Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-01-18

  1. Το βρετανικό Αμπού Γκράιμπ
  2. Χρήση βασανιστηρίων και από Βρετανούς
  3. Έκρηξη στη Γάζα λίγο πριν τις συνομιλίες
  4. Προειδοποίηση των ΗΕ για Αρμαγεδόνα
  5. Έκρηξη στη Γάζα λίγο πριν τις συνομιλίες
  6. Μέτρα εν όψει εκλογών
  7. Ράις: Οπλο μου η διπλωματία
  8. Ελεύθερος ο αρχιεπίσκοπος Μοσούλης
  9. Στις Βρυξέλλες οι αποφάσεις για οικονομία
  10. «Τρελλές κατσίκες» στην Ελλάδα;
  11. Στην ολομέλεια ο «μέτοχος»
  12. Απάντησε στον Μπους η Τεχεράνη
  13. Ευρωπαϊκή κυριαρχία στους αιθέρες
  14. Ανεπαρκή τα μέτρα για τα ελλείμματα
  15. «Βασικός μέτοχος» και οικονομία
  16. Το Βατικανό καταδικάζει την απαγωγή
  17. «Το πάθημα να γίνει μάθημα»
  18. Στους 800 οι Βρετανοί τραυματίες στο Ιράκ
  19. Προβληματίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2005 - 00:51 (Ώρα Λονδίνου)

Το βρετανικό Αμπού Γκράιμπ

Οι φωτογραφίες βρετανών στρατιωτών να κακοποιούν Ιρακινούς δεσπόζουν στα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου.

Οι φωτογραφίες είδαν το φως της δημοσιότητας κατά τη διάρκεια δίκης βρετανών στρατιωτών σε στρατοδικείο.

«Ο βρετανικός κατάλογος κακοποίησης» είναι ο τίτλος της Ιντιπέντεντ (Independent) που διανθίζεται με εννέα «αποκρουστικές» φωτογραφίες βρετανών στρατιωτών να βασανίζουν και να ταπεινώνουν σεξουαλικά ιρακινούς πολίτες.

Για το «βρετανικό Αμπού Γκράιμπ» κάνει λόγο η Γκάρντιαν (Guardian).

«Η ντροπή του στρατού», ο πρωτοσέλιδος τίτλος των Τάιμς (Times) που υποστηρίζει «ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπονομευθεί το κύρος του βρετανικού στρατού».

«Σε απολογία ο στρατός» μετά τη δημοσίευση των φωτογραφιών επισημαίνουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) που συμπληρώνουν ότι η δημοσίευση των φωτογραφιών ενέχει «πολιτικούς κινδύνους για τη κυβέρνηση».

«Οι νέες καταγγελίες απειλούν να επαναφέρουν στο προσκήνιο την αντιπαράθεση για το Ιράκ και να αποξενώσουν ψηφοφόρους του Εργατικού Κόμματος τέσσερις μήνες πριν τις εκλογές» σημειώνουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Κοντολίζα Ράις

Η Ιντιπέντεντ (Independent) αναφερόμενη στη κατάθεση της κ. Ράις ενώπιον του Κογκρέσου κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επικύρωσης του διορισμού της σχολιάζει ότι ο συνδυασμός της «ασυγκράτητης ιδεολογίας» με την «τυφλή αισιοδοξία» που χαρακτήρισε τη κατάθεση της «δεν μας καθησυχάζει».

Η κ. Ράις μπορεί να έκανε λόγο για «περισσότερη διπλωματία» και περισσότερο «διάλογο παρά μονόλογο» αλλά δεν είπε τίποτε που να «διασκεδάσει» τους φόβους των Ευρωπαίων για την «όρεξη του κ. Μπους για νέα, πιθανόν πιο ριψοκίνδυνα στρατιωτικά εγχειρήματα πέραν του Ιράκ» σημειώνει η Ιντιπέντεντ.

Αυτοί που ήλπιζαν ότι η δεύτερη θητεία του Τζορτζ Μπους θα είναι «λιγότερο δυναμική» θα «πρέπει να το ξανασκεφτούν» τονίζει η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) αναφερόμενη στη κατάθεση της κ. Ράις.

Η Κοντολίζα Ράις «είναι η αρχι-ιέρεια του δόγματος Μπους» σημειώνει η εφημερίδα , «του δόγματος που σκοπεύει να κάνει τον κόσμο ασφαλή για την ανάπτυξη της δημοκρατίας».

Η κ. Ράις μπορεί να «προτιμά τον διάλογο από τον μονόλογο αλλά αλίμονο σε οποιονδήποτε ευρωπαίο ηγέτη που θα τολμήσει να της φέρει αντίρρηση» καταλήγει το κεντρικό σχόλιο της Ντέιλι Τέλεγκραφ.

Για «σημαντική αναθεώρηση» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής κάνουν λόγο οι Τάιμς (Times) καθώς όπως γράφουν η Κοντολίζα Ράις «παραδέχθηκε ότι η αμερικανική στρατιωτική δύναμη δεν μπορεί από μόνο της να πετύχει τους στόχους του προέδρου Μπους».


Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2005 - 21:49 (Ώρα Λονδίνου)

Χρήση βασανιστηρίων και από Βρετανούς

Οι στρατοδίκες είδαν φωτογραφικά ντοκουμένα από βασανισμό κρατουμένων

Καθώς τρείς βρετανοί στρατιώτες κατηγορούνται για κακοποίηση και βασανισμό ιρακινών πολιτών, ο διοικητής των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, σερ Μαικλ Τζάκσον απεκάλεσε τον βασανισμό κρατουμένων «ειδεχθή και καταδικαστέα πράξη».

Οι τρείς βρετανοί κατηγορούνται ότι επέβαλαν δια βίας σε ιρακινούς κρατούμενους να προβούν σε υποτιθέμενες σεξουαλικές πράξεις σε στρατιωτική βάση της Βασόρα τον Μάιο του 2003.

Οι βρετανικές στρατιωτικές αρχές έδωσαν στο δικαστήριο πάνω από 20 φωτογραφικά ντοκουμέντα που απεικονίζουν τους βρετανούς στρατιώτες να βασανίζουν ιρακινούς κρατουμένους.

Η μία φωτογραφία δείχνει τον ένα κατηγορούμενο να πατάει στο σώμα ενός Ιρακινού καινα τον χτυπά. Μια άλλη δείχνει έναν κρατούμενο κρεμασμένο από ένα τσιγγέλι, ενώ πολλές εξ αυτών δείχνουν γυμνους ιρακινούς να προσποιούνται ότι συμμετέχουν σε σεξουαλικές πράξεις.

Ο ένας εκ των κατηγορούμενων, δεκανέας Ντέρεν Λάρκιν ομολόγησε μια από τις κατηγορίες που αναφέρεται σε χειροδικία κατά αγνώστου, αρνήθηκε, ωστόσο, κάθε ανάμιξη στις υπόλοιπες.

Οι δυο άλλοι συγκατηγορούμενοί του αρνούνται τις κατηγορίες που τους έχουν απαγγελθεί.

Η δίκη διεξάγεται σε στρατοδικείο στην γερμανική πόλη Οσναμπρίουεκ και αναμένεται να διαρκέσει τρείς με τέσσερις εβδομάδες.

Συμπίπτει δε με την βαρειά καταδίκη που επεβλήθη στον αμερικανό στρατιώτη Τσαρλς Γκρέινερ ο οποίος κρίθηκε ένοχος για βασανισμό κρατουμένων στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ της Βαγδάτης και καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη.


Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2005 - 20:42 (Ώρα Λονδίνου)

Έκρηξη στη Γάζα λίγο πριν τις συνομιλίες

Επίθεση παλαιστινίων εναντίον ισραηλινού φυλακίου.

Με επίθεση αυτοκτονίας κατά Ισραηλινών στρατιωτών υποδέχονται οι παλαιστίνιοι παραστριωτικοί τον νέο Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Η επίθεση σημειώθηκε σε σημείο ελέγχου του ισραηλινού στρατού, στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την επίθεση τραυματίστηκαν τουλάχιστον έξη Ισραηλινοί στρατιώτες.

Ο νέος ηγέτης των Παλαιστινίων μετέβη αργά την Τρίτη στη Λωρίδα της Γάζας και σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει τηντετάρτη διαπραγματεύσεις με τις παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις.

