Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-01-10

  1. Επιστροφή σε άδεια θρανία
  2. Μαχμούντ Αμπάς ο διάδοχος
  3. Εκταφή σορών για αναγνώριση
  4. Ρώμη άκαπνη πόλη
  5. Στρατοδικείο για το Αμπού Γκράιμπ
  6. Συνάντηση Καραμανλή - Σιούφα
  7. ΑΕΚ και ξύλο οι πρωταγωνιστές
  8. Παρατυπίες ήσσονος σημασίας
  9. Μετά τον Αραφάτ, ο Αμπάς
  10. Διαρκής η κινητικότητα
  11. Πολλά τα προβλήματα του Πατριαρχείου
  12. Οικονομία και προσλήψεις
  13. Εισαγγελική έρευνα για τα επεισόδια
  14. Δεν έχουν τέλος οι δοκιμασίες
  15. Δολοφονία Ιρακινού αξιωματούχου
  16. Μετά τον Αραφάτ, ο Αμπάς
  17. Δολοφονία Ιρακινού αξιωματούχου
  18. «Παράθυρο ευκαιρίας»

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2005 - 02:14 (Ώρα Λονδίνου)

Επιστροφή σε άδεια θρανία

Στα βρετανικά πρωτοσέλιδα δεσπόζουν εικόνες από την νέα σχολική περίοδο στα κατεστραμμένα παράλια της ΝΑ Ασίας και η οργή βουλευτών του Εργατικού κόμματος για τη πικρόχολη διαμάχη διαδοχής μεταξύ Τόνι Μπλερ και Γκόρντον Μπράουν.

«Μνημεία στους αδικοχαμένους [στήνονται] σε σχολεία όλου του πλανήτη» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Τάιμς (The Times), που φιλοξενεί περιγραφές ανταποκριτών της από τα σχολεία της ΝΑ Ασίας.

Σχολικές αίθουσες με νεκρούς ή αγνοούμενους τους μισούς μαθητές στην Ινδία, ένα νηπιαγωγείο όπου το κάθε παιδί θρηνεί κι ένα χαμένο φίλο, ή ένα δημοτικό στη Σρι Λάνκα όπου υπάρχουν μαθητές αλλά δεν απέμεινε τίποτα από το σχολικό κτίριο, είναι μερικές από τις εικόνες που αντικατοπτρίζουν αδρά το μέγεθος της καταστροφής.

Αισθάνεται κανείς απαίσια στο σχολείο δεν θέλουμε να κοιτάμε τα άδεια θρανία

Μαθητής στη Σρι Λάνκα

Στο άρθρο της αρχισυνταξίας αναφέρεται ότι η γενναιοδωρία που επέδειξε ο δυτικός κόσμος οφείλεται εν πολλοίς στη «συναίσθηση ότι η μοίρα μας συνδέεται με τους φτωχούς του κόσμου», καθώς χιλιάδες τουρίστες συγκαταλέγονται ανάμεσα στα θύματα.

Εκατοντάδες Βρετανοί αγνοούμενοι

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) υπό τον τίτλο «871 Βρετανοί δεν έχουν δώσει σημεία ζωής επί δύο εβδομάδες» προβάλει ως πρώτο θέμα τις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο κ. Μπλερ ανακοίνωσε ότι ομάδες αστυνομικών και ιατροδικαστών έχουν σταλεί στη Σριλάνκα και την Ταϋλάνδη για να επιταχυνθεί το έργο αναγνώρισης των θυμάτων και να δοθεί τέλος στο μαρτύριο των συγγενών των αγνοουμένων, αν και παραδέχθηκε ότι ορισμένα από τα θύματα δεν πρόκειται να βρεθούν ποτέ.

Ανταποκριτές της εφημερίδας μεταδίδουν από τη βορειοδυτική Σουμάτρα της Ινδονησίας ότι οι Αμερικανοί πεζοναύτες πραγματοποιούν μια γενικής κλίμακας «απόβαση» προκειμένου να μεταφέρουν εφόδια σε αποκομμένες κοινότητες.

Από την ίδια περιοχή δημοσιογράφος της Ιντιπέντεντ (The Independent) γράφει ότι «λίγοι οι πιο τυχεροί - από τους κατοίκους έχουν σκηνές. Για τους υπόλοιπους η βροχή που πέφτει συνεχώς σημαίνει αδιάκοπα βάσανα».

«Σταματήστε να μαλώνετε»

Αυτό είναι σύμφωνα με τη Ντέιλι Τέλεγκραφ το μήνυμα που έστειλαν οι βουλευτές στους κ.κ. Μπλερ και Μπράουν με κάθε άλλο παρά εύσχημο τρόπο.

Οι περισσότερες εφημερίδες ασχολούνται με τις αυστηρές συστάσεις που απηύθυναν προς τους δύο άνδρες οι ίδιοι οι συνάδελφοί τους.

Η Γκάρντιαν (The Guardian) τιτλοφορείται «Η οργή των βουλευτών στρέφεται προς τους Μπλερ και Μπράουν», και μεταφέρει σκηνές άπειρου κάλλους που εκτυλίχθηκαν μέσα στους διαδρόμους του κοινοβουλίου, μία ημέρα μετά τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία μετά την αθέτηση της υπόσχεσης Μπλερ για παραχώρηση της πρωθυπουργίας στον κ. Μπράουν, ο υπουργός Οικονομίας είπε στον παλιό του φίλο «Δεν πιστεύω πλέον ούτε λέξη απ όσα λες».

«Ένας βουλευτής κάλεσε τον υπουργό Οικονομίας είτε να ανακαλέσει τη φράση του είτε να διαψεύσει ότι την εκστόμισε» σημειώνει η εφημερίδα.

Δεν πιστεύω πλέον ούτε λέξη απ όσα λες

Φράση που φέρεται να εκστόμισε ο κ. Μπράουν προς τον κ. Μπλερ

Σύμφωνα με τη Γκάρντιαν, περισσότερο εξοργισμένοι εμφανίστηκαν οι βουλευτές των Εργατικών που προέρχονται από «δύσκολες» εκλογικές περιφέρειες και βλέπουν ως πιθανότατο το ενδεχόμενο απώλειας της έδρας τους εάν παραταθεί ο πόλεμος χαρακωμάτων ανάμεσα στο περιβάλλον Μπλερ και Μπράουν.

Και ο πρύτανης του κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ της εφημερίδας, Μάρτιν Κετλ, αποφαίνεται «Ξεχάστε τις διαφορές που έχουν οι δύο τους σε θέματα πολιτικής ή ιδεολογίας, αυτή η μάχη δίνεται για την εξουσία».

Ενώ η Ιντιπέντεντ επιλέγει για κύριο θέμα τα αποτελέσματα δημοσκόπησης σύμφωνα με την οποία οι πιθανότητες επανεκλογής του κυβερνώντος κόμματος θα ενισχύονταν σημαντικά εάν στο πηδάλιο βρισκόταν ο κ. Μπράουν αντί του κ. Μπλερ.

Αυτή την ώρα από τους ερωτηθέντες Βρετανούς 23% θα ψήφιζαν Εργατικούς, 18% Συντηρητικούς, 12% Φιλελεύθερους Δημοκράτες και 26% παραμένουν αναποφάσιστοι, ενώ εάν ο «τσάρος» της οικονομίας κατερχόταν επικεφαλής των Εργατικών θα ελάμβανε θετική ψήφο από το 31% των ερωτηθέντων, σύμφωνα με την εφημερίδα.


Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2005 - 22:34 (Ώρα Λονδίνου)

Μαχμούντ Αμπάς ο διάδοχος

Ο Μαχμούντ Αμπάς με τον εκλιπών ιδρυτή της Φατάχ, Γιασέρ Αραφάτ

Ο Μαχμούντ Αμπάς, γνωστός επίσης ως Αμπού Μάζεν, ορίστηκε πρόεδρος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) αμέσως μετά το θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ το Νοέμβριο του 2004.

Τον Ιανουάριο του 2005 απέσπασε μια άνετη νίκη στις προεδρικές εκλογές για την ανάδειξη του διαδόχου του Γιασέρ Αραφάτ στην ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ο 69χρονος πρώην πρωθυπουργός συμμετείχε στις εκλογές ως υποψήφιος της παλαιστινιακής οργάνωσης Φατάχ, την οποία είχε ιδρύσει ο εκλιπών Γιασέρ Αραφάτ.

Ο Μαχμούντ Αμπάς εθεωρείτο ο επικρατέστερος των υπολοίπων έξι υποψηφίων.

Επιπλέον, το Ισραήλ και η διεθνής κοινότητας δεν έκρυψαν ότι προτιμούσαν τον Μαχμούντ Αμπάς ως συνομιλητή στην προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού τον Μάιο του 2003 και τέσσερις μήνες μετά υπέβαλε την παραίτησή του.

Ο Μαχμούντ Αμπάς ως πρωθυπουργός επιδίωξε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων επενδύοντας στο ειρηνευτικό σχέδιο, γνωστό κι ως «οδικός χάρτης».

