Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-11-17

  1. Βρετανικά βασανιστήρια;
  2. Το ΝΑΤΟ στο Ιράκ
  3. Φόρουμ: Η αντίδρασή σας στο θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ
  4. Τουαλέτα: το ξεχασμένο δικαίωμα του ανθρώπου
  5. «Δεν είναι ασφαλέστερος ο κόσμος»
  6. Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις
  7. Δύο χρόνια για το 3%
  8. Απαραίτητη η λήψη μέτρων
  9. Δεν είναι ασφαλέστερος ο κόσμος
  10. Επίσκεψη συνοδεία επίθεσης
  11. Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει την Τουρκία
  12. Υπόμνημα για Τουρκία
  13. Απαραίτητη η λήψη μέτρων
  14. ΠΑΣΟΚ για προεδρολογία
  15. Οικονομία, προεδρολογία, Τουρκία
  16. Επίσκεψη συνοδεία επίθεσης
  17. Κοντολίζα Ραϊς και Φαλούτζα
  18. Eπιχείρηση στη Μοσούλη
  19. Η εκλεκτή του προέδρου

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2004 - 22:59 (Ώρα Λονδίνου)

Βρετανικά βασανιστήρια;

Η στάση των Βρετανών στρατιωτών στο Ιράκ επικρίνεται από τον ΟΗΕ

Η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Βασανιστήρια εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι βρετανικές αρχές μεταχειρίζονται τους αλλοδαπούς υπόπτους για θέματα τρομοκρατίας και τον τρόπο με τον οποίο ο βρετανικός στρατός αντιμετωπίζει τους Ιρακινούς στο Ιράκ.

Έκθεση προς την επιτροπή σχετικά με τις προσπάθειες της Βρετανίας να αντιμετωπίσει τα βασανιστήρια επιβεβαίωσε πως από πάνω από 150 περιπτώσεις που ερευνήθηκαν στο Ιράκ, 17 μπορούν να χαρακτηριστούν ως εξευτελιστική μεταχείριση ή βασανιστήρια.

Ανταποκριτής του BBC στη Γενεύη, όπου συνεδριάζει η επιτροπή, μεταδίδει ότι ο ΟΗΕ εξετάζει ιδιαιτέρως την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της Βρετανίας.

Η επιτροπή επικαλείται έκθεση της οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία που χαρακτηρίζει την πολιτική του Λονδίνου στο ζήτημα κράτησης υπόπτων χωρίς δίκη, ως ισοδύναμη με επιβολή κράτησης επ αόριστον.

Η Βρετανία λέει πως οι κρατήσεις δικαιολογούνται λόγω της έκτακτης απειλής σε βάρος του έθνους.


Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2004 - 19:28 (Ώρα Λονδίνου)

Το ΝΑΤΟ στο Ιράκ

Το ΝΑΤΟ έχει ήδη στρατιωτική αποστολή στο Αφγανιστάν

Οι πρέσβεις του ΝΑΤΟ ενέκριναν σχέδιο της Συμμαχίας να δημιουργήσει στο Ιράκ κέντρο εκπαίδευσης για τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας.

Περίπου 300 εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ θα εγκατασταθούν έξω από τη Βαγδάτη με στόχο να εκπαιδεύουν περίπου 1000 Ιρακινούς νεοσύλλεκτους το χρόνο,

Το ΝΑΤΟ λέει ότι η αποστολή θα χρειαστεί σημαντική δύναμη προστασίας που θα είναι αρκετές φορές μεγαλύτερη της δύναμης εκπαιδευτών.

Ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, φέρεται να δήλωσε πως θέλει πως θέλει να αρχίσει η λειτουργία του κέντρου εκπαίδευσης, πριν το τέλος του χρόνου.

Στο Ιράκ βρίσκεται ήδη μικρή ομάδα του ΝΑΤΟ για την προετοιμασία της αποστολής.

Ο συντάκτης του BBC για αμυντικά θέματα λέει πως οι Ιρακινοί νεοσύλλεκτοι της αστυνομίας και του στρατού αποτελούν τακτικό στόχο βομβιστών αυτοκτονίας και ενόπλων της ιρακινής αντίστασης.

Έτσι, οι εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ μπορούν να είναι βέβαιοι πως και αυτοί θα γίνουν στόχος επιθέσεων.

Οι στρατιωτικοί του ΝΑΤΟ συναντώνται στις Βρυξέλλες την ερχόμενη εβδομάδα για να δουν τι μπορούν να προσφέρουν τα κράτη μέλη.

Η εκπαίδευση και εξοπλισμός των Ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας αποτελεί βασική προτεραιότητα των Αμερικανών και των συμμάχων τους, αλλά και της μεταβατικής κυβέρνησης του Ιράκ.

Τα ξένα στρατεύματα δεν έχουν ελπίδα να απεμπλακούν από το Ιράκ αν δεν έχει διασφαλιστεί διασφαλίσουν πως η χώρα δεν πρόκειται να κυλήσει στην αναρχία.


Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2004 - 20:26 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Η αντίδρασή σας στο θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ

Ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ πέθανε σε ηλικία 75 ετών σε νοσοκομείο του Παρισιού τα ξημερώματα της Πέμπτης 11 Νοεμβρίου 2004.

Για δεκαετίες ο Γιασέρ Αραφάτ ήταν για τον παλαιστινιακό λαό το σύμβολο του αγώνα για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Ο Γιασέρ Αραφάτ βρισκόταν σε κώμα επί μια εβδομάδα πριν παρουσιάσει εγκεφαλική αιμορραγία το βράδυ της Δευτέρας 8 Νοεμβρίου.

«Αυτή είναι μια μαύρη ημέρα στην ιστορία μας», δήλωσε ο Παλαιστίνιος υπουργός και στενός συνεργάτης του Αραφάτ, Σαέμπ Ερεκάτ ανακοινώνοντας το θάνατο του βετεράνου ηγέτη.

Ποια είναι η αντίδρασή σας στο θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ; Τι θα σημάνει για την αραβο-ισραηλινή διένεξη; Ποιος πιστεύετε ότι θα πρέπει να διαδεχθεί τον Γιασέρ Αραφάτ στην Παλαιστινιακή ηγεσία;

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish». Στα κείμενα διατηρείται η ορθογραφία σας

Arafat () put the Palestinean cause on the international agenda. But he should have stopped there, recognising that nation-building required values (such as transparency, democracy, accountability) he did not posses.

Ida Christensen (Rome, Italy)

Ποτέ δεν μπορεσα να καταλάβω γιατί οΑραφάτ θεωρήθηκε ηγέτης από τουσ Παλαιστίνιους. Ήταν αυτόσ που εξαιτίας του υπέφερε ο λαός τησ Παλαιστίνης. Οι τρομοκρατικές ενέργειες που υποκινούσε εξυπηρετούσαν μόνο το προσωπικό του όφελος. Ο λαός πεινούσε την στιγμή που ο ίδιος και η αγαπημένη του σύντροφος (που είχε να τον δεί 4 χρόνια) ζούσαν στην πολυτέλεια και την διαφθορά. Ο Αραφάτ σαν "αγαπημένο" παιδί της Ε.Ε έπαιρνε επιδώματα που αντί να τα επενδύσει στον φτωχό λαό τα έκανε προσωπική περιουσία. Τέλος, ας πάψουμε να λυπόμαστε μόνο τους Παλαιστίνιους που σκοτώνονται, ίδιος είναι και ο πόνος για τισ Ισραηλινές που χάνουν τα παιδιά τους. Αφού λοιπόν οι Παλαιστίνιοι θεωρούν ένα τέτοιο πρόσωπο ηγέτη, είναι αξιοι της τύχης τους

Γιώργος

Το φαινόμενο Αραφάτ θα εξηγηθεί κάπου στο μέλλον, πιθανά σαν μια εξήγηση του τρόπου με τον οποίο κοινωνικές προσδοκίες μπορεί να παίρνουν σάρκα και οστά, μέσα από την προσωπική αυτοθυσία. Προς το παρόν το μόνο που μπορούμε να περιμένουμε είναι Εξαμερικανισμένους ΄Ελληνες να μας λένε " ΄Ενας τρομοκράτης λιγότερος". Μην πεθάνουμε από αηδία τώρα και ευχαριστήσουμε τους Καρυωτάκηδες!!!

Πάνος Νακόπουλος (Νότιος Αφρική)

900m Euro on his bank acount only between 1995/2000. who says , that crime dont`t pay

Lakis Galiouris (Netherlands)

Eπαναστατηs, Ηρωαs, και Μαρτυραs. Αυτο ηταν με 3 λεξειs ο Αραφατ. Ειναι πια συμβολο οχι μονο του λαου του, αλλα και καθε σκεπτομενου ανθρωπου, που αγαπα την ελευθερεια και την δικαιοσυνη.

Ηλίαs Πάντα (Δράμα)

Good news for the world. one corupte terrorist less. 900m Euro on his bank acount only between 1995/2000. who says , that crime dont`t pay.

Lakis Galiouris (Netherlands)

The person has died, not his ideas and beliefs. Arafat had been the instigator, the believer, the faithful. He was a symbol to his people for fighting against those who count the value of dollars more than the value of life itself. Freedom for us the Westerners has been a stereotype.. we live in freedom but we don't understand the real value of it. The Palestinians through Arafat and rest fighters have trully defined what we seem to have forgotten. Freedom is life, life is freedom. Who should come after? The question has one answer....one that will comprehend that leadership for the Palestinian cause require complete devotion to the cause, not to politics and business. Those who support the Israelis to a policy of ruthless world-wide attitude should get the point that the principle of freedom doesn't end with the death of one, it starts only with the life of many. I could certainly say that if there is one certainty in life, that is the spirit of the people to demand freedom.

