Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-12-03

  1. Κυριαρχεί το θέμα της αναγνώρισης
  2. Πολύνεκρες επιθέσεις στο Ιράκ
  3. Πρώην οπλαρχηγός ο πρωθυπουργός
  4. Nέες εκλογές στην Ουκρανία
  5. Υποψίες για στημένο παιχνίδι
  6. Συσκέψεις επί συσκέψεων
  7. Διπλωματικός μαραθώνιος
  8. «Όχι» Δήμα στην πρόωρη συνταξιοδότηση
  9. Εθνικά και φορολογικά
  10. Διαψεύσθηκαν οι προσδοκίες
  11. Πολύνεκρες επιθέσεις στη Βαγδάτη
  12. Λύγισαν ΑΕΚ και Αιγάλεω
  13. Στο στόχαστρο αστυνομικά τμήματα της Βαγδάτης
  14. Νέος υπουργός στη γραμμή Μπους
  15. Επικρίσεις ΟΗΕ προς τη Ρουάντα
  16. Υποψίες για στημένο παιχνίδι
  17. Οριστική απόφαση για τις εκλογές
  18. Γαλλικές επιφυλάξεις για την τουρκική ένταξη

Παρασκευή 03 Δεκεμβρίου 2004 - 20:37 (Ώρα Λονδίνου)

Κυριαρχεί το θέμα της αναγνώρισης

«Για να διαπραγματευθεί κάποιος με κάποιον άλλο, θα πρέπει πρώτα να αναγνωρίσει την υπόσταση αυτού του προσώπου»

Έκκληση πρός την Τουρκική κυβέρνηση να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία πριν την σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 16-17 Δεκεμβρίου η οποία θα αποφασίσει αν τελικά θα επιδοθεί ημερομηνία εναρξης διαπραγματεύσεων Τουρκίας-Κοινότητας, απηύθυνε από την Αγκυρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ζοσέπ Μπορέλ.

«Για να διαπραγματευθεί κάποιος με κάποιον άλλο θα πρέπει πρώτα να αναγνωρίσει την υπόσταση αυτού του προσώπου... επομένως μέσα στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, εντάσσεται άμεσα και η διαπραγμάτευσή της με την Κυπριακή Δημοκρατία... Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αναγνώριση της», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε στην Αγκυρα, μαζί με τον πρόεδρο της τουυρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μπουλέντ Άριντς.

Αναφερόμενος στο θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Τουρκίας Αχμεντ Σεζέρ δηλωσε ότι είναι άδικη η απαίτηση αναγνώρισης της Κύπρου,που προβάλλουν ορισμένοι κοινοτικοί κύκλοι, από τη στιγμή, που, όπως είπε, η Τουρκία στήριξε το «ναι» στο σχέδιο Ανάν για την επανένωση του νησιού.

Νωρίτερα ο υπουργός εξωτερικών του Βελγίου Κάρελ Ντε Γκούχτ, δήλωνε ότι η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Άγκυρα, δεν θα πρέπει να τεθεί ως όρος για την επίδοση ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων Τουρκίας-Ε.Ενωσης. Η δήλωση έγινε στις Βρυξέλλες, μετά τη συνάντηση του κ. ντε Γκουχτ με τον Τούρκο ομόλογό του, Αμπνουλάχ Γκιούλ.

Εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Τζιανφράνκο Φίνι, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα μπορέσει να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις στο πρώτο εξάμηνο του 2005. Η αναφορά στην Τουρκία έγινε κατά την ομιλία του κ. Φίνι στην ιταλική βουλή.

«Είναι προς όφελος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η πλήρης ένταξη της Τουρκία. Είναι μια χώρα-υπόδειγμα για τον ισλαμικό κόσμο, που μπορεί και συνδυάζει το Ισλάμ με την δημοκρατία» τόνισε στην ομιλία του στην ιταλική Βουλή ο Τζιανκάρλο Φίνι.


Παρασκευή 03 Δεκεμβρίου 2004 - 19:56 (Ώρα Λονδίνου)

Πολύνεκρες επιθέσεις στο Ιράκ

Νέα έξαρση των επιθέσεων ανταρτών στη Βαγδάτη και το βόρειο Ιράκ

Στόχος επιθέσεων ανταρτών έγιναν το πρωί ένα αστυνομικό τμήμα και ένα τέμενος σιιτών μουσουλμάνων στην πρωτεύουσας του Ιράκ, Βαγδάτη, προκαλώντας το θάνατο περισσότερων από είκοσι ανθρώπων.

Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη έξω από τέμενος σιιτών στη συνοικία Ααντχαμίγια, την ώρα που οι πιστοί έφευγαν μετά από την πρωϊνή προσευχή της Παρασκευής, με αποτέλεσμα 13 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 19 να τραυματιστούν.

Μία ώρα νωρίτερα, στη νοτιοδυτική συνοικία Αλ Αμέλ, κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης, ένοπλοι μαχητές εισέβαλαν σε αστυνομικό τμήμα αφού επιτέθηκαν με πυρά όλμων, άρπαξαν όπλα και απελευθέρωσαν 51 κρατούμενους.

Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, στην ανταλλαγή πυροβολισμών που σημειώθηκε έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 11 αστυνομικοί και πέντε ακόμα άτομα τραυματίστηκαν.

Λίγο μετά τις επιθέσεις, ισλαμική ιστοσελίδα δημοσίευσε δήλωση οργάνωσης που συνδέεται με τον Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουϊ, με την οποία αναλαμβάνεται η ευθύνη των επιθέσεων.

Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη του βορείου Ιράκ, Μοσούλη από επίθεση ανταρτών εναντίον του τοπικού κυβερνείου, ενώ ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε από επίθεση εναντίον αυτοκινητοπομπής στο Κιρκούκ.

Το κύμα των επιθέσεων συμπίπτει με την επίσκεψη που πραγματοποιεί στη Βαγδάτη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χούπ Σέφερ.

Ο κ. Σέφερ εγκαινίασε κέντρο εκπαίδευσης αξιωματικών του ιρακινού στρατού, που θα υπάγεται στη δικαιοδοσία του ΝΑΤΟ.

Επίσκεψη Αλάουϊ στο Βερολίνο

Στο Βερολίνο, ο προσωρινός πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουϊ, συναντήθηκε με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ. Ο κ. Αλάουϊ εξέθεσε το αίτημά του για ενεργότερη συμμετοχή της Γερμανίας στη διαδικασία ανοικοδόμησης του Ιράκ.

