Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-11-01

  1. Μέρα κρίσης
  2. Με ένα τραγούδι για τον Κέρι
  3. Αμήχανη η αμερικανική αγορά
  4. Ποιες θα είναι οι συνέπειες των αμερικανικών εκλογών;
  5. Αναβρασμός στο Ιράκ
  6. Δεκαεξάχρονος ο βομβιστής
  7. Oι μετεκλογικές έριδες
  8. «Καθοριστική» για το νικητή η Δευτέρα
  9. Έτοιμα όλα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων
  10. Νέος συγκοινωνιακός χάρτης
  11. Ποιες θα είναι οι συνέπειες των αμερικανικών εκλογών;
  12. Δολοφονία αξιωματούχου στη Βαγδατη
  13. Επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ
  14. Παπαρήγα για ελληνοτουρκικά
  15. Προσυνεδριακός πυρετός
  16. Επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ
  17. Μονόδρομος η Ευρωζώνη
  18. ΕΠΟ και ελληνοτουρκικά
  19. Εθνοτικές συγκρούσεις στην Κίνα
  20. Δολοφονία αξιωματούχου στη Βαγδατη
  21. Προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία
  22. Αριστερός ο νέος πρόεδρος της Ουρουγουάης
  23. Τελευταίο εικοσιτετράωρο
  24. Πολύνεκρη επίθεση στο Ιράκ
  25. Υστάτη προσπάθεια στις πολιτείες-κλειδιά
  26. Τελευταίο εικοσιτετράωρο
  27. Την υστάτη ώρα

Τρίτη 02 Νοεμβρίου 2004 - 01:56 (Ώρα Λονδίνου)

Μέρα κρίσης

Ο κυριακάτικος βρετανικός Τύπος

«Μια μέρα που θα κρίνει την τύχη του κόσμου» είναι ο τίτλος της Ιντιπέντεντ (The Independent) που όπως και το σύνολο, σχεδόν, του βρετανικού Τύπου εκτιμά πως οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές θα επηρεάσουν άμεσα την πορεία του κόσμου «από την τύχη της Μέσης Ανατολής, ως την παγκόσμια μάστιγα της τρομοκρατίας και την απειλή της διάδοσης των πυρηνικών όπλων, ως το μέλλον της οικονομίας του έθνους με το μεγαλύτερο χρέος στον κόσμο» όπως λέει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα.

«Οι Αμερικανοί θα ψηφίσουν σήμερα στην πιο σημαντική εκλογική αναμέτρηση της ζωής τους, όπως εκτιμούν πολλοί» λέει η Γκάρντιαν (The Guardian).

«Ας αποφασίσει ο λαός ξέφρενο φινάλε στις ιστορικές αμερικανικές εκλογές» είναι ο τίτλος της εφημερίδας που αναφέρεται στην περίπτωση του Μιλγουόκι, όπου οι Τζορτζ Μπους και Τζον Κέρι βρέθηκαν να εμφανίζονται σχεδόν ταυτόχρονα σε διαφορετικές προεκλογικές συγκεντρώσεις που απείχαν λίγα μόνο τετράγωνα μεταξύ τους.

«Οι μονομάχοι της Αμερικής ετοιμάζονται για τη μοίρα τους» λέει η Τάιμς (The Times) που παρομοιάζει τους δύο αντιπάλους με τον «Έκτορα και τον Αχιλλέα που βρίσκονται τελικά αντιμέτωποι κάτω από τα τείχη της Τροίας» ή εν πάση περιπτώσει, του Ουισκόνσιν, που φαίνεται να προστίθεται στην λίστα των κρίσιμων για το εκλογικό αποτέλεσμα πολιτειών.

«Κέρι και Μπους στο κυνήγι των τελευταίων ψήφων, καθώς ανοίγουν οι κάλπες» λέει η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

«Οι δημοσκοπήσεις εξηγούν γιατί οι δύο υποψήφιοι δεν εγκαταλείπουν τις προσπάθειες τους ούτε την μέρα των εκλογών» λέει η εφημερίδα που σημειώνει ότι οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών φέρνουν τους δύο αντιπάλους ουσιαστικά σε ισοψηφία με διαφορές που δεν ξεπερνούν τα περιθώρια του στατιστικού λάθους.

Αντίθετη με το γενικό ρεύμα η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) αφιερώνει το κύριο θέμα της στην είδηση ότι τα βρετανικά πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν επιδημία παρωτίτιδας και αρχίζουν μεγάλο πρόγραμμα εμβολιασμών.


Δευτέρα 01 Νοεμβρίου 2004 - 22:07 (Ώρα Λονδίνου)

Με ένα τραγούδι για τον Κέρι

Στο Ουισκόνσιν συγκεντρώθηκαν 80 χιλιάδες ψηφοφόροι

Ο Μπρους Σπρίνγκστιν συνοδεύει τον Τζον Κέρι στην τελευταία του προεκλογική εμφάνιση στην πολιτεία του Οχάιο, παραμονή την εκλογών.

Ο ροκ τραγουδιστής, που έχει εκφράσει ανοιχτά τη στήριξή του στον υποψήφιο των Δημοκρατικών, πραγματοποιεί εμφάνιση δίπλα στον Τζον Κέρι στο Κλίβελαντ.

Ο Τζον Κέρι και ο Τζορτζ Μπους δίνουν τις τελευταίες μάχες τους για μια εκλογική αναμέτρηση που εικάζεται ότι θα κριθεί στο νήμα και η πολιτεία του Οχάιο πιστεύεται ότι θα παίξει καθοριστικό ρόλο.

Το Οχάιο έχει υποδεχθεί πολλούς σταρ, αφού και ο Άρνολντ Σβάρτζενέιγκερ, ο οποίος ανήκει στην παράταξη των ρεπουμπλικάνων, εμφανίστηκε στο πλευρό του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους, την Παρασκευή.

Ο Σπρίνγκστιν, που δεν έχει ποτέ άλλοτε εκφράσει ανοιχτά τις πολιτικές πεποιθήσεις του, πραγματοποίησε μια ακόμα «προεκλογική» συναυλία, την Πέμπτη, στο Ουισκόνσιν, την οποία παρακολούθησαν 80 χιλιάδες άνθρωποι.

Μεταξύ των καλλιτεχνών που έχουν ταχθεί στο πλευρό του Τζον Κέρι, με το σύνθημα «ψήφος για την αλλαγή», περιλαμβάνονται οι REM, οι Pearl Jam και Dixie Chicks.


Δευτέρα 01 Νοεμβρίου 2004 - 21:18 (Ώρα Λονδίνου)

Αμήχανη η αμερικανική αγορά

Οι εκλογές επηρεάζουν το δολάριο

Η προοπτική μιας εκλογικής αναμέτρησης που θα κριθεί στο νήμα, έχει αφήσει τους επενδυτές με κομμένη την ανάσα.

Λίγο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στις ΗΠΑ, η αμερικανική αγορά κινείται νευρικά με τους αναλυτές να ελπίζουν ότι την Τετάρτη όλοι θα γνωρίζουν ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος.

Όμως, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι αντίπαλοι θα δώσουν μάχη στήθος με στήθος, οι οικονομικοί παράγοντες φοβούνται ότι θα επαναληφθούν τα γεγονότα του 2000 που είχαν δραματικά αποτελέσματα για το δολάριο.

Η αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών οδήγησε ήδη το δολάριο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών σε σχέση με το ιαπωνικό γεν.

Φόβος και αβεβαιότητα

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η πτώση του δολαρίου αντανακλά την γενικευμένη ανησυχία για ένα αμφίβολο εκλογικό αποτέλεσμα.

«Η προσοχή (των αναλυτών) δεν στρέφεται στο ποιος θα κερδίσει τις εκλογές αλλά στο κατά πόσο το αποτέλεσμα θα είναι δίκαιο και πόσο γρήγορα θα ανακοινωθεί», εξηγεί ο Καόρο Κόντο, ειδικός αναλυτής στη Φίσκο.

«Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι εκλογές θα κριθούν στο νήμα και ότι οι νομικές προεκτάσεις τους θα έχουν αντίχτυπο στο δολάριο», προσθέτει ο Μιτούλ Κοτέκα, επικεφαλής της εταιρείας επενδύσεων Calyon.

Στα γεγονότα του 2000 ο δείκτης Ντάου Τζόουνς έχασε 5% της αξίας του μέσα σε τρεις εβδομάδες.


Δευτέρα 01 Νοεμβρίου 2004 - 17:28 (Ώρα Λονδίνου)

Ποιες θα είναι οι συνέπειες των αμερικανικών εκλογών;

Την Τρίτη, 2 Νοεμβρίου 2004, οι Αμερικανοί ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η ασφάλεια και τα εσωτερικά θέματα κυριάρχησαν στην ατζέντα της προεκλογικής εκστρατείας των κύριων υποψηφίων, του Ρεπουμπλικανού νυν προέδρου Τζορτζ Μπους και του Δημοκρατικού αντιπάλου του Τζον Κέρι.

Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών απασχολεί όχι μόνον τους Αμερικανούς αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, που παρακολουθεί με ενδιαφέρον την κούρσα για το Λευκό Οίκο.

Τι πιστεύετε για τις αμερικανικές εκλογές; Πώς θα επηρεάσει το αποτέλεσμα τις γεωπολιτικές ισορροπίες στον κόσμο; Ποια είναι η γνώμη σας για τους υποψήφιους; Ποια θέματα σας απασχολούν περισσότερο;

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish».

It is indeed obvious that if Kerry wins this election he will bring a more moderate and "rational" shift in US foreign policy. At least he wants to have allies, Bush does not care...

George Andreou (London, UK)

Πράγματι οι διαφορές μεταξύ των 2 υποψηφίων είναι μικρές, αλλά όταν έχουμε να κάνουμε με μια υπερδύναμη, ακόμα και οι ανεπαίσθητες αποχρώσεις έχουν τεράστια σημασία για τον πλανήτη.

Χρήστος (Φλώρινα, Ελλάς)

Είναι λυπητερό το γεγονός οτι ο Νέιντερ θα πάρει μόλις το 1% των ψήφων και οι άλλοι δύο υποψήφιοι το 99%.

Hλίας Καράνταης (Αθήνα, Ελλάς)

Νομίζω ότι η πολιτική των δύο κομμάτων (και των υποψηφίων τους) στις Η.Π.Α είναι πάνω κάτω η ίδια. Οι όποιες διαφορές αφορούν μόνο τον τρόπο με τον οποίο "διαφημίζεται" το ίδιο, ουσιαστικά, προϊόν. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μετά την τρομοκρατία, βασικά θέματα στις ΗΠΑ είναι οι αμβλώσεις και οι γάμοι ομοφυλοφίλων.

Είναι δυνατόν να διαφοροποιούνται μόνο σε αυτά τα ζητήματα και μη συζητούν για τη φτώχεια, τις συνθήκες εργασίας, το ασφαλιστικό, το σύστημα υγείας (στο οποίο πληροφορούμαι ότι έχουν πρόσβαση μόνον οι εύποροι), το περιβάλλον και τόσα άλλα σοβαρότατα προβλήματα; Νομίζω ότι τα δύο κόμματα έχουν απλώς μια διαφορά "lifestyle" και όχι ουσίας.

Επίσης, λυπάμαι για τις εκλογικές παρατυπίες και τις υποψίες νοθείας που υποβιβάζουν τις ΗΠΑ στο επίπεδο των υπανάπτυκτων κρατών. Θα ήταν ευχής έργο να έμπαινε δυναμικά στο παιχνίδι ο Ραλφ Νέιντερ, ως ένας τρίτος πόλος που θα επηρεάσει θετικά τη δημόσια ζωή στις Ηνωμένες Πολιτείες στα επόμενα χρόνια.

Νικόλας Κόραβος (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

O κύριος Κέρι προέρχεται απ το γνωστό τάγμα «Κρανίο και Οστά», απ το οποίο προέρχεται και ο κύριος Μπους. Είναι σαφώς αναμενόμενο πως η διαφοροποίηση στην πολιτική των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τα διεθνή- δεν αναμένεται να αλλάξει ριζικά, όποιος και να επικρατήσει. Κι αυτό, διότι αν και ο Κέρι φαίνεται αρκετά συνετός και προοδευτικός, το ισραηλιτικών συμφερόντων «στραγγάλισμα» στον Λευκό Οίκο θα συνεχιστεί.

Πολλοί λένε: Μα επιτέλους θα έχουμε αμερικανική -100% όμως- κυβέρνηση κάποτε η οποία θα αναδείξει ένα φάρο ελευθερίας και ελπίδας τόσο για τον βαθιά ναρκωμένο και βασανισμένο αμερικανικό λαό, όσο και για τον πλανήτη; Δυστυχώς λίγο πριν την κατασκευή της ατομική βόμβας η Αμερική ως δύναμη απελευθέρωσης και δημοκρατίας που ήταν ως τότε, έπεσε σε βαρύ ύπνο.

Θα ήταν χρησιμότατο να δούμε τι έλεγε γνωστός Ρωμαίος αυτοκράτορας για «στοιχεία» που πάντοτε δρουν παρασιτικά σε όποια αυτοκρατορία και σε όποια χώρα κι αν εισέλθουν. Πολλοί λένε πως η Ρωσία είναι ένας γίγαντας! Κοιμώμενος. Κατά τη γνώμη μου ο πραγματικά κοιμώμενος γίγαντας σήμερα είναι οι ΗΠΑ. Και πραγματικά αλλοίμονο όταν ξυπνήσει!! Η αρχή, πάντως για την μεταλλαγή του παγκόσμιου καθεστώτος προβλέπεται να προέλθει εκτός των ΗΠΑ Έσεται ήμαρ.

