Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-12-31

  1. Νέο έτος, νέα λίρα Τουρκίας
  2. Νέα στοιχεία για τη δολοφονία αστυνομικού
  3. Προσπάθειες επίσπευσης της αρωγής
  4. Η Ταϊπέι φθάνει σε δυσθεώρητα ύψη
  5. Προσπάθειες επίσπευσης της αρωγής
  6. Ευχές για καλή χρονιά!
  7. Ένα αλλιώτικο «Θωρηκτό Ποτέμκιν»
  8. Πύρινη κόλαση στο Μπουένος Άιρες
  9. Προσπάθειες επίσπευσης της αρωγής
  10. Παγκόσμιο πένθος επισκιάζει τις γιορτές
  11. Προβληματισμός για τα κίνητρα
  12. Στους δέκα οι αγνοούμενοι
  13. Απάντηση στην Άγκυρα
  14. Τσουνάμι, οικονομία και μέτοχος
  15. Τραγωδία στο Μπουένος Άιρες
  16. Δολοφονία φρουρού
  17. Τραγωδία στο Μπουένος Άιρες
  18. Δολοφονία φρουρού
  19. Τραγωδία στο Μπουένος Άιρες
  20. Παγκόσμια επιχείρηση αρωγής

Νέο έτος, νέα λίρα Τουρκίας

Τέλος στα τουρκικά πληθωριστικά νομίσματα

Από τα μεσάνυκτα του Σαββάτου η Τουρκία θα χάσει το διακριτικό τίτλο της χώρας που έχει το υψηλότερης ονομαστικής αξίας νόμισμα.

Το χαρτονόμισμα των 20 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών του οποίου η αξία ισούται με 12 ευρώ περίπου αποσύρεται από την κυκλοφορία.

Στο χρονοντούλαπο της ιστορίας οδεύουν συγχρόνως και όλα τα τουρκικά νομίσματα που έχουν έξι μηδενικά στο τέλος.

Στη θέση των υποτιμημένων νομισμάτων θα κυκλοφορήσει η νέα τουρκική λίρα με την οποία η κυβέρνηση της Άγκυρας ελπίζει να δώσει ώθηση στην οικονομία, καθώς η χώρα πιέζει για την προσχώρησή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι επιγραφές αναφέρουν δύο τιμές για τα προϊόντα

Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι ο απλός Τούρκος πολίτης απαλλάσσεται από ένα νόμισμα του οποίου το μικρότερο κέρμα έχει αξία πενήντα χιλιάδων λιρών.

Είναι χαρακτηριστικό της υποτίμησης του νομίσματος ότι το αντίτιμο για μία μικρή διαδρομή με το ταξί κοστίζει περίπου πέντε εκατομμύρια λίρες.


Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2004 - 19:35 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα στοιχεία για τη δολοφονία αστυνομικού

Συνεχίζονται οι έρευνες για τις συνθήκες και τα κίνητρα της δολοφονίας

Νέα σημαντικά στοιχεία προέκυψαν από τις εργαστηριακές εξετάσεις για τη δολοφονία του 32χρονου ειδικού φρουρού Χαράλαμπου Αμανατίδη, τα ξημερώματα της Παρασκευής στην Κηφισιά.

Όπως ανακοίνωσε η Ασφάλεια Αττικής από τις έρευνες προκύπτει ότι χρησιμοποιήθηκαν όχι ένα αλλά δύο όπλα.

Πρόκειται για ένα περίστροφο 38άρι τύπου «Μάγκνουμ 357» και ένα όπλο διαμετρήματος 9 χιλιοστών, που πιθανολογείται ότι είναι το υπηρεσιακό αυτόματο του θύματος, το οποίο άρπαξαν οι δράστες.

Οι δράστες πυροβόλησαν συνολικά 15 φορές. Στον τόπο της δολοφονίας βρέθηκαν δέκα κάλυκες των 9 χιλιοστών και πέντε βολίδες από το 38άρι.

Ο ειδικός φρουρός δέχθηκε συνολικά πέντε σφαίρες, τρεις από το 9άρι και δύο από το 38άρι.

Οι υπόλοιπες βολίδες είχαν καρφωθεί στη σκοπιά και σε άλλα σημεία γύρω από το σώμα του φρουρού.

Από τη βαλλιστική εξέταση διαπιστώθηκε ότι ούτε το όπλο των 9 χιλιοστών, ούτε το 38άρι, έχουν χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατικές επιθέσεις ή άλλες περιπτώσεις του κοινού εγκλήματος.

Άγνωστα τα κίνητρα

Όλα τα ενδεχόμενα για τα αίτια της δολοφονίας μελετά η αστυνομία. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, «ερευνώνται όλες οι εκδοχές για το έγκλημα», αν και ο τρόπος της δολοφονίας δεν παραπέμπει σε καμία γνωστή οργάνωση ένοπλης βίας.

Υπενθυμίζεται ότι την ώρα που διεπράχθη το έγκλημα, το θύμα εκτελούσε υπηρεσία σκοπού στο σπίτι του από εννέα μηνών στρατιωτικού ακολούθου της Βρετανίας στην Αθήνα, συνταγματάρχη Μαρκ Μπλάδεργουικ, στην οδό Καρπάθου 47Α στην Κηφισιά.

Προς το παρόν πάντως, οι αξιωματικοί της αστυνομίας εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις τρομοκρατικής ενέργειας με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, αλλά ούτε και ενδείξεις περί ξεκαθαρίσματος λογαριασμών.

Ο 32χρονος αστυνομικός είχε ζητήσει να κάνει την πρώτη πρωινή βάρδια της Παρασκευής αλλάζοντας με άλλο συνάδελφό του, επειδή ήθελε να απουσιάσει εντός των προσεχών ημερών για να παραστεί στο 40ήμερο μνημόσυνο του πατέρα του. Το γεγονός αυτό αποδυναμώνει την εκδοχή να του έστησαν ενέδρα.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί αυτόπτες αλλά μόνο αυτήκοες μάρτυρες της δολοφονίας. Η αστυνομία ειδοποιήθηκε από έναν γείτονα που άκουσε τους πυροβολισμούς χωρίς όμως να δει τους δράστες.

Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι οι δράστες ήταν τουλάχιστον δύο. Οι σφαίρες έπληξαν τον αστυνομικό σε διάφορα σημεία του σώματός του από το λαιμό και κάτω ενώ το πιστόλι του το κρατούσε στο δεξί χέρι.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο αστυνομικός φορούσε αλεξίσφαιρο.

Κανένα κίνδυνο δεν διέτρεξαν ο Βρετανός αξιωματούχος κι η οικογένειά του, που είναι καλά στην υγεία τους.

Ο Βρετανός Πρεσβευτής στην Αθήνα χαρακτήρισε την ενέργεια ως φρικτό έγκλημα και επικοινώνησε με την Ελληνική Αστυνομία εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του Ελληνα αστυνομικού.

Καταδίκη της ενέργειας

Τον πρωθυπουργό ενημέρωσε για τη δολοφονική επίθεση ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Γιώργος Βουλγαράκης.

Βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Βουλγαράκης εξέφρασε τη θλίψη του και τα συλλυπητήρια στους συγγενείς του θύματος και είπε ότι συνεχίζονται οι έρευνες και εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, πρόσθεσε όμως, ότι είναι μικρή η πιθανότητα να είναι τρομοκρατική ενέργεια.

Η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη εξέφρασε αποτροπιασμό «γι΄αυτό το απίστευτα βάρβαρο έγκλημα και έδωσε θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος.

Την θλίψη τους για το τραγικό γεγονός εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ. Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης ζήτησε την «ταχεία εξιχνίαση αυτής της στυγερής δολοφονίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες».

Πολύ ανησυχητική χαρακτήρισε τη δολοφονία, ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης, ερωτώμενος εάν πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα, ανέφερε ότι «δεν γνωρίζει» αλλά θεωρεί το γεγονός «ύποπτο».


Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2004 - 15:24 (Ώρα Λονδίνου)

Προσπάθειες επίσπευσης της αρωγής

Μπάντα Ατσέ: Η πόλη της ΒΔ Σουμάτρας πριν και μετά το τσουνάμι (AP Photo/DigitalGlobe)

Τη μακροπρόθεσμη δέσμευση της διεθνούς κοινότητας στην ανοικοδόμηση των περιοχών της νότιας Ασίας που επλήγησαν από το φονικό τσουνάμι, ζήτησε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ενώ ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων μέχρι στιγμής, ξεπερνά τις 125 χιλιάδες.

Ο κ. Ανάν είπε χαρακτηριστικά ότι χρειάζεται μια «άνευ προηγουμένου παγκόσμια κινητοποίηση». Την ίδια ώρα οι αρμόδιες αρχές των χωρών που επλήγησαν από τη θεομηνία στη ΝΑ Ασία παραδέχονται ότι δεν μπορούν να υπολογίσουν επακριβώς τον αριθμό των νεκρών.

Εκτιμάται ότι μόνο στην Ινδονησία οι νεκροί μπορεί να ξεπερνούν τους 100.000, δηλαδή μπορεί να είναι 20.000 παραπάνω από τους μέχρι τώρα υπολογισμούς.

Είδη πρώτης ανάγκης άρχισαν να φθάνουν στην πόλη Μελαμπό, που βρισκόταν πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού και η οποία έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Οι επιζώντες στην πόλη δεν είχαν καθόλου τρόφιμα εδώ και αρκετές ημέρες.

Εν τω μεταξύ η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας είναι εξαιρετικά δύσκολη στην επαρχία Ατσέ της Σουμάτρας, καθώς έχουν καταρρεύσει όλες οι υποδομές.

Αεροσκάφη της Ινδονησίας ρίχνουν τρόφιμα από αέρος, αλλά ορισμένα από τα κουτιά έχουν σπάσει και δεν μπορούν πια να χρησιμοποιηθούν από τους επιζώντες.

Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Λάιλα Φράιβαλντς, η οποία επέστρεψε την Παρασκευή από την κατεστραμμένη ακτή της Ταϊλάνδης, προέβη στην εκτίμηση ότι ο συνολικός απολογισμός των νεκρών σε ολόκληρη τη ΝΑ Ασία θα φθάσει τις 200.000.

Συνολικά περισσότεροι από εννέα χιλιάδες Ευρωπαίοι που παραθέριζαν σε παραθαλάσσια θέρετρα του Ινδικού Ωκεανού δεν έχουν δώσει ακόμα σημεία ζωής.

Βελτίωση στη Σρι Λάνκα

Στη Σρι Λάνκα οι περισσότεροι επιζώντες έχουν πλέον πρόσβαση σε πόσιμο νερό, τρόφιμα και φάρμακα, καθώς έχουν ήδη φτάσει χιλιάδες τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.

Τεράστιες οι ανάγκες των σεισμο-πλημμυροπαθών

Η πιο μεγάλη πρόκληση όμως είναι να βρεθεί καταφύγιο για περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους που έχουν χάσει τα σπίτια τους.

Στη χώρα έχουν σκοτωθεί 28.500 άτομα και αγνοούνται 5.000 άτομα.

Σε διάφορα σημεία της χώρας πραγματοποιούνται επιμνημόσυνες δεήσεις για τα θύματα από κοινότητες βουδιστών, χριστιανών, ινδουιστών και μουσουλμάνων.

Σωτήρια «έκτη» αίσθηση

Την ίδια στιγμή οι αυτόχθονες σε ορισμένα απομακρυσμένα νησιά του Ινδικού Ωκεανού κατάφεραν να επιζήσουν.

Οι περισσότεροι από αυτούς είναι μέλη νομαδικών φυλών και κινήθηκαν προς τους λόφους και τα βουνά όταν συνειδητοποίησαν πως μπορεί να υπάρξουν σεισμικά κύματα μετά το σεισμό.

Αλώβητα όμως παρέμειναν και τα ζώα στο ζωολογικό κήπο της Σρι Λάνκα.

Αν και τουλάχιστον 40 εργαζόμενοι του μεγαλύτερου ζωολογικού κήπου της χώρας έχασαν τη ζωή τους, οι αρμόδιοι αναφέρουν ότι δεν σκοτώθηκε ούτε ένα ποντίκι από τις καταστροφές.

Παγκόσμια συγκίνηση και αρωγή

Τεράστια ποσά συγκεντρώνονται σε όλες τις χώρες του κόσμου από τους πολίτες που θέλουν να προσφέρουν βοήθεια.

Θύματα στην Ευρώπη

Σουηδία: 59 νεκροί, περίπου 3.550 αγνοούμενοι

Γερμανία: 34 νεκροί, πάνω από 1.000 αγνοούμενοι

Βρετανία: 34 νεκροί, ανεξακρίβωτος αριθμός αγνοουμένων

Γαλλία: 22 νεκροί, πάνω από 500 αγνοούμενοι

Νορβηγία: 21 νεκροί, 462 αγνοούμενοι

Ιταλία: 14 νεκροί, 700 αγνοούμενοι

Φιλανδία: 14 νεκροί, 194 αγνοούμενοι

Ελβετία: 13 νεκροί, 700 αγνοούμενοι

Δανία: 7 νεκροί, 466 αγνοούμενοι

Βέλγιο: 6 νεκροί, 215 αγνοούμενοι

Ολλανδία: 6 νεκροί, 30 έως 470 αγνοούμενοι

Αυστρία: 5 νεκροί, 130 έως 912 αγνοούμενοι

Πολωνία: 4 νεκροί, 25 αγνοούμενοι

Στη Βρετανία, μέσα σε δύο μόνο ημέρες, συγκεντρώθηκαν 60 εκατομμύρια δολάρια από τον κόσμο, ενώ η κυβέρνηση τριπλασίασε τις δωρεές της μετά από το ποσό που συγκεντρώθηκε από τους πολίτες.

Η Κίνα δήλωσε ότι θα προσφέρει 60 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι θα παραγράψει τα χρέη των χωρών που έχουν πληγεί από την καταστροφή.

Ενώ η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει άμεσα για το έργο της ανοικοδόμησης 325 εκατομμύρια δολάρια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προσφέρει μέχρι στιγμής μόνο 18 εκατομμύρια δολάρια, γεγονός που έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια της διεθνούς κοινότητας.

Ομάδες ανθρωπιστικών οργανώσεων υπογραμμίζουν ότι η ανθρωπιστική βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών είναι μερικά μόνο εκατομμύρια δολάρια ενώ ο πόλεμος στο Ιράκ κόστισε πάνω από 122 δισεκατομμύρια δολάρια.


Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2004 - 17:54 (Ώρα Λονδίνου)

Η Ταϊπέι φθάνει σε δυσθεώρητα ύψη

Ο νέος ουρανοξύστης κυριαρχεί στον ορίζοντα πάνω από την πόλη της Ταϊπέι

Η Ταϊβάν εγκαινίασε το υψηλότερο ουρανοξύστη στον κόσμο, που ονομάζεται «Ταϊπέι 101».

Το πανύψηλο κτίριο διαθέτει 101 ορόφους και μηχανισμό προστασίας απέναντι στους σεισμούς που είναι σύνηθες φαινόμενο στην ευρύτερη περιοχή.

Στον 92ο όροφο έχει τοποθετηθεί μια τεράστια σφαίρα που κινείται έτσι ώστε να εξισορροπεί τυχόν θυελλώδεις ανέμους ή σεισμική δόνηση μέχρι και επτάμιση βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του υπερσύγχρονου αρχιτεκτονήματος είναι κατά κύριο λόγο το γυαλί και το ατσάλι.

Το κτίριο έχει θεμελιωθεί πάνω σε 380 κολώνες από μπετόν που φθάνουν τα 80 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης.

Ο «Ταϊπέι 101» διαθέτει ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο και χώρους γραφείων για 12 χιλιάδες εργαζόμενους.

Υπερσύγχρονα συστήματα εξισορρόπησης έχουν εφαρμοστεί στον ουρανοξύστη

Οι σχεδιαστές του αρχιτεκτονικού έργου λένε ότι ο ουρανοξύστης μοιάζει με τεράστια ρίζα από μπαμπού που βλάστησε στο κέντρο της πρωτεύουσας Ταϊπέι.

Σύμφωνα με ανταποκριτές ο σημερινός πρωθυπουργός της Ταϊβάν, Τσεν Σούι Μπιέν, από την εποχή που ήταν δήμαρχος της πρωτεύουσας, παρότρυνε τους κατασκευαστές να προσθέσουν ορόφους στο κτίριο ώστε αυτό να αποτελέσει παγκόσμιο σύμβολο της αυξανόμενης ευημερίας της νησιωτικής αυτής χώρας.


Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2004 - 15:24 (Ώρα Λονδίνου)

Προσπάθειες επίσπευσης της αρωγής

Μπάντα Ατσέ: Η πόλη της ΒΔ Σουμάτρας πριν και μετά το τσουνάμι (AP Photo/DigitalGlobe)

Τη μακροπρόθεσμη δέσμευση της διεθνούς κοινότητας στην ανοικοδόμηση των περιοχών της νότιας Ασίας που επλήγησαν από το φονικό τσουνάμι, ζήτησε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ενώ ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων μέχρι στιγμής, ξεπερνά τις 125 χιλιάδες.

Ο κ. Ανάν είπε χαρακτηριστικά ότι χρειάζεται μια «άνευ προηγουμένου παγκόσμια κινητοποίηση». Την ίδια ώρα οι αρμόδιες αρχές των χωρών που επλήγησαν από τη θεομηνία στη ΝΑ Ασία παραδέχονται ότι δεν μπορούν να υπολογίσουν επακριβώς τον αριθμό των νεκρών.

Εκτιμάται ότι μόνο στην Ινδονησία οι νεκροί μπορεί να ξεπερνούν τους 100.000, δηλαδή μπορεί να είναι 20.000 παραπάνω από τους μέχρι τώρα υπολογισμούς.

Είδη πρώτης ανάγκης άρχισαν να φθάνουν στην πόλη Μελαμπό, που βρισκόταν πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού και η οποία έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Οι επιζώντες στην πόλη δεν είχαν καθόλου τρόφιμα εδώ και αρκετές ημέρες.

Εν τω μεταξύ η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας είναι εξαιρετικά δύσκολη στην επαρχία Ατσέ της Σουμάτρας, καθώς έχουν καταρρεύσει όλες οι υποδομές.

Αεροσκάφη της Ινδονησίας ρίχνουν τρόφιμα από αέρος, αλλά ορισμένα από τα κουτιά έχουν σπάσει και δεν μπορούν πια να χρησιμοποιηθούν από τους επιζώντες.

Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Λάιλα Φράιβαλντς, η οποία επέστρεψε την Παρασκευή από την κατεστραμμένη ακτή της Ταϊλάνδης, προέβη στην εκτίμηση ότι ο συνολικός απολογισμός των νεκρών σε ολόκληρη τη ΝΑ Ασία θα φθάσει τις 200.000.

Συνολικά περισσότεροι από εννέα χιλιάδες Ευρωπαίοι που παραθέριζαν σε παραθαλάσσια θέρετρα του Ινδικού Ωκεανού δεν έχουν δώσει ακόμα σημεία ζωής.

Βελτίωση στη Σρι Λάνκα

Στη Σρι Λάνκα οι περισσότεροι επιζώντες έχουν πλέον πρόσβαση σε πόσιμο νερό, τρόφιμα και φάρμακα, καθώς έχουν ήδη φτάσει χιλιάδες τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.

Η πιο μεγάλη πρόκληση όμως είναι να βρεθεί καταφύγιο για περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους που έχουν χάσει τα σπίτια τους.

