Compact version |
|
Monday, 13 January 2025 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 05-01-03
Τρίτη 04 Ιανουαρίου 2005 - 02:02 (Ώρα Λονδίνου) Η ανείπωτη τραγωδία που προκάλεσε το πρωτοφανές σε ισχύ τσουνάμι στην περιοχή της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας, εξακολουθεί να μονοπωλεί την επικαιρότητα, δέκα ημέρες μετά την εκδήλωση του φαινομένου που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 150.000 ανθρώπους και προκάλεσε τρομακτικές καταστροφές στην Ινδονησία, τη Σρι Λάνκα και την Ταιλάνδη. Τους 200 νεκρούς θρηνεί η Βρετανία μέσα από τα πρωτοσέλιδα του τύπου. «Αυξάνει ο αριθμός των νεκρών βρετανών» είναι ο τίτλος των Τάιμς που επικαλείται δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο, ότι πάνω από 100 βρετανοί τουρίστες, κυρίως στην Ταιλάνδη αγνοούνται. Η Ντέιλι Τέλεγκραφ αναφέρεται σε 200 νεκρούς, επικαλούμενη πηγή του Φόρειν Οφις. Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι λόγω της καθυστέρησης που παρατηρείται στην διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, απειλείται άμεσα η ζωή των επιζόντων στα νησιά Ατσέ τα οποία βρέθηκαν στο επίκεντρο της καταστροφής. Η Γκάρντιαν κρατά επικριτική στάση προς τον Τόνι Μπλέρ, που συνέχισε τις διακοπές του στην Αίγυπτο παρά την κινητοποίηση ολοκληρης της διεθνούς κοινότητας. « Αύξηση της βοήθειας προς τους πληγέντες εξετάζει η κυβέρνηση, με στόχο να προλάβει περαιτέρω επικριτικά σχόλια για τον τρόπο χειρισμού του θέματος» γράφει η Γκάρντιαν τονίζοντας πως σε βαρύ κλίμα γίνεται η επιστροφή του Τόνι Μπλέρ από τις διακοπές των Χριστουγέννων που τις πέρασε με την οικογένεια του σε θέρετρο της Αιγύπτου. Η Γκάρντιαν αναφέρεται επίσης και τις επικρίσεις που δέχεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ W Μπους, εξ αιτίας της καθυστερημένης αντίδρασης του σε ότι αφορά την αποστολή βοήθειας. Ως απόπειρα αποκατάστασης της αξιοπιστίας του ερμηνεύει η βρετανική εφημερίδα την πρόσκληση του αμερικανού προέδρου προς τους προκατόχους του Μπιλ Κλίντον και τον πατέρα του Τζορτζ Μπους, με τους οποίους έκανε κοινή έκκληση προς τους συμπατριώτες του καλώντας τους να βοηθήσουν όσο μπορούν για την αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφιση των πληγέντων. Οι Φαινάνσιαλ Τάιμς αναφέρουν ότι η κυβέρνηση της Ινδονησίας έχει δώσει στις οργανώσεις αρωγής πλήρη ελευθερία κινήσεων στα νησιά ’τσε που τους τελευταίους 18 μήνες παρέμεναν αποκλεισμένα λόγω των συγκρούσεων στρατού και αυτονομιστών ανταρτών.
Δευτέρα 03 Ιανουαρίου 2005 - 11:13 (Ώρα Λονδίνου) Γερμανία: Στους δρόμους οι άνεργοι Ο νόμος «Χάρτζ 4» βγάζει στο δρόμο τους ανέργους Επεισοδιακές ήταν οι κινητοποιήσεις των Γερμανών ανέργων στο Βερολίνο, οι οποίοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στο επίδομα ανεργίας, όπως προβλέπεται στο μεταρρυθμιστικό πακέτο της κυβέρνησης Σρέντερ για την πολιτική πρόνοιας και εργασίας. Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν μια ομάδα αναρχικών επιχείρησε να επιτεθεί σε γραφείο ευρέσεως εργασίας, σπάζοντας τον αστυνομικό κλοιό. Το περιστατικό σημειώθηκε στη συνοικία Βέντινγκ, όπου καταγράφονται υψηλά ποσοστά ανεργίας. Η αστυνομία προέβη σε 15 συλλήψεις διαδηλωτών. Πέρα από το Βερολίνο, η συμμετοχή στις πορείες που οργάνωσαν τα εργατικά συνδικάτα σε περίπου 80 πόλεις- δεν ήταν η αναμενόμενη. Αμφιλεγόμενα μέτρα Στα πλαίσια των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Σρέντερ τα επιδόματα κοινωνικής προστασίας που λαμβάνουν περίπου δυόμισι εκατομμύρια άνεργοι, μειώνονται σημαντικά. Οι σχετικές διατάξεις έχουν την ονομασία «Χάρτζ 4» εξαιτίας του προσωπάρχη της αυτοκινητοβιομηχανίας Φολκσβάγκεν, ο οποίος είχε την ιδέα ότι οι περικοπές στα επιδόματα θα αναγκάσουν πολλούς ανέργους να αναζητήσουν πιο ενεργά εργασία. Η πολιτική αυτή έχει σκοπό, σύμφωνα με τους εμπνευστές της, να μειωθεί ο αριθμός των ανέργων που έχουν υπερβεί τα 4,5 εκατομμύρια. Αλλά κοινωνικές οργανώσεις προβλέπουν ότι οι περικοπές στα επιδόματα θα ωθήσουν στην ανέχεια και στο κοινωνικό περιθώριο δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Παράλληλα, οι μακρόχρονα άνεργοι θα υποχρεούνται να εκτελούν εργασίες «δημοσίου οφέλους», όπως το πλύσιμο πιάτων σε δημόσια νοσοκομεία και η συγκομιδή σκουπιδιών σε πάρκα, έναντι αμοιβής μόλις ενός ευρώ την ώρα, ποσό που αναλογεί στο 1/20 του μέσου μισθού στη Γερμανία.