Η γερμανική ομοσπονδιακή εισαγγελία στο μεταξύ ανακοίνωσε τη σύλληψη τριών Ιρακινών, οι οποίοι κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν δολοφονική απόπειρα κατά του κ. Αλάουϊ.

Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές πρόκειται για τρία μέλη της οργάνωσης, Ανσάρ αλ Ισλάμ, που φέρεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες να συνδέεται με την Αλ Κάιντα.


Παρασκευή 03 Δεκεμβρίου 2004 - 20:50 (Ώρα Λονδίνου)

Πρώην οπλαρχηγός ο πρωθυπουργός

Αρνείται κάθε κατηγορία ο Ραμούς Χαράντιναϊ

Το κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου εξέλεξε ως πρωθυπουργό της περιοχής τον Ραμούς Χαράντιναϊ, έναν πρώην διοικητή του αποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού ΟΥ ΤΣΕ ΚΑ, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.

Ο Χαράντιναϊ ανακρίθηκε μέχρι τώρα δύο φορές από απεσταλμένους του διεθνούς δικαστηρίου εγκλημάτων πολέμου της Χάγης για το ρόλο που διαδραμάτισε ως ένας εκ των διοικητών του αποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, αρνείται όμως κάθε κατηγορία εναντίον του.

Η σερβική πλευρά επιρρίπτει στον Χαράντιναϊ ότι οι δυνάμεις που διοικούσε σκότωσαν Σέρβους και Αλβανούς μετριοπαθείς στην επαρχία, που βρίσκεται τώρα υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

Η ΕΕ είχε εκφράσει την αντίθεσή της στην ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Αλβανό πολιτικό. Ο εκπρόσωπός της για την Εξωτερική Πολιτική, Χαβιέρ Σολάνα είχε δηλώσει ότι δεν είναι το πλέον κατάλληλο πρόσωπο για τη θέση κάποιος, ο οποίος ενδεχομένως θα πρέπει να δικαστεί στη Χάγη.

Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές η ανάδειξη του Χαράντινάϊ στην πρωθυπουργία αποτελεί μέρος της συμφωνίας στο πλαίσιο του κυβερνητικού συνασπισμού, η οποία εξασφαλίζει την παραμονή του Ιμπραίμ Ρουγκόβα στην προεδρία για μία δεύτερη θητεία.


Παρασκευή 03 Δεκεμβρίου 2004 - 19:40 (Ώρα Λονδίνου)

Nέες εκλογές στην Ουκρανία

Πανηγυρίζουν οι οπαδοί του Βίκτορ Γιουσένκο

Τη Δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων όρισε ως ημερομηνία διεξαγωγής του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ουκρανίας, δικαιώνοντας τις προσφυγές της αντιπολίτευσης κατά του αποτελέσματος των εκλογών της 21ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με το οποίο νικητής αναδείχτηκε ο πρωθυπουργός, Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Στην πρωτεύουσα της χώρας Κίεβο χιλιάδες οπαδοί του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Βίκτορ Γιουσένκο πανηγύρισαν για την απόφαση του δικαστηρίου, ενώ ο κ. Γιανουκόβιτς έκανε λόγο για «πολιτικό ρόλο» του δικαστηρίου στην όλη υπόθεση.

Ο κ. Γιανουκόβιτς και ο πρόεδρος Λεονίντ Κούσμα έχουν ταχθεί υπέρ της επανάληψης ολόκληρης της εκλογικής διαδικασίας, με τη συμμετοχή όλων των υποψηφίων.

Αντίθετα ο κ. Γιουσένκο είχε ταχθεί υπέρ της επανάληψης μόνο του δεύτερου γύρου, προφανώς, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, με την πρόθεση να εκμεταλλευτεί τις υπέρ του εντυπώσεις, όπως έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της αναταραχής που επακολούθησε της αμφισβητήσεως του αποτελέσματος. Σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου είπε ότι με αυτή η Ουκρανία επιστρέφει στη δημοκρατία και την ειρήνη και χαρακτήρισε ήρωες και νικητές τους οπαδούς του.

Σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο το αποτέλεσμα της 21ης Νοεμβρίου είναι καρπός πολυάριθμων παραβιάσεων του εκλογικού δικαίου, τις οποίες δεν κατόρθωσε να εξετάσει η εφορευτική επιτροπή, της οποίας ζητά την παραίτηση.


Παρασκευή 03 Δεκεμβρίου 2004 - 06:26 (Ώρα Λονδίνου)

Υποψίες για στημένο παιχνίδι

Στιγμιότυπο από τον αγώνα Πανιωνίου - Διναμό Τιφλίδας

Η ΟΥΕΦΑ εξετάζει την πιθανότητα να διατάξει έρευνα σχετικά με το νικηφόρο αγώνα του Πανιωνίου απέναντι στη Διναμό Τιφλίδας για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Αυτό που για την ώρα ερευνάται είναι οι υποψίες που έχει δημιουργήσει η τοποθέτηση μεγάλων χρηματικών ποσών σε ορισμένες εταιρείες στοιχημάτων, στα τελικά σκορ 4-2 και 5-2, το οποίο ήταν και το αποτέλεσμα της αναμέτρησης, τα οποία απέδιδαν κέρδη 100 προς 1.

Επίσης, περίεργη θεωρείται, σύμφωνα με την εφημερίδα, η επιλογή των ποσοστών για το ενδεχόμενο να νικήσει ο Πανιώνιος, βρισκόμενος πίσω στο σκορ στο τέλος του πρώτουθ ημιχρόνου.

Υπενθυμίζεται ότι στον αγώνα της Τετάρτης, οι Γεωργιανοί προηγούνταν στο ημίχρονο με 0-1, για να γνωρίσουν τελικά την ήττα, ενώ τα δύο από τα γκολ της ελληνικής ομάδας σημειώθηκαν στις καθυστερήσεις του δευτέρου ημιχρόνου.

