Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-01-07

  1. Πάγωμα στην αποπληρωμή των χρεών
  2. Λευκωσία: «Δεν άλλαξε στάση το Ισραήλ»
  3. Ο ΙΡΑ κατηγορείται για ληστεία
  4. Επεισόδια πριν απ'τις εκλογές
  5. Σιδηροδρομική τραγωδία
  6. Νέες εντάσεις μετά το τσουνάμι
  7. Στόχος η ανάπτυξη
  8. Στην ψαλίδα του νόμου η Μονσάντο
  9. Αύξηση των οικογενειακών χρεών
  10. Στην ψαλίδα του νόμου η Μονσάντο
  11. «Δεν είμαστε αντισημίτες»
  12. Ισχυρό το σενάριο ανασχηματισμού
  13. Πρωθυπουργικές εξαγγελίες
  14. Ολοκληρώνεται η προεκλογική εκστρατεία
  15. Απειλές σύρραξης στις πληγείσες περιοχές
  16. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το Ιράκ
  17. Το τσουνάμι ενώνει
  18. Ολοκληρώνεται η προεκλογική εκστρατεία
  19. Επιταγές δίχως αντίκρυσμα
  20. Περί υλοποίησης υποσχέσεων

Παρασκευή 07 Ιανουαρίου 2005 - 20:24 (Ώρα Λονδίνου)

Πάγωμα στην αποπληρωμή των χρεών

Ένας κάτοικος της Πουκέτ στην Ταϊλάνδη στα ερείπια του σπιτιού του

Ο Όμιλος των 7 περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών της Γης συμφώνησε πως οι χώρες που επλήγησαν από το τσουνάμι στις ακτές του Ινδικού Ωκεανού θα μπορούν ν'αναστείλουν την αποπληρωμή του εξωτερικού τους χρέους.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι χώρες αυτές δεν θα πρέπει ν'αναγκασθούν να επιλέξουν αν θα διαθέσουν χρήματα για την ανοικοδόμηση των περιοχών τους που κατεστράφησαν ή για την εξόφληση των χρεών τους.

Ο κ. Μπράουν πρόσθεσε ότι ο Όμιλος των 7 θα συνεργασθεί με άλλα κράτη στα οποία είναι χρεωμένες οι χώρες που επλήγησαν από το τσουνάμι για να υπάρξει συναίνρση όσον αφορά ένα μορατόριουμ για τα χρέη.

Έχει ζητηθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα να εκτιμήσουν το μέγεθος των αναγκών των χωρών που επλήγησαν και να δώσουν στη δημοσιότητα την έκθεσή τους μέσα σε τρεις εβδομάδες.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, που επισκέφθηκε την Ινδονησία και τη Σρι Λάνκα, θα ενημερώσει σχετικά τον πρόεδρο Μπους.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, επισκέφθηκε την Ινδονησία με τον επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζέιμς Γούλφενσον.

Οι υπηρεσίες αρωγής του ΟΗΕ προειδοποιούν ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί τελικά να ξεπεράσει τις 150.000.

Σρι Λάνκα

Πριν αναχωρήσει από την Ασία, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, κάλεσε την κυβέρνηση της Σρι Λάνκα και τους αντάρτες Τίγρεις Ταμίλ να εργασθούν από κοινού για να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση των περιοχών που επλήγησαν από το τσουνάμι.

Ο κ. Πάουελ προέβη στη δήλωση αυτή μετά τις επισκέψεις που πραγματοποίησε στις πληγείσες περιοχές και τη συνάντηση που είχε με την πρόεδρο της χώρας, Τσαντρίκα Κουμαρατούνγκα.

Ο ηγέτης της πολιτικής πτέρυγας των Τίγρεων Ταμίλ, Σ.Π. Θαμιλσελβάν, δήλωσε στο BBC πως η απόφαση της κυβέρνησης να στείλει στρατιώτες στους προσφυγικούς καταυλισμούς θα έχει τραγικές συνέπειες.

Υπάρχουν επίσης διαφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές για το αν η διανομή της βοήθειας γίνεται με δίκαιο τρόπο.

Ινδονησία

Την Παρασκευή, χιλιάδες μουσουμάνοι κάτοικοι της πρωτεύουσας της επαρχίας Άτσε, Μπάντα Άτσε, συγκεντρώθηκαν στο μεγαλύτερο τέμενος της πόλης για να προσευχηθούν.

Η Άτσε είναι η επαρχία που επλήγη περισσότερο από το τσουνάμι.

Ήταν η πρώτη φορά που λειτούργησε το τέμενος μετά την καταστροφή.

Στην Ινδονησία, εν τω μεταξύ, έχουν ανακύψει και πάλι οι παλιές διαφορές ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αυτονομιστές αντάρτες.

Ο ινδονησιακός στρατός δηλώνει ότι οι συγκρούσεις με τους αυτονομιστές εμποδίζουν το έργο της αρωγής στην επαρχία Άτσε.

Οι αντάρτες, από τη δική τους πλευρά, κατηγορούν το στρατό ότι χρησιμοποιεί την καταστροφή που προκάλεσε το τσουνάμι ως πρόσχημα για να ξαναρχίσει τις επιχειρήσεις εναντίον τους.

Ο απεσταλμένος του BBC στη Μπάντα Άτσε μεταδίδει ότι και οι δύο πλευρές βρίσκουν την ευκαιρία για να κατηγορήσουν η μία την άλλη και πως είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που μιλούν για συγκρούσεις.

Στελέχη των οργανώσεων αρωγής είπαν στον απεσταλμένο του BBC στην πόλη ότι η ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν επηρεάζει το δικό τους έργο.

Ιαπωνία

Η ιαπωνική κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει πάνω από 800 στη νοτιοανατολική Ασία για να βοηθήσουν τις υπηρεσίες αρωγής.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αποστολή Ιαπώνων στρατιωτών στο εξωτερικό εν καιρώ ειρήνης.

Ανώτατος Ιάπωνας αξιωματούχος θα επισκεφθεί την Ινδονησία το Σάββατο, στα πλαίσια της περιοδείας του σε τέσσερις ασιατικές χώρες.

Πολλοί ανταποκριτές επισημαίνουν πόσο ευαισθητοποιημένοι είναι πολλοί κάτοικοι της Ασίας μπροστά σε οιαδήποτε ιαπωνική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή τους: είναι ακόμη νωπές οι μνήμες από τις θηριωδίες που είχαν διαπράξει τα ιαπωνικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.


Παρασκευή 07 Ιανουαρίου 2005 - 15:47 (Ώρα Λονδίνου)

Λευκωσία: «Δεν άλλαξε στάση το Ισραήλ»

Πάρης Ποταμίτης, Λευκωσία

Τη διαβεβαίωση της ισραηλινής κυβέρνησης ότι το Τελ Αβίβ δεν αλλάζει πολιτική στο Κυπριακό ούτε ενθαρρύνει επιχειρηματικές δραστηριότητες στην ούτω καλουμένη «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου», δηλώνει ότι έχει λάβει η κυπριακή κυβέρνηση.

Το θέμα αυτό ηγέρθη μετά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, στο Ισραήλ.

Το μόνο ενδιαφέρον που ενδέχεται να εκδηλωθεί από ισραηλινής πλευράς για επιχειρηματικές δραστηριότητες στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο αφορά περιπτώσεις καζίνων. Αυτό είναι το συμπέρασμα κυβερνητικών πηγών στη Λευκωσία, οι οποίες απέκλειαν επίσης κάθε περίπτωση αεροπορικής ή ατμοπλοϊκής σύνδεσης Ισραήλ και βόρειας Κύπρου.

Η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ στο Ισραήλ και οι πληροφορίες αλλά και δηλώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, για αλλαγή στάση της ισραηλινής κυβέρνησης περί οικονομικής δραστηριοποίησης στο βορρά, έθεσαν σε συναγερμό τη κυπριακή διπλωματική υπηρεσία η οποία προχώρησε σε διαβουλεύσεις τόσο στο Τελ Αβίβ όσο και στη Λευκωσία.

Μόνο «κάποιοι τζογαδόροι» επιδεικνύουν ενδιαφέρον, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, τονίζοντας ότι έχουν ληφθεί διαβεβαιώσεις από την ισραηλινή κυβέρνηση πως η στάση της χώρας δεν αλλάζει, θέση πού φέρεται να έχει επαναλάβει και ο εδώ πρέσβης του Ισραήλ ο οποίος κλήθηκε το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο κ. Ιακώβου εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίησή του για τη μέχρι τώρα στάση του Ισραήλ, το οποίο δεν ευνοεί και δεν ενθαρρύνει επιχειρηματικές δραστηριότητες στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, με επισήμανση των νομικών προβλημάτων που είναι δυνατόν να προκύψουν σε τυχόν παρόμοιες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.


