Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 23 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-11-11

  1. Αποσπάσματα νεκρολογιών
  2. Αντίο κ. Παλαιστίνη
  3. Η επιστροφή του Αραφάτ
  4. Φόρουμ: Η αντίδρασή σας στο θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ
  5. Φόρουμ: Η αντίδρασή σας στο θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ
  6. Ενημέρωση για την εξωτερική πολιτική
  7. Πρόταση για μείωση του κόστους εργασίας
  8. Στόχος το ευρωπαϊκό του 2012
  9. Πέθανε ο Γιασέρ Αραφάτ
  10. ... Ποτοπροειδοποίηση!
  11. Πέθανε ο Γασέρ Αραφάτ
  12. Πωλείται ποσοστό της ΕΤΕ
  13. Υπό αμφισβήτηση τα στοιχεία ένταξης στην Ευρωζώνη
  14. Μητσοτάκης για εθνικά θέματα
  15. Φορολογικά και εθνικά
  16. Πέθανε ο Γασέρ Αραφάτ
  17. Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ
  18. Βομβαρδίζεται για τρίτη μέρα η Φαλούτζα
  19. Πέθανε ο Γασέρ Αραφάτ
  20. «Χαμένος Παράδεισος»

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2004 - 02:19 (Ώρα Λονδίνου)

Αποσπάσματα νεκρολογιών

Ο κυριακάτικος βρετανικός Τύπος

Ιντιπέντεντ

«Γιασέρ Αραφάτ: Ο Παλαιστίνιος ηγέτης που ενσάρκωνε τον αγώνα ενός λαού για ελευθερία και ανεξαρτησία».

«Έπειτα από μάχες ετών με τους Ισραηλινούς για την εθνική κυριαρχία του παλαιστινιακού λαού, ή με ηγεσίες του Αραβικού κόσμου που αρνούνταν να αποδεχτούν τον άνθρωπο που αμφισβητούσε την κυριαρχία τους, ο Γιασέρ Αραφάτ έφυγε από τη ζωή αγωνιζόμενος μόνο για τη δική του θέση στην εξουσία».

»Αρνούμενος να αποδεχτεί την κακή κατάσταση της υγείας του και το προχωρημένο της ηλικίας του για να αποφύγει την παράδοση της εξουσίας σ΄ ένα πιο καινοτόμο σχήμα εξουσίας, ο Γιασέρ Αραφάτ ενδόμυχα πανηγύριζε πέρσι όταν το Ισραήλ έστελνε στη φυλακή τον Μαρουάν Μπαργκούτι, το βασικό διεκδικητή της εξουσίας του. Παράλληλα κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφευχθεί ο σχηματισμός μιας νέας παλαιστινιακής ηγεσίας, η οποία θα ήταν σε θέση να διαπραγματευτεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

»Ο Αραφάτ έζησε με την ελπίδα και πέθανε απογοητευμένος, το προσωπικό του όνειρο, αυτό της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους, δε βγήκε ποτέ αληθινό. Το δράμα του ήταν ότι έζησε τη μακρόχρονη και πολυτάραχη ζωή του έχοντας μόνο έναν αυτοσκοπό: ένα ανεξάρτητο κράτος για τον παλαιστινιακό λαό. Ωστόσο, επέτρεψε στον εαυτό του να παρασυρθεί και να θέσει ως προτεραιότητα τη προσωπική του ματαιοδοξία για μια θέση στην ιστορία».

Τάιμς

«Γιασέρ Αραφάτ: ο Παλαιστίνιος ηγέτης που ενέπνευσε το λαό του στον αγώνα για την εθνική τους κυριαρχία αλλά που δεν είχε τη πολιτικό βάρος για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα».

«Ένας ακούραστος πολιτικός και διοικητής αλλά για μερικούς ένας επιδειξίας, καιροσκόπος. Για 40 και πλέον χρόνια ο Γιασέρ Αραφάτ αποτελούσε πηγή έμπνευσης για το λαό του, κατάφερε να διατηρήσει ζωντανή την ελπίδα τους για την απόκτηση κράτους και για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής. Η οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης κατάφερε με τον Αραφάτ να γνωρίσει παγκόσμια αναγνώριση. Το 1994 κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Γιτζάκ Ράμπιν και τον υπουργό Εξωτερικών, Σιμόν Πέρες. Τελικά, έφυγε από τη ζωή παίρνοντας στον τάφο του το όνειρο της ελεύθερης Παλαιστίνης».

»Μοχάμεντ Αμπντέλ Ραούφ Αραφάτ αλ Κουντούα αλ Χουσεΐνι, ήταν το έκτο παιδί από τον πρώτο γάμο του πατέρα του. Απέφευγε να αναφέρεται σε λεπτομέρειες της ζωής του. Προτιμούσε να πλέκει μύθους γύρω από το πρόσωπό του. Μύθοι, οι οποίοι εξυπηρετούσαν τους πολιτικούς στόχους της εκάστοτε χρονικής περιόδου. Εξού και ισχυριζόταν ότι καταγόταν από την Ιερουσαλήμ αν και όλα τα στοιχεία έδειχναν ότι γεννήθηκε στο Κάιρο».

«Η μητέρα του πέθανε το 1933, όταν ο Αραφάτ ήταν τεσσάρων ετών. Τον έστειλαν μαζί με το βρέφος αδελφό του για τρία χρόνια στην Ιερουσαλήμ, όπου έμενε στο σπίτι ενός θείου του από την πλευρά της μητέρας του. Το 1937 ο πατέρας του ξαναπαντρεύεται μια Αιγύπτια και όλοι επέστρεψαν στο Κάιρο. Η ανατροφή του ήταν άνετη, χωρίς εντάσεις. Συναισθηματικά από τότε δεμένος με την Παλαιστίνη, την οποία επισκεπτόταν συχνά. Μεγάλωσε στο εμπόλεμο Κάιρο ως φιλογερμανός, αντιμοναρχικός και όλο και περισσότερο πιο ισλαμιστής. Στο δημοτικό σχολείο Φαρούκ απέκτησε το ψευδώνυμο Αραφάτ (σ.σ ανέμελος, ξένοιαστος). Για το υπόλοιπο της ζωής του μιλούσε την αραβική γλώσσα με αιγυπτιακή προφορά».

Ντέιλι Τέλεγκραφ

«Γιασέρ Αραφάτ: Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, του οποίου η ανέλιξη από αντάρτης σε πολιτικός δεν κατάφερε να βελτιώσει τη μοίρα του λαού του».

«Το αποκορύφωμα των επιτυχιών στο αντάρτικο αγώνα του ήρθε τον Μάρτιο του 1968, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση ως αντίποινα εναντίον του χωριού αλ Καράμα στην Ιορδανία. Εκεί είχε εγκατασταθεί ο πυρήνας της οργάνωσης Φατάχ του Αραφάτ. Με την υποστήριξη των Ιορδανών, οι δυνάμεις της Φατάχ προέβαλαν σθεναρή αντίσταση. Αν και οι Ισραηλινοί κέρδισαν τη μάχη, η Φατάχ προκάλεσε μεγάλες απώλειες στους Ισραηλινούς. Το σημαντικότερο ήταν ότι ακούστηκε παγκοσμίως το όνομα του Γιασέρ Αραφάτ. Η δημοτικότητα της Φατάχ έφτασε στα ύψη και ο ήρωας Αραφάτ χρίστηκε εκπρόσωπος της οργάνωσης. Ο Αραφάτ μπήκε στο εξώφυλλο του «Τάιμ». Και την επόμενη χρονιά έγινε πρόεδρος της οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης».

Φαϊνάνσιαλ Τάιμς

«Γιασέρ Αραφάτ: η φλόγα της Παλαιστίνης που τρεμοσβήνει»

«Ο Αραφάτ πλείστες όσες φορές φλερτάρισε με το θάνατο αλλά κατάφερε να επιβιώσει. Στο μεταξύ, η οργάνωσή του εκδήλωνε τρομοκρατικές ενέργειες. Οι επιθέσεις πραγματοποιούνταν από μέλη της Φατάχ με την κωδική ονομασία «Μαύρος Σεπτέμβρης». Ήταν αυτή η οργάνωση που κατέλαβε το κτίριο της ισραηλινής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, το 1972. Ο Αραφάτ ανέκαθεν έλεγε ότι δεν είχε σχέση με τις παλαιστινιακές τρομοκρατικές ενέργειες, οι οποίες ωστόσο έφεραν τη σφραγίδα των πιο πιστών του συνεργατών και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είχε επίγνωση των μεγάλων τρομοκρατικών ενεργειών της ΟΠΑ. Οι Ισραηλινοί προσπάθησαν να τον εξολοθρεύσουν, πρώτα το 1982 βομβαρδίζοντας το αρχηγείο του στη Βηρυτό και ξανά το 1985 βομβαρδίζοντας το αρχηγείο στην Τύνιδα».


Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2004 - 01:07 (Ώρα Λονδίνου)

Αντίο κ. Παλαιστίνη

Ο κυριακάτικος βρετανικός Τύπος

Το ύστατο αντίο στον ηγέτη σύμβολο της Παλαιστίνης απευθύνουν όλες οι βρετανικές εφημερίδες με πρωτοσέλιδα και πολυσέλιδα αφιερώματα. Παράλληλα επιχειρούν προβλέψεις για το μέλλον της παλαιστινιακής ηγεσίας και της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

«Τέλος της εποχής Αραφάτ», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η «Τάιμς» και προσθέτει στον πηχυαίο τίτλο, «Βρετανία και ΗΠΑ εργάζονται πάνω σε νέο ειρηνευτικό σχέδιο μετά το θάνατο του Αραφάτ».

Ωστόσο, η εφημερίδα διευκρινίζει ότι το νέα σχέδιο δε θα κοινοποιηθεί μέχρι να συμφωνήσει μ αυτό η νέα παλαιστινιακή ηγεσία.

Όσον αφορά την απώλεια του Γιασέρ Αραφάτ, η «Τάιμς» υποστηρίζει ότι οι «Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι επεχείρησαν να παρουσιάσουν το θάνατο του Αραφάτ ως την απόλυτη αρετή».

Γιασέρ Αραφάτ

Κύριε πρόεδρε, απάντησα, ήρθα για να βάλω το χέρι μου πάνω στην παλαιστινιακή καρδιά. Άρπαξε το χέρι μου, το έβαλε πάνω στο στήθος του και είπε: εδώ είναι Ντέιβιντ, εδώ είναι»

Τζον Λε Καρέ

«Παράλληλα στην προσπάθειά τους να πείσουν τη διεθνή κοινότητα για τον αέρα αλλαγής που πνέει στην παλαιστινιακή ηγεσία κατάφεραν να ασκήσουν πιέσεις στο Ισραήλ», διαβάζουμε σε άλλο σημείο του πρωτοσέλιδου της «Τάιμς».

Μερικοί άλλοι χαρακτηριστικοί τίτλοι στο κυρίως σώμα της εφημερίδας είναι οι εξής: «Οι Παλαιστίνιοι σαστισμένοι με το θάνατο του μοναδικού ηγέτη που γνώρισαν», «Δάκρυα καθώς το φέρετρο αναχωρεί για το Κάιρο» και «το Ισραήλ υποδέχεται ευμενώς το θάνατο του εχθρού του».

Επόμενη ημέρα

«Και τώρα τι γίνεται η Παλαιστίνη;», αναρωτιέται στο πρωτοσέλιδό της η «Ιντιπέντεντ».

Οι υπόλοιποι τίτλοι στο πολυσέλιδο αφιέρωμα της βρετανικής εφημερίδος είναι: «Ο άνδρας που όλοι αποκαλούσαν κύριος Παλαιστίνη», «Ακόμα και την ώρα του πένθους, οι Παλαιστίνιοι βλέπουν μια απειλή και μια ευκαιρία», «Ο Μπλερ πιστεύει ότι ο θάνατος του Αραφάτ δίνει στον Μπους την ευκαιρία να αναβιώσει την ειρηνευτική διαδικασία».

«Ο γέρος που ονειρευόταν να αποκτήσει μια γη ενός τετραγωνικού μέτρου», είναι ο τίτλος του άρθρου του Ρόμπερτ Φισκ, ο οποίος γνώριζε προσωπικά τον εκλιπόντα.

