Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-01-24

  1. Περί μετανάστευσης
  2. Σύλληψη συνεργάτη του Ζαρκάουι
  3. Στόχος η εξομάλυνση των σχέσεων
  4. Ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας
  5. «Ποτέ ξανά» άλλο ’ουσβιτς
  6. «Πολύ κοντά» στην εκεχειρία
  7. Στις Βρυξέλλες ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ
  8. Υποψήφια πρωθυπουργός η Τιμοσένκο
  9. Σύλληψη συνεργάτη του Ζαρκάουι
  10. Ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας
  11. Παράταξη τρακτέρ
  12. Τα διδάγματα του ’ουσβιτς
  13. Ακραία καιρικά φαινόμενα
  14. Παράταξη τρακτέρ
  15. «Όχι» ΣΥΝ σε Παπούλια
  16. Βοήθεια κατά των επιδημιών
  17. Οικονομία κι αγροτικά
  18. Κίτρινη κορυφή - «αιώνια» κατήφεια
  19. Ισχυρή έκρηξη στη Βαγδάτη
  20. Ιράκ, περιβάλλον, μετανάστευση
  21. Ισχυρή έκρηξη στη Βαγδάτη
  22. Στη Μόσχα ο Γιούσενκο
  23. «Νέα σελίδα» στην Ουκρανία
  24. Κίτρινη κορυφή-«αιώνια» κατήφεια

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2005 - 02:10 (Ώρα Λονδίνου)

Περί μετανάστευσης

Την αντίθεσή της στην πολιτική των συντηρητικών για τη μετανάστευση εκφράζει η εφημερίδα Ιντιπέντεντ (The Independent) προβάλλοντας στην πρώτη της σελίδα επιφανείς Βρετανούς, οι οποίοι, εάν ίσχυαν οι περιορισμοί που επιδιώκουν να προωθήσουν στην περίπτωση εκλογικής τους νίκης οι τόριδες, δεν θα είχαν τη βρετανική ιθαγένεια.

Σε άλλο της δημοσίευμα η Ιντιπέντεντ σημειώνει ότι ο ηγέτης των συντηρητικών, Μάικλ Χάουαρντ (ο πατέρα του οποίου είχε εγκατασταθεί στη Βρετανία το 1939, προερχόμενος από τη Ρουμανία) προωθεί ουσιαστικούς περιορισμούς στην έλευση ξένων στη Βρετανία, αρνείται όμως ότι «παίζει το χαρτί του ρατσισμού» για να κερδίσει τις εκλογές.

Στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα Γκάρντιαν (The Guardian) υπογραμμίζει ότι τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιτίθενται στα σχέδια των συντηρητικών της Βρετανίας για ποσοστώσεις στη μετανάστευση, η υλοποίηση των οποίων θα μπορούσε να οδηγήσει στην απομόνωση της Βρετανίας και προβάλλει δηλώσεις εκπροσώπων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε κεντρικό της σχόλιο υπογραμμίζεται ότι κάθε σύγχρονη πολιτική περί μετανάστευσης αποδέχεται ότι είναι αναγκαία από την άποψη της οικονομίας και ότι θα συνεχίσει να είναι και στο μέλλον Εάν δεν ήταν έτσι θα υπήρχαν περισσότερες χώρες στην Ευρώπη που θα έδιωχναν τους μετανάστες από το έδαφός τους, σημειώνει ο σχολιαστής της Γκάρντιαν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απειλεί να μπλοκάρει το πρόγραμμα του Μάικλ Χάουαρντ για σφιχτό έλεγχο της μετανάστευσης εάν κερδίσει τις εκλογές», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Ντέιλι Tέλεγκραφ (The Daily Telegraph). H εφημερίδα προβάλλει δηλώσεις εκπροσώπου της Κομισιόν, ο οποίος σημειώνει ότι η Βρετανία δεσμεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και εάν μια μελλοντική κυβέρνηση ψηφίσει νόμους που θα αντιβαίνουν σ΄ αυτή, πρέπει να υπολογίζει με τη λήψη μέτρων, έως και την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Επίσης στην πρώτη σελίδα η Ντέιλι Τέλεγκραφ αναφέρεται στην επιβεβαιωμένη από το Αμερικανικό Πεντάγωνο πληροφορία ότι τον Αύγουστο του 2003 επιχείρησαν να αυτοκτονήσουν 23 έγκλειστοι στην αμερικανική βάση του Γουαντάναμο στην Κούβα, στη διάρκεια μαζικής εκδήλωσης διαμαρτυρίας. Η εφημερίδα σημειώνει ότι παραμένει αδιευκρίνιστο γιατί κρατήθηκε μυστικό το συμβάν και δεν ανακοινώθηκε νωρίτερα από τις αμερικανικές στρατιωτικές αρχές.

«Βασανιστήρια από Ιρακινούς»

Η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (The Financial Times) προβάλλει στην πρώτη της σελίδα έκθεση της ανθρωπιστικής οργάνωσης Χιούμαν Ράιτς Γουότς, σύμφωνα με την οποία οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας επιδίδονται σε συστηματικά βασανιστήρια κρατουμένων. Η έκθεση προκαλεί ερωτηματικά για τους χειρισμούς της μεταβατικής κυβέρνησης, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, σημειώνει η εφημερίδα.

«Ο βασανισμός κρατουμένων ως υπόπτων για αντίσταση ή τη διάπραξη εγκλημάτων από Ιρακινούς φαίνεται να είναι ανοιχτό μυστικό», σημειώνεται σε ανταπόκριση από τη Βαγδάτη, στην οποία αναφέρεται επίσης ότι η ιρακινή αστυνομία πολλές φορές φοβάται να προβεί σε συλλήψεις από το φόβο των αντιποίνων.

Αιολική ενέργεια

Σε δημοσίευμά της εξάλλου για την συμφωνία απόκτησης από την Ιμπέρντρολα ποσοστού 49,9% της Χ. Ρόκας ΑΒΕΕ, η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς υπογραμμίζει ότι η ισπανική εταιρία βελτιώνει τις προοπτικές της στον τομέα της αιολικής ενέργειας στο χώρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο διευθυντής του τμήματος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της ισπανικής εταιρείας, Πέδρο Μπαριούσο, δηλώνει στην εφημερίδα ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης στον τομέα της αιολικής ενέργειας, καθώς, όπως τονίζει, η Ελλάδα πρέπει να αυξήσει περισσότερο από πέντε φορές την αιολική ενέργεια, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους που θέτει το Πρωτόκολλο του Κιότο για τον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου.


Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2005 - 15:32 (Ώρα Λονδίνου)

Σύλληψη συνεργάτη του Ζαρκάουι

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός του Ιράκ δεν ήταν στο γραφείο του την ώρα της έκρηξης

Οι ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις συνέλαβαν βασικό στέλεχος της οργάνωσης του φερομένου ως επικεφαλής της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της μεταβατικής ιρακινής ηγεσίας ο συλληφθείς, Σαμί Μοχάμεντ αλ Τζάφι είναι ο ιθύνων νους 32 βομβιστικών επιθέσεων από την εισβολή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η σύλληψη πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιανουαρίου.

Ισχυρή έκρηξη

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας κοντά στην «πράσινη ζώνη» της Βαγδάτης, την περιοχή δηλαδή που βρίσκονται η αμερικανική πρεσβεία και κτίρια της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την αστυνομία πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας που είχε σαν αποτέλεσμα να τραυματισθούν τουλάχιστον 10 άνθρωποι.

Ο οδηγός του παγιδευμένου αυτοκινητού έπεσε πάνω στο σημείο ελέγχου της αστυνομίας στον δρόμο που βρίσκονται τα γραφεία του κόμματος του Ιρακινού πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλάουϊ ο οποίος όμως δεν βρισκόταν στο κτίριο.

Στο ίδιο σημείο είχε πραγματοποιηθεί επίθεση αυτοκτονίας και πριν από 3 εβδομάδες.

Απειλεί ο Ζαρκάουι

Ισλαμική ιστοσελίδα μετέδωσε βιντεοταινία στην οποία ο Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι κηρύσσει «οδυνηρό πόλεμο» στις «αμερικανο-σιιτικές», όπως τις χαρακτηρίζει, εκλογές της επόμενης Κυριακής στο Ιράκ.

Η μεταβατική κυβέρνηση της χώρας, νωρίτερα, είχε ανακοινώσει νέα πρόσθετα αυστηρά μέτρα ασφαλείας με σκοπό την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Φαλάχ αλ Νακίμπ, το αεροδρόμιο της Βαγδάτης θα μείνει κλειστό επί δύο ημέρες, ενώ θα επιβληθούν και περιορισμοί κυκλοφορίας για αυτοκίνητα και πεζούς.

Η ιρακινή κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας θα είναι κλειστά τα σύνορα της χώρας.

Ο σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ, Κάρλος Βαλενσουέλα, δήλωσε ότι εφόσον τα μέτρα ασφαλείας αποδώσουν, είναι πολύ πιθανό να γίνει αποδεκτή από όλους η εγκυρότητα των εκλογών.


Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2005 - 16:58 (Ώρα Λονδίνου)

Στόχος η εξομάλυνση των σχέσεων

Ο Γιούσενκο (αριστερά) διαβεβαίωσε τον Πούτιν η Ρωσία παραμένει στρατηγικός εταίρος της Ουκρανίας

Τη δέσμευση ότι η Ρωσία θα είναι πάντα σύμμαχος της Ουκρανίας εξέφρασε ο νέος πρόεδρος της χώρας, Βίκτορ Γιούσενκο στη συνάντηση που είχε στη Μόσχα με το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ωστόσο, ο Βίκτορ Γιούσενκο διεμήνυσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι αυτό δε σημαίνει ότι η χώρα του θα πάψει να προσανατολίζεται προς δυσμάς, και συγκεκριμένα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έπειτα από συνομιλίες διάρκεια δυόμισι ωρών ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι διαφορές των δύο κρατών μπορούν να γεφυρωθούν.

Οι διμερείς σχέσεις Ουκρανίας Ρωσίας περιήλθαν σε περίοδο κρίσης κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών, στις οποίες η Μόσχα ανοικτά υποστήριξε τον αντίπαλο του Γιούσενκο και πρώην πρωθυπουργό, Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

«Ο στόχος της επίσκεψής μου στη Μόσχα ήταν απλός: θέλησα να βελτιώσω τις σχέσεις μας. Θέλω να τις κάνω πιο ειλικρινείς και διαφανείς», δήλωσε ο νέος πρόεδρος της Ρωσίας.

Από την πλευρά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν ευχαρίστησε τον Ουκρανό ομόλογό του για την «εποικοδομητική του προσέγγιση», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Στο μεταξύ κι ενώ η συνάντηση των δύο ηγετών βρισκόταν σε εξέλιξη ο πρόεδρος της Ουκρανίας πρότεινε για το πρωθυπουργικό αξίωμα της χώρας, τη 44χρονη Γιούλια Τιμοσένκο.

Μια επιλογή, η οποία σύμφωνα με αναλυτές, δε βρίσκει σύμφωνο το Κρεμλίνο.