Παρασκευή 07 Ιανουαρίου 2005 - 17:57 (Ώρα Λονδίνου)

Ο ΙΡΑ κατηγορείται για ληστεία

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Βορείου Ιρλανδίας, Χιου Ορντ, εξέφρασε σήμερα την πεποίθηση ότι ο ΙΡΑ ευθύνεται για τη ληστεία της τράπεζας που έγινε τον περασμένο μήνα στο Μπέλφαστ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Βόρειας Τράπεζας, εκλάπησαν περίπου 26,5 εκατομμύρια στερλίνες στις 20 Δεκεμβρίου.

Όμως, ένας από τους ηγέτες της πολιτικής πτέρυγας του ΙΡΑ, του κόμματος Σιν Φέιν, ο Μάρτιν ΜακΓκίνες, δήλωσε ότι ο κ. Ορντ δεν προσεκόμισε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει τους ισχυρισμούς του και τον κατηγόρησε ότι προσπαθεί, σκόπιμα, να υπονομεύσει την ειρηνευτική διαδικασία.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Βόρειο Ιρλανδία εκτιμά πως οι πολιτικοί που τάσσονται υπέρ της παραμονής της Βορείου Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο θα θεωρήσουν τη ληστεία ως λόγο για να μη συμμετάσχουν σε διαπραγματεύσεις με το Σιν Φέιν που υποστηρίζει τη δημιουργία, στο μέλλον, μιας ενιαίας Ιρλανδίας.


Παρασκευή 07 Ιανουαρίου 2005 - 18:09 (Ώρα Λονδίνου)

Επεισόδια πριν απ'τις εκλογές

Tην Παρασκευή, τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας στα παλαιστινιακά εδάφη για την ανάδειξη του νέου προέδρου και οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας δεν επέτρεψαν σ'έναν από τους κύριους υποψηφίους, στον Μουσταφά Μπαργκούτι, να εισέλθει στο τέμενος Αλ-Αξά της Ιερουσαλήμ.

Εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας δήλωσε ότι υπεβλήθη ο κ. Μπαργκούτι σε ανάκριση γιατί είχε παραβιάσει τη συμφωνία που προέβλεπε ότι δεν έπρεπε να εισέλθει στο τέμενος.

Ένας άλλος από τους βασικούς υποψηφίους για την προεδρία, ο Μαχμούντ Αμπάς, ματαίωσε την επίσκεψη που θα πραγματοποιούσε στην Ιερουσαλήμ, προβάλλοντας ως επιχείρημα τα μέτρα που είχαν λάβει οι ισραηλινές αρχές ασφαλείας.

Η βία συνεχίζεται

Εν τω μεταξύ, ένας Ισραηλινός σκοτώθηκε και τέσσερις τραυματίσθηκαν από ενόπλους που άνοιξαν πυρ εναντίον τους κοντά στη Ναμπλους της Δυτικής Όχθης.

Μία ακραία παραστρατιωτική οργάνωση των Παλαιστινίων, οι «Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ-Αξά», ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

Νωρίτερα, Ισραηλινοί στρατιώτες είχαν τραυματίσει θανάσιμα ένα Παλαιστίνιο στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, επιχειρούσε να διεισδύσει σε εβραϊκό οικισμό.


Παρασκευή 07 Ιανουαρίου 2005 - 18:56 (Ώρα Λονδίνου)

Σιδηροδρομική τραγωδία

Ένα από τα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας καταστράφηκε ολοσχερώς

Τουλάχιστον 18 σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν από τη σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών κοντά στη Μπολόνια της βορείου Ιταλίας--μιας επιβατικής και μιας εμπορικής.

Επί τόπου έσπευσαν περίπου 200 μέλη των σωστικών συνεργείων.

Εκπρόσωπος των δημοτικών αρχών της Μπολόνια δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως είναι βέβαιο ότι οι νεκροί είναι 14, αν και υπάρχουν πληροφορίες και για 4 άλλους θανάτους.

Επιπλέον, η κατάσταση της υγεία τεσσάρων ή πέντε από τους 50 και πλέον τραυματίες είναι σοβαρή.

Πιστεύεται πως σκοτώθηκαν οι οδηγοί και των δύο τρένων.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Ρώμη μεταδίδει πως δεν είναι ακόμη σαφές τι ακριβώς προκάλεσε τη σύγκρουση.

Επικρατούσε, πάντως, μεγάλη ομίχλη στην περιοχή: η ορατότητα δεν ξεπερνούσε τα 50 μέτρα.


Παρασκευή 07 Ιανουαρίου 2005 - 17:43 (Ώρα Λονδίνου)

Νέες εντάσεις μετά το τσουνάμι

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, κάλεσε την κυβέρνηση της Σρι Λάνκα και τους αντάρτες Τίγρεις Ταμίλ να εργασθούν από κοινού για να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση των περιοχών που επλήγησαν από το τσουνάμι.

Ο κ. Πάουελ προέβη στη δήλωση αυτή μετά τις επισκέψεις που πραγματοποίησε στις πληγείσες περιοχές και τη συνάντηση που είχε με την πρόεδρο της χώρας, Τσαντρίκα Κουμαρατούνγκα.

Ο ηγέτης της πολιτικής πτέρυγας των Τίγρεων Ταμίλ, Σ.Π. Θαμιλσελβάν, δήλωσε στο BBC πως η απόφαση της κυβέρνησης να στείλει στρατιώτες στους προσφυγικούς καταυλισμούς θα έχει τραγικές συνέπειες.

Υπάρχουν επίσης διαφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές για το αν η διανομή της βοήθειας γίνεται με δίκαιο τρόπο.

Ινδονησία

Στη Σρι Λάνκα βρίσκεται, όμως, και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ο οποίος είχε επισκεφθεί νωρίτερα την επαρχία Άτσε της Ινδονησίας, όπου συγκρούονταν από παλιά οι κυβερνητικές δυνάμεις με τους αυτονομιστές αντάρτες.

Ο ινδονησιακός στρατός δηλώνει ότι οι συγκρούσεις με τους αυτονομιστές εμποδίζουν το έργο της αρωγής στην επαρχία Άτσε.

Οι αντάρτες, από τη δική τους πλευρά, κατηγορούν το στρατό ότι χρησιμοποιεί την καταστροφή που προκάλεσε το τσουνάμι ως πρόσχημα για να ξαναρχίσει τις επιχειρήσεις εναντίον τους.

Ο απεσταλμένος του BBC στη Μπάντα Άτσε μεταδίδει ότι και οι δύο πλευρές βρίσκουν την ευκαιρία για να κατηγορήσει η μία την άλλη και πως είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που μιλούν για συγκρούσεις.

Στελέχη των οργανώσεων αρωγής είπαν στον απσταλμένο του BBC ότι η ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν επηρεάζει το δικό τους έργο.

Όμιλος των 7

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ομόλογοί του των χωρών του ομίλου των 7 περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών της Γης συμφώνησαν να υποστηρίξουν την αναστολή της αποπληρωμής των χρεών των κρατών που επκλήγησαν από το τσουνάμι στην Ασία.


Παρασκευή 07 Ιανουαρίου 2005 - 14:15 (Ώρα Λονδίνου)

Στόχος η ανάπτυξη

Την τρίτη του συνάντηση μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα είχε την Παρασκευή, στο μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ο κ. Καραμανλής συζήτησε επί περισσότερες από δυόμισι ώρες την οικονομική πολιτική για το 2005, με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη και τους υφυπουργούς του, Αδάμ Ρεγκούζα, Πέτρο Δούκα και Χρήστο Φώλια, την κυβερνητική πολιτική της κυβέρνησης για το 2005.

Εξερχόμενος του Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών δήλωσε ότι είχαν μια «πολύ λεπτομερή και εμπεριστατωμένη συζήτηση με τον πρωθυπουργό για όλα τα θέματα που αφορούν το υπουργείο».

Όπως είπε, έκαναν ανασκόπηση των πρωτοβουλιών που πήρε το υπουργείο τους δέκα μήνες της διακυβέρνησης Καραμανλή, και κυρίως τους δύο νέους νόμους, τον αναπτυξιακό και τον φορολογικό, αλλά και τις πρωτοβουλίες που ελήφθησαν σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις και την υλοποίηση του τρίτου κοινοτικού πλαισίου στήριξης (ΚΠΣ), όπου η απορρόφηση από το 22% έφτασε στο 32% μες σε αυτούς τους δέκα μήνες.

Ακολούθως, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, συζήτησαν τους στόχους της κυβέρνησης για το 2005, και κυρίως πως θα τονωθεί η ανάπτυξη «όχι μόνο με βάση έναν τομέα, τον κατασκευαστικό, αλλά και όλους τους εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας» όπως και πως θα υλοποιηθεί ο προϋπολογισμός και πως θα επιτευχθεί «ακόμη μεγαλύτερη πρόοδος» στο Γ' ΚΠΣ, που «το χρειάζεται η χώρα για την ανάπτυξή της».

