Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-10-30

  1. Η τιμή των «μπλαουγκράνα»
  2. Κύκνειο άσμα της «Φωνή των Άλπεων»
  3. Στην κορυφή η ΑΕΚ
  4. Στο στόχαστρο ΗΠΑ, Ιρακινοί και Αλ Αραμπίγια
  5. Αντιτρομοκρατική κόντρα Μπους - Κέρι
  6. Πως εκλέγεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ
  7. Στην κορυφή η ΑΕΚ
  8. Ιατρικό τσεκάπ και κάλεσμα ενότητας
  9. Ιράκ: Επιθέσεις κατά ΗΠΑ και καναλιού
  10. Οριστικά χωρίς Μπουτιλιόνε η νέα Κομισιόν
  11. Στο συμβούλιο επικρατείας ο «Άκτωρ»
  12. Προβληματισμός και έρευνες
  13. Εικόνες του παρελθόντος
  14. Στην κορυφή η ΑΕΚ
  15. Συνεδρίαση στη Ραμάλα με τη σκέψη στο Παρίσι
  16. Μπους και Κέρι κατά Μπιν Λάντεν
  17. Φόβοι για μετεκλογικό χάος στις ΗΠΑ
  18. Στην κορυφή η ΑΕΚ

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2004 - 00:56 (Ώρα Λονδίνου)

Η τιμή των «μπλαουγκράνα»

Διαφήμιση στη φανέλα - σύμβολο της Καταλωνίας;

Το διοικητικό συμβούλιο της πρωτοπόρου του ισπανικού ποδοσφαίρου Μπαρσελόνα εξετάζει πρόταση που δέχθηκε από εταιρεία διαδικτυακού στοιχήματος για να βάλει διαφήμιση στη φανέλα της.

Εικάζεται ότι η «Μπετ εντ Γουίν» (BetandWin.com) προσφέρει 15 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο στη «Μπάρτσα» για να αναγράψει το εταιρικό της επώνυμο στην περίφημη «μπλαουγκράνα» φανέλα.

Υπενθυμίζεται ότι παραδοσιακά η ομάδα της Καταλωνίας δεν έχει ποτέ φέρει εμπορική διαφήμιση στην φανέλα, όπου κυριαρχούν οι μπλε και μπορντώ κάθετες ρίγες, εθνικά χρώματα της Καταλωνίας, και μόνο το σήμα FCB (Football Club Barcelona).

Ο πρόεδρος της ομάδας, Χουάν Λαπόρτα, ενίσχυσε σημαντικά τις αγωνιστικές τάξεις της ομάδας με τις μεταγραφές του Ροναλντίνιο πρόπερσι, των συμπατριωτών του Μπελέτι, Σιλβίνιο και Εντμίλσον και των Ντέκο, Ετοό, Λάρσον και Ζιουλί, φέτος, έχει αρνηθεί στο παρελθόν να υποκύψει σε ανάλογες πιέσεις διαφημιστικών κύκλων.

Αλλά φαίνεται να έχει αλλάξει άποψη και προτίθεται να παραπέμψει το θέμα στο διοικητικό συμβούλιο στις αμέσως επόμενες ημέρες, με σκοπό την ενίσχυση του ταμείου του συλλόγου που δαπάνησε 73 εκατομμύρια ευρώ για μεταγραφές το καλοκαίρι του 2004.

Εάν η συμφωνία χορηγίας της φανέλας υλοποιηθεί θα πρόκειται για την πιο επικερδέστερη συμφωνία στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, μετά από αυτή της Μπάγιερν Μονάχου, που εισπράττει 17 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για να διαφημίζει την Ντόιτσε Τέλεκομ.

Τρίτη σε ύψος χορηγιών των αθλητικών εμφανίσεων έρχεται η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία κερδίζει 13,5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο διαφημίζοντας την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Βόνταφον.


Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2004 - 22:10 (Ώρα Λονδίνου)

Κύκνειο άσμα της «Φωνή των Άλπεων»

Τέλος στις εκπομπές της Swiss Radio International μέσω ερτζιανών και δορυφόρου

Η τελευταία εκπομπή της Ελβετικής Διεθνούς Ραδιοφωνίας μεταδόθηκε στα βραχέα κύματα και δορυφορικά το Σάββατο, μετά από σχεδόν 70 χρόνια προγραμμάτων.

Από την Κυριακή 31 Οκτωβρίου το πρόγραμμα της ελβετικής Swiss Radio International (SRI) θα είναι διαθέσιμο μόνο μέσω του Ίντερνετ.

Η ελβετική ραδιοφωνία δημιουργήθηκε το 1934 και άρχισε να εκπέμπει το 1935.

Απέκτησε αυξημένο κύρος ως αμερόληπτος πομπός ενημέρωσης στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και αργότερα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Τα προγράμματα μεταδίδονταν στα βραχέα κύματα στις τέσσερις εθνικές γλώσσες της χώρας (Γερμανικά, Γαλλικά, Ιταλικά και Ρόμανς) αλλά και στην αγγλική, ισπανική, πορτογαλική, αραβική και γλώσσα εσπεράντο.

Με την έλευση και ανάπτυξη του Διαδικτύου η ελβετική ραδιοφωνία έχασε σημαντικό τμήμα του ακροατηρίου της και σταδιακά μετατράπηκε σε πολυμέσο με την ονομασία Swissinfo.

Στην ιστοσελίδα του σταθμού, η οποία έχει 8 εκατομμύρια επισκέπτες μηνιαίως, θα φιλοξενούνται ειδήσεις και αφιερώματα για την Ελβετία, σε εννέα γλώσσες (συμπεριλαμβανομένης της κινεζικής και ιαπωνικής).

«Το ραδιόφωνο αποχαιρετά τη διεθνή ενημέρωση πριν την ώρα του» σχολίασε ο γενικός διευθυντής του σταθμού, Νίκολας Λόμπαρντ.

Και πρόσθεσε: «Το Ίντερνετ δεν μπορεί να αντικαταστήσει εύκολα το ραδιοφωνικό μας πρόγραμμα. Αλλά μπορούμε μέσω του Διαδικτύου να προσφέρουμε στο κοινό μας πλήθος πληροφοριών, που δεν ήταν μέχρι τώρα διαθέσιμες στα ερτζιανά».


Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2004 - 03:45 (Ώρα Λονδίνου)

Στην κορυφή η ΑΕΚ

Σε μια ατμόσφαιρα που θύμιζε έντονα τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων, η ΑΕΚ μετά από 17,5 χρόνια ως γηπεδούχος στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, στην 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος, κέρδισε την Καλλιθέα (4-1) μπροστά σε 35.000(!) κόσμο, ενώ περίπου 2.500 οπαδοί της έμειναν εκτός γηπέδου.

Οι παίκτες της «Ένωσης», κατάφεραν να ξεπεράσουν το σοκ τηςΑγίας Πετρούπολης παίζοντας ωραίο ποδόσφαιρο, «αναγκάζοντας» τους χιλιάδες φιλάθλους της να τραγουδούν στις εξέδρες «πρωτάθλημα θα πάρουμε όλους θα τους τρελάνουμε»!

Το σκορ άνοιξε στο 18' της αναμέτρησης ο Λυμπερόπουλος, ο οποίος με ωραία προσποίηση, μετά από πάσα του Κρασσά, παραβίασε την εστία του Σουλογάνη. Τα τέρματα της ΑΕΚ διπλασίασε στο 63' ο Σοάρες, μετά από ωραία μπαλιά του Κατσουράνη. Η Καλλιθέα μείωσε τρία λεπτά αργότερα, στο 66', με τον Κυριάκο. Στο 69' ο Σοάρες χόρεψε «σάμπα» τον Σουλογάνη, γράφοντας το 3-1, ενώ το τελικό 4-1 έκανε ο Λυμπερόπουλος.

Κέρκυρα - Παναθηναϊκός

Η Κέρκυρα αγωνιζόμενη έξυπνα και με πάθος, καθ όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης, αιφνιδίασε ένα ιδιαίτερα κακό Παναθηναϊκό και με δύο τέρματα στα πρώτα τριάντα λεπτά πανηγύρισε μια μεγάλη νίκη με 2-0.

Σημαντικές απεδείχθησαν οι απουσίες των Μπασινά και Γκονζάλες στο χώρο του κέντρου για τον Παναθηναϊκό, ενώ ο Ολισαντέμπε ο οποίος ξεκίνησε στην αρχική ενδεκάδα δεν μπορούσε να ακολουθήσει τον ρυθμό των υπολοίπων. Ο Γήττας στο 19 με σουτ έξω από την περιοχή, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Γκολ που φέρει σαφέστατη ευθύνη ο Χαλκιάς.

Ένδεκα λεπτά αργότερα, ο Κόλτζος έκανε μια ωραία «κούρσα» από την δεξιά πλευρά χωρίς να τον παρενοχλήσειουδείς και έκανε την σέντρα. Ο Κυργιάκος γλίστρησε και ο Κωνσταντινίδης, αντί να την διώξει την πάσαρε στον Εν΄Ντιαγιέ, ο οποίος έκανε το 2-0.

Χαλκηδόνα - Ολυμπιακός

Χαλκηδόνα και Ολυμπιακός αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1 στο δημοτικό γήπεδο της Νεάπολης. Οι παίκτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς χωρίς φαντασία και ουσία δεν μπόρεσαν να διασπάσουν την πολυπρόσωπη και οργανωμένη άμυνα των γηπεδούχων, ενώ σε ένα ακόμη παιχνίδι μοιραίος παίκτης για τους Πειραιώτες ήταν ο Οκκάς, που στην φάση του 82ου λεπτού, από τρία μέτρα και με τον Εμπέντε πεσμένο, απέτυχε να σκοράρει.

Ο Ολυμπιακός ισοφάρισε με αυτογκόλ του Ντάγκα στο 73, (μια φάση που θα συζητηθεί, μιας και υπάρχει υποψία επιθετικού φάουλ του Οκκά στον Εμπέντε). Η Χαλκηδόνα είχε προηγηθεί με τον Δήμο, δύο λεπτά νωρίτερα.

Πανιώνιος - Ιωνικός

Στις νίκες, μετά από δυο συνεχόμενες ήττες από την ΑΕΚ και τον ΟΦΗ, επέστρεψε ο Πανιώνιος (ντεμπούτο του Γιώργου Βαζάκα στο πάγκο των «Νεοσμυρνιωτών»), ο οποίος επικράτησε εντός έδρας του Ιωνικού με σκορ 1-0.

Το σκορ για την ομάδα του Πανιωνίου άνοιξε λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου και συγκεκριμένα στο 44' της αναμέτρησης, με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Μάντζιου, που είχε καταλογίσει νωρίτερα ο διαιτητής κ. Κουκουλάκης σε χέρι του Οφρυδόπουλου.

