Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-10-29

  1. Στην κορυφή η ΑΕΚ
  2. Βίντεο του Μπιν Λάντεν στο Αλ Τζαζίρα
  3. Ανεβαίνουν οι τόνοι στις ΗΠΑ
  4. Σε άνοδο η αμερικανική οικονομία
  5. Το αβέβαιο μέλλον του Συντάγματος
  6. Στη Γαλλία ο Γιασέρ Αραφάτ
  7. Στην κορυφή η ΑΕΚ
  8. Σημαντική αλλά εύθραυστη συνθήκη
  9. Έκρηξη από το παρελθόν
  10. «Ιστορικό αλλά δύσκολο βήμα»
  11. Αλλάζει η ώρα
  12. Ποιες θα είναι οι συνέπειες των αμερικανικών εκλογών;
  13. Αραφάτ
  14. Μυριάδες τα θύματα της εισβολής
  15. Στο Παρίσι κατευθύνεται ο Αραφάτ
  16. Ηγετική βούλα στο Σύνταγμα της Ευρώπης
  17. Στο Παρίσι κατευθύνεται ο Αραφάτ
  18. Σύνοδος με γκρίνιες στην αιώνια πόλη
  19. Έκρηξη σε ξενοδοχείο του Πακιστάν

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2004 - 03:45 (Ώρα Λονδίνου)

Στην κορυφή η ΑΕΚ

Σε μια ατμόσφαιρα που θύμιζε έντονα τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων, η ΑΕΚ μετά από 17,5 χρόνια ως γηπεδούχος στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, στην 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος, κέρδισε την Καλλιθέα (4-1) μπροστά σε 35.000(!) κόσμο, ενώ περίπου 2.500 οπαδοί της έμειναν εκτός γηπέδου.

Οι παίκτες της «Ένωσης», κατάφεραν να ξεπεράσουν το σοκ τηςΑγίας Πετρούπολης παίζοντας ωραίο ποδόσφαιρο, «αναγκάζοντας» τους χιλιάδες φιλάθλους της να τραγουδούν στις εξέδρες «πρωτάθλημα θα πάρουμε όλους θα τους τρελάνουμε»!

Το σκορ άνοιξε στο 18' της αναμέτρησης ο Λυμπερόπουλος, ο οποίος με ωραία προσποίηση, μετά από πάσα του Κρασσά, παραβίασε την εστία του Σουλογάνη. Τα τέρματα της ΑΕΚ διπλασίασε στο 63' ο Σοάρες, μετά από ωραία μπαλιά του Κατσουράνη. Η Καλλιθέα μείωσε τρία λεπτά αργότερα, στο 66', με τον Κυριάκο. Στο 69' ο Σοάρες χόρεψε «σάμπα» τον Σουλογάνη, γράφοντας το 3-1, ενώ το τελικό 4-1 έκανε ο Λυμπερόπουλος.

Κέρκυρα - Παναθηναϊκός

Η Κέρκυρα αγωνιζόμενη έξυπνα και με πάθος, καθ όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης, αιφνιδίασε ένα ιδιαίτερα κακό Παναθηναϊκό και με δύο τέρματα στα πρώτα τριάντα λεπτά πανηγύρισε μια μεγάλη νίκη με 2-0.

Σημαντικές απεδείχθησαν οι απουσίες των Μπασινά και Γκονζάλες στο χώρο του κέντρου για τον Παναθηναϊκό, ενώ ο Ολισαντέμπε ο οποίος ξεκίνησε στην αρχική ενδεκάδα δεν μπορούσε να ακολουθήσει τον ρυθμό των υπολοίπων. Ο Γήττας στο 19 με σουτ έξω από την περιοχή, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Γκολ που φέρει σαφέστατη ευθύνη ο Χαλκιάς.

Ένδεκα λεπτά αργότερα, ο Κόλτζος έκανε μια ωραία «κούρσα» από την δεξιά πλευρά χωρίς να τον παρενοχλήσειουδείς και έκανε την σέντρα. Ο Κυργιάκος γλίστρησε και ο Κωνσταντινίδης, αντί να την διώξει την πάσαρε στον Εν΄Ντιαγιέ, ο οποίος έκανε το 2-0.

Χαλκηδόνα - Ολυμπιακός

Χαλκηδόνα και Ολυμπιακός αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1 στο δημοτικό γήπεδο της Νεάπολης. Οι παίκτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς χωρίς φαντασία και ουσία δεν μπόρεσαν να διασπάσουν την πολυπρόσωπη και οργανωμένη άμυνα των γηπεδούχων, ενώ σε ένα ακόμη παιχνίδι μοιραίος παίκτης για τους Πειραιώτες ήταν ο Οκκάς, που στην φάση του 82ου λεπτού, από τρία μέτρα και με τον Εμπέντε πεσμένο, απέτυχε να σκοράρει.

Ο Ολυμπιακός ισοφάρισε με αυτογκόλ του Ντάγκα στο 73, (μια φάση που θα συζητηθεί, μιας και υπάρχει υποψία επιθετικού φάουλ του Οκκά στον Εμπέντε). Η Χαλκηδόνα είχε προηγηθεί με τον Δήμο, δύο λεπτά νωρίτερα.

Πανιώνιος - Ιωνικός

Στις νίκες, μετά από δυο συνεχόμενες ήττες από την ΑΕΚ και τον ΟΦΗ, επέστρεψε ο Πανιώνιος (ντεμπούτο του Γιώργου Βαζάκα στο πάγκο των «Νεοσμυρνιωτών»), ο οποίος επικράτησε εντός έδρας του Ιωνικού με σκορ 1-0.

Το σκορ για την ομάδα του Πανιωνίου άνοιξε λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου και συγκεκριμένα στο 44' της αναμέτρησης, με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Μάντζιου, που είχε καταλογίσει νωρίτερα ο διαιτητής κ. Κουκουλάκης σε χέρι του Οφρυδόπουλου.

ΠΑΟΚ - Άρης

Ο Άρης, παρά τις φανερές αδυναμίες στη ποιότητα των παικτών του, πήρε την ισοπαλία μέσα στην Τούμπα με 2-2 από τον ΠΑΟΚ, καταφέρνοντας να «γυρίσει» ένα αγώνα που φαινόταν χαμένος για τους «κιτρινόμαυρους».

Όλα κρίθηκαν στην φάση του 67ου λεπτού όταν ο Ηλίας Ατματζίδης εκ των κορυφαίων Ελλήνων τερματοφυλάκων την τελευταία δεκαπενταετία, σε μια ακίνδυνη φάση θέλησε να ντριπλάρει τον Αργεντίνο Σανχούρχο και φυσικάαπέτυχε.

Ο Σανχούρνο του έκλεψε με άνεση την μπάλα και ισοφάρισε τον αγώνα. Στο πρώτο ημίχρονο η εικόνα του αγώνα ήταν απελπιστική και μόνο οι φανέλες των ιστορικών ομάδων θύμιζαν ότι διεξάγεται ντέρμπι. Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε δυο φορές στο σκορ, αλλά ισοφαρίσθηκε ισάριθμες φορές από την ομάδα του Γιώργου Χατζάρα.

Αιγάλεω - Απόλλων Καλαμαριάς

Πολύτιμο βαθμό στη «μάχη» που δίνει στη πρώτη εθνική κατηγορία του ποδοσφαίρου εξασφάλισε ο Απόλλων Καλαμαριάς, παίζοντας κόντρα στο Αιγάλεω, εκτός έδρας. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης έφερε «λευκή» ισοπαλία με το Αιγάλεω κι έφυγε από το στάδιο «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης» με έναν βαθμό, φθάνοντας συνολικά τους πέντε. Αντίθετα, το Αιγάλεω, που έχει ήδη 9 βαθμούς, έχασε έδαφος, στον αγώνα που δίνει προκειμένου να κρατηθεί κοντά στην κορυφή.

Σημαντική νίκη για τονο ΟΦΗ επί του Ηρακλή με 2-1 στο Ηράκλειο, σε ένα επεισοδιακό παιχνίδι. Ο Τριανταφύλλου έβαλε μπροστά τους Κρητικούς με ωραία εκτέλεση φάουλ στο 31, ενώ ο Γηραιός απάντησε με φάουλ του Μουράτι πέντε λεπτά αργότερα. Το τέρμα που έκρινε την αναμέτρηση πέτυχε ο Νίκος Μαχλάς στο 75, μετά από όμορφη ενέργεια του Νουαφόρ. Στο 86 υπήρξε ένταση στο γήπεδο, όταν ο Μουράτι κατά την αλλαγή του απάντησε στις προκλήσεις των οπαδών του ΟΦΗ κάνοντας απρεπή χειρονομία, αντικρίζοντας την κόκκινη κάρτα.