Δευτέρα 03 Ιανουαρίου 2005 - 19:47 (Ώρα Λονδίνου) Ο διορισμός του κ. Μπράουν ήταν προσωπική επιλογή του Κόφι Ανάν Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, διόρισε ένα νέο πρόσωπο στη θέση του προϊσταμένου του προσωπικού του Οργανισμού, ώστε να επιτύχει τη ζητούμενη μεταρρύθμιση στη λειτουργία του διεθνούς σώματος, το οποίο ήρθε αντιμέτωπο με κατηγορίες διαφθοράς. Ο αξιωματούχος που επελέγη για τη θέση είναι ο Βρετανός Μαρκ Μάλοχ Μπράουν, ο οποίος θα διατηρήσει παράλληλα και την ιδιότητα του επικεφαλής του Προγράμματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Ο κ. Μπράουν αντικαθιστά τον επί πολλά χρόνια προσωπάρχη του κ. Ανάν, Ικμπάλ Ρίζα, του οποίου η παραίτηση είχε ανακοινωθεί τον περασμένο μήνα. Ο Βρετανός διπλωμάτης δήλωσε ότι ο οργανισμός διέρχεται μια δύσκολη φάση. Ο διορισμός του, όπως μεταδίδει ανταποκριτής του BBC, εκλαμβάνεται ως απάντηση στο πεσμένο ηθικό του προσωπικού μετά τις κατηγορίες για διαφθορά στο πρόγραμμα του ΟΗΕ για αγορά πετρελαίου από το Ιράκ με αντάλλαγμα τρόφιμα.
Δευτέρα 03 Ιανουαρίου 2005 - 09:51 (Ώρα Λονδίνου) Οι επιθέσεις στην ιρακινή πρωτεύουσα συνεχίζονται Τρεις επιθέσεις αυτοκτονίας με παγιδευμένα αυτοκίνητα σε διαφορετικά σημεία του Ιράκ στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον 16 ανθρώπων, στην πλειοψηφία τους μελών των δυνάμεων ασφαλείας, προκαλώντας παράλληλα τον τραυματισμό περισσότερων από 40 ατόμων. Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε στη Βαγδάτη, κοντά στα γραφεία του κόμματος του μεταβατικού πρωθυπουργού, Ιγιάντ Αλάουϊ. Δύο αστυνομικοί και ένας πολίτης σκοτώθηκαν. Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση Στρατός Ανσάρ αλ-Σούνα. Σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου κανένα ηγετικό στέλεχος του «Ιρακινού Εθνικού Συμφώνου» δεν τραυματίστηκε. Ο πρωθυπουργός κ. Αλάουι δεν βρισκόταν στα γραφεία του κόμματος την ώρα της επίθεσης. Σημειωτέον ότι πριν μια εβδομάδα βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε πάνω από 12 ανθρώπους δίπλα στα γραφεία ενός σιϊτικού κόμματος, στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας. Λίγη ώρα αργότερα, στην πόλη Μπάλαντ, σε παρόμοια επίθεση τέσσερα μέλη της Εθνική Φρουράς έχασαν τη ζωή τους. Στην ίδια πόλη, την Κυριακή, βομβιστής αυτοκτονίας έπεσε με το αυτοκίνητό του σε λεωφορείο της εθνοφρουράς, σκοτώνοντας 18 μέλη της και μία γυναίκα. Σε επίθεση, εξάλλου, στην πόλη Τικρίτ τέσσερις εθνοφρουροί σκοτώθηκαν και τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν. Ο προϊστάμενος των ιρακινών υπηρεσιών πληροφοριών, στρατηγός Μοχάμεντ Αμπντουλά αλ Σαχουάνι, δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή οι αντάρτες αποτελούνται από 40 χιλιάδες σκληροπυρηνικούς και 200 χιλιάδες ακόμα άνδρες που συνεργάζονται μαζί τους αριθμός μεγαλύτερος από τις αμςερικανικές δυνάμεις στη χώρα. Εξάλλου, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός ’μυνας του Ιράκ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η διεξαγωγή των προγραμματισμένων για τις 30 Ιανουαρίου εκλογών στη χώρα, εφόσον η κοινότητα των σουνιτών συμφωνήσει να συμμετάσχει σε αυτές.
Δευτέρα 03 Ιανουαρίου 2005 - 18:32 (Ώρα Λονδίνου) Δίκη υπόπτων τρομοκρατών στη Γαλλία Η δίκη άρχισε υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας ’ρχισε στη Γαλλία η δίκη έξι ατόμων που κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν βομβιστική επίθεση κατά της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στο Παρίσι. Ο φερόμενος ως εγκέφαλος της επιχείρησης, ο αλγερινής καταγωγής Γάλλος υπήκοος, Τζαμέλ Μπεγκάλ, συνελήφθη στο Ντουμπάι το 2001. Οι αρχές στο Ντουμπάι είχαν ανακοινώσει ότι ο ύποπτος είχε ομολογήσει, λέγοντας ότι το σχέδιο είχε καταστρωθεί από το δίκτυο της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν. Αργότερα, ο Μπεγκάλ ανακάλεσε υποστηρίζοντας ότι είχε υποχρεωθεί να ομολογήσει μετά από βασανιστήρια. Ο Μπεγκάλ φέρεται επίσης να είναι αυτός που κατονόμασε ως συνεργό του τον Τυνήσιο διεθνή ποδοσφαιριστή, Νιζάρ Τραμπελσί, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης δέκα ετών στις βελγικές φυλακές, για άλλες κατηγορίες περί τρομοκρατικών διασυνδέσεων.