«Ήταν απόλυτα πιστός και απόλυτα δυστυχής στο παλαιστινιακό όνειρο», γράφει ο Βρετανός δημοσιογράφος και προσθέτει, «έχω μια ηχογράφηση με τον Αραφάτ από μια συνομιλία σε κρύα και σκοτεινή ορεινή περιοχή έξω από την Τρίπολη του Λιβάνου, το 1983. Ο γέρος Αραφάτ ήθελε να τον φωνάζουν γέρο, ακόμα και όταν ήταν νέος, μου είχε πει: ποια η διαφορά των 50 ή 50.000 μιλίων. Ακόμα και ένα μέτρο έξω από τα σύνορα της Παλαιστίνης αισθάνομαι μακριά».

Τα δύο πρόσωπα του Αραφάτ

«Ήρωας και κάθαρμα», είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Γκάρντιαν που αναφέρεται στο στις αντικρουόμενες προσωπικότητες του ηγέτη σύμβολο της Παλαιστίνης.

Ακολουθεί άρθρο του Βρετανού συγγραφέα κατασκοπευτικών και άλλων μυθιστορημάτων, Τζον Λε Καρέ, ο οποίος είχε γνωρίσει προσωπικά τον εκλιπόντα το 1982 όταν έκανε έρευνα για ένα από τα βιβλία του.

«Πήρε το χέρι μου και το πίεσε πάνω στο στήθος του. Η παλαιστινιακή καρδιά είναι εδώ», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος του Τζον Λε Καρέ.

«Κύριε Ντέιβιντ, γιατί έχετε έρθει εδώ, απαίτησε να μάθει αποκαλώντας με, με το βαπτιστικό μου όνομα και εξετάζοντάς με, με τα μάτια του σα γιατρός που ανησυχεί. Κύριε πρόεδρε, απάντησα, ήρθα για να βάλω το χέρι μου πάνω στην παλαιστινιακή καρδιά. Άρπαξε το χέρι μου, το έβαλε πάνω στο στήθος του και είπε: εδώ είναι Ντέιβιντ, εδώ είναι», γράφει ο Τζον Λε Καρέ.

«Ο Αραφάτ με το θάνατό του φέρνει την ελπίδα», επισημαίνει στο πρωτοσέλιδό της η «Ντέιλι Τέλεγκραφ».

Και τέλος, «Οι Παλαιστίνιοι ταχύτατα δημιουργού το θρύλο του Αραφάτ», διαβάζουμε στη «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», η οποία στον πλαγιότιτλο εξηγεί: «οι άνθρωποι που προσπάθησε να βοηθήσει τόσο δια των όπλων όσο και με τον κλάδο της ελαίας, τιμούν το χαμένο τους ηγέτη».


Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2004 - 22:03 (Ώρα Λονδίνου)

Η επιστροφή του Αραφάτ

Τα πρόσωπα του Γιασέρ Αραφάτ από την εφηβεία στην Αϊγυπτο ως την αναχώρηση από τη Ραμάλα

Η σορός του Παλαιστίνου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, επιστρέφει στη Μέση Ανατολή.

Πλήθος Γάλλων και Αράβων συγκεντρώθηκε έξω από το νοσοκομείο του Παρισιού όπου νοσηλευόταν και τελικά πέθανε, ο Γιασέρ Αραφάτ.

Μετά από μια σύντομη στρατιωτική τελετή στο αεροδρόμιο το φέρετρο με τη σορό του Παλαιστίνιου ηγέτη μεταφέρθηκε με αεροπλάνο με προορισμό το Κάιρο της Αιγύπτου.

Σημαντικές στιγμές στη ζωή του Γιασέρ Αραφάτ

24 Αυγ. 1929: Γεννήθηκε στο Κάιρο

1948: Ίδρυσε τη Φατάχ

1969: Εξελέγη πρόεδρος της ΟΑΠ

1974: Εκφώνησε λόγο στη Γ.Σ. του ΟΗΕ

1982: Αναγκάστηκε από τους Ισραηλινούς να εγκαταλείψει το Λίβανο

1991: Παντρεύεται την Σουχά Ταγουίλ

1993: Υπογράφει στο Λευκό Οίκο ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ

1994: Βραβεύεται με το Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τους Ισραηλινούς Ραμπίν και Πέρες

2001: Οι Ισραηλινοί άρχισαν την πολιορκία του αρχηγείου του στη Ραμάλα

Εκεί θα τελεστεί την Παρασκευή η νεκρώσιμη τελετή. Για λόγους ασφαλείας η τελετή θα γίνει σε λέσχη αξιωματικών σε προάστιο του Καΐρου και όχι στο αεροδρόμιο. όπως είχε προγραμματιστεί.

Η τελετή θα είναι στρατιωτική και το φέρετρο του Γιασέρ Αραφάτ θα μεταφερθεί με άρμα που θα σέρνουν άλογα.

Στη συνέχεια θα μεταφερθεί στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, όπου ο Παλαιστίνιος ηγέτης πέρασε, ουσιαστικά εγκλώβιστος, τα τελευταία τρία χρόνια της ζωής του.

Θρήνος των Παλαιστινίων

Στη Ραμάλα η παλαιστινιακή σημαία κυματίζει μεσίστια στο προεδρικό συγκρότημα, όπου άρχισε η εκσκαφή του τάφου του Γιασέρ Αραφάτ.

Καπνός από καμένα λάστιχα υψώνεται πάνω από την πόλη καθώς οι οπαδοί του Παλαιστίνιου ηγέτη θρηνούν τον θάνατό του.

Στη Γάζα, τα μεγάφωνα από τα τζαμιά, μετέδιδαν αποσπάσματα από το Κοράνι, μαύρες σημαίες κυμάτιζαν και αφίσες με το πορτραίτο του Γιασέρ Αραφάτ έχουν τοιχοκολληθεί στους δρόμους.

Τα σχολεία, μαγαζιά και γραφεία είναι κλειστά.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επιβάλλει πλήρη αποκλεισμό της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας και έχουν ενισχύσει τις δυνάμεις τους σε καίριες περιοχές.

Αντιδράσεις και διαδοχή

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ , Αριέλ Σαρόν, είπε ότι ο θάνατος του Αραφάτ μπορεί να αποτελέσει ιστορικό σημείο καμπής στη Μέση Ανατολή, αν τον διαδεχθεί μια σοβαρή και υπεύθυνη Παλαιστινιακή ηγεσία.

Ένας από τους διαδόχους του Γιασέρ Αραφάτ, ο Φαρούκ Καντούμι που ανέλαβε την ηγεσία του κινήματος Φατάχ του Γιασέρ Αραφάτ, είπε ότι είναι ανοικτός στην προοπτική ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ ,αλλά δήλωσε έτοιμος για ένοπλος αγώνα αν οι συνομιλίες αποτύχουν.

Ο πρώην πρωθυπουργός των Παλαιστινίων, Μαχμούντ Αμπάς, έγινε αρχηγός της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Εθνοσυνέλευσης, Ραουχί Φατούχ, ορκίστηκε ως μεταβατικός ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής, υποσχόμενος εκλογές σε 60 ημέρες.

Δηλώσεις Ανάν

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, είπε ότι η καλύτερη κληρονομιά που αφήνει πίσω του ο Γιασέρ Αραφάτ θα ήταν αν ο λαός του υλοποιήσει το όραμά του για δύο κράτη, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, που θα ζουν το ένα δίπλα στο άλλο.

Όπως είπε, υπάρχουν θετικές ενδείξεις ότι οι Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν τα ζητήματα διαδοχής και ότι θα υπάρξει μια ισχυρή Παλαιστινιακή ηγεσία με την οποία θα μπορεί κανείς να συνεργαστεί.


Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2004 - 18:56 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Η αντίδρασή σας στο θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ

Ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ πέθανε σε ηλικία 75 ετών σε νοσοκομείο του Παρισιού τα ξημερώματα της Πέμπτης 11 Νοεμβρίου 2004.

Για δεκαετίες ο Γιασέρ Αραφάτ ήταν για τον παλαιστινιακό λαό το σύμβολο του αγώνα για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Ο Γιασέρ Αραφάτ βρισκόταν σε κώμα επί μια εβδομάδα πριν παρουσιάσει εγκεφαλική αιμορραγία το βράδυ της Δευτέρας 8 Νοεμβρίου.

«Αυτή είναι μια μαύρη ημέρα στην ιστορία μας», δήλωσε ο Παλαιστίνιος υπουργός και στενός συνεργάτης του Αραφάτ, Σαέμπ Ερεκάτ ανακοινώνοντας το θάνατο του βετεράνου ηγέτη.

Ποια είναι η αντίδρασή σας στο θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ; Τι θα σημάνει για την αραβο-ισραηλινή διένεξη; Ποιος πιστεύετε ότι θα πρέπει να διαδεχθεί τον Γιασέρ Αραφάτ στην Παλαιστινιακή ηγεσία;

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish».

Ίσως ένας από τους τελευταίους χαρισματικούς ΗΓΕΤΕΣ πιστεύω ότι το κενό που άφησε πίσω του θα είναι κενό μόνιμα.

Ιωάννης Βαποράκης (Χίος)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2004 - 18:56 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Η αντίδρασή σας στο θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ

Ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ πέθανε σε ηλικία 75 ετών σε νοσοκομείο του Παρισιού τα ξημερώματα της Πέμπτης 11 Νοεμβρίου 2004.

Για δεκαετίες ο Γιασέρ Αραφάτ ήταν για τον παλαιστινιακό λαό το σύμβολο του αγώνα για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Ο Γιασέρ Αραφάτ βρισκόταν σε κώμα επί μια εβδομάδα πριν παρουσιάσει εγκεφαλική αιμορραγία το βράδυ της Δευτέρας 8 Νοεμβρίου.

«Αυτή είναι μια μαύρη ημέρα στην ιστορία μας», δήλωσε ο Παλαιστίνιος υπουργός και στενός συνεργάτης του Αραφάτ, Σαέμπ Ερεκάτ ανακοινώνοντας το θάνατο του βετεράνου ηγέτη.

Ποια είναι η αντίδρασή σας στο θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ; Τι θα σημάνει για την αραβο-ισραηλινή διένεξη; Ποιος πιστεύετε ότι θα πρέπει να διαδεχθεί τον Γιασέρ Αραφάτ στην Παλαιστινιακή ηγεσία;

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish».

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2004 - 14:21 (Ώρα Λονδίνου)

Ενημέρωση για την εξωτερική πολιτική

Προγραμματισμένες ενημερωτικές συναντήσεις με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης είχε, την Πέμπτη, ο υπουργός των Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης.

Ο κ. Μολυβιάτης, που είχε ο ίδιος ζητήσει τις συναντήσεις, προέβη σε μία συνολική δήλωση μετά το πέρας όλων του των συναντήσεων. Επανέλαβε τη σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησης να διαμορφώνονται όροι και προϋποθέσεις συνεννόησης για τα μεγάλα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι ζητάμε λευκή επιταγή. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης η άσκηση εξωτερικής πολιτικής. Πιστεύουμε, όμως, ότι θα είναι πιο αξιόπιστη αν υπάρχει όσο αυτό είναι δυνατό, συνεργασία. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο ενημέρωσα σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς», είπε συγκεκριμένα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μετά την ενημέρωσή του από τον υπουργό των εξωτερικών, εξέφρασε την ιδιαίτερη ανησυχία του «για τις αποφάσεις που έρχονται στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου και ειδικά για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία».

Επανέλαβε την κριτική του στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στην οποία αντιπαρέταξε την πολιτική που άσκησε το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση.

Χαρακτήρισε πολύ σημαντική και καθοριστική την απόφαση που θα πάρει η ευρωπαϊκή ένωση στις 17 Δεκεμβρίου, ιδιαίτερα αν η απόφαση είναι θετική για την Τουρκία και έδωσε ιδιαίτερη σημασία στους όρους υπό τους οποίους θα διεξαχθούν αυτές οι διαπραγματεύσεις.

Η γενική γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μετά τη συνάντησή της με τον κ. Μολυβιάτη, αναφέρθηκε στην ανησυχητική κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο.

Η κ. Παπαρήγα είπε ότι το θέμα δεν είναι τόσο ο αριθμός των παραβιάσεων και των παραβάσεων εκ μέρους της τουρκικής πλευράς, αλλά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους και κατηγόρησε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για τις συμφωνίες της Μαδρίτης και του Ελσίνκι ως υπεύθυνες για την τουρκική προκλητικότητα.

