Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-02-03

  1. Αυξάνονται οι διαφημίσεις στο διαδίκτυο
  2. Παρατυπίες στο πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Ιράκ
  3. Κιτρινόμαυρη «χιονοθύελλα» στη Λεωφόρο
  4. Ο Σαακασβίλι ανέλαβε πρωθυπουργός
  5. Αποχώρηση και αποφυλακίσεις
  6. Ευρωπαϊκή περιοδεία Ράις
  7. Αυξάνονται οι διαφημίσεις στο διαδίκτυο
  8. Μέτρα κατά της διαφθοράς από την Εκκλησία
  9. Νέες προτεραιότητες Μπους
  10. Ποινικές διώξεις για επεισόδια σε αγώνα
  11. Αυξάνονται οι διαφημίσεις στο διαδίκτυο
  12. Ποινικές διώξεις για επεισόδια σε αγώνα
  13. Απεβίωσε ο Αλέκος Καραμανλής
  14. Εν αναμονή της υπογραφής
  15. Προβλήματα από την κακοκαιρία σε όλη τη χώρα
  16. Προκρίθηκε ο Ολυμπιακός
  17. Βοήθεια ζητά το Βιετνάμ
  18. Σκάνδαλα κι Οικονομία
  19. Νεκρός ο πρωθυπουργός της Γεωργίας
  20. Νέες προτεραιότητες Μπους
  21. Ενάμισης χρόνος
  22. Καθηγητής και πρόεδρος

Αυξάνονται οι διαφημίσεις στο διαδίκτυο

Το κοινό του διαδικτύου είναι τεράστιο σε παγκόσμιο επίπεδο

Όλο και περισσότερες εταιρίες επιλέγουν το διαδίκτυο για να διαφημίσουν τα προϊόντα τους, γεγονός που σημαίνει ότι το ίντερνετ αρχίζει να θεωρείται από τους διαφημιστές εξίσου δημοφιλές με την τηλεόραση.

Εταιρίες όπως η Αμέρικαν Εξπρές (American Express) και η Νάικ (Nike) κατανέμουν πλέον ισότιμα τις διαφημιστικές τους δαπάνες ανάμεσα στο ίντερνετ και άλλα πιο παραδοσιακά μέσα.

Η εταιρία Γιαχού (Yahoo) ανακοίνωσε ότι έχει παρατηρηθεί μία τεράστια αύξηση στις διαφημίσεις που φιλοξενεί στο διαδίκτυο.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2004 τα κέρδη της εταιρίας από τις διαφημίσεις ξεπέρασαν τα 187 εκατομμύρια δολάρια.

Την ίδια στιγμή, οι όμιλοι εφημερίδων και περιοδικών, έχοντας διαπιστώσει ότι μειώνονται οι διαφημίσεις τους, επεκτείνονται στο διαδίκτυο, σε μία προσπάθεια να λάβουν ένα μερίδιο από τα κέρδη.

Αύξηση σε σχέση με πέρυσι

Οι περισσότερες εταιρείες θεωρούν ότι οι διαφημίσεις στο ίντερνετ είναι πιο αποδοτικές και λιγότερο ακριβές από εκείνες που προορίζονται για την τηλεόραση.

Το ίντερνετ θεωρείται αποδοτικό μέσο για τις διαφημίσεις, καθώς έχει μεγάλο κοινό παγκοσμίως.

Οι περισσότερες διεθνείς εταιρίες πλέον θεωρούν τη διαφήμιση στον κυβερνοχώρο αναπόσπαστο τμήμα των διαφημιστικών εκστρατειών τους.

Οι διαφημιστικές δαπάνες στο διαδίκτυο αυξήθηκαν πέρυσι κατά 27%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Μέσα στα επόμενα χρόνια το μερίδιο του διαδικτύου από τη διαφημιστική πίττα αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.


Πέμπτη 03 Φεβρουαρίου 2005 - 22:49 (Ώρα Λονδίνου)

Παρατυπίες στο πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Ιράκ

Αρνείται τις κατηγορίες ο Κύπριος διπλωμάτης

Επιδόθηκε στον γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, η έκθεση της ανεξάρτητης επιτροπής που διερεύνησε τις καταγγελίες για παρατυπίες στο πρόγραμμα «πετρέλαιο για τρόφιμα».

Ο επικεφαλής της επιτροπής Πολ Φόλκερ έκανε λόγο για παραβίαση των αρχών και των κανόνων του οργανισμού από τους υπεύθυνους του προγράμματος, βάσει του οποίου επιτρεπόταν στο Ιράκ, πριν τον πόλεμο (Δεκέμβριος 1996-Νοέμβριος 2003), να πωλήσει πετρέλαιο για να αγοράσει τρόφιμα και φάρμακα, προκειμένου να είναι υποφερτές οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τον ΟΗΕ.

Στην έκθεση επιρρίπτονται ευθύνες στον Κύπριο αξιωματούχο του οργανισμού, Μπένον Σεβάν, ότι ζήτησε και έλαβε επιχορηγήσεις από το Ιράκ για μία εταιρεία, κατά το διάστημα που ήταν επικεφαλής του συγκεκριμένου προγράμματος. Η συμπεριφορά του κ. Σεβάν, που χαρακτηρίζεται «ηθικά ανάρμοστη», υπονόμευσε το κύρος των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρεται στην έκθεση.

«Διαπιστώσαμε ότι η διαδικασία προμηθειών ήταν σπιλωμένη. Δεν ανταποκρινόταν στους κανόνες που θεσπίστηκαν από τον ΟΗΕ με στόχο την διασφάλιση δικαιοσύνης και υπευθυνότητας», είπε ο κ. Φόλκερ, πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακήξς Τράπεζας των ΗΠΑ.

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο κ. Φόλκερ, η επιτροπή δεν διαπίστωσε συστηματική κατάχρηση κονδυλίων που προορίζονταν για τη διαχείριση του προγράμματος.

Αργότερα αναμένεται η δημοσίευση της έκθεσης που αφορά τον ίδιο τον γγ του ΟΗε, Κόφι Ανάν και τον γιο του, Κόγιο Ανάν, ο οποίος εργαζόταν σε εταιρεία που ασχολούνταν με την υλοποίηση του προγράμματος «πετρέλαιο για τρόφιμα».

Ο κ. Σαβάν αρνείται πάντως κάθε κατηγορία για παρατυπίες στο πρόγραμμα, του οποίου ήταν διευθυντής από το 1999

Ο εκπρόσωπος του Κόφι Ανάν Μαρκ Μάλοχ Μπράουν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι θα αναληφθεί δράση εναντίον όλων νόσων είναι υπεύθυνοι για παρατυπίες στο πρόγραμμα και ότι θα αρθεί η διπλωματική ασυλία εκεί που θα κριθεί αναγκαίο. Ο ίδιος είπε ότι ο κ γγ του ΟΗΕ όρισε τη λήψη πειθαρχικών μέτρων κατά του κ. Σαβάν και ενός άλλου μέλους του προσωπικού του ΟΗΕ που δεν κατονόμασε.


Πέμπτη 03 Φεβρουαρίου 2005 - 23:04 (Ώρα Λονδίνου)

Κιτρινόμαυρη «χιονοθύελλα» στη Λεωφόρο

Ηγέτης της ΑΕΚ ο Κατσουράνης που πέτυχε το πρώτο τέρμα με πένανλτι

Η ΑΕΚ πέρασε με θριαμβευτικό τρόπο στα προημιτελικά του Κυπέλλου, νικώντας τον Παναθηναϊκό με 3-1στην Λεωφόρο.

Το σκορ αντικατοπτρίζει την εικόνα του παιχνιδιού καθώς η ΑΕΚ κυριάρχησε πλήρως στο γήπεδο, κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο, με τον Φερνάντο Σάντος σε ένα ρεσιτάλ προπονητικής.

Ο Πορτογάλος τεχνικός παρέταξε την ΑΕΚ με δύο επιθετικούς, τους Σοάρες και Ζούλιο Σέζαρ και τον Λυμπερόπουλο να κινείται πίσω τους. Επέλεξε επίσης τον Κατσουράνη ως κεντρικό αμυντικό θέλοντας να ενισχύσει την άμυνα του. Από την άλλη ο Παναθηναϊκός παρουσιάσθηκε με τα γνωστά συμπτώματα κρίσης. Μια ομάδα με αργή ανάπτυξη, χωρίς αγωνιστικό προσανατολισμό δεν μπόρεσε να αντιδράσει στη άμυνα και στις αντεπιθέσεις της ΑΕΚ.

Στο ΄7 ο Σέζαρ ανατράπηκε από τον Γκούμα μέσα στην περιοχή και ο διαιτητής Τεροβίτσας υπέδειξε το πέναλτι. Ο Κατσουράνης το εκτέλεσε εύστοχα και έγραψε το 1-0 (7').

Οι "πράσινοι" είχαν την πρωτοβουλία των κινήσεων αλλά έχασαν μόνο μία καλή ευκαιρία στο 19' με τον Παπαδόπουλο. Στο β' ημίχρονο ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε στο 51' με κεφαλιά του Κωνσταντίνου. Στο 56' ο Κρασσάς σε μία υποδειγματική αντεπίθεση της ΑΕΚ έκανε τη σέντρα και ο Σοάρες με κεφαλιά έκανε το 2-1.