ΠΑΟΚ - Άρης

Ο Άρης, παρά τις φανερές αδυναμίες στη ποιότητα των παικτών του, πήρε την ισοπαλία μέσα στην Τούμπα με 2-2 από τον ΠΑΟΚ, καταφέρνοντας να «γυρίσει» ένα αγώνα που φαινόταν χαμένος για τους «κιτρινόμαυρους».

Όλα κρίθηκαν στην φάση του 67ου λεπτού όταν ο Ηλίας Ατματζίδης εκ των κορυφαίων Ελλήνων τερματοφυλάκων την τελευταία δεκαπενταετία, σε μια ακίνδυνη φάση θέλησε να ντριπλάρει τον Αργεντίνο Σανχούρχο και φυσικάαπέτυχε.

Ο Σανχούρνο του έκλεψε με άνεση την μπάλα και ισοφάρισε τον αγώνα. Στο πρώτο ημίχρονο η εικόνα του αγώνα ήταν απελπιστική και μόνο οι φανέλες των ιστορικών ομάδων θύμιζαν ότι διεξάγεται ντέρμπι. Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε δυο φορές στο σκορ, αλλά ισοφαρίσθηκε ισάριθμες φορές από την ομάδα του Γιώργου Χατζάρα.

Αιγάλεω - Απόλλων Καλαμαριάς

Πολύτιμο βαθμό στη «μάχη» που δίνει στη πρώτη εθνική κατηγορία του ποδοσφαίρου εξασφάλισε ο Απόλλων Καλαμαριάς, παίζοντας κόντρα στο Αιγάλεω, εκτός έδρας. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης έφερε «λευκή» ισοπαλία με το Αιγάλεω κι έφυγε από το στάδιο «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης» με έναν βαθμό, φθάνοντας συνολικά τους πέντε. Αντίθετα, το Αιγάλεω, που έχει ήδη 9 βαθμούς, έχασε έδαφος, στον αγώνα που δίνει προκειμένου να κρατηθεί κοντά στην κορυφή.

Σημαντική νίκη για τονο ΟΦΗ επί του Ηρακλή με 2-1 στο Ηράκλειο, σε ένα επεισοδιακό παιχνίδι. Ο Τριανταφύλλου έβαλε μπροστά τους Κρητικούς με ωραία εκτέλεση φάουλ στο 31, ενώ ο Γηραιός απάντησε με φάουλ του Μουράτι πέντε λεπτά αργότερα. Το τέρμα που έκρινε την αναμέτρηση πέτυχε ο Νίκος Μαχλάς στο 75, μετά από όμορφη ενέργεια του Νουαφόρ. Στο 86 υπήρξε ένταση στο γήπεδο, όταν ο Μουράτι κατά την αλλαγή του απάντησε στις προκλήσεις των οπαδών του ΟΦΗ κάνοντας απρεπή χειρονομία, αντικρίζοντας την κόκκινη κάρτα.

Τέλος, με δύο ωραία γκολ του Βραζιλιάνου Λουτσιάνο και του Ζωγραφάκη η Ξάνθη νίκησε το Σάββατο άνετα με 3-0 τον νεοφώτιστο Εργοτέλη στο γήπεδο των Πηγαδίων, στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής.

Βαθμολογία

ΑΕΚ 13

Παναθηναϊκός 10

Ξάνθη 10

Χαλκηδόνα 10

Ολυμπιακός 10

Αιγάλεω 9

ΠΑΟΚ 8

ΟΦΗ 7

Ηρακλής 6

Πανιώνιος 6

Κέρκυρα 5

Απόλλων Καλαμαριάς 5

Καλλιθέα 4

Ιωνικός 4

Άρης 2

Εργοτέλης 1

Η επόμενη αγωνιστική (6η)

Ολυμπιακός- ΠΑΟΚ

Παναθηναϊκός- Πανιώνιος

Αιγάλεω- Σκόντα Ξάνθη

Εργοτέλης- Χαλκηδόνα

Απόλλων Καλαμαριάς- Κέρκυρα

Άρης- ΑΕΚ

Ιωνικός- Ηρακλής

Καλλιθέα- ΟΦΗ


Στο στόχαστρο ΗΠΑ, Ιρακινοί και Αλ Αραμπίγια

Το σουνιτικό τρίγωνο του Ιράκ εξακολουθεί να φλέγεται

Οκτώ Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν και εννέα συνάδελφοί τους τραυματίσθηκαν στην ιρακινή επαρχία Αλ Ανμπάρ, δυτικά της Βαγδάτης, όπως ανακοίνωσαν οι αμερικανικές δυνάμεις.

Οι ίδιες πηγές, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας, δεν αναφέρουν πως έχασαν τη ζωή τους οι Αμερικανοί στρατιώτες.

Σημειωτέον ότι στην επαρχία Αλ Ανμπάρ βρίσκονται τα προπύργια της σουνιτικής αντίστασης Ραμάντι και Φαλούτζα, τα οποία ο αμερικανικός στρατός ετοιμάζεται να πολιορκήσει.

Νωρίτερα η ιρακινή μεταβατική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με αντιπροσώπους των κατοίκων της Φαλούτζα προκειμένου να αποφευχθεί η αιματοχυσία.

Εξάλλου επτά Ιρακινοί έχασαν τη ζωή τους σε ανταλλαγή πυροβολισμών ανάμεσα σε αντάρτες και δυνάμεις ασφαλείας κοντά στην πόλη Χάσουα, νότια της Βαγδάτης.

Αυτοκινητοβόμβα στη Βαγδάτη

Στο μεταξύ ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε το απόγευμα το κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον επτά άνθρωποι και να τραυματισθούν 19 άλλοι.

Στόχος βομβιστών το αραβικό δορυφορικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια

Η έκρηξη σημειώθηκε έξω από τα γραφεία του αραβικού δορυφορικού καναλιού Αλ Αραμπίγια και οφείλεται στην πυροδότηση παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου.

Σύμφωνα με συνεργάτη του καναλιού ο πρώτος όροφος του κτιρίου κατέρρευσε και στα ερείπια παγιδεύθηκαν πολλοί εργαζόμενοι.

Στη συνέχεια ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά και πυκνό νέφος μαύρου καπνού υψώθηκε πάνω από την περιοχή.

Η πλειοψηφία των θυμάτων είναι τεχνικοί και οδηγοί του σταθμού και διακομίστηκαν σε νοσοκομεία για τις πρώτες βοήθειες.

Η έκρηξη στη δυτική συνοικία της πόλης Μανσούρ προκάλεσε επίσης εκτεταμένες υλικές ζημιές, όπως μετέδωσε το Αλ Αραμπίγια.

Την ευθύνη για τη βομβιστική ενέργεια ανέλαβε με μήνυμά της σε ισλαμική ιστοσελίδα οργάνωση αυτοαποκαλούμενη «Ταξιαρχίες του 1920».

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει από τη Βαγδάτη ότι το δορυφορικό κανάλι έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για φιλοδυτική στάση.


Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2004 - 20:59 (Ώρα Λονδίνου)

Αντιτρομοκρατική κόντρα Μπους - Κέρι

Ο πρόεδρος Μπους υπεραμύνθηκε της αντιτρομοκρατικής του πολιτικής

Οι δύο κύριοι διεκδικητές της αμερικανικής προεδρίας πραγματοποίησαν τις τελευταίες προεκλογικές τους εκπομπές πριν από τις εκλογές της 2ας Νοεμβρίου.

Σε πανεθνική ραδιοφωνική ομιλία του ο πρόεδρος Μπους υπερασπίσθηκε τα πεπραγμένα της κυβέρνησής τους ενάντια στην τρομοκρατία, λέγοντας ότι το συνεχές ανθρωποκυνηγητό του εχθρού είναι ο καλύτερος τρόπος αποτροπής νέων μελλοντικών επιθέσεων της Αλ Κάιντα.

Μιλώντας λίγο αργότερα ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, Τζον Κέρι, δεσμεύθηκε ότι θα οργανώσει μια σκληρότερη, εξυπνότερη και αποτελεσματικότερη από τον αντίπαλό του εκστρατεία ενάντια στην τρομοκρατία.

Σκληρότερη, εξυπνότερη και αποτελεσματικότερη αντιτρομοκρατική εκστρατεία υποσχέθηκε ο κ. Κέρι

Την ίδια ώρα οι προεκλογικές συγκεντρώσεις των υποψηφίων γίνονται μεγαλύτερες σε μέγεθος αλλά χρονικά μικρότερες καθώς οι κ.κ. Μπους και Κέρι προσπαθούν να μιλήσουν στις περισσότερες πόλεις των πολιτειών όπου το αποτέλεσμα θεωρείται αμφίρροπο.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον εκτιμά ότι και τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα εξετάζουν τον απόηχο του βιντεοσκοπημένου μηνύματος που έστειλε την Παρασκευή ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, παρεμβαίνοντας σε καίρια στιγμή στις αμερικανικές εκλογές.

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας

Στο μεταξύ ο πρόεδρος Μπους έδωσε εντολές στους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουν τις απειλές που περιείχε το μήνυμα του Μπιν Λάντεν, για μελλοντικά τρομοκρατικά πλήγματα στο έδαφος των ΗΠΑ.

Πληροφορίες αναφέρουν η κυβέρνηση Μπους έδωσε οδηγίες σε πολιτειακές και τοπικές αρχές να επαγρυπνούν ενόψει των εκλογών της Τρίτης.

Μέχρι στιγμής πάντως το επίπεδο αντιτρομοκρατικού συναγερμού δεν έχει αυξηθεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο.


Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2004 - 17:47 (Ώρα Λονδίνου)

Πως εκλέγεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Μπους ή Κέρι ; Η απόφαση εναπόκειται στους εκλέκτορες

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν εκλέγεται απευθείας από το λαό. Αντιθέτως η επιλογή γίνεται από το Σώμα των Εκλεκτόρων. Στις φετινές φαινομενικά αμφίρροπες εκλογές η σημασία του εκλεκτορικού αυτού σώματος αυξάνεται.

Πώς λειτουργεί το Σώμα των Εκλεκτόρων;

Κάθε πολιτεία έχει έναν προκαθορισμένο αριθμό εκλεκτόρων, ίσο με το σύνολο των γερουσιαστών της (οι οποίοι είναι πάντοτε δύο για κάθε πολιτεία) και των αντιπροσώπων της στη Βουλή των Αντιπροσώπων (αυτός ο αριθμός ορίζεται ανάλογα με το πληθυσμιακό μέγεθος της πολιτείας. Έτσι οι Αμερικανοί πολίτες τυπικά δεν ψηφίζουν πρόεδρο αλλά προεδρικό εκλέκτορα.

