Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-11-07

  1. Δυστύχημα λόγω πιθανής αυτοκτονίας
  2. Η Φαλούτζα βάλλεται από αέρος και ξηράς
  3. Έκκληση για ηρεμία
  4. Από την ευμάρεια στον εμφύλιο
  5. Ανώτατοι Παλαιστίνοι καθοδόν για Παρίσι
  6. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το Ιράκ
  7. Επιστροφή στις νίκες για την Ράντκλιφ
  8. ΠΓΔΜ: Απέτυχε το δημοψήφισμα
  9. Αναβρασμός στην Ακτή Ελεφαντοστού
  10. Κορέια και Αμπάς μεταβαίνουν στο Παρίσι
  11. Νεκρός διαδηλωτής στις γραμμές του τρένου
  12. Προετοιμασίες για την κηδεία του Αραφάτ
  13. Όχι στα συλλαλητήρια από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
  14. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το Ιράκ
  15. ΠΓΔΜ: Κρίσιμο δημοψήφισμα με χαμηλή προσέλευση
  16. Αναβρασμός στην Ακτή Ελεφαντοστού
  17. Έντονα καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη
  18. Όχι στα συλλαλητήρια από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
  19. Εξωτερική πολιτική και κίνδυνοι
  20. Αναζητείται ένοικος για την κορυφή
  21. Προκαταρκτική συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν
  22. Αναβρασμός στην Ακτή Ελεφαντοστού
  23. Εν αναμονή της επίθεσης
  24. Έξαρση βίας στο Ιράκ

Δευτέρα 08 Νοεμβρίου 2004 - 02:54 (Ώρα Λονδίνου)

Δυστύχημα λόγω πιθανής αυτοκτονίας

Ο κυριακάτικος βρετανικός Τύπος

Με το σιδηροδρομικό δυστύχημα που επέφερε το θάνατο επτά ατόμων και τον τραυματισμό πολλών άλλων ασχολούνται τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου.

Οι περισσότερες εφημερίδες πιστεύουν ότι επρόκειτο για αυτοκτονία του οδηγού αυτοκινήτου, με το οποίο πραγματοποιήθηκε η σύγκρουση του τρένου.

Η εφημερίδα Τάιμς (Times) υπογραμμίζει ότι πρέπει να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας, Άλιστερ Ντάρλινγκ, υποσχέθηκε πως θα διεξαχθεί έρευνα για να υπάρξει μεγαλύτερη ασφάλεια στις διασταυρώσεις.

Η Ιντιπέντεντ (Independent) αναφέρει ότι, σύμφωνα με την αστυνομία, το αυτοκίνητο φαινόταν να είναι επίτηδες παρκαρισμένο μπροστά στις σιδηροδρομικές γραμμές.

Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στις απέλπιδες προσπάθειες ενός αστυνομικού να σταματήσει το τρένο.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) υπογραμμίζει ότι ο εν λόγω αστυνομικός προσπάθησε να σημάνει συναγερμό λίγα μόλις λεπτά πριν από το δυστύχημα.

Ο ίδιος προσπάθησε να διώξει τον οδηγό από τις σιδηροδρομικές γραμμές, αλλά συνειδητοποίησε ότι αυτός έμενε εκεί αμετακίνητος, λέει η εφημερίδα.

Για απόγνωση και θλίψη κάνει λόγο η Γκάρντιαν (Guardian) αναφερόμενη στο δυστύχημα που προκάλεσε τον εκτροχιασμό του τρένου.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι είναι το μεγαλύτερο θανατηφόρο δυστύχημα στη χώρα εδώ και δύο χρόνια.


Δευτέρα 08 Νοεμβρίου 2004 - 00:03 (Ώρα Λονδίνου)

Η Φαλούτζα βάλλεται από αέρος και ξηράς

Σφοδροί και συνεχείς είναι οι βομβαρδισμοί στη Φαλούτζα

Αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τη Φαλούτζα τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας ενώ σφοδρές μάχες διεξάγονται στη ξηρά μεταξύ των αμερικανικών δυνάμεων και της ιρακινής αντίστασης.

Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, επικαλούμενο πηγές του, μετέδωσε ότι διεξάγονται σφοδρές μάχες στα ανατολικά και νοτιοανατολικά προάστια της Φαλούτζα.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις κατέλαβαν το κεντρικό νοσοκομείο της πόλης, το οποίο βρίσκεται έξω από τη Φαλούτζα.

Όλα αυτά ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις ετοιμάζονται να εξαπολύσουν μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση για την επανακατάληψη της πόλης.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, αυτό το κύμα συντονισμένων επιθέσεων της ιρακινής αντίστασης αποτελεί απάντηση στην πίεση που ασκείται στη Φαλούτζα, ενόψει της επικείμενης αμερικανικής επίθεσης.

Ότι απέμεινε από νοσοκομείο στη Φαλούτζα που επλήγη από τους βομβαρδισμούς των Αμερικανών

Οι Βρετανοί στρατιώτες του τάγματος της «Μαύρης Περιπόλου» που έχουν προωθηθεί κοντά στην περιοχή, απέκλεισαν μία γέφυρα στην ανατολική όχθη του Ευφράτη, ώστε να αποτρέψουν τη μεταφορά όπλων και μαχητών προς τη Φαλούτζα.

Ο επικεφαλής των Αμερικανών πεζοναυτών, στρατηγός Τζον Σάτλερ, είπε στους στρατιώτες του ότι αποστολή τους είναι να διώξουν τους εγκληματίες και τους τρομοκράτες που βρίσκονται στην πόλη.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC, οι πεζοναύτες έχουν ήδη προμηθευθεί την απαραίτητη στρατιωτική περιβολή για μια τέτοια επιχείρηση.

Οι μαχητές, οι σουνίτες μουσουλμάνοι και οι ηγέτες των φυλετικών ομάδων που έχουν οχυρωθεί στη Φαλούτζα κάλεσαν τα μέσα ενημέρωσης να μπουν στην πόλη υπό την προστασία τους, ώστε να καταγράψουν τις επιθέσεις τις οποίες περιέγραψαν ως «σταυροφορία εναντίον του Ισλάμ».

Σε κατάσταση

εκτάκτου ανάγκης

Η μεταβατική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλάουϊ στο Ιράκ κήρυξε το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για διάστημα τουλάχιστον 60 ημερών.

Η απόφαση δεν αφορά τις περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι στα βόρεια της χώρας.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ δήλωσε ότι η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης «καταδεικνύει πόσο αποφασισμένοι είμαστε καταπνίξουμε τη βία των ανταρτών ενόψει των εκλογών του Ιανουαρίου».

«Θέλουμε να ασφαλίσουμε τη χώρα για να μπορέσουν οι εκλογές να διεξαχθούν ειρηνικά, για να μπορέσει ο λαός ελεύθερα να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα χωρίς το φόβο των τρομοκρατών και των δυνάμεων που προσπαθούν να ισοπεδώσουν την πολιτική διαδικασία στο Ιράκ», είπε ο Ιγάντ Αλάουϊ σε δημοσιογράφους.

Έξαρση βίας

Η ενέργεια της κυβέρνησης υπαγορεύθηκε από τις πολλαπλές πολύνεκρες επιθέσεις σε περιοχές του λεγόμενου σουνιτικού τριγώνου στο κεντρικό Ιράκ.

Στην πόλη Χαντίθα, 200 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης, ένοπλοι εισέβαλαν σε αστυνομικό τμήμα και σκότωσαν τουλάχιστον 21 Ιρακινούς αστυνομικούς.

Εξήντα ημέρες θα ισχύσει η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που επέβαλε ο Iγάντ Αλάουϊ

Παρόμοια επίθεση σημειώθηκε και στην πόλη Χακλανίγια, όπου σκοτώθηκε ανώτερος αξιωματικός της ιρακινής αστυνομίας και έξι αστυνομικοί.

Εκρήξεις σημειώθηκαν επίσης στη Βαγδάτη. Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη έξω από την οικία του υπουργού Οικονομικών, Αμπντέλ Αμπντούλ Μάχι.

Ο υπουργός δεν ήταν σπίτι του και έχασε τη ζωή του ένας εκ των προσωπικών του φρουρών.

Το Σάββατο, στην πόλη Σαμάρα, έως και 43 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά ενόπλων μαχητών.

Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν και το κέντρο της Βαγδάτης, μία εκ των οποίων σημειώθηκε έξω από την οικία του υπουργού Οικονομικών της μεταβατικής κυβέρνησης Αντέλ Αμπντούλ Μεχντί, σκοτώνοντας έναν από τους σωματοφύλακές του.

Επίσης, ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε σε ενέδρα στην πόλη Μπάλαντ, δυτικά της πρωτεύουσας, ενώ τρεις αξιωματούχοι της επαρχίας Ντιγιάλα έπεσαν νεκροί από τα πυρά ενόπλων, ενώ πήγαιναν στην κηδεία ενός συναδέφλου τους.


Κυριακή 07 Νοεμβρίου 2004 - 18:44 (Ώρα Λονδίνου)

Έκκληση για ηρεμία

Αεροπορική επίθεση δέχθηκαν τα γαλλικά ειρηνευτικά στρατεύματα

Έκκληση για ηρεμία απηύθυνε ο πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού, Λοράν Γκμπάγκμπο και κάλεσε τους διαδηλωτές να σταματήσουν τις διαμαρτυρίες και να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Αφρικανού προέδρου από την έναρξη των ταραχών στην πόλη Αμπιτζάν πριν από δύο ημέρες.

