Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 23 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-01-27

  1. Βία στο Ιράκ, εφιάλτες στο ’ουσβιτς
  2. Συνεχίζεται η βία στο Ιράκ
  3. Ανάπτυξη εμπορίου ΗΠΑ - Τουρκοκυπρίων
  4. Φόρουμ: Τα διδάγματα του ’ουσβιτς
  5. Επέτειος του ’ουσβιτς
  6. Μέτρα για τα καταναλωτικά δάνεια
  7. Κηδεία με καθυστέρηση 12 ημερών
  8. Ικανοποίηση από τις επαφές
  9. Αναγκαίες οι διαρθρωτικές αλλαγές
  10. Στόχος η διαφάνεια
  11. Αγροτικό και δημοσιογράφοι
  12. 60 χρόνια μετά
  13. Νομοθετικοί πονοκέφαλοι για την κυβέρνηση Μπλερ
  14. 60 χρόνια μετά
  15. Φτώχεια και περιβάλλον στο προσκήνιο
  16. Εκλογές και θετικό κλίμα στη Μέση Ανατολή
  17. 60 χρόνια μετά
  18. Το μεγαλύτερο έγκλημα όλων των εποχών

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2005 - 02:37 (Ώρα Λονδίνου)

Βία στο Ιράκ, εφιάλτες στο ’ουσβιτς

Καθώς το Ιράκ κλείνει τα σύνορά του ενόψει των εκλογών, ακραία στοιχεία κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους, γράφουν στο πρωτοσέλιδό τους οι Τάιμς (The Times).

Για δεκαετίες, οι εκλογές στο Ιράκ είχαν συνδεθεί με συμμετοχή σε μια διαδικασία με προκαθορισμένο αποτέλεσμα, αφού το εκλογικό σώμα δεν είχε άλλη επιλογή από το να σταυρώσει το όνομα του Σαντάμ Χουσεΐν, γράφει η εφημερίδα.

«Χθες η αντίθεση δεν θα μπορούσε να είναι πιο έντονη καθώς η προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές της Κυριακής έλαβε επιτέλους χρώμα και ρυθμό και οι ψηφοφόροι παρέλαβαν μια λίστα με δεκάδες υποψηφίους και κόμματα», σχολιάζουν οι Τάιμς.

Από τη Βαγδάτη, ο Ρίτσαρντ Μπίστον περιγράφει: «στο ξενοδοχείο Βαβυλώνα συγκεντρώθηκαν σεΐχηδες με τις μακριές ρόμπες τους και την αραβική μαντίλα για να ακούσουν τους πολιτικούς να εκθειάζουν τις αρετές του μεταβατικού πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλάουι».

Σε μία «απροσδόκητη προεκλογική κίνηση της τελευταίας στιγμής», αναφέρεται και η εφημερίδα Γκάρντιαν (Guardian).

Ξαφνικά, «δεκάδες πολιτικές αφίσες κολλήθηκαν σε τοίχους, γέφυρες και κολώνες της Βαγδάτης. Μία από τις πλέον επιβλητικές δείχνει τον Ιγιάντ Αλάουι, τον διορισμένο από τους Αμερικανούς μεταβατικό πρωθυπουργό της χώρας, με το σλόγκαν Ισχυρή Ηγεσία, Ασφαλής Χώρα».

Η Ιντιπέντεντ (Independent) σε δεκασέλιδο αφιέρωμά της στο Ιράκ, προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα εάν ο κόσμος μας έχει γίνει πιο ασφαλής μετά την αμερικανική εισβολή στη χώρα.

Ο Ρούπερτ Κόρνγουελ γράφει: «Γίνεται κάθε μέρα και πιο φανερό ότι η απροκάλυπτη αμερικανική εισβολή σε μια αραβική χώρα που δεν αποτελούσε απειλή για τις ΗΠΑ έκανε τον κόσμο μας πολύ λιγότερο ασφαλή».

Η εφημερίδα εξηγεί ότι ο πόλεμος στο Ιράκ αποπροσανατόλισε την κοινή γνώμη από τον βασικό στόχο που ήταν το δίκτυο της Αλ Κάιντα.

«Δεύτερον, η ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν ενίσχυσε την απόφαση της βορείου Κορέας και του Ιράν να αποκτήσουν όπλα μαζικής καταστροφής, αυτά που ποτέ δεν είχε το Ιράκ.»

«Ο αντιαμερικανισμός διαδόθηκε σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο».

Η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) σχολιάζει την απόφαση της κυβέρνησης να στείλει 200 επιπλέον Βρετανούς στρατιώτες στο Ιράκ, αν και μια εβδομάδα νωρίτερα ο πρωθυπουργός, κ. Τόνι Μπλερ «διαβεβαίωνε ότι δεν υπήρχαν σχέδια για ενίσχυση των βρετανικών στρατευμάτων στο Ιράκ».

Η απόφαση της κυβέρνησης να στείλει περισσότερους στρατιώτες τον επόμενο μήνα θα δυσαρεστήσει τους υποστηρικτές του Εργατικού κόμματος που ήλπιζαν ότι οι εκλογές της Κυριακής θα λειτουργούσαν καταλυτικά για τους 8.700 Βρετανούς στρατιώτες στο Ιράκ και θα επέστρεφαν σύντομα στην πατρίδα τους, σχολιάζει η εφημερίδα.

«Αδαείς»

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ ( Daily Telegraph) αναφέρεται στην διαπίστωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι οι πολίτες της Βρετανίας είναι οι λιγότερο ενημερωμένοι στην Ευρώπη σχετικά με το μέλλον του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

Σε έκθεσή της που βασίζεται σε δημοσκοπήσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι οι Βρετανοί διάκεινται εχθρικά προς το Σύνταγμα, ενώ δεν γνωρίζουν τα ευρωπαϊκά ζητήματα.

Μόνο ένα 20% των Βρετανών υποστηρίζει το Σύνταγμα, ενώ δεύτερη από το τέλος έρχεται η Κύπρος με ένα 23%.

’ουσβιτς

«Τα θύματα επισκέπτονται το στρατόπεδο του θανάτου καθώς ο πλανήτης θυμάται το ολοκαύτωμα», γράφουν οι Τάιμς

«Το αίσθημα της ντροπής σημάδεψε μια ήπειρο», γράφουν στο αφιέρωμά τους οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

H Ντέιλι Τέλεγκραφ δημοσιεύει πρωτοσέλιδα φωτογραφία από τις φλεγόμενες ράγες του ’ουσβιτς και γράφει: «ο τρόμος του ’ουσβιτς εξαγνίστηκε με τη φωτιά».

«Ο πλανήτης θυμάται» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Γκάρντιαν (Guardian) που συνοδεύεται από φωτογραφία του χιονισμένου στρατοπέδου.


Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2005 - 22:57 (Ώρα Λονδίνου)

Συνεχίζεται η βία στο Ιράκ

Νέες επιθέσεις, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές της Κυριακής

Τρεις μέρες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών στο Ιράκ, η σποραδική βία συνεχίζεται σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Νότια της Βαγδάτης, τουλάχιστον τέσσερις Ιρακινοί σκοτώθηκαν σε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην Μαμουδίγια, ενώ ένας Αμερικανός πεζοναύτης σκοτώθηκε σε επίθεση με όλμο εναντίον στρατιωτικής βάσης στην Ισκανταρίγια.

Βόρεια της ιρακινής πρωτεύουσας, κοντά στη Σαμάρα, βόμβα σε παγιδευμένο αυτοκίνητο σκότωσε τουλάχιστον τρεις ανθρώπους, ενώ πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις σε μια σειρά εκλογικά τμήματα.

Τέσσερις αστυνομικοί και ένας Ιρακινός άμαχος σκοτώθηκαν σε ξεχωριστά περιστατικά στην Τικρίτ και ένας αστυνομικός σκοτώθηκε στη Μπακούμπα, βορειοανατολικά της Βαγδάτης.

Στη Ραμαντί, στα δυτικά, τέσσερις εθνοφρουροί έπεσαν θύματα απαγωγής και σκοτώθηκαν, ενώ ένας Ιρακινός στρατιώτης σκοτώθηκε σε επίθεση σε εκλογικό τμήμα στο κέντρο της πόλης.

Παρατηρητές

Ιρακινοί επίσημοι λένε πως τις επικείμενες εκλογές της Κυριακής θα παρακολουθήσουν περίπου 120 παρατηρητές εκλογών, μέσα στο ίδιο το Ιράκ.

Παρά τις πληροφορίες ότι λόγω της κατάστασης ασφαλείας δεν θα υπάρξουν παρατηρητές των εκλογών στο ίδιο το Ιράκ, ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής είπε στο BBC ότι η Αμερικανική και η Βρετανική πρεσβεία, όπως και οι πρεσβείες της Ρουμανίας, της Γερμανίας, και του Καναδά, θα διαθέσουν προσωπικό τους για την επιτήρηση της εκλογικής διαδικασίας.