Η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πολιτεία της Καλιφόρνια διαθέτει 55 εκλεκτορικές ψήφους, ενώ ορισμένες μικρές πολιτείες και το εκλογικό διαμέρισμα της Κολούμπια (όπου βρίσκεται και η πρωτεύουσα Ουάσινγκτον έχουν μόνο τρεις εκλέκτορες.

Συνολικά το εκλεκτορικό σώμα απαρτίζεται από 538 εκλέκτορες. Σχεδόν σε όλες τις πολιτείες με εξαίρεση το Μέιν και τη Νεμπράσκα εφαρμόζεται το πλειοψηφικό σύστημα για την εκλογή των εκλεκτόρων, δηλαδή ο νικητής υποψήφιος πρόεδρος που έχει διαφορά έστω και μιας ψήφου από τον αντίπαλό του αποσπά το σύνολο των εκλεκτόρων της πολιτείας.

Για να γίνει κάποιος υποψήφιος πρόεδρος χρειάζεται να συγκεντρώσει 270 ψήφους μέσα στο Σώμα των Εκλεκτόρων. Ο πρόεδρος δεν χρειάζεται να έχει συγκεντρώσει την πλειοψηφία της λαϊκής ψήφου. Έτσι ο Αλ Γκορ το 2000 αν και συγκέντρωσε περίπου 500 χιλιάδες περισσότερες ψήφους από τον κ. Μπους εντούτοις δεν πέρασε την είσοδο του Λευκού Οίκου.

Γιατί επελέγη αυτό το σύστημα;

Όταν συστάθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες (1776) η διεξαγωγή μιας πανεθνικής εκλογικής εκστρατείας ήταν αδύνατη λόγω της έλλειψης των επικοινωνιών. Η κάθε πολιτεία διαφύλαγε με επίζηλο τρόπο τα δικαιώματά της στην ομοσπονδία, τα πολιτικά κόμματα θεωρούνταν ύποπτα και η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας επίφοβη.

Μπους - Τσένι ή Κέρι Έντουαρντς;

Οι συντάκτες του Συντάγματος του 1787 απέρριψαν ως λύση τόσο την εκλογή του προέδρου από το Κογκρέσο επικαλούμενοι την αρχή διάκρισης των εξουσιών όσο και την εκλογή δια της λαϊκής ψήφου, γιατί φοβόντουσαν ότι οι ψηφοφόροι θα επέλεγαν τους τοπικούς τους υποψηφίους και οι μεγάλες σε πληθυσμό πολιτείες θα ηγεμόνευαν πολιτικά τις μικρότερες.

Ένας άλλος παράγοντας ήταν η προτίμηση που έδειξαν οι νότιες πολιτείες στο σύστημα εκλογής δια εκλεκτόρων. Οι σκλάβοι τότε δεν είχαν ψήφο αλλά μέτραγαν σαν 3/5 ενός προσώπου για να υπολογιστεί το μέγεθος της κάθε πολιτείας.

Η αρχική ιδέα ήταν ότι το Σώμα των Εκλεκτόρων θα απαρτιζόταν από μόνο τους επιφανείς πολίτες του κάθε συστατικού κράτους της ομοσπονδίας. Σιγά σιγά η σύνθεση του εκλεκτορικού σώματος άλλαξε ώστε να αντιπροσωπεύει περισσότερο τη λαϊκή βούληση, όπως αυτή εκφράζεται το Νοέμβριο, κάθε 4 χρόνια.

Μα δεν είναι άδικο ο υποψήφιος που αναδεικνύεται νικητής να έχει τυχόν λάβει λιγότερες ψήφους συνολικά;

Η πιθανότητα αυτή θεωρείται μείζον μειονέκτημα του παρόντος συστήματος. Το 2000 ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Αλ Γκορ έλαβε το 48,38% των συνολικών ψήφων έναντι 47,87% του Ρεπουμπλικάνου Τζορτζ Μπους.

Κι όμως ο κ. Μπους ήταν αυτός που ανακηρύχθηκε πρόεδρος καθώς συγκέντρωσε 27 ψήφους μέσα στο εκλεκτορικό σώμα, έναντι 266 του αντιπάλου του.

Τη διαφορά έκανε η πολιτεία της Φλόριντα με τις 25 ψήφους εκλεκτόρων που πήγαν όλες υπέρ του κ. Μπους, αν και η διαφορά του από το δεύτερο στην πολιτεία αυτή ήταν μόλις 537 ψηφοδέλτια.

Η Φλόριντα έκρινε το 2000 το αποτέλεσμα, με διαφορά 537 ψηφοδελτίων

Κάτι παρόμοιο παρατηρήθηκε το 1888 όταν ο Μπέντζαμιν Χάρισον εξελέγη πρόεδρος από το Σώμα των Εκλεκτόρων ενώ είχε συγκεντρώσει λιγότερες λαϊκές ψήφους από τον αντίπαλό του, Γκρόβερ Κλίβελαντ.

Ένα επιπλέον μειονέκτημα του συστήματος εκλεκτόρων είναι ότι σε ορισμένες πολιτείες το αποτέλεσμα θεωρείται βέβαιο υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου και έτσι οι πολίτες δεν έχουν κάποιο κίνητρο για να ψηφίσουν. Αλλά και οι υποψήφιοι δεν διεξάγουν προεκλογικό τους αγώνα σε πολιτείες όπου δεν έχουν την ελπίδα να βγουν πρώτοι.

Υπάρχουν πλεονεκτήματα στο σύστημα;

Το σύστημα του εκλεκτορικού σώματος επιβιώνει χάρη στις ιστορικές του ρίζες και επειδή συνήθως αντικατοπτρίζει τη λαϊκή βούληση. Επίσης γιατί παρέχει μεγαλύτερο ειδικό βάρος στις μικρότερες πολιτείες, κάτι που αποτελεί βασική αξία για το αμερικανικό Σύνταγμα.

Για παράδειγμα η μεγαλύτερη πολιτεία, η Καλιφόρνια, διαθέτει το 12,03% του πληθυσμού των ΗΠΑ ενώ στο Σώμα των Εκλεκτόρων οι 55 ψήφοι της αντιπροσωπεύουν το 10,22% του συνόλου.

Στο άλλο άκρο, στην αραιοκατοικημένη πολιτεία του Γουαϊόμινγκ ζει το 0,18% του αμερικανικού λαού αλλά οι τρεις ψήφοι της μέσα στους εκλέκτορες αντιπροσωπεύουν ποσοστό 0,56%.

Επίσης το σύστημα αυτό σημαίνει ότι ο υποψήφιος για να εκλεγεί πρόεδρος θα πρέπει να αποσπάσει εκλεκτορικές ψήφους απ όλη τη χώρα.

Τι συμβαίνει εάν κανείς υποψήφιος δεν έχει την πλειοψηφία στο Σώμα;

Τότε η απόφαση για τον πρόεδρο λαμβάνεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς οι έδρες της είναι αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας και αντιπροσωπεύουν καλύτερα από τη Γερουσία τη λαϊκή βούληση.

Σε περίπτωση εκλογικού αδιεξόδου ο πρόεδρος επιλέγεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Σε αυτή την περίπτωση οι αντιπρόσωποι κάθε πολιτείας έχουν μόνο μία ψήφο, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα αυτή την ψήφο την ελέγχει το κόμμα που ήλθε πρώτο στην πολιτεία. Για την εκλογή προέδρου απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία ανάμεσα στις 50 πολιτείες.

Εν προκειμένω ο νυν πρόεδρος Τζορτζ Μπους μάλλον θα επανεκλεγόταν εάν καλείτο να ψηφίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο αντιπρόεδρος επιλέγεται από τη Γερουσία, και τα 100 συνολικά μέλη του σώματος αυτού έχουν από μία ψήφο.

Δεσμεύονται οι εκλέκτορες να ψηφίσουν τον υποψήφιο με τα χρώματα του οποίου επελέγησαν;

Σε ορισμένες πολιτείες η ψήφος των εκλεκτόρων είναι κατά συνείδηση αλλά πρακτικά οι εκλέκτορες πάντα ψηφίζουν τον υποψήφιο που απέσπασε την πλειοψηφία στην πολιτεία τους.

Σε άλλες πολιτείες οι εκλέκτορες υποχρεώνονται νομικά να ψηφίσουν τον υποψήφιο που πλειοψήφησε.

Ορισμένες φορές υπήρξαν εκλέκτορες ή ομάδες εκλεκτόρων (αυτοί αποκαλούνται «άπιστοι εκλέκτορες») που ψήφισαν άλλον υποψήφιο για πρόεδρο, αλλά αυτό συνέβη σπανίως και σε καμιά περίπτωση αυτοί δεν καθόρισαν το τελικό αποτέλεσμα.

Το 2000 ένας εκλέκτορας από τους τρεις που έστειλε το εκλογικό διαμέρισμα Κολούμπια δήλωσε αποχή.

Εάν το εκλογικό αποτέλεσμα είναι αμφίρροπο, ένας «άπιστος» εκλέκτορας μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα, το οποίο μάλλον θα αντιμετωπιστεί δια της δικαστικής οδού.

Οι εκλέκτορες επιλέγονται σε κάθε πολιτεία από τα κόμματα, πριν τις εκλογές συνήθως με ψηφοφορία στο κομματικό συνέδριο. Μετά τις εκλογές (και φέτος στις 13 Δεκεμβρίου) οι εκλέκτορες συγκεντρώνονται στις πρωτεύουσες των 50 πολιτειών για να ψηφίσουν.

Τα αποτελέσματα διαβιβάζονται επισήμως στη Γερουσία στις 6 Ιανουαρίου και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος ορκίζεται στις 20 Ιανουαρίου.

Υπάρχουν κινήσεις για τη μεταρρύθμιση του συστήματος των εκλεκτόρων;

Ναι. Το πλειοψηφικό σύστημα στην κάθε επιμέρους πολιτεία δέχεται επικρίσεις.

Φέτος στο Κολοράντο θα υπάρχει στο ψηφοδέλτιο πρόταση για αναθεώρηση του συστήματος, που εάν εγκριθεί θα κατανείμει τις εννέα εκλεκτορικές ψήφους της πολιτείας με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Οι υποστηρικτές της αναθεώρησης λένε ότι η πρόταση -εάν εγκριθεί- θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα και ότι δεν χρειάζεται επικύρωση από το κοινοβούλιο της πολιτείας.

Αλλά μάλλον το ζήτημα αυτό θα αχθεί στα δικαστήρια εάν εγκριθεί η πρόταση και εάν βέβαια η εκλογή του νέου προέδρου εξαρτάται από τις εννέα ψήφους εκλεκτόρων του Κολοράντο.


Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2004 - 03:45 (Ώρα Λονδίνου)

Στην κορυφή η ΑΕΚ

Σε μια ατμόσφαιρα που θύμιζε έντονα τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων, η ΑΕΚ μετά από 17,5 χρόνια ως γηπεδούχος στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, στην 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος, κέρδισε την Καλλιθέα (4-1) μπροστά σε 35.000(!) κόσμο, ενώ περίπου 2.500 οπαδοί της έμειναν εκτός γηπέδου.

