Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-11-14

  1. Φαλούτζα, Ιράκ και τρομο-απειλές
  2. Απόπειρα κατά Αμπάς;
  3. Συμφωνία Ιράν για τα πυρηνικά
  4. Φόρουμ: Η αντίδρασή σας στο θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ
  5. Απόπειρα κατά Αμπάς;
  6. «Καταλήφθηκε» η Φαλούτζα
  7. Καραμανλής για Πολυτεχνείο
  8. Επίθεση Παπανδρέου
  9. Ολοκληρώνεται η επιχείρηση στη Φαλούτζα
  10. Αλλαγή σελίδας
  11. Κοινή ευρωπαϊκή γραμμή
  12. Μπροστά η ΝΔ
  13. Επικινδυνη φιλία
  14. Η κατάρα του Μποπάλ
  15. Εξοδος από την Ακτή του Ελεφαντοστού
  16. Αλλαγή σελίδας
  17. Ολοκληρώνεται η επιχείρηση στη Φαλούτζα

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2004 - 03:16 (Ώρα Λονδίνου)

Φαλούτζα, Ιράκ και τρομο-απειλές

Ο κυριακάτικος βρετανικός Τύπος

Η άλωση της Φαλούτζα, η πιθανότητα αναβολής των ιρακινών εκλογών και η εκστρατεία εναντίον της τρομοκρατίας απασχολούν τις βρετανικές εφημερίδες.

Υπό τον τίτλο «Μια κούφια νίκη» η Ιντιπέντεντ (The Independent) αμφισβητεί ότι η συντριπτική επικράτηση των αμερικανικών δυνάμεων επί των ανταρτών στην πόλη της Φαλούτζα σηματοδοτεί αλλαγή του κλίματος στο Ιράκ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κηρύσσουν το τέλος της μάχης αλλά η πόλη έχει καταστραφεί και οι ηγέτες της εξέγερσης έχουν δραπετεύσει επισημαίνει η εφημερίδα.

Οι ανταποκριτές της εφημερίδας στις πόλεις του Ιράκ μεταδίδουν ότι η καταστολή της εξέγερσης δεν έχει επιτευχθεί και ότι σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις η καταστροφή που προκάλεσαν οι αμερικανικές δυνάμεις στη Φαλούτζα μάλλον έχει ενισχύσει το κύμα αντίστασης στην κατοχή.

Ο ανταποκριτής της Ιντιπέντεντ στο μέχρι πρότινος προπύργιο της σουνιτικής αντίστασης γράφει ότι η Φαλούτζα είναι ερειπωμένη, όπως και οι ζωές των δύστυχων κατοίκων της.

«Διασχίζοντας την πόλη αντικρίσαμε εικόνα ολικής καταστροφής με ισοπεδωμένα τσιμεντένια σπίτια, τεμένη ερειπωμένα, σπασμένες στήλες ηλεκτρικού και τηλεφώνου και πτώματα ανάμεσα στα συντρίμμια» γράφει ο Μάικλ Γκεόργκι.

Ποιο το κόστος;

Και το άρθρο της αρχισυνταξίας προειδοποιεί ότι μπορεί να καταπνίγηκε στο αίμα η εξέγερση της Φαλούτζα αλλά το κόστος της επιχείρησης δεν έχει ακόμα αποτιμηθεί.

Την ώρα που οι αμερικανικές δυνάμεις λένε ότι εξολόθρευσαν 1.200 και ότι συνέλαβαν εκατοντάδες αντάρτες δεν δίνουν αριθμό των απωλειών στον άμαχο πληθυσμό, αλλά αυτό που μπορεί αβίαστα να συμπεράνουμε είναι ότι η επιχείρηση υπήρξε μια αχαλίνωτη επίδειξη στρατιωτικής υπεροπλίας των ΗΠΑ και ότι δείχνει την αποφασιστικότητα της Ουάσινγκτον και της προσωρινής κυβέρνησης της Βαγδάτης να καταπνίξει την εξέγερση, ελπίζοντας ότι θα προλειάνει το έδαφος για τις εκλογές του Ιανουαρίου σχολιάζει η Ιντιπέντεντ.

Και αναρωτιέται: «Αυτές οι δύο αδρές διαπιστώσεις δεν μας κάνουν να σκεφτούμε ότι έχουμε ξαναζήσει τέτοιες καταστάσεις στην αρχή του πολέμου στο Ιράκ, με την εφαρμογή υπέρμετρης στρατιωτικής δύναμης, την επίσημη διάψευση θανάτων αμάχου πληθυσμού και την κατηγορηματική άρνηση ότι υπάρχει κίνημα αντίστασης των απλών Ιρακινών πολιτών;»

«Οι πρώτες ενδείξεις αναταραχής από άλλες πόλεις του Ιράκ δείχνουν ότι η Λερναία Ύδρα της αντίστασης μπορεί να έχασε ένα κεφάλι αλλά αναπτύσσει νέα εξίσου καταστροφικά πλοκάμια σε άλλες τοποθεσίες.

Συνέντευξη Ιρακινού αντιπροέδρου

«Οι ιρακινές εκλογές μπορεί να καθυστερήσουν» τιτλοφορείται η εφημερίδα Γκάρντιαν (The Guardian) που μεταφέρει τις αμφιβολίες του αντιπροέδρου της μεταβατικής κυβέρνησης της Βαγδάτης για το πόσο εφικτές είναι οι εκλογές στα τέλη Ιανουαρίου καθώς η βία συνεχίζεται.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ο Μπαρχάμ Σαλίχ λέει ότι οι ιρακινές αρχές είναι αποφασισμένες να διεξαγάγουν εκλογές σε όλη τη χώρα, αλλά επισημαίνει ότι αυτές θα γίνουν μετά την επανεξέταση της κατάστασης ασφαλείας εν ευθέτω χρόνω.

«Πιο κοντά στο χρόνο των εκλογών η ιρακινή κυβέρνηση, τα Ηνωμένα Έθνη, η ανεξάρτητη εφορευτική επιτροπή και η εθνοσυνέλευση θα πρέπει να κάνουν ειλικρινή διάλογο για να εκτιμήσουν την κατάσταση [και το εάν μπορούν να γίνουν ελεύθερες εκλογές]».

Σε ρεπορτάζ από το Ιράκ περιγράφεται η άρνηση των Αμερικανών στρατιωτικών διοικητών να επιτρέψουν την είσοδο εφοδιοπομπής του Ερυθρού Σταυρού μέσα στην πολιορκημένη πόλη επικαλούμενοι «λόγους ασφαλείας».

Ενώ σε άρθρο του ο βετεράνος πολεμικός ανταποκριτής και πρώην εκδότη της Ντέιλι Τέλεγκραφ, Μακ Χέιστινγκς, αναρωτιέται: «Το Ιράκ δεν πρόκειται να γίνει Βιετνάμ για τον πρόεδρο Μπους, αλλά μήπως σταδιακά μετατρέπεται σε Βατερλό του κ. Μπλερ;».

Συμπαράταξη στη συμμαχία Μπους

Η έγκυρη οικονομική εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) επιλέγει για πρώτο της θέμα την προδημοσίευση αποσπασμάτων της καθιερωμένης ετήσιας ομιλίας του Βρετανού πρωθυπουργού (στο Μάνσιον Χάουζ) επί θεμάτων Εξωτερικής Πολιτικής.

«Ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπερασπιστεί την αποστολή των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας με τον εκδημοκρατισμό», καθώς και «να υπεραμυνθεί της ειδικής σχέσης Λονδίνου Ουάσινγκτον», αποκρούοντας τις κατηγορίες ότι σύρεται πίσω από το άρμα του Τζορτζ Μπους και ισχυριζόμενος ότι η συμμαχία αυτή εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα της Βρετανίας.

