Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-01-23

  1. Έφυγε ένας τηλεοπτικός θρύλος
  2. Επιδρομές και συλλήψεις στη Γερμανία
  3. Αισιόδοξος ο Αμπάς
  4. Τα «μαύρα» Χριστούγεννα των εμπόρων
  5. Για «δωροδοκία» μιλάει ο Τραγάκης
  6. Στα «μπλόκα» της διαπλοκής
  7. Ακόμη σφυρίζει πέναλτι
  8. Προετοιμάζονται στον κάμπο
  9. Απειλές και μέτρα ασφαλείας
  10. Σύγχυση με την εκεχειρία στη Μέση Ανατολή
  11. Ορκωμοσία Γιούσενκο
  12. Κόντρα ΗΠΑ Βρετανίας για το Ιράν

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2005 - 23:43 (Ώρα Λονδίνου)

Έφυγε ένας τηλεοπτικός θρύλος

Ο αστέρας της αμερικανικής τηλεόρασης, Τζόνι Κάρσον, έχασε τη μάχη για τη ζωή σε ηλικία 79 ετών.

Με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, ο θρύλος του καναλιού NBC, έφυγε από τη ζωή αθόρυβα, ενώ στο πλάι του βρίσκονταν φίλοι και συγγενείς, περιέγραψε η ανιψιά του.

Ο Κάρσον αποσύρθηκε από το δημοφιλές τηλεοπτικό πρόγραμμα που παρουσίαζε το 1992., μετά από 30 χρόνια τηλεοπτικής καριέρας.

Το 2002, ο Κάρσον που συχνά κάπνιζε κατά τη διάρκεια της εκπομπής του, ανακάλυψε ότι έπασχε από εμφύσημα, μια ασθένεια που συνδέεται με το κάπνισμα.

Ο Τζόνι Κάρσον ξεκίνησε την καριέρα του σε τηλεοπτικό σταθμό της γενέτειράς του, Νεμπράσκα, στα τέλη της δεκαετίας του 1940.

Η νεανική του εμφάνιση κέρδισε το κοινό και τους καλεσμένους του στην εκπομπή του «Tonight show».


Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2005 - 22:00 (Ώρα Λονδίνου)

Επιδρομές και συλλήψεις στη Γερμανία

Η Γερμανία ισχυρίζεται ότι πρόλαβε τη δολοφονία του Ιρακινού πρωθυπουργού

Δύο ύποπτοι για συμμετοχή στην οργάνωση Αλ Κάιντα συνελήφθησαν στη Γερμανία, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

Οι άνδρες κατηγορούνται για σχεδιασμό επιθέσεων αυτοκτονίας ενώ υπάρχουν υποψίες ότι προσπάθησαν να προμηθευτούν ουράνιο.

Ο 29χρονος Ιρακινός και ο 31χρονος Παλαιστίνιος συνελήφθησαν ύστερα από επιδρομή της αστυνομίας σε σπίτια της Βόννης και της Μάιντς.

Ο Ρέι Φάρλονγκ του BBC μεταδίδει από το Βερολίνο ότι οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν σε μια πολύ αυαίσθητη χρονικά στιγμή, μετά την ανακοίνωση τους Τζορτζ μπους ότι σκοπεύει να επισκεφθεί την περιοχή τον επόμενο μήνα.

Η αστυνομία είχε υποψίες για τους δύο νεαρούς εδώ και καιρό και τους είχε θέσει υπό παρακολούθηση.

Συντονισμένες επιχειρήσεις

Ο ένας από τους δύο κατηγορούμενους πιστεύεται ότι είχε εκπαιδευτεί σε στρατόπεδα της Αλ Κάιντα και διατηρούσε συνδέσμους με τον Οσάμα μπιν Λάντεν.

Πιστεύεται, επίσης, ότι οι κατηγορούμενοι επιχείρησαν να αγοράσουν ουράνιο από το Λουξεμβούργο.

Η επιχείρηση αυτή εντάσσεται στις προσπάθειες που καταβάλει η Γερμανία για να εξαρθρώσει ακραίες οργανώσεις που πιστεύεται ότι δρουν στη χώρα.

