Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-01-09

  1. Κλαδιά ελιάς με αγκάθια
  2. Νίκη αφιερωμένη στον Αραφάτ
  3. Νίκη αφιερωμένη στον Αραφάτ
  4. Έκλεισαν οι κάλπες
  5. Συμβιβάζονται τα πρώην «αφεντικά» της Ένρον
  6. Η αγαπημένη του αμερικανικού κοινού
  7. Παράταση και προβλήματα
  8. Η εβδομάδα του «βασικού μετόχου»
  9. «Ενδιαφέρον» Κακλαμάνη για τη δημαρχία
  10. Ανάπτυξη και εμπόδια
  11. Νέες απώλειες από πυρά Αμερικανών
  12. Προβλήματα στις εκλογές των Παλαιστινίων
  13. Δεκατέσσερεις νεκροί στη βόρεια Ευρώπη
  14. 100.000 παιδιά έχασαν τους γονείς τους
  15. Αθρόα η προσέλευση των Παλαιστινίων στις κάλπες
  16. Ισχυρή θύελλα στη βόρεια Ευρώπη
  17. Ολοκληρώνει την περιοδεία του ο Ανάν
  18. Οι ΗΠΑ παραδέχθηκαν το λάθος
  19. Στις κάλπες οι Παλαιστίνιοι
  20. Ιστορική μέρα για το Σουδάν
  21. Οργισμένοι οι Τίγρεις Ταμίλ

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2005 - 02:45 (Ώρα Λονδίνου)

Κλαδιά ελιάς με αγκάθια

Η εκλογή του μετριοπαθούς Μαχμούντ Αμπάς στην προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής που προμηνύει προσπάθεια ειρήνευσης αλλά και η απόπειρα συμφιλίωσης ΜπλερΜπράουν απασχολούν το βρετανικό Τύπο.

Η εφημερίδα Ιντιπέντεντ (The Independent) τιτλοφορείται «Μια νέα αρχή για τον παλαιστινιακό λαό» και αφιερώνει όλη την πρώτη σελίδα στις αυξανόμενες ελπίδες για τερματισμό της ένοπλης σύρραξης που δημιουργεί η συντριπτική εκλογική επικράτηση του κ. Αμπάς, όπως γράφει.

«Το εύρος της νίκης του Μαχμούντ Αμπάς φαίνεται να του παρέχει έστω και βραχυπρόθεσμα τη λαϊκή εντολή που χρειάζεται για να προσπαθήσει την ειρήνευση ανάμεσα στις αντιμαχόμενες παλαιστινιακές φατρίες, να αναμορφώσει τη διεφθαρμένη Παλαιστινιακή Αρχή και να αρχίσει συνομιλίες με το Ισραήλ» γράφει ο Ντόναλντ Μακιντάιρ.

Αλλά ο ανταποκριτής της εφημερίδας στη Ραμάλα υπενθυμίζει ότι ο μετριοπαθής πρώην πρωθυπουργός των Παλαιστινίων μπορεί να έχει εικόνα συμπαθούς πολιτικού αλλά θα χρειαστεί πολύ περισσότερα για να ηγηθεί του λαού του με επιτυχία.

Σύμφωνα με απλούς Παλαιστίνιους πολίτες που δέχθηκαν να μιλήσουν στην εφημερίδα, αυτό που χρειάζονται είναι ελευθερία μετακίνησης, θέσεις απασχόλησης και ειρήνευση στην περιοχή.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) που επισημαίνει ότι η εκλογική διαδικασία στα παλαιστινιακά εδάφη «κουβαλάει στις πλάτες της τις ελπίδες δύο λαών για ειρήνευση».

«Χαραμάδα ελπίδας»

Περισσότερο απαισιόδοξη στις προβλέψεις της εμφανίζεται η εφημερίδα Τάιμς (The Times), με χαρακτηριστικό τίτλο στην ανταποκρισή της «Η περίοδος πολιτικής χάριτος έληξε για τον Παλαιστίνιο ηγέτη πριν καν αρχίσει» αφού οι κατά τόπους πολέμαρχοι της Χαμάς έσπευσαν να αψηφήσουν από τις πρώτες ώρες το κάλεσμα του κ. Αμπάς για εκεχειρία με το Ισραήλ.

Και στο άρθρο του αρχισυντάκτη της η εφημερίδα αναγνωρίζει ότι η εκλογή του μετριοπαθούς πολιτικού προσφέρει μια χαραμάδα ελπίδας για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, αλλά παροτρύνει τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο να αντιμετωπίσει δυναμικά τις ακραίες μαχητικές οργανώσεις.

Η Γκάρντιαν (The Guardian) από την πλευρά της σε ανταποκρίσεις της μεταφέρει το κλίμα που επικρατεί στις διαμελισμένες από το Ισραήλ παλαιστινιακές περιοχές, που γεύθηκαν έστω και για λίγες ώρες την ελευθερία μετακίνησης προκειμένου να μεταβούν στα εκλογικά τμήματα για να ψηφίσουν.

Αλλά παράλληλα οι ανταποκριτές επισημαίνουν ότι η μοίρα του νέου προέδρου των Παλαιστινίων εξαρτάται πιο πολύ από τις κινήσεις του μεγάλου του αντιπάλου, του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν.

Τέλος στα συντροφικά μαχαιρώματα;

Η ασυνήθιστη κίνηση του Βρετανού υπουργού Οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν, να καλέσει τους εκπροσώπους του Τύπου για να διαψεύσει ότι η σχέση του με τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ έχει φθάσει σε σημείο οριστικής ρήξης, τροφοδοτεί περισσότερα σχόλια στις πρώτες σελίδες.

Οι φήμες για ανταλλαγή ύβρεων ανάμεσα στο περιβάλλον των δύο ισχυρότερων κυβερνητικών παραγόντων λαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας καθώς η δημοσίευση νέων βιβλίων με αποκαλύψεις για τα όσα έχουν συζητήσει οι δύο άνδρες κατά καιρούς ρίχνει λάδι στην εσωκομματική φωτιά των Εργατικών.

Σύμφωνα με τα όσα θρυλούνται και μεταφέρονται από τις εφημερίδες, ο κ .Μπλερ ενώ είχε επανειλημμένα δεσμευθεί απέναντι στο πάλαι ποτέ σύμμαχό του και «τσάρο» της βρετανικής οικονομίας ότι θα του παραχωρούσε τον ηγετικό θώκο του Εργατικού Κόμματος και στη συνέχεια την πρωθυπουργία, εντούτοις παρέβη την υπόσχεσή του, με αποτέλεσμα να μαίνεται έκτοτε ένας συνεχής πόλεμος παρασκηνίων, δηλώσεων και υπαινιγμών ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα.

«Ο Μπράουν επιζητεί ανακωχή καθώς η προσβολή περί αξιοπιστίας του πρωθυπουργού βλάπτει την ενότητα του κόμματος πριν τις εκλογές» διαπιστώνουν στο κύριο θέμα τους οι Τάιμς.

Και η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) διαπιστώνει «Μπλερ και Μπράουν αναγκάζονται σε επίδειξη ενότητας», μετά την έκδοση βιβλίου που προσάπτει την κατηγορία της συντροφικής προδοσίας στον πρωθυπουργό.

Ενώ η Γκάρντιαν κάτω από τον πηχυαίο τίτλο «Ειρηνευτική προσφορά του Μπράουν στον πρωθυπουργό» γράφουν ότι οι δύο άνδρες «έκαναν ένα βήμα πίσω από το γκρεμό της αμοιβαίας πολιτικής καταστροφής τους».

Αλλά οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς γράφουν ότι οι κ.κ. «Μπλερ και Μπράουν προσπαθούν να μπαλώσουν με μερεμέτια το ρήγμα τους» χωρίς να υπάρχει «ίχνος αποδείξεων ότι έχουν συγκερασθεί οι διαφορετικές τους απόψεις σχετικά με το ποιος θα ηγηθεί του κυβερνώντος κόμματος προεκλογικά».


Κυριακή 09 Ιανουαρίου 2005 - 22:09 (Ώρα Λονδίνου)

Νίκη αφιερωμένη στον Αραφάτ

Ο πρώην πρωθυπουργός αφιέρωσε τη νίκη του στην ψυχή του Γιασέρ Αραφάτ

Ο πρώην πρωθυπουργός, Μαχμούντ Αμπάς είναι ο νικητής των πρώτων εκλογών στα παλαιστινιακά εδάφη μετά το 1996, οι οποίες και ανάδειξαν το διάδοχο του Γιασέρ Αραφάτ στην ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ο Μαχμούντ Αμπάς αφιέρωσε αυτή την εκλογική νίκη στην ψυχή του «αδελφού και μάρτυρα», όπως χαρακτηριστικά είπε, Γιασέρ Αραφάτ και στον παλαιστινιακό λαό.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης κατά την έξοδο από τα εκλογικά τμήματα (έξιτ πολ) που διενήργησε το Παλαιστινιακό Κέντρο για θέματα Πολιτικής και Ερευνών ο Μαχμούντ Αμπάς εμφανίζεται να επικρατεί των αντιπάλων του με 66% των ψήφων, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Η ίδια δημοσκόπηση δίνει στον αντίπαλο του Μαχμούντ Αμπάς, Μουσταφά Μπαργκούτι ποσοστό 19,7%.