«Μανι(φοβο)φέστο»

Με αυτόν τον χαρακτηριστικό τίτλο η Ντέιλι Μίρορ (The Daily Mirror) σημειώνει ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ντέιβιντ Μπλάνκετ κατηγορείται για πολιτική εκμετάλλευση της τρομοκρατικής απειλής, καθώς σε χθεσινές του δηλώσεις θεωρεί ότι η Αλ Κάιντα είναι προ των πυλών.

«Ο Μπλάνκετ προειδοποιεί ότι η Αλ Κάιντα βρίσκεται στο κατώφλι μας λοιπόν πρέπει να φοβόμαστε ή να θυμηθούμε ότι έρχονται γενικές εκλογές;» είναι το ρητορικό ερώτημα στον υπότιτλο της εφημερίδας.

Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές της εφημερίδας μέσα από τους διαδρόμους της εξουσίας ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης σκέπτονται να χρησιμοποιήσουν την απειλή της τρομοκρατίας με τον ίδιο τρόπο που κατεργάσθηκε προεκλογικά το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ.

Σε άλλα πρωτοσέλιδα:

Οι Τάιμς (The Times) του Ρούπερτ Μέρντοχ προβάλουν ως κύριο θέμα την κατηγορία που «θα εξαπολύσει ο Βρετανός υπουργός Εθνικής Οικονομίας κατά των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ισχυριζόμενος ότι οι βρετανικές εταιρείες χάνουν στους διαγωνισμούς δημοσίων έργων λόγω των άδικων διακρίσεων που εφαρμόζονται εις βάρος τους.

Και η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) μεταφέρει αποκλειστικές πληροφορίες από τους Τόρηδες, σύμφωνα με τις οποίες ανώτατα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σκέπτονται να αλλάξουν και πάλι τον τρόπο εκλογής του αρχηγού του και να επιστρέψουν στον παραδοσιακό τρόπο επιλογής του ηγέτη τους αποκλειστικά από τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας και όχι από τα μέλη του κόμματος.


Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2004 - 21:45 (Ώρα Λονδίνου)

Απόπειρα κατά Αμπάς;

Ο Μαχμούντ Αμπάς, γνωστός και ως Αμπού Μάζεν, θεωρείται μετριοπαθής

Δύο σωματοφύλακες του επικεφαλής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς, σκοτώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ σε σκηνή όπου επρόκειτο να γίνει τελετή στη μνήμη του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ, στην Πόλη της Γάζας

Ο ίδιος ο Μαχμούντ Αμπάς είναι σώος.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες οι ένοπλοι, που φώναζαν συνθήματα εναντίον του Αμπάς, συνδέονται με την παράταξη Φατάχ, του Γιασέρ Αραφάτ.

Δεν είναι σαφές αν στόχος της επίθεσης ήταν ο ίδιος ο Παλαιστίνιος ηγέτης, αλλά τόσο ο ίδιος όσο και Παλαιστίνιοι επίσημοι είπαν πως δεν επρόκειτο για δολοφονική απόπειρα εναντίον του.

Όμως ανταποκριτής του BBC στη Γάζα μεταδίδει πως το ξέσπασμα της βίας, είναι ακριβώς αυτό που η παλαιστινιακή ηγεσία θέλει να αποφύγει στον απόηχο του θανάτου του Γιασέρ Αραφάτ.

Εκλογές

Νωρίτερα, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είχαν εξαγγείλει εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής στις 9 Ιανουαρίου.

Μέχρι τότε η Παλαιστινιακή Αρχή θα διοικείται συλλογικά από τους διαδόχους του Γιασέρ Αραφάτ.

Οι Παλαιστίνοι κάλεσαν το Ισραήλ να επιτρέψει την ελεύθερη πρόσβαση για την προεκλογική εκστρατεία, όχι μόνο στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη αλλά και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Κάλεσαν δε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποτρέψουν πιθανή απόπειρα των Ισραηλινών να παρεμποδίσουν τη διεξαγωγή των εκλογών.


Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2004 - 21:29 (Ώρα Λονδίνου)

Συμφωνία Ιράν για τα πυρηνικά

Το Ιράν λέει ότι θέλει να αναπτύξει το πυρηνικό του πρόγραμμα για την παραγωγή ενέργειας

Το Ιράν είπε ότι αναστέλλει το πρόγραμμά του εμπλουτισμού ουρανίου στα πλαίσια συμφωνίας που θα ενισχύσει τη συνεργασία του με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κύριος διαπραγματευτής της Τεχεράνης, Χασάν Ροχάνι, έκανε τη σχετική ανακοίνωση μετά από μακρές συνομιλίες με εκπροσώπους από τη Γερμανία, τη Βρετανία και τη Γαλλία.

Όπως είπε, η αναστολή του προγράμματος εμπλουτισμού του ουρανίου θα ισχύσει μέχρις ότου επιτευχθεί μια τελική συμφωνία σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, που παρακολουθεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ενημερώθηκε για την απόφαση της Τεχεράνης.

Το Ιράν λέει πως το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι ειρηνικό, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες εμμένουν πως η Τεχεράνη επιδιώκει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

Η Ουάσιγκτον θέλει να φέρει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για πιθανή επιβολή κυρώσεων.

Αλλά όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές, αυτή η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει την παραπομπή στο Συμβούλιο Ασφαλείας, απίθανη.

Οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αναμένεται να αρχίσουν τον Δεκέμβριο.


Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2004 - 20:26 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Η αντίδρασή σας στο θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ

Ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ πέθανε σε ηλικία 75 ετών σε νοσοκομείο του Παρισιού τα ξημερώματα της Πέμπτης 11 Νοεμβρίου 2004.

Για δεκαετίες ο Γιασέρ Αραφάτ ήταν για τον παλαιστινιακό λαό το σύμβολο του αγώνα για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Ο Γιασέρ Αραφάτ βρισκόταν σε κώμα επί μια εβδομάδα πριν παρουσιάσει εγκεφαλική αιμορραγία το βράδυ της Δευτέρας 8 Νοεμβρίου.

«Αυτή είναι μια μαύρη ημέρα στην ιστορία μας», δήλωσε ο Παλαιστίνιος υπουργός και στενός συνεργάτης του Αραφάτ, Σαέμπ Ερεκάτ ανακοινώνοντας το θάνατο του βετεράνου ηγέτη.

Ποια είναι η αντίδρασή σας στο θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ; Τι θα σημάνει για την αραβο-ισραηλινή διένεξη; Ποιος πιστεύετε ότι θα πρέπει να διαδεχθεί τον Γιασέρ Αραφάτ στην Παλαιστινιακή ηγεσία;

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish». Στα κείμενα διατηρείται η ορθογραφία σας

ΑΡΑΦΑΤ: Το σύμβολο της επανάστασης των καταπιεσμένων λαών για ελευθερία αξιοπρέπεια και αυτοδιάθεση. Ηταν ο άνθρωπος της εποχής του. Οι Παλαιστίνιοι σήμερα ή θα ταπεινωθούν για να ελευθερωθούν ή θα μάχοντε καταστρέφοντας κάθε ημέρα τόσο του ισραηλινούς όσο και τους ιδίους. Ο καλύτερος ηγέτης για την Παλαιστίνη αυτήν την στιγμή είναι ένας πολιτικός ένας αρνητής του πολέμου.

Δημήτρης (Κορινθία)

Had a very long reign but didn't produce any results

George Bethanis

Νιώθω πραγματικά ζήλεια για έναν λαό που είχε την τύχη να εμπνευστεί και να παθιαστεί τόσο από έναν ηγέτη. Ίσως και ο τελευταίος ηγέτης αυτού του πλανήτη.