Nikolas Nikoloutsos (Athens)

Αν ο χαμός ενός υποτιθέμενου τρομοκράτη που τυγχανει να είναι και ηγέτης, ενός λαού, είναι η λύτρωση για έναν άλλο λαό και ο θάνατος του να αποτελεί την έναρξη για χορούς στην Ισραηλινή πλευρά, τότε πολύ φοβάμαι ότι οι τρομοκράτες είναι τα θύματα και οι θύτες είναι οι επαναστάτες. Αν ο πολιτισμός μας έχει χτυπήσει RED LIGHT τότε σίγουρα υπεύθυνοι είμαστε όλοι μας και πολύ περισσότερο εμείς οι ΕΛΛΗΝΕΣ που φυλάμε παγκόσμιες Θερμοπύλες. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Αντώνης Μιχαλόπουλος (Αθήνα)

Arafat was a terrorist and a leader of () I hope that the new leaders shall invest more efforts to bring peace instead terror

Asher (Israel)

Arafat - a charismatic revolutionary and freedom fighter - put the Palestinean cause on the international agenda. But he should have stopped there, recognising that nation-building required values (such as transparency, democracy, accountability) that he did not posses. If he had been wise enough to hand over at least some of his power to other promising Palestinian politicians, he would not only have served his people better (a people who needed and deserved a much better future) but he would also have gone down in history as a truly great leader.

Ida Christensen (Rome, Italy)

Η είδηση της απώλειάς του ήρθε σε μια χρονική στιγμή που το Παλαιστινιακό ζήτημα είχε περιέλθει σε τέλμα. Δεν μπόρεσε δυστυχώς να πετύχει τον πολιτικό στόχο της ζωής του : την δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους. Η γενικότερη αραβο-ισραηλινή διένεξη έχει διαχρονικό χαρακτήρα σύγκρουσης και θα ενταθεί...απο την δράση των ανεξέλεγκτων δικτύων εξτρεμιστών και απο τις δύο πλευρές. Η διαδοχή πρέπει να έχει πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα και να στοχεύει στην απομόνωση των εξτρεμιστικών ομάδων που φαίνεται να έχουν κυριαρχήσει στις λαικές μάζες. Η ισραηλινή ηγεσία όμηρη και αυτή των φανατικών πολιτικών ελίτ προκαλεί και ενισχύει εξτρεμισμούς. Πρέπει να επικρατήσουν οι ειρηνικές φωνές και οι αληθινές πράξεις οικοδόμησης αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο λαών.

Ιωάννης (Αθήνα)

Ο Αραφάτ κατάφερε να κρατήσει το μεσανατολικό στην επικαιρότητα και στην ατζέντα των μεγάλων δυνάμεων για πολλά χρόνια. Όμως τώρα που έφυγε δεν έχει αφήσει τίποτα στον Παλαιστινιακό λαό πέρα από ενα διεφθαρμένο καθεστώς και λιγοστές ελπίδες για επίλυση. Τα τελευταία 10 χρόνια ήταν λόγω του Αραφάτ χάσιμο χρόνου, αν όχι πισωγύρισμα, για τους Παλαιστίνιους. Είναι απορίας άξιο πως ενας ηγέτης ενος λαού που έχει τόσα δίκια και τέτοια συμπαράσταση από τη διεθνή κοινή γνώμη και τους απλούς πολίτες του κόσμου κατάφερε τόσα λίγα απέναντι σε ενα κράτος και μια ηγεσία που μόνο αντιπάθεια προκαλεί παγκοσμίως. Κρίμα. Το Νόμπελ Ειρήνης ήρθε νομίζω πολύ νωρίς...

Χρήστος (Αθήνα)

δεν έχει αφήσει τίποτα στον Παλαιστινιακό λαό πέρα από ενα διεφθαρμένο καθεστώς και λιγοστές ελπίδες για επίλυση

Χρήστος (Αθήνα)

Arafat was a terrorist and a leader of terrorists in the Midle East. He took all the funds of the Palestinians to his bank account and leave the Palestinians without food and cloths, while his wife lived in abroad as a princess. I hope that the new leaders shall invest more efforts to bring peace instead terror

Asher (Israel)

Δέν χρειάζεται να πείς πολλά για ένα τόσο μεγάλο ηγέτη άς πάρουν το παράδιγμα του αυτοί που έχουν σήμερα τον τίτλο του ηγέτη. ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΤΑΞΙΔΙ

Μάριος Γεωργίου (Κύπρος)

ΑΡΑΦΑΤ: Το σύμβολο της επανάστασης των καταπιεσμένων λαών για ελευθερία αξιοπρέπεια και αυτοδιάθεση. Ηταν ο άνθρωπος της εποχής του. Οι Παλαιστίνιοι σήμερα ή θα ταπεινωθούν για να ελευθερωθούν ή θα μάχοντε καταστρέφοντας κάθε ημέρα τόσο του ισραηλινούς όσο και τους ιδίους. Ο καλύτερος ηγέτης για την Παλαιστίνη αυτήν την στιγμή είναι ένας πολιτικός ένας αρνητής του πολέμου.

Δημήτρης (Κορινθία)

Had a very long reign but didn't produce any results

George Bethanis

Νιώθω πραγματικά ζήλεια για έναν λαό που είχε την τύχη να εμπνευστεί και να παθιαστεί τόσο από έναν ηγέτη. Ίσως και ο τελευταίος ηγέτης αυτού του πλανήτη.

Αυγή Γαλάνη (Αθήνα)

"Everyone has now discovered who is the real terrorist organization: It is the Israeli military junta who are killing women and children, smashing their bones, killing pregnant women. You just have to look at television to see this. So now it is clear and obvious who the terrorists are." Yasser Arafat (1988)

Τάσος (Βοστώνη, ΗΠΑ)

Had a very long reign but didn't produce any results. Probably the Palestinians got used to him being their leader rather than loving him.

George Bethanis

Ο ΓΙΑΣΣΕΡ ΑΡΑΦΑΤ για μενα ειναι το μοναδικο σύμβολο στην ιστορια του πλανητη που εκφραζει ταυτοχρονα την ειρήνη και τον πολέμο....οπως λεμε "ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ"...εμεινε πλεον μονος του ο ΚΑΣΤΡΟ που ειναι ενα κομματι απο τον ΑΡΑΦΑΤ....

Περικλής Αθανασόπουλος (Αθήνα)

Ο Γιασέρ Αραφάτ () είναι το μοναδικό σύμβολο () που εκφράζει ταυτόχρονα την ειρήνη και τον πόλεμο

Περικλής Αθανασόπουλος (Αθήνα)

Γιά μένα έφυγε ο τελευταίος από μια γενιά που είχανε ιδεολογία, όραμα και πίστη στην ανθρώπινη οντότητα. Σήμερα δεν υπάρχει αυτό κι όπως όλα δείχνουν ούτε και θα υπάρξει, γίναμε όλοι υπνοβάτες. Αντίο για πάντα Ανθρωπε, καλό σου ταξίδι και σ' ευχαριστούμε

Αγαθή Αρμακά (Θεσσαλονίκη)

Πότε θα σταματήσουν επιτέλους να μας πουλήσουν αυτη την διεφθαρμένη μυθολογία του "Ο Μπαράκ έκανε όλες τις υποχωρήσεις και τα έδοσε όλα, ο Αραφάτ δεν έδοσε τίποτα." Πότε θα σταματήσει αυτο το παραμύθι; Φτάνει πιά! Ο Αραφάτ έφερε στο φώς της παγκόσμιας συνείδησις τα δίκαια αιτήματα εναν αδικιμένου λαού το οποίο είχανε ξεγράψει όλοι.

Στέφανος Χαρίτος (New York, USA)

Ο Αραφάτ υπήρξε σύμβολο του δικαιώματος κάθε λαού για αυτοδιάθεση. Υπήρξε επίσης σύμβολο του αγώνα των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων για ένα καλύτερο αύριο. Τα σχόλια πολλών δυτικών ηγετών για το θάνατό του είναι, πάντως, υποκριτικά. Οι Γάλλοι μιλούν για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, ούτε λέξη όμως για τη δική τους Κορσική. Οι Ισπανοί κρατούν θαμμένο το Βασκικό πρόβλημα. Οι Αμερικανοί δεν κάνουν κουβέντα για τα δικαιώματα των Ινδιάνων. Αυτά είναι πολύ κοντά στη γειτονιά τους ...

Νικόλας (Θεσσαλονίκη)

Ο Αραφατ δεν πεθανε. Θα ζη στους δρομους της παλαιστινης και στις καρδιες ολων οσων αγωνιζονται για Πατριδα και κοινωνικη δικαιωσυνη

Κώστας (Αθήνα)

Πιστεύω ότι ο Αραφάτ ήταν πραγματικά ένας ηγέτης του Παλαιστινιακού λαού, έχοντας μεγάλο πάθος για την εξουσία. Θα πρέπει να έφυγε ένας από τους τελευταίους πραγματικούς επαναστάτες. Ελπίζω οι νέες κυβερνήσεις να καταφέρουν να δώσουν λύση στο πρόβλημα του Παλαιστινιακού λαού (που δεν το βλέπω σύντομα, λόγω της κραυγαλέας υποστήριξης των Ισραηλινών από τον Μπους).

