Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-02-08

  1. Η χειραψία της ελπίδας
  2. Επικράτηση της κεντροδεξιάς στη Δανία
  3. Εκλογή Παπούλια με πλειοψηφία- ρεκόρ
  4. Δυναμική απάντηση του Ιράν
  5. «Νέο κεφάλαιο» στις σχέσεις ΗΠΑ - Ευρώπης
  6. Δέσμευση για ειρήνη
  7. Εξελίξεις στο μέτωπο κατά διαφθοράς
  8. Νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  9. Μετά τη Ντόλι, κλωνοποιημένα ανθρώπινα έμβρυα
  10. Ορθόδοξη μυσταγωγία σε τρεις γλώσσες
  11. Παιδικός σταθμός για... παχύδερμα
  12. Στην καρδιά της Κένυας
  13. Δέσμευση για ειρήνη
  14. Ιστορική σύνοδος άνευ εκπλήξεων
  15. Ο γύρος του κόσμου σε 71 ημέρες
  16. Το Ιράν «υποθάλπει την τρομοκρατία»
  17. Η Δανία στις κάλπες
  18. Δηλώσεις πρωθυπουργού για διαφθορά
  19. Έκκληση Παπαδόπουλου στην ΕΕ
  20. Νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  21. Στο χορό των σκανδάλων
  22. Επίθεση κατά νεοσύλλεκτων
  23. Ιστορική σύνοδος κορυφής
  24. Ο γύρος του κόσμου σε 71 ημέρες
  25. Ο γύρος του κόσμου σε 71 ημέρες
  26. Επίσημη πρώτη για την Ράις
  27. «Σπέρνει» η Ράις, «θερίζει» ο Μπους

Τετάρτη 09 Φεβρουαρίου 2005 - 02:36 (Ώρα Λονδίνου)

Η χειραψία της ελπίδας

Πρωτοσέλιδες φωτογραφίες από τη χειραψία του Αριέλ Σαρόν και του Μαχμούντ Αμπάς, φιλοξενεί ο βρετανικός Τύπος, λέγοντας ότι μπορεί να σηματοδοτήσει την ειρήνευση στην περιοχή.

Η Τάιμς (Times) αναφέρει ότι η χειραψία αυτή μπορεί να γεφυρώσει το χάσμα στη Μέση Ανατολή, λέγοντας ότι πριν από λίγες ημέρες κάτι τέτοιο θα έμοιαζε απίστευτο.

Το δημοσίευμα όμως επισημαίνει ότι η Χαμάς εξακολουθεί να επιθυμεί την καταστροφή του Ισραήλ και δεν έχει πεισθεί από όσα εκτυλίχθηκαν κατά τη σύνοδο στην Αίγυπτο.

Η Ιντιπέντεντ (Independent) φιλοξενεί δηλώσεις των δύο ηγετών, οι οποίοι εκφράζουν τις ελπίδες τους για την επίτευξη της ειρήνης στην περιοχή.

Και για τους δύο ηγέτες, σύμφωνα με την εφημερίδα, πρόκειται για μία ιστορική ευκαιρία να υπάρξει ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά και τα εγγόνια αυτής της γενιάς.

Η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) υπογραμμίζει ότι κατά τη σύνοδο στην Αίγυπτο αναβίωσαν οι ελπίδες για τον τερματισμό της «πιο άναρχης διένεξης στη Μέση Ανατολή», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα, οι δύο πλευρές εξακολουθούν να έχουν μεγάλες διαφορές όσον αφορά τα κυριότερα ζητήματα του μεσανατολικού, δηλαδή το θέμα της Ιερουσαλήμ, την επιστροφή των Παλαιστίνιων προσφύγων και το θέμα των συνόρων.

Η Γκάρντιαν (Guardian) επισημαίνει ότι εάν χαθεί αυτή η ευκαιρία για ειρήνευση, θα περάσουν πολλά χρόνια για να υπάρξει μία άλλη.

Η εφημερίδα σχολιάζει πάντως ότι ο Αριέλ Σαρόν έκανε ένα βήμα παραπάνω, όταν ανακοίνωσε αναπάντεχα ότι θα σταματήσει κάθε στρατιωτική δραστηριότητα στα παλαιστινιακά εδάφη.


Τρίτη 08 Φεβρουαρίου 2005 - 21:44 (Ώρα Λονδίνου)

Επικράτηση της κεντροδεξιάς στη Δανία

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τουλάχιστον το 20% των ψηφοφόρων είναι αναποφάσιστοι

Η καταμέτρηση των ψήφων στη Δανία συνεχίζεται, ωστόσο, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα η νίκη του κυβερνώντος κεντροδεξιού συνασπισμού διαγράφεται βεβαία.

Ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Δανίας, Μόγκενς Λίκετοφτ αποδέχτηκε την ήττα του και συνεχάρη τον αντίπαλό του σε ομιλία που εκφώνησε στην Κοπεγχάγη.

Με καταμετρημένο το ένα πέμπτο των περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων ψήφων ο συνασπισμός των Φιλελευθέρων Δημοκρατικών του πρωθυπουργού, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν προηγείται με ποσοστό 58% έναντι 42% των Σοσιαλδημοκρατών.

Η κυβέρνηση αναμένεται να συγκεντρώσει σχεδόν 100 από 179 έδρες του κοινοβουλίου της χώρας.

Ο κ. Ράσμουσεν προκήρυξε τις εκλογές πρόωρα κατά εννέα μήνες, με την ελπίδα να καρπωθεί την ικανοποίηση των ψηφοφόρων από την υγιή λειτουργία της οικονομίας.

Στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας βρέθηκαν τα αυστηρά κυβερνητικά μέτρα στην πολιτική μετανάστευσης, τα οποία περιλαμβάνονται και στο νέο πρόγραμμα του Δανού πρωθυπουργού.

Ο κ. Ράσμουσεν εκτιμά ότι η αυστηρή πολιτική στη μετανάστευση θα του χαρίσει την εκλογική νίκη, αλλά ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νιλς Χέλβιγκ Πέτερσεν, τάσσεται σαφώς κατά των μέτρων αυτών:

«Θα υιοθετούσα με μεγάλη ευχαρίστηση τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα της μετανάστευσης. Γιατί θα πρέπει εμείς, η μικρή Δανία, να έχουμε διαφορετικούς κανονισμούς; Προειδοποιώ τους νεαρούς Δανούς που σπουδάζουν στο εξωτερικό να μην ερωτευθούν, γιατί μετά δε θα μπορούν να φέρουν πίσω στη Δανία τις αγαπημένες τους. Είναι εξωφρενικό για ένα έθνος τόσο ανοιχτό να έχει τέτοιου είδους περιοριστικές απόψεις για τους αλλοδαπούς», σχολίασε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Δανία.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις στη Δανία, το ακροδεξιό Λαϊκό Κόμμα, ο πιο θερμός υπέρμαχος των μεταναστευτικών περιορισμών του κυβερνητικού συνασπισμού, αναμένεται να χάσει σημαντικό ποσοστό από τη δύναμή του.


Τρίτη 08 Φεβρουαρίου 2005 - 19:19 (Ώρα Λονδίνου)

Εκλογή Παπούλια με πλειοψηφία- ρεκόρ

«Κύριε πρόεδρε, έχω την εξαιρετική τιμή να σας αναγγείλω επισήμως ότι η βουλή των ελλήνων σας εξέλεξε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία 279 ψήφων, πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Με αυτά τα λόγια η πρόεδρος της βουλής, Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, ανακοίνωσε στον Κάρολο Παπούλια την εκλογή του, με τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην ιστορία της μεταπολίτευσης, στο υπέρτατο αξίωμα της χώρας.

Ακολούθως η κ. Ψαρούδα- Μπενάκη έκανε αναφορά στην «συνετή και πολύ εποικοδομητική» θητεία του απερχόμενου προέδρου, Κωστή Στεφανόπουλου, και χαρακτήρισε «προϊόν συναίνεσης», όπως επιβάλλει το σύνταγμα, την εκλογή Παπούλια, τονίζοντας ότι αυτό της δίνει «πρόσθετο κύρος».

Ο κ. Παπούλιας, που δέχθηκε την πρόεδρο του κοινοβουλίου στο γραφείο του περί τις 8.00 το βράδυ (ώρα Ελλάδος), τόνισε ότι αποδέχεται «με αίσθημα ευθύνης» και χαρακτήρισε τη συναίνεση ζητούμενο της ελληνικής κοινωνίας.

Ανέφερε, δε, ότι στόχος όλων πρέπει να είναι η προετοιμασία ενός καλύτερου αύριο και μιας κοινωνίας λιγότερο εγωιστικής και περισσότερο δίκαιης.

Η εκλογή

Η βουλή εξέλεξε τον κ. Παπούλια στην προεδρία της Δημοκρατίας, σε ειδική πανηγυρική συνεδρίαση, το βράδυ της Τρίτης.

Ο κ. Παπούλιας, που υπηρέτησε επί σειρά ετών ως υπουργός των Εξωτερικών, επί κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου, εξελέγη με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όπως και δύο εκ των τριών ανεξαρτήτων βουλευτών.

Συγκεκριμένα, 279 βουλευτές επί συνόλου 296 παρόντων ψήφισαν, σε ονομαστική ψηφοφορία, τον κ. Παπούλια.

Εκ των τριών ανεξαρτήτων, υπερψήφισαν οι Στέλιος Παπαθεμελής και Στέφανος Μάνος ενώ ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, που είχε εκφράσει τη διαφωνία του με την επιλογή Παπούλια, δεν παρέστη στην πανηγυρική συνεδρίαση του κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ανδριανόπουλος είχε δηλώσει ότι θα υπερψήφιζε τον κ. Παπούλια μόνο εάν του το ζητούσε προσωπικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου. Οι δεκαεπτά παρόντες βουλευτές της ελάσσονος αντιπολίτευσης, 11 του ΚΚΕ και 6 του ΣΥΝ, δήλωσαν «παρών».

Η συνεδρίαση

Η ειδική πανηγυρική συνεδρίαση της ολομέλειας του κοινοβουλίου άρχισε με την ανάγνωση των επιστολών των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή και του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, με τις οποίες πρότειναν για το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας τον Κάρολο Παπούλια.

Ακολούθησε η ονομαστική ψηφοφορία και η συνεδρίαση έληξε με την ανακοίνωση του αποτελέσματος από την πρόεδρο της βουλής.

Εν συνεχεία, η κ. Ψαρούδα-Μπενάκη μετέβη, συνοδευόμενη από τους πέντε αντιπροέδρους του κοινοβουλίου, στο γραφείο του κ. Παπούλια όπου και τον ενημέρωσε επισήμως για την εκλογή του.

Η ορκωμοσία του νέου προέδρου θα γίνει ενώπιον των βουλευτών, στο κοινοβούλιο, στις 12 Μαρτίου, μία ημέρα μετά τη λήξη της θητείας του Κωστή Στεφανόπουλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την συνεδρίαση, πλην του κ. Ανδριανόπουλου απουσίασαν οι βουλευτές Ιλχάν Αχμέτ της ΝΔ, που βρίσκεται σε επίσημη αποστολή στο εξωτερικό, Κώστας Τσίμας του ΠΑΣΟΚ και Αντώνης Σκυλλάκος του ΚΚΕ, οι οποίοι ασθενούν.

Οι κύριοι Αχμέτ και Τσίμας με επιστολές τους προς το προεδρείο της βουλής δήλωσαν ότι εάν ήταν στην αίθουσα θα ψήφιζαν τον κ. Παπούλια.

Ο Κάρολος Παπούλιας θα είναι ο όγδοος πρόεδρος της Δημοκρατίας από συστάσεως ελληνικού κράτους και ο έκτος από τη μεταπολίτευση.

Στη μεταπολίτευση, υπηρέτησαν το υπέρτατο αξίωμα οι Μιχαήλ Στασινόπουλος (ως προσωρινός Πρόεδρος 1974-75), Κωνσταντίνος Τσάτσος (1975-80), Κωνσταντίνος Καραμανλής (1980-85 και 1990-95), Χρήστος Σαρτζετάκης (1985-90) και Κωστής Στεφανόπουλος (ο μόνος με δύο συνεχείς θητείες, 1995-2005).


Τρίτη 08 Φεβρουαρίου 2005 - 18:27 (Ώρα Λονδίνου)

Δυναμική απάντηση του Ιράν

Ιρανός αξιωματούχος τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να καταργήσει την τεχνογνωσία των επιστημόνων της χώρας του

Το Ιράν με δηλώσεις του ανώτατου αξιωματούχου, Χασάν Ροουχάνι, υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δε θα καταφέρουν να καταστρέψουν τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις με τη δύναμη των όπλων.

