Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-12-05

  1. Γαλλικοί όροι για Τουρκία
  2. Επιστολή κατά της ένταξης
  3. «Τούμπα» στην κορυφή
  4. Εμμένουν στη διεξαγωγή εκλογών στο Ιράκ
  5. Η Αίγυπτος αποφυλακίζει Ισραηλινό
  6. Περιορισμό της παραγωγής μελετά ο ΟΠΕΚ
  7. Πανηγυρίζει το Βερολίνο
  8. Η Αίγυπτος αποφυλακίζει Ισραηλινό
  9. Ιρακινό λουτρό αίματος
  10. Στο Λονδίνο ο Μουσάραφ
  11. Νικητής ο Ολυμπιακός στο ντέρμπι
  12. Στην Άγκυρα ο Βλαντιμίρ Πούτιν
  13. Παρατηρητές θέλει ο Γιουσένκο
  14. Προβληματισμοί Παπανδρέου για εξωτερική πολιτική
  15. «Σαν δύο σταγόνες νερό»
  16. Παραμένει η διαφορά υπέρ ΝΔ
  17. Εξοπλιστικά και υποψηφιότητες
  18. Υπουργός, πατέρας ή πικρόχολος εραστής;
  19. Νικητής ο Ολυμπιακός στο ντέρμπι
  20. Ιρακινό λουτρό αίματος
  21. Ιρακινό λουτρό αίματος

Γαλλικοί όροι για Τουρκία

Με τους όρους που πρόκειται να θέσει η Γαλλία στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας και τις ενστάσεις της γαλλικής κοινής γνώμης απέναντι στην τουρκική ένταξη ασχολούνται δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου.

Η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) υπογραμμίζει ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, ενδέχεται να προβάλει τρεις όρους για να γίνει δεκτή η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας,.

Το άρθρο υπογραμμίζει ότι ο Γάλλος πρόεδρος δεν μπορεί να αγνοήσει την εχθρική στάση της γαλλικής κοινής γνώμης εναντίον της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τον πρώτο όρο, γράφει το άρθρο, η Τουρκία οφείλει να αποδεχθεί το ενδεχόμενο να μην υπάρξει πλήρης ένταξη. Σύμφωνα με το δεύτερο όρο, η Γαλλία μπορεί να απορρίψει σε δημοψήφισμα την αίτηση της Τουρκίας για ένταξη στην κοινότητα, ακόμη και αν επιτύχουν οι συνομιλίες.

Δημοψήφισμα και ευρωπαϊκό Σύνταγμα

Ο τρίτος όρος είναι ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν πρέπει να αρχίσουν παρά μόνο το δεύτερο εξάμηνο του 2005, προκειμένου να μην εμπλακεί το θέμα της Τουρκίας στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο στη Γαλλία για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Ωστόσο, το άρθρο επικαλείται στενούς συνεργάτες του Ζακ Σιράκ για να αναφέρει πως ο Γάλλος πρόεδρος προσωπικά επιθυμεί την ένταξη της Τουρκίας στην κοινότητα.

Η Ιντιπέντεντ (Independent) αναφέρει ότι ο Ζακ Σιράκ ασκεί πιέσεις να τεθούν όροι στην Τουρκία, προκειμένου να καθησυχάσει τη γαλλική κοινή γνώμη, η οποία τάσσεται εναντίον της τουρκικής ένταξης.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην κοινότητα έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στη Γαλλία, καθώς το 56% της κοινής γνώμης τάσσεται κατά της ένταξης και το 36% υπέρ.

Διάσκεψη για τη Μέση Ανατολή

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) αποκαλύπτει ότι η Βρετανία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει διάσκεψη ανωτάτου επιπέδου για τη Μέση Ανατολή στις αρχές του επόμενου έτους, στην οποία θα κληθούν υπουργοί Εξωτερικών διαφόρων χωρών.

Το άρθρο υπογραμμίζει ότι εάν το Ισραήλ δεν δεχθεί να στείλει τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας τότε η διάσκεψη θα προχωρήσει με τους υπουργούς Εξωτερικών των Παλαιστινίων, του αραβικού κόσμου, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Γκάρντιαν (Guardian) φιλοξενεί ειδική έρευνα στο πρωτοσέλιδό της, αποκαλύπτοντας ότι το 70% των κρατουμένων στις βρετανικές φυλακές πάσχει από σοβαρά διανοητικά προβλήματα.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι ένα μεγάλο ποσοστό των κρατουμένων πάσχουν από νευρικές διαταραχές, ψύχωση, παράνοια και μανιοκατάθλιψη και ότι αρκετοί από αυτούς κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας.

Η Τάιμς (Times) αναφέρει ότι τα σχέδια της κυβέρνησης να περικόψει τις μελλοντικές συντάξεις περίπου 500.000 δημοσίων υπαλλήλων μπορεί να επιφέρει τη μεγαλύτερη απεργία στη χώρα από το 1926.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι τα εργατικά συνδικάτα συναντώνται τη Δευτέρα προκειμένου να εξετάσουν τα μέτρα που ενδέχεται να λάβουν.


Δευτέρα 06 Δεκεμβρίου 2004 - 00:11 (Ώρα Λονδίνου)

Επιστολή κατά της ένταξης

Αντίπαλος της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ είναι ο πρόεδρος της CDU και πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Έντμουντ Στόιμπερ

Οι πρόεδροι της Χριστοανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), Άνγκελα Μέρκελ και της Χτριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), Έντμουντ Στόιμπερ, εκφράζουν για άλλη μία φορά την αντίθεσή τους να δοθεί ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι η ένταξή της «ξεπερνά τα όρια της Ένωσης».

Εάν οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία προχωρήσουν σύμφωνα με το διαφαινόμενο χρονοδιάγραμμα, θα μπορούσε να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι η ενταξιακή διαδικασία είναι αυτόματη, κάτι που θα αποβεί εις βάρος της ΕΕ, σημειώνουν οι δύο ηγέτες του συντηρητικού στρατοπέδου.

Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής δημοσιεύεται στην εφημερίδα Φράνκφουρτερ Άλγκεμαϊνε Ζόνταγκστσαϊτουγκ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μπέλα Άντα δήλωσε σχολιάζοντας την επιστολή ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αλλάξει το στόχο της, που είναι η χορήγηση βοήθεια ςπρος την Τουρκία να ενταχθεί ως πλήρες μέλος στην ΕΕ.

Το Σεπτέμβριο η Άνγκελ Μέρκελ είχε απσοιτείλει επιστολή στους χριστιανοδημοκράτες Ευρωπαίους ηγέτες, με την οποία τους καλούς ένα στηρίξουν την πρότασή της για «προνομιακή σύνδεση» της Τουρκίας με την ΕΕ.


Κυριακή 05 Δεκεμβρίου 2004 - 23:15 (Ώρα Λονδίνου)

«Τούμπα» στην κορυφή

Σε εξαιρετική αγωνιστική κατάσταση ήταν στην Τούμπα ο Νίκος Λυμπερόπουλος

Η ΑΕΚ, ήταν πολύ καλύτερη του ΠΑΟΚ στο ντέρμπι των «Δικέφαλων» στη Θεσσαλονίκη, έχασε πολλές κλασσικές ευκαιρίες, είχε δύο δοκάρια, είχε σε εξαιρετική αγωνιστική κατάσταση τον Νίκο Λυμπερόπουλο, αλλά τελικά έμεινε στο 1-1.

