Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-12-20

  1. Δύο «θαύματα» για την Αθήνα
  2. Όχι σε ανασχηματισμό
  3. Πρώτος όλων ο Ροναλντίνιο
  4. Εκατέρωθεν κατηγορίες και συναίνεση
  5. Ερωτηματικά για τη δημοπρασία της Γιούκος
  6. Ακυρώνονται όλες οι πτήσεις προς το Νταρφούρ
  7. Εκατέρωθεν κατηγορίες και συναίνεση
  8. Δεκάδες συλλήψεις στο Ιράκ
  9. Ανοίγει ο δρόμος για τη δίκη του Πινοτσέτ
  10. Ο Μάρκος πήρε την πένα του
  11. Συνάντηση Μπους - Πούτιν τον Φεβρουάριο
  12. Ακυρώνονται όλες οι πτήσεις προς το Νταρφούρ
  13. Ανταγωνισμός για το χρηματιστήριο του Λονδίνου
  14. Ερωτηματικά για τη δημοπρασία της Γιούκος
  15. Δώρο Χριστουγέννων για ΠΑΟ
  16. Αναβρασμός στην Κύπρο
  17. Μέτρα διευκόλυνσης των μεταναστών
  18. Στη σκιά των Βρυξελλών
  19. Συνεχίζονται οι διώξεις για το ντόπινγκ
  20. Λουτρό αίματος στο Ιράκ
  21. Κίνδυνος εμφυλίου στο Ιράκ
  22. Η Τουρκία στην Ευρώπη

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2004 - 02:51 (Ώρα Λονδίνου)

Δύο «θαύματα» για την Αθήνα

Οι Έλληνες πληρώνουν ακόμα για το θαύμα της Αθήνας, γράφει σε άρθρο του στην εφημερίδα Γκάρντιαν (Guardian) o συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης.

Το άρθρο ξεκινά με μια επίσκεψη ενός Κινέζου αξιωματούχου στην προ-Ολυμπιακή Αθήνα, την εποχή που τα ολυμπιακά έργα χτίζονταν ακόμα. Εκείνος είπε ότι το Πεκίνο θα είναι έτοιμο για τους δικούς του Ολυμπιακούς αγώνες το 2006. Οι Έλληνες του απάντησαν με χιούμορ: «Μπράβο. Κι εμείς το ίδιο».

Αυτά τα αστεία, παρατηρεί ο κ. Μάρκαρης, αποτελούσαν καθημερινότητα στην προ-ολυμπιακή Αθήνα.

Αυτός είναι και ο λόγος που τα πάμε τόσο καλά σαν αουτ-σάιντερς και τόσο χάλια σαν φαβορί

Πέτρος Μάρκαρης

«Τα αστεία κόπηκαν με το μαχαίρι το βράδυ της 4ης Ιουλίου όταν η Ελλάδα νίκησε την Πορτογαλία 1-0 και κέρδισε το Γιούρο 2004.

»Μετά από μια νύχτα πανηγυρισμών οι Έλληνες ξύπνησαν με το περίεργο συναίσθημα ότι και οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να στεφθούν με την ίδια επιτυχία. Ποιος είπε ότι δεν μπορούν να συμβούν δύο θαύματα μέσα στο ίδιο καλοκαίρι;»

Ο κ. Μάρκαρης γράφει ότι τα «θαύματα» αποτελούν μέρος του συστήματος επιβίωσης των Ελλήνων.

«Αυτός είναι και ο λόγος που τα πάμε τόσο καλά σαν αουτ-σάιντερς και τόσο χάλια σαν φαβορί».

Ο συγγραφέας παίρνει για παράδειγμα τις ολυμπιακές κατασκευές : Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών κανείς δεν περίμενε ότι οι εγκαταστάσεις θα ήταν έτοιμες στην ώρα τους. Κι όμως, τρεις εβδομάδες πριν από την τελετή έναρξης όλα ήταν έτοιμα.

Στην Αθήνα έχουμε αυτές τις τεράστιες εγκαταστάσεις και δεν ξέρουμε τι να τις κάνουμε

Πέτρος Μάρκαρης

Όμως δεν μπορείς να βασίζεσαι σε θαύματα, γράφει ο Πέτρος Μάρκαρης. «Πάρτε για παράδειγμα τον Κώστα Κεντέρη και την Κατερίνα Θάνου, τους δύο πιο δημοφιλείς σπρίντερ της Ελλάδας. Στο Σίδενυ έκαναν θαύματα κερδίζοντας ένα χρυσό και ένα αργυρό μετάλλιο προσπάθησαν να επαναλάβουν το «θαύμα» στην Αθήνα, αλλά απέτυχαν παταγωδώς».

Στη συνέχει ο συγγραφέας αναφέρεται στα μέτρα ασφαλείας στην Αθήνα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και τις ποικίλες αντιδράσεις των Ελλήνων.

Αναρωτιέται όμως εάν όλη αυτή η φασαρία και όλα αυτά τα έξοδα άξιζαν τελικά τον κόπο.

«Είναι η μετά-Ολυμπιακή Αθήνα μια καλύτερη πόλη;» διερωτάται.

«Το ελληνικό ποδόσφαιρο επέστρεψε στο συνηθισμένο επίπεδο η Αθήνα έχει αποκτήσει ένα μεγάλο υπόγειο δίκτυο μεταφορών, έναν προαστιακό σιδηρόδρομο, τραμ, καινούρια λεωφορεία και τρόλεϊ, αλλά οι δρόμοι εξακολουθούν να είναι γεμάτοι αυτοκίνητα και οι οδηγοί των ταξί εξακολουθούν να παίρνουν δύο και τρεις επιβάτες μαζί».

Ο κ. Μάρκαρης αναφέρεται στο παράδειγμα της Βαρκελώνης. Στους δικούς της Ολυμπιακούς Αγώνες, η ισπανική ολυμπιακή επιτροπή επένδυσε περισσότερα στην πόλη και τα απολύτως αναγκαία για τις εγκαταστάσεις, αναφέρει το άρθρο.

«Στην Αθήνα έχουμε αυτές τις τεράστιες εγκαταστάσεις και δεν ξέρουμε τι να τις κάνουμε», τονίζει ο κ. Μάρκαρης και προσθέτει «η θλιβερή αλήθεια είναι ότι ακόμα χρωστάμε γι αυτές».


Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2004 - 22:53 (Ώρα Λονδίνου)

Όχι σε ανασχηματισμό

Ικανοποιημένος δήλωσε από την έκβαση της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες ο Έλληνας πρωθυπουργός

Για όλους και για όλα μίλησε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, σε γεύμα που παρέθεσε στους πολιτικούς και κοινοβουλευτικούς συντάκτες την Δευτέρα.

Αφού διέψευσε τις πρόσφατες φήμες περί ανασχηματισμού, χαρακτηρίζοντας τους ανασχηματισμούς «κινήσεις εντυπωσιασμού».

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της πρόσφατης συνόδου κορυφής της ΕΕ, δηλώνοντας και πάλι την ικανοποίησή του, καθώς «μπορεί να θέτεις μαξιμαλιστικούς στόχους, αλλά δεν θέλαμε να φτάσουμε στο σημείο να τα σπάσουμε, αφού αποτελεί στρατηγική επιλογή η υποστήριξη του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας».

Προειδοποίησε όμως πως, «η συμπεριφορά μίας χώρας δεν αλλάζει σε ένα μήνα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαι προφήτης».

Σχολιάζοντας την επί του θέματος στάση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου ανέφερε ότι «δεν απηχούν την πραγματικότητα τα όσα είπε για τις Βρυξέλλες» ενώ αρνήθηκε να τοποθετηθεί επί των σχετικών δηλώσεων του προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, αν και επανέλαβε το σεβασμό που τρέφει προς το πρόσωπό του.

Ακόμη, εκτίμησε ότι θα μπορεί να μπλοκαριστεί η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ αν αυτή δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της και στους όρους που ετέθησαν, όροι οι οποίοι δεν έχουν προηγούμενο. Χαρακτήρισε υπεύθυνη και σθεναρή τη στάση του Κύπριου προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου και είπε ότι «το κλίμα για την Κύπρο έχει βελτιωθεί σημαντικά».

Ερωτηθείς αν προβλέπει επίλυση του Κυπριακού, μετά τις αποφάσεις για την Τουρκία στην Ευρώπη είπε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα εκδηλωθεί κινητικότητα.

«Μη συνδέετε την επίλυση του Κυπριακού με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Αν έχει περάσει η περίοδος περισυλλογής και δημιουργείται το κατάλληλο κλίμα για την επίλυση του Κυπριακού, τότε έχει καλώς. Πάντως με τη μορφή του σχεδίου Ανάν που ξέρουμε, δεν μπορεί να επαναληφθεί η συζήτηση», είπε.

Εξάλλου, υπογράμμισε εκ νέου ότι αποτελεί προτεραιότητά του ο πολιτισμός και τόνισε ότι έχει πολλά πράγματα να κάνει διότι έχει «και χρόνο και κέφι για τον πολιτισμό».

Σε ό,τι αφορά στη στάση της αντιπολίτευσης στο θέμα του βασικού μετόχου, ο Κ. Καραμανλής τόνισε πως ειδικά σε αυτό το θέμα περίμενε «η αντιπολίτευση να κάνει μερικά βήματα αφού ως προηγούμενη κυβέρνηση έχει την ευθύνη για το πλαίσιο που διαμορφώθηκε» αλλα είδε «μεμψιμοιρίες και αμήχανη στάση».

Τέλος, υπεραμύνθηκε της δημοσιονομικής απογραφής τονίζοντας ότι εκτός από αναγκαιότητα αποτελεί και μία σταθερή βάση για να κτιστεί η οικονομική πολιτική. Και κατέληξε λέγοντας ότι πλέον το βάρος πέφτει στην οικονομία και την καθημερινότητα: «στην καθημερινότητα δίνεις τη μάχη κάθε μέρα, χρειάζεται συνεχής παρακολούθησης και δεν αντιμετωπίζεται ψηφίζοντας ένα καλό νόμο και τελείωσε».


Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2004 - 22:43 (Ώρα Λονδίνου)

Πρώτος όλων ο Ροναλντίνιο

Ο Βραζιλιάνος στράικερ απένειμε τα εύσημα στους αντιπάλους του

Το βραβείο του καλύτερου παίκτη της χρονιάς απένειμε η ΦΙΦΑ στο Βραζιλιάνο στράικερ της Μπαρσελόνα, Ροναλντίνιο.

