Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-01-19

  1. Η νέα εποχή Μπους
  2. Τραγούδια-ταινίες στην άκρη της... γλώσσας
  3. Ένα ακόμη αιματηρό 24ωρο
  4. Στόχος η γενική εξυγίανση του δημοσίου
  5. «Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες»
  6. Η δικαίωση του Σκορσέζε
  7. Μέτρα ασφαλείας και αίμα στη Λωρίδα της Γάζας
  8. Η Δικαίωση του Σκορτσέζε
  9. Η δικαίωση του Σκορσέζε
  10. Μπαράζ επιθέσεων στη Βαγδάτη
  11. Μπαράζ επιθέσεων στη Βαγδάτη
  12. Κατάργηση του ΔΙΚΑΤΣΑ
  13. Αισιοδοξεί η ελληνική πλευρά
  14. «Δεν υπάρχουν κρούσματα στην Ελλάδα»
  15. «Πήγασος», και οικονομία
  16. Δεύτερη ημέρα εξαντλητικών ερωτήσεων
  17. Απηλλάγησαν οι Σαουδάραβες
  18. Καμία εμπιστοσύνη στον Τζορτζ Μπους
  19. Μπαράζ επιθέσεων στη Βαγδάτη
  20. Εγκώμια και αμφιβολίες

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2005 - 01:00 (Ώρα Λονδίνου)

Η νέα εποχή Μπους

«Ο κόσμος φοβάται τη νέα εποχή Μπους», ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Γκάρντιαν (Guardian). Η εφημερίδα αναφέρεται στη δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του BBC σε 21 χώρες του κόσμου σύμφωνα με την οποία η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εκφράζει την έντονη ανησυχία τους για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Στο κεντρικό της σχόλιο η εφημερίδα σημειώνει ότι κανείς δεν διαφωνεί με τη δήλωση της νέας Υπουργού Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις ότι η Αμερική θα «πρέπει να κάνει διάλογο και όχι μονόλογο με τον υπόλοιπο κόσμο».

«Θα είναι ενθαρρυντικό εάν τα ίδια λόγια επαναληφθούν από τον πρόεδρο Μπους στη σημερινή τελετή ορκωμοσίας τουεάν και θα πρέπει να πείσει πολύ κόσμο ότι το εννοεί».

Η Γκάρντιαν σχολιάζει ότι η κ. Ράις «έχει δίκαιο όταν μιλά για την ανάγκη διαλόγου». Όμως συνεχίζει η εφημερίδα «τα πράγματα θα βελτιωθούν μόνο εάν η Αμερική λαμβάνει σοβαρά υπ όψιν αυτά που ακούειΤο να ακούς κάποιον και μετά να τον αγνοείς δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος για να διευθύνεις τον κόσμο», καταλήγει το σχόλιο της Γκάρντιαν.

Μπλερ

Ο βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, σε συνέντευξη του στην Γκάρντιαν, εκφράζει την ελπίδα ότι η δεύτερη θητεία του Τζορτζ Μπους θα είναι «πιο συναινετική» από τη πρώτη.

Ο κ. Μπλερ λέει ότι «έχει διαγνώσει μια εξέλιξη» στην αμερικανική πολιτική. Μια εξέλιξη που όπως λέει ο ίδιος «είναι αποτέλεσμα της εμπειρίας».

Ο βρετανός πρωθυπουργός απαντώντας στην ερώτηση εάν ο κ. Μπους δίνει λιγότερη έμφαση σε μονομερείς ενέργειες είπε: «Δεν το γνωρίζω αυτό. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι τη πρώτη του επίσημη επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στην Ευρώπη».

Κακοποιήσεις Ιρακινών

«Ο στρατός παραδέχεται ότι έχασε τον έλεγχο των στρατιωτών στο Ιράκ» ο πρωτοσέλιδος τίτλος των Τάιμς (Times).

Η βρετανική εφημερίδα γράφει ότι «οι κακοποιήσεις Ιρακινών μετά την εισβολή έφτασαν σε τέτοιο σημείο που η ηγεσία του στρατού αναγκάσθηκε επίσημα να προειδοποιήσει τους στρατιώτες».

Οι Τάιμς αποκαλύπτουν ότι ιρακινοί κρατούμενοι «κακοποιήθηκαν και υποχρεώθηκαν να εργασθούν καταναγκαστικά» παρά τις προειδοποιήσεις ότι τέτοια συμπεριφορά αντέβαινε τη Συνθήκη της Γενεύης.

Στο κεντρικό του σχόλιο οι Τάιμς υποστηρίζουν ότι τα κρούσματα κακοποίησης των κρατούμενων «είναι μεν απαράδεκτα αλλά αποτελούν την εξαίρεση».

Πάντως η εφημερίδα παραδέχεται «ότι αυτή δεν θα είναι η άποψη του αραβικού κόσμουη αξιοπιστία της Βρετανίας υπέστη μεγάλο πλήγμα» γράφουν οι Τάιμς.

Η Ιντιπέντεντ (Independent) εκφράζει την «αηδία» και την «ντροπή» της για τις συγκλονιστικές φωτογραφίες κακοποίησης.

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι μέχρι τώρα ελπίζαμε ότι οι κακοποιήσεις γίνονταν από ένα «μικρό τμήμα του αμερικανικού στρατούπιστεύαμε ότι τα δικά μας παιδιά ήταν διαφορετικάΤώρα γνωρίζουμε πόσο λάθος ήμασταν», γράφει η Ιντιπέντεντ.


Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2005 - 20:59 (Ώρα Λονδίνου)

Τραγούδια-ταινίες στην άκρη της... γλώσσας

Οι πωλήσεις των digital media players προσφέρουν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης στις εταιρείες Η/Υ και λογισμικού

Η νέα τεχνολογία που προωθούν αμερικανικές εταιρείες επιτρέπει την αναπαραγωγή μουσικών αρχείων και ταινιών με μια απλή φωνητική εντολή.

Δύο μεγάλες αμερικανικές εταιρίες Σκάνσοφτ (ScanSoft) και Γκρεισνόουτ (Gracenote), αναπτύσσουν ένα πρόγραμμα για τις ψηφιακές συσκευές αναπαραγωγής ηχητικών και οπτικών αρχείων, το οποίο θα επιτρέπει τη διαχείρισή τους με απλούστερο τρόπο.

Ο χειρισμός φωνητικών εντολών ξεδιπλώνει τις δυνατότητες συσκευών που μπορούν να αποθηκεύσουν μεγάλης χωρητικότητας μουσικά αρχεία.

Η Γκρεισνόουτ παρέχει δεδομένα για εκατομμύρια προγράμματα μουσικών βιβλιοθηκών και υποστηρίζει ότι η νέα τεχνολογία θα επιτρέπει την επιλογή μίας ταινίας ή ενός μουσικού κομματιού, απλώς αναφέροντας τον τίτλο του.

Η εφαρμογή της νέας τεχνολογίας δε σταματά εκεί. Οι χρήστες θα μπορούν να επιλέγουν κάποιο είδος μουσικής αναλόγως με τη διάθεση τους ή την περίσταση.

Επιπλέον θα έχουν την δυνατότητα να εντοπίζουν πληροφορίες για αυτό που ακούνε αλλά και να χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία στα αυτοκίνητα.

Οι δύο εταιρίες δεν διευκρίνισαν εάν θα κατασκευάσουν το πρόγραμμα και σε άλλες γλώσσες εκτός της αγγλικής και υπολογίζουν ότι το πρόγραμμα θα είναι έτοιμο στα τέλη του 2005.


Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2005 - 20:20 (Ώρα Λονδίνου)

Ένα ακόμη αιματηρό 24ωρο

Οι επιθέσεις στην ιρακινή πρωτεύουσα συνεχίζονται παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας

Στο Ιράκ αντάρτες πραγματοποίησαν βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας έξω από την πρεσβεία της Αυστραλίας στη Βαγδάτη και έπληξαν με τρεις τουλάχιστον αυτοκινητοβόμβες στόχους των δυνάμεων ασφαλείας, 11 ημέρες πριν τις προγραμματισμένες εκλογές της 30ης Ιανουαρίου.

Συνολικά 28 άτομα βρήκαν το θάνατο στις επιθέσεις και δεκάδες τραυματίσθηκαν.

Την ευθύνη των επιθέσεων ανέλαβε η οργάνωση του καταζητούμενου Ιορδανού Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι.

Το βράδυ της Τετάρτης στο βόρειο Ιράκ ένας Βρετανός μισθοφόρος και ένας Ιρακινός σωματοφύλακας σκοτώθηκαν, ενώ ένας ακόμα ξένος μισθοφόρος αγνοείται μετά από ενέδρα που έστησαν αντάρτες σε οχηματοπομπή που φρουρούσε ένα σταθμό παραγωγής ενέργειας.

