Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 23 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 05-01-01

  1. Αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις Σρέντερ
  2. Παγκόσμιο πένθος επισκίασε τις γιορτές
  3. Η Βρετανία γνώριζε
  4. Μάχη με το χρόνο για τους επιζώντες
  5. Αναζωπύρωση συγκρούσεων στην Ουγκάντα

Σάββατο 01 Ιανουαρίου 2005 - 15:40 (Ώρα Λονδίνου)

Αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις Σρέντερ

Αντιμέτωπος με αντιδράσεις για το μεταρρυθμιστικό πακέτο στον τομέα πρόνοιας έχει έρθει ο καγκελάριος Σρέντερ

Το πιο ριζοσπαστικό από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο πακέτο μεταρρυθμίσεων στην πολιτική πρόνοιας και εργασίας της Γερμανίας, τέθηκε από σήμερα σε εφαρμογή από την κυβέρνηση Σρέντερ.

Οι μεταρρυθμίσεις προβλέπουν περικοπές στα επιδόματα για τους μακρόχρονα ανέργους, οι οποίοι θα υποχρεούνται επίσης να εργάζονται σε θέσεις «δημοσίου οφέλους», έναντι αμοιβής μόλις ενός ευρώ την ώρα, που αντιστοιχεί στο 1/20 του μέσου μισθού στη Γερμανία.

Ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ υπεραμυνόμενος των νέων μέτρων είπε ότι αποτελούν πλήγμα στη νοοτροπία πολλών ανέργων στη Γερμανία. Ο δείκτης ανεργίας στη χώρα βρίσκεται στο 10%.

Κορυφαίες γερμανικές φιλανθρωπικές οργανώσεις προειδοποίησαν ότι οι μακρόχρονα άνεργοι δε θα είναι σε θέση με τα νέα μέτρα να συντηρούν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους, με αποτέλεσμα μισό εκατομμύριο παιδιά να βρεθούν αντιμέτωπα με το φάσμα της φτώχειας.


Σάββατο 01 Ιανουαρίου 2005 - 15:47 (Ώρα Λονδίνου)

Παγκόσμιο πένθος επισκίασε τις γιορτές

Σε υποτονικό και πένθιμο κλίμα έγιναν οι εορταστικές εκδηλώσεις στο Σίδνεϊ

Σε ολόκληρο τον κόσμο οι εορταστικές εκδηλώσεις για την υποδοχή του Νέου Έτους ήταν υποτονικές, προς τιμή των θυμάτων από τα ολέθρια μετασεισμικά κύματα στον Ινδικό Ωκεανό.

Οι γιορτές με πυροτεχνήματα στην Ινδονησία ματαιώθηκαν, ενώ στην Ταϊλάνδη οι αρχές συνέστησαν στα ξενοδοχεία να μην προσφέρουν αλκοόλ στα πρωτοχρονιάτικα ρεβεγιόν που διοργάνωσαν.

Στη Σρι Λάνκα τα υπερπολυτελή θέρετρα ακύρωσαν τις γιορτές που είχαν προγραμματίσει, ενώ στην Αυστραλία η παραδοσιακή επίδειξη πυροτεχνημάτων στη γέφυρα του λιμανιού του Σίδνεϊ πραγματοποιήθηκε μεν αλλά συμπεριέλαβε τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων.

Στο Παρίσι τα δέντρα και τα πρωτοχρονιάτικα στολίδια στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων ντύθηκαν με μαύρο ύφασμα.

Στην Κύπρο οι τοπικές αρχές αποφάσισαν να μην πραγματοποιήσουν γιορτές με πυροτεχνήματα και υπαίθρια πάρτι σε ένδειξη σεβασμού για τα χιλιάδες θύματα του τσουνάμι ενώ θα προσφέρουν τα σχετικά κονδύλια για την ικανοποίηση ζωτικών αναγκών των επιζώντων.

Στο Βερολίνο το προγραμματισμένο μεγαλύτερο πρωτοχρονιάτικο πάρτι του κόσμου μετατράπηκε σε έρανο, ενώ στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη τηρήθηκε σιγή δύο λεπτών.

Στη Σουηδία επικρατεί ατμόσφαιρα πένθους και οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες καθώς περίπου 2.500 πολίτες της χώρας αγνοούνται.

