Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-12-01

  1. «Κατσάδα» της Ελλάδας από ΕΕ
  2. «Γιοκ» σε αναγνώριση της Κύπρου
  3. Προεκλογική παρέμβαση μέσα από το κελί
  4. Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία
  5. Κινείται η προδικαστική διαδικασία
  6. Φόρουμ: Αναζητώντας πρόεδρο
  7. Χαμάς υπέρ του μποϊκοτάζ των εκλογών
  8. Κατατέθηκε η έκθεση Γιούροστατ
  9. Νέα ένταση για τα εξοπλιστικά
  10. Γιορτινή Αθήνα
  11. Φόρουμ: Αναζητώντας πρόεδρο
  12. Οικονομία και εθνικά θέματα
  13. Ουέφα για το ΟΑΚΑ
  14. Απόπειρα δολοφονίας του Σέρβου προέδρου
  15. Ενεκρίθη η πρόταση μομφής
  16. Πρόωρες εκλογές στην Πορτογαλία
  17. Νέες διαβουλεύσεις ενώ βαθαίνει η κρίση
  18. «Η Κύπρος δεν είναι προτεραιότητα για την Τουρκία»
  19. Προειδοποιήσεις Αλμούνια
  20. «Ανέντιμο» παιχνίδι σε βάρος της Τουρκίας

Πέμπτη 02 Δεκεμβρίου 2004 - 00:46 (Ώρα Λονδίνου)

«Κατσάδα» της Ελλάδας από ΕΕ

Οι νομικές διαδικασίες που θα κινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Ελλάδας για τα λανθασμένα δημοσιονομικά στατιστικά στοιχεία καλύπτεται από πολλές βρετανικές εφημερίδες.

«Η Ελλάδα εξαπάτησε κατά την είσοδο της στη ζώνη του ευρώ», ο τίτλος ανταπόκρισης των Τάιμς (Times). Η «Ελλάδα δεν θα έπρεπε να γίνει δεκτή στην ευρωζώνη» σημειώνει η εφημερίδα μεταφέροντας τις δηλώσεις εκπροσώπου της Κομισιόν.

Οι Τάιμς μεταφέρουν σχόλια αξιωματούχων από άλλες χώρες μέλη της ευρωζώνης τις οποίες δεν κατονομάζουν.

Ένας εξ αυτών λέει: «Στις διεθνείς σχέσεις εφαρμόζεται η αρχή της καλής πίστης. Θα έπρεπε να ήμασταν πιο προσεκτικοί [με την Ελλάδα], αλλά θα ήμαστε από εδώ και πέρα».

Ένας άλλος σημειώνει: « Η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να γίνει δεκτή στην ευρωζώνη. Τι μπορούμε να κάνουμε όμως για αυτό τώρα; Σίγουρα υπονομεύεται η εμπιστοσύνη στο ευρώ», είπε στους Τάιμς αξιωματούχος κράτους-μέλους της ευρωζώνης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ντέϊλι Τέλεκγραφ (Daily Telegraph) που σημειώνει πάντως ότι η Κομισιόν δεν «κατηγόρησε την Αθήνα για απάτη» και προσθέτει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν «συγκεκριμένες κυρώσεις».

Η Γκάρτνιαν (Guardian) σημειώνει «η Ευρωπαϊκή Ένωση κατσάδιασε την Ελλάδα για το έλλειμμα».

Ηνωμένα Έθνη

Στην έκθεση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την μεταρρύθμιση του ΟΗΕ αναφέρεται κεντρικό άρθρο της Γκάρντιαν (Guardian).

H εφημερίδα χαιρετίζει τη πρόταση της επιτροπής να διευρύνει το Συμβούλιο Ασφαλείας, λέγοντας ότι η συμμετοχή έξι νέων χωρών θα το «κάνει πιο αντιπροσωπευτικό». Προσθέτει όμως, ότι «είναι δύσκολο να γίνει πιο αποτελεσματικό» καθώς τα πέντε τωρινά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα διατηρήσουν το δικαίωμα του βέτο.

Η Γκάρτνιαν σημειώνει ότι η σημαντικότερη πρόταση της επιτροπής είναι «Η εξασφάλιση έγκρισης από το Συμβούλιο Ασφαλείας πριν τη εκδήλωση προληπτικής επίθεσης, κάτι το οποίο δεν έγινε στον πόλεμο κατά του Ιράκ».

Συντάξεις

Οι Τάιμς (Times) αποκαλύπτουν ότι σύμφωνα με σχέδια που επεξεργάζεται ο υπουργός Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν, πέντε εκατομμύρια εργαζόμενοι θα πρέπει να αυξήσουν έως και κατά 2/3 την συνεισφορά τους σε διάφορα ταμεία για να εισπράξουν όλη τη σύνταξη τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα το Υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να περικόψει περίπου 380 δισεκατομμύρια στερλίνες για συντάξεις (περίπου 250 δισεκατομμύρια ευρώ).

Οι εργαζόμενοι που θα πληγούν από τα σχέδια του κυρίου Μπράουν σημειώνουν οι Τάιμς είναι οι εκπαιδευτικοί, οι αστυνομικοί και δημοτικοί υπάλληλοι.


Τετάρτη 01 Δεκεμβρίου 2004 - 23:02 (Ώρα Λονδίνου)

«Γιοκ» σε αναγνώριση της Κύπρου

Η Τουρκία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την Κύπρο πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου

Η Τουρκία απέκλεισε το ενδεχόμενο αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας πριν η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει εάν θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταϊγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι οι συνομιλίες για το θέμα αυτό μπορούν να διεξαχθούν μόνο κατόπιν της κοινοτικής απόφασης, η οποία αναμένεται να ληφθεί στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πάντως ο κ. Ερντογάν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διαλόγου για το θέμα μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Η απόφαση που θα ληφθεί στις 17 Δεκεμβρίου μπορεί να αλλάξει πολλά πράγματα όσον αφορά την Τουρκία Μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις. Κανείς δεν πρέπει να προσπαθήσει να εμφανίσει την Τουρκία στη γωνία» είπε ο κ. Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν από κοινοτικούς αξιωματούχους εικαζόταν ότι η αναγνώριση της Κύπρου θα μπορούσε να τεθεί ως προαπαιτούμενο για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία.

Χωρίς επίλυση του [Κυπριακού] προβλήματος σίγουρα δεν υπάρχει αναγνώριση [της Κύπρου]

Αμπντουλάχ Γκιούλ

Εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, μετά το τέλος των συνομιλιών που είχε στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας, Λιουμπλιάνα, δήλωσε ότι η χώρα του δεν μπορεί να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία προτού επιλυθεί το Κυπριακό.

Μιλώντας στα αγγλικά ο κ. Γκιουλ υποστήριξε ότι το Κυπριακό ζήτημα βρίσκεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας τωμ Ηνωμένων Εθνών και ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος επίλυσής του, το σχέδιο του ΓΓ Κόφι Ανάν.

Στήριξη από Βερολίνο - Βρυξέλλες

Η Γερμανία και το Βέλγιο επιθυμούν να υποστηρίξουν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Αυτό υπογράμμισαν ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, και ο Βέλγος πρωθυπουργός, Γκι Φερχόφσταντ, μετά τις συνομιλίες που είχαν στο Βερολίνο.

Μάλιστα ο κ. Φερχόφσταντ σημείωσε ότι η εναλλακτική της ένταξης πρόταση για ειδική σχέση Άγκυρας - Βρυξελλών εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες και ότι ήρθε η ώρα για μια νέας μορφής συνεργασία των δύο πλευρών.


Τετάρτη 01 Δεκεμβρίου 2004 - 19:50 (Ώρα Λονδίνου)

Προεκλογική παρέμβαση μέσα από το κελί

Ο κ, Μπαργκούτι έχει καταδικαστεί εις πεντάκις ισόβια δεσμά για προετοιμασία βομβιστικών επιθέσεων

Στη Μέση Ανατολή η σύζυγος του έγκλειστου σε ισραηλινές φυλακές Παλαιστίνιου ηγέτη, Μαρουάν Μπαργκούτι, ανακοίνωσε και επισήμως την κάθοδό του στις εκλογές της 9ης Ιανουαρίου από τις οποίες θα αναδειχθεί ο διάδοχος του Γιασέρ Αραφάτ.

Νωρίτερα πηγές προσκείμενες στομ κ. Μπαργκούτι, όπως ο επικεφαλής της ομάδας που αγωνίζεται για την αποφυλάκισή του, Σαίντ Νιμρ, επιβεβαίωναν ότι αυτός άλλαξε γνώμη και θα είναι τελικά υποψήφιος πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ο κ. Νιμρ είπε ότι ότι πληρώθηκε ήδη το παράβολο 3 χιλιάδων δολαρίων ώστε να επιτραπεί η υποψηφιότητα του δημοφιλή ηγέτη της Ιντιφάντα.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές ο κ. Μπαργκούτι ενημέρωσε για την απόφασή του τη σύζυγό του, Φάντουα, η οποία τον επισκέφθηκε στην ισραηλινή φυλακή.

Η υποψηφιότητα Μπαργκούτι θεωρείται ότι μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα της προεδρικής εκλογικής αναμέτρησης, ιδιαίτερα να πλήξει την υποψηφιότητα του μετριοπαθέστερου υποψηφίου της Φατάχ, Μαχμούντ Αμπάς.

Ο Μαχμούντ Αμπάς - γνωστός και ως Αμπού Μάζεν - επιδιώκει τον τερματισμό των επιθέσεων κατά Ισραηλινών και τάσσεται υπέρ της επανέναρξης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ με στόχο τη δημιουργίας ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Νωρίτερα η ισλαμική οργάνωση Χαμάς κάλεσε τους οπαδούς της να απέχουν από τις επικείμενες εκλογές που θα αναδείξουν τον επόμενο πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής.


Τετάρτη 01 Δεκεμβρίου 2004 - 19:00 (Ώρα Λονδίνου)

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία

Νίκη της αντιπολίτευσης θεωρείται η υπερψήφιση της πρότασης μομφής

Άλλη μια ημέρα ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων έζησε η Ουκρανία καθώς ο πρωθυπουργός, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, αρνήθηκε να αποδεχθεί την απόφαση της Βουλής που παύει αυτόν και την κυβέρνησή του.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη σχετική απόφαση ως παράνομη και αντισυνταγματική.

Το ουκρανικό κοινοβούλιο μετά από διήμερη επεισοδιακή συνεδρίαση ψήφισε υπέρ της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης που υπέβαλε η αντιπολίτευση, προκαλώντας πανηγυρισμούς από δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί εκτός του κτιρίου.

Η κυβέρνηση Γιανουκόβιτς σύμφωνα με το Σύνταγμα πρέπει να διαλυθεί αντικαθιστώμενη από υπηρεσιακό σχήμα που θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές.

Νωρίτερα ο κ. Γιανουκόβιτς προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ζητώντας την ακύρωση του δεύτερου γύρου των αμφιλεγόμενων προεδρικών εκλογών, τη στιγμή που η αντιπολίτευση τον κατηγορεί για εκλογική νοθεία.

Ανταποκριτές λένε ότι ο κ. Γιανουκόβιτς πιθανόν να προσπαθεί με την κίνηση αυτή να δυσχεράνει τη θέση του αντιπάλου του, Βίκτορ Γιουσένκο, καταγγέλλοντας εκλογικές παρατυπίες στα αντιπολιτευτικά προπύργια της δυτικής Ουκρανίας.

Στη διάρκεια των προεδρικών εκλογών διεθνείς παρατηρητές διαπίστωσαν περιστατικά καλπονοθείας σε ολόκληρη την Ουκρανία, αλλά ιδιαίτερα στις ανατολικές επαρχίες, που αποτελούν παραδοσιακά εκλογική δεξαμενή της κυβερνητικής παράταξης.

Προσπάθειες διαμεσολάβησης

Στο μεταξύ οι δύο αντίπαλοι για την προεδρία συναντήθηκαν με Ρώσους και Ευρωπαίους διαμεσολαβητές, σε μια νέα προσπάθεια επίλυσης της κρίσης που έχει ξεσπάσει εδώ και δέκα ημέρες.

Μετά τη συνάντηση ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας, Λεονίντ Κούτσμα, ανακοίνωσε ότι οι κ.κ. Γιανουκόβιτς και Γιουσένκο συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την εγκυρότητα των εκλογών.

Στο μεταξύ σύμφωνα με τον κ. Κούτσμα η αντιπολίτευση συμφώνησε να άρει τον αποκλεισμό των κυβερνητικών κτιρίων από οπαδούς της και να επιτρέψει στους κυβερνητικούς αξιωματούχους να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους.


Τετάρτη 01 Δεκεμβρίου 2004 - 13:29 (Ώρα Λονδίνου)

Κινείται η προδικαστική διαδικασία

Την απόφασή της να κινήσει προδικαστική διαδικασία, με αντικείμενο τα λανθασμένα και ελλιπή δημοσιονομικά στοιχεία παρελθόντων ετών που παρείχαν οι τότε ελληνικές κυβερνήσεις, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η κίνηση της διαδικασίας αποφασίστηκε διότι διαπιστώθηκαν «οι αδυναμίες στην υποβολή δημοσιονομικών στοιχείων από τις ελληνικές αρχές, οι ανεπάρκειες στην παροχή των στοιχείων αυτών από την Eurostat και τα όρια του σημερινού συστήματος υποβολής και παροχής στοιχείων στο σύνολό του».

Καταγράφεται, επίσης, ότι απαρχή της σχετικής έκθεσης και της προειδοποιητικής επιστολής προς την Αθήνα, που ενέκρινε την Τετάρτη η Επιτροπή, αποτέλεσε «η αναθεώρηση του ελλείμματος ως ποσοστού του ΑΕΠ της Ελλάδας, όχι μόνο για το 2003 αλλά και για όλα τα έτη από το 1997, ως αποτέλεσμα προηγούμενων ενεργειών της Eurostat και πρωτοβουλίας της νέας ελληνικής κυβέρνησης».

Η Επιτροπή εκτιμά ότι «παρόλο που οι πληροφορίες που παρείχε η ελληνική κυβέρνηση επέτρεψαν να περιοριστούν σημαντικά τα σημεία μη συμμόρφωσης με την υποχρέωση της Ελλάδας να υποβάλλει στατιστικά στοιχεία σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, η χώρα αυτή πρέπει να αντιμετωπίσει μια σειρά προβλημάτων που σχετίζονται με την υποβολή και τον έλεγχο των στοιχείων για το έλλειμμα».

Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή κίνησε σήμερα τη διαδικασία παράβασης «προκειμένου να αποτραπεί η διαβίβαση λανθασμένων ή ελλιπών στοιχείων στο μέλλον».

Εν κατακλείδι, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η Επιτροπή προτίθεται να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να εξασφαλίσει την αξιοπιστία του στατιστικού συστήματος στο σύνολό του, ιδίως με την καθιέρωση των υψηλότερων δυνατών προτύπων ανεξαρτησίας, ακεραιότητας και ευθύνης των εθνικών στατιστικών υπηρεσιών των 25 κρατών μελών και με την ενίσχυση της ικανότητας ελέγχου και εξακρίβωσης της Γιούροστατ.


Τετάρτη 01 Δεκεμβρίου 2004 - 11:01 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Αναζητώντας πρόεδρο

Η προεδρολογία δίνει και παίρνει στην Ελλάδα, όσο πλησιάζει η ώρα για την ανάδειξη νέου/νέας προέδρου της Δημοκρατίας από την Βουλή το 2005, με τα πολιτικά κόμματα και τον Τύπο να αναφέρονται σε διάφορα ονόματα πιθανών υποψηφίων.

