Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-01-13

  1. Τα άτακτα παιδιά
  2. Στη μνήμη του Μπομπ Μάρλεϊ
  3. «Κλοπή» ανθρωπιστικής βοήθειας
  4. Οι ΗΠΑ «προδίδουν τα ανθρώπινα δικαιώματα»
  5. Πρώτοι στο κάπνισμα οι Έλληνες
  6. Δυσπιστία για τους αγνοουμένους
  7. Στο επίκεντρο η ρωσική στάση
  8. Προς αποσόβηση της κρίσης
  9. Υπερψηφίστηκε ο «βασικός μέτοχος»
  10. Ακρίβεια, οικονομία, μέτοχος
  11. Αιματηρή απαγωγή στο Ιράκ
  12. Δυσκολίες και απώλειες στο Κύπελλο
  13. Στην Ελλάδα ο Μαραντόνα
  14. Για ποιον χτυπά η καμπάνα;
  15. Πρόταση για εκεχειρία στο Άτσε
  16. «Κακόγουστη» αμφίεση
  17. «Εξοργιστικά» μέτρα σε Βερολίνο-Τζακάρτα

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2005 - 02:55 (Ώρα Λονδίνου)

Τα άτακτα παιδιά

Δύο «άτακτα» παιδιά του βρετανικού κατεστημένου καταλαμβάνουν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι των βρετανικών εφημερίδων. Πρόκειται για τον 20χρονο πρίγκιπα Χάρι και τον 52χρονο Μαρκ Θάτσερ.

«Συγνώμη»

Με πρωτοσέλιδο άρθρο τους οι Τάιμς επισημαίνουν την άρνηση του πρίγκιπα Καρόλου, να ενδώσει στις πιέσεις του τύπου αλλά και πολλών προσωπικοτήτων που ζητούν δημόσια απολογία από τον υιό του, τον πρίγκιπα Χάρι για την άστοχη απόφασή του να ντυθεί ναζί σε χοροεσπερίδα μεταμφιεσμένων. Σύμφωνα με τους Τάιμς ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου κρίνει πως η συγνώμη που ζήτησε από εκείνον προσωπικά ο Χάρι είναι άρκετη και πως το θέμα θα πρέπει να κλείσει.

Η πρώτη σελίδα της Ιντιπέντεντ φιλοξενεί δύο βετεράνους του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου με διχασμένη άποψη σε ότι αφορά το παράπτωμα του πρίγκιπα.

Κάτω από την φωτογραφία της σβάστικας, συμβούλου των ναζί, που φορούσε στο μπράτσο του ο πρίγκιπας, και το ερώτημα « Αυτό σας προσβάλει» υπάρχουν ένα ΝΑΙ και ένα ΟΧΙ, αντίστοιχες απαντήσεις των δύο βρετανών βετεράνων.

Στο άρθρο του εκδότη, η Γκάρντιαν δράττεται της ευκαιρίας για να θίξει το συνταγματικό ζήτημα της μοναρχίας.

«Εχουμε πολλές φορές επιχειρηματολογήσει υπέρ της κατάργησης της μοναρχίας και της δημιουργίας μιας σύγχρονης δημοκρατίας. Μια τέτοια εξέλιξη θα κάνει καλό στη χώρα αλλά και την ίδια την βασιλική οικογένεια που φαίνεται να παραπαίει κάτω από το βάρος των τρομερών της υποχρεώσεων» αναφέρει η Γκάρντιαν.

Η Ντέιλι Τελεγκραφ θεωρεί πως μόνο ο στρατός θα «στρώσει» τον Χάρι.

«Δεν θα είναι η πρώτη φορά που ένας σχετικά επιπόλαιος νεαρός θα μεταμορφωθεί σε υπεύθυνο άνδρα. Αυτό θα το πετύχει μόνο ο στρατός. Είναι επιτακτικό για τον πριγκιπα Χάρι να μπεί στη στρατιωτική σχολή Σάνχερστ για να μάθει τι θα πεί πειθαρχία»

Ο «πραξικοπηματίας» Θάτσερ

«Ενοχος» δηλώνει στον νοτιοαφρικανό δικαστή ο Μάρκ Θάτσερ και αφήνεται ελεύθερος, αφού προηγουμένως καταβάλλει εγγύηση 500.000 δολαρίων.

Δίχως καθυστέρηση, ο μοναχογιός της πρώην πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ μπαίνει στο πρώτο αεροπλάνο για το Λονδίνο, αφήνοντας πίσω του σπίτι και περιουσιακά στοιχεία στο Κέιπ Τάουν, κατοικία του τα τελευταία 10 χρόνια.

Ο Θάτσερ κατηγορείται για συμμετοχή σε απόπειρα πραξικοπήματος κατά του προέδρου της Ισημερινής Γουινέας. Συνεργάτες του ήταν μια ομάδα μισθοφόρων που δρούν εδώ και πολλά χρόνια στην Αφρική και τη στιγμή κρατούνται όλοι τους σε φυλακή της Ζιμπάμπουε.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ θεωρεί ότι η υπόθεση έχει σπιλώσει τόσο πολύ την υπόληψη του Θάτσερ που θα είναι πολύ δύσκολο να ξαναχτίσει την καριέρα και την προσωπική του ζωή.

Η Γκάρντιαν αναρωτιέται ποια θα είναι η εξέλιξη της δικαστικής αυτής υπόθεσης και κατά πόσο ο Μάρκ Θάτσερ θα γλιτώσει τη δίκη.

Με τίτλο «Ο κατάδικος με ιδιωτικό σοφέρ » οι Τάιμς αναφέρουν πως θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον υιό της Θάτσερ να γίνει δεκτός στις ΗΠΑ όπου ζουν η σύζυγος και τα παιδιά του.

Η Ιντιπέντεντ θεωρεί ότι η παθολογική αγάπη της Θάτσερ για τον υιό της είναι η αιτία της καταστροφής του.

«Κατά καιρούς ο Θάτσερ ενεπλάκη σε ύποπτες υποθέσεις και ήταν πάντα η μητέρα του η σανίδα σωτηρίας. Και σε αυτή την περίπτωση όχι μόνο του έδωσε τις 500.000 δολ. της εγγύησης αλλά και μεσολάβησε με τις αρχές της Νοτίου Αφρικής για να τον αφήσουν ελεύθερο» γράφει η Ιντιπέντεντ.


Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2005 - 22:41 (Ώρα Λονδίνου)

Στη μνήμη του Μπομπ Μάρλεϊ

Ο Μπομπ Μάρλεϊ πέθανε από καρκίνο το 1981

Με αφορμή την επέτειο από τη γέννηση του θρύλου της ρέγκε, Μπομπ Μάρλεϊ, θα πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις προς τιμήν του στην Αιθιοπία.

Ανάμεσα σε αυτές είναι ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ, αρκετά σεμινάρια και μία συναυλία στις 6 Φεβρουαρίου στην Αντίς Αμπέμπα.

Στη συναυλία θα συμμετάσχουν τα παιδιά του Μπομπ Μάρλεϊ, ο Κουίνσι Τζόουνς, ο Μπάαμπα Μάαλ και ο Γιούσου Ντουρ.

Εν τω μεταξύ, η χήρα του θρύλου της ρέγκε, Μπομπ Μάρλεϊ, αρνήθηκε να σχολιάσει τις φήμες ότι σκοπεύει να προβεί στην εκταφή των λειψάνων του στη Τζαμάικα και να τα μεταφέρει σε τάφο στην Αιθιοπία.

Σύμφωνα με τις φήμες, η Ρίτα Μάρλεϊ είχε πει σε κάποιους ότι η επιμνημόσυνη δέηση στην Αιθιοπία θα γινόταν το Φεβρουάριο, κατά τον οποίο συμπληρώνονται 60 χρόνια από τη γέννηση του διάσημου μουσικού.

Ωστόσο, η Ρίτα Μάρλεϊ, η οποία αυτή την περίοδο βρίσκεται στην Αιθιοπία, διέψευσε τους εν λόγω ισχυρισμούς.

Εκπρόσωπος του ιδρύματος Μάρλεϊ, ο οποίος ταξιδεύει μαζί της, υπογράμμισε ότι κάποιοι διαστρέβλωσαν τα λόγια της.