Ακόμα, είπε, θα υπάρχουν παρατηρητές από την Ινδονησία, το Μεξικό, τον Παναμά και την Αλβανία.


Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2005 - 19:19 (Ώρα Λονδίνου)

Ανάπτυξη εμπορίου ΗΠΑ - Τουρκοκυπρίων

Κωνσταντινούπολη, ’ρης Χατζηστεφάνου

Ενίσχυση εμπορικών συναλλαγών με την αυτοαποκαλούμενη ΤΔΒΚ φαίνεται να επιδιώκουν οι ΗΠΑ

Βήματα για την χαλάρωση του εμπορικού αποκλεισμού των Τουρκοκυπρίων πραγματοποιούν οι ΗΠΑ σύμφωνα με τον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό NTV.

Στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρεται ότι ο σύνδεσμος αμερικανικών εταιρειών που ιδρύθηκε το 2004 στην Τουρκία έθεσε σε εφαρμογή πρόγραμμα για την ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών με την αυτοαποκαλούμενη Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου.

Ο σύνδεσμος εξασφαλίζει στα μέλη του δωρεάν διαφήμιση των προϊόντων τους στο βόρειο τμήμα της Κύπρου μέσω ενημερωτικών φυλλαδίων που θα αναρτηθούν στα εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια της αυτοαποκαλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου.

Στη σχετική ανακοίνωση του συνδέσμου αναφέρεται ότι οι αμερικανικές εταιρείες που θέλουν να προωθήσουν τα προϊόντα τους θα πρέπει να στείλουν το ενημερωτικό υλικό απευθείας στο βόρειο τμήμα ή στην αμερικανική πρεσβεία της Κύπρου μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το NTV η σχετική πρωτοβουλία έχει την υποστήριξη όχι μόνο της αμερικανικής πρεσβείας στην ’γκυρα αλλά και του αμερικανικού υπουργείου εμπορίου.

Να σημειωθεί ότι ο σύνδεσμος αμερικανικών εταιρειών έχει ως επίτιμο πρόεδρο τον ίδιο τον αμερικανό πρέσβη στην ’γκυρα, Έρικ Έντελμαν ενώ μεταξύ των μελών του συγκαταλέγονται γνωστές εταιρείες όπως Citibank, American Express, Motorola, Fedex, Starbucks και άλλες.


Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2005 - 19:00 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Τα διδάγματα του ’ουσβιτς

Πάνω από ένα εκατομμύριο Εβραίοι σκοτώθηκαν στο ’ουσβιτς

Tην Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2005 συμπληρώνονται 60 χρόνια από την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης, ’ουσβιτς, στην Πολωνία από το σοβιετικό στρατό.

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Εβραίοι δολοφονήθηκαν στους θαλάμους αερίων του διαβόητου στρατοπέδου.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν δήλωσε ότι το "κακό" που εξολόθρευσε συνολικά έξι εκατομμύρια Εβραίους και άλλες ομάδες, απειλεί ακόμα και σήμερα τον κόσμο.

Τι διδάγματα αντλούμε στη σημερινή εποχή από την εμπειρία του Ολοκαυτώματος;

Υπάρχουν παγκοσμίως οι συνθήκες για την επανάληψη παρομοίων φαινομένων;

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish».

Η τύχη συνανθρώπων μας, είναι πάντα στα χέρια μας. Αν σιωπούμε, αν γυρνάμε την πλάτη μας, αν στρουμφοκαμηλίζουμε εμείς, ο δικτάκτορας θα κάνει αυτό που θέλει για να εξυπηρετεί τους σκοπούς του, όποιοι και αν είναι αυτοί με θύματα πάντα τους αθώους. Αθώα θύματα οι Εβραίοι, αθώα θύματα οι Αρμένιοι, αθώα θύματα οι Έλληνες της Μ.Ασίας, οι Ιρακινοί ... και τα αθώα θύματα θα υπάρχουν πάντοτε πίσω από τα συμφέροντα των λίγων ισχυρών εξουσιαστών από τα κέντρα αποφάσεων. Μονάχα ενωμένοι χωρίς χαλκά και καθοδήγηση από τον ισχυρό μπορούμε να αντισταθούμε σε τέτοιου είδους φαινόμενα. Η φρίκη είναι έτοιμη να εκδηλωθεί πάντοτε όσο κι αν έχει εξελιχθεί η ανθρωπότητα, όσο κι αν περηφανευόμαστε για τα επιτεύγματα μας.

Σωτήριος Πανουργιάς (Ελλάδα)

Το Αουσβιτς, το Μπιρκεναου, η Τρεμπλίνκα, το Νταχαου,και όλοι οι τόποι μαρτυρίου μας δίδαξαν πως οι πολιτισμένοι "αριοι" του Μπετόβεν του Μπρέχτ και του Λαιμπνιτς ξεκίνησαν να εξολοθρεύσουν τους απολίτιστους "υπανθρώπους". Πολιτισμός χωρίς επίκεντρο τον άνθρωπο δεν μπορεί να υπάρχει σε κανένα αιώνα. Δεν υπάρχουν σήμερα με κανένα τρόπο οι συνθήκες να συμβούν παρόμοια φαινόμενα διότι δεν υπάρχει τίποτε παρόμοιο σ αυτήν την "μηχανή" παραγωγής φρικαλεοτήτων. Οσοι μιλούν για "αναλογίες" δεν φαντάζονται καν τι συνέβη εκεί.

Mωυσής Μάτσας (Πάτρα)

A careful inspection of the picture posted at the top of this page reveals parts of the infamous inscription "Arbeit Macht Frei", or "Work Liberates". One wonders why anyone would have cared to post this, under other circumstances true message, at that particular location. It is possible that this was meant to motivate what was essentially slave workers by showing a curious, almost compassionate understanding of their predicament. It is probably the only soft gesture their captors had for those enslaved.

Most of the inmates didn't even get to become workers. Many were women and children, who were kept there for no apparent reason other than that their captors hesitated to do what they massively did at the end of the war, i.e. get rid of almost all of them, possibly for fear of being observed, by outsiders or by the wider german society.

However, the major embarassment at present day (rarely focused on) comes from the fact that this all happened in a developed country at the center of Europe, and in particular in the country of Thinkers and Poets ("das Land der Denker und Dichter"). Europe has since recovered, but there are still a lot of very large cages in this world, even whole countries, which trap and torture some or all of their citizens in much the same ways as was done in Auschwitz. Many of those countries are parts of the Human Rights Commission at the United Nations (Sudan is one of them). But many of us find reasons to look the other way on those unpleasant realities.

For those with ambitions to fix the wrongs of this world, here are some actions to consider: Grant the descendants of those Jews (and others) a safe country which respects their rights to life, liberty, and the pursuit of happiness. This includes allowing the state of Israel to continue to exist. Therefore, let's stop hugging terrorists, let's cut off the funding of Hamas and Hezbollah in the West, and let's keep nuclear weapons out of the hands of any Mr. Rafshandschani (who wanted to "solve the problem" of Israel with "a single bomb"). All of those look like good starting points to me. For those who would do nothing of the above, let's keep talking endlessly about what beast mas was (hopefully, only in the past), and how could Auschwitz have happened?

Lygounis Manolis (San Jose, CA, USA)

Η φαντασια του ανθρωπου σταματα, το μυαλο σκοτινιαζει, και το μεγαλο ερωτημα ερχετε αυθορμιτα στα χειλη! ΓΙΑΤΙ? Πιος αποφασιζε-ζει για την ανθρωπινη ζωη? Γιατι εδιναν και δινουν σημασια σε Υλικα αγαθα που μια μερα τα αφινουμε πισω? Φτωχε μου ανθρωπε ειρθες γυμνος, και γυμνος θα φυγεις! Σπιρε λοιπον τον σπορο της αγαπης για τον πλισιον σου, και μην καταστρεφεις οτι ο Μεγαλος Θεος εφιαξε για σενα. Με την γομολαστιχα των ανατριχιαστικων αναμνισεων του Αουσβιτς, σβισε τους οραματισμους να αποχτισεις δοξα και μεγαλο ονομα. Ολοι μας ειμαστε ισοι. Ας γινομε λοιπον καλη Σαμαριτες. Η γη ειναι αλαθιτη στην τροχια της για εκατομμυρια χρονια. Ο Ανθρωπος κανει λαθοι

Λάνα Καντιάνη (ΗΠΑ)

δυστυχος στην ελλαδα εχει χαθει εντελως το μετρο. φτασαμε να συγκρυνουμε το αουσβιτς με το γκουανταναμο τι αλλο εχουμε να ακουσουμε σε αυτην την χωρα!!!!