Λουτρά αίματος στη Βαγδάτη

Η πιο αιματηρή επίθεση πραγματοποιήθηκε έξω από αστυνομικό τμήμα και νοσοκομείο σε ανατολικό προάστιο της ιρακινής πρωτεύουσας.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι 18 άνθρωποι ανάμεσά τους πέντε αστυνομικοί - σκοτώθηκαν και 21 τραυματίσθηκαν.

Μισή ώρα νωρίτερα καμικάζι οδήγησε και πυροδότησε ένα φορτηγό γεμάτο εκρηκτικά στους φράκτες ασφαλείας της αυστραλιανής πρεσβείας.

Δύο Ιρακινοί σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτή, ενώ ανάμεσα στους δεκάδες τραυματίες συγκαταλέγονται δύο Αυστραλιανοί στρατιώτες.

Οι άλλες αυτοκινητοβόμβες ανατινάχθηκαν κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης και έξω από τράπεζα όπου πληρώνονται μέλη των σωμάτων ασφαλείας.

Επίσης επίθεση με όλμους εξαπέλυσαν αντάρτες εναντίον στρατιωτικής βάσης που δεν χρησιμοποιείται.

Στο μεταξύ βίντεο που προβάλεται σε ισλαμική ιστοσελίδα από την οργάνωση «Στρατός του Ανσάρ Αλ Σούνα» δείχνει τη δολοφονία δύο Ιρακινών εργαζομένων σε αμερικανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών.

Πριν δολοφονηθούν εν ψυχρώ με πυροβολισμό στο κεφάλι, τα δύο θύματα εξαναγκάστηκαν να κάνουν δηλώσεις στις οποίες έλεγαν ότι είχαν αναμιχθεί στην προετοιμασία των εκλογών στις πόλεις Μοσούλη και Αρμπίλ.


Στόχος η γενική εξυγίανση του δημοσίου

Η γενική εξυγίανση του ευρύτερου δημόσιου τομέα είναι απαραίτητη κυρίως διότι κρυφά χρέη του δημοσίου, καταπτώσεις εγγυήσεων κλπ δημιουργούν προβλήματα στον προϋπολογισμό.

Αυτό τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, κατά την ενημέρωση της Τετάρτης για τα αποτελέσματα του Εκοφίν.

Ο υπουργός τόνισε ιδιαίτερα ότι «η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι δύσκολη και πολύ χειρότερη από εκείνη που αντέχει η ελληνική οικονομία» αλλά παρ όλα αυτά η κυβερνητική προσπάθεια έχει ως στόχο να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες και να μην υποχρεωθεί η χώρα σε υπέρογκο δανεισμό.

Ο κ. Αλογοσκούφης επανέλαβε ότι η κυβερνητική στρατηγική είναι αυτή της ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής.

Επίσης προέβλεψε ότι το Φεβρουάριο η ευρωπαϊκή επιτροπή θα ζητήσει να εφαρμοστεί ο προϋπολογισμός του 2005 όσο το δυνατόν πιστότερα και το 2006 να υπάρξουν μέτρα προσαρμογής.

Υπενθύμισε ότι η παρακολούθηση των οικονομικών δεδομένων από την ΕΕ θα γίνεται σε εξαμηνιαία βάση και ότι υπάρχει υποχρέωση να παρέχουμε στοιχεία σε αυτήν, ενώ πρόσθεσε ότι δεν βλέπει «μια διαδικασία πιο συχνή από το εξάμηνο».

Είπε επίσης ότι κακώς εστάλη η επιστολή των δυο πρώην υπουργών Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννου Παπαντωνίου και Νίκου Χριστοδουλάκη, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ότι η επιστολή αυτή αγνοήθηκε.

Σε δήλωση επί της απόφασης του Εκοφίν προέβη και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος.

Ο κ. Αντώναρος, ερωτώμενος αν το συμβούλιο υπουργών της ΕΕ «θέτει ουσιαστικά σε επιτήρηση την ελληνική οικονομία τους επόμενους μήνες», είπε ότι ο «όρος επιτήρηση δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και δεν αναφέρεται πουθενά», ενώ τόνισε ότι «όσα έχει πει η κυβέρνηση για το θέμα της απογραφής, ισχύουν μέχρι κεραίας».

Εκ μέρους του ΣΥΝ, ο υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής, Παναγιώτης Λαφαζάνης, δήλωσε για το Εκοφίν ότι «έθεσε, με τον κ. Αλογοσκούφη, σχεδόν, να επιχαίρει, υπό καθεστώς ακόμα πιο ασφυκτικής επιτήρησης τη χώρα μας για υπερβολικά ελλείμματα κατ επιταγή του νεοφιλελεύθερου Σύμφωνου Σταθερότητας της Ε.Ε.» και επανέλαβε την «κατηγορηματική αντίθεση του ΣΥΝ» στο σύμφωνο σταθερότητας».


Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2005 - 16:19 (Ώρα Λονδίνου)

«Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες»

Πρόσφατες τουρκικές ενέργειες με στόχο την αναμόχλευση του ζητήματος που θέτει η Τουρκία περί «γκρίζων ζωνών», κλήθηκε να σχολιάσει την Τετάρτη ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος.

Ο κ. Αντώναρος τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική Πολιτεία, τα ελληνικά κόμματα δεν αναγνωρίζουν γκρίζες ζώνες» και προσέθεσε πως «τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο και όπου αλλού υπάρχουν, δεν είναι αντικείμενο προς διαπραγμάτευση».

Ακολούθως, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το τοπίο που διαμορφώνεται μετά την απόφαση της συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου, ο κ. Αντώναρος σημείωσε ότι «οι ελληνοτουρκικές σχέσεις χαρακτηρίζονται από ανταλλαγή απόψεων, από σχέσεις καλής γειτονίας που πρέπει να έχουν οι δύο χώρες και από τη συνεργασία που υπάρχει σε πολλά επίπεδα - μεταξύ των οποίων και το διπλωματικό».

Στην παρατήρηση δημοσιογράφου ότι «η Τουρκία κάνει περίπατο στο Αιγαίο», ο εκπρόσωπος υπογράμμισε πως «η Τουρκία δεν κάνει περίπατο στο Αιγαίο.

Όποτε προσπάθησε να θίξει ζώνες ή σφαίρες ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, εξαναγκάστηκε να απομακρυνθεί.

Οι ελληνικές ΄Ενοπλες Δυνάμεις και η ελληνική Πολιτεία υπερασπίζονται στο ακέραιο τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και καθιστούν σαφές, ότι δεν πρόκειται να δεχθούν καμιά απολύτως μείωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Τέλος, σε ερώτηση αν αληθεύει η πληροφορία πως ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον έλληνα πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή την Τρίτη, ο κ.Αντώναρος δήλωσε άγνοια κι επιφυλάχθηκε να απαντήσει.


Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2005 - 22:51 (Ώρα Λονδίνου)

Η δικαίωση του Σκορσέζε

Χρυσή σφαίρα ερμηνείας για τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο

Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας και καλύτερης ανδρικής ερμηνείας απενεμήθησαν στην ταινία «The Aviator» του Μάρτιν Σκορτσέζε με πρωταγωνιστή τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο

Η χρυσή σφαίρα καλύτερης ταινίας για τον «Aviator» αποζημιώνει πλουσιοπάροχα τον Σκορσέζε για την παταγώδη αποτυχία που είχε η προτελαυταία του ταινία «Οι Συμμορίες της Νέας Υόρκης».

Παραλαμβάνοντας το βραβείο ανδρικής ερμηνείας, ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο αναφέρθηκε στον Μάρτιν Σκορσέζε ως «έναν από τους σπουδαιότερους συντελεστές του παγκόσμιου κινηματογράφου».

Η Χρυσή Σφαίρα καλύτερης σκηνοθεσίας απενεμήθη στο βετεράνος του Χόλυγουντ, Κλιντ Ίστγουντ για την ταινία «Million Dollar Baby», ενώ η πρωταγωνίστρια της ταινίας του Ίστγουντ, η Χίλαρι Σουόνγκ τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερου γυναικείου ρόλου.

Η Σουόνγκ ευχαρίστησε τον συμπρωταγωνιστή και σκηνοθέτη Κλίντ Ιστγουντ λέγοντας:

«Μας καθοδήγησες με τόσο μεγάλη σκηνοθετική δεινότητα ενώ την ίδια στιγμή, ως ηθοποιός, έκανες την καλύτερη ερμηνεία της καριέρας σου».

