Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-12-21

  1. «Καταστροφή» για την Ευρώπη η αναθεώρηση του ελλείμματος
  2. Δέκα επιπλέον χρόνια;
  3. Στο Ισραήλ μετά το Ιράκ ο Μπλερ
  4. Έρευνα υπόσχεται η Ουάσινγκτον για το Γουαντάναμο
  5. Πολύνεκρη επίθεση στη Μοσούλη
  6. Τον Ιούλιο ο νέος Χάρι Πότερ
  7. Θέλει να φύγει ο Μοριέντες
  8. Επιδεινώνεται η ανθρωπιστική κρίση στο Νραφούρ
  9. Eπίθεση στη Μοσούλη
  10. Διαψεύδει ο Ροναλντίνιο
  11. Αντιαμερικανική διαδήλωση στην Αβάνα
  12. Eπίθεση στη Μοσούλη
  13. Έκρηξη σε αμερικανική βάση στη Μοσούλη
  14. Έκκληση για νέες συνομιλίες
  15. Στο Ιράκ ο Μπλερ
  16. Αναξιοποίητοι πολλοί πόροι
  17. Αντιπαράθεση για τον προϋπολογισμό
  18. Την άνοιξη νέα πρωτοβουλία
  19. Η οικονομία πάλι στο προσκήνιο
  20. «Μαύρες σελίδες» για το Γουαντάναμο
  21. Το Μεσανατολικό στο προσκήνιο

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2004 - 02:39 (Ώρα Λονδίνου)

«Καταστροφή» για την Ευρώπη η αναθεώρηση του ελλείμματος

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης, γράφει στη βρετανική εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) για την αναθεώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας και πως επηρεάζει την Ευρώπη.

Στο άρθρο που έχει τίτλο «Η αναθεώρηση του ελλείμματος της Ελλάδας κατέστρεψε την Ευρώπη» ο κ. Σημίτης γράφει: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται σήμερα να ανακοινώσει πειθαρχικά μέτρα εναντίον της Ελλάδας, επειδή παραβίασε τους κανονισμούς της ΕΕ σχετικά με το υπερβολικό έλλειμμα».

Πρόκειται για μια περίπτωση, γράφει ο πρώην πρωθυπουργός, «που υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στις διαδικασίες που ακολουθεί η ΕΕ για την εξέταση των κυβερνητικών λογαριασμών».

Ο κ. Κώστας Σημίτης αναφέρει ότι έχει προηγηθεί η «μη αναμενόμενη και άνευ προηγουμένου αναθεώρηση προς τα πάνω του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας για τα έτη μεταξύ του 1997 και του 2003».

Εξηγεί ότι η αναθεώρηση έγινε με πρωτοβουλία της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

«Η νέα συντηρητική κυβέρνηση ανέλαβε τα καθήκοντά της μετά την κυβέρνησή μου στις εκλογές του περασμένου Μαρτίου. Υποσχέθηκε μια αντικειμενική εξέταση των κυβερνητικών λογαριασμών. Όμως δεν ζητήθηκε από καμία ανεξάρτητη λογιστική εταιρεία, αλλά ούτε από την κεντρική τράπεζα να συμβάλουν σε αυτόν το λογιστικό έλεγχο. Άντ αυτού η κυβέρνηση παρουσίασε νέες εκτιμήσεις», τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας και συνεχίζει:

«Το βασικό μάθημα που προκύπτει από την περίπτωση της Ελλάδας είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να σχεδιάσει ένα λογιστικό σύστημα που θα είναι το ίδιο για όλες τις χώρες και το οποίο θα διασφαλίζει την αντικειμενικότητα και την αμεροληψία ενώ θα αποκλείει την εσωτερική πολιτική ανάμειξη».

Ο κ. Σημίτης εξηγεί ότι σε διαφορετική περίπτωση, «ένα σύστημα, το οποίο επιτρέπει στις κυβερνήσεις των χωρών να αναθεωρούν κατά βούληση τη δημοσιονομική θέση που παραλαμβάνουν από προηγούμενες κυβερνήσεις και να επιβάλουν αυτή την άποψη και στην υπόλοιπη ΕΕ, αποτελεί συνταγή για καταστροφή».

Ο κ. Κώστας Σημίτης υπογραμμίζει ότι μια τέτοια κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε έναν «αέναο κύκλο αναθεωρήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ακυρώνει τις στατιστικές στις οποίες βασίζεται η εθνική και ευρωπαϊκή πολιτικήΑνατρέπει μακροπρόθεσμους οικονομικούς σχεδιασμούς και καταστρέφει την πολιτική αξιοπιστία».

*Τα παραπάνω είναι αποσπάσματα από το άρθρο που υπογράφει ο κ. Κώστας Σημίτης στην εφημερίδα Φαΐνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).


Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2004 - 03:16 (Ώρα Λονδίνου)

Δέκα επιπλέον χρόνια;

Στις εξελίξεις στο Ιράκ και στην αιματηρή επίθεση σε αμερικανική βάση της Μοσούλής αναφέρονται την Τετάρτη όλες οι βρετανικές εφημερίδες.

Ένας αμερικανός δημοσιογράφος ο οποίος βρισκόταν στην στρατιωτική βάση την ώρα τις επίθεσης γράφει στην Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph): « Ήταν μια υπέροχη ηλιόλουστη ημέρα πιο ζεστή απ ότι συνήθως στη Μοσούλη.

Το μεσημεράκι, εκατοντάδες Αμερικανοί στρατιώτες κάθισαν για φαγητό κάτω από την τεράστια τέντα όταν μια πολύ ισχυρή έκρηξη δημιούργησε μια πύρινη μπάλα που κύκλωσε την κορυφή της τέντας.

Από το οστικό κύμα οι στρατιώτες έπεσαν από τις θέσεις τους, ενώ τα θραύσματα έπεφταν σαν βροχή πάνω τους.

Μέσα στις κραυγές και στον πυκνό καπνό ακούγονταν εκκλησεις για ιατρική βοήθεια.

Οι στρατιώτες προσπαθούσαν να σώσουν τους συναδέλφους τους. Αναποδογύριζαν τα τραπέζια, έβαζαν επάνω τους τραυματίες και τους μετέφεραν στο χώρο στάθμευσης των αυτοκινήτων όπου τους παρέχονταν οι πρώτες βοήθειες.

Άλλοι κατέρρευσαν ζαλισμένοι από την έκρηξη. «Δεν μπορώ να ακούσω», φώναζε μια γυναίκα ενώ ένας συνάδελφός της την αγκάλιαζε.

Κοντά στην είσοδο της τέντας, οι στρατιώτες περιποιούνταν έναν συνάδελφό τους που είχε ένα βαθύ τραύμα στο κεφάλι. Λίγα λεπτά αργότερα τοποθετούσαν τη σορό του στον ειδικό σάκο»

Η εφημερίδα αναφέρεται και σε δημοσκόπηση της αμερικανικής Ουάσιγκτον Ποστ (Washington Post) και του δικτύου ABC που δείχνει ότι το 56% των Αμερικανών πιστεύουν τώρα ότι ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν λάθος.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε την ώρα που ο Τόνι Μπλερ πραγματοποιούσε επίσκεψη στη Βαγδάτη, γράφουν οι Τάιμς (Times).

