Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-01-02

  1. Εκατομμύρια αβοήθητοι
  2. Δεύτερος γύρος στην Κροατία με προβάδισμα Μέσιτς
  3. Ιράκ: Eπίθεση αυτοκτονίας κατά της εθνοφρουράς
  4. Σκηνικό ολέθρου στη ΝΑ Ασία
  5. Πρωτοφανής αλληλεγγύη μετά τη συμφορά
  6. Όλ.Στόουν: «Απογοήτευσα τον Αλέξανδρο»
  7. Προβάδισμα Μέσιτς στην Κροατία
  8. Σκηνικό ολέθρου στη ΝΑ Ασία
  9. Πρωτοφανής αλληλεγγύη μετά τη συμφορά
  10. Πρωτοφανής αλληλεγγύη μετά τη συμφορά
  11. Μετά τον κατακλυσμό
  12. Ιράκ: Eπίθεση αυτοκτονίας κατά της εθνοφρουράς
  13. Αιματηρό κίνημα στο Περού
  14. Συμφωνία στην κυβέρνηση
  15. Η Βρετανία γνώριζε
  16. Κηδεύτηκε ο ειδικός φρουρός
  17. Κάλπες στην Κροατία
  18. Ιράκ: Eπίθεση αυτοκτονίας κατά της εθνοφρουράς
  19. Πρωτοφανής αλληλεγγύη μετά τη συμφορά

Δευτέρα 03 Ιανουαρίου 2005 - 02:37 (Ώρα Λονδίνου)

Εκατομμύρια αβοήθητοι

Τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο θα διατεθούν τελικά τα ποσά που έχουν υποσχεθεί προς τις χώρες που επλήγησαν από το καταστροφικό τσουνάμι εκφράζουν οι βρετανικές εφημερίδες.

«Εκατομμύρια άστεγοι, οι περισσότεροι από αυτούς τραυματισμένοι και χωρίς καθόλου τρόφιμα, παραμένουν χωρίς ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ τα ΗΕ υπόσχονται ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες», τονίζει δημοσίευμα της Τάιμς (Times).

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι οι οργανώσεις αρωγής έχουν να αντιμετωπίσουν όχι μόνο τη φύση και τα φυσικά φαινόμενα, αλλά και τη γραφειοκρατία.

Η Ιντιπέντεντ (Independent) κάνει έναν απολογισμό της κατάστασης, μία εβδομάδα μετά, τονίζοντας ότι οι προσπάθειες των οργανώσεων αρωγής δυσχεραίνουν και λόγω των καταιγίδων που έχουν ξεσπάσει σε διάφορες περιοχές.

Το άρθρο υπογραμμίζει επίσης ότι στην Ινδονησία απελπισμένα πλήθη περικύκλωσαν τα ελικόπτερα της ανθρωπιστικής βοήθειας, τα οποία δεν μπορούσαν να προσγειωθούν.

Θα τηρηθούν οι υποσχέσεις;

Η Γκάρντιαν (Guardian) αναρωτιέται εάν η διεθνής κοινότητα θα τηρήσει τις υποσχέσεις της να προσφέρει δύο εκατομμύρια δολάρια στις χώρες που επλήγησαν από το τσουνάμι.

Πολλές ανθρωπιστικές φοβούνται ότι αυτές οι υποσχέσεις δεν πρόκειται να υλοποιηθούν, καθώς πολλές κυβερνήσεις υπερβάλλουν με τα ποσά που λένε ότι θα προσφέρουν, λέει το δημοσίευμα.

Η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) αναφέρει ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει σκοπό να ασκήσει πιέσεις στον όμιλο των οκτώ πλέον ανεπττυγμένων βιομηχανικά χωρών για να προσφέρει μεγαλύτερη βοήθεια.

Η βρετανική κυβέρνηση αναμένεται να εκμεταλλευθεί την προεδρία της στον όμιλο των οκτώ για να επιτύχει μία καλύτερη συμφωνία για την παραγραφή του χρέους των χωρών που έχουν πληγεί.

Τέλος, η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) αναφέρει ότι στην Ινδονησία παραμένουν χιλιάδες πτώματα στους δρόμους και τις ακτές.

Το άρθρο υπογραμμίζει ότι οι αστυνομικοί και οι στρατιώτες τρομάζουν με όλα αυτά που έχουν να αντιμετωπίσουν.


Κυριακή 02 Ιανουαρίου 2005 - 09:54 (Ώρα Λονδίνου)

Δεύτερος γύρος στην Κροατία με προβάδισμα Μέσιτς

Γεμάτη προεκλογικές αφίσες η πρωτεύουσα της Κροατίας

Συντριπτική νίκη, η οποία όμως δεν του εξασφαλίζει το προεδρικό αξίωμα, πέτυχε ο απερχόμενος πρόεδρος της Κροατίας, Στίπε Μέσιτς, στον πρώτο γύρο των εκλογών που διεξήχθησαν στη βαλκανική χώρα.

Ο φιλελεύθερος μεταρρυθμιστής κ. Μέσιτς, εξ αρχής φαβορί της εκλογικής αναμέτρησης, σύμφωνα με ανακοίνωση της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής της χώρας, συγκέντρωσε ποσοστό 49,03%, αποτυγχάνοντας για λίγο να εξασφαλίσει την επανεκλογή του από τον πρώτο γύρο.

Ο νέος πρόεδρος της Κροατίας θα αναδειχθεί τελικά σέ δεύτερο εκλογικό γύρο, που θα διεξαχθεί στις 16 Ιανουαρίου.

Αντίπαλος του κ. Μέσιτς θα είναι υποψήφια του κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος «Κροατική Δημοκρατική Ένωση», Γιαντράνκα Κόσορ, αναπληρώτρια πρωθυπουργός, η οποία ήρθε δεύτερη με ποσοστό 20,18%, μπροστά από τον ανεξάρτητο υποψήφιο Μπόρις Μίκσιτς, επιχειρηματία με έδρα τις ΗΠΑ.

Δικαίωμα ψήφου είχαν 4 εκατομμύρια πολίτες, που εκλήθησαν να επιλέξουν μεταξύ 13 συνολικά υποψηφίων, για πρώτη φορά χωρίς διεθνείς παρατηρητές, μετά την ανεξαρτητοποίηση της χώρας το 1992.

Ο επόμενος πρόεδρος της Κροατίας θα ηγηθεί των προσπαθειών της βαλκανικής χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2009.


Κυριακή 02 Ιανουαρίου 2005 - 09:35 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: Eπίθεση αυτοκτονίας κατά της εθνοφρουράς

Στην πόλη Μπάλαντ έχουν σημειωθεί πρόσφατα πολλές επιθέσεις με στόχο στρατεύματα των ΗΠΑ και της εθνοφρουράς

Στο Ιράκ 18 μέλη της Εθνοφρουράς και μία γυναίκα βρήκαν τον θάνατο από έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου έξω από αμερικανική στρατιωτική βάση, στο Μπαλάντ, 70 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης.

Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων, η επίθεση σημειώθηκε στις 8 το πρωί ενώ άλλοι έξι εθνοφρουροί τραυματίσθηκαν.

Τα θύματα επέβαιναν σε λεωφορείο πάνω στο οποίο προσέκρουσε το όχημα του καμικάζι.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι πρόκειται για την φονικότερη επίθεση των τελευταίων ημερών, που στοχεύει άμεσα σε όσους θεωρούνται συνεργάτες των στρατευμάτων κατοχής αλλά και εμμέσως στην διατάραξη των εκλογών που έχουν προγραμματισθεί για το τέλος Ιανουαρίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, προειδοποίησε ότι η βία στο Ιράκ θα ενταθεί μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών, η οποία όμως δε θα μετατεθεί.

Σημειωτέον ότι οι δυνάμεις της εθνοφρουράς και της αστυνομίας έχουν αναλάβει την τήρηση της τάξης στα εκλογικά τμήματα κατά τη διάρκεια των εκλογών.

Σε άλλο περιστατικό, τρεις Ιρακινοί αστυνομικοί έπεσαν νεκροί από πυροβολισμούς ενώ περιπολούσαν στην πόλη Σαμάρα.

Βελτίωση της Συρίας βλέπει η Ουάσινγκτον

Στο μεταξύ ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Άρμιταζ, δήλωσε σήμερα ότι η Συρία έχει πραγματοποιήσει «ουσιαστική πρόοδο» στο θέμα της ασφαλείας των συνόρων της με το Ιράκ.

Στη Δαμασκό μετέβη ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Μετά το τέλος των συνομιλιών που είχε στη Δαμασκό με το Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ και το Σύρο υπουργό Εξωτερικών ΦΑρούκ Αλ Σάρα, ο κ. 'Άρμιταζ ζήτησε από τη Συρία να λάβει περισσότερα μέτρα για να αποτρέψει - όπως είπε - τη διείσδυση ισλαμιστών μαχητών μέσα στο ιρακινό έδαφος.

Σύμφωνα με ανταποκριτές ο κ. Άρμιταζ ζήτησε επίσης από τους συνομιλητές του να εφαρμόσουν το ψήφισμα 1599 του ΟΗΕ που προβλέπει την αποχώρηση όλων των αλλοδαπών στρατευμάτων (ισραηλινών και συριακών) από το Λίβανο.