Στη χώρα έχουν σκοτωθεί 28.500 άτομα και αγνοούνται 5.000 άτομα.

Σε διάφορα σημεία της χώρας πραγματοποιούνται επιμνημόσυνες δεήσεις για τα θύματα από κοινότητες βουδιστών, χριστιανών, ινδουιστών και μουσουλμάνων.

Σωτήρια «έκτη» αίσθηση

Την ίδια στιγμή οι αυτόχθονες σε ορισμένα απομακρυσμένα νησιά του Ινδικού Ωκεανού κατάφεραν να επιζήσουν.

Οι περισσότεροι από αυτούς είναι μέλη νομαδικών φυλών και κινήθηκαν προς τους λόφους και τα βουνά όταν συνειδητοποίησαν πως μπορεί να υπάρξουν σεισμικά κύματα μετά το σεισμό.

Αλώβητα όμως παρέμειναν και τα ζώα στο ζωολογικό κήπο της Σρι Λάνκα.

Αν και τουλάχιστον 40 εργαζόμενοι του μεγαλύτερου ζωολογικού κήπου της χώρας έχασαν τη ζωή τους, οι αρμόδιοι αναφέρουν ότι δεν σκοτώθηκε ούτε ένα ποντίκι από τις καταστροφές.

Παγκόσμια συγκίνηση και αρωγή

Τεράστια ποσά συγκεντρώνονται σε όλες τις χώρες του κόσμου από τους πολίτες που θέλουν να προσφέρουν βοήθεια.

Θύματα στην Ευρώπη

Σουηδία: 59 νεκροί, περίπου 3.550 αγνοούμενοι

Γερμανία: 34 νεκροί, πάνω από 1.000 αγνοούμενοι

Βρετανία: 34 νεκροί, ανεξακρίβωτος αριθμός αγνοουμένων

Γαλλία: 22 νεκροί, πάνω από 500 αγνοούμενοι

Νορβηγία: 21 νεκροί, 462 αγνοούμενοι

Ιταλία: 14 νεκροί, 700 αγνοούμενοι

Φιλανδία: 14 νεκροί, 194 αγνοούμενοι

Ελβετία: 13 νεκροί, 700 αγνοούμενοι

Δανία: 7 νεκροί, 466 αγνοούμενοι

Βέλγιο: 6 νεκροί, 215 αγνοούμενοι

Ολλανδία: 6 νεκροί, 30 έως 470 αγνοούμενοι

Αυστρία: 5 νεκροί, 130 έως 912 αγνοούμενοι

Πολωνία: 4 νεκροί, 25 αγνοούμενοι

Στη Βρετανία, μέσα σε δύο μόνο ημέρες, συγκεντρώθηκαν 60 εκατομμύρια δολάρια από τον κόσμο, ενώ η κυβέρνηση τριπλασίασε τις δωρεές της μετά από το ποσό που συγκεντρώθηκε από τους πολίτες.

Η Κίνα δήλωσε ότι θα προσφέρει 60 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι θα παραγράψει τα χρέη των χωρών που έχουν πληγεί από την καταστροφή.

Ενώ η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει άμεσα για το έργο της ανοικοδόμησης 325 εκατομμύρια δολάρια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προσφέρει μέχρι στιγμής μόνο 18 εκατομμύρια δολάρια, γεγονός που έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια της διεθνούς κοινότητας.

Ομάδες ανθρωπιστικών οργανώσεων υπογραμμίζουν ότι η ανθρωπιστική βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών είναι μερικά μόνο εκατομμύρια δολάρια ενώ ο πόλεμος στο Ιράκ κόστισε πάνω από 122 δισεκατομμύρια δολάρια.


Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2004 - 15:57 (Ώρα Λονδίνου)

Ευχές για καλή χρονιά!

Τα καθιερωμένα μηνύματα της πολιτειακής, πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας Ελλάδος και Κύπρου συνοδεύουν την ανατολή του έτους 2005.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονταν το μήνυμα του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, το οποίο, όπως κι ο ίδιος σημειώνει είναι το τελευταίο του από αυτήν την θέση.

Στο μήνυμά του, ο κ. Στεφανόπουλος εκφράζει τις ευχαριστίες του για «την αγάπη, τη συμπάθεια ή την ανοχή» που εκφράστηκε στο πρόσωπό του κατά τη δεκαετή προσφορά του στην προεδρία και τονίζει ότι είναι αισιόδοξος για την πρόοδο του λαού μας, καλεί δε όλους, τον κάθε πολίτη ξεχωριστά, να βοηθήσουν στην πρόοδο του τόπου, ελπίζοντας ότι το κράτος θα εκπληρώσει τις ιδιαίτερες υποχρεώσεις του, κυρίως απέναντι «στους συμπολίτες μας που έχουν οικονομικές δυσκολίες».

Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, χαρακτηρίζει το 2004 έτος που «οριοθέτησε το τέλος μιας ιστορικής περιόδου για την Ελλάδα και την αρχή μίας νέας εποχής» στην οποία είμεθα «βέβαιοι ότι μπορούμε να πετυχαίνουμε τους στόχους μας, όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας.

Σίγουροι ότι μπορούμε να κερδίζουμε το μέλλον, όταν προχωρούμε με εθνική συνεννόηση». Κάνει ιδιαίτερη μνεία στην είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ και στην ανάγκη να στηρίζεται «ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός των γειτόνων μας», υπενθυμίζει ότι η εθνική συναίνεση προσωποποιήθηκε στην επιλογή του Καρόλου Παπούλια για την προεδρία και χαρακτηρίζει το 2005 «έτος ανταγωνιστικότητας» και εφαρμογής νέων πολιτικών με κυρίως οικονομικούς στόχους αλλά επίκεντρο τον άνθρωπο.

Η αντιπολίτευση

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, αφού αναφέρεται σε όσα πέτυχε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, «από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ μέχρι την ΟΝΕ», χαρακτηρίζει το 2005 έτος νέων στόχων και «υλοποίησης ενός νέου σχεδίου για την Ελλάδα».

Επιτίθεται κατά της κυβερνητικής πολιτικής στην οικονομία και τα εθνικά θέματα και αναφέρεται στο όραμά του για την «Ελλάδα της πραγματικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης, της συμμετοχικής δημοκρατίας και της διαφάνειας», ζητώντας τη συμμετοχή των πολιτών στην υλοποίησή του.

Το ΚΚΕ στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ζητεί από «τα μικρομεσαία στρώματα του χωριού και της πόλης» να κάνουν το 2005 «ένα αποφασιστικό βήμα κοινής δράσης κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καθώς και κατά των αποφάσεων της ΕΕ».

Ο ΣΥΝ εκφράζει βαθύ αίσθημα αλληλεγγύης προς τους φτωχούς, τους αδικημένους και τους απόκληρους του κόσμου μας και της κοινωνίας μας, καθώς και στους πολύμορφους κοινωνικούς αγώνες, τα αντιπολεμικά κινήματα και τις αντιστάσεις στην νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση.

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του αρχιεπισκόπου

Τα παιδιά δικαιούνται να διασκεδάζουν αμέριμνα, αλλά «εμάς τους ώριμους ανθρώπους, κάθε τέτοια μέρα μας φέρνει αντιμέτωπους με τα άλυτα προβλήματά μας, με τις αδυσώπητες προοπτικές της ζωής μας, με το φτωχό μας γένος», σημειώνει στο μήνυμά του ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος.

Ακολούθως, ο αρχιεπίσκοπος αναφέρεται στην «από αιώνων χριστιανική Ευρώπη» η οποία «επρόδωσε την ιστορία της και αρνείται να αναγνωρίσει τις πνευματικές της ρίζες» μετατρέποντας την εποχή μας σε εποχή που ζει «στη διαδικασία της χριστιανικής αποκαθήλωσης».

Αφού αποκαλέσει την Ελλάδα «από την άποψη αυτή, έναν παράδεισο» διότι «ο λαός μας θρησκεύεται, γι' αυτό και στηρίζεται και ελπίζει» υπογραμμίζει πως είναι αδύνατον κοσμικές δυνάμεις να ισορροπήσουν από μόνες τους. «Χρειάζονται- τη συνεργασία και των πνευματικών δυνάμεων και οι δύο αποτελούν ανεξάλειπτες δυνάμεις της ανθρώπινης καρδιάς», αναφέρει.

Μήνυμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, απηύθυνε το απόγευμα από τηλεοράσεως και ραδιοφώνου το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του προς το Κυπριακό λαό, στο οποίο ανέφερε ότι η ευχή για την Κύπρο παραμένει «ο τερματισμός της εισβολής και η άρση των τετελεσμένων της κατοχής με τη λύτρωση και δικαίωση του αγαπημένου και βασανισμένου τόπου μας».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος

Επανέλαβε την πίστη του σε «μια λειτουργική και βιώσιμη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας» κι αναφέρθηκε στα «δυο ιστορικά ορόσημα» του 2004 για την Κύπρο, την 1η του Μάη, οπότε «η Κυπριακή Δημοκρατία πέτυχε την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και την 24η του Απρίλη, όταν «ο κυπριακός ελληνισμός σε ένα απόλυτα δημοκρατικό και ελεύθερο δημοψήφισμα απέρριψε, με τη συντριπτική πλειοψηφία του 76%, το σχέδιο που προτάθηκε».

Τόνισε ότι «ο λαός δεν απέρριψε την λύση του Κυπριακού» αλλά «απέρριψε το συγκεκριμένο σχέδιο, κρίνοντας ότι αυτό δεν θα οδηγούσε ούτε στην επανένωση ούτε σε λειτουργική λύση».

