Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-12-12

  1. Ο Ερντογάν προειδοποιεί την ΕΕ
  2. Εκκενώθηκε το Μπερναμπέου
  3. Αγχωμένοι πρωτοπόροι
  4. Αποσύρεται ο Μπαργούτι
  5. Αποσύρεται ο Μπαργούτι
  6. Αμφίρροπες εκλογές στη Ρουμανία
  7. Βιογραφικό Παπούλια
  8. Παπούλιας για Πρόεδρος
  9. Ο Αλαβάνος πρόεδρος του ΣΥΝ
  10. Σε καλό δρόμο οι διαπραγματεύσεις
  11. Πολύνεκρη έκρηξη στις Φιλιππίνες
  12. Ο Γιουστσένκο ευχαριστεί τους γιατρούς
  13. Τέλος στην περίοδο χάριτος;
  14. Συγκίνηση με προεδρικές δόσεις
  15. Επιστροφή
  16. «Ευρωπαϊκή Τουρκία»
  17. Υπόθεση Κέλι, ξανά
  18. Έρευνα για τη δηλητηρίαση

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2004 - 03:01 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Ερντογάν προειδοποιεί την ΕΕ

Με τις προειδοποιήσεις του Τούρκου πρωθυπουργού ότι θα διευρυνθεί το χάσμα της Δύσης με το Ισλάμ εάν δεν ενταχθεί η Τουρκία στην κοινότητα ασχολείται ο βρετανικός Τύπος.

Η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) πιστεύει πως έχει έρθει η ώρα για να ενταχθεί η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εφημερίδα πιστεύει πως εάν οπισθοδρομήσει τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χάσει μία μεγάλη γεωπολιτική ευκαιρία να γεφυρώσει το χάσμα των δύο πολιτισμών και θρησκειών.

Το άρθρο πιστεύει πως η Τουρκία μπορεί στο μέλλον να προσφέρει πολλά σε μία κοινή αμυντική πολιτική, αλλά και στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι τώρα είναι η ευκαιρία για να γεφυρωθεί το χάσμα της Δύσης με το Ισλάμ.

«Χριστιανικό κλαμπ»

Η Ιντιπέντεντ (Independent) υπογραμμίζει ότι η Τουρκία προσφέρεται να επουλώσει τα τραύματα ανάμεσα στη Δύση και τον ισλαμικό κόσμο, με ένα τίμημα όμως.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταϊγίπ Ερντογάν, έχει δηλώσει επανειλημμένως πως η Τουρκία αποτελεί τον καταλύτη για να μην ξεσπάσει μία νέα σύγκρουση ανάμεσα στον Χριστιανισμό και το Ισλάμ.

Σε άλλο άρθρο της, η εφημερίδα αναφέρει πως το ισχυρότερο χαρτί του κ. Ερντογάν είναι ότι εάν δεν δοθεί ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων αυτό θα στείλει ένα αρνητικό μήνυμα στον ισλαμικό κόσμο, κάτι που προσπαθεί να αποφύγει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, γράφει η εφημερίδα, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρήσει με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας θα αποδείξει ότι δεν είναι ένα «χριστιανικό κλαμπ».

«Κύμα τρομοκρατίας»

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και το δημοσίευμα της Τάιμς (Times), το οποίο αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας προειδοποιεί για ένα κύμα τρομοκρατίας προς το δυτικό κόσμο εάν απορριφθεί η υποψηφιότητα της Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, γράφει το άρθρο, πιστεύει πως θα αυξηθούν οι επιθέσεις των ισλαμιστών εξτρεμιστών προς το δυτικό κόσμο, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίψει την υποψηφιότητα της Τουρκίας.

Την ίδια στιγμή πάντως, γράφει η εφημερίδα, η Ευρώπη ανησυχεί ότι θα χάσει την ταυτότητά της εάν ενταχθεί η Τουρκία.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι ο πληθυσμός της Τουρκίας το 2015, οπότε και αναμένεται να ενταχθεί στην κοινότητα, θα φθάνει τα 100 εκατομμύρια άτομα, γεγονός που θα κάνει την Τουρκία τη μεγαλύτερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2004 - 22:00 (Ώρα Λονδίνου)

Εκκενώθηκε το Μπερναμπέου

Οι ποδοσφαιριστές εγκαταλείπουν το γήπεδο

Περισσότεροι από 70 χιλιάδες θεατές εκκενώθηκαν από το στάδιο Μπερναμπέου της Μαδρίτης μετά από τηλεφώνημα αγνώστου για τοποθέτηση βόμβας.

Ο αγώνας μεταξύ της Ρεάλ Μαδρίτης και της βασκικής ομάδας Ρεάλ Σοσιεντάντ διακόπηκε δυο λεπτά πριν τη λήξη και ενώ οι δυο ομάδες ήταν ισόπαλες 1-1.

Σύμφωνα με την ισπανική τηλεόραση άγνωστος τηλεφώνησε σε βασκική εφημερίδα υποστηρίζοντας ότι είχε τοποθετήσει βόμβα στο γήπεδο.

Οι υπεύθυνοι της Ρεάλ σε συνεργασία με την αστυνομία αποφάσισαν να εκκενώσουν το γήπεδο. Η αποχώρηση των θεατών έγινε ήρεμα και δεν υπήρξε πανικός.

Παράλληλα η αστυνομία εκκένωσε και τα παραπλήσια κτήρια.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι βρήκε τσάντες και σακίδια στα οποία όμως δεν βρέθηκαν εκρηκτικά.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι οι υπεύθυνοι του Μπερναμπέου δέχονται συχνά απειλητικά τηλεφωνήματα για τοποθέτηση βομβών.

Όμως, σύμφωνα με τις αρχές η τελευταία απειλή ήταν αξιόπιστη.

Τις τελευταίες δέκα μέρες πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες επιθέσεις σε ορισμένες ισπανικές πόλεις. Των επιθέσεων προηγήθηκαν απειλητικά τηλεφωνήματα στον Τύπο της χώρας των Βάσκων από αγνώστους που υποστήριξαν ότι εκπροσωπούσαν την ΕΤΑ.


Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2004 - 22:45 (Ώρα Λονδίνου)

Αγχωμένοι πρωτοπόροι

Νίκες ΠΑΟ, Ολυμπιακού. Νέο Χ της ΑΕΚ

Δύσκολη νίκη πέτυχε ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός επί του Απόλλωνα Καλαμαριάς με 2-0, για την 11η αγωνιστική του πρωταθλήματος στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης».

Χαρακτηριστικό είναι ότι και τα δυο γκολ για τους «ερυθρόλευκους» μπήκαν στις καθυστερήσεις των δυο ημιχρόνων, με τους Καστίγιο (45+) και Γεωργάτο (90).

