Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 26 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-01-29

  1. Πρόωρο τέλος στις διαπραγματεύσεις
  2. Η βία «θα αποθαρρύνει πολλούς Ιρακινούς»
  3. Ιστορική πρόκριση
  4. Ανησυχία για τους πολέμαρχους
  5. Η βία «θα αποτρέψει πολλούς Ιρακινούς»
  6. Η βία «θα αποτρέψει πολλούς Ιρακινούς»
  7. Υπομονή ζήτησε ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι
  8. Απαισιοδοξία εν μέσω επιθέσεων
  9. Ερωτηματικά και αναμονή για την Γέφυρα
  10. Χιόνια και προβλήματα
  11. Άνοιξαν τα Τέμπη
  12. Στα Τέμπη
  13. Υπομονή ζήτησε ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι
  14. Δεν υπάρχει σχέδιο αποχώρησης
  15. Επιθέσεις ενόψει εκλογών
  16. Χλιαρό «ύστατο αντίο» στον Ζάο Ζιγιάνγκ
  17. «Το Ιράκ κρατάει την ανάσα του»

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2005 - 21:53 (Ώρα Λονδίνου)

Πρόωρο τέλος στις διαπραγματεύσεις

Οι επιχειρήσεις των αυτονομιστών στην περιοχή κλείνουν 30 χρόνια

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ινδονησίας και των αυτονομιστών ανταρτών της επαρχίας Ατσε ολοκληρώθηκαν μια μέρα νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Ο πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας, Μάρτι Αχτισάρι, δήλωσε ότι προσκάλεσε τις δυο πλευρές να έχουν νέες συναντήσεις στο Ελσίνκι στο άμεσο μέλλον.

Ινδονήσιοι επίσημοι συνάντησαν στο Ελσίνκι εκπροσώπους του Κινήματος για την Απελευθέρωση της Ατσε (Gam) για πρώτη μετά από δυο χρόνια.

Ο κ. Αχτισάρι τόνισε ότι η συνάντηση των δυο πλευρών επικεντρώθηκε στην προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών και την διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας μετά το φονικό τσουνάμι που έπληξε την Άτσε.

Παράλληλα όμως είπε ότι οι δυο πλευρές «εξερεύνησαν τρόπους για προοπτική πολιτικής λύσης» του εμφυλίου πολέμου στην ινδονησιακή αυτή επαρχία.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Ατσε έχασαν τη ζωή τους από τον ισχυρότατο σεισμό του Δεκεμβρίου και το τσουνάμι που ακολούθησε.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές η καταστροφή στην επαρχία οδήγησε τις δυο πλευρές να εξετάσουν προσπάθειες τερματισμού του εμφυλίου πολέμου.

Ο εμφύλιο πόλεμος στην επαρχία ξεκίνησε πριν 30 χρόνια και σύμφωνα με υπολογισμούς 13 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Ο κ. Αχτισάρι δεν αποκάλυψε πάντως τους λόγους για την πρόωρη λήξη των διαπραγματεύσεων.

Πρόσθεσε πάντως ότι μετά από δεκαετίες πολέμου δεν είναι ρεαλιστικό να απαιτούμε από τις δυο πλευρές «να αρχίσουν να αγαπούν η μία την άλλη».


Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2005 - 18:51 (Ώρα Λονδίνου)

Η βία «θα αποθαρρύνει πολλούς Ιρακινούς»

Τελευταίες προετοιμασίες στα εκλογικά τμήματα

Πολλοί Ιρακινοί δεν πρόκειται να ψηφίσουν στις ιστορικές εκλογές της Κυριακής λόγω της συνεχιζόμενης βίας στη χώρα, δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράκ.

Ο Γάζι αλ- Γιαβάρ τόνισε ότι η πλειοψηφία θα απόσχει καθώς φοβάται για την ασφάλεια της και όχι γιατί μποϋκοτάρει τις εκλογές.

«Είναι λίγοι αυτοί που θα μποϋκοτάρουν τις εκλογές», είπε ο πρόεδρος του Ιράκ.

Οι δηλώσεις του ιρακινού προέδρου πραγματοποιούνται καθώς οι αντάρτες εξαπέλυσαν νέες σποραδικές επιθέσεις λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Χρονοδιάγραμμα

Παρασκευή Σάββατο: Ψηφίζουν οι απόδημοι σε 14 χώρες

Σάββατο: Κλείνουν τα σύνορα για τρεις μέρες

Κυριακή: Εκλογές, απαγόρευση κίνησης αυτοκινήτων, 5,300 εκλογικά τμήματα

Επόμενη εβδομάδα: Καταμέτρηση ψήφων

Αρχές Φεβρουαρίου: Ανακοίνωση αποτελεσμάτων

Αρχές Μαρτίου: Διορισμός πρωθυπουργού

Τέλη Μαρτίου: Αναλαμβάνει η νέα κυβέρνηση

Επιθέσεις

Ρουκέτα έπληξε την αμερικανική πρεσβεία που βρίσκεται μέσα στην «πράσινη ζώνη» στη Βαγδάτη. Δυο Αμερικανοί σκοτώθηκαν και τουλάχιστον τέσσερις τραυματίσθηκαν.

Η ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι όταν σκοτώθηκαν από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω εκλογικό τμήμα βορειοανατολικά της Βαγδάτης στην πόλη Χανακίν.

Σφοδρές ανταλλαγές πυρών σημειώνονται στην κεντρική Βαγδάτη, πιθανότατα στην ισχυρά φρουρούμενη περιοχή της Πράσινης Ζώνης όπου στεγάζονται τα περισσότερα κυβερνητικά κτίρια και οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Απόδημοι

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες περίπου το 30% των εγγεγραμμένων αποδήμων ψήφισαν κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας της ψηφοφορίας.

Εκλογικό τμήμα στην Ουάσιγκτον

Η ψηφοφορία διεξάγεται σε 14 χώρες.

Η πλειοψηφία των εγγεγραμμένων είναι άνθρωποι που εγκατέλειψαν τη χώρα κατά τη διάρκεια του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν.

Η προσέλευση στις κάλπες συνεχίζεται και σήμερα, Σάββατο.

Η Διεθνής Οργάνωση Μετανάστευσης (IOM) που οργανώνει και εποπτεύει τις εκλογές των αποδήμων ανακοίνωσε ότι η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν «σταθερή».

Εκπρόσωπος του IOM στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, Αμάν, είπε ότι οι Ιρακινοί χόρευαν στους δρόμους έξω από τα εκλογικά τμήματα.