Ερωτηθείς για τον εν λόγω διορισμό ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε: «Η αξιολόγηση της νέας κυβέρνησης δε μας αφορά».

Νέα πρωθυπουργός

Ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιούσενκο πρότεινε για πρωθυπουργό της χώρας τη Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία θεωρείται οπαδός των μεταρρυθμίσεων και πρωτοστάτησε στην επονομαζόμενη «πορτοκαλί επανάσταση».

Η 44χρονη οικονομολόγος Γιούλα Τιμοσένκο είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη δυτική Ουκρανία, ενώ στη ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία από την οποία κατάγεται θεωρείται «ανεπιθύμητο πρόσωπο».

Η 44χρονη οικονομολόγος είναι δημοφιλής στη δυτική και όχι στην ανατολική Ουκρανία

Ο διορισμός της πρέπει να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο της Ουκρανίας.

Από το 1995 έως το 1997 ήταν επικεφαλής του ενεργειακού κολοσσού της Ουκρανίας, Unified Energy Systems, στην οποία επίσης εργαζόταν ο σύζυγός της και ο πεθερός της.

Αργότερα, η κυβέρνηση της Ουκρανίας κατηγόρησε την Τιμοσένκο και τους συγγενείς της για διαφθορά.

Η Ρωσία είχε επίσης εκδώσει ένταλμα σύλληψης της Τιμοσένκο βάσει υποψιών απάτης και δωροδοκίας Ρώσων υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων.

Το ένταλμα κατά της Τιμοσένκο ακυρώθηκε, ενώ ισχύει ακόμα το ένταλμα που έχει εκδοθεί εις βάρος του συζύγου της.

Η πολιτική της σταδιοδρομία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 1998, οπότε και εξελέγη βουλευτής.

Από το Δεκέμβριο του 1999 έως τον Ιανουάριο του 2001 διετέλεσε αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση Γιούσενκο και είχε αναλάβει τον εκσυγχρονισμό του ενεργειακού τομέα της Ουκρανίας.

Τον Απρίλιο του 2001 ο τότε πρόεδρος της Ουκρανίας, Λεονίντ Κούτσμα απομακρύνει τον Γιούσενκο από την πρωθυπουργία και την Τιμοσένκο, η οποία περνάει στην αντιπολίτευση δημιουργώντας δικό της κόμμα.

Ένωσε τις δυνάμεις της με το νικητή των προεδρικών εκλογών τον Ιούνιο.

Το 2001 φυλακίστηκε για έξι εβδομάδες κατηγορούμενη για φοροδιαφυγή.

Ρεαλιστική η

ένταξη στην ΕΕ

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάργκοτ Βάλστορμ χαρακτήρισε τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στόχο «ρεαλιστικό» παρά το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες δεν είναι ακόμα έτοιμες για συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

«Έχουμε συζητήσει το εν λόγω θέμα πολύ στην Κομισιόν και τελικά συμφωνήσαμε ότι πρόκειται για ένα ρεαλιστικό όραμα για το μέλλον χωρίς να μπορούμε σήμερα να δεσμευτούμε με μια συγκεκριμένη ημερομηνία ή πρόταση», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν σε τελετή για τη συμπλήρωση δέκα ετών από την ένταξη της Σουηδίας στην Κοινότητα.


Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2005 - 14:58 (Ώρα Λονδίνου)

Ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας

Την κλασσική του φράση, «το 2005 θα είναι κρίσιμο έτος για την οικονομία», επανέλαβε τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, σε συνέντευξή του, που οργάνωσε η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών.

Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε κατόπιν ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, τη δημοσιονομική ισορροπία, τη μείωση της ανεργίας και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι επί υπουργίας του ψηφίστηκαν στη βουλή ο αναπτυξιακός και ο φορολογικός νόμος, προωθήθηκαν οι αποκρατικοποιήσεις, και έγιναν οι απαραίτητες κινήσεις προς αποκατάσταση της δημοσιονομικής ανισορροπίας.

Σχετικά με τα θέματα απογραφής, είπε ότι η αποκατάσταση των πραγματικών στοιχείων που αφορούσαν και αφορούν το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, ήταν αυτονόητη πράξη και πράξη ευθύνης για την κυβέρνηση.

Εξήγησε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή στηρίζεται στη συγκράτηση των δαπανών, ενώ σε ό,τι αφορά το σκέλος της αύξησης των εσόδων, η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Επανέλαβε ότι το υπουργείο Οικονομικών «δεν θα διαταράξει το οικονομικό κλίμα με έκτακτα μέτρα» διότι, όπως είπε «η ανάπτυξη χρειάζεται εμπιστοσύνη».

Ο κ. Αλογοσκούφης παραδέχθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκφράσει αμφιβολίες για τη μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% το 2005, πρόσθεσε όμως ότι η Ελλάδα, εάν δεν πετύχει το στόχο της το 2005, θα έχει ένα επιπλέον χρόνο για να συνεχίσει τις προσπάθειές της.

Αναφερόμενος στην εισοδηματική πολιτική, είπε ότι αυτή θα ανακοινωθεί στο τέλος Ιανουαρίου και επανέλαβε ότι οι αυξήσεις στους μισθούς θα είναι πάνω από τον πληθωρισμό και οι αυξήσεις στους συνταξιούχους πάνω από τις αυξήσεις των μισθωτών.

Για την ανάπτυξη, ο υπουργός, είπε ότι δεν θα προέλθει μόνο από τα έργα και «πρέπει να επιδιώξουμε παράλληλα η ανάπτυξη να έρχεται και από τους εξωστρεφείς κλάδους της οικονομίας».

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον τουρισμό, λέγοντας ότι «θα πάει καλύτερα το 2005 και τα επόμενα έτη».

Τέλος, αναφερόμενος στην πορεία του Γ' κοινοτικού πλαισίου στήριξης, είπε ότι η απορροφητικότητα έχει φθάσει το 32%, και πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για υψηλότερη ακόμη απορροφητικότητα.


Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2005 - 20:06 (Ώρα Λονδίνου)

«Ποτέ ξανά» άλλο ’ουσβιτς

Την Τρίτη αναμένεται το πόρισμα για τις βιαιοπραγίες στο Νταρφούρ

Ο γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση κατά των ιδεολογιών που υποκινούν το μίσος και τον αποκλεισμό.

Ο Κόφι Ανάν εκφώνησε ομιλία σε ειδική συνεδρία της γενικής συνέλευσης με αφορμή τη συμπλήρωση 60 ετών από την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου ’ουσβιτς στην υπό γερμανική κατοχή Πολωνία.

Η συνεδρία ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των εκατομμυρίων θυμάτων.

«Δικαιούμαστε να λέμε: ποτέ ξανά», είπε ο Κόφι Ανάν και πρόσθεσε, «ωστόσο η λήψη μέτρων σήμερα είναι δυσκολότερη».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα δεν κατάφερε να αποτρέψει γενοκτονίες, όπως αυτές στη Ρουάντα, την Καμπότζη, την πρώην Γιουγκοσλαβία και αυτή που συντελείται σήμερα στο Νταρφούρ του Σουδάν.

Αύριο Τρίτη ο γενικός γραμματέας αναμένει το πόρισμα διεθνούς επιτροπής, η οποία διενήργησε έρευνες για τα εάν διαπράττονται βιαιοπραγίες και πράξεις γενοκτονίας στο Νταρφούρ.

Ο Κόφι Ανάν αναφερόμενος στο ρόλο του ΟΗΕ, ο οποίος ιδρύθηκε λίγα χρόνια μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι κάνει ό,τι είναι δυνατό για μην επαναληφθούν εγκλήματα σαν αυτά που διέπραξαν οι ναζί.

«Τα δύο τρία των Εβραίων της Ευρώπης, ανάμεσά τους 1,5 εκατομμύρια παιδιά, δολοφονήθηκαν. Ένας ολόκληρος πολιτισμός, ο οποίος έδωσε στην Ευρώπη και τον κόσμο πολιτιστικό και πνευματικό πλούτο πολύ μεγαλύτερο των πληθυσμιακών του δυνατοτήτων, ξεριζώθηκε, καταστράφηκε, αχρηστεύτηκε», είπε ο κ. Ανάν.

Το λόγο στη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών πήρε επίσης ο βραβευθείς με νόμπελ Ειρήνης και επιζών του Ολοκαυτώματος, Ελί Βίζελ.

Ο Ελί Βίζελ, ο οποίος απεκάλεσε τον Κόφι Ανάν «αγαπητό φίλο» υποστήριξε ότι «τα μαθήματα που έδωσε το ’ουσβιτς έχουν ήδη χαθεί».

Και πρόσθεσε, «εάν ο κόσμος είχε ακούσει (σ.σ τα μαθήματα του ’ουσβιτς) τότε θα είχαμε αποφύγει το Νταρφούρ, την Καμπότζη, τη Βοσνία και φυσικά τη Ρουάντα».

Ο Ελί Βίζελ κατέληξε λέγοντας «για τους νεκρούς είναι πια αργά. Δεν είναι όμως αργά για τα παιδιά του σήμερα, τα δικά μας και τα δικά σας».

Στην ειδική συνεδρία μίλησαν οι υπουργοί Εξωτερικών του Ισραήλ, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αργεντινής, της Αρμενίας, του Καναδά και του Λουξεμβούργου.


Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2005 - 18:46 (Ώρα Λονδίνου)

«Πολύ κοντά» στην εκεχειρία

Ο κ Αμπάς επιθυμεί ενιαίο παλαιστινιακό μέτωπο στις συνομιλίες με το Ισραήλ

Ανώτατος Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ακραίες παλαιστινιακές οργανώσεις συμφώνησαν να αναστείλουν τις επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων και ότι πλέον αναμένουν την αντίδραση της ηγεσίας του Ισραήλ.

Ο ανώτατος Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Ζιάντ Αμπού Αμρ διευκρίνισε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή και οι ακραίες ισλαμικές οργανώσεις βρίσκονται «πολύ κοντά» στην επίσημη ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός.

Ωστόσο, οι ακραίες παλαιστινιακές οργανώσεις έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός, εάν το Ισραήλ δε σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι το Ισραήλ οφείλει να απαντήσει με μια κίνηση καλής θελήσεως, όπως η απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων, ούτως ώστε να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία.

Ο εκπρόσωπος της ηγεσίας του Ισραήλ, Αβί Πάζνερ υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς πέτυχε ένα πρώτο θετικό βήμα, αλλά ο ίδιος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η πραγματική πρόοδος θα επέλθει μόνο με τον αφοπλισμό των ακραίων παλαιστινιακών οργανώσεων, «Χαμάς» και «Ισλαμική Τζιχάντ».

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των Παλαιστινίων ολοκλήρωσε τον εβδομαδιαίο γύρο συνομιλιών που είχε στη Λωρίδα της Γάζας με εκπροσώπους της «Χαμάς» και της «Ισλαμικής Τζιχάντ».

Ο κ. Αμπάς αναμένεται να πραγματοποιήσει σειρά επισκέψεων στο εξωτερικό, ανάμεσα στις οποίες και μια επίσκεψη στην Ουάσινγκτον.


Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2005 - 18:17 (Ώρα Λονδίνου)

Στις Βρυξέλλες ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

Γιώργος Δαράτος, Βρυξέλλες

Την ιδιότητα του έγκυρου συνομιλητή της ΕΕ επιδιώκει ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει για συνομιλίες αύριο Τρίτη ο πρωθυπουργός του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Πρόθεση του κ. Ταλάτ είναι να πείσει τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να άρουν ταχύτατα την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων με την υιοθέτηση των δύο κοινοτικών κανονισμών για την οικονομική ενίσχυσή τους και το απευθείας εμπόριο της ΕΕ με τα κατεχόμενα οι οποίοι εξακολουθούν να είναι «παγωμένοι» από το Συμβούλιο των Υπουργών.

Προσωπικός στόχος του κ. Ταλάτ είναι να διεκδικήσει εμπράκτως από την ΕΕ την ιδιότητα του μοναδικού έγκυρου Τουρκοκύπριου συνομιλητή μαζί της.

Σύμφωνα με πηγές της προεδρίας του Λουξεμβούργου δε φαινόταν μέχρι χθες ότι θα τον δεχόταν ο πρωθυπουργός αυτής της χώρας, κ. Γιούνκερ, αλλά μόνον ο αρμόδιος για τις τις ευρωπαϊκές υποθέσεις υπουργός, Νίκολας Σμιτ.

Αναμένεται επίσης συνάντηση του κ. Ταλάτ με τον ύπατο εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Χαβιέρ Σολάνα.

Τέλος, δε θεωρείται ιδιαίτερα απίθανη η συνάντηση με τον επίτροπο αρμόδιο για θέματα Διεύρυνσης, Όλι Ρεν, ο οποίος βρίσκεται εκτός Βρυξελλών αλλά με τη διεύθυνση του γραφείου αυτού του επιτρόπου.


Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2005 - 16:58 (Ώρα Λονδίνου)

Υποψήφια πρωθυπουργός η Τιμοσένκο

Η 44χρονη οικονομολόγος είναι δημοφιλής στη δυτική και όχι στην ανατολική Ουκρανία

Ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιούσενκο πρότεινε για πρωθυπουργό της χώρας τη Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία θεωρείται οπαδός των μεταρρυθμίσεων και πρωτοστάτησε στην επονομαζόμενη «πορτοκαλί επανάσταση».

Η 44χρονη οικονομολόγος Γιούλα Τιμοσένκο είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη δυτική Ουκρανία, ενώ στη ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία από την οποία κατάγεται θεωρείται «ανεπιθύμητο πρόσωπο».

Ο διορισμός της πρέπει να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο της Ουκρανίας.

Από το 1995 έως το 1997 ήταν επικεφαλής του ενεργειακού κολοσσού της Ουκρανίας, Unified Energy Systems, στην οποία επίσης εργαζόταν ο σύζυγός της και ο πεθερός της.

Αργότερα, η κυβέρνηση της Ουκρανίας κατηγόρησε την Τιμοσένκο και τους συγγενείς της για διαφθορά.

Η Ρωσία είχε επίσης εκδώσει ένταλμα σύλληψης της Τιμοσένκο βάσει υποψιών απάτης και δωροδοκίας Ρώσων υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων.

Το ένταλμα κατά της Τιμοσένκο ακυρώθηκε, ενώ ισχύει ακόμα το ένταλμα που έχει εκδοθεί εις βάρος του συζύγου της.

Η πολιτική της σταδιοδρομία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 1998, οπότε και εξελέγη βουλευτής.

Από το Δεκέμβριο του 1999 έως τον Ιανουάριο του 2001 διετέλεσε αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση Γιούσενκο και είχε αναλάβει τον εκσυγχρονισμό του ενεργειακού τομέα της Ουκρανίας.

Τον Απρίλιο του 2001 ο τότε πρόεδρος της Ουκρανίας, Λεονίντ Κούτσμα απομακρύνει τον Γιούσενκο από την πρωθυπουργία και την Τιμοσένκο, η οποία περνάει στην αντιπολίτευση δημιουργώντας δικό της κόμμα.

Ένωσε τις δυνάμεις της με το νικητή των προεδρικών εκλογών τον Ιούνιο.

Το 2001 φυλακίστηκε για έξι εβδομάδες κατηγορούμενη για φοροδιαφυγή.

Στη Μόσχα ο Γιούσενκο

Ο πρόεδρος Βίκτορ Γιούσενκο της Ουκρανίας μετέβη στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογο του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τους αναλυτές οι συνομιλίες έχουν στόχο την αναθέρμανση των σχέσεων Μόσχας - Κιέβου μετά την υποστήριξη του προέδρου Πούτιν προς τον αντίπαλο στις προεδρικές εκλογές του κ.Γιούσενκο, Βίκτορ Γιανοικόβιτς.

Την Κυριακή ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας τόνισε ότι το μέλλον της χώρας του βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ.Γιούσενκο ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντα του την Κυριακή.

«Πορτοκαλί Κίεβο»

Χιλιάδες Ουκρανοί πολίτες συγκεντρώθηκαν την Κυριακή έξω από το κοινοβούλιο της χώρας στο κέντρο του Κιέβου, για την ορκωμοσία του νέου προέδρου, Βίκτορ Γιούσενκο.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ουκρανίας αναλαμβάνει επισήμως τα καθήκοντά του, τερματίζοντας τη βαθιά πολιτική κρίση στην οποία είχε περιέλθει η χώρα, μετά την ακύρωση των πρώτων προεδρικών εκλογών, που είχαν αναδείξει νικητή τον πρώην πρωθυπουργό, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, εν μέσω καταγγελιών για λαθροχειρίες.


Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2005 - 15:32 (Ώρα Λονδίνου)

Σύλληψη συνεργάτη του Ζαρκάουι

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός του Ιράκ δεν ήταν στο γραφείο του την ώρα της έκρηξης

Οι ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις συνέλαβαν βασικό στέλεχος της οργάνωσης του φερομένου ως επικεφαλής της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της μεταβατικής ιρακινής ηγεσίας ο συλληφθείς, Σαμί Μοχάμεντ αλ Τζάφι είναι ο ιθύνων νους 32 βομβιστικών επιθέσεων από την εισβολή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Ισχυρή έκρηξη

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας κοντά στην «πράσινη ζώνη» της Βαγδάτης, την περιοχή δηλαδή που βρίσκονται η αμερικανική πρεσβεία και κτίρια της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την αστυνομία πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας που είχε σαν αποτέλεσμα να τραυματισθούν τουλάχιστον 10 άνθρωποι.

Ο οδηγός του παγιδευμένου αυτοκινητού έπεσε πάνω στο σημείο ελέγχου της αστυνομίας στον δρόμο που βρίσκονται τα γραφεία του κόμματος του Ιρακινού πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλάουϊ ο οποίος όμως δεν βρισκόταν στο κτίριο.

Στο ίδιο σημείο είχε πραγματοποιηθεί επίθεση αυτοκτονίας και πριν από 3 εβδομάδες.

Απειλεί ο Ζαρκάουι

Ισλαμική ιστοσελίδα μετέδωσε βιντεοταινία στην οποία ο Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι κηρύσσει «οδυνηρό πόλεμο» στις «αμερικανο-σιιτικές», όπως τις χαρακτηρίζει, εκλογές της επόμενης Κυριακής στο Ιράκ.

Η μεταβατική κυβέρνηση της χώρας, νωρίτερα, είχε ανακοινώσει νέα πρόσθετα αυστηρά μέτρα ασφαλείας με σκοπό την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Φαλάχ αλ Νακίμπ, το αεροδρόμιο της Βαγδάτης θα μείνει κλειστό επί δύο ημέρες, ενώ θα επιβληθούν και περιορισμοί κυκλοφορίας για αυτοκίνητα και πεζούς.

Η ιρακινή κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας θα είναι κλειστά τα σύνορα της χώρας.

Ο σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ, Κάρλος Βαλενσουέλα, δήλωσε ότι εφόσον τα μέτρα ασφαλείας αποδώσουν, είναι πολύ πιθανό να γίνει αποδεκτή από όλους η εγκυρότητα των εκλογών.


Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2005 - 14:58 (Ώρα Λονδίνου)

Ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας

Την κλασσική του φράση, «το 2005 θα είναι κρίσιμο έτος για την οικονομία», επανέλαβε τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, σε συνέντευξή του, που οργάνωσε η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών.

Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε κατόπιν ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, τη δημοσιονομική ισορροπία, τη μείωση της ανεργίας και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι επί υπουργίας του ψηφίστηκαν στη βουλή ο αναπτυξιακός και ο φορολογικός νόμος, προωθήθηκαν οι αποκρατικοποιήσεις, και έγιναν οι απαραίτητες κινήσεις προς αποκατάσταση της δημοσιονομικής ανισορροπίας.

Σχετικά με τα θέματα απογραφής, είπε ότι η αποκατάσταση των πραγματικών στοιχείων που αφορούσαν και αφορούν το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, ήταν αυτονόητη πράξη και πράξη ευθύνης για την κυβέρνηση.

Εξήγησε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή στηρίζεται στη συγκράτηση των δαπανών, ενώ σε ό,τι αφορά το σκέλος της αύξησης των εσόδων, η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Επανέλαβε ότι το υπουργείο Οικονομικών «δεν θα διαταράξει το οικονομικό κλίμα με έκτακτα μέτρα» διότι, όπως είπε «η ανάπτυξη χρειάζεται εμπιστοσύνη».

Ο κ. Αλογοσκούφης παραδέχθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκφράσει αμφιβολίες για τη μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% το 2005, πρόσθεσε όμως ότι η Ελλάδα, εάν δεν πετύχει το στόχο της το 2005, θα έχει ένα επιπλέον χρόνο για να συνεχίσει τις προσπάθειές της.

Αναφερόμενος στην εισοδηματική πολιτική, είπε ότι αυτή θα ανακοινωθεί στο τέλος Φεβρουαρίου και επανέλαβε ότι οι αυξήσεις στους μισθούς θα είναι πάνω από τον πληθωρισμό και οι αυξήσεις στους συνταξιούχους πάνω από τις αυξήσεις των μισθωτών.

Για την ανάπτυξη, ο υπουργός, είπε ότι δεν θα προέλθει μόνο από τα έργα και «πρέπει να επιδιώξουμε παράλληλα η ανάπτυξη να έρχεται και από τους εξωστρεφείς κλάδους της οικονομίας».

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον τουρισμό, λέγοντας ότι «θα πάει καλύτερα το 2005 και τα επόμενα έτη».

Τέλος, αναφερόμενος στην πορεία του Γ' κοινοτικού πλαισίου στήριξης, είπε ότι η απορροφητικότητα έχει φθάσει το 32%, και πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για υψηλότερη ακόμη απορροφητικότητα.


Παράταξη τρακτέρ

Ολοκληρώνονται τη Δευτέρα οι προετοιμασίες των αγροτών της Θεσσαλίας, που παρατάσσουν τα τρακτέρ τους στα Τέμπη, μετά από απόφαση της αγροτικής νομαρχιακής συντονιστικής επιτροπής Λάρισας.