Στο μεταξύ, επικίνδυνα έχει κλιμακωθεί η βία στην Ακτή Ελεφαντοστού της δυτικής Αφρικής, μετά την αεροπορική επίθεση κυβερνητικών δυνάμεων στην πόλη Μπουάκε, που στοίχισε τη ζωή εννέα Γάλλων στρατιωτών και ενός Αμερικανού υπάλληλου οργάνωσης αρωγής.

Σε αντίποινα οι γαλλικές δυνάμεις κατέστρεψαν πέντε στρατιωτικά αεροσκάφη και κατέλαβαν το αεροδρόμιο της μεγαλύτερης πόλης, Αμπιτζάν.

Χιλιάδες κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους φωνάζοντας αντιγαλλικά συνθήματα και απειλώντας με επανακατάληψη του αεροδρομίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για απομάκρυνση των περίπου 15.000 Γάλλων που ζουν στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Ο κ. Μπαρνιέ πρόσθεσε ότι η μόνη εναλλακτική λύση στη βία είναι η εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Λίνας Μαρκουσίς, η οποία υπεγράφη τον Ιανουάριο του 2003 και έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, η οποία ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απηύθυνε έκκληση προς τον πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού, Λοράν Γκμπαγκμπό για τον τερματισμό της βίας.

Ο Ολλανδός υπουργός, Μπέρναρντ Μποτ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αφρικανό πρόεδρο.

Ισχυρές εκρήξεις και ανταλλαγές πυρών εξακολουθούν να ακούγονται τόσο στο Αμπιτζάν, όπου μάλιστα πυρπολήθηκε ένα γαλλικό σχολείο, όσο και στην πρωτεύουσα Γιαμουσούκρο.

Με εντολή του προέδρου της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, η γαλλική δύναμη των 4 χιλιάδων στρατιωτών στη χώρα ενισχύθηκε με τρία μαχητικά αεροσκάφη τύπου Μιράζ και δύο λόχους πεζικού από τη γειτονική Γκαμπόν, συνολικής δύναμης 600 ανδρών. Οι νέες δυνάμεις έχουν ήδη αρχίσει να αναπτύσσονται στο Αμπιτζάν.

Η Γαλλία απέρριψε την κατηγορία ότι στρατιώτες της πυροβόλησαν και σκότωσαν τριάντα διαδηλωτές.

Σε έκτακτη συνεδρίασή του, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε την επίθεση εναντίον της γαλλικής ειρηνευτικής δύναμης, ενώ ο αρμόδιος αξιωματούχος του Οργανισμού κάλεσε τις αρχές να σταματήσουν την εκπομπή «μηνυμάτων μίσους», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρέσβης της Ακτής Ελεφαντοστού στα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο των εννέα Γάλλων στρατιωτών, αλλά σε συνέντευξή του στο BBC κάλεσε τη Γαλλία να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία της χώρας του.

Συνολικά, 10 χιλιάδες στρατιώτες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών έχουν αναπτυχθεί στην ουδέτερη ζώνη που χωρίζει τη νότια Ακτή Ελεφαντοστού, η οποία ελέγχεται από τις κυβερνητικές δυνάμεις του προέδρου Λοράν Γκμπαγκμπό, από το βόρειο τμήμα της χώρας που ελέγχεται από τους μουσουλμάνους αντάρτες.


Κυριακή 07 Νοεμβρίου 2004 - 22:20 (Ώρα Λονδίνου)

Από την ευμάρεια στον εμφύλιο

Περιτριγυρισμένη από δυτικοαφρικανικά κράτη επιρρεπή σε πραξικοπήματα και εμφύλιους πολέμους, η Ακτή Ελεφαντοστού εθεωρείτο υπόδειγμα πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ευμάρειας.

Το πολιτικό σκηνικό της σταθερότητας κατέρρευσε αρχικώς το 1999 με την εκδήλωση στρατιωτικού πραξικοπήματος, ενώ ένα χρόνο μετά η αμφιλεγόμενη εκλογική διαδικασία πυροδότησε τις εμφύλιες συγκρούσεις.

Έκτοτε η ισχυρή εθνικιστική κυβέρνηση του νότου βρίσκεται σε συνεχή αντιπαράθεση με το μουσουλμανικό βορρά που ελέγχεται από τις δυνάμεις των ανταρτών.

Στο πλευρό των ανταρτών έσπευσαν για την ενίσχυσή τους κάτοικοι γειτονικών αφρικανικών κρατών.

Η Ακτή Ελεφαντοστού από χώρα χωνευτήρι των λαών και των θρησκειών μετετράπη σε κράτος όπου κυριαρχεί η ξενοφοβία.

Το 2003 υπεγράφη η εκεχειρία του Λίνας Μαρκουσίς μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών και τη διαμεσολάβηση της Γαλλίας, πρώην αποικιοκρατικής δύναμης στην αφρικανική χώρα.

Η συμφωνία προέβλεπε την ανάπτυξη περίπου 10.000 κυανοκράνων με αποστολή την επιτήρηση μιας ουδέτερης ζώνης μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών.

Και οι δύο πλευρές κατηγορούν την ειρηνευτική δύναμη ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των αντιπάλων της.

Μια σειρά ειρηνευτικών συνομιλιών που ξεκίνησαν το 2004 οδήγησαν σε συμφωνία που υπεγράφη στην πρωτεύουσα της Γκάνα, Άκρα και η οποία έθετε το χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή εκλογών το 2005.

Η συμφωνία προέβλεπε την υιοθέτηση νομικών και συνταγματικών μεταρρυθμίσεων μέχρι το Σεπτέμβριο καθώς και τον αφοπλισμό των ανταρτών μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Οι προθεσμίες δεν τηρήθηκαν, οι εντάσεις ενισχύθηκαν και η εκεχειρία κατέρρευσε την περασμένη εβδομάδα με το βομβαρδισμό θέσεων των ανταρτών στο βορρά από τις κυβερνητικές δυνάμεις.


Κυριακή 07 Νοεμβρίου 2004 - 21:48 (Ώρα Λονδίνου)

Ανώτατοι Παλαιστίνοι καθοδόν για Παρίσι

Από την Πόλη της Ιερουσαλήμ, Πάνος Χαρίτος

Το Ισράηλ προετοιμάζεται από τώρα για το ενδεχόμενο της κηδείας του Αραφάτ

Στο Παρίσι αναμένεται να ταξιδέψουν ο υπουργός των Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ναμπίλ Σάαθ και ο δεύτερος τη τάξει της οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), Μαχμούντ Αμπάς για να επισκεφθούν τον Γιάσερ Αραφάτ στο νοσοκομείο του Περσί.

Το ενδιαφέρον σ αυτό το ταξίδι δεν είναι τόσο το εάν θα καταφέρουν να επικοινωνήσουν με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, όσο το τι μεσολάβησε μέχρι αυτό ν ανακοινωθεί.

Πρώτος γνωστοποίησε το θέμα ο Ναμπίλ Σάαθ αναφέροντας ότι θα ταξιδέψει στη γαλλική πρωτεύουσα μαζί με τον υπαρχηγό της PLO ή τον πρωθυπουργό ή και τους δυο μαζί.

Συνεργάτες του Μαχμούντ Αμπάς επιχείρησαν να δικαιολογήσουν το ταξίδι αυτό λέγοντας ότι θα έχουν επαφές με τη Σούχα τη σύζυγο του Γιάσερ Αραφάτ ώστε να βάλουν ένα τέλος στη διχογνωμία σχετικά με το ποιος θα λάβει την απόφαση της αποσύνδεσης του Παλαιστίνιου προέδρου από το μηχάνημα που τον κρατά εν ζωή.

Σχεδόν την ίδια στιγμή, το γραφείο του πρωθυπουργού ανακοίνωνε ότι δεν τίθεται θέμα ταξιδιού στο Παρίσι και τρία λεπτά αργότερα το υπουργείο των Εξωτερικών της Γαλλίας εξέδιδε ανακοίνωση αναφέροντας επί λέξη ότι, αύριο το πρωί η παλαιστινιακή ηγεσία αναμένεται στο νοσοκομείο όπου θα επισκεφθούν τον Γιάσερ Αραφάτ.

Δεν είχαν περάσει δέκα λεπτά και γνωστοποιήθηκε επίσης ότι ένας εκ των αντιπάλων του Γιάσερ Αραφάτ επιστρέφει στη Ραμάλα με μήνυμα της συζύγου του, το οποίο απευθύνεται στην Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ μέχρι της πρώτες πρωινές ώρες το περιβάλλον του Μαχμούντ Αμπάς δεν επιβεβαίωνε ότι θα μεταβεί στη γαλλική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με ξένους διπλωμάτες εδώ στην Ιερουσαλήμ, η επεξήγηση αυτής της όχι και τόσο φυσιολογικής εξέλιξης των πραγμάτων, αλλά και της γνωστοποίησης της από το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, οφείλεται στο γεγονός, ότι η γαλλική κυβέρνηση δυσανασχέτησε με τον τρόπο που χειρίζονται το θέμα στην Παλαιστινιακή Αρχή από τη στιγμή που τους ενημέρωσαν ότι η κατάστασή της υγείας του ασθενούς, είναι μη αναστρέψιμη.