Κυριακή 02 Ιανουαρίου 2005 - 17:45 (Ώρα Λονδίνου)

Σκηνικό ολέθρου στη ΝΑ Ασία

Στη Σρι Λάνκα πολλού προσφυγικοί καταυλισμοί πλημμύρισαν από τη συνεχιζόμενη βροχόπτωση

Ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η πρωτοφανής επιχείρηση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, οι αρχές των χωρών που επλήγησαν από το τσουνάμι και οι διεθνείς οργανώσεις αρωγής βρίσκονται αντιμέτωπες με περιστατικά που υπενθυμίζουν καθημερινά τον εφιάλτη.

Οι χώρες που υπέστησαν τις μεγαλύτερες καταστροφές είναι η Ινδονησία, η Σρι Λάνκα, η Ινδία και η Ταϊλάνδη.

Ινδονησία

Οι μεγαλύτερες ζημιές και ανθρώπινες απώλειες σημειώθηκαν στη νήσο Σουμάτρα και συγκεκριμένα στην επαρχία Ατσέ, που βρισκόταν πλησιέστερα στο επίκεντρο του σεισμού.

Ο συντονιστής της έκτακτης επιχείρησης αρωγής του ΟΗΕ, Γιαν Έγκελαντ, τόνισε ότι υπάρχουν ακόμα πολλές δυσκολίες πρόσβασης.

Υπουργός της κυβέρνησης της χώρας που μετέβη στην περιοχή δήλωσε συγκλονισμένος ότι σχεδόν ο μισός πληθυσμός της πόλης Μεουλαμπό αφανίστηκε: 41 χιλιάδες άνθρωποι από τους συνολικά 95 χιλιάδες κατοίκους της πόλης είναι επιβεβαιωμένα νεκροί ή πιστεύεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Επίσης, στο γειτονικό χωριό Ατσεγιάγια μόλις το 1/9 των κατοίκων 400 άνθρωποι κατάφεραν να επιζήσουν.

Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση τροφής και στέγης για τους επιζώντες, καθώς και ο καθαρισμός των περιοχών από τα συντρίμμια.

Ήδη ανοιχτά των ακτών της Μεουλαμπό βρίσκονται εννέα πλοία με προμήθειες, με ορισμένα ακόμα να κατευθύνονται στο σημείο.

Ελικόπτερα του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που πετούν από το αεροπλανοφόρο Αβραάμ Λίνκολν, το οποίο έχει καταπλεύσει στην περιοχή, πραγματοποιούν διανομές πακέτων με τρόφιμα και μεταφέρουν σε νοσοκομεία τραυματίες επιζώντες.

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που το πλήθος συγκεντρώνεται στους χώρους προσγείωσης αδημονώντας για τη βοήθεια, πραγματοποιώντας έτσι δύσκολη και επικίνδυνη τη διανομή βοήθειας.

Πτώματα κείτονται ακόμα στους δρόμους της επαρχιακής πρωτεύουσας, Μπάντα Ατσέ, αν και σύμφωνα με τις αρχές καθημερινά θάβονται τρεισήμισι χιλιάδες νεκροί.

Η κυβέρνηση της Ινδονησίας εκτιμά ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη χώρα θα ξεπεράσει τις 100 χιλιάδες.

Σρι Λάνκα

Από την πρωτεύουσα Κολόμπο, η αναπληρώτρια γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μαργκαρίτα Βάλστρομ, δήλωσε ότι η πρωτοφανής αλληλεγγύη που έχει επιδείξει η διεθνής κοινότητα για τα θύματα του τσουνάμι, θα πρέπει να αξιοποιηθεί από τις τοπικές αρχές.

Οι αρχές της Σρι Λάνκα επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην αποτροπή της διάδοσης ασθενειών, κυρίως μετά τις εκτεταμένες πλημμύρες των τελευταίων ημερών.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις δυσχέραναν ακόμα περισσότερο την κατάσταση, καθώς άλλοι 30 χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι.

Αν και σε ορισμένες περιοχές τα νερά σταδιακά υποχωρούν, πολλοί είναι οι δρόμοι που είναι αδιάβατοι.

Οι πλημμύρες επιτείνουν τον κίνδυνο εμφάνισης μολυσματικών ασθενειών, καθώς κατέστρεψαν και πάλι τις στοιχειώδεις εγκαταστάσεις υγιεινής που είχαν στηθεί.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι εκτός από τη διάρροια, που απειλεί κυρίως τα παιδιά, εκφράζονται ανησυχίες για το ενδεχόμενο εμφάνισης δάγγειου πυρετού, ελονοσίας και χολέρας.

Ινδία

Ο ινδικός στρατός ανακοίνωσε ότι αεροσκάφη του κατάφεραν να πραγματοποιήσουν ρίψεις πακέτων με τρόφιμα και νερό στους κατοίκους των νησιωτικών συμπλεγμάτων Άνταμαν και Νίκομπαρ, που βρίσκονται πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού του Ινδικού Ωκεανού.

Οι αρχές της χώρας ανέβασαν τον αριθμό των θυμάτων στα νησιά σε πεντέμισι χιλιάδες, αν και ορισμένες πηγές δίνουν ακόμα μεγαλύτερο αριθμό.

Το υψηλότερο σημείο στο νησί Καρ Νίκομπαρ είναι μόλις 12 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, καθιστώντας αδύνατο για τους κατοίκους να προστατευθούν από το φονικό κύμα.

Ωστόσο, αν και ο διάδρομος προσγείωσης του υποτυπώδους αεροδρομίου στο νησί είναι εξαιρετικά επικίνδυνος, αεροπλάνα του στρατού έχουν καταφέρει να προσγειωθούν μεταφέροντας βοήθεια.

Καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θυμάτων και στο νότιο κρατίδιο της ηπειρωτικής Ινδίας, Ταμίλ Νάντου, μία από τις χειρότερα πληγείσες παράκτιες περιοχές του Ινδικού.

Ταϊλάνδη

Η αστυνομία της χώρας λέει ότι χιλιάδες άνθρωποι αγνοούνται, οι οποίοι πιθανότατα είναι νεκροί, σε μια πόλη της επαρχίας Φανγκ Νγκα, μακριά από τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Στην περιοχή και κυρίως στην πόλη Μπάαν Ναμ Χεμ, ζούσαν πολλοί παράνομοι πρόσφυγες από τη γειτονική Βιρμανία, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον ακριβή προσδιορισμό του αριθμού των αγνοουμένων.

Η Μπάαν Ναμ Χεμ, σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC που βρέθηκε στην πόλη, έχει καταστραφεί ολοσχερώς και οι επιβιώσαντες κάτοικοί της έχουν χάσει τα πάντα.

Στην Ταϊλάνδη ακούγονται επικρίσεις για το συντονισμό της επιχείρησης εντοπισμού αγνοουμένων, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι επικεντρώθηκε στη διάσωση ξένων τουριστών, παραμελώντας τον ντόπιο πληθυσμό.

Πέρα από τους σχεδόν 5 χιλιάδες νεκρούς, ακόμα περισσότεροι από 4 χιλιάδες άνθρωποι αγνοούνται.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΑΝΑ ΧΩΡΑ

Ινδονησία 80.246

Σρι Λάνκα 28.627

Ινδία 9.451

Ταϊλάνδη 4.812

Σομαλία 142

Μαλδίβες 73

Μαλαισία 66

Βιρμανία 53

Τανζανία 10

Μπαγκλαντές 2

Σεϋχέλες 1

Κένια 1

Μεγάλες απώλειες μεταξύ των Ευρωπαίων

Χιλιάδες είναι οι Ευρωπαίοι κάτοικοι της ΝΑ Ασίας και οι τουρίστες που αγνοούνται. Οι περισσότεροι εξ αυτών προέρχονται από τς σκανδιναβικές χώρες, τη Γερμανία, τη Βρετανία και τη Γαλλία.

Μέχρι στιγμής ο μεγαλύτερος αριθμός επιβεβαιωμένων θυμάτων, 60, αφορά Γερμανούς υπηκόους.

Ωστόσο, κυβέρνηση της Σουηδίας ανακοίνωσε ότι πέρα από τους 52 νεκρούς, υπάρχουν περίπου 3 χιλιάδες Σουηδοί αγνοούμενοι.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σχεδόν οι μισοί από τους αγνοουμένους στην Ταϊλάνδη είναι Ευρωπαίοι τουρίστες.


Κυριακή 02 Ιανουαρίου 2005 - 10:30 (Ώρα Λονδίνου)

Πρωτοφανής αλληλεγγύη μετά τη συμφορά

Τεράστιες παραμένουν οι ανάγκες των σεισμο-πλημμυροπαθών σε τρόφιμα, νερό και εφόδια

Μία εβδομάδα μετά το φονικό τσουνάμι που προκάλεσε η ισχυρή σεισμική δόνηση στον Ινδικό Ωκεανό, τοπικές αρχές, διεθνής κοινότητα και οργανώσεις αρωγής προσπαθούν να προσεγγίσουν από ξηρά, αέρα και θάλασσα τις δυσπρόσιτες πληγείσες περιοχές, ώστε να διανείμουν εγκαίρως την ανθρωπιστική βοήθεια σε περίπου δύο εκατομμύρια επιζώντες που έχουν μείνει χωρίς νερό, τροφή, στέγη και βασικές συνθήκες υγιεινής.

Επίκεντρα των επιχειρήσεων αρωγής είναι η περισσότερο πληγείσα βορειοδυτική ακτή της Σουμάτρα, το νησί της Σρι Λάνκα και το κρατίδιο Ταμίλ Ναντού στην Ινδία.

Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες σε ορισμένες από τις περιοχές αυτές δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο το ανθρωπιστικό έργο.

Ταυτόχρονα, ο επίσημος αριθμός των θυμάτων συνεχώς αυξάνεται και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι θα ξεπεράσει τελικά τις 150 χιλιάδες.

Το πρωί της Κυριακής ο επίσημος αριθμός των νεκρών πλησίασε τις 130 χιλιάδες, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών της Ινδίας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών και αγνοουμένων στα νησιά Άνταμαν ανέρχεται σε πεντέμισι χιλιάδες, και όχι σε 3.700 όπως αρχικά υπολογιζόταν.

Απειλή αποτελούν και οι λοιμώδεις ασθένειες που καραδοκούν.

Παρά τις προσπάθειες αντιμετώπισής τους, σε ορισμένους από τους προσφυγικούς καταυλισμούς έχουν εντοπιστεί κρούσματα διάρροιας που μπορεί να αποβούν θανατηφόρα.

Συγκίνηση και βοήθεια

Σε δύο δισεκατομμύρια δολάρια ανέρχονται μέχρι στιγμής τα κονδύλια που έχει δεσμεύσει η διεθνής κοινότητα για την παροχή βοήθειας στα θύματα των ολέθριων μετασεισμικών κυμάτων.

Σημειωτέον ότι το ένα τέταρτο του ποσού - 500 εκατομμύρια δολάρια προσφέρεται από την κυβέρνηση της Ιαπωνίας, η δωρεά της οποίας είναι η υψηλότερη μέχρι στιγμής από μια μόνο χώρα.

Η Βρετανία έχει συγκεντρώσει μέχρι τώρα 60 εκατομμύρια στερλίνες (περίπου 115 εκατομμύρια δολάρια) από χρηματικές συνεισφορές ιδιωτών, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη χορήγηση 50 εκ. στερλινών βοήθειας στους πληγέντες.

Οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν την Παρασκευή για τη χορήγηση 350 εκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή το δεκαπλάσιο ποσό από τα 35 εκατομμύρια για τα οποία είχαν αρχικά δεσμευθεί.

Όπως δήλωσε ο συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για την παροχή έκτακτης βοήθειας, Γιαν Έγκελαντ, «ποτέ δεν είχαμε φτάσει σε αυτόν το βαθμό διεθνούς αλληλεγγύης».

Για πρώτη φορά εξέφρασε την αισιοδοξία του σχετικά με την ικανότητα της διεθνούς κοινότητας να αντιμετωπίσει την πρόκληση.

Ο κ. Έγκελαντ ζήτησε επίσης από τις κυβερνήσεις των χωρών που χτυπήθηκαν από το τσουνάμι να βοηθήσουν την αποστολή διεθνούς βοήθειας, αίροντας γραφειοκρατικούς περιορισμούς όπως κάποιοι δασμοί.

Μακροπρόθεσμες οι ανάγκες

Στο μεταξύ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Άναν, ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί την προσεχή Πέμπτη στην Ινδονησία ενόψει έκτακτης διάσκεψης που θα γίνει στην πρωτεύουσα Τζακάρτα για το συντονισμό της διεθνούς βοήθειας προς τους πληγέντες από το τσουνάμι.

Όπως δήλωσε ο κ. Ανάν σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι ABC, «η ανοικοδόμηση θα χρειαστεί δισεκατομμύρια δολάρια» και θα διαρκέσει «πέντε έως και δέκα χρόνια».

Βοήθεια προς τα ορφανά

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά, η γνωστή Γιούνισεφ, προέτρεψε τις κυβερνήσεις των πληγεισών χωρών να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στην τύχη των ανηλίκων που έχασαν στην καταστροφή τις οικογένειές τους.

Όπως δήλωσε αξιωματούχος της υπηρεσίας, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις που ορφανά παιδιά ουσιαστικά απάγονται από αγνώστους, ενώ σε κάποιες χώρες ελλοχεύει ο κίνδυνος των ναρκών που έχουν διασκορπιστεί μετά τις πλημμύρες.

Επίσης στη Σρι Λάνκα αξιωματούχοι εξετάζουν καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών σε προσφυγικούς καταυλισμούς.

Η Γιούνισεφ σημειώνει επίσης ότι πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών που ήρθαν αντιμέτωπα με την καταστροφή, αλλά και των γονέων που έχασαν τα παιδιά τους.


Κυριακή 02 Ιανουαρίου 2005 - 19:20 (Ώρα Λονδίνου)

Όλ.Στόουν: «Απογοήτευσα τον Αλέξανδρο»

«Το κοινό δε γνώριζε την ιστορία και εγώ δεν την παρουσίασα ξεκάθαρα», παραδέχεται ο Όλιβερ Στόουν

Η πολυαναμενόμενη κινηματογραφική ταινία του σκηνοθέτη Όλιβερ Στόουν, «Αλέξανδρος», που πραγματεύεται τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου με πρωταγωνιστή τον Κόλιν Φάρελ, δεν ικανοποίησε τελικά κοινό και κριτικούς.

Σε συνέντευξή του στην Όλγκα Κρεγκ της βρετανικής εφημερίδας Τέλεγκραφ της Κυριακής (The Sunday Telegraph), ο γνωστός σκηνοθέτης παραθέτει μόνος του ορισμένες από τις κριτικές που έχει διαβάσει, διευκρινίζοντας ότι δεν τις απορρίπτει.

«Παιδαριώδες σενάριο, συγκεχυμένη πλοκή, ελλιπής ηθοποιία, χωρίς συνοχή Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν ένας νικητής. Κρίμα που η ταινία μου δεν ήταν», σχολιάζει ο Αμερικανός σκηνοθέτης.

«Ο Αλέξανδρος δεν έχασε ούτε μία μάχη στη ζωή του. Και εγώ τον απογοήτευσα. Ήταν μαχητής. Εάν ζούσε σήμερα θα κυνηγούσε τον Οσάμα μπιν Λάντεν και δε θα τα παρατούσε μέχρι να τον βρει», συνεχίζει ο Όλιβερ Στόουν και αναφέρεται στην αποτυχία της ταινίας.

«Έπρεπε να είχα προβλέψει την αποτυχία. Πολλοί με κατηγόρησαν που έδειξα την ομοφυλοφιλική πλευρά του Αλέξανδρου. Οι ομοφυλόφιλοι με κατηγόρησαν ότι δεν τον παρουσίασα ανοιχτά ως ομοφυλόφιλο, παρά μόνο με τη σκηνή της αγκαλιάς με τον Ηφαιστίωνα και άλλοι είπαν ότι η ταινία είναι ένας σατανικός πειρασμός».

Όπως σχολιάζει ο κ. Στόουν, «η κριτική ήταν πολύ σκληρή. Και εγώ και ο Κόλιν Φάρελ ήμασταν συντετριμμένοι.

»Το κοινό δε γνώριζε την ιστορία και μπερδεύτηκε από αυτό που είδε. Αυτό ήταν το δικό μου λάθος», λέει ο σκηνοθέτης του «Αλέξανδρου».


Κυριακή 02 Ιανουαρίου 2005 - 09:54 (Ώρα Λονδίνου)

Προβάδισμα Μέσιτς στην Κροατία

Γεμάτη προεκλογικές αφίσες η πρωτεύουσα της Κροατίας

Η δημοσκόπηση εξόδου που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Κροατίας αμέσως μετά το κλείσιμο των καλπών των προεδρικών εκλογών στη χώρα, δείχνει ότι ο απερχόμενος πρόεδρος και φαβορί για επανεκλογή, Στίπε Μέσιτς, όντως εξασφαλίζει δεύτερη πενταετή θητεία στο αξίωμα.

Ο φιλελεύθερος μεταρρυθμιστής κ. Μέσιτς φαίνεται να συγκεντρώνει ποσοστό 52%, ακολουθούμενος από τον ανεξάρτητο υποψήφιο Μπόρις Μίκσιτς, επιχειρηματία με έδρα τις ΗΠΑ (20%) και την υποψήφια του κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος «Κροατική Δημοκρατική Ένωση», Γιαντράνκα Κόσορ, αναπληρώτρια πρωθυπουργό (17%).

Δικαίωμα ψήφου είχαν 4 εκατομμύρια πολίτες, που εκλήθησαν να επιλέξουν μεταξύ 13 συνολικά υποψηφίων, για πρώτη φορά χωρίς διεθνείς παρατηρητές, μετά την ανεξαρτητοποίηση της χώρας το 1992.

Ο επόμενος πρόεδρος της Κροατίας θα ηγηθεί των προσπαθειών της βαλκανικής χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2009.


Κυριακή 02 Ιανουαρίου 2005 - 17:45 (Ώρα Λονδίνου)

Σκηνικό ολέθρου στη ΝΑ Ασία

Στη Σρι Λάνκα πολλού προσφυγικοί καταυλισμοί πλημμύρισαν από τη συνεχιζόμενη βροχόπτωση

Ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η πρωτοφανής επιχείρηση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, οι αρχές των χωρών που επλήγησαν από το τσουνάμι και οι διεθνείς οργανώσεις αρωγής βρίσκονται αντιμέτωπες με περιστατικά που υπενθυμίζουν καθημερινά τον εφιάλτη.