Στις αρχές του μήνα η γερμανική αστυνομία πραγματοποίησε συντονισμένες επιχειρήσεις σε πολλές πόλεις και συνέλαβε 20 άτομα.

Το Δεκέμβριο, συνελήφθησαν και τρεις άνδρες οι οποίοι κατηγορούνται για το σχεδιασμό δολοφονικής επίθεσης εναντίον του πρωθυπουργού του Ιράκ Ιγιάντ Αλάουι, ο οποίος επρόκειτο να επισκεφθεί τη Γερμανία.


Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2005 - 18:50 (Ώρα Λονδίνου)

Αισιόδοξος ο Αμπάς

Ο κ Αμπάς επιθυμεί ενιαίο παλαιστινιακό μέτωπο στις συνομιλίες με το Ισραήλ

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των Παλαιστινίων, Μαχμούντ Αμπάς, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται κοντά στη σύναψη συμφωνίας με ακραίες παλαιστινιακές οργανώσεις, που προβλέπει την διακοπή των επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ.

Σε συνέντευξή του στην παλαιστινιακή τηλεόραση, την Κυριακή, ο κ. Αμπάς δήλωσε ότι οι συνομιλίες με τις οργανώσεις σημειώνουν «σημαντική πρόοδο».

Πρόσθεσε, όμως, ότι εάν η συμφωνία επιτευχθεί το Ισραήλ θα έχει την υποχρέωση να περιορίσει τη στρατιωτική του δράση στα παλαιστινιακά εδάφη.

Νωρίτερα, ακραίες παλαιστινιακές οργανώσεις διέψευσαν δήλωση Ισραηλινού υπουργού ότι η συμφωνία για εκεχειρία είχε ήδη επιτευχθεί.

Ο κ. Αμπάς, γνωστός και ως Άμπου Μάζεν, έχει εδώ και πέντε ημέρες συνομιλίες με ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις με θέμα τον τερματισμό της βίας.

«Ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς επιβεβαίωσε ότι ο παλαιστινιακός εθνικός διάλογος σημειώνει σημαντική πρόοδο και πρόσθεσε ότι αναμένεται σχετική συμφωνία πολύ σύντομα», μετέδωσε η παλαιστινιακή τηλεόραση.

Η μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη μεταδόθηκε στις 19:30 τοπική ώρα.

«Ηρεμία»

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της Χαμάς, ο Άμπου Ζουχρί, διέψευσε ισχυρισμούς του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Σαούλ Μοφάζ ότι τόσο η Χαμάς όσο και η Ισλαμική Τζιχάντ είχαν συμφωνήσει σε αναστολή της δράσης τους κατά του Ισραήλ για ένα μήνα.

«Αυτό που ισχυρίστηκε ο Μαφάζ είναι λάθος. Επαναλαμβάνουμε ότι το κίνημα είναι έτοιμο να εξετάσει το αίτημα για ηρεμία με σοβαρότητα», είπε ο κ. Ζουχρί.

«Όμως δεν θα υπάρξει ηρεμία χωρίς ανταλλάγματα, και το αίτημα δεν θα γίνει αποδεκτό εάν δεν υπάρξει σαφής δέσμευση και από τα κατοχικά στρατεύματα ότι θα σταματήσουν κάθε μορφή βίας», κατέληξε ο Άμπου Ζουχρί.

Ο Σαούλ Μοφάζ δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ότι ο κ. Αμπάς υποσχέθηκε στη Χαμάς και στην Ισλαμική Τζιχάντ έναν ρόλο στην παλαιστινιακή Αρχή, με αντάλλαγμα τον τερματισμό των βιαιοτήτων.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να σταματήσει τις επιχειρήσεις του εναντίον των ακραίων παλαιστινιακών οργανώσεων μόλις αυτές σταματήσουν τις επιθέσεις.

«Όσο είναι ήρεμοι εμείς δεν έχουμε λόγο να ενεργήσουμε, και σε καμία περίπτωση τώρα που ο Άμπου Μάζεν καταβάλει τις πρώτες του προσπάθειες», είπε ο κ. Μοφάζ.


Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2005 - 16:40 (Ώρα Λονδίνου)

Τα «μαύρα» Χριστούγεννα των εμπόρων

Κίνηση στον πιο εμπορικό δρόμο του Λονδίνου αλλά όχι και στα καταστήματα

Η κίνηση στην φημισμένη αγορά του Λονδίνου δεν ήταν η αναμενόμενη την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

Για την ακρίβεια οι καταστηματάρχες της βρετανικής πρωτεύουσας λένε ότι είχαν να βιώσουν τέτοια αγοραστική αδράνεια από το 1981.

Σε ολόκληρη τη Βρετανία, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1% το Δεκέμβριο μετά από μια μικρή άνοδο της τάξεως το 0.6% που είχε παρατηρηθεί το Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Η υπηρεσία πρόσθεσε ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της Βρετανίας για το 2004 έπεσε από το 5.9% στο 3.2%.

Κάποιες από τις μεγαλύτερες αλυσίδες καταστημάτων, όπως τα Μαρκς & Σπένσερ, Χάουζ οφ Φρέιζερ, Γούλγουορθς και Μπιγκ Φουντ χαρακτηρίζουν την κίνηση στην αγορά απογοητευτική.

Υπήρξαν, βέβαια και εταιρείες που ανακοίνωσαν αύξηση των κερδών τους σε σχέση με την εορταστική περίοδο του 2003, όπως η HMV, το Μπόντι Σοπ και το Τέσκο.

Η τράπεζα της Αγγλίας εκτιμά ότι θα έχει το Πάσχα σαφή εικόνα για τη χριστουγεννιάτικη κίνηση στην αγορά.


Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2005 - 13:39 (Ώρα Λονδίνου)

Για «δωροδοκία» μιλάει ο Τραγάκης

Ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής για τους εξοπλισμούς, Γιώργος Τραγάκης, θέτει ευθέως θέμα δωροδοκίας, στην απαντητική επιστολή του προς την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικαιοσύνης της Ελβετίας, που αποκαλύπτει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

Το θέμα, αναμένεται να ανάψει νέες «φωτιές», εν όψει της συζήτησης στη Βουλή του πορίσματος της επιτροπής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αναφορά αυτή αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι αν και δικαιολογεί τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, δεν συμπεριελήφθη από τους βουλευτές της ΝΔ ούτε στην πρόταση σύστασης της εξεταστικής ούτε στο πόρισμά τους, αφού από κανέναν δεν αναφέρθηκε ευθέως στη διάρκεια των μαρτυρικών καταθέσεων.

Η επιστολή του κ. Τραγάκη προς την Υπηρεσία Δικαιοσύνης της Ελβετίας εστάλη σε απάντηση της επιστολής της ελβετικής υπηρεσίας προς το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης, με ημερομηνία 21 Δεκεμβρίου 2004, με την οποία το ενημέρωνε ότι έλαβε μεν την από 15/12/2004 αίτηση δικαστικής συνδρομής, αλλά, για να μπορέσει να τη διαβιβάσει στις αρμόδιες ελβετικές υπηρεσίες, συγκεκριμένα στην Bank Credit Agricole Indosuez (Suisse), πρέπει, βάσει του ευρωπαϊκού συμφώνου για δικαστική συνδρομή, οι αιτήσεις να αναφέρουν:

α) Την ταυτότητα και την υπηκοότητα των ατόμων κατά των οποίων απευθύνεται η σχετική διαδικασία.

β) Την αξιόποινη πράξη και μια σύντομη περιγραφή της υποθέσεως. Δηλαδή -επεξηγεί- πρέπει να αναφέρεται ποια άτομα θεωρούνται ύποπτα.

Στην επιστολή υπογραμμίζεται, μάλιστα, ότι «σύμφωνα με το ελβετικό δίκαιο, η έρευνα των αποδείξεων, δηλαδή η απροσδιόριστη αναζήτηση στοιχείων δια της δικαστικής συνδρομής, απαγορεύεται».