Παρότι παραμένει αήττητη, δεν κατάφερε να διατηρηθεί στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, μένοντας έναν πόντο πίσω από τον πρωτοπόρο -πλέον- Ολυμπιακό. Η «Ένωση» προηγήθηκε με τον Κρασά στο 57΄ αλλά ο ΠΑΟΚ κατάφερε να ισοφαρίσει, σε μία από τις ελάχιστες επισκέψεις του στα καρέ του Μιχαιλίδη, με τον Φουτσίνι στο 79.

Σπουδαία νίκη εκτός έδρας πέτυχε Καλλιθέα με 2-1 επί του Αιγάλεω. Το σκορ της συνάντησης άνοιξε στο 31' ο Κυριάκος, με φάουλ που δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στον τερματοφύλακα του Αιγάλεω. Η ισοφάριση για τους γηπεδούχους ήρθε στο 44', με εύστοχο χτύπημα πέναλτι από τον Μπάρκογλου. Η νίκη για την Καλλιθέα «κλείδωσε» στο 83', όταν ο Γκέκας πρόλαβε τον Σιντιμπέ σε εκτέλεση κόρνερ του Κυριάκου και με ωραία κεφαλιά έγραψε το τελικό 1-2.

Πρώτη νίκη για τον Άρη

Την πρώτη του νίκη στο πρωτάθλημα πανηγυρίζει ο Άρης, ο οποίος στον αγώνα κόντρα στον Απόλλωνα Καλαμαριάς για τη 10η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α' εθνικής κατηγορίας, επιβλήθηκε εκτός έδρας με σκορ 1-0. Οι «κιτρινόμαυροι», θα μπορούσαν, μάλιστα, να είχαν | «καθαρίσει» το παιχνίδι από το πρώτο ημίχρονο, κατά τη διάρκεια του οποίου έχασαν αρκετές ευκαιρίες. Το «χρυσό» γκολ, που χάρισε στον Άρη την πρώτη του νίκη για φέτος πέτυχε στο 32' της αναμέτρησης ο Λαζανάς.

Ένας χρόνος πέρασε από την τελευταία εκτός έδρας νίκη του ΟΦΗ. Η κακοδαιμονία των Κρητικών έσπασε την Κυριακή το απόγευμα καθώς νικήσαν μία από τις καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος. την Χαλκηδόνα με 3-2. Το νικητήριο γκολ του ΟΦΗ επετεύχθη στο 86' σε μια φάση που θα συζητηθεί. Στο 86' ο Ολιβέιρα φάνηκε να κάνει φάουλ στον Ντάγκα και η μπάλα έφτασε στον Χάλαρη. Όλοι οι ποδοσφαιριστές σταμάτησαν, εκτιμώντας ότι ο διαιτητής Σπυρόπουλος θα υποδείκνυε την παράβαση κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη. Ο Χάλαρης δεν έβγαλε την μπάλα πλάγια βλέποντας τον συμπαίκτη του πεσμένο στο έδαφος και ο Τριανταφύλλου, του την απέσπασε και την έστειλε στα δίχτυα κάνοντας το 3-2. Αμέσως μετά Κατεμής και Τριανταφύλλου ήρθαν στα χέρια και ακολούθησε γενική σύρραξη με το ματς να διακόπτεται για ένα πεντάλεπτο.

Εντυπωσιακός κατά διαστήματα ο Ιωνικός, πήρε μία μεγάλη νίκη στο Ηράκλειο με 3-2 επί του Εργοτέλη και βελτίωσε αισθητά την θέση του στην βαθμολογία. Οι «κυανόλευκοι» προηγήθηκαν στο 2ο λεπτό όταν ο Γκούτμαν τροφοδότησε τον Γαβριλόπουλο, που με δυνατό σουτ δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον Χανιωτάκη. Δύο λεπτά αργότερα, ο Μακόρ βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση και δεν δυσκολεύθηκε να γράψει το 2-0 για τον Ιωνικό. Μείωσε ο Ογκουνσότο δύο λεπτά αργότερα. Το τρίτο γκολ για τον Ιωνικό ήρθε στο 83` όταν ο Μακόρ με εντυπωσιακό γυριστό σουτ έξω από την περιοχή, έβαλε ένα από τα ωραιότερα γκολ της χρονιάς.

Ισόπαλος χωρίς τέρματα έληξε ο αγώνας του Πανιωνίου με την Ξάνθη.

Οι Νεοσμυρνιώτες, μετά από μια εβδομάδα γεμάτη αγωνιστικές υποχρεώσεις, δεν κατόρθωσαν να πάρουν τους τρεις βαθμούς της νίκης μέσα στην έδρα τους κόντρα στην ακριτική ομάδα, με την οποία τους ενώνει ο κοινός στόχος της εξόδου στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Πολύτιμη εκτός έδρας νίκη πέτυχε ο Ηρακλής στην Κέρκυρα με 2-1 επί της ομώνυμης ομάδας, στο ματς με το οποίο άνοιξε η αυλαία της 10ης αγωνιστικής. Δύο γκολ σημείωσε ο Καπετάνος για τον «γηραιό» ενώ ο Γεωργίου διαμόρφωσε το τελικό σκορ.

Βαθμολογία

1. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 23

2. ΑΕΚ 22

3. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 20

4. ΑΙΓΑΛΕΩ 15

5. ΞΑΝΘΗ 15

6. ΟΦΗ 14

7. ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ 14

8. ΙΩΝΙΚΟΣ 14

9. ΗΡΑΚΛΗΣ 13

10. ΚΑΛΛΙΘΕΑ 12

11. ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 12

12. ΠΑΟΚ 12

13. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ 10

14. ΑΡΗΣ 8

15. ΚΕΡΚΥΡΑ 8

16. ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ 5

Η επόμενη αγωνιστική

Ξάνθη - ΑΕΚ

Ηρακλής - Πανιώνιος

ΟΦΗ - ΠΑΟΚ

Καλλιθέα - Κέρκυρα

Ιωνικός - Χαλκηδόνα

Άρης - Αιγάλεω

Παναθηναϊκός - Εργοτέλης

Ολυμπιακός - Καλαμαριά


Κυριακή 05 Δεκεμβρίου 2004 - 22:50 (Ώρα Λονδίνου)

Εμμένουν στη διεξαγωγή εκλογών στο Ιράκ

Δυνατή θεωρεί τη διεξαγωγή των εκλογών ο προσωρινός πρόεδρος του Ιράκ, Γκάζι αλ Γιαουάρ (α)

Οι εκλογές στο Ιράκ θα διεξαχθούν κανονικά στις 30 Ιανουαρίου δήλωσε στην Ουάσιγκτον, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ο μεταβατικός Ιρακινός πρόεδρος, Γκάζι αλ Γιαουάρ, ο οποίος υποδεικνύοντας τις συνεχιζόμενες επιθέσεις στη χώρα του εξέφρασε την πρόβλεψη ότι οι ξένες δυνάμεις δεν πρόκειται να αποχωρήσουν σύντομα.

Το χρονοδιάγραμμα για τις εκλογές θα τηρηθεί, είπε, ο Ιρακινός αξιωματούχος, παραμονή της συνάντησής του με τον Τζορτζ Μπους, σημειώνοντας πως η χώρα του δεν απειλείται από εμφύλιο πόλεμο.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Χοσγιάρ Ζεμπαρί, μιλώντας στο ΒΒC είπε ότι η εκλογική διαδικασία θα είναι δύσκολη, πιστεύει όμως σταθερά ότι η διεξαγωγή των εκλογών είναι δυνατή.

Στη Βαγδάτη στο μεταξύ συγκεντρώθηκαν δεκάδες εκπρόσωποι κομμάτων και οργανώσεων κυρίως σουνιτικών- που αντιτίθενται στη διεξαγωγή των εκλογών την προγραμματισμένη ημερομηνία και εφόσον η κατάσταση ασφαλείας παραμένει ως έχει.