Ωστόσο, βρέθηκε πολύ γρήγορα στο περιθώριο για δύο λόγους. Από την μία είχε να αντιμετωπίσει τη σκληρή αντιπαράθεση του Ισραήλ με την ακραία ισλαμική οργάνωση, Χαμάς.

Και από την άλλη υπήρχε ο Γιασέρ Αραφάτ, ο οποίος δεν έδειχνε διατεθειμένος να παραδώσει την εξουσία στον Αμπάς.

Ο Μαχμούντ Αμπάς γεννήθηκε το 1935 στην πόλη Σαφέντ στην υπό βρετανική τότε κατοχή Παλαιστίνη και είναι ένα από τα εναπομείναντα ιδρυτικά μέλη της Φατάχ, την πολιτική πτέρυγα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Συνόδευσε τον Αραφάτ στην εξορία του στην Ιορδανία, το Λίβανο και την Τυνησία.

Σπούδασε νομική στην Αίγυπτο και έκανε το διδακτορικό του στη Μόσχα. Έχει γράψει πολλά συγγράμματα.

Ωστόσο υπάρχουν ομάδες Εβραίων, οι οποίοι κατηγορούν τον Μαχμούντ Αμπάς τόσο για το διδακτορικό του όσο και για το συγγραφικό του έργο.

Καταγγέλλουν ότι το βιβλίο του «Η Άλλη Πλευρά: η Μυστική Σχέση μεταξύ του Ναζισμού και του Σιωνισμού» ότι είναι ένα έργο που απαρνείται το Ολοκαύτωμα των Εβραίων.

Ο νέος πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής διέψευσε την κατηγορία σε συνέντευξη που παραχώρησε το Μάιο του 2003 στην ισραηλινή εφημερίδα «Χαάρετζ».


Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2005 - 21:20 (Ώρα Λονδίνου)

Εκταφή σορών για αναγνώριση

Οι αρχές της Ταϊλάνδης παραδέχτηκαν ότι έγιναν λάθη στην αναγνλωριση των θυμάτων

Τη διεξαγωγή εξέτασης του γενετικού υλικού (DNA) σε όλα τα θύματα του καταστροφικού τσουνάμι, ακόμη και σε αυτά που έχουν ήδη ταφεί, διέταξαν οι αρμόδιες αρχές της Ταϊλάνδης.

Το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας ανακοίνωσε ότι πρέπει να διεξαχθούν πρόσθετοι έλεγχοι γιατί οι αρχικές αναγνωρίσεις των θυμάτων απεδείχθησαν αναξιόπιστες.

Την Κυριακή η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των θυμάτων αγνώστου καταγωγής είναι δεκαπλάσιος από ότι είχε αρχικώς εκτιμηθεί.

Στο μεταξύ, η ζωή στην επαρχία του Ατσέχ, η οποία επλήγη από το τσουνάμι, φαίνεται να επανέρχεται στους φυσιολογικούς της ρυθμούς.

Οι αρχές της Ινδονησίας άρχισαν να μεταφέρουν επιζώντες της καταστροφής από τους καταυλισμούς σε πιο ασφαλείς εγκαταστάσεις.

Οι πρώτοι 100 επιζώντες αφίχθησαν στις νέες τους εστίες, πρώην παιδικές κατασκηνώσεις.

Προς το παρόν ο νέος αυτός πιο ασφαλής καταυλισμός δε διαθέτει αποχωρητήρια και σε κάθε αντίσκηνο καταλύουν τουλάχιστον 50 άνθρωποι.

Η κυβέρνηση της Ινδονησίας ελπίζει να προσφέρει αυτού του είδους το κατάλυμα σε χιλιάδες αστέγους εντός των επόμενων εβδομάδων.


Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2005 - 17:59 (Ώρα Λονδίνου)

Ρώμη άκαπνη πόλη

Το μέτρο επηρεάζει κυρίως τα εστιατόρια και τα μπαρ

Χωρίς έντονες αντιδράσεις κύλησε στην Ιταλία η πρώτη ημέρα της εφαρμογής του μέτρου της απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων, των μπαρ και των δημόσιων υπηρεσιών.

Η ιταλική ηγεσία ελπίζει ότι μ αυτό το μέτρο θα εξαλειφθεί το παθητικό κάπνισμα.

Παράλληλα αισιοδοξεί ότι το μέτρο θα αποθαρρύνει πολλούς από τη συνήθεια, η οποία σύμφωνα μ επίσημα στοιχεία, στοιχίσει τη ζωή σε 90.000 Ιταλούς το χρόνο.

Οι επιχειρήσεις που δε θα συμμορφωθούν με το νέο μέτρο αντιμετωπίζουν πρόστιμο της τάξεως των 2.000 ευρώ.

Ωστόσο, κάποιοι επιχειρηματίες απειλούν λέγοντας ότι δε σκοπεύουν να καταγγέλλουν στις αρχές τους παραβάτες.

Οι ίδιοι οι καπνιστές απειλούνται με πρόστιμο 27 ευρώ εάν καπνίζουν σε χώρους που απαγορεύεται και με πρόστιμο 275 εάν καπνίζουν μπροστά σε εγκύους και ανηλίκους.

Η εφαρμογή του μέτρου έγινε με καθυστέρηση λίγων ημερών για να μην επηρεαστεί η περίοδος των εορτών.

Επιχειρήσεις, όπως μπαρ και εστιατόρια, θα πρέπει να διαμορφώσουν ειδικούς χώρους για τους καπνιστές, οι οποίοι θα πρέπει να είναι μικρότεροι του 50% του συνόλου των τετραγωνικών μέτρων του μαγαζιού.

Επίσης θα πρέπει να διαθέτουν σύστημα εξαερισμού και αυτόματη πόρτα.

«Είναι ένα πραγματικό κυνήγι μαγισσών, στο οποίο η μάγισσα δεν είναι το τσιγάρο αλλά ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης», δήλωσε ο Έντι Σομαρίβα επικεφαλής του συνδικαλιστικού οργάνου που εκπροσωπεί 240.000 μπαρ, εστιατόρια και κλαμπ σ ολόκληρη την Ιταλία.

«Είναι σωστό να μην καπνίζει μπροστά σε ανθρώπους που δεν αντέχουν τον καπνό. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο επιβάλλεται αυτό το μέτρο είναι απαράδεκτος. Στην ουσία βάζει στο περιθώριο τους καπνιστές», δήλωσε ένας άλλος Ιταλός συνδικαλιστής.

Παρόμοιες απαγορεύσεις ισχύουν στην Ιρλανδία, στη Νορβηγία, τη Νέα Υόρκη, την Καλιφόρνια και τη Φλόριντα.


Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2005 - 16:39 (Ώρα Λονδίνου)

Στρατοδικείο για το Αμπού Γκράιμπ

Οι συνήγοροι του Γκρέινερ επικαλούνται ότι ο πελάτης τους εκτελούσε διαταγές

Με την αρχική τοποθέτηση των συνηγόρων επί του κατηγορητηρίου ξεκινάει στο Τέξας η δίκη του Αμερικανού στρατιώτη, Τσαρλς Γκρέινερ, ο οποίος κατηγορείται για κακοποίηση Ιρακινών κρατουμένων στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ της Βαγδάτης.

Ο Αμερικανός στρατιώτης εμφανίζεται σε μερικές από τις πιο αποκρουστικές φωτογραφίες, στις οποίες οι κρατούμενοι είναι γυμνοί και με τα πρόσωπά τους καλυμμένα με κουκούλες.

Ανάμεσα στις κατηγορίες που βαρύνουν τον Αμερικανό στρατιώτη είναι κι αυτή της συνομωσίας με στόχο την κακομεταχείριση και άσκηση βίας κατά των κρατουμένων.

Εάν κριθεί ένοχος αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 17 και πλέον ετών.

Η ομάδα υπεράσπισης του Τσαρλς Γκρέινερ θα επικαλεστεί ότι ο πελάτης της εκτελούσε εντολές των ανωτέρων του.

Ο Γκι Γουόμακ, συνήγορος του κατηγορουμένου, δήλωσε ότι ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι προέτρεπαν τους δεσμοφύλακες να συμπεριφέρονται «πιο σκληρά» στους κρατουμένους πριν από τις ανακρίσεις.

Το στρατοδικείο στο Φορτ Χουντ του Τέξας θα διαρκέσει μία εβδομάδα.

Τρεις συνάδελφοι του Γκρέινερ στις φυλακές του Αμπού Γκράιμπ έχουν ήδη καταδικαστεί για τις πράξεις τους στις φυλακές της Βαγδάτης.

Το Πεντάγωνο και η ηγεσία του Τζορτζ Μπους υποστηρίζει ότι οι βιαιοπραγίες στο Αμπού Γκράιμπ ήταν πράξεις μιας μεμονωμένης «επικίνδυνης» ομάδας ανθρώπων και αρνούνται την κατηγορία της συστηματικής πρακτικής.


Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2005 - 12:07 (Ώρα Λονδίνου)

Συνάντηση Καραμανλή - Σιούφα

Η αποτίμηση του έργου του υπουργείου Ανάπτυξης κατά το 2004 και ο προγραμματισμός του έργου του για το 2005 συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με την ηγεσία του υπουργείου τη Δευτέρα στο μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός συζήτησε με τον υπουργό Ανάπτυξης, Δημήτρη Σιούφα, και τους υφυπουργούς, Γιάννη Παπαθανασίου και Γιώργο Σαλαγκούδη, τις αλλαγές, τις μεταρρυθμίσεις και τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν ώστε να δοθεί νέα ώθηση στις επενδύσεις και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο κ. Σιούφας έκανε λόγο για την ανάγκη ανταγωνιστικότητας και ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, υπογράμμισε ότι προτεραιότητες είναι η ομαλή λειτουργία της αγοράς και του ανταγωνισμού, και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για την περιφέρεια καθώς, όπως είπε, η ανάπτυξή της αποτελεί στρατηγική επιλογή του πρωθυπουργού.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε επίσης η λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και η ανάπτυξη του τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας.

Μεγάλη προσπάθεια, τόνισε ο κ. Σιούφας, θα δοθεί φέτος στην εξοικονόμηση ενέργειας μέσω και της διάδοσης του φυσικού αερίου σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την ακρίβεια, ο κ. Σιούφας τόνισε πως η προσπάθεια είναι να λειτουργεί η αγορά και ο ανταγωνισμός ομαλά.

«Αντί για ανακοινώσεις ότι υπάρχει ακρίβεια, υπάρχουν ανακοινώσεις ότι θα ακριβύνουν προϊόντα με αποτέλεσμα να ρίχνουν νερό στο μύλο της ακρίβειας», είπε χαρακτηριστικά.

Προειδοποίησε, δε, ότι η πολιτεία θα είναι αμείλικτη με όσους επιχειρούν να αισχροκερδήσουν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Καραμανλής ζήτησε να ενταθούν οι προσπάθειες ώστε να λειτουργήσουν ομαλά και η αγορά και ο ανταγωνισμός.


Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2005 - 11:47 (Ώρα Λονδίνου)

ΑΕΚ και ξύλο οι πρωταγωνιστές

Έξι μόνο μήνες μετά την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος από την Εθνική Ελλάδας, οι παλιές κακές στιγμές του ελληνικού ποδοσφαίρου επανήλθαν στην πρώτη αγωνιστική του νέου έτους.

Στην 14η αγωνιστική του πρωταθλήματος ενώ η ΑΕΚ γιορτάζει την επιστροφή στην κορυφή και τη νίκη της επί του Παναθηναϊκού με 1-0 με το 100ο γκολ του Νίκου Λυμπερόπουλου, χούλιγκαν συνεπλάκησαν με αγριότητα μεταξύ τους πριν από την έναρξη του αγώνα Πανιωνίου - Ολυμπιακός με συνέπεια ο διαιτητής Τσίκινης να αποφασίσει την αναβολή του αγώνα.

Από τις συγκρούσεις των χούλιγκαν ένας φίλαθλος του Πανιωνίου τραυματίσθηκε σοβαρά (έφερε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις) και υποβλήθηκε σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση, στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, στη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν επίσης 14 αστυνομικοί.

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος ανέθεσε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σ. Μουζακίτη να διερευνήσει την υπόθεση και να εντοπίσει τις αιτίες που οδήγησαν στα επεισόδια και τους λόγους που έλαβαν αυτήν την έκταση, που είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή του αγώνα.

Νίκη τίτλου για ΑΕΚ

Η ΑΕΚ μπροστά σε 50.000 οπαδούς της στο ΟΑΚΑ, κατάφερε να ξεπεράσει ένα μέτριο πρώτο ημίχρονο που ο Παναθηναϊκός κυριάρχησε σε φάσεις και στον έλεγχο του κέντρου.

Στην επανάληψη, οι γηπεδούχοι μπήκαν δυναμικά και δημιούργησαν καλές ευκαιρίες με τους Ίβιτς (50') και Λυμπερόπουλο (51', 65'), αλλά η μεγάλη φάση ανήκει στον Κωνσταντίνου.

Ο Κύπριος φορ του Παναθηναϊκού είχε δοκάρι στο 67', μετά από δυνατό σουτ. Στο 85', μετά από συνεχείς κόντρες στην περιοχή του Παναθηναϊκού, η μπάλα στρώθηκε στον Λυμπερόπουλο, ο οποίος από κοντά την πλάσαρε στα δίχτυα.

Ο 29χρονος άσος των «κιτρινόμαυρων» πήγε προς το μέρος των οπαδών της ΑΕΚ, έβαλε τα χέρια στην πλάτη του και απέφυγε να πανηγυρίσει με έξαλλο τρόπο.

Στα λίγα λεπτά που απέμειναν η ΑΕΚ έχασε σημαντικές ευκαιρίες με τους Κρασσά και Άλβες να διπλασιάσει τα τέρματα της.

Σοβαρό επεισόδιο προκλήθηκε λίγο πριν αναχωρήσει η αποστολή του Παναθηναϊκού από την Παιανία για το ΟΑΚΑ ανάμεσα στον Σωτήρη Κυργιάκο και τον Ζντένεκ Σκάζνι.

Ο διεθνής αμυντικός δυσανασχέτησε όταν άκουσε πως δεν συμπεριλαμβανόταν στην αρχική ενδεκάδα του ντέρμπι και ζήτησε εξηγήσεις σε πολύ έντονο ύφος από τον προπονητή του.

Ο ΠΑΟΚ φαίνεται να ξεπερνάει μετά από πολύ καιρό την αγωνιστική κρίση και να βρίσκει τον εαυτό του.

Με δύο ωραία γκολ του Χρήστου Μαλαδένη συνέτριψε με 5-2 την Καλαμαριά στην Τούμπα.

Στο άλλο Θεσσαλονικιώτικο ντέρμπι της ημέρας Ηρακλής και Άρης έμειναν στο 0-0 στο Καυτατζόγλειο μετά από δυνατό αγώνα.

Ιδιαίτερα σημαντική νίκη πέτυχε ο Εργοτέλης μέσα στην Κέρκυρα με 1-0 προκαλώντας την απόλυση του Νίκου Αναστόπουλου που πλήρωσε την παρατεταμένη αγωνιστική κρίση της ομάδας.

Ο ΟΦΗ, συνέχισε την πολύ καλή φετινή του παρουσία νικώντας με άνεση τον Ιωνικό με 2-0 στο «Θεόδωρος Βαρδινογιάννης» στο Ηράκλειο.

Το Σάββατο η Ξάνθη επιβεβαίωσε την ποιότητά της νικώντας την Καλλιθέα με 3-2 στο "Ελ Πάσο" μετά από ωραίο παιχνίδι που η ακριτική ομάδα σε γενικές γραμμές είχε τον πρώτο λόγο.

1-1 έληξε η αναμέτρηση μεταξύ της Χαλκηδόνας και του Αιγάλεω στην Νίκαια. Αλλά η Χαλκηδόνα που έπαιξε για αρκετή ώρα με παίκτη λιγότερο λόγω αποβολής του Έμπεντε έφυγε από το γήπεδο ικανοποιημένη από τον βαθμό της ισοπαλίας.

Βαθμολογία

1. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 30

2. ΑΕΚ 30

3. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 29

4. ΞΑΝΘΗ 23

5. ΟΦΗ 19

6. ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ 19

7. ΠΑΟΚ 19

8. ΑΙΓΑΛΕΩ 18

9. ΚΑΛΛΙΘΕΑ 16

10. ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 16

11. ΙΩΝΙΚΟΣ 15

12. ΗΡΑΚΛΗΣ 15

13. ΑΡΗΣ 14

14. ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ 14

15. ΚΕΡΚΥΡΑ 12

16. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ 10


Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2005 - 13:19 (Ώρα Λονδίνου)

Παρατυπίες ήσσονος σημασίας

Του ανταποκριτή μας στην Ιερουσαλήμ, Πάνου Χαρίτου

Ο κ. Αμπάς χρειαζόταν καθαρή εντολή, λένε οι αναλυτές

Η έκθεση των ξένων παρατηρητών την οποία υπογράφει ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Μισέλ Ροκάρ, που επέβλεπε τη διαδικασία επισημαίνει ότι υπήρξαν παρατυπίες ήσσονος όμως σημασίας, οι οποίες επί της ουσίας δεν αλλοιώνουν το αποτέλεσμα.

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται, επίσης, ότι υπό τις περιστάσεις η διαδικασία ήταν αποδεκτή , ενώ τα προβλήματα εστιάζονται στον τρόπο με τον οποίο ζητήθηκε η παράταση κατά δυο ώρες της ψηφοφορίας, καθώς επίσης και στο ότι στο συγκεκριμένο διάστημα μετέφεραν μαζικά μέλη των αρχών ασφαλείας για να ψηφίσουν.

Προβλήματα επισημαίνονται επίσης στις λίστες με τους ψηφοφόρους, ενώ στη δίωρη παράταση δεν τηρήθηκε το πρωτόκολλο αναφορικά με τη διασταύρωση των στοιχείων.