Βασίλης Παπαδόπουλος (Ελλάδα)

Τρομακτικό και αποτρόπαιο το έγκλημα του ’ουσβιτς, αλλά η ανθρωπότητα γνωρίζει καθημερινά τόσα πολλά ’ουσβιτς!!! Και βέβαια σ΄αυτόν τον β΄παγκόσμιο πόλεμο έχασαν τη ζωή τους και δεκατρία εκατομμύρια Ρώσοι και όχι μόνο Έβραίοι. Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί έχουμε επιλεκτική μνήμη. Διαφορετικά θα έπρεπε να δούμε το σύγχρονο ’ουσβιτς του Σαρόν για τους Παλαιστίνιους και τόσα άλλα κοντά σε αυτό. Η φρίκη παρούσα, δυστυχώς διαχρονική!

Μάκης Κωνσταντίνου (Κορωπί)

Το ’ουσβιτς υπήρξε το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης μειονοτήτων (φυλετικών, εθνοτικών, θρησκευτικών κλπ) του ναζιστικού καθεστώτος. Εκεί έγιναν οι πρώτες εφαρμογές των θαλάμων αερίων για ομαδικές εξοντώσεις. Οι κρατούμενοι, είτε εκτελούνταν με αυτόν τον «πρωτοποριακό» τρόπο, είτε χρησιμοποιούνταν σε φρικτά ιατρικά πειράματα, είτε χρησιμοποιούνταν ως εργατικό δυναμικό σε παρακείμενα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας, με μικρό φυσικά ποσοστό επιβίωσης, λόγω των εξαθλιωτικών συνθηκών. Στη Δίκη της Νυρεμβέργης, η ομαδική εξόντωση των περίπου 6 εκατομμυρίων κρατουμένων χαρακτηρίστηκε γενοκτονία και οι υπέυθυνοι του στρατοπέδου-ανδρείκελα του καθεστώτος δικάστηκαν ως εγκληματίες πολέμου.

Τελικά, το Ολοκαύτωμα ήταν ίσως το πιο γερό χτύπημα στην αξιοπρέπεια του πολιτισμένου ανθρώπινου γένους σε ολόκληρη την ιστορία. Για ποιό λόγο άραγε, παρ όλη την ανθρώπινη ευφυία και τα διδάγματα που πιστεύουμε πως έχουμε λάβει, βρισκόμαστε στο τέλμα ενός κόσμου γεμάτου βία και βαναυσότητα; Όπως τότε, έτσι και σήμερα, άνθρωποι υψηλού μορφωτικού επιπέδου, από πολιτισμένες χώρες, όχι απλώς ανέχονται αλλά και συμμετέχουν στις σύγχρονες βαρβαρότητες, οι οποίες βεβαίως έχουν λάβει μια πιο σύγχρονη και τεχνολογικά άρτια μορφή. Τότε, οι ηγέτες του φασιστικού καθεστώτος, χρησιμοποίησαν παραδοσιακά μέσα προπαγάνδας, για να διεγείρουν το συναίσθημα.

Σήμερα, σε πολλές χώρες στο όνομα της θρησκείας, της πατρίδας αλλά κυρίως στη θέα του χρήματος, ξεσπούν πολεμικές συρράξεις, σημειώνονται τρομοκρατικές επιθέσεις και καταγράφονται ειδεχθή εγκλήματα. Μπορεί αντίστοιχα στρατόπεδα να μην υπάρχουν, όμως η αντίληψη των ισχυρών του κόσμου δεν φαίνεται να έχει αλλάξει ριζικά. Το ιστορικό των φρικαλεοτήτων, των γενοκτονιών, των βασανιστηρίων, των εκτελεστικών αποσπασμάτων και των ατόμων που «βγαίνουν από τη μέση» σε διάφορες χώρες, από το 1945 κι έπειτα, αποτελεί απόδειξη του ότι η νοοτροπία που δικαιολογούσε την ύπαρξη στρατοπέδων εξόντωσης εξακολουθεί να υπάρχει και να δρα.

Συνεπώς, αν ακόμα και 60 χρόνια μετά, το σκηνικό δεν έχει βελτιωθεί αρκετά, οι πιθανότητες και μαζί οι ελπίδες για μια εκ βάθρων αλλαγή από οποιονδήποτε φορέα και με οποιονδήποτε τρόπο, μειώνονται δραματικά. Όπως παρατηρεί ο Γερμανός φιλόσοφος Χέγκελ, «αυτό που μας διδάσκει η πείρα και η ιστορία είναι ότι τα έθνη και οι κυβερνήσεις ποτέ δεν έμαθαν τίποτε από την ίδια την ιστορία ούτε ενήργησαν σύμφωνα με τα διδάγματα που αντλούνται από αυτήν.»

Μαργαρίτα Μπέη (Ελλάδα)

Το σημερινό θέμα θα ήταν πολύ απλό αν ήταν πολυεδρικό. Αν ήταν ένα διαφανές πρίσμα, που θα σε άφηνε να το δείς από κάθε πλευρά. Δυστυχώς όμως αυτό, παρά τα 60 χρόνια που έχει γράψει ιστορία, εξακολουθεί να είναι μονοεδρικό και μονοδιάστατο. Κάθε χρόνο ή κάθε δύο χρόνια έχουμε την ευκαιρία μίας αναμνηστικής κινηματογραφικής δόσης και τώρα τελευταία, επειδή τα "εμβόλια" αυτά δεν πιάνουν εύκολα, έχουμε άλλου είδους συνταγές με «φάρμακα», που δοκιμάζονται ανάλογα με τις απο λαού εις λαόν διαμορφωμένες απόψεις επι του θέματος. Ή και με απόψεις, που τις προκαλούν άλλοι, για να δοκιμάσουν τα νέα αυτά «φάρμακα».

() Είναι δύσκολο για τον απλό παρατηρητή να αρχίσει, επειδή υπάρχει σύγχυση, την οποία έχει προκαλέσει, αφενός η εκ του Στέητ Ντηπάρτμεντ (και όχι από το Τελ Αβίβ) πρόσφατη απανταχούσα περι αντισημιτσιμού στην Ελλάδα (πιστό αντίγραφο της έκθεσης του ιδρύματος Wiesental, που έδωσε στο Παρατηρητήριο των συμφωνιών του Ελσίνκι), με την δικαιολογία ότι, εμείς οι Έλληνες καίμε κατά παμπάλαιο έθιμο τον Ιούδα μία φορά τον χρόνο και μετά την Ανάσταση και αφετέρου η αδράνεια των Αμερικανών στην εμφάνιση του τρίτου κατά σειράν διαδόχου του βρετανικού θρόνου Χάρρυ με στολή SS σε κάποιο πάρτυ μετεμφιεσμένων, που το φωτογράφισε Αγγλος δημοσιογράφος και το δημοσίευσαν και σχολίασαν πρωτοσέλιδα όλες οι εφημερίδες και όλα τα κανάλια του κόσμου.

Καταρχήν, αν πρόκειται για χαρακτηρισμό αδικήματος, το δικό μας, το οποίο διαπράττεται μία φορά τον χρόνο και δεν αναφέρεται στους Ιουδαίους, αλλά στον προδότη επι χρήμασι () Σκοπιμότης λοιπόν αλλά σε πλαίσιο τελείως άσχετο και τραβηγμένο από τα μαλλιά. Γιατί ούτε στην Ελλάδα αλλά ούτε και στην Αγγλία υπάρχει ή υποφώσκει, όπως επιχειρούν μερικοί να διαδώσουν, αντισημιτισμός.

Είναι βέβαια λογικό να υπάρχουν απόψεις, γνώμες και διαφωνίες με την πολιτική που ασκεί σήμερα το Ισραήλ στην γειτονιά του, για την παραγωγή όπλων μαζικής καταστροφής, που καμία επιτροπή του ΟΗΕ, του Κογκρέσου κ.λ.π. δεν έκανε τον κόπο να ψάξει, για την συνεργασία και πώληση σύγχρονων όπλών στις Ινδίες χωρίς την σύμφωνο γνώμη των ΗΠΑ και για όσα άλλα κατά καιρούς επιχειρεί. Είναι λογικό επίσης να μην συμφωνούμε στην Ελλάδα για ανακήρυξη της επετείου του Ολοκαυτώματος σε εθνική μας γιορτή, αφού δεν έχουμε κάνει ακόμα εθνική γιορτή την επέτειο του Ολοκαυτώματος των Ποντίων ή ακόμα και των Αρμενίων, φύλων πολυαριθμότερων του εβραϊκού, που συμποσούται σε 5.000 άτομα. ()

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη)

πριν τέσσερα χρόνια επισκέφτηκα το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου. Οι εικόνες που αντίκρυσα είναι βαθιά χαραγμένες στη μνήμη μου. Τι σημασία έχουν τα μνημεία που έχουν ανεγερθεί στο χώρο προς τιμή των θυμάτων, όταν αναλογίζεσαι τα βασανιστήρια και τις μαρτυρικές συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων, όταν βλέπεις τα σημεία που καίγονταν εκατοντάδες πτώματα; Δεν θέλω ούτε να φανταστώ τις επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης επανάληψης αυτής της φρίκης.