Ο Αμερικανός πρόεδρος έφτασε μόλις το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, όταν επισκέφθηκε τους Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ για την ημέρα των Ευχαριστιών. Χθες ο Τόνι Μπλερ έφτασε στην καρδιά της πόλης, σημειώνει η εφημερίδα, τονίζοντας ότι είναι ο πρώτος ηγέτης που κάνει κάτι τέτοιο από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της η μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ, τον περασμένο Ιούνιο.

Εν τω μεταξύ, η Ιντιπέντεντ (Independent) γράφει ότι σύμφωνα με αποκλειστικές της πληροφορίες, πολλοί από τους βουλευτές που συνόδευσαν τον Βρετανό πρωθυπουργό στο Ιράκ είναι τώρα πεπεισμένοι ότι οι στρατιώτες πρέπει να παραμείνουν στα καθήκοντά τους για τουλάχιστον δέκα επιπλέον χρόνια.


Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2004 - 22:38 (Ώρα Λονδίνου)

Στο Ισραήλ μετά το Ιράκ ο Μπλερ

Από επιθέσεις ανταρτών συνοδεύτηκε η επίσκεψη Μπλερ στο Ιράκ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ ολοκλήρωσε την αιφνιδιαστική επίσκεψη του στο Ιράκ και επισκέπτεται το Ισραήλ όπου θα προσπαθήσει να δώσει νέα ώθηση στην ειρηνευτική διαδικασία για τη Μέση Ανατολή.

Ο κ.Μπλερ έχει συνομιλίες την Τετάρτη με τον Ισραηλινό ομόλογο του, Αριέλ Σαρόν και θα μεταβεί στη Δυτική Όχθη όπου θα συναντήσει τον Μαχμούντ Αμπάς, τον επικρατέστερο υποψήφιο για το αξίωμα του προέδρου της Παλασιτινιακής Αρχής. Οι εκλογές θα γίνουν τον Ιανουάριο.

Η Βρετανία σχεδιάζει να οργανώσει διάσκεψη για το Μεσανατολικό στο Λονδίνο αρχές Ιανουαρίου και πιστεύεται ότι ο κ.Μπλερ θα αποσαφηνήσει την ημερήσια διάταξη της διάσκεψης στη διάρκεια της επίσκεψης του.

Η πρώτη επίσκεψη του Τόνι Μπλερ στο Ιράκ

Το ταξίδι του Βρετανού πρωθυπουργού στο Ιράκ κρατήθηκε μυστικό για λόγους ασφαλείας.

Ο κ. Μπλερ συναντήθηκε με την αμερικανική και βρετανική στρατιωτική ηγεσία στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης και μετά πέταξε με ελικόπτερο στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας, όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης Ιγιάντ Αλάουι.

Σε συνέντευξη τύπου, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας προειδοποίησε ότι θα υπάρξει συντονισμένη απόπειρα για να καμφθεί η θέληση για ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. «Κατανοούμε όλοι ότι θα υπάρξει βία πριν αλλά και μετά τις εκλογές, είπε ο κ. Μπλερ.

Είπε ακόμη ότι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών του διαμηνύουν πως «σε όλα τα μήκη και πλάτη του Ιράκ» ο λαός θέλει να συμμετάσχει στη δημοκρατική διαδικασία. Σε ορισμένες περιοχές υπάρχει εκφοβισμός των ψηφοφόρων αλλά η θέληση του κόσμου για συμμετοχή είναι υπαρκτή, κατέληξε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες αμερικανικό αεροσκάφος βομβάρδισε θέσεις ανταρτών δυτικά της Βαγδάτης και σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές σκοτώθηκαν τέσσερις και τραυματίστηκαν άλλοι επτά άνθρωποι. Το ίδιο πρακτορείο μεταδίδει ότι στην πόλη Μπακούμπα άγνωστοι πυροβόλησαν και σκότωσαν ένα επιστήμονα πυρηνικής τεχνολογίας.

Στο βόρειο Ιράκ σημειώθηκε δολιοφθορά στον αγωγό που μεταφέρει πετρέλαιο στην Τουρκία, ενώ στη Μοσούλη, σύμφωνα με δηλώσεις αμερικανού αξιωματικού, ιρακινές δυνάμεις απέκρουσαν επίθεση ανταρτών εναντίον αστυνομικού τμήματος.


Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2004 - 22:27 (Ώρα Λονδίνου)

Έρευνα υπόσχεται η Ουάσινγκτον για το Γουαντάναμο

Οι καταγγελίες περιλαμβάνονται σε επίσημα κυβερνητικά έγγραφα

Στις ΗΠΑ, πράκτορες του FBI ισχυρίζονται ότι έγιναν αυτόπτες μάρτυρες κακοποίησης κρατουμένων στις φυλακές του Γουαντάναμο στην Κούβα.

Ο Λευκός Οίκος απάντησε στις νέες καταγγελίες για κακοποιήσεις κρατουμένων στην αμερικανική βάση του Γουαντάναμο με την υπόσχεση ότι θα διεξαχθούν ανακρίσεις και οι υπεύθυνοι θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου Μπους είπε επίσης σε συνέντευξη τύπου ότι θα ληφθούν μέτρα ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά.

Οι καταγγελίες περιλαμβάνονται σε επίσημα κυβερνητικά έγγραφα που είδαν την Τρίτη το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με ημερολόγιο που κρατούσαν οι πράκτορες του FBI στο Γουαντάναμο, οι αιχμάλωτοι κρατούνταν αλυσοδεμένοι στο έδαφος, σε εμβρυϊκή στάση, για περισσότερες από 24 ώρες χωρίς φαγητό και νερό.

Οι αξιωματούχοι περιέγραφαν επίσης ότι χρησιμοποιούνταν σκύλοι για τον εκφοβισμό των κρατουμένων.

Στο ημερολόγιο δύο ετών, που καλύπτει μέχρι και τον περασμένο Αύγουστο αναφέρεται ότι ένας κρατούμενος πέρασε μια ολόκληρη νύχτα τραβώντας κυριολεκτικά τα μαλλιά του, ενώ ένας άλλος εξαναγκάστηκε να φορέσει την ισραηλινή σημαία και «βομβαρδίστηκε» με δυνατή μουσική προκειμένου να «σπάσει» και να συνεργαστεί στην ανάκριση.

Το περιεχόμενο του ημερολογίου αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της δικαστικής έρευνας που ζήτησαν αμερικανικές οργανώσεις πολιτικών ελευθεριών για τις συνθήκες κράτησης στο Γουαντάναμο.

Περισσότεροι από 500 άντρες κρατούνται από τις ΗΠΑ στην στρατιωτική βάση της Κούβας.

Αν και οι περισσότεροι δεν έχουν πρόσβαση σε νομική εκπροσώπηση, το Πεντάγωνο λέει οι κρατούμενοι αντιμετωπίζονται με ανθρωπιά και αρνείται τις κατηγορίες για κακοποίηση.


Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2004 - 22:15 (Ώρα Λονδίνου)

Πολύνεκρη επίθεση στη Μοσούλη

Οι επιθέσεις στη Μοσούλη έχουν πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες

Ο αμερικανικός στατός στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι βάση που χρησιμοποιούν αμερικανικές και ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις στη Μοσούλη, δέχθηκε επίθεση.

Αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσαν ότι σκοτώθηκαν 19 Αμερικανοί και τρεις Ιρακινοί ενώ οι τραυματίες είναι πάνω από 50.