Τέλος, με δύο ωραία γκολ του Βραζιλιάνου Λουτσιάνο και του Ζωγραφάκη η Ξάνθη νίκησε το Σάββατο άνετα με 3-0 τον νεοφώτιστο Εργοτέλη στο γήπεδο των Πηγαδίων, στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής.

Βαθμολογία

ΑΕΚ 13

Παναθηναϊκός 10

Ξάνθη 10

Χαλκηδόνα 10

Ολυμπιακός 10

Αιγάλεω 9

ΠΑΟΚ 8

ΟΦΗ 7

Ηρακλής 6

Πανιώνιος 6

Κέρκυρα 5

Απόλλων Καλαμαριάς 5

Καλλιθέα 4

Ιωνικός 4

Άρης 2

Εργοτέλης 1

Η επόμενη αγωνιστική (6η)

Ολυμπιακός- ΠΑΟΚ

Παναθηναϊκός- Πανιώνιος

Αιγάλεω- Σκόντα Ξάνθη

Εργοτέλης- Χαλκηδόνα

Απόλλων Καλαμαριάς- Κέρκυρα

Άρης- ΑΕΚ

Ιωνικός- Ηρακλής

Καλλιθέα- ΟΦΗ


Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2004 - 21:32 (Ώρα Λονδίνου)

Βίντεο του Μπιν Λάντεν στο Αλ Τζαζίρα

Χαρακτηρίζει διεφθαρμένη τη κυβέρνηση Μπους

Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο Οσάμα Μπιν Λάντεν να απευθύνεται στον Αμερικανικό λαό.

Λίγες μόλις ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές, ο αρχηγός της ΑΛ Κάιντα απειλεί με νέες επιθέσεις τις ΗΠΑ, παρόμοιες με εκείνες της 11ης Σεπτεμβρίου.

«Οι λόγοι παραμένουν οι ίδιοι», λέει ο νούμερο ένα καταζητούμενος των ΗΠΑ, ο οποίος κατηγορεί τον Τζορτζ Μπους για εξαπάτηση του λαού του και παραπληροφόρηση μετά τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και τη Ουάσιγκτον.

Η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους μοιάζει με άλλες διεφθαρμένες αραβικές κυβερνήσεις, λέει το μήνυμα.

Ο Μπιν Λάντεν προσθέτει ότι οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου θα ήταν λιγότερο δραματικές εάν ο Τζορτζ Μπους ήταν περισσότερο προσεχτικός.

Προειδοποιεί, μάλιστα, τους Αμερικανούς ότι η ασφάλειά τους δεν εξαρτάται ούτε από τον κ. Μπους, ούτε από τον κ. Κέρι αλλά από την αμερικανική πολιτική.

«Ο λόγος να επαναλάβουμε όσα συνέβησαν υφίσταται», είπε.

Επίσης το μήνυμα λέει ότι οι πρώτες σκέψεις για μιας μεγάλης κλίμακας επίθεση στις ΗΠΑ δημιουργήθηκαν μετά την ισραηλινή εισβολή στο Λίβανο το 1982.

Από την εικόνα δεν γίνεται σαφές πότε τραβήχτηκε το βίντεο αυτό.

Εάν αποδειχθεί αυθεντικό θα πρόκειται για την πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση του αρχηγού της Αλ Κάιντα από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.


Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2004 - 20:28 (Ώρα Λονδίνου)

Ανεβαίνουν οι τόνοι στις ΗΠΑ

Σάλος προκλήθηκε και με τα χαμένα ψηφοδέλτια της Φλόριντα

Τελευταίο Σαββατοκύριακο πριν της προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι δύο υποψήφιοι για το προεδρικό αξίωμα πρέπει να προετοιμαστούν για μια μάχη στήθος με στήθος.

Ο αρχηγός του κόμματος των Δημοκρατικών, Τζον Κέρι, φαίνεται να προηγείται του αντιπάλου του Τζορτζ Μπους στο Οχάιο και στο Μίσιγκαν, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος κερδίζει την πολιτεία της Φλόριντα.

Ο κ. Κέρι ισχυρίζεται ότι ο Τζορτζ Μπους δεν κατανοεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Αμερικανοί. Από την άλλη ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρεί τον εαυτό του ικανότερο να προστατεύσει τη χώρα από τους τρομοκράτες.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον μεταδίδει ότι η εξαφάνιση των εκρηκτικών από στρατόπεδο του Ιράκ δίνει τροφή για επικρίσεις στους Δημοκρατικούς και φέρνει σε δύσκολη θέση του επιτελείο του Τζορτζ Μπους.

Μάχη για το Οχάιο

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις προεδρικές εκλογές, στο Οχάιο βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική διαμάχη για το δικαίωμα ψήφου χιλιάδων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα αμφισβητεί το δικαίωμα ψήφου δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, κατηγορώντας το Δημοκρατικό κόμμα για απάτη.

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τους Ρεπουμπλικάνους για προσπάθεια αλλοίωσης του αποτελέσματος και απειλούν με την τοποθέτηση χιλιάδων εθελοντών σε εκλογικά κέντρα προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι θα επιτραπεί η ψήφος σε όλους τους πολίτες.


Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2004 - 17:41 (Ώρα Λονδίνου)

Σε άνοδο η αμερικανική οικονομία

Το θέμα της οικονομίας είναι από αυτά που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών

Αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας κατέγραψε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ για το τρίτο τρίμηνο του 2004.

Από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας έφτασε το 3.7% σε σχέση με το 3.3%, που βρισκόταν το προηγούμενο τρίμηνο, αναφέρει η τελευταία έκθεση.

Οι ειδικοί αποδίδουν την άνοδο στην αυξημένη καταναλωτική κίνηση αυτής της περιόδου.

Ωστόσο, οικονομικοί αναλυτές είχαν προβλέψει άνοδο της οικονομίας στο 4.2%.

Τα τελευταία αυτά στοιχεία για την οικονομία θεωρούνται πολύ σημαντικά ενόψει των προεδρικών εκλογών της Τρίτης στις ΗΠΑ.

Ανεργία

Ο αρχηγός των Δημοκρατικών Τζον Κέρι επέκρινε το Τζορτζ Μπους για την απώλεια 800 χιλιάδων θέσεων εργασίας από την ημέρα που ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ.

Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας δεν είναι ακόμα τέτοιος που να δικαιολογεί τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

«Πρόκειται για έναν ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης, αλλά όχι τόσο καλό που να δημιουργεί αρκετές θέσεις εργασίας», λέει ο Ρόμπερτ Μπρούσκα στέλεχος του οργανισμού «Fact and Opinion Economics», στη Νέα Υόρκη.

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους αναμένεται να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου σαν απόδειξη μιας επιτυχημένης οικονομικής πολιτικής.


Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2004 - 19:07 (Ώρα Λονδίνου)

Το αβέβαιο μέλλον του Συντάγματος

Τα πρώτα δημοψηφίσματα ξεκινούν την άνοιξη

Η λαμπρότητα με την οποία γιορτάστηκε η υπογραφή της συνθήκης για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα δεν εγγυάται και μια λαμπρή προοπτική για την εφαρμογή του.

Για την ακρίβεια, για να τεθεί σε ισχύ το Σύνταγμα θα πρέπει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να επικυρωθεί από τα 25 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όμως σε τουλάχιστον εννέα χώρες, σε πολλές από τις οποίες υπάρχει έντονος ευρωσκεπτικισμός - η έγκριση ή η απόρριψη του Συντάγματος θα τεθεί στην κρίση του λαού με τη διαδικασία του δημοψηφίσματος. Τη λύση αυτή δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλες χώρες.

Το πρώτο «κύμα» δημοψηφισμάτων ξεκινά την άνοιξη.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Ισπανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Πορτογαλία θα πουν «Ναι» στην προοπτική ενός ενιαίου Συντάγματος.

Άγνωστο τι θα βγάλει η κάλπη για τους Ολλανδούς, λένε οι ίδιοι πολιτικοί κύκλοι, αν και γενικότερα στη χώρα εκφράζεται δυσαρέσκεια για τις οικονομικές συνεισφορές στον ευρωπαϊκό κορβανά.