Οι χώρες που υπέστησαν τις μεγαλύτερες καταστροφές είναι η Ινδονησία, η Σρι Λάνκα, η Ινδία και η Ταϊλάνδη.

Ινδονησία

Οι μεγαλύτερες ζημιές και ανθρώπινες απώλειες σημειώθηκαν στη νήσο Σουμάτρα και συγκεκριμένα στην επαρχία Ατσέ, που βρισκόταν πλησιέστερα στο επίκεντρο του σεισμού.

Υπουργός της κυβέρνησης της χώρας που μετέβη στην περιοχή δήλωσε συγκλονισμένος ότι σχεδόν ο μισός πληθυσμός της πόλης Μεουλαμπό αφανίστηκε: 41 χιλιάδες άνθρωποι από τους συνολικά 95 χιλιάδες κατοίκους της πόλης είναι επιβεβαιωμένα νεκροί ή πιστεύεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Επίσης, στο γειτονικό χωριό Ατσεγιάγια μόλις το 1/9 των κατοίκων 400 άνθρωποι κατάφεραν να επιζήσουν.

Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση τροφής και στέγης για τους επιζώντες, καθώς και ο καθαρισμός των περιοχών από τα συντρίμμια.

Ήδη ανοιχτά των ακτών της Μεουλαμπό βρίσκονται εννέα πλοία με προμήθειες, με ορισμένα ακόμα να κατευθύνονται στο σημείο.

Ελικόπτερα του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που πετούν από το αεροπλανοφόρο Αβραάμ Λίνκολν, το οποίο έχει καταπλεύσει στην περιοχή, πραγματοποιούν διανομές πακέτων με τρόφιμα και μεταφέρουν σε νοσοκομεία τραυματίες επιζώντες.

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που το πλήθος συγκεντρώνεται στους χώρους προσγείωσης αδημονώντας για τη βοήθεια, πραγματοποιώντας έτσι δύσκολη και επικίνδυνη τη διανομή βοήθειας.

Πτώματα κείτονται ακόμα στους δρόμους της επαρχιακής πρωτεύουσας, Μπάντα Ατσέ, αν και σύμφωνα με τις αρχές καθημερινά θάβονται τρεισήμισι χιλιάδες νεκροί.

Η κυβέρνηση της Ινδονησίας εκτιμά ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη χώρα θα ξεπεράσει τις 100 χιλιάδες.

Σρι Λάνκα

Από την πρωτεύουσα Κολόμπο, η αναπληρώτρια γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μαργκαρίτα Βάλστρομ, δήλωσε ότι η πρωτοφανής αλληλεγγύη που έχει επιδείξει η διεθνής κοινότητα για τα θύματα του τσουνάμι, θα πρέπει να αξιοποιηθεί από τις τοπικές αρχές.

Οι αρχές της Σρι Λάνκα επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην αποτροπή της διάδοσης ασθενειών, κυρίως μετά τις εκτεταμένες πλημμύρες των τελευταίων ημερών.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις δυσχέραναν ακόμα περισσότερο την κατάσταση, καθώς άλλοι 30 χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι.

Αν και σε ορισμένες περιοχές τα νερά σταδιακά υποχωρούν, πολλοί είναι οι δρόμοι που είναι αδιάβατοι.

Οι πλημμύρες επιτείνουν τον κίνδυνο εμφάνισης μολυσματικών ασθενειών, καθώς κατέστρεψαν και πάλι τις στοιχειώδεις εγκαταστάσεις υγιεινής που είχαν στηθεί.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι εκτός από τη διάρροια, που απειλεί κυρίως τα παιδιά, εκφράζονται ανησυχίες για το ενδεχόμενο εμφάνισης δάγγειου πυρετού, ελονοσίας και χολέρας.

Ινδία

Ο ινδικός στρατός ανακοίνωσε ότι αεροσκάφη του κατάφεραν να πραγματοποιήσουν ρίψεις πακέτων με τρόφιμα και νερό στους κατοίκους των νησιωτικών συμπλεγμάτων Άνταμαν και Νίκομπαρ, που βρίσκονται πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού του Ινδικού Ωκεανού.

Οι αρχές της χώρας ανέβασαν τον αριθμό των θυμάτων στα νησιά σε πεντέμισι χιλιάδες, αν και ορισμένες πηγές δίνουν ακόμα μεγαλύτερο αριθμό.

Το υψηλότερο σημείο στο νησί Καρ Νίκομπαρ είναι μόλις 12 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, καθιστώντας αδύνατο για τους κατοίκους να προστατευθούν από το φονικό κύμα.

Ωστόσο, αν και ο διάδρομος προσγείωσης του υποτυπώδους αεροδρομίου στο νησί είναι εξαιρετικά επικίνδυνος, αεροπλάνα του στρατού έχουν καταφέρει να προσγειωθούν μεταφέροντας βοήθεια.

Καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θυμάτων και στο νότιο κρατίδιο της ηπειρωτικής Ινδίας, Ταμίλ Νάντου, μία από τις χειρότερα πληγείσες παράκτιες περιοχές του Ινδικού.

Ταϊλάνδη

Η αστυνομία της χώρας λέει ότι χιλιάδες άνθρωποι αγνοούνται, οι οποίοι πιθανότατα είναι νεκροί, σε μια πόλη της επαρχίας Φανγκ Νγκα, μακριά από τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Στην περιοχή και κυρίως στην πόλη Μπάαν Ναμ Χεμ, ζούσαν πολλοί παράνομοι πρόσφυγες από τη γειτονική Βιρμανία, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον ακριβή προσδιορισμό του αριθμού των αγνοουμένων.

Η Μπάαν Ναμ Χεμ, σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC που βρέθηκε στην πόλη, έχει καταστραφεί ολοσχερώς και οι επιβιώσαντες κάτοικοί της έχουν χάσει τα πάντα.

Στην Ταϊλάνδη ακούγονται επικρίσεις για το συντονισμό της επιχείρησης εντοπισμού αγνοουμένων, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι επικεντρώθηκε στη διάσωση ξένων τουριστών, παραμελώντας τον ντόπιο πληθυσμό.

Πέρα από τους σχεδόν 5 χιλιάδες νεκρούς, ακόμα περισσότεροι από 4 χιλιάδες άνθρωποι αγνοούνται.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΑΝΑ ΧΩΡΑ

Ινδονησία 80.246

Σρι Λάνκα 28.627

Ινδία 9.451

Ταϊλάνδη 4.812

Σομαλία 142

Μαλδίβες 73

Μαλαισία 66

Βιρμανία 53

Τανζανία 10

Μπαγκλαντές 2

Σεϋχέλες 1

Κένια 1

Μεγάλες απώλειες μεταξύ των Ευρωπαίων

Χιλιάδες είναι οι Ευρωπαίοι κάτοικοι της ΝΑ Ασίας και οι τουρίστες που αγνοούνται. Οι περισσότεροι εξ αυτών προέρχονται από τς σκανδιναβικές χώρες, τη Γερμανία, τη Βρετανία και τη Γαλλία.

Μέχρι στιγμής ο μεγαλύτερος αριθμός επιβεβαιωμένων θυμάτων, 60, αφορά Γερμανούς υπηκόους.

Ωστόσο, κυβέρνηση της Σουηδίας ανακοίνωσε ότι πέρα από τους 52 νεκρούς, υπάρχουν περίπου 3 χιλιάδες Σουηδοί αγνοούμενοι.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σχεδόν οι μισοί από τους αγνοουμένους στην Ταϊλάνδη είναι Ευρωπαίοι τουρίστες.


Κυριακή 02 Ιανουαρίου 2005 - 10:30 (Ώρα Λονδίνου)

Πρωτοφανής αλληλεγγύη μετά τη συμφορά

Τεράστιες παραμένουν οι ανάγκες των σεισμο-πλημμυροπαθών σε τρόφιμα, νερό και εφόδια

Μία εβδομάδα μετά το φονικό τσουνάμι που προκάλεσε η ισχυρή σεισμική δόνηση στον Ινδικό Ωκεανό, τοπικές αρχές, διεθνής κοινότητα και οργανώσεις αρωγής προσπαθούν να προσεγγίσουν από ξηρά, αέρα και θάλασσα τις δυσπρόσιτες πληγείσες περιοχές, ώστε να διανείμουν εγκαίρως την ανθρωπιστική βοήθεια σε περίπου δύο εκατομμύρια επιζώντες που έχουν μείνει χωρίς νερό, τροφή, στέγη και βασικές συνθήκες υγιεινής.

Επίκεντρα των επιχειρήσεων αρωγής είναι η περισσότερο πληγείσα βορειοδυτική ακτή της Σουμάτρα, το νησί της Σρι Λάνκα και το κρατίδιο Ταμίλ Ναντού στην Ινδία.

Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες σε ορισμένες από τις περιοχές αυτές δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο το ανθρωπιστικό έργο.

Ταυτόχρονα, ο επίσημος αριθμός των θυμάτων συνεχώς αυξάνεται και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι θα ξεπεράσει τελικά τις 150 χιλιάδες.

Το πρωί της Κυριακής ο επίσημος αριθμός των νεκρών πλησίασε τις 130 χιλιάδες, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών της Ινδίας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών και αγνοουμένων στα νησιά Άνταμαν ανέρχεται σε πεντέμισι χιλιάδες, και όχι σε 3.700 όπως αρχικά υπολογιζόταν.

Απειλή αποτελούν και οι λοιμώδεις ασθένειες που καραδοκούν.