Ζητούμενο για τον Παλαιστίνιο ηγέτη είναι η επίτευξη εκεχειρίας και δέσμευση από πλευράς ακραίων παλαιστινίων για την αναστολή των επιθέσεων κατά ιραηλινών στόχων.

Το Ισραήλ πάγωσε κάθε επαφή με την Παλαιστινιακή ηγεσία μετά την επίθεση Παλαιστινίων εναντίον ισραηλινού φυλακίου από την οποία βρήκαν τον θάνατο έξη ισραηλινοί στρατιώτες.


Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2005 - 22:07 (Ώρα Λονδίνου)

Προειδοποίηση των ΗΕ για Αρμαγεδόνα

Εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν από το τσουνάμι του Ινδικού

Ο επικεφαλής του τομέα φυσικών καταστροφών του ΟΗΕ, Γιαν ΄Εγκελαντ προτείνει την ανακατανομή του 10% των κονδυλίων για επείγουσες ανάγκες, ώστε να αποτραπεί μια φυσική καταστροφή βιβλικού μεγέθους.

Ο κ. Εγκελαντ είπε στη διάσκεψη των ΗΕ που πραγματοποιείται στο Κόμπε της Ιαπωνίας, ότι απαιτείται η λήψη άμεσων μέτρων για να αποτραπεί ο Αρμαγεδόνας.

«Αν κάτι τέτοιο συμβεί θα θρηνήσουμε 100 φορές περισσότερα θύματα από αυτά που προκάλεσε το καταστροφικό τσουνάμι που έπληξε την Ν.Α.Ασία» υπογράμμισε στην ομιλία του ο Γιαν Έγκελαντ

«Η πιο ανατριχιαστική εκδοχή είναι μια φυσική καταστροφή σαν το τσουνάμι, να πλήξει μια μεγαλούπολη 10 εκατ.κατοίκων» προειδοποίησε ο ΄κ. Έγκελαντ, επικεφαλής του τομέα πρόληψης φυσικών καταστροφών του ΟΗΕ στη διάσκεψη για την πρόληψη των καταστροφών που πραγματοποιείται στην πόλη Κόμπε της Ιαπωνίας.

Σύστημα συναγερμού

Οι περίπου 3.000 σύνεδροι αναμένεται να συζητήσουν για τη δημιουργία και την εγκατάσταση στον Ινδικό Ωκεανό ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης ενάντια στα παλιρροϊκά κύματα, τους κυκλώνες και άλλες υδάτινες καταστροφές, στο πρότυπο του συστήματος που υπάρχει στον Ατλαντικό.

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι αναρίθμητες ζωές θα είχαν σωθεί εάν υπήρχε εάν τέτοιο σύστημα προειδοποίησης στον Ινδικό.

Ο απεσταλμένος του BBC στο Κόμπε, Τσαρλς Σκάνλον επεσήμανε ότι οι σύνεδροι γνωρίζουν ότι η τεχνολογία δεν αρκεί για την αντιμετώπιση και πρόληψη των φυσικών καταστροφών στο μέλλον.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ υποστηρίζουν ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στις ίδιες τις κοινότητες που απειλούνται από τέτοια φαινόμενα για να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι προειδοποιήσεις.

Τα παιδιά πρέπει να παρακολουθήσουν ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα και η κατασκευή των σχολείων και νοσοκομείων να κατασκευάζονται με αντισεισμικές και αντιπλημμυρικές προδιαγραφές.

Σε έκθεση που δημοσιεύτηκε πριν από τη συνδιάσκεψη ο ΟΗΕ αναφέρει ότι τουλάχιστον 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές τα τελευταία δέκα χρόνια αύξηση πλέον του 60% σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.

Η ίδια έκθεση επισημαίνει ότι οι σεισμοί και οι πλημμύρες είναι οι θανατηφόρες από όλες τις φυσικές καταστροφές.


Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2005 - 20:42 (Ώρα Λονδίνου)

Έκρηξη στη Γάζα λίγο πριν τις συνομιλίες

Επίθεση παλαιστινίων εναντίον ισραηλινού φυλακίου.

Με επίθεση αυτοκτονίας κατά Ισραηλινών στρατιωτών υποδέχονται οι παλαιστίνιοι παραστριωτικοί τον νέο Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Ο νέος ηγέτης των Παλαιστινίων μεταβαίνει την Τετάρτη στη Λωρίδα της Γάζας για διαπραγματεύσεις με τις παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις.

Η επίθεση σημειώθηκε σε σημείο ελέγχου του ισραηλινού στρατού, στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την επίθεση τραυματίστηκαν τουλάχιστον έξη Ισραηλινοί στρατιώτες.

Νωρίτερα, ο κ. Αμπάς είχε εκφράσει αισιοδοξία για την έκβαση των διαπραγματεύσεων στη Γάζα.

Ζητούμενο για τον Παλαιστίνιο ηγέτη είναι η επίτευξη εκεχειρίας και δέσμευση από πλευράς ακραίων παλαιστινίων αναστολής των επιθέσεων κατά Ισραηλινών

Το Ισραήλ πάγωσε κάθε επαφή με την Παλαιστινιακή ηγεσία μετά την επίθεση Παλαιστινίων εναντίον ισραηλινού φυλακίου από την οποία βρήκαν τον θάνατο έξη ισραηλινοί στρατιώτες.


Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2005 - 21:16 (Ώρα Λονδίνου)

Μέτρα εν όψει εκλογών

Τα κλείσιμο των συνόρων πριν και μετά τις εκλογές απεφάσισε η ιρακινή κυβέρνηση

Την πλήρη απομόνωση της χώρας για τρείς ημέρες, πριν και μετά τις εκλογές της 30ης Ιανουαρίου, προτίθεται να επιβάλλει η προσωρινή κυβέρνηση του Ιγιάντ Αλλάουι, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας.

Το κλείσιμο των συνόρων και η πλήρης απαγόρευση των οχημάτων, πλήν των κρατικών, είναι τα πρώτα μέτρα που παρουσίασε την Τρίτη ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράκ.

Τα μέτρα στοχεύουν στην αποτροπή επιθέσεων ιρακινών ανταρτών που έχουν, πλέον, γίνει, καθημερινότητα στη χώρα.

Την Τρίτη, σημειώθηκε έκρηξη βόμβας έξω από τα γραφείου του μεγαλύτερου σιίτικού πολιτικού κόμματος με αποτέλεσμα να βρούν το θάνατο δύο μέλη του κόμματος και να τραυματισθούν αρκετοί άνθρωποι.

Σε διαφορετική επίθεση σκοτώθηκε ένας υποψήφιος βουλευτής ενώ οι αντάρτες απειλούν να εκτελέσουν οκτώ κινέζους ομήρου μέσα στις επόμενες 48 ώρες.

Ελεύθερος ο Αρχιεπίσκοπος

Πάντως, οι ιρακινοί αντάρτες, άφησαν την Τετάρτη ελεύθερο τον καθολικό Αρχιεπίσκοπο της Μοσούλης που είχαν απαγάγει το βράδυ της Δευτέρας.

Την απελευθέρωση του σύρου καθολικού Αρχιεπισκόπου, Βασιλείου Γεωργίου Κασμούσα, ανήγγειλε ο Αρχιεπίσκοπος της Βαγδάτης, Μάτι Ματόκα.

Νωρίτερα, άγνωστοι είχαν ζητήσει 200.000 δολάρια για την απελευθέρωσή του καθολικού ιερωμένου.

Το Βατικανό ανακοίνωσε ότι δεν κατέβαλε κανένα ποσό.

Προσφάτως σημειώθηκαν αρκετές επιθέσεις κατά της χριστιανικής κοινότητας της Μοσούλης.


Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2005 - 19:22 (Ώρα Λονδίνου)

Ράις: Οπλο μου η διπλωματία

Τις θέσεις της για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ αναλύει ενώπιον του Κογκρέσου, η Κοντολίζα Ράις.