Εμμέσως απέρριψε και πάλι την «επιδιαιτησία και τα χρονοδιαγράμματα που μεταφέρουν την πίεση στη δική μας πλευρά» διότι «αποδείχθηκαν ατελέσφορα για μια ισότιμη διαπραγμάτευση, ικανή να οδηγήσει σε συμφωνημένη βιώσιμη λύση» και κάλεσε όλους σε συστράτευση και ενότητα

Μήνυμα ΑΚΕΛ

Και το ΑΚΕΛ αναφέρει, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, ότι «διαπραγματεύσεις κάτω από την πίεση ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων και με την απειλή επιδιαιτησιών δεν μπορούν να οδηγήσουν σε κανένα θετικό αποτέλεσμα» και σημειώνει ότι «μετά τη συμπλήρωση των εκλογικών διαδικασιών στα κατεχόμενα θα έχουμε νέα κινητικότητα στο Κυπριακό».

Τονίζει ότι «ο διεθνής παράγοντας πρέπει να κατανοήσει την ανάγκη για λύση που να λαμβάνει υπόψη κύρια τα συμφέροντα του κυπριακού λαού στο σύνολό του και όχι να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας ή των οποιωνδήποτε άλλων σε βάρος των συμφερόντων του κυπριακού λαού» και επαναλαμβάνει ότι οι αλλαγές που επιδιώκει στο σχέδιο Ανάν δεν στοχεύουν σε ανατροπή της φιλοσοφίας του σχεδίου.


Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2004 - 23:08 (Ώρα Λονδίνου)

Ένα αλλιώτικο «Θωρηκτό Ποτέμκιν»

Η ταινία θεωρείται αριστούργημα σκηνοθεσίας και φιλμικής αφήγησης από το 1925 μέχρι σήμερα

Μια νέα εκδοχή της κλασσικής ταινίας του σοβιετικού σινεμά «Θωρηκτό Ποτέμκιν» θα προβληθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου.

Το αριστούργημα του σκηνοθέτη Σεργκέι Αϊζενστάιν χρονολογείται από το 1925 και μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη την ανταρσία του πληρώματος πάνω στο ομώνυμο πλοίο, η οποία έδωσε το έναυσμα για την εξέγερση του 1905 ενάντια στο τσαρικό καθεστώς, εξέγερση που τελικά πνίγηκε στο αίμα.

Η νέα κόπια της ταινίας περιλαμβάνει γραφικά σε ρωσικό αλφάβητο και λέξεις του ηγέτη της επανάστασης, Λέον Τρότσκι, που είχαν απαλειφθεί τη δεκαετία του 1920.

Επίσης η μουσική που συνέθεσε ο Έντμουντ Μάιζελ για την ταινία διασκευάστηκε στα νέα δεδομένα και ηχογραφήθηκε εκ νέου.

Το Φεστιβάλ του Βερολίνου που πρόκειται να προβάλει το φιλμ ανακοίνωσε ότι δεν έχει διασωθεί ένα πλήρες αντίγραφο της αυθεντικής ταινίας.

Η νέα εκδοχή θα προβληθεί στις 12 και 13 Φεβρουαρίου στη μεγάλη αίθουσα του Φεστιβάλ με μουσική υπόκρουση από την γερμανική ορχήστρα Μπάμπελσμπεργκ.

Η ταινία έχει γίνει διεθνώς γνωστή από την περίφημη σκηνή στα σκαλοπάτια της Οδησσού, όπου ένα βρέφος μέσα σε καρότσι κατρακυλά ενώ γύρω του μαίνονται οι μάχες των εξεγερμένων με τους τσαρικούς.

Το φιλμ γυρίστηκε 20 χρόνια μετά την εξέγερση του 1905 αλλά έπεσε θύμα «εντυπωσιακής λογοκρισίας» όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Στην προσπάθεια ανασύνθεσης της ταινίας συνέβαλαν το βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου και η γερμανική Ομοσπονδιακή Ταινιοθήκη.


Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2004 - 16:23 (Ώρα Λονδίνου)

Πύρινη κόλαση στο Μπουένος Άιρες

Πάνω από 175 άνθρωποι - νέοι στην πλειοψηφία τους - βρήκαν το θάνατο

Πυρκαγιά που ξέσπασε σε νυκτερινό κέντρο διασκέδασης στην πρωτεύουσα της Αργεντινής Μπουένος Άιρες είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 175 ανθρώπων.

Περισσότερα από 619 άτομα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της πόλης, ενώ πολλοί από τους τραυματίες φέρουν σοβαρά εγκαύματα.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές περίπου τέσσερις χιλιάδες άτομα στην πλειοψηφία τους εφηβικής ηλικίας, είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο για να παρακολουθήσουν συναυλία του ροκ συγκροτήματος Λος Καγιεχέρος («Απόβλητοι» σε ελεύθερη μετάφραση).

Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι η φωτιά ξεκίνησε όταν ένας θαμώνας έριξε φωτοβολίδα μέσα σε πλήθος έξη χιλιάδων που παρακολουθούσαν συναυλία ροκ μουσικής.

Η φωτιά μεταδόθηκε αστραπιαία και στη συνέχεια κατέρρευσε η οροφή παγιδεύοντας εκατοντάδες άτομα.

Εκτός από την πύρινη κόλαση και τους καπνούς πολλά από τα θύματα βρήκαν το θάνατο από ασφυξία, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.

Τα συνεργεία που ερευνούν το κτίριο εξετάζουν την πιθανότητα να είχαν παραμείνει κλειδωμένες οι έξοδοι κινδύνου.

Μάλιστα σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Άνιμπαλ Φερνάντεζ, οι πόρτες ήταν δεμένες με συρμάτινο καλώδιο.


Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2004 - 15:24 (Ώρα Λονδίνου)

Προσπάθειες επίσπευσης της αρωγής

Μπάντα Ατσέ: Η πόλη της ΒΔ Σουμάτρας πριν και μετά το τσουνάμι (AP Photo/DigitalGlobe)

Τη μακροπρόθεσμη δέσμευση της διεθνούς κοινότητας στην ανοικοδόμηση των περιοχών της νότιας Ασίας που επλήγησαν από το φονικό τσουνάμι, ζήτησε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ενώ ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων μέχρι στιγμής, ξεπερνά τις 125 χιλιάδες.

Ο κ. Ανάν είπε χαρακτηριστικά ότι χρειάζεται μια «άνευ προηγουμένου παγκόσμια κινητοποίηση». Την ίδια ώρα οι αρμόδιες αρχές των χωρών που επλήγησαν από τη θεομηνία στη ΝΑ Ασία παραδέχονται ότι δεν μπορούν να υπολογίσουν επακριβώς τον αριθμό των νεκρών.

Εκτιμάται ότι μόνο στην Ινδονησία οι νεκροί μπορεί να ξεπερνούν τους 100.000, δηλαδή μπορεί να είναι 20.000 παραπάνω από τους μέχρι τώρα υπολογισμούς.

Είδη πρώτης ανάγκης άρχισαν να φθάνουν στην πόλη Μελαμπό, που βρισκόταν πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού και η οποία έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Οι επιζώντες στην πόλη δεν είχαν καθόλου τρόφιμα εδώ και αρκετές ημέρες.

Εν τω μεταξύ η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας είναι εξαιρετικά δύσκολη στην επαρχία Ατσέ της Σουμάτρας, καθώς έχουν καταρρεύσει όλες οι υποδομές.

Αεροσκάφη της Ινδονησίας ρίχνουν τρόφιμα από αέρος, αλλά ορισμένα από τα κουτιά έχουν σπάσει και δεν μπορούν πια να χρησιμοποιηθούν από τους επιζώντες.

Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Λάιλα Φράιβαλντς, η οποία επέστρεψε την Παρασκευή από την κατεστραμμένη ακτή της Ταϊλάνδης, προέβη στην εκτίμηση ότι ο συνολικός απολογισμός των νεκρών σε ολόκληρη τη ΝΑ Ασία θα φθάσει τις 200.000.

Συνολικά περισσότεροι από εννέα χιλιάδες Ευρωπαίοι που παραθέριζαν σε παραθαλάσσια θέρετρα του Ινδικού Ωκεανού δεν έχουν δώσει ακόμα σημεία ζωής.

Βελτίωση στη Σρι Λάνκα

Στη Σρι Λάνκα οι περισσότεροι επιζώντες έχουν πλέον πρόσβαση σε πόσιμο νερό, τρόφιμα και φάρμακα, καθώς έχουν ήδη φτάσει χιλιάδες τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.

Η πιο μεγάλη πρόκληση όμως είναι να βρεθεί καταφύγιο για περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους που έχουν χάσει τα σπίτια τους.

Στη χώρα έχουν σκοτωθεί 28.500 άτομα και αγνοούνται 5.000 άτομα.

Σε διάφορα σημεία της χώρας πραγματοποιούνται επιμνημόσυνες δεήσεις για τα θύματα από κοινότητες βουδιστών, χριστιανών, ινδουιστών και μουσουλμάνων.

Σωτήρια «έκτη» αίσθηση

Την ίδια στιγμή οι αυτόχθονες σε ορισμένα απομακρυσμένα νησιά του Ινδικού Ωκεανού κατάφεραν να επιζήσουν.

Οι περισσότεροι από αυτούς είναι μέλη νομαδικών φυλών και κινήθηκαν προς τους λόφους και τα βουνά όταν συνειδητοποίησαν πως μπορεί να υπάρξουν σεισμικά κύματα μετά το σεισμό.

Αλώβητα όμως παρέμειναν και τα ζώα στο ζωολογικό κήπο της Σρι Λάνκα.

Αν και τουλάχιστον 40 εργαζόμενοι του μεγαλύτερου ζωολογικού κήπου της χώρας έχασαν τη ζωή τους, οι αρμόδιοι αναφέρουν ότι δεν σκοτώθηκε ούτε ένα ποντίκι από τις καταστροφές.

Παγκόσμια συγκίνηση και αρωγή

Τεράστια ποσά συγκεντρώνονται σε όλες τις χώρες του κόσμου από τους πολίτες που θέλουν να προσφέρουν βοήθεια.