Παρά τις προσπάθειες αντιμετώπισής τους, σε ορισμένους από τους προσφυγικούς καταυλισμούς έχουν εντοπιστεί κρούσματα διάρροιας που μπορεί να αποβούν θανατηφόρα.

Συγκίνηση και βοήθεια

Σε δύο δισεκατομμύρια δολάρια ανέρχονται μέχρι στιγμής τα κονδύλια που έχει δεσμεύσει η διεθνής κοινότητα για την παροχή βοήθειας στα θύματα των ολέθριων μετασεισμικών κυμάτων.

Σημειωτέον ότι το ένα τέταρτο του ποσού - 500 εκατομμύρια δολάρια προσφέρεται από την κυβέρνηση της Ιαπωνίας, η δωρεά της οποίας είναι η υψηλότερη μέχρι στιγμής από μια μόνο χώρα.

Η Βρετανία έχει συγκεντρώσει μέχρι τώρα 60 εκατομμύρια στερλίνες (περίπου 115 εκατομμύρια δολάρια) από χρηματικές συνεισφορές ιδιωτών, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη χορήγηση 50 εκ. στερλινών βοήθειας στους πληγέντες.

Οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν την Παρασκευή για τη χορήγηση 350 εκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή το δεκαπλάσιο ποσό από τα 35 εκατομμύρια για τα οποία είχαν αρχικά δεσμευθεί.

Όπως δήλωσε ο συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για την παροχή έκτακτης βοήθειας, Γιαν Έγκελαντ, «ποτέ δεν είχαμε φτάσει σε αυτόν το βαθμό διεθνούς αλληλεγγύης».

Ο κ. Έγκελαντ ζήτησε επίσης από τις κυβερνήσεις των χωρών που χτυπήθηκαν από το τσουνάμι να βοηθήσουν την αποστολή διεθνούς βοήθειας, αίροντας γραφειοκρατικούς περιορισμούς όπως κάποιοι δασμοί.

Μακροπρόθεσμες οι ανάγκες

Στο μεταξύ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Άναν, ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί την προσεχή Πέμπτη στην Ινδονησία ενόψει έκτακτης διάσκεψης που θα γίνει στην πρωτεύουσα Τζακάρτα για το συντονισμό της διεθνούς βοήθειας προς τους πληγέντες από το τσουνάμι.

Όπως δήλωσε ο κ. Ανάν σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι ABC, «η ανοικοδόμηση θα χρειαστεί δισεκατομμύρια δολάρια» και θα διαρκέσει «πέντε έως και δέκα χρόνια».

Βοήθεια προς τα ορφανά

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά, η γνωστή Γιούνισεφ, προέτρεψε τις κυβερνήσεις των πληγεισών χωρών να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στην τύχη των ανηλίκων που έχασαν στην καταστροφή τις οικογένειές τους.

Όπως δήλωσε αξιωματούχος της υπηρεσίας, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις που ορφανά παιδιά ουσιαστικά απάγονται από αγνώστους, ενώ σε κάποιες χώρες ελλοχεύει ο κίνδυνος των ναρκών που έχουν διασκορπιστεί μετά τις πλημμύρες.

Επίσης στη Σρι Λάνκα αξιωματούχοι εξετάζουν καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών σε προσφυγικούς καταυλισμούς.

Η Γιούνισεφ σημειώνει επίσης ότι πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών που ήρθαν αντιμέτωπα με την καταστροφή, αλλά και των γονέων που έχασαν τα παιδιά τους.


Κυριακή 02 Ιανουαρίου 2005 - 10:30 (Ώρα Λονδίνου)

Πρωτοφανής αλληλεγγύη μετά τη συμφορά

Τεράστιες παραμένουν οι ανάγκες των σεισμο-πλημμυροπαθών σε τρόφιμα, νερό και εφόδια

Μία εβδομάδα μετά το φονικό τσουνάμι που προκάλεσε η ισχυρή σεισμική δόνηση στον Ινδικό Ωκεανό, τοπικές αρχές, διεθνής κοινότητα και οργανώσεις αρωγής προσπαθούν να προσεγγίσουν από ξηρά, αέρα και θάλασσα τις δυσπρόσιτες πληγείσες περιοχές, ώστε να διανείμουν εγκαίρως την ανθρωπιστική βοήθεια σε περίπου πέντε εκατομμύρια επιζώντες που έχουν μείνει χωρίς νερό, τροφή, στέγη και βασικές συνθήκες υγιεινής.

Επίκεντρα των επιχειρήσεων αρωγής είναι η περισσότερο πληγείσα βορειοδυτική ακτή της Σουμάτρα, το νησί της Σρι Λάνκα και το κρατίδιο Ταμίλ Ναντού στην Ινδία.

Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες σε ορισμένες από τις περιοχές αυτές δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο το ανθρωπιστικό έργο.

Ταυτόχρονα, ο επίσημος αριθμός των θυμάτων συνεχώς αυξάνεται και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι θα ξεπεράσει τελικά τις 150 χιλιάδες.

Το πρωί της Κυριακής ο επίσημος αριθμός των νεκρών πλησίασε τις 130 χιλιάδες, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών της Ινδίας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών και αγνοουμένων στα νησιά Άνταμαν ανέρχεται σε πεντέμισι χιλιάδες, και όχι σε 3.700 όπως αρχικά υπολογιζόταν.

Απειλή αποτελούν και οι λοιμώδεις ασθένειες που καραδοκούν.

Παρά τις προσπάθειες αντιμετώπισής τους, σε ορισμένους από τους προσφυγικούς καταυλισμούς έχουν εντοπιστεί κρούσματα διάρροιας που μπορεί να αποβούν θανατηφόρα.

Συγκίνηση και βοήθεια

Σε δύο δισεκατομμύρια δολάρια ανέρχονται μέχρι στιγμής τα κονδύλια που έχει δεσμεύσει η διεθνής κοινότητα για την παροχή βοήθειας στα θύματα των ολέθριων μετασεισμικών κυμάτων.

Σημειωτέον ότι το ένα τέταρτο του ποσού - 500 εκατομμύρια δολάρια προσφέρεται από την κυβέρνηση της Ιαπωνίας, η δωρεά της οποίας είναι η υψηλότερη μέχρι στιγμής από μια μόνο χώρα.

Η Βρετανία έχει συγκεντρώσει μέχρι τώρα 60 εκατομμύρια στερλίνες (περίπου 115 εκατομμύρια δολάρια) από χρηματικές συνεισφορές ιδιωτών, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη χορήγηση 50 εκ. στερλινών βοήθειας στους πληγέντες.

Οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν την Παρασκευή για τη χορήγηση 350 εκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή το δεκαπλάσιο ποσό από τα 35 εκατομμύρια για τα οποία είχαν αρχικά δεσμευθεί.

Όπως δήλωσε ο συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για την παροχή έκτακτης βοήθειας, Γιαν Έγκελαντ, «ποτέ δεν είχαμε φτάσει σε αυτόν το βαθμό διεθνούς αλληλεγγύης».

Ο κ. Έγκελαντ ζήτησε επίσης από τις κυβερνήσεις των χωρών που χτυπήθηκαν από το τσουνάμι να βοηθήσουν την αποστολή διεθνούς βοήθειας, αίροντας γραφειοκρατικούς περιορισμούς όπως κάποιοι δασμοί.

Μακροπρόθεσμες οι ανάγκες

Στο μεταξύ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Άναν, ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί την προσεχή Πέμπτη στην Ινδονησία ενόψει έκτακτης διάσκεψης που θα γίνει στην πρωτεύουσα Τζακάρτα για το συντονισμό της διεθνούς βοήθειας προς τους πληγέντες από το τσουνάμι.

Όπως δήλωσε ο κ. Ανάν σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι ABC, «η ανοικοδόμηση θα χρειαστεί δισεκατομμύρια δολάρια» και θα διαρκέσει «πέντε έως και δέκα χρόνια».

Βοήθεια προς τα ορφανά

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά, η γνωστή Γιούνισεφ, προέτρεψε τις κυβερνήσεις των πληγεισών χωρών να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στην τύχη των ανηλίκων που έχασαν στην καταστροφή τις οικογένειές τους.

Όπως δήλωσε αξιωματούχος της υπηρεσίας, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις που ορφανά παιδιά ουσιαστικά απάγονται από αγνώστους, ενώ σε κάποιες χώρες ελλοχεύει ο κίνδυνος των ναρκών που έχουν διασκορπιστεί μετά τις πλημμύρες.

Επίσης στη Σρι Λάνκα αξιωματούχοι εξετάζουν καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών σε προσφυγικούς καταυλισμούς.

Η Γιούνισεφ σημειώνει επίσης ότι πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών που ήρθαν αντιμέτωπα με την καταστροφή, αλλά και των γονέων που έχασαν τα παιδιά τους.


Κυριακή 02 Ιανουαρίου 2005 - 12:48 (Ώρα Λονδίνου)

Μετά τον κατακλυσμό

Ρεπορτάζ και φωτογραφίες από τις παράκτιες περιοχές της ΝΑ Ασίας μετά τα καταστροφικά τσουνάμι δεσπόζουν στις πρώτες σελίδες και στα πολυσέλιδα αφιερώματα του βρετανικού Τύπου.