Στο 65' και στο 68' ο Κοτσόλης έσωσε τον Παναθηναϊκό από διασυρμό σε κλασσικές ευκαιρίες των Κυριακίδη και Σέζαρ. Δεν μπόρεσε να κάνει όμως τίποτα στο εκπληκτικό φάουλ του Ίβιτς στο ΄75(3-1).

Προκρίθηκε ο Άρης

Το εισιτήριο της πρόκρισης στην επόμενη φάση του κυπέλλου Ελλάδος πήρε ο Άρης κερδίζοντας με 2-1 τον Εθνικό που πάλεψε μέχρι το τέλος. Στο γήπεδο της Νίκαιας όπου φιλοξένησε την αναμέτρηση παραβρέθηκαν λιγοστοί φίλαθλοι που αψήφησαν το τσουχτερό κρύο.

Οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν δυνατά και κατάφεραν να προηγηθούν στο σκορ με τον Ντε Σόουζα στο 48', ενώ ο Άρης αντέδρασε άμεσα και ισοφάρισε με τον Νεμπεγλέρα στο 58'. Το τελικό 2-1 υπέρ των κιτρίνων διαμόρφωσε στις καθυστερήσεις του αγώνα ο Κουεμάχα. Ο Αρύς έχασε δύο ακόμη καλές ευκαιρίες για γκολ στο πρώτο ημίχρονο με τον Σανχούρχο στο 39΄ και στο 44'.


Πέμπτη 03 Φεβρουαρίου 2005 - 21:14 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Σαακασβίλι ανέλαβε πρωθυπουργός

'Έχασα τον στενότερό μου φίλο", είπε για τον Ζβανία, ο πρόεδρος της Γεωργίας

Την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον ίδιο ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γεωργίας, , Μιχαήλ, Σαακασβίλι,, ενώ ανατέθηκε σε εξεταστική επιτροπή η διερεύνηση των αιτιών του θανάτου του 41χρονου πρωθυπουργού, Ζουράμπ Ζβανία.

Ο Ζβανία βρέθηκε νεκρός μαζί με έναν άλλο αξιωματούχο, στο σπίτι του τελευταίου στην Τιφλίδα. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες ο θάνατός τους οφείλεται σε διαρροή αερίου.

«Ανέλαβα την ευθύνη να ηγηθώ της εκτελεστικής εξουσίας και όρισε στην κυβέρνηση να επιστρέψει στο έργο της», είπε ο Γεωργιανός πρόεδρος, ο οποίος έχει σύμφωνα με το Σύνταγμα περιθώριο επτά ημερών για να προτείνει στο κοινοβούλιο έναν νέο πρωθυπουργό.

Σε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο κ. Σαακασβίλι είπε ότι η χώρα έχασε έναν μεγάλο πατριώτη και ο ίδιος τον πιο στενό του φίλο και τον πιο έμπιστο σύμβουλό του.

Ο Ζβανία υπήρξε έμπιστος του πρώην προέδρου Έντουαρντ Σεβαρντνάντζε, στάφηκε όμως εναντίον του και διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ανατροπή του το 2003.


Πέμπτη 03 Φεβρουαρίου 2005 - 19:04 (Ώρα Λονδίνου)

Αποχώρηση και αποφυλακίσεις

Σε δύο δόσεις θα αποφυλακιστούν 900 Παλαιστίνιοι που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές

Λίγες ημέρες πριν την πραγματοποίηση της συνάντησης κορυφής η κυβέρνηση ενέκρινε την αποχώρηση των στρατευμάτων από πέντε πόλεις της Δυτικής όχθης, μεταξύ αυτών και από την Ιεριχώ.

Ενέκρινε επίσης την αποφυλάκιση 900 Παλαιστινίων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι αναμένει από την Ισραηλινή κυβέρνηση να ανακοινώσει εκεχειρία, όπως το έπραξαν οι Παλαιστίνιοι.

Η συνάντηση της Τρίτης στην Αίγυπτο, θα είναι η πρώτη ηγετών των δύο πλευρών από το 2000. Παλαιστίνιοι και ισραηλινοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν την Πέμπτη για την οριστικοποίηση της ατζέντας.

Ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης, Σίμον Πέρες, προέβλεψε ότι στο τέλος της συνάντηση του Σαρμ ελ Σέιχ θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν για τερματισμό της βίας, που από τον Σεπτέμβριο του 2000 έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 4.700 ανθρώπους. Την ίδια αισιοδοξία εκφράζει και ο ισραηλινός τύπος. Η εφημερίδα Γεντιότ Αχρονότ για παράδειγμα, κάνει λόγο για "τέλος της ιντιφάντα".

Ισραηλινός αξιωματούχος ωστόσο δήλωσε στο πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρές ότι πέρα από διακηρύξεις δεν πρέπει να αναμένεται κάτι άλλο συγκλονιστικό, καθώς, όπως είπε, είναι ακόμη πολύ νωρίς για πολιτικές διαπραγματεύσεις σχετικά με το ειρηνευτικό σχέδιο "οδικός χάρτης". Τα κύρια ζητήματα για τις διαπραγματεύσεις είναι, ως γνωστόν, τα σύνορα του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους, τα δικαιώματα των Παλαιστινίων προσφύγων, και το καθεστώς της Ιερουσαλήμ.

Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν στη νότια Λωρίδα της Γάζας επίθεση με χειροβομβίδες εναντίον οχήματος του ισραηλινού στρατού, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας στρατιώτης. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού, στρατιώτες ανταπέδωσαν τα πυρά και σκότωσαν έναν από τους Παλαιστίνιους.


Πέμπτη 03 Φεβρουαρίου 2005 - 18:41 (Ώρα Λονδίνου)

Ευρωπαϊκή περιοδεία Ράις

Αναθέρμανση των σχέσεων με τις ευρωπαϊκές χώρες επιδιώκει η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Από το Λονδίνο αρχίζει την Πέμπτη την ευρωπαϊκή της περιοδεία η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, που θα επισκεφτεί στη συνέχεια την Πολωνία, την Τουρκία, την Ιταλία, τη γαλλία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, προτού μεταβεί στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με αναλυτές η βρετανική κυβέρνηση ελπίζει να προωθήσει επί τέλους η νέα υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ την αναθέρμανση των σχέσεων με τις ευρωπαϊκές χώρες που διαταράχθηκαν εξ αιτίας των διαφωνιών για τον πόλεμο στο Ιράκ.

Ο αναλυτής Ρίτσαρντ Γουίτμαν από το Βασιλικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων δήλωσε πως το Λονδίνο είναι της γνώμης ότι η κ. Ράις μπορεί να καταφέρει περισσότερα σ΄ αυτή την κατεύθυνση, από τον προκάτοχό της, Κόλιν Πάουελ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τονι Μπλερ, από την πλευρά του θέλει σύμφωνα με τους αναλυτές- να παίξει ρόλο «γεφυροποιού» μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, πράγμα που θα τον βοηθήσει και στις εκλογές, καθώς κάθε πρόοδος στις ευρω-αμερικανικές σχέσεις, θα τον βοηθήσει να αντιπαρέλθει κάπως το αρνητικό του γόητρο ως πλέον στενού πολιτικού φίλου του προέδρου Μπους στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Λονδίνο και Ουάσιγκτον διαφωνούν σε μία σειρά θεμάτων, κυρίως σε ότι αφορά το ρόλο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και το πρωτόκολλο του Κιότο για την προστασία του κλίματος.


Αυξάνονται οι διαφημίσεις στο διαδίκτυο

Το κοινό του διαδικτύου είναι τεράστιο σε παγκόσμιο επίπεδο

Όλο και περισσότερες εταιρίες επιλέγουν το διαδίκτυο για να διαφημίσουν τα προϊόντα τους, γεγονός που σημαίνει ότι το ίντερνετ αρχίζει να θεωρείται από τους διαφημιστές εξίσου δημοφιλές με την τηλεόραση.

Εταιρίες όπως η Αμέρικαν Εξπρές (American Express) και η Νάικ (Nike) κατανέμουν πλέον ισότιμα τις διαφημιστικές τους δαπάνες ανάμεσα στο ίντερνετ και άλλα πιο παραδοσιακά μέσα.

Η εταιρία Γιαχού (Yahoo) ανακοίνωσε ότι έχει παρατηρηθεί μία τεράστια αύξηση στις διαφημίσεις που φιλοξενεί στο διαδίκτυο.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2004 τα κέρδη της εταιρίας από τις διαφημίσεις ξεπέρασαν τα 187 εκατομμύρια δολάρια.

Την ίδια στιγμή, οι όμιλοι εφημερίδων και περιοδικών, έχοντας διαπιστώσει ότι μειώνονται οι διαφημίσεις τους, επεκτείνονται στο διαδίκτυο, σε μία προσπάθεια να λάβουν ένα μερίδιο από τα κέρδη.