Μια δεύτερη δημοσκόπηση που διενήργησε το πανεπιστήμιο Αν Νατζάχ δίνει στον Μαχμούντ Αμπάς ποσοστό 69,5% και στον Μπαργκούτι 24,5%

Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή εκτιμά ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 66% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων προσήλθε στις κάλπες παρά τις εκκλήσεις ακραίων ισλαμικών οργανώσεων, όπως η Χαμάς, για μποϊκοτάζ των εκλογών.

Η πλειονότητα των διεθνών παρατηρητών συνεχάρη τις παλαιστινιακές αρχές για την εκλογική διαδικασία και αναγνώρισε ότι το Ισραήλ τήρησε τις υποσχέσεις που έδωσε αναφορικά με τον περιορισμό των μέτρων ασφαλείας για να μπορέσουν οι ψηφοφόροι να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Η διαφορά του Αμπάς επί των αντιπάλων του καθώς και το ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες είναι υψίστης σημασίας για να ισχυριστεί ο νικητής των εκλογών ότι έλαβε τη λαϊκή εντολή του παλαιστινιακού λαού.

Οι οπαδοί του Μαχμούντ Αμπάς κατέκλυσαν τους δρόμους για να πανηγυρίσουν τη νίκη του υποψηφίου τους.

Συγχαρητήρια από τις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προσέλευση των Παλαιστινίων στις κάλπες λέγοντας ότι «οι Παλαιστίνιοι από τη Δυτική Όχθη μέχρι τη Λωρίδα της Γάζας έκαναν ένα σημαντικό βήμα για τη θεμελίωση ενός δημοκρατικού μέλλοντος με το να εκλέξουν το νέο πρόεδρό τους με μια εκλογική διαδικασία, η οποία χαρακτηρίστηκε από τους διεθνείς παρατηρητές ως δίκαιη και ελεύθερη».

Ανακοίνωση επίσης από το Λευκό Οίκο αναφέρει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με το νέο πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής για την προώθηση της ειρήνης στην Μέση Ανατολή.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, πάντως, δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στο Μαχμούντ Αμπάς.

Καταγγελίες Μπαργκούτι

Ο κύριος αντίπαλος του Μαχμούντ Αμπάς, ο ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μουσταφά Μπαργκούτι φαίνεται να έρχεται δεύτερος με ποσοστό 20%.

«Δεν κερδίσαμε αυτή τη φορά. Θα κερδίσουμε την επόμενη φορά», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε προ ολίγου ο Μουσταφά Μπαργκούτι.

Νωρίτερα, ο Μουσταφά Μπαργκούτι κατήγγειλε ότι η εφορευτική επιτροπή επέτρεψε να γίνουν εκλογικές παρατυπίες.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι συγκέντρωσαν πολύ χαμηλά ποσοστά.

Ο εκπρόσωπος της ισλαμικής ορργάνωσης, Χαμάς, Μαχμούντ Ζαχάρ δήλωσε στο BBC ότι η θητεία του νέου προέδρου δε θα είναι επιτυχής, διότι το Ισραήλ δε θα του δώσει την ευκαιρία να πετύχει.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, Γιγκάλ Παλμόρ απάντησε ότι η ισραηλινή ηγεσία θεωρεί τον Μαχμούντ Αμπάς τον «κατάλληλο» άνθρωπο για διαπραγματεύσεις.


Κυριακή 09 Ιανουαρίου 2005 - 22:09 (Ώρα Λονδίνου)

Νίκη αφιερωμένη στον Αραφάτ

Ο πρώην πρωθυπουργός αφιέρωσε τη νίκη του στην ψυχή του Γιασέρ Αραφάτ

Ο πρώην πρωθυπουργός, Μαχμούντ Αμπάς είναι ο νικητής των πρώτων εκλογών στα παλαιστινιακά εδάφη μετά το 1996, οι οποίες και ανάδειξαν το διάδοχο του Γιασέρ Αραφάτ στην ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ο Μαχμούντ Αμπάς αφιέρωσε αυτή την εκλογική νίκη στην ψυχή του «αδελφού και μάρτυρα», όπως χαρακτηριστικά είπε, Γιασέρ Αραφάτ και στον παλαιστινιακό λαό.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης κατά την έξοδο από τα εκλογικά τμήματα (έξιτ πολ) που διενήργησε το Παλαιστινιακό Κέντρο για θέματα Πολιτικής και Ερευνών ο Μαχμούντ Αμπάς εμφανίζεται να επικρατεί των αντιπάλων του με 66% των ψήφων, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Η ίδια δημοσκόπηση δίνει στον αντίπαλο του Μαχμούντ Αμπάς, Μουσταφά Μπαργκούτι ποσοστό 19,7%.

Μια δεύτερη δημοσκόπηση που διενήργησε το πανεπιστήμιο Αν Νατζάχ δίνει στον Μαχμούντ Αμπάς ποσοστό 69,5% και στον Μπαργκούτι 24,5%

Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή εκτιμά ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 66% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων προσήλθε στις κάλπες παρά τις εκκλήσεις ακραίων ισλαμικών οργανώσεων, όπως η Χαμάς, για μποϊκοτάζ των εκλογών.

Η πλειονότητα των διεθνών παρατηρητών συνεχάρη τις παλαιστινιακές αρχές για την εκλογική διαδικασία και αναγνώρισε ότι το Ισραήλ τήρησε τις υποσχέσεις που έδωσε αναφορικά με τον περιορισμό των μέτρων ασφαλείας για να μπορέσουν οι ψηφοφόροι να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Η διαφορά του Αμπάς επί των αντιπάλων του καθώς και το ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες είναι υψίστης σημασίας για να ισχυριστεί ο νικητής των εκλογών ότι έλαβε τη λαϊκή εντολή του παλαιστινιακού λαού.

Οι οπαδοί του Μαχμούντ Αμπάς κατέκλυσαν τους δρόμους για να πανηγυρίσουν τη νίκη του υποψηφίου τους.

Συγχαρητήρια από τις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προσέλευση των Παλαιστινίων στις κάλπες λέγοντας ότι «οι Παλαιστίνιοι από τη Δυτική Όχθη μέχρι τη Λωρίδα της Γάζας έκαναν ένα σημαντικό βήμα για τη θεμελίωση ενός δημοκρατικού μέλλοντος με το να εκλέξουν το νέο πρόεδρό τους με μια εκλογική διαδικασία, η οποία χαρακτηρίστηκε από τους διεθνείς παρατηρητές ως δίκαιη και ελεύθερη».

Ανακοίνωση επίσης από το Λευκό Οίκο αναφέρει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με το νέο πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής για την προώθηση της ειρήνης στην Μέση Ανατολή.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, πάντως, δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στο Μαχμούντ Αμπάς.

Καταγγελίες Μπαργκούτι

Ο κύριος αντίπαλος του Μαχμούντ Αμπάς, ο ακτιβιστής Μουσταφά Μπαργκούτι φαίνεται να έρχεται δεύτερος με ποσοστό 20%.

«Δεν κερδίσαμε αυτή τη φορά. Θα κερδίσουμε την επόμενη φορά», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε προ ολίγου ο Μουσταφά Μπαργκούτι.

Νωρίτερα, ο Μουσταφά Μπαργκούτι κατηγόρησε την εφορευτική επιτροπή ότι επέτρεψε να γίνουν εκλογικές παρατυπίες.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι συγκέντρωσαν πολύ χαμηλά ποσοστά.


Κυριακή 09 Ιανουαρίου 2005 - 20:23 (Ώρα Λονδίνου)

Έκλεισαν οι κάλπες

Ο Μαχμούτ Αμπάς, που θεωρείται μετριοπαθής, πιστεύεται ότι θα νικήσει τις εκλογές

Η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του διαδόχου του Γιασέρ Αραφάτ στην ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής ολοκληρώθηκε.

Οι δημοσκοπήσεις κατά την έξοδο από τα εκλογικά τμήματα φέρουν τον πρώην πρωθυπουργό, Μαχμούντ Αμπάς να προηγείται των υπολοίπων έξι αντιπάλων του.

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Μαχμούντ Αμπάς χρειάζεται μια μεγάλη εκλογική νίκη για να μπορέσει να προωθήσει την ατζέντα του στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και να δώσει τέλος στην ένοπλη εξέγερση των Παλαιστινίων.

Επικεφαλής εταιρείας που διενεργεί δημοσκοπήσεις ανέφερε ότι η προσέλευση των ψηφοφόρων κυμάνθηκε στο 65%.

Με καθυστέρηση

Παράταση δύο ωρών δόθηκε στην εκλογική διαδικασία που πραγματοποιείται στα παλαιστινιακά εδάφη για την ανάδειξη του διαδόχου του Γιασέρ Αραφάτ στην ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής.