Ο Ιρανός διπλωμάτης πρόσθεσε ότι οι φυγόκεντρες μηχανές που χρησιμοποιούνται για τον εμπλουτισμό του ουρανίου θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε εκατοντάδες τοποθεσίες της χώρας ακόμα και υπογείως, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Ο κ. Ροουχάνι προέβη στις εν λόγω δηλώσεις στο πλαίσιο του τρίτου γύρου συνομιλιών στη Γενεύη με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τρία ευρωπαϊκά κράτη, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, ζητούν από το Ιράν να τερματίσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου μ΄ αντάλλαγμα περισσότερη συνεργασία στους τομείς της οικονομίας και της τεχνολογίας.

Ο Ιρανός αξιωματούχος σημείωσε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του δεν μπορεί να καταστραφεί, διότι δεν μπορεί κανείς να καταργήσει την τεχνογνωσία και κατάρτιση των Ιρανών επιστημόνων.

Ωστόσο, ο κ. Ροουχάνι διαβεβαίωσε ότι το Ιράν επιθυμεί την επίλυση των διαφωνιών του με τις Ηνωμένες Πολιτείες και πρόσθεσε ότι εν προκειμένω αυτή που είναι αδιάλλακτη είναι η αμερικανική ηγεσία.

Η αμερικανική κυβέρνηση καταγγέλλει ότι το Ιράν αναπτύσσει πυρηνικά όπλα, ενώ η Τεχεράνη εμμένει ότι η πυρηνική της τεχνολογία προορίζεται για ειρηνικούς σκοπούς.


Τρίτη 08 Φεβρουαρίου 2005 - 19:12 (Ώρα Λονδίνου)

«Νέο κεφάλαιο» στις σχέσεις ΗΠΑ - Ευρώπης

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εκφώνησε την ομιλία της στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών

Για «νέο κεφάλαιο» στις διατλαντικές σχέσεις έκανε λόγο η νεοδιορισθείσα υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κοντολίζα Ράις στην πρώτη ομιλία για την αμερικανική εξωτερική πολιτική.

«Ήρθε πλέον καιρός ν αφήσουμε πίσω τις διαφορές μας, είναι καιρός ν ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μας, ένα νέο κεφάλαιο στη συμμαχία μας. Η Αμερική είναι έτοιμη να εργαστεί με την Ευρώπη και η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη να εργαστεί με την Αμερική. Άλλωστε η ιστορία θα μας κρίνει όχι από τις διαφορές μας αλλά από τα επιτεύγματά μας», τόνισε η κ. Ράις, η οποία επέλεξε το Παρίσι και τη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού για να εκφωνήσει την πρώτη ομιλία για την εξωτερική πολιτική της χώρας της.

Περίπου 500 φοιτητές και διανοούμενοι παρακολούθησαν την ομιλία.

Η γαλλική πρωτεύουσα ήταν ο εκτός σταθμός της περιοδείας της Αμερικανίδας υπουργού σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

Η επιλογή της γαλλικής πρωτεύουσας δεν ήταν τυχαία. Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Γαλλία επιθυμούν να κατευνάσουν τα πνεύματα και να βελτιώσουν τις σχέσεις τους, οι οποίες είναι τεταμένες εδώ και δύο χρόνια, εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ.

Ο Κοντολίζα Ράις, επίσης, μίλησε για την έλλειψη ελευθερίας στον αραβικό κόσμο και πρόσθεσε ότι η Δύση είχε για πολλά χρόνια γυρίσει την πλάτη της στον αραβικό κόσμο.

Η Αμερικανίδα υπουργός πρόσθεσε ότι ο αραβικός κόσμος έχει κουραστεί από τις συνεχείς στερήσεις και την έλλειψη ελευθερίας και επέρριψε ευθύνες για αυτήν την κατάσταση στους ακραίους ισλαμιστές.

Αναφερόμενη στη συμφωνία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων για κατάπαυση του πυρός η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε ότι δεν πρέπει να «χαθεί αυτή η ευκαιρία».

«Τους καλώ να εκμεταλλευτούν αυτή τη δυναμική, να αρπάξουν την ευκαιρία. Η σημερινή συνάντηση ήταν αδιαμφισβήτητα ένα βήμα προόδου», είπε η κ. Ράις.


Τρίτη 08 Φεβρουαρίου 2005 - 13:55 (Ώρα Λονδίνου)

Δέσμευση για ειρήνη

Η σύνοδος ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε με χαμόγελα και χειραψίες

Ολοκληρώθηκε στο τουριστικό θέρετρο της Αιγύπτου Σαρμ Ελ Σεΐχ η ιστορική σύνοδος κορυφής μεταξύ του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν και του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς με τους δύο ηγέτες να δεσμεύονται για την ειρήνη έπειτα από τέσσερα χρόνια συγκρούσεων.

Μετά το πέρας των συνομιλιών πρώτος πήρε το λόγο ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος ανακοίνωσε πως οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

«Συμφωνήσαμε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ για τον τερματισμό όλων των βίαιων ενεργειών κατά των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων όπου κι αν βρίσκονται», τόνισε ο κ. Αμπάς και πρόσθεσε ότι πρόκειται για την απαρχή της διαδικασίας επίλυσης μιας σειράς επίμαχων ζητημάτων.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, επίσης, ζήτησε τον τερματισμό όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των απανταχού Παλαιστινίων και εξέφρασε την ελπίδα ο Μαχμούντ Αμπάς να οδηγήσει το λαό του στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους.

Παράλληλα ο Σαρόν ανακοίνωσε ότι «το Ισραήλ θα απελευθερώσει εκατοντάδες Παλαιστινίους κρατουμένους».

Ο Αριέλ Σαρόν χαρακτήρισε τη σύνοδο «κρίσιμη καμπή» στις σχέσεις των δύο λαών και επεσήμανε ότι πρέπει να προχωρήσουμε με προσοχή καθώς οι ένοπλες ισλαμικές οργανώσεις θα επιχειρήσουν να μποϊκοτάρουν την ειρηνευτική διαδικασία.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους Παλαιστινίους ότι θα ήθελε να τους δει να ζουν «ειρηνικά και με αξιοπρέπεια».

Κατέληξε ότι το Ισραήλ οφείλει να αρχίσει να βλέπει τα πράγματα διαφορετικά από ό,τι στο παρελθόν και το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι Παλαιστίνιοι.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ κάλεσε τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής στο αγρόκτημά του στην έρημο της Νεγκέβ.

Αντίδραση της Χαμάς

Η ακραία ισλαμική οργάνωση, Χαμάς ανακοίνωσε ότι δε δεσμεύεται από τη συμφωνηθείσα κατάπαυση του πυρός.

Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης στο Λίβανο, Οσάμα Χαμντάν υποστήριξε ότι η «παλαιστινιακή αντίσταση δε δεσμεύεται, διότι η κατάπαυση του πυρός δεν ήταν το αποτέλεσμα διαλόγου μεταξύ των Παλαιστινίων».


Τρίτη 08 Φεβρουαρίου 2005 - 15:53 (Ώρα Λονδίνου)

Εξελίξεις στο μέτωπο κατά διαφθοράς

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) της Εκκλησίας της Ελλάδος έκρινε επαρκείς τις εξηγήσεις του μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητου και θεωρεί μη αξιόπιστο μάρτυρα τον, σε ακοινωνησία προκάτοχό του, μητροπολίτη Κωνσταντίνο.

Αυτό ανακοίνωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, αναφέροντας ότι η ΔΙΣ έλαβε υπόψιν της και την μαρτυρία του μητροπολίτη Τρίκης Αλεξίου, τον οποίο επιστράτευσε ως μάρτυρα ο μητροπολίτης Κωνσταντίνος αλλ ο οποίος δεν επιβεβαιώνει τα όσα καταγγέλλει ο επιτιμηθείς μητροπολίτης.

Υπενθυμίζεται ότι ο μητροπολίτης Κωνσταντίνος είχε κατηγορήσει τον Θεσσαλιώτιδος για ύποπτο διακίνησης ναρκωτικών.

Πάντως, επειδή ο ίδιος ο Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος ζήτησε να μη τεθεί στο αρχείο η υπόθεσή του, αλλά να διερευνηθεί λεπτομερώς για να αποδοθεί ο ίδιος δικαιωμένος στη κοινωνία, η Ιερά Σύνοδος δέχθηκε το αίτημα του και δεν έθεσε την υπόθεση στο αρχείο.

Τις σχετικές ανακρίσεις θα διεξάγει ο μητροπολίτης Ξάνθης, Παντελεήμων.

Εκτός αυτών, η ΔΙΣ απαγόρευσε, με απόφασή της την Τρίτη, στους κληρικούς να εμφανίζονται σε δημόσιες συζητήσεις.

Εξάλλου, από την αρχιεπισκοπή εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία διαψεύδεται κάθετα ότι ο Αρχιεπίσκοπος απέστειλε τον καταζητούμενο από την Ιντερπόλ Απόστολο Βαβύλη, ή Φωκά, στα Ιεροσόλυμα κατά την προεκλογική περίοδο για την πατριαρχική εκλογή προκειμένου να βοηθήσει τον νυν Πατριάρχη Ειρηναίο στην προεκλογική του εκστρατεία.

Την Τρίτη, οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης που κατηγορείται για αρχαιοκαπηλία.

Η προφυλάκισή του αρχιμανδρίτη, τον οποίο έχει θέσει σε αργία ο οικείος μητροπολίτης, αποφασίστηκε από το συμβούλιο πλημμελειοδικών Πειραιά.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος για διαχωρισμό

Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, κληθείς να σχολιάσει την θέση Βαρβιτσιώτη υπέρ του διαχωρισμού κράτους- Εκκλησίας, δήλωσε ότι «δεν τίθεται παρόμοιο ζήτημα για την κυβέρνηση» και «το θέμα είχε συζητηθεί κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος και οι συγκεκριμένες διατάξεις είναι πλέον δεδομένες».

Ο κ. Αντώναρος είπε επίσης, περί τα πρόσφατα εκκλησιαστικά, ότι «ηΗ κάθαρση, είτε ως ζητούμενο είτε ως υποχρέωση, θα στηρίξει ουσιαστικά τον θεσμό της Εκκλησίας. Επ΄αυτού δεν χωρούν συμβιβασμοί αλλά χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις».

Πρόεδρος Πρωτοδικών προς απόλυση

Στο δικαστικό μέτωπο, την Τρίτη, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου παρέπεμψε τον πρόεδρο πρωτοδικών Ευάγγελο Καλούση στην Ολομέλεια του δικαστηρίου με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης, καθώς του αποδίδεται ότι εκμεταλλευόταν με υποσχέσεις αλλοδαπές γυναίκες, τις οποίες έβρισκε μέσω παραπλανητικών αγγελιών των εφημερίδων.

Την Τετάρτη, θα καταθέσει ο πρόεδρος Πρωτοδικών Λεωνίδας Στάθης στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, που εξετάζει το ποινικό σκέλος των παραδικαστικών κυκλωμάτων.

Ο κ. Στάθης έχει επίσης παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης.

Ο αντεισαγγελέας Εφετών Νικόλαος Αθανασόπουλος ο οποίος αντιμετωπίζει οριστική απόλυση, καθώς φέρεται εμπλεκόμενος σε παραδικαστικό κύκλωμα, προσήλθε την Τρίτη στον Αρεοπαγίτη Σ. Μπαλτά από τον οποίον έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις.

Ο κ. Αθανασόπουλος ζήτησε και έλαβε αντίγραφα της παραπεμπτικής απόφασης στην Ολομέλεια και θα επανέλθει την Τετάρτη, ενώ ο δικηγόρος του δήλωσε ότι ο κ. Αθανασόπουλος είναι θύμα της γνωριμίας που είχε με τον αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη.


Τρίτη 08 Φεβρουαρίου 2005 - 10:03 (Ώρα Λονδίνου)

Νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ειδική συνεδρίαση για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας συγκαλείται το απόγευμα της Τρίτης στο ελληνικό κοινοβούλιο, όπου και θα εκλεγεί ο μοναδικός υποψήφιος για το ύπατο αξίωμα της χώρας, Κάρολος Παπούλιας.