Αύξηση σε σχέση με πέρυσι

Οι περισσότερες εταιρείες θεωρούν ότι οι διαφημίσεις στο ίντερνετ είναι πιο αποδοτικές και λιγότερο ακριβές από εκείνες που προορίζονται για την τηλεόραση.

Το ίντερνετ θεωρείται αποδοτικό μέσο για τις διαφημίσεις, καθώς έχει μεγάλο κοινό παγκοσμίως.

Οι περισσότερες διεθνείς εταιρίες πλέον θεωρούν τη διαφήμιση στον κυβερνοχώρο αναπόσπαστο τμήμα των διαφημιστικών εκστρατειών τους.

Οι διαφημιστικές δαπάνες στο διαδίκτυο αυξήθηκαν πέρυσι κατά 27%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Μέσα στα επόμενα χρόνια το μερίδιο του διαδικτύου από τη διαφημιστική πίττα αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.


Μέτρα κατά της διαφθοράς από την Εκκλησία

Σημαντικές αποφάσεις προς την κατεύθυνση της κάθαρσης στην Εκκλησία η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, που συνεδρίασε την Πέμπτη, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστοδούλου.

Στην εξάωρη συνεδρίαση, που έγινε σε βαρύ κλίμα, οι ιεράρχες ασχολήθηκαν με τις καταγγελίες κατά του μητροπολίτη Αττικής, Παντελεήμονος, του μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος, Θεόκλητου και του καταζητούμενου αρχιμανδρίτη Ιακώβου Γιοσάκη.

Όπως ανακοινώθηκε μετά τη συνεδρίαση, η Σύνοδος αποφάσισε, κατ αρχήν, να ζητήσει από την κυβέρνηση να προχωρήσει, με εκκλησιαστική συνδρομή, στην κατάρτιση σχεδίου νόμου που θα ανανεώσει το σύστημα της εκκλησιαστικής δικαιοσύνης.

Στόχος είναι η αποφυγή παρομοίων σκανδάλων και καταστάσεων στο μέλλον, με την άμεση αντιμετώπιση των όποιων καταγγελιών.

Μέχρι την ψήφιση αυτού του νόμου, θα ζητηθεί από την κυβέρνηση να καταθέσει προς ψήφιση δύο τροπολογίες.

Η πρώτη προβλέπει ότι όταν κληρικός ή μοναχός φέρεται να υπέπεσε σε κανονικό παράπτωμα που προκάλεσε βαρύτατο σκανδαλισμό του πληρώματος της Εκκλησίας και ο οικείος αρχιερέας ολιγωρεί να διενεργήσει ανάκριση, θα μπορεί να επιληφθεί του ζητήματος η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

Με τη δεύτερη θα ορισθεί ότι στα επισκοπικά δικαστήρια οι πρεσβύτεροι που παρίστανται θα έχουν αποφασιστική ψήφο και όχι απλώς συμβουλευτική γνώμη όπως μέχρι τώρα ισχύει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σύνοδος, με το ανακοινωθέν της, καλεί τους πιστούς που διαθέτουν νόμιμα στοιχεία κατηγορίας να τα καταθέσουν υπεύθυνα στα αρμόδια εκκλησιαστικά όργανα για να ριχθεί άπλετο φως σε φήμες και πληροφορίες που σχετίζονται με την τιμή και την υπόληψη κληρικών.

Ακόμη, η Σύνοδος αποφάσισε να καλέσει τον μητροπολίτη Αττικής σε ακρόαση την Παρασκευή, για τα σκάνδαλα που τον αφορούν, ενώ παράλληλα του ζητεί να θέσει σε αργία και να ασκήσει δίωξη κατά του καταζητούμενου αρχιμανδρίτη.

Εάν οι εξηγήσεις που θα δώσει ο Αττικής δεν θεωρηθούν επαρκείς, είναι πιθανό να του επιβληθεί εξάμηνη παύση από τα καθήκοντά του και να τοποθετηθεί τοποτηρητής στην μητρόπολη.

Στο διάστημα αυτό θα ερευνηθούν οι κατηγορίες εις βάρος του και αν προκύψει ότι έχουν βάση, η Ιερά Σύνοδος έχει το δικαίωμα οριστικής απομάκρυνσής του από τον μητροπολιτικό θρόνο.

Στην περίπτωση του μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος, ο οποίος έχει από ημερών θέσει εαυτόν στη διάθεση της Ιεράς Συνόδου, αποφασίστηκε και του ζητήθηκε να απολογηθεί γραπτώς ως την Τρίτη.

Εν τω μεταξύ, ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης, που καταζητείται από το απόγευμα της Τετάρτης δεν έχει γίνει δυνατό να εντοπιστεί.

Πάντως, ο δικηγόρος του δήλωσε στις εισαγγελικές αρχές ότι ο αρχιμανδρίτης θα εμφανιστεί κανονικά την Παρασκευή στην έβδομη τακτική ανακρίτρια Πειραιά για να απολογηθεί κι ότι δεν έχει φύγει στο εξωτερικό αλλά φιλοξενείται σε φιλικό του σπίτι.


Πέμπτη 03 Φεβρουαρίου 2005 - 16:38 (Ώρα Λονδίνου)

Νέες προτεραιότητες Μπους

Χειροκροτήθηκε από το Κογκρέσο ο Τζορτζ Μπους, ιδιαίτερα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής

Στο Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής εστίασε η ετήσια ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους προς το αμερικανικό έθνος.

Είναι μια από τις σπάνιες φορές που ένας Αμερικανός πρόεδρος αφιερώνει τόσο μεγάλο μέρος σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής στην ετήσια ομιλία του, η οποία είθισται να δίνει μεγαλύτερη έμφαση στα εσωτερικά προβλήματα, επισημαίνουν οι ανταποκριτές.

Απευθυνόμενος στην ολομέλεια του Κογκρέσου, ο πρόεδρος Μπους τόνισε ότι οι εκλογές στο Ιράκ ανοίγουν μια νέα σελίδα για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

«Η πολιτική μας δέσμευση για την προώθηση της ελευθερίας, ειδικά στη Μέση Ανατολή, δοκιμάστηκε και δικαιώθηκε στο Ιράκ. Η χώρα αυτή είναι ζωτικό μέτωπο στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας. Γι αυτό και την έχουν επιλέξει οι τρομοκράτες.

»Με την νίκη της δημοκρατίας, το Ιράκ γίνεται ο νέος μας σύμμαχος στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Εύχομαι το παράδειγμα του Ιράκ να μιμηθούν το Ιράν και η Συρία» είπε ο Τζορτζ Μπους.

Ιράν

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο Ιράν, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η χώρα αυτή είναι βασικός υποστηρικτής της τρομοκρατίας.

«Το καθεστώς του Ιράν είναι παγκόσμιος χορηγός της τρομοκρατίας, επιδίδεται στην κατασκευή πυρηνικών όπλων ενώ την ίδια στιγμή στερεί από τους Ιρανούς το αναφαίρετο δικαίωμα να ζουν ελεύθεροι.

»Μαζί με τους Ευρωπαίους συμμάχους μας προσπαθούμε να πείσουμε την κυβέρνηση του Ιράν να αναστείλει το πυρηνικό της πρόγραμμα και να σταματήσει να περιθάλπει τρομοκράτες.

»Στους Ιρανούς αποστέλλω το μήνυμα: Όταν απαιτήσετε την ελευθερία σας, η Αμερική θα βρεθεί στο πλευρό σας» είπε ο πρόεδρος Μπους.

Μέση Ανατολή

Ο πρόεδρος Μπους επαίνεσε τις εξελίξεις στην παλαιστινιακή Αρχή μετά τον θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ.

«Οι μεταρρυθμίσεις και ο εκδημοκρατισμός που έχουν δρομολογηθεί στα παλαιστινιακά εδάφη, καταδεικνύουν πως η ελευθερία έχει τη δύναμη να σπάει κατεστημένα, να νικά τη βία» είπε.

Όπως είπε ο πρόεδρος Μπους, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις που μεταβαίνει στη Μέση Ανατολή θα διαμηνύσει στις δύο πλευρές ότι «εμείς και οι φίλοι μας είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τους Παλαιστίνιους να πατάξουν την τρομοκρατία και να οικοδομήσουν τους θεσμούς που διέπουν μια δημοκρατική, ανεξάρτητη και δημοκρατική χώρα».

Εσωτερικά θέματα

Στο εσωτερικό μέτωπο, ο πρόεδρος Μπους υπογράμμισε την ανάγκη για μεταρρύθμιση στο κοινωνικό σύστημα.

Πρότεινε ένα σχέδιο που θα επιτρέπει στους εργαζόμενους μέρος των φόρων που καταβάλλουν να το επενδύουν στο χρηματιστήριο, μέσω ειδικών λογαριασμών.

Στόχος του, είπε, είναι η ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας και ζήτησε πιο ευέλικτη μεταναστευτική νομοθεσία.

Η ομιλία του Αμερικανού προέδρου διήρκεσε περίπου μία ώρα και διακόπηκε συχνά από χειροκροτήματα, ιδιαίτερα στις αναφορές στην εξωτερική πολιτική.