Στην Κωνσταντινούπολη οι δημοτικές αρχές ματαίωσαν τη μεγάλη γιορτή που είχαν οργανώσει απόψε στην κεντρική πλατεία Ταξίμ, ενώ το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανακοίνωσε τέλεσε θεία λειτουργία ειδικά αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων του σεισμού.


Η Βρετανία γνώριζε

Της Μέττας Τσικρικά

Επιδρομή της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στη Λευκωσία

Σύμφωνα με τα απόρρητα αρχεία του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, στις 17 Ιουλίου του 1974, τρεις μέρες πριν από την εισβολή του Αττίλα, η Άγκυρα γνωστοποίησε στη βρετανική κυβέρνηση ότι σκοπεύει να εισβάλει στην Μεγαλόνησο.

Απόρρητο έγγραφο του Φόρειν Όφις περιέχει τα πρακτικά της συνάντησης, στις 17 Ιουλίου, του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετσεβίτ, με τον βρετανό πρωθυπουργό, Χάρολντ Γουίλσον και τον Υπουργό Εξωτερικό, Τζέιμς Κάλαχαν.

Στη συνάντηση του Λονδίνου, ο Μπουλέντ Ετσεβίτ ζητά τη συνεργασία της Βρετανίας, ώστε η τουρκική εισβολή να γίνει μέσα από τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο.

Βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών

Η Βρετανία αρνείται να διευκολύνει τους Τούρκους μέσα από τις βάσεις της, αφήνει όμως αφενός να εννοηθεί ότι δεν θα εμποδίσει την τουρκική εισβολή και αφετέρου ανοικτό το ενδεχόμενο να εμποδίσει την Ελλάδα να αποστείλει βοήθεια στην Κύπρο.

Το Λονδίνο γνωρίζει ότι αν η Τουρκία εισβάλει στην Κύπρο, θα επικρατήσει εύκολα. Όπως επισημαίνει απόρρητο έγγραφο:

«Oι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε επιφυλακή, αλλά βρίσκονται σε πολύ κακή γεωγραφικά θέση.... Αντιθέτως, οι τουρκικές δυνάμεις, θα μπορέσουν, υπό ευνοικές καιρικές συνθήκες, να εισβάλουν στην Κύπρο και να επικρατήσουν», γράφει το εσωτερικό έγγραφο του Φόρειν Όφις.

Τέσσερις μέρες μετά την τουρκική εισβολή, σε τηλεφωνική συνδιάλεξη του Μπουλέντ Ετσεβίτ με τον Χάρολντ Ουίλσον, το μόνο που εγείρει ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι η προστασία των Βρετανών και ξένων ειρηνευτών.

Αντιθέτως όταν, μετά την τουρκική εισβολή και την πτώση της χούντας στην Ελλάδα, η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή σκεπτόταν να αποστείλει βοήθεια στην Κύπρο, ο Χάρολντ Γουίλσον στέλνει επιστολή προς τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, στις 16 Αυγούστου, και τον καλεί να μην στείλει ενισχύσεις στην Κύπρο.

Μετά την αποχώρηση της Ελλάδας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, στις 14 Αυγούστου, οι Βρετανοί εξετάζουν τις συνέπειες.

Ως θετική επίπτωση θεωρούν το ενδεχόμενο, λόγω του έντονου αντιαμερικανισμού στην Ελλάδα, να απεξαρτηθούν στρατιωτικά οι Έλληνες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ενδεχομένως να αγοράσουν πολεμικό εξοπλισμό, ελικόπτερα και πλοία, από τη Βρετανία.

Σε άλλο εμπιστευτικό τηλεγράφημα γίνεται λόγος για τις πυρηνικές κεφαλές που αποθηκεύουν στην Ελλάδα και την Τουρκία οι Αμερικανοί, που φοβούνται μήπως, σε περίπτωση ελληνοτουρκικού πολέμου, πληγούν κατά λάθος οι εγκαταστάσεις όπου βρίσκονται τα πυρηνικά όπλα.

Ο τότε πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Χάρολντ Γουίλσον

Προς το τέλος του 1974, το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών αναλύει επισταμένως τις ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο.