Aντώνιος Σκανδαλάρος (Αθήνα, Ελλάς)

Everything will stay the same. Wishfull thinking on everyone else's part. President Bush wil be re-elected.

George Loukoumis (Ohio, USA)

Personaly i dont think it makes any difference who gets elected bush or kerry, the foreingh policy of the usa is planed and executed by the cia!. They are the masters of that country and guess what? they are not elected democracy at its best!

Αnastasios Anastasiou (Lincoln, England)

Wek up and smel the coffe one man don't run USA so BOUSH or GERY is not going to make mouch of a diferce for the rest to the world.

Εlias (Canada)

Είναι λυπητερό το γεγονός οτι ο Νέιντερ θα πάρει μόλις το 1% των ψήφων και οι άλλοι δύο υποψήφιοι το 99%. Στην ουσία αυτό δεν ειναι δημοκρατία, χωρίς να επιμένουμε στους αριθμούς αναγκαστικά. Το σημαντικότερο όλων είναι οι θέσεις των Κέρι και Μπούς που κάνουν δικαιολογημένα τους ευρωπαίους πολίτες να απορούν για την πολιτική παιδεία των αμερικανών στο σύνολό τους!

Ηλίας Καράνταης (Αθήνα, Ελλάς)

Bush ifluenced by the most radical wing of the american society and don't see the overall world interest. therefore is "bad" For all!!!!

Lela Harel (Haifa, Israel)

Everything will stay the same. Wishfull thinking on everyone else's part. President Bush wil be re-elected.

George Loukoumis (Ohio, USA)

Δεν βλέπω πολλά θετικά σημεία σε κανέναν από τους δύο υποψηφίους. Τον Τζορτζ Μπους φυσικά τον ξέρουμε, τον γνωρίσαμε τον βιώσαμε. Είναι ο χειρότερος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών μεταπολεμικά τουλάχιστον. Προκειμένου να υπερασπίσει τα συμφέροντα της παρέας που τον ανέβασε στην εξουσία, δεν έχει κανένα ενδοιασμό να καταφύγει σε οποιαδήποτε απόφαση όσο και αν αντίκειται στους ηθικούς νόμους.

Ενας άνθρωπος που θέλει να ποινικοποίηση τις εκτρώσεις, που αδιαφορεί παντελώς για το περιβάλλον, που δέχεται να μπορούν να αγοράζουν οι πολίτες από περίστροφα μέχρι πολυβόλα, που σκοτώνει χιλιάδες αμάχους στο Ιρακ με Είναι ο πλέον ανίκανος να σκεφτεί λογικά και ο πλέον επικίνδυνος να είναι και πάλι ο ηγέτης της μεγάλης υπερδύναμης. Ο Τζον Κέρι έχει ίσως σαν μόνο θετικό, ότι προέρχεται από τους Δημοκρατικούς. Προσωπικά δεν τον είδα να διαφοροποιείται στην ουσία από τον Μπους.

Μιλάει για το λάθος του Ιράκ χωρίς να μας λέει ότι θα λύσει το Ιρακινό πρόβλημα, μεταβαπτίζοντας τα στρατεύματα τους με την ταμπέλα του Νάτο, μετά από μια τετραετία. Δεν τόλμησε να τα βάλει με το ελεύθερο εμπόριο όπλο και στα μάτια μου γελοιοποιήθηκε που πρόβαλε την εικόνα του κυνηγού με το όπλο για να κερδίσει μέρος των οπλοφορούντων αμερικάνων. Δήλωσε καθαρά ότι ούτε αυτός θα υπογράψει την συνθήκη του Κιότο για το περιβάλλον και ταυτόχρονα το παίζει και οικολόγος.

Μασάει τα λόγια του σε πολλές ακόμα περιπτώσεις και για μένα τα μόνο που θετικά που διακρίνω είναι η επιλογή του πολύ σοβαρού Έντουαρντ σαν αντιπροέδρου. Οι πρόγονοι μας έλεγαν ότι μεταξύ δύο κακών διαλέγουμε το λιγότερο κακό....

Στέλιος Χαμόδρακας (Αθήνα, Ελλάς)

Ας ελπίσουμε ότι για το καλό του κόσμου, δεν θα επικρατήσει ο σκοταδισμός και η ηλιθιότητα του Bush.

Χρίστος (Ελλάς)

Είναι διάχυτη η εντύπωση ότι οι Προεδρικές Εκλογές στις ΗΠΑ θα σηματοδοτήσουν μία νέα εποχή στο γεωστρατηγικό προσανατολισμό της Αμερικανικής Εξωτερικής Πολιτικής. Πολλοί έσπευσαν να υποστηρίξουν αυτήν την άποψη (ανάμεσα τους και εγώ) στο γεγονός ότι ο Υποψήφιος των Δημοκρατικών (Κέρρυ) ήταν βετεράνος σε έναν πόλεμο, από τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες γνώρισαν την εσωτερική και διεθνή κατακραυγή. Ο Πόλεμος του Βιετνάμ αποτέλεσε στιγμάτισε την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και - ας μη ξεχνάμε - οι ΗΠΑ ήταν ο ηττημένος (τα αίτια της ήττας δεν είναι της παρούσης στιγμής να αναλυθούν).

Ωστόσο, εάν εξετάσουμε το επιτελείο που θα πλαισώσει τον Κέρρυ σε μία ενδεχόμενη νίκη του, θα αναγνωρίσουμε αρκετά ονόματα. Ποιος άλλωστε δεν θυμάται τον Ρ. Χόλμπρουκ (ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ σε Γιουγκοσλαβία) ή τον Στρατηγό Κλάρκ (Διοικητή των ΝΑΤΟϊκών Δυνάμεων στους βομβαρδισμούς της Σερβίας); Παρατηρούμε λοιπόν ότι ο Πρόεδρος μπορεί να αλλάξει, αλλά τα γεράκια που το πλαισιώνουν παραμένουν. Απλά, αλλάζει ο στρατηγικός τους προσανατολισμός.

Κρίνοντας από παλαιότερες κινήσεις στην εξωτερική πολιτική των Δημοκρατικών, είμαι πεπεισμένος ότι μια Δημοκρατική Προεδρία ίσως επιθυμήσει να διασκευάσει τις διεθνείς εντυπώσεις που άφησαν οι "εκστρατείες" σε Αφγανιστάν και Ιράκ, μεταφέροντας το θέρετρο των επιχειρήσεων σε κάποιο άλλο γεωγραφικό διαμέρισμα. Τα Βαλκάνια προσφέρονται για μια τέτοια αλλαγή. Ποιες όμως θα είναι οι επιπτώσεις στην ΝΑ Ευρώπη; Η Σερβία προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της και να προλάβει τις λοιπές ευρωπαϊκές εξελίξεις σε οικονομία και πολιτική. Η Αλβανία ακόμα ονειρεύεται την δημιουργία και ολοκλήρωση μίας "Μεγάλης Αλβανίας" με άμεσες επιπτώσεις σε Κοσσυφοπέδιο και ΠΓΔΜ.

Από την άλλη πλευρά, η συνέχεια της προεδρίας Μπους, μου θυμίζει πολύ τις θέσεις των προεδριών Κέννεντυ και Νίξον στον Πόλεμο του Βιετνάμ. Και οι δύο ήθελαν την άμεση απεμπλοκή τους από το Βιετνάμ, αυξάνοντας τους στρατιωτικούς συμβούλους (σσ. στρατιωτικές δυνάμεις) και την οικονομική ενίσχυση προς το Νότιο Βιετνάμ. Ο Μπους και το επιτελείο του αδυνατούν αυτήν τη στιγμή να παραδεχτούν ότι και οι δύο εκστρατείες σε Αφγανιστάν και Ιράκ είχαν απτά αποτελέσματα. Πρέπει να συνεχίσουν μέχρις εσχάτων, προκειμένου να επιδείξουν κάτι σημαντικό στον αμερικανικό λαό.

Θωμάς Βαρδαλάς (Αθήνα, Ελλάς)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2004 - 15:31 (Ώρα Λονδίνου)

«Καθοριστική» για το νικητή η Δευτέρα

Παραμονή των εκλογών στις ΗΠΑ και οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως θα είναι μια αναμέτρηση στήθος με στήθος, ενώ καθοριστικό ρόλο θα παίξουν οι τελευταίες εμφανίσεις των υποψηφίων.

Εξαφανίστηκαν ψηφοδέλτια

Ανεβαίνουν οι τόνοι στις ΗΠΑ

Προβληματίζει η Φλόριντα

Μπους και Κέρι στοχεύουν στη Φλόριντα

Πέντε κλειδιά για το Λευκό Οίκο

var height = "50";

var width = "203";

var alt = "";

if (hasRightVersion) {

var flashPath="/worldservice/images/2004/11/20041101123958us_countdown_gre.swf";

var flashContent = '

';

document.write(flashContent);

} else {

var nonFlashPath = "/worldservice/images/2004/11/20041101123958countdown_alter_203x50_gre.gif";

var nonFlashContent = '

';

document.write(nonFlashContent);

}

Σε εικόνες

Μπους - Κέρι: Οι μονομάχοι των αμερικανικών εκλογών

ΗΠΑ: Προεδρικές εκλογές

Οι πολιτείες - κλειδιά για την ανάδειξη του νικητή

Πώς λειτουργεί η κυβέρνηση

Οδηγός για τον τρόπο διακυβέρνησης των ΗΠΑ

Ελλάδα και κυβέρνηση Μπους

Ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στην Ουάσιγκτον, Δημήτρης Απόκης, εξετάζει το πλέγμα των σχέσεων ΗΠΑ και Ελλάδας κατά την προεδρία του Τζορτζ Μπους.

Στην αντεπίθεση ο Μπους

Προειδοποιήσεις και υποσχέσεις από Μπους

Τσένι: Ευάλωτοι στην τρομοκρατία αν εκλεγεί ο Κέρι

Κέρι: «Κολοσσιαία λάθη στο Ιράκ»

Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, Τζον Κέρι κατηγόρησε τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών για «κολοσσιαία σφάλματα κρίσης αναφορικά με το Ιράκ.»

Μάχιμος ο Μπιλ Κλίντον

Αντιδικία για το στρατιωτικό παρελθόν του Κέρι

Ο Τζον Κέρι αρχίζει τη μάχη

«Μάχη για μια ενωμένη Αμερική»

Πως εκλέγεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το εκλεκτορικό σώμα που θα κληθεί μετά τη 2α Νοεμβρίου να αποφασίσει ποιός θα είναι ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου.

Στρατηγική εμπλοκή σε μια νέα εποχή

Ομογένεια και εκλογές στις ΗΠΑ

Οι θέσεις των υποψηφίων

Στη σκιά των Μπους και Κέρι

^^ Αρχή σελίδας

Αρχική Σελίδα

|

Διεθνή

|

Ελλάδα - Κύπρος

|

Τύπος

|

Οικονομία

|

Πολιτισμός

|

Αθλητικά

|

Σε βάθος

|

Ενυπόγραφα

|

Φόρουμ

|

Καιρός

BBC News >>

|

BBC Sport >>

|

BBC Weather >>

|

BBC World Service >>

|

BBC Languages >>

Βοήθεια

|

Επικοινωνία

|

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Δευτέρα 01 Νοεμβρίου 2004 - 18:16 (Ώρα Λονδίνου)

Αναβρασμός στο Ιράκ

Οι Αμερικανοί προετοιμάζονται για μεγάλη επιχείρηση στη Φαλούτζα

Στο Ιράκ, ένοπλοι απήγαγαν ένα Αμερικανό, έναν Νεπαλέζο και τέσσερις Ιρακινούς από γραφεία σαουδαραβικής εταιρείας στη Βαγδάτη, ανακοίνωσε η ιρακινή αστυνομία.

Οι ένοπλοι εισέβαλαν στο κτίριο, στην περιοχή Μανσούρ, με την απειλή πολυβόλων και χειροβομβίδων.

Ακολούθησαν ανταλλαγές πυροβολισμών με τους άνδρες της ασφάλειας του κτιρίου και πιστεύεται ότι ένας από τους απαγωγείς και ένας φύλακας έπεσαν νεκροί.

«Εισέβαλαν στο κτίριο με αυτόματα και χειροβομβίδες. (Οι εργαζόμενοι) δεν μπορούσαν να ξεφύγουν», είπε μέλος της ιρακινής αστυνομίας στο Ρόιτερ.

Κύμα απαγωγών

Δεκάδες αλλοδαποί στρατιώτες και πολίτες έχουν απαχθεί από ακραίες ισλαμικές οργανώσεις στο Ιράκ, τους τελευταίους μήνες.

Ένα από τα πρόσφατα θύματα, η Μάργκαρετ Χασάν, εργαζόμενη στη μη κυβερνητική οργάνωση αρωγής Care International, απήχθη στις 19 Οκτωβρίου καθοδόν για τη δουλειά της στη Βαγδάτη.

Οι συγγενείς της την είδαν τελευταία φορά σε ένα βίντεο που πρόβαλε το Αλ Τζαζίρα στις 27 Οκτωβρίου.

Ένας Βρετανός, ο Κένεθ Μπίγκλει και ο Αμερικανοί συνάδελφοί του Γιουτζίν Άρμστρονγκ και Τζακ Χένσλεϊ απήχθησαν από το σπίτι τους, στην περιοχή Μανσούρ, τον Σεπτέμβριο.

Και οι τρεις δολοφονήθηκαν.