Στην πρώτη του επίσκεψη στο αρχηγείο της Ραμάλα, κατόπιν της εκλογής του στο αξίωμα του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής ο Μαχμούντ Αμπάς απέφυγε να κάνει δηλώσεις και αρκέστηκε απλά να υψώσει το χέρι και να χαιρετήσει τους φωτογραφικούς και τηλεοπτικούς φακούς που έστεκαν απέναντί του.

Ήδη από χθες το βράδυ στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων κατά την έξοδο από τα εκλογικά τμήματα (έξιτ πολ), είχε δεσμευθεί να τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση για την απελευθέρωση των Παλαιστίνιων κρατουμένων και αφιέρωσε τη νίκη του αυτή στο σύμβολο του Παλαιστινιακού αγώνα, τον Γιασέρ Αραφάτ.

Το νόημα της αποχής

Ήδη τα πρώτα σχόλια των ξένων παρατηρητών αλλά και ανταποκριτών που βρίσκονται στην περιοχή επικεντρώνονται στο μεγάλο ποσοστό αποχής σχεδόν 35% και στο τι αυτό σημαίνει για τους μελλοντικούς χειρισμούς του νέου προέδρου και τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.

Ο φόβος του ιδίου του Μαχμούντ Αμπάς εφόσον δε συγκέντρωνε ένα ικανό ποσοστό που θα προέκυπτε από την υψηλή συμμετοχή στις εκλογές, ήταν και παραμένει η αμφισβήτησή του από την ισλαμική οργάνωση Χαμάς η οποία θα θέτει το ζήτημα κάθε φορά που διαφωνεί με τους χειρισμούς του.

Ένα από τα πρώτα θέματα το οποίο θα πρέπει να χειριστεί άμεσα ο νέος πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής θα είναι η συμφωνία για ανακωχή των ισλαμικών οργανώσεων με το Ισραήλ, τερματισμός της ιντιφάντα (ένοπλης εξέγερσης) και αφοπλισμός των εν λόγω οργανώσεων.

Σ ένα πρώτο σχόλιο από την πλευρά των ισραηλινών αξιωματούχων ο υπουργός Εξωτερικών Σιλβάν Σαλόμ, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να σταματήσουν την άσκηση πίεσης προς την Παλαιστινιακή αρχή για μεταρρυθμίσεις και τουλάχιστον στην παρούσα φάση να τηρήσουν μια πιο διακριτική στάση ώστε να δοθεί η δυνατότητα στη νέα ηγεσία να περιορίσει τη δράση των ισλαμιστών.

Από τη Ραμάλα την οποία επισκέφθηκε σήμερα για να ενημερωθεί για το πώς διενεργήθησαν οι εκλογές ο Χαβιέρ Σολάνα τόνισε πως έχουμε πλέον έναν πρόεδρο ο οποίος είναι αποδεκτός σε διεθνές επίπεδο και δεσμεύθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στηρίξει οικονομικά τις προσπάθειες τις παλαιστινιακής αρχής.

Τέλος, δήλωσε πως η στη συνδιάσκεψη του Λονδίνου η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πιέσει ώστε οι συνομιλίες μεταξύ Παλαιστίνιων και Ισραηλινών να διεξαχθούν στη βάσει τελικού καθεστώτος για τα σύνορα των δυο πλευρών.


Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2005 - 11:17 (Ώρα Λονδίνου)

Μετά τον Αραφάτ, ο Αμπάς

Ο κ. Αμπάς χρειαζόταν καθαρή εντολή, λένε οι αναλυτές

Νικητής των προεδρικών εκλογών στα παλαιστινιακά εδάφη αναδείχθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς.

Ο νέος πρόεδρος της παλαιστινιακής Αρχής αφιέρωσε τη νίκη του στον εκλιπόντα ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ.

Με καταμετρημένες τις περισσότερες ψήφους, ο Μαχμούντ Αμπάς, γνωστός ως και Άμπου Μάζεν, συγκεντρώνει ποσοστό 70% περίπου.

Ο αντίπαλός του Μουσταφά Μπαργκούτι παραδέχθηκε την ήττα του, τόνισε όμως ότι πρόκειται για νίκη της παλαιστινιακής δημοκρατίας.

Αναλυτές είχαν επισημάνει ότι ο Μαχμούντ Αμπάς χρειαζόταν μια ξεκάθαρη νίκη για να μπορέσει να προωθήσει την πολιτική του ατζέντα.

Ο νέος πρόεδρος της παλαιστινιακής Αρχής ζήτησε από τις παλαιστινιακές μαχητικές οργανώσεις, οι οποίες μποϊκοτάρισαν τις εκλογές, να τερματίσουν τον ένοπλο αγώνα τους ενάντια στην ισραηλινή κατοχή.

Είπε επίσης ότι πρόθεσή του είναι να συναντηθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα με τον Αριέλ Σαρόν.

Αντιδράσεις

Εκπρόσωπος της Χαμάς, ο Μαχμούντ Ζαχάρ, με δήλωσή του στο BBC τόνισε ότι ο νέος πρόεδρος δεν θα επιτύχει επειδή το Ισραήλ δεν θα του δώσει την ευκαιρία.

Όμως η ίδια η οργάνωση κατέστησε σαφές ότι θα συνεργαστεί με τον κ. Αμπάς, παρά το μποϊκοτάρισμα των εκλογών.

Θετικές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Ο αντιπρόεδρος στο Τελ Αβίβ, Εχούντ Ολμέρτ χαιρέτισε το αποτέλεσμα και χαρακτήρισε τον κ. Αμπάς «πολλά υποσχόμενο πολιτικό». Τον κάλεσε όμως να δώσει τέλος στην τρομοκρατία.

«Τα πράγματα είναι απλά Εάν φέρει εις πέρας αυτό το έργο, τότε ανοίγουν οι δρόμοι και παρουσιάζονται σημαντικές ευκαιρίες».

Η νίκη του κ. Αμπάς ανακοινώνεται ενώ στο Ισραήλ αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα κυβέρνηση συνασπισμού του Λικούντ με τους Εργατικούς.

Ο αρχηγός του Εργατικού κόμματος, Σιμόν Πέρες, περιέγραψε τον κ. Αμπάς σαν ένα σοφό, έμπειρο, μετριοπαθή πολιτικό.

Ο πρόεδρος Μπους χαρακτήρισε τις εκλογές ιστορικές και ζωτικής σημασίας για την εγκαθίδρυση ενός κυρίαρχου, βιώσιμου, δημοκρατικού και ειρηνικού παλαιστινιακού κράτους - όπως είπε - και εξέφρασε την επιθυμία να συνεργαστεί με τον κ. Αμπάς.

Στην ψυχή του Αραφάτ

Ο Μαχμούντ Αμπάς μιλώντας σε εκατοντάδες υποστηρικτές του στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης αφιέρωσε τη νίκη του στην ψυχή του Γασέρ Αραφάτ, στο λαό του, στους μάρτυρες και στους έντεκα χιλιάδες Παλαιστίνιους κρατουμένους σε ισραηλινές φυλακές.

Σε γενικές γραμμές η ψηφοφορία διενεργήθηκε ομαλά. Παρουσιάστηκαν όμως προβλήματα στην εγγραφή των ψηφοφόρων, ενώ χαοτικές σκηνές εκτυλίχθηκαν σε εκλογικό κέντρο της ανατολικής Ιερουσαλήμ, όταν το Ισραήλ δεν επέτρεψε σε εκατοντάδες ψηφοφόρους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν ότι δεν τους επετράπη να ψηφίσουν αν και ήταν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Η ψηφοφορία στην Ιερουσαλήμ διενεργήθηκε κάτω από ειδικό καθεστώς, σε ισραηλινά εκλογικά κέντρα.

Στη Γάζα, αν και η εκλογική διαδικασία κύλησε ομαλά σχεδόν όλη την ημέρα, υπήρξαν πληροφορίες για αναταραχές το απόγευμα.

Σε ένα εκλογικό τμήμα της Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη, πυροβόλησαν στον αέρα ενοχλημένοι με το γεγονός ότι τα ονόματά τους δεν βρέθηκαν στους εκλογικούς καταλόγους.


Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2005 - 10:19 (Ώρα Λονδίνου)

Διαρκής η κινητικότητα

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Πολίτης» της Κύπρου παραχώρησε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Γιάννης Βαληνάκης, στην οποία επαναλαμβάνει ότι κριτής της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ είναι η Κύπρος.

«Σε κάθε βήμα, η Κύπρος και η Ελλάδα θα είναι μέσα στους 25 που θα κρίνουν -όχι άδικα, αλλά αυστηρά- την πορεία της (Τουρκίας). Έχουμε επανειλημμένα δηλώσει ότι επιδιώκουμε σταθερά να γίνει η Τουρκία μια ευρωπαϊκή χώρα με ευρωπαϊκή συμπεριφορά καλής γειτονίας, χωρίς απειλές και πράξεις βίας», τόνισε ο κ. Βαληνάκης.

Ακολούθως υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεσμεύτηκε ενώπιον των 25 Ευρωπαίων ηγετών να κάνει συγκεκριμένα βήματα προόδου και «πολύ ψηλά στη λίστα των υποχρεώσεων της γείτονος χώρα είναι η υπογραφή του πρωτοκόλλου για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης».