Για την ΠΓΔΜ, τόνισε ότι το βασικό πρόβλημα είναι η πολιτική των ΗΠΑ στα Bαλκάνια και τα πιθανά νέα σχέδιά τους για την περιοχή, προσθέτοντας ότι το όνομα δεν είναι το κύριο, αλλά η συνύπαρξη των λαών και η διατήρηση των συνόρων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε «λεπτομερή κι ουσιαστική» τη συζήτησή του με τον υπουργό και τόνισε ότι «ζητήματα κρίσιμα εξωτερικής πολιτικής, αποκτούν ξανά ένταση και ρευστότητα, για την οποία πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και να ανταλλάξουν απόψεις και να βρουν ένα κοινό έδαφος συνεννόησης, χωρίς να εμπλακούμε σε αδιέξοδα».

Τέλος υπενθύμισε τη θέση του ΣΥΝ υπέρ της σύνθετης ονομασίας της ΠΓΔΜ και είπε ότι το ζητούμενο είναι η σταθερότητα στα Βαλκάνια και το να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος.


Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2004 - 13:34 (Ώρα Λονδίνου)

Πρόταση για μείωση του κόστους εργασίας

Να επιδείξουν περισσότερη συγκράτηση στα αιτήματα τους για μισθολογικές αυξήσεις κάλεσε εργοδοσία και εργαζομένους ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Νικόλαος Γκαργκάνας.

Παρουσιάζοντας, την Πέμπτη, στη βουλή, την ενδιάμεση έκθεση της Τραπέζης για τη νομισματική πολιτική του 2004, ο κ. Γκαργκάνας εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας από την επιτάχυνση του ρυθμού ανόδου του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος.

Ως παράδειγμα «απώλειας ανταγωνιστικότητας» της ελληνικής οικονομίας ανέφερε ότι, από το 1999 έως το 2004, το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αυξήθηκε κατά 9,2% στην ευρωζώνη, ενώ στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 20,7%.

Ειδικότερα για το 2004, είπε ότι οι μέσες ακαθάριστες αποδοχές στο σύνολο της οικονομίας αυξήθηκαν κατά 6,4% (κατά 2,2% στην ευρωζώνη),κάτι που οφείλεται κυρίως στις εξελίξεις των αποδοχών στο δημόσιο τομέα (8,4%).

Σύμφωνα με τον κ. Γκαργκάνα, είναι ανησυχητική και η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της ελληνικής οικονομίας, η οποία ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2003 (τον Ιούλιο του 2003 ήταν στο 4,5%) και που τον Οκτώβριο του 2004 είναι 3,8%.

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος παρατήρησε ότι η ελληνική οικονομία ποτέ δεν κατάφερε να πάρει εξωτερικό προσανατολισμό, στηριζόμενη κυρίως στην εσωτερική ζήτηση. Ανέφερε επίσης ότι η ελληνική ναυτιλία είναι ο πιο ανταγωνιστικός και δυναμικός τομέας της οικονομίας, καθώς «δεν υπόκειται σε περιορισμούς και ρυθμίσεις».

Ιδιαίτερη αναφορά επεφύλαξε ο κ. Γκαργκάνας στη δανειοδότηση επιχειρήσεων και καταναλωτών το τελευταίο διάστημα. Για τις επιχειρήσεις είπε ότι μειώθηκε η ανάγκη χρηματοδότησης και λόγω της καλής κερδοφορίας τους, ενώ για τα καταναλωτικά δάνεια είπε ότι ο υψηλός ρυθμός αύξησής τους οδήγησε την Τράπεζα της Ελλάδας να προβεί σε συστάσεις προς τις εμπορικές τράπεζες να εφαρμόζουν πιο αυστηρά κριτήρια, αλλά και προς τους καταναλωτές να σταθμίζουν την ικανότητά τους να εξυπηρετούν τα δάνειά τους «ιδιαίτερα σε περίπτωση ανόδου των επιτοκίων».


Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2004 - 13:44 (Ώρα Λονδίνου)

Στόχος το ευρωπαϊκό του 2012

Η Ελλάδα στοχεύει «όχι απλώς να διεκδικήσει αλλά να κερδίσει» τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου του 2012, δήλωσε ο υφυπουργός πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός.

Ο κ. Ορφανός, μετά την τακτική ενημερωτική του συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, έδωσε το πράσινο φως για τη διεκδίκηση.

Επίσης, αναφέρθηκε στη μείωση των φαινομένων βίας στα γήπεδα, την οποία απέδωσε στο νέο αθλητικό νόμο, και σημείωσε ότι «οι προοπτικές του ελληνικού αθλητισμού είναι πολύ καλύτερες, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σε πείσμα όσων θεώρησαν ότι μετά τους Ολυμπιακούς δεν θα αλλάξει η πορεία του ελληνικού αθλητισμού».

Τέλος, ο υφυπουργός δήλωσε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό «για τις κινήσεις που γίνονται για όλες τις ομάδες, έτσι ώστε να διευκολυνθούν να αποκτήσουν γήπεδα τέτοια τα οποία θα βοηθούν και στο καλύτερο θέαμα και στην λιγότερη βία και, κυρίως, θα προσελκύουν τους νέους φιλάθλους».


Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2004 - 07:09 (Ώρα Λονδίνου)

Πέθανε ο Γιασέρ Αραφάτ

Η τελευταία αναχώρηση του Γασέρ Αραφάτ από τη Δυτική Όχθη

Ο άνθρωπος που κυριαρχούσε στην παλαιστινιακή πολιτική σκηνή επί δεκαετίες πέθανε σε ηλικία 75 ετών σε νοσοκομείο του Παρισιού τα ξημερώματα, 0330 τοπική ώρα, της Πέμπτης.

Η σορός του θα μεταφερθεί στο Κάιρο όπου θα γίνει η κηδεία την Παρασκευή παρουσία ηγετών από πολλές αραβικές χώρες και την ίδια μέρα θα μεταφερθεί στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης όπου θα γίνει η ταφή.

Οι σημαίες είναι μεσίστιες έξω από το συγκρότημα της Ραμάλα όπου ο Γιασέρ Αραφάτ πέρασε τα τελευταία δυόμιση χρόνια της ζωής του ουσιαστικά αποκλεισμένος από τους Ισραηλινούς.

Σημαντικές στιγμές στη ζωή του Γιασέρ Αραφάτ

24 Αυγ. 1929: Γεννήθηκε στο Κάιρο

1948: Ίδρυσε τη Φατάχ

1969: Εξελέγη πρόεδρος της ΟΑΠ

1974: Εκφώνησε λόγο στη Γ.Σ. του ΟΗΕ

1982: Αναγκάστηκε από τους Ισραηλινούς να εγκαταλείψει το Λίβανο

1991: Παντρεύεται την Σουχά Ταγουίλ

1993: Υπογράφει στο Λευκό Οίκο ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ

1994: Βραβεύεται με το Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τους Ισραηλινούς Ραμπίν και Πέρες

2001: Οι Ισραηλινοί άρχισαν την πολιορκία του αρχηγείου του στη Ραμάλα

«Αυτή είναι μια μαύρη μέρα στην ιστορία μας» είπε ο Παλαιστίνιος υπουργός και στενός συνεργάτης του Αραφάτ, Σαέμπ Ερεκάτ ανακοινώνοντας τον θάνατο του βετεράνου ηγέτη.

Δεν υπάρχει σαφές διάδοχο σχήμα στην παλαιστινιακή ηγεσία. Έτσι για να προλάβουν το κενό εξουσίας και τον αγώνα για τη διαδοχή, οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι αναλαμβάνει υπηρεσιακός πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Ραουχί Φατούχ, μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών, όπως προβλέπει το σύνταγμα.

Ο Γιασέρ Αραφάτ μεταφέρθηκε στις 29 Οκτωβρίου στο στρατιωτικό νοσοκομείο Περσί στα περίχωρα του Παρισιού.

Την Τρίτη υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία και έπεσε σε κώμα.

Αντιδράσεις

Η πρώτη αντίδραση ήταν αυτή του προέδρου της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, ο οποίος χαιρέτισε τον Παλαιστίνιο ηγέτη ως έναν άνθρωπο που διακρινόταν για το θάρρος του και την αποφασιστικότητα του.

«Με μεγάλη συγκίνηση μόλις πληροφορήθηκα το θάνατο του προέδρου Γιασέρ Αραφάτ, του πρώτου εκλεγμένου προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής. Θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινά μου και θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος», ανέφερε μεταξύ άλλων η γραπτή επιστολή του προέδρου της Γαλλίας.

Ακολούθησαν τα συλλυπητήρια του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους, ο οποίος χαρακτήρισε το θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ «σημαντική στιγμή στην ιστορία των Παλαιστινίων» και στην προσπάθεια τους για την αποκατάσταση της ειρήνης και για την κατάκτηση της ανεξαρτησίας τους. Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ευχή το μέλλον να φέρει την ειρήνη μαζί με ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος και τόνισε ότι «κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου απευθύνουμε έκκληση σε όλους στη Μέση Ανατολή αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας για να υπάρξει πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία».

Στην ακόλουθη ανακοίνωση προέβη ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο.

«Θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου στον παλαιστινιακό λαό για το θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ που έπαιξε ένα τόσο κυρίαρχο ρόλο επί σειρά δεκαετιών εκπροσωπώντας τον παλαιστινιακό λαό. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τη Μέση Ανατολή χωρίς τον Γιασέρ Αραφάτ». Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε, επίσης, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν δήλωσε βαθύτατα συγκινημένος από την απώλεια του Γιασέρ Αραφάτ, «του ηγέτη σύμβολο των αγώνων του παλαιστινιακού λαού», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η ισλαμική οργάνωση Χαμάς ανακοίνωσε ότι «θρηνεί με περηφάνια το χαμό του μεγάλου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, η προσωποποίηση του αγώνα μας και σύμβολο του παλαιστινιακού λαού».

Εκπρόσωπος της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ είπε ότι «θρηνούν τον πρόεδρο Αραφάτ, το μεγάλο ηγέτη του παλαιστινιακού λαού».

Σε αντίθεση, η οργάνωση Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά κάλεσε τα μέλη της να εξαπολύσουν επίθεση κατά του Ισραήλ για να εκδικηθούν για τη δολοφονία του Αραφάτ από τους Σιωνιστές.

Δηλώσεις Ελλήνων πολιτικών

Τα συλλυπητήρια του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, για τον θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ μετέφερε ο υπουργός επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος.

Στο πρωθυπουργικό μήνυμα υπογραμμίζεται η βαθύτατη θλίψη για τον θάνατο του ιδρυτή του παλαιστινιακού κινήματος και Προέδρου της Παλαιστινιακής αρχής και το γεγονός ότι ο Γιάσερ Αραφάτ ήταν μια «εξέχουσα μορφή του αραβικού κόσμου και της διεθνούς πολιτικής σκηνής» που αγωνίστηκε για την ευόδωση των προσπαθειών του παλαιστινιακού λαού, για την ανεξαρτησία του και την απόδοση κρατικής οντότητας στην Παλαιστίνη.

Επίσης, ο πρωθυπουργός, είπε ότι εξέφρασε τις ευχές του ώστε η νέα ηγεσία να συμβάλει ουσιαστικά στη συνέχιση του έργου Αραφάτ, στο πλαίσιο του Οδικού Χάρτη και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

«Ιστορική φυσιογνωμία, σύμβολο του αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για μια ελεύθερη πατρίδα» χαρακτηρίζει στην σχετική δήλωσή του τον εκλιπόντα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου εκφράζει επίσης την ευχή και την ελπίδα η νέα παλαιστινιακή ηγεσία που θα αναδειχθεί να μπορέσει να ανταποκριθεί στις μεγάλες σημερινές προκλήσεις και τις μεγάλες ευθύνες που αναλαμβάνει.

Τέλος αναφέρεται «με τιμή και συγκίνηση στη στενή φιλία, που συνέδεε τον Γιασέρ Αραφάτ με τον Ανδρέα Παπανδρέου» και χαρακτηρίζει το θάνατό του «μια μεγάλη απώλεια για τον Παλαιστινιακό λαό, που στερείται σήμερα τη φυσική του ηγεσία».

Η γενική γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα στην Παλαιστινιακή Αρχή, στο οποίο αναφέρεται:

«Με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Γιασέρ Αραφάτ. Ένας μεγάλος ηγέτης του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος διεθνώς και της αδιάκοπης πάλης για την απελευθέρωση του Παλαιστινιακού λαού από την Ισραηλινή κατοχή, έφυγε από κοντά μας. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στον Παλαιστινιακό λαό για τον χαμό του ηγέτη του και στην οικογένεια του Προέδρου Αραφάτ».