Οι Βρετανοί εκτιμούν ότι αν το Αιγαίο και το Κυπριακό αντιμετωπιστούν ως ένα ενιαίο θέμα, η Ελλάδα θα απαιτήσει τη μερίδα του λέοντος στο Αιγαίο, από τη στιγμή που θα δεχθεί να κάνει παραχωρήσεις στο Κυπριακό.

Είναι λοιπόν καλύτερα, συστήνει το Φόρειν Όφις, το Αιγαίο και το Κυπριακό να μην συζητούνται στο πλαίσιο συνολικής λύσης, αλλά ως χωριστά ζητήματα.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών αν και δεν δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα καταγράφει πάντως τις πληροφορίες που κυκλοφορούν στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ότι «οι Τούρκοι σκέπτονται να καταλάβουν και ορισμένα ελληνικά νησιά του Αιγαίου στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για το Κυπριακό».


Σάββατο 01 Ιανουαρίου 2005 - 13:31 (Ώρα Λονδίνου)

Μάχη με το χρόνο για τους επιζώντες

Στα μικρά αεροδρόμια των περιοχών που επλήγησαν προσγειώνονται συνεχώς αεροπλάνα με προμήθειες

Με μεγαλύτερη οργάνωση γίνεται πλέον η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στις πληγείσες από το τσουνάμι περιοχές των ακτών του ινδικού Ωκεανού.

Στην επαρχία Ατσέ της νήσου Σουμάτρα στην Ινδονησία, όπου το συντονισμό των υπηρεσιών αρωγής ανέλαβε υπουργός της κυβέρνησης της χώρας, καταφθάνουν συνεχώς προμήθειες.

Πολλά αεροσκάφη που μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, κουβέρτες και γεννήτριες προσγειώθηκαν στο μικρό αεροδρόμιο της επαρχιακής πρωτεύουσας Μπάντα Ατσέ.

Οι κατεστραμμένες, πάντως, υποδομές και η έλλειψη έμψυχου δυναμικού αποτελούν ακόμα τροχοπέδη στη διανομή της βοήθειας.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν και 12 αμερικανικά ελικόπτερα που έχουν ως βάση το αεροπλανοφόρο Αβραάμ Λίνκολν, που έχει καταπλεύσει ανοιχτά της Σουμάτρα. Τις υπηρεσίες τους προσφέρουν επίσης ομάδες αρωγής από την Αυστραλία, την Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα.

Η κυβέρνηση της Ινδονησίας εκτιμά ότι οι νεκροί στη χώρα μπορεί να ξεπερνούν τις 100 χιλιάδες.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι αποστέλλουν δύναμη 1500 πεζοναυτών στη Σρι Λάνκα, καθώς και 20 ελικόπτερα, για να προσεγγίσουν τις αποκομμένες περιοχές της νησιωτικής χώρας.

Το έργο των οργανώσεων αρωγής δυσχεραίνει η δυνατή βροχόπτωση, που είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πολλοί προσφυγικοί καταυλισμοί.

Πάντως, στα βόρεια οι κυβερνητικές υπηρεσίες συνεργάζονται με τους αντάρτες των Τίγρεων Ταμίλ για τη διανομή βοήθειας.

Παράλληλα, οι υγειονομικές αρχές έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο επιδημιών στους κοσμοβριθείς προσφυγικούς καταυλισμούς.

Στην Ταϊλάνδη, εκφράζονται φόβοι ότι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των τεσσερισήμισι χιλιάδων θυμάτων θα διπλασιαστεί. Οι αγνοούμενοι ξεπερνούν τις 4.000, με τους μισούς εξ αυτών να είναι τουρίστες χωρών της Δύσης.

Εξάλλου, σε μήνυμά του για το νέο έτος, ο βασιλιάς Μπουμιντόλ Αντουλγιαντέζ, υποσχέθηκε σκληρή δουλειά για την ανοικοδόμηση των περιοχών που επλήγησαν και την εγκατάσταση αποτελεσματικού συστήματος προειδοποίησης για τα τσουνάμι.

Η Ινδία θρηνεί το θάνατο τουλάχιστον 12 χιλιάδων ανθρώπων, ενώ πολλοί είναι οι αγνοούμενοι.

Το μεγαλύτερο πλήγμα υπέστη η πόλη Ναγκαπατίναμ, στο νότιο κρατίδιο Ταμίλ Νάντου, όπου περισσότεροι από 5.500 κάτοικοι έχασαν τη ζωή τους.