Η Τουρκία δεν μπορεί να ξεφύγει από τη δέσμευση αυτή, σημείωσε, αλλά παράλληλα υπενθύμισε ότι η Κυπριακή δημοκρατία θα έχει τη δυνατότητα ακόμη και του βέτο πριν από κάθε βήμα προόδου της Τουρκίας προς την ένταξη.

Ως προς τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, είπε επίσης ότι το σχέδιο Ανάν έχει μια ιδιαίτερη πολιτική αξία και βαρύτητα και κανείς στο εξωτερικό δεν σκοπεύει εύκολα να το βάλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Επίσης, είπε ότι η Άγκυρα προτιμά το σχέδιο Ανάν ως λύση, αλλά έχει πλήρως αντιληφθεί ότι η αδιαλλαξία του Ραούφ Ντενκτάς της στέρησε μια ιστορική ευκαιρία να πετύχει τους στόχους της στο πρόσφατο παρελθόν, ενώ τώρα διαμορφώνονται νέα δεδομένα.

Δηλώσεις Ντενκτάς

Εν τω μεταξύ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς κατά την επιστροφή του από την Τουρκία, όπου βρέθηκε για να δώσει διάλεξη στο πανεπιστήμιο Αδάνων, είπε ότι «η Άγκυρα έχει εγγυηθεί ότι δεν θα αναγνωρίσει την ελληνοκυπριακή διοίκηση στην Κύπρο προκειμένου να προχωρήσει η ενταξιακή της πορεία» και πρόσθεσε ότι οι ισχυρές χώρες της Ευρώπης μπορούν να αποτρέψουν το κυπριακό βέτο αν θέλουν να εντάξουν στην Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Ντενκτάς είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αισθάνεται την ανάγκη για συμφωνία, αφού η διεθνής κοινότητα την αναγνωρίζει ως νόμιμη κυβέρνηση και τώρα προσπαθεί να αναγνωριστεί και από την τουρκική πλευρά και υποστήριξε ότι το σχέδιο Ανάν συντάχτηκε «για να βγάλει την Τουρκία από το νησί».

Ερντογάν στη Μόσχα

Εν τω μεταξύ, η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίμπρις» αναφέρεται στην επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Μόσχα, υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Επίθεση ειρήνης από Ερντογαν».

Στο άρθρο αναφέρεται ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να πείσει την Μόσχα να εγκρίνει την επί του Κυπριακού έκθεση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα, η έγκριση της έκθεσης από την Ρωσία θα είναι πολύ σημαντική για τον τερματισμό της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.


Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2005 - 10:29 (Ώρα Λονδίνου)

Πολλά τα προβλήματα του Πατριαρχείου

Στις απειλές που δέχεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως από «ποικιλόχρωμους λύκους, γκρίζους και άλλους», αναφέρθηκε την Κυριακή ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος, κάνοντας τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε.

Ο κ. Βαρθολομαίος, απευθυνόμενος σε ομάδα προσκυνητών από τη Θεσσαλονίκη, είπε ότι «το 2004 άρχισε με ένα μεγάλο γεγονός, την ίδρυση Ναού του Αγίου Νικολάου στην μακρινή Αβάνα στην Κούβα, και η χρονιά τελείωσε με την επιστροφή των λειψάνων» δύο μεγάλων αγίων, αλλά «είχαμε και πολλά δυσάρεστα και πολλές απειλές από ποικιλόχρωμους λύκους, γκρίζους και άλλους, μέχρι και προχθές που ήλθαν να επισκιάσουν την χαρά της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού».

Ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε για μια ακόμα φορά την σημασία των αποφάσεων που η Ευρωπαϊκή Ένωση πήρε για την Τουρκία αλλά και τις προοπτικές που αυτές ανοίγουν «για ολόκληρο τον τουρκικό λαό, για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και ειδικότερα για τις μειονότητες που ζούμε εδώ, για το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο».

Νωρίτερα την Κυριακή, κατά την τελετή για την κοπή της πίτας των Ιμβρίων στην Κωνσταντινούπολη, ο Πατριάρχης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα ανατείλουν -πλέον- καλύτερες ημέρες και για τα ξεχασμένα νησιά της Ίμβρου και της Τενέδου», καθώς θυμήθηκαν τα νησιά «οι μεγάλοι της γης και στις Βρυξέλλες» και έγινε «λόγος γι αυτό το απομακρυσμένο νησί της Ίμβρου και το άλλο μικρότερο της Τενέδου».

«Δεν ζητούμε τίποτα περισσότερο από αυτό που μας ανήκει», είπε και εξέφρασε «χαρά, συγκίνηση, ενθουσιασμό», γιατί βρέθηκε μεταξύ των συμπατριωτών του.


Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2005 - 09:47 (Ώρα Λονδίνου)

Οικονομία και προσλήψεις

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ανεργία εφιάλτης. Θεσσαλονίκη: 3.000 βιοτεχνίες και καταστήματα έβαλαν λουκέτο το 2004.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ευκαιρίες για στέγη σε 22 περιοχές. Πού πάνε οι τιμές σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Μισθοί-συντάξεις πώς διαμορφώνονται. Δημόσιο: Οριστικά οι αποφάσεις ως το τέλος του Ιανουαρίου.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τελεσίγραφο για 5,3+15 δισ. ευρώ! Η δαμόκλειος σπάθη των Βρυξελλών πάνω από την ελληνική οικονομία.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Οι 5 αλλαγές για προσλήψεις. Νέα αυξημένα προσόντα προβλέπει ΠΔ του υπουργείου Εσωτερικών.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Κραχ στο πολιτικό σύστημα. Πρωτοφανής απαξίωση πολιτικών και πολιτικής. Το 63% των πολιτών δεν εμπιστεύεται κανένα κόμμα.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Εγκύκλιος για χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο. Καλύπτονται οι ανάγκες σε προσωπικό όλων των κατηγοριών.

ΕΘΝΟΣ: Εμφύλιο στην κυβέρνηση ανάβει το βαμβάκι. Ξεσηκώνονται οι αγρότες και οι βουλευτές της ΝΔ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης προσπαθεί να κατευνάσει την οργή των αγροτών που πρόσκεινται στη ΝΔ γιατί βλέπει πως θα τους σφάξουν με... γαλάζιο μπαμπάκι.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Προσλήψεις 5.800 επαγγελματιών οπλιτών! Ενώ τίθεται σε πιλοτική εφαρμογή ο θεσμός των εφέδρων υψηλής ετοιμότητας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σταματήστε τους νεκροθάφτες του ποδοσφαίρου. Νέα Σμύρνη: Πρωτοφανής σύρραξη πριν τον αγώνα Πανιωνίου-ΟΣΦΠ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ευρωμπλόκο σε έργα και χρήμα. Με δυο τρικ κάλυπταν τις υπερβάσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

ΕΣΤΙΑ: Βαθειά τομή στην Κυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός αξιολογεί υπουργούς και υφυπουργούς.

ESPRESSO: Ανθρωποκυνηγητό: 6 επικίνδυνοι κακοποιοί έφυγαν από τις φυλακές.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Με το βαμβάκι σφάζουν την κυβέρνηση. Λάβρος ο Μεϊμαράκης κατά γαλάζιων βουλευτών του κάμπου.

METRO: Αρένα η Νέα Σμύρνη. Ανεγκέφαλοι γύρισαν πίσω το ελληνικό ποδόσφαιρο.

ΤΑ ΝΕΑ: Μείωση μισθών λόγω παρακράτησης! Κρυφό χαράτσι από τις αλλαγές στη φορολογία.

City Press: Επιστροφή της βίας στα γήπεδα. Τα μεγάλης έκτασης επεισόδια οδήγησαν στην αναβολή του αγώνα Πανιωνίου-Ολυμπιακού.

TRAFFIC NEWS: Κάτι σκαρώνουν Θέμος-Μάκης. Ετοιμάζονται να εκδώσουν νέα εφημερίδα με τίτλο τα αρχικά των ονομάτων τους, "ΘΕ-ΜΑ".

Η ΧΩΡΑ: Πράσινο φως για 13.500 προσλήψεις σε Δήμους, Νομαρχίες. Ο υφυπουργός Εσωτερικών Αθ. Νάκος μιλάει στη "Χ".

Βία στα γήπεδα

Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι "οι κάφροι ανέλαβαν να κάνουν εγκαίνια στο 2005 με πρωτοφανή επεισόδια που διασύρουν την Ελλάδα".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) εκτιμά ότι "εικόνες που είχαμε ξεχάσει τους τελευταίους μήνες, φρόντισαν να μας υπενθυμίσουν χθες το απόγευμα στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης, οι "άνθρωποι" που δήθεν κόπτονται για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου και που δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί δεν βρίσκεται κάποιος να τους στείλει σπίτι τους μία και καλή...".

