Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-02-02

  1. Σε αναμονή το Βατικανό
  2. Αυξάνονται οι διαφημίσεις στο διαδίκτυο
  3. Αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων
  4. Σταθερή η κατάσταση της υγείας του Πάπα
  5. Αλλαγή πορείας από Μπαρόζο
  6. Σύνοδος κορυφής γεννά ελπίδες
  7. Συναγερμός για την ανεργία στη Γερμανία
  8. Αυξάνονται οι διαφημίσεις στο διαδίκτυο
  9. Ανοίγει ο διάλογος για το ασφαλιστικό
  10. Θρίαμβος της Γιουνάιτεντ στο ντέρμπι
  11. Διάσκεψη για τους Ρόμα
  12. Ρεκόρ ανεργίας στη Γερμανία
  13. Ευρωπαϊκές πιέσεις
  14. Πρώτες παραπομπές
  15. Απέναντι στη διαφθορά
  16. Ιστορική νίκη
  17. «Κυβέρνηση κρίσης» στο Νεπάλ
  18. Γερμανική ανεργία
  19. Στο νοσοκομείο ο Πάπας

Πέμπτη 03 Φεβρουαρίου 2005 - 02:42 (Ώρα Λονδίνου)

Σε αναμονή το Βατικανό

Σενάρια για την διαδοχή του Πάπα Ιωάννη Παύλου 2ου, φιλοξενούν όλες οι βρετανικές εφημερίδες.

Ντέιλι Τέλεγκραφ: Ψίθυροι στους διαδρόμους για τον διάδοχο.

«Αν και θα ήταν κακόγουστο και πολιτικά αυτοκτονικό να θέσει κάποιος καρδινάλιος ευθέως ζήτημα διαδοχής, ενώ ο Πάπας είναι ακόμα ζωντανός, εν τούτοις οι ψίθυροι δίνουν και παίρνουν στο Βατικανό και η προσοχή όλων είναι στραμμένη στους πιθανούς διαδόχους».

Το άρθρο της Τέλεγκραφ αναφέρει ότι η εκλογή του νέου Πάπα θα γίνει από το κονκλάβιο των 120 καρδιναλίων που στην συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν επιλεγεί από τον Ιωάννη Παύλο 2ο, μια και είναι ο δεύτερος σε μακροβιότητα Πάπας στην ιστορία του καθολικισμού.

Οι Τάιμς επικαλούμενοι πηγές της Καθολικής ιεραρχίας αναφέρουν ότι σε περίπτωση θανάτου του Πάπα πολλοί στο Βατικανό προτείνουν εκσυγχρονισμό του θεσμού σε ότι αφορά τον χρόνο της θητείας του Ποντίφικα. Πιο συγκεκριμένα οι κύκλοι αυτοί πιστεύουν ότι ο Πάπας θα πρέπει να «συνταξιοδοτείται» μετά από κάποια ηλικία.

Η Γκάρντιαν επισημαίνει το ενδεχόμενο να μη μπορέσει να ανακάμψει η υγεία του Πάπα, επικαλούμενη ιατρικές πηγές.

«Ιταλική παροιμία λέει πως ο Πάπας δεν είναι ποτέ ασθενής έως ότι αποβιώσει» αναφέρει η Ιντιπέντεντ υπογραμμίζοντας πως με την μυστικότητα που χαρακτηρίζει το Βατικανό, το κλίμα έντασης που προκάλεσε η είσοδος του Πάπα στο νοσοκομείο, θα κοπάσει μόνο με την επιστροφή στα καθήκοντά του ή με το μοιραίο, αν αυτό συμβεί.

Ευχαριστώ

Ένα μεγάλο ευχαριστώ προς τις ΗΠΑ και την Βρετανία εκφράζει ο μεταβατικός πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλλάουι, για τον εποικοδομητικό τους ρόλο στην πορεία εκδημοκρατισμού της χώρας του.

Η Γκάρντιαν δημοσιεύει ανεπίσημα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής στο Ιράκ, σύμφωνα με τα οποία η Ενωμένη Ιρακινή Συμμαχία, η πολιτική πλατφόρμα των Σιιτών εξασφαλίζει το 48% με 50% που της δίνει 138 έδρες σε σύνολο 275 εδρών του νέου Κοινοβουλίου. Τα δύο κουρδικά κόμματα που κατέβηκαν με κοινό ψηφοδέλτιο εξασφαλίζουν ποσοστό 30% και 85 με 90 έδρες, γεγονός που κάνει τους Κούρδους ρυθμιστικό παράγοντα των πολιτικών εξελίξεων. Οσο για τον πρωθυπουργό Αλλάουι, παίρνει, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Γκάρντιαν ποσοστό 12% με 15%.

Απειλές Μπασάγιεφ

Αποσπάσματα από συνέντευξη του Σαμίλ Μπασάγιεφ, του τσετσένου οπλαρχηγού που ευθύνεται για σειρά βομβιστικών επιθέσεων σε ρωσικό έδαφος με πιο πρόσφατη την τραγωδία στο Μπεσλάν, δημοσιεύουν οι Τάιμς.

Στην συνέντευξη που βιντεοσκοπήθηκε, σε μυστική τοποθεσία και θα μεταδοθεί από το κανάλι 4 της βρετανικής τηλεόρασης, ο Μπασάγιεφ λέει πως δεν περίμενε να πεθάνουν τόσα παιδιά στο Μπεσλάν αλλά αυτό δεν τον αποτρέπει να εξαπολύσει παρόμοιες επιθέσεις στο εγγύς μέλλον.

«Σχεδιάζουμε και άλλες επιχειρήσεις όπως αυτή στο Μπεσλάν στο μέλλον, επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά» λέει ο Μπασάγιεφ, ο υπ αριθμόν 1 καταζητούμενων των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας.

Στη συνέχεια ο τσετσένος οπλαρχηγός λέει πως σύσσωμος ο ρωσικός λαός έχει την ευθύνη για την κατάσταση στην Τσετσενία και γι αυτό πληρώνει και θα πληρώνει ακριβό τίμημα, όσο οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στην χώρα του.


Αυξάνονται οι διαφημίσεις στο διαδίκτυο

Το κοινό του διαδικτύου είναι τεράστιο σε παγκόσμιο επίπεδο

Όλο και περισσότερες εταιρίες επιλέγουν το διαδίκτυο για να διαφημίσουν τα προϊόντα τους, γεγονός που σημαίνει ότι το ίντερνετ αρχίζει να θεωρείται από τους διαφημιστές εξίσου δημοφιλές με την τηλεόραση.

Εταιρίες όπως η Αμέρικαν Εξπρές (American Express) και η Νάικ (Nike) κατανέμουν πλέον ισότιμα τις διαφημιστικές τους δαπάνες ανάμεσα στο ίντερνετ και άλλα πιο παραδοσιακά μέσα.

Η εταιρία Γιαχού (Yahoo) ανακοίνωσε ότι έχει παρατηρηθεί μία τεράστια αύξηση στις διαφημίσεις που φιλοξενεί στο διαδίκτυο.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2004 τα κέρδη της εταιρίας από τις διαφημίσεις ξεπέρασαν τα 187 εκατομμύρια δολάρια.