Αλλά στα σημεία της εσωτερικής πολιτικής τα χειροκροτήματα ήταν σαφώς πιο μουδιασμένα ενώ δεν έλειψαν και αποδοκιμασίες από ορισμένα μέλη του Κογκρέσου, όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές.

Aντιδράσεις

Το Ιράκ και η Συρία αντικρούουν τις κατηγορίες για υποστήριξη της διεθνούς τρομοκρατίας, τις οποίες απηύθυνε εναντίον τους με το διάγγελμά του ο κ. Μπους.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στην Τεχεράνη ότι πρόκειται για τις «ίδιες, παλιές και αστήρικτες κατηγορίες», που επαναλαμβάνονται. Φαίνεται να ξεχνά ο κ. Μπους, είπε, ότι η χώρα του έχασε κάθε επιρροή στο Ιράν, μετά την ισλαμική επανάσταση το 1979.

Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Ενημέρωσης της Συρίας, ο οποίος σημείωσε επιπλέον ότι ο Αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποιεί έναν «υπερβολικά επιλεκτικό ορισμό» της τρομοκρατίας.


Ποινικές διώξεις για επεισόδια σε αγώνα

Ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για παραβάσεις του νέου αθλητικού νόμου, άσκησε εις βάρος 14 ατόμων ο εισαγγελέας Πρωτοδικών.

Τα συγκεκριμένα άτομα εντοπίστηκαν από βίντεο ή φωτογραφίες να παίρνουν μέρος στα επεισόδια που είχαν γίνει στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης, πριν τον αγώνα πρωταθλήματος Πανιωνίου-Ολυμπιακού.

Τα αδικήματα αφορούν σε κατοχή και χρήση όπως και ρίψη αντικειμένων που μπορούσαν να προκαλούσαν σωματικές βλάβες, βιαιοπραγία, είσοδος στον αγωνιστικό χώρο χωρίς δικαίωμα, συμπλοκή, απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη, διακεκριμένη φθορά, διατάραξη κοινής ειρήνης, παράνομη οπλοφορία, απόπειρα απελευθέρωσης κρατουμένων και πρόκληση σωματικών βλαβών.

Όπως προβλέπει ο νέος νόμος περί αθλητισμού, οι κατηγορούμενοι θα παραπεμφθούν σε δίκη εντός 30 ημερών.

Κατηγορούμενοι είναι τόσο φίλαθλοι του Πανιωνίου όσο και του Ολυμπιακού, ενώ μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και ένας πρόεδρος συνδέσμου φιλάθλων του Ολυμπιακού.

Η Εισαγγελία συνεχίζει την έρευνα προκειμένου να εντοπιστούν και άλλοι υπαίτιοι των επεισοδίων.


Αυξάνονται οι διαφημίσεις στο διαδίκτυο

Το κοινό του διαδικτύου είναι τεράστιο σε παγκόσμιο επίπεδο

Όλο και περισσότερες εταιρίες επιλέγουν το διαδίκτυο για να διαφημίσουν τα προϊόντα τους, γεγονός που σημαίνει ότι το ίντερνετ αρχίζει να θεωρείται από τους διαφημιστές εξίσου δημοφιλές με την τηλεόραση.

Εταιρίες όπως η Αμέρικαν Εξπρές (American Express) και η Νάικ (Nike) κατανέμουν πλέον ισότιμα τις διαφημιστικές τους δαπάνες ανάμεσα στο ίντερνετ και άλλα πιο παραδοσιακά μέσα.

Η εταιρία Γιαχού (Yahoo) ανακοίνωσε ότι έχει παρατηρηθεί μία τεράστια αύξηση στις διαφημίσεις που φιλοξενεί στο διαδίκτυο.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2004 τα κέρδη της εταιρίας από τις διαφημίσεις ξεπέρασαν τα 187 εκατομμύρια δολάρια.

Την ίδια στιγμή, οι όμιλοι εφημερίδων και περιοδικών, έχοντας διαπιστώσει ότι μειώνονται οι διαφημίσεις τους, επεκτείνονται στο διαδίκτυο, σε μία προσπάθεια να λάβουν ένα μερίδιο από τα κέρδη.

Αύξηση σε σχέση με πέρυσι

Οι περισσότερες εταιρείες θεωρούν ότι οι διαφημίσεις στο ίντερνετ είναι πιο αποδοτικές και λιγότερο ακριβές από εκείνες που προορίζονται για την τηλεόραση.

Το ίντερνετ θεωρείται αποδοτικό μέσο για τις διαφημίσεις, καθώς έχει μεγάλο κοινό παγκοσμίως.

Οι περισσότερες διεθνείς εταιρίες πλέον θεωρούν τη διαφήμιση στον κυβερνοχώρο αναπόσπαστο τμήμα των διαφημιστικών εκστρατειών τους.

Οι διαφημιστικές δαπάνες στο διαδίκτυο αυξήθηκαν πέρυσι κατά 27%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Μέσα στα επόμενα χρόνια το μερίδιο του διαδικτύου από τη διαφημιστική πίττα αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.


Πέμπτη 03 Φεβρουαρίου 2005 - 13:15 (Ώρα Λονδίνου)

Ποινικές διώξεις για επεισόδια σε αγώνα

Ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για παραβάσεις του νέου αθλητικού νόμου, άσκησε εις βάρος 14 ατόμων ο εισαγγελέας Πρωτοδικών.

Τα συγκεκριμένα άτομα εντοπίστηκαν από βίντεο ή φωτογραφίες να παίρνουν μέρος στα επεισόδια που είχαν γίνει στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης, πριν τον αγώνα πρωταθλήματος Πανιωνίου-Ολυμπιακού.

Τα αδικήματα αφορούν σε κατοχή και χρήση όπως και ρίψη αντικειμένων που μπορούσαν να προκαλούσαν σωματικές βλάβες, βιαιοπραγία, είσοδος στον αγωνιστικό χώρο χωρίς δικαίωμα, συμπλοκή, απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη, διακεκριμένη φθορά, διατάραξη κοινής ειρήνης, παράνομη οπλοφορία, απόπειρα απελευθέρωσης κρατουμένων και πρόκληση σωματικών βλαβών.

Όπως προβλέπει ο νέος νόμος περί αθλητισμού, οι κατηγορούμενοι θα παραπεμφθούν σε δίκη εντός 30 ημερών.

Κατηγορούμενοι είναι τόσο φίλαθλοι του Πανιωνίου όσο και του Ολυμπιακού, ενώ μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και ένας πρόεδρος συνδέσμου φιλάθλων του Ολυμπιακού.

Η Εισαγγελία συνεχίζει την έρευνα προκειμένου να εντοπιστούν και άλλοι υπαίτιοι των επεισοδίων.


Πέμπτη 03 Φεβρουαρίου 2005 - 09:11 (Ώρα Λονδίνου)

Απεβίωσε ο Αλέκος Καραμανλής

Απεβίωσε, στις 8.45 (ώρα Ελλάδος) το πρωί της Πέμπτης, ο Αλέκος Καραμανλής, πατέρας του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή.

Ο αποθανών, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών, νοσηλευόταν από τις 11 Ιανουαρίου στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός», όπου είχε εισαχθεί με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού και καρδιακά προβλήματα.

Η εξόδιος ακολουθία του Αλέκου Καραμανλή γίνεται την Πέμπτη στις 15.30 (ώρα Ελλάδος), στον ιερό ναό της Αγίας Φιλοθέης Αττικής, σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Η κηδεία θα γίνει την Παρασκευή στις 12.00 το μεσημέρι, στη γενέτειρά του, την Πρώτη Σερρών και πάλι σε στενό κύκλο.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού για την Πέμπτη αναβλήθηκε.

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Αλέκος Καραμανλής γεννήθηκε τα Χριστούγεννα του 1913 στην Πρώτη Σερρών όπου και τελείωσε το δημοτικό.

Πήγε γυμνάσιο στην Αθήνα και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο ως έφεδρος ανθυπολοχαγός.

Επαγγελματικά, αφού δικηγόρησε για λίγα χρόνια, ασχολήθηκε με μικρή εταιρία χωματουργικών έργων την οποία ίδρυσε ο ίδιος.

Το Σεπτέμβριο του 2004 συμπλήρωσε 60 χρόνια γάμου με τη σύζυγό του Αλίκη, με την οποία απέκτησε δυο γιούς.

Το Γιώργο, 59 ετών σήμερα, και τον Κώστα Καραμανλή, 48 ετών.

Στη διάρκεια της δικτατορίας το γραφείο του στην οδό Βουλής 18 ήταν κέντρο συναντήσεων πολλών πολιτικών και ουσιαστικά υπήρξε ο σύνδεσμος πολλών εξ αυτών με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή που βρισκόταν στο Παρίσι.

(Πηγή: ΑΠΕ)


Εν αναμονή της υπογραφής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ετοιμάσει το πρωτόκολλο που επεκτείνει τη συμφωνία της Άγκυρας, προβλέποντας την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας και με τα δέκα νέα κράτη μέλη.

Τώρα, αναμένει από την κυβέρνηση Ερντογάν να τηρήσει της δεσμεύσεις της και να το υπογράψει.

Αυτά δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πιέρ Μιρέλ, κατά τη συνεδρίαση της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας.

