Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-12-18

  1. Ο Χάρι Πότερ υποψήφιος για Όσκαρ
  2. Κινδυνεύουν οι προσπάθειες γαι επίλυση της κρίσης στο Νταρφούρ
  3. Θα γίνει η πώληση της Γιούκος
  4. Ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα
  5. Ιράκ: Ο «Χημικός» Αλί στις ανακριτικές αρχές
  6. Συμβιβαστική λύση στη Διάσκεψη για το κλίμα
  7. Κατάθεση Σπηλιωτόπουλου με αντεγκλήσεις
  8. «Ήττες» και «νίκες» στις Βρυξέλλες
  9. Έξι νεκροί από κακοκαιρία στη Γαλλία
  10. Αρνητικές αντιδράσεις από αντιπολίτευση
  11. Ένας στους 35 είναι μετανάστης
  12. Το «δώρο» του Μπλερ στην Άγκυρα
  13. Η επόμενη ημέρα

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2004 - 00:38 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Χάρι Πότερ υποψήφιος για Όσκαρ

Οι εισπράξεις από την τρίτη ταινία του μικρού μάγου ξεπέρασαν τα 500 εκ. δολάρια

Η απονομή των βραβείων Όσκαρς το 2006 αναβλήθηκε από τον Φεβρουάριο για τις 5 Μαρτίου για να μην συμπέσει η κορυφαία εκδήλωση του Χόλυγουντ με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που ολοκληρώνονται στις 26 Φεβρουαρίου.

Η τελετή απονομής των Όσκαρς θα γίνει κανονικά το 2005 όπως συνηθίζεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Φεβρουαρίου και συγκεκριμένα στις 27.

Εν τω μεταξύ, επτά ταινίες προκρίθηκαν για υποψήφιες για το Όσκαρ ειδικών εφέ μεταξύ των οποίων είναι η τρίτη ταινία του Χάρι Πότερ και ο Σπάιντερ Μαν 2.

Από τις 7 αυτές ταινίες θα προκριθούν οι 3 που θα διεκδικήσουν το βραβείο.

Πέρσι το βραβείο ειδικών εφέ κέρδισε η ταινία Επιστροφή του Βασιλιά της τριλογίας ο Άρχοντας των Δακτυλιδιών.

Η ταινία Ο Χάρι Πότερ και ο φυλακισμένος του Αζκαμπάν σκηνοθετήθηκε από τον Αλφόνσο Κουαρόν και κέρδισε τα θετικά σχόλια των κριτικών.


Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2004 - 00:23 (Ώρα Λονδίνου)

Κινδυνεύουν οι προσπάθειες γαι επίλυση της κρίσης στο Νταρφούρ

Πάνω από ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στο Νταρφούρ

Ο στρατός του Σουδάν δεν τήρησε το χρονοδιάγραμμα για την κατάπαυση των εχθροπραξιών. Οι τελευταίες προσπάθειες για επίλυση της ανθρωπιστικής τραγωδίας στο Νταρφούρ κινδυνεύουν.

Το Σάββατο ο εκπρόσωπος της Αφρικανικής Ένωσης, η οποία ηγείται των προσπαθειών για την επίτευξη εκεχειρίας, δήλωσε ότι ξέσπασαν νέες συγκρούσεις καθώς ο στρατός του Σουδάν συνέχισε τις επιχειρήσεις μετά την προθεσμία που είχε τεθεί για την παύση των εχθροπραξιών.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση του Σουδάν υποστήριξε πως οι επιχειρήσεις στην περιοχή της πόλης Λαμπάντο στο νότιο τμήμα του Νταρφούρ είχαν στόχο το άνοιγμα των δρόμων για να διευκολυνθεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Ανταποκριτής του BBC που επισκέφθηκε τον προσφυγικό καταυλισμό Κάλμα μετέδωσε ότι την τελευταία εβδομάδα κατέφθασαν στον καταυλισμό χιλιάδες νέοι πρόσφυγες που είπαν ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές πραγματοποίησαν επιδρομές στα χωριά τους.

Πάνω από 70 χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Νταρφούρ και πάνω από ενάμιση εκατομμύριο αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των επιδρομών των αραβικών φιλοκυβερνητικών πολιτοφυλακών που ονομάζονται Τζαντζαγουϊντ.

Η κρίση στο Νταρφούρ χαρακτηρίζεται ως «η σοβαρότερη ανθρωπιστική κρίση» εδώ και πολλά χρόνια.


Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2004 - 20:40 (Ώρα Λονδίνου)

Θα γίνει η πώληση της Γιούκος

Η Γιούκος κέρδισε την προσφυγή στο αμερικανικό δικαστήριο αλλά η δημοπρασία θα γίνει

Η δημοπρασία της Γιουγκανσκνεφτεγκάς ( Yuganskneftegas) θα γίνει την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου με σκοπό την εξόφληση των χρεών ύψους 20 περίπου δισεκατομμυρίων ευρώ της Γιούκος προς το ρωσικό δημόσιο.

Την Πέμπτη αμερικανικό δικαστήριο έδωσε εντολή να σταματήσει προσωρινά η διαδικασία πώλησης της μονάδας παραγωγής της Γιούκος.

Ωστόσο, Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι το δικαστήριο στο Χιούστον δεν είχε καμία δικαιοδοσία στην υπόθεση.

«Οι ενέργειες μας είναι σύμφωνες με τη ρωσική νομοθεσία και τις αποφάσεις των ρωσικών δικαστηρίων» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρωσικού Ομοσπονδιακού Ταμείου, το οποίο έχει αναλάβει τη δημοπρασία της Γιουγκανσκνεφτεγκάς.

Ο κλάδος παραγωγής του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού βγαίνει στο σφυρί με αρχική τιμή 9 δισεκατομμύρια δολάρια. Η διοίκηση της Γιούκος θεωρεί την τιμή αυτή εξαιρετικά χαμηλή.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό η Γιουγκανσκνεφτεγκάς να αγοραστεί από μια εταιρεία που υποστηρίζεται από το ρωσικό δημόσιο όπως τη Γκάσπρομ, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Ρωσία να επανέλθει υπό τον έλεγχο του κράτους.


Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2004 - 21:11 (Ώρα Λονδίνου)

Οι εισπράξεις από την τρίτη ταινία του μικρού μάγου ξεπέρασαν τα 500 εκ. δολάρια

Η απονομή των βραβείων Όσκαρς το 2006 αναβλήθηκε από τον Φεβρουάριο για τις 5 Μαρτίου για να μην συμπέσει η κορυφαία εκδήλωση του Χόλυγουντ με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που ολοκληρώνονται στις 26 Φεβρουαρίου.

Η τελετή απονομής των Όσκαρς θα γίνει κανονικά το 2005 όπως συνηθίζεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Φεβρουαρίου και συγκεκριμένα στις 27.

Εν τω μεταξύ, επτά ταινίες προκρίθηκαν για υποψήφιες για το Όσκαρ ειδικών εφέ μεταξύ των οποίων είναι η τρίτη ταινία του Χάρι Πότερ και ο Σπάιντερ Μαν 2.

Από τις 7 αυτές ταινίες θα προκριθούν οι 3 που θα διεκδικήσουν το βραβείο.

Πέρσι το βραβείο ειδικών εφέ κέρδισε η ταινία Επιστροφή του Βασιλιά της τριλογίας ο Άρχοντας των Δακτυλιδιών.

Η ταινία Ο Χάρι Πότερ και ο φυλακισμένος του Αζκαμπάν σκηνοθετήθηκε από τον Αλφόνσο Κουαρόν και κέρδισε τα θετικά σχόλια των κριτικών.


Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2004 - 20:13 (Ώρα Λονδίνου)

Ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα

Τραυματίες από την ισραηλινή επιδρομή μεταφέρονται σε νοσοκομείο

Τρεις ακόμη Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη δεύτερη μέρα των επιχιερήσεων του ισραηλινού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιουνίς της Λωρίδας της Γάζας.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών είναι 11 ενώ τουλάχιστον 30 Παλαιστίνιοι τραυματίσθηκαν.

Ισραηλινές μπουλντόζες υποστηριζόμενες με δυνάμεις του πεζικού, άρματα μάχης και ελικόπτερα εισέβαλαν στον καταυλισμό Χαν Γιουνίς και κατεδάφισαν σπίτια.

Πάνω από 300 οικογένειες Παλαιστινίων εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση αποσκοπεί στην εξάρθρωση παλαιστίνιων εξτρεμιστών που επιτίθενται με όλμους και ρουκέτες εναντίον εβραϊκών οικισμών.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό η επιχείρηση θα κρατήσει αρκετές μέρες.

Κατάρρευση σήραγγας

Εν τω μεταξύ, έξι Παλαιστίνιοι ανασύρθηκαν ζωντανοί από υπόγεια σήραγγα που κατέρρευσε στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας και Αιγύπτου.