Τον κ. Παπούλια, υπουργό εξωτερικών επί κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου, πρότεινε ο πρωθυπουργός και στηρίζει απολύτως το ΠΑΣΟΚ, αν και ο εκλεγείς με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Ανδριανόπουλος, έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει τον κ. Παπούλιας μόνο αν του το ζητήσει προσωπικά ο πρόεδρος του κινήματος, Γιώργος Παπανδρέου.

Οι βουλευτές από τα δύο κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ΚΚΕ και ΣΥΝ, αναμένεται να ψηφίσουν «παρών», καθώς δεν στηρίζουν την υποψηφιότητα Παπούλια.

Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, ο κ. Παπούλιας θα εκλεγεί έκτος πρόεδρος της χώρας από τη μεταπολίτευση, με 281 ή 282 ψήφους αναλόγως της τελικής αποφάσεως Ανδριανόπουλου.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων που έχει ποτέ λάβει Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη χώρα, που θα ξεπερνούν κατά πολύ τις 269 ψήφους (επί 298 παρόντων βουλευτών) που έλαβε ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, κατά την επανεκλογή του, στις 8 Φεβρουαρίου 2000.

Ο κ. Παπούλιας αναμένεται, λοιπόν, να εκλεγεί από την πρώτη ονομαστική- ψηφοφορία της Τρίτης στη βουλή, καθώς θα λάβει κατά πολύ περισσότερες ψήφους των απαιτουμένων διακοσίων.

Υπενθυμίζεται ότι η προεδρική θητεία έχει διάρκεια πέντε ετών και δεν επιτρέπονται περισσότερες από δύο θητείες του ιδίου προσώπου.

Η δεύτερη και τελευταία θητεία του κ. Στεφανόπουλου ολοκληρώνεται στις 11 Μαρτίου, και ο κ. Παπούλιας αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα από την επομένη.

Από το 1974 μέχρι σήμερα πρόεδροι Δημοκρατίας έχουν διατελέσει οι Μιχαήλ Στασινόπουλος, Κωνσταντίνος Τσάτσος, Κωνσταντίνος Καραμανλής, Χρήστος Σαρτζετάκης και Κωστής Στεφανόπουλος.


Τρίτη 08 Φεβρουαρίου 2005 - 15:59 (Ώρα Λονδίνου)

Μετά τη Ντόλι, κλωνοποιημένα ανθρώπινα έμβρυα

«Στόχος είναι η κλωνοποίηση εμβρύων καθαρά για ερευνητικούς λόγους», διαβεβαίωσε ο Βρετανός επιστήμονας

Ο δημιουργός του πρώτου κλωνοποιημένου θηλαστικού Ίαν Γουίλμουτ πήρε το πράσινο φως από τις βρετανικές αρχές για την κλωνοποίηση ανθρωπίνων εμβρύων στο πλαίσιο των ερευνών του για νευρολογικές ασθένειες, όπως ανακοίνωσε επίσημη πηγή.

Η Αρχή Ανθρώπινης Γονιμότητας και Εμβρυολογίας της Βρετανίας ενέκρινε τα σχέδια του Βρετανού επιστήμονα, ο οποίος σκοπεύει να χρησιμοποιήσει νευρικά κύτταρα από ασθενείς με νευρολογικές παθήσεις, όπως η ασθένεια των κινητικών νευρώνων (MND), για τη δημιουργία κλωνοποιημένων εμβρύων από τα οποία θα απομονώσει κύτταρα για μελέτη.

Ο Ίαν Γουίλμουτ διαβεβαιώνει ότι όλα τα έμβρυα θα καταστραφούν μετά την αφαίρεση των κυττάρων και κανένα από τα έμβρυα δεν πρόκειται να είναι μεγαλύτερα από 14 ημερών.

Ο Ίαν Ουίλμουτ δημιούργησε το 1996 το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό στον κόσμο, ένα πρόβατο που ονομάστηκε Ντόλι.

Ο καθηγητής του Ινστιτούτου Ρόσλιν του Εδιμβούργου και του Κινγκς Κόλετζ του Λονδίνου είναι ο δεύτερος ερευνητής στη Βρετανία που εξασφαλίζει άδεια για την κλωνοποίηση εμβρύων, μετά τον καθηγητή Μίοντραγκ Στόικοβιτς, του Ινστιτούτου Ανθρώπινης Γενετικής του Πανεπιστημίου του Νιουκάσλ, τον Αύγουστο του 2004.

«Σκοπός μας είναι μόνο η δημιουργία εμβρυονικών κυττάρων καθαρά για ερευνητικούς σκοπούς», τόνισε ο Ίαν Γουίλμουτ, και πρόσθεσε, «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για αναπαραγωγική κλωνοποίηση

Στη Βρετανία απαγορεύεται η κλωνοποίηση εμβρύων για αναπαραγωγικούς σκοπούς αλλά επιτρέπεται κατόπιν έγκρισης η κλωνοποίηση που αποσκοπεί στην εξεύρεση θεραπειών για ασθένειες.


Δευτέρα 07 Φεβρουαρίου 2005 - 11:04 (Ώρα Λονδίνου)

Ορθόδοξη μυσταγωγία σε τρεις γλώσσες

Του απεσταλμένου της Ελληνικής Υπηρεσίας του ΒΒC, Γιώργου Φελλίδη

Η Θεία Λειτουργία στο ναό των Αγίων Αναργύρων του Ναϊρόμπι διεξάγεται σε τρεις γλώσσες: ελληνική, αγγλική και σουαχίλι

Ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας του Ναϊρόμπι, Έβαν Σταθόπουλος, ήταν «Άγγλος» στο ραντεβού του και ήλθε να μας παραλάβει ακριβώς στις δέκα το πρωί της Κυριακής από το ξενοδοχείο μας.

Στο τηλέφωνο μας είχε πει ότι ο πλέον πρόσφορος τρόπος για να γνωρίσουμε τα λιγοστά εναπομείναντα μέλη της κοινότητας ήταν να πάμε στην εκκλησία.

Έτσι μας οδήγησε στην ορθόδοξη όαση της εκκλησίας των Αγίων Αναργύρων στην καρδιά της κενυάτικης πρωτεύουσας.

Τον όρο όαση τον χρησιμοποιούμε χωρίς εισαγωγικά καθώς ο ναός έργο οικογένειας ομογενών του 1953 - χτισμένος σε γη που δώρισε στο πατριαρχείο Αλεξανδρείας η τότε κυβέρνηση, βρίσκεται μέσα σε έναν ολάνθιστο κήπο, ενώ γύρω του οργιάζει η τροπική βλάστηση.

Πανσπερμία φυλών και φωνών

Περνώντας από την φρουρούμενη πύλη εισόδου (υπόμνηση του προβλήματος της εγκληματικότητας στο Ναϊρόμπι) και εισερχόμενοι στην εκκλησία , δύο πράγματα μας έκαναν εντύπωση.

Πρώτον το ότι ο ναός ήταν γεμάτος από Αφρικανούς και δεύτερον ότι οι Έλληνες ανάμεσά τους μπορούσαν να μετρηθούν στα δάκτυλα των δύο χεριών.

Ο ξεναγός μας έσπευσε να μας εξηγήσει ότι η Κένυα ποτέ δεν ήταν μείζον κέντρο του αφρικανικού Ελληνισμού, απλώς η χώρα προσέφερε στον πολυτάραχο 20ο αιώνα καταφύγιο σε Έλληνες της διασποράς που διώχθηκαν από χώρες όπως η Αιθιοπία, η Τανζανία και η Μοζαμβίκη.

Η τετράχρονη Μίνε μετά την κυριακάτικη λειτουργία στο Ναϊρόμπι

Την ίδια ώρα, έξω από το ναό μικρά παιδιά που είχαν προφανώς κουραστεί από την πολύωρη ακολουθία, συμμετείχαν φορώντας τα γιορτινά τους στη δική τους μυσταγωγία, αυτή του παιχνιδιού.

Η τετράχρονη Μίνε Ικουέγκα μας έδειξε ότι ξέρει να κάνει το σταυρό της κατά το ορθόδοξο τυπικό και μας είπε ότι της αρέσουν τα γλυκά και τα μπισκότα που προσφέρονται μετά το τέλος της κυριακάτικης Λειτουργίας.

Ορθόδοξη Αφρική

Η συντριπτική πλειοψηφία του εκκλησιάσματος είναι ντόπιοι, Κενυάτες, που συμμετέχουν ολόψυχα στη Θεία Λειτουργία, η οποία εξάλλου διεξάγεται σε τρεις γλώσσες, ελληνικά , αγγλικά και σουαχίλι.

Εάν λάβουμε υπόψιν ότι ανάμεσα στο ευάριθμο λευκό πλήρωμα περιλαμβάνονταν και Ορθόδοξοι από την Ουκρανία, τη Ρωσία και την ανατολική Ευρώπη (οι οποίοι έψαλλαν στη δική τους γλώσσα) τότε η Θεία Λειτουργία που παρακολουθήσαμε μπορεί να χαρακτηριστεί Πανορθόδοξη και Οικουμενική.

Ο ιερέας, πατήρ Ιννοκέντιος, κατάγεται από την Ουγκάντα και χοροστατούσε σε άψογα ελληνικά, αγγλικά και σουαχίλι, ενώ το κήρυγμα της ημέρας έγινε στην κοινή γλώσσα του ακροατηρίου, την αγγλική.

Είναι πράγματι μια πρωτόγνωρη εμπειρία το άκουσμα των προσφωνήσεων και δεήσεων στη γλώσσα του Ευαγγελίου που ακολουθείται από τους ψαλμούς και τις αντιφωνήσεις στην αφρικανική πολυφωνική διάλεκτο.

Όπως σε όλες τις ορθόδοξες λειτουργίες, έτσι και σε αυτήν της περασμένης Κυριακής στο Ναϊρόμπι, ήλθε η ώρα της μετάληψης της Θείας Κοινωνίας, η στιγμή εκείνη που εξισώνονται ενώπιον του Μυστηρίου όλοι οι πιστοί και αυτοί που ήλθαν με τα επιβλητικά Λαντ Ρόβερ και αυτοί που κυριολεκτικά- δεν είχαν παπούτσια να φορέσουν.

Όλοι μετέλαβαν το αίμα και το σώμα του Χριστού και κατόπιν συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα που βρίσκεται δίπλα στο ναό για το καθιερωμένο καφεδάκι και την ανταλλαγή νέων και χαιρετισμών.

Στο τέλος ήλθε η ώρα για να φύγουν οι πιστοί. Οι πιο πολλοί πήραν με τα πόδια το δρόμο για τις φτωχικές συνοικίες της πόλης, άλλοι μέσα σε κλιματιζόμενα αυτοκίνητα κατευθύνθηκαν στα ιδιωτικά κλαμπ που βρίσκονται στα πλούσια περίχωρα της πόλης.

Αλλά για τις παραγκουπόλεις και τα ανάκτορα αποικιακού ρυθμού που συνυπάρχουν στο Ναϊρόμπι θα μας δωθεί η ευκαιρία να μιλήσουμε σε μια επόμενη ανταπόκριση.


Τρίτη 08 Φεβρουαρίου 2005 - 13:30 (Ώρα Λονδίνου)

Παιδικός σταθμός για... παχύδερμα

Του απεσταλμένου της Ελληνικής Υπηρεσίας του ΒΒC, Γιώργου Φελλίδη

Λίγα χιλιόμετρα έξω από την κενυάτικη πρωτεύουσα βρίσκεται το ορφανοτροφείο για άγρια ζώα που ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 70 από ένα ζευγάρι παθιασμένων φυσιολατρών, τον επιστάτη Εθνικών Πάρκων Ντέιβιντ Σέλντρικ και τη σύζυγό του, δρ Δάφνη Σέλντρικ.

Οι δυό τους είχαν ζήσει τριάντα χρόνια στη σαβάνα της ανατολικής Αφρικής, περνώντας αμέτρητες ώρες κοντά στα άγρια και πανέμορφα θηλαστικά.

Η δεκαετία του 70 αποτέλεσε κρίσιμο διάστημα για την επιβίωση των ειδών, που απειλούνταν με εξαφάνιση εξαιτίας της μείωσης του ζωτικού τους χώρου και της λαθροθηρίας για ελεφαντόδοντο.

Αλλά χάρη στις συνεχείς προσπάθειες ανθρώπων σαν το ζεύγος Σέλντρικ, διεθνών οργανώσεων και της Υπηρεσίας Προστασίας της άγριας πανίδας το μέλλον του αφρικανικού ελέφαντα είναι πλέον διασφαλισμένο.