Βασιλική (Αθήνα)

Δυστυχώς, οι συνθήκες επανάληψης εξακολουθούν να υπάρχουν, επειδή αυτές βρίσκονται μέσα μας: όταν τυφλωνόμαστε απο το μίσος, χάνουμε το απλό γεγονός ότι ο "εχθρός" είναι και αυτός άνθρωπος και τότε όντως μπορεί να φτάσουμε να του προξενήσουμε τα χίλια μύρια, μέχρι την πλήρη εκμηδένιση (’ουσβιτς τότε, Γκουαντάναμο σήμερα...)

Σωτήριος Νοταρίδης (Αθήνα, Ελλάς)

Πριν τέσσερα χρόνια επισκέφτηκα το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου. Οι εικόνες που αντίκρυσα είναι βαθιά χαραγμένες στη μνήμη μου. Τι σημασία έχουν τα μνημεία που έχουν ανεγερθεί στο χώρο προς τιμή των θυμάτων, όταν αναλογίζεσαι τα βασανιστήρια και τις μαρτυρικές συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων, όταν βλέπεις τα σημεία που καίγονταν εκατοντάδες πτώματα; Δεν θέλω ούτε να φανταστώ τις επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης επανάληψης αυτής της φρίκης.

Βασιλική (Αθήνα, Ελλάς)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2005 - 17:55 (Ώρα Λονδίνου)

Επέτειος του ’ουσβιτς

Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώθηκαν στο ’ουσβιτς

Ολοκληρώθηκαν στο πρώην ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του ’ουσβιτς, οι εκδηλώσεις για τα 60 χρόνια από την απελευθέρωσή του από τις σοβιετικές δυνάμεις.

Η τρίωρη τελετή μνήμης, πραγματοποιήθηκε εν μέσω πυκνού χιονιού και έκλεισε με τραγούδι από μια χορωδία και τη συμβολική καύση δυο ταινιών κατά μήκος των γραμμών του τρένου που μετέφερε στο στρατόπεδο τους κρατούμενους.

Στο ’ουσβιτς, της νότιας Πολωνίας, σκοτώθηκαν από τους Ναζί, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους Εβραίοι, αλλά και Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου, επιφανείς Πολωνοί, Τσιγγάνοι και ομοφυλόφιλοι.

Την τελετή παρακολούθησαν περίπου 2.500 επιζώντες του ’ουσβιτς και ηγέτες από 38 χώρες.

Μιλώντας στην τελετή, ο πρόεδρος του Ισραήλ, Μοσέ Κάτσαβ, υπενθύμισε το κλίμα αντισημιτισμού που επικρατούσε στην Ευρώπη την περίοδο της ανόδου των Ναζί στην εξουσία στη Γερμανία και επέκρινε την αδιαφορία, όπως είπε, που επέδειξαν άλλα κράτη στα δεινά που υφίσταντο οι Εβραίοι.

Αλλά είπε, ότι ο εβραϊκός λαός έχει πλέον αναστηθεί από τις στάχτες του κι έχει ξαναδημιουργήσει την πατρίδα του.


Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2005 - 11:35 (Ώρα Λονδίνου)

Μέτρα για τα καταναλωτικά δάνεια

Πράξη με την οποία αυξάνονται οι τραπεζικές προβλέψεις για τα καταναλωτικά δάνεια που εμφανίζουν προβλήματα στην αποπληρωμή τους, εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε, για την κάλυψή τους, οι τράπεζες υποχρεώνονται να εμφανίζουν περισσότερα κεφάλαια ασφαλείας στους ισολογισμούς από το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Με την σχετική Πράξη, αναπροσαρμόζονται προς τα πάνω οι ελάχιστες προβλέψεις των τραπεζών έναντι απαιτήσεων που αφορούν καταναλωτικά δάνεια, τα οποία έχουν εμφανίσει προβλήματα στην αποπληρωμή τους και περιορίζονται οι ελάχιστες προβλέψεις για τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια.

Συγκεκριμένα, η απόφαση, που υπογράφει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκος Γκαργκάνας, αυξάνει από 70% σε 90% τους συντελεστές προβλέψεων από τα πάσης φύσεως καταναλωτικά δάνεια που βρίσκονται σε προσωρινή καθυστέρηση άνω του έτους ή σε οριστική καθυστέρηση.

Επίσης αυξάνεις τους συντελεστές των δανείων που χαρακτηρίζονται επισφαλή από 84% σε 100%. Στα στεγαστικά δάνεια μειώνεται ο συντελεστής υπολογισμού προβλέψεων για ενήμερες απαιτήσεις με εμπράγματες εξασφαλίσεις από 0,7% σε 0,5%, εφόσον η αξία του δανείου δεν υπερβαίνει το 70% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Η απόφαση αποσκοπεί κατ' αρχήν στην εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου των πιστωτικών ιδρυμάτων, διότι υποχρεώνει τις τράπεζες να διαγράψουν απαιτήσεις από προσωπικά δάνεια τα οποία βρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση.

Παράλληλα η Τράπεζα της Ελλάδος επιδιώκει να καταστήσει τις τράπεζες περισσότερο προσεκτικές στην χορήγηση των καταναλωτικών δανείων, ειδικώς όσων χορηγούνται χωρίς εμπράγματη ασφάλεια.

Το ποσοστό των καταναλωτικών δανείων που χαρακτηρίζονται επισφαλή, εκτιμάται ότι αντιστοιχεί στο περίπου 8% των υπολοίπων της καταναλωτικής πίστης. Το αντίστοιχο ποσοστό στα στεγαστικά δάνεια περιορίζεται στο 4%.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει για τον υπέρογκο κι επισφαλή δανεισμό των ελληνικών νοικοκυριών.


Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2005 - 11:26 (Ώρα Λονδίνου)

Κηδεία με καθυστέρηση 12 ημερών

Τα επεισόδια του 1989 έθεσαν ουσιαστικά τέλος στην πολιτική πορεία του Ζάο Ζιγιάνγκ

Το Σάββατο, 12 ημέρες μετά το θάνατό του, θα πραγματοποιηθεί τελικά η κηδεία του πρώην ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, Ζιάο Ζιγιάνγκ.

Ο Κινέζος πολιτικός είχε καθαιρεθεί από το αξίωμά του, μετά την υποστήριξη που είχε εκφράσει προς τους διαδηλωτές της πλατείας Τιενανμέν το 1989, οι οποίοι διεκδικούσαν ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών στη χώρα.

Οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν τελικά ότι αντί μεγάλης κηδείας, θα πραγματοποιηθεί μία χαμηλών τόνων σύντομη τελετή.

Η μεγάλη καθυστέρηση της κηδείας οφείλεται στην αντιδικία της οικογένειάς του με την κυβέρνηση, σχετικά με τον επίσημο απολογισμό της πολιτικής του πορείας, που κανονικά αναγιγνώσκεται σε παρόμοιες τελετές.

Η κυβέρνηση ήθελε να αναφερθεί ότι ο εκλιπών είχε κάνει λάθη στο χειρισμό των διαδηλώσεων, ενώ η οικογένειά του αρνείται κάτι τέτοιο.


Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2005 - 10:54 (Ώρα Λονδίνου)

Ικανοποίηση από τις επαφές

Την πλήρη ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα των συνομιλιών του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, με τον πρωθυπουργό της Ελλάδος, Κώστα Καραμανλή, εξέφρασε η κυπριακή κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, δήλωσε ότι στις συνομιλίες έγινε διεξοδική συζήτηση της παρούσας κατάστασης του Κυπριακού και των διαγραφόμενων προοπτικών και τόνισε ότι επιβεβαιώθηκε η κοινή στρατηγική, η συνεχής και αδιάλειπτη συνεργασία Αθηνών και Λευκωσίας και το άριστο επίπεδο σύμπνοιας.

«Στόχος παραμένει πάντοτε η προώθηση των προσπαθειών για τελική λύση και επανένωση της Κύπρου στη βάση μιας συμφωνημένης λύσης», είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, και κατέληξε λέγοντας ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε στην Αθήνα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος.

«Οι δύο ηγέτες στις αναλυτικές δηλώσεις που έκαναν μετά τη συνάντησή τους -στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν σε πνεύμα εγκαρδιότητας- υπογράμμισαν ότι κινούνται μ' ένα πνεύμα στενής συνεργασίας και στο ίδιο μήκος κύματος σε μια ευρεία θεματολογία που αφορά τις διμερείς σχέσεις, τις σχέσεις με την ΕΕ και αυτές που αναπτύσσονται στο τρίγωνο της περιοχής», είπε χαρακτηριστικά.