Την ίδια στιγμή, οι όμιλοι εφημερίδων και περιοδικών, έχοντας διαπιστώσει ότι μειώνονται οι διαφημίσεις τους, επεκτείνονται στο διαδίκτυο, σε μία προσπάθεια να λάβουν ένα μερίδιο από τα κέρδη.

Αύξηση σε σχέση με πέρυσι

Οι περισσότερες εταιρείες θεωρούν ότι οι διαφημίσεις στο ίντερνετ είναι πιο αποδοτικές και λιγότερο ακριβές από εκείνες που προορίζονται για την τηλεόραση.

Το ίντερνετ θεωρείται αποδοτικό μέσο για τις διαφημίσεις, καθώς έχει μεγάλο κοινό παγκοσμίως.

Οι περισσότερες διεθνείς εταιρίες πλέον θεωρούν τη διαφήμιση στον κυβερνοχώρο αναπόσπαστο τμήμα των διαφημιστικών εκστρατειών τους.

Οι διαφημιστικές δαπάνες στο διαδίκτυο αυξήθηκαν πέρυσι κατά 27%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Μέσα στα επόμενα χρόνια το μερίδιο του διαδικτύου από τη διαφημιστική πίττα αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.


Τετάρτη 02 Φεβρουαρίου 2005 - 22:35 (Ώρα Λονδίνου)

Αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων

Η απόφαση του κ.Γκρίνσπαν για αύξηση δεν αιφνιδίασε

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών αύξησε τα επιτόκια της κατά 0,25% στο 2,5%.

Πρόκειται για την έκτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από τον περασμένο Ιούνιο.

Η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων ήταν αναμενόμενη και στην ανακοίνωση της η διοίκηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας αναφέρει ότι η απόφαση ελήφθη ομόφωνα.

Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι μπορεί να αυξηθούν ξανά τα επιτόκια «σταδιακά» μέσα στο 2005.

Καθώς η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται με γοργό ρυθμό, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα επιδιώκει να μην συνοδεύεται η ανάπτυξη από άνοδο των τιμών.

Οι οικονομολόγοι υπολογίζουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα συνεχίσει να ανεβάζει τα επιτόκια κατά 0,25% μέχρι να φτάσουν στο 3 ως 4,5%.

Σε αυτό το επίπεδο, λένε οι οικονομολόγοι, τα επιτόκια δεν θα εμποδίσουν την οικονομική ανάπτυξη ενώ παράλληλα δεν θα ενισχύσουν τις πληθωριστικές τάσεις.

Τα χρηματιστήρια αντέδρασαν στην αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων με απάθεια: οι τιμές των μετοχών και ομολόγων καθώς και η τιμή του δολαρίου σχεδόν έμειναν αμετάβλητες.


Τετάρτη 02 Φεβρουαρίου 2005 - 22:16 (Ώρα Λονδίνου)

Σταθερή η κατάσταση της υγείας του Πάπα

Σε νοσοκομείο της Ρώμης μεταφέρθηκε ο Πάπας

Σε νοσοκομείο νοσηλεύεται από την Τρίτη το απόγευμα ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ μετά την κρίση δύσπνοιας που παρουσίασε, εξ αιτίας του ιού γρίπης που τον ταλαιπωρεί τις τελευταίες ημέρες.

Η κατάσταση της υεγίας του Πάπα, ο οποίος είναι 84 ετών, σταθεροποιήθηκε και ο Ιταλός υπουργός Υγείας που τον επισκέφθηκε είπε ότι έχει αρχίσει να βελτιώνεται.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του ρωμαιοκαθολικού αρχιεπισκόπου της Βρετανίας είπε στο BBC ότι «είναι θεμιτό να εκφράζονται ανησυχίες με δεδομένη την εύθραυστη υγεία του Ποντίφικα».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πάπας αναπνέει με την βοήθεια αναπνευστήρα αλλά όπως δηλώνει εκπρόσωπος του Βατικανού δεν νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα θεραπείας.

Η εξέλιξη αυτή, έχει σύμφωνα με πληροφορίες, θέσει σε επιφυλακή τον μηχανισμό του Βατικανού, δεδομένης της ούτως ή άλλως επιβαρημένης κατάστασης της υγείας του Ποντίφικα.

Πριν την εισαγωγή του στο νοσοκομείο ο θρησκευτικός ηγέτης πλέον του ενός δισεκατομμυρίου καθολικών σε όλο τον κόσμο, ακύρωσε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του.


Τετάρτη 02 Φεβρουαρίου 2005 - 19:43 (Ώρα Λονδίνου)

Αλλαγή πορείας από Μπαρόζο

Αλλαγή πορείας για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας προτείνει ο πρόεδρος της Κομισιόν

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια νέα τακτική προκειμένου να επιτευχθεί αύξηση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης μέσα στις χώρες-μέλη της Κοινότητας.

Παρουσιάζοντας τη νέα μορφή της στρατηγικής αύξησης της ανταγωνιστικότητας που συμφωνήθηκε στο παρελθόν στη σύνοδο κορυφής της Λισσαβόνας, η Κομισιόν φαίνεται να εγκαταλείπει το φιλόδοξο στόχο μετατροπής της ευρωπαϊκής οικονομίας στην πλέον ανταγωνιστική παγκοσμίως μέχρι το 2010.

Μάλιστα με προεξάρχοντα το συντηρητικό Πορτογάλο πρόεδρό της, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, η Επιτροπή πιέζει ώστε οι ηγέτες των κρατών μελών να υιοθετήσουν την αλλαγή τακτικής μέσα στην επόμενη σύνοδό τους, το Φεβρουάριο.

Όπως επισημαίνει από τις Βρυξέλλες ο ανταποκριτής του BBC Κρις Μόρις, πρόκειται για αλλαγή πορείας 180 μοιρών στη στάση της Κομισιόν, καθώς οι στόχοι κοινωνικής συνοχής και προστασίας του περιβάλλοντος τίθενται στο περιθώριο.

«Η νέα στρατηγική έχει ως αποκλειστικούς στόχους τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την προώθηση των τεχνολογικών καινοτομιών και τη δημιουργία ενός επιχειρηματικού τοπίου που θα προσελκύει επενδυτές» λέει ο ανταποκριτής μας.

Και προσθέτει: «Η Επιτροπή Μπαρόζο ισχυρίζεται ότι χωρίς ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη η ΕΕ δεν θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει τα κοινωνικά της προγράμματα. Το νέο σχέδιο του κ. Μπαρόζο προτείνει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για αύξηση της απασχόλησης τα ίδια τα κράτη μέλη, καθένα εκ των οποίων θα πρέπει να ορίσει κάποιον υψηλά ιστάμενο αξιωματούχο του ως γενικό συντονιστή της προσπάθειας».

Ο Κρις Μόρις εκτιμά ότι η νέα στάση της Κομισιόν προμηνύει την έναρξη σφοδρών πολιτικών αντιπαραθέσεων ανάμεσα στον πρόεδρο της Κομισιόν, τις κεντροαριστερές κυβερνήσεις και τα εργατικά συνδικάτα, που εμμένουν στους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς στόχους της Λισσαβόνας.