Ο Μπομπ Μάρλεϊ γεννήθηκε στο νησί της Αγίας Άννας στην Τζαμάικα, το 1945 και πέθανε το 1981.


Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2005 - 22:21 (Ώρα Λονδίνου)

«Κλοπή» ανθρωπιστικής βοήθειας

Η συμβολή του στρατού της Ινδίας στη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας είναι πολύ σημαντική

Οι αξιωματούχοι του Ερυθρού Σταυρού κατηγόρησαν τις αρχές στις πληγείσες περιοχές της Ινδίας, Ανταμάν και Νικομπάρ, ότι έκλεψαν προμήθειες της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Εκπρόσωπος της οργάνωσης είπε ότι ορισμένα πακέτα της ανθρωπιστικής βοήθειας εξαφανίστηκαν και αργότερα βρέθηκαν υπό την κατοχή εργαζομένων των τοπικών αρχών.

Οι αξιωματούχοι των εν λόγω περιοχών δεν έχουν σχολιάσει τους ισχυρισμούς, αλλά υπογράμμισαν ότι η βοήθεια πρέπει να διανέμενται μέσω της ινδικής κυβέρνησης και των τοπικών αρχών.

Περισσότερα από 1.8000 άτομα σκοτώθηκαν στα νησιά των εν λόγω περιοχών μετά το καταστροφικό τσουνάμι και τον σεισμό των 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, οι αγνοούμενοι στις περιοχές ξεπερνούν τους 5.600.

Στην Ινδία, ο συνολικός αριθμός των νεκρών έχει φθάσει τους 10.672, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Εκπρόσωπος της ινδικής επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, είπε στο BBC ότι οι τοπικές αρχές θέλουν να απαγορεύσουν σε κάθε εργαζόμενο μη κυβερνητικών οργανώσεων να συμμετάσχει στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι τοπικές αρχές ισχυρίζονται ότι είναι σε θέση να φέρουν εις πέρας τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας μόνες τους.


Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2005 - 20:31 (Ώρα Λονδίνου)

Οι ΗΠΑ «προδίδουν τα ανθρώπινα δικαιώματα»

Για «βάναυσες» μεθόδους ανάκρισης κάνει λόγο η οργάνωση

Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπονομεύουν το διεθνές δίκαιο και αμαυρώνουν το κύρος της χώρας στο εξωτερικό, σύμφωνα με μία γνωστή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Χιούμαν Ράιτς Γουότς (Human Rights Watch) τονίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν πλέον να παρουσιάζουν την εικόνα του προστάτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εξωτερικό, εάν συνεχίσουν να παραβιάζουν οι ίδιες τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η οργάνωση ζητά τη δημιουργία μίας ανεξάρτητης αμερικανικής επιτροπής που θα ασχοληθεί με τα βασανιστήρια κρατουμένων στην ιρακινή φυλακή Αμπού Γκράιμπ και στην αμερικανική βάση Γουαντάναμο.

Παράλληλα, απαιτεί τον διορισμό ενός ειδικού εισαγγελέα, ο οποίος θα διερευνήσει τους λόγους για αυτά τα βασανιστήρια και θα οδηγήσει τους υπεύθυνους ενώπιον της δικαιοσύνης.

Η Ουάσινγκτον διεξάγει νέα έρευνα τόσο για τα βασανιστήρια στην Αμπού Γκράιμπ όσο και για τις αντίστοιχες καταγγελίες στη βάση Γουαντάναμο στην Κούβα.

Η οργάνωση υπογραμμίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πλέον δικαίωμα να επικαλούνται λόγους ηθικής για να πρωτοστατούν στον υπόλοιπο κόσμο.

«Επιθέσεις εναντίον αυταρχικών καθεστώτων δεν δικαιολογούν επιθέσεις και συμπεριφορές που είναι εξίσου αυταρχικές», τονίζει η οργάνωση.

«Οι βάναυσες μέθοδοι ανακρίσεων προδίδουν τις βασικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο όνομα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας», σημειώνει η μεγαλύτερη οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων της χώρας.


Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2005 - 19:01 (Ώρα Λονδίνου)

Πρώτοι στο κάπνισμα οι Έλληνες

Του ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες, Γιώργου Δαράτου

Θλιβερή πρωτιά για τους Έλληνες το κάπνισμα

Διπλή πρωτιά καταλαμβάνουν οι Έλληνες καπνιστές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, και μάλιστα με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά.

Μάλιστα η αυξητική τάση που παρουσιάζει το κάπνισμα στο γυναικείο πληθυσμό τα τελευταία 20 χρόνια είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου για θέματα Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή, Μάρκου Κυπριανού, στην ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη.

Συγκεκριμένα, με την ερώτηση που κατέθεσε πρόσφατα ο Έλληνας ευρωβουλευτής αναφορικά με τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, ζητούοσε να πληροφορηθεί από την Επιτροπή τα υπάρχοντα συγκριτικά στοιχεία για την έκταση του προβλήματος.

Τα συγκριτικά στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Κυπριανού παρουσιάζουν έντονο ελληνικό ενδιαφέρον.

Κάπνισμα στην ΕΕ

Ο αρμόδιος επίτροπος αναφέρεται πρωτίστως σε μία πρόσφατη έκθεση που χρηματοδοτήθηκε από την Επιτροπή και συντάχθηκε από ομάδα εμπειρογνωμόνων σε θέματα δημόσιας υγείας και καπνίσματος.

Ή έκθεση συγκεντρώνει στοιχεία σχετικά με τη διάδοση του καπνίσματος κατά τα τελευταία 20 χρόνια σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Οι εκτιμήσεις για τη διάδοση του καπνίσματος στον ανδρικό πληθυσμό στην ΕΕ κυμαίνονται από 16% στη Σουηδία έως 51% στην Ελλάδα και στη Λετονία.

Όσον αφορά στη διάδοση του καπνίσματος στο γυναικείο πληθυσμό, οι εκτιμήσεις κυμαίνονται αντίστοιχα από 8% στην Κύπρο έως 39% στην Ελλάδα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στους άνδρες καπνιστές η χώρα μας παρουσιάζει μία από τις μικρότερες πτωτικές τάσεις (-5% σε διάστημα 16 χρόνων), διατηρώντας την πρώτη θέση.

Πρώτες και οι Ελληνίδες

Παράλληλα, και στις γυναίκες, με μία εντυπωσιακή αύξηση της τάξεως του 95%, βρισκόμαστε στην πρώτη θέση με 39% ποσοστό γυναικών που καπνίζουν, και διαφορά τουλάχιστον 10 ποσοστιαίων μονάδων από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Επιπρόσθετα, ο κ. Κυπριανού αναφέρεται σε στοιχεία από το Πάνελ Νοικοκυριών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (ECHP), που καλύπτουν 10 κράτη μέλη της ΕΕ των 15.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι το 2001, ο ελληνικός αντρικός πληθυσμός ηλικίας 25-34 χρόνων κατείχε την πρώτη θέση στο κάπνισμα εκείνο το διάστημα μεταξύ όλων των χωρών και των ηλικιακών ομάδων με ποσοστό 70,2%.

Το ίδιο ισχύει και για το γυναικείο πληθυσμό ηλικίας 35-44 ετών (ποσοστό 51,7%).

Ο επίτροπος σημειώνει επίσης ότι το κάπνισμα στοιχίζει ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί περίπου με το 1! του ΑΕΠ.


Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2005 - 14:51 (Ώρα Λονδίνου)

Δυσπιστία για τους αγνοουμένους

Του ανταποκριτή μας στη Λευκωσία, Πάρη Ποταμίτη

Γεμάτοι ερωτηματικά είναι οι συγγενείς των αγνοουμένων

Κλίμα έντονης δυσπιστίας ανάμεσα στους συγγενείς των Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων του 1974, σε σχέση με τις προθέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, προκάλεσαν τα αποτελέσματα της πρώτης απόπειρας εκταφών στη κατεχόμενη βόρεια Κύπρο.

Οι έρευνες στην περιοχή Τράχωνα, περιοχή που η ίδια η τουρκοκυπριακή πλευρά υπέδειξε ως χώρο ταφής Ελληνοκυπρίων, απέβησαν άκαρπες αφού ουδέν ανευρέθη.