Η παράταση δόθηκε λόγω των καθυστερήσεων που υφίστανται αρκετοί Παλαιστίνιοι ψηφοφόροι στα σημεία ελέγχου των Ισραηλινών.

«Το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων θα καθυστερήσει εξαιτίας των εμποδίων που προβάλλουν οι Ισραηλινοί, κυρίως στα στρατιωτικά σημεία ελέγχου τα οποία δεν απομακρύνθηκαν παρά τα όσα είχαν συμφωνηθεί με την ισραηλινή πλευρά πριν από τις εκλογές», ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αξιωματούχος της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής των Παλαιστινίων.

Στο μεταξύ η εκλογική διαδικασία συνεχίζεται με σοβαρά προβλήματα.

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν σε μεγάλο εκλογικό κέντρο στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Παλαιστίνιοι πολίτες δήλωσαν στο BBC ότι οι Ισραηλινοί έδιωχναν τους Παλαιστίνιους ψηφοφόρους, ακόμη και όταν είχαν τα σωστά έγγραφα.

Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος είναι επόπτης σε εκλογικό κέντρο, είπε ότι η ψηφοφορία δε διεξάγεται κανονικά.

Πάντως ο πρώην πρωθυπουργός και επικρατέστερος από τους συνολικά επτά υποψηφίους, Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι η μαζική προσέλευση στις κάλπες αποτελεί απόδειξη ότι οι Παλαιστίνιοι στρέφονται προς τη δημοκρατία.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ ανακοίνωσε ότι το προγραμματισμένο συνέδριο για τις μεταρρυθμίσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο στις 1 και 2 Μαρτίου.

Άνοιγμα των καλπών

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί, τοπική ώρα, και θα παραμείνουν ανοικτές για 12 ώρες.

Περίπου 1,1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, στις πρώτες, από το 1996, προεδρικές εκλογές.

Μαζική αλλά με προβλήματα η προσέλευση των ψηφοφόρων

Τις εκλογές επιβλέπουν πάνω από 800 ξένοι παρατηρητές υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από τους επτά συνολικά υποψηφίους, οι δύο επικρατέστεροι είναι ο πρώην πρωθυπουργός, Μαχμούντ Αμπάς και ο Μουσταφά Μπαρκούτι.

Ο Μαχμούντ Αμπάς, υποψήφιος της Φατάχ και εκλεκτός του Γιασέρ Αραφάτ, πιστεύεται ότι θα επικρατήσει άνετα έναντι του αντιπάλου του, Μουσταφά Μπαρκούτι.

Και οι δύο ζητούν ειρήνη με το Ισραήλ.

Κατά την προσέλευσή του το πρωί στο εκλογικό κέντρο, στη Ραμάλα, ο Μαχμούτ Αμπάς είχε δηλώσει ότι οι εκλογές διεξάγονται «με εξαιρετικό τρόπο».

Ο κ. Αμπάς καλεί τους Παλαιστίνιους να σταματήσουν την ένοπλη εξέγερση και να αρχίσουν συνομιλίες με τους Ισραηλινούς.

Οι δημοσκοπήσεις φέρουν τον Μαχμούτ Αμπάς να υπερισχύει άνετα έναντι του Μουσταφά Μπαρκούτι.

Οι σκληροπυρηνικές παλαιστινιακές οργανώσεις απέχουν από τις εκλογές, και επομένως καθοριστικής σημασίας είναι η προσέλευση στις κάλπες.

Οι εκλογές γίνονται εν μέσω της συνεχιζόμενης ισραηλινής κατοχής της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας.

Πολλοί ψηφοφόροι θα πρέπει να περάσουν μέσα από τα ισραηλινά φυλάκια και τα και τα σημεία ελέγχου στους δρόμους για να φτάσουν στα εκλογικά κέντρα.

Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι έχουν κάνει ό,τι μπορούν για να πάνε οι Παλαιστίνιοι και να ψηφίσουν στα εκλογικά κέντρα, αλλά οι Παλαιστινιακές αρχές καταγγέλλουν ότι η χαλάρωση των περιορισμών δεν είναι επαρκής.

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται σήμερα το βράδυ, και τα τελικά αύριο.

Εν τω μεταξύ, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στόχο στον νότιο Λίβανο.

Προηγουμένως, η μαχητική οργάνωση, Χεζμπολά είχε ανακοινώσει ότι σκότωσε έναν Ισραηλινό στρατιώτη και τραυμάτισε άλλους τρεις σε επίθεση σε όχημα μεταφοράς προσωπικού, στην ζώνη ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Λίβανο.


Κυριακή 09 Ιανουαρίου 2005 - 18:32 (Ώρα Λονδίνου)

Συμβιβάζονται τα πρώην «αφεντικά» της Ένρον

Η χρεοκοπία της Ένρον συγκλόνισε τις ΗΠΑ και οδήγησε σε χιλιάδες απολύσεις

Ο ενεργειακός κολοσσός των Ηνωμένων Πολιτειών, «Ένρον» και 18 πρώην διευθυντικά στελέχη της εταιρείας κατέληξαν σε συμβιβασμό.

Σύμφωνα με το συμβιβασμό η εταιρεία θα καταβάλλει στους μετόχους της το συνολικό ποσό των 168 εκατομμυρίων δολαρίων εκ των οποίων τα 13 εκατομμύρια δολάρια «πέφτουν στις πλάτες» δέκα πρώην διευθυντών της Ένρον.

Ο συμβιβασμός ανοίγει το δρόμο για την απόσυρση των αγωγών που έχουν καταθέσει οι μέτοχοι του ενεργειακού κολοσσού που κατέρρευσε το 2001.

Ο συμβιβασμός για να τεθεί σε ισχύ χρειάζεται την έγκριση του αρμόδιου δικαστηρίου. Κάτι που αναμένεται να επιτευχθεί την επόμενη εβδομάδα.

Η εταιρεία χρεοκόπησε το Δεκέμβριο του 2001 όταν έγινε γνωστό ότι είχε αποκρύψει χρέη και ελλείμματα δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Χαρακτηρίστηκε το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην επιχειρηματική ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς πριν από την κατάρρευσή της η Ένρον ήταν η έβδομη μεγαλύτερη αμερικανική κρατική εταιρεία.

«Ο συμβιβασμός είναι πολύ σημαντικός», δήλωσε ο επικεφαλής των δικηγόρων που εκπροσωπούν τους μετόχους της Ένρον, Γουίλιαμ Λέρατς και πρόσθεσε, «διότι καταλογίζονται εν μέρει ευθύνες σε διευθυντές και στέλνει το εξής μήνυμα προς τα στελέχη των μεγάλων εταιρειών: πως είναι πολύ σημαντικό οι διευθυντές να γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο νόμο».

Ο τελευταίος αυτός συμβιβασμός δεν καλύπτει τα πρώην ανώτατα διοικητικά στελέχη Κένεθ Λέι και Τζεφ Σκίλινγκ, εναντίον των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη.

Ο Κένεθ Λέι είναι υπόδικος για εξαπάτηση και παραπλάνηση επενδυτών, ελεγκτών και εργαζομένων, ψευδείς δηλώσεις, λογιστικές ατασθαλίες και παράνομες χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Τον Ιούνιο του 2004 ο Λέι επέρριψε τις ευθύνες στο διευθυντή του οικονομικού τμήματος της εταιρείας, Άντριου Φάστοου, ο οποίος εκρίθη ένοχος και εκτίει ποινή δέκα ετών.


Κυριακή 09 Ιανουαρίου 2005 - 19:08 (Ώρα Λονδίνου)

Η αγαπημένη του αμερικανικού κοινού

Η Τζούλια Ρόμπερτς πρωταγωνιστεί με τον Τζορτζ Κλούνεϊ στο «Η Συμμορία των 12»

Πλώρη για το δέκατο στην καριέρα της βραβείο κοινού των Ηνωμένων Πολιτειών έχει βάλει η Αμερικανίδα ηθοποιός, Τζούλια Ρόμπερτς.

Η τελετή πραγματοποιείται σήμερα Κυριακή στο Λος Άντζελες και οι υπόλοιπες υποψήφιες για το βραβείο της πιο δημοφιλούς γυναίκας ηθοποιού στις ΗΠΑ είναι οι Νικόλ Κίντμαν, Τζουλιάν Μουρ, Ρις Γουίδερσπουν και Σαρλίζ Θέρον.

Στην κατηγορία των ανδρών υποψήφιοι για το βραβείο του αμερικανικού κοινού είναι οι Τζορτζ Κλούνεϊ, Τζόνι Ντεπ, Τομ Χανκς, Ντένζελ Ουάσινγκτον και Τομ Κρουζ.

Το δίδυμο Κλούνεϊ Ρόμπερτς πρωταγωνιστούν στην ταινία «Η Συμμορία των Δώδεκα», μια περιπέτεια η οποία προβάλλεται αυτό τον καιρό στις κινηματογραφικές αίθουσες της Ευρώπης.