Ο Απόλλωνας εμφανίστηκε αρκετά απειλητικός στο δεύτερο ημίχρονο,έχασε πολλές ευκαιρίες και χρειάστηκε η ψυχραιμία και η πείρα του Αντώνη Νικοπολίδη προκειμένου να κρατηθεί ανέπαφη η εστία του Ολυμπιακού.

Εντύπωση προκάλεσαν οι έντονες μουρμούρες της εξέδρας στις αλλαγές των Τζιοβάνι και Καστίγιο από των προπονητή των «ερυθρολεύκων» Ντούσαν Μπάγιεβιτς.

Με κύριο όπλο την τεράστια εμπειρία που τον διακρίνει πλέον στον να σώζει την «παρτίδα» την ύστατη στιγμή, ο Παναθηναϊκός νίκησε με 1-0 τον Εργοτέλη με γκολ του Μιχάλη Κωνσταντίνου στο 89καταφέρνωντας να κρατηθεί σε απόσταση βολής από την κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.

Η απουσία του Άγγελου Μπασινά, όσο και αυτή του Έκι Γκονζάλες φάνηκε πως επηρεάζει σημαντικά τον Παναθηναϊκό καθώς οι Μάριτς και Σανμαρτεάν παρά το εντυπωσιακό παιχνίδι του Ρουμάνου ποδοσφαιριστή, δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη και να δημιουργήσουν ρήγματα στην άμυνα των Κρητικών.

Ο τερματοφύλακας του Εργοτέλη Χανιωτάκης έκανε σπουδαίες αποκρούσεις και κατάφερε να κράτησε το απαραβίαστο της εστίας του για 89 ολόκληρα λεπτά.

Η ΑΕΚ παρέμεινε αήττητη στο φετινό πρωτάθλημα, καθώς στον αγώνα με τον οποίο άνοιξε η αυλαία της αγωνιστικής αναδείχτηκε ισόπαλη 1-1 στα Πηγάδια με την Ξάνθη.

Σημαντικό πλήγμα για την «Ένωση» ο σοβαρός τραυματισμός του Σταύρου Τζιωρτζιόπουλου.

Ο αριστερός χαφ της ΑΕΚ υπέστη κάταγμα κνήμης και θα μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης για 5 περίπου μήνες.

Το σκορ άνοιξε στο 47΄ ο Βραζιλιάνος Λουτσιάνο με ωραία εκτέλεση φάουλ. Στο γκολ,ευθύνη φέρει πάντως και ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ Χ. Μιχαιλίδης.

Οι παίκτες της ΑΕΚ ανέβασαν σημαντικά την απόδοση τους και με την είσοδο του Καμπάνταη, βελτιώθηκαν στον επιθετικό τομέα. Ο 23χρονος επιθετικός των φιλοξενούμενων, ήταν αυτός που διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα στο 72ο λεπτό.

ΟΦΗ και ΠΑΟΚ αναδείχθηκαν ισόπαλοι 2-2στο Ηράκλειο. Το σκορ άνοιξε στο 18' της αναμέτρησης ο ΠΑΟΚ με εύστοχο χτύπημα πέναλτι από τον Σαλπιγγίδη, αλλά οι Κρητικοί κατόρθωσαν να ισοφαρίσουν στο τελευταίο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου, με ωραίο σουτ του Μαχλά.

Στην επανάληψη του αγώνα, ο ΟΦΗ ήταν αυτός που πέτυχε πρώτος γκολ στο 50' λεπτό της αναμέτρησης όταν ο Κουνενάκης, μετά από ωραία μπαλιά του Αλεξ, βγήκε απέναντι από τον Τοχούρογλου και με πλασέ έστειλε την μπάλα να περάσει πάνω από τον τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ και να καταλήξει στα δίχτυα.

Οι Κρητικοί κρατούσαν τους τρεις πολύτιμους βαθμούς της νίκης έως και το 84', όταν ο Μαλαδένης, μετά από σέντρα του Σαλπιγγίδη, με ωραίο πλασέ «νίκησε» τον Σηφάκη.

Νίκη με πολλά παράπονα και παραβίαση του fair play στον αγώνα Ηρακλή-Πανιωνίου που έληξε με νίκη των φιλοξενουμένων με 2-1.

Στο 27' ο Μπρέσκα πήρε από δεξιά την μπάλα από τον Ντομορό και σέντραρε προς την περιοχή του Ηρακλή ενώ ο Παρόντι, που βρέθηκε στο έδαφος από μαρκάρισμα του Κεϊτά σηκώθηκε για να συνεχιστεί η φάση.

Οι αμυντικοί του Ηρακλή αδράνησαν, η μπάλα κατέληξε στον Μάντζιο κι αυτός την έστειλε στα δίχτυα του Αμπάρη.

Παίκτες και φίλαθλοι του «γηραιού» διαμαρτυρήθηκαν έντονα στον διαιτητή Ταπατζά, καθώς πίστευαν πως η φάση θα διακοπτόταν, όμως εκείνος έτρεξε κατ' ευθείαν προς την σέντρα κατακυρώνοντας το πρώτο φετινό εκτός έδρας γκολ των Νεοσμυρνιωτών.

Μετά το τέλος του αγώνα έγινε γνωστό ότι την παραίτησή του στη διάθεση της διοίκησης έθεσε ο Σέρχιο Μαρκαριάν, αλλά η"κυανόλευκη" ΠΑΕ δεν έκανε αποδεκτή την παραίτηση.

Ιωνικός και Χαλκηδόνα πρόσφεραναπαράδεκτο θέαμα στους φιλάθλους και το τελικό 0-0 αντικατοπτρίζει απόλυτα την εικόνα του αγώνα.

Ο Ιωνικός ήταν άτολμος, αλλά και χωρίς παίχτη στην επίθεσή του, αφού από την μια ήταν τραυματισμένος ο Γαβρηλόπουλος και από την άλλη η διοίκηση είχε την ατυχή έμπνευση να αποδεσμεύσει την Παρασκευή τον μοναδικό κυνηγό που απέμενε στην ομάδα, τον Βόγκριτς.

Μία σπουδαία νίκη πανηγύρισε η Κέρκυρα στο Ελ Πάσο.

Η ομάδα του Νίκου Αναστόπουλου επικράτησε στην Αθήνα επί της Καλλιθέας με σκορ 2-1, και κατέκτησε τρεις πολύτιμους βαθμούς. Η νίκη για την Κέρκυρα ήταν η πρώτη εκτός έδρας νίκη της ομάδας στην ιστορία της Α' εθνικής.

Ο Άρης για μία ακόμη φορά εφέτος άφησε πολύτιμους βαθμούς στην έδρα του.

Η ομάδα του Γιώργου Χατζάρα έμεινε στο 0-0 με το Αιγάλεω σε μία άνευρη αναμέτρηση όπου οι γηπεδούχοι σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, είχαν τον έλεγχο αλλά δεν δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στα καρέ του Αιγάλεω που δείχνει στην φετινή σαιζόν μια ξεχωριστήαγάπη στις ισοπαλίες.