Δεύτερος αναδείχθηκε ο 24χρονος Γάλλος επιθετικός της Άρσεναλ, Τιερί Ανρί και τρίτος ο Ουκρανός επιθετικός της Μίλαν και καλύτερος ποδοσφαιριστής στην Ευρώπη, Αντρέι Σεφτσένκο.

Ο Ροναλντίνιο, του οποίου το πλήρες όνομα είναι Ρονάλντο ντε Ασίς Μορέιρα, επικράτησε με 620 βαθμούς έναντι του Ανρί που απέσπασε 552 και του Σεφτσένκο που συγκέντρωσε 253.

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν προπονητές και αρχηγοί ομάδων από διεθνείς συλλόγους.

«Και μόνο η κατάταξη με γεμίζει με χαρά. Είναι μια μεγάλη νίκη δεδομένου ότι ποτέ δεν ήμουν ένας μεγάλος σκόρερ», δήλωσε ο νικητής του βραβείου του καλύτερου ποδοσφαιριστή της χρονιάς.

Και πρόσθεσε: «Ωστόσο ο καθένας μας αγωνίζεται με τον τρόπο του και οι τρεις υποψήφιοι αξίζαμε τη διάκριση. Ποτέ δεν υπήρξα πιο χαρούμενος».

Ο Ροναλντίνιο ευχαρίστησε την ομάδα του, την Μπαρσελόνα, λέγοντας ότι δε θα μπορούσε να είχε κατακτήσει αυτή τη διάκριση χωρίς την ομάδα του.

Να σημειωθεί ότι 18ος καλύτερος ποδοσφαιριστής της χρονιάς σε σύνολο 35 διακριθέντων αναδείχθηκε ο αρχηγός της εθνικής Ελλάδος και παίκτης της ιταλικής Μπολόνια, Θοδωρής Ζαγοράκης.

Το 2003 ο τίτλος του καλύτερου παίκτη της χρονιάς απενεμήθη στον αρχηγό της εθνικής Γαλλίας και παίκτη της Ρεάλ Μαδρίτης, Ζινεντίν Ζιντάν.

Ο συμπαίκτης του Ροναλντίνιο και πρώην παίκτης της Άρσεναλ, Τζιοβάνι Φαν Μπρόνκχορστ δήλωσε ότι ο Βραζιλιανός είναι άξιος νικητής του τίτλου.

Ο επιθετικός της Άρσεναλ, Τιερί Ανρί δήλωσε απογοητευμένος αλλά απένειμε τα εύσημα στους δύο αντιπάλους του.


Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2004 - 21:19 (Ώρα Λονδίνου)

Εκατέρωθεν κατηγορίες και συναίνεση

Υπήρχαν στιγμές που οι τόνοι ανέβαιναν ιδαίτερα

Οι δυο αντίπαλοι των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία «διασταύρωσαν τα ξίφη» τους σε μια ζωντανή τηλεοπτική αντιπαράθεση μία εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή των επαναληπτικών εκλογών.

Η τηλεοπτική αντιπαράθεση του πρωθυπουργού, Βίκτορ Γιανουκόβιτς και του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Βίκτορ Γιουσένκο ξεκίνησε με εκατέρωθεν κατηγορίες για διαφθορά και εκλογική νοθεία και κατέληξε με τον μεν Γιανουκόβιτς να απολογείται για οποιεσδήποτε εκλογικές παρατυπίες παρατηρήθηκαν στον πρώτο γύρο των εκλογών και τον Γιουσένκο να απευθύνει έκκληση για εθνική συναίνεση.

Η τηλεοπτική αντιπαράθεση, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, καθήλωσε τους Ουκρανούς στους τηλεοπτικούς τους δέκτες.

Ανταλλαγή κατηγοριών

Η τηλεοπτική αντιπαράθεση ξεκίνησε με τον ηγέτη της ουκρανικής αντιπολίτευσης, Βίκτορ Γιουσένκο να κατηγορεί τις αρχές για παραποίηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας διέψευσε τους ισχυρισμούς του αντιπάλου του προσκαλώντας τον σε διάλογο.

Να σημειωθεί ότι αμέσως μετά τις εκλογές της 21ης Νοεμβρίου, εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί κατέκλυσαν τους δρόμους της πρωτεύουσας διαμαρτυρόμενοι για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ουκρανίας διέταξε τη διεξαγωγή εκ νέου του δεύτερου γύρου των εκλογών.

«Προσπάθησαν να κλέψουν το μέλλον μας», είπε κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής αντιπαράθεσης ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, και πρόσθεσε, «σας παρακαλώ, πρέπει να συνειδητοποιείστε ότι μάς έκλεψαν τρία εκατομμύρια ψήφους».

Ο κ. Γιουσένκο επίσης απένειμε τα εύσημα στους εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές που κατέβηκαν στους σρόμους.

Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς παίρνοντας το λόγο κατηγόρησε τον αντίπαλό του για εκλογική νοθεία και αρνήθηκε ότι ήταν ο υποψήφιος, ο οποίος υποστηριζόταν από την κυβέρνηση.

Να σημειωθεί ότι αρχικώς ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας ξεκίνησε την ομιλία του στα ρωσικά και μετά συνέχισε μιλώντας στα ουκρανικά.

Μάλιστα, ο κ. Γιανουκόβιτς κατηγόρησε τον απερχόμενο πρόεδρο της χώρας, Λεονίντ Κούτσμα ότι ένωσε τις δυνάμεις του με «τους εκπροσώπους του πορτοκαλί πραξικοπήματος» ενάντια στη θέληση του ουρανικού λαού.

Το πορτοκαλί ήταν το χρώμα κατατεθέν της ουκρανικής αντιπολίτευσης.

Κλείνοντας ζήτησε από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης να δεχθεί το διάλογο για να στείλει το μήνυμα ότι «το παλαιό καθεστώς βγήκε στη σύνταξη».

«Συμφωνείτε να συζητείστε μ΄ απόλυτη ηρεμία μαζί μου για το πώς θα ζήσουμε μετά τις εκλογές;», ρώτησε ο κ. Γιανουκόβιτς τον αντίπαλό του.

Πάντως, η αντιπαράθεση έληξε με τους δύο αντιπάλους να ανταλλάσσουν χειραψίες.


Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2004 - 12:35 (Ώρα Λονδίνου)

Ερωτηματικά για τη δημοπρασία της Γιούκος

Η Γιούκος έχει απειλήσει με μηνύσεις όποιον κερδίσει τη δημοπρασία

Οι δικηγόροι της Γιούκος δήλωσαν ότι θα προσφύγουν στα δικαστήρια εναντίον της ελάχιστα γνωστής ρωσικής εταιρείας Μπαϊκάλ Φαϊνάνς Γκρουπ που αγόρασε τη βασική μονάδα παραγωγής της Γιούκος για 9 και πλέον δισεκατομμύρια δολάρια στην δημοπρασία που οργάνωσαν οι ρωσικές αρχές.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές δεν είναι ακόμη σαφές σε ποιόν ανήκει ο Όμιλος Μπαϋκάλ και πως θα συγκεντρώσει τα χρήματα για την αγορά.

Δικηγόρος του Ομίλου Μενατέπ, ιδιοκτησία του οποίου είναι η Γιούκος, δήλωσε στο BBC ότι μόλις μάθουν τους ιδιοκτήτες της Μπαϋκάλ θα προσφύγουν στα δικαστήρια εναντίον της.

Η δημοπρασία της βασικής μονάδας παραγωγής, της Γιουγκάνσκ, έγινε την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου.

Η προσφορά του Ομίλου Μπαϊκάλ ήταν μεγαλύτερη από αυτή της Γκαζπρόμ που είχε θεωρηθεί ο πιθανότερος αγοραστής.

Πάντως η Γκαζπρόμ αρνείται ότι κρύβεται πίσω από την Μπαϋκάλ.

Η Γιούκος αντέδρασε στην πώληση της θυγατρικής της εταιρείας τονίζοντας ότι θεωρεί τη δημοπρασία «παράνομη» σύμφωνα με το διεθνές και το ρωσικό δίκαιο.

Στόχος της δημοπρασίας ήταν η εξόφληση χρεών, ύψους 20 περίπου δισεκατομμυρίων ευρώ, της Γιούκος προς το ρωσικό δημόσιο.

Η Γιουγκάνσκ θεωρείται η καρδιά της Γιούκος, καθώς αντλεί περίπου ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα.

Την Πέμπτη αμερικανικό δικαστήριο έδωσε εντολή να σταματήσει προσωρινά η διαδικασία πώλησης της μονάδας παραγωγής της Γιούκος.

Ωστόσο, Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι το δικαστήριο στο Χιούστον δεν είχε καμία δικαιοδοσία στην υπόθεση.

«Οι ενέργειες μας είναι σύμφωνες με τη ρωσική νομοθεσία και τις αποφάσεις των ρωσικών δικαστηρίων» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρωσικού Ομοσπονδιακού Ταμείου, το οποίο έχει αναλάβει τη δημοπρασία της Γιουγκανσκνεφτεγκάς.

Από την πλευρά της η Γιούκος απειλεί με μηνύσεις όποια εταιρεία κερδίσει τη δημοπρασία, καθώς υποστηρίζει ότι η πώληση της εταιρείας είναι παράνομη.

Ο κλάδος παραγωγής του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού βγαίνει στο σφυρί με αρχική τιμή 9 δισεκατομμύρια δολάρια. Η διοίκηση της Γιούκος θεωρεί την τιμή αυτή εξαιρετικά χαμηλή.

Οι αναλυτές είχαν θεωρήσει πολύ πιθανό η Γιουγκάνσκ να αγοραστεί από μια εταιρεία που υποστηρίζεται από το ρωσικό δημόσιο όπως τη Γκάσπρομ, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Ρωσία να επανέλθει υπό τον έλεγχο του κράτους.


Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2004 - 14:12 (Ώρα Λονδίνου)

Ακυρώνονται όλες οι πτήσεις προς το Νταρφούρ

Πάνω από ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στο Νταρφούρ

Η Αφρικανική Ένωση διέκοψε προσωρινά όλες τις δραστηριότητές της στην περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν μετά τα πυρά που δέχθηκε χθες ελικόπτερο που μετέφερε παρατηρητές του οργανισμού.