Τις τελευταίες τρεις ημέρες σκοτώθηκαν από επιθέσεις ανταρτών στο Ιράκ περισσότεροι από 70 άνθρωποι, οι περισσότεροι μέλη και συνεργάτες των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.


Κυριακή 05 Δεκεμβρίου 2004 - 19:45 (Ώρα Λονδίνου)

Η Αίγυπτος αποφυλακίζει Ισραηλινό

Για βιομηχανική κατασκοπεία είχε καταδικαστεί ο Αζάμ

Της αποφυλάκισης του Αζάμ είχαν προηγηθεί οι επισκέψεις στο Ισραήλ την τελευταία εβδομάδα, του υπουργού Εξωτερικών και του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές η αποφυλάκισή του και η ανταλλαγή με έξι Αιγυπτίους σπουδαστές που κρατούνταν στο Ισραήλ από τον Αύγουστο ,με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν απαγωγές στρατιωτών, εντάσσεται στις προσπάθειες που καταβάλουν οι δύο χώρες για τη βελτίωση του μεταξύ τους κλίματος.

Σύμφωνα με ξένους δημοσιογράφους στο Κάιρο, η Αίγυπτος μελετά την αποστολή ξανά πρεσβευτή στο Τελ Αβίβ και να αναλάβει ρόλο στη διασφάλιση της τάξης στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών, βάσει του σχεδίου Σαρόν.

Ο 41χρονος Αζάμ ανήκει στην ισραηλινή μειονότητα των Δρούζων, είχε καταδικαστεί από δικαστήριο του Καΐρου τον Αύγουστο του 1997 σε ποινή φυλάκισης 15 χρόνων για βιομηχανική κατασκοπεία υπέρ της ισραηλινής μθστικής υπηρεσίας Μοσάντ, μαζί με έναν Αιγύπτιο στον οποίο επιβλήθηκε ποινή 25 χρόνων.

Η ισραηλινή κυβέρνηση επιδοκίμασε την αποφυλάκιση του Αζάμ, ο οποίος βρίσκεται ήδη στο Ισραήλ. Η συγκεκριμένη ενέργεια εγκαινιάζει μία νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Σιλβάν Σαλόμ, ενώ ο υπουργός Άμυνας, Σαούλ Μοφάζ, υπογράμμισε ότι η βελτίωση των σχέσεων με την Αίγυπτο, είναι στρατηγικής σημασίας για το σχέδιο αποχώρησης από τη Γάζα.


Κυριακή 05 Δεκεμβρίου 2004 - 18:04 (Ώρα Λονδίνου)

Περιορισμό της παραγωγής μελετά ο ΟΠΕΚ

Ο ζεστός χειμώνας στις ΗΠΑ οδήγησε στην πτώση της τιμής του πετρελαίου

Το Ιράν, το Κουβέιτ και η Βενεζουέλα καλούν τα υπόλοιπα οκτώ μέλη του ΟΠΕΚ να συμφωνήσουν στη θέσπιση ποσοστώσεων στην παραγωγή πετρελαίου, προκειμένου να αποφευχθεί ραγδαία μείωση της τιμής του.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει πολύ πετρέλαιο στην αγορά και νομίζω ότι πρέπει να περιορίσουμε την παραγωγή», δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός του Κουβέιτ, Αχμάντ αλ Φαντ αλ Σαμπάχ. Σχετικές δηλώσεις έκανε και εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης στην Τεχεράνη, σημειώνοντας ότι ο ΟΠΕΚ πρέπει να επιστρέψει στο συμφωνημένο επίπεδο ημερήσιας άντλησης πετρελαίου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι χώρες του ΟΠΕΚ, που συγκεντρώνουν το ένα τρίτο των παγκοσμίων αποθεμάτων πετρελαίου, αντλούν δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα περισσότερο πετρέλαιο από τα συμφωνημένα μεταξύ τους 27 εκατομμύρια βαρέλια.

Η τιμή του πετρελαίου κυμαίνονταν την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη στα 42,54 δολάρια το βαρέλι και στο Λονδίνο στα 39,36 δολάρια. Σύμφωνα με αναλυτές η κατά 15% μείωση της τιμής μέσα σε μία εβδομάδα οφείλεται κυρίως στον ζεστό χειμώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, που οδήγησε στη μείωση της ζήτησης.

Επίσημα ο ΟΠΕΚ, που συνέρχεται στις 10 Δεκεμβρίου στο Κάιρο για να προσδιορίσει την πολιτική του σε ότι αφορά τους πρώτους μήνες του 2005, θεωρεί ως αποδεκτή μέση τιμή για το πετρέλαιο τα 22-28 δολάρια το βαρέλι.


Κυριακή 05 Δεκεμβρίου 2004 - 19:27 (Ώρα Λονδίνου)

Πανηγυρίζει το Βερολίνο

Στο Ολυμπιακό Στάδιο διεξήχθησαν οι Αγώνες του 1936

Στο Βερολίνο θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου 2009, όπως αποφάσισε στο Ελσίνκι η Διεθνής Συνομοσπονδία Στίβου.

Η γερμανική πρωτεύουσα επικράτησε της Σεβίλλης και του Σπλιτ, με μεγάλη διαφορά και θα διοργανώσει τους αγώνες από τις 15 μέχρι τις 23 Αυγούστου 2009.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Μπερλίνερ Μόργκενποστ και ενώ η ΙΑΑF δεν ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, το Βερολίνο έλαβε 24 από τις 26 ψήφους, η Σεβίλλη μία και η κροατική πόλη καμία ψήφο.

«Είμαστε ευτυχείς και περήφανοι και είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε μία υπέροχη ατμόσφαιρα στο Βερολίνο, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Κλάους Βόβεραϊτ, ο οποίος μαζί με τον ομοσπονδιακό υπουργό Εσωτερικών, Ότο Σίλι, ήταν επικεφαλής της γερμανικής αντιπροσωπείας.

Για το Βερολίνο ήταν η τρίτη προσπάθεια να αναλάβει τους αγώνες. Το 1991, όταν η γερμανική πόλη είχε θέση υποψηφιότητα, προκρίθηκε το Τόκιο και ενώ ήταν το φαβορί για τους αγώνες του 2005, τελικά επικράτησε το Ελσίνκι.

Οι αγώνες θα διεξαχθούν στο Ολυμπιακό Στάδιο που κατασκευάστηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2006 και ανακαινίσθηκε στο διάστημα των τελευταίων χρόνων, στο πλαίσιο προγράμματος ύψους 242 εκατομμυρίων ευρώ, έχει χωρητικότητα 74.000 θέσεων και είναι έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας, Χέρτα.

Με διαφορά μόλις μίας ψήφου η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης αποφάσισε να αναθέσει στην Τουρκία το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ του 2010. Η γειτονική χώρα επέτυχε να αποσπάσει δέκα ψήφους έναντι εννέα της Γαλλίας, στο διοικητικό συμβούλιο της ΦΙΜΠΑ, που συνεδρίασε στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας, Κουάλα Λουμπούρ.


Κυριακή 05 Δεκεμβρίου 2004 - 17:25 (Ώρα Λονδίνου)

Η Αίγυπτος αποφυλακίζει Ισραηλινό

Για βιομηχανική κατασκοπεία είχε καταδικαστεί ο Αζάμ

Της αποφυλάκισης του Αζάμ είχαν προηγηθεί οι επισκέψεις στο Ισραήλ την τελευταία εβδομάδα, του υπουργού Εξωτερικών και του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές η αποφυλάκισή του και η ανταλλαγή με έξι Αιγυπτίους σπουδαστές που κρατούνταν στο Ισραήλ με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν απαγωγές στρατιωτών, εντάσσεται στις προσπάθειες που καταβάλουν οι δύο χώρες για τη βελτίωση του μεταξύ τους κλίματος.