Θέλοντας να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι τα παραπάνω πήραμε το δρόμο για τη Λανγκάτα, όπου βρίσκεται το κέντρο προστασίας και... ανατροφής ελεφάντων.

Μια ζούγκλα στα προάστια

Η διαδρομή είναι μόλις 20 χιλιόμετρα από το Ναϊρόμπι και δεν προλαβαίνεις να αντιληφθείς πως από την πολύβουη και χαοτική κυκλοφοριακή κίνηση των βασικών αρτηριών της πόλης περνάς σε λίγα λεπτά μέσα από τα προάστια και βρίσκεσαι με το αυτοκίνητο μέσα στους χωματόδρομους του Εθνικού Πάρκου.

Ο ξεναγός μας είχε φροντίσει να μας προειδοποιήσει για το τί πρέπει να κάνουμε όταν βρεθούμε δίπλα στους ελέφαντες όχι φωνές, όχι απότομες κινήσεις και προπάντων να θυμόμαστε ότι δεν πρόκειται για συμπαθή κατοικίδια, αλλά για άγρια ζώα που διασώθηκαν μέσα από το πάρκο και μετά από διάστημα 1-2 ετών γαλούχησης επιστρέφουν και ενσωματώνονται σταδιακά σε ομάδες άγριων ελεφάντων.

Τη στιγμή όμως που αντικρίσαμε τους... τροφίμους του ορφανοτροφείου να παίζουν ανέμελα μέσα στο λασπόλουτρο που είχαν ετοιμάσει οι φύλακές τους χάσαμε κάθε ίχνος συστολής ή φόβου.

Σε απόσταση αναπνοής από τις φωτογραφικές μηχανές μας 6 ελέφαντες ηλικίας 2 μηνών έως και 2 ετών κυλιόνταν στις λάσπες, κλώτσαγαν και τρίπλαραν μια μπάλλα ποδοσφαίρου και μάλωναν για το ποιός θα καθίσει σε μια μεγάλη σαμπρέλλα το αγαπημένο τους παιγνίδι όπως μας είπε ο επιστάτης του κέντρου.

Θέλοντας να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον των παχύδερμων που φαίνονταν να μην ενοχλούνται από τις δεκάδες φωτογραφικές μηχανές οι οποίες εστίαζαν πάνω τους προσπαθήσαμε να τους προσφέρουμε τροφή.

Οι μεγαλύτεροι της ομάδας έσπευσαν να έλθουν προς το μέρος μας και καταβρόχθισαν το φύλλωμα από τα κλαδιά που κρατούσαμε, οι μικρότεροι δεν ενδιαφέρθηκαν καθώς, όπως μας εξήγησαν οι άνθρωποι που τους «νταντεύουν», στο πρώτο χρόνο της ηλικίας τους τρέφονται μόνο με γάλα.

Επειδή οι μικροί αυτοί ελέφαντες (γύρω στα 200-600 κιλά αναλόγως της ηλικίας τους) έχουν χάσει τη μητέρα τους, υπάρχει ειδική ομάδα ανθρώπων που τους τρέφουν 24 ώρες το 24ωρο με μια ειδική φόρμουλα γάλακτος.

Από μικροί στα βάσανα

Οι ιστορίες των ορφανών θυμίζουν ανάλογες ιστορίες ανθρώπων που έχασαν τους γονείς τους στη διάρκεια ενός πολέμου, με όλα τα ψυχολογικά τραύματα που μπορεί να αφήσει σε αυτή την τρυφερή ηλικία ένα τέτοιο γεγονός.

Οι υπεύθυνοι του... παιδικού σταθμού μας εξήγησαν ότι η ανατροφή ενός μικρού ελέφαντα έχει προβλήματα παρόμοια με αυτά που αντιμετωπίζει ο κάθε άνθρωπος που αναλαμβάνει να υιοθετήσει ένα βρέφος ή νήπιο, από τη επίπονη προσπάθεια να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του ορφανού μέχρι τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην αυστηρή συμπεριφορά και στην εκμάθηση των κοινωνικών κανόνων και ορίων.

Η μεγαλύτερη ανταμοιβή για τους ανθρώπους που αναλαμβάνουν το ρόλο παρενθετού γονέα είναι όταν μετά από διάστημα ολίγων μηνών οι προστατευόμενοί τους κρίνονται έτοιμοι για μεταφορά στο μεγάλο Εθνικό Πάρκο του Τσάβο, στη βόρεια Κένυα.

Εκεί, ανάλογα με τη διάθεση του κάθε ορφανού, αφήνονται να συναναστραφούν με αγέλες συνομιλήκων τους που δεν έχουν ζήσει ποτέ με ανθρώπους, και όταν περάσουν στην εφηβεία επιστρέφουν στην άγρια φύση, σχηματίζοντας τις δικές τους οικογένειες.


Τρίτη 08 Φεβρουαρίου 2005 - 13:49 (Ώρα Λονδίνου)

Στην καρδιά της Κένυας

Του απεσταλμένου μας στο Ναϊρόμπι, Γιώργου Φελλίδη

Το Ναϊρόμπι αντιμετωπίζει προβλήματα σύγχρονης πόλης, όπως κυκλοφοριακό και εγκληματικότητα

Οι αφηγήσεις περιηγητών για τον πλούτο της άγριας πανίδας και τα μαγευτικά τοπία της Κένυας αλλά και η επιθυμία γνωριμίας ενός τόπου αντιπροσωπευτικού της μαύρης ηπείρου έκαναν πάντοτε το ενδεχόμενο επίσκεψης στο Ναϊρόμπι να φαντάζει ονειρικό.

Βέβαια όπως συμβαίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις, η απόσταση ανάμεσα στις προσδοκίες του ταξιδιώτη και την πραγματικότητα που θα αντικρίσει μπορεί να είναι μεγάλη, η «διαδρομή» ίσως να κρύβει κάθε είδους εκπλήξεις - σπαραξικάρδιες και ευχάριστες, άλλωστε σε αυτό οφείλεται εν μέρει η γοητεία του ταξιδιού.

Μέσω αυτής της στήλης θα προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε ένα μικρό τμήμα από την πανδαισία εικόνων, γεύσεων, ήχων και εμπειριών που ζει ο ταξιδιώτης, από τη στιγμή που φθάνει στο εντυπωσιακό διεθνές αεροδρόμιο «Τζόμο Κενυάτα» μέχρι την ώρα που υποχρεώνεται να πει Κβαχέρι (δηλαδή αντίο στην τοπική γλώσσα Σουαχίλι) στους φιλόξενους οικοδεσπότες του.

Παιδικός σταθμός για... παχύδερμα

Στις παρυφές του Εθνικού Πάρκου του Ναϊρόμπι η Υπηρεσία Προστασίας Αγρίων Ζώων φροντίζει ορφανούς ελέφαντες, θύματα του νόμου της ζούγκλας.

Ορθόδοξη μυσταγωγία σε τρεις γλώσσες

Αξέχαστη εμπειρία ήταν για τον απεσταλμένο μας στο Ναϊρόμπι η κυριακάτικη Θεία Λειτουργία στο ναό Αγίων Αναργύρων.

Ένας νομάς με 4 τροχούς

Οι προκλήσεις, οι καθημερινές σκηνές αλλά και οι εκπλήξεις που αντιμετωπίζει ένας ταξιδιώτης στο Ναϊρόμπι, με αφορμή την επίσκεψη του Γιώργου Φελλίδη στην κενυάτικη πρωτεύουσα.


Τρίτη 08 Φεβρουαρίου 2005 - 13:55 (Ώρα Λονδίνου)

Δέσμευση για ειρήνη

Η σύνοδος ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε με χαμόγελα και χειραψίες

Ολοκληρώθηκε στο τουριστικό θέρετρο της Αιγύπτου Σαρμ Ελ Σεΐχ η ιστορική σύνοδος κορυφής μεταξύ του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν και του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς με τους δύο ηγέτες να δεσμεύονται για την ειρήνη έπειτα από τέσσερα χρόνια συγκρούσεων.

Μετά το πέρας των συνομιλιών πρώτος πήρε το λόγο ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος ανακοίνωσε πως οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

«Συμφωνήσαμε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ για τον τερματισμό όλων των βίαιων ενεργειών κατά των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων όπου κι αν βρίσκονται», τόνισε ο κ. Αμπάς και πρόσθεσε ότι πρόκειται για την απαρχή της διαδικασίας επίλυσης μιας σειράς επίμαχων ζητημάτων.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, επίσης, ζήτησε τον τερματισμό όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των απανταχού Παλαιστινίων και εξέφρασε την ελπίδα ο Μαχμούντ Αμπάς να οδηγήσει το λαό του στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους.

Παράλληλα ο Σαρόν ανακοίνωσε ότι «το Ισραήλ θα απελευθερώσει εκατοντάδες Παλαιστινίους κρατουμένους».

Ο Αριέλ Σαρόν χαρακτήρισε τη σύνοδο «κρίσιμη καμπή» στις σχέσεις των δύο λαών και επεσήμανε ότι πρέπει να προχωρήσουμε με προσοχή καθώς οι ένοπλες ισλαμικές οργανώσεις θα επιχειρήσουν να μποϊκοτάρουν την ειρηνευτική διαδικασία.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους Παλαιστινίους ότι θα ήθελε να τους δει να ζουν «ειρηνικά και με αξιοπρέπεια».

Κατέληξε ότι το Ισραήλ οφείλει να αρχίσει να βλέπει τα πράγματα διαφορετικά από ό,τι στο παρελθόν και το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι Παλαιστίνιοι.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ κάλεσε τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής στο αγρόκτημά του στην έρημο της Νεγκέβ.


Τρίτη 08 Φεβρουαρίου 2005 - 13:56 (Ώρα Λονδίνου)

Ιστορική σύνοδος άνευ εκπλήξεων

Του ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στην Ιερουσαλήμ, Πάνου Χαρίτου

Κάθε πλευρά θα κάνει την δική της ανακοίνωση στη σύνοδο

Η συνάντηση Παλαιστίνιων και Ισραηλινών στο τουριστικό θέρετρο Σαρμ Ελ Σεΐχ κάθε άλλο παρά εκπλήξεις έκρυβε.

Το αποτέλεσμα των επαφών του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ήταν μικρότερο ακόμα κι από το αναμενόμενο.

Η υποτιθέμενη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός, ενώ αρχικά είχε προγραμματιστεί να αποτελέσει γραπτό κείμενο και να υπογραφεί από τις δύο πλευρές, κατέληξε σε μια προφορική δέσμευση Παλαιστίνιων και Ισραηλινών.

Σε ό,τι αφορά τα καυτά ζητήματα όπως, για παράδειγμα, το θέμα των Παλαιστίνιων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές, ή την απομάκρυνση των οικισμών εποίκων από τη Δυτική Όχθη όπως και άλλα πολλά μετατέθηκαν στο μέλλον για να επανεξεταστούν.

Η πρωτοβουλία της Αιγύπτου για να φιλοξενήσει την πρώτη συνάντηση Παλαιστίνιων και Ισραηλινών απεδείχθη καλή ως ιδέα, με ελάχιστες όμως δυνατότητες για να κυοφορήσει αποτελέσματα.

Οι μόνοι πραγματικά αισιόδοξοι από τις κοινωνίες των δύο πλευρών φαίνεται να είναι οι δημοσιογράφοι και τα μέσα ενημέρωσης.

Ακόμα κι αν δεν είναι αισιόδοξοι, είναι σίγουρα ενθουσιασμένοι από το γεγονός και τη διαφορετικότητα του θέματος.

Σχεδόν στο σύνολό τους τα ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα, τροποποίησαν το πρόγραμμά τους και κάλυψαν με συνεχή ροή από το Σαρμ Ελ Σεΐχ τις δραστηριότητες τις επαφές και το παρασκήνιο αυτών.

Τα αποτελέσματα ίσως να απογοητεύουν, ωστόσο, όσοι ανέμεναν κάτι περισσότερο, ίσως να μην έχουν κατανοήσει στο βαθμό που θα έπρεπε το ρόλο, τις επιθυμίες και την εμπλοκή της Ουάσιγκτον στο μεσανατολικό, καθώς επίσης και το γεγονός ότι η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις με το ταξίδι της στην περιοχή φρόντισε να δεσμεύσει τις δύο πλευρές, για το ότι τα μεγάλα λόγια και οι θερμότερες των χειραψιών θα περιμένουν, μέχρι την επόμενη συνάντηση που θα γίνει σε λίγες εβδομάδες στην Ουάσιγκτον.