«Αλλά το μήνυμα του κ. Μπαρόζο είναι απλό: Αντιμέτωπη με την υπεργήρανση του πληθυσμού της και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, η ΕΕ δεν έχει άλλη λύση από την αύξηση της παραγωγικότητάς της και της απασχόλησης» καταλήγει ο ανταποκριτής του BBC.


Τετάρτη 02 Φεβρουαρίου 2005 - 20:19 (Ώρα Λονδίνου)

Σύνοδος κορυφής γεννά ελπίδες

Την πρόσκληση Μουμπάρακ απεδέχθησαν οι ηγέτες Ισραήλ και Παλαιστινίων

Ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Μαχμούντ Αμπάς, και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, αποδέχθηκαν πρόσκληση για να λάβουν μέρος σε διάσκεψη κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο την επόμενη Τρίτη.

Στη συνάντηση των ηγετών οικοδεσπότης θα είναι ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, ενώ θα παραβρεθεί και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντουλάχ.

Το γραφείο του προέδρου Μουμπάρακ ανακοίνωσε ότι η σύνοδος κορυφής θα διεξαχθεί στο θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ της Ερυθράς Θάλλασας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή η σύνοδος συνεκλήθη λαμβάνοντας υπόψιν την κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται η ειρηνευτική διαδικασία στο Μεσανατολικό, και προκειμένου να επιτευχθεί πρόοδος στο Παλαιστινιακό.

Ανταποκριτές επισημαίνουν ότι η συνάντηση στην Αίγυπτο αποτελεί μείζον επίτευγμα του Ισραηλινού πρωθυπουργού, τον οποίο ο κ. Μουμπάρακ είχε αρνηθεί να συναντήσει από το 2001, όταν ο κ. Σαρόν εξελέγη πρωθυπουργός.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν τη σύνοδο της Αιγύπτου ιστορική.


Τετάρτη 02 Φεβρουαρίου 2005 - 18:21 (Ώρα Λονδίνου)

Συναγερμός για την ανεργία στη Γερμανία

Πιστεύεται ότι οι οικονομικές πιέσεις στη Γερμανία θα συνεχιστούν

Η Γερμανία της δεκαετίας του 1930 ήταν κατά τα φαινόμενα ένα πολύ διαφορετικό μέρος από τη σημερινή Γερμανία.

Ήταν η περίοδος της παγκόσμιας ύφεσης και του μεγάλου πληθωρισμού και τα χαρτονομίσματα στη Γερμανία δεν είχαν καμία αξία.

Όμως, τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η γερμανική κυβέρνηση πρόσφατα αποκαλύπτουν ότι υπάρχουν τελικά πολλές ομοιότητες με εκείνη την περίοδο.

Το γεγονός βέβαια έχει προκαλέσει μεγάλες ανησυχίες τόσο στην κυβέρνηση όσο και στους οικονομικούς αναλυτές.

Η ανεργία αυξάνεται διαρκώς και τον Ιανουάριο οι άνεργοι έφτασαν τα πέντε εκατομμύρια - για πρώτη φορά από το 1930, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εργασίας της Γερμανίας.

Ο δείκτης της ανεργίας έχει φθάσει πλέον το 12,1%, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό σε πολιτικούς και οικονομολόγους.

Η ίδια η γερμανική κυβέρνηση είπε ότι ο δείκτης είναι «δραματικά υψηλός», αλλά είπε ότι οφείλεται στις διαφορετικές μεθόδους καταμέτρησης των ανέργων, οι οποίες εφαρμόστηκαν από τον Δεκέμβριο.

Αίσθηση ανασφάλειας

Από τον Δεκέμβριο και μετά, πιστεύεται αυτομάτως ότι όλοι όσοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή επίδομα κοινωνικής πρόνοιας ή και εκείνοι που είναι άνεργοι εδώ και πολλά χρόνια ψάχνουν για δουλειά.

Η αλήθεια είναι όμως ότι υπάρχει μία μεγάλη αίσθηση ανασφάλειας στη Γερμανία μετά τις ανακοινώσεις του καγκελάριου Σρέντερ ότι θα προβεί σε μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας και θα συρρικνώσει τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά συστήματα της χώρας.

Οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες είναι σύνηθες φαινόμενο, κυρίως στην ανατολική Γερμανία, όπου οι δείκτες ανεργίας είναι ακόμη υψηλότεροι, λόγω του κλεισίματος πολλών πρώην κρατικών εταιριών.

Την ίδια στιγμή, οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες της Γερμανίας δηλώνουν ότι θέλουν να περικόψουν τους μισθούς και να αλλάξουν τα ωράρια εργασίας.

Οι οικονομικοί αναλυτές θεωρούν ότι τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι πολιτικοί δεν έχουν πολλά περιθώρια και για αυτό θα συνεχίσουν την ίδια πολιτική ακόμη και αν οι προτάσεις τους δεν είναι δημοφιλείς.


Αυξάνονται οι διαφημίσεις στο διαδίκτυο

Το κοινό του διαδικτύου είναι τεράστιο σε παγκόσμιο επίπεδο

Όλο και περισσότερες εταιρίες επιλέγουν το διαδίκτυο για να διαφημίσουν τα προϊόντα τους, γεγονός που σημαίνει ότι το ίντερνετ αρχίζει να θεωρείται από τους διαφημιστές εξίσου δημοφιλές με την τηλεόραση.

Εταιρίες όπως η Αμέρικαν Εξπρές (American Express) και η Νάικ (Nike) κατανέμουν πλέον ισότιμα τις διαφημιστικές τους δαπάνες ανάμεσα στο ίντερνετ και άλλα πιο παραδοσιακά μέσα.

Η εταιρία Γιαχού (Yahoo) ανακοίνωσε ότι έχει παρατηρηθεί μία τεράστια αύξηση στις διαφημίσεις που φιλοξενεί στο διαδίκτυο.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2004 τα κέρδη της εταιρίας από τις διαφημίσεις ξεπέρασαν τα 187 εκατομμύρια δολάρια.

Την ίδια στιγμή, οι όμιλοι εφημερίδων και περιοδικών, έχοντας διαπιστώσει ότι μειώνονται οι διαφημίσεις τους, επεκτείνονται στο διαδίκτυο, σε μία προσπάθεια να λάβουν ένα μερίδιο από τα κέρδη.

Αύξηση σε σχέση με πέρυσι

Οι περισσότερες εταιρείες θεωρούν ότι οι διαφημίσεις στο ίντερνετ είναι πιο αποδοτικές και λιγότερο ακριβές από εκείνες που προορίζονται για την τηλεόραση.

Το ίντερνετ θεωρείται αποδοτικό μέσο για τις διαφημίσεις, καθώς έχει μεγάλο κοινό παγκοσμίως.

Οι περισσότερες διεθνείς εταιρίες πλέον θεωρούν τη διαφήμιση στον κυβερνοχώρο αναπόσπαστο τμήμα των διαφημιστικών εκστρατειών τους.

Οι διαφημιστικές δαπάνες στο διαδίκτυο αυξήθηκαν πέρυσι κατά 27%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Μέσα στα επόμενα χρόνια το μερίδιο του διαδικτύου από τη διαφημιστική πίττα αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.