Οι ισραηλινές δυνάμεις επέτρεψαν στα σωστικά συνεργεία να μεταβούν στο χώρο της κατάρρευσης για να απελευθερώσουν τους εγκλωβισμένους κοντά στη Ραφά.

Σύμφωνα με το ραδιόφωνο του Ισραήλ βρέθηκαν τα πτώματα πέντε Παλαιστινίων.

Τα τελευταία χρόνια οι Παλαιστίνιοι κατασκευάζουν υπόγειες σήραγγες από τις οποίες μεταφέρουν όπλα, πυρομαχικά και άλλα λαθραία.


Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2004 - 18:17 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: Ο «Χημικός» Αλί στις ανακριτικές αρχές

Ο «Χημικός» Αλί ήταν στενός συνεργάτης του Σαντάμ Χουσείν

Ο πρώην στενός συνεργάτης του Σαντάμ Χουσείν, στρατηγός Αλί Χασάν αλ-Ματζίντ, που κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε χημικά όπλα εναντίον Κούρδων αμάχων, ανακρίθηκε από Ιρακινούς δικαστές.

Η προδικαστική ανάκριση είναι το πρώτο βήμα για την προσαγωγή του σε δίκη.

Ο «Χημικός» Αλί ανακρίθηκε στη Βαγδάτη μαζί με τον πρώην υπουργός Άμυνας του Ιράκ Σουλτάν Χασίμ Αχμέντ.

Ο πρόεδρος της ανακριτικής επιτροπής, δικαστής Ραάντ αλ-Τζουχί, διευκρίνισε ότι η ανάκριση είναι μέρος της δικαστικής διαδικασίας και δεν σημαίνει ότι η δίκη θα αρχίσει στο άμεσο μέλλον.

Ωστόσο, την περασμένη Τρίτη ο προσωρινός πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουϊ είχε υπονοήσει πως οι δίκες «των συμβόλων του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν», όπως αποκάλεσε τους συνεργάτες του πρώην προέδρου του Ιράκ, μπορεί να αρχίσουν ακόμη και αυτή την εβδομάδα.

Την Πέμπτη ο Σαντάμ Χουσείν είχε την πρώτη του συνάντηση με συνήγορο του.

Ο Σαντάμ Χουσείν καθώς και 11 ανώτερα στελέχη του καθεστώτος του, κρατούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι συνήγοροι του πρώην Ιρακινού ηγέτη καθώς και ορισμένων συνεργατών του δήλωσαν ότι οι πελάτες τους δεν θα αναγνωρίσουν τη νομιμότητα των δικαστηρίων που θα συσταθούν στη διάρκεια της αμερικανικής κατοχής του Ιράκ.

Διεθνούς κύρους νομικοί έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες για το αν θα έχουν οι κατηγορούμενοι αρκετό χρόνο να προετοιμάσουν την υπεράσπιση τους ή αν οι δίκες τους θα είναι αμερόληπτες.


Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2004 - 17:20 (Ώρα Λονδίνου)

Συμβιβαστική λύση στη Διάσκεψη για το κλίμα

Οι εκπομπές επιβλαβών αερίων αυξάνονται στις χώρες που αναπτύσσονται γρήγορα

Η Διεθνής Διάσκεψη του ΟΗΕ για τις αλλαγές του κλίματος του πλανήτη μας ολοκληρώθηκε στο Μπουένος Άϋρες με συμβιβαστική συμφωνία για την αντιμετώπιση της ανόδου της θερμοκρασίας.

Οι εκπρόσωποι ενέκριναν πρόταση για το πλαίσιο των συνομιλιών που συμφώνησαν να έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες είχαν απειλήσει ότι θα καταψηφίσουν την συμφωνία αν δεν λάβουν εγγυήσεις ότι δεν θα τους επιβληθούν περιορισμοί στις εκπομπές αερίων.

Η Ινδία με την υποστήριξη της Κίνας, της Σαουδικής Αραβίας και του Πακιστάν ζήτησαν γραπτή εγγύηση ότι η συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ δεν θα δεσμεύει τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Το αίτημα τους αυτό απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά στη συνέχεια επετεύχθη συμβιβασμός στις συνομιλίες που συνεχίστηκαν στη διάρκεια της νύχτας.

