Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-11-27

  1. Διαφωνίες για τις εκλογές στο Ιράκ
  2. «Άκυρες» οι εκλογές στην Ουκρανία
  3. Επιστροφή λειψάνων από τον Πάπα
  4. Διαφθορά σε προγράμματα αρωγής
  5. Διαφωνίες για τις εκλογές στο Ιράκ
  6. Απειλείται η εκεχειρία στη Σρι Λάνκα
  7. «Άκυρες» οι εκλογές στην Ουκρανία
  8. Έτοιμο το νομοσχέδιο για το «βασικό μέτοχο»
  9. «Άκυρες» οι εκλογές στην Ουκρανία
  10. Επιστολή Καραμανλή σε Μπους
  11. Εξοπλισμοί
  12. Διαφθορά σε προγράμματα βοήθειας
  13. Επιστροφή λειψάνων από τον πάπα
  14. Αίτημα για νέες εκλογές στην Ουκρανία
  15. Η «συμπτωματική» επανάσταση

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2004 - 16:30 (Ώρα Λονδίνου)

Διαφωνίες για τις εκλογές στο Ιράκ

Προεκλογική αφίσα του αγιατολά Αλί Σιστάνι

Η μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ ανακοίνωσε ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στη διεξαγωγή των εκλογών στη χώρα στις 30 Ιανουαρίου, όπως έχει προγραμματιστεί, παρά το αίτημα των κυρίων σουνιτικών και κουρδικών κομμάτων για αναβολή της διαδικασίας.

Παρόμοια ανακοίνωση εξέδωσε και η κεντρική εφορευτική επιτροπή, απορρίπτοντας το αίτημα των ιρακινών κομμάτων.

Εκπρόσωποι αυτών συναντήθηκαν την Παρασκευή στη Βαγδάτη και υπέγραψαν ψήφισμα με το οποίο ζητούν τη μετάθεση της ημερομηνίας των εκλογών κατά έξι μήνες, επικαλούμενοι τη συνεχιζόμενη βία στη χώρα.

Εκπρόσωπος του Ιγιάντ Αλάουϊ δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός καλεί ολόκληρο τον ιρακινό λαό να προσέλθει στις κάλπες στα τέλη Ιανουαρίου.

Την ίδια στιγμή, περισσότερα από 40 πολιτικά κόμματα και οργανώσεις Σιιτών και Τουρκμένων ζητούν να πραγματοποιηθούν οι εκλογές, ως έχει οριστεί.

Οι εκλογές θα αναδείξουν το νέο κοινοβούλιο, το οποίο θα ορίσει το υπουργικό συμβούλιο και θα αναλάβει την εποπτεία της σύνταξης ενός νέου μονίμου συντάγματος.

Νωρίτερα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ιράκ, Τζον Νεγκροπόντε, επισκέφθηκε τη Φαλούτζα, θέατρο σφοδρότατων και πολύνεκρων μαχών το τελευταίο διάστημα.

Όπως δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, η Ουάσινγκτον έχει δεσμευθεί για τη μετάβαση του Ιράκ στη δημοκρατία και θα φροντίσει για την επαρκή ασφάλεια κατά τη διάρκεια των εκλογών.

Βοήθεια στη Φαλούτζα

Παράλληλα, στη Φαλούτζα, η οποία πέρασε στον έλεγχο των Αμερικανών στις αρχές του μήνα μετά από μάχες που στοίχισαν τις ζωές περισσότερων από 2000 ανθρώπων, άρχισαν να καταφτάνουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και κουβέρτες.

Την εποπτεία της διανομής της βοήθειας στους κατοίκους ανέλαβε η ιρακινή Ερυθρά Ημισέληνος, που άνοιξε παράρτημα στην πόλη.

Για την ώρα έχει αποφευχθεί η έξαρση οποιασδήποτε ασθένειας, ωστόσο, εκτιμάται ότι το ένα τρίτο των σπιτιών στη Φαλούτζα είναι ακατάλληλα για κατοίκηση.

Εκπρόσωπος της Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε ότι θα χρειαστούν έως και δύο μήνες μέχρι να μπορέσουν και οι 300 χιλιάδες κάτοικοι της Φαλούτζα να επιστρέψουν στις οικίες τους.

Νέα επεισόδια

Εν τω μεταξύ, η βία συνεχίζεται εντός και γύρω από την πρωτεύουσα Βαγδάτη.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη βόμβας στο εμπορικό κέντρο της πόλης, την ώρα που από το σημείο περνούσε αμερικανική αυτοκινητοπομπή.

Περίπου 15 ακόμα άτομα, κυρίως φρουροί της Ιρακινής κεντρικής Τράπεζας, τραυματίστηκαν.