Το ΚΚΕ θα εκπροσωπήσει στην κηδεία του Γιάσερ Αραφάτ ο Θανάσης Παφίλης.

«Ο Αραφάτ είναι η Παλαιστίνη. Σύμβολο του αγώνα ενός λαού για την ελευθερία του και την πατρίδα του. Η διεθνής κοινότητα, που θα τον τιμήσει μετά θάνατον, τον άφησε ανυπεράσπιστο, ελεύθερο πολιορκημένο. Τον τίμησε με το Νόμπελ Ειρήνης, αλλά τον εγκατέλειψε αδικαίωτο. Συμμετέχουμε στον συγκλονισμό του Παλαιστινιακού λαού», σημειώνει στο σχετικό μήνυμά του ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Συλλυπητήρια επιστολή για το θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ έστειλε προς τον πρόεδρο του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου και Προεδρεύοντα της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής Ραουΐ Φατούχ, η πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα.

Τη βαθιά του λύπη και τα ειλικρινή συλλυπητήρια του για το θάνατο του παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ εξέφρασε προς την οικογένεια του εκλιπόντος και τον Παλαιστινιακό λαό ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Μητσοτάκης.

Η διπλωματική αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης στην Αθήνα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνεται ότι «με ιδιαίτερη θλίψη, αβάσταχτη οδύνη και βαθύ πένθος, ο παλαιστινιακός λαός αποχαιρετά τον ιστορικό ηγέτη του, τον μάρτυρα σύμβολο του αγώνα του, τον εκφραστή των οραμάτων του για ελευθερία και ανεξαρτησία, τον πρόεδρο και εθνάρχη του, Γιάσερ Αραφάτ».

Η διπλωματική αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης θα ανοίξει βιβλίο συλλυπητηρίων για το κοινό, από τη Δευτέρα 15 ως και την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2004, από τις 10.00 μέχρι τις 14.00.

Θλίψη στην Κύπρο

Τη βαθιά της θλίψη για το θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ εξέφρασε η κυπριακή κυβέρνηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι «ο θάνατός του αποτελεί τεράστια απώλεια για τον παλαιστινιακό λαό, ο οποίος έχασε τον ιστορικό του ηγέτη» και ανακοίνωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί στην κηδεία.

Θλίψη για το θάνατο του Παλαιστίνιου ηγέτη εξέφρασαν και εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, οι οποίοι επεσήμαναν το ρόλο και την προσφορά του Αραφάτ στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού.


Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2004 - 14:12 (Ώρα Λονδίνου)

... Ποτοπροειδοποίηση!

Η Ολλανδική ζυθοποιία Heineken θα αρχίσει να τοποθετεί προειδοποιητικές ετικέτες στα μπουκάλια της στα πλαίσια μιας προσπάθειας που έχει ως στόχο να ενημερώσει τους καταναλωτές για τις βλαβερές συνέπειες της κατάχρησης του αλκοόλ.

Η εταιρεία δήλωσε στο BBC ότι κάθε μπουκάλι της θα φέρει μια προειδοποιητική ετικέτα η οποία θα παραπέμπει τον καταναλωτή σε μια ιστοσελίδα όπου θα αναγράφονται λεπτομερώς όλες οι παρενέργειες που προκαλεί το αλκοόλ.

Με αυτήν την καινούρια τακτική, η εταιρεία στοχεύει στο να αποφύγει τις μηνύσεις που έχουν γίνει εναντίων των καπνοβιομηχανιών τα τελευταία χρόνια.

Εκπρόσωποι της εταιρείας δηλώνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ είναι μια εντελώς προσωπική επιλογή και ο μόνος ρόλος της εταιρείας είναι να ενημερώνει στους καταναλωτές της.

«Παρόλο που οι ίδιοι οι καταναλωτές είναι υπεύθυνοι για τη ποσότητα του αλκοόλ που πίνουν, εμείς είμαστε εδώ για να τους υπενθυμίζουμε και να τους ενημερώσουμε για το πώς να πίνουν υπεύθυνα», δήλωσε στο BBC ο διευθυντής της εταιρείας Τόνι Ράις.

Επίσης, θα περιλαμβάνει και πληροφορίες για την ποσότητα του αλκοόλ που πρέπει να καταναλώνουμε καθώς και συμβουλές για ασφαλή οδήγηση.


Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2004 - 07:09 (Ώρα Λονδίνου)

Πέθανε ο Γασέρ Αραφάτ

Η τελευταία αναχώρηση του Γασέρ Αραφάτ από τη Δυτική Όχθη

Ο άνθρωπος που κυριαρχούσε στην παλαιστινιακή πολιτική σκηνή επί δεκαετίες πέθανε σε ηλικία 75 ετών σε νοσοκομείο του Παρισιού τα ξημερώματα, 0330 τοπική ώρα, της Πέμπτης.

Η σορός του θα μεταφερθεί στο Κάιρο όπου θα γίνει η κηδεία την Παρασκευή παρουσία ηγετών από πολλές αραβικές χώρες και την ίδια μέρα θα μεταφερθεί στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης όπου θα γίνει η ταφή.

Οι σημαίες είναι μεσίστιες έξω από το συγκρότημα της Ραμάλα όπου ο Γασέρ Αραφάτ πέρασε τα τελευταία δυόμιση χρόνια της ζωής του ουσιαστικά αποκλεισμένος από τους Ισραηλινούς.

Σημαντικές στιγμές στη ζωή του Γασέρ Αραφάτ

24 Αυγ. 1929: Γεννήθηκε στο Κάιρο

1948: Ίδρυσε τη Φατάχ

1969: Εξελέγη πρόεδρος της ΟΑΠ

1974: Εκφώνησε λόγο στη Γ.Σ. του ΟΗΕ

1982: Αναγκάστηκε από τους Ισραηλινούς να εγκαταλείψει το Λίβανο

1991: Παντρεύεται την Σουχά Ταγουίλ

1993: Υπογράφει στο Λευκό Οίκο ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ

1994: Βραβεύεται με το Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τους Ισραηλινούς Ραμπίν και Πέρες

2001: Οι Ισραηλινοί άρχισαν την πολιορκία του αρχηγείου του στη Ραμάλα

«Αυτή είναι μια μαύρη μέρα στην ιστορία μας» είπε ο Παλαιστίνιος υπουργός και στενός συνεργάτης του Αραφάτ, Σαέμπ Ερεκάτ ανακοινώνοντας τον θάνατο του βετεράνου ηγέτη.

Δεν υπάρχει σαφές διάδοχο σχήμα στην παλαιστινιακή ηγεσία. Έτσι για να προλάβουν το κενό εξουσίας και τον αγώνα για τη διαδοχή, οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι αναλαμβάνει υπηρεσιακός πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Ραουχί Φατούχ, μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών, όπως προβλέπει το σύνταγμα.

Ο Γασέρ Αραφάτ μεταφέρθηκε στις 29 Οκτωβρίου στο στρατιωτικό νοσοκομείο Περσί στα περίχωρα του Παρισιού.

Την Τρίτη υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία και έπεσε σε κώμα.

Αντιδράσεις

Η πρώτη αντίδραση ήταν αυτή του προέδρου της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, ο οποίος χαιρέτισε τον Παλαιστίνιο ηγέτη ως έναν άνθρωπο που διακρινόταν για το θάρρος του και την αποφασιστικότητα του.

«Με μεγάλη συγκίνηση μόλις πληροφορήθηκα το θάνατο του προέδρου Γιασέρ Αραφάτ, του πρώτου εκλεγμένου προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής. Θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινά μου και θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος», ανέφερε μεταξύ άλλων η γραπτή επιστολή του προέδρου της Γαλλίας.

Ακολούθησαν τα συλλυπητήρια του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους, ο οποίος χαρακτήρισε το θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ «σημαντική στιγμή στην ιστορία των Παλαιστινίων» και στην προσπάθεια τους για την αποκατάσταση της ειρήνης και για την κατάκτηση της ανεξαρτησίας τους. Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ευχή το μέλλον να φέρει την ειρήνη μαζί με ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος και τόνισε ότι «κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου απευθύνουμε έκκληση σε όλους στη Μέση Ανατολή αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας για να υπάρξει πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία».

Στην ακόλουθη ανακοίνωση προέβη ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο.

«Θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου στον παλαιστινιακό λαό για το θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ που έπαιξε ένα τόσο κυρίαρχο ρόλο επί σειρά δεκαετιών εκπροσωπώντας τον παλαιστινιακό λαό. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τη Μέση Ανατολή χωρίς τον Γιασέρ Αραφάτ». Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε, επίσης, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν δήλωσε βαθύτατα συγκινημένος από την απώλεια του Γιασέρ Αραφάτ, «του ηγέτη σύμβολο των αγώνων του παλαιστινιακού λαού», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η ισλαμική οργάνωση Χαμάς ανακοίνωσε ότι «θρηνεί με περηφάνια το χαμό του μεγάλου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, η προσωποποίηση του αγώνα μας και σύμβολο του παλαιστινιακού λαού».

Εκπρόσωπος της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ είπε ότι «θρηνούν τον πρόεδρο Αραφάτ, το μεγάλο ηγέτη του παλαιστινιακού λαού».

Σε αντίθεση, η οργάνωση Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά κάλεσε τα μέλη της να εξαπολύσουν επίθεση κατά του Ισραήλ για να εκδικηθούν για τη δολοφονία του Αραφάτ από τους Σιωνιστές.

Δηλώσεις Ελλήνων πολιτικών

Τα συλλυπητήρια του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, για τον θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ μετέφερε ο υπουργός επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος.

Στο πρωθυπουργικό μήνυμα υπογραμμίζεται η βαθύτατη θλίψη για τον θάνατο του ιδρυτή του παλαιστινιακού κινήματος και Προέδρου της Παλαιστινιακής αρχής και το γεγονός ότι ο Γιάσερ Αραφάτ ήταν μια «εξέχουσα μορφή του αραβικού κόσμου και της διεθνούς πολιτικής σκηνής» που αγωνίστηκε για την ευόδωση των προσπαθειών του παλαιστινιακού λαού, για την ανεξαρτησία του και την απόδοση κρατικής οντότητας στην Παλαιστίνη.

Επίσης, ο πρωθυπουργός, είπε ότι εξέφρασε τις ευχές του ώστε η νέα ηγεσία να συμβάλει ουσιαστικά στη συνέχιση του έργου Αραφάτ, στο πλαίσιο του Οδικού Χάρτη και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

«Ιστορική φυσιογνωμία, σύμβολο του αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για μια ελεύθερη πατρίδα» χαρακτηρίζει στην σχετική δήλωσή του τον εκλιπόντα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου εκφράζει επίσης την ευχή και την ελπίδα η νέα παλαιστινιακή ηγεσία που θα αναδειχθεί να μπορέσει να ανταποκριθεί στις μεγάλες σημερινές προκλήσεις και τις μεγάλες ευθύνες που αναλαμβάνει.

Τέλος αναφέρεται «με τιμή και συγκίνηση στη στενή φιλία, που συνέδεε τον Γιασέρ Αραφάτ με τον Ανδρέα Παπανδρέου» και χαρακτηρίζει το θάνατό του «μια μεγάλη απώλεια για τον Παλαιστινιακό λαό, που στερείται σήμερα τη φυσική του ηγεσία».

Η γενική γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα στην Παλαιστινιακή Αρχή, στο οποίο αναφέρεται:

«Με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Γιασέρ Αραφάτ. Ένας μεγάλος ηγέτης του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος διεθνώς και της αδιάκοπης πάλης για την απελευθέρωση του Παλαιστινιακού λαού από την Ισραηλινή κατοχή, έφυγε από κοντά μας. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στον Παλαιστινιακό λαό για τον χαμό του ηγέτη του και στην οικογένεια του Προέδρου Αραφάτ».

Το ΚΚΕ θα εκπροσωπήσει στην κηδεία του Γιάσερ Αραφάτ ο Θανάσης Παφίλης.

«Ο Αραφάτ είναι η Παλαιστίνη. Σύμβολο του αγώνα ενός λαού για την ελευθερία του και την πατρίδα του. Η διεθνής κοινότητα, που θα τον τιμήσει μετά θάνατον, τον άφησε ανυπεράσπιστο, ελεύθερο πολιορκημένο. Τον τίμησε με το Νόμπελ Ειρήνης, αλλά τον εγκατέλειψε αδικαίωτο. Συμμετέχουμε στον συγκλονισμό του Παλαιστινιακού λαού», σημειώνει στο σχετικό μήνυμά του ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Συλλυπητήρια επιστολή για το θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ έστειλε προς τον πρόεδρο του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου και Προεδρεύοντα της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής Ραουΐ Φατούχ, η πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα.