Η νομαρχιακή συνεδρίασε το βράδυ της Κυριακής στον Πλατύκαμπο, και αποφάσισε ότι, αν χρειαστεί, να προχωρήσει σε αποκλεισμό των Τεμπών, εις απάντηση της «αδιάλλακτης στάσης» του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελου Μπασιάκου.

Η απόφαση για το πότε θα αποκλείσουν τα Τέμπη δεν έχει ληφθεί.

Πάντως, η συζήτηση μεταξύ αγροτών της Θεσσαλίας και κυβέρνησης δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς τη Δευτέρα οι αγρότες θα καταθέσουν στο υπουργείο συγκεκριμένες προτάσεις - αιτήματα, τα οποία θα είναι εντός κοινοτικού πλαισίου και θα προβλέπουν απορρόφηση μέρους των αδιάθετων ποσοτήτων βάμβακος.

Τα αιτήματα αναμένεται να εξεταστούν στο συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ότι «μέχρι στιγμής δεν έχουν υποβληθεί γραπτές προτάσεις από την πλευρά εκείνων των αγροτών που προβάλλουν διεκδικήσεις», σημειώνοντας ότι «όταν κατατεθούν οι προτάσεις, που πρέπει νάναι καλόπιστες και να υπάγονται στο κοινοτικό πλαίσιο, θα συζητηθούν με την επιμέλεια που έχει δείξει ως τώρα η κυβέρνηση».

Εξάλλου, έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σε φήμες που κυκλοφόρησαν περί εξεύρεσης κοινοτικής λύσης για το βαμβάκι.

Ο κ. Μπασιάκος απέδωσε τις πληροφορίες αυτές «σε ορισμένους που κατασκευάζουν ανύπαρκτες κυβερνητικές υποσχέσεις, για να καταγγείλουν στη συνέχεια την κυβέρνηση ως αναξιόπιστη».

Είπε ότι θα εφαρμοστούν όσα αποφασίστηκαν στη δημόσια σύσκεψη, την περασμένη Παρασκευή και σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εκριζώσει «τις παρανομίες της τελευταίας δεκαετίας που ζημίωναν τους έντιμους» και να εξασφαλίσει αύξηση της δεύτερης δόσης» κατά την εκκαθάριση της επιδότησης.

Καταλήγοντας, κάλεσε «οποιονδήποτε ανεύθυνο πολιτικάντη ομιλεί αορίστως περί 'νομίμων δικαιωμάτων' των βαμβακοπαραγωγών να μας τα προσδιορίσει, διότι διαφορετικά θα κατηγορηθεί ως λαϊκιστής».

Νέες κινητοποιήσεις

Εν τω μεταξύ, οι αγρότες της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας, που πρόσκειται στο ΚΚΕ, αποφάσισαν να διοργανώσουν την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις σε Φάρσαλα, Νίκαια, Αγιά Τύρναβο και Ελασσόνα και κατόπιν, αν ληφθεί σχετική απόφαση από τους αγρότες που θα μετάσχουν στις κινητοποιήσεις, να προχωρήσουν προς τα Τέμπη.

Τη Δευτέρα, οι αγρότες της Θεσσαλονίκης αναμένεται να παρατάξουν τα τρακτέρ τους στο ύψος των διοδίων στα Μάλγαρα ενώ οι αγρότες της Πέλλας θα συσκεφθούν για να επανακαθορίσουν τη στάση τους με βάση τις συνέπειες των επανελέγχων στην παραγωγή του βάμβακος.

Την Κυριακή, οι αγρότες των νομών Πέλλας και Σερρών προχώρησαν εκ νέου σε συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων.

Συγκεκριμένα, οι αγρότες της Πέλλας απέκλεισαν τον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης - Έδεσσας, στον κόμβο της Παραλίμνης και οι αγρότες των Σερρών απέκλεισαν το δρόμο προς τα σύνορα με τη Βουλγαρία, στο ύψος του κόμβου Πετριτσίου, για μία ώρα.


Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2005 - 15:11 (Ώρα Λονδίνου)

Τα διδάγματα του ’ουσβιτς

Πάνω από ένα εκατομμύριο Εβραίοι σκοτώθηκαν στο ’ουσβιτς

Tην Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2005 συμπληρώνονται 60 χρόνια από την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης, ’ουσβιτς, στην Πολωνία από το σοβιετικό στρατό.

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Εβραίοι δολοφονήθηκαν στους θαλάμους αερίων του διαβόητου στρατοπέδου.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν δήλωσε ότι το "κακό" που εξολόθρευσε συνολικά έξι εκατομμύρια Εβραίους και άλλες ομάδες, απειλεί ακόμα και σήμερα τον κόσμο.

Τι διδάγματα αντλούμε στη σημερινή εποχή από την εμπειρία του Ολοκαυτώματος;

Υπάρχουν παγκοσμίως οι συνθήκες για την επανάληψη παρομοίων φαινομένων;

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish».

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2005 - 14:39 (Ώρα Λονδίνου)

Ακραία καιρικά φαινόμενα

Σε ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ το θερμόμετρο έδειξε μείον 18 βαθμούς Κελσίου

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχουν τεθεί η Μασαχουσέτη, το Ροντ ’ιλαντ και το Νιου Τζέρσι εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων και της σφοδρής χιονόπτωσης στις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία πρόκειται για μία από τις πέντε σφοδρότερες χιονοθύελλες των τελευταίων 100 ετών.

«Η χιονοθύελλα του 2005 θα μείνει στην ιστορία ως μία από τις πέντε σφοδρότερες που έχουν ποτέ πλήξει την ανατολική Νέα Αγγλία», δήλωσε ο Αμερικανός μετεωρολόγος, Τζέιμς Γουίλσον.

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι φέρονται να έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της κακοκαιρίας στις μεσοδυτικές και βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας και προειδοποιούν τους κατοίκους να μη βγαίνουν από τα σπίτια τους, διότι θα θέσουν τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Σε ορισμένες περιοχές η θερμοκρασία αναμένεται να πέσει στους μείον 18 βαθμούς Κελσίου.

Το χιόνι σε ορισμένες περιοχές έχει ξεπεράσει τα 60 εκατοστά, πολλοί δρόμοι έχουν αποκλειστεί και χιλιάδες πτήσεις έχουν αναβληθεί.

Ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, Μιτ Ρόμεϊ κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης καθώς στις κοινότητες Σάλεμ και Πλίμουθ το χιόνι έφτασε στα 96,5 εκατοστά.

Κακοκαιρία στη δυτική Ευρώπη

Σοβαρά είναι τα προβλήματα στους αυτοκινητοδρόμους της δυτικής Ευρώπης εξαιτίας του πολικού ψύχους και των σφοδρών χιονοπτώσεων.

Στη βόρεια Γερμανία στην εθνική οδό κοντά στο Ντέλμενχορστ σημειώθηκαν τουλάχιστον 25 ατυχήματα εξαιτίας της ολισθηρότητας του οδοστρώματος μ αποτέλεσμα να τραυματισθούν αρκετοί άνθρωποι, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά.

Στο νοτιοδυτικό κρατίδιο Μπάτεν Βέρτεμπεργκ λόγω της χιονόπτωσης διεκόπη η συγκοινωνία στην εθνική οδό καθώς πολλά φορτηγά έχουν ακινητοποιηθεί λόγω του χιονιού.

Στο κρατίδιο της Σαξωνίας ένας οδηγός φορτηγού, ο οποίος μετέφερε κορμούς δέντρων, έχασε τον έλεγχο του οχήματος, έπεσε πάνω σε επιβατικό όχημα και μετά ανετράπη μ αποτέλεσμα να σταματήσει η κυκλοφορία για αρκετές ώρες.

Κατακόρυφη η πτώση της θερμοκρασίας και στη Γαλλία, όπου η κυβέρνηση ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές να εξασφαλίσουν ότι υπάρχει αρκετός χώρος για τη στέγαση των αστέγων στα καταφύγια της χώρας.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Γαλλίας προβλέπει ότι η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ μείον πέντε και μείον επτά βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούν στην Πορτογαλία, την Ισπανία και το Βέλγιο.

Στην Τουρκία από τις χιονοπτώσεις του Σαββατοκύριακου έχουν αποκλειστεί εκατοντάδες χωριά και η συγκοινωνία στους δρόμους είναι προβληματική.


Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2005 - 09:53 (Ώρα Λονδίνου)

Παράταξη τρακτέρ

Ολοκληρώνονται τη Δευτέρα οι προετοιμασίες των αγροτών της Θεσσαλίας, που παρατάσσουν τα τρακτέρ τους στα Τέμπη, μετά από απόφαση της αγροτικής νομαρχιακής συντονιστικής επιτροπής Λάρισας.

Η νομαρχιακή συνεδρίασε το βράδυ της Κυριακής στον Πλατύκαμπο, και αποφάσισε ότι, αν χρειαστεί, να προχωρήσει σε αποκλεισμό των Τεμπών, εις απάντηση της «αδιάλλακτης στάσης» του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελου Μπασιάκου.

Η απόφαση για το πότε θα αποκλείσουν τα Τέμπη δεν έχει ληφθεί.

Πάντως, η συζήτηση μεταξύ αγροτών της Θεσσαλίας και κυβέρνησης δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς τη Δευτέρα οι αγρότες θα καταθέσουν στο υπουργείο συγκεκριμένες προτάσεις - αιτήματα, τα οποία θα είναι εντός κοινοτικού πλαισίου και θα προβλέπουν απορρόφηση μέρους των αδιάθετων ποσοτήτων βάμβακος.

Τα αιτήματα αναμένεται να εξεταστούν στο συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Εξάλλου, έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σε φήμες που κυκλοφόρησαν περί εξεύρεσης κοινοτικής λύσης για το βαμβάκι.

Ο κ. Μπασιάκος απέδωσε τις πληροφορίες αυτές «σε ορισμένους που κατασκευάζουν ανύπαρκτες κυβερνητικές υποσχέσεις, για να καταγγείλουν στη συνέχεια την κυβέρνηση ως αναξιόπιστη».

Είπε ότι θα εφαρμοστούν όσα αποφασίστηκαν στη δημόσια σύσκεψη, την περασμένη Παρασκευή και σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εκριζώσει «τις παρανομίες της τελευταίας δεκαετίας που ζημίωναν τους έντιμους» και να εξασφαλίσει αύξηση της δεύτερης δόσης» κατά την εκκαθάριση της επιδότησης.

Καταλήγοντας, κάλεσε «οποιονδήποτε ανεύθυνο πολιτικάντη ομιλεί αορίστως περί 'νομίμων δικαιωμάτων' των βαμβακοπαραγωγών να μας τα προσδιορίσει, διότι διαφορετικά θα κατηγορηθεί ως λαϊκιστής».