Με βασικό εργαλείο την διπλωματία για την επίτευξη μιας παγκόσμιας ισορροπίας δυνάμεων, ξεκινά η Κοντολίζα Ράις την νέα φάση της καριέρας της ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Εκθέτοντας τις πολιτικές προτεραιότητες της στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κονγκρέσου, η κ. Ράις υπογράμμισε:

«Οι σχέσεις μας με τον υπόλοιπο κόσμο θα πρέπει να βασίζεται πρωτίστως στον διάλογο και όχι στον μονόλογο»

Το θέμα του Ιράκ είναι το πρώτο στην ατζέντα της ακροαματικής διαδικασίας που αναμένεται να διαρκέσει δύο ημέρες.

«Όχι στον μονόλογο»

«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την αμερικανική διπλωματία για να δημιουργήσουμε μια παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων που να ευνοεί την ελευθερία. Τώρα είναι η ώρα της διπλωματίας» είπε ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου, η Κοντολίζα Ράις.

Στη διάρκεια της ακρόασης η κ Ράις έπλεξε το εγκώμιο του προέδρου Μπους, επισημαίνοντας ότι η 11η Σεπτεμβρίου 2001 ήταν ένα γεγονός-ορόσημο όχι μόνο για το αμερικανικό έθνός αλλά και για όλόκληρο τον κόσμο.

«Με την ενόραση και την ηγετική ικανότητα του Προέδρου Μπους η χώρα μας όρθωσε το ανάστημά της στις προκλήσεις και απειλές των καιρών: την τυρρανία και τον τρόμο, εξασφαλίζοντας τη ελευθερία και την ευμάρεια για τις επερχόμενες γενεές. Ήλθε η στιγμή να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτά τα επιτεύγματα ώστε να δημιουργήσουμε ένα κόσμο πιο άσφαλή και ελεύθερο».

Ωστόσο, η Κοντολίζα Ράις ήταν σαφέστατη όταν αναφέρθηκε στην ανάληψη δράσης από τη χώρα της

«Δεν θα αφήσουμε τους συμμάχους μας ή τα διεθνή θεσμικά όργανα να σταθούν εμπόδιο στην ανάληψη δράσης, όποτε και όταν η Ουάσινκτον κρίνει ότι είναι απαραίτητη».


Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2005 - 11:29 (Ώρα Λονδίνου)

Ελεύθερος ο αρχιεπίσκοπος Μοσούλης

Απήχθη από αντάρτες ο καθολικός αρχιεπίσκοπος της Μοσούλης

Ο αρχιεπίσκοπος της Βαγδάτης, Μάτι Ματόκα δήλωσε ότι αφέθηκε ελεύθερος ο Σύρος καθολικός αρχιεπίσκοπος της Μοσούλης, Μπαζίλ Ζορζ Κασμούσα, ο οποίος απήχθη, χθες, από άγνωστη ιρακινή οργάνωση.

Νωρίτερα, η ιρακινή οργάνωση είχε ζητήσει 200.000 δολάρια σε λύτρα για την απελευθέρωσή του.

Το Βατικανό ανακοίνωσε ότι δεν κατέβαλε κανένα ποσό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 66χρονος αρχιεπίσκοπος απήχθη έξω από την εκκλησία του στην ανατολική Μοσούλη.

Ένοπλοι υποχρέωσαν τον αρχιεπίσκοπο να μπει σε αυτοκίνητο και εξαφανίσθηκαν.

«Οι περισσότεροι θρησκευτικοί ηγέτες στη Μοσούλη έχουν δεχθεί απειλές αλλά η κατάσταση στην πόλη τις τελευταίες μέρες έχει επιδεινωθεί, ιδιαίτερα μετά την επιχείρηση στη Φαλούτζα», δήλωσε στο BBC ο ιερέας Άντριου Γουάιτ, διευθυντής του Κέντρου για το Διάλογο την συμφιλίωση και την Ειρήνη στο Ιράκ και πρόσθεσε, «γνωρίζουμε ότι πολλοί από τους τρομοκράτες της Φαλούτζα μεταφέρθηκαν στη Μοσούλη».

Ο Άντριου Γουάιτ εξέφρασε φόβους ότι η απαγωγή του αρχιεπισκόπου στοχεύει στο χριστιανικό στοιχείο της Μοσούλης, το οποίο παρεμπιπτόντως αριθμεί πολλές χιλιάδες.

Προσφάτως σημειώθηκαν αρκετές επιθέσεις κατά της χριστιανικής κοινότητας της Μοσούλης.

Συγκεκριμένα το Δεκέμβριο σημειώθηκαν δύο βομβιστικές επιθέσεις σε εκκλησίες της εν λόγω ιρακινής πόλης.

Νέες επιθέσεις και

περιορισμοί ενόψει εκλογών

Στη Βαγδάτη παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο εξερράγη έξω από τα κεντρικά γραφεία του μεγαλύτερου κόμματος των σιιτών μουσουλμάνων.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του κόμματος δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίσθηκαν.

Η εκλογική επιτροπή του Ιράκ ανακοίνωσε το κλείσιμο των συνόρων της χώρας τρεις ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών στις 30 Ιανουαρίου.

Απαγορεύσεις, επίσης, θα επιβληθούν στην κυκλοφορία των οχημάτων ενώ κλειστά θα παραμείνουν όλα τα εμπορικά καταστήματα.


Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2005 - 09:35 (Ώρα Λονδίνου)

Στις Βρυξέλλες οι αποφάσεις για οικονομία

Διετή προθεσμία για τη μείωση του ελλείμματος της ελληνικής οικονομίας κάτω από το 3% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ), αναμένει η ελληνική πλευρά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά την συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ, την Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας επαναλάμβαναν μάλιστα ότι η δημοσιονομική αυτή προσαρμογή θα επιτευχθεί δια της ηπίας οδού και χωρίς την υιοθέτηση ειδικών μέτρων.

Οι ίδιοι κύκλοι εξέφραζαν «σχετική ικανοποίηση» από τη συζήτηση του Γιούρογκρουπ, τη Δευτέρα, για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας.

Η συζήτηση αυτή βασίσθηκε στην εισήγηση του αρμοδίου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου, Χοακίμ Αλμούνια, επί της οποίας στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης.

Όπως ανέφεραν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωσε μεν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας μας εξακολουθεί να υπερβαίνει τα ανώτατα όρια που θέτει η Συνθήκη για την ΕΕ, παράλληλα όμως αναγνώρισε ότι το 2004 ελήφθησαν μέτρα προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Επίσης, τόνιζαν ότι στον προϋπολογισμό του 2005 υπάρχουν δείγματα γραφής πως η Ελλάδα βαδίζει προς τη δημοσιονομική εξυγίανση, λαμβάνοντας διαρθρωτικής φύσεως και όχι αποσπασματικού χαρακτήρα μέτρα.

Εν τω μεταξύ, επιστολή στα μέλη του Εκοφίν απέστειλαν οι πρώην υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου και Νίκος Χριστοδουλάκης, στην οποία υπερασπίζονται τις αποφάσεις που είχαν λάβει και τους προϋπολογισμούς που είχαν συνταχθεί επί υπουργίας των.

Απαντώντας, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι οι δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ «αφού ως υπουργοί εξέθεσαν με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους τη χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τώρα επιλέγουν το δρόμο της αυτογελοιοποίησης, αμφισβητώντας εκ των υστέρων την έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας και τις αποφάσεις του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομίας».


Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2005 - 10:50 (Ώρα Λονδίνου)

«Τρελλές κατσίκες» στην Ελλάδα;

Κρούσματα μεταδοτικής σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας ανιχνεύτηκαν και σε κατσίκια στην Ελλάδα, σύμφωνα με απάντηση της ΕΕ σε σχετική παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Όπως ανακοίνωσε ο Συνασπισμός, η ύπαρξη των κρουσμάτων προκύπτει από επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων που περιήλθαν στην κατοχή του ευρωβουλευτή εις απάντηση παρέμβασής του, όταν, θορυβημένος από το κρούσμα «τρελής κατσίκας» που διαπιστώθηκε χωρίς να δημοσιοποιηθεί στη Γαλλία, έθεσε το θέμα της ασφάλειας των γαλακτομικών προϊόντων και του γάλακτος αιγοπροβάτων στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα διαγνωστικών τεστ, τα οποία κοινοποιήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2004 είχαν σημειωθεί 12 επιστημονικώς διαπιστωμένα κρούσματα Μεταδοτικής Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας σε κατσίκια στην Ελλάδα, οκτώ στην Κύπρο και 26 στη Γαλλία σε σύνολο 17.294 κατσικιών που ελέγχθηκαν στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ο κ. Παπαδημούλης αναφερόμενος στο θέμα, κάλεσε τις αρμόδιες αρχές, ελληνικές και ευρωπαϊκές, «να ενημερώσουν υπεύθυνα και πλήρως τους πολίτες και κυρίως να πάρουν αμέσως όλα τα απαιτούμενα μέτρα».


Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2005 - 09:53 (Ώρα Λονδίνου)

Στην ολομέλεια ο «μέτοχος»

Εισάγεται την Τρίτη προς συζήτηση στην ολομέλεια της βουλής το νομοσχέδιο για το «βασικό μέτοχο», υπό τη σκιά της πιθανολογούμενης εξαγοράς της εταιρίας «Πήγασος» που ανήκει στην οικογένεια Μπόμπολα, από τον επιχειρηματία Θεόδωρο Αγγελόπουλο.

Κυβερνητικά στελέχη χαρακτήριζαν το νομοσχέδιο ως επιτυχές καθώς «φέρνει αποτελέσματα πριν καν ψηφιστεί», αναφερόμενα στην συγκεκριμένη πληροφορία περί εξαγοράς.

Μερίδα του Τύπου θεωρεί ότι το νομοσχέδιο θα φέρει μεγάλες ανατροπές στο τοπίο του επιχειρηματικού χώρου των μέσων ενημέρωσης της χώρας, και ότι η συζήτηση περί «Πήγασου» αποτελεί την αρχή.

Επιφυλάξεις για τη συμβατότητα του νομοσχεδίου με το εσωτερικό και ευρωπαϊκό δίκαιο, εκφράζει η Διεύθυνση Επιστημονικών Μελετών της βουλής.

Οι κυριότερες εξ αυτών, όπως διατυπώνονται σε έκθεση που δόθηκε τη Δευτέρα στην δημοσιότητα, αφορούν στο τεκμήριο που επιβαρύνει τους συγγενείς όσων δραστηριοποιούνται στα ΜΜΕ, καθώς και στις εταιρίες που συνάπτουν συμβάσεις με το δημόσιο.

Επανειλημμένως, ο υπουργός επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, έχει δηλώσει ότι το νομοσχέδιο είναι πλήρως εναρμονισμένο με το ελληνικό Σύνταγμα.

Υπενθυμίζεται ότι, το προς συζήτηση νομοσχέδιο ορίζει ως «βασικό μέτοχο» μιας εταιρίας μέσων ενημέρωσης το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που κατέχει περισσότερο από το 1% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης, και απαγορεύει τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων με όσους είναι βασικοί μέτοχοι και διευθυντικά στελέχη τέτοιων εταιριών.


Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2005 - 09:49 (Ώρα Λονδίνου)

Απάντησε στον Μπους η Τεχεράνη

Το Ιράν υποστηρίζει ότι ο στρατός του είναι έτοιμος ν΄ αντιμετωπίσει ενδεχόμενη επίθεση των ΗΠΑ

Το Ιράν διαθέτει τη στρατιωτική ισχύ για να αποτρέψει ενδεχόμενες μελλοντικές επιθέσεις, υπογράμμισε ο υπουργός Αμύνης της χώρας, Αλί Σαμχανί, μία ημέρα μετά τη συνέντευξη του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον της Τεχεράνης.

«Είμαστε σε θέση να πούμε με βεβαιότητα ότι έχουμε τόση δύναμη ώστε καμία χώρα να μην μπορεί να επιτεθεί εναντίον μας, διότι κανείς δε γνωρίζει με ακρίβεια τις στρατιωτικές μας δυνατότητες εξαιτίας της ευέλικτης στρατηγικής μας πολιτικής», μετέδωσε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο Μερ επικαλούμενο δηλώσεις του Ιρανού υπουργού Άμυνας.

Ο Τζορτζ Μπους τη Δευτέρα δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν αποκλείει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράν, εάν η Τεχεράνη συνεχίσει να προκαλεί τη διεθνή κοινότητα με το πυρηνικό της πρόγραμμα.

«Ελπίζω ότι μπορούμε να διευθετήσουμε αυτό το πρόβλημα μέσω της διπλωματικής οδού, ωστόσο, δεν μπορώ να αποκλείσω καμία επιλογή», είπε ο Τζορτζ Μπους στο NBC.

Η δήλωση Μπους έπεται δημοσιεύματος του αμερικανικού περιοδικού «Νιου Γιόρκερ» στο οποίο ο δημοσιογράφος, Σέιμορ Χερς υποστηρίζει ότι μέλη των αμερικανικών δυνάμεων έχουν διεισδύσει εδώ και έξι μήνες στο ιρανικό έδαφος και αξιολογούν εγκαταστάσεις για πιθανές αεροπορικές επιδρομές στο μέλλον.

Το Πεντάγωνο απάντησε ότι το άρθρο βρίθει ανακριβειών.

«Η πραγματικότητα είναι ότι εκτελούμε επιχειρήσεις μέσα στο Ιράν από το περασμένο καλοκαίρι. Βεβαίως και το αρνούνται. Δε θέλουν κάτι τέτοιο να γίνει γνωστό. Η κυβέρνηση Μπους που κέρδισε και πάλι τις εκλογές έχει καθαρούς στόχους τον εκδημοκρατισμό της Μέσης Ανατολής. Το Ιράν είναι ο επόμενος στόχος», απάντησε ο Σέιμορ Χερς, ο οποίος εμμένει στις αποκαλύψεις του.


Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2005 - 08:32 (Ώρα Λονδίνου)

Ευρωπαϊκή κυριαρχία στους αιθέρες

Το άνοιγμα των φτερών του Α380 είναι όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου

Πραγματοποιείται σήμερα στην Τουλούζη της Γαλλίας η επίσημη παρουσίαση του μεγαλύτερου στον κόσμο επιβατηγού αεροσκάφους, Α380 της ευρωπαϊκής κατασκευάστριας εταιρείας, «Έρμπας».

Το διώροφο αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει 555 επιβάτες και η κατασκευή του κόστισε 11 δισεκατομμύρια δολάρια (έξι δισεκατομμύρια λίρες).

Σύμφωνα με ειδικούς η κατασκευάστρια εταιρεία «Έρμπας» επένδυσε στην ανάγκη του επιβατηγού κοινού για μεγάλα αεροπλάνα με περισσότερες θέσεις και άρα φθηνότερα εισιτήρια.

Εν αντιθέσει, η αμερικανική εταιρεία «Μπόινγκ» προσανατολίζεται στην κατασκευή ενός νέου μικρού και ευέλικτου αεροσκάφους, το οποίο θα πραγματοποιεί απευθείας πτήσεις σε περισσότερους προορισμούς.

Στην παρουσίαση του αεροσκάφους - μαμούθ θα παρευρεθούν οι ηγέτες της Γαλλίας, Γερμανίας, Βρετανίας και Ισπανίας -χώρες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία της «Έρμπας».

Μέχρι στιγμής έχουν πουληθεί 129 αεροσκάφη Α380, τα οποία θ αρχίσουν να εκτελούν πτήσεις το 2006.

Η κατασκευή του Α380 θα ήταν αδύνατη χωρίς τις κρατικές επιχορηγήσεις.

Δάνεια δισεκατομμυρίων ευρώ με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής δόθηκαν τα τελευταία χρόνια στην «Έρμπας», γεγονός που προκάλεσε την οργή της αμερικανικής «Μπόινγκ».

Μέχρι την περασμένη εβδομάδα οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλούσαν να προσφύγουν στο Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου σχετικά με τις «παράνομες», όπως λένε, επιχορηγήσεις της «Έρμπας».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντέδρασε υποστηρίζοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει προβεί σε ανάλογες χρηματοδοτήσεις της «Μπόινγκ».

Τελικά ΗΠΑ και ΕΕ συμφώνησαν και απέσυραν τις απειλές τους.


Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2005 - 07:37 (Ώρα Λονδίνου)

Ανεπαρκή τα μέτρα για τα ελλείμματα

Βρυξέλλες, Γιώργος Δαράτος

Ανεπαρκή θεωρεί η Κομισιόν τα μέτρα της Ελλάδος για τη μείωση των ελλειμμάτων

Χωρίς αντιρρήσεις και διαφωνίες από τις άλλες 11 χώρες της ευρωζώνης οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών του Γιούρογκρουπ που συνεδρίασαν, χθες, στις Βρυξέλλες συμφώνησαν με την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα οφείλει να συνεχίσει τις προσπάθειες για τη μείωση των υπερβολικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων της, όπως είχε διαπιστώσει το περασμένο Ιούλιο το ECO/FIN.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να υιοθετηθεί τυπικά στη σημερινή συνεδρίαση του ECO/FIN στη βελγική πρωτεύουσα.

Η απόφαση αυτή δείχνει ότι τα μέτρα που έχει πάρει μέχρι σήμερα η Ελλάδα για τη μείωση των ελλειμμάτων της δεν είναι επαρκή και η Κομισιόν μέσα σ ένα μήνα θα υποβάλει νέες συμπληρωματικές προτάσεις για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, στις οποίες η Ελλάδα θα πρέπει ν απαντήσει μέσα σε διάστημα δύο μηνών πριν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ προχωρήσουν στην οριστική υιοθέτησή τους.

Μαζί με τις νέες αυτές προτάσεις της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εισηγηθεί τη χορήγηση στην Ελλάδα διορίας δύο ετών, μέχρι δηλαδή τα τέλη του 2006, προκειμένου να μειώσει τα ελλείμματα της κάτω του 3% του ΑΕΠ της, όπως προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.


Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2005 - 09:05 (Ώρα Λονδίνου)

«Βασικός μέτοχος» και οικονομία

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Νέο χωροταξικό στο νομό Θεσσαλονίκης. Πώς θα αναπτυχθεί καθεμία από τις 9 ζώνες.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Γενναίες αυξήσεις στο ΕΚΑΣ. Προχωρεί η νομοθετική ρύθμιση για αναπροσαρμογή των κλιμάκων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Δεν έπεσαν ακόμη οι υπογραφές. Συνεχίζεται το σίριαλ της εξαγοράς του Μπόμπολα από Θόδωρο-Γιάννα.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μεροδούλι μεροφάι... Γκάλοπ-έκπληξη: Οι Έλληνες χάνουν το επιχειρηματικό τους δαιμόνιο.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: 9 δώρα σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Ποιά τα "υπερόπλα" της κυβέρνησης για την οικονομία.

Η ΑΥΓΗ: Ανησυχία από το παρασκήνιο της μέγκα-πώλησης. Ενώ αδρανεί η κυβέρνηση και σιωπά το ΠΑΣΟΚ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Βγάζουν τη Γιάννα στο κλαρί για να εκβιάσουν κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ. Με όχημα τον "ΠΗΓΑΣΟ" και με τη στήριξη Μπόμπολα-Κόκκαλη και άλλων εθνικών προμηθευτών κάνει κόμμα "τύπου Μπερλουσκόνι".

ΤΟ ΒΗΜΑ: Κουρελού ο νόμος! για τις προσλήψεις στο Δημόσιο. Πώς νοθεύονται οι διορισμοί με καταστρατήγηση της νομοθεσίας.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Άδειες δόμησης σε δέκα ημέρες. Διαδικασίες εξπρές με πολεοδομικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ.

ΕΘΝΟΣ: Γκρίζα λαβίδα στο Αιγαίο. ΙΜΙΑ Νο 2 σε βραχονησίδα κοντά στη Σαμοθράκη.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ανταριασμένο το πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό τοπίο της χώρας και έτσι για λόγους προστασίας ο Καραμανλής πορεύεται με φώτα ομίχλης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Στα τυφλά η πορεία του ΠΑΣΟΚ. Η πάλαι ποτέ ισχυρή ομάδα των εκσυγχρονιστών επανέρχεται.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ασπίδα σε φαινόμενα "Μπερλουσκόνι". Κυβέρνηση: Νομοσχέδιο για τη συγκέντρωση εξουσίας στα ΜΜΕ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Οι 2 ζαριές του Καραμανλή. Το μέλλον θα δείξει τις επιπτώσεις από "Έθνος" και Ολυμπιακό.

ΕΞΠΡΕΣ: " Φθίνει η επιχειρηματικότητα. Υπό το βάρος των προβλημάτων χρηματοδότησης και γραφειοκρατίας".

ΕΣΤΙΑ: Η διαπλοκή κράτους και ΜΜΕ. Το ΣτΕ διαπιστώνει "αφανείς παρεμβάσεις".

ESPRESSO: Αλέξης Κούγιας: "Ομοφυλόφιλοι δικηγόροι στήνουν δίκες με επίορκους δικαστές". Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τα κυκλώματα που λυμαίνονται τη Δικαιοσύνη.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: " Ξεχάστε τις επενδύσεις, απαντούν οι εφοπλιστές. Οξύτατη κριτική στην οικονομική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νέες προκλήσεις σε Ιμια και Ψαρά από την Τουρκία. Διεκδικεί ευθύνη στο μισό Αιγαίο με αφορμή ένα τραγικό ναυάγιο.

ΚΕΡΔΟΣ: "Νέα, άφθαρτα και ικανά στελέχη στο Δημόσιο. Η συνέντευξη του υπουργού Υγείας, Νικήτα Κακλαμάνη".

Ο ΛΟΓΟΣ: Αποφασίζουν κινητοποιήσεις. Επιστολή Μπασιάκου στις αγροτικές οργανώσεις.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: " Τα ελληνικά ελλείμματα "διχάζουν" το Ecofin. Το Συμβούλιο διστάζει να επιβάλει ποινές στην Ελλάδα".

ΤΑ ΝΕΑ: Στο μηδέν η αγορά μετά τις γιορτές. Ψάχνουν σωσίβιο στις πρόωρες εκπτώσεις.

Η ΝΙΚΗ: Όχημα ο "Πήγασος". Υψηλές οι φιλοδοξίες της Γιάννας Αγγελοπούλου.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Η Παιδεία στο προσκήνιο. Αγωνιστική απάντηση στον προσχηματικό διάλογο.

TRAFFIC NEWS: Οργή Ανδρέα για Τατιάνα. Άσχημα παιχνίδια με το γάμο του. Παρουσίασε μόνο όσους δεν πήγαν από τον ALPHA.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Σάρωσε η κακοκαιρία σ' όλη την Ελλάδα πλην Μακεδονίας. Με πανέτοιμη την κρατική μηχανή.

Η ΧΩΡΑ: Νέα λίστα με 5.464 προσλήψεις σε Δημόσιο, Δήμους, Οργανισμούς. Ποιες είναι οι ειδικότητες και πότε λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις.

City Press: Η Δικαιοσύνη σε κρίση. Οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η διαφθορά στο δικαστικό σώμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.

METRO: Άνοιξε το παιχνίδι. Χτύπησαν "limit up" οι μετοχές εκδοτικών συγκροτημάτων, μετά το όργιο φημών για νέες εξαγορές.

Βασικός μέτοχος-Εξαγορά του συγκροτήματος "ΠΗΓΑΣΟΣ"

Η METRO εκτιμά ότι "το κυοφορούμενο μεγάλο deal μεταξύ της "Πήγασος" και του επιχειρηματία Θεόδωρου Αγγελόπουλου έχει ισχυρό αντίκτυπο και στο Χρηματιστήριο, ενώ τροφοδοτεί την αγορά και με νέες φήμες για νέα deals εισηγμένων εκδοτικών εταιριών".