Το εν λόγω γεγονός οδήγησε τους συγγενείς των αγνοουμένων σε ερωτηματικά για την αξιοπιστία των πληροφοριών αλλά και για τις πραγματικές προθέσεις της τουρκικής πλευράς.

Τα ερωτηματικά αυτά έγιναν ακόμη πιο έντονα έπειτα από σημερινά δημοσιεύματα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Αφρίκα», η οποία φιλοξενεί δηλώσεις από Τουρκοκύπριους αυτόπτες μάρτυρες.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες αυτές άδικα έγιναν οι έρευνες στην περιοχή Τράχωνα αφού είναι, όπως είπαν, γνωστό ότι δεν υπάρχουν Ελληνοκύπριοι που να έχουν ταφεί στην περιοχή αυτή.

Αντίθετα, τα ίδια άτομα καταθέτουν την προσωπική τους μαρτυρία, λέγοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι νεκροί είχαν πεταχτεί σε πηγάδι σε συγκεκριμένο σημείο πάνω από το οποίο χτίστηκε πλακόστρωτο για στάθμευση οχημάτων.

Σύμφωνα πάντα με την «Αφρίκα», οι ίδιοι Τουρκοκύπριοι αυτόπτες μάρτυρες κατονομάζουν και άλλα σημεία στα οποία ρίχτηκαν Ελληνοκύπριοι νεκροί του 1974 και στα οποία απαγορεύεται μέχρι σήμερα η πρόσβαση, αφού έχουν κηρυχθεί ως αυστηρά στρατιωτικές περιοχές.


Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2005 - 09:57 (Ώρα Λονδίνου)

Στο επίκεντρο η ρωσική στάση

Καμιά ανησυχία δεν προκαλούν στην κυβέρνησή του οι δηλώσεις του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του ρώσου προέδρου κατά την επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Ρωσία, ο κ. Παπαδόπουλος είπε επίσης ότι η κυβέρνησή του «εκτιμά ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της Μόσχας».

Το απόγευμα της Τετάρτης, ο κύπριος υπουργός των Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, δήλωσε ότι η στήριξη που δίνεται από τη Μόσχα στην Κύπρο θα συνεχισθεί και πρόσθεσε πως αν κάποιος διαβάσει τις δηλώσεις Πούτιν που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου, θα αντιληφθεί ότι αυτά που λέγει δεν δημιουργούν πρόβλημα για την Κύπρο.

Τέλος, ο κ. Ιακώβου αναφέρθηκες σε προγραμματιζόμενη επίσκεψη του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Μόσχα, η οποία γίνεται κατόπιν επισήμου προσκλήσεως, αλλά είπε ότι ακόμη η ημερομηνία δεν έχει καθοριστεί.

Επί των δηλώσεων Πούτιν, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι δεν βοηθά ούτε ο πολιτικός πανικός ούτε ο πολιτικός εφησυχασμός.

Η Τουρκία ξεκίνησε εκστρατεία προς τα κέντρα λήψης αποφάσεων, που δεν είναι άσχετη με την ημερομηνία της 3ης Οκτωβρίου, επεσήμανε, και γι αυτό θα πρέπει να υπάρξει προβληματισμός στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου και να χαραχθεί κοινή στόχευση και στρατηγική.

Από ελληνικής πλευράς, ο εκπρόσωπος του υπουργείου των Εξωτερικών, Γιώργος

Κουμουτσάκος, δήλωσε «η ρωσική πολιτική σε ότι αγορά στο κυπριακό ήταν και είναι πολιτική αρχών, την οποία διακρίνει συνέπεια και συνέχεια».

Δηλώσεις Ερντογάν

Ο τούρκος πρωθυπουργός, επιστρέφοντας την Πέμπτη στην Άγκυρα, δήλωσε ότι δεν έχει σημασία ο τίτλος του σχεδίου για το Κυπριακό, αλλά το περιεχόμενό του, και επανέλαβε ότι σχεδιάζει να συναντηθεί επί του κυπριακού με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Απαντώντας σε ερώτηση, για τη δήλωση που έκανε ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, ότι «προκαλούν λύπη οι δηλώσεις του Πούτιν» για υποστήριξη προς το σχέδιο Ανάν, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι «δεν έχει σημασία ο τίτλος του σχεδίου, αλλά το περιεχόμενό του, το οποίο πρέπει να περιλαμβάνει τη λύση» και πρόσθεσε ότι «σε περίπτωση που το σχέδιο προστατεύει τα συμφέροντα των πολιτών της Βόρειας Κύπρου και προβλέπει δίκαιη και μόνιμη λύση, οι πάντες θα καταβάλουν όση προσπάθεια μπορούν».

Παρέμβαση βρετανών βουλευτών

Εν τω μεταξύ, βρετανοί βουλευτές κατέθεσαν στη βουλή των κοινοτήτων προσχέδιο ψηφίσματος με το οποίο καλείται η βρετανική κυβέρνηση να διασφαλίσει τα δικαιώματα της Κύπρου κατά τις διαπραγματεύσεις για την πιθανή ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να σεβασθεί τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να εργασθεί στενά με αυτήν και τον πρόεδρό της, Τάσσο Παπαδόπουλο.

Ζητείται ακόμη από την κυβέρνηση Μπλερ να καταστήσει πολύ σαφές στην Τουρκία ότι είναι προς το συμφέρον της να αναγνωρίσει πλήρως και σύντομα την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το σχέδιο ψηφίσματος υπογράφουν δέκα εργατικοί βουλευτές (του κυβερνώντος κόμματος), δύο συντηρητικοί και ένας φιλελεύθερος δημοκράτης.

Δεν επίκειται ανασχηματισμός

Εξάλλου, ο κ. Παπαδόπουλος την Πέμπτη σε δηλώσεις του είπε ότι θα θεωρούσε ευλογία, με βάση τα σημερινά δεδομένα, τις συμφωνίες Ζυρίχης- Λονδίνου.

Δήλωσε ακόμη ότι, αν και ήταν ένας εξ εκείνων που τάχθηκαν εναντίον των συμφωνιών, σήμερα, και αφού βρήκε την ισορροπία μεταξύ συναισθήματος και λογικής, θα ψήφιζε υπέρ τους, συγκρίνοντας με όσα ακολούθησαν.

«Ο,τιδήποτε θα ήταν καλύτερο από την τουρκική εισβολή και το βίαιο διαχωρισμό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι επί του παρόντος δεν έχει σχέδια για ανασχηματισμό, αλλά μόνο για διορισμό υπουργού Υγείας.


Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2005 - 10:40 (Ώρα Λονδίνου)

Προς αποσόβηση της κρίσης

Την Πέμπτη πραγματοποιείται η κρίσιμη σύσκεψη για το βαμβάκι, υπό τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Μπασιάκο, με τη συμμετοχή των βουλευτών Θεσσαλίας, των νομαρχών, του περιφερειάρχη και εκπροσώπων των αγροτών.

Η σύσκεψη, που θεωρείται καθοριστική για την τροπή που θα λάβουν οι κινητοποιήσεις των βαμβακοπαραγωγών, πραγματοποιείται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με στόχο να βρεθεί μέση οδός, καθώς οι μεν αγρότες επιμένουν στην απορρόφηση και επιδότηση όλης της παραγωγής τους, η δε κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η επιδότηση από εθνικούς πόρους είναι παράνομη και επισύρει ψηλά πρόστιμα από την ΕΕ.

Αναφερόμενος στο θέμα την Τετάρτη, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, απέκλεισε την περίπτωση χορήγησης άτοκων δανείων στους αγρότες, αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο χαμηλότοκης δανειοδότησης των αγροτών, στο πλαίσιο των κοινοτικών κανονισμών.

Η θέση της ΓΕΣΑΣΕ

Την αντίθεσή της με όσα αποφάσισε για το βαμβάκι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσε, με ανακοίνωσή της, η Γενική Συνομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας (ΓΕΣΑΣΕ).

Η συνομοσπονδία καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε όλες οι νόμιμα παραχθείσες ποσότητες βαμβακιού να παραδοθούν στα εκκοκκιστήρια και να διασφαλισθεί το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα, προσαυξημένο με την αντίστοιχη αύξηση του κόστους παραγωγής του.