Θύματα στην Ευρώπη

Σουηδία: 59 νεκροί, περίπου 2.500 αγνοούμενοι

Γερμανία: 33 νεκροί, πάνω από 1.000 αγνοούμενοι

Βρετανία: 29 νεκροί, ανεξακρίβωτος αριθμός αγνοουμένων

Γαλλία: 22 νεκροί, 96 αγνοούμενοι

Νορβηγία: 21 νεκροί, 430 αγνοούμενοι

Ιταλία: 14 νεκροί, 700 αγνοούμενοι

Ελβετία: 11 νεκροί, 850 αγνοούμενοι

Δανία: 7 νεκροί, 419 αγνοούμενοι

Αυστρία: 5 νεκροί, έως 100 αγνοούμενοι

Φιλανδία: 4 νεκροί, 263 αγνοούμενοι

Στη Βρετανία, μέσα σε δύο μόνο ημέρες, συγκεντρώθηκαν 60 εκατομμύρια δολάρια από τον κόσμο, ενώ η κυβέρνηση τριπλασίασε τις δωρεές της μετά από το ποσό που συγκεντρώθηκε από τους πολίτες.

Η Κίνα δήλωσε ότι θα προσφέρει 60 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι θα παραγράψει τα χρέη των χωρών που έχουν πληγεί από την καταστροφή.

Ενώ η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει άμεσα για το έργο της ανοικοδόμησης 325 εκατομμύρια δολάρια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προσφέρει μέχρι στιγμής μόνο 18 εκατομμύρια δολάρια, γεγονός που έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια της διεθνούς κοινότητας.

Ομάδες ανθρωπιστικών οργανώσεων υπογραμμίζουν ότι η ανθρωπιστική βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών είναι μερικά μόνο εκατομμύρια δολάρια ενώ ο πόλεμος στο Ιράκ κόστισε πάνω από 122 δισεκατομμύρια δολάρια.


Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2004 - 13:31 (Ώρα Λονδίνου)

Παγκόσμιο πένθος επισκιάζει τις γιορτές

Σε υποτονικό και πένθιμο κλίμα έγιναν οι εορταστικές εκδηλώσεις στο Σίδνεϊ

Σε ολόκληρο τον κόσμο οι εορταστικές εκδηλώσεις για την υποδοχή του Νέου Έτους είναι υποτονικές, προς τιμή των θυμάτων από τα ολέθρια μετασεισμικά κύματα στον Ινδικό Ωκεανό.

Οι γιορτές με πυροτεχνήματα στην Ινδονησία ματαιώθηκαν, ενώ στην Ταϊλάνδη οι αρχές συνέστησαν στα ξενοδοχεία να μη προσφέρουν αλκοόλ στα πρωτοχρονιάτικα ρεβεγιόν που διοργανώνουν.

Στη Σρι Λάνκα τα υπερπολυτελή θέρετρα ακύρωσαν τις γιορτές που είχαν προγραμματίσει, ενώ στην Αυστραλία η παραδοσιακή επίδειξη πυροτεχνημάτων στη γέφυρα του λιμανιού του Σίδνεϊ πραγματοποιήθηκε μεν αλλά συμπεριέλαβε τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων.

Στο Παρίσι τα δέντρα και τα πρωτοχρονιάτικα στολίδια στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων έχουν ντυθεί με μαύρο ύφασμα.

Στην Κύπρο οι τοπικές αρχές αποφάσισαν να μην πραγματοποιήσουν γιορτές με πυροτεχνήματα και υπαίθρια πάρτι σε ένδειξη σεβασμού για τα χιλιάδες θύματα του τσουνάμι ενώ θα προσφέρουν τα σχετικά κονδύλια για την ικανοποίηση ζωτικών αναγκών των επιζώντων.

Στη Σουηδία επικρατεί ατμόσφαιρα πένθους και οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες καθώς περίπου 2.500 πολίτες της χώρας αγνοούνται.

Στην Κωνσταντινούπολη οι δημοτικές αρχές ματαίωσαν τη μεγάλη γιορτή που είχαν οργανώσει απόψε στην κεντρική πλατεία Ταξίμ, ενώ το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανακοίνωσε ότι θα γίνει αύριο θεία λειτουργία ειδικά αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων του σεισμού.


Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2004 - 11:30 (Ώρα Λονδίνου)

Προβληματισμός για τα κίνητρα

Όλα τα ενδεχόμενα για τα αίτια της δολοφονίας του 32χρονου ειδικού φρουρού, Χαράλαμπου Αμανατίδη, που βρέθηκε νεκρός από πυρά αγνώστων στις 3.30 το πρωί της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος), μελετά η αστυνομία.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, «ερευνώνται όλες οι εκδοχές για το έγκλημα», αν και ο τρόπος της δολοφονίας και το είδος του όπλου δεν παραπέμπει σε καμία γνωστή οργάνωση ένοπλης βίας.

Υπενθυμίζεται ότι την ώρα που διεπράχθη το έγκλημα, το θύμα εκτελούσε υπηρεσία σκοπού στο σπίτι του από εννέα μηνών στρατιωτικού ακολούθου της Βρετανίας στην Αθήνα, συνταγματάρχη Μαρκ Μπλάδεργουικ, στην οδό Καρπάθου 47Α στην Κηφισιά.

Προς το παρόν πάντως, οι αξιωματικοί της αστυνομίας εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις τρομοκρατικής ενέργειας με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, αλλά ούτε και ενδείξεις περί ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, καθώς ο 32χρονος είχε ζητήσει να κάνει την πρώτη πρωινή βάρδια της Παρασκευής στο σπίτι του Βρετανού ακόλουθου, αλλάζοντας με άλλο συνάδελφό του, επειδή ήθελε να απουσιάσει εντός των προσεχών ημερών για να παραστεί στο 40ήμερο μνημόσυνο του πατέρα του. Το γεγονός αυτό αποδυναμώνει την εκδοχή να του έστησαν ενέδρα.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας. Η αστυνομία ειδοποιήθηκε από έναν γείτονα που άκουσε τους πυροβολισμούς χωρίς όμως να δει τους δράστες.

Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι οι δράστες ήταν τουλάχιστον δύο. Κυρίαρχη εκδοχή παραμένει να άρπαξαν οι δράστες το αυτόματο του σκοπού, και εκείνος να προσπάθησε να τους αντιμετωπίσει με το ατομικό του πιστόλι, οπότε αυτοί τον πυροβόλησαν εννέα φορές.

Οι σφαίρες έπληξαν τον αστυνομικό σε διάφορα σημεία του σώματός του από το λαιμό και κάτω ενώ το πιστόλι του το κρατούσε στο δεξί χέρι.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο αστυνομικός φορούσε αλεξίσφαιρο.

Το όπλο του εγκλήματος δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλη ενέργεια σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, μετά τη βαλλιστική εξέταση.

Κατά τους αξιωματικούς της ασφάλειας είναι πιθανό η κάλυκες, διαμετρήματος 9 χιλιοστών που βρέθηκαν να προέρχονται από το υπηρεσιακό αυτόματο του θύματος.

Πάντως, αυτό δεν είναι δυνατόν να αποδειχθεί εργαστηριακά διότι δεν υπάρχουν στην εγκληματολογική υπηρεσία κάλυκες του ιδίου όπλου ώστε να γίνει σύγκριση.

Κανένα κίνδυνο δεν διέτρεξαν ο Βρετανός αξιωματούχος κι η οικογένειά του, που είναι καλά στην υγεία τους.

Ο Βρετανός Πρεσβευτής στην Αθήνα επικοινώνησε με την Ελληνική Αστυνομία και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του Ελληνα αστυνομικού.

Την θλίψη τους για το τραγικό γεγονός εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ. Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης ζήτησε την «ταχεία εξιχνίαση αυτής της στυγερής δολοφονίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες».

Πολύ ανησυχητική χαρακτήρισε τη δολοφονία, ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης, ερωτώμενος εάν πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα, ανέφερε ότι «δεν γνωρίζει» αλλά θεωρεί το γεγονός «ύποπτο».


Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2004 - 12:21 (Ώρα Λονδίνου)

Στους δέκα οι αγνοούμενοι

Ανθρωπιστική βοήθεια στέλνει η Ελλάδα

Καμμία αλλαγή δεν έχει επέλθει στα στοιχεία που έχει το υπουργείο των Εξωτερικών για τους Έλληνες αγνοούμενους στις περιοχές της νοτιανατολικής Ασίας που επλήγησαν από το τσουνάμι.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Γεώργιος Κουμουτσάκος, οι Έλληνες αγνοούμενοι παραμένουν εννέα.

Ο κ. Κουμουτσάκος επανέλαβε ότι δεν θα δώσει κανένα όνομα αγνοουμένου πριν να είναι απολύτως διασταυρωμένες οι πληροφορίες.

Ακόμη, συνέστησε, εκ μέρους του υπουργείου, σε όσους Έλληνες βρίσκονται ή θα αναχωρήσουν για τις πληγείσες περιοχές να βρίσκονται σε επικοινωνία με τις διπλωματικές αντιπροσωπείες της Ελλάδας ή το υπουργείο Εξωτερικών.

Εξάλλου, το υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε έκκληση σε πολίτες και μη κυβερνητικές οργανώσεις για τη συγκέντρωση σκηνών, αφού η έλλειψή τους αποτελεί το αμεσότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πληγέντες στη Σρι Λάνκα, σύμφωνα με όσα διαπίστωσε η πρώτη αποστολή C-130.

Όσοι μπορούν να συνεισφέρουν σε σκηνές, καλούνται να επικοινωνούν με την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) στα τηλέφωνα (+30) 210 36 83 676, (+30) 210 36 83 679 και (+30) 210 36 83 681.