Οι παίκτες της «Ένωσης», κατάφεραν να ξεπεράσουν το σοκ τηςΑγίας Πετρούπολης παίζοντας ωραίο ποδόσφαιρο, «αναγκάζοντας» τους χιλιάδες φιλάθλους της να τραγουδούν στις εξέδρες «πρωτάθλημα θα πάρουμε όλους θα τους τρελάνουμε»!

Το σκορ άνοιξε στο 18' της αναμέτρησης ο Λυμπερόπουλος, ο οποίος με ωραία προσποίηση, μετά από πάσα του Κρασσά, παραβίασε την εστία του Σουλογάνη. Τα τέρματα της ΑΕΚ διπλασίασε στο 63' ο Σοάρες, μετά από ωραία μπαλιά του Κατσουράνη. Η Καλλιθέα μείωσε τρία λεπτά αργότερα, στο 66', με τον Κυριάκο. Στο 69' ο Σοάρες χόρεψε «σάμπα» τον Σουλογάνη, γράφοντας το 3-1, ενώ το τελικό 4-1 έκανε ο Λυμπερόπουλος.

Κέρκυρα - Παναθηναϊκός

Η Κέρκυρα αγωνιζόμενη έξυπνα και με πάθος, καθ όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης, αιφνιδίασε ένα ιδιαίτερα κακό Παναθηναϊκό και με δύο τέρματα στα πρώτα τριάντα λεπτά πανηγύρισε μια μεγάλη νίκη με 2-0.

Σημαντικές απεδείχθησαν οι απουσίες των Μπασινά και Γκονζάλες στο χώρο του κέντρου για τον Παναθηναϊκό, ενώ ο Ολισαντέμπε ο οποίος ξεκίνησε στην αρχική ενδεκάδα δεν μπορούσε να ακολουθήσει τον ρυθμό των υπολοίπων. Ο Γήττας στο 19 με σουτ έξω από την περιοχή, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Γκολ που φέρει σαφέστατη ευθύνη ο Χαλκιάς.

Ένδεκα λεπτά αργότερα, ο Κόλτζος έκανε μια ωραία «κούρσα» από την δεξιά πλευρά χωρίς να τον παρενοχλήσειουδείς και έκανε την σέντρα. Ο Κυργιάκος γλίστρησε και ο Κωνσταντινίδης, αντί να την διώξει την πάσαρε στον Εν΄Ντιαγιέ, ο οποίος έκανε το 2-0.

Χαλκηδόνα - Ολυμπιακός

Χαλκηδόνα και Ολυμπιακός αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1 στο δημοτικό γήπεδο της Νεάπολης. Οι παίκτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς χωρίς φαντασία και ουσία δεν μπόρεσαν να διασπάσουν την πολυπρόσωπη και οργανωμένη άμυνα των γηπεδούχων, ενώ σε ένα ακόμη παιχνίδι μοιραίος παίκτης για τους Πειραιώτες ήταν ο Οκκάς, που στην φάση του 82ου λεπτού, από τρία μέτρα και με τον Εμπέντε πεσμένο, απέτυχε να σκοράρει.

Ο Ολυμπιακός ισοφάρισε με αυτογκόλ του Ντάγκα στο 73, (μια φάση που θα συζητηθεί, μιας και υπάρχει υποψία επιθετικού φάουλ του Οκκά στον Εμπέντε). Η Χαλκηδόνα είχε προηγηθεί με τον Δήμο, δύο λεπτά νωρίτερα.

Πανιώνιος - Ιωνικός

Στις νίκες, μετά από δυο συνεχόμενες ήττες από την ΑΕΚ και τον ΟΦΗ, επέστρεψε ο Πανιώνιος (ντεμπούτο του Γιώργου Βαζάκα στο πάγκο των «Νεοσμυρνιωτών»), ο οποίος επικράτησε εντός έδρας του Ιωνικού με σκορ 1-0.

Το σκορ για την ομάδα του Πανιωνίου άνοιξε λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου και συγκεκριμένα στο 44' της αναμέτρησης, με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Μάντζιου, που είχε καταλογίσει νωρίτερα ο διαιτητής κ. Κουκουλάκης σε χέρι του Οφρυδόπουλου.

ΠΑΟΚ - Άρης

Ο Άρης, παρά τις φανερές αδυναμίες στη ποιότητα των παικτών του, πήρε την ισοπαλία μέσα στην Τούμπα με 2-2 από τον ΠΑΟΚ, καταφέρνοντας να «γυρίσει» ένα αγώνα που φαινόταν χαμένος για τους «κιτρινόμαυρους».

Όλα κρίθηκαν στην φάση του 67ου λεπτού όταν ο Ηλίας Ατματζίδης εκ των κορυφαίων Ελλήνων τερματοφυλάκων την τελευταία δεκαπενταετία, σε μια ακίνδυνη φάση θέλησε να ντριπλάρει τον Αργεντίνο Σανχούρχο και φυσικάαπέτυχε.

Ο Σανχούρνο του έκλεψε με άνεση την μπάλα και ισοφάρισε τον αγώνα. Στο πρώτο ημίχρονο η εικόνα του αγώνα ήταν απελπιστική και μόνο οι φανέλες των ιστορικών ομάδων θύμιζαν ότι διεξάγεται ντέρμπι. Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε δυο φορές στο σκορ, αλλά ισοφαρίσθηκε ισάριθμες φορές από την ομάδα του Γιώργου Χατζάρα.

Αιγάλεω - Απόλλων Καλαμαριάς

Πολύτιμο βαθμό στη «μάχη» που δίνει στη πρώτη εθνική κατηγορία του ποδοσφαίρου εξασφάλισε ο Απόλλων Καλαμαριάς, παίζοντας κόντρα στο Αιγάλεω, εκτός έδρας. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης έφερε «λευκή» ισοπαλία με το Αιγάλεω κι έφυγε από το στάδιο «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης» με έναν βαθμό, φθάνοντας συνολικά τους πέντε. Αντίθετα, το Αιγάλεω, που έχει ήδη 9 βαθμούς, έχασε έδαφος, στον αγώνα που δίνει προκειμένου να κρατηθεί κοντά στην κορυφή.

Σημαντική νίκη για τονο ΟΦΗ επί του Ηρακλή με 2-1 στο Ηράκλειο, σε ένα επεισοδιακό παιχνίδι. Ο Τριανταφύλλου έβαλε μπροστά τους Κρητικούς με ωραία εκτέλεση φάουλ στο 31, ενώ ο Γηραιός απάντησε με φάουλ του Μουράτι πέντε λεπτά αργότερα. Το τέρμα που έκρινε την αναμέτρηση πέτυχε ο Νίκος Μαχλάς στο 75, μετά από όμορφη ενέργεια του Νουαφόρ. Στο 86 υπήρξε ένταση στο γήπεδο, όταν ο Μουράτι κατά την αλλαγή του απάντησε στις προκλήσεις των οπαδών του ΟΦΗ κάνοντας απρεπή χειρονομία, αντικρίζοντας την κόκκινη κάρτα.

Τέλος, με δύο ωραία γκολ του Βραζιλιάνου Λουτσιάνο και του Ζωγραφάκη η Ξάνθη νίκησε το Σάββατο άνετα με 3-0 τον νεοφώτιστο Εργοτέλη στο γήπεδο των Πηγαδίων, στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής.

Βαθμολογία

ΑΕΚ 13

Παναθηναϊκός 10

Ξάνθη 10

Χαλκηδόνα 10

Ολυμπιακός 10

Αιγάλεω 9

ΠΑΟΚ 8

ΟΦΗ 7

Ηρακλής 6

Πανιώνιος 6

Κέρκυρα 5

Απόλλων Καλαμαριάς 5

Καλλιθέα 4

Ιωνικός 4

Άρης 2

Εργοτέλης 1

Η επόμενη αγωνιστική (6η)

Ολυμπιακός- ΠΑΟΚ

Παναθηναϊκός- Πανιώνιος

Αιγάλεω- Σκόντα Ξάνθη

Εργοτέλης- Χαλκηδόνα

Απόλλων Καλαμαριάς- Κέρκυρα

Άρης- ΑΕΚ

Ιωνικός- Ηρακλής

Καλλιθέα- ΟΦΗ


Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2004 - 17:06 (Ώρα Λονδίνου)

Ιατρικό τσεκάπ και κάλεσμα ενότητας

Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο Γιασέρ Αραφάτ θα επιστρέψει στη Ραμάλα εντός τεσσάρων εβδομάδων

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Παρισιού και υποβάλλεται σε εξετάσεις, τα πρώτα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται την Κυριακή.

Σκοπός των εξετάσεων είναι να εξακριβωθεί σε τι οφείλονται οι αιματολογικές ανωμαλίες που έχουν διαγνωστεί.

Πάντως εκπρόσωπος της παλαιστινιακής Αρχής δήλωσε ότι οι θεράποντες γιατροί απέκλεισαν το ενδεχόμενο ο κ. Αραφάτ να υποφέρει από λευχαιμία.

Ενώ σύμφωνα με δήλωση Γάλλου γιατρού στο παλαιστινιακό ραδιόφωνο, ο κ. Αραφάτ θα επιστρέψει στη Ραμάλα εντός των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων.

Κάλεσμα ενότητας

Στο μεταξύ ο πρώην πρωθυπουργός των Παλαιστινίων, Μαχμούντ Αμπάς, κάλεσε όλες τις παλαιστινιακές δυνάμεις να ενωθούν και να συνεργασθούν, μιλώντας το απόγευμα του Σαββάτου μετά τη συνεδρίαση της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Είναι η πρώτη συνεδρίαση εδώ και 35 χρόνια από την οποία απουσίαζε ο ασθενής Γιασέρ Αραφάτ.

Ο κ. Αμπάς γνωστός και ως Αμπού Μάζεν, προέδρευσε στη σύσκεψη ως υπ΄αριθμόν δύο στην ιεραρχία της PLO μετά τον Παλαιστίνιο πρόεδρο.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η εξασφάλιση της ομαλής συνέχισης της λειτουργίας των παλαιστινιακών θεσμών.


Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2004 - 15:38 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: Επιθέσεις κατά ΗΠΑ και καναλιού

Στόχος επίθεσης γίνονται καθημερινά τα αμερικανικά στρατεύματα

Οκτώ Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν και εννέα συνάδελφοί τους τραυματίσθηκαν στην ιρακινή επαρχία Αλ Ανμπάρ, δυτικά της Βαγδάτης, όπως ανακοίνωσαν οι αμερικανικές δυνάμεις.

Οι ίδιες πηγές, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας, δεν αναφέρουν πως έχασαν τη ζωή τους οι Αμερικανοί στρατιώτες.