Σύμφωνα με δυτικό διπλωμάτη οι Γάλλοι ήλθαν σε δύσκολη θέση όταν διαπίστωσαν ότι στελέχη της PLO από την Τυνησία ξεκινούν την αντιπαράθεση με παλαιστινιακή ηγεσία για τη διαδοχή του Αραφάτ χρησιμοποιώντας το χώρο του νοσοκομείου και αδιαφορώντας για το πόσο μπορεί να κρατηθεί εν ζωή με τα μηχανήματα ο παλαιστίνιος πρόεδρος.

Έτσι αποφάσισαν να μεταθέσουν το πρόβλημα όπου οι Παλαιστίνιοι επιθυμούν πιθανότατα να μεταφερθεί στο Κάιρο αλλά να μην επιτρέψουν παραπέρα εμπλοκή της Γαλλίας για της εσωτερικές διενέξεις των παλαιστίνιων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η εξέλιξη αυτή, ίσως να επισπεύσει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων από την παλαιστινιακή ηγεσία για τη φυσική αποδέσμευση του Γιάσερ Αραφάτ.

Ωστόσο, δίχως την επίτευξη των μεταξύ τους συμφωνιών, το σκηνικό για την επόμενη ημέρα διαγράφεται ιδιαίτερα απρόβλεπτο.


Κυριακή 07 Νοεμβρίου 2004 - 11:11 (Ώρα Λονδίνου)

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το Ιράκ

Σφοδροί και συνεχείς είναι οι βομβαρδισμοί στη Φαλούτζα

Η μεταβατική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλάουϊ στο Ιράκ κήρυξε το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για διάστημα τουλάχιστον 60 ημερών.

Η απόφαση δεν αφορά τις περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι στα βόρεια της χώρας.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ δήλωσε ότι η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης «καταδεικνύει πόσο αποφασισμένοι είμαστε καταπνίξουμε τη βία των ανταρτών ενόψει των εκλογών του Ιανουαρίου».

«Θέλουμε να ασφαλίσουμε τη χώρα για να μπορέσουν οι εκλογές να διεξαχθούν ειρηνικά, για να μπορέσει ο λαός ελεύθερα να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα χωρίς το φόβο των τρομοκρατών και των δυνάμεων που προσπαθούν να ισοπεδώσουν την πολιτική διαδικασία στο Ιράκ», είπε ο Ιγάντ Αλάουϊ σε δημοσιογράφους.

Έξαρση βίας

Η ενέργεια της κυβέρνησης υπαγορεύθηκε από τις πολλαπλές πολύνεκρες επιθέσεις σε περιοχές του λεγόμενου σουνιτικού τριγώνου στο κεντρικό Ιράκ.

Στην πόλη Χαντίθα, 200 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης, ένοπλοι εισέβαλαν σε αστυνομικό τμήμα και σκότωσαν τουλάχιστον 21 Ιρακινούς αστυνομικούς.

Iγάντ Αλάουϊ

Παρόμοια επίθεση σημειώθηκε και στην πόλη Χακλανίγια, όπου σκοτώθηκε ανώτερος αξιωματικός της ιρακινής αστυνομίας και έξι αστυνομικοί.

Εκρήξεις σημειώθηκαν επίσης στη Βαγδάτη. Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη έξω από την οικία του υπουργού Οικονομικών, Αμπντέλ Αμπντούλ Μάχι.

Ο υπουργός δεν ήταν σπίτι του και έχασε τη ζωή του ένας εκ των προσωπικών του φρουρών.

Το Σάββατο, στην πόλη Σαμάρα, έως και 43 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά ενόπλων μαχητών.

Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν και το κέντρο της Βαγδάτης, μία εκ των οποίων σημειώθηκε έξω από την οικία του υπουργού Οικονομικών της μεταβατικής κυβέρνησης Αντέλ Αμπντούλ Μεχντί, σκοτώνοντας έναν από τους σωματοφύλακές του.

Επίσης, ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε σε ενέδρα στην πόλη Μπάλαντ, δυτικά της πρωτεύουσας, ενώ τρεις αξιωματούχοι της επαρχίας Ντιγιάλα έπεσαν νεκροί από τα πυρά ενόπλων, ενώ πήγαιναν στην κηδεία ενός συναδέφλου τους.

Φαλούτζα

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, αυτό το κύμα συντονισμένων επιθέσεων αποτελεί απάντηση στην πίεση που ασκείται στη Φαλούτζα, ενόψει της επικείμενης αμερικανικής επίθεσης.

Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, επικαλούμενο πηγές του, μετέδωσε ότι διεξάγονται σφοδρές μάχες στα ανατολικά και νοτιοανατολικά προάστια της Φαλούτζα.

Ότι απέμεινε από νοσοκομείο στη Φαλούτζα που επλήγη από τους βομβαρδισμούς των Αμερικανών

Οι Βρετανοί στρατιώτες του τάγματος της «Μαύρης Περιπόλου» που έχουν προωθηθεί κοντά στην περιοχή, απέκλεισαν μία γέφυρα στην ανατολική όχθη του Ευφράτη, ώστε να αποτρέψουν τη μεταφορά όπλων και μαχητών προς τη Φαλούτζα.

Οι αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν 7 αεροπορικές επιθέσεις εναντίον κρησφύγετων μαχητών στην πόλη σε διάστημα 24 ωρών.

Ο επικεφαλής των Αμερικανών πεζοναυτών, στρατηγός Τζον Σάτλερ, είπε στους στρατιώτες του ότι αποστολή τους είναι να διώξουν τους εγκληματίες και τους τρομοκράτες που βρίσκονται στην πόλη.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC, οι πεζοναύτες έχουν ήδη προμηθευθεί την απαραίτητη στρατιωτική περιβολή για μια τέτοια επιχείρηση.

Οι μαχητές, οι σουνίτες μουσουλμάνοι και οι ηγέτες των φυλετικών ομάδων που έχουν οχυρωθεί στη Φαλούτζα κάλεσαν τα μέσα ενημέρωσης να μπουν στην πόλη υπό την προστασία τους, ώστε να καταγράψουν τις επιθέσεις τις οποίες περιέγραψαν ως «σταυροφορία εναντίον του Ισλάμ».


Κυριακή 07 Νοεμβρίου 2004 - 19:18 (Ώρα Λονδίνου)

Επιστροφή στις νίκες για την Ράντκλιφ

Πολλοί αμφισβήτησαν τις ικανότητες της Ράντκλιφ εξαιτίας της αποτυχίας της στην Αθήνα

Η Βρετανίδα μαραθωνοδρόμος, Πόλα Ράντκλιφ επέστρεψε στις νίκες καθώς τερμάτισε πρώτη στο μαραθώνιο της Νέας Υόρκης.

Ήταν η πρώτη κούρσα της Βρετανίδας αθλήτριας μετά την απογοητευτική της εμφάνιση στον μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Ο μαραθώνιος της Νέας Υόρκης κρίθηκε στο τελικό σπριντ. Η Πόλα Ράντκλιφ με χρόνο δύο ώρες και 23 λεπτά επικράτησε της Κενυάτισσας, Σούζαν Τσεπκεμέι.

«Είναι ένας ωραίος τρόπος για να κλείσει αυτή η χρονιά. Τώρα είμαι έτοιμη για μια μεγάλη ανάπαυλα», δήλωσε η Βρετανίδα δρομέας.

Η Πόλα Ράντκλιφ ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στο μαραθώνιο της Νέας Υόρκης την τελευταία στιγμή και πολλοί ήταν αυτοί που πίστευαν ότι δεν είχε συνέλθει επαρκώς από την αποτυχία της στην Αθήνα.

Ο Νοτιοαφρικανός, Χέντρικ Ραμάαλα ήταν ο νικητής στο μαραθώνιο των ανδρών.


Κυριακή 07 Νοεμβρίου 2004 - 15:20 (Ώρα Λονδίνου)

ΠΓΔΜ: Απέτυχε το δημοψήφισμα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν την εβδομάδα που πέρασε την ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας»

Το κυβερνών κόμμα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ανακοίνωσε ότι απέτυχε το δημοψήφισμα για την έγκριση ή μη του νόμου που ενισχύει τις τοπικές εξουσίες της αλβανικής μειονότητας.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς η προσέλευση στις κάλπες είναι χαμηλή.

Τις τρεις πρώτες ώρες από το άνοιγμα των καλπών περίπου το 4% των 1,7 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων μετέβη στα εκλογικά τμήματα.

Για να ισχύσει, ωστόσο, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος η συμμετοχή πρέπει να ξεπεράσει το 50%.

Το νομοσχέδιο που προσκρούει στις ισχυρές αντιδράσεις του σλαβομακεδονικού πληθυσμού, απορρέει από την ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας το 2001, με την οποία δόθηκε τέλος στην εθνοτική κρίση που είχε ξεσπάσει τότε στην χώρα, και είναι το μοναδικό που δεν έχει ακόμη επικυρωθεί από την βουλή.

Τα επίμαχα σημεία του που προκαλούν την έντονη αυτή αντιπαράθεση, αφορούν την επέκταση των διοικητικών ορίων των δήμων Σκοπίων και Στρούγκας, με την προσάρτηση σε αυτούς περιοχών με αμιγή αλβανικό πληθυσμό.

Έτσι στην μεν πρωτεύουσα της χώρας, ο αλβανικός πληθυσμός θα ξεπεράσει σε ποσοστό το 20% (από 15% που είναι σήμερα) και η αλβανική θα αναγορευθεί σε επίσημη γλώσσα (ισότιμη με την σλαβομακεδονική), στην δε νοτιοδυτική πόλη Στρούγκα, οι Αλβανοί δημότες θα αποτελούν πλειοψηφία (στα νυν διοικητικά όρια του δήμου αυτού, πλειοψηφούν οι Σλαβομακεδόνες).