Το αμερικανικό κοινό με την ψήφο του απονέμει βραβεία τα οποία απευθύνονται σε καλλιτέχνες που εργάζονται στην τηλεόραση, τον κινηματογράφο και την μουσική.

Οι υποψήφιες για το βραβείο της καλύτερης ταινίας είναι οι εξής: «Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού» με τους Τζιμ Κάρεϊ και Κέιτ Γουίνσλετ, το ντοκιμαντέρ του Μάικλ Μουρ «Φάρεναϊτ 9/11», το πολυσυζητημένο έργο του Μελ Γκίμπσον «Το Πάθος» με θέμα τις τελευταίες ώρες του Χριστού και η ταινία κινουμένων σχεδίων «Οι Απίθανοι».

Στην κατηγορία των τραγουδιστών το προβάδισμα έχει ο Έμινεμ.


Κυριακή 09 Ιανουαρίου 2005 - 16:42 (Ώρα Λονδίνου)

Παράταση και προβλήματα

Ο Μαχμούτ Αμπάς, που θεωρείται μετριοπαθής, πιστεύεται ότι θα νικήσει τις εκλογές

Παράταση δύο ωρών δόθηκε στην εκλογική διαδικασία που πραγματοποιείται στα παλαιστινιακά εδάφη για την ανάδειξη του διαδόχου του Γιασέρ Αραφάτ στην ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής.

Η παράταση δόθηκε λόγω των καθυστερήσεων που υφίστανται αρκετοί Παλαιστίνιοι ψηφοφόροι στα σημεία ελέγχου των Ισραηλινών.

«Το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων θα καθυστερήσει εξαιτίας των εμποδίων που προβάλλουν οι Ισραηλινοί, κυρίως στα στρατιωτικά σημεία ελέγχου τα οποία δεν απομακρύνθηκαν παρά τα όσα είχαν συμφωνηθεί με την ισραηλινή πλευρά πριν από τις εκλογές», ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αξιωματούχος της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής των Παλαιστινίων.

Στο μεταξύ η εκλογική διαδικασία συνεχίζεται με σοβαρά προβλήματα.

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν σε μεγάλο εκλογικό κέντρο στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Παλαιστίνιοι πολίτες δήλωσαν στο BBC ότι οι Ισραηλινοί έδιωχναν τους Παλαιστίνιους ψηφοφόρους, ακόμη και όταν είχαν τα σωστά έγγραφα.

Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος είναι επόπτης σε εκλογικό κέντρο, είπε ότι η ψηφοφορία δε διεξάγεται κανονικά.

Πάντως ο πρώην πρωθυπουργός και επικρατέστερος από τους συνολικά επτά υποψηφίους, Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι η μαζική προσέλευση στις κάλπες αποτελεί απόδειξη ότι οι Παλαιστίνιοι στρέφονται προς τη δημοκρατία.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ ανακοίνωσε ότι το προγραμματισμένο συνέδριο για τις μεταρρυθμίσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο στις 1 και 2 Μαρτίου.

Άνοιγμα των καλπών

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί, τοπική ώρα, και θα παραμείνουν ανοικτές για 12 ώρες.

Περίπου 1,1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, στις πρώτες, από το 1996, προεδρικές εκλογές.

Μαζική αλλά με προβλήματα η προσέλευση των ψηφοφόρων

Τις εκλογές επιβλέπουν πάνω από 800 ξένοι παρατηρητές υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από τους επτά συνολικά υποψηφίους, οι δύο επικρατέστεροι είναι ο πρώην πρωθυπουργός, Μαχμούντ Αμπάς και ο Μουσταφά Μπαρκούτι.

Ο Μαχμούντ Αμπάς, υποψήφιος της Φατάχ και εκλεκτός του Γιασέρ Αραφάτ, πιστεύεται ότι θα επικρατήσει άνετα έναντι του αντιπάλου του, Μουσταφά Μπαρκούτι.

Και οι δύο ζητούν ειρήνη με το Ισραήλ.

Κατά την προσέλευσή του το πρωί στο εκλογικό κέντρο, στη Ραμάλα, ο Μαχμούτ Αμπάς είχε δηλώσει ότι οι εκλογές διεξάγονται «με εξαιρετικό τρόπο».

Ο κ. Αμπάς καλεί τους Παλαιστίνιους να σταματήσουν την ένοπλη εξέγερση και να αρχίσουν συνομιλίες με τους Ισραηλινούς.

Οι δημοσκοπήσεις φέρουν τον Μαχμούτ Αμπάς να υπερισχύει άνετα έναντι του Μουσταφά Μπαρκούτι.

Οι σκληροπυρηνικές παλαιστινιακές οργανώσεις απέχουν από τις εκλογές, και επομένως καθοριστικής σημασίας είναι η προσέλευση στις κάλπες.

Οι εκλογές γίνονται εν μέσω της συνεχιζόμενης ισραηλινής κατοχής της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας.

Πολλοί ψηφοφόροι θα πρέπει να περάσουν μέσα από τα ισραηλινά φυλάκια και τα και τα σημεία ελέγχου στους δρόμους για να φτάσουν στα εκλογικά κέντρα.

Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι έχουν κάνει ό,τι μπορούν για να πάνε οι Παλαιστίνιοι και να ψηφίσουν στα εκλογικά κέντρα, αλλά οι Παλαιστινιακές αρχές καταγγέλλουν ότι η χαλάρωση των περιορισμών δεν είναι επαρκής.

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται σήμερα το βράδυ, και τα τελικά αύριο.

Εν τω μεταξύ, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στόχο στον νότιο Λίβανο.

Προηγουμένως, η μαχητική οργάνωση, Χεζμπολά είχε ανακοινώσει ότι σκότωσε έναν Ισραηλινό στρατιώτη και τραυμάτισε άλλους τρεις σε επίθεση σε όχημα μεταφοράς προσωπικού, στην ζώνη ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Λίβανο.


Κυριακή 09 Ιανουαρίου 2005 - 13:59 (Ώρα Λονδίνου)

Η εβδομάδα του «βασικού μετόχου»

Με αφορμή την έναρξη της συζήτησης για το επίμαχο νομοσχέδιο περί βασικού μετόχου την Τρίτη, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει τα παράθυρα που επιτρέπουν την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος από συγκεκριμένους επιχειρηματίες που ελέγχουν Μέσα Ενημέρωσης.

«Η κυβέρνηση πρέπει να αποσύρει αμέσως ή να αλλάξει ριζικά το νομοσχέδιο για τη διαπλοκή», ανταπαντά σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τηλέμαχος Χυτήρης.

Ο πρώην υφυπουργός Τύπου και εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο, υποστηρίζει ότι «η ευρωπαϊκή νομοθεσία υπερισχύει του δικού μας συντάγματος», και πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «δεν είναι ταβέρνα του Μπαϊρακτάρη».

Τονίζει ότι «ο νόμος Παυλόπουλου διέπεται από τη λογική της προκρούστειας κλίνης» και απαντά στις επιθέσεις για τα «έργα και τις ημέρες» του ΠΑΣΟΚ.

«Είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που επιδιώκει να λύσει», αναφέρει ο πρώην υφυπουργός Τύπου.

«Κανονικά πρέπει να το αποσύρουν ή να το αλλάξουν ριζικά. Στην πολιτική δεν μετράνε οι προθέσεις αλλά τα αποτελέσματα. Και το παρόν νομοσχέδιο είναι ανεφάρμοστο, είναι μη συμβατό με το ευρωπαϊκό δίκαιο, και οδηγεί σε αδιέξοδα.

»Είναι ανεφάρμοστο γιατί επιχειρήσεις με ονομαστικές μετοχές μέχρι τελευταίου φυσικού προσώπου, αν μάλιστα αυτές είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, είναι αδύνατον να ελέγξεις. Αν, επιπλέον, οι επιχειρήσεις είναι ευρωπαϊκές και συμπράττουν με αντίστοιχες ελληνικές, εκεί πλέον οδηγούνται τα πράγματα σε τραγέλαφο», καταλήγει ο κ. Χυτήρης.


Κυριακή 09 Ιανουαρίου 2005 - 14:12 (Ώρα Λονδίνου)

«Ενδιαφέρον» Κακλαμάνη για τη δημαρχία

Το ενδιαφέρον του για τη δημαρχία της Αθήνας, αν η Ντόρα Μπακογιάννη δεν είναι ξανά υποψήφια, εκδηλώνει ο Νικήτας Κακλαμάνης, σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»:

«Όποιος σας πει ότι δεν ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο μάλλον λέει ψέματα», δηλώνει χαρακτηριστικά, σε μια περίοδο που τα κόμματα έχουν αρχίσει να ανιχνεύουν δειλά υποψηφιότητες για τις εκλογές του 2006.

Παράλληλα τονίζει κατηγορηματικά ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης θα γίνουν πράξη βήμα-βήμα.

