Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-01-05

  1. Αρχίζουν οι γκρίνιες
  2. Σέντρα με απόφαση αισθητήρα
  3. Βία χωρίς τέλος στο Ιράκ
  4. Σε κατ οίκον περιορισμό ο Πινοτσέτ
  5. Κυβερνητικός συνασπισμός στο Ισραήλ
  6. «Μη λησμονείτε την Αφρική»
  7. Αυξάνεται η διεθνής οικονομική βοήθεια
  8. Συγκινητική κινητοποίηση
  9. Συγκινητική κινητοποίηση
  10. Επί ποδός για το 2005
  11. Επί ποδός για το 2005
  12. Σοκ του Πάουελ για την καταστροφή
  13. Ευέλικτα ωράρια ζητά η Audi
  14. Συγκινητική κινητοποίηση
  15. Άνοιξε ο κύκλος των επαφών
  16. Το αυτοκίνητο των δραστών
  17. Πρωτοφανής ανταπόκριση
  18. Ένταση για τη σύλληψη αντάρτη
  19. Χιλιάδες οι Αμερικανοί τραυματίες στο Ιράκ
  20. Εκκλήσεις για τη «γενιά του τσουνάμι»
  21. Αντιδράσεις και συστήματα προειδοποίησης

Πέμπτη 06 Ιανουαρίου 2005 - 02:09 (Ώρα Λονδίνου)

Αρχίζουν οι γκρίνιες

Φόβους ότι τα 3 δις. της βοήθειας που έχουν υποσχεθεί οι χώρες του ομίλου των 8 προς τους σεισμοπαθείς της Ν.Ανατολικής Ασίας θα αφαιρεθούν από τα κονδύλια που δίδονται σε άλλες προβληματικές περιοχές του πλανήτη, κυρίως την Αφρικανική ήπειρο, εκφράζουν δημοσιεύματα των βρετανικών εφημερίδων.

«Είναι ώρα για έργα» επιγράφεται το κύριο άρθρο της Γκάρντιαν, το οποίο επικαλείται έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, προς τις χώρες-χορηγούς να καταβάλλουν όλο το υπεσχημένο ποσό των 2 δις. δολαρίων το οποίο θα πρέπει να προέρχεται από νέα κονδύλια και όχι από ποσά που προορίζονται για άλλες προβληματικές περιοχές. «Δεν θα ληστέψουμε τον ένα για να πληρώσουμε τον άλλο» αναφέρει χαρακτηριστικά η Γκάρντιαν

Η ίδια εφημερίδα επικρίνει τον όμιλο των 8 επειδή απέκλεισε από την έκτακτη σύνοδο των δωρητών που γίνεται την Πέμπτη στη Τζακάρτα της Ινδονησίας τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις Αρωγής.

Στο πρωτοσέλιδο των Τάιμς υπάρχει η φωτογραφία του Βρετανικού Κοινοβουλίου με τον Γιούνιον Τζάκ, την σημαία της Βρετανίας να ανεμίζει μεσίστια. Σύμφωνα με την εφημερίδα το ύψος της κρατικής βοήθειας προς τα θύματα του τσουνάμι, φέρνει για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο την εσωκομματική κόντρα Μπλέρ-Μπράουν, Πρωθυπουργού και υπουργού Οικονομικών.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ αναφέρεται σε «γκάφα» του Τόνι Μπλέρ η προσφορά του οποίου να στείλει μονάδα στρατιωτών Γκούργκας, μισθοφόρων από το Νεπάλ, απερρίφθη από την κυβέρνηση της Ινδονησίας. Η εφημερίδα θυμίζει στους αναγνώστες της πως το 1962, η τότε βρετανική κυβέρνηση είχε στείλει τάγμα Γκούργκας στην Ινδονησία για να υπερασπισθεί τις πρώην βρετανικές αποικίες Βόρνεο και Μαλαισία τις οποίες διεκδικούσε η κυβέρνηση του ινδονήσιου προέδρου Σοεκάρνο.

Οι Φαινάνσιαλ Τάιμς αναφέρονται στην περίπτωση της Ινδίας που αν και θρηνεί 7.000 θύματα στην νότια επαρχία Ταμίλ Ναντού και 4000 στα νησιά Άνταμαν και Νικομπάρ, αρνήθηκε οποιαδήποτε ξένη βοήθεια.

Η εφημερίδα εκτιμά ότι με αυτή την ενέργεια η ινδική κυβέρνηση αποδεικνύει ότι μπορεί να διαχειρισθεί τα του οίκου της, ακόμα κι αν πρόκειται για μια τόσο μεγάλη καταστροφή. Επιθυμεί να δείξει ότι είναι υπερδύναμη με απώτερο στόχο να πετύχει μια μόνιμη παρουσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ.


Τετάρτη 05 Ιανουαρίου 2005 - 21:50 (Ώρα Λονδίνου)

Σέντρα με απόφαση αισθητήρα

Το λάθος του τερματοφύλακα της Γιουνάιτεντ, Ρόι Κάρολ, ακολούθησε το λάθος του βοηθού διαιτητή

Η απόφαση του Βρετανού βοηθού διαιτητή, Ρομπ Λιούις, να μην κατοχυρώσει το καταφανέστατο γκολ που σημείωσε ο Πέδρο Μέντες της Τότεναμ στην αναμέτρηση με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για την 22η αγωνιστική της πρέμιερσιπ, έχει εγείρει συζητήσεις στην Αγγλία σχετικά με τη σκοπιμότητα χρήσης της τεχνολογίας σε ρόλο βοηθητικό του διαιτητή, όπως συμβαίνει σε άλλα αθλήματα.

Στον αγώνα του Όλντ Τράφορντ, το μακρινό σουτ του μπακ των «σπιρουνιών» αιφνιδίασε τον τερματοφύλακα των γηπεδούχων, Ρόι Κάρολ, αλλά επίσης βρήκε εκτός θέσης τον επόπτη.

Η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία σε δήλωσή της αναφέρει ότι είναι διατεθειμένη «να λάβει μέτρα ώστε να βελτιώσει τη λήψη παρόμοιων αποφάσεων από τους διαιτητές, εφόσον δεν τίθεται θέμα διακοπής της ροής του αγώνα».

Το «θέμα-κλειδί», σύμφωνα με την απόφαση, είναι κατά πόσο είναι δυνατό ο διαιτητής να ελέγχει με μια ηλεκτρονική συσκευή τις γραμμές των τερμάτων στις δύο περιοχές.

Κατά πόσο, δηλαδή, θα μπορούσε να τοποθετηθούν αισθητήρες στις περιοχές του γηπέδου ή στην μπάλα, οι οποίοι θα ελέγχουν πότε αυτή έχει περάσει τη γραμμή και θα ενημερώνουν τη συσκευή του διαιτητή.

Οι προπονητές της Τότεναμ και της Γιουνάιτεντ, Μάρτιν Γιολ και σερ Άλεξ Φέργκιουσον, αντίστοιχα, υπερασπίστηκαν την καθιέρωση τέτοιου είδους τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο.

Όπως διευκρίνισε στο BBC εκπρόσωπος της Αγγλικής Ομοσπονδίας, δε συζητείται το ενδεχόμενο χρήσης του βίντεο για τις δύσκολες και αμφιλεγόμενες αποφάσεις, καθώς κάτι τέτοιο θα απαιτούσε συχνές διακοπές του αγώνα.

Οποιαδήποτε σχετική αλλαγή στον καθιερωμένο τρόπο διεξαγωγής μιας ποδοσφαιρικής αναμέτρησης και στο ρόλο των παραγόντων της, όπως η διαιτησία, προϋποθέτει την έγκριση της Διεθνούς Επιτροπής Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (IFAB), της οποίας μέλος είναι και η Αγγλική Ομοπονδία.

Επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση της IFAB είναι στις 26 Φεβρουαρίου στο Κάρντιφ.

Εκεί θα τεθούν οι προβληματισμοί της Αγγλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, η οποία θα συνοδεύεται, σύμφωνα με πληροφορίες, από πρόταση του τομέα τεχνολογίας της κατασκευάστριας εταιρείας ποδοσφαιρικών μπαλών, Αντίντας.


Τετάρτη 05 Ιανουαρίου 2005 - 19:48 (Ώρα Λονδίνου)

Βία χωρίς τέλος στο Ιράκ

Πληθαίνουν καθημερινά οι επιθέσεις στο Ιράκ

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ. Έξι άτομα σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε σημείο ελέγχου των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη Μπακούμπα.