Αυγή Γαλάνη (Αθήνα)

"Everyone has now discovered who is the real terrorist organization: It is the Israeli military junta who are killing women and children, smashing their bones, killing pregnant women. You just have to look at television to see this. So now it is clear and obvious who the terrorists are." Yasser Arafat (1988)

Τάσος (Βοστώνη, ΗΠΑ)

Had a very long reign but didn't produce any results. Probably the Palestinians got used to him being their leader rather than loving him.

George Bethanis

Ο ΓΙΑΣΣΕΡ ΑΡΑΦΑΤ για μενα ειναι το μοναδικο σύμβολο στην ιστορια του πλανητη που εκφραζει ταυτοχρονα την ειρήνη και τον πολέμο....οπως λεμε "ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ"...εμεινε πλεον μονος του ο ΚΑΣΤΡΟ που ειναι ενα κομματι απο τον ΑΡΑΦΑΤ....

Περικλής Αθανασόπουλος (Αθήνα)

Ο Γιασέρ Αραφάτ () είναι το μοναδικό σύμβολο () που εκφράζει ταυτόχρονα την ειρήνη και τον πόλεμο

Περικλής Αθανασόπουλος (Αθήνα)

Γιά μένα έφυγε ο τελευταίος από μια γενιά που είχανε ιδεολογία, όραμα και πίστη στην ανθρώπινη οντότητα. Σήμερα δεν υπάρχει αυτό κι όπως όλα δείχνουν ούτε και θα υπάρξει, γίναμε όλοι υπνοβάτες. Αντίο για πάντα Ανθρωπε, καλό σου ταξίδι και σ' ευχαριστούμε

Αγαθή Αρμακά (Θεσσαλονίκη)

Πότε θα σταματήσουν επιτέλους να μας πουλήσουν αυτη την διεφθαρμένη μυθολογία του "Ο Μπαράκ έκανε όλες τις υποχωρήσεις και τα έδοσε όλα, ο Αραφάτ δεν έδοσε τίποτα." Πότε θα σταματήσει αυτο το παραμύθι; Φτάνει πιά! Ο Αραφάτ έφερε στο φώς της παγκόσμιας συνείδησις τα δίκαια αιτήματα εναν αδικιμένου λαού το οποίο είχανε ξεγράψει όλοι.

Στέφανος Χαρίτος (New York, USA)

Ο Αραφάτ υπήρξε σύμβολο του δικαιώματος κάθε λαού για αυτοδιάθεση. Υπήρξε επίσης σύμβολο του αγώνα των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων για ένα καλύτερο αύριο. Τα σχόλια πολλών δυτικών ηγετών για το θάνατό του είναι, πάντως, υποκριτικά. Οι Γάλλοι μιλούν για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, ούτε λέξη όμως για τη δική τους Κορσική. Οι Ισπανοί κρατούν θαμμένο το Βασκικό πρόβλημα. Οι Αμερικανοί δεν κάνουν κουβέντα για τα δικαιώματα των Ινδιάνων. Αυτά είναι πολύ κοντά στη γειτονιά τους ...

Νικόλας (Θεσσαλονίκη)

Ο Αραφατ δεν πεθανε. Θα ζη στους δρομους της παλαιστινης και στις καρδιες ολων οσων αγωνιζονται για Πατριδα και κοινωνικη δικαιωσυνη

Κώστας (Αθήνα)

Πιστεύω ότι ο Αραφάτ ήταν πραγματικά ένας ηγέτης του Παλαιστινιακού λαού, έχοντας μεγάλο πάθος για την εξουσία. Θα πρέπει να έφυγε ένας από τους τελευταίους πραγματικούς επαναστάτες. Ελπίζω οι νέες κυβερνήσεις να καταφέρουν να δώσουν λύση στο πρόβλημα του Παλαιστινιακού λαού (που δεν το βλέπω σύντομα, λόγω της κραυγαλέας υποστήριξης των Ισραηλινών από τον Μπους).

Θανάσης Αδάμου (Σέρρες)

Ο Αραφάτ υπήρξε σύμβολο του δικαιώματος κάθε λαού για αυτοδιάθεση

Νικόλας (Θεσσαλονίκη)

πρέπει να παραδεχτούμε όλοι την ανωτερότητα του αραφάτ και των αράβων έναντι στην στάση των ισραηλιτών (ανωτερότητα που θυμίζει Ελλάδα), καθώς επισημάνουμε την μη αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης που τόσο ταλαιπώρησε αυτόν τον λαό (ενώ τα Σκόπια αναγνωρίζονται άμεσα) και επίσης την σφαγή ολοκαύτωμα των παλαιστίνιων κατά την εισβολή των βρετανικών γαλλικών δυνάμεων ( κάτι μας θυμίζει αυτό βλ. Ιράκ) παρατηρούμε ότι ο Αραφάτ δεν ήταν ένας ακόμη ( βαπτισμένος από τους αμερικανό-εβραίους) τρομοκράτης αλλά ένας απελευθερωτής που όπως και ο δικός μας Κολοκοτρώνης (ο οποίος πέθαινε στην στενή) έτσι και αυτός απλά ήθελε το δικό του κράτος δυστυχώς όμως η ιστορία γράφεται από τους δυνατούς και έτσι σύντομα οι νικητές εβραίοι θα μας περάσουν σαν πένθος το και καλά δικό τους ολοκαύτωμα ενώ θα ξεχαστούν οι δικές τους δολοφονίες ΄΄ τρομοκρατών΄΄..

Λάζαρος Παπαδόπουλος (Βέροια)

I think he was the only one who was looking for peace... Interesting to see what's next...

Evangelos Tzivanakis (Leeds, UK)

Πέθανε και ο τελευταίος Επαναστάτης ο οποίος αγωνίστηκε με πάθος για την Ελευθερία του Λαού του.Και για ορισμένους που τον κατηγορούν για Τρομοκράτη μην ξεχνάνε,ότι οι περισσότεροι Λαοί ήταν Τρομοκράτες αφού αντιστάθηκαν στον Χίτλερ.

Dimitrios Gialmanidis (Germany)

Συλλυπητήρια. Αλλά ο κάθε νέος σκέπτεται ότι ο θάνατος του ηγέτη ήταν έργο των Ισραηλινών.

Σταύρος Λαζάρου (Πάτρα)

Americans that call Arafat a terrorist are hypocrites. He went down the path of armed resolution to bring liberty to his people. The question, how do words like 'liberty' and 'armed resolution' fit in the same sentence should be answered by the current invaders of Iraq.

Georgios Chaziris (Bristol, UK)

O τελευταίος χαρισματικός ηγέτης της παγκόσμιας πολιτικοκοινωνικής ζωής. Σύμβολο της επανάστασης, όπως και ο Τσε. Θα σστε πάντα στις καρδιιές μας. Καλό ταξίδι.

Μανώλης Οικονόμου (Αθήνα)

Όσο και να είμαι κατά της επίλυσης προβλημάτων με την βία, πρέπει να παραδεχτώ ότι ο Αραφάτ ήταν ο μεγαλύτερος ηγέτης των Παλαιστινίων. Δημιουργεί ένα μεγάλο κενό με τον θάνατό του. Ο Αραφάτ μου έδινε την εντύπωση πολύ συγκεντρωτικού διαχειριστή των παλαιστινιακών συμφερόντων. Αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα στη διαδοχή της εξουσίας. Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος επανασυντονισμού της Παλαιστινιακής ηγεσίας.