Επιθέσεις σημειώθηκαν επίσης νοτίως της πόλης, αλλά και βόρεια, στις πόλεις Ντουλουΐγια, Μπουρίζ και Χαλίς, όπου οι αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις επανεκατέλαβαν αστυνομικά τμήματα και κυβερνητικά κτίρια που είχαν περάσει στον έλεγχο ανταρτών.


Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2004 - 09:42 (Ώρα Λονδίνου)

«Άκυρες» οι εκλογές στην Ουκρανία

Η εξέγερση των οπαδών της αντιπολίτευσης έχει γίνει γνωστή με το όνομα «πορτοκαλί επανάσταση»

Άκυρες θεωρεί τις εκλογές της περασμένης Κυριακής το κοινοβούλιο της Ουκρανίας, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της σχετικής ψηφοφορίας που διεξήχθη κατά την έκτακτη σύγκληση της ολομέλειας, λέγοντας ότι σημειώθηκαν παρατυπίες και πως το αποτέλεσμα δε συνάδει με τη λαϊκή βούληση.

Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 300 βουλευτές, όλων των παρατάξεων, ψήφισαν ενάντια στην εγκυρότητα των εκλογών, περίπου εκατό βουλευτές απείχαν και μόλις ένας έκρινε ότι η εκλογική διαδικασία ήταν σωστή.

Οριστικά επί του θέματος θα αποφανθεί το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, που συνέρχεται τη Δευτέρα.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η μεγάλη πολιτική αναταραχή.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Βίκτορ Γιουστσένκο, ζήτησε να διεξαχθούν εκ νέου οι εκλογές, κάτι που απέρριψε ο πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, ο οποίος κέρδισε με ένα ελάχιστο ποσοστό.

Την άποψη ότι πρέπει να διεξαχθούν ξανά εκλογές, πριν από το τέλος του έτους, εξέφρασε και η Ευρωπαϊκή Ένωση, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών της ολλανδικής προεδρίας, Μπέρναρντ Μποτ.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι αυτός και οι οπαδοί του θα λάβουν περαιτέρω μέτρα, εάν η κυβέρνηση δεν συμφωνήσει στην επανάληψη των εκλογών.

Διαδηλώσεις και αμφισβητήσεις

Δεκάδες χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης συνεχίζουν να διαδηλώνουν στην πρωτεύουσα της χώρας, Κίεβο.

Ο κ. Γιουστσένκο τούς ζήτησε να μη φύγουν από το κέντρο της πόλης μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της αντιπολίτευσης.

Η αντιπολίτευση οργάνωσε επίσης μαζικές πορείες διαμαρτυρίας και στον Ντνιπροπετρόφσκ, τη Βινίτσια και τη Συμφερόπολη.

Χιλιάδες οπαδοί του κ. Γιανούκοβιτς, εξάλλου, διαδήλωσαν στην πόλη Ντόνετσκ.

Ο Βίκτορ Γιουστσένκο και ο Βίκτορ Γιανούκοβιτς πραγματοποίησαν την Παρασκευή συνομιλίες με διαπραγματευτές από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία και συμφώνησαν μαζί τους μόνο στο ότι πρέπει να βρεθεί ειρηνική λύση, μέσω των ομάδων εργασίας που συστήθηκαν.

Η αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων έχει οδηγήσει τη χώρα σε κρίση με φόβους που φτάνουν μέχρι και το ενδεχόμενο εμφυλίου πολέμου.

Ο απερχόμενος πρόεδρος, Λεονίντ Κούτσμα, δήλωσε ότι αμφότερες οι πλευρές απέκλεισαν το ενδεχόμενο χρήσης βίας.

Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ουκρανία.


Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2004 - 10:50 (Ώρα Λονδίνου)

Επιστροφή λειψάνων από τον Πάπα

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρέλαβε τα λείψανα

Σε μία απρόσμενη ένδειξη φιλίας προς την Ορθόδοξη Εκκλησία αναμένεται προέβη ο Πάπας Ιωάννης Παύλος σε τελετή στη βασιλική του αγίου Πέτρου στη Ρώμη.

Ο Ποντίφικας παρέδωσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, τα λείψανα των Αγίων Ιωάννη του Χρυσοστόμου και Γρηγορίου του Θεολόγου.

Τα λείψανα των δύο αγίων φυλάσσονταν στην Κωνσταντινούπολη για πολλούς αιώνες.

Κατά τη διάρκεια των σταυροφοριών, όμως, εκλάπησαν και μεταφέρθηκαν στον καθεδρικό του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη.

Πρόκειται για μία πρωτοφανή κίνηση, σύμφωνα με τους ανταποκριτές, καθώς κάτι ανάλογο δεν έχει συμβεί από το σχίσμα των δύο Εκκλησιών, εδώ και πάνω από 1.000 χρόνια.