Τι σημαίνει και τι συμβολίζει για σας η θέση του/της προέδρου της Δημοκρατίας και τι προσόντα κρίνετε πως πρέπει να έχει ο/η διάδοχος του προέδρου Κωστή Στεφανόπουλου;

Τι προτεραιότητες θα θέλατε να θέσει κατά τη διάρκεια της θητείας του/της;

Πιστεύετε πως είναι σημαντικό να πρόκειται για φυσιογνωμία αποδεκτή από τα περισσότερα κόμματα ή μήπως η κομματική του/της τοποθέτηση είναι αδιάφορη;

Μήπως έφτασε η ώρα για την Ελλάδα να αναδείξει γυναίκα πρόεδρο;

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish». Στα κείμενα διατηρείται η ορθογραφία σας

Να είναι Ευρωπαϊστής, με ιδέες που θα εκπορεύονται απο την ψυχή της Ευρώπης, την ΕΛΛΑΔΑ.

Iωάννης Σιώπης (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

President Stefanopoulos has done a splendid job in spearheading the Greek spirit. The next step should be a female President with an academic background in PPE (politic philosophy economics).

Omiros Sarikas (London, UK)

Ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον ένα προσόν. Να σταθεί απέναντι στην Εκλησία της Ελλάδος με τον ίδιο τρόπο που στάθηκε και ο προκάτοχός του.Σαν φάρος δηλαδή που θα υπενθυμίζει στους πολίτες ότι η χώρα πρέπει να πάψει κάποτε να έχει ημιθεοκρατικό χαρακτήρα.

Διομήδης (Ελλάς)

Πιστευω πως ειναι καιρος να δουμε και αριστερο προεδρο ετσι και αλλιος δεν εχει εξουσιες ........

Πάρης Καπτάνης (Ελλάς)

... the next President must be a person that actually lifts Greece TOWARDS the European Union with the necessary experience, qualities and presence.

Nicholas Labropoulos (Stockholm, Sweden)

Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι η καλύτερη λύση για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας παρά την ηλικία του. Ένας σπουδαίος Έλληνας που με το καλλιτεχνικό του έργο έκανε την ελληνική μουσική διεθνώς γνωστή. Είναι η μεγαλύτερη εν ζωή προσωπικότητα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Του αξίζει η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας γιατί πέρα από την πολιτική και την ιδεολογία του καθενός, ο Μίκης Θεοδωράκης εκφράζει για μένα την ίδια τη νεότερη Ελλάδα. Δεν πιστεύω ότι θα έπρεπε τη δεδομένη χρονική στιγμή να εκλεγεί γυναίκα πρόεδρος.

Νικόλαος (Λονδίνο, Αγγλία)

Προλέγω ότι νέος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θα είναι γένους θηλυκού και θα ακούει στο όνομα Ντόρα.

Χρίστος (Αθήνα, Ελλάς)

Κατα την γνωμη μου πρεπει να ειναι πολιτικο προσωπο κατι αναλογο με τον σημερινο Προεδρο Ελλ. Δημοκρατιας.

Ιωάννης Αστεριάδης (Καβάλα, Ελλάς)

The president of democracy, first of all must be neutral of any political ideology and second should focus ONLY on the union of the nation. As far of a man or woman as president, it's up to the Greek parliament, as long he/she elected fairly under the Greek constitution.

Constantine Heridis (S/vale, USA)

In very short time, the choice of the name for the next President of the Hellenic Republic, Greece, will be chosen in order to be duly voted by the Greek Parliament. It is my simple urge to advise those who take those decisions in Greece, that the next Presidet must be a person that actually lifts Greece TOWARDS the European Union with the necessary experience, qualities and presence.

Είμαι της γνώμης ότι η επιλογή, ή εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να προέλθει από κοινή συναίνεση.

Πλούταρχος Π. Δεληγιάννης (Αυστραλία)

Obviously, in Greece as eslewhere, there are many excellent and qualitative people who can receive with merit the title of the president. However, following deep search and study of this question, I honestly think that the best person for exactly this demanding and uplifitng position is, probably more than most other potential candidates, Mr. Dimitris Tsatsos. ()

Mr. Dimitris Tsatsos combines the qualities of an intellectual, the experience of a politician and even more so of a European Parliament politician, the vision of a romantic philosopher, the strength and practicality of an academician and the international connections of a decisive internationalist who always represented Greece from the top level that this country ought to reach some day. Obviously, there are other qualitative and interesting names as potential candidates; however, it is my studied and sincere opinion that Mr. Dimitris Tsatsos can indeed become an excellent President of the Hellenic Republic. ()

Nicholas Labropoulos (Stockholm, Sweden)

Η αληθεια ειναι οτι θα ηθελα ενα δευτερο Κο Στεφανοπουλο, οσο κι αν αυτο ειναι παραλογο και αδυνατο. Με βαση λοιπον αυτο θα επρεπε τα κομματα να βρουνε εναν υποψηφιο κοινης αποδοχης που αν μη τι αλλο να συμβολιζει την ενοτητα των ελληνων. να μην δυσταζει να πει την αποψη του, εκφραζοντας ολους τους ελληνες, οπως και να μπορει να αφουγκραζεται την ελληνικη κοινωνια.

Αυτο βεβαια και νομιζω ειναι κατανοητο οτι δεν διαχωριζει το φυλλο του η' της προεδρου. Αλλωστε δεν ειναι το ζητουμενο ουτε ο χωρος απο τον οποιο θα προελθει αλλα το ηθος και ανμ θελεται και η εως τωρα παρουσια και εικονα που εχει δειξει εως τωρα. Οσο για προτεραιοτητες? Ας μην γελιωμαστε, λογω συνταγματος δεν του/ης μαινουνε πολλες επιλογες ειται για χαραξη στρατηγικης πολιτικης ειται για παρεμβασεις.

Γεώργιος Καλαράκης (Ελλάς)

Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι η καλύτερη λύση για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Νικόλαος (Λονδίνο, Αγγλία)

Δεν είναι πρόβλημα εάν είναι άντρας ή γυναίκα.Αρκεί να είναι υπεράνω κομμάτων.Να σέβεται την ιστορία,το παρελθόν,και να μπορεί να είναι διορατικός.Οχι ιδιαίτερα έμπειρο πολιτικό πρόσωπο,γιατί στην πραγματικότητα ένας έμπειρος πολιτικός δεν είναι τίποτε άλλο από έναν καλό πολιτή επιχείρησης ο οποίος εάν καταφέρει να πίσει τον κόσμο αύριο είναι δημοτικός-νομαρχιακός σύμβουλος,βουλευτής ή και πρωθυπουργός,και αποδεικνύεται μετά ότι μόνο απαντήσεις ξέρει να δίνει χωρίς να υλοποιεί τίποτα,και άντε να κάνεις τέσσερα χρόνια υπομονή. Ηρθε η ώρα με την Ν.Δ. να μιλήσουν για αδικημένα γαλάζια παιδιά,επί ΠΑΣΟΚ είχαμε πράσσινα παιδιά και με το ΚΚΕ θα έχουμε κόκκινα παιδιά.

Δηλαδή όσοι δεν τρέχουν πίσω από κανένα κόμμα είναι τα παιδιά ενός κατώτερου θεού.Ε.! Μάλλον ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να κοιτάζει όλο τον κόσμο με το ίδιο μάτι. Και θα πρέπει να φροντίσει να περνάει όλος ο κόσμος καλά......γιατί τον απλό τον άνθρωπο που θα βγεί στο μεροκάμματο δεν τον νοιάζει ούτε η κομισιόν ούτε τό έλλυμα εάν καλυφθεί σε ένα η δύο χρόνια και εάν έτρωγε λεφτά η προηγούμενη κυβέρνηση,τον ενδειαφέρει να περνάει καλά.Πάντος τα ποιό λεπτά θέματα είναι οι δύο ακρέες ηλικίες στην Ελλάδα. Άραγε θα μπορέσει να βρεθεί καταλληλότερος απο τον κύριο Στεφανόπουλο? ή θα ευελπιστούμε στο ρητό ουδείς αναντικατάστατος?

Αγγελος Σ (Ξάνθη, Ελλάς)

Τίποτα! Εντελώς τίποτα! Οποιος και αν εκλεγεί θα είναι, απλά, ένα διακοσμητικό πρόσωπο. Η όλη "προεδρολογία" που αναπτύσσεται από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν αποσκοπεί παρα στον αποπροσανατολισμό των πολιτών από τα σημερινά προβλήματα. Τεράστιο δημόσιο χρέος και διαφθορά στο δημόσιο τομέα, έλλειψη επενδύσεων, ανεργία και έλλειψη ανταγωνιστικότητας στον οικονομικό τομεά, εκτεταμένη φοροδιαφυγή και πλουτισμός για όσους λυμαίνονται τα χρήματα που εισρέουν από την Ε.Ε. και, προπάντων, ατιμωρησία για τους όποιους ιθύνοντες.

Κώστας Κ (Ελλάς)

The president of democracy, first of all must be neutral of any political ideology and second should focus ONLY on the union of the nation.

Constantine Heridis (S/vale, USA)

Με το σημερινό Σύνταγμα, ο πρόεδρος της δημοκρατίας είναι εντελώς περιττός, αφού ούτε τον ρόλο του ρυθμιστού του πολιτεύματος μπορεί να παίξει. Ή πρέπει να του δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες, ώστε να μπορεί να επιτελεί το έργο του, ή να τον καταργήσουν εντελώς.

Τα προσόντα που πρέπει να έχει ένας ουσιαστικός πρόεδρος δημοκρατίας είναι: 1) Να είναι υπερκομματικός. 2) Αν όντως είναι ρυθμιστής του πολιτεύματος, πρέπει να προέρχεται από τον χώρο της πολιτικής. 3) Να είναι προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους, με ευρεία αποδοχή και, ει δυνατόν, διεθνή ακτινοβολία (όπως ήταν π.χ. ο αείμνηστος Κ. Καραμανλής).

Τέλος, αν ο πρόεδρος της δημοκρατίας επανακτίσει τις εξουσίες που είχε πριν την αναθεώρηση του Συντάγματος το 1985, πρέπει να εκλέγεται απ' ευθείας από τον λαό και να μετέχει του υπουργικού συμβουλίου, οπότε πάμε για αλλάγή πολιτεύματος από προεδρευομένη σε προεδρική δημοκρατία.

Κωσταντίνος Περάκης (Ηράκλειο Κρήτης, Ελλάς)

Είμαι της γνώμης ότι η επιλογή, ή εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να προέλθει από κοινή συναίνεση.

Πλούταρχος Π. Δεληγιάννης (Αυστραλία)

It does not really matter what the qualifications of the president are. The president of Greece is a powerless person with no essential duties. Stefanopoulos set the bar too high for any one who follows him. Presenty, the person will be chosen based not on his/her qualifications, but whether elections are desirable by either of the two major parties.

Nikos Prosfigas (USA)

Η Ελλάδα μετα την πετυχημένη οργανώση των ολυμπιακών αγώνων, πρεπει να κάνει μια υπερβάση ακόμα για να παραμείνει σε αυτη τη τροχεια προόδου που επιτευχθήκε σε πολλους τομείς.Η ανάδειξεη μιας Ελληννίδας στο ρόλο του προεδρου της δημόκρατιας θα γκρεμίζε άλλο ένα τείχος που αντικατροπιζέται σε άύτο ο περιορισμένος ρόλος της γυναίκας στη πολίτικη σήμερα.

Η ενότητα και η ανύψωση του εθνίκου ιδεόδες που εκφράζεται μέσα απο το λόγο του προέδρου ήταν χαρισμάτικη.Ακόμα η συναινέτικοτητα και η παραίνεση που εξεφράζαι ο λόγος του ήταν αποδέκτη απο όλους.Η αποδόχη απο ολα τα κομματα του προέδρου είναι φυσίκα θεμίτο αλλα οχι άναγκαία προυπόθεση.

Γεράσιμος (Ελλάς)

In my personal opinion, Mr Stephanopoulos performance as President has been a huge success. It will be a hard act for any successor to follow. Despite the fact that the President in Greece is nothing more of an ornament and despite the fact that he is not elected by the people as he should, his symbolic role is important in times of tension or crisis.

Therefore, someone who is eloquent, reasonable, relatively upfront and openminded, like Mr Stephanopoulos was and Mrs Eleni Glykatzi-Arbeler is, would be the right choice for President. Finally, as hinted already, why not a woman for President? It's about time!

George Haralambakis (Manchester, UK)

Το υπατο αξιωμα της χωρας, ενας προστατης του συνταγματος, ενας ουδετερος παρατηρητης της ασκησης των δικαιωματων της ελευθεριας μια υπενθυμηση των αγωνων για την εγκαθυδρηση του πολιτευματος, θεσμικα, εκφραστης και φυλακας των αρχων μια ακομη διαπιστευση πως στην Ελλαδα παρακολουθωντας και συγκρινωντας με τα τεκτενομενα στο εξωτερικο ΝΑΙ υπαρχει ακομη δημοκρατια.

Ο νεος η μαλλον η νέα οπως θελω να πιστευω προεδρος πρεπει να δωσει προτεραιοτητα στην παγκοσμια παρουσια της χωρας να προσκαλεσει και να επισκεπτει ομολογους ανα τον κοσμο η Ελλαδα επιτελους στεκεται απεναντι σε μια Ευρωπη ισαξια με καθε αλλη χωρα εχει λογο στο συμβουλιο ασφαλειας, οι Ολυμπιακοι αγωνες στρωσαν το χαλι ο πρωτος / πρωτη Ελληνας / Ελληνιδα πρεπει να σταθει πρεσβης της χωρας μας ακομη και αν χρειαστει να ζει σ ενα αεροπλανο προκειμενου να παριστατε η χωρα συνεχως με καθε ευκαιρια ανα τον πλανητη.

Μια μορφη των γραμματων υπερανω κομματων, μια μορφη με ενα αξιολογο βιογραφικο και παρουσια στην κοινωνικη ζωη της χωρας και γιατι οχι του κοσμου θα ηταν το αξιολογοτερο ατομο. Εχει ερθει η ωρα την δεσποτικη φιγουρα του αντρα να αντικαταστησει η γοητεια μιας γυναικας. Η δημοκρατια μας δεν κινδινευει πλεον αμεσα. Μια γυναικα με κρυφη δυναμη θα δωσει αρωμα, ενα διαφορετικο τονο στην χωρα. Ο / Η νεος αρχων ας μην ξεχνα πως η Ελλαδα ζει σε καθε χωριο και καθε νησι σε καθε γειτονια και καθε μεγαρο.Ας του ευχηθουμε λοιπον να σταθει ανταξιος του τιτλου του οπως οι περισσοτεροι προκατοχοι του αξιωματος. Καλη θητεια κυριε /κυρια Προεδρε.

Παναγιώτης Σωπιάδης (Ουάσιγκτον, ΗΠΑ)

...someone who is eloquent, reasonable, relatively upfront and openminded, like Mr Stephanopoulos was and Mrs Eleni Glykatzi-Arbeler is, would be the right choice for President. Finally, as hinted already, why not a woman for President? It's about time!

George Haralambakis (Manchester, UK)

I believe that the new greek president of Democracy has to pay more attention to all greeks, living in these world. Because it is very frustrated for me - as a proud greek from abroad - to see over one million of foreign immigrants in greece, but not any repatriation program for greeks ! The only, which we heared in the past, from some "greek" politicians was: "Stay in your new country, because you are living good there ..." This has to be changed, because we are loving our country very much ! (And I hope truly, that this fact isn't any problem;)

Dimitrios Mitropoulos (Muenchen, Germany)

Νομίζω ότι το να δοθεί σε γυναίκα η θέση της προέδρου της δημοκρατίας είναι πλέον αποδεκτό από την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Γυναίκα πρωθυπουργό δεν ξέρω πότε και αν θα δούμε ...