Ισχυρός μετασεισμός

Ανησυχία προκάλεσε το πρωί ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο ανοιχτά των βορείων ακτών της Σουμάτρα, τριακόσια χιλιόμετρα από την επαρχία Άτσε. Όπως διευκρινίστηκε, πάντως, η δόνηση δε θα έχει συνέπειες για την περιοχή.

«Μάχη με το χρόνο»

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων προσεγγίζει τις 150 χιλιάδες, ωστόσο ο συντονιστής των υπηρεσιών αρωγής του Οργανισμού, Γιαν Έγκελαντ, σημείωσε ότι ο ακριβής αριθμός των θυμάτων ίσως να μη γίνει ποτέ γνωστός.

Ο γενικός γραμματέας Κόφι Ανάν είπε ότι δίνεται μια μάχη με το χρόνο, ώστε να καταφθάσει εγκαίρως η ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο κ. Ανάν συναντήθηκε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, με τον οποίο συμφώνησε στην ανάγκη συνεργασίας όλων των χωρών και των διεθνών οργανώσεων αρωγής.

Αυξάνονται οι δωρεές

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Μπους ανακοίνωσε ότι δεκαπλασιάζει την οικονομική βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών, που θα προσφέρουν τελικά 350 εκατομμύρια δολάρια.

Εξάλλου, η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει 500 εκατομμύρια δολάρια. Μέχρι στιγμής, οι διεθνείς δωρεές ανέρχονται σε περισσότερο από ενάμιση δισεκατομμύριο δολάρια.

Λιτές εκδηλώσεις για το νέο έτος

Η σημερινή έχει κηρυχθεί ημέρα πένθους στη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Νορβηγία, οι οποίες μετρούν συνολικά πάνω από 5μιση χιλιάδες πολίτες μεταξύ των νεκρών και των αγνοουμένων.

Σε όλο τον κόσμο, λιτές ήταν οι εορταστικές εκδηλώσεις για το νέο έτος, σε ένδειξη πένθους για τα θύματα του τσουνάμι, ενώ στις πληγείσες χώρες οι εκδηλώσεις ματαιώθηκαν.

Στο Λονδίνο τηρήθηκαν δύο λεπτά σιγής, λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου, όπως και στη Νέα Υόρκη. Στο Βερολίνο, το προγραμματισμένο μεγαλύτερο στον κόσμο πάρτι της Πρωτοχρονιάς μετατράπηκε σε έρανο.

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες που θρηνούν θύματα οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες, ενώ στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι τα στολίδια ντύθηκαν με μαύρο ύφασμα.


Σάββατο 01 Ιανουαρίου 2005 - 15:24 (Ώρα Λονδίνου)

Αναζωπύρωση συγκρούσεων στην Ουγκάντα

Οι στρατιώτες συχνά εκκενώνουν ολόκληρα χωριά από το φόβο επιθέσεων ανταρτών

Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν στην Ουγκάντα μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και ανταρτών του αποκαλούμενου Στρατού της Αντίστασης του Κυρίου (LRA), μετά την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών την Παρασκευή.

Ο στρατός της χώρας ανακοίνωσε ότι δυνάμεις του έπεσαν σε ενέδρα ανταρτών στη βόρεια πόλη Γκούλου, με αποτέλεσμα ένας στρατιώτης να αγνοείται και πολλοί να έχουν τραυματιστεί.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των στρατιωτικών δυνάμεων, η εκεχειρία που είχε κηρύξει η κυβέρνηση στα μέσα Νοεμβρίου θεωρείται πλέον λήξασα και δε δεσμεύει το στρατό.

Την Παρασκευή, μεσολαβητές ανακοίνωσαν ότι η οργάνωση των ανταρτών αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή από τη συμφωνία για ειρήνευση, με το αιτιολογικό ότι χρειαζόταν περισσότερη μελέτη του ειρηνευτικού εγγράφου.

Όπως υπολογίζεται, κατά τη διάρκεια των 18 ετών της εμφύλιας σύρραξης στην Ουγκάντα, ενάμιση εκατομμύριο πολίτες έχουν εκτοπιστεί.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.