Έπειτα από την εξέλιξη αυτή, ο Γ. Τραγάκης στην απαντητική επιστολή σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «στο πλαίσιο των εργασιών της επιτροπής προέκυψαν στοιχεία για διακίνηση χρηματικών ποσών στο λογαριασμό της Credit Agricole Indosuez (Γενεύη). Στοιχείο που πρέπει να διερευνηθεί από την επιτροπή για την πιθανή τέλεση του αδικήματος της δωροδοκίας, σύμφωνα με το άρθρο 235 του ελληνικού Ποινικού Κώδικα».


Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2005 - 14:05 (Ώρα Λονδίνου)

Στα «μπλόκα» της διαπλοκής

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: Ενοικιάζονται εργαζόμενοι! Κερδίζει ραγδαία έδαφος η νέα μορφή απασχόλησης.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ της Κυριακής: Ευνοϊκές ρυθμίσεις χρεών. Τελευταία ευκαιρία για χρεοφειλέτες. Έκπτωση έως 80% στα πρόσθετα τέλη.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η δικαιοσύνη στο εδώλιο! Αποκλειστικό: Κάθαρση των φαινομένων διαφθοράς σε δικαστικό-δικηγορικό σώμα.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: ΦΠΑ 8% για πρώτη κατοικία. Όλο το σχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για τη φορολογία ακινήτων.

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έκτακτα μέτρα για την Οικονομία. Μυστικές μετρήσεις του Μαξίμου οδηγούν σε λιτότητα.

ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: Το νέο σύστημα των Πανελλαδικών. Από πότε θα ισχύσουν οι αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: "Πονηρές" αλλαγές σε 8ωρο-υπερωρίες. Η κυβέρνηση με το τέχνασμα του διαλόγου ανοίγει επειγόντως Εργασιακό-Ασφαλιστικό.

Espresso της Κυριακής: Εγώ ο "δράκος". Ο Κυριάκος Παπαχρόνης αυτοαναλύεται στην "Espresso". Επιστολή - φωτιά: Οι γυναίκες μου, η επόμενη μέρα και οι συμβουλές μου.

Η ΕΠΟΧΗ: Διάλογος ή επίλογος για την εκπαίδευση; Με αποχές, επιφυλάξεις, ενστάσεις, φόβους για προειλημμένες αποφάσεις και διαδηλώσεις η πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του ΕΣΥΠ.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νέες τιμές ακινήτων στην Αττική. Αυξήσεις στα νεόκτιστα σε 31 δήμους. Ο ΦΠΑ από 1.1.2006 θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή, αλλά θα επιβαρύνει αγοραστές.

Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: Οι κουτοπονηριές ξεσήκωσαν τον κάμπο. Πώς η κυβέρνηση έστρεψε εναντίον της τους αγρότες.

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: Δεν βρίσκει αγοραστές ο Μπόμπολας. Νέα κόλπα για μεταβίβαση του "Ακτωρα" σε Γερμανούς και τους Κύπριους της JP.

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μέτρα Μείωσης Επιρροής. Επιχείρηση ΜΜΕ-Μέρος 2ο. Μετά το βασικό μέτοχο, νόμος για τη συγκέντρωση των Μέσων.

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Τώρα λαϊκή συστράτευση για την Παιδεία. "Όχι" στην απάτη του "διαλόγου".

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: Όλες οι αλλαγές στην αγορά ακινήτων. Οι συνέπειες της εφαρμογής του ΦΠΑ.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: Τα μυστικά ραντεβού! Οι 10 μέρες που τρόμαξαν τη διαπλοκή.

ΝΙΚΗ: Αλλάζουν όλα στο ΠΑΣΟΚ. Καταργείται η οργανωτική δομή του Κινήματος.

Traffic News Κυριακής: Η Ρούλα "ψήνει" τον Τράγκα για εκπομπή. Παλιοί "συνέταιροι" στην ΕΡΤ.

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: Πράσινο φως σε Καραμανλή. Έρευνα: Σταθερή η ψήφος εμπιστοσύνης του λαού στη ΝΔ.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αδικείται η Θεσσαλονίκη με πρωθυπουργό Καραμανλή. Αντίδραση Παπαγεωργόπουλου και άλλων δημάρχων.