Η METRO προσθέτει ότι "τα χθεσινά γεγονότα, που ήρθαν σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία όλοι έκαναν λόγο για τη μεγάλη ευκαιρία αναγέννησης του ελληνικού ποδοσφαίρου -ιδιαίτερα μετά τη μεγάλη επιτυχία της εθνικής μας ομάδας με την κατάκτηση του EURO 2004- έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό".

Η City Press επισημαίνει ότι "η επανάληψη της μεταφοράς οπαδών της "φιλοξενούμενης" ομάδας προκάλεσε την έκρηξη του χουλιγκανισμού. Χάλασε το καλό κλίμα που δημιούργησε το Euro 2004 και κινδυνεύουν οι ολυμπιακές επενδύσεις στα υπερσύγχρονα στάδια".

Ελληνοτουρκικά

Η Espresso γράφει ότι "ένα ακόμη προκλητικό επεισόδιο δημιούργησαν πριν από λίγες ημέρες οι Τούρκοι στα ανοιχτά των Ιμίων. Συγκεκριμένα, την περασμένη Τετάρτη τουρκικό πολεμικό πλοίο πλησίασε και εμβόλισε ελληνική ψαρότρατα που βρίσκονταν στη θαλάσσια περιοχή και κατάφερε να την παρασύρει μέχρι τις ακτές της Τουρκίας".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "για τις απειλές που το Οικουμενικό Πατριαρχείο δέχθηκε από "ποικιλόχρωμους λύκους, γκρίζους και άλλους" μίλησε χθες ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κάνοντας τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε. Το 2004 έφερε όμως και ευλογίες, όπως την επιστροφή των λειψάνων δύο μεγάλων ιεραρχών, είπε μιλώντας σε ομάδα προσκυνητών από τη Θεσσαλονίκη".

Προσλήψεις στο Δημόσιο

Η ΑΠΟΦΑΣΗ τονίζει ότι "νέα αυξημένα προσόντα για διορισμό στο Δημόσιο προβλέπονται στο Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο πρόκειται να κριθεί σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η γνώση ξένης γλώσσας και η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή είναι δύο από τις πέντε αλλαγές που επέρχονται με το Προεδρικό Διάταγμα στο σύστημα των εξετάσεων για πρόσληψη στο Δημόσιο".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ υπογραμμίζει ότι "στο πλαίσιο υλοποίησης των κυβερνητικών υποσχέσεων περί 'νοικοκυρέματος' του ευρύτερου δημόσιου τομέα αλλά και των δεκάδων χιλιάδων προσλήψεων που πρόκειται να γίνουν μέσα στο χρόνο, ο υπουργός Εσωτερικών έστειλε άλλη μια επείγουσα εγκύκλιο χθες προς όλα τα υπουργεία για την ακριβή καταγραφή έως το τέλος του μήνα όλων των κενών θέσεων εργασίας και του πλάνου προσλήψεων για το 2005".

Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "ανοίγει ο δρόμος για νέες θέσεις μερικής απασχόλησης σε δήμους και νομαρχίες. Ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Νάκος αναφέρει στη "Χ" ότι οι φορείς της Αυτοδιοίκησης μπορούν πλέον να προχωρήσουν σε προσλήψεις. Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών προωθεί νέο πλαίσιο για τις εργαζόμενες μητέρες λαμβάνοντας μέτρα κοινωνικής προστασίας".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "στην πρόσληψη 5.800 επαγγελματιών οπλιτών, (ΕΠ. ΟΠ.) ανδρών και γυναικών εντός του τρέχοντος έτους θα προχωρήσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων να ενισχύσει το Στράτευμα με επαγγελματίες, ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος κατά την επίσκεψή του στο Αιγαίο".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) προσθέτει ότι "ανοίγουν οι πόρτες των προσλήψεων στο Δημόσιο, με εγκύκλιο του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, που καλεί όλες τις δημόσιες υπηρεσίες (υπουργεία, δήμους, νομαρχίες, περιφέρειες, ΝΠΔΔ), να προγραμματίσουν το αργότερο μέχρι την 31η Ιανουαρίου τις ανάγκες τους σε τακτικό και εποχικό προσωπικό, για το 2005".

Οικονομία

Η TRAFFIC γράφει ότι "άμεση παρέμβαση με δραστικές κινήσεις και λύσεις στο δημόσιο τομέα εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, κατά την πρόσφατη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα της Κυριακής" ".

Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "διαστάσεις εμφυλίου στην κυβέρνηση προσλαμβάνει η σύγκρουση με τους αγρότες για το βαμβάκι".

Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "με πάγωμα των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων για έξι έως και οκτώ μήνες απειλείται η χώρα μας από την Κομισιόν αν δεν πάρει μέτρα για τις συμπληρωματικές συμβάσεις και τις 'επί έλαττον δαπάνες', δύο τρικ που χρησιμοποιήθηκαν από τις προηγούμενες αλλά και τη σημερινή κυβέρνηση για να καλυφθούν οι υπερβάσεις των προϋπολογισμών".

ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν ότι "λιγότερα χρήματα στην τσέπη τους παίρνουν από την 1η Ιανουαρίου οι εργαζόμενοι, αφού η αυξημένη παρακράτηση 'τρώει' τις αυξήσεις των μισθών".

Η ΕΣΤΙΑ σχολιάζει ότι "οι συσκέψεις που είχε ο Πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα με το οικονομικό επιτελείο της Κυβερνήσεως, σηματοδοτούν την έναρξη της διετούς περιόδου εξυγιάνσεως των δημοσίων οικονομικών και αναπτύξεως της οικονομίας".

Προκόπης Παυλόπουλος

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι "στις δημοκρατίες οι κυβερνήσεις πρέπει να αισθάνονται ανασφάλεια. Με την έννοια ότι ποτέ δεν πρέπει να είναι σίγουρες ότι τα κάνουν όλα σωστά. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι θα πάμε στη Βουλή να συζητήσουμε διόδους μέσα από τις οποίες διέρχεται η διαπλοκή, κάνουν λάθος".

ΠΑΣΟΚ - Δημοσκόπηση

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "διεργασίες για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού με την ίδρυση νέου κόμματος πυροδοτεί η διαπίστωση ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν... τραβάει πολιτικά και ουσιαστικώς με τον τρόπο που πολιτεύεται "δουλεύει" για τη ΝΔ. Τα ευρήματα πανελλαδικής δημοσκόπησης της METRON ANALYSIS, που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας "Ημερησία", δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία του κ. Παπανδρέου βρίσκεται σε... ελεύθερη πτώση".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2005 - 09:58 (Ώρα Λονδίνου)

Εισαγγελική έρευνα για τα επεισόδια

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή τα βίαια επεισόδια στη Νέα Σμύρνη, την Κυριακή, λόγω του ποδοσφαιρικού αγώνα Πανιώνιος - Ολυμπιακός, διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Συγκεκριμένα, ανέθεσε στον εισαγγελέα πρωτοδικών, Σπύρο Μουζακίτη, να διερευνήσει την υπόθεση και να εντοπίσει τις αιτίες που οδήγησαν στα επεισόδια και τους λόγους που έλαβαν αυτήν την έκταση, που είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή του αγώνα.

Ο εισαγγελέας καλείται επίσης να εντοπίσει αν και σε βάρος ποιών προκύπτουν ευθύνες για πράξεις ή παραλείψεις τους που είχαν ως αποτέλεσμα τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη.

Εν τω μεταξύ, εκτός κινδύνου νοσηλεύεται στο 251 γενικό νοσοκομείο αεροπορίας ο έφεδρος σμηνίας και φίλαθλος του Πανιωνίου, Ιωάννης Ζερβός.

Ο νεαρός, που επλήγη από άγνωστο αντικείμενο και τραυματίστηκε στο κεφάλι στη διάρκεια των χθεσινών επεισοδίων στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης, υποβλήθηκε σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση για τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που υπέστη, την Κυριακή.

Από την αστυνομία έγινε γνωστό ότι στα επεισόδια τραυματίστηκαν ακόμη 13 αστυνομικοί ελαφρά και ένας σοβαρότερα και παραμένει για νοσηλεία στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο.

Το αστυνομικό πόρισμα

Όπως ανακοίνωσε η γενική αστυνομική διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ), μετά τις ανακρίσεις, τα επεισόδια ξεκίνησαν στις 17.30, όταν από την κερκίδα επτά, στην οποία είχαν μπει μετά από έλεγχο και μόνο με εισιτήρια περίπου 200 φίλαθλοι, χωρίς διακριτικά ομάδας, δύο από αυτούς πήδηξαν στον αγωνιστικό χώρο και κατευθύνθηκαν προς την κερκίδα εννέα. Πρόκειται για τους δύο που συνελήφθησαν την Κυριακή κι από τους οποίους κατασχέθηκαν 11 φωτοβολίδες.

Αμέσως μετά, οι φίλαθλοι της κερκίδας επτά άρχισαν να ξηλώνουν πλαστικά καθίσματα και να τα πετάνε στον αγωνιστικό χώρο και έξω από το γήπεδο.