Η νύχτα όμως αποδείχτηκε επιτυχημένη και για τους Βρετανούς.

Η ταινία «Η Ζωή και ο Θάνατος του Πίτερ Σέλλερς», στην παραγωγή της οποίας συμμετείχε και το BBC, πήρε τη Χρυσή Σφαίρα της καλύτερης τηλεοπτικής ταινίας.

Βραβείο καλύτερου τραγουδιού απονεμήθηκε στο Μικ Τζάγκερ και στον Ντέιβ Στιούαρτ για το τραγούδι Old Habits Die Hard από το ριμέικ της ταινίας Άλφι.

Ωστόσο δύο από τα βρετανικά φαβορί, η Κέιτ Γουίνσλετ και η Ιμέλντα Στόουτον, έφυγαν με άδεια χέρια.

Η Γουίνσλετ ήταν υποψήφια για καλύτερο γυναικείο ρόλο για την ερμηνεία της στην ταiνία «Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού» ένω η Ιμέλντα Στόουτον, θεατρική, κυρίως, ηθοποιός, ήταν επίσης υποψήφια για το ίδιο βραβείο, για την εκπληκτική ερμηνεία της στην πολυβραβευμένη ταινία του Μάικ Λι, «Vera Drake.


Μέτρα ασφαλείας και αίμα στη Λωρίδα της Γάζας

Οι επιθέσεις μελών παλαιστινιακών οργανώσεων εναντίον ισραηλινών στόχων δεν έχουν σταματήσει

Η Παλαιστινιακή Αρχή προανήγγειλε ότι θα αναπτύξει δυνάμεις ασφαλείας κατά μήκος της μεθορίου της Λωρίδας της Γάζας προκειμένου να αποτραπούν περαιτέρω αιματηρά επεισόδια.

Όμως την ίδια ώρα σε μεθοριακή διάβαση της Γάζας ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν δύο Παλαιστινίους που προηγουμένως είχαν ρίξει εναντίον τους χειροβομβίδα.

Σημειωτέον ότι το Ισραήλ έχει ζητήσει επανειλημμένα από τους Παλαιστινίους να λάβουν μέτρα για τον τερματισμό των επιθέσεων εναντίον ισραηλινών στόχων.

Υπόσχεση για ανάπτυξη στρατευμάτων

Ο επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής δήλωσε ότι θα αναπτυχθούν παλαιστινιακές δυνάμεις κατά μήκος της μεθορίου της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ για να αποτραπούν αιματηρά επεισόδια.

Ο επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας, Αμπντέλ Ραζέκ Μαζάιντε δε διευκρίνισε το πότε θα αρχίσει η ανάπτυξη των παλαιστινιακών δυνάμεων.

Η ανακοίνωση έγινε μετά από επίθεση που δέχθηκε φυλάκιο ελέγχου του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας. Από την επίθεση σκοτώθηκαν ένας Ισραηλινός στρατιώτης και οκτώ τραυματίσθηκαν.

Το Ισραήλ πάγωσε κάθε επαφή με την Παλαιστινιακή ηγεσία μετά την επίθεση Παλαιστινίων εναντίον ισραηλινού φυλακίου από την οποία βρήκαν τον θάνατο έξη ισραηλινοί στρατιώτες.

Από την Ιερουσαλήμ ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας, Πάνος Χαρίτος, μεταδίδει:

Σε προσπάθεια να υποδαυλίσουν το έργο αλλά και τις σχέσεις του νέου προέδρου των Παλαιστινίων με το Ισραήλ αποδίδουν στην πλειοψηφία τους οι ξένοι παρατηρητές την αύξηση των επιθέσεων των ισλαμικών οργανώσεων γενικότερα και κυρίως της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον ισραηλινών στόχων.

Οι χθεσινές επαφές του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, με τους ηγέτες των ισλαμικών οργανώσεων απέβησαν άκαρπες αφού καμία από τις εν λόγω οργανώσεις δεν αποδέχθηκε την εκεχειρία με το Ισραήλ και τόνισαν ότι θα εξακολουθήσουν τις επιθέσεις.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συμμετέχει σε συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου για να αποφασιστεί το χρονικό περιθώριο που θα αφήσει στο Μαχμούντ Αμπάς ώστε να χειριστεί την κατάσταση και, εάν τα καταφέρει, να την θέσει υπό έλεγχο.

Ωστόσο, η ενέργεια αυτή σχετίζεται άμεσα με τις πιέσεις που δέχεται το Ισραήλ από τη διεθνή κοινότητα για να δώσει πίστωση χρόνου στη νέα παλαιστινιακή ηγεσία.

Ήδη από το βράδυ της Δευτέρας υπάρχει έτοιμο σχέδιο από το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ για μαζική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας και διαμόρφωση μιας νεκρής ζώνης σε βάθος 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα των δύο πλευρών.

Εφόσον το σχέδιο των Ισραηλινών στρατηγών γίνει πραγματικότητα, το αποτέλεσμα θα είναι εκατοντάδες σπίτια να καταστραφούν και χιλιάδες Παλαιστίνιοι πρόσφυγες του καταυλισμού Μπέιτ Χανούν να μείνουν για πολλοστή φορά άστεγοι.

Προς το παρόν, η Παλαιστινιακή Αρχή δεσμεύθηκε να πράξει ή ίδια αυτό που οι Ισραηλινοί σχεδιάζουν, και να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας για την αποτροπή των επιθέσεων από τα μέλη της Χαμάς, με την ανάπτυξη των δικών της δυνάμεων.

Εκτίμηση όλων πάντως είναι πως το εγχείρημα θα αποτύχει και πιθανότατα προς το τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης το Ισραήλ θα εισβάλει εκ νέου στη Γάζα.


Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2005 - 22:51 (Ώρα Λονδίνου)

Η Δικαίωση του Σκορτσέζε

Χρυσή σφαίρα ερμηνείας για τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο

Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας και καλύτερης ανδρικής ερμηνείας απενεμήθησαν στην ταινία «The Aviator» του Μάρτιν Σκορτσέζε με πρωταγωνιστή τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο

Η χρυσή σφαίρα καλύτερης ταινίας για τον «Aviator» αποζημιώνει πλουσιοπάροχα τον Σκορτσέζε για την παταγώδη αποτυχία που είχε η προτελαυταία του ταινία «Οι Συμμορίες της Νέας Υόρκης».

Παραλαμβάνοντας το βραβείο ανδρικής ερμηνείας ο Λεονάρντο Ντι Καπριο αναφέρθηκε στον Μάρτιν Σκορτσέζε ως «έναν από τους σπουδαιότερους συντελεστές του παγκόσμιου κινηματογράφου».

Η Χρυσή Σφαίρα καλύτερης σκηνοθεσίας απενεμήθη στον βετεράνος του Χόλυγουντ, Κλίντ Ιστγουντ για την ταινία «Million Dollar Baby», ενώ η πρωταγωνίστρια της ταινίας του Ιστγυντ, η Χιλαρι Σγουόνγκ τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερου γυναικείου ρόλου.

Η Σουνγκ ευχαρίστησε τον συμπρωταγωνιστή και σκηνοθέτη Κλίντ Ιστγουντ λέγοντας:

«Μας καθοδήγησες με τόσο μεγάλη σκηνοθετική δεινότητα ενώ την ίδια στιγμή, ως ηθοποιός έκανες την καλύτερη ερμηνεία της καριέρας σου»

Η νύχτα όμως αποδείχτηκε επιτυχημένη και για τους Βρετανούς.

Η ταινία Η Ζωή και ο Θάνατος του Πίτερ Σέλλερς στην παραγωγή της οποίας συμμετείχε και το BBC, πήρε τη Χρσυή Σφαίρα της καλύτερης τηλεοπτικής ταινίας.

Βραβείο καλύτερου τραγουδιού απονεμήθηκε στο Μick Jagger και στον Dave Stewart για το τραγούδι Old Habits Die Hard από το ριμέικ της ταινίας Αlfie .

Ωστόσο δύο από τα βρετανικά φαβορί Κέιτ Γουίνσλετ και η Ιμέλντα Στόουτον, δυστυχώς έφυγαν με άδεια χέρια.

Η Γουίνσλετ ήταν υποψήφια για καλύτερο γυναικείο ρόλο για την ερμηνεία της στην ταiνία «Eternal Sunshine» ένω η Ιμέλντα Στόουτον, θεατρική, κυρίως, ηθοποιός, ήταν επίσης υποψήφια για το ιδιο βραβείο, για την εκπληκτική ερμηνεία της στην πολυβρaβευμένη ταινία του Μάικ Λι «Vera Drake.


Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2005 - 22:51 (Ώρα Λονδίνου)

Η δικαίωση του Σκορσέζε

Χρυσή σφαίρα ερμηνείας για τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο

Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας και καλύτερης ανδρικής ερμηνείας απενεμήθησαν στην ταινία «The Aviator» του Μάρτιν Σκορτσέζε με πρωταγωνιστή τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο

Η χρυσή σφαίρα καλύτερης ταινίας για τον «Aviator» αποζημιώνει πλουσιοπάροχα τον Σκορσέζε για την παταγώδη αποτυχία που είχε η προτελαυταία του ταινία «Οι Συμμορίες της Νέας Υόρκης».

Παραλαμβάνοντας το βραβείο ανδρικής ερμηνείας, ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο αναφέρθηκε στον Μάρτιν Σκορσέζε ως «έναν από τους σπουδαιότερους συντελεστές του παγκόσμιου κινηματογράφου».

Η Χρυσή Σφαίρα καλύτερης σκηνοθεσίας απενεμήθη στο βετεράνος του Χόλυγουντ, Κλιντ Ίστγουντ για την ταινία «Million Dollar Baby», ενώ η πρωταγωνίστρια της ταινίας του Ίστγουντ, η Χίλαρι Σουόνγκ τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερου γυναικείου ρόλου.

Η Σουόνγκ ευχαρίστησε τον συμπρωταγωνιστή και σκηνοθέτη Κλίντ Ιστγουντ λέγοντας:

«Μας καθοδήγησες με τόσο μεγάλη σκηνοθετική δεινότητα ενώ την ίδια στιγμή, ως ηθοποιός, έκανες την καλύτερη ερμηνεία της καριέρας σου».

Η νύχτα όμως αποδείχτηκε επιτυχημένη και για τους Βρετανούς.

Η ταινία «Η Ζωή και ο Θάνατος του Πίτερ Σέλλερς», στην παραγωγή της οποίας συμμετείχε και το BBC, πήρε τη Χρυσή Σφαίρα της καλύτερης τηλεοπτικής ταινίας.

Βραβείο καλύτερου τραγουδιού απονεμήθηκε στο Μικ Τζάγκερ και στον Ντέιβ Στιούαρτ για το τραγούδι Old Habits Die Hard από το ριμέικ της ταινίας Άλφι.

Ωστόσο δύο από τα βρετανικά φαβορί, η Κέιτ Γουίνσλετ και η Ιμέλντα Στόουτον, έφυγαν με άδεια χέρια.

Η Γουίνσλετ ήταν υποψήφια για καλύτερο γυναικείο ρόλο για την ερμηνεία της στην ταiνία «Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού» ένω η Ιμέλντα Στόουτον, θεατρική, κυρίως, ηθοποιός, ήταν επίσης υποψήφια για το ίδιο βραβείο, για την εκπληκτική ερμηνεία της στην πολυβραβευμένη ταινία του Μάικ Λι, «Vera Drake.


Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2005 - 10:57 (Ώρα Λονδίνου)

Μπαράζ επιθέσεων στη Βαγδάτη

Κανείς από το προσωπικό της πρεσβείας δεν τραυματίστηκε

Μπαράζ επιθέσεων στη Βαγδάτη 11 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή εκλογών.

Τουλάχιστον 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία.

Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε έξω από την πρεσβεία της Αυστραλίας και είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο δύο ανθρώπων.

Ο εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών της Αυστραλίας δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η επίθεση είχε στόχο την πρεσβεία.

Μισή ώρα αργότερα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη έξω από το αρχηγείο της ιρακινής αστυνομίας και σύμφωνα με ιρακινούς αξιωματούχους σκοτώθηκαν τουλάχιστον 18 άνθρωποι.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο πηγή της αστυνομίας μετέδωσε ότι εξερράγη βόμβα σε τράπεζα της Βαγδάτης.

Στόχος της επιθέσεις ήταν Ιρακινοί αστυνομικοί, οι οποίοι βρίσκονταν στην τράπεζα για να παραλάβουν τους μισθούς τους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σημειώθηκαν άλλες δύο εκρήξεις σε δύο αεροδρόμια.

Νέες συγκρούσεις

Συγκρούσεις ξέσπασαν σε τρία σημεία στην πόλη Ραμάντι, στο δυτικό Ιράκ.

Μέλη της ιρακινής αντίστασης επιτέθηκαν με χειροβομβίδες κατά αμερικανικής περιπόλου, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Οι αμερικανικές δυνάμεις υποστηριζόμενες από τουλάχιστον δέκα τεθωρακισμένα οχήματα ενισχύουν τις θέσεις τους, ενώ ελικόπτερα και βομβαρδιστικά αεροσκάφη κατευθύνονται στην ανατολική πλευρά της πόλης όπου σημειώνονται συχνές μάχες.

Δεν υπάρχει ακόμα κάποια ανακοίνωση όσον αφορά τον αριθμό των απωλειών αλλά αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι οι αντάρτες κατέστρεψαν ένα αμερικανικό τζιπ «χάμβι» και ότι πολίτες βρέθηκαν στο επίκεντρο των συγκρούσεων.


Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2005 - 10:57 (Ώρα Λονδίνου)

Μπαράζ επιθέσεων στη Βαγδάτη

Κανείς από το προσωπικό της πρεσβείας δεν τραυματίστηκε

Μπαράζ επιθέσεων στη Βαγδάτη 11 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή εκλογών.

Τουλάχιστον 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία.

Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε έξω από την πρεσβεία της Αυστραλίας και είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο δύο ανθρώπων.

Ο εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών της Αυστραλίας δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η επίθεση είχε στόχο την πρεσβεία.

Μισή ώρα αργότερα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη έξω από το αρχηγείο της ιρακινής αστυνομίας και σύμφωνα με ιρακινούς αξιωματούχους σκοτώθηκαν τουλάχιστον 18 άνθρωποι.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο πηγή της αστυνομίας μετέδωσε ότι εξερράγη βόμβα σε τράπεζα της Βαγδάτης.

Στόχος της επιθέσεις ήταν Ιρακινοί αστυνομικοί, οι οποίοι βρίσκονταν στην τράπεζα για να παραλάβουν τους μισθούς τους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σημειώθηκαν άλλες δύο εκρήξεις σε δύο αεροδρόμια.

Νέες συγκρούσεις

Συγκρούσεις ξέσπασαν σε τρία σημεία στην πόλη Ραμάντι, στο δυτικό Ιράκ.

Μέλη της ιρακινής αντίστασης επιτέθηκαν με χειροβομβίδες κατά αμερικανικές περιπόλου, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Οι αμερικανικές δυνάμεις υποστηριζόμενες από τουλάχιστον δέκα τεθωρακισμένα οχήματα ενισχύουν τις θέσεις τους, ενώ ελικόπτερα και βομβαρδιστικά αεροσκάφη κατευθύνονται στην ανατολική πλευρά της πόλης όπου σημειώνονται συχνές μάχες.

Δεν υπάρχει ακόμα κάποια ανακοίνωση όσον αφορά τον αριθμό των απωλειών αλλά αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι οι αντάρτες κατέστρεψαν ένα αμερικανικό τζιπ «χάμβι» και ότι πολίτες βρέθηκαν στο επίκεντρο των συγκρούσεων.


Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2005 - 08:59 (Ώρα Λονδίνου)

Κατάργηση του ΔΙΚΑΤΣΑ

Αλλάζει πλήρως το σύστημα ακαδημαϊκών αναγνωρίσεων, με νέο σχέδιο νόμου που καταρτίστηκε από το υπουργείο Παιδείας και προωθείται στη βουλή.

Το σχέδιο νόμου, που παρουσίασε η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου την Τρίτη, μετά τη συνεργασία της με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, προβλέπει την κατάργηση του ΔΙΚΑΤΣΑ.

Αντ αυτού, ιδρύεται νέος οργανισμός, με στόχο, όπως είπε η υπουργός, να γίνεται ταχύτατη διεκπεραίωση των υποθέσεων, που μέχρι τώρα υπόκειντο σε χρονοβόρες και αναποτελεσματικές διαδικασίες.

Ακόμη, το εν γένει δίκαιο των ακαδημαϊκών αναγνωρίσεων εκσυγχρονίζεται και προσαρμόζεται στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στα ισχύοντα στην πλειοψηφία των κρατών-μελών της κοινότητας.