Ο κ. Μιρέλ προσέθεσε ότι το πρωτόκολλο είναι νομικό κείμενο για το οποίο υπάρχουν διάφορες νομικές απόψεις σχετικά με το αν η υπογραφή του ισοδυναμεί ή όχι με αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά το βέβαιο είναι ότι η υπογραφή του θα οδηγήσει σε άρση των αποκλεισμών που έχει επιβάλει η Τουρκία στην Κύπρο και ειδικότερα στον ελλιμενισμό πλοίων υπό κυπριακή σημαία στα τουρκικά λιμάνια, καθώς και στις πτήσεις κυπριακών αεροσκαφών πάνω από την Τουρκία.

Επίσης, υπενθύμισε ότι βάσει της απόφασης της 17ης Δεκεμβρίου, η Τουρκία έχει δεσμευτεί στην υπογραφή του πρωτοκόλλου πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Συνεδρίαση Εθνικού Συμβουλίου

Εν τω μεταξύ, συνεδρίασε την Τετάρτη στη Λευκωσία το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, στο οποίο κατατέθηκαν οι προτάσεις των κομμάτων για τις αλλαγές στο σχέδιο Ανάν.

Στην επόμενη συνεδρίαση, της οποίας η ημερομηνία δεν έχει καθοριστεί, αναμένεται ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, να κωδικοποιήσει τις θέσεις που, χωρίς ωστόσο να ετοιμάσει οποιοδήποτε έγγραφο.

Το ΑΚΕΛ, κατέθεσε στην συνεδρίαση της έγγραφο 28 σελίδων που ανέγνωσε ο γενικός του γραμματέας και πρόεδρος της βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας. Στο έγγραφο, μεταξύ άλλων, αξιολογείται η σχέση Ευρωπαϊκής Ενωσης- Τουρκίας σε ό,τι αφορά το κυπριακό και τα θέματα που έχουν σχέση με την υπογραφή του πρωτοκόλλου τελωνειακής ένωσης και προτείνονται αλλαγές και βελτιώσεις στο σχέδιο Ανάν.

Κυριότερες είναι η προσφορά εγγυήσεων για την εφαρμογή της λύσης, η σύντμηση του χρόνου απομάκρυνσης των τουρκικών στρατευμάτων και επιστροφής των προσφύγων, ο καθορισμός ανώτατου αριθμού εποίκων που θα παραμείνουν, και η εξασφάλιση ενιαίας οικονομίας και αγοράς.

Στις θέσεις του ΔΗΚΟ, που κατέθεσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Κλεάνθους, τίθενται τα θέματα της ασφάλειας, της κυριαρχίας και του δικαστηρίου επίλυσης αδιεξόδων.

Ο κ. Κλεάνθους είπε, επίσης, ότι δεν πρέπει να υπάρξει διασύνδεση της υπογραφής του πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης της Τουρκία με την επίλυση του κυπριακού.

Τις θέσεις των Νέων Οριζόντων κατέθεσε εγγράφως ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Κουτσού, ο οποίος είπε ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση προϋποθέτει λύση στη βάση του συντάγματος της Ευρώπης.

Μεταξύ των προτάσεων είναι η εκλογή του προέδρου να γίνεται μέσα από ενιαίο εκλογικό κατάλογο, η αποχώρηση των εποίκων εντός έτους και η ανάκτηση της περιουσίας κάθε νόμιμου ιδιοκτήτη εντός 12 μηνών.

Τις θέσεις των Ενωμένων Δημοκρατών υπέβαλε γραπτώς o πρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Βασιλείου.

Το κόμμα καλεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να πει ποιες αλλαγές ζητά στο σχέδιο Ανάν και να αναλάβει πρωτοβουλίες για επίλυση του κυπριακού.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΗΣΥ έχει καταθέσει εγγράφως τις θέσεις του από καιρού σε συνεδρίαση του οργάνου.

Δηλώσεις Ταλάτ και Σερντάρ Ντεκτάς

Στα κατεχόμενα, ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, μετά από συνάντηση με τον αξιωματούχο της ΕΕ, Λέοπολντ Μάουρερ, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο προκειμένου να συζητήσει το θέμα της εφαρμογής του κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή, κάλεσε το Ευρωκοινοβούλιο «να μην ενθαρρύνει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στην αδιαλλαξία του».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι είναι ο κ. Παπαδόπουλος ήταν αυτός που κάλεσε τους ελληνοκυπρίους να απορρίψουν το σχέδιο Ανάν και υποστήριξε ότι είναι εκτός θέματος η απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, πριν από την επίτευξη λύσης στο κυπριακό.

Ο κ. Ταλάτ επανέλαβε επίσης ότι είναι έτοιμος να συναντήσει τον κ. Χριστόφια.

Ο Λέοπολντ Μάουρερ είχε επίσης συνάντηση με τον λεγόμενο υπουργό Εξωτερικών, Σερντάρ Ντενκτάς.

Ο κ. Ντεκτάς δήλωσε πως θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει με «την ελληνοκυπριακή ηγεσία για να ξεκινήσει έναν άτυπο διάλογο, σε φιλική βάση, μεταξύ των δύο πλευρών» και προέβλεψε πως από τον προσεχή Μάιο θα καταστεί δυνατή η έναρξη ενός νέου γύρου συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.


Πέμπτη 03 Φεβρουαρίου 2005 - 10:18 (Ώρα Λονδίνου)

Προβλήματα από την κακοκαιρία σε όλη τη χώρα

Οι πυκνές χιονοπτώσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα και οι ισχυρές καταιγίδες στις ανατολικές και νότιες θαλάσσιες περιοχές, δημιουργούν έντονα προβλήματα σε πολλούς νομούς κι έχουν θέσει σε πλήρη ετοιμότητα τον κρατικό μηχανισμό.

Πολλά χωριά στην Θράκη, την Ήπειρο, τη Δυτική Μακεδονία, τη δυτική Φθιώτιδα και την ορεινή Αχαΐα παραμένουν αποκλεισμένα ενώ στο μεγαλύτερο μέρος του επαρχιακού οδικού δικτύου η κίνηση ή είναι αδύνατη ή διεξάγεται με αλυσίδες.

Και στο μεγαλύτερο τμήμα του εθνικού οδικού δικτύου, η κίνηση γίνεται με αλυσίδες ενώ η Εγνατία οδός έχει κλείσει σε σημεία της στην Θράκη και τη Δυτική Μακεδονία.

Στα Ιωάννινα, το αεροδρόμιο παρέμεινε κλειστό από το μεσημέρι της Τετάρτης, λόγω της χιονόπτωσης και έχουν αναβληθεί όλες οι πτήσεις.

Το αεροδρόμιο της Αλεξανδρουπόλεως έκλεισε, λόγω της χιονοθύελλας, την Πέμπτη ενώ στο νομό Έβρου διεκόπη και η κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών του ΟΣΕ στο ύψος των Φερών και των Δικαίων.

Λόγω των θυελλωδών ανέμων παραμένουν κλειστές οι περισσότερες πορθμειακές γραμμές σε ολόκληρη την χώρα ενώ έχει απαγορευτεί ο απόπλους από τα λιμάνια του Πειραιά, της Πάτρας και της Ραφήνας.

Στους νομούς Έβρου, Ροδόπης, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς, Γρεβενών, Τρικάλων, Φθιώτιδος και Ιωαννίνων, τα σχολεία παραμένουν κλειστά, λόγω των καιρικών συνθηκών.

Στην Αττική, οι έντονες χιονοπτώσεις στα βόρεια έχουν κλείσει τους τοπικούς δρόμους στα ορεινά της Πάρνηθας και της Πεντέλης.


Πέμπτη 03 Φεβρουαρίου 2005 - 09:47 (Ώρα Λονδίνου)

Προκρίθηκε ο Ολυμπιακός

Στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας προκρίθηκε ο Ολυμπιακός καθώς νίκησε με 2-0 τον Ηρακλή στο άδειο «Γ. Καραϊσκάκης» στη ρεβάνς της φάσης των «16» και ανέτρεψε το εις βάρος του 1-0 του πρώτου αγώνα στο «Καυτανζόγλειο».

Ο Καστίγιο με σουτ (και αφού η μπάλα χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι και την πλάτη του τερματοφύλακα Αμπάρη) στο 26' και ο Ριβάλντο στο 85ο λεπτό με απευθείας εκτέλεση φάουλ (ανύπαρκτη παράβαση), διαμόρφωσαν το τελικό αποτέλεσμα και χάρισαν τη πρόκριση στον Ολυμπιακό.

Στις καθυστερήσεις, Ο Ηρακλής είχε τις φάσεις να πετύχει ένα τέρμα και να πάρει την πρόκριση ωστόσο οι κεφαλιές αρχικά του Σενγκιρί και στην συνέχεια του Καπετάνου πέρασαν ελάχιστα άουτ από τα δοκάρια του Νικοπολίδη.

Ο Ηρακλής έχει πολλά παράπονα από τον διαιτητή κ. Σωμαρακάκη του συνδέσμου Αθηνών.