Ένα άλλο παγιδευμένο όχημα ανατινάχθηκε έξω από αστυνομική ακαδημία στην πόλη Χίλα, νοτίως της Βαγδάτης, σκοτώνοντας τουλάχιστον 10 άτομα που παρίσταντο σε τελετή αποφοίτησης.

Επίσης, τουλάχιστον τέσσερις Ιρακινοί πολίτες έχασαν τη ζωή τους και δύο τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και Αμερικανών στρατιωτών στην πόλη Ραμάντι.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουϊ είχε δηλώσει ότι όσον αφορά τη μεταβατική κυβέρνηση, οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα στις 30 του μήνα, παρά την κλιμακούμενη βία.

Ωστόσο, πληθαίνουν οι φωνές που εναντιώνονται στη διεξαγωγή των εκλογών υπό τις παρούσες συνθήκες ασφαλείας.

«Αφόρητες» χαρακτήρισε τις συνθήκες αυτές στο γαλλικό ραδιοσταθμό «Ευρώπη 1» η Ιρακινή υπουργός αρμόδια για τους Εκτοπισμένους και τους Μετανάστες, Πασκάλ Βάρντα.

Η κα. Βάρντα σημείωσε ότι οι συνθήκες «δεν ενθαρρύνουν τη διενέργεια εκλογών».


Τετάρτη 05 Ιανουαρίου 2005 - 19:51 (Ώρα Λονδίνου)

Σε κατ οίκον περιορισμό ο Πινοτσέτ

Ο Αουγκούστο Πινοτσέτ είναι πλέον 89 ετών

Ο πρώην δικτάτορας της Χιλής, Αουγκούστο Πινοτσέτ, τέθηκε επισήμως υπό κατ οίκον περιορισμό, μία ημέρα μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας που τον κρίνει ικανό να παραστεί σε δίκη σε βάρος του, με κατηγορίες ανθρωποκτονίας και απαγωγής.

Δικαστικοί αξιωματούχοι παρέδωσαν την περιοριστική απόφαση στον 89χρονο στρατηγό αυτοπροσώπως, στην εξοχική κατοικία του στην πόλη Λος Μπόλδος, στην κεντρική Χιλή.

Το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε προηγούμενη δικαστική απόφαση που καταλογίζει στον κ. Πινοτσέτ ευθύνες για τη δολοφονία και απαγωγή Χιλιανών αριστερών αντικαθεστωτικών, κατά τη διάρκεια της εξουσίας του τη δεκαετία του 1970, στο πλαίσιο της Επιχείρησης Κόνδωρ.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης αναμένεται να προσβάλουν στο Εφετείο την περιοριστική απόφαση και τη δίωξη του Αουγκούστο Πινοτσέτ, ο οποίος μέχρι σήμερα, 15 χρόνια μετά τον τερματισμό της εξουσίας του, έχει αποφύγει να δικαστεί.


Τετάρτη 05 Ιανουαρίου 2005 - 19:59 (Ώρα Λονδίνου)

Κυβερνητικός συνασπισμός στο Ισραήλ

Το Εργατικό Κόμμα του Σιμόν Πέρες (α) συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό του Αριέλ Σαρόν

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, εκτίμησε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα λάβει σάρκα και οστά η νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που θα του επιτρέψει να εφαρμόσει το σχέδιό του για αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο κ. Σαρόν είπε στα μέλη του κόμματός του Λικούντ ότι ελπίζει να είναι σε θέση να παρουσιάσει τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού προς έγκριση στο κοινοβούλιο ακόμα και την προσεχή Δευτέρα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μιλούσε μετά την οριστικοποίηση των συμφωνιών για συνεργασία με το Εργατικό Κόμμα και το μικρότερο υπερ-ορθόδοξο κόμμα των «Ενωμένος Ιουδαϊσμός της Τοράχ».

Ο συνασπισμός με τα δύο αυτά κόμματα θα αποκαταστήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κ. Σαρόν, ο οποίος ελπίζει έτσι να επιτύχει την έγκριση του προϋπολογισμού.


Τετάρτη 05 Ιανουαρίου 2005 - 18:39 (Ώρα Λονδίνου)

«Μη λησμονείτε την Αφρική»

Ο Γιαν Έγκελαντ είπε ότι η ανταπόκριση σε έκτακτες ανάγκες είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με τα συνεχιζόμενα προβλήματα

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών του ΟΗΕ, Γιαν Έγκελαντ, δήλωσε ότι παρά την πρωτοφανή διεθνή ευαισθητοποίηση για τις καταστροφές στη ΝΑ Ασία, προτεραιότητά του παραμένει η συγκομιδή βοήθειας για τις λησμονημένες, όπως είπε, ανθρωπιστικές κρίσεις, κυρίως στην αφρικανική ήπειρο.

Ο κ. Έγκελαντ σχολίασε ότι η διεθνής κοινότητα ανταποκρίνεται με μεγαλύτερη προθυμία σε έκτακτες δραματικές καταστάσεις, παρά σε μακρόχρονα συνεχιζόμενα προβλήματα.

Διεθνείς οργανώσεις αρωγής εκφράζουν ανησυχίες ότι τα κράτη που συνεισφέρουν οικονομικά στην κρίση της ΝΑ Ασίας, θα περικόψουν κονδύλια που έχουν προβλεφθεί για τις ανάγκες πληθυσμών στην Αφρική.

Εκπρόσωπος της οργάνωσης Action Aid δήλωσε ότι ο κόσμος πρέπει να θυμάται ότι ο αριθμός των θυμάτων της πείνας και των ασθενειών στην Αφρική κάθε εβδομάδα, ισούται με τον αριθμό των νεκρών που άφησε στο πέρασμά του το φονικό τσουνάμι.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν τους δωρητές να σταματήσουν να δίνουν στην οργάνωσή τους άλλα χρήματα για το τσουνάμι, τονίζοντας ότι και άλλες χώρες χρήζουν άμεσης οικονομικής βοήθειας από τον ανεπτυγμένο κόσμο.


Τετάρτη 05 Ιανουαρίου 2005 - 17:33 (Ώρα Λονδίνου)

Αυξάνεται η διεθνής οικονομική βοήθεια

Στις 150 χιλιάδες έχει ανέλθει ο αριθμός των νεκρών, στα 2 εκατομμύρια οι επιζώντες που έχουν άμεση ανάγκης τροφής και νερού

Σε περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια δολάρια ανέρχονται πλέον οι οικονομικές δεσμεύσεις της διεθνούς κοινότητας προς τις χώρες που επλήγησαν από το φονικό τσουνάμι, στις ακτές του Ινδικού Ωκεανού.

Η Γερμανία, η Βρετανία και η Αυστραλία είναι οι τελευταίες χώρες που ανακοίνωσαν ότι αυξάνουν την αρχική τους εισφορά. Η Αυστραλία προσφέρει στην Ινδονησία 764 εκατομμύρια δολάρια στην επόμενη πενταετία, καθιστάμενη έτσι η μεγαλύτερη δωρήτρια χώρα.

Ο καγκελάριος Σρέντερ δεσμεύθηκε ότι το Βερολίνο θα διαθέσει 674 εκατομμύρια δολάρια, αντί 27 εκατομμυρίων, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, ενώ ο Τόνι Μπλερ είπε ότι το Λονδίνο είναι διατεθειμένο να προσφέρει πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια τις επόμενες εβδομάδες.

Παράλληλα, ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι στη διάσκεψη της Τζακάρτα την Πέμπτη αναμένεται να συζητηθεί η πιθανότητα ακύρωσης χρεών των χωρών που επλήγησαν.

Συνολικά, 40 κράτη έχουν υποσχεθεί βοήθεια, εκ των οποίων ορισμένα με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, όπως η Βόρεια Κορέα, η Αλγερία και η Σλοβακία.

Διάσκεψη στην Τζακάρτα

Ηγέτες κρατών καταφθάνουν στην πρωτεύουσα της Ινδνονησίας, Τζακάρτα, για να συμμετάσχουν στη διεθνή διάσκεψη που θα εξετάσει και θα συντονίσει τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στις πληγείσες χώρες.