Η απόφαση αυτή του Βατικανού θεωρείται μεν σημαντική, αλλά μάλλον δεν πρόκειται να πείσει τα 300 περίπου εκατομμύρια ορθόδοξων χριστιανών για τις προθέσεις του Βατικανού, υπογραμμίζουν οι ανταποκριτές.

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος έχει κάνει προσπάθειες συμφιλίωσης με τις διάφορες εκκλησίες του χριστιανισμού, αλλά δεν έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία, υπογραμμίζουν θρησκευτικοί κύκλοι.


Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2004 - 11:38 (Ώρα Λονδίνου)

Διαφθορά σε προγράμματα αρωγής

Σε πολλές περιπτώσεις η ανθρωπιστική βοήθεια καταλήγει σε λάθος χέρια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποκάλυψε ότι σημειώθηκε αύξηση στις περιπτώσεις κακοδιαχείρησης των προγραμμάτων διεθνούς αρωγής, με αποτέλεσμα να χαθούν 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον περασμένο χρόνο.

Στην ετήσια έκθεσή της, η υπηρεσία κατά της διαφθοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Όλαφ, αναφέρει ότι τα εν λόγω περιστατικά αυξήθηκαν κατά 9% τους τελευταίους 12 μήνες.

Σε κάποιες περιπτώσεις, οι Ευρωπαίοι δωρητές υπερχρεώθηκαν, ενώ σε ορισμένες άλλες, οι δωρεές κατέληξαν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση των 25 χωρών μελών είναι ένας από τους μεγαλύτερους δωρητές ανθρωπιστικής βοήθειας.

Τρίτος κόσμος

Η έκθεση αναφέρει επίσης αρωγής του τρίτου κόσμου.

«Όσοι εμπλέκονται στις υποθέσεις διαφθοράς εκμεταλλεύονται ουσιαστικά την έλλειψη συντονισμού και ελέγχου που υπάρχει ανάμεσα στους διεθνείς δωρητές», σχολιάζει η έκθεση.

Ανάμεσα στα παραδείγματα της έκθεσης, είναι ότι ένας αξιωματούχος στο Λεσότο κέρδισε τρία εκατομμύρια ευρώ από δωροδοκίες εργολάβων που ήθελαν να αναλάβουν το πρόγραμμα υδροδότησης.

Στην Παραγουάη από την άλλη πλευρά, το 90% της βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα πρόγραμμα υδροδότησης κατέληξε στους τραπεζικούς λογαριασμούς μιας οργάνωσης, που δεν είχε καμία σχέση με το πρόγραμμα.


Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2004 - 16:30 (Ώρα Λονδίνου)

Διαφωνίες για τις εκλογές στο Ιράκ

Προεκλογική αφίσα του αγιατολά Αλί Σιστάνι

Η μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ ανακοίνωσε ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στη διεξαγωγή των εκλογών στη χώρα στις 30 Ιανουαρίου, όπως έχει προγραμματιστεί, παρά το αίτημα των κυρίων σουνιτικών και κουρδικών κομμάτων για αναβολή της διαδικασίας.

Εκπρόσωποι των κομμάτων συναντήθηκαν την Παρασκευή στη Βαγδάτη και υπέγραψαν ψήφισμα με το οποίο ζητούν τη μετάθεση της ημερομηνίας των εκλογών κατά έξι μήνες, επικαλούμενοι τη συνεχιζόμενη βία στη χώρα.

Εκπρόσωπος του Ιγιάντ Αλάουϊ δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός καλεί ολόκληρο τον ιρακινό λαό να προσέλθει στις κάλπες στα τέλη Ιανουαρίου.

Την ίδια στιγμή, περισσότερα από 40 πολιτικά κόμματα και οργανώσεις Σιιτών και Τουρκμένων ζητούν να πραγματοποιηθούν οι εκλογές, ως έχει οριστεί.

Οι εκλογές θα αναδείξουν το νέο κοινοβούλιο, το οποίο θα ορίσει το υπουργικό συμβούλιο και θα αναλάβει την εποπτεία της σύνταξης ενός νέου μονίμου συντάγματος.

Νωρίτερα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ιράκ, Τζον Νεγκροπόντε, επισκέφθηκε τη Φαλούτζα, θέατρο σφοδρότατων και πολύνεκρων μαχών το τελευταίο διάστημα.

Όπως δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, η Ουάσινγκτον έχει δεσμευθεί για τη μετάβαση του Ιράκ στη δημοκρατία και θα φροντίσει για την επαρκή ασφάλεια κατά τη διάρκεια των εκλογών.

Βοήθεια στη Φαλούτζα

Παράλληλα, στη Φαλούτζα, η οποία πέρασε στον έλεγχο των Αμερικανών στις αρχές του μήνα μετά από μάχες που στοίχισαν τις ζωές περισσότερων από 2000 ανθρώπων, άρχισαν να καταφτάνουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και κουβέρτες.