«Μπορούμε να τους σώσουμε;» είναι ο τίτλος - ερωτηματικό στην κυριακάτικη Ιντιπέντεντ (The Independent on Sunday) η οποία χαρακτηρίζει αγώνα με το χρόνο την προσπάθεια παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στους επιζώντες.

Οι ανταποκριτές της εφημερίδας στις πληγείσες περιοχές μεταφέρουν τις εμπειρίες των λιγοστών κατοίκων που επέζησαν, με μία φράση: «Ένα κύμα που σάρωσε τον κόσμο όλο».

Για την περίπτωση της Ινδίας η εφημερίδα σημειώνει ότι αποτελεί ειρωνεία της τύχης το ότι η χώρα όπου βρίσκονται τα περισσότερα κέντρα τηλεφωνικής βοήθειας και εξυπηρέτησης δεν μπορούσε επί ημέρες να επικοινωνήσει με επαρχίες της που είχαν κατακλυσθεί από τα νερά.

Οι συντάκτες και η ιδιοκτησία της Ιντιπέντεντ κάνουν έκκληση στο αναγνωστικό κοινό για τη συγκέντρωση χρημάτων, προσφέροντας οι ίδιοι ποσό ύψους 150 χιλιάδων ευρώ.

Και η εφημερίδα καλεί την ανθρωπότητα να σταθεί όρθια απέναντι στην καταστροφή, προσφέροντας γενναιόδωρα ό,τι βοήθεια χρειάζονται οι περιοχές που επλήγησαν.

Συγκλονιστική μαρτυρία

Οι Σάντει Τάιμς (The Sunday Times) εκφράζουν ανησυχίες για τον αριθμό των Βρετανών που δεν έχουν δώσει σημεία ζωής, πιθανολογώντας ότι ο συνολικός απολογισμός των νεκρών μπορεί να είναι εκατοντάδες.

Σε άλλο πρωτοσέλιδο άρθρο ένας από τους λιγοστούς επιζώντες στην Ινδονησία περιγράφει πως το ολέθριο κύμα τον «πήρε και τον σήκωσε», μεταφέροντάς τον σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων προς την ενδοχώρα της Σουμάτρα.

«Όταν κατάφερε τελικά να γυρίσει στην πόλη όπου έμενε, η καταστροφική δύναμη του τσουνάμι δεν είχε αφήσει τίποτα όρθιο, με λίγες δεκάδες επιζώντες από μία πόλη 10 χιλιάδων ψυχών» γράφει η εφημερίδα.

Σε εσωτερικό αφιέρωμα υπό τον τίτλο «η ωρολογιακή βόμβα της Φύσης» η εφημερίδα αναρωτιέται πως η ανθρωπότητα παρά τους φόβους που εξέφραζαν οι επιστήμονες για επικείμενα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα απέτυχε να προβλέψει τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή των τελευταίων δεκαετιών.

Σε άλλο άρθρο αναφέρεται ότι οι απλοί πολίτες στις προηγμένες χώρες με τη γενναιοδωρία που επέδειξαν προσφέροντας μεγάλα ποσά στους πληγέντες «ντρόπιασαν τις κυβερνήσεις, που σπεύδουν τώρα να πραγματοποιήσουν τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική επιχείρηση στην ιστορία».

«Άνθρωποι που τους κατάπιε η θάλασσα»

Η εφημερίδα Ομπζέρβερ (The Observer) αφιερώνει 12 σελίδες της στο θέμα, περιγράφοντας τα όσα συνέβησαν από την περασμένη Κυριακή αλλά και προσπαθώντας να βρει διδάγματα από το ολέθριο πλήγμα της Φύσης.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι εκτός από τα στρατεύματα, πλοία και αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ, δυνάμεις από τη Βρετανία, την Αυστραλία και άλλες δυτικές χώρες ετοιμάζονται να μεταβούν στις περιοχές που δέχθηκαν το ισχυρότερο πλήγμα για να βοηθήσουν τις ανθρωπιστικές προσπάθειες.

Ένας από τους σεισμο-πλημμυροπαθείς εκφράζει την απόγνωσή του για το μέγεθος της καταστροφής σε ανταποκριτή της εφημερίδας, διατυπώνοντας την απλή σκέψη «Δεν μπορείς να ξανακτίσεις πόλεις εάν δεν υπάρχουν επιζώντες για να τις κατοικήσουν».

Και η εφημερίδα στο άρθρο του αρχισυντάκτη της διαβλέπει κάποια αμυχή φωτός μέσα στο σκοτάδι της ειδησεογραφίας.

Ο παγκόσμιος θρήνος, η γενναιοδωρία του απλού κόσμου στους συνανθρώπους του πρέπει να γίνουν καταλύτης δράσης για τις κυβερνήσεις που σχεδιάζουν τόσο την βραχυπρόθεσμη όσο και την μακροπρόθεσμη ανθρωπιστική βοήθεια, επισημαίνει ο Ομπζέρβερ.

Δοκιμασία πίστης

Η κυριακάτικη Τέλεγκραφ (The Sunday Telegraph) ασχολείται με την καταστροφή από άλλη σκοπιά, αυτή των πνευματικών αναζητήσεων εκατομμυρίων πιστών, μετά την καταστροφή.

«Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντερμπουρι παραδέχεται: Το γεγονός με κάνει να αμφιβάλλω για το εάν υπάρχει Θεός» είναι ο πηχυαίος τίτλος στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας.

Σε άρθρο που γράφει για την Τέλεγκραφ ο πνευματικός προκαθήμενος 70 εκατομμυρίων Αγγλικανών, αρχιεπίσκοπος Ρόουαν Γουίλιαμς, το ολέθριο τσουνάμι χαρακτηρίζεται ως δοκιμασία της χριστιανικής πίστης.

Φυσικά και γεγονότα σαν αυτό πρέπει να μας κάνουν να ρωτάμε και να αναζητούμε απαντήσεις στο ερώτημα για την ύπαρξη και τη δράση του Θεού, λέει ο Αγγλικανός αρχιεπίσκοπος.

Αλλά συνεχίζει επισημαίνοντας ότι παρά τις συμφορές φυσικές και ανθρωπογενείς - που έχουν υπάρξει στην ιστορία του πλανήτη, εντούτοις οι άνθρωποι κάθε πίστης συνεχίζουν να προσεύχονται όχι επειδή μπορούν έτσι να παρηγορηθούν ή να εξηγήσουν αυτό που συνέβη αλλά γιατί γνωρίζουν ότι οι «άγνωστες είναι οι βουλές του Κυρίου».


Κυριακή 02 Ιανουαρίου 2005 - 09:35 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: Eπίθεση αυτοκτονίας κατά της εθνοφρουράς

Στην πόλη Μπάλαντ έχουν σημειωθεί πρόσφατα πολλές επιθέσεις με στόχο στρατεύματα των ΗΠΑ και της εθνοφρουράς

Στο Ιράκ 18 μέλη της Εθνοφρουράς και μία γυναίκα βρήκαν τον θάνατο από έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου έξω από αμερικανική στρατιωτική βάση, στο Μπαλάντ, 70 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης.

Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων, η επίθεση σημειώθηκε στις 8 το πρωί ενώ άλλοι έξι εθνοφρουροί τραυματίσθηκαν.

Τα θύματα επέβαιναν σε λεωφορείο πάνω στο οποίο προσέκρουσε το όχημα του καμικάζι.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι πρόκειται για την φονικότερη επίθεση των τελευταίων ημερών, που στοχεύει άμεσα σε όσους θεωρούνται συνεργάτες των στρατευμάτων κατοχής αλλά και εμμέσως στην διατάραξη των εκλογών που έχουν προγραμματισθεί για το τέλος Ιανουαρίου.

Σημειωτέον ότι οι δυνάμεις της εθνοφρουράς και της αστυνομίας έχουν αναλάβει την τήρηση της τάξης στα εκλογικά τμήματα κατά τη διάρκεια των εκλογών.

Βελτίωση της Συρίας βλέπει η Ουάσινγκτον

Στο μεταξύ ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Άρμιταζ, δήλωσε σήμερα ότι η Συρία έχει πραγματοποιήσει «ουσιαστική πρόοδο» στο θέμα της ασφαλείας των συνόρων της με το Ιράκ.

Στη Δαμασκό μετέβη ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Μετά το τέλος των συνομιλιών που είχε στη Δαμασκό με το Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ και το Σύρο υπουργό Εξωτερικών ΦΑρούκ Αλ Σάρα, ο κ. 'Άρμιταζ ζήτησε από τη Συρία να λάβει περισσότερα μέτρα για να αποτρέψει - όπως είπε - τη διείσδυση ισλαμιστών μαχητών μέσα στο ιρακινό έδαφος.

Σύμφωνα με ανταποκριτές ο κ. Άρμιταζ ζήτησε επίσης από τους συνομιλητές του να εφαρμόσουν το ψήφισμα 1599 του ΟΗΕ που προβλέπει την αποχώρηση όλων των αλλοδαπών στρατευμάτων (ισραηλινών και συριακών) από το Λίβανο.


Κυριακή 02 Ιανουαρίου 2005 - 14:18 (Ώρα Λονδίνου)

Αιματηρό κίνημα στο Περού

Την παραίτηση του προέδρου Αλεχάντρο Τολέντο ζητούν οι στασιαστές

Τουλάχιστον τέσσερις αστυνομικοί σκοτώθηκαν στην επαρχία Απουριμάκ στο νότιο Περού κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών ανάμεσα σε δυνάμεις ασφαλείας και ομάδα στασιαστών του Στρατού.