Η ισλαμική οργάνωση Ανσάρ αλ Σούνα ανέλαβε την ευθύνη με μήνυμα της που δημοσιεύθηκε σε ισλαμική ιστοσελίδα και το οποίο ανέφερε ότι επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας.

Ελεύθεροι οι δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι

Μετά από 4 μήνες ομηρίας απελευθερώθηκαν οι δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι που είχαν απαχθεί στις 20 Αυγούστου.

Οι δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι δούλευαν συχνά μαζί

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Πιέρ Ραφαρέν είπε στο κοινοβούλιο ότι οι δύο δημοσιογράφοι, ο Κριστιάν Σεσνό και ο Ζορζ Μαλμπρινό, επιστρέφουν στη Γαλλία την Τετάρτη.

Νωρίτερα, η ιρακινή οργάνωση, που αυτοαποκαλείται Ισλαμικός Στρατός του Ιράκ, είχε τονίσει σε αραβικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ότι οι δύο όμηροι παραδόθηκαν στην γαλλική πρεσβεία της Βαγδάτης και απελευθερώθηκαν επειδή η κυβέρνηση του Παρισιού ήταν κατά του πολέμου.

Καθημερινές σχεδόν επιθέσεις στη Μοσούλη

Οι επιθέσεις στη Μοσούλη έχουν πολλαπλασιασθεί από τον περασμένο μήνα, όταν οι αντάρτες κατέλαβαν αστυνομικά τμήματα και έκλεψαν οπλισμό.

Η βάση που δέχθηκε επίθεση το μεσημέρι, τοπική ώρα, της Τρίτης, βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο της Μοσούλης και χρησιμοποιείται τόσο από στρατιωτικές δυνάμεις, όσο και από εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες στις δυνάμεις κατοχής. Μέχρι τώρα δεν έχει διευκρινισθεί η εθνικότητα των θυμάτων.

Η Μοσούλη είναι η Τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, βρίσκεται 370 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης. Οι κάτοικοι της είναι κυρίως Σουνίτες, αλλά έχει και κουρδικό πληθυσμό.

Το κλίμα μεταξύ των Σουνιτών και των Κούρδων είναι τεταμένο και οι επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών και ιρακινών δυνάμεων σχεδόν καθημερινές.

Γύρω στα 80 πτώματα έχουν βρεθεί μέσα ή στα περίχωρα της πόλης τον Δεκέμβριο.

Τα περισσότερα θύματα ήταν μέλη της Ιρακινής Εθνικής Φρουράς.


Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2004 - 19:01 (Ώρα Λονδίνου)

Τον Ιούλιο ο νέος Χάρι Πότερ

Η δημιουργός του μικρού μάγου θα αποκτήσει το τρίτο της παιδί το 2005

Η έκτη περιπέτεια του Χάρι Πότερ θα κυκλοφορήσει στις 16 Ιουλίου του 2005 ταυτόχρονα στη Βρετανία, Ηνωμένες Πολιτείες Αυστραλία, Καναδά, Νέα Ζηλανδία και Νότια Αφρική.

Η συγγραφέας J.K.Rowling αποκάλυψε την Τρίτη ότι έχει ολοκληρώσει το βιβλίο που είναι βέβαιο ότι περιμένουν ανυπόμονα οι θαυμαστές, μικροί και μεγάλοι, του μικρού μάγου.

Την ίδια μέρα ο εκδοτικός οίκος Bloomsbury που εκδίδει τις περιπέτειες του Χάρι Πότερ ανακοίνωσε την ημερομηνία που θα κυκλοφορήσει το νέο βιβλίο. Οι μετοχές της εταιρείας σημείωσαν άνοδο κατά 7% μόλις έγινε η ανακοίνωση.

Η J.K. Rowling είπε ότι εδώ και 13 χρόνια σκέφτεται την πλοκή του πρώτου κεφαλαίου και αποκάλυψε ότι είναι απόλυτα ικανοποιημένη με το τελικό κείμενο του έκτου της βιβλίου.

Η δημιουργός του Χάρι Πότερ είχε προηγουμένως αποκαλύψει ότι στο νέο της βιβλίο θα σκοτωθεί ένας από τους χαρακτήρες αλλά δεν αποκαλύπτει την ταυτότητα του.

Η πέμπτη περιπέτεια του Χάρι Πότερ κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2003 τη χρονιά που η Ράουλινγκ απέκτησε το δεύτερο παιδί της.


Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2004 - 17:33 (Ώρα Λονδίνου)

Θέλει να φύγει ο Μοριέντες

Η Λίβερπουλ επιβεβαίωσε ότι ο Μοριέντες είναι ο υπ΄ αριθμόν ένας στόχος της

Ο 28χρονος άσος της Ρεάλ, που έπαιζε την περασμένη περίοδο δανεικός στη Μονακό, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ενδιαφέρον της Λίβερπουλ να τον αποκτήσει στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου.

«Είπε στη διοίκηση της Ρεάλ ότι θα ήθελα τη συγκεκριμένη μεταγραφή», είπε ο διεθνής ποδοσφαιριστής, που χρησιμοποιείται συνήθως αναπληρωματικός στην ομάδα της Μαδρίτης.

«Η διοίκηση γνωρίζει την άποψή μου και ότι θέλω να παίξω. Και εφόσον δεν μπορώ να παίξω στη Ρεάλ, πρέπει να κοιτάξω κάπου αλλού», είπε ο ποδοσφαιριστής, αναφέροντας ότι δεν έχει μιλήσει ακόμη με τον προπονητή της Λίβερπουλ, Ράφα Μπενίτες, εκτιμά όμως, όπως δήλωσε, το έργο του και θα ήθελε να παίξει υπό τις οδηγίες του.

Η Λίβερπουλ επιβεβαίωσε ότι ο Μοριέντες είναι ο υπ΄ αριθμόν ένας στόχος της και ότι προσφέρει για την απόκτησή του 3,5 εκατομμύρια λίρες, ποσό που εκτιμάται ότι είναι χαμηλό για έναν παίκτη της αξίας του Ισπανού διεθνή.

Η Ρεάλ εξάλλου φέρεται να ενδιαφέρεται για την απόκτηση του αρχηγού της Λίβερπουλ, Στίβεν Τσέραρντ.


Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2004 - 18:35 (Ώρα Λονδίνου)

Επιδεινώνεται η ανθρωπιστική κρίση στο Νραφούρ

Πάνω από ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στο Νταρφούρ

Η οργάνωση αρωγής Σώστε τα Παιδιά ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από το Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν μετά το θάνατο τεσσάρων υπαλλήλων της.

Η οργάνωση εξέφρασε τη λύπη της που δεν θα είναι σε θέση να βοηθήσει 250 χιλιάδες παιδιά που κινδυνεύουν στο Νταρφούρ αλλά έκρινε ότι οι κίνδυνοι για το προσωπικό τςη είναι πλέον «απαράδεκτα μεγάλοι.

Καθημερινά καταφθάνουν νέοι πρόσφυγες στους καταυλισμούς καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην περιοχή του Νταρφούρ.

Παρά τις προσπάθειες της Αφρικανικής Ένωσης για τον τερματισμό της δράσης των αραβικών φιλοκυβερνητικών πολιτοφυλακών και κατάπαυση των εχθροπραξιών μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών, σημειώνονται συνεχώς παραβιάσεις των εκεχειριών .