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Χάρι Κοστόφ υποστήριξε ότι εάν υπερισχύσει το «ναι» στο δημοψήφισμα, τότε η χώρα θα απομονωθεί από τη διεθνή κοινότητα, ο ίδιος θα παραιτηθεί και θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στα Σκόπια, Ματ Πρότζερ «αυτό που έχει σημασία δεν είναι το πώς αλλά το πόσοι θα ψηφίσουν».

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και η διεθνής κοινότητα συνέστησαν στους πολίτες της βαλκανικής χώρας να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα.

Η πλειοψηφία των Αλβανών της ΠΓΔΜ σκοπεύει να μποϊκοτάρει το δημοψήφισμα και το ίδιο θα πράξουν και οι Σκοπιανοί.

Το δημοψήφισμα ζήτησε η σλαβική αντιπολίτευση που αντιτίθεται στο νέο διοικητικό χάρτη.


Κυριακή 07 Νοεμβρίου 2004 - 18:44 (Ώρα Λονδίνου)

Αναβρασμός στην Ακτή Ελεφαντοστού

Αεροπορική επίθεση δέχθηκαν τα γαλλικά ειρηνευτικά στρατεύματα

Επικίνδυνα έχει κλιμακωθεί η βία στην Ακτή Ελεφαντοστού της δυτικής Αφρικής, μετά την αεροπορική επίθεση κυβερνητικών δυνάμεων στην πόλη Μπουάκε, που στοίχισε τη ζωή εννέα Γάλλων στρατιωτών και ενός Αμερικανού υπάλληλου οργάνωσης αρωγής.

Σε αντίποινα οι γαλλικές δυνάμεις κατέστρεψαν πέντε στρατιωτικά αεροσκάφη και κατέλαβαν το αεροδρόμιο της μεγαλύτερης πόλης, Αμπιτζάν.

Χιλιάδες κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους φωνάζοντας αντιγαλλικά συνθήματα και απειλώντας με επανακατάληψη του αεροδρομίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για απομάκρυνση των περίπου 15.000 Γάλλων που ζουν στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Ο κ. Μπαρνιέ πρόσθεσε ότι η μόνη εναλλακτική λύση στη βία είναι η εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Λίνας Μαρκουσίς, η οποία υπεγράφη τον Ιανουάριο του 2003 και έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, η οποία ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απηύθυνε έκκληση προς τον πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού, Λοράν Γκμπαγκμπό για τον τερματισμό της βίας.

Ο Ολλανδός υπουργός, Μπέρναρντ Μποτ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αφρικανό πρόεδρο.

Ισχυρές εκρήξεις και ανταλλαγές πυρών εξακολουθούν να ακούγονται τόσο στο Αμπιτζάν, όπου μάλιστα πυρπολήθηκε ένα γαλλικό σχολείο, όσο και στην πρωτεύουσα Γιαμουσούκρο.

Με εντολή του προέδρου της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, η γαλλική δύναμη των 4 χιλιάδων στρατιωτών στη χώρα ενισχύθηκε με τρία μαχητικά αεροσκάφη τύπου Μιράζ και δύο λόχους πεζικού από τη γειτονική Γκαμπόν, συνολικής δύναμης 600 ανδρών. Οι νέες δυνάμεις έχουν ήδη αρχίσει να αναπτύσσονται στο Αμπιτζάν.

Η Γαλλία απέρριψε την κατηγορία ότι στρατιώτες της πυροβόλησαν και σκότωσαν τριάντα διαδηλωτές.

Σε έκτακτη συνεδρίασή του, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε την επίθεση εναντίον της γαλλικής ειρηνευτικής δύναμης, ενώ ο αρμόδιος αξιωματούχος του Οργανισμού κάλεσε τις αρχές να σταματήσουν την εκπομπή «μηνυμάτων μίσους», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρέσβης της Ακτής Ελεφαντοστού στα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο των εννέα Γάλλων στρατιωτών, αλλά σε συνέντευξή του στο BBC κάλεσε τη Γαλλία να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία της χώρας του.

Συνολικά, 10 χιλιάδες στρατιώτες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών έχουν αναπτυχθεί στην ουδέτερη ζώνη που χωρίζει τη νότια Ακτή Ελεφαντοστού, η οποία ελέγχεται από τις κυβερνητικές δυνάμεις του προέδρου Λοράν Γκμπαγκμπό, από το βόρειο τμήμα της χώρας που ελέγχεται από τους μουσουλμάνους αντάρτες.


Κυριακή 07 Νοεμβρίου 2004 - 16:55 (Ώρα Λονδίνου)

Κορέια και Αμπάς μεταβαίνουν στο Παρίσι

Το Ισράηλ προετοιμάζεται από τώρα για το ενδεχόμενο της κηδείας του Αραφάτ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Μισέλ Μπαρνιέ επιβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Αχμέντ Κορέια και σύμβουλος του Γιασέρ Αραφάτ, Αμπού Μάζεν θα βρίσκονται τη Δευτέρα στο Παρίσι, όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο 75χρονος Παλαιστίνιος ηγέτης.

Στο μεταξύ, ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος, Σαέμπ Ερεκάτ επιβεβαίωσε ότι τα σχέδια του Αχμέντ Κορέια για την αποκατάσταση της τάξης και της ασφάλειας στη Δυτική Όχθη εγκρίθηκαν από όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Σολ Μοφάζ ανακοίνωσε ότι η ισραηλινή ηγεσία ολοκλήρωσε τις προετοιμασίες για τον ενταφιασμό του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ στη Λωρίδα της Γάζας σε περίπτωση που δεν καταφέρει να αναρρώσει.

Ο Ισραηλινός υπουργός διευκρίνισε ότι ένα σχέδιο εκτάκτου ανάγκης που εκπόνησε το υπουργικό συμβούλιο θα τεθεί σε ισχύ μόλις η Παλαιστινιακή Αρχή καταθέσει σχετικό επίσημο αίτημα.

Βάσει του σχεδίου όσοι Παλαιστίνιοι επιθυμούν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν οδικώς από τη Δυτική Όχθη στη Λωρίδα της Γάζας μέσω Ισραήλ. Επίσης θα μπορέσουν να επισκεφτούν το Ισραήλ όλοι οι Άραβες ηγέτες, ακόμα και όσοι δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Ωστόσο, ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος, Σαέμπ Ερεκάτ ότι τέτοιου είδους δηλώσεις είναι τελείως «άστοχες και ακατάλληλες» και ζήτησε από τους Ισραηλινούς να επιδείξουν μεγαλύτερη ευαισθησία προς τον παλαιστινιακό λαό.

«Δε νομίζω ότι τους πέφτει λόγος σ΄ αυτό το ζήτημα και θα τους παρότρυνα να είναι λίγο πιο ευαίσθητοι», τόνισε ο Σαέμπ Ερεκάτ.

Εξάλλου, εκπρόσωποι της Παλαιστινιακής Αρχής έχουν ήδη πει ότι προτιμούν η ταφή του Αραφάτ να πραγματοποιηθεί στην Ιερουσαλήμ, ιερή για τους μουσουλμάνους πόλη.

Το Ισραήλ έχει απορρίψει αυτό το ενδεχόμενο επικαλούμενο ανησυχίες για την ασφάλεια της τελετής.

Στο μεταξύ στη Τζενίν τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από πυρά Ισραηλινών, αλλά ο ισραηλινή στρατιωτική ηγεσία δεν έχει ακόμα προβεί σε ανακοίνωση για το επεισόδιο.

Βροχή τα σενάρια για

την υγεία του Αραφάτ

Ο 75χρονος Γιασέρ Αραφάτ παραμένει στη μονάδα εντατικής θεραπείας σε στρατιωτικό νοσοκομείο στο Παρίσι, όπου εισήχθη την περασμένη εβδομάδα.

Η ακριβής κατάσταση της υγείας του Αραφάτ δεν είναι γνωστή, καθώς υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις.

Η ισραηλινή ηγεσία δε συμφωνεί με το ενδεχόμενο της ταφής του Αραφάτ στην Ιερουσαλήμ

Σύμφωνα με την πλειονότητα των συμβούλων του ο Γιασέρ Αραφάτ βρίσκεται σε κατάσταση «αναστρέψιμου κώματος». Ωστόσο, ανώτατος Παλαιστίνιος αξιωματούχος και σύμβουλος του Αραφάτ, Ναμπίλ Αμπού Ρντενέχ υποστήριξε ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτη «δε βρίσκεται σε κώμα αλλά απλά κοιμάται».

Ερωτηθείς ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), Αλ Καντούμι για το εάν έχουν σταλεί δείγματα αίματος του Αραφάτ σε γιατρούς στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Παλαιστίνιος απάντησε ότι τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων αναμένονται εντός των ημερών καθώς δεν υπάρχουν φόβοι ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης είτε δηλητηριάστηκε είτε μολύνθηκε από κάποια ουσία.

Τέλος η παλαιστινιακή ηγεσία διέψευσε, επίσης, την είδηση ότι ο Γιασέρ Αραφάτ πάσχει από ηπατική ανεπάρκεια.