Δευτέρα 03 Ιανουαρίου 2005 - 18:10 (Ώρα Λονδίνου) Σε πολλές περιοχές η διανομή εφοδίων μπορεί να γίνει μόνο από αέρος Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών λέει ότι η διεθνής αντίδραση στην καταστροφή που προκάλεσε στη ΝΑ Ασία το τσουνάμι είναι «ειλικρινά συγκλονιστική». Μιλώντας στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη, ο συντονιστής της έκτακτης επιχείρησης αρωγής, Γιαν Έγκελαντ, είπε ότι ορισμένες από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου δραστηριοποιήθηκαν προσφέροντας βοήθεια, ακόμα και χρηματική και ότι μια πρωτοφανής συνεργασία πολλών κρατών βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο κ. Έγκελαντ τόνισε ότι οι κυβερνήσεις του κόσμου και διεθνείς οργανισμοί έχουν συνολικά υποσχεθεί 2 δισεκατομμύρια δολάρια, με τη Δανία και τη Νορβηγία να είναι οι τελευταίες σε μια λίστα κρατών που αποφάσισαν αν αυξήσουν την αρχική τους εισφορά. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ επιβεβαίωσε ότι ο επίσημος αριθμός των θυμάτων είναι περίπου 150 χιλιάδες, αλλά προειδοποίησε ότι μπορεί να αυξηθεί ραγδαία, καθώς πολλά παράκτια χωριά και πόλεις στη νήσο Σουμάτρα της Ινδονησίας έχουν πραγματικά αφανιστεί. Αμερικανική δραστηριοποίηση Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, αφίχθη στην Ταϊλάνδη για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το μέγεθος της καταστροφής. Ο κ. Πάουελ συνοδεύεται από τον αδελφό του προέδρου Μπους, Τζεμπ. Οι δύο άνδρες θα μεταβούν επίσης στη Σρι Λάνκα και την Ινδονησία, τις δύο χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από το τσουνάμι. Ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε ότι επιθυμεί να δείξει τη δέσμευση των ΗΠΑ για συμπαράσταση στις χώρες της περιοχής, να εκτιμήσει την κατάσταση και να διαπιστώσει τι άλλο χρειάζεται. Στην Ουάσινγκτον, εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Μπους ανακοίνωσε ότι ζήτησε από δύο πρώην προέδρους, τον πατέρα του Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο και τον Μπιλ Κλίντον, να ηγηθούν των προσπαθειών ευαισθητοποίησης του αμερικανικού λαού και των επιχειρήσεων, ώστε να συνεισφέρουν χρήματα για τους πληγέντες. Διανομή βοήθειας Με γοργότερους ρυθμούς, αλλά χωρίς να λείπουν τα προβλήματα, εξελίσσεται η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους των περιοχών που υπέστησαν καταστροφές από το μετασεισμικό κύμα. Σύμφωνα με διεθνείς οργανώσεις αρωγής, η παρουσία τους έχει αρχίσει πλέον να γίνεται αισθητή η παρουσία τους και η βοήθεια που διανέμεται να καλύπτει βασικές ανάγκες. Στο αεροδρόμιο της πόλης Μπάντα ’τσε, πρωτεύουσας της χειρότερα πληγείσας περιοχής, της επαρχίας ’τσε στη νήσο Σουμάτρα, προσγειώνονται συνεχώς αεροσκάφη που μεταφέρουν προμήθειες. Επίσης, για πρώτη φορά, τρόφιμα, νερό και φάρμακα έφτασαν και σε πιο απομονωμένες περιοχές. Ωστόσο, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν λίγες ημέρες ακόμα μέχρι η βοήθεια να φτάσει παντού, καθώς συνεχίζονται τα προβλήματα συντονισμού, οι αντίξοες καιρικές συνθήκες και ορισμένα γραφειοκρατικά προβλήματα, που καθιστούν ακόμα μεγαλύτερες τις δυσκολίες που εγείρονται από τις κατεστραμμένες υποδομές. Τραύματα σε μικρές ψυχές Εκτός όμως από την ανθρωπιστική βοήθεια επιτακτική είναι και η ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης, κυρίως των παιδιών, όπως τόνισε στο BBC ο Τζέι Μαχεσουαράν, εκπρόσωπος των ανταρτών Τίγρεων Ταμίλ στη Σρι Λάνκα, οι οποίοι έχουν στήσει τις δικές τους ομάδες αρωγής. Τα τραύματα είναι εντονότερα στις παιδικές ψυχές «Προσπαθούμε να συνεργαστούμε με τη Γιούνισεφ και την Όξφαμ γιατί είναι σίγουρο ότι τα παιδιά έχουν μεγαλύτερα ψυχολογικά τραύματα. Την ίδια στιγμή όμως, ψυχολογική βοήθεια χρειάζονται και πολλές γυναίκες, κυρίως οι έγκυοι. Υπάρχουν και άτομα που έχουν χάσει τη μισή τους οικογένεια ή και όλους τους συγγενείς τους». «Κατά τη διάρκεια των πολέμων, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να τρέξουν για να βρουν καταφύγιο. Σε αυτή την περίπτωση, όλα έγιναν απροειδοποίητα και μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου. Αυτό είναι χειρότερο ακόμη και από έναν πόλεμο», δήλωσε ο Τζέι Μαχεσουαράν από τη Σρι Λάνκα.