Η οργάνωση Σώστε τα Παιδιά έλαβε την απόφαση να αποσυρθεί επειδή στις 12 Δεκεμβρίου δύο υπάλληλοι της πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν σε δρόμο ενώ τον Οκτώβριο δύο μέλη της σκοτώθηκαν όταν το αυτοκίνητο τους έπεσε πάνω σε νάρκη.

Ο διευθυντής της οργάνωσης, που εδρεύει στη Βρετανία, επέρριψε την ευθύνη στην αναποτελεσματικότητα της διεθνούς κοινότητας και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να μην κωλυσιεργεί.

Ο Μάικ Ααρόνσον τόνισε επίσης πως θα πρέπει να ενισχυθούν οι δυνάμεις που έχει στείλει η Αφρικανική Ένωση στο Νταρφούρ.

Ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο Νταρφούρ ενώ δεκάδες χιλιάδες έχουν χάσει τη ζωή τους.


Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2004 - 17:53 (Ώρα Λονδίνου)

Eπίθεση στη Μοσούλη

Οι επιθέσεις στη Μοσούλη έχουν πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες

Ο αμερικανικός στατός στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι βάση που χρησιμοποιούν αμερικανικές και ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις στη Μοσούλη, δέχθηκε επίθεση.

Αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας έκαναν λόγο για τουλάχιστον 22 νεκρούς και περισσότερους από 50 τραυματίες, ενώ σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί.

Η ισλαμική οργάνωση Ανσάρ αλ Σούνα ανέλαβε την ευθύνη με μήνυμα της που δημοσιεύθηκε σε ισλαμική ιστοσελίδα και το οποίο ανέφερε ότι επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας.

Ελεύθεροι οι δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι

Μετά από 4 μήνες ομηρίας απελευθερώθηκαν οι δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι που είχαν απαχθεί στις 20 Αυγούστου.

Οι δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι δούλευαν συχνά μαζί

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Πιέρ Ραφαρέν είπε στο κοινοβούλιο ότι οι δύο δημοσιογράφοι, ο Κριστιάν Σεσνό και ο Ζορζ Μαλμπρινό, επιστρέφουν στη Γαλλία την Τετάρτη.

Νωρίτερα, η ιρακινή οργάνωση, που αυτοαποκαλείται Ισλαμικός Στρατός του Ιράκ, είχε τονίσει σε αραβικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ότι οι δύο όμηροι παραδόθηκαν στην γαλλική πρεσβεία της Βαγδάτης και απελευθερώθηκαν επειδή η κυβέρνηση του Παρισιού ήταν κατά του πολέμου.

Καθημερινές σχεδόν επιθέσεις στη Μοσούλη

Οι επιθέσεις στη Μοσούλη έχουν πολλαπλασιασθεί από τον περασμένο μήνα, όταν οι αντάρτες κατέλαβαν αστυνομικά τμήματα και έκλεψαν οπλισμό.

Η βάση που δέχθηκε επίθεση το μεσημέρι, τοπική ώρα, της Τρίτης, βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο της Μοσούλης και χρησιμοποιείται τόσο από στρατιωτικές δυνάμεις, όσο και από εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες στις δυνάμεις κατοχής. Μέχρι τώρα δεν έχει διευκρινισθεί η εθνικότητα των θυμάτων.

Η Μοσούλη είναι η Τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, βρίσκεται 370 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης. Οι κάτοικοι της είναι κυρίως Σουνίτες, αλλά έχει και κουρδικό πληθυσμό.

Το κλίμα μεταξύ των Σουνιτών και των Κούρδων είναι τεταμένο και οι επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών και ιρακινών δυνάμεων σχεδόν καθημερινές.

Γύρω στα 80 πτώματα έχουν βρεθεί μέσα ή στα περίχωρα της πόλης τον Δεκέμβριο.

Τα περισσότερα θύματα ήταν μέλη της Ιρακινής Εθνικής Φρουράς.


Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2004 - 16:56 (Ώρα Λονδίνου)

Διαψεύδει ο Ροναλντίνιο

Η Τσέλσι είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους αντιπάλους», είπε ο Ροναλντίνιο

«Δεν είπα ποτέ ότι θέλω να παίξω στην Τσέλσι. Είμαι πολύ ευτυχισμένος εδώ που είμαι και θέλω να συνεχίσω εδώ», δήλωσε ο Ροναλντίνιο, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από δήλωσή ταυ, η οποία ερμηνεύτηκε ως έκφραση της διάθεσής του να μεταγραφεί στην πρωτοπόρο της πρέμιερσιπ.

Ο άσος της Μπαρτσελόνα είχε δηλώσει ότι είναι φανταστικό αυτό που έχει πετύχει η Τσέλσι εφέτος και ότι μπορεί να σκεφθεί ότι θα ζήσει κάποτε στο Λονδίνο.

«Η Μπαρτσελόνα είναι τέλεια για μένα και θέλω να είμαι κομμάτι της ιστορίας της», είπε ο δεξιοτέχνης Βραζιλιάνος, σημειώνοντας στη συνέχεια ότι η ιστορική ομάδα του έδωσε περισσότερα από ό,τι της έχει προσφέρει αυτός.

Η ομάδα της Καταλονίας και η Τσέλσι θα συγκρουσθούν στο πλαίσιο των αγώνων των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ. «Ελπίζω να φθάσουμε στον τελικό, υπάρχει όμως ισχυρός ανταγωνισμός και η Τσέλσι είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους αντιπάλους», είπε ο Ροναλντίνιο


Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2004 - 15:25 (Ώρα Λονδίνου)

Αντιαμερικανική διαδήλωση στην Αβάνα

Η φωτεινή σύνθεση στο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αβάνα

Περισσότεροι από 5.000 φοιτητές, οργανωμένοι στην κομμουνιστική νεολαία συμμετείχαν σε διαδήλωση έξω από την αμερικανική διπλωματική αποστολή στην Αβάνα.

Στην εκδήλωση διαμαρτυρίας παρέστησαν και δύο μέλη του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας.

Οι φοιτητές διαδήλωσαν για την εμφάνιση φωτεινής χριστουγεννιάτικης σύνθεσης του μεγάρου με τον αριθμό 75, που παραπέμπει στον αριθμό των για πολλά χρόνια φυλακισμένων αντικαθεστωτικών στην Κούβα.

Μετά την άρνηση των Αμερικανών να την απομακρύνουν, οι κουβανικές αρχές ανάρτησαν απέναντι από το κτίριο της αμερικανικής αποστολής γιγαντοαφίσσα με φωτογραφίες από τις κακοποιήσεις Ιρακινών κρατουμένων στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ της Βαγδάτης.


Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2004 - 15:54 (Ώρα Λονδίνου)

Eπίθεση στη Μοσούλη

Οι επιθέσεις στη Μοσούλη έχουν πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες

Στρατιωτική βάση που χρησιμοποιούν αμερικανικές και ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις στη Μοσούλη, ήταν ο στόχος επίθεσης με όλμους και ρουκέτες.

Αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας έκαναν λόγο για τουλάχιστον 22 νεκρούς και περισσότερους από 50 τραυματίες, ενώ σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί.