Την Κυριακή, η Ιαπωνία επιβεβαίωσε ότι εντοπίστηκε στο Ιράκ η αποκεφαλισμένης σορός του 24χρονου ομήρου Σοσέι Κόντα.

Δολοφονίες

Στη Βαγδάτη, όπου ενισχύθηκαν με νέες μονάδες οι αμερικανικές δυνάμεις, Ιρακινοί αντάρτες δολοφόνησαν τον αναπληρωτή διοικητή της Βαγδάτης Χατέμ Καμίλ Αμπτούλ Φατάχ και τραυμάτισαν τουλάχιστον δύο σωματοφύλακες του.

Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η οργάνωση Ανσάρ αλ Σούνα.

Κοντά στην πόλη Ραμάντι σκοτώθηκε ένας Ιρακινός εικονολήπτης, στη διάρκεια συγκρούσεων αμερικανικών μονάδων και ανταρτών.

Οι Αμερικανοί εντείνουν τις προετοιμασίες για γενικευμένη επίθεση στη Φαλούτζα, ενώ την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Ιράκ, Γκάζι αλ Γουαγιάρ, εκφράζει την αντίθεσή του.


Δευτέρα 01 Νοεμβρίου 2004 - 19:06 (Ώρα Λονδίνου)

Δεκαεξάχρονος ο βομβιστής

Ακολούθησαν χαοτικές σκηνές

Νεαρός Παλαιστίνιος, μέλος ριζοσπαστικής φράξιας του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), φαίνεται πως είναι ο δράστης της επίθεσης αυτοκτονίας που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας σε υπαίθρια αγορά του Τελ Αβίβ.

Ο αυτόχειρας μετέφερε επάνω του 5 κιλά εκρηκτικών τα οποία ανατίναξε σκοτώνοντας τουλάχιστον τέσσερα άτομα και τραυματίζοντας δεκάδες άλλα, πολλά εκ των οποίων σοβαρά.

Η ισραηλινή τηλεόραση μετέδωσε σκηνές χάους με τους τραυματίες να μεταφέρονται στα νοσοκομεία με κάθε μέσο.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ, από τη Γαλλία όπου νοσηλεύεται καταδίκασε την επίθεση.

«Ζωντανή» η αντίσταση

Εκπρόσωπος της ριζοσπαστικής πτέρυγας του PLO ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

Είπε ότι ο δράστης Αμέρ αλ Φαχρ ζούσε στον προσφυγικό καταυλισμό Ασκάρ κοντά στην πόλη Ναμπλούς στη Δυτική Όχθη.

Πρόκειται για έναν από τους νεαρότερους βομβιστές αυτοκτονίας αφού ήταν μόλις 16 -18 ετών.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε την παλαιστινιακή Αρχή να πατάξει την ένοπλη δράση ακραίων οργανώσεων.

Στο ίδιο ύφος ήταν και οι δηλώσεις του Τεριέ Ρεντ Λάρσεν, απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών στη Μέση Ανατολή, ο οποίος είπε ότι η Αρχή πρέπει να κινηθεί άμεσα κατά αυτών των οργανώσεων για να οδηγήσει τους δράστες στη δικαιοσύνη.

Εκπρόσωπος της παλαιστινιακής Χαμάς, ο Σαμί Αμπού Ζουχρί, είπε στο Ασοσιέιτεντ Πρες ότι η επίθεση είναι απόδειξη ότι η παλαιστινιακή αντίσταση είναι ζωντανή.

Άδεια αγορά

Η βομβιστική επίθεση σημειώθηκε στις 11:00 τοπική ώρα.

Ασθενοφόρα έσπευσαν στο σημείο και γιατροί πρόσφεραν επιτόπου τις πρώτες βοήθειες στους ελαφρά τραυματισμένους και ζαλισμένους πολίτες.

Τουλάχιστον 32 άνθρωποι τραυματίστηκαν, τέσσερις εκ των οποίων σοβαρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αστυνομία απέκλεισε τη λαχαναγορά για το φόβο νέων επιθέσεων και πραγματοποίησε ελέγχους στους κάδους απορριμμάτων της περιοχής μήπως και εντοπίσει εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Η ισραηλινή τηλεόραση μετέδωσε, επίσης, ότι οι αρχές αναζητούσαν ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε άτομο που σχετίζεται με την επίθεση.

Η έκρηξη προκλήθηκε όταν ο βομβιστής μπήκε σε ένα κατάστημα και ανατίναξε τον εκρηκτικό μηχανισμό.

Γύρω από το μαγαζί, που καταστράφηκε ολοσχερώς, συγκεντρώθηκε κόσμος ενώ

τα σωστικά συνεργεία προσπαθούσαν να εντοπίσουν τους τραυματίες.

Η ανταποκρίτρια του BBC Μπάρμπαρα Πλετ μεταδίδει ότι εάν η επίθεση συνέβαινε την Παρασκευή που είναι μια από τις πλέον καταναλωτικές ημέρες της εβδομάδας, ο αριθμός των θυμάτων θα ήταν πολύ μεγαλύτερος.


Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2004 - 15:31 (Ώρα Λονδίνου)

Εξαφανίστηκαν ψηφοδέλτια

Δεκάδες χιλιάδες ψηφοδέλτια, που απεστάλησαν από τα ταχυδρομεία στη Φλόριντα, έχουν εξαφανισθεί, προκαλώντας ανησυχίες για ενδεχόμενες παρατυπίες στις προεδρικές εκλογές.

Ανεβαίνουν οι τόνοι στις ΗΠΑ

Προβληματίζει η Φλόριντα

Ψηφοφορία με μικροπροβλήματα

Μπους και Κέρι στοχεύουν στη Φλόριντα

Ελλάδα και κυβέρνηση Μπους

Πέντε κλειδιά για το Λευκό Οίκο

var height = "50";

var width = "203";

var alt = "";

if (hasRightVersion) {

var flashPath="/worldservice/images/2004/11/20041101123958us_countdown_gre.swf";

var flashContent = '

';

document.write(flashContent);

} else {

var nonFlashPath = "/worldservice/images/2004/11/20041101123958countdown_alter_203x50_gre.gif";

var nonFlashContent = '

';

document.write(nonFlashContent);

}

Σε εικόνες

Μπους - Κέρι: Οι μονομάχοι των αμερικανικών εκλογών

ΗΠΑ: Προεδρικές εκλογές

Οι πολιτείες - κλειδιά για την ανάδειξη του νικητή

Πώς λειτουργεί η κυβέρνηση

Οδηγός για τον τρόπο διακυβέρνησης των ΗΠΑ

Στην αντεπίθεση ο Μπους

Υπό την πίεση των επιθέσεων του αντιπάλου του στις εκλογές, Τζον Κέρι και παρά τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στο Ιράκ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, έκανε λόγο για «σταθερή πρόοδο» στη χώρα.

Προειδοποιήσεις και υποσχέσεις από Μπους

Τσένι: Ευάλωτοι στην τρομοκρατία αν εκλεγεί ο Κέρι

Κέρι: «Κολοσσιαία λάθη στο Ιράκ»

Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, Τζον Κέρι κατηγόρησε τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών για «κολοσσιαία σφάλματα κρίσης αναφορικά με το Ιράκ.»

Μάχιμος ο Μπιλ Κλίντον

Αντιδικία για το στρατιωτικό παρελθόν του Κέρι

Ο Τζον Κέρι αρχίζει τη μάχη

«Μάχη για μια ενωμένη Αμερική»

Πως εκλέγεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το εκλεκτορικό σώμα που θα κληθεί μετά τη 2α Νοεμβρίου να αποφασίσει ποιός θα είναι ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου.

Στρατηγική εμπλοκή σε μια νέα εποχή

Ομογένεια και εκλογές στις ΗΠΑ

Οι θέσεις των υποψηφίων

Στη σκιά των Μπους και Κέρι

^^ Αρχή σελίδας

Αρχική Σελίδα

|

Διεθνή

|

Ελλάδα - Κύπρος

|

Τύπος

|

Οικονομία

|

Πολιτισμός

|

Αθλητικά

|

Σε βάθος

|

Ενυπόγραφα

|

Φόρουμ

|

Καιρός

BBC News >>

|

BBC Sport >>

|

BBC Weather >>

|

BBC World Service >>

|

BBC Languages >>

Βοήθεια

|

Επικοινωνία

|

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Δευτέρα 01 Νοεμβρίου 2004 - 16:19 (Ώρα Λονδίνου)

Oι μετεκλογικές έριδες

Οι Αμερικανοί δεν ψηφίζουν μόνο για πρόεδρο, αλλά και για την εκλογή όλων των βουλευτών στην Βουλή των Αντιπροσώπων και του ενός τρίτου των Γερουσιαστών.

Το Κογκρέσο, στο οποίο αυτή τη στιγμή πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί, είναι το κύριο νομοθετικό σώμα του αμερικανικού συστήματος διακυβέρνησης και καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία του προγράμματος και τα περιθώρια ελιγμών του προέδρου.

Για τους ενοίκους του Λευκού Οίκου είναι συχνά δύσκολο να ελέγξουν το Κογκρέσο ακόμη και όταν την πλειοψηφία έχει το δικό τους κόμμα.

To Κογκρέσο έχει συχνά διαφορετική ατζέντα από τον πρόεδρο

Οι Βουλευτές και οι Γερουσιαστές έχουν να προβάλλουν τα συμφέροντα των ψηφοφόρων τους και έτσι έρχονται συχνά σε σύγκρουση με τον πρόεδρο.

Ο πρόεδρος Κλίντον διαπίστωσε το 1993 ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου πλειοψηφούσαν οι Δημοκρατικοί, καταψήφισε το νομοσχέδιο για την υγεία.

Και στην αρχή του χρόνου, πολλοί Ρεπουμπλικάνοι στην Βουλή των Αντιπροσώπων καταψήφισαν τον πρόεδρο Μπους στην τροπολογία του συντάγματος για τους νόμους των ομοφυλοφίλων.

Τα προβλήματα

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν από το 1994 την πλειοψηφία στην Βουλή των Αντιπροσώπων, και απ' ό,τι φαίνεται θα την διατηρήσουν.

Ένας λόγος είναι ότι οι εκλογικές διαδικασίες που ισχύουν για την Βουλή των Αντιπροσώπων επιτρέπου και στα δύο πολιτικά κόμματα να επαναχαράσσουν τις εκλογικές περιφέρειες προς όφελος των υποψηφίων τους.

Η τακτική της επαναχάραξης των πολιτικών περιφερειών είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενη και οι επικριτές της λένε ότι υπονομεύει την δημοκρατία. Θα σημάνει πάντως ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα διατηρήσουν και φέτος την πλειοψηφία τους.

Πιο περίπλοκη είναι η κατάσταση στη Γερουσία, όπου αυτή τη στιγμή έχουν μικρή πλειοψηφία οι Γερουσιαστές. Σε πολλές πολιτείες, όμως, η μάχη των εκλογών δίδεται σώμα με σώμα, από την Βόρεια Καρολίνα, έως τη Νότια Ντακότα και την Αλάσκα.

Δεδομένου ότι η εκλογική μάχη είναι αμφίρροπη, υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια -- είτε ξεκάθαρη νίκη των Ρεπουμπλικάνων είτε αδιέξοδο σε περίπτωση που οι Δημοκρατοί αποκτήσουν τον έλεγχο του Λευκού Οίκου ή της Γερουσίας.

Ας δούμε ποιές θα είναι οι επιπτώσεις για τις βασικές νομοθετικές προτάσεις των υποψηφίων.

Μεταρρυθμίσεις στην ασφάλεια και τις μυστικές υπηρεσίες

Λευκός Οίκος: O Τζορτζ Μπους και ο Τζον Κέρι έχουν ορίσει κορυφαία προτεραιότητα το θέμα της εθνικής ασφάλειας και τις μεταρρυθμίσεις στις μυστικές υπηρεσίες. Και οι δύο υποστηρίζουν τη δημιουργία θέσης γενικού διευθυντή των μυστικών υπηρεσιών.

O Nτόναλντ Ράμσφελντ ορκίζεται κατά την κατάθεσή του στην επιτροπή του Κογκρέσου για την 11η Σεπτεμβρίου

Ο Γερουσιαστής Κέρι ασπάζεται πλήρως τα συμπεράσματα και τις υποδείξεις της επιτροπής για την 11η Σεπτεμβρίου, όπως την θέση του γενικού διευθυντή πληροφοριών με σημαντικό προϋπολογισμό και δικό του προσωπικό. Και ο πρόεδρος Μπους έχει υποστηρίζει τα συμπεράσματα της επιτροπής.

Κογκρέσο: H Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν ψηφίσει αντικρουόμενα νομοσχέδια για τις μεταρρυθμίσεις των μυστικών υπηρεσιών. Η Γερουσία δέχεται όλες τις υποδείξεις της έκθεσης για την 11η Σεπτεμβρίου. Πολλοί όμως στη Βουλή των Αντιπροσώπων δεν θέλουν να έχει σημαντικό προϋπολογισμό ο νέος διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών.

Το Κογκρέσο είχε ορίσει προθεσμία τις προεδρικές εκλογές για να παρουσιάσει τα νομοσχέδια στον πρόεδρο. Με διαφορετικές όμως προτάσεις, δεν αναμένεται να επέλθει συμφωνία το νωρίτερο πριν από την αρχή του επόμενου χρόνου.