O Aραφάτ ήταν τρομοκράτης αδιάλλακτος και εγωιστής

Άκης (Δράμα)

Εφόσον ο χαμός του δημιουργεί κενό εξουσίας, έστω και προσωρινά, η αραβο-ισραηλινή διένεξη πιθανώς να έρθει σε ύφεση. Όμως, το απώτερο μέλλον της διένεξης είναι για μένα ασαφές. Όπως και στο παρελθόν, εξαρτάται από τα πολύπλοκα συμφέροντα της περιοχής και από τα πρόσωπα που θα βρεθούν να συνδιαλλέγονται για αυτά. Δεν ξεχνώ ότι στο παρελθόν ο Αραφάτ, παρόλο το βίαιο παρελθόν του, μαζί με τους 2 συνομιλητές του κατάφεραν να έρθουν πολύ κοντά σε μια ειρηνική συμφωνία, όταν άλλαξαν οι ισορροπίες και ακυρώθηκε όλη η προσπάθεια.

Μαρί (Αθήνα)

O Aραφάτ ήταν τρομοκράτης αδιάλλακτος και εγωιστής. Έχασε την μεγαλύτερη ευκαιρία να προσφέρει ειρήνη στο λαό του στις διαπραγματεύσεις με τον Κλίντον και τον Μπαράκ. Όταν διαπραγματευόταν, τα ζητούσε όλα και δεν έδινε τίποτα σε αντίθεση με τον Μπαράκ που είχε κάνει αρκετές υποχωρήσεις αν και από θέση ισχύος. Ελπίζω η νέα ηγεσία να είναι πιο διαλλακτική αλλιώς οι Ισραηλινοί θα έρθει μια μέρα που θα τους εξοντώσουν όλους.

Άκης (Δράμα)

Τώρα θα επιτευχθεί συμφωνία, αφού οποίος τον διαδεχθεί θα υποκύψει στις πιέσεις - απαιτήσεις των Εβραίων. Καλό η κακό θα αποφανθούν οι Παλαιστίνιοι του επόμενου αιώνα.

Παναγιώτης Τακουλίδης (Αθήνα)

One terrorist less...

Μanolis Lygounis (San Jose, CA, USA)

Ίσως ένας από τους τελευταίους χαρισματικούς ΗΓΕΤΕΣ πιστεύω ότι το κενό που άφησε πίσω του θα είναι κενό μόνιμα.

Ιωάννης Βαποράκης (Χίος)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2004 - 18:47 (Ώρα Λονδίνου)

Απόπειρα κατά Αμπάς;

Ο Μαχμούντ Αμπάς, γνωστός και ως Αμπού Μάζεν, θεωρείται μετριοπαθής

Δύο σωματοφύλακες του επικεφαλής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς, σκοτώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ σε σκηνή όπου επρόκειτο να γίνει τελετή στη μνήμη του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ, στην Πόλη της Γάζας

Ο ίδιος ο Μαχμούντ Αμπάς φέρεται να είναι σώος.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες οι ένοπλοι, που φώναζαν συνθήματα εναντίον του Αμπάς, συνδέονται με την παράταξη Φατάχ, του Παλαιστίνιου ηγέτη.

Δεν είναι σαφές αν στόχος της επίθεσης ήταν ο ίδιος ο Παλαιστίνιος ηγέτης.

Παλαιστίνιοι επίσημοι λένε πως δεν επρόκειτο για δολοφονική απόπειρα εναντίον του.

Αλλά ανταποκριτής του BBC στη Γάζα μεταδίδει πως το ξέσπασμα της βίας, είναι ακριβώς αυτό που η παλαιστινιακή ηγεσία θέλει να αποφύγει στον απόηχο του θανάτου του Γιασέρ Αραφάτ.


Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2004 - 17:34 (Ώρα Λονδίνου)

«Καταλήφθηκε» η Φαλούτζα

Πόλη - φάντασμα έχει γίνει η Φαλούτζα

Οι αμερικανικές δυνάμεις στη Φαλούτζα λένε πως μετά από έξι μέρες συγκρούσεων έχουν καταλάβει την πόλη αλλά δεν έχουν υποτάξει όλη την ιρακινή αντίσταση και μικρές ομάδες στα νότια εξακολουθούν να αντιστέκονται.

Αλλά οι ανταποκριτές που βρίσκονται στην πόλη δίνουν αντιφατική εικόνα.

Φωτογράφος που είναι ενσωματωμένος με τις αμερικανικές δυνάμεις και υφίσταται περιορισμούς σε όσα λέει, είπε στο BBC πως οι Αμερικανοί ψάχνουν σε κάθε γωνιά και διαμέρισμα της Φαλούτζα.

Αλλά ανταποκριτής του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερ που βρίσκεται ανεξάρτητος στην πόλη είπε στο BBC ότι οι Αμερικάνοι ελέγχουν μόνο τις βόρειες συνοικίες και ότι στις άλλες περιοχές της Φαλούτζα ελέγχουν μόνο τους κύριους δρόμους.

Όχι στη βοήθεια

Στο μεταξύ οι Αμερικανοί εξακολουθούν να απαγορεύουν την είσοδο φάλαγγα αυτοκινήτων της Ερυθράς Ημισελήνου με ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθει στην Φαλούτζα, για να τη διανείμει, επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας.

Υπάρχουν φόβοι ότι χιλιάδες άμαχοι είναι παγιδευμένοι στη Φαλούτζα, χωρίς τρόφιμα και πόσιμο νερό, εδώ και έξι μέρες οπότε και άρχισε η επίθεση.

Οι Αμερικανοί είπαν ότι βρήκαν και το διαμελισμένο πτώμα μιας γυναίκας, δυτικής καταγωγής, που είχε αποκεφαλιστεί.

Υπάρχουν δυο δυτικές γυναίκες που έχουν απαχθεί από την ιρακινή αντίσταση.

Συγκρούσεις στη Μοσούλη

Την ίδια ώρα οι συγκρούσεις συνεχίζονται στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ, μεταξύ της ιρακινής αντίστασης και της ιρακινής εθνοφρουράς.

Τουλάχιστον δυο αστυνομικά τμήματα δέχτηκαν ξανά επίθεση.

Η Μοσούλη βρέθηκε στο έλεος της αντίστασης την περασμένη Πέμπτη, όταν οι αντάρτες κατέλαβαν σχεδόν όλα τα αστυνομικά τμήματα.

Στην περιοχή εστάλησαν ενισχύσεις της ιρακινής εθνοφρουράς και αμερικανικές δυνάμεις που μεταφέρθηκαν από τη Φαλούτζα.

Αμερικανικά άρματα μάχης υποστηριζόμενα από μαχητικά ελικόπτερα επετέθησαν σε θέσεις ανταρτών στην πόλη Μπαϊτζί , βόρεια της Βαγδάτης, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου του Ιράκ.


Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2004 - 16:05 (Ώρα Λονδίνου)

Καραμανλής για Πολυτεχνείο

Την εθνική συνεννόηση στο χώρο της παιδείας και της εξωτερικής πολιτικής υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΟΝΝΕΔ, για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου.

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η περίοδος που έκλεισε, η περίοδος της μεταπολίτευσης, αφήνει στη νέα εποχή συσσωρευμένα οικονομικά, κοινωνικά και εθνικά ζητήματα, αιτήματα δημοκρατίας και κυρίως ποιότητας της δημοκρατίας που δεν μπορεί να αγνοούνται.

Πρώτα από όλα, είναι το αίτημα για διαφάνεια στο δημόσιο βίο, τη διοίκηση, τις συναλλαγές του κράτους, τον τρόπο λειτουργίας των ΜΜΕ, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ακολούθως είναι η ανάγκη για μια νέα αρχή στην παιδεία και τον πολιτισμό, στην οποία χρειάζεται «να αξιοποιήσουμε όλες τις ιδέες τις απόψεις και τις προτάσεις για μια εθνική και όχι κυβερνητική πολιτική».

Ως τρίτο αίτημα, έθεσε «τη μετουσίωση του πολιτικού πολιτισμού σε καθημερινή πρακτική, που υπαγορεύει νοοτροπία και συμπεριφορά με σεβασμό στην άλλη άποψη σε κάθε πολίτη».