Η κυβέρνηση της Λίμα έχει κηρύξει την επαρχία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μετά την κατάληψη ενός αστυνομικού τμήματος στην πόλη Ανταχουάλιας από 150 στασιαστές, οι οποίοι μάλιστα κρατούν και ως ομήρους δέκα αστυνομικούς.

Ο επικεφαλής της ομάδας των ενόπλων, απόστρατος ταγματάρχης Αντάουρο Ουμάλα, που θεωρείται υπερεθνικιστής, ζήτησε από τον πρόεδρο της χώρας, Αλεχάντρο Τολέντο να παραιτηθεί, προκειμένου να λήξει η κατάληψη του κτιρίου.

Σε προηγούμενο ραδιοφωνικό του μήνυμα από το αστυνομικό τμήμα ο ταγματάρχης Ουμάλα κατηγόρησε τον κ. Τολέδο για εκποίηση των εθνικών πόρων σε ξένους επενδυτές.

Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό εάν η ένοπλη αντιπαράθεση έληξε ή συνεχίζεται.

Το 2000 ο αδελφός του αρχιστασιαστή ταγματάρχη Ουμάλα, υπήρξε και αυτός στρατιωτικός πραξικοπηματίας.

Ο Ογιάντα Ουμάλα, ηγήθηκε πραξικοπήματος με στόχο την ανατροπή του τότε προέδρου, Αλμπέρτο Φουτζιμόρι.


Κυριακή 02 Ιανουαρίου 2005 - 10:38 (Ώρα Λονδίνου)

Συμφωνία στην κυβέρνηση

Την απόλυτη συμφωνία τους με την θέση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, κατά της επιδιαιτησίας και υπέρ του καθορισμού του πλαισίου διαπραγματεύσεων, εξέφρασαν ακόμη μια φορά τα συγκυβερνώντα κόμματα.

Συγκεκριμένα, με δηλώσεις ηγετικών στελεχών τους ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, προσυπόγραψαν τη δήλωση του προέδρου, όπως διατυπώθηκε σε πρωτοχρονιάτικη συνέντευξή του, στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της κυπριακής Bουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ότι «από τη στιγμή που άρχισαν οι ψίθυροι περί διαδικασίας εξπρές για επίλυση του Κυπριακού, το ΑΚΕΛ είχε πει ότι η διαδικασία πρέπει να καθορισθεί εκ των προτέρων, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και χωρίς επιδιαιτησία».

Ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι η θέση αυτή «δεν σημαίνει ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά είναι αρνητική, όπως ισχυρίζονται κάποιοι», καθώς είναι επιθυμητή μια διαδικασία υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στις δύο πλευρές να συζητήσουν σε βάθος τις διαφορές τους και προπαντός τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων που τους οδήγησαν στην απόρριψη του σχεδίου Ανάν.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους δήλωσε ότι ο καθορισμός του πλαισίου των διαπραγματεύσεων αποτελεί βασική προϋπόθεση. «Δεν έχουμε το δικαίωμα να προχωρήσουμε σε ένα νέο φιάσκο, που θα οδηγήσει μόνο σε βάσανα και ταλαιπωρίες τη δική μας πλευρά, όπως έγινε στο δημοψήφισμα», είπε.

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης δήλωσε ότι «όχι μόνο πρέπει να καθορισθεί το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, αλλά και να υπάρξει συστηματική διαφώτιση στο εξωτερικό για να δημιουργηθεί κοινή γνώμη υπέρ των απόψεων της ελληνικής κυπριακής πλευράς, οι οποίες συμπίπτουν με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Κατά τον κ. Λυσσαρίδη, ο καθορισμός αυτής της συγκεκριμένης πολιτικής, θα παρεμποδίσει αυτούς που επιδιώκουν να επαναφέρουν το σχέδιο Ανάν ως έχει.


Κυριακή 02 Ιανουαρίου 2005 - 10:28 (Ώρα Λονδίνου)

Η Βρετανία γνώριζε

Της Μέττας Τσικρικά

Επιδρομή της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στη Λευκωσία

Σύμφωνα με τα απόρρητα αρχεία του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, στις 17 Ιουλίου του 1974, τρεις μέρες πριν από την εισβολή του Αττίλα, η Άγκυρα γνωστοποίησε στη βρετανική κυβέρνηση ότι σκοπεύει να εισβάλει στην Μεγαλόνησο.

Απόρρητο έγγραφο του Φόρειν Όφις περιέχει τα πρακτικά της συνάντησης, στις 17 Ιουλίου, του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετσεβίτ, με τον βρετανό πρωθυπουργό, Χάρολντ Γουίλσον και τον Υπουργό Εξωτερικό, Τζέιμς Κάλαχαν.

Στη συνάντηση του Λονδίνου, ο Μπουλέντ Ετσεβίτ ζητά τη συνεργασία της Βρετανίας, ώστε η τουρκική εισβολή να γίνει μέσα από τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο.

Η Βρετανία αρνείται να διευκολύνει τους Τούρκους μέσα από τις βάσεις της, αφήνει όμως αφενός να εννοηθεί ότι δεν θα εμποδίσει την τουρκική εισβολή και αφετέρου ανοικτό το ενδεχόμενο να εμποδίσει την Ελλάδα να αποστείλει βοήθεια στην Κύπρο.

Το Λονδίνο γνωρίζει ότι αν η Τουρκία εισβάλει στην Κύπρο, θα επικρατήσει εύκολα. Όπως επισημαίνει απόρρητο έγγραφο:

«Oι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε επιφυλακή, αλλά βρίσκονται σε πολύ κακή γεωγραφικά θέση... Αντιθέτως, οι τουρκικές δυνάμεις, θα μπορέσουν, υπό ευνοικές καιρικές συνθήκες, να εισβάλουν στην Κύπρο και να επικρατήσουν», γράφει το εσωτερικό έγγραφο του Φόρειν Όφις.

Τέσσερις μέρες μετά την τουρκική εισβολή, σε τηλεφωνική συνδιάλεξη του Μπουλέντ Ετσεβίτ με τον Χάρολντ Ουίλσον, το μόνο που εγείρει ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι η προστασία των Βρετανών και ξένων ειρηνευτών.

Αντιθέτως όταν, μετά την τουρκική εισβολή και την πτώση της χούντας στην Ελλάδα, η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή σκεπτόταν να αποστείλει βοήθεια στην Κύπρο, ο Χάρολντ Γουίλσον στέλνει επιστολή προς τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, στις 16 Αυγούστου, και τον καλεί να μην στείλει ενισχύσεις στην Κύπρο.

Μετά την αποχώρηση της Ελλάδας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, στις 14 Αυγούστου, οι Βρετανοί εξετάζουν τις συνέπειες.

Ως θετική επίπτωση θεωρούν το ενδεχόμενο, λόγω του έντονου αντιαμερικανισμού στην Ελλάδα, να απεξαρτηθούν στρατιωτικά οι Έλληνες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ενδεχομένως να αγοράσουν πολεμικό εξοπλισμό, ελικόπτερα και πλοία, από τη Βρετανία.

Σε άλλο εμπιστευτικό τηλεγράφημα γίνεται λόγος για τις πυρηνικές κεφαλές που αποθηκεύουν στην Ελλάδα και την Τουρκία οι Αμερικανοί, που φοβούνται μήπως, σε περίπτωση ελληνοτουρκικού πολέμου, πληγούν κατά λάθος οι εγκαταστάσεις όπου βρίσκονται τα πυρηνικά όπλα.

Ο τότε πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Χάρολντ Γουίλσον

Προς το τέλος του 1974, το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών αναλύει επισταμένως τις ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο.

Οι Βρετανοί εκτιμούν ότι αν το Αιγαίο και το Κυπριακό αντιμετωπιστούν ως ένα ενιαίο θέμα, η Ελλάδα θα απαιτήσει τη μερίδα του λέοντος στο Αιγαίο, από τη στιγμή που θα δεχθεί να κάνει παραχωρήσεις στο Κυπριακό.

Είναι λοιπόν καλύτερα, συστήνει το Φόρειν Όφις, το Αιγαίο και το Κυπριακό να μην συζητούνται στο πλαίσιο συνολικής λύσης, αλλά ως χωριστά ζητήματα.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών αν και δεν δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα καταγράφει πάντως τις πληροφορίες που κυκλοφορούν στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ότι «οι Τούρκοι σκέπτονται να καταλάβουν και ορισμένα ελληνικά νησιά του Αιγαίου στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για το Κυπριακό».

Δηλώσεις της κυπριακής ηγεσίας

Αυστηρές ήταν οι θέσεις που εξέφρασε η κυπριακή πολιτική ηγεσία, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις αποκαλύψεις των εγγράφων.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι τα έγγραφα καταδεικνύουν για ακόμη μια φορά πως ο ρόλος των Βρετανών δεν είναι φιλοκυπριακός.

«Με τα έγγραφα επαναβεβαιώνεται πως ο ρόλος της Βρετανίας πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια της εισβολής, δεν ήταν καθόλου θετικός», είπε χαρακτηριστικά.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νίκος Κλεάνθους κατηγόρησε τη Βρετανία ότι, ακόμη και σήμερα, δεν εκπληρώνει τις βασικές της υποχρεώσεις, με την ιδιότητά της ως εγγυήτριας δύναμης και δεν συντελεί θετικά στην εξεύρεση μιας λύσης στο Κυπριακό που θα λυτρώσει τον τόπο και τον λαό στο σύνολό του. Κάτι τέτοιο, προσέθεσε ο κ. Κλεάνθους, δεν θα ήταν απλώς υποχρέωση της Βρετανίας, αλλά τουλάχιστον ανταπόδοση και εξιλέωση για την όλη πολιτική της.