Δημοψήφισμα σε

Τσεχία

Δανία

Γαλλία

Ιρλανδία

Λουξεμβούργο

Ολλανδία

Ισπανία

Πορτογαλία

Βρετανία

Οι Δανοί και οι Βρετανοί, που το 2006 θα κληθούν να αποφασίσουν για το μέλλον του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, συγκαταλέγονται στους ευρωσκεπτικιστές, καθώς επικρατεί η άποψη ότι παραχωρούν πολλά προνόμια στις Βρυξέλλες.

Αλλά και στη Γαλλία, κορυφαίοι πολιτικοί της σοσιαλιστικής παράταξης ισχυρίζονται ότι το Σύνταγμα έχει ελλείψεις.

Εάν λοιπόν οι πολιτικοί δεν συμφωνήσουν πως είναι δυνατό να κατανοήσουν οι πολίτες όσα προκύπτουν από τις 350 σελίδες του Συντάγματος, διερωτώνται πολιτικοί αναλυτές.

Η ερμηνεία της ψήφου

Ένα «Όχι» πάντως μπορεί να έχει διαφορετική ερμηνεία, αναλόγως από την χώρα από την οποία προέρχεται.

Ένα γαλλικό «Όχι» είναι δυνατό να σημάνει το τέλος του ευρωπαϊκού Συντάγματος.

Η απόρριψη του Συντάγματος από μια χώρα μικρή όπως η Ιρλανδία, μπορεί απλά να παραβλεφθεί και να ζητηθεί από τους πολίτες να σκεφτούν πιο προσεκτικά και να επανέλθουν στις κάλπες αργότερα.

Βεβαίως, εάν το «Όχι» βγει από τις κάλπες πολλών και μεγάλων χωρών τότε η ΕΕ θα κληθεί να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση στην ιστορία της.

Ο αναλυτής του BBC, Άνγκους Ρόξμπεργκ, είναι της άποψης ότι το ευρωπαϊκό Σύνταγμα είναι καταδικασμένο εξ αρχής αφού πρέπει να εγκριθεί από κάθε χώρα μέλος..

Ο ίδιος επισημαίνει ότι σε δημοψηφίσματα που αφορούν στην ΕΕ, οι πολίτες δεν χρησιμοποιούν την ψήφο τους για να εκφράσουν την άποψή τους για ένα συγκεκριμένο ζήτημα αλλά για να επιδοκιμάσουν ή να αποδοκιμάσουν τις Βρυξέλλες.

«Αυτό το έχει αποδείξει η ιστορία», λέει ο κ. Ρόξμπεργκ, «και είναι κάτι που γνωρίζουν οι αρχηγοί των κρατών».


Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2004 - 14:11 (Ώρα Λονδίνου)

Στη Γαλλία ο Γιασέρ Αραφάτ

Αποχαιρετώντας το λαό του επιβιβάστηκε στο στρατιωτικό ελικόπτερο

Το αεροσκάφος που μετέφερε τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, από την Ιορδανία στο Παρίσι, προσγειώθηκε το μεσημέρι στη βάση Βιλακουμπλέ.

Από εκεί ο Παλαιστίνιος ηγέτης και η ιατρική ομάδα που τον συνοδεύει μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στο στρατιωτικό νοσοκομείο Περσί, στην περιοχή Κλαμάρ, κοντά στο Παρίσι.

Το ταξίδι του ηγέτη της Παλαιστινιακής αρχής, του οποίου η υγεία επιδεινώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, ξεκίνησε τα ξημερώματα της Παρασκευής από το αρχηγείο του στη Ραμάλα.

Δύο ελικόπτερα που διέθεσε η κυβέρνηση της Ιορδανίας απογειώθηκαν με επιβάτες τον κ. Αραφάτ και μικρή ομάδα επιτελών του με προορισμό το Αμάν.

Στο αεροδρόμιο της ιορδανικής πρωτεύουσας ο ασθενής μετεπιβιβάστηκε σε γαλλικό στρατιωτικό αεροσκάφος με προορισμό το στρατιωτικό αεροδρόμιο Βιλακουμπλέ.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο κ. Αραφάτ εγκαταλείπει το αρχηγείο του στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, όπου εδώ και δύο χρόνια ζούσε εγκλωβισμένος από δυνάμεις του ισραηλινού στρατού.

Πρόβλημα στο αίμα

Η απόφαση για την μεταφορά του Παλαιστίνιου ηγέτη σε γαλλικό νοσοκομείο ελήφθη το απόγευμα της Πέμπτης όταν οι γιατροί άρχισαν να ανησυχούν για τον χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων στο αίμα του.

Ο κ. Αραφάτ που είναι 75 ετών υπέφερε από στομαχικό άλγος εδώ και δύο εβδομάδες, αλλά οι θεράποντες γιατροί είπαν ότι πρέπει να υποβληθεί σε περαιτέρω εξετάσεις.

Κατά τη διάρκεια της απουσίας του τα ηνία της παλαιστινιακής Αρχής αναλαμβάνουν ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός και το νομοθετικό συμβούλιο.

Τα μέτρα ασφαλείας στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται ο κ. Αραφάτ είναι δρακόντεια.

Το Περσί διαθέτει 100 γιατρούς και ειδικεύεται σε παθήσεις του αίματος.

Η στάση του Ισραήλ

Φορώντας ένα στρατιωτικό παλτό, ο κ. Αραφάτ βγήκε το πρωί από το αρχηγείο του, χαιρέτησε τους αξιωματούχους και τους σωματοφύλακές του και επιβιβάστηκε στο ελικόπτερο της Ιορδανίας.

Δεκάδες άνθρωποι είχαν περικυκλώσει το ελικόπτερο, ενώ κάποιοι άλλοι αποχαιρέτησαν τον ηγέτη τους από τα μπαλκόνια των σπιτιών τους.

Τον κ. Αραφάτ συνόδευσε η σύζυγός του Σούχα, η οποία ζει μόνιμα στο Παρίσι και επισκέφθηκε τη Ραμάλα πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια.

Νωρίτερα επικαλούμενες ανθρωπιστικούς λόγους οι ισραηλινές αρχές έδωσαν την άδεια για την ιατρική διακομιδή του Παλαιστίνιου ηγέτη ενώ δήλωσαν ότι θα επιτρέψουν τελικά την επιστροφή του στη Ραμάλα όταν αναρρώσει.

Ωστόσο, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας του Ισραήλ εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους.

Ο Αραφάτ σύμβολο

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικός, Ναμπίλ Σαάθ, ο οποίος συνόδεψε τον κ. Αραφάτ στο Αμάν, δήλωσε ότι ο Παλαιστίνιος πρόεδρος είναι «πολύ αδύναμος» και ότι έχει χάσει βάρος.

Ο ίδιος λέει ότι η απουσία του Γιασέρ Αραφάτ θα είναι προσωρινή: «Είναι ένας άρρωστος άνθρωπος που χρειάζεται θεραπεία. Αυτό προέχει και γι΄ αυτό πρέπει να μείνει κάποιο χρονικό διάστημα σε νοσοκομείο».

Στη Ραμάλα, η πεθερά του κ. Αραφάτ, Ριμόντα αλ Ταουίλ είπε ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης έχει καλή ψυχολογία αλλά ο κόσμος φοβάται γι αυτόν.

«Όλοι ελπίζουμε ότι θα επιστρέψει καλά στην υγεία του», είπε και πρόσθεσε, «είναι πολύ συγκινητικό. Όλοι κλαίνε».

«Δεν πρόκειται απλά για έναν πνευματικό ηγέτη. Είναι ο πατέρας μας. Είναι τα πάντα για εμάς», είπε η Ριμόντα αλ Ταουίλ


Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2004 - 03:45 (Ώρα Λονδίνου)

Στην κορυφή η ΑΕΚ

Σε μια ατμόσφαιρα που θύμιζε έντονα τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων, η ΑΕΚ μετά από 17,5 χρόνια ως γηπεδούχος στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, στην 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος, κέρδισε την Καλλιθέα (4-1) μπροστά σε 35.000(!) κόσμο, ενώ περίπου 2.500 οπαδοί της έμειναν εκτός γηπέδου.

Οι παίκτες της «Ένωσης», κατάφεραν να ξεπεράσουν το σοκ τηςΑγίας Πετρούπολης παίζοντας ωραίο ποδόσφαιρο, «αναγκάζοντας» τους χιλιάδες φιλάθλους της να τραγουδούν στις εξέδρες «πρωτάθλημα θα πάρουμε όλους θα τους τρελάνουμε»!