Το υλικό οφείλει να συγκεντρωθεί άμεσα καθώς έχει προγραμματιστεί να μεταφερθεί στις πληγείσες περιοχές με νέα αποστολή C-130, την τρίτη κατά σειρά, τη Δευτέρα ή Τρίτη.


Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2004 - 10:55 (Ώρα Λονδίνου)

Απάντηση στην Άγκυρα

Απέρριψε την πρόταση του ΔΗΣΥ για ανάληψη πρωτοβουλίας για λύση του Κυπριακού από την ελληνική κυπριακή πλευρά, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «αφελή» τη θέση αυτή, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος, μιλώντας στην πρωτοχρονιάτικη εορτή του ΔΗΚΟ, χαρακτήρισε την πρόταση «κενά συνθήματα», γιατί «τα δικαιώματα δεν καθορίζονται ανάλογα με το ποιος θα τα προβάλει πρώτος, αλλά ούτε καθορίζει την ημερήσια διάταξη των συνομιλιών αυτός που θα πει πρώτος ότι θέλει συνομιλίες».

Σημείωσε επίσης ότι ούτε η πίεση, ούτε οι απειλές πρόκειται να τον κάνουν να παρεκκλίνει από αυτό που κρίνει ότι είναι σωστό και δίκαιο για τον κυπριακό Ελληνισμό, σε συνεργασία με το κόμμα του και το Εθνικό Συμβούλιο, ενώ τόνισε ότι δεν προτίθεται να μετατρέψει «το χρονοδιάγραμμα που έχει σε βάρος της η Τουρκία σε χρονοδιάγραμμα πίεσης πάνω στην πλευρά μας».

Επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί επιδιαιτησία και, αναφερόμενος στη σύνοδο των Βρυξελλών, ανέφερε ότι η Κύπρος διατηρεί το δικαίωμα του βέτο και ότι αν η Τουρκία δεν υπογράψει τα όσα αναφέρονται στα συμπεράσματα της συνόδου, περιλαμβανομένου και του πρωτοκόλλου για επέκταση της συμφωνίας τελωνειακής σύνδεσης, δεν θα αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Την Πέμπτη, ο κ. Παπαδόπουλος είχε δηλώσει ότι αν η Τουρκία δεν υπογράψει τα όσα αναφέρονται στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, περιλαμβανομένου και του πρωτοκόλλου για επέκταση της συμφωνίας τελωνειακής σύνδεσης, δεν θα αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Η δήλωση του προέδρου έγινε με αφορμή την τοποθέτηση της Άγκυρας, ότι τα συμπεράσματα της Συνόδου είναι μονομερείς αποφάσεις στις οποίες κατέληξαν οι χώρες-μέλη και δεν τίθεται ζήτημα υπογραφής τους.

Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι από αυστηρώς τεχνικής απόψεως, η θέση αυτή είναι σωστή. Ωστόσο, είπε, τίθενται όροι και είναι δικαίωμα μίας αιτήτριας χώρας να τους δεχθεί ή όχι.

Η Άγκυρα είχε εκφράσει την άποψη ότι όσα αναφέρονται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι μονομερείς αποφάσεις, στις οποίες κατέληξαν οι χώρες - μέλη της ΕΕ, και δεν τίθεται ζήτημα για υπογραφή τους από την Άγκυρα.

Επίσης, το εθνικό συμβούλιο ασφαλείας (MGK) της Τουρκίας, στο οποίο συμμετέχουν οι ανώτατες πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της χώρας, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην επιβάλει κανέναν όρο στην Άγκυρα κατά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που προβλέπονται για την προσεχή χρονιά ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία.

Επίθεση Ταλάτ κατά Παπαδόπουλου

Εν τω μεταξύ, ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εξαπέλυσε επίθεση κατά του κυπρίου προέδρου, μιλώντας στο τουρκόφωνο πρόγραμμα του κρατικού ραδιοφώνου της Κύπρου (ΡΙΚ).

Ο κ. Ταλάτ είπε ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος «τρομοκράτησε πνευματικά τους Ελληνοκυπρίους, προκειμένου να ψηφίσουν ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου» και ότι ο κύπριος πρόεδρος δεν επιθυμεί επίλυση.

«Το ότι δεν θέλει λύση ο Παπαδόπουλος θα το αποδείξω σε όλο τον κόσμο, μπροστά στα μάτια του, μέρα με την μέρα. Θα καταφέρω την κοινή γνώμη να πει στον Παπαδόπουλο, ότι είναι αδύνατον να αιχμαλωτίσει τους Τουρκοκυπρίους, χρησιμοποιώντας την Κυπριακή Δημοκρατία, και την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε συγκεκριμένα.


Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2004 - 10:10 (Ώρα Λονδίνου)

Τσουνάμι, οικονομία και μέτοχος

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΑΣΕΠ: Χαμός με 80.000 αιτήσεις. Διαγωνισμός των εκπαιδευτικών για 5.949 θέσεις. Σήμερα λήγει η προθεσμία.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Σε περισσότερους φοιτητές το επίδομα. Όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις για τα 1.000 ευρώ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 1.000 ευρώ το φοιτητικό επίδομα. Μέσα στο α' τρίμηνο του 2005 οι αιτήσεις.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Νέο τοπίο μετά την καταστροφή. Η τραγωδία στον Ινδικό αλλάζει την αντίληψή μας για τον κόσμο.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Τα 50 φορο-δώρα για μισθωτούς συνταξιούχους επιχειρηματίες. Σημαντικά οφέλη για όλους φέρνει το 2005.

Η ΑΥΓΗ: Αλληλεγγύη τώρα! Τουλάχιστον 125.000 οι νεκροί- 5,5 εκατομμύρια οι άστεγοι.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Οργή Θεού χτύπησε τους παιδεραστές στην... καθιερωμένη συνάντησή τους στα αμαρτωλά νησιά. Το τσουνάμι μαζί με τα αθώα θύματα κατάπιε και χιλιάδες εκμεταλλευτές φτωχών και ανήλικων παιδιών.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ψαλιδισμένες θα είναι οι αυξήσεις για το 2005. Πλήττονται όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 14.000 ευρώ.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Γενναίες επιδοτήσεις για μικρές και ατομικές επιχειρήσεις. Όλα τα προγράμματα με τα οποία η κυβέρνηση θα ενισχύσει τους μικρομεσαίους.

ΕΘΝΟΣ: 2004 Οι λαμπρές και οι ζοφερές σελίδες και τα πρόσωπα της χρονιάς που φεύγει.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Σουφλιάς ετοιμάζει την "επανάστασή του". Θα το φέρει ο Βλάχος το τυρί.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κόντρα Τάσσου-Ερντογάν. Μετά την προκλητική συμπεριφορά του Τούρκου πρωθυπουργού.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Συντάξεις: Οι 12 αλλαγές που φέρνει το 2005.Ασφαλιστικό: Τα νέα όρια ηλικίας για όλα τα Ταμεία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 2004 :Φεύγει κι αφήνει πίσω του συντρίμμια. ο Παράδεισος έγινε κόλαση.

ΕΞΠΡΕΣ: Πρόκληση η εξωστρέφεια. Με συγκριτικό φορολογικό πλεονέκτημα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις το 2005.

ΕΣΤΙΑ: Πιο ανθρώπινη η Αθήνα προ 100 ετών. Το 1904 σε κυκλοφορία μόλις 4 ιδιωτικά αυτοκίνητα!

ESPRESSO: Άκης Τσελέντης: Νεκρός ο άνθρωπος - κλειδί στην υπόθεση του Σινούκ. Τι καταγγέλλουν οι συγγενείς του.

ΚΕΡΔΟΣ: Βυθίζονται στα χρέη τα ελληνικά νοικοκυριά. Τα νοικοκυριά οφείλουν στις τράπεζες περίπου 50 δισ. ευρώ.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ: Σε αναζήτηση νέας κιβωτού. 110.000 τα θύματα από τα τσουνάμι στον Ινδικό και συνεχίζουν να μετρούν...

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Χρονιά του ευρώ το 2004. Άνοδος 8,5% έναντι του δολαρίου - Πως επηρεάζεται η οικονομία μας.

ΚΑΡΦΙ του Σαββατοκύριακου: Τι τράβηξαν το 2004 συνταξιούχοι και μισθωτοί. Αλλιώτικη ανασκόπηση.

Ο ΛΟΓΟΣ: Χρωστάμε 50 δισ. ευρώ. Στο 30% του ΑΕΠ σκαρφαλώνει ο δανεισμός των νοικοκυριών!

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Στα 50 δισ. ευρώ τα δάνεια των νοικοκυριών. Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι χορηγήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ: "Κρυφή" λίστα με Έλληνες αγνοούμενους. Ενώ οι νεκροί αγγίζουν τους 150.000.

Η ΝΙΚΗ: "Ψίχουλα" στους πληγέντες. Κωφεύουν ΗΠΑ, ΕΕ και οι υπόλοιπες πλούσιες χώρες. Αντιδράσεις για τη συμπεριφορά Μπους.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αλέκα Παπαρήγα: Αντισεισμική θωράκιση άμεση ανάγκη της χώρας.

TRAFFIC NEWS: Δεν ξέρουμε πόσοι Έλληνες χάθηκαν στην "κόλαση". Στις Μαλδίβες παραμένουν με δική τους πρωτοβουλία 30 παραθεριστές.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η Γη αποσταθεροποιημένη χρόνια κινδυνεύει από πολλά ενδεχόμενα. Πείτε την αλήθεια στο λαό.

Η ΧΩΡΑ: Και 2η λίστα με Έλληνες που είναι αγνοούμενοι. Μακραίνει ο κατάλογος της αγωνίας πέρα από τους εννέα.

