Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-01-25

  1. «Ποτέ ξανά;»
  2. Φαβορί το φιλμ του Σκορτσέζε
  3. Ζητούνται επιπλέον χρήματα για το Ιράκ
  4. Απελευθέρωση από το Γουαντάναμο
  5. Έντονες οι ανισότητες στην Ελλάδα
  6. Στο επίκεντρο το κυπριακό
  7. Δεκάδες νεκροί σε προσκύνημα
  8. Ζητούν να δουν τον πρωθυπουργό
  9. Φόρουμ: Τα διδάγματα του ’ουσβιτς
  10. «Συστηματικά βασανιστήρια στο Ιράκ»
  11. Απαισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία
  12. Νέα άλματα για την κινεζική οικονομία
  13. Δεν θα αποκλειστούν δρόμοι
  14. Στην Αθήνα ο πρόεδρος της Κύπρου
  15. Συγκινητική κινητοποίηση
  16. Τα διδάγματα του ’ουσβιτς
  17. Αγροτικό και οικονομία
  18. Τραγωδία χωρίς τέλος στον Ινδικό
  19. Απόπειρες αυτοκτονίας στο Γουαντάναμο
  20. Συστηματικά βασανιστήρια στο Ιράκ
  21. Τραγωδία χωρίς τέλος
  22. Ευρωπαϊκή περιοδεία Γιούσενκο
  23. Καθήκον μνήμης
  24. Περί μετανάστευσης
  25. Επιστροφή στο ’ουσβιτς

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2005 - 02:01 (Ώρα Λονδίνου)

«Ποτέ ξανά;»

Με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Ποτέ ξανά;» κυκλοφορεί η εφημερίδα Ιντιπέντεντ (The Independent) αναφερόμενη στην 60η επέτειο της απελευθέρωσης του στρατοπέδου συγκέντρωσης του ’ουσβιτς.

«Την ώρα που ο κόσμος προετοιμάζεται να τιμήσει την Ημέρα του Ολοκαυτώματος, συνεχίζονται τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Νταρφούρ, ενώ οι διπλωμάτες ερίζουν». Στην επαρχία του Σουδάν έχουν σκοτωθεί περισσότερες από 70.000 άνθρωποι και περισσότεροι από 1,6 εκατομμύρια έχουν ξεριζωθεί, γράφει η εφημερίδα.

Στο κεντρικό της σχόλιο η εφημερίδα Ντέιλι Tέλεγκραφ (The Daily Telegraph) αναφέρεται μεταξύ άλλων στις ομιλίες του καγκελάριου της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, στο Βερολίνο και του υπουργού Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, στη Νέα Υόρκη, σημειώνοντας ότι και οι δύο ανήκουν στη μεταπολεμική γενιά, που δεν διακρίνει το λόγο για τον οποίο η χώρα της θα έπρεπε να αισθάνεται ψυχολογικά «ανάπηρη» για όσα συνέβησαν επί Χίτλερ, αναγνωρίζει όμως ως υπαρκτό τον κίνδυνο να «ενδώσει στη λήθη».

«Οι ομιλίες των δύο πολιτικών συνιστούν έναν πολύτιμο αντίποδα στην αύξηση της δύναμης των ακροδεξιών κομμάτων στα ανατολικά ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας και στους αρνητές του Ολοκαυτώματος », γράφει η Ντέιλι Τέλεγκραφ.

Aποφυλάκιση υπόπτων

H εφημερίδα Τάιμς (The Times) γράφει στην πρώτη της σελίδα ότι θα αφεθούν ελεύθεροι 12 αλλοδαποί, που κρατούνται στη Βρετανία χωρίς δίκη ως ύποπτοι για τρομοκρατική δράση, θα βρίσκονται όμως, όπως σημειώνει, υπό επιτήρηση, μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες συμφωνίες με τις χώρες καταγωγής τους σε ό,τι αφορά την απέλασή τους. Πολλοί από αυτούς, γράφει η εφημερίδα καταζητούνται στις πατρίδες τους για ανάμειξη σε τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Το ίδιο θέμα προβάλλει στο πρωτοσέλιδό της και η εφημερίδα Γκάρντιαν (The Guardian). Ο υπουργός Εσωτερικών, Τσάρλς Κλαρκ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ότι αποδέχεται τη δικαστική απόφαση, σύμφωνα με την οποία η παρατεταμένηκράτηση χωρίς δίκη, παραβιάζει το δίκαιο περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Η απόφαση αυτή, που εκδόθηκε πριν τα Χριστούγεννα, έπληξε την καρδιά της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, την οποία προώθησε μετά τις επιθέσεις τις 11ης Σεπτεμβρίου ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Ντέιβιντ Μπλάνκετ», γράφει η Γκάρντιαν.

Επίσης στην πρώτη της σελίδα, η εφημερίδα αναφέρεται στους τέσσερις Βρετανούς πολίτες, που έφθασαν την Τρίτη στη Βρετανία, μετά από κράτηση τριών χρόνων στην αμερικανική βάση του Γουαντάναμο στην Κούβα, ως ύποπτοι τρομοκράτες. Σύμφωνα με τον δικηγόρο ενός εκ των τεσσάρων, ο πελάτης του υποστηρίζει πως ήταν επί 18 μήνες σε απομόνωση, υπέφερε από πνευματική κατάπτωση, ενώ στη διάρκεια της κράτησής του επανειλημμένα του έκαναν ενέσεις με μία άγνωστη ουσία, γράφει η Γκάρντιαν.

Συνέντευξη Μπλερ

Η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (The Financial Times) γράφει στην πρώτη της σελίδα συνέντευξη του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, ο οποίος διαμηνύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η χώρα του είναι έτοιμες να μεταβιβάσουν στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, μετά τις εκλογές της 30ης Ιανουαρίου, τον έλεγχο μεγάλων περιοχών της χώρας. Συγχρόνως όμως απέκλεισε προς το παρόν το ενδεχόμενο ορισμού ημερομηνιών για την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Μπλερ εκφράζεται με ενθουσιασμό για τον στόχο της αμερικανικής κυβέρνησης να επεκτείνει την ελευθερία στον κόσμο και υπογραμμίζει ότι ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους είναι έτοιμος να συνεργαστεί με άλλες χώρες στα ζητήματα της προστασίας του κλίματος, του Ιράν και της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.


Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2005 - 22:35 (Ώρα Λονδίνου)

Φαβορί το φιλμ του Σκορτσέζε

Ο Μάρτιν Σκορτσέζε και ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο είναι και οι δύο υποψήφιοι για Όσκαρ

Στην κορυφή των προτιμήσεων με 11 υποψηφιότητες για Όσκαρ βρίσκεται η ταινία του Μάρτιν Σκορτσέζε, «The Aviator», με πρωταγωνιστή το Λεονάρντο Ντι Κάπριο.

Οι μεγαλύτεροι αντίπαλοι της ταινίας φαίνεται ότι είναι το φιλμ του Κλιντ Ίστγουντ, «Million Dollar Baby» και η ταινία «Finding Neverland» με το Τζόνι Ντεπ και την Κέιτ Γουίνσλετ.

Τόσο ο Κλιντ Ίστγουντ όσο και ο πρωταγωνιστής της ταινίας «Ray», Τζέιμι Φοξ, έχουν λάβει δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ ο καθένας.

Το φιλμ του Μάρτιν Σκορτσέζε αναμένεται να κερδίσει το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, ενώ πιστεύεται ότι θα δοθεί και Όσκαρ σκηνοθεσίας στον Σκορτσέζε.

Για Όσκαρ καλύτερης ταινίας έχουν προταθεί επίσης τα φιλμ «Million Dollar Baby», «Finding Neverland», «Ray» και «Sideways».

Ο Σκορτσέζε έχει προταθεί για Όσκαρ ακόμη έξι φορές στο παρελθόν, αλλά δεν έχει κερδίσει ποτέ, για αυτό πιστεύεται ότι τώρα θα λάβει το πολυπόθητο αγαλματίδιο.

Ο Ντι Κάπριο, ο οποίος υποδύεται τον πιλότο και πλέιμποϊ Χάουαρντ Χιουζ στο φιλμ, είχε προταθεί ξανά για Όσκαρ το 1994 για την ταινία «What's Eating Gilbert Grape».

Φέτος, αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό από τον Τζέιμι Φοξ, ο οποίος υποδύεται τον Ρέι Τσάρλς στην ταινία «Ray» και είναι εξαιρετικά δημοφιλής λόγω της ερμηνείας του.


Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2005 - 21:59 (Ώρα Λονδίνου)

Ζητούνται επιπλέον χρήματα για το Ιράκ

Περίπου 120.000 Αμερικανοί στρατιώτες θα παραμείνουν στο Ιράκ

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε τα σχέδιά του να ζητήσει από το Κογκρέσο επιπλέον 80 δισεκατομμύρια δολάρια, για να συντηρήσει τις στρατιωτικές εκστρατείες στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Τα περισσότερα από τα χρήματα αυτά αναμένεται να δοθούν για μισθούς των στρατιωτών και για αντικατάσταση ή για την επιδιόρθωση του εξοπλισμού.

Το Κογκρέσο είχε ήδη εγκρίνει 25 δισεκατομμύρια δολάρια για τους εν λόγω σκοπούς αυτόν το χρόνο.

Την ίδια στιγμή, ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο αμερικανικός στρατός αναμένεται να κρατήσει περίπου 120.000 Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ για τα επόμενα δύο χρόνια.

Ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών αυξήθηκε τον περασμένο μήνα και έφθασε τους 150.000, σε μία προσπάθεια να τηρηθεί η ασφάλεια κατά τη διεξαγωγή των εκλογών.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Πεντάγωνο λέει ότι οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της χώρας δεν κρύβουν πια ότι δεν περίμεναν να βρίσκονται τόσοι πολλοί στρατιώτες στο Ιράκ αυτή την περίοδο.

Τα νέα κονδύλια που ζητούνται για τις αμυντικές δαπάνες της χώρας θα προστεθούν στον ετήσιο προϋπολογισμό του Πενταγώνου, ο οποίος ξεπερνά τα 400

δισεκατομμύρια δολάρια.

Ορισμένα από τα 80 δισεκατομμύρια δολάρια θα δοθούν για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και για την κατασκευή νέου κτιρίου για την αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη.


Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2005 - 22:15 (Ώρα Λονδίνου)

Απελευθέρωση από το Γουαντάναμο

Οι τέσσερις Βρετανοί βρίσκονται υπό κράτηση σε βρετανικό έδαφος πλέον

Οι τέσσερις τελευταίοι Βρετανοί που κρατούνταν στην αμερικανική βάση Γουαντάναμο στην Κούβα επέστρεψαν στη Βρετανία, έπειτα από τρία χρόνια κράτησης.

Οι τέσσερις άνδρες, ένας από το Μπέρμιγχαμ και τρεις από το Λονδίνο, κρατούνταν στην αμερικανική βάση κατηγορούμενοι για δεσμούς με την Αλ Κάιντα.

Αμέσως μόλις έφθασαν στο βρετανικό έδαφος συνελήφθησαν από την αστυνομία, η οποία αναμένεται να αναλάβει την υπόθεσή τους.

Έξω από το κέντρο όπου κρατούνται οι τέσσερις Βρετανοί υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις.

Η βρετανική αστυνομία δήλωσε ότι θα διερευνήσει τους λόγους για τους οποίους οι τέσσερις άνδρες συνελήφθησαν αρχικώς από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι τέσσερις Βρετανοί απελευθερώθηκαν έπειτα από αίτημα της βρετανικής κυβέρνησης.

Οι βρετανικές αρχές υποσχέθηκαν στην αμερικανική κυβέρνηση ότι θα λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην απειλήσουν οι τέσσερις Βρετανοί σε καμία περίπτωση τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αντιδράσεις για την κράτησή τους έχουν εκφράσει οι μουσουλμανικές οργανώσεις της χώρας, καθώς οι τέσσερις Βρετανοί είναι μουσουλμάνοι.


Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2005 - 19:52 (Ώρα Λονδίνου)

Έντονες οι ανισότητες στην Ελλάδα

Του ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες, Γιώργου Δαράτου

Οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις θα στραφούν προς φτωχές περιοχές άλλων χωρών

Έντονες εξακολουθούν να εμφανίζονται οι εισοδηματικές ανισότητες μεταξύ καθυστερημένων και ανεπτυγμένων περιφερειών της Ελλάδας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Γιούροστατ για το 2002, η Ελλάδα είχε τις πέντε από τις δέκα φτωχότερες περιφέρειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 15 χωρών μελών.

Αν όμως η Ελλάδα συγκριθεί με τις σημερινές 25 κοινοτικές χώρες, στις δέκα πιο φτωχές περιφέρειες της Ένωσης δεν υπάρχει πλέον καμία ελληνική, αλλά έξι πολωνικές, δύο ουγγρικές και από μία στη Σλοβακία και τη Λετονία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ, το κατά κεφαλή ΑΕΠ στην Ελλάδα αντιστοιχούσε το 2002 στο 74,7% του μέσου κοινοτικού όρου.

Από τις πλέον καθυστερημένες οικονομικά ελληνικές περιφέρειες παραμένουν η ανατολική Μακεδονία και η Θράκη με μέσο κατά κεφαλή ΑΕΠ ίσο προς το 57,5% του μέσου κοινοτικού, η δυτική Ελλάδα με 56,5%, η Ήπειρος με 59,4%, τα Ιόνια νησιά με 65,7% και η Θεσσαλία με 63%.

Οι ελληνικές περιφέρειες με το συγκριτικά μεγαλύτερο ΑΕΠ είναι η Στερεά Ελλάδα με 108,8%, τα νησιά του νοτίου Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένης και της Κρήτης, με 88% και η Αττική με 79%.

Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτές οι περιφερέρειες απειλούνται να μείνουν εκτός των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων ακριβώς επειδή το κατά κεφαλή ΑΕΠ τους ξεπερνά το όριο του 75% του μέσου κοινοτικού ΑΕΠ.

Επιπλέον, με την ένταξη των 10 νέων χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης εκ των πραγμάτων μειώθηκε σημαντικά το μέσο κατά κεφαλήν επίπεδο του ΑΕΠ και χρειάζεται τώρα να στραφούν προς τις φτωχές περιφέρειες αυτών των χωρών οι νέες κοινοτικές χρηματοδοτήσεις κατά την περίοδο 2007-2013.


Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2005 - 19:15 (Ώρα Λονδίνου)

Στο επίκεντρο το κυπριακό

Την κοινή στρατηγική Λευκωσίας-Αθηνών, βάσει των πρόσφατων εξελίξεων, επαναδιατύπωσαν κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος και ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κώστας Καραμανλής.

Όπως τόνισε μετά τη συνάντηση ο κ. Καραμανλής, στόχος των δύο πλευρών παραμένει μια «συμφωνημένη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν αλλά και των πρόσφατων θέσεων της κυπριακής πλευράς».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της ένταξης της Κύπρου, ως πλήρους μέλους, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι η λύση του κυπριακού «πρέπει να είναι συμβατή με τις θεμελιώδεις αξίες και αρχές στις οποίες στηρίζεται το οικοδόμημα της Ένωσης».

Είπε επίσης ότι συζήτησε με τον κ. Παπαδόπουλο τις διαγραφόμενες εξελίξεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ και της ΕΕ, αλλά και τις υποχρεώσεις της ’γκυρας στον τομέα της εξωτερικής της πολιτικής, μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

Ερωτηθείς εάν συμφωνεί με τη θέση του προέδρου της Κύπρου, ότι οι αλλαγές στο σχέδιο Ανάν θα πρέπει να είναι ουσιαστικές και όχι διακοσμητικές, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι βασικό αντικείμενο των συζητήσεων ήταν «ποιά είναι τα σημεία (του σχεδίου Ανάν) που θα θέλαμε να δούμε να αλλάζουν.

Σ' αυτό το σημείο έχουμε πάρα πολύ στενή συνεργασία».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι η θέση της κυπριακής κυβέρνησης, η οποία απορρίπτει τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και την επιδιαιτησία , είναι σε λογική κατεύθυνση.

Τέλος, ερωτώμενος εάν πιστεύει ότι η Τουρκία θα υπογράψει τελικά το πρωτόκολλο επέκτασης της Συμφωνίας της ’γκυρας στα δέκα νέα κράτη μέλη της Ένωσης, τόνισε ότι σημασία δεν έχει τι πιστεύει εκείνος αλλά τι υποχρεώσεις έχει αναλάβει η κάθε χώρα.

«Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου η Τουρκία ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο θέμα αυτό», είπε.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αφού είπε ότι η επικοινωνία και η συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου είναι συνεχής, τόνισε ότι εκρίθη χρήσιμη η συνάντηση της Τρίτης «για τον καλύτερο συντονισμό των δύο κυβερνήσεων και για την ανταλλαγή απόψεων επί όλων των θεμάτων του κυπριακού».

Προσερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου για τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ότι «η επικοινωνία των δύο κυβερνήσεων είναι συνεχής και σε καθημερινή βάση με αποκλειστικό στόχο να υπάρχει συντονισμένη εκτίμηση της κατάστασης στο κυπριακό».

Επίσης, κάλεσε την ΕΕ να αναπτύξει μια έντονη και ενεργότερη συμμετοχή στις προσπάθειες για λύση του κυπριακού και τόνισε ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά παραμένει πρόθυμη και έτοιμη για επανέναρξη των συνομιλιών για μια σωστή και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, πάντα υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Την Τετάρτη, ο κ. Παπαδόπουλος θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, και τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Τρίτης συνεδρίασε στην Αθήνα το εθνικό συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής, υπό τον υπουργό Εξωτερικών, Πέτρο Μολυβιάτη.

Το συμβούλιο ασχολήθηκε με τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, το Κυπριακό και τις διαγραφόμενες προοπτικές για την επίλυσή του, όπως και τα ελληνοτουρκικά.

Παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου

Εξάλλου, την Τρίτη η τουρκική πολεμική αεροπορία επανέλαβε την παράνομη δραστηριότητά της στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, οκτώ σχηματισμοί τουρκικών αεροσκαφών διείσδυσαν στο Αιγαίο χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως και σε οκτώ περιπτώσεις παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο στις περιοχές του κεντρικού και βορείου Αιγαίου.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα 18 τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά.

Όπως έγινε γνωστό δυο από τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα και άλλα δυο ήταν φωτογραφικά Φάντομ.


Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2005 - 20:34 (Ώρα Λονδίνου)

Δεκάδες νεκροί σε προσκύνημα

Οι προσκυνητές πανικοβλήθηκαν λόγω της πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει εκεί

Πάνω από 300 ινδουϊστές προσκυνητές σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν όταν προκλήθηκε πανικόβλητη κίνηση μεγάλου πλήθους κατά τη διάρκεια ενός ινδουϊστικού φεστιβάλ στην Ινδία.