Όμως στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας οι οργανωτές αναγκάσθηκαν να κλείσουν ένα εκλογικό τμήμα καθώς ξέσπασαν ταραχές μεταξύ των ψηφοφόρων.


Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2005 - 20:58 (Ώρα Λονδίνου)

Ιστορική πρόκριση

Από τους πανηγυρισμούς για την πρόσφατη μεγάλη νίκη επί της Γαλλίας

Την πρόκρισή της στην τελική δωδεκάδα του παγκόσμιου πρωταθλήματος χάντμπολ πανηγυρίζει η Εθνική ανδρών, που απέσπασε "χρυσή" ισοπαλία από τη διοργανώτρια Τυνησία (27-27), στην 5η και τελευταία αγωνιστική του Α' ομίλου.

Οι παίκτες του Ουλφ Σέφερτ έγραψαν νέο έπος και πήραν πανάξια το εισιτήριο για την επόμενη φάση της διοργάνωσης, αψηφώντας όλες τις αντιξοότητες στο κατάμεστο από 14.000 Τυνήσιους κλειστό στάδιο "7η Νοεμβρίου" του Ραντές.

Η Εθνική μας ξεκίνησε πολύ νωθρά το παιχνίδι και βρέθηκε πίσω στο σκορ με 5-0. Στο ημίχρονο βρέθηκε να χάνει 16-12.

Η διαφορά έφτασε στη μέγιστη τιμή της στο 38' (22-16), αλλά οι παίκτες του Σέφερτ δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη, αφού μείωσαν σε 22-20 με τέσσερα συνεχόμενα γκολ, για να ισοφαρίσουν σε 23-23 λίγο αργότερα.

Παρά την επιθετική της δυστοκία, η ελληνική ομάδα «κρατούσε επαφή» με την Τυνησία και έτσι διαμορφώθηκε το τελικό 27-27.

Κορυφαίοι της ελληνικής ομάδας, που ήταν εντυπωσιακή στην άμυνα έπειτα από το αρχικό σοκ, ήταν οι Αλβανός και Καρυπίδης, που σήκωσαν σχεδόν ολομόναχοι το επιθετικό βάρος.

Τα δεκάλεπτα (με πρώτη την Ελλάδα): 3-7, 9-11, 13-17 (ημίχρονο), 18-22, 24-26, 27-27.

Στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, που ξεκινά τη Δευτέρα, η Εθνική θα αντιμετωπίσει τις τρεις ομάδες που προκρίθηκαν από το Β' όμιλο (Ρωσία, Σλοβενία, Τσεχία).

Σε άλλο αγώνα του Α' ομίλου, η Αγκόλα νίκησε τον Καναδά με 27-26. Η βαθμολογία (ενώ εκκρεμεί η αναμέτρηση Γαλλίας - Δανίας): Τυνησία 8, Ελλάς 7, Δανία 6 (4 αγ.), Γαλλία 5 (4 αγ.), Αγκόλα 2, Καναδάς 0.

Ο προπονητής της εθνικής Ελλάδας Ουλφ Σέφερτ δήλωσε: «Ήταν ένα συγκλονιστικό παιχνίδι με πολύ ζεστή ατμόσφαιρα, αποτέλεσε μια πολύ όμορφη εμπειρίαΤώρα βάζουμε πλέον άλλους στόχους, όμως αυτό θα το σκεφτούμε από αύριο».


Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2005 - 19:52 (Ώρα Λονδίνου)

Ανησυχία για τους πολέμαρχους

Ο Χαμίντ Καρζάι διαβεβαιώνει ότι θα προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα

Το Αφγανιστάν θα πρέπει να διερευνήσει και να απονείμει δικαιοσύνη για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν για να πετύχει το στόχο της ειρήνης και της σταθερότητας, υποστηρίζει σε έκθεση της η ανεξάρτητη επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Αφγανιστάν.

«Η συνεχιζόμενη ασυλία δίνει στους δράστες την ευκαιρία να πράξουν νέα εγκλήματα χωρίς φόβο δίωξης», σημειώνει η έκθεση.

Σύμφωνα με την έκθεση το 69% των Αφγανών είναι θύματα εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, δήλωσε ότι με τη βελτίωση των διωκτικών και δικαστικών δομών τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα θα προστατευθούν.

Σύμφωνα με την έκθεση της ανεξάρτητης επιτροπής το 90% των ερωτηθέντων ζητά την απομάκρυνση αυτών που διέπραξαν εγκλήματα από τη δημόσια ζωή, ενώ το 40% ζητά την δίωξη τους.

«Είναι πρωταρχική ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το παρελθόν αλλά και από παρόν έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι ένοχοι δεν έχουν πολιτική δύναμη», είπε η Λουίς Αρμούρ, επικεφαλής της Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Όπως σημειώνουν οι ανταποκριτές η κυβέρνηση στη Καμπούλ δεν ελέγχει όλη την επικράτεια της χώρας όπου σε πολλά σημεία δρουν πολέμαρχοι.

Μάλιστα αρκετοί πολέμαρχοι έχουν πολιτικές θέσεις στην νέα εκλεγμένη κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

Το Σάββατο, εννέα αφγανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από έκρηξη νάρκης κοντά στη πόλη Σπιν Μπόλντακ, στα σύνορα με το Πακιστάν.


Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2005 - 18:51 (Ώρα Λονδίνου)

Η βία «θα αποτρέψει πολλούς Ιρακινούς»

Τελευταίες προετοιμασίες στα εκλογικά τμήματα

Πολλοί Ιρακινοί δεν πρόκειται να ψηφίσουν στις ιστορικές εκλογές της Κυριακής λόγω της συνεχιζόμενης βίας στη χώρα, δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράκ.

Ο Γάζι αλ- Γιαβάρ τόνισε ότι η πλειοψηφία θα απόσχει καθώς φοβάται για την ασφάλεια της και όχι γιατί μποϋκοτάρει τις εκλογές.

«Είναι λίγοι αυτοί που θα μποϋκοτάρουν τις εκλογές», είπε ο πρόεδρος του Ιράκ.