Nικόλας (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Οπός είπε και ο κύριος Γιώργος είναι όντως ένα διακοσμητικό στοιχείο οπός άλλωστε και ο κύριος Bush, πρέπει όμως αυτό το στοιχείο να προβάλει το πρόσωπο της Ελλάδας και τον ελλήνων και να μην είναι ξεκάρφωτο, ο κύριος Στεφανόπουλος ήταν καλός άνθρωπος αλλά όχι καλός πολιτικός (πχ. Η στάση του απέναντι στην σημαία και τον τσεναι) για τους έλληνες της Ελλάδας , για τους έξω όλοι καλοί είναι , αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργεί τάσης σύγκρουσης ανάμεσα στους έλληνες ( σαφές παράδειγμα η πρόσκληση του παπα στην Ελλάδα ).

Ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να έχει καταρχήν τίμιο βίο άρα ο κύριος Σημίτης είναι outside από την αρχή διότι επί κυβερνήσεως του προκλήθηκαν πολλά σκάνταλα τα οποία δεν είχε την δυνάμει να ελέγξει ( χρηματιστήριο , εξοπλισμοί ). Στους άλλους υποψήφιους δεν θα αναφέρω. Ο μέλλον πρόεδρος πρέπει να είναι άτομο με αρχές ελλήνων, πίστη στον σύνταγμα και την θρησκεία, μην υποτιμά την νοημοσύνη μας και την προσωπικότητα μας , ένα τέτοιο πρόσω! πο θα ήταν ο κύριος Ζουράρις (ο καθηγητής) η ο κύριος Θεοδωράκης. Σαν επίλογο θα τόνιζα ως προς τους εξ Αμερικής έλληνες να μην κάνουν συγκρίσεις με τους προέδρους άλλων χωρών δεν μας ενδιαφέρει το τι κάνουν αυτοί ( βλ. Bush).

Λάζαρος Τσιορακλίδης (Σταυρός Ημαθίας, Ελλάς)

Βλέπω αρκετούς των αναγνωστών σας να εκθειάζουν τον νυν πρόεδρο της Δημοκρατίας και περίπου να σκιαγραφούν μια παραπλήσια προσωπικότητα για διάδοχο του. Εγώ πάλι ανήκω σε εκείνο το ξεχασμένο 5-10% των δημοσκοπήσεων που πιστεύουν και πίστευαν ότι ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι μια κακιά επιλογή για το πολίτευμα. Όχι βέβαια, διότι ο κ. Κωστής Στεφανόπουλος δεν είναι ηθικός πολιτικός. Κάθε άλλο. Είναι. Ωστόσο δεν είναι ένας πολιτικός ο οποίος όντας στην ενεργή πολιτική, δεν προτιμήθηκε από τον Ελληνικό λαό.

Νομίζω πως το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον κ. Στεφανόπουλο πρέπει να προέρχεται από την πολιτική και να είναι γυναίκα.

Αλέξανδρος (Ελλάς)

Κατά συνέπεια, ας μην ξεχνάμε ότι ως ενεργός πολιτικός ο κ. Στεφανόπουλος δεν είχε επιλεγεί παρά μόνον από το 1,01% του Ελληνικού λαού ασχέτως, αν η πολιτική συγκυρία και το ουδέτερο προφίλ του τον ανέδειξαν τελικά στο ύπατο αξίωμα. Εν πάση περιπτώσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συμβολίζει και θα πρέπει να συμβολίζει τη Δημοκρατία. Το ερώτημα σας για ποιες προτεραιότητες πρέπει να έχει, μάλλον είναι αδιάφορο, διότι μετά τη Συνταγματική Αναθ! εώρηση του 1986 ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει δα και τίποτα ιδιαίτερες αρμοδιότητες.

Υπογραφές στους Νόμους βάζει. Τίποτα άλλο. Ο Ελληνικός λαός δε, πληρώνει τα ταξίδια του στο εξωτερικό χωρίς κάποιο αντίκρυσμα. Με λίγα λόγια ο ρόλος του προέδρου περιορίζεται (αλίμονο) στο ρόλο του πρεσβευτή καλής θέλησης ας πούμε υπέρ του Ελληνικού Έθνους. Έτσι λοιπόν ακόμα κι αν βάζαμε στη θέση του προέδρου μια μη πολιτική προσωπικότητα ποσώς θα είχε σημασία. Ως προς το αν θα έπρεπε να είναι γυναίκα η απάντηση όλων μας θα πρέπε να έχει ως εξής: Γιατί όχι;

Α. Π. (Δουβλίνο, Ιρλανδία)

Σήμερα στην χώρα μας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέν έχει απολύτως καμία εξουσία παρεμβάσεως, ώστε σε περίπτωση εκτάκτων συνθηκών να μπορεί ο Έλληνας να "ακουμπήσει" επάνω του. Δυστυχώς είναι ένα απαραίτητο για την Δημοκρατία διακοσμητικό πρόσωπο. Λυπάμαι που το λέω, αλλά έτσι το αποφάσισαν πριν απο μερικά χρόνια μέσα στην Βουλή των Ελλήνων. Προσωπικά θα τον ήθελα χωρίς αυτά τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Κυρίως όμως θα ήθελα να τον εκλέγω κάθε τετραετία με την δική μου ψήφο και όχι με την ψήφο της συναίνεσης στην Βουλή.

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

The President represent the nation, not an ideology

Nikolas Nikoloutsos (Athens)

Νομίζω πως το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον κ. Στεφανόπουλο πρέπει να προέρχεται από την πολιτική και να είναι γυναίκα. Από κει και πέρα αν ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Καραμανλής θέλουν μια έξυπνη και για τους δύο λύση μπορούν να προσφύγουν σε εκείνη της επιλογής του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη θέση του Προέδρου. Ο κ. Παπανδρέου όπως έχουν έρθει τα πράγματα δύσκολα θα γίνει πρωθυπουργός, αλλά σίγουρα θα ήταν ένας πολύ καλός πρόεδρος. Συναίνεση με όλη τη σημασία της λέξης...

Αλέξανδρος (Ελλάδα)

I believe that the president of Democracy has not a very important role in the political life. However it is important because the pesident represents the country and the citizens. So he/she must be an accepted person from the majority. If we elect president from the beginninig this will mean that Greece has reached in a real political mature.

ο πρόεδρος () πρέπει να υπάρχει για την προστασία του δικαίου, των αδυνάτων και των μειονοτήτων

Η. Κ. (Ελλάδα)

I would like a president who is calm, simple, communicative, honnest, able to represent the country in each occasion. Also I think that the best is the next president to be accepted from all the parliament, as this shows if the president is accepted in the society or not. A woman president is not bad idea. There is no problem as both men and women have equal chances. If you asked me who is the best for being president, I would tell you MR. STEFANOPOULOS. He is the best president during the 30 years of our Democracy ()

Athanasios Antoniadis (Sweden)

Ο ΠτΔ θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι πολιτικό πρόσωπο. Γυναίκα Πρόεδρος? Γιατί όχι? Η κ. Ψαρούδα-Μπενάκη, σήμερα Πρόεδρος της Βουλής, πολιτκός ανέκαθεν ήπιων τόνων θα ήταν ιδανική

Αριστείδης Μπελτενιώτης (Αθήνα)

ο προεδρος ειναι ολων των ελληνων αλλα πρεπει να υπαρχει για την προστασια του δικαιου, των αδυνατων και των μειονοτητων. και ναι, γιατι να μην εχει γυναικα το αξιωμα του προεδρου;

Η. Κ. (Ελλάδα)

Πιστεύω ότι η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να συμβολίζει την Ενότητα του Ελληνισμού. Προσόντα: Να είναι απο τον χώρο της πολιτικής ή της τέχνης, γλωσσομαθής και σεμνός. Προασπιστής της ενότητας του Ελληνισμού και της ενεργητικής προώθησης των δικαιωμάτων του Ελληνισμού σε όλο τον Πλανήτη. Να είναι υπερκομματική προσωπικότητα απο τον χώρο της Αριστεράς. Η ώρα της Ελλάδας είναι ώρα όλων των φύλων. Ανδρας ή γυναίκα το ίδιο είναι.

Ιωάννης (Αθήνα)

The candidate should be a character mostly recognised by his/her contribution to the state without though him/her be an outstanding member of a political party. The individual should be someone of a neutral position serving the concept of the state. Although it is almost impossible to have a person as such, it is though possible to choose someone who has mostly serve the state through his/her profession, & not necesserily a politician.

the best is the next president to be accepted from all the parliament, as this shows if the president is accepted in the society or not

Athanasios Antoniadis (Sweden)

The President should be, above all parties, able to intervene whenever and if needed, to serve the absolute interest of the state, when the political parties - government and opposition parties - find themselves in no position to move forward in certain national or other problems. The President should be someone who has never publicly taken sides for or against a political party. The President should be someone who has been also internationally recognised by his/her contribution, having though always as a priority the responsibility to serve the interest of the nation.

The President should have his/her own board of advisors, independent of the existing political parties elected at the parliament.

The priorities of the President is to monitor the political life and the decision making of the political representatives. To monitor the set of consititutional laws voted at the Parliament and intervene whenever the laws fail to serve the absolute interest of the state - domestically or internationally.

Whether the President is a man or a woman is of no interest to the citizens of the state, as the position should be given to an individual that is aware of the need to serve the absolute interest of the state. Due to this important detail, the sex of the candidate is of no importance. What is important is to realise that the President, represent the state not the political party.

Αποτελεί διακοσμητικό στοιχείο

Γιώργος (Κορησός Καστοριάς)

The President represent the nation, not an ideology. The President is the guard that keeps politics in order. A woman is equally capable to hold the position, as a man has been for a long time now. The honourable President Mr Stefanopoulos has been an outstanding character, who serves the presidential position as his greatest responsibility. However it is time to move forward taking another step forward, considering always the absolute interest of the state and nation. The political parties represent the vote of the citizens.

The President represent directly the absolute interest of all citizens in the face of one individual. It is time to re-define the Presidential election as a step towards a direction of absolute national responsibility and political decision making.

Nikolas Nikoloutsos (Athens)

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ένας θεσμός για την Ελλάδα που εάν και δεν έχει πραγματική εξουσία συμβολίζει την ενότητα και την μεγάλη προσπάθεια των Ελλήνων. Δεν υπάρχει θέμα ένα θα είναι άνδρας ή γυναίκα αλλά το πιο σημαντικό είναι να είναι αντάξιος του κ. Στεφανόπουλου. Σίγουρα είναι δύσκολο μια και ο Πρόεδρος έβαλε τις σωστές βάσεις για το πώς πρέπει να είναι ο σωστός Πρόεδρος της Δημοκρατία μια και στο πρόσωπο του όλοι οι Έλληνες ήμαστε περήφανοι. ()

Χαράλαμπος Αλεξιάδης (Κοζάνη)

Θεωρώ πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι ένα πρόσωπο το οποίο θα έχει μεγάλη πείρα πάνω στην εσωτερική και την εξωτερική πολιτική ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο που καλεί το σύνταγμα.

Να μπορεί δηλαδή να στέκεται πάνω από τα κόμματα και σε περιόδους εθνικής κρίσης να βρίσκει διέξοδο για τη χώρα. Επίσης θα πρέπει να είναι ένα πρόσωπο το οποίο δεν θα δημιουργεί, με τη προσωπική του διαδρομή αλλά και με την τρέχουσα πορεία του εντάσεις και διαμάχες μεταξύ των Ελλήνων, να εμπνέει δηλαδή σεβασμό και αξιοπρέπεια, και τέλος να μπορεί να εκπροσωπεί τη χώρα διεθνώς.

Ένα πρόσωπο όχι το μοναδικό- που θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε αυτές τις υποχρεώσεις είναι κατά την άποψή μου ο Παρασκευάς Αυγερινός.

Κώστας Νικολόπουλος (Αθήνα)

Αποτελεί διακοσμητικό στοιχείο.Το πολιτικό μας σύστημα είναι πρωθυπουργικοκεντρικό.

Γιώργος (Κορησός Καστοριάς)

In the original 1975 constitution, where the office of the president for the first time in Greek history replaced that of the king, the president was the guardian of the constitution with increased powers, including being able to dispell the parliament. What was correct in that concept is that the president wasn't part of the executive branch.

Όσον αφορά την άποψη περί γυναίκας υποψηφίου, όχι μόνο με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο αλλά νομίζω ότι και η Ελληνική κοινωνία στις μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες της είναι πλέον ώριμη για κάτι τέτοιο

Alexandros Dinas (London, United Kingdom)

What was incorrect, or incompatible with the minds of the legislative and the executive, was that the president did not have a direct electoral mandate, which led the elected officials to fear abrupt and unaccountable political actions, especially centered on the all-important (why?) issue of when the next elections were to be held.

It can fairly be said that neither the politicians nor the people trusted a single person with those kinds of powers, whether that was fair or not to the presidents. In the end, the 1986 constitutional amendment took away the power of the president to dispell parliament, and left ! him/her with a mere consultant role. Today's presidents can have opinons, but they can't enforce them. Hence the basic function of recent presidents has been to hold speeches.

Compare that with the presidents of France, Russia, or the United States, where presidents have real power. This being the circunmstances, it hardly matters who is chosen. They might as well pick one who is good in elocution, posibly a young actor out of drama school. In defense of the current status quo, speeches do matter. I would like to commend the correct position of the current president on the issue of immigrant kids holding the Greek flag in parades, and the very wrong one when he said in a speech that the role of the government is to distribute the nation's wealth (that was well beyond that was the role of the state within the constitution). Case in point, therefore, before someone can defend the constitution, they better read it thoroughly first...

Manolis Lygounis (San Jose, CA, USA)

Ο/Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο/η ανώτατος άρχων που επιτηρεί την σωστή εφαρμογή της πολιτεύματος και του πολιτικού συστήματος. Παρεμβαίνει με τρόπο συμβουλευτικό ή ως μεσολαβητής σε περιστάσεις έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, βασιζόμενος στην βαθεία πολιτική του γνώση καθώς και την συνετή και χωρίς κενά πολιτική του πείρα. Θεωρώ ότι θα πρέπει επίσης να είναι προσωπικότητα διεθνούς κύρους, σεβαστό από διεθνείς πολιτικούς, ή ακαδημαϊκούς, ή οικονομικούς κύκλους ή ακόμα και από οργανισμούς κοινωφελούς προσφοράς ή πολιτισμού για το επιτυχημένο σε βάθος χρόνου ΕΡΓΟ του/της.

Να είναι δηλάδη ο/η Πρώτ-ος/-η πρεσβευτής της Ελλάδας για τα επιτεύγματα του και όχι για την εμπορικότητά του, όπως ο Beckham ή Ginger Spice!!! Προσωπικότητες σαν την κ.Γλύκαντζη-Αλβελέρ, κ. Βαρδινογιάννη (πρέσβειρα UNESCO), κ.Δημητρακόπουλο, κ.Θεοδωράκη, κ.Παπαδήμο, κ.Αγγελοπούλου πιστεύω θα πληρούσαν αυτά τα κριτήρια. Όσον αφορά την άποψη περί γυναίκας υποψηφίου, όχι μόνο με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο αλλά νομίζω ότι και η Ελληνική κοινωνία στις μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες της είναι πλέον ώριμη για κάτι τέτοιο.

Alexandros Dinas (London, United Kingdom)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Τετάρτη 01 Δεκεμβρίου 2004 - 11:30 (Ώρα Λονδίνου)

Χαμάς υπέρ του μποϊκοτάζ των εκλογών

Η Χαμάς χαρακτηρίζει τις εκλογές «τέχνασμα για να κρατηθεί όρθια η Παλαιστινιακή Αρχή»

Έκκληση για μποϊκοτάζ των επικείμενων εκλογών για την ανάδειξη του διαδόχου του Γιασέρ Αραφάτ στην Παλαιστινιακή Αρχή απηύθυνε η ακραία ισλαμική οργάνωση, Χαμάς.