Το τραγικό περιστατικό έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια ενός προσκυνήματος στο απομονωμένο ιερό τέμενος Μαντχάρ Ντεβί στην πολιτεία Μαχαράστρα.

Οι αξιωματούχοι λένε ότι χιλιάδες άτομα πανικοβλήθηκαν όταν ξέσπασε μια πυρκαγιά στο χώρο.

Πολλοί από τους προσκυνητές ποδοπατήθηκαν και κάηκαν ζωντανοί, καθώς πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε σε έναν στενό διάδρομο για να γλιτώσει από την πυρκαγιά.

Το δυστύχημα έλαβε χώρα κοντά στο χωριό Βάι, 200 περίπου χιλιόμετρα μακριά από τη Βαγδάτη, όπου καταφθάνουν κάθε χρόνο χιλιάδες προσκυνητές για να τιμήσουν μία θεά του ινδουϊσμού.

Φέτος, έφτασαν στην περιοχή περισσότερα από 300.000 άτομα, ενώ πιστεύεται ότι πολλοί από τους νεκρούς ήταν γυναίκες και παιδιά.

Ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια της πυρκαγιάς, αλλά πληροφορίες λένε ότι μπορεί να επρόκειτο για βραχυκύκλωμα.

Ανάλογα περιστατικά έχουν συμβεί αρκετές φορές σε ινδουϊστικά φεστιβάλ, όπου παρευρίσκονται δεκάδες χιλιάδες άτομα.

Το 1954 είχαν σκοτωθεί περισσότερα από 800 άτομα σε ένα ανάλογο φεστιβάλ - το πιο πολύνεκρο δυστύχημα τέτοιου είδους στην Ινδία.


Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2005 - 18:55 (Ώρα Λονδίνου)

Ζητούν να δουν τον πρωθυπουργό

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, με την οποία του ζητούν να τον συναντήσουν, απέστειλαν το απόγευμα της Τρίτης οι βαμβακοπαραγωγοί του Νομού Λάρισας.

Οι αγρότες ζητούν τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, διότι θεωρούν ότι «ο διάλογος που είχαν μέχρι σήμερα με τον κ. υπουργό (Γεωργικής Ανάπτυξης) κατέστη αδιέξοδος».

Εν τω μεταξύ, τα τρακτέρ μένουν παραταγμένα στα Τέμπη αλλά και σε άλλα σημεία της εθνικής οδού, αλλά δεν αναμένεται να κλείσουν καμία οδό ως την Πέμπτη, οπότε και οι αγρότες θα αποφασίσουν για την περαιτέρω κλιμάκωση ή μη των κινητοποιήσεών τους.

Παράλληλα, οι αγρότες της Μακεδονίας, αποφάσισαν να σκληρύνουν τη στάση τους, προχωρώντας σε αποκλεισμούς των δρόμων, οι οποίοι θα κλιμακώνονται καθημερινά μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Οι αγρότες του νομού Σερρών αποφάσισαν να κρατήσουν το δρόμο προς τον τελωνειακό σταθμό του Προμαχώνα, κλειστό έως τις 2 το μεσημέρι (ο αποκλεισμός ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι Ελλάδος) της Τρίτης.

Στη συνέχεια άνοιξαν το δρόμο για μία ώρα και τον ξανάκλεισαν από τις 3 μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Στην Πέλλα οι αγρότες που είναι συγκεντρωμένοι στην Παραλίμνη, αποφάσισαν να κλείσουν το δρόμο για 2 ώρες, από τις 12.45 μέχρι τις 2.45, προειδοποιώντας ότι από την Τετάρτη θα αυξηθούν οι ώρες που ο δρόμος θα μένει κλειστός.

Το ΠΑΣΟΚ για το αγροτικό

Αποκλειστικά με το αγροτικό ζήτημα ασχολήθηκε την Τρίτη το συντονιστικό του ΠΑΣΟΚ. Όπως δήλωσε μετά την συνεδρίαση ο πρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Παπανδρέου, εξετάστηκαν τα προβλήματα των αγροτών εν συνόλω κι όχι μόνο το θέμα με το βαμβάκι.

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για «κατάρρευση τιμών όλων των προϊόντων» των αγροτών, «με αποτέλεσμα την τεράστια απώλεια εισοδήματος για την παραγωγή, χωρίς καν να ωφελείται ο καταναλωτής» και με μόνους κερδισμένους τους μεσάζοντες.

Είπε επίσης ότι δεν προχωρά η απορρόφηση κονδυλίων του Γ΄ κοινοτικού πλαισίου στήριξης (ΚΠΣ) για τη γεωργία κι επέρριψε ευθύνες στη ΝΔ «για την κατάντια» του αγροτικού κόσμου.

Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ «θα μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας» για το αγροτικό και ανακοίνωσε ότι το Σάββατο θα επισκεφθεί τη Λάρισα για να ανοίξει «μια υπεύθυνη συζήτηση με τους αγρότες, για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής γεωργίας».

Αύξηση επιστροφής για το βαμβάκι

Την Τρίτη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοινώθηκε ότι η «επιστροφή» που θα πάρει κάθε βαμβακοπαραγωγός θα φτάσει στις 38 δραχμές το κιλό, μετά την αύξηση των 5-6 λεπτών το κιλό, η οποία θα δοθεί στους αγρότες που έχουν παραδώσει βαμβάκι ως εξόφληση της επιδότησης.

Η επιστροφή αυξήθηκε μετά τους ελέγχους που έγιναν στο βαμβάκι και αποκαλύφθηκαν παρανομίες από 17.000 περίπου βαμβακοπαραγωγούς.

Όπως ανέφεραν αρμόδιοι του υπουργείου, οι συγκεκριμένοι παραγωγοί είτε δεν είχαν τις εκτάσεις που είχαν δηλώσει, είτε είχαν καλλιεργήσει στις εκτάσεις αυτές αντί για βαμβάκι, σιτηρά και άλλα προϊόντα, είτε δεν είχαν ούτε τις εκτάσεις ούτε τις ποσότητες που είχαν δηλώσει.

Οι καταστάσεις με τα ονόματα όσων είχαν παρανομήσει στάλθηκαν την Τρίτη στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών οι οποίες είχαν πάρει τις αιτήσεις των παραγωγών για την επιβολή των κυρώσεων που προβλέπονται από την ελληνική και κοινοτική νομοθεσία.


Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2005 - 11:23 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Τα διδάγματα του ’ουσβιτς

Πάνω από ένα εκατομμύριο Εβραίοι σκοτώθηκαν στο ’ουσβιτς

Tην Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2005 συμπληρώνονται 60 χρόνια από την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης, ’ουσβιτς, στην Πολωνία από το σοβιετικό στρατό.

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Εβραίοι δολοφονήθηκαν στους θαλάμους αερίων του διαβόητου στρατοπέδου.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν δήλωσε ότι το "κακό" που εξολόθρευσε συνολικά έξι εκατομμύρια Εβραίους και άλλες ομάδες, απειλεί ακόμα και σήμερα τον κόσμο.

Τι διδάγματα αντλούμε στη σημερινή εποχή από την εμπειρία του Ολοκαυτώματος;

Υπάρχουν παγκοσμίως οι συνθήκες για την επανάληψη παρομοίων φαινομένων;

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish».

Δυστυχώς, οι συνθήκες επανάληψης εξακολουθούν να υπάρχουν, επειδή αυτές βρίσκονται μέσα μας: όταν τυφλωνόμαστε απο το μίσος, χάνουμε το απλό γεγονός ότι ο "εχθρός" είναι και αυτός άνθρωπος και τότε όντως μπορεί να φτάσουμε να του προξενήσουμε τα χίλια μύρια, μέχρι την πλήρη εκμηδένιση (’ουσβιτς τότε, Γκουαντάναμο σήμερα...)

Σωτήριος Νοταρίδης (Αθήνα, Ελλάς)

Πριν τέσσερα χρόνια επισκέφτηκα το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου. Οι εικόνες που αντίκρυσα είναι βαθιά χαραγμένες στη μνήμη μου. Τι σημασία έχουν τα μνημεία που έχουν ανεγερθεί στο χώρο προς τιμή των θυμάτων, όταν αναλογίζεσαι τα βασανιστήρια και τις μαρτυρικές συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων, όταν βλέπεις τα σημεία που καίγονταν εκατοντάδες πτώματα; Δεν θέλω ούτε να φανταστώ τις επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης επανάληψης αυτής της φρίκης.

Βασιλική (Αθήνα, Ελλάς)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2005 - 08:14 (Ώρα Λονδίνου)

«Συστηματικά βασανιστήρια στο Ιράκ»

Σε ανεπιθύμητα στοιχεία στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας αποδίδει η ιρακινή κυβέρνηση τις κακοποιήσεις κρατουμένων

Η ανθρωπιστική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγόρησε τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας για συστηματικά βασανιστήρια και κακοποίηση κρατουμένων.

Έκθεση της οργάνωσης που εδρεύει στη Νέα Υόρκη αναφέρει ότι οι μεταβατικές αρχές του Ιράκ απέτυχαν να αποτρέψουν παρόμοια περιστατικά.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πραγματοποίησε συνεντεύξεις με 90 κρατουμένους, 72 εκ των οποίων δήλωσαν ότι είχαν υποστεί βασανιστήρια και κακοποίηση.

Πιο συγκεκριμένα, οι κρατούμενοι αναφέρθηκαν σε ξυλοδαρμούς με καλώδια, σωλήνες και μεταλλικές ράβδους.