Τα βλήματα έπληξαν την τραπεζαρία της βάσης την ώρα του γεύματος. Μέχρι τώρα δεν έχει διευκρινισθεί η εθνικότητα των θυμάτων.

Η βάση βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο της Μοσούλης και χρησιμοποιείται τόσο από στρατιωτικές δυνάμεις, όσο και από εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες στις δυνάμεις κατοχής. Μέχρι τώρα δεν έχει διευκρινισθεί η εθνικότητα των θυμάτων.

Δημοσίευση σε ιστοσελίδα ισλαμιστών αναφέρει ότι την ευθύνη για την ενέργεια αναλαμβάνει η οργάνωση Ανσάρ αλ Σούνα.

Οι επιθέσεις στη Μοσούλη έχουν πολλαπλασιασθεί από τον περασμένο μήνα, όταν οι αντάρτες κατέλαβαν αστυνομικά τμήματα και έκλεψαν οπλισμό.

Η Μοσούλη είναι η Τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, βρίσκεται 370 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης. Οι κάτοικοι της είναι κυρίως Σουνίτες, αλλά έχει και κουρδικό πληθυσμό.

Το κλίμα μεταξύ των Σουνιτών και των Κούρδων είναι τεταμένο και οι επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών και ιρακινών δυνάμεων σχεδόν καθημερινές.

Γύρω στα 80 πτώματα έχουν βρεθεί μέσα ή στα περίχωρα της πόλης τον Δεκέμβριο.

Τα περισσότερα θύματα ήταν μέλη της Ιρακινής Εθνικής Φρουράς.


Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2004 - 14:32 (Ώρα Λονδίνου)

Έκρηξη σε αμερικανική βάση στη Μοσούλη

Οι επιθέσεις στη Μοσούλη έχουν πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες

Η έκρηξη στην αμερικανική βάση της τρίτης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ σημειώθηκε το μεσημέρι τοπική ώρα, της Τρίτης. Σύμφωνα με τις αμερικανικές στρατιωτικές αρχές υπάρχουν απώλειες.

«Τα αίτια της έκρηξης διερευνώνται» δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινήσεις.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του αμερικανικού υπουγρείο Άμυνας, από την έκρηξη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 22 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 50.

Οι επιθέσεις στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ έχουν πολλαπλασιασθεί από τον περασμένο μήνα όταν οι αντάρτες κατέλαβαν αστυνομικά τμήματα και έκλεψαν οπλισμό.

Η Μοσούλη είναι η Τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, βρίσκεται 370 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης και οι κάτοικοι της είναι κυρίως Σουνίτες αλλά έχει κουρδικό πληθυσμό.

Το κλίμα μεταξύ των Σουνιτών και των Κούρδων είναι τεταμένο και οι επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών και ιρακινών δυνάμεων σχεδόν καθημερινές.

Γύρω στα 80 πτώματα έχουν βρεθεί μέσα ή στα περίχωρα της πόλης τον Δεκέμβριο.

Τα περισσότερα θύματα ήταν μέλη της Ιρακινής Εθνικής Φρουράς.


Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2004 - 11:35 (Ώρα Λονδίνου)

Έκκληση για νέες συνομιλίες

Ελπίδες γαι νέες συνομιλίες στο Κυπριακό, εκφράζει ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας

Ο κύριος Μπαλκενέντε τόνισε ότι οι δυο πλευρές θα πρέπει να εκμεταλλευθούν τις καλές υπηρεσίες του κ. Ανάν.

Ο γγ των Ηνωμένων Εθνών που παρευρέθηκε στην σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών είχε δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις με τις δυο πλευρές, είχε προσθέσει όμως ότι «είναι διατεθειμένος να προσφέρει τις υπηρεσίες του, εάν το επιθυμούν οι δυο πλευρές».

Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, στο τέλος της ολλανδικής προεδρίας της ΕΕ, ο κ. Μπάλκενεντε εξέφρασε την ελπίδα να είναι η Ένωση σε θέση να συμβάλλει στην επίλυση του «σύνθετου», όπως το αποκάλεσε, Κυπριακού προβλήματος.

Αναφερόμενος στην Τουρκία υπογράμμισε πως πρέπει να υιοθετήσει πλήρως τους ισχύοντες την ΕΕ κανόνες και να τους εντάξει στο εθνικό της δίκαιο.

Μιλώντας στους Ευρωβουλευτές μετά τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κάλεσε την Τουρκία να κάνει νέα βήματα στο κυπριακό, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα «πρέπει να δώσει ξεκάθαρα μηνύματα για τις δεσμεύσεις σχετικά με την ευρωπαϊκή της πορεία».


Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2004 - 12:31 (Ώρα Λονδίνου)

Στο Ιράκ ο Μπλερ

Από επιθέσεις ανταρτών συνοδεύτηκε η επίσκεψη Μπλερ στο Ιράκ

Το ταξίδι του Βρετανού πρωθυπουργού κρατήθηκε μυστικό για λόγους ασφαλείας.

Ο κ. Μπλερ συναντήθηκε με την αμερικανική και βρετανική στρατιωτική ηγεσία στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης και μετά πέταξε με ελικόπτερο στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας, όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης Ιγιάντ Αλάουι.

Σε συνέντευξη τύπου, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας προειδοποίησε ότι θα υπάρξει συντονισμένη απόπειρα για να καμφθεί η θέληση για ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. «Κατανοούμε όλοι ότι θα υπάρξει βία πριν αλλά και μετά τις εκλογές, είπε ο κ. Μπλερ.

Είπε ακόμη ότι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών του διαμηνύουν πως «σε όλα τα μήκη και πλάτη του Ιράκ» ο λαός θέλει να συμμετάσχει στη δημοκρατική διαδικασία. Σε ορισμένες περιοχές υπάρχει εκφοβισμός των ψηφοφόρων αλλά η θέληση του κόσμου για συμμετοχή είναι υπαρκτή, κατέληξε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες αμερικανικό αεροσκάφος βομβάρδισε θέσεις ανταρτών δυτικά της Βαγδάτης και σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές σκοτώθηκαν τέσσερις και τραυματίστηκαν άλλοι επτά άνθρωποι. Το ίδιο πρακτορείο μεταδίδει ότι στην πόλη Μπακούμπα άγνωστοι πυροβόλησαν και σκότωσαν ένα επιστήμονα πυρηνικής τεχνολογίας.

Στο βόρειο Ιράκ σημειώθηκε δολιοφθορά στον αγωγό που μεταφέρει πετρέλαιο στην Τουρκία, ενώ στη Μοσούλη, σύμφωνα με δηλώσεις αμερικανού αξιωματικού, ιρακινές δυνάμεις απέκρουσαν επίθεση ανταρτών εναντίον αστυνομικού τμήματος.


Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2004 - 10:01 (Ώρα Λονδίνου)

Αναξιοποίητοι πολλοί πόροι

Χαμηλοί παραμένουν οι ρυθμοί αξιοποίησης ου τρίτου κοινοτικού πλαισίου στήριξης (ΚΠΣ), παρά την επιτάχυνση που υπήρξε τους τελευταίου μήνες, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης.

Μιλώντας την Τετάρτη στους συνέδρους της 6ης επιτροπής παρακολούθησης του ΚΠΣ, είπε ακόμη ότι οι ρυθμοί θα πρέπει να ενταθούν, διότι «αν οι πόροι δεν αξιοποιούνται σωστά, μπορεί να έχουμε ανεπιθύμητες παρενέργειες».