Πρωτοβουλία για το Κυπριακό, Τουρκία και ΕΕ

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Ιακώβου δήλωσε την Τετάρτη ότι η Λευκωσία δεν επιθυμεί τη σύνδεση της οποιασδήποτε πρωτοβουλίας στο Κυπριακό με την υπογραφή από την Τουρκία του πρωτοκόλλου προσαρμογής για την τελωνειακή ένωση και με τα δέκα νέα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως τόνισε, επιδίωξη της κυπριακής κυβέρνησης είναι, πριν από την εκδήλωση οποιαδήποτε πρωτοβουλίας να ξεκαθαρίσουν τα θέματα της υπογραφής του πρωτοκόλλου και οι κανονισμοί για το εμπόριο με τα κατεχόμενα και τη χρηματοδότηση των Τουρκοκυπρίων.

«Ο κανονισμός για το εμπόριο μέσω της πράσινης γραμμής δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός ως έχει» είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει υποβάλει διάφορες προτάσεις και εισηγήσεις, τις οποίες θα επαναφέρει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τέλος, ανέφερε ότι τα θέματα αυτά συζητήθηκαν κατά τις επαφές του προέδρου Παπαδόπουλου στην Αθήνα, και «υπήρξε η κοινή διαπίστωση ότι δεν αναμένεται η εκδήλωση πρωτοβουλίας πριν από τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα», οπότε, δεν έγινε προς το παρόν συζήτηση για τις αλλαγές που επιθυμεί η Λευκωσία επί του σχεδίου Ανάν.

Συμφωνία Σημίτη - Αναστασιάδη

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, που βρίσκεται στην Αθήνα για σειρά επαφών, συναντήθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη, με τον οποίο συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό.

Όπως δήλωσε κατόπιν ο κ. Αναστασιάδης, υπήρξε σύμπτωση απόψεων μεταξύ των δύο ανδρών για την άμεση ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλίας από την ελληνοκυπριακή πλευρά, ώστε το κυπριακό να βγει από τη στασιμότητα.

Ο κ Αναστασιάδης είπε επίσης ότι το σχέδιο Ανάν πρέπει να είναι η βάση για επιδίωξη λύσης του Κυπριακού αλλά πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις τέτοιες, που θα καθησυχάσουν τις ανησυχίες των ελληνοκυπρίων.

Απάντηση Εκπροσώπου στις δηλώσεις Μπάουτσερ

Εξάλλου, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, απέρριψε την Πέμπτη, τη θέση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κ. Μπάουτσερ, ότι το σχέδιο Ανάν είναι καλό και τα μέρη πρέπει να βρουν τρόπους να το αποδεχθούν.

Ο κ. Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι «το σχέδιο Ανάν δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό ως έχει» και πως «η θέση αυτή της Κυπριακής Δημοκρατίας, γίνεται καθολικά αποδεκτή».

Αναφερόμενος στη δήλωση Μπάουτσερ ότι το σχέδιο Ανάν περιέχει και διευθέτηση για το περιουσιακό, ο εκπρόσωπος υπέδειξε ότι εκείνο που έπρεπε να σημειώσει ο Αμερικανός αξιωματούχος, είναι ότι η κατοχή περιουσιών Ελληνοκυπρίων εκτοπισμένων είναι παράνομη, όπως έχει διαπιστωθεί και με αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων.


Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2005 - 10:25 (Ώρα Λονδίνου)

Αναγκαίες οι διαρθρωτικές αλλαγές

Τομές στο δημόσιο βίο είναι αποφασισμένος να φέρει εντός του 2005 ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

Ο κ. Καραμανλής, μιλώντας την Τετάρτη στην κοπή της πίττας της γραμματείας γυναικείων θεμάτων της Νέας Δημοκρατίας, επανέλαβε ότι το τρέχον έτος είναι «κρίσιμο» καθώς «τα δημόσια οικονομικά είναι εξαιρετικά βεβαρημένα, η οικονομία δεν έχει τις δομές και τις υποδομές που απαιτεί η νέα εποχή, η δημόσια διοίκηση αντιμετωπίζει χρόνιες παθογένειες που δεν μπορεί να συνεχίζονται άλλο».

Βασικοί στόχοι της κυβέρνησής του, είπε ο πρωθυπουργός, για το 2005, είναι η προώθηση της επανίδρυσης του κράτους και την εφαρμογή της νέας οικονομικής πολιτικής. Κατόπιν αναφέρθηκε σε σειρά νέων νόμων και προσφάτως κατατεθέντων νομοσχεδίων που κινούνται προς την κατεύθυνση αυτή.

Αναφερόμενος στο αγροτικό ζήτημα, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι στους λίγους μήνες που βρίσκεται η ΝΔ στην κυβέρνηση, έλαβε σειρά μέτρων για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των αγροτών, προσθέτοντας ότι δόθηκε τέλος «στις παρανομίες και στις παρατυπίες του παρελθόντος που συνεπάγονταν τεράστιο κόστος και αδικίες σε βάρος χιλιάδων αγροτών» και γίνεται δεκτή «κάθε γόνιμη ιδέα που αναπτύσσεται στα όρια των υποχρεώσεων της χώρας μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τέλος, απευθυνόμενος στις γυναίκες που είχαν συγκεντρωθεί για την εκδήλωση αναφέρθηκε στους τέσσερις άξονες της γυναικείας πολιτικής της ΝΔ, δηλαδή την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα αποφάσεων, την αλλαγή των στερεότυπων αντιλήψεων για το ρόλο των δύο φύλων, την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και την κάλυψη του ελλείμματος ισότητας στην επιχειρηματική δραστηριότητα και στην αγορά εργασίας.


Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2005 - 11:16 (Ώρα Λονδίνου)

Στόχος η διαφάνεια

Συνάντηση με εκπρόσωπους των δημοσιογραφικών ενώσεων της χώρας και των τεσσάρων κοινοβουλευτικών ομάδων έχει την Πέμπτη ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος.

Η συνάντηση γίνεται με στόχο την έναρξη ενός δημοσίου διαλόγου για τη διαπλοκή στο χώρο του Τύπου, μετά πρόσφατες δηλώσεις τόσο του κ. Ρουσόπουλου όσο και βουλευτών για περιπτώσεις δημοσιογράφων που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα επ' αμοιβή.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, διευκρίνισε ότι «η κυβέρνηση δεν παίζει κανένα πολιτικό παιχνίδι με το θέμα των δημοσιογράφων, ούτε βεβαίως η κυβέρνηση κι οι εκπρόσωποί της εκτόξευσαν λάσπη στους δημοσιογράφους» αλλά θεωρεί απαραίτητο έναν ευρύ διάλογο για το θέμα.

«Δεν ποινικοποιείται η εργασία κανενός, ούτε ποινικοποιείται η απασχόληση στο ελληνικό δημόσιο», είπε.

Σε ερώτηση για τη λίστα ονομάτων δημοσιογράφων που δήλωσε ότι κατέχει ο πρώην πρόεδρος της αθηναϊκής ένωσης συντακτών, Πάνος Σόμπολος, ο κ. Αντώναρος διευκρίνισε ότι «υπάρχει νομοθετημένη υποχρέωση να υποβάλλουν όλα τα υπουργεία και οι δημόσιοι οργανισμοί στο παλαιό υπουργείο Τύπου, μια φορά τον χρόνο, καταστάσεις με τα ονόματα των δημοσιογράφων που απασχολούν. Αυτό το γεγονός όμως δεν περιέχει καμία μομφή».

Σχολιάζοντας παλαιότερη δήλωση του επιτίμου προέδρου της ΝΔ, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, για λίστα δημοσιογράφων που πληρώνονταν από μυστικά κονδύλια από το υπουργείο Εξωτερικών επί κυβερνήσεώς του, ο κ. Αντώναρος είπε ότι «δεν υπάρχει τέτοια λίστα».

Για το θέμα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, δήλωσε ότι «οι νόμοι του κράτους προβλέπουν για το υπουργείο των Εξωτερικών ένα συγκεκριμένο κονδύλι για κάλυψη απόρρητων εθνικών δαπανών», αλλά «ο νόμος επίσης καθορίζει τα του ελέγχου διαχείρισης αυτών των κονδυλίων».


Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2005 - 09:47 (Ώρα Λονδίνου)

Αγροτικό και δημοσιογράφοι

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Φιλί ζωής με 4.614 προσλήψεις. Υγεία: Ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Βλέπουν φως τα αυθαίρετα. Μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Δώστε ρεύμα αμέσως στα αυθαίρετα! Με εντολή Σιούφα στη ΔΕΗ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ευρω-ρεκόρ στη ρύπανση. Οι έξι στις 10 πιο μολυσμένες ευρωπαϊκές πόλεις είναι ελληνικές!