Τρίτη 08 Φεβρουαρίου 2005 - 06:37 (Ώρα Λονδίνου)

Ο γύρος του κόσμου σε 71 ημέρες

Η Έλεν ΜακΆρθουρ στη γραμμή του τέρματος

Η Έλεν ΜακΆρθουρ από τη Βρετανία πραγματοποίησε το γύρο του κόσμου, ολομόναχη μέσα στο ιστιοπλοϊκό της, σε 71 ημέρες.

Διέσχισε τη νοητή γραμμή του τέρματος στις 22:29 ώρα Αγγλίας τη Δευτέρα, σπάζοντας το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ που κατείχε ο Γάλλος Φράνσις Ζογιόν, με χρόνο 72 ημέρες, 22 ώρες, 54 λεπτά και 22 δευτερόλεπτα.

Η 28χρονη Βρετανίδα πραγματοποίησε το δικό της όνειρο των 27 χιλιάδων μιλίων σε 71 ημέρες και λιγότερες από 13 ώρες.

Η ίδια δήλωσε: «Αισθάνομαι εξουθενωμένη αλλά είμαι πολύ χαρούμενη που βρίσκομαι εδώ. Ήταν ένα απίστευτο ταξίδι».

Πρόσθεσε ότι αυτό που της έλειψε περισσότερο ήταν η ανθρώπινη παρουσία, ενώ υπήρξαν στιγμές που ούρλιαζε στη μέση του ωκεανού από απελπισία. Θυμάται ότι προσπάθησε πάρα πολύ για να αποφύγει τη σύγκρουση με μια τεράστια φάλαινα.

«Όλο το ταξίδι ήταν πολύ κουραστικό και έχω πολλά πράγματα στο κεφάλι μου.

»Όμως είναι ωραίο ότι μπορώ πλέον να ξεκουραστώ και να χαλαρώσω με την συντροφιά ανθρώπων που μου έλειψαν».

Η ΜακΆρθουρ αναμένεται κατέπλευσε στο αγγλικό λιμάνι του Φάλμουθ το μεσημέρι της Τρίτης, όπου της επιφυλάχθηκε πανηγυρική υποδοχή.

Ελικόπτερο του βασιλικού ναυτικού και πολλά μικρά πλοία τη συνόδευαν στα τελευταία μίλια της διαδρομής της.


Τρίτη 08 Φεβρουαρίου 2005 - 11:28 (Ώρα Λονδίνου)

Το Ιράν «υποθάλπει την τρομοκρατία»

Οι απόψεις τους συμπίπτουν και στο θέμα του Ιράν

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, δήλωσε ότι συμμερίζεται την άποψη του Αμερικανού προέδρου, πως το Ιράν υποθάλπει την τρομοκρατία.

Από το βήμα της βουλής κάλεσε το Ιράν να εκπληρώσει τις διεθνείς υποχρεώσεις του σχετικά με την Παρασκευή πυρηνικής ενέργειας.

Η Βρετανία, μαζί με τη Γαλλία και τη Γερμανία προσπαθούν να πείσουν το Ιράν να αναστείλει το πυρηνικό του πρόγραμμα, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή όπλων.

Ο κ. Μπλερ τόνισε επίσης ότι η Τεχεράνη έχει την υποχρέωση να βοηθάει και όχι να υποσκάπτει την ειρηνευτική διαδικασία για το Μεσανατολικό.

Όταν ρωτήθηκε για το Ιράκ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας εξέφρασε την ελπίδα περισσότερες χώρες να προσφερθούν και να αναλάβουν την εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.

Προειδοποιήσεις

Καθώς οι ηγέτες των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων συναντώνται στην Αίγυπτο, ο Βρετανός πρωθυπουργός κάνει απολογισμό του έργου του σε ανώτατα κοινοβουλευτικά στελέχη.

Ο κ. Μπλερ είπε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το Ιράν ενισχύει την τρομοκρατία.

Πρόσθεσε πως εάν σημειωθεί πρόοδος στο Μεσανατολικό, το Ιράν πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι έχει την υποχρέωση να βοηθήσει και όχι να υποσκάψει τη διαδικασία.

Ωστόσο, στην ομιλία του κ. Μπλερ δεν έγινε καμία αναφορά σε ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση κατά της Τεχεράνης. Αντιθέτως προτίμησε να τονίσει ότι η διεθνής κοινότητα επιθυμεί επίλυση του προβλήματος δια της διπλωματικής οδού.

Προειδοποίησε, επίσης, την Τεχεράνη κατά οποιασδήποτε ανάμειξής της στα εσωτερικά του Ιράκ. Τόνισε ότι το Ιράν και η Συρία κάνουν λάθος εάν πιστεύουν ότι η διείσδυση ακραίων στοιχείων στο Ιράκ από τα σύνορά τους είναι προς το δικό τους συμφέρον.


Τρίτη 08 Φεβρουαρίου 2005 - 12:50 (Ώρα Λονδίνου)

Η Δανία στις κάλπες

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τουλάχιστον το 20% των ψηφοφόρων είναι αναποφάσιστοι

Ο κυβερνών κεντροδεξιός συνασπισμός του πρωθυπουργού, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, αναμένεται να είναι ο νικητής των σημερινών γενικών εκλογών που διεξάγονται τη Δανία.

Ο κ. Ράσμουσεν προκήρυξε τις εκλογές πρόωρα κατά εννέα μήνες, με την ελπίδα να καρπωθεί την ικανοποίηση των ψηφοφόρων από την υγιή λειτουργία της οικονομίας.

Στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας βρέθηκαν τα αυστηρά κυβερνητικά μέτρα στην πολιτική μετανάστευσης, τα οποία περιλαμβάνονται και στο νέο πρόγραμμα του Δανού πρωθυπουργού.

Ο κ. Ράσμουσεν εκτιμά ότι η αυστηρή πολιτική στη μετανάστευση θα του χαρίσει την εκλογική νίκη, αλλά ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νιλς Χέλβιγκ Πέτερσεν, τάσσεται σαφώς κατά των μέτρων αυτών:

«Θα υιοθετούσα με μεγάλη ευχαρίστηση τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα της μετανάστευσης. Γιατί θα πρέπει εμείς, η μικρή Δανία, να έχουμε διαφορετικούς κανονισμούς; Προειδοποιώ τους νεαρούς Δανούς που σπουδάζουν στο εξωτερικό να μην ερωτευθούν, γιατί μετά δε θα μπορούν να φέρουν πίσω στη Δανία τις αγαπημένες τους. Είναι εξωφρενικό για ένα έθνος τόσο ανοιχτό να έχει τέτοιου είδους περιοριστικές απόψεις για τους αλλοδαπούς», σχολίασε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Δανία.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις στη Δανία, το ακροδεξιό Λαϊκό Κόμμα, ο πιο θερμός υπέρμαχος των μεταναστευτικών περιορισμών του κυβερνητικού συνασπισμού, αναμένεται να χάσει σημαντικό ποσοστό από τη δύναμή του.


Τρίτη 08 Φεβρουαρίου 2005 - 11:24 (Ώρα Λονδίνου)

Δηλώσεις πρωθυπουργού για διαφθορά

«Θωρακίζουμε την πολιτεία στη σύγκρουση με τη διαπλοκή και τη ρήξη με τις εστίες της διαφθοράς, στηρίζουμε τους θεσμούς στην εκτέλεση της αποστολής τους, μια αποστολή που πρέπει να εκτελείται χωρίς καμιά σκιά».

Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας την Τρίτη στην πανηγυρική συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κ. Καραμανλής αφού διευκρίνισε ότι η πλειοψηφία των εντίμων που τιμούν τον όρκο που έδωσαν δεν μπορεί να ταυτίζεται με τους όποιους επίορκους, αναφέρθηκε ειδικά στις αποκαλύψεις που ταράσσουν την ελλαδική Εκκλησία.

Είπε ότι επικροτεί «κάθε προσπάθεια που καταβάλλει η Εκκλησία για αυτοκάθαρση» διότι «η κάθαρση ως αιτούμενο αλλά και ως υποχρέωση θα στηρίξει ουσιαστικά το θεσμό της Εκκλησίας, γι' αυτό δεν χωράνε συμβιβασμοί αλλά χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις».

Για τα σκάνδαλα που αποκαλύφθηκαν στο χώρο της Δικαιοσύνης, τόνισε ότι η κυβέρνηση ενθαρρύνει τις διαδικασίες και τους μηχανισμούς εξυγίανσης και αυτοκάθαρσης και ενισχύει το πλαίσιο αυτοελέγχου και αυτοπροστασίας του θεσμού, παραμένοντας αποφασισμένη να προχωρήσει «όποιο και αν είναι το κόστος».

Υπόμνημα Θεσσαλιώτιδος

Εν τω μεταξύ, εντός προθεσμίας παρέδωσε, την Τρίτη, στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο (ΔΙΣ) το γραπτό απολογητικό κείμενο που του είχε ζητηθεί την Παρασκευή ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος, Θεόκλητος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Θεσσαλιώτιδος δηλώνει αθώος, χαρακτηρίζει αβάσιμες τις εις βάρος του καταγγελίες, που τον συνέδεαν με τον κρατούμενο αρχιμανδρίτη Γιοσάκη και με εμπορία ναρκωτικών και ζητεί από την ΔΙΣ να προχωρήσει σε σχετικές έρευνες.

Υπενθυμίζεται ότι από την προηγούμενη εβδομάδα ο Θεσσαλιώτιδος έχει θέσει εαυτόν στη διάθεση της Συνόδου.

Την Τρίτη αναμένεται να αποφασίσει το συμβούλιο πλημμελειοδικών Πειραιά εάν θα προφυλακιστεί ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης, που κατηγορείται για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας και φέρεται ως μέλος παραδικαστικού κυκλώματος.

Δηλώσεις πολιτικών

Την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να πάρει θέση στο θέμα της ανάγκης δημοσίου διαλόγου για τον διαχωρισμό εκκλησίας- κράτους, ενίσχυσαν με δηλώσεις τους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει δημόσιος διάλογος ώστε να προχωρήσει ο διαχωρισμός εκκλησίας και κράτους ενώ ο ευρωβουλευτής Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Τρίτη στην εφημερίδα «Το Έθνος», δηλώνει ότι θεωρεί πως έχει ωριμάσει η ιδέα του διαχωρισμού κι ότι από το 2006 μπορεί να ξεκινήσουν εργασίες για σχετική αναθεώρηση του συντάγματος.

Σε άλλες δηλώσεις του, την Τρίτη, κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, ο κ. Βαρβιτσιώτης επανέλαβε ότι το θέμα του διαχωρισμού κράτους και Εκκλησίας έχει ωριμάσει, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να ληφθούν αποφάσεις εν θερμώ και ότι πρέπει να προηγηθεί ευρύτατος διάλογος.

Είπα ακόμη ότι δεν πιστεύει στην αυτοκάθαρση και ότι η πολιτεία οφείλει να βάλει κανόνες.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο βουλευτής της ΝΔ, Άρης Σπηλιωτόπουλος, δήλωσε ότι ο διαχωρισμός κράτους-Εκκλησίας είναι θέμα που πρέπει να το ιδωθεί σοβαρά, θα πρέπει να ανοίξει συζήτηση και τελικά ότι θα πρέπει να αποφασίσει η κοινωνία.

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα, ερωτώμενος για την πρόταση Αλαβάνου, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, δήλωσε ότι το θέμα δεν απασχολεί την κυβέρνηση.

Σχολιάζοντας τα σκάνδαλα σε Δικαισύνη και Εκκλησία, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, επισήμανε ότι οι θεσμοί πρέπει να αποκτήσουν το κύρος που απαιτεί η κοινωνία και πρόσθεσε ότι Δικαιοσύνη και Εκκλησία θα πρέπει να προχωρήσουν με γενναιότητα στην αυτοκάθαρσή τους.

Περί «απύθμενης διαφθοράς» που εχει προκαλέσει σοκ στην κοινωνία έκανε λόγο ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης, τονίζοντας πως «η κοινωνία απαιτεί αποκατάσταση των αξιών».

Στο χώρο της Δικαιοσύνης

Εν τω μεταξύ, εξηγήσεις έχει κληθεί να δώσει, την Τρίτη, από τον Άρειο Πάγο ο αντιεισαγγελέας εφετών, Νίκος Αθανασόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για πειθαρχικά παραπτώματα ή ροζ σκάνδαλα ελέγχονται ακόμη τριάντα δικαστικοί.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δημήτρης Λινός, συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Αναστάση Παπαληγούρα, και τον ενημέρωσε για την πορεία των ερευνών περί των παραδικαστικών κυκλωμάτων.