Νέες κινητοποιήσεις

Εν τω μεταξύ, οι αγρότες της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας, που πρόσκειται στο ΚΚΕ, αποφάσισαν να διοργανώσουν την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις σε Φάρσαλα, Νίκαια, Αγιά Τύρναβο και Ελασσόνα και κατόπιν, αν ληφθεί σχετική απόφαση από τους αγρότες που θα μετάσχουν στις κινητοποιήσεις, να προχωρήσουν προς τα Τέμπη.

Τη Δευτέρα, οι αγρότες της Θεσσαλονίκης αναμένεται να παρατάξουν τα τρακτέρ τους στο ύψος των διοδίων στα Μάλγαρα ενώ οι αγρότες της Πέλλας θα συσκεφθούν για να επανακαθορίσουν τη στάση τους με βάση τις συνέπειες των επανελέγχων στην παραγωγή του βάμβακος.

Την Κυριακή, οι αγρότες των νομών Πέλλας και Σερρών προχώρησαν εκ νέου σε συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων.

Συγκεκριμένα, οι αγρότες της Πέλλας απέκλεισαν τον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης - Έδεσσας, στον κόμβο της Παραλίμνης και οι αγρότες των Σερρών απέκλεισαν το δρόμο προς τα σύνορα με τη Βουλγαρία, στο ύψος του κόμβου Πετριτσίου, για μία ώρα.


Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2005 - 10:04 (Ώρα Λονδίνου)

«Όχι» ΣΥΝ σε Παπούλια

Δεν θα υπερψηφίσουν την υποψηφιότητα του Καρόλου Παπούλια για την προεδρία της Δημοκρατίας οι βουλευτές του Συνασπισμού, μετά από απόφαση της κεντρικής πολιτικής επιτροπής του κόμματος.

Η απόφαση, που αποτελούσε πρόταση του προέδρου του ΣΥΝ, Αλέκου Αλαβάνου, ελήφθη με ψήφους 61 υπέρ, 27 κατά και τέσσερα λευκά, και στηρίχθηκε στο σκεπτικό ότι η συγκεκριμένη υποψηφιότητα υπήρξε προϊόν δικομματικής συνεννόησης.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, η πολιτική γραμματεία του κόμματος θα εξειδικεύσει τον τρόπο με τον οποίο ο ΣΥΝ τοποθετηθεί κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αν δηλ. ψηφίσει παρών ή θα καταψηφίσει τον κ. Παπούλια.

Επίσης, από την κεντρική πολιτική επιτροπή απερρίφθη πρόταση του Σπύρου Λυκούδη να καταθέσει ο Συνασπισμός δική του υποψηφιότητα.


Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2005 - 10:10 (Ώρα Λονδίνου)

Βοήθεια κατά των επιδημιών

Στην επαρχία ’τσε της Ινδονησίας που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες καταστροφές από το σεισμό και τα τσουνάμι, μεταβαίνει τη Δευτέρα μεταγωγικό αεροσκάφος C130 της πολεμικής αεροπορίας.

Το αεροσκάφος μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια προς τους πληγέντες πληθυσμούς και, συγκεκριμένα, έξι ειδικευμένους αξιωματικούς του στρατού και όλα τα απαραίτητα μέσα, ώστε να γίνει εγκατάσταση συστήματος για τον καθαρισμό του ποσίμου ύδατος, και να μεταφερθεί η απαραίτητη τεχνογνωσία προς τις τοπικές αρχές για την χρήση του.

Η ύπαρξη και διάθεση καθαρού νερού αποτελεί το κύριο όπλο στην εξάλειψη του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων επιδημιών, όπως χολέρας και δυσεντερίας.

Από την περασμένη Παρασκευή, έχει αναχωρήσει προπομπή της ειδικής ομάδος, αποτελούμενη από δύο αξιωματικούς, που σε συνεργασία με την ελληνική πρεσβεία στην Ινδονησία, προετοιμάζει την υποδοχή του ελληνικού C-130 και έχει διερευνήσει τους χώρους όπου, μετά από υπόδειξη των τοπικών αρχών, θα εγκατασταθεί ο εξοπλισμός και το προσωπικό της αποστολής.


Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2005 - 09:31 (Ώρα Λονδίνου)

Οικονομία κι αγροτικά

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 11 κολοσσοί στη Θεσσαλονίκη. Αγορά: Εισβολή πολυεθνικών στο λιανεμπόριο.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Χωρίς διαγωνισμό 20.000 προσλήψεις. Νέες θέσεις εκτός ΑΣΕΠ στις ΔΕΚΟ. Νέα μέθοδο προσλήψεων προωθεί η κυβέρνηση.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ήλθε η ώρα για την ξεχασμένη Ελλάδα. Όλο το Δ΄ ΚΠΣ στην Περιφέρεια. Πώς θα διανεμηθούν τα ποσά σε Νομαρχίες, Δήμους κ.λ.π.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τα μυστήρια της Αρχιεπισκοπής. Παρενέργειες στην Εκκλησία μετά τις αποκαλύψεις για τη Δικαιοσύνη.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: 7 μυστικά για μεγάλες συντάξεις. Οδηγός της "Α" με χρήσιμες συμβουλές.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Παζαρεύει κανάλι αχυράνθρωπος της Γιάννας! ’γριος καυγάς με τον Θόδωρο και εσπευσμένη επιστροφή στην Αθήνα.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Γενναίες επιδοτήσεις για ατομικές και μικρές επιχειρήσεις. Τα νέα προγράμματα για εμπόρους, επιχειρηματίες, γυναίκες, νέους.

ΕΘΝΟΣ: Σε κλοιό τα Τέμπη από τους αγρότες του κάμπου. Κάθοδος 3.500 τρακτέρ με μαύρες σημαίες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Επιχείρηση διάσωσης του Γ. Παπανδρέου. Την ώρα που αμφισβητείται η ηγεσία του στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι ομάδες ψήφισαν την αφαίρεση βαθμών. Συνέντευξη: Ο Γ. Ορφανός μιλάει για τις τιμωρίες και τη βία στα γήπεδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Χορεύουν "κλέφτικο" στα Τέμπη. Απάντηση αγροτών στις κατηγορίες του υπουργού Γεωργίας. Σκληραίνει η κόντρα, στενεύουν τα περιθώρια.

ΕΣΤΙΑ: Το μέσο εισόδημα στις χώρες του ΟΟΣΑ. Η Ελλάς στην 22η θέση με 20.300 δολλάρια.

ESPRESSO: Η πρώην εφέτης Μαρία Μαργαρίτη αποκαλύπτει: Διεφθαρμένοι δικαστές εξουσιάζουν τη Δικαιοσύνη. "Έχω στοιχεία για χρηματισμό και φοβάμαι για τη ζωή μου".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Στα Τέμπη οδεύουν οι αγρότες. Σε θέση μάχης στα διόδια Μαλγάρων οι Θεσσαλονικείς.

ΤΑ ΝΕΑ: Τα τρακτέρ φωτίζουν γαλάζια σκάνδαλα. Η κυβέρνηση εξοφλά γραμμάτια σε φίλους.

TRAFFIC NEWS: Διαθήκη θρίλερ με 25 δισ. Ανάστατη η κοινωνία του Βόλου. Πώς άλλαξαν χέρια ακίνητα και το χρυσάφι της Ελβετίας.

Η ΧΩΡΑ: Φούσκα η μετοχή του "Πήγασου". Ευθύνες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ο Μιλτιάδης Έβερτ μιλάει στη "ΧΩΡΑ" για όλους και για όλα.

City Press: Σκληραίνει η κόντρα με τους αγρότες.

Μetro: Αλλαγές στη στράτευση. Αποκλειστικές πληροφορίες της "Metro" για το σχέδιο νόμου του υπουργείου ’μυνας.

Αγροτικές κινητοποιήσεις

ΤΟ ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "σε θέση μάχης οι αγρότες του θεσσαλικού κάμπου. Μαύρες σημαίες υψώνονται σε 3.500 τρακτέρ, που σταθμεύουν στα Τέμπη. Οι κινητοποιήσεις των βαμβακοπαραγωγών κλιμακώνονται , καθώς ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος παραμένει αμετακίνητος στις θέσεις του. Τορπιλίζει κάθε συμβιβαστική πρόταση για την απορρόφηση του προϊόντος δεν εάν έχει διατεθεί. Ανοιχτό το ενδεχόμενο των μπλόκων στην εθνική οδό".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι "στα Τέμπη κατευθύνονται από το πρωί τα τρακτέρ της Θεσσαλίας σε μια προσπάθεια να καμφθεί η σκληρή στάση που κρατάει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος, ο οποίος χθες κατηγόρησε τους επικεφαλής των κινητοποιήσεων ως "ανεύθυνους πολιτικάντηδες" και ως "λαϊκιστές". Σήμερα οι αποφάσεις για το κλείσιμο της εθνικής, ενώ ο Μπασιάκος απειλεί να δώσει στη δημοσιότητα και στη Δικαιοσύνη την Τετάρτη τα ονόματα όσων καλλιέργησαν παράνομα βαμβάκι".

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "με "ανοικτή την απειλή για μπλόκα κινούνται σήμερα τα τρακτέρ προς τα Τέμπη, ενώ το βαμβάκι αποδεικνύεται η κορυφή του παγόβουνου των αγροτικών προβλημάτων. Το εισόδημα των περισσότερων παραγωγών συρρικνώνεται λόγω παραλείψεων της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Στελέχη της ΝΔ κάνουν λόγο για απειρία, αγροτοσυνδικαλιστές όμως μιλούν για εξόφληση πολιτικών γραμματίων προς μεγαλέμπορους".

Δ' ΚΠΣ

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υπογραμμίζει ότι "το βάρος στην... ξεχασμένη Ελλάδα επί ημερών ΠΑΣΟΚ, ρίχνει η κυβέρνηση της ΝΔ ανοίγοντας τους κρουνούς της χρηματοδότησης από το Δ΄Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για την ανάπτυξή της. Πράγματι, στην περιφέρεια, που στις δύο τελευταίες δεκαετίες παρουσιάζει τάσεις ερημοποίησης, με ολόκληρα χωριά να έχουν σβήσει κυριολεκτικά από το χάρτη λόγω δημογραφικής αιμορραγίας και εσωτερικής μετανάστευσης στα αστικά κέντρα, θα διατεθεί το σύνολο των κοινοτικών κονδυλίων, προκειμένου να εκτελεσθούν έργα μείζονος αλλά και τοπικής σημασίας".

Οικονομία

Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι "πλαστά στοιχεία για την ελληνική οικονομία παρέδιδαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι το συμπέρασμα τόσο στης Eurostat (Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ) όσο και της Κομισιόν και του Συμβουλίου Υπουργών. Η περίφημη "ισχυρή οικονομία του κ. Σημίτη" ήταν ένα τεράστιο ψεύδος , μια "φούσκα" όπως αυτές του Χρηματιστηρίου Αθηνών".

Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "η Ελλάς έχει χάσει σημαντικό χρόνο στην πορεία συγκλίσεώς της με τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Και για να μπορέση να τις ανταγωνισθή με αξιώσεις, θα πρέπει να προχωρήση τώρα σε όλες εκείνες τις τομές που δεν έγιναν κατά την χαμένη σοσιαλιστική 20ετία".