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Απάτη με ασφάλιστρα των ΙΧ. Τι κρύβουν τα συμβόλαια-παγίδες.

Η ΑΥΓΗ: Στο στόχαστρο η διαπλοκή εξουσίας και δημοσιογράφων. Συνάντηση με λίστες σήμερα στο Ζάππειο.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Στο φως οι λίστες της ντροπής. Πόσους δημοσιογράφους λάδωσε η Γιάννα.

ΤΟ ΒΗΜΑ: 35.000 γαλάζια παιδιά στο Δημόσιο από το παράθυρο! Καταγγελία χθες στη Βουλή: η κυβέρνηση της ΝΔ διορίζει σωρηδόν.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 18.478 προσλήψεις σε Υγεία, Πυροσβεστική, Αστυνομία Περιβάλλοντος. Εξαγγελίες από Ν. Κακλαμάνη και Γ. Βουλγαράκη.

ΕΘΝΟΣ: Κρύβεται ο Καραμανλής και από τους βουλευτές του. Η αλαζονεία εκτοπίζει τη σεμνότητα

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σήμερα 44 ηγέτες στο ’ουσβιτς εν ονόματι των λαών τους θα βροντοφωνάξουν: Οι φούρνοι έγιναν για ψωμί και όχι για ανθρώπους.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Χάσαμε δύο δισ. ευρώ από το Β' και Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο. Εφιαλτικές οι ευθύνες της προηγούμενης κυβερνήσεως.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κυκλώνας διαφθοράς στη Δικαιοσύνη. Αυξήθηκαν από 4 σε 10 οι αναμεμιγμένοι σε σκάνδαλα δικαστικοί.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Καυγάς μπλε για τρύπα στα έργα. Υφυπουργός "καρφώνει" τον Σουφλιά για απραξία.

ΕΞΠΡΕΣ: Η Τράπεζα της Ελλάδος αυξάνει τις προβλέψεις των τραπεζών και βάζει...Φρένο στα καταναλωτικά.

ΕΣΤΙΑ: Μόνη λύσις ο ανταγωνισμός. Ακόμη και στην Παιδεία και την Υγεία.

ESPRESSO: Ο Κορυδαλλός "φωτίζει" τα κυκλώματα της δικαιοσύνης. Συγκλονιστικές καταγγελίες και μαρτυρίες.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ανοικτή διάσταση Σουφλιά - Αλογοσκούφη. Το ΥΠΕΧΩΔΕ "αδειάζει" το υπουργείο Οικονομίας για τα κονδύλια του Γ΄ΚΠΣ.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Δύο δισ. χάθηκαν, 500 εκατ. κινδυνεύουν. Από το Β' και το Γ' ΚΠΣ - Η χειρότερη επίδοση στην Κοινωνία της Πληροφορίας.

ΚΕΡΔΟΣ: Μέτρα για τον περιορισμό των καταναλωτικών δανείων. Η Τράπεζα της Ελλάδος αυξάνει τις προβλέψεις κάλυψης κινδύνων.

Ο ΛΟΓΟΣ: Μειώθηκαν αλλά δεν εξαλείφθηκαν... τα ράντζα. Ικανοποιημένος από το νέο σύστημα εφημεριών ο Νικήτας Κακλαμάνης.

METRO: "Κίτρινη κάρτα" σε ασφαλιστικές. Περιθώριο έως τα τέλη Ιουνίου τους δίνει το υπουργείο Ανάπτυξης για να εξυγιανθούν.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Μέτρα υπέρ της υγείας των πιστωτικών ιδρυμάτων. Αυξημένες προβλέψεις για επισφάλειες επέβαλε η Τράπεζα της Ελλάδος.

ΤΑ ΝΕΑ: Βασάνιζαν οργανωμένα οι φρουροί. Προβληματισμός στην ΕΛΑΣ για τις αγριότητες.

Η ΝΙΚΗ: Συνιστά αυτοσυγκράτηση. Ο Καραμανλής αναζητά τρόπους απεγκλωβισμού.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ξεκληρίζουν μαζικά τη μικρομεσαία αγροτιά. Αντιαγροτική η πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ.

City Press: Η αναβολή των εκπτώσεων "πάγωσε" την αγορά! Λαθεμένη αποδεικνύεται η επιλογή της κυβέρνησης.

TRAFFIC NEWS: Στην κόψη του ξυραφιού οι σχέσεις Νίκου (Ευαγγελάτου)-ALTER. Πυρετός στα παρασκήνια των Media.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Σήψη κι εδώ στα νοσοκομεία. Κοπάνες... η έλλειψη προσωπικού.

Η ΧΩΡΑ: 11.315 προσλήψεις: Υγεία-Πυροσβεστική-Αγροφυλακή-Δήμος Αθηναίων. Εκτός ΑΣΕΠ όλες οι νέες θέσεις.

Αγροτικό

Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει ότι "αδιέξοδο στον κάμπο, μετά την αρνητική απάντηση του Μαξίμου στο αίτημα των βαμβακοπαραγωγών της Θεσσαλίας να συναντηθούν με τον Κ. Καραμανλή, καθώς θεωρούν ότι δεν υπάρχει επίπεδο συνεννόησης στον διάλογο με το Υπουργείο".

Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι "η όλη υπόθεσις βεβαίως δεν πρέπει να σταματήση εδώ καθώς έχει δύο ακόμη πτυχές. Πρώτον, πρέπει να αναθεωρηθή εκ βάθρων ολόκληρο το σύστημα παρακολουθήσεως της βαμβακοκαλλιεργείας και της χορηγήσεως των κοινοτικών επιδοτήσεων. Δεύτερον, πρέπει έστω και μόνον για τις εφετινές περιπτώσεις -εφ' όσον αναδρομικός έλεγχος δεν μπορεί να γίνη- να αναζητηθούν όλοι οι αρμόδιοι παράγοντες, δημοσίων υπηρεσιών και συνεταιριστικών οργανώσεων, που συνέπραξαν στις αποκαλυφθείσες παρανομίες".

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "ποιος φταίει; Οι αγρότες που πίστεψαν στις προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ ή η κυβέρνηση που δεν τις τηρεί; Οι αγρότες που εμπιστεύτηκαν τον Κ. Καραμανλή (θα δίνει το "παρών" στις Βρυξέλλες...) ή ο πρωθυπουργός που αρνείται στους αγρότες και σε βουλευτές την είσοδο στο Μαξίμου; Ποιος πρέπει να πληρώσει τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής;"

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "εμμένουν στο αίτημά τους για συνάντηση με τον πρωθυπουργό οι αγρότες της Θεσσαλίας ενώ στα μπλόκα παραμένουν και οι αγρότες της Μακεδονίας. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε χθες ότι ο διάλογος διεξάγεται με τον Ευ. Μπασιάκο, ενώ ο πρωθυπουργός ζήτησε από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης να μην υπάρξει ένταση μεταξύ αγροτών και αστυνομικών".

Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "πειστική δικαιολογία απεμπλοκής από το πρόβλημα που ενέσκηψε με το αγροτικό αναζητούν το Μέγαρο Μαξίμου και η Ρηγίλλης, ώστε, αφενός, να μην εδραιωθεί η εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός είναι αδιάλλακτος και δεν συζητά με τους βαμβακοπαραγωγούς, αφετέρου, να μην αποχωρήσουν "ταπεινωμένοι" οι αγροτοσυνεταιριστές".

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "στη Βουλή φέρνει τα δίκια των αγροτών το ΚΚΕ. Οργή και αγανάκτηση προκαλεί η κυβερνητική επιχείρηση ενοχοποίησης των αθώων και αθώωσης της ένοχης πολιτικής της, με τις "λίστες παρανόμων".

Λίστες δημοσιογράφων

Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "η σύσκεψη που γίνεται σήμερα με πρωτοβουλία του υπουργού Επικρατείας Θόδωρου Ρουσόπουλου για να αντιμετωπιστεί το θέμα της πολυθεσίας των δημοσιογράφων στο Δημόσιο δεν θα έχει κανένα νόημα αν η κυβέρνηση δεν τολμήσει να δώσει στην δημοσιότητα τα ονόματα όλων εκείνων που επί χρόνια λάδωνε η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου με το πρόσχημα ότι παρείχαν υπηρεσίες στην Αθήνα 2004".

Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "λυδία λίθος της αναγκαίας δημοκρατικής εξυγίανσης είναι η πρόβλεψη για τον σταδιακό διαχωρισμό του δημοσιογραφικού επαγγέλματος από τα γραφεία Τύπου και δημοσίων σχέσεων του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα".