Ο κ. Παπαληγούρας, που φέρνει νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς στη βουλή εντός των ημερών, ζήτησε την άμεση ολοκλήρωση των ερευνών.

Ακολούθως, μετά από αίτημα του κ. Λινού, τις υποθέσεις διαφθοράς στο δικαστικό σώμα ανέλαβε εφέτης.


Τρίτη 08 Φεβρουαρίου 2005 - 10:33 (Ώρα Λονδίνου)

Έκκληση Παπαδόπουλου στην ΕΕ

Την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού, ζήτησε την Δευτέρα το βράδυ ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος.

Μιλώντας σε επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας Φέρεντς Μαντλ, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί, και δεν δικαιούται να μείνει απαθής και αμέτοχη στον αγώνα για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση, αλλά επιβάλλεται να συμβάλει και να βοηθήσει».

Είπε επίσης ότι επαφίεται στην Τουρκία να εγκαταλείψει τις αδιάλλακτες και διχοτομικές θέσεις της και να συνεργασθεί για μια αμοιβαία, συμφωνημένη και αποδεκτή διευθέτηση του κυπριακού.

Προσφωνώντας τον κύπριο πρόεδρο, ο κ. Μαντλ ανέφερε ότι μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική συμφωνία για το Κυπριακό θα πρέπει να προβλέπει την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων, την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των προσφύγων και την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Εν τω μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της κυπριακής βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, σε δήλωσή του ανέφερε ότι «η ελληνική κυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει το Κυπριακό και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ευνοεί και δείχνει πανέτοιμος για έναρξη των συνομιλιών».

Χαρακτήρισε «κλειδί» τις απόψεις του κ. Παπαδόπουλου, αναφερόμενος στις διαφορετικές απόψεις που επικρατούν στο Εθνικό Συμβούλιο, και είπε ότι είναι «ξαναζεσταμένο φαγητό» οι δηλώσεις της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Κοντολίσας Ράις, περί αμερικανικής απογοητεύσεων για την απόρριψη του σχεδίου Αναν και περί «άρσης της απομόνωσης των τουρκοκυπρίων».

Τέλος επέκρινε και πάλι τη Βρετανία διότι έδωσε τα ερείσματα στην Τουρκία να εισβάλει και να προχωρήσει στην κατοχή εδάφους της Κύπρου και είπε ότι στο σχέδιο Ανάν υπάρχει η ζωντανή σφραγίδα του Σερ Ντέιβνιτ Χάνεϊ, δηλαδή της Βρετανίας.

Δηλώσεις κυπρίου Επιτρόπου

Ο Επίτροπος της Κύπρου στην ΕΕ, Μάρκος Κυπριανού, σε συνέντευξη τύπου για τουρκοκύπριους δημοσιογράφους στη Λευκωσία, δήλωσε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας θα γίνουν με όλα τα κράτη μέλη και όταν ολοκληρωθούν, πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία με κάθε κράτος ξεχωριστά.

Για την επέκταση της Συμφωνίας της Άγκυρας είπε ότι δεν είναι ειδικός σε αυτό το θέμα αλλά προσέθεσε ότι «είναι ένα αίτημα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου. Αναμένεται προτού αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

Επίσης, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Άντριαν Βαν ντε Μιρ, μιλώντας στην ίδια συνέντευξη τύπου, σε ερώτηση σχετικά με τη συμφωνία της Άγκυρας για το πρωτόκολλο τελωνειακής ένωσης με τα νέα κράτη-μέλη, είπε ότι στις 17 Ιανουαρίου στάλθηκε επιστολή στην τουρκική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, ζητώντας από την τουρκική κυβέρνηση να υπογράψει το συμπληρωματικό πρωτόκολλο το συντομότερο δυνατό. Πρόσθεσε ότι προς το σκοπό αυτό συνεχίζονται διπλωματικές ενέργειες.

Εργασίες αποναρκοθέτησης στη Ζώδια

Εξάλλου, την Τρίτη ξεκινά η αποναρκοθέτηση της περιοχής του οδοφράγματος Αστρομερίτη - Ζώδιας, κοντά στην κατεχόμενη Μόρφου, ώστε να διανοιχθεί νέα δίοδος προς τα κατεχόμενα.

Οι εργασίες αναμένεται να προχωρήσουν μετ εμποδίων καθώς οι αρχές κατοχής φέρονται να αποδέχονται μόνο την εκκαθάριση αριστερά και δεξιά του δρόμου ενώ η κυβέρνηση της Κύπρου επιμένει σε εκκαθάριση της περιοχής σε απόσταση τριακοσίων περίπου μέτρων από το δρόμο, όπως είναι και η απόσταση ασφαλείας, που εφαρμόζεται διεθνώς, για τέτοιου είδους περιπτώσεις.

Προβλήματα υπάρχουν και στη διάνοιξη διόδου στην οδό Λήδρας, στη Λευκωσία, γιατί τα Ηνωμένα Έθνη επιμένουν να γίνει πρώτα η συντήρηση κτιρίων, τα οποία κρίνονται ως ετοιμόρροπα και επικίνδυνα.

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στη διάνοιξη του παραπλήσιου οδοφράγματος της οδού Φανερωμένης και για το λόγο αυτό έχει προχωρήσει στις αναγκαίες διευθετήσεις, ενώ η τουρκική πλευρά ακόμη δεν έχει απαντήσει.

Άλλοι 40 χιλιάδες έποικοι - Δηλώσεις Στρο

Τζακ Στρο

Όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα, εντός του 2004 μεταφέρθηκαν από την Τουρκία στα κατεχόμενα ακόμη σαράντα χιλιάδες έποικοι, οι οποίοι εμφανίστηκαν αρχικά ως εποχικοί εργάτες.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο αριθμός των εποίκων ανεβαίνει στις 155 χιλιάδες. Η κυπριακή κυβέρνηση έχει προβεί σε έντονα διαβήματα περί αυτού.

Εν τω μεταξύ, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν είναι πρόθεση της βρετανικής κυβέρνησης να δώσει οποιαδήποτε μορφή αναγνώρισης στο κατοχικό καθεστώς.

Ανέφερε, επίσης, ότι είναι υποχρέωση της Τουρκίας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.


Τρίτη 08 Φεβρουαρίου 2005 - 10:03 (Ώρα Λονδίνου)

Νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ειδική συνεδρίαση για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας συγκαλείται το απόγευμα της Τρίτης στο ελληνικό κοινοβούλιο, όπου και θα εκλεγεί ο μοναδικός υποψήφιος για το ύπατο αξίωμα της χώρας, Κάρολος Παπούλιας.

Τον κ. Παπούλια, υπουργό εξωτερικών επί κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου, πρότεινε ο πρωθυπουργός και στηρίζει απολύτως το ΠΑΣΟΚ, αν και ο εκλεγείς με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Ανδριανόπουλος, έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει τον κ. Παπούλις μόνο αν του το ζητήσει προσωπικά ο πρόεδρος του κινήματος, Γιώργος Παπανδρέου.

Οι βουλευτές από τα δύο κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ΚΚΕ και ΣΥΝ, αναμένεται να ψηφίσουν «παρών», καθώς δεν στηρίζουν την υποψηφιότητα Παπούλια.

Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, ο κ. Παπούλιας θα εκλεγεί έκτος πρόεδρος της χώρας από τη μεταπολίτευση, με 281 ή 282 ψήφους αναλόγως της τελικής αποφάσεως Ανδριανόπουλου.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων που έχει ποτέ λάβει Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη χώρα, που θα ξεπερνούν κατά πολύ τις 269 ψήφους (επί 298 παρόντων βουλευτών) που έλαβε ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, κατά την επανεκλογή του, στις 8 Φεβρουαρίου 2000.

Ο κ. Παπούλιας αναμένεται, λοιπόν, να εκλεγεί από την πρώτη ονομαστική- ψηφοφορία της Τρίτης στη βουλή, καθώς θα λάβει κατά πολύ περισσότερες ψήφους των απαιτουμένων διακοσίων.

Υπενθυμίζεται ότι η προεδρική θητεία έχει διάρκεια πέντε ετών και δεν επιτρέπονται περισσότερες από δύο θητείες του ιδίου προσώπου.

Η δεύτερη και τελευταία θητεία του κ. Στεφανόπουλου ολοκληρώνεται στις 11 Μαρτίου, και ο κ. Παπούλιας αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα από την επομένη.

Από το 1974 μέχρι σήμερα πρόεδροι Δημοκρατίας έχουν διατελέσει οι Μιχαήλ Στασινόπουλος, Κωνσταντίνος Τσάτσος, Κωνσταντίνος Καραμανλής, Χρήστος Σαρτζετάκης και Κωστής Στεφανόπουλος.


Τρίτη 08 Φεβρουαρίου 2005 - 09:44 (Ώρα Λονδίνου)

Στο χορό των σκανδάλων

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Από κόσκινο οι πρόωρες συντάξεις. Ασφαλιστικό: Η "ατζέντα" της κυβέρνησης".

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ποιοι επιδοτούνται με το νέο Αναπτυξιακό. Όλα τα προγράμματα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Η κυβέρνηση στηρίζει την κάθαρση στην Εκκλησία. Ειρωνείες για τις φαντασιώσεις Πάγκαλου ότι πίσω από τις επιθέσεις είναι η ΝΔ. Επιτροπή διερευνά τα σκάνδαλα των ιερωμένων.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Η κατάθεση του Απ. Βαβύλη. Η "Α" παρουσιάζει την πρώτη του ομολογία στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Δημόσιο: Αυξήσεις μέχρι 15% και προαγωγές με νέα κριτήρια. Αλλάζουν τα μισθολογικά με το νέο υπαλληλικό κώδικα.

Η ΑΥΓΗ: Αποσύρουν τις ευλογίες τους από τον Χριστόδουλο κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Να ξυρίσουν αμέσως τον τραγόπαπα. Χριστόδουλε, διώξε γρήγορα όλους τους κίναιδους, τους κλέφτες και τους απατεώνες Δεσποτάδες ή παραιτήσου πριν σε... παραιτήσουν.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Αρχιερείς εν καμίνω... Επεκτείνεται η κρίση στην Εκκλησία. Σε διαρκή συνεδρίαση ολόκληρο τον Φεβρουάριο η Ιερά Σύνοδος.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ποιες περιοχές μπαίνουν άμεσα στο σχέδιο πόλης. Αναλυτικός πίνακας για Αττική και 14 νομούς της περιφέρειας. Οριστική λύση για χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων.

ΕΘΝΟΣ: Ήρθε η ώρα για διαζύγιο Εκκλησίας-Κράτους. Συνέντευξη-παρέμβαση του Ι. Βαρβιτσιώτη.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Πολλή δουλειά έχει να κάνει η Εκκλησία και η Δικαιοσύνη γι' αυτό μπήκε μπροστά το "Πλυντήριο" για ράσα και τηβέννους.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μετωπική Γιώργου-Σημίτη. Σε οριστική αποστρατεία οδηγεί ο Γ. Παπανδρέου τον τέως πρωθυπουργό.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις: 1.872 νέες θέσεις σε υπουργεία, δήμους. Μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για 525 θέσεις στις νομαρχίες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Απόστολος του Χριστόδουλου! Αποκαλυπτήρια: Με εντολή του ο Βαβύλης στα Ιεροσόλυμα το 2001.

ΕΞΠΡΕΣ: "Ανοίξτε το ασφαλιστικό". Σαφές μήνυμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την κυβέρνηση".

ΕΣΤΙΑ: Οι προοπτικές της οικονομίας. Συγκρατημένα θετικές οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ.

ESPRESSO: Θα πέσουν κεφάλια! "Δεν θα αφήσουμε να αλωνίζουν οι επίορκοι δικαστές". Συνέντευξη: Ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Χρήστος Γεωργακόπουλος μιλάει στην "Espresso".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Αυστηρό μήνυμα ΔΝΤ για άμεση λήψη μέτρων. Αυξήσεις μισθών με βάση την παραγωγικότητα και τον ευρωπληθωρισμό".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κρίση εκτός ελέγχου στην Εκκλησία. Αδρανούν κυβέρνηση και θεσμικά όργανα. Ιερός πόλεμος με όπλα υποκλοπές, φωτογραφίες και επιστολές.