Τετάρτη 02 Φεβρουαρίου 2005 - 14:05 (Ώρα Λονδίνου)

Ανοίγει ο διάλογος για το ασφαλιστικό

Εντός του 2005 οφείλει να ξεκινήσει ο διάλογος για το ασφαλιστικό, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης.

Ο κ. Αλογοσκούφης, μιλώντας σε εκδήλωση του υπουργείου Aνάπτυξης για το «Έτος Aνταγωνιστικότητας», είπε ακόμη ότι θα ζητήσει ο ίδιος από τους κοινωνικούς εταίρους να πάρουν την πρωτοβουλία, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «πρέπει να δούμε τι προβλήματα υπάρχουν και να προχωρήσουμε με συναίνεση, δεν θα πάρουμε πρωτοβουλία χωρίς επισταμένο διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους».

Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι «το ασφαλιστικό και τα εργασιακά είναι μεγάλα θέματα που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας», που, παρότι «δεν είναι ώριμα να ανοίξουν, κανείς δεν μπορεί να αρνείται να συζητά και δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε».

Διευκρινιστικά, στο περιθώριο της εκδήλωσης, προσέθεσε ότι δεν τίθεται ζήτημα αλλαγών στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του υπουργού, ο πρόεδρος της ΓΣEE, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, είπε ότι ο διάλογος για το ασφαλιστικό είναι διαρκής, δεν σταμάτησε ποτέ, ούτε πρέπει να σταματήσει, σημασία ωστόσο έχουν οι στόχοι και το περιεχόμενο του διαλόγου.

Tο ισχύον σύστημα, είπε, έχει βιωσιμότητα για είκοσι χρόνια και επ αυτού δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση. Ωστόσο μπορούν να τεθούν σε «οριοθετημένο διάλογο» οι υπάρχουσες «περιμετρικές εκκρεμμότητες», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, κάλεσε την κυβέρνηση να μη «πετάει τη μπάλα στην εξέδρα» αλλά «να διατυπώσει με σαφήνεια τους στόχους και τους προσανατολισμούς της».

Και οι πρόεδροι των δύο μεγαλύτερων συνδικάτων της χώρας δήλωσαν αντίθετοι στη πρόταση που υπήρξε για τη συγκρότηση «επιτροπής σοφών» για το ασφαλιστικό


Τρίτη 01 Φεβρουαρίου 2005 - 23:12 (Ώρα Λονδίνου)

Θρίαμβος της Γιουνάιτεντ στο ντέρμπι

Πανηγυρίζουν οι παίκτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Τέρμα στην προσπάθεια της Άρσεναλ να διατηρήσει τον τίτλο της πρωταθλήτριας Αγγλίας, έβαλε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με την επιβλητική νίκη της στο Χάιμπουρι, που την έφερε στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας, δύο βαθμούς πάνω από την αντιπαλό της.

Το σκορ άνοιξε με κεφαλιά του Πατρίκ Βιεϊρά αλλά οι οπαδοί της γηπεδούχου δεν πρόλαβαν να χαρούν για πολύ αφού ο Ράιν Γκιγκς ισοφάρισε στο 8' για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο Ντένις Μπέργκαμπ έφερε στο 36ο λεπτό ξανά τους «κανονιέρηδες» μπροστά και το πρώτο ημίχρονο έληξε με την Άρσεναλ να προηγείται 2 1.

Όμως ακολούθησαν δύο γκολ από τον Ρονάλντο σε διάστημα πέντε λεπτών που έδωσαν το προβάδισμα στη Γιουνάιτεντ η οποία άντεξε παρά την αποβολή του Μικαέλ Σιλβέστρ στο 69'.

Μάλιστα, ένα λεπτό πριν από την κανονική την λήξη του αγώνα ο Τζον ΟΣέι πέτυχε και χάρισε στην ομάδα του το τέταρτο γκολ, σφραγίζοντας έτσι το θρίαμβο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Είναι η πρώτη φορά μετά από το Μάιο του 2003 που η Άρσεναλ χάνει στο γήπεδο της.


Τετάρτη 02 Φεβρουαρίου 2005 - 14:13 (Ώρα Λονδίνου)

Διάσκεψη για τους Ρόμα

Πολλοί τσιγγάνοι ζουν σε άθλιες συνθήκες

Οι ηγέτες οκτώ χωρών της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης έχουν συνομιλίες στη Βουλγαρία με εκπροσώπους των Ρόμα με θέμα την βελτίωση των συνθηκών ζωής των τσιγγάνων.

Η συνάντηση σηματοδοτεί την έναρξη ενός προγράμματος που φέρει τον τίτλο «Δεκαετία Ενσωμάτωσης των Ρόμα» και το οποίο θεωρείται, από τους υποστηριχτές του, μια νέα προσέγγιση.

Η κάθε χώρα θα δεσμευτεί να προωθήσει προγράμματα για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής και απασχόλησης των Ρόμα που ζουν σ αυτήν καθώς και για την βελτίωση των υπηρεσιών παιδείας και υγείας.

Ένα μεγάλο ποσοστό των 10 ως 12 εκατομμυρίων τσιγγάνων που ζουν στην Ευρώπη, είναι κάτοικοι χωρών της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης.

Η διάσκεψη που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας Σόφια γίνεται υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του φιλάνθρωπου Τζορτζ Σόρος.

Την Τετάρτη αναμένονται και τα στατιστικά στοιχεία για τους Ρόμα που έχει συλλέξει το πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP).

Πολλοί τσιγγάνοι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τον παραδοσιακό ταξιδιωτικό τρόπο ζωής τους και να ζήσουν σε μόνιμους οικισμούς στη διάρκεια των τεσσάρων δεκαετιών που οι χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης είχαν κομμουνιστικές κυβερνήσεις.

Πολλοί Ρόμα κατέληξαν να ζουν σε άθλιες συνθήκες σε οικισμούς της υπαίθρου ή κοντά σε αστικά κέντρα. Το βιοτικό τους επίπεδο είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό της κοινωνίας στην οποία ζουν καθώς έχουν λίγες ευκαιρίες απασχόλησης.

Οι χώρες που παίρνουν μέρος στη διάσκεψη είναι η Βουλγαρία, η Κροατία, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Ουγγαρία, η πΓΔΜ, η Ρουμανία, η Σερβία και το Μαυροβούνιο και η Σλοβακία.


Τετάρτη 02 Φεβρουαρίου 2005 - 11:15 (Ώρα Λονδίνου)

Ρεκόρ ανεργίας στη Γερμανία

Η αναμονή στα γερμανικά γραφεία εργασίας μπορεί να είναι μεγάλη

Ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία τον περασμένο μήνα ξεπέρασε το ψυχολογικά σημαντικό επίπεδο των πέντε εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας είπε ότι ο συνολικός αριθμός των ανέργων έφτασε τον Ιανουάριο τα 5.037.000 ανθρώπους, ανεβάζοντας το ποσοστό ανεργίας στο 12,1%.

«Ναι, έχουμε πάνω από πέντε εκατομμύρια ανέργους» είπε κυβερνητικός υπουργός στη γερμανική τηλεόραση.

Η ανεργία στη Γερμανία έχει να φτάσει σε αυτά επίπεδα από τη δεκαετία του 1930.