Οικονομία

Λευκός Οίκος: Ο πρόεδρος Μπους ζήτησε από το Κογκρέσο να κάνει μονιμοποιήσει τις φορολογικές απαλλαγές που ενέκρινε το 2001 και το 2003, με το επιχείρημα ότι θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Ο κ. Κέρι θέλει να καταργήσει τις φοροαπαλλαγές για όσους Αμερικανούς έχουν εισόδημα πάνω από $200.000 τον χρόνο. Λέει ότι οι αλλαγές θα εξοικονομήσουν πόρους για την υγεία. Θα διατηρήσει όμως τις φοροαπαλλαγές για τις μεσαίες τάξεις. Η αναπροσαρμογή της φορολογίας για τους εύπορους, λέει ο κ. Κέρι, θα αποκαταστήσει τη δημοσιονομική υγεία και θα συμβάλει στην ανάπτυξη.

Κογκρέσο: Με τους Ρεπουμπλικάνους να έχουν τον έλεγχο του Κογκρέσου, ο κ. Κέρι θα δυσκολευτεί να περάσει τις αλλαγές που προτείνει. Δυσκολίες μπορεί να έχει όμως και ο πρόεδρος Μπους. Πολλοί στο κόμμα του έχουν εγκρίνει τις φοροαπαλλαγές, αλλά ορισμένοι συντηρητικοί οικονομολόγοι δεν θέλουν να γίνουν μόνιμες.

Υγεία και Κοινωνική Πρόνοια

Λευκός Οίκος: Το κόστος της υγείας έχει ανέβει στα ύψη τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ. Περίπου 45 εκατομμύρια Αμερικανοί δεν έχουν ιατρική ασφάλεια.

Ο πρόεδρος Μπους θέλει να μειώσει τον αριθμό τους, μέσω των ιδιωτικών ασφαλίσεων, και να βοηθήσει τον κόσμο να κάνουν ιδιωτικές ασφάλειες. Ο Γερουσιαστής Κέλι θέλει να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των ανασφάλιστων, εν μέρει διευρύνοντας τα υπάρχοντα κυβερνητικά προγράμματα και βοηθώντας τις επιχειρήσεις να κάνουν προγράμματα ασφαλίσεων. Και οι δύο υποψήφιοι θέλουν ακόμη να περιορίσουν τις δικαστικές αγωγές για αμέλεια.

Ο πρόεδρος Μπους λέει ότι οι αλλαγές που έγιναν πέρυσι στο σύστημα υγείας Μέντικερ θα βοηθήσουν τους ηλικιωμένους πολίτες να μπορούν να αγοράζουν τα ακριβά φάρμακα και ο κόσμος θα έχει περισσότερες ασφαλιστικές επιλογές. Ο Τζον Κέρι λέει ότι τα σχέδια του προέδρου Μπους είναι ουσιαστικά ξεπούλημα στις φαρμακοβιομηχανίες. Ο Τζον Κέρι λέει ότι θα μειώσει το κόστος των φαρμάκων με μέτρα όπως η εισαγωγή φθηνότερων φαρμάκων από τον Καναδά.

Κογκρέσο: Η υγεία και το σύστημα Μέντικερ είναι δύο από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει το Κογκρέσο. Ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, Μπιλ Φριστ, είναι γιατρός και βασικός συντελεστής των μεταρρυθμίσεων στο σύστημα Μέντικερ. Αν οι Ρεπουμπλικάνοι νικήσουν στις εκλογές θα ληφθούν και άλλα μέτρα για αναμειχθεί περισσότερο ο ιδιωτικός τομέας στην υγεία και στο σύστημα Μέντικερ.

Πολλοί Δημοκρατικοί είναι κατά αυτών των σχεδίων και αν επικρατήσουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων ή στη Γερουσία θα προσπαθήσουν να διευρύνουν τον ρόλο του κράτους στην υγεία και το σύστημα Μέντικερ. Το αποτέλεσμα θα είναι πολιτικό αδιέξοδο.

Κοινωνική ασφάλεια

Λευκός Οίκος: Ο πρόεδρος Μπους έχει σχέδια να διοχετεύσει ορισμένους φόρους Κοινωνικής Ασφάλειας -- φόρους που πληρώνουν οι εργαζόμενοι για να συμβάλουν στις συντάξεις των ηλικιωμένων -- σε ιδιωτικά επενδυτικά ταμεία που θα εξασφαλίζουν τις συντάξεις των ίδιων των εργαζομένων.

Ο κ. Κέρι λέει ότι τα ιδιωτικά επενδυτικά ταμεία εκθέτουν τους εργαζόμενους σε υπερβολικούς κινδύνους και τα συνταξιοδοτικά ταμεία δεν θα έχουν χρήματα για επιδόματα.

Κογκρέσο: Οι Δημοκρατικοί λένε ότι ο πρόεδρος Μπους θέλει να ιδιωτικοποιήσει την Κοινωνική Ασφάλεια, κάτι που ο Λευκός Οίκος αρνείται. Δεν χωρά πάντως αμφιβολία ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να δημιουργηθεί ένα σύστημα προσανατολισμένο στην ελεύθερη οικονομία, κάτι με το οποίο διαφωνούν πολλοί Δημοκρατικοί.

Η κοινωνική ασφάλεια είναι θεμελιώδης λίθος της αμερικανικής δημόσιας ζωής και οι αντιπαραθέσεις αναμένεται να είναι έντονες.


Δευτέρα 01 Νοεμβρίου 2004 - 14:35 (Ώρα Λονδίνου)

«Καθοριστική» για το νικητή η Δευτέρα

Λίγες ψήφοι μπορούν να κάνουν τη διαφορά

Παραμονή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ και οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως θα είναι μια αναμέτρηση στήθος με στήθος για τους υποψήφιους.

Ωστόσο, οι περισσότερες εταιρείες δίνουν ένα ελαφρύ προβάδισμα στον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο Τζορτζ Μπους και ο Τζον Κέρι αποδύονται σε αγώνα δρόμου από πολιτεία σε πολιτεία για να πείσουν τους αναποφάσιστους.

Ο πρόεδρος Μπους ξεκίνησε την ημέρα του από το Οχάιο, όπου κάλεσε τους ψηφοφόρους του να τον επανεκλέξουν.

«Σταθείτε στο πλάι μου», τους είπε.

Δύσκολη η πρόβλεψη

Συνολικά ο Τ. Μπους θα επισκεφθεί έξι πολιτείες, ενώ ο Τζον Κέρι τέσσερις.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό εκλογικό νόμο, η προεκλογική εκστρατεία λήγει τα μεσάνυχτα.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον λέει ότι κανένας από τους υποψηφίους δεν μπορεί να είναι βέβαιος για τη νίκη και ότι η εκστρατεία της Δευτέρας είναι καθοριστικής σημασίας.

Οι πιο γνωστοί Αμερικανοί αναλυτές έχουν εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια πρόβλεψης του νικητή.

Οι περισσότεροι όμως συμφωνούν ότι νικητής θα αναδειχθεί αυτός που θα καταφέρει να πείσει τους ψηφοφόρους του να πάνε μέχρι τα εκλογικά κέντρα.

Πολιτείες κλειδιά

Ο κ. Κέρι ξεκινά την ημέρα του με μια συγκέντρωση στο αεροδρόμιο του Ορλάντο στη Φλόριντα, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν ομιλίες στο Οχάιο, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν.

Οι αρχιτέκτονες της προεκλογικής εκστρατείας του ηγέτη των Δημοκρατικών παραδέχονται ότι θα είναι μια πολύ δύσκολη αναμέτρηση αλλά ο κ. Κέρι έχει τις τελευταίες ημέρες δείχνει να κερδίζει έδαφος.

Το επιτελείο, του Τζορτζ Μπους, ο οποίος μετά το Οχάιο, θα επισκεφθεί την Πενσιλβάνια, το Ουισκόνσιν, την Αιόβα και το Νέο Μεξικό, λένε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να μην είναι καλός ομιλητής, μιλά όμως απλά και γίνεται κατανοητός.

Το βράδυ της Δευτέρα, ο κ. Μπους θα επιστρέψει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Τέξας.

Αναλυτές πιστεύουν ότι το Οχάιο είναι μια από τις πολιτείες κλειδιά που θα αναδείξουν τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο νικητής αυτής της πολιτείας είναι και ο νέος κάτοικος του Λευκού Οίκου σε κάθε εκλογική αναμέτρηση από τι 1964 μέχρι σήμερα.

Η πολιτεία της Φλόριντα έπαιξε επίσης καθοριστικό ρόλο στις εκλογές του 2000, αφού ανέδειξε νικητή τον Τζορτζ Μπους με μόλις 537 ψήφους.

Ελπίδες για συμμετοχή

Και τα δύο στρατόπεδα εκμεταλλεύονται την τελευταία ημέρα της προεκλογικής τους εκστρατείας με την τελευταία σειρά διαφημιστικών μηνυμάτων.

Εκτιμάται ότι 60 εκατομμύρια δολάρια έχουν δαπανηθεί μόνο την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας.

Πάντως σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, από την πολιτεία της Φλόριντα, που έχει ξεκινήσει να ψηφίζει από την περασμένη εβδομάδα, το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων είναι μεγάλο.

Στην πολιτεία αυτή, σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα.


Δευτέρα 01 Νοεμβρίου 2004 - 11:54 (Ώρα Λονδίνου)

Έτοιμα όλα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων

Απόφαση που επιτρέπει να ξεκινήσει ο επαναπατρισμός κεφαλαίων στην Ελλάδα, υπέγραψε τη Δευτέρα ο υπουργός οικονομίας και οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης.

Η απόφαση προβλέπει ότι η εισαγωγή των κεφαλαίων μπορεί να γίνεται μόνο μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων εγκατεστημένων στην Ελλάδα και η μεταφορά τους μπορεί να διενεργηθεί με οποιοδήποτε μέσο που είναι σύμφωνο με την τραπεζική πρακτική και με το οποίο πιστοποιείται ότι τα μεταφερόμενα κεφάλαια προέρχονται από τραπεζικό λογαριασμό καταθετικό ή επενδυτικό του εντολέα που τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα της αλλοδαπής.

Τα εισαγόμενα κεφάλαια θα πρέπει να υπήρχαν σε λογαριασμό του εξωτερικού μέχρι τις 4 Αυγούστου 2004.

Ο εντολέας οφείλει να συμπληρώσει δήλωση-εξουσιοδότηση προς το πιστωτικό ίδρυμα το οποίο θα δεχθεί τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων.

Αυτονόητη χαρακτηρίζεται η διάταξη σύμφωνα με την οποία ο τραπεζικός λογαριασμός, καταθετικός ή επενδυτικός τόσο της αλλοδαπής όσο και της ημεδαπής πρέπει να ανήκει στο φυσικό ή νομικό πρόσωπο που εισάγει τα κεφάλαια και που πρέπει να είναι φορολογικά υπόχρεος στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση εισαγωγής κεφαλαίων σε ξένο νόμισμα η φορολογητέα αξία υπολογίζεται σύμφωνα με την τιμή μετατροπής του ημεδαπού πιστωτικού ιδρύματος κατά το χρόνο εισαγωγής των κεφαλαίων σε ευρώ, χωρίς να απαιτείται η μετατροπή σε ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το χρονικό περιθώριο για την ένταξη στην απόφαση θα καθοριστεί ως το τέλος Φεβρουαρίου 2005.


Δευτέρα 01 Νοεμβρίου 2004 - 12:06 (Ώρα Λονδίνου)

Νέος συγκοινωνιακός χάρτης

Το πακέτο μέτρων για τη διευκόλυνση του επιβατικού κοινού και την αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός μεταφορών και επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης.

Μεταξύ των μέτρων, στόχος των οποίων είναι να γίνουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς πιο ελκυστικά στο ευρύ κοινό, είναι η θέσπιση ενιαίου εισιτηρίου για όλα τα μέσα και με ορισμένη χρονική διάρκεια, η μείωση της τιμής του εισιτηρίου για προαστιακό και Μετρό, στις διαδρομές προς το αεροδρόμιο, η δημιουργία γραμμών εξπρές των λεωφορείων, η επέκταση των λεωφορειολωρίδων αλλά και των γραμμών του Τραμ, η επαναφορά του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης στο κέντρο της Αθήνας και η δημιουργία ενιαίου φορέα αστικών συγκοινωνιών, που θα έχει τη συνολική ευθύνη σχεδιασμού και συντονισμού όλων των συγκοινωνιακών φορέων.

Σημειώνεται ότι η τιμή του ενιαίου εισιτηρίου ορίστηκε στο ένα ευρώ, με το οποίο ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει όσα ΜΜΜ θέλει στο χρόνο της μιάμισης ώρας.

Το εισιτήριο αυτό δεν ισχύει για τις διαδρομές του πραστιακού και Μετρό προς αεροδρόμιο, αλλά η τιμή του εισιτηρίου προαστιακού και μετρό προς αεροδρόμιο, μειώνεται στα έξι ευρώ, από οκτώ που ήταν.

Όπως δήλωσε ο κ. Λιάπης, ορισμένα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα εφαρμοστούν άμεσα, όπως η αστυνόμευση, το ωράριο λειτουργίας των μέσων, η μείωση του εισιτηρίου σε μετρό και προαστιακό, ενώ τα λοιπά θα εφαρμοστούν σταδιακά.

Όπως επανέλαβε ο υπουργός, στόχος είναι να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των πολιτών που θα χρησιμοποιεί τις αστικές συγκοινωνίες και από ένα προς τρία που είναι η αναλογία σήμερα να γίνει ένα προς δύο.