Σύμφωνα με ξένους δημοσιογράφους στο Κάιρο, η Αίγυπτος μελετά την αποστολή ξανά πρεσβευτή στο Τελ Αβίβ και να αναλάβει ρόλο στη διασφάλιση της τάξης στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών, βάσει του σχεδίου Σαρόν.

Ο 41χρονος Αζάμ ανήκει στην ισραηλινή μειονότητα των Δρούζων, είχε καταδικαστεί από δικαστήριο του Καΐρου τον Αύγουστο του 1997 σε ποινή φυλάκισης 15 χρόνων για βιομηχανική κατασκοπεία υπέρ της ισραηλινής μθστικής υπηρεσίας Μοσάντ, μαζί με έναν Αιγύπτιο στον οποίο επιβλήθηκε ποινή 25 χρόνων.


Κυριακή 05 Δεκεμβρίου 2004 - 15:43 (Ώρα Λονδίνου)

Ιρακινό λουτρό αίματος

Αμείωτες συνεχίζονται οι επιθέσεις ανταρτών εναντίον αστυνομικών τμημάτων και δυνάμεων της εθνοφρουράς

Στο Ιράκ οι επιθέσεις ενάντια στις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής και σε συνεργάτες τους συνεχίζονται αμείωτες προκαλώντας λουτρό αίματος.

Στην πόλη Τικρίτ του βορείου Ιράκ ένοπλοι που επέβαιναν σε δύο οχήματα γάζωσαν με ριπές αυτομάτων όπλων λεωφορεία που μετέφεραν εργαζόμενους σε παρακείμενη αμερικανική βάση.

Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν να σκοτωθούν 17 Ιρακινοί εργαζόμενοι και να τραυματισθούν 13 συνάδελφοί τους.

Σε ξεχωριστές επιθέσεις που σημειώθηκαν την Κυριακή σε πόλεις δίπλα στο Κιρκούκ 4 ακόμη Ιρακινοί αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους.

Την ίδια ώρα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε στην πόλη Μπάιτζι, βόρεια της Βαγδάτης με στόχο στρατιωτική φάλαγγα και αποτέλεσμα το θάνατο του διοικητή της τοπικής εθνοφρουράς και τριων σωματοφυλάκων του, ενώ 14 ακόμη εθνοφρουροί τραυματίσθηκαν.

Εξάλλου ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι δύο πεζοναύτες βρήκαν τον θάνατο κι άλλοι τέσσερις τραυματίσθηκαν μετά από επίθεση που εξαπέλυσαν αντάρτες εναντίον περιπόλου στην πόλη της Μοσούλης.

Σημειωτέον ότι το Σαββάτο 40 άτομα βρήκαν το θάνατο στο Ιράκ - ανάμεσά τους 17 Κούρδοι πολιτοφύλακες και έξι αστυνομικοί - σε ξεχωριστές επιθέσεις και βομβιστικές ενέργειες.

«Στρατηγικές» ανησυχίες

Ο επικεφαλής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Τζον Αμπιζάιντ, εξέφρασε ανησυχία για το αξιόμαχο της νεοπαγούς ιρακινής εθνοφρουράς, ιδιαίτερα όσον αφορά την αντιμετώπιση των ανταρτικών επιθέσεων ενόψει των προγραμματισμένων εκλογών στα τέλη Ιανουαρίου.

Αμφισβητεί το αξιόμαχο της ιρακινής εθνοφρουράς ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης Δυνάμεων ΗΠΑ

Ο στρατηγός Αμπιζάιντ είπε ότι οι Ιρακινοί δεν διαθέτουν ακόμα το επίπεδο εκπαίδευσης ή τον κατάλληλο εξοπλισμό για να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους χωρίς επιπλέον αμερικανικές στρατιωτικές ενισχύσεις.

Σημειωτέον ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ θα φθάσουν στα μέσα Ιανουαρίου τις 150 χιλιάδες στρατεύματα.

Εξάλλου ο ανώτατος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα, Λακντάρ Μπραχίμι, προέβλεψε ότι θα είναι αδύνατον αν διεξαχθούν εκλογές εάν εξακολουθήσουν οι επιθέσεις των ανταρτών.

Επίσκεψη από την Ιαπωνία

Τις δυνάμεις της Ιαπωνίας στο Ιράκ επισκέφτηκε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Γιοσινόρι Όνο, ενόψει του τερματισμού της χρονικής διάρκειας της αποστολής τους.

Άλλοι δύο Ιάπωνες αξιωματούχοι βρίσκονται επίσης στο Ιράκ, όπου αξιολογούν την κατάσταση, καθώς η κυβέρνηση σκοπεύει να παρατείνει για έναν ακόμη χρόνο την παραμονή των 550 στρατιωτών, οι οποίοι δεν εμπλέκονται σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Η ιαπωνική αποστολή αποτελεί την πρώτη στο είδος της σε εμπόλεμη περιοχή μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς το σύνταγμα όρισε ως αποκλειστικό καθήκον των ενόπλων δυνάμεων την άμυνα της χώρας.


Κυριακή 05 Δεκεμβρίου 2004 - 16:41 (Ώρα Λονδίνου)

Στο Λονδίνο ο Μουσάραφ

Απ΄ευθείας από την Ουάσιγκτον μετέβη στο Λονδίνο ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ

Στο Λονδίνο βρίσκεται από την Κυριακή για διήμερη επίσκεψη ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, για συνομιλίες με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ.

Στην Ουάσινγκτον το Σάββατο, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον κ.Μουσάραφ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, εξήρε τις προσπάθειες του Πακιστάν για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και την εξόντωση του δικτύου της Αλ Κάιντα.

Ωστόσο,σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ, ο Πακιστανός πρόεδρος παραδέχθηκε ότι, παρά τη διεθνή βοήθεια που έχει δεχθεί, οι προσπάθειες της κυβέρνησής του για εντοπισμό του ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Ο κ. Μουσάραφ τονίζει πως οι πακιστανικές δυνάμεις πραγματοποιούν εκτεταμένες έρευνες για τον εντοπισμό του Μπιν Λάντεν, έχουν καταφέρει όμως μέχρι στιγμής μόνον να επιβεβαιώσουν πως ο καταζητούμενος είναι ζωντανός.

Χιλιάδες οπαδοί της ισλαμικής αντιπολίτευσης στο Πακιστάν πραγματοποίησαν την Κυριακή μεγάλη διαδήλωση στην πόλη Μουλτάν, με αίτημα να εγκαταλείψει ο κ. Μουσάρ το αξίωμα του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για τη δεύτερη διαδήλωση που διοργάνωσε ο συνασπισμός έξι οργανώσεων, εκπρόσωπος του οποίου δήλωσε ότι θα συνεχισθούν, μέχρι να ικανοποιηθεί το συγκεκριμένο αίτημα.

Το κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε προσφάτως υπέρ της διατήρησης από τον στρατηγό Μουσάραφ και των δύο θέσεων, του προέδρου και του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων.


Σάββατο 04 Δεκεμβρίου 2004 - 22:47 (Ώρα Λονδίνου)

Νικητής ο Ολυμπιακός στο ντέρμπι

Το γκολ, με εκπληκτική εκτέλεση φάουλ που πέτυχε στο 30ο λεπτό του αγώνα ο Βραζιλιάνος Ριβάλντο, έκρινε την έκβαση του ντέρμπι των «αιωνίων αντιπάλων» στο στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», παρουσία 33.000 οπαδών του Ολυμπιακού.