Τέλος, επιμένοντας στα ανοίγματά του προς όλους τους πολίτες δήλωσε υπερήφανος για την αποφασιστική σύμπραξη της παράταξής του στα ιστορικά επιτεύγματα της μεταπολίτευσης αλλά ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι «αναγνωρίζει και τιμά τη συμβολή όλων ανεξαίρετα των πολιτικών δυνάμεων και όλων των πολιτών άσχετα από την ιδεολογική τους προέλευση».

Ομιλία Κωνσταντόπουλου

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, η πρόσκληση του οποίου στην γιορτή της ΟΝΝΕΔ θεωρήθηκε από μερίδα του τύπου «χρίσμα» για την προεδρία της δημοκρατίας, απήντησε σε αυτά τα σενάρια, λέγοντας «μερικοί κατά κανόνα απόντες από τον αντιδικτατορικό αγώνα και επιρρεπής στον εφήμερο παραπολιτικό σχολιασμό έσπευσαν να σχολιάσουν με κακεντρέχεια και τη δική σας εκδήλωση και τη δική μου συμμετοχή.

»Όμως, το πρώτο δίδαγμα υπήρξε ότι ο αγώνας για τη δημοκρατία και την ελευθερία έσπασε τα προδικτατορικά ιδεολογικά τείχη και δημιούργησε μια νέα ενότητα του ελληνικού λαού και της νεολαίας ιδιαίτερα.

»Στις φυλακές, στις εξορίες στα στρατοδικεία της χούντας, βρέθηκαν αριστεροί, κεντρώοι, δεξιοί. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου προσέλαβε παλλαϊκό χαρακτήρα».

Ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι το σύνθημα «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία» έχει και σήμερα την αξία του, σημειώνοντας ότι η δημοκρατία και τα δικαιώματα αντιμετωπίζουν και σήμερα μεγάλες πιέσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Υπογράμμισε, ακόμη, ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο αγώνας για ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία γίνεται πολύ πιο σύνθετος και ότι περνάει μέσα από την καθοριστική συμβολή μας στο όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και της οικοδόμησης μιας δημοκρατικής Ευρώπης που θα δίνει στους ευρωπαϊκούς λαούς τις θεσμικές δυνατότητες να επηρεάζουν την λήψη αποφάσεων και να θέτουν υπό έλεγχο τα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων, να αποτελούν αντίβαρο στρατηγικής ισορροπίας και ειρηνικής σταθερότητας του κόσμου».


Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2004 - 15:46 (Ώρα Λονδίνου)

Επίθεση Παπανδρέου

Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε και πάλι ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην εθνική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, η οποία γίνεται στην Αλεξανδρούπολη.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «ο λαός δεν θα ξαναδώσει λευκή επιταγή στη Νέα Δημοκρατία» η κυβέρνηση της οποίας παρουσιάζει «πλήρη ακινησία» και οδηγεί τη χώρα σε «απώλεια κύρους».

Αναφερόμενος δε στο κόστος των ολυμπιακών αγώνων χαρακτήρισε «λογιστικές αλχημείες» όσα παρουσίασε την Παρασκευή ο υπουργός οικονομίας, Γιώργος Αλογουσκούφης.

Παράλληλα τόνισε ότι «το νέο ΠΑΣΟΚ θα είναι το προζύμι της αυριανής κυβέρνησης» του κόμματός του, που προετοιμάζεται ήδη για τη διαδοχή.

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άρχισε την επίθεσή του εναντίον της κυβέρνησης από τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, αναφερόμενος στην αναγνώριση της ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία από τις ΗΠΑ.

Είπε ότι η κυβέρνηση ήταν ανέτοιμη να αντιδράσει ή να προβλέψει τις κινήσεις που γίνονται σε διεθνές επίπεδο.

Χρησιμοποίησε, δε, πάλι τη λέξη «σφαλιάρα» για να χαρακτηρίσει το γεγονός.

Σχολιάζοντας την επίσκεψη Καραμανλή στην Κύπρο και τα όσα έλαβαν χώρα εκεί, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνηση κατόπιν εορτής ανακαλύπτει την ορθότητα της εξωτερικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της πολιτικής του Ελσίνκι.

«Η Νέα Δημοκρατία δεν κατάλαβε ποτέ την πορεία που ξεκίνησε με την απόφαση του Ελσίνκι. Τώρα αρχίζουν να την κατανοούν, αλλά η πορεία αυτή απαιτεί σχεδιασμό, θάρρος και πρωτοβουλίες», είπε.

Επανέλαβε ότι είναι υπέρ της συναίνεσης, «αλλά αυτή δεν μπορεί να γίνει σε κενό» και πρόσθεσε ότι «η κριτική του ΠΑΣΟΚ όσο υπάρχει έλλειψη στρατηγικής από την πλευρά της κυβέρνησης θα είναι σκληρή».

Οικονομία

Κατά μέτωπο ήταν η επίθεση του κ. Παπανδρέου σε ό,τι αφορά την οικονομική και τη γενικότερη εσωτερική πολιτική της κυβέρνησης.

«Η κυβέρνηση έχει να επιδείξει τον φτωχότερο απολογισμό που έχει δει η χώρα σε διάστημα 8μηνου.

Έχει διαψεύσει και απογοητεύσει τόσους πολλούς σε τόσο σύντομο διάστημα. Και ενδιαφέρεται μόνο για την εικόνα και την μικροπολιτική» είπε.

Αναφερόμενος στην οικονομική απογραφή, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «δεν πρόκειται για απογραφή, αλλά για μια παραγραφή των υποσχέσεων της Νέας Δημοκρατίας, μέσω της οποίας καταρρακώθηκε το κύρος της χώρας.

Δεν επρόκειτο για μια διαδικασία ειλικρίνειας και αλήθειας, αλλά για μια διαδικασία δημοσίων σχέσεων προς κάποιους Έλληνες πολίτες, στους οποίους ήθελαν να πουν ότι βρήκαν καμμένη γη».

Ως αποτελέσματα της απογραφής σημείωσε τη μείωση της πιστοληπτικής και της διαπραγματευτικής ικανότητας της χώρας, και τον κίνδυνο απώλειας πόρων από το τρίτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης ( ΚΠΣ) και το ταμείο συνοχής, που θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην περιφέρεια.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Παπανδρέου στο κόστος των ολυμπιακών αγώνων, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση κάνει λογιστικές αλχημείες και συμπεριλαμβάνει στο κόστος 2 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τους Αγώνες.

Απέδωσε στην κυβέρνηση την πρόθεση «να δημιουργήσει άλλοθι για νέες αντιλαϊκές πολιτικές» με αφορμή το κόστος των ολυμπιακών αγώνων και είπε ότι «η Νέα Δημοκρατία κυβερνά με αναλήθειες και ερασιτεχνισμούς, που δυσφημούν τη χώρα. Και αντί να ασχοληθούν με το μετα-ολυμπιακό μοντέλο της, κοιτάνε πάλι προς τα πίσω και προσπαθούν να μεταφέρουν ευθύνες».

Απαντώντας στην επίθεση Παπανδρέου, ο υπουργός επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, είπε ότι «το παρόν και το μέλλον της χώρας χρειάζεται σοβαρές προτάσεις και αξιόπιστους πολιτικούς να τις υλοποιήσουν. Και από τα δύο το ΠΑΣΟΚ απέχει μακράν».