Όπως γράφει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα, η ΟΥΕΦΑ αναμένεται να ζητήσει εξηγήσεις από ορισμένες εταιρείες στοιχημάτων, ενώ εφόσον προκύψει κάποια παρατυπία, δεν αποκλείεται να απευθυνθούν προειδοποιήσεις προς τους δύο συλλόγους, να τους επιβάλει πρόστιμα ή και να τους αποκλείσει από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Η εφημερίδα φιλοξενεί και σχετικές δηλώσεις του προπονητή του Πανιωνίου, Γιώργου Βαζάκα.

«Τέτοιες κατηγορίες [περί στημένου αγώνα] δεν αγγίζουν ούτε εμένα ούτε τους παίκτες μου. Στο πρώτο ημίχρονο μας αιφνιδίασαν, αλλά στην ανάπαυλα συζητήσαμε και οι παίκτες κατάλαβαν τι έπρεπε να κάνουν», είπε ο τεχνικός του Πανιωνίου.

Όπως πάντως δήλωσε στο BBC εκπρόσωπος της εταιρίας στοιχημάτων «Μπετφέαρ» (Betfair) «σίγουρα υπάρχουν λόγοι που δικαιολογούν την έρευνα της ΟΥΕΦΑ».


Παρασκευή 03 Δεκεμβρίου 2004 - 13:48 (Ώρα Λονδίνου)

Συσκέψεις επί συσκέψεων

Άρης Χατζηστεφάνου, Κωνσταντινούπολη

Τουρκο-αμερικανική αντιπαράθεση για το πατριαρχείο

Αίσθηση προκαλούν στην Τουρκία οι διαστάσεις που λαμβάνει η αντιπαράθεση για την οικουμενικότητα του πατριαρχείου ιδιαίτερα ύστερα από την παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που τάχθηκε στο πλευρό του πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Αφορμή της αντιπαράθεσης αποτέλεσε η δεξίωση που παρέθεσε ο Αμερικανός πρέσβης προς τιμήν αρχόντων του πατριαρχείου και η αναφορά στον πατριάρχη με τον τίτλο οικουμενικός. Η τουρκική κυβέρνηση μποϋκοτάρισε τη δεξίωση ενώ στο θέμα παρενέβη και ο Τούρκος πρωθυπουργός δηλώνοντας ότι ένας Τούρκος πολίτης όπως ο Βαρθολομαίος δεν μπορεί να λαμβάνει τίτλους που του δίνονται από το εξωτερικό.

Η αντιπαράθεση Άγκυρας Ουάσινγκτον έρχεται σε μια περίοδο έντασης των αμερικανοτουρκικών σχέσεων λόγω των εξελίξεων στο βόρειο Ιράκ. Η ένταση κλιμακώθηκε αυτή την εβδομάδα όταν Τούρκοι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν γενοκτονία τις επιχειρήσεις των αμερικανικών στρατευμάτων στη Φαλούτζα. Σύμφωνα με τη Τζουμχουριέτ η Ουάσινγκτον απάντησε απειλώντας την Τουρκία με αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων γεγονός που χαρακτηρίστηκε από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών ως εκβιασμός.

Η αντιπαράθεση για το πατριαρχείο, όμως, έρχεται και σε μια κρίσιμη περίοδο για την τουρκική διπλωματία που είχε στραμμένη την προσοχή της προς τις Βρυξέλλες και ασχολούνταν με τα αιτήματα αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα θέματα αυτά θα απασχολήσουν τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου που ξεκίνησε περιοδεία στην Τουρκία.

Ο κ. Μπορέλ μιλώντας νωρίτερα σε Τούρκους δημοσιογράφους επανέλαβε ότι η Τουρκία θα πρέπει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει αποκλείσει οποιοδήποτε σχετικό βήμα μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ προχώρησε ένα ακόμη βήμα λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει αναγνώριση χωρίς συνολική επίλυση του κυπριακού.

Με αφορμή αυτές τις δηλώσεις στην Τουρκία πληθαίνουν οι φήμες ότι μετά το Δεκέμβριο ίσως υπάρξει νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό. Tο απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποιείται στην Άγκυρα έκτακτη σύσκεψη για το κυπριακό, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του υπουργού εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ και των τουρκοκύπριων ηγετών Ραούφ Ντενκτάς, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Σερντάρ Ντενκτάς.


Πέμπτη 02 Δεκεμβρίου 2004 - 09:02 (Ώρα Λονδίνου)

Διπλωματικός μαραθώνιος

Περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πραγματοποιεί την Πέμπτη ο υπουργός των Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, ενόψει της συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου, κατά την οποία θα αποφασιστεί η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Ο κ. Μολυβιάτης επισκέπτεται διαδοχικά Ρώμη και Λονδίνο, όπου θα έχει συνομιλίες με τους εκεί ομολόγους του.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, καθώς στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι έντονος ο προβληματισμός και οι απόψεις διχάζονται.

Είναι χαρακτηριστικό του κλίματος το γεγονός ότι η επιτροπή εξωτερικών σχέσεων του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υιοθέτησε την έκθεση του Ολλανδού ευρωβουλευτή Έρλινγκς σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Όπως είναι γνωστό, στην έκθεση σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι «η έναρξη των διαπραγματεύσεων δεν οδηγεί a priori και αυτόματα σε ένταξη» και τίθεται ως προϋπόθεση η αναγνώριση της Κύπρου από την Άγκυρα.

Επίσης, ζητείται η απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, και η άρση των διακρίσεων σε βάρος των χριστιανών και των άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων.

Επί του τελευταίου αυτού σημείου, υπήρξε έμμεση παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε δημόσια την πικρία του για τη στάση της Άγκυρας, μετά την απόφαση της κυβερνήσεως της Τουρκίας να μποϊκοτάρει τη δεξίωση της αμερικανικής πρεσβείας προς τιμήν των αρχόντων του οικουμενικού θρόνου, αλλά και την επισήμως επαναδιατυπωμένη άποψη της Άγκυρας ότι πιθανή επαναλειτουργία της σχολής της Χάλκης απειλεί την γείτονα.

Το θέμα σχολίασε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βαγγέλης Αντώναρος, ο οποίος τόνισε ότι «για μας αλλά και για τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι αυτονόητο οτι ο σεβασμός των θρησκευτικών ελευθεριών αποτελεί θεμελιώδες κριτήριο για να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας».