«Οι παραγωγοί δεν πρέπει αυτή τη δύσκολη περίοδο να οδηγηθούν σε εμφύλιο», επισημαίνει η ΓΕΣΑΣΕ και τονίζει ότι η ενότητα είναι απαραίτητη προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα.

Θέση ΠΑΣΟΚ εσωκομματική διάσταση

Το θέμα του βάμβακος συζητήθηκε στον κοινοβουλευτικό τομέα εργασίας του ΠΑΣΟΚ, και πολλοί βουλευτές άσκησαν κριτική για την έλλειψη σαφούς θέσης του κινήματος και την απουσία του από τις κινητοποιήσεις των αγροτών.

Επίσης, ασκήθηκε έντονη κριτική σε υπουργούς Γεωργίας επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ με τη χρησιμοποίηση απαξιωτικών χαρακτηρισμών.

Με αφορμή το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων και την απουσία του ΠΑΣΟΚ από αυτές, τέθηκε και γενικότερο θέμα παρουσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τις κινητοποιήσεις πολλών κοινωνικών ομάδων.

Το θέμα φέρεται να ανακίνησε ο αναπληρωτής συντονιστής οικονομικών υποθέσεων, Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος απέδωσε την απραξία στην ανυπαρξία καθοδηγητικών οργάνων εντός του κινήματος.

Όπως φέρεται να ανέφερε ο κ. Φλωρίδης, στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν ούτε περιφερειακά, ούτε κεντρικά όργανα τα οποία να χαράζουν πολιτική και να παρεμβαίνουν στις εξελίξεις και στις κοινωνικές διεργασίες. Υπάρχει μόνο, είπε, η Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες.

Η παρέμβαση Φλωρίδη που θεωρήθηκε από πολλούς κριτική εις βάρος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, απαντήθηκε από συνεργάτη του τελευταίου, ο οποίος χαρακτήρισε «σωστές» τις επισημάνσεις αν και δεν ελήφθη υπόψη ότι όλα αυτά τα κενά θα καλυφθούν στο συνέδριο.

Σημειώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ κρατά σημαντικές αποστάσεις από το πρόσφατο αγροτικό ζήτημα, καθώς θεωρεί ότι πρόκειται για θέμα που δημιούργησε η ΝΔ ως αντιπολίτευση και πρέπει να το λύσει σήμερα ως κυβέρνηση.

Με δηλώσεις του ο κ. Παπανδρέου τάχθηκε, πάντως, κατά των ακραίων κινητοποιήσεων, όπως οι καταλήψεις εθνικών οδών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου, εξετάζει λόγω των γεγονότων, την πιθανότητα να αλλάξει το πρόγραμμα του νέου κύκλου περιοδειών του και αντί της Δυτικής Μακεδονίας και κατόπιν Θεσσαλίας, προσανατολίζεται να ξεκινήσει από την Πελοπόννησο, περιοχή στην οποία δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη αγροτικές κινητοποιήσεις.

ΚΚΕ- ΣΥΝ

Την Πέμπτη παρουσιάζει η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τις θέσεις του κόμματός της για τα αγροτικά θέματα.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας, οι οποίοι πρόσκεινται στο ΚΚΕ, αποφάσισαν την Τετάρτη ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις στις 31 του μήνα.

Δηλώσεις επί του θέματος έκανε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος είπε πως «η κυβέρνηση πρέπει να βρει τους τρόπους και τα μέσα για να αντιμετωπίσει το ζήτημα και να μην φτάσουμε σε μια ένταση των εκδηλώσεων».

Τόνισε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι έτοιμη να καλύψει τη νόμιμη παραγωγή βαμβακιού, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτο τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είναι ντροπή να υπάρχει ένας κανονισμός που τιμωρεί τον παραγωγό γιατί πήγε καλά η δουλειά του, γιατί έβγαλε πολύ καρπό», επεσήμανε.


Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2005 - 10:12 (Ώρα Λονδίνου)

Υπερψηφίστηκε ο «βασικός μέτοχος»

Οι βουλευτές της συμπολίτευσης υπερψήφισαν το απόγευμα της Τετάρτης, στην σχετική επιτροπή της βουλής, το νομοσχέδιο για το «βασικό μέτοχο».

Το νομοσχέδιο δεν υπερψήφισε επί της αρχής ο Συνασπισμός, καθώς οι αλλαγές που επέφερε στο σώμα του ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπης Παυλόπουλος, δεν ήταν αυτές που είχε αιτηθεί.

Επί του νομοσχεδίου τοποθετήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας, ο οποίος τόνισε ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις «διασφαλίζουν ότι οι επιχειρήσεις ΜΜΕ δεν θα χρησιμοποιούνται ως πολιορκητικοί κριοί για την απόσπαση δημοσίων έργων, συμβάσεων και προμηθειών, διασφαλίζουν την ουσιαστική λειτουργία της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας (αποτρέποντας τη γιγάντωση ανεξέλεγκτων εξωθεσμικών κέντρων που απεργάζονται την ποδηγέτηση της πολιτικής), όπως επίσης και τον ουσιαστικό έλεγχο και αυστηρές κυρώσεις σε κάθε παρανομούντα».

Τόνισε επίσης ότι «η μοιρολατρεία απέναντι στη διαφθορά και τη διαπλοκή, ισοδυναμεί με πολιτική συνενοχή».

Στην παρέμβαση του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης, έδωσε έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης των ελεγκτικών μηχανισμών, προέβλεψε ότι οι διατάξεις του σχεδίου νόμου θα προσκρούσουν στην συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της επιχειρηματικής ελευθερίας και πρότεινε να καθιερωθεί το ασυμβίβαστο για τα συγγενικά πρόσωπα, σε περίπτωση που αποδεικνύεται «προφανής συνάφεια επαγγελματικών δραστηριοτήτων».

Απαντώντας στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ιδιαιτέρως στον Τηλέμαχο Χυτήρη, ο οποίος είχε αναφερθεί ιδιαιτέρως απαξιωτικά στο νομοσχέδιο την Τρίτη, ο εισηγητής της ΝΔ, Χρήστος Ζώης, έκανε λόγο για «εμπεριστατωμένο κυνισμό που προκύπτει από την επίγνωση της αποτυχίας» του κόμματος τα αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς, όλα αυτά τα χρόνια που ήταν στην κυβέρνηση, όχι μόνον δεν μπόρεσε να ελέγξει τα φαινόμενα της διαπλοκής, αλλά επί των ημερών του άνθισαν.

«Σας προκαλούμε και σας παρακαλούμε: Τις εμπειρίες σας να μας τις καταθέσετε και να μας προτείνετε συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να περπατήσει αυτό το σχέδιο νόμου», κατέληξε.

Ο υπουργός Επικρατείας, Θοδωρής Ρουσόπουλος, παρατήρησε «μετεωρισμό του ΠΑΣΟΚ» από το δόγμα ότι δεν υπάρχει διαπλοκή υπενθύμισε μάλιστα απάντηση του τότε πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, σε σχετική επιστολή του Κώστα Καραμανλή- στις πρόσφατες δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου, που παραδέχεται «εμμέσως πλην σαφώς» την ύπαρξη του φαινομένου.

Ακόμα κι έτσι όμως, η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζεται κατά τον κο Ρουσόπουλο, ανακόλουθη:

«Ο κος Παπανδρέου μιλά για ηλεκτρονική διακυβέρνηση και επικαλείται τη δυνατότητα του πολίτη να μπορεί να ελέγχει την πορεία μιας σύμβασης ηλεκτρονικά. Ούτε όμως για το τμήμα του νομοσχεδίου που φτιάχνουμε ηλεκτρονικό μητρώο, δεν είπατε ότι είναι ένα βήμα παραπέρα».

Η στάση του ΣΥΝ

Ο εισηγητής του ΣΥΝ, Φώτης Κουβέλης, απέρριψε τα επιχειρήματα του ΠΑΣΟΚ περί ανατροπής του νομοσχεδίου στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, υποστηρίζοντας ότι εκεί, η Ελλάδα θα μπορεί να επικαλεστεί το Σύνταγμα, αλλά και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Παρατήρησε δε, ότι τα προβλήματα της διαπλοκής δεν προέκυψαν εν κενώ, «αλλά γεννήθηκαν μέσα από μία συγκεκριμένη πολιτική συμπεριφορά».