Ο Ισμαήλ Χανιέχ, ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η οργάνωσή του δεν επιθυμεί να προσέλθουν οι οπαδοί της στις κάλπες για τις εκλογές της 9ης Ιανουαρίου.

Ο Ισμαήλ Χανιέχ χαρακτήρισε τις εκλογές «τέχνασμα για να κρατηθεί όρθια η Παλαιστινιακή Αρχή».

Η ισλαμική οργάνωση, Χαμάς έχει ήδη ανακοινώσει ότι δε θα προτείνει υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Η ισλαμική οργάνωση προτείνει το διαμερισμό της εξουσίας μεταξύ μιας προσωρινής ηγεσίας που θα διαδεχθεί το Γιασέρ Αραφάτ και τη διεξαγωγή βουλευτικών και δημοτικών εκλογών.

Η Χαμάς είχε μποϊκοτάρει και τις πρώτες εκλογές που διεξήχθησαν στα παλαιστινιακά εδάφη το 1996, καθώς δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία του Όσλο, η οποία άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, γνωστός κι ως Αμπού Μάζεν, θεωρείται ο επικρατέστερος διάδοχος του Γιασέρ Αραφάτ.

Ο Μαχμούντ Αμπάς κατεβαίνει στις εκλογές ως υποψήφιος της Φατάχ.

Ο Μαχμούντ Αμπάς επιδιώκει τον τερματισμό των επιθέσεων κατά του Ισραήλ στα κατεχόμενα εδάφη και τάσσεται υπέρ της επανέναρξης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ με στόχο τη δημιουργίας ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.


Τετάρτη 01 Δεκεμβρίου 2004 - 10:15 (Ώρα Λονδίνου)

Κατατέθηκε η έκθεση Γιούροστατ

Την έκθεση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, Γιούροστατ, για τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία, κατέθεσε στην επιτροπή οικονομικών της Bουλής ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Αλογοσκούφης.

Ο κ. Αλογοσκούφης κάλεσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ «να αποδεχθούν την αλήθεια ως έχει» και ανέφερε ότι, όπως είχε πει ο « η αλήθεια διατρέχει τρεις φάσεις: πρώτα λοιδορείται, κατόπιν πολεμιέται βίαια και, τέλος, γίνεται αποδεκτή ως έχει».

Έκανε λόγο επίσης για «σενάρια κινδυνολογίας» στα οποία επιδίδονται οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με στόχο «να ξεφύγουν» και να μην παραδεχθούν τα δικά τους λάθη. Κατέληξε, δε, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση με την πολιτική της αποκαθιστά την αξιοπιστία της χώρας και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

Σύμφωνα με την έκθεση της Γιούροστατ, η αξιοπιστία των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων αποτέλεσε αντικείμενο της ιδιαίτερης προσοχής της στο παρελθόν, ενώ τα στατιστικά θέματα της Ελλάδας αποτέλεσαν αντικείμενο συζητήσεων περισσότερο από όλα τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.

«Οι σχετικές αμφιβολίες της Eurostat διατυπώθηκαν πολλές φορές στο παρελθόν με υποσημειώσεις, ιδιαίτερα σχόλια και αστερίσκους στα δελτία τύπου της», αναφέρεται.

Στην έκθεση καταγράφεται ότι το 2002 έγινε μια σημαντική αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων της Ελλάδας κατόπιν απαίτησης της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, η οποία οδήγησε σε επιδείνωση του ελλείμματος κατά 1% του ΑΕΠ το 2000 και 1,3% το 2001, ενώ το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 1,5% και 1,9% του ΑΕΠ αντίστοιχα.

Δεν καταγράφονταν οι αμυντικές δαπάνες

Όπως επισημαίνεται «οι βασικοί λόγοι της αναθεώρησης των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων για την περίοδο 2000-2003 συνοψίζονται στην ελλιπή καταγραφή των αμυντικών δαπανών, στην υπερεκτίμηση του πλεονάσματος των ασφαλιστικών οργανισμών και στην αναθεώρηση -προς τα κάτω- των εκτιμήσεων για τα φορολογικά έσοδα (κυρίως από ΦΠΑ). «Αυτά τα τρία στοιχεία από μόνα τους ερμηνεύουν περίπου το 90% των συνολικών αναθεωρήσεων.

Ειδικότερα οι διαφορές από την καταγραφή των αμυντικών δαπανών ερμηνεύουν 25% των συνολικών αναθεωρήσεων το 2003, 75% το 2002, 50% το 2001 και 90% το 2000».

Αναφέρεται ακόμη ότι «το 2002 δηλώθηκε ανακριβώς από τις ελληνικές αρχές ότι οι προκαταβολές που πληρώνονται στους προμηθευτές στρατιωτικού υλικού αντιμετωπίζονται ως χρηματοοικονομικές συναλλαγές και ότι με την παραλαβή του εξοπλισμού στην Ελλάδα, οι στατιστικές υπηρεσίες λαμβάνουν την πληροφόρηση αυτή και μπορούν να κάνουν τις σχετικές καταχωρίσεις στους εθνικούς λογαριασμούς (ως τελική κατανάλωση).

Η πραγματικότητα είναι ότι η ΕΣΥΕ και το Υπουργείο Οικονομικών δεν έλαβαν καμία πληροφόρηση για παραλαβές στρατιωτικού υλικού από το 1997. Έτσι οι περισσότερες αμυντικές δαπάνες που χρηματοδοτήθηκαν με δανεισμό δεν καταγράφηκαν τα τελευταία επτά χρόνια».

Ασφαλιστικά Ταμεία και ΔΕΚΑ

Για τα πλεονάσματα των ασφαλιστικών οργανισμών σημειώνεται ότι «η Eurostat ζήτησε το 2002 έναν κατάλογο των ασφαλιστικών φορέων και των οικονομικών τους αποτελεσμάτων, αλλά δεν έλαβε ποτέ απάντηση.

Επανήλθε στο θέμα το Σεπτέμβριο του 2003 και έδωσε προθεσμία μέχρι το Σεπτέμβριο 2004 για την παροχή πιο αξιόπιστων στοιχείων. Έτσι διενεργήθηκε από την άνοιξη του 2004 νέα εκτενής έρευνα από την ΕΣΥΕ για όλους αυτούς τους φορείς, που κάλυψε τα έτη 2002 και 2003.

Το αποτέλεσμα αυτής ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο να αναθεωρηθούν τα πλεονάσματα των ασφαλιστικών οργανισμών προς τα κάτω».

Τέλος, για τη ΔΕΚΑ «η Eurostat θεωρούσε ότι η ΔΕΚΑ ενεργούσε εκ μέρους και κατόπιν οδηγιών της κυβέρνησης και ήταν αμφίβολο αν μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μονάδα με αυτονομία αποφάσεων.

Έτσι τον Οκτώβριο 1997 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ΔΕΚΑ έπρεπε να κατατάσσεται εντός της γενικής κυβέρνησης, χωρίς όμως θετική ανταπόκριση από τις ελληνικές αρχές».

Στην ίδια έκθεση καταγράφονται τα νέα στοιχεία του δημοσιονομικού ελλείμματος για την περίοδο 1997-1999, και συγκεκριμένα για το 1997, 6,6% του ΑΕΠ έναντι 4%, για το 1998, 4,3% του ΑΕΠ έναντι 2,5%, και για το 1999 3,4% του ΑΕΠ έναντι 1,8%.

Οι αναθεωρήσεις οφείλονται κυρίως στην πληρέστερη καταγραφή των αμυντικών δαπανών, στους κεφαλαιοποιημένους τόκους και στη σωστή καταγραφή των κεφαλαιακών μεταβιβάσεων και των εσόδων από την ΕΕ.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Έντονα αντέδρασαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στις δηλώσεις Αλογοσκούφη κατά την κατάθεση της έκθεσης.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μετέχουν στην επιτροπή, ζήτησαν να απαντήσουν άμεσα στα όσα είπε ο υπουργός αλλά δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη από τον κανονισμό.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ απήντησε ο γενικός εισηγητής του κινήματος, Γιώργος Φλωρίδης ο οποίος μίλησε για «κακοστημένη σκηνοθεσία της απογραφής» η οποία οδήγησε τον υπουργό «να περιφέρει την απελπισία του και την αγωνία του για την κατάσταση που δημιούργησε».

Ανέφερε ότι η απογραφή έγινε με ευθύνη της κυβερνήσεως και είπε στον κ. Αλογοσκούφη ότι «ξέχασε να δώσει το κομμάτι με τις νομικές συνέπειες», που μας βάζει «να διαλέξουμε μεταξύ της καταδίκης και της φυλάκισης και του να μας αφήσουν ελεύθερους υπό παρακολούθηση, όπως κάνουν οι Αμερικάνοι με τους επιτηρούμενους».

Εκ μέρους του ΚΚΕ, μίλησε ο ειδικός αγορητής του κόμματος, Άγγελος Τζέκης, ο οποίος είπε ότι «το αποτέλεσμα της απογραφής χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση για να προωθήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές που επιβάλλει και η ΕΕ σε βάρος του εργαζόμενου λαού».

Τέλος, ο ειδικός αγορητής του ΣΥΝ, Γιάννης Δραγασάκης τόνισε ότι αντί της έκθεση της Γιούροστατ «θα έπρεπε να συζητάται η αντίστοιχη έκθεση της Βουλής, η οποία όχι μόνο θα έπρεπε να προτείνει λύσεις για να υπάρξει από εδώ και πέρα ένας αξιόπιστος και διαφανής προϋπολογισμός και για να γλιτώσουμε από την αδιαφάνεια και τις απογραφές».

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την οικονομία

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί του θέματος των ελλιπών δημοσιονομικών στοιχείων και των προβλημάτων που εντοπίστηκαν στη λειτουργία της Γιούροστατ.

Το κείμενο της επιτροπής αναμένεται να επιρρίπτει ευθύνες στις κυβερνήσεις Σημίτη όπως και στην ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, στην οποία αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές.


Τετάρτη 01 Δεκεμβρίου 2004 - 10:00 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα ένταση για τα εξοπλιστικά

Επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή το θέμα των εξοπλισμών, εξαπέλυσε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος.

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, στις εκδηλώσεις για την εορτή του πολιούχου της Πάτρας, Αγίου Ανδρέα, είπε ότι «δεν είναι το ΠΑΣΟΚ που κάνει σήμερα αντιπολίτευση. Είναι η διαπλοκή και τα μεγάλα συμφέροντα. Το ΠΑΣΟΚ απλώς ακολουθεί».

Απαντώντας στις δηλώσεις του υπουργού, ο συντονιστής του ΠΑΣΟΚ, στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τις αμυντικές προμήθειες, Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε ότι «η δήλωση προκαλεί θλίψη» διότι αποκαλύπτει την «σκόπιμη σύγχυση στην οποία ζει η ηγεσία του υπουργείου εθνικής Αμύνης».

Χαρακτήρισε, δε, «αρνητικά κι επιζήμια όσα συνεπάγεται η πολιτική της ηγεσίας του υπουργείου για την ίδια την πατρίδα».

Εν τω μεταξύ, αποστάσεις από στελέχη του υπουργείου εθνικής Αμύνης επί ΠΑΣΟΚ έλαβε ο πρόεδρος του κινήματος, Γιώργος Παπανδρέου.

Συγκεκριμένα, ερωτώμενος αν με βάση όσα έρχονται στο φως στην εξεταστική επιτροπή για το θέμα των αμυντικών εξοπλισμών, κακώς κόπηκε από το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ ο κ. Σμπώκος, ο οποίος κατέθεσε την Τρίτη στην εξεταστική, απήντησε ότι δεν θέλει να μιλήσει για το παρελθόν «αλλά για την αλήθεια που πρέπει να αποκαλυφθεί και αποκαλύπτεται καθημερινά» και ενώπιον της βρίσκεται η ΝΔ «για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το όλο θέμα».

Διευκρινήσεις Ιβανώφ

Εξάλλου, μετά από αίτημα του Ευάγγελου Βενιζέλου, δόθηκε στη δημοσιότητα επιστολή του Ρώσου υπουργού Αμύνης, Σεργκέι Ιβανόφ, προς τον κ. Σπηλιωτόπουλο, στην οποία αναφέρεται ότι οι εγγυήσεις της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που αφορούν στην εκπλήρωση από τη ρωσική πλευρά, υποχρεώσεων της βασικής και της οφ-σετς συμφωνίας παράδοσης αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων TOR-M1, παραμένουν σε ισχύ.

Τέτοιες εγγυήσεις, τονίζει, παρέχονται από τη ρωσική κυβέρνηση σε κάθε τεχνικοστρατιωτική συνεργασία με άλλα κράτη.

Ο κ. Βενιζέλος, σχολιάζοντας το περιεχόμενο της επιστολής είπε ότι αυτή αναιρεί επί της ουσίας τους ισχυρισμούς του κ. Σπηλιωτόπουλου, ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δεν είχαν εξασφαλίσει κρατική εγγύηση για την προμήθεια.

Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή του προς τον κ. Ιβανόφ, ο Έλληνας υπουργός ζητούσε να υπάρξει «νομότυπη - σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο - εγγύηση», καθώς και να ανατεθεί στην κατασκευάστρια εταιρεία η ευθύνη περάτωσης της υλοποίησης της σύμβασης.

Επικρίσεις Παπανδρέου - Ομιλία Σημίτη

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις του επέκρινε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική που ακολουθεί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα έσοδα και τις δαπάνες, και οδήγησε στην περιπέτεια της επικύρωσης της επιτήρησης της οικονομίας για άλλα δυο χρόνια.

Εις απάντησιν, ο υπουργός επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, δήλωσε ότι «η αντιπολιτευτική πολιτική του κ. Παπανδρέου χαρακτηρίζεται από ισοπέδωση και άρνηση. Έτσι καθίσταται πλήρως αναξιόπιστη».

Εν τω μεταξύ, κριτική στην απογραφή έκανε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, μιλώντας στον όμιλο προβληματισμού για τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας.

Συγκεκριμένα, ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι η απογραφή «έδωσε το μήνυμα ότι στη χώρα αυτή κυριαρχεί η εμπάθεια και κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το τι πρόκειται να συμβεί» και πρόσθεσε ότι η «αβεβαιότητα είναι ο πιο ισχυρός αποτρεπτικός παράγοντας για την οικονομική δραστηριότητα και την ανάπτυξη».

«Αν σήμερα ασχολούμαστε με το παρελθόν, με απογραφές και λογοδοσίες θα καθυστερήσουμε και πάλι...να δουλέψουμε για το αύριο, είναι το σύνθημα που μας αρμόζει», κατέληξε.


Τετάρτη 01 Δεκεμβρίου 2004 - 11:07 (Ώρα Λονδίνου)

Γιορτινή Αθήνα

Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων των Χριστουγέννων στην Αθήνα παρουσίασε την Τρίτη η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη.

Το πρόγραμμα, όπως ανακοίνωσε η δήμαρχος, έχει ως στόχο τη συμμετοχή όσο περισσοτέρων πολιτών γίνεται, και κυρίως των παιδιών «στο πνεύμα της γιορτής, με συναισθήματα χαράς και ξεγνοιασιάς».

Σύνθημα των φετινών εορτών είναι «βγείτε στους δρόμους, μπείτε στη γιορτή» και παρούσες θα είναι πολλές από τις εκδηλώσεις που κρίθηκαν ιδιαίτερα επιτυχείς πέρυσι, όπως η «πόλη με τα δώρα», στην πλατεία Κοτζιά, και η «πόλη από ζάχαρη» στην πλατεία Συντάγματος, στην οποία προστίθενται και δύο «μουσεία», αυτά της σοκολάτας και των παιγνιδιών.