Ο υπουργός Υγείας, στην συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», αναφέρεται επίσης σε αρκετά από τα θέματα της επικαιρότητας:

Για τον ανασχηματισμό, πιστεύει ότι «ο Κ. Καραμανλής θα αιφνιδιάσει πάλι και ως προς το χρόνο και ως προς το μέγεθος του νέου υπουργικού σχήματος».

Για το νομοσχέδιο περί «βασικού μετόχου», τονίζει ότι «σε τόσο σοβαρά θέματα κανείς δεν πρέπει να είναι δογματικός». Και προβλέπει αλλαγές στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή.

Για τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Ν.Δ., υπογραμμίζει ότι κάποιες είχαν «χρονικό ορίζοντα όχι 4ετίας αλλά 8ετίας».

Εκφράζει όμως το παράπονο ότι δεν έλαβε τα χρήματα που είχε ζητήσει από τον προϋπολογισμό για το χώρο της υγείας. Παρ' όλα αυτά, προβλέπει «ράντζα τέλος» σε τρεις μήνες και καλεί τα «πιράνχας» της υγείας να προσέξουν το στομάχι τους».

Τέλος, αρνείται να βαθμολογήσει την κυβέρνηση για το πρώτο 10μηνο της θητείας της και δίνει απλώς «τη βάση» στον εαυτό του.


Κυριακή 09 Ιανουαρίου 2005 - 13:30 (Ώρα Λονδίνου)

Ανάπτυξη και εμπόδια

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: Θεσσαλονίκη Γεφύρι της Άρτας 8 "ολυμπιακά" έργα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ της Κυριακής: Μπαράζ προσλήψεων μεθοδεύει η κυβέρνηση 37.000 θέσεις το 2005 στο Δημόσιο. Σε ποιες υπηρεσίες και πότε θα πραγματοποιηθούν.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: 10.369 Προσλήψεις σε 753 Δήμους.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗτης Κυριακής: Συναγερμός για την οικονομία. Ο Κ. Καραμανλής γεφύρωσε τη διάσταση Σουφλιά, Αλογοσκούφη.

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: Μετά τις εορταστικές αργίες έρχεται η ώρα της αλήθειας για την κυβέρνηση. Οι εφιάλτες του κ. Καραμανλή δημόσιο έλλειμμα, ανάπτυξη, ανεργία.

ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: Ένθετος πολυσέλιδος οδηγός για να χτίσετε φθηνότερα το σπίτι σας. Μείωση έως 40% στο κόστος κατασκευής.

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: Έρχεται νέο κύμα ανατιμήσεων από 2 έως 14% σε είδη πρώτης ανάγκης. Μαύρη λίστα με αυξήσεις σε 400 προϊόντα.

Espresso της Κυριακής: Ο Παπαχρόνης μας ξέχασε. Το παράπονο του ιερέα που έσωσε τον δράκο.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: Για να εξασφαλίσουν ταχύτερες διαδικασίες στην πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη. Εκβιάζουν με έξωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η ΕΠΟΧΗ: Παλαιστίνη: Εκλογές μετ' εμποδίων. Καλές οι εκλογές, καλύτερη η ελευθερία.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εκβιασμός με το βαμβάκι και απειλή αποκλεισμού των οδών.

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: Όπως ανήγγειλε ο ΥΕΘΑ Σπ. Σπηλιωτόπουλος στρατιωτικοί νέοι μισθοί και συντάξεις.

Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: Απόφαση του Σιράκ ανατρέπει τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Η βιομηχανική πολιτική ξανά στο προσκήνιο.

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Οικονομία, επενδυτική απραξία και διαφωνίες υπουργών δημιουργούν βαρύ κλίμα σε κυβέρνηση και αγορά. Η φτώχεια φέρνει γκρίνια.

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νέο χτύπημα στο 8ωρο. Βδομάδα 65 ωρών προωθεί η ΕΕ.

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: Προϊδεάζουν την κοινή γνώμη για νέα μέτρα... άρωμα περικοπών.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών με "38άρι" της ΕΛ.ΑΣ. η εκτέλεση!

ΝΙΚΗ: Ενδοκυβερνητικό πρόβλημα η οικονομία. Χωρίς στρατηγική.

Traffic News Κυριακής: Αποκαλυπτική συνέντευξη της Ζωής Λάσκαρη - Η ζωή μου όλη είναι η οικογένειά μου.

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: Σε άμεση εφαρμογή η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης. Βαθιές τομές σε υγεία - παιδεία.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Πώς θα "πάρουμε" τα λεφτά της Ευρώπης και πως θα δικαιολογήσουμε αυτά που φαγώθηκαν.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Κυριακή 09 Ιανουαρίου 2005 - 15:24 (Ώρα Λονδίνου)

Νέες απώλειες από πυρά Αμερικανών

Οι τελευταίες απώλειες Ιρακινών από αμερικανικά πυρά έχουν δημιουργήσει κλίμα έντονης δυσαρέσκειας ενόψει των εκλογών της 30ης Ιανουαρίου

Το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις σκότωσαν τέσσερις Ιρακινούς έπειτα από βομβιστική επίθεση σε δρόμο νότια της Βαγδάτης.

Εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου διευκρίνισε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ αμέσως μετά τη βομβιστική επίθεση μ αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο Ιρακινοί αστυνομικοί και δύο πολίτες.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες υπάρχουν τουλάχιστον εννέα τραυματίες.

«Συγνώμη»

Το τελευταίο αυτό επεισόδιο σημειώνεται μόλις μία ημέρα μετά την παραδοχή των Αμερικανών ότι αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος βομβάρδισε κατά λάθος το πρωί του Σαββάτου περιοχή κοντά στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ μ αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άνθρωποι.

Η επίθεση σημειώθηκε στο χωριό Αλ Αΐθα, νοτιοανατολικά της Μοσούλης, το πρωί του Σαββάτου.

Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ εξέφρασαν τη λύπη τους για την απώλεια, όπως χαρακτηριστικά είπαν, «αθώων ανθρώπων».

Αξιωματούχοι σε κοινό αμερικανοϊρακινό κέντρο ασφαλείας υποστηρίζουν ότι σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι.

Ωστόσο, οι κάτοικοι της περιοχής και ένας δημοσιογράφος, ο οποίος βρισκόταν στον τόπο της επίθεσης, κάνουν λόγο για 14 νεκρούς, ανάμεσά τους και επτά παιδιά.

Οι αμερικανικές δυνάμεις επεσήμαναν ότι στόχος της επίθεσης ήταν κρησφύγετο των ανταρτών.

Έκρηξη - δυστύχημα

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον επτά Ουκρανοί στρατιώτες και ένας από το Καζακστάν σκοτώθηκαν σε έκρηξη που σημειώθηκε στο κεντρικό Ιράκ.

Σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες η έκρηξη σημειώθηκε κατά την φόρτωση βομβών σε αεροσκάφος. Μία από τις βόμβες εξερράγη.

Να σημειωθεί ότι στο Ιράκ υπηρετούν 1.650 Ουκρανοί στρατιώτες και θεωρείται η τέταρτη μεγαλύτερη στρατιωτική συνεισφορά ξένης χώρας στον υπό αμερικανική διοίκηση στρατό κατοχής.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολεξάντερ Κουζμούκ, ο οποίος μετέβη στο Ιράκ την περασμένη εβδομάδα για τον εορτασμό των Χριστουγέννων, έχει δηλώσει ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από το Ιράκ.


Κυριακή 09 Ιανουαρίου 2005 - 07:52 (Ώρα Λονδίνου)

Προβλήματα στις εκλογές των Παλαιστινίων

Ο Μαχμούτ Αμπάς, που θεωρείται μετριοπαθής, πιστεύεται ότι θα νικήσει τις εκλογές

Σοβαρά προβλήματα σημειώνονται στα Παλαιστιανιακά εδάφη, στις εκλογές για την ανάδειξη του διαδόχου του Γιασέρ Αραφάτ.

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν σε μεγάλο εκλογικό κέντρο στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι Παλαιστίνιοι είπαν στο BBC ότι οι Ισραηλινοί έδιωχναν τους Παλαιστίνιους ψηφοφόρους, ακόμη και όταν είχαν τα σωστά έγγραφα.

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος, Τζίμι Κάρτερ, που είναι επόπτης στο εκλογικό κέντρο, είπε ότι η ψηφοφορία δεν διεξάγεται κανονικά.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί, τοπική ώρα, και θα παραμείνουν ανοικτές για 12 ώρες.

Περίπου 1.1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, στις πρώτες, από το 1996, προεδρικές εκλογές.

Τις εκλογές επιβλέπουν πάνω από 800 ξένοι παρατηρητές υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από τους επτά συνολικά υποψηφίους, οι δύο επικρατέστεροι είναι ο πρώην πρωθυπουργός, Μαχμούτ Αμπάς και ο Μουσταφά Μπαρκούτι.

Ο Μαχμούτ Αμπάς, υποψήφιος της Φατάχ και εκλεκτός του Γιασέρ Αραφάτ, πιστεύεται ότι θα επικρατήσει άνετα έναντι του αντιπάλου του, Μουσταφά Μπαρκούτι.

