Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-01-16

  1. Δύσκολοι καιροί για τους «Τόριδες»
  2. Πρωταθλητής χειμώνα ο ΠΑΟ
  3. Πολιτικό διάλογο ζητά η ΕΤΑ
  4. Μητέρα στα 67
  5. Έτοιμος για επίθεση ο Σαρόν
  6. Μητέρα στα 67
  7. Ανεβαίνει ο αριθμός των θυμάτων από το τσουνάμι
  8. Οριστική συμφωνία για «Πήγασο»;
  9. Χιονίζει
  10. Και το Ευρώ στην κόντρα Μπλέρ-Μπράουν
  11. «Πήγασος»
  12. Αντιδράσεις και αυτοσυγκράτηση
  13. Έτοιμος για επίθεση ο Σαρόν
  14. Μπους: Ο λαός μας δικαίωσε
  15. Μένουν ή φεύγουν οι Αμερικανοί;
  16. Ο Γολγοθάς του Αμπάς
  17. Στη φυλακή ο αρχιβασανιστής του Αμπού Γκράιμπ
  18. Οι Σερβοβόσνιοι παραδίδουν ύποπτο για εγκλήματα πολέμου

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2005 - 02:45 (Ώρα Λονδίνου)

Δύσκολοι καιροί για τους «Τόριδες»

Με τη δυσχερή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι Συντηρητικοί στη Βρετανία, οι οποίοι κατά τα φαινόμενα μάλλον θα υποστούν ήττα στις επερχόμενες εκλογές, ασχολείται ο βρετανικός Τύπος.

Η Τάιμς (Times) αναφέρει ότι ο ηγέτης του συντηρητικού κόμματος, Μάικλ Χάουαρντ, αναμένεται να υποσχεθεί φορολογικές περικοπές κατά έξι δισεκατομμύρια λίρες, σε μία προσπάθεια να αναβιώσει τις ελπίδες εκλογής του.

Πάντως, το δημοσίευμα τονίζει ότι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Συντηρητικοί μπορεί να υποστούν τη χειρότερη εκλογική ήττα τους από το 1906.

Η Ιντιπέντεντ (Independent) συμπληρώνει ότι ήταν μεγάλο πλήγμα για τους «Τόριδες» η αποσκίρτηση ενός βασικού στελέχους του κόμματος.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, ο Ρόμπερτ Τζάκσον, πρώην υπουργός επί κυβέρνησης Θάτσερ, εγκατέλειψε τους Συντηρητικούς και προσχώρησε στους Εργατικούς.

Σύμφωνα με τη Γκάρντιαν (Guardian), ο Μάικλ Χάουαρντ κάνει απέλπιδες προσπάθειες για να αντιμετωπίσει τα απογοητευτικά αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων.

Όπως υπογραμμίζεται στην εφημερίδα, ο ηγέτης των Συντηρητικών αναμένεται να εξαγγείλει πως θα περιορίσει τις σπατάλες των 35 δισεκατομμυρίων της κυβέρνησης Μπλερ, θα αυξήσει τις δαπάνες για την υγεία και την παιδεία και ταυτόχρονα θα προβεί σε φορολογικές περικοπές, κάτι μάλλον οξύμωρο, σύμφωνα με τον αρθογράφο.

Το Ιράκ και οι Ολυμπιακοί στο Πεκίνο

Στο πρωτοσέλιδο της Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) γίνεται αναφορά στις απειλές που δέχονται οι παρατηρητές των εκλογών στο Ιράκ.

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας επισημαίνει ότι σε πολλές περιοχές της χώρας οι απειλές που δέχονται για τη ζωή τους πολιτικοί και μέλη της εφορευτικής επιτροπής είναι τόσο έντονες ώστε αποτρέπουν την πραγματοποίηση της προεκλογικής εκστρατείας.

Τέλος, η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) αναφέρει ότι τα ποσά που προσφέρουν οι χορηγοί για την Ολυμπιάδα του 2008 στο Πεκίνο είναι αστρονομικά και έχουν ήδη φθάσει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Το άρθρο υπογραμμίζει ότι με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι η Κίνα αποτελεί πια πόλο έλξης για επενδυτές και επιχειρηματίες.


Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2005 - 21:39 (Ώρα Λονδίνου)

Πρωταθλητής χειμώνα ο ΠΑΟ

Η ΑΕΚ έχασε για πρώτη φορά στο φετεινό πρωτάθλημα και έχασε τον άτυπο τίτλο του πρωταθλητή Χειμώνα

Τον άτυπο τίτλο του πρωταθλητή Χειμώνα κατακτά ο Παναθηναϊκός που έκανε περίπατο απέναντι στον ΟΦΗ, τον οποίο συνέτριψε με 5-1.

Πρωταγωνιστής του ματς ήταν ο Κυργιάκος που έχει πετύχει δύο γκολ, ενώ σκόραραν επίσης οι Μάριτς, Κωνσταντίνου, Μπικόφσκι.

Το γκολ της τιμής για τον ΟΦΗ πέτυχε ο Καζάντζης.

Μορφή διαμαρτυρίας, για την βαριά ποινή που επιβληθεί στην ομάδα, είχε για τους φιλάθλους του Ολυμπιακού το ματς με τον Ηρακλή.

Ο Τζόρτζεβιτς με εύστοχο χτύπημα πέναλτι (η μπάλα χτύπησε στο χέρι του Σεγκιρί μετά από σουτ του Οκκά) έδωσε τη νίκη στους «ερυθρόλευκους».