Στο ελικόπτερο επέβαιναν παρατηρητές της Αφρικανικής Ένωσης, οι οποίοι μετέβαιναν στην περιοχή για να ελέγξουν εάν τηρείται η κατάπαυση του πυρός.

Η Αφρικανική Ένωση διέταξη τη διεξαγωγή έρευνας για την επίθεση που δέχθηκε το ελικόπτερό της.

Παρά τις προσπάθειες της Αφρικανικής Ένωσης η κρίση στο Νταρφούρ επιδεινώνεται.

Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στην περιοχή της πόλης Λαμπάρντο μετά τις τελευταίες επιχειρήσεις του κυβερνητικού στρατού.

Αδιέξοδο

Μετά από διαβήματα απεσταλμένων της διεθνούς κοινότητας η κυβέρνηση του Χαρτούμ ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή του Νταρφούρ.

«Θα ενημερώσουμε αμέσως τις ένοπλες δυνάμεις μας να σταματήσουν τις εχθροπραξίες» είπε ο υπουργός Εξωτερικών του Σουδάν, Μουσταφά Οσμάν Ισμαίλ ο οποίος όμως απέκλεισε αποχώρηση των κυβερνητικών δυνάμεων από τις θέσεις που κατέλαβαν πρόσφατα από τους αντάρτες.

Το Σάββατο ο εκπρόσωπος της Αφρικανικής Ένωσης, η οποία ηγείται των προσπαθειών για την επίτευξη εκεχειρίας, δήλωσε ότι ξέσπασαν νέες συγκρούσεις καθώς ο στρατός του Σουδάν συνέχισε τις επιχειρήσεις μετά την προθεσμία που είχε τεθεί για την παύση των εχθροπραξιών.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση του Σουδάν υποστήριξε πως οι επιχειρήσεις στην περιοχή της πόλης Λαμπάντο στο νότιο τμήμα του Νταρφούρ είχαν στόχο το άνοιγμα των δρόμων για να διευκολυνθεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Ανταποκριτής του BBC που επισκέφθηκε τον προσφυγικό καταυλισμό Κάλμα μετέδωσε ότι την τελευταία εβδομάδα κατέφθασαν στον καταυλισμό χιλιάδες νέοι πρόσφυγες που είπαν ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές πραγματοποίησαν επιδρομές στα χωριά τους.

Πάνω από 70 χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Νταρφούρ και πάνω από ενάμιση εκατομμύριο αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των επιδρομών των αραβικών φιλοκυβερνητικών πολιτοφυλακών που ονομάζονται Τζαντζαγουϊντ.

Η κρίση στο Νταρφούρ χαρακτηρίζεται ως «η σοβαρότερη ανθρωπιστική κρίση» εδώ και πολλά χρόνια.


Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2004 - 21:19 (Ώρα Λονδίνου)

Εκατέρωθεν κατηγορίες και συναίνεση

Υπήρχαν στιγμές που οι τόνοι ανέβαιναν ιδαίτερα

Οι δυο αντίπαλοι των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία «διασταύρωσαν τα ξίφη» τους σε μια ζωντανή τηλεοπτική αντιπαράθεση μία εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή των επαναληπτικών εκλογών.

Η τηλεοπτική αντιπαράθεση του πρωθυπουργού, Βίκτορ Γιανουκόβιτς και του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Βίκτορ Γιουσένκο ξεκίνησε με εκατέρωθεν κατηγορίες για διαφθορά και εκλογική νοθεία και κατέληξε με τον μεν Γιανουκόβιτς να απολογείται για οποιεσδήποτε εκλογικές παρατυπίες παρατηρήθηκαν στον πρώτο γύρο των εκλογών και τον Γιουσένκο να απευθύνει έκκληση για εθνική συναίνεση.

Η τηλεοπτική αντιπαράθεση, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, καθήλωσε τους Ουκρανούς στους τηλεοπτικούς τους δέκτες.

Ανταλλαγή κατηγοριών

Η τηλεοπτική αντιπαράθεση ξεκίνησε με τον ηγέτη της ουκρανικής αντιπολίτευσης, Βίκτορ Γιουσένκο να κατηγορεί τις αρχές για παραποίηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας διέψευσε τους ισχυρισμούς του αντιπάλου του προσκαλώντας τον σε διάλογο.

Να σημειωθεί ότι αμέσως μετά τις εκλογές της 21ης Νοεμβρίου, εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί κατέκλυσαν τους δρόμους της πρωτεύουσας διαμαρτυρόμενοι για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ουκρανίας διέταξε τη διεξαγωγή εκ νέου του δεύτερου γύρου των εκλογών.

«Προσπάθησαν να κλέψουν το μέλλον μας», είπε κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής αντιπαράθεσης ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, και πρόσθεσε, «σας παρακαλώ, πρέπει να συνειδητοποιείστε ότι μάς έκλεψαν τρία εκατομμύρια ψήφους».

Ο κ. Γιουσένκο επίσης απένειμε τα εύσημα στους εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές που κατέβηκαν στους σρόμους.

Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς παίρνοντας το λόγο κατηγόρησε τον αντίπαλό του για εκλογική νοθεία και αρνήθηκε ότι ήταν ο υποψήφιος, ο οποίος υποστηριζόταν από την κυβέρνηση.

Να σημειωθεί ότι αρχικώς ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας ξεκίνησε την ομιλία του στα ρωσικά και μετά συνέχισε μιλώντας στα ουκρανικά.

Μάλιστα, ο κ. Γιανουκόβιτς κατηγόρησε τον απερχόμενο πρόεδρο της χώρας, Λεονίντ Κούτσμα ότι ένωσε τις δυνάμεις του με «τους εκπροσώπους του πορτοκαλί πραξικοπήματος» ενάντια στη θέληση του ουρανικού λαού.

Το πορτοκαλί ήταν το χρώμα κατατεθέν της ουκρανικής αντιπολίτευσης.

Κλείνοντας ζήτησε από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης να δεχθεί το διάλογο για να στείλει το μήνυμα ότι «το παλαιό καθεστώς βγήκε στη σύνταξη».

«Συμφωνείτε να συζητείστε μ΄ απόλυτη ηρεμία μαζί μου για το πώς θα ζήσουμε μετά τις εκλογές;», ρώτησε ο κ. Γιανουκόβιτς τον αντίπαλό του.

Πάντως, η αντιπαράθεση έληξε με τους δύο αντιπάλους να ανταλλάσσουν χειραψίες.


Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2004 - 18:19 (Ώρα Λονδίνου)

Δεκάδες συλλήψεις στο Ιράκ

Στη Βαγδάτη, το αυτοκίνητο των υπαλλήλων της εκλογικής επιτροπής τυλίχθηκε στις φλόγες

Οι αστυνομικές δυνάμεις του Ιράκ συνέλαβαν 50 φερομένους ως υπόπτους στις χθεσινές βομβιστικές επιθέσεις στις ιερές για τους σιίτες μουσουλμάνους πόλεις, Κερμπάλα και Ντατζάφ.

Οι πληροφορίες για τις συλλήψεις είναι ελάχιστες, ωστόσο, ο κυβερνήτης της επαρχίας δήλωσε ότι ένας εκ των συλληφθέντων έχει αραβικό διαβατήριο.

Οι ιρακινές υποστήριξαν ότι στόχος των επιθέσεων, στις οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 60 άνθρωποι, ήταν η υπονόμευση των εκλογών της 30ης Ιανουαρίου.

Ανώτατοι σιίτες κληρικοί κατήγγειλαν ότι οι δράστες προσπαθούν να υποκινήσουν εθνοτικές διαμάχες, ωστόσο, ζήτησαν από τους σιίτες να μην προβούν σε αντίποινα κατά της σουνιτικής μειονότητας.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη υποστηρίζει ότι οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούν να αναθεωρήσουν τη στρατηγική τους για την αποτροπή παρόμοιων επιθέσεων στο μέλλον.

Παραδέχονται, ωστόσο, ότι η εν λόγω αναθεώρηση είναι αδύνατη μέχρι τις εκλογές της 30ης Ιανουαρίου.

Πιστεύεται ότι τις βομβιστικές επιθέσεις πραγματοποίησαν Σουνίτες αντάρτες.

Ο σιίτης κληρικός Μοχάμεντ Μπαρ αλ-Ούλουμ τόνισε ότι η πλειοψηφία των Ιρακινών είναι υπέρ της ομαλής διεξαγωγής των εκλογών τον επόμενο μήνα.

Οι προειδοποίησεις των σιιτών έγιναν μετά από τις εκρήξεις την Κυριακή παγιδευμένων αυτοκινήτων σε δύο ιερές για τους Σιίτες μουσουλμάνους πόλεις.

Στην πόλη Κερμπάλα, το παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη κοντά σε σταθμό λεωφορείων με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 12 άνθρωποι και να τραυματιστούν 34, αναφέρουν νοσοκομειακές πηγές.

Νατζάφ

Λίγο αργότερα εξερράγη αυτοκινητοβόμβα σε πλατεία της Νατζάφ κοντά στο κεντρικό τέμενος της πόλης, το μαυσωλείο του Ιμάμ Αλί.

Η πλατεία ήταν γεμάτη κόσμο την ώρα της έκρηξης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 48 άνθρωποι και να τραυματισθούν 90.

Και στις δύο πόλεις επικρατεί πανικός. Η αστυνομία στην πόλη Νατζάφ απαγόρευσε την κυκλοφορία.

Κερμπάλα

Δεν είναι σαφές ποιός ακριβώς ήταν ο στόχος του βομβιστή αυτοκτονίας όταν πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό στο αυτοκίνητό του, λέει ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη.

Η έκρηξη σημειώθηκε ακριβώς έξω από τον κεντρικό σταθμό λεωφορείων της πόλης, σε ώρα αιχμής. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε πέντε ημέρες που πραγματοποιείται επίθεση στην ιερή πόλη των Σιτών. Η προηγούμενη αφαίρεσε τη ζωή οκτώ προσκυνητών.

Η κυβέρνηση του Ιράκ λέει ότι στόχος των επιθέσεων είναι παρεμπόδιση των προεδρικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο.