Προσέθεσε, δε, ότι ο υπουργός των Εξωτερικών θέτει το θέμα σε όλες τις συνομιλίες και επαφές που έχει και θα έχει με ομολόγους του στην Ρώμη, το Λονδίνο, και κατόπιν σε Βερολίνο και Βιέννη.


Παρασκευή 03 Δεκεμβρίου 2004 - 11:36 (Ώρα Λονδίνου)

«Όχι» Δήμα στην πρόωρη συνταξιοδότηση

Απέκλεισε το ενδεχόμενο της πρόωρης συνταξιοδότησης τόσο στον ΟΤΕ όσο και στην Εθνική Τράπεζα ο κοινοτικός επίτροπος για το περιβάλλον Σταύρος Δήμας, μετά την συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή,

Ο κ. Δήμας δήλωσε ότι η τάση στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αντίστροφη, ενώ διέψευσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε δυσχερή θέση λόγω της απογραφής και χαρακτήρισε λογικό και αναμενόμενο «το να ενημερώνει η ελληνική Κυβέρνηση την Ε.Ε. για την πορεία του προϋπολογισμού».

Δεν είναι δυνατόν το κράτος, δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι, να πληρώνουν για την κερδοφορία τραπεζών, οργανισμών ή εταιρειών, πρόσθεσε ο επίτροπος της ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι παντού πλέον αναζητείται η παράταση εργασίας.


Εθνικά και φορολογικά

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Προσλήψεις γιατρών και οδοντιάτρων στο ΙΚΑ. Με σύμβαση μίσθωσης έργου.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Σημεία και τέρατα στο ΔΙΚΑΤΣΑ. Έκπληκτοι έμειναν οι Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Χαστούκι Μπους στον Ερντογάν για τον Βαρθολομαίο. ΗΠΑ: Για μας το Πατριαρχείο είναι Οικουμενικό και έχει έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Πτυχία χωρίς εξετάσεις... Πόρισμα αποκαλύπτει σημεία και τέρατα για το αμαρτωλό ΔΙΚΑΤΣΑ.

Η ΑΥΓΗ: Δήμαρχοι προς κυβέρνηση: Δώστε μας ό,τι χρωστάτε! Ενωμένοι και αποφασισμένοι.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Την κοπάνησε με 2 δισ. 30χρονος φίλος του Πατριάρχη Ιεροσολύμων. Τεράστια ερωτηματικά για το πώς στήθηκε το μεγάλο κόλπο.

ΤΟ ΒΗΜΑ: 64-83% απογοητευμένοι από την κυβερνητική πολιτική. Αποκαλυπτική έρευνα με κάλπη σε δείγμα 2.193 πολιτών.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 35% ανεβαίνουν οι αντικειμενικές από το 2006. Όλες οι αλλαγές στο χάρτη των ακινήτων.

ΕΘΝΟΣ: Ασυνεπείς αδέξιοι και αφερέγγυοι για το αύριο. "Ξεφουσκώνει" με γρήγορους ρυθμούς η αξιοπιστία της κυβέρνησης.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Χωρίς "θηλιά στο λαιμό" οι οφειλέτες του ΙΚΑ. Τους δίνεται η ευκαιρία να ρυθμίσουν ευνοϊκά τα χρέη τους.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ανάσα για συνταξιούχους, ασφαλισμένους και επιχειρηματίες. Το πολυνομοσχέδιο του υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Πάνου Παναγιωτόπουλου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μπροστά 6,1 η Νέα Δημοκρατία στο γκάλοπ της ΓΣΕΕ. Metron Analysis: Ιδού η ολοκληρωμένη εικόνα της δημοσκόπησης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Γκάλοπ: Δυσαρέσκεια μέχρι και 83%! Η πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι "η κυβέρνηση δεν τήρησε τις προεκλογικές υποσχέσεις της".

ΕΣΤΙΑ: Οι φόροι των ακινήτων. Επί του παρόντος καμμία εκλογίκευσις.

ESPRESSO: Δεν άφησε τη ζητιανιά η ανάπηρη που βοήθησε ο Καραμανλής. Αν και παίρνει τώρα το επίδομα Πρόνοιας.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κούρσα για άμεση λύση ασφαλιστικού των Τραπεζών. Σήμερα ο Αλογοσκούφης με τραπεζίτες.

Ο ΛΟΓΟΣ: Δυναμική στήριξη στο Πατριαρχείο. Ελληνική κυβέρνηση και αρχιεπίσκοπος συμπαρίστανται στο Φανάρι.

ΤΑ ΝΕΑ: Την κολοκυθιά παίζουν για το Ασφαλιστικό. Όμηροι οι τραπεζοϋπάλληλοι.

Η ΝΙΚΗ: Αβαντάρει τις τράπεζες. "Παράθυρο" από την κυβέρνηση για το ασφαλιστικό.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Έρχεται νέος χειμώνας στο ασφαλιστικό σύστημα. Νέα αντιασφαλιστική επίθεση.

TRAFFIC NEWS: Ανοιχτός πόλεμος ALPHA-ΑΝΤ1 με αφορμή ρεπορτάζ-μαϊμού. Στην κόντρα μπήκαν και τα άλλα κανάλια.

Η ΧΩΡΑ: Δυσφορία σε όλη της βάση της Νέας Δημοκρατίας. Ανακοίνωση-φωτιά της ΔΑΚΕ κατά κυβερνητικών στελεχών.

City Press: Η καθημερινότητα παγίδα για την κυβέρνηση.

METRO: Έρευνα από την UEFA για στημένο στοίχημα. Στο μικροσκόπιο της διεθνούς ομοσπονδίας ο προχθεσινός αγώνας Πανιωνίου-Ντιναμό.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Βόμβα" σε πολιτισμό-αθλητισμό. Πρόταση της Κομισιόν για κατάργηση του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η χριστιανική Δύση να δώσει άμεσα Οικουμενική απάντηση σωτηρίας. Στο πλευρό του Πατριάρχη όλος ο χριστιανισμός.

Οικουμενικό Πατριαρχείο

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "ομπρέλα προστασίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο προσφέρουν οι ΗΠΑ".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "είναι δεδομένη, σταθερή, διαρκής και πολύπλευρη η υποστήριξη της Ελλάδας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο", επισήμανε χθες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος".

Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "οι Αμερικανοί αδειάζουν τους Τούρκους και στηρίζουν το Πατριαρχείο".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ σημειώνει ότι "επιστολή συμπαράστασης προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο απέστειλε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, δηλώνοντας πως η Ελλαδική Εκκλησία βρίσκεται σε "αγωνιστική εγρήγορση υπέρ των δικαίων της Μητρός Εκκλησίας".

Το ΕΘΝΟΣ εκτιμά ότι "το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναγνωρίζει το διεθνές καθεστώς του Οικουμενικού Πατριαρχείου από το 1923, δήλωσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών, ο οποίος πρόσθεσε ότι το θέμα της οικουμενικότητας του Φαναρίου έχει αποφασιστεί προ πολλού".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "την Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως επανέλαβε χθες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Παρασκευή 03 Δεκεμβρίου 2004 - 11:25 (Ώρα Λονδίνου)

Διαψεύσθηκαν οι προσδοκίες

Την απαισιοδοξία των Ελλήνων πολιτών για την πορεία της οικονομίας και την απογοήτευσή τους για τη διάψευση των προσδοκιών τους, καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας ερευνών «Μέτρον Ανάλυσις», που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Η έρευνα αποτυπώνει την δυσαρέσκεια των πολιτών σχετικά με την οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, ενώ οι πολίτες θέτουν ως προτεραιότητα το θέμα της ανεργίας και την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Περισσότερο αρνητικοί στο κυβερνητικό έργο φαίνεται ότι είναι οι μισθωτοί, οι άνεργοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Ειδικότερα βάσει των αποτελεσμάτων της δημοσκόπησης, το 64,2% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν τήρησε τις προεκλογικές υποσχέσεις για την Παιδεία, το 66,9% ότι δεν ήταν συνεπής στις υποσχέσεις σχετικά με τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ενώ το 69,2% πιστεύει ότι δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις σχετικά με την ενίσχυση των συνταξιούχων.

Όσον αφορά στους τομείς της ανεργίας και της ακρίβειας, στους οποίους κατά τις προεκλογικές δημοσκοπήσεις, η Ν.Δ. είχε ισχυρό προβάδισμα όσον αφορά την ικανότητά της να δώσει λύσεις, στο συγκεκριμένο γκάλοπ διαπιστώνονται εξαιρετικά υψηλά αρνητικά ποσοστά.

Το 76,5% απαντά πως η κυβέρνηση δεν τήρησε τις υποσχέσεις της στον τομέα της ανεργίας, ενώ στον τομέα της καταπολέμησης της ακρίβειας οι αρνητικές απαντήσεις ανέρχονται στο 83,1%.

Επίσης η έρευνα δείχνει ότι η πλειοψηφία των πολιτών δεν πείθεται από τις συνεχείς διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για ήπια προσαρμογή.

Το 54,3% των ερωτηθέντων πιστεύει πως ο προϋπολογισμός του 2005 δημιουργεί προϋποθέσεις για την επιβολή πολιτικών λιτότητας, έναντι ποσοστού 21,8% που πιστεύει πως δημιουργούνται προϋποθέσεις για τη βελτίωση του εισοδήματος των εργαζομένων, ενώ το 23,9% δεν γνωρίζει ή δεν απαντά.


Παρασκευή 03 Δεκεμβρίου 2004 - 08:27 (Ώρα Λονδίνου)

Πολύνεκρες επιθέσεις στη Βαγδάτη

Οι επιθέσεις εναντίον αστυνομικών τμημάτων έχουν πυκνώσει τους τελευταίους μήνες στο Ιράκ

Στόχος επιθέσεων ανταρτών έγιναν το πρωί ένα αστυνομικό τμήμα και ένα τέμενος σιιτών μουσουλμάνων στην πρωτεύουσας του Ιράκ, Βαγδάτη, προκαλώντας το θάνατο περισσότερων από είκοσι ανθρώπων.

Στο βόρειο Ιράκ, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη έξω από τέμενος σιιτών στη συνοικία Ααντχαμίγια την ώρα που οι πιστοί έφευγαν μετά από την πρωϊνή προσευχή της Παρασκευής, με αποτέλεσμα 13 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 19 να τραυματιστούν.

Μία ώρα νωρίτερα, στη νοτιοδυτική συνοικία Αλ Αμέλ, κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης, ένοπλοι μαχητές εισέβαλαν σε αστυνομικό τμήμα αφού επιτέθηκαν με πυρά όλμων, άρπαξαν όπλα και απελευθέρωσαν 51 κρατούμενους.

Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, στην ανταλλαγή πυροβολισμών που σημειώθηκε έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 11 αστυνομικοί και πέντε ακόμα άτομα τραυματίστηκαν.

Λίγο μετά τις επιθέσεις, ισλαμική ιστοσελίδα δημοσίευσε δήλωση οργάνωσης που συνδέεται με τον Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουϊ, με την οποία αναλαμβάνεται η ευθύνη των επιθέσεων.

Εξάλλου, το αραβικό τηλεοπτικό κανάλι Αλ Αραμπίγια αναφέρθηκε σε επίθεση με όλμους σε κτίριο στο κέντρο της Μοσούλης.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του καναλιού στην πόλη του βορείου Ιράκ, οι τρεις όλμοι είχαν στόχο το κυβερνείο της Μοσούλης αντ΄αυτού όμως εξερράγησαν σε πυκνοκατοικημένη περιοχή, προκαλώντας σημαντικές απώλειες.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι νεκροί της επίθεσης είναι έως και 10.

Το κύμα των επιθέσεων συμπίπτει με την επίσκεψη που πραγματοποιεί στη Βαγδάτη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χούπ Σέφερ.

Ο κ. Σέφερ εγκαινίασε κέντρο εκπαίδευσης αξιωματικών του ιρακινού στρατού, που θα υπάγεται στη δικαιοδοσία του ΝΑΤΟ.

Επίσκεψη Αλάουϊ στο Βερολίνο

Σε διπλωματικό επίπεδο, ο μεταβατικός πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουϊ, συναντάται σήμερα στο Βερολίνο με τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Αποστολή του κ. Αλάουϊ είναι να πείσει τη γερμανική ηγεσία να συμμετάσχει πιο ενεργά στη διαδικασία ανοικοδόμησης του Ιράκ.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δήλωση Γερμανού εισαγγελέα που επικαλείται το γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι γερμανικές αρχές συνέλαβαν τρεις Ιρακινούς που σχεδίαζαν δολοφονική απόπειρα σε βάρος του κ. Αλάουϊ.