Κατέθεσε επίσης και μία πρόταση που αφορά την αποτροπή της εμφάνισης «αχυρανθρώπων»:

Επειδή η σχέση του «αχυράνθρωπου» με τον «πραγματικό ιδιοκτήτη» μιας εταιρείας βασίζεται σε συγκεκριμένα έγγραφα και συμφωνητικά, θα πρέπει να κηρυχθεί δια νόμου, ότι σε περίπτωση που αποδειχθεί παραβίαση της νομοθεσίας περί ασυμβιβάστου από τον «πραγματικό ιδιοκτήτη», τα συγκεκριμένα συμφωνητικά θα θεωρούνται άκυρα.

Η πρόταση του κου Κουβέλη, έγινε ευμενώς αποδεκτή από τον υπουργό Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα την λάβει υπ όψιν της.

Οι αλλαγές Παυλόπουλου

Βάσει των αλλαγών που επέφερε στο σώμα του σχεδίου νόμου ο υπουργός Εσωτερικών το ασυμβίβαστο για τους μετέχοντες σε εταιρείες ανάληψης δημοσίων έργων, είναι να μετέχουν και σε εταιρείες που εκδίδουν περιοδικά που περιέχουν ύλη πολιτικού ή οικονομικού περιεχομένου και αντίστροφα - (αντί του προηγούμενου «έντυπα κοινωνικού περιεχομένου»).

Επίσης, στην απαγόρευση για τα «παρένθετα (μεταξύ των δύο ασυμβίβαστων δραστηριοτήτων) πρόσωπα», περιλαμβάνονται εκείνα που «εξαρτώνται οικονομικά» από ιδιοκτήτες ΜΜΕ, ή εταιρειών ανάληψης δημοσίων έργων.

Ακόμη, στις κυρώσεις που αφορούν τα μέσα ενημέρωσης σε περίπτωση παραβίασης της νομοθεσίας, οι εφημερίδες απειλούνται το πολύ με ένα μήνα αναστολή της άδειας λειτουργίας τους, ενώ με πλήρη ανάκληση της άδειας, απειλούνται μονάχα τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.

Τέλος, το ηλεκτρονικό αρχείο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με δημόσιες συμβάσεις, τηρείται ως το τέλος της ολοκλήρωσης της κάθε σύμβασης, ή, αν έχει εγερθεί δικαστική αμφισβήτηση, ως το τέλος της έκδοσης της τελεσίδικης απόφασης.

Επιπρόσθετα, αναμένεται ο κ. Παυλόπουλος να υιοθετήσει με τροπολογία την πρόταση του ΣΥΝ σε σχέση με τους «αχυράνθρωπους».


Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2005 - 09:28 (Ώρα Λονδίνου)

Ακρίβεια, οικονομία, μέτοχος

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΟΤΕ: Τέλος στη μονιμότητα. Σοκ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 2.378 προσλήψεις χωρίς διαγωνισμό. Σε ΔΕΚΟ, υπουργεία και ΟΤΑ. Όλες οι προϋποθέσεις και οι ημερομηνίες.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): ΟΤΕ: Απομακρύνονται 6.200 υπάλληλοι με εθελουσία έξοδο. Επιμένει ο κ. Βουρλούμης για να διασωθεί ο Οργανισμός.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Νέα βόμβα στη Δικαιοσύνη. Δικαστίνα "λαδωνόταν" από εμπόρους ναρκωτικών. Μετά τον πρόεδρο Πρωτοδικών, κασέτες "καίνε" και μία ανακρίτρια.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Χρυσοί μισθοί ...αλλά αμοιβές-ψίχουλα και συντάξεις πείνας! Ποιοι οι Έλληνες πατρίκιοι και πληβείοι.

Η ΑΥΓΗ: Τα τρόφιμα... τρώνε το εισόδημα! Μεγάλες αυξήσεις μέσα στο 2004. Ψωμί 9,1%, λάδι 14,6%, νερό 5,6%.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Μέχρι 40% αυξήσεις στα βασικά είδη. Μόνο την τελευταία τριετία Σημίτη! Γι' αυτό στενάζει ο κόσμος από την ακρίβεια.

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Διαγράψτε μας, όλους μαζί!...". Η ηγεσία της ΔΑΚΕ απαντά στις απειλές της Ρηγίλλης. Στο κενό οι λεονταρισμοί του κ. Μεϊμαράκη.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αυξήσεις και δάνεια σε Δημόσιο, Σώματα Ασφαλείας. Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων: Μποναμάς για χιλιάδες δικαιούχους.

ΕΘΝΟΣ: Ντόμινο αντάρτικου των... γαλάζιων πατεράδων. Επιθέσεις ΔΑΚΕ κατά Μεϊμαράκη - Αγροτών κατά Μπασιάκου.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Κομματική προσήλωση και πειθαρχία ζήτησε από τους συνδικαλιστές της ΝΔ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αλλιώς ξεφουσκώνει τα κομματικά "λάστιχά" τους.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Γραμμή για σκληρή Αντιπολίτευση. Έδωσε ο Γ. Παπανδρέου σε συνάντηση με τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Καίγονται οι "αχυράνθρωποι" της διαπλοκής. Νέα ρύθμιση: Άκυρα τα ιδιωτικά συμφωνητικά με τους πραγματικούς ιδιοκτήτες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σφάζονται με το... βαμβάκι. ΝΔ: Αλληλοσπαραγμός για αγροτικά και "δικά μας παιδιά".

ΕΞΠΡΕΣ: "Φορολογικές"... συγχωνεύσεις. Με στόχο και ισχυρότερες επιχειρήσεις με μεγαλύτερη εξωστρέφεια".

ΕΣΤΙΑ: Ιδιωτικοποίησις στην Παιδεία. Το παράδειγμα του ΟΤΕ δείχνει τον δρόμο.

ESPRESSO: Προειδοποίηση του ΟΑΣΠ για σεισμό στη Φθιώτιδα. 11 δονήσεις μέσα σε 15 ημέρες. Ο φόβος των ειδικών για το ρήγμα της Αταλάντης.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Έντονο διάβημα του ΣΕΒ για την οικονομία. Μέτρα για προσέλκυση επενδύσεων ζήτησε ο Οδ. Κυριακόπουλος".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σύγκρουση παλαιού και νέου στη ΝΔ. Η κυβέρνηση αντιμέτωπη με δυνάμεις της "σκληρής" βάσης και αγροτοπατέρες - Θέμα διαγραφής στελεχών της ΔΑΚΕ - Επίθεση του "γαλάζιου" νομάρχη Θεσσαλονίκης στην πολιτική ηγεσία.

ΚΕΡΔΟΣ: "1,2 δισ. ευρώ θα κοστίσει η εθελουσία έξοδος στον ΟΤΕ. Το σχέδιο του Π. Βουρλούμη έχει τη συναίνεση της κυβέρνησης".

Ο ΛΟΓΟΣ: Υπό την απειλή κινητοποιήσεων. Κρίσιμη η σημερινή συνάντηση των αγροτών με την κυβέρνηση.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ελπίδες για πληθωρισμό κοντά στο 3% φέτος. Πρόβλεψη για ανατιμήσεις 4% τον Ιανουάριο, από 3,1% το 2004".

ΤΑ ΝΕΑ: Νανο-ρύποι πνίγουν την Αθήνα. Καμπανάκι από 5ετή έρευνα του Πολυτεχνείου.

Η ΝΙΚΗ: Μύλος η Νέα Δημοκρατία. Γενικεύονται οι "τσαμπουκάδες" σε κυβέρνηση-κόμμα.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πανεργατικό Αγωνιστικό ΜΕτωπο: Πλατιά συσπείρωση και ένταση των αγώνων.

TRAFFIC NEWS: Ο Βαλάντης ανοίγει... 28.000 φακέλους απαλλαγών. Λούφα και παραλλαγή.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Τέρμα στην πολιορκία της διαπλοκής. Με ανένδοτη επιμονή Καραμανλή-Παπαληγούρα.