Η διεθνής οργάνωση κατηγορεί επίσης τις δυνάμεις ασφαλείας για αυθαίρετες συλλήψεις, ενώ εκπρόσωπος της οργάνωσης σημείωσε ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να νομιμοποιεί τα βασανιστήρια στο όνομα της ασφάλειας.

Το ιρακινό υπουργείο Εσωτερικών απέδωσε τα καταγγελλόμενα περιστατικά σε ορισμένα «ανεπιθύμητα στοιχεία» στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας.

Δολοφονία δικαστή

Η ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε τη δολοφονία επιφανούς δικαστή, έξω από το σπίτι του στην ανατολική Βαγδάτη.

Πρόκειται για τον Καΐς Χασίμ αλ-Σαμάρι, ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά αγνώστων, όπως και ο γιος του που τον συνόδευε.

Εξάλλου, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις ανακοίνωσαν το θάνατο ενός στρατιώτη από έκρηξη βόμβας που ήταν τοποθετημένη στην άκρη του δρόμου στα δυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας.

Επίσης, το βράδυ της Δευτέρας πέντε Αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, κατά τη διάρκεια περιπολίας βορείως της Βαγδάτης.


Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2005 - 09:46 (Ώρα Λονδίνου)

Απαισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία

Απαισιοδοξία εκφράζουν οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας

Σε έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Παγκόσμιας Υπηρεσίας του BBC σε 22 χώρες και σε δείγμα 23 χιλιάδων ανθρώπων, από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, GlobeScan και Pipa, η πλειοψηφία των ανθρώπων που ρωτήθηκαν για τη γνώμη τους σχετικά με τη διεθνή και την εθνική οικονομία, καθώς και το οικονομικό μέλλον των οικογενειών τους, πιστεύει ότι η κατάσταση χειροτερεύει.

Το 44% εμφανίζεται απαισιόδοξο, ενώ το 34% εκφράζει την άποψη ότι η παγκόσμια οικονομία βελτιώνεται.

Σε σχέση με τις εθνικές οικονομίες, το 48% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι χειροτερεύουν και το 41% ότι βελτιώνονται.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση των οικογενειών τους, το 48% πιστεύει ότι βαίνει προς το καλύτερο, έναντι 36% που είναι οι απαισιόδοξοι.

Οι πλέον απαισιόδοξοι είναι οι Νοτιοκορεάτες, οι Μεξικανοί και οι Ιταλοί, ενώ οι πιο αισιόδοξοι είναι οι Κινέζοι και οι Ινδοί, οι άνθρωποι δηλαδή από τις δύο χώρες με τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στον κόσμο.

Στην έρευνα που διεξήχθη από τις 15 Νοεμβρίου του 2004 μέχρι τις 5 Ιανουαρίου δε συμπεριλήφθηκε η Ελλάδα.


Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2005 - 11:21 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα άλματα για την κινεζική οικονομία

Στο 9,5% έφτασε ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας για το 2004

Οι τελευταίοι επίσημοι δείκτες της κινεζικής οικονομίας καταδεικνύουν τη συνεχιζόμενη ανάπτυξή της και μάλιστα με ρυθμούς γοργότερους από τους αναμενόμενους.

Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ρυθμό ανάπτυξης 9,5% για το 2004, το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων οκτώ ετών. Το 2003 ο αντίστοιχος δείκτης είχε φτάσει στο 9,1%.

Το Πεκίνο υποστηρίζει ότι έχει κατορθώσει να θέσει υπό έλεγχο «νοσηρούς και ασταθείς» παράγοντες της οικονομίας.

Ωστόσο, οι αρμόδιοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι οι ρυθμοί βιομηχανικής ανάπτυξης σημείωσαν κάμψη. Η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 11,5% το 2004, έναντι 17% το προηγούμενο έτος, καθώς οι συνολικά υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης αποδίδονται κατά κύριο λόγο στον τομέα παροχής υπηρεσιών.

Η Κίνα διαθέτει σήμερα την έβδομη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και σύμφωνα με τους ανταποκριτές η ανάπτυξή της έχει καταστεί πλέον βασικός παράγοντας για τις οικονομικές αγορές.


Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2005 - 10:28 (Ώρα Λονδίνου)

Δεν θα αποκλειστούν δρόμοι

Στα Τέμπη έχουν συγκεντρωθεί και παραταχθεί από τη Δευτέρα τα τρακτέρ των αγροτών του νομού Λάρισας, οι οποίοι ωστόσο διαβεβαιώνουν πως δεν πρόκειται να προβούν σε αποκλεισμούς, όσο διαρκεί ο διάλογος με την κυβέρνηση.

Ο διάλογος εισέρχεται σε νέα φάση καθώς ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Μπασιάκος, απηύθυνε πρόσκληση στους αγρότες για νέα συνάντηση, προκειμένου να διατυπώσουν τις θέσεις τους.

Επίσης, ο κ. Μπασιάκος επανέλαβε ότι θα εφαρμοσθούν όλα όσα αποφασίσθηκαν στη δημόσια σύσκεψη με τους αγρότες την περασμένη Παρασκευή και τόνισε ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εκριζώσει τις παρανομίες της τελευταίας δεκαετίας που ζημιώνουν τους έντιμους αγρότες».

Τέλος, παρέπεμψε τις προτάσεις των αγροτοσυνδικαλιστών κυρίων Κοκκινούλη και Μποτού στο Νομικό Συμβούλιο του κράτους, για ειδική γνωμοδότηση και λήψη τελικής απόφασης καθώς, όπως είπε η πρόταση Κοκκινούλη είναι ασαφής και εμφανίζει προβλήματα συμβατότητας με την κοινοτική νομοθεσία, και η πρόταση Μποτού είναι απολύτως ασύμβατη με την ισχύουσα κοινοτική και εθνική νομοθεσία.

Ο κ. Κοκκινούλης ζήτησε να μην εκπέσουν οι εγγυητικές για τις ποσότητες βαμβακιού που έχουν προκαθοριστεί, ενώ η πρόταση του κ. Μποτού προέβλεπε να γίνουν δεκτά, τώρα, τα βαμβάκια και να πληρωθούν με τη νέα σοδειά.

Για τις εξελίξεις στο αγροτικό ζήτημα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι «μετά την προεκλογική δημαγωγία της Νέας Δημοκρατίας για τους αγρότες ο αγροτικός κόσμος της χώρας βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με τη νεοδημοκρατική κοροϊδία».

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ΝΔ συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα με τους θεσσαλούς βουλευτές της, οι οποίοι έχουν σταθεί στο πλευρό των αγροτών.

Την Δευτέρα, ο βουλευτής Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος, υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του αναπληρωτή Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης επικαλούμενος λόγους συνείδησης.


Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2005 - 10:24 (Ώρα Λονδίνου)

Στην Αθήνα ο πρόεδρος της Κύπρου

Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί από την Τρίτη ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κώστα Καραμανλή.

Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν το απόγευμα της Τρίτης για να συζητήσουν την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό και τις διαγραφόμενες εξελίξεις.

Νωρίτερα, ο κ. Παπαδόπουλος θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του, Κωστή Στεφανόπουλο, ενώ την Τετάρτη θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τις ηγεσίες των κοινοβουλευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Τον κ. Παπαδόπουλο συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Ιακώβου και ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Κυπρίου προέδρου, Τάσος Τζιωνής.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, το πρωί της Τρίτης συνεδρίασε στην Αθήνα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Πέτρου Μολυβιάτη.

Στις Βρυξέλλες ο Ταλάτ

Εν τω μεταξύ, στις Βρυξέλλες αναμένεται να μεταβεί την Τετάρτη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, όπου και θα συναντηθεί με τον προεδρεύοντα της ΕΕ πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και με τον ύπατο εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Τζουμχουριέτ, ο κ. Ταλάτ σχολίασε την επίσκεψη του προέδρου του ΔΗΣΥ στην ’γκυρα, τονίζοντας ότι είναι πολύ φυσικό να προσκληθεί ένας αρχηγός κόμματος που υποστήριξε το «Ναι» στο δημοψήφισμα.

Ο κ. Ταλάτ δήλωσε επίσης πως, μετά την επίσκεψη Ερντογαν στη Μόσχα, σημειώθηκαν σοβαρές αλλαγές στην πολιτική της Ρωσίας για το Κυπριακό και ότι, στην περίπτωση που η έκθεση Ανάν συζητηθεί και επικυρωθεί, η λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων θα τερματιστεί.

Σολάνα για νέα πρωτοβουλία

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του κυπριακού πρακτορείου ειδήσεων, ο Χαβιέρ Σολάνα δήλωσε ότι ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, προτίθεται να αναλάβει νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό όταν διαφανεί η δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των δύο μερών.

Ο κ. Σολάνα, μιλώντας ενώπιον της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της ευρωβουλής, στις Βρυξέλλες, είπε ότι μεταφέρει την θέση του κ. Ανάν, όπως διατυπώθηκε σε πρόσφατη συζήτηση μεταξύ τους.

Εκστρατεία ενημέρωσης

Εξάλλου, την οργάνωση διεθνούς διαφωτιστικής εκστρατείας με επίκεντρο την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την αντιμετώπιση των συκοφαντιών της Τουρκίας που ισχυρίζεται ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν επιθυμούν λύση, αλλά βολεύονται με το διχοτομικό στάτους κβο, ζήτησε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου.

Μιλώντας στο περιθώριο της πέμπτης Συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ θέτει σειρά προϋποθέσεων για έναρξη ενός νέου διαλόγου προς επίλυση του Κυπριακού.