ΚΕΡΔΟΣ: "Πρόσκληση στους εφοπλιστές. Αποκλειστική συνέντευξη του προέδρου της EMPORIKI BANK".

Ο ΛΟΓΟΣ: Άλαλα τα χείλη... Εν μέσω νέων αποκαλύψεων. Επιτροπή για τα σκάνδαλα στην Εκκλησία.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "ΔΝΤ: Αναθεωρήστε εργασιακά, ασφαλιστικό. Αναπόφευκτες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις".

ΤΑ ΝΕΑ: Ρωγμές στον θρόνο Χριστόδουλου. Τα σκάνδαλα χτυπάνε την πόρτα της Αρχιεπισκοπής.

Η ΝΙΚΗ: Φεύγει ο Χριστόδουλος, έρχεται ο Νικόλαος. Στην κάθαρση από την αυτοκάθαρση πέρασε η κυβέρνηση.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Συνέδριο ευθύνης και αισιοδοξίας. Αρχίζει αύριο στις 10 το πρωί στον Περισσό.

TRAFFIC NEWS: Πώς μπήκαν έμποροι ναρκωτικών στους κόλπους της Εκκλησίας. Πώς βρέθηκε στα Ιεροσόλυμα ο καταζητούμενος Βαβίλης. Ήταν απεσταλμένος του Χριστόδουλου;

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αμέτοχο το Οικουμενικό Πατριαρχείο στη βαριά κρίση της Ελληνικής Εκκλησίας.

Η ΧΩΡΑ: 9.040 νέες προσλήψεις σε Δημόσιο και Οργανισμούς. Και 300 θέσεις γιατρών στο ΙΚΑ. Όλη η προκήρυξη για 1.658 εκπαιδευτικούς.

City Press: Πολιτική κόντρα για την Εκκλησία. Ο Παπανδρέου πιέζει για διαχωρισμό κράτους και Εκκλησίας.

METRO: Σήμα κινδύνου του ΔΝΤ. Ζητά άνοιγμα του Ασφαλιστικού και συγκράτηση των αυξήσεων.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι " η αποψινή βραδιά στο ελληνικό Κοινοβούλιο αναμένεται πανηγυρική και χωρίς εκπλήξεις καθώς το πρόσωπο του υποψηφίου Κάρολου Παπούλια συγκεντρώνει τη συναίνεση των δύο μεγάλων κομμάτων μετά τη βούληση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή να προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας τον πρώην επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι "η μόνη "έκπληξη" - σύμφωνα με τις διαμορφωθείσες εξελίξεις - θα είναι η ψήφιση του νέου Προέδρου με ρεκόρ ψήφων κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτευση".

Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "ο Κ. Παπούλιας ήταν ένας από τους 5 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Στ. Παπαθεμελής, Π. Κρητικός, Σ. Βαλυράκης, Μ. Γικόνογλου) που δεν προσήλθαν στη Βουλή το 2002 για να ψηφίσουν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το "βασικό μέτοχο". Ο κ. Σφυρίου μάλιστα ως γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ είχε χαρακτηρίσει τότε την απουσία του αδικαιολόγητη. Την ίδια στιγμή ο κ. Παπούλια μέσω συνεργατών του εξέφραζε τη δυσαρέσκειά του "γιατί η κυβέρνηση δεν θωράκιζε με το νομοσχέδιο τη λειτουργία των ΜΜΕ".

Η CITY PRESS γράφει ότι "για τον Κάρολο Παπούλια που θα εκλεγεί σήμερα το απόγευμα από η Βουλή με ρεκόρ ψήφων έκτος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας από τη μεταπολίτευση έχουν γραφτεί και ακουστεί πολλά το τελευταίο διάστημα. Πρόκειται για δημοσιότητα που ουδέποτε επιδίωξε ο Ηπειρώτης πολιτικός ο οποίος παρ΄ότι διετέλεσε επί δώδεκα χρόνια υπουργός, δεν συμπάθησε ποτέ τα πλούτη και τις δημόσιες σχέσεις".

Εκκλησία της Ελλάδος - Αποκαλύψεις

Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος προβάλλει ως η καλύτερη λύση για να μπει "φρένο" στην κρίση όντας άφθαρτο πρόσωπο και μακριά από τα σκάνδαλα που έχουν ξεσπάσει".

Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ "σε μονόδρομο επώδυνων αποφάσεων τελεί μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις για τα ανίερα εκκλησιαστικά διαπλεκόμενα και τη μπόχα του βίου δεκάδων ιεραρχών ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. 'Η τους παραιτεί ο ίδιος ή τον παραιτούν τα γεγονότα".

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "η κυβέρνησις με εμφανέστατη από χθες αποστασιοποίηση συνιστά ψυχραιμία και νηφαλιότητα ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την αυτοκάθαρση που εξήγγειλε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος".

Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "ενώ το φυτίλι της κρίσης στην Ιεραρχία πυροδοτείται συνεχώς από νέες αποκαλύψεις που απειλούν τον ίδιο τον αρχιεπίσκοπο κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ αναγκάζονται τώρα να πάρουν αποστάσεις από τον κ. Χριστόδουλο ο οποίος αντέδρασε σπασμωδικά μιλώντας για προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τα εθνικά θέματα".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "στη δίνη μιας κρίσης εκτός ελέγχου και με την ελληνική πολιτεία σε ακινησία οι κεφαλές της Εκκλησίας της Ελλάδος υφίστανται καθημερινώς έναν άνευ προηγουμένου ηθικό εξευτελισμό καταπλήσσοντας και απογοητεύοντας βαθύτατα στην ελληνική κοινωνία".

ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν ότι " τρίζει ο θρόνος του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου καθώς το κύμα των αποκαλύψεων αγγίζει την αυλή του. Την ίδια ώρα τον εγκαταλείπουν οι πολιτικοί σύμμαχοί του αλλά και η κυβέρνηση".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι "το πάζλ που ενώνει Χριστόδουλο και καταζητούμενα Απ. Βαβύλη συμπληρώνει η κατάθεση του Γιάννη Τριανταφυλλάκη υποστρατήγου ε.α. της ΕΛ.ΑΣ. Ο Απ. Βαβύλης εστάλη από την Αρχιεπισκοπή στα Ιεροσόλυμα (ως Απ. Π. Φωκάς) για να βοηθήσει μαζί με τον Τριανταφυλλάκη και τον αρχιμανδρίτη Νικόδημο Φαρμάκη τον Ειρηναίο να εκλεγεί Πατριάρχης".

ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "την ώρα που ο εκπροσωπών την κυβέρνηση Ευ. Αντώναρος δηλώνει πως δεν τίθεται θέμα διαχωρισμού Εκκλησίας - Κράτους ο επικεφαλής της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Ι. Βαρβιτσιώτης με συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ παρεμβαίνει στην εκκλησιαστική κρίση και υποστηρίζει με παρρησία το ακριβώς αντίθετο. Υπέρ του διαχωρισμού τάσσονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και τα όσα συνέβησαν κατά την εκλογή του κ. Ειρηναίου μεταφέρεται τώρα η εκκλησιαστική κρίση καθώς ο Απόστολος Βαβύλης εξελίσσεται σε πρόσωπο - μυστήριο ενός πρωτοφανούς δράματος για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό".

Δικαιοσύνη - σκάνδαλα

Το ΒΗΜΑ σημειώνει ότι "τους τριάντα έφθασαν ήδη οι δικαστικοί λειτουργοί που ελέγχονται από τον Αρειο Πάγο για υποθέσεις διαφθοράς. Σήμερα ένας ακόμη δικαστικός, ο έκτος στη σειρά, παραπέμπεται στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης για συμμετοχή σε "ροζ" κυκλώματα".

Σύμφωνα με την Espresso "το απόστημα στη Δικαιοσύνη πρέπει να καθαρίσει! Και για να γίνει αυτό, θα πρέπει να πέσουν κεφάλια. Μόνον έτσι θα αποδείξουμε ότι είμαστε ένα πραγματικό κράτος δικαίου". Τα λόγια του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Χρήστου Γεωργακόπουλου είναι ξεκάθαρα".

Η Traffic News προσθέτει ότι "στη Δικαιοσύνη περνά τώρα η "σκυτάλη" της κάθαρσης στους ίδιους τους κόλπους της, καθώς αυτή την εβδομάδα αναμένονται οι πρώτες ποινικές διώξεις εναντίον δικαστών και δικηγόρων".

ΠΑΣΟΚ

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) επισημαίνει ότι "χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για τον πρώτο χρόνο της παραμονής του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε χθες ο Γ. Παπανδρέου, στην ομιλία του στο "Κάραβελ" με αφορμή την επέτειο από την εκλογή του".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ισχυρίζεται ότι "ο Γ. Παπανδρέου προκειμένου να εξουδετερώσει τον Κ. Σημίτη ετοιμάζεται να του προτείνει να καταλάβει τη θέση του επίτιμου προέδρου, κάτι που αναμένεται να αρνηθεί ο τέως πρωθυπουργός".

Η ΧΩΡΑ υπογραμμίζει ότι "για φθαρμένους πολιτικούς στον χώρο του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε ομιλία του στην εκδήλωση του κόμματος για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία του Κινήματος, και προανήγγειλε ανανέωση εκ βάθους στο προσεχές Συνέδριο προκαλώντας πονοκέφαλο στην παλαιά φρουρά".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 08 Φεβρουαρίου 2005 - 10:54 (Ώρα Λονδίνου)

Επίθεση κατά νεοσύλλεκτων

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση κοντά σε κέντρο στρατολόγησης του ιρακινού στρατού στη Βαγδάτη.

Ανώνυμη πηγή της αστυνομίας ανέφερε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από βομβιστή αυτοκτονίας, ο οποίος ανατινάχτηκε δίπλα από ένα λεωφορείο το οποίο μετέφερε νεοσύλλεκτους.

Τη Δευτέρα αστυνομικές δυνάμεις έγιναν στόχος επιθέσεων με αποτέλεσμα το θάνατο 25 ανθρώπων.

Την Τρίτη, σε ένα διαφορετικό επεισόδιο, ένοπλοι έστησαν ενέδρα στην αυτοκινητοπομπή του Ιρακινού πολιτικού, Μιθάλ αλ Αλούζι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο γιοι του.

Η έκρηξη στη Βαγδάτη σημειώθηκε στην περιοχή Μουθένα. Κάποιοι από τους τραυματίες στο νοσοκομείο Γιαρμούκ λένε ότι είδαν το δράστη, ο οποίος φορούσε μια ζώνη με εκρηκτικά να ανατινάζεται κοντά στην ουρά με τους νεοσύλλεκτους.

«Παραλάβαμε τις σορούς 13 νεοσύλλεκτων και 13 τραυματίες», είπε νοσοκομειακός αξιωματούχος.

Οι δυνάμεις ασφαλείας στο Ιράκ αποτελούν συχνά στόχο ακραίων στοιχείων.


Τρίτη 08 Φεβρουαρίου 2005 - 10:00 (Ώρα Λονδίνου)

Ιστορική σύνοδος κορυφής

Κάθε πλευρά θα κάνει την δική της ανακοίνωση στη σύνοδο

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι θα συμφωνήσει σε αμοιβαία κατάπαυση του πυρός με τους Παλαιστίνιους κατά τη συνάντηση του Αριέλ Σαρόν με τον Μαχμούντ Αμπάς στην Αίγυπτο.

Ανώτατος σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο Ραανάν Γκισίν είπε ότι οι δύο πλευρές θα εκδώσουν ξεχωριστές ανακοινώσεις, αλλά «αυτό που θα ανακοινωθεί θα είναι φυσικά η εκεχειρία».

Αλλά και ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ έκανε λόγο για διμερή κατάπαυση του πυρός.

Ωστόσο, παραμένει ασαφής η στάση που θα τηρήσει η Χαμάς.

Η συνάντηση Σαρόν- Αμπάς στο αιγυπτιακό θέρετρο Σάρμ ελ Σεΐχ πραγματοποιείται μετά από τέσσερα χρόνια αιματοχυσίας και από τις δύο πλευρές.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ και ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας θα παρευρεθούν στη σύνοδο κορυφής.

«Τέλος στην ιντιφάντα»

Ο κ. Γκισίν δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι ως αποτέλεσμα των συνομιλιών οι Παλαιστίνιοι θα ανακοινώσουν την αναστολή της ένοπλης εξέγερσης ή ιντιφάντα.