Βαθμολογία

1.Ολυμπιακός 26

2.Παναθηναϊκός 23

3.ΑΕΚ 23

4.Αιγάλεω 16

5.Ξάνθη 16

6.ΟΦΗ 15

7.Χαλκηδόνα 15

8.Ιωνικός 15

9.Πανιώνιος 15

10.Ηρακλής 13

11.ΠΑΟΚ 13

12.Καλλιθέα 12

13.Κέρκυρα 11

14.Απ.Καλαμαριάς 10

15.Άρης 9

16.Εργοτέλης 5

Η επόμενη αγωνιστική

Ηρακλής Ξάνθη

ΑΕΚ ΟΦΗ

Πανιώνιος Καλλιθέα

ΠΑΟΚ Ιωνικός

Κέρκυρα Άρης

Χαλκηδόνα Παναθηναϊκός

Αιγάλεω Ολυμπιακός

Εργοτέλης Απ. Καλαμαριάς


Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2004 - 20:09 (Ώρα Λονδίνου)

Αποσύρεται ο Μπαργούτι

Απέσυρε την υποψηφιότητα του για να μην διασπάσει τη Φατάχ

Ο ηγέτης της παλαιστινιακής ιντιφάντα, Μαρουάν Μπαργούτι, αποφάσησε να μην συμμετάσχει τελικά στις προεδρικές εκλογές του Ιανουαρίου.

Την απόφαση του Μπαργούτι ανακοίνωσε εκπρόσωπος του κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Δυτική Όχθη.

Ο εκπρόσωπος διάβασε στους δημοσιογράφους επιστολή του παλαιστίνιου ηγέτη που παραμένει έγκλειστος στις ισραηλινές φυλακές στην οποία ο κ. Μπαργούτι απευθύνει έκκληση σε όποιον κερδίσει τις προεδρικές εκλογές να μην απορρίψει τη πολιτική της ένοπλης αντίστασης προς το Ισραήλ.

Στην επιστολή του ο κύριος Μπαργούτι τονίζει ότι δεν θα ήθελε με την υποψηφιότητα του να διασπάσει και να διχάσει την Φατάχ.

Η κυριότερη παλαιστινιακή οργάνωση, Φατάχ, είχε επικρίνει δριμύτατα τον κ. Μπαργούτι όταν αυτός ανακοίνωσε μέσω της συζύγου του ότι θα δώσει την εκλογική μάχη για να διαδεχθεί τον Γιασέρ Αραφάτ.

Η απόσυρση του κ. Μπαργούτι ανοίγει το δρόμο στον επίσημο υποψήφιο της Φατάχ, Μαχμούντ Αμπάς.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές η επικράτηση του στις επερχόμενες εκλογές μπορεί να θεωρείται δεδομένη, καθώς οι φανατική ισλαμική οργάνωση Χαμάς, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, έχει ανακοινώσει ότι δεν θα συμμετάσχει.

Επίθεση κατά Ισραηλινών

Μεγάλη επίθεση κατά φυλακίου του ισραηλινού στρατού πραγματοποιήθηκε κοντά στη πόλη Ραφά στα σύνορα Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας.

Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές πυροκρότησαν εκρηκτικά σε σήραγγα που είχε ανοιχθεί κάτω από το φυλάκιο.

Από την έκρηξη σκοτώθηκαν τέσσερις Ισραηλινοί ενώ τραυματίσθηκαν δέκα.

Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που είχε σαν αποτέλεσμα να γκρεμισθούν κτήρια που βρίσκονταν κοντά στο φυλάκιο.

Ένας μασκοφόρος που εμφανίσθηκε στην αραβική τηλεόραση είπε ότι η διάνοιξη της σήραγγας πήρε τέσσερις μήνες.

Ο ίδιος είπε ότι η επίθεση ήταν έργο της Χαμάς και μιας οργάνωση που είναι γνωστή ως «Γεράκια της Φατάχ».


Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2004 - 20:09 (Ώρα Λονδίνου)

Αποσύρεται ο Μπαργούτι

Απέσυρε την υποψηφιότητα του για να μην διασπάσει τη Φατάχ

Ο ηγέτης της παλαιστινιακής ιντιφάντα, Μαρουάν Μπαργούτι, αποφάσησε να μην συμμετάσχει τελικά στις προεδρικές εκλογές του Ιανουαρίου.

Την απόφαση του Μπαργούτι ανακοίνωσε εκπρόσωπος του κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Δυτική Όχθη.

Ο εκπρόσωπος διάβασε στους δημοσιογράφους επιστολή του παλαιστίνιου ηγέτη που παραμένει έγκλειστος στις ισραηλινές φυλακές στην οποία ο κ. Μπαργούτι απευθύνει έκκληση σε όποιον κερδίσει τις προεδρικές εκλογές να μην απορρίψει τη πολιτική της ένοπλης αντίστασης προς το Ισραήλ.

Στην επιστολή του ο κύριος Μπαργούτι τονίζει ότι δεν θα ήθελε με την υποψηφιότητα του να διασπάσει και να διχάσει την Φατάχ.

Η κυριότερη παλαιστινιακή οργάνωση, Φατάχ, είχε επικρίνει δριμύτατα τον κ. Μπαργούτι όταν αυτός ανακοίνωσε μέσω της συζύγου του ότι θα δώσει την εκλογική μάχη για να διαδεχθεί τον Γιασέρ Αραφάτ.

Η απόσυρση του κ. Μπαργούτι ανοίγει το δρόμο στον επίσημο υποψήφιο της Φατάχ, Μαχμούντ Αμπάς.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές η επικράτηση του στις επερχόμενες εκλογές μπορεί να θεωρείται δεδομένη, καθώς οι φανατική ισλαμική οργάνωση Χαμάς, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, έχει ανακοινώσει ότι δεν θα συμμετάσχει.


Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2004 - 20:59 (Ώρα Λονδίνου)

Αμφίρροπες εκλογές στη Ρουμανία

Αμφίρροπη η μάχη μεταξύ των δυο υποψηφίων

Έκλεισαν οι κάλπες για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία.

Σύμφωνα με τα exit poll η μάχη είναι ιδιαίτερα αμφίρροπη καθώς οι δυο υποψήφιοι, ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Αντριάν Ναστάζε και ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Τράιαν Μπαζέσκου, παλεύουν «στήθος με στήθος».

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC το γεγονός ότι τα exit poll δεν δείχνουν σαφές προβάδισμα για τον κ. Ναστάζε είναι πολύ σημαντικό καθώς είχε διαφορά επτά ποσοστιαίων μονάδων από τον αντίπαλο του στο πρώτο γύρο των εκλογών.