Ο υπουργός τόνισε ακόμη πως θα πρέπει να αποδειχθεί ότι τα επόμενα χρόνια θα αξιοποιηθούν οι κοινοτικοί πόροι για να έχουμε μόνιμες θετικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και τη δημιουργία εισοδήματος για τους πολίτες.

Στην ίδια συνεδρίαση, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Χρήστος Φώλιας, ανέφερε ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις προκειμένου το 2005 «να τρέξουμε ακόμα περισσότερο τους ρυθμούς υλοποίησης, παρέχοντας ουσιαστική υποστήριξη στους τελικούς δικαιούχους των προγραμμάτων, ώστε κάθε έργο να γίνεται σωστά και υπεύθυνα».

Ο υφυπουργός πρόσθεσε ότι παράλληλα σχεδιάζεται και η εθνική στρατηγική για το χρονικό διάστημα 2007-2013 προσθέτοντας πως αυτό δεν θα πρέπει να επηρεάσει την προώθηση του Γ' ΚΠΣ.


Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2004 - 10:35 (Ώρα Λονδίνου)

Αντιπαράθεση για τον προϋπολογισμό

Η αντιπαράθεση κυβέρνησης αντιπολίτευσης για την απογραφή έχει μεταφερθεί εκ νέου στη βουλή, όπου συνεχίζεται η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2005.

Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργου Αλογοσκούφη, περί των αλλοιωμένων στοιχείων, προκάλεσε την αντίδραση πολλών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε πως «η απόκλιση στον υπολογισμό των μισθών και των συντάξεων, ένα εύκολα εκτιμώμενο μέγεθος, φθάνει το 5,4% με συνειδητή υποεκτίμηση δαπάνης 881 εκατ. ευρώ.

Οι αποδόσεις στην Ε.Ε. παρουσιάζουν απόκλιση περίπου 27%, με καθαρή υποεκτίμηση της δαπάνης κατά 440 εκατ. ευρώ» και παράλληλα κατήγγειλε πως «καμία μέριμνα δεν είχε ληφθεί στις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων και οι προϋπολογιζόμενες δαπάνες υπολείπονται των πραγματικών κατά 297 εκατ. ευρώ» και «η επιχορήγηση του ΟΓΑ υποεκτιμήθηκε κατά 210 εκατ. ευρώ».

Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομίας ότι «με εισαγγελικού χαρακτήρα επιμονή υποστήριξε την απογραφή» δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα στην αξιοπιστία της χώρας, ενώ ο Άκης Τσοχατζόπουλος απευθυνόμενος στην κυβέρνηση υποστήριξε ότι «τόσο στην οικονομία με την απογραφή όσο και στην άμυνα με την εξεταστική επιτροπή, υπάρχει ίδια πρόθεση, να αμαυρώσει το έργο του ΠΑΣΟΚ, να καταστρέψει μία οικονομία που είναι ισχυρή».

Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης, εγκάλεσε την κυβέρνηση για αναξιοπιστία, υποστηρίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία εφαρμόζει τακτικές τις οποίες κατήγγειλε, αποκρύπτοντας πιστώσεις που έπρεπε να καταγράφονται στις προβλεπόμενες δαπάνες.


Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2004 - 10:11 (Ώρα Λονδίνου)

Την άνοιξη νέα πρωτοβουλία

Οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες στο κυπριακό θα αναληφθούν μετά τις εκλογές στα κατεχόμενα, πρώτα για την ανάδειξη της λεγόμενης Βουλής στις 20 Φεβρουαρίου και αργότερα τον Απρίλιο, για την ανάδειξη «προέδρου».

Την εκτίμηση αυτή έκανε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος ωστόσο προειδοποίησε πως οποιεσδήποτε συνομιλίες πρέπει να οδηγήσουν σε συμφωνημένο αποτέλεσμα, και απέκλεισε την αναγνώριση επιδιαιτητικού ρόλου σε οποιονδήποτε, όπως είχε γίνει στο Μπούργκενστοκ.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε επίσης ότι η συμφωνία για την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την Κύπρο, θα υπογραφεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκ μέρος των 25 κρατών μελών, τα οποία αναφέρονται και τα 25 ονομαστικά (περιλαμβάνεται η Κυπριακή Δημοκρατία).

Αργότερα, σε χαιρετισμό του στην ετήσια γενική συνέλευση του κυπριακού εμπορικού και βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ο πρόεδρος της Κύπρου χαρακτήρισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «αφετηρία μιας μεγάλης πρόκλησης και μιας πορείας με δυνατότητες και ευκαιρίες».

Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι πανέτοιμη και αποφασισμένη να απαντήσει σε αυτή την πρόκληση και να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις προσφερόμενες δυνατότητες και ευκαιρίες.

Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρέχονται, στην ΕΕ και σε κάθε χώρα μέλος, εξουσίες συνεχούς εποπτείας της συμμόρφωσης της Τουρκίας με το σύνολο των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη σχέση της με την ΕΕ.

Από την τουρκοκυπριακή πλευρά, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι μέχρι την 3η Οκτωβρίου πρέπει απαραιτήτως να εξευρεθεί λύση στο κυπριακό.

Πρόσθεσε, δε, ότι ένα σημαντικό βήμα που θα συμβάλλει στην λύση είναι ο τερματισμός της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.

Επίσης, ο αρχηγός του κόμματος Ενωμένη Κύπρος, Ιζέτ Ιζτζάν, δήλωσε ότι θα πρέπει να αρχίσουν συνομιλίες με βάση το σχέδιο Ανάν και πρόσθεσε ότι το ροκάνισμα του χρόνου δεν εξυπηρετεί κανένα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό τύπο, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν στον οποίο είπε ότι «πρέπει να γίνει γρήγορα κάποιο βήμα στο κυπριακό» και «είναι ανάγκη να βρεθεί με καλές προθέσεις μια κοινή λύση».


Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2004 - 09:33 (Ώρα Λονδίνου)

Η οικονομία πάλι στο προσκήνιο

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ:Απειλή....βολτ για χιλιάδες στρατιώτες. Το πόρισμα που προέκυψε από τους ελέγχους. Αποκάλυψη/Εστίες κινδύνου σε 23 στρατόπεδα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης):Νέες παροχές για ασφαλισμένους του Δημοσίου. Αυξάνονται οι δικαιούχοι.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος):Φόβοι για πανδημία γρίπης. Νέος, μεταλλαγμένος ιός, που αντέχει σε όλα τα σημερινά φάρμακα!

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ:Σαμποτάζ στον προϋπολογισμό του 2004. Ο Γ. Αλογοσκούφης αποκάλυψε τους κωδικούς που ναρκοθέτησαν την οικονομία.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ:2.500 ΙΧ σε τιμή ευκαιρίας. Αγορές - εξπρές στον ΟΔΔΥ.

Η ΑΥΓΗ:"Άρχισαν να μας βρίζουν, να μας χτυπούν με τα χέρια και τα γκλομπ". Αστυνομικοί κατά Αφγανών προσφύγων.