Δευτέρα 01 Νοεμβρίου 2004 - 12:58 (Ώρα Λονδίνου)

Ποιες θα είναι οι συνέπειες των αμερικανικών εκλογών;

Την Τρίτη, 2 Νοεμβρίου 2004, οι Αμερικανοί ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η ασφάλεια και τα εσωτερικά θέματα κυριάρχησαν στην ατζέντα της προεκλογικής εκστρατείας των κύριων υποψηφίων, του Ρεπουμπλικανού νυν προέδρου Τζορτζ Μπους και του Δημοκρατικού αντιπάλου του Τζον Κέρι.

Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών απασχολεί όχι μόνον τους Αμερικανούς αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, που παρακολουθεί με ενδιαφέρον την κούρσα για το Λευκό Οίκο.

Τι πιστεύετε για τις αμερικανικές εκλογές; Πώς θα επηρεάσει το αποτέλεσμα τις γεωπολιτικές ισορροπίες στον κόσμο; Ποια είναι η γνώμη σας για τους υποψήφιους; Ποια θέματα σας απασχολούν περισσότερο;

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish».

Πράγματι οι διαφορές μεταξύ των 2 υποψηφίων είναι μικρές, αλλά όταν έχουμε να κάνουμε με μια υπερδύναμη, ακόμα και οι ανεπαίσθητες αποχρώσεις έχουν τεράστια σημασία για τον πλανήτη.

Χρήστος (Φλώρινα, Ελλάς)

Είναι λυπητερό το γεγονός οτι ο Νέιντερ θα πάρει μόλις το 1% των ψήφων και οι άλλοι δύο υποψήφιοι το 99%.

Hλίας Καράνταης (Αθήνα, Ελλάς)

Νομίζω ότι η πολιτική των δύο κομμάτων (και των υποψηφίων τους) στις Η.Π.Α είναι πάνω κάτω η ίδια. Οι όποιες διαφορές αφορούν μόνο τον τρόπο με τον οποίο "διαφημίζεται" το ίδιο, ουσιαστικά, προϊόν. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μετά την τρομοκρατία, βασικά θέματα στις ΗΠΑ είναι οι αμβλώσεις και οι γάμοι ομοφυλοφίλων.

Είναι δυνατόν να διαφοροποιούνται μόνο σε αυτά τα ζητήματα και μη συζητούν για τη φτώχεια, τις συνθήκες εργασίας, το ασφαλιστικό, το σύστημα υγείας (στο οποίο πληροφορούμαι ότι έχουν πρόσβαση μόνον οι εύποροι), το περιβάλλον και τόσα άλλα σοβαρότατα προβλήματα; Νομίζω ότι τα δύο κόμματα έχουν απλώς μια διαφορά "lifestyle" και όχι ουσίας.

Επίσης, λυπάμαι για τις εκλογικές παρατυπίες και τις υποψίες νοθείας που υποβιβάζουν τις ΗΠΑ στο επίπεδο των υπανάπτυκτων κρατών. Θα ήταν ευχής έργο να έμπαινε δυναμικά στο παιχνίδι ο Ραλφ Νέιντερ, ως ένας τρίτος πόλος που θα επηρεάσει θετικά τη δημόσια ζωή στις Ηνωμένες Πολιτείες στα επόμενα χρόνια.

Νικόλας Κόραβος (Θεσσαλονίκη, Ελλάς)

O κύριος Κέρι προέρχεται απ το γνωστό τάγμα «Κρανίο και Οστά», απ το οποίο προέρχεται και ο κύριος Μπους. Είναι σαφώς αναμενόμενο πως η διαφοροποίηση στην πολιτική των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τα διεθνή- δεν αναμένεται να αλλάξει ριζικά, όποιος και να επικρατήσει. Κι αυτό, διότι αν και ο Κέρι φαίνεται αρκετά συνετός και προοδευτικός, το ισραηλιτικών συμφερόντων «στραγγάλισμα» στον Λευκό Οίκο θα συνεχιστεί.

Πολλοί λένε: Μα επιτέλους θα έχουμε αμερικανική -100% όμως- κυβέρνηση κάποτε η οποία θα αναδείξει ένα φάρο ελευθερίας και ελπίδας τόσο για τον βαθιά ναρκωμένο και βασανισμένο αμερικανικό λαό, όσο και για τον πλανήτη; Δυστυχώς λίγο πριν την κατασκευή της ατομική βόμβας η Αμερική ως δύναμη απελευθέρωσης και δημοκρατίας που ήταν ως τότε, έπεσε σε βαρύ ύπνο.

Θα ήταν χρησιμότατο να δούμε τι έλεγε γνωστός Ρωμαίος αυτοκράτορας για «στοιχεία» που πάντοτε δρουν παρασιτικά σε όποια αυτοκρατορία και σε όποια χώρα κι αν εισέλθουν. Πολλοί λένε πως η Ρωσία είναι ένας γίγαντας! Κοιμώμενος. Κατά τη γνώμη μου ο πραγματικά κοιμώμενος γίγαντας σήμερα είναι οι ΗΠΑ. Και πραγματικά αλλοίμονο όταν ξυπνήσει!! Η αρχή, πάντως για την μεταλλαγή του παγκόσμιου καθεστώτος προβλέπεται να προέλθει εκτός των ΗΠΑ Έσεται ήμαρ.

Aντώνιος Σκανδαλάρος (Αθήνα, Ελλάς)

Everything will stay the same. Wishfull thinking on everyone else's part. President Bush wil be re-elected.

George Loukoumis (Ohio, USA)

Personaly i dont think it makes any difference who gets elected bush or kerry, the foreingh policy of the usa is planed and executed by the cia!. They are the masters of that country and guess what? they are not elected democracy at its best!

Αnastasios Anastasiou (Lincoln, England)

Wek up and smel the coffe one man don't run USA so BOUSH or GERY is not going to make mouch of a diferce for the rest to the world.

Εlias (Canada)

Είναι λυπητερό το γεγονός οτι ο Νέιντερ θα πάρει μόλις το 1% των ψήφων και οι άλλοι δύο υποψήφιοι το 99%. Στην ουσία αυτό δεν ειναι δημοκρατία, χωρίς να επιμένουμε στους αριθμούς αναγκαστικά. Το σημαντικότερο όλων είναι οι θέσεις των Κέρι και Μπούς που κάνουν δικαιολογημένα τους ευρωπαίους πολίτες να απορούν για την πολιτική παιδεία των αμερικανών στο σύνολό τους!

Ηλίας Καράνταης (Αθήνα, Ελλάς)

Bush ifluenced by the most radical wing of the american society and don't see the overall world interest. therefore is "bad" For all!!!!

Lela Harel (Haifa, Israel)

Everything will stay the same. Wishfull thinking on everyone else's part. President Bush wil be re-elected.

George Loukoumis (Ohio, USA)

Δεν βλέπω πολλά θετικά σημεία σε κανέναν από τους δύο υποψηφίους. Τον Τζορτζ Μπους φυσικά τον ξέρουμε, τον γνωρίσαμε τον βιώσαμε. Είναι ο χειρότερος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών μεταπολεμικά τουλάχιστον. Προκειμένου να υπερασπίσει τα συμφέροντα της παρέας που τον ανέβασε στην εξουσία, δεν έχει κανένα ενδοιασμό να καταφύγει σε οποιαδήποτε απόφαση όσο και αν αντίκειται στους ηθικούς νόμους.

Ενας άνθρωπος που θέλει να ποινικοποίηση τις εκτρώσεις, που αδιαφορεί παντελώς για το περιβάλλον, που δέχεται να μπορούν να αγοράζουν οι πολίτες από περίστροφα μέχρι πολυβόλα, που σκοτώνει χιλιάδες αμάχους στο Ιρακ με Είναι ο πλέον ανίκανος να σκεφτεί λογικά και ο πλέον επικίνδυνος να είναι και πάλι ο ηγέτης της μεγάλης υπερδύναμης. Ο Τζον Κέρι έχει ίσως σαν μόνο θετικό, ότι προέρχεται από τους Δημοκρατικούς. Προσωπικά δεν τον είδα να διαφοροποιείται στην ουσία από τον Μπους.

Μιλάει για το λάθος του Ιράκ χωρίς να μας λέει ότι θα λύσει το Ιρακινό πρόβλημα, μεταβαπτίζοντας τα στρατεύματα τους με την ταμπέλα του Νάτο, μετά από μια τετραετία. Δεν τόλμησε να τα βάλει με το ελεύθερο εμπόριο όπλο και στα μάτια μου γελοιοποιήθηκε που πρόβαλε την εικόνα του κυνηγού με το όπλο για να κερδίσει μέρος των οπλοφορούντων αμερικάνων. Δήλωσε καθαρά ότι ούτε αυτός θα υπογράψει την συνθήκη του Κιότο για το περιβάλλον και ταυτόχρονα το παίζει και οικολόγος.

Μασάει τα λόγια του σε πολλές ακόμα περιπτώσεις και για μένα τα μόνο που θετικά που διακρίνω είναι η επιλογή του πολύ σοβαρού Έντουαρντ σαν αντιπροέδρου. Οι πρόγονοι μας έλεγαν ότι μεταξύ δύο κακών διαλέγουμε το λιγότερο κακό....

Στέλιος Χαμόδρακας (Αθήνα, Ελλάς)

Ας ελπίσουμε ότι για το καλό του κόσμου, δεν θα επικρατήσει ο σκοταδισμός και η ηλιθιότητα του Bush.

Χρίστος (Ελλάς)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Δευτέρα 01 Νοεμβρίου 2004 - 07:03 (Ώρα Λονδίνου)

Δολοφονία αξιωματούχου στη Βαγδατη

Πολύνεκρη επίθεση με ρουκέτες στην γενέτειρα του Σαντάμ Χουσείν

Ιρακινοί αντάρτες δολοφόνησαν το αναπληρωτή διοικητή της Βαγδάτης Χατέμ Καμίλ Αμπτούλ Φατάχ και τραυμάτισαν τουλάχιστον δύο σωματοφύλακες.

Ο ιρακινός αξιωματούχος επέβαινε στο υπηρεσιακό του αυτοκίνητο και μετέβαινε στο γραφείο του το πρωί της Δευτέρας, όταν κοντά στην συνοικία Ντόρα στα νότια της ιρακινής πρωτεύουσας δέχτηκε μπαράζ πυρών.

Είναι ακόμα μια δολοφονία ιρακινού αξιωματούχου και εντείνει την ανησυχία της κυβέρνησης του πρωθυπουργου Αλάουι για την ασφάλεια των υπουργών και γενικώτερα των αξιωματούχων της.

Στόχος των ανταρτών είναι η με κάθε μέσο ματαίωση των εκλογών που έχουν προγραμματισθεί για τις αρχές Ιανουαρίου.

Επιθέσεις σε Τικρίτ και Ραμαντί

Τουλάχιστον 15 ιρακινοί άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν σοβαρά από επίθεση με ρουκέτα που σημειώθηκε νωρίς το βράδυ της Κυριακής, στην πόλη Τικρίτ του Βορείου Ιράκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ιρακινοί αντάρτες εκτόξευσαν δύο ρουκέτες εναντίον αμερικανικής βάσης, όμως η μία εκτροχιάστηκε και έπληξε ξενοδοχείο στο οποίο διέμεναν εργάτες από άλλες περιοχές του Ιράκ.

Η επίθεση στην Τικρίτ έπεται επιθέσεων στην Ραμαντί, πόλη που βρίσκεται δυτικά της Βαγδάτης.

Από την επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά ιρακινοί και 11 τραυματίστηκαν.

Μεταξύ των τραυματιών στη Ραμαντί είναι και τρείς αμερικανοί στρατιώτες.

Διαφωνία του Προέδρου

Ο μεταβατικός πρόεδρος του Ιράκ Γκάζι αλ Γιουάρ εξέφρασε την απόλυτη αντίθεση του με τα σχέδια των Αμερικανών να εξαπολύσουν μεγάλη μετωπική επιχείρηση κατά της Φαλούτζας, της πόλης που θεωρείται προπύργιο της σουνιτικής αντίστασης.

Ο κ. Γιαουάρ ζήτησε την συνέχιση του διαλόγου με τους σουνίτες της Φαλούτζα ετσι ώστε να επιτραπεί η είσοδος στην πόλη μόνο των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.


Δευτέρα 01 Νοεμβρίου 2004 - 11:05 (Ώρα Λονδίνου)

Επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ

Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Τελ Αβιβ

Νεαρή γυναίκα μέλος ριζοσπαστικής φράξιας της PLO, του Λαικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, φαίνεται πως είναι η δράστης της επίθεσης αυτοκτονίας που σημειώθηκε σήμερα το πρωί σε υπαίθρια αγορά του Τελ Αβιβ στο Ισραήλ.

Η αυτόχειρας μετέφερε επάνω της 11 κιλά εκρηκτικών τα οποία ανατίναξε στο κέντρο της λαχαναγοράς της πόλης σκοτώνοντας τρία άτομα και τραυματίζοντας δεκάδες άλλα.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή μας στο Ισραήλ, Πάνο Χαρίτο, η επίθεση στέλνει το μήνυμα των μαχητικών παλαιστινίων προς την κυβέρνηση του Ισραήλ, ότι με την αποχή του Γιάσερ Αραφάτ από το πολιτικό προσκήνιο, ο έλεγχος των παλαιστινιακών εξελίξεων περνά πλέον στις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις.


