Compact version |
|
Tuesday, 26 November 2024 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 04-12-26
Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2004 - 23:59 (Ώρα Λονδίνου) Βιβλικές καταστροφές και τεράστιο ανθρώπινο κόστος στη Σρι Λάνκα Ισχυρός υποθαλάσσιος σεισμός προκάλεσε παλιρροϊκά κύματα που κατέστρεψαν παραλιακές περιοχές στον Ινδικό Ωκεανό και σκότωσαν πάνω από 11.000 ανθρώπους. Οι χειρότερα πληγείσες περιοχές είναι η Σρι Λάνκα, η νότια Ινδία και οι Ινδονησία, όπου αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για κτίρια που έχουν καταρρεύσει, ολόκληρες κοινότητες που έχουν καταστραφεί και ανθρώπους που παρασύρθηκαν στη θάλασσα. Οι κυβερνήσεις των κρατών αυτών έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έχουν απευθύνει έκκληση για διεθνή βοήθεια. Ο σεισμός, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Σουμάτρας, στην Ινδονησία, είχε μέγεθος 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και είναι ο ισχυρότερος σεισμός στον κόσμο εδώ και 40 χρόνια. Οι επιστήμονες λένε πως η σύγκρουση της Ινδικής με την Ευρασιατική τεκτονική πλάκα, που συναντώνται σε μήκος 1.000 χιλιομέτρων, οδήγησε σε καταβύθιση του βυθού της θάλασσας κατά δέκα μέτρα. Απολογισμός Ο σεισμός, μεγέθους 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ήταν ο ισχυρότερος τα τελευταία 40 χρόνια Πάνω από 4.500 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Σρι Λάνκα και περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί καθώς τεράστια κύματα έφτασαν έως και δυο χιλιόμετρα στη ξηρά. Η κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση για διεθνή βοήθεια και όλα τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων διετάχθησαν να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις διάσωσης. Στην Ινδονησία επλήγη κυρίως η επαρχία Ατσέ, όπου οι νεκροί ξεπερνούν τις 2.000 . Η Ατσέ ήταν ουσιαστικά αποκλεισμένη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο λόγω συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και αυτονομιστών ανταρτών. Στη νότια Ινδία πάνω από 2.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες, κυρίως ψαράδες, εξακολουθούν να αγνοούνται. Τα τσουνάμι έπληξαν επίσης την Ταϊλάνδη και την Μαλαισία. Ιδιαιτέρως επλήγη το τουριστικό θέρετρο Πουκέτ και γειτονικά νησιά της Ταϊλάνδης καθώς και οι περιοχές Πενάνγκ και Λανγκάουι της Μαλαισίας. Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης λέει πως πάνω από 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Στη Μαλαισία έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 30 θάνατοι καθώς και μικρότερος αριθμός θυμάτων στη Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία). Οι καταστροφές είναι τεράστιες και υπάρχει φόβος ότι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί. Διεθνής βοήθεια Κυβερνήσεις από όλον τον κόσμο προσέφεραν βοήθεια στις πληγείσες περιοχές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε έκτακτη βοήθεια τεσσάρων εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ βοήθεια προσέφερε ακόμα ο Πάπας και πολλές μεμονωμένες ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσα τους και η Ελλάδα. Το Κουβέιτ είπε ότι στέλνει ένα εκατομμύριο δολάρια σε βοήθεια και η Ρωσία στέλνει σωστικά συνεργεία, μεταγωγικά αεροπλάνα και εφόδια.
Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2004 - 21:52 (Ώρα Λονδίνου) Η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν και αυτή τη φορά υψηλή Οι δημοσκοπήσεις εξόδου μετά το τέλος της ψηφοφορίας στις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας φέρουν τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, Βίκτορ Γιουτσένκο, να προηγείται με αρκετή διαφορά του αντιπάλου του, πρωθυπουργού Βίκτορ Γιανούκοβιτς. Την τάση αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνουν και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, από ελάχιστο αριθμό τμημάτων. Οι οπαδοί του Γιουτσένκο έχουν αρχίσει ήδη να πανηγυρίζουν στην πρωτεύουσα, Κίεβο, ένα από τα προπύργια της αντιπολίτευσης. Αλλά στην ανατολική Ουκρανία, υπάρχει μεγάλη υποστήριξη προς τον Γιανούκοβιτς, ο οποίος δήλωσε πεπεισμένος για τη νίκη του. Είπε, όμως, ότι αν χάσει θα ασκήσει σκληρή αντιπολίτευση. Ο Βίκτορ Γιανούκοβιτς είχε νικήσει στις εκλογές του Νοεμβρίου οι οποίες ακυρώθηκαν από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ουκρανίας λόγω εκτεταμένης καλπονοθείας. Τις εκλογές επιτήρησαν χιλιάδες ξένοι και Ουκρανοί παρατηρητές ενώ η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν υψηλή. Τα τελικά αποτελέσματα μπορεί να πάρουν μέρες μέχρι να ανακοινωθούν.
Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2004 - 18:50 (Ώρα Λονδίνου) Βιβλικές οι καταστροφές στη Σρι Λάνκα Ισχυρός υποθαλάσσιος σεισμός προκάλεσε παλιρροϊκά κύματα που κατέστρεψαν παραλιακές περιοχές στον Ινδικό Ωκεανό και σκότωσαν πάνω από 11.000 ανθρώπους. Οι χειρότερα πληγείσες περιοχές είναι η Σρι Λάνκα, η νότια Ινδία και οι Ινδονησία, όπου αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για κτίρια που έχουν καταρρεύσει, ολόκληρες κοινότητες που έχουν καταστραφεί και ανθρώπους που παρασύρθηκαν στη θάλασσα. Οι κυβερνήσεις των κρατών αυτών έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έχουν απευθύνει έκκληση για διεθνή βοήθεια. Ο σεισμός, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Σουμάτρας, στην Ινδονησία, είχε μέγεθος 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και είναι ο ισχυρότερος σεισμός στον κόσμο εδώ και 40 χρόνια. Οι επιστήμονες λένε πως η σύγκρουση της Ινδικής με την Ευρασιατική τεκτονική πλάκα, που συναντώνται σε μήκος 1.000 χιλιομέτρων, οδήγησε σε καταβύθιση του βυθού της θάλασσας κατά δέκα μέτρα. Απολογισμός Ο σεισμός, μεγέθους 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ήταν ο ισχυρότερος τα τελευταία 40 χρόνια Πάνω από 3.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Σρι Λάνκα και περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί καθώς τεράστια κύματα έφτασαν έως και δυο χιλιόμετρα στη ξηρά. Η κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση για διεθνή βοήθεια και όλα τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων διετάχθησαν να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις διάσωσης. Στην Ινδονησία επλήγη κυρίως η επαρχία Ατσέ, όπου οι νεκροί ξεπερνούν τις 2.000 . Η Ατσέ ήταν ουσιαστικά αποκλεισμένη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο λόγω συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και αυτονομιστών ανταρτών. Στη νότια Ινδία πάνω από 2.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες, κυρίως ψαράδες, εξακολουθούν να αγνοούνται. Τα τσουνάμι έπληξαν επίσης την Ταϊλάνδη και την Μαλαισία. Ιδιαιτέρως επλήγη το τουριστικό θέρετρο Πουκέτ και γειτονικά νησιά της Ταϊλάνδης καθώς και οι περιοχές Πενάνγκ και Λανγκάουι της Μαλαισίας. Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης λέει πως πάνω από 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Στη Μαλαισία έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 30 θάνατοι καθώς και μικρότερος αριθμός θυμάτων στη Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία). Οι καταστροφές είναι τεράστιες και υπάρχει φόβος ότι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί. Διεθνής βοήθεια Κυβερνήσεις από όλον τον κόσμο προσέφεραν βοήθεια στις πληγείσες περιοχές. Η Ινδία έστειλε πολεμικά σκάφη και αεροσκάφη μεταφέροντας βοήθεια στις νότιες ακτές της και στη Σρι Λάνκα, ενώ βοήθεια υποσχέθηκε και το Πακιστάν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε έκτακτη βοήθεια τεσσάρων εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ βοήθεια προσέφερε ακόμα ο Πάπας και πολλές μεμονωμένες ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσα τους και η Ελλάδα. Το Κουβέιτ είπε ότι στέλνει ένα εκατομμύριο δολάρια σε βοήθεια και η Ρωσία στέλνει σωστικά συνεργεία, μεταγωγικά αεροπλάνα και εφόδια.
Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2004 - 15:30 (Ώρα Λονδίνου) Ασφαλείς οι Έλληνες παραθεριστές Παρά τις καταστροφές, ασφαλείς είναι οι Έλληνες τουρίστες στο νησί Πουκέτ της Ταϊλάνδης Ασφαλείς είναι οι Έλληνες τουρίστες στα ασιατικά κράτη που επλήγησαν από τον φονικό σεισμό και τα τεράστια παλιρροϊκά κύματα την Κυριακή. Όπως δήλωσε στο τηλεοπτικό σταθμό ΝΕΤ ο Έλληνας πρεσβευτής στην Ταϊλάνδη, Μ. Χισκάκης, μέχρι στιγμής έχει αναφερθεί μόνο ο ελαφρύς τραυματισμός δύο Ελλήνων παραθεριστών στην ευρύτερη περιοχή. Δέκα Έλληνες τουρίστες βρίσκονται στις Μαλδίβες, που επίσης επλήγησαν από τα παλιρροϊκά κύματα, αλλά δεν έχει καταστεί δυνατή η επικοινωνία με την περιοχή. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν κινδύνευσαν ούτε οι Έλληνες τουρίστες που βρίσκονται στην Σρι Λάνκα, τη Νότια Ινδία και τη Σιγκαπούρη. Πάντως, το υπουργείο Εξωτερικών δεν δίνει στοιχεία για τον αριθμό των Ελλήνων τουριστών που βρίσκονται στην περιοχή και την κατάσταση της υγείας τους. Όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Κουμουτσάκος, δεν είναι δυνατή η καλή επικοινωνία με τις πληγείσες περιοχές και για το λόγο αυτό το υπουργείο Εξωτερικών επιφυλάσσεται να δώσει στοιχεία και θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις μόνο όταν μπορέσει να διασταυρώσει τις πληροφορίες ώστε να είναι έγκυρες. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε, πάντως, ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή τραυματίες και συνέστησε ψυχραιμία. Έχει ήδη δοθεί εντολή να μετακινηθεί διπλωματικός υπάλληλος από την Ελληνική πρεσβεία στην Μπανγκόκ στο νησί Πουκέτ. Κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει τεθεί σε ετοιμότητα ένα μεταγωγικό αεροπλάνο C-130 της πολεμικής αεροπορίας, ενώ εξαμελές κλιμάκιο της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, με εξειδίκευση στις τηλεπικοινωνίες και στις πρώτες βοήθειες, βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να αναχωρήσει τις επόμενες ώρες για την Ινδονησία. Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης βρίσκεται σε επαφή με τη διεθνή διασωστική κοινότητα για να λυθεί το πρόβλημα της μετακίνησης του κλιμακίου, σκοπός του οποίου είναι να συμβάλει στην αποκατάσταση και στην υποστήριξη των τηλεπικοινωνιών μεταξύ των διασωστικών ομάδων και των τοπικών φορέων.
Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2004 - 17:25 (Ώρα Λονδίνου) Αρκετές βρετανικές εφημερίδες εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στον θεατρικό συγγραφέα, Γκουρπτί Καούρ Μπατιάτ, οι παραστάσεις του έργου του οποίου, Ατίμωση, ακυρώθηκαν μετά τις βίαιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας της θρησκευτικής κοινότητας Σιχ. Στην Σάντεϊ Τέλεγκραφ (The Sunday Telegraph) ο συγγραφέας Σαλμάν Ρουσντί καταγγέλλει την βρετανική κυβέρνηση ότι δεν έλαβε μέτρα για να προστατέψει την ελευθερία της έκφρασης. Αλλά η Ομπσέρβερ (The Observer) δέχεται πως ορισμένες φορές η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία του να μην γίνεται κανείς αντικείμενο προσβολής, θα συγκρουστούν. Η Σάντεϊ Τάιμς (The Sunday Times) λέει πως οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έπληξαν και την ίδια την κοινότητα των Σιχ. Καλά Χριστούγεννα Όλες οι εφημερίδες συμφωνούν σε ένα: σχεδόν όλα τα κύρια σχόλια της σύνταξης αναφέρονται στα Χριστούγεννα με τις εφημερίδες να εύχονται στους αναγνώστες τους, Καλά Χριστούγεννα κι Ευτυχισμένο το Νέο Έτος. Δεν λείπουν τα λογοπαίγνια για τις προβλέψεις για χιόνι την ημέρα των Χριστουγέννων (κάτι για το οποίο πολλοί Βρετανοί στοιχηματίζουν κάθε χρόνο, σχεδόν κατά παράδοση) και την ανησυχία των γραφείων στοιχημάτων που «παγώνουν» όπως λέει η Σάντεϊ Μίρορ (The Sunday Mirror) ή «γλιστράνε» όπως λέει η Νιουζ οβ δε Ουόρλντ (The News of the World). Και η Ιντιπέντεντ ον Σάντεϊ (The Independent on Sunday) δημοσιεύει στην πρώτη σελίδα της φωτογραφία από μερικούς Αγιοβασίληδες που τρέχουν να κολυμπήσουν στην παραλία του Μπράιτον. Αναφέρεται δε στις ελπίδες των εμπόρων πως η επομένη των Χριστουγέννων θα δει τις σχετικά χαμηλές μέχρι τώρα- πωλήσεις τους να βελτιώνονται.
Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2004 - 10:14 (Ώρα Λονδίνου) Τσουνάμι πνίγουν τη νοτιοανατολική Ασία Στο Πουκέ της Ταϊλάνδης αυτήν την εποχή υπάρχει έντονη τουριστική κίνηση Ισχυρός σεισμός στη θαλάσσια περιοχή της Ινδονησίας προκάλεσε παλιρροϊκά κύματα ύψους έως και πέντε μέτρων στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας μ' αποτέλεσμα να έχουν πλημμυρίσει εκατοντάδες χωριά και να έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι. Η Ινδία είναι από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο, καθώς υπάρχουν περισσότεροι από 1.000 νεκροί ενώ εκατοντάδες ψαράδες αγνοούνται. Στη Σρι Λάνκα έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 500 άνθρωποι. Η πρόεδρος της Σρι Λάνκα, Τσαντρίκα Κουμαρατούνγκα κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ανεβάζει τους νεκρούς της Σρι Λάνκα στους 1.000. Πληροφορίες για θύματα υπάρχουν επίσης στην Ταϊλάνδη και τη Σουμάτρα κοντά στην οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις βρίσκεται το επίκεντρο του σεισμού. Η γεωλογική υπηρεσία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο σεισμός στη Σουμάτρα ήταν μεγέθους 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Πρόκειται για το πιο ισχυρό σεισμό τα τελευταία 40 χρόνια και τον πέμπτο ισχυρότερο στο κόσμο από το 1900. Κύματα τσουνάμι έπληξαν επίσης τις ακτές της νότιας Ταϊλάνδης. Στο τουριστικό θέρετρο Πουκέ δεκάδες κολυμβητές παρασύρθηκαν από τα παλιρροϊκά κύματα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν 60 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες.
Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2004 - 10:14 (Ώρα Λονδίνου) Τσουνάμι πνίγουν τη νοτιοανατολική Ασία Από τις πλέον πληγείσες χώρες ήταν η Σρι Λάνκα Ισχυρός σεισμός στη θαλάσσια περιοχή της Ινδονησίας προκάλεσε παλιρροϊκά κύματα ύψους έως και πέντε μέτρων στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας μ' αποτέλεσμα να έχουν πλημμυρίσει εκατοντάδες χωριά και να έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι. Η Ινδία είναι από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο, καθώς υπάρχουν περισσότεροι από 1.000 νεκροί ενώ εκατοντάδες ψαράδες αγνοούνται. Στη Σρι Λάνκα έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 500 άνθρωποι. Η πρόεδρος της Σρι Λάνκα, Τσαντρίκα Κουμαρατούνγκα κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ανεβάζει τους νεκρούς της Σρι Λάνκα στους 1.000. Πληροφορίες για θύματα υπάρχουν επίσης στην Ταϊλάνδη και τη Σουμάτρα κοντά στην οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις βρίσκεται το επίκεντρο του σεισμού. Η γεωλογική υπηρεσία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο σεισμός στη Σουμάτρα ήταν μεγέθους 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Πρόκειται για το πιο ισχυρό σεισμό τα τελευταία 40 χρόνια και τον πέμπτο ισχυρότερο στο κόσμο από το 1900. Κύματα τσουνάμι έπληξαν επίσης τις ακτές της νότιας Ταϊλάνδης. Στο τουριστικό θέρετρο Πουκέ δεκάδες κολυμβητές παρασύρθηκαν από τα παλιρροϊκά κύματα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν 60 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες.
Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2004 - 10:14 (Ώρα Λονδίνου) Παλιρροιακά κύματα πνίγουν τη νοτιοανατολική Ασία Από τις πλέον πληγείσες χώρες ήταν η Σρι Λάνκα Ισχυρός σεισμός στη θαλάσσια περιοχή της Ινδονησίας προκάλεσε παλιρροιακά κύματα ύψους έως και πέντε μέτρων στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας μ' αποτέλεσμα να έχουν πλημμυρίσει εκατοντάδες χωριά και να έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι. Η Ινδία είναι από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο, καθώς υπάρχουν περισσότεροι από 1.000 νεκροί ενώ εκατοντάδες ψαράδες αγνοούνται. Στη Σρι Λάνκα έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 500 άνθρωποι. Η πρόεδρος της Σρι Λάνκα, Τσαντρίκα Κουμαρατούνγκα κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ανεβάζει τους νεκρούς της Σρι Λάνκα στους 1.000. Πληροφορίες για θύματα υπάρχουν επίσης στην Ταϊλάνδη και τη Σουμάτρα κοντά στην οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις βρίσκεται το επίκεντρο του σεισμού. Η γεωλογική υπηρεσία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο σεισμός στη Σουμάτρα ήταν μεγέθους 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Πρόκειται για το πιο ισχυρό σεισμό τα τελευταία 40 χρόνια και τον πέμπτο ισχυρότερο στο κόσμο από το 1900. Κύματα τσουνάμι έπληξαν επίσης τις ακτές της νότιας Ταϊλάνδης. Στο τουριστικό θέρετρο Πουκέ δεκάδες κολυμβητές παρασύρθηκαν από τα παλιρροιακά κύματα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν 60 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες.
Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2004 - 10:40 (Ώρα Λονδίνου) Ο αρχηγός της αντιπολίτυεσης προηγείται του αντιπάλου του Για τρίτη φορά μέσα σε οκτώ εβδομάδες οι Ουκρανοί προσέρχονται στις κάλπες για να επιλέξουν το διάδοχο του Λεονίντ Κούτσμα στην προεδρία της χώρας. Χιλιάδες Ουκρανοί και ξένοι παρατηρητές επιβλέπουν την εκλογική μάχη μεταξύ του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Βίκτορ Γιούσενκο και του πρωθυπουργού, Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Στις εκλογές του περασμένου μήνα νικητής είχε ανακηρυχθεί από την κεντρική εφορευτική επιτροπή ο πρωθυπουργός Βίκτορ Γιανουκόβιτς, τα αποτελέσματα όμως κρίθηκαν από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας άκυρα, λόγω σοβαρών παρατυπιών στην εκλογική διαδικασία. Είχαν προηγηθεί μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας οπαδών της αντιπολίτευσης, που έφεραν τη χώρα στο χείλος σοβαρής κρίσης. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης προηγείται με 14 ποσοστιαίες μονάδες του αντιπάλου του. Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν έχει διαβεβαιώσει ότι θα αποδεχθεί το εκλογικό αποτέλεσμα και ότι προτίθεται να συνεργαστεί οποιοσδήποτε κι αν είναι ο νικητής. Χθες, το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας έκρινε αντισυνταγματικές ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις του εκλογικού νόμου, που είχαν εγκριθεί πρόσφατα σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η καλπονοθεία. Το δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική, ρύθμιση που περιορίζει τη δυνατότητα ψηφοφορίας στο σπίτι, για τους ηλικιωμένους και ανάπηρους και διέταξε την άμεση κατάργησή της.
|