Για το ΠΑΣΟΚ

Ο κ. Παπανδρέου, πλην της επίθεσής του κατά της κυβέρνησης, αναφέρθηκε εκτενώς και στο μέλλον του κόμματός του και δήλωσε έτοιμος για ανατροπές και αλλαγές, στην βάση ενός οράματος το οποίο ο ίδιος διαθέτει. Αλλά, όπως είπε, «το όραμα αυτό έχει γίνει κτήμα όλου σχεδόν του κόμματος».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που έγινε δεκτός στο βήμα με το σύνθημα «Εδώ και τώρα Γιώργο άλλαξέ τα όλα», απήντησε ότι «ο ίδιος είναι έτοιμος», αλλά χρειάζεται και τη συμμετοχή των πολιτών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Παπανδρέου στις γυναίκες, τη μειονότητα και τους μετανάστες, τους οποίους κάλεσε σε συμμετοχή στις προσυνεδριακές διαδικασίες για να προετοιμάσουν το νέο ΠΑΣΟΚ και τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

«Εμείς θέλουμε την Ελλάδα στην πρωτοπορία για να είναι οι Έλληνες ασφαλείς και πρωτοπόροι» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο ραμαζάνι μπαϊράμ που γιόρταζαν την Κυριακή οι μουσουλμάνοι, και εξέφρασε τις ευχές του προς τους μουσουλμάνους της Θράκης αλλά και τους μουσουλμάνους που ζουν σε όλη την χώρα.


Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2004 - 07:04 (Ώρα Λονδίνου)

Ολοκληρώνεται η επιχείρηση στη Φαλούτζα

Σχεδον τον απόλυτο έλεγχο της Φαλούτζα εξασφάλισαν οι Αμερικανοί

Σχεδόν ολόκληρη η Φαλούτζα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αμερικανικών και ιρακινών δυνάμεων μετά από πέντε ημέρες σφοδρών μαχών με τους ιρακινούς αντάρτες, ανακοινωσε η αμερικανική στρατιωτική διοικηση στη Βαγδάτη.

Ο υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ είπε πως αν και παραμένουν ακόμα κάποιες εστίες ανταρτών, τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν το πλήρη έλεγχο των κινήσεων στο 80% της Φαλούτζα.

Παρόλο που η πρώτη εφοδιοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας βρίσκεται μέσα στην πόλη, εργαζόμενοι του Ερυθρού Σταυρού καταγγέλουν τους Αμερικανούς ότι δεν τους επιτρέπουν να ξεκινήσουν την διανομή των τροφίμων.

Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος είπε πως η σχετική απόφαση ελήφθη αποκλειστικά για λόγους ασφαλείας.

Πτώμα ομήρου;

Αμερικανοί στρατιώτες στη Φαλούτζα λένε ότι βρήκαν το διαμελισμένο πτώμα γυναίκας δυτικής προέλευσης που όπως όλα δείχνουν εκτελέστηκε με αποκεφαλισμό. Συμφωνα με την ίδια πηγή, το πτώμα ανήκει σε γυναίκα λευκή, με ινδοευρωπαικά χαρακτηριστικά και ηλικία γύρω στα 55.

Χάος

Τη στιγμή που οι Αμερικανοί λένε ότι ελεγχουν τη Φαλούτζα, οι ιρακινοί αντάρτες έχουν ανοίξει μέτωπα σε άλλες πόλεις του Ιράκ, μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC, Κάρολάιν Χόλι.

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώνοναι στο Ραμάντι, κοντά στη Φαλούτζα, αλλά και στη Μοσούλη.

Στις δύο αυτές πόλεις στρέφουν τώρα της προσοχή τους οι Αμερικανοί και η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλάουι


Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2004 - 09:21 (Ώρα Λονδίνου)

Αλλαγή σελίδας

Ο Αχμεντ Κιουρει πρωθυπουργός της Παλαιστινικής Αρχής αναλαμβάνει από την Κυριακή επικεφαλής του Παλαιστινιακού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, διαδεχόμενος τον Γιάσερ Αραφάτ.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Σιλβάν Σαλόμ εξέφρασε σήμερα την άποψη ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί στους Παλαιστίνιους που ζούν στην Ιερουσαλήμ να ψηφίσουν στις επικείμενες εκλογές στα Παλαιστινιακά εδάφη.

«Η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα του Ισραήλ. Οι άραβες που την κατοικούν είναι ενσωματωμένοι στην πολιτική διαδικασία της χώρας μας και δεν μπορούν να συμμετάσχουν στις εκλογές των Παλαιστινίων. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε επιπλέον αξιώσεις από την Παλαιστινιακή Αρχή όσον αφορά το καθεστώς της Ιερής Πόλης που είναι πρωτεύουσα του έθνους μας»

Στην Ιερουσαλήμ ζουν περίπου 250.000 παλαιστινιοι και σύμφωνα με τον ισραηλινό αξιωματούχο η συμμετοχή τους στις εκλογές θα επηρρέασει τις διαπραγματεύσεις για το μελλοντικό καθεστώς της πόλης.

Αμερικανικό ενδιαφέρον

Σύμφωνα με δημοσιευμα των Ταιμς της Ν.Υορκης οι αμερικανοί ζήτησαν από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Αριελ Σαρόν να αποσύρει τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας από τα παλαιστινιακά εδάφη έτσι ώστε να διευκολυνθεί η οργάνωση και διενέργια των εκλογών που συμφωνα με την παλαιστινιακή Αρχή θα πραγματοποιηθούν σε 60 ημερες.

Κατά πληροφορίες η ισραηλινή πλευρά προβάλει σοβαρές αντιρρήσεις στο αμερικανικό αίτημα δηλώνει, ωστόσο, ότι θα εξετάσει σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο, εφοσον διασφαλισθούν συνθηκες τέτοιες που να μή θέτουν κατ΄ουδένα τρόπο σε κίνδυνο τη ζωή ισραηλινών πολιτών.

Κατά την αμερικανική εφημερίδα οι κ. Μπους και Σαρόν ανταλλάσουν απόψεις για το ποιά μέτρα θα πρέπει να ληφθούν ωστε να γίνει δυνατή η διενέργια δημοκρατικών εκλογών στα παλαιστιναικά έδάφη.

Πάντως, κατά τους Νιου Γιορκ Τάιμς, ούτε ο Αριέλ Σαρόν επιθυμεί να δείξει διάθεση υποχώρησης, ούτε ο Τζορτζ Μπους θέλει να φανεί πως πιέζει έστω και στο ελαχιστο την ισραηλινή κυβέρνηση.

Μια από τις κινήσεις καλής θέλησης που δείχνει να κάνει το Ισραήλ είναι ότι αποφάσισε να επιτρέψει στις παλαιστινικές δυνάμεις ασφαλείας να πραγματοποιούν ενοπλες περιπολίες στη Δυτική Οχθη σε μια προσπάθεια πρόληψης επιθέσεων από παραστρατιωτικούς, μετά το θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ.


Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2004 - 10:10 (Ώρα Λονδίνου)

Κοινή ευρωπαϊκή γραμμή

Την κοινή πολιτική Λευκωσίας και Αθήνας εν όψει της συνόδου κορυφής της ευρωπαϊκής ένωσης (ΕΕ), στις 17 Δεκεμβρίου, αποφάσισαν ο πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος και ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κώστας Καραμανλής, κατά την διήμερη επίσκεψη του τελευταίου στη Λευκωσία.

Αντικείμενο των συνομιλιών υπήρξαν οι επόμενες κινήσεις για την επίλυση του κυπριακού και την υπόθεση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Ο Κώστας Καραμανλής, που το απόγευμα του Σαββάτου επέστρεψε στην Αθήνα, μιλώντας νωρίτερα σε ειδική συνεδρίαση της κυπριακής βουλής, τόνισε ότι η επανένωση της Κύπρου παραμένει ύψιστη προτεραιότητα.