Η Καλαμαριά αναδείχθηκε ισόπαλη 0-0 με αντίπαλο τον ΟΦΗ και προκρίθηκε στους «8» του κυπέλλου Ελλάδος. Οι φάσεις του αγώνα ήταν ελάχιστες.

Στο 32' ο Μαχλάς έχασε μοναδική ευκαιρία να στείλει την μπάλα στα δίκτυα, ενώ ανάλογη φάση είχε και ο Κλέϊτον στα πρώτα λεπτά της επανάληψης.

Παρά την ήττα με 1-0 από τη Χαλκηδόνα, η Λάρισς εξασφάλισε την πρόκρισή της στην επόμενη φάση, αφού το 3-1 του πρώτου αγώνα στάθηκε αρκετό για να σφραγίσει το "εισιτήριο".

Το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης σημειώθηκε στις καθυστερήσεις του αγώνα με τον Μόγιο.

Την Πέμπτη, στο μεγάλο ντέρμπι της φάσης των «16», ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει την ΑΕΚ στην Λεωφόρο.


Πέμπτη 03 Φεβρουαρίου 2005 - 11:07 (Ώρα Λονδίνου)

Βοήθεια ζητά το Βιετνάμ

Η γρίπη των πτηνών πρωτοεμφανίστηκε το 1997

Τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας ζητά το Βιετνάμ για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης των πουλερικών στη χώρα.

Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότερα από ένα εκατομμύρια πουλερικά θανατώθηκαν εξαιτίας της επανεμφάνισης του ιού H5N1.

Πέρυσι, οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών είχαν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους όταν η κυβέρνηση του Βιετνάμ, χωρίς τη δική τους σύμφωνη γνώμη, ανακοίνωσε ότι η χώρα είναι ελεύθερη από τη γρίπη των πουλερικών, μεταδίδει ανταποκριτής του BBC.

Τώρα τα Ηνωμένα Έθνη δικαιώθηκαν και το Βιετνάμ ζητάει τη βοήθειά τους για την αντιμετώπιση της ασθένειας.

Σύμφωνα με τις αρχές κρούσματα της νόσου έχουν καταγραφεί σχεδόν στις μισές από τις 64 επαρχίες του Βιετνάμ.

Ωστόσο, ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί εάν η νόσος μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Τα 12 θύματα της γρίπης, όλα είχαν έρθει σε επαφή με μολυσμένα πουλερικά.

Οι αρχές της Χο Τσι Μινχ έχουν διατάξει τη σφαγή 200.000 παπιών.

Ο μεγάλος αριθμός των θυμάτων ανησυχεί τις αρχές ιδίως ενόψει της τουριστικής κίνησης για τον εορτασμό του Σεληνιακού Νέου Έτους.


Πέμπτη 03 Φεβρουαρίου 2005 - 09:08 (Ώρα Λονδίνου)

Σκάνδαλα κι Οικονομία

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Βόρεια Ελλάδα: Κλοιός χιονιού, έξαρση ιώσεων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Κόλαση σε Δικαιοσύνη, Εκκλησία. Κασέτα - φωτιά καίει και τον Αττικής.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Νέα ανοιχτή συνάντηση Ρουσόπουλου - ΕΣΗΕΑ στο Ζάππειο. Για να δοθούν εκατέρωθεν εξηγήσεις.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πάρτε κεφάλια σήμερα, Μακαριώτατε. Έφθασε η ώρα της κρίσεως. Κλήρος και λαός περιμένουν την απόφαση της Συνόδου.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: "Δώρο" 3.500 ευρώ στους πολύτεκνους και σε γονείς με 3 παιδιά. Επιστρέφεται αναδρομικά το επίδομα του ΟΓΑ.

Η ΑΥΓΗ: Η κυβέρνηση ανοίγει το ασφαλιστικό. Ο Γ. Αλογοσκούφης ζήτησε χθες "κοινωνικό διάλογο".

ΑΥΡΙΑΝΗ: Η μαύρη λίστα των "46" δημοσιογράφων της ΕΥΠ. Τους προσέλαβαν ως αναλυτές στο ...ευαγές ίδρυμα της Κατεχάκη.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η Ημέρα της Κρίσεως για την Εκκλησία της Ελλάδος. Αδέκαστος ανακριτής και προσωρινή αργία. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος καλείται σήμερα να λάβει γενναίες αποφάσεις.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αυξήσεις 140 -200 ευρώ στην ΕΛ. ΑΣ. Ικανοποιούνται πάγια αιτήματα του αστυνομικού προσωπικού.

ΕΘΝΟΣ: Ναυάγιο της οικονομικής πολιτικής. "Εξώδικο" Βρυξελλών στην κυβέρνηση. Προθεσμία μέχρι τον Απρίλιο από Κομισιόν για "διορθωτικά μέτρα".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Αρχιερείς εξέλθετε, Εξέλθετε Αρχιερείς". Η Ιερά Σύνοδος "παύει τα σκάνδαλα" και επιτάσσει.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Γυρίζουν την πλάτη στον Γ. Παπανδρέου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Έτοιμη να σπάσει αβγά η κυβέρνηση. Οικονομία: Αρχίζει διάλογος για τα μεγάλα προβλήματα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Προφητεύουν σεισμούς - τσουνάμι. Οι "Άγιοι" Ζακύνθου και Καλαβρύτων για τον ιερό μύλο.

ΕΞΠΡΕΣ: "Ανατροπή των στόχων. Σε νέα αναθεώρηση του Προγράμματος Σταθερότητας προχωρεί η κυβέρνηση".

ΕΣΤΙΑ: Η αξιοπιστία της Δικαιοσύνης. Τα στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2004.

ESPRESSO: Μπλέκουν σε οικονομικό σκάνδαλο τον δισέγγονο του Βενιζέλου. Ο Γιάννης Βενιζέλος, γιος του προέδρου των Φιλελευθέρων Νικήτα, κατηγορείται.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: " Τελεσίγραφο για μέτρα. Για πρώτη φορά η Κομισιόν επιστρέφει, ως ανεπαρκές, Πρόγραμμα Σταθερότητας".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αποφασίστηκε ταχεία επίλυση Ασφαλιστικού των τραπεζικών. Τέλος διαλόγου εντός του μηνός.

ΚΕΡΔΟΣ: " Πρόβλημα αξιοπιστία για την ελληνική οικονομία. Νέα αναθεώρηση του Προγράμματος Σταθερότητας".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Ο κύβος ερρίφθη" από την κυβέρνηση. Δεν θα αλλάξουν τα όρια συνταξιοδότησης. Γ. Αλογοσκούφης: "Ο διάλογος για το ασφαλιστικό πρέπει να ξεκινήσει".

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: " Ανοίγει ο διάλογος για ασφαλιστικό - εργασιακά. Πρόσκληση Αλογοσκούφη στους κοινωνικούς εταίρους".

ΤΑ ΝΕΑ: Ομολογούν ναυάγιο στην οικονομία. Η κυβέρνηση πήρε πίσω το Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Η ΝΙΚΗ: Δεν έχουν το ....θεό τους. Επιβεβαιώνεται η διαπλοκή ιερωμένων - Δικαστικών. "Τσουνάμι" κατά Χριστόδουλου προβλέπει ο Ζακύνθου.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ευρωπαϊκή Ένωση: Προαναγγέλλουν νέα επέλαση σε βάρος των εργαζομένων.

TRAFFIC NEWS: Με εκβίαζε η Λαμπίρη. Κι άλλο... ξεκατίνιασμα στην τηλεόραση. "Τι σου έκανα και σε πείραξα Ανδρέα;"

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ήρθαν ....άσπρες μέρες. Επιβεβαιώθηκε η ΕΜΥ!!!

Η ΧΩΡΑ: Θρίλερ με τη σύλληψη του Γιοσάκη. Το πρωί τον άφησε ελεύθερο η ανακρίτρια και το απόγευμα εξέδωσε ένταλμα.

City Press: Κυβερνητική στροφή 180 μοιρών στην οικονομία.

Μetro: Πρόσθετα μέτρα για την οικονομία. Σε αναθεώρηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης για τη διετία 2006-2007 προχωρά η κυβέρνηση.

Θέματα διαφθοράς και κάθαρσης

Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ "μαύρη λίστα στην οποία συμπεριλαμβάνονται 46 ονόματα δημοσιογράφων που είχαν προσληφθεί ως αναλυτές στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών κυκλοφορεί στα κορυφαία κυβερνητικά κλιμάκια".

Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "εκείνο που πρέπει πρωτίστως να ερευνηθή δεν είναι η κάλυψις των δημοσιογραφικών θέσεων του δημοσίου τομέως αλλά η δημιουργία τους. Διότι από εκεί αρχίζει το πρόβλημα. Πόσες είναι οι δημόσιες θέσεις δημοσιογράφων; Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα. Πότε δημιουργήθηκαν οι θέσεις αυτές από ποιο πολιτικό κέντρο εξουσίας και για ποιο σκοπό. Αυτή είναι η πρώτη σειρά ερωτημάτων που πρέπει να απαντηθούν μέσα από μία διαδικασία γενικής και ειλικρινούς καταγραφής, κάθε περιπτώσεις δημοσίας δημοσιογραφικής θέσεως".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "ο κ. Ρουσόπουλος διαχώρισε χθες για άλλη μια φορά τη θέση του από την απόφαση της ΕΣΗΕΑ να δημοσιοποιήσει τη λίστα με τα ονόματα όλων των δημοσιογράφων που εργάζονται στο δημόσιο τομέα, λέγοντας "ήμουν και είμαι εναντίον της ισοπέδωσης".

