσε ακόμη μια εκτός έδρας νίκη επικρατώντας στα Τίρανα της Αλβανίας με 2-0 παραμένοντας στην κορυφή της βαθμολογίας.

Απόλυτα ικανοποιημένος από την απόδοση των παικτών του μόνο στο πρώτο ημίχρονο έμεινε ο ομοσπονδιακός προπονητής, Ότο Ρέχαγκελ.

«Πήραμε τους τρεις βαθμούς και είμαστε πλέον στην τροχιά της πρόκριση. Αυτό που μετράει περισσότερο είναι η νίκη», τόνισε στη συνέντευξη τύπου μετά το παιχνίδι ο Γερμανός προπονητής και συνέχισε:

«Οι Δανοί μπήκαν στο παιχνίδι όταν εμείς κάναμε κάποιες αλλαγές. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Δανία είναι καλή ομάδα. Το πιο σημαντικό σήμερα είναι ότι κερδίσαμε το παιχνίδι. Τα πρώτα 20 λεπτά ήταν τα καλύτερα μετά του Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Πορτογαλίας. Θέλω να συνεχίσουμε τις καλές εμφανίσεις, αφού έχουμε πολύ δρόμο ακόμη».


Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2005 - 08:57 (Ώρα Λονδίνου)

Αποσύρεται από τις συνομιλίες για τα πυρηνικά

Είπε ότι κατασκεύασε πυρηνικά όπλα

Η Βόρειος Κορέα ανακοίνωσε ότι διακόπτει «έπ αόριστον» τη συμμετοχή της στις συνομιλίες για το πυρηνικό της πρόγραμμα, όπως ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Η Πιονγκ Γιανγκ είπε ότι δεν βρίσκει κανένα νόημα στις συνομιλίες αυτές αφού οι ΗΠΑ έχουν ήδη χαρακτηρίσει τη χώρα «εστία τυραννίας».

Η Βόρειος Κορέα παραδέχθηκε δημοσίως για πρώτη φορά ότι είχε κατασκευάσει πυρηνικά όπλα για αμυντικούς λόγους.

Η διένεξη για τα πυρηνικά της Βορείου Κορέας ξεκίνησε το 2002, όταν οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την κυβέρνηση της Πιονγκ Γιανγκ για λειτουργία παράνομου προγράμματος ουρανίου.

Από τότε οι δύο δυνάμεις είχαν τρεις γύρους συνομιλιών- μαζί με την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Ρωσία και τη Νότιο Κορέα χωρίς όμως να σημειωθεί κάποια πρόοδος.

Ένας τέταρτος γύρος είχε προγραμματιστεί για το Σεπτέμβριο αλλά ματαιώθηκε αφού η Βόρειος Κορέα αρνήθηκε να λάβει μέρος καθώς, όπως είπε, οι ΗΠΑ ακολουθούν μια «εχθρική» πολιτική εναντίον της.

Αμερικανικός «ανταγωνισμός»

Σε πολλές από τις σημαντικότερες ομιλίες του, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους αλλά και πολλά άλλα μέλη της κυβέρνησής του, στρέφουν τα πυρά τους προς τη Βόρειο Κορέα.

Η ανακοίνωση του βορειοκορεάτικου υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει: «Στόχος της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου και τη δεύτερη θητεία είναι να ανταγωνιστεί, να απομονώσει και να καταπνίξει τη Βόρειο Κορέα με όποιο κόστος».

Η αναφορά της Κοντολίζα Ράις στην «εστία της τυραννίας» λειτούργησε καταλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Δεν υπάρχει λόγος για εμάς να λάβουμε μέρος ξανά στις εξαμερείς συνομιλίες, δεδομένου ότι η κυβέρνηση Μπους χαρακτήρισε τη Βόρειο Κορέα, έναν εταίρο της στο διάλογο, εστία της τυραννίας», ανέφερε η ανακοίνωση.

Σε προηγούμενη ομιλία του, το 2002, ο Τζορτζ Μπους, είχε δηλώσει ότι το Ιράν, το Ιράκ και η Βόρειος Κορέα συγκαταλέγονται στον «άξονα του κακού».