Τη βαθιά του λύπη και τα ειλικρινή συλλυπητήρια του για το θάνατο του παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ εξέφρασε προς την οικογένεια του εκλιπόντος και τον Παλαιστινιακό λαό ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Μητσοτάκης.

Η διπλωματική αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης στην Αθήνα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνεται ότι «με ιδιαίτερη θλίψη, αβάσταχτη οδύνη και βαθύ πένθος, ο παλαιστινιακός λαός αποχαιρετά τον ιστορικό ηγέτη του, τον μάρτυρα σύμβολο του αγώνα του, τον εκφραστή των οραμάτων του για ελευθερία και ανεξαρτησία, τον πρόεδρο και εθνάρχη του, Γιάσερ Αραφάτ».

Η διπλωματική αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης θα ανοίξει βιβλίο συλλυπητηρίων για το κοινό, από τη Δευτέρα 15 ως και την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2004, από τις 10.00 μέχρι τις 14.00.

Θλίψη στην Κύπρο

Τη βαθιά της θλίψη για το θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ εξέφρασε η κυπριακή κυβέρνηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι «ο θάνατός του αποτελεί τεράστια απώλεια για τον παλαιστινιακό λαό, ο οποίος έχασε τον ιστορικό του ηγέτη» και ανακοίνωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί στην κηδεία.

Θλίψη για το θάνατο του Παλαιστίνιου ηγέτη εξέφρασαν και εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, οι οποίοι επεσήμαναν το ρόλο και την προσφορά του Αραφάτ στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού.


Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2004 - 10:23 (Ώρα Λονδίνου)

Πωλείται ποσοστό της ΕΤΕ

Την πώληση του ποσοστού που κατέχει το ελληνικό δημόσιο, μέσω της δημόσιας επιχείρησης κινητών αξιών (ΔΕΚΑ), στην Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε αργά το απόγευμα της Τετάρτης το υπουργείο Oικονομίας και Oικονομικών.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση «η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων -αποτελούμενη από τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας- αποφάσισε, κάνοντας ένα αποφασιστικό βήμα στο κυβερνητικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που έχει εξαγγείλει και σε εκτέλεση ρητής προεκλογικής δέσμευσης, τη μεταβίβαση του συνόλου του ποσοστού (7,46%) που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο και η Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών (ΔΕΚΑ Α.Ε.) στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος».

Η αποκρατικοποίηση θα γίνει με ιδιωτική τοποθέτηση προς θεσμικούς επενδυτές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σύμφωνα με την ταχεία διαδικασία βιβλίου προσφορών (accelerated bookbuilding).

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η έξοδος του Δημοσίου από τις υπό κρατικό έλεγχο εμπορικές τράπεζες, με συνθήκες απόλυτης διαφάνειας και με τους καλύτερους δυνατούς όρους, δίνει το στίγμα της νέας οικονομικής πολιτικής.

Η ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας θα αποτελέσει ορόσημο για την Εθνική Τράπεζα καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία της το δημόσιο δεν έχει τον μετοχικό έλεγχο της τράπεζας, καθώς η πλειονότητα των μετοχών της βρίσκεται στα «χέρια» του ιδιωτικού τομέα (εγχώριοι και ξένοι θεσμικούς επενδυτές και ιδιώτες επενδυτές) καθώς και στα ασφαλιστικά ταμεία.


Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2004 - 09:53 (Ώρα Λονδίνου)

Υπό αμφισβήτηση τα στοιχεία ένταξης στην Ευρωζώνη

Τις αρμόδιες επιτροπές του κοινοβουλίου ενημέρωσε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, για θέματα της αρμοδιότητός του.

Συγκεκριμένα ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των συμβουλίων γιουρογκρούπ και εκοφίν, που διεξήχθησαν στις 20 και 21 του περασμένου Οκτωβρίου.

Σχετικά με την αντιμετώπιση της χώρας από την ευρωπαϊκή κοινότητα, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της απογραφής, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει ξεχωριστή συζήτηση για το παρελθόν και ξεχωριστή συζήτηση για το μέλλον.

«Η προσπάθειά μας είναι, για τα στοιχεία πριν το 2000 να μη διαταραχθεί η ισορροπία που είχε επιτευχθεί τότε», σημείωσε ο κ. Αλογοσκούφης, παραδεχόμενος ότι αυτή η προσπάθεια δεν είναι εύκολη.

Με αφορμή την έλευση κλιμακίου της ευρωστατιστικής υπηρεσίας στην Ελλάδα, είπε ότι «προσπαθούν να αποδείξουν ότι και το 1999», δηλαδή το έτος εντάξεως της Ελλάδας στην ΟΝΕ, «το έλλειμμά μας ήταν πάνω από το 3%».

Διευκρίνισε πάντως ότι «τα στοιχεία που έχουμε παράσχει δεν δείχνουν κάτι τέτοιο». Για το στόχο της μείωσης του ελλείμματος, από το 5,6% το 2004 στο 2,8% το 2005, ο κ. Αλογοσκούφης μετέφερε την εκτίμηση της ευρωπαϊκής επιτροπής ότι αυτό θα επιτευχθεί ένα χρόνο αργότερα, δηλαδή το 2006.

Επίσης, ο υπουργός αναφέρθηκε και πάλι στην «κοντόφθαλμη στρατηγική της απόκρυψης της πραγματικής δημοσιονομικής κατάστασης από τον ελληνικό λαό και την ΕΕ» και τόνισε ότι «αντί να κάνουν την αυτοκριτική τους, όλοι όσοι ευθύνονται για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό και την απόκρυψη στοιχείων, επικρίνουν την πολιτική της διαφάνειας και της υγιούς δημοσιονομικής προσαρμογής».

Αντιδράσεις υπουργών Οικονομίας επί ΠΑΣΟΚ

Τον κίνδυνο να τεθεί σε αμφισβήτηση η ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη, εξ αιτίας της απογραφής, τόνισαν οι διατελέσαντες υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών επί ΠΑΣΟΚ Γιάννος Παπαντωνίου και Νίκος Χριστοδουλάκης.

«Μπορεί να τεθεί -πολιτικά, όχι τυπικά- ακόμα και θέμα ένταξης στην ευρωζώνη», εκτίμησε ο κ. Παπαντωνίου λέγοντας ότι «αυτή την ευθύνη την αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου η ΝΔ».

Και οι δύο πρώην υπουργοί επέκριναν την κυβέρνηση ότι προχώρησε στην απογραφή αλλάζοντας τους κανόνες καταγραφής των αμυντικών δαπανών στο έλλειμμα, με αποτέλεσμα αυτό να εμφανίζεται διογκωμένο το διάστημα 2000-2003, και να προκαλεί την αμφισβήτηση της ΕΕ, ακόμα και για τα στοιχεία πριν το 2000.

«Δεν είστε σε θέση να ελέγξετε τις συνέπειες της σκηνοθεσίας της απογραφής που κάνατε με ελλιπή στοιχεία», είπε ο κ. Χριστοδουλάκης. «Μιλάγατε για ελλιπή καταγραφή των αμυντικών δαπανών, και αντί να κάνετε πλήρη απογραφή, αλλάξατε τους κανόνες οδηγώντας μας σε πλήρη καταστροφή».

Απαντώντας, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι «κανείς δεν αμφισβητεί την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ». «Υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες για τα στοιχεία με τα οποία έγινε, αλλά η επιτυχία αυτή δεν μπορεί να αλλάξει αναδρομικά», διαβεβαίωσε και κάλεσε τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να μην κινδυνολογούν χωρίς λόγο».

Τόνισε επίσης ότι τους φόβους που εκφράζουν οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ θα ήταν πιο χρήσιμο να τους είχαν συνειδητοποιήσει όταν ήταν υπουργοί που, με ελαφρά την καρδία, χρησιμοποιούσαν δικούς τους κανόνες που νόμιζαν ότι κανείς δεν καταλάβαινε.

Τα άλλα κόμματα

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Άγγελος Τζέκης είπε ότι τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τη μείωση του ελλείμματος σημαίνουν μείωση των κονδυλίων για την υγεία και την παιδεία, ότι οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις στην κοινωνική ασφάλιση σημαίνουν μεταξύ άλλων και αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και ότι οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών στις μεγάλες επιχειρήσεις σημαίνουν αφαίρεση πόρων από το λαό.

Τέλος, ο βουλευτής του ΣYN Αλέκος Αλαβάνος είπε ότι για την παρούσα δημοσιονομική κατάσταση φταίει τόσο το ΠΑΣΟΚ με το σύστημα απογραφής που ακολούθησε και τους «ειδικούς λογαριασμούς», όσο και η ΝΔ που δεν προέβλεψε τις επιπτώσεις από την απογραφή που διενήργησε.


Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2004 - 09:43 (Ώρα Λονδίνου)

Μητσοτάκης για εθνικά θέματα

Μέσω του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού «Άλφα» γνωστοποίησε τις θέσεις του για το ζήτημα που έχει προκύψει με την αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα από τις ΗΠΑ, αλλά και για τα λοιπά εθνικά θέματα, ο πρώην πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης, φιλοξενούμενος στο κεντρικό δελτίο του σταθμού την Τετάρτη, αναφέρθηκε σε όλα τα εθνικά θέματα, τονίζοντας ότι αυτά βρίσκονται σε δύσκολη καμπή.

Για το ζήτημα της ΠΓΔΜ, είπε ότι «πρέπει να τεθεί στην προτεραιότητα που του ανήκει», διευκρινίζοντας πως θεωρεί ότι «σήμερα έχει μικρότερη συναισθηματική αξία για τους Ελληνες από ότι στο παρελθόν αν και θίγεται το ελληνικό φιλότιμο».

Ακολούθως, πρότεινε να βρεθεί λύση σύνθετης ονομασίας και να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

Επετέθη στις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σημίτη για τους χειρισμούς τους οι οποίοι όπως είπε δεν οδήγησαν πουθενά, σημείωσε ότι η αναγνώριση των Σκοπίων από τις ΗΠΑ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» αποτελεί πλήγμα για την ελληνική εξωτερική πολιτική και σημείωσε ότι «ήταν η μοιραία κατάληξη μιας εσφαλμένης πορείας».

«Η κυβέρνηση ούτε κινήθηκε ούτε αιφνιδιάστηκε» είπε.

Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό

Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως προτεραιότητες τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό και δήλωσε ότι αισθάνεται δικαιωμένος από την πολιτική που ακολουθούσε.

Στάθηκε ιδιαίτερα επικριτικός έναντι των χειρισμών του Κυπρίου προέδρου, Τάσσου Παπαδόπουλου.

«Εκεί ο πρόεδρος έχει ξεφύγει πλήρως από κάθε όριο. Επιμένει ανοικτά να κατηγορεί τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ στο σύνολό τους. Κατηγορεί τα Ηνωμένα Εθνη ότι πλήρωσαν για να υποστηρίξουν το σχέδιο Αναν κάτι που προφανώς είναι δικαίωμά τους αφού ήταν δικό τους σχέδιο και θεωρούσαν ότι είναι δίκαιο. Δεν βλέπει την τραγική απομόνωση που υπάρχει σήμερα στην Κύπρο;

»Κινδυνεύει να παρασύρει τον ελληνισμό στο σύνολό του. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συζητήσει το πρόβλημα εκ βαθέων και αδελφικά με την Κύπρο με την οποία δεν μπορεί να χωρίσει ακόμη και να ήθελε η Ελλάδα», είπε συγκεκριμένα. Προσέθεσε δε ότι η κυπριακή ηγεσία πρέπει να ξεκαθαρίσει τι θέλει και να μην θέτει εμπόδια σημειώνοντας ότι η καμπή είναι δύσκολη και «δεν έχουν πέραση τα νταϊλίκια».

Προεδρική εκλογή

Σε ότι αφορά την προεδρική εκλογή στην Ελλάδα, ο πρώην πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «ούτε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ θέλουν τις εκλογές αλλά πρόσθεσε ότι ελπίζω ότι δεν θα κάνουμε εκλογές κατά λάθος».