Η αύξηση στον τρόπο μέτρησης του αριθμού των ανέργων εξηγεί εν μέρει το άλμα των 572.900 νέων ανέργων που προστέθηκαν.

Σύμφωνα με τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση υπό την ονομασία Χαρτζ-4 (Hartz IV) και που εφαρμόζονται από την αρχή του έτους, στην κατηγορία των ανέργων εντάσσονται όσοι παίρνουν επίδομα ανεργίας ή κοινωνικά επιδόματα και εκείνοι που είναι για μεγάλο διάστημα χωρίς δουλειά.

Επίδραση είχε και η κακοκαιρία καθώς βασικοί κλάδοι, όπως ο κατασκευαστικός, απέλυσαν εργαζομένους.

Εάν ληφθούν υπόψη οι εποχικοί παράγοντες, ο αριθμός των Γερμανών ανέργων αυξήθηκε από τον Δεκέμβριο στον Ιανουάριο, κατά 227.000, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ασοσιέιτεντ Πρες.


Τετάρτη 02 Φεβρουαρίου 2005 - 09:58 (Ώρα Λονδίνου)

Ευρωπαϊκές πιέσεις

Η Τουρκία οφείλει να υπογράψει τη Συμφωνία της Άγκυρας μέχρι τις 3 Οκτωβρίου, που έχει οριστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης Δεκεμβρίου 2004 ως η ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, διότι σε άλλη περίπτωση δεν πρόκειται να ξεκινήσουν αυτές οι διαπραγματεύσεις.

Εάν, δε, σημειωθεί καθυστέρηση στην υποχρέωση που έχει αναλάβει η Τουρκία για υπογραφή του πρωτοκόλλου, λόγω πολιτικών αντιστάσεων στην Άγκυρα, τότε η εξέλιξη αυτή θα καταστήσει προβληματική την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Την θέση αυτή της ΕΕ κοινοποίησε σε τούρκους δημοσιογράφους, την Τρίτη, στις Βρυξέλλες, ο Ζαν Κριστόφ Φιλορί, μέλος του ιδιαίτερου γραφείου του αρμόδιου για τη διεύρυνση επιτρόπου.

Τέλος, διευκρίνισε ότι η ΕΕ δεν έχει την πρόθεση να αναμειχθεί απευθείας σε οποιαδήποτε προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια πρωτοβουλία παραμένει ευθύνη των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος ανέφερε σε δηλώσεις του ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στείλει το διαμορφωμένο πρωτόκολλο στην Τουρκία και χαρακτήρισε «ένα πρώτο σημαντικό βήμα για ομαλοποίηση των σχέσεων Κύπρου Τουρκίας» την υπογραφή του πρωτοκόλλου.

Υπενθύμισε επίσης ότι «η υπογραφή του πρωτοκόλλου από την Άγκυρα δεν είναι προτεραιότητα της Κύπρου, αλλά υποχρέωση της Τουρκίας προς την ΕΕ».

Αλλαγές στο σχέδιο Ανάν

Επίσης, ο πρόεδρος της Κύπρου, αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν, είπε ότι αυτό χρειάζεται αλλαγές, σε σημεία που είναι γνωστά, αλλά πρόσθεσε πως δεν μπορεί να δώσει στο Εθνικό Συμβούλιο τις διαπραγματευτικές του θέσεις προτού αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Είπε ότι πρόκειται για 17 σημεία, τα περισσότερα από τα οποία είναι γενικά αποδεκτά από όλα τα κόμματα, μερικά υποστηρίζονται κατά πλειοψηφία και μερικά μόνο από ορισμένα κόμματα.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε, από τις Βρυξέλλες όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, και ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος.

Ο κ. Στεφανόπουλος είπε ότι «το σχέδιο Αναν δεν ήταν δυνατόν να γίνει δεκτό, διότι είχε ανισορροπίες, που πρέπει να διορθωθούν» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα υπάρξει δυνατότητα (διόρθωσης των ανισορροπιών) στο μέλλον, αν και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πρωτοβουλία».


Τετάρτη 02 Φεβρουαρίου 2005 - 09:50 (Ώρα Λονδίνου)

Πρώτες παραπομπές

Με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης παραπέμφθηκαν στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου τρεις δικαστικοί, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται σε κύκλωμα, που δρούσε στο χώρο της δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Γεώργιος Κάπος, παρέπεμψε στην ολομέλεια τον αντεισαγγελέα Εφετών Ν. Αθανασόπουλο και τις πρωτοδίκες Αντωνία Ηλία και Παναγιώτα Τσέβη.

Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, δήλωσε σχετικά ότι «θα κοπούν κεφάλια εκεί που θα κρίνουν τα όργανα της δικαιοσύνης ότι πρέπει να γίνει».

Προσέθεσε δε ότι «η δικαιοσύνη δεν χρειάζεται την προστασία κανενός, εκτός των οργάνων της. Δεν είναι θεσμός υπό επιτήρηση».

Υπενθυμίζεται ότι με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης, για άλλα δικαστικά αδικήματα, έχει παραπεμφθεί και ο πρόεδρος πρωτοδικών Λεωνίδας Στάθης.

Εν τω μεταξύ, με δήλωσή του παρενέβη στο ζήτημα που έχει προκύψει, μετά τις αποκαλύψεις για διαφθορά και διαπλοκή σε εκκλησία και δικαστικό σώμα, και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος.

Από τις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο κ. Στεφανόπουλος δήλωσε ότι «είναι καλύτερα να υπάρξει κρίση για να ακολουθήσει η εκκαθάριση.

Η δικαιοσύνη θέλει να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, η Εκκλησία επίσης έχει κάθε δυνατότητα να το πράξει. Είναι δύο σπουδαίοι θεσμοί».

Ο Θηβών στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου

Εν τω μεταξύ, την πλήρη υποστήριξή του σε κάθε ενέργεια του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλου, που «ουσιαστικά και όχι ρητορικά αποβλέπει και συμβάλλει στην κάθαρση και εξυγίανση του Εκκλησιαστικού χώρου», εξέφρασε την Τρίτη ο μητροπολίτης Θηβών Ιερώνυμος.

Μάλιστα, η μητρόπολη Θηβών κάνει συγκεκριμένες προτάσεις προς τον Αρχιεπίσκοπο, με κυριότερες την καθιέρωση νέου τρόπου εκλογής αρχιερέων και την ριζική αλλαγή του νόμου της Εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης, με παράλληλη πραγματική λειτουργία του συνοδικού συστήματος, με σταδιακό και διακριτικό άνοιγμα των συνεδριάσεων της Ιεραρχίας προς το πλήρωμα της Εκκλησίας και τα ΜΜΕ.

Υπενθυμίζεται ότι, σε έκτακτη συνάντησή του με εκπροσώπους του Τύπου, την Τρίτη, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει σε κάθαρση στους κόλπους της Εκκλησίας «χωρίς κανένα συμβιβασμό, με αίσθημα δικαίου, διαφάνεια, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα».

Σημειώνεται, ότι την Πέμπτη, συγκαλείται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος στην οποία θα εξεταστούν όλα τα ζητήματα που έχουν απασχολήσει αυτές τις μέρες την εκκλησία και την κοινή γνώμη.