Από τις σουίτες του «Καραϊσκάκη» παρακολούθησε το ματς ο Ντιέγκο Μαραντόνα.

Το Σάββατο η ΑΕΚ πραγματοποιώντας άσχημη εμφάνιση ηττήθηκε 2-1 από τον Απόλλωνα Καλαμαριάς.

Στην Καλαμαριά έσπασε το σερί της ΑΕΚ, που είχε μείνει αήττητη για 14 αγώνες! Η μέχρι πρότινος ουραγός της βαθμολογίας νίκησε την πρωτοπόρο ΑΕΚ με 2-1, στο πρώτο ματς μετά την απομάκρυνση του Αμορίν.

Οι Πόντιοι προηγήθηκαν 2-0 με γκολ των Σπυρόπουλου (15') και Κλέιτον (30'), ο Βλάνταν Ίβιτς διαμόρφωσε το τελικό 2-1 (83').

Το Αιγάλεω έχει πάρει τον... αέρα του ΠΑΟΚ (τον νίκησε και την Τετάρτη με 2-0 για το Κύπελλο Ελλάδας), νίκησε 2-1 παρότι έχανε με τέρμα του Σαλπιγγίδη στο 12'.

Ο Μακρής στο 65' ισοφάρισε και ο Νικολόπουλος έδωσε στο 70' τη νίκη στο «Σίτι».

Στους άλλους αγώνες της τελευταίας αγωνιστικής του Α γύρου:

Άρης Θ- Καλλιθέα 2-2

Χαλκηδόνα Κέρκυρα 0-0

Εργοτέλης Πανιώνιος 0-3

Το παιχνίδι μεταξύ Σκόντα Ξάνθη και Ιωνικού αναβλήθηκε λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην Ξάνθη.

Η βαθμολογία (15 αγώνες)

1. ΠΑΟ 32β

2. Ολυμπιακός 30

- ΑΕΚ 30

4. Σκόντα Ξάνθη 23

5. Αιγάλεω 21

6. Χαλκηδόνα 20

7. ΟΦΗ 19

- ΠΑΟΚ 19

9. Καλλιθέα 17

10. Πανιώνιος 16

11. Ιωνικός 15

- Άρης 15

- Ηρακλής 15

14. Εργοτέλης 14

15. Καλαμαριά 13

- Κέρκυρα 13


Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2005 - 18:01 (Ώρα Λονδίνου)

Πολιτικό διάλογο ζητά η ΕΤΑ

Τον πολιτικό διάλογο φαίνεται ότι υιοθετεί η ΕΤΑ

Οι αυτονομιστές της βασικής οργάνωσης ΕΤΑ ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμοι να αρχίσουν πολιτικό διάλογο με την ισπανική κυβέρνηση.

Η ΕΤΑ στην ανακοίνωση της λέει ότι υιοθέτησε της προτάσεις πολιτικού διαλόγου που πρότεινε πριν δυο μήνες το πολιτικό σκέλος της οργάνωσης, Μπατασούνα.

Μεταξύ των προτάσεων συγκαταλέγεται και η πρόταση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος στις βασκικές περιοχές για απόσχιση από την Ισπανία.

Τα ισπανικά πολιτικά κόμματα έχουν ήδη απορρίψει τις προτάσεις της Μπατασούνα καθώς η οργάνωση δεν δεσμεύεται για άμεση εκεχειρία.

Τον Νοέμβριο η Μπατασούνα απηύθυνε έκκληση για την έναρξη «πολιτικού και δημοκρατικού διαλόγου».

Η ανακοίνωση της ΕΤΑ που υιοθετεί τις προτάσεις της Μπατασούνα δημοσιεύθηκε στην βασκική εφημερίδα Γκάρα.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η ΕΤΑ «είναι απολύτως διατεθειμένη να λάβει μέρος στη διαδικασία που θα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά».

Όμως, η ισπανική κυβέρνηση αντιδρώντας στην ανακοίνωση της ΕΤΑ λέει ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος εάν δεν υπάρξει πρώτα εκεχειρία.

Ο Υπουργός Αμύνης, Χοζέ Μπόνο, τόνισε: «Δεν μπορείς να συζητάς έχοντας το πιστόλι κολλημένο στο κεφάλι του συνομιλητή σουΚανένας στα λογικά του δεν θα μπορούσε να κάνει διάλογο με αυτούς τους ανθρώπους».

Σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές η ΕΤΑ ευθύνεται για το θάνατο τουλάχιστον 800 ανθρώπων από τότε που ανέλαβε δράση στη δεκαετία του 60 για την δημιουργία ανεξάρτητου βασκικού κράτους.


Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2005 - 13:42 (Ώρα Λονδίνου)

Μητέρα στα 67

Η Αντριάνα Ιλιέσκου λέει πως αναμένει να ζήσει για πολλά χρόνια ακόμη

Κοριτσάκι γέννησε η Αντριάνα Ιλιέσκου ετών 67 από τη Ρουμανία.

Η κ. Ιλιέσκου υπεβλήθη σε σειρά θεραπειών γονιμότητας επί εννέα χρόνια πριν μείνει έγγυος το 2004.

Πιστεύεται ότι είναι η μεγαλύτερη σε ηλικία γυναίκα στον κόσμο που τεκνοποιεί.

Το κοριτσάκι γεννήθηκε πρόωρα με καισαρική μετά τον θάνατο της δίδυμης αδελφής της στην μήτρα της μητέρας.

Μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης η Αντριάνα Ιλιέσκου εξομολογήθηκε ότι σε όλη της τη ζωή επιθυμούσε να γίνει μητέρα αλλά κάτι τέτοιο ήταν αδύνατον να γίνει με φυσιολογικό τρόπο στην δική της περίπτωση.

Εκπρόσωπος της γυναικολογικής κλινικής Γκιουλέστι του Βουκουρεστίου είπε ότι το κοριτσάκι ζύγιζε όταν γεννήθηκε 1 κιλό και 400 γραμμάρια, είναι στη θερμοκοιτίδα αλλά αναπνέει κανονικά.

Η κ. Ιλιέσκου που είναι συνταξιούχος καθηγήτρια πανεπιστημίου δηλώνει αισιόδοξη για το μέλλον του παιδιού της που όπως τόνισε είναι πηγή ζωής για την ίδια.

Αναφερόμενη στην ηλικία της η κ. Ιλιέσκου είπε πως δεν τη θεωρεί εμπόδιο επειδή η οικογένεια της έχει παράδοση μακροβιότητος.


Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2005 - 12:45 (Ώρα Λονδίνου)

Έτοιμος για επίθεση ο Σαρόν

Οι παλαιστίνιοι ένοπλοι στο στόχο Σαρόν και PLO

Η εκτελεστική επιτροπή της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) απηύθυνε έκκληση στις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες να σταματήσουν τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

Η ανακοίνωση της PLO σημειώνει ότι τέτοιες επιθέσεις αντιβαίνουν το εθνικό συμφέρον καθώς δίνουν στο Ισραήλ το πρόσχημα να υπονομεύει την ασφάλεια της Παλαιστινιακής Αρχής.

Επικεφαλής της εκτελεστικής επιτροπής της PLO είναι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς που κατά την ορκωμοσία του απηύθυνε έκκληση για εκεχειρία.

Απειλές Σαρόν

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, είχε απειλήσει ότι θα αναλάβει δραστικότερη στρατιωτική δράση κατά των παλαιστινίων εξτρεμιστών μετά τις πρόσφατες επιθέσεις κατά Ισραηλινών.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά του κ. Αμπάς κατηγορώντας τον για ολιγωρία σε σχέση με τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις.

«Βλέπουμε ότι η παλαιστινιακή ηγεσία δεν έχει κάνει καμία απολύτως κίνηση για την πάταξη της τρομοκρατίας. Η κατάσταση αυτή δεν πρόκειται να συνεχιστεί» δήλωσε ο Αριελ Σαρόν.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι έδωσε εντολή στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να εξαπολύσουν επίθεση κατά των παλαιστίνων τρομοκρατών, δίχως όρια ή περιορισμούς.

Έκκληση Μουμπάρακ

Ο πρόεδρος της Αίγυπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, κάλεσε το Ισραήλ να ξαναρχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Παλαιστινιακή Αρχή μετά την ανακοίνωση του κ. Σαρόν ότι διακόπτει κάθε επαφή.

Μιλώντας στο Κάιρο, ο κ. Μουμπάρακ τόνισε ότι δεν μπορεί το Ισραήλ να ζητά να σταματήσει η βία πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Την ίδια ώρα ο Ρον Πρόσορ, απεσταλμένος της κυβέρνησης του Ισραήλ, συναντούσε τον αιγύπτιο Υπουργό Εξωτερικών, Αχμέντ Αμπουλ Γκέιτ.

Ο κ. Πρόσορ δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Αιγύπτου ζήτησε από το Ισραήλ να δώσει περισσότερο χρόνο στον Μαχμούντ Αμπάς να θέσει υπό έλεγχο της παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες.


Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2005 - 13:42 (Ώρα Λονδίνου)

Μητέρα στα 67

Η Αντριάνα Ιλιέσκου λέει πως αναμένει να ζήσει για πολλά χρόνια ακόμη

Κοριτσάκι γέννησε η Αντριάνα Ιλιέσκου ετών 67 από τη Ρουμανία.

Η κ. Ιλιέσκου υπεβλήθη σε σειρά θεραπειών γονιμότητας επί εννέα χρόνια πριν μείνει έγγυος το 2004.

Πιστευεται ότι είναι η μεγαλύτερη σε ηλικία γυναίκα στον κόσμο που τεκνοποιεί.

Το κοριτσάκι γεννήθηκε πρόωρα με καισαρική μετά τον θάνατο της δίδυμης αδελφής της στην μήτρα της μητέρας.

Μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης η Αντριάνα Ιλιέσκου εξομολογήθηκε ότι σε όλη της τη ζωή επιθυμούσε να γίνει μητέρα αλλά κάτι τέτοιο ήταν αδύνατον να γίνει με φυσιολογικό τρόπο στην δική της περίπτωση.

Εκπρόσωπος της γυναικολογικής κλινικής Γκιουλέστι του Βουκουρεστίου είπε ότι το κοριτσάκι ζύγιζε όταν γεννήθηκε 1 κιλό και 400 γραμμάρια, είναι στη θερμοκοιτίδα αλλά αναπνέει κανονικά.

Η κ. Ιλιέσκου που είναι συνταξιούχος καθηγήτρια πανεπιστημίου δηλώνει αισιόδοξη για το μέλλον του παιδιού της που όπως τόνισε είναι πηγή ζωής για την ίδια.

Αναφερόμενη στην ηλικία της η κ. Ιλιέσκου είπε πως δεν τη θεωρεί εμπόδιο επειδή η οικογένεια της έχει παράδοση μακροβιότητος.


Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2005 - 14:45 (Ώρα Λονδίνου)

Ανεβαίνει ο αριθμός των θυμάτων από το τσουνάμι

Δέκα χιλιάδες νεκροί προστίθενται στον νέο απολογισμό της καταστροφής

Η Ινδονησία ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των θυμάτων από το τσουνάμι αυξήθηκε κατά 5 χιλιάδες και πλησιάζει τις 115 χιλιάδες.

Πέντε χιλιάδες επιπλέον θάνατοι επιβεβαιώθηκαν στη Καλάνγκ, στη δυτική Σουμάτρα.

Η Καλάνγκ που βρίσκεται 100 χιλιόμετρα της πρωτεύουσας της επαρχίας, Μπάντα Άτσε, καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από το τσουνάμι.

Η ανακοίνωση των αρχών της Ινδονησίας για την αύξηση του αριθμού των θυμάτων πραγματοποιείται καθώς ο υπουργός άμυνας της χώρας, Τζουβόνο Σουνταρσόνο, διέψευσε ότι είχε πει ότι οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στη χώρα για να βοηθήσουν την ανθρωπιστική προσπάθεια θα πρέπει να φύγουν μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό άμυνας των ΗΠΑ, Πολ Γούλφοβιτς, ο ινδονήσιος υπουργός είπε ότι η ημερομηνία αυτή είναι απλώς «σημείο αναφοράς» και δεν αποτελεί προθεσμία για την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων αλλά

Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της Ινδονησίας εξακολουθούν να παραμένουν άστεγοι μετά τη καταστροφή.

Ο αριθμός των θυμάτων σε όλες τις πληγείσες περιοχές αυξήθηκε στις 162 χιλιάδες.

Σκανδιναβοί πρωθυπουργοί στην Ταϊλάνδη

Εν τω μεταξύ, οι πρωθυπουργοί της Σουηδίας, Νορβηγίας και Φινλανδίας βρίσκονται στην Ταϊλάνδη για να εξακριβώσουν από κοντά το μέγεθος της καταστροφής.

Οι τρεις πρωθυπουργοί συναντώνται με τον ταϊλανδό ομόλογο τους, Τακσίν Σιναβάρτα, για να συζητήσουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την διαδικασία αναγνώρισης των θυμάτων.

Τη Δευτέρα, οι τρεις σκανδιναβοί πρωθυπουργοί θα μεταβούν στις πληγείσες περιοχές της Ταϊλάνδης όπου τουλάχιστον 100 πολίτες των χωρών τους εξακολουθούν να αγνοούνται.

Πενήντα δύο Σουηδοί σκοτώθηκαν και σχεδόν 900 αγνοούνται από το τσουνάμι.

Η Σουηδία είχε τα περισσότερα θύματα από οποιοδήποτε άλλο κράτος εκτός Ασίας.


Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2005 - 13:14 (Ώρα Λονδίνου)

Οριστική συμφωνία για «Πήγασο»;

Οριστικοποιήθηκε η συμφωνία για την πώληση της εταιρείας «Πήγασος» από το Γιώργο Μπόμπολα στο Θόδωρο Αγγελόπουλο, μεταδίδουν ελληνικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

Οι δύο επιχειρηματίες «έδωσαν τα χέρια» το Σάββατο για την μεταβίβαση του εκδοτικού συγκροτήματος, ενώ σχετικές ανακοινώσει αναμένονται τη Δευτέρα.

Διευκρινίσεις για τη ραγδαία άνοδο της μετοχής, μετά τις πληροφορίες για τη μεταβίβαση ζητεί από την εταιρεία «Πήγασος», η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Μία εκ των παραμέτρων που οδήγησε στην απόφαση του κ. Γ. Μπόμπολα να πουλήσει το εκδοτικό συγκρότημα, θεωρείται ο νέος νόμος «περί βασικού μετόχου», ο οποίος απαγορεύει ανάληψη δημοσίων έργων σε βασικό μέτοχο μέσων ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Μπόμπολας ζήτησε 200 εκατομμύρια ευρώ ως αντίτιμο της μεταβίβασης των εταιρειών «ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ» και «ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ», ενώ η αρχική προσφορά του Θεόδωρου Αγγελόπουλου ήταν 100 εκατομμύρια ευρώ και η διαπραγμάτευση έδειχνε να οδηγείται σε ναυάγιο.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αργότερα, ο κ. Αγγελόπουλος ανέβασε την προσφορά του και επήλθε η συμφωνία.


Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2005 - 13:02 (Ώρα Λονδίνου)

Χιονίζει

Κακοκαιρία επικρατεί σε όλη τη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά το τσουχτερό κρύο, το πυκνό χιόνι, τους θυελλώδεις ανέμους και τις ισχυρές καταιγίδες.

Επί ποδός, βρίσκονται τα εκχιονιστικά μηχανήματα σε όλη την Ελλάδα για την αποφυγή προβλημάτων από την έντονη χιονόπτωση.

Ήδη υπάρχουν αρκετά προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων, έχουν δημιουργηθεί από το χιόνι σε αρκετές περιοχές της χώρας, καθώς σε πολλά σημεία χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες, λόγω της κακοκαιρίας η οποία πλήττει τη χώρα με χιονοπτώσεις, ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους.

Από το απόγευμα της Κυριακής και τη Δευτέρα, αναμένονται να σημειωθούν χιονοπτώσεις στην ανατολική Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική και κεντρική Πελοπόννησο και στα ορεινά της Κρήτης.