Νοτιοανατολική Ασία - Σεισμός - Τσουνάμι

Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "εκατοντάδες είναι οι νεκροί ξένοι τουρίστες, ενώ χιλιάδες ήσαν ακόμη αγνοούμενοι... Υπάρχουν φόβοι για χίλιους Σουηδούς που αγνοούνται, ενώ παρεμφερής είναι και ο αριθμός των αγνοούμενων Γερμανών. Στο μέτωπο της διεθνούς αρωγής, πέραν των προσπαθειών του ΟΗΕ, ο Γάλλος πρόεδρος προτείνει μορατόριουμ χρεών ενώ η ΕΕ πιέζει για μια διάσκεψη διεθνών δωρητών".

Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "λίγο πιο γενναιόδωρες, αλλά μακριά από τις πραγματικές ανάγκες, εμφανίζονται οι ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Βρετανία) ενώ αίσθηση έχει προκαλέσει και η γενικότερη αδιαφορία του Τζορτζ Μπους ο οποίος έμεινε απαθής στο ράντσο του και μόνο κατόπιν σφοδρών αντιδράσεων και μέσα στη χώρα του προέβη σε μια τυπική δήλωση για το τραγικό συμβάν που έπληξε τις χώρες του Ινδικού Ωκεανού".

Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ "και χιλιάδες παιδεραστές, πελάτης της βιομηχανίας πορνείας ανηλίκων της νοτιοανατολικής Ασίας, "κατάπιαν" τα γιγάντια φονικά κύματα στην Ινδονησία. Η εξακρίβωσης της ταυτοπροσωπίας ατόμων για τα οποία στο παρελθόν έχουν προκύψει συγκεκριμένα ποινικά αξιολογήσιμα- στοιχεία που αφορούν τον παιδεραστικό βίο τους σε συνευσαμό με τις περιπλοκές της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων έχει προκαλέσει αφόρητη αμηχανία στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών".

Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι "τα εφιαλτικά σενάρια για μεγάλο αριθμό Ελλήνων αγνοούμενων φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται μετά τις χθεσινές αναφορές από το υπ. Εξωτερικών για 2η λίστα τουριστών, οι οποίοι δεν έχουν επικοινωνήσει με τις οκογένειές τους".

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "δεύτερη "κρυφή" λίστα κυκλοφορεί στο υπουργείο Εξωτερικών. Την ίδια ώρα η αγωνία για τους 9 επισήμως αγνοουμένους Έλληνες κορυφώνεται. Στο μεταξύ ο αριθμός των θυμάτων από τα τσουνάμι ξεπερνά τους 130 χιλιάδες και πολλοί πιστεύουν ότι θα αγγίξει τους 150 χιλιάδες".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "οι επιπτώσεις της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Νοτιοανατολική Ασία δεν περιορίζονται στις 9 χώρες που έπληξε το τσουνάμι. Όλος ο κόσμος με τη μία ή την άλλη μορφή γίνεται μέρος της τραγωδίας. Ήδη 43 χώρες μετρούν νεκρούς και αγνοούμενους ενώ η παγκοσμιότητα της τηλεοπτικής εικόνας παγκοσμιοποιεί την αλληλεγγύη των πολιτών του κόσμου".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι "το 2004 φεύγει, αφήνοντας πίσω του συντρίμμια και όλεθρο, βαριά κληρονομιά για τη χρονιά που έρχεται. Πάνω από 120.000 νεκροί στη ΝΑ Ασία πρωτοφανής οικολογική καταστροφή, θρήνος και οδυρμός συνθέτουν το σκηνικό της τραγωδίας με την οποία μας αφήνει το 2004".

H TRAFFIC NEWS εκτιμά ότι "αντίθετα απ΄ ό,τι περίμενε κανείς, η τεράστια καταστροφή και οι δεκάδες χιλιάδες νεκροί δεν έριξαν αλλά "απογείωσαν" τα χρηματιστήρια της Ινδονησίας και της Ινδίας , τα οποία σπάνε ρεκόρ".

Οικονομία

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι: "το 2004 αποδεικνύεται χρονιά του ευρώ. καθώς ξεπέρασε την ισοτιμία του 1,36 δολαρίου, σημειώνοντας άνοδο τουλάχιστον 8,5%. Σε αντίθεση με την ασθενή εισαγωγή του, το 1999, το ευρώ εμφανίζεται πλέον ισχυρό, καθώς απομυθοποιείται το δολάριο ως το μοναδικό "παγκόσμιο" νόμισμα."

ΤΟ ΒΗΜΑ αναφέρει: "η εφορία θα "ψαλιδίσει" το νέο έτος τις αυξήσεις που θα δοθούν στους μισθούς και στις συντάξεις και θα ισχύσουν από την Πρωτοχρονιά. Οι απώλειες θα είναι περίπου μία ποσοστιαία μονάδα λόγω της αυξημένης παρακράτησης φόρου."

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει: "καταιγίδα" αυξήσεων ενέκρινε η κυβέρνηση και ισχύουν από την πρώτη κιόλας μέρα του 2005. Οι ανατιμήσεις αφορούν στα τιμολόγια του ΟΤΕ, στα εισιτήρια των αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ και τα κόμιστρα ταξί."

Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "με αμείωτο ρυθμό συνεχίστηκε και τον Οκτώβριο ο δανεισμός των νοικοκυριών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το υπόλοιπο των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων ξεπέρασε τα 48,9 δισ. ευρώ και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει υπερβεί τα 49 δισ. ευρώ (30% του ΑΕΠ). Το 1998 το χρέος των νοικοκυριών άγγιζε τα 9,8 δισ. ευρώ, προσεγγίζοντας τα 8,9% του ΑΕΠ. Δηλαδή στη διάρκεια των ετών αυτών το χρέος των νοικοκυριών υπερτριπλασιάστηκε."

Βασικός μέτοχος

Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι: "είναι τουλάχιστον φαρισαϊκός ο τρόπος με τον οποίο το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως προσπαθεί να εκμεταλλευθή πολιτικά την διαφαινόμενη εμπλοκή της ρυθμίσεως για τον βασικό μέτοχο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η επίμαχη επιστολή της Κομμισσιόν, που επισημαίνει αποκλίσεις από την κοινοτική νομοθεσία, δεν αφορά μόνον το νομοσχέδιο το οποίο κατέθεσε η σημερινή Κυβέρνησις, αλλά και τον νόμο που είχε ψηφίσει το 2002 η Κυβέρνησις Σημίτη. Και βεβαίως, επισημαίνει ότι στην κοινοτική νομοθεσία προσκρούει πρωτίστως η συνταγματική διάταξις που επίσης ψηφίστηκε επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ".

ΤΟ ΚΑΡΦΙ γράφει: ''ποιος τον πιάνει τώρα τον Σουφλιά? Έλεγε ότι θα συνεχίσει την κριτική του μετά τις γιορτές, αλλά μετά την επιστολή της Επιτροπής για το "πόνημα" του βασικού μετόχου δηλώνει δικαιωμένος κι αφήνει, χρονιάρες μέρες, αιχμές κατά Ρουσόπουλου και Παυλόπουλου".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει ότι: "έχουμε λησμονήσει ότι είμεθα, από χρόνια, μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Κοινοτικό Δίκαιο κατισχύει του Εθνικού, ακόμη και του Συντάγματος. Αυτά φαίνεται δεν τα γνώριζαν στην Κυβέρνηση, όταν συνέτασσαν τον νόμο περί "Βασικού Μετόχου". Έτσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με επιστολή της στην ελληνική Κυβέρνηση, για το θέμα του νομοσχεδίου του "Βασικού Μετόχου", επισυνάπτει και τρεις αποφάσεις του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, με τις οποίες αναγνωρίζεται ότι το Κοινοτικό Δίκαιο κατισχύει του Εθνικού και ακόμη και του Συντάγματος."

ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι: "εντείνονται στο ΠΑΣΟΚ οι αντιδράσεις για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον "Βασικό Μέτοχο". Ο κ. Ευ. Βενιζέλος κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο, ενώ ο κ. Α. Λοβέρδος τόνισε ότι τέτοιες ενέργειες μας εκθέτουν έξω από τα σύνορα."

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει: "ταυτισμένος με τις πολιτικές και τις θέσεις της κυβέρνησης εμφανίσθηκε χθες ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε στα μέλη του διαγραμματειακού οργάνου της ΝΔ".

H ESPRESSO αναφέρει ότι:" Άλλο πράγμα η γραφειοκρατία των Βρυξελλών και άλλο οι βουλές της κυβέρνησης Καραμανλή. Η προερχόμενη από την Κομισιόν επιστολή, με την οποία κάποιοι στις Βρυξέλλες προσπαθούν να βάλουν φρένο στο νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο, προκάλεσε προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά μέχρι εκεί."

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2004 - 06:56 (Ώρα Λονδίνου)

Τραγωδία στο Μπουένος Άιρες

Ο χώρος της συναυλίας ήταν κατάμεστος από νεαρούς φίλους του συγκροτήματος

Τουλάχιστον 169 άτομα έχασαν τη ζωή τους και περισσότερα από 400 τραυματίστηκαν στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε κλαμπ όπου διεξαγόταν ροκ συναυλία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της πυροσβεστικής, η πυρκαγιά προκλήθηκε από φωτοβολίδα που άναψε θαυμαστής του δημοφιλούς συγκροτήματος Λος Καγιεχέρος.

Η οροφή του κτιρίου κατέρρευσε παγιδεύοντας πολλά άτομα στις φλόγες και τον καπνό, ενώ οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται σε ασφυξία.

Οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, καθώς στο χώρο πιστεύεται ότι βρίσκονταν τουλάχιστον 5 χιλιάδες άνθρωποι.


Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2004 - 07:25 (Ώρα Λονδίνου)

Δολοφονία φρουρού

Ανοικτό παραμένει και το ενδεχόμενο να δολοφονήθηκε από οργάνωση ένοπλης βίας ο 32χρονος ειδικός φρουρός, Χαράλαμπος Αμανατίδης, που βρέθηκε νεκρός από πυρά αγνώστων στις 3.30 το πρωί της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος).