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: Προσλήψεις στις ΔΕΚΟ εκτός ΑΣΕΠ. Αποκλειστικό: Οι νέες προκηρύξεις διαγωνισμών.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2005 - 13:52 (Ώρα Λονδίνου)

Ακόμη σφυρίζει πέναλτι

Σημαντική νίκη πέτυχε ο Άρης με 2-1 στο "Κλεάνθης Βικελίδης" για την 16η αγωνιστική της Α' Εθνικής επί της φορμαρισμένης Ξάνθης με μεγάλο πρωταγωνιστή του αγώνα τον διαιτητή Τσαχειλίδη.

Ο διαιτητής της αναμέτρησης με δύο υποδείξεις πέναλτι που θα δυσκολευόταν να σφυρίξει και ο προπονητής του Άρη έδωσε προβάδισμα δύο τερμάτων στους Θεσσαλονικείς (Λαζανάς στο 40ο και 67ο λεπτό) ενώ στο τελευταίο λεπτό προσπάθησε να σώσει τα προσχήματα σφυρίζοντας πέναλτι υπέρ της Ξάνθης!

Οι φιλοξενούμενοι αγωνίσθηκαν για περισσότερο από ένα ημίχρονο χωρίς τον προπονητή τους Γιάννη Ματζουράκη στον πάγκο λόγω αποβολής του στο 40'.

Πανιώνιος και Χαλκηδόνα έμειναν στο 0-0 στο παιχνίδι που άνοιξε τον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος.

Ο αγώνας διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών λόγω της τιμωρίας των γηπεδούχων.

Το παιχνίδι έγινε υπό καταρρακτώδη βροχή, η οποία είχε μετατρέψει τον αγωνιστικό χώρο σε βούρκο.

Ο Πανιώνιος με τον ένα βαθμό ανέβηκε στους 17 βαθμούς, περιμένοντας με την έφεση για την έκπτωση της τιμωρίας του, να προσθέσει άλλους τρεις.

Η Χαλκηδόνα, με την ισοπαλία αυτή, έφθασε τους 21 βαθμούς.


Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2005 - 13:19 (Ώρα Λονδίνου)

Προετοιμάζονται στον κάμπο

Οι βαμβακοπαραγωγοί της Θεσσαλίας, ενισχύουν την παρουσία τους, συγκεντρώνοντας περισσότερα τρακτέρ στους δρόμους και απειλώντας για ενδεχόμενο αποκλεισμό των δρόμων, στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Ο μεγαλύτερος όγκος των τρακτέρ των Θεσσαλών βαμβακοπαραγωγών έχει συγκεντρωθεί στο Μελισσοχώρι Λάρισας.

Στόχος αποτελεί η συγκέντρωση συνολικά έως και 5.000 οχημάτων έως το απόγευμα της Δευτέρας, οπότε θα αποφασιστεί η περαιτέρω στάση που θα κρατήσουν.

Σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Έδεσσας στο ύψος Παραλίμνη Πέλλας προχώρησαν το Σάββατο οι αγρότες, σε μια επίδειξη αποφασιστικότητας.

Τα τρακτέρ παρατάχθηκαν στην εθνική οδό για περίπου τρία τέταρτα της ώρας. Παράλληλα, οι αγρότες του νομού Σερρών απέκλεισαν το δρόμο Θεσσαλονίκης - Προμαχώνα, στον κόμβο Πετριτσίου, από τις 11:30 έως τις 12:00 και από τις 14:00 έως τις 16:00.

Το πρωί της Κυριακής, με πρωτοβουλία της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού Λάρισας, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αγροτών στην περιοχή των Τεμπών, η οποία αφορούσε την οργανωτική προετοιμασία της κινητοποίησης, που έχει εξαγγείλει για τις 31 Ιανουαρίου η ΠΑΣΥ, η οποία πρόσκειται στο ΚΚΕ.


Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2005 - 11:26 (Ώρα Λονδίνου)

Απειλές και μέτρα ασφαλείας

Οι κάλπες έχουν αρχίσει να στήνονται στα εκλογικά τμήματα των περισσότερων πόλεων στο Ιράκ

Ισλαμική ιστοσελίδα μετέδωσε βιντεοταινία στην οποία ο Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουϊ κηρύσσει «οδυνηρό πόλεμο» στις «αμερικανο-σιιτικές», όπως τις χαρακτηρίζει, εκλογές της επόμενης Κυριακής στο Ιράκ.

Η μεταβατική κυβέρνηση της χώρας, νωρίτερα, είχε ανακοινώσει νέα πρόσθετα αυστηρά μέτρα ασφαλείας με σκοπό την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Φαλάχ αλ Νακίμπ, το αεροδρόμιο της Βαγδάτης θα μείνει κλειστό επί δύο ημέρες, ενώ θα επιβληθούν και περιορισμοί κυκλοφορίας για αυτοκίνητα και πεζούς.

Η ιρακινή κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας θα είναι κλειστά τα σύνορα της χώρας.

Ο σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ, Κάρλος Βαλενσουέλα, δήλωσε ότι εφόσον τα μέτρα ασφαλείας αποδώσουν, είναι πολύ πιθανό να γίνει αποδεκτή από όλους η εγκυρότητα των εκλογών.

Αγνοούνται απελευθερωθέντες όμηροι

Εν τω μεταξύ, Κινέζοι αξιωματούχοι λένε ότι προσπαθούν ακόμα να βρουν τους οχτώ συμπατριώτες τους που απελευθερώθηκαν από Ιρακινούς αντάρτες.

Ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στο Πεκίνο αναφέρει ότι ακόμα δεν έχουν εντοπιστεί οι άνδρες, που σύμφωνα με δήλωση των απαγωγέων το Σάββατο είχαν αφεθεί ελεύθεροι και παραδοθεί στις σουνιτικές θρησκευτικές αρχές.

Οι οχτώ Κινέζοι είναι εργάτες οικοδομών που επέστρεφαν στην πατρίδα τους, αφού δεν είχαν καταφέρει να βρουν δουλειά στο Ιράκ.

Πολύνεκρη πυρκαγιά

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 75 τραυματίστηκαν από πυρκαγιάπου ξέσπασε σε νοσοκομείο της πόλης Νασιρίγια.

Η τοπική πυροσβεστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η φωτιά στο Γενικό Νοσοκομείο τη Νασιρίγια οφείλεται σε ηλεκτρική βλάβη.

Ιταλοί στρατιώτες που βρίσκονται στην πόλη απομακρύνουν τουςνοσημευόμενους με στρατιωτικά σθενοφόρα.


Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2005 - 11:03 (Ώρα Λονδίνου)

Σύγχυση με την εκεχειρία στη Μέση Ανατολή

Πιέσεις εκατέρωθεν δέχεται ο νέος Παλαιστίνιος ηγέτης

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Σαούλ Μοφάζ, δήλωσε ότι από συζητήσεις που είχε καταλαβαίνει πως οι παλαιστινιακές εξτρεμιστικές οργανώσεις αποφάσισαν να αναστείλουν τις επιθέσεις τους κατά ισραηλινών στόχων για περίπου ένα μήνα, μετά από σχετική προτροπή του Παλαιστινίου ηγέτη, Μαχμούντ Αμπάς.

Ωστόσο, ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ναμπίλ Σάαθ και εκπρόσωποι της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, μιλώντας στο BBC, είπαν ότι η εκεχειρία δεν έχει συμφωνηθεί.

Οι παλαιστινιακές οργανώσεις ζητούν προηγουμένως τη δέσμευση του Ισραήλ για περιορισμό της επιθετικότητάς του.

Ο Αμπάς στη Γάζα

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς επισκέφθηκε τη Γάζα για συνομιλίες με τις ηγεσίες ακραίων οργανώσεων, ανταποκρινόμενος στο αίτημα του Ισραήλ να προσπαθήσει να ελέγξει τη δράση τους.

Οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του αλ Ακσά, η οργάνωση που συνδέεται με την Φατάχ του κ. Αμπάς, έθεσε ως προϋπόθεση για την εκεχειρία την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων από το Ισραήλ, την αναστολή των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων και την απομάκρυνση του στρατού από τα παλαιστινιακά εδάφη.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην πόλη της Γάζας ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, Αμπού Μοχάμεντ, είπε: «Πιστεύουμε ότι όλες οι οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ πιστεύουν ότι η εκεχειρία πρέπει να είναι διμερής».

Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα αρνηθεί να δώσει τέτοιες εγγυήσεις και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα συμφωνήσει τώρα.

Οι κινήσεις αυτές πραγματοποιούνται ενώ τρεις χιλιάδες άνδρες των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας αναπτύσσονται κατά μήκος των συνόρων του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας.

Θετική είναι η αντίδραση της Ουάσιγκτον στην ανάληψη δράσης από τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας.

«Ανέκαθεν τονίζαμε πόσο σημαντικό είναι για τους Παλαιστίνιους να οργανωθούν για να σταματήσουν τη βία. Χαιρετίζουμε τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

Ανώτατος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών αναμένεται να επισκεφθεί την περιοχή τις προσεχείς ημέρες.


Ορκωμοσία Γιούσενκο

Τη Δευτέρα ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας θα συναντηθεί με το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν

Χιλιάδες Ουκρανοί πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο της χώρας στο κέντρο του Κιέβου, για την ορκωμοσία του νέου προέδρου, Βίκτορ Γιούσενκο.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ουκρανίας αναλαμβάνει επισήμως τα καθήκοντά του, τερματίζοντας τη βαθιά πολιτική κρίση στην οποία είχε περιέλθει η χώρα, μετά την ακύρωση των πρώτων προεδρικών εκλογών, που είχαν αναδείξει νικητή τον πρώην πρωθυπουργό, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, εν μέσω καταγγελιών για λαθροχειρίες.

Μετά τη λεγόμενη «πορτοκαλί επανάσταση» των οπαδών του νέου Ουκρανού προέδρου, ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών διεξήχθη εκ νέου, δίνοντας στο Βίκτορ Γιούσενκο τη νίκη έναντι του κ. Γιανουκόβιτς.

Ο κ. Γιούσενκο, που τυγχάνει της εύνοιας της Δύσης, έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να πολεμήσει τη διαφθορά, να αναθερμάνει την οικονομία και να μετακινήσει την Ουκρανία πιο κοντά στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Έχει καλέσει δε όλους τους συμπατριώτες του να υπερβούν τις διαφορές τους και να τον υποστηρίξουν.

Τη Δευτέρα, ο Ουκρανός πρόεδρος συναντάται στη Ρωσία με τον ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, πριν επισκεφθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης.


Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2005 - 09:19 (Ώρα Λονδίνου)

Κόντρα ΗΠΑ Βρετανίας για το Ιράν

Στα παρασκήνια της διεθνούς διπλωματίας αναφέρονται στο πρωτοσέλιδό ρεπορτάζ τους οι Κυριακάτικοι Τάιμς (The Sunday Times) και συγκεκριμένα στις ενέργειες της Βρετανίας, ώστε να περιορσίσει τις πιθανότητες ανάληψης στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ εναντίον του Ιράν.

Όπως γράφει η εφημερίδα, σε φάκελο 200 σελίδων υπό τον τίτλο «Πυρηνικό Πρόγραμμα Ιράν», ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, περιγράφει αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να αποφευχθεί η στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν και επισημαίνει ότι οι διαφορές με τη Δύση σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης πρέπει «να επιλυθούν με διαπραγματεύσεις».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Στρο ολοκλήρωσε τη σύνταξη του εν λόγω φακέλου τις παραμονές της ορκωμοσίας Μπους για τη δεύτερη θητεία του στο Λευκό Οίκο.

Το έγγραφο κυκλοφόρησε «σιωπηρά» στο βρετανικό Κοινοβούλιο, καθώς το Λονδίνο δε θέλει να οξύνει περισσότερο τις «ιδιωτικές εντάσεις» που υπάρχουν στις σχέσεις των δύο χωρών.

