Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-12-16

  1. «Η ΕΕ απλώνει δειλά το χέρι στην Τουρκία»
  2. Ημερομηνία για την Τουρκία
  3. Εγχειρίστηκε ο Τζέιμς Μπραουν
  4. Πρόστιμο και επίπληξη στον Βενγκέρ
  5. Σκληρές διαπραγματεύσεις ως το τέλος
  6. Ο Σαρόν διακρίνει δυνατότητες
  7. Κρίσιμο δείπνο
  8. Συνάντηση Σαντάμ Χουσεΐν με δικηγόρο
  9. Ο Σαρόν διακρίνει δυνατότητες
  10. Κρίσιμο δείπνο
  11. Η Ελληνική Υπηρεσία του BBC στην σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών
  12. Μπαρόζο: «Υπέρ της πλήρους ένταξης»
  13. Παράνομη η κράτηση χωρίς δίκη
  14. Αναξιοποίητοι πολλοί πόροι
  15. Ξεκινά η μάχη των Βρυξελλών
  16. Ανέλαβε την πολιτική ευθύνη
  17. Πειρατεία και Σύνοδος Κορυφής
  18. Προειδοποίηση Μπους προς Συρία και Ιράν
  19. Παράνομη η κράτηση χωρίς δίκη
  20. Απέτυχαν οι ΗΠΑ με το ιρακινό πετρέλαιο
  21. Θετική κατάληξη
  22. Ο Κλαρκ αναλαμβάνει το ρόλο του Μπλάνκετ
  23. Προειδοποίηση Μπους προς Συρία και Ιράν
  24. Υποστήριξη Σιράκ υπό όρους
  25. Επέκταση ΟΗΕ στο Ιράκ
  26. Παραίτηση μετά από κατάχρηση εξουσίας
  27. «Ναι» στην Τουρκία, «εάν»
  28. Προειδοποίηση Μπους προς Συρία και Ιράν

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2004 - 02:06 (Ώρα Λονδίνου)

«Η ΕΕ απλώνει δειλά το χέρι στην Τουρκία»

Η σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες και οι προεκτάσεις της απασχολούν όλες τις βρετανικές εφημερίδες.

Η Ευρώπη απλώνει διστακτικά το χέρι της στην Τουρκία», είναι ο τίτλος στην Γκάρντιαν (Guardian).

Ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει ενοχλημένος με την επιφυλακτική στάση της ΕΕ. Ο εκνευρισμός του συμπίπτει με τις ανησυχίες πολλών Ευρωπαίων ηγετών που φοβούνται ότι η ένταξη της Τουρκίας θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη πρόκληση στην πορεία της ΕΕ, από την ίδρυσή της μέχρι τις μέρες μας, υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Πολλοί προειδοποιούν για τη μαζική μετακίνηση εργατών, οι οποίοι θα διασχίσουν το Βόσπορο αναζητώντας δουλειά σε δυτικές χώρες της ΕΕ, αναφέρεται στο άρθεο.

Υπόσχεση από τα παλιά

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) γράφουν ότι οι Ευρωπαίοι δίνουν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία όχι για τα πιθανά οφέλη μιας τέτοιας κίνησης αλλά για να τιμήσουν μια υπόσχεση που είχαν δώσει το 1963.

Όσοι διαφωνούν με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, λένε ότι θα αλλάξει την ευρωπαϊκή κοινότητα σε τόσο μεγάλο βαθμό, που θα είναι πλέον αγνώριστη. Θα γίνει υπερβολικά μεγάλη, υπερβολικά δυσκίνητη, γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Η εφημερίδα διερωτάται εάν μια πολύ μεγάλη ΕΕ θα σημάνει απαραίτητα και μια πολύ ισχυρή ΕΕ. Όσοι διαφωνούν με την τουρκική ένταξη λένε ότι η ΕΕ δεν θα είναι ικανή να λαμβάνει αποφάσεις εξαιτίας των τόσο διαφορετικών τάσεων στους κόλπους της, τονίζει η εφημερίδα.

«Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες φοβούνται τις αντιδράσεις που θα προκληθούν στη χώρα τους εάν αφήσουν την Άγκυρα να μπει στο ευρωπαϊκό κλαμπ», γράφουν οι Τάιμς (Times).

Φόβος

Στο σχόλιό της η Ιντιπέντεντ, (Independent) αναφέρει: όλες οι αντιρρήσεις και τα εμπόδια που παρουσιάστηκαν την τελευταία στιγμή για παράδειγμα το αίτημα για αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων ή η πρόταση για προνομιακές σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ αντί της ένταξης αποτελούν μάσκες πίσω από τις οποίες κρύβεται ο φόβος και η αντιπάθεια για την Τουρκία σαν μουσουλμανικό κράτος.

«Ακόμα και ο Νικολά Σαρκοζί, ο πλέον δημοφιλής Γάλλος πολιτικός, προέβη σε κάποια αποθαρρυντικά σχόλια για τα μη καθολικά κράτη.»

Αν μη τι άλλο, η Ευρώπη θα έπρεπε να επιθυμεί την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, γιατί πρόκειται για μια φιλελεύθερη και σύγχρονη χώρα μουσουλμάνων, σχολιάζει ο Άντριαν Χάμιλτον.

Φτώχεια και Κούρδοι

«Φτώχεια πέρα από τις τουριστικές παγίδες», είναι ο τίτλος άρθρου στην Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph), που αναφέρεται στην οικονομία της Τουρκίας.

Στα ανατολικά, πέρα από τα θέρετρα της Μεσογείου, αναδύεται μια διαφορετική χώρα, γράφει το άρθρο.

Το 40% των γυναικών είναι αγράμματες και δεκάδες χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στα λεγόμενα εγκλήματα τιμής.

Οι κουρδικές περιοχές είναι εξαιρετικά φτωχές και ιδιαίτερα συντηρητικές. Πρόκειται για το τμήμα της χώρας που επιθυμεί περισσότερο από κάθε άλλο την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Πρόκειται, όμως και για το τμήμα που προβληματίζει περισσότερο τους Ευρωπαίους ηγέτες, τονίζει η εφημερίδα.


Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2004 - 23:03 (Ώρα Λονδίνου)

Ημερομηνία για την Τουρκία

«Η υπογραφή της συμφωνίας της Άγκυρας για την τελωνειακή σύνδεση, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων»

Η υπογραφή επέκτασης της συμφωνίας για την τελωνειακή σύνδεση της Τουρκίας και με τις υπόλοιπες 10 νέες-χώρες μέλη, συνεπώς και με την Κύπρο, τίθεται ως προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας στις 3 Οκτωβρίου του επόμενου χρόνου.

Σχετικές δηλώσεις έκανε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Γκόραν Πέτερσον, υπογραμμίζοντας πως η υπογραφή της συμφωνίαw της Άγκυρας για την τελωνειακή σύνδεση, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, καθώς και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης..

Ο προεδρεύων της ολλανδικής προεδρίας, πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Γιαν Πέτερ Μπάλκενεντε, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι οι διαπραγματεύσεις θα έχουν ως στόχο την πλήρη ένταξη, θα είναι όμως ανοιχτές και δεν θα την προδικάζουν. Σε περίπτωση που δεν στεφθούν με επιτυχία, είπε, θα καταβληθούν προσπάθειες για να προσδεθεί η Τουρκία στις ευρωπαϊκές δομές.

Ο κ. Μπάλκενεντε είπε ακόμη ότι αργότερα την Πέμπτη θα μιλήσει με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το ζήτημα της αναγνώρισης της Κύπρου και ότι την Παρασκευή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των συνομιλιών στη σύνοδο.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κάλεσε την Τουρκία να αποδεχτεί την «πολύ καλή προσφορά», όπως είπε, των Ευρωπαίων ηγετών.


Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2004 - 22:24 (Ώρα Λονδίνου)

Εγχειρίστηκε ο Τζέιμς Μπραουν

«Ψυχή» της μουσικής σόoυλ θεωρείται ο Τζέιμς Μπράουν

Ομαλά εξελίσσεται όπως ανακοινώθηκε η κατάσταση της υγείας του 71χρονου τραγουδιστή της σόουλ, Τζέιμς Μπράουν, μετά τη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε σε νοσοκομείο της Ατλάντα, για καρκίνο στον προστάτη.

Εκπρόσωπος της ιατρικής ομάδας δήλωσε ότι αναμένει την πλήρη ανάρρωση του καλλιτέχνη, που θεωρείται ο βασικός εκπρόσωπος της μουσικής σόουλ.

Πριν την επέμβαση ο κ. Μπράουν, που είχε ολοκληρώσει προσφάτως περιοδεία δύο εβδομάδων στον Καναδά, είχε δηλώσει ότι έχει ξεπεράσει πολλά στη ζωή του και έτσι θα ξεπεράσει και τη νέα περιπέτεια.

Ήδη προγραμματίζει νέες περιοδείες τον ερχόμενο χρόνο στην Ασία και την Αυστραλία.


Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2004 - 21:51 (Ώρα Λονδίνου)

Πρόστιμο και επίπληξη στον Βενγκέρ

Εκτός από το πρόστιμο η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αγγλίας (FA) απηύθυνε αυστηρή επίπληξη στον Αρσέν Βενγκέρ.

Ο Αλσατός τεχνικός, αναφερόμενος στο παιχνίδι μεταξύ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Άρσεναλ στο Ολντ Τράφορντ τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο οποίο η Γιουνάιτεντ αναδείχτηκε νικήτρια με 2-0, είχε πει ότι ο Ολλανδός άσσος, Ρουούντ Φαν Νίστελροϊ εξαπατά τον κόσμο και τους διαιτητές και αυτό είναι γενικώς γνωστό.

Ο κ. Βενγκέρ δεν προσήλθε για ακρόαση ενώπιον επιτροπής της FA, η οποία του απηύθυνε προειδοποίηση για τη μελλοντική του συμπεριφορά.

Στην επίσημη ιστοσελίδα της Άρσεναλ ο προπονητής της δεν θέλησε να σχολιάσει την απόφαση της FA, σημειώνοντας ότι «τώρα είναι καιρός να πάμε μπροστά» και ότι τον ενδιαφέρει αποκλειστικά το επόμενο παιχνίδι της ομάδας του.


Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2004 - 20:29 (Ώρα Λονδίνου)

Σκληρές διαπραγματεύσεις ως το τέλος

Μιχάλης Κοσμίδης, Βρυξέλλες

Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν στο κείμενο για την τουρκική ένταξη θα υπάρξουν κάποιου είδους περιοριστικοί όροι

Η αναγνώριση εστω και έμμεση- της Κύπρου από την Τουρκία αναδεικνύεται σε σημείο κλειδί των διαπραγματεύσεων για το αν θα δοθεί και με τι όρους, ημερομηνία έναρξης προενταξιακών συνομιλιών στην Άγκυρα.

Οι διαπραγματεύσεις όπως αναγνωρίζουν όλες οι πλευρές είναι ιδιαίτερα σκληρές και αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι τη τελευταία στιγμή.

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Καραμανλής, είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κύπρου, Τάσσο Παπαδόπουλο, και τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από αίτημα του τελευταίου

Πηγές της ελληνικής κυβέρνησης έλεγαν πως ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε στον Τούρκο ομόλογό του πως δεν είναι αποδεκτή η μη αναγνώριση της Κύπρου, έστω σε δύο φάσεις αρχικά έμμεσα, με την υπογραφή από την Άγκυρα του πρωτοκόλλου τελωνειακής σύνδεσης.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την πλευρά του επανέλαβε στον Έλληνα πρωθυπουργό τις τουρκικές θέσεις και τη δυσκολία της Άγκυρας να προβεί σε αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Βγαίνοντας από τη συνάντηση, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι όλα πλέον εξαρτώνται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και πως το αποτέλεσμα θα το μάθουμε μέχρι τη 1 το μεσημέρι της Παρασκευής.

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος, αρκέστηκε να δηλώσει μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό «ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος».

Το κλίμα μεταξύ των ηγετών των «25», κατά τις ελληνικές πηγές, είναι γενικά σύμφωνο με την ελληνική θέση πως θα πρέπει να υπάρξει μια κάποιου είδους αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.