Λίγες ώρες πριν την έκδοση της ανακοίνωσης, ο Τζον Μπόλτον, Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, είχε δηλώσει ότι η Ουάσιγκτον πιστεύει πως η Β. Κορέα εξακολουθεί να κατασκευάζει πυρηνικά όπλα.

Όμως πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για την επανάληψη του διαλόγου.


Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2005 - 07:53 (Ώρα Λονδίνου)

Εκλογές μετά από 40 χρόνια

Η προσέλευση στις κάλπες είναι ικανοποιητική

Στη Σαουδική Αραβία διεξάγονται για πρώτη φορά σε εθνικό επίπεδο δημοτικές εκλογές, σε μία προσπάθεια της κυβέρνησης να αποδείξει ότι προβαίνει σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Η εκλογική διαδικασία ξεκινά την Πέμπτη από την πρωτεύουσα Ριάντ και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε όλο το βασίλειο μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Συνολικά 1800 υποψήφιοι συναγωνίζονται για 592 θέσεις σε 178 δημοτικά συμβούλια. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ριάντ, όπου 650 υποψήφιοι θα αναμετρηθούν για επτά θέσεις.

Στην ψηφοφορία δεν λαμβάνουν μέρος γυναίκες, παρά τις κάποιες φημολιογίες. Στην σαουδαραβική πρωτεύουσα η ψήφος επιτρέπεται μόνο στους 148 χιλιάδες άνδρες που πρόλαβαν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους.

Διάφορες εκλογές διεξάγονταν στη Σαουδική Αραβία, και συγκεκριμένα στις μεγαλύτερες πόλεις της, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960. Όμως αυτές οι εκλογές θεωρούνται σημείο αναφοράς για το καθεστώς της απόλυτης μοναρχίας.

Οι αρμοδιότητες των δημοτικών συμβουλίων δεν έχουν γίνει ακόμα σαφείς. Εξάλλου τα μισά από τα μέλη του κάθε συμβουλίου θα εξακολουθούν να διορίζονται από το καθεστώς.

Η προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων ξεκίνησε πολύ αργά και συγκεκριμένα μετά την εγγραφή των ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους.

Τώρα πολλοί από τους εν δυνάμει ψηφοφόρους λένε ότι έχουν μετανιώσει που δεν γράφτηκαν.

Ψηφοφορία σε φάσεις

Οι κάλπες στη Ριάντ και στα προάστιά της άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα και αναμένεται να κλείσουν στις 17:00 τοπική ώρα.

Οι φήμες που ήθελαν τις γυναίκες να λαμβάνουν μέρος σε αυτή την εκλογική διαδικασία διαψεύστηκαν σύντομα, αν και το βασίλειο ανακοίνωσε ότι επιφυλάσσει κάποιο ρόλο για το γυναικείο φύλο στις επόμενες εκλογές, το 2009.

Μετά τη Ριάντ, οι επόμενες δύο φάσεις των εκλογών θα διεξαχθούν στα νότια και ανατολικά της χώρας στις αρχές Μαρτίου, ενώ ο βοράς και η δύση θα ψηφίσουν προς το τέλος Απριλίου.

Συνολικά σε όλο το βασίλειο, δικαίωμα ψήφου έχουν περίπου τρία εκατομμύρια άνδρες από τους 24 εκατομμύρια κατοίκους.

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις εξελίξεις τονίζοντας ότι ακόμα και η Σαουδική Αραβία δεν μπορεί να ξεφύγει από το ευρύτερο κύμα των μεταρρυθμίσεων που συντελούνται στην περιοχή.


Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2005 - 04:31 (Ώρα Λονδίνου)

Το «μήνυμα» της ΕΤΑ

Στο γερμανικό Τύπο εκφράζονται κάποιες νέες απόψεις για τις σχέσεις Ευρώπης ΗΠΑ, ενώ οι ισπανικές εφημερίδες επιχειρούν να ερμηνεύσουν τη νέα εμφάνιση της ΕΤΑ.

«Σίγουρα δεν είχε σκοπό να δολοφονήσει», λέει η Ελ Παΐς (El Pais) στη Μαδρίτη αναφερόμενη στη βομβιστική επίθεση της ΕΤΑ που προκάλεσε τον ελαφρύ τραυματισμό 43 ατόμων στην ισπανική πρωτεύουσα.