Ανέφερε ότι η ΝΔ θα μπορούσε να επιβάλλει δικό της πρόσωπο αλλά αυτό «δεν είναι το πλέον πρόσφορο» και εκτίμησε ότι ο υποψήφιος πρόεδρος που θα προταθεί δεν θα προέρχεται ούτε από τη ΝΔ ούτε από το ΠΑΣΟΚ.

Για την ενδεχόμενη υποψηφιότητα του σημερινού προέδρου του ΣΥΝ, Νίκου Κωνσταντόπουλου, είπε ότι δεν ξέρει «αν παίζει ή δεν παίζει» και ανέφερε πως ο νέος πρόεδρος θα είναι πρόσωπο που πολιτεύεται όχι απαραίτητα πολιτικό, με κοινωνική ή ευρωπαϊκή δραστηριότητα.

Απαντώντας σε ερώτηση αν ανάμεσα σε αυτούς είναι ο κ. Λουκάς Παπαδήμος ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν προτίθεται να αναφέρει πρόσωπα.

Ο πρώην πρωθυπουργός επανήλθε στην σκληρή κριτική του για τη στάση και τους χειρισμούς του Τάσσου Παπαδόπουλου το πρωί της Πέμπτης, λέγοντας ότι «πέραν της τραγικής απομόνωσης που έχει οδηγήσει τη χώρα, προκαλεί, αναζητεί οξύτητα».

Παραμονή της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή στην Κύπρο, ο κ. Μητσοτάκης προσέθεσε ότι «η ελληνική πλευρά πρέπει να συζητήσει, εκ βαθέων, με την κυπριακή γιατί η μοίρα της Ελλάδας και του ελληνισμού είναι ενιαία και ό,τι συμβεί στην Κύπρο θα επηρεάσει τον ελληνισμό και την Ελλάδα».

Είπε ότι το σχέδιο Ανάν έπρεπε να γίνει αποδεκτό και τόνισε ότι βλέπει «σύννεφα στον ορίζοντα και θα είναι λάθος αν και εμείς συντελέσουμε στο να έχουμε δυσάρεστη εξέλιξη του εθνικού θέματος».

Έντονα αντέδρασε στις δηλώσεις Μητσοτάκη ο πρόεδρος της Κυπριακής βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα. Μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό των εξωτερικών, Πέτρο Μολυβιάτη, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε τη θλίψη του για τις δηλώσεις, χαρακτήρισε ατυχή την ώρα που επιλέχθηκε να γίνουν και προσέθεσε:

«Για το περιεχόμενο μπορεί κανείς να πει πολλά. Όταν όμως αγωνιζόμαστε να σεβαστούν οι ξένοι την ετυμηγορία του Κυπριακού λαού, πολύ περισσότερο εμείς οι ίδιοι πρέπει να τη σεβαστούμε. Πρέπει να είμαστε περισσότερο προσεχτικοί, όταν κάνουμε τέτοιες εκτιμήσεις. Ο κυπριακός λαός με τη σοφία του είπε αυτό που νόμιζε ότι έπρεπε να πει. Πρέπει να το σεβαστούμε όλοι και να χτίσουμε από εκεί και πέρα».


Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2004 - 09:26 (Ώρα Λονδίνου)

Φορολογικά και εθνικά

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Φοροατολμία. Ήπιες αλλαγές αντί για τις εξαγγελθείσες τομές.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Παζλ εκβιασμών από τις ΗΠΑ. Υπόγεια παιχνίδια made in USA σε τρία μέτωπα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Φορολογικό νομοσχέδιο: Ρυθμίσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους, επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Χωρίς φόρους οι 6 στους 10 Έλληνες. Ελαφρύνσεις για όλα τα εισοδήματα - Μείωση συντελεστών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Φορο - ανάσες για αγορά, επιχειρήσεις. Ανακούφιση σε χαμηλόμισθους. Στα ίδια οι «μεσαίοι».

Η ΑΥΓΗ: Σίγουρα κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο. Με νεοφιλελεύθερο χρώμα το φορολογικό νομοσχέδιο.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Υπονομεύει τον Γιώργο ο Σημίτης. Έδωσε σόου στην Βουλή παριστάνοντας τον... σκληρό αρχηγό.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ναυάγησε το Φορολογικό. Ψιχία στους μισθωτούς, δώρα στις επιχειρήσεις. Στο Μέγαρο Μαξίμου «ξηλώθηκαν» οι κρίσιμες διατάξεις του νομοσχεδίου.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Νέο φορολογικό. Μέτρα στήριξης για τους οικονομικά ασθενέστερους. Τι κερδίζουν χαμηλόμισθοι, συνταξιούχοι και επιχειρήσεις.

ΕΘΝΟΣ: Μάξι φόροι μίνι απαλλαγές. Φορολογικό: Πώς και από ποιους θα εισπράξουν επιπλέον 1 δισ. ευρώ το 2005.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Με τις φορολογικές ελαφρύνσεις Αλογοσκούφη η ζωή των ασθενέστερων οικονομικά γίνεται... ΑΝΗ(ΦΟΡΟΙ) ΚΑΤΗ(ΦΟΡΟΙ) και η σκούφια μας... στραβά.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Φορο - ανάσα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τέλος η φοροεισπρακτική λογική του παρελθόντος με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Φορολογικό. Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν. Γ. Αλογοσκούφης: Ελαφρύνσεις για μισθωτούς-συνταξιούχους παρά την αύξηση κρατήσεων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Φόροι κεραμίδα για τους μισθωτούς. Οι μικροί χρηματοδοτούν τις ελαφρύνσεις των μεγάλων.

ΕΞΠΡΕΣ: Ώθηση στις επιχειρήσεις. Καθιερώνονται σταθεροί φορολογικοί κανόνες για την ερχόμενη τριετία.

ΕΣΤΙΑ: Χρυσή τομή στην φορολογία. Θετικές ρυθμίσεις, ανεπαρκείς ελαφρύνσεις.

ESPRESSO: Τρόμος για τις γυναίκες στην Αθήνα! Εφιάλτης, οι τρεις βιαστές με το κατσαβίδι. Πού χτυπούν και πώς τους περιγράφουν τα θύματά τους.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Το τέλος της «απογραφής». Ανεπαρκή κρίθηκαν τα στοιχεία που έδωσε η ελληνική Στατιστική Υπηρεσία.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Φορολογικό, ανάσα ανάπτυξης. Προστασία χαμηλών εισοδημάτων, σταθερότητα και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

ΚΕΡΔΟΣ: Όλα για τις επιχειρήσεις! Ένα νομοσχέδιο «κομμένο και ραμμένο» στα βασικότερα αιτήματα της αγοράς.

Ο ΛΟΓΟΣ: Μικρές ελαφρύνσεις για τα χαμηλά εισοδήματα. Περαίωση ανέλεγκτων υποθέσεων - Κίνητρα για συγχωνεύσεις.

ΜETRO: Μεγάλες οι αλλαγές στο νέο φορολογικό. Ευχάριστες εκπλήξεις για μισθωτούς, συνταξιούχους, επιχειρήσεις.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Φοροελαφρύνσεις για εταιρίες και ιδιώτες. Νέες επιβαρύνσεις όμως για εισοδήματα άνω των 14.000 ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ: Με 4 «τρικ» αυξάνουν τους φόρους. Οι προεκλογικές ελαφρύνσεις έγιναν επιβαρύνσεις.

Η ΝΙΚΗ: Βάρη στους μικρομεσαίους. «Δώρα» σε μεγαλοεπιχειρηματίες με το νέο φορολογικό.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Τορπίλες» που απειλούν το λαό. Πλημμύρες - Απορρίμματα.

CITY PRESS: Σκληρά λόγια από Μητσοτάκη και Σημίτη.

TRAFFIC NEWS: Θέλει στεφάνι ο Χατζηστεφάνου. Έκανε πρόταση γάμου σε «αστυνομικό». Καταθέτει αίτηση στο δήμο για τις άδειες.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ποιος κυβερνά το ΠΑΣΟΚ; Παπανδρέου ή Σημίτης;

Η ΧΩΡΑ: Φορο - πακέτο ανάσα για χαμηλόμισθους, συνταξιούχους. Σημαντικά μέτρα και υπέρ των επιχειρήσεων. Τι προβλέπει για όλους το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Ελληνοτουρκικά - Κυπριακό - Ελλάδα - ΗΠΑ

Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι «σκληραίνει το 'παιχνίδι' εν όψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, καθώς η Λευκωσίας αλλά και το ΠΑΣΟΚ βάζουν ψηλά τον πήχη για την κυβέρνηση. ΠΑΣΟΚ και Λευκωσία ζητούν να περιληφθεί στη σύνοδο του Δεκεμβρίου ο όρος της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Άγκυρα για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι «παραβαίνοντας κάθε έννοια δικαίου και διεθνούς νομιμότητας, η Ουάσιγκτον, επιχειρεί με εκβιαστικά διλήμματα και απειλές εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, να εξυπηρετήσει τα δικά της γεωστρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή, αναβαθμίζοντας παράλληλα το ρόλο της Τουρκίας, χωρίς αυτή να υποχρεωθεί σε συμμόρφωση προς τους διεθνείς κανόνες. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η χθεσινή δήλωση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον, ο οποίος εξήγγειλε την οικονομική ενίσχυση των Κατεχομένων από τις ΗΠΑ, τροφοδοτώντας τα σενάρια της αναγνώρισης. Οι κινήσεις αυτές αποθρασύνουν όπως είναι φυσικό την Τουρκία...».

Η ESPRESSO εκτιμά ότι «και τα ρέστα μας ζητάνε οι Τούρκοι ύστερα από τις καθημερινές παραβιάσεις και παραβάσεις στο Αιγαίο, θέτοντας θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. Οι προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για παρενόχληση τουρκικών μαχητικών αεροπλάνων από ελληνικά μαχητικά είναι άνευ προηγουμένου».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) προσθέτει ότι «οι Τούρκοι με το προπέτασμα της νατοϊκής αεροναυτικής άσκησης που διεξάγουν στο Αιγαίο και ολοκληρώνεται αύριο, βρίσκουν ευκαιρία να στέλνουν οπλισμένα μαχητικά και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου στο FIR Αθηνών δοκιμάζοντας τις δυνατότητα της αεράμυνάς μας».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι «υπό τη σκιά της άρνησης της Άγκυρας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και των υψηλών τόνων της κυπριακής κυβέρνησης, η οποία με τη σειρά της μιλά για βέτο στην προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής πραγματοποιεί από αύριο διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Δυσφορία και από ΕΕ για δηλώσεις Γκιουλ, πιθανή πρωτοβουλία Ολλανδίας. Επίσκεψη με 'έντονο συμβολισμό' χαρακτήρισε ο Κύπριος ΥΠΕΞ κ. Ιακώβου την επίσκεψη Καραμανλή στην Κύπρο».

Ονομασία ΠΓΔΜ

Το METRO γράφει ότι «το όπλο της άσκησης βέτο στην ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ, έφερε χθες σε πρώτο πλάνο ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, η οποία πραγματοποιήθηκε σε υψηλούς τόνους. Στη συνεδρίαση, ο κ. Μολυβιάτης προσπάθησε να αποσπάσει τη συναίνεση των κομμάτων για την αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης κατηγόρησε την κυβέρνηση για στροφή προς τον ατλαντισμό».

Η TRAFFIC NEWS προσθέτει ότι «στην εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο πλαίσιο του ΟΗΕ επιμένει η ελληνική κυβέρνηση για το θέμα της αναγνώρισης της ΠΓΔΜ από την Ουάσιγκτον με το συνταγματικό της όνομα».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ υπογραμμίζει ότι χθες στη Βουλή «ο υπουργός Εξωτερικών έκανε έκκληση για συνεργασία στα μείζονα θέματα για τους επόμενους δύσκολους μήνες, ενώ τόνισε πως, παρά την κριτική της αντιπολίτευσης -την οποία χαρακτήρισε θεμιτή- υπάρχει συναίνεση στις βασικές αρχές».

Η CITY PRESS αναφέρει ότι «ανατρεπτικός εμφανίστηκε ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στον ALPHA. Ο κ. Μητσοτάκης , αγνοώντας την επίσημη θέση της κυβέρνησης της ΝΔ, ζήτησε την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για το θέμα των Σκοπίων. Κατά τον κ. Μητσοτάκη είναι πρακτικά αδύνατον να αποφύγουμε τη χρήση του ονόματος 'Μακεδονία' στον προσδιορισμό της ονομασίας των Σκοπίων, και καλά θα κάνουμε να υποβαθμίσουμε τη σημασία του ζητήματος σε ό,τι αφορά τις πολιτικές μας προτεραιότητες».