Το σκορ άνοιξε στο 18' της αναμέτρησης ο Λυμπερόπουλος, ο οποίος με ωραία προσποίηση, μετά από πάσα του Κρασσά, παραβίασε την εστία του Σουλογάνη. Τα τέρματα της ΑΕΚ διπλασίασε στο 63' ο Σοάρες, μετά από ωραία μπαλιά του Κατσουράνη. Η Καλλιθέα μείωσε τρία λεπτά αργότερα, στο 66', με τον Κυριάκο. Στο 69' ο Σοάρες χόρεψε «σάμπα» τον Σουλογάνη, γράφοντας το 3-1, ενώ το τελικό 4-1 έκανε ο Λυμπερόπουλος.

Κέρκυρα - Παναθηναϊκός

Η Κέρκυρα αγωνιζόμενη έξυπνα και με πάθος, καθ όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης, αιφνιδίασε ένα ιδιαίτερα κακό Παναθηναϊκό και με δύο τέρματα στα πρώτα τριάντα λεπτά πανηγύρισε μια μεγάλη νίκη με 2-0.

Σημαντικές απεδείχθησαν οι απουσίες των Μπασινά και Γκονζάλες στο χώρο του κέντρου για τον Παναθηναϊκό, ενώ ο Ολισαντέμπε ο οποίος ξεκίνησε στην αρχική ενδεκάδα δεν μπορούσε να ακολουθήσει τον ρυθμό των υπολοίπων. Ο Γήττας στο 19 με σουτ έξω από την περιοχή, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Γκολ που φέρει σαφέστατη ευθύνη ο Χαλκιάς.

Ένδεκα λεπτά αργότερα, ο Κόλτζος έκανε μια ωραία «κούρσα» από την δεξιά πλευρά χωρίς να τον παρενοχλήσειουδείς και έκανε την σέντρα. Ο Κυργιάκος γλίστρησε και ο Κωνσταντινίδης, αντί να την διώξει την πάσαρε στον Εν΄Ντιαγιέ, ο οποίος έκανε το 2-0.

Χαλκηδόνα - Ολυμπιακός

Χαλκηδόνα και Ολυμπιακός αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1 στο δημοτικό γήπεδο της Νεάπολης. Οι παίκτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς χωρίς φαντασία και ουσία δεν μπόρεσαν να διασπάσουν την πολυπρόσωπη και οργανωμένη άμυνα των γηπεδούχων, ενώ σε ένα ακόμη παιχνίδι μοιραίος παίκτης για τους Πειραιώτες ήταν ο Οκκάς, που στην φάση του 82ου λεπτού, από τρία μέτρα και με τον Εμπέντε πεσμένο, απέτυχε να σκοράρει.

Ο Ολυμπιακός ισοφάρισε με αυτογκόλ του Ντάγκα στο 73, (μια φάση που θα συζητηθεί, μιας και υπάρχει υποψία επιθετικού φάουλ του Οκκά στον Εμπέντε). Η Χαλκηδόνα είχε προηγηθεί με τον Δήμο, δύο λεπτά νωρίτερα.

Πανιώνιος - Ιωνικός

Στις νίκες, μετά από δυο συνεχόμενες ήττες από την ΑΕΚ και τον ΟΦΗ, επέστρεψε ο Πανιώνιος (ντεμπούτο του Γιώργου Βαζάκα στο πάγκο των «Νεοσμυρνιωτών»), ο οποίος επικράτησε εντός έδρας του Ιωνικού με σκορ 1-0.

Το σκορ για την ομάδα του Πανιωνίου άνοιξε λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου και συγκεκριμένα στο 44' της αναμέτρησης, με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Μάντζιου, που είχε καταλογίσει νωρίτερα ο διαιτητής κ. Κουκουλάκης σε χέρι του Οφρυδόπουλου.

ΠΑΟΚ - Άρης

Ο Άρης, παρά τις φανερές αδυναμίες στη ποιότητα των παικτών του, πήρε την ισοπαλία μέσα στην Τούμπα με 2-2 από τον ΠΑΟΚ, καταφέρνοντας να «γυρίσει» ένα αγώνα που φαινόταν χαμένος για τους «κιτρινόμαυρους».

Όλα κρίθηκαν στην φάση του 67ου λεπτού όταν ο Ηλίας Ατματζίδης εκ των κορυφαίων Ελλήνων τερματοφυλάκων την τελευταία δεκαπενταετία, σε μια ακίνδυνη φάση θέλησε να ντριπλάρει τον Αργεντίνο Σανχούρχο και φυσικάαπέτυχε.

Ο Σανχούρνο του έκλεψε με άνεση την μπάλα και ισοφάρισε τον αγώνα. Στο πρώτο ημίχρονο η εικόνα του αγώνα ήταν απελπιστική και μόνο οι φανέλες των ιστορικών ομάδων θύμιζαν ότι διεξάγεται ντέρμπι. Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε δυο φορές στο σκορ, αλλά ισοφαρίσθηκε ισάριθμες φορές από την ομάδα του Γιώργου Χατζάρα.

Αιγάλεω - Απόλλων Καλαμαριάς

Πολύτιμο βαθμό στη «μάχη» που δίνει στη πρώτη εθνική κατηγορία του ποδοσφαίρου εξασφάλισε ο Απόλλων Καλαμαριάς, παίζοντας κόντρα στο Αιγάλεω, εκτός έδρας. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης έφερε «λευκή» ισοπαλία με το Αιγάλεω κι έφυγε από το στάδιο «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης» με έναν βαθμό, φθάνοντας συνολικά τους πέντε. Αντίθετα, το Αιγάλεω, που έχει ήδη 9 βαθμούς, έχασε έδαφος, στον αγώνα που δίνει προκειμένου να κρατηθεί κοντά στην κορυφή.

Σημαντική νίκη για τονο ΟΦΗ επί του Ηρακλή με 2-1 στο Ηράκλειο, σε ένα επεισοδιακό παιχνίδι. Ο Τριανταφύλλου έβαλε μπροστά τους Κρητικούς με ωραία εκτέλεση φάουλ στο 31, ενώ ο Γηραιός απάντησε με φάουλ του Μουράτι πέντε λεπτά αργότερα. Το τέρμα που έκρινε την αναμέτρηση πέτυχε ο Νίκος Μαχλάς στο 75, μετά από όμορφη ενέργεια του Νουαφόρ. Στο 86 υπήρξε ένταση στο γήπεδο, όταν ο Μουράτι κατά την αλλαγή του απάντησε στις προκλήσεις των οπαδών του ΟΦΗ κάνοντας απρεπή χειρονομία, αντικρίζοντας την κόκκινη κάρτα.

Τέλος, με δύο ωραία γκολ του Βραζιλιάνου Λουτσιάνο και του Ζωγραφάκη η Ξάνθη νίκησε το Σάββατο άνετα με 3-0 τον νεοφώτιστο Εργοτέλη στο γήπεδο των Πηγαδίων, στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής.

Βαθμολογία

ΑΕΚ 13

Παναθηναϊκός 10

Ξάνθη 10

Χαλκηδόνα 10

Ολυμπιακός 10

Αιγάλεω 9

ΠΑΟΚ 8

ΟΦΗ 7

Ηρακλής 6

Πανιώνιος 6

Κέρκυρα 5

Απόλλων Καλαμαριάς 5

Καλλιθέα 4

Ιωνικός 4

Άρης 2

Εργοτέλης 1

Η επόμενη αγωνιστική (6η)

Ολυμπιακός- ΠΑΟΚ

Παναθηναϊκός- Πανιώνιος

Αιγάλεω- Σκόντα Ξάνθη

Εργοτέλης- Χαλκηδόνα

Απόλλων Καλαμαριάς- Κέρκυρα

Άρης- ΑΕΚ

Ιωνικός- Ηρακλής

Καλλιθέα- ΟΦΗ


Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2004 - 14:05 (Ώρα Λονδίνου)

Σημαντική αλλά εύθραυστη συνθήκη

Σε αναγεννησιακή ατμόσφαιρα η υπογραφή

Σε εορταστικό κλίμα, στη Ρώμη, οι ηγέτες των 25 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των υποψηφίων Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Κροατίας και Τουρκίας υπέγραψαν τη συνθήκη του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε μέσα στο κυβερνητικό μέγαρο του Λόφου του Καπιτωλίου, στην ίδια αίθουσα όπου το 1957 υπεγράφη η πρώτη συνθήκη της κοινότητας.