Όπως επισημαίνουν οι Κυριακάτικοι Τάιμς, το Φόρεϊν Όφις φοβάται ότι τα «γεράκια» της Ουάσινγκτον θα πείσουν τον πρόεδρο Μπους να ξεκινήσει ένα νέο πόλεμο και για το λόγο αυτό συνετάχθη ο σχετικός φάκελος.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στις προθέσεις της κυβέρνησης Μπους, ο Γκορ Βιντάλ, αρθρογραφώντας στην Ιντιπέντεντ της Κυριακής (The Independent on Sunday), σημειώνει ότι ο πόλεμος στον οποίο έχουν εμπλακεί οι ΗΠΑ «δεν είναι πόλεμος του αμερικανικού λαού, αλλά πόλεμος του Μπους, ενός προέδρου που έχει ερωτευθεί τον πόλεμο και μεταχειρίζεται τη δημοκρατία σαν κέτσαπ: θέλει να την απλώσει παντού, οπως στο Ιράν».

Νέες κατηγορίες εναντίον Βρετανών στρατιωτών

Λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη περιστατικών κακοποίησης Ιρακινών κρατουμένων στη Βαόσρα από Βρετανούς στρατιώτες, εννέα νέες παρόμοιες υποθέσεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με την εφημερίδα Ομπσέρβερ (The Observer).

Όπως γράφει η εφημερίδα, έρευνες στρατιωτικών δικηγόρων αποκαλύπτουν ότι σε τρεις περιπτώσεις Βρετανοί στρατιώτες στο Ιράκ κακοποίησαν κρατουμένους, σε τέσσερις πυροβόλησαν και σκότωσαν αναίτια Ιρακινούς, ενώ άλλες δύο περιπτώσεις αφορούν τραυματισμούς αμάχων.

Άλλες 48 κατηγορίες ερευνώνται, ενώ ο φάκελος 77 ακόμα έκλεισε, καθώς δε διαπιστώθηκαν ευθύνες Βρετανών στρατιωτών.

Μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις, οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούν από τη βρετανική κυβέρνηση εκτενή δημόσια έρευνα σχετικά με τα πεπραγμένα των 9200 Βρετανών στρατιωτών που υπηρετούν στο Ιράκ.

Σε ένα άλλο σχετικό θέμα αναφέρεται η Ιντιπέντεντ της Κυριακής.

Η εφημερίδα που έχει εξασφαλίσει εσωτερική αναφορά της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας, αποκαλύπτει ότι οι μισές από τις γυναίκες που έχουν υπηρετήσει στο σώμα, έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης.

Όπως αναφέρει η Ιντιπέντεντ, η σχετική έρευνα έγινε πέρυσι, αλλά κρατήθηκε μυστική και αφορά τρο διάστημα των τελευταίων δώδεκα μηνών.

Στο προσκήνιο η μεταναστευτική πολιτική

Σε ολοσέλιδη καταχώρισή του στη Κυριακάτικη Τέλεγκραφ (The Sunday Telegraph), ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία, Μάικλ Χάουαρντ, περιγράφει τους βασικούς άξονες της πολιτκής του στο θέματων μεταναστών, που αναμένεται να είναι από τα σημαντικά ζητήματα στον προεκλογικό αγώνα των επόμενων μηνών.

Ο ηγέτης των Συντηρητικών, ο πατέρα του οποίου είχε εγκατασταθεί στη Βρετανία το 1939, προερχόμενος από τη Ρουμανία, αναφέρει ότι εφόσον το κόμμα του έρθει στην εξουσία, θα προβεί σε επανεξέταση του συστήματος μετανάστευσης και επιβάλλει αυστηρούς νέους περιορισμούς εισόδου στη χώρα.

Ο Μάικλ Χάουαρντ σημειώνει ότι ο έλεγχος της μετανάστευσης είναι αναγκαίος για τη διατήρηση καλών κοινωνικών σχέσεων, για την εθνική ασφάλεια και την ομαλή λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών.

Προτείνει νέους περιορισμούς στην έκδιση αδειών εργασίας και 24ωρη επιτήρηση στα λιμάνια της χώρας.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.