Η συμφωνία μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και ΕΕ για συνομιλίες επετεύχθη μετά από αρκετές ημέρες διαπραγματεύσεων. Η ΕΕ επέμεινε ότι έπρεπε να οργανωθούν αρκετές ανεπίσημες συναντήσεις για να συζητηθούν τα μέτρα που προβλέπει το Πρωτόκολλο του Κιότο για την μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Στο τέλος επικράτησε η άποψη των Ηνωμένων Πολιτειών που ήθελαν μια μόνο συνάντηση αλλά δέχθηκαν η συνάντηση αυτή να γίνει το Μάιο και να διαρκέσει αρκετές μέρες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αποσύρθηκαν από το Πρωτόκολλο του Κιότο το 2001, είχαν μέχρι τώρα αρνηθεί να πάρουν μέρος σε συνομιλίες για τη λήψη μακροπρόθεσμων μέτρων.

Το Πρωτόκολλο του Κιότο δεσμεύει τις χώρες που το επικύρωσαν να μειώσουν τις εκπομπές 6 αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, κατά τουλάχιστον 5,2% του επιπέδου που ήταν το 1990, ως το 2012.


Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2004 - 12:44 (Ώρα Λονδίνου)

Κατάθεση Σπηλιωτόπουλου με αντεγκλήσεις

Με την κατάθεση του υπουργού Άμυνας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής για το θέμα των εξοπλισμών. Η επιτροπή θα παραδώσει το πόρισμά της στις 14 Ιανουαρίου.

Η εξέταση του κ Σπηλιωτόπουλου ξεκίνησε σε κλίμα συνεχών αντεγκλήσεων μεταξύ βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί για αρκετή ώρα ο υπουργός Άμυνας να παρουσιάσει την κατάθεση του.

Κατά την εξέτασή του επί πολλές ώρες από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ο κ. Σπηλιωτόπουλος χαρακτήρισε "απαράδεκτες και βλαπτικές" τις συμβάσεις για τους ρωσικούς πυραύλους TOR-M1 και τα αμερικανικά ραντάρ TPQ-37.

Κατηγόρησε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για ολιγωρία στην εξασφάλιση ανταλλακτικών για τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα, τονίζοντας ότι ενώ ο κ. Γ. Σμπώκος επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, είχε επισημάνει το πρόβλημα σε έγγραφό του, το υπουργείο προχώρησε σε αγορά άλλων δέκα αντίστοιχων πυραυλικών συστημάτων.

Ο υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι ο γ.γ. του ΥΕΘΑ, Γιώργος Ζορμπάς, έδωσε τα στοιχεία για την υπόθεση στον εισαγγελέα κατ΄ εντολή του - ενώ ερωτηθείς για τις δηλώσεις του πρώτου σχετικά με «μεσάζοντες στα υπουργικά γραφεία», απάντησε ότι «ο καθείς έχει ευθύνη των λεγομένων του».

Όπως υποστήριξε κ. Σπηλιωτόπουλος, όλες οι προσπάθειές του, από τότε που ανέλαβε, ήταν να κατοχυρώσει τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου, κάτι το οποίο δεν φρόντισαν να κάνουν οι προκάτοχοί του.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από την πλευρά τους αντέτειναν ότι οι δικοί του απαράδεκτοι χειρισμοί οδήγησαν την υπόθεση σε απόλυτο αδιέξοδο.


«Ήττες» και «νίκες» στις Βρυξέλλες

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης):"Ρυθμίσεις για δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους. Ανοίγουν οι πόρτες του Δημοσίου".

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): "Ολοκληρωτική υποχώρηση της Τουρκίας. Αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Η σθεναρή στάση Ελλάδας και Κύπρου έφερε αποτελέσματα στις Βρυξέλλες. Ήττα Ερντογάν παρά τους εκβιασμούς".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: "Έδεσαν την Τουρκία οι Ευρωπαίοι για Κύπρο".

Η ΑΥΓΗ: "Ναι από Ελλάδα και Κύπρο στις Βρυξέλλες. Συμφωνία-συμβιβασμός για τις διαπραγματεύσεις με Τουρκία".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Άρχισε η μεγάλη δίκη για τις κλεψιές και τις απάτες στο Χρηματιστήριο".

TΟ ΒΗΜΑ:"Ύστερα από σκληρά παζάρια και με ιδιαίτερα αυστηρούς όρους. Η Τουρκία στην ΕΕ μέσω... Λευκωσίας".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Θέσεις, κυρίως μόνιμου, προσωπικού όλων των κατηγοριών 5.078 προσλήψεις χωρίς ΑΣΕΠ στην υγεία".