Οι δηλώσεις του ιρακινού προέδρου πραγματοποιούνται καθώς οι αντάρτες εξαπέλυσαν νέες σποραδικές επιθέσεις λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Χρονοδιάγραμμα

Παρασκευή Σάββατο: Ψηφίζουν οι απόδημοι σε 14 χώρες

Σάββατο: Κλείνουν τα σύνορα για τρεις μέρες

Κυριακή: Εκλογές, απαγόρευση κίνησης αυτοκινήτων, 5,300 εκλογικά τμήματα

Επόμενη εβδομάδα: Καταμέτρηση ψήφων

Αρχές Φεβρουαρίου: Ανακοίνωση αποτελεσμάτων

Αρχές Μαρτίου: Διορισμός πρωθυπουργού

Τέλη Μαρτίου: Αναλαμβάνει η νέα κυβέρνηση

Επιθέσεις

Ρουκέτα έπληξε την αμερικανική πρεσβεία που βρίσκεται μέσα στην «πράσινη ζώνη» στη Βαγδάτη. Δυο Αμερικανοί σκοτώθηκαν και τουλάχιστον τέσσερις τραυματίσθηκαν.

Η ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι όταν σκοτώθηκαν από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω εκλογικό τμήμα βορειοανατολικά της Βαγδάτης στην πόλη Χανακίν.

Σφοδρές ανταλλαγές πυρών σημειώνονται στην κεντρική Βαγδάτη, πιθανότατα στην ισχυρά φρουρούμενη περιοχή της Πράσινης Ζώνης όπου στεγάζονται τα περισσότερα κυβερνητικά κτίρια και οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Απόδημοι

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες περίπου το 30% των εγγεγραμμένων αποδήμων ψήφισαν κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας της ψηφοφορίας.

Εκλογικό τμήμα στην Ουάσιγκτον

Η ψηφοφορία διεξάγεται σε 14 χώρες.

Η πλειοψηφία των εγγεγραμμένων είναι άνθρωποι που εγκατέλειψαν τη χώρα κατά τη διάρκεια του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν.

Η προσέλευση στις κάλπες συνεχίζεται και σήμερα, Σάββατο.

Η Διεθνής Οργάνωση Μετανάστευσης (IOM) που οργανώνει και εποπτεύει τις εκλογές των αποδήμων ανακοίνωσε ότι η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν «σταθερή».

Εκπρόσωπος του IOM στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, Αμάν, είπε ότι οι Ιρακινοί χόρευαν στους δρόμους έξω από τα εκλογικά τμήματα.

Όμως στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας οι οργανωτές αναγκάσθηκαν να κλείσουν ένα εκλογικό τμήμα καθώς ξέσπασαν ταραχές μεταξύ των ψηφοφόρων.


Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2005 - 18:51 (Ώρα Λονδίνου)

Η βία «θα αποτρέψει πολλούς Ιρακινούς»

Τελευταίες προετοιμασίες στα εκλογικά τμήματα

Πολλοί Ιρακινοί δεν πρόκειται να ψηφίσουν στις ιστορικές εκλογές της Κυριακής λόγω της συνεχιζόμενης βίας στη χώρα, δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράκ.

Ο Γάζι αλ- Γιαβάρ τόνισε ότι η πλειοψηφία θα απόσχει καθώς φοβάται για την ασφάλεια της και όχι γιατί μποϋκοτάρει τις εκλογές.

«Είναι λίγοι αυτοί που θα μποϋκοτάρουν τις εκλογές», είπε ο πρόεδρος του Ιράκ.

Οι δηλώσεις του ιρακινού προέδρου πραγματοποιούνται καθώς οι αντάρτες εξαπέλυσαν νέες σποραδικές επιθέσεις λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Χρονοδιάγραμμα

Παρασκευή Σάββατο: Ψηφίζουν οι απόδημοι σε 14 χώρες

Σάββατο: Κλείνουν τα σύνορα για τρεις μέρες

Κυριακή: Εκλογές, απαγόρευση κίνησης αυτοκινήτων, 5,300 εκλογικά τμήματα

Επόμενη εβδομάδα: Καταμέτρηση ψήφων

Αρχές Φεβρουαρίου: Ανακοίνωση αποτελεσμάτων

Αρχές Μαρτίου: Διορισμός πρωθυπουργού

Τέλη Μαρτίου: Αναλαμβάνει η νέα κυβέρνηση

Επιθέσεις

Ρουκέτα έπληξε την αμερικανική πρεσβεία που βρίσκεται μέσα στην «πράσινη ζώνη» στη Βαγδάτη. Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία που επικαλούνται αμερικανικές διπλωματικές πηγές δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον τέσσερις τραυματίσθηκαν.

Η ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι όταν σκοτώθηκαν από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω εκλογικό τμήμα βορειοανατολικά της Βαγδάτης στην πόλη Χανακίν.

Σφοδρές ανταλλαγές πυρών σημειώνονται στην κεντρική Βαγδάτη, πιθανότατα στην ισχυρά φρουρούμενη περιοχή της Πράσινης Ζώνης όπου στεγάζονται τα περισσότερα κυβερνητικά κτίρια και οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Απόδημοι

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες περίπου το 30% των εγγεγραμμένων αποδήμων ψήφισαν κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας της ψηφοφορίας.

Εκλογικό τμήμα στην Ουάσιγκτον

Η ψηφοφορία διεξάγεται σε 14 χώρες.

Η πλειοψηφία των εγγεγραμμένων είναι άνθρωποι που εγκατέλειψαν τη χώρα κατά τη διάρκεια του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν.

Η προσέλευση στις κάλπες συνεχίζεται και σήμερα, Σάββατο.

Η Διεθνής Οργάνωση Μετανάστευσης (IOM) που οργανώνει και εποπτεύει τις εκλογές των αποδήμων ανακοίνωσε ότι η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν «σταθερή».

Εκπρόσωπος του IOM στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, Αμάν, είπε ότι οι Ιρακινοί χόρευαν στους δρόμους έξω από τα εκλογικά τμήματα.

Όμως στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας οι οργανωτές αναγκάσθηκαν να κλείσουν ένα εκλογικό τμήμα καθώς ξέσπασαν ταραχές μεταξύ των ψηφοφόρων.


Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2005 - 10:44 (Ώρα Λονδίνου)

Υπομονή ζήτησε ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι

Η Βόρειος Κορέα ανησυχεί πολύ περισσότερο τον Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να επιδείξει υπομονή αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία ο κ. Μπαραντέι υπογράμμισε ότι το Ιράν έχει αρχίσει να συνεργάζεται με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και υποστήριξε ότι ο ίδιος ανησυχεί περισσότερο για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταγγέλλουν ότι η Τεχεράνη επιδιώκει ν΄ αναπτύξει πυρηνικά όπλα, ενώ το Ιράν εμμένει πως το πυρηνικό του πρόγραμμα προορίζεται για ειρηνικούς σκοπούς.