Κάθε χωριό θα έχει το δικό του καρουσέλ, δηλαδή θα λειτουργούν δύο κι όχι ένα όπως πέρυσι. Παράλληλα, θα προστεθούν και νέες εγκαταστάσεις στην πόλη, όπως «το χωριό του παραμυθιού», στο οποίο θα στηθεί κι ένα παγοδρόμιο.

Η πόλη θα γεμίσει μουσική, από την παραδοσιακή ελληνική μουσική μέχρι τη σύγχρονη χορευτική και ομάδες θεάτρου δρόμου θα δίνουν παραστάσεις στην αγορά.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 16 Δεκεμβρίου 2004 και θα διαρκέσουν ως τις 7 Ιανουαρίου 2005. Θα απασχολήσουν σε αυτές τις 22 ημέρες 260 παραστάσεις με τη συμμετοχή 421 καλλιτεχνών.


Τετάρτη 01 Δεκεμβρίου 2004 - 11:01 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Αναζητώντας πρόεδρο

Η προεδρολογία δίνει και παίρνει στην Ελλάδα, όσο πλησιάζει η ώρα για την ανάδειξη νέου/νέας προέδρου της Δημοκρατίας από την Βουλή το 2005, με τα πολιτικά κόμματα και τον Τύπο να αναφέρονται σε διάφορα ονόματα πιθανών υποψηφίων.

Τι σημαίνει και τι συμβολίζει για σας η θέση του/της προέδρου της Δημοκρατίας και τι προσόντα κρίνετε πως πρέπει να έχει ο/η διάδοχος του προέδρου Κωστή Στεφανόπουλου;

Τι προτεραιότητες θα θέλατε να θέσει κατά τη διάρκεια της θητείας του/της;

Πιστεύετε πως είναι σημαντικό να πρόκειται για φυσιογνωμία αποδεκτή από τα περισσότερα κόμματα ή μήπως η κομματική του/της τοποθέτηση είναι αδιάφορη;

Μήπως έφτασε η ώρα για την Ελλάδα να αναδείξει γυναίκα πρόεδρο;

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish». Στα κείμενα διατηρείται η ορθογραφία σας

President Stefanopoulos has done a splendid job in spearheading the Greek spirit. The next step should be a female President with an academic background in PPE (politic philosophy economics).

Omiros Sarikas (London, UK)

Ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον ένα προσόν. Να σταθεί απέναντι στην Εκλησία της Ελλάδος με τον ίδιο τρόπο που στάθηκε και ο προκάτοχός του.Σαν φάρος δηλαδή που θα υπενθυμίζει στους πολίτες ότι η χώρα πρέπει να πάψει κάποτε να έχει ημιθεοκρατικό χαρακτήρα.

Διομήδης (Ελλάς)

Πιστευω πως ειναι καιρος να δουμε και αριστερο προεδρο ετσι και αλλιος δεν εχει εξουσιες ........

Πάρης Καπτάνης (Ελλάς)

... the next President must be a person that actually lifts Greece TOWARDS the European Union with the necessary experience, qualities and presence.

Nicholas Labropoulos (Stockholm, Sweden)

Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι η καλύτερη λύση για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας παρά την ηλικία του. Ένας σπουδαίος Έλληνας που με το καλλιτεχνικό του έργο έκανε την ελληνική μουσική διεθνώς γνωστή. Είναι η μεγαλύτερη εν ζωή προσωπικότητα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Του αξίζει η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας γιατί πέρα από την πολιτική και την ιδεολογία του καθενός, ο Μίκης Θεοδωράκης εκφράζει για μένα την ίδια τη νεότερη Ελλάδα. Δεν πιστεύω ότι θα έπρεπε τη δεδομένη χρονική στιγμή να εκλεγεί γυναίκα πρόεδρος.

Νικόλαος (Λονδίνο, Αγγλία)

Προλέγω ότι νέος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θα είναι γένους θηλυκού και θα ακούει στο όνομα Ντόρα.

Χρίστος (Αθήνα, Ελλάς)

Κατα την γνωμη μου πρεπει να ειναι πολιτικο προσωπο κατι αναλογο με τον σημερινο Προεδρο Ελλ. Δημοκρατιας.

Ιωάννης Αστεριάδης (Καβάλα, Ελλάς)

The president of democracy, first of all must be neutral of any political ideology and second should focus ONLY on the union of the nation. As far of a man or woman as president, it's up to the Greek parliament, as long he/she elected fairly under the Greek constitution.

Constantine Heridis (S/vale, USA)

In very short time, the choice of the name for the next President of the Hellenic Republic, Greece, will be chosen in order to be duly voted by the Greek Parliament. It is my simple urge to advise those who take those decisions in Greece, that the next Presidet must be a person that actually lifts Greece TOWARDS the European Union with the necessary experience, qualities and presence.

Είμαι της γνώμης ότι η επιλογή, ή εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να προέλθει από κοινή συναίνεση.

Πλούταρχος Π. Δεληγιάννης (Αυστραλία)

Obviously, in Greece as eslewhere, there are many excellent and qualitative people who can receive with merit the title of the president. However, following deep search and study of this question, I honestly think that the best person for exactly this demanding and uplifitng position is, probably more than most other potential candidates, Mr. Dimitris Tsatsos. ()

Mr. Dimitris Tsatsos combines the qualities of an intellectual, the experience of a politician and even more so of a European Parliament politician, the vision of a romantic philosopher, the strength and practicality of an academician and the international connections of a decisive internationalist who always represented Greece from the top level that this country ought to reach some day. Obviously, there are other qualitative and interesting names as potential candidates; however, it is my studied and sincere opinion that Mr. Dimitris Tsatsos can indeed become an excellent President of the Hellenic Republic. ()

Nicholas Labropoulos (Stockholm, Sweden)

Η αληθεια ειναι οτι θα ηθελα ενα δευτερο Κο Στεφανοπουλο, οσο κι αν αυτο ειναι παραλογο και αδυνατο. Με βαση λοιπον αυτο θα επρεπε τα κομματα να βρουνε εναν υποψηφιο κοινης αποδοχης που αν μη τι αλλο να συμβολιζει την ενοτητα των ελληνων. να μην δυσταζει να πει την αποψη του, εκφραζοντας ολους τους ελληνες, οπως και να μπορει να αφουγκραζεται την ελληνικη κοινωνια.

Αυτο βεβαια και νομιζω ειναι κατανοητο οτι δεν διαχωριζει το φυλλο του η' της προεδρου. Αλλωστε δεν ειναι το ζητουμενο ουτε ο χωρος απο τον οποιο θα προελθει αλλα το ηθος και ανμ θελεται και η εως τωρα παρουσια και εικονα που εχει δειξει εως τωρα. Οσο για προτεραιοτητες? Ας μην γελιωμαστε, λογω συνταγματος δεν του/ης μαινουνε πολλες επιλογες ειται για χαραξη στρατηγικης πολιτικης ειται για παρεμβασεις.

Γεώργιος Καλαράκης (Ελλάς)

Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι η καλύτερη λύση για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Νικόλαος (Λονδίνο, Αγγλία)

Δεν είναι πρόβλημα εάν είναι άντρας ή γυναίκα.Αρκεί να είναι υπεράνω κομμάτων.Να σέβεται την ιστορία,το παρελθόν,και να μπορεί να είναι διορατικός.Οχι ιδιαίτερα έμπειρο πολιτικό πρόσωπο,γιατί στην πραγματικότητα ένας έμπειρος πολιτικός δεν είναι τίποτε άλλο από έναν καλό πολιτή επιχείρησης ο οποίος εάν καταφέρει να πίσει τον κόσμο αύριο είναι δημοτικός-νομαρχιακός σύμβουλος,βουλευτής ή και πρωθυπουργός,και αποδεικνύεται μετά ότι μόνο απαντήσεις ξέρει να δίνει χωρίς να υλοποιεί τίποτα,και άντε να κάνεις τέσσερα χρόνια υπομονή. Ηρθε η ώρα με την Ν.Δ. να μιλήσουν για αδικημένα γαλάζια παιδιά,επί ΠΑΣΟΚ είχαμε πράσσινα παιδιά και με το ΚΚΕ θα έχουμε κόκκινα παιδιά.

Δηλαδή όσοι δεν τρέχουν πίσω από κανένα κόμμα είναι τα παιδιά ενός κατώτερου θεού.Ε.! Μάλλον ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να κοιτάζει όλο τον κόσμο με το ίδιο μάτι. Και θα πρέπει να φροντίσει να περνάει όλος ο κόσμος καλά......γιατί τον απλό τον άνθρωπο που θα βγεί στο μεροκάμματο δεν τον νοιάζει ούτε η κομισιόν ούτε τό έλλυμα εάν καλυφθεί σε ένα η δύο χρόνια και εάν έτρωγε λεφτά η προηγούμενη κυβέρνηση,τον ενδειαφέρει να περνάει καλά.Πάντος τα ποιό λεπτά θέματα είναι οι δύο ακρέες ηλικίες στην Ελλάδα. Άραγε θα μπορέσει να βρεθεί καταλληλότερος απο τον κύριο Στεφανόπουλο? ή θα ευελπιστούμε στο ρητό ουδείς αναντικατάστατος?

Αγγελος Σ (Ξάνθη, Ελλάς)

Τίποτα! Εντελώς τίποτα! Οποιος και αν εκλεγεί θα είναι, απλά, ένα διακοσμητικό πρόσωπο. Η όλη "προεδρολογία" που αναπτύσσεται από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν αποσκοπεί παρα στον αποπροσανατολισμό των πολιτών από τα σημερινά προβλήματα. Τεράστιο δημόσιο χρέος και διαφθορά στο δημόσιο τομέα, έλλειψη επενδύσεων, ανεργία και έλλειψη ανταγωνιστικότητας στον οικονομικό τομεά, εκτεταμένη φοροδιαφυγή και πλουτισμός για όσους λυμαίνονται τα χρήματα που εισρέουν από την Ε.Ε. και, προπάντων, ατιμωρησία για τους όποιους ιθύνοντες.

Κώστας Κ (Ελλάς)

The president of democracy, first of all must be neutral of any political ideology and second should focus ONLY on the union of the nation.

Constantine Heridis (S/vale, USA)

Με το σημερινό Σύνταγμα, ο πρόεδρος της δημοκρατίας είναι εντελώς περιττός, αφού ούτε τον ρόλο του ρυθμιστού του πολιτεύματος μπορεί να παίξει. Ή πρέπει να του δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες, ώστε να μπορεί να επιτελεί το έργο του, ή να τον καταργήσουν εντελώς.

Τα προσόντα που πρέπει να έχει ένας ουσιαστικός πρόεδρος δημοκρατίας είναι: 1) Να είναι υπερκομματικός. 2) Αν όντως είναι ρυθμιστής του πολιτεύματος, πρέπει να προέρχεται από τον χώρο της πολιτικής. 3) Να είναι προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους, με ευρεία αποδοχή και, ει δυνατόν, διεθνή ακτινοβολία (όπως ήταν π.χ. ο αείμνηστος Κ. Καραμανλής).

Τέλος, αν ο πρόεδρος της δημοκρατίας επανακτίσει τις εξουσίες που είχε πριν την αναθεώρηση του Συντάγματος το 1985, πρέπει να εκλέγεται απ' ευθείας από τον λαό και να μετέχει του υπουργικού συμβουλίου, οπότε πάμε για αλλάγή πολιτεύματος από προεδρευομένη σε προεδρική δημοκρατία.

Κωσταντίνος Περάκης (Ηράκλειο Κρήτης, Ελλάς)

Είμαι της γνώμης ότι η επιλογή, ή εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να προέλθει από κοινή συναίνεση.

Πλούταρχος Π. Δεληγιάννης (Αυστραλία)

It does not really matter what the qualifications of the president are. The president of Greece is a powerless person with no essential duties. Stefanopoulos set the bar too high for any one who follows him. Presenty, the person will be chosen based not on his/her qualifications, but whether elections are desirable by either of the two major parties.

Nikos Prosfigas (USA)

Η Ελλάδα μετα την πετυχημένη οργανώση των ολυμπιακών αγώνων, πρεπει να κάνει μια υπερβάση ακόμα για να παραμείνει σε αυτη τη τροχεια προόδου που επιτευχθήκε σε πολλους τομείς.Η ανάδειξεη μιας Ελληννίδας στο ρόλο του προεδρου της δημόκρατιας θα γκρεμίζε άλλο ένα τείχος που αντικατροπιζέται σε άύτο ο περιορισμένος ρόλος της γυναίκας στη πολίτικη σήμερα.

Η ενότητα και η ανύψωση του εθνίκου ιδεόδες που εκφράζεται μέσα απο το λόγο του προέδρου ήταν χαρισμάτικη.Ακόμα η συναινέτικοτητα και η παραίνεση που εξεφράζαι ο λόγος του ήταν αποδέκτη απο όλους.Η αποδόχη απο ολα τα κομματα του προέδρου είναι φυσίκα θεμίτο αλλα οχι άναγκαία προυπόθεση.

Γεράσιμος (Ελλάς)

In my personal opinion, Mr Stephanopoulos performance as President has been a huge success. It will be a hard act for any successor to follow. Despite the fact that the President in Greece is nothing more of an ornament and despite the fact that he is not elected by the people as he should, his symbolic role is important in times of tension or crisis.

Therefore, someone who is eloquent, reasonable, relatively upfront and openminded, like Mr Stephanopoulos was and Mrs Eleni Glykatzi-Arbeler is, would be the right choice for President. Finally, as hinted already, why not a woman for President? It's about time!

George Haralambakis (Manchester, UK)

Το υπατο αξιωμα της χωρας, ενας προστατης του συνταγματος, ενας ουδετερος παρατηρητης της ασκησης των δικαιωματων της ελευθεριας μια υπενθυμηση των αγωνων για την εγκαθυδρηση του πολιτευματος, θεσμικα, εκφραστης και φυλακας των αρχων μια ακομη διαπιστευση πως στην Ελλαδα παρακολουθωντας και συγκρινωντας με τα τεκτενομενα στο εξωτερικο ΝΑΙ υπαρχει ακομη δημοκρατια.

Ο νεος η μαλλον η νέα οπως θελω να πιστευω προεδρος πρεπει να δωσει προτεραιοτητα στην παγκοσμια παρουσια της χωρας να προσκαλεσει και να επισκεπτει ομολογους ανα τον κοσμο η Ελλαδα επιτελους στεκεται απεναντι σε μια Ευρωπη ισαξια με καθε αλλη χωρα εχει λογο στο συμβουλιο ασφαλειας, οι Ολυμπιακοι αγωνες στρωσαν το χαλι ο πρωτος / πρωτη Ελληνας / Ελληνιδα πρεπει να σταθει πρεσβης της χωρας μας ακομη και αν χρειαστει να ζει σ ενα αεροπλανο προκειμενου να παριστατε η χωρα συνεχως με καθε ευκαιρια ανα τον πλανητη.

Μια μορφη των γραμματων υπερανω κομματων, μια μορφη με ενα αξιολογο βιογραφικο και παρουσια στην κοινωνικη ζωη της χωρας και γιατι οχι του κοσμου θα ηταν το αξιολογοτερο ατομο. Εχει ερθει η ωρα την δεσποτικη φιγουρα του αντρα να αντικαταστησει η γοητεια μιας γυναικας. Η δημοκρατια μας δεν κινδινευει πλεον αμεσα. Μια γυναικα με κρυφη δυναμη θα δωσει αρωμα, ενα διαφορετικο τονο στην χωρα. Ο / Η νεος αρχων ας μην ξεχνα πως η Ελλαδα ζει σε καθε χωριο και καθε νησι σε καθε γειτονια και καθε μεγαρο.Ας του ευχηθουμε λοιπον να σταθει ανταξιος του τιτλου του οπως οι περισσοτεροι προκατοχοι του αξιωματος. Καλη θητεια κυριε /κυρια Προεδρε.