Δευτέρα 03 Ιανουαρίου 2005 - 13:01 (Ώρα Λονδίνου) Κυπριακές αντιδράσεις για τις αποκαλύψεις Πάρης Ποταμίτης, Λευκωσία «Εκ πρώτης όψεως φαίνεται πως επιβεβαιώνεται ότι η Βρετανία δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποχρεώσεις που πηγάζουν από τη συνθήκη Εγγυήσεως του 1960». Στη δήλωση αυτή προς την Ελληνική Υπηρεσία του BBC προέβη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας ότι η Λευκωσία ανέμενε και αναμένει και τώρα μια διαφορετική στάση από τη βρετανική κυβέρνηση. Επεφυλάχθη δε, για περαιτέρω σχόλια αφού μελετηθούν πλήρως τα έγγραφα. Τα όσα αναφέρονται στα αρχεία του Φόρεϊν Όφις για την κρίσιμη χρονιά του 1974 προκάλεσαν αντιδράσεις και ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία. Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας καταδεικνύουν «για μια ακόμη φορά» -κατά την έκφρασή του- ότι ο ρόλος της Βρετανίας «δεν είναι φιλοκυπριακός», ενώ ο επίτιμος πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης σημείωσε ότι αποδεικνύεται πως «το Λονδίνο επιλέγει λύσεις ανωμαλίας και όχι επίλυση του Κυπριακού». Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, υπέδειξε τέλος ότι η Βρετανία και σήμερα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου ως εγγυήτρια δύναμη, κάλεσε δε τη βρετανική κυβέρνηση να συμβάλει θετικά στη λύση του Κυπριακού, κάτι που «θα εξιλέωνε τη Βρετανία» σε σχέση και με την προηγούμενη πολιτική της, ήταν η τοποθέτηση του κ. Κλεάνθους αναπληρωτή προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος.
Δευτέρα 03 Ιανουαρίου 2005 - 11:13 (Ώρα Λονδίνου) Γερμανία: Στους δρόμους οι άνεργοι Ο νόμος «Χάρτζ 4» βγάζει στο δρόμο τους ανέργους Στη Γερμανία διοργανώνονται σήμερα διαδηλώσεις σε περισσότερες από 70 πόλεις καθώς τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις για περικοπές στα επιδόματα ανεργίας. Στα πλαίσια των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Σρέντερ θα μειωθούν τα επιδόματα κοινωνικής προστασίας που λαμβάνουν περίπου δυόμιση εκατομμύρια άνεργοι. Οι διατάξεις που εφαρμόζονται από σήμερα έχουν την ονομασία «Χάρτζ 4» εξαιτίας του προσωπάρχη της αυτοκινητοβιομηχανίας Φολκσβάγκεν, ο οποίος είχε την ιδέα ότι οι περικοπές στα επιδόματα θα αναγκάσουν πολλούς ανέργους να αναζητήσουν πιο ενεργά εργασία. Η πολιτική αυτή έχει σκοπό σύμφωνα με τους εμπνευστές της να μειωθεί ο αριθμός των ανέργων που έχουν υπερβεί τα 4,5 εκατομμύρια. Αλλά κοινωνικές οργανώσεις προβλέπουν ότι οι περικοπές στα επιδόματα θα ωθήσουν στην ανέχεια και στο κοινωνικό περιθώριο δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Πολλά από τα κυβερνητικά γραφεία ευρέσεως εργασίας προσέλαβαν σωματοφύλακες καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι οι άνεργοι διαδηλωτές ίσως θελήσουν να καταλάβουν τα κτίρια που στεγάζονται. Ήδη στη Λειψία δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από υπηρεσία του οργανισμού ευρέσεως εργασίας και κατέλαβαν το κτίριο.
Δευτέρα 03 Ιανουαρίου 2005 - 10:38 (Ώρα Λονδίνου) Συνάντηση Καραμανλή - Αλογοσκούφη Με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη, ήταν η πρώτη, για το 2005, συνάντηση του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, στο μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση της Δευτέρας, που κράτησε περισσότερο από μία ώρα, οι δύο άνδρες συζήτησαν τον κυβερνητικό προγραμματισμό σε ζητήματα οικονομίας, για τους πρώτους μήνες του νέου έτους. Αμέσως μετά, ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι το 2005 είναι κρίσιμη χρονιά καθώς «μετά την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων το στοίχημα είναι να κρατήσουμε την ανάπτυξη ψηλά για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την ανεργία και τα κοινωνικά προβλήματα». Ο υπουργός τόνισε ότι είναι ανάγκη να εκτελεστεί ακριβώς ο προϋπολογισμός ώστε να γίνει δυνατόν το έλλειμμα για πρώτη φορά να περιοριστεί στο πλαίσιο που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δευτέρα 03 Ιανουαρίου 2005 - 09:29 (Ώρα Λονδίνου) Ένα αυτοκίνητο Νισάν Μίκρα, λευκό, που είχε κλαπεί από τη Νέα Ιωνία δύο ημέρες πριν τη δολοφονία του ειδικού φρουρού Χαράλαμπου Αμανατίδη και εντοπίστηκε την επομένη της στο Μαρούσι, είναι πιθανό να χρησιμοποίησαν οι δράστες. Το αυτοκίνητο που βρέθηκε εγκαταλελειμμένο το Σάββατο σε πάρκο επί της Λεωφόρου Κηφισίας, τρία χιλιόμετρα από τον τόπο του εγκλήματος, και έφερε τις δικές του πινακίδες, μεταφέρθηκε στα εργαστήρια της σήμανσης όπου και εξετάζεται. Η αστυνομία δεν έχει κάποιο στοιχείο, πλην του χρώματος, που να συνδέει το συγκεκριμένο αυτοκίνητο με την δολοφονία. Από τις αρχές εξετάζεται και η πιθανότητα το αυτοκίνητο να ανήκει στους δράστες ένοπλής ληστείας που έγινε λίγες ώρες μετά τη δολοφονία σε κοσμηματοπωλείο στο Ψυχικό, με λεία κοσμήματα και μετρητά συνολικής αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ. Αυτά πάντως θα διευκρινιστούν αφού ολοκληρωθεί η έρευνα από τους ειδικούς της σήμανσης.