Μεταξύ των χωρών που θα εκπροσωπηθοών στη διάσκεψη είναι οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Αυστραλία και Βρετανία, καθώς επίσης ο ΟΗΕ και ο Σύνδεσμος Χωρών της ΝΑ Ασίας.

Την ίδια ώρα, οι οργανώσεις αρωγής προειδοποιούν ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς σε παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν δεν ήταν λίγες οι κυβερνήσεις και οι οργανισμοί που δεν προσέφεραν όσα είχαν υποσχεθεί.

Μέχρι στιγμής, μόνο ο Καναδάς έχει παγώσει μονομερώς την αποπληρωμή χρεών από τις χώρες του Ινδικού, αν και η Ιαπωνία έχει εκφράσει την πρόθεσή της να ακολουθήσει το παράδειγμα.

Στη διάσκεψη αναμένεται να συζητηθεί και η εγκατάσταση συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για απειλές φυσικών καταστροφών στον Ινδικό Ωκεανό.

Τριών λεπτών σιγή

Στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τηρήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης τριών λεπτών σιγή στη μνήμη των περίπου 150 χιλιάδων θυμάτων του τσουνάμι.

Οι σημαίες στα κυβερνητικά κτίρια κυμάτιζαν μεσίστιες, ενώ σταμάτησε η κυκλοφορία και οι εργασίες σε αεροδρόμια και λιμάνια.

Τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοι σταθμοί διέκοψαν το πρόγραμμά τους, ενώ σταμάτησαν και οι συναλλαγές σε πολλά χρηματιστήρια.

Στη Σουηδία κατέφθασαν τα πρώτα φέρετρα που μετέφεραν τις σορούς τουριστών και ο πρωθυπουργός, Γκόραν Πέρσον, είπε ότι η χώρα πρέπει να προετοιμαστεί για την άφιξη εκατοντάδων ακόμα.

52 Σουηδοί είναι επιβεβαιωμένα νεκροί, ενώ αγνοούνται ακόμα 1900.


Τετάρτη 05 Ιανουαρίου 2005 - 10:16 (Ώρα Λονδίνου)

Συγκινητική κινητοποίηση

Περισσότερα από δεκαπέντε εκατομμύρια ευρώ συγκεντρώθηκαν για τα θύματα του τσουνάμι στη νοτιανατολική Ασία, χάρη στις προσφορές πολιτών, οργανισμών κι επιχειρήσεων, κατά τη διάρκεια του τηλεμαραθωνίου που οργανώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών, την κρατική ραδιοτηλεόραση και το ιδιωτικό ραδιόφωνο ΣΚΑΪ.

Κατά τη διάρκεια της Τρίτης, και άλλοι ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί, πανελλήνιας ή περιφερειακής εμβέλειας, συνδέθηκαν με την κρατική ραδιοτηλεόραση και βοήθησαν στην συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η ανταπόκριση των πολιτών υπήρξε μεγάλη, και καταγράφεται στο οικονομικό αποτέλεσμα του τηλεμαραθωνίου.

Εξάλλου, σε τριών λεπτών σιγή στις 12 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδος, κάλεσε το υπουργείο Εξωτερικών όλους τους Έλληνες, ενώ η εθνική σημαία θα κυματίζει μεσίστια καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας στα κυβερνητικά κτίρια, εις μνήμην των θυμάτων του σεισμού στην ΝΑ Ασία.

Συγχαρητήρια επιστολή απέστειλε ο Βρετανός πρέσβης Σάιμον Γκας προς το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για τη συγκέντρωση και διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στις πληγείσες από τα τσουνάμι, περιοχές της ΝΑ Ασίας.


Τετάρτη 05 Ιανουαρίου 2005 - 10:16 (Ώρα Λονδίνου)

Συγκινητική κινητοποίηση

Περισσότερα από δεκατέσσερα εκατομμύρια ευρώ συγκεντρώθηκαν για τα θύματα του τσουνάμι στη νοτιανατολική Ασία, χάρη στις προσφορές πολιτών, οργανισμών κι επιχειρήσεων, κατά τη διάρκεια του τηλεμαραθωνίου που οργανώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών, την κρατική ραδιοτηλεόραση και το ιδιωτικό ραδιόφωνο ΣΚΑΪ.

Κατά τη διάρκεια της Τρίτης, και άλλοι ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί, πανελλήνιας ή περιφερειακής εμβέλειας, συνδέθηκαν με την κρατική ραδιοτηλεόραση και βοήθησαν στην συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η ανταπόκριση των πολιτών υπήρξε μεγάλη, και καταγράφεται στο οικονομικό αποτέλεσμα του τηλεμαραθωνίου.

Εξάλλου, σε τριών λεπτών σιγή στις 12 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδος, κάλεσε το υπουργείο Εξωτερικών όλους τους Έλληνες, ενώ η εθνική σημαία θα κυματίζει μεσίστια καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας στα κυβερνητικά κτίρια, εις μνήμην των θυμάτων του σεισμού στην ΝΑ Ασία.

Συγχαρητήρια επιστολή απέστειλε ο Βρετανός πρέσβης Σάιμον Γκας προς το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για τη συγκέντρωση και διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στις πληγείσες από τα τσουνάμι, περιοχές της ΝΑ Ασίας.


Τετάρτη 05 Ιανουαρίου 2005 - 13:44 (Ώρα Λονδίνου)

Επί ποδός για το 2005

Διαδοχικές συσκέψεις με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών και τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ είχε την Τετάρτη στο μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

Οι συναντήσεις, που είχαν προαναγγελθεί από τον κ. Καραμανλή, ανήκουν στον κύκλο επαφών με τις ηγεσίες όλων των υπουργείων, ο οποίος άνοιξε την Τρίτη, με τη συνάντησή του με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

Το πρωί της Τετάρτης, ο κ. Καραμανλής συζήτησε τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής για το 2005 με την ηγεσία του υπουργείου των Εξωτερικών, υπουργό Πέτρο Μολυβιάτη και υφυπουργούς Γ. Βαληνάκης, Ευριπίδη Στυλιανίδη και Τάκη Σκανδαλάκη.

Μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός των Εξωτερικών ανέφερε ότι συζητήθηκε η ευρωπαϊκή διάσταση της εξωτερικής πολιτικής, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι σχέσεις Ελλάδος - Τουρκίας και η οικονομική διπλωματία μεταξύ των δύο χωρών που συνεχίζεται. Επίσης, συζητήθηκαν, όπως είπε, τρόποι βελτίωσης λειτουργίας των κεντρικών υπηρεσιών του υπουργείου και των υπηρεσιών των πρεσβειών.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Μολυβιάτης στην ανταπόκριση των Ελλήνων πολιτών στο ραδιομαραθώνιο που οργανώθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου, για τη συγκέντρωση χρημάτων και ανθρωπιστικής βοήθειας που θα διατεθούν στις χώρες της νοτιανατολικής Ασίας που επλήγησαν από το τσουνάμι.

Ο υπουργός εξέφρασε τον θαυμασμό του και την ευγνωμοσύνη του για τον ελληνικό λαό, που απέδειξε για άλλη μια φορά την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη του, για εκείνους που έχουν ανάγκη.

Όπως είπε ο κ. Μολυβιάτης, η οικονομική βοήθεια προς τις χώρες που επλήγησαν από το τσουνάμι, θα γίνει τόσο μέσω του ΟΗΕ όσο και με απευθείας συνεννόηση της Ελλάδας με τις χώρες που επλήγησαν.

Την σημασία της ανταπόκρισης των πολιτών στην έκκληση για βοήθεια τόνισε σε ανακοίνωσή του και ο πρωθυπουργός.

Στην ανακοίνωση ευχαριστεί «ξεχωριστά κάθε πολίτη, κάθε οικογένεια, αλλά και όλους τους φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς, για την άμιλλα προσφοράς, για την κατάθεση ανθρωπιάς και ελπίδας προς όσους έζησαν αυτήν την τραγωδία και αγωνίζονται να επιβιώσουν, κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες».

Συνάντηση με υπουργό Οικονομίας

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη και τον διοικητή της Εθνικής Τραπέζης, Τάκη Αράπογλου. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα αγοράς και οικονομίας αλλά και το ασφαλιστικό των τραπεζών, στο οποίο η κυβέρνηση επιμένει στην εξεύρεση συνολικής λύσης με συμφωνία όλων των εμπλεκομένων.