Θανάσης Αδάμου (Σέρρες)

Ο Αραφάτ υπήρξε σύμβολο του δικαιώματος κάθε λαού για αυτοδιάθεση

Νικόλας (Θεσσαλονίκη)

πρέπει να παραδεχτούμε όλοι την ανωτερότητα του αραφάτ και των αράβων έναντι στην στάση των ισραηλιτών (ανωτερότητα που θυμίζει Ελλάδα), καθώς επισημάνουμε την μη αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης που τόσο ταλαιπώρησε αυτόν τον λαό (ενώ τα Σκόπια αναγνωρίζονται άμεσα) και επίσης την σφαγή ολοκαύτωμα των παλαιστίνιων κατά την εισβολή των βρετανικών γαλλικών δυνάμεων ( κάτι μας θυμίζει αυτό βλ. Ιράκ) παρατηρούμε ότι ο Αραφάτ δεν ήταν ένας ακόμη ( βαπτισμένος από τους αμερικανό-εβραίους) τρομοκράτης αλλά ένας απελευθερωτής που όπως και ο δικός μας Κολοκοτρώνης (ο οποίος πέθαινε στην στενή) έτσι και αυτός απλά ήθελε το δικό του κράτος δυστυχώς όμως η ιστορία γράφεται από τους δυνατούς και έτσι σύντομα οι νικητές εβραίοι θα μας περάσουν σαν πένθος το και καλά δικό τους ολοκαύτωμα ενώ θα ξεχαστούν οι δικές τους δολοφονίες ΄΄ τρομοκρατών΄΄..

Λάζαρος Παπαδόπουλος (Βέροια)

I think he was the only one who was looking for peace... Interesting to see what's next...

Evangelos Tzivanakis (Leeds, UK)

Πέθανε και ο τελευταίος Επαναστάτης ο οποίος αγωνίστηκε με πάθος για την Ελευθερία του Λαού του.Και για ορισμένους που τον κατηγορούν για Τρομοκράτη μην ξεχνάνε,ότι οι περισσότεροι Λαοί ήταν Τρομοκράτες αφού αντιστάθηκαν στον Χίτλερ.

Dimitrios Gialmanidis (Germany)

Συλλυπητήρια. Αλλά ο κάθε νέος σκέπτεται ότι ο θάνατος του ηγέτη ήταν έργο των Ισραηλινών.

Σταύρος Λαζάρου (Πάτρα)

Americans that call Arafat a terrorist are hypocrites. He went down the path of armed resolution to bring liberty to his people. The question, how do words like 'liberty' and 'armed resolution' fit in the same sentence should be answered by the current invaders of Iraq.

Georgios Chaziris (Bristol, UK)

O τελευταίος χαρισματικός ηγέτης της παγκόσμιας πολιτικοκοινωνικής ζωής. Σύμβολο της επανάστασης, όπως και ο Τσε. Θα σστε πάντα στις καρδιιές μας. Καλό ταξίδι.

Μανώλης Οικονόμου (Αθήνα)

Όσο και να είμαι κατά της επίλυσης προβλημάτων με την βία, πρέπει να παραδεχτώ ότι ο Αραφάτ ήταν ο μεγαλύτερος ηγέτης των Παλαιστινίων. Δημιουργεί ένα μεγάλο κενό με τον θάνατό του. Ο Αραφάτ μου έδινε την εντύπωση πολύ συγκεντρωτικού διαχειριστή των παλαιστινιακών συμφερόντων. Αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα στη διαδοχή της εξουσίας. Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος επανασυντονισμού της Παλαιστινιακής ηγεσίας.

O Aραφάτ ήταν τρομοκράτης αδιάλλακτος και εγωιστής

Άκης (Δράμα)

Εφόσον ο χαμός του δημιουργεί κενό εξουσίας, έστω και προσωρινά, η αραβο-ισραηλινή διένεξη πιθανώς να έρθει σε ύφεση. Όμως, το απώτερο μέλλον της διένεξης είναι για μένα ασαφές. Όπως και στο παρελθόν, εξαρτάται από τα πολύπλοκα συμφέροντα της περιοχής και από τα πρόσωπα που θα βρεθούν να συνδιαλλέγονται για αυτά. Δεν ξεχνώ ότι στο παρελθόν ο Αραφάτ, παρόλο το βίαιο παρελθόν του, μαζί με τους 2 συνομιλητές του κατάφεραν να έρθουν πολύ κοντά σε μια ειρηνική συμφωνία, όταν άλλαξαν οι ισορροπίες και ακυρώθηκε όλη η προσπάθεια.

Μαρί (Αθήνα)

O Aραφάτ ήταν τρομοκράτης αδιάλλακτος και εγωιστής. Έχασε την μεγαλύτερη ευκαιρία να προσφέρει ειρήνη στο λαό του στις διαπραγματεύσεις με τον Κλίντον και τον Μπαράκ. Όταν διαπραγματευόταν, τα ζητούσε όλα και δεν έδινε τίποτα σε αντίθεση με τον Μπαράκ που είχε κάνει αρκετές υποχωρήσεις αν και από θέση ισχύος. Ελπίζω η νέα ηγεσία να είναι πιο διαλλακτική αλλιώς οι Ισραηλινοί θα έρθει μια μέρα που θα τους εξοντώσουν όλους.

Άκης (Δράμα)

Τώρα θα επιτευχθεί συμφωνία, αφού οποίος τον διαδεχθεί θα υποκύψει στις πιέσεις - απαιτήσεις των Εβραίων. Καλό η κακό θα αποφανθούν οι Παλαιστίνιοι του επόμενου αιώνα.

Παναγιώτης Τακουλίδης (Αθήνα)

One terrorist less...

Μanolis Lygounis (San Jose, CA, USA)

Ίσως ένας από τους τελευταίους χαρισματικούς ΗΓΕΤΕΣ πιστεύω ότι το κενό που άφησε πίσω του θα είναι κενό μόνιμα.

Ιωάννης Βαποράκης (Χίος)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2004 - 16:43 (Ώρα Λονδίνου)

Τουαλέτα: το ξεχασμένο δικαίωμα του ανθρώπου

Οι τουαλέτες του Πεκίνου θεωρούνται από τις χειρότερες στον κόσμο

Ξεκίνησαν στο Πεκίνο οι εργασίες της τέταρτης Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για τις Τουαλέτες, παρουσία εκατοντάδων εκπροσώπων από όλο τον κόσμο.

Η σύνοδος κορυφής, η οποία θα διαρκέσει τρεις ημέρες, διακηρύσσει ότι πρόκειται για ένα παραμελημένο ανθρώπινο δικαίωμα.

Για ένα ταμπού, το οποίο αποτρέπει τις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου να ασχοληθούν με το πρόβλημα σοβαρά.

Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουαλετών, Τζακ Σιμ τόνισε ότι όταν πρόκειται για θέματα υγιεινής οι απαιτήσεις του κόσμου οφείλουν να είναι υψηλές.

«Το κίνημα για καθαρές και βάσει των υγειονομικών κανόνων τουαλέτες είναι παγκόσμιας κλίμακας. Απαιτούμε καλύτερες τουαλέτες, διότι πρόκειται για ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο έχει παραμεληθεί. Ο κόσμος αξίζει καλύτερες τουαλέτες», τόνισε ο Τζακ Σιμ.

Το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον υποστηρίζει ότι περισσότεροι από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρές τουαλέτες.

Η διοργανώτρια της συνόδου, Κίνα, διαθέτει από τα χειρότερα συστήματα αποχέτευσης και υγιεινής στον κόσμο.

Το 60% των ετήσιων επισκεπτών στην Κίνα εκφράζουν παράπονα για το θέμα αυτό.

Ωστόσο, η κυβέρνηση υπόσχεται ραγδαίες αλλαγές και επενδύσεις ενόψει της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008 στο Πεκίνο.


Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2004 - 10:50 (Ώρα Λονδίνου)

«Δεν είναι ασφαλέστερος ο κόσμος»

Βέβαιος ότι θα διαφωνήσει με τον Τόνι Μπλερ, σε ό,τι αφορά το Ιράκ, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, μιλώντας στο BBC, εν όψει της επίσκεψής του στη Βρετανία, είπε ότι ο πόλεμος στο Ιράκ δεν κατέστησε τον κόσμο πιο ασφαλή.

«Είναι ο κόσμος πιο ασφαλής, σήμερα; Δε νομίζω», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας, προσθέτοντας πως «ως ένα βαθμό η απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσεΐν από την εξουσία ήταν μια θετική εξέλιξη. Ωστόσο, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στις τάξεις των ανδρών και των γυναικών του Ισλάμ, γεγονός που κατέστησε τον κόσμο πιο επικίνδυνο».

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι η υποστήριξη που προσέφερε η Βρετανία στις Ηνωμένες Πολιτείες για τον πόλεμο του Ιράκ απέδωσε ελάχιστα οφέλη στη χώρα και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στο θέμα αυτό θα υπάρξει διαφωνία με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, κατά τις συνομιλίες που θα έχουν την Πέμπτη στο Λονδίνο.

Επανέλαβε δε ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ όφειλε να γίνει μέσω των Ηνωμένων Εθνών.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών του κ. Σιράκ στο Λονδίνο θα είναι εκτός από το ζήτημα του Ιράκ, το Μεσανατολικό και ευρωπαϊκά θέματα.


Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2004 - 11:34 (Ώρα Λονδίνου)

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις

Με καταθέσεις στεφάνων από την πολιτική ηγεσία συνεχίστηκαν, την Τετάρτη, οι τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Στεφάνια κατέθεσαν το πρωί η πρόεδρος της βουλής, Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, που έφτασε στο χώρο του Μετσοβίου επικεφαλής αντιπροσωπείας του κοινοβουλίου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου και αντιπροσωπεία βουλευτών και στελεχών του ΣΥΝ.

Εξερχόμενη του χώρου του πολυτεχνείου, η κα Ψαρούδα Μπενάκη τόνισε ότι η Βουλή τιμά τους νέους που αγωνίστηκαν για τη δημοκρατία και παράλληλα συμβάλει στην διατήρηση της μνήμης του Πολυτεχνείου που συμβολίζει την πίστη στη δημοκρατία και την ελευθερία.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε δηλώσεις του μετά την κατάθεση στεφάνου, επεσήμανε οτι το μήνυμα του αγώνα για την ελευθερία και τη δημοκρατία, του αγώνα στον οποίο θυσιάστηκαν οι νέοι τότε, παραμένει επίκαιρο.