Το συνταγματικό κείμενο αποσκοπεί στην αποτελεσματικότερη και πιο εύρυθμη λειτουργία της κοινότητας και προβλέπει τη αντικατάσταση της ομοφωνίας από την ειδική πλειοψηφία στη λήψη αποφάσεων σε πολλούς τομείς.

Επίσης προβλέπεται η δημιουργία θέσης Προέδρου της Ένωσης που θα επιβλέπει τη συνεργασία των χωρών-μελών και αξίωμα υπουργού Εξωτερικών.

Όμως, πριν η νέα Συνθήκη της Ρώμης τεθεί σε ισχύ θα πρέπει να εγκριθεί από όλα τα κράτη-μέλη, κάτι που φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο καθώς τόσο στη Βρετανία όσο και στη Γαλλία όπου θα πραγματοποιηθούν δημοψηφίσματα, υπάρχει έντονος σκεπτικισμός.

Εξάλλου, η τελετή έλαβε χώρα σε μια περίοδο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται προ αδιεξόδου.

Ο εντολοδόχος πρόεδρος, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αναγκάστηκε να αποσύρει την πρότασή του για τη σύνθεση της νέας επιτροπής, όταν πολλοί ευρωβουλευτές αρνήθηκαν να την εγκρίνουν.

Δημοψήφισμα σε

Τσεχία

Δανία

Γαλλία

Ιρλανδία

Λουξεμβούργο

Ολλανδία

Ισπανία

Πορτογαλία

Βρετανία

Το πιο πιθανό είναι ότι οι 25 ηγέτες θα αναγκασθούν να προχωρήσουν σε ευρύτατο ανασχηματισμό των υποψηφίων επιτρόπων, με προτεραιότητα την αντικατάσταση του Ιταλού Ρόκο Μπουτιλιόνε, ο οποίος έχει εκφράσει αμφιλεγόμενες απόψεις για την ομοφυλοφιλία και το ρόλο των γυναικών.

Ελπίδες για αποδοχή

Ο κ. Μπαρόζο σε ομιλία του, λίγο πριν την υπογραφή της συνθήκης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα θα δημιουργήσει μια πιο «δημοκρατική Ένωση», και κάλεσε τα 25 κράτη-μέλη να το επικυρώσουν χωρίς καμία καθυστέρηση.

«Ελπίζω ότι αύριο τα κοινοβούλια κάθε χώρας και οι Ευρωπαίοι πολίτες θα αναλάβουν τις ευθύνες τους και θα εγκρίνουν το σύνταγμα, ανοίγοντας το δρόμο για μια νέα ένωση», είπε.

«Περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε τώρα επιμονή, θέληση και απόλυτη εμπιστοσύνη στο μέλλον, προκειμένου να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ», πρόσθεσε.

Περίπου επτά χιλιάδες αστυνομικοί περιπολούν τους δρόμους της Ρώμης, ενώ μαχητικά F16 φυλάνε τον εναέριο χώρο της Ρώμης, πάνω από την οποία απαγορεύτηκαν οι πτήσεις.


Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2004 - 11:42 (Ώρα Λονδίνου)

Έκρηξη από το παρελθόν

Συναγερμός έχει σημάνει στις αστυνομικές αρχές της Αθήνας, μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στις 7:10 το πρωί της Παρασκευής στην ανισόπεδη διάβαση της συμβολής των οδών Πέτρου Ράλλη και Κωνσταντινουπόλεως.

Η έκρηξη σημειώθηκε λίγα μόλις δευτερόλεπτα από τη διέλευση δύο λεωφορείων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε κάδο απορριμμάτων. Αν και οι πρώτες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για χρήση τηλεχειρισμού, τελικά στο σημείο της έκρηξης εντοπίστηκαν καλώδια μήκους 30 μέτρων.

Όπως δήλωσε ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Αττικής, υποστράτηγος Βασίλης Τσιατούρας, ο οποίος είναι επικεφαλής στις έρευνες, που γίνονται στο σημείο της έκρηξης, ο εκρηκτικός μηχανισμός δεν ήταν ωρολογιακός και ενεργοποιήθηκε με καλώδιο.

Στο σημείο της έκρηξης βρέθηκε ένα καλώδιο, μήκους 30 μέτρων, το οποίο ξεκινούσε από τη βόμβα και κατέληγε μέσα στο μικρό πάρκο, που βρίσκεται ακριβώς στην έξοδο της γέφυρας προς τη λεωφόρο Κηφισού. Εκτιμάται ότι ο δράστης ή οι δράστες ενεργοποίησαν το μηχανισμό από το αλσύλλιο.

Κατά τις ανακοινώσεις του κ. Τσιατούρα, η έκρηξη, η οποία ήταν σχετικά μικρής ισχύος, σημειώθηκε την ώρα που περνούσαν από το σημείο δύο λεωφορεία με άνδρες των ΜΑΤ και ένα μικρό κλειστού τύπου όχημα με κατεύθυνση προς τις φυλακές Κορυδαλλού, για να αναλάβουν υπηρεσία.

Όλα δείχνουν -σύμφωνα με εκτιμήσεις των διωκτικών αρχών- πως στόχος ήταν οι αστυνομικοί και ότι ο δράστης ή οι δράστες επιθυμούσαν να υπάρξουν θύματα.

Επίσης, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΛ.ΑΣ., η επίθεση θυμίζει παλαιότερες τρομοκρατικές επιθέσεις σε λεωφορείο με Αμερικανούς στο Ρέντη και σε άλλο με αστυνομικούς, έξω από το ξενοδοχείο «Κάραβελ», καθώς και τότε είχαν χρησιμοποιηθεί καλωδιακοί μηχανισμοί.


Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2004 - 12:21 (Ώρα Λονδίνου)

«Ιστορικό αλλά δύσκολο βήμα»

Ιστορικό βήμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τη υπογραφή στη Ρώμη της πρώτης Συνταγματική Συνθήκης της Ε.Ε. από τους 25 ηγέτες των χωρών μελών.

«Η σημερινή ημέρα είναι ένα ιστορικό βήμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρώπη αποκτά την πρώτη Συνταγματική Συνθήκη της. Ένα Σύνταγμα που έχει πολλά θετικά στοιχεία για να γίνει η Ευρώπη των '25' πιο λειτουργική και αποτελεσματική», δήλωσε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε:

«Βεβαίως, ο δρόμος της Ευρώπης δεν είναι εύκολος, δεν ήταν ποτέ εύκολος. Τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται μέσα από ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο και με το πνεύμα συνδιαλλαγής και συνεννόησης, που είναι, άλλωστε, βασικό συστατικό του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

»Είναι σημαντικό ότι η Συνταγματική Συνθήκη τηρεί την αρχή 'ένας Επίτροπος ανά Κράτος Μέλος', τουλάχιστον μέχρι το 2014. Είναι, επίσης, σημαντικό ότι ενισχύεται η συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια, μεταξύ των άλλων με τη ρήτρα αλληλεγγύης.

»Για τη χώρα μας ειδικότερα έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι περιλαμβάνεται στις υποστηρικτικές πολιτικές της Ένωσης ο τουρισμός και η πρόβλεψη δράσεων για την ενίσχυσή του, όπως επίσης και το γεγονός ότι υπάγονται, όχι μόνο ορισμένες, αλλά όλες οι νησιωτικές, συνοριακές και ορεινές περιοχές στην εφαρμογή ειδικών μέτρων, ειδικών πολιτικών για την ανάπτυξή τους», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.


Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2004 - 11:49 (Ώρα Λονδίνου)

Αλλάζει η ώρα

Αλλάζει την Κυριακή, 31 Οκτωβρίου, η ώρα. Συγκεκριμένα, στις 04:00 τα ξημερώματα της Κυριακής οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή να δείχνουν 03:00.

Η χειμερινή ώρα θα διαρκέσει έως την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, οπότε και θα τεθεί σε ισχύ η θερινή.


Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2004 - 12:29 (Ώρα Λονδίνου)

Ποιες θα είναι οι συνέπειες των αμερικανικών εκλογών;

Την Τρίτη, 2 Νοεμβρίου 2004, οι Αμερικανοί ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η ασφάλεια και τα εσωτερικά θέματα κυριάρχησαν στην ατζέντα της προεκλογικής εκστρατείας των κύριων υποψηφίων, του Ρεπουμπλικανού νυν προέδρου Τζορτζ Μπους και του Δημοκρατικού αντιπάλου του Τζον Κέρι.

Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών απασχολεί όχι μόνον τους Αμερικανούς αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, που παρακολουθεί με ενδιαφέρον την κούρσα για το Λευκό Οίκο.

Τι πιστεύετε για τις αμερικανικές εκλογές; Πώς θα επηρεάσει το αποτέλεσμα τις γεωπολιτικές ισορροπίες στον κόσμο; Ποια είναι η γνώμη σας για τους υποψήφιους; Ποια θέματα σας απασχολούν περισσότερο;

Στείλτε μας την άποψή σας στα ελληνικά ή αγγλικά. Δε δημοσιεύουμε «greeklish».

Είναι λυπητερό το γεγονός οτι ο Νέιντερ θα πάρει μόλις το 1% των ψήφων και οι άλλοι δύο υποψήφιοι το 99%. Στην ουσία αυτό δεν ειναι δημοκρατία, χωρίς να επιμένουμε στους αριθμούς αναγκαστικά. Το σημαντικότερο όλων είναι οι θέσεις των Κέρι και Μπούς που κάνουν δικαιολογημένα τους ευρωπαίους πολίτες να απορούν για την πολιτική παιδεία των αμερικανών στο σύνολό τους!

Ηλίας Καράνταης (Αθήνα, Ελλάς)

Bush ifluenced by the most radical wing of the american society and don't see the overall world interest. therefore is "bad" For all!!!!

Lela Harel (Haifa, Israel)

Everything will stay the same. Wishfull thinking on everyone else's part. President Bush wil be re-elected.

George Loukoumis (Ohio, USA)

Δεν βλέπω πολλά θετικά σημεία σε κανέναν από τους δύο υποψηφίους. Τον Τζορτζ Μπους φυσικά τον ξέρουμε, τον γνωρίσαμε τον βιώσαμε. Είναι ο χειρότερος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών μεταπολεμικά τουλάχιστον. Προκειμένου να υπερασπίσει τα συμφέροντα της παρέας που τον ανέβασε στην εξουσία, δεν έχει κανένα ενδοιασμό να καταφύγει σε οποιαδήποτε απόφαση όσο και αν αντίκειται στους ηθικούς νόμους.

Ενας άνθρωπος που θέλει να ποινικοποίηση τις εκτρώσεις, που αδιαφορεί παντελώς για το περιβάλλον, που δέχεται να μπορούν να αγοράζουν οι πολίτες από περίστροφα μέχρι πολυβόλα, που σκοτώνει χιλιάδες αμάχους στο Ιρακ με Είναι ο πλέον ανίκανος να σκεφτεί λογικά και ο πλέον επικίνδυνος να είναι και πάλι ο ηγέτης της μεγάλης υπερδύναμης. Ο Τζον Κέρι έχει ίσως σαν μόνο θετικό, ότι προέρχεται από τους Δημοκρατικούς. Προσωπικά δεν τον είδα να διαφοροποιείται στην ουσία από τον Μπους.

Μιλάει για το λάθος του Ιράκ χωρίς να μας λέει ότι θα λύσει το Ιρακινό πρόβλημα, μεταβαπτίζοντας τα στρατεύματα τους με την ταμπέλα του Νάτο, μετά από μια τετραετία. Δεν τόλμησε να τα βάλει με το ελεύθερο εμπόριο όπλο και στα μάτια μου γελοιοποιήθηκε που πρόβαλε την εικόνα του κυνηγού με το όπλο για να κερδίσει μέρος των οπλοφορούντων αμερικάνων. Δήλωσε καθαρά ότι ούτε αυτός θα υπογράψει την συνθήκη του Κιότο για το περιβάλλον και ταυτόχρονα το παίζει και οικολόγος.

Μασάει τα λόγια του σε πολλές ακόμα περιπτώσεις και για μένα τα μόνο που θετικά που διακρίνω είναι η επιλογή του πολύ σοβαρού Έντουαρντ σαν αντιπροέδρου. Οι πρόγονοι μας έλεγαν ότι μεταξύ δύο κακών διαλέγουμε το λιγότερο κακό....

Στέλιος Χαμόδρακας (Αθήνα, Ελλάς)

Ας ελπίσουμε ότι για το καλό του κόσμου, δεν θα επικρατήσει ο σκοταδισμός και η ηλιθιότητα του Bush.

Χρίστος (Ελλάς)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2004 - 12:33 (Ώρα Λονδίνου)

Αραφάτ

Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Φεύγουν για να σωθούν. Χρήστες ναρκωτικών: μεταναστεύουν για να απεξαρτηθούν.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Συντάξεις στα Σώματα Ασφαλείας. Όλες οι νέες προϋποθέσεις και τα όρια ηλικίας. Τι ισχύει για την πλασματική συντάξιμη υπηρεσία.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αυξήσεις μισθών πάνω από τον πληθωρισμό. Το ανακοίνωσε στην ΑΔΕΔΥ ο Γ. Αλογοσκούφης.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αγριεύει η κόντρα με τη διαπλοκή. «Πρέπει να αντιληφθείτε ότι θα μπουν κανόνες», διαμηνύει η κυβέρνηση.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Περιμένω «λάσπη» και από τους δύο. Τι είπε ο πρωθυπουργός για «βαρόνους» της διαπλοκής στο ΠΣ της ΝΔ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Βρώμικη επίθεση κατά Καραμανλή από το πανικόβλητο καρτέλ της διαπλοκής. «Περιμένω προσωπικό χτύπημα», αποκάλυψε ο πρωθυπουργός.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οι νέοι μισθοί για τους δημόσιους υπαλλήλους. Οι απολαβές μετά την αύξηση κατά 3,5% επί των τακτικών αποδοχών.

ΕΘΝΟΣ: Κλείνουν την πόρτα σε νέους γιατρούς. Απόφαση - βόμβα από τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Το ΟΧΙ του '40 έχει μετατραπεί σε ένα μόνιμο ΝΑΙ. Οι Σκοπιανοί πήραν το όνομα Μακεδονία, στο Αιγαίο οι Τούρκοι αλωνίζουν, στην Κύπρο ο Ντενκτάς εκβιάζει και προχωρεί και ενώ η ιστορία επαναλαμβάνεται αλλά αντίστροφα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Θηλιά τα χρέη των νοικοκυριών. Οι Έλληνες χρωστάνε στις τράπεζες περισσότερα από 111 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μήνυμα Νο 2 για όσους... δεν κατάλαβαν. Καραμανλής: Θα κόψουμε τον ομφάλιο λώρο της διαπλοκής.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κρίσιμες ώρες για Αραφάτ. Ραγδαία επιδείνωση της υγείας του, έναυσμα για ραγδαίες εξελίξεις.

ΕΣΤΙΑ: Η Ευρώπη σε ακυβερνησία. Η αναβολή της ψηφοφορίας για τους νέους Επιτρόπους.

ESPRESSO: Μάνα - μέγαιρα! Φυλάκισε στο σπίτι τα δύο παιδιά της και εξαφανίστηκε! Κόντεψαν να πεθάνουν από την πείνα.

ΜETRO: Ραντεβού το Νοέμβριο. Σε αναμονή η ΑΔΕΔΥ για τις αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους.

ΤΑ ΝΕΑ: Φακελάκι 1,3 δισ. πληρώνουν τα Ταμεία. Για ανύπαρκτες ή άχρηστες δαπάνες υγείας.

CITY PRESS: Το τέλος της εποχής Αραφάτ. Ο ιστορικός ηγέτης των Παλαιστινίων μεταφέρεται σήμερα στο Παρίσι για να νοσηλευθεί μετά τη δραματική επιδείνωση της υγείας του.

Η ΧΩΡΑ: Τι κερδίζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Μειώνονται και οι συντελεστές της φορολογικής κλίμακας.

Δηλώσεις πρωθυπουργού κατά διαπλοκής

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι «στην τελική ευθεία για την εξάρθρωση της διαπλοκής μπαίνει η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι θα σπάσει τον 'ομφάλιο λώρο' ενώ τη σκυτάλη παίρνουν οι υπουργοί που ετοιμάζονται για ευθεία σύγκρουση με τα συμφέροντα στα μέσα ενημέρωσης, στα δημόσια έργα, στην υγεία και στις Ένοπλες Δυνάμεις».

Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι «πανικόβλητο το καρτέλ της διαπλοκής που παρουσιάζει συμπτώματα νευρικής κρίσης μετά τα αποφασιστικά χτυπήματα τα οποία δέχθηκε από τις ανεξάρτητες αρχές, τον κρατικό μηχανισμό και την Δικαιοσύνη, καταφεύγει στις γνώριμες μεθόδους της προβοκάτσιας και των εκβιασμών με στόχο τον ίδιο τον πρωθυπουργό».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι «και νέο μήνυμα κατά της διαπλοκής απηύθυνε προχθές ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Νέας Δημοκρατίας στη Ρηγίλλης. Στην ομιλία του ο κ. Καραμανλής επεσήμανε για μια ακόμη φορά ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η καταπολέμηση της διαπλοκής αλλά και η εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος».

Σύμφωνα με την ΑΠΟΦΑΣΗ «πολιτική 'λάσπη' και προσωπικές βολές, από συγκεκριμένους παράγοντες - κέντρα ισχύος του κατεστημένου περιμένει σύντομα ο Κ. Καραμανλής».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι «αμετακίνητος στην απόφασή του να συγκρουσθεί με το σύστημα της διαπλοκής με όποιο κόστος και τίμημα εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ. 'Δεν είμαστε σε θέση άμυνας', ξεκαθάρισε ο κ. Καραμανλής, προέβλεψε όμως ότι το επόμενο διάστημα θα πρέπει να αναμένονται επιθέσεις εναντίον της κυβέρνησης από ην πλευρά συγκεκριμένων συμφερόντων που θίγονται ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι επιθέσεις που θα εκδηλωθούν να έχουν ως στόχο και τον ίδιο».

H ESPRESSO προσθέτει ότι «από τους πολιτικούς της νέας γενιάς, με... ρεκόρ επιθέσεων προς το πρόσωπό του ο Κώστας Καραμανλής δείχνει έτοιμος για έναν ακόμη γύρο σκληρής αντιπαράθεσης με τη λεγόμενη διαπλοκή, ο οποίος (σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου) θα περιλαμβάνει μια γερή δόση 'χτυπημάτων κάτω από τη μέση' από την πλευρά των οργανωμένων συμφερόντων».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «ο σημερινός πρωθυπουργός διαθέτει το τεράστιο πολιτικό πλεονέκτημα να μην έχει εξαρτήσεις και κυρίως να μην επιθυμεί να αποκτήσει. Ο Καραμανλής θέλει να κυβερνήσει τη χώρα, όχι να βάλει συνεταίρους στην εξουσία. Θα έχουν άλλωστε την ευκαιρία να το διαπιστώσουν αυτό λίαν συντόμως και οι σημερινοί διαπλεκόμενοι και αυτοί που επιθυμούν να τους αντικαταστήσουν όταν δημιουργηθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο και αρχίσει η εφαρμογή του».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι «επιμένοντας στη στρατηγική των αντιπερισπασμών, το Μαξίμου και η Ρηγίλλης σε αγαστή συνεργασία έριξαν και άλλο νερό στο μύλο της διαπλοκολογίας».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2004 - 11:37 (Ώρα Λονδίνου)

Μυριάδες τα θύματα της εισβολής

Οι απλοί πολίτες πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος μετά την εισβολή, σύμφωνα με έκθεση Αμερικανών επιστημόνων

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, υπόσχεται ότι θα ερευνηθούν με την δέουσα προσοχή τα πορίσματα αμερικανικής έρευνας που υπολογίζει ότι εκατό χιλιάδες Ιρακινοί άμαχοι έχουν πέσει θύματα της περυσινής εισβολής.

Η έκθεση δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Lancet και αναφέρει ότι «περισσότερα από τα μισά θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά» που σκοτώθηκαν «κατά τη διάρκεια αεροπορικών βομβαρδισμών σε πυκνοκατοικημένες περιοχές».

Οι Αμερικανοί ερευνητές «επέκριναν δριμύτατα τις αμερικανικές στρατιωτικές αρχές που δεν έκαναν καμία προσπάθεια να υπολογίσουν τα θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού».

Οι επιστήμονες από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς ανακοίνωσαν ότι έφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα μελετώντας τον αριθμό των θανάτων σε χίλια ιρακινά νοικοκυριά, τυχαία επιλεγμένα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών.

Ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, ο Γκίλμπερτ Μπέρναμ, δήλωσε στο BBC ότι αν και οι υπολογισμοί βασίζονται σε μικρό δείγμα πληθυσμού και δεν είναι απόλυτα ακριβείς, εντούτοις δείχνουν σημαντική αύξηση στη θνησιμότητα.


Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2004 - 08:04 (Ώρα Λονδίνου)

Στο Παρίσι κατευθύνεται ο Αραφάτ

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι ευχήθηκαν καλή ανάρρωση και καλή επιστροφή στον ηγέτη τους κατά την αναχώρησή του

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ διακομίζεται μέσω Ιορδανίας στη Γαλλία για ιατρική περίθαλψη, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την κατάσταση της υγείας του.

Το πρωί της Παρασκευής ο κ. Αραφάτ εγκατέλειψε το αρχηγείο του στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, όπου ζούσε εδώ και δύο χρόνια εγκλωβισμένος από δυνάμεις του ισραηλινού στρατού.

Δύο ελικόπτερα που διέθεσε η κυβέρνηση της Ιορδανίας απογειώθηκαν με επιβάτες τον κ. Αραφάτ και μικρή ομάδα επιτελών του με προορισμό το Αμάν.

Στο αεροδρόμιο της ιορδανικής πρωτεύουσας ο ασθενής ηγέτης μετεπιβιβάστηκε σε γαλλικό αεριωθούμενο με προορισμό το στρατιωτικό αεροδρόμιο Βιλακουμπλέ, κοντά στο Παρίσι, όπου αναμένεται να αφιχθεί το μεσημέρι τοπική ώρα.

Στη συνέχεια ο ηγέτης των Παλαιστινίων θα μεταφερθεί στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Περσί Α Κλαμάρ, όπως ανακοινώθηκε από γαλλικές πηγές.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης μετεπιβιβάζεται σε αεροσκάφος με προορισμό το Παρίσι

Νωρίτερα επικαλούμενες ανθρωπιστικούς λόγους οι ισραηλινές αρχές έδωσαν την άδεια για την ιατρική διακομιδή του Παλαιστίνιου ηγέτη ενώ δήλωσαν ότι θα επιτρέψουν τελικά την επιστροφή του στη Ραμάλα όταν αναρρώσει.

Ο κ. Αραφάτ που είναι 75 ετών υπέφερε από στομαχικό άλγος εδώ και δύο εβδομάδες, αλλά οι θεράποντες γιατροί λένε ότι πρέπει να υποβληθεί σε περαιτέρω εξετάσεις για να διαπιστωθεί η φύση και οι αιτίες της νόσου του.

Πάντως πληροφορίες εκ μέρους στενών συνεργατών του αναφέρουν ότι έχει παρουσιάσει έλλειψη στα αιμοπετάλια.

Οι παλαιστινιακές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα το απόγευμα της Πέμπτης στιγμιότυπα που δείχνουν τον κ. Αραφάτ να χαμογελά καθιστός και περιστοιχιζόμενος από τους γιατρούς του.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες από την πλευρά τους εξέφρασαν την ελπίδα ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης θα λάβει την ιατρική βοήθεια που απαιτείται για να αναρρώσει πλήρως.


Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2004 - 10:36 (Ώρα Λονδίνου)

Ηγετική βούλα στο Σύνταγμα της Ευρώπης

Ρώμη: Σε μεγαλοπρεπή αίθουσα του Καπιτωλίου έγινε η υπογραφή της Συνθήκης

Οι ηγέτες των 25 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των υποψηφίων Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Κροατίας και Τουρκίας συγκεντρώθηκαν στη Ρώμη για την υπογραφή της συνθήκης του ευρωπαϊκού Συντάγματος.

Η ιστορική τελετή διεξάγεται μέσα στο κυβερνητικό μέγαρο του Λόφου του Καπιτωλίου, στην ίδια αίθουσα όπου το 1957 υπεγράφη η πρώτη συνθήκη της κοινότητας.

Το συνταγματικό κείμενο αποσκοπεί στην αποτελεσματικότερη και πιο εύρυθμη λειτουργία της κοινότητας και προβλέπει τη αντικατάσταση της ομοφωνίας από την ειδική πλειοψηφία στη λήψη αποφάσεων σε πολλούς τομείς.

Επίσης προβλέπεται η δημιουργία θέσης Προέδρου της Ένωσης που θα επιβλέπει τη συνεργασία των χωρών-μελών και αξίωμα υπουργού Εξωτερικών.