Σημειωτέον ότι στην επαρχία Αλ Ανμπάρ βρίσκονται τα προπύργια της σουνιτικής αντίστασης Ραμάντι και Φαλούτζα, τα οποία ο αμερικανικός στρατός ετοιμάζεται να πολιορκήσει.

Αυτοκινητοβόμβα στη Βαγδάτη

Στο μεταξύ ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε το απόγευμα το κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον επτά άνθρωποι και να τραυματισθούν 16 άλλοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκρηξη σημειώθηκε έξω από τα γραφεία του αραβικού τηλεοπτικού καναλιού Αλ Αραμπίγια και οφείλεται στην πυροδότηση παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου.

Η πλειοψηφία των θυμάτων είναι τεχνικοί και οδηγοί του σταθμού και διακομίστηκαν σε νοσοκομεία για τις πρώτες βοήθειες.

Η έκρηξη στη δυτική συνοικία της πόλης Μανσούρ προκάλεσε επίσης εκτεταμένες υλικές ζημιές, όπως μετέδωσε το Αλ Αραμπίγια.


Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2004 - 13:52 (Ώρα Λονδίνου)

Οριστικά χωρίς Μπουτιλιόνε η νέα Κομισιόν

Η υποψηφιότητα του Ρόκο Μπουτιλιόνε προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο ευρωκοινοβούλιο

Ο άνθρωπος που βρέθηκε στο επίκεντρο της διαμάχης σχετικά με τη σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ιταλός Ρόκο Μπουτιλιόνε, ανακοίνωσε ότι παραιτείται της υποψηφιότητάς του για τη θέση του επιτρόπου αρμοδίου για θέματα Δικαιοσύνης.

Η υποψηφιότητα του κ. Μπουτιλιόνε είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της πλειοψηφίας των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λόγω των τοποθετήσεών του για τους ομοφυλόφιλους και το ρόλο των γυναικών (είχε χαρακτηρίσει την ομοφυλοφιλία αμαρτία).

Η αντίδραση αυτή οδήγησε τον εντολοδόχο πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοσέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόσο, να αποσύρει το σχήμα της Επιτροπής που είχε προτείνει, λίγο πριν την ψηφοφορία για την έγκρισή του από το ευρωκοινοβούλιο.

Ο κ. Μπουτιλιόνε δήλωσε ότι έλαβε την απόφασή του ώστε να λειάνει το δρόμο για τη νέα Επιτροπή. Χαρακτήρισε τον εαυτό του «αθώο θύμα», λέγοντας ότι οι απόψεις του δεν αποδόθηκαν με ακρίβεια.

Είχε προηγηθεί δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ότι θα άλλαζε η ιταλική πρόταση για τη θέση του επιτρόπου που αναλογεί στη χώρα.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στη Ρώμη, ο πιθανότερος νέος υποψήφιος επίτροπος της Ιταλίας είναι ένας πρώην κάτοχος της θέσης, ο Μάριο Μόντι.


Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2004 - 10:23 (Ώρα Λονδίνου)

Στο συμβούλιο επικρατείας ο «Άκτωρ»

Προσφυγή κατά του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η κατασκευαστική εταιρία «Άκτωρ», ζητώντας να ακυρωθεί και να ανασταλεί η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου που δεν ενέκρινε την έκδοση πιστοποιητικού διαφάνειας σχετικά με έργο του Οργανισμού «Αθήνα 2004».

Η κατασκευαστική εταιρεία υποστηρίζει ότι το άρθρο 14 του Συντάγματος και ο Ν. 3021/2002 για τον βασικό μέτοχο είναι σε αντίθεση με την Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την κοινοτική νομοθεσία και νομολογία.

Επίσης, η συγκεκριμένη απόφαση της Ολομέλειας του ΕΣΡ που δεν χορήγησε πιστοποιητικό διαφάνειας είναι αντίθετη σε συνταγματικές αρχές, αλλά και παράνομη.

Ακόμα, επισημαίνει η προσφεύγουσα εταιρεία ότι υπάρχει οικονομική αυτοτέλεια μεταξύ του Λεωνίδα Μπόμπολα, μετόχου της εταιρείας «Άκτωρ» και του πατέρα του Γεωργίου Μπόμπολα, εκδότη της εφημερίδας «Έθνος», με συνέπεια να μην ανακύπτει ασυμβίβαστο.


Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2004 - 10:03 (Ώρα Λονδίνου)

Προβληματισμός και έρευνες

Τα υπολείμματα του αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού που εξερράγη κάτω από την αερογέφυρα της οδού Πέτρου Ράλλη, την ώρα που περνούσαν δύο λεωφορεία της αστυνομίας με άνδρες των ΜΑΤ, εξετάζονται από τις αρχές.

Η περιοχή αποκλείστηκε από την αστυνομία για να γίνουν οι απαραίτητες έρευνες και σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκρηκτικός μηχανισμός πρέπει να ήταν τοποθετημένος μέσα σε σακούλα στα κάτω κιγκλιδώματα της λεωφόρου.

Στο σημείο της έκρηξης βρέθηκε ένα καλώδιο, μήκους 30 μέτρων, το οποίο ξεκινούσε από τη βόμβα και κατέληγε μέσα σε μικρό πάρκο.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την έκρηξη, ενώ δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα.

Ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Αττικής, υποστράτηγος, Βασίλης Τσιατούρας, δήλωσε πως η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα που περνούσαν από το σημείο δύο λεωφορεία με άνδρες των ΜΑΤ και ένα μικρό κλειστού τύπου όχημα με κατεύθυνση προς τις φυλακές του Κορυδαλλού, για να αναλάβουν υπηρεσία.

Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης εξέδωσε ανακοίνωση για το περιστατικό αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Η πυροδότηση του εκρηκτικού μηχανισμού, που ήταν τοποθετημένος στην προστατευτική μεταλλική μπάρα της αερογέφυρας, στο ρεύμα προς Πειραιά, έγινε από παρακείμενο αλσύλλιο με τη χρήση καλωδίου και διακόπτη. Υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού περισυνελέγησαν και εξετάζονται από τα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών. Από την έκρηξη δεν υπήρξε τραυματισμός προσώπων και δεν προκλήθηκαν υλικές ζημιές. Προανάκριση διενεργείται από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.)».

«Εξετάζονται όλα τα σενάρια»

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», η επίθεση της Παρασκευής θεωρείται από στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ως «το πιο σοβαρό τρομοκρατικό χτύπημα μετά τη δολοφονία του Στίβεν Σόντερς, την εξάρθρωση της 17Ν και τη σύλληψη των μελών του ΕΛΑ».

Οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι βρίσκονται μπροστά σε ένα νέο κύκλο τρομοκρατίας, που έχει τις ρίζες του στο παρελθόν και δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από τη δράση της 17Ν και του ΕΛΑ. Αυτό είναι και το χειρότερο σενάριο που εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ.

Να πρόκειται, δηλαδή, για χτύπημα από νέες οργανώσεις οι οποίες τώρα προσπαθούν να κάνουν δυναμικά την εμφάνισή τους με μέλη τα οποία προσπαθούν να φανούν κυρίαρχα ενός χώρου που έμεινε ορφανός μετά την σύλληψη των μελών της 17Ν και του ΕΛΑ και με την υψηλή καθοδήγηση ατόμων που στο παρελθόν είχαν διασυνδέσεις με την εγχώρια τρομοκρατία.

«Δεν σταμάτησαν ποτέ οι έρευνες»

Δεν έχουν σταματήσει οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη μελών της «17 Νοέμβρη», παρά το γεγονός ότι τα σημαντικότερα στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης φέρονται να βρίσκονται ήδη στις φυλακές του Κορυδαλλού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας τα «Νέα» οι αρχές αναζητούν τον «παππού» και δύο νεότερα μέλη της «17 Ν» που έδρασαν από το 1980 και μετά. Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί προσπαθούν να αξιολογήσουν τα ευρήματα από τους εκρηκτικούς μηχανισμούς που εντοπίστηκαν σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις (αστυνομικό τμήμα Καλλιθέας, Ευελπίδων και εταιρεία Ρόβερ) με στόχο την εξάρθρωση στη γέννησή της κάθε προσπάθειας ανασύστασης τρομοκρατικών οργανώσεων.

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία θέλει να τελειώνει με τον «παππού» -που φαίνεται να πρωτοστάτησε στην ίδρυση του ΕΛΑ και της «17 Νοέμβρη- και τα νεότερα μέλη της οργάνωσης και γι αυτό το λόγο πολλοί φάκελοι επανεξετάζονται.

Οι έρευνες στρέφονται σε πολύ μικρό αριθμό ατόμων που έχουν συνδεθεί κατά καιρούς με διάφορες ομάδες, οι οποίες τώρα έχουν αδρανοποιηθεί.


Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2004 - 09:51 (Ώρα Λονδίνου)

Εικόνες του παρελθόντος

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Χαρίζονται πρόστιμα και προσαυξήσεις. Ρύθμιση-Ανάσα για χιλιάδες οφειλέτες του ΙΚΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Το φάντασμα της "17Ν" ξαναχτύπησε! Με εκρηκτικά έστησαν καρτέρι σε λεωφορείο αστυνομικών.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τι θα πληρώσουμε με τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Οι φόροι το 2005.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Επίσημο πόρισμα αποκαλύπτει τη μυστική συμφωνία των 7 σούπερ μάρκετ. Πώς στήνουν το κόλπο με τις τιμές.

Η ΑΥΓΗ: Αγωνία για τον Αραφάτ και την Παλαιστίνη. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε στρατιωτικό νοσοκομείο στο Παρίσι.

ΑΥΡΙΑΝΗ:Γιάννα γύρνα πίσω τα κλεμμένα. Παράτα τις αγωγές γιατί στην Αυριανή εκβιασμοί δεν περνάνε...

ΤΟ ΒΗΜΑ: Σύγκρουση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και για το Ευρωσύνταγμα. Ο κ. Παπανδρέου ζητεί δημοψήφισμα, ο κ. Καραμανλής λέει "όχι".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ:Πιο γρήγορες και πιο απλές οι διαδικασίες. Συντάξεις-Εξπρές τώρα στο δημόσιο.

ΕΘΝΟΣ: Επιστολή- "Κατηγορώ" σε πρωθυπουργό και υπουργό Παιδείας. Οδηγούν σε χρεοκοπία ΤΕΙ και Πανεπιστήμια. Πρώτο λουκέτο την Τρίτη στο ΤΕΙ Αθήνας.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ:Με το χθεσινό βομβιστικό χτύπημα κατά της ΕΛ.ΑΣ. Ποιος έστειλε μήνυμα και σε ποιόν;

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εισηγείται στην κυβέρνηση για επτά μεγάλες αλυσίδες και συνδέσμους η επιτροπή ανταγωνισμού Βαριά πρόστιμα σε σούπερ μάρκετ!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μισθωτοί-συνταξιούχοι: Πώς διαμορφώνονται οι κρατήσεις από 1/1/2005. Τι αλλάζει στους φόρους με τη νέα κλίμακα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Έκρηξη με στόχο αστυνομικά λεωφορεία στο Ρουφ. Βόμβα σαν άλλοτε...