Την εποπτεία της διανομής της βοήθειας στους κατοίκους ανέλαβε η ιρακινή Ερυθρά Ημισέληνος, που άνοιξε παράρτημα στην πόλη.

Για την ώρα έχει αποφευχθεί η έξαρση οποιασδήποτε ασθένειας, ωστόσο, εκτιμάται ότι το ένα τρίτο των σπιτιών στη Φαλούτζα είναι ακατάλληλα για κατοίκηση.

Εκπρόσωπος της Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε ότι θα χρειαστούν έως και δύο μήνες μέχρι να μπορέσουν και οι 300 χιλιάδες κάτοικοι της Φαλούτζα να επιστρέψουν στις οικίες τους.

Νέα επεισόδια

Εν τω μεταξύ, η βία συνεχίζεται εντός και γύρω από την πρωτεύουσα Βαγδάτη.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη βόμβας στο εμπορικό κέντρο της πόλης, την ώρα που από το σημείο περνούσε αμερικανική αυτοκινητοπομπή.

Περίπου 15 ακόμα άτομα, κυρίως φρουροί της Ιρακινής κεντρικής Τράπεζας, τραυματίστηκαν.

Επιθέσεις σημειώθηκαν επίσης νοτίως της πόλης, αλλά και βόρεια, στις πόλεις Ντουλουΐγια, Μπουρίζ και Χαλίς, όπου οι αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις επανεκατέλαβαν αστυνομικά τμήματα και κυβερνητικά κτίρια που είχαν περάσει στον έλεγχο ανταρτών.


Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2004 - 16:52 (Ώρα Λονδίνου)

Απειλείται η εκεχειρία στη Σρι Λάνκα

Οι Τίγρεις Ταμίλ ευθύνονται για πλειάδα επιθέσεων κυρίως στα βόρεια και ανατολικά της Σρι Λάνκα

Ο ηγέτης της οργάνωσης των ανταρτών της Σρι Λάνκα, Τίγρεις Ταμίλ, προειδοποίησε ότι η οργάνωσή του είναι πιθανό να επανάβει τις επιθέσεις στο πλαίσιο «του αγώνα για την απελευθέρωση των Ταμίλ», εφόσον υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση στις ειρηνευτικές συνομιλίες που έχουν συμφωνηθεί με την κυβέρνηση της χώρας.

Σε ομιλία του που μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο που ελέγχουν οι αντάρτες, ο Βελουπιλάι Πραμπχακαράν, κάλεσε την κυβέρνηση της νησιωτικής χώρας του Ινδικού Ωκεανού να ξεκινήσει νέο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών επί των προτάσεων των ανταρτών «άμεσα και δίχως όρους».

Ο ηγέτης των Τίγρεων Ταμίλ τόνισε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί του βασικού του αιτήματος για την εξασφάλιση μιας μεταβατικής αυτόνομης διοίκησης στα βόρεια και ανατολικά της χώρας, όπου ζουν τα τρία εκατομμύρια των Ταμίλ της Σρι Λάνκα.

Νωρίτερα μέσα στο μήνα, η πρόεδρος της χώρας, Τσαντρίκα Κουμαρατούνγκα, κάλεσε τους αντάρτες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δηλούσα πρόθυμη να συζητήσει το καθεστώς μεταβατικής αυτοδιοίκησης των περιοχών που ελέγχουν οι Τίγρεις Ταμίλ, μέσα στο πλαίσιο, όμως, μιας μακροπρόθεσμης λύσης ομοσπονδιακού τύπου.


Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2004 - 09:42 (Ώρα Λονδίνου)

«Άκυρες» οι εκλογές στην Ουκρανία

Η εξέγερση των οπαδών της αντιπολίτευσης έχει γίνει γνωστή με το όνομα «πορτοκαλί επανάσταση»

Άκυρες θεωρεί τις εκλογές της περασμένης Κυριακής το κοινοβούλιο της Ουκρανίας, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της σχετικής ψηφοφορίας που διεξήχθη κατά την έκτακτη σύγκληση της ολομέλειας, λέγοντας ότι σημειώθηκαν παρατυπίες και πως το αποτέλεσμα δε συνάδει με τη λαϊκή βούληση.

Οριστικά επί του θέματος θα αποφανθεί το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, που συνέρχεται τη Δευτέρα.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η μεγάλη πολιτική αναταραχή.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Βίκτορ Γιουστσένκο, ζήτησε να διεξαχθούν εκ νέου οι εκλογές, κάτι που απέρριψε ο πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, ο οποίος κέρδισε με ένα ελάχιστο ποσοστό.