Η ένταξη της κυπριακής δημοκρατίας στην ΕΕ, είπε, «μπορεί να γίνει αφετηρία μιας νέας αποτελεσματικής προσπάθειας για να ενώσουμε την Κύπρο, ώστε να βαδίσουν όλοι μαζί οι κάτοικοί της σε ένα καλύτερο αύριο».

Σημείωσε ότι «δυστυχώς το κοινοτικό κεκτημένο δεν μπορεί ακόμα να εφαρμοστεί στο κατεχόμενο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο όμως αποτελεί ήδη έδαφος της ΕΕ.

»Η επανένωση της Κύπρου πρόκειται να αναβαθμίσει ουσιαστικά την παρουσία της στην ΕΕ και να επιτρέψει σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό να απολαύσει τα αγαθά της ένταξης.

»Πρόκειται ταυτόχρονα να απαλλάξει την Ευρώπη από τα τελευταία τείχη που παρέμειναν στα εδάφη της, αλλά και τα προβλήματα που τα τείχη αυτά συνεπάγονται».

Τόνισε ωστόσο ότι «λύση η οποία δεν είναι λειτουργική δεν είναι λύση και αυτό δεν είναι προς όφελος κανενός ούτε των Τουρκοκυπρίων, ούτε των Ελληνοκυπρίων, ούτε της ΕΕ, ούτε βέβαια για την Ελλάδα, την Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή».

Υπογράμμισε ακόμη ότι η διευθέτηση στο κυπριακό λαμβάνει υπόψη τη νέα πραγματικότητα, ότι δηλαδή η κυπριακή δημοκρατία είναι ισότιμο μέλος της ΕΕ και αυτό μπορεί και πρέπει να αποτελέσει καταλύτη για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, είπε ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή η υποστήριξη του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της, σημειώνοντας ότι είναι επιλογή που υιοθετείται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας.

Ο ίδιος, σημείωσε, εργάζεται με επιμονή για την βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με στόχι «να επενδύσουμε στην ανάπτυξη και όχι στην αντιπαράθεση, στην πρόοδο και όχι στη συντήρηση του παρελθόντος».

Σχόλια ΠΑΣΟΚ

Τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις επανέλαβε ο εκπρόσωπος τύπου του κινήματος, Νίκος Αθανασάκης, σχολιάζοντας την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κύπρο.

Όσον αφορά στις ευρωτουρκικές σχέσεις, σε συνδυασμό με το Κυπριακό, ζήτησε από την κυβέρνηση να διαμορφώσει στρατηγική και να βρίσκεται σε συνεχή διπλωματική κινητικότητα για την προώθηση των θεμάτων που μας αφορούν, όπως την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, τον οδικό χάρτη για την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και την επαναφορά στα συμπεράσματα της υποχρέωσης της Τουρκίας να συνεχίσει να συνεργάζεται για την επίλυση του Κυπριακού.


Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2004 - 09:47 (Ώρα Λονδίνου)

Μπροστά η ΝΔ

Προβάδισμα 5,9% στην πρόθεση ψήφου διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας ΑLCO, που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας «Τύπος της Κυριακής».

Ειδικότερα, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 37,7%, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης 31,8% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 6,7%, ο ΣΥΝ με 3,2% και ο ΛΑΟΣ με 3,2%.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 62,9% έναντι 12,8% του ΠΑΣΟΚ.

Από τους ερωτηθέντες, το 41,6% εμφανίζεται ικανοποιημένο από το έργο του Κώστα Καραμανλή, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον Γιώργο Παπανδρέου ανέρχεται στο 25,1%.

Ικανοποίηση για το έργο της κυβέρνησης διατυπώνει το 33,9% έναντι 22,4% για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Καλύτερος για το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας θεωρείται ο Κώστας Σημίτης με 18,2% και ακολουθούν οι κύριοι Νίκος Κωνσταντόπουλος με 11,9% και Απόστολος Κακλαμάνης και Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με 5,4% ο καθένας.


Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2004 - 11:14 (Ώρα Λονδίνου)

Επικινδυνη φιλία

Ο κυριακάτικος βρετανικός Τύπος

Αρνητική είναι σε γενικές γραμμές η αποτίμηση της επίσκεψης του βρετανού πρωθυπουργού, του Τονι Μπλέρ, στην Ουάσινκτον, η πρώτη συνάντηση ξένου ηγέτη με τον επανεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ.

Κατά την Σάντει Τέλεγκραφ το μόνο που κατόρθωσε ο Τόνι Μπλερ να αποσπάσει από τον «φίλο και σύμμαχο« Τζορζ Μπους ήταν επαίνους και φιλοφρονήσεις αλλά τίποτα το χειροπιαστό όσον αφορά τις ανοιχτές πληγές του Ιράκ και του Μεσανατολικού. Ενδεικτικός, μάλιστα, είναι ο τίτλος του σχετικού άρθρου «Δύσκολος Έρωτας».

Η εφημερίδα προειδοποιεί ότι η εξαγγελθείσα επίσκεψη Μπους στην Βρετανία τον Φεβρουάριο, στόχος της οποίας είναι η στήριξη του Τόνι Μπλέρ εν όψει των εκλογών της Άνοικης, ενδέχεται να βλάψει τον πρωθυπουργό αφού η πολιτική αλλά και η προσωπικότητα του αμερικανού Προέδρου είναι ιδιαίτερα αντί- δημοφιλείς τόσο στο κυβερνών Εργατικό Κόμμα ΄λσο και ευρύτερα στην βρετανική κοινωνία.

Ανάλογη εκτίμιση κάνει και η Ιντιπέντεντ απαριθμεί όλα τα σοβαρά ζητήματα στα όποία ο Τονι Μπλέρ απέτυχε να αποσπάσει δεσμεύσεις από τον Τζορτζ Μπους: Μεσανοτολικό, Ιράκ, Γουαντάναμο, Πρωτόκολλο του Κιότο, Βοήθεια προς την Αφρική.

Η Ομπζέρβερ αναφέρεται στο νέο όραμα που θέτει ο Τόνι Μπλέρ για την Τρίτη επανεκλογή του. Σύμφωνα με την εφημερίδα στο επίκεντρο της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τόνι Μπλέρ θα θέσει το δίδυμο τρομοκρατία-φτώχεια.. Η νέα πρόκληση για τον κ. Μπλερ θα είναι η εκστρατεία κατά της φτώχειας που, κατά τον βρετανό πρωθυπουργό βρίσκεται στη ρίζα του φαινομένου της τρομοκρατίας.

Φαλούτζα

Για την επιχείρηση της Φαλούτζα, οι Τάιμς σχολιάζουν ότι παρά τις απώλειες τους οι ιρακινοί αντάρτες εξακολουθούν να διαθέτουν ισχυρά ερείσματα και πως έχουν μεταφέρει τη δράση τους σε άλλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης και της Βαγδάτης.

Ο απεσταλμένος της Ομπζερβερ στο Ιράκ αναφέρει ότι επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι των περισσοτέρων ότι η επιχείρηση στο Ιράκ θα μετεξελίσσονταν σε χρόνιο αντάρτικο με εξαιρετικά αβέβαιο αποτέλεσμα. Η Ομπζέρβερ αποκαλύπτει ότι τα θύματα της επιχείρησης στη Φαλούτζα δεν είναι μόνο οι 1.000 αντάρτες που λένε οι Αμερικανοί αλλά οι εκατοντάδες άμαχοι που φαίνεται ότι έχουν σκοτωθεί.

Η διαδοχή Αραφάτ

Η κληρονομιά που αφήνει ο Γιάσερ Αραφάτ τόσο σε πολιτικό όσο και σε υλικό επίπεδο αναλύεται από τον βρετανικό τύπο.

Η σύζυγός του Σούχα και τα δεκάδες εκατομμύρια δολάρια που λέγεται ότι έχουν διοχετευθεί σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς σχολιάζονται με καυστικότητα από τους βρετανούς αναλυτές.