Κυριακή 07 Νοεμβρίου 2004 - 18:00 (Ώρα Λονδίνου)

Νεκρός διαδηλωτής στις γραμμές του τρένου

Η μεταφορά πυρηνικών αποβλήτων ξεκίνησε εκ νέου το 2001

Νεκρός είναι ένας 23χρονος διαδηλωτής, ο οποίος παρασύρθηκε από αμαξοστοιχία που μετέφερε πυρηνικά απόβλητα από τη γαλλική πόλη Αβρικόρ στη Γερμανία.

Ο 23χρονος είχε αλυσοδεθεί μαζί με άλλους δύο διαδηλωτές στις σιδηροδρομικές γραμμές για να αποτρέψει τη μεταφορά των πυρηνικών αποβλήτων.

Το τρένο είχε ήδη καθυστερήσει δύο ώρες και η αστυνομία στο διάστημα αυτό κατάφερε να απομακρύνει από τις γραμμές του τρένου τους δύο από τους τρεις διαδηλωτές.

Ο διαδηλωτής υπέκυψε στα τραύματά του πριν διακομιστεί σε νοσοκομείο.

Ο οδηγός του τρένου προσπάθησε να φρενάρει αργά όταν είδε την ομάδα των διαδηλωτών.

«Κάποιοι σηκώθηκαν. Τράβηξε το φρένο, αλλά ένας εκ των διαδηλωτών παρέμεινε στις γραμμές», δήλωσε εκπρόσωπος των γαλλικών σιδηροδρόμων.

Νωρίτερα άλλη μία ομάδα διαδηλωτών ανάγκασε σε καθυστέρηση το δρομολόγιο της ίδιας αμαξοστοιχίας.

Το τρένο αναχώρησε το Σάββατο από τη γαλλική πόλη Λα Αγκ με προορισμό τη γερμανική Ντάνενμπεργκ.

Από το Ντάνενμπεργκ τα 12 βαγόνια του τρένου, τα οποία περιέχουν 175 μετρικούς τόννους πυρηνικών αποβλήτων θα μεταφερθούν ακτοπλοϊκώς στο γερμανικό λιμάνι του Γκόρμπελεν.

Βάσει συμφωνιών η Γερμανία αποστέλλει πυρηνικά απόβλητα για επανεπεξεργασία στη Βρετανία και τη Γαλλία και υποχρεούται να τα παραλαμβάνει πίσω.


Κυριακή 07 Νοεμβρίου 2004 - 16:55 (Ώρα Λονδίνου)

Προετοιμασίες για την κηδεία του Αραφάτ

Το Ισράηλ προετοιμάζεται από τώρα για το ενδεχόμενο της κηδείας του Αραφάτ

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Σολ Μοφάζ ανακοίνωσε ότι η ισραηλινή ηγεσία ολοκλήρωσε τις προετοιμασίες για τον ενταφιασμό του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ στη Λωρίδα της Γάζας σε περίπτωση που δεν καταφέρει να αναρρώσει.

Ο Ισραηλινός υπουργός διευκρίνισε ότι ένα σχέδιο εκτάκτου ανάγκης που εκπόνησε το υπουργικό συμβούλιο θα τεθεί σε ισχύ μόλις η Παλαιστινιακή Αρχή καταθέσει σχετικό επίσημο αίτημα.

Βάσει του σχεδίου όσοι Παλαιστίνιοι επιθυμούν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν οδικώς από τη Δυτική Όχθη στη Λωρίδα της Γάζας μέσω Ισραήλ. Επίσης θα μπορέσουν να επισκεφτούν το Ισραήλ όλοι οι Άραβες ηγέτες, ακόμα και όσοι δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Ωστόσο, ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος, Σαέμπ Ερεκάτ ότι τέτοιου είδους δηλώσεις είναι τελείως «άστοχες και ακατάλληλες» και ζήτησε από τους Ισραηλινούς να επιδείξουν μεγαλύτερη ευαισθησία προς τον παλαιστινιακό λαό.

«Δε νομίζω ότι τους πέφτει λόγος σ΄ αυτό το ζήτημα και θα τους παρότρυνα να είναι λίγο πιο ευαίσθητοι», τόνισε ο Σαέμπ Ερεκάτ.

Εξάλλου, εκπρόσωποι της Παλαιστινιακής Αρχής έχουν ήδη πει ότι προτιμούν η ταφή του Αραφάτ να πραγματοποιηθεί στην Ιερουσαλήμ, ιερή για τους μουσουλμάνους πόλη.

Το Ισραήλ έχει απορρίψει αυτό το ενδεχόμενο επικαλούμενο ανησυχίες για την ασφάλεια της τελετής.

Στο μεταξύ στη Τζενίν τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από πυρά Ισραηλινών, αλλά ο ισραηλινή στρατιωτική ηγεσία δεν έχει ακόμα προβεί σε ανακοίνωση για το επεισόδιο.

Βροχή τα σενάρια για

την υγεία του Αραφάτ

Ο 75χρονος Γιασέρ Αραφάτ παραμένει στη μονάδα εντατικής θεραπείας σε στρατιωτικό νοσοκομείο στο Παρίσι, όπου εισήχθη την περασμένη εβδομάδα.

Η ακριβής κατάσταση της υγείας του Αραφάτ δεν είναι γνωστή, καθώς υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις.

Η ισραηλινή ηγεσία δε συμφωνεί με το ενδεχόμενο της ταφής του Αραφάτ στην Ιερουσαλήμ

Σύμφωνα με την πλειονότητα των συμβούλων του ο Γιασέρ Αραφάτ βρίσκεται σε κατάσταση «αναστρέψιμου κώματος». Ωστόσο, ανώτατος Παλαιστίνιος αξιωματούχος και σύμβουλος του Αραφάτ, Ναμπίλ Αμπού Ρντενέχ υποστήριξε ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτη «δε βρίσκεται σε κώμα αλλά απλά κοιμάται».

Ερωτηθείς ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), Αλ Καντούμι για το εάν έχουν σταλεί δείγματα αίματος του Αραφάτ σε γιατρούς στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Παλαιστίνιος απάντησε ότι τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων αναμένονται εντός των ημερών καθώς δεν υπάρχουν φόβοι ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης είτε δηλητηριάστηκε είτε μολύνθηκε από κάποια ουσία.

Τέλος η παλαιστινιακή ηγεσία διέψευσε, επίσης, την είδηση ότι ο Γιασέρ Αραφάτ πάσχει από ηπατική ανεπάρκεια.


Κυριακή 07 Νοεμβρίου 2004 - 11:28 (Ώρα Λονδίνου)

Όχι στα συλλαλητήρια από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Κατά των κινητοποιήσεων για το θέμα της αναγνώρισης της ΠΓΔΜ από τις ΗΠΑ με το συνταγματικό της όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», τάχθηκε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Μιλώντας σε κομματικά στελέχη στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι το κόμμα «δεν ενθαρρύνει διαδηλώσεις και συλλαλητήρια», ενώ ζήτησε να επικρατήσει ψυχραιμία και να αποφευχθούν αψυχολόγητες ενέργειες.

«Καταλαβαίνουμε και την οργή και την αγανάκτηση που δημιουργεί στους Έλληνες πολίτες η απόφαση των ΗΠΑ. Η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται με συναίσθημα αλλά με σχέδιο και πρόγραμμα.

»Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στη μάχη που δίνει για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος. Η ΝΔ δεν ενθαρρύνει κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης.

Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, έχει καταστήσει σαφές ότι απορρίπτει την ιδέα των συλλαλητηρίων για το Σκοπιανό, από όπου και αν προέρχονται. Αντιθέτως, θα εντείνει τις πρωτοβουλίες του τόσο στην ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ προς την κατεύθυνση της συμβιβαστικής λύσης.

«Ευθύνες στους πολιτικούς»

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της Κάπα Research για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού «Mega» σχετικά με τις πολιτικές ευθύνες που ανακύπτουν από την δυσμενή διπλωματική εξέλιξη για τη Ελλάδα, συμπεραίνετε ότι τις ευθύνες φέρουν διαχρονικά οι πολιτικοί.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης το 43,4% των Ελλήνων εκτιμά ότι η εξέλιξη αυτή ήταν αναπόφευκτη, ενώ το 52% υποστηρίζει ότι ευθύνες φέρουν οι πολιτικοί της χώρας.

Σε ερώτηση για τον επιμερισμό των ευθυνών ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, οι ερωτηθέντες εκτιμούν σε ποσοστό 42% ότι οι ευθύνες βαραίνουν εξίσου ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Το 17,6% υποστηρίζει ότι φταίει η ΝΔ, το 27,8% ότι ευθύνεται το ΠΑΣΟΚ, ενώ ένα ποσοστό 8% προτιμά να μην επιρρίψει ευθύνες σε καμία πλευρά.


Κυριακή 07 Νοεμβρίου 2004 - 11:11 (Ώρα Λονδίνου)

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το Ιράκ

Σφοδροί και συνεχείς είναι οι βομβαρδισμοί στη Φαλούτζα

Η μεταβατική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλάουϊ στο Ιράκ κήρυξε το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για διάστημα τουλάχιστον 60 ημερών.

Η απόφαση δεν αφορά τις περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι στα βόρεια της χώρας.

Έξαρση βίας

Η ενέργεια της κυβέρνησης υπαγορεύθηκε από τις πολλαπλές πολύνεκρες επιθέσεις σε περιοχές του λεγόμενου σουνιτικού τριγώνου στο κεντρικό Ιράκ.

Στην πόλη Χαντίθα, 200 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης, ένοπλοι εισέβαλαν σε αστυνομικό τμήμα και σκότωσαν τουλάχιστον 21 Ιρακινούς αστυνομικούς.