Την άποψη ότι πρέπει να διεξαχθούν ξανά εκλογές, πριν από το τέλος του έτους, εξέφρασε και η Ευρωπαϊκή Ένωση, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών της ολλανδικής προεδρίας, Μπέρναρντ Μποτ.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι αυτός και οι οπαδοί του θα λάβουν περαιτέρω μέτρα, εάν η κυβέρνηση δεν συμφωνήσει στην επανάληψη των εκλογών.

Διαδηλώσεις και αμφισβητήσεις

Δεκάδες χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης συνεχίζουν να διαδηλώνουν στην πρωτεύουσα της χώρας, Κίεβο.

Ο κ. Γιουστσένκο τούς ζήτησε να μη φύγουν από το κέντρο της πόλης μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της αντιπολίτευσης.

Χιλιάδες οπαδοί του κ. Γιανούκοβιτς, εξάλλου, διαδήλωσαν στην πόλη Ντόνετσκ.

Ο Βίκτορ Γιουστσένκο και ο Βίκτορ Γιανούκοβιτς πραγματοποίησαν την Παρασκευή συνομιλίες με διαπραγματευτές από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία και συμφώνησαν μαζί τους μόνο στο ότι πρέπει να βρεθεί ειρηνική λύση, μέσω των ομάδων εργασίας που συστήθηκαν.

Η αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων έχει οδηγήσει τη χώρα σε κρίση με φόβους που φτάνουν μέχρι και το ενδεχόμενο εμφυλίου πολέμου.

Ο απερχόμενος πρόεδρος, Λεονίντ Κούτσμα, δήλωσε ότι αμφότερες οι πλευρές απέκλεισαν το ενδεχόμενο χρήσης βίας.

Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ουκρανία.


Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2004 - 13:27 (Ώρα Λονδίνου)

Έτοιμο το νομοσχέδιο για το «βασικό μέτοχο»

Το αργότερο ως τις 10 Δεκεμβρίου θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το περιεχόμενο του νομοσχεδίου έχει οριστικοποιηθεί και προβλέπει:

Θεσμοθέτηση του ελέγχου του μετοχικού κεφαλαίου των νομικών προσώπων που διαχειρίζονται ΜΜΕ μέχρι φυσικού προσώπου

Αυστηρή απαγόρευση παρεμβολής στο μετοχικό κεφάλαιο κάθε είδους εξωχωρίων (off shore) εταιριών

Μείωση του βασικού μετόχου στο ελάχιστο δυνατό(πιθανότητα 1%)

Κατάργηση χωρίς εξαίρεση των πάσης φύσεως δυνατοτήτων χρησιμοποίησης παρένθετων προσώπων.

Πρόθεση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης -γράφει η «Καθημερινή»- είναι να αποκλείσει όλα τα «παράθυρα» που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν, για την καταστρατήγηση της συνταγματικής επιταγής για το βασικό μέτοχο και να επιβάλει αυστηρούς ελέγχους σε όλα τα επίπεδα, ώστε να τερματισθεί το καθεστώς υποκρισίας και αδιαφάνειας που εξέθρεψε τη διαπλοκή.

Επιδιώκεται η συναίνεση των κομμάτων και γι' αυτό το λόγο οι συναρμόδιοι υπουργοί Επικρατείας και Δικαιοσύνης θα ενημερώσουν την ερχόμενη εβδομάδα την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.


Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2004 - 09:42 (Ώρα Λονδίνου)

«Άκυρες» οι εκλογές στην Ουκρανία

Η εξέγερση έχει γίνει γνωστή με το όνομα «πορτοκαλί επανάσταση»

Άκυρες χαρακτήρισε τις εκλογές της περασμένης Κυριακής το κοινοβούλιο της Ουκρανίας κατά την έκτακτη σύγκλησή του, λέγοντας ότι σημειώθηκαν παρατυπίες και ότι το αποτέλεσμα δεν συνάδει με τη βούληση του λαού.

Το όλο θέμα θα κριθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας τη Δευτέρα. Στη χώρα συνεχίζεται η μεγάλη πολιτική αναταραχή.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Βίκτορ Γιουσένκο, ζήτησε να διεξαχθούν εκ νέου οι εκλογές, κάτι που απέρριψε ο πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτορ Γιανούκοβις, ο οποίος κέρδισε με ένα ελάχιστο ποσοστό.

Την άποψη ότι πρέπει να διεξαχθούν ξανά εκλογές εξέφρασε και η Ευρωπαϊκή Ένωση διαμέσου της ολλανδικής προεδρίας.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι αυτός και οι οπαδοί του θα λάβουν περαιτέρω μέτρα, εάν η κυβέρνηση δεν συμφωνήσει να διεξαγάγει εκ νέου εκλογές μέσα στις επόμενες ημέρες.