Μάλιστα, προσφάτως η Ουάσινγκτον άφησε να εννοηθεί ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράν ενδέχεται να είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η Τεχεράνη το πυρηνικό της πρόγραμμα.

«Οι επιθεωρήσεις που πραγματοποιήσαμε στο Ιράκ απέδειξαν ότι είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Απαιτείται χρόνος. Ωστόσο, εφόσον σημειώνεται πρόοδος και εφόσον δε βλέπουμε να υπάρχει κάποια απειλή σήμερα από πλευράς Ιράν, τότε οφείλουμε να εξαντλήσουμε κάθε διπλωματική οδό», τόνισε στο Νταβός ο κ. Μπαραντέι.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας αναφέρθηκε, επίσης, στην Αίγυπτο, η οποία παραδέχτηκε προσφάτως ότι απέφυγε να ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα για το δικό της πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου.

Το πρόγραμμα της Αιγύπτου φαίνεται να ήταν μικρής κλίμακας και ολοκληρώθηκε πριν από τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Ωστόσο, ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι ζήτησε από την Αίγυπτο να είναι πιο «ευσυνείδητη» στο μέλλον.


Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2005 - 09:38 (Ώρα Λονδίνου)

Απαισιοδοξία εν μέσω επιθέσεων

Ο πρόεδρος του Ιράκ, Γκάζι αλ- Γιαβάρ, δήλωσε ότι η πλειοψηφία των Ιρακινών δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής λόγω της κατάστασης ασφαλείας που επικρατεί στη χώρα.

Ο κ. αλ- Γιαβάρ τόνισε ότι η πλειοψηφία θα απόσχει καθώς φοβάται για την ασφάλεια της και όχι γιατί μποϋκοτάρει τις εκλογές.

Οι δηλώσεις του ιρακινού προέδρου πραγματοποιούνται καθώς οι αντάρτες εξαπέλυσαν νέες σποραδικές επιθέσεις λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο πριν ανοίξουν οι κάλπες

Επιθέσεις

Επιθέσεις κατά Αμερικανών, εκλογικών τμημάτων και κατά των ιρακινών δυνάμεων εξαπολύει η ιρακινή αντίσταση με στόχο την αποτροπή των εκλογών που διεξάγονται αύριο κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Η ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι όταν σκοτώθηκαν από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω εκλογικό τμήμα βορειοανατολικά της Βαγδάτης στην πόλη Χανακίν.

Η πόλη βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Ιράν και ανάμεσα στα θύματα είναι ένα παιδί.

Πάντως το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε ότι πρόκειται για βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας και ότι ο δράστης ζωσμένος με εκρηκτικά εισέβαλε μέσα στο εκλογικό τμήμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες σφοδρές ανταλλαγές πυρών σημειώνονται στην κεντρική Βαγδάτη, πιθανότατα στην ισχυρά φρουρούμενη περιοχή της Πράσινης Ζώνης όπου στεγάζονται τα περισσότερα κυβερνητικά κτίρια και οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Στη νότια Βαγδάτη επίθεση δέχθηκαν Αμερικανοί και Ιρακινοί στρατιώτες την ώρα που τοποθετούσαν μπάρες ασφαλείας έξω από εκλογικά τμήματα της περιοχής.

Επιδρομές στη Βασόρα

Στη Βασόρα οι βρετανικές δυνάμεις κατάσχεσαν ποσότητες εκρηκτικών και συνέλαβαν δεκάδες υπόπτους κατά τη διάρκεια επιδρομών στην πόλη του νοτίου Ιράκ.

Διακόσοι Βρετανοί στρατιώτες πραγματοποίησαν ταυτόχρονες επιδρομές σε τέσσερα σπίτια.

Στα πυρά των Βρετανών απάντησαν ένοπλοι από ένα σπίτι, το οποίο βρισκόταν κοντά σε εκλογικό τμήμα της Βασόρας.

Οι Βρετανοί στρατιώτες ενήργησαν βάσει πληροφοριών για σειρά βομβιστικών επιθέσεων στη Βασόρα ενόψει των εκλογών.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Επιτροπής Εκλογών του Ιράκ η διανομή των ψηφοδελτίων έχει ήδη ξεκινήσει κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Οι αρχές επίσης ανακοίνωσαν τη σύλληψη τριών φερομένων ως συνεργατών του επικεφαλής της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι.

Τα σύνορα της χώρας έχουν κλείσει όπως επίσης και το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Στις περισσότερες πόλεις έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Απόδημοι

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες περίπου το 30% των εγγεγραμμένων αποδήμων ψήφισαν κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας της ψηφοφορίας.

Η ψηφοφορία διεξάγεται σε 14 χώρες.

Η πλειοψηφία των εγγεγραμμένων είναι άνθρωποι που εγκατέλειψαν τη χώρα κατά τη διάρκεια του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν.

Η προσέλευση στις κάλπες συνεχίζεται και σήμερα, Σάββατο.

Η Διεθνής Οργάνωση Μετανάστευσης (IOM) που οργανώνει και εποπτεύει τις εκλογές των αποδήμων ανακοίνωσε ότι η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν «σταθερή».

Εκπρόσωπος του IOM στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, Αμάν, είπε ότι οι Ιρακινοί χόρευαν στους δρόμους έξω από τα εκλογικά τμήματα.

Όμως στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας οι οργανωτές αναγκάσθηκαν να κλείσουν ένα εκλογικό τμήμα καθώς ξέσπασαν ταραχές μεταξύ των ψηφοφόρων.


Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2005 - 12:34 (Ώρα Λονδίνου)

Ερωτηματικά και αναμονή για την Γέφυρα

Σε συσκέψεις επιστημονικών επιτροπών και επιτόπιων ελέγχων των Γάλλων κατασκευαστών, που βρίσκονται ήδη στην Πάτρα, θα καθορισθεί το χρονικό διάστημα το οποίο θα παραμείνει κλειστή η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου.

Οι ειδικοί θα κρίνουν σε τι οφείλεται η φωτιά στο καλώδιο και στη συνέχεια τι οδήγησε στην καταστροφή του.

«Για την ώρα τίποτα δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα ως προς τα αίτια της ζημιάς» δήλωσε ο γενικός γραμματέας Συγχρηματοδοτούμενων Έργων Θανάσης Κουλουμπής, συμπληρώνοντας ότι «δεν είμαστε σίγουροι αν το πρόβλημα οφείλεται στο αντικεραυνικό σύστημα της γέφυρας ή σε αστοχία υλικού ή σε συνδυασμό και των δύο».