Παναγιώτης Σωπιάδης (Ουάσιγκτον, ΗΠΑ)

...someone who is eloquent, reasonable, relatively upfront and openminded, like Mr Stephanopoulos was and Mrs Eleni Glykatzi-Arbeler is, would be the right choice for President. Finally, as hinted already, why not a woman for President? It's about time!

George Haralambakis (Manchester, UK)

I believe that the new greek president of Democracy has to pay more attention to all greeks, living in these world. Because it is very frustrated for me - as a proud greek from abroad - to see over one million of foreign immigrants in greece, but not any repatriation program for greeks ! The only, which we heared in the past, from some "greek" politicians was: "Stay in your new country, because you are living good there ..." This has to be changed, because we are loving our country very much ! (And I hope truly, that this fact isn't any problem;)

Dimitrios Mitropoulos (Muenchen, Germany)

Νομίζω ότι το να δοθεί σε γυναίκα η θέση της προέδρου της δημοκρατίας είναι πλέον αποδεκτό από την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Γυναίκα πρωθυπουργό δεν ξέρω πότε και αν θα δούμε ...

Nικόλας (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

Οπός είπε και ο κύριος Γιώργος είναι όντως ένα διακοσμητικό στοιχείο οπός άλλωστε και ο κύριος Bush, πρέπει όμως αυτό το στοιχείο να προβάλει το πρόσωπο της Ελλάδας και τον ελλήνων και να μην είναι ξεκάρφωτο, ο κύριος Στεφανόπουλος ήταν καλός άνθρωπος αλλά όχι καλός πολιτικός (πχ. Η στάση του απέναντι στην σημαία και τον τσεναι) για τους έλληνες της Ελλάδας , για τους έξω όλοι καλοί είναι , αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργεί τάσης σύγκρουσης ανάμεσα στους έλληνες ( σαφές παράδειγμα η πρόσκληση του παπα στην Ελλάδα ).

Ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να έχει καταρχήν τίμιο βίο άρα ο κύριος Σημίτης είναι outside από την αρχή διότι επί κυβερνήσεως του προκλήθηκαν πολλά σκάνταλα τα οποία δεν είχε την δυνάμει να ελέγξει ( χρηματιστήριο , εξοπλισμοί ). Στους άλλους υποψήφιους δεν θα αναφέρω. Ο μέλλον πρόεδρος πρέπει να είναι άτομο με αρχές ελλήνων, πίστη στον σύνταγμα και την θρησκεία, μην υποτιμά την νοημοσύνη μας και την προσωπικότητα μας , ένα τέτοιο πρόσω! πο θα ήταν ο κύριος Ζουράρις (ο καθηγητής) η ο κύριος Θεοδωράκης. Σαν επίλογο θα τόνιζα ως προς τους εξ Αμερικής έλληνες να μην κάνουν συγκρίσεις με τους προέδρους άλλων χωρών δεν μας ενδιαφέρει το τι κάνουν αυτοί ( βλ. Bush).

Λάζαρος Τσιορακλίδης (Σταυρός Ημαθίας, Ελλάς)

Βλέπω αρκετούς των αναγνωστών σας να εκθειάζουν τον νυν πρόεδρο της Δημοκρατίας και περίπου να σκιαγραφούν μια παραπλήσια προσωπικότητα για διάδοχο του. Εγώ πάλι ανήκω σε εκείνο το ξεχασμένο 5-10% των δημοσκοπήσεων που πιστεύουν και πίστευαν ότι ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι μια κακιά επιλογή για το πολίτευμα. Όχι βέβαια, διότι ο κ. Κωστής Στεφανόπουλος δεν είναι ηθικός πολιτικός. Κάθε άλλο. Είναι. Ωστόσο δεν είναι ένας πολιτικός ο οποίος όντας στην ενεργή πολιτική, δεν προτιμήθηκε από τον Ελληνικό λαό.

Νομίζω πως το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον κ. Στεφανόπουλο πρέπει να προέρχεται από την πολιτική και να είναι γυναίκα.

Αλέξανδρος (Ελλάς)

Κατά συνέπεια, ας μην ξεχνάμε ότι ως ενεργός πολιτικός ο κ. Στεφανόπουλος δεν είχε επιλεγεί παρά μόνον από το 1,01% του Ελληνικού λαού ασχέτως, αν η πολιτική συγκυρία και το ουδέτερο προφίλ του τον ανέδειξαν τελικά στο ύπατο αξίωμα. Εν πάση περιπτώσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συμβολίζει και θα πρέπει να συμβολίζει τη Δημοκρατία. Το ερώτημα σας για ποιες προτεραιότητες πρέπει να έχει, μάλλον είναι αδιάφορο, διότι μετά τη Συνταγματική Αναθ! εώρηση του 1986 ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει δα και τίποτα ιδιαίτερες αρμοδιότητες.

Υπογραφές στους Νόμους βάζει. Τίποτα άλλο. Ο Ελληνικός λαός δε, πληρώνει τα ταξίδια του στο εξωτερικό χωρίς κάποιο αντίκρυσμα. Με λίγα λόγια ο ρόλος του προέδρου περιορίζεται (αλίμονο) στο ρόλο του πρεσβευτή καλής θέλησης ας πούμε υπέρ του Ελληνικού Έθνους. Έτσι λοιπόν ακόμα κι αν βάζαμε στη θέση του προέδρου μια μη πολιτική προσωπικότητα ποσώς θα είχε σημασία. Ως προς το αν θα έπρεπε να είναι γυναίκα η απάντηση όλων μας θα πρέπε να έχει ως εξής: Γιατί όχι;

Α. Π. (Δουβλίνο, Ιρλανδία)

Σήμερα στην χώρα μας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέν έχει απολύτως καμία εξουσία παρεμβάσεως, ώστε σε περίπτωση εκτάκτων συνθηκών να μπορεί ο Έλληνας να "ακουμπήσει" επάνω του. Δυστυχώς είναι ένα απαραίτητο για την Δημοκρατία διακοσμητικό πρόσωπο. Λυπάμαι που το λέω, αλλά έτσι το αποφάσισαν πριν απο μερικά χρόνια μέσα στην Βουλή των Ελλήνων. Προσωπικά θα τον ήθελα χωρίς αυτά τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Κυρίως όμως θα ήθελα να τον εκλέγω κάθε τετραετία με την δική μου ψήφο και όχι με την ψήφο της συναίνεσης στην Βουλή.

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

The President represent the nation, not an ideology

Nikolas Nikoloutsos (Athens)

Νομίζω πως το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον κ. Στεφανόπουλο πρέπει να προέρχεται από την πολιτική και να είναι γυναίκα. Από κει και πέρα αν ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Καραμανλής θέλουν μια έξυπνη και για τους δύο λύση μπορούν να προσφύγουν σε εκείνη της επιλογής του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη θέση του Προέδρου. Ο κ. Παπανδρέου όπως έχουν έρθει τα πράγματα δύσκολα θα γίνει πρωθυπουργός, αλλά σίγουρα θα ήταν ένας πολύ καλός πρόεδρος. Συναίνεση με όλη τη σημασία της λέξης...

Αλέξανδρος (Ελλάδα)

I believe that the president of Democracy has not a very important role in the political life. However it is important because the pesident represents the country and the citizens. So he/she must be an accepted person from the majority. If we elect president from the beginninig this will mean that Greece has reached in a real political mature.

ο πρόεδρος () πρέπει να υπάρχει για την προστασία του δικαίου, των αδυνάτων και των μειονοτήτων

Η. Κ. (Ελλάδα)

I would like a president who is calm, simple, communicative, honnest, able to represent the country in each occasion. Also I think that the best is the next president to be accepted from all the parliament, as this shows if the president is accepted in the society or not. A woman president is not bad idea. There is no problem as both men and women have equal chances. If you asked me who is the best for being president, I would tell you MR. STEFANOPOULOS. He is the best president during the 30 years of our Democracy ()

Athanasios Antoniadis (Sweden)

Ο ΠτΔ θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι πολιτικό πρόσωπο. Γυναίκα Πρόεδρος? Γιατί όχι? Η κ. Ψαρούδα-Μπενάκη, σήμερα Πρόεδρος της Βουλής, πολιτκός ανέκαθεν ήπιων τόνων θα ήταν ιδανική

Αριστείδης Μπελτενιώτης (Αθήνα)

ο προεδρος ειναι ολων των ελληνων αλλα πρεπει να υπαρχει για την προστασια του δικαιου, των αδυνατων και των μειονοτητων. και ναι, γιατι να μην εχει γυναικα το αξιωμα του προεδρου;

Η. Κ. (Ελλάδα)

Πιστεύω ότι η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να συμβολίζει την Ενότητα του Ελληνισμού. Προσόντα: Να είναι απο τον χώρο της πολιτικής ή της τέχνης, γλωσσομαθής και σεμνός. Προασπιστής της ενότητας του Ελληνισμού και της ενεργητικής προώθησης των δικαιωμάτων του Ελληνισμού σε όλο τον Πλανήτη. Να είναι υπερκομματική προσωπικότητα απο τον χώρο της Αριστεράς. Η ώρα της Ελλάδας είναι ώρα όλων των φύλων. Ανδρας ή γυναίκα το ίδιο είναι.

Ιωάννης (Αθήνα)

The candidate should be a character mostly recognised by his/her contribution to the state without though him/her be an outstanding member of a political party. The individual should be someone of a neutral position serving the concept of the state. Although it is almost impossible to have a person as such, it is though possible to choose someone who has mostly serve the state through his/her profession, & not necesserily a politician.

the best is the next president to be accepted from all the parliament, as this shows if the president is accepted in the society or not

Athanasios Antoniadis (Sweden)

The President should be, above all parties, able to intervene whenever and if needed, to serve the absolute interest of the state, when the political parties - government and opposition parties - find themselves in no position to move forward in certain national or other problems. The President should be someone who has never publicly taken sides for or against a political party. The President should be someone who has been also internationally recognised by his/her contribution, having though always as a priority the responsibility to serve the interest of the nation.

The President should have his/her own board of advisors, independent of the existing political parties elected at the parliament.

The priorities of the President is to monitor the political life and the decision making of the political representatives. To monitor the set of consititutional laws voted at the Parliament and intervene whenever the laws fail to serve the absolute interest of the state - domestically or internationally.

Whether the President is a man or a woman is of no interest to the citizens of the state, as the position should be given to an individual that is aware of the need to serve the absolute interest of the state. Due to this important detail, the sex of the candidate is of no importance. What is important is to realise that the President, represent the state not the political party.

Αποτελεί διακοσμητικό στοιχείο

Γιώργος (Κορησός Καστοριάς)

The President represent the nation, not an ideology. The President is the guard that keeps politics in order. A woman is equally capable to hold the position, as a man has been for a long time now. The honourable President Mr Stefanopoulos has been an outstanding character, who serves the presidential position as his greatest responsibility. However it is time to move forward taking another step forward, considering always the absolute interest of the state and nation. The political parties represent the vote of the citizens.

The President represent directly the absolute interest of all citizens in the face of one individual. It is time to re-define the Presidential election as a step towards a direction of absolute national responsibility and political decision making.

Nikolas Nikoloutsos (Athens)

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ένας θεσμός για την Ελλάδα που εάν και δεν έχει πραγματική εξουσία συμβολίζει την ενότητα και την μεγάλη προσπάθεια των Ελλήνων. Δεν υπάρχει θέμα ένα θα είναι άνδρας ή γυναίκα αλλά το πιο σημαντικό είναι να είναι αντάξιος του κ. Στεφανόπουλου. Σίγουρα είναι δύσκολο μια και ο Πρόεδρος έβαλε τις σωστές βάσεις για το πώς πρέπει να είναι ο σωστός Πρόεδρος της Δημοκρατία μια και στο πρόσωπο του όλοι οι Έλληνες ήμαστε περήφανοι. ()

Χαράλαμπος Αλεξιάδης (Κοζάνη)

Θεωρώ πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι ένα πρόσωπο το οποίο θα έχει μεγάλη πείρα πάνω στην εσωτερική και την εξωτερική πολιτική ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο που καλεί το σύνταγμα.

Να μπορεί δηλαδή να στέκεται πάνω από τα κόμματα και σε περιόδους εθνικής κρίσης να βρίσκει διέξοδο για τη χώρα. Επίσης θα πρέπει να είναι ένα πρόσωπο το οποίο δεν θα δημιουργεί, με τη προσωπική του διαδρομή αλλά και με την τρέχουσα πορεία του εντάσεις και διαμάχες μεταξύ των Ελλήνων, να εμπνέει δηλαδή σεβασμό και αξιοπρέπεια, και τέλος να μπορεί να εκπροσωπεί τη χώρα διεθνώς.

Ένα πρόσωπο όχι το μοναδικό- που θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε αυτές τις υποχρεώσεις είναι κατά την άποψή μου ο Παρασκευάς Αυγερινός.

Κώστας Νικολόπουλος (Αθήνα)

Αποτελεί διακοσμητικό στοιχείο.Το πολιτικό μας σύστημα είναι πρωθυπουργικοκεντρικό.

Γιώργος (Κορησός Καστοριάς)

In the original 1975 constitution, where the office of the president for the first time in Greek history replaced that of the king, the president was the guardian of the constitution with increased powers, including being able to dispell the parliament. What was correct in that concept is that the president wasn't part of the executive branch.

Όσον αφορά την άποψη περί γυναίκας υποψηφίου, όχι μόνο με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο αλλά νομίζω ότι και η Ελληνική κοινωνία στις μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες της είναι πλέον ώριμη για κάτι τέτοιο

Alexandros Dinas (London, United Kingdom)

What was incorrect, or incompatible with the minds of the legislative and the executive, was that the president did not have a direct electoral mandate, which led the elected officials to fear abrupt and unaccountable political actions, especially centered on the all-important (why?) issue of when the next elections were to be held.

It can fairly be said that neither the politicians nor the people trusted a single person with those kinds of powers, whether that was fair or not to the presidents. In the end, the 1986 constitutional amendment took away the power of the president to dispell parliament, and left ! him/her with a mere consultant role. Today's presidents can have opinons, but they can't enforce them. Hence the basic function of recent presidents has been to hold speeches.

Compare that with the presidents of France, Russia, or the United States, where presidents have real power. This being the circunmstances, it hardly matters who is chosen. They might as well pick one who is good in elocution, posibly a young actor out of drama school. In defense of the current status quo, speeches do matter. I would like to commend the correct position of the current president on the issue of immigrant kids holding the Greek flag in parades, and the very wrong one when he said in a speech that the role of the government is to distribute the nation's wealth (that was well beyond that was the role of the state within the constitution). Case in point, therefore, before someone can defend the constitution, they better read it thoroughly first...

Manolis Lygounis (San Jose, CA, USA)

Ο/Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο/η ανώτατος άρχων που επιτηρεί την σωστή εφαρμογή της πολιτεύματος και του πολιτικού συστήματος. Παρεμβαίνει με τρόπο συμβουλευτικό ή ως μεσολαβητής σε περιστάσεις έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, βασιζόμενος στην βαθεία πολιτική του γνώση καθώς και την συνετή και χωρίς κενά πολιτική του πείρα. Θεωρώ ότι θα πρέπει επίσης να είναι προσωπικότητα διεθνούς κύρους, σεβαστό από διεθνείς πολιτικούς, ή ακαδημαϊκούς, ή οικονομικούς κύκλους ή ακόμα και από οργανισμούς κοινωφελούς προσφοράς ή πολιτισμού για το επιτυχημένο σε βάθος χρόνου ΕΡΓΟ του/της.