H TRAFFIC NEWS γράφει πως "παφλασμοί δημοσιογραφικής οργής "έσκαγαν " από χθες το πρωί στα γραφεία της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, ύστερα από την απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, να δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα με τους δημοσιογράφους που εργάζονται στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητες τις τελευταίες ημέρες δεν μπορεί παρά να προκαλούν θλίψη και πόνο στους πιστούς χριστιανούς. Ο προαναγγελθείς σεισμός επήλθε. Τα τραύματα στην Εκκλησία από τη στάση κάποιων ιεραρχών είναι πολλά. Πρέπει να αρχίσουν να επουλώνονται από σήμερα με την καυτηριασμό τους".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ( Μήτση) προσθέτει ότι "το "σεισμό" των πολλών Ρίχτερ που κλυδωνίζει τις τελευταίες ημέρες τον εκκλησιαστικό χώρο, συνοδεύουν πλέον φωνές ιεραρχών που δεν αποκλείουν ακόμα και παραιτήσεις μητροπολιτών στην κατεύθυνση της εξυγίανσης και της αποκατάστασης του κύρους της Εκκλησίας".

ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για την Εκκλησία της Ελλάδος, που συγκλονίζεται από τις αποκαλύψεις για φαινόμενα σήψης έφθασε".

Κατά τη ΝΙΚΗ "ανοίγουν ολοένα και περισσότερο οι πύλες του εκκλησιαστικού παρασκηνίου, αποκαλύπτοντας πληθώρα περιπτώσεων εμπλοκής με παραδικαστικά κυκλώματα και ύποπτες συναλλαγές".

Η ΧΩΡΑ εκτιμά ότι "απόλυτο σκοτάδι επικρατεί γύρω από την υπόθεση του αρχιμανδρίτη Γιοσάκη ο οποίος μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε συλληφθεί".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "σεισμός στην Ιεραρχία της Εκκλησίας προκαλούν κασέτες με εμπλοκή ιεράρχη σε δικαστικά σκάνδαλα, καθώς και οι δηλώσεις κορυφαίων μητροπολιτών".

Οικονομία

Η Metro τονίζει ότι "ανοιχτά μένουν όλα τα ενδεχόμενα για τη λήψη πρόσθετων μέτρων στην οικονομία, από το 2006 μετά την αναθεώρηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης για τη διετία 2006-2007 που θα υποβάλει η κυβέρνηση".

Σύμφωνα με την City Press "η κυβέρνηση δεν πιστεύει πια στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που έχει υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδοποίησε επισήμως ότι θα καταθέσει αναθεωρημένο πρόγραμμα. Άκαιρο χαρακτηρίζει η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αμέλια Τόρες το ισχύον Πρόγραμμα Σταθερότητας. Αυστηρότερη γίνεται η εισοδηματική πολιτική υπό την πίεση των αρνητικών δημοσιονομικών εξελίξεων. Θα είναι πολύ πιο σφιχτή από εκείνη που εφαρμόστηκε το 2004".

ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "συνέβη και αυτό. Πληροφορρούμενα εκ Βρυξελλών - όχι εξ Αθηνών - την απόσυρση του Προγράμματος Σταθερότητας που είχε υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση".

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής ομολόγησε χθες η κυβέρνηση, αποσύροντας ύστερα από υπόδειξη των Βρυξελλών το Πρόγραμμα Σταθερότητας που είχε καταθέσει πριν από έναν μήνα για να το ξαναγράψει σε πιο ρεαλιστική βάση".

Ασφαλιστικό-Εργασιακό

Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "παραβιάζοντας άλλη μια προεκλογική δέσμευσή της, η κυβέρνηση ανακινεί θέμα ασφαλιστικού".

Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "η κυβέρνηση με τον πλέον επίσημο τρόπο, άνοιξε τη συζήτηση για το ασφαλιστικό. "Ο διάλογος για το Ασφαλιστικό και το εργασιακό πρέπει να ξεκινήσει" δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, μιλώντας στην εκδήλωση του υπουργείου Ανάπτυξης για την ανταγωνιστικότητα. Συγκεκριμένες θέσεις ζητούν από την κυβέρνηση τα συνδικάτα".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "έτοιμη να προχωρήσει στις ρήξεις που επιβάλλονται χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος δηλώνει η κυβέρνηση, η οποία ανοίγει και θέματα - "ταμπού", όπως το ασφαλιστικό και το εργασιακό".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εκτιμά ότι "επιταχύνονται οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού προβλήματος των τραπεζικών. Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης αιφνιδίασε χθες ανακοινώνοντας τη σύσταση επιτροπής τραπεζών και τραπεζοϋπαλλήλων η οποία, υπό την εποπτεία της κυβέρνησης, θα καταλήξει σε κοινή και συγκεκριμένη πρόταση".

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι "την απόφαση του μεγάλου κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του να επιταχυνθεί η επέλαση σε βάρος των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, με στόχο να γίνει πιο ανταγωνιστικό το κεφάλαιο, προανήγγειλε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διά του προέδρου της Μ. Μπαρόζο".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 03 Φεβρουαρίου 2005 - 07:29 (Ώρα Λονδίνου)

Νεκρός ο πρωθυπουργός της Γεωργίας

Ο Ζβανία ήταν στο παρελθόν συνεργάτης του πρώην προέδρου Εντβάρ Σεβαρτνάτζε

Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας, Ζουράμπ Ζβανία, βρέθηκε νεκρός.

Ο θάνατός του οφείλεται κατά τα φαινόμενα σε δυστύχημα -εισπνοή γκαζιού.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Βάνο Μεραμπισβίλι, σε ζωντανό τηλεοπτικό μήνυμα χαρακτήρισε το δυστύχημα τραγωδία και είπε ότι ο Ζβανία την ώρα του θανάτου του βρισκόταν σε διαμέρισμα φίλου του.

Όπως είπε, οι φρουροί του Ζβανία μπήκαν στο διαμέρισμα καθώς ο πρωθυπουργός δεν απαντούσε σε επανειλημμένες κλήσεις.

Στο διαμέρισμα βρέθηκαν τα δύο πτώματα του Ζβανία και του οικοδεσπότη.

Ο πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι κάλεσε το υπουργικό συμβούλιο σε έκτακτη σύσκεψη.

Ο πρόεδρος Σαακασβίλι είχε διορίσει πρωθυπουργό τον ηλικίας 41 ετών Ζουράμπ Ζβανία, πριν ένα χρόνο, μετά την εξαναγκαστική παραίτηση του τότε προέδρου, Εντβάρ Σεβαρτνάτζε.


Πέμπτη 03 Φεβρουαρίου 2005 - 06:28 (Ώρα Λονδίνου)

Νέες προτεραιότητες Μπους

Χειροκροτήθηκε από το Κογκρέσο ο Τζορτζ Μπους, ιδιαίτερα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής

Στο Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής εστίασε η ετήσια ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους προς το αμερικανικό έθνος.

Είναι μια από τις σπάνιες φορές που ένας Αμερικανός πρόεδρος αφιερώνει τόσο μεγάλο μέρος σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής στην ετήσια ομιλία του, η οποία είθισται να δίνει μεγαλύτερη έμφαση στα εσωτερικά προβλήματα, επισημαίνουν οι ανταποκριτές.

Απευθυνόμενος στην ολομέλεια του Κογκρέσου, ο πρόεδρος Μπους τόνισε ότι οι εκλογές στο Ιράκ ανοίγουν μια νέα σελίδα για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

«Η πολιτική μας δέσμευση για την προώθηση της ελευθερίας, ειδικά στη Μέση Ανατολή, δοκιμάστηκε και δικαιώθηκε στο Ιράκ. Η χώρα αυτή είναι ζωτικό μέτωπο στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας. Γι αυτό και την έχουν επιλέξει οι τρομοκράτες.

»Με την νίκη της δημοκρατίας, το Ιράκ γίνεται ο νέος μας σύμμαχος στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Εύχομαι το παράδειγμα του Ιράκ να μιμηθούν το Ιράν και η Συρία» είπε ο Τζορτζ Μπους.

Ιράν

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο Ιράν, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η χώρα αυτή είναι βασικός υποστηρικτής της τρομοκρατίας.

«Το καθεστώς του Ιράν είναι παγκόσμιος χορηγός της τρομοκρατίας, επιδίδεται στην κατασκευή πυρηνικών όπλων ενώ την ίδια στιγμή στερεί από τους Ιρανούς το αναφαίρετο δικαίωμα να ζουν ελεύθεροι.

»Μαζί με τους Ευρωπαίους συμμάχους μας προσπαθούμε να πείσουμε την κυβέρνηση του Ιράν να αναστείλει το πυρηνικό της πρόγραμμα και να σταματήσει να περιθάλπει τρομοκράτες.