Ο υπουργός χαρακτήρισε το 2005 «κρίσιμη χρονιά για την οικονομία» και τόνισε για ακόμη μια φορά ότι «η στροφή στην περιφέρεια είναι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη αποφασίστηκε και η ετοιμασία νομοσχεδίου που θα απλοποιεί τις διαδικασίες χρηματοδοτήσεων ώστε να αυξηθεί η απορροφητικότητα κεφαλαίων από το Γ' ΚΠΣ.


Παρασκευή 07 Ιανουαρίου 2005 - 11:15 (Ώρα Λονδίνου)

Στην ψαλίδα του νόμου η Μονσάντο

Η Μονσάντο παραδέχθηκε ότι εξασφάλισε την εισαγωγή γενετικά τροποποιημένου βαμβακιού στην Ινδονησία, δωροδοκώντας ανώτερο αξιωματούχο

Ο αμερικανικός κολοσσός βιοτεχνολογίας, Μονσάντο, αποδέχθηκε το πρόστιμο του ενάμισι εκατομμυρίου δολαρίων που του επιβλήθηκε, για την κατηγορία της δωροδοκίας με σκοπό την εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων προϊόντων στην Ινδονησία.

Η εταιρεία παραδέχθηκε ότι υπάλληλός της είχε πληρώσει πριν από δύο χρόνια ανώτερο Ινδονήσιο αξιωματούχο, σε μια απόπειρα να αποφύγει τη διενέργεια μελετών σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την ενδεχόμενη καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένου βαμβακιού.

Τα χρήματα που έλαβε ο αξιωματούχος δικαιολογήθηκαν ως αμοιβή συμβούλου και η εταιρεία αντιμετώπισε ποινικές διώξεις για διαφθορά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πέρα από το χρηματικό πρόστιμο, η Μονσάντο υποχρεούται να δεχθεί στενή εποπτεία των επιχειρηματικών της πρακτικών από τις αμερικανικές αρχές, για περίοδο τριών ετών.

Οι εκπρόσωποι του αμερικανικού κολοσσού δήλωσαν ότι η εταιρεία αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για τις «αθέμιτες» δραστηριότητές της.


Παρασκευή 07 Ιανουαρίου 2005 - 10:27 (Ώρα Λονδίνου)

Αύξηση των οικογενειακών χρεών

Έως και 100%, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, κινούνται τα καταναλωτικά δάνεια που χορηγούνται την τρέχουσα χρονική περίοδο από τις τράπεζες με προνομιακούς όρους με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και του νέου έτους.

Μεγάλος αριθμός δανειοληπτών καταφεύγει στα δάνεια αυτά, που διατίθενται με χαμηλότερο επιτόκιο από το τρέχον της αγοράς και χαμηλότερα έξοδα φακέλου, προκειμένου να εξασφαλίσει κεφάλαια για την εξόφληση μέρους των οφειλών τους από παλαιότερα δάνεια ή οφειλές πιστωτικών καρτών, λένε οι τράπεζες.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος στα τέλη Οκτωβρίου 2004 το σύνολο των καταναλωτικών δανείων που είχαν χορηγήσει οι τράπεζες ανήλθαν σε 16,11 δισ. ευρώ σημειώνοντας σε ετήσια βάση αύξηση 38%.

Ειδικότερα στα προσωπικά δάνεια που χορηγούνται σε αρκετές περιπτώσεις χωρίς δικαιολογητικά ανήλθαν στα τέλη Οκτωβρίου σε 6,1 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 64% σε ετήσια βάση.

Τα προσωπικά δάνεια αποτελούν πλέον το 40% σχεδόν του συνόλου των καταναλωτικών δανείων.

Στελέχη από τις αρμόδιες διευθύνσεις καταναλωτικής πίστης τραπεζών αναγνωρίζουν ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός νοικοκυριών που βρίσκονται στο όριο της υπερχρέωσης, αν και θεωρούν ότι η τάση αυτή δεν χαρακτηρίζει την αγορά και δεν προκαλεί ανησυχίες.


Παρασκευή 07 Ιανουαρίου 2005 - 11:15 (Ώρα Λονδίνου)

Στην ψαλίδα του νόμου η Μονσάντο

Η Μονσάντο παραδέχθηκε ότι εξασφάλισε την εισαγωγή γενετικά τροποποιημένου βαμβακιού στην Ινδονησία, δωροδοκώντας ανώτερο αξιωματούχο

Ο αμερικανικός κολοσσός βιοτεχνολογίας, Μονσάντο, αποδέχθηκε το πρόστιμο του ενάμισι εκατομμυρίου δολαρίων που της επιβλήθηκε, για την κατηγορία της δωροδοκίας με σκοπό την εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων προϊόντων στην Ινδονησία.

Η εταιρεία παραδέχθηκε ότι υπάλληλός της είχε πληρώσει πριν από δύο χρόνια ανώτερο Ινδονήσιο αξιωματούχο, σε μια απόπειρα να αποφύγει τη διενέργεια μελετών σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την ενδεχόμενη καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένου βαμβακιού.

Τα χρήματα που έλαβε ο αξιωματούχος δικαιολογήθηκαν ως αμοιβή συμβούλου και η εταιρεία αντιμετώπισε ποινικές διώξεις για διαφθορά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πέρα από το χρηματικό πρόστιμο, η Μονσάντο υποχρεούται να δεχθεί στενή εποπτεία των επιχειρηματικών της πρακτικών από τις αμερικανικές αρχές, για περίοδο τριών ετών.

Οι εκπρόσωποι του αμερικανικού κολοσσού δήλωσαν ότι η εταιρεία αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για τις «αθέμιτες» δραστηριότητές της.


Παρασκευή 07 Ιανουαρίου 2005 - 10:15 (Ώρα Λονδίνου)

«Δεν είμαστε αντισημίτες»

Ο υφυπουργός Εθνικής Αμύνης, Βασίλης Μιχαλολιάκος, απήντησε την Πέμπτη στην έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, στην οποία η Ελλάδα κατηγορείται ως χώρα στην οποία εκδηλώνεται αντισημιτισμός.

Ο κ. Μιχαλολιάκος εξερχόμενος του δημαρχιακού μεγάρου Πειραιώς, όπου παραβρέθηκε στη δεξίωση που παρετέθη προς τιμήν του προέδρου της Δημοκρατίας μετά τον εορτασμό των Θεοφανίων, τόνισε ότι οι Έλληνες «δεν τρέφουμε αρνητικά αισθήματα για κανένα λαό και ανοίγουμε την καρδιά μας σε όλους τους ανθρώπους προσφέροντας την αγάπη μας».

«Δεν παύουμε όμως να είμαστε Έλληνες, να υπερασπιζόμαστε την πατρίδα μας και να έχουμε τη δική μας πίστη», κατέληξε.

Απαντώντας στην ίδια έκθεση, στην οποία κατηγορείται ονομαστικά ως αντισημίτης, ο γνωστός μουσικοσυνθέτης, Μίκης Θεοδωράκης, δήλωσε ότι με τη συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ, απήντησε σε αυτές τις κατηγορίες κι ότι δεν είναι αντισημίτης αλλά είναι κατά της πολιτικής Σαρόν στη μέση Ανατολή.

Στην έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, αναφερόταν ότι ο κ. Θεοδωράκης το Νοέμβριο του 2003 «αποκάλεσε τους Εβραίους ρίζα του κακού» και προσετίθετο ότι ο διάσημος μουσικοσυνθέτης προέβη και σε άλλες αντισημιτικές δηλώσεις.

Αναφέρεται, πάντως, ότι η επίσημη ελληνική κυβέρνηση είχε τότε δηλώσει πως οι αναφορές του Μίκη Θεοδωράκη αφορούσαν το Ισραήλ και όχι τους Εβραίους.

Η έκθεση

Στην συγκεκριμένη έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, που είναι και η τελευταία για τον αντισημιτισμό και καλύπτει το χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο του 2003 έως τον Δεκέμβριο του 2004, αναφέρεται ότι στην Ελλάδα συνεχίστηκε η καταστροφή εβραϊκών μνημείων και επισημαίνονται τρία συγκεκριμένα περιστατικά βανδαλισμού που σημειώθηκαν σε εβραϊκά μνημεία των Ιωαννίνων το 2003 και ανάλογο περιστατικό κατά του μνημείου του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους.

Τονίζεται πάντως ότι η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει τέτοιου είδους ενέργειες, προσφέρει προστασία σε εβραϊκές οργανώσεις που το έχουν ζητήσει, και δίνει έμφαση στο γεγονός ότι το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 27ης Ιανουαρίου, ημέρας απελευθέρωσης του Άουσβιτς, ως ημέρας μνήμης για το Ολοκαύτωμα.