Συνέντευξη Έβερτ

Η ΧΩΡΑ φιλοξενεί συνέντευξη του πρώην προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Έβερτ, ο οποίος εξαπολύει "δριμύ κατηγορώ κατά των χρηματιστηριακών αρχών για τα σκαμπανεβάσματα της μετοχής Γ. Μπόμπολα, τα οποία "η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έπρεπε να είχε δει από την αρχή". Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί αναγκαία την άρση της μονιμότητας σε ορισμένες κατηγορίες νέων προσλαμβανομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ επισημαίνει για το ζήτημα του Ασφαλιστικού ότι το κράτος δεν πρέπει να επιδοτήσει πλέον του ποσοστού που κατέχει στις εταιρίες".

ΠΑΣΟΚ

H ESPRESSO εκτιμά ότι "η "απουσία" του Γιώργου Παπανδρέου από τις πρόσφατες κρίσιμες μάχες που έδωσε το ΠΑΣΟΚ έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία και τον εκνευρισμό των στελεχών του Κινήματος".

Σύμφωνα με την ΑΠΟΦΑΣΗ "πύργο της Βαβέλ" θυμίζει τις τελευταίες ώρες το ΠΑΣΟΚ ,με πρωταγωνιστή των εξελίξεων τις σφοδρές "καραμπόλες" που εκδηλώνονται μέσα στο κόμμα μεταξύ των στελεχών. Ωστόσο ο Γιώργος Παπανδρέου επιδίδεται σε ένα ρόλο απλού θεατή σε όλα τα δρώμενα που επί της ουσίας παραπέμπουν σε μια κατάσταση "σήψης".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "τη στιγμή που ένα μεγάλο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ αμφισβητεί ανοικτά τις επιλογές του Γ. Παπανδρέου, καθώς και την αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθεί, το περιβάλλον του προέδρου του Κινήματος κάνει τα πάντα προκειμένου να κρατηθεί στην καρέκλα του".

Κυπριακό

Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ "εν αναμονή ραγδαίων εξελίξεων στο Κυπριακό, η Αθήνα και η Λευκωσία επανακαθορίζουν τη στρατηγική τους με βάση τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου. Ο Κύπριος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος θα έχει συνομιλίες αύριο με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου. Απορρίπτοντας εκ προοιμίου ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία, η Λευκωσία προετοιμάζεται για τη νέα πρωτοβουλία επίλυσης του Κυπριακού, που αναμένεται να εκδηλωθεί μετά τις λεγόμενες 'προεδρικές εκλογές' στα Κατεχόμενα τον Απρίλιο".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2005 - 03:52 (Ώρα Λονδίνου)

Κίτρινη κορυφή - «αιώνια» κατήφεια

Η ΑΕΚ επέστρεψε στην κορυφή

Η ΑΕΚ επέστρεψε στις νίκες και στην κορυφή της βαθμολογίας νικώντας με 1-0 την αξιόμαχη ομάδα του Αιγάλεω του Ίλιε Ντουμιτρέσκου, (που αποθεώθηκε από 25.000 φίλους της «Ένωσης»), στο ξεκίνημα του β' γύρου του πρωταθλήματος.

Η ΑΕΚ με τη γνωστή «συνταγή» Σάντος χωρίς να εντυπωσιάσει, είχε ουσία, κράτησε το μηδέν στην άμυνα της και είχε την τύχη να την συνοδεύει στις χαμένες ευκαιρίες του Αιγάλεω, κυρίως στο τελευταίο δεκάλεπτο.

Πολύ καλές εντυπώσεις άφησε ο Βραζιλιάνος σέντερ φορ της Ένωσης Ζούλιο Σέζαρ ο οποίος δημιούργησε και το μοναδικό γκολ της συνάντησης. Με δικό του κόρνερ στο 50ο λεπτό, μέσα στην καρδιά της άμυνας του Αιγάλεω, ο Κατσουράνης με ωραία κεφαλιά έκανε το 1-0.

Ισοπαλία για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό

O Ιωνικός χωρίς να κινδυνεύσει ουσιαστικά, από τον Παναθηναϊκό πήρε εύκολα τον βαθμό της ισοπαλίας (0-0). Στην φράση του προπονητή του Ιωνικού Βαγγέλη Βλάχου, «εάν είχαμε τον Γαβρηλόπουλο θα είχαμε περάσει ένα ευχάριστο απόγευμα»(!) εξηγείται εν πολλοίς η εξέλιξη του αγώνα και η επιθετική ανυπαρξία του Παναθηναϊκού.

Ο Παναθηναϊκός, χωρίς Γκονζάλες και Σανμαρτεάν,παρά το αριθμητικό πλεονέκτημα (με την αποβολή του Βουρεξάκη στο 78), προβλημάτισε για άλλη μια φορά με την απόδοση του.

Ο Ολυμπιακός δεν τα κατάφερε για άλλη μια φορά απέναντι στην Καλλιθέα. Αναδείχθηκε ισόπαλος 1-1 στο μεταξύ τους αγώνα για τη 16η αγωνιστική του πρωταθλήματος στο Δημοτικό στάδιο Καλλιθέας.

Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε στο 40' της αναμέτρησης, όταν ο Οκκάς στριφογύρισε στην περιοχή, επιχείρησε να γυρίσει στον Ριβάλντο, ο Τζωρμπατζάκης μπροστά από τον Βραζιλιάνο στην προσπάθεια του να διώξει έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ομάδος του. Η Καλλιθέα ισοφάρισε στο 53' της αναμέτρησης.

Ο Νικοπολίδης ανέτρεψε τον Γκέκα και ο διαιτητής έδειξε πέναλτι που εκτέλεσε με επιτυχία ο Γκέκας.

Περίπου 30 οπαδοί του Ολυμπιακού πήγαν στις προπονητικές εγκαταστάσεις της ομάδας μετά τη λήξη του ισόπαλου ματς με την Καλλιθέα κι επιδόθηκαν σε βρισιές κι αποδοκιμασίες κατά... δικαίων κι αδίκων.

Νίκη για Ηρακλή, ήττα για Κέρκυρα

Ο Ηρακλής επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την αγωνιστική του άνοδο νικώντας με σχετική άνεση τον Εργοτέλη με 2-0. Η τελευταία φορά που πανηγύρισαν οι "κυανόλευκοι" εντός έδρας ήταν στις 25 Σεπτεμβρίου απέναντι στην Χαλκηδόνα (1-0).

Το 1-0 έγινε στο 28ο λεπτό με κεφαλιά του Ιωάννου ενώ στο 67ο λεπτό ο Καμερουνέζος Επαλέ πέτυχε το πρώτο του γκολ με τη νέα του ομάδα και έκανε το 2-0. Ο Εργοτέλης διαθέτει πλέον τη χειρότερη άμυνα του πρωταθλήματος με 28 γκολ παθητικό.

Η Κέρκυρα ηττήθηκε στο γήπεδό της, από τον ΠΑΟΚ με 1-0 υπό το βλέμμα του νέου της τεχνικού Γιώργου Φοιρού(θα παρουσιασθεί τις επόμενες ημέρες).

Δεκαπέντε λεπτά πριν την λήξη του αγώνα, ο Σπάσιτς έβγαλε ιδανική μπαλιά από τη δεξιά πλευρά στον Καραδήμο και οι παίκτες των γηπεδούχων σταμάτησαν θεωρώντας ότι ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ ήταν σε θέση οφσάιντ.

Ο δεύτερος βοηθός όμως, δεν υπέδειξε καμία παράβαση ο Καραδήμος προχώρησε, πάσαρε στον Σαλπιγγίδη κι αυτός από το ύψος της μικρής περιοχής πέτυχε το 0-1.

«Λευκή» ισοπαλία απέσπασε ο Απόλλωνας Καλαμαριάς από τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο σε έναν αγώνα χωρίς μεγάλες φάσεις και ιδιαίτερες συγκινήσεις.

Ο ΟΦΗ υπέπεσε σε αρκετά λάθη, ενώ οι παίκτες του Απόλλωνα, επιδεικνύοντας σοβαρότητα, κατόρθωσαν να κρατήσουν την ισοπαλία.

Βαθμολογία

1. ΑΕΚ 33

2. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 33

3. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 31

4. ΞΑΝΘΗ 26

5. ΠΑΟΚ 22

6. ΑΙΓΑΛΕΩ 21

7. ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ 21

8. ΟΦΗ 20

9. ΚΑΛΛΙΘΕΑ 18

10. ΑΡΗΣ 18

11. ΗΡΑΚΛΗΣ 18

12. ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 17

13. ΙΩΝΙΚΟΣ 16

14. ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ 14

15. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ 14

16. ΚΕΡΚΥΡΑ 13


Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2005 - 07:04 (Ώρα Λονδίνου)

Ισχυρή έκρηξη στη Βαγδάτη

Οι κάλπες έχουν αρχίσει να στήνονται στα εκλογικά τμήματα των περισσότερων πόλεων στο Ιράκ

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας κοντά στην «πράσινη ζώνη» της Βαγδάτης, την περιοχή δηλαδή που βρίσκονται η αμερικανική πρεσβεία και κτίρια της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την αστυνομία πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας που είχε σαν αποτέλεσμα να τραυματισθούν τουλάχιστον 10 άνθρωποι.

Ο οδηγός του παγιδευμένου αυτοκινητού έπεσε πάνω στο σημείο ελέγχου της αστυνομίας στον δρόμο που βρίσκονται τα γραφεία του κόμματος του Ιρακινού πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλάουϊ ο οποίος όμως δεν βρισκόταν στο κτίριο.

Στο ίδιο σημείο είχε πραγματοποιηθεί επίθεση αυτοκτονίας και πριν από 3 εβδομάδες.

Απειλεί ο Ζαρκάουϊ

Ισλαμική ιστοσελίδα μετέδωσε βιντεοταινία στην οποία ο Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουϊ κηρύσσει «οδυνηρό πόλεμο» στις «αμερικανο-σιιτικές», όπως τις χαρακτηρίζει, εκλογές της επόμενης Κυριακής στο Ιράκ.

Η μεταβατική κυβέρνηση της χώρας, νωρίτερα, είχε ανακοινώσει νέα πρόσθετα αυστηρά μέτρα ασφαλείας με σκοπό την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Φαλάχ αλ Νακίμπ, το αεροδρόμιο της Βαγδάτης θα μείνει κλειστό επί δύο ημέρες, ενώ θα επιβληθούν και περιορισμοί κυκλοφορίας για αυτοκίνητα και πεζούς.

Η ιρακινή κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας θα είναι κλειστά τα σύνορα της χώρας.

Ο σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ, Κάρλος Βαλενσουέλα, δήλωσε ότι εφόσον τα μέτρα ασφαλείας αποδώσουν, είναι πολύ πιθανό να γίνει αποδεκτή από όλους η εγκυρότητα των εκλογών.

Διαβεβαιώσεις από αμερικανικής πλευράς

Ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ, Τζον Νεγρεπόντε, παραδέχθηκε ότι οι αντάρτες μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην εκλογική διαδικασία σε ορισμένες περιοχές των Σουνιτών.