ΕΣΤΙΑ: Επανεμφάνισης της τρομοκρατίας. Η εξάρθρωσίς της απαιτεί σαφή πολιτική βούληση.

ESPRESSO:Η σύμπτωση που έσωσε τους αστυνομικούς. Εφιάλτης για την "επιστροφή" της τρομοκρατίας.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Απειλή τρομοκρατίας. Επίθεση με χαρακτηριστικά "17 Νοέμβρη"

Στο Καρφί : Ο Καραμανλής πίσω από το "κάρφωμα". Όλο το παρασκήνιο της διαρροής της έκθεσης στα "Νέα".

Ο ΛΟΓΟΣ: Ξύπνησαν μνήμες από το παρελθόν. Τρομοκρατία ξανά.

ΤΑ ΝΕΑ: Σκουριάζει το χρυσάφι του 2004. Σκουπίδια και εγκατάλειψη παντού. Δύο μήνες μετά την τελετή λήξης κλειστές οι εγκαταστάσεις για κοινό και αθλητές.

Η ΝΙΚΗ:Με την πρακτική της 17Ν "Πονοκέφαλος" από την επανεμφάνιση της τρομοκρατίας.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ευρω-αντιδραστική Συνθήκη σε βάρος των λαών. Οι πολιτικοί εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας υπέγραψαν χτες το "Ευρωσύνταγμα".

TRAFFIC NEWS: Αγωγή 1 εκ.ευρώ εναντίον Φραγκολιά.

Η ΧΩΡΑ: Επιστροφή στην τρομοκρατία. Αποδεικνύεται τώρα ότι δίκασαν ένα μέρος μόνο του εκτελεστικού βραχίονα της 17Ν και με το υπόλοιπο έκαναν "ανακωχή" λόγω των Ολυμπιακών.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Συναγερμός για "τρελά" κατσίκια. Μετά την σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια στα βοοειδή...

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ιστορικό γεγονός. Ευρωπαϊκό Σύνταγμα έχει τώρα η ΕΕ.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2004 - 03:45 (Ώρα Λονδίνου)

Στην κορυφή η ΑΕΚ

Σε μια ατμόσφαιρα που θύμιζε έντονα τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων, η ΑΕΚ μετά από 17,5 χρόνια ως γηπεδούχος στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, στην 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος, κέρδισε την Καλλιθέα (4-1) μπροστά σε 35.000(!) κόσμο, ενώ περίπου 2.500 οπαδοί της έμειναν εκτός γηπέδου.

Οι παίκτες της «Ένωσης», κατάφεραν να ξεπεράσουν το σοκ τηςΑγίας Πετρούπολης παίζοντας ωραίο ποδόσφαιρο, «αναγκάζοντας» τους χιλιάδες φιλάθλους της να τραγουδούν στις εξέδρες «πρωτάθλημα θα πάρουμε όλους θα τους τρελάνουμε»!

Το σκορ άνοιξε στο 18' της αναμέτρησης ο Λυμπερόπουλος, ο οποίος με ωραία προσποίηση, μετά από πάσα του Κρασσά, παραβίασε την εστία του Σουλογάνη. Τα τέρματα της ΑΕΚ διπλασίασε στο 63' ο Σοάρες, μετά από ωραία μπαλιά του Κατσουράνη. Η Καλλιθέα μείωσε τρία λεπτά αργότερα, στο 66', με τον Κυριάκο. Στο 69' ο Σοάρες χόρεψε «σάμπα» τον Σουλογάνη, γράφοντας το 3-1, ενώ το τελικό 4-1 έκανε ο Λυμπερόπουλος.

Κέρκυρα - Παναθηναϊκός

Η Κέρκυρα αγωνιζόμενη έξυπνα και με πάθος, καθ όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης, αιφνιδίασε ένα ιδιαίτερα κακό Παναθηναϊκό και με δύο τέρματα στα πρώτα τριάντα λεπτά πανηγύρισε μια μεγάλη νίκη με 2-0.

Σημαντικές απεδείχθησαν οι απουσίες των Μπασινά και Γκονζάλες στο χώρο του κέντρου για τον Παναθηναϊκό, ενώ ο Ολισαντέμπε ο οποίος ξεκίνησε στην αρχική ενδεκάδα δεν μπορούσε να ακολουθήσει τον ρυθμό των υπολοίπων. Ο Γήττας στο 19 με σουτ έξω από την περιοχή, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Γκολ που φέρει σαφέστατη ευθύνη ο Χαλκιάς.

Ένδεκα λεπτά αργότερα, ο Κόλτζος έκανε μια ωραία «κούρσα» από την δεξιά πλευρά χωρίς να τον παρενοχλήσειουδείς και έκανε την σέντρα. Ο Κυργιάκος γλίστρησε και ο Κωνσταντινίδης, αντί να την διώξει την πάσαρε στον Εν΄Ντιαγιέ, ο οποίος έκανε το 2-0.

Χαλκηδόνα - Ολυμπιακός

Χαλκηδόνα και Ολυμπιακός αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1 στο δημοτικό γήπεδο της Νεάπολης. Οι παίκτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς χωρίς φαντασία και ουσία δεν μπόρεσαν να διασπάσουν την πολυπρόσωπη και οργανωμένη άμυνα των γηπεδούχων, ενώ σε ένα ακόμη παιχνίδι μοιραίος παίκτης για τους Πειραιώτες ήταν ο Οκκάς, που στην φάση του 82ου λεπτού, από τρία μέτρα και με τον Εμπέντε πεσμένο, απέτυχε να σκοράρει.

Ο Ολυμπιακός ισοφάρισε με αυτογκόλ του Ντάγκα στο 73, (μια φάση που θα συζητηθεί, μιας και υπάρχει υποψία επιθετικού φάουλ του Οκκά στον Εμπέντε). Η Χαλκηδόνα είχε προηγηθεί με τον Δήμο, δύο λεπτά νωρίτερα.

Πανιώνιος - Ιωνικός

Στις νίκες, μετά από δυο συνεχόμενες ήττες από την ΑΕΚ και τον ΟΦΗ, επέστρεψε ο Πανιώνιος (ντεμπούτο του Γιώργου Βαζάκα στο πάγκο των «Νεοσμυρνιωτών»), ο οποίος επικράτησε εντός έδρας του Ιωνικού με σκορ 1-0.

Το σκορ για την ομάδα του Πανιωνίου άνοιξε λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου και συγκεκριμένα στο 44' της αναμέτρησης, με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Μάντζιου, που είχε καταλογίσει νωρίτερα ο διαιτητής κ. Κουκουλάκης σε χέρι του Οφρυδόπουλου.

ΠΑΟΚ - Άρης

Ο Άρης, παρά τις φανερές αδυναμίες στη ποιότητα των παικτών του, πήρε την ισοπαλία μέσα στην Τούμπα με 2-2 από τον ΠΑΟΚ, καταφέρνοντας να «γυρίσει» ένα αγώνα που φαινόταν χαμένος για τους «κιτρινόμαυρους».

Όλα κρίθηκαν στην φάση του 67ου λεπτού όταν ο Ηλίας Ατματζίδης εκ των κορυφαίων Ελλήνων τερματοφυλάκων την τελευταία δεκαπενταετία, σε μια ακίνδυνη φάση θέλησε να ντριπλάρει τον Αργεντίνο Σανχούρχο και φυσικάαπέτυχε.

Ο Σανχούρνο του έκλεψε με άνεση την μπάλα και ισοφάρισε τον αγώνα. Στο πρώτο ημίχρονο η εικόνα του αγώνα ήταν απελπιστική και μόνο οι φανέλες των ιστορικών ομάδων θύμιζαν ότι διεξάγεται ντέρμπι. Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε δυο φορές στο σκορ, αλλά ισοφαρίσθηκε ισάριθμες φορές από την ομάδα του Γιώργου Χατζάρα.

Αιγάλεω - Απόλλων Καλαμαριάς

Πολύτιμο βαθμό στη «μάχη» που δίνει στη πρώτη εθνική κατηγορία του ποδοσφαίρου εξασφάλισε ο Απόλλων Καλαμαριάς, παίζοντας κόντρα στο Αιγάλεω, εκτός έδρας. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης έφερε «λευκή» ισοπαλία με το Αιγάλεω κι έφυγε από το στάδιο «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης» με έναν βαθμό, φθάνοντας συνολικά τους πέντε. Αντίθετα, το Αιγάλεω, που έχει ήδη 9 βαθμούς, έχασε έδαφος, στον αγώνα που δίνει προκειμένου να κρατηθεί κοντά στην κορυφή.

Σημαντική νίκη για τονο ΟΦΗ επί του Ηρακλή με 2-1 στο Ηράκλειο, σε ένα επεισοδιακό παιχνίδι. Ο Τριανταφύλλου έβαλε μπροστά τους Κρητικούς με ωραία εκτέλεση φάουλ στο 31, ενώ ο Γηραιός απάντησε με φάουλ του Μουράτι πέντε λεπτά αργότερα. Το τέρμα που έκρινε την αναμέτρηση πέτυχε ο Νίκος Μαχλάς στο 75, μετά από όμορφη ενέργεια του Νουαφόρ. Στο 86 υπήρξε ένταση στο γήπεδο, όταν ο Μουράτι κατά την αλλαγή του απάντησε στις προκλήσεις των οπαδών του ΟΦΗ κάνοντας απρεπή χειρονομία, αντικρίζοντας την κόκκινη κάρτα.

Τέλος, με δύο ωραία γκολ του Βραζιλιάνου Λουτσιάνο και του Ζωγραφάκη η Ξάνθη νίκησε το Σάββατο άνετα με 3-0 τον νεοφώτιστο Εργοτέλη στο γήπεδο των Πηγαδίων, στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής.

Βαθμολογία

ΑΕΚ 13

Παναθηναϊκός 10

Ξάνθη 10

Χαλκηδόνα 10

Ολυμπιακός 10

Αιγάλεω 9

ΠΑΟΚ 8

ΟΦΗ 7

Ηρακλής 6

Πανιώνιος 6

Κέρκυρα 5

Απόλλων Καλαμαριάς 5

Καλλιθέα 4

Ιωνικός 4

Άρης 2

Εργοτέλης 1

Η επόμενη αγωνιστική (6η)

Ολυμπιακός- ΠΑΟΚ

Παναθηναϊκός- Πανιώνιος

Αιγάλεω- Σκόντα Ξάνθη

Εργοτέλης- Χαλκηδόνα

Απόλλων Καλαμαριάς- Κέρκυρα

Άρης- ΑΕΚ

Ιωνικός- Ηρακλής

Καλλιθέα- ΟΦΗ


Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2004 - 11:09 (Ώρα Λονδίνου)

Συνεδρίαση στη Ραμάλα με τη σκέψη στο Παρίσι

Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο Γιασέρ Αραφάτ θα επιστρέψει στη Ραμάλα εντός τεσσάρων εβδομάδων

Η ηγεσία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) συνεδριάζει σήμερα για πρώτη φορά μετά την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του Γιασέρ Αραφάτ και τη μεταφορά του σε στρατιωτικό νοσοκομείο στο Παρίσι.