Με το νέο φορέα επιχειρείται συντονισμός και ενιαία πρακτική αναγνώρισης για τις δύο κατηγορίες ανωτάτων ιδρυμάτων (Πανεπιστημίων και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων) και αποφεύγονται με τον τρόπο αυτό διπλές αναγνωρίσεις, ενώ ενοποιείται το δίκαιο των ακαδημαϊκών αναγνωρίσεων στην Ελλάδα, απλουστεύονται οι διαδικασίες, τίθεται ως γνώμονας η διαφάνεια και η εύρυθμη λειτουργία του όλου συστήματος, ενώ λαμβάνεται ειδική πρόνοια ώστε να μην αναγνωρίζονται άμεσα προγράμματα τριετούς εκπαίδευσης της αλλοδαπής, κυρίως όταν για τον αντίστοιχο κλάδο σπουδών στην Ελλάδα, υπάρχουν τετραετή και πενταετή προγράμματα σπουδών.

Η στελέχωση του νέου φορέα θα γίνει με άτομα εξειδικευμένα στο αντικείμενό τους τα οποία θα υποβοηθούνται από ακαδημαϊκούς συμβούλους που είναι παράλληλα μέλη ΔΕΠ Πανεπιστημίων και Εκπαιδευτικού προσωπικού ΤΕΙ.


Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2005 - 08:52 (Ώρα Λονδίνου)

Αισιοδοξεί η ελληνική πλευρά

Ικανοποιημένος από το κλίμα που επικράτησε, σε σχέση με την ελληνική οικονομία, στη σύνοδο του Εκοφίν την Τρίτη στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Ελλάδας, Γιώργτος Αλογοσκούφης.

Ο κ. Αλογοσκούφης επανέλαβε ότι η δημοσιονομική εξυγίανση θα επιτευχθεί δια της ηπίας οδού, και τόνισε ότι και το Εκοφίν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζουν τις προσπάθειες που έχει ήδη καταβάλει η Ελλάδα προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα.

Παραδέχθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ήθελε μεγαλύτερη ταχύτητα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης του ελλείμματος, αλλά είπε ότι «έγινε σε γενικές γραμμές αποδεκτό πως η δημοσιονομική επιδείνωση στην Ελλάδα ήταν το αποτέλεσμα παραγόντων για τους οποίους δεν ευθύνεται η σημερινή κυβέρνηση».

Ως κύριοι τέτοιοι παράγοντες ορίστηκαν το μεγάλο ύψος των δαπανών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η διαμόρφωση του ελλείμματος σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα μετά τα τελικά αποτελέσματα της δημοσιονομικής απογραφής και οι σημαντικές υποεκτιμήσεις του ύψους σειράς δαπανών που πραγματοποιήθηκαν από την τελευταία κυβέρνηση Σημίτη, που είχαν ως αποτέλεσμα να καταστεί μη εφαρμόσιμος ο προϋπολογισμός του 2004.

Ακόμη, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι αυτό που θα ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις συστάσεις της για την ελληνική οικονομία, οι οποίες θα δημοσιοποιηθούν σε ένα μήνα, είναι η πιστή εφαρμογή του προϋπολογισμού για το 2005.

Όπως είπε, η Επιτροπή διαφωνεί με την Ελλάδα κυρίως σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2005, αφού θεωρεί αισιόδοξη την πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομίας για συρρίκνωση του ελλείμματος στα αποδεκτά από την κοινοτική νομοθεσία επίπεδα εντός του τρέχοντος έτους γι αυτό και αναμένεται να δώσει διετή προθεσμία.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι θεωρεί «εξαιρετικά ικανοποιητική» την παροχή αυτής της προθεσμίας στην Ελλάδα για να πετύχει τη δημοσιονομική εξισορρόπηση, ενώ σε ερώτηση περί των προγραμμάτων και έργων του τρίτου κοινοτικού πλαισίου στήριξης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τις συγκεκριμένες και αξιόπιστες δεσμεύσεις που θα αναλάβουν οι ελληνικές αρχές για την υλοποίηση των έργων και των προγραμμάτων στο πλαίσιο του πλαισίου θα αντιμετωπιστούν οι όποιες ενστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής .

Στο κείμενο των συμπερασμάτων που υιοθέτησε το Εκοφίν, αναγνωρίζονται οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την επίτευξη δημοσιονομικής εξυγίανσης επισημαίνει το κείμενο συμπερασμάτων και καταγράφεται ότι τα μέτρα που ελήφθησαν από ελληνικής πλευράς στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2005 είναι σημαντικά αλλά δεν θεωρούνται παρκή για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ.

Δηλώσεις Παπανδρέου- Λαφαζάνη

Η απόφαση του Εκοφίν επιβεβαιώνει τις προβλέψεις του ΠΑΣΟΚ, προαναγγέλλει δυσοίωνες εξελίξεις και σφίγγει τον κλοιό της επιτήρησης, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ανησυχία του για την αίσθηση ικανοποίησης και ευδαιμονίας που εμφανίζει η κυβέρνηση, παρά την πολύ κακή εικόνα της οικονομίας.

Τις αποφάσεις του Εκοφίν σχολίασε εκ μέρους του ΣΥΝ ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του κόμματος, Παναγιώτης Λαφαζάνης ο οποίος χαρακτηρίζει «την υπαγωγή της Ελλάδας σε καθεστώς επιτήρησης απαράδεκτη αλλά και επιλεκτική» και δηλώνει αντίθεση στις κυβερνητικές οικονομικές επιλογές.


Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2005 - 08:55 (Ώρα Λονδίνου)

«Δεν υπάρχουν κρούσματα στην Ελλάδα»

Δεν υπάρχει στην Ελλάδα μεταδοτική σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια, η οποία να μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρος Κοντός, απαντώντας στις καταγγελίες του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ο κ. Κοντός είπε ότι η νόσος που ανιχνεύτηκε στην Ελλάδα είναι σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των αιγοπροβάτων, η οποία που δεν συνδέεται με τη νόσο των τρελών αγελάδων και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Η τρομώδης αυτή νόσος, γνωστή και ως «σκράπι», υπάρχει σ' όλα σχεδόν τα κράτη που εκτρέφουν αιγοπρόβατα, τόνισε ο υφυπουργός, τα οποία και φροντίζουν με εθνικά προγράμματα να εξαλείψουν τη νόσο, με στόχο, πάντως, την προφύλαξη του ζωικού κεφαλαίου και όχι για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Μετά τις δηλώσεις του υφυπουργού, ο κ. Παπαδημούλης κάλεσε τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει αν προέβη στην ενημέρωση των Ελλήνων καταναλωτών και αν έλαβε τα μέτρα που είναι αναγκαία (π.χ. θανάτωση κοπαδιών).

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπαδημούλης, επικαλούμενος στοιχεία της ΕΕ, κατήγγειλε την Τρίτη ότι έχουν εντοπιστεί εν Ελλάδι δώδεκα κρούσματα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των κατσικιών.


Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2005 - 08:38 (Ώρα Λονδίνου)

«Πήγασος», και οικονομία

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 19.589 νέες θέσεις εργασίας. Θα δημιουργηθούν στη Θεσσαλονίκη μέχρι το 2006.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 3.150 προσλήψεις χωρίς εξετάσεις. Σε Δημόσιο, ΕΑΒ και ΟΤΑ. Υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ και του ΟΑΕΔ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ναυάγιο! Όλο το παρασκήνιο της διακοπής των διαπραγματεύσεων για την πώληση του "Πήγασου". Τι ανακοίνωσαν Θ. Αγγελόπουλος και Μπόμπολας.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Στο "σκαμνί" δικαστές - δικηγόροι. Μπαράζ διώξεων μετά τα μποφόρ των αποκαλύψεων.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Αυξήσεις και αναδρομικά. Σήμερα οι οριστικές αποφάσεις στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η ΑΥΓΗ: Ψάχνουν για άλλο 1 δισ. ευρώ! Η οικονομία υπό αυστηρή ευρω- επιτήρηση για τα ελλείμματα.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Έσκασε η φούσκα Γιάννας - Μπόμπολα. Να επέμβει αμέσως η Δικαιοσύνη και να ρίξει φως στην μεγάλη απάτη.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Σε κηδεμονία η Ελλάς. Πρωτοφανής απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Eco/Fin ενέκρινε τις εισηγήσεις της Επιτροπής- έρχονται και χειρότερα.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Μισθοί και επιδόματα στη μερική απασχόληση. Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για 13.000 προλήψεις.

ΕΘΝΟΣ: Μαστίγωμα στη Βουλή για τον νόμο- τέρας. Βασικός Μέτοχος: Στο φως το σχέδιο της κυβέρνησης να στήσει τη "γαλάζια διαπλοκή".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αφηνίασε ο "ΠΗΓΑΣΟΣ" την τελευταία στιγμή γιατί Ωδινεν ορος και έτεκε μυν.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Στοιχεία ντοκουμέντο. Για τους TOR M1.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Το μετέωρο βήμα του Πήγασου. Σταμάτησε ξαφνικά η διαπραγμάτευση με τον Μπόμπολα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τόμπολα: Πως χάλασε η συμφωνία Θ. Αγγελόπουλου με Μπόμπολα.