Αντιθέτως ήταν ένα «μήνυμα ότι την επόμενη φορά ίσως να σκοτώσει», πιστεύει η εφημερίδα.

Η ABC καλεί την κυβέρνηση να επιστρέψει στο «δρόμο της κοινής λογικής» και να δει ότι η ΕΤΑ και η πολιτική της πτέρυγα, το κόμμα Μπατασούνα, βρίσκονται «μέσα στα σύνορα του εγκλήματος και της παρανομίας».

«Αυτά τα ζητήματα πρέπει να ξεκαθαρίζονται», προσθέτει η εφημερίδα η οποία επικροτεί τη νέα δήλωση του Ισπανού πρωθυπουργού ότι «οι βόμβες οδηγούν στη φυλακή».

«Πρέπει επίσης να προσθέσουμε ότι αυτού του είδους οι ενέργειες δεν οδηγούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», τονίζει η εφημερίδα.

Η Ελ Μούντο (El Mundo) υποστηρίζει ότι η ΕΤΑ εκμεταλλεύεται την πρόθεση του πρωθυπουργού Θαπατέρο να ξεκινήσει διάλογο μαζί της.

«Μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι η ΕΤΑ δοκιμάζει την καλή διάθεση του Θαπατέρο, κάνοντας αισθητή την παρουσία της ενόψει των εκλογών των Βάσκων από τις οποίες έχει αποκλειστεί η πολιτική της πτέρυγα», σχολιάζει η εφημερίδα.

Στη Βαρκελώνη, η Ελ Περιόντικο (El Periodico) υπογραμμίζει ότι η ΕΤΑ έχει χάσει τον προσανατολισμό της.

Οι πρόσφατες επιθέσεις της οργάνωσης, λέει η εφημερίδα, «απέτυχαν να υποβαθμίσουν το γεγονός ότι αυτή είναι μια ελπιδοφόρα περίοδος για ειρήνευση στη χώρα των Βάσκων».

Στην Αυστρία η Ντερ Σταντάρ (Der Standard) θεωρεί ότι ή επίθεση στη Μαδρίτη αποτελεί πλήγμα τόσο για τον Ισπανό πρωθυπουργό όσο και για την βασκική επαρχία γιατί μοιάζει να σηματοδοτεί την επανέναρξη του «πολέμου της τρομοκρατίας» της ΕΤΑ.

Οι διαφορές παραμένουν

Στη Γερμανία η Φρανκφούρτερ Ρουντσάου (Frankfurter Rundschau) εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη κάθε άλλο παρά ρόδινες είναι, ανεξάρτητα από τις δηλώσεις της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις για ένα νέο κεφάλαιο.

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι οι διαφορές που χωρίζουν τις δύο δυνάμεις από το Ιράν, το διεθνές ποινικό δικαστήριο και τις κλιματικές αλλαγές, μέχρι και το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών δεν πρόκειται να εκλείψουν σύντομα.

«Η Ράις δεν άφησε περιθώρια αμφιβολίας για το ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να αλλάξουν την πολιτική τους σε μεγάλα ζητήματα για τα οποία τηρούν διαφορετική στάση από την Ευρώπη».

Η Ντι Τάγκεστσάιτουνγκ (Die Tageszeitung) συμφωνεί. «Σε πολιτικό επίπεδο», λέει, «η Ράις δεν απομακρύνθηκε καθόλου από τις θέσεις που δημιούργησαν τις τριβές μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ».

Ωστόσο η εφημερίδα αναγνωρίζει ότι μία αμερικανική κυβέρνηση που απευθύνεται στους συμμάχους της είναι καλύτερη από μια που αρνείται να συνομιλήσει μαζί τους.

Η Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung) στέκεται στο σχόλιο της κυρίας Ράις ότι τα Ηνωμένα Έθνη αποτελούν ένα διεθνή οργανισμό μεταξύ πολλών άλλων.

Αυτή η θέση δεν είναι λανθασμένη, γράφει η εφημερίδα «αλλά από ευρωπαϊκής απόψεως δεν είναι και σωστή».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.