Η ΧΩΡΑ: Δωρεάν περίθαλψη σε όλους τους ανασφάλιστους. Δίχτυ προστασίας για χιλιάδες Έλληνες από το υπουργείο Υγείας.

City Press: Πολιτικό ρίσκο με την μπάλα. Με ανακοίνωσή της η διοίκηση του συλλόγου διατυπώνει την άποψη ότι ο Ολυμπιακός βρίσκεται υπό διωγμόν.

METRO: Χρονιά-ορόσημο για την οικονομία το 2005. Την κρισιμότητα του τρέχοντος έτους επεσήμανε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης.

Αγροτικό ζήτημα

Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "σε πεδίο "εμφύλιου" σπαραγμού μετατράπηκε το κυβερνών κόμμα, με αφορμή την απειλή των βαμβακοπαραγωγών του θεσσαλικού κάμπου ότι θα "κόψουν" τη χώρα στα δύο, εάν δεν καλυφθούν οι απώλειές τους από τις χαμηλές κοινοτικές επιδοτήσεις".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι "υπαναχωρούν τα στελέχη της ΔΑΚΕ μετά την έντονη αντίδραση που προκάλεσαν οι επικρίσεις τους κατά στελεχών της κυβέρνησης αλλά και μετά την έντονη παρέμβαση του γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ κ. Β. Μεϊμαράκη".

Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "σκληρές επιθέσεις από αγρότες, αλλά και από συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ δέχεται η κυβέρνηση. Αφορμή αποτελούν οι χειρισμοί της σε κρίσιμα κοινωνικά θέματα, στα οποία η ΝΔ επένδυσε προεκλογικά".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "φρένο στα τρακτέρ και στις επιθέσεις της ΔΑΚΕ κατά υπουργών και συμβούλων, επιχειρεί να βάλει ο γραμματέας της ΝΔ Β. Μεϊμαράκης".

Το ΒΗΜΑ εκτιμά ότι "η ηγεσία της ΔΑΚΕ δεν φαίνεται να συμμορφώνεται προς τις υποδείξεις του Μεγάρου Μαξίμου ούτε να πτοείται από τους λεονταρισμούς για "διαγραφές" του Γραμματέα της ΝΔ κ. Ευ. Μεϊμαράκη".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι "έντονες -και αναπόφευκτες- οι αντιπαραθέσεις πολιτικής ηγεσίας και κύκλων της οργανωμένης βάσης της ΝΔ. Οι "σκληροί" του κόμματος αμφισβητούν με διάφορους τρόπους και την απροθυμία της κυβέρνησης να ικανοποιήσει "κεκτημένες" επιδοτήσεις της πλεονάζουσας παραγωγής βάμβακος, αλλά και τα "κεντρώα" ανοίγματα της ηγεσίας, τα οποία περιορίζουν την έκταση της εγκατάστασης "γαλάζιων" στελεχών στην κρατική μηχανή".

Βασικός Μέτοχος

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι "το ένα μετά το άλλο κόβει η κυβέρνηση τα κεφάλια της 'λερναίας ύδρας' της διαπλοκής. Μετά το 'βασικό μέτοχο', ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος προανήγγειλε νέα νομοθετική ρύθμιση που εξουδετερώνει τους 'αχυρανθρώπους".

Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει ότι "αν το ΠΑΣΟΚ διέθετε ίχνος σοβαρότητος θα έπρεπε από κοινού με την Κυβέρνηση να συμβάλη στην αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος, το οποίο είναι η αντίθεσις του ιδίου του Συντάγματος με το κοινοτικό δίκαιο. Αλλά, φαίνεται, είναι μάταιο να περιμένη κανείς από το ΠΑΣΟΚ να επιδείξη σοβαρότητα".

Η TRAFFIC υπογραμμίζει ότι "υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της πλειοψηφίας στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, το σχέδιο νόμου για το 'βασικό μέτοχο'. Κατά τη δεύτερη ημέρα της συζήτησης του σχεδίου την Τετάρτη, το ΠΑΣΟΚ επέμεινε στην απόρριψή του με απαξιωτικές εκφράσεις εκ μέρους του εισηγητή του, ενώ ο Συνασπισμός, παρότι δεν υπερψήφισε επί της αρχής, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει συγκεκριμένα άρθρα".

Ακρίβεια σε βασικά αγαθά

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "με τον επίσημο τιμάριθμο στο 3,1% για το 2004 και αλχημείες με πίνακες και αστεία επιχειρήματα, επιχειρεί η κυβέρνηση να διαψεύσει την ακρίβεια, που βασανίζει τα λαϊκά στρώματα".

Το METRO τονίζει ότι "την ίδια ώρα, 'πονοκέφαλο' προκαλεί στην κυβέρνηση το κύμα πληθωριστικών πιέσεων που αναμένεται τους επόμενους μήνες σε αγαθά και υπηρεσίες. Τις ανησυχίες αυτές εντείνουν και εκτιμήσεις του γγ της Στατιστικής Υπηρεσίας ότι τον επόμενο μήνα ο τιμάριθμος θα προσεγγίσει το 4%, παρά το γεγονός ότι για τον Δεκέμβριο του 2004 έκλεισε στο 3,1%".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "σε σημαντική επιβάρυνση τόσο των νοικοκυριών, όσο και του πληθωρισμού, οδήγησαν οι αυξήσεις σε μια σειρά προϊόντων ευρείας κατανάλωσης αλλά και υπηρεσιών που σημειώθηκαν την τελευταία τριετία".

Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "μεγάλες αυξήσεις μέσα στο 2004 σε είδη διατροφής ευρείας κατανάλωσης τεκμηριώνουν τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας: το ψωμί ανέβηκε 9,1%, το λάδι 14,6%, το νερό του δήμου 5,6%".

Ελληνοτουρκικά-Κυπριακό

Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει ότι "κατά την αναχώρησή του χθες από την Κωνσταντινούπολη στα κατεχόμενα ο Ραούφ Ντενκτάς ανέφερε πως "η επιλογή του Πούτιν να στηρίξει το σχέδιο Ανάν μας έχει ανησυχήσει, καθώς το σχέδιο δεν βρίσκεται πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας συμπλέει με τους "στρατηγούς" και γκριζάρει το Αιγαίο".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υπογραμμίζει ότι "η Άγκυρα απέρριψε την ελληνική θέση σχετικά με το περιστατικό που σημειώθηκε την Τρίτη στις βραχονησίδες Ιμια, υποστηρίζοντας ότι ελληνικό αλιευτικό παραβίασε τα τουρκικά χωρικά ύδατα".

Η Espresso τονίζει ότι "θέμα επανέναρξης της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού θα θέσει στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο Τούρκος πρωθυπουργός. Τη δήλωση έκανε ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο CNN Turk, διευκρινίζοντας ότι αυτό θα γίνει τον Φεβρουάριο".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2005 - 11:12 (Ώρα Λονδίνου)

Αιματηρή απαγωγή στο Ιράκ

Δεν είναι υποψήφιος, υποστηρίζει όμως την Ενωμένη Ιρακινή Συμμαχία

Ένοπλοι δολοφόνησαν έξι άτομα και απήγαγαν Τούρκο επιχειρηματία, αφού έστησαν ενέδρα έξω από ξενοδοχείο της Βαγδάτης

Περίπου δέκα ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον του λεωφορείου του ξενοδοχείου που μόλις είχε αφιχθεί για να παραλάβει τον επιχειρηματία από το ξενοδοχείο Μπακάν.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο επιχειρηματίας ονομάζεται Αμπντουλκαντίρ Τανρίκουλου, ενώ οι έξι νεκροί ήταν Κούρδοι του Ιράκ που εργάζονταν για εκείνον και ταξίδευαν με το λεωφορείο.

Δεκάδες αλλοδαποί έχουν πέσει θύματα απαγωγής στο Ιράκ τον τελευταίο χρόνο.

Κάποιοι αφέθηκαν ελεύθεροι με χρηματικά ανταλλάγματα, ενώ άλλοι δολοφονήθηκαν.

Φόνος αξιωματούχου

Την Πέμπτη βρέθηκε δολοφονημένος ένας ακόμα στενός συνεργάτης του σιίτη κληρικού, Αγιατολά αλί αλ Σιστάνι.

Ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Σεΐχη Μαχμούντ αλ Μανταΐνι, το γιο του και τέσσερις σωματοφύλακές του, ενώ έβγαιναν από τέμενος όπου είχαν ολοκληρώσει τις απογευματινές προσευχές τους.

Το επεισόδιο σημειώθηκε στην περιοχή Σάλμαν Πακ, νότιο-ανατολικά της Βαγδάτης.

Ο Σεΐχης αλ Μανταΐνι είχε δεχθεί απειλές για τη ζωή του από ακραίους σουνίτες που θέλουν να αποτρέψουν τη διεξαγωγή εκλογών στη χώρα τους.

Ο Αγιατολά αλ Σιστάνι δεν έχει θέσει υποψηφιότητα. Υποστηρίζει όμως την Ενωμένη Ιρακινή Συμμαχία, έναν συνασπισμό σιιτικών , κυρίως, πολιτικών κομμάτων,


Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2005 - 09:15 (Ώρα Λονδίνου)

Δυσκολίες και απώλειες στο Κύπελλο

Με πολύ άγχος ο Ολυμπιακός πήρε την πρόκριση για τους «16» του Κυπέλλου Ελλάδας.

Οι «ερυθρόλευκοι» ηττήθηκαν με 3-2 από την Καλλιθέα στο «Ελ Πάσο», όμως χάρη στη νίκη τους με 1-0 στο πρώτο ματς πήραν το εισιτήριο για την επόμενη φάση, όπου θα αντιμετωπίσουν τον Ηρακλή.

Για τους γηπεδούχους, που για τέσσερα λεπτά βρίσκονταν σε σκορ πρόκρισης (3-1), σκόραραν οι Τσίγκας (38'), Κυριάκος (62') και Γκέκας (66'), ενώ τα γκολ που έδωσαν την πρόκριση στους Πειραιώτες σημείωσαν οι Καφές (59') και Οκκάς (70').

Χωρίς να αντιμετωπίσει προβλήματα, ο Παναθηναϊκός απεδείχθη συνεπής στο ραντεβού του με την ΑΕΚ στους «16» του Κυπέλλου Ελλάδας, καθώς νίκησε τον Ιωνικό με 1-0 στη ρεβάνς της Νεάπολης και πήρε την πρόκριση.

Με δύο γκολ στο τελευταίο τέταρτο του αγώνα, το Αιγάλεω νίκησε 2-0 τον ΠΑΟΚ και πήρε την πρόκριση στους «16» του Κυπέλλου Ελλάδας.

Ο πρώτος αγώνας έληξε ισόπαλος χωρίς τέρματα κι έτσι με τα γκολ των Μακρή (76'), Μπάρκογλου (84') το «Σίτι» πήρε το εισιτήριο για την επόμενη φάση όπου θα αντιμετωπίσει τη Ξάνθη.

Περίπου 30 οπαδοί του ΠΑΟΚ αποδοκίμασαν την αποστολή της ομάδας κατά την επιστροφή της στο αεροδρόμιο της Μίκρας.

Προκρίθηκαν επίσης οι Άρης, Ξάνθη που επικράτησαν με 3-0 των Ατρόμητου και Λεβαδειακού αντίστοιχα. Πρόκριση και για την Καστοριά, κέρδισε 4-0 τον «Παύλο Μελά».

Στην επόμενη φάση, η Ξάνθη θα αντιμετωπίσει τον νικητή το Αιγάλεω, ο Άρης τον Εθνικό και η Καστοριά την Πτολεμαϊδα, που έκανε την έκπληξη, αφήνοντας εκτός τον Εργοτέλη.

Στον επόμενο γύρο της διοργάνωσης έχουν προκριθεί ήδη η Πτολεμαΐδα, η Λάρισα, ο ΟΦΗ, η Χαλκηδόνα, ο Ηλυσιακός, η ΑΕΚ, ο Πανιώνιος, ο Εθνικός, ο Ηρακλής και ο Απόλλων Καλαμαριάς.


Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2005 - 09:06 (Ώρα Λονδίνου)

Στην Ελλάδα ο Μαραντόνα

Στην Ελλάδα βρίσκεται από το βράδυ της Τετάρτης ο «θρύλος» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου Ντιέγκο Μαραντόνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα παραμείνει στην Αθήνα δύο ημέρες και μετά θα επισκεφθεί την Θεσσαλονίκη.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι στην Ελλάδα και την Αθήνα. Είχα σκοπό να δώσω το παρόν στους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά λόγοι υγείας δεν μου επέτρεψαν κάτι τέτοιο» δήλωσε ο Μαραντόνα, ο οποίος εκθείασε την ελληνική επιτυχία στην Πορτογαλία.

«Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το παρακολούθησα και μπορώ να πω πως η χώρας σας πέτυχε ένα μικρό θαύμα. Αγωνίστηκε εξαιρετικά όμως και εν τέλει το άξιζε.

Τους νικήσατε όλους και οι εκπλήξεις είναι καλές για το ποδόσφαιρο» δήλωσε ο Αργεντινός σούπερ σταρ.


Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2005 - 09:00 (Ώρα Λονδίνου)

Για ποιον χτυπά η καμπάνα;

Σε απολογία κάλεσε το Πρωτοβάθμιο Δικαιοδοτικό Όργανο της ΕΠΑΕ τις ΠΑΕ Πανιώνιος, Ολυμπιακός, καθώς και το μέλος του Δ.Σ. του Πανιωνίου Αχιλλέα Μπέο για τα επεισόδια πριν από τον αγώνα Πανιωνίου Ολυμπιακού.

Οι δύο ομάδες εγκαλούνται βάσει του άρθρου 21 του ΚΑΠ, κάτι που σημαίνει ότι απειλούνται με μηδενισμό, αφαίρεση βαθμών και αποκλεισμό από την έδρα τους για 1 έως και 5 αγωνιστικές. Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί την Πέμπτη το βράδυ.

«Η δικαιοσύνη θα κάνει το έργο της και θα πάρει τις αποφάσεις της, όπως πρέπει, με την παραδειγματική τιμωρία όλων εκείνων που ευθύνονται στη συγκεκριμένη υπόθεση, έτσι ώστε τέτοιες κινήσεις να μην βρίσκουν μιμητές, αλλά να γνωρίζουν ότι θα τιμωρούνται παραδειγματικά» δήλωσε ο υφυπουργός αθλητισμού Γ. Ορφανός.

Οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης της ομάδας καταγγέλλει με ανακοίνωση της η ΠΑΕ Ολυμπιακός, με αφορμή την κλήση της σε απολογία για τα επεισόδια πριν από τον αγώνα της ομάδας με τον Πανιώνιο.

Επιπλέον, η ΠΑΕ Ολυμπιακός τονίζει ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε ένδικο μέσο για τη δικαίωσή της και καλεί τους φιλάθλους της να μη δώσουν αφορμές στους «διώκτες» της «να προχωρήσουν στο καταστροφικό τους σχέδιο».


Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2005 - 07:34 (Ώρα Λονδίνου)

Πρόταση για εκεχειρία στο Άτσε

Τα μέτρα της Ινδονησίας προβληματίζουν τις ανθρωπιστικές οργανώσεις

Καθώς οι προσπάθειες των ανθρωπιστικών συνεργείων συνεχίζονται στα παράλια της ΝΑ Ασίας, φαίνεται ότι ο απόηχος του τσουνάμι μπορεί να οδηγήσει σε καταλλαγή των δύο εμφυλίων πολέμων που ταλανίζουν την ευρύτερη περιοχή.

Μετά την άτυπη συνεργασία μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των «Τίγρεων Ταμίλ» στη Σρι Λάνκα, οι αντάρτες που μάχονται για την ανεξαρτησία της επαρχίας Άτσε, στη βορειοδυτική Σουμάτρα της Ινδονησίας, περιοχή που επλήγη περισσότερο στις 26 Δεκεμβρίου, ζήτησαν να ξεκινήσει διάλογος με την κυβέρνηση της Τζακάρτα προκειμένου να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός μεταξύ των δύο πλευρών.