ΑΥΡΙΑΝΗ:Μεγάλη ληστεία και στα σκουπίδια του "2004". Ρε Γιάννα δεν ντρέπεσαι;

ΤΟ ΒΗΜΑ:Φοροκυνηγητό εν όψει. Ενώ η αγορά γκρινιάζει...Στο στόχαστρο της Εφορίας θα μπουν από το νέο έτος 11.375 επιχειρήσεις.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ:Έξτρα παροχές σε χρήμα στο Δημόσιο. Τι αλλάζει στην περίθαλψη των ασφαλισμένων, ποιες νέες δαπάνες καλύπτονται.

ΕΘΝΟΣ:Εκστρατεία του ΣΔΟΕ με στόχο 11.375 επιχειρήσεις. Η λίστα με τα 70 επαγγέλματα που θα ελεγχθούν.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Καλός οικοδεσπότης χθες στο γεύμα των δημοσιογράφων ο πρωθυπουργός , αλλά ....Με νηστίσιμο πιάτο....από ειδήσεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:Ναυάγησε στα ελλείμματα το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων. Ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Τάκης Αράπογλου παρουσίασε τα αδιέξοδα του διαλόγου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:Προσλήψεις: Οι προκηρύξεις για 4.147 θέσεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:Κωμωδία μετεγγραφών. Χωρίς στοιχεία τα...στοιχεία από πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

ΕΞΠΡΕΣ: "Προκαταβολή....των διοδίων. Σήμερα δίδονται τα τεύχη δημοπράτησης για τον άξονα Μαλιακός-Κλειδί".

ΕΣΤΙΑ:Δεν δημιουργείται εθνικός πλούτος. Οι διαξιφισμοί στην Βουλή δεν επιλύουν το πρόβλημα.

ESPRESSO:Πως ξεκίνησαν τα επεισόδια στον ημιτελικό του SURVIVOR. Μετέτρεψαν σε....Μαλαισία το γήπεδο του Μίλωνα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Με τρίμηνη φορολογική επιδρομή αρχίζει το 2005. Παρατείνεται μέχρι τον Μάρτιο η δράση του υπό κατάργηση ΣΔΟΕ".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:Ήπια η ΕΕ με το έλλειμμα. Δεν επιβάλλει αυστηρή επιτήρηση της οικονομίας μας μετά την απογραφή.

ΚΕΡΔΟΣ: "Μοναδικά προνόμια για τις επενδύσεις σε ακίνητα. Ανατρέπεται το καθεστώς με την εφαρμογή των ΔΛΠ 40 από 1ης Ιανουαρίου".

Ο ΛΟΓΟΣ:Ανασχηματισμός: "Δεν τίθεται ζήτημα". Κλειστά κρατά τα χαρτιά του ο Κ. Καραμανλής".

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Χωρίς νέες φορολογικές επιβαρύνσεις το 2005. Δέσμευση Αλογοσκούφη στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού"

ΤΑ ΝΕΑ:Μόνο 20 μέρες ζω με τη σύνταξη....Δραματικό SOS λόγω ακρίβειας.

Η ΝΙΚΗ:Τα κόμματα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανησυχούν για ...Το "ναυάγιο" των Βρυξελλών.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:Μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι! Ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα προς τη νεολαία.

TRAFFIC NEWS: Σοκ από τον Μουρατίδη, χαμός στο FAME STORY.Βαριές κουβέντες "στον αέρα".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:Ενώθηκε Δυτική με Κεντρική Μακεδονία. Με το τμήμα παράκαμψης Καστανιάς. Αλλά και έναρξη κατασκευής μετρό και υποθαλάσσιας το καλοκαίρι του 2005.

Η ΧΩΡΑ:8.561 νέες προσλήψεις σε υπουργεία, Οργανισμούς, Παιδεία.

City Press:Ευρωπαϊκό σοκ για τον προϋπολογισμό του 2005.

Μetro:"Σαφάρι" για τις τιμές. Βαριά πρόστιμα σε εμπόρους στου Ρέντη και στη Βαρβάκειο.

Οικονομία - Έλεγχοι ΣΔΟΕ

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "μόνο για ....20 ημέρες τον μήνα φθάνει η σύνταξη που παίρνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Αναγκάζονται να κάνουν αιματηρή οικονομία προκειμένου να αντιμετωπίσουν το συνεχές κύμα ακρίβειας".

Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "δεν είναι υπερβολή να λεχθή ότι η μόνη προς το παρόν εορταστική κίνησις παρατηρείται σε αυτούς τους δύο χώρους της αγοράς, τους πλανοδίους μικροπωλητές και τους συστηματικούς λαθραίους εμπόρους. Η δραστηριοποίησις των τελευταίων αναπτύσσεται ανεξέλεγκτα και πλήττει το νόμιμο εμπόριο αλλά και το δημόσιο".

Το metro γράφει ότι "μάχη" για τη συγκράτηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα δίνει η κυβέρνηση έχοντας επιστρατεύσει όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και επιβάλλοντας τσουχτερά πρόστιμα στους επιτήδειους".

Η ΝΙΚΗ εκτιμά ότι "έμφαση θα δοθεί στην συνέπεια των επιχειρήσεων αλλά και των ελευθέρων επαγγελματιών απέναντι στις φορολογικές τους υποχρεώσεις (όπως απόδοση ΦΠΑ παρακρατούμενοι φόροι αλλά και ειδικοί φόροι κατανάλωσης) καθώς επίσης και στην έκδοση-λήψη πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων".

ΤΟ ΒΗΜΑ σημειώνει ότι "ενώ η αγορά γκρινιάζει για την αναιμική προεόρτια κίνηση που δημιουργεί συνθήκες καχεξίας η κυβέρνηση ετοιμάζει φορολογική "επιδρομή" σε χιλιάδες επιχειρήσεις".

ΤΟ ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "εντολή στο ΣΔΟΕ για άμεσους και σαρωτικούς ελέγχους με στόχο 11.375 επιχειρήσεις, έδωσε το υπουργείο Οικονομικών".

Προϋπολογισμός

Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "ενώ στην πραγματικότητα συμφωνούν σχεδόν μέχρι κεραίας στις βασικές κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αξιοποίησαν το πρώτο διήμερο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό προκειμένου να δείξουν ότι δήθεν τους χωρίζουν βαθύτατες πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εγκαταλείποντας την εξουσία, φρόντισε να 'ναρκοθετήσει' την οικονομία της χώρας, όπως αποκάλυψε χθες βράδυ στη Βουλή με συγκεκριμένα στοιχεία που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης".

Προϋπολογισμός - Ευρωπαϊκή Επιτροπή

H CITY PRESS γράφει ότι "ανεφάρμοστο θεωρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον προϋπολογισμό του 2005, καθώς βασίζεται σε ένα αισιόδοξο σενάριο υψηλού ρυθμού ανάπτυξης (3,9%) που η ίδια συμμερίζεται προβλέποντας αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,3%. Επίσης θεωρεί ότι είναι υπερεκτιμημένα τόσο τα φορολογικά έσοδα όσο και τα έσοδα από τα κοινοτικά ταμεία".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "στην ενδιάμεση διαδικασία της "διακριτικής " παρακολούθησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παραμείνει το δημοσιονομικό έλλειμμα της ελληνικής οικονομίας. Αύριο η Επιτροπή εισηγείται τη μετάβαση της Ελλάδας στην παράγραφο 8 του άρθρου 104 της Συνθήκης του Μάαστριχ, με την οποία διαπιστώνεται ότι δεν έχει καταστεί δυνατή η χαλιναγώγηση των ελλειμμάτων".