ΕΞΠΡΕΣ: "Συμβιβασμός διετίας. Η κυβέρνηση αποδέχεται αυστηρότερους όρους, κερδίζοντας χρόνο για το έλλειμμα".

ΕΣΤΙΑ: Αντιδράσεις για τον νόμο. Ματαιώθηκε χθες η συμφωνία Μπόμπολα-Αγγελόπουλου.

ESPRESSO: Καρέ- καρέ η έφοδος στο άντρο των εμπόρων ναρκωτικών. Θα έριχναν στην αγορά 70 εκατ. χάπια Ice και Speed αξίας 700 δισ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Εργαλείο διαπλοκής ο "βασικός μέτοχος". Ο Γ. Παπανδρέου αποκαλύπτει τους πραγματικούς στόχους του Κ. Καραμανλή".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αυστηρή η Ε.Ε. για το έλλειμμα. Το Εκοφίν έδωσε δύο χρόνια διορία στην Ελλάδα για δημοσιονομική εξυγίανση.

ΚΕΡΔΟΣ: "Καχεξία στην αγορά. Συγκρατημένες οι προβλέψεις βιομηχανίας και λιανεμπορίου".

Ο ΛΟΓΟΣ: Συστάσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα λάβει διετή προθεσμία.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πιο χαλαρό καθεστώς για φορο-παραβάσεις. Δεν διώκεται η απλή λήψη πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων".

ΤΑ ΝΕΑ: Ναυάγιο στα 200.000.000 ευρώ. Στο παρά 5' έκανε πίσω ο Θ. Αγγελόπουλος.

Η ΝΙΚΗ: Έμειναν στα λόγια. Διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις για τον "ΠΗΓΑΣΟ".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ωράριο εξόντωσης εργαζομένων και ΕΒΕ. Η κυβέρνηση ικανοποιεί τις αξιώσεις των "αλυσίδων".

TRAFFIC NEWS: Τετ-α-τετ η Στέλλα με τον Παπαχρόνη. Τι λέει στην "t".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ψηφίζεται ο "βασικός" μέτοχος. Παρά τη σκληρή επίθεση Παπανδρέου. Χθες, ανετράπη η προσυμφωνία Μπόμπολα-Αγγελόπουλου.

Η ΧΩΡΑ: Μόνιμοι 31.000 συμβασιούχοι. Λύση στην ομηρεία χιλιάδων υπαλλήλων έδωσε ο Πρ. Παυλόπουλος.

City Press: Πόλεμος μετά το "όχι" του Αγγελόπουλου.

Μetro: Γιατί χάλασε το deal. Παραμένει τελικά στο εκδοτικό παιχνίδι ο Γιώργος Μπόμπολας.

Ματαίωση συμφωνίας αγοράς της "ΠΗΓΑΣΟΣ"

Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "με αμήχανη σιωπή αντιμετωπίζει κυβέρνηση το ξαφνικό ναυάγιο που επήλθε στις διαπραγματεύσεις για την πώληση της εκδοτικής επιχείρησης του "Πήγασου".

H TRAFFIC NEWS σημειώνει ότι "στα σενάρια για "πάγωμα" των διαπραγματεύσεων προτασσόταν εντονότατα το πολύ υψηλό τίμημα που προέβαλε η πλευρά Μπόμπολα με την πλευρά Αγγελοπούλου να εμφανίζεται διστακτική στα αμφίβολα -όπως τα χαρακτήριζε η φημολογία - διατηρητέα έσοδα του "Πήγασου".

H ESPRESSO προσθέτει ότι "αυτή η αιφνίδια εξέλιξη εκτός των άλλων επέφερε και πλήγμα στις άλλες εταιρίες του ομίλου Μπόμπολα, που είδαν τις μετοχές τους να υφίστανται σημαντική πτώση. Η διακοπή των διαπραγματεύσεων έγινε γνωστή χθες το μεσημέρι από το ΧΑΑ και έπεσε σαν βόμβα στη Σοφοκλέους".

Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ , "το σύνδρομο του Κοσκωτά, η έλλειψη πόθεν έσχες, η δυναμική αντίδραση εκδοτικών παραγόντων σε συμπτώματα "τύπου Μπερλουσκόνι" και τα προβλήματα που εμφάνιζε η σχεδιαζόμενη εικονική εξαγορά και συνδιοίκηση της "Πήγασος" τίναξαν στον αέρα την συμφωνία Γιάννας - Μπόμπολα με αποτέλεσμα να σκάσει με πάταγο η πολυδιαφημισμένη "φούσκα" την οποία η πλειοψηφία των Μέσων Ενημέρωσης είχε χαρακτηρίσει ως ντηλ του αιώνα".

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "στο παρά πέντε ναυάγησε η συμφωνία για τη μεταβίβαση του Πήγασου από τον κ. Γ. Μπόμπολα στον κ. Θ. Αγγελόπουλου. Κύρια αιτία φαίνεται πως ήταν η διάσταση ως προς το τελικό ύψος του τιμήματος της εξαγοράς".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι "αιφνίδια αλλαγή σκηνικού με τη διακοπή των διαπραγματεύσεων μεταξύ Γ. Μπόμπολα και Θ. Αγγελόπουλου για την εξαγορά του "Πήγασου".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "όργιο φημών και αντικρουόμενων εκτιμήσεων για τις πραγματικές διαστάσεις της εμπλοκής που εκδηλώθηκε χθες στην υπόθεση της εξαγοράς της εκδοτικής εταιρίας Μπόμπολα "Πήγασος" με την ανακοίνωση Αγγελόπουλου περί "διακοπής" των διαπραγματεύσεων. Τα σενάρια αναφέρονται σε προσωρινή αναστολή των εξελίξεων και όχι πάντως σε οριστικό τέλος".

Η CITY PRESS σημειώνει ότι "η αρνητική απόφαση του Θόδωρου Αγγελόπουλου για την εξαγορά του ομίλου Πήγασος πυροδοτεί σκληρές επικοινωνιακές και πολιτικές συγκρούσεις. Χρηματιστηριακή ψυχρολουσία για όσους επένδυσαν στη "συμφωνία του αιώνα".

Το metro εκτιμά ότι "πέρα από τις επίσημες ανακοινώσεις των δύο πλευρών, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πώληση δεν προχώρησε για λόγους που προέρχονται από την πλευρά του Θόδωρου Αγγελόπουλου".

Ελληνοτουρκικά

Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης είναι τομέας ελέγχου και ευθύνης της Ελλάδας" υπογράμμισε ο Ευ. Αντώνταρος αναφορικά με την τουρκική παρουσία στο ναυάγιο ανοιχτά των Ψαρών. Η στάση της Άγκυρας με "φόντο" την ενταξιακή διαπραγμάτευση αποτιμάται διαρκώς, τονίζει η κυβέρνηση".

Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει ότι "οι Τούρκοι επιχειρούν από πολλών ετών να υποκαταστήσουν την Ελλάδα στις επιχειρήσεις διασώσεως στο Αιγαίο. Η αρμοδιότης αυτή ανήκει στην Ελλάδα, καθώς αυτή είναι η χώρα που έχει τον έλεγχο του FIR και μόνον αυτή πρέπει να συντονίζη τις επιχειρήσεις διασώσεως. Στην περίπτωση του ναυαγίου του "Λαίηντυ Ο" , έξω από τα Ψαρά, οι Τούρκοι θέλησαν να θέσουν σε εφαρμογή τα σχέδιά τους. Επεχείρησαν ανεξάρτητη και βεβιασμένη παρέμβαση, με αποτέλεσμα να χάση την ζωή του ένας ναυαγός που προσπάθησαν να σώσουν".

Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ, "η Αθήνα που επιμένει να εγκαλεί την Τουρκία για τη συμπεριφορά της, προειδοποίησε για μία ακόμα φορά την Άγκυρα, με αφορμή και το προχθεσινό επεισόδιο κοντά στα Ψαρά με την επιχείρηση διάσωσης, τα όσα διημείσθησαν στη βραχονησίδα Ζουράφα ανατολικά της Σαμοθράκης αλλά και το σύνολο των προκλήσεών της στο Αιγαίο".