Ο κ. Αλογοσκούφης, εξερχόμενος του μεγάρου Μαξίμου, ανακοίνωσε την προσφορά από το ελληνικό δημόσιο πρόσθετης οικονομικής βοήθειας ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ για τις πληγείσες από το τσουνάμι περιοχές.

Ο κ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε συγκινητική την πρωτοβουλία για συγκέντρωση χρημάτων μέσω του τηλεμαραθώνιου και πρόσθεσε ότι οι Έλληνες ανταποκρίθηκαν με περίσσευμα ψυχής.

Συνάντηση Καραμανλή - Σουφλιά

Περισσότερο από μία ώρα διήρκεσε η συνεργασία του πρωθυπουργό με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων έργων, Γιώργο Σουφλιά.

Ο κ. Σουφλιάς χαρακτήρισε κατόπιν την μεταξύ των συζήτηση «πολύ εποικοδομητική», τονίζοντας ότι οι σχέσεις τους «είναι άριστες». Είπε επίσης ότι δεν συζήτησαν μόνο θέματα του υπουργείου αλλά είχαν και «γενική συζήτηση».

Ερωτώμενος αν συζητήθηκε και το θέμα του «βασικού μετόχου», αφού πρόσφατα ο κ. Σουφλιάς είχε εκφράσει τη διαφωνία του με σημεία του σχετικού νομοσχεδίου, ο υπουργός απήντησε ότι «ορισμένες ερωτήσεις δεν της ακούει».

Όπως είναι γνωστό, ο κ. Σουφλιάς έχει πρόβλημα ακοής.


Τετάρτη 05 Ιανουαρίου 2005 - 12:54 (Ώρα Λονδίνου)

Επί ποδός για το 2005

Διαδοχικές συσκέψεις με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών και τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ είχε την Τετάρτη στο μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

Οι συναντήσεις, που είχαν προαναγγελθεί από τον κ. Καραμανλή, ανήκουν στον κύκλο επαφών με τις ηγεσίες όλων των υπουργείων, ο οποίος άνοιξε την Τρίτη, με τη συνάντησή του με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

Το πρωί της Τετάρτης, ο κ. Καραμανλής συζήτησε τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής για το 2005 με την ηγεσία του υπουργείου των Εξωτερικών, υπουργό Πέτρο Μολυβιάτη και υφυπουργούς Γ. Βαληνάκης, Ευριπίδη Στυλιανίδη και Τάκη Σκανδαλάκη.

Μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός των Εξωτερικών ανέφερε ότι συζητήθηκε η ευρωπαϊκή διάσταση της εξωτερικής πολιτικής, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι σχέσεις Ελλάδος - Τουρκίας και η οικονομική διπλωματία μεταξύ των δύο χωρών που συνεχίζεται. Επίσης, συζητήθηκαν, όπως είπε, τρόποι βελτίωσης λειτουργίας των κεντρικών υπηρεσιών του υπουργείου και των υπηρεσιών των πρεσβειών.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Μολυβιάτης στην ανταπόκριση των Ελλήνων πολιτών στο ραδιομαραθώνιο που οργανώθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου, για τη συγκέντρωση χρημάτων και ανθρωπιστικής βοήθειας που θα διατεθούν στις χώρες της νοτιανατολικής Ασίας που επλήγησαν από το τσουνάμι.

Ο υπουργός εξέφρασε τον θαυμασμό του και την ευγνωμοσύνη του για τον ελληνικό λαό, που απέδειξε για άλλη μια φορά την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη του, για εκείνους που έχουν ανάγκη.

Όπως είπε ο κ. Μολυβιάτης, η οικονομική βοήθεια προς τις χώρες που επλήγησαν από το τσουνάμι, θα γίνει τόσο μέσω του ΟΗΕ όσο και με απευθείας συνεννόηση της Ελλάδας με τις χώρες που επλήγησαν.

Την σημασία της ανταπόκρισης των πολιτών στην έκκληση για βοήθεια τόνισε σε ανακοίνωσή του και ο πρωθυπουργός.

Στην ανακοίνωση ευχαριστεί «ξεχωριστά κάθε πολίτη, κάθε οικογένεια, αλλά και όλους τους φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς, για την άμιλλα προσφοράς, για την κατάθεση ανθρωπιάς και ελπίδας προς όσους έζησαν αυτήν την τραγωδία και αγωνίζονται να επιβιώσουν, κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες».

Συνάντηση με υπουργό Οικονομίας

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη και τον διοικητή της Εθνικής Τραπέζης, Τάκη Αράπογλου. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα αγοράς και οικονομίας αλλά και το ασφαλιστικό των τραπεζών, στο οποίο η κυβέρνηση επιμένει στην εξεύρεση συνολικής λύσης με συμφωνία όλων των εμπλεκομένων.

Ο κ. Αλογοσκούφης, εξερχόμενος του μεγάρου Μαξίμου, ανακοίνωσε την προσφορά από το ελληνικό δημόσιο πρόσθετης οικονομικής βοήθειας ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ για τις πληγείσες από το τσουνάμι περιοχές.

Ο κ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε συγκινητική την πρωτοβουλία για συγκέντρωση χρημάτων μέσω του τηλεμαραθώνιου και πρόσθεσε ότι οι Έλληνες ανταποκρίθηκαν με περίσσευμα ψυχής.

Συνάντηση Καραμανλή - Σουφλιά

Περισσότερο από μία ώρα διήρκεσε η συνεργασία του πρωθυπουργό με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων έργων, Γιώργο Σουφλιά.

Ο κ. Σουφλιάς χαρακτήρισε κατόπιν την μεταξύ των συζήτηση «πολύ εποικοδομητική», τονίζοντας ότι οι σχέσεις τους «είναι άριστες». Είπε επίσης ότι δεν συζήτησαν μόνο θέματα του υπουργείου αλλά είχαν και «γενική συζήτηση».

Ερωτώμενος αν συζητήθηκε και το θέμα του «βασικού μετόχου», αφού πρόσφατα ο κ. Σουφλιάς είχε εκφράσει τη διαφωνία του με σημεία του σχετικού νομοσχεδίου, ο υπουργός απήντησε ότι «ορισμένες ερωτήσεις δεν της ακούει».

Όπως είναι γνωστό, ο κ. Σουφλιάς έχει πρόβλημα ακοής.


Τετάρτη 05 Ιανουαρίου 2005 - 05:42 (Ώρα Λονδίνου)

Σοκ του Πάουελ για την καταστροφή

Η πόλη Μεουλαμπό καταστράφηκε ολοσχερώς

Συγκλονισμένος εμφανίστηκε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, μετά την επίσκεψή του στην επαρχία της Ινδονησίας, Άτσε, μία από τις πλέον πληγείσες περιοχές.

Ο κ. Πάουελ υπογράμμισε ότι δεν έχει ξαναδεί ούτε αντιμετωπίσει ξανά στη ζωή του κάτι τέτοιο.

Μετά την περιπολία του με ελικόπτερο πάνω από την κατεστραμμένη περιοχή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι αυτό που συνέβη μετά το τσουνάμι στη νοτιοανατολική Ασία ξεπερνά κάθε πόλεμο ή άλλη φυσική καταστροφή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα διπλασιάσουν τον αριθμό των ελικοπτέρων που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά βοήθειας προς τους πληγέντες.

Παράλληλα, αναμένεται να σταλεί στην περιοχή ένα πλωτό νοσοκομείο, σύμφωνα με ανακοινώσεις του Πενταγώνου.

Αμερικανικές δυνάμεις

Στις πληγείσες περιοχές βρίσκονται ήδη 45 αμερικανικά ελικόπτερα και περίπου 13.000 Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ έχουν σταλεί και 29 αεροσκάφη για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Στις πληγείσες περιοχές βρίσκονται 13.000 Αμερικανοί στρατιώτες

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, αναμένεται να μεταβεί την Τετάρτη στην επαρχία Άτσε της Ινδονησίας για να δει ο ίδιος από κοντά το μέγεθος της τεράστιας καταστροφής σε μία από τις περισσότερο πληγείσες περιοχές.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον αναφέρει ότι αυτή είναι μία ευκαιρία για την αμερικανική κυβέρνηση να δείξει ότι είναι μία γενναιόδωρη υπερδύναμη.

Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα τριπλασιάσει το ποσό της βοήθειας που θα διαθέσει, το οποίο έχει φτάσει τα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Την Τετάρτη, οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κλήθηκαν να τηρήσουν τριών λεπτών σιγή, αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα.