Παρασκευή 03 Δεκεμβρίου 2004 - 09:03 (Ώρα Λονδίνου)

Λύγισαν ΑΕΚ και Αιγάλεω

Η ΑΕΚ κέρδισε τις εντυπώσεις στο «Σαντσέθ Πιθχουάν», αλλά γνώρισε την τρίτη της ήττα σε ισάριθμους αγώνες στον 8ο όμιλο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Η ομάδα του Φερνάντο Σάντος έχασε με 3-2 από τη Σεβίλλη, σε αγώνα για την 4η αγωνιστική και αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

Έτσι το επόμενο παιχνίδι που θα δώσει στο ΟΑΚΑ με την Άαχεν σε δύο εβδομάδες θα έχει καθαρά διαδικαστικό χαρακτήρα.

Ουσιαστικά, το ματς για την ΑΕΚ, κρίθηκε στα μέσα του πρώτου ημιχρόνου, όταν ο Σάντος αναγκάσθηκε να αλλάξει την μισή ομάδα.

Η πρώτη αλλαγή του Αμπονσά, στο 23', ήταν αναγκαστική αφού ο Γκανέζος αισθάνθηκε ενοχλήσεις κι έδωσε τη θέση του στον Νίκο Γεωργέα (πρώτη φετινή συμμετοχή).

Σχεδόν αμέσως, στο 25' ο Πορτογάλος υποχρεώθηκε να βγάλει από τον αγώνα, για τον ίδιο λόγο, και τον Νίκο Κωστένογλου.

Έτσι, για να καλυφθεί το κενό του 35χρονου στόπερ, πέρασε στο κέντρο της άμυνας τον Κώστα Κατσουράνη και τοποθετήθηκε στη θέση του αρχηγού, στα χαφ, ο νεαρός Τόσκας.

Η ελληνική ομάδα προηγήθηκε στο 10' με τον Λυμπερόπουλο, αλλά οι Ισπανοί ισοφάρισαν με τον Μπαπτίστα στο 19'.

Οι γηπεδούχοι ανέβασαν το δείκτη του σκορ στο 29' για να ισοφαρίσει για την ΑΕΚ ο Τζιωρτζιόπουλος με καταπληκτικό σουτ στο 46'.

Όμως πάλι ο Μπαπτίστα ένα λεπτό πριν τη λήξη της αναμέτρησης με πέναλτι χάρισε στην ομάδα του τη νίκη.

Αιγάλεω-Λάτσιο 2-2

Μετά από πολύ καλή εμφάνιση το Αιγάλεω αναδείχθηκε ισόπαλο 2-2 με τη Λάτσιο στο γήπεδο της Ριζούπολης σε αγώνα για την 4η ημέρα του 5ου ομίλου του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Το Αιγάλεω ξεκίνησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον αγώνα αφού κατάφερε να προηγηθεί μόλις στο 8ο λεπτό.

Μετά από ωραίο συνδυασμό των παικτών της ελληνικής ομάδας, η μπάλα κατέληξε στον Χλωρό ο οποίος με αριστερό σουτ από το ύψος του πέναλτι έδωσε το προβάδισμα στους γηπεδούχους.

Η αντίδραση της Λάτσιο ήταν άμεση, αφού στο 13ο λεπτό ο Μούτσι με πολύ όμορφη εκτέλεση φάουλ, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Κλάεβιτς «γράφοντας» το 1-1.

Ήταν το 36ο λεπτό, όταν ο Ντι Κάνιο έβγαλε πολύ καλή μπαλιά στον Μούτσι ο οποίος με πλασέ μέσα στην περιοχή διαμόρφωσε το 2-1 για την ιταλική ομαδα που ήταν και το σκορ του πρώτου ημιχρόνου.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε όπως ακριβώς και το πρώτο, με το Αιγάλεω να σημειώνει γκολ.

Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του Αγρίτη να χρισθεί σκόρερ στο 54' όταν μετά από μπαλιά του Μακρή, βρέθηκε μόνος απέναντι στον τερματοφύλακα της Λάτσιο, Αντζελο Περούτσι και με ψηλοκρεμαστό πλασέ, ισοφάρισε για το «Σίτι».


Παρασκευή 03 Δεκεμβρίου 2004 - 08:27 (Ώρα Λονδίνου)

Στο στόχαστρο αστυνομικά τμήματα της Βαγδάτης

Οι επιθέσεις εναντίον αστυνομικών τμημάτων έχουν πυκνώσει τους τελευταίους μήνες στο Ιράκ

Στόχος επιθέσεων ανταρτών έγιναν το πρωί δύο αστυνομικά τμήματα της πρωτεύουσας του Ιράκ, Βαγδάτης, προκαλώντας, σύμφωνα με πληροφορίες, το θάνατο πολλών ανθρώπων.

Στη δυτική συνοικία Αλ Αμέλ, κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης, οι ένοπλοι μαχητές εισέβαλαν στο αστυνομικό τμήμα, άρπαξαν όπλα και απελευθέρωσαν μεγάλο αριθμό κρατουμένων.

Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, στην ανταλλαγή πυροβολισμών που σημειώθηκε έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 12 αστυνομικοί και πέντε ακόμα άτομα τραυματίστηκαν. Ωστόσο, ο επίσημος μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για έξι νεκρούς.

Υπάρχουν επίσης αναφορές για παρόμοια επίθεση στη βόρεια Βαγδάτη.

Συγκεκριμένα, στη συνοικία Ααντχαμίγια, ανατίναξη παγιδευμένου αυτοκινήτου κοντά σε άλλο αστυνομικό τμήμα προκάλεσε το θάνατο 14 ανθρώπων και τον τραυματισμό 19.

Οι επιθέσεις εναντίον αστυνομικών τμημάτων είναι σύνηθες φαινόμενο στο Ιράκ, ωστόσο, οι σημερινές και κυρίως η πρώτη εκπλήσσουν, σύμφωνα με τους ανταποκριτές, με την τολμηρότητά τους.

Παρόμοιες επιθέσεις είχαν σημειωθεί τον περασμένο μήνα στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ, με στόχο τουλάχιστον εννέα αστυνομικά τμήματα.