Βαγδάτη

Σε ένα άλλο αιματηρό επεισόδιο, αυτή τη φορά στη Βαγδάτη, τουλάχιστον τρεις εργαζόμενοι στην Εκλογική επιτροπή της ιρακινής πρωτεύουσας δολοφονήθηκαν.

Η επίθεση σημειώθηκε στην περιοχή της Χάιφα, εστία ακραίων σουνιτών που έχουν ορκιστεί να εμποδίσουν τη διεξαγωγή των εκλογών στη χώρα τους.


Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2004 - 18:35 (Ώρα Λονδίνου)

Ανοίγει ο δρόμος για τη δίκη του Πινοτσέτ

Ο πρώην δικτάτορας της Χιλής εισήχθη προ δύο ημερών σε νοσοκομείο

Εφετείο απέρριψε το αίτημα απόσυρσης των κατηγοριών εις βάρος του πρώην δικτάτορα της Χιλής, Αουγκούστο Πινοτσέτ σχετικά με την επονομαζόμενη «Επιχείρηση Κόνδορας».

Το Εφετείο διέταξε επίσης τον κατ΄ οίκον περιορισμό του Αουγκούστο Πινιοτσέτ, ο οποίος προ δύο ημερών εισήχθη σε νοσοκομείο έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η νομική ομάδα που εκπροσωπεί τον πρώην δικτάτορα είχε επικαλεστεί λόγους υγείας για την απόσυρση του κατηγορητηρίου.

Η «Επιχείρηση Κόνδορας» ήταν μια συντονισμένη προσπάθεια έξι νοτιοαμερικανικών κυβερνήσεων να εξολοθρεύσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους τη δεκαετία του '70.

Η απόφαση του χιλιανού δικαστηρίου ήταν ομόφωνη και αναμένεται ν΄ ανοίξει το δρόμο για την παραπομπή του Πινοτσέτ σε δίκη.

Οι δικηγόροι του Αουγκούστο Πινοτσέτ αναμένεται να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής.


Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2004 - 15:33 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Μάρκος πήρε την πένα του

Οι Ζαπατίστας ζητούν μεγαλύτερη αυτονομία και δικαιώματα για τους αυτόχθονες

Ο ηγέτης των ανταρτών Ζαπατίστας του Μεξικού, υποδιοικητής Μάρκος και ο δημοφιλής Ισπανός και αγαπητός στο μεξικανικό κοινό συγγραφέας, Πάκο Ιγνάσιο Τάιμπο ΙΙ έχουν εδώ και καιρό ενώσει τις δυνάμεις τους για τη συγγραφή ενός αστυνομικού μυθιστορήματος.

Το τρίτο μέρος της σειράς αστυνομικών διηγημάτων με τίτλο «Αδέξιοι Θάνατοι» δημοσιεύεται όπως και τα προηγούμενα από την αριστερή εφημερίδα του Μεξικού, «Λα Τζορνάντα».

Ο Ισπανός συγγραφέας και θεμελιωτής του λατινοαμερικανικού «νεό αστυνομικού μυθιστορήματος» και ο υποδιοικητής των Ζαπατίστας και πρώην καθηγητής φιλοσοφίας γράφουν εναλλάξ τα κεφάλαια ενός βιβλίου που εν πολλοίς βασίζεται στη ζωή του υποδιοικητή Μάρκος.

Το μυθιστόρημα πρόκειται σύντομα να κυκλοφορήσει σ όλο τον ισπανόφωνο κόσμο και την Ιταλία.

Το μυθιστόρημα, το οποίο ανέβασε τις πωλήσεις της εφημερίδας κατά 20%, δεν αποκλείεται να μεταφραστεί και στα αγγλικά.

Πώς ξεκίνησε

η συνεργασία

Ο Πάκο Ιγνάσιο Τάιμπο έλαβε χειρόγραφη επιστολή, στην οποία ο επικεφαλής των Ζαπατίστας τού πρότεινε τη λογοτεχνική αυτή συνεργασία.

«Η πρώτη μου σκέψη ήταν: Είναι γελοίο», είπε ο Τάιμπο σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν» και πρόσθεσε, «ωστόσο, μετά είπα: Πάκο, από πότε άρχισες να διστάζεις και να απορρίπτεις κάτι τρελό;»

Η πρώτη σειρά των διηγημάτων ήταν ζήτημα ημερών. Η εφημερίδα «Λα Τζορνάντα» και παλιότερα είχε δημοσιεύσει κείμενα του Μάρκος.

Ο υποδιοικητής Μάρκος γράφει το πρώτο, το τρίτο και πέμπτο κεφάλαιο, στα οποία πρωταγωνιστής είναι ο ντετέκτιβ Ελίας Κοντρέρας.

Ο Τάιμπο γράφει το δεύτερο, τέταρτο και έκτο κεφάλαιο με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή των παλαιότερων μυθιστορημάτων του, Έκτορ Μπελασκοαράν Σάιν.

Στο έβδομο κεφάλαιο οι δύο ντετέκτιβ πρόκειται να συναντηθούν στο Μνημείο της Επανάστασης στην Πόλη του Μεξικού, όπου βρίσκονται οι τάφοι του Μεξικανού επαναστάτη Πάντσο Βίλα και του προέδρου Λάσαρο Κάρδενας, ο οποίος εθνικοποίησε την πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας.

Κανείς από τους δύο συγγραφείς δεν ξέρει πώς και πότε θα τελειώσει το βιβλίο.

Ο υποδιοικητής Μάρκος και οι Ζαπατίστας ηγήθηκαν στην εξέγερση των Τσιάπας στη νότια περιφέρεια του Μεξικού υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα των αυτοχθόνων ινδιάνων.


Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2004 - 17:04 (Ώρα Λονδίνου)

Συνάντηση Μπους - Πούτιν τον Φεβρουάριο

Ο πρόεδρος Μπους υπέγραψε νόμο για αναδιάρθρωση των μυστικών υπηρεσιών

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασε την επιθυμία του να αναπτύξει τις σχέσεις με τη Ρωσία και ανακοίνωσε ότι θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν τον Φεβρουάριο στην Σλοβακία.

Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε στο Λευκό Οίκο ο κ.Μπους αναφέρθηκε επίσης στην πρόθεση του να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις και τις μυστικές υπηρεσίες στη διάρκεια της δεύτερης προεδρικής θητείας του.

Αναφερόμενος στο Ιράκ ο κ.Μπους είπε ότι οι εκλογές που θα γίνουν τον Ιανουάριο, είναι η αρχή της διαδικασίας που μπορεί να οδηγήσει στην ελευθερία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχθηκε ότι η εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας δεν απέδωσε πλήρως όμως εξέφρασε την απόλυτη πεποίθηση του ότι οι τρομοκράτες δεν θα μπορέσουν να εμποδίσουν την δημοκρατική διαδικασία.

Όταν ρωτήθηκε αν είναι υπέρ της αλλαγής των καθεστώτων του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, ο κ.Μπους είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τη διεθνή κοινότητα και να χρησιμοποιούν την επιβολή κυρώσεων στις περιπτώσεις αποτυχίας των διπλωματικών προσπαθειών.

Ο κ.Μπους έπλεξε επίσης το εγκώμιο του υπουργού Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, τον οποίο Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές επέκριναν διότι δεν υπέγραψε ο ίδιος προσωπικά, ως είθισται, τις συλλυπητήριες επιστολές προς τις οικογένειες των Αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ.

Ο πρόεδρος Μπους είπε ότι ο κ.Ράμσφελντ «κάνει πολύ καλά τη δουλειά του».


Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2004 - 14:12 (Ώρα Λονδίνου)

Ακυρώνονται όλες οι πτήσεις προς το Νταρφούρ

Πάνω από ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στο Νταρφούρ

Η Αφρικανική Ένωση διέκοψε προσωρινά όλες τις δραστηριότητές της στην περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν μετά τα πυρά που δέχθηκε χθες ελικόπτερο που μετέφερε παρατηρητές του οργανισμού.

Στο ελικόπτερο επέβαιναν παρατηρητές της Αφρικανικής Ένωσης, οι οποίοι μετέβαιναν στην περιοχή για να ελέγξουν εάν τηρείται η κατάπαυση του πυρός.

Η Αφρικανική Ένωση διέταξη τη διεξαγωγή έρευνας για την επίθεση που δέχθηκε το ελικόπτερό της.

Παρά τις προσπάθειες της Αφρικανικής Ένωσης η κρίση στο Νταρφούρ επιδεινώνεται.

Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στην περιοχή της πόλης Λαμπάρντο μετά τις τελευταίες επιχειρήσεις του κυβερνητικού στρατού.

Αδιέξοδο

Μετά από διαβήματα απεσταλμένων της διεθνούς κοινότητας η κυβέρνηση του Χαρτούμ ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή του Νταρφούρ.

«Θα ενημερώσουμε αμέσως τις ένοπλες δυνάμεις μας να σταματήσουν τις εχθροπραξίες» είπε ο υπουργός Εξωτερικών του Σουδάν, Μουσταφά Οσμάν Ισμαίλ ο οποίος όμως απέκλεισε αποχώρηση των κυβερνητικών δυνάμεων από τις θέσεις που κατέλαβαν πρόσφατα από τους αντάρτες.

Το Σάββατο ο εκπρόσωπος της Αφρικανικής Ένωσης, η οποία ηγείται των προσπαθειών για την επίτευξη εκεχειρίας, δήλωσε ότι ξέσπασαν νέες συγκρούσεις καθώς ο στρατός του Σουδάν συνέχισε τις επιχειρήσεις μετά την προθεσμία που είχε τεθεί για την παύση των εχθροπραξιών.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση του Σουδάν υποστήριξε πως οι επιχειρήσεις στην περιοχή της πόλης Λαμπάντο στο νότιο τμήμα του Νταρφούρ είχαν στόχο το άνοιγμα των δρόμων για να διευκολυνθεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Ανταποκριτής του BBC που επισκέφθηκε τον προσφυγικό καταυλισμό Κάλμα μετέδωσε ότι την τελευταία εβδομάδα κατέφθασαν στον καταυλισμό χιλιάδες νέοι πρόσφυγες που είπαν ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές πραγματοποίησαν επιδρομές στα χωριά τους.

Πάνω από 70 χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Νταρφούρ και πάνω από ενάμιση εκατομμύριο αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των επιδρομών των αραβικών φιλοκυβερνητικών πολιτοφυλακών που ονομάζονται Τζαντζαγουϊντ.