Από αργά το βράδυ της Κυριακής θα χιονίσει στην ανατολική και κεντρική Μακεδονία και τη Θράκη. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Λόγω των θυελλωδών ανέμων, που αναμένονται, έντασης ακόμη και 10-11 μποφόρ, απαγορεύθηκε ο απόπλους όλων των πλοίων από τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, χιόνια αναμένονται στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Με ιδιαίτερη ένταση άρχισαν οι χιονοπτώσεις στην Φθιώτιδα, ιδιαίτερα στις περιοχές του Δομοκού και της δυτικής Φθιώτιδας. Η χιονόπτωση στην περιοχή του Δομοκού ήταν έντονη και το ύψος του χιονιού έφτανε του 10 πόντους.


Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2005 - 12:33 (Ώρα Λονδίνου)

Και το Ευρώ στην κόντρα Μπλέρ-Μπράουν

Ο σωφρονισμός του άτακτου πρίγκιπα Χάρι, η διάσταση Μπλέρ-Μπράουν και οι καταγγελίες για αθέτηση των υποσχέσεων των δυτικών κυβερνήσεων σχετικά με το ποσό της βοήθειας προς τους πληγέντες από το καταστροφικό τσουνάμι, αποτελούν την θεματολογία των κυριακάτικών βρετανικών εφημερίδων.

Η Σάντει Τέλεγκραφ δημοσιεύει αποσπάσματα από ένα νέο βιβλίο που θα συζητηθεί πολύ. Τίτλος του «Η Βρετανία του Μπράουν» και συγγραφέας του ο Ρομπερτ Πέστον. Στο απόσπασμα που δημοσιεύει η εφημερίδα, ο Τόνι Μπλέρ είχε το 2003 προτείνει στον υπουργό οικονομίας και κύριο εσωκομματικό του αντίπαλο, Γκόρντον Μπράουν, να του παραχωρήσει την ηγεσία του κόμματος και της κυβέρνησης υπό τον όρο ότι θα βάλει τη Βρετανία στην Ευρωζώνη.

«Αν δεν μου δώσεις αυτό που θέλω θα πρέπει να σκεφτείς τη θέση σου» φέρεται να είπε ο Τόνι Μπλέρ στον υπουργό του για να λάβει την απάντηση:

«Η Ιστορία δεν θα μας συγχωρήσει γι αυτή τη συνομιλία»

Ο μικρός πρίγκιπας

Αναλύσεις επί αναλύσεων για το ατόπημα του πρίγκιπα Χάρι να μεταμφιεστεί ναζί, φιλοξενούνται στον βρετανικό τύπο της Κυριακής

Ευθείες βολές προς το βασιλικό περιβάλλον και γενικότερα την αριστοκρατία εξαπολύουν, η Ιντιπέντεντ, η Ομπζερβερ και οι Τάιμς.

Κατά την Ιντιπέντεντ, οι σύμβουλοι του διαδόχου Καρόλου, πατέρα του Χάρι, του συστήνουν να απομακρύνει τους δύο γιους του από τους γόνους της αριστοκρατίας που δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα, που περιφρονούν κανόνες ευπρέπειας ακόμη και νόμους.

Η Ομπζερβερ, σε σχετικό άρθρο, υπογραμμίζει ότι η επιλογή του Χάρι να μεταμφιεστεί σε ναζί καταδεικνύει τον εγωιστικό χαρακτήρα της βρετανικής αριστοκρατίας.

«Είναι μια δράκα ατόμων που γνωρίζονται από τα γεννοφάσκια τους, που κάνουν παρέα μεταξύ τους που δεν έχουν απολύτως καμία ιδέα της πραγματικότητας, των απλών ανθρώπων. Ενεργούν όπως ενεργούν επειδή δεν καταλαβαίνουν τι πληγώνει και τι προσβάλει το κοινό αίσθημα.»

Κατά τους Τάιμς η γκάφα του Χάρι δεν πρέπει να εκπλήξει αλλά να κάνει τον μέσο βρετανό να αναρωτηθεί πως κάποιος μπορεί να είναι τόσο βλάκας. Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στις γερμανικές ρίζες της βασιλικής οικογένειας και τους δεσμούς ορισμένων μελών της στο παρελθόν με τον ναζισμό.

Ανεκπλήρωτες υποσχέσεις

Σύμφωνα με την Ομπζερβερ, η Μη-Κυβερνητική Οργάνωση Οξφαμ σε έκθεση που δίνει στην δημοσιότητα την ερχόμενη εβδομάδα καταγγέλει τις δυτικές κυβερνήσεις για αθέτηση των υποσχέσεων τους σχετικά με την οικονομική βοήθεια προς τους σεισμοπαθείς της Ν.Α. Ασίας.

Η έκθεση της Οξφαμ αποκαλύπτει ότι από το 1 δις. δολ. που είχε ζητήσει ο ΟΗΕ ως πρώτη δόση για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των σεισμοπαθών έχουν δοθεί μόνο 700 εκ.