Αδιευκρίνιστο παραμένει εξάλλου αν στο κείμενο για την τουρκική ένταξη θα υπάρξουν κάποιου είδους περιοριστικοί όροι.

Απόφαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος νωρίτερα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι προενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι ανοικτές (open ended) εννοώντας σαφώς πως δεν πρόκειται για μονόδρομο με κατάληξη την ένταξη.


Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2004 - 19:18 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Σαρόν διακρίνει δυνατότητες

Το 2005 δίνει μεγάλες δυνατότητες να αλλάξει ριζικά το κλίμα στςι σχέσεις Ισραήλ-Παλαιστινίων, υπογράμμισε ο Αριέλ Σαρόν, υποδεικνύοντας ότι μέσα στον ερχόμενο χρόνο θα αποσυρθούν οι Ισραηλινοί από τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το σχέδιό του.

Μιλώντας στην πόλη Χερζλίγια ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι ζουν 8.200 Εβραίοι έποικοι εν μέσω ενός εκατομμυρίου Παλαιστινίων, προκειμένου να διασφαλισθεί μία συνεχής ειρήνη οι Ισραηλινοί δεν πρέπει να παραμείνουν στη Λωρίδας της Γάζας.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Σαρόν, είπαν ότι δεν περιέχουν κάτι καινούργιο.

Πληροφορίες από το Ισραήλ στο μεταξύ κάνουν λόγο για προθυμία της κυβέρνησης να λάβει μέρος σε διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη, που θα οργανωθεί από τη Βρετανία τον ερχόμενο χρόνο. Σύμφωνα με ανταποκριτές, που επικαλούνται συνεργάτες του κ. Σαρόν, έχει αποσταλεί στον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, σχετική επιστολή.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.


Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2004 - 16:43 (Ώρα Λονδίνου)

Κρίσιμο δείπνο

Δήλωση για την τελωνειακή ένωση αναμένεται να κάνει την Παρασκευή ο Ταγίπ Ερντογάν

Έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας θα κριθεί στο δείπνο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το βράδυ της Πέμπτης.

«Η Τουρκία, όπως αναμενόταν, έχει έρθει εδώ με σκληρές θέσεις», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος σε ερώτηση αν θα υποβάλει η χώρα του βέτο απάντησε: «δεν περιμένετε να σας το πω αυτό τώρα». Ο Κύπριος πρόεδρος πρόσθεσε ότι δεν είναι «ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος».

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του κ. Καραμανλή με τον Τούρκο ομόλογό του Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Θετική στάση»

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι αναμένει την επίτευξη συμβιβασμού με την ΕΕ, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αναγνώρισης της Κύπρου, πριν το τέλος της συνόδου κορυφής.

Προηγουμένως, σε συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο ΤV5, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας δήλωσε ότι η Άγκυρα θα μπορούσε μετά τις 17 Δεκεμβρίου να τηρήσει μια «θετική στάση», όπως είπε, στο αίτημα για αναγνώριση της Κύπρου, σημειώνοντας όμως ταυτόχρονα ότι δεν πρόκειται να την αναγνωρίσει «άμεσα».

Είπε ακόμη ότι αναμένει να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2005. «Ελπίζουμε να λάβουμε ημερομηνία μέσα στον ερχόμενο Απρίλιο», είπε ο κ. Ερντογάν.

Προηγουμένως σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ο Τούρκος πρωθυπουργός δέχτηκε να υπογράψει την τελωνειακή ένωση Τουρκίας-Κύπρου, που είναι και η κεντρική διεκδίκηση της Λευκωσίας και προτίθεται να κάνει αύριο σχετική δήλωση, στην οποία αναμένεται να τονίσει ότι το συγκεκριμένο βήμα δεν συνιστά ντε γιούρε πολιτική ή διπλωματική αναγνώριση.

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αποστείλει η Τουρκία ένα ξεκάθαρο μήνυμα καλής θέλησης με την υπογραφή της συμφωνία της Άγκυρας, πριν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Δανίας, Άντερς Φογκ Ραάσμουσεν.

Δηλώσεις επί δηλώσεων

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Χαβιέρ Σολάνα, τόνισε πως θα είναι δύσκολο για την Τουρκία να πετύχει το στόχο της ένταξης, εάν δεν επιλυθεί το Κυπριακό.

«Δεν αποφασίζουμε για την ένταξη της Τουρκίας σήμερα, αλλά για τον εκσυγχρονισμό της», είπε μιλώντας στη μπούντεσταγκ, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Βόλφγκαγκ Σιούσελ, που τηρεί επιφυλακτική στάση έναντι του αιτήματος της Τουρκίας για ένταξη, υπογράμμισε την αναγκαιότητα να είναι σίγουρη η ΕΕ ότι μπορεί να ενσωματώσει τη χώρα, η οποία, όπως είπε, έχει περισσότερους αγρότες απ΄ ότι όλα τα 25 κράτη μέλη της Ένωσης μαζί.


Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2004 - 17:52 (Ώρα Λονδίνου)

Συνάντηση Σαντάμ Χουσεΐν με δικηγόρο

Ακμαίος και με υψηλό ηθικό ο Σαντάμ Χουσεΐν, λέει ο δικηγόρος του

Δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση της προσωρινής κυβέρνησης ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν οι δίκες αξιωματούχων του μπαθικού καθεστώτος, ο Σαντάμ Χουσεΐν συναντήθηκε επί τέσσερις ώρες με τον δικηγόρο του, για πρώτη φορά μετά τη σύλληψή του πριν ένα χρόνο.

Μετά τη συνάντηση ο δικηγόρος δήλωσε πως ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ βρίσκεται σε καλή κατάσταση υγείας, είναι ακμαίος και έχει υψηλό ηθικό. Σημειώνεται ότι δεν έχει ακόμη ορισθεί δικάσιμος για τον Σαντάμ Χουσεΐν.

Συνεχίζονται οι επιθέσεις

Στη Βαγδάτη ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν αξιωματούχο του υπουργείου Ενημέρωσης, ενώ όπως μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, τρεις εθνοφρουροί σκοτώθηκαν σε ενέδρα στην περιοχή του Αμπού Γκράιμπ στη δυτική Βαγδάτη.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, που μετέδωσε επίσης ότι αποκεφαλίστηκε από τους απαγωγείς του Ιταλός όμηρος, συγκρούσεις ανταρτών και αμερικανικών δυνάμεων σημειώνονται στην περιοχή Αλ Τζαμίγια της ιρακινής πρωτεύουσας και σε περιοχή βόρεια της πόλης Τικρίτ.

Το πρακτορείο Ρόιτερς μεταδίδει ότι ενισχύεται η παρουσία της ιρακινής εθνοφρουράς και της αστυνομίας στην ιερή πόλη των σιιτών Καρμάλα, όπου την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε βομβιστική επίθεση με 10νεκρούς και περισσότερους από 30 τραυματίες.


Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2004 - 19:18 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Σαρόν διακρίνει δυνατότητες

Το 2005 δίνει μεγάλες δυνατότητες να αλλάξει ριζικά το κλίμα στςι σχέσεις Ισραήλ-Παλαιστινίων, υπογράμμισε ο Αριέλ Σαρόν, υποδεικνύοντας ότι μέσα στον ερχόμενο χρόνο θα αποσυρθούν οι Ισραηλινοί από τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το σχέδιό του.

Μιλώντας στην πόλη Χερζλίγια ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι ζουν 8.200 Εβραίοι έποικοι εν μέσω ενός εκατομμυρίου Παλαιστινίων, προκειμένου να διασφαλισθεί μία συνεχής ειρήνη οι Ισραηλινοί δεν πρέπει να παραμείνουν στη Λωρίδας της Γάζας.

Πληροφορίες από το Ισραήλ στο μεταξύ κάνουν λόγο για προθυμία της κυβέρνησης να λάβει μέρος σε διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη, που θα οργανωθεί από τη Βρετανία τον ερχόμενο χρόνο. Σύμφωνα με ανταποκριτές, που επικαλούνται συνεργάτες του κ. Σαρόν, έχει αποσταλεί στον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, σχετική επιστολή.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.


Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2004 - 16:43 (Ώρα Λονδίνου)

Κρίσιμο δείπνο

Δήλωση για την τελωνειακή ένωση αναμένεται να κάνει την Παρασκευή ο Ταγίπ Ερντογάν

Έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας θα κριθεί στο δείπνο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το βράδυ της Πέμπτης.

«Η Τουρκία, όπως αναμενόταν, έχει έρθει εδώ με σκληρές θέσεις», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος σε ερώτηση αν θα υποβάλει η χώρα του βέτο απάντησε: «δεν περιμένετε να σας το πω αυτό τώρα». Ο Κύπριος πρόεδρος πρόσθεσε ότι δεν είναι «ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος».

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του κ. Καραμανλή με τον Τούρκο ομόλογό του Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Θετική στάση»

Σε συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο ΤV5, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα θα μπορούσε μετά τις 17 Δεκεμβρίου να τηρήσει μια «θετική στάση», όπως είπε, στο αίτημα για αναγνώριση της Κύπρου, σημειώνοντας όμως ταυτόχρονα ότι δεν πρόκειται να την αναγνωρίσει «άμεσα».

Είπε ακόμη ότι αναμένει να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2005. «Ελπίζουμε να λάβουμε ημερομηνία μέσα στον ερχόμενο Απρίλιο», είπε ο κ. Ερντογάν.

Προηγουμένως σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ο Τούρκος πρωθυπουργός δέχτηκε να υπογράψει την τελωνειακή ένωση Τουρκίας-Κύπρου, που είναι και η κεντρική διεκδίκηση της Λευκωσίας και προτίθεται να κάνει αύριο σχετική δήλωση, στην οποία αναμένεται να τονίσει ότι το συγκεκριμένο βήμα δεν συνιστά ντε γιούρε πολιτική ή διπλωματική αναγνώριση.

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αποστείλει η Τουρκία ένα ξεκάθαρο μήνυμα καλής θέλησης με την υπογραφή της συμφωνία της Άγκυρας, πριν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Δανίας, Άντερς Φογκ Ραάσμουσεν.

Δηλώσεις επί δηλώσεων

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Χαβιέρ Σολάνα, τόνισε πως θα είναι δύσκολο για την Τουρκία να πετύχει το στόχο της ένταξης, εάν δεν επιλυθεί το Κυπριακό.

«Δεν αποφασίζουμε για την ένταξη της Τουρκίας σήμερα, αλλά για τον εκσυγχρονισμό της», είπε μιλώντας στη μπούντεσταγκ, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Βόλφγκαγκ Σιούσελ, που τηρεί επιφυλακτική στάση έναντι του αιτήματος της Τουρκίας για ένταξη, υπογράμμισε την αναγκαιότητα να είναι σίγουρη η ΕΕ ότι μπορεί να ενσωματώσει τη χώρα, η οποία, όπως είπε, έχει περισσότερους αγρότες απ΄ ότι όλα τα 25 κράτη μέλη της Ένωσης μαζί.


Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2004 - 14:00 (Ώρα Λονδίνου)

Η Ελληνική Υπηρεσία του BBC στην σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών

Οι απεσταλμένοι και ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του ΒΒC καλύπτουν τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, στην οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις γαι την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στις Βρυξέλλες μεταδίδει ότι παρά τις αντιδράσεις που εκφράζονται σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών, μεταξύ αυτών οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου, υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Βρυξέλλες, Γιώργος Δαράτος

Η απεσταλμένη της Ελληνικής υπηρεσίας του BBC, Μαρία Καστρισιανάκη επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για χειρονομία καλής θέλησης της Τουρκίας προς την Κύπρο.

Βρυξέλλες, Μαρία Καστρισιανάκη

O πρωθυπουργός της Τουρκίας προχωρεί σε μια χειρονομία καλής θέλησης όσον αφορά τη Κύπρο. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής μας Γιώργος Δαράτος , ο κύριος Ερντογάν δέχθηκε να υπογράψει την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την Κύπρο.