Η κρίση στο Νταρφούρ χαρακτηρίζεται ως «η σοβαρότερη ανθρωπιστική κρίση» εδώ και πολλά χρόνια.


Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2004 - 11:59 (Ώρα Λονδίνου)

Ανταγωνισμός για το χρηματιστήριο του Λονδίνου

Η Euronext ελέγχει και το χρηματιστήριο παραγώγων του Λονδίνου

Μετά το χρηματιστήριο της Γερμανίας και η πανευρωπαϊκή Euronext, που ελέγχει τα χρηματιστήρια του Παρισιού, του Άμστερνταμ και της Λισσαβόνας, ενδιαφέρεται να αγοράσει το χρηματιστήριο του Λονδίνου, το London Stock Exchange.

«Η προσέγγιση από την πλευρά της Euronext βρίσκεται στο αρχικό στάδιο» δήλωσε εκπρόσωπος του χρηματιστηρίου του Λονδίνου.

Οι συνομιλίες του χρηματιστηρίου με το Deutsche Boerse, το γερμανικό χρηματιστήριο, που εκδήλωσε επίσης ενδιαφέρον, συνεχίζονται.

Την περασμένη εβδομάδα το LSE απέρριψε την προσφορά ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων λιρών του DB ως ανεπαρκή.

Οι ειδικοί προβλέπουν μάχη για την αγορά του χρηματιστηρίου του Λονδίνου που είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπη.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι μια συμφωνία με την Euronext, η οποία εκτός από τα χρηματιστήρια του Παρισιού, της Λισσαβόνας και του Άμστερνταμ, ελέγχει και το χρηματιστήριο παραγώγων του Λονδίνου, μπορεί να προσφέρει στο LSE μεγαλύτερα πλεονεκτήματα αναφορικά με τη μείωση των εξόδων από ότι μια συμφωνία με το γερμανικό χρηματιστήριο.


Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2004 - 12:35 (Ώρα Λονδίνου)

Ερωτηματικά για τη δημοπρασία της Γιούκος

Η Γιούκος έχει απειλήσει με μηνύσεις όποιον κερδίσει τη δημοπρασία

Οι δικηγόροι της Γιούκος δήλωσαν ότι θα προσφύγουν στα δικαστήρια εναντίον της ελάχιστα γνωστής ρωσικής εταιρείας Μπαϊκάλ Φαϊνάνς Γκρουπ που αγόρασε τη βασική μονάδα παραγωγής της Γιούκος για 9 και πλέον δισεκατομμύρια δολάρια στην δημοπρασία που οργάνωσαν οι ρωσικές αρχές.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές δεν είναι ακόμη σαφές σε ποιόν ανήκει ο Όμιλος Μπαϋκάλ και πως θα συγκεντρώσει τα χρήματα για την αγορά.

Δικηγόρος του Ομίλου Μενατέπ, ιδιοκτησία του οποίου είναι η Γιούκος, δήλωσε στο BBC ότι μόλις μάθουν τους ιδιοκτήτες της Μπαϋκάλ θα προσφύγουν στα δικαστήρια εναντίον της.

Η δημοπρασία της βασικής μονάδας παραγωγής, της Γιουγκάνσκ, έγινε την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου.

Η προσφορά του Ομίλου Μπαϊκάλ ήταν μεγαλύτερη από αυτή της Γκαζπρόμ που είχε θεωρηθεί ο πιθανότερος αγοραστής.

Πάντως η Γκαζπρόμ αρνείται ότι κρύβεται πίσω από την Μπαϋκάλ.

Η Γιούκος αντέδρασε στην πώληση της θυγατρικής της εταιρείας τονίζοντας ότι θεωρεί τη δημοπρασία «παράνομη» σύμφωνα με το διεθνές και το ρωσικό δίκαιο.

Στόχος της δημοπρασίας ήταν η εξόφληση χρεών, ύψους 20 περίπου δισεκατομμυρίων ευρώ, της Γιούκος προς το ρωσικό δημόσιο.

Η Γιουγκάνσκ θεωρείται η καρδιά της Γιούκος, καθώς αντλεί περίπου ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα.

Την Πέμπτη αμερικανικό δικαστήριο έδωσε εντολή να σταματήσει προσωρινά η διαδικασία πώλησης της μονάδας παραγωγής της Γιούκος.

Ωστόσο, Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι το δικαστήριο στο Χιούστον δεν είχε καμία δικαιοδοσία στην υπόθεση.

«Οι ενέργειες μας είναι σύμφωνες με τη ρωσική νομοθεσία και τις αποφάσεις των ρωσικών δικαστηρίων» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρωσικού Ομοσπονδιακού Ταμείου, το οποίο έχει αναλάβει τη δημοπρασία της Γιουγκανσκνεφτεγκάς.

Από την πλευρά της η Γιούκος απειλεί με μηνύσεις όποια εταιρεία κερδίσει τη δημοπρασία, καθώς υποστηρίζει ότι η πώληση της εταιρείας είναι παράνομη.

Ο κλάδος παραγωγής του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού βγαίνει στο σφυρί με αρχική τιμή 9 δισεκατομμύρια δολάρια. Η διοίκηση της Γιούκος θεωρεί την τιμή αυτή εξαιρετικά χαμηλή.

Οι αναλυτές είχαν θεωρήσει πολύ πιθανό η Γιουγκάνσκ να αγοραστεί από μια εταιρεία που υποστηρίζεται από το ρωσικό δημόσιο όπως τη Γκάσπρομ, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Ρωσία να επανέλθει υπό τον έλεγχο του κράτους.


Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2004 - 21:40 (Ώρα Λονδίνου)

Δώρο Χριστουγέννων για ΠΑΟ

Στιγμιότυπο από τον αγώνα Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός στο Καραϊσκάκη αρχές Δεκεμβρίου

Η απελπιστική κατάσταση του αγωνιστικού χώρου του γηπέδου «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης», η υπεροψία των «ερυθρόλευκων» παικτών με αρκετή δόση αμυντικής επιπολαιότητας και διάθεση πειραματισμών από τον Ντούσαν Μπάγιεβιτς οδήγησαν τον Ολυμπιακό στην 3η εκτός έδρας ισοπαλία του.

Ο Ριβάλντο (για άλλη μια φορά απέδειξε πόσο σπουδαίος επαγγελματίας είναι), πέτυχε δύο τέρματα και μέχρι το 65΄ όλα κυλούσαν φυσιολογικά.

Ισάριθμα λάθη όμως του Πάντου έδωσαν την ευκαιρία στους παίκτες του Ντε Μολ να γυρίσουν ένα παιχνίδι που έδειχνε χαμένο.

Στο 67ο λεπτό το Αιγάλεω κέρδισε πέναλτι μετά από ανατροπή του Αγρίτη από τον Πάντο και ο Μπάρκογλου δεν δυσκολεύτηκε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα του Ολυμπιακού.

Ο Αγρίτης ς στο 82 εκμεταλλεύτηκε μοιραίο λάθος του Πάντου και έκανε το τελικό 2-2.

Παναθηναϊκός - Χαλκηδόνα

Ο Παναθηναϊκός νίκησε εκτός έδρας με σκορ 0-2 την Χαλκηδόνα και μείωσε στον έναν βαθμό την απόστασή του από τους πρωτοπόρους ερυθρόλευκους.

Παρά το γεγονός ότι η Χαλκηδόνα είχε την υπεροχή από την αρχή του αγώνα, ο Παναθηναϊκός ήταν αυτός που άνοιξε το σκορ της αναμέτρησης, στο 22', με ωραίο γκολ του Μιχάλη Κωνσταντίνου.

Η Χαλκηδόνα ήταν πιο επιθετική από τον Παναθηναϊκό, έχανε συνέχεια ευκαιρίες αλλά έπεσε πάνω στον καταπληκτικό Κροάτη τερματοφύλακα Γκαλίνοβιτς.

Το δεύτερο γκολ για τους «πράσινους», με το οποίο σφράγισαν την νίκη και τους τρεις βαθμούς, που σε συνδυασμό με το «στραβοπάτημα» του Ολυμπιακού στο Αιγάλεω, τους φέρνει σε απόσταση αναπνοής από την κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, πέτυχε με εύστοχο χτύπημα πέναλτι ο Μάρκους Μινχ, στο 52'. Το πέναλτι κέρδισε ο Σκάτσελ, σε μαρκάρισμα του Κατεμή.

ΑΕΚ - ΟΦΗ

Ισόπαλοι 1-1 αναδείχθηκαν ΑΕΚ και ΟΦΗ στο ΟΑΚΑ. Η ΑΕΚ είχε την σαρωτική υπεροχή, αλλά το δρόμο προς τα δίχτυα βρήκαν πρώτοι οι «Κρητικοί» στο 36', με μια έξοχη ενέργεια του Νουαφόρ, ο οποίος μπήκε στην περιοχή από πλάγια, απέφυγε τον Κωστένογλου και με ένα εκπληκτικό σουτ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Μιχαηλίδη.

Η ΑΕΚ πίεσε στο δεύτερο ημίχρονο και πέτυχε την ισοφάριση με τον Κώστα Καστουράνη στο 75ο λεπτό αλλά δεν κατάφερε να νικήσει παρά τις πολλές κλασσικές ευκαιρίες που είχε στο δεύτερο ημίχρονο. Στο 88΄ η ΑΕΚ έχασε μεγάλη ευκαιρία να πάρει τη νίκη, καθώς ο Σοάρες παραπάτησε μέσα στην περιοχή και δεν μπόρεσε να πλασάρει στην κενή εστία. Πολλά τα παράπονα της ΑΕΚ από την διαιτησία του Μπριάκου.

ΠΑΟΚ - Ιωνικός

Εύκολο απόγευμα για τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα κόντρα στον Ιωνικό για τη 12η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Με καλύτερο παίκτη τον Σαλπιγγίδη, ο "δικέφαλος του Βορρά" κυριάρχησε του αντιπάλου του με σκορ 3-0 και εξασφάλισε τους τρεις βαθμούς της νίκης.

Το σκορ της αναμέτρησης άνοιξε για τους γηπεδούχους ο Φουτσίνι, στο 29', μετά από ωραία σέντρα του Σαλπιγγίδη.