Μίλησε και πάλι για τη «συμμετοχική δημοκρατία» και είπε ότι σε αυτή την δημοκρατία το ΠΑΣΟΚ θα είναι πρωτοπορία.

Στεφάνι κατέθεσε και η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σοφία Σακοράφα, επικεφαλής αντιπροσωπείας Παλαιστινίων.

Εκτός των επισήμων, δεκάδες απλοί πολίτες κάθε ηλικίας, μεταξύ των οποίων και ένστολοι νέοι, έσπευσαν να αφήσουν ενα λουλούδι στο μνημείο.

Οι πύλες του ιδρύματος και οι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας κλείνουν μετά τις 14.00 (Ελλάδος) οπότε ξεκινά η κεντρική εκδήλωση με κορυφαία στιγμή το «προσκλητήριο νεκρών».

Αμέσως μετά η σημαία του Πολυτεχνείου και οι φοιτητές που θα την κρατούν θα τεθεί επικεφαλής στην πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία που αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 15.30.

Ήδη, η αστυνομία βρίσκεται επί ποδός και 7000 αστυνομικοί έχουν τεθεί σε συναγερμό για την αποτροπή τυχόν επεισοδίων.


Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2004 - 10:07 (Ώρα Λονδίνου)

Δύο χρόνια για το 3%

Σε μια σειρά συμπερασμάτων αναφορικά με τα στατιστικά στοιχεία της ελλνικής οικονομίας κατέληξε, το απόγευμα της Τρίτης στις Βρυξέλλες, το συμβούλιο των υπουργών οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της ΕΕ.

Στην τελική απόφαση του συμβουλίου, στο οποίο μετέχει ο υπουργός οικονομικών και εθνικής οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, αναφέρεται ότι ναι μεν το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν πάνω από το 3% τα χρόνια που προηγήθηκαν της ένταξης της Ελλάδας στο ευρώ το 2000, ωστόσο η απόφαση για την ένταξη αυτή βασίστηκε σε στατιστικά στοιχεία των ελληνικών αρχών που είχαν επικυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Γιούροστατ).

Ακολούθως, επαινούνται οι ελληνικές αρχές «για τη συνεργασία που επέδειξαν σε ό,τι αφορά την αποσαφήνιση των δημοσιονομικών δεδομένων της Ελλάδας, ώστε να είναι ευθυγραμμισμένα σύμφωνα με τις απαιτήσεις της στατιστικής μεθοδολογίας ESA95» και καλείται η Αθήνα «να συμμορφωθεί πλήρως και ταχέως προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής πειθαρχίας σε υποστήριξη του ενιαίου νομίσματος».

Οι υπουργοί ζητούν από τις ελληνικές αρχές «να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο της διαδικασίας περί υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος λαμβάνοντας τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα» και «εκφράζουν την πρόθεσή τους να επανέλθουν στο θέμα των (ελληνικών) λογιστικών στοιχείων, όπως επίσης και στη δυνατότητα μελλοντικής δράσης, ώστε να μην επαναληφθεί στο μέλλον τέτοιο περιστατικό, με βάση έκθεση της Επιτροπής.

Οι υπουργοί εξουσιοδότησαν την οικονομική και νομισματική Επιτροπή να εξετάσει αυτή την έκθεση σε βάθος, ώστε να τοποθετηθεί σύντομα προς το Συμβούλιο Εκοφίν».

Ο υπουργός Οικονομίας για την απόφαση

Για μια «νέα σελίδα» στα οικονομικά της Ελλάδας έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, σχολιάζοντας την απόφαση.

Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ικανοποιημένος από τα όσα περιέχει η σημερινή ανακοίνωση για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας που υιοθέτησε το Εκοφίν.

«Με τη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου αποκαθίσταται η διαφάνεια στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας και τη δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού πλαισίου», ανέφερε ο υπουργός σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι το περιεχόμενο της ανακοίνωσης «ήταν το καλύτερο δυνατό, λαμβανομένου υπόψη του εύρους της αναθεώρησης των δημοσιονομικών δεδομένων της χώρας, μετά την απογραφή».

Ο κ. Αλογοσκούφης επανέλαβε την προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στο στόχο της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος από 5,3% του ΑΕΠ το 2004 σε 2,8% το 2005 αναγνωρίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή θα είναι μια δίχως προηγούμενο προσαρμογή, την οποία όμως ο ίδιος θεωρεί εφικτή.

Το πρωί της Τετάρτης, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό. Στη συνάντηση συμμετείχε με την ιδιότητα του προέδρου της ένωσης ελληνικών τραπεζών, ο πρόεδρος της Άλφα τράπεζαας, Γιάννης Κωστόπουλος, ο οποίος ενημέρωσε τους δύο άνδρες για τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, μεταξύ των οποίων και το ασφαλιστικό.

Εξερχόμενος του μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Αλογοσκούφης επισήμανε ότι το ασφαλιστικό των τραπεζών αποτελεί θέμα των τραπεζοϋπαλλήλων και των διοικήσεων των τραπεζών.

Επανερχόμενος, δε, στην απόφαση του Εκοφίν, τόνισε ότι «όλες οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν».


Απαραίτητη η λήψη μέτρων

Toυ ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίας του ΒΒC στις Βρυξέλλες, Γιώργου Δαράτου

Ο κ. Αλογοσκούφης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα μειώσει οπωσδήποτε τα δημόσια ελλείμματα μέσα σε ένα, το πολύ δύο χρόνια

Ικανοποιημένοι εμφανίστηκαν στη σύνοδό της την Τρίτη στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομίας της ΕΕ από τις δηλώσεις και δεσμεύσεις του Έλληνα ομολόγου τους, Γιώργου Αλογοσκούφη, ότι η κυβέρνηση θα μειώσει οπωσδήποτε τα δημόσια ελλείμματα μέσα σε ένα, το πολύ δύο χρόνια.

Η ικανοποίησή τους όμως αυτή δεν τους εμπόδισε να δώσουν εντολή στην Κομισιόν να μελετήσει τη σοβαρότητα και αποδοτικότητα των ελληνικών μέτρων και να συντάξει ένα νέο κείμενο συστάσεων προς την Ελλάδα για τον περιορισμό των ελλειμμάτων της, που οι υπουργοί θα υιοθετήσουν σε μία προσεχή τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο.

Οι υπουργοί Οικονομίας θα ήθελαν επίσης να μάθουν, ποιοι ήταν οι υπεύθυνοι στην Ελλάδα και τις Βρυξέλλες, που άφησαν να αυξηθούν τόσο πολύ τα δημόσια ελλείμματα της χώρας και ποιος ήταν ο ρόλος σ΄ αυτή την ιστορία της ανεξάρτητης από την κυβέρνηση Τράπεζας της Ελλάδας, καθώς και της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Ικανοποίηση λοιπόν επειδή η νέα ελληνική κυβέρνηση δηλώνει πως στόχος της είναι η απόλυτη διαφάνεια στη διαμόρφωση των βασικών μακροοικονομικών μεγεθών , αλλά και καχυποψία εάν θα τα καταφέρει να ελέγξει την εξέλιξή τους και στη συνέχεια να μειώσει κάθετα τα ελλείμματα της χώρας.

Το τίμημα όμως που καλείται να πληρώσει η Αθήνα είναι ένα νέο με άγνωστο ακόμη περιεχόμενο κείμενο των προτάσεων της Κομισιόν, που η έγκρισή του από το συμβούλιο των υπουργών ξαναβάζει την ελληνική οικονομία υπό το στενό και διαρκή έλεγχο της Ένωσης, για τα δύο τουλάχιστον επόμενα χρόνια.

Διανομή χρηματοδοτήσεων

Στο μεταξύ πολυσέλιδη έκθεση του Ελεγκτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το έτος 2003, θέτει εκ νέου σε αμφισβήτηση την ικανότητα της Ελλάδας να ελέγξει τον τρόπο διανομής των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων.

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, η Ελλάδα είναι η μοναδική που δεν έχει ακόμα εφαρμόσει το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου των επιδοτήσεων, ενώ παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό διαπιστωμένων λαθών και ανακριβειών στο γεωργικό τομέα.

Με βάση τις διαπιστώσεις αυτές, το Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΕ κάνει λόγο για έλλειμμα στις προσπάθειες της Ελλάδας να συμμορφωθεί προς τους κανόνες ελέγχου και καταπολέμησης της σπατάλης ευρωπαϊκών κονδυλίων.


Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2004 - 10:50 (Ώρα Λονδίνου)

Δεν είναι ασφαλέστερος ο κόσμος

Βέβαιος ότι θα διαφωνήσει με τον Τόνι Μπλερ, σε ό,τι αφορά το Ιράκ, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας

Με αφορμή τη διήμερη επίσκεψή του στο Λονδίνο, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Νιούζναϊτ» του BBC. Ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι ο πόλεμος στο Ιράκ δεν κατέστησε τον κόσμο πιο ασφαλή.

«Είναι ο κόσμος πιο ασφαλής, σήμερα; Δε νομίζω», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας, προσθέτοντας πως «ως ένα βαθμό η απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσεΐν από την εξουσία ήταν μια θετική εξέλιξη. Ωστόσο, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στις τάξεις των ανδρών και των γυναικών του Ισλάμ, γεγονός που κατέστησε τον κόσμο πιο επικίνδυνο».

Ο κ. Σιράκ εξέφρασε την άποψη ότι η υποστήριξη που προσέφερε η Βρετανία στον πόλεμο του Ιράκ απέδωσε ελάχιστα οφέλη στη χώρα. Είπε ακόμη πως είναι βέβαιος ότι θα διαφωνήσει για το εν λόγω θέμα με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και κατέληξε επαναλαμβάνοντας ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ όφειλε να γίνει μέσω των Ηνωμένων Εθνών.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών του κ. Σιράκ στο Λονδίνο θα είναι εκτός από το ζήτημα του Ιράκ, το Μεσανατολικό και ευρωπαϊκά θέματα.


Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2004 - 11:11 (Ώρα Λονδίνου)

Επίσκεψη συνοδεία επίθεσης

Μέχρι 20.000 Ινδοί στρατιώτες θα εγκαταλείψουν το Κασμίρ

Επίθεση αυτονομιστών σημειώθηκε στην πρωτεύουσα της διαφιλονικούμενης περιοχής του Κασμίρ, Σριναγκάρ, λίγες ώρες πριν την πρώτη επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού, Μανμοχάν Σινγκ.

Δύο ένοπλοι οχυρώθηκαν σε ξενοδοχείο της Σριναγκάρ και σκοτώθηκαν στη συνέχεια σε ανταλλαγή πυροβολισμών με τις ινδικές δυνάμεις ασφαλείας.

Ενόψει της επίσκεψης του κ. Σινγκ, η Ινδία ανακοίνωσε τη μείωση των στρατευμάτων της που σταθμεύουν κατά μήκος της μεθορίου με το Πακιστάν και ήδη άρχισε η αποχώρηση μιας μεραρχίας αλεξιπτωτιστών. Σε πρώτες του δηλώσεις ο κ. Σινγκ τόνισε ότι δεν προβλέπεται η απόσυρση περισσοτέρων δυνάμεων.

Η επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού στο Κασμίρ αποτελεί, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, ένδειξη της βελτίωσης του κλίματος στις σχέσεις Ινδίας-Πακιστάν, μετά την έκκληση του Πακιστανού προέδρου, Περβέζ Μουσάραφ, για επανεξέταση της διένεξης για το Κασμίρ. Η συγκεκριμένη περιοχή αποτέλεσε την αιτία δύο εκ των τριών πολέμων μεταξύ των δύο χωρών.


Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2004 - 11:17 (Ώρα Λονδίνου)

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει την Τουρκία

Η Διεθνής Αμνηστία κρούει, για μία ακόμη φορά, τον κώδωνα του κινδύνου για τη στάση της τουρκικής δικαιοσύνης απέναντι στους αστυνομικούς που έχουν κατηγορηθεί για βασανισμούς και τον θάνατο κρατουμένων.

Όπως επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία, μπορεί η κυβέρνηση Ερντογάν να διακηρύττει πως ακολουθεί πολιτική «μηδενικής ανοχής όσον αφορά τα βασανιστήρια», αλλά τελείως διαφορετική στάση υιοθετούν τα δικαστήρια της χώρας τα οποία φαίνεται πως δεν είναι σε θέση να επιβάλλουν τις δέουσες κυρώσεις εναντίον όσων έχουν παραπεμφθεί με την κατηγορία του βασανισμού.

Η έκθεση της διεθνούς οργάνωσης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρεται ενδεικτικά στην υπόθεση εννέα μελών της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για τον βασανισμό του συνδικαλιστή Σουλεϊμάν Γιετέρ και 14 άλλων στα τέλη της δεκαετίας του '90 και οι οποίοι τελικά, όπως έκρινε δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα, τελικά δεν θα παραπεμφθούν γιατί καθυστέρησε η άσκηση ποινικής διώξεως εναντίον τους κι έτσι η υπόθεση μπήκε στο αρχείο.

Αλλά όπως υπογραμμίζει η Διεθνής Αμνηστεία, καμία υπόθεση βασανισμών δεν μπορεί να μπαίνει ποτέ στο αρχείο και πως θα πρέπει να υπάρχει αυτή η πολύ σημαντική πρόνοια στη νομοθεσία της χώρας.

Η τουρκική Βουλή, παρατηρεί η διεθνής οργάνωση, ενέκρινε το νέο ποινικό κώδικα που ορίζει πλέον το έγκλημα του βασανισμού, όπως περίπου το ορίζει και το διεθνές δίκαιο. Αλλά αν έχουν έτσι όντως τα πράγματα, συνεχίζει, δεν θα πρέπει να υπάρχουν χρονικές προθεσμίες που θα περιορίζουν την άσκηση ποινικής διώξεως εναντίον όσων κατηγορούνται για βασανιστήρια.


Υπόμνημα για Τουρκία

Υπόμνημα προς την ολλανδική προεδρία ετοιμάζει η κυπριακή κυβέρνηση, στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι θέσεις και τα αιτήματα της Κύπρου σε σχέση με τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, το υπόμνημα υποβάλλεται ύστερα από αίτημα της Ολλανδικής προεδρίας, η οποία ζήτησε τις απόψεις των κρατών - μελών επί του θέματος.

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι πλήρως ενήμεροι για τις θέσεις και τα αιτήματα που θέτει η Κύπρος σε σχέση με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, σε ότι αφορά τα κριτήρια της Κοπεγχάγης αλλά και απέναντι σε μια χώρα μέλος της Ενωσης.

Κληθείς να σχολιάσει χθεσινές δηλώσεις του λεγόμενου πρωθυπουργού των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σύμφωνα με τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα τολμήσει να προβάλει βέτο στην παραχώρηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία, ο κ. Χρυσοστομίδης τόνισε ότι οι θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης για το θέμα έχουν εκτεθεί πολλές φορές και θέση της κυβέρνησης είναι ότι η απόφαση θα ληφθεί την τελευταία στιγμή και ανάλογα με τις εξελίξεις και τη στάση της Τουρκίας.

Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε μετά από συνάντησή του με τον αμερικανό πρέσβυ στη Λευκωσία, Μάϊκλ Κλόσον, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης της αυτοαποκαλούμενης Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ακόμη ότι ο Αμερικανός πρεσβευτής τον διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα μεταφοράς αμερικανών στρατιωτών στα κατεχόμενα για ξεκούραση ούτε θέμα πτήσεων από τις ΗΠΑ προς την Τύμπου.


Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2004 - 08:36 (Ώρα Λονδίνου)

Απαραίτητη η λήψη μέτρων

Toυ ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίας του ΒΒC στις Βρυξέλλες, Γιώργου Δαράτου

Ο κ. Αλογοσκούφης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα μειώσει οπωσδήποτε τα δημόσια ελλείμματα μέσα σε ένα, το πολύ δύο χρόνια

Ικανοποιημένοι εμφανίστηκαν στη σύνοδό της την Τρίτη στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομίας της ΕΕ από τις δηλώσεις και δεσμεύσεις του Έλληνα ομολόγου τους, Γιώργου Αλογοσκούφη, ότι η κυβέρνηση θα μειώσει οπωσδήποτε τα δημόσια ελλείμματα μέσα σε ένα, το πολύ δύο χρόνια.

Η ικανοποίησή τους όμως αυτή δεν τους εμπόδισε να δώσουν εντολή στην Κομισιόν να μελετήσει τη σοβαρότητα και αποδοτικότητα των ελληνικών μέτρων και να συντάξει ένα νέο κείμενο συστάσεων προς την Ελλάδα για τον περιορισμό των ελλειμμάτων της, που οι υπουργοί θα υιοθετήσουν σε μία προσεχή τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο.

Οι υπουργοί Οικονομίας θα ήθελαν επίσης να μάθουν, ποιοι ήταν οι υπεύθυνοι στην Ελλάδα και τις Βρυξέλλες, που άφησαν να αυξηθούν τόσο πολύ τα δημόσια ελλείμματα της χώρας και ποιος ήταν ο ρόλος σ΄ αυτή την ιστορία της ανεξάρτητης από την κυβέρνηση Τράπεζας της Ελλάδας, καθώς και της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Ικανοποίηση λοιπόν επειδή η νέα ελληνική κυβέρνηση δηλώνει πως στόχος της είναι η απόλυτη διαφάνεια στη διαμόρφωση των βασικών μακροοικονομικών μεγεθών , αλλά και καχυποψία εάν θα τα καταφέρει να ελέγξει την εξέλιξή τους και στη συνέχεια να μειώσει κάθετα τα ελλείμματα της χώρας.

Το τίμημα όμως που καλείται να πληρώσει η Αθήνα είναι ένα νέο με άγνωστο ακόμη περιεχόμενο κείμενο των προτάσεων της Κομισιόν, που η έγκρισή του από το συμβούλιο των υπουργών ξαναβάζει την ελληνική οικονομία υπό το στενό και διαρκή έλεγχο της Ένωσης, για τα δύο τουλάχιστον επόμενα χρόνια.

Διανομή χρηματοδοτήσεων

Στο μεταξύ πολυσέλιδη έκθεση του Ελεγκτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το έτος 2003, θέτει εκ νέου σε αμφισβήτηση την ικανότητα της Ελλάδας να ελέγξει τον τρόπο διανομής των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων.

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, η Ελλάδα είναι η μοναδική που δεν έχει ακόμα εφαρμόσει το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου των επιδοτήσεων, ενώ παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό διαπιστωμένων λαθών και ανακριβειών στο γεωργικό τομέα.

Με βάση τις διαπιστώσεις αυτές, το Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΕ κάνει λόγο για έλλειμμα στις προσπάθειες της Ελλάδας να συμμορφωθεί προς τους κανόνες ελέγχου και καταπολέμησης της σπατάλης ευρωπαϊκών κονδυλίων.


Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2004 - 08:39 (Ώρα Λονδίνου)

ΠΑΣΟΚ για προεδρολογία

Διχογνωμία έχει προκαλέσει στο ΠΑΣΟΚ η φημολογούμενη υποψηφιότητα του προέδρου του ΣΥΝ, Νίκου Κωνσταντόπουλου, για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Αν και στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, την Τρίτη, αποφασίστηκε ομόφωνα να ασκηθούν πιέσεις στην κυβέρνηση ώστε να ξεκαθαρίσει την θέση της και αν είναι δυνατό να ανακοινώσει πολύ γρήγορα το όνομα του προσώπου που θα υποστηρίξει για την προεδρία της Δημοκρατίας, οι χαμηλοί τόνοι που κράτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, δεν τιμήθηκαν από πολλά υψηλόβαθμα στελέχη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνεδρίαση εμμέσως διέψευσε δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι έχει θέσει και άλλα κριτήρια για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας πέραν αυτών που έχει δημοσίως αναφέρει.

Ειδικότερα, στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είχε αποδοθεί η θέση ότι ο υποψήφιος πρόεδρος δεν πρέπει να είναι ενεργός κομματικά, κάτι που απέκλειε ουσιαστικά την φημολογούμενη υποψηφιότητα του προέδρου του ΣΥΝ.

Ωστόσο, πολλά διακεκριμένα στελέχη του κινήματος αντιδρούν στο ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Νίκου Κωνσταντόπουλου.

Χαρακτηριστικά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού αναφέρθηκε στην περίοδο του 1989, είπε ότι υπάρχει ένα όριο κομματικής αξιοπρέπειας και πολιτικής αξιοπιστίας, το οποίο δεν μπορεί κανείς να υπερβεί και συγκεκριμένα για τον κ. Κωνσταντόπουλο σημείωσε ότι είναι εν ενεργεία πολιτικός και εκφράζει συγκεκριμένες απόψεις.

Η Άννα Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε επίσης εμμέσως στο 1989.

Έκανε λόγο για επικοινωνιακό παιχνίδι που θυμίζει το παρελθόν και αριστεροδεξιές κουμπαριές και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να παγιδευτεί ούτε να παίξει σε αυτό το πολιτικό παιχνίδι.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πάντως, παρά τις αιχμηρές δηλώσεις των στελεχών του κόμματος, επανέλαβε ότι το κόμμα του είναι πρόθυμο να συμβάλλει στην επιλογή ενός αξιόλογου προσώπου για την προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς και ότι την πρωτοβουλία αυτή έχει κατ' αρχή η κυβέρνηση.

Σε ερώτηση αν πρόκειται για θέμα προσώπου ή και για θέμα πολιτικής ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι όλα συνεκτιμώνται και στη συνέχεια απέφυγε να μπει σε ονοματολογία, τονίζοντας ότι οι θέσεις του για το θέμα αυτό είναι πολύ συγκεκριμένες.


Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2004 - 08:30 (Ώρα Λονδίνου)

Οικονομία, προεδρολογία, Τουρκία

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ηλεκτροσόκ από τη ΔΕΗ. Έρχονται αυξήσεις. Καταρρέει το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Αλλάζουν όλα στα Σώματα Ασφαλείας. Γενική αναδιάρθρωση από τον Γ. Βουλγαράκη.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Επιδόματα σε αστυνομικούς-λιμενικούς-πυροσβέστες. Επιτέλους, αναγνωρίσθηκε το "επικίνδυνο" του επαγγέλματός τους.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Η "επανάσταση" των πράσινων παιδιών. Η ΠΑΣΠ απαίτησε να μην καταθέσει η ΟΝΝΕΔ στεφάνι στο Πολυτεχνείο.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Έξτρα αυξήσεις στα Σώματα Ασφαλείας. Που πάνε οι μισθοί με τα νέα επιδόματα. Γ. Βουλγαράκης: 60 ευρώ σε τέσσερα χρόνια.

Η ΑΥΓΗ: Το νέο Βιετνάμ λέγεται Φαλούτζα. Αμερικανοί εγκληματίες πολέμου εν ψυχρώ σκοτώνουν τραυματισμένους Ιρακινούς αιχμαλώτους.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Τελειώνουν τον Μπόμπολα. Δικαιοσύνη και κυβέρνηση. Το Συμβούλιο Επικρατείας έκρινε παράνομη την σκανδαλώδη σύμβαση με την οποία είχε αρπάξει και το καζίνο της Πάρνηθας.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τερατολογίες υπουργών που διαψεύδουν τα κείμενά τους. Οι κκ Παπαληγούρας και Παυλόπουλος μετά τις αποκαλύψεις του "Βήματος".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πολυϊατρεία για δωρεάν εξετάσεις στους δήμους. Προληπτικά τσεκ απ για όλους τους πολίτες.

ΕΘΝΟΣ: Κατηγορώ και προειδοποιώ από Σημίτη για την Οικονομία. Δήλωση καταπέλτης: Η δήθεν απογραφή, πολλαπλά επιζήμια και επικίνδυνη για τη χώρα.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: 31 χρόνια μετά πρέπει επιτέλους να μάθουμε όλοι ότι Είναι κοντά το Πολυτεχνείο από την "Ομόνοια".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Νέα παρέμβαση Σημίτη ταράζει ολόκληρο το σύστημα ΠΑΣΟΚ. Αναστατώνει τον Γ. Παπανδρέου και τον υποχρεώνει σε σκληρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Διχάζει το ΠΑΣΟΚ ο Πρόεδρος Νίκος. Χ. Τρικούπη: Πολιτικό Βατερλώ για την προεδρική εκλογή.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Βόμβα σε ΣτΕ κατά διαπλοκής. Αντισυνταγματικό το άρθρο για την οικονομική αυτοτέλεια.

ΕΞΠΡΕΣ: " Το Ecofin έδωσε παράταση για το έλλειμμα , αλλά ζητεί Διορθωτικά μέτρα".

ΕΣΤΙΑ: Η οικονομία δεν περιμένει. Οι Κοινοτικές παρατάσεις λειτουργούν εις βάρος μας.

ESPRESSO: Πως "έγδυνα" εφοπλιστές και βιομηχάνους. Κατάθεση-φωτιά της γυναίκας "αράχνη" στο δικαστήριο.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: " Έρχεται ο λογαριασμός για την "απογραφή". Οι εννέα κίνδυνοι για την οικονομία μετά την απόφαση του EcoFin".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πλήγμα κατά διαπλοκής. Το Δ' Τμήμα του ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικό τον "νόμο Βενιζέλου".

ΚΕΡΔΟΣ: "Ραγδαίες οι εξελίξεις στο ασφαλιστικό των τραπεζών. "Λύση Σωτηρίας" για την Εμπορική από τον Γ. Προβόπουλο".

Ο ΛΟΓΟΣ: Σενάρια τέλος για πρόωρες εκλογές. Αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ στην υποψηφιότητα Κωνσταντόπουλου.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: " Δύο χρόνια παράταση για μείωση ελλειμμάτων. Λήξη της "μάχης" με τις Βρυξέλλες για τις υπερβάσεις".

ΤΑ ΝΕΑ: Συναίνεση ...κατά Κωνσταντόπουλου. Διακομματικά πυρά στην υποψηφιότητά του.

Η ΝΙΚΗ: Πιο κοντά σε εκλογές. Διχάζει η υποψηφιότητα Κωνσταντόπουλου.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Σήμερα η παλλαϊκή πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία. Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο.

TRAFFIC NEWS: Ασφυκτική πολιορκία ηθοποιών για το "Αρχιπέλαγος". Εξαγριωμένοι μουσουλμάνοι τους απέκλεισαν στο ΑΤ του Εχίνου.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: 1973: Εδώ Πολυτεχνείο... 2004: Εδώ Κακο-τεχνείο.

Η ΧΩΡΑ: Ο αρχιερέας της διαφθοράς ζητάει τα ρέστα. Ο Σημίτης κατηγορεί την κυβέρνηση για την Οικονομία και μιλάει για εμπάθεια ο πιο εμπαθής πολιτικός της μεταπολιτευτικής περιόδου.

City Press: Συμβάσεις του Δημοσίου με ιδιωτικά νοσοκομεία.

METRO: Έξυσε πληγές γύρισμα σήριαλ στην Θράκη. Απειλήθηκαν με λιντσάρισμα ηθοποιοί και μέλη τηλεοπτικού συνεργείου, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για προσβολή ιερού χώρου.

Πολυτεχνείο

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "για τους νεολαίους του ΠΑΣΟΚ, το Πολυτεχνείο αποτελεί "κτήμα" τους. Κατά συνέπεια κανείς δεν μπορεί να το παραβιάσει. Πόσω μάλλον η ΟΝΝΕΔ. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζεται σε ένα κείμενο-αποθέωση της ανορθογραφίας που αποκαλύπτει σήμερα η "Α".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) σημειώνει ότι "το μήνυμα του Πολυτεχνείου 31 χρόνια μετά παραμένει επίκαιρο. Αντίθετα, κάθε χρόνο ξεθωριάζει η εικόνα των εορτασμών καθώς αμαυρώνεται είτε από τα θλιβερά επεισόδια περιθωριακών στοιχείων είτε από τις εικόνες της εμπορευματοποίησης".

Κύπρος

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "χρηματοδότηση του παράνομου κράτους κατοχής στη Βόρεια Κύπρο φαίνεται ότι θα αποφασίσει τελικά η ΕΕ μετά και τη χτεσινή συζήτηση του θέματος στα πλαίσια της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Μετά το ΟΧΙ των Ελληνοκυπρίων στο απαράδεκτο "σχέδιο Ανάν" η ΕΕ , προκειμένου να υλοποιήσει τις αποφάσεις της, θεωρεί το βόρειο τμήμα της Κύπρου τρίτη χώρα και την εντάσσει στην "Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων".

ΠΓΔΜ

Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "μια κοινά αποδεκτή λύση θα είναι η καλύτερη" δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Σολομόν Πασί για την ονομασία της ΠΓΔΜ, έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον Ελληνα ομόλογό του Πέτρο Μολυβιάτη στη Σόφια".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "μια κοινά αποδεκτή λύση θα είναι η καλύτερη" δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Σολομόν Πασί για την ονομασία της ΠΓΔΜ έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του Πέτρο Μολυβιάτη στη Σόφια".