Παρόμοια επίθεση σημειώθηκε και στην πόλη Χακλανίγια, όπου σκοτώθηκε ανώτερος αξιωματικός της ιρακινής αστυνομίας και άλλοι πέντε αστυνομικοί.

Το Σάββατο, στην πόλη Σαμάρα, έως και 43 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά ενόπλων μαχητών.

Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν και το κέντρο της Βαγδάτης, μία εκ των οποίων σημειώθηκε έξω από την οικία του υπουργού Οικονομικών της μεταβατικής κυβέρνησης Αντέλ Αμπντούλ Μεχντί, σκοτώνοντας έναν από τους σωματοφύλακές του.

Επίσης, ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε σε ενέδρα στην πόλη Μπάλαντ, δυτικά της πρωτεύουσας, ενώ τρεις αξιωματούχοι της επαρχίας Ντιγιάλα έπεσαν νεκροί από τα πυρά ενόπλων, ενώ πήγαιναν στην κηδεία ενός συναδέφλου τους.

Φαλούτζα

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, αυτό το κύμα συντονισμένων επιθέσεων αποτελεί απάντηση στην πίεση που ασκείται στη Φαλούτζα, ενόψει της επικείμενης αμερικανικής επίθεσης.

Ήδη οι Βρετανοί στρατιώτες του τάγματος της «Μαύρης Περιπόλου» που έχουν προωθηθεί κοντά στην περιοχή, απέκλεισαν μία γέφυρα στην ανατολική όχθη του Ευφράτη, ώστε να αποτρέψουν τη μεταφορά όπλων και μαχητών προς τη Φαλούτζα.

Οι αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν 7 αεροπορικές επιθέσεις εναντίον κρησφύγετων μαχητών στην πόλη σε διάστημα 24 ωρών.

Ο επικεφαλής των Αμερικανών πεζοναυτών, στρατηγός Τζον Σάτλερ, είπε στους στρατιώτες του ότι αποστολή τους είναι να διώξουν τους εγκληματίες και τους τρομοκράτες που βρίσκονται στην πόλη.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC, οι πεζοναύτες έχουν ήδη προμηθευθεί την απαραίτητη στρατιωτική περιβολή για μια τέτοια επιχείρηση,

Οι μαχητές, οι σουνίτες μουσουλμάνοι και οι ηγέτες των φυλετικών ομάδων που έχουν οχυρωθεί στη Φαλούτζα κάλεσαν τα μέσα ενημέρωσης να μπουν στην πόλη υπό την προστασία τους, ώστε να καταγράψουν τις επιθέσεις τις οποίες περιέγραψαν ως «σταυροφορία εναντίον του Ισλάμ».


Κυριακή 07 Νοεμβρίου 2004 - 15:20 (Ώρα Λονδίνου)

ΠΓΔΜ: Κρίσιμο δημοψήφισμα με χαμηλή προσέλευση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν την εβδομάδα που πέρασε την ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας»

Στις κάλπες προσέρχονται οι πολίτες της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας προκειμένου να εγκρίνουν ή να απορρίψουν το νόμο που ενισχύει τις τοπικές εξουσίες της αλβανικής μειονότητας.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς η προσέλευση στις κάλπες είναι χαμηλή.

Τις τρεις πρώτες ώρες από το άνοιγμα των καλπών περίπου το 4% των 1,7 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων μετέβη στα εκλογικά τμήματα.

Για να ισχύσει, ωστόσο, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος η συμμετοχή πρέπει να ξεπεράσει το 50%.

Το νομοσχέδιο που προσκρούει στις ισχυρές αντιδράσεις του σλαβομακεδονικού πληθυσμού, απορρέει από την ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας το 2001, με την οποία δόθηκε τέλος στην εθνοτική κρίση που είχε ξεσπάσει τότε στην χώρα, και είναι το μοναδικό που δεν έχει ακόμη επικυρωθεί από την βουλή.

Τα επίμαχα σημεία του που προκαλούν την έντονη αυτή αντιπαράθεση, αφορούν την επέκταση των διοικητικών ορίων των δήμων Σκοπίων και Στρούγκας, με την προσάρτηση σε αυτούς περιοχών με αμιγή αλβανικό πληθυσμό.

Έτσι στην μεν πρωτεύουσα της χώρας, ο αλβανικός πληθυσμός θα ξεπεράσει σε ποσοστό το 20% (από 15% που είναι σήμερα) και η αλβανική θα αναγορευθεί σε επίσημη γλώσσα (ισότιμη με την σλαβομακεδονική), στην δε νοτιοδυτική πόλη Στρούγκα, οι Αλβανοί δημότες θα αποτελούν πλειοψηφία (στα νυν διοικητικά όρια του δήμου αυτού, πλειοψηφούν οι Σλαβομακεδόνες).

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Χάρι Κοστόφ υποστήριξε ότι εάν υπερισχύσει το «ναι» στο δημοψήφισμα, τότε η χώρα θα απομονωθεί από τη διεθνή κοινότητα, ο ίδιος θα παραιτηθεί και θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στα Σκόπια, Ματ Πρότζερ «αυτό που έχει σημασία δεν είναι το πώς αλλά το πόσοι θα ψηφίσουν».

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και η διεθνής κοινότητα συνέστησαν στους πολίτες της βαλκανικής χώρας να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα.

Η πλειοψηφία των Αλβανών της ΠΓΔΜ σκοπεύει να μποϊκοτάρει το δημοψήφισμα και το ίδιο θα πράξουν και οι Σκοπιανοί.

Το δημοψήφισμα ζήτησε η σλαβική αντιπολίτευση που αντιτίθεται στο νέο διοικητικό χάρτη.


Κυριακή 07 Νοεμβρίου 2004 - 11:35 (Ώρα Λονδίνου)

Αναβρασμός στην Ακτή Ελεφαντοστού

Αεροπορική επίθεση δέχθηκαν τα γαλλικά ειρηνευτικά στρατεύματα

Επικίνδυνα έχει κλιμακωθεί η βία στην Ακτή Ελεφαντοστού της δυτικής Αφρικής, μετά την αεροπορική επίθεση κυβερνητικών δυνάμεων στην πόλη Μπουάκε, που στοίχισε τη ζωή εννέα Γάλλων στρατιωτών και ενός Αμερικανού υπάλληλου οργάνωσης αρωγής.

Σε αντίποινα οι γαλλικές δυνάμεις κατέστρεψαν πέντε στρατιωτικά αεροσκάφη και κατέλαβαν το αεροδρόμιο της μεγαλύτερης πόλης, Αμπιτζάν.

Χιλιάδες κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους φωνάζοντας αντιγαλλικά συνθήματα και απειλώντας με επανακατάληψη του αεροδρομίου.

Ισχυρές εκρήξεις και ανταλλαγές πυρών εξακολουθούν να ακούγονται τόσο στο Αμπιτζάν, όπου μάλιστα πυρπολήθηκε ένα γαλλικό σχολείο, όσο και στην πρωτεύουσα Γιαμουσούκρο.

Με εντολή του προέδρου Σιράκ, η γαλλική δύναμη των 4 χιλιάδων στρατιωτών στη χώρα ενισχύθηκε με τρία μαχητικά αεροσκάφη τύπου Μιράζ και δύο λόχους πεζικού από τη γειτονική Γκαμπόν, συνολικής δύναμης 600 ανδρών. Οι νέες δυνάμεις έχουν ήδη αρχίσει να αναπτύσσονται στο Αμπιτζάν.

Η Γαλλία απέρριψε την κατηγορία ότι στρατιώτες της πυροβόλησαν και σκότωσαν τριάντα διαδηλωτές.

Σε έκτακτη συνεδρίασή του, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε την επίθεση εναντίον της γαλλικής ειρηνευτικής δύναμης, ενώ ο αρμόδιος αξιωματούχος του Οργανισμού κάλεσε τις αρχές να σταματήσουν την εκπομπή «μηνυμάτων μίσους», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Συνολικά, 10 χιλιάδες στρατιώτες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών έχουν αναπτυχθεί στην ουδέτερη ζώνη που χωρίζει τη νότια Ακτή Ελεφαντοστού, η οποία ελέγχεται από τις κυβερνητικές δυνάμεις του προέδρου Λοράν Γκμπάγκμπο, από το βόρειο τμήμα της χώρας που ελέγχεται από τους μουσουλμάνους αντάρτες.


Κυριακή 07 Νοεμβρίου 2004 - 11:44 (Ώρα Λονδίνου)

Έντονα καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη

Σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν στην περιοχή του νομού Ηρακλείου από έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν κυρίως τη βόρεια Κρήτη.

Δεκάδες υπόγεια πλημμύρισαν, δρόμοι μετατράπηκαν σε χείμαρρους, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν και αρκετές κατολισθήσεις σημειώθηκαν στο εθνικό οδικό δίκτυο.

Πλημμύρες σημειώθηκαν το τελευταίο διήμερο και στα Χανιά, όπου τα νερά κατέκλυσαν την αίθουσα αναχωρήσεων στο αεροδρόμιο.

Στο νομό Ηρακλείου, ιδιαίτερα έχει πληγεί η περιοχή της Αγίας Πελαγίας και της Λυγαριάς, όπου λόγω της καταρρακτώδους βροχής πλημμύρισαν σπίτια και ξενοδοχεία και παρασύρθηκαν σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Η Πυροσβεστική δέχθηκε πάνω από 380 κλήσεις και τα συνεργεία της δούλευαν ακατάπαυστα για την άντληση των υδάτων.