Όμως ο κ.Νεγρεπόντε είπε ότι οι εκλογές δεν πρέπει να κριθούν με κριτήριο το ποσοστό συμμετοχής και πρόσθεσε πως στις περισσότερες περιοχές του Ιράκ υπάρχει ασφάλεια.

Αγνοούνται απελευθερωθέντες όμηροι

Εν τω μεταξύ, Κινέζοι αξιωματούχοι λένε ότι προσπαθούν ακόμα να βρουν τους οχτώ συμπατριώτες τους που απελευθερώθηκαν από Ιρακινούς αντάρτες.

Ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στο Πεκίνο αναφέρει ότι ακόμα δεν έχουν εντοπιστεί οι άνδρες, που σύμφωνα με δήλωση των απαγωγέων το Σάββατο είχαν αφεθεί ελεύθεροι και παραδοθεί στις σουνιτικές θρησκευτικές αρχές.

Οι οχτώ Κινέζοι είναι εργάτες οικοδομών που επέστρεφαν στην πατρίδα τους, αφού δεν είχαν καταφέρει να βρουν δουλειά στο Ιράκ.

Πολύνεκρη πυρκαγιά

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 75 τραυματίστηκαν από πυρκαγιάπου ξέσπασε σε νοσοκομείο της πόλης Νασιρίγια.

Η τοπική πυροσβεστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η φωτιά στο Γενικό Νοσοκομείο τη Νασιρίγια οφείλεται σε ηλεκτρική βλάβη.

Ιταλοί στρατιώτες που βρίσκονται στην πόλη απομακρύνουν τουςνοσημευόμενους με στρατιωτικά σθενοφόρα.


Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2005 - 05:29 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ, περιβάλλον, μετανάστευση

Στο πρωτοσέλιδο της η εφημερίδα Γκάρντιαν (The Guardian) αναφέρεται στην προειδοποίηση του καταζητούμενου Αμπου Μουσάμπ αλ Ζαρκάουϊ, ενόψει των εκλογών της Κυριακής στο Ιράκ, ενώ σε άλλο της δημοσίευμα κάνει λόγο για την ύπαρξη φόβων να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος εάν οι Σουνίτες δεν πάρουν μέρος στις εκλογές.

Στο πρωτοσέλιδο της ίδιας εφημερίδας επισημαίνονται οι ανησυχίες για την εμφάνιση επιδημίας γρίπης. «Στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης εκφράζουν φόβους ότι ο κίνδυνος για την εκδήλωση 'πανδημίας γρίπης', είναι υψηλότερος από το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί τρομοκρατική επίθεση», γράφει η Γκάρντιαν.

«Η αντίστροφη μέτρηση για την παγκόσμια καταστροφή» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Ιντιπέντεντ (The Independent), η οποία αναφέρεται σε έκθεση που προειδοποιεί ότι σε 10 χρόνια δεν θα είναι ανατρέψιμες οι ζημίες που προκαλούνται στο περιβάλλον από την άνοδο της θερμοκρασίας της γης.

«Ωρολογιακή βόμβα»

Η Ιντιπέντεντ ( Independent ) φιλοξενεί δηλώσεις του Στέίβν Μπάιερς, που προήδρευσε της διεθνούς επιτροπής που συνέταξε την έκθεση, ο οποίος κάνει λόγο για «οικολογική ωρολογιακή βόμβα».

Η έκθεση καλεί τις χώρες της G8 να συμφωνήσουν στην παραγωγή του ενός τετάρτου του ηλεκτρικού ρεύματος που χρειάζονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2025 και να διπλασιάσουν μέχρι το 2010 τις δαπάνες για την έρευνα στην τεχνολογία φιλικών με το περιβάλλον πηγών ενέργειας.

Μετανάστες και εκλογές

Σε όλες τις βρετανικές εφημερίδες γίνονται εκτενείς αναφορές στις θέσεις του ηγέτη των συντηρητικών, Μάικλ Χάουαρντ, σχετικά με την πολιτική περί μετανάστευσης.

«Ο κ. Χάουαρντ θα δεσμευτεί σήμερα ότι μία κυβέρνηση από το κόμμα του θα τερματίσει τη διεθνή υποχρέωση της Βρετανίας για την υποδοχή απεριόριστου αριθμού αιτούντων πολιτικό άσυλο και προσφύγων, με τη θέσπιση ποσοστώσεων», γράφει η Ντέιλι Τέλαγκραφ (The Daily Telergraph).

«Οι Συντηρητικοί επιδιώκουν κατά το πρότυπο της Αυστραλίας- να επιστρέψουν την εγκατάσταση στη χώρα μόνον εκείνων των ανθρώπων που έχουν τα προσόντα που χρειάζεται η Βρετανία», σημειώνει η εφημερίδα.

Στους Συντηρητικούς αφιερώνει το πρωτοσέλιδο θέμα της και η εφημερίδα Τάιμς (The Times), η οποία σημειώνει στον τίτλο της ότι, σύμφωνα με σύμβουλο του ηγέτη τους δεν υπάρχει ελπίδα να κερδίσουν τις βουλευτικές εκλογές αυτό το χρόνο.

Το «συντριπτικό πλήγμα» του Αυστραλού ειδικού, Λίντον Κρόσμπι, «πετυχαίνει τον κ. Χάουαρντ τη στιγμή που επιχειρεί να θέσει το ζήτημα της μετανάστευσης και του πολιτικού ασύλου στο επίκεντρο της προεκλογικής του εκστρατείας ενόψει των βουλευτικών εκλογών», σημειώνει η εφημερίδα.

Η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) γράφει ότι οι κεντρικές τράπεζες μετακινούν τα αποθέματά τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την ευρωζώνη, γεγονός που θα διογκώσει, όπως γράφει, τις δυσκολίες της κυβέρνησης Μπους σε σχέση με τα ελλείμματα. Η πλειοψηφία των στελεχών κεντρικών τραπεζών προτιμά για επενδύσεις το ευρώ και τις αγορές της ευρωζώνης, γράφει η εφημερίδα.


Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2005 - 07:04 (Ώρα Λονδίνου)

Ισχυρή έκρηξη στη Βαγδάτη

Οι κάλπες έχουν αρχίσει να στήνονται στα εκλογικά τμήματα των περισσότερων πόλεων στο Ιράκ

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας κοντά στην «πράσινη ζώνη» της Βαγδάτης, την περιοχή δηλαδή που βρίσκονται η αμερικανική πρεσβεία και κτίρια της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την έκρηξη τραυματίσθηκαν τουλάχιστον 3 άνθρωποι.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι η έκρηξη ήταν κοντά στα γραφεία του κόμματος του Ιρακινού πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλάουϊ.

Απειλεί ο Ζαρκάουϊ

Ισλαμική ιστοσελίδα μετέδωσε βιντεοταινία στην οποία ο Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουϊ κηρύσσει «οδυνηρό πόλεμο» στις «αμερικανο-σιιτικές», όπως τις χαρακτηρίζει, εκλογές της επόμενης Κυριακής στο Ιράκ.

Η μεταβατική κυβέρνηση της χώρας, νωρίτερα, είχε ανακοινώσει νέα πρόσθετα αυστηρά μέτρα ασφαλείας με σκοπό την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Φαλάχ αλ Νακίμπ, το αεροδρόμιο της Βαγδάτης θα μείνει κλειστό επί δύο ημέρες, ενώ θα επιβληθούν και περιορισμοί κυκλοφορίας για αυτοκίνητα και πεζούς.

Η ιρακινή κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας θα είναι κλειστά τα σύνορα της χώρας.

Ο σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ, Κάρλος Βαλενσουέλα, δήλωσε ότι εφόσον τα μέτρα ασφαλείας αποδώσουν, είναι πολύ πιθανό να γίνει αποδεκτή από όλους η εγκυρότητα των εκλογών.

Διαβεβαιώσεις από αμερικανικής πλευράς

Ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ, Τζον Νεγρεπόντε, παραδέχθηκε ότι οι αντάρτες μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην εκλογική διαδικασία σε ορισμένες περιοχές των Σουνιτών.

Όμως ο κ.Νεγρεπόντε είπε ότι οι εκλογές δεν πρέπει να κριθούν με κριτήριο το ποσοστό συμμετοχής και πρόσθεσε πως στις περισσότερες περιοχές του Ιράκ υπάρχει ασφάλεια.

Αγνοούνται απελευθερωθέντες όμηροι

Εν τω μεταξύ, Κινέζοι αξιωματούχοι λένε ότι προσπαθούν ακόμα να βρουν τους οχτώ συμπατριώτες τους που απελευθερώθηκαν από Ιρακινούς αντάρτες.

Ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στο Πεκίνο αναφέρει ότι ακόμα δεν έχουν εντοπιστεί οι άνδρες, που σύμφωνα με δήλωση των απαγωγέων το Σάββατο είχαν αφεθεί ελεύθεροι και παραδοθεί στις σουνιτικές θρησκευτικές αρχές.

Οι οχτώ Κινέζοι είναι εργάτες οικοδομών που επέστρεφαν στην πατρίδα τους, αφού δεν είχαν καταφέρει να βρουν δουλειά στο Ιράκ.

Πολύνεκρη πυρκαγιά

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 75 τραυματίστηκαν από πυρκαγιάπου ξέσπασε σε νοσοκομείο της πόλης Νασιρίγια.

Η τοπική πυροσβεστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η φωτιά στο Γενικό Νοσοκομείο τη Νασιρίγια οφείλεται σε ηλεκτρική βλάβη.

Ιταλοί στρατιώτες που βρίσκονται στην πόλη απομακρύνουν τουςνοσημευόμενους με στρατιωτικά σθενοφόρα.


Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2005 - 06:47 (Ώρα Λονδίνου)

Στη Μόσχα ο Γιούσενκο

Τη Δευτέρα ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας θα συναντηθεί με το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο πρόεδρος Βίκτορ Γιούσενκο της Ουκρανίας μεταβαίνει στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογο του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τους αναλυτές οι συνομιλίες έχουν στόχο την αναθέρμανση των σχέσεων Μόσχας - Κιέβου μετά την υποστήριξη του προέδρου Πούτιν προς τον αντίπαλο στις προεδρικές εκλογές του κ.Γιούσενκο, Βίκτορ Γιανοικόβιτς.

Την Κυριακή ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας τόνισε ότι το μέλλον της χώρας του βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ.Γιούσενκο ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντα του την Κυριακή.

«Πορτοκαλί Κίεβο»

Χιλιάδες Ουκρανοί πολίτες συγκεντρώθηκαν την Κυριακή έξω από το κοινοβούλιο της χώρας στο κέντρο του Κιέβου, για την ορκωμοσία του νέου προέδρου, Βίκτορ Γιούσενκο.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ουκρανίας αναλαμβάνει επισήμως τα καθήκοντά του, τερματίζοντας τη βαθιά πολιτική κρίση στην οποία είχε περιέλθει η χώρα, μετά την ακύρωση των πρώτων προεδρικών εκλογών, που είχαν αναδείξει νικητή τον πρώην πρωθυπουργό, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, εν μέσω καταγγελιών για λαθροχειρίες.