ΕΘΝΟΣ: "Οι Ευρωπαίοι "άδειασαν" την Κύπρο με την ανοχή Καραμανλή. Υποχώρηση βήμα-βήμα στις αξιώσεις Ερντογάν".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Πήραν ημερομηνία έναρξης αλλά η λήξη είναι αμφίβολη και οι Γκρίζοι Λύκοι και ο Κεμαλισμός με φίμωτρο".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:"Καραμανλής: Γιατί πετύχαμε στους πέντε στόχους μας. Ικανοποιημένες δηλώνουν η Αθήνα και η Λευκωσία".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Σύνοδος Κορυφής: Στο κείμενο συμπερασμάτων η ντε φάκτο αναγνώριση της Κύπρου. Η Ευρώπη δεσμεύει Ερντογάν".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Δεσμεύτηκαν οι Τούρκοι για υπογραφή της Τελωνειακής Ενωσης. Μπαΐλντισαν τους Ευρωπαίους".

ΕΣΤΙΑ: "Η Ευρώπη ταπεινώθηκε. Η Τουρκία επέβαλε τους όρους της για την Κύπρο".

Espresso: "Κατάχρηση μαμούθ σε Τράπεζα! Ο διευθυντής της άρπαξε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Αυτοκτόνησε μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Συμβιβασμός ΕΕ-Τουρκίας. Έμμεση αναγνώριση της Κύπρου το 2005. Ο Ερντογάν δεσμεύθηκε γραπτώς στο κείμενο των Συμπερασμάτων".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Το κείμενο συμπερασμάτων δεσμεύει την Τουρκία σε 9 μήνες. Ανάγνωση πολλών ταχυτήτων".

ΤΑ ΝΕΑ: "Υποχώρηση Αθήνας-Λευκωσίας. Ευρωπαίος κατά... δήλωση. Δέσμευση Ερντογάν για την Κύπρο".

ΝΙΚΗ: "Ημερομηνία χωρίς αναγνώριση της Κύπρου. Οπισθοχώρησε η ΕΕ".

Στο Καρφί του Σαββατοκύριακου: "Βρήκε πρόεδρο και τώρα... Σέρνεται σε ανασχηματισμό".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Απόφαση Συνόδου Κορυφής. Ωδινεν όρος και έτεκε μυν..."

Traffic news: "Ποταμός κατά Χατζηνικολάου- ALPHA. Ο Θέμος κοντράρει το Νίκο".

Η ΧΩΡΑ:"Μονιμοποιούνται οι εργαζόμενοι από το ΄90 και μετά με 24μηνη προϋπηρεσία. Λύση για 50.000 συμβασιούχους".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Θεσσαλονίκη:Έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου 2.521 μαγαζιά έκλεισαν σε έξι μήνες".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:" Κρίσιμη απόφαση της Ευρώπης. Για ένταξη Τουρκίας στην ΕΕ".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2004 - 12:11 (Ώρα Λονδίνου)

Έξι νεκροί από κακοκαιρία στη Γαλλία

Η κυκλοφορία σταμάτησε

Ισχυροί άνεμοι έπληξαν το Παρίσι και τη βόρειο Γαλλία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον έξι άτομα, λένε οι αρχές της χώρας.

Δεκάδες χιλιάδες σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό.

Η θύελλα που έπληξε το Παρίσι είχε διάρκεια λίγων λεπτών, αλλά προκάλεσε σοβαρά προβλήματα.

Στο αεροδρόμιο της πόλης, πολλές πτήσεις καθυστέρησαν ενώ προβλήματα παρουσιάστηκαν στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο.

Ο πύργος του Άιφέλ και πολλά πάρκα έκλεισαν.

Χιλιάδες κλήσεις

Μία γυναίκα σκοτώθηκε στο δυτικό Παρίσι όταν ένα δέντρο καταπλάκωσε το αυτοκίνητό της.

Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν από αντικείμενα που έπαιρνε ο αέρας.

Η πυροσβεστική υπηρεσία των Παρισίων δέχθηκε χιλιάδες κλήσεις για βοήθεια.

Στις Βερσαλλίες, οι τουρίστες απομακρύνθηκαν καθώς ξεριζώνονταν δέντρα.

Η υπηρεσία ηλεκτροδότησης ανακοίνωσε ότι το ένα τέταρτο των σπιτιών στη βόρειο Γαλλία είναι χωρίς ρεύμα.

Η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποιεί ότι οι κακές καιρικές συνθήκες θα συνεχιστούν.


Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2004 - 09:57 (Ώρα Λονδίνου)

Αρνητικές αντιδράσεις από αντιπολίτευση

Ιστορική ημέρα για την Ευρώπη, η οποία όμως σήμανε «οπισθοχώρηση στις κεκτημένες μας θέσεις» χαρακτήρισε τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνηση, για μια ακόμη φορά επέλεξε την επικοινωνία και όχι την πολιτική, κάνοντας εκτενή αναφορά στα επιτεύγματα της πολιτικής των τελευταίων πέντε χρόνων των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα ήταν το ρυμουλκό της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας και διασφάλιζε τα εθνικά συμφέροντα, σε αντίθεση με αυτό που έκανε σήμερα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Έβαλε (η κυβέρνηση) τον πήχη χαμηλά μόνο και μόνο για να μπορέσει να περάσει από επάνω, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας μάλιστα την αμφιβολία αν επετεύχθη ακόμη και αυτός ο στόχος.

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

Αρνητικά αντέδρασε το ΚΚΕ στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, εκτιμώντας ότι η ΕΕ διαγράφει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό και ειδικά τη διεθνή διάστασή του ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής από την Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, το ΚΚΕ εκτιμά ότι αναγνωρίζονται συνοριακές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών και κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι εξαφάνισε το ζήτημα του Αιγαίου και των τουρκικών παραβιάσεων.

Ώδινε όρος και έτεκε μυν-αναφέρει στην εισαγωγή της η ανακοίνωση του ΚΚΕ- στην απόφαση της συνόδου κορυφής της ΕΕ δεν περιλαμβάνεται ούτε η τυπική αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την πλευρά της Τουρκίας.

Με αυτό τον τρόπο η ΕΕ διαγράφει στην ουσία τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό, και ειδικά τη διεθνή διάστασή του ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής από τον τουρκικό στρατό του βόρειου μέρους της Κύπρου

Επιβεβαιώνεται και πάλι τι πραγματικά είναι και τι αντιπροσωπεύει η ΕΕ για τους λαούς των κρατών μελών της.

Παρά τα μεγάλα και ηχηρά λόγια για δημοκρατικές αρχές και αξίες που δήθεν υπερασπίζεται αυτή η ένωση, αυτό που ισχύει είναι η κυριαρχία των γεωστρατηγικών συμφερόντων του ιμπεριαλισμού, ο ανταγωνισμός ΗΠΑ - ΕΕ για τις σφαίρες επιρροής, αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Η ανακοίνωση του Συνασπισμού

Την εκτίμηση ότι οι βασικές επιδιώξεις για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων και την αντιμετώπιση των ελληνοτουρκικών ζητημάτων δεν επιτυγχάνονται με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, εκφράζει ο ΣΥΝ σε σχετική ανακοίνωσή του.

Στην ανακοίνωση του ΣΥΝ αναφέρεται ότι από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ''φαίνεται ότι βασικές επιδιώξεις, όπως η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο, καθώς και σαφείς δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση των ελληνοτουρκικών ζητημάτων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς κανόνες, δεν επιτεύχθηκαν''.


Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2004 - 10:33 (Ώρα Λονδίνου)

Ένας στους 35 είναι μετανάστης

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, κάλεσε τη Διεθνή Κοινότητα να λάβει μέτρα για την ασφάλεια και την προάσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών.

Το μήνυμα του κ. Ανάν μεταδόθηκε το Σάββατο που είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Μεταναστών, η οποία ορίστηκε από τον ΟΗΕ για να υπογραμμίσει την συνεισφορά των μεταναστών στις οικονομίες και τον πολιτισμό των χωρών.

Ένας στους 35 ανθρώπους στον κόσμο είναι μετανάστης. Ζει και εργάζεται σε μια χώρα που δεν είναι η πατρίδα του.

Ο Κόφι Ανάν υπογραμμίζει την ανάγκη για το σχεδιασμό μιας συντονισμένης παγκόσμιας πολιτικής για την μετακίνηση των μεταναστών, είτε αυτοί εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας πολέμων και διωγμών στη χώρα τους, είτε αυτών που επιζητούν οικονομική ασφάλεια και εργασιακές ευκαιρίες.

Η λίστα με τις προτεραιότητες του κ. Ανάν είναι μακριά καθώς περιλαμβάνει προβλήματα που ταλαιπωρούν τους μετανάστες και καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο κ. Ανάν θέλει να δώσει έμφαση στις θετικές προεκτάσεις της μετανάστευσης την τεράστια οικονομική και πολιτιστική συνεισφορά των μεταναστών στις χώρες που τους φιλοξενούν.


Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2004 - 09:15 (Ώρα Λονδίνου)

Το «δώρο» του Μπλερ στην Άγκυρα

Ο Βρετανικός ασχολείται με το ρόλο «κλειδί» που διαδραμάτισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, στις Βρυξέλλες προτείνοντας την τρίτη Οκτωβρίου ως ημέρα έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

«Η Τουρκία την Παρασκευή έλαβε μια ιστορική προσφορά, μέρος της οποίας οφείλεται στον Τόνι Μπλερ» γράφει η Τέλεγκραφ ( Telegraph).

«Αφού χτυπούσε την πόρτα της Ευρώπης εδώ και 40 χρόνια, η Άγκυρα τελικά πήρε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός χαιρέτισε την απόφαση, γράφει η εφημερίδα, η οποία επισημαίνει ότι ο κ. Μπλερ ξάφνιασε τους εταίρους του στην ΕΕ όταν πρότεινε εκείνος την τρίτη Οκτωβρίου ως ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η Τέλεγκραφ επισημαίνει ότι εκείνη την περίοδο την προεδρία της ΕΕ θα έχει η Βρετανία και ότι στις 3 Οκτωβρίου του 2005 θα διεξάγεται και το συνέδριο του κόμματος των Συντηρητικών, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στη Βρετανία.

«Ο κ. Μπλερ συνηθίζει να δείχνει ότι είναι μια διεθνής ηγετική μορφή, κάθε φορά που αντιπολίτευση έχει το δικό της μεγάλο συνέδριο», σχολιάζει η Τέλεγκραφ.

Είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης το να μην προδοθούν οι ελπίδες της Άγκυρας, γράφει στο σχόλιό της η Ιντιπέντεντ (Independent).

«Οι Τούρκοι πρέπει να αναθαρρήσουν από τα μαθήματα που πρόσφεραν οι προηγούμενες διευρύνσεις. Καμία χώρα από αυτές που ξεκίνησαν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν έμεινε εκτός ΕΕ», τονίζει η εφημερίδα.

Το άρθρο λέει ότι οι προϋποθέσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι άνευ προηγουμένου σκληροί.

«Οι προϋποθέσεις που τώρα μοιάζουν παράλογες, τελικά θα γίνουν ουσιώδεις μόλις ο φόβος για παράδειγμα για την μεγάλη εισροή μεταναστών στη Δύση αποδειχθεί αβάσιμος».

Μετ εμποδίων

Αντίθετη άποψη εκφράζουν οι Φαινάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

«Εάν το πολιτικό παιχνίδι στις Βρυξέλλες έδειξε κάτι, αυτό ήταν το τεράστιο κενό που υπάρχει μεταξύ της Ευρώπης και της Τουρκίας όχι μόνο για το θέμα της διαιρεμένης Κύπρου αλλά και για τις προσδοκίες και τις καχυποψίες της μίας πλευράς προς την άλλη», γράφει το σχόλιο της εφημερίδας.

Το θέμα της Κύπρου παραμένει το πιο ευαίσθητο, τονίζει η εφημερίδα προσθέτοντας ότι κάποιοι Τούρκοι αξιωματούχοι κατηγορούν την Ολλανδική προεδρία για υποτίμηση των δυσκολιών του προβλήματος.

Και αυτή η εφημερίδα αναφέρεται στην καθοριστική παρέμβαση του Τόνι Μπλερ για την άρση του αδιεξόδου στο οποίο είχαν καταλήξει οι συνομιλίες.

«Πρόκειται για ένα ιστορικό και αμφιλεγόμενο βήμα», γράφουν οι Τάιμς (Times).

H εφημερίδα εξηγεί: αν και η Άγκυρα είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΝΑΤΟ, σύμμαχος της Δύσης εδώ και πολλά χρόνια και μια μεγάλη δύναμη που επιδιώκει να ενώσει την πορεία της με αυτή της Ευρώπης, η ένταξή της στην ΕΕ δεν θα άλλαζε μόνο τη στρατηγική ισορροπία της κοινότητας, αλλά και την κουλτούρα, τον χαρακτήρα και το μέλλον της.

Παρά τη συμφωνία, ο δρόμος παραμένει δύσβατος για την Τουρκία, γράφει η Γκάρντιαν (Guardian).