Βρυξέλλες, Γιώργος Δαράτος


Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2004 - 12:12 (Ώρα Λονδίνου)

Μπαρόζο: «Υπέρ της πλήρους ένταξης»

«Ναι» Σιράκ στην ένταξη της Τουρκίας

Οι ηγέτες από τα 25 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκεντρώνονται σήμερα στις Βρυξέλλες για να αποφασίσουν εάν, πότε και πώς θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, με προοπτική την ένταξη της τελευταίας στην Κοινότητα.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε προ ολίγου ότι η Τουρκία πρέπει να λάβει ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την Κοινότητα ως πλήρες μέλος και όχι με κάποια άλλη προνομιακή ειδική σχέση.

Ο Πορτογάλος πρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε, επίσης, την Τουρκία να κάνει το ένα βήμα παραπάνω για να πείσει όλους τους ευρωσκεπτικιστές.

Ο κ. Μπαρόζο αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε: «Η Κύπρος θα βρίσκεται στο ίδιο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία όταν θα αρχίσουν οι συνομιλίες της τελευταίας για την ένταξή στην ΕΕ. Επομένως το μεγάλο ερώτημα για την Τουρκία είναι το εξής: τι είδους μήνυμα στέλνει στη διεθνή κοινότητα όταν δεν αναγνωρίζει όλα τα μέλη του κλαμπ στο οποίο επιθυμεί να ενταχθεί;»

«Ναι» Σιράκ

υπό όρους

Νωρίτερα, σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, επανέλαβε την υποστήριξή του στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η Άγκυρα πρέπει να έχει εκπληρώσει πριν την ένταξη τους όρους της ΕΕ.

Ο κ. Σιράκ χαρακτήρισε πιθανό το ενδεχόμενο να προτείνει η ΕΕ την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων όμως κάθε κράτος-μέλος θα έχει το δικαίωμα να εμποδίσει την ένταξη.

«Το κύριο ερώτημα είναι - εάν συμφέρει την Ευρώπη να επιτρέψει την εισδοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και η απάντηση μου είναι καταφατική υπό τον όρο ότι η Τουρκία θα εκπληρώσει όλα τα κριτήρια ένταξής της» είπε ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ υπερασπιζόμενος σε χθεσινοβραδινή του συνέντευξη τη στήριξη της τουρκικής υποψηφιότητα στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η υπέρ της Τουρκίας στάση του κ. Σιράκ τον έχει φέρει σε αντίθεση με μεγάλη μερίδα της κυβερνώσας παράταξης του αλλά και με την πλειοψηφία της γαλλικής κοινής γνώμης, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αντιτίθεται στην ένταξη της Τουρκίας, λόγω των πολιτικών, πολιτισμικών, θρησκευτικών και άλλων διαφορών μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας.

Αυτοί οι φόβοι για τουρκική επέλαση καθιστούν επιτακτικό - είπε ο Γάλλος πρόεδρος - να λάβουμε σοβαρά υπόψιν την υποψηφιότητα της Άγκυρας:

«Το φλέγον ζήτημα δεν είναι να γνωρίσουμε εάν η Τουρκία είναι ασιατική ή ευρωπαϊκή χώρα, το κλειδί είναι να ξέρουμε εάν συμφέρει τις επόμενες γενιές Ευρωπαίων η Άγκυρα να γείρει προς Δυσμάς ή προς Ανατολάς. Και σας λέω ότι είναι προς όφελός μας η Τουρκία να βαδίζει προς την Ευρώπη, προς τις αξίες μας και τις ιδέες που έχουμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και την ειρηνική συμβίωση και όχι προς την Ασία, όπου μπορεί να οδηγηθεί σε επικίνδυνο μονοπάτι» σημείωσε ο κ. Σιράκ.

Δημοσκόπηση

Σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Φιγκαρό το 67% των Γάλλων τάσσεται κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, εξ αιτίας της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, των πολιτιστικών και θρησκευτικών διαφορών με τις χώρες-μέλη της ΕΕ και των φόβων αύξησης του κύματος μετανάστευσης από την Τουρκία.

Την υποστήριξη της στην ένταξη της Τουρκίας εξέφρασε για άλλη μία φορά και η βρετανική κυβέρνηση, με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Τζακ Στρο. Μία «δημοκρατική και ευημερούσα Τουρκία στην Ευρώπη θα μπορούσε να λειτουργήσει ως υπόδειγμα για τον μουσουλμανικό κόσμο, είπε ο Βρετανός υπουργός.

Στη Γερμανία, η επικεφαλής των χριστιανοδημοκρατών, Άνγκελα Μέρκελ, επανέλαβε την πρότασή της για «προνομιούχο σχέση» της Τουρκίας με την ΕΕ και όχι ένταξη. Οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες αναφέρουν το ενδεχόμενο να πιέσουν για την διακοπή των ενταξιακών συνομιλιών, εάν κερδίσουν τις ομοσπονδιακές εκλογές το 2006.


Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2004 - 11:20 (Ώρα Λονδίνου)

Παράνομη η κράτηση χωρίς δίκη

Οι φυλακές Μπελμάρς χαρακτηρίζονται το Γουαντάναμο της Βρετανίας

Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας κήρυξε παράνομη την κράτηση χωρίς δίκη αλλοδαπών φερομένων ως υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες.

Επιτροπή εννέα δικαστών από τη Βουλή των Λόρδων αναγνώρισε τα δικαιώματα ομάδας αλλοδαπών που κρατούνται εδώ και τρία χρόνια χωρίς δίκη σε βρετανικές φυλακές ως ύποπτοι τρομοκρατικών ενεργειών.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η κράτησή τους δε συνάδει με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η δικαστική απόφαση αποτελεί πλήγμα για την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της κυβέρνησης Μπλερ.

Οι εννέα δικαστές χαρακτήρισαν τα αντιτρομοκρατικά μέτρα της κυβέρνησης «δρακόντεια» και ζήτησαν από την κυβέρνηση να αναλάβει τα δικαστικά έξοδα των εφέσεων.

Οι περισσότεροι από τους εγκλείστους κρατούνται στις φυλακές Μπέλμαρς.

Ένα σωφρονιστικό κατάστημα που έχει χαρακτηριστεί από οργανώσεις που αγωνίζονται για τις πολιτικές ελευθερίες ως το «Γουαντάναμο» της Βρετανίας.

Οι κρατούμενοι προσέφυγαν στη Βουλή των Λόρδων έπειτα από απόφαση του Εφετείου, το οποίο είχε αποφανθεί ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει το δικαίωμα της επ΄αόριστω κράτησης υπόπτων χωρίς την απαγγελία κατηγοριών.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει παρεκκλίνει από μέρος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που προβλέπει τη διεξαγωγή αμερόληπτης δίκης επικαλούμενη την εναρμόνιση της αντιτρομοκρατικής της νομοθεσίας με τα δεδομένα μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.


Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2004 - 10:01 (Ώρα Λονδίνου)

Αναξιοποίητοι πολλοί πόροι

Χαμηλοί παραμένουν οι ρυθμοί αξιοποίησης ου τρίτου κοινοτικού πλαισίου στήριξης (ΚΠΣ), παρά την επιτάχυνση που υπήρξε τους τελευταίου μήνες, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης.

Μιλώντας την Τετάρτη στους συνέδρους της 6ης επιτροπής παρακολούθησης του ΚΠΣ, είπε ακόμη ότι οι ρυθμοί θα πρέπει να ενταθούν, διότι «αν οι πόροι δεν αξιοποιούνται σωστά, μπορεί να έχουμε ανεπιθύμητες παρενέργειες».

Ο υπουργός τόνισε ακόμη πως θα πρέπει να αποδειχθεί ότι τα επόμενα χρόνια θα αξιοποιηθούν οι κοινοτικοί πόροι για να έχουμε μόνιμες θετικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και τη δημιουργία εισοδήματος για τους πολίτες.

Στην ίδια συνεδρίαση, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Χρήστος Φώλιας, ανέφερε ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις προκειμένου το 2005 «να τρέξουμε ακόμα περισσότερο τους ρυθμούς υλοποίησης, παρέχοντας ουσιαστική υποστήριξη στους τελικούς δικαιούχους των προγραμμάτων, ώστε κάθε έργο να γίνεται σωστά και υπεύθυνα».

Ο υφυπουργός πρόσθεσε ότι παράλληλα σχεδιάζεται και η εθνική στρατηγική για το χρονικό διάστημα 2007-2013 προσθέτοντας πως αυτό δεν θα πρέπει να επηρεάσει την προώθηση του Γ' ΚΠΣ.


Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2004 - 09:40 (Ώρα Λονδίνου)

Ξεκινά η μάχη των Βρυξελλών

Η ημερομηνία έναρξης και ο τρόπος διεξαγωγής των ενταξιακών διαπραματεύσεων της Τουρκίας είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών των 25 ηγετών των κρατών της ΕΕ που συναντώνται, την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες.

Μεταξύ αυτών και ο έλληνας πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής και ο πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος.

Το ζήτημα της Τουρκίας θα συζητηθεί στη διάρκεια του δείπνου των 25, την Πέμπτη, με βάση το τελευταίο σχέδιο συμπερασμάτων της ολλανδικής προεδρίας, που εξέτασε η επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων πριν συμφωνηθεί στο Συμβούλιο γενικών υποθέσεων της Δευτέρας.

Στο συγκεκριμένο προσχέδιο υπάρχει παράγραφος η οποία αφορά στην επέκταση από την Τουρκία της τελωνειακής ένωσης προς όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ -συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 19 του σχεδίου αναφέρεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει την απόφαση της Τουρκίας να υπογράψει το πρωτόκολλο σχετικά με την προσαρμογή της συμφωνίας της Άγκυρας, λαμβάνοντας υπόψη την ένταξη των δέκα νέων κρατών μελών».

Στην επόμενη παράγραφο υπογραμμίζεται η ανάγκη «κατηγορηματικής δέσμευσης για σχέσεις καλής γειτονίας, χαιρετίζει τη βελτίωση στις σχέσεις της Τουρκίας με τους γείτονές της και την ετοιμότητά της να συνεχίσει να εργάζεται με κράτη μέλη για επίλυση εκκρεμουσών συνοριακών διαφορών σύμφωνα με την αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών όπως προβλέπεται στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» και καλείται η Αγκυρα να δεχθεί «ότι ανεπίλυτες διενέξεις με επιπτώσεις στη διαδικασία προσχώρησης, θα πρέπει εάν είναι αναγκαίο να άγονται στο διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης προς διευθέτηση».

Ανοιχτή παραμένει η παράγραφος 22 που θα αναφέρεται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και τον προσδιορισμό της ημερομηνίας έναρξης τους.

Αισιοδοξία Ερντογάν

Την πίστη του ότι η Τουρκία θα πάρει την πολυπόθητη ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων εξέφρασε ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της βελγικής πρωτεύουσας, αργά το βράδυ της Τετάρτης.

«Ερχόμαστε με ελπίδες», είπε ο κ. Ερντογάν, λίγη ώρα μετά το διάγγελμα του γάλλου προέδρου, Ζακ Σιράκ, προς το γαλλικό λαό, στο οποίο τόνισε ότι η υποψηφιότητα της Τουρκίας είναι προς το συμφέρον τόσο της Ευρώπης όσο και του Παρισιού.

Πάντως, ο Ερντογάν επανέλαβε ότι δεν θα δεχτεί την πρόταση έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων υπό όρους.

«Δεν αναμένουμε όρους που δεν μπορούμε να δεχτούμε. Όμως αν προσπαθήσουν να τους επιβάλουν (...) θα παγώσουμε τις σχέσεις και θα συνεχίσουμε στο δικό μας δρόμο», ανέφερε.

Ανοικτή διαδικασία προτείνει ο Σιούσελ

«Υπέρ» της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, οι οποίες όμως θα συνιστούν μια ανοικτή διαδικασία, χωρίς να είναι προκαθορισμένο το αποτέλεσμά τους, τάχθηκε με δηλώσεις του, το απόγευμα της Τετάρτης, ο καγκελάριος της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σιούσελ.

Ο αυστριακός καγκελάριος πρότεινε να αρχίσουν διαπραγματεύσεις κεφάλαιο προς κεφάλαιο και κατόπιν να αποφασιστεί ποιο είναι το θεσμικό πλαίσιο.