Όπως γράφει η Ομπζερβερ, η Οξφαμ εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για το αν εκπληρωθούν οι υποσχέσεις ή αν και οι σεισμοπαθείς σε Ινδονησία,Ταιλάνδη και Σρι Λάνκα θα έχουν την ίδια τύχη με τους ομοιοπαθείς τους από το Μπάμ στο Ιράν ή τους κατοίκους της Κεντρικής Αμερικής που σαρώθηκε από τον τυφώνα Μιτς το 1998. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η υπεσχημένη βοήθεια δεν έφθασε ποτέ, επισημαίνει η Ομπζερβερ


Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2005 - 13:21 (Ώρα Λονδίνου)

«Πήγασος»

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (Μήτσης): Νόμιμα 10.000 αυθαίρετα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ποιοι έφαγαν τα 21.000 δολάρια.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Το MEGA-λο παιχνίδι της Γιάννας.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΥΓΗ: Βαρύς πέλεκυς για τα επεισόδια.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΥΡΙΑΝΗ: Ασύλληπτη απάτη Γιάννας-Μπόμπολα.

ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Το ντόμινο των τρακτέρ.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Ένα δισ. ευρώ για μικρές επιχειρήσεις.

Η ΕΠΟΧΗ: Απείθαρχη κοινωνία-Η πρώτη μεγάλη κρίση στις σχέσεις κυβέρνησης με κοινωνικά στρώματα.

ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Εκτός ελέγχου το έλλειμμα φέρνει έκτακτα μέτρα.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Χριστόδουλος: Κάντε παιδιά γιατί χανόμαστε!

ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Συντάξεις-Οι αυξήσεις σε όλα τα ταμεία.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Με τον παρά μου για την κυρά μου.

ESPRESSO ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Δύο επιχειρηματίες στο σκαμνί για συμβόλαιο θανάτου.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πανεπιστήμια: ώρα αποφάσεων.

Ο ΛΟΓΟΣ: Ραντεβού στα..."χαρακώματα".

Η ΝΙΚΗ: Τσαμπουκάς με "συντεχνίες"

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Κόντρα και με τον Κόκκαλη!

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Διέξοδος ζωής για τη μικρομεσαία αγροτιά.

TRAFFIC ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Λίλη εναντίον Τατιάνας-Λαμπίρη.

Η ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Αυξήσεις σε αδικημένους συνταξιούχους.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Χρυσές απάτες με ηλικιωμένους.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η Γιάννα...έρχεται και με κόμμα;

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2005 - 13:18 (Ώρα Λονδίνου)

Αντιδράσεις και αυτοσυγκράτηση

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Σωκράτης Κόκκαλης, χαρακτήρισε την απόφαση που επέβαλλε το Πρωτοβάθμιο Τριμελές Δικαιοδοτικό Όργανο της ΕΠΑΕ, για τα έκτροπα στη Νέα Σμύρνη, ως «εσφαλμένη και μη νόμιμη» και δήλωσε ότι θα την προσβάλει με έφεση.

«Αν αυτές οι ποινές δεν είναι εξοντωτικές για τον Ολυμπιακό ποιες είναι; Θέλουμε τους οπαδούς μας να ακολουθούνε αυτές τις γραμμές που δίνει η διοίκηση. Εκείνοι που δε θα το κάνουν θα αποβάλλονται από εμάς. Δεν μπορούμε να έχουμε την αντικειμενική ευθύνη για όλους εκείνους που δηλώνουν οπαδοί μας», τόνισε.

«Είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση των φιλάθλων του Ολυμπιακού και ο σύλλογος θέλει να τους διαβεβαιώσει ότι θα παλέψει για το πρωτάθλημα εντός του αγωνιστικού χώρου», είπε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού.

Εξάλλου, ανακοίνωσε ότι την Τρίτη η ΠΑΕ συγκαλεί σύσκεψη με τη συμμετοχή πολιτικών και αθλητικών παραγόντων του Πειραιά, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις, ενώ κάλεσε τους οπαδούς τής ομάδας, παρά τη δίκαιη αγανάκτησή τους - όπως είπε - να μη δώσουν αφορμή για νέες διώξεις στον αγώνα με τον Ηρακλή.

Άδικη και πρωτοφανή χαρακτηρίζει ο Πανιώνιος την ποινή που επιβλήθηκε στην ομάδα. Με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΑΕ, καλεί την προσεχή Δευτέρα έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο, προκειμένου να λάβουν αποφάσεις που ενδεχομένως να οδηγήσουν - όπως τονίζεται - σε ομαδική παραίτηση και προσφυγή στο πρωτοδικείο Αθηνών.


Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2005 - 12:45 (Ώρα Λονδίνου)

Έτοιμος για επίθεση ο Σαρόν

Με μεγάλης κλίμακας επίθεση απειλεί ο Αριελ Σαρόν

Επικινδυνη κλιμάκωση της έντασης σημειώνεται στη Μέση Ανατολή μια μέρα μετά την ορκομωσία του Μαχμούντ Αμπάς ως νέου προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά του κ. Αμπάς κατηγορόντας τον για ολιγωρία σε σχέση με τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις.

«Βλέπουμε ότι η παλαιστινιακή ηγεσία δεν έχει κάνει καμμια απολύτως κίνηση για την πάταξη της τρομοκρατίας. Η κατάσταση αυτή δεν πρόκειται να συνεχιστεί» δηλωσε ο Αριελ Σαρόν προσθέτοντας ότι έδωσε εντολή στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να εξαπολύσουν επίθεση κατά των παλαιστίνων τρομοκρατών, δίχως όρια ή περιορισμούς.

Ο κ. Σαρόν έστειλε στην Αιγυπτο ειδικό απεσταλμένο, τον Ρον Προζέρ ,για να εξηγήσει στην αιγυπτιακή κυβέρνηση τις αιτίες σκλήρυνσης της στάσης του Ισραήλ.