Φαίνεται ότι ο κ. Μπαζέσκου έχει εκμηδενίσει τη διαφορά για αυτό άλλωστε συνεχίζει ο ανταποκριτής μας- υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός μεταξύ των οπαδών της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μπαζέσκου σε δηλώσεις του είπε ότι κέρδισε τις εκλογές, ενώ ο αντίπαλος του είπε ότι θα πρέπει να περιμένουμε τα τελικά και επίσημα αποτελέσματα.

Η κεντρική εφορευτική επιτροπή πήρε σειρά μέτρων για να αποφευχθούν οι παρατυπίες που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας του πρώτου γύρου πριν δυο εβδομάδες όταν παρουσιάσθηκαν κρούσματα διπλοψηφίας.

Μπροστά από τη κάλπη ο κ. Ναστάζε κάλεσε τον ρουμανικό λαό να ψηφίσει υπέρ της σταθερότητας και της ευημερίας.

Ο κ. Μπαζέσκου δήλωσε ότι το χρέος των πολιτών είναι να αποδοκιμάσουν και να καταψηφίσουν την διαπλοκή και διαφθορά.

Όπως σχολιάζουν οι ανταποκριτές οι προεδρικές εκλογές είναι οι πιο αμφίρροπες από την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος πριν 15 χρόνια.


Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2004 - 19:16 (Ώρα Λονδίνου)

Βιογραφικό Παπούλια

Ο Κάρολος Παπούλιας

Ο κ. Παπούλιας ήταν στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου, παλιός πρωταθλητής και πρόεδρος του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου.

Το 1967, ένα μήνα μετά την επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών βρισκόταν στη Γερμανία, όπου πρωτοστάτησε στην ίδρυση της αντιστασιακής οργάνωσης ''Σοσιαλιστική Δημοκρατική Ενωση Εξωτερικού'', της οποίας εξελέγη γενικός γραμματέας.

Καθ' όλη τη διάρκεια της δικτατορίας (1967-1974) συνεργαζόταν τακτικά στην ελληνική εκπομπή της Ντόιτσε Βέλε καταγγέλοντας το καθεστώς των συνταγματαρχών.

Το 1974 εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και έγινε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος.

Από τον Απρίλιο του 1975 έως το 1985 διετέλεσε γραμματέας της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΣΟΚ, ενώ από το 1976 έως το 1980 ήταν μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου του κόμματος.

Το 1977, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στην εκλογική περιφέρεια Ιωαννίνων.

Το 1981, ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα ως υφυπουργός Εξωτερικών και έκτοτε συμμετείχε ανελλειπώς στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου.

Στις 30 Ιουλίου 1989, εξελέγη από την Κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ γραμματέας στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του υπουργείου Εξωτερικών. Το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, συμμετείχε στην οικουμενική κυβέρνηση του Ξενοφώντα Ζολώτα ως αναπληρωτής υπυοργός Εθνικής Αμυνας.

Στις 24 Σεπτεμβρίου 1990, στο 2ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη εκ νέου μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και επανεξελέγη στις 17 Απριλίου 1994, στο 3ο Συνέδριο του Κινήματος.

Στις 11 Οκτωβρίου του 1995, εξελέγη για πρώτη φορά μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου (ΕΓ) του ΠΑΣΟΚ και την επομένη ορίστηκε μέλος της Πολιτικής Γραμματείας.

Στις 30 Ιουνίου 1996, στο 4ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ επανεξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και στις 22 Οκτωβρίου 1996, εξελέγη πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας.

Μετά τις εκλογές του 1996, ανέλαβε επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στον ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη).

Το Μάρτιο του 1999, στο 5ο συνέδριο του κινήματος, εξελέγη εκ νέου μέλος της ΚΕ. Τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου, εξελέγη πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής.

Τον Οκτώβριο του 2001, στο 6ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, επανεξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.

Το Νοέμβριο του 2001, το 2002 και τον Οκτώβριο του 2003, επανεξελέγη πρόεδρος της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.


Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2004 - 18:22 (Ώρα Λονδίνου)

Παπούλιας για Πρόεδρος

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Κάρολος Παπούλιας

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, πρότεινε για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Κάρολο Παπούλια.

Ο κύριος Παπούλιας, 75 ετών, διετέλεσε επί σειρά ετών υπουργός εξωτερικών του ΠΑΣΟκ επί των κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου.

Στο διάγγελμα του, ο κ. Καραμανλής προτείνοντας τον Κάρολο Παπούλια είπε ότι έχει «τις αναγκαίες αποστάσεις από τα πολιτικά δρώμενα» καθώς δεν είναι βουλευτής, και έπλεξε το εγκώμιο του λέγοντας ότι «έχει πείρακαι έχει δείξει στη πράξη τι σημαίνει συναίνεση και ενότητα».

Ο κ. Καραμανλής ανακοινώνοντας την υποψηφιότητα του κ. Παπούλια είπε ότι η Νέα Δημοκρατία «θα μπορούσε να προτείνει υποψήφιο από τα πολλά ικανά στελέχη της Όμως, στόχος μας δεν είναι να επιβάλλουμε τις επιλογές μας», είπε.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι στη θέση του Προέδρου θα πρέπει να βρίσκεται πολιτικό πρόσωπο «το οποίο στη διαδρομή του έχει μάθει να συνθέτει και να ενώνει. Ένα συνετό και συναινετικό Πρόεδρο που θα είναι συνεχιστής του έργου του Κωνσταντίνου Στεφανόπουλουπέρα και πάνω από κόμματα και ιδεολογίες».

Ο κ. Παπούλιας, καθώς δεν είναι βουλευτής, «έχει τις αναγκαίες αποστάσεις από τα κομματικά δρώμενα», σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή και «διαθέτει τις γνώσεις και την πείρα».

Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι κατά «την πολυετή πολιτική σταδιοδρομία του επέδειξε σπάνια μετριοπάθεια και απέφυγε οξύτητες...Έδειξε στην πράξη τι σημαίνει συναίνεση και ενότητα».

Ο Πρωθυπουργός αποκάλεσε την επιλογή για την υποψηφιότητα Παπούλια «σωστή και γενναία επιλογή», και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επιλογή αυτή θα έχει την ευρύτατη αποδοχή της κοινωνίας».

Παπανδρέου

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέου, χαρακτήρισε «εξαιρετική» την υποψηφιότητα Παπούλια.

Ο κύριος Παπανδρέου είπε ότι «συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά που έχω περιγράψει για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κύριος Παπούλιας θα «είναι άξιος συνεχιστής του έργου του Κωστή Στεφανόπουλου».

Βιογραφικό

Ο κ. Παπούλιας ήταν στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου, παλιός πρωταθλητής και πρόεδρος του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου.