Δευτέρα 01 Νοεμβρίου 2004 - 10:48 (Ώρα Λονδίνου)

Παπαρήγα για ελληνοτουρκικά

Την ανησυχία της για τις συνεχιζόμενες παραβάσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο εξέφρασε τη Δευτέρα η γενική γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Η κ. Παπαρήγα, που συναντήθηκε με τον υπουργό εξωτερικών, Πέτρο Μολυβιάτη, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η διαδικασία της εισόδου της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή ένωση για τα θέματα του Αιγαίου, της Κύπρου, αλλά και των ελευθεριών και δικαιωμάτων του τουρκικού λαού.

«Μας απασχολεί η έμπρακτη και διαρκής επιβεβαίωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας», υπογράμμισε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, και τόνισε ότι ότι ήταν οι συμφωνίες της Μαδρίτης και του Ελσίνκι που δημιούργησαν το αρνητικό δεδομένο αναγνώρισης ζωτικών δικαιωμάτων στην Τουρκία στο Αιγαίο, σε αντίθεση με το δίκαιο και με τα δικαιώματα της Ελλάδας.

Επίσης, ετάχθη υπέρ της εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και των προσπαθειών για αμοιβαία προσπάθεια ειρηνικής συμβίωσης που να βασίζεται βέβαια και στη φιλία των λαών.

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για το ζήτημα ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, η κ. Παπαρήγα είπε ότι το κόμμα της είναι υπέρ των δημοψηφισμάτων για μεγάλα ζητήματα ώστε να δίνεται η δυνατότητα στο λαό να ενημερώνεται και να παρεμβαίνει.

Σημειώνεται ότι η γενική γραμματέας του ΚΚΕ έγινε δεκτή από τον κ. Μολυβιάτη κατόπιν αιτήματός της.


Δευτέρα 01 Νοεμβρίου 2004 - 09:54 (Ώρα Λονδίνου)

Προσυνεδριακός πυρετός

Σε προσυνεδριακή περίοδο εισήλθε και τυπικά από τη Δευτέρα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την έναρξη του προσυνεδριακού διαλόγου στις κομματικές οργανώσεις.

Η ριζική ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ, που είναι το ζητούμενο για τον πρόεδρό του, Γιώργο Παπανδρέου, συναντά αντιστάσεις στο επίπεδο της οργανωμένης βάσης, οι οποίες ενορχηστρώνονται από παλιούς κομματικούς αξιωματούχους, είτε στην κορυφή είτε στο μεσαίο, ακόμα και στο τοπικό επίπεδο.

Το στοίχημα για τον Γιώργο Παπανδρέου δεν είναι εύκολο, καθώς πρέπει να βρει τον ιδανικό συνδυασμό μεταξύ μιας κομματικής διαδικασίας και της άσκησης αποτελεσματικής αντιπολίτευσης, ενώ ήδη δέχεται βολές από ισχυρά στελέχη του κόμματός του και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως, παρ ότι βρίσκεται στην αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κατορθώσει να εισπράξει κέρδη από τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά καιρούς στην διακυβέρνηση από τη ΝΔ.

Ο κ. Παπανδρέου έχει επικεντρώσει την αντιπολιτευτική του τακτική σε θέματα οικονομίας και «ανικανότητας διακυβέρνησης» της κυβέρνησης Καραμανλή.

Ωστόσο, η προσυνεδριακή διαδικασία δεν θα διεξαχθεί υπό την σκιά μόνον οικονομικών και νομοθετικών θεμάτων αλλά και ζητημάτων ο προϋπολογισμός, οι αναμενόμενες κυβερνητικές πρωτοβουλίες για το θέμα της διαπλοκής, τα πορίσματα της εξεταστικής επιτροπής για τους εξοπλισμούς και, πιθανώς, και άλλων αναλόγων υποθέσεων.

Κυρίαρχο ρόλο στην προσυνεδριακή διαδικασία αναμένεται να παίξει και η προεδρική εκλογή, η οποία ενδέχεται, αν δεν υπάρξει συναινετική λύση, να οδηγήσει σε πρόωρη εκλογική αναμέτρηση.

Το ενδεχόμενο αυτό έχει τροφοδοτήσει συζητήσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, περί της επανεξέτασης της απόφασης διεξαγωγής του Συνεδρίου στις ημερομηνίες που έχουν ανακοινωθεί ή να αναβληθεί για την άνοιξη, μετά την προεδρική εκλογή (ή τις πρόωρες εκλογές), προκειμένου η αξιωματική αντιπολίτευση να είναι απολύτως απερίσπαστη από εσωστρεφείς διαδικασίες και έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο αιφνιδιασμού από την πλευρά της κυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ, αν και παρασκηνιακά στελέχη του ΠΑΣΟΚ θέτουν θέμα αναβολής του συνεδρίου, τυπικά το ζήτημα αυτό δεν έχει τεθεί ανοιχτά από κανένα στέλεχος του κινήματος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε κάθε ευκαιρία, τονίζει ότι το συνέδριο θα διεξαχθεί κανονικά, ενώ έχει δώσει οδηγίες και στον εκπρόσωπο του Κινήματος, όταν απαντά σε ερωτήσεις, να μην αφήνει κανένα περιθώριο να δοθούν ερμηνείες κατά το δοκούν.

Την Παρασκευή ο κ. Παπανδρέου συγκάλεσε την ομάδα που έχει την ευθύνη συντονισμού των προσυνεδριακών διαδικασιών, στην οποία μετέχουν ο Γραμματέας της ΚΕ Μιχ. Χρυσοχοϊδης, ο υπεύθυνος για το συντονισμό των προσυνεδριακών διαδικασιών Θαν. Τσούρας, ο Γ. Ανωμερίτης, ο Γραμματέας Οργανωτικού Λευτ. Κατσικαρέλης, ο Ρ. Σπυρόπουλος και άλλα στελέχη.

Στη σύσκεψη έγινε ο τελικός προγραμματισμός όλων των προσυνεδριακών διαδικασιών μέχρι τα Χριστούγεννα.

Το πρώτο σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου θα διεξαχθούν διαδικασίες σε όλη τη χώρα με τη συμμετοχή και του ίδιου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ,σε κάποιες από τις διαδικασίες που θα διεξαχθούν στο λεκανοπέδιο.

Η πρώτη συνδιάσκεψη που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου θα αφορά την οικονομία και θα γίνει στην Αλεξανδρούπολη και την ευθύνη έχει αναλάβει ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Η προεδρική εκλογή

Όπως εκτιμούν στελέχη του Κινήματος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν θα διστάσει να θέσει στο συνέδριο, εκτός από την ανανέωση σε επίπεδο θέσεων και στελεχών και όλα τα σημαντικά θέματα της πολιτικής ατζέντας, καλώντας το να αποφασίσει σχετικά.

Ήδη έχει αναφέρει ότι προτίθεται να φέρει στο Συνέδριο το θέμα του προέδρου της Δημοκρατίας, εφόσον δεν έχει βρεθεί, μέχρι τότε, συναινετική λύση.

Θα πρέπει επίσης να αναμένεται ότι αν η πρόταση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για το πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας συμπέσει με τη διεξαγωγή του Συνεδρίου, τότε θα είναι το Συνέδριο που θα αποφασίσει για την αποδοχή ή όχι της πρότασης και, επομένως για την προσφυγή σε εκλογές.

Μια τέτοια σύμπτωση θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον κ. Παπανδρέου, εκτιμούν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να εφαρμόσει τις διακηρύξεις του περί «συμμετοχικής δημοκρατίας».

Η σύμπτωση αυτή μοιάζει σήμερα πολύ πιθανή, καθώς ο Πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να ανακοινώσει την πρότασή του το αργότερο μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2005.

Σε χρόνο, δηλαδή, εύλογο για να υπάρχει χρόνος διαβουλεύσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και της εξέτασης και άλλων υποψηφιοτήτων που θα μπορούσαν να προταθούν.

Το Σύνταγμα προβλέπει ότι οι διαδικασίες για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας, στη Βουλή, αρχίζουν ένα μήνα πριν τη λήξη της θητείας του απερχομένου Προέδρου.

Επομένως οι διαδικασίες στη Βουλή θα αρχίσουν τον Φεβρουάριο. Θεωρείται λογικό οι διεργασίες για την εξεύρεση συναινετικής λύσης να αρχίσουν αρκετά νωρίτερα, ίσως και ένα μήνα.

Είναι, άρα, πολύ πιθανό οι διεργασίες να συμπέσουν με το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.


Δευτέρα 01 Νοεμβρίου 2004 - 11:05 (Ώρα Λονδίνου)

Επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ

Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Τελ Αβιβ

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και 12 τραυματίες είναι ο πρώτος απολογισμός της επίθεσης αυτοκτονίας που σημειώθηκε to το πρωί της Δευτέρας σε υπαίθρια αγορά του Τελ Αβιβ.

Στο τόπο της έκρηξης έσπευσαν ασθενοφόρα και ιατρικό προσωπικό ενώ η ισραηλινή αστυνομία έρευνα όλους τους κάδους απορριμμάτων για ύπαρξη και άλλων εκρηκτικών υλών.

Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας για την οποία υπεύθυνη είναι μια παλαιστίνια νεαρή γυναίκα.

Πάντως τα ακριβή αίτια της επίθεσης δεν είναι εξακριβωμένα και σύμφωνα με πρώτη εκτίμιση του πρακτορείου Ασσοσιέιτεντ. Πρες αλλά και άλλων πηγών μέσα στο Ισραήλ υπάρχει πιθανότητα να πρόκειται για ενέργεια εγκληματικού δικτύου.

Είναι μια εκτίμηση την οποία διερευνά και η ανταποκρίτρια του ΒΒΣ στην Ιερουσαλήμ.

Να σημειωθεί ότι η περιοχή όπου σημειώθηκε η έκρηξη έχει γίνει στο παρελθόν θέατρο εγκληματικών ενεργειών από αντίπαλες συμμορίες.

Πάντως η ισραηλινή τηλεόραση μετέδωσε ότι η αστυνομία έχει βρει διαμελισμένο πτώμα που πιστεύεται ότι ανήκει στον ή στην δράστη.


Δευτέρα 01 Νοεμβρίου 2004 - 08:36 (Ώρα Λονδίνου)

Μονόδρομος η Ευρωζώνη

Διαφωνίες στο ζήτημα της ένταξης της Κύπρου στην ευρωζώνη, διατυπώθηκαν από το ΑΚΕΛ, προκαλώντας την αντίδραση της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της κυπριακής δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, τόνισε ότι η ένταξη της Κύπρου στο μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών που θα οδηγήσει στην ΟΝΕ είναι υποχρεωτική και δεν υπόκειται στη κρίση της Λευκωσίας.

Ο κύπριος ηγέτης σχολίασε θέση του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Σταύρου Ευαγόρου, ο οποίος πρότεινε να μην υποβληθεί το Δεκέμβριο η αίτηση για ένταξη στο μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών της ΟΝΕ.

Ο κ. Παπαδόπουλος υπενθύμισε ότι αυτό ηγέρθη και προεκλογικά, αν και «δεν αποτελεί θέση του ΑΚΕΛ, αλλά άποψη, που εκφράζουν πάρα πολλοί».

«Είναι δυνατόν να ζητήσουμε αναβολή της ένταξης της Κύπρου με όρους που θα προϋποθέτουν την αυστηρότερη συμμόρφωση της νήσου με τους όρους που προδικάζονται στη συνθήκη του Μάαστριχτ» τόνισε. Επίσης, με αφορμή σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα «να σφίξουμε τα ζωνάρια», «γιατί όσα ζητεί η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι για να ταλαιπωρήσει τον κόσμο, αλλά υγιή μέτρα για να θεμελιωθεί μια υγιής οικονομία με προοπτική συνεχούς ανάπτυξης και χωρίς κλυδωνισμούς».

Εξάλλου, στην παγκύπρια συνδιάσκεψή της, η ΕΔΕΚ καθόρισε δέκα σημεία για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού.

Τα σημεία αφορούν στον τερματισμό της παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων, τη μη επέκταση των επεμβατικών και εγγυητικών δικαιωμάτων της Τουρκίας, το θέμα των εποίκων, την εφαρμογή της λύσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη λειτουργικότητα, την οικονομία και τη συμμετοχή της Κύπρου στον πυλώνα της ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας.

Η συνδιάσκεψη διαμόρφωσε πέντε άξονες εθνικής συναντίληψης, σχετικούς με τη συμμόρφωση προς της ετυμηγορία του λαού στο δημοψήφισμα, τον τερματισμό της συζήτησης για το ΝΑΙ και το ΟΧΙ, τη στήριξη του προέδρου της δημοκρατίας, την ανάληψη εκστρατείας για εμπλοκή της ευρωπαϊκής ένωσης στο Κυπριακό και την επίτευξη ουσιαστικών αλλαγών στο σχέδιο Ανάν.


Δευτέρα 01 Νοεμβρίου 2004 - 08:29 (Ώρα Λονδίνου)

ΕΠΟ και ελληνοτουρκικά

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ : Οι 6 αλλαγές που "καίνε". "Θερμός" ο Νοέμβριος για την τσέπη μας.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ευκαιρίες για στέγη σε ακριβές περιοχές. Πού θα αναζητήσετε φθηνό σπίτι.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Χρηματιστήριο . Παύει κάθε δίωξη! Ποιος υπολογίζει 1.500.000 ελληνικές οικογένειες που καταληστεύτηκαν;

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Στοπ στα ΙΧ που παραβιάζουν τον ΚΟΚ. Η Τροχαία θα ακινητοποιεί επιτόπου τα αυτοκίνητα.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Φάουλ της Ρηγίλλης έφερε ξανά....ΠΑΣΟΚ. Η "Α" αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο της εκλογής Β. Γκαγκάτση.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Ληστεύουν τον κόσμο οι τσιμεντοβιομήχανοι. Καπέλο 102.000.000.000 τον χρόνο στο τσιμέντο.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Άδειες - εξπρές χωρίς...γρηγορόσημο. Μέτρα κατά της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς.