H εφημερίδα αναφέρεται στις διαφορετικές τάσεις που επικρατούν στο εσωτερικό της χώρας για την ευρωπαϊκή πορεία της Άγκυρας.

Ωστόσο αναγνωρίζει ότι η Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει ενωτικό παράγοντα για τους Τούρκους.

Για τις θρησκευτικές μειονότητες η Ευρώπη θα μπορούσε να αποτελέσει ασφάλεια.

Για τους φιλελεύθερους Τούρκους μπορεί να αποτελέσει φράκτη κατά του θρησκευτικού φανατισμού και του πολιτικού αυταρχισμού.


Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2004 - 07:31 (Ώρα Λονδίνου)

Η επόμενη ημέρα

Η απόφαση της ΕΕ να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία έγινε δεκτή με ικανοποίηση από μεγάλο μέρος της διεθνούς Κοινότητας.

Όμως ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα κληθεί να απαντήσει σε μια σειρά ερωτημάτων στη χώρα του για το περιεχόμενο της συμφωνίας που συνήψε.

Κόκκινο πανί για την Τουρκία αποτελεί το θέμα της «ντε φάκτο» αναγνώρισης της Κύπρου.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει τη δήλωση της Τουρκίας πως «η τουρκική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι είναι έτοιμη να υπογράψει το πρωτόκολλο προσαρμογής της συμφωνίας της Άγκυρας πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και αφού συμφωνηθούν και οριστικοποιηθούν οι προσαρμογές που είναι απαραίτητες κατά την άποψη των σημερινών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Δεν καταφέραμε όλα όσα θέλαμε 100% όμως μπορούμε να μιλάμε για επιτυχία

Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν

Σύμφωνα με ορισμένους νομικούς η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ένωσης από την Άγκυρα συνιστά ντε φάκτο αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Ερντογάν επιμένει, πάντως, ότι το Πρωτόκολλο δεν αποτελεί επίσημη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Δεν καταφέραμε όλα όσα θέλαμε 100%», είπε σε συνέντευξη Τύπου, «όμως μπορούμε να μιλάμε για επιτυχία».

«Υψηλό αντίτιμο»

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στην Κωνσταντινούπολη, Τζόνι Ντάιαμοντ, μεταδίδει ότι πολλοί Τούρκοι πιστεύουν ότι ο συμβιβασμός που επήλθε στο θέμα της Κύπρου αποτελεί προδοσία για την αυτοαποκαλούμενη τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου.

Πολλές φορές ο κ. Ερντογάν έχει κατηγορηθεί από τους πολιτικούς αντιπάλους του για ήπια προσέγγιση του Κυπριακού. Οι ίδιοι λένε ότι η Τουρκία πλήρωσε υψηλό αντίτιμο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην Ευρώπη, προσθέτει ο ανταποκριτής μας.

Εάν η Τουρκία εκπληρώσει τη δέσμευση για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τότε οι μουσουλμάνοι και οι χριστιανοί μπορούν να συνεργαστούν

Τόνι Μπλερ

Πάντως, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι η Τουρκία μέσα στην ΕΕ θα αποτελέσει «μια θετική δύναμη για τη δημοκρατία».

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, του οποίου η χώρα έχει την προεδρία της ΕΕ, είπε ότι «η Άγκυρα δέχθηκε το χέρι που της απλώσαμε».

Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε: «Σήμερα έχουμε ένα νέο ξεκίνημα για την Ευρώπη και την Τουρκία Αυτό δεν είναι το τέλος της διαδικασίας. Αυτή είναι η αρχή».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, υπογράμμισε ότι η συμφωνία δείχνει ότι δεν υπάρχει σύγκρουση πολιτισμών μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων.

«Αντιθέτως, εάν η Τουρκία εκπληρώσει τη δέσμευση για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τότε οι μουσουλμάνοι και οι χριστιανοί μπορούν να συνεργαστούν».

Μακρύς δρόμος

Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, τόνισε ότι η υποψηφιότητα της Τουρκίας δεν είναι δεδομένη και πρόσθεσε ότι για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ θα γίνει δημοψήφισμα στη Γαλλία.

Ο Αυστριακός καγκελάριος Βόλφγκανγκ Σιούσελ, ο οποίος τάσσεται κατά της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρώπη, είπε ότι και η δική του χώρα θα αποφασίσει με δημοψήφισμα.

Η ΕΕ τόνισε ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την ένταξη της Τουρκίας, η οποία εάν αποφασιστεί, θα πραγματοποιηθεί μετά από 15 χρόνια.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.