Επανέλαβε δε ότι το σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να επανέλθει ως έχει, αλλά πρέπει να τύχει δραστικών τροποποιήσεων στον κεντρικό του πυρήνα και τη φιλοσοφία του.

Ίδρυση Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών.

Την ίδρυση Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών στην Κύπρο ανακοίνωσε την Δευτέρα ο υπουργός ’μυνας, Κυριάκος Μαυρονικόλας.

Το Ινστιτούτο θα αποτελεί το όργανο μέσω του οποίου το υπουργείο ’μυνας θα καλύπτει τις ανάγκες του για επιστημονική έρευνα και ανάλυση σε θέματα στρατηγικής - διεθνών σχέσεων, γεωπολιτικής και ασφάλειας, με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων του υπουργείου ’μυνας της Ελλάδας.

Ο κ. Μαυρονικόλας είπε ο στόχος του Ινστιτούτου είναι να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του υπουργείου ’μυνας και της Εθνικής Φρουράς, σημειώνοντας ότι λαμβάνοντας υπόψη τη συμμετοχή της Κύπρου στον ευρωστρατό «πλέον το υπουργείο ’μυνας οφείλει να ενεργεί μέσα σε ένα σύγχρονο πνεύμα και μέσα από σύγχρονες αντιλήψεις».

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι στόχος του Ινστιτούτου είναι η εκπόνηση μελετών σε τακτά διαστήματα που θα αφορούν το Κυπριακό στη διεθνή του προέκταση.

«Το Ινστιτούτο θα λειτουργήσει ως δεξαμενή σκέψης όπως υπάρχουν σε όλα τα υπουργεία ’μυνας των χωρών της ΕΕ», είπε ο κ. Ιακώβου.

Η πρώτη επιστημονική δραστηριότητα του Ινστιτούτου θα είναι η ημερίδα με θέμα «Ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Προκλήσεις - Προοπτικές», στις 27 Ιανουαρίου η οποία θα διοργανωθεί με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων του υπουργείου ’μυνας της Ελλάδας.


Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2005 - 11:06 (Ώρα Λονδίνου)

Συγκινητική κινητοποίηση

Συνεχίζονται σε Ελλάδα και Κύπρο οι εκδηλώσεις και διοργανώσεις με στόχο την συγκέντρωση χρημάτων για την ανακούφιση των πληγέντων από το τσουνάμι στην νοτιανατολική Ασία.

Τη Δευτέρα, η ελληνική κρατική τηλεόραση οργάνωσε δημοπρασία αλληλεγγύης για τους πληγέντες από τα τσουνάμι, κατά την οποία δημοπρατήθηκαν 46 πολύτιμα προσωπικά αντικείμενα Ελλήνων διασημοτήτων καθώς και έργα τέχνης και συγκεντρώθηκε το ποσό των 400.000 ευρώ.

Επίσης, την Τετάρτη οργανώνεται «συναυλία αγάπης», στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ ΟΑΚΑ, με τη συμμετοχή πενήντα Ελλήνων καλλιτεχνών, και όλα τα έσοδα τόσο από αυτήν όσο και από τον ψηφιακό δίσκο (cd) της ηχογράφησής της, που θα κυκλοφορήσει αμέσως μετά, θα δοθούν για τα θύματα το τσουνάμι.

Στην Κύπρο, ακόμη 70 χιλιάδες λίρες Κύπρου προστέθηκαν στο ποσό που συγκεντρώθηκε για τα θύματα της καταστροφής στη νοτιανατολική Ασία.

Τα χρήματα συγκεντρώθηκαν από το Σύνδεσμο για την καταπολέμηση της μάστιγας της πείνας, που συγκέντρωσε επίσης μεγάλες ποσότητες από τρόφιμα και ιματισμό.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Μητροπολίτης Κιτίου εισηγήθηκε τη συγκρότηση κοινού ταμείου με τα έσοδα του εράνου στις εκκλησίες έτσι ώστε να γίνει ένα μεγάλο έργο, όπως το κτίσιμο ενός χωριού ή νοσοκομείου ή σχολείου. Η τελική απόφαση θα ληφθεί στις 7 Φεβρουαρίου από την Ιερά Σύνοδο.

Στους ειδικούς εράνους του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού και άλλων οργανώσεων έχει συγκεντρωθεί ποσό πολύ πέραν του ενός εκατομμυρίου λιρών.


Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2005 - 11:23 (Ώρα Λονδίνου)

Τα διδάγματα του ’ουσβιτς

Πάνω από ένα εκατομμύριο Εβραίοι σκοτώθηκαν στο ’ουσβιτς

Tην Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2005 συμπληρώνονται 60 χρόνια από την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης, ’ουσβιτς, στην Πολωνία από το σοβιετικό στρατό.

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Εβραίοι δολοφονήθηκαν στους θαλάμους αερίων του διαβόητου στρατοπέδου.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν δήλωσε ότι το "κακό" που εξολόθρευσε συνολικά έξι εκατομμύρια Εβραίους και άλλες ομάδες, απειλεί ακόμα και σήμερα τον κόσμο.

Τι διδάγματα αντλούμε στη σημερινή εποχή από την εμπειρία του Ολοκαυτώματος;

Υπάρχουν παγκοσμίως οι συνθήκες για την επανάληψη παρομοίων φαινομένων;

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish».

Δυστυχώς, οι συνθήκες επανάληψης εξακολουθούν να υπάρχουν, επειδή αυτές βρίσκονται μέσα μας: όταν τυφλωνόμαστε απο το μίσος, χάνουμε το απλό γεγονός ότι ο "εχθρός" είναι και αυτός άνθρωπος και τότε όντως μπορεί να φτάσουμε να του προξενήσουμε τα χίλια μύρια, μέχρι την πλήρη εκμηδένιση (’ουσβιτς τότε, Γκουαντάναμο σήμερα...)

Σωτήριος Νοταρίδης (Αθήνα, Ελλάς)

Πριν τέσσερα χρόνια επισκέφτηκα το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου. Οι εικόνες που αντίκρυσα είναι βαθιά χαραγμένες στη μνήμη μου. Τι σημασία έχουν τα μνημεία που έχουν ανεγερθεί στο χώρο προς τιμή των θυμάτων, όταν αναλογίζεσαι τα βασανιστήρια και τις μαρτυρικές συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων, όταν βλέπεις τα σημεία που καίγονταν εκατοντάδες πτώματα; Δεν θέλω ούτε να φανταστώ τις επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης επανάληψης αυτής της φρίκης.

Βασιλική (Αθήνα, Ελλάς)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2005 - 09:46 (Ώρα Λονδίνου)

Αγροτικό και οικονομία

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Μπλόκα στην κυβέρνηση. ΝΔ: Αντιδράσεις για το αγροτικό και το βασικό μέτοχο.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Εμβόλιο χτυπά τον καρκίνο. Αποκλειστικό: Αντέδρασε θετικά το 90% των ασθενών. Ενεργοποιεί το αμυντικό σύστημα του οργανισμού και δίνει ελπίδα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Έρχεται πανδημία γρίπης! Προειδοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επικίνδυνη ακόμα και για τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ράλι Σουφλιά για τα σχέδια πόλης. Με δύο νομοσχέδια το ΥΠΕΧΩΔΕ αλλάζει το χάρτη των ακινήτων. Οικοδομικές άδειες σε δύο μήνες. Εντάξεις - εξπρές των αυθαιρέτων.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Τι αλλάζει σε οικοδομή - αυθαίρετα. Όλες οι νέες πολεοδομικές και χωροταξικές ρυθμίσεις.

Η ΑΥΓΗ: Σκηνικό σύγκρουσης με τους αγρότες. Συγκεντρώνονται τα τρακτέρ στα Τέμπη.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Τέλος η μονιμότητα στις ΔΕΚΟ. Εθελουσία έξοδο για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους εξήγγειλε ο Αλογοσκούφης. Όποιος δεν δουλεύει πλέον θα πηγαίνει σπίτι του.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τα τρακτέρ της αγωνίας κινούνται να κλείσουν τα Τέμπη. Η κυβέρνηση επιμένει ότι έχει διασφαλίσει όλους τους δρόμους. Η πρώτη ανταρσία βουλευτή αναστατώνει τη ΝΔ.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οριστική λύση για 300.000 αυθαίρετα. Πράσινο φως από Καραμανλή σε Σουφλιά για το χωροταξικό επανασχεδιασμό.

ΕΘΝΟΣ: Στήνουν παγίδα για το Ασφαλιστικό. Ο Γ. Αλογοσκούφης ανοίγει και το Εργασιακό. Κυβερνητική στροφή και τεστ αντιδράσεων σε συνδικάτα - εργαζομένους.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σαλαμοποίηση του Ασφαλιστικού των τραπεζών.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις. Οι προκηρύξεις για 3.059 νέες θέσεις. Οι προθεσμίες που τρέχουν σε υπουργεία, δήμους, ΔΕΚΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πόλεμος με γαλάζια τρακτέρ. Βαμβάκι: Σφάζονται στη ΝΔ - Πιο κοντά στο κλείσιμο δρόμων.

ΕΞΠΡΕΣ: Δεύτερη ευκαιρία . Νέο νομοθετικό πλαίσιο στις πτωχεύσεις, για περιορισμό της ανεργίας.

ΕΣΤΙΑ: Πού οφείλεται η αγροτική κρίσις. Καμμία προετοιμασία για την διεύρυνση της Ε.Ε.