Τετάρτη 02 Φεβρουαρίου 2005 - 09:43 (Ώρα Λονδίνου)

Απέναντι στη διαφθορά

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Στοπ στα νέα σχέδια πόλης. Στον "αέρα" χιλιάδες οικοδομικές άδειες.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Χωρίς διαγωνισμό 2.014 νέες θέσεις. Προσλήψεις σε τομείς του δημόσιου τομέα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ανασχηματισμός εν όψει; Τι μελετά ο πρωθυπουργός για πιο εύρυθμη λειτουργία της κυβέρνησης.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πως έστηναν δίκες στο παρασκήνιο. Το βαρύ κατηγορητήριο του Αρείου Πάγου για 4 δικαστές που παραπέμπονται για απόλυση.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Αναδρομικά έως 763 ευρώ σε 130.000 δημ. υπαλλήλους και συνταξιούχους. Μέσα στο Φεβρουάριο η δεύτερη δόση του οικογενειακού επιδόματος.

Η ΑΥΓΗ: Η Δικαιοσύνη ξεκίνησε, η Εκκλησία... νίπτει τας χείρας! Διώκονται τέσσερις δικαστές για τα σκάνδαλα.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Στο σκαμνί για κακούργημα εκατοντάδες κρατικοδίαιτοι "δημοσιογράφοι". Ακόμα και ο κύριος Ρέππας είχε διορίσει την γυναίκα του στο υπουργείο Τύπου.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η ελαστική εργασία. Τα σχέδια και τα παζάρια. Ανοίγει ο δρόμος για τις αλλαγές στους όρους απασχόλησης.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Επιδοτήσεις έως 75.000 ευρώ σε νέους. Δικαιούχοι μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, άνεργοι. Όλο το νέο πρόγραμμα για το εμπόριο, τη μεταποίηση και τον τουρισμό.

ΕΘΝΟΣ: Διμέτωπος κατά διαφθοράς και κομματικού κράτους. Μήνυμα και προειδοποίηση από Γ. Παπανδρέου.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Απέσυραν τα... μπλε στρατεύματα. Η Ιστορία με τα τρακτέρ θυμίζει τα συμμαχικά στρατεύματα στο Βερολίνο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Θα πέσουν κεφάλια επίορκων δικαστών. Προειδοποιεί ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Γ. Κάπος.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αρειος Πάγος σε 4 επίορκους δικαστές. Δικαιοσύνη: Κατηγορητήριο-καταπέλτης για τρεις πρωτοδίκες και έναν εφέτη.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Λίστες σύγχυσης και αδικίας. Πυροτέχνημα εντυπωσιασμού που καίει ξερά και χλωρά.

ΕΞΠΡΕΣ: " Αυστηρότερες οι τράπεζες. Προβληματισμός στα πιστωτικά ιδρύματα για τα κοινοπρακτικά δάνεια".

ΕΣΤΙΑ: Η Εκκλησία διασύρεται έσωθεν. Ανεπίτρεπτοι οι διαπληκτισμοί μεταξύ Ιεραρχών.

ESPRESSO: Λύγισε ο πρώην υφυπουργός. Ο γιος του πρ. υφυπουργού Μεταφορών Α. Βούλγαρη συνελήφθη για διάρρηξη.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: " Αιφνίδια πρόσκληση σε διάλογο για το εργασιακό. Ο υπουργός Απασχόλησης καλεί ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, εμπόρους, βιοτέχνες".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νέα στρατηγική της ΕΕ για ισχυρές επιχειρήσεις. Κίνητρα για μεγάλες συγχωνεύσεις, έρευνα και καινοτομίες.

ΚΕΡΔΟΣ: " Ποιες επενδυτικές δαπάνες ενισχύει ο Αναπτυξιακός. Στα κριτήρια η κεφαλαιακή επάρκεια και η φερεγγυότητα".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Χωρίς κανένα συμβιβασμό". Κάθαρση στους κόλπους της Εκκλησίας προανήγγειλε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ακίνητα και σκάφη στο μικροσκόπιο των ΔΟΥ. Ανοίγουν πάλι οι φορολογικές δηλώσεις μετά το 1994".

ΤΑ ΝΕΑ: Θέατρο σκιών με ονόματα δημοσιογράφων. Λίστα με 1.044 που δουλεύουν στο Δημόσιο.

Η ΝΙΚΗ: Υπόλογος ο Χριστόδουλος. Κάθαρση εκ των υστέρων προαναγγέλλει ο Αρχιεπίσκοπος.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Συντονισμός δράσης εργαζομένων και ΕΒΕ. "Όχι" στην απελευθέρωση του ωραρίου.

TRAFFIC NEWS: Στα πράσα διαρρήκτης γιος πρώην υφυπουργού. Μέλος σπείρας που χτύπησε τα ΕΛΤΑ Βόλου.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Κάθαρση στη Δικαιοσύνη. Άρχισε χθες από τον πρ. Αρείου Πάγου.

Η ΧΩΡΑ: Σαπίλα σε όλα τα επίπεδα. Άναυδος ο απλός πολίτης παρακολουθεί τα πρωτοφανή φαινόμενα.

City Press: Αναγκαστική... προσγείωση για την Ολυμπιακή. Εισαγγελική γνωμοδότηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για επιβολή προστίμου 200 εκατ. ευρώ.

METRO: Κάθαρση σε βάθος; Το ερώτημα αυτό απασχολεί όλες τις πλευρές, μετά τη χιονοστιβάδα αποκαλύψεων στην Εκκλησία, τη Δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ.

Διαφθορά σε Δικαιοσύνη, Εκκλησία, δημοσιογραφικό χώρο

Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει: "κουτσουρεμένη η λίστα με τα 1.043 ονόματα εργαζομένων σε ΕΡΤ-ΑΠΕ, Γενική Γραμματεία και γραφεία Τύπου".

Η ΝΙΚΗ γράφει πως "τον μανδύα του αρχιερέα της κάθαρσης ενδύθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος βλέποντας να πληθαίνουν οι κατηγορίες για παρατυπίες στην εκλογή του και με την εμπλοκή του Ιάκωβου Γιοσάκη".

Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "σοκαρισμένο το πανελλήνιο από τα κρούσματα σήψης και διαφθοράς σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι " στο πλαίσιο του κλίματος "γενικής κάθαρσης", που δημιουργήθηκε με την υπόθεση της διαπλοκής και τον νόμο για τον "βασικό μέτοχο" , τους επίορκους δικαστές και τα κυκλώματα διαφθοράς με εμπλοκή και ανθρώπων της Εκκλησίας, έπεσε και η κατηγορία για χρηματιζόμενους δημοσιογράφους, την οποία τροφοδότησε ο υπουργός Επικρατείας κάνοντας αναφορές σε λίστες με ονόματα".

Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "την πρόθεσή του να προχωρήσει σε κάθαρση "χωρίς κανένα συμβιβασμό" στους κόλπους της Εκκλησίας εξέφρασε χθες ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος μιλώντας σε δημοσιογράφους, τους οποίους κάλεσε εκτάκτως μετά τη χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων για το ρόλο του αρχιμανδρίτη Γιοσάκη στο παραδικαστικό κύκλωμα αλλά και στα εκκλησιαστικά δρώμενα".

Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "αν ενεργοποιηθή σωστά ο έλεγχος των δηλώσεων "πόθεν έσχες" με υποχρέωση δηλαδή του κατέχοντος να δικαιολογήση τα χρήματα της αγοράς κάθε περιουσιακού του στοιχείου πολλά μπορεί να γίνουν .Και θα είναι έστω και μόνον αυτό το καθοριστικό διαφοροποιητικό σημείο της σημερινής Κυβερνήσεως κατά της διαφθοράς στον δημόσιο βίο από την συμπεριφορά της διακυβερνήσεως του ΠΑΣΟΚ".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "διαπλοκή χωρίς όρια, μεταξύ δικαστικών και κληρικών, προκύπτει από το κατηγορητήριο - καταπέλτη του Αρείου Πάγου".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) στο σχόλιό του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "και η μεν δημοσιογραφική οικογένεια δεν είναι και τόσο πολυάριθμη ώστε να μη γνωρίζουν τα μέλη το who's who των συναδέλφων τους. Η κοινή γνώμη όμως διαμορφώνεται συχνότατα βάσει εντυπώσεων που δεν στηρίζονται αναγκαστικά σε πραγματικά δεδομένα. Η τροφοδότησή της με μισή αλήθεια ή και γενικολογίες δεν υποβοηθεί την αντικειμενική ενημέρωσή της".

Κατά την ΑΥΓΗ "ενώ στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου παραπέμπονται με πρωτοβουλία του προέδρου Γ. Κάππου ένας αντεισαγγελέας εφετών και τρεις πρωτοδίκες με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης, η ηγεσία της Εκκλησίας, και ειδικότερα ο αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος αποφεύγει να αναλάβει οιαδήποτε ευθύνη για τα δυσώδη σκάνδαλα που έχουν αποκαλυφθεί".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "η λίστα κάπου αναδεικνύει και πρόβλημα δεοντολογίας μια και αρκετοί δημοσιογράφοι φαίνεται να εργάζονταν σε υπουργείο που... καλύπτουν δημοσιογραφικά, ενώ κάποιοι υποτιθέμενοι ...τιμητές της δημόσιας ζωής και αντιεξουσιαστές μισθοδοτούνται από το Δημόσιο για να συνεχίζουν να ασκούν κριτική ...στην εξουσία!"

ΤΑ ΝΕΑ εκτιμούν ότι "σε φαρσοκωμωδία κατέληξε η υπόθεση με τις λίστες των δημοσιογράφων - στη δημοσιοποίησή τους προχώρησε χθες η ΕΣΗΕΑ - καθώς ουδέν μεμπτόν προέκυψε. Συγχρόνως έγινε σαφές ότι η κυβέρνηση αποσκοπούσε απλώς στη δημιουργία εντυπώσεων".

Η METRO γράφει ότι "τα τρία μεγάλα "μέτωπα" που αφορούν στην Εκκλησία, τη Δικαιοσύνη και τα Μέσα Ενημέρωσης έχουν ανοίξει για τα καλά και αποκαλύπτουν περίτρανα, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, την κορυφή του παγόβουνου που έχει να κάνει με τη σήψη και τη διαφθορά που έχουν κυριεύσει θεσμούς οι οποίοι παραδοσιακά απολάμβαναν της εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας των πολιτών".

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι "Μόνος σκοπός της κυβέρνησης είναι ο έλεγχος των κέντρων εξουσίας" και "υπέδειξε "περισσότερη δημοκρατία" και ρόλο στους πολίτες για την εξυγίανση των θεσμών. "Καλύτερα να υπάρξει κρίση για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση" ήταν το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα νοσηρά φαινόμενα στη Δικαιοσύνη και στην Εκκλησία".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι " με το ερώτημα της οριστικής παύσης παραπέμφθηκαν από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Γ. Κάπο τέσσερις δικαστικοί. Βαρύτατες οι πειθαρχικές κατηγορίες που αποδίδονται στον αντεισαγγελέα εφετών Ν. Αθανασόπουλο και στις πρωτοδίκες Αντωνία Ηλία και Παναγιώτα Τσέβη. Συμπληρωματική πειθαρχική δίωξη κατά του προέδρου των πρωτοδικών Λ. Στάθη για δωροληψία".

Κυπριακό

Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "να υπογράψει το συντομότερο δυνατόν την επέκταση της Τελωνειακής Ένωσης με την ΕΕ με τα δέκα νέα κράτη μέλη -συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου- κάλεσε την Τουρκία η Κομισιόν".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "το τελεσίγραφο της ΕΕ είναι μάλιστα τόσο κατηγορηματικό που δεν αφήνει περιθώρια στην Άγκυρα για νέα τερτίπια καθώς την προειδοποιεί ότι σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα πρέπει να... ξεχάσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις 3 Οκτωβρίου του 2005".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 02 Φεβρουαρίου 2005 - 10:17 (Ώρα Λονδίνου)

Ιστορική νίκη

Η Ελλάδα νίκησε τη Ρωσία με 29-24 στο δεύτερο και σημαντικότερο παιχνίδι της δεύτερης φάσης του παγκοσμίου πρωταθλήματος χάντμπολ και βρέθηκε στην πρώτη θέση του ομίλου της, μια ανάσα από την πρόκριση στις τέσσερις καλύτερες ομάδες του κόσμου.

Η Ελλάδα με αυτή τη νίκη, κόντρα στην πανίσχυρη και παραδοσιακή δύναμη του ευρωπαϊκού χάντμπολ Ρωσία (χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς της Αθήνας) έφτασε τους πέντε βαθμούς, όσους η Γαλλία και η Τυνησία, πλεονεκτεί όμως στην ισοβαθμία έναντι των αντιπάλων της.

Το ματς της Πέμπτης με την Τσεχία είναι πλέον ιστορικής σημασίας για το ελληνικό χάντμπολ.

Τα ελληνικά γκολ: Βόγλης 6, Αλβανός 6, Καρυπίδης 4, Μπαλωμένος 4, Γραμματικός 3 (2 πεν.). Σανίκης 2, Χαλκίδης 2, Βασιλάκης 2.


Τετάρτη 02 Φεβρουαρίου 2005 - 07:10 (Ώρα Λονδίνου)

«Κυβέρνηση κρίσης» στο Νεπάλ

Ο βασιλιάς υποσχέθηκε να αποκαταστήσει τη δημοκρατία σε τρία χρόνια

Ο βασιλιάς Γκιανέντρα του Νεπάλ, ανακοίνωσε τη σύνθεση του υπουργικού του συμβουλίου, την επομένη της αποπομπής της κυβέρνησης επειδή, όπως είπε, δεν κατάφερε να αρχίσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τους μαοϊστές αντάρτες.

Του δεκαμελούς υπουργικού συμβουλίου, το οποίο κυριαρχείται από στενούς συνεργάτες του, θα ηγείται ο ίδιος ο βασιλιάς.

Ανταποκριτής του BBC στο Κατμαντού μεταδίδει πως η ζωή στους δρόμους μοιάζει να επιστρέφει στους κανονικούς ρυθμούς.