Συμπλήρωσε δε ότι η Αυστρία θεωρεί ότι θα πρέπει να ληφθούν ιδιαίτερα υπόψη, η δυνατότητα της ΕΕ να δεχθεί νέα μέλη, προστατευτικά μέτρα στην αγορά εργασίας και στη συνένωση οικογενειών, καθώς επίσης η αρχή της ομοφωνίας στη διάρκεια της διαδικασίας η οποία θα πρέπει να είναι διαφανής. Επιπλέον θα πρέπει να ορισθεί η διάρκεια των διαπραγματεύσεων το νωρίτερο μέχρι το 2014.

Είπε επίσης ότι θεωρεί πως στην πορεία των διαπραγματεύσεων θα υπάρξει βελτίωση στις σχέσεις της Τουρκίας με την Κύπρο αλλά και ρύθμιση του θέματος του Αιγαίου, ώστε, όπως σημείωσε οι μεγάλες δαπάνες για εξοπλισμούς για τις δύο χώρες (Ελλάδα και Τουρκία) να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς στον κοινωνικό τομέα ή την παιδεία.

Το θέμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Εξάλλου, οι απεσταλμένοι του τούρκου πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, Εγκεμέν Μπαγκμίς και Βαχίτ Ερντέμ, διαβεβαίωσαν τον αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, Μαρκ Γρόσμαν, ότι η Άγκυρα συνεχίζει να εργάζεται για την επίλυση των προβλημάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Διπλωματικές πηγές στην Άγκυρα αναφέρουν ότι ο αμερικανός υφυπουργός έθεσε το θέμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην συνάντηση του με τους τούρκους απεσταλμένους, με τους οποίους συζήτησε όλα τα θέματα που προκαλούν ένταση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της ομαλοποίησης των σχέσεων με την Αρμενία.

Οι διαβεβαιώσεις των τούρκων αξιωματούχων έχουν ως παραλήπτη και τα κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς το θέμα του Πατριαρχείου και γενικότερα της θρησκευτικής ελευθερίας στην Τουρκία είναι από τα επιχειρήματα όσων δεν επιθυμούν την παροχή ημερομηνίας.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, η αρμενική νεολαία Ελλάδος οργάνωσε την Τετάρτη το βράδυ συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ΕΕ στην Αθήνα, ενόψει της συζήτησης για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Με βασικό σύνθημα « Όχι η Τουρκία στην ΕΕ» , οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αντίθεση τους στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ αν δεν αναγνωρίσει πλήρως την γενοκτονία των αρμενίων και δεν άρει τον αποκλεισμό της Αρμενίας και του ορεινού Καραμπάχ.


Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2004 - 09:48 (Ώρα Λονδίνου)

Ανέλαβε την πολιτική ευθύνη

Την πλήρη πολιτική ευθύνη για τα εξοπλιστικά προγράμματα που αποφασίστηκαν επί θητείας του, ανέλαβε ο Άκης Τσοχατζόπουλος, την Τετάρτη, ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της βουλής, που διερευνά τις επίμαχες αμυντικές προμήθειες.

«Ο υπουργός έχει την πλήρη πολιτική ευθύνη. Την αναλαμβάνω για όλα. Γι αυτό να είστε απόλυτα βέβαιος. Ό,τι έχω υπογράψει, ό,τι έχω εγγυηθεί στο ΥΕΘΑ, αναλαμβάνω την πλήρη πολιτική ευθύνη.

»Επίσης, την ευθύνη για τις αποφάσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων αλλά και τις πολιτικές αποφάσεις, την έχει το ΚΥΣΕΑ, όπου προΐσταται ο πρωθυπουργός, συμμετέχουν οκτώ υπουργοί, οι αρχηγοί των Ε.Δ..

»Έχουμε πολιτικές αποφάσεις. Πώς είναι δυνατόν επομένως να ψάχνει κανείς να βρει ευθύνες για διάπραξη αδικημάτων σε κατώτερα επίπεδα και μάλιστα σε στρατιωτικούς; Αυτοί πρότειναν - δεν επέλεξαν», είπε συγκεκριμένα.

Επίσης, ο κ. Τσοχατζόπουλος, αρνήθηκε ότι είχε ζητήσει από τον επιχειρηματία Ιωάννη Γιαννίκο να διαμεσολαβήσει προκειμένου να συναντήσει τον Μπορίς Γιέλτσιν ή ότι είχε συζητήσει με τον ίδιο επιχειρηματία για εξοπλιστικά θέματα και είχε ιδιωτική συνάντηση στο σπίτι του μ αυτόν και με το ρώσο εκπρόσωπο της εταιρίας ΑΝΤΕΥ.

«Με τις επιχειρησιακές δραστηριότητες του κ. Γιανίκου, ούτε είχα, ούτε έχω καμία σχέση» είπε.

Τέλος, ο κ. Τσοχατζόπουλος, προσκόμισε στην Επιτροπή, το φαξ της ΑΝΤΕΥ προς το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, με το οποίο εξουσιοδοτούσε την εταιρεία Ντρουμίλαν Ελλάς να διαχειριστεί τη σύμβαση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων - φαξ που ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, κ. Ζορμπάς είχε δηλώσει ότι δεν βρήκε στο αρχείο του υπουργείου.

Μετά την κατάθεση του εγγράφου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της επιτροπής, Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι θεωρεί πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα πιθανής ψευδομαρτυρίας.

«Ο κ. Σπηλιωτόπουλος, καταφρονώντας την Επιτροπή, δεν διαβίβασε το έγγραφο αυτό, όπως και τα άλλα, παρότι του ζητήθηκε από την Επιτροπή, καταφρονώντας την Επιτροπή και παραβιάζοντας το νόμο και Κανονισμό της Βουλής.

Ο δε κ. Ζορμπάς, κατά πάσα πιθανότητα, προσκόμισε ανακριβείς πληροφορίες, διότι ενώ μας είπε ότι διερεύνησε τους φακέλους, μας είπε ότι δεν βρήκε το βασικό έγγραφο το οποίο βρήκε ο κ. Τσοχατζόπουλος στο αρχείο του», είπε.


Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2004 - 09:29 (Ώρα Λονδίνου)

Πειρατεία και Σύνοδος Κορυφής

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Νίκη ΕΛΑΣ. Τέλος καλό, όλα καλά, στην πέμπτη λεωφορειοπειρατεία. Ομήρων Οδύσσεια στο "Λεωφορείον ο τρόμος" επί 19 ώρες.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Χωρίς ΑΣΕΠ 1.038 προσλήψεις στο Δημόσιο .....και 6.450 νέες θέσεις για ανέργους. Με διαδικασίες εξπρές, χωρίς γραφειοκρατία.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος):Σόου TV Πειρατεία! Αίσιο τέλος στο θρίλερ. Απελευθερώθηκαν όλοι οι όμηροι, παραδόθηκαν οι Αλβανοί.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ:Μπράβο ΕΛ.ΑΣ. Με σχέδιο, αποφασιστικότητα και ψυχραιμία σώθηκαν 23 ζωές.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ:Παράδοση άνευ όρων των Αλβανών πειρατών. Ώρα 1 το πρωί έληξε αναίμακτα η ομηρεία.

Η ΑΥΓΗ:Ελεύθεροι οι όμηροι αναίμακτο τέλος. Παραδόθηκαν οι δύο ένοπλοι δράστες της απαγωγής του λεωφορείου του ΚΤΕΛ.

ΑΥΡΙΑΝΗ:Χωματερή εγκληματιών η Αθήνα. Χρειάζεται επιχείρηση - σκούπα τώρα, πριν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο.

ΤΟ ΒΗΜΑ:Λεωφορείον ο Τρόμος.00.40 Ελεύθεροι όλοι οι όμηροι. Αναίμακτη κατάληξη στο θρίλερ του Γέρακα- η Αστυνομία εφάρμοσε "ολυμπιακό σχέδιο".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ:Μπράβο. Το κράτος λειτούργησε άψογα. Χωρίς να "ανοίξει μύτη" έληξε η λεωφορειοπειρατεία.

ΕΘΝΟΣ:Άγριες ώρες με "χάπι έντ" τα μεσάνυχτα. Οργή, αγωνία και τελικά ανακούφιση για τη 19ωρη περιπέτεια των ομήρων.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η Ελλάδα από χθες το πρωί έβλεπε σαστισμένη την Αλβανική ταινία φρίκης :"Λεωφορείο ο τρόμος" του Χασάν.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:Η "κοπάνα" του οδηγού έσωσε τους ομήρους. Αφαίρεσε "όπλα" από τους Αλβανούς λεωφορειοπειρατές.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:Τέλος καλό. 19 ώρες κράτησε ο εφιάλτης. Στις 12.30 τη νύχτα παραδόθηκαν οι απαγωγείς και απελευθερώθηκαν οι τελευταίοι έξι όμηροι.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:Παράδοση μετά από 19 ώρες αγωνίας. Ώρα 00.40. Βγήκαν με τα χέρια ψηλά οι λεωφορειοπειρατές.

ΕΞΠΡΕΣ: "Αναντιστοιχία των ελέγχων του ΕΣΠΕΛ και του ΥΠΕΧΩΔΕ προκαλεί... Εμπλοκή στα δημόσια έργα".

ΕΣΤΙΑ:Αίσιο τέλος με το λεωφορείο. Οι απαγωγείς παρεδόθησαν αργά τη νύκτα.

ESPRESSO:Οι επιβάτες του λεωφορείου σκιαγραφούν τα πορτρέτα των Αλβανών κακοποιών. Οι δράστες όπως τους ζήσαμε. Ο θερμόαιμος και ο ψύχραιμος. Το αναίμακτο τέλος.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Πόλεμος σούπερ μάρκετ με βιομηχανία τροφίμων. Αλληλοκατηγορίες για την αύξηση των τιμών σε είδη διατροφής".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:Αναίμακτη λύση του δράματος. Παραδόθηκαν οι Αλβανοί κακοποιοί-Η ΕΛ.ΑΣ. πέτυχε την απελευθέρωση των ομήρων χωρίς θύματα.

ΚΕΡΔΟΣ: "Αγωνιούν για την εισβολή των Κινέζων. Σήμερα λειτουργούν νόμιμα 212 εταιρείες και συνεχώς αυξάνονται".

Ο ΛΟΓΟΣ:Με κομμένη την ανάσα....Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν έως αργά χθες το βράδυ.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "ΔΟΥ: Ευνοϊκές ρυθμίσεις για υποθέσεις ακινήτων. Μειώνονται οι τιμές προσδιορισμού της αξίας".

ΤΑ ΝΕΑ:Τέλος καλό μετά 19 ώρες αγωνίας. Παραδόθηκαν τα μεσάνυχτα οι απαγωγείς.

Η ΝΙΚΗ:Μαραθώνιο θρίλερ. Διαπραγματεύσεις με τεχνογνωσία Ολυμπιάδας. Παγκόσμιο ενδιαφέρον για τη λεωφορειοπειρατεία.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:Ωμή πρόκληση προς τους απολυμένους. Νέες παροχές στο μεγάλο κεφάλαιο.

TRAFFIC NEWS: 10 μέρες σχεδίαζαν την πειρατεία. Αλβανοί κακοποιοί προκάλεσαν σοκ στο Πανελλήνιο.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:VETO Κύπρου σώζει. Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η ΧΩΡΑ:Ανακούφιση. Μετά από άψογους χειρισμούς Μαξίμου και Βουλγαράκη είχε αίσιο τέλος το θρίλερ που παρακολούθησε με αγωνία το Πανελλήνιο.

City Press:Τέλος καλό. Όλα καλά; Έληξε λίγο μετά τα μεσάνυχτα η λεωφορειοπειρατεία με την άνευ όρων παράδοση των Αλβανών κακοποιών.

Μetro:Ούτε γρατζουνιά! Άριστο αποδείχθηκε το σχέδιο των Αρχών για τη διάσωση των ομήρων λεωφορείου του ΚΤΕΛ.