ESPRESSO: Αντώνης Αραβαντινός ( πρώην αρχιφύλακας του Κορυδαλλού):"Αποκαλύπτω τα βρόμικα κυκλώματα των φυλακών".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Έρχονται αλλαγές σε ασφαλιστικό - εργασιακό. Η κυβέρνηση αιφνιδιάζει ακόμη μια φορά τους κοινωνικούς εταίρους.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αντιπαράθεση στα Τέμπη με τα τρακτέρ. Αγρότες: Επιδότηση όλης της παραγωγής. Υπουργός: Επανέλεγχοι στο βαμβάκι.

ΚΕΡΔΟΣ: Ποια είναι τα προϊόντα που σώζουν τις εξαγωγές. Απαραίτητη η ενίσχυση των κλάδων που εμφανίζουν εξωστρέφεια.

Ο ΛΟΓΟΣ: Αγροτικές κινητοποιήσεις: "Στην κόψη του ξυραφιού" . Ώρα μηδέν στα Τέμπη.

Μetro: Σε στάση αναμονής. Σήμερα αποφασίζουν οι αγρότες για τις κινητοποιήσεις.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Θεαματικές μεταβολές στον κώδικα πτωχεύσεων. Αναμορφώνεται το δίκαιο του 1937 και αίρονται αντικίνητρα.

ΤΑ ΝΕΑ: Διπλή βόμβα με ασφαλιστικό - εργασιακό. Σχεδιάζουν λιτότητα - σοκ. Δύο χρόνια ακόμη στο τούνελ βλέπει ο Αλογοσκούφης.

Η ΝΙΚΗ: Εμπαίζουν τους αγρότες. Η κυβέρνηση συζητά μόνο "συμβατές" προτάσεις. Συγκεντρώνονται χιλιάδες τρακτέρ στα Τέμπη.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κοινός ο αγώνας εργατοϋπαλλήλων και ΕΒΕ. "Απελευθέρωση" ωραρίου. Με απεργία στις 7 Φλεβάρη απαντούν στο εξοντωτικό ωράριο της κυβέρνησης οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και οι ΕΒΕ της Αθήνας.

City Press: Πρέπει να τρέξετε για να προλάβετε. Βίβιαν Ρέντινγκ, Επίτροπος ΕΕ.

TRAFFIC NEWS: Κέρδισε τη δίκη η χήρα Καζαντζίδη. Η "βιογραφία" του Στέλιου.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Συναγερμός κατά του μαρασμού. Με πρωτοβουλία Παπαγεωργόπουλου. Ομόφωνο ψήφισμα χθες των δημάρχων της ΤΕΔΚ προς τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, να σταματήσει η αδικία της Θεσσαλονίκης από το πρόγραμμα "ΘΗΣΕΑΣ".

Η ΧΩΡΑ: 5.332 νέες προσλήψεις σε Δημόσιο και οργανισμούς. Σε 4 σελίδες αναλυτικά όλες οι θέσεις εργασίας.

Αγροτικό

Η METRO εκτιμά ότι "αν και έριξε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, η νυν θορυβήθηκε από την παραίτηση Χαρακόπουλου, καθώς έγινε αντιληπτό ότι το αγροτικό ζήτημα μπορεί να δημιουργήσει μεγάλες παρενέργειες".

H CITY PRESS τονίζει ότι "διογκώνεται ημέρα με την ημέρα το πολιτικό πρόβλημα που δημιουργούν στην κυβέρνηση οι αγροτικές κινητοποιήσεις. Χθες την ώρα που τα τρακτέρ των αγροτών της Θεσσαλίας ήταν παραταγμένα στα Τέμπη, χωρίς επί του παρόντος να κλείνουν το δρόμο, ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση αυτή δηλώνοντας τη διαφωνία του με την πολιτική της κυβέρνησης".

Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "οι αναταράξεις στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης συνεχίζονται. Ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος παραιτήθηκε από τη θέση του αναπληρωτή τομεάρχη Αγροτικού επικρίνοντας την ηγεσία του υπουργείου και επικαλούμενος τη θέση του πρωθυπουργού υπέρ της περιφέρειας".

ΤΟ ΒΗΜΑ προσθέτει ότι "προς τα Τέμπη κινούνται (ή, έφθασαν ήδη) πάνω από 1.000 τρακτέρ παίζοντας με τα νεύρα της κυβέρνησης και του υπουργού Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευ. Μπασιάκου".

Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "την εικόνα 'μετωπικής σύγκρουσης' θυμίζει πλέον η κόντρα των αγροτών της Θεσσαλίας με την κυβέρνηση".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι "σε οριακό σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους βαμβακοπαραγωγούς της Θεσσαλίας, με τις δύο πλευρές να μην υποχωρούν από τις διακηρυγμένες θέσεις τους και τα τρακτέρ να βρίσκονται από χθες παρατεταγμένα και στον κόμβο των Τεμπών".

Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "απρόβλεπτες καταστάσεις κυοφορούνται στον θεσσαλικό κάμπο με τα γαλάζια τρακτέρ στα Τέμπη και με κορύφωση της ενδονεοδημοκρατικής αντιπαράθεσης με την παραίτηση του κυβερνητικού βουλευτή Μάξιμου Χαρακόπουλου από τη γραμματεία Αγροτικής Ανάπτυξης της Κ.Ο. της Ν.Δ.".

Η TRAFFIC σημειώνει ότι "εν αναμονή θερμών εξελίξεων στο αγροτικό μέτωπο οι παραγωγοί δηλώνουν αποφασισμένοι να μην πτοηθούν, ούτε από τον καιρό, αλλά ούτε από υποσχέσεις παρά μόνο από τη δέσμευση της κυβέρνησης να δώσει οριστική λύση σε όλα τα ζητήματα".

Οικονομία - Ασφαλιστικό - Εργασιακό

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "η κυβέρνηση παγώνει ουσιαστικά μισθούς και συντάξεις, σχεδιάζοντας λιτότητα- σοκ. Παράλληλα, ετοιμάζει διπλή βόμβα με το άνοιγμα του ασφαλιστικού και του εργασιακού. Η ήπια προσαρμογή της οικονομίας ναυαγεί και ορισμένοι εισηγούνται στον Κ. Καραμανλή ν΄απευθύνει διάγγελμα".

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "κερκόπορτα για αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα άνοιξε χθες ο υπ. Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης. Υποψήφια "θύματα" της κυβερνητικής στροφής τα Ταμεία των Τραπεζών, οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ και τα επικουρικά Ταμεία. Αντιδράσεις από ΓΣΕΕ , τους συνδικαλιστές της Εθνικής και των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "το άνοιγμα του "εργασιακού" για το οποίο η χώρα μας δέχεται πιέσεις από την κοινότητα, αλλά και αιχμηρή κριτική από τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, σηματοδοτεί η αμέριστη στήριξη του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη, στους διοικητές των ΔΕΚΟ που έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για εξυγίανση των Οργανισμών με προγράμματα εθελουσίας εξόδου και αλλαγές του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού. Η παρότρυνση του υπουργού να προχωρήσουν οι ΔΕΚΟ σε τέτοια παρεμβάσεις μελλοντικά, δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε ουσιαστική άρση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους στο Δημόσιο".

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "με επίγνωση των πραγματικών δυσχερειών αλλά και με δεσμευτική πολιτική απόφαση να μη μεταφέρη το κόστος της προσαρμογής της οικονομίας στους πολίτες, η κυβέρνησις Καραμανλή επιχειρεί αλλαγή του τοπίου. Ο συνοπτικός απολογισμός του έργου της κυβερνήσεως που έκανε χθες ο κ. Αλογοσκούφης ενώ κλείνει ο δέκατος μήνας από τις εκλογές, δίδει το στίγμα της ουσιαστικής αλλαγής που έχει ήδη αποφέρει τα πρώτα δείγματα δημιουργίας θετικού κλίματος στην οικονομία".

Η ΝΙΚΗ εκτιμά ότι "επιβεβαιώνοντας τις πλέον δυσοίωνες προβλέψεις ο πληθωρισμός αναμένεται να πραγματοποιήσει άλμα κατά μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα κλείνοντας τον Ιανουάριο πάνω από το 4%. Η δυσμενής αυτή εξέλιξη, που ουσιαστικά υποδηλώνει την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης να συγκρατήσει το υπαρκτό κύμα ακρίβειας που εξανεμίζει το , ούτε ή άλλως πενιχρό, εισόδημα των εργαζομένων, οφείλεται στις συνεχείς ανατιμήσεις που γίνονται σε είδη ευρείας κατανάλωσης".

Κατά το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό, εργασιακά και όχι μόνο προανήγγειλε χτες ο υπουργός Οικονομίας αναμασώντας την "καραμέλα" της ανάγκης για "κοινωνική συναίνεση" και "διάλογο".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "ολοένα πιο περίπλοκο γίνεται το ασφαλιστικό ζήτημα των τραπεζών, με τα βασικά θέματα να μένουν σε εκκρεμότητα και τις λεπτές ισορροπίες να πρέπει να τηρηθούν".