Στην έκθεση σημειώνεται επίσης ότι «η ακροδεξιά οργάνωση Χρυσή Αυγή συχνά αναγράφει αντισημιτικά συνθήματα σε κτίρια και γέφυρες», και ότι σε μερικά σχολικά βιβλία εξακολουθούν να υπάρχουν αρνητικές αναφορές για τους «καθολικούς, τους Εβραίους και άλλους».

Επισημαίνεται η ταξιδιωτική οδηγία για την Ελλάδα που εξέδωσε το εβραϊκό «Κέντρο Βίζενθαλ» τον Νοέμβριο του 2003, για την οποία σημειώνεται όμως ότι δεν υιοθετήθηκε από τις ελληνικές εβραϊκές οργανώσεις.

Η έκθεση σημειώνει επικριτικά ότι ο Εθνικός Οργανισμός Τουρισμού της Ελλάδας συνέχισε να προβάλλει στην ηλεκτρονική του ιστοσελίδα παραδόσεις του εορτασμού του Πάσχα όπως «το κάψιμο εικόνας του Ιούδα σε μερικά νησιά, που μερικές φορές είναι γνωστό στις τοπικές κοινωνίες ως το κάψιμο του Εβραίου, κάτι που ενθαρρύνει μίσος και φανατισμό κατά των Εβραίων».

Τονίζεται επίσης ότι αντισημιτικά στοιχεία παρατηρούνται σε ακραία έντυπα αλλά και στις μεγάλες εφημερίδες της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό σημειώνεται ότι συχνά η αντίθεση στην πολιτική του Ισραήλ παίρνει την μορφή αντισημιτικών αναφορών, ενώ όταν περιγράφονται οι ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης έναντι των Παλαιστινίων γίνεται συχνά λόγος για «γενοκτονία» ή «ολοκαύτωμα».

Επικρίνεται, ακόμη, ο ηγέτης του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, για τον οποίο σημειώνεται ότι χρησιμοποιεί συχνά αντισημιτικές αναφορές.

Τέλος, επισημαίνονται ενέργειες και δηλώσεις του επίσημου ελληνικού κράτους με τις οποίες επιδεικνύεται το ενδιαφέρον και η ευαισθησία της ελληνικής πολιτείας για το φαινόμενο του αντισημιτισμού.


Παρασκευή 07 Ιανουαρίου 2005 - 09:59 (Ώρα Λονδίνου)

Ισχυρό το σενάριο ανασχηματισμού

«Αποκλειστιό προνόμιο» του προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, ο ανασχηματισμός

Σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του φέρεται έτοιμος να προχωρήσει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος. Σειρά δημοσιευμάτων τις τελευταίες ημέρες φέρουν τον κ. Παπαδόπουλο έτοιμο να ανασχηματίσει την κυβέρνηση με την επιστροφή του στη Λευκωσία, από το ιδιωτικό ταξίδι του στο Λονδίνο.

Το ενδεχόμενο ανασχηματισμού εκλήθησαν να σχολιάσουν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, υπουργοί και αρχηγοί κομμάτων.

Ο κ. Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καταστήσει σαφές ότι δεν έχει μιλήσει με κανένα για ανασχηματισμό», προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν θα ήταν έκπληξη» αν κρίνει ότι επιβάλλεται κάποια αλλαγή και ότι ο ανασχηματισμός «ότι είναι συνταγματικό δικαίωμα και αποκλειστικό προνόμιο» του προέδρου.

Ο υπουργός Άμυνας, Κυριάκος Μαυρονικόλας, ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Πεύκιος Γεωργιάδης και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, αρνήθηκαν να σχολιάσουν τα περί ανασχηματισμού, τονίζοντας ότι η απόφαση είναι αποκλειστική και προσωπική απόφαση του κ. Παπαδόπουλου.

Ωστόσο, ο κ. Ομήρου προσέθεσε ότι στην περίπτωση που ο πρόεδρος το αποφασίσει, είναι αυτονόητο ότι θα υπάρξουν διαβουλεύσεις και δεν υπάρχει κανένας λόγος βιασύνης.

Την επιθυμία του να παραμείνει στο υπουργείο του «για άλλου έξι επτά μήνες» εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Δώρος Θεοδώρου, καθώς επιθυμεί να ολοκληρώσει το πρόγραμμα της κυβέρνησης στον τομέα αρμοδιότητος του, αν και όπως είπε δεν θα είχε πρόβλημα να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο.

Νέο «όχι» σε επιδιαιτησία

Κληθείς να σχολιάσει ισχυρισμούς ξένων κύκλων που κατηγορούν την κυβέρνηση της Κύπρου ότι δεν επιθυμεί επίσπευση των διαδικασιών για επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι εκείνο που επιζητείται είναι να υπάρξει μια συμφωνημένη λύση μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία στη συνέχεια να τεθεί ενώπιον του κυπριακού λαού σε δημοψήφισμα.

Ο κ. Χρυσοστομίδης υπενθύμισε ότι «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τονίσει πολλές φορές ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να αρχίσει τις διαδικασίες για την αναζήτηση λύσης, νοουμένου ότι θα συμφωνηθεί το πλαίσιο των διαδικασιών αυτών και ότι δεν θα υπάρχουν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα ή επιδιαιτησία».

«Μόνον η κυβέρνηση μπορεί»

Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Ιακώβου, χαρακτήρισε «παράνομη και εντελώς ανυπόστατη» την απόφαση του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου της αυτοαποκαλούμενης δημοκρατίας της βορείου Κύπρου, να ανοίξει τα λιμάνια στα κατεχόμενα για εμπορική χρήση.

Ο κ. Ιακώβου τόνισε ότι «μόνο η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατία μπορεί να κηρύξει αυτά τα λιμάνια νόμιμα, γι αυτό οποιαδήποτε πράξη του κατοχικού καθεστώτος δεν έχει νόμιμη βάση».

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση θα προβεί σε οποιοδήποτε διάβημα, ο κ. Ιακώβου απάντησε αρνητικά, αφού όπως είπε, η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρεί ότι δεν υφίσταται λόγος για κάτι τέτοιο.

Είναι γνωστό, πρόσθεσε, ότι η Τουρκία, έχει υποχρέωση να υπογράψει το πρωτόκολλο για επέκταση της τελωνειακής της σύνδεσης και με τα 10 νέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ανοίξουν τα λιμάνια της για την εμπορική ναυτιλία της Κύπρου.

Επιπροσθέτως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας την υπόθεση, υπενθύμισε την πρόταση της κυβέρνησης για επιστροφή της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της και την από κοινού διαχείριση του λιμανιού της από ελληνοκυπρίους και τουρκοκυπρίους.

«Η πρόταση εξακολουθεί να ισχύει και βρίσκεται ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς όμως να υπάρχει οποιαδήποτε συγκεκριμένη εξέλιξη», είπε.


Παρασκευή 07 Ιανουαρίου 2005 - 09:50 (Ώρα Λονδίνου)

Πρωθυπουργικές εξαγγελίες

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ευκαιρίες για φτηνά σπίτια. Θεσσαλονίκη: πτώση τιμών στην κτηματαγορά το 2005.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Επιδοτήσεις: Όλες οι νέες ευκαιρίες του 2005. Τα νέα προγράμματα που θα προκηρυχθούν για τους μικρομεσαίους.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Έργα στην Περιφέρεια. Από την Κάρπαθο οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για ανάπτυξη.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Καίτε των Ιούδα είστε αντισημίτες! Έκθεση: Οι ΗΠΑ ενοχλούνται από το ελληνικό παραδοσιακό έθιμο του Πάσχα.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Νέα έσοδα και περικοπές. Κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου για το μέλλον της οικονομίας.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Μπλόκο στις προσλήψεις του Δημοσίου για το 2005 λόγω έλλειψης χρημάτων. Θα πληρώσει πάλι ο κόσμος τις σπατάλες της Γιάννας για το "2004".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ακίνητα: Ευκαιρίες σε καλές περιοχές. Πως διαμορφώνεται ο χάρτης της κτηματαγοράς για το 2005.

ΕΘΝΟΣ: Φορολογικό "χταπόδι" εξαπολύει η κυβέρνηση. Το εισπρακτικό σχέδιο για τη μαύρη τρύπα του 2005.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Οι Αμερικάνοι "γνέθουν" μαλλί χελώνας. Με την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περί αντισημιτισμού στην Ελλάδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αυστηρό μήνυμα Καραμανλή στην Άγκυρα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τα μυστικά της δήλωσης για την εφορία. Υπ. Οικονομικών: Τα σημεία-κλειδιά για μισθωτούς-συνταξιούχους.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Στη στρούγκα η οικονομία το 2005. Σύσκεψη αγωνίας στο Μαξίμου για προϋπολογισμό.