Το 1967, ένα μήνα μετά την επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών βρισκόταν στη Γερμανία, όπου πρωτοστάτησε στην ίδρυση της αντιστασιακής οργάνωσης ''Σοσιαλιστική Δημοκρατική Ενωση Εξωτερικού'', της οποίας εξελέγη γενικός γραμματέας.

Καθ' όλη τη διάρκεια της δικτατορίας (1967-1974) συνεργαζόταν τακτικά στην ελληνική εκπομπή της Ντόιτσε Βέλε καταγγέλοντας το καθεστώς των συνταγματαρχών.

Το 1974 εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και έγινε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος.

Από τον Απρίλιο του 1975 έως το 1985 διετέλεσε γραμματέας της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΣΟΚ, ενώ από το 1976 έως το 1980 ήταν μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου του κόμματος.

Το 1977, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στην εκλογική περιφέρεια Ιωαννίνων.

Το 1981, ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα ως υφυπουργός Εξωτερικών και έκτοτε συμμετείχε ανελλειπώς στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου.

Στις 30 Ιουλίου 1989, εξελέγη από την Κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ γραμματέας στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του υπουργείου Εξωτερικών. Το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, συμμετείχε στην οικουμενική κυβέρνηση του Ξενοφώντα Ζολώτα ως αναπληρωτής υπυοργός Εθνικής Αμυνας.

Στις 24 Σεπτεμβρίου 1990, στο 2ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη εκ νέου μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και επανεξελέγη στις 17 Απριλίου 1994, στο 3ο Συνέδριο του Κινήματος.

Στις 11 Οκτωβρίου του 1995, εξελέγη για πρώτη φορά μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου (ΕΓ) του ΠΑΣΟΚ και την επομένη ορίστηκε μέλος της Πολιτικής Γραμματείας.

Στις 30 Ιουνίου 1996, στο 4ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ επανεξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και στις 22 Οκτωβρίου 1996, εξελέγη πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας.

Μετά τις εκλογές του 1996, ανέλαβε επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στον ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη).

Το Μάρτιο του 1999, στο 5ο συνέδριο του κινήματος, εξελέγη εκ νέου μέλος της ΚΕ. Τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου, εξελέγη πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής.

Τον Οκτώβριο του 2001, στο 6ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, επανεξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.

Το Νοέμβριο του 2001, το 2002 και τον Οκτώβριο του 2003, επανεξελέγη πρόεδρος της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.


Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2004 - 18:33 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Αλαβάνος πρόεδρος του ΣΥΝ

Ο νέος Πρόεδρος του Συνασπισμού αναλαμβάνει τη Δευτέρα

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εφορευτικής Επιτροπής του 4ου Τακτικού Συνεδρίου του ΣΥΝ, ο Αλέκος Αλαβάνος εκλέγεται Πρόεδρος του κόμματος στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, με 58,5%

Στην ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης έλαβε 33,18%, ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος 6,94% και υπήρξαν 1 λευκό και 15 άκυρα.

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Αλαβάνος σε σύντομη ομιλία του αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διαβεβαίωσε τους συνέδρους ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να ανταποκριθεί στις ελπίδες και τις προσδοκίες των εργαζομένων, παραδεχόμενος ωστόσο, ότι υπάρχουν δυσκολίες που γεννά κάθε αλλαγή.

Ο κ. Αλαβάνος είπε ότι μεγάλος αντίπαλος είναι και οι προσδοκίες που γεννά κάθε αλλαγή, ενώ σημείωσε ότι στόχος του είναι να συνυπάρξει και να συνεργαστεί με τον Μ. Παπαγιαννάκη.

Στόχοι του νέου προέδρου του ΣΥΝ είναι η ανασυγκρότηση του κόμματος, η ενίσχυση της αποφασιστικότητάς του, η συγκρότηση μιας μεγάλης Αριστεράς και η αξιοποίηση του πλούτου ιδεών και προτάσεων που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου.

Ο Μ. Παπαγιαννάκης που τον διαδέχθηκε στο βήμα παραδέχθηκε το "σαφές και καθαρό αποτέλεσμα", έδωσε συγχαρητήρια στον Α. Αλαβάνο και όπως είπε, ο νέος πρόεδρος "έχει πολύ τραχανά απλωμένο", αφήνοντας να εννοηθεί όμως ότι θα παλέψει για τις θέσεις του και ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την ανανεωτική αριστερά.


Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2004 - 14:29 (Ώρα Λονδίνου)

Σε καλό δρόμο οι διαπραγματεύσεις

Και οι δυο πλευρές υποστηρίζουν την απόσυρση από τη Λωρίδα της Γάζας

Το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ άρχισε συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με το κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν.

Οι δυο πλευρές εξέφρασαν αισιοδοξία ότι θα συμφωνήσουν τις αμέσως επόμενες μέρες.

Ο κ. Σαρόν χρειάζεται την υποστήριξη του Εργατικού Κόμματος για να παραμείνει στην εξουσία.

Ο Γιοράμ Ραμπάντ, ανώτατο στέλεχος του Λικούντ που συμμετέχει στις συνομιλίες δήλωσε ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί σε λιγότερο από μια εβδομάδα.

Το Εργατικό Κόμμα λέει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες διαφωνίες για τους υπουργικούς θώκους που θα αναλάβουν τα στελέχη του κόμματος.

Στελέχη του Εργατικού Κόμματος είπαν στο BBC ότι κύριος στόχος του κόμματος είναι να διασφαλιστεί ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει την υπόσχεσή της για απόσυρση από τη Λωρίδα της Γάζας και ότι θα ακολουθήσει τον λεγόμενο οδικό χάρτη -το διεθνές ειρηνευτικό σχέδιο με τους Παλαιστινίους.

Το κυβερνών κόμμα, Λικούντ, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με δυο θρησκευτικά κόμματα.

Όπως όμως μεταδίδουν οι ανταποκριτές οι διαπραγματεύσεις για την συμμετοχή των θρησκευτικών κομμάτων στη κυβέρνηση συνασπισμού είναι δύσκολες.


Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2004 - 15:20 (Ώρα Λονδίνου)

Πολύνεκρη έκρηξη στις Φιλιππίνες

Από την έκρηξη καταστράφηκε η αγορά και έχασαν τη ζωή τους 14 άνθρωποι

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 60 τραυματίσθηκαν από έκρηξη βόμβας σε αγορά στις νότιες Φιλιππίνες.

Η έκρηξη σημειώθηκε στη πόλη Τζένεραλ Σάντος, στο νοτιότερο σημείο της νήσου Μιντανάο.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης αλλά όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές στη περιοχή δρουν αρκετές ανταρτικές ομάδες, μεταξύ των οποίων και μουσουλμάνοι εξτρεμιστές.