Να είναι δηλάδη ο/η Πρώτ-ος/-η πρεσβευτής της Ελλάδας για τα επιτεύγματα του και όχι για την εμπορικότητά του, όπως ο Beckham ή Ginger Spice!!! Προσωπικότητες σαν την κ.Γλύκαντζη-Αλβελέρ, κ. Βαρδινογιάννη (πρέσβειρα UNESCO), κ.Δημητρακόπουλο, κ.Θεοδωράκη, κ.Παπαδήμο, κ.Αγγελοπούλου πιστεύω θα πληρούσαν αυτά τα κριτήρια. Όσον αφορά την άποψη περί γυναίκας υποψηφίου, όχι μόνο με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο αλλά νομίζω ότι και η Ελληνική κοινωνία στις μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες της είναι πλέον ώριμη για κάτι τέτοιο.

Alexandros Dinas (London, United Kingdom)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Τετάρτη 01 Δεκεμβρίου 2004 - 09:48 (Ώρα Λονδίνου)

Οικονομία και εθνικά θέματα

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 8 αλλαγές στις συγκοινωνίες. Ο νέος κυκλοφοριακός χάρτης της Θεσσαλονίκης.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Καταπέλτης η Eurostat κατά του ΠΑΣΟΚ. Έκθεση-φωτιά αποκαλύπτει τις "αλχημείες" των ετών 1997-2003.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Πως θα μονιμοποιηθούν οι 25.000 συμβασιούχοι. 63.000 είναι οι υποψήφιοι.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Το μήνυμα της γομολάστιχας. Ο Σμπώκος εμφανίσθηκε στη Βουλή με αιχμές και υπονοούμενα.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Ασφαλιστικό: Νέος νόμος δίνει λύση σε όλες τις εκκρεμότητες.

Η ΑΥΓΗ: ΝΔ: Προεόρτια κρίσης. Ο πρωθυπουργός μπροστά σε επείγοντα διλήμματα.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Στημένος και παράνομος ο διορισμός της κόρης του Σημίτη σε θέση καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Επενέβη ο εισαγγελέας για το Σημιτέικο σκάνδαλο.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Και εξέγερση βουλευτών! Μετά τα κομματικά στελέχη, χθες ξεσηκώθηκαν οι "τομεάρχες".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ομηρία τέλος για τους συμβασιούχους. Η κυβερνητική επιτροπή ενέκρινε το σχετικό νομοσχέδιο.

ΕΘΝΟΣ: Μαχαίρια καρφιά και μυστικοί δείπνοι. Φουντώνει ο εμφύλιος υπουργών, βουλευτών και στελεχών.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Θα φάει η φάβα... το λάδι ή το λάδι... τη φάβα; Μάχη σκληρή μεταξύ Κυβέρνησης και Κόμματος της ΝΔ για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αυξημένα μόρια στους συμβασιούχους. Έως 50% για την προϋπηρεσία στον δημόσιο και ευρύτερο τομέα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Έρχεται παρέμβαση Καραμανλή. Νέα Δημοκρατία: "Ενδοοικογενειακοί" καβγάδες σκιάζουν την εικόνα της.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σκηνές ροκ σε ΝΔ-κυβέρνηση. ΔΑΚΕ: Είμαστε ανάχωμα στο φυλλορρόημα της παράταξης.

ΕΞΠΡΕΣ: Σήμα επιβράδυνσης. Συστάσεις για διαρθρωτικές αλλαγές και μείωση των κρατικών δαπανών από τον διεθνή Οργανισμό. Ο ΟΟΣΑ εκπέμπει με

ΕΣΤΙΑ: Ωφελείται η οικονομία. Εγγύησις για το έλλειμμα η ευρωπαϊκή επιτήρησις.

ESPRESSO: Δύο σεισμολόγοι αποκαλύπτουν: Επικίνδυνο το μετρό αν γίνει σεισμός στην Αθήνα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Έρχονται τα μέτρα-σοκ μετά την "απογραφή". Σκληρό πακέτο στις 22 Δεκεμβρίου από τον Επίτροπο Χοακίν Αλμούνια.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Καταπέλτης η έκθεση ΕΕ για ψευδείς καταγραφές. Στην εξαετία 1997-2003.

ΚΕΡΔΟΣ: Αποτελέσματα δύο ταχυτήτων. Εδραιώνεται η αντίληψη των τοποθετήσεων σε επιλεγμένους τίτλους.

Ο ΛΟΓΟΣ: Καλπάζει ο δανεισμός. Με γρηγορότερους ρυθμούς αυξάνονται τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

METRO: Bonus για πρόσληψη στους συμβασιούχους. Προβλέπεται αύξηση της μοριοδότησής τους από 40% στο 50% με νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Εισηγμένες: +6% κέρδη στο εννεάμηνο φέτος. Υποσχέσεις για βελτίωση το 2005 λόγω αναδιάρθρωσης.

ΤΑ ΝΕΑ: Πραξικόπημα με τις προσλήψεις. Νάρκη στο ΑΣΕΠ με προφορικές συνεντεύξεις.

Η ΝΙΚΗ: Όλοι εναντίον όλων. Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου στη Νέα Δημοκρατία.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Σφίγγει η θηλιά του τραπεζικού δανεισμού. Υποφέρουν τα λαϊκά νοικοκυριά.

City Press: ΟΗΕ κατά Ελλάδας για τα παιδιά των φαναριών.

TRAFFIC NEWS: Δυο ύποπτοι κρατούνται για τους βιασμούς. Κοντά στη σύλληψη του "κατσαβιδάκια" η Αστυνομία. Κλήθηκαν θύματα για την αναγνώρισή του.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Με στήριξη Αμερικής στον ΟΗΕ το Σκοπιανό. Αλλά με πολλές ελληνικές επιφυλάξεις

Η ΧΩΡΑ: Λύση για 50.000 συμβασιούχους. Τι προβλέπει ο νόμος για όσους δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Νέα Δημοκρατία

ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει ότι "πεδίο μάχης θυμίζει τις τελευταίες ημέρες το κυβερνών κόμμα".

Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "παρά τη νωπή λαϊκή εντολή, η κυβερνητική παράταξη γλιστράει σε κρίση στρατηγικής".

H ESPRESSO υπογραμμίζει ότι "οι υπουργοί δεν κοιμούνται και δεν ξυπνούν με δυσφορία ή άλλες μεταπτώσεις διαθέσεων, ασχολούνται με το κυβερνητικό έργο" δήλωσε χθες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) εκτιμά ότι "φουλάρει" τις μηχανές της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός και με σαφέστατες εντολές "σπρώχνει" τους υπουργούς στην υλοποίηση του έργου που έχουν αναλάβει".

Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "στα πρόθυρα νευρικής κρίσης η ΝΔ πριν καλά-καλά κλείσει 9 μήνες στην εξουσία. Μεϊμαράκης κατά Ρουσόπουλου και υπουργών για την επικοινωνιακή στρατηγική. Σουφλιάς υπέρ Μεϊμαράκη και κατά Αλογοσκούφη".

Οικονομία - Γιουροστάτ - Απογραφή

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "το χρονικό της ντροπής, κατά την περίοδο δημιουργικής λογιστικής που ακολούθησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις την εξαετία 1997-2003 περιγράφει αποκαλυπτική έκθεση της EUROSTAT".

Η ΧΩΡΑ εκτιμά ότι "κόλαφος η έκθεση της EUROSTAT για τις πολιτικές απατεωνιές των κυβερνήσεων Σημίτη στην οικονομία την περίοδο 1997-2002".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "την πολιτική απόκρυψης των ελλειμμάτων που εφάρμοσε συστηματικά η κυβέρνηση Σημίτη, τουλάχιστον από το 1997 ξεγυμνώνει η έκθεση της Eurostat (Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης), η οποία κοινοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και ο υπουργός Γιώργος Αλογοσκούφης την υπέβαλε στη Βουλή".

Συμβασιούχοι - Προσλήψεις

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "με την έγκριση από την Κυβερνητική Επιτροπή του νομοσχεδίου για την μοριοδότηση των συμβασιούχων στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ λήγει οριστικά η ομηρία στην οποία το ΠΑΣΟΚ είχε καταδικάσει την κατηγορία αυτή των υπαλλήλων".

Το Metro γράφει ότι "προβλέπεται αύξηση της μοριοδότησής τους από 40% στο 50% με νομοσχέδιο του ΥΠ.ΕΣ".

Η CITY PRESS αναφέρει ότι "ενώ εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για τη μοριοδότηση συμβασιούχων, απεσύρθη διάταξη για προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ σε εισηγμένες ΔΕΚΟ".

Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "στο στόχαστρο αντιπολιτευτικών πυρών περιέρχεται η κυβερνητική απόφαση για παράκαμψη των διαδικασιών του ΑΣΕΠ στις προσλήψεις προσωπικού στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα".

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "χαλί στα "γαλάζια παιδιά" στρώνει η κυβέρνηση, καθιερώνοντας προσλήψεις στο Δημόσιο μέσω...προσωπικών συνεντεύξεων των υποψηφίων".

Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ "τέλος στην υπόθεση των συμβασιούχων έδωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος καθώς με το νομοσχέδιο της μοριοδότησης, που ενέκρινε η Κυβερνητική Επιτροπή, θα μονιμοποιηθούν περί τις 50.000 συμβασιούχοι που δεν εντάχθηκαν στο Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει την αυτόματη μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) προσθέτει ότι "τέλος στην ομηρία χιλιάδων συμβασιούχων με νομοσχέδιο το οποίο εγκρίθηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή. Με το νομοσχέδιο εισάγεται ο θεσμός της συνέντευξης με ποσοστό 20% επί των μορίων, αυξάνεται η μοριοδότηση των συμβασιούχων από το 40% στο 50% και αντιμετωπίζεται και το θέμα των επιτυχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 1998 που δεν έχουν προσληφθεί".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "η κυβερνητική επιτροπή ενέκρινε χθες την εισήγηση του υπουργού Εσωτερικών για το σχέδιο νόμου που αφορά κυρίως στη μοριοδότηση, στην πρόσληψη και γενικότερα στην εξασφάλιση των συμβασιούχων του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα εκείνων μάλιστα που δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και δεν καλύπτονται από το Προεδρικό Διάταγμα".

ΠΓΔΜ

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές χθες ότι δεν υποστηρίζουν εδαφικές διεκδικήσεις που στοχεύουν στη δημιουργία "μεγάλης Μακεδονίας".

Ελληνοτουρκικά - Κύπρος - ΕΕ

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει ότι "απαράδεκτο" χαρακτήρισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το προσχέδιο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Άγκυρας και της ΕΕ".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ προσθέτει ότι "με ικανοποίηση δέχθηκε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στις Βρυξέλλες τις θέσεις των εκπροσώπων της ολλανδικής προεδρίας, για συζήτηση του προσχεδίου της ολλανδικής προεδρίας σχετικά με την παραχώρηση ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία".

Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "αμήχανη και ανήσυχη ήταν η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας στη δημοσιοποίηση του Σχεδίου Συμπερασμάτων με το οποίο τίθενται σκληροί όροι στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 01 Δεκεμβρίου 2004 - 11:24 (Ώρα Λονδίνου)

Ουέφα για το ΟΑΚΑ

Τον ενθουσιασμό τους για το επίπεδο του Ολυμπιακού σταδίου, το οποίο έκριναν κατάλληλο για τη διεξαγωγή τελικών Τσάμπιονς Λιγκ, μετέφεραν στον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Ορφανό, ο διευθυντής διοργανώσεων της Ουέφα, Μικέλε Τσεντενάρο και ο διευθυντής σταδίων, Μαρκ Τίμερ.

Τα δύο στελέχη της Ουέφα, που είναι υπεύθυνα για την αξιολόγηση γηπέδων πέντε και τεσσάρων αστέρων, είπαν στον υφυπουργό ότι κρίνουν το ΟΑΚΑ κατάλληλο για διεξαγωγή τελικών Τσάμπιονς Λιγκ ενώ κρίνουν ότι και το στάδιο Καραϊσκάκη, που επίσης επισκέφθηκαν, πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να ενταχθεί στα γήπεδα 4 αστέρων.

Οι δύο παράγοντες συμφώνησαν με τον κ. Ορφανό να επισκεφθούν εντός των δύο πρώτων μηνών του 2005 και το Καυτατζόγλειο, το οποίο πιθανότατα μπορεί να ενταχθεί στην κατηγορία των τεσσάρων αστέρων.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Ορφανός δήλωσε ότι «στόχος είναι η ανάληψη μεγάλων διοργανώσεων από τη χώρα μας.

Είναι δυνατόν να διεκδικήσουμε τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, περιόδου 2006-2007 και τον τελικό του κυπέλλου UEFA για τη Θεσσαλονίκη, του 2008».


Τετάρτη 01 Δεκεμβρίου 2004 - 09:30 (Ώρα Λονδίνου)

Απόπειρα δολοφονίας του Σέρβου προέδρου

Η επίθεση σε βάρος του Μπόρις Τάντιτς σημειώθηκε στο κέντρο του Βελιγραδίου

Σύμφωνα με ανακοίνωση Σέρβων αξιωματούχων, ο πρόεδρος της χώρας, Μπόρις Τάντιτς, επέζησε δολοφονικής απόπειρας που σημειώθηκε εναντίον του, χθες τη νύχτα στο Βελιγράδι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν άγνωστοι επιχείρησε επανειλημμένως να χτυπήσει το όχημα στο οποίο επέβαινε ο Σέρβος πρόεδρος, κάτι που δεν κατάφερε, μετά από επέμβαση της ασφάλειας του κ. Τάντιτς.

Το αυτοκίνητο των δραστών έφυγε στη συνέχεια προς άγνωστη κατεύθυνση. Δε δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες και δε γίνεται καμία αναφορά στα πιθανά κίνητρα των δραστών.

Υπενθυμίζεται ότι το Μάρτιο του 2003, θύμα δολοφονίας είχε πέσει ο φιλοδυτικός Σέρβος πρωθυπουργός, Ζόραν Τζίντζιτς.


Ενεκρίθη η πρόταση μομφής

Ο κόσμος διαδηλώνει και έξω από το Κοινοβούλιο, όπου συζητείται η πρόταση μομφής κατά του κ. Γιανουκόβιτς

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού, Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Η πρόταση μομφής πέρασε με 229 ψήφους υπέρ στην 450 εδρών ουκρανική βουλή.

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ψήφισε, επίσης, υπέρ του σχηματισμού νέας υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ανακοινώθηκε λίγο μετά την επίσημη πρόταση του απερχομένου προέδρου της Ουκρανίας, Λεονίντ Κούτσμα για διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών από την αρχή και όχι μόνο του αμφιλεγόμενου δεύτερου γύρου.

Διεθνείς πρωτοβουλίες

Νέα διεθνής πρωτοβουλία αναλαμβάνεται για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία, η οποία βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο τις τελευταίες δέκα ημέρες, μετά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές.

Οι νέες διεθνείς διαμεσολαβητικές προσπάθειες υπαγορεύθηκαν από την κατάρρευση των συνομιλιών μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης την Τρίτη.

Στο Κίεβο, ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι, ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα, καθώς και Ρώσοι αξιωματούχοι, θα συναντηθούν με τους εκπροσώπους των δυο αντιπάλων.

Όπως, όμως, μεταδίδουν οι ανταποκριτές, παρά τις διπλωματικές προσπάθειες φαίνεται ότι η κρίση βαθαίνει.