Εκπρόσωπος των αυτονομιστών ανταρτών της επαρχίας Άτσε επανέλαβε τη δέσμευσή τους στην μονομερή εκεχειρία που κήρυξαν πριν από λίγες ημέρες και κάλεσε και την κυβέρνηση να κάνει το ίδιο.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι οι εχθροπραξίες θα σταματήσουν γιατί οι αντάρτες δεν θέλουν να επιτείνουν την ταλαιπωρία των πληγέντων.

Πάντως τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν διευκρινίσεις από την κυβέρνηση της Ινδονησίας μετά την απόφαση επιβολής περιορισμών στις μετακινήσεις των ανθρωπιστικών συνεργείων.

Η κυβέρνηση λέει ότι όλοι οι ξένοι εθελοντές θα πρέπει - για την ασφάλειά τους - να συνοδεύονται από στρατιώτες, ενώ οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες και οργανώσεις φοβούνται ότι αυτό θα προκαλέσει καθυστερήσεις στη διανομή των εφοδίων.

«Πάγωμα» χρεών

Την Τετάρτη, η «Λέσχη του Παρισιού» που αποτελείται από 19 πλούσια κράτη-πιστωτές αποφάσισε να ανασταλεί η πληρωμή χρεολυσίων ύψους πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις χώρες που έπληξε το τσουνάμι.

Την προσφορά ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ομάδας πιστωτών, Ζαν Πιέρ Ζουγιέ.

«Καθώς είδαν τις καταστροφικές επιπτώσεις του κατακλυσμού, οι χώρες πιστωτές αποφάσισαν να δεχθούν αναστολή των πληρωμών , εφόσον βέβαια το ζητήσουν οι χώρες - οφειλέτες. Το μέτρο αυτό θα δώσει τον απαραίτητο χρόνο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα να αποτιμήσουν πλήρως τις συνέπειες της καταστροφής», είπε ο Ζαν Πιερ Ζουαγιέ.

Το πάγωμα αποπληρωμής των χρεών θα εφαρμοστεί άμεσα και δεν συνοδεύεται από όρους.

Μέχρι στιγμής τρεις χώρες, η Ινδονησία, η Σρι Λάνκα και οι Σεϋχέλλες άφησαν να εννοηθεί ότι θα δεχθούν την προσφορά των πλούσιων πιστωτριών χωρών.

Άλλα κράτη της περιοχής - όπως η Ταϊλάνδη, η Ινδία και η Μαλαισία - δείχνουν ότι θα συνεχίσουν κανονικά την εξόφληση του εξωτερικού τους χρέους, μη αποδεχόμενα τη ρύθμιση για αναστολή πληρωμών, γιατί φοβούνται ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας και μείωση των ξένων επενδύσεων.


Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2005 - 08:13 (Ώρα Λονδίνου)

«Κακόγουστη» αμφίεση

Ο Χάρι στο πάρτι

Στη Βρετανία το «άτακτο» παιδί των ανακτόρων του Μπάκιγκχαμ κατάφερε πάλι να προκαλέσει αμηχανία στη βασιλική οικογένεια.

Ο πρίγκιπας Χάρι, ο 20χρονος εγγονός της βασίλισσας και τρίτος στη σειρά διάδοχος του αγγλικού θρόνου, σύμφωνα με φωτογραφία που δημοσιεύει σήμερα η σκανδαλοθηρική εφημερίδα Σαν (Sun) φόρεσε ναζιστική στρατιωτική στολή, με τη σβάστικα στο περιβραχιόνιο, σε ένα πρόσφατο πάρτι μεταμφιεσμένων.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της βασιλικής οικογένειας ο πρίγκιπας Χάρι ζητά συγγνώμη «εάν έθιξε κάποιον» με αυτή του την ενέργειά του.

Η ένωση εβραίων της Βρετανίας χαρακτήρισε το αστείο «κακόγουστο», αλλά εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απολογία του πρίγκιπα.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο σε ένα πάρτι γενεθλίων μίας φίλης του Χάρι, με κεντρικό θέμα αμφίεσης «άποικοι και ιθαγενείς».

Η πρώην σύμβουλος στο γραφεί Τύπου της βασίλισσας, Ντίκι Άρμπιτερ, είπε: «Αυτός ο νεαρός πρέπει να ζητήσει συγνώμη αυτοπροσώπως».


Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2005 - 04:49 (Ώρα Λονδίνου)

«Εξοργιστικά» μέτρα σε Βερολίνο-Τζακάρτα

Ανησυχία εκφράζουν οι γερμανικές εφημερίδες για τη νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία που υπεγράφη στο Βερολίνο και επιτρέπει την κατάρριψη αεροσκαφών στα οποία έχει εκδηλωθεί αεροπειρατεία.

Η Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) γράφει ότι ο πρόεδρος της χώρας , Χορστ Κέλερ εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο η νέα νομοθεσία είναι συμβατή με το σύνταγμα της χώρας.

«Ο πρόεδρος δεν είναι ένας δημόσιος υπάλληλος που υπογράφει από ρουτίνα τους νόμους», σχολιάζει η εφημερίδα υποστηρίζοντας ότι ο κ. Κέλερ δικαίως εξέφρασε τους δισταγμούς του.

Η εφημερίδα πιστεύει ότι το μέτρο είναι ακραίο αλλά υποστηρίζει ότι σε τελική ανάλυση ο πρόεδρος έπρεπε να το υπογράψει μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της ανάγκης για τρομοκρατική προστασία.

Η Φρανκφούρτερ Ρουντσάου (Frankfurter Rundschau) ελπίζει ότι το συνταγματικό δικαστήριο θα ακυρώσει το μέτρο που προβλέπει την κατάρριψη των αεροσκαφών.

«Δεν θα είναι ποτέ δυνατό να αποδειχθεί ο ισχυρισμός του υπουργού Εσωτερικών, ότι δηλ. οι επιβάτες του αεροπλάνου θα σκοτωθούν ούτως ή άλλως», τονίζει η εφημερίδα.

Το άρθρο υπογραμμίζει ότι οποιοσδήποτε υπουργός διατάζει την κατάρριψη ενός επιβατικού αεροσκάφους παραβιάζει βασικά δικαιώματα και δεν θα πρέπει να καθησυχάζει τη συνείδησή του βασιζόμενος σε μια νομοθεσία.

«Εξοργίζει» η Ινδονησία

Την απόφαση του «ομίλου των Παρισίων» σχολιάζουν ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Η Λιμπερασιόν (Liberation) στη Γαλλία γράφει ότι θα ήταν παράλογο για τις πλουσιότερες χώρες να μην «παγώσουν» την πληρωμή των χρεών των πληγεισών από το τσουνάμι χωρών.

«Στη χειρότερη των περιπτώσεων οι πιστωτές απλά θα περιμένουν», σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα, σημειώνοντας όμως ότι είναι εξίσου παράλογο τέτοιες αποφάσεις να λαμβάνονται μόνο σε περιπτώσεις μεγάλων φυσικών καταστροφών, όταν υπάρχουν χώρες που υποφέρουν χωρίς να τις πλήξει κανένα ακραίο φαινόμενο.

Εν τω μεταξύ, η Ντερ Τάγκεσπίγκελ (Der Tagesspiegel) γράφει ότι το αίτημα της κυβέρνησης της Ινδονησίας να απομακρυνθούν από τη χώρα, μέχρι το τέλος Μαρτίου όλα τα ξένα στρατεύματα που βοηθούν στην ανακούφιση των πληγέντων είναι εξοργιστικό.

Η γερμανική εφημερίδα πιστεύει ότι η Ινδονησία δεν θέλει να δει κανείς τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει πολίτες και αντάρτες στην επαρχία του Άτσε.

Με την άποψη αυτή συμφωνεί και η Ντι Πρέσε (Die Presse) που εκφράζει επίσης την απογοήτευσή της για την εξέλιξη.

Η Άφτονμπλάντετ (Aftonbladet) στη Στοκχόλμη διερωτάται σε πόσο χρονικό διάστημα θα μπορέσει η κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την ενίσχυση των Σουηδών που έπεσαν θύματα του τσουνάμι.

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα αλλά ελάχιστες απαντήσεις», γράφει.

«Ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας έλαβαν τις δραστικές αποφάσεις που απαιτούνταν».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.