ΕΘΝΟΣ: Άνω κάτω η αγορά από τρεις αλλαγές. Πλήγμα για τους εργαζόμενους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Χριστόδουλος: Αυτό που είναι αμαρτία διακεκηρυγμένη δεν το καλύπτουμε και... Το "κουσούρι" δεν το τρώμε σαν κουλούρι.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εγκληματική σιωπή. Για την απάτη στη Σοφοκλέους. Αναπάντητο από τη Βουλή εισαγγελικό έγγραφο με ημερομηνία 27 Αυγούστου 2001.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Το DNA των βομβιστών στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. Αποκάλυψη: Στοιχεία -φωτιά για την επίθεση στα λεωφορεία των ΜΑΤ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Το ΕΠΟΣ των "νταβατζήδων". Κλοτσοσκούφι στην κυβέρνηση το μονότερμα της ΕΠΟ.

ΕΣΤΙΑ: Απελευθέρωσις από τον κρατισμό. Η μόνη διέξοδος για την οικονομία.

ESPRESSO: Θα πεθάνουν Έλληνες αθλητές από την ντόπα! Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τα αναβολικά στην Ελλάδα. Τζίρος 200 εκ. ευρώ το χρόνο για τις παράνομες ουσίες.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Δηλητήριο πάλι στην Κορώνεια. Νεκρά χιλιάδες ψάρια σε κανάλι της λίμνης.

ΤΑ ΝΕΑ: Αυτογκόλ ΝΔ για τους "νταβατζήδες". Εμφύλιος με πρωτοφανείς κατηγορίες.

TRAFFIC NEWS: Χοντραίνει η κόντρα της Ρούλας με Μαλέλη και STAR. Μουρμούρες και γκρίνια στο κανάλι μετά τα μονοψήφια νούμερα τηλεθέασης.

Η ΧΩΡΑ:Άδειες για δόμηση σε χρόνο εξπρές. Απλουστεύονται οι χρονοβόρες διαδικασίες με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ.

City Press: Γαλάζιος εμφύλιος για τη "διαπλοκή" στο ποδόσφαιρο.

Μetro: Νέος γύρος τρόμου; Ψάχνουν για νέα τρομοκρατική οργάνωση οι Αρχές.

Εκλογές ΕΠΟ

Η ΑΠΟΦΑΣΗ γράφει ότι "η μη ανάμιξη (επισήμως) της ΝΔ στις εκλογές για την ανάδειξη νέου προεδρείου της ΕΠΟ, με παράλληλη... μετατόπιση (παρασκηνιακός) "γαλάζιων" ψήφων προς τον εκλεκτό του ΠΑΣΟΚ Β. Γκαγκάτση, χαρακτηρίζεται, κυρίως από τον Β. Μητρόπουλο, ως φάουλ της Ρηγίλλης".

Η Traffic News σημειώνει ότι "σε μετωπική κόντρα Μεϊμαράκη-Βίκτορα Μητρόπουλου οδήγησαν οι εκλογές του Σαββάτου στην ΕΠΟ. Χθες, την απάντησή του στους κ. Μητρόπουλο και Ψωμιάδη οι οποίοι ζητούσαν την παραίτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ισχυριζόμενοι ότι ενεπλάκη στις εκλογές της ΕΠΟ, υποστηρίζοντας τον νυν πρόεδρο Βασίλη Γκαγκάτση, έδωσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, μιλώντας για φασισμό και επιβολή απόψεων".

Η City Press εκτιμά ότι "σε επίπεδο πολιτικών εντυπώσεων αλλά και ουσίας οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στην ΕΠΟ απέκτησαν χαρακτηριστικά "αυτογκόλ" της κυβέρνησης".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υπογραμμίζει ότι "σε ενδοκυβερνητικό κλωτσοσκούφι, με απίστευτες αλληλοκατηγορίες, μετατράπηκε το μονότερμα στις εκλογές της ΕΠΟ, όπου επικράτησε κατά κράτος ο Β. Γκαγκάτσης".

Τα ΝΕΑ τονίζουν ότι "η κυβέρνηση, αντί να τηρήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της για εξυγίανση του ποδοσφαίρου, επιδόθηκε σε μια μάχη παρασκηνίου προκειμένου να βάλει στην ηγεσία της Ομοσπονδίας τα "δικά της παιδιά" για να φανεί έτσι και στους πιο καλόπιστους πως άλλα λέει και άλλα πράττει για τη διαπλοκή".

Ελληνοτουρκικά

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι " η Ελλάδα θα συνυπολογίσει με σοβαρότητα όλα τα δεδομένα που άπτονται του καυτού ζητήματος των ελληνοτουρκικών σχέσεων και θα πράξει αναλόγως, έπειτα από την προκλητική στάση της Τουρκίας με τις συνεχιζόμενες παραβάσεις και παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Η κυβέρνηση είναι πιθανόν ακόμη και να επανεξετάσει τη συνολική της πολιτική γραμμή απέναντι στη γείτονα χώρα, καθώς την Πέμπτη διεξάγεται στις Βρυξέλλες ενδιάμεσο Συμβούλιο Κορυφής και οι κοινοτικοί μας εταίροι θα πάρουν θέση και επί του θέματος αυτού".

Χρηματιστήριο

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει ότι " παύει η δίωξη για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου. Ατιμώρητοι μένουν τελικώς οι υπεύθυνοι του Χρηματιστηρίου που κατηγορήθηκαν για παραπλάνηση των μικροεπενδυτών την περίοδο του μεγάλου σκανδάλου το '99. Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών που εκδόθηκε πρόσφατα (15 Οκτωβρίου), παύει οριστικά η δίωξη που είχε ασκηθεί τον περασμένο Μάιο εναντίον των μελών του δσ του Χρηματιστηρίου καθώς και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, για παράβαση καθήκοντος κατά εξακολούθηση την περίοδο του δεύτερου εξαμήνου του 1999".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "το εισαγγελικό πόρισμα απέδιδε ευθύνες σε υπουργούς και διοικητές οργανισμών για τη μεγάλη ληστεία στο Χρηματιστήριο. Η Βουλή από το 2001 δεν έχει απαντήσει. Χρέος της κυβέρνησης να επιληφθεί αμέσως του θέματος. Κίνδυνος για παραγραφή εντός ολίγου αν δεν κινηθούν αμέσως οι δέουσες διαδικασίες".

Μέτρα κατά γραφειοκρατίας

Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "την έκδοση ή την ανανέωση οικοδομικών αδειών, αδειών ασκήσεως επαγγέλματος καθώς και αδειών λειτουργίας διαφόρων επιχειρήσεων σε χρόνο-εξπρές, με την κατάθεση των δικαιολογητικών σε μία και μόνο υπηρεσία, ζητά ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης με εγκύκλιό του προς όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου, καθιστώντας σαφές προς τις υπηρεσίες να καταργήσουν δικαιολογητικά τα οποία έχουν ήδη κατατεθεί σε άλλη υπηρεσία".

Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι "σε δεκαπέντε ημέρες υπόσχεται το ΥΠΕΧΩΔΕ ότι θα εκδίδονται σε λίγο καιρό οι οικοδομικές άδειες από τις πολεοδομίες. Στόχος του Γ. Σουφλιά στο νέο σχέδιο που επεξεργάζεται είναι η απλοποίηση των διαδικασιών με τον περιορισμό των δικαιολογητικών και με την εφαρμογή προγράμματος μηχανογράφησης προκειμένου να επιτευχθεί η ενοποίηση των πολεοδομικών αρχείων. Ο περιορισμός της γραφειοκρατίας αφορά στις απλές άδειες".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 01 Νοεμβρίου 2004 - 07:44 (Ώρα Λονδίνου)

Εθνοτικές συγκρούσεις στην Κίνα

Εθνοτικές και θρησκευτικές συγκρούσεις στην Κίνα

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έθεσαν οι αρχές της Κίνας μεγάλα τμήματα της επαρχίας Χενάν μετά την εκδήλωση εθνοτικών συγκρούσεων που προκάλεσαν αρκετούς θανάτους.

Στα αιματηρά επεισόδια πρωτοστάτησαν μέλη της πλειοψηφούσης κοινότητας Χάν και μέλη της εθνοτικής ομάδας Χούι που αποτελείται αποκλειστικά από μουσουλμάνους.

Συμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι στασιαστές πυρπόλησαν σπίτια και κρατικά κτίρια.


Δευτέρα 01 Νοεμβρίου 2004 - 07:03 (Ώρα Λονδίνου)

Δολοφονία αξιωματούχου στη Βαγδατη

Πολύνεκρη επίθεση με ρουκέτες στην γενέτειρα του Σαντάμ Χουσείν

Ιρακινοί αντάρτες δολοφόνησαν το αναπληρωτή διοικητή της Βαγδάτης Χατέμ Καμίλ Αμπτούλ Φατάχ και τραυμάτισαν τουλάχιστον δύο σωματοφύλακες.

Ο ιρακινός αξιωματούχος επέβαινε στο υπηρεσιακό του αυτοκίνητο και μετέβαινε στο γραφείο του το πρωί της Δευτέρας, όταν κοντά στην συνοικία Ντόρα στα νότια της ιρακινής πρωτεύουσας δέχτηκε μπαράζ πυρών.

Είναι ακόμα μια δολοφονία ιρακινού αξιωματούχου και εντείνει την ανησυχία της κυβέρνησης του πρωθυπουργου Αλάουι για την ασφάλεια των υπουργών και γενικώτερα των αξιωματούχων της.

Στόχος των ανταρτών είναι η με κάθε μέσο ματαίωση των εκλογών που έχουν προγραμματισθεί για τις αρχές Ιανουαρίου.

Επιθέσεις σε Τικρίτ και Ραμαντί

Τουλάχιστον 15 ιρακινοί άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν σοβαρά από επίθεση με ρουκέτα που σημειώθηκε νωρίς το βράδυ της Κυριακής, στην πόλη Τικρίτ του Βορείου Ιράκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ιρακινοί αντάρτες εκτόξευσαν δύο ρουκέτες εναντίον αμερικανικής βάσης, όμως η μία εκτροχιάστηκε και έπληξε ξενοδοχείο στο οποίο διέμεναν εργάτες από άλλες περιοχές του Ιράκ.

Η επίθεση στην Τικρίτ έπεται επιθέσεων στην Ραμαντί, πόλη που βρίσκεται δυτικά της Βαγδάτης.

Από την επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά ιρακινοί και 11 τραυματίστηκαν.

Μεταξύ των τραυματιών στη Ραμαντί είναι και τρείς αμερικανοί στρατιώτες.


Δευτέρα 01 Νοεμβρίου 2004 - 08:04 (Ώρα Λονδίνου)

Προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία

Εκλογικές παρατυπίες στην Ουκρανία καταγγέλουν παρατηρητές

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία νικητής, με μικρή διαφορά, αναδεινύεται ο πρωθυπουργός Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

Ο υποστηριζόμενος από τη Μόσχα Γιανούκοβιτς προηγείται, όπως όλα δείχνουν, του βασικού του αντιπάλου, του φιλο-δυτικού Βίκτορ Γιουτσένκο.

Αναταποκριτές επισημαίνουν ότι η διαφορά είναι τόσο μικρή ώστε κανείς εκ των υποψηφίων δεν πρόκειται να συγκεντρώσει ποσοστό πάνω από το 50% που προβλέπεται από το νόμο.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα απαιτηθεί επαναλητική ψηφοφορία σε τρείς εβδομάδες.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν μεγάλη αλλά διεθνείς παρατηρητές καταγγέλουν σειρά παρατυπιών κατά την εκλογική διαδικασία.


Δευτέρα 01 Νοεμβρίου 2004 - 07:29 (Ώρα Λονδίνου)

Αριστερός ο νέος πρόεδρος της Ουρουγουάης

Νίκη του αριστερού Ταβάρε Βάσκες στις προεδρικές εκλογές της Ουρουγουάης.

Ο Ταβάρε Βάσκες, υποψήφιος της αριστεράς, φαίνεται ότι είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών στην Ουρουγουάη.

Ο Βάσκες διακήρυξε την νίκη του μετά την ανακοινωση των exit polls που του δίνουν σαφές προβάδισμα.

Σε ανακοίνωση της νίκης του προέβη ο κ. Βάσκες σε κεντρική πλατεία του Μοντεβιδέο, πρωτεύουσας της Ουρουγουάης, όπου είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες ενθουσιώδεις οπαδοί του.

Παρά την απουσία επίσημων αποτελεσμάτων, ο βασικός αντίπαλος του Ταβάρε Βάσκες παραδέχθηκε δημόσιως την ήττα του.

Αν όντως επιβεβαιωθούν τα exit polls ο Βάσκες θα είναι ο πρώτος αριστερός Πρόεδρος της Ουρουγουάης.

Η νίκη του Ταβάρε Βάσκες καταδεικνύει την στροφή προς τ΄αριστερά που παίρνουν η μια μετά την άλλη οι χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Τάση που ενισχύεται από προηγούμενες νίκες της Αριστεράς στην Αργεντινή, την Βραζιλία, τη Χιλή και τη Βενεζουέλα.