Βασικός μέτοχος

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) εκτιμά ότι "τις οβιδιακές μεταμορφώσεις και τις ταλαντώσεις τύπου εκκρεμούς του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ενώ μέχρι χθες κοπτόταν για την πιστή εφαρμογή του Συντάγματος, σήμερα... πίνει νερό στο όνομα του Κοινοτικού Δικαίου μόνο και μόνο για να μην συστρατευθεί στον αγώνα της κυβέρνησης κατά της διαπλοκής, κατέδειξε με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο χθες στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, μιλώντας επί της αρχής του νομοσχεδίου για τον "βασικό μέτοχο".

Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "με μια ωμή υποκατάσταση επιχειρηματικών συμφερόντων έχει να κάνει ο νόμος και με μια χονδροειδή προσπάθεια χειραγώγησης του Τύπου, που στη μεταπολιτευτική μας ιστορία δεν έχει προηγούμενο".

Συνεδρίαση Εκοφίν

Το ΒΗΜΑ γράφει ότι "το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Eco/Fin) ενέκρινε χθες την εισήγηση της Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα δεν έλαβε εκείνα τα μέτρα που θα επέτρεπαν τη μείωση των ελλειμμάτων της. Με αυτή την απόφαση η Ελλάδα είναι πλέον η μοναδική χώρα της ευρωζώνης η οικονομία της οποίας βρίσκεται υπό εποπτεία".

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "οι Βρυξέλλες σφίγγουν τον κλοιό κα με πρόσχημα την απογραφή απαιτούν σκληρότερα μέτρα λιτότητας, ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τις πιέσεις προς όφελος της αντιλαϊκής πολιτικής της".

Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "το ECOFIN επικύρωσε χθες τις συστάσεις της Κομισιόν για μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων, που για το 2004 υπολογίζονται μεταξύ 6% του ΑΕΠ. Σιωπηρή η ελληνική κυβέρνηση πήρε παράταση μέχρι το τέλος του 2006 για να ρίξει τα ελλείμματα στο 3%, η οικονομία μάλιστα θα τελεί υπό αυστηρή επιτήρηση. Παρ' όλα αυτά, ο υπ. Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης εμφανίστηκε... ικανοποιημένος από την εξέλιξη".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "σε διετή περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής εισέρχεται επισήμως η ελληνική οικονομία, μετά τη χθεσινή απόφαση του συμβουλίου υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2005 - 07:38 (Ώρα Λονδίνου)

Δεύτερη ημέρα εξαντλητικών ερωτήσεων

Τις θέσεις της για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ αναλύει ενώπιον του Κογκρέσου, η Κοντολίζα Ράις.

Για δεύτερη ημέρα η απερχόμενη σύμβουλος σε θέματα Εθνικής Ασφαλείας και υποψήφια υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις παρουσιάζεται ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του κογκρέσο.

Η ακροαματική διαδικασία για την επικύρωση του διορισμού της Κοντολίζα Ράις ολοκληρώνεται σήμερα και αύριο Πέμπτη θα διεξαχθεί η ψηφοφορίας.

Χθες, Τρίτη η Κοντολίζα Ράις τόνισε ότι ξεκινάει τη θητεία της στο υπουργείο Εξωτερικών με βασικό «όπλο» τη διπλωματία.

«Οι σχέσεις μας με τον υπόλοιπο κόσμο θα πρέπει να βασίζεται πρωτίστως στον διάλογο και όχι στον μονόλογο. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την αμερικανική διπλωματία για να δημιουργήσουμε μια παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων που να ευνοεί την ελευθερία. Τώρα είναι η ώρα της διπλωματίας» είπε ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου, η Κοντολίζα Ράις.

Στη διάρκεια της ακρόασης η κ Ράις έπλεξε το εγκώμιο του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, επισημαίνοντας ότι η 11η Σεπτεμβρίου 2001 ήταν ένα γεγονός - ορόσημο όχι μόνο για το αμερικανικό έθνος αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο.

Ωστόσο, η γερουσιαστής Μπάρμπαρα Μπόξερ σχολίασε ότι η αφοσίωση της Ράις στον Αμερικανό πρόεδρο «επηρεάζει την κρίση της και το σεβασμό της για την αλήθεια».

Η κ. Ράις απάντησε: «πρέπει να πω ότι ποτέ, ουδέποτε έχασα το σεβασμό για την αλήθεια».

Αν και δεν αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση Μπους έκανε λάθη στην πρώτη θητεία της, εντούτοις έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις προσπάθειες που πρέπει να καταβάλει η Ουάσιγκτον για να περάσει και να κάνει πιο κατανοητό το μήνυμά της στον υπόλοιπο κόσμο.

Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Τζον Κέρι και αντίπαλος του Τζορτζ Μπους στις προεδρικές εκλογές δήλωσε προβληματισμένος από τις απαντήσεις της κ. Ράις.

Η Κοντολίζα Ράις ήταν σαφέστατη όταν αναφέρθηκε στην ανάληψη δράσης από τη χώρα της

«Δεν θα αφήσουμε τους συμμάχους μας ή τα διεθνή θεσμικά όργανα να σταθούν εμπόδιο στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης, όποτε και όταν η Ουάσινγκτον κρίνει ότι είναι απαραίτητη».

Μερικές από τις ερωτήσεις που δέχθηκε αφορούσαν τον αριθμό των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και εάν είναι επαρκής, την πορεία της εκπαίδευσης του νέου ιρακινού στρατού και εάν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ.


Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2005 - 08:39 (Ώρα Λονδίνου)

Απηλλάγησαν οι Σαουδάραβες

Περίπου 3.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της 11/9

Ομοσπονδιακό δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών έκλεισε χωρίς να προχωρήσει σε εκδίκαση την υπόθεση που έφερνε την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας να κατηγορείται για επιμελητειακή υποστήριξη στην Αλ Κάιντα.

Ο δικαστής του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, Ρίτσαρντ Κέισι, απεφάνθη ότι η σαουδαραβική ηγεσία, ο υπουργός Άμυνας της χώρας και ο πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στο Λονδίνο χαίρουν δικαστικής ασυλίας.

Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου συγγενείς των θυμάτων, ιδιωτικές εταιρείες και ασφαλιστές έγειραν αγωγές για αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο δικαστής, Ρίτσαρντ Κέισι απέρριψε επίσης τις κατηγορίες κατά του Τραπεζιτικού και Επενδυτικού Ομίλου Αλ Ραΐχι, της Αμερικανοσαουδικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αραβίας.

Ωστόσο, συνεχίζονται οι υποθέσεις κατά άλλων αραβικών τραπεζών, φιλανθρωπικών οργανώσεων και εταιρειών, όπως ο Όμιλος Μπιν Λάντεν.

Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τους συγγενείς 500 και πλέον θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, Τζάστιν Γκριν δήλωσε ότι η δικαστική απόφαση θα οδηγήσει στο κλείσιμο παρόμοιων υποθέσεων.

Ωστόσο, τόνισε ότι θα εφεσιβάλλουν την απόφαση.


Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2005 - 05:35 (Ώρα Λονδίνου)

Καμία εμπιστοσύνη στον Τζορτζ Μπους

Η αρνητική γνώμη για τον Τζορτζ Μπους επεκτείνεται και στους Αμερικανούς πολίτες

Λιγότερο ασφαλής αισθάνεται ο κόσμος μετά την επανεκλογή του Τζορτζ Μπους στο προεδρικό αξίωμα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως κατέδειξε δημοσκόπηση που διενεργήθη για λογαριασμό του BBC σε 21 χώρες.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δόθηκαν στη δημοσιότητα μια μέρα πριν από τελετή ορκωμοσίας του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος ξεκινάει και επίσημα τη δεύτερη θητεία του.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Globespan το 58% των ερωτηθέντων είχε αρνητική στάση ως προς τη δεύτερη θητεία του Τζορτζ Μπους ενώ μόνο το 26% εξέφρασε θετική γνώμη.

Μόνο σε δυο χώρες - Ινδία και Φιλιππίνες - η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της επανεκλογής του.

Όπως ήταν αναμενόμενο η πιο αρνητική στάση καταγράφεται στις μουσουλμανικές χώρες.

Επιπλέον, ιδιαίτερα αντιδημοτικός είναι ο Τζορτζ Μπους στις χώρες της δυτικής Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής.

Η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που με ποσοστό 44% εγκρίνει τη δεύτερη θητεία Μπους είναι η Πολωνία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Τουρκία όπου τέσσερις στους πέντε ερωτηθέντες εξέφρασαν αρνητική άποψη για τον Αμερικανό πρόεδρο.

Μια σημαντική μειοψηφία των συνολικά 22.000 ερωτηθέντων στις 21 χώρες είπαν ότι αισθάνονται πιο αρνητικά έναντι του αμερικανικού λαού για την επιλογή του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

«Πρόκειται για μια ζοφερή εικόνα των ΗΠΑ», σχολίασε ο Στίβεν Καλ, διευθυντής του Προγράμματος Διεθνών Πολιτικών Τάσεων, ο οποίος συνεργάστηκε με την Globespan.