ΕΣΤΙΑ: Μας πλησιάζει η Αλβανία. Ως προς τον δείκτη οικονομικής ελευθερίας!

ESPRESSO: Δέκα επώνυμες συνοδοί πολυτελείας! Στο μάτι της ΕΛΑΣ. Παίρνουν 10.000 ευρώ τη βραδιά.

ΤΑ ΝΕΑ: Τρομάζει η έκρηξη απολύσεων. Διώχνει εργαζόμενους μία στις 4 επιχειρήσεις.

City Press: Σήματα κινδύνου για την οικονομία.

Η ΧΩΡΑ: Και 2η βάρδια στο Δημόσιο. Ανοιχτές οι υπηρεσίες μέχρι τις 6 το απόγευμα. 50.000 προσλήψεις για μερική απασχόληση.

Καραμανλής

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "την απόφαση της κυβέρνησης να φέρει την ελληνική περιφέρεια στο κέντρο της πολιτικής ανακοίνωσε από την Κάρπαθο ο πρωθυπουργός".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ επισημαίνει ότι "τριπλό μήνυμα από Καραμανλή προς τους κατοίκους της περιφέρειας: 'Οι ανάγκες σας στο επίκεντρο της πολιτικής μας'. Προς τους ακρίτες: 'Καλύτερη Υγεία, Παιδεία, μεταφορές'. Προς την Τουρκία: 'Στο χέρι της η ευρωπαϊκή προοπτική της".

Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτση) "στις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε και το συμβολικό χαρακτήρα που έχει η γιορτή των Θεοφανίων. 'Επισημαίνει την ανάγκη για περισσότερο φως, διαφάνεια, περισσότερη ανάπτυξη και ευημερία και καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους' ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής και τόνισε ότι η παρουσία του στην Κάρπαθο στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα".

Η ESPRESSO τονίζει ότι "προθεσμία ολίγων μηνών σε υπουργούς και υφυπουργούς της κυβέρνησης, ώστε να ολοκληρώσουν το έργο που έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας, φαίνεται να δίνει ο πρωθυπουργός και όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, αμέσως μετά προχωρεί σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης, που θα έχει αρκετές εκπλήξεις".

Οικονομία

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "οι καθηγητές Μέσης Εκπαιδεύσεως με επιστολή που απέστειλαν στην υπουργό Παιδείας κ. Γιαννάκου επανέθεσαν τα πάγια αιτήματα του κλάδου, κυριότερο των οποίων είναι η χορήγησις αυξήσεων 25%. Η εισοδηματική πολιτική για το 2005 προβλέπει αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους της τάξεως του 3,5 έως 4% για δε τους συνταξιούχους 5%. Με αυτό το γενικό πλαίσιο αυξήσεων στον δημόσιο τομέα και μόνον το αίτημα για αυξήσεις της τάξεως του 25% δεν είναι απλώς εξωπραγματικό, αλλά απολύτως εγωιστικό".

Η City Press αναφέρει ότι "το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2004 σπάει ρεκόρ και κάνει την Ελλάδα εύκολο στόχο στο Ecofin της 17ης Ιανουαρίου. Τα συγκριτικά στοιχεία δείχνουν ότι το δημόσιο χρέος επιβαρύνει την οικονομική μας προοπτική στο μεγαλύτερο βαθμό στην ΕΕ των "25".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ γράφει ότι "μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας ότι φέτος θα πάνε καλύτερα τα έσοδα του Κράτους -τα οποία σημείωσαν υστέρηση το 2004- και επιπλέον ότι θα προκύψουν και νέα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις και ειδικές φορολογίες (όπως στα τσιγάρα και στο αποθεματικό των επιχειρήσεων), διεξάγεται σήμερα η μεγάλη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον πρωθυπουργό, κατά την οποία θα εξεταστούν η πορεία των δημόσιων οικονομικών μέχρι σήμερα, καθώς και οι προοπτικές για το 2005".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι "με μπλόκο στο σύνολο των προσλήψεων για το 2005 και περιορισμό κάθε σπατάλης στο Δημόσιο, η κυβέρνηση επιχειρεί να ελέγξει την Οικονομία που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού εξαιτίας των τρισεκατομμυρίων που σκόρπισε η Γιάννα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) εκτιμά ότι "βασική προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής για το νέο έτος αποτελεί η ομαλή εκτέλεση του Προϋπολογισμού με δεδομένη τη συγκράτηση του ελλείμματος και του χρέους".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι "χωρίς ανάσα μπαίνει η οικονομία στη στρούγκα της "ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής" με τη βούλα του Μαξίμου".

Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "οκτώ μέτρα άμεσης εισπρακτικής απόδοσης και συγκράτησης των δαπανών εξαπολύει η κυβέρνηση, για να καλύψει τη "μαύρη τρύπα" του 2005. Στο στόχαστρο βρίσκονται χαμηλόμισθοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες ακινήτων".

Τα ΝΕΑ γράφουν ότι "έκρηξη απολύσεων έχει φέρει η μεταολυμπιακή καθίζηση της οικονομίας. Σε ένα μόλις μήνα, τον Δεκέμβριο, έχασαν τη δουλειά τους 1.000 εργαζόμενοι στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ μία στις τέσσερις μεγάλες βιομηχανίες προαναγγέλλει απολύσεις το επόμενο διάστημα".

ΗΠΑ - Αντισημιτισμός

Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "πού είδαν τον αντισημιτισμό οι Αμερικανοί; Δεν γνωρίζουν ότι οι Εβραϊκές Κοινότητες στην Ελλάδα διαβιώνουν ειρηνικά με τους υπόλοιπους Έλληνες; Ποιος τους προστάτεψε από τον Ναζιστικό αφανισμό τους Έλληνες Εβραίους; Οι Έλληνες τους έκρυψαν και τους διέσωσαν με κίνδυνο της ζωής τους".

Κατά τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "η καταστροφή εβραϊκών μνημείων στην Ελλάδα συνεχίσθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, τονίζεται στην τελευταία έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον αντισημιτισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα και καλύπτει το χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο του 2003 έως τον Δεκέμβριο του 2004".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "τα 'αντιεβραϊκά αισθήματα' των Ελλήνων 'φουντώνουν' από την τήρηση ενός απλοϊκού, παραδοσιακού εθίμου. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει, σε ετήσια έκθεσή του, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, που θεωρεί 'απειλή' το 'κάψιμο του Ιούδα', αλλά και κάποια συνθήματα σε τοίχους, μια δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη ή τις ανακοινώσεις του ΛΑΟΣ. Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διάχυτος είναι ο αντισημιτισμός και στον ελληνικό Τύπο".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Παρασκευή 07 Ιανουαρίου 2005 - 06:52 (Ώρα Λονδίνου)

Ολοκληρώνεται η προεκλογική εκστρατεία

Ο Μαχμούντ Αμπάς είναι ο επικρατέστερος νικητής των εκλογών της Κυριακής

Ένας από τους κυρίους υποψηφίους των εκλογών για την ανάδειξη του ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Μουσταφά Μπαργκούτι, συνελήφθη από τις ισραηλινές αρχές, ενώ βρισκόταν καθ' οδόν προς το τέμενος του Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ, για την προσευχή της Παρασκευής.

Ο κ. Μπαργκούτι, ακτιβιστής υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θέλησε να βρεθεί στην ανατολική Ιερουσαλήμ, κατά την τελευταία ημέρα της παλαιστινιακής προεκλογικής εκστρατείας, για τις εκλογές της Κυριακής.

Εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας δήλωσε ότι ο κ. Μπαργκούτι κρατείται για ανάκριση, αφού παραβίασε συμφωνία μη εισόδου στο χώρο του τεμένους.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα που συλλαμβάνεται ο Παλαιστίνιος υποψήφιος στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Στις αρχές Δεκεμβρίου είχε καταγγείλει ότι Ισραηλινοί στρατιώτες τον είχαν για άλλη μία φορά συλλάβει, στη Δυτική Όχθη, ασκώντας μάλιστα βία σε βάρος του.

Ο επικρατέστερος υποψήφιος, Μαχμούντ Αμπάς, επισκέπτεται μία άλλη αμφιλεγόμενη για τους Παλαιστινίους τοποθεσία, το σημείο ανέγερσης του τείχους ασφαλείας που χτίζουν οι Ισραηλινοί στη Δυτική Όχθη.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι κοινά στοιχεία στην προεκλογική ατζέντα των δύο κυρίων αντιπάλων ήταν η πάταξη της διαφθοράς, βασικό αίτημα όλων των Παλαιστινίων.

Το θέμα που δεν έχει προβληθεί όσο θα έπρεπε είναι η διάλυση των ενόπλων οργανώσεων κι αυτό γιατί για τη συντριπτική πλειοψηφία των Παλαιστινίων, ο ένοπλος αγώνας είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο αντιμετώπισης της επικυριαρχίας του Ισραήλ.