Πάντως σε κεντρικό της σχόλιο η Ομπζερβερ επισημαίνει πως η διάδοχη κατάσταση στην παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να είναι μια νέα και φρέσκια ηγεσία. Η εφημερίδα θεωρεί ως την καλύτερη εναλλακτική λύση τον Μαρουάν Μπαργκούτι , επικεφαλής της Φατάχ που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στο Ισραήλ.


Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2004 - 08:20 (Ώρα Λονδίνου)

Η κατάρα του Μποπάλ

Η διαμάχη για την τραγωγδία στο Μποπάλ διήρκεσε πολλά χρόνια

Είκοσι χρόνια μετά την τραγωδία του Μποπάλ στην Ινδία, όταν διαρροή χημικών από το εργοστάσιο της Γιούνιον Καρμπάιτ, προκάλεσε εκατόμβες νεκρών, η χημική μόλυνση απειλεί και πάλι στους κατοίκους της τραγικής αυτής πόλης.

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής κινδυνεύουν να δηλητηριαστούν από τα αποθέματα πόσιμου νερού που εξακολουθούν να είναι μολυσμένα.

Συγκεκριμένα, δειγματα νερού που συλλέχθηκαν από υπόγειο υδραγωγείο περιείχαν τοξικές ουσίες 500 φορές πιο πάνω από το όριο ασφαλείας που έχει θέσει η Παγκοσμια Οργανωση Υγείας.

Η διαρροή τοξικού αερίου από το χημικό εργοστάσιο της Γιούνιον Καρμπάιτ, το 1984, είχε προκαλέσει τον θάνατο πλέον των 4.000 κατοίκων του Μποπάλ.

Η δικαστική διαμάχη των συγγενών των θυμάτων με την αμερικανική πολυεθνική διήρκεσε χρόνια.

Εκπρόσωπος της Γιούνιον Καρμπάιτ αμφισβήτησε τα νέα ευρήματα, λέγοντας πως δεν υπήρχε ίχνος χημικής μόλυνσης, έξω από τα όρια του εργοστασίου, όταν, το 1998, ολόκληρη η μονάδα παραδόθηκε στην ινδική κυβέρνηση.


Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2004 - 07:27 (Ώρα Λονδίνου)

Εξοδος από την Ακτή του Ελεφαντοστού

Τουλάχιτσον 1000 ανθρωποι τραυματίστηκαν στην διάρκεια βίαιων διαδηλώσεων στο Αμπιτζάν

Καθώς η Ακτή του Ελεφαντοστού βρίσκεται και πάλι στη δίνη του εμφυλίου πολέμου, άλλοι 1.000 ξένοι υπήκοοι εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα Αμπιτζάν, ανεβάζοντας τον αριθμό των αλλοδαπών που έχουν ήδη αποχωρήσει σε 5.000.

Το Σάββατο ο Πρόεδρος Λοράν Γκμπάγκμπο, απομάκρυνε τον αρχηγό του στρατού, στρατηγό Ματίας Ντουέ, αντικαθιστώντας τον με τον συνταγματάρχη Φιλιπ Μανγκού, υπεύθυνο για την αεροπορική επίθεση κατά Γάλλων κυανόκρανων.

Σε αντίποινα για την επίθεση αυτή, η Γαλλία ισοπέδωσε την αεροπορία της χώρας, ενέργια που έβγαλε στους δρόμους οργισμένους πολίτες και παραστρατιωτικούς, που εξαπέλυσαν επιθέσεις κατά αλλοδαπών, στην πλειοψηφία τους Φάλλων που ζουν στη χώρα.

Η κρίση στην Ακτή του Ελεφαντοστού είναι στο επίκεντρο της έκτακτης Συνόδου του Οργανισμού Αγρικανικής Ενότητας που πραγματοποιείται την Κυριακή στη Νιγηρία


Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2004 - 09:21 (Ώρα Λονδίνου)

Αλλαγή σελίδας

Ισραηλινή στρατιωτίνα, ανοιγει την θύρα Καλάντια στη Δυτική Οχθη για να περάσουν Παλαιστίνιοι στο Ισραήλ

Σύμφωνα με δημοσιευμα των Ταιμς της Ν.Υορκης οι αμερικανοί ζήτησαν από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Αριελ Σαρόν να αποσύρει τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας από τα παλαιστινιακά εδάφη έτσι ώστε να διευκολυνθεί η οργάνωση και διενέργια των εκλογών που συμφωνα με την παλαιστινιακή Αρχή θα πραγματοποιηθούν σε 60 ημερες.

Κατά πληροφορίες η ισραηλινή πλευρά προβάλει σοβαρές αντιρρήσεις στο αμερικανικό αίτημα δηλώνει, ωστόσο, ότι θα εξετάσει σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο, εφοσον διασφαλισθούν συνθηκες τέτοιες που να μή θέτουν κατ΄ουδένα τρόπο σε κίνδυνο τη ζωή ισραηλινών πολιτών.

Κατά την αμερικανική εφημερίδα οι κ. Μπους και Σαρόν ανταλλάσουν απόψεις για το ποιά μέτρα θα πρέπει να ληφθούν ωστε να γίνει δυνατή η διενέργια δημοκρατικών εκλογών στα παλαιστιναικά έδάφη.

Πάντως, κατά τους Νιου Γιορκ Τάιμς, ούτε ο Αριέλ Σαρόν επιθυμεί να δείξει διάθεση υποχώρησης, ούτε ο Τζορτζ Μπους θέλει να φανεί πως πιέζει έστω και στο ελαχιστο την ισραηλινή κυβέρνηση.

Μια από τις κινήσεις καλής θέλησης που δείχνει να κάνει το Ισραήλ είναι ότι αποφάσισε να επιτρέψει στις παλαιστινικές δυνάμεις ασφαλείας να πραγματοποιούν ενοπλες περιπολίες στη Δυτική Οχθη σε μια προσπάθεια πρόληψης επιθέσεων από παραστρατιωτικούς, μετά το θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ.


Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2004 - 07:00 (Ώρα Λονδίνου)

Ολοκληρώνεται η επιχείρηση στη Φαλούτζα

Σχεδον τον απόλυτο έλεγχο της Φαλούτζα εξασφάλισαν οι Αμερικανοί

Σχεδόν ολόκληρη η Φαλούτζα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αμερικανικών και ιρακινών δυνάμεων μετά από πέντε ημέρες σφοδρών μαχών με τους ιρακινούς αντάρτες, ανακοινωσε η αμερικανική στρατιωτική διοικηση στη Βαγδάτη.

Ο υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ είπε πως αν και παραμένουν ακόμα κάποιες εστίες ανταρτών, τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν το πλήρη έλεγχο των κινήσεων στο 80% της Φαλούτζα.

Παρόλο που η πρώτη εφοδιοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας βρίσκεται μέσα στην πόλη, εργαζόμενοι του Ερυθρού Σταυρού καταγγέλουν τους Αμερικανούς ότι δεν τους επιτρέπουν να ξεκινήσουν την διανομή των τροφίμων.

Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος είπε πως η σχετική απόφαση ελήφθη αποκλειστικά για λόγους ασφαλείας.

Χάος

Τη στιγμή που οι Αμερικανοί λένε ότι ελεγχουν τη Φαλούτζα, οι ιρακινοί αντάρτες έχουν ανοίξει μέτωπα σε άλλες πόλεις του Ιράκ, μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC, Κάρολάιν Χόλι.

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώνοναι στο Ραμάντι, κοντά στη Φαλούτζα, αλλά και στη Μοσούλη.

Στις δύο αυτές πόλεις στρέφουν τώρα της προσοχή τους οι Αμερικανοί και η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλάουι

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.