Η ΑΥΓΗ γράφει ότι «μπορεί η κυβέρνηση να συνεχίζει τις υπεκφυγές για το Μακεδονικό, αλλά διαπιστώνει...'συναίνεση' επιδιώκουσα να εμπλέξει, μετά το προεδρικό, και το θέμα αυτό στην υφέρπουσα προεκλογολογία».

Φορολογικό νομοσχέδιο

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι «περισσότεροι από 3.000.000 φορολογούμενοι δεν θα πληρώσουν φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2005, με τις ρυθμίσεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που δημοσιοποίησε, χθες, η κυβέρνηση. Μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι χαμηλόμισθοι και οι μικροσυνταξιούχοι, ενώ λιγότερους φόρους θα καταβάλλουν και όσοι έχουν εισοδήματα μέχρι 23.000 ευρώ».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι «στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας μέσω της φορολογίας προσφεύγει η κυβέρνηση προκειμένου να βελτιώσει το κλίμα στην οικονομία και να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί από το παρελθόν».

Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει ότι «σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τις επιχειρήσεις μέχρι το 2007, αλλά και μικρές ελαφρύνσεις για τα χαμηλά εισοδήματα, προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης. Το νομοσχέδιο, όπως είπε ο υπουργός θα κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος της εβδομάδος και θα γίνει νόμος του κράτους έως το τέλος του έτους».

Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ το νομοσχέδιο «προβλέπει: αύξηση του αφορολόγητου ορίου, χωρίς αυξήσεις στους έμμεσους φόρους, μείωση του φόρου καταθέσεων, κίνητρα στις εταιρείες, μείωση των φορολογικών συντελεστών στα κέρδη και στα μερίσματα, φοροελαφρύνσεις στους κατοίκους παραμεθόριων περιοχών, 'πρόνοια' για τους διαζευγμένους, ευνοούνται οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις στο Χρηματιστήριο».

Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι «κίνητρα - ανάσα για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων με μηδενικούς φόρους για την πλειοψηφία των χαμηλόμισθων και συνταξιούχων περιλαμβάνονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ γράφει ότι «φορο - ανάσες σε χιλιάδες επιχειρήσεις, ώστε να 'σηκώσουν κεφάλι' και να εξέλθουν από τη στενωπό στην οποία τις έχει εγκλωβίσει η καχεξία της αγοράς, δίνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο».

Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει ότι ΄«ως 'χρυσή τομή', το νομοσχέδιο ασφαλώς κρίνεται θετικό. Θα μπορούσε όμως να είναι πολύ τολμηρότερο».

ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν ότι «υψηλότερους φόρους θα πληρώσει η πλειονότητα των μισθωτών το 2005, αφού η κυβέρνηση μετέτρεψε τις προεκλογικές της υποσχέσεις για ελαφρύνσεις σε πραγματικές επιβαρύνσεις με το φορολογικό της νομοσχέδιο».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι «με μειώσεις φόρων που αγγίζουν το 30% ανοίγει η νέα φορολογική τριετία 2005 - 2007 για τις επιχειρήσεις, που ενισχύονται από τις απώλειες των μισθωτών, που θα εισπράττουν λιγότερα, λόγω της νέας κλίμακας και της μείωσης στο 1,5% της έκπτωσης φόρου, παρά την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ. Απώλειες και από την κατάργηση της έκπτωσης φόρου 75 ευρώ από οικογενειακές αποδείξεις. Οφέλη από αυξημένη έκπτωση 20% από ιατρικά, ενοίκια, δίδακτρα και τόκους στεγαστικών δανείων».

Το ΒΗΜΑ σημειώνει ότι «το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου δίνει ψιχία στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους, αλλά είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρο για τις επιχειρήσεις».

Η ΝΙΚΗ εκτιμά ότι «κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των μεγάλων επιχειρήσεων είναι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που εγκρίθηκε χθες από την κυβερνητική επιτροπή και παρουσιάστηκε επισήμως από τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2004 - 07:09 (Ώρα Λονδίνου)

Πέθανε ο Γασέρ Αραφάτ

Η τελευταία αναχώρηση του Γασέρ Αραφάτ από τη Δυτική Όχθη

Ο άνθρωπος που κυριαρχούσε στην παλαιστινιακή πολιτική σκηνή επί δεκαετίες πέθανε σε ηλικία 75 ετών σε νοσοκομείο του Παρισιού τα ξημερώματα, 0330 τοπική ώρα, της Πέμπτης.

Η σορός του θα μεταφερθεί στο Κάιρο όπου θα γίνει η κηδεία την Παρασκευή παρουσία ηγετών από πολλές αραβικές χώρες και την ίδια μέρα θα μεταφερθεί στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης όπου θα γίνει η ταφή.

Οι σημαίες είναι μεσίστιες έξω από το συγκρότημα της Ραμάλα όπου ο Γασέρ Αραφάτ πέρασε τα τελευταία δυόμιση χρόνια της ζωής του ουσιαστικά αποκλεισμένος από τους Ισραηλινούς.

Σημαντικές στιγμές στη ζωή του Γασέρ Αραφάτ

24 Αυγ. 1929: Γεννήθηκε στο Κάιρο

1948: Ίδρυσε τη Φατάχ

1969: Εξελέγη πρόεδρος της ΟΑΠ

1974: Εκφώνησε λόγο στη Γ.Σ. του ΟΗΕ

1982: Αναγκάστηκε από τους Ισραηλινούς να εγκαταλείψει το Λίβανο

1991: Παντρεύεται την Σουχά Ταγουίλ

1993: Υπογράφει στο Λευκό Οίκο ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ

1994: Βραβεύεται με το Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τους Ισραηλινούς Ραμπίν και Πέρες

2001: Οι Ισραηλινοί άρχισαν την πολιορκία του αρχηγείου του στη Ραμάλα

«Αυτή είναι μια μαύρη μέρα στην ιστορία μας» είπε ο Παλαιστίνιος υπουργός και στενός συνεργάτης του Αραφάτ, Σαέμπ Ερεκάτ ανακοινώνοντας τον θάνατο του βετεράνου ηγέτη.

Δεν υπάρχει σαφές διάδοχο σχήμα στην παλαιστινιακή ηγεσία. Έτσι για να προλάβουν το κενό εξουσίας και τον αγώνα για τη διαδοχή, οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι αναλαμβάνει υπηρεσιακός πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Ραουχί Φατούχ, μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών, όπως προβλέπει το σύνταγμα.

Ο Γασέρ Αραφάτ μεταφέρθηκε στις 29 Οκτωβρίου στο στρατιωτικό νοσοκομείο Περσί στα περίχωρα του Παρισιού.

Την Τρίτη υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία και έπεσε σε κώμα.

Αντιδράσεις

Η πρώτη αντίδραση ήταν αυτή του προέδρου της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, ο οποίος χαιρέτισε τον Παλαιστίνιο ηγέτη ως έναν άνθρωπο που διακρινόταν για το θάρρος του και την αποφασιστικότητα του.

«Με μεγάλη συγκίνηση μόλις πληροφορήθηκα το θάνατο του προέδρου Γιασέρ Αραφάτ, του πρώτου εκλεγμένου προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής. Θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινά μου και θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος», ανέφερε μεταξύ άλλων η γραπτή επιστολή του προέδρου της Γαλλίας.

Ακολούθησαν τα συλλυπητήρια του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους, ο οποίος χαρακτήρισε το θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ «σημαντική στιγμή στην ιστορία των Παλαιστινίων» και στην προσπάθεια τους για την αποκατάσταση της ειρήνης και για την κατάκτηση της ανεξαρτησίας τους. Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ευχή το μέλλον να φέρει την ειρήνη μαζί με ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος και τόνισε ότι «κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου απευθύνουμε έκκληση σε όλους στη Μέση Ανατολή αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας για να υπάρξει πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία».

Στην ακόλουθη ανακοίνωση προέβη ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο.

«Θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου στον παλαιστινιακό λαό για το θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ που έπαιξε ένα τόσο κυρίαρχο ρόλο επί σειρά δεκαετιών εκπροσωπώντας τον παλαιστινιακό λαό. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τη Μέση Ανατολή χωρίς τον Γιασέρ Αραφάτ». Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε, επίσης, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν δήλωσε βαθύτατα συγκινημένος από την απώλεια του Γιασέρ Αραφάτ, «του ηγέτη σύμβολο των αγώνων του παλαιστινιακού λαού», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η ισλαμική οργάνωση Χαμάς ανακοίνωσε ότι «θρηνεί με περηφάνια το χαμό του μεγάλου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, η προσωποποίηση του αγώνα μας και σύμβολο του παλαιστινιακού λαού».

Εκπρόσωπος της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ είπε ότι «θρηνούν τον πρόεδρο Αραφάτ, το μεγάλο ηγέτη του παλαιστινιακού λαού».

Σε αντίθεση, η οργάνωση Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά κάλεσε τα μέλη της να εξαπολύσουν επίθεση κατά του Ισραήλ για να εκδικηθούν για τη δολοφονία του Αραφάτ από τους Σιωνιστές.

Δηλώσεις Ελλήνων πολιτικών

«Ιστορική φυσιογνωμία, σύμβολο του αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για μια ελεύθερη πατρίδα» χαρακτηρίζει στην σχετική δήλωσή του τον εκλιπόντα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου εκφράζει επίσης την ευχή και την ελπίδα η νέα παλαιστινιακή ηγεσία που θα αναδειχθεί να μπορέσει να ανταποκριθεί στις μεγάλες σημερινές προκλήσεις και τις μεγάλες ευθύνες που αναλαμβάνει.

Τέλος αναφέρεται «με τιμή και συγκίνηση στη στενή φιλία, που συνέδεε τον Γιασέρ Αραφάτ με τον Ανδρέα Παπανδρέου» και χαρακτηρίζει το θάνατό του «μια μεγάλη απώλεια για τον Παλαιστινιακό λαό, που στερείται σήμερα τη φυσική του ηγεσία».

Η γενική γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα στην Παλαιστινιακή Αρχή, στο οποίο αναφέρεται:

«Με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Γιασέρ Αραφάτ. Ένας μεγάλος ηγέτης του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος διεθνώς και της αδιάκοπης πάλης για την απελευθέρωση του Παλαιστινιακού λαού από την Ισραηλινή κατοχή, έφυγε από κοντά μας. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στον Παλαιστινιακό λαό για τον χαμό του ηγέτη του και στην οικογένεια του Προέδρου Αραφάτ».

Το ΚΚΕ θα εκπροσωπήσει στην κηδεία του Γιάσερ Αραφάτ ο Θανάσης Παφίλης.

Τη βαθιά του λύπη και τα ειλικρινή συλλυπητήρια του για το θάνατο του παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ εξέφρασε προς την οικογένεια του εκλιπόντος και τον Παλαιστινιακό λαό ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Μητσοτάκης.

Η διπλωματική αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης στην Αθήνα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνεται ότι «με ιδιαίτερη θλίψη, αβάσταχτη οδύνη και βαθύ πένθος, ο παλαιστινιακός λαός αποχαιρετά τον ιστορικό ηγέτη του, τον μάρτυρα σύμβολο του αγώνα του, τον εκφραστή των οραμάτων του για ελευθερία και ανεξαρτησία, τον πρόεδρο και εθνάρχη του, Γιάσερ Αραφάτ».

Η διπλωματική αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης θα ανοίξει βιβλίο συλλυπητηρίων για το κοινό, από τη Δευτέρα 15 ως και την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2004, από τις 10.00 μέχρι τις 14.00.

Θλίψη στην Κύπρο

Τη βαθιά της θλίψη για το θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ εξέφρασε η κυπριακή κυβέρνηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι «ο θάνατός του αποτελεί τεράστια απώλεια για τον παλαιστινιακό λαό, ο οποίος έχασε τον ιστορικό του ηγέτη» και ανακοίνωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί στην κηδεία.

Θλίψη για το θάνατο του Παλαιστίνιου ηγέτη εξέφρασαν και εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, οι οποίοι επεσήμαναν το ρόλο και την προσφορά του Αραφάτ στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού.