Λεωφορειοπειρατεία

Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "το εφιαλτικό θρίλερ έληξε αναίμακτα μετά από 19 ώρες αγωνίας. Οι δράστες εξουθενωμένοι από την πολύωρη πολιορκία των αστυνομικών δυνάμεων απελευθέρωσαν και τους τελευταίους ομήρους και παραδόθηκαν. Η εντολή του πρωθυπουργού για αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης"χωρίς να ανοίξει μύτη" υλοποιήθηκε στο ακέραιο. Η είδηση των υποδειγματικών χειρισμών της κυβέρνησης και της ΕΛ.ΑΣ. έκανε το γύρο του κόσμου. Τα διεθνή δίκτυα παραδέχτηκαν πως οι ελληνικές αρχές έχουν άρτια οργάνωση".

Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "συναισθήματα ευτυχίας και ανακούφισης πλημμυρίζουν από χθες το βράδυ τους επιβάτες του λεωφορείου και τα εκατομμύρια των Ελλήνων. Για πρώτη φορά στα διεθνή χρονικά υπόθεση πειρατείας, έληξε αναίμακτα με την παράδοση των δύο κακοποιών".

ΤΟ metro προσθέτει ότι "άριστο αποδείχθηκε το σχέδιο των Αρχών για τη διάσωση των ομήρων λεωφορείου του ΚΤΕΛ".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) αναφέρει ότι "να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες και να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να μην πάθει το παραμικρό κανείς από τους επιβάτες του λεωφορείου του ΚΤΕΛ στο οποίο εκδηλώθηκε η πειρατεία, έδωσε χθες εντολή ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. στο πρώτο σοβαρό τεστ μετά την ανάληψη των καθηκόντων της απέδειξε ότι δικαίως προήχθη. Εκτός αυτού, απεδείχθη όμως ότι η κυβέρνηση στην πρώτη μεγάλη διαχείριση κρίσης για θέμα που αφορά στην καθημερινότητα των πολιτών (εγκληματικότητα) έδειξε άριστα ανακλαστικά. Από την πρώτη στιγμή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης, και οι συναρμόδιοι υπουργοί έδειξαν επίσης άριστα ανακλαστικά".

ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "το ειδικό σχέδιο "Νικίας" για την απελευθέρωση ομήρων εφάρμοσε από χθες το πρωί η ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να έχει αίσιο τέλος η περιπέτεια των 26 ομήρων στο λεωφορείο του ΚΤΕΛ Μαραθώνα, που είχε ακινητοποιηθεί στο ύψος του Γέρακα. Το πολυσέλιδο αυτό σχέδιο που καταστρώθηκε λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, περιλαμβάνει την εφαρμογή μιας συγκεκριμένης παρελκυστικής τακτικής προκειμένου να εξουθενωθούν οι απαγωγείς και να προχωρήσουν στην απελευθέρωση των ομήρων, ενώ ταυτόχρονα ορίζει τρεις ζώνες επιχείρησης γύρω από το λεωφορείο - στόχο".

Η ΑΥΓΗ στο δικό της σχόλιο εκτιμά μεταξύ άλλων ότι "η χθεσινή αντιμετώπιση της ομηρείας στο λεωφορείο του ΚΤΕΛ χαρακτηρίστηκε από σοβαρότητα και σχεδιασμό. Κυρίως, οι αστυνομικές αρχές -προφανώς κατόπιν κυβερνητικών εντολών - προέταξαν την ασφάλεια των ομήρων, επέδειξαν ψυχραιμία και προβλεπτικότητα".

Σύμφωνα με τη CITY PRESS, "η αντίδραση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης ήταν άμεση και αποτελεσματική. Φαίνεται ότι βοήθησε και η ολυμπιακή προετοιμασία. Η λεωφορειοπειρατεία ενίσχυσε ξανά τους φόβους για την κοινωνική συνοχή, σε μια περίοδο κατά την οποία αυξάνεται η ανεργία και γίνεται πιο δύσκολη η κοινωνική ενσωμάτων των μεταναστών, ιδιαίτερα των Αλβανών. Προβληματισμός στην κοινή γνώμη για το ενδεχόμενο νέας έκρηξης της εγκληματικότητας".

Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "η εμπειρία από τις προηγούμενες "πειρατείες" αλλά και η τεχνογνωσία που είχε χρησιμοποιηθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας "επιστρατεύθηκαν" για την επιχείρηση και η διαπραγματευτική τακτική που ακολουθήθηκε από την πλευρά της αστυνομίας, οδήγησε στην απελευθέρωση των δεκαεννέα ομήρων".

H ESPRESSO γράφει ότι "μετά από μια παρτίδα σκληρού πόκερ οι απαγωγείς παραδόθηκαν στις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν κυκλώσει το λεωφορείο του ΚΤΕΛ Αττικής. Στις 00.40 τα ξημερώματα άνοιξε η πόρτα του οδηγού και οι πειρατές αφού πέταξαν τον οπλισμό τους έδωσαν τέλος στο θρίλερ που συγκλόνισε το πανελλήνιο. Το πυκνό σκοτάδι που έπεσε επηρέασε τις κινήσεις τόσο των λεωφορειοπειρατών όσο και της ΕΛ.ΑΣ. που σε συνδυασμό με τη σωματική και ψυχολογική εξάντληση ανέτρεψε τα σχέδια και των δύο πλευρών".

H TRAFFIC NEWS γράφει ότι "δέκα μέρες πριν,οι δύο λεωφορειοπειρατές έκαναν τις πρόβες του τρόμου στο ΚΤΕΛ για να δουν που.....χώλαινε το σχέδιό τους. Δύο μέρες πριν, έκαναν την πρόβα τζενεράλε, χωρίς κανείς από τους ανυποψίαστους επιβάτες να μπορεί να διανοηθεί τα όσα εξύφαιναν όχι μόνο εναντίον των 26 ανθρώπων που σταδιακά εξήλθαν του λεωφορείου του τρόμου, αλλά ολόκληρης της χώρας".

Η ΕΣΤΙΑ ισχυρίζεται ότι "ανεξαρτήτως της ευτυχούς εκβάσεων που είχε η υπόθεσις αυτό που προβληματίζει είναι η ευκολία με την οποία γίνονται πλέον στη χώρα μας τέτοιες ενέργειες. Το γεγονός ότι οι δράστες ήταν για μια ακόμη φορά Αλβανοί, επιβάλλει τη διενέργεια αυστηροτάτων ελέγχων των ξένων που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα".

Ελλάδα-Τουρκία-ΕΕ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "η κρισιμότητα σημερινή ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής και η προοπτική προσδιορισμού ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ένωση, διχάζει σοβαρά την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Είναι, όμως, βέβαιο ότι οι ηγέτες των "25" είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην απόφαση αυτή, εισαγάγοντας ωστόσο όρους με πρόθεση να ελέγξουν σε κάθε βήμα της, την πορεία της Άγκυρας προς την Ευρώπη".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) σημειώνει ότι "προετοιμασμένος για σκληρή διαπραγμάτευση μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο θα κρίνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ εκτιμά ότι "ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στη βελγική πρωτεύουσα με φάκελο συγκεκριμένων στόχων, στους οποίους κυρίαρχη θέση έχει η αναγνώριση, εκ μέρους της Άγκυρας, της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Κώστας Καραμανλής δεν παραλείπει να τονίσει σε κάθε ευκαιρία πως η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αλλά και η Τουρκία οφείλει να κάνει κινήσεις που θα είναι συμβατές με το ευρωπαϊκό ιδεώδες και δεν θα παραβιάζουν τα αυτονόητα".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "θέμα ωρών είναι πλέον για την Ευρωπαϊκή Ένωση να ανάψει το "πράσινο φως" για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία"

Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει ότι "άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών και διπλωματικές πηγές κάνουν λόγο για ένα περίπλοκο "ναι" προς την Άγκυρα με ορίζοντα το φθινόπωρο του 2005 και ανοικτή κατάληξη διαπραγματεύσεων".

Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "το πρόσωπο "κλειδί" όμως σε αυτή την κρίσιμη σύνοδο είναι ο Ταγίπ Ερντογάν. Οι ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της κυβέρνησης Ερντογάν συναντούν ευθέως την αντίδραση της άκρας αριστεράς και των υπερεθνικιστικών, ενώ το λεγόμενο "βαθύ κράτος" τηρεί στάση αναμονής. Παραμονεύει για να εκμεταλλευθεί το πιθανό "όχι" της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή αυστηρές προϋποθέσεις για την έναρξη των διαπραγματεύσεων".

Τα ΝΕΑ στο σχόλιό τους υπογραμμίζουν ότι "σε κλίμα σύγχυσης και χωρίς κανέναν ουσιαστικό στόχο φαίνεται να προσέρχεται η κυβέρνηση στη Διάσκεψη Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη σημαντικότερη των τελευταίων χρόνων, καθώς σε αυτήν θα κριθεί το ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας. Ήδη από καιρό η ελληνική πλευρά είχε αποδεχθεί χωρίς όρους την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα".

Τουρκία- ΕΕ- Συνεντεύξεις Ερντογάν

Σε συνέντευξή του στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν '" αρνείται την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, θεωρώντας ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί η Τουρκία την ελληνοκυπριακή διοίκηση ως νόμιμη και μοναδική εξουσία σε ολόκληρο το νησί και επισημαίνει ότι θα μπορούσε να αναγνωρίσει μόνο μια "Ηνωμένη Δημοκρατία της Κύπρου" που θα γεννιόταν αν το σχέδιο Ανάν είχε εγκριθεί και από τον ελληνοκυπριακό λαό. Θεωρεί ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί μόνο στο πλαίσιο του ΟΗΕ και όχι στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, εφόσον Τουρκία και Τουρκοκύπριοι δεν είναι μέλη της ΕΕ. Εκτιμά ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου στα ελληνοτουρκικά και συνιστά "θέληση, κουράγιο και σοφία, για να λύσουμε τα ζητήματα του Αιγαίου".

Σε άλλη συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ δηλώνει "Ικανοποιημένος από την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και από την ελληνική υποστήριξη στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Αφήνει ένα....παραθυράκι ανοιχτό για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ωστόσο αποκλείει εμμέσως τη φοίτηση και εκπαίδευση στη σχολή μελλοντικών κληρικών που δεν είναι Τούρκοι πολίτες. Όσο για το Κυπριακό, παραμένει σταθερά ανένδοτος στην αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, επικαλούμενος τις πάγιες θέσεις της Άγκυρας".

Γ' ΚΠΣ

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι "καθυστερήσεις και αποκλίσεις από τους στόχους στο τρίπτυχο ανταγωνιστικότητα - επιχειρηματικότητα - καινοτομία και επιφυλάξεις ως προς τη διαχείριση των δημοσίων έργων, διέκριναν οι εκπρόσωποι της ΕΕ στο πλαίσιο της έκτης συνεδρίασης της επιτροπής παρακολούθησης του Γ' ΚΠΣ. Ειδικά σε ό,τι αφορά την πορεία του Γ' ΚΠΣ, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι τα έργα υποδομής προχωρούν κανονικά, ενώ τα ζητήματα που έχουν σχέση με την ανταγωνιστικότητα, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία (βασικοί πυλώνες του Δ' ΚΠΣ) καθυστερούν πολύ και υπάρχουν αποκλίσεις από τους στόχους".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2004 - 05:18 (Ώρα Λονδίνου)

Προειδοποίηση Μπους προς Συρία και Ιράν

Ο στρατός των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι η αντίσταση γίνεται ολοένα και αποτελεσματικότερη

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους προειδοποίησε το Ιράν και τη Συρία να μην επέμβουν στα εσωτερικά του Ιράκ ενόψει των εκλογών της 30ης Ιανουαρίου.

Ο Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι έχει την απαίτηση από τους γείτονες του Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων του Ιράν και της Συρίας, να σταματήσουν τη συνεχή ροή ανθρώπων και χρημάτων στο Ιράκ.

Όπως τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος αυτή η ροή ανθρώπων και χρημάτων έχει τελικούς αποδέκτες τις δυνάμεις των τρομοκρατών.