Το ντέρμπι εκτός του πάθους και της έντασης είχε μια αποβολή, του Γκονζάλες στο 90΄, ενώ αναμφισβήτητα μελανό σημείο του αγώνα ήταν οι ρίψεις αντικειμένων και κροτίδων στους παίκτες του Παναθηναϊκού.

Στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου ο Παναθηναϊκός δικαίως διαμαρτύρεται, για παθητικό οφ σάιντ όταν ο Σκάτσελ βγήκε μόνος στον κενό χώρο.

Μετά το γκολ του Ριβάλντο ο Παναθηναϊκός αντέδρασε και στο 41' και 43΄έχασε ευκαιρίες να ισοφαρίσει με τον Γκονζάλες και τον Κωνσταντίνου.

Λίγα λεπτά πριν, στο 38΄, ο Γκονζάλες με προβολή ανάγκασε τον Νικοπολίδη σε μια εκπληκτική απόκρουση.

Η απουσία του Γκαμπριέλ Σούρερ στην άμυνα του Ολυμπιακού ήταν ιδιαίτερα εμφανής, καθώς ο Βάλλας δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός τόσο σημαντικού αγώνα.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός έλεγχε τον αγώνα αλλά δεν είχε σημαντικές ευκαιρίες,ενώ εντύπωση προκάλεσε η καθυστερημένη αντίδραση του Σκάζνι από τον πάγκο.

Με τη νίκη αυτή η ομάδα του Πειραιά πέρασε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας με 23 βαθμούς. Στη δεύτερη θέση, με έναν αγώνα λιγότερο βρίσκεται η ΑΕΚ με 21 βαθμούς και στην τρίτη ο Παναθηναϊκός με 20 βαθμούς.

Οι συνθέσεις:

Ολυμπιακός: Νικοπολίδης, Πάντος, Βενετίδης, Βάλλας (Κουλουχέρης), Ανατολάκης, Στολτίδης, Καφές (Μάριτς), Τζόρτζεβιτς, Ριβάλντο, Καστίγιο (Γεωργιάδης), Ζιοβάνι.

Παναθηναϊκός: Χαλκιάς, Βύντρα, Μινχ (Παπαδόπουλος), Κυργιάκος, Χένρικσεν (Ολισαντέμπε), Γκούμας, Μάριτς, Μπασινάς, Γκονζάλες, Σκάτσελ, Κωνσταντίνου.


Κυριακή 05 Δεκεμβρίου 2004 - 13:57 (Ώρα Λονδίνου)

Στην Άγκυρα ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Συμφωνίες αμυντικής υφής υπογράφει με Δελχί και Άγκυρα ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Στην Άγκυρα μεταβαίνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στα πλαίσια της πρώτης επίσημης επίσκεψης Ρώσου προέδρου στην Τουρκία, που σκοπό έχει την ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών, ιδίως στους τομείς της άμυνας, του εμπορίου και της ενέργειας.

Απόψε ο κ. Πούτιν θα παρακαθίσει σε δείπνο με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ, πριν την έναρξη των συνομιλιών, αύριο και την Τρίτη.

«Ρωσία και Τουρκία κινούνται προς μια σχέση συνεργασίας και προς την ευημερία που αυτή η συνεργασία θα δημιουργήσει» δήλωσε ο κ. Πούτιν πριν την επίσκεψή του στην Τουρκία.

Στο Δελχί για εμπόριο και άμυνα

Ο κ. Πούτιν μεταβαίνει στην Τουρκία από την Ινδία όπου ολοκλήρωσε την επίσκεψή του με περιήγηση σε επιχειρήσεις νέας τεχνολογίας της πόλης Μπανγκαλόρ και υπογράφοντας σειρά συμφωνιών στρατιωτικής και εμπορικής φύσης.

Στο Δελχί πραγματοποίησε επίσκεψη ο κ. Πούτιν

Μόσχα και Δελχί υπέγραψαν κοινή διακήρυξη στρατηγικής συνεργασίας καθώς και εμπορικά σύμφωνα που ενισχύουν τις σχέσεις επιχειρήσεων από τις δύο χώρες.

Ήταν η πρώτη επίσκεψη του κ. Πούτιν στην Ινδία εδώ και δύο χρόνια και η πρώτη φορά που είχε συνομιλίες με τη νέα πολιτική ηγεσία της χώρας, που προέρχεται από το Κόμμα του Κογκρέσου.

Ρωσία και Ινδία είναι σύμμαχοι από τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου και στην παρούσα φάση Ρώσοι αξιωματούχοι βοηθούν την Ινδία να αναπτύξει τεχνολογία πυρηνικών αντιδραστήρων.


Κυριακή 05 Δεκεμβρίου 2004 - 15:21 (Ώρα Λονδίνου)

Παρατηρητές θέλει ο Γιουσένκο

Το κοινοβούλιο δεν συμφώνησε το Σάββατο στην αλλαγή του εκλογικού νόμου

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Βίκτορ Γιουσένκο, κάλεσε τους παρατηρητές από διεθνείς οργανισμούς να θυσιάσουν τις διακοπές των Χριστουγέννων και να μεταβούν στην Ουκρανία για τις εκλογές της 26ης Δεκεμβρίου, καθώς η αντιπολίτευση φοβάται επανάληψη των εκλογικών παρατυπιών που παρατηρήθηκαν πριν δύο εβδομάδες.

Το κοινοβούλιο της χώρας δεν έχει νομοθετήσει μέτρα που θα απέτρεπαν προσπάθειες καλπονοθείας, όπως η αλλαγή στη σύνθεση της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής.

Συγχρόνως όμως, μιλώντας στο BBC ο ηγέτης της αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι οι ουκρανικές εκλογές είναι εσωτερική υπόθεση της χώρας, καλώντας τους διεθνείς εταίρους της Ουκρανίας και τις γειτονικές χώρες να κατανοήσουν ότι μόνον οι Ουκρανοί μπορούν να δώσουν απαντήσεις, όπως είπε, στα ερωτήματα που τους απασχολούν.

Υπογράμμισε επίσης την αναγκαιότητα ενίσχυσης των σχέσεων της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον «στρατηγικό εταίρο» της χώρας του, όπως σημείωσε.

Ο κ. Γιουσένκο αντέκρουσε τους ισχυρισμούς ότι η Ουκρανία βρίσκεται στο χείλος της διχοτόμησης, υπογραμμίζοντας ότι κανείς δεν θα πρέπει να φανταστεί ότι η χώρα θα απολέσει την εδαφική της ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία.

Στη συνεδρίαση της βουλής το Σάββατο, κομμουνιστές, σοσιαλιστές και άλλοι φιλοκυβερνητικοί βουλευτές απέτρεψαν την επιδιωκόμενη από την αντιπολίτευση τροποποίηση του εκλογικού νόμου.


Κυριακή 05 Δεκεμβρίου 2004 - 12:44 (Ώρα Λονδίνου)

Προβληματισμοί Παπανδρέου για εξωτερική πολιτική

Η υπεράσπιση της διεθνούς θέσης της χώρας, του κύρους της και του ρόλου που πρέπει να παίζει στη διεθνή σκηνή απαιτεί δύο προϋποθέσεις.

Πρώτον, μια αξιόπιστη, συνεκτική και πολυεπίπεδη στρατηγική και δεύτερον, ενεργό παρουσία στον διεθνή χώρο.