»Στους Ιρανούς αποστέλλω το μήνυμα: Όταν απαιτήσετε την ελευθερία σας, η Αμερική θα βρεθεί στο πλευρό σας» είπε ο πρόεδρος Μπους.

Μέση Ανατολή

Ο πρόεδρος Μπους επαίνεσε τις εξελίξεις στην παλαιστινιακή Αρχή μετά τον θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ.

«Οι μεταρρυθμίσεις και ο εκδημοκρατισμός που έχουν δρομολογηθεί στα παλαιστινιακά εδάφη, καταδεικνύουν πως η ελευθερία έχει τη δύναμη να σπάει κατεστημένα, να νικά τη βία» είπε.

Όπως είπε ο πρόεδρος Μπους, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις που μεταβαίνει στη Μέση Ανατολή θα διαμηνύσει στις δύο πλευρές ότι «εμείς και οι φίλοι μας είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τους Παλαιστίνιους να πατάξουν την τρομοκρατία και να οικοδομήσουν τους θεσμούς που διέπουν μια δημοκρατική, ανεξάρτητη και δημοκρατική χώρα».

Εσωτερικά θέματα

Στο εσωτερικό μέτωπο, ο πρόεδρος Μπους υπογράμμισε την ανάγκη για μεταρρύθμιση στο κοινωνικό σύστημα.

Πρότεινε ένα σχέδιο που θα επιτρέπει στους εργαζόμενους μέρος των φόρων που καταβάλλουν να το επενδύουν στο χρηματιστήριο, μέσω ειδικών λογαριασμών.

Στόχος του, είπε, είναι η ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας και ζήτησε πιο ευέλικτη μεταναστευτική νομοθεσία.

Η ομιλία του Αμερικανού προέδρου διήρκεσε περίπου μία ώρα και διακόπηκε συχνά από χειροκροτήματα, ιδιαίτερα στις αναφορές στην εξωτερική πολιτική.

Αλλά στα σημεία της εσωτερικής πολιτικής τα χειροκροτήματα ήταν σαφώς πιο μουδιασμένα ενώ δεν έλειψαν και αποδοκιμασίες από ορισμένα μέλη του Κογκρέσου, όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές.


Πέμπτη 03 Φεβρουαρίου 2005 - 07:06 (Ώρα Λονδίνου)

Ενάμισης χρόνος

Σε ενάμιση χρόνο θα είναι έτοιμες οι Ιρακινές δυνάμεις, λέει ο υπουργός Εσωτερικών

Σε τουλάχιστον 18 μήνες το Ιράκ θα είναι σε θέση να αναλάβει μόνο του την διαφύλαξη της έννομης τάξης, δήλωσε στο BBC υπουργός Εσωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης, Φαλάχ αλ Ναγκίμπ.

Ο ιρακινός αξιωματούχος εκτιμά πως η μείωση των επιθέσεων που σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες δεν πρόκειται να συνεχισθεί και ότι οι αντάρτες ανασυγκροτούνται και πως είναι έτοιμοι στις επόμενες δύο εβδομάδες να εξαπολύσουν σφοδρό κύμα επιθέσεων.

«Εδώ και έξι εβδομάδες ξεκινήσαμε μεγάλη επιχείρηση κατά των ανταρτών και πετύχαμε την σύλληψη ενός μεγάλου αριθμού στελεχών τους. Φυσικά δεν επαναπαυόμαστε αφού αναμένουμε κύμα νέων επιθέσεων στις επόμενες δύο εβδομάδες» είπε ο υπουργός Εσωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης του Ιράκ.

Αποτελέσματα

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Γκάρντιαν (The Guardian) ανεπίσημα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής στο Ιράκ, η Ενωμένη Ιρακινή Συμμαχία, η πολιτική πλατφόρμα των Σιιτών εξασφαλίζει το 48% με 50% και 138 έδρες σε σύνολο 275 εδρών του νέου κοινοβουλίου.

Τα δύο κουρδικά κόμματα που κατέβηκαν με κοινό ψηφοδέλτιο εξασφαλίζουν ποσοστό 30% και 85 με 90 έδρες, γεγονός που κάνει τους Κούρδους ρυθμιστικό παράγοντα στων πολιτικών εξελίξεων.

Το κόμμα του πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλάουι παίρνει σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες της Γκάρντιαν, ποσοστό 12% με 15%.


Πέμπτη 03 Φεβρουαρίου 2005 - 05:05 (Ώρα Λονδίνου)

Καθηγητής και πρόεδρος

Δεν εντυπωσιάστηκε ο γερμανικός Τύπος από την ομιλία του προέδρου της Γερμανίας, Χορστ Κέλερ, στο ισραηλινό κοινοβούλιο την Κνέσετ.

Η Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) λέει πως η ομιλία του Κέλερ δεν ήταν του επιπέδου που αναμένεται από ένα Γερμανό πρόεδρο.

Ο Κέλερ, λέει η εφημερίδα, δεν ήταν σε θέση να αναπαράγει την «συγκινησιακή δύναμη» της ομιλίας του προκατόχου του στην Κνέσετ πριν πέντε χρόνια.

«Ο Κέλερ δεν είπε κάτι λάθος» αλλά το μόνο που έκανε ήταν να «βάλει στη σειρά διάφορες κοινοτυπίες» λέει η εφημερίδα.

«Αν είχα ένα καθηγητή μαθηματικών στο σχολείο που έκανε αυτή την ομιλία για την Ημέρα του Ολοκαυτώματος, θα του άξιζαν έπαινοι» λέει Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ.

Άλλά, συμπληρώνει «ο Κέλερ δεν είναι διευθυντής σχολείου, είναι ο αρχηγός του γερμανικού κράτους».

Η Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) εμφανίζεται πιο διαλλακτική.

Μετά από το πλήθος των Γερμανών πολιτικών που εκφράζουν την ντροπή και την ταπεινοφροσύνη τους, είναι δύσκολο να κάνεις το ίδιο χωρίς να μοιάζει πως απλώς το κάνεις τυπικά, λέει.

«Ο Κέλερ δεν κατάφερε να βρει καινούριες διατυπώσεις για αυτό που κάθε Γερμανός πρέπει να πει στο Ισραήλ» αναφέρει.

Πιο θετικά τα σχόλια της Ντερ Ταγκεσπίγκελ (Der Tagesspiegel) που πιστεύει ότι ο πρόεδρος «βρήκε τις κατάλληλες λέξεις».

Αν και χαρακτηρίζει «ανεπαρκές» το σχόλιο που του Κέλερ στο βιβλίο επισκεπτών του Μνημείου του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βασέμ.

Ο Γερμανός πρόεδρος έγραψε απλώς «Δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε».

Ευρωπαϊκές προτεραιότητες

Η τσέχικη Οσποντάρσκε Νόβινι (Hospodarske Noviny) καλωσορίζει τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως διαγράφτηκαν από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, την Τετάρτη, με τις οποίες η Κοινότητα εγκαταλείπει τον πενταετή στόχο της να ξεπεράσει την αμερικανική οικονομία ως το 2010.

Το σχέδιο του Μπαρόζο σημειώνει η εφημερίδα «σαφώς δίνει προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας και θεωρεία τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα, δευτερεύοντα».

«Έτσι, τελικά, σε λίγα χρόνια ο σλοβακικός λαός δεν θα ζει καλύτερα από τους Αμερικανούς» λέει με προφανή δόση ειρωνείας, η Πράβντα (Pravda) της Σλοβακίας.

Η εφημερίδα καλωσορίζει την αναγνώριση της πραγματικότητας, όπως εκτιμά, εκ μέρους των Βρυξελών.

«Αντί για συνθήματα χωρίς περιεχόμενο, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια Και η αλήθεια είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει στην παιδεία, την επιστημονική έρευνα και την τεχνολογία» λέει.

Μαριχουάνα Στοπ

Η παρισινή Λε Μοντ (Le Monde) χαιρετίζει ως «αναγκαία πρωτοβουλία» την ανακοίνωση της γαλλικής κυβέρνησης ότι αρχίζει εκστρατεία ενημέρωσης των νέων για τις βλαβερές συνέπειες της κάνναβης.

«Πέρασε η ώρα των ατέλειωτων επιχειρηματολογιών για το διαχωρισμό μαλακών και σκληρών ναρκωτικών Τώρα είναι η ώρα της ενημέρωσης και βοήθειας σε αυτούς που θέλουν να απαλλαγούν από την εξάρτησή τους» λέει.

Σχόλιο της Νουβέλ Ομπσερβατέρ (Le Nouvel Observateur) κινείται μεταξύ του σκεπτικισμού και της ελπίδας πως οι Γάλλοι θα πάψουν να «αντιμετωπίζουν με υποκριτικό τρόπο την κάνναβη».

Αυτό που συμβαίνει τώρα, λέει η εφημερίδα, είναι πως «το ναρκωτικό εξακολουθεί να είναι απαγορευμένο, αλλά στην πράξη γίνεται ανεκτό διαιωνίζοντας τις ασαφείς διαχωριστικές γραμμές μεταξύ χρήσης και διακίνησης».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.