Ο δήμαρχος της πόλης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η έκρηξη να ήτα «έργο συμμοριών που λύνουν τις διαφορές τους».

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι η αγορά ήταν «γεμάτη κόσμο και η έκρηξη ιδιαίτερα ισχυρή».

Τον περασμένο Απρίλιο, 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν από βομβιστική επίθεση σε εμπορικό κέντρο της Τζένεραλ Σάντος.

Για την επίθεση του Απριλίου υπεύθυνη θεωρήθηκε η μουσουλμανική οργάνωση Αμπού Σαγιάφ, που συνεργάζεται στενά με το δίκτυο της Τζεμά Ισλαμίγια.

Η οργάνωση Αμπού Σαγιάφ είχε αναλάβει την ευθύνη για τη βόμβα κατά ενός φέρι-μποτ κοντά στο λιμάνι της Μανίλα τον περασμένο Φεβρουάριο.

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους σε εκείνη την επίθεση.


Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2004 - 14:51 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Γιουστσένκο ευχαριστεί τους γιατρούς

Με δηλητηρίαση από διοξίνες πάσχει ο ουκρανός πολιτικός

Ο ηγέτης της ουκρανικής αντιπολίτευσης και προεδρικός υποψήφιος, Βίκτορ Γιουστσένκο, εξήλθε από την ιδιωτική κλινική της Αυστρίας όπου υπεβλήθη σε ιατρικές εξετάσεις.

Το Σάββατο οι γιατροί ανακοίνωσαν ότι η παραμόρφωση του προσώπου του κ. Γιουστσένκο προήλθε από δηλητηρίαση με διοξίνες.

Ο ηγέτης της ουκρανικής αντιπολίτευσης ευχαρίστησε τους γιατρούς και πρόσθεσε «ότι είμαι ευτυχής που εξακολουθώ να βρίσκομαι εν ζωή».

Το ιατρικό επιτελείο της αυστριακής κλινικής είπε ότι η δηλητηρίαση ήταν σοβαρή και εάν ο κ. Γιουστσένκο δεν υποβάλλονταν άμεσα σε θεραπεία ίσως να είχε χάσει τη ζωή του.

Ο κ. Γιουστσένκο δήλωσε ότι οι πρόσφατες διαδηλώσεις στο Κίεβο, όπου πρωτοστάτησαν οι υποστηρικτές του διαδηλώνοντας κατά των αμφιλεγόμενων προεδρικών εκλογών, θυμίζει τη πτώση του τείχους του Βερολίνου και τη κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων.

Εν τω μεταξύ οι αρχές στην Ουκρανία ανακοίνωσαν ότι ξαναρχίζουν τις έρευνες για τις συνθήκες της ασθένειας του Γιουστσένκο.

Η ασθένεια του κ. Γιουστσένκο πρωτοεμφανίστηκε τον Σεπτέμβριο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την προεδρία της Ουκρανίας.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης έχει καταγγείλει ότι οι ουκρανικές αρχές προσπάθησαν να τον δηλητηριάσουν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.


Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2004 - 10:59 (Ώρα Λονδίνου)

Τέλος στην περίοδο χάριτος;

Τάσεις αποδυνάμωσης, λαϊκή δυσαρέσκεια και αποτύπωση του τέλους της περιόδου χάριτος ανάμεσα στην κοινή γνώμη και την κυβέρνηση Καραμανλή καταγράφεται σε δημοσκόπηση της εταιρείας Κάπα Research, που διενεργήθηκε από τις 5 έως τις 9 Δεκεμβρίου για την εφημερίδα το «Βήμα της Κυριακής».

Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να υπερέχει στην πρόθεση ψήφου τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν την Δευτέρα), για πρώτη φορά όμως, αυτό το αποτέλεσμα δεν συνιστά πολιτική κυριαρχία της κυβερνητικής παράταξης.

Οι αναλυτές της εταιρείας, επισημαίνουν ότι η έως τώρα «άτρωτη» εικόνα της ΝΔ έχει υποστεί σημαντικά πλήγματα και η νέα κυβέρνηση δίνει πλέον την αίσθηση κόμματος, το οποίο έχει υποστεί φθορά ύστερα από μακρόχρονη παραμονή στην εξουσία.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται αναμενόμενη αλλά επισημαίνεται η επιτάχυνση στον ρυθμό με τον οποίο εκδηλώνεται η στροφή της κοινής γνώμης.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 58% των ερωτηθέντων αξιολογεί αρνητικά τη συνολική έως τώρα πορεία της κυβέρνησης.

Η «ψαλίδα» ανάμεσα στους κ.κ. Κώστα Καραμανλή και Γιώργου Παπανδρέου, ως κατάλληλων για την πρωθυπουργία περιορίζεται σε μονοψήφιο αριθμό (8,7%).

Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι 46,4% πιστεύει ότι έχουμε μία «παρένθεση δεξιάς διακυβέρνησης».

Στην ερώτηση «πόσο ικανοποιημένοι είστε από την μέχρι σήμερα πορεία της κυβέρνησης», το 26,9% απαντά «μάλλον ικανοποιημένος», το 22,7% «μάλλον δυσαρεστημένος» και το 33,2% «πολύ δυσαρεστημένος».

Στην ερώτηση εάν «η ΝΔ τηρεί τις προεκλογικές δεσμεύσεις της», το 14,2% απαντά «μάλλον δεν τις τηρεί» και το 34,2 «δεν τις τηρεί».

Επίσης, ποσοστό της τάξης του 65,5% πιστεύει ότι η κυβέρνηση πρέπει να επεξεργασθεί τις θέσεις της πολύ περισσότερο, ενώ ποσοστό του 47,4% θεωρεί ότι όσο περνάει ο καιρός τα πράγματα θα χειροτερεύουν.

Το 50,7% δηλώνει ότι οι ασθενέστερες τάξεις υποφέρουν περισσότερο με την πολιτική της ΝΔ και το 50,1% ότι ευνοήθηκαν οι μεγαλοεπιχειρηματίες της χώρας.

Για το θέμα της δημοσιονομικής απογραφής, ποσοστό της τάξης του 46,6% θεωρεί ότι έβλαψε τη χώρα.


Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2004 - 11:15 (Ώρα Λονδίνου)

Συγκίνηση με προεδρικές δόσεις

Πολιτικές συζητήσεις, κυρίως για των επικείμενη εκλογή νέου πρόέδρου της Δημοκρατίας και έκδηλη συγκίνηση, περιείχε η τελευταία δεξίωση που παρέθεσε ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, για τους δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σε πολλά «πηγαδάκια», που σχηματίστηκαν από πολιτικούς και δημοσιογράφους, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ρωτήθηκε επίμονα από τους πολιτικούς συντάκτες για το αν θα ανακοινώσει το όνομα του υποψηφίου προέδρου.