Η Traffic News προσθέτει ότι "μεσοπρόθεσμα και όπως γραφόταν χθες στο σύνολο σχεδόν του Τύπου, εκτιμάται ότι η εξαγορά της "Πήγασος Εκτυπωτική και Εκδοτική" από την οικογένεια Θ. Αγγελόπουλου θα επιφέρει ανατροπή σε όλες τις κατηγορίες των ΜΜΕ".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "στο κλαρί βγάζει τη Γιάννα το καρτέλ των διαπλεκόμενων εθνικών προμηθευτών στην εναγώνια προσπάθειά του να εκβιάσει το πολιτικό σύστημα δημιουργώντας ένα κόμμα σφήνα ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ικανό να εξελιχθεί σε ρύθμιση της πολιτικής ζωής".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "δύο ρίσκα αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο των μέσων ενημέρωσης και του ποδοσφαίρου. Με τον νόμο για τον βασικό μέτοχο εξουδετέρωσε τον Γ. Μπόμπολα. Ωστόσο τώρα προβάλλει ο προβληματισμός "πού θα το πάνε" οι νέοι ιδιοκτήτες Θ. και Γιάννα Αγγελοπούλου".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει ότι "μετά το "βασικό μέτοχο", η κυβέρνηση προετοιμάζει ήδη το επόμενο καθοριστικό βήμα κατά της διαπλοκής. Το καλοκαίρι αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο που θα απαγορεύει τη συγκέντρωση περισσότερων ΜΜΕ στα χέρια ενός επιχειρηματία, ενώ μέσα στο 2005 θα δοθούν οι άδειες λειτουργίας ΜΜΕ".

Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι "δεδομένη θεωρείται η πώληση του συγκροτήματος "Πήγασος" παρότι και χθες δεν ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, που συνεχίζονται με πλήρη διαφάνεια. Ο Γ. Μπόμπολας επιβεβαίωσε τις διαπραγματεύσεις με τον Θ. Αγγελόπουλο επικαλούμενος την πίεση που δημιουργεί το ν/σ για τον "βασικό μέτοχο".

Σύμφωνα με τον ΛΟΓΟ "μηνύματα ικανοποίησης διότι το νομοσχέδιο για τον "βασικό μέτοχο" τείνει να εφαρμοστεί πριν ακόμα ψηφιστεί στη Βουλή, όπως προκύπτει από την εξαγορά της εταιρίας "Πήγασος" από τον επιχειρηματία Θ. Αγγελόπουλο -η οποία αναμένεται να υπογραφεί εντός των ημερών- μετέφερε στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Απόστολος Σταύρου".

Ελληνοτουρκικά

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι "υπό στενή παρακολούθηση θέτει η Κομισιόν την Τουρκία σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, προτρέποντάς την να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις".

Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "ένα τραγικό ναυάγιο στο Αιγαίο έδωσε το πρόσχημα στην Τουρκία να αμφισβητήσει εκ νέου την αρμοδιότητας της Ελλάδας να συντονίζει επιχειρήσεις στο Αιγαίο με αντικείμενο την έρευνα και τη διάσωση εντός της περιοχής του FIR Αθηνών. Η παρέμβαση των Τούρκων έγινε χωρίς να ειδοποιηθεί το κέντρο ελέγχου του FIR Αθηνών".

Η CITY PRESS προσθέτει ότι "παρά τα εντυπωσιακά διπλωματικά ανοίγματα της Αθήνας στο θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, η Άγκυρα συνεχίζει την παραδοσιακά πολιτική αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Αυτή τη φορά την αφορμή έδωσαν η βύθιση κορεατικού φορτηγού πλοίου και η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης των ναυαγών".

Ελληνική οικονομία

Η ESPRESSO γράφει ότι "την ώρα που ο Γ. Αλογοσκούφης δίνει στις Βρυξέλλες τη μεγάλη μάχη για να αποφύγει την επιβολή πρόσθετων μέτρων, οι πρώην υπουργοί Γιάννος Παπαντωνίου και Νίκος Χριστοδουλάκης εξαπολύουν τα πυρά τους κατά του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης".

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "στο μηδέν βρίσκεται η αγορά, καθώς η κίνηση και οι πωλήσεις στα εμπορικά καταστήματα έχουν υποστεί πρωτοφανή καθίζηση".

Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ "νέες συστάσεις για λήψη αυστηρότερων οικονομικών μέτρων δέχεται η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά , τη δυσπιστία με την οποία αντιμετωπίζει τους υπερφιλόδοξους στόχους που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση μέσα από τον προϋπολογισμό του 2005".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ δημοσιεύει "Τα αποτελέσματα της έρευνας από την "Ευρωβαρόμετρο" για το "Επιχειρηματικό πνεύμα" τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες στις Βρυξέλλες και αναφέρουν για την Ελλάδα: Το 2000 δήλωνε πως προτιμά τη μισθωτή εργασία το 24% των Ελλήνων, ενώ το 2004 το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε στο 46%. Αντιστρόφως το 2000 δήλωνε πως προτιμά το καθεστώς του ανεξάρτητου επαγγελματία το 70% των Ελλήνων έναντι 52% που έδωσαν την ίδια απάντηση το 2004".

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "τώρα οι κκ Παπαντωνίου και Χριστοδουλάκης, οι δύο κατ΄εξοχήν υπεύθυνοι για την εξαπάτηση του ελληνικού λαού με τα χαλκευμένα στοιχεία της δημιουργικής τους λογιστικής, απέστειλαν ανάλογη, κοινή επιστολή στα μέλη του ECOFIN εν όψει της σημερινής συνεδριάσεών τους. Και επαναλαμβάνουν τα ίδια ψεύδη, περί διαφορετικού συστήματος εγγραφής των στοιχείων για τις αμυντικές δαπάνες".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "τη σιγουριά του μισθού αναζητούν ολοένα και περισσότεροι Έλληνες. Περίπου ο ένας στους δύο προτιμά πλέον να έχει "αφεντικό στο κεφάλι" αρκεί να βγαίνει το μεροκάματο, αντί να πάρει το ρίσκο και ν΄ανοίξει δική του δουλειά. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το επιχειρηματικό πνεύμα στη χώρα μας ...εξασθενεί και τείνει να γίνει περισσότερο ευρωπαϊκό και "συμβιβασμένο".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ( Μήτση ) τονίζει ότι "σημαντικές αυξήσεις στο ΕΚΑΣ αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες. Έτσι, μετά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους συναρμόδιους υπουργούς θα ανακοινωθούν οι αυξήσεις και η εισοδηματική πολιτική".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ γράφει ότι "με εννέα "υπερόπλα" η κυβέρνηση αλλάζει το τοπίο στην οικονομία. Για να επιτύχει τη "φυγή προς τα εμπρός" επιστρατεύει μέτρα από το αναπτυξιακό οπλοστάσιό της με εννέα δώρα σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις".

Προσλήψεις στο Δημόσιο

Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "τις 2.925 φτάνουν οι θέσεις εργασίας μονίμου προσωπικού στο Δημόσιο και τον ευρύτερο τομέα, τις οποίες θα διεκδικήσουν χιλιάδες ενδιαφερόμενοι. Αφορούν, κυρίως, υπουργεία, Δήμους και ΔΕΚΟ".

Το ΒΗΜΑ αναφέρει ότι "σε κουρελού έχουν μετατρέψει τον νόμο Πεπονή για τις προσλήψεις στο Δημόσιο οι συνεχείς τροποποιήσεις, δείγματα ενός απαράδεκτου κομματικού μανδαρινισμού".

Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "σε εξέλιξη βρίσκονται μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου οι προκηρύξεις για νέες θέσεις στο δημόσιο τομέα. Οι προσλήψεις αφορούν υπουργεία, οργανισμούς και υπηρεσίες δήμων και νομαρχιών. Ιδιαίτερα ευνοημένοι οι υποψήφιοι με τίτλο από Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και ΤΕΙ".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2005 - 05:41 (Ώρα Λονδίνου)

Το Βατικανό καταδικάζει την απαγωγή

Απήχθη από αντάρτες ο καθολικός αρχιεπίσκοπος της Μοσούλης

Το Βατικανό καταδίκασε την απαγωγή του Σύρου καθολικού αρχιεπισκόπου της Μοσούλης, Μπαζίλ Ζορζ Κασμούσα.

Εκπρόσωπος του Βατικανού απεκάλεσε την απαγωγή «τρομοκρατική ενέργεια» και απηύθυνε έκκληση για την άμεση απελευθέρωση του αρχιεπισκόπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 66χρονος αρχιεπίσκοπος απήχθη έξω από την εκκλησία του στην ανατολική Μοσούλη.

Ένοπλοι υποχρέωσαν τον αρχιεπίσκοπο να μπει σε αυτοκίνητο και εξαφανίσθηκαν.