Τόσο ο Μαχμούντ Αμπάς όσο και ο Μουσταφά Μπαργκούτι προσπάθησαν καθ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας από τη μία να ικανοποιήσουν τα εθνικιστικά αισθήματα των συμπατριωτών τους και από την άλλη να δείξουν στη διεθνή κοινότητα ότι είναι αποφασισμένοι να φθάσουν σε μια διευθέτηση των διαφορών τους με το Ισραήλ μέσα από συνεργασία και διάλογο.


Παρασκευή 07 Ιανουαρίου 2005 - 07:52 (Ώρα Λονδίνου)

Απειλές σύρραξης στις πληγείσες περιοχές

Μέτρα κατά ασυνείδητων δικτύων που εκμεταλλεύονται παιδιά λαμβάνουν οι κυβερνήσεις της Σρι Λάνκα, της Ινδονησίας και της Ινδίας

Ινδονήσιοι στρατιώτες στη βαρύτατα πληγείσα από το φονικό τσουνάμι επαρχία Άτσε, στο βορειοδυτικό άκρο της νήσου Σουμάτρα, λένε ότι το έργο της ανακούφισης των πληγέντων δυσχεραίνεται από σποραδικές συγκρούσεις με αυτονομιστές αντάρτες.

Μετά τη μεγάλη καταστροφή, κηρύχθηκε εκεχειρία μεταξύ των ανταρτών και της κυβέρνησης της Ινδονησίας, η οποία όμως φαίνεται να απειλείται.

Οι πληροφορίες αυτές, ωστόσο, δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές.

Οι ανησυχίες για μια πιθανή αναζωπύρωση της εμφύλιας σύρραξης οδήγησαν τις ΗΠΑ να θέσουν ως όρο για την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην επαρχία, να μη χρησιμοποιηθούν αμερικανικά ελικόπτερα και άλλο στρατιωτικό υλικό ενάντια στους αντάρτες.

Οι νέες συγκρούσεις αναμένεται να δημιουργήσουν προβλήματα και στις οργανώσεις αρωγής, όσο επεκτείνουν το έργο τους και έξω από την επαρχιακή πρωτεύουσα, Μπάντα Άτσε.

Την περιοχή επισκέπτεται σήμερα και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, για να διαπιστώσει την έκταση της καταστροφής.

Σρι Λάνκα

Παρόμοια προβλήματα έχουν προκύψει και στη Σρι Λάνκα, καθώς φαίνεται να υπάρχει έντονη αντιπαράθεση σχετικά με την επιχείρηση αρωγής, μεταξύ της κυβέρνησης και των ανταρτών Τίγρεων Ταμίλ.

Οι κυβερνητικές αρχές εμμένουν στην παρουσία στρατιωτών σε όλους τους καταυλισμούς αστέγων, κίνηση που οι αντάρτες θεωρούν ότι στοχεύει στον εκφοβισμό των πληθυσμών Ταμίλ.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης στη δυτική επαρχία Τρινκομαλέε, δήλωσε ότι οι στρατιώτες θα βοηθούν στη διανομή βοήθειας και στην επικοινωνία μεταξύ των οργανώσεων αρωγής.

Παράλληλα, οι αυτονομιστές αντάρτες έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση για ανεπαρκή ανθρωπιστική υποστήριξη στις βόρειες και ελεγχόμενες από τους ιδίους περιοχές.

Υιοθεσίες παιδιών

Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα, εξάλλου, επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς στην υιοθεσία παιδιών που επλήγησαν από το τσουνάμι, ώστε να τα προστατέψει από κυκλώματα διακινητών ανηλίκων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ούτε συγγενείς δε θα μπορούν να υιοθετούν κάποιο παιδί, χωρίς προηγούμενη κυβερνητική άδεια.

Η απόφαση αυτή ακολούθησε την απαγόρευση μετακίνησης ανηλίκων από την επαρχία Άτσε, που επέβαλε η ινδονησιακή κυβέρνηση.

Παράλληλα, οι ινδικές αρχές προσανατολίζεται στην απαγόρευση των υιοθεσιών για ένα χρόνο, κατόπιν προτροπής από ανθρωπιστικές οργανώσεις στο νότιο κρατίδιο Ταμίλ Νάντου.


Παρασκευή 07 Ιανουαρίου 2005 - 07:08 (Ώρα Λονδίνου)

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το Ιράκ

Έως τις εκλογές της 30ής Ιανουαρίου παρατείνονται τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης Αλάουϊ

Αμείωτη συνεχίζεται η βία στο Ιράκ, λίγες εβδομάδες πριν από τις προγραμματισμένες εκλογές της 30ής Ιανουαρίου.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε το θάνατο επτά Αμερικανών στρατιωτών από έκρηξη βόμβας, ενώ περιπολούσαν σε συνοικία της βορειοδυτικής Βαγδάτης.

Είναι η χειρότερη επίθεση που δέχεται ο αμερικανικός στρατός μετά τον βομβαρδισμό της αμερικανικής βάσης στη Μοσούλη τον περασμένο μήνα.

Οι στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στην ιρακινή πρωτεύουσα περιπολούσαν με τεθωρακισμένο όχημα τύπου Μπράντρι, το οποίο χτυπήθηκε από βόμβα.

Η βαριά θωράκιση του εν λόγω οχήματος δεν ήταν αρκετή για να σώσει τους επτά Αμερικανούς που βρήκαν ακαριαίο θάνατο.

Επίσης, δύο Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν στη δυτική επαρχία Ανμπάρ.

Όπως επισημαίνει τηλεγράφημα του πρακτορείου Ασοσιέιτεντ Πρες από την ιρακινή πρωτεύουσα, από την αρχή του πολέμου στο Ιράκ το Μάρτιο του 2003 έχουν σκοτωθεί συνολικά 1349 Αμερικανοί στρατιώτες.

Ας σημειωθεί ότι την Πέμπτη επιβεβαιώθηκε ο θάνατος 18 εργατών των οποίων η τύχη αγνοείτο από τον Δεκέμβριο.

Ήταν όλοι τους σιίτες μουσουλμάνοι από το νότιο Ιράκ και βρέθηκαν νεκροί κοντά στη Μοσούλη, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Δούλευαν για λογαριασμό ενός εργολάβου ο οποίος τους είχε πει ότι θα τους απασχολούσε σε αμερικανική βάση.

Ειδικές εξουσίες

Λίγο νωρίτερα, ο μεταβατικός πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι, είχε παρατείνει για τριάντα ημέρες την ισχύ των έκτακτων νομοθετικών μέτρων που δίδουν ειδικές εξουσίες στην κυβέρνησή του για ν'αντιμετωπίζει τους αντάρτες.

Τα έκτακτα αυτά μέτρα ισχύουν από τον περασμένο Νοέμβριο, πριν αρχίσει η επιχείρηση που είχε ως στόχο την Φαλούτζα που ήταν το προπύργιο των ανταρτών.

Οι μεταβατικές αρχές της χώρας θα εξακολουθήσουν έτσι να είναι σε θέση απαγορεύουν την κυκλοφορία, να κλείνουν τα σύνορα και τ'αεροδρόμια και να θέτουν υπό κράτηση υπόπτους χωρίς να τηρείται η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία.

Οι γείτονες του Ιράκ

Εν τω μεταξύ, έξι γείτονες του Ιράκ κάλεσαν τον ιρακινό λαό να ψηφίσει στις εκλογές που θα γίνουν στα τέλη Ιανουαρίου.

Μετά τη συνάντηση που είχαν στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, Αμάν, οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράκ, της Ιορδανίας, του Κουβέιτ, της Συρίας, της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας εξέδωσαν ανακοίνωση που προειδοποιεί πως δεν θα πρέπει να υπάρξει έξωθεν παρέμβαση στις εκλογές και καλεί τον ιρακινό λαό να προσέλθει στις κάλπες.

Εκπρόσωπος του Ιράν υπέγραψε επίσης την ανακοίνωση αυτή.

Ο Βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας είχε κατηγορήσει την Τεχεράνη ότι προσπαθεί να επηρεάσει τους σιίτες μουσουλμάνους που αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού στο Ιράκ.

Το ανακοινωθέν της συνόδου τονίζει πως οι εκλογές είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να οδηγήσει το Ιράκ στη δημοκρατία και την ελευθερία.

Γαλλία

Εν τω μεταξύ, η γαλλική εφημερίδα Λιμπερασιόν δήλωσε πως δεν έχει νεότερα από την απεσταλμένη της στο Ιράκ, Φλοράνς Ομπενά, και τον διερμηνέα της, Χουσεΐν Χανούν, των οποίων η τύχη αγνοείται εδώ και 24 ώρες.