«Εμείς αλλά και τα υπόλοιπα κράτη που ανήκουν στη συμμαχία μας, δε θα σταματήσουμε να λέμε στη Συρία και το Ιράν ότι η ανάμειξή τους στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ δεν είναι προς όφελός τους», δήλωσε ο Τζορτζ Μπους κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας της μεταβατικής ηγεσίας του Ιράκ, Χαζίμ Σαλαάν κατηγόρησε τη Συρία και το Ιράν για συνεργία σε τρομοκρατικές επιθέσεις και αποκάλεσε το Ιράν «τον πιο επικίνδυνο εχθρό του Ιράκ».

Έκρηξη στην Κερμπάλα

Οι δηλώσεις Μπους συνέπεσαν με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου στο Ιράκ, η οποία στιγματίστηκε από την έκρηξη βόμβας στην ιερή για τους μουσουλμάνους πόλη Κερμπάλα.

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 30 τραυματίσθηκαν στη χθεσινή βομβιστική επίθεση.

Η έκρηξη σημειώθηκε μπροστά στην κεντρική πύλη του μαυσωλείου του ιμάμη Χουσεΐν ιερός τόπος των σιιτών μουσουλμάνων και ήταν η πρώτη μεγάλη επίθεση στην Κερμπάλα εδώ και αρκετούς μήνες.

Ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες και στενός συνεργάτης του ανώτατου σιίτη κληρικού, Αγιατολάχ, Αλί Σιστάνι.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του κ. Σιστάσι στο δίκτυο Αλ Τζαζίρα, η επίθεση είχε ως στόχο κληρικούς.

Στο μεταξύ, ανώτατος Αμερικανός στρατιωτικός παραδέχτηκε ότι γίνεται ολοένα και αποτελεσματικότερη η ιρακινή αντίσταση, η οποία επικεντρώνει τις επιθέσεις της στις γραμμές εφοδιασμού των αμερικανικών δυνάμεων.

Ο υποστράτηγος Λανς Σμιθ δήλωσε ότι οι επιθέσεις, που διεξάγονται κυρίως με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, επιβραδύνουν τις επιχειρήσεις των αμερικανικών δυνάμεων και εμποδίζουν την ανοικοδόμηση του Ιράκ.


Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2004 - 11:20 (Ώρα Λονδίνου)

Παράνομη η κράτηση χωρίς δίκη

Οι φυλακές Μπελμάρς χαρακτηρίζονται το Γουαντάναμο της Βρετανίας

Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας κήρυξε παράνομη την κράτηση χωρίς δίκη αλλοδαπών φερομένων ως υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες.

Επιτροπή εννέα δικαστών από τη Βουλή των Λόρδων αναγνώρισε τα δικαιώματα ομάδας αλλοδαπών που κρατούνται εδώ και τρία χρόνια χωρίς δίκη σε βρετανικές φυλακές ως ύποπτοι τρομοκρατικών ενεργειών.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η κράτησή τους δε συνάδει με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η δικαστική απόφαση αποτελεί πλήγμα για την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της κυβέρνησης Μπλερ.

Οι εννέα δικαστές χαρακτήρισαν τα αντιτρομοκρατικά μέτρα της κυβέρνησης «δρακόντεια» και ζήτησαν από την κυβέρνηση να αναλάβει τα δικαστικά έξοδα των εφέσεων.

Οι περισσότεροι από τους εγκλείστους κρατούνται στις φυλακές Μπέλμαρς.

Ένα σωφρονιστικό κατάστημα που έχει χαρακτηριστεί από οργανώσεις που αγωνίζονται για τις πολιτικές ελευθερίες ως το «Γουαντάναμο» της Βρετανίας.

Οι κρατούμενοι προσέφυγαν στη Βουλή των Λόρδων έπειτα από απόφαση του Εφετείου, το οποίο είχε αποφανθεί ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει το δικαίωμα της επ΄αόριστω κράτησης υπόπτων χωρίς την απαγγελία κατηγοριών.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει παρεκκλίνει από μέρος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που προβλέπει τη διεξαγωγή δίκαιης δίκης επικαλούμενη τον εναρμόνιση της αντιτρομοκρατικής της νομοθεσίας βάσει των δεδομένων μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.


Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2004 - 09:09 (Ώρα Λονδίνου)

Απέτυχαν οι ΗΠΑ με το ιρακινό πετρέλαιο

Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών διαπιστώνει κατηγόρησε την υπό αμερικανική διοίκηση συμμαχία στο Ιράκ για σοβαρή κακοδιαχείριση της πετρελαϊκής βιομηχανίας, με αποτέλεσμα την απώλεια μεγάλων ποσών και ποσοτήτων μαύρου χρυσού.

Ελεγκτική επιτροπή των ΗΕ αναφέρει ελλιπείς λογιστικές πρακτικές και εγγραφές, ενώ διαπιστώνει ότι οι δυνάμεις κατοχής δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν τη λεηλασία των φυσικών πόρων και των εσόδων από την πώλησή τους.

Η έκθεση επίσης επικρίνει την απευθείας ανάθεση των μεγάλων συμβολαίων για ανοικοδόμησης της χώρας σε αμερικανικές εταιρείες, όπως η Χαλιμπέρτον, χωρίς μειοδοτικό διαγωνισμό.

Μέχρι πρότινος αυτοί που επιτίθενταν στον ΟΗΕ ήταν οι Αμερικανοί πολιτικοί, οι οποίοι κατηγορούσαν το διεθνή οργανισμό για «ανικανότητα» στο θέμα διαχείρισης του προγράμματος πετρέλαιο για τρόφιμα.

Επρόκειτο για ένα πρόγραμμα που είχε στόχο την ανακούφιση των Ιρακινών πολιτών από τις οικονομικές κυρώσεις που είχε επιβάλει η διεθνής κοινότητα πριν από τον πόλεμο.


Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2004 - 09:20 (Ώρα Λονδίνου)

Θετική κατάληξη

Με την παράδοση των δύο αλβανών δραστών, λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, δόθηκε τέλος στην πειρατεία λεωφορείου των ΚΤΕΛ, κατά τη διάρκεια της οποίας κρατήθηκαν όμηροι επιβάτες.

Οι δύο πειρατές είναι ο 24χρονος αλβανός Λεονάρντ Μουρατάζ από το Ελμπασάν - ο εμφανιζόταν με το όνομα Χασάν στις επικοινωνίες του με τα μέσα ενημέρωσης και ο συνομήλικός του Ρεσούλι Γκάζι, από το Μπεράτι.

Οι δύο Αλβανοί, που βρίσκονται επτά χρόνια στην Ελλάδα και κατοικούν στην περιοχή της Λούτσας, δεν έχουν απασχολήσει τις ελληνικές αρχές για οποιοδήποτε αδίκημα ούτε υπάρχει πληροφόρηση από τις αλβανικές αρχές για αδικήματα εκεί.

Οι αστυνομικές αρχές γνώριζαν ποιοι ήταν από το μεσημέρι της Τετάρτης, όταν ένας εκ των ομήρων που απελευθερώθηκαν, επίσης αλβανικής καταγωγής, έδωσε στοιχεία για την καταγωγή τους και τον τόπο διαμονής τους στην Ελλάδα.

Από τα στοιχεία αυτά εντοπίστηκαν ο αδελφός του Λεονάρντ Μουρατάζ και η αδελφή του Ρεσούλι Γκάζι, οι οποίοι αφού βοήθησαν στην εξακρίβωση των στοιχείων των δραστών δέχτηκαν να βοηθήσουν κάνοντας ότι τους ζήτησαν οι ειδικοί διαπραγματευτές της αστυνομίας που συνομιλούσαν με τους οπλοφόρους.

Οι δράστες είχαν πειστεί να παραδοθούν από νωρίς το βράδυ αλλά το σχέδιο ναυάγησε γύρω στις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδος, όταν παρατήρησαν κίνηση στη λεωφόρο Μαραθώνος, απέναντι από το υπό κατάληψη λεωφορείο, πίστεψαν ότι τους έστηναν παγίδα και πυροβόλησαν.

Η διαπραγμάτευση άρχισε και πάλι λίγο πριν τα μεσάνυχτα, οπότε και οι αστυνομικοί τους έπεισαν να παραδοθούν, αφού πρώτα άφηναν ελεύθερους τους έξι τελευταίους ομήρους.

Σύμφωνα με τις αρχές, κίνητρό τους ήταν να εισπράξουν τα λύτρα του ενός εκατομμυρίου ευρώ που ζήτησαν και κατόπιν να φύγουν στην Αλβανία.

Οι δηλώσεις τους περί μεταφοράς στο αεροδρόμιο είχαν στόχο να παραπλανήσουν την αστυνομία σχετικά με την ταυτότητά τους και τις προθέσεις τους.

Περισσότερα θα γίνουν γνωστά μετά την προανάκριση που διενεργεί η Ασφάλεια Αττικής.

Οι απελευθερωθέντες όμηροι φιλοξενήθηκαν, με μέριμνα της αστυνομίας και για να δεχθούν ψυχολογική βοήθεια, σε ξενοδοχείο στη Νέα Μάκρη, μέχρι το πρωί της Πέμπτης οπότε και αφέθηκαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Δηλώσεις Βουλγαράκη

Τις θερμές ευχαριστίες το πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή προς όσους βοήθησαν να έχει αίσιο τέλος η επιχείρηση, μετέφερε ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως, Γιώργος Βουλγαράκης, σε δηλώσεις του τις πρώτες πρωινές ώρες.

Γιώργος Βουλγαράκης

Ο κ. Καραμανλής, επεσήμανε ο υπουργός, παρακολουθούσε από κοντά την εξέλιξη και από την αρχή είχε δόσει εντολές ότι πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η ασφάλεια των πολιτών.

Ο κ. Βουλγαράκης είπε ότι και ο ίδιος νιώθει υπερήφανος για τις ενέργειες της αστυνομίας που, όπως είπε, έδρασε υποδειγματικά και εξαιρετικά αποτελεσματικά, τονίζοντας παράλληλα ότι «δεν πήγε χαμένη η εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων».

Τέλος, υπενθύμισε ότι «το γεγονός ότι οι δύο μετανάστες ήταν δράστες του περιστατικού που αντιμετωπίσαμε δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επηρεάσει την αντίληψη και τις συμπεριφορές μας.

»Είμαστε μία ανοικτή, δημοκρατική, προοδευτική κοινωνία. Μία κοινωνία χωρίς διακρίσεις και χωρίς αποκλεισμούς».


Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2004 - 08:43 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Κλαρκ αναλαμβάνει το ρόλο του Μπλάνκετ

Ο υπουργός Παιδείας της Βρετανίας, Τσαρλς Κλαρκ αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης μετά την παραίτηση του Ντέιβιντ Μπλάνκετ.

Ο Ντέιβιντ Μπλάνκετ, υπέβαλε την παραίτησή του έπειτα από εβδομάδες έντονων φημών και δημοσιευμάτων ότι διέπραξε κατάχρηση εξουσίας.

Αφορμή για την παραίτηση στάθηκε η αποκάλυψη της επιτροπής που ερευνά τα πεπραγμένα του στο υπουργείο Εσωτερικών, ότι ο κ. Μπλάνκετ εξασφάλισε παρατύπως - μέσα σε χρόνο-ρεκόρ 19 ημερών, βίζα σε αλλοδαπή - τροφό ενός μικρού αγοριού που ο ίδιος ο υπουργός θεωρεί καρπό εξωσυζυγικής του σχέσης.

Ο κ. Μπλάνκετ αρνείται τις κατηγορίες αλλά παραιτήθηκε καθώς βρέθηκαν ηλεκτρονικές επιστολές από το γραφείο του που ζητούσαν από υφιστάμενους υπαλλήλους να επισπεύσουν την υπόθεση.

Τον Τσαρλς Κλαρκ στο υπουργείο Παιδεία αντικαθιστά η Ρουθ Κέλι μέχρι πρότινος υφυπουργός επικρατείας υπεύθυνη για το σχεδιασμό του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Τσαρλς Κλαρκ δήλωσε ευτυχής για την πρόκληση που του ανοίγεται με την ανάληψη του υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης.

Και τόνισε: «θα υπάρχει συνέχεια μεταξύ εμού και του έργου που άφησε ο Ντέιβιντ Μπλάνκετ».

Αναφερόμενος στο σκάνδαλο με τη βίζα της τροφού από τις Φιλιππίνες ο κ. Μπλάνκετ είπε: «ήμουν πάντα ειλικρινής αναφορικά με τα γεγονότα αυτής της υπόθεσης».