Και οι δύο ζητούν ειρήνη με το Ισραήλ.

Κατά την προσέλευσή του το πρωί στο εκλογικό κέντρο, στη Ραμάλα, ο Μαχμούτ Αμπάς είχε δηλώσει ότι οι εκλογές διεξάγονται «με εξαιρετικό τρόπο».

Ο κ. Αμπάς καλεί τους Παλαιστίνιους να σταματήσουν την ένοπλη εξέγερση και να αρχίσουν συνομιλίες με τους Ισραηλινούς.

Οι δημοσκοπήσεις φέρουν τον Μαχμούτ Αμπάς να υπερισχύει άνετα έναντι του Μουσταφά Μπαρκούτι.

Οι σκληροπυρηνικές Παλαιστινιακές οργανώσεις απέχουν από τις εκλογές, και επομένως καθοριστικής σημασίας είναι η προσέλευση στις κάλπες.

Οι εκλογές γίνονται εν μέσω της συνεχιζόμενης ισραηλινής κατοχής της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας.

Πολλοί ψηφοφόροι θα πρέπει να περάσουν μέσα από τα Ισραηλινά φυλάκια και τα και τα σημεία ελέγχου στους δρόμους για να φτάσουν στα εκλογικά κέντρα.

Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι έχουν κάνει ό,τι μπορούν για να πάνε οι Παλαιστίνιοι και να ψηφίσουν στα εκλογικά κέντρα, αλλά οι Παλαιστινιακές αρχές καταγγέλλουν ότι η χαλάρωση των περιορισμών δεν είναι επαρκής.

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται σήμερα το βράδυ, και τα τελικά αύριο.

Εν τω μεταξύ, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στόχο στον νότιο Λίβανο.

Προηγουμένως η μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ είχε ανακοινώσει ότι σκότωσε έναν Ισραηλινό στρατιώτη και τραυμάτισε άλλους τρεις σε επίθεση σε όχημα μεταφοράς προσωπικού, στην ζώνη ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Λίβανο.


Κυριακή 09 Ιανουαρίου 2005 - 08:40 (Ώρα Λονδίνου)

Δεκατέσσερεις νεκροί στη βόρεια Ευρώπη

Απομάκρυνση κατοίκων από το κέντρο του Καρλάιλ

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την ισχυρή θύελλα που έπληξε τη βόρεια Ευρώπη.

Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Σουηδία, τέσσερεις στην Δανία και τρεις στη βόρεια Αγγλία.

Πολλές πτήσεις και δρομολόγια πλοίων ανάμεσα στη Σουηδία, τη Δανία και τη Γερμανία ακυρώθηκαν.

Πάνω από χίλια σπίτια στην νότια Σουηδία έμειναν χωρίς ηλεκτρικό.

Στη βόρεια Αγγλία, ισχυρές βροχοπτώσεις και άνεμοι προκάλεσαν πλημμύρες που ανάγκασαν χιλιάδες άτομα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Στη Σκωτία, πάνω από 100 επιβάτες και το πλήρωμα επιβατικού πλοίου πέρασαν τη νύχτα πάνω στο φέρι μπότ.

Πλημμύρες στον αγγλικό βορρά

Η πόλη Καρλάιλ, στο βορρά, πλημμύρισε και η αστυνομία ζήτησε τη βοήθεια ιδιοκτητών σκαφών διότι τα αυτοκίνητα δεν μπορούν να φθάσουν στο κέντρο της πόλης.

Πάνω από 80 χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Τουλάχιστον 15 άτομα απομακρύνθηκαν με ελικόπτερα από τις στέγες των σπιτιών όπου είχαν καταφύγει.

Η κακοκαιρία προκάλεσε δυστυχήματα σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι περιοχές που υπέστησαν τις μεγαλύτερες καταστροφές είναι η Κάμπρια, το Νορθάμπερλαντ, η Βόρεια Ουαλία και η Σκωτία.

Οι αρχές συστήνουν στους αυτοκινητιστές να μην ταξιδεύουν εκτός αν είναι απόλυτα αναγκαίο.

Πολλές γέφυρες σε ολόκληρη τη χώρα έχουν κλείσει ενώ ακυρώθηκαν πολλά σιδηροδρομικά δρομολόγια.

Οι ισχυροί άνεμοι προβλέπεται ότι θα συνεχιστούν στην κεντρική και νότια Σκωτία καθώς και στην βόρεια Αγγλία.


Κυριακή 09 Ιανουαρίου 2005 - 10:51 (Ώρα Λονδίνου)

100.000 παιδιά έχασαν τους γονείς τους

Το δράμα των παιδιών που έμειναν ορφανά από το καταστροφικό τσουνάμι και η αγωνία των Βρετανών που έχασαν εκατοντάδες δικούς τους απασχολεί τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Κυριακάτικου τύπου.

«100.000 παιδιά έχασαν γονείς» είναι ο τίτλος των Σάντεϊ Τάιμς (Sunday Times), μεταφέροντας την εκτίμηση της οργάνωσης Save the Children, που προειδοποιεί ότι δεκάδες χιλιάδες παιδιά έχουν μείνει ορφανά στην Ινδονησία, την Σρι Λάνκα και τη νότια Ινδία.

Η Ιντιπέντεντ ον Σάντεϊ (Independent on Sunday) έχει πρωτοσέλιδο με τίτλο «Το Φόρειν Όφις αρνήθηκε την βοήθεια των ειδικών που θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν τους Βρετανούς νεκρούς».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κυβέρνηση αγνόησε τους ειδικούς που, αμέσως μετά την τραγωδία, προειδοποιούσαν ότι θα πρέπει να αποσταλεί άμεσα ομάδα για να μην αποσυντεθούν τα πτώματα και χαθεί η ευκαιρία της αναγνώρισής των νεκρών, όπως φαίνεται ότι έχει συμβεί.

Έτσι, με χιλιάδες πτώματα σε κατάσταση αποσύνθεσης, θα παραταθεί για μήνες η αγωνία των βρετανικών οικογενειών που περιμένουν να μάθουν την τύχη των συγγενών τους που βρίσκονταν στην νοτιοανατολική Ασία.

Η Σάντεϊ Τέλεγκραφ (Sunday Telegraph) έχει πηχαίο τίτλο «Αποκάλυψη: πώς ο Τόνι Μπλερ πρόδωσε κυνικά την υπόσχεση που είχε δώσει στον Μπράουν ότι θα παραιτηθεί».

Η εφημερίδα προδημοσιεύει αποσπάσματα βιβλίου, που υποστηρίζει ότι το τελευταίο εξάμηνο του 2003 ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν, ότι θα αποχωρήσει, αλλά τον εξαπάτησε συστηματικά, ζητώντας διαρκώς πίστωση χρόνου.

Αν αποχωρούσε, την πρωθυπουργία θα διεκδικούσε ο κ. Μπράουν.

Σύμφωνα με ευρέως διαδεδομένες φήμες που προωθεί κυρίως ο κύκλος του υπουργού Οικονομικών, οι δύο πολιτικοί, όταν έμεινε κενή η θέση της ηγεσίας των Εργατικών, συμφώνησαν να μην βάλει υποψηφιότητα στην διεκδίκηση του αξιώματος ο κ. Μπράουν ώστε να εκλεγεί ο Τόνι Μπλερ, που εφόσον νικούσε τις βουλευτικές εκλογές θα παραιτείτο, μετά από ορισμένα χρόνια, ώστε να γίνει πρωθυπουργός και ο Γκόρντον Μπράουν.


Κυριακή 09 Ιανουαρίου 2005 - 07:52 (Ώρα Λονδίνου)

Αθρόα η προσέλευση των Παλαιστινίων στις κάλπες

Ο Μαχμούτ Αμπάς, που θεωρείται μετριοπαθής, πιστεύεται ότι θα νικήσει τις εκλογές

Αθρόα είναι προσέλευση των Παλαιστινίων στις κάλπες, στις εκλογές για την ανάδειξη του διαδόχου του Γιασέρ Αραφάτ.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί, τοπική ώρα, και θα παραμείνουν ανοικτές για 12 ώρες.

Περίπου 1.1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, στις πρώτες, από το 1996, προεδρικές εκλογές.

Τις εκλογές παρακολουθεί αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέχρι στιγμής η ψηφοφορία διεξάγεται ομαλά, χωρίς σοβαρά προβλήματα.

Από τους επτά συνολικά υποψηφίους, οι δύο επικρατέστεροι είναι ο πρώην πρωθυπουργός, Μαχμούτ Αμπάς και ο Μουσταφά Μπαρκούτι.

Ο Μαχμούτ Αμπάς, υποψήφιος της Φατάχ και εκλεκτός του Γιασέρ Αραφάτ, πιστεύεται ότι θα επικρατήσει άνετα έναντι του αντιπάλου του, Μουσταφά Μπαρκούτι.

Και οι δύο ζητούν ειρήνη με το Ισραήλ.