Αστυνομικές πηγές δήλωσαν στο BBC ότι και οι δύο χάθηκαν στο βόρειο τμήμα της Βαγδάτης.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για τον εντοπισμό τους.

Δύο άλλοι δημοσιογράφοι που εκρατούντο από ους απαγωγείς τους επί τέσσερις μήνες αφέθησαν ελεύθεροι στις 12 Δεκεμβρίου.


Παρασκευή 07 Ιανουαρίου 2005 - 07:16 (Ώρα Λονδίνου)

Το τσουνάμι ενώνει

Οι ηγέτες της υφηλίου, οι οποίοι πραγματοποίησαν συνάντηση στην Τζακάρτα της Ινδονησίας, συμφώνησαν να εργασθούν από κοινού για να βοηθήσουν τα θύματα του τσουνάμι που έπληξε τις ακτές του Ινδικού Ωκεανού.

Όπως τονίζεται στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου, «η πρωτοφανής αυτή καταστροφή χρειάζεται πρωτοφανή αντίδραση από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας».

Τονίζεται επίσης ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να ηγηθεί της διεθνούς αυτής ανθρωπιστικής εκστρατείας, διορίζοντας ειδικό εντεταλμένο.

Οι σύνεδροι, όμως, ανεγνώρισαν πόσο δύσκολο θα είναι το έργο της ανοικοδόμησης των περιοχών που επλήγησαν από το τσουνάμι: όπως εκτιμούν, θα χρειαστεί να περάσουν από πέντε έως δέκα χρόνια για να ολοκληρωθεί το έργο αυτό.

Μεταξύ αυτών που συμφωνήθηκαν στην Τζακάρτα, μεταξύ άλλων, είναι και η δέσμευση για εγκατάσταση συστήματος στον Ινδικό Ωκεανό που θα προειδοποιεί για νέες επικείμενες καταστροφές.

Οι ξένοι ηγέτες, που πήραν μέρος στη σύνοδο, εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους για την πρωτοβουλία ορισμένων δυτικών χωρών να ανασταλεί η αποπληρωμή των χρεών των κρατών που επλήγησαν από το τσουνάμι.

ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, τόνισε στους συνέδρους πως, εκτός από τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, υπάρχει επίσης ανάγκη για άμεση χορήγηση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για την βοήθεια των επιζώντων και την ανοικοδόμηση των περιοχών τους.

Όπως εξήγησε ο κ. Ανάν, τα χρήματα αυτά χρειάζονται για να καλυφθεί, μέσα στους επόμενους έξι μήνες, το κόστος της αγοράς και διανομής τροφίμων και της παροχής στέγης και ιατρικής περίθαλψης στους επιζώντες του τσουνάμι.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Μετά τον λόγο που εκφώνησε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε πως θα διαθέσει άλλα 130 εκατομμύρια δολάρια για την άμεση αρωγή των επιζώντων του τσουνάμι.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε πως θα ζητήσει επίσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη διάθεση βοηθείας, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, ύψους άλλων 460 εκατομυρίων δολαρίων.

Συνολικά, είπε ο κ. Μπαρόζο, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει βοήθεια που θα ξεπεράσει το μισό δισεκατομμύριο δολάρια.

Σρι Λάνκα

Νέα ένταση, πάντως, παρατηρείται στη Σρι Λάνκα, μία από τις χώρες που επλήγησαν από το τσουνάμι, όπως δείχνουν οι διαφωνίες που ανέκυψαν ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αντάρτες Τίγρεις Ταμίλ.

Οι αρχές της χώρας επιμένουν πως θα πρέπει να υπάρχουν στρατιώτες σε κάθε προσφυγικό καταυλισμό.

Οι αντάρτες διαφωνούν και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την ανθρωπιστική επιχείρηση για να επιτύχει τους δικούς της πολιτικούς στόχους.

Ινδονησία

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, εν τω μεταξύ, προειδοποίησε τις αρχές της Ινδονησίας πως ο στρατιωτικός εξοπλισμός που έχουν διαθέσει οι ΗΠΑ στη χώρα τους δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί εναντίον των αυτονομιστών ανταρτών που δρουν στην επαρχία Άτσε.

Οι ΗΠΑ χαλάρωσαν το εμπάργκο που είχαν επιβάλλει στην Ινδονησία όσον αφορά τη στρατιωτική βοήθεια, για να να μπορέσουν έτσι οι αρχές της ασιατικής αυτής χώρας ν'αγοράσουν εξαρτήματα για τα μεταγωγικά αεροπλάνα «Ηρακλής C-130».

Ο κ. Πάουελ εξέφρασε την ελπίδα πως τ'αεροσκάφη αυτά θα χρησιμοποιηθούν μόνο σε επιχειρήσεις αρωγής.

Αραβικός κόσμος

Όπως δήλωσαν οι οργανωτές του τηλεμαραθώνιου στη Σαουδική Αραβία, συγκεντρώθηκαν πάνω από 80 εκατομμύρια δολάρια για τα θύματα του τσουνάμι.

Ο ίδιος ο Βασιλιάς Φαχτ δώρησε 5 εκατομμύρια δολάρια.

Απλοί πολίτες έφεραν χρήματα, ρούχα και άλλα αγαθά στο στάδιο του Ριάντ όπου γινόταν ο τημαραθώνιος.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας είχε ήδη υποσχεθεί βοήθεια 30 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το Κατάρ δώρησε 25 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η προσφορά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έφτασε τα 20 εκατομμύρια δολάρια.

Αραβικές κυβερνήσεις είχαν νωρίτερα κατηγορηθεί για έλλειψη γενναιοδωρίας, αλλά, όπως δήλωσε στην Αραβική Υπηρεσία του BBC ο Ινδονήσιος υπουργός που είναι αρμόδιος για τον συντονισμό της αρωγής, Άλβι Σιχάμπ, η χώρα του δεν κρύβει την ευγνωμοσύνη της για τη βοήθεια που λαμβάνει από τον αραβικό κόσμο.


Παρασκευή 07 Ιανουαρίου 2005 - 06:52 (Ώρα Λονδίνου)

Ολοκληρώνεται η προεκλογική εκστρατεία

Ο Μαχμούντ Αμπάς είναι ο επικρατέστερος νικητής των εκλογών της Κυριακής

Οι υποψήφιοι διάδοχοι του Γιασέρ Αραφάτ στην ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής ολοκληρώνουν σήμερα την προεκλογική τους εκστρατεία, λίγο πριν τις εκλογές της Κυριακής.

Οι επικρατέστεροι υποψήφιοι, Μαχμούντ Αμπάς και Μουσταφά Μπαργκούτι, θα πραγματοποιήσουν την τελευταία τους προεκλογική εκστρατεία σε δύο από τις πλέον αμφιλεγόμενες τοποθεσίες για τον παλαιστινιακό λαό.

Ο κ. Μπαργκούτι επισκέπτεται την ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία οι Παλαιστίνιοι θέλουν πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους, κάτι που απορρίπτει το Ισραήλ.

Ο κ. Αμπάς, ο οποίος αναμένεται να είναι ο νικητής των παλαιστινιακών εκλογών, θα βρεθεί στο σημείο ανέγερσης του τείχους ασφαλείας που χτίσουν οι Ισραηλινοί στη Δυτική Όχθη, που έχει γίνει για τους Παλαιστινίους σύμβολο της ισραηλινής κατοχής.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι κοινά στοιχεία στην προεκλογική ατζέντα των δύο κυρίων αντιπάλων ήταν η πάταξη της διαφθοράς, βασικό αίτημα όλων των Παλαιστινίων.

Το θέμα που δεν έχει προβληθεί όσο θα έπρεπε είναι η διάλυση των ενόπλων οργανώσεων κι αυτό γιατί για τη συντριπτική πλειοψηφία των Παλαιστινίων, ο ένοπλος αγώνας είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο αντιμετώπισης της επικυριαρχίας του Ισραήλ.

Τόσο ο Μαχμούντ Αμπάς όσο και ο Μουσταφά Μπαργκούτι προσπάθησαν καθ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας από τη μία να ικανοποιήσουν τα εθνικιστικά αισθήματα των συμπατριωτών τους και από την άλλη να δείξουν στη διεθνή κοινότητα ότι είναι αποφασισμένοι να φθάσουν σε μια διευθέτηση των διαφορών τους με το Ισραήλ μέσα από συνεργασία και διάλογο.


Παρασκευή 07 Ιανουαρίου 2005 - 02:29 (Ώρα Λονδίνου)

Επιταγές δίχως αντίκρυσμα

Δώδεκα ημέρες μετά το καταστροφικό τσουνάμι που προκάλεσε βιβλική καταστροφή στη νοτιοανατολική Ασία, το ενδιαφέρον των βρετανικών εφημερίδων σταδιακά μετατίθεται και σε άλλα θέματα, κυρίως εσωτερικής πολιτικής εν όψει των εκλογών που πρόκειται να προκηρυχθούν για τον ερχόμενο Μάιο.