Αλλά έχει επιβληθεί πλήρης λογοκρισία των μέσων ενημέρωσης, έχουν ανασταλεί τα πολιτικά δικαιώματα και οι τηλεφωνικές γραμμές με τη χώρα παραμένουν κλειστές.

Η Ινδία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και ο ΟΗΕ επέκριναν την ενέργεια του βασιλιά, ενώ οι μαοϊστές αντάρτες τη χαρακτήρισαν ως δείγμα φεουδαρχικού δεσποτισμού.

Ο βασιλιάς Γκιανέντρα πάντως αρνείται ότι η ανάληψη της εξουσίας από τον ίδιο είναι πραξικοπηματική.


Τετάρτη 02 Φεβρουαρίου 2005 - 04:43 (Ώρα Λονδίνου)

Γερμανική ανεργία

Ο γερμανικός Τύπος φαίνεται να ανησυχεί από την ανακοίνωση πως τον Ιανουάριο ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία ξεπέρασε τα πέντε εκατομμύρια για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1930.

Η Ντερ Ταγκεσπίγκελ (Der Tagesspiegel) λέει ότι πρόκειται για μια κακή μέρα «όχι για τον υπουργό Οικονομίας, τον υπουργό Οικονομικών, αλλά πάνω από όλα για τη χώρα».

Και σημειώνει πως την τελευταία φορά που ο αριθμός των ανέργων ήταν υψηλότερος ήταν τον Ιανουάριο του 1933, όταν την πρωθυπουργία ανέλαβε ο Αδόλφος Χίτλερ.

«Έτσι ο Ιανουάριος του 1933 είναι ένα τρομερό σημείο αναφοράς για την εξέλιξη της ανεργίας» λέει η εφημερίδα, που αναγνωρίζει όμως ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι που το 2005 δεν μπορεί να συγκριθεί με το 1933.΄

Η Ντι Ταγκεστσάιτουνγκ (Die Tageszeitung) σημειώνει πως ο αυξημένος αριθμός των ανέργων οφείλεται εν μέρει και στην αλλαγή της μεθόδου μέτρησης της ανεργίας.

Ο υπουργός έκανε απλώς αυτό που «οι επικριτές του ζητούν εδώ και χρόνια: έκανε τα νούμερα λίγο πιο ειλικρινή» λέει η εφημερίδα.

Η Ντι Βελτ (Die Welt) λέει πως πρόκειται για το τέλος του «ψέματος της κοινωνικής πρόνοιας» εκτιμώντας πως «ποτέ πια δεν θα υπάρξει ξανά επαρκής αριθμός εξειδικευμένων και καλοπληρωμένων δουλειών στη Γερμανία ώστε η ανεργία να πέσει σε αποδεκτά επίπεδα».

Για τη γαλλική Λε Φιγκαρό (Le Figaro) πρόκειται για «πολιτική καταστροφή» για τον Γερμανό καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ, που «είχε υποσχεθεί να μειώσει την ανεργία στα 3,5 εκατομμύρια ήδη από την πρώτη του θητεία».

Τέλος του 35ωρου;

Η γαλλική Λε Φιγκαρό (Le Figaro) σημειώνει πως η εναρκτήρια συζήτηση στο Κοινοβούλιο για την μεταρρύθμιση της εργάσιμης εβδομάδας των 35 ωρών, «ήταν πολύ ζωηρή».

«Μας έδωσε ένα διάλογο ανάμεσα σε κουφούς, μεταξύ της δεξιάς που προτείνει απελευθέρωση των μισθών» και της αριστεράς που μιλά για ένα «ψέμα» και μια «βλακώδη συμφωνία» λέει η συντηρητική γαλλική εφημερίδα.

Η Νουβέλ Ομπσερβατέρ (Nouvel Observateur) λέει πως «είναι αλήθεια ότι, στα χαρτιά, οι προτάσεις αυτές υπογράφουν τη θανατική καταδίκη του 35ωρου».

Και η Λε Μοντ (Le Monde) λέει πως η κυβέρνηση προωθεί τις μεταρρυθμίσεις με λαθραίο τρόπο.

Εκμεταλλευόμενη το γεγονός πως το νομοσχέδιο προωθήθηκε από πλειοψηφία βουλευτών, η κυβέρνηση μπορεί να αποφύγει τον έλεγχό του από τα ανώτερα δικαστήρια και την συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να στερέψει την εργάσιμη εβδομάδα των 35 ωρών» λέει η εφημερίδα.

Βασική αυτονομία

Στην απόρριψη του σχεδίου για αυξημένη αυτονομία των Βάσκων αναφέρεται ο ισπανικός Τύπος.

Η Ελ Παΐς (El Pais) της Μαδρίτης λέει ότι πρόκειται για «σαφή πολιτική ήττα» του πρωθυπουργού των Βάσκων Χουάν Χοσέ Ιμπαρέτσε, σημειώνοντας πως η πλειοψηφία των Βάσκων βουλευτών καταψήφισε την πρότασή του για μεγαλύτερη αυτονομία.

«Αυτή τη φορά δεν λειτούργησε το να παίξει το θύμα ούτε και η απειλή του να θέσει το θέμα σε δημοψήφισμα μεταξύ των Βάσκων σε περίπτωση απόρριψης της πρότασής του» λέει η εφημερίδα.

Η Ελ Περιόδικο (El Periodico) της Βαρκελώνης θεωρεί την ψήφο «απόρριψη» του Ιμπαρέτσε αλλά «πρόσκλησ绨στους Βάσκους.

Το κύριο σχόλιο της Ελ Μούντο (El Mundo) συνοψίζει: «Ο φανατικόςs view, ο ριψοκίνδυνος ισορροπιστής και ο πολιτικός ηγέτης» αναφερόμενη στον Ιμπαρέτσε, τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Μαριάνο Ραχόι, και τον πρωθυπουργό, Ροδρίγκεζ Θαπατέρο.


Τετάρτη 02 Φεβρουαρίου 2005 - 05:06 (Ώρα Λονδίνου)

Στο νοσοκομείο ο Πάπας

Σε νοσοκομείο της Ρώμης μεταφέρθηκε ο Πάπας

Σε νοσοκομείο νοσηλεύεται από την Τρίτη το απόγευμα ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ μετά την κρίση δύσπνοιας που παρουσίασε, εξ αιτίας του ιού γρίπης που τον ταλαιπωρεί τις τελευταίες ημέρες.

Ο εκπρόσωπος του ρωμαιοκαθολικού αρχιεπισκόπου της Βρετανίας είπε στο BBC ότι «είναι θεμιτό να εκφράζονται ανησυχίες με δεδομένη την εύθραυστη υγεία του Ποντίφικα».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πάπας αναπνέει με την βοήθεια αναπνευστήρα αλλά όπως δηλώνει εκπρόσωπος του Βατικανού δεν νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα θεραπείας.

Η εξέλιξη αυτή, έχει σύμφωνα με πληροφορίες, θέσει σε επιφυλακή τον μηχανισμό του Βατικανού, δεδομένης της ούτως ή άλλως επιβαρημένης κατάστασης της υγείας του Ποντίφικα.

Πριν την εισαγωγή του στο νοσοκομείο ο θρησκευτικός ηγέτης πλέον του ενός δισεκατομμυρίου καθολικών σε όλο τον κόσμο, ακύρωσε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.