Τα παραπάνω αναφέρει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Παπανδρέου σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα το «Βήμα της Κυριακής».

Ο κ. Παπανδρέου εκφράζει την ανησυχία του για τα εθνικά θέματα και εκτιμά ότι "η ακινησία στην εξωτερική πολιτική μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για τη χώρα".

«Η εξωτερική πολιτική που δεν μπορεί να αντιληφθεί τα συμφέροντα της χώρας στο νέο διεθνές περιβάλλον, να δημιουργήσει συμμαχίες, να συμμετέχει παντού και ενεργά, η εξωτερική πολιτική που κοιτάει μόνο προς τα μέσα, πώς θα διατηρήσει το πρόσκαιρο κομματικό όφελος, η εξωτερική πολιτική που δεν έχει δυναμική και αντανακλαστικά οδηγεί σε απώλεια κεκτημένων» σημειώνει ο κ. Παπανδρέου.

Αναφερόμενος στη διαδικασία για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει την πάγια θέση του κόμματός του και τη στρατηγική που συνδιαμόρφωσε το ΠΑΣΟΚ μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους στη Σύνοδο του Ελσίνκι, το 1999.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σήμερα μέλος της ΕΕ. Και αυτό, παρά την αντίθετη επιθυμία πολλών συνομιλητών μας και στις δύο όχθες του Ατλαντικού, παρά τη συνεχή αντίδραση της Τουρκίας και παρά τη δυσπιστία που συναντήσαμε στο εσωτερικό της χώρας. Αν είχαμε ακολουθήσει τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Καραμανλή σε αυτά που μας έλεγαν ως αντιπολίτευση, ούτε η Κύπρος θα εντασσόταν στην ΕΕ ούτε η Τουρκία θα αισθανόταν την προοπτική, την ενεργητική εποπτεία της ΕΕ.», τονίζει ο κ. Παπανδρέου.


Κυριακή 05 Δεκεμβρίου 2004 - 12:47 (Ώρα Λονδίνου)

«Σαν δύο σταγόνες νερό»

Την άποψη ότι οι κατηγορίες που ανταλλάσσουν μεταξύ τους η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όπως και το γεγονός ότι τα προγράμματά τους μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό, αποδεικνύει, ότι κάθε μέρα που περνάει όλο και πιο πολύ δυσκολεύονται να κάνουν μεταξύ τους ουσιαστική αντιπαράθεση, διατύπωσε η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια ομιλίας της σε εκδήλωση του κόμματος στο Περιστέρι.

Αναφερόμενη στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, η ίδια τόνισε ότι έχει χρώμα, είναι ασυμβίβαστη με τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και των ιμπεριαλιστών, στηρίζεται στην οργάνωση του λαϊκού παράγοντα, και στην ικανότητα να μετατρέπει την σταθερή αντίσταση σε σταθερή αντεπίθεση.

Όπως επισήμανε η κ. Παπαρήγα, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τα χωρίζει η δικομματική έχθρα για την κυβερνητική καρέκλα, η αντιπαλότητα γύρω από τον έλεγχο του κρατικού μηχανισμού, του κεντρικού και περιφερειακού, με άξονα την τοπική αυτοδιοίκηση.

Συναγωνίζονται μεταξύ τους, όπως διευκρίνισε, για το ποιο από τα δύο κόμματα μπορεί να δημιουργήσει κλίμα ασφάλειας και βεβαιότητας για τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους. «Συναγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιο κόμμα είναι ικανότερο στη λαϊκή εξαπάτηση, στη δημαγωγία», σημείωσε η γ.γ του ΚΚΕ.


Κυριακή 05 Δεκεμβρίου 2004 - 12:54 (Ώρα Λονδίνου)

Παραμένει η διαφορά υπέρ ΝΔ

Κατά 6,7 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται η Νέα Δημοκρατία του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα, με δημοσκόπηση της εταιρείας GPO, που δημοσιεύει η εφημερίδα « Τύπος της Κυριακής».

Καταλληλότερο για πρωθυπουργό θεωρεί τον Κ. Καραμανλή το 53,1% των ερωτηθέντων ανεξάρτητα με το τι ψηφίζει ενώ το 31,7% τον Γ. Παπανδρέου. Κανέναν απαντά το 9,1% ενώ το 6,1% δεν γνωρίζει ή δεν απαντά.

Σχετικά με την πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει 39,8%, το ΠΑΣΟΚ 33,1%, το ΚΚΕ 6,1%, ο ΣΥΝ 3,2%, το ΛΑΟΣ 2,8% άλλο 1,5% και το λευκό ή άκυρο ή δεν γνωρίζω 13,5%.

Το 54% εκτιμά ότι αν οι εκλογές γίνουν στο τέλος της τετραετίας με τις εντυπώσεις που έχουν ως τώρα, πρώτο κόμμα θα αναδειχτεί η Νέα Δημοκρατία ενώ το 21,5% απαντά ότι πρώτο κόμμα θα είναι το ΠΑΣΟΚ. Ένα ποσοστό της τάξης του 23,8% δεν απαντά ή δεν γνωρίζει.

Η συσπείρωση στη Νέα Δημοκρατία φτάνει το 83,1% ενώ στο ΠΑΣΟΚ το 78,2%.

Όσον αφορά την εικόνα της κυβέρνησης το 42,6% τη θεωρεί θετική ή μάλλον θετική, το 32,5% αρνητική ή μάλλον αρνητική, το 24,1% κρατά ουδέτερη στάση. Σχετικά με την εικόνα της αντιπολίτευσης το 43,5% την χαρακτηρίζει αρνητική ή μάλλον αρνητική ,το 32,7% θετική ή μάλλον θετική και το 23,2% ουδέτερη.

Στο ερώτημα ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό ανεξάρτητα από τι ψηφίζετε, το 53,1% απαντά τον Κ. Καραμανλή, το 31,7% τον Γ. Παπανδρέου ,το 9,1% κανένα, ενώ το 6,1% δεν απαντά ή δεν γνωρίζει.

Σε επιμέρους ερωτήσεις σχετικά με την πολιτική των κυβερνήσεων Σημίτη και Καραμανλή, στο ερώτημα ποια από τις δύο νοιάζεται περισσότερο για τα προβλήματα του πολίτη, το 46,4% απαντά ΝΔ και το 29,5% η κυβέρνηση Κ. Σημίτη. Στο ερώτημα ποια από τις δύο συμβάλλει περισσότερο στην οικονομική ανάπτυξη το 38,6% υποστηρίζει κυβέρνηση ΝΔ και το 34,8% κυβέρνηση Σημίτη.


Κυριακή 05 Δεκεμβρίου 2004 - 11:35 (Ώρα Λονδίνου)

Εξοπλιστικά και υποψηφιότητες

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (Μήτσης): Λύση εξπρές για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Μεταθέσεις στην Ευρώπη δημοσίων υπαλλήλων!

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Χωρίς κρατήσεις οι χαμηλοί μισθοί.

Η ΑΥΓΗ: Ν. Κωνσταντόπουλος-Με ενδιαφέρει η συλλογική υπερηφάνεια του ΣΥΝ.

ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Οι κρυφές μετρήσεις για τον Πρόεδρο και εκλογές.

ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Ασφυξία στην αγορά λόγω έλλειψης χρημάτων.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Η κυβέρνηση στο τιμόνι το κόμμα στα...κουπιά!

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΥΡΙΑΝΗ: Αυστηρό μήνυμα Καραμανλή προς συνδικαλιστές, κόμμα και υπουργούς.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: 90% όχι στην Τουρκία!

ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Κυβέρνηση ΝΔ και 2η τετραετία.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τα Δεκεμβριανά της ΝΔ.