«Μη βιάζεστε», ήταν η στερεότυπη, προς όλους, απάντηση του πρωθυπουργού για το θέμα αυτό, ενώ, από την πλευρά του, ο κ. Στεφανόπουλος σχολίασε ότι ανυπομονεί και ο ίδιος να μάθει και ότι έχει την ίδια αγωνία με τους δημοσιογράφους.

Σε κάποια άλλη στιγμή της δεξίωσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βλέποντας την εμμονή των δημοσιογράφων προς τον κ. Καραμανλή ώστε να τους δώσει κάποιο όνομα, ο κ. Στεφανόπουλος είπε χαριτολογώντας: «Να τους πείτε πρόεδρε για να ησυχάσουμε».

Στη δεξίωση που παρέθεσε ο κ. Στεφανόπουλος εκτός από τον πρωθυπουργό κ. Καραμανλή, το παρών έδωσαν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Παπανδρέου, η πρόεδρος της Βουλής κα Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, η δήμαρχος Αθηναίων κα Ντόρα Μπακογιάννη, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος, ο ευρωβουλευτής και πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης και πολλοί ακόμα βουλευτές και υπουργοί.

Αποχωρώντας από τη δεξίωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχολίασε ότι «όλα τελειώνουν κάποτε», ενώ η κα Μπακογιάννη ανέφερε πως ο κ. Στεφανόπουλος έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη και ότι ο επόμενος πρόεδρος θα πρέπει να έχει ανάλογο ήθος και χαρακτήρα.

Τη θητεία του κ. Στεφανόπουλου εξήρε και ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος την χαρακτήρισε πολύ πετυχημένη.


Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2004 - 10:31 (Ώρα Λονδίνου)

Επιστροφή

«Μαγεία στην ομίχλη: πρόωρα Χριστούγεννα» για τους στρατιώτες που επέστρεψαν βλέπει η Ιντιπέντεντ της Κυριακής (The Independent on Sunday).

Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν κατά την επιστροφή των στρατιωτών και την συνάντησή τους μετά από έξη μήνες με τις οικογένειές τους, ήταν ίδιες με αυτές «που εκτυλίσσονται όσο υπάρχουν πόλεμοι» λέει η εφημερίδα.

«Ο στρατός είναι επικίνδυνα ολιγάριθμος» προειδοποιεί στην Κυριακάτικη Τέλεγκραφ (The Sunday Telegraph) πρώην αρχηγός των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, ο στρατηγός (και λόρδος πλέον) Τσαρλς Γκάθρι.

Ο βρετανός στρατηγός εξεφράζει την αντίθεση του σε προγραμματισμένες περικοπές και μεταρρυθμίσεις στον βρετανικό στρατό, που θα σημάνουν το τέλος μιας σειράς ιστορικών συνταγμάτων ανάμεσά τους και αυτό που μόλις επέστρεψε από το Ιράκ.

Υπόθεση Κέλι

Νέα ερωτηματικά ανακύπτουν για τις συνθήκες θανάτου του εμπειρογνώμονα στα όπλα μαζικής καταστροφής, Ντέιβιντ Κέλι.

Η Ομπσέρβερ (The Observer) δημοσιεύει συνέντευξη των δύο νοσοκόμων που ήταν οι πρώτοι που είχαν σπεύσει με το ασθενοφόρο τους στο σημείο που είχε βρεθεί νεκρός ο καθηγητής, ο οποίος αυτοκτόνησε το 2003, μετά το θόρυβο που ξέσπασε όταν ρεπορτάζ του BBC που αποκάλυπτε πως η βρετανική κυβέρνηση είχε μεγαλοποιήσει τους ισχυρισμούς για τα όπλα μαζικού ολέθρου του Ιράκ.

Και οι δύο δηλώνουν ότι δεν είναι πεισμένοι πως επρόκειτο για αυτοκτονία, σημειώνοντας πως η πληγή και η ποσότητα αίματος που είδαν στο πτώμα του καθηγητή δεν συμβαδίζει με τον τρόπο αυτοκτονίας που ανακοινώθηκε επίσημα.

Ευθανασία

Στην κυριακάτικη Τάιμς (The Sunday Times) η εμπειρογνώμων για θέματα ηθικής, βαρόνη Γουόρνοκ, λέει πως κατανοεί τους ηλικιωμένους που θέλουν να αυτοκτονήσουν.

Όπως λέει, αν επρόκειτο να κλειστεί σε κάποιο γηροκομείο θα το θεωρούσε άδικη κατασπατάληση των χρημάτων της οικογένειας της.


Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2004 - 10:47 (Ώρα Λονδίνου)

«Ευρωπαϊκή Τουρκία»

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: Τζόγος: μέσα σε 11 μήνες 10 δισ. ευρώ άλλαξαν χέρια.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ της Κυριακής: Ποιες αυξήσεις θα πάρετε το 2005. Το νέο μισθολόγιο των ιδιωτικών υπαλλήλων. Πως διαμορφώνεται ο κατώτατος μισθός.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: 44.000 θέσεις εργασίας σε δημόσιο-Δήμους- περιφέρειες και ιδιωτικό τομέα.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: Πτυχία νέου τύπου από ΑΕΙ. Τρεις ανατρεπτικές αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από το 2005.

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: Λαϊκή δυσαρέσκεια για την κυβερνητική πολιτική. Δημοσκόπηση για "Το Βήμα" δείχνει αλλαγή σκηνικού.

ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: Πλήρης κατάλογος με τις προσλήψεις του 2005. 55.000 διορισμοί στο δημόσιο από τον Ιανουάριο.

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: Με πακέτο εκπτώσεων στην ευρωμάχη. Χωρίς σχέδιο και με "θολές" θέσεις προσέρχεται η κυβέρνηση στην κρίσιμη Ευρωπαϊκή Σύνοδο.

Espresso της Κυριακής: Έτσι θα νικηθεί ο καρκίνος. Δίνουν ελπίδες τα επιστημονικά επιτεύγματα.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: Γκρίζοι Λύκοι και Αττίλας θα γίνουν... Ευρωπαίοι. Την Πέμπτη 17 του μηνός η ΕΕ αποφασίζει.

Η ΕΠΟΧΗ: Οι αγώνες επιστρέφουν. Πανεργατικό συλλαλητήριο την Τετάρτη στην Αθήνα.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η αξιοπρέπεια της ΕΕ θα μετρηθεί στη Σύνοδο Κορυφής. Από τη στήριξη που θα παράσχει στην Κύπρο έναντι της Τουρκίας.

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: Ρύθμιση χρεών σε τράπεζες με χαμηλές δόσεις και εξόφληση σε 15 χρόνια.

Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: ΣΥΝ-Νέα σελίδα. Το συνέδριο εκλέγει σήμερα νέο πρόεδρο και νέα ΚΠΕ.