Διαδηλώσεις και αμφισβητήσεις

Δεκάδες χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης συνεχίζουν να διαδηλώνουν στην πρωτεύουσα της χώρας, Κίεβο.

Ο κ. Γιουσένκο τους ζήτησε να μην φύγουν οι διαδηλωτές από το κέντρο της πόλης μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της αντιπολίτευσης.

Ο Βίκτορ Γιουσένκο και ο Βίκτορ Γιανούκοβιτς πραγματοποίησαν χθες συνομιλίες με διαπραγματευτές από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία και συμφώνησαν μαζί τους μόνο στο ότι πρέπει να βρεθεί ειρηνική λύση.

Η αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων έχει οδηγήσει τη χώρα σε κρίση με φόβους που φτάνουν μέχρι και το ενδεχόμενο εμφυλίου πολέμου.

Ο απερχόμενος πρόεδρος, Λεονίντ Κούτσμα, δήλωσε ότι αμφότερες οι πλευρές απέκλεισαν το ενδεχόμενο χρήσης βίας.

Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ουκρανία.


Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2004 - 13:14 (Ώρα Λονδίνου)

Επιστολή Καραμανλή σε Μπους

Τη συνδρομή του Αμερικανού προέδρου, προκειμένου να υπάρξει λύση με μια κοινά αποδεκτή ονομασία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων ζητεί με επιστολή του προς τον Τζορτζ Μπους ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα».

Το κείμενο της επιστολής αποτελεί απάντηση σε πρόσφατη επιστολή του κ. Μπους. Πρόκειται για ιδιαίτερα θερμή επιστολή η οποία αρχίζει με την επίκληση «Αγαπητέ Τζορτζ» και έχει ως αποκλειστικό θέμα το Μακεδονικό και τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με στόχο την κατάληξη σε κοινά αποδεκτή ονομασία μεταξύ των δύο πλευρών.

Το θέμα αυτό, όπως γράφει το «Βήμα», θα συζητηθεί και στην προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών κ. Μολυβιάτη με τον Αμερικανό ομόλογό του κ. Πάουελ που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Κατά τη συνάντηση αυτή η οποία ζητήθηκε από την Αθήνα, θα εξετασθεί όλο το πλέγμα των εθνικών θεμάτων.


Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2004 - 13:02 (Ώρα Λονδίνου)

Εξοπλισμοί

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Εμπόριο ελπίδας με τοξικομανείς.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Αποφασιστικό βήμα για την κατάργηση των ράντζων. Σαρωτικές αλλαγές από τη Δευτέρα στα νοσοκομεία.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αναξιοποίητο τεράστιο ενεργειακό δυναμικό. Μεγάλα γεωθερμικά πεδία στη Θράκη.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κρυφές κεραίες κινητών στα σπίτια μας.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Παράπονα, αιχμές και επικριτικές παρεμβάσεις στο 5ο τακτικό συνέδριο. Οργή ΔΑΚΕ κατά υπουργών, διοικητών.

Η ΑΥΓΗ: Το μεγάλο σκάνδαλο είναι οι υπερεξοπλισμοί! Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ ερίζουν για την εξεταστική, σιωπούν για τα ουσιαστικά.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Ο Καραμανλής έδιωξε με τις κλωτσιές τον Φλέσσα από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Μαύρος Δεκέμβρης για την ελληνική οικονομία. Οι Βρυξέλλες αποφασίζουν παραπομπή και μέτρα εναντίον της Αθήνας.

ΕΘΝΟΣ: Ηλεκτρονικό χαράτσι ετοιμάζει η εφορία. Σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για υποχρεωτική σύνδεση με το TAXIS για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Οι αλλαγές στις εφημερίες των νοσοκομείων από τη Δευτέρα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η θητεία οριστικά στο 6μηνο το 2008.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κάθαρση σε εξοπλισμούς και απογραφή έγιναν μπούμερανγκ. Στο βρόντο δύο όπλα της ΝΔ.

ΕΣΤΙΑ: Υποκριτική η συναίνεσις. Το ΠΑΣΟΚ υποσκάπτει την κυβέρνηση σε όλα.

ESPRESSO: Ο Μίκης Θεοδωράκης ρίχνει το γάντι και τα βάζει με το star system. Η Καλομοίρα κι εμείς οι... κακόμοιροι.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νέο πλήγμα στη διαπλοκή. Μετά τον μαθηματικό τύπο στις 10 Δεκεμβρίου ο βασικός μέτοχος.

Το ΚΑΡΦΙ: Για πρόεδρο έχει το όνομα.

Ο ΛΟΓΟΣ: Ο Γ. Αλογοσκούφης για το επίδομα θέρμανσης. Πρόσθετα μέτρα εάν αυξηθεί το πετρέλαιο.