ESPRESSO ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Επεισοδιακός χωρισμός εφοπλιστή.

Η ΕΠΟΧΗ: Θα τους γοητεύσει η αριστερά; Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ απογοητεύουν τους πολίτες.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Καραμανλής: Εκτός κράτους ο κομματισμός-Ορίζοντας τετραετίας με ανάπτυξη.

Ο ΛΟΓΟΣ: Ισορροπημένη απάντηση του πρωθυπουργού.

Η ΝΙΚΗ: Δεν πήρε το μήνυμα-Ικανοποιημένος με το κυβερνητικό έργο ο Καραμανλής.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ενιαία δράση κατά της αντιλαϊκής πολιτικής.

TRAFFIC ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Με χρήματα του πεθερού έκανε αλλαγή φύλου.

Η ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Ακίνητα στις αρχές του 2005 οι νέες αντικειμενικές.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Νέοι μισθοί και συντάξεις.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο λαός να ικανοποιηθεί ζήτησε χθες ο Καραμανλής.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Κυριακή 05 Δεκεμβρίου 2004 - 11:53 (Ώρα Λονδίνου)

Υπουργός, πατέρας ή πικρόχολος εραστής;

Ο βρετανικός Τύπος διερωτάται εάν ο Ντέιβιντ Μπλάνκετ μπορεί να μείνει υπουργός Εσωτερικών εν μέσω δικαστικής μάχης με την πρώην ερωμένη του, Κίμπερλι Κουΐν, για την πατρότητα ενός 2χρονου αγοριού.

Σημειωτέον ότι την ίδια στιγμή διεξάγεται έρευνα από ανεξάρτητη επιτροπή υπό την προεδρία πρώην δημόσιου λειτουργού, μετά από καταγγελίες για παράβαση καθήκοντος εκ μέρους του υπουργού, όσον αφορά τα οδοιπορικά του έξοδα αλλά και την χορήγηση βίζας σε χρόνορεκόρ στην τροφό της οικογένειας Κουΐν.

Όλες οι εφημερίδες συμφωνούν στην εκτίμηση ότι οι αποκαλυπτόμενες πτυχές μιας ιδιωτικής φύσεως εξώγαμης σχέσης έχουν μεταβληθεί σε επεισόδια ενός δημοσίου σκανδάλου.

«Ο Μπλάνκετ προσφέρει ανακωχή στον πόλεμο για το γιο της ερωμένης» είναι ο κύριος τίτλος στην εφημερίδα Ομπζέρβερ (The Observer), ενώ παρακάτω διαβάζουμε ότι ο υπουργός επιζητά εξωδικαστικό συμβιβασμό της διεκδίκησης πατρότητας.

Σε τετρασέλιδο αφιέρωμα της η εφημερίδα εξετάζει τον προσωπικό, κοινωνικό και πολιτικό απόηχο της υπόθεσης, αναφέροντας ότι «για τα τελευταία τρία χρόνια ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης ισορροπούσε ανάμεσα στους ρόλους του ως πολιτικού κυβερνήτη και ιδιωτικού εραστή. Την περασμένη εβδομάδα οι δύο ρόλοι ήλθαν σε μετωπική σύγκρουση μέσα στην αίθουσα 47 των κεντρικών δικαστηρίων».

Πάντως το συμπέρασμα του Ομπζέρβερ, όπως διαφαίνεται από τη στήλη της αρχισυνταξίας είναι ότι ο κ. Μπλάνκετ έχει πολλά να προσφέρει τόσο στο κόμμα του όσο και στη χώρα, αλλά ίσως θα ήταν φρόνιμο προς το παρόν να προτάξει το συμφέρον του νηπίου του οποίου ο ίδιος ισχυρίζεται ότι είναι πατέρας.

Εν γνώσει του πρωθυπουργού

Με μια άλλη πτυχή της υπόθεσης ασχολούνται οι Κυριακάτικοι Τάιμς (The Sunday Times), υπό τον τίτλο «Ο Μπλερ γνώριζε την εξώγαμη σχέση Μπλάνκετ εδώ και τρία χρόνια».

Η εφημερίδα μεταφέρει ανώνυμες δηλώσεις από το πρωθυπουργικό περιβάλλον σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Μπλάνκετ είχε αποκαλύψει τη σχέση του στον κ. Μπλερ από τότε που αυτή άρχισε, και ο πρωθυπουργός είχε «δώσει πλήρη στήριξη στον υπουργό».

Η εφημερίδα θεωρεί ότι εάν κάτι τέτοιο ισχύει έρχεται σε αντίθεση με τη δημόσια έκκληση του Τόνι Μπλερ προς τους υπουργούς και τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, «να φέρονται με αξιοπρέπεια και υπευθυνότητα στην ιδιωτική τους ζωή».

Και οι Σάντεϊ Τάιμς αφιερώνουν αρκετές σελίδες στη σχέση του Ντέιβιντ Μπλάνκετ με την Κίμπερλι Κουίν, αποφαινόμενοι: «Η αγάπη που έγινε μίσος στην σαπουνόπερα του Γουέστμίνστερ».

Η πλευρά της μοιχαλίδος

Η Σάντει Τέλεγκραφ (The Sunday Telegraph) φιλοξενεί την άλλη πλευρά του σκανδάλου, αυτή της οικογένειας Κουΐν, που αρχικά δεν θέλησε να δώσει στην υπόθεση μεγάλη δημοσιότητα πιστεύοντας ότι αυτή θα διαταράξει την οικογενειακή τους γαλήνη.

«Κουΐν: Γιατί η έρευνα Μπλάνκετ δεν ρώτησε τη δική μου άποψη για τα γεγονότα;» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η Κίμπερλι Κουΐν που νοσηλεύεται σε κατάσταση προχωρημένης εγκυμοσύνης σε ιδιωτικό νοσοκομείο έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της επιτροπής που ερευνά τα πεπραγμένα Μπλάνκετ διαμαρτυρόμενη ότι η έρευνα δεν ζήτησε ποτέ να μάθει τη δική της πλευρά.

Ενώ η εφημερίδα Ιντιπέντεντ (The Independent on Sunday) σημειώνει ότι το στρατόπεδο της κ. Κουΐν ισχυρίζεται ότι ο κ. Μπλάνκετ διέρρεε από το προηγούμενο καλοκαίρι σε εφημερίδες πληροφορίες για τη σχέση του προσπαθώντας,

αρχικά να υποχρεώσει την ερωμένη του να εγκαταλείψει το σύζυγό της,

και στη συνέχεια να την εκδικηθεί όταν αυτή απέκρουσε τις προτάσεις του.

Πάντως η εφημερίδα στο άρθρο γνώμης της εκτιμά ότι ο υπουργός μπορεί να κατηγορηθεί για απερισκεψία αλλά επισημαίνει ότι ακόμα δεν έχουν αποδειχθεί οι εναντίον του κατηγορίες ώστε να οδηγηθεί σε παραίτηση ή αποπομπή.


Σάββατο 04 Δεκεμβρίου 2004 - 22:47 (Ώρα Λονδίνου)

Νικητής ο Ολυμπιακός στο ντέρμπι

Δεν είχαν την ευκαιρία να πανηγυρίσουν οι παίχτες του Παναθηναϊκού

Το γκολ, με εκπληκτική εκτέλεση φάουλ που πέτυχε στο 30ο λεπτό του αγώνα ο Βραζιλιάνος Ριβάλντο, έκρινε την έκβαση του ντέρμπι των «αιωνίων αντιπάλων» στο στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», παρουσία 33.000 οπαδών του Ολυμπιακού.