Την Τρίτη ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Βίκτορ Γιούσενκο, απέσυρε τους συνεργάτες του από τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, κατηγορώντας την για κωλυσιεργία. Παράλληλα, απευθύνθηκε έκκληση προς τους οπαδούς του να εντείνουν τις διαδηλώσεις

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός και αμφισβητούμενος νικητής των προεδρικών εκλογών, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί την επανάληψη των εκλογών μόνο εάν αποσυρθεί ο ίδιος αλλά και ο αντίπαλός του από την εκλογική μάχη.

Όλα αυτά συμβαίνουν καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο ακόμη δεν έχει αποφασίσει εάν θα ακυρώσει τις προεδρικές εκλογές.


Τετάρτη 01 Δεκεμβρίου 2004 - 07:53 (Ώρα Λονδίνου)

Πρόωρες εκλογές στην Πορτογαλία

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, Ζόρζε Σαμπάιο, έλαβε την απόφασή του λόγω των ενδοκυβερνητικών συγκρούσεων

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, Ζόρζε Σαμπάιο, αποφάσισε να διαλύσει το Κοινοβούλιο της χώρας και να προκηρύξει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, μετά από μια σειρά έντονων πολιτικών αντιπαραθέσεων στους κόλπους της κεντροδεξιάς κυβέρνησης.

Η ενέργεια του κ. Σαμπάιο προκάλεσε την αντίδραση του πρωθυπουργού, Πέντρο Σαντάνα Λόπες, ο οποίος δήλωσε πως η διάλυση του Κοινοβουλίου δεν είναι δικαιολογημένη.

Ο κ. Σαντάνα Λόπες είχε διαδεχθεί τον Ιούλιο τον Ζοσέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόσο, ο οποίος ανέλβε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από τότε η κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις σχετικά με τον οικονομικό προϋπολογισμό που κατήρτισε, έχει κατηγορηθεί για επεμβάσεις και επηρεασμό της λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης καθώς και για έλλειψη συντονισμού μεταξύ των υπουργών.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Σαντάνα Λόπες είχε προβεί σε ανασχηματισμό, τον οποίο ακολούθησε η παραίτηση του υπουργού Νεολαίας και Άθλησης, Ενρίκε Τσάβεζ, που κατηγόρησε ανοιχτά τον πρωθυπουργό για ανεντιμότητα.


Τετάρτη 01 Δεκεμβρίου 2004 - 07:31 (Ώρα Λονδίνου)

Νέες διαβουλεύσεις ενώ βαθαίνει η κρίση

Ο κόσμος διαδηλώνει και έξω από το Κοινοβούλιο, όπου συζητείται η πρόταση μομφής κατά του κ. Γιανουκόβιτς

Νέα διεθνής πρωτοβουλία αναλαμβάνεται για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία, η οποία βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο τις τελευταίες δέκα ημέρες, μετά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές.

Οι νέες διεθνείς διαμεσολαβητικές προσπάθειες υπαγορεύθηκαν από την κατάρρευση των συνομιλιών μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης την Τρίτη.

Στο Κίεβο, ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι, ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα, καθώς και Ρώσοι αξιωματούχοι, θα συναντηθούν με τους εκπροσώπους των δυο αντιπάλων.

Όπως, όμως, μεταδίδουν οι ανταποκριτές, παρά τις διπλωματικές προσπάθειες φαίνεται ότι η κρίση βαθαίνει.

Την Τρίτη ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Βίκτορ Γιούσενκο, απέσυρε τους συνεργάτες του από τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, κατηγορώντας την για κωλυσιεργία. Παράλληλα, απευθύνθηκε έκκληση προς τους οπαδούς του να εντείνουν τις διαδηλώσεις

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός και αμφισβητούμενος νικητής των προεδρικών εκλογών, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί την επανάληψη των εκλογών μόνο εάν αποσυρθεί ο ίδιος αλλά και ο αντίπαλός του από την εκλογική μάχη.

Όλα αυτά συμβαίνουν καθώς το Κοινοβούλιο συνεχίζει τη συζήτηση επί της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο ακόμη δεν έχει αποφασίσει εάν θα ακυρώσει τις προεδρικές εκλογές.


Τετάρτη 01 Δεκεμβρίου 2004 - 07:06 (Ώρα Λονδίνου)

«Η Κύπρος δεν είναι προτεραιότητα για την Τουρκία»

Κωνσταντινούπολη, Άρης Χατζηστεφάνου

«Η Ε.Ε. λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά έναντι της Τουρκίας», δηλώνει ο Μεχμέτ Ντουλγκέρ

Η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η επαναλειτουργία της θεολογικής σχολής της Χάλκης είναι ζητήματα που μπορούν να επιλυθούν αλλά όχι πριν από τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC o Μεχμέτ Ντουλγκέρ, πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υυποθέσεων της τουρκικής εθνοσυνέλευσης.

Ο κ. Ντουλγκέρ συμφωνεί με τις αναφορές του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας ότι το Κυπριακό δεν αποτελεί προτεραιότητα για την Τουρκία και δικαιολογεί την άποψή του αναλύοντας την πρόσφατη ιστορία της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

«Μετά το τέλος του δευτέρου παγκόσμιου πολέμου», σημειώνει ο κ. Ντουλγκέρ, «η εξωτερική πολιτική της Τουρκία στηρίζονταν σε συμμαχίες με το ΝΑΤΟ η άλλους οργανισμούς. Όλοι έπρεπε να υπακούν στις αποφάσεις αυτών των συμμαχιών. Το μόνο παιχνίδι που έμενε για την τουρκική εξωτερική πολιτική ήταν το Κυπριακό. Αλλά μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου η Τουρκία απέκτησε τη δική της εξωτερική πολιτική λαμβάνοντας υπόψη τις όλες τις γειτονικές χώρες. Η Κύπρος, λοιπόν, έχασε τη σημασία που είχε για εμάς».

Σύμφωνα με τον Μεχμέτ Ντουλγκέρ, το μεγαλύτερο πρόβλημα της Τουρκίας στο δρόμο προς την ΕΕ είναι «η πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών που χρησιμοποιεί η Ευρώπη».

Παρόλα αυτά ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής εθνοσυνέλευσης αισιοδοξεί ότι «ο καγκελάριος Σρέντερ, ο πρόεδρος Σιράκ αλλά ακόμη και ο πρόεδρος Παπαδόπουλος» θα τηρήσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν στην Τουρκία.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα λέει ότι αναμένει περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων και δε θεωρεί ότι η Αθήνα αποτελεί εμπόδιο για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Παρόλα αυτά κάλεσε την Ελλάδα να ιεραρχήσει τα αιτήματά της.

«Εάν έχετε ισχυρά επιχειρήματα φυσικά η Τουρκία θα τα λάβει υπόψη της. Δε νομίζω όμως ότι πρέπει να παίρνετε μικρά αιτήματα, όπως η αναγνώριση των ελληνοκυπρίων και να τα παρουσιάζετε σαν μεγάλα λέγοντας ότι αν δεν ικανοποιηθούν η Τουρκία δεν θα πάρει ημερομηνία» κατέληξε ο Μεχμέτ Ντουλγκέρ


Τετάρτη 01 Δεκεμβρίου 2004 - 02:03 (Ώρα Λονδίνου)

Προειδοποιήσεις Αλμούνια

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει δικαστική διαδικασία για τα ψευδή στοιχεία», είναι ο τίτλος ανταπόκρισης των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα «ξεκινήσει τις διαδικασίες παραβίασης» του Συμφώνου Σταθερότητας, οι οποίες «μπορεί να οδηγήσουν σε πρόστιμα που θα επιβάλει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε περίπτωση που η Ελλάδα δε συμμορφωθεί».

Ο επίτροπος αρμόδιος για τη νομισματική πολιτική, Χοακίν Αλμούνια, θα προειδοποιήσει «ότι τα προβλήματα που σχετίζονται με τις ελληνικές δημοσιονομικές στατιστικές δεν έχουν διορθωθεί», γράφει η εφημερίδα, που μεταφέρει σχόλια αξιωματούχου της Ε.Ε. ο οποίος εκφράζει αμφιβολίες για το εάν το ελληνικό σύστημα «έχει επαρκώς αλλάξει».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Αλμούνια θα ζητήσει την παραπομπή της Ελλάδας «για την αποτυχία της να καταθέσει ακριβή στοιχεία, σε τακτά χρονικά διαστήματα και έγκαιρα».

Η αδυναμία της Ελλάδας να καταθέσει «ακριβή στοιχεία για τα ελλείμματα» - σημειώνουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς «έχει ανησυχήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Η αναθεώρηση των στοιχείων «δυσχεραίνει τη θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουκά Παπαδήμου, που ήταν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας στο διάστημα πριν την ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη», γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Η εφημερίδα πάντως σημειώνει ότι οι συνάδελφοι του κ. Παπαδήμου στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «έχουν κατ ιδίαν εκφράσει την υποστήριξή τους» προς τον Έλληνα τραπεζίτη.

Ουκρανία

«Η ώρα του Κούτσμα» είναι ο τίτλος του κεντρικού σχολίου των Τάιμς (Times) που γράφει ότι η «στάση του απερχόμενου προέδρου είναι καθοριστική».

Οι χώρες της Δύσης άσκησαν πιέσεις στον κ. Κούτσμα να δείξει μετριοπάθεια και να ταχθεί υπέρ της επανάληψης των εκλογών, κάτι που ο απερχόμενος πρόεδρος έπραξε άσχετα «αν δεν είχε πολλές επιλογές».

Η «αυτοσυγκράτησή του θα πρέπει να επαινεθεί» καθώς θα μπορούσε «να οδηγήσει τη χώρα σε ανοιχτή σύγκρουση», γράφουν οι Τάιμς.

Δολάριο

Με τους κινδύνους «από την κάθετη πτώση της αξίας του δολαρίου» ασχολείται κεντρικό σχόλιο της Γκάρντιαν (Guardian). «Εάν η αμερικανική οικονομία οδηγηθεί σε κρίση λόγω της πτώσης του δολαρίου όλος ο υπόλοιπος κόσμος θα αισθανθεί τις επιπτώσεις», γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Το πρόβλημα είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τεράστιο έλλειμμα «τόσο στο εμπορικό τους ισοζύγιο όσο και στον προϋπολογισμό τους». Επίσης, σημειώνει η Γκάρντιαν, «δεν υπάρχει πολιτική βούληση στις ΗΠΑ για τη μείωση των ελλειμμάτων».

«Δημόσια η αμερικανική κυβέρνηση ενστερνίζεται τη πολιτική του ισχυρού δολαρίου αλλά στη πράξη δεν κάνει τίποτε για να ανεβάσει την αξία του». Έτσι, συνεχίζει η Γκάρντιαν, η πτώση του αμερικανικού νομίσματος «οδηγεί στην άνοδο του ευρώ υπονομεύοντας τις ευρωπαϊκές εξαγωγές».


Τετάρτη 01 Δεκεμβρίου 2004 - 04:35 (Ώρα Λονδίνου)

«Ανέντιμο» παιχνίδι σε βάρος της Τουρκίας

Σύμφωνα με τη γερμανική Ντι Βελτ (Die Welt), οι πληροφορίες ότι θα ζητηθεί από την Τουρκία να αποδεχθεί σκληρούς όρους πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντικατοπτρίζουν το φόβο που επικρατεί στους κόλπους της Ένωσης.

«Προφανώς», σχολιάζει η εφημερίδα, «δύο εβδομάδες πριν από την κρίσιμη κορυφής, η Ε.Ε. φοβάται ότι ίσως ανοίχτηκε πολύ στην Τουρκία».

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει πως οι Ευρωπαίοι εταίροι αντιλαμβάνονται ότι έχουν παγιδευτεί στην πολιτική τους απέναντι στην Άγκυρα και ότι οποιαδήποτε απόπειρα να απαγκιστρωθούν θα συνοδεύεται από «σημαντικές πολιτικές ζημίες και μεγάλο πλήγμα στην ευρωπαϊκή αξιοπιστία».

Η εφημερίδα καταλήγει καλώντας την Ε.Ε. να τερματίσει τα «παιχνίδια τακτικής» και να παραδεχθεί πως δε συμπεριφέρεται απέναντι στην Τουρκία όπως στα υπόλοιπα υποψήφια προς ένταξη κράτη.

«Μια τέτοια παραδοχή», αναφέρεται χαρακτηριστικά, «απαιτεί θάρρος πιθανότατα μεγαλύτερο από όσο μπορεί να επιδείξει η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στην Αυστρία, η Ντι Πρέσε (Die Presse) χαρακτηρίζει «ανέντιμη» την έγερση νέων εμποδίων στην τουρκική υποψηφιότητα.

Όπως παρατηρείται, σχεδόν καθημερινά παρουσιάζονται νέες προτάσεις ώστε να καταστεί ακόμα πιο δύσκολη η ένταξη της Άγκυρας.

Η Ντι Πρέσε τονίζει ότι ακόμα και αν οι ευρωπαϊκές επιφυλάξεις για την είσοδο της Τουρκίας στην ηνωμένη Ευρώπη είναι δικαιολογημένες, «είναι πια πολύ αργά για αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων».

Ουκρανία

Η αυστριακή εφημερίδα αναφέρεται και στις εξελίξεις στην Ουκρανία, αμφισβητώντας το κατά πόσο η επανάληψη των προεδρικών εκλογών θα προσφέρει την ποθητή διέξοδο από την πολιτική κρίση.

Αφού σημειώνει ότι τα πάντα γύρω από τις ενδεχόμενες νέες εκλογές είναι ασαφή, διερωτάται μέχρι πότε θα κρατήσουν τα «αποθέματα ενέργειας» της αντιπολίτευσης, κατά πόσο η νέα ψηφοφορία θα είναι αδιάβλητη και ποιες είναι οι πιθανότητες να αποδεχθεί το ανατολικό τμήμα της χώρας μια νίκη της παράταξης του Βίκτορ Γιούσενκο.

Η Τάγκεσπίγκελ (Der Tagesspiegel) στη Γερμανία επισημαίνει ότι η κρίση στην Ουκρανία θα έπρεπε να οδηγήσει τον καγκελάριο Σρέντερ στην υιοθέτηση μιας περισσότερο επικριτικής στάσης απέναντι στο Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αναφερόμενη στην ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι μετά από τηλεφωνική συνομιλία των δύο ηγετών, ο πρόεδρος Πούτιν δεσμεύθηκε προς το Γερμανό καγκελάριο ότι θα σεβαστεί το όποιο αποτέλεσμα των νέων εκλογών, η εφημερίδα σημειώνει ότι «κατά συνέπεια, για τον κ. Σρέντερ η ρωσική στάση δεν ήταν εξαρχής αυτή που θα έπρεπε, γεγονός που καθιστά την προσωπική σχέση μεταξύ τους ακόμα πιο ύποπτη».

Πρόωρες εκλογές στην Πορτογαλία

Η ανακοίνωση του προέδρου της Πορτογαλίας, Ζόρζε Σαμπάιο, ότι διαλύει το κοινοβούλιο της χώρας και προκηρύσσει πρόωρες εκλογές, έγινε πολύ αργά για να περιλαμβάνεται στις ειδήσεις των περισσότερων ευρωπαϊκών εφημερίδων.

Ωστόσο, η πορτογαλική Εξπρέσο (Expresso), στην ηλεκτρονική της έκδοση φιλοξενεί την αντίδραση του απερχόμενου πρωθυπουργού, Σαντάνα Λόπες.

Ο κ. Λόπες δηλώνει ότι διαφωνεί κάθετα με την απόφαση του Πορτογάλου προέδρου.

«Πιστεύω ότι είναι η πρώτη φορά που απολύεται μια κυβέρνηση η οποία απολαμβάνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία», δηλώνει ο Πορτογάλος πρωθυπουργός.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.