Δευτέρα 01 Νοεμβρίου 2004 - 04:22 (Ώρα Λονδίνου)

Τελευταίο εικοσιτετράωρο

Ο κυριακάτικος βρετανικός Τύπος

Οι αμερικανικές εκλογές κυριαρχούν στα βρετανικά πρωτοσέλιδα.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) λέει ότι έφτασε η στιγμή της κρίσης για τους δύο προεδρικούς υποψήφιους, Τζορτζ Μπους και Τζον Κέρι. Καθώς η διαφορά στα ποσοστά που αναμένεται να συγκεντρώσουν προβλέπεται να είναι οριακή, οι δύο υποψήφιοι επιδόθηκαν την Κυριακή σε μια περιοδεία στις αμφίρροπες πολιτείες, όπου κάθε αποτέλεσμα παραμένει πιθανό.

«Ποιος μιλά για την Αμερική;» διερωτάται η Γκάρντιαν (The Guardian), με ανταποκρίσεις στο πρωτοσέλιδό της, από το Οχάιο και από τη Φλόριδα όπου εμφανίστηκαν αντιστοίχως οι Τζον Κέρι και Τζορτζ Μπους θέλοντας να δελεάσουν τους ψηφοφόρους. Και οι δύο πολιτείες ήταν καθοριστικές στην ήττα των δημοκρατικών το 2000.

«Καθώς απομένουν 24 ώρες, οι υποψήφιοι καταβάλλουν τις τελευταίες τους προσπάθειες» λέει η Ιντιπέντεντ (The Independent). Με τίτλο «Μια πτέρυγα και μια προσευχή» η εφημερίδα σχολιάζει τις εμφανίσεις των δυο υποψηφίων, καθώς ο Τζον Κέρι μίλησε σε μια εκκλησία.

Σε ανάλογο κλίμα, η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) λέει ότι οι "δύο αντίπαλοι κάνουν την ύστατη προσπάθεια να σπάσουν το εκλογικό αδιέξοδο". Καθώς οι δημοσκοπήσεις διαγράφουν μιαν ασαφή εικόνα, οι Μπους και Κέρι, στοχεύουν τις κρίσιμες πολιτείες, λέει η εφημερίδα.

Σε τελείως διαφορετικό θέμα εστιάζει η Τάιμς (The Times) που λέει πως βρετανικό δικαστήριο έδωσε έγκριση σε τέσσερα ζευγάρια το δικαίωμα να επιλέξουν έμβρυα που δεν θα φέρουν το γονίδιο μιας κληρονομικής μορφής καρκίνου που έχουν οι γονείς τους.


Δευτέρα 01 Νοεμβρίου 2004 - 07:03 (Ώρα Λονδίνου)

Πολύνεκρη επίθεση στο Ιράκ

Πολύνεκρη επίθεση με ρουκέτες στην γενέτειρα του Σαντάμ Χουσείν

Τουλάχιστον 15 ιρακινοί άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν σοβαρά από επίθεση με ρουκέτα που σημειώθηκε νωρίς το βράδυ της Κυριακής, στην πόλη Τικρίτ του Βορείου Ιράκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ιρακινοί αντάρτες εκτόξευσαν δύο ρουκέτες εναντίον αμερικανικής βάσης, όμως η μία εκτροχιάστηκε και έπληξε ξενοδοχείο στο οποίο διέμεναν εργάτες από άλλες περιοχές του Ιράκ.

Η επίθεση στην Τικρίτ έπεται επιθέσεων στην Ραμαντί, πόλη που βρίσκεται δυτικά της Βαγδάτης.

Από την επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά ιρακινοί και 11 τραυματίστηκαν.

Μεταξύ των τραυματιών στη Ραμαντί είναι και τρείς αμερικανοί στρατιώτες.


Δευτέρα 01 Νοεμβρίου 2004 - 05:52 (Ώρα Λονδίνου)

Υστάτη προσπάθεια στις πολιτείες-κλειδιά

Οριακή η διαφορά Μπους-Κέρι στις πολιτείες-κλειδιά

Σε μια τελευταία προσπάθεια να προσελκύσουν όσο περισσότερους ψηφοφόρους μπορούν στις πολιτείες-κλειδιά, αποδύονται ώρες πρίν τις εκλογές της Τρίτης, οι Τζορτζ Μπους και Τζον Κέρι.

Στο Οχάιο και τη Φλόριντα περιόδευσαν την Κυριακή και οι δύο υποψήφιοι.

Σε πολλές από τις πολιτείες που θα παίξουν αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματα, οι δημοσκοπίσεις δέιχνουν πως η διαφορά μεταξύ των υποψηφίων παραμένει οριακή.

Κρίσιμο το Οχάιο

Ο πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας και η οικονομία είναι οι δύο άξονες γύρω από τους οποίους στρέφονται οι δύο αντίπαλλοι.

Το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Μπιν Λάντεν που μετέδωσε το Σάββατο το Αλ Τζαζίρα τοποθέτησε και πάλι το θέμα της εθνικής ασφάλειας στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο πρόεδρος Μπους ξεκίνησε την περιοδεία του στις αμφίρροποες πολιτείες την Κυριακή από τη Φλόριντα, την πολιτεία που του χάρισε την νίκη το 2000 με διαφορά μόλις 537 ψήφων και εν μέσω καταγγελιών για εκλογική νοθεία.

Ο Τζον Κέρι ξείνησε από το Οχάιο, προτού μεταβεί στο Νιου Χαμσίαρ και αμέσως μετά στη Φλόριντα.

Οι Δημοκρατικοί πιστεύουν ότι θα κερδίσουν τις τέσσερις εκλεκτορικές ψήφους του Νιου Χαμσίαρ που είχαν περάσει στον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών το 2000.

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος θα ολοκληρώσει την εκτρατεία του την Δευτέρα το βράδυ αφού πρώτα περιδεύσει στο Μίτσιγκαν, το Γουισκόνσιν και για δεύτερη φορά στο Οχάιο.

Η τελευταία ημέρα της καμπάνιας του προέδρου Μπους περιλαμβάνει εξη πολιτείες πριν επιστρέψει στο ράντζο του στο Τέξας όπου θα παρακολουθήσει τα εκλογικά αποτελέσματα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι με την οριακή διαφορά που έχουν οι δύο υποψήφιοι στο Οχάιο, η πολιτεία αυτή με τις 20 εκλεκτορικούς ψήφους θα παίξει τον πιο βασικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος.

Από το 1964 ο νικητής στο Οχάιο είχε εξασφαλισμένο το χρίσμα.

Η ψήφος των Ισπανοφώνων

Το Σάββατο οι κύριοι Μπους και Κέρι εμφανίστηκαν στο πρόγραμμα Sabado Gigante, την δημοφιλέστερη τηλεοπτική εκπομπή επικαιρότητος των 40 εκατ. Ισπανοφώνων στις ΗΠΑ.

Δημοσκόπιση της Μαιάμι Χέραλντ την Κυριακή έδειξε πως το 61% των Ισπανοφώνων υποστηρίζουν τον Κέρι και μόλις το 33% τον Μπους.


Δευτέρα 01 Νοεμβρίου 2004 - 04:21 (Ώρα Λονδίνου)

Τελευταίο εικοσιτετράωρο

Ο κυριακάτικος βρετανικός Τύπος

Οι αμερικανικές εκλογές κυριαρχούν στα βρετανικά πρωτοσέλιδα.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) λέει ότι έφτασε η στιγμή της κρίσης για τους δύο προεδρικούς υποψήφιους, Τζορτζ Μπους και Τζον Κέρι. Καθώς η διαφορά στα ποσοστά που αναμένεται να συγκεντρώσουν προβλέπεται να είναι οριακή, οι δύο υποψήφιοι επιδόθηκαν την Κυριακή σε μια περιοδεία στις αμφίρροπες πολιτείες, όπου κάθε αποτέλεσμα παραμένει πιθανό.

«Ποιος μιλά για την Αμερική;» διερωτάται η Γκάρντιαν (The Guardian), με ανταποκρίσεις στο πρωτοσέλιδό της, από το Οχάιο και από τη Φλόριδα όπου εμφανίστηκαν αντιστοίχως οι Τζον Κέρι και Τζορτζ Μπους θέλοντας να δελεάσουν τους ψηφοφόρους. Και οι δύο πολιτείες ήταν καθοριστικές στην ήττα των δημοκρατικών το 2000.

«Καθώς απομένουν 24 ώρες, οι υποψήφιοι καταβάλλουν τις τελευταίες τους προσπάθειες» λέει η Ιντιπέντεντ (The Independent). Με τίτλο «Μια πτέρυγα και μια προσευχή» η εφημερίδα σχολιάζει τις εμφανίσεις των δυο υποψηφίων, καθώς ο Τζον Κέρι μίλησε σε μια εκκλησία.

Σε ανάλογο κλίμα, η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) λέει ότι οι "δύο αντίπαλοι κάνουν την ύστατη προσπάθεια να σπάσουν το εκλογικό αδιέξοδο". Καθώς οι δημοσκοπήσεις διαγράφουν μιαν ασαφή εικόνα, οι Μπους και Κέρι, στοχεύουν τις κρίσιμες πολιτείες, λέει η εφημερίδα.

Σε τελείως διαφορετικό θέμα εστιάζει η Τάιμς (The Times) που λέει πως βρετανικό δικαστήριο έδωσε έγκριση σε τέσσερα ζευγάρια το δικαίωμα να επιλέξουν έμβρυα που δεν θα φέρουν το γονίδιο μιας κληρονομικής μορφής καρκίνου που έχουν οι γονείς τους.


Την υστάτη ώρα

Ειρωνεία, αυτοσαρκασμός και ευχολόγια χαρακτηρίζουν άρθρα και αναλύσεις για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ που καταλαμβάνουν τα πρωτοσέλιδα των μεγάλων ευρωπαικών εφημερίδων.

«Δεν είναι στην παράδοση και τον χαρακτήρα μας να παίρνουμε θέση σε υποθέσεις που αφορούν ξένες χώρες, αλλά αυτές οι εκλογές είναι εξαιρετική περίπτωση, επειδή διακυβεύονται πάρα πολλά που μας αφορούν όλους. Πιστεύουμε ότι μια νίκη του Τζον Κέρι θα ήταν ότι καλύτερο μπορεί να συμβεί στον κόσμο σε αυτή τη χρονική συγκυρία,» επισημαίνει στο άρθρο του εκδότη η γαλλική Λε Μόντ.

«Είναι μια επιλογή ανάμεσα σε δύο διαφορετικές θεωρήσεις του ρόλου της Αμερικής. Το όραμα του προέδρου Μπους είναι ότι η χώρα του βρίσκεται σε πόλεμο, έναν ειδικό πόλεμο που απαιτεί θυσίες όπως η κατάργηση νόμων που αποτελούσαν θεμέλιο της αμερικανικής δημοκρατίας»

«Η νίκη του Κέρι θα αποκαταστήσει τον ομφάλιο λώρο ΗΠΑ και Ευρώπης. Με την νίκη του δημοκρατικού γερουσιαστή οι ΗΠΑ θα γίνουν και πάλι μια χώρα που θα διέπεται από νόμους και δικαιοσύνη. Για το καλό της χώρας αλλά και όλης της ανθρωπότητος θα πρέπει να καταψηφιστεί το μανιχαιστικό δόγμα του Μπους που κατατάσσει τον κόσμο σε καλούς και κακούς, σε φίλους και εχθρούς» γράφει η Λε Μοντ.

Στο κύριο άρθρο της η Λιμπερασιόν παρατηρεί ότι πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες επιθυμούν την επανεκλογή του Τζορτζ Μπους, σε αντίθεση με την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τους που εύχονται να ηττηθεί ο αμερικανός πρόεδρος.

«Κλίμα ανησυχίας επικρατεί σε πολλές πρωτεύουσες αρχής γενομένης με το Παρίσι που φαίνεται να ανακαλύπτει σοβαρά πλεονεκτήματα στον πρόεδρο Μπους. Το κυριότερο είναι πως με την επανεκλογή του συντηρείται το κλίμα του αντι-αμερικανισμού στο οποίο έχει επενδύσει η κυβέρνηση του προέδρου Σιράκ.»

«Οι πολιτικοί ηγέτες της Γαλλίας δεν επιθυμούν την εκλογή του Κέρι επειδή αυτό θα τους έφερνε κατά πρόσωπο με επιλογές και διλήμματα που θέλουν να αποφύγουν. Όπως για παράδειγμα ποια στάση θα κρατήσουν αν ο Κέρι τους ζητήσει συμμετοχή στο Ιράκ.»

Η γερμανική Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτούγκ εκτιμά πως το η παρέμβαση του Μπιν Λάντεν δεν πρόκειται να βοηθήσει κανέναν από τους δύο υποψηφίους.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι σε αυτή τη φάση οι προσπάθειες και των δύο κομμάτων επικεντρώνονται στο να πείσουν τους ψηφοφόρους τους να προσέλθουν στις κάλπες.

Η Ντίε Ταγκετσάιντουγκ γράφει πως αν το βίντεο του Μπιν Λάντε έχει κάποια απήχηση στο αποτέλεσμα των εκλογών αυτή θα είναι υπέρ του προέδρου Μπους.

«Ο Μπιν Λάντεν χρειάζεται τον Μπους όπως ο Μπους χρειάζεται τον Μπιν Λάντεν για να συντηρεί την απειλή της τρομοκρατίας» επισημαίνει η Ντίε Τάγκετσάιντουνγκ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.