Από την πλευρά του το Ισραήλ θα κηρύξει «την διακοπή των στρατιωτικών επιχειρήσεων, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα υπάρχει τάξη και ηρεμία»

Αναμένεται επίσης να ανακοινωθεί ένα πακέτο μέτρων που θα προβλέπει τη χαλάρωση κάποιων περιορισμών που είχαν επιβληθεί στους Παλαιστίνιους, πρόσθεσε ο κ. Γκισίν.

Ο Σαέμπ Ερεκάτ, μιλώντας επίσης στο Ρόιτερς, είπε ότι θα υπάρξει αμοιβαία συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

Προεξόφλησε επίσης τη σύσταση κοινής επιτροπής που θα επιβλέπει την απελευθέρωση κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές και την σταδιακή απομάκρυνση των ισραηλινών δυνάμεων από τις παλαιστινιακές περιοχές της Δυτικής Όχθης.

Στη Λωρίδα της Γάζας, ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Μαχμούντ Ζαχάρ τόνισε ότι η οργάνωση δεν θα λάβει κάποια οριστική απόφαση πριν ακούσει από το στόμα του κ. Αμπάς το αποτέλεσμα της συνάντησης.

«Συμφωνήσαμε εκ των προτέρων με τον Μαχμούντ Αμπάς ότι εάν πετύχει τους εθνικούς μας στόχους, τότε θα επιστρέψει στα παλαιστινιακά εδάφη για να συζητήσουμε το θέμα και να καθορίσουμε τη στάση μας».


Τρίτη 08 Φεβρουαρίου 2005 - 06:37 (Ώρα Λονδίνου)

Ο γύρος του κόσμου σε 71 ημέρες

Η Έλεν ΜακΆρθουρ στη γραμμή του τέρματος

Η Έλεν ΜακΆρθουρ από τη Βρετανία πραγματοποίησε το γύρω του κόσμου, ολομόναχη μέσα στο ιστιοπλοϊκό της, σε 71 ημέρες.

Διέσχισε τη νοητή γραμμή του τέρματος στις 22:29 ώρα Αγγλίας τη Δευτέρα, σπάζοντας το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ που κατείχε ο Γάλλος Φράνσις Ζογιόν, με χρόνο 72 ημέρες, 22 ώρες, 54 λεπτά και 22 δευτερόλεπτα.

Η 28χρονη Βρετανίδα πραγματοποίησε το δικό της όνειρο των 27 χιλιάδων μιλίων σε 71 ημέρες και λιγότερες από 13 ώρες.

Η ίδια δήλωσε: «Αισθάνομαι εξουθενωμένη αλλά είμαι πολύ χαρούμενη που βρίσκομαι εδώ. Ήταν ένα απίστευτο ταξίδι».

Πρόσθεσε ότι αυτό που της έλειψε περισσότερο ήταν η ανθρώπινη παρουσία, ενώ υπήρξαν στιγμές που ούρλιαζε στη μέση του ωκεανού από απελπισία. Θυμάται ότι προσπάθησε πάρα πολύ για να αποφύγει τη σύγκρουση με μια τεράστια φάλαινα.

«Όλο το ταξίδι ήταν πολύ κουραστικό και έχω πολλά πράγματα στο κεφάλι μου.

»Όμως είναι ωραίο ότι μπορώ πλέον να ξεκουραστώ και να χαλαρώσω με την συντροφιά ανθρώπων που μου έλειψαν».

Η ΜακΆρθουρ αναμένεται να καταπλεύσει στο αγγλικό λιμάνι του Φάλμουθ το μεσημέρι της Τρίτης, όπου της επιφυλάσσεται πανηγυρική υποδοχή.


Τρίτη 08 Φεβρουαρίου 2005 - 06:37 (Ώρα Λονδίνου)

Ο γύρος του κόσμου σε 71 ημέρες

Η Έλεν ΜακΆρθουρ στη γραμμή του τέρματος

Η Έλεν ΜακΆρθουρ από τη Βρετανία πραγματοποίησε το γύρω του κόσμου, ολομόναχη μέσα στο ιστιοπλοϊκό της, σε 71 ημέρες.

Διέσχισε τη νοητή γραμμή του τέρματος στις 22:29 ώρα Αγγλίας τη Δευτέρα, σπάζοντας το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ που κατείχε ο Γάλλον Φράνσις Ζοβόν, με χρόνο 72 ημέρες, 22 ώρες, 54 λεπτά και 22 δευτερόλεπτα.

Η 28χρονη Βρετανίδα πραγματοποίησε το δικό της όνειρο των 27 χιλιάδων μιλίων σε 71 ημέρες και λιγότερες από 13 ώρες.

Η ίδια δήλωσε: «Αισθάνομαι εξουθενωμένη αλλά είμαι πολύ χαρούμενη που βρίσκομαι εδώ. Ήταν ένα απίστευτο ταξίδι».

Πρόσθεσε ότι αυτό που της έλειψε περισσότερο ήταν η ανθρώπινη παρουσία, ενώ υπήρξαν στιγμές που ούρλιαζε στη μέση του ωκεανού από απελπισία. Θυμάται ότι προσπάθησε πάρα πολύ για να αποφύγει τη σύγκρουση με μια τεράστια φάλαινα.

«Όλο το ταξίδι ήταν πολύ κουραστικό και έχω πολλά πράγματα στο κεφάλι μου.

»Όμως είναι ωραίο ότι μπορώ πλέον να ξεκουραστώ και να χαλαρώσω με την συντροφιά ανθρώπων που μου έλειψαν».

Η ΜακΆρθουρ αναμένεται να καταπλεύσει στο αγγλικό λιμάνι του Φάλμουθ το μεσημέρι της Τρίτης, όπου τις επιφυλάσσεται πανηγυρική υποδοχή.


Τρίτη 08 Φεβρουαρίου 2005 - 07:16 (Ώρα Λονδίνου)

Επίσημη πρώτη για την Ράις

Κατά την άφιξή της στη Ρώμη

Την πρώτη της ομιλία για την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών δίνει στο Παρίσι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, στο πλαίσιο της περιοδείας της στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι η επιλογή της γαλλικής πρωτεύουσας δεν ήταν τυχαία.

«Αισθάνθηκε ότι το Παρίσι είναι ένα μέρος όπου γίνεται πολύς λόγος και συζήτηση για τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τους κοινούς στόχους, την ατζέντα μας», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

«Θέλει να λάβει μέρος σε αυτές τις συζητήσεις και να προσθέσει και τις δικές της απόψεις», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Γαλλία επιθυμούν να κατευνάσουν τα πνεύματα και να βελτιώσουν τις σχέσεις τους, οι οποίες είναι τεταμένες εδώ και δύο χρόνια, εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ.

Το Σαββατοκύριακο η κα Ράις βρέθηκε στη Μέση Ανατολή όπου είχε συνομιλίες με την ισραηλινή και παλαιστινιακή ηγεσία.

«Κίνηση συμφιλίωσης»

Η Γαλλία κάνει λόγο για μία νέα αρχή στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και επισημαίνει ότι υπάρχουν κοινές αξίες και μακρά παράδοση συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η επιλογή του Παρισιού για την πρώτη ομιλία της κ. Ράις με θέμα την εξωτερική πολιτική έχει εκληφθεί ως μία κίνηση συμφιλίωσης, μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC από τη γαλλική πρωτεύουσα.

Πιστεύεται μάλιστα ότι η δεύτερη θητεία του προέδρου Μπους θα είναι περισσότερο ήπια από την προηγούμενη.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Λιμπερασιόν, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μισέλ Μπαρνιέ, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να πραγματοποιήσουν διάλογο αυτή τη φορά.

Διευκρίνισε όμως ότι η Γαλλία περιμένει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να ακούν την Ευρώπη σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και να μην αναλαμβάνουν δράση μόνες τους.

Αυστηρό πρόγραμμα

Η κυρία Ράις φτάνει στο Παρίσι από την Ιταλία, όπου το πρόγραμμά της περιλαμβάνει συναντήσεις με τον Ιταλό υφυπουργό Εξωτερικών, Τζιανφράνκο Φίνι και τον υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού, Καρδινάλιο Άντζελο Σοντάνο.

Στη γαλλική πρωτεύουσα η ομιλία της θα διαρκέσει 45 λεπτά και στη συνέχεια θα δεχθεί ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.

Αργότερα θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ. Ένα δείπνο εργασίας με τον Γάλλο ομόλογό της, Μισέλ Μπαρνιέ είναι επίσης στο πρόγραμμα.

Την Τετάρτη θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Πιστεύεται ότι η περιοδεία της ανοίγει τον δρόμο για την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Ευρώπη προς το τέλος Φεβρουαρίου.


Τρίτη 08 Φεβρουαρίου 2005 - 04:09 (Ώρα Λονδίνου)

«Σπέρνει» η Ράις, «θερίζει» ο Μπους

Η περιοδεία της νέας υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, αποτελεί το κυρίαρχο θέμα στις περισσότερες ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Η ρωσική Σοβέτσκαγια Ροσίγια (Sovetskaya Rossiya) γράφει ότι η Κοντολιζα Ράις «έπεσε σαν μετεωρίτης στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή», αφού στόχος της περιοδείας της ήταν να επισκεφθεί επτά χώρες μέσα σε δέκα ημέρες.

Η εφημερίδα τονίζει ότι το γεγονός πως ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ αναγκάστηκε να ταξιδέψει μέχρι την Άγκυρα και να «περιμένει σε μια ουρά μεταξύ Πολωνών και Τούρκων αξιωματούχων» για να τη συναντήσει, δείχνει ποια θέση κατέχει η Ρωσία στην αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Και πάλι στη Ρωσία, η Μοσκόφσκαγια Πράβντα (Moskovskaya Pravda) περιγράφει τη Ράις «σαν μια εξαιρετικά επιδέξια πολιτικό, της οποίας η καριέρα οφείλεται κατά ένα μεγάλο βαθμό στην επαγγελματική προσέγγιση του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας».

Τώρα, σημειώνει η εφημερίδα, «πραγματοποιεί βουτιά με το κεφάλι στον πόλεμο εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας».

Στόχος της περιοδείας της, σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα, είναι η εξασφάλιση συμμάχων προς αυτή την κατεύθυνση.

«Με άλλα λόγια, θα πρέπει σύντομα να περιμένουμε τις αμερικανικές βόμβες να πέφτουν πάνω από τα κεφάλια αυτών που δεν συμμερίζονται τις απόψεις των ΗΠΑ», τονίζει η εφημερίδα.

Στη Γερμανία, η Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung) γράφει ότι είναι πολύ νωρίς για να καταλάβει κανείς εάν η συνάντηση του καγκελάριου Σρέντερ με την Κοντολίζα Ράις σηματοδοτεί την αρχή νέων βελτιωμένων σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας.

Η εφημερίδα εξηγεί ότι και οι δύο πολιτικοί ήταν πολύ ευγενικοί μεταξύ τους, αλλά ο καθένας για τους δικούς του λόγους.

Οι Αμερικανοί, πιστεύει το άρθρο, επιθυμούν μεγαλύτερη βοήθεια από την Ευρώπη στο Ιράκ.

Ο Γερμανός καγκελάριος θέλει να θεωρείται σύμμαχος των ΗΠΑ, αρκεί να μην χρειαστεί να κάνει κάτι περισσότερο απ όσα έχει κάνει μέχρι σήμερα, προσθέτει η εφημερίδα, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλά κανείς για κοινά αμερικανικά και γερμανικά συμφέροντα.

Και πάλι στη Γερμανία, η Ντερ Τάγκεσπίγκελ (Der Tagesspiegel) επιχειρεί μια προσεχτική προσέγγιση του ίδιου θέματος.

Γράφει ότι η επίδειξη των καλών σχέσεων κατά τη συνάντηση του Βερολίνου είχε στόχο να προετοιμάσει το έδαφος για την επικείμενη επίσκεψη του Τζορτζ Μπους.

«Όμως δεν είναι εύκολο να αλλάξουν οι διαθέσεις ενός λαού από τη μία ημέρα στην άλλη», σχολιάζει η εφημερίδα.

Στο άρθρο σημειώνεται ότι σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το 70% των Γερμανών πιστεύει ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζουν επίθεση στο Ιράν.

Στην Ισπανία, η Ελ Παΐς (El Pais) σχολιάζει χαρακτηριστικά ότι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών σπέρνει έτσι ώστε ο Τζορτζ Μπους να θερίσει με την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, η εφημερίδα εκφράζει την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι η Ισπανία δεν αποτελεί προορισμό της κυρίας Ράις.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.