Μετά τη λεγόμενη «πορτοκαλί επανάσταση» των οπαδών του νέου Ουκρανού προέδρου, ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών διεξήχθη εκ νέου, δίνοντας στο Βίκτορ Γιούσενκο τη νίκη έναντι του κ. Γιανουκόβιτς.

Ο κ. Γιούσενκο, που τυγχάνει της εύνοιας της Δύσης, έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να πολεμήσει τη διαφθορά, να αναθερμάνει την οικονομία και να μετακινήσει την Ουκρανία πιο κοντά στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Έχει καλέσει δε όλους τους συμπατριώτες του να υπερβούν τις διαφορές τους και να τον υποστηρίξουν.


Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2005 - 05:17 (Ώρα Λονδίνου)

«Νέα σελίδα» στην Ουκρανία

Η ορκωμοσία του προέδρου Βίκτορ Γιούσενκο στην Ουκρανία έδωσε την αφορμή σε πολλές εφημερίδες να αναρωτηθούν για τις πιθανές εξελίξεις στην χώρα αλλά και στην περιοχή, ενώ στη Γερμανία οι εκπρόσωποι ακροδεξιού κόμματος αποχωρούν από τελετή για τα θύματα του ’ουσβιτς.

Νέα σελίδα

Σχολιάζοντας την ορκωμοσία του προέδρου της Ουκρανίας, η γερμανική εφημερίδα Ντερ Τάγκεσπιγκελ ( Der Tagesspiegel ) εκτιμά ότι «δεν υπάρχει περίπτωση η νέα κατάσταση στην Ουκρανία να μην επηρεάσει την γύρω περιοχή».

« Αν και τα κινήματα της αντιπολίτευσης είναι πιο αδύναμα σε άλλα κράτη της πρώην Σοβιετικής αυτοκρατορίας, η άνοδος στην εξουσία του Γιούσενκο αποτελεί προειδοποίηση για όλες τις αυταρχικές κυβερνήσεις στις πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες» επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.

Μια άλλη γερμανική εφημερίδα, η Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε Ζάιτουνγκ ( Frankfurter Allgemeine Zeitung ) υπενθυμίζει πως το πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό του νέου πρόεδρου της Ουκρανίας είναι στη Μόσχα που είχε υποστηρίξει τον αντίπαλο του, ενώ η εφημερίδα Ντι Τάγκεστσαϊτουνγκ (Die Tageszeitung ) θεωρεί ότι «οι προσδοκίες είναι μεγάλες και τα προβλήματα αναπόφευκτα, αλλά η Ουκρανία είναι σε καλλίτερη κατάσταση από ότι ήταν το 1991 που έγινε ανεξάρτητο κράτος».

Η αυστριακή εφημερίδα Ντιο Πρέσε ( Die Presse ) εκτιμά επίσης ότι «οι προσδοκίες του ουκρανικού λαού είναι μεγάλες» και προειδοποιεί ότι «ο κ. Γιούσενκο δεν έχει πολύ χρόνο, πρέπει να αρχίσει να λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις πολύ σύντομα».

Το ’ουσβιτς και η γερμανική ακροδεξιά

Καθώς πλησιάζει η 60η επέτειος από την απελευθέρωση του στρατοπέδου εξόντωσης των Ναζί, οι γερμανικές και αυστριακές εφημερίδες ασχολούνται με τη στάση των εκπροσώπων του ακροδεξιού Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος οι οποίοι την Παρασκευή αποχώρησαν από την βουλή της Σαξονίας πριν την σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των θυμάτων των Ναζί.

Η εφημερίδα Μπέρλινερ Τσάιτουνγκ ( Berliner Zeitung ) εκφραζει τη λύπη της για το συμβάν ενώ η Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung ) καλεί τους αναγνώστες της να απαντήσουν στο ερώτημα αν θα πρέπει να τεθεί εκτός νόμου το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα.

Στην Αυστρία η εφημερίδα Ντι Πρέσε ( Die Presse ) υπογραμμίζει ότι «αυτό που συνέβη στη Δρέσδη την περασμένη Παρασκευή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε ολόκληρη τη Γερμανία όπου σύμφωνα με έρευνα το 15 ως 20 % έχει αντισημιτικές απόψεις».

Η επίσης αυστριακή Ντερ Στάνταρντ ( Der Standard ) εκτιμά πως το επεισόδιο στη βουλή της Σαξονίας μπορεί να οδηγήσει ξανά στο αίτημα να τεθεί εκτός νόμου το ΕΔΚ αλλά προειδοποιεί πως «η απαγόρευση θα μετέτρεπε σε μάρτυρες τα στελέχη του κόμματος και μπορεί να τα έκανε ακόμη πιο δημοφιλή».

«Η μάχη κατά της ακροδεξιάς πρέπει να δοθεί όχι μονάχα στη βουλή, αλλά επίσης στα σχολεία, τις λέσχες και τα στέκια της νεολαίας και στη διάρκεια των προεκλογικών εκστρατειών» υπογραμμίζει η αυστριακή εφημερίδα.


Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2005 - 03:52 (Ώρα Λονδίνου)

Κίτρινη κορυφή-«αιώνια» κατήφεια

Η ΑΕΚ επέστρεψε στην κορυφή

Η ΑΕΚ επέστρεψε στις νίκες και στην κορυφή της βαθμολογίας νικώντας με 1-0 την αξιόμαχη ομάδα του Αιγάλεω του Ίλιε Ντουμιτρέσκου, (που αποθεώθηκε από 25.000 φίλους της «Ένωσης»), στο ξεκίνημα του β' γύρου του πρωταθλήματος.

Η ΑΕΚ με την γνωστή «συνταγή»Σάντος χωρίς να εντυπωσιάσει, είχε ουσία, κράτησε το μηδέν στην άμυνα της και είχε την τύχη να την συνοδεύει στις χαμένες ευκαιρίες του Αιγάλεω, κυρίως στο τελευταίο δεκάλεπτο. Πολύ καλές εντυπώσεις άφησε ο Βραζιλιάνος σέντερ φορ της Ένωσης Ζούλιο Σέζαρ ο οποίος δημιούργησε και το μοναδικό γκολ της συνάντησης. Με δικό του κόρνερ στο 50ο λεπτό, μέσα στην καρδιά της άμυνας του Αιγάλεω, ο Κατσουράνης με ωραία κεφαλιά έκανε το 1-0.

Ισοπαλία για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό

O Ιωνικός χωρίς να κινδυνεύσει ουσιαστικά, από τον Παναθηναϊκό πήρε εύκολα τον βαθμό της ισοπαλίας (0-0). Στην φράση του προπονητή του Ιωνικού Βαγγέλη Βλάχου, «εάν είχαμε τον Γαβρηλόπουλο θα είχαμε περάσει ένα ευχάριστο απόγευμα»(!) εξηγείται εν πολλοίς η εξέλιξη του αγώνα και η επιθετική ανυπαρξία του Παναθηναϊκού. Ο Παναθηναϊκός, χωρίς Γκονζάλες και Σανμαρτεάν,παρά το αριθμητικό πλεονέκτημα (με την αποβολή του Βουρεξάκη στο 78), προβλημάτισε για άλλη μια φορά με την απόδοση του.

Ο Ολυμπιακός δεν τα κατάφερε για άλλη μια φορά απέναντι στην Καλλιθέα. Αναδείχθηκε ισόπαλος 1-1 στο μεταξύ τους αγώνα για τη 16η αγωνιστική του πρωταθλήματος στο Δημοτικό στάδιο Καλλιθέας.. Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε στο 40' της αναμέτρησης, όταν ο Οκκάς στριφογύρισε στην περιοχή, επιχείρησε να γυρίσει στον Ριβάλντο, ο Τζωρμπατζάκης μπροστά από τον Βραζιλιάνο στην προσπάθεια του να διώξει έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ομάδος του. Η Καλλιθέα ισοφάρισε στο 53' της αναμέτρησης. Ο Νικοπολίδης ανέτρεψε τον Γκέκα και ο διαιτητής έδειξε πέναλτι που εκτέλεσε με επιτυχία ο Γκέκας. Περίπου 30 οπαδοί του Ολυμπιακού πήγαν στις προπονητικές εγκαταστάσεις της ομάδας μετά τη λήξη του ισόπαλου ματς με την Καλλιθέα κι επιδόθηκαν σε βρισιές κι αποδοκιμασίες κατά... δικαίων κι αδίκων.

Νίκη για Ηρακλή, ήττα για Κέρκυρα

Ο Ηρακλής επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την αγωνιστική του άνοδο νικώντας με σχετική άνεση τον Εργοτέλη με 2-0. Η τελευταία φορά που πανηγύρισαν οι "κυανόλευκοι" εντός έδρας ήταν στις 25 Σεπτεμβρίου απέναντι στην Χαλκηδόνα (1-0). Το 1-0 έγινε στο 28ο λεπτό με κεφαλιά του Ιωάννου ενώ στο 67ο λεπτό ο Καμερουνέζος Επαλέ πέτυχε το πρώτο του γκολ με τη νέα του ομάδα και έκανε το 2-0. Ο Εργοτέλης διαθέτει πλέον τη χειρότερη άμυνα του πρωταθλήματος με 28 γκολ παθητικό.

Η Κέρκυρα ηττήθηκε στο γήπεδό της, από τον ΠΑΟΚ με 1-0 υπό το βλέμμα του νέου της τεχνικού Γιώργου Φοιρού(θα παρουσιασθεί τις επόμενες ημέρες).Δεκαπέντε λεπτά πριν την λήξη του αγώνα, ο Σπάσιτς έβγαλε ιδανική μπαλιά από τη δεξιά πλευρά στον Καραδήμο και οι παίκτες των γηπεδούχων σταμάτησαν θεωρώντας ότι ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ ήταν σε θέση οφσάιντ. Ο δεύτερος βοηθός όμως , δεν υπέδειξε καμία παράβαση ο Καραδήμος προχώρησε, πάσαρε στον Σαλπιγγίδη κι αυτός από το ύψος της μικρής περιοχής πέτυχε το 0-1.

«Λευκή» ισοπαλία απέσπασε ο Απόλλωνας Καλαμαριάς από τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο

σε έναν αγώνα χωρίς μεγάλες φάσεις και ιδιαίτερες συγκινήσεις. Ο ΟΦΗ υπέπεσε σε αρκετά λάθη, ενώ οι παίκτες του Απόλλωνα, επιδεικνύοντας σοβαρότητα, κατόρθωσαν να κρατήσουν την ισοπαλία.

Βαθμολογία

1. ΑΕΚ 33

2. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 33

3. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 31

4. ΞΑΝΘΗ 26

5. ΠΑΟΚ 22

6. ΑΙΓΑΛΕΩ 21

7. ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ 21

8. ΟΦΗ 20

9. ΚΑΛΛΙΘΕΑ 18

10. ΑΡΗΣ 18

11. ΗΡΑΚΛΗΣ 18

12. ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 17

13. ΙΩΝΙΚΟΣ 16

14. ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ 14

15. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ 14

16. ΚΕΡΚΥΡΑ 13

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.