Της σύσκεψης θα προεδρεύσει ο πρώην πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς, νούμερο δύο στην ιεραρχία της PLO πίσω από τον Παλαιστίνιο πρόεδρο.

Είναι η πρώτη συνεδρίαση εδώ και 35 χρόνια από την οποία θα απουσιάζει ο κ. Αραφάτ.

Αντικείμενο της σύσκεψης είναι η εξασφάλιση της ομαλής συνέχισης της λειτουργίας των παλαιστινιακών θεσμών.

Νέες εξετάσεις

Στο Παρίσι, ο Γιασέρ Αραφάτ υποβάλλεται σε νέες εξετάσεις ώστε να εξακριβωθεί σε τι οφείλονται οι αιματολογικές ανωμαλίες που έχουν διαγνωστεί.

Όπως ανακοίνωσαν οι γιατροί, μόνο μετά από μερικές ημέρες θα είναι σε θέση να κάνουν ακριβή διάγνωση.

Πάντως, όπως μετέδωσε το παλαιστινιακό ραδιόφωνο, ένας από τους Γάλλους ειδικούς που εξέτασε τον κ. Αραφάτ δήλωσε ότι η κατάσταση της υγείας του είναι πλέον καθησυχαστική και ότι πιθανότατα θα επιστρέψει στη Ραμάλα εντός των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων.


Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2004 - 10:46 (Ώρα Λονδίνου)

Μπους και Κέρι κατά Μπιν Λάντεν

Ο πρόεδρος Μπους καταδίκασε τις απειλές του Οσάμα μπιν Λάντεν διακηρύσσοντας ότι ο αμερικανικός λαός δε θα φοβηθεί

Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ανακοίνωσε ότι η βιντεοταινία με το νέο μήνυμα του Οσάμα μπιν Λάντεν παραδόθηκε στα γραφεία του καναλιού στην Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν.

Σύμφωνα με το διευθυντή του τοπικού γραφείου, στην πύλη των εγκαταστάσεων του καναλιού βρέθηκε ένας φάκελος που περιείχε την κασέτα.

«Δε θα φοβηθούμε»

Το μήνυμα του ηγέτη της Αλ Κάιντα προκάλεσε την άμεση αντίδραση των δύο υποψηφίων για το προεδρικό αξίωμα στις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Μπους καταδίκασε το μήνυμα, δηλώνοντας ότι οι Αμερικανοί δε θα φοβηθούν και ότι η κυβέρνησή του κυνηγά τους τρομοκράτες σε όλη την υφήλιο ώστε να μην υποχρεωθεί να τους αντιμετωπίσει στο έδαφος της χώρας.

Ο γερουσιαστής Κέρι είπε ότι αν εκλεγεί πρόεδρος, οι ΗΠΑ θα «καταστρέψουν» τον Οσάμα μπιν Λάντεν.

Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα τονίζει στο βίντεο ότι ο Τζορτζ Μπους εξακολουθεί να απατά τον αμερικανικό λαό και ότι οι λόγοι που προκάλεσαν τις επιθέσεις της ενδεκάτης Σεπτεμβρίου εξακολουθούν να υφίστανται.

Εκλογές

Το μήνυμα του Οσάμα μπιν Λάντεν αναμένεται να επισκιάσει την υπόλοιπη θεματολογία των τελευταίων ημερών πριν τις εκλογές της 2ας Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, είναι δύσκολο να προβλεφθεί πόσο θα επηρεάσει την κρίση των ψηφοφόρων η εμφάνιση του ηγέτη της Αλ Κάιντα.

Εν τω μεταξύ, οι δύο υποψήφιοι συνεχίζουν και το Σαββατοκύριακο τις περιοδείες τους στις πλέον αμφίρροπες πολιτείες, οι οποίες πιστεύεται ότι θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα.

Συλλήψεις στο Ιράκ

Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στο Κιρκούκ του βορείου Ιράκ συνέλαβαν τουλάχιστον δέκα υπόπτους τρομοκράτες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

Μεταξύ αυτών φέρεται να είναι και ο στενός του Οσάμα μπιν Λάντεν, Χαλίντ αλ-Ναμπαουί.


Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2004 - 09:24 (Ώρα Λονδίνου)

Φόβοι για μετεκλογικό χάος στις ΗΠΑ

Με τη φράση «κρίση εμπιστοσύνης» συνοψίζει στον πρωτοσέλιδό της τίτλο η εφημερίδα Ιντιπέντεντ (Independent) τις προετοιμασίες για τις κρίσιμες εκλογές της 2ας Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, για την ανάδειξη του νέου προέδρου της χώρας.

Όπως επισημαίνει στο ρεπορτάζ του από τη Φλόριντα ο απεσταλμένος της εφημερίδας, «τρεις ημέρες πριν τις εκλογές, η χώρα προσεύχεται να μην έρθει για άλλη μια φορά αντιμέτωπη με ένα μετεκλογικό χάος».

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι τα 2/3 των οπαδών των Δημοκρατικών και το 56% των Ρεπουμπλικάνων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ασοσιέτεντ Πρες, πιστεύουν ότι τα δύο αντίπαλα κόμματα θα προσφύγουν τελικά στη δικαιοσύνη για την ανάδειξη του νικητή, όπως συνέβη το 2000 στην περίπτωση της πολιτείας της Φλόριντα.

Η εφημερίδα συνοψίζει τα προβλήματα της προεκλογικής περιόδου στις αμφιβολίες για την έγκαιρη και έγκυρη εγγραφή των ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους, τον εκφοβισμό εκλογέων που ανήκουν κυρίως σε φυλετικές μειονότητες που παραδοσιακά υποστηρίζουν το κόμμα των Δημοκρατικών, στις αμφιλεγόμενες «ηλεκτρονικές κάλπες», που δεν παρέχουν γραπτή απόδειξη της επιλογής του ψηφοφόρου, στις ανωμαλίες που έχουν προκύψει στο σύστημα επιστολικής και της λεγόμενης μεταβατικής ψήφου, καθώς και στους φόβους για παράτυπο αποκλεισμό χιλιάδων ψηφοφόρων, όπως συνέβη σε ευρεία κλίμακα στη Φλόριντα το 2000.

Όπως αναρωτιέται ο συντάκτης της Ιντιπέντεντ, «απέμειναν μόνο τρεις ημέρες, αλλά θα αποδεχθεί κανείς το αποτέλεσμα»;

Εξάλλου, σε άρθρο του Άντονι Σάμπσον που φιλοξενεί η εφημερίδα, εξετάζεται η στάση της Βρετανίας σε σχέση με τις εξελίξεις στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Όπως εκτιμά ο συντάκτης, η Βρετανία έχει πέσει θύμα εκμετάλλευσης από τον πρόεδρο Μπους στην προεκλογική του εκστρατεία.

«Έχουμε σιωπηρά εμπλακεί στις προσπάθειες επανεκλογής του Αμερικανού προέδρου, ενώ μια ενδεχόμενη νίκη του θα είναι πλήγμα για τα μελλοντικά μας συμφέροντα», γράφει χαρακτηριστικά ο Βρετανός αναλυτής.

Θέση υπέρ του Κέρι

Σε έναν παράγοντα που όπως επισημαίνεται αποτελεί πλήγμα στην προεκλογική εικόνα του προέδρου Μπους, αναφέρεται η Γκάρντιαν (The Guardian).

Πρόκειται για τις έρευνες που ξεκίνησε η Ομοσπονδιακή Αστυνομία των ΗΠΑ (FBI) σχετικά με την ανάθεση συμβολαίων κατασκευής μονάδων παραγωγής ενέργειας στο Ιράκ και πολλών άλλων συμβολαίων σε άλλες χώρες, στην αμερικανική εταιρεία παροχής πετρελαϊκών υπηρεσιών, Χαλιμπάρτον.

Οι έρευνες απασχολούν, εκτός από το FBI, αρμόδιες αρχές από τη Γαλλία, τη Νιγηρία και τη Βρετανία.

Οι κατηγορίες που ερευνώνται αφορούν υποθέσεις δωροδοκίας, την περίοδο που διευθυντής του αμερικανικού κολοσσού ήταν ο νυν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινι.

Η στενή σχέση της κυβέρνησης Μπους με την εταιρεία αποτελεί πλέον «πολιτικό βάρος» για τον Αμερικανό πρόεδρο, εκτιμά η Γκάρντιαν.

Στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα σημειώνει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ είναι λογικό να απασχολεί όλο τον κόσμο, καθώς «για πρώτη φορά στην ιστορία οι ενέργειες μιας υπερδύναμης επηρεάζουν τόσο καθοριστικά τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο».

Εκφράζοντας την υποστήριξή της στον Τζον Κέρι, η Γκάρντιαν γράφει: «Η προεδρία Μπους δεν ήταν μόνο έγκλημα, αλλά και λάθος. Ο κ. Μπους έχει να επιδείξει μία τρομακτική αποτυχία στα καθήκοντά του στο πιο ισχυρό αξίωμα του κόσμου. Έχει κάνει τον κόσμο περισσότερο θυμωμένο, περισσότερο επικίνδυνο και περισσότερο διαιρεμένο όχι λιγότερο. Γι αυτό υποστηρίζουμε τον Τζον Κέρι. Γιατί ένας ασφαλέστερος κόσμος δε χρειάζεται μόνο το παράδειγμα της αμερικανικής δύναμης, αλλά και τη δύναμη ου αμερικανικού παραδείγματος».

Βρετανοί στρατιώτες στο Ιράκ

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) αναφέρεται στις επιθέσεις που δέχθηκε στο Ιράκ το τάγμα της «Μαύρης Περιπόλου», της βρετανικής δύναμης που για πρώτη φορά από την επέμβαση στο Ιράκ απομακρύνθηκε από τα νότια της χώρας και την περιοχή της Βασόρας, για να λάβει θέσεις πιο βόρεια, στις επικίνδυνες εξεγερμένες σουνίτικες περιοχές κοντά στη Βαγδάτη.