Δικαιοσύνη - Διαφθορά

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) εκτιμά ότι "θέμα χρόνου θεωρούνται οι πρώτες ποινικές διώξεις".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει ότι "εραστές" της... ρουλέτας και του... λουλουδοπόλεμου το βράδυ, εκπρόσωποι της θεάς Θέμιδος το πρωί κατηγορούνται για συμμετοχή σε κύκλωμα όπου εμπλέκονται και γιατροί! Καινούργιο παρακλάδι στο σκάνδαλο με τους δικαστές προβάλλει από τις καταγγελίες που φθάνουν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργο Σανιδά".

Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ "κάθαρση στη Δικαιοσύνη είναι αποφασισμένη να επιβάλει η κυβέρνηση, η οποία προχωρά και σε νομοθετικές ρυθμίσεις την ώρα που οι αποκαλύψεις για το παραδικαστικό κύκλωμα παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας. Καταγγελίες και για άλλους έξι δικαστικούς".

H TRAFFIC NEWS γράφει ότι "ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας προτίθεται να εισηγηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη διαρκή Ιερά Σύνοδο να ζητήσει ο ίδιος από τον υπουργό Δικαιοσύνης την αλλαγή του νόμου περί εκκλησιαστικής δικαιοσύνης, έτσι ώστε η Σύνοδος να μπορεί να παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα σε περιπτώσεις που κληρικοί φέρονται αναμεμειγμένοι σε κακουργηματικές πράξεις".

Υπουργείο Ανάπτυξης - Ασφαλιστικές εταιρίες

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι "ένα στα τέσσερα αυτοκίνητα, περισσότερα από ένα εκατομμύριο οχήματα, κυκλοφορούν ασφαλισμένα σε είκοσι περίπου εταιρείες που έχουν περιορισμένα ή και ανεπαρκή κεφάλαια και οι οποίες χρειάζονται επειγόντως τουλάχιστον 133 εκατομμύρια ευρώ".

Σύμφωνα με την ΑΠΟΦΑΣΗ "τέλος στην ανοχή των ασφαλιστικών εταιρειών του κλάδου αυτοκινήτου, οι οποίες ταλαιπωρούν και εκμεταλλεύονται οικονομικά τους ασφαλισμένους χωρίς να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους , βάζει η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης".

H METRO εκτιμά ότι "σφίγγει ασφυκτικά ο κλοιός για περισσότερες από επτά ασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίες απειλούνται με οριστική ανάκληση αδείας από το υπουργείο Ανάπτυξης εάν έως το τέλος Ιουνίου δεν έχουν εξυγιάνει τα οικονομικά τους".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2005 - 07:09 (Ώρα Λονδίνου)

60 χρόνια μετά

Η είσοδος του «εργοστασίου θανάτου» στο ’ουσβιτς

’νθρωποι που επέζησαν από «το εργοστάσιο του θανάτου» του ’ουσβιτς επιστρέφουν σήμερα στο χώρο του πρώην στρατοπέδου συγκέντρωσης των ναζί, για να βρεθούν στο πλευρό δεκάδων ηγετών κρατών, στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί για την επέτειο των 60 ετών από την απελευθέρωσή τους από τον Κόκκινο Στρατό.

Η τελετή αυτή ολοκληρώνει μία εβδομάδα εκδηλώσεων ανά τον κόσμο, στη μνήμη των περίπου ενάμισι εκατομμυρίου ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στο ’ουσβιτς, μεταξύ του 1940 και της 27ης Ιανουαρίου του 1945.

Η μεγάλη πλειοψηφία των θυμάτων ήταν Εβραίοι, που μεταφέρθηκαν στο σταρτόπεδο συγκέντρωσης της πολωνικής πόλης μαζί με Πολωνούς και Σοβιετικούς κρατούμενους, αθίγγανους και ομοφυλόφιλους.

Επίσης, το γερμανικό κοινοβούλιο θα τελέσει εντός της ημέρας ειδική τελετή μνημόνευσης του Ολοκαυτώματος, κάτι που θα συμβεί και στο Ισραήλ.

Στο ’ουσβιτς θα παρευρεθεί και ο πρόεδρος του Ισραήλ, Μόσε Κατσάβ.


Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2005 - 11:06 (Ώρα Λονδίνου)

Νομοθετικοί πονοκέφαλοι για την κυβέρνηση Μπλερ

Οι προτάσεις του Βρετανού υπουργού Εσωτερικών, Τσαρλς Κλαρκ, προκάλεσε την αντίδραση οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών, Τσαρλς Κλαρκ, υπερασπίστηκε μιλώντας στο BBC τα σχέδια της κυβέρνησης Μπλερ για την εφαρμογή ενός συστήματος κατ' οίκον περιορισμού και στενής παρακολούθησης ξένων υπόπτων τρομοκρατών.

Οι προτάσεις του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών ακολούθησαν απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την οποία ήταν παράνομη η επ' αορίστω κράτηση 12 αλλοδαπών υπόπτων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές δραστηριότητες, χωρίς δίκη.

Ωστόσο, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν τα σχέδια του κ. Κλαρκ, κάνοντας λόγο για παραβίαση ατομικών ελευθεριών.

Η Διεθνής Αμνηστία είπε ότι οι προτάσεις προσβάλλουν τη φυσική δικαιοσύνη, επισημαίνοντας ότι όλοι έχουν δικαίωμα σε μια αμερόληπτη δίκη.

Ο κ. Κλαρκ υποστήριξε ότι οι αλλαγές είναι αναγκαίες για την προστασία της Βρετανίας, τονίζοντας ότι θα ήταν ανόητο να αρνηθεί κανείς ότι υπάρχουν άτομα και οργανώσεις που επιδιώκουν την καταστροφή της δημοκρατίας.

Ο Βρετανός υπουργός επέμεινε ότι τα νέα μέτρα, που θα συζητηθούν τις επόμενες εβδομάδες στο Κοινοβούλιο, αφορούν μόνο μικρό αριθμό ανθρώπων.

Λίγο αργότερα, ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ είπε ότι τα σχέδια υπαγορεύθηκαν από την ανάγκη προστασίας της βρετανικής κοινωνίας έναντι ατόμων που επιθυμούν να προκαλέσουν θάνατο και καταστροφή σε πρωτοφανή κλίμακα.


Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2005 - 07:09 (Ώρα Λονδίνου)

60 χρόνια μετά

Η είσοδος του «εργοστασίου θανάτου» στο ’ουσβιτς

’νθρωποι που επέζησαν από «το εργοστάσιο του θανάτου» του ’ουσβιτς επιστρέφουν σήμερα στο χώρο του πρώην στρατοπέδου συγκέντρωσης των ναζί, για να βρεθούν στο πλευρό δεκάδων ηγετών κρατών, στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί για την επέτειο των 60 ετών από την απελευθέρωσή τους από τον Κόκκινο Στρατό.

Η τελετή αυτή ολοκληρώνει μία εβδομάδα εκδηλώσεων ανά τον κόσμο, στη μνήμη των περίπου ενάμισι εκατομμυρίου ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στο ’ουσβιτς, μεταξύ του 1940 και της 27ης Ιανουαρίου του 1947.

Η μεγάλη πλειοψηφία των θυμάτων ήταν Εβραίοι, που μεταφέρθηκαν στο σταρτόπεδο συγκέντρωσης της πολωνικής πόλης μαζί με Πολωνούς και Σοβιετικούς κρατούμενους, αθίγγανους και ομοφυλόφιλους.

Επίσης, το γερμανικό κοινοβούλιο θα τελέσει εντός της ημέρας ειδική τελετή μνημόνευσης του Ολοκαυτώματος, κάτι που θα συμβεί και στο Ισραήλ.

Στο ’ουσβιτς θα παρευρεθεί και ο πρόεδρος του Ισραήλ, Μόσε Κατσάβ.


Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2005 - 07:52 (Ώρα Λονδίνου)

Φτώχεια και περιβάλλον στο προσκήνιο

Διαφορετικό από του Νταβός το σκηνικό στο «χαρούμενο λιμάνι» (Πόρτο Αλέγκρε)

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, θα θέσει προς συζήτηση τα σχέδιά του για τη μείωση της φτώχειας στην αφρικανική ήπειρο αργότερα σήμερα, σε συναντήσεις που θα έχει με επιχειρηματίες και άλλους πολιτικούς ηγέτες, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Ο κ. Μπλερ επιδιώκει με συγκεκριμένες προτάσεις να προωθήσει την ακύρωση των χρεών και το διπλασιασμό της διεθνούς οικονομικής βοήθειας προς ορισμένα από τα φτωχότερα κράτη του κόσμου.

Θα συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις επί των σχεδίων του με τους προέδρους της Νιγηρίας και της Νότιας Αφρικής, όπως επίσης με επιφανείς επιχειρηματίες και προσωπικότητες που συμμετέχουν σε εκστρατείες για την καταπολέμηση της φτώχειας.