Κατά την προσέλευσή του στο εκλογικό κέντρο, στη Ραμάλα, ο Μαχμούτ Αμπάς είπε ότι οι εκλογές διεξάγονται «με εξαιρετικό τρόπο».

Ο κ. Αμπάς καλεί τους Παλαιστίνιους να σταματήσουν την ένοπλη εξέγερση και να αρχίσουν συνομιλίες με τους Ισραηλινούς.

Οι δημοσκοπήσεις φέρουν τον Μαχμούτ Αμπάς να υπερισχύει άνετα έναντι του Μουσταφά Μπαρκούτι.

Οι σκληροπυρηνικές Παλαιστινιακές οργανώσεις απέχουν από τις εκλογές, και επομένως καθοριστικής σημασίας είναι η προσέλευση στις κάλπες.

Οι εκλογές γίνονται εν μέσω της συνεχιζόμενης ισραηλινής κατοχής της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας.

Πολλοί ψηφοφόροι θα πρέπει να περάσουν μέσα από τα Ισραηλινά φυλάκια και τα και τα σημεία ελέγχου στους δρόμους για να φτάσουν στα εκλογικά κέντρα.

Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι έχουν κάνει ό,τι μπορούν για να πάνε οι Παλαιστίνιοι και να ψηφίσουν στα εκλογικά κέντρα, αλλά οι Παλαιστινιακές αρχές καταγγέλλουν ότι η χαλάρωση των περιορισμών δεν είναι επαρκής.

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται σήμερα το βράδυ, και τα τελικά αύριο.


Κυριακή 09 Ιανουαρίου 2005 - 08:40 (Ώρα Λονδίνου)

Ισχυρή θύελλα στη βόρεια Ευρώπη

Απομάκρυνση κατοίκων από το κέντρο του Καρλάιλ

Τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν στη Δανία και τρία στη Σουηδία, στην ισχυρή θύελλα που πλήττει τη βόρεια Ευρώπη.

Πολλές πτήσεις και δρομολόγια πλοίων ανάμεσα στη Σουηδία, τη Δανία και τη Γερμανία ακυρώθηκαν.

Πάνω από χίλια σπίτια στην νότια Σουηδία έμειναν χωρίς ηλεκτρικό.

Στη βόρεια Αγγλία, ισχυρές βροχοπτώσεις και άνεμοι προκάλεσαν πλημμύρες που ανάγκασαν χιλιάδες άτομα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Στη Σκωτία, πάνω από 100 επιβάτες και το πλήρωμα επιβατικού πλοίου πέρασαν τη νύχτα πάνω στο φέρι μπότ.

Πλημμύρες στον αγγλικό βορρά

Η πόλη Καρλάιλ, στο βορρά, πλημμύρισε και η αστυνομία ζήτησε τη βοήθεια ιδιοκτητών σκαφών διότι τα αυτοκίνητα δεν μπορούν να φθάσουν στο κέντρο της πόλης.

Πάνω από 80 χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Τουλάχιστον 15 άτομα απομακρύνθηκαν με ελικόπτερα από τις στέγες των σπιτιών όπου είχαν καταφύγει.

Η κακοκαιρία προκάλεσε δυστυχήματα σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι περιοχές που υπέστησαν τις μεγαλύτερες καταστροφές είναι η Κάμπρια, το Νορθάμπερλαντ, η Βόρεια Ουαλία και η Σκωτία.

Οι αρχές συστήνουν στους αυτοκινητιστές να μην ταξιδεύουν εκτός αν είναι απόλυτα αναγκαίο.

Πολλές γέφυρες σε ολόκληρη τη χώρα έχουν κλείσει ενώ ακυρώθηκαν πολλά σιδηροδρομικά δρομολόγια.

Οι ισχυροί άνεμοι προβλέπεται ότι θα συνεχιστούν στην κεντρική και νότια Σκωτία καθώς και στην βόρεια Αγγλία.


Κυριακή 09 Ιανουαρίου 2005 - 08:09 (Ώρα Λονδίνου)

Ολοκληρώνει την περιοδεία του ο Ανάν

Ο κ. Ανάν επισκέφθηκε μόνο τις πληγείσες περιοχές στη νότια Σρι Λάνκα

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις στη Σρι Λάνκα να συσπειρωθούν μπροστά στην καταστροφή που προκάλεσε στο νησί το τσουνάμι.

Ο κ. Ανάν επισκέφθηκε τις νότιες και ανατολικές πληγείσες περιοχές, δεν του επετράπη όμως να πάει στο βορρά που ελέγχεται από τους αντάρτες Τίγρεις Ταμίλ.

Ηγέτης των Τίγρεων Ταμίλ προειδοποίησε ότι θα έχει αρνητικές συνέπειες στην ειρηνευτική διαδικασία το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα δεν άφησε τον Γενικό Γραμματέα να επισκεφθεί το βορρά.

Ο ηγέτης της πολιτικής πτέρυγας των Τίγρεων Ταμίλ είπε στο BBC ότι αν επιτρεπόταν στον κ. Ανάν να επισκεφθεί την βορειοανατολική Σρι Λάνκα θα ήταν ένα σημαντικό βήμα στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης.

Ανταποκριτής του BBC στη βόρεια Σρι Λάνκα μεταδίδει ότι τις τελευταίες μέρες οι αντάρτες μιλούν οργισμένα κατά της κυβέρνησης, εξανεμίζοντας τις ελπίδες ότι η καταστροφή του τσουνάμι θα μπορούσε να συσπειρώσει τους κατοίκους του νησιού.

Προηγουμένως, άλλος ηγέτης των Τίγρεων Ταμίλ είπε ότι οι καταστροφές στις περιοχές που προκάλεσε το τσουνάμι στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες είναι πολύ χειρότερες από τις καταστροφές των είκοσι ετών του εμφυλίου πολέμου.

Ο Ανάν στις Μαλδίβες

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ολοκληρώνει την περιοδεία των χωρών που επλήγησαν από το τσουνάμι, με επίσκεψή του στις Μαλδίβες, δυτικά της Σρι Λάνκα.

Ογδόντα δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους, σχετικά μικρός αριθμός σε σχέση με τους νεκρούς στις άλλες περιοχές, αλλά η οικονομία, κυρίως η τουριστική, έχει πληγεί σοβαρά και θα χρειαστούν χρόνια για να ανακάμψει.

Ανταποκριτής του BBC στις Μαλδίβες μεταδίδει ότι οι κάτοικοι στο νησιωτικό σύμπλεγμα ελπίζουν ότι οι δωρητές δεν θα αγνοήσουν τη μικρή τους χώρα, στρέφοντας την προσοχή τους στις περιοχές που επλήγησαν τα πλείστα.

Σε μια εβδομάδα τα τρόφιμα

O επικεφαλής του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων, Τζιμ Μόρις, είπε ότι μέσα στις επόμενες επτά ημέρες θα μπορέσουν να έχουν τρόφιμα όλα σχεδόν τα θύματα του τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό.

Ο κ. Μόρις είπε στο BBC ότι είναι αισιόδοξος ότι οι δεν χαθούν και άλλες ζωές από ασιτία ή υποσιτισμό.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών, που βρίσκεται στην Ινδονησία, είπε ότι στην επαρχία Άτσε της Ινδονησίας, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων βοηθά ήδη 130.000 ανθρώπους.

Επιπλέον τροφοδοτεί ήδη και 750.000 άτομα στη Σρι Λάνκα.


Κυριακή 09 Ιανουαρίου 2005 - 08:19 (Ώρα Λονδίνου)

Οι ΗΠΑ παραδέχθηκαν το λάθος

Από το λάθος των Αμερικανών 13 άτομα έχασαν τη ζωή τους

Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ εξέφρασαν τη λύπη τους επειδή ένα από τα αεροσκάφη τους βομβάρδισε το λάθος σπίτι κατά τη διάρκεια αεροπορικής επίθεσης.

Αξιωματούχοι σε κοινό αμερικανοιρακινό κέντρο ασφαλείας λένε ότι 13 άτομα σκοτώθηκαν.

Για 14 νεκρούς μιλούν οι κάτοικοι της περιοχής.

Η επίθεση έγινε στο χωριό Αλ Αΐθα, νοτιοανατολικά της Μοσούλης, το πρωί του Σαββάτου.

Οι αμερικανικές δυνάμεις λένε ότι στόχος ήταν κρυσφήγετο των ανταρτών.

Εν τω μεταξύ, στις Ηνωμένες Πολιτείες στρατοδικείο καταδίκασε σε φυλάκιση έξι μηνών αξιωματικό που έδωσε διαταγή σε στρατιώτες να ρίξουν δύο Ιρακινούς πολίτες στον ποταμό Τίγρη.

Οι κατήγοροι είπαν ότι ένας από τους δύο Ιρακινούς πέθανε από το συμβάν στην Σαμάρα πριν από ένα χρόνο.

Σύλληψη μαχητικού ισλαμιστή

Ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ επιβεβαίωσε τη σύλληψη στελέχους των μαχητικών ισλαμιστών στην Μοσούλη.