ΤΑ ΝΕΑ: Οδηγείται σε συναινετική λύση. Οριστικό όχι Καραμανλή σε εκλογές.

Η ΝΙΚΗ: Είμαστε 2, είμαστε 3, είμαστε 1.013 υποψήφιοι. Άσμα προεδρικό.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Καμιά συναίνεση! Αλέκα Παπαρήγα: διαζύγιο τώρα από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.

TRAFFIC NEWS: «Υπάρχει συμβόλαιο θανάτου» καταγγέλλει ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος. Ποιοι θέλουν να δολοφονήσουν τον «Ταρζάν».

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Χθες στη Θεσσαλονίκη σάρωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ η κ. Αλέκα Παπαρήγα έδωσε ρέστα...

Η ΧΩΡΑ: Τι αλλάζει σε όλα τα νοσοκομεία. Μέτρα-τομές για καλύτερη περίθαλψη σε όλους τους Έλληνες.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2004 - 11:36 (Ώρα Λονδίνου)

Διαφθορά σε προγράμματα βοήθειας

Σε πολλές περιπτώσεις η ανθρωπιστική βοήθεια καταλήγει σε λάθος χέρια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποκάλυψε ότι σημειώθηκε αύξηση στις περιπτώσεις κακοδιαχείρησης των προγραμμάτων διεθνούς βοήθειας, με αποτέλεσμα να χαθούν 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον περασμένο χρόνο.

Στην ετήσια έκθεσή της, η υπηρεσία κατά της διαφθοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Όλαφ, αναφέρει ότι τα εν λόγω περιστατικά αυξήθηκαν κατά 9% τους τελευταίους 12 μήνες.

Σε κάποιες περιπτώσεις, οι Ευρωπαίοι δωρητές υπερχρεώθηκαν, ενώ σε ορισμένες άλλες, οι δωρεές κατέληξαν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση των 25 χωρών μελών είναι ένας από τους μεγαλύτερους δωρητές ανθρωπιστικής βοήθειας.

Τρίτος κόσμος

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η μεγαλύτερη διαφθορά λαμβάνει συνήθως χώρα στα προγράμματα βοήθειας του τρίτου κόσμου.

«Όσοι πραγματοποιούν διαφθορά εκμεταλλεύονται ουσιαστικά την έλλειψη συντονισμού και ελέγχου που υπάρχει ανάμεσα στους διεθνείς δωρητές», σχολιάζει η έκθεση.

Ανάμεσα στα παραδείγματα της έκθεσης, είναι ότι ένας αξιωματούχος στο Λεσόθο κέρδισε τρία εκατομμύρια ευρώ από δωροδοκίες εργολάβων που ήθελαν να αναλάβουν το πρόγραμμα υδροδότησης.

Στην Παραγουάη από την άλλη πλευρά, το 90% της βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα πρόγραμμα υδροδότησης κατέληξε στους τραπεζικούς λογαριασμούς μιας οργάνωσης, που δεν είχε καμία σχέση με το πρόγραμμα.


Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2004 - 10:50 (Ώρα Λονδίνου)

Επιστροφή λειψάνων από τον πάπα

Ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος αναμένεται να δεχθεί τα λείψανα

Σε μία απρόσμενη ένδειξη φιλίας προς την Ορθόδοξη Εκκλησία αναμένεται να προβεί ο πάπας Ιωάννης Παύλος σε μία τελετή στο Βατικανό το Σάββατο.

Ο ποντίφικας αναμένεται να παραδώσει στον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, τα λείψανα των Αγίων Ιωάννη του Χρυσοστόμου και Γρηγορίου του Θεολόγου.

Τα λείψανα των δύο αγίων φυλάττονταν στην Κωνσταντινούπολη για πολλούς αιώνες.

Κατά τη διάρκεια των σταυροφοριών όμως εκλάπησαν και μεταφέρθηκαν στον καθεδρικό του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη.

Πρόκειται για μία πρωτοφανή κίνηση, σύμφωνα με τους ανταποκριτές, καθώς κάτι ανάλογο δεν έχει συμβεί από το σχίσμα των δύο Εκκλησιών, εδώ και πάνω από 1.000 χρόνια.

Η απόφαση αυτή του Βατικανού θεωρείται μεν σημαντική, αλλά μάλλον δεν πρόκειται να πείσει τα 300 περίπου εκατομμύρια ορθόδοξων χριστιανών για τις προθέσεις του Βατικανού, υπογραμμίζουν οι ανταποκριτές.

Ο πάπας Ιωάννης Παύλος έχει κάνει προσπάθειες συμφιλίωσης με τις διάφορες εκκλησίες του χριστιανισμού, αλλά δεν έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία, υπογραμμίζουν θρησκευτικοί κύκλοι.


Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2004 - 09:42 (Ώρα Λονδίνου)

Αίτημα για νέες εκλογές στην Ουκρανία

Η εξέγερση έχει γίνει γνωστή με το όνομα «πορτοκαλί επανάσταση»

Την εκ νέου διεξαγωγή των εκλογών στην Ουκρανία ζήτησε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης , Βίκτορ Γιουσένκο, ενώ συνεχίζεται η αναταραχή στη χώρα.

Ο κ. Γιουσένκο προέβη στις εν λόγω δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον αντίπαλό του, τον πρωθυπουργό Βίκτορ Γιανούκοβιτς, ο οποίος κέρδισε στις αμφιλεγόμενες εκλογές της περασμένης Κυριακής με ελάχιστη διαφορά.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι αυτός και οι οπαδοί του θα λάβουν περαιτέρω μέτρα, εάν η κυβέρνηση δεν συμφωνήσει να διεξαγάγει εκ νέου εκλογές μέσα στις επόμενες ημέρες.

Δεκάδες χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης συνεχίζουν να διαδηλώνουν στην πρωτεύουσα της χώρας, Κίεβο.

Ο κ. Γιουσένκο τους ζήτησε να μην φύγουν οι διαδηλωτές από το κέντρο της πόλης μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της αντιπολίτευσης.

Σύγκληση κοινοβουλίου

Εν τω μεταξύ, το Σάββατο συνέρχεται εκτάκτως το κοινοβούλιο της χώρας, προκειμένου να λάβει μέτρα για τη μεγάλη πολιτική αναταραχή που έχει ξεσπάσει στη χώρα.

Ο Βίκτορ Γιουσένκο και ο Βίκτορ Γιανούκοβιτς πραγματοποίησαν χθες συνομιλίες με διαπραγματευτές από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία και συμφώνησαν μαζί τους μόνο στο ότι πρέπει να βρεθεί ειρηνική λύση.

Η αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων έχει οδηγήσει τη χώρα σε κρίση με φόβους που φτάνουν μέχρι και το ενδεχόμενο εμφυλίου πολέμου.

Ο απερχόμενος πρόεδρος, Λεονίντ Κούτσμα, δήλωσε ότι αμφότερες οι πλευρές απέκλεισαν το ενδεχόμενο χρήσης βίας.

Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ουκρανία.


Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2004 - 08:40 (Ώρα Λονδίνου)

Η «συμπτωματική» επανάσταση

Με την επανάσταση στην Ουκρανία, τους νέους ισχυρισμούς για το αντισυλληπτικό χάπι και το ενδιαφέρον του προέδρου Μπους για τη Βόρεια Ιρλανδία ασχολείται ο βρετανικός Τύπος του Σαββάτου.

Για «συμπτωματική επανάσταση» στην Ουκρανία κάνει λόγο στο πρωτοσέλιδο άρθρο της η Ιντιπέντεντ (Independent).

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι πολλοί νεαροί στη χώρα πίστεψαν ότι θα συμμετείχαν απλώς σε μία διαδήλωση, αλλά τελικά βρέθηκαν στους δρόμους για μία εβδομάδα.

Ο αρθρογράφος υπογραμμίζει επίσης ότι «οι νέοι διαδηλωτές στην Ουκρανία βρίσκονται στο επίκεντρο μιας επανάστασης που μπορεί να μετασχηματίσει το χάρτη της Ευρώπης για τις επόμενες γενεές».

Χάπι, δικαστές και Βόρεια Ιρλανδία

Η Τάιμς (Times) αναφέρει ότι υπάρχουν αμφιβολίες για την έρευνα που αναφέρει ότι τα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να αποτρέπουν στο μέλλον την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων ή ακόμη και καρκίνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το Κίνημα για την Υγεία των Γυναικών, το οποίο πραγματοποιεί μελέτες για την υγεία των γυναικών, απέρριψε τους ισχυρισμούς για το αντισυλληπτικό χάπι.

Η Γκάρντιαν (Guardian) υπογραμμίζει ότι οι δικαστές της χώρας απειλούν με μαζικές παραιτήσεις εάν η κυβέρνηση περικόψει τις συντάξεις τους.

Οι δικαστές ισχυρίζονται ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επέφερε επιπτώσεις στην ηθική και την αμεροληψία τους, καθώς θα αισθάνονταν στερούμενοι κινήτρων.

Η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) αναφέρει ότι ο πρόεδρος Μπους επέδειξε προσωπικό ενδιαφέρον για το θέμα της ειρήνευσης στη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο πρόεδρος Μπους, λέει το δημοσίευμα, τηλεφώνησε στους ηγέτες όλων των αντιμαχόμενων πλευρών, σε μία προσπάθεια να τους πείσει να υπογράψουν συμφωνία για την από κοινού ανάληψη της εξουσίας.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.