Μια 75χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της από ηλεκτροπληξία στον Πόρο Ηρακλείου, κατά τη διάρκεια της καταρρακτώδους βροχής.


Κυριακή 07 Νοεμβρίου 2004 - 11:29 (Ώρα Λονδίνου)

Όχι στα συλλαλητήρια από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Κατά των κινητοποιήσεων για το θέμα της αναγνώρισης της ΠΓΔΜ από τις ΗΠΑ με το συνταγματικό της όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», τάχθηκε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Μιλώντας σε κομματικά στελέχη στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι το κόμμα «δεν ενθαρρύνει διαδηλώσεις και συλλαλητήρια», ενώ ζήτησε να επικρατήσει ψυχραιμία και να αποφευχθούν αψυχολόγητες ενέργειες.

«Καταλαβαίνουμε και την οργή και την αγανάκτηση που δημιουργεί στους Έλληνες πολίτες η απόφαση των ΗΠΑ. Η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται με συναίσθημα αλλά με σχέδιο και πρόγραμμα.

»Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στη μάχη που δίνει για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος. Η ΝΔ δεν ενθαρρύνει κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης.

Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, έχει καταστήσει σαφές ότι απορρίπτει την ιδέα των συλλαλητηρίων για το Σκοπιανό, από όπου και αν προέρχονται. Αντιθέτως, θα εντείνει τις πρωτοβουλίες του τόσο στην ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ προς την κατεύθυνση της συμβιβαστικής λύσης.

«Ευθύνες στους πολιτικούς»

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της Κάπα Research για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού «Mega» σχετικά με τις πολιτικές ευθύνες που ανακύπτουν από την δυσμενή διπλωματική εξέλιξη για τη Ελλάδα, συμπεραίνετε ότι τις ευθύνες φέρουν διαχρονικά οι πολιτικοί.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης το 43,4% των Ελλήνων εκτιμά ότι η εξέλιξη αυτή ήταν αναπόφευκτη, ενώ το 52% υποστηρίζει ότι ευθύνες φέρουν οι πολιτικοί της χώρας.

Σε ερώτηση για τον επιμερισμό των ευθυνών ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, οι ερωτηθέντες εκτιμούν σε ποσοστό 42% ότι οι ευθύνες βαραίνουν εξίσου ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Το 17,6% υποστηρίζει ότι φταίει η ΝΔ, το 27,8% ότι ευθύνεται το ΠΑΣΟΚ, ενώ ένα ποσοστό 8% προτιμά να μην επιρρίψει ευθύνες σε καμία πλευρά.


Κυριακή 07 Νοεμβρίου 2004 - 12:09 (Ώρα Λονδίνου)

Εξωτερική πολιτική και κίνδυνοι

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Απαρχή δεινών - Οι κινήσεις των Αμερικανών στα Βαλκάνια.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ της Κυριακής (Μήτσης): Αστυνομία - Τι σύνταξη θα πάρετε.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Πέφτουν τα κάστρα της γραφειοκρατίας.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Νάρκη Μπους και στην Κύπρο - Η κυβέρνηση φοβάται σκλήρυνση των ΗΠΑ σε όλα τα μέτωπα.

Η ΑΥΓΗ: Στερνή μου γνώση... Το Μακεδονικό εκδικείται.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΥΡΙΑΝΗ: Ο φόβος των εκλογών αλλάζει τα σχέδια των πατριδοκάπηλων.

ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Κυβέρνηση εθνικής αμηχανίας-Τα μεγάλα αδιέξοδα της εξωτερικής πολιτικής.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Δωρεάν σπίτια σε εργαζόμενους-φοιτητές.

ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Χωρίς θέσεις και σχέδιο η κυβέρνηση στα εθνικά θέματα.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τα σύνορα μέχρι την Μελούνα και τον Άραχθο.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος;

Η ΕΠΟΧΗ: Καμένο το χαρτί του εθνικισμού.

ESPRESSO: Η Αθηνά έκοψε τα επιδόματα όλων των ανθρώπων του παππού της.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Συναίνεση για τα Σκόπια - Διάλογο με τα κόμματα επιδιώκει ο πρωθυπουργός.

Ο ΛΟΓΟΣ: Δοκιμασία στα δύσκολα για την κυβέρνηση.

Η ΝΙΚΗ: Στα ίδια λάθη θεατές - Γυρίζουν τη χώρα 12 χρόνια πίσω.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Είμαστε όλοι αντιαμερικανοί!

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εργάτες - αγρότες στους δρόμους.

TRAFFIC NEWS: Επιτέλους η Βουλή να στηρίξει τους γκέι.

ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Στην ατζέντα των ΗΠΑ και το ψευδοκράτος!

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο Θεσσαλονικεύς Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος ζητά Αναθεώρηση της απόφασης Μπους.

Η ΧΩΡΑ: 10.000 σπίτια από τον ΟΕΚ - Πρόγραμμα - μαμούθ του υπουργείου Εργασίας.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Κυριακή 07 Νοεμβρίου 2004 - 11:59 (Ώρα Λονδίνου)

Αναζητείται ένοικος για την κορυφή

Μεγάλο ντέρμπι διεξάγεται στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' εθνικής. ΑΕΚ και Ολυμπιακός συναντώνται στο ΟΑΚΑ μπροστά σε 65.000 φιλάθλους της «Ένωσης».

Η ΑΕΚ παραμένει μόνη πρώτη στον βαθμολογικό πίνακα και με νίκη όχι μόνο θα διατηρηθεί στην κορυφή, αλλά θα αυξήσει τη διαφορά από τους «ερυθρόλευκους».

Άλλο σημαντικό παιχνίδι θα γίνει στο Καυταντζόγλειο μεταξύ του Ηρακλή και του Παναθηναϊκού, με τον πρώτο να προέρχεται από τέσσερις συνεχόμενες ήττες, και γι' αυτό θα αναζητήσει τους βαθμούς της νίκης ώστε να ανατραπεί το σε βάρος του κλίμα.

Από την πλευρά του ο ΠΑΟ έχοντας πολύ καλή ψυχολογία θα προσπαθήσει να κρατήσει την επαφή του με την κορυφή.

Αναλυτικά οι αγώνες της 7ης αγωνιστικής:

ΟΦΗ - Άρης 1-1

Ξάνθη - Χαλκηδόνα 2-0

Κυριακή

Κέρκυρα - Αιγάλεω

Ιωνικός - Καλλιθέα

Πανιώνιος - Καλαμαριά

ΠΑΟΚ - Εργοτέλης

Ηρακλής - Παναθηναϊκός

ΑΕΚ - Ολυμπιακός


Κυριακή 07 Νοεμβρίου 2004 - 11:55 (Ώρα Λονδίνου)

Προκαταρκτική συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας του Ιράν, στο Μπουσέρ

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι επετεύχθη προκαταρκτική συμφωνία με τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες συμμετείχαν στις συνομιλίες στο Παρίσι, σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε από τον Χοσεΐν Μουσαβιάν, επικεφαλής της ιρανικής αντιπροσωπείας που συναντήθηκε με διπλωμάτες από τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία.

Σύμφωνα με τον Ιρανό αξιωματούχο, οι διήμερες διαπραγματεύσεις, που ολοκληρώθηκαν το Σάββατο, ήταν περίπλοκες.

Ωστόσο, στάθηκε δυνατό να συμφωνηθεί ένα πλαίσιο που λαμβάνει υπόψη τις κύριες απόψεις αμφότερων των πλευρών.

Το πλαίσιο αυτό θα κατατεθεί στις τέσσερις κυβερνήσεις προς έγκριση. Δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες για τις ενέργειες που προβλέπει το πλαίσιο αυτό.

Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες απαιτούν από το Ιράν να τερματίσει τις εργασίες εμπλουτισμού ουρανίου, αλλά η Τεχεράνη δεν είχε εμφανιστεί πρόθυμη να αποδεχθεί παρά μόνο μια προσωρινή αναστολή των εργασιών.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία είχαν προειδοποιήσει την Τεχεράνη ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, θα υποστήριζαν την πρόταση των ΗΠΑ για παραπομπή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο αυτό, ωστόσο, έχουν εκφράσει η Κίνα και η Ρωσία.


Κυριακή 07 Νοεμβρίου 2004 - 11:35 (Ώρα Λονδίνου)

Αναβρασμός στην Ακτή Ελεφαντοστού

Αεροπορική επίθεση δέχθηκαν τα γαλλικά ειρηνευτικά στρατεύματα

Επικίνδυνα έχει κλιμακωθεί η βία στην Ακτή Ελεφαντοστού της δυτικής Αφρικής, μετά την αεροπορική επίθεση κυβερνητικών δυνάμεων στην πόλη Μπουάκε, που στοίχισε τη ζωή εννέα Γάλλων στρατιωτών και ενός Αμερικανού υπάλληλου οργάνωσης αρωγής.

Σε αντίποινα οι γαλλικές δυνάμεις κατέστρεψαν πέντε στρατιωτικά αεροσκάφη και κατέλαβαν το αεροδρόμιο της μεγαλύτερης πόλης, Αμπιτζάν.

Χιλιάδες κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους φωνάζοντας αντιγαλλικά συνθήματα και απειλώντας με επανακατάληψη του αεροδρομίου.