Ο σκιώδης υπουργός Εσωτερικών της συντηρητικής αντιπολίτευσης, Ντέιβιντ Ντέιβις έπλεξε το εγκώμιο του παραιτηθέντος υπουργού τον οποίο χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σκληρό αντίπαλο».

Τόνισε, όμως, ότι «αυτού του είδους η κατάχρηση εξουσίας δεν είναι επιτρεπτή στη βρετανική πολιτική σκηνή».

Ο αρχηγός του κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, Τσαρλς Κένεντι χαρακτήρισε «αναπόφευκτη» την παραίτηση του Ντέιβιντ Μπλάνκετ.


Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2004 - 05:18 (Ώρα Λονδίνου)

Προειδοποίηση Μπους προς Συρία και Ιράν

Ο στρατός των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι η αντίσταση γίνεται ολοένα και αποτελεσματικότερη

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους προειδοποίησε το Ιράν και τη Συρία να μην επέμβουν στα εσωτερικά του Ιράκ ενόψει των εκλογών της 30ης Ιανουαρίου.

Ο Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι έχει την απαίτηση από τους γείτονες του Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων του Ιράν και της Συρίας, να σταματήσουν τη συνεχή εισροή ανθρώπων και χρημάτων στο Ιράκ.

Όπως τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος αυτή η συρροή ανθρώπων και χρημάτων έχει τελικούς αποδέκτες τις δυνάμεις των τρομοκρατών.

«Εμείς αλλά και τα υπόλοιπα κράτη που ανήκουν στη συμμαχία μας, δε θα σταματήσουμε να λέμε στη Συρία και το Ιράν ότι η ανάμειξή τους στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ δεν είναι προς όφελός τους», δήλωσε ο Τζορτζ Μπους κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας της μεταβατικής ηγεσίας του Ιράκ, Χαζίμ Σαλαάν κατηγόρησε τη Συρία και το Ιράν για συνεργία σε τρομοκρατικές επιθέσεις και αποκάλεσε το Ιράν «τον πιο επικίνδυνο εχθρό του Ιράκ».

Έκρηξη στην Κερμπάλα

Οι δηλώσεις Μπους συνέπεσαν με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου στο Ιράκ, η οποία στιγματίστηκε από την έκρηξη βόμβας στην ιερή για τους μουσουλμάνους πόλη Κερμπάλα.

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 30 τραυματίσθηκαν στη χθεσινή βομβιστική επίθεση.

Η έκρηξη σημειώθηκε μπροστά στην κεντρική πύλη του μαυσωλείου του ιμάμη Χουσεΐν ιερός τόπος των σιιτών μουσουλμάνων και ήταν η πρώτη μεγάλη επίθεση στην Κερμπάλα εδώ και αρκετούς μήνες.

Ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες και στενός συνεργάτης του ανώτατου σιίτη κληρικού, Αγιατολάχ, Αλί Σιστάνι.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του κ. Σιστάσι στο δίκτυο Αλ Τζαζίρα, η επίθεση είχε ως στόχο κληρικούς.

Στο μεταξύ, ανώτατος Αμερικανός στρατιωτικός παραδέχτηκε ότι γίνεται ολοένα και αποτελεσματικότερη η ιρακινή αντίσταση, η οποία επικεντρώνει τις επιθέσεις της στις γραμμές εφοδιασμού των αμερικανικών δυνάμεων.

Ο υποστράτηγος Λανς Σμιθ δήλωσε ότι οι επιθέσεις, που διεξάγονται κυρίως με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, επιβραδύνουν τις επιχειρήσεις των αμερικανικών δυνάμεων και εμποδίζουν την ανοικοδόμηση του Ιράκ.


Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2004 - 06:38 (Ώρα Λονδίνου)

Υποστήριξη Σιράκ υπό όρους

«Ναι» Σιράκ στην ένταξη της Τουρκίας

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, επανέλαβε την υποστήριξή του στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η Άγκυρα πρέπει να έχει εκπληρώσει πριν την ένταξη τους όρους της ΕΕ.

Ο κ. Σιράκ χαρακτήρισε πιθανό το ενδεχόμενο να προτείνει η ΕΕ την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων όμως κάθε κράτος-μέλος θα έχει το δικαίωμα να εμποδίσει την ένταξη.

«Το κύριο ερώτημα είναι - εάν συμφέρει την Ευρώπη να επιτρέψει την εισδοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και η απάντηση μου είναι καταφατική υπό τον όρο ότι η Τουρκία θα εκπληρώσει όλα τα κριτήρια ένταξής της» είπε ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ υπερασπιζόμενος σε χθεσινοβραδινή του συνέντευξη τη στήριξη της τουρκικής υποψηφιότητα στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η υπέρ της Τουρκίας στάση του κ. Σιράκ τον έχει φέρει σε αντίθεση με μεγάλη μερίδα της κυβερνώσας παράταξης του αλλά και με την πλειοψηφία της γαλλικής κοινής γνώμης, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αντιτίθεται στην ένταξη της Τουρκίας, λόγω των πολιτικών, πολιτισμικών, θρησκευτικών και άλλων διαφορών μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας.

Αυτοί οι φόβοι για τουρκική επέλαση καθιστούν επιτακτικό - είπε ο Γάλλος πρόεδρος - να λάβουμε σοβαρά υπόψιν την υποψηφιότητα της Άγκυρας:

«Το φλέγον ζήτημα δεν είναι να γνωρίσουμε εάν η Τουρκία είναι ασιατική ή ευρωπαϊκή χώρα, το κλειδί είναι να ξέρουμε εάν συμφέρει τις επόμενες γενιές Ευρωπαίων η Άγκυρα να γείρει προς Δυσμάς ή προς Ανατολάς. Και σας λέω ότι είναι προς όφελός μας η Τουρκία να βαδίζει προς την Ευρώπη, προς τις αξίες μας και τις ιδέες που έχουμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και την ειρηνική συμβίωση και όχι προς την Ασία, όπου μπορεί να οδηγηθεί σε επικίνδυνο μονοπάτι» σημείωσε ο κ. Σιράκ.

Πολιτικοί παρατηρητές αποδίδουν τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου σε προσπάθειά του να πείσει τη διχασμένη στο ζήτημα κοινή γνώμη της χώρας του, ότι η χορήγηση ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων δεν σημαίνει αυτόματα και ένταξη της Τουρκίας.

Δημοσκόπηση

Σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Φιγκαρό το 67% των Γάλλων τάσσεται κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, εξ αιτίας της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, των πολιτιστικών και θρησκευτικών διαφορών με τις χώρες-μέλη της ΕΕ και των φόβων αύξησης του κύματος μετανάστευσης από την Τουρκία.

Την υποστήριξη της στην ένταξη της Τουρκίας εξέφρασε για άλλη μία φορά και η βρετανική κυβέρνηση, με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Τζακ Στρο. Μία «δημοκρατική και ευημερούσα Τουρκία στην Ευρώπη θα μπορούσε να λειτουργήσει ως υπόδειγμα για τον μουσουλμανικό κόσμο, είπε ο Βρετανός υπουργός.

Στη Γερμανία, η επικεφαλής των χριστιανοδημοκρατών, Άνγκελα Μέρκελ, επανέλαβε την πρότασή της για «προνομιούχο σχέση» της Τουρκίας με την ΕΕ και όχι ένταξη. Οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες αναφέρουν το ενδεχόμενο να πιέσουν για την διακοπή των ενταξιακών συνομιλιών, εάν κερδίσουν τις ομοσπονδιακές εκλογές το 2006.


Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2004 - 07:24 (Ώρα Λονδίνου)

Επέκταση ΟΗΕ στο Ιράκ

Δεν είναι ακόμα βέβαιο εάν ο ΟΗΕ θα στείλει παρατηρητές για τις εκλογές στο Ιράκ

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να επεκτείνουν την παρουσία τους στο Ιράκ πέραν της Βαγδάτης αλλά δεν έχουν αποφασίσει εάν θα στείλουν ειδικούς παρατηρητές και βοηθούς για τις εκλογές της 30ης Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων τα πρώτα γραφεία του ΟΗΕ εκτός Βαγδάτης θα ιδρυθούν στις πόλεις Βασόρα και Ιρμπίλ, και θα φυλάσσονται από δύναμη κυανοκράνων που θα αναπτυχθούν στην γύρω περιοχή.

Στις αρχές της εβδομάδας Ιρακινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι έλεγαν ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να αυξήσουν επειγόντως τον αριθμό εργαζομένων τους στο Ιράκ ώστε να βοηθήσουν την εκλογική διαδικασία.

Η πλειοψηφία του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών απομακρύνθηκε τον Αύγουστο του 2003 από τη χώρα μετά την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στη Βαγδάτη, κατά την οποία σκοτώθηκε ο απεσταλμένος του Οργανισμού, Σέρζιο Βιέιρα Ντε Μέλο.

Στο μεταξύ, ένοπλοι δολοφόνησαν τις πρώτες πρωινές ώρες τον επικεφαλής του υπουργείου Τηλεπικοινωνιών του Ιράκ.


Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2004 - 04:22 (Ώρα Λονδίνου)

Παραίτηση μετά από κατάχρηση εξουσίας

Η αποχώρηση του υπουργού Εσωτερικών, Ντέιβιντ Μπλάνκετ, από την κυβέρνηση των Εργατικών χαρακτηρίζεται αναπόφευκτη και κυριαρχεί ειδησεογραφικά στις βρετανικές εφημερίδες.

Ενώ τα πρωτοσέλιδα μονοπωλεί η φωτογραφία του δακρυσμένου υπουργού κατά την έξοδό του από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Ο ιδιωτικός βίος του Ντέιβιντ Μπλάνκετ έχει αποτελέσει εδώ και μήνες θέμα των εφημερίδων, καθώς μετά τη διάλυση της ερωτικής του σχέσης με την παντρεμένη εκδότρια Κίμπερλι Κουίν, ο τυφλός πολιτικός διεκδικεί την πατρότητα ενός ανήλικου αγοριού που υποστηρίζει ότι είναι καρπός της τρίχρονης εξωσυζυγικής του σχέσης.

Επιστολή παραίτησης

Εν καιρώ ο κόσμος θα καταλάβει τι έχω περάσει, και τι ήμουν έτοιμος να θυσιάσω για αυτό το μικρό αγόρι

Ντέιβιντ Μπλάνκετ, υπουργός Εσωτερικών

Αλλά αφορμή για την παραίτηση στάθηκε η αποκάλυψη της επιτροπής που ερευνά τα πεπραγμένα του στο υπουργείο Εσωτερικών, ότι ο κ. Μπλάνκετ καταχράστηκε των εξουσιών του και εξασφάλισε παρατύπως βίζα στην αλλοδαπή τροφό του μικρού αγοριού μέσα στο χρόνο-ρεκόρ των 19 ημερών.

Ο τίτλος της Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) είναι μακροσκελής, περιγραφικός και απαιτεί γνώση των λεπτομερειών της υπόθεσης: «Δακρυσμένος ο Μπλάνκετ κάνει χαρακίρι μετά την αποκάλυψη ηλεκτρονικής επιστολής για τη βίζα της νταντάς»

«Θυσιάστηκε για το παιδί του»

«Συναισθηματική έξοδος του Μπλάνκετ» είναι ο πηχυαίος τίτλος της εφημερίδας Γκάρντιαν (The Guardian) που σημειώνει ότι η κυβέρνηση δέχθηκε τρανταχτό πλήγμα καθώς ο παραιτηθείς ήταν από τους στενότερους πολιτικούς συμμάχους του πρωθυπουργού.

Η εφημερίδα αναφέρεται στην πολυσχιδή και ελπιδοφόρα καριέρα ενός στυλοβάτη της κυβέρνησης που θυσιάστηκε εκουσίως για να μπορέσει, όπως λέει στην επιστολή υποβολής της παραίτησής του, να ξανακρατήσει στην αγκαλιά του το αγόρι που θεωρεί υιό του.