Ο Αμπού Αχμέντ θεωρείται σημαντικό στέλεχος της οργάνωσης της οποίας ηγείται ο Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι και πιστεύεται ότι συνελήφθη πριν από δύο και πλέον εβδομάδες.

Εν τω μεταξύ, ο προσωρινός υπουργός Άμυνας του Ιράκ, Χαζέμ Σααλάν, δήλωσε ότι έχει νέα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Συρία και το Ιράν υποστηρίζουν τους Ιρακινούς αντάρτες.

Ο κ. Σααλάν έδειξε στους δημοσιογράφους βιντεοταινία στην οποία ένας άνδρας, που παρουσιάζεται ως ο συλληφθείς ηγέτης της ανταρτικής οργάνωσης «Στρατός του Μοχάμαντ», ομολογεί ότι έλαβε βοήθεια από τη Συρία και το Ιράν.

Κλιμάκωση της βίας

Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν στρέψει τις επιχειρήσεις τους στην Μοσούλη, μετά την επίθεσή τους στη Φαλούτζα.

Τον περασμένο μήνα 24 άτομα, κυρίως αμερικανοί στρατιώτες, σκοτώθηκαν από βομβιστική επιχείρηση αυτοκτονίας μέσα σε αμερικανική βάση στη Μοσούλη.

Το Πεντάγωνο αποστέλει τον απόστρατο στρατηγό Γκάρι Λάκ, στο Ιράκ, για να αποτιμήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και κυρίως την εκπαίδευση των Ιρακινών, που είναι καίρια προυπόθεση για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

Σε συνέντευξη τύπου οι αμερικανικές στρατιωτικές αρχές είπαν ότι οι Ιρακινοί αντάρτες χρησιμοποιούν τις τελευταίες εβδομάδες ισχυρότερες βόμβες για τις επιθέσεις σε αμερικανούς στρατιώτες.

Οι αντάρτες τοποθετούν μεγαλύτερες ποσότητες εκρηκτικών σε βόμβες, όπως η βόμβα που σκότωσε επτά Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ την Πέμπτη.

Οι στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια περιπόλου μέσα σε τεθωρακισμένο όχημα Μπράντλυ -- όλοι οι επιβαίνοντες σκοτώθηκαν.


Κυριακή 09 Ιανουαρίου 2005 - 07:52 (Ώρα Λονδίνου)

Στις κάλπες οι Παλαιστίνιοι

Ο Μαχμούτ Αμπάς, που θεωρείται μετριοπαθής, πιστεύεται ότι θα νικήσει τις εκλογές

Οι Παλαιστίνιοι προσέρχονται στις κάλπες στις προεδρικές εκλογές για την ανάδειξη του διαδόχου του Γιασέρ Αραφάτ.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί, τοπική ώρα, και θα παραμείνουν ανοικτές για 12 ώρες.

Περίπου 1.1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, στις πρώτες, από το 1996, προεδρικές εκλογές.

Από τους επτά συνολικά υποψηφίους, οι δύο επικρατέστεροι είναι ο πρώην πρωθυπουργός, Μαχμούτ Αμπάς και ο Μουσταφά Μπαρκούτι.

Και οι δύο ζητούν ειρήνη με το Ισραήλ.

Οι δημοσκοπήσεις φέρουν τον Μαχμούτ Αμπάς να υπερισχύει άνετα έναντι του Μουσταφά Μπαρκούτι.

Οι σκληροπυρηνικές Παλαιστινιακές οργανώσεις απέχουν από τις εκλογές, και επομένως καθοριστικής σημασίας θα είναι η προσέλευση στις κάλπες.

Οι εκλογές γίνονται εν μέσω της συνεχιζόμενης ισραηλινής κατοχής της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας.

Πολλοί ψηφοφόροι θα πρέπει να περάσουν μέσα από τα Ισραηλινά φυλάκια και τα και τα σημεία ελέγχου στους δρόμους για να φτάσουν στα εκλογικά κέντρα.

Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι έχουν κάνει ό,τι μπορούν για να πάνε οι Παλαιστίνιοι και να ψηφίσουν στα εκλογικά κέντρα, αλλά οι Παλαιστινιακές αρχές καταγγέλλουν ότι η χαλάρωση των περιορισμών δεν είναι επαρκής.

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται σήμερα το βράδυ, και τα τελικά αύριο.


Κυριακή 09 Ιανουαρίου 2005 - 08:50 (Ώρα Λονδίνου)

Ιστορική μέρα για το Σουδάν

Η ειρηνευτική συμφωνία τερματίζει είκοσι χρόνια εμφυλίου

Στην πρωτεύουσα της Κένυας, το Ναϊρόμπι, υπογράφθηκε η ειρηνευτική συμφωνία που θα θέσει τέρμα σε είκοσι χρόνια εμφυλίου πολέμου στο νότιο Σουδάν.

Πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον πόλεμο στην μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής.

Η ειρηνευτική συμφωνία ανοίγει το δρόμο για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τον ηγέτη των ανταρτών, Τζον Γκάραγκ, ως τον πρώτο αντιπρόεδρο.

Η ειρηνευτική συμφωνία ορίζει ότι για τους κατεξοχήν Χριστιανούς του νότου δεν θα ισχύει η μουσουλμανική νομοθεσία, και προβλέπει, σε έξι χρόνια, δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στο νότο.

Ανάμεσα στους επισήμους που παρευρίσκονται στη υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας είναι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ.

O κ. Πάουελ κάλεσε την κυβέρνηση του Σουδάν να τερματίσει τον πόλεμο και στην άλλη εμπόλεμη περιοχή της χώρας, τη δυτική περιοχή του Νταρφούρ.


Κυριακή 09 Ιανουαρίου 2005 - 08:09 (Ώρα Λονδίνου)

Οργισμένοι οι Τίγρεις Ταμίλ

Ο κ. Ανάν επισκέφθηκε μόνο τις πληγείσες περιοχές στη νότια Σρι Λάνκα

Στη Σρι Λάνκα, ηγέτης των Τίγρεων Ταμίλ προειδοποίησε ότι θα έχει αρνητικές συνέπειες στην ειρηνευτική διαδικασία το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα δεν άφησε τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, να επισκεφθεί τις ελεγχόμενες από τους αντάρτες περιοχές στο βορειοανατολικά της νήσου, που σαρώθηκαν από το τσουνάμι.

Ο ηγέτης της πολιτικής πτέρυγας των Τίγρεων Ταμίλ είπε στο BBC ότι αν επιτρεπόταν στον κ. Ανάν να επισκεφθεί την βορειοανατολική Σρι Λάνκα θα ήταν ένα σημαντικό βήμα στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης.

Ανταποκριτής του BBC στη βόρεια Σρι Λάνκα μεταδίδει ότι τις τελευταίες μέρες οι αντάρτες μιλούν οργισμένα κατά της κυβέρνησης, εξανεμίζοντας τις ελπίδες ότι η καταστροφή του τσουνάμι θα μπορούσε να συσπειρώσει τους κατοίκους του νησιού.

Προηγουμένως, άλλος ηγέτης των Τίγρεων Ταμίλ είπε ότι οι καταστροφές στις περιοχές που προκάλεσε το τσουνάμι στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες είναι πολύ χειρότερες από τις καταστροφές των είκοσι ετών του εμφυλίου πολέμου.

Ο Ανάν στις Μαλδίβες

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ολοκληρώνει την περιοδεία των χωρών που επλήγησαν από το τσουνάμι, με επίσκεψή του στις Μαλδίβες, δυτικά της Σρι Λάνκα.

Ογδόντα δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους, σχετικά μικρός αριθμός σε σχέση με τους νεκρούς στις άλλες περιοχές, αλλά η οικονομία, κυρίως η τουριστική, έχει πληγεί σοβαρά και θα χρειαστούν χρόνια για να ανακάμψει.

Ανταποκριτής του BBC στις Μαλδίβες μεταδίδει ότι οι κάτοικοι στο νησιωτικό σύμπλεγμα ελπίζουν ότι οι δωρητές δεν θα αγνοήσουν τη μικρή τους χώρα, στρέφοντας την προσοχή τους στις περιοχές που επλήγησαν τα πλείστα.

Σε μια εβδομάδα τα τρόφιμα

O επικεφαλής του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων, Τζιμ Μόρις, είπε ότι μέσα στις επόμενες επτά ημέρες θα μπορέσουν να έχουν τρόφιμα όλα σχεδόν τα θύματα του τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό.

Ο κ. Μόρις είπε στο BBC ότι είναι αισιόδοξος ότι οι δεν χαθούν και άλλες ζωές από ασιτία ή υποσιτισμό.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών, που βρίσκεται στην Ινδονησία, είπε ότι στην επαρχία Άτσε της Ινδονησίας, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων βοηθά ήδη 130.000 ανθρώπους.

Επιπλέον τροφοδοτεί ήδη και 750.000 άτομα στη Σρι Λάνκα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.