Δευτέρα 03 Ιανουαρίου 2005 - 09:51 (Ώρα Λονδίνου) Νέα επίθεση αυτοκτονίας στη Βαγδάτη Οι επιθέσεις στην ιρακινή πρωτεύουσα συνεχίζονται Νέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε το πρωί στη Βαγδάτη με στόχο τα κεντρικά γραφεία του κόμματος του διορισμένου πρωθυπουργού της χώρας και αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον δύο και τον τραυματισμό 23 ανθρώπων. Ο καμικάζι οδήγησε και πυροδότησε ένα όχημα γεμάτο εκρηκτικά δίπλα σε δύο αστυνομικά αυτοκίνητα που φρουρούσαν το δρόμο όπου βρίσκεται το πολιτικό επιτελείο του Ιγιάντ Αλάουι. Σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου, τα θύματα της επίθεσης ήταν άνδρες της ασφάλειας και κανένα ηγετικό στέλεχος του «Ιρακινού Εθνικού Συμφώνου» δεν έχει τραυματισθεί. Ο πρωθυπουργός κ. Αλάουι δεν βρισκόταν στα γραφεία του κόμματος την ώρα της επίθεσης. Σημειωτέον ότι πριν μια εβδομάδα βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε πάνω από 12 ανθρώπους δίπλα στα γραφεία ενός σιϊτικού κόμματος, στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας.
Δευτέρα 03 Ιανουαρίου 2005 - 09:18 (Ώρα Λονδίνου) Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Θύελλα σε παιδεία-αγορά. Αλλαγές φέρνει το 2005 σε δύο κρίσιμα μέτωπα. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 5.000 νέες θέσεις εργασίας μέσω ΟΑΕΔ. Για νέους και νέες μέχρι 30 ετών. ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 40.000 υπάλληλοι αλλάζουν υπηρεσίες. Δημόσιο: "Ξεπαγώνει" έπειτα από 14 χρόνια η διαδικασία εθελοντικών μετατάξεων. ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Επιδόματα με νέα κριτήρια. Στον Καραμανλή οι τελικές προτάσεις από τα αρμόδια υπουργεία. Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Έφοδος Καραμανλή. Το δίμηνο των μεγάλων αλλαγών και πρωτοβουλιών. ΑΥΡΙΑΝΗ: Φουλ για εξεταστική η λεηλασία στη Σοφοκλέους. Η κυβέρνηση αδειάζει τον Δούκα που ζήτησε ασυλία για τα λαμόγια του Χρηματιστηρίου που καταλήστευσαν τον κόσμο. Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Όλες οι αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις από 1/1/2005. 12 σελίδες με πίνακες για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων και συνταξιούχων. ΕΘΝΟΣ: Οι αλλαγές που φέρνει το 2005 σε μισθούς-συντάξεις. Οι αυξήσεις, η παρακράτηση και τα νέα όρια ηλικίας. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ανοίγει ο "βόθρος" του Κυπριακού. Μετά από τριάντα χρόνια το Φόρεϊν Όφις δίνει στη δημοσιότητα απόρρητα έγγραφα. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Παρέμβαση Κωστή (Στεφανόπουλου) για 12 μίλια στο Αιγαίο. Προτείνει στην Τουρκία προσφυγή στη Χάγη για το εύρος των χωρικών υδάτων. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 3 όπλα στη μάχη για την οικονομία. 2005: Έτος ανταγωνιστικότητας σε συνθήκες πολιτικής σταθερότητας. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κάποιο φως στην εκτέλεση του φρουρού. Τυφλή εκδίκηση για τον βασανισμό των Αφγανών; ΕΣΤΙΑ: Κρίσιμο έτος το 2005. Νέες προοπτικές, παρά τα δυσεπίλυτα προβλήματα. ΕSPRESSO: Γυναίκα υπουργού θύμα αδίστακτου "ληστή του δρόμου". Η περιπέτεια που έζησε η σύζυγος του Προκόπη Παυλόπουλου. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 2005 έργα για τη Θεσσαλονίκη. Προσδοκίες αλλά και επιφυλάξεις από φορείς και επιχειρηματίες. ΤΑ ΝΕΑ: Φοβούνται νέα γενιά της... 17Ν. Κυβερνητική δυσφορία για τα αντανακλαστικά της ΕΛΑΣ. ΤRAFFIC NEWS: Βρετανοί πράκτορες ψάχνουν το δολοφόνο. Σήμανε συναγερμός μετά την εκτέλεση του 32άχρονου φρουρού. Η ΧΩΡΑ: Ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος μιλάει στη "Χ". Σε ένα μήνα οι συντάξεις του ΙΚΑ. Σπίτια υψηλού επιπέδου για όλους τους εργαζομένους από τον ΟΕΚ. Επιδοματική πολιτική Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι "την αλλαγή της επιδοματικής της πολιτικής προετοιμάζει η κυβέρνηση. Οι πολύτεκνοι, τα άτομα με ειδικές ανάγκες και οι άνεργοι είναι τρεις από τις βασικές κοινωνικές ομάδες οι οποίες θα επωφεληθούν άμεσα". Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι "εισοδηματικές αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, ώστε να μην προκληθούν κοινωνικές εντάσεις αλλά και φοροελαφρύνσεις για φυσικά και νομικά πρόσωπα είναι τα στοιχεία της οικονομικής πολιτικής στα οποία έχει καταλήξει πλέον η κυβέρνηση για το 2005". Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "σύμφωνα με πληροφορίες, οι αυξήσεις στους μισθούς του Δημοσίου θα κυμαίνονται από 3,5% έως 4% ενώ στις συντάξεις οι αυξήσεις θα φτάσουν και το 5,5%. Στον ιδιωτικό τομέα οι αυξήσεις μισθών βάσει της νέας σύμβασης θα ανέλθουν από 5,5% έως 7%". Η ΑΠΟΦΑΣΗ γράφει ότι "μπαράζ αλλαγών σε πολλαπλό επίπεδο, από τα νέα θεσμικά μέτρα έως τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και ευρείες πρωτοβουλίες από τους τομείς της Παιδείας και του Πολιτισμού έως τις νέες ιδιωτικοποιήσεις, έχει αποφασίσει, σύμφωνα με άριστες πληροφορίες της "Α", ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για το επόμενο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου". Αυξήσεις σε μισθούς - συντάξεις Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "αλλαγές σε μισθούς και συντάξεις φέρνει ο νέος χρόνος. Οι αυξήσεις στις αποδοχές κυμαίνονται σε πρώτη φάση μεταξύ 2,2% και 3%". Δολοφονία φρουρού στρατιωτικού ακόλουθου Βρετανίας Η TRAFFIC γράφει ότι "ξένοι πράκτορες μπήκαν στο κυνήγι των δολοφόνων, του ειδικού φρουρού Χαράλαμπου Αμανατίδη, καθώς ο φόβος για την επανεμφάνιση της τρομοκρατίας έχει προκαλέσει συναγερμό, τόσο στην ΕΛΑΣ, όσο και στις ξένες μυστικές υπηρεσίες, που επί χρόνια αναζητούσαν τα ίχνη της 17Ν και μετά τη σύλληψη των μελών τους θεωρούσαν πως το κεφάλαιο τρομοκρατία, είχε κλείσει για τη χώρα μας". ΤΑ ΝΕΑ σημειώνουν ότι "νέα γενιά τρομοκρατών 'βλέπουν' οι αρχές πίσω από τη δολοφονία του σκοπού στην κατοικία του βρετανού στρατιωτικού ακολούθου. Κανένα στοιχείο δεν υπάρχει για 'ξεκαθάρισμα λογαριασμών' δραστών και θύματος, ενώ προβληματίζει η βιαιότητα της δολοφονίας με τις 16 σφαίρες στην τέταρτη επίθεση μετά την εξάρθρωση της 17Ν". Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι "κάποιο φως στα κίνητρα της τυφλής δολοφονίας του 32χρονου ειδικού φρουρού της Αστυνομίας Χαρ. Αμανατίδη ρίχνει μια σειρά από πρόσφατες επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα, με αφορμή την κακοποίηση Αφγανών λαθρομεταναστών. Χαρακτηριστικό της επίθεσης με 15 σφαίρες ήταν η εκδικητική, αλλά προφανώς όχι προσωποποιημένη, μανία. Η Αστυνομία εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, αλλά εκφράζει ανησυχίες για την εμφάνιση μιας νέας μορφής τρομοκρατίας". Κυπριακό Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "τα έγγραφα του Φόρεϊν Όφις για το 1974 που με την παρέλευση 30ετίας δόθηκαν στην δημοσιότητα αποδεικνύουν την συνενοχή της Βρετανίας στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Δύο ημέρες μετά το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου οι Χάρολντ Ουίλσον και Μπουλέντ Ετσεβίτ, υπό την ιδιότητα των πρωθυπουργών των δύο εκ των τριών εγγυητριών δυνάμεων, συζητούσαν για τις διευκολύνσεις που θα παρείχε η Βρετανία στην εισβάλλουσα στην Κύπρο Τουρκία!". Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "η Βρετανία έδωσε, ως τρίτη εγγυήτρια χώρα της κυπριακής ανεξαρτησίας, ελευθερία κίνησης στην Τουρκία για να εισβάλει στην Κύπρο υποσχόμενη ότι δεν θα την παρεμπόδιζε στην εφαρμογή των σχεδίων της". Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "ουδέν κρυπτόν υπό του ηλίου! Αυτό το αρχαίο ρηθέν ισχύει στο διηνεκές. Ήρθε η ώρα να αποκαλυφθούν οι δράστες. Οι δράστες της κυπριακής τραγωδίας του 1974, τους οποίους συνεκάλυψε η Ελλάδα για λόγους τους οποίους η ίδια γνώριζε και δεν ανοίχτηκε ο φάκελος της Κύπρου και τα αδικήματά τους αμνηστεύτηκαν. Σήμερα, το Φόρεϊν Όφις ανοίγει τα αρχεία του και δίνει στη δημοσιότητα τα στοιχεία εκείνα τα οποία προκαλούν έντονες αντιδράσεις". Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Δευτέρα 03 Ιανουαρίου 2005 - 07:03 (Ώρα Λονδίνου) Αγώνας για να σωθούν μυριάδες επιζώντες Σε πολλές περιοχές η διανομή εφοδίων μπορεί να γίνει μόνο από αέρος Αυξάνεται ώρα με την ώρα ο αριθμός των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού και των σεισμικών κυμάτων στη νοτιοανατολική Ασία. Συνολικά, οι νεκροί έχουν υπερβεί τις 145 χιλιάδες και υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τις 150 χιλιάδες. Οι αρχές της Ινδονησίας - της χώρας που επλήγη περισσότερο - επιβεβαίωσαν ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε 94.000 άτομα, δηλαδή 14.000 παραπάνω από τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Στην Ινδία, ο αριθμός των νεκρών υπολογίζεται σε 15.000, αλλά περίπου 10.000 ακόμη αγνοούνται, ενώ οι επιζώντες έχουν να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση ασθενειών όπως η χολέρα και ο τύφος. Εμπόδια στη βοήθεια Την ίδια στιγμή, τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι οργανώσεις αρωγής είναι τεράστια. Ο επικεφαλής της έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών, Γιαν Έγκελαντ, υπογράμμισε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα παρουσιάζονται στην επαρχία της Ινδονησίας ’τσε, όπου έχουν καταστραφεί πολλές οδικές αρτηρίες. Τεράστιες παραμένουν οι άμεσες ανάγκες των πλημμυροπαθών σε τρόφιμα και νερό Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άτομα έχουν ανάγκη από είδη πρώτης ανάγκης σε απομονωμένες περιοχές της Ινδονησίας, αλλά θα χρειαστούν πιθανότατα αρκετές ημέρες μέχρι να φτάσει εκεί ανθρωπιστική βοήθεια. Ο Γιαν Έγκελαντ πάντως παραμένει αισιόδοξος για τον συντονισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας και ζητά από τις πληγείσες χώρες να παραμερίσουν τα γραφειοκρατικά εμπόδια για να μπορέσουν να φτάσουν εκεί τα είδη πρώτης ανάγκης. Περιοδεία Πάουελ στη ΝΑ Ασία Τις πληγείσες περιοχές αναμένεται να επισκεφθούν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, και ο αδελφός του προέδρου Μπους, Τζεμπ, ο οποίος έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στον συντονισμό ανθρωπιστικής βοήθειας μετά τους τυφώνες στη Φλόριντα, όπου είναι κυβερνήτης. Οι δύο τους θα επισκεφθούν αρχικώς την πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Μπανγκόκ, και μετά θα επισκεφθούν το θέρετρο Πουκέτ και κατόπιν την Ινδονησία. Ο κ. Πάουελ αναμένεται να παραστεί επίσης στη διεθνή διάσκεψη για την ανθρωπιστική βοήθεια που θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα Τζακάρτα την Πέμπτη, παρουσία και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Τραύματα σε μικρές ψυχές Εκτός όμως από την ανθρωπιστική βοήθεια επιτακτική είναι και η ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης, κυρίως των παιδιών, όπως τόνισε στο BBC ο Τζέι Μαχεσουαράν, εκπρόσωπος των ανταρτών Τίγρεων Ταμίλ στη Σρι Λάνκα, οι οποίοι έχουν στήσει τις δικές τους ομάδες αρωγής. Τα τραύματα είναι εντονότερα στις παιδικές ψυχές «Προσπαθούμε να συνεργαστούμε με τη Γιούνισεφ και την Όξφαμ γιατί είναι σίγουρο ότι τα παιδιά έχουν μεγαλύτερα ψυχολογικά τραύματα. Την ίδια στιγμή όμως, ψυχολογική βοήθεια χρειάζονται και πολλές γυναίκες, κυρίως οι έγκυοι. Υπάρχουν και άτομα που έχουν χάσει τη μισή τους οικογένεια ή και όλους τους συγγενείς τους». «Κατά τη διάρκεια των πολέμων, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να τρέξουν για να βρουν καταφύγιο. Σε αυτή την περίπτωση, όλα έγιναν απροειδοποίητα και μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου. Αυτό είναι χειρότερο ακόμη και από έναν πόλεμο», δήλωσε ο Τζέι Μαχεσουαράν από τη Σρι Λάνκα.