Ισχυρές εκρήξεις και ανταλλαγές πυρών εξακολουθούν να ακούγονται τόσο στο Αμπιτζάν, όπου μάλιστα πυρπολήθηκε ένα γαλλικό σχολείο, όσο και στην πρωτεύουσα Γιαμουσούκρο.

Με εντολή του προέδρου Σιράκ, η γαλλική δύναμη των 4 χιλιάδων στρατιωτών στη χώρα ενισχύθηκε με τρία μαχητικά αεροσκάφη τύπου Μιράζ και δύο λόχους πεζικού από τη γειτονική Γκαμπόν, δύναμης 400 ανδρών.

Η Γαλλία απέρριψε την κατηγορία ότι στρατιώτες της πυροβόλησαν και σκότωσαν τριάντα διαδηλωτές.

Σε έκτακτη συνεδρίασή του, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε την επίθεση εναντίον της γαλλικής ειρηνευτικής δύναμης, ενώ ο αρμόδιος αξιωματούχος του Οργανισμού κάλεσε τις αρχές να σταματήσουν την εκπομπή «μηνυμάτων μίσους», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Συνολικά, 10 χιλιάδες στρατιώτες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών έχουν αναπτυχθεί στην ουδέτερη ζώνη που χωρίζει τη νότια Ακτή Ελεφαντοστού, η οποία ελέγχεται από τις κυβερνητικές δυνάμεις του προέδρου Λοράν Γκμπάγκμπο, από το βόρειο τμήμα της χώρας που ελέγχεται από τους μουσουλμάνους αντάρτες.


Κυριακή 07 Νοεμβρίου 2004 - 09:52 (Ώρα Λονδίνου)

Εν αναμονή της επίθεσης

Ο κυριακάτικος βρετανικός Τύπος

Η φωτογραφία μελών της δύναμης της αμερικανικής πρώτης μεραρχίας στο Ιράκ, να προσεύχονται ενώ αναμένουν τη διαταγή επίθεσης στη Φαλούτζα, κυριαρχεί στο πρωτοσέλιδο της Ιντιπέντεντ της Κυριακής (The Independent on Sunday).

Όπως γράφει η εφημερίδα, η επικείμενη επίθεση στο προπύργιο των σουνιτών προκάλεσε αντίποινα σε πολλά σημεία της ιρακινής επικράτειας.

Σταχυολογώντας επιθέσεις που σημειώθηκαν, η Ιντιπέντεντ αναφέρεται στην καταστροφή ενός νοσοκομείου στη Φαλούτζα, στο θάνατο δεκάδων ανθρώπων στη Σαμάρα, στον τραυματισμό Αμερικανών στρατιωτών στη Ραμάντι και στο βομβαρδισμό της συνοικίας Σαντρ στη Βαγδάτη.

Στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα τονίζει ότι η υποστήριξη που παρέχει στην αμερικανική κυβέρνηση ο Τόνι Μπλερ οφείλει να πάψει να είναι μονόπλευρη.

Όπως υπογραμμίζει ο συντάκτης, οι Βρετανοί στρατιώτες σκοτώνονται στο Ιράκ και η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει κάτι σε αντάλλαγμα από τον πρόεδρο Μπους, ώστε «να μην έχει χυθεί μάταια το αίμα των στρατιωτών».

Σε ανάλυση συντάκτη της, η Ιντιπέντεντ σημειώνει ότι το ερώτημα όλου του κόσμου μετά το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών είναι μέχρι πού θα φτάσει ο πρόεδρος Μπους, τώρα που κατάφερε μια εντυπωσιακή νίκη.

Όπως εκτιμάται, η πολιτική προβολής μιας συγκεκριμένης ιδεολογίας πάνω από την πραγματικότητα και τους διεθνείς κανόνες, θα έχει πλέον να λαμβάνει υπόψη μια εσωτερική κοινωνία «απόλυτα διχασμένη γεωγραφικά και ιδεολογικά».

Έχοντας επίσης ως κύριο θέμα την κατάσταση στο Ιράκ, οι Κυριακάτικοι Τάιμς (The Sunday Times) προβάλλουν την ανταπόκριση της μοναδικής δημοσιογράφου από δυτικό μέσο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή εντός των τειχών της Φαλούτζα.

Η Χάλα Τζαμπέρ μεταδίδει ότι στην πόλη έχουν οργανωθεί αμέτρητοι βομβιστές αυτοκτονίας που δηλώνουν έτοιμοι να θυσιαστούν όταν ξεκινήσει η επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων για κατάληψη της Φαλούτζα.

Στην πόλη, εξάλλου, ετοιμάζονται χώροι ταφής των «μαρτύρων», ενώ περιγράφονται αναλυτικά οι θέσεις των υπερασπιστών της πόλης και οι πιθανές κινήσεις των αμερικανικών δυνάμεων.

Βουλευτές κατά Μπλερ

Παράλληλα, η Ιντιπέντεντ αποκαλύπτει ότι ομάδα Βρετανών βουλευτών από όλα τα κόμματα έχει ολοκληρώσει τη σύνταξη πρότασης μομφής εναντίον του Τόνι Μπλερ, με την οποία ζητά τη σύσταση επιτροπής που θα εξετάσει κατά πόσο ο πρωθυπουργός εσκεμμένα παραπλάνησε το βρετανικό λαό όσον αφορά τα αίτια του πολέμου στο Ιράκ.

Ο ρόλος των φαρμακοβιομηχανιών

Ο Ομπσέρβερ (The Observer) αποκαλύπτει εσωτερικό έγγραφο του βρετανικού φαρμακευτικού κολοσσού Γκλάξο Σμιθ Κλάιν, με το οποίο καθορίζεται η στρατηγική προώθησης του αντικαταθλιπτικού χαπιού, Σεροξάτ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στόχος της εταιρείας είναι ο διπλασιασμός των πωλήσεων του φαρμάκου, προβάλλοντάς το ως θεραπεία πλειάδας ελαφρών ψυχολογικών διαταραχών, ενώ, όπως γράφει ο Ομπσέρβερ, στην πραγματικότητα έχει συνδεθεί με μεγάλο αριθμό αυτοκτονιών.

Η αποκάλυψη της εφημερίδας, όπως εκτιμάται, αναμένεται να αναθερμάνει τις ανησυχίες για το ρόλο και την επιρροή μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών.

Αυτοδικία

Με ένα άλλο εσωτερικό θέμα ασχολείται η Τέλεγκραφ της Κυριακής (The Sunday Telegraph).

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα προβάλλει δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία περισσότερο από το 70% των Βρετανών πολιτών υποστηρίζει την ψήφιση νόμου που θα επιτρέπει «τη χρήση βίας, ακόμα και αν αυτή προκαλέσει θάνατο» από ιδιοκτήτες σπιτιών που πέφτουν θύματα διάρρηξης.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, ο ισχύον νόμος προβλέπει τη χρήση «λελογισμένης βίας» σε περιπτώσεις διάρρηξης.

Ωστόσο, όπως παραδέχεται το υπουργείο Εσωτερικών, ο ορισμός της λελογισμένης βίας είναι ασαφής, με αποτέλεσμα να είναι πολλές οι περιπτώσεις θυμάτων διάρρηξης που βρίσκονται στα δικαστήρια ως κατηγορούμενοι για την πρόκληση σωματικών βλαβών στους διαρρήκτες.


Κυριακή 07 Νοεμβρίου 2004 - 11:11 (Ώρα Λονδίνου)

Έξαρση βίας στο Ιράκ

Έντονοι είναι οι βομβαρδισμοί στη Φαλούτζα

Πολλαπλές πολύνεκρες επιθέσεις σημειώθηκαν νωρίς το πρωί της Κυριακής σε περιοχές του λεγόμενου σουνιτικού τριγώνου στο κεντρικό Ιράκ.

Στην πόλη Χαντίθα, 200 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης, ένοπλοι εισέβαλαν σε αστυνομικό τμήμα και σκότωσαν τουλάχιστον 21 Ιρακινούς αστυνομικούς.

Παρόμοια επίθεση σημειώθηκε και στην πόλη Χακλανίγια, όπου σκοτώθηκε ανώτερος αξιωματικός της ιρακινής αστυνομίας.

Το Σάββατο, στην πόλη Σαμάρα, έως και 43 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά ενόπλων μαχητών.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, αυτό το κύμα συντονισμένων επιθέσεων αποτελεί απάντηση στην πίεση που ασκείται στη Φαλούτζα, ενόψει της επικείμενης αμερικανικής επίθεσης.

Ήδη οι Βρετανοί στρατιώτες του τάγματος της «Μαύρης Περιπόλου» που έχουν προωθηθεί κοντά στην περιοχή, απέκλεισαν σήμερα μία γέφυρα στην ανατολική όχθη του Ευφράτη, ώστε να αποτρέψουν τη μεταφορά όπλων και μαχητών προς τη Φαλούτζα.

Οι αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν 7 αεροπορικές επιθέσεις εναντίον κρησφύγετων μαχητών στην πόλη, σε διάστημα 24 ωρών.

Οι μαχητές, οι σουνίτες μουσουλμάνοι και οι ηγέτες των φυλετικών ομάδων που έχουν οχυρωθεί στη Φαλούτζα κάλεσαν τα μέσα ενημέρωσης να μπουν στην πόλη υπό την προστασία τους, ώστε να καταγράψουν τις επιθέσεις τις οποίες περιέγραψαν ως «σταυροφορία εναντίον του Ισλάμ».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.