Νόμος βασικού μετόχου

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι "ομόφωνα αντισυνταγματική έκρινε το Δ΄Τμήμα του ΣτΕ τη ρύθμιση του νόμου για το ασυμβίβαστο, που ανοίγει το παράθυρο σε συγγενείς ιδιοκτητών ΜΜΕ να αναλαμβάνουν δημόσια έργα, αρκεί να διαθέτουν οικονομική αυτοτέλεια".

Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "ανοίγει ο δρόμος για την καταπολέμηση της διαπλοκής -αν βεβαίως η κυβέρνηση επιλέξει να τον βαδίσει- με σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας που ανάμεσα σε άλλα κρίνει αντισυνταγματικό τον "αμαρτωλό" νόμο 3021/2002 για τον βασικό μέτοχο, που έδωσε την δυνατότητα σε ιδιοκτήτες ΜΜΕ να αναλαμβάνουν "νόμιμα" έργα του δημοσίου".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι "νέο ηχηρό χτύπημα δέχθηκε χθες το καρτέλ της διαπλοκής με την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας σύμφωνα με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η διάταξη των άρθρων 2 παρ. 12 και άρθρο 3 παρ.12 του Ν. 3021/2002 περί βασικού μετόχου".

Σύμφωνα με την ΑΠΟΦΑΣΗ "η απόλυτη δικαίωση στον αγώνα της κυβέρνησης κατά της διαπλοκής ήρθε από τη Δικαιοσύνη. Ο νόμος για το βασικό μέτοχο κρίθηκε αντισυνταγματικός από ανώτερο δικαστήριο, το Συμβούλιο της Επικρατείας, και πλέον η εκτελεστική εξουσία καλείται να αλλάξει το νομοθετικό καθεστώς προχωρώντας στην απόλυτη διαφάνεια".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "πλήγμα κατά του "νόμου Βενιζέλου" για τον βασικό μέτοχο αποτελεί η χθεσινή απόφαση του Δ΄Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία κρίνει ότι διατάξεις του αντίκεινται στο άρθρο 14 του Συντάγματος, που κατοχυρώνει το ασυμβίβαστο μεταξύ ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης και επιχειρήσεων συμβαλλόμενων με το Δημόσιο".

Οικονομία - Εκοφίν

Η Traffic Νews υποστηρίζει ότι "η απόφαση για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ τον Ιούνιο του 2000 βασίστηκε στα στατιστικά δεδομένα των ελληνικών αρχών, τα οποία επικυρώθηκαν από την Eurostat", προκύπτει από το συμπέρασμα του συμβουλίου των "25" της ΕΕ το Ecofin. Ωστόσο η Ελλάδα καλείται να συμμορφωθεί πλήρως με τις επιταγές και τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητα και Ανάπτυξης".

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "με ανακούφιση απεδέχθη η Κυβέρνησις την απόφαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ να δοθή διετής προθεσμία στην Ελλάδα για την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε 3% του ΑΕΠ".

Οικονομία- Παρέμβαση Σημίτη

Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "μία συγγνώμη περίμενε ο ελληνικός λαός από τον άνθρωπο, ο οποίος στο όνομα της... ΟΝΕ διέσυρε διεθνώς τη χώρα εμφανίζοντας πλαστά οικονομικά στοιχεία το 1999. Αντί αυτής, ο κ. Σημίτης χθες κατηγόρησε για εμπάθεια την κυβέρνηση και για ψευδολογία σχετικά με την πορεία της απογραφής, ενώ χαρακτήρισε λογιστικού τύπου την τεράστια μαύρη τρύπα στο έλλειμμα".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "νέα δημόσια παρέμβαση του Κώστα Σημίτη, η δεύτερη μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας. Ο τ. πρωθυπουργός, που δέχθηκε στη συνέχεια την έντονη κριτική του κυβερνητικού εκπροσώπου Θόδωρου Ρουσόπουλου, τοποθετήθηκε χθες για την κατάσταση της οικονομίας και τη δημοσιονομική απογραφή, χρησιμοποιώντας υψηλούς τόνους κατά της κυβέρνησης".

Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "δριμύ "κατηγορώ" και αυστηρή προειδοποίηση απευθύνει στην κυβέρνηση ο Κ. Σημίτης. Ο πρώην πρωθυπουργός, με μια δήλωση-καταπέλτη, κάνει λόγο για "δήθεν απογραφή". Προειδοποιεί ότι οι επιπτώσεις που επιφυλάσσονται για τη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν ακόμα φανεί στο μέγεθός τους".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "νέα εμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη, ο οποίος αυτή τη φορά απέδωσε ευθύνες στη σημερινή κυβέρνηση για την απογραφή, καθώς και για τα μέτρα που θα ακολουθήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση".

Προεδρολογία

Το ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "η ειρωνική αναφορά του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη αλλά και οι επιφυλάξεις που εξέφρασαν χθες κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αποδυνάμωσαν σημαντικά την υποψηφιότητα του προέδρου του Συνασπισμού κ. Ν. Κωνσταντόπουλου για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα".

Τα ΝΕΑ προσθέτουν ότι "μπαράζ αρνητικών δηλώσεων από κορυφαία στελέχη της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΣΥΝ προκαλεί μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα Κωνσταντόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε να σταματήσει η ονοματολογία".

Η Espresso υπογραμμίζει ότι "κυβερνητική σιγή έναντι της "άκαιρης προεδρολογίας" παρά την αναζωπύρωσή της, ύστερα από την εμφάνιση του προέδρου του Συνασπισμού Νίκου Κωνσταντόπουλου στην εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ, την Κυριακή".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "σε εσωκομματικό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ εξελίσσεται το θέμα της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, την ώρα που η κυβέρνηση κλείνει το θέμα των πρόωρων εκλογών και τονίζει την ανάγκη συναίνεσης".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει ότι "στο ΠΑΣΟΚ πετάει το μπαλάκι των πρόωρων εκλογών η κυβέρνηση, αφού από την στάση που θα κρατήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πρόσωπο που θα προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα εξαρτηθεί αν θα συρθεί η χώρα σε μια ακόμη εκλογική διαμάχη".

Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ "πλήθος νέος αντιδράσεων καταδεικνύουν ότι η υποψηφιότητα του Νίκου Κωνσταντόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας είναι εκείνη που αντί να ενώνει, σύμφωνα και με το συνταγματικό πνεύμα που επικαλείται η κυβέρνηση, διχάζει πλήρως το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου της χώρας".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2004 - 08:03 (Ώρα Λονδίνου)

Επίσκεψη συνοδεία επίθεσης

Μέχρι 20.000 Ινδοί στρατιώτες θα εγκαταλείψουν το Κασμίρ

Επίθεση αυτονομιστών σημειώθηκε στην πρωτεύουσα της διαφιλονικούμενης περιοχής του Κασμίρ, Σριναγκάρ, λίγες ώρες πριν την πρώτη επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού, Μανμοχάν Σινγκ.

Δύο ένοπλοι οχυρώθηκαν σε ξενοδοχείο της Σριναγκάρ και σκοτώθηκαν στη συνέχεια σε ανταλλαγή πυροβολισμών με τις ινδικές δυνάμεις ασφαλείας.

Ενόψει της επίσκεψης του κ. Σινγκ, η Ινδία ανακοίνωσε τη μείωση των στρατευμάτων της που σταθμεύουν κατά μήκος της μεθορίου με το Πακιστάν και ήδη άρχισε η αποχώρηση μιας μεραρχίας αλεξιπτωτιστών.

Η επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού στο Κασμίρ αποτελεί, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, ένδειξη της βελτίωσης του κλίματος στις σχέσεις Ινδίας-Πακιστάν, μετά την έκκληση του Πακιστανού προέδρου, Περβέζ Μουσάραφ, για επανεξέταση της διένεξης για το Κασμίρ.

Η συγκεκριμένη περιοχή αποτέλεσε την αιτία δύο εκ των τριών πολέμων μεταξύ των δύο χωρών.


Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2004 - 05:29 (Ώρα Λονδίνου)

Κοντολίζα Ραϊς και Φαλούτζα

Η γερμανική εφημερίδα Ζίντντοϊτσε Τσάιτουγκ (Sueddeutsche Zeitung) γράφει ότι με την ανάθεση του υπουργείου Εξωτερικών στην Κοντολίζα Ραϊς, ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους ενισχύει τον έλεγχό του στην εξωτερική πολιτική.

Η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας είναι περισσότερο αφοσιωμένη στον πρόεδρο, απ΄ ότι ήταν ο Κόλιν Πάουελ, γράφει η Ζίντντοϊτσε.

Με την ανάθεση του υπουργείου στην κ. Ραϊς, ο Τζορτζ Μπους αποστέλλει το ξεκάθαρο μήνυμα, «εγώ έχω την εξουσία, κρατώ τα ηνία», τονίζει ο αρθρογράφος της εφημερίδας του Μονάχου.

Η δανέζικη Ινφορματσιόν (Information), αφού επισημαίνει σε σχέση με το νέο κυβερνητικός σχήμα στις ΗΠΑ, ότι ο πρόεδρος Μπους «συνταξιοδότησε τους λάθος ανθρώπους, πριμοδότησε τους λάθος ανθρώπους και επέτρεψε την παραμονή στην κυβέρνηση των λάθος ανθρώπων», γράφει στη συνέχεια ότι η κ. Ραϊς δεν άξιζε να αναβαθμισθεί, καθώς ως σύμβουλος ασφαλείας δεν επέδειξε επιτυχία στο συντονισμό της πολιτικής ασφαλείας.