Ο πρόεδρος της Globespan, Νταγκ Μίλερ δήλωσε ότι η δημοσκόπηση «στηρίζει την άποψη ορισμένων Αμερικανών ότι εάν η κυβέρνηση δεν αλλάξει την εξωτερική της πολιτική το καλό όνομα της Αμερικής θα αμαυρώνεται συνεχώς και ως εκ τούτου η ικανότητα να επηρεάζει αποτελεσματικά τις παγκόσμιες εξελίξεις».


Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2005 - 06:31 (Ώρα Λονδίνου)

Μπαράζ επιθέσεων στη Βαγδάτη

Κανείς από το προσωπικό της πρεσβείας δεν τραυματίστηκε

Δύο παγιδευμένα οχήματα εξερράγησαν στην πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη.

Η πρώτη επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε έξω από την πρεσβεία της Αυστραλίας και σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις υπάρχει ένας νεκρός και αρκετοί τραυματίες.

Αυστραλοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι όλοι υπάλληλοι της πρεσβείας είναι καλά στην υγεία τους.

Περίπου μισή ώρα αργότερα σημειώθηκε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω από το αρχηγείο της ιρακινής αστυνομίας στη Βαγδάτη.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του Ιράκ δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ότι υπάρχουν τουλάχιστον πέντε νεκροί και 36 τραυματίες.

Εκλογές σε

Φαλούτζα και Ραμαντί

Ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν κανονικά στις πόλεις της Φαλούτζα και Ραμαντί που μέχρι πρόσφατα αποτελούσαν προπύργια των ανταρτών.

Ο στρατηγός Τζον Σάτλερ είπε ότι τις τελευταίες δέκα μέρες δεν έχουν παρατηρηθεί επιθέσεις των ανταρτών και ότι οι 140 χιλιάδες κάτοικοι της Φαλούτζα που είχαν εγκαταλείψει την πόλη κατά τη διάρκεια της αμερικανικής επιχείρησης έχουν επιστρέψει.

Παρόλα αυτά ο Αμερικανός στρατηγός διευκρίνισε ότι η τοποθεσία των εκλογικών τμημάτων θα παραμείνει μυστική μέχρι την τελευταία στιγμή έτσι ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες επίθεσης.

Με την αισιόδοξη αυτή πρόβλεψη συμφωνεί και ο εκπρόσωπος της ιρακινής εκλογικής επιτροπής: «Όλα τα εκλογικά τμήματα θα είναι ασφαλή και θα φυλάσσονται. Είναι λογικό να υπάρχει μεγάλος αριθμός αστυνομικών γύρω από τα τμήματα. Είμαι αισιόδοξος ότι μετά από επτά μήνες προετοιμασίας οι εκλογές θα είναι ελεύθερες και δίκαιες», κατέληξε ο Ιρακινός αξιωματούχος.

Χθες, η ιρακινή μεταβατική κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά περιοριστικών μέτρων για τις εκλογές της 30ης Ιανουαρίου.

Τα σύνορα της χώρας θα κλείσουν για τρεις μέρες από τη παραμονή των εκλογών ενώ θα απαγορευθεί η κίνηση των οχημάτων και τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.


Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2005 - 04:29 (Ώρα Λονδίνου)

Εγκώμια και αμφιβολίες

Το εγκώμιο του σούπερ τζάμπο Α380 της «Έρμπας» πλέκει ο ευρωπαϊκός Τύπος, ο οποίος αναμένει από το αεροσκάφος να αποδείξει στην πράξη την αξία του. Επιπλέον, οι ευρωπαϊκές εφημερίδες αναρωτιούνται εάν το Ιράν θα έχει την ίδια τύχη με το γειτονικό Ιράκ και τι συνέβαλε στη η μαζική απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στη Γαλλία.

Διίστανται οι απόψεις για το

σούπερ τζάμπο Γερμανία

Η γερμανική εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» (Frankfurter Allgemeine Zeitung) υπογραμμίζει ότι τα αποκαλυπτήρια του Α380 στην Τουλούζη σηματοδοτούν μια «νέα εποχή» κατά την οποία «τα αεροπορικά ταξίδια γίνονται καθημερινότητα».

«Με το Α380 η Ευρώπη γράφει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της αεροπλοΐας», γράφει η ίδια εφημερίδα, η οποία καταλήγει ότι η «Έρμπας» δικαιώθηκε για την επιλογή της και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερες αεροπορικές εταιρείες παραγγέλνουν το σούπερ τζάμπο.

Ωστόσο, μια άλλη γερμανική εφημερίδα, η «Σιντόιτσε Τσάιτουνγκ» (Sueddeutsce Zeitung) υποστηρίζει ότι το Α380 δεν έχει ακόμα αποδείξει την αξία του.

«Οι Γάλλοι, στους οποίους απονέμονται κυρίως τα εύσημα για την κατασκευή του Α380, είχαν κάποτε κατασκευάσει το πιο όμορφο, σύγχρονο και τολμηρό αεροπλάνο», παρατηρεί η «Σιντόιτσε Τσάιτουνγκ» και καταλήγει, «ένα αεροπλάνο, το οποίο απεδείχθη κολοσσιαία οικονομική αποτυχία και κατέληξε στα μουσεία: το Κονκόρντ».

Η ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς» (El Pais) αντιμετωπίζει τη δημιουργία του σούπερ τζάμπο, το οποίο, μάλιστα αποκαλεί, «τεράστια ιπτάμενη φάλαινα», ως απόδειξη ότι η έννοια της ευρωπαϊκής συνεργασίας δεν είναι μια κοινοτυπία και ότι μπορεί να φέρει αποτελέσματα εάν υπάρχει ένας κοινός στόχος και θέληση».

Είναι το Ιράν το επόμενο;

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Ντι Βελτ» (Die Welt) δε θα πρόκειται για έκπληξη ούτε για σκάνδαλο εάν αποδειχθούν αληθινές οι καταγγελίες του Αμερικανού δημοσιογράφου, Σέιμορ Χερς, ότι δηλαδή το Ιράν είναι επόμενος στρατηγικός στόχος των ΗΠΑ.

«Ιδίως μετά τα λάθη πριν από την 11 Σεπτεμβρίου ή σε σχέση με τον πόλεμο του Ιράκ, οι Αμερικανοί θέλουν να γνωρίζουν το έδαφος πριν λάβουν αποφάσεις», γράφει η «Ντι Βελτ» και επικαλούμενη καλές πληροφορημένες γερμανικές πηγές αναφέρει ότι κάποιοι θεωρούν το ενδεχόμενο αμερικανικής επίθεσης στο Ιράν «απίθανο», ενώ άλλοι πιστεύουν ότι είναι «αρκετά εφικτό».

Εν αντιθέσει, η γερμανική εφημερίδα «Ντι Ταγκεστσάιτουνγκ» (Die Tageszeitung)πιστεύει ότι η εμπειρία από τον πόλεμο του Ιράκ αποδεικνύει ότι η διαρροή σχεδίων είναι θέμα τακτικής.

Γαλλική δυσφορία

Δεύτερη ημέρα απεργιακών κινητοποιήσεων στη Γαλλία. Σήμερα απεργούν οι σιδηροδρομικοί και οι υπάλληλοι στις επιχειρήσεις ηλεκτροδότησης. Αύριο ακολουθούν οι δάσκαλοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Σχόλιο της γαλλικής εφημερίδας «Νουβέλ Ομπσερβατέρ» (Nouvel Observateur)χαρακτηρίζει φυσιολογική τη συμπαράσταση του κόσμου στους απεργούς.

«Η κοινωνία δεν μπορεί παρά να είναι υπέρ ενός αποτελεσματικού τομέα παροχής υπηρεσιών, το οποίο σημαίνει διατήρηση ή αύξηση του εργατικού δυναμικού, όπως ζητούν οι απεργοί», επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα.

Η «Λε Μοντ» (Le Monde) προτάσσει την ανησυχία της γαλλικής κυβέρνησης για την «πεσιμιστική διάθεση των Γάλλων».

Και εξηγεί ότι οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η «η Γαλλία πάσχει από μια κοινωνική αναταραχή. Οι Γάλλοι αισθάνονται ότι το κοινωνικό τους περιβάλλον επιδεινώνεται συνεχώς. Αντιμετωπίζουν τον ανταγωνισμό είτε από τη μεταστέγαση επιχειρήσεων είτε από τη μετανάστευση ως απειλή και κατηγορούν την κυβέρνηση για αδυναμία».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.