Ασφαλιστικό Τραπεζών

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας επιθυμεί να δοθεί λύση στο ασφαλιστικό, υπό την προϋπόθεση ότι η λύση αυτή θα αναγνωρίζει ακριβοδίκαια της ιδιαιτερότητες κάθε τράπεζας, ανέφερε χθες ο πρόεδρός της Τάκης Αράπογλου σε συνάντηση με δημοσιογράφους. Αναγκαία προϋπόθεση για την συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας σε κάθε συζήτηση επίλυσης του θέματος είναι η συμφωνία για τους όρους ένταξης των ταμείων κύριας ασφάλισης στο ΙΚΑ".

Ενημέρωση από Καραμανλή

Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "προς το παρόν "δεν τίθεται ζήτημα ανασχηματισμού" δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε χθες προς τους πολιτικούς και κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ενώ επιφυλακτικός εμφανίστηκε ως προς τη συγκρότηση μικρού και ευέλικτου Υπουργικού Συμβουλίου".

Η ESPRESSO προσθέτει ότι "το σενάριο που φέρνει τον πρωθυπουργό να προχωρά σε μικρής έκτασης ανασχηματισμό στις αρχές του 2005, πυροδότησαν δηλώσεις του ίδιου στο γεύμα που παρέθεσε στους δημοσιογράφους".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2004 - 08:43 (Ώρα Λονδίνου)

«Μαύρες σελίδες» για το Γουαντάναμο

Οι καταγγελίες περιλαμβάνονται σε επίσημα κυβερνητικά έγγραφα

Στις ΗΠΑ, πράκτορες του FBI ισχυρίζονται ότι έγιναν αυτόπτες μάρτυρες κακοποίησης κρατουμένων στις φυλακές του Γουαντάναμο στην Κούβα.

Οι καταγγελίες περιλαμβάνονται σε επίσημα κυβερνητικά έγγραφα που είδαν την Τρίτη το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με ημερολόγιο που κρατούσαν οι πράκτορες του FBI στο Γουαντάναμο, οι αιχμάλωτοι κρατούνταν αλυσοδεμένοι στο έδαφος, σε εμβρυϊκή στάση, για περισσότερες από 24 ώρες χωρίς φαγητό και νερό.

Οι αξιωματούχοι περιέγραφαν επίσης ότι χρησιμοποιούνταν σκύλοι για τον εκφοβισμό των κρατουμένων.

Στο ημερολόγιο δύο ετών, που καλύπτει μέχρι και τον περασμένο Αύγουστο αναφέρεται ότι ένας κρατούμενος πέρασε μια ολόκληρη νύχτα τραβώντας κυριολεκτικά τα μαλλιά του, ενώ ένας άλλος εξαναγκάστηκε να φορέσει την ισραηλινή σημαία και «βομβαρδίστηκε» με δυνατή μουσική προκειμένου να «σπάσει» και να συνεργαστεί στην ανάκριση.

Το περιεχόμενο του ημερολογίου αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της δικαστικής έρευνας που ζήτησαν αμερικανικές οργανώσεις πολιτικών ελευθεριών για τις συνθήκες κράτησης στο Γουαντάναμο.

Περισσότεροι από 500 άντρες κρατούνται από τις ΗΠΑ στην στρατιωτική βάση της Κούβας.

Αν και οι περισσότεροι δεν έχουν πρόσβαση σε νομική εκπροσώπηση, το Πεντάγωνο λέει οι κρατούμενοι αντιμετωπίζονται με ανθρωπιά και αρνείται τις κατηγορίες για κακοποίηση.


Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2004 - 03:31 (Ώρα Λονδίνου)

Το Μεσανατολικό στο προσκήνιο

Ο Τόνι Μπλερ απέσπασε τη δημόσια στήριξη του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους για το σχέδιό του να πραγματοποιήσει μία διεθνή διάσκεψη για το Μεσανατολικό, προκειμένου να αναβιώσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες, γράφει η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph).

Καθώς ο Βρετανός πρωθυπουργός ετοιμάζεται να συναντηθεί με την ισραηλινή και παλαιστινιακή ηγεσία, αυτή την εβδομάδα, ο κ. Μπους τόνισε ότι δίνεται μια «καλή ευκαιρία» για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

Κατά την επίσκεψή του στην Ιερουσαλήμ και στη Ραμάλα, ο κ. Μπλερ αναμένεται να οριστικοποιήσει τις λεπτομέρειες για τη διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο το Φεβρουάριο.

Η Βρετανία έχει προσπαθήσει να εναρμονίσει τη διάσκεψη με τις απαιτήσεις του Ισραήλ, λέγοντας ότι στόχος είναι να βοηθήσει τους Παλαιστίνιους να αναδομήσουν τους θεσμούς τους μετά το θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ και να προετοιμαστούν να αναλάβουν τη Λωρίδα της Γάζας, μετά την απομάκρυνση του ισραηλινού στρατού και των εβραϊκών οικισμών από την περιοχή.

Όμως, παρά αυτές τις προσπάθειες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ ΣΑρόν, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να στείλει αντιπροσωπεία στη διάσκεψη.

Εν τω μεταξύ, η εφημερίδα Τάιμς (Times) γράφει ότι το Ισραήλ φοβάται το ενδεχόμενο ενός εμφυλίου πολέμου με αφορμή το σχέδιο της Γάζας.

Ακραίοι εβραίοι έποικοι ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμοι να αντισταθούν στο σχέδιο του Αριέλ Σαρόν.

«Κάθε νόμος που προβλέπει την απομάκρυνση των εβραίων από τα σπίτια τους είναι νόμος που δεν συνάδει με τις βασικές αρχές του κράτους του Ισραήλ», λένε οι εκπρόσωποί τους.

Ιράκ

Ο Τζορτζ Μπους επιμένει ότι η ζωή στο Ιράκ είναι καλύτερη τώρα παρά υπό το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, γράφει η Ιντιπέντεντ (Independent) τονίζοντας ότι οι δηλώσεις αυτές έγιναν μία μόλις ημέρα μετά τη δολοφονία 67 ανθρώπων από βομβιστικές επιθέσεις σε διάφορες πόλεις του Ιράκ.

Ανεξάρτητες έρευνες έχουν δείξει ότι χιλιάδες άμαχοι Ιρακινοί έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της αμερικανικής εισβολής στη χώρα τους, γράφει η Ιντιπένεντ.

Τουρκία

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, ορμώμενη από τη συμφωνία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Οκτώβριο του 2005, έλαβε την απόφαση να μειώσει τα επιτόκια και ανακοίνωσε συνολική αναδιάρθρωση της νομισματικής πολιτικής της, γράφει η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

«Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα συμβάλουν στην ευθυγράμμιση της οικονομίας με τις διεθνείς πρακτικές». Επίσης η λήψη αποφάσεων σχετικά με τα επιτόκια θα γίνει περισσότερο διαφανής και προβλέψιμη, σχολιάζει η εφημερίδα.

Η συμφωνία με την ΕΕ και η απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να δανείσει στην Τουρκία δέκα δισεκατομμύρια δολάρια, ίσως αυξήσουν το επίπεδο των ξένων επενδύσεων στη χώρα, το οποίο παραμένει εξαιρετικά χαμηλό, υπογραμμίζουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.