Παρασκευή 03 Δεκεμβρίου 2004 - 07:42 (Ώρα Λονδίνου)

Νέος υπουργός στη γραμμή Μπους

Ο Τζον Ντάνφορθ παραιτήθηκε επικαλούμενος προσωπικούς λόγους

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, σχεδιάζει να αναθέσει το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας στον πρώην επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, Μπέρναρντ Κέρικ.

Ο κ. Κέρικ είχε διακριθεί για τη συμβολή του στην αποκατάσταση της τάξης μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Η θέση του υπουργού Εσωτερικής Ασφαλείας έχει χηρέψει μετά την παραίτηση του Τομ Ριτζ.

Ο εκλεκτός του προέδρου Μπους για τη θέση έχει επίσης εργαστεί για την αμερικανική κυβέρνηση στο Ιράκ και συνέδραμε στην προεκλογική εκστρατεία του κ. Μπους.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον μεταδίδει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος σχηματίζει ένα υπουργικό συμβούλιο για τη δεύτερη τετραετία του, βασιζόμενος στις πολιτικές συμπάθειες και την προσωπική εμπιστοσύνη, αποφεύγοντας τη συμμετοχή προσωπικοτήτων με πιθανές διαφορετικές απόψεις.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Τζον Ντάνφορθ, παραιτήθηκε από το αξίωμα που κατείχε από τον Ιούλιο.

Όπως λέγεται, η απόφασή του οφείλεται σε προσωπικούς λόγους, αν και σημειώνεται πως ο κ. Ντάνφορθ ήταν ένας από τους υποψηφίους για τη θέση του νέου υπουργού Εξωτερικών, θέση που τελικά ανέλαβε η Κοντολίζα Ράις, οι απόψεις της οποίας θεωρούνται από αναλυτές ως ακραίες για τις πεποιθήσεις του μετριοπαθέστερου Αμερικανού διπλωμάτη.


Παρασκευή 03 Δεκεμβρίου 2004 - 08:44 (Ώρα Λονδίνου)

Επικρίσεις ΟΗΕ προς τη Ρουάντα

Στρατιώτες από τη Ρουάντα έχουν ως στόχο αντάρτες της φυλής Χούτου

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνήλθε στη Νέα Υόρκη, μετά από τις αναφορές ότι στρατεύματα της Ρουάντα διέσχισαν τα σύνορα με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Η Ρουάντα διαψεύδει της πληροφορίες αυτές, αλλά ο πρόεδρος της χώρας που έχει σημαδευθεί από τη γενοκτονία των Τούτσι από τους Χούτου το 1994, Πολ Καγκάμε, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν σχέδια άμεσης στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον των ανταρτών Χούτου που έχουν τη βάση τους στο κονγκολέζικο έδαφος.

Ο επικεφαλής των ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ, Ζαν Μαρί Γκενό, είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι υπάρχουν ενδείξεις αλλά όχι αδιάσειστες αποδείξεις- ότι τα στρατεύματα της Ρουάντας βρίσκονται επί του εδάφους της γειτονικής χώρας.

Το Συμβούλιο επέκρινε το Κιγκάλι για τις απειλές περί επέμβασης στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, λέγοντας ότι οι ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ είναι υπεύθυνη για τον αφοπλισμό των ανταρτών της φυλής Χούτου.

Ο πρόεδρος της Λ.Δ. Κονγκό, Τζόσεφ Καμπιλά, έχει θέσει το στρατό της χώρας σε συναγερμό και διέταξε τη μετακίνησή τους στα ανατολικά σύνορα.

Οργανώσεις αρωγής, εν τω μεταξύ, έχουν αναφέρει ότι χιλιάδες πρόσφυγες εγκαταλείπουν την περιοχή.


Παρασκευή 03 Δεκεμβρίου 2004 - 06:26 (Ώρα Λονδίνου)

Υποψίες για στημένο παιχνίδι

Στιγμιότυπο από τον αγώνα Πανιωνίου - Διναμό Τιφλίδας

Η ΟΥΕΦΑ εξετάζει την πιθανότητα να διατάξει έρευνα σχετικά με το νικηφόρο αγώνα του Πανιωνίου απέναντι στη Διναμό Τιφλίδας για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Αυτό που για την ώρα ερευνάται είναι οι υποψίες που έχει δημιουργήσει η τοποθέτηση μεγάλων χρηματικών ποσών σε ορισμένες εταιρείες στοιχημάτων, στα τελικά σκορ 4-2 και 5-2, το οποίο ήταν και το αποτέλεσμα της αναμέτρησης, τα οποία απέδιδαν κέρδη 100 προς 1.

Επίσης, περίεργη θεωρείται, σύμφωνα με την εφημερίδα, η επιλογή των ποσοστών για το ενδεχόμενο να νικήσει ο Πανιώνιος, βρισκόμενος πίσω στο σκορ στο τέλος του πρώτουθ ημιχρόνου.

Υπενθυμίζεται ότι στον αγώνα της Τετάρτης, οι Γεωργιανοί προηγούνταν στο ημίχρονο με 0-1, για να γνωρίσουν τελικά την ήττα, ενώ τα δύο από τα γκολ της ελληνικής ομάδας σημειώθηκαν στις καθυστερήσεις του δευτέρου ημιχρόνου.

Όπως γράφει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα, η ΟΥΕΦΑ αναμένεται να ζητήσει εξηγήσεις από ορισμένες εταιρείες στοιχημάτων, ενώ εφόσον προκύψει κάποια παρατυπία, δεν αποκλείεται να απευθύνει προειδοποιήσεις προς τους δύο συλλόγους, να τους επιβάλει πρόστιμα ή και να τους αποκλείσει από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ο συντάκτης αναφέρει ότι φήμες περί στημένου παιχνιδιού έφτασαν στις κερκίδες κατά τη διάρκεια του αγώνα, ενώ επισημαίνεται ότι οι φίλαθλοι του Πανιωνίου φώναζαν υβριστικά συνθήματα εναντίον του Αχιλλέα Μπέου.

Η εφημερίδα φιλοξενεί και σχετικές δηλώσεις του προπονητή του Πανιωνίου, Γιώργου Βαζάκα.

«Τέτοιες κατηγορίες [περί στημένου αγώνα] δεν αγγίζουν ούτε εμένα ούτε τους παίκτες μου. Στο πρώτο ημίχρονο μας αιφνιδίασαν, αλλά στην ανάπαυλα συζητήσαμε και οι παίκτες κατάλαβαν τι έπρεπε να κάνουν», είπε ο τεχνικός του Πανιωνίου.