Ο κ. Κουλουμπής διευκρίνισε ότι η γέφυρα παραμένει κλειστή μόνο για προληπτικούς λόγους και για λόγους ασφαλείας, αφού το «κόψιμο» ενός μόνο καλωδίου δεν μπορεί να σταματήσει την κυκλοφορία.

«Χωρίς κάποια καλώδια η γέφυρα δεν έχει πρόβλημα λειτουργίας, τέτοια ενδεχόμενα είναι προβλεπόμενα» υπογράμμισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε πυλώνας έχει 92 καλώδια στήριξης τα οποία συγκρατούν το οδόστρωμα της γέφυρας.

Με την έναρξη της πυρκαγιάς σε ένα από τα καλώδια δόθηκε εντολή από το κέντρο ελέγχου για διακοπή της κυκλοφορίας.

Το μέτρο κρίθηκε επιβεβλημένο καθώς υπήρχε κίνδυνος για τα διερχόμενα αυτοκίνητα.

Στο μεταξύ, από ειδικούς εκφράζονται ερωτηματικά για το αν και κατά πόσον λειτούργησε το σύστημα αντικεραυνικής προστασίας που διαθέτει η γέφυρα. Αυτό δεν διευκρινίζεται απόλυτα ούτε και στην ανακοίνωση που εξέδωσε η κοινοπραξία «Γέφυρα».

Αν και υπάρχουν υψηλά επίπεδα ασφαλείας κύκλοι από το χώρο της Πυροσβεστικής εκτιμούν ότι η φωτιά μπορεί να προκλήθηκε από εσωτερική υπερθέρμανση των καλωδίων, ένα από τα οποία έπεσε στο έδαφος, ενώ δεύτερο παραπλήσιο έχει υποστεί ζημιές.


Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2005 - 12:38 (Ώρα Λονδίνου)

Χιόνια και προβλήματα

Προβλήματα, υπάρχουν σε αρκετές περιοχές της Βόρειας και Δυτικής Ελλάδας, κυρίως στη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο, από τις χιονοπτώσεις των τελευταίων ημερών, κι ενώ αναμένεται νέα πρόσκαιρη επιδείνωση της κακοκαιρίας το Σαββατοκύριακο.

Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην εθνική οδό Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), στην επαρχιακή οδό Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βίγλας), στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο του νομού Καστοριάς και στην επαρχιακό οδό Καστοριάς - Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου) και στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο του νομού Γρεβενών.

Εξάλλου, έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία σε σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου των νομών Ευρυτανίας και Αχαΐας, ενώ αποκλεισμένα παραμένουν τα χωριά Μαυρόλογγος και Κλειστό Φουρνάς του νομού Ευρυτανίας.

Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργήσει τα χιόνια στο νομό Ιωαννίνων. τουλάχιστον δέκα χωριά έχουν αποκλειστεί, ενώ πολλές περιοχές έχουν μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση.

Οι αστυνομικοί έστησαν ολόκληρη επιχείρηση με ερπυστριοφόρο για να μεταφέρουν τρόφιμα και νερό σε κτηνοτρόφους που είχαν αποκλειστεί στις στάνες τους στα ορεινά του χωριού Λυγκιάδες Ιωαννίνων και δεν ήθελαν να φύγουν και να εγκαταλείψουν τα ζώα τους.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, από την Κυριακή αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού.


Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2005 - 12:26 (Ώρα Λονδίνου)

Άνοιξαν τα Τέμπη

Άνοιξε η Εθνική Οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο ύψος των Τεμπών, μετά τον 24ωρο αποκλεισμό που ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής από τους βαμβακοπαραγωγούς της Λάρισας.

Άνοιξαν επίσης τα μπλόκα στα Γιαννιτσά και τις Σέρρες, ενώ αποκλεισμένη παραμένει η παλαιά Εθνική Οδός Λαμίας-Λάρισας, στο Νέο Μοναστήρι Φθιώτιδας. Ανοιχτή είναι επίσης η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Βέροιας, στο ύψος της Αλεξάνδρειας και η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Έδεσσας, στην Παραλίμνη και στη Χαλκηδόνα.

Στη Λάρισα μεταβαίνει το Σαββάτο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ενώ κλιμάκιο στελεχών του Συνασπισμού θα περιοδεύσει στα μπλόκα του Θεσσαλικού κάμπου.

Οι αγρότες θα δώσουν μια νέα ημερομηνία στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Μπασιάκο να τους απαντήσει για το ζήτημα των αδιάθετων ποσοτήτων βάμβακος που έχουν νόμιμα παραχθεί.

Ως ορόσημο νέου κύκλου πιθανών κινητοποιήσεων είναι ο επίσημος εορτασμός του Κιλελέρ, όπου και θα κληθούν οι αγρότες να δώσουν δυναμικά το παρών.

Εντάσεις στη βουλή

Πολιτική παρέμβαση, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επερώτησης του ΠΑΣΟΚ για τα αγροτικά, πραγματοποίησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Παπανδρέου, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει «αποτύχει οικτρά», τόσο στην αγροτική πολιτική, όσο και απέναντι στις «ιστορικές προκλήσεις» που αντιμετώπισε η χώρα τη χρονιά που πέρασε.

«Κάνατε προεκλογική σημαία σας το σύνθημα «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά». Σας πίστεψαν οι αγρότες.

Παίξατε με τον πόνο τους και σήμερα τους υβρίζετε (...) Αποδυναμώσατε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς στα εκκοκκιστήρια.

Ρουσφετολογικά νομιμοποιήσατε εκτάσεις», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «Δεν σας φταίνε οι δήθεν κακοί κανονισμοί του ΠΑΣΟΚ.

Φταίει η δική σας κακή πολιτική και διαχείριση. Οι κανονισμοί υπήρχαν και πέρυσι και πρόπερσι και λειτούργησαν χωρίς τα σημερινά προβλήματα», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Δώστε έστω αυτά που έδωσε πέρυσι ο κακός κανονισμός και το κακό ΠΑΣΟΚ. Ούτε αυτό δεν κάνετε».

Απαντώντας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ε. Μπασιάκος υποστήριξε ότι η κρίση που παρατηρείται στη διάθεση παραδοσιακών ελληνικών γεωργικών προϊόντων οφείλεται κατά κόρον στις εισαγωγές που έγιναν κατά την τριετία 2001-2004, (με αποφάσεις που υπέγραψε ο κος Παπανδρέου ως υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας), με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστιες αποθηκευμένες ποσότητες.


Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2005 - 12:03 (Ώρα Λονδίνου)

Στα Τέμπη

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Νέες ελπίδες για τον καρκίνο του μαστού. Δοκιμάστηκε με επιτυχία σε 30 γυναίκες. Το Πανεπιστήμιο Ηρακλείου για μια ακόμη φορά πρωτοπόρο.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Με το ζόρι αγοραστές! Απίστευτο! Με υπερήχους τα μεγάλα καταστήματα αυξάνουν την αγοραστική διάθεση των καταναλωτών!

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ασυδοσία τέλος για τους δικαστές. Βαθιές τομές στη Δικαιοσύνη ανακοινώνει η κυβέρνηση.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Στο μισθό οι έξτρα αμοιβές. Δυο αποφάσεις - σταθμοί του Σ.τ.Ε. Και δεν μειώνονται οι αποδοχές εάν περικοπούν οι ώρες απασχόλησης.

Η ΑΥΓΗ:Κυβερνητική σιωπή για την πυρκαγιά στη γέφυρα. Επ΄ αόριστον κλειστή η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Άχρηστα και επικίνδυνα τα ολυμπιακά έργα. Μετά τη γέφυρα στο Ρίο, ξηλώνουν και το κατασκεύασμα του Καλατράβα αφού προηγουμένως απαγόρευσαν την κυκλοφορία..

ΤΟ ΒΗΜΑ: Γαλάζια ανταρσία και κλεφτοπόλεμος με τα μπλόκα. Η Ρηγίλλης προσπαθεί απεγνωσμένα να ελέγξει τους εξεγερμένους αγρότες.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ευκαιρίες σε μικρά διαμερίσματα. Ακίνητα: Προτάσεις για μεγάλες αποδόσεις με το μικρότερο κόστος.

ΕΘΝΟΣ: Πληρώνουμε με λιτότητα 10 μήνες ερασιτεχνισμών. Μακρύς χειμώνας στην οικονομία από τον Μάρτιο.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Κίνδυνος να κοπεί η Ελλάδα στα δύο αν κλείσουν και οι παρακαμπτήριες οδοί και τότε :Ο! TEMPORA! Ω! ΤΕΜΠΗ!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μυστική δείπνα και νέες συμμαχίες. Μεγάλη κινητικότητα των κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εφορία: Πώς θα κλείσουν βιβλία 850.000 επαγγελματίες. Τί φόρους θα πληρώσουν για την περαίωση των ετών 2003-2004.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Άγρειος Πάγος σε δικαστές επίορκους. Εγκέφαλος στο κύκλωμα Γιοσάκη αντεισαγγελέας Εφετών.

ΕΣΤΙΑ: Τεράστια αύξησις φόρων και εισφορών. Συνταρακτικά στοιχεία για την οκταετία Σημίτη.

ESPRESSO: Ντροπή! Δυο βουλευτές κακοποίησαν τις γυναίκες τους! Σοκ στη Βουλή. Ζήτησαν προστασία στη Στέγη Κακοποιημένων Γυναικών.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Δοκιμασία δυνάμεων στα Τέμπη. Οι αγρότες πιέζουν την κυβέρνηση- Αναζητείται διέξοδος.

στο ΚΑΡΦΙ του Σαββατοκύριακου : Φτύσιμο εσείς; Μπλόκα εμείς! Η απάντηση των αγροτών.

Ο ΛΟΓΟΣ: Κομμένη στα δύο η Ελλάδα. Σήμερα το πρωί αποφασίζουν οι αγρότες. Μεγάλη η ταλαιπωρία των οδηγών.

ΤΑ ΝΕΑ: Σχέσεις οργής και υπουργικά καρφιά. Κυβέρνηση σε νευρική κρίση. Βαριές κουβέντες στο παρασκήνιο.

Η ΝΙΚΗ:Ανίερα κυκλώματα. Νέες αποκαλύψεις για επίορκους δικαστικούς και ιερωμένους.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αγροτικό "παρών" τη Δευτέρα 31 Γενάρη. Κάλεσμα της "Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης".

TRAFFIC NEWS: Ποιοι βουλευτές "δέρνουν" τις γυναίκες τους. Καταγγελία - σοκ χθες στη Βουλή.

Η ΧΩΡΑ: Αυθαίρετα: Νέα παράταση για τα πρόστιμα. Ευκαιρία για όσους δεν πρόλαβαν να κάνουν διακανονισμό.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Οι "τιμές" των χειρουργείων! Πόσο πάει το "φακελάκι" για κάθε επέμβαση.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Βαρυχειμωνιά. Χιόνια απέκλεισαν χωριά. Αγρότες έκλεισαν δρόμους. Ο καιρός "πάει" με τα προβλήματα.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2005 - 10:44 (Ώρα Λονδίνου)

Υπομονή ζήτησε ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι

Η Βόρειος Κορέα ανησυχεί πολύ περισσότερο τον Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να επιδείξει υπομονή αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία υπογράμμισε ότι το Ιράν έχει αρχίσει να συνεργάζεται με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και υποστήριξε ότι ο ίδιος ανησυχεί περισσότερο για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταγγέλλουν ότι η Τεχεράνη επιδιώκει ν΄ αναπτύξει πυρηνικά όπλα, ενώ το Ιράν εμμένει πως το πυρηνικό του πρόγραμμα προορίζεται για ειρηνικούς σκοπούς.

Μάλιστα, προσφάτως η Ουάσινγκτον άφησε να εννοηθεί ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράν ενδέχεται να είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η Τεχεράνη το πυρηνικό της πρόγραμμα.

«Οι επιθεωρήσεις που πραγματοποιήσαμε στο Ιράκ απέδειξαν ότι είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Απαιτείται χρόνος. Ωστόσο, εφόσον σημειώνεται πρόοδος και εφόσον δε βλέπουμε να υπάρχει κάποια απειλή σήμερα από πλευράς Ιράν, τότε οφείλουμε να εξαντλήσουμε κάθε διπλωματική οδό», τόνισε στο Νταβός ο κ. Μπαραντέι.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας αναφέρθηκε, επίσης, στην Αίγυπτο, η οποία παραδέχτηκε προσφάτως ότι απέφυγε να ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα για το δικό της πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου.

Το πρόγραμμα της Αιγύπτου φαίνεται να ήταν μικρής κλίμακας και ολοκληρώθηκε πριν από τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Ωστόσο, ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι ζήτησε από την Αίγυπτο να είναι πιο «ευσυνείδητη» στο μέλλον.


Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2005 - 10:03 (Ώρα Λονδίνου)

Δεν υπάρχει σχέδιο αποχώρησης

Δε θα είχε εισβάλει ποτέ στο Ιράκ εάν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε ο Τζίμι Κάρτερ

Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζίμι Κάρτερ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη από την πλευρά της Ουάσινγκτον ότι θα επιτρέψει στους σιίτες μουσουλμάνους να αναλάβουν την εξωτερική και εσωτερική πολιτική του Ιράκ.

Να σημειωθεί ότι οι σιίτες μουσουλμάνοι αποτελούν την πλειοψηφία στο Ιράκ και αναμένεται να επικρατήσουν στις αυριανές εκλογές.

Σε συνέντευξη του στο ΒΒC ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν επίσης ενδείξεις για άμεσο σχέδιο αποχώρησης των Αμερικανών από τη χώρα.

Κατέληξε ότι εάν ήταν ο ίδιος πρόεδρος, οι ΗΠΑ δε θα είχαν εισβάλει ποτέ στο Ιράκ.

«Μόνο πέντε

επιθέσεις την ημέρα»

Ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ, Τζον Νεγροπόντε δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΒΒC ότι οι προσπάθειες για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς.

«Η εκπαίδευση του ιρακινού στρατού αποδίδει καρπούς», είπε ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ιράκ

Ο Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε την κατάσταση στο βόρειο και νότιο Ιράκ σχετικά ασφαλή και πρόσθεσε ότι σε 15 από τις 18 ιρακινές επαρχίες σημειώνονται λιγότερες από πέντε επιθέσεις την ημέρα.

Ο Τζον Νεγροπόντε τόνισε ότι οι επιθέσεις εξαπολύονται σε μια περιορισμένη περιοχή της χώρας και προέβλεψε ότι μέσα σ ένα χρόνο η ασφάλεια στη χώρα θα έχει βελτιωθεί σημαντικά χάρις στην εκπαίδευση του ιρακινού στρατού.

Η συνέντευξη του πρέσβη των ΗΠΑ θα μεταδοθεί από το BBC την ημέρα των εκλογών.


Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2005 - 09:39 (Ώρα Λονδίνου)

Επιθέσεις ενόψει εκλογών

Οι Ιρακινοί θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Επιθέσεις κατά Αμερικανών, εκλογικών τμημάτων και κατά των ιρακινών δυνάμεων εξαπολύει η ιρακινή αντίσταση με στόχο την αποτροπή των εκλογών που διεξάγονται αύριο κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Η ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον πέντε άνθρωποι όταν σκοτώθηκαν από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω εκλογικό τμήμα βορειοανατολικά της Βαγδάτης στην πόλη Χανακίν.

Η πόλη βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Ιράν και ανάμεσα στα θύματα είναι ένα παιδί.

Πάντως το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε ότι πρόκειται για βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας και ότι ο δράστης ζωσμένος με εκρηκτικά εισέβαλε μέσα στο εκλογικό τμήμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες σφοδρές ανταλλαγές πυρών σημειώνονται στην κεντρική Βαγδάτη, πιθανότατα στην ισχυρά φρουρούμενη περιοχή της Πράσινης Ζώνης όπου στεγάζονται τα περισσότερα κυβερνητικά κτίρια και οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Στη νότια Βαγδάτη επίθεση δέχθηκαν Αμερικανοί και Ιρακινοί στρατιώτες την ώρα που τοποθετούσαν μπάρες ασφαλείας έξω από εκλογικά τμήματα της περιοχής.

Επιδρομές στη Βασόρα

Στη Βασόρα οι βρετανικές δυνάμεις κατάσχεσαν ποσότητες εκρηκτικών και συνέλαβαν δεκάδες υπόπτους κατά τη διάρκεια επιδρομών στην πόλη του νοτίου Ιράκ.

Διακόσοι Βρετανοί στρατιώτες πραγματοποίησαν ταυτόχρονες επιδρομές σε τέσσερα σπίτια.

Στα πυρά των Βρετανών απάντησαν ένοπλοι από ένα σπίτι, το οποίο βρισκόταν κοντά σε εκλογικό τμήμα της Βασόρας.

Οι Βρετανοί στρατιώτες ενήργησαν βάσει πληροφοριών για σειρά βομβιστικών επιθέσεων στη Βασόρα ενόψει των εκλογών.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Επιτροπής Εκλογών του Ιράκ η διανομή των ψηφοδελτίων έχει ήδη ξεκινήσει κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Οι αρχές επίσης ανακοίνωσαν τη σύλληψη τριών φερομένων ως συνεργατών του επικεφαλής της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι.

Τα σύνορα της χώρας έχουν κλείσει όπως επίσης και το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Στις περισσότερες πόλεις έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας.


Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2005 - 11:17 (Ώρα Λονδίνου)

Χλιαρό «ύστατο αντίο» στον Ζάο Ζιγιάνγκ

Χιλιάδες Κινέζοι αποτίνουν τον ύστατο χαιρετισμό στον πρώην ηγέτη της Κίνας

Κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας πραγματοποιείται σήμερα η κηδεία του πρώην ηγέτη της Κίνας, Ζάο Ζιγιάνγκ, ο οποίος απεβίωσε πριν από δύο εβδομάδες σε νοσοκομείο της κινεζικής πρωτεύουσας.

Ο μεταρρυθμιστής ηγέτης απομακρύνθηκε από το κομμουνιστικό κόμμα το 1989 διότι είχε δηλώσει αντίθετος με την ένοπλη καταστολή της εξέγερσης των φοιτητών στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου.

Σήμερα η ηγεσία της Κίνας προέβη στην πρώτη της επίσημη αντίδραση μετά το θάνατο του Ζιγιάνγκ.

Συγκεκριμένα η κινεζική τηλεόραση μετέδωσε ανακοινωθέν της κυβέρνησης στο οποίο η ηγεσία της Κίνας αναγνώρισε την προσφορά του εκλιπόντος στο κομμουνιστικό κόμμα, ωστόσο, διευκρίνισε ότι διέπραξε «σοβαρά λάθη στις πολιτικές ταραχές»» του 1989.

Η σορός του εκλιπόντος εκτίθεται για προσκύνημα στο Επαναστατικό Κοιμητήριο Μπαμπάοσαν, στο οποίο συρρέουν καθημερινά εκατοντάδες πολίτες, κάποιοι με δάκρυα στα μάτια.