Όλες οι εφημερίδες προβάλλουν την διαφαινόμενη αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού, Τονι Μπλερ και του υπουργού Οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν.

Κατά τους Φαινάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) ο Τόνι Μπλερ κάνει απεγνωσμένες προσπάθειες για να κρατήσει υπό έλεγχο τον βασικό εσωκομματικό του αντίπαλο. Όμως, παρά τους δημόσιους επαίνους προς τον κ. Μπράουν, ειδικά για το έργο που επιτέλεσε επί δύο συνεχείς θητείες στο υπουργείο Οικονομικών, ο Τόνι Μπλερ απέφυγε να δεσμευτεί όταν ρωτήθηκε αν θα επανατοποθετούσε τον Γκόρντον Μπράουν στην ίδια θέση σε περίπτωση επανεκλογής του κόμματος του.

Με τον τίτλο «Σύγκρουση γιγάντων» άρθρο της Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) επισημαίνει ότι δύο «μονομάχοι» του κυβερνώντος κόμματος επιλέγουν διαφορετικούς δρόμους στην προεκλογική εκστρατεία.

Για το ίδιο θέμα, η Γκάρντιαν (The Guardian) επικαλείται πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ που αρνούνται κάθε πρόθεση προεκλογικής περιθωριοποίησης του Γκόρντον Μπράουν, λέγοντας ότι επιδίωξη του πρωθυπουργού είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοποίηση της προσωπικότητας και επιρροής του υπουργού Οικονομικών στη διάρκεια των κρίσιμων μηνών που μεσολαβούν έως τις εκλογές.

«Κύμα υποκρισίας»

Αυτός είναι ο τίτλος άρθρου του πολιτικού αναλυτή των Τάιμς (The Times) Σάιμον Τζένκινς, στο οποίο στηλιτεύει έντονα τον αγώνα δρόμου στον οποίοο έχουν την τελευταία εβδομάδα αποδυθεί οι δυτικές κυβερνήσεις σε ό,τι αφορά τις προσφορές βοηθείας προς τις πληγείσες από το τσουνάμι περιοχές της Ασίας.

«Η ιστορία μας διδάσκει ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να δοθούν όλα τα χρήματα, αλλά και από αυτά που θα δοθούν τα περισσότερα θα τα υφαρπάξουν υπεργολάβοι, μεσάζοντες και διεφθαρμένοι πολιτικοί».

Ο Σάιμον Τζένκινς παρομοιάζει τις προσφορές επί προσφορών με αθλητική διοργάνωση: «Ποιός θα τερματίσει πρώτος, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία ή οι ΗΠΑ;» αναρωτιέται ο αρθρογράφος των Τάιμς, καταλήγοντας πως αν θέλουν οι πλούσιες χώρες να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια στις φτωχές θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην κατάργηση όλων των εμπορικών απαγορεύσεων και να αντιμετωπίσουν τον αναπτυσσόμενο κόσμο ως ισότιμο εταίρο.

Η Ιντιπέντεντ (The Independent) είναι εξαιρετικά επιφυλακτική για το τελικό ποσό της βοήθειας που θα φθάσει στους σεισμοπαθείς.

Επικαλούμενη οργανώσεις αρωγής αποκαλύπτει ότι έξι χρόνια μετά τον τυφώνα Μιτς που σάρωσε όλη την Κεντρική Αμερική, μόνο το 25% της υπεσχημένης βοήθειας έχει δοθεί.

Από τα 400 εκατ. δολ. που υποτίθεται ότι θα πήγαιναν στους πλημμυροπαθείς της Μοζαμβίκης έχουν δοθεί λιγότερα από τα μισά, ενώ οι σεισμοπαθείς στο Μπάμ, την ιστορική πόλη του Ιράν που ισοπεδώθηκε από τον σεισμό το 2003, ακόμα περιμένουν τα 32 εκατ. δολ που τους υποσχέθηκαν.


Παρασκευή 07 Ιανουαρίου 2005 - 04:12 (Ώρα Λονδίνου)

Περί υλοποίησης υποσχέσεων

«Ο ανταγωνισμός στην προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας είναι σίγουρα προτιμότερος από τον εξοπλιστικό ανταγωνισμό», αναφέρει σε άρθρο της η γαλλική εφημερίδα Λιμπερασιόν (Liberation), σχολιάζοντας τα σημαντικά ποσά που έχουν υποσχεθεί πολλές κυβερνήσεις ως βοήθεια στις χώρες που έχουν πληγεί από το φονικό τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό.

Η εφημερίδα, ωστόσο, επικαλούμενη το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, προειδοποιεί ότι «όπως και στην πολιτική έτσι και σε ανθρωπιστικά ζητήματα οι υποσχέσεις συχνά δεν τηρούνται».

Για το λόγο αυτό, εξηγεί η εφημερίδα, «η διεθνής κοινή γνώμη και η πίεση των μέσων ενημέρωσης θα αναλάβουν να διασφαλίσουν ότι αυτοί που με ειλικρινείς προθέσεις υποσχέθηκαν τόσα χρήματα, δε θα ξεχάσουν να βάλουν το χέρι στο πορτοφόλι τους όταν έρθει η ώρα της ανοικοδόμησης».

Για τη Λιμπερασιόν, επίσης, το πιο σημαντικό στοιχείο που προέκυψε από τη διάσκεψη της Τζακάρτα για το συντονισμό της επιχείρησης αρωγής, ήταν ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να σεβαστούν το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, ως γενικού συντονιστή.

Στην Ισπανία, η Ελ Παΐς (El Paίs) συμφωνεί, χαιρετίζοντας την αμερικανική απόφαση για διάλυση του ανακοινωθέντος συνασπισμού με τις Αυστραλία, Ινδία και Ιαπωνία.

«Με την απόφαση αυτή», γράφει η εφημερίδα, «η κυβέρνηση Μπους αναγνωρίζει τον ηγετικό ρόλο που δικαιωματικά κατέχει ο διεθνής Οργανισμός».

Η Ελ Παΐς επικρίνει παράλληλα «τη μικροψυχία των σφιχτοχέρηδων βασιλιάδων των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του Κόλπου, οι οποίοι τόσο πολύ έχουν ωφεληθεί από το εργατικό δυναμικό της ΝΑ Ασίας».

Η Τριμπιούν της Γενεύης (Tribune de Geneve) παρατηρεί ότι έως τώρα ο κόσμος είχε συνηθίσει τον Τζορτζ Μπους στο ρόλο του «κακού», που ήθελε να διαφεντεύει τον υπόλοιπο κόσμο, την Ευρώπη και κυρίως τα Ηνωμένα Έθνη.

«Αλλά το τσουνάμι προκάλεσε και ένα θαύμα», σχολιάζει η ελβετική εφημερίδα. «Αποκάλυψε μία γενναιόδωρη και συμπονετική Αμερική, πρόθυμη να υπηρετήσει τη διεθνή τάξη, ώστε να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των θυμάτων».

Η εφημερίδα διερωτάται κατά πόσο το νέο πρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών αποτελεί πολιτική τακτική που υπαγορεύεται από την ολοένα και μεγαλύτερη διεθνή απομόνωση, την ώρα που διαιωνίζεται το τέλμα στο Ιράκ.

«Ακόμα και έτσι όμως, το γεγονός ότι ο Μπους εμφανίζεται στο ρόλο του καλού παιδιού για τους μουσουλμάνους είναι αξιοσημείωτο», καταλήγει η εφημερίδα της Γενεύης.

Στη Δανία η Μπερλίνγκσκε Τίντεντε (Berlingske Tidende) τονίζει ότι μια ενδεχόμενη απόφαση για πάγωμα ή διαγραφή των χρεών των χωρών που επλήγησαν, θα έχει νόημα μόνο αν υπάρχουν οι εγγυήσεις ότι τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν θα διατεθούν για την κάλυψη των αναγκών των θυμάτων του τσουνάμι.

Με τον τίτλο «Τα ξεχασμένα θύματα του κύματος», η γερμανική Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) σημειώνει ότι πολλοί πληγέντες στις ακτές της ανατολικής Αφρικής αναμένουν βοήθεια που δεν εμφανίζεται.

Όπως τονίζεται, στη Σομαλία 298 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και σύμφωνα με τον ΟΗΕ 54 χιλιάδες άνθρωποι χρήζουν άμεσης βοήθειας.

«Προφανώς το μέγεθος της καταστροφής στην Αφρική δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό της ΝΑ Ασίας», γράφει η εφημερίδα, «αλλά είναι χαρακτηριστικό ότι τα στοιχεία από τη Σομαλία δεν επιβεβαιώθηκαν παρά μόνο μετά από ημέρες και ότι στην αρχή δεν τα πίστεψαν πολλοί».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.