Ο απεσταλμένος του Ισραήλ διεμήνυσε στην αιγυπτιακή ηγεσία πως η κυβέρνηση του δεν πρόκειται να ανεχθεί άλλες επιθέσεις εναντίον αθώων ισραηλινών πολιτών

Την ίδια στιγμή ο νέος πρόεδρος της παλαιστινιακής αρχής Μαχμούντ Αμπάς αναμένεται να μεταβεί στην Λωρίδα της Γάζας σε μια προσπάθεια να πείσει τις ένοπλες οργανώσεις να αναστείλουν τις επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων.

Βαρύ το κλίμα

Στην τελετή ορκομωσίας που πραγματοποιήθηκε στη Ραμάλα το Σάββατο, ο κ. Αμπάς άδραξε την ευκαιρία και πρότεινε στο Ισραήλ κοινή εκεχειρία και τον τερματισμό της ατέρμονης βίας και αιματοχυσίας.

Την ίδια στιγμή ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιούσε επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας με απολογισμό τεσσερις νεκρούς Παλαιστίνους στην πολη της Γάζας και δύο στη Ράφα.

Η τελετή έγινε σε κλίμα φόρτισης εξ αιτίας της έντασης που προκάλεσε η επίθεση ενόπλων πλαιστινίων εναντίον φυλακίου του ισραηλινού στρατού με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξη ισραηλινοί στρατιώτες.

Μετά απ΄αυτό, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριελ Σαρόν διέκοψε κάθε επαφή με την παλαιστινιακή πλευρά.

Σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους για να γίνει αξόπιστος συνομιλητής ο Αμπου Απάς θά πρέπει αμέσως να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την εξάρθρωση των ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων.


Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2005 - 08:27 (Ώρα Λονδίνου)

Μπους: Ο λαός μας δικαίωσε

Γεμάτος αυτοπεποίθηση ο Μπους μετά την επανεκλογή του

«Η επανεκλογή μου καταδεικνύει πως η πολιτική που ακολουθώ στο θέμα του Ιράκ είναι σωστή» υπογραμμίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, σε συνέντευξη που δημοσιευεται στην εφημερίδα Ουάσινκτον Πόουστ, τέσσερις ημέρες πριν την τελετή ανάληψης της δεύτερης προεδρικής του θητείας.

Στη συνέντευξη ο κ. Μπους λέει πως δεν υπηρξε ούτε υπάρχει θέμα επίρριψης ευθυνών σε αξιωματούχους της κυβέρνησης του για λάθη ή παραλείψεις που έγιναν πριν και μετά τον πολεμο.

«Ο αμερικανικός λαός μας έκρινε» λέει χαρακτηριστικά ο αμερικανός προεδρος προσθέτοντας πως δεν υπάρχει κανένα σχέδιο αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ.


Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2005 - 07:43 (Ώρα Λονδίνου)

Μένουν ή φεύγουν οι Αμερικανοί;

Αποχώρηση των αμερικανών στρατιωτών από την Ν.Α.Ασία ζητά ο Γούλφοβιτς

Η κυβέρνηση της Ινδονησίας αρνείται την σύναψη συμφωνίας με την Ουάσινκτον ότι οι αμερικανικές δυνάμεις που συμμετέχουν στην ανθρωπιστική επιχείρηση στις πληγείσες από το τσουνάμι περιοχές, θα έχουν αποχωρήσει έως τα τέλη Μαρτίου.

Ο υπουργός Αμύνης της Ινδονησίας δήλωσε ότι δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί συγκεκριμένη ημερομηνία για την μεταβίβαση των ευθυνών στην κυβέρνησή του.

Η εν λόγω δήλωση έγινε μετά την συνάντηση του με το υφυπουργό Αμύνης των ΗΠΑ, Πολ Γουλφοβιτς.

Νωρίτερα, πάντως, ο Πολ Γουλφοβιτς είχε προαναγγείλει πω η Ουάσινκτον επιθυμεί να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από την περιοχή όσο πιο σύντομα γίνεται.

Ο κ. Γούλφοβιτς τόνισε ότι η αποκατάσταση των ζημιών είναι έργο τών κυβερνήσεων των πληγέντων χωρών και των διεθνών οργανώσεων αρωγής.

«Θέλουμε την αποχώρηση των δυνάμεων μας το συντομότερο δυνατό. Έχουν άλλες αποστολές να διεκπεραιώσουν» δήλωσε στη Μπανγκοκ της Ταιλάνδης ο Πολ Γουλφοβιτς.


Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2005 - 07:21 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Γολγοθάς του Αμπάς

Στη Γάζα ο Μπαχμούντ Αμπάς για συνομιλίες με παλαιστίνιους παραστρατιωτικούς

Την πρώτη πρωτοβουλία για την αποκλιμάκωση της έντασης με το Ισραήλ, αναλαμβάνει ο Μαχμούντ Αμπάς, νέος πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής.

Μια μέρα μετά την ορκωμοσία του ο κ. Αμπάς μεταβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας σε μια προσπάθεια να πείσει τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις να σταματήσουν τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

Βαρύ το κλίμα

Στην τελετή ορκομωσίας που πραγματοποιήθηκε στη Ραμάλα το Σάββατο, ο κ. Αμπάς άδραξε την ευκαιρία και πρότεινε στο Ισραήλ κοινή εκεχειρία και τον τερματισμό της ατέρμονης βίας και αιματοχυσίας.