Το ντέρμπι εκτός του πάθους και της έντασης είχε μια αποβολή, του Γκονζάλες στο 90΄, ενώ αναμφισβήτητα μελανό σημείο του αγώνα ήταν οι ρίψεις αντικειμένων και κροτίδων στους παίκτες του Παναθηναϊκού.

Στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου ο Παναθηναϊκός δικαίως διαμαρτύρεται, για παθητικό οφ σάιντ όταν ο Σκάτσελ βγήκε μόνος στον κενό χώρο.

Μετά το γκολ του Ριβάλντο ο Παναθηναϊκός αντέδρασε και στο 41' και 43΄έχασε ευκαιρίες να ισοφαρίσει με τον Γκονζάλες και τον Κωνσταντίνου.

Λίγα λεπτά πριν, στο 38΄, ο Γκονζάλες με προβολή ανάγκασε τον Νικοπολίδη σε μια εκπληκτική απόκρουση.

Η απουσία του Γκαμπριέλ Σούρερ στην άμυνα του Ολυμπιακού ήταν ιδιαίτερα εμφανής, καθώς ο Βάλλας δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός τόσο σημαντικού αγώνα.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός έλεγχε τον αγώνα αλλά δεν είχε σημαντικές ευκαιρίες,ενώ εντύπωση προκάλεσε η καθυστερημένη αντίδραση του Σκάζνι από τον πάγκο.

Με τη νίκη αυτή η ομάδα του Πειραιά πέρασε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας με 23 βαθμούς. Στη δεύτερη θέση, με έναν αγώνα λιγότερο βρίσκεται η ΑΕΚ με 21 βαθμούς και στην τρίτη ο Παναθηναϊκός με 20 βαθμούς.

Οι συνθέσεις:

Ολυμπιακός: Νικοπολίδης, Πάντος, Βενετίδης, Βάλλας (Κουλουχέρης), Ανατολάκης, Στολτίδης, Καφές (Μάριτς), Τζόρτζεβιτς, Ριβάλντο, Καστίγιο (Γεωργιάδης), Ζιοβάνι.

Παναθηναϊκός: Χαλκιάς, Βύντρα, Μινχ (Παπαδόπουλος), Κυργιάκος, Χένρικσεν (Ολισαντέμπε), Γκούμας, Μάριτς, Μπασινάς, Γκονζάλες, Σκάτσελ, Κωνσταντίνου.


Ιρακινό λουτρό αίματος

Αμείωτες συνεχίζονται οι επιθέσεις ανταρτών εναντίον αστυνομικών τμημάτων και δυνάμεων της εθνοφρουράς

Στο Ιράκ οι επιθέσεις ενάντια στις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής και σε συνεργάτες τους συνεχίζονται αμείωτες προκαλώντας λουτρό αίματος.

Στην πόλη Τικρίτ του βορείου Ιράκ ένοπλοι που επέβαιναν σε δύο οχήματα γάζωσαν με ριπές αυτομάτων όπλων λεωφορεία που μετέφεραν εργαζόμενους σε παρακείμενη αμερικανική βάση.

Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν να σκοτωθούν 17 Ιρακινοί εργαζόμενοι και να τραυματισθούν 13 συνάδελφοί τους.

Σε ξεχωριστές επιθέσεις που σημειώθηκαν την Κυριακή σε πόλεις δίπλα στο Κιρκούκ 4 ακόμη Ιρακινοί αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους.

Την ίδια ώρα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε στην πόλη Μπάιτζι, βόρεια της Βαγδάτης με στόχο στρατιωτική φάλαγγα και αποτέλεσμα το θάνατο του διοικητή της τοπικής εθνοφρουράς και τριων σωματοφυλάκων του, ενώ 14 ακόμη εθνοφρουροί τραυματίσθηκαν.

Εξάλλου ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι δύο πεζοναύτες βρήκαν τον θάνατο κι άλλοι τέσσερις τραυματίσθηκαν μετά από επίθεση που εξαπέλυσαν αντάρτες εναντίον περιπόλου στην πόλη της Μοσούλης.

Σημειωτέον ότι το Σαββάτο 40 άτομα βρήκαν το θάνατο στο Ιράκ - ανάμεσά τους 17 Κούρδοι πολιτοφύλακες και έξι αστυνομικοί - σε ξεχωριστές επιθέσεις και βομβιστικές ενέργειες.

«Στρατηγικές» ανησυχίες

Ο επικεφαλής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Τζον Αμπιζάιντ, εξέφρασε ανησυχία για το αξιόμαχο της νεοπαγούς ιρακινής εθνοφρουράς, ιδιαίτερα όσον αφορά την αντιμετώπιση των ανταρτικών επιθέσεων ενόψει των προγραμματισμένων εκλογών στα τέλη Ιανουαρίου.

Αμφισβητεί το αξιόμαχο της ιρακινής εθνοφρουράς ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης Δυνάμεων ΗΠΑ

Ο στρατηγός Αμπιζάιντ είπε ότι οι Ιρακινοί δεν διαθέτουν ακόμα το επίπεδο εκπαίδευσης ή τον κατάλληλο εξοπλισμό για να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους χωρίς επιπλέον αμερικανικές στρατιωτικές ενισχύσεις.

Σημειωτέον ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ θα φθάσουν στα μέσα Ιανουαρίου τις 150 χιλιάδες στρατεύματα.

Εξάλλου ο ανώτατος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα, Λακντάρ Μπραχίμι, προέβλεψε ότι θα είναι αδύνατον αν διεξαχθούν εκλογές εάν εξακολουθήσουν οι επιθέσεις των ανταρτών.


Κυριακή 05 Δεκεμβρίου 2004 - 09:20 (Ώρα Λονδίνου)

Ιρακινό λουτρό αίματος

Αμείωτες συνεχίζονται οι επιθέσεις ανταρτών εναντίον αστυνομικών τμημάτων και δυνάμεων της εθνοφρουράς

Στο Ιράκ οι επιθέσεις ενάντια στις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής και σε συνεργάτες τους συνεχίζονται αμείωτες προκαλώντας λουτρό αίματος.

Στην πόλη Τικρίτ του βορείου Ιράκ ένοπλοι που επέβαιναν σε δύο οχήματα γάζωσαν με ριπές αυτομάτων όπλων λεωφορεία που μετέφεραν εργαζόμενους σε παρακείμενη αμερικανική βάση.

Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν να σκοτωθούν 17 Ιρακινοί εργαζόμενοι και να τραυματισθούν 13 συνάδελφοί τους.

Σε ξεχωριστές επιθέσεις που σημειώθηκαν την Κυριακή σε πόλεις δίπλα στο Κιρκούκ 4 ακόμη Ιρακινοί αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους.

Την ίδια ώρα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε στην πόλη Μπάιτζι, βόρεια της Βαγδάτης με στόχο στρατιωτική φάλαγγα και αποτέλεσμα το θάνατο του διοικητή της τοπικής εθνοφρουράς και τριων σωματοφυλάκων του, ενώ 14 ακόμη εθνοφρουροί τραυματίσθηκαν.

Εξάλλου ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι δύο πεζοναύτες βρήκαν τον θάνατο κι άλλοι τέσσερις τραυματίσθηκαν μετά από επίθεση που εξαπέλυσαν αντάρτες εναντίον περιπόλου στην πόλη της Μοσούλης.

Σημειωτέον ότι το Σαββάτο 40 άτομα βρήκαν το θάνατο στο Ιράκ - ανάμεσά τους 17 Κούρδοι πολιτοφύλακες και έξι αστυνομικοί - σε ξεχωριστές επιθέσεις και βομβιστικές ενέργειες.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.