Η βρετανική κυβέρνηση θέλει να εκμεταλλευτεί την προεδρία της στον Όμιλο των 8 πιο προηγμένων βιομηχανικά κρατών του κόσμου, το γνωστό G8, για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τη φτώχεια στην Αφρική και το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Την Τετάρτη, ο κ. Μπλερ κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να εμπλακούν με τον υπόλοιπο κόσμο στις προσπάθειες αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών.

Κοινωνικό Φόρουμ

Δεκάδες χιλιάδες κοινωνικών και πολιτικών ακτιβιστών διαδήλωσαν στους δρόμους του Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, εγκαινιάζοντας εκδήλωση στον αντίποδα του Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.

Οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους και την υποστήριξή τους στην αντιμετώπιση θεμάτων που άπτονται του περιβάλλοντος και την απαλειφή χρεών φτωχών χωρών.

Οι συμμετέχοντες στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ θα συζητούν επί σχεδόν μία εβδομάδα, με άξονα την ανάγκη αλλαγής των πολιτικών και οικονομικών προτεραιοτήτων του πλανήτη.

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές αποδοκίμασαν οπαδούς του Βραζιλιάνου προέδρου, Λουΐς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, που μίλησε στην έναρξη του φόρουμ. Οι διαδηλωτές τον κατηγορούν ότι πρόδωσε το αριστερό παρελθόν του.


Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2005 - 08:22 (Ώρα Λονδίνου)

Εκλογές και θετικό κλίμα στη Μέση Ανατολή

Σύμφωνα με Παλαιστίνιο αξιωματούχο, αναβάλλεται η ανάπτυξη δυνάμεων ασφαλείας στη νότια λωρίδα της Γάζας

Οι Παλαιστίνιοι προσέρχονται σήμερα στις κάλπες στη Γάζα για να εκλέξουν δημάρχους και μέλη τοπικών συμβουλίων για αρκετές πόλεις.

Η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς υποστηρίζει δικούς της υποψηφίους στις εκλογές, συμμετέχοντας έτσι για πρώτη φορά σε εκλογική διαδικασία.

Τον περασμένο μήνα, η οργάνωση είχε κάνει αισθητή την παρουσία της σε δημοτικές εκλογές.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Μαχμούντ Αμπάς, αναμένεται να συναντήσει στη Ραμάλα τον Αμερικανό απεσταλμένο, Ουίλιαμ Μπερνς.

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ανώνυμος Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε ότι η προγραμματισμένη ανάπτυξη παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας στη νότια λωρίδα της Γάζας, αναβάλλεται, χωρίς να διευκρινίσει τους λόγους.

Εξάλλου, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, είπε ότι ένα παλαιστινιακό κράτος θα μπορούσε να δημιουργηθεί εντός των επόμενων τεσσάρων ετών.

Επίσης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Γεντιότ Αχαρόνοτ, πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, δηλώνει «πολύ ικανοποιημένος» από τα μέτρα που έχει λάβει ο νεοεκλεγείς Παλαιστίνιους πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, με σκοπό να περιορίσει τη βία.


Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2005 - 07:09 (Ώρα Λονδίνου)

60 χρόνια μετά

Η είσοδος του «εργοστασίου θανάτου» στο ’ουσβιτς

’νθρωποι που επέζησαν από «το εργοστάσιο του θανάτου» του ’ουσβιτς επιστρέφουν σήμερα στο χώρο του πρώην στρατοπέδου συγκέντρωσης των ναζί, για να βρεθούν στο πλευρό δεκάδων ηγετών κρατών, στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί για την επέτειο των 60 ετών από την απελευθέρωσή τους από τον Κόκκινο Στρατό.

Η τελετή αυτή ολοκληρώνει μία εβδομάδα εκδηλώσεων ανά τον κόσμο, στη μνήμη των περίπου ενάμισι εκατομμυρίου ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στο ’ουσβιτς, μεταξύ του 1940 και της 27ης Ιανουαρίου του 1947.

Η μεγάλη πλειοψηφία των θυμάτων ήταν Εβραίοι, που μεταφέρθηκαν στο σταρτόπεδο συγκέντρωσης της πολωνικής πόλης μαζί με Πολωνούς και Σοβιετικούς κρατούμενους, αθίγγανους και ομοφυλόφιλους.

Επίσης, το γερμανικό κοινοβούλιο θα τελέσει εντός της ημέρας ειδική τελετή μνημόνευσης του Ολοκαυτώματος, το οποίο θα τιμηθεί και στο Ισραήλ.

Στο ’ουσβιτς θα παρευρεθεί και ο πρόεδρος του Ισραήλ, Μόσε Κατσάβ.


Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2005 - 04:47 (Ώρα Λονδίνου)

Το μεγαλύτερο έγκλημα όλων των εποχών

Οι περισσότερες εφημερίδες στις ευρωπαϊκές χώρες σημειώνουν ότι 44 ηγέτες κρατών θα συγκεντρωθούν σήμερα στο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης των ναζί, στην πολωνική πόλη του ’ουσβιτς, για μια τελετή «πρωτοφανούς μεγέθους», στην οποία «θα τιμηθεί η μνήμη των θυμάτων του μεγαλύτερου εγκλήματος όλων των εποχών».

Μεταξύ αυτών και η Φιγκαρό (Le Figaro) στη Γαλλία, η οποία γράφει ότι όλοι οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση του ’ουσβιτς μεταβαίνουν στην περιοχή ορμώμενοι από την κοινή επιθυμία να αποτίσουν φόρο τιμής στους επιζήσαντες εγκλείστους και τους στρατιώτες που τους απελευθέρωσαν, «όσο υπάρχει ακόμα καιρός».

Με ειδικό αφιέρωμα πέντε σελίδων στο ’ουσβιτς κυκλοφορεί η επίσης γαλλική Λιμπερασιόν (Liberation).

Παράλληλα, στην πρώτη σελίδα κυριαρχεί η φωτογραφία τεσσάρων γυμνών και σκελετωμένων παιδιών που στέκονται κοιτώντας το φακό, συνοδευόμενη από τον τίτλο «Καθήκον απέναντι στην Ιστορία».

«Το καθήκον της μνήμης», γράφει στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα, «εμφορείται από έναν εσωτερικό εχθρό, την κακή διαχείριση ακριβώς των ιστορικών αναμνήσεων, λόγω της αδιάκοπης διαδοχής των ιστορικών επεισοδίων».

»Ενώ το ’ουσβιτς και το Ολοκαύτωμα μπορούν να εκληφθούν ως μέρος ενός ευρύτερου ιστορικού επεισοδίου, είναι ταυτόχρονα σαφώς διακριτά επεισόδια. Διαθέτουν κάτι που δεν επιτρέπει να τα δούμε απλώς ως ιστορικά γεγονότα. Είναι σαν αυτό που αντιπροσωπεύουν να έχει υπερβεί ακριβώς την ιδιότητα της αντιπροσώπευσης, πάνω από κάθε συνηθισμένη ιστορική ιδιότητα», παρατηρεί η Λιμπερασιόν.

Στην Ισπανία, η Ελ Παΐς (El Paίs) πιστεύει ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει να κάνει πολύ περισσότερα από μια εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του ’ουσβιτς.

«Πρέπει», γράφει η εφημερίδα, «να δώσει μιαν απηνή μάχη ενάντια στους λόγους που καθιστούν δυνατές παρόμοιες πράξεις συλλογικής παραφροσύνης».

Στη Βαρκελώνη, πάντως, η Ελ Περιόδικο (El Periόdico) βλέπει το Ολοκαύτωμα ως διακριτή κατηγορία γενοκτονίας.

«Η συστηματική εξόντωση 6 εκατομμυρίων ανθρώπων στόχευε στην αποκτήνωση μιας ολόκληρης εθνικής ομάδας, καταστρέφοντάς την φυσικά, ψυχολογικά, ηθικά και πνευματικά».

»Η σκληρότητα του ολοκαυτώματος δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη γενοκτονία που είτε προηγήθηκε είτε ακολούθησε», καταλήγει η εφημερίδα της Καταλονίας.

Η γερμανική Φράνκφουρτερ ’λγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) θεωρεί ότι δεν είναι καλή ιδέα να γίνει το Ολοκαύτωμα θεμέλιο της σύγχρονης γερμανικής ή ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Η εφημερίδα αναγνωρίζει την «αγνότητα» των προθέσεων όσων επιχειρούν κάτι τέτοιο, αλλά υποστηρίζει ότι «δε θα ξεφύγουμε από το Χίτλερ κάνοντας το Ολοκαύτωμα έναν αρνητικό θεμέλιο μύθο».

«Ο αυτουργός του Ολοκαυτώματος θα μετατρεπόταν έτσι σε σκοτεινό πατέρα της σύγχρονης φωτεινής Ευρώπης μια τιμή την οποία δεν αξίζει ένας τέτοιος εγκληματίας», τονίζει η γερμανική εφημερίδα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.