Εκκλήσεις της Γιούνισεφ

Το ένα τρίτο των θυμάτων της βιβλικής καταστροφής ήταν παιδιά, αναφέρει η Γιούνισεφ, η οποία απευθύνει εκκλήσεις στη διεθνή κοινότητα να φροντίσει για τα εκατοντάδες χιλιάδες ορφανά της θεομηνίας.

Συγκλονισμένος από όσα είδε έμεινε ο Κόλιν Πάουελ

Η επικεφαλής της Γιούνισεφ, Κάρολ Μπέλαμι, προέβη στις εν λόγω εκκλήσεις εν όψει της παγκόσμιας διάσκεψης για τον συντονισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας που θα πραγματοποιηθεί στη Τζακάρτα της Ινδονησίας την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τουλάχιστον 50.000 παιδιά σκοτώθηκαν από το τσουνάμι, ενώ περίπου ένα εκατομμύριο παιδιά έχουν τραυματιστεί ή έχουν χάσει τις οικογένειές τους.

Η Γιούνισεφ προειδοποιεί ότι τα ορφανά μπορεί να γίνουν τώρα στόχος αδίστακτων συμμοριών διακίνησης παιδιών.

Η «γενιά του τσουνάμι»

Σύμφωνα με τη Γιούνισεφ, η Δύση οφείλει να χαράξει, κατά τη διάσκεψη στη Τζακάρτα, τέσσερις προτεραιότητες για τη «γενιά του τσουνάμι».

Οι προτεραιότητες αυτές είναι να προσφερθούν στα παιδιά πόσιμο νερό και εγκαταστάσεις που προάγουν την υγιεινή και να γίνουν προσπάθειες επανένωσης των παιδιών με τις οικογένειές τους.

Επίσης, η Γιούνισεφ ζητά να υπάρξει μέριμνα για να μη γίνουν τα ορφανά αντικείμενα εκμετάλλευσης και να δοθούν εγγυήσεις ότι η «γενιά του τσουνάμι» θα μπορέσει να επιστρέψει στα σχολεία.

Ήδη υπάρχουν καταγγελίες πάντως ότι ορισμένα παιδιά που βρίσκονταν σε καταυλισμούς απήχθησαν από αγνώστους.


Τετάρτη 05 Ιανουαρίου 2005 - 11:13 (Ώρα Λονδίνου)

Ευέλικτα ωράρια ζητά η Audi

Η Γερμανία είναι γνωστή για τις αυτοκινητοβιομηχανίες της

Μεγάλες αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει στη Γερμανία η ανακοίνωση της αυτοκινητοβιομηχανίας Audi να περικόψει τα επιδόματα που παίρνουν όσοι εργάζονται τα Σάββατα ή κάνουν νυχτερινές βάρδιες.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, Μάρτιν Βίντερκορν, βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με τα εργατικά συνδικάτα.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Σιντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung), ο κ. Βίντερκορν υπογράμμισε ότι η Audi θέλει να διατηρήσει τις θέσεις εξειδικευμένων εργατών και εργαζομένων στη Γερμανία.

Για να το κάνει όμως αυτό, υπογράμμισε, πρέπει οι εργαζόμενοι να δεχθούν να δουλεύουν με πιο ευέλικτα ωράρια και να μη ζητούν αποζημίωση για αυτό.

Επιστροφή 40ωρου;

Μόνο έτσι θα μπορέσουν να παραμείνουν οι βιομηχανίες στη Γερμανία και να μη μεταφερθούν σε άλλη χώρα, σχολίασε ο κ. Βίντερκορν.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας είπε ότι είναι απαράδεκτο να σταματούν να εργάζονται οι εξειδικευμένοι εργάτες και εργαζόμενοι τις Παρασκευές γιατί έχουν συμπληρώσει το 35ωρό τους μέσα στην εβδομάδα.

Αν και ορισμένα γερμανικά εργατικά συνδικάτα έχουν τηρήσει σκληρή στάση με τις γερμανικές εταιρίες προκειμένου να δουλεύουν 35 ώρες την εβδομάδα τα μέλη τους, ωστόσο τους τελευταίους μήνες οι τάσεις αλλάζουν.

Τελευταία στη Γερμανία γίνεται λόγος για την επιστροφή του 40ωρου την εβδομάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ορισμένες χώρες, με πρωτοστάτη κυρίως τη Γαλλία, το 35ωρο είναι αδιαπραγμάτευτο.


Τετάρτη 05 Ιανουαρίου 2005 - 10:16 (Ώρα Λονδίνου)

Συγκινητική κινητοποίηση

Περισσότερα από έντεκα εκατομμύρια ευρώ συγκεντρώθηκαν την Τρίτη, για τα θύματα του τσουνάμι στη νοτιανατολική Ασία, χάρη στις προσφορές πολιτών, οργανισμών κι επιχειρήσεων, κατά τη διάρκεια του τηλεμαραθωνίου που οργανώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών, την κρατική ραδιοτηλεόραση και το ιδιωτικό ραδιόφωνο ΣΚΑΪ.

Κατά τη διάρκεια της Τρίτης, και άλλοι ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί, πανελλήνιας ή περιφερειακής εμβέλειας, συνδέθηκαν με την κρατική ραδιοτηλεόραση και βοήθησαν στην συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η ανταπόκριση των πολιτών υπήρξε μεγάλη, και καταγράφεται στο οικονομικό αποτέλεσμα του τηλεμαραθωνίου.

Εξάλλου, σε τριών λεπτών σιγή στις 12 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδος, κάλεσε το υπουργείο Εξωτερικών όλους τους Έλληνες, ενώ η εθνική σημαία θα κυματίζει μεσίστια καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας στα κυβερνητικά κτίρια, εις μνήμην των θυμάτων του σεισμού στην ΝΑ Ασία.

Συγχαρητήρια επιστολή απέστειλε ο Βρετανός πρέσβης Σάιμον Γκας προς το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για τη συγκέντρωση και διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στις πληγείσες από τα τσουνάμι, περιοχές της ΝΑ Ασίας.


Τετάρτη 05 Ιανουαρίου 2005 - 10:05 (Ώρα Λονδίνου)

Άνοιξε ο κύκλος των επαφών

Διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη, την ηγεσία του υπουργείου των Εξωτερικών, και τον υπουργό Χωροταξίας, Περιβάλλοντος και Δημοσίων Έργων, Γιώργο Σουφλιά είχε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Οι συναντήσεις γίνονται στο πλαίσιο του κύκλου επαφών για τη χάραξη της πολιτικής των υπουργείων τους πρώτους μήνες του 2005, και τις είχε προαναγγείλει ο κ. Καραμανλής.

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομίας το πρωί της Τετάρτης συμμετείχε και ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Τάκης Αράπογλου.

Ο κύκλος των συσκέψεων του πρωθυπουργού με τους υπουργούς του, άνοιξε την Τρίτη με την συνάντησή του με τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπη Παυλόπουλου, και τους υφυπουργούς του, Απόστολο Ανδρεουλάκο και Αθανάσιο Νάκο.

Κατά την συνάντηση, που διήρκεσε άνω των δυόμισι ωρών, συζητήθηκαν οι προτεραιότητες του υπουργείου Εσωτερικών για τους αμέσως επόμενους μήνες, με έμφαση στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών.

Εξερχόμενος του μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τα πεπραγμένα αλλά και για τις μελλοντικές κινήσεις και το σχεδιασμό του υπουργείου Εσωτερικών και του δόθηκε πλήρης κατάλογος για το τι θα γίνει.

Διευκρίνισε ότι στόχοι του υπουργείου είναι η πάταξη της γραφειοκρατίας και η ενίσχυση της αποδοτικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, και αναφέρθηκε στα νομοσχέδια για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την ισότητα των δυο φύλων που κατατέθηκαν.

Μεταξύ των μέτρων που ανήγγειλε ο υπουργός είναι η επιπλέον ενίσχυση των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), τα οποία διεκπεραίωσαν πενταπλάσιες υποθέσεις το 2004, σε σχέση με το 2003, και η προσπάθεια για μείωση των υπογραφών που χρειάζονται σε μία υπόθεση πολίτη στις τρεις.

Ανακοίνωσε επίσης ότι προωθείται το εθνικό δημοτολόγιο και η ηλεκτρονική οργάνωση των ληξιαρχείων.