Τα έγγραφα του Φόρεϊν Όφις σχολίασε και ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, ο οποίος κατηγόρησε τη Βρετανία ότι επιλέγει ανωμαλίες στην Κύπρο και όχι την επίλυση του Κυπριακού, «γιατί με αυτό τον τρόπο πιστεύει ότι εξυπηρετεί τα πολιτικοστρατιωτικά της συμφέροντα και την πολιτικοστρατιωτική της παρουσία».

«Δυστυχώς αυτός ο ρόλος, συνεχίζεται μέχρι σήμερα», είπε και τόνισε ότι πολιτική της Βρετανίας ήταν να εμπλέξει την Τουρκία σε ένα αποικιακό πρόβλημα, και ότι ο ρόλος της ήταν εποικοδομητικός για την τουρκική εισβολή και αρνητικός για την Κυπριακή Δημοκρατία.


Κηδεύτηκε ο ειδικός φρουρός

Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Λευκάδια Ημαθίας κηδεύτηκε το Σάββατο ο αστυνομικός Χαράλαμπος Αμανατίδης, που δολοφονήθηκε έξω από την οικία του στρατιωτικού ακολούθου της Βρετανίας, στην Κηφισιά, την παραμονή της πρωτοχρονιάς. Στην κηδεία του 32χρονου παρέστη άγημα, το οποίο απέδωσε τιμές.

Οι αστυνομικές αρχές συνεχίζουν να ερευνούν την υπόθεση της δολοφονίας, χωρίς ωστόσο να έχει έρθει στο φως κάποιο νέο στοιχείο.

Πάντως, οι αρχές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «το ενδεχόμενο της τρομοκρατίας έχει πολύ μικρή πιθανότητα», όπως δήλωσε ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως, Γιώργος Βουλγαράκης. Ωστόσο, ο κ. Βουλγαράκης επανέλαβε ότι «οι έρευνες γίνονται προς κάθε κατεύθυνση».

Όπως έγινε γνωστό, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, στρατηγός κ. Αγγελάτος, μιλώντας, το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, από το κέντρο επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης στα πληρώματα των περιπολικών αλλά και στους μοτοσικλετιστές που είχαν βάρδια, εξέφρασε τη λύπη του για τον άδικο θάνατο του ειδικού φρουρού και υποσχέθηκε, ως αρχηγός, ότι θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να βρεθούν οι δράστες και να αποδοθεί δικαιοσύνη.


Κυριακή 02 Ιανουαρίου 2005 - 09:54 (Ώρα Λονδίνου)

Κάλπες στην Κροατία

Γεμάτη προεκλογικές αφίσες η πρωτεύουσα της Κροατίας

Στην Κροατία τέσσερα εκατομμύρια πολίτες ψηφίζουν σήμερα στις προεδρικές εκλογές και σύμφωνα με δημοσκοπήσεις επικρατέστερος υποψήφιος είναι ο 70χρονος σημερινός πρόεδρος Στίπε Μέσιτς, που υποστηρίζεται από τρία κόμματα της κεντροαριστεράς.

Κυριότερος αντίπαλός του είναι η 51χρονη αναπληρώτρια πρωθυπουργός, Γιάντρακα Κόσορ, υποψήφια της κυβερνώσας «Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης».

Τα τελευταία γκάλοπ δείχνουν προβάδισμα 30 ποσοστιαίων μονάδων για τον νυν πρόεδρο, έναντι του κ. Κόσορ που αποσπά 15 έως 20% των προτιμήσεων.

Οι υπόλοιποι 11 υποψήφιοι αναμένεται να λάβουν από ποσοστό λίγο πάνω από το μηδέν έως και το 5% των ψήφων, σύμφωνα με τις ίδιες δημοσκοπήσεις.

Ο επόμενος πρόεδρος της Κροατίας που εκλέγεται για πέντε χρόνια θα ηγηθεί των προσπαθειών της χώρας του για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2009.


Κυριακή 02 Ιανουαρίου 2005 - 09:33 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: Eπίθεση αυτοκτονίας κατά της εθνοφρουράς

Στην πόλη Μπάλαντ έχουν σημειωθεί πρόσφατα πολλές επιθέσεις με στόχο στρατεύματα των ΗΠΑ και της εθνοφρουράς

Στο Ιράκ 18 μέλη της Εθνοφρουράς και μία γυναίκα βρήκαν τον θάνατο από έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου έξω από αμερικανική στρατιωτική βάση, στο Μπαλάντ, 70 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης.

Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων, η επίθεση σημειώθηκε στις 8 το πρωί ενώ άλλοι έξι εθνοφρουροί τραυματίσθηκαν.

Τα θύματα επέβαιναν σε λεωφορείο πάνω στο οποίο προσέκρουσε το όχημα του καμικάζι.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι πρόκειται για την φονικότερη επίθεση των τελευταίων ημερών, που στοχεύει άμεσα σε όσους θεωρούνται συνεργάτες των στρατευμάτων κατοχής αλλά και εμμέσως στην διατάραξη των εκλογών που έχουν προγραμματισθεί για το τέλος Ιανουαρίου.

Σημειωτέον ότι οι δυνάμεις της εθνοφρουράς και της αστυνομίας έχουν αναλάβει την τήρηση της τάξης στα εκλογικά τμήματα κατά τη διάρκεια των εκλογών.


Κυριακή 02 Ιανουαρίου 2005 - 10:30 (Ώρα Λονδίνου)

Πρωτοφανής αλληλεγγύη μετά τη συμφορά

Τεράστιες παραμένουν οι ανάγκες των σεισμο-πλημμυροπαθών σε τρόφιμα, νερό και εφόδια

Στις παράκτιες περιοχές της ΝΑ Ασίας που αφανίστηκαν την περασμένη Κυριακή κάτω από τα μετασεισμικά κύματα συνεχίζονται οι προσπάθειες διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας από χιλιάδες εθελοντές, οργανώσεις αρωγής και πολυεθνικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Επίκεντρα των προσπαθειών αρωγής είναι η περισσότερο πληγείσα βορειοδυτική ακτή της Σουμάτρα, το νησί της Σριλάνκα και το κρατίδιο Ταμίλ Ναντού στην Ινδία.

Παρά τις προσπάθειες αντιμετώπισης λοιμωδών ασθενειών και περιστατικών σε ορισμένους από τους προσφυγικούς καταυλισμούς έχουν εντοπιστεί κρούσματα διάρροιας που μπορεί να αποβούν θανατηφόρα για τους καθημαγμένους σεισμο-πλημμυροπαθείς.

Ο μέχρι στιγμής συνολικός απολογισμός των θυμάτων ανεβαίνει καθημερινά.

Το πρωί της Κυριακής οι νεκροί ξεπέρασαν τις 128 χιλιάδες καθώς ο υπουργός Εσωτερικών της Ινδίας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών και αγνοουμένων στα νησιά Άνταμαν ανέρχεται σε πεντέμισι χιλιάδες ψυχές, και όχι σε 3.700 όπως αρχικά υπολογιζόταν.

Συγκίνηση και βοήθεια

Σε δύο δισεκατομμύρια δολάρια ανέρχονται μέχρι στιγμής τα κονδύλια που έχει δεσμεύσει η διεθνής κοινότητα για την παροχή βοήθειας στα θύματα των ολέθριων μετασεισμικών κυμάτων.

Όπως δήλωσε ο συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για την παροχή έκτακτης βοήθειας, Γιάν Έγκελαντ, «ποτέ δεν είχαμε φτάσει σε αυτόν το βαθμό διεθνούς αλληλεγγύης».

Σημειωτέον ότι το ένα τέταρτο του ποσού - 500 εκατομμύρια δολάρια προσφέρεται από την κυβέρνηση της Ιαπωνίας, η δωρεά της οποίας είναι η υψηλότερη μέχρι στιγμής από μια μόνο χώρα.

Η Βρετανία έχει συγκεντρώσει μέχρι τώρα 60 εκατομμύρια στερλίνες (περίπου 115 εκατομμύρια δολάρια) από χρηματικές συνεισφορές ιδιωτών, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη χορήγηση 50 εκ. στερλινών βοήθειας στους πληγέντες.

Οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν την Παρασκευή για τη χορήγηση 350 εκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή το δεκαπλάσιο ποσό από τα 35 εκατομμύρια για τα οποία είχαν αρχικά δεσμευτεί.

Μακροπρόθεσμες οι ανάγκες

Στο μεταξύ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Άναν, θα μεταβεί την προσεχή Πέμπτη στην Ινδονησία ενόψει έκτακτης διάσκεψης που θα γίνει στην πρωτεύουσα Τζακάρτα για το συντονισμό της διεθνούς βοήθειας προς τους πληγέντες από τα τσουνάμι.

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Ανάν σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι ABC, που θα μεταδοθεί σήμερα «η ανοικοδόμηση θα χρειαστεί δισεκατομμύρια δολάρια» και θα διαρκέσει «πέντε έως και δέκα χρόνια».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.