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: Αποκάλυψη: Έκλεψαν τον σκληρό δίσκο από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ιμάμ μπαϊλντί Βρυξελλών. Σκληρό παζάρι και παρασκήνιο μεταξύ ΕΕ Ελλάδας και Τουρκίας πριν από την κρίσιμη απόφαση της 17ης Δεκεμβρίου.

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Τσουχτερές αυξήσεις σε δημοτικά τέλη το 2005. Έρευνα του "Ρ" για τη δημοτική φορολογία.

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: Κρίσιμο δεκαήμερο. Τρία καυτά ζητήματα προβληματίζουν την κυβέρνηση.

ΝΙΚΗ: Οι 3 πληγές του Καραμανλή. Αντιμέτωπος με τα επίχειρα των επιλογών του.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: Ο Τάσσος σώζει την τιμή του Ελληνισμού. Σίγουρο το βέτο αν... η Τουρκία δεν αναγνωρίσει την Κύπρο - Η τρομοκρατία των Αμερικανών δεν θα περάσει.

Traffic News Κυριακής: "Θαυματουργό" άρωμα διώχνει το κακό μάτι. Χαμός από τους καλλιτέχνες που τρέχουν να το αγοράσουν.

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: Έξτρα αυξήσεις στους συνταξιούχους. Αποκλειστικό: Δέσμευση της κυβέρνησης για 6% έως 6,5% το 2005.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αποφασιστικά μπροστά ο προσφυγικός Ελληνισμός. Μαζί και το ΣΑΕ για Κύπρο, ελληνική γλώσσα και πολιτισμό.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Υπόθεση Κέλι, ξανά

Ο καθηγητής Κέλι είχε καταθέσει σε επιτροπή του βρετανικού κοινοβουλίου σχετικά με τα όπλα του Ιράκ

Νέα ερωτηματικά ανακύπτουν για τις συνθήκες θανάτου του εμπειρογνώμονα στα όπλα μαζικής καταστροφής, Ντέιβιντ Κέλι.

Ο Κέλι σύμφωνα με το επίσημο πόρισμα αυτοκτόνησε το 2003, μετά το θόρυβο που ξέσπασε όταν ρεπορτάζ του BBC που αποκάλυπτε πως η βρετανική κυβέρνηση είχε μεγαλοποιήσει τους ισχυρισμούς για τα όπλα μαζικού ολέθρου του Ιράκ πριν την εισβολή, φάνηκε πως στηριζόταν σε δικές του δηλώσεις στον δημοσιογράφο, Άντριου Γκίλιγκαν.

Η Ομπσέρβερ (The Observer) δημοσιεύει συνέντευξη των δύο νοσοκόμων που ήταν οι πρώτοι που είχαν σπεύσει με το ασθενοφόρο τους στο σημείο που είχε βρεθεί νεκρός ο καθηγητής.

Και οι δύο δηλώνουν ότι δεν είναι πεισμένοι πως επρόκειτο για αυτοκτονία, σημειώνοντας πως η πληγή και η ποσότητα αίματος που είδαν στο πτώμα του καθηγητή δεν συμβαδίζει με τον τρόπο αυτοκτονίας που ανακοινώθηκε επίσημα.

Επίσης σημειώνουν πως κατά τα φαινόμενα το πτώμα του καθηγητή Κέλι μετακινήθηκε από τη θέση στην οποία πρωτοβρέθηκε, αν και οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν δηλώσει ότι κανείς δεν το είχε αγγίξει.

Οι δύο νοσοκόμοι ζητούν τη διενέργεια νέας, πλήρους αυτή τη φορά, έρευνας καθώς η έρευνα του δικαστή Χάτον που είχε διαταχθεί από τη βρετανική κυβέρνηση είχε μια σειρά περιορισμούς.

Αρκούνται να τονίσουν πως τα ερωτηματικά για την αιτία θανάτου του καθηγητή Κέλι παραμένουν, αλλά αρνούνται να προβούν σε υποθέσεις για το ποια μπορεί να είναι τα αίτια.

Πρόσωπο που φέρεται να γνώριζε πολύ καλά τον Ντέιβιντ Κέλι, μιλώντας ανωνύμως στην Ομπσέρβερ είπε πως δεν έχει πειστεί για το πόρισμα του λόρδου Χάτον εκφράζοντας σοβαρές επιφυλάξεις,

Επιφυλάξεις για την εξήγηση της αυτοκτονίας του καθηγητή Κέλι είχαν εκφραστεί και στο παρελθόν σε ανοικτή επιστολή ομάδας γιατρών.


Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2004 - 11:07 (Ώρα Λονδίνου)

Έρευνα για τη δηλητηρίαση

Δηλητηρίαση με διοξίνες παραμόρφωσε το πρόσωπο του Ουκρανού ηγέτη της αντιπολίτευσης

Η μυστηριώδης ασθένεια του ηγέτη της Ουκρανικής αντιπολίτευσης και προεδρικού υποψηφίου, Βίκτορ Γιουστσένκο, προήλθε από δηλητηρίαση με διοξίνες ανακοίνωσε το ιατρικό επιτελείο που τον εξέτασε στην Αυστρία.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ασθένεια του κ. Γιουστσένκο προήλθε από δηλητηρίαση με τοξίνες», ανακοίνωσε ο Δόκτωρ Μίκαελ Ζίμπφερ, διευθυντής ιδιωτικής κλινικής της Βιέννης.

Ο κ. Ζίμπφερ τόνισε ότι οι αιματολογικές εξετάσεις έδειξαν ότι ο οργανισμός του Ουκρανού πολιτικού περιείχε διοξίνες που ήταν χίλιες φορές πάνω από τα φυσιολογικά όρια.

Το ιατρικό επιτελείο της αυστριακής κλινικής είπε ότι η δηλητηρίαση ήταν σοβαρή και εάν ο κ. Γιουστσένκο δεν υποβάλλονταν άμεσα σε θεραπεία ίσως να είχε χάσει τη ζωή του.

Πρόσθεσαν όμως ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν εάν ο Ουκρανός πολιτικός δηλητηριάστηκε εσκεμμένα.

Παρά την σοβαρή παραμόρφωση του προσώπου του, οι γιατροί είπαν ότι δεν φαίνεται να έχει σημειωθεί σοβαρή ζημιά στα ζωτικά του όργανα.

Η ασθένεια του κ. Γιουστσένκο πρωτοεμφανίστηκε τον Σεπτέμβριο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την προεδρία της Ουκρανίας.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης έχει καταγγείλει ότι οι ουκρανικές αρχές προσπάθησαν να τον δηλητηριάσουν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Οι οπαδοί του ηγέτη της αντιπολίτευσης δεν αποδέχθηκαν τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης καταγγέλλοντας νοθεία.

Μετά από εβδομάδες αντιπαραθέσεων οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν την επανάληψη των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 26 Δεκεμβρίου.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.