Τετάρτη 05 Ιανουαρίου 2005 - 09:51 (Ώρα Λονδίνου)

Το αυτοκίνητο των δραστών

Βέβαιες είναι οι αρχές ότι το κλεμμένο αυτοκίνητο που εντοπίστηκε το Σάββατο και μεταφέρθηκε στη σήμανση, ανήκει στους δράστες της δολοφονίας του ειδικού φρουρού Χαράλαμπου Αμανατίδη.

Όπως έγινε γνωστό, οι αστυνομικοί εντόπισαν κηλίδες αίματος στο εσωτερικό του αυτοκινήτου που, όπως διαπίστωσε η εργαστηριακή έρευνα, ανήκαν στον 32χρονο φρουρό.

Οι αρχές θεωρούν ότι οι κηλίδες πιθανώς προέρχονται από το ματωμένο αυτόματο υπηρεσιακό του όπλο, που άρπαξαν οι δράστες.

Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι όλα τα στοιχεία συνηγορούν πως η επίθεση ήταν προσχεδιασμένη και οργανωμένη και πλέον δεν αποκλείεται να πρόκειται για ενέργεια εξτρεμιστικής ομάδας ένοπλης βίας.

Σχετικές δηλώσεις έκανε την Τρίτη ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως, Γιώργος Βουλγαράκης, ο οποίος μίλησε περί μιας «εξαιρετικά περίπλοκης υπόθεσης με πάρα πολλά ερωτηματικά» και τόνισε ότι «όλα τα ενδεχόμενα εξετάζονται με πάρα πολλή προσοχή, χωρίς φυσικά να αποκλείεται καμία εκδοχή».

Ο υπουργός ανέφερε ότι «δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι δράστες να προέρχονται από το χώρο του κοινού ποινικού εγκλήματος, όπως έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν» ενώ «αν μιλάμε για τρομοκρατικό χτύπημα μιλάμε για εντελώς νέα μορφή εγκλήματος που κρύβει τυφλή βία και ιδιαίτερη αγριότητα, με αμφίβολο ιδεολογικό υπόβαθρο».

Υπενθυμίζεται ότι ο 32χρονος ειδικός φρουρός δολοφονήθηκε τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής έξω από το σπίτι του βρετανού στρατιωτικού ακόλουθου στη Κηφισιά, στο οποίο κατοικούσε πριν δολοφονηθεί και το τελευταίο θύμα της «Ε.Ο. 17Ν», επίσης βρετανικός στρατιωτικός ακόλουθος, Στίβεν Σόντερς.

Το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν οι δράστες του εγκλήματος εντοπίστηκε το Σάββατο στο Μαρούσι, είχε κλαπεί δύο ημέρες πριν την δολοφονία από την Νέα Ιωνία και είναι Νισάν Μίκρα λευκού χρώματος, το οποίο έφερε τις αληθινές του πινακίδες.


Πρωτοφανής ανταπόκριση

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: «Τσουνάμι» ανθρωπιάς. Εκατομμύρια Έλληνες στο πλευρό των θυμάτων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ρύθμιση - ανάσα για χρέη στο ΙΚΑ. Τέλος η ομηρία για χιλιάδες οφειλέτες.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Πως ρυθμίζονται τα χρέη στο ΙΚΑ. Εγκύκλιος για 117.000 οφειλέτες.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Όσο υπάρχουν άνθρωποι. Οι απλοί πολίτες έδωσαν μαθήματα αλληλεγγύης με την προσφορά τους.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Οι «πριβέ» διάλογοι Καραμανλή - επιχειρηματιών. Όλα όσα είπε ο πρωθυπουργός στη δεξίωση του ΕΒΕΑ αποκλειστικά στην «Α».

Η ΑΥΓΗ: Τσιγκουνιά κράτους και επιχειρήσεων. Στο τέλος του παγκόσμιου καταλόγου προσφορών η Ελλάδα.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Καταγγέλλει δικαστές ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Ολόκληρη η επιστολή - καταπέλτης του Αν. Καπόλλα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Λινό για δικαστές που χειρίστηκαν χρηματιστηριακές απάτες.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Γαλάζια ανταρσία στον θεσσαλικό κάμπο. Τελεσίγραφο από συνδικαλιστές και βουλευτές της ΝΔ.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 6.270 προσλήψεις με διαδικασίες-εξπρές. Υγεία: Καλύπτονται άμεσα τα κενά σε γιατρούς, οδοντίατρους, νοσηλευτές.

ΕΘΝΟΣ: Τρόμος για νέα γενιά τρομοκρατών. Νεαρούς, σκληρούς και αδίστακτους τους περιγράφει η Αντιτρομοκρατική.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Στο Μέγαρο Μαξίμου σήμερα γίνεται προσπάθεια να λυθούν οι παρεξηγήσεις αλλά τελικά θα είναι... νοηματική η συνάντηση Καραμανλή - Σουφλιά.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Στήνει κάλπες διαλύει τις ομάδες στο ΠΑΣΟΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Υπάρχει ελπίδα! Συγκλονιστική συμμετοχή από τους Έλληνες στο μαραθώνιο αλληλεγγύης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ανθρωπιά και απανθρωπιά. Θερμή ανταπόκριση των Ελλήνων για τα θύματα. Ως τα μεσάνυχτα 8.000.000 ευρώ.

ΕΣΤΙΑ: Το κράτος και οι ιδιώτες. Το μεγάλο δίδαγμα από τον χθεσινό τηλεμαραθώνιο.

ESPRESSO: Οι Αλβανοί καίνε τις εκκλησίες μας! Ιεροσυλία μέσα στις γιορτές. Πυρπόλησαν πέντε ναούς στη Β. Ήπειρο.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Βοήθεια πέραν πάσης προσδοκίας. Ποσό ρεκόρ στον μαραθώνιο ανθρωπιάς - Παγκόσμια εκστρατεία αλληλεγγύης.

Ο ΛΟΓΟΣ: Τσουνάμι ελληνικής βοήθειας. Μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στην ανθρωπιστική βοήθεια.

METRO: Η μάχη της οικονομίας. Αναμένεται μήνυμα του Κώστα Καραμανλή και απάντηση από τον Γιώργο Παπανδρέου.

ΤΑ ΝΕΑ: Ανθρωπιά χωρίς σύνορα. Οι πολίτες έβαλαν τα γυαλιά στην κυβέρνηση.

Η ΝΙΚΗ: Θα τα πει και στον Καραμανλή. Στο Μαξίμου μεταφέρει τις διαφωνίες του ο Σουφλιάς.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Λιτότητα: Φόροι - Ακρίβεια τα «δώρα» της κυβέρνησης. Συνεχίζοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ.

City Press: Οι κατασκευές σε κρίση διαρκείας.

TRAFFIC NEWS: «Τον αγαπώ αλλά είναι γελοίος». Ξαφνική επίθεση - φωτιά Ζουγανέλη στον Σαββόπουλο.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Παλλόμενος συναγερμός των Ελλήνων. Μετά το κράτος, ο λαός δίνει εκατομμύρια ευρώ.

Η ΧΩΡΑ: Εθελούσια στο δημόσιο για 100.000 υπαλλήλους. Τι προβλέπει η πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών.

Μαραθώνιος αγάπης

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι «άνθρωποι κάθε ηλικίας και κοινωνικής τάξης έδωσαν από το υστέρημά τους το περίσσευμα της ψυχής τους, για να συγκεντρωθεί, έως αργά χθες το βράδυ, το συγκινητικά μεγάλο ποσό των 8.000.000 ευρώ. Συγκλονιστικά περιστατικά 'καταγράφηκαν', κατά τη διάρκεια του τηλεμαραθώνιου, όταν ακόμα και παιδιά κατέθεταν τα χρήματα από τα κάλαντα».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι «ο τηλεμαραθώνιος αλληλεγγύης που οργάνωσε η ΕΡΤ για τα θύματα του τσουνάμι στη Νοτιοανατολική Ασία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Το ποσό που συγκεντρώθηκε από δωρεές και τηλεφωνικά μηνύματα είναι πολύ μεγαλύτερο από τη βοήθεια που προσέφεραν πλούσια κράτη».

ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν ότι «αγάπη χωρίς σύνορα έδειξαν οι πολίτες με την προσφορά τους στους πληγέντες από το τσουνάμι ασιατικούς λαούς. Προσέφεραν περισσότερα από 8 εκατομμύρια ευρώ στον τηλεμαραθώνιο που οργάνωσε η ΕΡΤ, δίνοντας μάθημα αυθόρμητης αλληλεγγύης στην κυβέρνηση».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σχολιάζει ότι «πρωτοφανές, ελπιδοφόρο, συγκινητικό. Η ανθρωπιά όρθωσε το ανάστημά της, δηλώνοντας παρούσα με απτό, ακαριαίο τρόπο, στις εκκλήσεις για βοήθεια προς τους αναρίθμητους πάσχοντες της νοτιοανατολικής Ασίας».

Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι «ο τηλεμαραθώνιος που διοργάνωσε η ΝΕΤ, με τη συνεργασία όλων των σταθμών, απέδωσε περίπου 7 εκατ. ευρώ. Σε αντίθετη τροχιά, η επίσημη βοήθεια παραμένει καθηλωμένη σε χαμηλά ποσά. Η κρατική βοήθεια είναι 300.000 ευρώ (δηλ. 100 εκατ. δρχ.!) και η Ελλάδα δεν εμφανίζεται στη διεθνή κατάταξη των χωρών που στέλνουν χρηματική βοήθεια. Στο ίδιο μήκος κύματος, οι περισσότερες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν δώσει ούτε ευρώ. Και όσες έδωσαν, κυρίως τράπεζες, περιορίστηκαν σε μηδαμινά ποσά για το μέγεθός τους, της τάξης των 100.000 ευρώ!».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι «πρωτοφανής ήταν η ανταπόκριση των πολιτών στον ραδιοτηλεοπτικό μαραθώνιο ανθρωπιάς και αλληλεγγύης της ΕΡΤ και όχι μόνο, για τους πληγέντες από τα τσουνάμι στη Νοτιοανατολική Ασία. Μέχρι αργά χθες το βράδυ είχαν συγκεντρωθεί 5,9 εκατ. ευρώ».

Κυβερνητική πολιτική

Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι «σε εφαρμογή τίθεται το φιλόδοξο πρόγραμμα του υπ. Εσωτερικών για την αποσυμφόρηση του Δημοσίου με εθελούσια έξοδο προσωπικού. Στόχος της κυβέρνησης, όπως αναφέρθηκε σε χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου, είναι η πάταξη της γραφειοκρατίας και η δημιουργία ευέλικτου κράτους, το οποίο θα εξυπηρετεί άμεσα και υπεύθυνα τους πολίτες».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ γράφει ότι «σε ενδιαφέρουσα, λίαν αποκαλυπτική και πολύτιμη για το γενικό κλίμα στην Οικονομία και τις σχέσεις των επιχειρηματιών με την κυβέρνηση εξελίχθηκε η 'πριβέ' συνάντηση του Κώστα Καραμανλή με την ηγεσία του ΕΒΕΑ, όπως και άλλες 'off the record' και ιδιαίτερες συναντήσεις που διημείφθησαν εκεί».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) σημειώνει ότι «ηχηρό χαστούκι στο τέρας της γραφειοκρατίας με τρεις υπογραφές υπουργών αντί των δέκα ή και των είκοσι που απαιτούνται σήμερα για την έκδοση ενός Προεδρικού Διατάγματος και παράλληλη κατάργηση δεκάδων δικαιολογητικών ετοιμάζεται να ρίξει η κυβέρνηση».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) προσθέτει ότι «με συνέπεια στις προεκλογικές εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων του απλού πολίτη, ξεκίνησε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο κύκλος των συνεργασιών του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι «αναβαθμίζονται τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Με σκοπό τη μεγαλύτερη αλλά και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη, το υπουργείο Εσωτερικών προχωρά στην περαιτέρω ενίσχυσή τους».

Η ΝΙΚΗ επισημαίνει ότι «η οργή του Γιώργου Σουφλιά για τις ερμηνείες περί 'αδειάσματός' του από τον πρωθυπουργό, ανάγκασαν τον Κώστα Καραμανλή να επιταχύνει τον ορισμό ραντεβού με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, ώστε να προλάβει την εκδήλωση τυχόν κυβερνητικής κρίσης, που οι φήμες είχαν αρχίσει χθες το πρωί να θεωρούν πιθανή και να τη συνδέουν ακόμη και με το ενδεχόμενο... ανασχηματισμού, σε περίπτωση που οι αντιδράσεις του Σαρακατσάνου γίνονταν ανεξέλεγκτες».

Οικονομία

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι «η παρέμβασις που μελετά η Κυβέρνησις για τον έλεγχο και τον περιορισμό του παρεμπορίου βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση και πρέπει το ταχύτερο να εφαρμοσθή, ιδίως για τις αθρόες εισαγωγές κινεζικής κατασκευής, αλλά 'κοινοτικής' προελεύσεως προϊόντων. Πρόκειται για την ένταση των ελέγχων ποιότητος».

Η City Press σημειώνει ότι «η αξιοποίηση των καλύτερων στελεχών, που έχουν τις αναγκαίες γνώσεις, η έμφαση στον ηλεκτρονικό έλεγχο και η συνεργασία σε επίπεδο ΕΕ είναι μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, που θα διαδεχθεί τους πρώτους μήνες του 2005 το ΣΔΟΕ».

Η Metro προσθέτει ότι «σύμφωνα με πληροφορίες, οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στον ευρύτερο χώρο της οικονομίας θα κινηθούν προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων, που θα έχουν στόχο την προσέλκυση επενδύσεων».

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά ότι «η πολιτική... περιορισμένων αυξήσεων στους μισθούς και τις συντάξεις, μαζί με τη μεγαλύτερη παρακράτηση φόρων για μισθωτούς και συνταξιούχους, σε συνδυασμό με τη μεγάλη ακρίβεια σε όλο το φάσμα των ειδών λαϊκής κατανάλωσης, είναι τα 'δώρα' που προσφέρει προς τους εργαζόμενους της χώρας η κυβέρνηση της ΝΔ».

ΕΛ.ΑΣ

Το ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι «μια νέα γενιά τρομοκρατών, σκληρή και αδίστακτη, 'βλέπει' η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία πίσω από τη δολοφονία του ειδικού φρουρού Χαράλαμπου Αμανατίδη στην Κηφισιά. Ανησυχεί για μεγαλύτερο χτύπημα και βρίσκεται σε επιφυλακή».

Σύμφωνα με την Traffic News «τυφλή βία από νέα τρομοκρατική ομάδα με αμφίβολο ιδεολογικό υπόβαθρο θεωρεί ότι υπάρχει πιθανότητα να καλλιεργείται στη χώρα μας ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Γιώργος Βουλγαράκης, ο οποίος χθες δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η δολοφονία του ειδικού φρουρού να οφείλεται σε κάποιου νέου είδους τρομοκρατία».

Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει ότι «και ξαφνικά η στρόφιγγα των πληροφοριών έκλεισε μαζί με τις πόρτες στα γραφεία των επικεφαλής της ΕΛΑΣ ενώ οι απαντήσεις στα κινητά τηλέφωνα έγιναν και πάλι μονολεκτικές. Το φάντασμα της τρομοκρατίας προβάλλει ξανά απειλητικό για την ελληνική κοινωνία».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 05 Ιανουαρίου 2005 - 08:48 (Ώρα Λονδίνου)

Ένταση για τη σύλληψη αντάρτη

Η σύλληψη του Γκράντα έγινε γνωστή με τυμπανοκρουσίες στην Κολομβία

Η Βενεζουέλα διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας για να διαπιστωθεί εάν ένα υψηλόβαθμο στέλεχος οργάνωσης ανταρτών από την Κολομβία συνελήφθη στο έδαφός της.

Η αστυνομία της Κολομβίας δήλωσε ότι συνέλαβε τον Ροντρίγκο Γκράντα, υψηλόβαθμο στέλεχος της μεγαλύτερης οργάνωσης ανταρτών στην Κολομβία, στην πόλη Κουκούτα, που βρίσκεται στα σύνορα της Κολομβίας με τη Βενεζουέλα.

Όμως, η οργάνωση ανταρτών της Κολομβίας υποστηρίζει ότι ο Γκράντα συνελήφθη στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, Καράκας, με τη βοήθεια των αρχών της χώρας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο ανταποκριτής του BBC πιστεύει ότι η σύλληψη του Γκράντα αναμένεται να γίνει ένα γεγονός διεθνούς ενδιαφέροντος.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βενεζουέλας, Τζέσε Τσασόν, διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας όταν έγινε γνωστό πως υπήρξε μία απαγωγή στο Καράκας στις 13 Δεκεμβρίου.