Το 2-0 έκανε στο 64' ο Σπάσιτς, μετά από ωραία μπαλιά του Μαλαδένη, ενώ ο Φουτσίνι έγραψε το 3-0 διπλασιάζοντας παράλληλα τα προσωπικά του τέρματα, στο 72' της αναμέτρησης, με έξοχο δυνατό σουτ.

Ηρακλής - Ξάνθη

Μοιράστηκαν βαθμούς Ηρακλής και Ξάνθη, στη μεταξύ τους αναμέτρηση που έληξε ισόπαλη με σκορ 1-1. Ο σημερινός ήταν και ο τελευταίος αγώνας του Μαρκαριάν στον πάγκο του Ηρακλή. Παρά το γεγονός ότι η Ξάνθη ήταν αυτή που μπήκε πιο δυναμικά στο παιχνίδι και είχε μάλιστα την ευκαιρία σε δυο τουλάχιστον φάσεις να ανοίξει το σκορ, το πρώτο γκολ της αναμέτρησης πέτυχε ο «Γηραιός», στο 28' με μια εκπληκτική εκτέλεση φάουλ από αριστερά του Μπακιρτζίογλου.Η ισοφάριση ήρθε λίγο πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου και συγκεκριμένα στο 41', με τον Μπαϊκαρά.

Πριν από την έναρξη του αγώνα τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και αφέθηκαν λουλούδια από τους ποδοσφαιριστές των δυο ομάδων σε χώρο ειδικά διαμορφωμένο κοντά στον αγωνιστικό χώρο εις μνήμην του Γιόβαν Γκοΐκοβιτς, ο οποίος έχασε τη ζωή του στις 22 Δεκεμβρίου του 2001, στο Βελιγράδι.

Ισόπαλοι με 1-1 αναδείχθηκαν Πανιώνιος και Καλλιθέα. Οι γηπεδούχοι άνοιξαν το σκορ στο 27' της αναμέτρησης με τον Γιαννόπουλο και οι παίκτες του Τάκη Λεμονή ισοφάρισαν στο 69' με γκολ του Γκέκα.

Σπουδαία νίκη στην προσπάθεια που κάνει για την παραμονή του στην Α' Εθνική πέτυχε ο Εργοτέλης, ο οποίος επικράτησε στο Παγκρήτιο Στάδιο του Απόλλωνα Καλαμαριάς, με σκορ 4-1. Πρόκειται για την πρώτη νίκη του Εργοτέλη στην έδρα του, που φέρει τη "σφραγίδα" του Ογκονσούτο, ο οποίος πέτυχε τα τρία από τα τέσσερα συνολικά τέρματα της ομάδας του και κέρδισε και το πέναλτι που της χάρισε ακόμη ένα γκολ.

Στον αγώνα που άνοιξε την 12η αγωνιστική του πρωταθλήματος Κέρκυρα και Άρης έμειναν στον 0-0. Ο αγώνας θύμιζε περισσότερο πόλο. Οι δύο ομάδες προσπάθησαν να αποδώσουν όσο το δυνατόν καλύτερο ποδόσφαιρο στον βούρκο που είχε δημιουργηθεί λόγω της δυνατής βροχής, ωστόσο μοιράστηκαν από έναν βαθμό και πήγαν να στεγνώσουν.

Βαθμολογία

1 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 27

2 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 26

3 ΑΕΚ 24

4 ΑΙΓΑΛΕΩ 17

5 ΣΚΟΝΤΑ ΞΑΝΘΗ 17

6 ΟΦΗ 16

7 ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 16

8 ΠΑΟΚ 16

9 ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ 15

10 ΙΩΝΙΚΟΣ 15

11 ΗΡΑΚΛΗΣ 14

12 ΚΑΛΛΙΘΕΑ 13

13 ΚΕΡΚΥΡΑ 12

14 ΑΡΗΣ 10

15 ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ 10

16 ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ 8


Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2004 - 11:03 (Ώρα Λονδίνου)

Αναβρασμός στην Κύπρο

Βέβαια θεωρούν οι πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου την εμφάνιση νέων πρωτοβουλιών για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος, εν όψει της ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων της Τουρκίας τον προσεχή Οκτώβριο.

Την ύπαρξη πιθανοτήτων να επανέλθει το σχέδιο Αννάν ως είχε και χωρίς καμία αλλαγή αποδέχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Κύπρος Χρυσοστομίδης.

«Εξαρτάται από μας να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έρχονται», προσέθεσε και τόνισε ότι, ναι μεν νομικά το σχέδιο Ανάν δεν υφίσταται, αλλά πολιτικά υπάρχει στο τραπέζι και η λύση θα αναζητηθεί στο πλαίσιο αυτό.

«Πολλά θα εξαρτηθούν από τον τρόπο που θα διαχειριστούμε την επόμενη μέρα και το χρονικό διάστημα μέχρι τις 3 Οκτωβρίου. Θα πρέπει να μελετηθεί όλο το φάσμα των υποχρεώσεων που αναλαμβάνει η Τουρκία και να προβαίνουμε σε ενέργειες ώστε να είμαστε πάντοτε ένα βήμα μπροστά από την Άγκυρα», κατέληξε.

Αντιδράσεις κομμάτων

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης δήλωσε σχετικά ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διασυνδέει πολιτικά το Κυπριακό με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, και για το λόγο αυτό, «στην προσπάθειά της να μην αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία (η Άγκυρα) θα επιδιώξει την εξεύρεση λύσης».

Τόνισε ακόμη ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να δεχθεί ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, ούτε και επιδιαιτητικό ρόλο οποιουδήποτε για συμπλήρωση των κενών.

Ο κ. Κατσουρίδης ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ εκτιμά πως ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος ενήργησε σωστά στις Βρυξέλλες, παρά τις προϋποθέσεις που τέθηκαν.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι οι στιγμές δεν προσφέρονται για εσωτερικές αντιπαραθέσεις και «θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να αναλύσουν και να αξιολογήσουν τα δεδομένα και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον να διαγράψουν τους στόχους και τις επιδιώξεις, που είναι η λύση και η επανένωση του τόπου».

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι παρά τις διαφορετικές εκτιμήσεις του κόμματός του για το αποτέλεσμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το κόμμα του εξακολουθεί να στηρίζει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας με στόχο να αξιοποιηθούν πλήρως οι διαδικαστικές δυνατότητες της Κύπρου και να υπάρξουν αποτελεσματικές δεσμεύσεις της Τουρκίας στο νέο ενταξιακό πλαίσιο.

Τόνισε επίσης ότι δεν πρέπει να υπάρξει θρηνωδία και μοιρολόϊ, αλλά αξιοποίηση των δεδομένων και των ευκαιριών και να στηριχθεί ο πρόεδρος για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες πιέσεις αναφορικά με την επαναφορά του σχεδίου Ανάν ως έχει, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος για επαναφορά του σχεδίου Ανάν ως έχει, με στόχο να απαλλαγεί η Τουρκία από την υποχρέωση να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Τουρκοκυπριακός Τύπος

Και ο τουρκοκυπριακός τύπος δίνει ευρεία δημοσιότητα σε δηλώσεις και εκτιμήσεις τούρκων και τουρκοκυπρίων ηγετών που προβλέπουν ανάληψη ενεργειών για λύση του Κυπριακού, πριν από τις 3 Οκτωβρίου.

Η "Κίπρις" δημοσιεύει δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, ότι η Τουρκία ανασκουμπώθηκε για λύση εντός του 2005.

Επίσης γίνεται αναφορά σε δήλωση βρετανού ευρωβουλευτή πως έως τις 3 Οκτωβρίου θα υπάρξει λύση και ότι η Βρετανία εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, για να μη παραμείνει το Κυπριακό, ως πρόβλημα ενώπιον της Τουρκίας.

Οι εφημερίδες δίδουν επίσης δημοσιότητα σε δήλωση του αρχηγού του Κινήματος Ειρήνη-Δημοκρατίας Μουσταφά Ακιντζί ότι το Κυπριακό πρέπει να έχει επιλυθεί έως τις 3 Οκτωβρίου και αν αυτό δεν συμβεί η Τουρκία θα αναγκαστεί να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία

Σύμφωνα με τις τουρκοκυπριακές εφημερίδες, ο Αμπντουλάχ Γκιουλ ενημέρωσε τον Ραούφ Ντενκτάς και τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για τα των Βρυξελλών.

Ο Ραούφ Ντενκτάς ευχαρίστησε την τουρκική κυβέρνηση και τον Ταγίπ Ερντογαν γιατί «κράτησε το λόγο του να μην μετατραπούν οι τουρκοκύπριοι σε μειονότητα».

Ο κατοχικός ηγέτης κάλεσε τον Τούρκο πρωθυπουργό «να μην ενδώσει στις πιέσεις της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων και να μην αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία».


Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2004 - 11:21 (Ώρα Λονδίνου)

Μέτρα διευκόλυνσης των μεταναστών

Τις σημαντικότερες δράσεις και πρωτοβουλίες του για την υποδοχή, την παραμονή και την ομαλή ένταξη στη χώρα τόσο των μεταναστών όσο και των ομογενών που παλιννόστησαν ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

Σκοπός η αντιμετώπιση των χρονιζόντων προβλημάτων, όπως αυτού της χορήγησης αδειών παραμονής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο, μόνο στην περιφέρεια Αττικής, εκτιμάται ότι το σύνολο των αιτήσεων για έκδοση άδειας διαμονής θα ανέλθει σε περίπου 115.000 μέχρι το τέλος του 2004.

Μέσα στο 2004 θα έχουν διεκπεραιωθεί συνολικά 92.000 περίπου αιτήσεις (έναντι 72.000 που διεκπεραιώθηκαν το 2003).

Από αυτές, 42.000 αφορούν αιτήσεις που υποβλήθηκαν προ του 2004 αλλά διεκπεραιώθηκαν κατά το τρέχον έτος.

Οι υπόλοιπες προς διεκπεραίωση αιτήσεις του 2004 εκτιμάται ότι θα διεκπεραιωθούν με βάση τους σημερινούς ρυθμούς εντός του πρώτου τριμήνου του 2005.

Περί το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2005, η περιφέρεια θα έχει επεξεργασθεί όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις και θα μπορεί να διεκπεραιώνει άμεσα τις νέες υποβαλλόμενες αιτήσεις.