Επίσκεψη Παπαδόπουλου

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει ότι "ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μεταφέρει την ατζέντα της Λευκωσίας στην Αθήνα και παράλληλα την αγωνία του κυπριακού λαού για τις επικείμενες εξελίξεις στο Κυπριακό μετά από τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η ’γκυρα για επέκταση της τελωνειακής ένωσης και με τα 10 νέα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

ΥΠΕΧΩΔΕ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "μετά τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τα δημόσια έργα το ΥΠΕΧΩΔΕ προχωρά με μεγάλη ταχύτητα στην κατάρτιση των απαραίτητων νομοσχεδίων που θα βάλουν μία τάξη στην οικιστική ανάπτυξη της χώρας. Εντάξεις- εξπρές στο σχέδιο πόλης, νομιμοποίηση αυθαιρέτων, απλούστευση διαδικασιών για την έκδοση οικοδομικών αδειών είναι μερικές από τις ρυθμίσεις που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "μειώνεται στο μισό ο χρόνος έκδοσης των οικοδομικών αδειών, ενώ επισπεύδονται οι διαδικασίες ένταξης στο σχέδιο πόλης, με δυο νομοσχέδια που καταθέτει μέσα στην άνοιξη η κυβέρνηση. Παράλληλα, εξασφαλίστηκαν πιστώσεις για τη σύσταση Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ τονίζει ότι "ανοίγει το κεφάλαιο των πολεοδομικών και χωροταξικών αλλαγών με σημαντικές ρυθμίσεις - αλλαγές που θα επέλθουν στην οικοδομή και στα αυθαίρετα και τις οποίες το ΥΠΕΧΩΔΕ πρόκειται να αρχίσει να εφαρμόζει από τον Ιούνιο".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2005 - 07:47 (Ώρα Λονδίνου)

Τραγωδία χωρίς τέλος στον Ινδικό

Οι αρχές της Ινδονησίας έχουν θάψει περισσότερα από 90 χιλιάδες πτώματα

Η Ινδονησία αναθεώρησε για άλλη μία φορά προς τα πάνω τον αριθμό των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, μετά το καταστροφικό χτύπημα του τσουνάμι στις χώρες των ακτών του Ινδικού Ωκεανού.

Η υπουργός Υγείας της χώρας, Φαντιλάχ Σουπάρι, ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 220 χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνο στην Ινδονησία.

Μετά την ανακοίνωση αυτή, ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων του τσουνάμι κατά μήκος των ακτών του Ινδικού, ανέρχεται πλέον σε περισσότερα από 280 χιλιάδες.

Σύμφωνα με την Ινδονήσια υπουργό Υγείας, οι αρχές έχουν θάψει σχεδόν 95 χιλιάδες πτώματα, ενώ 133 χιλιάδες άτομα αγνοούνται ακόμα.

Η νεότερη ανακοίνωση αυξάνει τον αριθμό των νεκρών κατά περίπου 50 χιλιάδες.

Η περισυλλογή των πτωμάτων στην Ινδονησία θα διαρκέσει ίσως και τέσσερις ακόμη εβδομάδες.


Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2005 - 08:35 (Ώρα Λονδίνου)

Απόπειρες αυτοκτονίας στο Γουαντάναμο

Οι απόπειρες αυτοκτονίας αποδεικνύουν τις συνέπειες της μαχρόχρονης κράτησης, υποστηρίζει η Διεθνής Αμνηστία

Ο αμερικανικός στρατός αποκάλυψε ότι 23 κρατούμενοι στη ναυτική βάση του Γουαντάναμο στην Κούβα αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν τον Αύγουστο του 2003, κατά τη διάρκεια μαζικής διαμαρτυρίας για την κράτησή τους.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι απέφυγαν να εξηγήσουν γιατί η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά από τόσους μήνες.

Εκπρόσωπος της οργάνωσης προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Διεθνής Αμνηστία, σημείωσε ότι οι απόπειρες αυτοκτονίας αποδεικνύουν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η επαορίστω κράτηση.

Εν τω μεταξύ, οι τελευταίοι τέσσερις Βρετανοί που κρατούνται στη βάση του Γουαντάναμο αναμένεται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους εντός της Τρίτης.

Οι τέσσερις άνδρες, που κρατούνται επί σχεδόν τρία χρόνια, θα υποβληθούν σε ανάκριση από τη βρετανική αστυνομία.


Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2005 - 08:14 (Ώρα Λονδίνου)

Συστηματικά βασανιστήρια στο Ιράκ

Σε ανεπιθύμητα στοιχεία στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας αποδίδει η ιρακινή κυβέρνηση τις κακοποιήσεις κρατουμένων

Η ανθρωπιστική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγόρησε τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας για συστηματικά βασανιστήρια και κακοποίηση κρατουμένων.

Έκθεση της οργάνωσης που εδρεύει στη Νέα Υόρκη αναφέρει ότι οι μεταβατικές αρχές του Ιράκ απέτυχαν να αποτρέψουν παρόμοια περιστατικά.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πραγματοποίησε συνεντεύξεις με 90 κρατουμένους, 72 εκ των οποίων δήλωσαν ότι είχαν υποστεί βασανιστήρια και κακοποίηση.

Πιο συγκεκριμένα, οι κρατούμενοι αναφέρθηκαν σε ξυλοδαρμούς με καλώδια, σωλήνες και μεταλλικές ράβδους.

Η διεθνής οργάνωση κατηγορεί επίσης τις δυνάμεις ασφαλείας για αυθαίρετες συλλήψεις, ενώ εκπρόσωπος της οργάνωσης σημείωσε ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να νομιμοποιεί τα βασανιστήρια στο όνομα της ασφάλειας.

Το ιρακινό υπουργείο Εσωτερικών απέδωσε τα καταγγελλόμενα περιστατικά σε ορισμένα «ανεπιθύμητα στοιχεία» στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας.

Δολοφονία δικαστή

Η ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε τη δολοφονία επιφανούς δικαστή, έξω από το σπίτι του στην ανατολική Βαγδάτη.

Πρόκειται για τον Καΐς Χασίμ αλ-Σαμάρι, ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά αγνώστων, όπως και ο γιος του που τον συνόδευε.

Εξάλλου, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις ανακοίνωσαν το θάνατο ενός στρατιώτη από έκρηξη βόμβας που ήταν τοποθετημένη στην άκρη του δρόμου στα δυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας.

Επίσης, το βράδυ της Δευτέρας πέντε Αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, κατά τη διάρκεια περιπολίας βορείως της Βαγδάτης.


Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2005 - 07:47 (Ώρα Λονδίνου)

Τραγωδία χωρίς τέλος

Οι αρχές της Ινδονησίας έχουν θάψει περισσότερα από 90 χιλιάδες πτώματα

Η Ινδονησία αναθεώρησε για άλλη μία φορά προς τα πάνω τον αριθμό των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, μετά το καταστροφικό χτύπημα του τσουνάμι στις χώρες των ακτών του Ινδικού Ωκεανού.

Η υπουργός Υγείας της χώρας, Φαντιλάχ Σουπάρι, ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 220 χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνο στην Ινδονησία.

Μετά την ανακοίνωση αυτή, ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων του τσουνάμι κατά μήκος των ακτών του Ινδικού, ανέρχεται πλέον σε περισσότερα από 280 χιλιάδες.

Σύμφωνα με την Ινδονήσια υπουργό Υγείας, οι αρχές έχουν θάψει σχεδόν 95 χιλιάδες πτώματα, ενώ 133 χιλιάδες άτομα αγνοούνται ακόμα.

Η νεότερη ανακοίνωση αυξάνει τον αριθμό των νεκρών κατά περίπου 50 χιλιάδες.

Η περισυλλογή των πτωμάτων στην Ινδονησία θα διαρκέσει ίσως και τέσσερις ακόμη εβδομάδες.


Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2005 - 08:53 (Ώρα Λονδίνου)

Ευρωπαϊκή περιοδεία Γιούσενκο

Ο Βίκτορ Γιούσενκο ορκίστηκε στα νέα του καθήκοντα την περασμένη Κυριακή

Ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιούσενκο, επισκέπτεται το Στρασβούργο, με σκοπό να διαβεβαιώσει το Συμβούλιο της Ευρώπης για το σεβασμό που τρέφει η χώρα του για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο κ. Γιούσενκο πραγματοποιεί το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την ορκωμοσία του την Κυριακή και την Πέμπτη θα μιλήσει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι επίκεντρο της περιοδείας του κ. Γιούσενκο στη Δύση είναι η υπογράμμιση της αποφασιστικότητάς του να εντάξει την Ουκρανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Στρασβούργο είναι ο δεύτερος σταθμός του ταξιδιού του Βίκτορ Γιούσενκο, μετά τη Μόσχα.

Κατά τη συνάντησή του με το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ουκρανός πρόεδρος δεσμεύθηκε να διατηρήσει τις στενές σχέσεις του Κιέβου με το Κρεμλίνο, σημειώνοντας όμως ότι δε θα εμποδίσει τη χώρα του να στραφεί προς τη Δύση.


Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2005 - 07:15 (Ώρα Λονδίνου)

Καθήκον μνήμης

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί στο ’ουσβιτς

Στο Βερολίνο μεταφέρεται σήμερα το επίκεντρο των εκδηλώσεων μνήμης για την εξηκοστή επέτειο από την απελευθέρωση του ’ουσβιτς, του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης της Πολωνίας, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους Εβραίοι, είχαν βρει τραγικό θάνατο.

Στη γερμανική πρωτεύουσα, ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, αναμένεται να εκφράσει στην ομιλία του την «ντροπή» του για τις θηριωδίες που εκτυλίσσονταν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Ο κ. Σρέντερ θα τονίσει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Γερμανών που ζουν σήμερα δεν είναι ένοχοι για το ’ουσβιτς, αλλά έχουν αναλάβει μία πρόσθετη μεγάλη ευθύνη.

Κατά την ειδική συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ, είπε ότι αποτελεί καθήκον της χώρας του να απαγορεύσει κάθε εκδήλωση αντισημιτισμού και μισαλλοδοξίας.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, τόνισε ότι ο ΟΗΕ δε θα πρέπει ποτέ να ξεχάσει ότι δημιουργήθηκε ως απάντηση στο «κακό» που γέννησε ο ναζισμός.


Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2005 - 02:10 (Ώρα Λονδίνου)

Περί μετανάστευσης

Την αντίθεσή της στην πολιτική των Συντηρητικών για τη μετανάστευση εκφράζει η εφημερίδα Ιντιπέντεντ (The Independent), προβάλλοντας στην πρώτη της σελίδα επιφανείς Βρετανούς, οι οποίοι, εάν ίσχυαν οι περιορισμοί που επιδιώκουν να προωθήσουν στην περίπτωση εκλογικής τους νίκης οι Τόριδες, δε θα είχαν τη βρετανική ιθαγένεια.

Σε άλλο της δημοσίευμα η Ιντιπέντεντ σημειώνει ότι ο ηγέτης των συντηρητικών, Μάικλ Χάουαρντ (ο πατέρα του οποίου είχε εγκατασταθεί στη Βρετανία το 1939, προερχόμενος από τη Ρουμανία) προωθεί ουσιαστικούς περιορισμούς στην έλευση ξένων στη Βρετανία, αρνείται όμως ότι «παίζει το χαρτί του ρατσισμού» για να κερδίσει τις εκλογές.

Στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα Γκάρντιαν (The Guardian) υπογραμμίζει ότι τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιτίθενται στα σχέδια των Συντηρητικών της Βρετανίας για ποσοστώσεις στη μετανάστευση, η υλοποίηση των οποίων θα μπορούσε να οδηγήσει στην απομόνωση της Βρετανίας και προβάλλει δηλώσεις εκπροσώπων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε κεντρικό της σχόλιο υπογραμμίζεται ότι κάθε σύγχρονη πολιτική περί μετανάστευσης αποδέχεται ότι είναι αναγκαία από την άποψη της οικονομίας και ότι θα συνεχίσει να είναι και στο μέλλον. Εάν δεν ήταν έτσι θα υπήρχαν περισσότερες χώρες στην Ευρώπη που θα έδιωχναν τους μετανάστες από το έδαφός τους, σημειώνει ο σχολιαστής της Γκάρντιαν.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απειλεί να μπλοκάρει το πρόγραμμα του Μάικλ Χάουαρντ για σφιχτό έλεγχο της μετανάστευσης εάν κερδίσει τις εκλογές», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Ντέιλι Tέλεγκραφ (The Daily Telegraph).

H εφημερίδα προβάλλει δηλώσεις εκπροσώπου της Κομισιόν, ο οποίος σημειώνει ότι η Βρετανία δεσμεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και εάν μια μελλοντική κυβέρνηση ψηφίσει νόμους που θα αντιβαίνουν σ΄ αυτή, πρέπει να υπολογίζει με τη λήψη μέτρων, έως και την παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Επίσης στην πρώτη σελίδα η Ντέιλι Τέλεγκραφ αναφέρεται στην επιβεβαιωμένη από το αμερικανικό Πεντάγωνο πληροφορία ότι τον Αύγουστο του 2003 επιχείρησαν να αυτοκτονήσουν 23 έγκλειστοι στην αμερικανική βάση του Γουαντάναμο στην Κούβα, στη διάρκεια μαζικής εκδήλωσης διαμαρτυρίας. Η εφημερίδα σημειώνει ότι παραμένει αδιευκρίνιστο γιατί κρατήθηκε μυστικό το συμβάν και δεν ανακοινώθηκε νωρίτερα από τις αμερικανικές στρατιωτικές αρχές.

«Βασανιστήρια από Ιρακινούς»

Η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (The Financial Times) προβάλλει στην πρώτη της σελίδα έκθεση Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με την οποία οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας επιδίδονται σε συστηματικά βασανιστήρια κρατουμένων. Η έκθεση προκαλεί ερωτηματικά για τους χειρισμούς της μεταβατικής κυβέρνησης, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, σημειώνει η εφημερίδα.

«Ο βασανισμός κρατουμένων ως υπόπτων για αντίσταση ή τη διάπραξη εγκλημάτων από Ιρακινούς φαίνεται να είναι ανοιχτό μυστικό», σημειώνεται σε ανταπόκριση από τη Βαγδάτη, στην οποία αναφέρεται επίσης ότι η ιρακινή αστυνομία πολλές φορές φοβάται να προβεί σε συλλήψεις από το φόβο των αντιποίνων.

Αιολική ενέργεια

Σε δημοσίευμά της εξάλλου για την συμφωνία απόκτησης από την Ιμπέρντρολα ποσοστού 49,9% της Χ. Ρόκας ΑΒΕΕ, η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς υπογραμμίζει ότι η ισπανική εταιρία βελτιώνει τις προοπτικές της στον τομέα της αιολικής ενέργειας στο χώρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο διευθυντής του τμήματος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της ισπανικής εταιρείας, Πέδρο Μπαριούσο, δηλώνει στην εφημερίδα ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης στον τομέα της αιολικής ενέργειας, καθώς, όπως τονίζει, η Ελλάδα πρέπει να αυξήσει περισσότερο από πέντε φορές την αιολική ενέργεια, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους που θέτει το Πρωτόκολλο του Κιότο για τον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου.


Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2005 - 04:20 (Ώρα Λονδίνου)

Επιστροφή στο ’ουσβιτς

Η ομιλία του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ, κατά τη διάρκεια της επιμνημόσυνης τελετής για τα θύματα του ’ουσβιτς στην ολομέλεια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, εξετάζεται από πολλές γερμανικές εφημερίδες.

Η Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) παρατηρεί ότι «κανένας επιφανής Γερμανός πολιτικός δεν έχει δηλώσει τόσο ξεκάθαρα ότι οι προσωπικές του πεποιθήσεις πηγάζουν από τα μαθήματα που δίδαξε η εμπειρία του ’ουσβιτς».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ως νεαρός ο κ. Φίσερ διάκειτο θετικά απέναντι στον αγώνα των Παλαιστινίων για άρση της ισραηλινής κατοχής, αλλά λόγω της ευαισθησίας του στη γερμανική ιστορία, στην οποία προεξάρχει το ’ουσβιτς, δείχνει μεγαλύτερη συμπάθεια στο Ισραήλ.

Η γερμανική εφημερίδα υπενθυμίζει επίσης ότι ο Γιόσκα Φίσερ είχε επικαλεστεί το ’ουσβιτς για να δικαιολογήσει τη γερμανική εμπλοκή στον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου, αν και τότε οι επικριτές του τον είχαν κατηγορήσει για καπηλεία των αναμνήσεων του Ολοκαυτώματος.

Η Τάγκεσπίγκελ (Der Tagesspiegel), επίσης στη Γερμανία, στέκεται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά η γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών διεξήγαγε επιμνημόσυνη τελετή για τα θύματα του ’ουσβιτς, «καθώς τα προηγούμενα χρόνια οι όποιες σχετικές απόπειρες συναντούσαν την ανυπέρβλητη αντίθεση των αραβικών κρατών».

Η εφημερίδα δεν παραλείπει να αναφέρει ότι «αν και είναι αλήθεια ότι πολλές αραβικές χώρες υποστήριξαν την επιμνημόσυνη τελετή, η αίθουσα της ολομέλειας του ΟΗΕ ήταν μισοάδεια».

Στην Αυστρία, η Ντι Πρέσε (Die Presse) γράφει ότι αυτό που συνέβη στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης αποτελεί την πιο τραγική εμπειρία όλων των εποχών.

«Αν το αναλογιστεί κανείς αυτό», συνεχίζει η εφημερίδα, «είναι άξιον απορίας γιατί πέρασαν 60 χρόνια μέχρι η γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών να αναγνωρίσει το Ολοκαύτωμα με μία τελετή μνήμης».

Η γαλλική Λε Μοντ (Le Monde) εκτιμά ότι η Ευρώπη του 2005 είναι πιο έτοιμη να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα του ’ουσβιτς, απ ό,τι ήταν πριν από μία δεκαετία.

«Τον Ιανουάριο του 1995», γράφει η εφημερίδα, «η Ευρώπη ήταν σε εμπόλεμη κατάσταση, με τη σύρραξη στη Βοσνία να διχάζει τα αδύναμα δυτικά υπουργεία Εξωτερικών».

Μετά από δέκα χρόνια, όμως, συνεχίζει η Λε Μοντ, οι νέες διάφορες μορφές αντισημιτισμού και ρατσισμού υπενθύμισαν στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «το καθήκον τους απέναντι στη μνήμη».

Αλληλεγγύη στην αγνοούμενη δημοσιογράφο

Ολόκληρο το πρωτοσέλιδο της γαλλικής εφημερίδα Λιμπερασιόν (Liberation) είναι αφιερωμένο στην ανταποκρίτρια, Φλοράνς Ομπενά και στο διερμηνέα της, Χουσεΐν Χανούν, οι οποίοι εξαφανίστηκαν στο Ιράκ πριν από τρεις εβδομάδες.

Στην πρώτη σελίδα, λοιπόν, δημοσιεύεται μία διακήρυξη αλληλεγγύης, που υπογράφεται από 40 γαλλικές εφημερίδες, πρακτορεία ειδήσεων και ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς.

Παράλληλα, σε δήλωση της εφημερίδας σημειώνεται: «Δεν υπάρχει ελευθερία χωρίς την ελευθερία της πληροφόρησης, παντού και οπουδήποτε. Η ελευθερία αυτή είναι θεμελιώδες δικαίωμα των δημοσιογράφων και των φωτογράφων. Πρέπει να υπερασπίζεται από όλους και πρωτίστως από τις αρχές και τα πολιτικά κινήματα σε κάθε χώρα».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.