Ωστόσο, η κινεζική ηγεσία απαγόρευσε σε αντιφρονούντες και πρώην στελέχη του κόμματος να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Η κυβέρνηση φοβάται ότι ο θάνατος του Ζιγιάνγκ μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για νέες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Στεφάνι που κατέθεσε η οικογένεια του εκλιπόντος γράφει: «Είθε το πνεύμα σου να ζει για πάντα».


Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2005 - 08:13 (Ώρα Λονδίνου)

«Το Ιράκ κρατάει την ανάσα του»

Λίγες ώρες απομένουν από τη διεξαγωγή των πρώτων πανεθνικών εκλογών στο Ιράκ από την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν. Ο βρετανικός Τύπος με φωτογραφίες, ανταποκρίσεις και άρθρα γνώμης καταγράφει το εκλογικό κλίμα.

«Το Ιράκ κρατάει την ανάσα του», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» (The Guradian), το οποίο διανθίζει με τη φωτογραφία της 19χρονης απόδημης Ιρακινής, Ρεκάν Αμίμ, η οποία ψηφίζει σήμερα στο εκλογικό τμήμα του Γουέμπλι στο βόρειο Λονδίνο.

Ακολουθούν τρεις υπότιτλοι: «Η εκλογική αιματοχυσία είναι μια βεβαιότητα», «η Βαγδάτη είναι μια πόλη φάντασμα» αλλά «ο νότος είναι αισιόδοξος».

Το δεύτερο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Γκάρντιαν» αναφέρεται στην έκκληση που απηύθυνε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στους Ιρακινούς πολίτες.

Αυτή η εκλογική διαδικασία θ΄ αλλάξει τον κόσμο. Αλλά όχι όπως φαντάζονται οι Αμερικανοί

Ρόμπερτ Φισκ, Ιντιπέντεντ

«Ο Ανάν λέει στους Ιρακινούς να μη φοβούνται», είναι ο τίτλος του σχετικού άρθρου στην «Γκάρντιαν».

Ιρακινές ψηφοφόρους σε εκλογικό τμήμα της πόλης Κομ του Ιράν προβάλλει στο πρωτοσέλιδό της και η «Ιντιπέντεντ» (Independent) με τον εξής τίτλο: «Αυτή η εκλογική διαδικασία θ΄ αλλάξει τον κόσμο. Αλλά όχι όπως φαντάζονται οι Αμερικανοί».

Το άρθρο προσυπογράφει ο έγκριτος ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας στο Ιράκ, Ρόμπερτ Φισκ, ο οποίος υποστηρίζει ότι «οι σιίτες μουσουλμάνοι κληρονομούν το Ιράκ αλλά οι εκλογές που θα τους αναδείξουν αύριο στην εξουσία προκαλούν ανησυχία στους Άραβες βασιλείς και δικτάτορες της Μέσης Ανατολής, οι οποίοι αισθάνονται ότι απειλείται η κυριαρχία των σουνιτών».

«Κηρύγματα και βόμβες χαιρετίζουν τους Ιρακινούς ψηφοφόρους», σχολιάζει η εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» (Financial Times) και διευκρινίζει ότι «ο φόβος και ο ενθουσιασμός συνυπάρχουν στους άδειους δρόμους της Βαγδάτης καθώς η ημέρα της κάλπης πλησιάζει».

«Η μακρά αναμονή για την ημέρα της δημοκρατίας στο Ιράκ τελειώνει», αναφέρει η «Ντέιλι Τέλεγκραφ» (Daily Telegraph), η οποία επίσης επιλέγει μια Ιρακινή νεαρή ψηφοφόρο για την πρωτοσέλιδη φωτογραφία της.

Τέλος η βρετανική εφημερίδα «Τάιμς» (The Times) δίνει τη διάσταση του μέλλοντος των κατοχικών δυνάμεων του Ιράκ μετά τις εκλογές.

Συγκεκριμένα γράφει: «Οι Ιρακινοί ετοιμάζονται να προσέλθουν στις κάλπες, ενώ ο Μπλερ δέχεται συνεχείς εκκλήσεις για αποχώρηση των βρετανικών δυνάμεων από το Ιράκ».

«Όχι στο Σύνταγμα

της Ευρώπης»

Ένα άλλο ενδιαφέρον θέμα στα βρετανικά πρωτοσέλιδα είναι η δημοσκόπηση που διενήργησε η βρετανική εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ» αναφορικά με τη δημοτικότητα του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

«Ένας στους δύο λέει όχι στο ευρωπαϊκό σύνταγμα», είναι ο τίτλος της «Ντέιλι Τέλεγκραφ».

Το ένα τρίτο των πολιτών της ΕΕ απάντησε ότι δεν έχει ακούσει ποτέ και τίποτα για το σύνταγμα και μόνο το 11% των Ευρωπαίων είπε ότι ξέρει σε γενικές γραμμές τι λέει η συνταγματική συνθήκη

Φαϊνάνσιαλ Τάιμς

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 45% είπε όχι στο ευρωπαϊκό σύνταγμα, το 24% τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησής του. Η αποχή κυμάνθηκε στο 7% και οι αναποφάσιστοι στο 25%.

Το δημοψήφισμα για την υιοθέτηση του ευρωπαϊκού συντάγματος στη Βρετανία αναμένεται να διεξαχθεί την επόμενη Άνοιξη εάν το Εργατικό Κόμμα του Τόνι Μπλερ κερδίσει τις εκλογές.

Πάντως η δημοσκόπηση κατέδειξε ότι ένα μεγάλο μέρος των Βρετανών δεν απορρίπτει με τη μία το σύνταγμα και αναμένει την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης.

«Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αγνοούν το σύνταγμα», γράφουν στο πρωτοσέλιδό της η «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» αναφερόμενη στη σχετική δημοσκόπηση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση εννέα στους δέκα Ευρωπαίους πολίτες γνωρίζει από τίποτα έως λίγα για το ευρωπαϊκό σύνταγμα.

«Το ένα τρίτο των πολιτών της ΕΕ απάντησε ότι δεν έχει ακούσει ποτέ και τίποτα για το σύνταγμα και μόνο το 11% των Ευρωπαίων είπε ότι ξέρει σε γενικές γραμμές τι λέει η συνταγματική συνθήκη», γράφει η βρετανική εφημερίδα, η οποία χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης ανησυχητικά ιδίως ενόψει των επερχόμενων δημοψηφισμάτων για το σύνταγμα στη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ισπανία.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.