Στόχος είναι, μετά το πρώτο εξάμηνο του 2005, ο χρόνος διεκπεραίωσης μιας αίτησης να μην υπερβαίνει τις 10 ημέρες.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, στο στάδιο της επεξεργασίας βρίσκονται τρία νομοσχέδια.

Το πρώτο αφορά στην αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για την είσοδο και παραμονή αλλοδαπών στη χώρα.

Με το νέο νόμο επιχειρείται η ενοποίηση των αδειών εργασίας και διαμονής σε μία διοικητική πράξη, η μείωση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών από τρεις σε μία, η ενσωμάτωση των κοινοτικών οδηγιών, η απλούστευση των διαδικασιών και μείωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών με στόχο τη μείωση του χρόνου έκδοσης της άδειας διαμονής και τη δημιουργία ενός απλουστευμένου και εύχρηστου νομοθετικού πλαισίου.

Το δεύτερο σχεδίου νόμου αφορά στην ομαλή προσαρμογή και ένταξη των παλιννοστούντων ομογενών από χώρες της τέως Σοβιετικής Ένωσης στην ελληνική κοινωνία.

Με τη νέα αυτή νομοθετική πρωτοβουλία επιλύονται οριστικά χρονίζοντα προβλήματα των ομογενών, προωθούνται θέματα επαγγελματικής αποκατάστασης, εκπαίδευσης, πολιτιστικής ανέλιξης και προβολής του καλλιτεχνικού έργου των ομογενών και λαμβάνεται μέριμνα για δράσεις ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης προς απαλοιφή φαινομένων περιθωριοποίησής τους.

Το τρίτο νομοσχέδιο αφορά στην ομαλή προσαρμογή και ένταξη των νομίμως διαμενόντων μεταναστών στην ελληνική κοινωνία και έχει ως γνώμονα τις σχετικές κοινοτικές οδηγίες, για την οικογενειακή επανένωση και για το καθεστώς υπηκόων τρίτων χωρών, επί μακρόν διαμενόντων στη χώρα υποδοχής.


Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2004 - 10:54 (Ώρα Λονδίνου)

Στη σκιά των Βρυξελλών

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ:Με διαταγή στο ....θάνατο. Αποκάλυψη για τους 5 στρατιώτες που σκοτώθηκαν στον Έβρο.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης):Χωρίς εξετάσεις 5.200 νέες προσλήψεις. Στις Ένοπλες Δυνάμεις.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος):Από κόσκινο όλοι οι ρεμουλαδόροι υπάλληλοι του δημοσίου. Καταχωρίζονται σε ηλεκτρονική δισκέτα.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ:Αποζημίωση σε θύματα της Σοφοκλέους. Δικαστική απόφαση-σταθμός για τις "φούσκες" του 1999.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ:Ξύπνησαν οι υπουργοί....Τριπλή αφύπνιση για κυβερνητικό έργο και θεσμικές αλλαγές.

ΑΥΡΙΑΝΗ:Η φτώχεια γονατίζει την αγορά. Μειωμένη η ζήτηση και στροφή στα φθηνά μαγαζιά.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ:Οι 154 οικοδομικοί συνεταιρισμοί που παίρνουν το "πράσινο φως". Βγαίνουν από το αδιέξοδο 500.000 ιδιοκτήτες.

ΕΘΝΟΣ:Καμπανάκι για τα αναδρομικά 900.000 συνταξιούχων. Κίνδυνος να χαθούν από 288 έως 4.320 ευρώ για κάθε δικαιούχο.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Στο γραφείο του Πρωθυπουργού παραμονεύουν τρία τουρκικά...."φίδια"....Στρατός κατοχής, αγνοούμενοι και περιουσίες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:Δίχτυα ξανά στην Αριστερά. Αποκαλυπτικός ο Γ. Παπανδρέου στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:Δημόσιο: Οι αυξήσεις σε μισθούς- συντάξεις. Υπ. Οικονομίας: Προστασία των πραγματικών εισοδημάτων το 2005.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τι κρύβουν τα πανηγύρια...Κερδισμένοι εμφανίζονται Καραμανλής, Ερντογάν, Παπαδόπουλος αλλά....

ΕΣΤΙΑ:Οδυνηροί συμβιβασμοί. Η Ελλάς απεμπόλησε μεγάλες εθνικές ευκαιρίες.

ESPRESSO:Αποκεφάλισε τη γυναίκα του γιατί δεν ήθελε να γεννήσει. Φρίκη λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Όλοι κοιτούν λίγοι αγοράζουν. Καλές οι τιμές στη Θεσσαλονίκη, αλλά χρήμα δεν υπάρχει.

ΤΑ ΝΕΑ:Το ντοκουμέντο της ακρίβειας. Στοιχεία σοκ της Στατιστικής Υπηρεσίας. Πολύ πάνω από τις αυξήσεις στους μισθούς οι ανατιμήσεις.

TRAFFIC NEWS: "Χωρίς τον Κοντομηνά ο ALPHA βάζει λουκέτο". Ο Θέμος άναψε φωτιές.

Η ΧΩΡΑ:Αυθαίρετα. Παράταση στα πρόστιμα με εκπτώσεις έως 80%. Μόνο το 30% των ιδιοκτητών πήγε στις πολεοδομίες.

City Press:Προϋπολογισμός στη σκιά πρόσθετων μέτρων.

Μetro:Μάχη για την οικονομία . Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό.

Αποτελέσματα Συνόδου Κορυφής

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "το γεγονός ότι μετά από 24 ολόκληρα χρόνια συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάς δεν μπόρεσε να θέση τους όρους της στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, οφείλεται σε ένα και μοναδικό λόγο: Ότι κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, η θέσις της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση όχι μόνον δεν ισχυροποιήθηκε, αλλά αποδυναμώθηκε επικίνδυνα. Ακόμη και η πρόσφατη δημοσιονομική απογραφή αυτό κατέδειξε. Περίπου επαιτούντες, ζητούμε ειδικό καθεστώς για την οικονομία. Ενώ θα μπορούσαμε να έχουμε φθάσει σε τέτοιο επίπεδο οικονομικής και πολιτικής ισχύος, ώστε να επιβάλλουμε τις θέσεις μας".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "ο Κώστας Καραμανλής εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου , κωδικοποίησε τα όσα επιτεύχθηκαν στις Βρυξέλλες, ενώ έστειλε ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία τονίζοντας ότι η ευρωπαϊκή της πορεία εξαρτάται πλέον μόνο από την ίδια".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) εκτιμά ότι "μήνυμα προς την Τουρκία ότι η ευρωπαϊκή της πορεία εξαρτάται πλήρως από την ίδια έστειλε ο πρωθυπουργός Κώστας ΚΑραμανλής μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο".

Προϋπολογισμός 2005

Το metro γράφει ότι "πεδίο γενικευμένης πολιτικής σύγκρουσης, δημιουργεί, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, η οποία άρχισε το απόγευμα του Σαββάτου στην Ολομέλεια της Βουλής".

H CITY PRESS προσθέτει ότι "η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι θα επιτύχει η πολιτική της ήπιας προσαρμογής, περιμένει όμως με κάποια ανησυχία τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επάρκεια ή μη των κυβερνητικών μέτρων. Στόχος του οικονομικού επιτελείου να συνεχιστεί η ανάπτυξη με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 4% και οι μισθολογικές αυξήσεις να είναι τουλάχιστον δύο μονάδες πάνω από τον πληθωρισμό".

Οικονομία

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "ντοκουμέντο για την ακρίβεια είναι τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που καταγράφουν ανατιμήσεις έως 52% σε 62 προϊόντα και υπηρεσίες από το 2002 μέχρι σήμερα".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "στα όρια της αντοχής και της ανοχής του τελεί ο εμπορικός κόσμος. Οι αρνητικοί δείκτες της ρευστότητας διαψεύδουν τις όποιες προσδοκίες ανάκαμψης της αγοράς, το πλαστικό χρήμα, παρά τις επιθετικές στρατηγικές των Τραπεζών και την απελευθέρωση των καταναλωτικών δανείων, δεν κυκλοφορεί σε ρυθμούς προσδοκίας κερδοφοριών, οι προολυμπιακές επενδύσεις των καταστηματαρχών δεν έχουν ακόμα αποσβεστεί, τα ενοίκια συνεχίζουν να αποτελούν επαχθή παράγοντα, ενώ η μαφιόζικου τύπου εισβολή των Κινέζων έχει κυριολεκτικά γονατίσει τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων".

Υπουργείο Οικονομίας-Δημόσιο

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει ότι "πάνω από τον αναμενόμενο πληθωρισμό θα κινηθούν οι αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις του Δημοσίου το 2005. Οι βασικές αποδοχές των δημόσιων υπαλλήλων θα αυξηθούν κατά 3,3% έως 3,7% και οι συντάξεις θα αυξηθούν σε μέσα επίπεδα κατά 5%-6%. Υψηλότερες του 6% υπολογίζεται ότι θα είναι οι αυξήσεις για τους αποστράτους".

Χρηματιστήριο

Σύμφωνα με την TRAFFIC "στην τελική ευθεία με κέρδη μπαίνουν τα χρηματιστήρια, καθώς απομένουν λίγες ακόμη συνεδριάσεις πριν από το τέλος της χρονιάς".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "δρόμο για τη δικαίωση χιλιάδων επενδυτών ανοίγει απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου, με την οποία η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καλείται να αποζημιώσει δύο επενδυτές για τα λεφτά που έχασαν στο Χρηματιστήριο την περίοδο 1999-2001".

Συνασπισμός

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "επτά νέα μέλη, ανανεωμένη εν μέρει και ηλικιακά, αλλά και σαφής πλειοψηφία του Αριστερού Ρεύματος, κατά τους συσχετισμούς του συνεδρίου, είναι τα χαρακτηριστικά της νέας Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, η οποία εκλέχτηκε χθες από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "την αντίθεση του Συνασπισμού, για πολιτικούς λόγους, στην υποψηφιότητα του Κάρολου Παπούλια για την Προεδρία της Δημοκρατίας εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος, μιλώντας χθες στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2004 - 11:26 (Ώρα Λονδίνου)

Συνεχίζονται οι διώξεις για το ντόπινγκ

Δύο ποινικές διώξεις άσκησαν τη Δευτέρα οι εισαγγελείς Σπύρος Μουζακίτης και Αθηνά Θεοδωροπούλο, που έχουν αναλάβει τις υποθέσεις χρήσεις απαγορευμένων ουσιών από αθλητές (ντόπινγκ).