Την ίδια στιγμή ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιούσε επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας με απολογισμό τεσσερις νεκρούς Παλαιστίνους στην πολη της Γάζας και δύο στη Ράφα.

Η τελετή έγινε σε κλίμα φόρτισης εξ αιτίας της έντασης που προκάλεσε η επίθεση ενόπλων πλαιστινίων εναντίον φυλακίου του ισραηλινού στρατού με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξη ισραηλινοί στρατιώτες.

Μετά απ΄αυτό, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριελ Σαρόν διέκοψε κάθε επαφή με την παλαιστινιακή πλευρά.

Σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους για να γίνει αξόπιστος συνομιλητής ο Αμπου Απάς θά πρέπει αμέσως να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την εξάρθρωση των ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων.

Πρωτοβουλίες ζητά ο Σαρόν

«Το Ισραήλ ενημέρωσε τους ηγέτες της Δύσης ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συνάντηση με τον Αμπάς πριν αυτός κάνει συγκεκριμένες κινήσεις για την πάταξη της τρομοκρατίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αριέλ Σαρόν

Από παλαιστινιακής πλευράς ο Σαέμπ Ερεκάτ, υπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής επιβεβαίωσε την νέα ένταση στις σχέσεις με το Ισραήλ.

«Καλούμε τους Ισραηλινούς να ξεκινήσουν και πάλι τον ειρηνευτικό διάλογο που αποτελεί μονόδρομο εξόδου από την κρίση» είπε ο κ. Ερεκάτ.

Ας σημειωθεί, ότι αμέσως μετά την εκλογή του την περασμένη Κυριακή, ο κ.Αμπάς είχε δεχθεί συγχαρητήριο τηλεφώνημα από τον Αριελ Σαρόν που εξέφραζε την επιθυμία μιας συνάντησης όσο το δυνατόν γρηγορώτερα.


Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2005 - 06:58 (Ώρα Λονδίνου)

Στη φυλακή ο αρχιβασανιστής του Αμπού Γκράιμπ

Εως και 15 χρόνια κάθειρξης για τον αρχι-βασανιστή του Αμπού Γκράιμπ

Στη φυλακή οδηγήθηκε ο στρατιώτης Τσάρλς Γκρέινερ μετά την απόφαση δικαστηρίου στο Τέξας που τον έκρινε ένοχο για ειδεχθείς βασανισμούς κρατουμένων στις φυλακές Αμπου Γκράιμπ της Βαγδάτης.

Μετά από τετραήμερη ακροαματική διαδικασία το σώμα των ενόρκων απεφάνθη για την ενοχή του Γκρέινερ και το δικαστήριο του επέβαλε ποινή δεκαετούς κάθειρξης.

Παρά την άρνηση του κατηγορουμένου να αποδεχθεί την ενοχή του και τα επιχειρήματα των συνηγόρων του ότι απλώς εκτελούσε διαταγές, το δικαστήριο έκρινε από τα στοιχεία που είχε στη διάθεση του, ότι ο Γκρέινερ βασάνιζε τους κρατούμενους για προσωπική του ικανοποίηση.

Ο φωτογραφικός φακός αποτύπωσε φρικιαστικές σκηνές βασανισμού ιρακινών κρατουμένων από τον πρώην αξιωματικό στης στρατιωτικής αστυνομίας.

Οι ένορκοι κατέληξαν στην απόφαση τους μετά από πέντε ώρες προσεκτικής μελέτης των φωτογραφικών ντοκουμένων που συγκλόνισαν την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Τα στοιχεία συνιστούσαν αδιάσειστες αποδείξεις της ενοχής του κατηγορουμένου ο οποίος συστηματικά κακοποιούσε και βασανιζε κρατουμένους στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και στη αμερικανική στρατιωτική βάση Γουαντάναμο στην Κούβα.


Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2005 - 07:26 (Ώρα Λονδίνου)

Οι Σερβοβόσνιοι παραδίδουν ύποπτο για εγκλήματα πολέμου

Οι σερβοβοσνιακές αρχές για πρώτη φορά παρέδωσαν ένα σερβοβόσνιο ύποπτο για εγκλήματα πολέμου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία που εδρεύει στη Χάγη.

Η σερβοβοσνιακή αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο Σάβο Τόντοβιτς, παραδόθηκε οικειοθελώς και μεταφέρθηκε αμέσως στη Χάγη.

Ο 52χρονος Τόντοβιτς ήταν ο υποδιοικητής του διαβόητου κέντρου συγκέντρωσης Φότσα στο οποίο κρατούνταν μουσουλμάνοι και Κροάτες κατά της διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία.

Το 1997 το δικαστήριο της Χάγης τον κατηγόρησε για συμμετοχή σε βασανιστήρια και δολοφονίες κρατουμένων.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Τόντοβιτς επέλεγε κρατούμενους που προορίζονταν για ξυλοδαρμούς, βασανιστήρια και εκτελέσεις.

Εκατοντάδες κρατούμενοι στο στρατόπεδα συγκέντρωσης εξακολουθούν να αγνοούνται.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές οι σερβοβοσνιακές αρχές δέχονται σφοδρές πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα να συνεργασθούν με το δικαστήριο της Χάγης και να παραδώσουν τους υπόπτους για εγκλήματα πολέμου.

Μεταξύ αυτών που εξακολουθούν να καταζητούνται είναι ο ηγέτης των σερβοβόσνιων κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, Ράντοβαν Κάραντζιτς καθώς και ο στρατιωτικός ηγέτης τους, Ράτκο Μλάντιτς.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.