«Οι περισσότεροι θρησκευτικοί ηγέτες στη Μοσούλη έχουν δεχθεί απειλές αλλά η κατάσταση στην πόλη τις τελευταίες μέρες έχει επιδεινωθεί, ιδιαίτερα μετά την επιχείρηση στη Φαλούτζα», δήλωσε στο BBC ο ιερέας Άντριου Γουάιτ, διευθυντής του Κέντρου για το Διάλογο την συμφιλίωση και την Ειρήνη στο Ιράκ και πρόσθεσε, «γνωρίζουμε ότι πολλοί από τους τρομοκράτες της Φαλούτζα μεταφέρθηκαν στη Μοσούλη».

Ο Άντριου Γουάιτ εξέφρασε φόβους ότι η απαγωγή του αρχιεπισκόπου στοχεύει στο χριστιανικό στοιχείο της Μοσούλης, το οποίο παρεμπιπτόντως αριθμεί πολλές χιλιάδες.

Προσφάτως σημειώθηκαν αρκετές επιθέσεις κατά της χριστιανικής κοινότητας της Μοσούλης.

Συγκεκριμένα το Δεκέμβριο σημειώθηκαν δύο βομβιστικές επιθέσεις σε εκκλησίες της εν λόγω ιρακινής πόλης.

Εν τω μεταξύ τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν από επιθέσεις αυτοκτονίας βόρεια και δυτικά της Βαγδάτης -16 απ αυτούς σε επίθεση αυτοκτονίας κατά σημείου ελέγχου της ιρακινής αστυνομίας στη Μπακούμπα.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο δυτικό Ιράκ χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.


Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2005 - 06:59 (Ώρα Λονδίνου)

«Το πάθημα να γίνει μάθημα»

Εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν από το τσουνάμι του Ινδικού

Ξεκίνησαν οι εργασίες της διεθνούς συνδιάσκεψης για την πρόληψη των φυσικών καταστροφών με εκκλήσεις προς τη διεθνή κοινότητα ν αναλογιστεί τα όσα συνέβησαν τον περασμένο μήνα στη νοτιοανατολική Ασία από το τσουνάμι του Ινδικού.

Το διεθνές συνέδριο πραγματοποιείται στο Κόμπε της Ιαπωνίας και συμπίπτει με τη συμπλήρωση δέκα ετών από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την πόλη και στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.

Το ενδιαφέρον των συνέδρων, ωστόσο, θα επικεντρωθεί στο πρόσφατο τσουνάμι, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 158.000 ανθρώπους από 11 χώρες.

Ο επικεφαλής του ανθρωπιστικού προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, Γιαν Έγκελαντ απηύθυνε έκκληση για περισσότερη προστασία στους φτωχούς και τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς του κόσμου.

Η πενθήμερη συνδιάσκεψη ήταν προγραμματισμένη και δε συνήλθε λόγω του καταστροφικού τσουνάμι της νοτιοανατολικής Ασίας.

Οι περίπου 3.000 σύνεδροι αναμένεται να συζητήσουν για τη δημιουργία και την εγκατάσταση στον Ινδικό Ωκεανό ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης ενάντια στα παλιρροϊκά κύματα, τους κυκλώνες και άλλες υδάτινες καταστροφές, στο πρότυπο του συστήματος που υπάρχει στον Ατλαντικό.

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι αναρίθμητες ζωές θα είχαν σωθεί εάν υπήρχε εάν τέτοιο σύστημα προειδοποίησης στον Ινδικό.

«Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τους νεκρούς είναι προστατεύοντας τους εν ζωή», τόνισε ο Γαν Έγκελαντ κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο Κόμπε.

Ο απεσταλμένος του BBC στο Κόμπε, Τσαρλς Σκάνλον επεσήμανε ότι οι σύνεδροι γνωρίζουν ότι η τεχνολογία δεν αρκεί για την αντιμετώπιση και πρόληψη των φυσικών καταστροφών στο μέλλον.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ υποστηρίζουν ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στις ίδιες τις κοινότητες που απειλούνται από τέτοια φαινόμενα για να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι προειδοποιήσεις.

Τα παιδιά πρέπει να παρακολουθήσουν ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα και η κατασκευή των σχολείων και νοσοκομείων να κατασκευάζονται με αντισεισμικές και αντιπλημμυρικές προδιαγραφές.

Σε έκθεση που δημοσιεύτηκε πριν από τη συνδιάσκεψη ο ΟΗΕ αναφέρει ότι τουλάχιστον 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές τα τελευταία δέκα χρόνια αύξηση πλέον του 60% σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.

Η ίδια έκθεση επισημαίνει ότι οι σεισμοί και οι πλημμύρες είναι οι θανατηφόρες από όλες τις φυσικές καταστροφές.


Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2005 - 01:06 (Ώρα Λονδίνου)

Στους 800 οι Βρετανοί τραυματίες στο Ιράκ

«Οι Βρετανοί τραυματίες στο Ιράκ φτάνουν τους 800», αποκαλύπτουν στο πρωτοσέλιδο τους οι «Τάιμς» (Times).

Η εφημερίδα που σημειώνει ότι οι τραυματίες «αποτελούν τα ξεχασμένα θύματα του πολέμου» αφήνει αιχμές κατά της βρετανικής κυβέρνησης που «ανακοινώνει μόνο τους νεκρούς και δεν κάνει απολύτως τίποτε για να αναδείξει αυτούς που τραυματίσθηκαν πολλοί από τους οποίους σε συνθήκες απαράμιλλης ανδρείας», γράφουν χαρακτηριστικά οι «Τάιμς».

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι «ούτε ο Τόνι Μπλερ ούτε κάποιος ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος επισκέφθηκε τους τραυματίες που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο του Μπέρμπινγχαμ».

Μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο υπουργός Αμύνης, Τζεφ Χουν «που επισκέφθηκε το νοσοκομείο μία φορά πριν από 21 μήνες».

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της «Γκάρντιαν» (Guardian) η «βία στο Ιράκ εξαπλώνεται σε πρώην ασφαλείς περιοχές».

Η βρετανική εφημερίδα σε ανταπόκρισή της από τη Βαγδάτη σημειώνει ότι ένοπλοι «έχουν στήσει τα δικά τους σημεία ελέγχου στις οδικές αρτηρίες έξω από την ιρακινή πρωτεύουσα».

Κατά μέσο στο Ιράκ πραγματοποιούνται 80 επιθέσεις καθημερινά. Κάτι ανάλογο συνέβη τη περασμένη άνοιξη «όταν οι Αμερικανοί προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν την ταυτόχρονη εξέγερση σιιτών και σουνιτών», σημειώνει η «Γκάρντιαν».

Ζάο Ζιγιάνγκ

Το εγκώμιο του Ζάο Ζιγιάνγκ του Κινέζου πρώην ηγέτη που πέθανε χθες πλέκουν οι «Τάιμς» (Times).

Οι «Τάιμς» γράφουν ότι ο Ζάο «ήταν ο μοχλός της οικονομικής μεταρρύθμισης στη Κίνα και ο αρχιτέκτονας των σταδιακών πολιτικών αλλαγών».

Ο Ζάο ήταν ο πρώτος Κινέζος ηγέτης που προώθησε δημοκρατικές τοπικές εκλογές και ενθάρρυνε το δημόσιο διάλογο. Αυτές του οι πρωτοβουλίες συνεχίζουν οι «Τάιμς» - «οδήγησαν στην αντιπαράθεση» με τον τότε ισχυρό άνδρα της Κίνας, Ντεγκ Ζιαπίνγκ και το Κομμουνιστικό Κόμμα και οδήγησαν στην καθαίρεσή του «λίγες μέρες πριν από τις θηριωδίες της πλατείας Τιάνανμεν το 1989».

Ο Ζάο «δεν ήταν βέβαια ο τέλειος δημοκράτης», συνεχίζει η βρετανική εφημερίδα. Όμως οι ιδέες του και οι πολιτικές αλλαγές που προώθησε «βελτίωσαν τη ζωή εκατοντάδων εκατομμυρίων» συμπατριωτών του.