«Τελικά στην πολιτική αυτό που μετρά περισσότερο είναι η στήριξη των γύρω σου» επισημαίνει η εφημερίδα, που θεωρεί ότι «το ποτήρι ξεχείλισε» μετά την έκδοση των απομνημονευμάτων του κ. Μπλάνκετ, στα οποία αναφέρεται με πολύ υποτιμητικές εκφράσεις σε διάφορους συναδέλφους του υπουργούς.

Παραίτηση με στοιχεία τραγικά

Και η Ιντιπέντεντ (The Independent) αφιερώνει όλη την πρώτη σελίδα της στο θέμα με μια φωτογραφία του κ. Μπλάνκετ να κρούει τη θύρα της πρωθυπουργικής κατοικίας, στον αριθμό 10 της Ντάουνιγκ Στριτ.

Από κάτω αντί τίτλου ή είδησης ακολουθεί απόσπασμα της επιστολής του παραιτηθέντος:

«Εν καιρώ ο κόσμος θα καταλάβει τι βάσανα έχω περάσει, και τι ήμουν έτοιμος να θυσιάσω για αυτό το μικρό αγόρι».

Η εφημερίδα πάντως εκτιμά στην στήλη της σύνταξης ότι «αυτός ο απομονωμένος από τους συναδέλφους του υπουργός έπρεπε να φύγει».

Το εκρηκτικό μείγμα έρωτα, εξουσίας, προδοσίας έκαναν την παραίτηση του κ. Μπλάνκετ αναπόφευκτη αποφαίνεται, πλέκοντας σε εσωτερικές σελίδες το πολιτικό εγκώμιο στους αγώνες του υπουργού για αποκατάσταση των κοινωνικών αδικιών.

«Τέλος της υπόθεσης / εξωσυζυγικής σχέσης»

Κάνοντας στον τίτλο της λογοπαίγνιο με τo διπλό νόημα της αγγλικής λέξης Affair, η εφημερίδα Τάιμς (The Times) πιστεύει ότι η παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών ήταν αναπόφευκτη αλλά και λυπηρή ενέργεια.

«Αυτό που θα μας λείψει είναι η ικανότητα του κ. Μπλάνκετ να λέει τα πράγματα με το όνομά τους» γράφει ο αρχισυντάκτης των Τάιμς.

Oι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) τιτλοφορούνται: «Πλήγμα για Μπλερ η φυγή Μπλάνκετ», ασκώντας κριτική στην πολιτεία του παραιτηθέντος.

«Ως πολιτικός ο Ντέιβιντ Μπλάνκετ δεν δίσταζε να υποχωρεί απέναντι στα αντιφιλελεύθερα ένστικτα των ταμπλόιντ εφημερίδων. Έτσι αποτελεί ειρωνεία της τύχης ότι αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά από εκστρατεία ακριβώς εκείνης της μερίδας του Τύπου η οποία υποστήριξε με θρησκευτικό ζήλο τα δημαγωγικά μέτρα που ελάμβανε ως υπουργός» γράφει η εφημερίδα.


Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2004 - 04:31 (Ώρα Λονδίνου)

«Ναι» στην Τουρκία, «εάν»

Η σύνοδος κορυφής των «25» ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες με την Τουρκία στην κορυφή της ατζέντας τους αναπόφευκτα μονοπωλεί το ενδιαφέρον πολλών ευρωπαϊκών εφημερίδων.

Η γερμανική εφημερίδα «Σιντόιτσε Τσάιτουνγκ» (SUEDDEUTSCHE ZEITUNG) εκτιμά ότι η σύνοδος κορυφής σήμερα στις Βρυξέλλες θα δώσει στην Τουρκία την ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, αλλά «όχι για τους καλύτερους λόγους», όπως γράφει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα.

«Η ΕΕ θα αποφασίσει υπέρ των διαπραγματεύσεων προσχώρησης, διότι είναι πολύ αδύναμη για να αντιμετωπίσει την αλήθεια και επειδή δεν είναι σε θέση να προσφέρει κάποια άλλη εναλλακτική λύση», επισημαίνει η «Σιντόιτσε Τσάιτουνγκ».

Και καταλήγει, «η ΕΕ δε θα έπρεπε εξαρχής να οδηγηθεί σε αυτή τη δύσκολη θέση».

Η επίσης γερμανική εφημερίδα «Ντερ Ταγκεσπίγκελ» (DER TAGESSPIEGEL) εκφράζει την έκπληξή της με το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την «ξεκάθαρη πλειοψηφία» που έδωσαν οι ευρωβουλευτές για την έναρξη των τουρκοκοινοτικών διαπραγματεύσεων.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι ευρωβουλευτές είχαν τη δυνατότητα να ψηφίσουν κατά συνείδηση καθώς η ψηφοφορία ήταν μυστική.

«Αυτό και μόνο το γεγονός», υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα, «είναι αρκετά πειστικός λόγος για να συμπεράνουμε ότι οι ευρωβουλευτές με την ψήφο τους εξέφρασαν μια ειλικρινή άποψη, η οποία έρχεται σ αντίθεση με την άποψη της πλειοψηφίας των Ευρωπαίων πολιτών», αναφέρει η «Ντερ Ταγκεσπίγκελ».

Στην Αυστρία, η «Ντερ Στάνταρντ» (DER STANDARD) υποστηρίζει ότι ο Αυστριακός καγκελάριος, Βόλφγκανγκ Σιούσελ δεν πρόκειται να αντιταχθεί στην ένταξη της Τουρκίας και προσθέτει ότι ακόμα και οι βουλευτές του Κόμματος των Πρασίνων που έχουν προβάλει εντονότατες αντιρρήσεις για την Τουρκία «σε περίπτωση αμφιβολίας τάσσονται πάντα υπέρ της πολυπολιτισμικότητας».

«Επομένως ο Βόλφγκανγκ Σιούσελ μπορεί να ελιχθεί με άνεση και ελευθερία στη σύνοδο λέγοντας ναι, μεν αλλά στην Τουρκία και να πουλήσει το αποτέλεσμα της συνόδου ως επιτυχία της πολιτικής του», εκτιμά η αυστριακή εφημερίδα.

Το πρωτοσέλιδο της γαλλικής εφημερίδας «Λε Φιγκαρό» (LE FIGARO) αναφέρεται στην τηλεοπτική εμφάνιση του προέδρου της χώρας, Ζακ Σιράκ.

«Ο Γάλλος πρόεδρος προσπάθησε να διαβεβαιώσει τη γαλλική κοινή γνώμη για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ χωρίς να αλλάξει την κυβερνητική του γραμμή», διαβάζουμε στη «Λε Φιγκαρό».

«Είναι προς όφελος της Ευρώπης και κυρίως της Γαλλίας η ένταξη της Τουρκίας», αναρωτήθηκε ο Ζακ Σιράκ και απάντησε: «Ναι, εάν». Αμέσως μετά ο πρόεδρος της Γαλλίας εξήγησε, «ναι, εάν η Τουρκία εκπληρώσει όλα τα κριτήρια που απαιτούνται από ένα υποψήφιος προς ένταξη μέλος».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Ζακ Σιράκ τόνισε ότι η περίοδος των διαπραγματεύσεων θα διαρκέσει από δέκα έως 15 χρόνια και ότι «σε κάθε περίπτωση η Γαλλία θα έχει την τελευταία λέξη με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το εν λόγω ζήτημα στο τέλος της περιόδου των διαπραγματεύσεων».

Η γαλλική εφημερίδα «Λιμπερασιόν» (LIBERATION) γράφει ότι «ο χρόνος θα δείξει εάν οι διαβεβαιώσεις του Σιράκ είναι αρκετά πειστικές για να πείσουν όλους όσους αντιτάσσονται στην ένταξη της Τουρκίας».

Η εφημερίδα «Χοσποντάρσκε Νοβίνι» (HOSPODARSKE NOVINY) της Τσεχίας δανείζεται φράση από την εισαγωγή του κομμουνιστικού μανιφέστου του Καρλ Μαρξ.

«Ένα φάντασμα στοιχειώνει την Ευρώπη», γράφει η τσέχικη εφημερίδα και προσθέτει, «το φάντασμα της Τουρκίας».

Και συνοψίζει τα επιχειρήματά της κατά της Τουρκίας ως εξής: «η Τουρκία είναι μια χώρα με πάρα πολλούς ανθρώπους, πάρα πολλούς μουσουλμάνους, πάρα πολλούς φτωχούς και με μια απρόβλεπτη ανάπτυξη».

Τέλος η ρωσική εφημερίδα, «Νοβίγε Ιζβέστιγια» (NOVYYE IZVESTIYA) θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας θα έχει αρκετές αρνητικές επιπτώσεις για τη Ρωσία.

«Κινδυνεύουμε να χάσουμε την πιο κοντινή, πιο προσιτή και φιλική προς τη Ρωσία ξένη χώρα», υποστηρίζει η ρωσική εφημερίδα.

«Πάνω από όλα θα πληγεί ο τομέας των εξαγωγών πετρελαίου. Η διέλευση των ρωσικών πετρελαιοφόρων από τον Βόσπορο και τα Δαρδανέλια είναι ήδη προβληματική. Με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ αυτά τα στενά θα γίνουν ευρωπαϊκά ύδατα. Και αυτό θα έχει μόνο αρνητικές επιπτώσεις για μας», καταλήγει η «Νοβίγε Ιζβέστιγια».


Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2004 - 05:18 (Ώρα Λονδίνου)

Προειδοποίηση Μπους προς Συρία και Ιράν

Ο στρατός των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι η αντίσταση γίνεται ολοένα και αποτελεσματικότερη

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους προειδοποίησε το Ιράν και τη Συρία να μην επέμβουν στα εσωτερικά του Ιράκ ενόψει των εκλογών της 30ης Ιανουαρίου.

Ο Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι έχει την απαίτηση από τους γείτονες του Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων του Ιράν και της Συρίας, να σταματήσουν τη συνεχή εισροή ανθρώπων και χρημάτων στο Ιράκ.

Όπως τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος αυτή η συρροή ανθρώπων και χρημάτων έχει τελικούς αποδέκτες τις δυνάμεις των τρομοκρατών.

«Εμείς αλλά και τα υπόλοιπα κράτη που ανήκουν στη συμμαχία μας, δε θα σταματήσουμε να λέμε στη Συρία και το Ιράν ότι η ανάμειξή τους στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ δεν είναι προς όφελός του», δήλωσε ο Τζορτζ Μπους κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας της μεταβατικής ηγεσίας του Ιράκ, Χαζίμ Σαλαάν κατηγόρησε τη Συρία και το Ιράν για συνεργία σε τρομοκρατικές επιθέσεις και αποκάλεσε το Ιράν «τον πιο επικίνδυνο εχθρό του Ιράκ».

Έκρηξη στην Κερμπάλα

Οι δηλώσεις Μπους συνέπεσαν με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου στο Ιράκ, η οποία στιγματίστηκε από την έκρηξη βόμβας στην ιερή για τους μουσουλμάνους πόλη Κερμπάλα.

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 30 τραυματίσθηκαν στη χθεσινή βομβιστική επίθεση.

Η έκρηξη σημειώθηκε μπροστά στην κεντρική πύλη του μαυσωλείου του ιμάμη Χουσεΐν ιερός τόπος των σιιτών μουσουλμάνων και ήταν η πρώτη μεγάλη επίθεση στην Κερμπάλα εδώ και αρκετούς μήνες.

Ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες και στενός συνεργάτης του ανώτατου σιίτη κληρικού, Αγιατολάχ, Αλί Σιστάνι.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του κ. Σιστάσι στο δίκτυο Αλ Τζαζίρα, η επίθεση είχε ως στόχο κληρικούς.

Στο μεταξύ, ανώτατος Αμερικανός στρατιωτικός παραδέχτηκε ότι γίνεται ολοένα και αποτελεσματικότερη η ιρακινή αντίσταση, η οποία επικεντρώνει τις επιθέσεις της στις γραμμές εφοδιασμού των αμερικανικών δυνάμεων.

Ο υποστράτηγος Λανς Σμιθ δήλωσε ότι οι επιθέσεις, που διεξάγονται κυρίως με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, επιβραδύνουν τις επιχειρήσεις των αμερικανικών δυνάμεων και εμποδίζουν την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.