Με την επέμβαση της αστυνομικής δύναμης η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο, ώσπου, στις 18.25, πάλι φίλαθλοι της κερκίδας επτά επετέθησαν με πλαστικά καθίσματα και άλλα αντικείμενα κατά των αστυνομικών δυνάμεων και άλλων φιλάθλων στις διπλανές κερκίδες πέντε και έξι.

Ταυτόχρονα, από τις απέναντι εξέδρες, δύο και τρία, περίπου 250 φίλαθλοι μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και κινήθηκαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων και των φιλάθλων στις κερκίδες επτά και εννέα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν εκτεταμένα επεισόδια, που διήρκεσαν περίπου ένα τέταρτο.

Τελικά, όλοι οι φίλαθλοι με την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων ανέβηκαν στις κερκίδες και ο αγωνιστικός χώρος έμεινε ελεύθερος για τη διεξαγωγή του αγώνα.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της ΓΑΔΑ, μετά την αποκατάσταση της τάξης, ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων, συνοδευόμενος από τον παρατηρητή του αγώνα, μετέβη στα γραφεία των διαιτητών και τους διαβεβαίωσε πως ο αγώνας μπορεί να διεξαχθεί κανονικά και ότι οι αστυνομικές δυνάμεις, που είχαν διατεθεί για το σκοπό αυτό, ήταν επαρκείς. Όμως, οι διαιτητές ανέβαλαν τη διεξαγωγή του αγώνα.

Η άποψη φιλάθλων και δημοσιογράφων

Σύμφωνα με τις καταγγελίες φιλάθλων και δημοσιογράφων, οι οποίοι ήσαν παρόντες στα επεισόδια, όλα άρχισαν όταν οι οπαδοί του Ολυμπιακού μπήκαν στην κερκίδα επτά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση από τους οπαδούς του Πανιωνίου, που ήταν απ' έξω.

Η ένταση εξελίχθηκε σε συμπλοκή με τη μικρή δύναμη της αστυνομίας, που ήταν εκεί και η οποία αναγκάστηκε να κάνει χρήση δακρυγόνων.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με απόφαση της διεύθυνσης της Αστυνομίας Αθηνών, οι οπαδοί του Ολυμπιακού είχαν πάρει 322 εισιτήρια, όλα μόνον για την κερκίδα εννέα, ενώ οι διπλανές της κερκίδες, ένα και οκτώ, θα παρέμεναν κλειστές για λόγους ασφαλείας και οι υπόλοιπες θα καταλαμβάνονταν από οπαδούς του Νέου Πανιωνίου.

Από νωρίς, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της αστυνομίας, οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού είχαν την υποχρέωση να συγκεντρωθούν στο κέντρο «Διογένης», στη λεωφόρο Συγγρού, για να μεταβούν, συνοδευόμενοι, στην κερκίδα εννέα. Απ' αυτούς, συγκεντρώθηκαν περίπου 70 και οδηγήθηκαν στον προκαθορισμένο χώρο.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα την Κυριακή, μεμονωμένα επεισόδια δημιουργήθηκαν και στο Μαρούσι.

Ένας φίλαθλος του Παναθηναϊκού τραυματίστηκε στην λεωφόρο Κηφισίας, όταν οπαδοί της ΑΕΚ πυρπόλησαν τη μοτοσικλέτα του.


Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2005 - 09:37 (Ώρα Λονδίνου)

Δεν έχουν τέλος οι δοκιμασίες

Ολόκληρες κοινωνίες έχουν αφανιστεί

Νέα σεισμική δόνηση σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στη βορειοδυτική ακτή της Σουμάτρα, στην Ινδονησία, προκαλώντας εκ νέου πανικό.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ο μετασεισμός είχε μέγεθος τουλάχιστον 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο 60 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της ισοπεδωμένης πλέον πόλης Μπάντα Ατσε.

Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι ο μετασεισμός ήταν ο εντονότερος των τελευταίων ημερών και έκανε τους κατοίκους να πεταχτούν έντρομοι από τα πρόχειρα καταλύματα τους.

Στο μεταξύ μεγάλη ανθρωπιστική εφοδιοπομπή με 40 τόνους υλικό ξεκίνησε οδικώς από την πρωτεύουσα Τζακάρτα με προορισμό τις πληγείσες περιοχές, καθώς το αεροδρόμιο της Μπάντα Άτσε αποδεικνύεται πολύ μικρό για να αντεπεξέλθει στο τεράστιο μέγεθος της βοήθειας που απαιτείται.

Άδεια τα σχολεία

Στην καθημαγμένη από το μετασεισμικό κύμα Σριλάνκα αρχίζει τη Δευτέρα νέα σχολική χρονιά με τεράστια προβλήματα. Σε πολλές περιοχές οι δεκάδες χιλιάδες άστεγοι έχουν βρει καταφύγιο μέσα σε σχολικά κτίρια, ενώ αρκετές αίθουσες έχουν καταστραφεί και υπάρχει άγνωστος αριθμός δασκάλων και μαθητών που αφανίστηκαν στο ολέθριο τσουνάμι.

Τις πρώτες ημέρες δεν θα γίνεται παράδοση μαθημάτων αλλά καταμέτρηση των επιζώντων μαθητών.

Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι σε ένα μόνο σχολείο φοιτούσαν 1200 μαθητές αλλά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς εμφανίστηκαν μόλις 300.

Εν τω μεταξύ οι αρχές της Ταϊλάνδης διέταξαν τη διεξαγωγή τεστ DNA σε όλα τα πτώματα ακόμα και σε αυτά που έχουν ήδη ενταφιαστεί. Ο υπουργός Εσωτερικών έκρινε τη διεξαγωγή τους αναγκαία καθώς από η διαδικασία της αναγνώρισης μέχρι στιγμής δεν είναι αξιόπιστη.

Συγκίνηση

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν σε συνέντευξή του στο BBC εξήγησε γιατί η διεθνής εκστρατεία αλληλεγγύης που ακολούθησε μετά το τσουνάμι ήταν δυσανάλογα μεγάλη σε σύγκριση με προηγούμενες ανθρωπιστικές κρίσεις.

«Πρώτα απ' όλα διαδραματίστηκε μπροστά στους τηλεοπτικούς δέκτες και τις εφημερίδες. Όλη η καταστροφή που είδαμε, σε 12 χώρες και δύο ηπείρους, σημειώθηκε σε διάστημα μόλις επτά ωρών. Αυτόπτες μάρτυρες ήταν τουρίστες με βιντεοκάμερες και έτσι είχαμε πλήθος σκηνών από το εξελισσόμενο δράμα. Ο κάθε άνθρωπος στον πλανήτη μπόρεσε να δει τη τραγωδία και βέβαια η συμφορά σημειώθηκε Χριστούγεννα - μια περίοδο ευσπλαχνίας», είπε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Συντριβή ελικοπτέρου

Εν τω μεταξύ, ελικόπτερο του αμερικανικού ναυτικού συνετρίβη στη Σουμάτρα, ενώ μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια σε πληγείσες περιοχές.

Τουλάχιστον δύο από τους δέκα επιβάτες τραυματίστηκαν όταν το SH-60 Σίχοκ κατέπεσε κοντά στο αεροδρόμιο της Μπάντα Άτσε.

Εξαιτίας του περιστατικού, ο αμερικανικός στρατός αναγκάστηκε να διακόψει τις από αέρως ανθρωπιστικές επιχειρήσεις για δύο ώρες.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν αμέσως σε αμερικανικό πολεμικό πλοίο.

Το ναυτικό περιέγραψε το ατύχημα ως «ανώμαλη προσγείωση»,αποκλείοντας το ενδεχόμενο να καταρρίφθηκε.


Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2005 - 07:25 (Ώρα Λονδίνου)

Δολοφονία Ιρακινού αξιωματούχου

Το θέμα της ασφάλειας αποτελεί μέγιστο πρόβλημα για το Ιράκ

Ο υποδιευθυντής της αστυνομίας στη Βαγδάτη και ο γιος του δολοφονήθηκαν έξω από το σπίτι τους, σε νότια συνοικία της ιρακινής πρωτεύουσας.

Ο ταξίαρχός, Αμέρ Αλί Ναγιέφ, δέχθηκε πυρά αγνώστων καθώς έβγαινε από το σπίτι του μαζί με το γιο του, επίσης αστυνομικό.

Στο Ιράκ παρατηρείται έξαρση της βίας ενόψει των εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν στις 30 Ιανουαρίου.

Πρόκειται για τη δεύτερη δολοφονία ανώτατου αξιωματούχου στο Ιράκ μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα.

Την περασμένη Πέμπτη, δολοφονήθηκε ο κυβερνήτης της Βαγδάτης, Αλί αλ-Χαϊντρί.

Σε ένα άλλο επεισόδιο βίας στην ιρακινή πρωτεύουσα, βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε το πρωί της Δευτέρας ένα γεμάτο εκρηκτικά αυτοκίνητο δίπλα σε αστυνομικό τμήμα της συνοικίας Ζααφαρανίγια, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο τουλάχιστον τρεις Ιρακινοί και να τραυματιστούν δεκάδες.


Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2005 - 11:17 (Ώρα Λονδίνου)

Μετά τον Αραφάτ, ο Αμπάς

Ο κ. Αμπάς χρειαζόταν καθαρή εντολή, λένε οι αναλυτές

Νικητής των προεδρικών εκλογών στα παλαιστινιακά εδάφη αναδείχθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς.

Ο νέος πρόεδρος της παλαιστινιακής Αρχής αφιέρωσε τη νίκη του στον εκλιπόντα ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ.

Με καταμετρημένες τις περισσότερες ψήφους, ο Μαχμούντ Αμπάς, γνωστός ως και Άμπου Μάζεν, συγκεντρώνει ποσοστό 70% περίπου.

Ο αντίπαλός του Μουσταφά Μπαργκούτι παραδέχθηκε την ήττα του, τόνισε όμως ότι πρόκειται για νίκη της παλαιστινιακής δημοκρατίας.

Αναλυτές είχαν επισημάνει ότι ο Μαχμούντ Αμπάς χρειαζόταν μια ξεκάθαρη νίκη για να μπορέσει να προωθήσει την πολιτική του ατζέντα.

Ο νέος πρόεδρος της παλαιστινιακής Αρχής ζήτησε από τις παλαιστινιακές μαχητικές οργανώσεις, οι οποίες μποϊκοτάρισαν τις εκλογές, να τερματίσουν τον ένοπλο αγώνα τους ενάντια στην ισραηλινή κατοχή.

Είπε επίσης ότι πρόθεσή του είναι να συναντηθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα με τον Αριέλ Σαρόν.

Αντιδράσεις

Εκπρόσωπος της Χαμάς, ο Μαχμούντ Ζαχάρ, με δήλωσή του στο BBC τόνισε ότι ο νέος πρόεδρος δεν θα επιτύχει επειδή το Ισραήλ δεν θα του δώσει την ευκαιρία.

Όμως η ίδια η οργάνωση κατέστησε σαφές ότι θα συνεργαστεί με τον κ. Αμπάς, παρά το μποϊκοτάρισμα των εκλογών.

Θετικές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Ο απερχόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός στο Τελ Αβίβ, Εχούντ Ολμέρτ χαιρέτισε το αποτέλεσμα και χαρακτήρισε τον κ. Αμπάς «πολλά υποσχόμενο πολιτικό». Τον κάλεσε όμως να δώσει τέλος στην τρομοκρατία.

«Τα πράγματα είναι απλά Εάν φέρει εις πέρας αυτό το έργο, τότε ανοίγουν οι δρόμοι και παρουσιάζονται σημαντικές ευκαιρίες».

Η νίκη του κ. Αμπάς ανακοινώνεται ενώ στο Ισραήλ αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα κυβέρνηση συνασπισμού του Λικούντ με τους Εργατικούς.

Ο αρχηγός του Εργατικού κόμματος, Σιμόν Πέρες, περιέγραψε τον κ. Αμπάς σαν ένα σοφό, έμπειρο, μετριοπαθή πολιτικό.

Ο πρόεδρος Μπους χαρακτήρισε τις εκλογές ιστορικές και ζωτικής σημασίας για την εγκαθίδρυση ενός κυρίαρχου, βιώσιμου, δημοκρατικού και ειρηνικού παλαιστινιακού κράτους - όπως είπε - και εξέφρασε την επιθυμία να συνεργαστεί με τον κ. Αμπάς.

Στην ψυχή του Αραφάτ

Ο Μαχμούντ Αμπάς μιλώντας σε εκατοντάδες υποστηρικτές του στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης αφιέρωσε τη νίκη του στην ψυχή του Γασέρ Αραφάτ, στο λαό του, στους μάρτυρες και στους έντεκα χιλιάδες Παλαιστίνιους κρατουμένους σε ισραηλινές φυλακές.

Σε γενικές γραμμές η ψηφοφορία διενεργήθηκε ομαλά. Παρουσιάστηκαν όμως προβλήματα στην εγγραφή των ψηφοφόρων, ενώ χαοτικές σκηνές εκτυλίχθηκαν σε εκλογικό κέντρο της ανατολικής Ιερουσαλήμ, όταν το Ισραήλ δεν επέτρεψε σε εκατοντάδες ψηφοφόρους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν ότι δεν τους επετράπη να ψηφίσουν αν και ήταν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Η ψηφοφορία στην Ιερουσαλήμ διενεργήθηκε κάτω από ειδικό καθεστώς, σε ισραηλινά εκλογικά κέντρα.

Στη Γάζα, αν και η εκλογική διαδικασία κύλησε ομαλά σχεδόν όλη την ημέρα, υπήρξαν πληροφορίες για αναταραχές το απόγευμα.

Σε ένα εκλογικό τμήμα της Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη, πυροβόλησαν στον αέρα ενοχλημένοι με το γεγονός ότι τα ονόματά τους δεν βρέθηκαν στους εκλογικούς καταλόγους.


Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2005 - 07:25 (Ώρα Λονδίνου)

Δολοφονία Ιρακινού αξιωματούχου

Ο υποδιευθυντής της αστυνομίας στη Βαγδάτη δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του, σε νότια συνοικία της ιρακινής πρωτεύουσας.

Ο ταξίαρχός, Αμέρ Αλί Ναγιέφ, δέχθηκε πυρά αγνώστων καθώς έβγαινε από το σπίτι του μαζί με το γιο του, επίσης αστυνομικό.

Στο Ιράκ παρατηρείται έξαρση της βίας ενόψει των εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν στις 30 Ιανουαρίου.

Πρόκειται για τη δεύτερη δολοφονία ανώτατου αξιωματούχου στο Ιράκ μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα.

Την περασμένη Πέμπτη, δολοφονήθηκε ο κυβερνήτης της Βαγδάτης, Αλί αλ-Χαϊντρί.

Σε ένα άλλο επεισόδιο βίας στην ιρακινή πρωτεύουσα, βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε το πρωί της Δευτέρας ένα γεμάτο εκρηκτικά αυτοκίνητο δίπλα σε αστυνομικό τμήμα της συνοικίας Ζααφαρανίγια, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο τουλάχιστον τρεις Ιρακινοί και να τραυματιστούν δεκάδες.


Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2005 - 04:31 (Ώρα Λονδίνου)

«Παράθυρο ευκαιρίας»

Στη Γαλλία, η Λιμπερασιόν (Liberation) αναφέρεται σε μια μέτρια προσέλευση στις κάλπες που δεν δίνει στον Μαχμούντ Αμπάς το «πολιτικό κεφάλαιο» που χρειάζεται.

«Οι χώρες της Δύσης πρέπει να ακούσουν το μήνυμα που στέλνουν οι Παλαιστίνιοι και να καταλάβουν ότι ο σκεπτικισμός που περιέχει αφορά και αυτές», προσθέτει η εφημερίδα, η οποία πάντως χαρακτηρίζει «παράθυρο ευκαιρίας» τις εκλογές.

Στην Ελβετία, η Τριμπιούν ντε Ζενέβ (Tribune De Geneve) γράφει ότι οι Παλαιστίνιοι απέδειξαν ότι είναι πολιτικά ώριμοι.

«Με τη συσπείρωσή τους πίσω από τον Μαχμούντ Αμπάς οι Παλαιστίνιοι έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στη δύναμη της δημοκρατίας για να παρουσιάσουν τα προβλήματα και τις ελπίδες τους».

«Οι Παλαιστίνιοι ψήφισαν την Κυριακή για να δώσουν μια ευκαιρία στην ειρήνη», συμφωνεί και η Φιγκαρό (Le Figaro).

«Η φήμη του μετριοπαθούς και πραγματιστή πολιτικού που έχει ο Μαχμούντ Αμπάς», επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα, «σε συνδυασμό με την επανεκλογή του Τζορτζ Μπους στις ΗΠΑ και το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ του Λικούντ και του Εργατικού κόμματος στο Ισραήλ» μπορούν να αλλάξουν τα πολιτικά δρώμενα στη Μέση Ανατολή.

Η Φρανκφούρτερ Ρουντσάου (Frankfurter Rundschau) θεωρεί ότι ο Μαχμούντ Αμπάς θα καταφέρει να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των Παλαιστινίων, μόνο εάν το Ισραήλ κάνει κάποιες υποχωρήσεις.

«Σε αυτό το πλαίσιο», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, «μέχρι στιγμής το Ισραήλ έχει προβεί σε ανακοινώσεις αλλά δεν έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του».

Η ώρα της αλήθειας έφτασε και για τις δύο πλευρές γράφει η ισπανική Ραζόν (La Razon).

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα, ο Αριέλ Σαρόν του Ισραήλ «είναι πραγματικά έτοιμος να αποδείξει ότι είναι έτοιμος να τιμήσει τη δέσμευσή του και να αποσύρει το στρατό από τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη».

Από την άλλη, «ο Μαχμούντ Αμπάς πρέπει να αποδείξει ότι έχει αρκετό κύρος για να πείσει το λαό του ότι ο μόνος τρόπος για να βγει από το αδιέξοδο είναι να δώσει τέλος στη βία».

«Πραγματικά το μέλλον ξεκινά από σήμερα», καταλήγει η εφημερίδα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.