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία «ερευνώνται όλες οι εκδοχές για το έγκλημα, που διεπράχθη ενώ ο αστυνομικός εκτελούσε υπηρεσία σκοπού στο σπίτι του από εννέα μηνών στρατιωτικού ακολούθου της Βρετανίας στην Αθήνα, συνταγματάρχη Μάρκ Μπλάδεργουϊκ, στην οδό Καρπάθου 47Α στην Κηφισιά.

Όπως έγινε γνωστό, οι δράστες πυροβόλησαν τον ειδικό φρουρό με πιστόλι των εννέα χιλιοστών, τουλάχιστον εννέα φορές κι ενώ ο Χαράλαμπος Αμανατίδης βρισκόταν μέσα στη σκοπιά.

Σύμφωνα με τις ενδείξεις, ο 32χρονος πρέπει να επεχείρησε να αντιδράσει.

Όπως δήλωσε ο γενικός αστυνομικός διευθυντής, κ. Τσιατούρας, «ο άτυχος αστυνομικός εδέχθη καταιγισμό πυρών. Εχει βληθεί τουλάχιστον οκτώ φορές από μικρή απόσταση. Από τη θέση που βρέθηκε ο νεκρός και από τη στάση του συμπεραίνουμε ότι κάτι αντελήφθη και προσπάθησε να αντιδράσει. Συγκεκριμένα, προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το υπηρεσιακό περίστροφο, ενώ οι δράστες τού άρπαξαν το οπλοπολυβόλο που έχουν οι ειδικοί φρουροί-σκοποί».

Κανένα κίνδυνο δε διέτρεξαν ο Βρετανός αξιωματούχος και η οικογένεια του, που είναι καλά στην υγεία τους.

Σύμφωνα με την Ασφάλεια, δεν υπάρχουν ενδείξεις τρομοκρατικής ενέργειας, που να ταιριάζουν με τη δράση των παλιών τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα.

Ωστόσο, στις έρευνες συμμετέχει και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία επειδή προβληματίζει ο αφοπλισμός από τους δράστες.

Επίσης, ερευνάται και η πιθανότητα των προσωπικών διαφορών του θύματος με κάποιους ή η περίπτωση στόχος των δολοφόνων να ήταν ο οπλισμός του αστυνομικού.

Έξω από τη σκοπιά βρέθηκαν αρκετοί κάλυκες από το πιστόλι του εγκλήματος και μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια της εγκληματολογικής υπηρεσίας όπου εξετάζονται.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας, αλλά η αστυνομία ειδοποιήθηκε από έναν γείτονα που άκουσε τους πυροβολισμούς χωρίς όμως να δει τους δράστες.

Ενδιαφέρον για την αστυνομία παρουσιάζει η ύπαρξη κάμερας στο δρόμο έξω από την κατοικία του στρατιωτικού ακολούθου της Βρετανίας, η οποία πιθανώς να έχει καταγράψει την σκηνή της δολοφονικής επίθεσης.

Ο Βρετανός πρεσβευτής στην Αθήνα επικοινώνησε με την Ελληνική Αστυνομία και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του Έλληνα αστυνομικού.

Λόγω του τραγικού γεγονότος, ματαιώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις της πρωτοχρονιάς που είχαν προγραμματιστεί από την Ελληνική Αστυνομία.


Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2004 - 06:56 (Ώρα Λονδίνου)

Τραγωδία στο Μπουένος Άιρες

Ο χώρος της συναυλίας ήταν κατάμεστος από νεαρούς φίλους του συγκροτήματος

Τουλάχιστον 169 άτομα έχασαν τη ζωή τους και περισσότερα από 370 τραυματίστηκαν στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε κλαμπ όπου διεξαγόταν ροκ συναυλία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της πυροσβεστικής, η πυρκαγιά προκλήθηκε από επίδειξη πυροτεχνημάτων, κατά την εμφάνιση του δημοφιλούς συγκροτήματος Λος Καγιεχέρος.

Ο θάνατος πολλών από τα θύματα οφείλεται στην εισπνοή καπνού, που γέμισε το χώρο της συναυλίας.

Η πυροσβεστική εξακολουθεί να αναζητεί παγιδευμένους, καθώς στο χώρο πιστεύεται ότι βρίσκονταν τουλάχιστον 2 χιλιάδες άνθρωποι.


Δολοφονία φρουρού

Νεκρός βρέθηκε ο Έλληνας ειδικός φρουρός, σκοπός της κατοικίας του στρατιωτικού ακολούθου της Μεγάλης Βρετανίας, στην οδό Καρπάθου 47Α, στην Κηφισιά.

Ο άτυχος φρουρός εντοπίστηκε νεκρός στις 3.30 το πρωί της Παρασκευής.

Έφερε αρκετά τραύματα από πυροβόλο όπλο, οπότε εξ αρχής αποκλείστηκε το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας.

Όπως δήλωσε ο γενικός αστυνομικός διευθυντής, κ. Τσιατούρας, «ο άτυχος αστυνομικός εδέχθη καταιγισμό πυρών. Έχει βληθεί τουλάχιστον οκτώ φορές από μικρή απόσταση. Από τη θέση που βρέθηκε ο νεκρός και από τη στάση του συμπεραίνουμε ότι κάτι αντελήφθη και προσπάθησε να αντιδράσει. Συγκεκριμένα, προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το υπηρεσιακό περίστροφο, ενώ οι δράστες τού άρπαξαν το οπλοπολυβόλο που έχουν οι ειδικοί φρουροί-σκοποί».

Όπως έγινε γνωστό, από την ασφάλεια Αττικής εξετάζεται και η περίπτωση να πρόκειται για εκδικητική πράξη, αν ο 30χρονος ειδικός φρουρός ενέχετο σε κάποια ύποπτη υπόθεση, αλλά και η περίπτωση να πρόκειται για επίθεση στο σπίτι του στρατιωτικού ακολούθου, που έγινε αντιληπτή από το σκοπό, ο οποίος στην προσπάθειά του να σταματήσει το δράστη ή τους δράστες, δέχθηκε τα πυρά.

Η περιοχή πέριξ του σημείου της επίθεσης έχει αποκλειστεί και ερευνάται από τις αρχές.

Ενδιαφέρον για την αστυνομία παρουσιάζει η ύπαρξη κάμερας στο δρόμο έξω από την κατοικία του στρατιωτικού ακολούθου της Βρετανίας, η οποία πιθανώς να έχει καταγράψει τη σκηνή της δολοφονικής επίθεσης.


Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2004 - 06:56 (Ώρα Λονδίνου)

Τραγωδία στο Μπουένος Άιρες

Ο χώρος της συναυλίας ήταν κατάμεστος από νεαρούς φίλους του συγκροτήματος

Τουλάχιστον 149 άτομα έχασαν τη ζωή τους και περισσότερα από 250 τραυματίστηκαν στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε κλαμπ όπου διεξαγόταν ροκ συναυλία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της πυροσβεστικής, η πυρκαγιά προκλήθηκε από επίδειξη πυροτεχνημάτων, κατά την εμφάνιση του δημοφιλούς συγκροτήματος Λος Καγιεχέρος.

Ο θάνατος πολλών από τα θύματα οφείλεται στην εισπνοή καπνού, που γέμισε το χώρο της συναυλίας.

Η πυροσβεστική εξακολουθεί να αναζητεί παγιδευμένους, καθώς στο χώρο πιστεύεται ότι βρίσκονταν τουλάχιστον 2 χιλιάδες άνθρωποι.


Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2004 - 06:42 (Ώρα Λονδίνου)

Παγκόσμια επιχείρηση αρωγής

Στην Ινδονησία, όπου υπάρχουν και οι περισσότεροι νεκροί, θα διεξαχθεί διεθνής σύνοδος για τη συγκέντρωση μεγαλύτερης βοήθειας

Τη μακροπρόθεσμη δέσμευση της διεθνούς κοινότητας στην ανοικοδόμηση των περιοχών της νότιας Ασίας που επλήγησαν από το φονικό τσουνάμι, ζήτησε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ενώ ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων μέχρι στιγμής, ξεπερνά τις 125 χιλιάδες.

Ο κ. Ανάν είπε χαρακτηριστικά ότι χρειάζεται μια «άνευ προηγουμένου παγκόσμια κινητοποίηση».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος δήλωσε ότι η χώρα του θα συνδράμει το έργο του ΟΗΕ, μαζί με τις Αυστραλία, Ινδία και Ιαπωνία που συμμετέχουν σε συνασπισμό για την παροχή βοήθειας.

Η Ινδονησία ανακοίνωσε ότι θα φιλοξενήσει στις 6 Ιανουαρίου διεθνή σύνοδο ώστε να προσελκύσει μεγαλύτερη έκτακτη βοήθεια.

Μέχρι στιγμής, η οικονομική βοήθεια που έχει συγκεντρωθεί από δωρεές φτάνει τα 500 εκατομμύρια δολάρια, με τα μισά από αυτά να προέρχονται από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι αυξάνει τη συνεισφορά της στα 96 εκατομμύρια δολάρια, γεγονός που την καθιστά την μεγαλύτερη δωρήτρια χώρα.

Συγκινητικό είναι το ενδιαφέρον και οι δωρεές του απλού κόσμου σε πολλά κράτη, όπως στη Βρετανία. Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός άνοιξε ειδική ιστοσελίδα, ώστε να καταχωρούνται οι χρηματικές προσφορές.

Ο Καναδάς, παράλληλα, έγινε η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε ότι διαγράφει τα χρέη των πληγέντων κρατών.

Εν τω μεταξύ, η ανθρωπιστική βοήθεια που έχει σταλεί στην περιοχή διανέμεται με μεγάλη δυσκολία λόγω των κατεστραμμένων υποδομών.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.