Η πρώτη ποινική δίωξη ασκήθηκε σε βάρος του αθλητή της άρσης βαρών Λεωνίδα Σαμπάνη για χρήση της απαγορευμένης ουσίας τεστοστερόνης κατά τη διάρκεια των ολυμπιακών αγώνων με σκοπό την βελτίωση των επιδόσεων του.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σαμπάνης, από τον οποίο αφαιρέθηκε το μετάλλιό του επιμένει ότι ποτέ δεν έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Η δεύτερη ποινική δίωξη ασκήθηκε κατά παντός υπευθύνου του εργαστηριακού ελέγχου ντόπινγκ του ΟΑΚΑ για καταστροφή δείγματος ελέγχου.

Η δίωξη ασκήθηκε μετά την διερεύνηση της υπόθεσης του αμερικανού αθλητή ποδηλασίας, ολυμπιονίκη Τ. Χάμιλτον στον οποίο εντοπίστηκε σε έλεγχο απαγορευμένη ουσία.

Σύμφωνα με την δικογραφία στον αθλητή δεν διενεργήθηκε δεύτερης επιβεβαιωτικός έλεγχος ενώ καταστράφηκε το δείγμα του πρώτου ελέγχου.

Την υπόθεση ανέλαβε πταισματοδίκης που καλείται να διακριβώσει και τυχόν ηθική αυτουργία του αθλητή.


Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2004 - 10:53 (Ώρα Λονδίνου)

Λουτρό αίματος στο Ιράκ

Στη Βαγδάτη, το αυτοκίνητο των υπαλλήλων της εκλογικής επιτροπής τυλίχθηκε στις φλόγες

Οι ηγέτες των Σιιτών στο Ιράκ συστήνουν αυτοσυγκράτηση μετά τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις που έγιναν την Κυριακή στις πόλεις Νατζάφ και Καρμπάλα. Περισσότεροι από 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 100 τραυματίσθηκαν.

Πιστεύεται ότι τις βομβιστικές επιθέσεις πραγματοποίησαν Σουνίτες αντάρτες.

Ο Σιίτης κληρικός Μοχάμεντ Μπαρ αλ-Ούλουμ τόνισε ότι η πλειοψηφία των Ιρακινών είναι υπέρ της ομαλής διεξαγωγής των εκλογών τον επόμενο μήνα.

Οι προειδοποίησεις των Σιιτών έγιναν μετά από τις εκρήξεις την Κυριακή παγιδευμένων αυτοκινήτων σε δύο ιερές για τους Σιίτες μουσουλμάνους πόλεις.

Στην πόλη Καρμπάλα, το παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη κοντά σε σταθμό λεωφορείων με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 12 άνθρωποι και να τραυματιστούν 34, αναφέρουν νοσοκομειακές πηγές.

Νατζάφ

Λίγο αργότερα εξερράγη αυτοκινητοβόμβα σε πλατεία της Νατζάφ κοντά στο κεντρικό τέμενος της πόλης, το μαυσωλείο του Ιμάμ Αλι.

Η πλατεία ήταν γεμάτη κόσμο την ώρα της έκρηξης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 48 άνθρωποι και να τραυματισθούν 90.

Και στις δύο πόλεις επικρατεί πανικός. Η αστυνομία στην πόλη Νατζάφ απαγόρευσε την κυκλοφορία.

Καρμπάλα

Δεν είναι σαφές ποιός ακριβώς ήταν ο στόχος του βομβιστή αυτοκτονίας όταν πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό στο αυτοκίνητό του, λέει ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη.

Η έκρηξη σημειώθηκε ακριβώς έξω από τον κεντρικό σταθμό λεωφορείων της πόλης, σε ώρα αιχμής. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε πέντε ημέρες που πραγματοποιείται επίθεση στην ιερή πόλη των Σιτών. Η προηγούμενη αφαίρεσε τη ζωή οκτώ προσκυνητών.

Η κυβέρνηση του Ιράκ λέει ότι στόχος των επιθέσεων είναι παρεμπόδιση των προεδρικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο.

Βαγδάτη

Σε ένα άλλο αιματηρό επεισόδιο, αυτή τη φορά στη Βαγδάτη, τουλάχιστον τρεις εργαζόμενοι στην Εκλογική επιτροπή της ιρακινής πρωτεύουσας δολοφονήθηκαν.

Η επίθεση σημειώθηκε στην περιοχή της Χάιφα, εστία ακραίων σουνιτών που έχουν ορκιστεί να εμποδίσουν τη διεξαγωγή των εκλογών στη χώρα τους.


Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2004 - 04:03 (Ώρα Λονδίνου)

Κίνδυνος εμφυλίου στο Ιράκ

Σε ανταπόκριση από την Άγκυρα η Γκάρντιαν (Guardian) μεταδίδει ότι το κλίμα ευφορίας στην Τουρκία μετά την ιστορική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα υποχωρεί καθώς η Κύπρος προειδοποιεί ότι θα ασκήσει βέτο αν δεν επεκτείνει η Τουρκία την τελωνειακή ένωση και με τη Λευκωσία.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times), σε άρθρο με τίτλο «Έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε πριν μπούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποιεί ο Τούρκος πρωθυπουργός», γράφει ότι τα σχόλια των χθεσινών τουρκικών εφημερίδων ήταν πιο αυστηρά από τους αρχικούς πανηγυρισμούς.

«Το θέμα της Κύπρου και οι άλλοι περιορισμοί που τέθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία, όπως ο περιορισμός του αριθμού των Τούρκων που θα μπορούν να εργάζονται στις άλλες χώρες της ΕΕ, καθιστούν τον κ. Ερντογάν ευάλωτο στην κριτική της τουρκικής αντιπολίτευσης», γράφει η εφημερίδα.

Κίνδυνος εμφυλίου στο Ιράκ

Για κίνδυνο εμφυλίου στο Ιράκ κάνει λόγο η Γκάρντιαν (Guardian), μετά τις χθεσινές βομβιστικές επιθέσεις από τις οποίες σκοτώθηκαν πάνω από 60 πολίτες.

«Προσπαθούν να πυροδοτήσουν εμφύλιο πόλεμο» καταγγέλουν οι σιίτες ηγέτες που επικρίνουν τους μαχητικούς σουνίτες για τις επιθέσεις, γράφει η εφημερίδα.

Το νέο κύμα βίας στο Ιράκ καλύπτει στην πρώτη της σελίδα η Ιντιπέντεντ (Independent), σε πρωτοσέλιδο με τίτλο: μια αιματηρή προεκλογική εκστρατεία, 65 νεκροί, σε μια μόνο ημέρα τρόμου στο Ιράκ, έξι εβδομάδες πριν από τις εκλογές

Σε ανταπόκριση από το Κίεβο, η Ιντιπέντεντ μεταδίδει ότι καθώς η προεκλογική εκστρατεία των Ουκρανικών προεδρικών εκλογών εισέρχεται στην τελευταία εβδομάδα, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Βίκτορ Γιουσένκο τολμά να περάσει το μήνυμά του στις ανατολικές περιοχές της χώρας, που θεωρείται το προπύργιο του αντιπάλου του.

Μυστηριώδης αγορά

«Μυστηριώδης εταιρεία δίνει $9.35 δις για μονάδα της Γιούκος» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

Οι Τάιμς (Τimes) έχουν εκτενές άρθρο για την πώληση της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας, ο έλεγχος της οποίας, σύμφωνα με την εφημερίδα, περνά πλέον στα χέρια του κράτους, που κρύβεται πίσω από την μικρή εταιρεία που αγόρασε την κύρια παραγωγική μονάδα της Γιούκος.

Σε άλλο άρθρο της, σε ανταπόκριση από την Ουάσιγκτον, η εφημερίδα γράφει ότι εντείνονται οι πιέσεις προς τον Αμερικανό υπουργό Αμύνης, Ντόναλντ Ράμφελντ για να υποβάλει την παραίτησή του, μετά τις αποκαλύψεις ότι δεν υπέγραψε προσωπικά, όπως είθισται, τα συλληπητήρια γράμματα προς τους συγγενείς των Αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) έχει στην πρώτη της σελίδα άρθρο για την αποδοχή, από τη μεριά των Συντηρητικών της βρετανικής αντιπολίτευσης, των σχεδίων της κυβέρνησης για την εισαγωγή ταυτοτήτων. Όπως γράφει η εφημερίδα, ο ηγέτης των Συντηρητικών, Μάικλ Χάουαρντ, τάσσεται υπέρ του συστήματος των ταυτοτήτων και ως εκ τούτου θα αντιμετωπίσει την ανταρσία των μελών του κόμματός του που θεωρούν τις ταυτότητες καταπάτηση των ατομικών ελευθεριών.


Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2004 - 04:29 (Ώρα Λονδίνου)

Η Τουρκία στην Ευρώπη

Η απόφαση των Βρυξελλών για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία σχολιάζεται στον σημερινό ευρωπαϊκό τύπο.

H γαλλική Λε Φιγκαρό (Le Figaro) μεταφέρει τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δείχνει ότι το 52% των Γάλλων συμφωνεί με τον πρόεδρο Ζακ Σιράκ ότι η Τουρκία μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα σε 10-15 χρόνια αν πληροί τους όρους που της τέθηκαν.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι ο κ. Σιράκ έχει περισσότερη υποστήριξη από τη γαλλική αριστερά παρά από το ίδιο του το κόμμα που είναι διχασμένο στο θέμα.

Η αυστριακή Ντερ Στάνταρντ (Der Standard) επικρίνει την γλώσσα των Βρυξελλών.

«Οι επιδέξιοι χειρισμοί και οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα και οι απλοί πολίτες δεν μπορούν να καταλάβουν τι πραγματικά έγινε αφού κάθε κυβέρνηση δίνει τη δική της ερμηνεία στο αποτέλεσμα», γράφει η εφημερίδα.

Η γερμανική Ντι Τάγκεστσάιτουγκ (Die Tageszeitung) χαρακτηρίζει την απόφαση των Βρυξελλών ως το ξεκίνημα μιας νέας εποχής.

«Σε 15 χρόνια η Τουρκία θα είναι διαφορετική χώρα», εκτιμά η γερμανική εφημερίδα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.