Η σύλληψη του Γκράντα ανακοινώθηκε με τυμπανοκρουσίες στην Κολομβία τον Δεκέμβριο.

Η κολομβιανή κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι ο Γκράντα είχε επισκεφθεί 16 χώρες σε μία προσπάθεια να βρει συμπαραστάτες για την οργάνωση ανταρτών της Κολομβίας.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβεζ, έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν από τις δυνάμεις ασφαλείας της Κολομβίας ότι υποστήριζε τους μαρξιστές αντάρτες.


Χιλιάδες οι Αμερικανοί τραυματίες στο Ιράκ

Σε δεκάδες χιλιάδες ανέρχονται οι τραυματίες του αμερικανικού στρατού

Σε τουλάχιστον 10.000 ανέρχονται οι Αμερικανοί στρατιώτες που τραυματίστηκαν στο Ιράκ από την έναρξη του πολέμου, τον Μάρτιο του 2003, μέχρι τώρα, σύμφωνα με νέα στοιχεία του Πενταγώνου.

Πριν από λίγο καιρό είχε ανακοινωθεί ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν στο Ιράκ είχαν ξεπεράσει κατά πολύ τους 1.000.

Τα τελευταία στοιχεία του Πενταγώνου πάντως αποκαλύπτουν ότι το τίμημα της χώρας είναι βαρύ και όσον αφορά τους τραυματίες.

Τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν ανέρχονται σε 1.300, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 10.200.

Περισσότεροι από τους μισούς τραυματίες έχουν καταφέρει να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, αλλά περίπου 5.000 άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

Πολλοί από τους στρατιώτες κατάφεραν να επιζήσουν τόσο λόγω των ιατρικών επιτευγμάτων όσο και εξαιτίας του εξοπλισμού για την προφύλαξή τους.

Ωστόσο, πολλοί από αυτούς έχουν χάσει κάποια μέλη του σώματός τους ή ακόμη και την όρασή τους.

Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί οι περισσότεροι από αυτούς ήταν θύματα βομβιστικών επιθέσεων στους δρόμους της χώρας.


Τετάρτη 05 Ιανουαρίου 2005 - 05:42 (Ώρα Λονδίνου)

Εκκλήσεις για τη «γενιά του τσουνάμι»

Χιλιάδες παιδιά έχουν χάσει τις οικογένειες ή τα σπίτια τους

Το ένα τρίτο των θυμάτων της βιβλικής καταστροφής ήταν παιδιά, αναφέρει η Γιούνισεφ, η οποία απευθύνει εκκλήσεις στη διεθνή κοινότητα να φροντίσει για τα εκατοντάδες χιλιάδες ορφανά της θεομηνίας.

Η επικεφαλής της Γιούνισεφ, Κάρολ Μπέλαμι, προέβη στις εν λόγω εκκλήσεις εν όψει της παγκόσμιας διάσκεψης για τον συντονισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας που θα πραγματοποιηθεί στη Τζακάρτα της Ινδονησίας την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τουλάχιστον 50.000 παιδιά σκοτώθηκαν από το τσουνάμι, ενώ περίπου ένα εκατομμύριο παιδιά έχουν τραυματιστεί ή έχουν χάσει τις οικογένειές τους.

Η Γιούνισεφ προειδοποιεί ότι τα ορφανά μπορεί να γίνουν τώρα στόχος αδίστακτων συμμοριών διακίνησης παιδιών.

Σύμφωνα με τη Γιούνισεφ, η Δύση οφείλει να χαράξει, κατά τη διάσκεψη στη Τζακάρτα, τέσσερις προτεραιότητες για τη «γενιά του τσουνάμι».

Οι προτεραιότητες αυτές είναι να προσφερθούν στα παιδιά πόσιμο νερό και εγκαταστάσεις που προάγουν την υγιεινή και να γίνουν προσπάθειες επανένωσης των παιδιών με τις οικογένειές τους.

Επίσης, η Γιούνισεφ ζητά να υπάρξει μέριμνα για να μη γίνουν τα ορφανά αντικείμενα εκμετάλλευσης και να δοθούν εγγυήσεις ότι η «γενιά του τσουνάμι» θα μπορέσει να επιστρέψει στα σχολεία.

Ήδη υπάρχουν καταγγελίες πάντως ότι ορισμένα παιδιά που βρίσκονταν σε καταυλισμούς απήχθησαν από αγνώστους.

Κινητοποίηση Ηνωμένων Πολιτειών

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα διπλασιάσουν τον αριθμό των ελικοπτέρων που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά βοήθειας προς τους πληγέντες.

Παράλληλα, αναμένεται να σταλεί στην περιοχή ένα πλωτό νοσοκομείο, σύμφωνα με ανακοινώσεις του Πενταγώνου.

Τα αμερικανικά ελικόπτερα θα διπλασιαστούν

Στις πληγείσες περιοχές βρίσκονται ήδη 45 αμερικανικά ελικόπτερα και περίπου 13.000 Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ έχουν σταλεί και 29 αεροσκάφη για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, αναμένεται να μεταβεί την Τετάρτη στην επαρχία Άτσε της Ινδονησίας για να δει ο ίδιος από κοντά το μέγεθος της τεράστιας καταστροφής σε μία από τις περισσότερο πληγείσες περιοχές.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον αναφέρει ότι αυτή είναι μία ευκαιρία για την αμερικανική κυβέρνηση να δείξει ότι είναι μία γενναιόδωρη υπερδύναμη.

Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να τηρήσουν τριών λεπτών σιγή την Τετάρτη, αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα.


Τετάρτη 05 Ιανουαρίου 2005 - 04:10 (Ώρα Λονδίνου)

Αντιδράσεις και συστήματα προειδοποίησης

Με τους τρόπους που αντέδρασαν οι αρμόδιες αρχές στην πρόσφατη θεομηνία, αλλά και με τα πιθανά συστήματα προειδοποίησης στο μέλλον ασχολούνται οι ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Η αυστριακή εφημερίδα Ντι Πρέσε (Die Presse) αναφέρεται στα αντιαμερικανικά συναισθήματα που εκδηλώθηκαν όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες προσέφεραν αρχικώς μόνο 15 εκατομμύρια δολάρια.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν είχε απλώς συνειδητοποιήσει το μέγεθος της καταστροφής, αλλά όλοι στράφηκαν εναντίον της σαν να έβρισκαν ξαφνικά τον υπαίτιο για αυτή τη βιβλική καταστροφή.

Η εφημερίδα του Βερολίνου Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung) αναφέρει ότι οι εκατομμυριούχοι της Δύσης έσπευσαν να προσφέρουν χρήματα για την βιβλική καταστροφή, αλλά κανείς δεν γνωρίζει τι έκαναν οι εκατομμυριούχοι των χωρών που επλήγησαν.

Η εφημερίδα της Στοκχόλμης Άφτονμπλαντετ (Aftonbladet) ασκεί κριτική στη σουηδική κυβέρνηση για την αργοπορημένη αντίδρασή της όπως λέει.

Παράλληλα, όμως, επαινεί την έγκαιρη αντίδραση των χωρών που επλήγησαν, οι οποίες έστησαν αμέσως ομάδες κρίσης αποτελούμενες από γιατρούς και ψυχολόγους.

Η εφημερίδα της Δανίας Γίλαντ-Πόστεν (Jyllands-Posten) υπογραμμίζει ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία για την δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος προειδοποίησης, αλλά και σχεδιασμός για την αντιμετώπιση πιθανών ανάλογων καταστροφών στο μέλλον.

Η εφημερίδα της Γενεύης Λα Τριμπιούν (La Tribune) πιστεύει ότι είναι καλό που εξακολουθούν να πηγαίνουν τουρίστες σε μέρη όπως η Ταϊλάνδη.

Το δημοσίευμα λέει χαρακτηριστικά ότι «όσο σοκαριστικό και να είναι το γεγονός ότι κάποιοι μεταβαίνουν για διακοπές σε έναν τέτοιο τόπο καταστροφής, οι χώρες αυτές χρειάζονται τους τουρίστες για να μπορέσουν να επιβιώσουν».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.