Η ίδια εφημερίδα χαρακτηρίζει «παράδοξο» το γεγονός ότι διατηρεί τη θέση του ο υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, τον οποίο χαρακτηρίζει υπεύθυνο για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο Ιράκ.

Η εφημερίδα της Καταλονίας Λα Βανγκουάρντια (La Vanguardia) γράφει ότι από την εποχή του Ρίτσαρντ Νίξον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εθεωρείτο από τους Ρεπουμπλικάνους «εστία επικίνδυνων φιλελεύθερων», των οποίων ο εκάστοτε υπουργός ήταν όμηρος. Η εκκαθάριση του υπουργείου όμως δεν θα είναι ο πρώτος στόχος της Κοντολίζα Ραϊς, αφού πρέπει να αφοσιωθεί σε άλλα «καυτά» θέματα, όπως τις εκλογές στο Ιράκ και το ζήτημα των πυρηνικών της Βόρειας Κορέας και του Ιράν, γράφει η εφημερίδα της Βαρκελώνης.

Η γαλλική Φιγκαρό (Le Figaro) δημοσιεύει συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών, Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος πλέκει το εγκώμιο του Κόλιν Πάουελ ως άνθρωπο του διαλόγου και χαρακτηρίζει τη διάδοχό του «γυναίκα με χαρακτήρα». Ο κ. Μπαρνιέ εκφράζει την ελπίδα για ανανέωση του διαλόγου ΗΠΑ-Ευρώπης

«Το έγκλημα της Φαλούτζα»

Η ισπανική Ελ Παϊς (El Pais) σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Το έγκλημα της Φαλούτζα» αναφέρεται στα διαδραματιζόμενα στην ιρακινή πόλη και προειδοποιεί ότι η στρατιωτική νίκη των Αμερικανών ενδέχεται να καταλήξει σύντομα σε μία «πολιτική συντριβή» για την Ουάσιγκτον.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες για εν ψυχρώ εκτέλεση τραυματία στη Φαλούτζα, η εφημερίδα της Μαδρίτης γράφει ότι μετά τα θλιβερά γεγονότα στις φυλακές Αμπού Γκραϊμπ, η νέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου θα μειώσει ακόμη περισσότερο την υποστήριξη των Ιρακινών, του αραβικού κόσμου και της διεθνούς κοινής γνώμης προς τις ΗΠΑ.

Βλέποντα στις υψηλές απώλειες των Αμερικανών στη Φαλούτζα, είναι κατανοητό γιατί η επιχείρηση στην πόλη δεν πραγματοποιήθηκε πριν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, γράφει η αυστριακή εφημερίδα Στάνταρντ (der Standard).

Στη συνέχεια, η εφημερίδα της Βιέννης σημειώνει ότι ακόμη και εάν οι αμερικανικές και ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις πράγματι έχουν πετύχει τους στόχους της στρατιωτικής επιχείρησης, οι συνέπειες για τη χώρα μπορεί να είναι καταστροφικές, αφού η μάχη για τη Φαλούτζα μπορεί να είναι και «το βήμα για εμφύλιο πόλεμο».

Μέση Ανατολή

Η ελβετική Νόιε Ζίρχερ Τσάιτουγκ (Νeue Zuercher Zeitung) αναφέρεται στη διαμόρφωση των προοπτικών ειρήνευσης της Μέσης Ανατολής, μετά τον θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ, και σημειώνει ότι οι όποιες χλωμές ενδείξεις περί προθυμία της Ουάσιγκτον αν συμβάλλει στην αναζήτηση λύσης, μπλοκάρονται αυτή τη στιγμή από τη διαμάχη για τη διαμόρφωση της νέας παλαιστινιακής ηγεσίας.

Ήδη τις πρώτες μετά Αραφάτ ημέρες, οι Παλαιστίνιοι απειλούνται να βρεθούν ξανά στον παλιό κύκλο της βίας, σημειώνει η εφημερίδα της Ζυρίχης.

Η γαλλική Λιμπερασιόν (Liberation) αναφερόμενη στο αίτημα των παλαιστινίων προς την κυβέρνηση της Γαλλίας να δώσει στη δημοσιότητα το ιατρικό ιστορικό του Γιασέρ Αραφάτ, γράφει πως είναι σημαντικό να σταματήσουν οι φήμες περί δηλητηρίασης του Παλαιστίνιου προέδρου.

Οι εξηγήσεις για τα αίτια του θανάτου του Αραφάτ δεν θα βοηθήσουν μόνο την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Θα συμβάλλουν και στην προώθηση της ειρηνικής συμβίωσης εβραίων και μουσουλμάνων της Γαλλίας, γράφει η Λιμπερασιόν, τονίζοντας ότι στη σημερινή εποχή, «οι φήμες είναι εχθρός της ειρήνης».


Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2004 - 06:48 (Ώρα Λονδίνου)

Eπιχείρηση στη Μοσούλη

Στη δυτική όχθη του Τίγρητα επικεντρώνονται οι επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών

Αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους στη δυτική όχθη του ποταμού Τίγρητα, εναντίον θυλάκων ανταρτών, οι οποίοι είχαν καταλάβει τις περασμένες ημέρες εννέα από τα 33 αστυνομικά τμήματα της πόλης.

Τα αστυνομικά τμήματα ανακαταλήφθηκαν , ενώ όπως δήλωναν στο πρακτορείο Ρόιτερς αυτόπτες μάρτυρες πολλοί αστυνομικοί πέρασαν στις γραμμές των ανταρτών. Η προσωρινή ιρακινή κυβέρνηση απέλυσε τον αστυνομικό διευθυντή της Μοσούλης.

Στη Φαλούτζα έχει καμφθεί η αντίσταση των ανταρτών και ελάχιστοι πυρήνες τους προβάλλουν ακόμη αντίσταση. Οι αμερικανικές δυνάμεις βάλλουν με όλμους εναντίον των ανταρτών, ενώ, όπως ανακοίνωσε η προσωρινή ιρακινή κυβέρνηση, λαμβάνονται δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφίες από τουλάχιστον 1.600 ανθρώπους, που βρήκαν το θάνατο κατά τη διάρκεια της πολιορκίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έχουν συλληφθεί πάνω από χίλια άτομα. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν στη διάρκεια της επιχείρησης ανέρχεται σε εκατοντάδες.

Αποτροπιασμός για τη δολοφονία

Διεθνή κατακραυγή έχει προκαλέσει η είδηση της εν ψυχρώ δολοφονίας στελέχους ανθρωπιστικής οργάνωσης στο Ιράκ, η οποία ήταν στα χέρια απαγωγέων όμηρος από τον Οκτώβριο, παρά το γεγονός ότι η Μάργκαρετ Χασάν είχε παντρευτεί Ιρακινό, είχε ασπασθεί το Ισλάμ και εργαζόταν στο Ιράκ επί 30 χρόνια.

Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα όμηρο που δολοφονείται. Η ίδια είχε τονίσει σε συνέντευξή της πριν την εισβολή του 2003, ο πόλεμος στο Ιράκ θα φέρει δυστυχία στα πιο ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανία, Τόνι Μπλερ, εξέφρασε αποτροπιασμό για την ειδεχθή μεταχείριση της ομήρου, ενώ ο Ιρλανδός ομόλογός του, Μπέρτι Αχέρν, είπε ότι οι δολοφόνοι της είναι υπόλογοι έναντι της διεθνούς κοινότητας.


Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2004 - 07:11 (Ώρα Λονδίνου)

Η εκλεκτή του προέδρου

«Τιμωρήστε τους Γάλλους, αγνοήστε τους Γερμανούς και συγχωρέστε τους Ρώσους»

Η τοποθέτηση της Κοντολίζα Ράις στην κορυφή της αμερικανικής διπλωματίας προκάλεσε τα ευμενή σχόλια των Eυρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, παρόλο που επαναφέρει μνήμες της «δύσκολης εποχής» ανάμεσα στις ΗΠΑ και την συμμάχους, με αφορμή την εισβολή στο Ιράκ.

Όταν, την άνοιξη του 2003, τα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ ρώτησαν την προεδρική σύμβουλο πως θα αντιμετώπιζε αυτή τους δύστροπους Ευρωπαίους, η απάντησή της -σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύθηκαν εκτενώς σε αμερικανικές εφημερίδες- ήταν: «Τιμωρήστε τους Γάλλους, αγνοήστε τους Γερμανούς και συγχωρέστε τους Ρώσους».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε την ελπίδα να συνεργαστεί με την Κοντολίζα Ράις, χαιρετίζοντας παράλληλα το διορισμό μιας «έμπειρης πολιτικού», όπως είπε, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Γάλλος ομόλογός του, Μισέλ Μπαρνιέ, χαρακτήρισε την κ. Ράις «ισχυρό χαρακτήρα» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ήρθε η ώρα για την ανοικοδόμηση και ανανέωση των σχέσεων με την Ουάσινγκτον.

Λανθασμένη χαρακτηρίζει την επιλογή του προέδρου Μπους, μιλώντας στο ΒΒC, η εκδότρια της αμερικανικής πολιτικής επιθεώρησης Nation, Κατρίνα φαν ντεν Χόιβελ:

«Πολλοί ειδικοί την θεωρούν ως ένα από τα πιο αδύναμα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των τελευταίων χρόνων Αλλά όπως μπορείτε να δείτε από τον τρόπο που αναφέρεται σ΄ αυτήν ο πρόεδρος, αποτελεί μια σταθερή, πιστή και αφοσιωμένη οπαδό του, κάτι που θα φανεί και στη θητεία της. Ο πρόεδρος Μπους μιλά για την ορθοκρισία και το ρεαλισμό της, αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η δόκτωρ Ράις ήταν από τους πρώτους υπέρμαχους της παραπληροφόρησης πιέζοντας την κυβέρνηση για πόλεμο στο Ιράκ» είπε η κ.φαν ντεν Χόιβελ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.