Βρετανία και Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) προβάλλουν στην πρώτη τους σελίδα την υπογραφή της Συνθήκης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος από τους ευρωπαίους ηγέτες στη Ρώμη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ελπίζει ότι η ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από τη Βρετανία το δεύτερο εξάμηνο του 2005, θα αναστρέψει το φαινομενικά αρνητικό κλίμα ενόψει του δημοψηφίσματος για την αποδοχή του Ευρωπαϊκού Συντάγματος από το λαό της χώρας, το οποίο μετατίθεται τελικά για τις αρχές (πιθανότατα Μάρτιο) του 2006.

Όπως παράλληλα επισημαίνουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, η τελετή που είχε ετοιμάσει ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, επισκιάστηκε από την καθυστέρηση σχηματισμού της νέας Κομισιόν, μετά την αντίδραση του ευρωκοινοβουλίου στην υποψηφιότητα του Ρόκο Μπουτιλιόνε για το χαρτοφυλάκιο της Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο ανασχηματισμός που έχει υπόψη του ο εντολοδόχος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοσέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόσο, συμπεριλαμβάνει τον αποκλεισμό από τη νέα σύνθεση - εκτός του κ. Μπουτιλιόνε - του Ούγγρου και της Λετονής υποψηφίου, Λάζλο Κόβατς και Ίνγκριντα Ούντρε, αντίστοιχα.

Με τις σκέψεις της βρετανικής κυβέρνησης σχετικά με το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα ασχολούνται και οι Τάιμς (The Times).

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η μετάθεση του δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα το 2006, δίνει ενάμιση χρόνο στους υπουργούς του κυβερνώντος κόμματος να προσπαθήσουν να πείσουν το βρετανικό λαό για τη σκοπιμότητα υπερψήφισης της συνθήκης.

Όπως τονίζεται, θα έχει προηγηθεί το δημοψήφισμα στη Γαλλία, όπου θεωρείται επίσης αμφίβολο κατά πόσο ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ θα καταφέρει να εξασφαλίσει την υποστήριξη των συμπατριωτών του.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τον Τόνι Μπλερ, επισημαίνεται ότι εφόσον βέβαια κερδίσει τις εκλογές του προσεχούς Μαΐου, πιθανό αρνητικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα θα εγείρει αναγκαστικά θέμα παραμονής του στην εξουσία, ένα μόλις χρόνο μετά την επανεκλογή του.


Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2004 - 03:45 (Ώρα Λονδίνου)

Στην κορυφή η ΑΕΚ

Σε μια ατμόσφαιρα που θύμιζε έντονα τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων, η ΑΕΚ μετά από 17,5 χρόνια ως γηπεδούχος στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, στην 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος, κέρδισε την Καλλιθέα (4-1) μπροστά σε 35.000(!) κόσμο, ενώ περίπου 2.500 οπαδοί της έμειναν εκτός γηπέδου.

Οι παίκτες της «Ένωσης», κατάφεραν να ξεπεράσουν το σοκ τηςΑγίας Πετρούπολης παίζοντας ωραίο ποδόσφαιρο, «αναγκάζοντας» τους χιλιάδες φιλάθλους της να τραγουδούν στις εξέδρες «πρωτάθλημα θα πάρουμε όλους θα τους τρελάνουμε»!

Το σκορ άνοιξε στο 18' της αναμέτρησης ο Λυμπερόπουλος, ο οποίος με ωραία προσποίηση, μετά από πάσα του Κρασσά, παραβίασε την εστία του Σουλογάνη. Τα τέρματα της ΑΕΚ διπλασίασε στο 63' ο Σοάρες, μετά από ωραία μπαλιά του Κατσουράνη. Η Καλλιθέα μείωσε τρία λεπτά αργότερα, στο 66', με τον Κυριάκο. Στο 69' ο Σοάρες χόρεψε «σάμπα» τον Σουλογάνη, γράφοντας το 3-1, ενώ το τελικό 4-1 έκανε ο Λυμπερόπουλος.

Κέρκυρα - Παναθηναϊκός

Η Κέρκυρα αγωνιζόμενη έξυπνα και με πάθος, καθ όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης, αιφνιδίασε ένα ιδιαίτερα κακό Παναθηναϊκό και με δύο τέρματα στα πρώτα τριάντα λεπτά πανηγύρισε μια μεγάλη νίκη με 2-0.

Σημαντικές απεδείχθησαν οι απουσίες των Μπασινά και Γκονζάλες στο χώρο του κέντρου για τον Παναθηναϊκό, ενώ ο Ολισαντέμπε ο οποίος ξεκίνησε στην αρχική ενδεκάδα δεν μπορούσε να ακολουθήσει τον ρυθμό των υπολοίπων. Ο Γήττας στο 19 με σουτ έξω από την περιοχή, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Γκολ που φέρει σαφέστατη ευθύνη ο Χαλκιάς.

Ένδεκα λεπτά αργότερα, ο Κόλτζος έκανε μια ωραία «κούρσα» από την δεξιά πλευρά χωρίς να τον παρενοχλήσειουδείς και έκανε την σέντρα. Ο Κυργιάκος γλίστρησε και ο Κωνσταντινίδης, αντί να την διώξει την πάσαρε στον Εν΄Ντιαγιέ, ο οποίος έκανε το 2-0.

Χαλκηδόνα - Ολυμπιακός

Χαλκηδόνα και Ολυμπιακός αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1 στο δημοτικό γήπεδο της Νεάπολης. Οι παίκτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς χωρίς φαντασία και ουσία δεν μπόρεσαν να διασπάσουν την πολυπρόσωπη και οργανωμένη άμυνα των γηπεδούχων, ενώ σε ένα ακόμη παιχνίδι μοιραίος παίκτης για τους Πειραιώτες ήταν ο Οκκάς, που στην φάση του 82ου λεπτού, από τρία μέτρα και με τον Εμπέντε πεσμένο, απέτυχε να σκοράρει.

Ο Ολυμπιακός ισοφάρισε με αυτογκόλ του Ντάγκα στο 73, (μια φάση που θα συζητηθεί, μιας και υπάρχει υποψία επιθετικού φάουλ του Οκκά στον Εμπέντε). Η Χαλκηδόνα είχε προηγηθεί με τον Δήμο, δύο λεπτά νωρίτερα.

Πανιώνιος - Ιωνικός

Στις νίκες, μετά από δυο συνεχόμενες ήττες από την ΑΕΚ και τον ΟΦΗ, επέστρεψε ο Πανιώνιος (ντεμπούτο του Γιώργου Βαζάκα στο πάγκο των «Νεοσμυρνιωτών»), ο οποίος επικράτησε εντός έδρας του Ιωνικού με σκορ 1-0.

Το σκορ για την ομάδα του Πανιωνίου άνοιξε λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου και συγκεκριμένα στο 44' της αναμέτρησης, με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Μάντζιου, που είχε καταλογίσει νωρίτερα ο διαιτητής κ. Κουκουλάκης σε χέρι του Οφρυδόπουλου.

ΠΑΟΚ - Άρης

Ο Άρης, παρά τις φανερές αδυναμίες στη ποιότητα των παικτών του, πήρε την ισοπαλία μέσα στην Τούμπα με 2-2 από τον ΠΑΟΚ, καταφέρνοντας να «γυρίσει» ένα αγώνα που φαινόταν χαμένος για τους «κιτρινόμαυρους».

Όλα κρίθηκαν στην φάση του 67ου λεπτού όταν ο Ηλίας Ατματζίδης εκ των κορυφαίων Ελλήνων τερματοφυλάκων την τελευταία δεκαπενταετία, σε μια ακίνδυνη φάση θέλησε να ντριπλάρει τον Αργεντίνο Σανχούρχο και φυσικάαπέτυχε.

Ο Σανχούρνο του έκλεψε με άνεση την μπάλα και ισοφάρισε τον αγώνα. Στο πρώτο ημίχρονο η εικόνα του αγώνα ήταν απελπιστική και μόνο οι φανέλες των ιστορικών ομάδων θύμιζαν ότι διεξάγεται ντέρμπι. Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε δυο φορές στο σκορ, αλλά ισοφαρίσθηκε ισάριθμες φορές από την ομάδα του Γιώργου Χατζάρα.

Αιγάλεω - Απόλλων Καλαμαριάς

Πολύτιμο βαθμό στη «μάχη» που δίνει στη πρώτη εθνική κατηγορία του ποδοσφαίρου εξασφάλισε ο Απόλλων Καλαμαριάς, παίζοντας κόντρα στο Αιγάλεω, εκτός έδρας. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης έφερε «λευκή» ισοπαλία με το Αιγάλεω κι έφυγε από το στάδιο «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης» με έναν βαθμό, φθάνοντας συνολικά τους πέντε. Αντίθετα, το Αιγάλεω, που έχει ήδη 9 βαθμούς, έχασε έδαφος, στον αγώνα που δίνει προκειμένου να κρατηθεί κοντά στην κορυφή.

Σημαντική νίκη για τονο ΟΦΗ επί του Ηρακλή με 2-1 στο Ηράκλειο, σε ένα επεισοδιακό παιχνίδι. Ο Τριανταφύλλου έβαλε μπροστά τους Κρητικούς με ωραία εκτέλεση φάουλ στο 31, ενώ ο Γηραιός απάντησε με φάουλ του Μουράτι πέντε λεπτά αργότερα. Το τέρμα που έκρινε την αναμέτρηση πέτυχε ο Νίκος Μαχλάς στο 75, μετά από όμορφη ενέργεια του Νουαφόρ. Στο 86 υπήρξε ένταση στο γήπεδο, όταν ο Μουράτι κατά την αλλαγή του απάντησε στις προκλήσεις των οπαδών του ΟΦΗ κάνοντας απρεπή χειρονομία, αντικρίζοντας την κόκκινη κάρτα.

Τέλος, με δύο ωραία γκολ του Βραζιλιάνου Λουτσιάνο και του Ζωγραφάκη η Ξάνθη νίκησε το Σάββατο άνετα με 3-0 τον νεοφώτιστο Εργοτέλη στο γήπεδο των Πηγαδίων, στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής.

Βαθμολογία

ΑΕΚ 13

Παναθηναϊκός 10

Ξάνθη 10

Χαλκηδόνα 10

Ολυμπιακός 10

Αιγάλεω 9

ΠΑΟΚ 8

ΟΦΗ 7

Ηρακλής 6

Πανιώνιος 6

Κέρκυρα 5

Απόλλων Καλαμαριάς 5

Καλλιθέα 4

Ιωνικός 4

Άρης 2

Εργοτέλης 1

Η επόμενη αγωνιστική (6η)

Ολυμπιακός- ΠΑΟΚ

Παναθηναϊκός- Πανιώνιος

Αιγάλεω- Σκόντα Ξάνθη

Εργοτέλης- Χαλκηδόνα

Απόλλων Καλαμαριάς- Κέρκυρα

Άρης- ΑΕΚ

Ιωνικός- Ηρακλής

Καλλιθέα- ΟΦΗ

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.