Δευτέρα 03 Ιανουαρίου 2005 - 02:37 (Ώρα Λονδίνου) Τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο θα διατεθούν τελικά τα ποσά που έχουν υποσχεθεί οι πλουσιότερες προς τις πτωχότερες χώρες που επλήγησαν από το καταστροφικό τσουνάμι, εκφράζουν οι βρετανικές εφημερίδες. «Εκατομμύρια άστεγοι, οι περισσότεροι από αυτούς τραυματισμένοι και χωρίς καθόλου τρόφιμα, παραμένουν χωρίς ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ τα ΗΕ υπόσχονται ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες», τονίζει δημοσίευμα της Τάιμς (Times). Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι οι οργανώσεις αρωγής έχουν να αντιμετωπίσουν όχι μόνο τη φύση και τα φυσικά φαινόμενα, αλλά και τη γραφειοκρατία. Η Ιντιπέντεντ (Independent) κάνει έναν απολογισμό της κατάστασης, μία εβδομάδα μετά, τονίζοντας ότι οι προσπάθειες των οργανώσεων αρωγής δυσχεραίνουν και λόγω των καταιγίδων που έχουν ξεσπάσει σε διάφορες περιοχές. Το άρθρο υπογραμμίζει επίσης ότι στην Ινδονησία απελπισμένα πλήθη περικύκλωσαν τα ελικόπτερα της ανθρωπιστικής βοήθειας, τα οποία δεν μπορούσαν να προσγειωθούν. Θα τηρηθούν οι υποσχέσεις; Η Γκάρντιαν (Guardian) αναρωτιέται εάν η διεθνής κοινότητα θα τηρήσει τις υποσχέσεις της να προσφέρει δύο δισεκατομμύρια δολάρια στις χώρες που επλήγησαν από το τσουνάμι. Πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις φοβούνται ότι αυτές οι υποσχέσεις δεν πρόκειται να υλοποιηθούν, καθώς πολλές κυβερνήσεις υπερβάλλουν με τα ποσά που λένε ότι θα προσφέρουν, λέει το δημοσίευμα. Η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) αναφέρει ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει σκοπό να ασκήσει πιέσεις στον όμιλο των οκτώ πλέον αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών -τον «G8»- για να προσφέρει μεγαλύτερη βοήθεια. Η βρετανική κυβέρνηση αναμένεται να εκμεταλλευθεί την προεδρία της στον «Όμιλο των 8» για να επιτύχει μία καλύτερη συμφωνία για την παραγραφή του χρέους των χωρών που έχουν πληγεί. Τέλος, η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) αναφέρει ότι στην Ινδονησία παραμένουν χιλιάδες πτώματα στους δρόμους και τις ακτές. Το άρθρο υπογραμμίζει ότι οι αστυνομικοί και οι στρατιώτες τρομάζουν με όλα αυτά που έχουν να αντιμετωπίσουν.
Δευτέρα 03 Ιανουαρίου 2005 - 04:57 (Ώρα Λονδίνου) Δυσχέρειες στη διανομή βοήθειας Ρεπορτάζ από τις ακτές της ΝΑ Ασίας δεσπόζουν στον ευρωπαϊκό Τύπο, ενώ δεν λείπει η κριτική για καθυστερήσεις στην παροχή βοήθειας προς τα θύματα του τσουνάμι. Σε όλες τις διαδικτυακές εκδόσεις των εφημερίδων η φωτογραφία που κυριαρχεί πρωτοσέλιδα είναι αυτή που δείχνει Αμερικανούς στρατιώτες να ρίχνουν από ελικόπτερο γάλα και άλλα τρόφιμα σε κατοίκους της βορειοδυτικής Σουμάτρα που δεν έχουν εδώ και μια εβδομάδα τροφή, πόσιμο νερό ή καταφύγιο. Ανταποκριτής της μαδριλένικης Ελ Παΐς (El Pais) μεταδίδει από τη Σρι Λάνκα για την ολοκληρωτική καταστροφή μιας παραδεισένιας χώρας, καθώς το 75% των ακτών της έχουν ισοπεδωθεί από τα μετασεισμικά κύματα. Ενώ στη Βαρκελώνη η Λα Βανγκουάρντια (La Vanguardia) με αφορμή την ανακοίνωση του ΟΗΕ για σχεδόν 2 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν μείνει χωρίς τροφή, έχει κύριο τίτλο - «O λιμός απειλεί τη ΝΑ Ασία». Η ιταλική εφημερίδα Κοριέρε Ντελά Σέρα (Corriere Della Sera) αναφέρεται στις προσπάθειες παροχής τροφίμων και άλλων εφοδίων σε άρθρο με τον χαρακτηριστικό τίτλο - «Βοήθεια εξ ουρανού, αλλά στο έδαφος επικρατεί χάος στις υπηρεσίες ανθρωπιστικής αρωγής». Γκρίνια για τη θανατηφόρα γραφειοκρατία Στο Μιλάνο η εφημερίδα Λα Στάμπα (La Stampa) ασκεί κριτική για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας και αναφέρει χαρακτηριστικά το αεροδρόμιο του Κολόμπο όπου δεκάδες τόννοι ανθρωπιστικού υλικού έμειναν μπλοκαρισμένοι στο τελωνείο επί 12 και πλέον ώρες. Όλες οι εφημερίδες επισημαίνουν ότι η ανθρωπιστική επιχείρηση διεξάγεται με αντίπαλο το χρόνο, καθώς έστω και λίγες ώρες καθυστέρηση μπορεί να επιφέρει και άλλους θανάτους. Η παρισινή Λε Μοντ (Le Monde) θεωρεί ότι η άνευ προηγουμένου επιχείρηση αρωγής δεν μπορεί να φθάσει σε όλους τους πληγέντες, καθώς τοπικές δυσκολίες, όπως πχ η άρνηση της Ινδίας να επιτρέψει σε ιατρικές ομάδες την πρόσβαση σε ορισμένα νησιά της έχει ως αποτέλεσμα αυτοί που χρειάζονται περισσότερο τη βοήθεια να μένουν αβοήθητοι. Ενώ η αγγλόφωνη εφημερίδα του Παρισιού, Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν (International Herald Tribune), έχει εκτενές ρεπορτάζ για την εικόνα βιβλικής καταστροφής που η απεσταλμένη της συνάντησε στη βορειοδυτική Σουμάτρα. Εκεί που υπήρχαν κωμοπόλεις, χωριά και 40 χιλιάδες κάτοικοι δεν έχει τίποτα εκτός λασπωμένα συντρίμμια και ορισμένα μουσουλμανικά τεμένη που άντεξαν το καταστροφικό κύμα, αναφέρεται στην ανταπόκριση.
|