Μια ζωή αγώνες

Ο Αραφάτ ήταν ηγέτης του παλαιστινιακού αντάρτικου από την δεκαετία του 60


Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2004 - 09:43 (Ώρα Λονδίνου)

Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

Ο Τζον Άσκροφτ παραιτήθηκε την Τρίτη

Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους επέλεξε ως διάδοχο του Τζον Άσκροφτ που παραιτήθηκε την Τρίτη από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, τον Αλμπέρτο Γκονζάλες νομικό σύμβουλο μέχρι τώρα του Λευκού Οίκου και στενού συνεργάτη του από το Τέξας.

Αν η Γερουσάι επικυρώσει τον διορισμό τότε ο κ.Γκονζάλες, 49 ετών, θα είναι ο πρώτος ισπανικής καταγωγής Αμερικανός που αναλαμβάνει τόσο υψηλό αξίωμα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ανακοινώνοντας τον διορισμό του ο πρόεδρος Μπους χαρακτήρισε τον κ.Γκονζάλες «ήρεμο με σωστή κρίση» άνθρωπο που βοήθησε στη διαμόρφωση της πολιτικής στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Ο Αλμπέρτο Γκονζάλες προέρχεται από οικογένεια μεταναστών που δούλεψαν σκληρά για να δώσουν στα οκτώ παιδιά τους καλλίτερες ευκαιρίες στη ζωή.

Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ και είναι πολλά χρόνια φίλος του κ.Μπους.

Ο κ.Γκονζάλες έγινε στόχος επικρίσεων από οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν διέρρευσε, αφού ξέσπασε το σκάνδαλο κακοποίησης Ιρακινών κρατουμένων στην φυλακή Άμπου Γκράιμπ, μνημόνιο του στο οποίο χαρακτήριζε «παλαιομοδίτικη» τη Συνθήκη της Γενεύης.

Ο διορισμός του υποδηλώνει, όπως αναμενόταν, ότι ο πρόεδρος Μπους θα επιλέξει για τη δεύτερη θητεία του, ως συνεργάτες ανθρώπους του περιβάλλοντος του των οποίων οι απόψεις συγκλίνουν με τις δικές του.


Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2004 - 08:15 (Ώρα Λονδίνου)

Βομβαρδίζεται για τρίτη μέρα η Φαλούτζα

Δεν έχουν δημοσιευθεί επίσημα στοιχεία για απώλειες

Για τρίτη συνεχή μέρα οι αμερικανικές δυνάμεις βομβάρδισαν τη Φαλούτζα.

Οι διοικητές των αμερικανικών δυνάμεων δήλωσαν ότι τα τρία τέταρτα της πόλης βρίσκονται πλέον υπό τον έλεγχο των αμερικανικών και ιρακινών δυνάμεων.

Εκπρόσωπος των Αμερικανών πεζοναυτών είπε ότι οι αντάρτες έχουν περιοριστεί σε μια λωρίδα κατά μήκος της εθνικής οδού που συνδέει το ανατολικό με το δυτικό τμήμα της Φαλούτζα.

Δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί επίσημα στοιχεία για απώλειες στρατιωτικές ή μεταξύ του άμαχου πληθυσμού της πόλης.

Ωστόσο, ένας Ιρακινός δημοσιογράφος που βρίσκεται μέσα στη Φαλούτζα είπε ότι είδε τα πτώματα τουλάχιστον 6 Αμερικανών στρατιωτών και πολλών ανταρτών.

Την Τετάρτη οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο συνολικός αριθμός των Αμερικανών που σκοτώθηκαν ήταν 11.

Οι απώλειες στις τάξεις των ανταρτών θεωρούνται στρατιωτικό απόρρητο και δεν ανακοινώνονται πριν το τέλος της μάχης.

«Σφαγεία»

Καθώς οι ιρακινές δυνάμεις ερευνούσαν τις περιοχές που έθεταν υπό τον έλεγχο τους ανακάλυψαν σπίτια όπου είχαν κρατηθεί ή ακόμη και εκτελεσθεί όμηροι.

Ο Ιρακινός στρατηγός Αμπντούλ Καντέρ Γασίμ είπε στους δημοσιογράφους ότι «στα σπίτια-σφαγεία ανακαλύφθηκαν όπλα, μαύρες κουκούλες και CD που έδειχναν αποκεφαλισμούς ομήρων από τους απαγωγείς τους.

Όμως, ο στρατηγός Γασίμ αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση αν βρέθηκαν σωροί ομήρων ή στοιχεία για την τύχη των ομήρων των οποίων αγνοείται η τύχη.


Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2004 - 07:09 (Ώρα Λονδίνου)

Πέθανε ο Γασέρ Αραφάτ

Η τελευταία αναχώρηση του Γασέρ Αραφάτ από τη Δυτική Όχθη

Ο άνθρωπος που κυριαρχούσε στην παλαιστινιακή πολιτική σκηνή επί δεκαετίες πέθανε σε ηλικία 75 ετών σε νοσοκομείο του Παρισιού τα ξημερώματα, 0330 τοπική ώρα, της Πέμπτης.

Η σωρός του θα μεταφερθεί στο Κάιρο όπου θα γίνει η κηδεία την Παρασκευή παρουσία ηγετών από πολλές αραβικές χώρες και την ίδια μέρα θα μεταφερθεί στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης όπου θα γίνει η ταφή.

Οι σημαίες είναι μεσίστιες έξω από το συγκρότημα της Ραμάλα όπου ο Γασέρ Αραφάτ πέρασε τα τελευταία δυόμιση χρόνια της ζωής του ουσιαστικά αποκλεισμένος από τους Ισραηλινούς.

Σημαντικές στιγμές στη ζωή του Γασέρ Αραφάτ

24 Αυγ. 1929: Γεννήθηκε στο Κάιρο

1948: Ίδρυσε τη Φατάχ

1969: Εξελέγη πρόεδρος της ΟΑΠ

1974: Εκφώνησε λόγο στη Γ.Σ. του ΟΗΕ

1982: Αναγκάστηκε από τους Ισραηλινούς να εγκαταλείψει το Λίβανο

1991: Παντρεύεται την Σουχά Ταγουίλ

1993: Υπογράφει στο Λευκό Οίκο ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ

1994: Βραβεύεται με το Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τους Ισραηλινούς Ραμπίν και Πέρες

2001: Οι Ισραηλινοί άρχισαν την πολιορκία του αρχηγείου του στη Ραμάλα

«Αυτή είναι μια μαύρη μέρα στην ιστορία μας» είπε ο Παλαιστίνιος υπουργός και στενός συνεργάτης του Αραφάτ, Σαέμπ Ερεκάτ ανακοινώνοντας τον θάνατο του βετεράνου ηγέτη.

Δεν υπάρχει σαφές διάδοχο σχήμα στην παλαιστινιακή ηγεσία. Έτσι για να προλάβουν το κενό εξουσίας και τον αγώνα για τη διαδοχή, οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι αναλαμβάνει υπηρεσιακός πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Ραουχί Φατούχ, μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών, όπως προβλέπει το σύνταγμα.

Ο Γασέρ Αραφάτ μεταφέρθηκε στις 29 Οκτωβρίου στο στρατιωτικό νοσοκομείο Περσί στα περίχωρα του Παρισιού.

Την Τρίτη υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία και έπεσε σε κώμα.

Αντιδράσεις

Η πρώτη αντίδραση ήταν αυτή του προέδρου της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, ο οποίος χαιρέτισε τον Παλαιστίνιο ηγέτη ως έναν άνθρωπο που διακρινόταν για το θάρρος του και την αποφασιστικότητα του.

«Με μεγάλη συγκίνηση μόλις πληροφορήθηκα το θάνατο του προέδρου Γιασέρ Αραφάτ, του πρώτου εκλεγμένου προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής. Θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινά μου και θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος», ανέφερε μεταξύ άλλων η γραπτή επιστολή του προέδρου της Γαλλίας.

Ακολούθησαν τα συλλυπητήρια του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους, ο οποίος χαρακτήρισε το θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ «σημαντική στιγμή στην ιστορία των Παλαιστινίων» και στην προσπάθεια τους για την αποκατάσταση της ειρήνης και για την κατάκτηση της ανεξαρτησίας τους. Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ευχή το μέλλον να φέρει την ειρήνη μαζί με ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος και τόνισε ότι «κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου απευθύνουμε έκκληση σε όλους στη Μέση Ανατολή αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας για να υπάρξει πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία».

Στην ακόλουθη ανακοίνωση προέβη ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο.

«Θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου στον παλαιστινιακό λαό για το θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ που έπαιξε ένα τόσο κυρίαρχο ρόλο επί σειρά δεκαετιών εκπροσωπώντας τον παλαιστινιακό λαό. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τη Μέση Ανατολή χωρίς τον Γιασέρ Αραφάτ». Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε, επίσης, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν δήλωσε βαθύτατα συγκινημένος από την απώλεια του Γιασέρ Αραφάτ, «του ηγέτη σύμβολο των αγώνων του παλαιστινιακού λαού», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η ισλαμική οργάνωση Χαμάς ανακοίνωσε ότι «θρηνεί με περηφάνια το χαμό του μεγάλου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, η προσωποποίηση του αγώνα μας και σύμβολο του παλαιστινιακού λαού».

Εκπρόσωπος της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ είπε ότι «θρηνούν τον πρόεδρο Αραφάτ, το μεγάλο ηγέτη του παλαιστινιακού λαού».

Σε αντίθεση, η οργάνωση Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά κάλεσε τα μέλη της να εξαπολύσουν επίθεση κατά του Ισραήλ για να εκδικηθούν για τη δολοφονία του Αραφάτ από τους Σιωνιστές.


«Χαμένος Παράδεισος»

Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση στην Ολλανδία και το «φιάσκο» της Γαλλίας στην Ακτή του Ελεφαντοστού είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν σήμερα τις ευρωπαϊκές εφημερίδες.

«Χαμένος Παράδεισος»

Η τεταμένη ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε μετά τη δολοφονία του κινηματογραφιστή Θέο βαν Χοχ και η χθεσινή αντιτρομοκρατική επιχείρηση στη Χάγη κατά την οποία τραυματίσθηκαν σοβαρά δύο αστυνομικοί και συνελήφθησαν δύο ύποπτοι «κατέστρεψαν ακόμη μια ψευδαίσθηση για την ολλανδική κοινωνία» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα Ντι Βελτ (Die Welt).

«Μια χώρα τόσο υπερήφανη για τον ειρηνικό της χαρακτήρα ξαφνικά βρίσκεται στο προσκήνιο του αγώνα κατά των φανατικών και των τρομοκρατών» συνεχίζει η Ντι Βελτ.

Στην Δημοκρατία της Τσεχίας η εφημερίδα Πράβο (Pravo) αναρωτιέται γιατί μια χώρα που θεωρείται γενικά «μοντέλο θρησκευτικής και φυλετικής ανοχής» εμφανίζει ξαφνικά τόσο διαταραγμένη ατμόσφαιρα.

Η τσέχικη εφημερίδα πιστεύει πως όλα θα πήγαιναν καλά αν αυτοί που μεταναστεύουν στην Ευρώπη για οικονομικούς λόγους ακολουθούσαν τους παραδοσιακούς κανόνες φιλοξενίας που απαιτούν «από τους οικοδεσπότες φιλοξενία και από τους καλεσμένους σεβασμό των τοπικών ηθών και εθίμων».

«Γαλλικό φιάσκο»

Μια μέρα μετά την παρασημοφόρηση μετά θάνατο από τον πρόεδρο Ζακ Σιράκ των 9 Γάλλων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην Ακτή του Ελεφαντοστού, στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Λιμπερασιόν (Liberation) κυριαρχεί ο τίτλος «το φιάσκο της Γαλλίας».

Η εφημερίδα πιστεύει πως «ένας από τους στόχους, και ίσως ο κύριος στόχος της ένοπλης επέμβασης της Γαλλίας στην κρίση της Ακτής του Ελεφαντοστού ήταν η διατήρηση της επιρροής της Γαλλίας και η προστασία των εθνικών της συμφερόντων».

«Βέβαια αξίζει κάθε έπαινο και η προσπάθεια της Γαλλίας να εμποδίσει την αφρικανική αυτή χώρα να διολισθήσει στο αιματηρό χάος» επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα.

Όμως η Λιμπερασιόν πιστεύει πως «το σφάλμα δεν ήταν η επέμβαση για να αποτραπεί ένας εμφύλιος πόλεμος , αλλά η ανικανότητα ή απροθυμία της Γαλλίας να επιβάλει την ειρήνη ή να ταχθεί με τη μια ή την άλλη πλευρά».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.