Η ανταπόκριση καταλήγει με παράθεση αποσπάσματος από το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Φίλαθλος», όπου αναφέρεται ότι «οι ποδοσφαιριστές του Πανιωνίου έμοιαζαν ζαλισμένοι στο πρώτο ημίχρονο, αφήνοντας παραδόξως τους αντιπάλους να τους απειλήσουν».


Παρασκευή 03 Δεκεμβρίου 2004 - 07:14 (Ώρα Λονδίνου)

Οριστική απόφαση για τις εκλογές

Η σημερινή είναι η τελευταία συνεδρίαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου σχετικά με την εγκυρότητα των εκλογών

Η σημερινή είναι η τελική συνεδρίαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ουκρανίας σχετικά με την εγκυρότητα των προεδρικών εκλογών και η απόφαση θα ληφθεί λίγο μετά την ολοκλήρωσή της, ανοίγοντας, όπως εκτιμάται, το δρόμο για επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας.

Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση φαίνεται πως πλέον συμφωνούν στην αναγκαιότητα των νέων εκλογών.

Ωστόσο, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Βίκτορ Γιουσένκο, επιμένει η να εκλογική μάχη να δοθεί μόνο μεταξύ του ιδίου και του κυβερνητικού υποψηφίου, του πρωθυπουργού, Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Η κυβέρνηση, αντίθετα, επιθυμεί την επανάληψη και του πρώτου γύρου των εκλογών. Αυτή τη θέση επανέλαβε ο απερχόμενος πρόεδρος, Λεονίντ Κούτσμα, ο οποίος μετέβη χθες στη Μόσχα για συνομιλίες με το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο κ. Κούτσμα δήλωσε, εξάλλου, ότι είναι πρόθυμος να πάψει την κυβέρνηση Γιανουκόβιτς, όπως ψήφισε το Κοινοβούλιο, υπό ορισμένες όμως προϋποθέσεις.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Κίεβο μεταδίδει ότι η αντιπολίτευση θέλει τη διενέργεια των νέων εκλογών να γίνει το συντομότερο δυνατό, ώστε να εκμεταλλευθεί τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί υπέρ της.

Η κυβέρνηση, από την άλλη, ελπίζει να βρει έναν καταλληλότερο νέο υποψήφιο αντί του κ. Γιανουκόβιτς.

Μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των δύο αντιπάλων παρατάξεων.


Παρασκευή 03 Δεκεμβρίου 2004 - 04:32 (Ώρα Λονδίνου)

Γαλλικές επιφυλάξεις για την τουρκική ένταξη

Υπό τον τίτλο «ο Σιράκ απομακρύνεται από την ένταξη της Τουρκίας», η γερμανική Ντι Βελτ (Die Welt) διαπιστώνει μια αλλαγή στη στάση της Γαλλίας απέναντι στο ευρωπαϊκό όραμα της Τουρκίας.

Αναφερόμενη στην επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στο σπίτι του Γερμανού καγκελαρίου Σρέντερ, η εφημερίδα επισημαίνει τους στενούς συνδέσμους που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των δύο ηγετών.

«Ωστόσο», επισημαίνει η Ντι Βελτ, «η οικειότητα αυτή καλύπτει την αργά αλλά σταθερά διογκούμενη διαφωνία των δύο χωρών επί ενός σημαντικού ζητήματος για το μέλλον της Ευρώπης, αυτού της ένταξης της Τουρκίας».

Η γερμανική εφημερίδα τονίζει ότι οι Γάλλοι αντιπρόσωποι στις Βρυξέλλες έχουν επανειλημμένα απαιτήσει να μην αποκλειστεί το ενδεχόμενο απόδοσης στην Τουρκία μιας ειδικής σχέσης με την Ε.Ε. αντί της ιδιότητας του πλήρους μέλους.

Μέχρι τώρα, καταλήγει η Ντι Βελτ, μόνο ο Αυστριακός καγκελάριος Σίσελ έχει ταχθεί υπέρ μιας τέτοιας απόφασης.

Στην Αυστρία, η Ντερ Σταντάρτ (Der Standard) συμμερίζεται την ίδια εκτίμηση.

«Στις συνομιλίες στις Βρυξέλλες, Γαλλία και Αυστρία έχουν σχηματίσει έναν άξονα που επιχειρεί να βάλει φρένο στην πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε», γράφει η εφημερίδα.

Όπως υπενθυμίζεται, ο Γάλλος και ο Αυστριακός πρόεδρος ήταν από εκείνους που αποφάσισαν να δώσουν στην Τουρκία την ιδιότητα της υποψήφιας χώρας μέλους, μόνο που τώρα, λίγο πριν την απόφαση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης, «όπως και ορισμένοι άλλοι εταίροι, αρχίζουν να φοβούνται το αρχικό θάρρος τους και προσπαθούν να αναστρέψουν την πορεία των εξελίξεων».

Η εφημερίδα εκτιμά ότι εγείρονται εμπόδια στην τουρκική ένταξη, με σκοπό να αποθαρρυνθεί η Άγκυρα και να αποσύρει την υποψηφιότητά της.

Η τακτική αυτή, αναφέρεται, «δεν είναι ιδιαιτέρως έντιμη, κυρίως εφόσον εφαρμόζεται την τελευταία στιγμή».

Ουκρανία

Στη Ρωσία, αρθρογράφος της Ιζβέστια (Izvestia) εκφράζει την αγανάκτησή του με την προπαγάνδα υπέρ του Ουκρανού πρωθυπουργού, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, στη ρωσική κρατική τηλεόραση.

«Η καθημερινή πλύση εγκεφάλου την οποία υφιστάμεθα, είναι τόσο μεγάλη που μπορεί να μας οδηγήσει στην τρέλα», υποστηρίζει ο Ρώσος αρθρογράφος.

Όπως γράφει, πρόκειται για «μαζικά ψέματα, φορτισμένα συναισθηματικά που προσφέρονται με εύπεπτο τρόπο».

Καταλήγει σημειώνοντας ότι κανείς δεν προξενεί τόσο έντονα αντιρωσικά αισθήματα στην Ουκρανία, όσο οι υπεύθυνοι της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.