«Εάν οι πολιτικοί και οι πανεπιστημιακοί θέλουν να κατανοήσουν την ανάπτυξη της Κίνας, θα πρέπει να μελετήσουν τον Ζαονισμό Ξεχάστε τον Μάο και να θυμάστε τον Ζάο», καταλήγει το κεντρικό σχόλιο των «Τάιμς».

Προτάσεις Συντηρητικών για οικονομία

Στις προεκλογικές εξαγγελίες του Συντηρητικού Κόμματος στην οικονομία εστιάζεται η «Ντέιλι Τέλεγκραφ» (Daily Telegraph).

Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος, Μάικλ Χάουαρντ, «αποκατάστησε τα διαπιστευτήρια του κόμματος σαν το κόμμα που στοχεύει στη μείωση της φορολογίας».

Η «Ντέιλι Τέλεγκραφ» γράφει ότι το Συντηρητικό Κόμμα προτείνει φοροαπαλλαγές ύψους 4 δισεκατομμυρίων στερλινών (περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ) για τον πρώτο προϋπολογισμό της κυβέρνησης.

Ο ηγέτης των Τόρις ετοιμάζεται για παρατεταμένη προεκλογική εκστρατεία εν αναμονή των εκλογών που θα γίνουν την άνοιξη σημειώνει η εφημερίδα.


Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2005 - 04:32 (Ώρα Λονδίνου)

Προβληματίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας

Το μέλλον του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η θερμή υποδοχή του βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος στο Μαρόκο, οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των συνταξιούχων στη Ρωσία και τα αποκαλυπτήρια του διώροφου ευρωπαϊκού αεροσκάφους της Έρμπας στη Γαλλία είναι τα θέματα που κυριαρχούν στον ευρωπαϊκό Τύπο.

Προτιμότερη η αναθεώρηση

Στη Γερμανία η εφημερίδα «Σιντόιτσε Τσάιτουνγκ» (Sueddeutsche Zeitung) με αφορμή την πρόταση του καγκελαρίου, Γκέρχαρντ Σρέντερ, για χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος υπονόμευσης της ευρωζώνης από τα κράτη μέλη είναι υπαρκτός.

Η εφημερίδα αναγνωρίζει ότι το παρών όριο του 3% για τα δημοσιονομικά ελλείμματα ήταν «ανέκαθεν αυθαίρετο».

Ωστόσο, προειδοποιεί ότι η χαλάρωση των υπαρχόντων όρων θα οδηγήσει σε «νέες αυθαιρεσίες αφού κάθε κράτος μέλος θα επιλέγει ό,τι το συμφέρει περισσότερο».

Από την άλλη, η γερμανική εφημερίδα «Ντι Βελτ» (Die Welt) εκτιμά ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα γίνει το παράδειγμα της πρώτης ανακληθείσας μεγάλης ευρωπαϊκής απόφασης.

«Αυτή θα είναι μια δυσάρεστη πρωτιά», σχολιάζει η «Ντι Βελτ» και προσθέτει, «μπορεί κάποιες διαδικασίες του συμφώνου να είναι αμφιλεγόμενες, ωστόσο, επί της ουσίας ήταν το επιστέγασμα μιας εντυπωσιακής προόδου».

Εν αντιθέσει, η αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ» (Der Standard) υποστηρίζει ότι η μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας είναι μονόδρομος μετά την παραβίαση των κανόνων από αρκετά κράτη μέλη, τα οποία έμειναν ατιμώρητα.

«Πριν φτάσουμε στο σημείο να θεωρηθεί και η κακοκαιρία δικαιολογία για τα δημοσιονομικά ελλείμματα, η ΕΕ οφείλει να προχωρήσει στη χαλάρωση των κανόνων με συνεχή παρακολούθηση», καταλήγει η αυστριακή εφημερίδα.

Η Ευρώπη στους αιθέρες

Η ευρωπαϊκή κατασκευάστρια εταιρεία αεροσκαφών «Έρμπας» αποκαλύπτει σήμερα στην πόλη Τουλούζη της Γαλλίας το νέο «μαμούθ» αεροσκάφος Α380, το οποίο σύμφωνα με τη «Φιγκαρό» (Le Figaro), είναι το μεγαλύτερο επιβατηγό αεροσκάφος που έχει ποτέ κατασκευαστεί.

Τα αποκαλυπτήρια, αναφέρει η ίδια εφημερίδα, θα είναι «μια υποδειγματική γιορτή αντάξιας της συνεργασίας των τεσσάρων κρατών δηλαδή της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Ισπανίας, που έφεραν σε πέρας αυτό το εγχείρημα».

Η «Λιμπερασιόν» (Liberation) υποστηρίζει ότι το νέο αεροσκάφος θα καταδείξει την παλαιότητα του Μπόινγκ 747, το οποίο για 40 χρόνια αποτελούσε σύμβολο της αμερικανικής ανωτερότητας στους αιθέρες».

Τέλος, η γερμανική εφημερίδα «Ντερ Ταγκεσπίγκελ» (Der Tagesspiegel)προειδοποιεί ότι χρειάζεται προσοχή.

«Ενδεχόμενη αποτυχία του Α380 θα φέρει τον πανικό στην Έρμπας και θα χάσουμε πολλά χρήματα», καταλήγει η εφημερίδα.

Εξεγερμένοι συνταξιούχοι

Ευθύνες στα κυβερνητικά του στελέχη επιρρίπτει έπειτα από πολλές ημέρες σιωπής ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν όσον αφορά το πρόσφατο κύμα διαμαρτυριών κατά του πακέτου μεταρρυθμίσεων των κοινωνικών παροχών.

Η γερμανική εφημερίδα «Ντι Ταγκεστσάιτουνγκ» (Die Tageszeitung) υποστηρίζει ότι οι διαδηλώσεις δεν απειλούν τη θέση του Πούτιν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι διαδηλώσεις είναι ενδεικτικές της παραδοσιακής ρωσικής σχέσης μεταξύ του λαού και της άρχουσας τάξης.

Και εξηγεί: «Ο καλός τσάρος θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους και θα διορθώσει όλα τα λάθη των διεφθαρμένων και ανίκανων πολιτικών του», διαβάζουμε στη γερμανική εφημερίδα, η οποία, ωστόσο, επισημαίνει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει να ενεργήσει γρήγορα και αποφασιστικά.

Εν αντιθέσει, η εφημερίδα «Πράβντα» (Pravda) της Σλοβακίας υποστηρίζει ότι τις τελευταίες πέντε εβδομάδες η Ρωσία του Πούτιν θυμίζει τη Ρωσία του Γέλτσιν.

Η εφημερίδα κατηγορεί τον Πούτιν, «διότι άφησε τους διαδηλωτές να βράσουν στο ζουμί μέχρι να τους πει ότι δεν υπάρχει τίποτα λάθος με το νόμο αλλά με την εφαρμογή του».

Στη Ρωσία, η εφημερίδα «Κομσομόλσκαγια Πράβντα» (Komsomolskaya Pravda)εκτιμά ότι η «ακλόνητη υψηλή δημοτικότητα του προέδρου έχει αρχίσει να πέφτει και αυτή η πτώση απηχεί την όλο και λιγότερη εμπιστοσύνη των Ρώσων στην κυβέρνηση».

Σύσφιξη σχέσεων

στα Στενά του Γιβραλτάρ

Το ενδιαφέρον των ισπανικών εφημερίδων επικεντρώνεται στην επίσκεψη του Ισπανού μονάρχη, Χουάν Κάρλος στο Μαρόκο.

Ο Ισπανός βασιλιάς ζήτησε από το βασιλιά του Μαρόκου, Μοχάμεντ τον Δ΄ να βοηθήσει την Ισπανία στην εκστρατεία κατά της διεθνούς τρομοκρατίας και στην πάταξη του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης.

Η «Ελ Μούντο» (El Mundo) χαρακτηρίζει την επίσκεψη «ζωτικής σημασίας» και «σπάνια ευκαιρία».

«Η δέσμευση του βασιλιά του Μαρόκου να συστήσει μια ομάδα κρούσης κατά της παράνομης μετανάστευσης στις Κανάριες Νήσους και να ενισχύσει τις εγγυήσεις για τις ισπανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Μαρόκο δεν μπορεί παρά να γίνει αποδεκτή με μεγάλη ικανοποίηση», σημειώνει η ίδια εφημερίδα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.