Πριν η νέα Συνθήκη της Ρώμης τεθεί σε ισχύ θα πρέπει να εγκριθεί από όλα τα κράτη-μέλη, κάτι που φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο καθώς τόσο στη Βρετανία όσο και στη Γαλλία όπου θα πραγματοποιηθούν δημοψηφίσματα υπάρχει έντονος σκεπτικισμός.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα προσπαθήσουν επίσης να βρουν μία λύση στο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε με την άρνηση πολλών ευρωβουλευτών να εγκρίνουν τη σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το πιο πιθανό είναι ότι οι 25 ηγέτες θα αναγκασθούν να προχωρήσουν σε ευρύτατο ανασχηματισμό των υποψηφίων επιτρόπων, με προτεραιότητα την αντικατάσταση του Ιταλού Ρόκο Μπουτιλιόνε, ο οποίος έχει εκφράσει αμφιλεγόμενες απόψεις για την ομοφυλοφιλία και το ρόλο των γυναικών.


Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2004 - 08:04 (Ώρα Λονδίνου)

Στο Παρίσι κατευθύνεται ο Αραφάτ

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι ευχήθηκαν καλή ανάρρωση και καλή επιστροφή στον ηγέτη τους κατά την αναχώρησή του

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ διακομίζεται μέσω Ιορδανίας στη Γαλλία για ιατρική περίθαλψη, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την κατάσταση της υγείας του.

Το πρωί της Παρασκευής ο κ. Αραφάτ εγκατέλειψε το αρχηγείο του στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, όπου ζούσε εδώ και δύο χρόνια εγκλωβισμένος από δυνάμεις του ισραηλινού στρατού.

Δύο ελικόπτερα που διέθεσε η κυβέρνηση της Ιορδανίας απογειώθηκαν με επιβάτες τον κ. Αραφάτ και μικρή ομάδα επιτελών του με προορισμό το Αμάν.

Στο αεροδρόμιο της ιορδανικής πρωτεύουσας ο ασθενής ηγέτης μετεπιβιβάστηκε σε γαλλικό αεριωθούμενο με προορισμό το στρατιωτικό αεροδρόμιο Βιλακουμπλέ, κοντά στο Παρίσι, όπου αναμένεται να αφιχθεί το μεσημέρι τοπική ώρα.

Στη συνέχεια ο ηγέτης των Παλαιστινίων θα μεταφερθεί στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Περσί Α Κλαμάρ, όπως ανακοινώθηκε από γαλλικές πηγές.

Νωρίτερα επικαλούμενες ανθρωπιστικούς λόγους οι ισραηλινές αρχές έδωσαν την άδεια για την ιατρική διακομιδή του Παλαιστίνιου ηγέτη ενώ δήλωσαν ότι θα επιτρέψουν τελικά την επιστροφή του στη Ραμάλα όταν αναρρώσει.

Ο κ. Αραφάτ που είναι 75 ετών υπέφερε από στομαχικό άλγος εδώ και δύο εβδομάδες, αλλά οι θεράποντες γιατροί λένε ότι πρέπει να υποβληθεί σε περαιτέρω εξετάσεις για να διαπιστωθεί η φύση και οι αιτίες της νόσου του.

Πάντως πληροφορίες εκ μέρους στενών συνεργατών του αναφέρουν ότι έχει παρουσιάσει έλλειψη στα αιμοπετάλια.

Οι παλαιστινιακές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα το απόγευμα της Πέμπτης στιγμιότυπα που δείχνουν τον κ. Αραφάτ να χαμογελά καθιστός και περιστοιχιζόμενος από τους γιατρούς του.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες από την πλευρά τους εξέφρασαν την ελπίδα ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης θα λάβει την ιατρική βοήθεια που απαιτείται για να αναρρώσει πλήρως.


Σύνοδος με γκρίνιες στην αιώνια πόλη

Οι ευρωπαϊκές εφημερίδες της Παρασκευής ασχολούνται με το βαρύ κλίμα που επικρατεί στη Ρώμη ενόψει της υπογραφής του Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη Γερμανία η Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) εκτιμά ότι η αντιδικία για τη σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επισκιάσει την υπογραφή της συνταγματικής συνθήκης από τους αρχηγούς των κοινοτικών κρατών και κυβερνήσεων.

«Τι είδους ενότητα θα δούμε σήμερα στη Ρώμη, 48 ώρες μετά την επίδειξη διχόνοιας ;» αναρωτιέται η γερμανική εφημερίδα, η οποία κατακρίνει το «θέαμα στο Στρασβούργο που θέτει μέσα σε διαδικαστικό ζουρλομανδύα την συνθήκη του Συντάγματος».

Η Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung) σημειώνει ότι η Συνθήκη αυτή θα μπορέσει θα χρησιμεύσει ως θεμέλιος λίθος μιας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας μόνο εάν υιοθετηθεί από όλα τα κοινοτικά κράτη, και προβλέπει ότι «κάτι τέτοιο θεωρείται απίθανο».

«Μπερλουσκονιστάν»

Η Ντερ Σταντάρ (Der Standard) της Βιέννης πιστεύει ότι ο μεγάλος χαμένος της τελετής υπογραφής του Συντάγματος θα είναι ο οικοδεσπότης, πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

«Αντί για πανηγυρισμούς με αφορμή τη διαδικασία ενοποίησης, επικρατεί κατάθλιψη, εξαιτίας της ευρωπαϊκής κρίσης και αντί για ευχαριστώ που διοργάνωσε την τελετή ο Μπερλουσκόνι θα ακούσει επιτίμια γιατί προκάλεσε την πτώση της Κομισιόν με την επιμονή του στο πρόσωπο του αμφιλεγόμενου Ρόκο Μπουτιλιόνε» σημειώνει η αυστριακή εφημερίδα.

Και προσθέτει ότι το «Μπερλουσκονιστάν» (όπως ονομάζει την Ιταλία) έχει μετατραπεί σε κινητήρια δύναμη των αυξανόμενων ενδο-ευρωπαϊκών διχασμών.

Περισσότερο αισιόδοξη για την υλοποίηση και τα ευεργετικά αποτελέσματα του ευρωπαϊκού Συντάγματος εμφανίζεται η ελβετική εφημερίδα Λε Ταν (Les Temps), η οποία θεωρεί ότι «παρά τα ελαττώματά της η συνθήκη θα μεταμορφώσει την Ευρώπη».

Και αποδίδει την αντιπαράθεση ευρωκοινοβουλίου Κομισιόν στο ότι το αντιπροσωπευτικό σώμα συνειδητοποίησε τις μελλοντικές αυξημένες αρμοδιότητές του που θα αποκτήσει μετά την εφαρμογή του Συντάγματος και «αποφάσισε να ορθώσει το ανάστημά του στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

«Αυτή η αντιπαράθεση θα αποτελέσει το θεμέλιο για την οικοδόμηση μιας νέας, περισσότερο δημοκρατικής και λιγότερο αυταρχικής Ευρώπης» γράφει η εφημερίδα της Γενεύης.


Έκρηξη σε ξενοδοχείο του Πακιστάν

Η έκρηξη προκάλεσε τον τραυματισμό πέντε ανθρώπων

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ.

Ο ανταποκριτής του BBC, Ζαφάρ Αμπάς, μεταδίδει ότι η έκρηξη προκάλεσε τον τραυματισμό ενοίκων του «Μάριοτ» ενός εκ των δύο μόνο ξενοδοχείων πέντε αστέρων της πόλης.

Γυαλιά και άλλα αντικείμενα έχουν σκορπιστεί στο δρόμο έξω από το ξενοδοχείο, τον οποίο έχουν σφραγίσει οι αστυνομικές δυνάμεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Σείκ Ρασίντ Αχμέντ μετέβ ηστον τόπο της έκρηξης και μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι το συμβάν δεν πρέπει να προκαλέσει ανησυχία.

Οι αρχές πιθανολογούσαν ότι η έκρηξη οφείλεται σε ανάφλεξη που προκλήθηκε από ηλεκτρικό βραχυκύκλωμα, αν και συνεχίζονταν οι έρευνες για να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο βομβιστικής επίθεσης.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η έκρηξη σημειώθηκε στις 23:15 τοπική ώρα.

Τα «Μάριοτ» είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή ξενοδοχεία στην Ισλαμαμπάντ για ξένους δημοσιογράφους και επιχειρηματίες.

Βομβιστική επίθεση στο «Μάριοτ» της Τζακάρτα τον περασμένο Αύγουστο είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 άνθρωποι.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.